zaterdag 23 februari 2019, week 08


U bent nu hier: Nederland | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 0u15
 

Nu.nl

Verbergen Tonen
22/02 23u00  Winnaar negende seizoen The Voice of Holland bekend Dennis van Aarssen (24) heeft het negende seizoen van The Voice of Holland gewonnen. De zanger werd gecoacht door Waylon.
22/02 22u15  Soedanese president roept noodtoestand uit en ontbindt regering De Soedanese president Omar Hassan Al Bashir heeft vrijdag voor een jaar de noodtoestand uitgeroepen in zijn land. Ook heeft hij opdracht gegeven om de Soedanese regering te ontbinden.
22/02 20u15  R. Kelly aangeklaagd in tien gevallen van seksueel misbruik R. Kelly is aangeklaagd in tien gevallen van seksueel misbruik. Dat meldt Chicago Sun-Times vrijdag na inzage in rechtsdocumenten van de rechtbank in het Amerikaanse Cook County.
22/02 19u45  Twee doden in Venezuela bij confrontatie Braziliaanse grens Venezolaanse veiligheidstroepen hebben vrijdag het vuur geopend op burgers aan de grens met Brazilië. Daarbij vielen twee doden en raakten meerdere mensen gewond.
22/02 19u45  Vooruitblik: 'Feyenoord meest labiele team uit Eredivisie' PSV speelt zondag in de Eredivisie thuis tegen Feyenoord. NU.nl-redacteuren Rypke Bakker en Jesse Taat blikken vanuit Eindhoven vooruit op de wedstrijd.
22/02 19u30  Verdachte 'vergismoord' ggz-directeur vindt dat hij erin wordt geluisd De 51-jarige Schiedammer René F. zegt dat hij er onterecht van wordt beschuldigd dat hij opdracht heeft gegeven voor de zogeheten vergismoord op ggz-directeur Rob Zweekhorst.
22/02 19u00  Arubaanse oud-minister Paul Croes krijgt vier jaar cel om corruptie De rechtbank op Aruba heeft oud-minister Paul Croes vrijdag tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld.
22/02 18u30  Directeur van onder verscherpt toezicht gesteld CBR stopt De algemeen directeur van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) stopt ermee. De in mei 2016 benoemde Petra Delsing ziet af van een tweede termijn als directeur.
22/02 18u15  Directeur onder verscherpt toezicht gesteld CBR stopt De algemeen directeur van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) stopt ermee. De in mei 2016 benoemde Petra Delsing ziet af van een tweede termijn als directeur.
22/02 17u45  De opvallendste beelden van 22 februari Elke dag selecteert NU.nl de meest in het oog springende beelden. Vrijdag 22 februari: een besmeurde Dokwerker, een hongerig veulen en premier Rutte in het nauw.
22/02 17u15  Kopstukken van motorclub Satudarah veroordeeld tot jarenlange celstraf Leden van het Geleense afdeling van motorclub Satudarah zijn vrijdag veroordeeld voor celstraffen van 2,5 tot 9 jaar. De rechter achtte de tien mannen schuldig aan afpersing, vrijheidsberoving, wapenbezit, witwassen en drugsdelicten, meldt 1Limburg.
22/02 17u00  Dode en meerdere gewonden in Venezuela bij confrontatie Braziliaanse grens Venezolaanse veiligheidstroepen hebben vrijdag het vuur hebben geopend op burgers aan de grens met Brazilië. Daarbij viel ten minste een dode en raakten meerdere mensen gewond, vertellen ooggetuigen aan Reuters.
22/02 17u00  Jussie Smollet na arrestatie uit laatste twee afleveringen Empire geknipt Jussie Smollett is na zijn arrestatie uit de laatste twee afleveringen van het vijfde seizoen van Empire geknipt. Dat laten de makers van de serie weten in een verklaring aan de pers.
22/02 16u45  Dode en meerdere gewonden in Venezuela bij confrontatie aan Braziliaanse grens Venezolaanse veiligheidstroepen hebben vrijdag het vuur hebben geopend op burgers aan de grens met Brazilië. Daarbij viel ten minste een dode en raakten meerdere mensen gewond, vertellen ooggetuigen aan Reuters.
22/02 16u30  'Veiligheidstroepen Venezuela openen vuur op burgers aan Braziliaanse grens' Venezolaanse veiligheidstroepen zouden vrijdag het vuur hebben geopend op burgers aan de grens met Brazilië. Artsen en familieleden vertellen Reuters dat meerdere mensen schotwonden hebben.
Laatste update: vrijdag 22 februari 2019, 23u00
Lees meer van Nu.nl >


De Telegraaf

Verbergen Tonen
23/02 00u00  Aangereden vrouw (76) overleden, doorrijder nog steeds gezocht Een 76-jarige vrouw die zondag 10 februari door een auto werd geschept in Renswoude is vrijdag overleden. De automobilist die haar aanreed ging er met hoge snelheid vandoor. De politie is nog steeds op zoek naar de dader.
22/02 23u30  Lachgas-bestuurder rijdt auto YouTuber Don in de prak Een jonge automobilist die mogelijk lachgas achter het stuur gebruikte, is een vriend van YouTuber Don de Jong (19) en reed in zijn Audi. De vlogger was zelf op vakantie, maar had de auto uitgeleend.
22/02 21u00  Auschwitz-overlevende Frieda Menco (93) overleden Auschwitz-overlevende Frieda Menco is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité na berichtgeving door de NOS. Ze wordt zondag begraven.
22/02 20u45  Uniek inkijkje in salaris IS-strijders: ‘Ik moet poep eten’ Het Openbaar Ministerie heeft een salarislijst van terreurgroep IS in handen. Terrorisme-verslaggever Silvan Schoonhoven vertelt wat ze daar mee kunnen doen.
22/02 20u00  ’Lilian is pas net begonnen’ Stijgende energiekosten, omvallende ziekenhuizen en onvrede over kabinetsbeleid zouden een links populistische protestpartij als de SP rugwind moeten geven. Toch gaat het geenszins crescendo met de Socialistische Partij, waar het Marijnissenmoment maar niet wil komen. Morgen komen de socialisten in een partijraad bijeen.
22/02 19u45  Zo ver gaan eierenzoekers: ‘We zijn heel fanatiek!’ De Friese Gerard heeft vandaag goede hoop om het eerste kievitsei te vinden. Hij legt uit hoe competitief sommige van zijn concurrenten zijn.
22/02 19u45  Lp-liefhebber: ’Ik word helemaal nostalgisch’ Na jaren te zijn verdrongen wint de lp weer flink terrein. Steeds meer mensen verkiezen het gekraak van de plaat boven het streamen van muziek op Spotify. Ook jongere mensen vallen voor die charme, zoals Liske Steenbergen uit Amsterdam. „Ik word helemaal nostalgisch als ik zo’n plaat opzet.”
22/02 19u15  Crowdfunding is niet even je hand ophouden Wie snel geld bij elkaar wil harken, moet op internet zijn. Je struikelt er haast over de inzamelingsacties. Behoeftige burgers hebben de keus uit een van de circa tien Nederlandse crowdfunding-websites voor privé-doeleinden. Een campagne starten is een fluitje van een cent: pagina aanmaken, teller installeren, en de duiten rollen binnen. Tenminste, in theorie. De praktijk wijst uit dat crowdfunding een gedegen voorbereiding en serieus werk vereist.
22/02 19u00  Tranen van geluk na niertransplantatie: ’Ik heb mijn leven terug’ Het was een emotioneel weerzien. Die dag na de transplantatie, waarbij Martin Kramer (45) de nier van zijn collega Michel Prins (48) kreeg, kwamen de tranen van geluk. Prins: „Het eerste wat Martin na de operatie tegen mij zei was: ’Ik kan nog steeds niet begrijpen dat iemand zoiets voor mij doet’. Daarna hebben we elkaar stevig vastgehouden.”
22/02 18u30  Directeur probleemkind CBR stopt ermee De algemeen directeur van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) stopt ermee. Onlangs scherpte het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het toezicht op het CBR aan omdat de instantie kampt met onder meer oplopende vertragingen bij de verlenging en aanvraag van nieuwe rijbewijzen.
22/02 18u15  Kabinet haalt mogelijk toch Syriëgangers terug Het kabinet haalt mogelijk alsnog vrouwelijke Syriëgangers terug naar Nederland. Dat schrijven ministers Blok (Buitenlandse Zaken) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.
22/02 18u15  Spaanse zaak Nederlander (17) verder in maart De strafzaak tegen de Nederlander Charly T. in het Spaanse Alicante wordt op 1 maart voortgezet. T. zit al sinds augustus in voorarrest in een Spaanse cel, op verdenking van seksueel misbruik van twee Engelse meisjes van 12 en 14 jaar oud. Vrijdag besteedde de rechtbank een eerste zittingsdag aan de zaak. Omdat T. minderjarig is, speelt het proces zich achter gesloten deuren af.
22/02 18u00  Weer meer schoolverlaters zonder diploma Vorig schooljaar zijn weer meer scholieren zonder diploma van school gegaan. Het doel om hun aantal over twee jaar terug te dringen tot hooguit 20.000 raakt daardoor verder uit zicht, schrijft minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs aan de Tweede Kamer.
22/02 17u30  Voetbalclub laat zich niet kisten na inbraak Voetbalclub sv Olyphia uit het Friese Noordwolde laat zich niet kisten. Nadat in de nacht van donderdag op vrijdag bij de club werd ingebroken, hebben de vrijwilligers van de club alles op alles gezet om een feest voor het damesteam op vrijdagavond gewoon door te laten gaan.
22/02 17u30  Rechter: huis ouders Yuri van Gelder terecht op slot Het huis van de ouders van topturner Yuri van Gelder in Waalwijk gaat voor drie maanden op slot vanwege de vondst van 2,4 kilo hennep. De rechter in Breda heeft dat vrijdag bepaald na bezwaar tegen een bevel tot sluiting van burgemeester Nol Kleijngeld.
Laatste update: vandaag om 0u00
Lees meer van De Telegraaf >

Elsevier.nl

Verbergen Tonen
22/02 21u45  Energienota: Rutte baalt van de verwarring Lees meer >
22/02 16u45  ?Handjeklap OM en criminelen over strafmaat is goed idee?? Een verdachte die een afspraak maakt met het Openbaar Ministerie over zijn straf: dat wordt binnenkort mogelijk in Nederland als het aan OM-topman Gerrit van der Burg ligt. De Volkskrant bericht over dit plan van het Openbaar Ministerie. Uitgangspunt is dat de verdachte en het Openbaar Ministerie samen tot een concept-uitspraak komen met daarin ook … Continued The post ‘Handjeklap OM en criminelen over strafmaat is goed idee…’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
22/02 16u45  Hoe klimaatfanatici ?vliegschaamte? proberen aan te wakkeren Lees meer >
22/02 14u15  ?Handjeklap OM en criminelen over strafmaat is goed idee om procedures te versnellen? Een verdachte die een afspraak maakt met het Openbaar Ministerie over zijn straf: dat wordt binnenkort mogelijk in Nederland als het aan OM-topman Gerrit van der Burg ligt. De Volkskrant bericht over dit plan van het Openbaar Ministerie. Uitgangspunt is dat de verdachte en het Openbaar Ministerie samen tot een concept-uitspraak komen met daarin ook … Continued The post ‘Handjeklap OM en criminelen over strafmaat is goed idee om procedures te versnellen’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
22/02 14u15  De Spanjestrijders van toen versus de IS-beulen van nu We hadden de terugkeer van de IS-strijders met Nederlandse nationaliteit kunnen zien aankomen, schrijft Philip van Tijn. Maar we hebben ons er onvoldoende op voorbereid. Van 1936-1939 woedde de Spaanse Burgeroorlog. Generaal Francisco Franco, een ultrarechtse ijzervreter, wilde de democratische regering van de Republiek omverwerpen en een dictatuur vestigen die ‘de orde in Spanje’ zou … Continued The post De Spanjestrijders van toen versus de IS-beulen van nu appeared first on Elsevierweekblad.nl.
22/02 12u00  Scapino Ballet biedt ontsnapping aan dagelijkse hectiek Lees meer >
22/02 09u30  ?Weigeren hand te schudden is een bewuste belediging? Een lid van de islamitische Partij van de Eenheid in Den Haag weigert om mannelijke collega?s de hand te schudden. Het levert ergernis op in Den Haag. Wij vroegen u of je als volksvertegenwoordiger gewoon een hand moet schudden. Hierbij enkele reacties. In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die … Continued The post ‘Weigeren hand te schudden is een bewuste belediging’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
21/02 22u00  Veiling koninklijke Rubens leidt tot Commissie Pechtold De veiling van een tekening van Rubens uit de collectie van prinses Christina krijgt een staartje. De tekening leverde ruim 6 miljoen euro op bij Sotheby’s in New York. Oud-D66-voorman Alexander Pechtold is gevraagd te onderzoeken of er in de toekomst een stokje voor dergelijke verkopen kan worden gestoken. Wat gaat Alexander Pechtold doen? Minister … Continued The post Veiling koninklijke Rubens leidt tot Commissie Pechtold appeared first on Elsevierweekblad.nl.
21/02 15u15  ?Volksvertegenwoordiger? Dan gewoon een handje geven?? Lees meer >
21/02 15u15  Het PBL, hoe geloofwaardig is dat eigenlijk? Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ligt onder vuur na kritiek vanuit de Tweede Kamer. Die volgt op schimmigheid rond rekenmodellen en een blunder bij het berekenen van de energierekening. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt meldde woensdag dat het rekenmodel voor elektrische auto’s niet controleerbaar is. In antwoorden op Kamervragen over de voorspelling van de verkoop van … Continued The post Het PBL, hoe geloofwaardig is dat eigenlijk? appeared first on Elsevierweekblad.nl.
21/02 13u00  ?Volksvertegenwoordiger? Dan gewoon een handje geven ?? Lees meer >
21/02 10u45  ?Russisch gas boycotten? Dan eerst een ?offer we cannot refuse? VS!? Lees meer >
20/02 20u15  Macron belooft harde maatregelen na week vol antisemitisme De Franse president Emmanuel Macron kondigt harde maatregelen aan na een week van opgelaaid antisemitisme, waartegen duizenden Fransen in de hoofdstad Parijs en andere steden demonstreerden. De afgelopen week is in Duitsland, Engeland en ook in Nederland het debat over Jodenhaat weer opgelaaid. Frankrijk: filosoof uitgescholden, Joodse graven beklad Beelden van een demonstratie van de … Continued The post Macron belooft harde maatregelen na week vol antisemitisme appeared first on Elsevierweekblad.nl.
20/02 16u45  ?Nederland moet afzien van Russisch gas? De Tweede Kamer debatteert vanavond over de Amerikaanse oproep om Russisch gas te boycotten. In december opperde Pete Hoekstra, ambassadeur in Nederland namens het Witte Huis, dat Nederland om geopolitieke redenen geen gebruik moet maken van de nieuwe gaspijpleiding Nord Stream 2, die momenteel wordt aangelegd. Hoekstra herhaalt zijn pleidooi vandaag in gesprek met het … Continued The post ‘Nederland moet afzien van Russisch gas’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
20/02 12u00  ?Ik moet de leraar nog zien die over de Armeense genocide gaat vertellen? Lees meer >
Laatste update: vrijdag 22 februari 2019, 21u45
Lees meer van Elsevier.nl >

RTL.nl

Verbergen Tonen
22/02 21u00  Volkswagen boekte in 2018 recordwinst van 12 miljard euro Volkswagen heeft in 2018 een winst van ruim 12 miljard euro geboekt, dat meldt het autoconcern. Dit is zes procent meer dan het jaar ervoor.
22/02 19u30  Komt er een forse schadeclaim voor Nike? Sportmerk Nike kan mogelijk een flinke schadeclaim verwachten nadat de Amerikaanse college-basketballer Zion Williamson een knieblessure opliep bij een basketbalwedstrijd van Duke University tegen hun aartsrivaal North Carolina. Op het moment dat hij zijn voet neerzette om te draaien, viel zijn linkerschoen uit elkaar.
22/02 18u45  Gert-Jan Segers in actie voor uitgebluste jongeren: 'Ik hoor thuis heftige verhalen' Dat er veel uitgebluste jongeren zijn, moet ook de politiek zich aanrekenen. Dat vindt CU-leider Gert-Jan Segers. Daarom komt hij in actie voor de millennials. "Thuis aan de keukentafel hoor ik de heftigste verhalen van mijn drie dochters. Ik zie voor mijn eigen ogen een overbelaste generatie opgroeien."
22/02 16u45  Premier baalt van blunder energienota, maar gaat niets compenseren Premier Rutte 'baalt' van de verwarring die is ontstaan over geschatte hoogte van de energierekening. Ten onrechte hield het kabinet vol dat die niet zo sterk zou stijgen. "Het is fout gegaan", zegt Rutte. Maar hij wil vooralsnog niets van compensatie weten.
22/02 16u15  Bouwvakkers denken hond van ijs te redden: 'Bleek een wolf' Drie bouwvakkers in Estland waren aan het werk toen ze gisteren opeens een hond hulpeloos in een ijskoude rivier zagen zwemmen. Ze kwamen in actie om de hond te redden, althans, ze dachten dat het een hond was.
22/02 16u00  Bouwvakkers denken hond van ijs te redden: 'Het bleek een wolf te zijn' Drie bouwvakkers in Estland waren aan het werk toen ze gisteren opeens een hond hulpeloos in een ijskoude rivier zagen zwemmen. Ze kwamen in actie om de hond te redden, althans, ze dachten dat het een hond was.
22/02 15u15  Chauffeur verliest zijn complete lading: weg vol met 11 kuub beton Een betontrommel is vanmiddag van een wagen afgebroken. Hierdoor is de lading uit de trommel gestroomd en ligt de Geldropseweg in Eindhoven bezaaid met het goedje. "We hebben nog nooit zoiets meegemaakt."
22/02 13u45  Betonwagen verliest zijn complete lading: weg vol met 11 kuub cement Een cementtrommel is vanmiddag van een betonwagen afgebroken. Hierdoor is de lading uit de trommel gestroomd en ligt de Geldropseweg in Eindhoven bezaaid met cement. "We hebben nog nooit zoiets meegemaakt."
22/02 13u30  ADO-fans houden huis in Amsterdam, Dokwerker beklad In Amsterdam hebben ADO-aanhangers diverse plekken beklad met geel-groene verf, waaronder het standbeeld De Dokwerker. ADO Den Haag speelt zondag tegen Ajax.
22/02 12u45  Vervelende week voor Wiebes: na blunder energierekening nu fout bij KNMI Een vervelende week voor minister Eric Wiebes. Na de verkeerde voorspelling over de stijgende energierekening, moet hij zich vandaag verantwoorden over foute KNMI-metingen van de Groningse aardbevingen. "Heel vervelend", erkent Wiebes. "Dit zorgt mogelijk voor nieuwe onzekerheid onder bewoners."
22/02 12u00  Politie onderzoekt onwelwording Nederlands meisje (6) skilift De Franse politie onderzoekt hoe een Nederlands meisje (6) gisteren buiten bewustzijn is geraakt in een skilift in het Franse Châtel. In eerste instantie ging de politie ervan uit dat het kind bekneld zat tussen de veiligheidsstang en een deel van het frame. Na het bestuderen van beeldmateriaal blijkt dat dit niet is vast te stellen.
22/02 11u00  Te veel druk voor millennials? 'Niet zeuren, maar aan de slag' Ze moeten presteren, ze moeten leuke dingen doen en ze moeten gelukkig zijn. Millennials ervaren veel druk. Maar hebben ze het echt zo zwaar? Of kunnen ze gewoon weinig hebben? “Ze moeten niet zeuren, maar aan de slag”, zegt Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie.
22/02 10u30  20 jaar cel geëist in hoger beroep tegen Mark de J. voor moord Everink Tegen voormalig tenniscoach Mark de J. is voor het doden van zakenman Koen Everink in een hoger beroep twintig jaar cel geëist. Everink werd in maart 2016 dood gevonden in zijn villa in Bilthoven.
22/02 09u45  Verpleger vervolgd voor vier 'insulinemoorden', hij kon ongehinderd zijn gang gaan Bij alle zorginstellingen waar de zogenoemde 'insulinemoorden' zijn gepleegd, waren tekortkomingen. Dit blijkt uit een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Het Openbaar Ministerie verdenkt Rahiied A. ervan dat hij elf patiënten insuline heeft toegediend, van wie er vier om het leven kwamen.
21/02 19u00  PVV'er Dion Graus zit thuis sinds aangifte ex-vrouw PVV-Kamerlid Dion Graus zit al vijf weken thuis. Sinds dat zijn ex-vrouw aangifte tegen hem heeft gedaan vanwege psychische mishandeling en gedwongen seks, is het PVV-Kamerlid niet meer in de Tweede Kamer geweest. Graus bevestigt dat hij even thuis zit, maar wil er verder niets over kwijt.
Laatste update: vrijdag 22 februari 2019, 21u00
Lees meer van RTL.nl >

NOS.nl

Verbergen Tonen
23/02 00u15  Naar verhouding weer evenveel mensen aan het werk als voor de crisis Er waren afgelopen jaar naar verhouding evenveel mensen aan het werk als voor de crisis. De afgelopen jaren kwamen door de aantrekkende economie steeds meer mensen aan een baan, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vastgesteld. Volgens het CBS was in 2018 zo'n 68 procent van de mensen tussen de 15 en 75 jaar aan het werk. 'Bij sommige leeftijdsgroepen is de arbeidsparticipatie soms zelfs 90 procent', zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Crisis Ook het verschil tussen werkenden met een Nederlandse achtergrond en een niet-westerse achtergrond is de afgelopen jaren kleiner geworden. Vooral mensen met een niet-westerse achtergrond verloren tijdens de crisis relatief vaker hun baan. Het verschil tussen de twee groepen werd tijdens de crisis dan ook groter. De arbeidsdeelname van werkenden met een niet-westerse achtergrond was in 2014 ruim 55 procent, terwijl de arbeidsdeelname van mensen met een Nederlandse achtergrond toen meer dan 66 procent was. Volgens Van Mulligen komt dat omdat in de groep met een niet-westerse achtergrond meer jongeren laagopgeleid zijn. 'In tijden van crisis verliezen jongeren en laagopgeleiden vaak als eerst hun baan. Maar nu de economie aantrekt, merken zij ook het eerst dat er weer werk is', verklaart Van Mulligen. Tegenwoordig zijn de verschillen in arbeidsdeelname tussen mensen met een niet-westerse achtergrond en Nederlandse achtergrond niet groot. Vooral bij mannen met een Turkse en Surinaamse achtergrond is arbeidsdeelname bijna even hoog als die van Nederlandse mannen. 'De arbeidsmarkt is beter dan ooit en niet alleen voor mensen met een Nederlandse achtergrond', zegt Van Mulligen. Naar verwachting zullen de verschillen tussen mensen met een Nederlandse achtergrond en die met een migratieachtergrond de komende jaren steeds kleiner worden. 'De tweede generatie is hoger opgeleid en doet het een stuk beter dan de eerste generatie. Hun aandeel zal de komende jaren steeds groter worden.' Vrouwen Onder mensen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond blijft het verschil tussen mannen en vrouwen die werken groot, al ziet het CBS dit wel veranderen. Het aantal werkende vrouwen met een Marokkaanse achtergrond is de afgelopen tijd fors gestegen. Bijna de helft van hen werkt, tegenover bijna twee derde van de Marokkaanse mannen. In het algemeen hebben steeds meer vrouwen de afgelopen jaren een baan gevonden. Inmiddels is het verschil in arbeidsdeelname tussen mannen en vrouwen met een Nederlandse achtergrond een stuk kleiner dan voor de crisis.
22/02 23u45  Tientallen doden in India door drinken vergiftigde drank In het noordoosten van India zijn zeker 50 mensen om het leven gekomen door het drinken van vergiftigde alcohol. Nog eens 50 anderen werden ziek. Volgens een lokale politiefunctionaris zijn de slachtoffers vooral medewerkers van twee theeplantages in de staat Assam. Ze dronken gisteren een drankje waarin methylalcohol zit, een chemische stof die het centrale zenuwstelsel aanvalt. Verschillende mensen raakten na het drinken van de drank onwel en moesten naar het ziekenhuis worden gebracht. De politie heeft de eigenaar van de brouwerij opgepakt. Ook zijn vier anderen aangehouden. Wat hun rol bij het incident is, is niet duidelijk. Vaker doden In India komt het regelmatig door dat doden vallen door het drinken van illegaal gebrouwen alcohol. Eerder deze maand kwamen nog 79 mensen om bij twee incidenten in het noorden van India. Arme mensen kunnen drank van bekende merken niet betalen en zoeken vaak hun heil in illegale drankjes, die veel goedkoper zijn.
22/02 23u45  R. Kelly aangeklaagd voor seksueel misbruik van minderjarige meisjes Zanger R. Kelly is aangeklaagd voor tien gevallen van seksueel misbruik. In drie van de tien gevallen gaat het om seksueel misbruik van minderjarige meisjes, meldt persbureau Reuters op basis van rechtbankdocumenten. Robert Kelly, zoals de artiest echt heet, moet over een paar weken in de rechtbank verschijnen. Er hangt een celstraf van 3 tot 7 jaar boven zijn hoofd. De aanklachten gaan volgens Reuters over vier verschillende meisjes in de leeftijd van 13 tot 16 jaar oud en hebben plaatsgevonden tussen 1998 en 2010. Geruchten Het nieuws komt een paar weken na de uitzending van de documentaire Surviving R. Kelly naar buiten. Daarin beschuldigen meerdere vrouwen de artiest van seksueel misbruik en van seks met minderjarigen. Over dat seksuele misbruik gingen al jaren geruchten rond. Eerder werd Kelly al gearresteerd vanwege het bezit van kinderporno. En ook stond hij al terecht omdat hij seks had gehad met minderjarige meisjes. De 52-jarige zanger van nummers als I Believe I Can Fly heeft altijd ontkend. Hij werd nooit eerder veroordeeld. In het verleden kreeg de campagne #MuteRKelly op social media veel bijval van celebrities. In de campagne werd gevraagd om een strafrechtelijk onderzoek. Ook nam Sony Music eerder al afstand van de artiest. Het platenlabel zette Kelly aan de kant en wilde niet meer met hem samenwerken. Optreden in Amsterdam Het is de vraag of Kelly's tournee door Europa nu nog doorgaat. Op 20 april zou hij optreden in The Box in Amsterdam. Dat geplande concert veroorzaakte online veel ophef. Er werd een petitie gestart tegen het optreden, maar die werd een paar dagen later weer offline gehaald.
22/02 22u30  President Sudan ontbindt regering en roept noodtoestand uit President Bashir van Sudan heeft in een rechtstreekse televisietoespraak de noodtoestand uitgeroepen. Ook heeft hij aangekondigd dat hij de regering van het land en van de deelstaten zal ontbinden. De 75-jarige Bashir heeft te maken met grote weerstand in zijn land. Eind vorig jaar begonnen protesten tegen de prijsstijgingen en gebrek aan geld, maar die mondden uit in grote demonstraties tegen Bashirs bewind, dat al 30 jaar duurt. Ook vandaag waren er protesten. De politie sloeg 200 demonstranten in de hoofdstad Khartoem met traangas uiteen. Een van de vakbonden die als aanjager van de demonstranten geldt heeft nieuwe demonstraties aangekondigd en eiste eerder al het vertrek van Bashir. Of de maatregelen de demonstranten, die zich met duizenden tegen Bashir hebben gekeerd, tevreden zal stellen is niet duidelijk. Zelf is hij optimistisch. 'We komen hier sterker, meer verenigd en meer vastberaden uit.' Derde termijn? Bashir heeft al meermaals gezegd dat hij niet van plan is om voor een derde termijn te gaan. Voor hij aan de macht kwam was hij generaal. Hij pleegde in 1989 een coup tegen de democratisch gekozen regering en is nooit meer weggegaan. Daarmee is Bashir een van de langstzittende Afrikaanse presidenten. Vanwege zijn harde optreden tegen strijders en burgers in de provincie Darfur wil het Internationaal Strafhof Bashir berechten. Hij wordt onder meer verdacht van genocide. Hij won verkiezingen in 2010 en 2015 en sloot een akkoord met rebellen in het zuiden van het land, die daarna Zuid-Sudan vormden.
22/02 22u00  Voetballers weigeren te spelen voor trainer na racistische uitspraken Een aantal spelers van het eerste team van amateurclub SV Argon uit Mijdrecht wil niet meer voetballen omdat hun trainer Ron van Niekerk racistische uitspraken heeft gedaan. Het AD meldt dat de spelers zijn opgestapt. De uitspraken zijn gedaan in een wedstrijd tegen de Amsterdamse club WV-HEDW. Jocelino de Sa, een van de eerste spelers die opstapten, vertelt aan de krant dat een speler van Argon de bal op een vervelende manier teruggaf aan de keeper van WV-HEDW. 'Een donkere speler reageerde daarop met 'viezerik', waarop Ron van Niekerk antwoordde met: 'ga jezelf wassen, zwarte lul.' Ook hoorde hij van wisselspelers dat de trainer 'Ik heb je moeder geneukt voor 10 euro' naar een speler heeft geroepen. Ook voetballer Epi Kraemer komt aan het woord in het AD. 'Ik hoorde van teamgenoten dat hij tijdens de trainingen dingen zei als: ik ben in een racistische bui, dus alle donkere spelers moeten opruimen.' Berisping In eerste instantie liet het bestuur van de club weten dat Van Niekerk een berisping heeft gekregen, maar dat hij wel kan aanblijven als hoofdtrainer. Daarop heeft de rest van de spelersgroep ook het vertrouwen opgezegd in de coach. In een verklaring op de website staat te lezen dat het bestuur zich beraadt op te nemen stappen. Trainer Van Niekerk heeft zich ziek gemeld. 'Hij is behoorlijk ontdaan door alles wat zich de afgelopen dagen heeft afgespeeld' , zegt voorzitter Ton Goedemoed tegen de NOS. De wedstrijd morgenmiddag om 14.30 tegen Roda '46 gaat wel door. 'We hebben met de spelersgroep afgesproken dat ze morgen de wedstrijd spelen met de assistent-trainer als hoofdcoach. Die afspraak was al gemaakt voordat we wisten dat de trainer zich ziek heeft gemeld.' Vijf spelers weigeren ook na deze afspraak nog om morgen te spelen. Kwaad daglicht 'Ik stond zelf bij de dug-out toen de uitspraken zijn gedaan. Ik heb het zelf niet goed kunnen verstaan, maar het ging er heftig aan toe. De trainer zelf zegt dat hij zich niet kan herinneren wat hij heeft gezegd, maar dat hij wel vond dat hij te ver was gegaan en daar heeft hij excuses voor gemaakt', aldus de voorzitter. Onlangs werd het contract van trainer Van Niekerk met een jaar verlengd. Er waren volgens de voorzitter geen aanwijzingen dat hij zich eerder racistisch heeft uitgelaten. 'Voor deze week hebben we nog nooit iets gehoord uit de spelersgroep. We hebben ook in overleg met de spelersgroep besloten het contract van de trainer te verlengen. Dat speelde nog geen drie weken geleden. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de spelers de trainer en club in een kwaad daglicht willen stellen via de media.' Ron van Niekerk heeft aan de NOS laten weten niets over de zaak te willen zeggen.
22/02 21u15  De zware tocht van de Venezolaanse vluchteling: 'Kleren van mijn baby gestolen' Veel Venezolaanse vluchtelingen zijn op weg naar een beter leven. Maar daar gaat vaak een barre tocht aan vooraf. Correspondent Marc Bessems volgde een gezin dat vanuit Venezuela naar de Colombiaanse stad Cali is gevlucht. Met een ondervoede baby kon het gezin niet wachten op humanitaire hulp. Toch is het leven op de vlucht amper beter, ze hebben nauwelijks te eten en moeten iedere dag vrezen voor berovingen. Bekijk de hele reportage hieronder: Intussen heeft Maduro de landgrens met Brazilië laten sluiten. Ook de zeegrens met Curaçao, Bonaire en Aruba is gesloten. Hij overweegt hetzelfde te doen met de grens met Colombia. Door de sluiting kunnen hulpgoederen Venezuela niet in. Volgens Maduro is de hulp niet nodig omdat er in zijn land helemaal geen humanitaire crisis is. Oppositieleider Guaidó heeft gezegd dat de hulpgoederen morgen alsnog worden uitgedeeld. Maduro heeft al gezegd dat niet te zullen toestaan.
22/02 21u00  Oppositie Suriname gaat binnenlanden in voor de indianen en boslandcreolen Paramaribo slaapt nog. Vanaf het lokale vliegveld Zorg en Hoop vertrekt een twintigkoppige delegatie van de grootste oppositiepartij VHP. Bestemming: de omgeving van het indianendorpje Tepu, zo'n 350 kilometer ten zuiden van de hoofdstad. Als de regering van president Desi Bouterse de rit uitzit zijn er pas volgend jaar mei verkiezingen in Suriname. Toch zijn de politieke partijen zich al aan het warmlopen voor de stembusgang. De VHP, waarvan de letters ooit stonden voor Verenigde Hindoestaanse Partij, is het afgelopen jaar druk binnenlandbewoners aan het mobiliseren. Partijvoorzitter Chan Santokhi, de belangrijkste tegenkandidaat van president Desi Bouterse, is delegatieleider. Nieuwe doelgroep Zijn donkere junglehoedje bungelt met een koordje aan zijn nek. 'De binnenlandbevolking is een nieuwe doelgroep voor ons', vertelt hij. 'We werkten in het verleden altijd samen met minstens één of twee binnenlandpartijen. Die namen dan de boslandcreolen en de indianen voor hun rekening. Nu doen wij dat zelf.' De twee gecharterde vliegtuigen landen kort achter elkaar in het hoge gras. De grasmaaier van de airstrip van Tepu is al maanden stuk. De beheerder heeft een paar keer geklaagd bij de luchtvaartdienst in Paramaribo. Tevergeefs. 'We hebben hier geen monteur en we zijn ver weg. De stad vergeet ons', zegt de beheerder gelaten. Inderdaad: Tepu ligt zeer geïsoleerd. De zware soela's - stroomversnellingen - in de Tapanahonyrivier moeten omzeild worden door middel van een flinke boswandeling. Een tocht in een korjaal - een boomstamkano - naar Paramaribo kost vier dagen. Een vlucht in een Cessna een halfjaarinkomen. De tijd staat haast stil in Tepu. Behalve de mast voor mobiele telefonie is het dorpje de afgelopen decennia nauwelijks veranderd. De bewoners worden met een blaassignaal op een koeienhoorn uit 1978 opgeroepen om naar het dorpshuis te komen. De delegatie uit Paramaribo komt met plannen, zo is aangekondigd. Langzaam druppelen de bewoners binnen. Ze stralen weinig enthousiasme uit. 'De mensen hier zijn al zo vaak voor de gek gehouden,' zegt schoolhoofd Giovanny Graskamp. 'Als er verkiezingen zijn, dan laten de politieke partijen zich zien, maar als de stemmen zijn uitgebracht hoor je nooit meer iets van ze. Er is grote argwaan.' Vis kopen De VHP gaat het anders aanpakken, zegt Prem Dharamsingh. Hij is voor dit deel van het binnenland de coördinator van zijn partij. 'Wij richten ons niet op éénmalige voedselpakketten zoals de Nationale Democratische Partij van Bouterse dat doet. Hij houdt zijn achterban in een afhankelijke positie. Wij willen de mensen juist economisch weerbaar maken.' Dharamsingh vertelt over het plan om vis op te kopen van de indianen. 'De kwaliteit is erg goed en met name de Anjoemara is erg gewild in Paramaribo. Wij kopen het op, vliegen het naar Paramaribo en zetten het daar af.' Dit project gaat over twee maanden draaien. Op andere plaatsen in het binnenland zijn succesvolle voorbeelden. 'We kopen aan de Suriname-rivier van de boslandcreolen pinda's en cassave op. De lokale VHP-afdelingen die we overal oprichten, zien toe op een goede uitvoering', aldus Dharamsingh. 'Eerst zien, dan geloven,' zegt de 27-jarige Roy uit Palumeu terwijl hij een waterpomp start. Zijn dorp ligt vier uur varen stroomafwaarts en is iets minder geïsoleerd dan Tepu, omdat er een toeristenresort staat. 'Door de toeristen kunnen de dorpsbewoners wat verdienen.' Roy wijst naar de pruttelende machine die het zwarte rivierwater naar een kleine watertoren pompt. 'Dit is voor de douches en de toiletten van de toeristen. En in die hut verderop staat een pomp voor bronwater dat de toeristen kunnen drinken.' Roy grinnikt met een cynische blik in zijn ogen. 'In het dorp hebben wij geen drinkwater. Wij koken met regenwater als dat er is. En anders met water uit de rivier.' Roy hoopt dat de activiteiten van de VHP werkelijk verandering gaan brengen in het gebied. In de regering Bouterse is hij erg teleurgesteld. 'De president zegt altijd dat hij één van ons is omdat hij indiaans bloed heeft. Daarom hebben alle indianen altijd op hem gestemd. Maar hij is nu bijna 10 jaar president en heeft al die tijd niets gedaan voor ons. We vertrouwen hem niet meer. Hij is geen indiaan.' Heeft hij dan wel vertrouwen in de VHP? 'Als zij in het dorp een waterpomp neerzetten, dan krijgen zij mijn stem.' Opeens drinkwater? Intussen moet president Bouterse met lede ogen aanzien hoe de ooit zo frisse paarse vlaggen van zijn NDP als poetslappen dienst doen en zijn traditionele achterban nu gekleed gaat in de oranje shirts van de VHP. 'Het is aan ons om ervoor te zorgen dat ze die blijven dragen,' zegt coördinator Dharansingh. 'Het is heel waarschijnlijk dat Bouterse binnenkort gaat reageren op onze activiteiten in dit gebied. Hij heeft dat al vaker gedaan toen hij zag dat we ergens bezig waren. Het zou me niets verbazen als Palumeu vlak voor de verkiezingen opeens drinkwater heeft.'
22/02 20u45  Algerijnen straat op tegen verkiezingsdeelname president Bouteflika (81) Duizenden Algerijnen zijn in verschillende steden de straat op gegaan uit protest tegen president Abdelaziz Bouteflika. Ze willen dat hij afziet van deelname aan de verkiezingen, die hem kans bieden op een vijfde termijn. De 81-jarige Bouteflika is nog steeds zwak sinds hij in 2013 een beroerte kreeg. Deze maand kondigde hij aan dat hij in april aan de presidentsverkiezingen meedoet. Tijdens zijn huidige termijn is hij elk jaar maar een paar keer in het openbaar gezien. Persbureau Reuters meldt dat de politie in de hoofdstad Algiers traangas inzette om mensen uiteen te drijven. Het werd ook over wegrennende demonstranten gespoten. Demonstranten zijn van plan om zondag weer de straat op te gaan. Omdat de oppositie zwak en verdeeld is, wordt verwacht dat Bouteflika de verkiezingen makkelijk kan winnen. Hij is sinds 1999 aan de macht.
22/02 20u30  Terrorist kerstmarkt Berlijn had mogelijk handlanger, uitzetting onderzocht Duitsland heeft een onderzoek aangekondigd naar een mogelijke handlanger van de aanslagpleger op de kerstmarkt in Berlijn in 2016. De Tunesiër Anis Amri reed met een vrachtwagen in op het publiek en doodde daarmee twaalf mensen. Hij wist te vluchten en werd later door de politie in Italië doodgeschoten. Het Duitse weekblad Focus meldt dat Amri een handlanger had. Het zou gaan om een andere Tunesiër die hem hielp met vluchten. Volgens het blad zijn er camerabeelden waarop is vastgelegd hoe die een man neersloeg met een stok, zodat Amri weg kon komen. De gewonde man ligt nog altijd in coma. De man die Amri zou hebben geholpen, Bilel Ben Ammar, was volgens Focus nota bene een agent voor geheime dienst van Marokko. Hij fungeerde mogelijk als dubbelspion. Ben Ammar zou op de dag van de aanslag nog hebben gebeld met Amri. Focus meldt dat Ammar een maand na de aanslag Duitsland is uit gezet, iets waar normaal gesproken lange procedures aan voorafgaan. Politici willen weten hoe dit kan en vragen zich af of Duitsland met de uitzetting iets wilde verbergen. 'De vraag is: was hij een getuige, een medeplichtige of handlanger? Het is irritant dat er nog steeds zoveel onduidelijkheid is', zegt Konstantin von Notz van de Groenen. De onderzoekscommissie van de Bondsdag wil Ben Ammar snel als getuige oproepen. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat uitzettingen plaatsvinden volgens de regels en dat niet worden gebruikt om dingen toe te dekken. Ook zegt hij dat hij de video waar Focus over berichtte niet kent.
22/02 19u45  Fusie Nuenen en Eindhoven gaat definitief niet door Nuenen gaat definitief niet fuseren met de gemeente Eindhoven. Een meerderheid van de Provinciale Staten Noord-Brabant heeft gestemd voor het stoppen van het fusieproces. Een burgerinitiatief vanuit Nuenen overtuigde de SP uiteindelijk om tegen het eerdere partijstandpunt in te stemmen. De provincie begon jaren geleden een onderzoek naar een fusie vanwege bestuurlijke problemen in Nuenen. In de gemeenteraad werden onder andere familieruzies uitgevochten. Volgens de provincie was de gemeente nauwelijks in staat om zelfstandig te blijven. Na een mislukte fusiepoging met Son en Breugel kwam Eindhoven in beeld. Ollongren Begin december werd het fusievoorstel al op de lange baan geschoven. In een ambtelijk advies aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken stond dat een gebrek aan bestuurskracht geen reden kan zijn om gemeenten met elkaar te laten fuseren. Terwijl de provincie liet onderzoeken wat het advies betekende voor de fusie tussen Eindhoven en Nuenen, werd er in Nuenen een burgerinitiatief opgezet om de Provinciale Staten zo snel mogelijk over het onderwerp te laten stemmen. Het initiatief had succes en vandaag stond het op de agenda. Het volk In de vergadering benadrukte gedeputeerde Anne-Marie Spierings nog altijd achter het plan te staan. 'Gedeputeerde Staten staan nog volmondig achter de fusie omdat wij denken dat dat het beste is voor de burgers van Nuenen', citeert Omroep Brabant haar. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar het advies aan de minister en er was volgens Spierings geen noodzaak om vandaag te stemmen. In de Brabantse coalitie zit ook de SP en die was altijd voorstander van de fusie. Toch stemden ze vandaag tegen het plan, vanwege 'het volk dat tegen de fusie is', aldus fractievoorzitter Maarten Everling. Andere partijen vinden dat een campagnestunt. Volgens hen was allang duidelijk dat Nuenenaren tegen de fusie zijn, maar is de SP van mening veranderd omdat er verkiezingen naderen.
22/02 19u15  Auschwitz-overlevende Frieda Menco-Brommet (93) overleden Auschwitz-overlevende Frieda Menco-Brommet is op 93-jarige leeftijd overleden, nadat ze deze week thuis was gevallen. Zondag wordt ze begraven. In het najaar van 1944 werd de Amsterdamse met haar ouders Jo Brommet en Rebecca Brommet-Ritmeester via Westerbork naar het vernietigingskamp Auschwitz afgevoerd. Ze belandde in een van de 'goede' rijen, in tegenstelling tot anderen die direct naar de gaskamer werden gestuurd, staat in een artikel in de Volkskrant dat journalist Ad van Liempt over haar schreef. Met andere vrouwen moest ze dwangarbeid verrichten, stenen sjouwen en opstapelen. Ze raakte ondervoed en werd ernstig ziek, leed aan onder meer roodvonk, tyfus en pleuritis. Menco-Brommet overleefde het concentratiekamp maar ternauwernood. Dat was te danken aan haar moeder, zei ze zelf. Toen Frieda met andere zieke meisjes in een barak lag, gaven haar moeder en anderen haar stiekem stukjes brood door een gat in de grond. Anne Frank In de ziekenbarak lagen ook Anne Frank en haar zus Margot, die Frieda uit Amsterdam kende. De zusjes Frank werden naar Bergen-Belsen getransporteerd, waar ze in het voorjaar van 1945 bezweken. Frieda's vader Jo overleefde Auschwitz niet. In 1951 trouwde Frieda met een andere overlevende van Auschwitz, Herman Samuel Menco. Ze kregen twee zoons: Harry (1954) en Joël (1956). Het echtpaar ging later uit elkaar. Menco-Brommet vertelde haar verhaal in documentaires en televisieprogramma's. Na de oorlog speelde ze een belangrijke rol in de Joodse gemeenschap, waarvoor ze in 1991 een koninklijke onderscheiding kreeg.
22/02 19u00  Acteur Jussie Smollett uit tv-serie Empire geknipt Acteur Jussie Smollett zal niet meer te zien zijn in de laatste twee afleveringen van de Amerikaanse tv-serie Empire. Zijn personage Jamal wordt door de producenten van Fox uit de serie geknipt. In een verklaring schrijven de producers dat ze onrust op de set willen voorkomen en daarom Smollett uit de serie schrappen. De maatregel volgt een dag nadat Smollett voor de rechtbank moest komen. Hij is beschuldigd van het indienen van een valse aangifte en op borgtocht vrijgekomen. Eigen hoofdrol De Empire-acteur meldde zich eind januari bij de politie. Hij zei dat hij mishandeld was door twee mannen die racistische en homofobe opmerkingen maakten. Ook claimde hij dat hij een chemische stof over zich heen had gekregen. Maar vorig weekend kwam al naar buiten dat de politie in Chicago vermoedde dat de acteur twee mannen had ingehuurd om hem te belagen. Nu is hij dus als verdachte aangemerkt voor het ensceneren van die aanval. De aanklagers zeggen dat Smollett als een filmmaker te werk ging die zijn eigen korte film regisseerde en daar de hoofdrol in speelde. Dreigbrief Volgens de politie was de acteur ontevreden over zijn salaris en zou hij zijn carrière een boost hebben willen geven. Ook zou hij een dreigbrief aan zichzelf hebben gestuurd naar de studio waar Empire wordt opgenomen. Smollett ontkent via zijn advocaten met klem dat hij 0zelf achter de aanval zit. Zijn verdediging noemt hem een integer man met een smetteloze reputatie. Ze beschuldigen justitie van het opblazen van de zaak, ten koste van de acteur.
22/02 18u30  Cadeaubonnen waardeloos na faillissement, 'maar het geld is van de klant' Wie nog een cadeaukaart van de failliete speelgoedketen Intertoys heeft liggen moet die dit weekend verzilveren: na zondag zijn de bonnen niets meer waard. En dat gebeurt eigenlijk altijd als een winkelketen op de fles gaat, terwijl het om flinke bedragen gaat. Naar schatting gaan er jaarlijks 44 miljoen cadeaukaarten van allerlei winkels en merken over de toonbank met een totale waarde van ruim een miljard euro. Dat bedrag neemt toe. 'Er komen steeds meer kaarten in de omloop, maar er zijn er maar weinig die het tegoed veilig stellen', zegt André Moen van Intersolve, het bedrijf dat de techniek regelt achter zo'n 90 procent van de Nederlandse cadeaukaarten. 'Terwijl het uiteindelijk het geld is van de consument en niet van de winkelketens.' Meerdere partijen vinden dat winkels en bedrijven die cadeaukaarten uitgeven hier beter mee om moeten gaan. 'Cadeaukaart-tegoeden moeten op een rekening buiten het bedrijf geplaatst worden, zodat de consument altijd zijn geld terugkrijgt', zegt Raymond Smits van Waesberghe van VVV Cards. Zo'n rekening heet in juridisch jargon een stichting derdengelden. Consumenten krijgen van Intertoys dus nog een paar dagen de kans om hun kaart te verzilveren. Bij het omvallen van bijvoorbeeld V&D kon dat niet. Toen ging voor miljoenen euro's aan V&D-bonnen in rook op, tot grote onvrede van veel mensen. Dat gebeurde ook bij Free Record Shop en Kijkshop. 'We zijn blij met de oplossing van Intertoys', zegt Martin de Wilde van Branchevereniging Cadeaukaarten Nederland. 'Toch wat chiquer dan hoe het in het verleden is gegaan bij faillissementen.' De branchevereniging zegt met Stichting Keurmerk Cadeaukaarten in gesprek te zijn over betere bescherming van consumenten. 'Wat de beste oplossing is, kan ik nog niet zeggen. Het is een proces wat tijd kost.' Volgens een woordvoerder van de speelgoedketen is de totale waarde van de Intertoys-kaarten die nog in omloop zijn ongeveer 1 miljoen euro. 'We verwachten dat het merendeel daarvan deze dagen nog wel wordt ingeleverd.'
22/02 18u00  In welke beerput komt Gerrit Zalm te werken? Oud-minister Gerrit Zalm moet als commissaris het fatsoen terugbrengen bij Danske Bank. Dat is een flinke opgave, want het witwasschandaal rond de Deense bank blijft groeien. De omvang van de verdachte geldstromen gaat richting de 200 miljard euro. Gisteren kondigde de Amerikaanse toezichthouder, de SEC, een onderzoek aan naar de misstanden binnen de bank. De Amerikanen zijn niet de eerste: ook in Estland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Denemarken lopen onderzoeken. Wat is er misgegaan? 'Wasmachine' Als 'wasmachine, zo staat de Deense bank inmiddels bekend. Voor Russen die miljarden wilden witwassen, of voor de Azerbeidzjaanse elite die Europese politici wilde omkopen. Dat kon allemaal, via een vestiging van Danske Bank in de voormalige Sovjet-staat Estland. Die afdeling heeft de bank niet zelf opgezet, maar die is voortgekomen uit een overname. In 2007 koopt Danske Bank het Finse Sampo Bank, dat een vestiging in Estland heeft. Die wordt het jaar erop een onderdeel van de Deense Bank. Met de bank in Estland nemen de Denen ook de klanten over. Veel van hen komen niet uit Estland, maar uit Rusland, Oekraïne of Azerbeidzjan. Tot eind 2015 waren er maar liefst 15.000 klanten van buiten Estland, schat het Deense advocatenkantoor Bruun & Hjejle, dat op verzoek van Danske Bank het witwasprobleem onderzocht. Juist bij deze groep klanten is er een groter risico op witwassen. Er is vaak weinig zicht op waar hun geld vandaan komt of uiteindelijk belandt. Ook zitten er klanten tussen die internationaal bekendstaan als 'hoog risico'. Wat niet meehelpt is dat het toezicht op de afdeling in Estland, met deze klanten, niet hetzelfde was als het toezicht bij de rest van de bank in Denemarken. Zo waren veel documenten met belangrijke informatie over klanten alleen in het Ests of Russisch beschikbaar. In de jaren erop wordt er veel misbruik gemaakt van dit gebrekkige toezicht. Zo kan de Azerbeidzjaanse president Alijev via bedrijven van hem en zijn vertrouwelingen geld storten op rekeningen van Danske Bank in Estland. Dat geld belandt daarna via omwegen over de hele wereld bijvoorbeeld bij de Italiaanse politicus Luca Volonté. Die stemde in de Raad van Europa een rapport over de slechte mensenrechtensituatie in Azerbeidzjan weg, en kreeg meer dan 2 miljoen dollar. Al die tijd lijkt het hoofdbestuur van de bank te denken dat het toezicht in Estland goed geregeld is, ondanks signalen van het tegendeel. Dat is al zo in 2007, het jaar dat Danske Bank de afdeling in Estland overneemt. Zowel de toezichthouder in Estland als de Russische Centrale Bank komen met waarschuwingen. Ze wijzen op mogelijke belastingontduiking en 'criminele activiteit in haar meest pure vorm, waaronder witwassen voor naar schatting miljarden aan roebels per maand', aldus de onderzoekers van het Deense advocatenkantoor. Maar Danske Bank doet er niets aan. Ook latere signalen worden niet of nauwelijks opgepikt. Klokkenluider Pas eind 2013 trekt een klokkenluider aan de bel, iemand van de vestiging in Estland. Eindelijk komt er ook een intern onderzoek op gang, maar dat zal te laat blijken. De toezichthouder in Estland komt het jaar erop met een kritisch rapport. Het is het begin van een reeks van kritische onderzoeken en straffen van toezichthouders in verschillende landen. Danske Bank trekt geleidelijk de handen af van besmette tak in Estland. De laatste buitenlandse rekening wordt in 2016 gesloten. Drie dagen geleden maakt de bank bekend alle activiteiten in de Baltische staten en Rusland te staken. Nog steeds zijn onderzoekers de Estse afdeling van de Deense bank aan het doorlichten. Toen het rapport werd opgesteld, in september vorig jaar, waren 6200 klanten onderzocht, verklaart Bruun & Hjejle. 'De overweldigende meerderheid van hen is verdacht.' Wet niet overtreden 42 werknemers en agenten in Estland waren betrokken bij verdachte activiteiten. Danske Bank heeft nog eens acht voormalige werknemers aangegeven bij de politie. In verdere beoordelingen werd geconcludeerd dat de raad van commissarissen, de voorzitter en de ceo van Danske Bank de wet niet overtreden hebben. Toch stapte de hoogste baas, Thomas Borgen, vorig jaar op. 'Het is duidelijk dat Danske Bank gefaald heeft in haar verantwoordelijkheid rond mogelijk witwassen in Estland. Dit spijt mij zeer. Ook al concludeert het onderzoek door het externe advocatenkantoor dat ik mijn wettelijke plicht heb gedaan, ik geloof dat het het beste is voor alle partijen dat ik opstap.' Het is nu aan justitie in de verschillende landen om uit te zoeken of er mensen strafbaar zijn. Daarvoor moet bijvoorbeeld aangetoond worden dat de bijna 200 miljard euro aan verdachte geldstromen van de bewuste klanten daadwerkelijk door misdaad verdiend is. Afgelopen jaar werden ook Nederlandse bedrijven en banken, waaronder Zalms eigen ABN Amro, in verband gebracht met het witwasschandaal. Of er in Nederland ook een onderzoek naar Danske Bank loopt, is niet duidelijk. De FIOD en De Nederlandsche Bank doen geen uitspraken over eventuele lopende onderzoeken.
22/02 17u45  Lichamen geborgen uit groot massagraf in Raqqa Net buiten het voormalige IS-bolwerk Raqqa in Syrië zijn de eerste tientallen lichamen geborgen uit een groot massagraf. Het graf werd vorige maand gevonden en bevindt zich onder een akker op een diepte van zo'n 60 centimeter. Het graf bevat waarschijnlijk meer dan 3000 lichamen en bij individuele graven in de buurt liggen nog eens duizend slachtoffers begraven. Van veel stoffelijke overschotten is weinig meer over, anderen zijn meer intact. 'Dit is een man van ongeveer 35 jaar, met derdegraads brandwonden', vertelt een forensisch medewerker aan persbureau AFP, terwijl hij resten van kleding van een lijk verwijdert. De lichamen worden in witte zakken gestopt en voorzien van de datum en het woord 'niet-geïdentificeerd'. Het is het grootste massagraf dat is gevonden sinds IS in 2014 naar Raqqa kwam, zegt hij. Oranje pakken Terreurgroep IS vermoordde tijdens zijn opmars in Syrië duizenden mensen die zich niet meteen overgaven. De verwachting is dat er de komende jaren meer van dit soort plekken worden ontdekt. Tot nu toe zijn in de omgeving van Raqqa acht andere massagraven aangetroffen, waaronder een met 900 lichamen. Onderzoekers hebben van omwonenden gehoord dat zich regelmatig mensen verzamelden rond iemand in een oranje pak, die dan vermoedelijk werd geëxecuteerd. Het is bekend dat leden van IS iemand een oranje overall aantrokken voordat ze hem doodden. Mogelijk is de Amerikaanse journalist James Foley, van wie beelden in zo'n oranje pak de hele wereld overgingen, ook in de buurt van Raqqa omgebracht. Raqqa werd door IS bestempeld als hoofdstad van het kalifaat, de zelfverklaarde islamitische staat. De terreurorganisatie werd vorig jaar uit de stad verdreven. IS is momenteel op een haar na verslagen; vandaag zijn tientallen burgers uit het laatste IS-bolwerk in het oosten van Syrië geëvacueerd.
Laatste update: vandaag om 0u15
Lees meer van NOS.nl >

AD.nl

Verbergen Tonen
23/02 00u15  Tsitsipas treft Goffin in halve finale Marseille Stefanos Tsitsipas neemt het in de halve finales van het toernooi van Marseille op tegen David Goffin. De als eerste geplaatste Griek versloeg Sergei Stachovsky met 6-4 6-3 in de kwartfinales. Goffin, als derde geplaatst, was met 6-2 6-4 te sterk voor Gilles Simon.
23/02 00u15  Arbeidsparticipatie onder niet-westerse migranten stijgt flink De arbeidsparticipatie onder personen met een niet-westerse migratieachtergrond is gestegen, meldt het CBS. In 2018 was 60,9 procent van deze groep aan het werk, bijna net zoveel als voor de crisis. Het gat met werkenden met een Nederlandse achtergrond blijft echter groot. Van hen heeft 69,1 procent werk.
23/02 00u00  Ihattaren maakt eerste treffer in betaald voetbal Mohammed Ihattaren is in de afgelopen zes jaar de enige jeugdspeler bij PSV geweest die zijn debuut in het betaald voetbal in het eerste elftal maakte voordat hij bij Jong PSV speelde. Sinds de ploeg in de eerste divisie actief is (vanaf 2013) was er niemand uit de PSV-opleiding die zo snel stappen zette.
22/02 23u15  ‘Ook vrouwelijke eigenschappen zijn nodig in een bedrijf’ Sinds 2013 geldt in Nederland een streefcijfer voor besturen en raden van commissarissen in grote bedrijven: minstens drie op de tien moet vrouw zijn. Maar al even lang wordt dat percentage niet gehaald. Waar ligt dat aan? Work-lifeplatform Intermediair vraagt het drie Nederlandse topvrouwen.
22/02 23u15  Johan Derksen neemt het op voor Argon-trainer na racistische uitspraken: ‘Zou humor kunnen zijn’ Johan Derksen heeft het vanavond opgenomen voor Argon-trainer Ron van Niekerk, nadat de voltallige spelersgroep van de Mijdrechtse eersteklasser besloot niet met hem door te willen gaan na racistische uitlatingen van Van Niekerk tijdens een wedstrijd. ,,Het zou humor kunnen zijn. Er zijn mensen die hele cynische humor hebben”, zei Derksen in het programma Veronica Inside.
22/02 23u00  Doelpunt Babel niet genoeg voor de winst Fulham Ryan Babel heeft Fulham met zijn eerste treffer niet aan een overwinning kunnen helpen. De Londense derby bij West Ham United ging met 3-1 verloren, ondanks dat de Nederlander zijn ploeg op voorsprong had gezet.
22/02 23u00  Dit is de winnaar van The Voice 2019 De winnaar van het negende seizoen van The voice of Holland is bekend. De Utrechtse crooner Dennis van Aarssen (24) ging er na een finale die alle kanten op kon gaan vanavond met de winst vandoor. Van Anouk die Ali B diste tot de ‘charmes’ van kandidaat Patricia: herbeleef de avond met ons liveblog.
22/02 22u45  Eigenaar en ontwerper Amerikaanse horrorglijbaan vrijgesproken van doodslag Een Amerikaanse rechter heeft de eigenaar en een medewerker van waterpark Schlitterpark in Kansas City vrijgesproken van dood door schuld. De twee werden aangeklaagd nadat een 10-jarig jongetje op gruwelijke wijze om het leven kwam in het attractiepark. Caleb Schwab werd onthoofd tijdens zijn afdaling van een waterglijbaan.
22/02 22u45  Klaassen redt punt voor Werder Bremen Werder Bremen heeft een punt overgehouden aan het thuisduel met VfB Stuttgart. In het Weserstadion werd het 1-1. Davy Klaassen speelde een voorname rol bij de thuisclub. De oud-Ajacied maakte vlak voor rust gelijk.
22/02 22u45  AC Milan doet goede zaken na dikke zege op Empoli AC Milan heeft de vierde plaats in de Serie A verstevigd. De club haalde uit tegen Empoli. In San Siro werd het 3-0 voor de thuisclub.
22/02 22u30  Heracles steelt de overwinning in Venlo Heracles Almelo heeft gisteravond voor de derde week op rij drie punten gepakt. Na de zeges op Ajax (1-0) en Fortuna Sittard (6-0) pakten de Almeloërs ook buitenshuis de volle buit: 0-1 bij VVV. Heracles deed daarmee goede zaken op de ranglijst. De ploeg van trainer Frank Wormuth staat nu vijfde.
22/02 22u15  Nikkie knalt bijna uit strakke broek en Luca showt melktorso Korte updates van de sterren op sociale media - wij smullen ervan. In de rubriek Showbytes struint de showredactie het web af voor de gekste, mooiste en opvallendste posts van bekend Nederland. Dit artikel wordt gedurende de dag vernieuwd.
22/02 22u15  Basketballers thuis onderuit tegen Litouwen De Nederlandse basketballers hebben de laatste thuiswedstrijd in de WK-kwalificatie niet kunnen winnen. In Sporthallen Zuid in Amsterdam verloor de ploeg van bondscoach Toon van Helfteren met 69-78 van Litouwen, dat al zeker was van kwalificatie. Oranje kon het WK in China al niet meer halen.
22/02 22u15  LIVE | ‘Lieve’ Menno moet als eerste naar huis Crooner Dennis, musicalzangeres Patricia, hartendief Menno of rockband Navarone: wie wint vanavond het negende seizoen van de RTL4-talentenjacht The voice of Holland? En: wie zal Anouk nu weer beledigen, hoe vaak zegt Lil’ Kleine ‘lieverd’ en hoe neemt Martijn Krabbé afscheid van zijn vertrekkende maatje Wendy van Dijk? Mis niks met ons liveblog.
22/02 22u15  LIVE | Heracles richting winst na makkelijk gegeven strafschop VVV en Heracles openen vanavond in Venlo de 23ste speelronde van de eredivisie. Scheidsrechter in de Koel is Erwin Blank. Heracles kan bij een zege een flinke stap zetten naar de play-offs, maar VVV is dit seizoen in eigen huis sterk. De Limburgers pakten al meer punten (18) dan vorig seizoen (15).
Laatste update: vandaag om 0u15
Lees meer van AD.nl >

de Volkskrant

Verbergen Tonen
23/02 00u00  Deze brug wordt het middelpunt in de strijd om humanitaire hulp In Cúcuta, aan de grens tussen Colombia en Venezuela, vormen burgers een cordon voor voedselkonvooien die zaterdag de oversteek moeten maken. Er is muziek, er wordt gedanst, maar angst voor oorlog is er ook.
22/02 23u45  Niet politici, maar planbureaus krijgen de schuld van de hogere energierekening De energierekening valt hoger uit, en dus werd het planbureau dat de cijfers leverde bekritiseerd. Politici en lobbyisten trekken rapporten van planbureaus snel in twijfel. Niet omdat ze onbetrouwbaar zijn, maar omdat ze onwenselijk zijn, analyseert Yvonne Hofs.
22/02 23u30  ‘Ik word opgepakt als ik in China kom. Ze zullen me dwingen voor hen te spioneren’ Na de arrestatie van de Huawei-topvrouw zijn de spanningen tussen China en Canada flink opgelopen. In Vancouver is een grote Chinese gemeenschap, waar de invloed van Beijing op allerlei manieren voelbaar is.
22/02 23u30  Waarom de kritiek op planbureaus propaganda is De energierekening valt hoger uit, en dus werd het planbureau dat de cijfers leverde bekritiseerd. Politici en lobbyisten trekken rapporten van planbureaus snel in twijfel. Niet omdat ze onbetrouwbaar zijn, maar omdat ze onwenselijk zijn, analyseert Yvonne Hofs.
22/02 23u30  Deze generaal is dé uitdager van Israëlische premier Netanyahu Generaal Benny Gantz bindt de politieke strijd aan met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
22/02 23u30  ‘Nederland is de hemel voor vrouwen. In Syrië ben je er voor het plezier van de man’ Syrische vrouwen emanciperen in Nederland. Ze maken keuzes die voorheen ondenkbaar waren. Ook over hun huwelijk.
22/02 21u45  Timmermans geïntimideerd door Hongaren met camera’s Europees commissaris Frans Timmermans is steeds vaker de kop van jut voor autoritair geregeerde EU-landen die de rechtsstaat ondermijnen. Deze week kondigde een Roemeense rechter aan Timmermans en zijn Tsjechische collega Vera Jourová te vervolgen. Afgelopen weekend werd Timmermans onophoudelijk gevolgd en gefilmd door drie onbekende mannen tijdens een bezoek aan Hongarije.
22/02 21u30  Nederlandse aanpak corruptie schiet (nog steeds) te kort - hoe komt dat? Nederland heeft te weinig regels en richtlijnen om corruptie in onder meer de politiek te voorkomen. Dat stelt het Europese anti-corruptieorgaan Greco in een rapport, met daarin ook een waslijst aan te nemen maatregelen. Vijf vragen over de Nederlandse aanpak van corruptie.
22/02 21u30  This person does not exist: doodeng of kunstmatige intelligentie op z’n best? De een noemt het doodeng, de ander kunstmatige intelligentie op zijn best. Hoe dan ook is de site Thispersondoesnotexist even fascinerend als verslavend.
22/02 21u30  Wat te doen met Nederlandse Syriëgangers in vluchtelingenkampen en gevangenissen? De Amerikaanse president Donald Trump gooide deze week olie op het vuur in de discussie over buitenlandse IS-strijders. Het wordt tijd dat westerse landen hun Syriëgangers terugnemen en gaan berechten, stelt hij. Is dat zo onredelijk?
22/02 21u30  Leegloop Britse Labour-partij gaat door: negende parlementariër die deze week uit fractie stapt Opnieuw is er vrijdag een afgevaardigde uit de Britse Labour-partij gestapt. Ian Austin kon naar eigen zeggen niet meer tegen ‘de cultuur van antisemitisme en intolerantie’ binnen de oppositiepartij. Om het politieke landschap van Westminster verder te compliceren sluit hij zich niet aan bij de deze week gevormde The Independent Group. De 53-jarige sociaal-democraat is geen voorstander van een nieuw referendum over het EU-lidmaatschap.
22/02 21u30  Jawed S.: ‘Als de overheid Wilders niet stopt, ga ik ergere dingen doen in Nederland’ De man die op 31 augustus 2018 in het stationsgebouw van Amsterdam Centraal twee Amerikaanse toeristen neerstak, wil ‘nog ergere dingen’ veroorzaken als Geert Wilders zijn gang mag blijven gaan. ‘Als het nodig is, reken ik zelf met Wilders af’, zei Jawed S. vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam.
22/02 21u30  Minstens 41 doden op Indiase theeplantage door giftige drank In India zijn minstens 41 plantagearbeiders overleden na het drinken van illegale alcohol. Tientallen anderen verkeren in kritieke toestand in het ziekenhuis.
22/02 21u30  Gerechtshof: onduidelijk of abortuspil bij huisarts strafbaar is Huisartsen die vrouwen die over tijd zijn een pil voorschrijven om een prille zwangerschap ongedaan te maken, zijn niet per se strafbaar. De inspectie en de minister van Volksgezondheid hebben dat eerder beweerd, maar volgens het gerechtshof Den Haag valt dat niet op te maken uit de huidige wet.
22/02 21u30  Directeur geplaagd CBR stapt op na aangescherpt toezicht De algemeen directeur van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) stopt ermee. Dat maakte de instantie vrijdag bekend in een verklaring. Eerder deze week werd bekend dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het toezicht op het CBR heeft aangescherpt omdat de organisatie kampt met enorme vertragingen.
Laatste update: vandaag om 0u00
Lees meer van de Volkskrant >

NRC Handelsblad

Verbergen Tonen
22/02 23u00  President Soedan ontbindt regering en roept noodtoestand uit Duizenden Soedanezen gaan sinds vorig jaar de straat op tegen het autoritaire bewind van Omar al-Bashir. Bij de protesten zijn zeker 57 burgers omgekomen.
22/02 23u00  Vijftig doden India na drinken vergiftigd alcohol Ook raakten vijftig mensen gewond. In India vallen regelmatig doden door het drinken van bedorven alcohol.
22/02 22u30  R. Kelly aangeklaagd voor seksueel misbruik Kelly moet zaterdag in de rechtbank verschijnen. Hij kan een straf van drie tot zeven jaar krijgen.
22/02 22u15  Auschwitz-overlevende Frieda Menco-Brommet overleden (93) De in Amsterdam geboren Frieda Menco-Brommet werd met de zusjes Margot en Anne Frank in 1944 van kamp Westerbork naar Auschwitz vervoerd.
22/02 22u15  Frankrijk en Duitsland stevenen af op nieuwe botsing met Nederland over eurozone Duitsland en Frankrijk willen een nieuwe overeenkomst tussen eurozonelanden om extra uitgaven te kunnen doen voor de versterking van hun economieën, blijkt uit een voorstel in handen van NRC. Dat is zeer tegen de wens van Nederland.
22/02 22u00  ‘Kabinetten ondermijnen al jaren de rechtspraak’ De president van de Haagse rechtbank uit harde kritiek op de politiek. Minister Dekker zou het gezag van de rechtspraak ondergraven.
22/02 21u15  Maxi Toys koopt Bart Smit van Intertoys Het gaat om de Belgische Bart Smit-winkels. Speelgoedketen Intertoys werd deze week failliet verklaard.
22/02 20u45  Eindelijk mag Zeina dromen van de Spelen – mét hoofddoek Zeina Nassar is bokskampioen van Duitsland. Wegens haar hoofddoek werd ze geweerd van internationale toernooien. Tot deze week.
22/02 20u15  Onderzoek naar rol justitieministers in zaak-Poch Eerder kwam naar buiten dat voormalig minister Hirsch Ballin (CDA) zich persoonlijk zou hebben bemoeid met het onderzoek naar de rol van oud-piloot Poch bij de ‘dodenvluchten’ in Argentinië.
22/02 20u15  Wraak op wraak - de haat tussen Ajax en ADO is diepgeworteld Donderdag bekladden fans van ADO een beeld in Amsterdam met hun clubkleuren, de zóveelste provocatie in de tweestrijd tussen Hagenezen en Ajax-supporters. Waar komt hun vijandschap vandaan?
22/02 20u00  Venezolaanse soldaten schieten op burgers bij grens, twee doden Dat zeggen ooggetuigen en oppositieleden. Een groep lokale bewoners zou voor een militaire colonne zijn gaan staan in een poging de grens met Brazilië open te houden.
22/02 19u30  In Zeist weten ze: de discussie is eeuwig De videoscheidsrechter moet zijn collega’s op het veld behoeden voor overduidelijke fouten, maar de praktijk is weerbarstiger. Het 228 pagina’s tellende spelregelboek biedt nou eenmaal voldoende ruimte voor interpretatie.
22/02 19u15  Arjan van Gils (D66) volgt lekkende wethouder Rotterdam op Begin februari stapte Adriaan Visser op als wethouder i n Rotterdam nadat bekend was geworden dat hij een vertrouwelijk stuk aan de pers had gelekt.
22/02 19u00  Óf die race komt in Zandvoort, óf het blijft langer dromen Een nieuwe Formule 1-race in Nederland lijkt een reële mogelijkheid. Zandvoort heeft de voorkeur, maar de begroting moet snel op orde komen.
22/02 18u30  Sint Maartense premier overleeft motie van wantrouwen De oppositie zegde het vertrouwen op in premier Leona Marlin-Romeo in verband met afspraken met Nederland over de luchthaven.
Laatste update: vrijdag 22 februari 2019, 23u00
Lees meer van NRC Handelsblad >

Trouw

Verbergen Tonen
22/02 23u00  Publiciteitsoorlog Venezuela naar kookpunt Aan de grenzen van Venezuela voltrekt zich dit weekend een nieuwe fase in de machtsstijd tussen Maduro en Guaidó.
22/02 22u15  R. Kelly aangeklaagd voor seksueel misbruik De Amerikaanse artiest R. Kelly is officieel aangeklaagd in tien gevallen van seksueel misbruik.
22/02 22u15  Trump en Xi binnenkort in gesprek om handelsovereenkomst af te ronden De Amerikaanse president Donald Trump verwacht binnenkort zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping te ontmoeten. Samen zouden ze dan de puntjes op de i kunnen zetten van een handelsovereenkomst tussen de twee economische grootmachten.
22/02 22u00  De dokter op de app, redt dat de zorg in Flevoland? Uit de as van het failliete MC Zuiderzee verrijst volgende week ‘St Jansdal Lelystad’. Apps en internet worden belangrijker in de gezondheidszorg, niet alleen in Flevoland.
22/02 21u15  Voor Piero Manzoni kon alles kunst zijn. Ook een blikje poep Is dat nou kunst? Die vraag wordt al gauw gesteld bij het werk van Piero Manzoni. Voor het eerst sinds vijftig jaar is het hier weer te zien, in het Stedelijk Museum Schiedam.
22/02 21u15  Mekkaans bronwater als medicijn tegen kanker? Arabist en oud-redacteur Eildert Mulder bespiegelt in zijn wekelijkse column In de schaduw van de minaret over de islamitische wereld.
22/02 21u00  Nieuwe fase in machtsstijd Maduro en Guaidó: Venezuela is een publicitair slagveld Aan de grenzen van Venezuela voltrekt zich dit weekend een nieuwe fase in de machtsstijd tussen Maduro en Guaidó.
22/02 20u15  Piloten easyJet zijn bereid tot staken Pilotenvakbond VNV voert de druk op bij de onderhandelingen met luchtvaartmaatschappij easyJet over een nieuwe cao.
22/02 20u15  Kraft Heinz: van beleggerslieveling tot beurskneus Kraft Heinz werd jaren geprezen om de succesvolle wijze van bezuinigen. Nu is hetzelfde concern verliesgevend.
22/02 20u00  Fabien Clain, de most wanted Franse jihadist, is door een Amerikaanse drone uitgeschakeld De Franse regering zegt het nog een beetje omfloerst. ‘Het is mogelijk dat Fabien Clain is omgekomen’, zo deelde de Franse minister van defensie, Florence Parly, op Twitter mee. Ze voegde eraan toe dat de dood van Clain een enorme opluchting zou betekenen voor de Fransen.
22/02 19u45  Ik ben nogal carcinofoob ingericht en vele ­beginstadia van kwaadaardige gezwellen te boven gekomen In Trouw van afgelopen zaterdag schrijft Frits de Lange over een nieuwe stervenskunst. De noodzaak daarvoor is evident, want we sterven tegenwoordig veel langer en langzamer dan vroeger.
22/02 19u30  Boven het bed van zoonlief hangt een overwinteraar Iedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
22/02 19u30  CD's op vrijdag: topuitvoering van een Finse jonge hond en dagdromen met Jessica Pratt De muziekrecensenten van Trouw hadden een aangename week. Drie beluisterde cd's kregen vier sterren en een opkomende Finse dirigent, al vergeleken met de geheimzinnige Tadzio uit Visconti’s film ‘Dood in Venetië’, is zelfs goed voor de maximale score.
22/02 19u30  Bekritiseerde CBR-directeur stopt ermee De algemeen directeur van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) stopt ermee. Onlangs scherpte het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het toezicht op het CBR aan omdat de instantie kampt met onder meer oplopende vertragingen bij de verlenging en aanvraag van nieuwe rijbewijzen.
22/02 19u00  Dit zijn de priesters, bisschoppen en kardinalen die van de misbruiktop een succes moeten maken De misbruiktop in Rome is nu op de helft. Ondanks grote scepsis van slachtoffers, lijkt het paus Franciscus toch menens om met een doelgerichte, wereldwijde aanpak van het misbruikprobleem in de rooms-katholieke kerk te komen. Maar de deelnemers aan de topconferentie zijn nog verdeeld over de beste strategie.
Laatste update: vrijdag 22 februari 2019, 23u00
Lees meer van Trouw >

Het Parool

Verbergen Tonen
22/02 23u15  Dennis wint The Voice of Holland Jazz-zanger Dennis van Aarssen heeft het negende seizoen van The voice of Holland gewonnen. De winnaar, afkomstig uit het team van Waylon, krijgt een platencontract plus een bedrag van 50.000 euro en mag een videoclip opnemen in Zuid-Afrika.Als eerste van de finalisten viel Menno Aben af op basis van stemmen van de kijkers. Daarna mochten de drie overgebleven finalisten hun singles presenteren die
22/02 22u30  Joods Congres wil straffen tegen bekladders Het Joods Wereldcongres (WJC) roept ADO Den Haag op strafmaatregelen te nemen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de antisemitische bekladdingen in Amsterdam in de aanloop naar de voetbalwedstrijd tegen Ajax. In een verklaring stelt het WJC dat de Haagse club overduidelijk moet aangeven dat de bekladdingen niet worden getolereerd.'Dat deze verachtelijke daad waarschijnlijk het werk is van
22/02 22u30  Jong Ajax wint na felle strijd van Telstar Hoewel Telstar goed tegenstand bood, heeft Jong Ajax in de eerste divisie met 2-0 gewonnen bij de club uit Velsen-Zuid. Beide clubs zochten van meet af aan veelvuldig de aanval. Zo stormde verdediger Sergino Dest langs de rechterflank, maar zijn voorzet bereikte niet Vaclav Cerny, maar een verdediger van de thuisclub. Lassina Traoré moest even later scoren, op aangeven van Dani de Wit, maar schoot
22/02 22u15  Twee verdachten in zaak-Van Dam 2 weken vast De politie in Amsterdam heeft twee verdachten opgepakt die de vader van Nicolette van Dam zouden hebben mishandeld tijdens een overval in Amsterdam-Zuid. De mannen zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en zitten de komende twee weken vast.Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zijn de verdachten 17 en 21 jaar oud en komen ze uit Amsterdam. Ze zijn woensdag aangehouden op
22/02 21u45  Auschwitz-overlevende Frieda Menco overleden Frieda Menco overleefde Auschwitz, en ontving elk jaar tientallen jongeren bij zich thuis om haar verhaal te vertellen en vragen te beantwoorden. 'Een geschiedenisboek kan de jeugd feiten vertellen. Maar het gevoel en de emotie die erbij komt, dat wil ik overbrengen.' Haar kampnummer - A25080 - droeg ze haar hele verdere leven met zich mee. Het hóórde bij haar, antwoordde Frieda Menco op de vraag
22/02 21u30  KNVB weigert verplaatsing Ajax-PEC Zwolle terug te draaien De KNVB heeft het verzoek van PEC Zwolle om verplaatsing van het competitieduel met Ajax terug te draaien afgewezen. Voorzitter Adriaan Visser had hierom eerder 'zeer dringend' gevraagd in zijn column op de website van PEC. De brief was gericht aan de KNVB, de Eredivisie CV en Ajax.De KNVB besloot deze week de wedstrijd Ajax - PEC Zwolle te verplaatsen van zaterdag 2 maart naar woensdag 13 maart (
22/02 21u30  Mesut Özil: van sommige voetballers houd je Sportjournalist Henk Spaan recenseert dagelijks spelers, coaches en andere personen uit de voetbalwereld in de rubriek Spaan geeft punten. Reageren? h.spaan@parool.nl. Özil moet wakker liggen van Iwobi, zijn partner op links bij Arsenal. Van sommige voetballers houd je, Özil, aan andere heb je een spuughekel, ik aan Iwobi. Tegen Bate leed hij binnen de eerste zes minuten drie keer balverlies. Naas
22/02 21u00  Van sommige voetballers houd je, aan andere heb je een spuughekel Sportjournalist Henk Spaan recenseert dagelijks spelers, coaches en andere personen uit de voetbalwereld in de rubriek Spaan geeft punten. Reageren? h.spaan@parool.nl. Özil moet wakker liggen van Iwobi, zijn partner op links bij Arsenal. Van sommige voetballers houd je, Özil, aan andere heb je een spuughekel, ik aan Iwobi. Tegen Bate leed hij binnen de eerste zes minuten drie keer balverlies. Naas
22/02 19u45  Maxi Toys koopt Belgische keten Bart Smit Maxi Toys neemt de Belgische speelgoedketen Bart Smit over. Het gaan om 39 Belgische winkels die onderdeel waren van het failliete Intertoys. Hoeveel geld er met de deal is gemoeid, is niet naar buiten gebracht. Intertoys vroeg in Nederland ruim een week geleden uitstel van betaling aan. Later hebben de bewindvoerders aan de rechter verzocht die surseance om te zetten in een faillissement. In Belg
22/02 19u00  Amsterdammer (17) pakt wereldrecord ijszwemmen Sven Elfferich heeft zaterdag in het Oostenrijkse Altenwörth het wereldrecord ijszwemmen op de 1000 meter flink aangescherpt. De 17-jarige Amsterdammer zwom tijdens de Oostenrijkse ijszwemkampioenschappen naar een tijd van 11 minuten en 55.40 seconden. Een verbetering van 20 seconden in het water met een temperatuur van 3.6 graden. Het oude record stond op naam van de Bulgaar Petar Stoychev: 12 mi
22/02 18u30  Lichaam in water gevonden bij Mauritskade De politie heeft vrijdagmiddag een stoffelijk overschot gevonden in het water bij de Mauritskade. Of het om een man of een vrouw gaat en of deze persoon als vermist was opgegeven, is nog niet bekend. Op een foto, die gemaakt is vanaf het Spinozahof aan de overkant, is te zien dat er meerdere hulpdiensten aanwezig zijn. Ook wordt er gebruik gemaakt van materiaal als een takelwagen en reddingsboot. 
22/02 18u30  ASMI grote winnaar op Amsterdamse beurs Chipbedrijf ASMI was vrijdag erg in trek op de beurs in Amsterdam dankzij sterke kwartaalresultaten. Beleggers waren verder vooral in afwachting van de uitkomsten van het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China. De Europese beurzen gingen met kleine winsten het weekend in. De AEX-index aan het Damrak sloot met een plus van 0,2 procent op 541,37 punten. De MidKap dikte 1 procent aan tot
22/02 18u15  Verbouwing Koningkerk mag doorgaan De verbouwing van de Christus Koningkerk in Oost hoeft niet stilgelegd te worden. Dat heeft de rechter bepaald. Omwonenden hadden om een bouwstop gevraagd, omdat zij vrezen dat hun woon- en leefklimaat eronder zal lijden.  De nieuwe eigenaar van de Christus Koningskerk, Lenny Balkissoon, wil de kerk ombouwen tot theater en hotel. Ook moet er een Grand Café komen op de begaande grond.  De rechter
22/02 18u15  Man krijgt twee jaar cel en tbs voor steekpartij Een man die na een mislukte overval instak op twee andere mannen, heeft twee jaar cel en tbs met dwangverpleging gekregen van de rechter. Het incident gebeurde op 10 september 2017. De dader probeerde twee mannen vlakbij het centraal station te beroven van hun camera's. Toen dat niet lukte, begon hij op hen in te steken met een mes.  De slachtoffers werden geraakt in hun hoofd, nek, rug en wang.
22/02 16u15  Oud-gemeentesecretaris Van Gils wordt wethouder Rotterdam Oud-gemeentesecretaris Arjan van Gils (63) wordt wethouder in Rotterdam. Hij volgt namens D66 de onlangs opgestapte Adriaan Visser op. D66 omschrijft de Rotterdammer als zwaargewicht. Ex-wethouder Adriaan Visser stapte begin februari op nadat hij had opgebiecht een geheime presentatie te hebben gelekt om de beeldvorming te beïnvloeden over een omstreden vastgoeddeal uit 2009. Destijds was hij als
Laatste update: vrijdag 22 februari 2019, 23u15
Lees meer van Het Parool >

BN/DeStem

Verbergen Tonen
23/02 00u15  Tsitsipas treft Goffin in halve finale Marseille Stefanos Tsitsipas neemt het in de halve finales van het toernooi van Marseille op tegen David Goffin. De als eerste geplaatste Griek versloeg Sergei Stachovsky met 6-4 6-3 in de kwartfinales. Goffin, als derde geplaatst, was met 6-2 6-4 te sterk voor Gilles Simon.
23/02 00u00  Steijn: We waren als ploeg aangeslagen door blessure Promes Coach Maurice Steijn van VVV-Venlo was net als zijn spelers aangeslagen na de nederlaag tegen Heracles Almelo, waarbij verdediger Jerold Promes geblesseerd uitviel en de wedstrijd ruim twintig minuten werd stilgelegd. ,,We hebben al snel een signaal gekregen dat het hele slecht was”, zei Steijn, die bij FOX Sports vertelde dat de spelers tijdens de onderbreking met tranen in de ogen in de kleedkamer zaten.
23/02 00u00  Ihattaren maakt eerste treffer in betaald voetbal Mohammed Ihattaren is in de afgelopen zes jaar de enige jeugdspeler bij PSV geweest die zijn debuut in het betaald voetbal in het eerste elftal maakte voordat hij bij Jong PSV speelde. Sinds de ploeg in de eerste divisie actief is (vanaf 2013) was er niemand uit de PSV-opleiding die zo snel stappen zette.
22/02 23u00  Doelpunt Babel niet genoeg voor de winst Fulham Ryan Babel heeft Fulham met zijn eerste treffer niet aan een overwinning kunnen helpen. De Londense derby bij West Ham United ging met 3-1 verloren, ondanks dat de Nederlander zijn ploeg op voorsprong had gezet.
22/02 23u00  Dit is de winnaar van The Voice 2019 De winnaar van het negende seizoen van The voice of Holland is bekend. De Utrechtse crooner Dennis van Aarssen (24) ging er na een finale die alle kanten op kon gaan vanavond met de winst vandoor. Van Anouk die Ali B diste tot de ‘charmes’ van kandidaat Patricia: herbeleef de avond met ons liveblog.
22/02 22u45  Eigenaar en ontwerper Amerikaanse horrorglijbaan vrijgesproken van doodslag Een Amerikaanse rechter heeft de eigenaar en een medewerker van waterpark Schlitterpark in Kansas City vrijgesproken van dood door schuld. De twee werden aangeklaagd nadat een 10-jarig jongetje op gruwelijke wijze om het leven kwam in het attractiepark. Caleb Schwab werd onthoofd tijdens zijn afdaling van een waterglijbaan.
22/02 22u45  Klaassen redt punt voor Werder Bremen Werder Bremen heeft een punt overgehouden aan het thuisduel met VfB Stuttgart. In het Weserstadion werd het 1-1. Davy Klaassen speelde een voorname rol bij de thuisclub. De oud-Ajacied maakte vlak voor rust gelijk.
22/02 22u45  AC Milan doet goede zaken na dikke zege op Empoli AC Milan heeft de vierde plaats in de Serie A verstevigd. De club haalde uit tegen Empoli. In San Siro werd het 3-0 voor de thuisclub.
22/02 22u45  Auto ramt pomp uit grond bij tankstation op A58 bij Zegge, bestuurder raakt gewond ZEGGE - Een auto heeft vrijdagavond een pomp uit de grand geramd van een tankstation op de A58 bij Zegge. De bestuurder is gewond naar het ziekenhuis gebracht. Vier brandweerwagens werden ingezet om te voorkomen dat er brand zou ontstaan. Dat wisten brandweerlieden te voorkomen.
22/02 22u15  Basketballers thuis onderuit tegen Litouwen De Nederlandse basketballers hebben de laatste thuiswedstrijd in de WK-kwalificatie niet kunnen winnen. In Sporthallen Zuid in Amsterdam verloor de ploeg van bondscoach Toon van Helfteren met 69-78 van Litouwen, dat al zeker was van kwalificatie. Oranje kon het WK in China al niet meer halen.
22/02 22u00  FC Twente profiteert in extremis optimaal van nederlaag FC Den Bosch In de top van de Keuken Kampioen Divisie leken de twee bovenste ploegen vrijdagavond punten te laten liggen. Nummer twee FC Den Bosch verloor van MVV Maastricht, maar koploper FC Twente kon in blessuretijd tóch een overwinning vieren. Andere hoogvliegers Sparta Rotterdam en Go Ahead Eagles spelen later dit weekend pas.
22/02 22u00  Topmodel Lotte van der Zee (20) in coma na hartstilstand Het Enschedese model Lotte van der Zee (20) ligt al twee dagen in coma na een hartstilstand tijdens een vakantie in Oostenrijk. Dat delen haar ouders mee in een emotioneel bericht op de Instagram-pagina van Lotte.
22/02 22u00  LIVE | ‘Lieve’ Menno moet als eerste naar huis Crooner Dennis, musicalzangeres Patricia, hartendief Menno of rockband Navarone: wie wint vanavond het negende seizoen van de RTL4-talentenjacht The voice of Holland? En: wie zal Anouk nu weer beledigen, hoe vaak zegt Lil’ Kleine ‘lieverd’ en hoe neemt Martijn Krabbé afscheid van zijn vertrekkende maatje Wendy van Dijk? Mis niks met ons liveblog.
22/02 21u45  Marlijn Weerdenburg annuleert meer shows: ‘Ik kan wel janken’ Zangeres Marlijn Weerdenburg (35) is flink geveld door de griep. Ze ligt al acht dagen plat en is daardoor genoodzaakt haar tournee Marlijn Zingt ook dit weekend te annuleren. ,,Ik kan wel janken. We halen de voorstellingen in als ik weer kan zingen’’, laat ze haar fans weten.
22/02 21u45  19-jarig topmodel Lotte van der Zee in coma na hartstilstand Het Enschedese model Lotte van der Zee (19) ligt al twee dagen in coma na een hartstilstand tijdens een vakantie in Oostenrijk. Dat delen haar ouders mee in een emotioneel bericht op de Instagram-pagina van Lotte.
Laatste update: vandaag om 0u15
Lees meer van BN/DeStem >

Gelderlander

Verbergen Tonen
23/02 00u00  Steijn: We waren als ploeg aangeslagen door blessure Promes Coach Maurice Steijn van VVV-Venlo was net als zijn spelers aangeslagen na de nederlaag tegen Heracles Almelo, waarbij verdediger Jerold Promes geblesseerd uitviel en de wedstrijd ruim twintig minuten werd stilgelegd. ,,We hebben al snel een signaal gekregen dat het hele slecht was”, zei Steijn, die bij FOX Sports vertelde dat de spelers tijdens de onderbreking met tranen in de ogen in de kleedkamer zaten.
23/02 00u00  Ihattaren maakt eerste treffer in betaald voetbal Mohammed Ihattaren is in de afgelopen zes jaar de enige jeugdspeler bij PSV geweest die zijn debuut in het betaald voetbal in het eerste elftal maakte voordat hij bij Jong PSV speelde. Sinds de ploeg in de eerste divisie actief is (vanaf 2013) was er niemand uit de PSV-opleiding die zo snel stappen zette.
22/02 23u45  Navarone wint niet maar heeft succes al binnen NIJMEGEN/ WIJCHEN - De Nijmeegse/Wijchense rockband Navarone is vrijdagavond achter winnaar Dennis geëindigd in The Voice of Holland. Winnen was al niet meer nodig voor de doorbraak. De band staat in het voorprogramma van Anouk in de Ziggo Dome en concerten raken uitverkocht. Gisteravond konden ze ook hun nieuwe single Perfect design presenteren voor een miljoenpubliek.
22/02 23u00  Dit is de winnaar van The Voice 2019 De winnaar van het negende seizoen van The voice of Holland is bekend. De Utrechtse crooner Dennis van Aarssen (24) ging er na een finale die alle kanten op kon gaan vanavond met de winst vandoor. Van Anouk die Ali B diste tot de ‘charmes’ van kandidaat Patricia: herbeleef de avond met ons liveblog.
22/02 22u45  Eigenaar en ontwerper Amerikaanse horrorglijbaan vrijgesproken van doodslag Een Amerikaanse rechter heeft de eigenaar en een medewerker van waterpark Schlitterpark in Kansas City vrijgesproken van dood door schuld. De twee werden aangeklaagd nadat een 10-jarig jongetje op gruwelijke wijze om het leven kwam in het attractiepark. Caleb Schwab werd onthoofd tijdens zijn afdaling van een waterglijbaan.
22/02 22u00  FC Twente profiteert in extremis optimaal van nederlaag FC Den Bosch In de top van de Keuken Kampioen Divisie leken de twee bovenste ploegen vrijdagavond punten te laten liggen. Nummer twee FC Den Bosch verloor van MVV Maastricht, maar koploper FC Twente kon in blessuretijd tóch een overwinning vieren. Andere hoogvliegers Sparta Rotterdam en Go Ahead Eagles spelen later dit weekend pas.
22/02 22u00  LIVE | ‘Lieve’ Menno moet als eerste naar huis Crooner Dennis, musicalzangeres Patricia, hartendief Menno of rockband Navarone: wie wint vanavond het negende seizoen van de RTL4-talentenjacht The voice of Holland? En: wie zal Anouk nu weer beledigen, hoe vaak zegt Lil’ Kleine ‘lieverd’ en hoe neemt Martijn Krabbé afscheid van zijn vertrekkende maatje Wendy van Dijk? Mis niks met ons liveblog.
22/02 22u00  NEC laat geen spaan heel van Almere City NIJMEGEN - NEC heeft vrijdagavond een eclatante overwinning geboekt in het Goffertstadion. De voetbalclub uit Nijmegen verpulverde in eigen huis Almere City FC, de nummer elf van de eerste divisie: 5-0. Bij rust leidde de ploeg van trainer Jack de Gier al met 3-0.
22/02 21u45  Marlijn Weerdenburg annuleert meer shows: ‘Ik kan wel janken’ Zangeres Marlijn Weerdenburg (35) is flink geveld door de griep. Ze ligt al acht dagen plat en is daardoor genoodzaakt haar tournee Marlijn Zingt ook dit weekend te annuleren. ,,Ik kan wel janken. We halen de voorstellingen in als ik weer kan zingen’’, laat ze haar fans weten.
22/02 21u45  LIVE | Anouk dist Ali B: ‘Hij kan niet rappen’ Crooner Dennis, musicalzangeres Patricia, hartendief Menno of rockband Navarone: wie wint vanavond het negende seizoen van de RTL4-talentenjacht The voice of Holland? En: wie zal Anouk nu weer beledigen, hoe vaak zegt Lil’ Kleine ‘lieverd’ en hoe neemt Martijn Krabbé afscheid van zijn vertrekkende maatje Wendy van Dijk? Mis niks met ons liveblog.
22/02 21u45  LIVE: NEC dendert over Almere City heen NIJMEGEN - NEC haakt vanavond af of aan in de strijd om een ticket voor de nacompetitie. De Nijmeegse eerstedivisionist staat vijftiende met vijf punten achterstand op Almere City, de tegenstander in De Goffert. De club uit Flevoland bezet nu de laagste positie op de ranglijst (elfde) die nog recht geeft op de play-offs voor promotie naar de eredivisie.
22/02 21u30  Drugsbaron 'El Chapo' wil nieuw proces na ‘misdragingen’ van jury De Mexicaanse drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzman wil dat zijn rechtszaak in New York wordt overgedaan omdat juryleden in de fout zouden zijn gegaan. Zij mochten van de rechter geen nieuwsberichten lezen over de zaak, maar hebben dat verbod mogelijk genegeerd.
22/02 21u15  LIVE | Kijkers kraken duet Patricia en Waylon: ‘Ga naar huis’ Crooner Dennis, musicalzangeres Patricia, hartendief Menno of rockband Navarone: wie wint vanavond het negende seizoen van de RTL4-talentenjacht The voice of Holland? En: wie zal Anouk nu weer beledigen, hoe vaak zegt Lil’ Kleine ‘lieverd’ en hoe neemt Martijn Krabbé afscheid van zijn vertrekkende maatje Wendy van Dijk? Mis niks met ons liveblog.
22/02 21u00  Verdacht pakketje Rabobank Culemborg blijkt vergeten tas, straat weer vrijgegeven CULEMBORG - Het verdachte pakketje dat even voor 19.00 uur werd aangetroffen bij een filiaal van de Rabobank aan de Boerenstraat in Culemborg, blijkt een vergeten tas te zijn. De politie heeft de straat weer vrijgegeven.
22/02 21u00  Vrees voor nieuw tekort: ‘pil voor maximaal drie maanden verstrekken’ Nederlandse apotheken hebben van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) het advies gekregen om de merkloze anticonceptiepil niet langer dan drie maanden te verstrekken. Anders kan er mogelijk weer een tekort ontstaan, zo bevestigt KNMP-woordvoerder Dennis Mulkens aan deze site.
Laatste update: vandaag om 0u00
Lees meer van Gelderlander >

fd.nl

Verbergen Tonen
22/02 22u15  Kraft Heinz verliest kwart waarde, Wall Street slaat weg omhoog in Wall Street sluit laatste handelsdag van de week overtuigend hoger.
22/02 21u00  VDL Groep boekt recordresultaat dankzij economische groei in Europa Industrieel conglomeraat uit Eindhoven ziet orderportefeuille met meer dan 60% stijgen.
22/02 20u45  Invloed Nederlanders in buitenland op Eerste Kamer Brief van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken naar de Tweede Kamer over aanpassing stemproces
22/02 20u30  Belgische winkels Intertoys-concern overgenomen door Maxi Toys Bart Smit Speelgoedpaleizen, de Belgische dochteronderneming van Intertoys, overgenomen door een ander voormalig onderdeel van het Blokker-concern.
22/02 20u30  Ceo Tim Sloan van Wells Fargo ligt onder vuur van Democraten Wegwezen, vindt Democraat Elizabeth Warren. Blijf, vindt de raad van bestuur van Wells Fargo. Ook omdat de opvolgers voor voorzitter Tim Sloan niet in de rij staan.
22/02 20u30  Kraft Heinz verliest kwart van zijn waarde, Wall Street slaat weg omhoog in Wall Street koerst halverwege de handelsdag overtuigend hoger.
22/02 20u15  Het vechthuwelijk van Air France-KLM Een herbenoeming, een commissariaat en een nieuw topteam in de holding doen Air France-KLM schudden op zijn grondvesten. Wat is dat toch tussen Fransen en Nederlanders?
22/02 19u15  Brexiteers zouden eens naar het effect van eerdere braindrains in de geschiedenis moeten kijken Een vertrek van professionals zou tot een snelle erosie kunnen leiden van Britse status en invloed in de wereld, stelt onderzoeker Edoardo Campanella.
22/02 19u15  Kraft Heinz verliest kwart van zijn waarde, Wall Street vindt de weg omhoog Wall Street koerst flink hoger na aarzelend begin van de handelsdag.
22/02 18u30  Expanderende VDL Groep boekt recordresultaat Industrieel conglomeraat uit Eindhoven ziet orderportefeuille met meer dan 60% stijgen.
22/02 18u00  Kabinet gaat met 'noodknop' excessieve huurstijgingen aanpakken Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken presenteert vrijdag een scala aan maatregelen voor de huursector, waaronder een 'noodknop' om de huurprijzen voor het middensegment in steden met sterke prijsstijgingen te maximeren
22/02 18u00  Topdag voor Asmi op lichtgroene Amsterdamse beurs Kwartaalcijfers van Galapagos vielen aanvankelijk goed, maar in de loop van de middag keerde de stemming.
22/02 17u45  Britse rente daalt na speculatie over uitstel van brexitdatum Labourprominent en schaduwminister van financiën John McDonnell toont zich voorstander van een tweede referendum, inclusief Remain.
22/02 17u30  'Caterpillar en Xerox in vizier EU bij Amerikaanse importheffingen' Europese Commissie bereid tand om tand-spel Witte Huis mee te spelen.
22/02 17u15  Nederlands anticorruptiebeleid schiet tekort Anticorruptieorgaan Raad van Europa tikt Nederland op de vingers.
Laatste update: vrijdag 22 februari 2019, 22u15
Lees meer van fd.nl >

Nieuws.nl

Verbergen Tonen
23/02 00u15  Tsitsipas treft Goffin in Marseille MARSEILLE (ANP) - Tennisser Stefanos Tsitsipas neemt het in de halve finales van het toernooi van Marseille op tegen David Goffin. De als eerste geplaatste Griek versloeg Sergei Stachovsky met 6-4 6-3 in de kwartfinales. Goffin, als derde geplaatst, was met 6-2 6-4 te sterk voor Gilles Simon. Het bericht Tsitsipas treft Goffin in Marseille verscheen eerst op Nieuws.nl.
22/02 23u45  Fitch handhaaft kredietwaardigheid Italië LONDEN (ANP) - Kredietbeoordelaar Fitch tornt niet aan de kredietwaardigheid van Italië. Volgens de firma speelt er de laatste tijd wel veel politieke onzekerheid in het Zuid-Europese land. Ook is de Italiaanse bankensector zwakjes, maar er zijn ook nog positieve punten. Het pensioenstelsel van de Italianen is bijvoorbeeld best duurzaam, vindt het ratingbureau. Het bericht Fitch handhaaft kredietwaardigheid Italië verscheen eerst op Nieuws.nl.
22/02 23u45  Basketballers thuis onderuit tegen Litouwen AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse basketballers hebben de laatste thuiswedstrijd in de WK-kwalificatie niet met een zege kunnen afsluiten. In Sporthallen Zuid in Amsterdam verloor de ploeg van bondscoach Toon van Helfteren met 69-78 van Litouwen, dat al zeker was van kwalificatie. Oranje kon het WK in China al voor dit duel niet meer halen. Het bericht Basketballers thuis onderuit tegen Litouwen verscheen eerst op Nieuws.nl.
22/02 23u30  Nederland houdt ‘triple A’ bij Moody’s LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar Moody's blijft overtuigd van de kredietwaardigheid van Nederland. Het ratingbureau geeft ons land opnieuw het hoogst mogelijke rapportcijfer (AAA). De prognose houdt de firma op stabiel. Het bericht Nederland houdt ‘triple A’ bij Moody’s verscheen eerst op Nieuws.nl.
22/02 23u30  Dennis wint The voice of Holland HILVERSUM (ANP) - Jazz-zanger Dennis van Aarssen heeft het negende seizoen van The voice of Holland gewonnen. De winnaar, afkomstig uit het team van Waylon, krijgt een platencontract plus een bedrag van 50.000 euro en mag een videoclip opnemen in Zuid-Afrika. Het bericht Dennis wint The voice of Holland verscheen eerst op Nieuws.nl.
22/02 23u15  Kraft Heinz keldert op Wall Street NEW YORK (ANP) - Kraft Heinz is vrijdag zwaar onderuit gegaan op de beurs in New York. Beleggers hebben het Amerikaanse levensmiddelenconcern meer dan een kwart lager gezet, omdat het bedrijf plotseling met een miljardenafschrijving op de proppen is gekomen. Het algehele sentiment op Wall Street was wel positief. Het bericht Kraft Heinz keldert op Wall Street verscheen eerst op Nieuws.nl.
22/02 21u30  Trump praat binnenkort met Chinese president WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG ) - De Amerikaanse president Donald Trump verwacht binnenkort zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping te ontmoeten. Samen zouden ze dan de puntjes op de i kunnen zetten van een handelsovereenkomst tussen de twee economische grootmachten. Het bericht Trump praat binnenkort met Chinese president verscheen eerst op Nieuws.nl.
22/02 21u15  R. Kelly aangeklaagd voor seksueel misbruik CHICAGO (ANP) - De Amerikaanse artiest R. Kelly is officieel aangeklaagd in tien gevallen van seksueel misbruik. Een rechter in Cook County heeft een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd, meldt de Chicago Sun Times op basis van rechtbankdocumenten. De zaak tegen de zanger gaat volgens de krant op 8 maart van start. Het bericht R. Kelly aangeklaagd voor seksueel misbruik verscheen eerst op Nieuws.nl.
22/02 20u45  VVV-Heracles stilgelegd na blessure Promes VENLO (ANP) - Scheidsrechter Erwin Blank heeft het duel tussen VVV-Venlo en Heracles Almelo stilgelegd na een op het oog ernstige blessure bij VVV-speler Jerold Promes. De verdediger kwam na vijf minuten in een duel met Joey Konings in botsing en kwam ongelukkig ten val. Promes lijkt volgens de arbiter een knieblessure te hebben. Het bericht VVV-Heracles stilgelegd na blessure Promes verscheen eerst op Nieuws.nl.
22/02 20u45  Badmintonner Caljouw naar laatste vier WENEN (ANP) - Badmintonner Mark Caljouw heeft de laatste vier bereikt van het Oostenrijks Open. In Wenen versloeg hij in de kwartfinale de Oekraïner Artjom Potsjtatov. Dat deed hij in twee games, 21-12 21-17. Het bericht Badmintonner Caljouw naar laatste vier verscheen eerst op Nieuws.nl.
22/02 20u30  Auschwitz-overlevende Frieda Menco overleden AMSTERDAM (ANP) - Auschwitz-overlevende Frieda Menco is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité na berichtgeving door de NOS. Het bericht Auschwitz-overlevende Frieda Menco overleden verscheen eerst op Nieuws.nl.
22/02 19u45  Brons voor judoka Tsjakadoea in Düsseldorf DÜSSELDORF (ANP) - Judoka Tornike Tsjakadoea heeft bij de grand slam van Düsseldorf brons veroverd in de klasse tot 60 kg. De Nederlandse lichtgewicht versloeg in het gevecht om de derde plaats op waza-ari de Spanjaard Francisco Garrigos. Tsjakadoea was via de herkansing doorgedrongen tot de strijd om de medaille. Het bericht Brons voor judoka Tsjakadoea in Düsseldorf verscheen eerst op Nieuws.nl.
22/02 19u15  Bencic verspert Svitolina weg naar finale DUBAI (ANP) - Tennisster Belinda Bencic heeft bij het WTA-toernooi van Dubai titelverdedigster Elina Svitolina uit de finale gehouden. De 21-jarige Zwitserse versloeg de als zesde geplaatste Oekraïense in drie sets: 6-2 3-6 7-6 (3). Bencic neemt het in de finale op tegen Petra Kvitova. Het bericht Bencic verspert Svitolina weg naar finale verscheen eerst op Nieuws.nl.
22/02 19u00  Maxi Toys koopt Belgische keten Bart Smit HOUDENG-GOEGNIES (ANP) - Maxi Toys neemt de Belgische speelgoedketen Bart Smit over. Het gaan om 39 Belgische winkels die onderdeel waren van het failliete Nederlandse Intertoys. Het bericht Maxi Toys koopt Belgische keten Bart Smit verscheen eerst op Nieuws.nl.
22/02 19u00  Poels zakt naar 4e plek na tijdrit Algarve LAGOA (ANP) - Wout Poels heeft in de Ronde van de Algarve zijn tweede plaats moeten prijsgeven na de derde etappe. De 31-jarige wielrenner van Team Sky legde de 20,3 kilometer van de tijdrit met start en finish in Lagoa af met de achttiende tijd van 25,26 minuten en gaf daarmee ruim een halve minuut toe op Tadej Pogačar. De Sloveen blijft leider in het algemeen klassement. Het bericht Poels zakt naar 4e plek na tijdrit Algarve verscheen eerst op Nieuws.nl.
Laatste update: vandaag om 0u15
Lees meer van Nieuws.nl >

De Stentor

Verbergen Tonen
23/02 00u15  Tsitsipas treft Goffin in halve finale Marseille Stefanos Tsitsipas neemt het in de halve finales van het toernooi van Marseille op tegen David Goffin. De als eerste geplaatste Griek versloeg Sergei Stachovsky met 6-4 6-3 in de kwartfinales. Goffin, als derde geplaatst, was met 6-2 6-4 te sterk voor Gilles Simon.
23/02 00u00  Steijn: We waren als ploeg aangeslagen door blessure Promes Coach Maurice Steijn van VVV-Venlo was net als zijn spelers aangeslagen na de nederlaag tegen Heracles Almelo, waarbij verdediger Jerold Promes geblesseerd uitviel en de wedstrijd ruim twintig minuten werd stilgelegd. ,,We hebben al snel een signaal gekregen dat het hele slecht was”, zei Steijn, die bij FOX Sports vertelde dat de spelers tijdens de onderbreking met tranen in de ogen in de kleedkamer zaten.
23/02 00u00  Ihattaren maakt eerste treffer in betaald voetbal Mohammed Ihattaren is in de afgelopen zes jaar de enige jeugdspeler bij PSV geweest die zijn debuut in het betaald voetbal in het eerste elftal maakte voordat hij bij Jong PSV speelde. Sinds de ploeg in de eerste divisie actief is (vanaf 2013) was er niemand uit de PSV-opleiding die zo snel stappen zette.
22/02 23u45  ‘Ook vrouwelijke eigenschappen zijn nodig in een bedrijf’ Sinds 2013 geldt in Nederland een streefcijfer voor besturen en raden van commissarissen in grote bedrijven: minstens drie op de tien moet vrouw zijn. Maar al even lang wordt dat percentage niet gehaald. Waar ligt dat aan? Work-lifeplatform Intermediair vraagt het drie Nederlandse topvrouwen.
22/02 23u00  Doelpunt Babel niet genoeg voor de winst Fulham Ryan Babel heeft Fulham met zijn eerste treffer niet aan een overwinning kunnen helpen. De Londense derby bij West Ham United ging met 3-1 verloren, ondanks dat de Nederlander zijn ploeg op voorsprong had gezet.
22/02 23u00  Meerdere gewonden door koolmonoxidevergiftiging in woonboot Rutten Op een woonboot in Rutten zijn vrijdagavond meerdere personen onwel geworden door koolmonoxidevergiftiging. Volgens de brandweer was de concentratie CO enorm hoog en zat de boot er helemaal vol mee.
22/02 23u00  Dit is de winnaar van The Voice 2019 De winnaar van het negende seizoen van The voice of Holland is bekend. De Utrechtse crooner Dennis van Aarssen (24) ging er na een finale die alle kanten op kon gaan vanavond met de winst vandoor. Van Anouk die Ali B diste tot de ‘charmes’ van kandidaat Patricia: herbeleef de avond met ons liveblog.
22/02 22u45  Eigenaar en ontwerper Amerikaanse horrorglijbaan vrijgesproken van doodslag Een Amerikaanse rechter heeft de eigenaar en een medewerker van waterpark Schlitterpark in Kansas City vrijgesproken van dood door schuld. De twee werden aangeklaagd nadat een 10-jarig jongetje op gruwelijke wijze om het leven kwam in het attractiepark. Caleb Schwab werd onthoofd tijdens zijn afdaling van een waterglijbaan.
22/02 22u45  Klaassen redt punt voor Werder Bremen Werder Bremen heeft een punt overgehouden aan het thuisduel met VfB Stuttgart. In het Weserstadion werd het 1-1. Davy Klaassen speelde een voorname rol bij de thuisclub. De oud-Ajacied maakte vlak voor rust gelijk.
22/02 22u45  AC Milan doet goede zaken na dikke zege op Empoli AC Milan heeft de vierde plaats in de Serie A verstevigd. De club haalde uit tegen Empoli. In San Siro werd het 3-0 voor de thuisclub.
22/02 22u15  Nikkie knalt bijna uit strakke broek en Luca showt melktorso Korte updates van de sterren op sociale media - wij smullen ervan. In de rubriek Showbytes struint de showredactie het web af voor de gekste, mooiste en opvallendste posts van bekend Nederland. Dit artikel wordt gedurende de dag vernieuwd.
22/02 22u15  Basketballers thuis onderuit tegen Litouwen De Nederlandse basketballers hebben de laatste thuiswedstrijd in de WK-kwalificatie niet kunnen winnen. In Sporthallen Zuid in Amsterdam verloor de ploeg van bondscoach Toon van Helfteren met 69-78 van Litouwen, dat al zeker was van kwalificatie. Oranje kon het WK in China al niet meer halen.
22/02 22u15  Gemist? PEC Zwolle is woest op de KNVB en boer Joost weet het zeker: dit is het werk van een wolf Ben je er niet aan toegekomen om al het regionale nieuws vandaag te volgen? Dit is het belangrijkste nieuws van vrijdag 22 februari.
22/02 22u15  Model Lotte van der Zee (20) in coma na hartstilstand Het Enschedese model Lotte van der Zee ligt al twee dagen in coma na een hartstilstand tijdens een vakantie in Oostenrijk. Dat delen haar ouders mee in een emotioneel bericht op de Instagram-pagina van Lotte. Van der Zee wordt onder intensieve supervisie door artsen in een ziekenhuis in kunstmatige slaap gehouden.
22/02 22u00  FC Twente profiteert in extremis optimaal van nederlaag FC Den Bosch In de top van de Keuken Kampioen Divisie leken de twee bovenste ploegen vrijdagavond punten te laten liggen. Nummer twee FC Den Bosch verloor van MVV Maastricht, maar koploper FC Twente kon in blessuretijd tóch een overwinning vieren. Andere hoogvliegers Sparta Rotterdam en Go Ahead Eagles spelen later dit weekend pas.
Laatste update: vandaag om 0u15
Lees meer van De Stentor >

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
22/02 23u45  Fitch handhaaft kredietwaardigheid Italië Kredietbeoordelaar Fitch tornt niet aan de kredietwaardigheid van Italië. Volgens de firma speelt er de laatste tijd wel veel politieke onzekerheid in het Zuid-Europese land. Ook is de Italiaanse bankensector zwakjes, maar er zijn ook nog positieve punten. Het pensioenstelsel van de Italianen is bijvoorbeeld best duurzaam, vindt het ratingbureau.
22/02 23u15  Vrouw (76) dood, doorrijder nog steeds gezocht Een 76-jarige vrouw die zondag 10 februari door een auto werd geschept in Renswoude is vrijdag overleden. De automobilist die haar aanreed ging er met hoge snelheid vandoor. De politie is nog steeds op zoek naar de dader.
22/02 23u00  Nederland houdt ‘triple A’ bij Moody’s Kredietbeoordelaar Moody’s blijft overtuigd van de kredietwaardigheid van Nederland. Het ratingbureau geeft ons land opnieuw het hoogst mogelijke rapportcijfer (AAA). De prognose houdt de firma op stabiel.
22/02 22u45  Joods Congres wil straffen tegen bekladders Het Joods Wereldcongres (WJC) roept de voetbalclub ADO Den Haag op strafmaatregelen te nemen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de antisemitische bekladdingen in Amsterdam in de aanloop naar de voetbalwedstrijd tegen Ajax. In een verklaring stelt het WJC dat de Haagse club overduidelijk moet aangeven dat de bekladdingen niet worden getolereerd.
22/02 22u45  Rutte biedt geen excuses aan voor hoge energietarieven Premier Rutte gaat diep door het stof omdat de energierekening voor burgers dit jaar meer stijgt dan het kabinet aanvankelijk dacht. Van compensatie wil hij voorlopig niet weten.
22/02 22u30  Rutte biedt geen excuses aaan vanwege energietarieven Premier Rutte gaat diep door het stof omdat de energierekening voor burgers dit jaar meer stijgt dan het kabinet aanvankelijk dacht. Van compensatie wil hij voorlopig niet weten.
22/02 22u30  Kraft Heinz keldert op Wall Street Kraft Heinz is vrijdag zwaar onderuit gegaan op de beurs in New York. Beleggers hebben het Amerikaanse levensmiddelenconcern meer dan een kwart lager gezet, omdat het bedrijf plotseling met een miljardenafschrijving op de proppen is gekomen. Het algehele sentiment op Wall Street was wel positief.
22/02 21u45  President Soedan roept noodtoestand uit De president van Soedan heeft de noodtoestand voor een jaar uitgeroepen in zijn land. Omar Hassan al-Bashir kondigde vrijdag aan onder andere de centrale regering te ontbinden. Hij vroeg het parlement te wachten met veranderingen in de grondwet die hem in staat zouden stellen weer mee te doen aan de presidentsverkiezingen.
22/02 21u30  Afsplitsingen maken het nog moeilijker voor brexitplan premier May Afsplitsingen van politieke partijen komen ook buiten Nederland voor. Het Britse Lagerhuis maakte deze week ruimte voor een nieuwe fractie, de Independent Group van elf leden.
22/02 21u15  Echtpaar Zwemer voor Stéphanos uitgezonden naar Zambia In Terneuzen zijn vrijdagavond Sam en Geertrude Zwemer door Stichting Stéphanos uitgezonden naar Zambia.
22/02 21u15  Trump praat binnenkort met Chinese president WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG ). De Amerikaanse president Donald Trump verwacht binnenkort zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping te ontmoeten. Samen zouden ze dan de puntjes op de i kunnen zetten van een handelsovereenkomst tussen de twee economische grootmachten.
22/02 21u00  ‘El Chapo’ ziet misstap jury in rechtszaak De Mexicaanse drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzman wil dat zijn rechtszaak in New York wordt overgedaan omdat juryleden in de fout zouden zijn gegaan. Zij mochten van de rechter geen nieuwsberichten lezen over de zaak, maar hebben dat verbod mogelijk genegeerd.
22/02 20u45  In Libanon komen de problemen van het Midden-Oosten samen Er wordt vaker beweerd dat problemen die het Midden-Oosten teisteren uiteindelijk in Libanon samenkomen. Dat gebeurt ook nu weer.
22/02 20u45  Nog enkele tientallen plaatsen voor debatavond met minister Schouten Voor de debatavond die het Reformatorisch Dagblad op 11 maart organiseert met minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) zijn al meer dan 130 aanmeldingen. Daarmee zijn er in de gereserveerde zaal in de Driestar Hogeschool in Gouda nog enkele tientallen plaatsen over.
22/02 20u30  Chinese moeder Vivat langer onder curatele Anbang Insurance Group, het in de problemen geraakte Chinese moederbedrijf van verzekeraar Vivat, staat minstens nog een jaar langer onder curatele van de autoriteiten in China. Dat heeft het team van bewindvoerders van de Chinese overheid laten weten.
Laatste update: vrijdag 22 februari 2019, 23u45
Lees meer van Reformatisch Dagblad >

Blik op Nieuws

Verbergen Tonen
22/02 22u00  Bestuurder gewond na rammen benzinepomp Bij een ongeval bij een tankstation op de A58 bij Zegge is vrijdagavond een bestuurder gewond geraakt.
22/02 21u45  Verontruste buurtbewoner waarschuwt hulpdiensten na vermeend gaslek Vrijdagavond werd de brandweer rond 19.30 uur gealarmeerd voor een gaslek aan de Van Helmontstraat in Schijndel. Uit een gele buis welke nabij een boom die boven het maaiveld uit kwam werd een hoeveelheid gas waargenomen.
22/02 20u00  Amsterdam beklad met geel en groene verf Verschillende panden en het monument van De Dokwerker zijn in de nacht van donderdag op vrijdag met groen-gele verf beklad. Het vermoeden bestaat dat ADO-supporters dit hebben gedaan. Zij spelen a.s. zondag tegen AJAX.
22/02 19u45  Kabinet neemt maatregelen voor beter betaalbare huurmarkt Bij woningcorporaties wordt de gemiddelde huurprijsstijging beperkt tot de inflatie en wordt de toewijzingsgrens van de sociale huur afhankelijk van de samenstelling van het huishouden. Het rijk ondersteunt verder de invoering van een systeem waarbij lagere energielasten de kosten van verduurzaming in de huurprijs meer dan compenseren. In de vrije huursector komen er maatregelen om woningen in schaarsteregio’s waar dat nodig is zoveel mogelijk te behouden voor het middenhuursegment. Voor hoge inkomens in de sociale huursector worden stappen gezet voor een beter passende huur. Dat staat in een Kamerbrief van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties waarmee de ministerraad heeft ingestemd.
22/02 19u30  Vereenvoudiging regelgeving Wajong De regelgeving voor jonggehandicapten met een Wajong-uitkering wordt vereenvoudigd en samengevoegd. Hierdoor worden zij meer gestimuleerd om mee te doen aan de samenleving en is voor hen (meer) werken lonend. Dit staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarmee de ministerraad heeft ingestemd.
22/02 19u30  Gevangenisstraffen tot 9 jaar voor leden Satudarah Geleen De leider van het chapter Geleen van Satudarah is vandaag door de rechtbank Limburg veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf voor het leiding geven aan een criminele organisatie en onder meer een aantal afpersingen. Volgens de rechtbank vormde hij samen met 5 anderen binnen het chapter Geleen een samenwerkingsverband gericht op het plegen van misdrijven, zoals mishandelingen, afpersingen, vrijheidsberoving en drugscriminaliteit. De 5 verdachten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 2,5 tot 7 jaar. Tot slot zijn aan 4 andere verdachten celstraffen van 20 maanden opgelegd voor hun aandeel in een afpersing met wederrechtelijke vrijheidsberoving.
22/02 18u00  Vrijspraak man uit Sittard voor belediging president Erdogan De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag een 64-jarige man uit Sittard vrijgesproken van belediging van de Turkse president Erdogan. Dit meldt de rechtbank vrijdag.
22/02 17u45  Vrouw (24) omgekomen bij ernstig ongeval op A2 bij Best Vrijdagochtend is bij een ernstig verkeersongeval op de A2 bij Best een 24-jarige vrouw uit Eindhoven om het leven gekomen. Dit meldt de politie vrijdag.
22/02 17u30  In Vinkeveense plas gevluchte Fransman had grote som geld bij zich De politie heeft vrijdagochtend in Vinkeveen een Fransman aangehouden die met een grote som geld bij zich vluchtte voor de politie en het water in sprong. Dit meldt de politie vrijdagmiddag.
22/02 17u15  Nederlanders in buitenland krijgen invloed op samenstelling Eerste Kamer Nederlanders die in het buitenland wonen krijgen invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer. Die hebben zij nu niet. Zij kunnen nu alleen stemmen voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer en van de leden van het Europees Parlement. Dit staat in een brief die minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vrijdagmiddag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd en is uitvoering van het Regeerakkoord
22/02 17u00  Vrouw ramt auto, gevel en struikgewas bij ongeval op Hoofdstraat in Schijndel Vrijdagmiddag rond 14.30 uur vond er op de Hoofdstraat in Schijndel een verkeersongeval plaats. De ravage was groot, twee zwaar beschadigde auto’s, een geramde gevel en afgebroken struikgewas was wat het straatbeeld sierde.
22/02 16u30  Honderdduizenden onbekende sterrenstelsels ontdekt Een team van meer dan 200 astronomen uit 18 landen heeft de eerste fase gepubliceerd van een nieuwe, ongekend gevoelige radiosurvey van de hemel die is uitgevoerd met de Low Frequency Array (LOFAR) telescoop. Dit heeft de RAdboud Universiteit bekendgemaakt.
22/02 16u15  Vijf voortvluchtigen aangehouden door EVA-team Het EVA-team van de politie-eenheid Den Haag hield de afgelopen twee weken vijf personen aan, die alle vijf nog een gevangenisstraf moeten uitzitten. Dit meldt de politie vrijdag.
22/02 16u15  'Tegengaan autobranden heeft hoogste prioriteit' In de periode van 11 tot en met 18 februari brandden er zes auto’s uit in de gemeente Leidschendam/ Voorburg. 'Deze autobranden hebben een grote maatschappelijke impact. Het tegengaan van autobranden is voor het politieteam Leidschendam/ Voorburg dan ook van de hoogste prioriteit', zo meldt de politie vrijdag.
22/02 15u45  Cel- en taakstraffen geëist tegen 'aardige' hackers Twee hackers hoorden donderdag voor de rechtbank in Den Haag cel- en taakstraffen tegen zich eisen. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt.
Laatste update: vrijdag 22 februari 2019, 22u00
Lees meer van Blik op Nieuws >

Metro

Verbergen Tonen
22/02 23u30  Dennis van Aarssen wint de finale van The Voice De Dennis van Aarssen mag zichzelf na vrijdagavond de winnaar van het negende seizoen van The Voice of Holland. Van Aarssen zat in het team van Waylon en was in tijdens de finale de andere drie finalisten de baas.
22/02 23u00  Laatste boodschap van overleden roker: "Stop nu!" De 66-jarige Amerikaan Geoffrey Turner kwam vorige week om het leven als gevolg van longkanker. In zijn eigen overlijdensbericht dat werd gepubliceerd in de Albany Times heeft de verstokte roker die decennialang verslaafd was een dringende boodschap voor iedereen die rookt. 
22/02 22u00  Waarom hebben zebra's strepen? Als bescherming! Lange tijd was de opvallende gestreepte vacht van zebra's een groot mysterie voor biologen. Echt subtiel lopen de paardachtigen er niet bij op de Afrikaanse savanne, door hun opvallende kleuren kunnen roofdieren ze zien van grote afstand.
22/02 19u15  Directeur CBR stapt op na curatele ministerie Het rommelt binnen het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), vrijdagmiddag is bekend geworden dat de algemeen directeur Petra Delsing haar ontslag heeft aangeboden. Ze zal zich niet beschikbaar stellen voor een tweede termijn. 
22/02 17u30  Nieuwe videoclips om het weekend mee in te gaan Er zijn nieuwe videoclips uitgekomen van Khalid, Martin Garrix, Kygo, Jason Derulo en DI-RECT! Welke video vind jij het tofst? Stem hieronder op jouw Fresh Video van de week. Donderdag maken we de winnaar hier bekend bij Music City.
22/02 17u30  Uit ijskoud water geredde 'hond' blijkt wolf te zijn Een groep damwerkers uit Estland zag woensdag een dier vechten voor zijn leven in een ijskoude rivier. Ze dachten dat er een hond in het water was gevallen en besloten direct in actie te komen. 
22/02 17u00  Uit ijskoud water geredde hond blijkt wolf te zijn Een groep damwerkers uit Estland zag woensdag een dier vechten voor zijn leven in een ijskoude rivier. Ze dachten dat er een hond in het water was gevallen en besloten direct in actie te komen. 
22/02 16u45  Zware straffen voor leden Satudarah Ook al hebben ze niet de straf gekregen die het Openbaar Ministerie had geëist, de leden van motorclub Satudarah in Geleen verdwijnen toch jarenlang achter de tralies. De president van het chapter, de 42-jarige Stephan P., gaat negen jaar de gevangenis in voor het leiding geven aan een criminele organisatie en een aantal afpersingen. Justitie eiste dertien jaar tegen hem.
22/02 16u15  Nu al gigantisch snotteren door pollen Mensen met hooikoorts hadden het waarschijnlijk al gemerkt: je ogen prikken, je neus loopt en Donald Trump stopt nog eerder met zijn spray-tan dan jij stopt met niezen. Dat kan kloppen, want er zitten namelijk nu al mega veel pollen in de lucht in vergelijking met voorgaande jaren.
22/02 16u15  7 absurde wetten: Verbod op Poolse aardappels en stoepkrijt Op een paar honderd meter van een strand niet meer in je badkleding mogen rondlopen. Niet staan op geld. En stoepkrijten dat is ook niet overal toegestaan. Metro duikt deze week in een paar van de raarste wetten die er in de boeken terug te vinden zijn. 
22/02 15u30  750 leerlingen op straat na sluiten Hogeschool De Europe Islamic University of Applied Sciences in Rotterdam sluit aanstaande dinsdag definitief de deuren. Daardoor staan 750 leerlingen van de Islamitische school ineens op straat. Wat er met hen gebeurt na dinsdag is niet bekend, ze krijgen in ieder geval geen les meer op hun oude school.
22/02 15u00  ADO-supporters bekladden Amsterdams beeld Supporters van de voetbalclub ADO Den Haag hebben De Dokwerker in Amsterdam beklad met gele en groene verf. Het standbeeld staat op het Jonas Daniël Meijerplein ter nagedachtenis aan de Februaristaking.
22/02 14u30  Robbie Williams praat plat Amsterdams Dacht jij dat Robbie Williams Engels sprak? Think again! De Britse superster zou – als we Instagram mogen geloven - al een paar dagen in de studio zijn met de Nederlandse rapper en producer Brahim Fouradi.
22/02 14u15  Chauffeur cementwagen vast in eigen lading De chauffeur van een cementwagen in Brabant is er vrijdag niet geheel subtiel aan herinnerd hoe goed het spul dat hij vervoert werkt om van alles vast te maken. Hij verloor 11 kuub cement en staat zelf vast op de Geldropseweg in Eindhoven.
22/02 13u45  'Weinig Nederlanders trots op kantooromgeving' Op Instagram zie je ze aan de lopende band voorbij komen — gelikte, hippe kantoren, met koperen bureauaccessoires en veel planten. In realiteit zien veel kantoren er, eh, verre van zo uit. En dat zit veel Nederlanders dwars: maar 54 procent is écht tevreden over zijn of haar werkomgeving, blijkt uit onderzoek van Staples.
Laatste update: vrijdag 22 februari 2019, 23u30
Lees meer van Metro >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

4x Steijn: We waren als ploeg aangeslagen door blessure Promes23/02 00u00 - De Stentor: Coach Maurice Steijn van VVV-Venlo was net als zijn spelers aangeslagen na de nederlaag tegen Heracles Almelo, waarbij verdediger Jerold Promes geblesseerd uitviel en de wedstrijd ruim twintig minuten werd stilgelegd. ,,We hebben al snel een signaal gekregen dat het hele slecht was”, zei Steijn, die bij FOX Sports vertelde dat de spelers tijdens de onderbreking met tranen in de ogen in de kleedkamer zaten.
4x Ihattaren maakt eerste treffer in betaald voetbal23/02 00u00 - AD.nl: Mohammed Ihattaren is in de afgelopen zes jaar de enige jeugdspeler bij PSV geweest die zijn debuut in het betaald voetbal in het eerste elftal maakte voordat hij bij Jong PSV speelde. Sinds de ploeg in de eerste divisie actief is (vanaf 2013) was er niemand uit de PSV-opleiding die zo snel stappen zette.
4x Deze brug wordt het middelpunt in de strijd om humanitaire hulp23/02 00u00 - de Volkskrant: In Cúcuta, aan de grens tussen Colombia en Venezuela, vormen burgers een cordon voor voedselkonvooien die zaterdag de oversteek moeten maken. Er is muziek, er wordt gedanst, maar angst voor oorlog is er ook.
4x Fitch handhaaft kredietwaardigheid Italië22/02 23u45 - Reformatisch Dagblad: Kredietbeoordelaar Fitch tornt niet aan de kredietwaardigheid van Italië. Volgens de firma speelt er de laatste tijd wel veel politieke onzekerheid in het Zuid-Europese land. Ook is de Italiaanse bankensector zwakjes, maar er zijn ook nog positieve punten. Het pensioenstelsel van de Italianen is bijvoorbeeld best duurzaam, vindt het ratingbureau.
4x Navarone wint niet maar heeft succes al binnen22/02 23u45 - Gelderlander: NIJMEGEN/ WIJCHEN - De Nijmeegse/Wijchense rockband Navarone is vrijdagavond achter winnaar Dennis geëindigd in The Voice of Holland. Winnen was al niet meer nodig voor de doorbraak. De band staat in het voorprogramma van Anouk in de Ziggo Dome en concerten raken uitverkocht. Gisteravond konden ze ook hun nieuwe single Perfect design presenteren voor een miljoenpubliek.
4x R. Kelly aangeklaagd voor seksueel misbruik van minderjarige meisjes22/02 23u45 - NOS.nl: Zanger R. Kelly is aangeklaagd voor tien gevallen van seksueel misbruik. In drie van de tien gevallen gaat het om seksueel misbruik van minderjarige meisjes, meldt persbureau Reuters op basis van rechtbankdocumenten. Robert Kelly, zoals de artiest echt heet, moet over een paar weken in de rechtbank verschijnen. Er hangt een celstraf van 3 tot 7 jaar boven zijn hoofd. De aanklachten gaan volgens Reuters over vier verschillende meisjes in de leeftijd van 13 tot 16 jaar oud en hebben plaatsgevonden tussen 1998 en 2010. Geruchten Het nieuws komt een paar weken na de uitzending van de documentaire Surviving R. Kelly naar buiten. Daarin beschuldigen meerdere vrouwen de artiest van seksueel misbruik en van seks met minderjarigen. Over dat seksuele misbruik gingen al jaren geruchten rond. Eerder werd Kelly al gearresteerd vanwege het bezit van kinderporno. En ook stond hij al terecht omdat hij seks had gehad met minderjarige meisjes. De 52-jarige zanger van nummers als I Believe I Can Fly heeft altijd ontkend. Hij werd nooit eerder veroordeeld. In het verleden kreeg de campagne #MuteRKelly op social media veel bijval van celebrities. In de campagne werd gevraagd om een strafrechtelijk onderzoek. Ook nam Sony Music eerder al afstand van de artiest. Het platenlabel zette Kelly aan de kant en wilde niet meer met hem samenwerken. Optreden in Amsterdam Het is de vraag of Kelly's tournee door Europa nu nog doorgaat. Op 20 april zou hij optreden in The Box in Amsterdam. Dat geplande concert veroorzaakte online veel ophef. Er werd een petitie gestart tegen het optreden, maar die werd een paar dagen later weer offline gehaald.
3x Ihattaren maakt eerste treffer in betaald voetbal23/02 00u00 - Gelderlander: Mohammed Ihattaren is in de afgelopen zes jaar de enige jeugdspeler bij PSV geweest die zijn debuut in het betaald voetbal in het eerste elftal maakte voordat hij bij Jong PSV speelde. Sinds de ploeg in de eerste divisie actief is (vanaf 2013) was er niemand uit de PSV-opleiding die zo snel stappen zette.
3x Ihattaren maakt eerste treffer in betaald voetbal23/02 00u00 - De Stentor: Mohammed Ihattaren is in de afgelopen zes jaar de enige jeugdspeler bij PSV geweest die zijn debuut in het betaald voetbal in het eerste elftal maakte voordat hij bij Jong PSV speelde. Sinds de ploeg in de eerste divisie actief is (vanaf 2013) was er niemand uit de PSV-opleiding die zo snel stappen zette.
3x ‘Ook vrouwelijke eigenschappen zijn nodig in een bedrijf’22/02 23u45 - De Stentor: Sinds 2013 geldt in Nederland een streefcijfer voor besturen en raden van commissarissen in grote bedrijven: minstens drie op de tien moet vrouw zijn. Maar al even lang wordt dat percentage niet gehaald. Waar ligt dat aan? Work-lifeplatform Intermediair vraagt het drie Nederlandse topvrouwen.
3x Fitch handhaaft kredietwaardigheid Italië22/02 23u45 - Nieuws.nl: LONDEN (ANP) - Kredietbeoordelaar Fitch tornt niet aan de kredietwaardigheid van Italië. Volgens de firma speelt er de laatste tijd wel veel politieke onzekerheid in het Zuid-Europese land. Ook is de Italiaanse bankensector zwakjes, maar er zijn ook nog positieve punten. Het pensioenstelsel van de Italianen is bijvoorbeeld best duurzaam, vindt het ratingbureau. Het bericht Fitch handhaaft kredietwaardigheid Italië verscheen eerst op Nieuws.nl.

Statistieken

Artikels:
30323
Gelezen:
368
Aantal lezers nu:
39


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven