dinsdag 23 oktober 2018, week 43


U bent nu hier: Nederland | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 16u30
 

Nu.nl

Verbergen Tonen
23/10 16u00  Europese Commissie keurt Italiaanse begroting af De Europese Commissie heeft de Italiaanse begroting zoals verwacht afgekeurd. Het is de eerste keer dat het bestuurlijk orgaan van de Europese Unie dit middel inzet.
23/10 16u00  Wat gebeurt er als een ziekenhuis failliet gaat? MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen hebben dinsdag om uitstel van betaling gevraagd. De ziekenhuizen dreigen failliet te gaan. Wat gebeurt er eigenlijk als een ziekenhuis failliet gaat?
23/10 15u30  'Europese Commissie keurt Italiaanse begroting af' De Europese Commissie heeft de Italiaanse begroting zoals verwacht afgekeurd. Het is de eerste keer dat het bestuurlijk orgaan van de Europese Unie dit middel inzit.
23/10 15u30  Koningspaar verwelkomd met twee zoenen van koningin Elizabeth Het koninklijk paar is dinsdag begonnen met het tweedaagse staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Bij de Horse Guards Parade werden de twee ontvangen door koningin Elizabeth. Ook kroonprins Charles en zijn vrouw Camilla waren erbij. Tijdens het bezoek zal onder andere de Brexit worden besproken.
23/10 15u15  Koningspaar brengt staatsbezoek aan Verenigd Koninkrijk Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen op uitnodiging van de Britse koningin Elizabeth een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Bekijk hier beelden van de aftrap van het tweedaagse bezoek.
23/10 14u45  Vanaf vrijdag kouder weer op komst na relatief warme periode Na een lange periode van warme dagen voor de tijd van het jaar is er kouder weer op komst. Vanaf vrijdag of zaterdag stroomt koude lucht over het land, stelt Weerplaza dinsdag.
23/10 14u45  Verdachte zaak-Insiya geeft toe het meisje na ontvoering te hebben gezien Een van de verdachten van betrokkenheid bij de ontvoering van de destijds tweejarige Insiya uit Amsterdam geeft toe dat ze het meisje op de avond van de ontvoering bij haar thuis heeft gezien. Ze zegt nooit te hebben geweten dat er iets strafbaars zou gaan gebeuren.
23/10 14u15  Kouder weer op komst vanaf vrijdag na relatief warme periode Na een lange periode van warme dagen voor de tijd van het jaar is kouder weer op komst. Vanaf vrijdag of zaterdag stroomt koude lucht over het land.
23/10 14u15  'Financieel zorginfarct dreigt door dalende resultaten ziekenhuizen' Ziekenhuizen MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen hebben uitstel van betaling moeten aanvragen na lange financiële malaise, maar de financiële gezondheid van meer Nederlandse ziekenhuizen staat onder druk. 
23/10 13u15  Nederlandse familie verdacht van meer dan honderd inbraken Een Nederlandse familie wordt verdacht van meer dan honderd inbraken in Nederland, Duitsland en België, en mogelijk ook in Denemarken. Zeker elf leden van de familie zijn opgepakt.
23/10 13u00  Nederlandse familie opgepakt op verdenking van honderden inbraken Een Nederlandse familie wordt verdacht van meer dan honderd inbraken in Nederland, Duitsland en België, en mogelijk ook in Denemarken. Zeker elf leden van de familie zijn opgepakt.
23/10 12u45  Erdogan: 'Moordenaars Khashoggi moeten in Turkije worden berecht' De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil dat de daders van de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in Turkije worden berecht, zei hij dinsdag in een toespraak over de zaak.
23/10 12u45  MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen vragen uitstel van betaling aan Ziekenhuis MC Slotervaart in Amsterdam en de MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en omstreken vragen uitstel van betaling aan. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis en de meeste andere zorgverzekeraars stoppen met de financiering, aldus een woordvoerder.
23/10 12u30  Agent niet vervolgd voor schieten richting verdachten op balkon Bredase flat De agent die begin januari in Breda een schot loste richting twee verdachten die vervolgens van een flat vielen of sprongen, wordt niet vervolgd door het Openbaar Ministerie (OM).
23/10 12u30  Ruim vierduizend varkens omgekomen bij grote stalbrand Heusden Bij een grote stalbrand in Heusden (gemeente Asten in Noord-Brabant) zijn dinsdagochtend zeker vierduizend varkens om het leven gekomen.
Laatste update: vandaag om 16u00
Lees meer van Nu.nl >


De Telegraaf

Verbergen Tonen
23/10 16u30  Man moet 18 jaar cel uitzitten in Turkije Een nu 43-jarige man die in 2002 bij verstek wegens moord in Haarlem werd veroordeeld tot achttien jaar celstraf, moet die hele straf vanaf nu alsnog in Turkije uitzitten. De verdachte, Ertan K. uit Amsterdam, was daar na de moord in 1999 naar toe gevlucht. Zijn slachtoffer was de zeventienjarige Hakim Ryani uit Amersfoort. Zijn lichaam werd in mei 1999 gevonden in recreatiegebied ’t Twiske in Oostzaan.
23/10 16u30  Slotervaartziekenhuis sluit spoedeisende hulp Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam heeft sinds dinsdag 12.30 uur de afdeling spoedeisende hulp gesloten. Dat zei Mariska Tichem, voorzitter van de raad van bestuur van MC Slotervaart, tijdens een persconferentie. Aanleiding zijn de financiële problemen waarin het ziekenhuis verkeert.
23/10 16u30  Pegida blaast protest Utrecht af Pegida Nederland heeft het protest woensdag in Utrecht afgeblazen. De club die tegen islamisering is, wil voor de Ulu-moskee demonstreren en niet op een alternatieve locatie in de buurt van het politiebureau. De gemeente had de demonstratie op het Moskeeplein niet toegestaan omdat het daar enkele weken geleden bij een soortgelijke bijeenkomst uit de hand was gelopen.
23/10 16u30  Máxima door de knieën voor Queen Willem-Alexander en Máxima worden door koningin Elizabeth verwelkomd tijdens het staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. knieen
23/10 16u15  Verwarde man in Poolse ambassade komt uit Oss De verwarde man die maandag de Poolse ambassade in Den Haag was binnengegaan, komt uit Oss en is 31 jaar. Het ging om een poging tot zelfdoding. Dat is het enige dat de politie dinsdag nog kwijt wil over de zaak.
23/10 16u15  ‘Ajax is vriendenteam in geweldige flow’ Chef Telesport Marcel van der Kraan over de wedstrijd Ajax - Benfica dinsdagavond in de Johan Cruijff Arena. Als Ajax wint zijn de Amsterdammers dichtbij overwintering in de Champions League.
23/10 16u15  Al vanaf de opening problemen in Slotervaartziekenhuis Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis van zorgondernemer Loek Winter wordt al jarenlang geteisterd door uiteenlopende problemen.
23/10 16u00  OR Slotervaart: schuld van zorgverzekeraars De Ondernemingsraad van het Slotervaartziekenhuis is „verbijsterd” dat er uitstel van betaling wordt aangevraagd. De raad vindt het „onvoorstelbaar dat de zorgverzekeraars willens en wetens” dit ziekenhuis en de zogenoemde IJsselmeerziekenhuizen „te gronde richten.”
23/10 16u00  Moordzaak studente Laura in januari verder De rechtszaak tegen de verdachte van de moord op een studente in Utrecht gaat in januari verder met een regiezitting. De 31-jarige Zamir M. uit Nieuwegein staat op de wachtlijst om te worden geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Dinsdag was een eerste pro-formazitting bij de rechtbank in Utrecht.
23/10 15u45  Oorzaak val vrouw van balkon onduidelijk De politie heeft nog geen zicht op de oorzaak van de val die een vrouw maandagochtend maakte van een balkon aan de Hogeweg in Venlo. De 41-jarige vrouw viel daar van de tweede verdieping van een flatgebouw.
23/10 15u45  Moordzaak op studente Laura in januari verder De rechtszaak tegen de verdachte van de moord op een studente in Utrecht gaat in januari verder met een regiezitting. De 31-jarige Zamir M. uit Nieuwegein staat op de wachtlijst om te worden geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Dinsdag was een eerste pro-formazitting bij de rechtbank in Utrecht.
23/10 15u00  Vrijspraak voor 90-jarige na dodelijk ongeval Een negentigjarige man uit Roermond is door de rechtbank vrijgesproken voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval. De man raakte met zijn auto een tegemoetkomende motorrijder, die het ongeluk niet overleefde.
23/10 15u00  ‘Ryanair denkt: dit waait wel over’ Stakingen en een filmpje over een racistische passagier van Ryanair. Luchtvaartverslaggever Yteke de Jong stelt dat alle ophef de Ierse prijsvechter niet raakt.
23/10 14u45  Al vanaf de opening problemen in Slotervaartziekenhuizen Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis van zorgondernemer Loek Winter wordt al jarenlang geteisterd door uiteenlopende problemen.
23/10 14u30  Dierenbescherming haalt apen uit Zeeuwse woning Twee kleine aapjes die als huisdier werden gehouden in een woning in Zeeuws-Vlaanderen zijn door de Dierenbescherming bevrijd. Dat maakt de instantie dinsdag officieel bekend. In samenwerking met de Voedsel- en Warenautoriteit werden de dieren meegenomen. In ons land is het verboden om apen als huisdier te houden.
Laatste update: vandaag om 16u30
Lees meer van De Telegraaf >

Elsevier.nl

Verbergen Tonen
23/10 14u45  Arabische leiders staan vierkant achter de Saudi?s Lees meer >
23/10 12u15  Deal with it Ollongren, ?zetelroof? hoort bij democratie Dat minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) afsplitsers in gemeenteraden en Provinciale Staten wil aanpakken, gaat veel te ver, vindt Geerten Waling. Afsplitsers horen bij een goed werkende democratie. Minister Kajsa Ollongren (D66) kondigde deze week aan dat zij paal en perk wil stellen aan de afsplitsingen in gemeenteraden en Provinciale Staten. Deze discussie … Continued The post Deal with it Ollongren, ‘zetelroof’ hoort bij democratie appeared first on Elsevierweekblad.nl.
23/10 12u15  ?Schandalig dat relschoppers demonstratie kunnen tegenhouden?? Pegida mag morgen niet demonstreren bij de Ulu moskee, de grootste moskee van Utrecht. Dat heeft locoburgemeester Kees Diepeveen (GroenLinks) dinsdag besloten nadat begin deze maand relschoppers een demonstratie van de anti-islambeweging bij de Turkse moskee verstoorden door politie en demonstranten te bekogelen met vuurwerk, glas en eieren. Diepeveen heeft in overleg met de politie … Continued The post ‘Schandalig dat relschoppers demonstratie kunnen tegenhouden…’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
23/10 12u15  Waarom Republikeinen zwijgen over de economie Lees meer >
23/10 12u15  Onderzoek: Wim Kok was ?bijna groot staatsman? In 2017 beoordeelden kenners van de Nederlandse politieke geschiedenis op verzoek van Elsevier Weekblad alle premiers sinds 1848. Thorbecke en Drees waren de enigen die het predikaat ?groot staatsman? kregen. Wim Kok schaarde zich in de categorie ?bijna groot staatsman?. Wim Kok, die op 20 oktober jongstleden overleed (1938-2018) kreeg van zowel politieke medestanders als … Continued The post Onderzoek: Wim Kok was ‘bijna groot staatsman’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
22/10 19u00  ?Seksistische? sprookjes, ?racistische? melk: activisme gaat steeds verder Tot veler verbazing uitten dierenrechtenorganisatie PETA en mensenrechtenorganisatie Amnesty International afgelopen weekeinde kritiek op respectievelijk melk en sprookjes. Grote organisaties oogstten dit jaar al vaker hoon en spot door op het oog onschuldige gebruiken seksistisch of racistisch te noemen of te zwichten voor dergelijke beschuldigingen. De meest opvallende aantijgingen. Amnesty International trekt ten strijde tegen … Continued The post ‘Seksistische’ sprookjes, ‘racistische’ melk: activisme gaat steeds verder appeared first on Elsevierweekblad.nl.
22/10 19u00  ?Hoger salaris? Prima, maar dan niet handje ophouden als de bank omvalt? ING trok zich niets aan van Den Haag in de discussie rondom de salarisverhoging voor de top. We vroegen u wat u daarvan vond … In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking. Bekijk alle reacties op de Stelling van de … Continued The post ‘Hoger salaris? Prima, maar dan niet handje ophouden als de bank omvalt’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
22/10 14u15  Hierom stapt Trump uit wapenverdrag met Rusland Lees meer >
22/10 14u15  Amerikaanse boekenkast: The Red Badge of Courage Lees meer >
22/10 10u45  ?Stop met zeuren over beloningen voor bankiers?? Lees meer >
20/10 12u00  Een Democratische Senator in Texas? Nog steeds een dagdroom Lees meer >
19/10 20u45  Canada loopt uit voor legale wiet: zo zit het elders In Canada liep het afgelopen week storm bij speciale wietwinkels: de softdrug is er, zoals premier Trudeau drie jaar terug al had beloofd, sinds woensdag volledig legaal. Hoe zit het met de wetgeving in de rest van de wereld en in Nederland? Run op wiet na legalisering in Canada Tijdens zijn verkiezingscampagne kondigde de Canadese … Continued The post Canada loopt uit voor legale wiet: zo zit het elders appeared first on Elsevierweekblad.nl.
19/10 17u15  ?Europa wordt gezien als saai: er gebeurt weinig? Lees meer >
19/10 16u15  Trumps grootste fans wonen vlakbij Washington D.C. Lees meer >
19/10 11u30  ?Overheid moet zich niet bemoeien met onze leefstijl?? Lees meer >
Laatste update: vandaag om 14u45
Lees meer van Elsevier.nl >

RTL.nl

Verbergen Tonen
23/10 16u15  Koud herfstweer op komst: dit weekend maximaal tien graden De warme nazomer lijkt voorlopig verleden tijd. De komende dagen wordt het namelijk alleen maar kouder. In het weekend wordt het maximaal tien graden en trekken er regenbuien over ons land.
23/10 16u00  Europese Commissie eist nieuwe begroting van Italië De Europese Commissie heeft het begrotingsvoorstel van de Italianen afgekeurd. De Italiaanse regering moet terug naar de tekentafel en binnen drie weken met een beter voorstel komen.
23/10 15u30  Inspectie neemt twee aapjes uit woning in beslag Twee kleine apen zijn door inspectiediensten uit een woning in Zeeuws-Vlaanderen gehaald. De dieren werden als huisdier gehouden. Dit is in Nederland verboden.
23/10 15u30  Voor het eerst plastic aangetroffen in menselijke ontlasting Onderzoekers hebben voor het eerst kleine plastic deeltjes gevonden in menselijke ontlasting. In poepmonsters van acht personen van over de hele wereld werden microplastics gevonden.
23/10 15u15  Aapjes als huisdier uit woning gehaald Twee kleine apen zijn door inspectiediensten uit een woning in Zeeuws-Vlaanderen gehaald. De dieren werden als huisdier gehouden. Dit is in Nederland verboden.
23/10 15u15  Door rood, te hard en over de vluchtstrook: dit mag jij niet, maar de politie wél Dronken scholieren naar huis brengen in je politieauto met sirenes en op hoge snelheid? Dat mag niet. Agenten in Emmen kregen moeten op het matje komen nadat een filmpje dat een van de scholieren maakte, op social media verscheen. Maar wat mag je als agent nu wel en niet in het verkeer?
23/10 15u00  Sky News: lichaamsdelen vermoorde Saoedische journalist Khashoggi gevonden Er zijn lichaamsdelen gevonden van de vermoorde Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Dat zeggen bronnen betrokken bij het onderzoek tegen het Britse Sky News. De journalist zou in stukken zijn gesneden en zijn gezicht verminkt.
23/10 12u45  Uitstel van betaling voor Slotervaart- en IJsselmeerziekenhuizen Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad hebben uitstel van betaling gekregen. Dat bevestigt een woordvoerder van de zorginstellingen, die in handen zijn van zorgondernemer Loek Winter.
23/10 12u30  Hoofd reddingsfonds eurozone over Italië: 'Geen reden voor paniek' Klaus Regling, het hoofd van het reddingsfonds van de eurozone, maakt zich zorgen over de begrotingsplannen van Italië. Toch zegt hij dat er geen reden is voor paniek omdat het besmettingsgevaar voor andere Europese landen tot nu toe 'zeer beperkt' is.
23/10 12u00  President Erdogan: gruwelijke moord op journalist Khashoggi was gepland Volgens de Turkse president Erdogan wijst alles er op dat de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in het consulaat van Soedi-Arabie uitgebreid is voorbereid.
23/10 08u00  Alcoholverslaafde Ritchie laat afkickproces zien: 'Dan besef je hoe verdrietig het is' Tien jaar lang was Ritchie Pairun (30) verslaafd aan alcohol. Na een recente opname in een kliniek vlogt hij nu over zijn afkickproces. "Ik hoop dat ik mensen kan motiveren een stapje in de goede richting te zetten", zegt Ritchie.
23/10 07u15  Alcoholverslaafde Ritchie vlogt over zijn afkickproces: 'Hopelijk kan ik iemand ermee helpen' Tien jaar lang was Ritchie Pairun (30) verslaafd aan alcohol. Na een recente opname in een kliniek vlogt hij nu over zijn afkickproces. "Ik hoop dat ik mensen kan motiveren een stapje in de goede richting te zetten", zegt Ritchie.
23/10 00u00  'Eindelijk', koning Willem-Alexander op staatsbezoek bij The Queen (92) Koningin Elizabeth doet het niet vaak meer. Hooguit één of twee keer per jaar ontvangt ze nog een staatshoofd tijdens een officieel staatsbezoek. Het is dan ook bijzonder te noemen dat de 92-jarige vorstin van het Verenigd Koninkrijk koning Willem-Alexander en koningin Máxima op bezoek krijgt.20 
22/10 20u00  YouTube: onmogelijk aan EU-auteursrechtwet voldoen YouTube zegt niet te weten hoe het moet voldoen aan de nieuwe strengere Europese auteursrechtwet. "Het is een onmogelijke klus", zeggen bronnen binnen Google tegen Bright. Daarom komt het bedrijf in actie tegen de voorgestelde regelgeving.
22/10 18u15  YouTube: Onmogelijk om aan Europese auteursrechtwet te voldoen YouTube zegt niet te weten hoe het moet voldoen aan de nieuwe strengere Europese auteursrechtwet. "Het is een onmogelijke klus", vertellen bronnen binnen Google tegen Bright. Daarom komt het bedrijf in actie tegen de voorgestelde regelgeving.
Laatste update: vandaag om 16u15
Lees meer van RTL.nl >

NOS.nl

Verbergen Tonen
23/10 16u30  George Soros: invloedrijke bemoeial met tentakels ver in de wereldpolitiek Een bom in de brievenbus van zakenman George Soros leidt op internet tot tal van goedkeurende reacties, als 'nu pas?', 'criminelen onder elkaar!', 'hij is erger dan Hitler' en 'massamoordenaar'. De Hongaars-Amerikaanse miljardair en filantroop is geliefd, maar wordt ook gehaat, is zeer omstreden en heeft veel vijanden. Hij wordt vooral gehaat in rechts-nationalistisch Europa, maar ook wereldwijd beschouwen nationalisten en populisten hem als vijand. Dat heeft alles te maken met waar de puissant rijke Soros voor staat: hij wil een open samenleving met ruimte voor diversiteit en migranten. De jood Soros steunt organisaties die regeringen openlijk bekritiseren en heeft zijn tentakels ver uitgestrekt in zowel de Europese als de Amerikaanse politiek. En dat moet stoppen, zeggen tegenstanders. De afgelopen dertig jaar besteedde Soros zo'n 12 miljard euro aan filantropie. Inmiddels heeft zijn Open Society Foundations (OSF) een netwerk van veertig kantoren in bijna net zoveel landen. Al die kantoren steunen non-gouvernementele organisaties. Vluchtelingen welkom De manier waarop Soros zijn miljarden besteedt, is veel mensen een doorn in het oog. Hijzelf bepaalt waar het geld heengaat. Dat zijn louter doelen die zijn visie op de samenleving onderschrijven, een open samenleving waarin diversiteit belangrijk is en waar vluchtelingen dus welkom moeten zijn. Maar zo'n samenleving wordt door conservatieve en nationalistische overheden juist niet nagestreefd. Zo ondersteunt de OSF projecten in Oost-Europa die mensenrechten, eerlijke en vrije verkiezingen, transparante rechtspraak en onafhankelijke media promoten. Thema's die in die regio juist onder druk staan en waar Soros' bemoeienis leidt tot grote irritatie bij de machthebbers. Zo ligt de filantroop al lange tijd in de clinch met de Hongaarse regering, die zijn organisatie (OSF) krachtig tegenwerkt. Premier Orbán beschuldigt Soros ervan organisaties en mensen te steunen die zijn regering tegenwerken. 'De regering voert al een paar jaar een mediacampagne tegen hem, met billboards waarop hij wordt afgeschilderd als vijand van het Hongaarse volk', vertelt correspondent Mitra Nazar. 'Soros is een zondebok. In de ogen van de Hongaarse regering wil Soros Hongarije en Europa overspoelen met migranten.' Beïnvloeden Orbáns partij staat symbool voor de anti-immigratiebeweging in Europa, terwijl Soros juist vindt dat de Europese Unie zo veel mogelijk migranten moet opnemen. Zo regelde de OSF in 2015 studieplekken voor vluchtelingen in Hongarije. Ze kregen onderdak, informatie, hulpgoederen en medicijnen. De regering-Orbán probeerde juist vluchtelingen buiten de deur te houden. Zo is er een dubbel grenshek geplaatst op de grens met Servië en ondanks werd een wet ingevoerd die het helpen van migranten strafbaar stelt. 'Soros wordt verantwoordelijk gehouden voor alle problemen in het land', zegt Nazar. 'Men ziet hem als iemand die zijn rijkdom gebruikt om de politiek te beïnvloeden.' Hoewel Soros zich ogenschijnlijk niet veel aantrekt van die vijandigheid, verhuisde het OSF-kantoor in Boedapest dit jaar naar Berlijn, omdat 'de veiligheid van de operaties en medewerkers niet meer beschermd kan worden tegen inmenging van de regering'. In zijn beginjaren gaf hij een groot deel van zijn vergaarde fortuin aan mensen en organisaties in Oost-Europa die tegen het communistische bewind in actie kwamen. Zo hielp hij dissidenten om verboden literatuur te verspreiden. In Polen kreeg Solidarnosc geld en in Tsjechoslowakije de mensen rondom dissident Vaclav Havel. De OSF steunt nu ook onderzoeken van Amnesty International en Human Rights Watch die misstanden aan de kaak stellen. Onderwerpen die geregeld terugkomen zijn discriminatie, corruptie, LHBT-rechten, zorg en ook lokale problemen, zoals het lot van de Roma-minderheid in Italië. Conservatieve machten voelen zich bedreigd door de onderzoeken, omdat de uitkomsten ze vaak op internationale kritiek komen te staan. Nieuwe ideeën In Boedapest richtte Soros in 1991 een internationale universiteit op waar studenten worden onderwezen in democratie, sociale rechtvaardigheid en mensenrechten. Jongeren uit communistische en arme landen krijgen studiebeurzen om daar te komen studeren, zodat ze goed opgeleid en met nieuwe democratische ideeën terugkeren naar hun land. Maar die nieuwe ideeën ondermijnen de cultuur en het gezag in hun eigen land, zeggen critici. En dat maakt Soros in hun optiek staatsgevaarlijk. In Nederland sponsorde Soros, de zelfbenoemde 'staatsman zonder staat', het ja-kamp in het GeenPeil-referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Hij gaf een half miljoen euro aan Best of Britain, de groep die tegen de brexit strijdt. Ook doneert hij royaal aan de democratische verkiezingscampagnes in de Verenigde Staten. Uit uitgelekte mails van Hillary Clinton blijkt dat Soros rechtstreeks contact had met ministers en overheidsmedewerkers. Ook adviseerde hij ze over politieke aangelegenheden. Volgens de Russen gebruikt Soros democratische kopstukken in Washington als spreekbuis tegen de Russische president Poetin. 'Touwtjes in handen' Uit gelekte documenten van de OSF kwam een lijst van 'betrouwbare bondgenoten' binnen het Europarlement tevoorschijn, met een lange rij namen van parlementsleden met een anti-Russische houding. Ook had Soros vorig jaar april een persoonlijk onderhoud met EU-voorzitter Jean-Claude Juncker. Het was allemaal koren op de molen van Soro's critici. De democratie is een façade als hij de touwtjes in handen heeft in het Europarlement, zeggen zij.
23/10 16u30  Eerste hulp Slotervaart dicht, ook IJsselmeerziekenhuizen in acute geldnood De afdeling spoedeisende hulp van het MC Slotervaart in Amsterdam is per direct gesloten. Patiënten die al waren opgenomen, kunnen in het ziekenhuis blijven en ook geplande opnames gaan gewoon door. Vanochtend werd bekend dat de MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk en het MC Slotervaart in Amsterdam uitstel van betaling hebben aangevraagd. De spoedeisende hulp van MC Zuiderzee in Lelystad blijft wel open. Zorgverzekeraars stoppen met de financiering van de ziekenhuizen. 'Een faillissement is mogelijk onafwendbaar', zegt de MC Groep in een persverklaring. Verder zegt de MC Groep dat al het mogelijke is gedaan voor een kwalitatief en financieel verantwoorde toekomst, maar dat dat financieel niet is gelukt. Verscherpt toezicht Het was al bekend dat de MC Groep in zwaar financieel weer verkeert. Volgens de bestuurders zijn de financiële problemen vooral veroorzaakt doordat de ziekenhuizen duur personeel hebben moeten inhuren. Begin september werden de drie ziekenhuizen in Flevoland door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onder verscherpt toezicht geplaatst, omdat er zorgen waren over de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Het bedrijf verzekert na de bekendmaking dat er surseance is aangevraagd dat de patiëntenzorg is gegarandeerd. De patiënten die op dit moment worden behandeld, krijgen adequate zorg, staat in de persverklaring. Ook zorgverzekeraar Zilveren Kruis zegt dat de zorg overeind blijft. 'Iedereen die nu in het ziekenhuis ligt of morgen of later een afspraak heeft, krijgt gewoon zorg', zegt directievoorzitter Georgette Fijneman. 'Wij hebben als verzekeraar een zorgplicht. Wij voelen ons ook verantwoordelijk om te regelen dat, mocht het in de toekomst anders lopen, iedereen die zorg krijgt die nodig is.' 'Verzekeraar is geen kredietverstrekker' Fijneman zegt dat de ziekenhuizen hun financiële tekorten wilden opvullen met extra geld van de zorgverzekeraars. Maar dat wilde Zilveren Kruis niet. 'Dat zijn het soort financieringen waarvoor je een bank nodig hebt. Een overbruggingskrediet is niet onze rol. Wij hebben premiegeld om zorg te betalen en het is niet de bedoeling dat dat geld de verliezen van het ziekenhuis compenseert.' In juli zag Zilveren Kruis nog af van het opeisen van een vordering bij de MC Groep. Een bedrag wil Fijneman niet noemen, maar ze zegt wel dat het in de miljoenen liep. 'Zo konden we met elkaar over de toekomst praten. Deze maand werd ons pas duidelijk dat het ziekenhuis er financieel veel slechter voor stond dan dat wij tot dat moment wisten.' Vraagtekens bij verdienmodel Loek Winter en Willem de Boer zijn de eigenaren van de ziekenhuizen. Hun oogmerk bij de aankoop ervan was om de zorg veel efficiënter te maken. De Boer stapte eind september op als bestuurder bij de ziekenhuizen. Vakbond FNV Zorg & Welzijn noemt het intriest voor het personeel dat het zover heeft moeten komen. Bij de ziekenhuizen werken in totaal zo'n 2000 mensen. 'Wij hebben vanaf het begin onze vraagtekens gezet bij het verdienmodel van de MC Groep door Willem de Boer en Loek Winter. Het is ook heel teleurstellend dat Zilveren Kruis niet bereid was tot een zachte sanering van de ontstane problemen. Dat laatste had veel ellende kunnen voorkomen.' Minister Bruins voor Medische Zorg vindt het wrang dat het voorlopig niet gelukt is de financiële situatie op orde te krijgen. 'Het is nu aan de bewindvoerder om te kijken wat de mogelijkheden verder zijn om een faillissement te voorkomen', zegt hij in een reactie.
23/10 16u15  Na twee jaar onderzoek uitzicht op beter tbc-vaccin Negentig jaar nadat het eerste vaccin tegen tuberculose op de markt kwam, is er serieus uitzicht op een nieuw vaccin. Dat lijkt bovendien veel werkzamer dan het aloude BCG-vaccin. Onderzoekers van universiteiten en instituten in Afrika, Europa en de Verenigde Staten én van farmaceut GlaxoSmithKline (GSK) presenteerden vandaag op een groot internationaal congres over longziekten in Den Haag de voorlopige resultaten van een driejarige studie. Het gaat om de uitkomsten na twee jaar onderzoek. Vorige maand publiceerden de wetenschappers erover in The New England Journal of Medicine. Latente tuberculose Ongeveer 3300 mensen met latente tuberculose - een infectie zonder ziekteverschijnselen - werden verdeeld over twee groepen. De onderzoeksgroep kreeg het nieuwe vaccin toegediend, de controlegroep een placebo. De studie werd uitgevoerd in Zuid-Afrika, Zambia en Kenia. In de groep die een placebo kreeg, ontwikkelden ruim twee keer zo veel mensen actieve tuberculose als in de groep die gevaccineerd werd. Het vaccin bood 54 procent van de mensen met latente tbc bescherming tegen actieve tbc, en verhinderde daarmee ook dat zij andere mensen kunnen besmetten. Werkzaamheid Bij de meeste andere vaccins wordt een werkzaamheid van 54 procent als onvoldoende beschouwd. Met tuberculose ligt dat anders. Het oude BCG-vaccin kent een veel lagere werkzaamheid. Het vaccin beschermt vooral jonge kinderen, maar BCG biedt jongeren en jongvolwassenen nauwelijks bescherming tegen open longtuberculose. En die ziekte treedt juist bij die groepen veelvuldig op. Sinds de introductie van BCG, begin jaren twintig van de vorige eeuw, is geen enkel ander vaccin tegen de ziekte beschikbaar gekomen. Jaarlijks lopen wereldwijd ruim tien miljoen mensen tuberculose op. Ieder jaar sterven 1,6 miljoen mensen aan de ziekte. 'De impact van een vaccin met vijftig procent werkzaamheid zou bij dergelijke getallen al enorm zijn', zegt Marie-Ange Demoitié. Zij is sinds zeventien jaar werkzaam bij farmaceut GlaxoSmithKline en al die tijd betrokken bij de ontwikkeling van dit tbc-vaccin. 'En bij mensen onder de 25 jaar vinden we dat het vaccin in 84 procent van de gevallen werkt.' Fase III Het nu lopende onderzoek wordt in november afgerond. Dan is er ongeveer een jaar nodig voor analyse van alle resultaten. Als die blijven zoals ze tot nu toe zijn is de volgende stap een fase-III-onderzoek. Dat zou niet alleen in Afrika maar op meer continenten en in meer landen uitgevoerd moeten worden. Dat onderzoek richt zich niet alleen op mensen met latente tuberculose maar ook op mensen die niet besmet zijn met de ziekte. 'Het is niet te voorspellen wat dat betekent voor de werkzaamheid van het vaccin. Die kan zowel hoger worden als lager', zegt Demoitié. Partners Het opzetten van het vervolgonderzoek vergt de nodige tijd. Dat heeft er onder meer mee te maken dat er een aantal verschillende organisaties deelnemen. Demoitié: 'We hebben dit hele onderzoek gedaan met partners, dat kost tijd. Je moet goede afspraken maken en contracten maken. Maar alleen kunnen we het niet.' Tot nu toe heeft GSK samengewerkt met Aeras, een non-profitorganisatie die samen met partners de ontwikkeling van nieuwe tuberculosevaccins stimuleert. Aeras wordt gefinancierd door onder meer de Bill & Melinda Gates Foundation. Jaren Het duurt nog jaren voor het vaccin daadwerkelijk beschikbaar komt. 'Zeker meer dan vijf jaar. Maar onze studie is in mijn ogen in ieder geval een succes', zegt Demoitié. 'Hij zorgt voor veel hoop. Voor het eerst in negentig jaar hebben we een goede richting te pakken. Dat bewijst maar weer: je moet nooit opgeven.' Ook een aantal andere farmaceuten werkt aan een nieuw vaccin tegen tuberculose.
23/10 16u15  Kussen, rijtoer en veel ceremonieel bij begin staatsbezoek aan Engeland Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vanmiddag ontvangen door de Britse kroonprins Charles en zijn vrouw Camilla. Met de begroeting is het tweedaagse staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk officieel begonnen. Ook koningin Elizabeth heeft het koninklijk paar verwelkomd. Vlak voor de ontvangst sprak het koninklijk paar met Nederlanders die in het Verenigd Koninkrijk wonen. Ze hadden het onder meer over de zorgen die de Nederlanders hebben over de gevolgen van de brexit. De komende twee dagen zullen de koning en koningin een bezoek brengen aan koningin Elizabeth, premier May en oppositieleider Corbyn. Ook bezoekt het koninklijk paar het Britse parlement, waar Willem-Alexander de parlementsleden zal toespreken. De eerste dag van het staatsbezoek wordt afgesloten met een staatsbanket in Buckingham Palace, waar de koning een toespraak houdt. Naar verwachting zal hij zeggen dat hij het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie betreurt, maar dat hij het besluit van het Britse volk respecteert.
23/10 16u15  VU-ziekenhuis Amsterdam deels gesloten vanwege ict-storing De spoedeisende hulp van het Amsterdamse ziekenhuis VUmc is weer open. Het ziekenhuis heeft sinds vanochtend te kampen met een ict-storing. Omdat patiëntendossiers daardoor niet toegankelijk zijn, zijn alle afspraken voor de poliklinieken vandaag afgezegd. Ook morgenochtend blijven de poliklinieken gesloten tot 10.00 uur. Mensen die een afspraak hadden op een poli worden teruggebeld voor een nieuwe afspraak. Geplande opnames gaan wel gewoon door. Patiëntendossiers De storing doet zich voor in de software van het interne systeem van het ziekenhuis, dat view heet. Het is van buiten het ziekenhuis toegankelijk voor medewerkers, maar via de computers in het ziekenhuis zelf lukt dat niet. 'Dat betekent dat er geen toegang is tot de patiëntendossiers en alles wat eraan hangt, zoals behandeluitslagen en foto's', zegt een woordvoerder. 'Daarom is besloten om de poli's en de spoedeisende hulp te sluiten.' 'Dat is voor patiënten heel vervelend, want het betekent dat we honderden mensen vandaag niet goed kunnen verzorgen', aldus de woordvoerder. 'Deze mensen weten vaak al maanden dat ze een afspraak hebben. Maar de veiligheid staat voorop.' Gevolgen Omdat de oorzaak van de storing nog niet is achterhaald, is niet bekend wanneer de problemen zijn verholpen.
23/10 16u00  Europese Commissie vraagt Italië om nieuwe begroting De Europese Commissie heeft voor het eerst een begroting van een lidstaat afgewezen. De Italiaanse regering heeft het verzoek gekregen een nieuwe begroting te ontwerpen. Brussel heeft het land daarvoor drie weken de tijd gegeven. De eerste begroting van de nieuwe Italiaanse regering wijkt te veel af van de Europese afspraken. Het begrotingstekort loopt in de ogen van de Europese Commissie te hoog op. Dat komt door de plannen van de regering in Rome voor een verlaging van de pensioenleeftijd en het verstrekken van een basisuitkering voor armlastige Italianen. Vorige week kwam premier Conte naar Brussel om de ontwerp-begroting te verdedigen. Onontkoombaar besluit Vice-voorzitter Dombrovskis van de Europese Commissie betreurt dat dit besluit is genomen, maar hij noemde het onontkoombaar. Hij zei in een toelichting dat Italië bezig is de hoge schuld van het land te bestrijden door meer schulden te maken. Dombrovskis wees er ook op dat Italië evenveel uitgeeft aan rentelasten van de hoge staatsschuld als aan de onderwijsbegroting. De Italiaanse ontwerp-begroting draagt niet bij aan de groei van de economie, zei Dombrovskis. Hij zei dat het in het belang van Italië en heel Europa is dat Italië een gezonde begroting presenteert.
23/10 15u45  Verongelukte trein Marokko reed veel te hard De trein die vorige week in Marokko ontspoorde reed meer dan twee keer zo hard als was toegestaan. Dat blijkt uit het onderzoek dat naar het ongeluk was ingesteld. De machinist reed 158 kilometer per uur, in plaats van de 60 kilometer per uur die was toegestaan op het traject. De dubbeldekker botste na de ontsporing op een pilaar van een viaduct. Bij het ongeluk in de buurt van de Marokkaanse hoofdstad Rabat kwamen zeven mensen om het leven. 125 passagiers raakten gewond, van wie zeven zwaargewond. Machinist aangeklaagd De machinist was een van die zwaargewonden. Hij is vanochtend gehoord door de officier van justitie en wordt aangeklaagd voor doodslag en het onbedoeld toebrengen van letsel. Op sociale media wordt daar boos op gereageerd, zegt correspondent Willemijn de Koning. 'Veel Marokkanen vinden dat treinmaatschappij ONCF probeert de verantwoordelijkheid voor het ongeluk af te schuiven op de machinist, terwijl de ONCF geen borden had geplaatst met daarop de juiste snelheid.'
23/10 15u45  Gezochte Frank Masmeijer opgepakt in hotel Breda Voormalig televisiepresentator Frank Masmeijer is gearresteerd in Breda. Hij werd opgepakt in een hotel in de stad, bevestigt de politie tegenover Omroep Brabant. 'Hij stond internationaal gesignaleerd in ons systeem en als wij hem hier dan zien, dan houden we hem aan', zegt een woordvoerder van de politie. De woordvoerder zegt verder niets te kunnen zeggen over de zaak en verwijst naar justitie in België. Drugssmokkel Masmeijer werd vorig jaar door de rechtbank in Antwerpen veroordeeld tot acht jaar celstraf en een boete van 48.000 euro voor zijn rol bij de smokkel van honderden kilo's cocaïne. De lading drugs zat verstopt tussen een partij bananen die via de haven van Antwerpen het land binnenkwam. Op het moment van de uitspraak was de televisiepresentator op vrije voeten. Hij verscheen die dag ook niet in de rechtbank om zijn straf aan te horen. Sindsdien is de Belgische politie naar hem op zoek. Masmeijer heeft hoger beroep aangetekend tegen zijn veroordeling. Op 16 november buigt het hof in Antwerpen zich over het beroep.
23/10 15u45  IJsselmeerziekenhuizen en MC Slotervaart vragen uitstel van betaling aan De MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord en Dronten en het MC Slotervaart in Amsterdam hebben uitstel van betaling aangevraagd. Zorgverzekeraars stoppen met de financiering van de ziekenhuizen. 'Een faillissement is mogelijk onafwendbaar', zegt de MC Groep in een persverklaring. Verder zegt de MC Groep dat al het mogelijke is gedaan voor een kwalitatief en financieel verantwoorde toekomst, maar dat dat financieel niet is gelukt. Verscherpt toezicht Het was al bekend dat de MC Groep in zwaar financieel weer verkeert. Volgens de bestuurders zijn de financiële problemen vooral veroorzaakt doordat de ziekenhuizen duur personeel hebben moeten inhuren. Begin september werden de drie ziekenhuizen in Flevoland door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onder verscherpt toezicht geplaatst, omdat er zorgen waren over de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Het bedrijf verzekert na de bekendmaking dat er surseance is aangevraagd dat de patiëntenzorg is gegarandeerd. De patiënten die op dit moment worden behandeld, krijgen adequate zorg, staat in de persverklaring. Ook zorgverzekeraar Zilveren Kruis zegt dat de zorg overeind blijft. 'Iedereen die nu in het ziekenhuis ligt of morgen of later een afspraak heeft, krijgt gewoon zorg', zegt directievoorzitter Georgette Fijneman. 'Wij hebben als verzekeraar een zorgplicht. Wij voelen ons ook verantwoordelijk om te regelen dat, mocht het in de toekomst anders lopen, iedereen die zorg krijgt die nodig is.' 'Verzekeraar is geen kredietverstrekker' Fijneman zegt dat de ziekenhuizen hun financiële tekorten wilden opvullen met extra geld van de zorgverzekeraars. Maar dat wilde Zilveren Kruis niet. 'Dat zijn het soort financieringen waarvoor je een bank nodig hebt. Een overbruggingskrediet is niet onze rol. Wij hebben premiegeld om zorg te betalen en het is niet de bedoeling dat dat geld de verliezen van het ziekenhuis compenseert.' In juli zag Zilveren Kruis nog af van het opeisen van een vordering bij de MC Groep. Een bedrag wil Fijneman niet noemen, maar ze zegt wel dat het in de miljoenen liep. 'Zo konden we met elkaar over de toekomst praten. Deze maand werd ons pas duidelijk dat het ziekenhuis er financieel veel slechter voor stond dan dat wij tot dat moment wisten.' Vraagtekens bij verdienmodel Loek Winter en Willem de Boer zijn de eigenaren van de ziekenhuizen. Hun oogmerk bij de aankoop ervan was om de zorg veel efficiënter te maken. De Boer stapte eind september op als bestuurder bij de ziekenhuizen. Vakbond FNV Zorg & Welzijn noemt het intriest voor het personeel dat het zover heeft moeten komen. Bij de ziekenhuizen werken in totaal zo'n 2000 mensen. 'Wij hebben vanaf het begin onze vraagtekens gezet bij het verdienmodel van de MC Groep door Willem de Boer en Loek Winter. Het is ook heel teleurstellend dat Zilveren Kruis niet bereid was tot een zachte sanering van de ontstane problemen. Dat laatste had veel ellende kunnen voorkomen.' Spoedeisende hulp binnen 45 minuten Minister Bruins voor Medische Zorg vindt het wrang dat het voorlopig niet gelukt is de financiële situatie op orde te krijgen. 'Het is nu aan de bewindvoerder om te kijken wat de mogelijkheden verder zijn om een faillissement te voorkomen', zegt hij in een reactie. Mocht het toch tot een faillissement komen, dan heeft dat volgens Bruins geen gevolgen voor de toegankelijkheid van de spoedeisende hulp (SEH). De norm is dat iedereen in Nederland binnen 45 minuten bij een SEH kan zijn. Ook bij sluiting van de SEH-afdelingen in Amsterdam en Lelystad blijft het aantal mensen dat die norm niet haalt gelijk, zegt Bruins.
23/10 15u30  Renée Fleming krijgt de Edison Klassiek Oeuvreprijs De Amerikaanse operazangeres Renée Fleming krijgt de Edison Klassiek Oeuvreprijs 2018. De Edison Stichting prijst Fleming om haar indrukwekkende oeuvre en buitengewone bijdrage aan de klassieke muziek. De zangeres brak door in 1988 toen zij de rol van de gravin Rosina Almaviva vertolkte in de opera Le Nozze di Figaro van Mozart. De jaren erna debuteerde zij in Covent Garden in Londen en de Metropolitan Opera in New York. Ze heeft meerdere Grammy's gewonnen. Vorig jaar maakte Fleming bekend te stoppen met opera, maar dit betekende niet het einde van haar carrière. Ze maakte dit jaar haar Broadway-debuut in de musical Carousel. The Lord of the Rings De sopraan staat bekend om haar veelzijdigheid. Zo werkte ze in 2003 mee aan de soundtrack van de film The Lord of the Rings: The Return of the King. In 2017 zong zij voor de soundtrack van de film The Shape of Water het nummer You'll Never Know. Zondag 11 november zal Renée Fleming de prijs in ontvangst nemen tijdens een live uitzending van Podium Witteman op NPO 2. Tijdens deze uitzending worden ook andere Edison Klassiek-prijzen uitgereikt.
23/10 15u15  Eerst waren de Saudische miljarden welkom, nu is de techwereld stil De afgelopen jaren stonden techbedrijven in de rij om financiering te krijgen van Saudi-Arabië. Vele miljarden vloeiden vanuit het olierijke land naar de westkust van Amerika. Met de dood van journalist Khashoggi staat die relatie volop in de belangstelling én onder druk. Zo besloot Uber-topman Dara Khosrowshahi vorige week, net als veel andere prominente genodigden, om niet naar het Future Investment Initiative in Riyad te gaan. Dit congres is een initiatief van kroonprins Mohammed bin Salman, die in verband wordt gebracht met de dood van de kritische journalist. De bijeenkomst waar zakenwereld en politiek samenkomen, is vandaag begonnen. Geen robot, maar afzeggingen Vorig jaar was het congres nog de plek waar robot Sophia - die een levensecht gezicht heeft - het Saudische staatsburgerschap kreeg. Een pr-stunt die moest aantonen hoe vooruitstrevend het land is. Een stunt die ook de nodige kritiek uitlokte vanwege de achtergestelde positie van vrouwen in het land. Dit jaar is er geen stunt met een menselijke robot en volgt de ene afzegging op de andere. Denk naast de topman van Uber aan Diane Green, die bij Google verantwoordelijk is voor de steeds belangrijker wordende cloud-afdeling. Dat is het departement dat de computerkracht van de zoekgigant verhuurt aan andere bedrijven. Ook minister Hoekstra van Financiën besloot om thuis te blijven. Vandaag meldde The Wall Street Journal dat de topman van Softbank toch geen toespraak gaat houden. Het bedrijf, een Japanse techreus, heeft het grootste tech-investeringsfonds ter wereld dat voor bijna de helft gevuld is met Saudisch geld. De baas van oliegigant Total gaat wel; hij denkt dat een boycot geen zin heeft. Daarnaast heeft het Franse concern onlangs met Saudi-Arabië een deal gesloten; het bedrijf gaat een nieuw petrochemisch complex bouwen waarmee 5 miljard dollar is gemoeid. De topman verkeert naar verwachting in Saudi-Arabië in het gezelschap van vooral Russische en Aziatische topbestuurders en lager geplaatste westerse bankiers. 'Geïnvesteerd geld gaat niet terug' Tegelijkertijd is het de vraag of de afzeggingen uit de techwereld meer zijn dan symboolpolitiek. Afgelopen week vertelde de goed ingevoerde techjournalist Kara Swisher in een podcast over een diner dat ze had met mensen die zich binnen de techwereld bezighouden met investeringen. 'Iedereen daar sprak vol afschuw over de zaak en schaamde zich', vertelt Swisher. 'Tegelijkertijd gaat de techwereld het geld niet teruggeven aan de Saudiërs en werd tijdens het diner opgemerkt dat er overal geld is dat vanuit Saudi-Arabië of een andere twijfelachtige bron wordt overgemaakt.' Volgens berekeningen van The Wall Street Journaal investeerde de kroonprins sinds 2016 al 11 miljard dollar in Amerikaanse start-ups. Nu vloeit het geld rijkelijk in Silicon Valley, maar dit bedrag is niettemin ongewoon groot. De zakenkrant merkt op dat het nog niet een investeringspartij in Amerika is gelukt om überhaupt zoveel geld op te halen voor het doen van investeringen. En dat 'hand ophouden' zorgt nu op z'n zachtst gezegd voor ongemak. De WSJ vroeg aan 22 bedrijven die geld hebben gekregen van Softbank of van de Saudi's, om een reactie op de zaak-Khashoggi. Het antwoord was 'geen commentaar' of er kwam helemaal geen reactie. Alleen Uber liet van zich horen: het bedrijf verwees naar het feit dat Khosrowshahi zijn bezoek had geannuleerd en dat hij zich zorgen maakt over de berichtgeving. 'Silicon Valley is heel hypocriet geweest door het accepteren van geld, afkomstig van een antisemitisch land dat homo's vervolgt en vrouwen discrimineert', zegt investeerder Keith Rabois tegen de krant. Er klinkt nu veel verontwaardiging vanuit de techwereld. Maar de vraag is hoelang dat duurt, zegt Midden-Oostenexpert Erwin van Veen van instituut Clingendael. 'De commerciële belangen zijn groot', zegt hij, wijzend op de handel in olie en wapens. Van Veen denkt dat de Saudi's zo veel geld in technologie investeren omdat ze kennis van buitenaf nodig hebben om hun economie minder afhankelijk te maken van olie en gas. De vraag is of deze affaire daar op lange termijn echt iets aan verandert. 'Wellicht dat westerse bedrijven minder zullen investeren in het land', zegt Van Veen. 'Hoewel de Saudiërs op korte termijn van buiten geen geld nodig hebben, kan dit op lange termijn wel problemen opleveren.' Niet op de foto met kroonprins De techsector zal het geld niet zomaar teruggeven aan de Saudiërs en de conferentie in Riyad is gewoon begonnen. Al zal dit jaar de sfeer misschien wel anders zijn dan vorig jaar. 'Ga niet op de foto met de kroonprins', zei een anonieme bankier tegen de Financial Times.
23/10 14u30  Jaap de Hoop Scheffer pleit voor nieuw kernwapenoverleg Jaap de Hoop Scheffer vindt dat alle nucleaire verdragen opnieuw tegen het licht moeten worden gehouden. De voormalige secretaris-generaal van de NAVO verzet zich tegen het voornemen van president Trump om het verdrag over kernraketten voor de middellange afstand op te zeggen. In het NPO-radioprogramma 1op1 zei De Hoop Scheffer dat opzegging van dat INF-verdrag niet zal bijdragen aan een veiliger Europa. Hij is het wat dat betreft eens met de Franse president Macron, die gisteren zei dat de veiligheid van Europa hier in het geding is. Rusland Het argument van Trump is dat de Russen zich niet houden aan de bepalingen in het INF-verdrag, dat vooral voor Europa van belang is. De Hoop Scheffer onderschreef dat de Russen het verdrag schenden met de ontwikkeling van nieuwe kruisraketten. Maar De Hoop Scheffer is desondanks van mening dat opzegging van het verdrag de internationale situatie alleen maar onveiliger maakt. Omdat steeds meer landen over kernwapens beschikken, en de kernwapens steeds kleiner en geavanceerder worden, is nieuw internationaal overleg over nucleaire wapens volgens de oud-NAVO-topman hard nodig. Hij noemde in dit verband China en Noord-Korea. Als voorzitter van de Adviesraad Internationale Vraagstukken raadt De Hoop Scheffer het kabinet aan zich binnen de NAVO sterk te maken voor nieuwe onderhandelingen over kernwapens.
23/10 14u15  Topwetenschappers bezorgd om brexit: 'We moeten samenwerken' Tientallen internationale topwetenschappers, onder wie Nobelprijswinnaars, hebben brandbrieven aan de Britse premier May en voorzitter Juncker van de Europese Commissie gestuurd. Ze schrijven dat wetenschappers uit Groot-Brittannië en de EU na de brexit zo nauw mogelijk moeten kunnen blijven samenwerken. Onder de ondertekenaars van de brief is ook de Nederlandse Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft. Verder hebben enkele winnaars van de Fieldmedaille, de hoogste onderscheiding binnen de wiskunde, hun handtekening gezet. 'Wetenschappelijk onderzoek en innovatie zijn cruciaal om ziekten aan te pakken en het milieu te beschermen. Om iedereen te kunnen laten meeprofiteren, moeten mensen en ideeën over grenzen kunnen worden uitgewisseld', schrijven de wetenschappers aan premier May. Eilanden Zonder nauwe samenwerking ziet de toekomst er volgens de briefschrijvers somber uit. 'Investeren in onderzoek en innovatie is essentieel voor de toekomst van Europa. We moeten niet toestaan dat het Verenigd Koninkrijk en de EU als eilanden gaan opereren.' De topwetenschappers hameren erop dat Groot-Brittannië met wetenschappelijke instellingen in de EU moet blijven samenwerken. Na de brexit heeft Groot-Brittannië niet meer het recht om mee te doen aan Europese onderzoeksprogramma's. De ondertekenaars van de brief willen dat er snel een oplossing komt, zodat wetenschappers ongehinderd kunnen blijven samenwerken.
23/10 14u15  Volgens Lonely Planet moet je nu naar deze plekken Het lijkt de perfecte timing van Lonely Planet: als het hier grijs en kouder wordt, lanceert de reisgids zijn lijst met de beste vakantiebestemmingen. Vorig jaar werd Friesland nog getipt, maar dit jaar is er geen Nederlandse bestemming opgenomen in hun top-10: dit jaar moeten we naar het Deense Kopenhagen, volgens het boekje. En naar Sri Lanka. Kopenhagen is 'niet meer te stoppen', volgens Lonely Planet. Dat komt vooral door hun sterrenrestaurant Noma en hun 'levendige streetfoodscene'. Ook het pretpark Tivoli Gardens speelt mee bij het besluit van de reisgids om de Deeense hoofdstad op 1 te zetten. In de lijst met steden die worden getipt voor 2019 wordt Kopenhagen gevolgd door het Chinese Shenzhen en Novi Sad in Servië. Volgens Lonely Planet is Shenzhen het 'Silicon Valley' van China. De stad wordt geprezen om zijn technologische innovatie en muziekscene. De nummer 3, Novi Sad, is de thuisbasis van het festival EXIT en de Europese Jeugdhoofdstad van 2019. Volgens Lonely Planet bruist de Servische stad van creatieve energie met muziek, film, theater en kunst. Novi Sad wordt gevolgd door het Miami, het Nepalese Kathmandu, Mexico City, Dakar in Senegal, Seattle, het Kroatische Zadar en het Meknès in Marokko. Een notering in de top-10 van Lonely Planet zorgt meestal voor drukke tijden. Zo steeg in Rotterdam het aantal toeristen flink, nadat de stad in 2015 op nummer 5 belandde. Ook Texel kreeg meer bezoek van toeristen toen het Waddeneiland in 2016 op nummer 9 stond. De beste landen Ook de 'beste' landen heeft Lonely Planet op een rijtje gezet. Zoals hierboven al genoemd, staat Sri Lanka op 1. Dat besluit van de reisgids krijgt kritiek, omdat eerder dit jaar daar nog de noodtoestand werd uitgeroepen vanwege geweld tegen moslims. Toch is Sri Lanka veilig genoeg voor reizigers, zegt een redacteur tegen de Britse krant The Independent. 'Het is veiliger voor reizigers en voor de plaatselijke bevolking dan het in jaren is geweest', aldus Joe Bindloss. Het land wordt geroemd om zijn mix van religies en culturen, de 'tijdloze tempels', de natuur en de groeiende surfscene. Plek 2 op Lonely Planets lijst van landen ligt dichter bij huis: Duitsland. Volgens de reisgids is dat land al heel lang 'een innovatieve krachtpatser' door bijvoorbeeld de auto en aspirine uit te vinden. In de steden Weimar, Dessau en Berlijn worden de komende jaren musea geopend die de moeite waard zijn. De derde en opvallende naam in de top-10 is Zimbabwe, een land dat gebukt gaat onder een hoge inflatie. Volgens Lonely Planet is Zimbabwe een land 'dat altijd het nieuws heeft gehaald om de verkeerde redenen, maar waar reizigers heel enthousiast over zijn'. Niet alleen is het Afrika's veiligste land, aldus Lonely Planet, ook zijn de inwoners heel vriendelijk, zijn de nationale parken gevuld met wilde dieren en is het land 'gezegend' met hun natuur. De andere landen in de top-10 zijn Panama, Kirgizië, Jordanië, Indonesië, Wit-Rusland, Sao Tomé en Principe (voor de westkust van Afrika) en Belize (Midden-Amerika).
23/10 14u00  Geen strafrechtelijke vervolging na ongeluk met Apache-helikopter De piloten die vorig jaar met een Apache-helikopter tegen een hoogspanningslijn vlogen, worden niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie concludeert na onderzoek dat hun geen strafrechtelijke verwijten gemaakt kunnen worden. Het ongeluk met de helikopter gebeurde vorig jaar november in de buurt van Culemborg. Tijdens een oefening van de luchtmacht vloog het toestel tegen een bliksemdraad van een hoogspanningsmast. Hierdoor viel de stroom in de omgeving uit en zaten zo'n 24.000 huishoudens tijdelijk zonder stroom. Volgens het OM blijkt uit onderzoek dat de helikopter die avond goed heeft gefunctioneerd. De vliegers en de overige leden van de bemanning hebben bovendien gehandeld 'zoals onder de gegeven omstandigheden mocht worden verwacht', stelt het OM. Denkbeeldige vijand De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzocht het ongeluk al eerder. Volgens de raad was de piloot te gefocust op de denkbeeldige vijand. Hierdoor zag hij de draad over het hoofd toen hij moest uitwijken. Volgens de Onderzoeksraad waren de hoogspanningslijnen slecht te zien, doordat de oefening 's avonds plaatsvond.
Laatste update: vandaag om 16u30
Lees meer van NOS.nl >

AD.nl

Verbergen Tonen
23/10 16u30  Tygo Gernandt krijgt rol in The Last Kingdom Tygo Gernandt heeft een rol te pakken in het derde seizoen van de Netflix-serie The Last Kingdom. Hij gaat de rol spelen van Jackdaw, een eenling die toetreedt tot het leger van de gevaarlijke ziener Skade.
23/10 16u30  Europese Commissie: Italië moet binnen drie weken met aangepaste begroting komen De Europese Commissie vraagt Italië formeel om een nieuwe ontwerpbegroting voor 2019 in te leveren, terwijl de premier eerder vandaag nog liet weten dat het land geen plan B heeft voor de begroting. Rome krijgt drie weken de tijd om de cijfers voor Brussel aanvaardbaar te maken.
23/10 16u15  Wozniacki te sterk voor Kvitova bij WTA Finals Caroline Wozniacki heeft zich hersteld van haar nederlaag in de eerste groepswedstrijd van de WTA Finals in Singapore. De Deense titelverdediger versloeg in een spannende partij de Tsjechische Petra Kvitova, 7-5 3-6 6-2.
23/10 16u15  Gestolen telefoon van verongelukte Levi (14) duikt op in Eindhoven De telefoon van de verongelukte Levi Thoonen (14) die zaterdagnacht bij een straatroof werd ontvreemd van vader Berry Thoonen, is zondagochtend opgedoken op de Stratumsdedijk in Eindhoven. Vanaf daar werd rond halftien een signaal opgepikt, laat de vader van Levi weten aan deze krant. Vermoedelijk is het toestel voor korte tijd aan geweest.
23/10 16u15  Bijna failliet Slotervaartziekenhuis sluit per direct eerste hulp Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam heeft per direct de afdeling spoedeisende hulp gesloten. Dat zei Mariska Tichem, voorzitter van de raad van bestuur van MC Slotervaart, tijdens een persconferentie. Aanleiding zijn de financiële problemen waarin het ziekenhuis verkeert.
23/10 16u00  Broer Henny Huisman dood aangetroffen in keuken De jongere broer van Henny Huisman (67) is plotseling overleden. Dat hebben zijn zoons Jordy en Sander Huisman, bekend van dj-formatie Kris Kross Amsterdam, laten weten.
23/10 15u45  Europese Commissie vraagt Italië tóch om nieuwe begroting De Europese Commissie vraagt Italië formeel om een nieuwe ontwerpbegroting voor 2019 in te leveren, terwijl de premier vandaag nog liet weten dat het geen plan B heeft voor zijn begroting.
23/10 15u15  Onduidelijkheid over vondst lichaamsdelen Khashoggi Er is onduidelijkheid ontstaan over het al dan niet vinden van lichaamsdelen van de gedode journalist Jamal Khashoggi. Sommige Turkse media melden dat er lichaamsdelen gevonden zouden zijn, maar de autoriteiten ontkennen.
23/10 15u00  Premier Italië: geen plan B voor begroting Italië heeft geen plan B voor zijn begroting als die door de Europese Commissie wordt afgekeurd. Dat zei de Italiaanse premier Giuseppe Conte tegen persbureau Bloomberg. Hij gaf aan uit te kijken naar gesprekken met commissieleden waarin hij de Italiaanse plannen kan toelichten.
23/10 15u00  Frank Masmeijer gearresteerd in hotel Breda Voormalig presentator Frank Masmeijer is vanmiddag in Breda gearresteerd in een vestiging van het Van der Valk Hotel. Masmeijer stond internationaal gesignaleerd en werd gezocht door de Belgische autoriteiten. Gert-Jan Knoops, advocaat van Masmeijer, was persoonlijk nog niet op de hoogte van het nieuws.
23/10 15u00  Onduidelijkheid over lichaamsdelen Khashoggi Er is onduidelijkheid ontstaan over het al dan niet vinden van lichaamsdelen van de gedode journalist Jamal Khashoggi. Sommige Turkse media melden dat er lichaamsdelen gevonden zouden zijn, maar de autoriteiten ontkennen.
23/10 15u00  Popgroep Ch!pz gaat na acht jaar toch weer optreden De ooit razend populaire Nederlandse kinderpopgroep Ch!pz, bekend van internationale hits als Cowboy, Captain Hook en 1001 Arabian Nights, gaat na acht jaar toch weer optreden. Het gezelschap rond zangeressen Cilla Niekoop en Rachel van den Hoogen en zangers Peter Rost en Kevin Hellenbrand stopte in 2010 omdat succes op dat moment even uitbleef.
23/10 14u45  Britse media: lichaamsdelen Khashoggi gevonden Er zijn lichaamsdelen van de gedode journalist Jamal Khashoggi gevonden. Dat zeggen bronnen tegen nieuwszender Sky. De autoriteiten hebben het nieuws nog niet bevestigd.
23/10 14u45  Nederlandse Britten die brexit vrezen luchten hart bij koningspaar Vlak voordat hun staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk officieel begon, voerden koning Willem-Alexander en koningin Máxima vanochtend gesprekken met Nederlanders die in het land wonen. Eén gespreksonderwerp torende boven alles uit: de brexit en vooral de zorgen daarover.
23/10 14u45  Nederlandse Roma-familie pleegde in vier landen ruim 100 inbraken De Duitse politie heeft een inbrekersbende opgerold die meer dan honderd inbraken pleegde in Duitsland, België en Nederland. Opmerkelijk: het gaat om één grote Nederlandse familie die de inbraken plande vanuit Overijssel.
Laatste update: vandaag om 16u30
Lees meer van AD.nl >

de Volkskrant

Verbergen Tonen
23/10 16u30  Gilberto Benetton (77), naar wie iedereen keek na het instorten van de brug in Genua, is overleden De man naar wie iedereen keek toen deze zomer in Genua de Ponte Morandi instortte is overleden. Gilberto Benetton (77) was degene die van het gelijknamige modemerk ook een groot constructie-, transport- en cateringbedrijf maakte. Toen op 14 augustus het meest imposante bouwwerk van wegbeheerder Atlantia/Autostrade per l’Italia naar beneden kwam, werd Gilberto Benetton als grootaandeelhouder gebrek aan onderhoud en onverschilligheid verweten.
23/10 16u15  Nieuws & Achtergrond Lees meer >
23/10 15u45  De Dyson e-auto komt eraan: stofzuigermaker bouwt autofabriek in Singapore Autofabrikanten, worstelend met de nasleep van dieselfraude, handelsoorlogen en kopersstakingen, krijgen er nog een kopzorg bij: stofzuigerfabrikant Dyson presenteert in 2021 zijn eerste elektrische auto. Dinsdag kondigde het Britse concern aan dat het in december begint met de bouw van een fabriek in Singapore.
23/10 14u15  Faillissement dreigt voor MC Slotervaart en drie Flevolandse ziekenhuizen Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis en ziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord en Dronten kunnen niet langer aan hun financiële verplichtingen voldoen en hebben uitstel van betaling aangevraagd. De Spoedeisende Hulp van het MC Slotervaart is gesloten, noodgevallen worden over andere ziekenhuizen in de regio verdeeld. ‘Een faillissement is mogelijk onafwendbaar’, aldus een persbericht.
23/10 13u00  MC Slotervaart en IJsselmeerziekenhuizen vragen uitstel van betaling aan Ziekenhuis MC Slotervaart in Amsterdam en de MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en omstreken vragen uitstel van betaling aan. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis en de meeste andere zorgverzekeraars stoppen met de financiering, aldus een woordvoerder.
23/10 12u30  Voor ‘Beautiful Ted’ Cruz is in Houston slechts een figurantenrol weggelegd in de Trump-show Eigenlijk is Donald Trump naar Houston (Texas) gekomen om zijn oude rivaal Ted Cruz een steuntje in de rug te geven. Maar al snel draait de avond in het uitzinnige stadion toch vooral uit op een Trump-show, waarin journalisten, Democraten en migranten een stevige sneer krijgen. ‘Build that Wall! Bouw die Muur!’
23/10 12u00  Wetenschappers vinden negen soorten plastic in menselijke ontlasting Wetenschappers hebben in de ontlasting van personen uit diverse delen van de wereld minuscule stukjes plastic aangetroffen. Elk monster dat zij onderzochten bleek microplastics te bevatten. Over de gezondheidseffecten van microplastics voor de mens is nauwelijks iets bekend.
23/10 11u45  Opzeggen kernwapenverdrag is voorproefje van nieuwe nucleaire tijd Voordat president Trump dreigde het INF-kernwapenverdrag op te zeggen, deed president Poetin dat al meerdere keren. Zonder verdrag zal de huidige tijd meer op die van de Koude Oorlog gaan lijken.12 
23/10 10u45  Wat is het INF-verdrag dat Rusland en Amerika willen ontbinden? Vijf vragen en antwoorden Tot verbazing en ongerustheid van veel landen gooit de Amerikaanse president Trump een van de belangrijkste verdragen die het gevaar van kernwapens moeten beperken in de prullenbak. Europa maakt zich zorgen maar Moskou is zich van geen kwaad bewust.
23/10 10u00  Chemiebedrijf moet fors minder betalen aan man die zegt kanker te hebben gekregen door Roundup De schadevergoeding die chemiebedrijf Monsanto moet betalen aan een Amerikaan die zegt terminaal ziek te zijn geworden van onkruidverdelger Roundup is flink verlaagd. Een rechter in San Francisco bepaalde maandag dat het bedrijf 78,6 miljoen dollar (68,6 miljoen euro) moet betalen in plaats van de eerder vastgestelde 253 miljoen (289 miljoen).
23/10 10u00  Puppy’s knuffelen tegen stress op de universiteit – ondanks kritiek Een storm van kritiek bracht het initiatief van de Universiteit van Amsterdam om knuffelsessies te organiseren met puppy’s teweeg. Die zouden stress van studenten tijdens hun tentamens verminderen, maar voor de honden zelf juist stressvol zijn. Toch ging de eerste sessie vandaag van start.
23/10 09u45  Chemiebedrijf moet fors minder schade betalen aan man die zegt kanker te hebben gekregen door Roundup De schadevergoeding die chemiebedrijf Monsanto moet betalen aan een Amerikaan die zegt terminaal ziek te zijn geworden van onkruidverdelger Roundup is flink verlaagd. Een rechter in San Francisco bepaalde maandag dat het bedrijf 78,6 miljoen dollar (68,6 miljoen euro) moet betalen in plaats van de eerder vastgestelde 253 miljoen (289 miljoen).
23/10 09u15  Oversteken op een zebrapad is gevaarlijker dan je denkt Lees meer >
23/10 09u15  Chemiebedrijf moet fors minder schade betalen aan man die kanker kreeg door Roundup De schadevergoeding die chemiebedrijf Monsanto moet betalen aan een Amerikaan die terminaal ziek werd van onkruidverdelger Roundup is flink verlaagd. Een rechter in San Francisco bepaalde maandag dat het bedrijf 78,6 miljoen dollar (68,6 miljoen euro) moet betalen in plaats van de eerder vastgestelde 253 miljoen (289 miljoen).
23/10 08u30  In de schaduw van de Brexit bezoeken Oranjes ‘North Sea Neighbour’ Elizabeth Bij het staatsbezoek van Willem-Alexander en Máxima aan de Britse vorstin Elizabeth zal de Brexit zeker ter sprake komen. Het is ook een confrontatie tussen de moderne Oranjes en de veel traditioneler ingestelde Windsors.
Laatste update: vandaag om 16u30
Lees meer van de Volkskrant >

NRC Handelsblad

Verbergen Tonen
23/10 16u30  Zwitserland vervolgt twee Russische spionnen voor WADA-hack Het gaat om medewerkers van de militaire inlichtingendienst GROe. Het duo werd in april ook opgepakt voor de hackpoging bij het OPCW-gebouw in Den Haag.
23/10 16u15  Nog eens ruim een miljoen BMW’s teruggeroepen om brandgevaar In Nederland gaat het om bijna 21.000 voertuigen, bovenop de 6.500 die al terug moesten. Een deel van de aandrijving kan in zeldzame gevallen gaan smeulen, aldus de fabrikant.
23/10 16u00  Edison Klassiek Oeuvreprijs voor zangeres Renée Fleming De Amerikaanse sopraan krijgt de prijs als “erkenning voor haar enorme oeuvre en buitengewone verdiensten voor de klassieke muziek”.
23/10 15u45  Brussel draagt Italië op nieuwe ontwerpbegroting te presenteren Het is de eerste keer dat de Europese Commissie een begroting volledig verwerpt. Binnen drie weken moet er een nieuwe begroting worden voorgelegd.
23/10 15u45  Piloten die met Apache-helikopter stroomkabels raakten niet vervolgd Tijdens een oefening vorig jaar vloog de Apache-helikopter tegen een hoogspanningskabel. Volgens het OM valt de vliegers strafrechtelijk niets te verwijten.
23/10 15u15  Al schrijvend aan een credo voor Kok Paul Scheffer herinnert zich zijn jaren met Wim Kok: hij verstond de kunst om dicht bij zijn kern te blijven, altijd zoekend naar een vergelijk voorbij de verzuiling. En hoe zat dat met die auto op de vluchtstrook?
23/10 15u00  Oud-presentator Frank Masmeijer gearresteerd in Breda Masmeijer stond volgens de Nederlandse politie internationaal gesignaleerd en is op verzoek van België aangehouden.
23/10 15u00  Deze ‘Evita’ is een strakgespannen powerproductie Brigitte Heitzer, die elf jaar geleden de rol kreeg na een tv-competitie, is het doortastende middelpunt als Evita in deze nieuwe regie van Paul van Ewijk.
23/10 14u45  China opent langste zeebrug ter wereld In plaats van vier uur duurt een reis van Zhuhai of Macau naar Hongkong nu nog maar zo’n dertig minuten met de auto. Bekijk hieronder de beelden van de nieuwe brug.
23/10 14u45  Deze ‘Evita’ is een strak gespannen powerproductie Brigitte Heitzer, die elf jaar geleden de rol kreeg na een tv-competitie, is het doortastende middelpunt als Evita in deze nieuwe regie van Paul van Ewijk.
23/10 14u15  Stofzuigermaker Dyson gaat elektrische auto’s bouwen in Singapore De keuze voor Singapore in plaats van het Verenigd Koninkrijk is opvallend omdat de oprichter van Dyson een uitgesproken voorstander van de Brexit was.
23/10 13u45  Jorien ter Mors moet worden geopereerd en mist schaatsseizoen De olympisch kampioen op de 1.000 meter en wereldkampioen sprint laat zich opereren aan een chronisch ontstoken kniepees.
23/10 13u45  ‘Palestijnse autoriteiten martelen stelselmatig critici’ Volgens Human Rights Watch zijn ook steeds vaker gewone burgers slachtoffer.
23/10 13u30  Vierduizend biggen gedood bij grote stalbrand Heusden In het Brabantse dorp woedde brand in een stal met achtduizend varkens. Twee nabijgelegen stallen konden worden gered.
23/10 13u15  Topbestuurders Amazon en Apple eisen rectificatie chipartikel Amazon en Apple ontkennen dat Chinese hackers toegang hebben gekregen tot hun computerservers. De bedrijven willen dat Bloomberg het artikel rectificeert.
Laatste update: vandaag om 16u30
Lees meer van NRC Handelsblad >

Trouw

Verbergen Tonen
23/10 16u30  Brussel vraagt Rome begroting aan te passen: ‘Er is geen alternatief’ De Europese Commissie vraagt de Italiaanse regering formeel een nieuwe ontwerpbegroting voor 2019 in te leveren. Het is voor het eerst dat het dagelijks bestuur van de EU een begroting van een euroland verwerpt. Rome krijgt maximaal drie weken de tijd om de cijfers voor Brussel aanvaardbaar te maken.
23/10 16u15  Hunted: het moderne verstoppertje spelen voelt al gedateerd Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.
23/10 16u00  Niet de ggz, maar de afgenomen weerbaarheid van Nederlanders is het probleem Nu de wachtlijsten in de ggz maar niet worden opgelost, klinkt de kritiek dat het gewone lijden wordt gemedicaliseerd. En dat maakt dat de ggz de vraag niet aankan.
23/10 16u00  Erdogan vertelt vooral wat hem zelf het beste uitkomt in zaak-Khashoggi Naakte feiten had hij van te voren beloofd en details. De Turkse president Erdogan sprak dinsdag voor het eerst officieel over de zaak Khashoggi.
23/10 14u30  Erdogan: Gruwelijke moord op Khashoggi was vooropgezet plan Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is de Saudische journalist Jamal Khashoggi slachtoffer geworden van een geplande moord.
23/10 14u00  Faillissement dreigt voor ziekenhuizen in Amsterdam, Dronten, Emmeloord en Lelystad Twee grote ziekenhuizen, het MC Slotervaart in Amsterdam als de MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord en Dronten, kunnen niet langer voldoen aan de financiële verplichtingen. Ze vragen uitstel van betaling aan en hopen op voldoende tijd om een faillissement te voorkomen.
23/10 14u00  Achter de schermen bij hertogin Maria van Gelre Kunnen wij, mensen uit de eenentwintigste eeuw, in de huid van een vijftiende-eeuwse hertogin kruipen? Een tentoonstelling in Nijmegen over Maria van Gelre (1380-1429) laat zien dat dat minder moeilijk is dan we zouden denken.
23/10 13u45  Het NTJong haalt Molières ‘De Vrek’ radicaal naar deze tijd Theater De Vrekkin NTJong ★★★★☆
23/10 13u30  Deze nieuwe denkers staan midden in de maatschappij Kunnen filosofen helpen bij maatschappelijke problemen als depressie, kindersterfte en religiefobie? Drie nieuwe promovendi bewijzen van wel.
23/10 13u15  Monsanto ook in hoger beroep veroordeeld om kankerverwekkend Roundup In augustus oordeelde de rechter dat het de onkruidverdelger Roundup was die kanker heeft veroorzaakt bij de 46-jarige Dewayne Johnson. Terecht, bepaalt de rechtbank in hoger beroep.10 
23/10 13u00  Het tergend naïeve dedain van vaderlandslievende types Filosoof Welmoed Vlieger (1976) studeerde wetenschap van godsdienst en levensbeschouwing, en ook wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam.
23/10 13u00  Een spatie voor de emancipatie Grammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
23/10 13u00  Handelsoorlog: Philips zoekt het in de buurt Philips ondervindt de gevolgen van de internationale politieke handelsstrijd. Het zorgtechnologiebedrijf draait minder goed dan gedacht.
23/10 13u00  De Hongaarse economie drijft op EU-subsidie Het economisch beleid van Viktor Orbán getuigt van een marxistische denkwijze, zegt econoom Péter Ákos Bod.
23/10 12u15  Bij Rob Schouten is de hang naar roem vervlogen Rob Schouten schrijft een wekelijkse column over kunst, cultuur en het leven zelf.
Laatste update: vandaag om 16u30
Lees meer van Trouw >

Het Parool

Verbergen Tonen
23/10 16u30  Metalband Tool geeft concert in Ziggo Dome De Amerikaanse rock- en metalband Tool gaat op 18 juni optreden in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het concert is onderdeel van een tournee die op 2 juni in Berlijn begint. De band gaat dan onder andere via Praag, Wenen en Florence naar Amsterdam om daarna door te gaan naar Kopenhagen, Zürich, Madrid en Lissabon.Tool bestaat sinds 1990 en komt uit Los Angeles. De band gebruikt haar muziek vooral om di
23/10 16u30  6x Lekker eten buiten de Ring Wie dacht dat er enkel culinair spektakel te vinden is binnen de Ring heeft het faliekant mis. Op deze plekken aten onze recensenten namelijk opperbest. Antep Kebap by Serifoglu (8,5)Toen recensent Gilles van der Loo hoorde dat Serifoglu - de zaak waar hij op zonnige zondagen graag baklava eet - een kebabzaak is begonnen in een naburig pand, was hij er als de kippen bij. En teleurgesteld werd hij
23/10 16u30  SEH VUmc weer open voor acute zorg, poliklinieken blijven dicht In het VUmc is een grote technische storing. De spoedeisende hulp is inmiddels heropend voor acute gevallen, de poliklinieken blijven dicht tot zeker woensdag 10.00 uur. Medewerkers van het VUmc, onderdeel van Amsterdam UMC, kunnen door de storing niet meer inloggen in View, het systeem dat computervirussen buiten de deur houdt. De andere vestigingen hebben geen last van de storing.Zonder View kun
23/10 16u30  Minister: verzekeraars moeten voldoen aan zorgplicht Nu het MC Slotervaart en de MC IJsselmeerziekenhuizen op omvallen staan, moeten de zorgverzekeraars voldoen aan hun wettelijke zorgplicht, aldus zorgminister Bruno Bruins. Dat meldt hij dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer waarin hij ingaat op het dreigende faillissement van de instellingen. Die zorgplicht houdt in dat de hulpverlening in de regio niet in gevaar komt en dat ook in de nieuwe si
23/10 16u00  Verdachte in zaak-Insiya: Ik ben in het pak genaaid Twee van de vier verdachten van de ontvoeringszaak van de peuter Insiya zijn dinsdag verschenen voor de rechtbank: de 'analiste' Lizzy S. (26) en privédetective Huibert V. (55) van het 'observatieteam'. Oud-politieman Huibert V. (55), die als privédetective recherchewerk deed, maakte deel uit van het 'observatieteam'. Hij was er door Erik S. bijgehaald. 'De opdrachtgever zat in India. De moeder ha
23/10 16u00  Stormloop bij Flying Tiger: hele dag alles voor 1 euro De Deense winkelketen Flying Tiger viert dinsdag hun tienjarig bestaan. Alsof het assortiment nog niet goedkoop genoeg was, mag die dag alles weg voor een euro. Van punnikpoppen en kleurtjes klei tot cactusbekers en kaketoepennen. Noem het, en ze hebben het hier. Ja, zelfs kikkererwtenchips.Het zal dan ook niemand verrassen dat er een ellenlange rij voor de deur van de hebbedingenwinkel op het Rem
23/10 16u00  Spoedeisende hulp MC Slotervaart per direct gesloten De spoedeisende hulp van MC Slotervaart sluit per direct voor nieuwe patiënten. Het ziekenhuis blijft wel open voor patiënten die er al zijn, zolang het nog niet duidelijk is wat er met MC Slotervaart gebeurt. Dat heeft bestuursvoorzitter Mariska Tichem bekendgemaakt op een bijeenkomst voor de medewerkers.'Een bewindsvoerder kijkt of er investeerders zijn die willen investeren, want alleen op die
23/10 16u00  Ajax onder 19 wint alvast van Benfica Om 21.00 uur speelt Ajax in de Champions League tegen Benfica. Bij winst is de tweede ronde voor de Amsterdammers heel dichtbij. In dit blog bouwen we de spanning naar de kraker op.
23/10 15u30  Bestuursvoorzitter MC Slotervaart: kans op redding klein Het MC Slotervaart heeft dinsdag uitstel van betaling aangevraagd. Daarmee dreigt een faillissement. Volg alle ontwikkelingen en reacties in dit liveblog. Ziekenhuis MC Slotervaart in Amsterdam vraagt uitstel van betaling aan. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis en de meeste andere zorgverzekeraars stoppen met de financiering, aldus een woordvoerder.Dinsdag worden de medewerkers en patiënten van beide
23/10 15u30  MC Slotervaart blijft open, onzekerheid over salarissen De IJsselmeerziekenhuizen en het MC Slotervaart blijven voorlopig open, nadat dinsdag uitstel van betaling is aangevraagd. Dat staat in een handout voor het personeel, verstrekt door de leiding en in bezit van Het Parool.'We blijven werken en we blijven zorg verlenen. Zelfs als de ziekenhuizen failliet gaan blijven we ook nog enige tijd open, maar zal de patiëntenzorg worden overgedragen.' Dat laa
23/10 15u30  Politie arresteert Frank Masmeijer in Breda De politie heeft dinsdag in een hotel in Breda Frank Masmeijer gearresteerd. Een politiewoordvoerder bevestigt een bericht hierover van NU.nl.Masmeijer stond internationaal gesignaleerd maar meer informatie daarover kon de Brabantse politie niet geven. 'Daarvoor verwijs ik naar België,' aldus de zegsman. De Nederlandse advocaat van Masmeijer, Geert-Jan Knoops, kan 'op dit moment' niet ingaan op vr
23/10 15u30  Tino Martin treedt op in Olympisch Stadion Tino Martin geeft op 8 juni een concert in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Het wordt de grootste show uit zijn carrière, na twee uitverkochte shows in de Ziggo Dome. 'Als kleine jongen heb ik natuurlijk wel eens gedroomd van een eigen stadionconcert. Maar dat dit echt werkelijkheid gaat worden op 8 juni maakt me ongelooflijk trots en dankbaar,' zegt Martin.'En ook nog eens op zo'n iconische pl
23/10 15u15  Nederlander overschat eigen sportprestaties Veel Nederlanders denken wel dat ze genoeg bewegen, maar doen dat in de praktijk niet. Elke week twee keer actief sporten, minimaal 150 minuten matig bewegen en niet te veel stilzitten. Dat is sinds vorig jaar het nieuwe advies van de Gezondheidsraad. 'Maar slechts 42 procent van de Nederlanders haalt dit,' zegt Lisa Nannes van I&O Research, die onder­zoek deed onder ruim 4300 mensen.Hoewel de mee
23/10 15u00  MC Slotervaart: vanaf dag 1 een probleemziekenhuis Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis van zorgondernemer Loek Winter, dat dinsdag uitstel van betaling aanvraagt, wordt al jarenlang geteisterd door uiteenlopende problemen. Het Slotervaartziekenhuis is in 1975 gebouwd. Het verving het Weesperplein Ziekenhuis en het Binnengasthuis. Al vanaf het begin had het gemeentelijke ziekenhuis te kampen met hoge kosten en financiële tekorten. Dat had mede te
23/10 14u45  Ngo's: drugsbeleid VN is faliekant mislukt Het antidrugsbeleid dat de Verenigde Naties al tien jaar uitvoert, is een complete mislukking, stellen bijna tweehonderd organisaties die zich wereldwijd met drugsproblematiek bezighouden. De productie, verkoop en het gebruik van drugs zijn hoger dan ooit tevoren, terwijl de situatie alleen maar verslechtert door het antidrugsbeleid dat de Verenigde Naties sinds 2009 voeren, onder het motto: 'Een
Laatste update: vandaag om 16u30
Lees meer van Het Parool >

BN/DeStem

Verbergen Tonen
23/10 16u30  Amsterdamse Slotervaartziekenhuis kwam al vanaf het begin in de problemen Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis van zorgondernemer Loek Winter wordt al jarenlang geteisterd door uiteenlopende problemen.
23/10 16u30  Tygo Gernandt krijgt rol in The Last Kingdom Tygo Gernandt heeft een rol te pakken in het derde seizoen van de Netflix-serie The Last Kingdom. Hij gaat de rol spelen van Jackdaw, een eenling die toetreedt tot het leger van de gevaarlijke ziener Skade.
23/10 16u30  Europese Commissie: Italië moet binnen drie weken met aangepaste begroting komen De Europese Commissie vraagt Italië formeel om een nieuwe ontwerpbegroting voor 2019 in te leveren, terwijl de premier eerder vandaag nog liet weten dat het land geen plan B heeft voor de begroting. Rome krijgt drie weken de tijd om de cijfers voor Brussel aanvaardbaar te maken.
23/10 16u15  Wozniacki te sterk voor Kvitova bij WTA Finals Caroline Wozniacki heeft zich hersteld van haar nederlaag in de eerste groepswedstrijd van de WTA Finals in Singapore. De Deense titelverdediger versloeg in een spannende partij de Tsjechische Petra Kvitova, 7-5 3-6 6-2.
23/10 16u15  NAC over failliete rugsponsor: ‘Substantieel bedrag EnergieFlex is overgemaakt’ NAC onderzoekt momenteel met een expert of de naam van het failliet verklaarde EnergieFlex per direct van de achterkant van het shirt wordt verwijderd. Dat is een van de dingen waar naar gekeken wordt, laat de Bredase club dinsdagmiddag weten nadat het faillissement van de rugsponsor is uitgesproken.
23/10 16u15  Bredase protestkrant Stuk van het Jaar? BREDA - Het is een nieuwe uitgave van de oude Bredase protestkrant de Oelaat. De Oelater heet hij. Een tijdschrift dat van kaft tot kaft gevuld is met hedendaags idealisme. En het is niet zomaar een boekwerkje. Het kan namelijk zo maar het Stuk van het Jaar worden.
23/10 16u15  Gestolen telefoon van verongelukte Levi (14) duikt op in Eindhoven De telefoon van de verongelukte Levi Thoonen (14) die zaterdagnacht bij een straatroof werd ontvreemd van vader Berry Thoonen, is zondagochtend opgedoken op de Stratumsdedijk in Eindhoven. Vanaf daar werd rond halftien een signaal opgepikt, laat de vader van Levi weten aan deze krant. Vermoedelijk is het toestel voor korte tijd aan geweest.
23/10 16u15  Wandelaars lokken met groene bushaltes in Ossendrecht en Putte OSSENDRECHT/PUTTE - Om natuurgebieden als de Brabantse Wal en de Kalmthoutse Heide aantrekkelijker te maken voor wandelaars, heeft de provincie Noord-Brabant groene (bus)haltes ingericht bij Ossendrecht en Putte.
23/10 16u00  Broer Henny Huisman dood aangetroffen in keuken De jongere broer van Henny Huisman (67) is plotseling overleden. Dat hebben zijn zoons Jordy en Sander Huisman, bekend van dj-formatie Kris Kross Amsterdam, laten weten.
23/10 16u00  Angeliño: Zou geweldig zijn om voor onze fans te winnen José Angeliño, vorig seizoen nog op de loonlijst bij NAC, draait met PSV tot nu toe een uitmuntend seizoen in de eredivisie en staat ook in de Champions League zijn mannetje.
23/10 16u00  Zaak tegen verdachte moord Laura Korsman (24) uit Werkendam gaat volgend jaar pas verder Voordat Zamir M. (31) Laura Korsman (24) deze zomer doodstak in Utrecht, zou hij haar volgens het Openbaar Ministerie zeker een maand lang ernstig gestalkt hebben. Niet allen door aanhoudend appjes naar haar te sturen en te bellen. Maar ook door langs te gaan op haar werk bij het UMC en door op haar balkon te klimmen of voor de deur te staan met bloemen.
23/10 15u45  Dubbel feest bij Kerstcircus in Etten-Leur ETTEN-LEUR - Het is deze winter dubbel feest in Etten-Leur. Het Kerstcircus, vorig jaar goed voor bijna 10.000 bezoekers, viert zijn vijfjarig jubileum en tevens bestaat de circustraditie wereldwijd precies 250 jaar.
23/10 15u45  Zaak tegen verdachte moord Laura Korsman (24) gaat volgend jaar pas verder Voordat Zamir M. (31) Laura Korsman (24) deze zomer doodstak in Utrecht, zou hij haar volgens het Openbaar Ministerie zeker een maand lang ernstig gestalkt hebben. Niet allen door aanhoudend appjes naar haar te sturen en te bellen. Maar ook door langs te gaan op haar werk bij het UMC en door op haar balkon te klimmen of voor de deur te staan met bloemen.
23/10 15u45  Arrestatie op spoor nadat persoon voor trein staat: geen treinen tussen Tilburg en Boxtel TILBURG/BOXTEL - De politie heeft dinsdagmiddag iemand aangehouden op het spoor tussen Tilburg en Boxtel. De arrestant ging om nog onduidelijke redenen voor de trein staan en ontregelde daarmee het treinverkeer.
23/10 15u45  Europese Commissie vraagt Italië tóch om nieuwe begroting De Europese Commissie vraagt Italië formeel om een nieuwe ontwerpbegroting voor 2019 in te leveren, terwijl de premier vandaag nog liet weten dat het geen plan B heeft voor zijn begroting.
Laatste update: vandaag om 16u30
Lees meer van BN/DeStem >

Gelderlander

Verbergen Tonen
23/10 16u30  Amsterdamse Slotervaartziekenhuis kwam al vanaf het begin in de problemen Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis van zorgondernemer Loek Winter wordt al jarenlang geteisterd door uiteenlopende problemen.
23/10 16u30  Tygo Gernandt krijgt rol in The Last Kingdom Tygo Gernandt heeft een rol te pakken in het derde seizoen van de Netflix-serie The Last Kingdom. Hij gaat de rol spelen van Jackdaw, een eenling die toetreedt tot het leger van de gevaarlijke ziener Skade.
23/10 16u30  Nijmegen-Noord krijgt topsporthal NIJMEGEN - De veelgeprezen Nederlandse volleybaldames kunnen in de naaste toekomst mogelijk interlands spelen in Nijmegen. Er zijn vergevorderde plannen voor een topsporthal in Noord, waar onder anderen de volleyballers van Vocasa hun wedstrijden en trainingen kunnen afwerken.
23/10 16u30  Mogelijk drugslab aangetroffen in Horssen HORSSEN - Er is mogelijk een drugslab aangetroffen in Horssen. Het is nog niet bekend of het om een woning of de grote schuur erachter gaat. De politie doet op dit moment onderzoek. Er is waarschijnlijk nog niemand opgepakt.
23/10 16u30  Europese Commissie: Italië moet binnen drie weken met aangepaste begroting komen De Europese Commissie vraagt Italië formeel om een nieuwe ontwerpbegroting voor 2019 in te leveren, terwijl de premier eerder vandaag nog liet weten dat het land geen plan B heeft voor de begroting. Rome krijgt drie weken de tijd om de cijfers voor Brussel aanvaardbaar te maken.
23/10 16u15  Mooie thuiskomst voor Europees Kampioen Laura Dekker BUREN - Buren heeft er een heuse Europees Kampioen bij: freestyle voetbalster Laura Dekker. Maandagavond werd ze feestelijk onthaald in een versierd huis.
23/10 16u15  Mogelijk drugslab aangetroffen in Horssen, mogelijk nog geen verdachten opgepakt HORSSEN - Er is mogelijk een drugslab aangetroffen in Horssen. Het is nog niet bekend of het om een woning of een bedrijfspand gaat. De politie doet op dit moment onderzoek. Er is waarschijnlijk nog niemand opgepakt.
23/10 16u15  Bijna failliet Slotervaartziekenhuis sluit per direct eerste hulp Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam heeft per direct de afdeling spoedeisende hulp gesloten. Dat zei Mariska Tichem, voorzitter van de raad van bestuur van MC Slotervaart, tijdens een persconferentie. Aanleiding zijn de financiële problemen waarin het ziekenhuis verkeert.
23/10 16u00  Broer Henny Huisman dood aangetroffen in keuken De jongere broer van Henny Huisman (67) is plotseling overleden. Dat hebben zijn zoons Jordy en Sander Huisman, bekend van dj-formatie Kris Kross Amsterdam, laten weten.
23/10 15u45  Man moet 240 uur werken om tweede wietplantage in korte tijd ARNHEM/GAANDEREN – De 33-jarige man uit Gaanderen die nadat hij gesnapt was met een eerste wietplantage, doodleuk een tweede plantage op zolder aanlegde, is dinsdag veroordeeld tot 240 uur werkstraf en een half jaar voorwaardelijke celstraf.
23/10 15u45  Europese Commissie vraagt Italië tóch om nieuwe begroting De Europese Commissie vraagt Italië formeel om een nieuwe ontwerpbegroting voor 2019 in te leveren, terwijl de premier vandaag nog liet weten dat het geen plan B heeft voor zijn begroting.
23/10 15u30  SP Arnhem wil druk op provincie om benzeenlozingen in Rijn en Waal te stoppen ARNHEM - De SP in Arnhem wil dat er snel een einde komt aan de lozingen van het kankerverwekkende benzeen door schepen op de Waal en de Rijn. De partij vraagt het Arnhemse college van burgemeester en wethouders om er bij de provincie op aan te dringen 'stevig in actie te komen’, zodat er snel een einde aan de lozingen komt.
23/10 15u15  Onduidelijkheid over vondst lichaamsdelen Khashoggi Er is onduidelijkheid ontstaan over het al dan niet vinden van lichaamsdelen van de gedode journalist Jamal Khashoggi. Sommige Turkse media melden dat er lichaamsdelen gevonden zouden zijn, maar de autoriteiten ontkennen.
23/10 15u00  Premier Italië: geen plan B voor begroting Italië heeft geen plan B voor zijn begroting als die door de Europese Commissie wordt afgekeurd. Dat zei de Italiaanse premier Giuseppe Conte tegen persbureau Bloomberg. Hij gaf aan uit te kijken naar gesprekken met commissieleden waarin hij de Italiaanse plannen kan toelichten.
23/10 15u00  18-jarige Arnhemmer die oma bedreigde met mes nog niet berecht in afwachting van psychiatrisch rapport ARNHEM - De 18-jarige jongen uit Arnhem die zijn oma voor een duivel aanzag en haar bedreigde, moet verder psychiatrisch onderzocht worden. Pas dan kan de Rechtbank Gelderland het vonnis in de strafzaak tegen de Arnhemmer afmaken en te beslissen wat er met de jongen moet gebeuren.
Laatste update: vandaag om 16u30
Lees meer van Gelderlander >

fd.nl

Verbergen Tonen
23/10 16u30  Laatste Belg verlaat de top van Ahold Delhaize Marc Croonen vertrekt als chef duurzaamheid en transformatie.
23/10 16u15  Brussel eist nieuwe begroting van Italië Europese Commissie treedt op tegen expansieve begrotingsplannen in Rome.
23/10 16u15  'Ik moet ervoor zorgen dat Shell geen dodo wordt' Jeremy Bentham leidt de scenario-afdeling van Shell. 'We begrijpen klimaatverandering en hebben het er met onze klanten over. Maar we kunnen niet doen wat ze niet willen.'
23/10 16u15  Caterpillar grootste daler in lagere Dow Beurzen in Europa fors lager, vooral techbedrijven de klos.
23/10 15u45  Ook Wall Street naar verwachting lager van start Beurzen in Europa fors lager, vooral techbedrijven de klos
23/10 15u00  Palladiumprijs breekt record na dreigement Trump tegen Rusland Amerikaanse president dreigt uit nucleair verdrag te stappen
23/10 14u45  Accountant krijgt het (nog) drukker door extra controle op corporaties 'Cruciale instellingen' als woningcorporaties, pensioenfondsen en netbeheerders worden onderworpen aan zwaardere controle van de boeken.
23/10 14u15  Topman Randstad pleit voor minimumtarief voor zzp'ers Jacques van den Broek waarschuwt dat goedkope zelfstandigen het sociale stelsel uithollen.
23/10 13u15  Faillissement dreigt voor MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen Medewerkers en patiënten van beide ziekenhuizen vandaag op hoogte gebracht van actuele situatie
23/10 13u00  Turkse president: moord op Khashoggi was gepland Erdogan zegt over sterke bewijzen te beschikken dat de Saoedische journalist op een 'wilde manier' met voorbedachte rade is vermoord.
23/10 12u45  Erdogan rept over 'sterke signalen' dat moord op journalist Khashoggi was gepland Volgens Erdogan is Khashoggi op een 'wilde manier' met voorbedachte rade vermoord.
23/10 12u15  Limburgse vleesvervanger gaat ‘Joe Sixpack’ helpen af te slanken Champignongigant Scelta opent fabriek in Venlo voor lang houdbare paddenstoelen met vitamine D. De vleesvervanger staat in de belangstelling van Amerikaanse hamburgerketens en broodjeszaken.
23/10 12u15  Vermeende bom in brievenbus miljardair George Soros De explosieve opruimingsdienst heeft de bom uit voorzorg tot ontploffing gebracht.
23/10 12u00  Californische rechtbank bevestigt schuld Bayer, maar schadevergoeding gaat omlaag Volgens rechtbank kreeg tuinman kanker omdat hij het middel veelvuldig gebruikte. Jury bevestigt daarmee eerder vonnis. Wel gaat schadevergoeding naar beneden.
23/10 12u00  Voor retailreuzen is het aanpassen of uitsterven Online winkelen heeft klassieke retailers als Blokker in een crisis gestort. Ikea en de Bijenkorf laten zien hoe het wél moet.
Laatste update: vandaag om 16u30
Lees meer van fd.nl >

Nieuws.nl

Verbergen Tonen
23/10 16u30  NZa: patiënten blijven voorlopig zorg krijgen DEN HAAG (ANP) - Patiënten van het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeer-ziekenhuizen krijgen voorlopig gewoon zorg na de aanvraag van uitstel van betaling, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit. Het bericht NZa: patiënten blijven voorlopig zorg krijgen verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/10 16u30  Man moet 18 jaar cel uitzitten in Turkije HAARLEM (ANP) - Een nu 43-jarige man die in 2002 bij verstek wegens moord in Haarlem werd veroordeeld tot achttien jaar celstraf, moet die hele straf vanaf nu alsnog in Turkije uitzitten. De verdachte, Ertan K. uit Amsterdam, was daar na de moord in 1999 naar toe gevlucht. Zijn slachtoffer was de zeventienjarige Hakim Ryani uit Amersfoort. Zijn lichaam werd in mei 1999 gevonden in recreatiegebied 't Twiske in Oostzaan. Het bericht Man moet 18 jaar cel uitzitten in Turkije verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/10 16u30  ‘Ziekenhuispatiënt valt niet buiten de boot’ AMSTERDAM/LELYSTAD (ANP) - Patiënten die in de ziekenhuizen MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen liggen hoeven zich geen zorgen te maken over de continuïteit van de zorg, zegt een woordvoerder van de Patiëntenfederatie. Het bericht ‘Ziekenhuispatiënt valt niet buiten de boot’ verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/10 16u30  Wozniacki wint van Kvitova bij WTA Finals SINGAPORE (ANP) - Tennisster Caroline Wozniacki heeft zich hersteld van haar nederlaag in de eerste groepswedstrijd van de WTA Finals in Singapore. De Deense titelverdediger versloeg in een spannende partij de Tsjechische Petra Kvitova, 7-5 3-6 6-2. Het bericht Wozniacki wint van Kvitova bij WTA Finals verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/10 16u15  FD Gazellen Award voor Simian Simian is met de drukwerksites Reclameland, Drukland.nl en Flyerzone winnaar van de FD Gazellen 2018. Het bericht FD Gazellen Award voor Simian verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/10 16u15  Slotervaartziekenhuis sluit spoedeisende hulp AMSTERDAM (ANP) - Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam heeft sinds dinsdag 12.30 uur de afdeling spoedeisende hulp gesloten. Dat zei Mariska Tichem, voorzitter van de raad van bestuur van MC Slotervaart, tijdens een persconferentie. Aanleiding zijn de financiële problemen waarin het ziekenhuis verkeert. Het bericht Slotervaartziekenhuis sluit spoedeisende hulp verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/10 16u15  ‘Ik dacht dat het een rechtmatige zaak was’ AMSTERDAM (ANP) - ,,Ik dacht dat ik met een rechtmatige zaak bezig was en wist niet dat de bedoeling een ontvoering was.’’ Dat verklaarde Huibert V. (55) dinsdag tijdens zijn ondervraging door de rechtbank in Amsterdam. V. was in het verleden politieman en heeft daarna jarenlang een eigen beveiligings- en detectivebureau gehad. Het bericht ‘Ik dacht dat het een rechtmatige zaak was’ verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/10 16u00  Pegida blaast protest Utrecht af UTRECHT (ANP) - Pegida Nederland heeft het protest woensdag in Utrecht afgeblazen. De club die tegen islamisering is, wil voor de Ulu-moskee demonstreren en niet op een alternatieve locatie in de buurt van het politiebureau. De gemeente had de demonstratie op het Moskeeplein niet toegestaan omdat het daar enkele weken geleden bij een soortgelijke bijeenkomst uit de hand was gelopen. Het bericht Pegida blaast protest Utrecht af verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/10 16u00  Smart Internet Media winnaar FD Gazellen 2018 Een omzetgroei van minimaal twintig procent over drie jaar en het laatste jaar winstgevend afsluiten. Het bericht Smart Internet Media winnaar FD Gazellen 2018 verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/10 16u00  Wall Street ook onderuit na cijferhausse NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag met stevige verliezen begonnen. Daarmee volgde Wall Street het voorbeeld van Europa en het Verre Oosten waar ook duidelijke minnen werden genoteerd. Het sentiment staat ook onder druk door spanningen rond Saudi-Arabië en tegenvallende cijfers van zwaargewichten als Caterpillar en 3M. Het bericht Wall Street ook onderuit na cijferhausse verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/10 16u00  Lelystad: belangrijk dat ziekenhuis blijft LELYSTAD (ANP) - Het is heel belangrijk dat er een ziekenhuis is en blijft ,,voor de inwoners van Lelystad en de omliggende gemeenten''. Daarom is het ook belangrijk dat patiënten en medewerkers van de IJsselmeerziekenhuizen snel duidelijkheid hebben. Dat zegt de gemeente Lelystad. Het bericht Lelystad: belangrijk dat ziekenhuis blijft verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/10 15u45  Zorgschip Zonnebloem kan niet meer over Rijn ARNHEM (ANP) - Het vakantieschip de Zonnebloem kan door de droogte niet meer over de Rijn varen. Het schip, dat bedoeld is voor trips voor mensen met een lichamelijk beperking, heeft noodgedwongen de thuishaven Arnhem verlaten en is nu vertrokken uit Cuijk, dat aan de Maas ligt. De geplande riviercruises over de Rijn in Duitsland worden de komende weken vaarvakanties door België en Nederland. Het bericht Zorgschip Zonnebloem kan niet meer over Rijn verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/10 15u45  Brussel vraagt Rome begroting aan te passen STRAATSBURG (ANP) - De Europese Commissie vraagt de Italiaanse regering formeel een nieuwe ontwerpbegroting voor 2019 in te leveren. Het is voor het eerst dat het dagelijks bestuur van de EU een begroting van een euroland verwerpt. Rome krijgt drie weken de tijd om de cijfers voor Brussel aanvaardbaar te maken. Het bericht Brussel vraagt Rome begroting aan te passen verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/10 15u30  ‘Vertraging megadeal Siemens in Saudi-Arabië’ MÜNCHEN (ANP) - De beslissing van Siemens-chef Joe Kaeser om deze week niet naar Saudi-Arabië af te reizen, betekent naar verluidt dat een op handen zijnde miljardendeal vertraging oploopt. Volgens persbureau Bloomberg kan een contract voor een energiecentrale ter waarde van zo'n 20 miljard dollar nu niet worden getekend. Het bericht ‘Vertraging megadeal Siemens in Saudi-Arabië’ verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/10 15u30  Moordzaak op studente in januari verder UTRECHT (ANP) - De rechtszaak tegen de verdachte van de moord op een studente in Utrecht gaat in januari verder met een regiezitting. De 31-jarige Zamir M. uit Nieuwegein staat op de wachtlijst om te worden geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Dinsdag was een eerste pro-formazitting bij de rechtbank in Utrecht. Het bericht Moordzaak op studente in januari verder verscheen eerst op Nieuws.nl.
Laatste update: vandaag om 16u30
Lees meer van Nieuws.nl >

De Stentor

Verbergen Tonen
23/10 16u30  Tygo Gernandt krijgt rol in The Last Kingdom Tygo Gernandt heeft een rol te pakken in het derde seizoen van de Netflix-serie The Last Kingdom. Hij gaat de rol spelen van Jackdaw, een eenling die toetreedt tot het leger van de gevaarlijke ziener Skade.
23/10 16u30  Europese Commissie: Italië moet binnen drie weken met aangepaste begroting komen De Europese Commissie vraagt Italië formeel om een nieuwe ontwerpbegroting voor 2019 in te leveren, terwijl de premier eerder vandaag nog liet weten dat het land geen plan B heeft voor de begroting. Rome krijgt drie weken de tijd om de cijfers voor Brussel aanvaardbaar te maken.
23/10 16u15  Wozniacki te sterk voor Kvitova bij WTA Finals Caroline Wozniacki heeft zich hersteld van haar nederlaag in de eerste groepswedstrijd van de WTA Finals in Singapore. De Deense titelverdediger versloeg in een spannende partij de Tsjechische Petra Kvitova, 7-5 3-6 6-2.
23/10 16u15  Gestolen telefoon van verongelukte Levi (14) duikt op in Eindhoven De telefoon van de verongelukte Levi Thoonen (14) die zaterdagnacht bij een straatroof werd ontvreemd van vader Berry Thoonen, is zondagochtend opgedoken op de Stratumsdedijk in Eindhoven. Vanaf daar werd rond halftien een signaal opgepikt, laat de vader van Levi weten aan deze krant. Vermoedelijk is het toestel voor korte tijd aan geweest.
23/10 16u15  Wanneer kunnen woonwagenbewoners in Harderwijk eindelijk plek vinden? Woonwagenbewoners in Harderwijk pleiten voor een verdubbeling van het aantal beschikbare plaatsen, van de huidige 55 naar zeker 100. ,,Ieder mag op z'n eigen manier wonen, alleen voor ons wordt niets gedaan.‘’
23/10 16u00  Broer Henny Huisman dood aangetroffen in keuken De jongere broer van Henny Huisman (67) is plotseling overleden. Dat hebben zijn zoons Jordy en Sander Huisman, bekend van dj-formatie Kris Kross Amsterdam, laten weten.
23/10 16u00  Angeliño: Zou geweldig zijn om voor onze fans te winnen José Angeliño draait met PSV tot nu toe een uitmuntend seizoen in de eredivisie en staat ook in de Champions League zijn mannetje.
23/10 16u00  Go Ahead-fans moeten nog even wachten op 10.000 bolussen Geen gratis zoete koeken voor bezoekers van de wedstrijd Go Ahead Eagles - Cambuur, vrijdag aanstaande. Dat laat Bliek Meesterbakkers in Middelburg weten, het bedrijf van de vader van Go Ahead-speler Julius Bliek.
23/10 15u45  Autistische zoon die vader in Elspeet neerstak krijgt hulp De 22-jarige Patrick M. uit Elspeet wordt voor een jaar opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Dat heeft de rechtbank in Zutphen dinsdag beslist. M. stak zijn vader neer op 31 maart. De jongen is autistisch en kampte al jaren met problemen.
23/10 15u45  Europese Commissie vraagt Italië tóch om nieuwe begroting De Europese Commissie vraagt Italië formeel om een nieuwe ontwerpbegroting voor 2019 in te leveren, terwijl de premier vandaag nog liet weten dat het geen plan B heeft voor zijn begroting.
23/10 15u30  Go Ahead-fans moeten nog even wachten op 10.000 bonussen Geen gratis zoete koeken voor bezoekers van de wedstrijd Go Ahead Eagles - Cambuur, vrijdag aanstaande. Dat laat Bliek Meesterbakkers in Middelburg weten, het bedrijf van de vader van Go Ahead-speler Julius Bliek.
23/10 15u15  Onduidelijkheid over vondst lichaamsdelen Khashoggi Er is onduidelijkheid ontstaan over het al dan niet vinden van lichaamsdelen van de gedode journalist Jamal Khashoggi. Sommige Turkse media melden dat er lichaamsdelen gevonden zouden zijn, maar de autoriteiten ontkennen.
23/10 15u00  Premier Italië: geen plan B voor begroting Italië heeft geen plan B voor zijn begroting als die door de Europese Commissie wordt afgekeurd. Dat zei de Italiaanse premier Giuseppe Conte tegen persbureau Bloomberg. Hij gaf aan uit te kijken naar gesprekken met commissieleden waarin hij de Italiaanse plannen kan toelichten.
23/10 15u00  Frank Masmeijer gearresteerd in hotel Breda Voormalig presentator Frank Masmeijer is vanmiddag in Breda gearresteerd in een vestiging van het Van der Valk Hotel. Masmeijer stond internationaal gesignaleerd en werd gezocht door de Belgische autoriteiten. Gert-Jan Knoops, advocaat van Masmeijer, was persoonlijk nog niet op de hoogte van het nieuws.
23/10 15u00  Onduidelijkheid over lichaamsdelen Khashoggi Er is onduidelijkheid ontstaan over het al dan niet vinden van lichaamsdelen van de gedode journalist Jamal Khashoggi. Sommige Turkse media melden dat er lichaamsdelen gevonden zouden zijn, maar de autoriteiten ontkennen.
Laatste update: vandaag om 16u30
Lees meer van De Stentor >

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
23/10 16u30  „ING schendt eigen duurzaamheidsregels” ING moet afzien van een voorgenomen lening aan het Belgisch-Luxemburgse palmoliebedrijf SOCFIN. Dat bedrijf maakt zich volgens verschillende goededoelenorganisaties schuldig aan landroof, ontbossing, milieuverontreiniging en het schenden van mensenrechten.
23/10 16u30  Post Uit Jeruzalem: toerist krijgt maar iets mee van wat in Israël speelt Reisgezelschappen nodigen mij regelmatig uit om te komen spreken. Ik probeer hun dan iets mee te geven van wat er in Israël aan de hand is. Maar door hun korte verblijf is het onmogelijk een volledig beeld van de situatie te creëren.
23/10 16u30  Uitstel van betaling verleend aan ziekenhuizen Het MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen hebben inmiddels uitstel van betaling gekregen. Dat zei bestuursvoorzitter Mariska Tichem van het Slotervaartziekenhuis tijdens een persbijeenkomst.
23/10 16u30  NZa: patiënten blijven voorlopig zorg krijgen Patiënten van het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeer-ziekenhuizen krijgen voorlopig gewoon zorg na de aanvraag van uitstel van betaling, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit.
23/10 16u15  Man moet 18 jaar cel uitzitten in Turkije Een nu 43-jarige man die in 2002 bij verstek wegens moord in Haarlem werd veroordeeld tot achttien jaar celstraf, moet die hele straf vanaf nu alsnog in Turkije uitzitten. De verdachte, Ertan K. uit Amsterdam, was daar na de moord in 1999 naar toe gevlucht. Zijn slachtoffer was de zeventienjarige Hakim Ryani uit Amersfoort. Zijn lichaam werd in mei 1999 gevonden in recreatiegebied ’t Twiske in Oostzaan.
23/10 16u15  Staphorst zingt ter ere van Dordtse Leerregels Ter herdenking van de Dordtse Synode (1618-1619) wordt er op 5 november een zangavond gehouden in De Levensbron in Rouveen. Het projectkoor dat gaat zingen, wordt gevormd door inwoners van de gemeente Staphorst.
23/10 16u15  Slotervaartziekenhuis sluit spoedeisende hulp Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam heeft sinds dinsdag 12.30 uur de afdeling spoedeisende hulp gesloten. Dat zei Mariska Tichem, voorzitter van de raad van bestuur van MC Slotervaart, tijdens een persconferentie. Aanleiding zijn de financiële problemen waarin het ziekenhuis verkeert.
23/10 16u15  Verwarde man in Poolse ambassade komt uit Oss De verwarde man die maandag de Poolse ambassade in Den Haag was binnengegaan, komt uit Oss en is 31 jaar. Het ging om een poging tot zelfdoding. Dat is het enige dat de politie dinsdag nog kwijt wil over de zaak.
23/10 16u00  „Ik dacht dat het een rechtmatige zaak was” „Ik dacht dat ik met een rechtmatige zaak bezig was en wist niet dat de bedoeling een ontvoering was.” Dat verklaarde Huibert V. (55) dinsdag tijdens zijn ondervraging door de rechtbank in Amsterdam. V. was in het verleden politieman en heeft daarna jarenlang een eigen beveiligings- en detectivebureau gehad.
23/10 16u00  Wall Street ook onderuit na cijferhausse De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag met stevige verliezen begonnen. Daarmee volgde Wall Street het voorbeeld van Europa en het Verre Oosten waar ook duidelijke minnen werden genoteerd. Het sentiment staat ook onder druk door spanningen rond Saudi-Arabië en tegenvallende cijfers van zwaargewichten als Caterpillar en 3M.
23/10 15u45  Pegida blaast protest Utrecht af Pegida Nederland heeft het protest woensdag in Utrecht afgeblazen. De club die tegen islamisering is, wil voor de Ulu-moskee demonstreren en niet op een alternatieve locatie in de buurt van het politiebureau. De gemeente had de demonstratie op het Moskeeplein niet toegestaan omdat het daar enkele weken geleden bij een soortgelijke bijeenkomst uit de hand was gelopen.
23/10 15u45  Honderden mensen juichen koningspaar toe Koningin Elizabeth heeft dinsdagmiddag koning Willem-Alexander en koningin Máxima voor een lunch ontvangen op Buckingham Palace. Onderweg naar het paleis werd het koningspaar toegejuicht door honderden mensen.
23/10 15u45  Politie doorzoekt huis in zaak Khashoggi Turkse veiligheidstroepen hebben een villa in de buurt van Istanbul doorzocht tijdens hun zoektocht naar sporen van de moord op de Saudische regeringscriticus Jamal Khashoggi. De krant Hürriyet meldde dat veertig politieagenten dinsdag twee uur in het drie verdiepingen tellende huis in de provincie Yalova waren geweest. Volgens het rapport is het gebouw van een lid van het vijftien leden tellende speciale commando dat Khashoggi zou hebben gedood.
23/10 15u45  Evangelisch mensbeeld is structureel te optimistisch Reformatorischen en evangelischen kunnen in de seculiere maatschappij niet meer zonder elkaar, zo betoogde dr. Miriam Staal-Cuppen (RD 13-10). Haar overtuiging is begrijpelijk. Toch valt er meer over de verhouding reformatorisch en evangelisch te zeggen, reageert ds. J. M. D. de Heer. Reformatorischen en evangelischen kunnen niet meer zonder elkaar
23/10 15u30  Brussel vraagt Rome begroting aan te passen De Europese Commissie vraagt de Italiaanse regering formeel een nieuwe ontwerpbegroting voor 2019 in te leveren. Het is voor het eerst dat het dagelijks bestuur van de EU een begroting van een euroland verwerpt. Rome krijgt drie weken de tijd om de cijfers voor Brussel aanvaardbaar te maken.
Laatste update: vandaag om 16u30
Lees meer van Reformatisch Dagblad >

Blik op Nieuws

Verbergen Tonen
23/10 16u30  FD Gazellen Award voor Simian Simian is met de drukwerksites Reclameland, Drukland.nl en Flyerzone winnaar van de FD Gazellen 2018. Hiermee behoort de online drukkerij tot een van de snelst groeiende ondernemingen van Nederland.
23/10 16u15  Smart Internet Media winnaar FD Gazellen 2018 Een omzetgroei van minimaal 20% over 3 jaar en het laatste jaar winstgevend afsluiten. Het waren twee belangrijke eisen om in aanmerking te komen voor de FD Gazellen Award. Eisen waaraan Smart Internet Media uit Hilversum met gemak voldoet. Resultaat: de FD Gazellen Award voor één van de snelste groeiende bedrijven van Nederland.
23/10 15u15  Mister Krakaka heeft schoten nooit gehoord U zult de uitspraak vast wel eens voorbij hebben horen komen: ‘krakakakaa’. Een vertaling door Stefano Boston van mitrailleur schoten tegenover stadsomroep AT5.
23/10 14u45  Twee apen uit woning gehaald De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID), in samenwerking met de NVWA en de politie, twee kleine apen uit een woning in Zeeuws Vlaanderen gehaald. De dieren, die ogenschijnlijk in goede conditie waren, werden als huisdier gehouden. Dit is in Nederland verboden.
23/10 14u45  Dode bij verkeersongeval Haule Bij een aanrijding in Haule is maandagavond een 40-jarige man uit de gemeente Achtkarspelen om het leven gekomen.
23/10 14u45  Vruchtendrinkpakjes voor kinderen bevatten vaak nauwelijks vruchten Drinkpakjes voor kinderen proberen er zo fruitig mogelijk uit te zien maar ze bevatten vaak amper fruit. Meer dan de helft van de vruchtendrinkpakjes (58%) bevat één vijfde of minder vruchtensap tot soms zelfs minder dan één procent sap. De drankjes zijn veelal suikerwater met aroma.
23/10 14u30  Geen schuld aan veroorzaken dodelijk verkeersongeval Maasbracht Een 90-jarige automobilist uit Roermond is vandaag door de rechtbank Limburg vrijgesproken voor het in 2016 te Maasbracht veroorzaken van een verkeersongeval waarbij een motorrijder om het leven is gekomen. De rechtbank vindt dat het ongeval niet aan de schuld van de man te wijten is nu hij naar alle waarschijnlijkheid tijdelijk zijn bewustzijn is verloren als gevolg van een ‘black‑out’.
23/10 14u30  MC IJsselmeerziekenhuizen vraagt uitstel van betaling MC Slotervaart in Amsterdam en MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad e.o. vragen vandaag uitstel van betaling aan. Beide ziekenhuizen hebben al het mogelijke gedaan voor een kwalitatief en financieel verantwoorde toekomst. Financieel is dat niet gelukt. De betrokken zorgverzekeraar Zilveren Kruis en de meeste andere zorgverzekeraars stoppen met de financiering.
23/10 12u45  Geen strafrechtelijke vervolging na incident met Apache Het Openbaar Ministerie Oost Nederland stelt geen strafrechtelijke vervolging in naar aanleiding van het incident met de Apache helikopter op 13 november 2017 nabij Asch in de gemeente Buren. Tijdens een oefening van Defensie raakte een Apache helikopter enkele stroomkabels van een hoogspanningsmast, die hierdoor werden doorgesneden. Onderzoek heeft uitgewezen dat de vliegers geen strafrechtelijk verwijt gemaakt kan worden.
23/10 12u30  Man overleden bij ongeval A6 Een 56-jarige man is maandagavond bij een ernstig verkeersongeval. De politie doet onderzoek en vraagt getuigen zich te melden.
23/10 10u45  Stijging aantal inschrijvingen universiteiten De Vereniging van Universiteiten presenteerde dinsdag de voorlopige inschrijfcijfers voor het collegejaar 2018-2019. Het totale aantal studenten dat ingeschreven is voor een bachelor- of masteropleiding aan een universiteit stijgt met bijna 5% ten opzichte van collegejaar 2017-2018. In totaal studeren er dit jaar bijna 290.000 studenten aan een Nederlandse universiteit.
23/10 10u45  Duizenden varkens omgekomen bij grote brand in Heusden In een varkensstal aan de Pannenhoef in Heusden is dinsdagmorgen een zeer grote brand uitgebroken.
23/10 10u30  Politie onderzoekt schietincident in Middelburg Een man is maandagmiddag door een schietincident in een woning aan de Westerscheldestraat in Middelburg gewond geraakt. De politie onderzoekt de toedracht.
23/10 10u30  Explosieven aangetroffen na mislukte plofkraak Op het Lambertus Zijlplein in Amsterdam Nieuw-West is er in de nacht van maandag op dinsdag gepoogd een plofkraak te plegen op een geldautomaat. Voor de veiligheid van buurtbewoners zijn er meerdere woningen voor korte tijd ontruimd.
23/10 10u15  Man uit Den Haag langer vast voor incident in Hoogeveen De 30-jarige verdachte uit Den Haag die betrokken was bij een incident in Hoogeveen dat donderdag 18 oktober plaatsvond blijft nog 14 dagen in voorarrest. Dit heeft de rechter-commissaris besloten.
Laatste update: vandaag om 16u30
Lees meer van Blik op Nieuws >

Metro

Verbergen Tonen
23/10 16u30  Hoe zorgen we ervoor dat we meer bewegen? Veel Nederlanders denken genoeg te bewegen. Het tegendeel blijkt waar te zijn. Uit bevindingen van de Gezondheidsraad blijkt namelijk dat meer dan 40 procent van de Nederlanders niet vaak genoeg van de bank komt. Sinds vorig jaar luidt het nieuwe advies van de Gezondheidsraad: Elke week twee keer actief sporten, minimaal 150 minuten matig intensief bewegen en niet te veel stilzitten. Duidelijk is dat we dit bij lange na niet halen. Wat kunnen we doen om hier verandering in te brengen? 
23/10 16u30  Dierentuin Artis streeft naar vleesvrije restaurants De Amsterdamse dierentuin Artis wil de komende tien jaar een internationale voorloper worden op het terrein van dierenwelzijn, natuurbehoud en duurzaamheid. De dierentuin wil meer de nadruk leggen op de relatie tussen mens en natuur. 
23/10 16u15  ‘Wat weet jij van vegans, moslima’s en transgenders? Praten met een ‘levend boek’: het klinkt misschien wat vreemd, maar het is mogelijk op zaterdag 27 oktober tijdens Human Library in de Centrale Bibliotheek. Deze levende boeken zijn mensen over wie veel vooroordelen bestaan, zoals een zakenvrouw, een ex-gedetineerde of een transgender. Deense succesformule De Deense succesformule Human Library is in verschillende landen uitgerold. Human Library vindt voor de derde keer plaats in de Centrale Bibliotheek. Net als in een gewone bibliotheek biedt de ‘menselijke bibliotheek’ bezoekers de mogelijkheid in de belevingswereld van een ander te stappen. Het verschil is dat dit niet gebeurt door een boek te lezen, maar door in gesprek te gaan met iemand met een extreem levensverhaal, een opvallend beroep, een zeldzame aandoening of een specifieke levensovertuiging. Niet-alledaagse verhalen Rianne Volkering is zo iemand met een niet-alledaags verhaal. Zij was ooit een hij, een transgender dus. Een gegeven dat veel mensen reuze interessant vinden, zegt zij. ,,Vooral over mijn geslachtsoperatie willen ‘lezers’ vaak alles weten. Niet zelden tot in de kleinste details. Ik ben heel wat gewend, maar sta regelmatig met mijn oren te klapperen over de directe vragen die mensen op mij afvuren.” Taboes doorbreken Dat Volkering zich dat vragenvuur desondanks laat welgevallen, heeft voor haar alles te maken met het doorbreken van het taboe rondom transgenders. ,,Veel mensen hebben geen idee wat een transgender is. Als ze er al een beeld bij hebben, is het vaak dat van een kleurrijk uitgedoste drag queen. Wanneer ze dan horen dat ik gewoon getrouwd ben (met een vrouw), vier kinderen heb en ook nog eens Libanon-veteraan ben, snappen ze er even helemaal niets meer van. Dat beeld rijmt totaal niet met de vooroordelen die over transgenders de ronde doen.” Interessante ontmoetingen Theo Kemperman, directeur-bestuurder van Bibliotheek Rotterdam, benadrukt dan ook dat Human Library niet zozeer gaat over ‘verhalen vertellen’, maar over het voeren van een gesprek. Oftewel: klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? ,,In een open gesprek kunnen bezoekers van alles vragen en hun vooroordelen bespreken met een persoon die ze in het dagelijks leven misschien niet snel zouden ontmoeten. De bibliotheek is altijd al dé plek voor interessante ontmoetingen. We geloven dat een goed gesprek begrip en respect voor elkaar kan bevorderen.” Mannen die zich vrouw voelen Of dat ook daadwerkelijk gebeurt? Volkering vindt van wel. Niet voor niets neemt zij alweer voor de derde keer deel aan de gesprekken in de Centrale Bibliotheek. Een van haar eerste gesprekspartners: een oudere dame van niet-Nederlandse komaf die nog nooit van zoiets als een transgender gehoord had. ,,Toen ik haar vertelde dat ik geboren ben als man, maar nu als vrouw door het leven ga, zei ze letterlijk: dat bestaat niet. Maar na ons gesprek snapte zij iets beter dat er wel degelijk mannen zijn die zich volop vrouw voelen en andersom. En dat deze mensen, of je het nu met hun keuzes eens bent of niet, ook een plekje in de maatschappij verdienen.” Geen blad voor de mond Wie wil weten hoe het is om met een transgender samen te leven, komt komende zaterdag eveneens aan zijn trekken. Ook Volkerings partner is namelijk vertegenwoordigd in de ‘levende boekenkast’. Beiden bijten niet en nemen geen enkel blad voor de mond. Dus ben je nieuwsgierig? Kom langs en stel de vragen die je wilt. Erasmus Human Library vindt plaats in de Erasmusweek, waarin tussen vrijdag 26 oktober en zondag 4 november diverse activiteiten worden georganiseerd. Het thema van de Erasmusweek dit jaar is ‘Gesprek’. Als ijsbreker beginnen de gesprekken van Human Library met een citaat van Desiderius Erasmus. Human Library vindt zaterdag 27 oktober plaats in de Centrale Bibliotheek, Hoogstraat 110, tussen 13.00 en 16.30 uur. Erasmus Experience Bezoekers kunnen op de derde verdieping van de bibliotheek naar de Erasmus Experience. In deze permanente, interactieve expo leren bezoekers net zo scherp denken als de filosoof en ontdekken ze meer over zijn én hun eigen gedachtegoed. Voor meer informatie over de Human Library: http://humanlibrary.org
23/10 16u15  Disneyland??? "Het eiland van plezier" in Singapore is pas vet - De Reismeisjes De Reismeisjes gaan naar het eiland van plezier om te bungeejumpen en te Mariokarten.
23/10 16u00  'Máxima heeft een speciaal plekje in mijn hart' Koning Willem-Alexander en koningin Máxima die op staatsbezoek zijn bij het Engelse koningshuis. Mooier kan het niet voor Arno Tax. De 45-jarige Brabander, die in Rotterdam woont, is groot liefhebber van de koninklijke familie én zijn partner komt uit Groot-Brittannië. „Dat zijn voor mij de twee beste koningshuizen ter wereld. Geweldig dat Willem-Alexander en Máxima op bezoek gaan bij Queen Elizabeth.”
23/10 16u00  Eet je frikandel straks via een klein pilletje Een van onze meest geliefde snacks is de frikandel. We maakten er al taarten mee, oliebollen en onlangs verscheen er zelfs frikandellensoep. Dat zijn doorgaans de dikke calorieënbommen, maar het kan ook anders.
23/10 15u15  Science says: nooit sporten nog slechter dan roken Natuurlijk is roken slecht voor je, maar de hele dag op de stoel zitten is nog slechter voor je. Uit een onderzoek uit Cleveland blijkt dat nooit sporten of trainen slechter voor je lichaam is dan roken. 
23/10 15u15  Dit is de migrantenstroom waar Trump zo bang voor is De enorme migrantenstroom vanuit onder andere Honduras richting de Verenigde Staten baart Donald Trump zorgen. De president sprak zich de voorbije weken meer dan eens uit tegen de komst van de migranten en heeft Honduras, Guatemala en El Salvador gedreigd met het stopzetten van financiële voordelen. De grote stroom naar de Verenigde Staten is echter niets nieuws. Elk jaar wordt er een georganiseerd, alleen mede door de aandacht die Trump er aan heeft gegeven is de stroom enorm gegroeid. 
23/10 14u45  Tsunami van koopjesjagers bestormt Flying Tiger Het is erg dinsdag druk bij de filialen van de Flying Tiger. Waarom komen er zoveel mensen op de prullaria-speciaalzaak af? De Deense winkelketen viert haar tiende verjaardag en daarom kost elk product in het assortiment slechts een euro. 
23/10 14u00  Popgroep Ch!pz is weer terug van weggeweest Vroeger gingen we los op de nummers van de popgroep Ch!pz en dat kunnen we binnenkort weer doen! De groep gaat sinds jaren weer optreden. We kennen ze onder meer van de hits Chipz in Black en 1001 Arabian nights. 
23/10 12u45  Minstens 23 gewonden door exploderende toiletten Een fabrikant van doortreksystemen in de Verenigde Staten roept meer dan een miljoen producten terug nadat er meerdere incidenten waren met ontploffende wc's.
23/10 12u45  Praat maar lekker hardop: Google Home morgen te koop Morgen is het zover, dan is Google Home officieel beschikbaar in Nederland. Je kon hem natuurlijk al importeren, maar dat was allemaal wel wat beperkt: alleen Engels was mogelijk, weinig specifiek Nederlandse toepassingen aan boord, enzovoort. Sinds kort kwebbelt Google Assistant echter ook Nederlands en dat maakt het apparaat ook meteen een stuk toegankelijker.
23/10 11u45  Slachtoffer Ryanair-racist kan amper eten en slapen De pittige Ryanair-vlucht van de 77-jarige Delsie Gayle, die slachtoffer werd van een racistische medepassagier, heeft zo z’n invloed op de vrouw. Ze heeft last van psychische klachten en moeite met eten en slapen. Tijdens een vlucht werd ze uitgescholden vanwege haar huidskleur. De video vloog het internet over. 
23/10 11u15  Kapper gebruikt vuur bij het 'knippen' van coupe Heb je het niet zo op scharen, dan is dit misschien een nieuwe manier om je te laten knippen. De 54-jarige kapper JR D’Angeles maakt namelijk gebruik van vuur om je haar perfect in model te krijgen. Hij zweert hierbij, want volgens hem voorkomt de methode onder andere gespleten haarpunten. Overigens is JR D'Angeles al onder vuur komen te liggen door zijn stijl. ,,Een schaar doet ook zijn werk', is een van de gehoorde kritieken.
23/10 10u15  Netflix komt dit jaar met eigen kerstfilm Het duurt nog twee maanden totdat het kerst is, maar Netflix is iedereen al goed aan het opwarmen. De streamingsdienst komt dit jaar namelijk met een eigen kerstfilm en heeft de trailer inmiddels online gezet. In The Holiday Calendar. De hoofdrol wordt vertolkt door Kat Graham. Haar personage Abby Sutton krijgt op een gegeven moment een antieke kerstkalender van haar opa, maar dit blijkt geen normaal cadeautje. 2 november verschijnt de film op Netflix.
Laatste update: vandaag om 16u30
Lees meer van Metro >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

20x West Ham moet aankoop Jarmolenko half jaar missen23/10 00u15 - BN/DeStem: West Ham United kan ongeveer een half jaar niet beschikken over de Oekraïner Andrei Jarmolenko. De buitenspeler is geopereerd om zijn achillespees te herstellen, liet de club weten.
20x West Ham moet aankoop Jarmolenko half jaar missen23/10 00u15 - De Stentor: West Ham United kan ongeveer een half jaar niet beschikken over de Oekraïner Andrei Jarmolenko. De buitenspeler is geopereerd om zijn achillespees te herstellen, liet de club weten.
20x 'Eindelijk', koning Willem-Alexander op staatsbezoek bij The Queen (92)23/10 00u00 - RTL.nl: Koningin Elizabeth doet het niet vaak meer. Hooguit één of twee keer per jaar ontvangt ze nog een staatshoofd tijdens een officieel staatsbezoek. Het is dan ook bijzonder te noemen dat de 92-jarige vorstin van het Verenigd Koninkrijk koning Willem-Alexander en koningin Máxima op bezoek krijgt.
19x Rechter VS verlaagt schadevergoeding in Roundup-proces wegens zwakke bewijslast23/10 04u30 - AD.nl: Een rechter in San Francisco heeft de schadevergoeding aan een man die kanker had gekregen van onkruidverdelger Roundup maandag fors verlaagd. In plaats van de ruim 289 miljoen dollar die hij in eerste instantie toegewezen had gekregen, krijgt hij nu nog slechts 78,5 miljoen dollar. Het slachtoffer, voormalig schoolconciërge Dewayne ‘Lee’ Johnson, is terminaal.
19x Rechter VS verlaagt schadevergoeding in Roundup-proces aanzienlijk23/10 04u15 - BN/DeStem: Een rechter in San Francisco heeft de schadevergoeding aan een man die kanker had gekregen van onkruidverdelger Roundup maandag fors verlaagd. In plaats van de ruim 289 miljoen dollar die hij in eerste instantie toegewezen had gekregen, krijgt hij nu nog slechts 78,5 miljoen dollar. Het slachtoffer, voormalig schoolconciërge Dewayne ‘Lee’ Johnson, is terminaal.
19x Trump dreigt Rusland en China met uitbouw kernwapens23/10 01u45 - AD.nl: De Amerikaanse president Donald Trump heeft Rusland en China ermee gedreigd dat hij het kernwapenarsenaal wil gaan uitbreiden. Vlak voordat hij maandag naar Texas zou afreizen voor een campagnemeeting, zei Trump in het Witte Huis dat de dreiging ‘China betreft, en Rusland, en al wie dit spel wil spelen’. ,,Met mij kun je dit spel niet spelen.”
19x Nog tientallen arrestaties verwacht na rellen bij NAC-Willem II23/10 00u30 - BN/DeStem: BREDA - De politie verwacht, na vijf reeds gedane aanhoudingen, nog enkele tientallen arrestaties te kunnen verrichten onder NAC- en Willem II-supporters die zondagmiddag betrokken waren bij rellen rond het Rat Verlegh Stadion in Breda.
19x Benfica wil tegen Ajax niet alleen verdedigen23/10 00u30 - De Stentor: Benfica is voor het Champions League-duel met Ajax naar Amsterdam gekomen met de nodige ambities. Dat liet coach Rui Vitória een dag voor de wedstrijd weten. ,,We zijn ons ervan bewust dat Ajax veel aanvallende opties heeft, maar wij hebben ook onze eigen plannen.”
18x Rechter VS verlaagt schadevergoeding in Roundup-proces wegens zwakke bewijslast23/10 04u30 - Gelderlander: Een rechter in San Francisco heeft de schadevergoeding aan een man die kanker had gekregen van onkruidverdelger Roundup maandag fors verlaagd. In plaats van de ruim 289 miljoen dollar die hij in eerste instantie toegewezen had gekregen, krijgt hij nu nog slechts 78,5 miljoen dollar. Het slachtoffer, voormalig schoolconciërge Dewayne ‘Lee’ Johnson, is terminaal.
18x Rechter VS verlaagt schadevergoeding in Roundup-proces aanzienlijk23/10 04u15 - AD.nl: Een rechter in San Francisco heeft de schadevergoeding aan een man die kanker had gekregen van onkruidverdelger Roundup maandag fors verlaagd. In plaats van de ruim 289 miljoen dollar die hij in eerste instantie toegewezen had gekregen, krijgt hij nu nog slechts 78,5 miljoen dollar. Het slachtoffer, voormalig schoolconciërge Dewayne ‘Lee’ Johnson, is terminaal.

Statistieken

Artikels:
35695
Gelezen:
34877
Aantal lezers nu:
73


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven