zaterdag 20 januari 2018, week 03


U bent nu hier: Nederland | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 9u30
 

Nu.nl

Verbergen Tonen
20/01 08u15  België ruimde 1,9 miljoen kippen vanwege fipronilschandaal In België zijn vanwege het fipronilschandaal 1,9 miljoen kippen geruimd en ruim 77 miljoen eieren vernietigd.11 
20/01 07u45  Amerikaanse overheid sluit na sneuvelen noodwet in Senaat Het Amerikaanse Congres is er niet in geslaagd een sluiting van de federale overheid - de zogeheten shutdown - af te wenden. Een noodwet voor de financiering van de overheid werd aangenomen door het Huis van Afgevaardigden, maar sneuvelde in de Senaat.11 
20/01 07u45  KNMI waarschuwt voor gladheid door bevriezing van natte weggedeelten De KNMI waarschuwt zaterdag met code geel voor plaatselijke gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. Het weeralarm geldt voor het hele land, met uitzondering van de Waddeneilanden.
20/01 06u15  Amerikaanse Senaat weet overheidssluiting niet te voorkomen Het Amerikaanse Congres is er niet in geslaagd een sluiting van de federale overheid - de zogeheten shutdown - af te wenden. Een noodwet voor de financiering van de overheid werd aangenomen door het Huis van Afgevaardigden, maar sneuvelde in de Senaat.11 
20/01 03u30  VS richt zich met nieuw defensiebeleid op 'wedijveren met grootmachten' De Amerikaanse strijdkrachten gaan zich richten op concurrerentie met China en Rusland, boven de strijd tegen terrorisme die ruim anderhalf decennium lang het middelpunt van de strategisch beleid vormde.17 
20/01 03u00  Oud-legerbaas neemt het op tegen Egyptische president al-Sisi Generaal Sami Anan, voormalig hoogste militair in Egypte, neemt het bij de komende presidentsverkiezingen in maart op tegen zittend president Abdel Fattah al-Sisi, die vrijdag al bekendmaakte kandidaat te zijn voor een tweede presidentstermijn.15 
20/01 02u30  Tom Petty overleed aan overdosis van geneesmiddelen De Amerikaanse rockmuzikant en zanger Tom Petty, die vorig jaar oktober op 66-jarige leeftijd overleed, werd geveld door een ongelukkige combinatie van medicijnen. Dat heeft de lijkschouwer in de Amerikaanse stad Los Angeles zaterdag bekendgemaakt.17 
19/01 23u30  Trump spreekt May volgende week in Zwitserland De Amerikaanse president Donald Trump heeft volgende week een ontmoeting met Theresa May. Hij spreekt de Britse premier in Davos. In het Zwitserse bergoord is het jaarlijkse World Economic Forum. 
19/01 23u00  Trump jaar de baas, besluit over Noord-Korea en Spelen Wat gaat er zaterdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 20 januari 2018.
19/01 22u45  Lucht kleurt geel door zandstorm in Turkije In Turkije is de lucht geel gekleurd door flinke stofwolken, een storm bracht het stof mee uit Syrië en Irak.
19/01 22u45  Trump jaar aan de macht, besluit over deelname Noord-Korea aan Spelen Wat gaat er zaterdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 20 januari 2018.
19/01 22u45  Zeker 10.000 deelnemers aan fakkeltocht tegen gaswinning Groningen Zeker 10.000 mensen hebben vrijdagavond meegelopen in de stad Groningen met de fakkeltocht van de Groninger Bodem Beweging (GBB) tegen de gaswinning in de provincie.
19/01 22u15  Al-Sisi stelt zich herkiesbaar als president Egypte Abdel Fattah al-Sisi doet eind maart definitief mee aan de Egyptische presidentsverkiezing. Het 63-jarige staatshoofd heeft het besluit zich herkiesbaar te stellen vrijdagavond bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in Caïro. 
19/01 21u15  Weer een lichaam opgegraven in onderzoek naar verdachte insulinemoorden Voor het onderzoek naar mogelijke insulinemoorden door zorgmedewerker Rahiied A. is een derde lichaam opgegraven. 
19/01 20u30  Zes baby’s overleden in ziekenhuis Paramaribo na bacteriële besmetting In het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) zijn de afgelopen weken zes vroeg geboren baby’s overleden als gevolg van een bacteriële besmetting.
Laatste update: vandaag om 8u15
Lees meer van Nu.nl >


De Telegraaf

Verbergen Tonen
20/01 09u00  Politie vindt 80.000 euro in auto De politie heeft op de A13 nabij Delft bij een controle van een vermoedelijke omgekat Duits voertuig 80.000 euro gevonden in een verborgen ruimte. De 32-jarige Italiaanse bestuurder is aangehouden.11 
20/01 08u45  Kantoor had geschorste notarissen in dienst Bij Amsterdamse notariskantoor Voorwinde is ruim 2,1 miljoen euro van de derdengeldenrekening verdwenen, schrijft Het Parool.
20/01 08u45  Auto vliegt in brand tijdens ruiten krabben Een bestuurster die zaterdagochtend de ruiten van haar auto wilde krabben in Schalkhaar, zag het voertuig in korte tijd in vlammen opgaan. Ze had rond 06.45 de motor aangezet, maar merkte al snel dat er rook uit de auto kwam.
20/01 08u15  Sneeuw in noorden, gladheid in heel Nederland Het KNMI heeft waarschuwingscode geel afgegeven omdat het in het hele land plaatselijk glad kan zijn. Oorzaak is bevriezing van natte weggedeelten en in het noorden ook winterse neerslag. In de loop van zaterdagochtend zal de gladheid verdwijnen.10 
20/01 07u15  PVV de straat op in Rotterdam, Vlaams Belang sluit aan De PVV houdt zaterdagmiddag een demonstratie in Rotterdam tegen het kabinet-Rutte III, discriminatie van Nederlanders en de islamisering. De Vlaamse partij Vlaams Belang kondigde aan met tientallen sympathisanten mee te doen.10 
20/01 05u45  Dokter wordt drooggelegd Het probleem van alcohol- en drugsgebruik door medici staat weer op de kaart nu artsenorganisatie KNMG een al jaren ongeschreven gedragsregel zwart op wit heeft gezet: drank of andere geestverruimende middelen worden niet getolereerd tijdens het werk. „Dat de gedragsregel nu expliciet is vastgelegd, maakt het makkelijker voor artsen onderling om elkaar hier aan te houden.”14 
20/01 05u45  Truckers weg op gejaagd Een deel van de vrachtwagenchauffeurs die ondanks de zeer zware storm achter het stuur zijn gekropen, zegt daartoe te zijn gedwongen door hun werkgever.14 
20/01 05u45  Kassa voor PowNed De omstreden documentaire Captain Henk wordt morgenavond gewoon uitgezonden op NPO 3. Afgelopen week werden er opnieuw leden van motorclub No Surrender opgepakt. Justitie raakt er steeds meer van overtuigd dat het een criminele organisatie betreft. Toch betaalt de publieke omroep graag mee aan de uitzending op tv.14 
20/01 05u45  ’Superkoeien’ in nood Het Groningse boerenechtpaar Woldring heeft bijna tweehonderd zeer zeldzame Friese roodbontkoeien lopen. Door strengere mestregels moet misschien ruim de helft van hun veestapel naar de slacht.14 
20/01 00u15  Buma: CDA mag lokaal met PVV Het CDA zet de deur op een kier om op gemeentelijk niveau samen te werken met de PVV. Partijleider Sybrand Buma zegt dat zijn partijgenoten in gemeenten daar zelf een besluit over kunnen nemen. „Men moet lokaal beslissen wat men wil en wat niet”, zei hij bij Jinek.14 
19/01 21u45  Groningers in actie: massale fakkeltocht van start De Vismarkt in Groningen staat vol deelnemers die demonstreren tegen gaswinning en aardbevingen en de fakkeltocht is begonnen.
19/01 21u15  Weer opgraving lichaam om insulinemoorden Voor het onderzoek naar mogelijke insulinemoorden door zorgmedewerker Rahiied A. is een derde lichaam opgegraven. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag na berichtgeving door RTV Rijnmond.
19/01 21u15  Tienduizend Groningers protesteren met brandende fakkels Duizenden bezorgde Groningers liepen vrijdagavond met brandende fakkels een protestronde door de binnenstad van Groningen.
19/01 21u00  Postcode Loterij naar de politie om ’poederbrief’ boze fotograaf De Postcode Loterij is naar de politie gestapt nadat een woedende fotograaf op sociale media aangaf een poederbrief naar de loterij te zullen sturen.
19/01 21u00  Overleg over schorsen verdachte bestuurders De Roermondse burgemeester Rianne Donders heeft vrijdag met minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken telefonisch overleg gehad over de aanpak van verdachte bestuurders. Mensen die strafrechtelijk vervolgd worden, kunnen nu gewoon raadslid of wethouder worden. Dat moet anders, hield Donders de minister voor.
Laatste update: vandaag om 9u00
Lees meer van De Telegraaf >

Elsevier.nl

Verbergen Tonen

RTL.nl

Verbergen Tonen
20/01 09u15  Eén jaar president Trump: een hectisch begin van een hectisch jaar Sinds Donald Trump precies een jaar geleden president werd is het geen moment meer rustig geweest rondom hem. Hij begon direct al met het terugdraaien van het beleid van zijn voorganger. En de massale protesten waren die eerste dagen na zijn inauguratie niet van de lucht. Een terugblik op die eerste, roemruchte week.
19/01 23u15  Erdogan richt zijn pijlen op Koerdisch leger: 'Verraderlijk en schijnheilig' De Turkse president heeft bij de NAVO een oproep gedaan om het Koerdische leger te stoppen. De VS steunt dit leger met geld en wapens in de strijd tegen IS. Turkije is bang dat Koerden een eigen staat krijgen.
19/01 22u45  Erdogan richt zijn pijlen op Koerdisch leger: "Verraderlijk en schijnheilig" De Turkse president heeft bij de NAVO een oproep gedaan om het Koerdische leger te stoppen. De VS steunt dit leger met geld en wapens in de strijd tegen IS. Turkije is bang dat Koerden een eigen staat krijgen.
19/01 22u15  Rotterdam wil jongeren bij politiek betrekken: 'Gemeenteraadsverkiezingen, best belangrijk' De opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen is laag, iets meer dan de helft van de mensen gaat stemmen. In Rotterdam is dat nog lager, daarom nodigt de gemeente inwoners op het stadhuis uit om kennis te laten maken met de politiek.
19/01 21u45  Rotterdam probeert jongeren bij politiek te betrekken: "Gemeenteraadsverkiezingen, best belangrijk" De opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen is laag, iets meer dan de helft van de mensen gaat stemmen. In Rotterdam is dat nog lager, daarom nodigt de gemeente inwoners op het stadhuis uit om kennis te laten maken met de politiek.
19/01 19u45  Jan stopt na 42 jaar met zijn marktkraam: 'Mensen willen steeds goedkopere kleding' Jarenlang verkocht Jan met veel plezier kleding op de markt. Maar door de komst van goedkope kledingketens en het internet heeft hij steeds meer moeite om zijn kraam draaiende te houden. 'De bezoekersaantallen van de markt zijn gehalveerd', zegt Jan. En daarom stopt hij ermee.
19/01 18u45  Max doet het op de fiets: met 106 km/u de bergpiste af Max Stöckl heeft een missie: met zijn mountainbike zo hard mogelijk van een bergpiste crossen om een snelheidrecord neer te zetten. Piste de Streif heeft een maximale daling van 85%.
19/01 14u15  Emrullah speciaal naar Turkije voor haartransplantatie: 'Ze hebben veel ervaring en het is goedkoop' Turkije is uit de gratie bij de Nederlandse vakantieganger. Behalve bij mannen met een terugtrekkende haargrens, zoals Emrullah Tay. Hij kan in Istanbul voor weinig geld een haartransplantatie krijgen.
19/01 11u45  Minister reageert op omgeblazen vrachtwagens Lees meer >
19/01 11u15  Zo ontstaan levensgevaarlijke lawines Ze zijn de grote skivakantie-nachtmerrie, de lawines. Maar hoe ontstaan die? En wat kan je het beste doen om niet door zo'n sneeuwverschuiving opgeslokt te worden? Amara Onwuka van Buienradar ging naar Oostenrijk en heeft alle ins en outs.
19/01 09u15  Helikoptercrash in VS: ex-politicus overleden Een helikopterongeluk in de Amerikaanse staat New Mexico heeft vijf mensen het leven gekost. Er is nog maar weinig van de helikopter over. Onder de slachtoffers was ook Roy Benett, ex-politicus van Zimbabwe aan boord.
18/01 23u15  Waarom het slim is om je trampoline bij storm goed vast te zetten Bij Gouda reden vandaag geen treinen door een aanrijding met een trampoline. Dat trampolines tijdens de storm makkelijk de lucht in vliegen, bewijst deze beelden, ingezonden door een kijker.
18/01 23u15  Alles waait weg: van containers tot een vrachtwagen Containers die omvallen en een vrachtwagen die omver is geblazen. Door heel Nederland is er schade en chaos door de zware storm.
18/01 21u45  Compilatie: de heftigste beelden van de storm Op social media waren veel heftige beelden te zien van de storm die over ons land trok. Een compilatie van de opvallendste beelden.
18/01 20u15  Utrecht CS vol met gestrande reizigers: 'Het is hopeloos' Er rijden nog nauwelijks treinen door de storm van eerder vandaag. Reizigers op Utrecht CS wachten al uren. 'Het is hopeloos eigenlijk.'
Laatste update: vandaag om 9u15
Lees meer van RTL.nl >

NOS.nl

Verbergen Tonen
20/01 09u15  Chauffeurs moesten van baas tijdens storm de weg op Een deel van de vrachtwagenchauffeurs die donderdag tijdens de storm de weg op gingen, werd daartoe gedwongen door hun baas. Dat zegt CNV Vakmensen. Volgens de vakbond kreeg een van de chauffeurs te horen: 'Jij bent toch zeker geen watje? Jij gaat gewoon rijden.' Nadat tijdens de storm tientallen trucks waren omgewaaid, vroeg CNV Vakmensen chauffeurs naar hun ervaringen. Drie uur later hadden al 120 chauffeurs gereageerd. 'Ruim 60 procent zei niets van de werkgever gehoord te hebben. Ook nadat code rood werd afgegeven, nam 70 procent van de werkgevers niet de moeite om contact op te nemen', zegt bondsbestuurder Tjitze van Rijssel. 30 procent van de chauffeurs kreeg volgens de vakbond van hun baas te horen dat ze hun wagen aan de kant moesten zetten. 'Idiote dingen' CNV Vakmensen verklaart de druk op de chauffeurs uit de contracten tussen de werkgevers en hun opdrachtgevers. Daarin zijn boetes vastgelegd voor transportbedrijven als ze te laat leveren. Van Rijssel: 'Dat leidt ertoe dat dit soort idiote dingen gebeuren.' Om te voorkomen dat chauffeurs door hun baas onder druk worden gezet, pleit CNV Vakmensen voor een rijverbod voor vrachtwagens als code rood is afgegeven. 'Dat geeft een duidelijk signaal, want dan kun je als chauffeur zeggen: het mag niet, het is verboden. En als een vrachtwagen dan omwaait, dan kun je de schade verhalen op het transportbedrijf. Dan leert hij het wel af voor de volgende keer.' Kritiek De tientallen ongelukken met vrachtwagens tijdens de storm leidden tot veel kritiek op chauffeurs en de transportsector. 'Wat ben je toch een oet-dinges als je dat doet', zei premier Rutte over chauffeurs die donderdag met een lege truck de weg op gingen. Hij wil niet meteen de regels aanscherpen, maar sluit een rijverbod in de toekomst niet uit. Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland is tegen een verbod. Wel wil de sector bij extreem weer direct door Rijkswaterstaat geïnformeerd worden. CNV wil ook dat buitenlandse chauffeurs beter worden geïnformeerd bij een weeralarm. 'Die mensen spreken vaak geen Nederlands en volgen de weerberichten niet.' De bond wil dat informatie gegeven wordt met symbolen op matrixborden langs de wegen en op drukke parkeerplaatsen langs de weg. Rijkswaterstaat noemde het gisteren 'geen doen' om chauffeurs in andere talen te informeren.
20/01 09u00  Directie moet topsalarissen bespreken met ondernemingsraad Directies van grote bedrijven moeten voortaan de beloningsverschillen binnen de onderneming bespreken met de ondernemingsraad (OR). Dat staat in een wetsvoorstel van voormalig minister Asscher van Sociale Zaken waar dinsdag waarschijnlijk een meerderheid van de Tweede Kamer voor zal stemmen. VVD en CDA keerden zich vorige week in Tweede Kamer tegen het voorstel. Maar D66 is na aanvankelijke twijfel voor, net als PvdA, SP, Denk, PVV en GroenLinks. Grote verschillen Aanleiding van het voorstel is de discussie over de grote verschillen tussen de salarissen in de top en die van de andere werknemers. Bestuurders van vooral beursgenoteerde bedrijven krijgen miljoenensalarissen, tientallen malen meer dan het modale inkomen van zo'n 37.000 euro per jaar. De OR kan nu al informatie opvragen bij de directie over de beloningsverhoudingen binnen hun onderneming. Maar dat gebeurt vaak niet. Daarbij wordt er weinig met de informatie gedaan. Slechts bij een op de vijf bedrijven bespreekt de directie de beloningsverhoudingen met de ondernemingsraad. De OR zou het moeilijk vinden om dit ter sprake te brengen. Bewustwording Daarom worden bedrijven met meer dan honderd werknemers volgens het wetsvoorstel verplicht om de beloningen mondeling te bespreken met de ondernemingsraad. Volgens minister Koolhaas, Asschers opvolger, wordt hiermee bij de top de bewustwording van de enorme beloningsverschillen vergroot. Ook zou het de positie van de ondernemingsraad versterken. Vakcentrale CNV vindt dat het niet veel toevoegt. 'De OR heeft al genoeg aanknopingspunten om het beloningsbeleid bespreekbaar te maken', zegt een woordvoerder. 'Dit wetsvoorstel had wat ons betreft wel verder mogen gaan door de OR instemmings- en adviesrecht te geven over het beloningsbeleid.' FNV is wel positief. 'Het geeft meer inzicht en informatie voor de ondernemingsraad', aldus een woordvoerder. VNO-NCW benadrukt dat de OR nu al het gesprek kan aangaan over de beloningen, al ziet de werkgeversorganisatie ook dat dit nauwelijks gebeurt. 'Wij hebben inhoudelijk geen bezwaar als dat nu alsnog wordt geregeld omdat het dus de facto al kon.' Black box Mijntje Lückerath, hoogleraar Corporate Governance aan de Universiteit van Tilburg, is positief. 'Wat betreft het afleggen van verantwoording over bijvoorbeeld het beloningsbeleid kan het nog wel wat beter bij veel organisaties. Vaak is het toch een black box wat er gebeurt in de directiekamer.' De bedrijfstop zal zich beter bewust worden van wat een goede verhouding is van lonen onder het personeel, denkt Lückerath. 'Bij bedrijven waar de verschillen groot zijn, zal het leiden tot stevige discussies.'11 
20/01 08u00  Wekdienst 20/01: Uitreiking Popprijs en PVV-demonstratie Goedemorgen! In Groningen wordt vandaag de Popprijs uitgereikt op Eurosonic Noorderslag. In Rotterdam demonstreert de PVV en in Hilversum houdt de SP een partijcongres. In het hele land valt er regen met natte sneeuw. Het wordt 3 tot 5 graden. Morgen is het bewolkt en meestal droog. Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor. Wat kun je vandaag verwachten? • De PVV demonstreert om 14.00 uur op het Stationsplein in Rotterdam: tegen het kabinet, tegen islamisering en tegen discriminatie van Nederlanders. Filip DeWinter van het Vlaams Belang heeft laten weten ook aanwezig te zijn. • In de Eredivisie neemt Roda JC het thuis op tegen FC Twente. PEC Zwolle speelt uit tegen NAC en ADO reist af naar Venlo voor de wedstrijd tegen VVV. Het voetbal is ook te volgen via de liveblog op nos.nl/sport. • In Hilversum wordt het eerste partijcongres gehouden van de SP met Lilian Marijnissen als politiek leider. De SP'ers kiezen de leden van het landelijk bestuur. • En op muziekfestival Noorderslag in Groningen wordt de Popprijs uitgereikt. De in opspraak geraakte rapper Boef is een van de kanshebbers en treed ook op. De uitreiking is live te zien vanaf 22:50 uur op NPO3. Wat heb je gemist? 'Shutdown' in de VS, begrotingsvoorstel in Senaat haalt het niet Een deel van de Amerikaanse overheid is om middernacht (6.00 uur Nederlandse tijd) formeel gesloten. De 'shutdown' komt doordat er geen overeenstemming is bereikt over een nieuwe overheidsbegroting. Republikeinen en Democraten in de Senaat overlegden voor en tijdens het verlopen van de deadline koortsachtig op de vloer van de Senaat om alsnog een akkoord te bereiken, maar dat lukte niet. Ander nieuws uit de nacht: • Facebook laat gebruikers bepalen welke nieuwsbronnen betrouwbaar zijn: Berichten uit bronnen die breed worden vertrouwd, krijgen dan voorrang boven berichten uit omstreden bronnen. • Noord-Koreaanse delegatie zegt bezoek aan Zuid-Korea af: Dit weekend zou een zevenkoppige delegatie komen kijken op de plekken waar Noord-Koreaanse artiesten moeten gaan optreden, maar het bezoek gaat om onbekende redenen niet door. • Kredietbeoordelaar Fitch geeft Spanje weer A-status: Fitch wijst daarbij op het economisch herstel en de dalende werkloosheid. En dan nog even dit: In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart maken de Haagse correspondenten Vincent Rietbergen en Xander van der Wulp iedere week een verkiezingsvlog. In VerkiezingsVlog #1: interviews, onderwerpen, filmpjes en gekkigheid'. Fijne dag!10 
20/01 08u00  Steeds minder docenten per student op universiteiten Studenten op universiteiten moeten hun docenten met steeds meer anderen delen. Tussen 2012 en 2016 groeide het aantal docenten weliswaar met 6 procent, maar de groei van het aantal studenten was nóg groter: 11 procent. Deze trend zette vorig jaar door, zegt de Vereniging van Universiteiten VSNU tegen NRC. 'Per student lopen de docentenratio en de overheidsbijdrage terug. Dat zie je in de werkdruk', zegt een woordvoerder van de VSNU in de krant. Opvallend is dat er wel meer docenten op universiteiten zijn bijgekomen dan toenmalig minister Bussemaker van Onderwijs in 2015 beloofde. Het zijn er 1600 extra, 200 meer dan Bussemaker had beloofd. Maar het was onvoldoende om de groei van het aantal studenten op te vangen. Buitenlandse studenten Door de sterke groei van het aantal studenten, is het aantal docenten per student toch gedaald. Meer dan de helft van de extra studenten op universiteiten komt uit het buitenland. Aan Nederlandse universiteiten studeren nu 42.000 buitenlanders; ruim 15 procent van het totale aantal studenten. Op hogescholen zijn er juist meer docenten per student gekomen. Tussen 2012 en 2016 groeide het aantal docenten met 12 procent, terwijl er 5 procent meer studenten kwamen.10 
20/01 07u45  Zo verloor Nederland in Brussel de lobby over pulsvissen van de Fransen Het Europees Parlement stemde afgelopen dinsdag voor een verbod op pulsvisserij. Nederlandse vissers investeerden de afgelopen jaren miljoenen in die vistechniek, waarbij de vis met stroomschokjes uit de bodem wordt gelokt. Hoe verloren de Nederlanders deze stemming? Met nog een volle week te gaan tot de stemming, weet VisNed-directeur Pim Visser het al zeker. 'Peter, dit gaan we niet winnen.' Samen met Europarlementariër Peter van Dalen loopt hij gefrustreerd weg van een informatiebijeenkomst georganiseerd door tegenstanders van pulsvisserij. Daar waren de emoties hoog op gelopen. Er was een dansgroep die de elektrocutie van een vis uitbeeldde. Een chefkok zei dat hij van een met puls gevangen vis geen goed gerecht kan bereiden. Maar de grootste troef: er waren vissers. Niet van die Nederlandse vissers die met hun schepen van tientallen meters de zee op gaan en ver van huis hun vis vangen. Nee, kleine Franse en Britse vissers, die een uur varen al een heel eind vinden. Die hun netten s'ochtends in de zee zetten en s'avonds weer terugkomen om de vis die erin gezwommen is eruit te halen. Dat soort vissers kún je natuurlijk totaal achterhaald noemen. Nooit eens flink geïnvesteerd in hun bedrijf, vismethodes van vijftig jaar geleden, gedoemd om ten onder te gaan. Maar als zij zeggen dat ze door die verdraaide Nederlanders geen schol meer vangen, dan is het moeilijk om geen sympathie voor ze te krijgen. Eten we op vakantie niet allemaal graag vis in zo n klein Frans vissershaventje? Veel van de Europarlementariërs in de zaal in ieder geval wel. Wanhoopspoging in het hol van de leeuw Europarlementariër Van Dalen van de ChristenUnie deed in het hol van de leeuw nog wel een wanhoopspoging. 'Jullie zijn allemaal nog nooit op zo n pulsvisschip geweest. Ik wel, ga eens met mij mee. Dan zul je zien dat er niets klopt van wat jullie zeggen.' Het was te laat en het overtuigde niemand. 'Mijn mensen houden van frituren,' beet een Britse visser hem toe. 'Ik weet zeker dat ze u graag eens in de frituurpan hebben liggen.' Wat in die zaal gebeurde was een samenvatting van wat er misging met de Nederlandse campagne en wat de Franse tegenstanders zo goed deden. Nederlandse vissers hadden sterke argumenten, maar vergaten de emotie. De Franse argumenten waren wetenschappelijk zwak, maar hun emotie maakte dat dubbel en dwars goed. En politiek is ook emotie. Uiteindelijk stemden meer dan 400 Europarlementariërs in met een verbod op pulsvisserij. Toch was het verlies in een wat langer tijdsperspectief een verrassing. Nog maar twee maanden geleden behandelde de visserijcommissie van het Europees Parlement hetzelfde dossier. In die commissie zitten de ruim dertig Europarlementariërs die het meest over visserij weten. Twintig van hen zagen geen kwaad in de pulsvisserij. Ze stemden in met een plan dat voor de Nederlandse pulsvissers weinig zou veranderen. Slechts vijf stemden tegen. Winst voor Nederland zou je zeggen. Maar er zat een addertje onder het gras. Normaal gesproken wordt over dit soort specialistische dossiers alleen in een commissie van het Europees Parlement gestemd. Deze keer leek het veel leden van de visserijcommissie toch beter om het hele parlement mee te laten beslissen: 751 parlementariërs, van wie velen niet eens uit een land komen dat aan een zee ligt, laat staan aan de Noordzee. Parlementariërs die zich nooit verdiept hebben in pulsvisserij, maar er wel over moesten stemmen. Voor de activisten van de Franse milieu-organisatie Bloom was dat de ideale situatie. Vissersvoorman Pim Visser ziet ze juli vorig jaar voor het eerst in Brussel op een bijeenkomst over pulsvisserij. Normaal gesproken komt hij daar altijd dezelfde gezichten tegen, zo groot is de visserijwereld niet, maar in de laatste drie minuten van de bijeenkomst neemt ineens een onbekende het woord. Een fanatiek mannetje met 'heel radicale ideeën' tegen pulsvisserij. Hij is van Bloom, dat niet lang onbekend zal blijven. Wie je ook spreekt over het pulsvisverbod, voor- en tegenstanders zijn het over één ding eens: Bloom heeft een cruciale rol gespeeld bij de stemming. De milieugroepering schildert pulsvissen af als een massavernietigingswapen. De zee verandert volgens Bloom in een kerkhof als een Nederlands pulsschip is langs gevaren en de vissen hebben brandvlekken op hun vinnen na de elektrische schokken. Wetenschappelijk allemaal onzin, maar dat weet de leek niet. En de meeste parlementariërs die moeten stemmen over het pulsvissen zijn leek. De Nederlandse verdedigers van pulsvisserij sputteren wel tegen, maar het is een achterhoedegevecht. Peter van Dalen probeert samen met Jan Huitema van de VVD en Annie Schreijer-Pierik van het CDA al in november Bloom op de zwarte lijst van lobbyisten te zetten, omdat ze volgens hen leugens verspreiden. Het Europees Parlement start een onderzoek naar Bloom, maar dat loopt nog op het moment van de stemming. De organisatie mag dus gewoon het parlement in. Ook sturen de Nederlandse Europarlementariërs een opinie-artikel naar de Franse krant Le Monde. Dat wordt niet geplaatst. Vanuit een kantoor 'zo groot als een toilet in het Europees Parlement' spreken Bloom-voorzitter Claire Nouvian en twee van haar medewerkers in korte tijd met honderden parlementariërs. Hyperfanatiek en met het heilige geloof dat de wereld van het pulsvissen af moet. Het belangrijkste argument van Nederland, dat pulsvissen veel beter voor het milieu is dan boomkorvissen, maakt op Bloom geen indruk. Zij zijn tegen beide vormen van vissen. Kiezen tussen die twee is volgens hen als kiezen tussen de pest en cholera. De Franse boodschap was overal Franse vissersorganisaties doen de rest van het werk. Zij zien de Nederlandse pulsschepen die tot vlak voor hun kust komen als dikke middelvingers die ze iedere dag maar moeten accepteren. Toen de Nederlanders nog met boomkor visten, konden ze niet zo dicht bij de kust komen. Met de pulskor is dat veel makkelijker geworden en vissen de Nederlandse schepen in gebied dat vroeger nog exclusief voor de kleine Franse bootjes was. Als VVD'er Jan Huitema op de ochtend van de stemming bij zijn kantoor komt, hangt er een grote poster op zijn deur. Een Franse vissersboot in een idyllische haven. Hij kent het plaatje, want hij kreeg bij de ingang van het Europees Parlement al een flyer met dezelfde vormgeving in de handen gedrukt. Overal stonden mensen tegen de pulskor te flyeren. De Franse boodschap was overal. Niet dat het Nederlandse kamp niets deed. De avond tevoren organiseerden Pim Visser en Peter van Dalen nog een bijeenkomst met wetenschappers over pulskor. Net voor het weekend nodigden ze de Nederlandse wetenschapper Adriaan Rijnsdorp nog uit van de Wageningen Universiteit. Maar het tij was toen al te slecht om nog succesvol te kunnen zijn. Rijnsdorp had in Straatsburg direct door dat hij in een vijandige zaal terechtkwam. Waar voorstander Peter van Dalen een week eerder nog in het hol van de leeuw zat, zag hij nu dat zijn eigen hol was overgenomen door de vijand. Mensen die minutenlange monologen hielden, waar wetenschappelijk geen touw aan vast te knopen was. Hoe moest je die betogen als wetenschapper weerleggen? Zeker als Nederlandse wetenschapper die verdacht werd van partijdigheid. Visserij-commissaris Vella van de Europese Commissie hield diezelfde avond nog een gloedvol betoog voor de Nederlandse zaak. Pulsvissen is beter voor de zeebodem dan boomkorvissen en de Commissie is na bestudering van alle wetenschappelijk onderzoek vóór een totale legalisatie. Maar de zaal zat nog niet voor een tiende vol. Het bereik van Bloom en de Franse vissers was vele malen groter. Net voor de stemming neemt Peter van Dalen plaats in de zaal naast zijn vaste buurman, Werner Langen van de Duitse CDU. De CDU was altijd voorstander van pulsvisserij. Tot de afgelopen week. Ineens hoorde Van Dalen z'n buurman spreken over de nadelen van pulsvissen. Waar hij dat vandaan had? Wellicht de Franse lobby. Pim Visser zit op dat moment op de publieke tribune, samen met een aantal medestanders. Er zijn eerst honderden andere stemmingen, maar na een minuut of 20 wordt het duidelijk. 'Het is gebeurd', verzucht hij. Het Europees Parlement wil een verbod op pulsvissen. Er zijn veel gezegdes over wat je achteraf allemaal beter had kunnen doen. Ook nu denken de hoofdrolspelers: 'achteraf...' En dan denken ze vooral terug aan een jaar of vijf geleden. De brandstofprijzen waren hoog en de visprijzen laag. Vissers dreigden failliet te gaan en de pulskor was de reddingsboei. Veel minder brandstofverbruik en dus veel lagere kosten. Nederland haalde in die tijd het onderste uit de kan: ieder Europees land mocht 5 procent van zijn vloot met pulskor laten vissen, maar Nederland vroeg en kreeg 10 procent van de Europese Commissie. Daarna meldde Nederland nog een pulskor-experiment aan, waardoor inmiddels rond de 30 procent van de Nederlandse vloot met pulskor vist. De Nederlandse visbedrijven maakten weer winst, maar zo maak je weinig vrienden. Dat neemt niet weg dat bijna alle betrokkenen het gevoel hebben dat ze gepakt zijn. Annie Schreijer-Pierik weigerde de Franse voorzitter van de visserij-commissie zelfs maar de hand te schudden na de stemming. 'Als iedereen in Europa alleen maar voor zichzelf opkomt, dan maak ik me zorgen over de toekomst.' Het is een gevoel dat bij meer parlementariërs leeft. Op het nachtkastje van Pim Visser ligt al maanden het boek 'Beïnvloeding in Nederland en Europa' van Rinus van Schendelen. Hij heeft het nog steeds niet uit, is veel te druk geweest. 'Misschien had ik daar achteraf meer tijd voor moeten nemen. Maar of dat geholpen had...'
20/01 06u45  Noord-Koreaanse delegatie zegt bezoek aan Zuid-Korea af Noord-Korea heeft een bezoek ter voorbereiding op de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea afgezegd, meldt het Zuid-Koreaans persbureau Yonhap. Dit weekend zou een zevenkoppige delegatie komen kijken op de plekken waar Noord-Koreaanse artiesten moeten gaan optreden, maar het bezoek gaat om onbekende redenen niet door. De Zuid-Koreaanse autoriteiten benadrukken dat het geen definitieve afzegging is, alleen een tijdelijk uitstel. Wat de gevolgen daarvan zijn, is onduidelijk. De timing is in ieder geval opmerkelijk, want juist vandaag overleg het Internationaal Olympisch Comité over de sportieve deelname van Noord-Korea. Propagandistisch repertoire De artiestendelegatie zou onder leiding staan van Hyon Song-wol, de voorvrouw van de meidenband Moranbong die in 2012 in opdracht van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un werd opgericht om het imago van zijn land te verbeteren. Vanwege het propagandistische karakter van het repertoire was het nog niet zeker of de meiden in Zuid-Korea zouden optreden. Wel is het de bedoeling dat het Noord-Koreaanse Samjiyon-orkest naar de winterspelen gaat. Dat orkest bestaat uit 140 musici, zangers en dansers. Het is vermoedelijk speciaal voor de Olympische Spelen opgericht, want tot nu toe had niemand ervan gehoord. Ook deze groep zou onder leiding staan van Hyon Song-wol. Uitzonderingen Het was de bedoeling dat Hyon dit weekend met haar delegatie zou gaan kijken in Seoel en Gangnueng, waar de optredens zouden plaatsvinden. Gangnueng is de stad waar het olympisch schaatstoernooi wordt gehouden. Noord-Korea wil met kunstschaatsers, skiërs, langlaufers en ijshockeyers meedoen aan de winterspelen. Alleen de kunstschaatsers hebben zich officieel gekwalificeerd, maar ze zijn niet op tijd aangemeld. Het Internationaal Olympisch Comité beslist vandaag of er uitzonderingen worden gemaakt waardoor de Noord-Koreanen toch mee kunnen doen.11 
20/01 06u45  'Shutdown' in de VS, begrotingsvoorstel in Senaat haalt het niet In de VS is de begrotingsdeadline om een zogenoemde 'shutdown' te voorkomen voorbij. Dat betekent dat een deel van de overheid om middernacht de deuren sluit. Republikeinen en Democraten in de Senaat overlegden voor en tijdens het verlopen van de deadline koortsachtig op de vloer van de Senaat om alsnog een akkoord te bereiken, maar dat lukte niet. Een begrotingsvoorstel dat donderdag door het Huis was goedgekeurd, haalde in de Senaat kort voor de deadline niet de benodigde 60 stemmen. 50 senatoren stemden voor het voorstel en 49 tegen. De laatste keer dat er sprake was van een zogenoemde shutdown was in 2013. De Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell gaf de Democraten de schuld en zei dat de shutdown '100 procent vermijdbaar' was. Hij zegt nog steeds open te staan voor onderhandelingen. De Democratische leider Chuck Schumer zei dat hij de hele dag heeft geprobeerd om een akkoord te bereiken met president Trump en de Republikeinen. Volgens hem deinsde Trump op het laatste moment terug voor het sluiten van een deal en gaf de president weinig sturing aan zijn partij. Hij sprak van chaos en wees erop dat de Republikeinen een meerderheid hebben in het Huis en de Senaat. Onderhandelen na shutdown Sinds middernacht (06.00 uur Nederlandse tijd) kan de Amerikaanse overheid geen geld meer lenen omdat het schuldenplafond is bereikt. Om een shutdown te voorkomen hadden er begrotingsafspraken gemaakt moeten worden, maar dat lukte de Republikeinen en de Democraten dus niet. Het Witte Huis bracht kort na middernacht een verklaring uit waarin president Trump liet weten pas weer te willen onderhandelen over immigratie na het einde van de shutdown. Alleen de belangrijkste overheidsdiensten, zoals het leger, de luchtverkeersleiding en de post blijven draaien in het geval van een shutdown. De rest, zoals bijvoorbeeld nationale parken, musea, bibliotheken en nationale monumenten gaan dicht en honderdduizenden ambtenaren worden naar huis gestuurd. De Republikeinen en de Democraten zijn elkaar al dagen de schuld in de schoenen aan het schuiven van de moeizame onderhandelingen die niet hebben geleid tot een akkoord. Trump zou vandaag eigenlijk naar zijn golfresort Mar-a-Lago in Florida gaan voor een feest; het is precies een jaar geleden dat hij als 45ste president werd geïnaugureerd. Maar hij heeft de reis uitgesteld vanwege de politieke problemen in Washington. Donderdag werd in het Huis een tijdelijke begroting aangenomen, die loopt tot halverwege februari. Maar dat voorstel haalde het niet in de Senaat. Zowel Democratische als Republikeinse senatoren zijn het zat dat de overheidsfinanciën telkens voor een korte periode worden geregeld. Ze willen een meerjarenbegroting waarbij ook afspraken worden gemaakt over hete hangijzers zoals bijvoorbeeld immigratie. Immigratie heet hangijzer Een van pijnpunten in dat dossier zijn de 'Dreamers', zo'n 700.000 mensen die als kind illegaal naar de VS zijn gekomen. Trump schafte een regeling waardoor zij in de VS mochten blijven af, maar hij zei daar toen meteen bij open te staan voor een oplossing. De Democraten hebben de afgelopen weken gezegd niet voor een begroting te zullen stemmen, zolang er geen afspraken zijn gemaakt voor deze groep. Even leek het er deze week op dat er een compromis was over immigratie, maar dat werd door Trump afgekeurd. Hij wil onder andere meer geld om een muur langs de grens met Mexico te bouwen. Tijdens een overleg daarover maakte de president ook een opmerking over 'shithole countries', wat zorgde voor veel ophef en de aandacht in de dagen erna afleidde van de begrotingsonderhandelingen. Ook al hebben de Republikeinen de meerderheid in de Senaat (51 tegen 49), er zijn 60 stemmen nodig om een begrotingsvoorstel aan te nemen. De begrotingsdirecteur van het Witte Huis, Mick Mulvaney, verwacht dat er dit weekend verder wordt onderhandeld en dat er waarschijnlijk voor maandag een akkoord is.11 
20/01 06u30  'Shutdown'-deadline in de VS voorbij, leiders Senaat overleggen In de VS is de begrotingsdeadline om een zogenoemde 'shutdown' te voorkomen voorbij. Dat betekent dat een deel van de overheid de deuren sluit, maar de impact is onduidelijk. Republikeinen en Democraten in de Senaat overleggen koortsachtig om alsnog een akkoord te bereiken. Een begrotingsvoorstel in de Senaat haalde kort voor de deadline niet de benodigde 60 stemmen. Volgens persbureau AP hebben maar 50 senatoren voor het voorstel gestemd en 48 tegen. De stemming is nog niet afgerond. De laatste keer dat er sprake was van een zogenoemde shutdown was in 2013. Sinds middernacht (06.00 uur Nederlandse tijd) kan de Amerikaanse overheid geen geld meer lenen omdat het schuldenplafond is bereikt. Om een shutdown te voorkomen hadden er begrotingsafspraken gemaakt moeten worden, maar dat lukte de Republikeinen en de Democraten dus niet. Het Witte Huis bracht kort na middernacht een verklaring uit waarin de Democraten de schuld kregen. Trump liet weten pas weer te willen onderhandelen over immigratie na het einde van de shutdown. Alleen de belangrijkste overheidsdiensten, zoals het leger, de luchtverkeersleiding en de post blijven draaien in het geval van een shutdown. De rest, zoals bijvoorbeeld nationale parken, musea, bibliotheken en nationale monumenten gaan dicht en honderdduizenden ambtenaren worden naar huis gestuurd. De Republikeinen en de Democraten zijn elkaar al dagen de schuld in de schoenen aan het schuiven van de moeizame onderhandelingen die niet hebben geleid tot een akkoord. President Trump sprak vanavond nog met de leider van de Democraten in de Senaat om een shutdown te voorkomen. Trump zou vandaag eigenlijk naar zijn golfresort Mar-a-Lago in Florida gaan voor een feest; het is dit weekend een jaar geleden dat hij als 45ste president werd geïnaugureerd. Maar hij heeft de reis uitgesteld vanwege de politieke problemen in Washington. Donderdag werd in het Huis een tijdelijke begroting aangenomen, die loopt tot halverwege februari. Maar dat voorstel haalde het niet in de Senaat. Zowel Democratische als Republikeinse senatoren zijn het zat dat de overheidsfinanciën telkens voor een korte periode worden geregeld. Ze willen een meerjarenbegroting waarbij ook afspraken worden gemaakt over hete hangijzers zoals bijvoorbeeld immigratie. Immigratie heet hangijzer Een van pijnpunten in dat dossier zijn de 'Dreamers', zo'n 700.000 mensen die als kind illegaal naar de VS zijn gekomen. Trump schafte een regeling waardoor zij in de VS mochten blijven af, maar hij zei daar toen meteen bij open te staan voor een oplossing. De Democraten hebben de afgelopen weken gezegd niet voor een begroting te zullen stemmen, zolang er geen afspraken zijn gemaakt voor deze groep. Even leek het er deze week op dat er een compromis was over immigratie, maar dat werd door Trump afgekeurd. Hij wil onder andere meer geld om een muur langs de grens met Mexico te bouwen. Tijdens een overleg daarover maakte de president ook een opmerking over 'shithole countries', wat zorgde voor veel ophef en de aandacht in de dagen erna afleidde van de begrotingsonderhandelingen. Ook al hebben de Republikeinen de meerderheid in de Senaat (51 tegen 49), er zijn 60 stemmen nodig om een begrotingsvoorstel aan te nemen. De begrotingsdirecteur van het Witte Huis, Mick Mulvaney, verwacht dat er dit weekend verder wordt onderhandeld en dat er waarschijnlijk voor maandag een akkoord is.12 
20/01 05u30  Hoogstwaarschijnlijk 'shutdown' in de VS, leiders Senaat overleggen Een groot deel van de Amerikaanse overheid sluit hoogstwaarschijnlijk om middernacht de deuren. Een begrotingsvoorstel in de Senaat lijkt kort voor de deadline niet de benodigde 60 stemmen te hebben gehaald. De laatste keer dat er sprake was van een zogenoemde shutdown was in 2013. Vanaf middernacht (06.00 uur Nederlandse tijd) kan de Amerikaanse overheid geen geld meer lenen omdat het schuldenplafond is bereikt. Om een shutdown te voorkomen hadden er begrotingsafspraken gemaakt moeten worden, maar dat lijkt de Republikeinen en de Democraten niet gelukt. De stemming in de Senaat is nog niet afgerond, maar volgens persbureau AP hebben maar 50 senatoren voor het voorstel gestemd en 48 tegen. De leiders van de Republikeinen en de Democraten hebben de Senaat verlaten om te overleggen. Alleen de belangrijkste overheidsdiensten die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid, zoals het leger, blijven draaien in het geval van een shutdown. De rest, zoals bijvoorbeeld nationale parken, musea, bibliotheken en nationale monumenten gaan dicht en honderdduizenden ambtenaren worden naar huis gestuurd. De Republikeinen en de Democraten zijn elkaar al dagen de schuld in de schoenen aan het schuiven van de moeizame onderhandelingen die niet hebben geleid tot een akkoord. President Trump sprak vanavond nog met de leider van de Democraten in de Senaat om een shutdown te voorkomen. Trump zou vandaag eigenlijk naar zijn golfresort Mar-a-Lago in Florida gaan voor een feest; het is dit weekend een jaar geleden dat hij als 45ste president werd geïnaugureerd. Maar hij heeft de reis uitgesteld vanwege de politieke problemen in Washington. Donderdag werd in het Huis een tijdelijke begroting aangenomen, die loopt tot halverwege februari. Maar dat voorstel haalde het niet in de Senaat. Zowel Democratische als Republikeinse senatoren zijn het zat dat de overheidsfinanciën telkens voor een korte periode worden geregeld. Ze willen een meerjarenbegroting waarbij ook afspraken worden gemaakt over hete hangijzers zoals bijvoorbeeld immigratie. Immigratie heet hangijzer Een van pijnpunten in dat dossier zijn de 'Dreamers', zo'n 700.000 mensen die als kind illegaal naar de VS zijn gekomen. Trump schafte een regeling waardoor zij in de VS mochten blijven af, maar hij zei daar toen meteen bij open te staan voor een oplossing. De Democraten hebben de afgelopen weken gezegd niet voor een begroting te zullen stemmen, zolang er geen afspraken zijn gemaakt voor deze groep. Even leek het er deze week op dat er een compromis was over immigratie, maar dat werd door Trump afgekeurd. Hij wil onder andere meer geld om een muur langs de grens met Mexico te bouwen. Tijdens een overleg daarover maakte de president ook een opmerking over 'shithole countries', wat zorgde voor veel ophef en de aandacht in de dagen erna afleidde van de begrotingsonderhandelingen. Ook al hebben de Republikeinen de meerderheid in de Senaat (51 tegen 49), er zijn 60 stemmen nodig om een begrotingsvoorstel aan te nemen. De begrotingsdirecteur van het Witte Huis, Mick Mulvaney, verwacht dat er dit weekend verder wordt onderhandeld en dat er waarschijnlijk voor maandag een akkoord is.14 
20/01 02u30  Facebook laat gebruikers bepalen welke nieuwsbronnen betrouwbaar zijn Facebook gaat meer doen om nepnieuws tegen te gaan. Topman Mark Zuckerberg meldt in een bericht op zijn eigen pagina dat hij gebruikers gaat vragen om nieuwsbronnen te beoordelen. Berichten uit bronnen die breed worden vertrouwd, krijgen dan voorrang boven berichten uit omstreden bronnen. Zuckerberg schrijft: 'Er is te veel sensatiezucht, desinformatie en polarisatie in de wereld. Dankzij sociale media kunnen mensen informatie sneller dan ooit verspreiden en als we dit probleem niet gericht aanpakken, maken we het alleen maar erger.' Facebook kiest ervoor om gebruikers zelf te laten selecteren welke bronnen betrouwbaar zijn. Dat is volgens Zuckerberg objectiever dan een beoordeling door Facebook zelf of door deskundigen. Gebruikers zal daarom worden gevraagd of ze bepaalde nieuwsbronnen kennen en zo ja, of ze die geloofwaardig vinden. Minder nieuws, maar wel beter Bronnen die door veel mensen betrouwbaar worden gevonden, ook door mensen die niet dagelijks van die bronnen gebruikmaken, krijgen vervolgens prioriteit boven bronnen waarover de meningen verdeeld zijn. Vorige week maakte Facebook bekend dat persoonlijke berichten van vrienden en familie meer ruimte krijgen ten koste van nieuws. In een toelichting zegt Zuckerberg nu dat het aandeel van nieuws op de tijdlijn zal dalen van 5 naar 4 procent, maar dat de kwaliteit van die berichten omhoog gaat. YouTube weert meer video's Ook YouTube gaat nog meer doen aan selectie, maar dan gaat het niet om nepnieuws. Het videoplatform wil de hoeveelheid aanstootgevende content pro-actief aanpakken, meldt BuzzFeed. Er komt een Intelligence Desk, die weerzinwekkende video's al moet weren voordat die breed is verspreid. Dat gebeurt onder meer op basis van gegevens van Google, meldingen van gebruikers en externe adviseurs. Volgens BuzzFeed heeft YouTube de komst van de Intelligence Desk bekendgemaakt in een bericht aan adverteerders. Steeds meer bedrijven willen niet in beeld komen naast video's over bijvoorbeeld kindermisbruik of extremisme. Daardoor ligt YouTube al een tijd onder vuur. In december kondigde het platform al aan meer mensen in te zetten bij de bestrijding van ongepaste content. Propaganda op Twitter Intussen is Twitter nog niet klaar met de nasleep van Russische propaganda tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Gebruikers die tijdens de campagne aan propaganda zijn blootgesteld worden daarover geïnformeerd, meldt Twitter. Ruim 677.000 Amerikaanse twitteraars die in 2016 verdachte Russische bronnen hebben gevolgd of die propagandaberichten hebben geliket of doorgestuurd, krijgen daarover bericht in een mail. Het gaat om propaganda die direct of indirect afkomstig is van de Internet Research Agency, een Russische organisatie die volgens onderzoekers en politici honderden mensen heeft ingezet om de stemming in de VS te beïnvloeden. Via tal van dubieuze accounts werden pro-Russische berichten via Twitter verspreid. In september maakte Twitter al bekend dat ongeveer 200 van zulke accounts waren opgeheven. Een maand later werden ook advertenties van de Russische nieuwsdiensten Russia Today en Sputnik geweerd.18 
20/01 01u45  Late stemming in Senaat VS over begroting om 'shutdown' te voorkomen President Trump heeft met de leider van de Democraten in de Senaat gesproken om te voorkomen dat een groot deel van de Amerikaanse overheid om middernacht (06.00 uur Nederlandse tijd) de deuren moet sluiten. Dan kan de overheid geen geld meer lenen omdat het schuldenplafond in de VS is bereikt. Om dat te voorkomen moeten er begrotingsafspraken worden gemaakt, maar vooralsnog is dat niet gelukt. Trump zou vandaag eigenlijk naar zijn golfresort Mar-a-Lago in Florida gaan voor een feest; het is dit weekend een jaar geleden dat hij als 45ste president werd geïnaugureerd. Maar hij heeft de reis uitgesteld vanwege de politieke problemen in Washington. De president twitterde na afloop van het gesprek met de Democratische leider Chuck Schumer dat het het beste is om opnieuw een tijdelijke begroting aan te nemen en in de tussentijd verder te onderhandelen. Schuldvraag Als er niets gebeurt, volgt een zogenoemde shutdown. Alleen de belangrijkste overheidsdiensten blijven dan draaien. De rest, zoals bijvoorbeeld nationale parken, gaat dicht en honderdduizenden ambtenaren worden naar huis gestuurd. Voor het geval dat scenario waarheid wordt zijn de Republikeinen en de Democraten al dagen elkaar de schuld in de schoenen aan het schuiven van de moeizame onderhandelingen. Donderdag werd in het Huis een tijdelijke begroting aangenomen, die loopt tot halverwege februari. Maar het is niet zeker dat het voorstel het ook haalt in de Senaat. Zowel Democratische als Republikeinse senatoren zijn het zat dat de overheidsfinanciën telkens voor een korte periode worden geregeld. Ze willen een meerjarenbegroting waarbij ook afspraken worden gemaakt over hete hangijzers zoals bijvoorbeeld immigratie. Immigratie heet hangijzer Een van pijnpunten in dat dossier zijn de 'Dreamers', zo'n 700.000 mensen die als kind illegaal naar de VS zijn gekomen. Trump schafte een regeling waardoor zij in de VS mochten blijven af, maar hij zei daar toen meteen bij open te staan voor een oplossing. De Democraten hebben gezegd niet voor een begroting te zullen stemmen, zolang er geen afspraken zijn gemaakt voor deze groep. Even leek het er deze week op dat er een compromis was over immigratie, maar dat werd door Trump afgekeurd. Hij wil onder andere meer geld om een muur langs de grens met Mexico te bouwen. Tijdens een overleg daarover maakte de president ook een opmerking over 'shithole countries', wat zorgde voor veel ophef en de aandacht in de dagen erna afleidde van de begrotingsonderhandelingen. Laatste shutdown onder Obama Ook al hebben de Republikeinen de meerderheid in de Senaat (51 tegen 49), er zijn 60 stemmen nodig om een begrotingsvoorstel aan te nemen. De leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, heeft aangekondigd dat er om 22.00 uur wordt gestemd over een voorstel voor een tijdelijke begroting van vier weken, maar de verwachting is dat dat voorstel niet genoeg steun krijgt. De laatste keer dat de VS met een shutdown te maken kreeg was in 2013, toen Republikeinen concessies van Obama wilden over de Affordable Care Act, ook wel bekend als Obamacare.
20/01 00u45  Kredietbeoordelaar Fitch geeft Spanje weer A-status Kredietbeoordelaar Fitch heeft de status van Spanje opgewaardeerd. Fitch wijst daarbij op het economisch herstel en de dalende werkloosheid. De Spaanse economie groeide vorig jaar met 3,1 procent en was een van de best presterende economieën in de eurozone. De Spaanse rating werd verhoogd van BBB+ naar A-. Het is de eerste keer dat Spanje weer een A-status heeft sinds het land die verloor op het dieptepunt van de eurocrisis in 2012. De verwachting is dat de andere grote kredietbeoordelaars, S&P en Moody's, zullen volgen en Spanje snel ook weer een A-status geven. De kredietmarkten hadden al rekening gehouden met een verbetering van de Spaanse kredietwaardigheid. Afgelopen middag daalde de rente op Spaanse staatsleningen. Dat betekent dat Madrid goedkoper geld kan lenen. Positief vooruitzicht Vorig jaar werd Spanje nog niet opgewaardeerd. Dat had vooral te maken met de politieke onrust in Catalonië en de daaruit voortvloeiende onzekerheid. Ook al is die onzekerheid er nog steeds, vooralsnog lijkt die volgens Fitch weinig effect te hebben op de economie. Ook Griekenland werd opgewaardeerd, door S&P. De Griekse kredietstatus werd bijgesteld van B- naar B. De kans dat het land snel verder wordt opgewaardeerd door S&P is aanwezig, de vooruitzichten zijn volgens de kredietbeoordelaar positief.10 
19/01 23u15  Rutte waarschuwt voor 'beeldenstorm' Premier Rutte noemt het risicovol om gebeurtenissen uit de 17e en 18e eeuw te veroordelen 'met de bril van nu'. 'Pas op met wat we aan het doen zijn', zegt hij in zijn wekelijkse gesprek op de radio. 'Laten we voorzichtig zijn met het plaatsen van onze huidige maatschappelijke opvattingen op de geschiedenis die verder weg ligt.' Deze week laaide het debat over het Nederlandse slavernijverleden weer op, toen bekend werd dat het Haagse Mauritshuis vorig jaar een borstbeeld van Johan Maurits uit de ontvangsthal van het museum had verwijderd. Ook liet de Amsterdamse J.P. Coenschool deze week weten na 107 jaar van zijn naam af te willen. Rutte, zelf historicus, vindt het gek dat het Mauritshuis alleen het beeld heeft weggehaald. 'Als je het beeld van de oprichter weghaalt, verander dan ook de naam.' Tweede Kamerleden Antoinette Laan (VVD) en Martin Bosma (PVV) hebben aangekondigd over de kwestie in debat te willen met minister Van Engelshoven (Cultuur). Laan noemt het on-Nederlands om gevoeligheden weg te stoppen. Premier Rutte vindt het vraagstuk geen taak voor de politiek. 'Het is een maatschappelijke discussie en het is prima dat die fel wordt gevoerd. Maar het is niet aan het kabinet om daar een mening over te hebben.' Het volledige gesprek tussen minister-president Rutte en politiek verslaggever Joost Vullings is tussen 23.00 uur en 0.00 uur te beluisteren in Met Het Oog Op Morgen op NPO Radio 1.
19/01 23u00  'In Groningen zitten de scheuren in de muren én in de mensen' Veel Groningers zijn boos. Als er iets duidelijk werd bij de fakkeltocht vanavond in de stad Groningen is dat het. Naar schatting 8000 mensen protesteerden tegen de gaswinning. Aanleiding voor de tocht is de relatief zware beving in Zeerijp vorige week. Frouwke (57) woont daar hemelsbreed 10 kilometer vandaan, in Uithuizermeeden. 'Ik hoorde een klap, het huis begon te schudden, ik wist direct wat het was.' Ze vertelt dat ze in paniek naar de deur rende en daar wachtte of er nog meer kwam. Als het dan nog een keer gebeurt, kan je snel naar buiten. De paniek en stress bij Frouwke sloeg al snel om in woede, vertelt ze. 'Ja, ik werd echt boos, want dit is niet de eerste keer.' Twee keer eerder al had ze schade aan haar huis. De eerste keer werd de schade direct vergoed, de tweede keer niet. 'Toen heeft de aannemer uiteindelijk gezegd: nou ik maak het wel gewoon. Dat is toch niet hoe het hoort?' Frouwke vindt het belangrijk dat het schadeprotocol geregeld wordt, maar ook dat de gaskraan wordt dichtgedraaid. Hoewel ze daar een hard hoofd in heeft. 'Volgens mij traineren ze in Den Haag de boel gewoon, zodat ze nog even lekker veel gas uit de grond kunnen halen. Maar wij willen gewoon helemaal naar nul. Dit kan zo niet langer.' Luid gejoel Ze is blij dat veel mensen om haar heen die mening delen, maar ze weet niet of het wat uithaalt. 'Wij worden niet voor vol aangezien. 600.000 Groningers hebben niet genoeg invloed blijkbaar.' Op de Vismarkt, het startpunt van de fakkeltocht, staat het vol. Er zijn spandoeken te zien: 'Genog is genog!', 'Tot hier en nait verder' en 'Wij zijn vleugellam door de NAM'. Als in de toespraken voor de mars het woord NAM valt, klinkt luid gejoel. Ook Lenie (65) en haar broer Aike (67) zijn boos. Om hun punt kracht bij te zetten, dragen ze beiden een bouwhelm. Ze wonen in de stad Groningen en voelden de aardbeving van drie dagen geleden. 'Ja en dat was niet eerste, kan ik je vertellen', zegt Aike. Zijn zus vult aan: 'Er moet nu actie worden ondernomen. Onze regering moet toch alle burgers beschermen? Daar horen wij toch ook bij? Maar het gaat ze alleen om de euro's.' Dirk (74) en Anneke (70) wonen in Delfzijl en hebben maar sporadisch direct last van de aardbevingen. Toch is de invloed ervan groot. 'Wij willen eigenlijk best verhuizen, maar we kunnen ons huis niet kwijt', vertelt Anneke. 'Het kan wel, maar dan zijn we 50.000 euro van ons spaargeld kwijt.' Toch zijn ze niet voor zichzelf naar de stad gekomen. 'Nee, vooral vanwege de solidariteit met de mensen die echt scheuren in hun huizen hebben. Dat is veel erger nog.' Dirk vult aan: 'Groningers zijn misschien wat terughoudend, maar nu is de maat vol. Als ergens in het westen de grond weg was gezakt, dan was er allang actie ondernomen.' 'Dit moet klaar zijn' Oud-commissaris van de koning van Groningen, Max van den Berg, loopt ook mee in de fakkeltocht, die start onder klokkengelui van d' Olle Grieze. Ook hij vindt dat er iets moet gebeuren. 'Het is helemaal vastgelopen. De regering moet gewoon doorpakken: meer miljarden hiernaartoe. De bewoner moet centraal staan. Zij wonen hier, zij maken het mee, zij hebben de ellende, zij verdienen steun.' Een man die in de tocht meeloopt, verwoordt het als volgt: 'In Groningen zitten de scheuren niet alleen in de muren, maar ook in de mensen. Dit moet echt klaar zijn.'
19/01 21u45  VS wijzigt defensiebeleid, terrorisme niet meer topprioriteit De Verenigde Staten stellen in hun defensiebeleid niet langer de strijd tegen het internationale terrorisme centraal. In plaats daarvan gaan de Amerikanen zich richten op de concurrentie met andere grootmachten, zoals China en Rusland. Minister Mattis van Defensie zei bij de presentatie van de nieuwe strategie dat de VS van die landen 'toenemende dreiging' te duchten heeft. 'Als jullie ons uitdagen, komt dat jullie duur te staan', zei hij verder. De bewindsman riep het Congres op om meer geld uit te trekken voor de krijgsmacht. De regering Trump wil het defensiebudget dit jaar met zo'n 50 miljard euro verhogen. Conventionele oorlog winnen Waarnemers zien de nieuwe prioriteit als een belangrijke koerswijziging in het Amerikaanse defensiebeleid. Sinds de terroristische aanslagen van 11 september 2001 heeft de VS zich gericht op het bestrijden van terrorisme in landen als Afghanistan, Irak en Syrië. Maar de defensietop ziet met lede ogen hoe de Amerikaanse militaire voorsprong snel wordt ingelopen door de andere grote landen, die volgens Mattis 'uit zijn op een wereld die in overeenstemming is met hun autoritaire stelsels'. De nieuwe strategie is uitgestippeld om de VS in staat te stellen een conventionele oorlog te winnen, als het zover zou komen.
Laatste update: vandaag om 9u15
Lees meer van NOS.nl >

AD.nl

Verbergen Tonen
20/01 09u30  Dode na aanvaring bij Volvo Ocean Race Bij de Volvo Ocean Race is een bemanningslid van een vissersboot overleden. Dat gebeurde na een aanvaring met de Vestas 11th Hour Racing, een van de deelnemende boten. De organisatie zegt bedroefd te zijn en ,,biedt haar diepste condoleances aan aan de nabestaanden van het slachtoffer''.
20/01 09u30  Koning van dierensmokkel gearresteerd Het is een feestdag voor neushoorns, olifanten, tijgers en andere bedreigde diersoorten. De Thaise politie heeft namelijk Boonchai Bach gearresteerd, zo is vannacht bekendgemaakt in Bangkok.
20/01 09u30  Sainz mag de champagne vast ontkurken Carlos Sainz kan de overwinning in de Dakar Rally bij de auto's niet meer ontgaan. De Spanjaard eindigde in de voorlaatste etappe van San Juan naar Córdoba als zesde.
20/01 09u30  België ruimde 1,9 miljoen kippen na besmetting met fipronil In België zijn wegens het fipronilschandaal 1,9 miljoen kippen geruimd en ruim 77 miljoen eieren vernietigd. Dat stelt federaal minister Denis Ducarme (Landbouw), die in een interview met de krant La Dernière Heure concludeert dat voedselveiligheidsdienst FAVV zijn werk ,,uitstekend'' heeft gedaan.
20/01 09u30  Wie snapt nog wat scholen bedoelen? Een jungle vol jargon: daar moeten ouders en groep 8'ers zich in deze periode doorheen worstelen in de zoektocht naar een middelbare school.
20/01 09u15  Voetbal is geen ‘Fan Experience’ AD-columnist Sjoerd Mossou over hoe je supporters weer de stadions in krijgt. 'Duw die stadions vol met amateurteams. Geef pubervoordeel, vriendenkorting, voor mijn part via snapchat of weet ik veel.'
20/01 09u15  Hoe Irene verandert in Angela Kim Holland, Gordon, Maarten van Rossem en Yolanthe Sneijder-Cabau hebben één ding gemeen: ze zijn gepersifleerd in De TV Kantine. Maar hoe worden Carlo Boszhard en Irene Moors omgetoverd tot zo’n typetje? Deze krant keek mee achter de schermen.
20/01 09u15  'Het leven is meestal ingewikkeld, en soms, heel even, wél simpel Huub van der Lubbe grinnikt: ,,Moet je luisteren, grappig verhaal. In december hadden we de voorlopig laatste drie avonden met De Dijk. In Paradiso, heerlijke optredens. Een paar dagen na het laatste concert fiets ik door Amsterdam en halen twee jonge meiden me in. Ze kijken naar me, lang, en dan mindert een van die meiden vaart zodat ik haar moet inhalen. Zegt ze: ‘Het was gezellig bij u in Paradiso, hoor. Ik was er zaterdagavond met vriendinnen, het was hartstikke goed. Vroeger ging ik altijd met mijn ouders, maar nu met vriendinnen. Want ik vind de sfeer bij jullie altijd zo fijn’. Wat leuk, denk ik, en dat zeg ik ook tegen haar. ‘Wat leuk dat je erbij was’.’’ Vanaf volgende maand staat Van der Lubbe weer op de bühne. Solo. De Dijk, dat komt later wel weer. Nou ja, solo, de rocker/dichter laat zich in Wat Speelt ondersteunen door Jan Robijns op piano en Jeroen van Olffen op bas. Met die voorstelling eert Van der Lubbe zijn muzikale helden. Boven een kop verse gemberthee in het restaurant van het Tropenmuseum in Amsterdam legt hij uit: ,,Helden bestaan alleen maar in je hoofd. Zodra je meer van iemand weet, is-ie al bijna geen held meer. Dan krijgt-ie ook menselijke trekken, en blijkt hij - vanzelfsprekend - ook niet altijd even goed te pruimen te zijn, net als ieder ander. Ik had heus m’n helden vroeger, Faas Wilkes, Jacques Brel, om maar twee namen te noemen. Maar dat waren allemaal mensen die ik niet kende. Koester ze vooral in je hoofd.’’
20/01 09u15  Sensatie in Melbourne: Hyeon schakelt Zverev uit Chung Hyeon heeft op de Australian Open voor een grote verrassing gezorgd. De 21-jarige Zuid-Koreaanse tennisser versloeg in de derde ronde de als vierde geplaatste Duitser Alexander Zverev.
20/01 08u45  Coleman verbetert wereldrecord op 60 meter indoor De Amerikaanse atleet Christian Coleman heeft in zijn eigen land het bijna 20 jaar oude wereldrecord op de 60 meter hardlopen indoor verbeterd.
20/01 08u45  Porte wint vijfde rit Tour Down Under, Slagter derde De Australische wielrenner Richie Porte heeft de vijfde etappe van de Australische Tour Down Under gewonnen. Hij bleef in de 151 kilometer lange etappe van McLaren Vale naar Willunga Hill de Zuid-Afrikaan Daryl Impey en de Nederlander Tom-Jelte Slagter voor.
20/01 08u45  Halep na zenuwslopende partij naar vierde ronde Het vrouwentoernooi op de Australian Open is in de derde ronde net niet beroofd van de nummer 1 van de plaatsingslijst. De Roemeense Simone Halep kon na een marathonpartij van 3 uur en 45 minuten een nederlaag afwenden tegen de ongeplaatste Amerikaanse Lauren Davis (WTA-50) 4-6 6-4 15-13.
20/01 08u30  Rotterdamse kerk heeft oude oorlogsbom onder het altaar Er liggen vermoedelijk nog honderden onontplofte WOII-bommen in Rotterdam. Op basis van de recente, digitale ‘bommenkaart’ van de gemeente is met name het oude havengebied nog bezaaid met blindgangers. ,,Veel meer in elk geval dan de 35 harde meldingen waarvan we tot nu toe uitgingen’’, zegt Joost Martens, adviseur beheer ondergrond van de stad.
20/01 08u15  Omstreden superuitvinder ‘Tony Miljony’ komt voor de rechter Hij zou miljardair worden met zijn afsluitbare colablikje, maar dat pakte anders uit. ‘Superuitvinder’ Antonio P. staat aanstaande woensdag voor de rechter wegens faillissementsfraude.11 
20/01 08u15  Glad op de weg: KNMI geeft code geel af Het KNMI heeft waarschuwingscode geel afgegeven omdat het in het hele land plaatselijk glad kan zijn. Oorzaak is bevriezing van natte weggedeelten en in het noorden ook winterse neerslag. In de loop van de ochtend zal de gladheid verdwijnen.11 
Laatste update: vandaag om 9u30
Lees meer van AD.nl >

de Volkskrant

Verbergen Tonen
20/01 08u45  De shutdown van de Amerikaanse overheid is te danken aan een president die hard naar rechts is afgeslagen De Amerikaanse overheid is vrijdag om middernacht voor onbepaalde tijd gesloten. De regerende Republikeinen wisten in de Senaat niet genoeg stemmen te verzamelen voor een resolutie die de overheid in staat stelt geld te blijven uitgeven. De Democraten stemden tegen, omdat er geen oplossing in stond voor de 700 duizend zogeheten Dreamers, de kinderen van illegalen die door Barack Obama werden gedoo
20/01 08u00  Politieke impasse dankzij Trump leidt tot eerste 'shutdown' sinds 2013: Amerikaanse overheid legt werk neer De Amerikaanse overheid is vrijdag om middernacht voor onbepaalde tijd gesloten. De regerende Republikeinen wisten in de Senaat niet genoeg stemmen te verzamelen voor een resolutie die de overheid in staat stelt geld te blijven uitgeven. De Democraten stemden tegen, omdat er geen oplossing in stond voor de 700 duizend zogeheten Dreamers, de kinderen van illegalen die door Barack Obama werden gedoo10 
20/01 06u30  Eerste 'shutdown' sinds 2013: Amerikaanse overheid legt werk neer De Amerikaanse senaat heeft vrijdagavond (lokale tijd) tegen een wetsvoorstel gestemd dat een stillegging ('shutdown') van de Amerikaanse overheid tot minstens 16 februari zou vermijden. De Senaat heeft geen akkoord kunnen bereiken over de begroting en gaat de overheid vanaf middernacht noodgedwongen in shutdown-modus. In tegenstelling tot de Senaat had men in het Huis van Afgevaardigden, waar de12 
20/01 05u15  Grootste vuilnisbelt van Zuid-Amerika gaat na 67 jaar dicht De grootste vuilnisbelt van Zuid-Amerika, niet ver van de Braziliaanse hoofdstad Brasilia, gaat na 67 jaar dicht. Er ligt een berg vuil van zeker vijftig miljoen ton. De grote vraag is nu wie de enorme berg afval gaat opruimen, en wat er gaat gebeuren met de duizenden mensen die in hun levensonderhoud voorzien door middel van spullen die ze op de belt vinden. De gouverneur van Brasilia, Rodrigo Ro11 
20/01 03u15  Cultuurblog - Tom Petty overleed aan een overdosis medicijnen Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant. Lees het vorige cultuurblog hier.14 
20/01 02u15  Een jaar na zijn inauguratie heb je Trump niet meer nodig om een Trumpcover te maken De rubriek Beeldvormers onderzoekt hoe een beeld onze kijk op de werkelijkheid bepaalt. Deze week: een jaar in Trumpcovers. Wat viel op? Een van de meest besproken tijdschriftcovers van het jaar dook op in juni 2017. Het was de cover van Time Magazine van 1 maart 2009 met een afbeelding van Donald Trump, die in zeker vier van zijn hotels en clubs hing. De kop luidde: 'Donald Trump: The 'Apprentice
20/01 02u15  Waarom ik de drank helemaal afzwoer Doet u aan dry January? Hou vol, zegt journalist Stefanie Bottelier, die hier verklaart waarom ze de drank helemaal afzwoer. En, hoe gaat het met dry January? Als mijn omgeving representatief is voor de rest van Nederland, zijn er nu heel veel mensen bezig met een alcoholloze maand. En afgaande op wat ik zo om me heen hoor, is dat een pittige opgave, maar dat hoeft het niet te zijn. Zelf heb ik ne
20/01 02u15  Econoom Bas van Bavel over hoe de markt zichzelf om zeep helpt Door de eeuwen heen hebben markteconomieën een cyclus doorlopen van opkomst, bloei en verval, zegt Bas van Bavel. Dat klinkt zeer verontrustend, toch schetst de economisch historicus geen doemscenario. Wat heeft het huidige Nederland gemeen met het middeleeuwse Irak, Italiaanse stadstaten of onze eigen pruikentijd? Volgens Bas van Bavel, hoogleraar economische geschiedenis aan de Universiteit Utre
20/01 02u15  Straks moet de mens de vastgelopen robot bijstaan, in plaats van andersom Bard van de Weijer bespreekt de logica en onlogica van technologica. Deze week: vastgelopen robots weer op weg helpen. De robot neemt de rol van babysitter over, was lange tijd het idee. Ouderen bijstaan bij het aantrekken van sokken en het slapend nageslacht bewaken terwijl de ouders aan de relatie werken in de kroeg. Het is andersom. Wij mensen gaan robots babysitten. Blijkt onder meer uit het s
20/01 02u15  Knus tussen de kantoren in Via Amsterdam Waar ga je slapen als je maar een paar tientjes wilt uitgeven in Amsterdam? Dat kan in een leegstaand kantoorgebouw waar een vlotte ondernemer een designhostel heeft getimmerd. Via Amsterdam, onderdeel van een Engelse keten, koos voor een pand in Diemen-Zuid, ingeklemd tussen de kantoren van Tele2 en Generali Verzekeringen. Een naargeestige plek, maar wel naast een metrostation met een snelle verb
20/01 02u15  Aanhalen diplomatieke banden mag niet ten koste gaan van onderdrukte Turkse Nederlanders De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 20 januari 2018. Terwijl premier Rutte geen excuses meer eist van de Turkse regering voor de beledigingen door Erdogan en de diplomatieke banden weer worden aangehaald, blijven maatregelen tegen inmenging uit. Over twee maanden is het een jaar geleden dat er ongeregeldheden plaatsvonden bij het Turkse consulaat in Rotterdam. De diplomatieke rel tussen Neder
20/01 02u15  Hoe zelflerende machines de wetenschap stukje bij beetje overnemen In Go en schaken excelleren ze al, maar zelflerende machines die beter dan menselijke experts op donkere materie kunnen jagen? Ook in de wetenschap zal machine learning een revolutie ontketenen. Het lijkt misschien een lollig spelletje, zegt deeltjesonderzoeker Sascha Caron van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Maar de games die hij de bezoeker van zijn webpagina mydarkmachine.org voorschotelt
20/01 02u15  Recordverkopen Volkswagen, verlies voor Goldman Sachs 'Als je voor het dieselschandaal van september 2015 aandelen had gekocht van Volkswagen, had je nu niet alleen een koerswinst van 10 procent gehad, maar zou je ook meer verdiend hebben dan met aandelen van de rivalen BMW en Daimler die toch recordverkopen boeken', rekende de Financial Times deze week uit.Volkwagen AG had na dieselgate geen betere ceo kunnen benoemen dan Matthias Müller. Deze week
20/01 02u15  Verbod kan energiedrank juist aantrekkelijker maken En wéér klonk er een gloedvol betoog om de jeugd iets te verbieden. Deze keer: energiedrankjes. Red Bull geeft je vleugels, aldus de reclameslogan, maar daar denken kinderartsen toch echt anders over. Deze week pleit de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde voor een verkoopverbod van energiedrankjes aan jongeren onder de 18 jaar. De artsen zien regelmatig de gevolgen van grote hoeveelheden
20/01 02u15  'Ik heb eigenlijk wel zin in koffie met een pijnpunt' Columnist Jacq. Veldman schrijft wekelijks over het kantoorleven, dat ze uit eigen ervaring kent Mijn collega S. was somber. Ze was naar personeelszaken gegaan om een simpele salarisvraag te stellen. Men had haar raar aangekeken. Ze had de vraag opnieuw gesteld, nu in iets andere bewoordingen omdat bij sommige zaken de formulering gevoelig ligt - of, anders gezegd, nauw luistert. Men had haar opni
Laatste update: vandaag om 8u45
Lees meer van de Volkskrant >

NRC Handelsblad

Verbergen Tonen
20/01 09u15  Verweij: ‘Op de Spelen wil ik gaan slopen’ Weer kwam Koen Verweij tekort tegen Denis Joeskov. Maar hij blijft geloven in goud. 'Het gaat om die ene race over drie weken.'
20/01 09u15  Met de jaren is Van Persie kwetsbaar geworden Het is definitief: Robin van Persie (34) keert na veertien jaar terug bij Feyenoord. De vraag: is hij fit genoeg om de ploeg bij de hand te nemen?
20/01 09u00  ‘Shutdown’ illustreert hoe Republikeinen vastzitten in oppositierol Chaos in het Congres en een afwezige president Trump veroorzaakten een sluiting van de federale overheid. De Republikeinse Partij heeft alle macht en blijkt toch niet in staat te regeren.11 
20/01 09u00  Amerikaanse overheid ‘sluit’ na falen begrotingsvoorstel De deadline voor het aannemen van het begrotingsvoorstel verliep om middernacht, Amerikaanse tijd. Het is de vierde keer in een kwart eeuw dat dit gebeurt.11 
20/01 08u15  Amerikaanse overheid 'sluit' na falen begrotingsvoorstel De deadline voor het aannemen van het begrotingsvoorstel verliep om middernacht, Amerikaanse tijd. Het breekpunt was de discussie over de toekomst van jonge illegalen.11 
20/01 08u00  Amerikaanse regering ‘sluit’ na falen begrotingsvoorstel De deadline voor het aannemen van het begrotingsvoorstel verliep om middernacht, Amerikaanse tijd. Het breekpunt was de discussie over de toekomst van jonge illegalen.11 
20/01 03u15  Stormschade Als je tegen Mark Rutte ‘aardbevingsschadevergoeding’ zegt, kijkt hij je aan alsof hij net door een Urkse pulsvisser overvaren is.15 
20/01 03u15  Hoe Jumbo de vakbonden buitenspel zette Als de cao-onderhandelingen bij de distributiecentra van Jumbo vastlopen, praat het supermarktbedrijf door met de ondernemingsraad. En bereikt wél een akkoord.19 
20/01 03u00  De voortekenen van Oprah- en Trump-effecten in Den Haag Deze week: kán Rutte III nog invloed uitoefenen op het eigen imago? Ofwel: overprikkelde burgers en Bekende Personen als politici van de toekomst.20 
20/01 03u00  Waarom ik ontslag neem bij de universiteit Docenten moeten voortdurend dingen doen die niet alleen veel tijd kosten, maar ook geen enkele relatie hebben met waar ze als professional of zelfs maar als integer mens voor staan.14 
20/01 02u45  Aan universiteiten steeds minder docenten per student Vooral door de groei van het aantal buitenlandse studenten blijft het aantal docenten aan universiteiten achter. 15 procent van studenten is buitenlands.21 
20/01 02u45  Staat ze weer naakt op het balkon Wat doe je bij overlast van een ‘verward persoon’? De zus van Jeroen is al vijftig jaar psychotisch en drijft haar buren tot wanhoop. „Het eindigt er altijd mee dat de politie de deur moet intrappen.”21 
20/01 02u45  Een jaar Trump: chaotisch, narcistisch en effectief De regering Trump oogt chaotisch, maar is effectief in het doorvoeren van de eigen agenda: minder overheid, minder regeldruk, lagere belastingen. Dat gebeurt soms wel op onorthodoxe wijze.16 
20/01 02u45  Seismische botsing over oorzaak aardbevingen Groningen Niet elke gesteenteverschuiving in de ondergrond hoeft tot een aardbeving te leiden. Kan langzaam gas winnen uit het Groningenveld heftige aardbevingen voorkomen?15 
20/01 00u00  ‘Foto’s Trump doen denken aan Eisenhower’ De foto’s die huisfotograaf Shealah Craighead van Trump maakt zijn „erg ceremonieel”, zegt een kenner.12 
Laatste update: vandaag om 9u15
Lees meer van NRC Handelsblad >

Trouw

Verbergen Tonen
20/01 09u15  Nicolás Tagliafico: de belangrijkste nieuwe voetballer in Nederland Ik ga een stukje schrijven op basis van één wedstrijd, een oefenwedstrijd tegen een tegenstander van niks. Ajax oefende tegen het Deense Lyngby, de nieuwe linksback Nicolás Tagliafico was opgesteld. Ik zag waar ik zo lang op heb gewacht, wat ik in een Nederlandse ploeg en zeker bij Ajax niet meer voor mogelijk had gehouden.
20/01 09u00  Mensen zijn niet gelijk aan hun beperking Meld het bij een date wanneer je een fysieke beperking hebt, raadt Beatrijs Ritsema in haar rubriek. Kwetsend, zegt lezer Iet Bouwsma, ook zichtbaar gehandicapt.10 
20/01 09u00  Gevluchte Eritreërs verdienen steun Een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties bracht in 2016 een vernietigend rapport uit over de mensenrechtensituatie in Eritrea. Moord, verkrachting, mishandeling en slavernij zijn er dagelijkse realiteit.10 
20/01 08u45  Patiënt en arts varen wel bij tijd Vooral interactie met patiënten geeft de zorgverlening inhoud, aldus voormalig huisarts, beeldend kunstenaar en auteur Ignace Schretlen.
20/01 08u15  Nederlandse visserij kon nu eens niet doordrukken Het lijkt een techniek met alleen maar voordelen: minder milieuschade, goede vangsten. In Nederland is er al stevig in geïnvesteerd. Maar het Europees Parlement stemde tegen pulsvisserij. Hoe kon dat?11 
20/01 07u45  Van uitgekauwde kauwgum tot potlood en liniaal Het jaar is jong, maar als het aan Jolande Penninks ligt, is het woord van 2018 gevonden. Kauwgumprullenbakje.11 
20/01 07u45  Pak armoede en slechtste huizen in één klap aan De beloftes van Parijs en de situatie van huurders: goede redenen om nu direct sociale woningen te verduurzamen, zegt Woonbond-directeur Ronald Paping.10 
20/01 07u30  Een prijs voor doorgeschoten machismo Oorspronkelijke sloeg het woord deconstructie op een analytisch onderzoek van filosofische teksten. Het is de samentrekking van de woorden destructie en constructie.
20/01 06u15  Geen akkoord over begroting, dus ligt Amerikaanse overheid stil De Amerikaanse senaat heeft vrijdagavond (lokale tijd) tegen een wetsvoorstel gestemd dat een stillegging ('shutdown') van de Amerikaanse overheid tot minstens 16 februari zou vermijden.11 
20/01 05u15  Defensie leert te weinig van fouten Een zeer kritisch rapport over de cultuur in de defensie-organisatie zet de nieuwe minister onder druk om meer te doen om ongelukken te voorkomen.13 
19/01 21u15  Duizenden mensen bij fakkeloptocht: 'OpRutte met die gaswinning' Het staat op een kartonnetje geschreven en hangt om de nek van een demonstrant: ‘Een echte Groninger strijdt mee. De losers zitten thuis.’
19/01 21u00  Van te vaak code geel worden we 'waarschuwingsmoe' Code rood kwam te laat bij de storm van donderdag. Bovendien waren we murw door alle keren dat code geel werd afgekondigd.
19/01 20u45  Trumps dominees schuiven aan bij de oppositie Ze spreken zelden een onvertogen woord over hun president. Maar nu lonkt een deel van de kerkleiders uit Donald Trumps religieuze adviesraad toch even richting de Democraten.
19/01 20u30  De crisis is groot in Venezuela en de ondernemers krijgen de schuld Schaarste, inflatie en voedselrellen; de Venezolaanse economie is volledig aan het instorten. De regering geeft de ondernemers de schuld. Die zouden alleen maar proberen de revolutie te ondermijnen.
19/01 20u15  De knetterende ruzie in de zorgwereld Ingewikkelde contracten willen ze niet, wel de mogelijkheid de tijd te nemen voor patiënten. Vrije zorgverleners zijn in opkomst - en verwikkeld in een knetterende ruzie met de zorgverzekeraars. 'Een tevreden patiënt is niet het enige relevante criterium.'
Laatste update: vandaag om 9u15
Lees meer van Trouw >

Het Parool

Verbergen Tonen
20/01 09u30  Annabel Nanninga is de lightversie van Thierry Baudet Wil de echte Annabel Nanninga opstaan? Deze week maakte de lijsttrekker van Forum voor Democratie haar debuut in diverse verkiezingsdebatten. Ze liet haar tegenstanders in verwarring achter.Was dit nou dezelfde Nanninga als die we kennen van haar felle uithalen op Twitter en van die columns waarin ze foetert op alles wat met islam te maken heeft, vluchtelingen 'dobbernegers' noemt en ze zich afvra
20/01 09u30  Ze ziet een veld vol mensen met tikkies Feestjes waar ze niemand kent zijn de ergste. De vrouw met het verwaaide haar stapt schichtig de ruimte binnen. Wat kwam ze hier doen? O ja, praatje houden. Mooi praatje, maar verdrietig praatje ook. Haar moeder zou het fijn hebben gevonden. Niet omdat het over haar ging, maar omdat het voor de haren was. Zij die ook een tikkie hadden. Een diagnose. Een dossier. Zelf heeft de verwaaide vrouw geen
20/01 09u15  Sybrand Buma: Handen af van de Coentunnel Handen af van het Mauritshuis en de Coentunnel, stelt CDA-leider Sybrand Buma. 'Dit is meer en meer een grachtengordeldiscussie aan het worden.' Buma heeft met verbazing gekeken naar de discussie over het Haagse Mauritshuis, dat afgelopen zomer de kunststof buste van diens naamgever en eerste bewoner Johan Maurits verwijderde uit de foyer. Merkwaardige discussie, meent Buma. 'Alsof je door beelden
20/01 09u15  Annabel Nanninga: de lightversie van Thierry Baudet Wil de echte Annabel Nanninga opstaan? Deze week maakte de lijsttrekker van Forum voor Democratie haar debuut in diverse verkiezingsdebatten. Ze liet haar tegenstanders in verwarring achter.Was dit nou dezelfde Nanninga als die we kennen van haar felle uithalen op Twitter en van die columns waarin ze foetert op alles wat met islam te maken heeft, vluchtelingen 'dobbernegers' noemt en ze zich afvra
20/01 08u30  KNMI waarschuwt voor gladheid Het KNMI heeft waarschuwingscode geel afgegeven omdat het in het hele land plaatselijk glad kan zijn. Oorzaak is bevriezing van natte weggedeelten en in het noorden ook winterse neerslag. In de loop van zaterdagochtend zal de gladheid verdwijnen.In de nacht naar zondag kan het opnieuw in het hele land plaatselijk glad worden als gevolg van bevriezing van natte weggedeelten. Ook deze gladheid zal i
20/01 08u15  Een veld vol mensen met tikkies Feestjes waar ze niemand kent zijn de ergste. De vrouw met het verwaaide haar stapt schichtig de ruimte binnen. Wat kwam ze hier doen? O ja, praatje houden. Mooi praatje, maar verdrietig praatje ook. Haar moeder zou het fijn hebben gevonden. Niet omdat het over haar ging, maar omdat het voor de haren was. Zij die ook een tikkie hadden. Een diagnose. Een dossier. Zelf heeft de verwaaide vrouw geen11 
20/01 08u15  Veel fouten en slechte bediening bij Ferilli's (4+) Ferilli's in The College Hotel presenteert zich als een stijlvolle, klassieke Italiaan. Maar onze ober is verbijsterend onvriendelijk, en het eten stelt zeer teleur. Op de menukaart van Ferilli's staat prominent een citaat van Dante Alighieri: 'Noi non potemo avere perfetta vita senza amici' - we kunnen geen perfect leven hebben zonder vrienden. Ook in restaurants is een bepaalde mate van vriendsc12 
20/01 07u45  Drukste open dag van Noord-Zuidlijn ooit Ruim 31.000 belangstellenden hebben zich aangemeld om zaterdag een kijkje te nemen op de stations van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. Niet eerder was er zoveel belangstelling voor een open dag van de toekomstige metrolijn, die als alles goed gaat deze zomer Amsterdam-Noord met de Zuidas verbindt.De bouw van de Noord-Zuidlijn is onlangs na vijftien jaar afgerond. De komende maanden wordt proefgedra10 
20/01 07u15  Sjoemelnotaris Voorwinde had geschorste notarissen in dienst Bij het Amsterdamse notariskantoor Voorwinde, waar 2,1 miljoen euro van cliënten verdween, werkten jarenlang ex-notarissen onder valse namen. Zij waren eerder uit het ambt gezet, omdat zij met cliëntgelden hadden gesjoemeld. Bij het notariskantoor van Bart Voorwinde (50) in Buitenveldert is ruim 2,1 miljoen euro van de derdengeldenrekening verdwenen. Op zo'n derdengeldenrekening storten cliënten i10 
20/01 07u15  Voor de tweede keer die dag hoor ik Eberhard lachen Afgepeigerd ben ik. Het is negen uur 's avonds en vandaag zijn we verhuisd. Vanmorgen vroeg hebben we de boel ingepakt op de Herengracht, zojuist zijn hier de bedden opgemaakt. Het was een lange dag. Het zou mooi zijn als we ons nu moe maar voldaan konden voelen. Maar dit neigt meer naar moe maar ontheemd. En verdrietig: 'Ik heb het gevoel dat we papa hebben achtergelaten op de Herengracht.' Dat i10 
19/01 22u00  Nieuw chauffeursprotest tegen bemiddelingskosten Uber Voor de tweede keer op één dag probeerden Uber-chauffeurs vrijdagavond door een wilde staking het taxiplatform in de stad plat te leggen. De onvrede onder de chauffeurs over de 'afpersingspraktijken' door Uber groeit met de dag. Aan het begin van de avond hebben zich naar schatting 20 rijders gemeld op een parkeerplaats bij Sportpark De Eendracht in Nieuw-West, maar gaandeweg de avond groeide hun
19/01 20u15  Onderzoek naar toestel United Airlines op Schiphol Een vliegtuig van de Amerikaanse maatschappij United Airlines dat onderweg was naar Newark  heeft vrijdagmiddag rechtsomkeert gemaakt naar Schiphol. De vlucht was onderweg naar Newark, vlakbij New York, toen volgens een nog onbekende oorzaak een probleem met de zuurstofvoorziening ontstond. Daardoor raakten zeker vijftien passagiers onwel.  Of de piloten daar ook last van hebben gehad kon een woor
19/01 19u30  Aanhouding na schietincident Slotermeer Op de Burgemeester Fockstraat in Slotermeer is vrijdagavond rond kwart voor zes een schietincident geweest. Rond de klok van kwart voor zes kwam bij de politie een melding binnen van een schietpartij. Ter plaatse bleek een jongeman inderdaad geschoten te hebben, maar daarbij geen schade of slachtoffers te hebben gemaakt. De verdachte is aangehouden en zijn vuurwapen in beslag genomen. Het verder o
19/01 19u15  'Wethouder De Miranda krijgt niet de erkenning die hij verdient' Wibaut verdient meer erkenning, daar is Paroollezer Tessa Stassen het mee eens. Maar niet alleen Wibaut. 'De Miranda krijgt niet de erkenning die hij verdient.' Af en toe komt het standbeeld van wethouder Floor Wibaut langs in de media. Zo ook in het mooie artikel van Hanneloes Pen in Het Parool van zaterdag. Steeds is weer onderwerp van discussie of het beeld van Wibaut wel op de juiste plek staa
19/01 19u15  Stedelijk Museum schrapt expositie Sottsass Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft de voor dit voorjaar geplande tentoonstelling van het werk van Ettore Sottsass (1917-2007) afgelast. Het museum heeft daartoe besloten omdat de erven en galeriehouder van de Italiaanse ontwerper hun medewerking aan de expositie hebben opgezegd.Over de opzet van de tentoonstelling was een verschil van mening ontstaan. 'Als museum kunnen en willen we ons niet lat
Laatste update: vandaag om 9u30
Lees meer van Het Parool >

BN/DeStem

Verbergen Tonen
20/01 09u30  De helft viert carnaval, de andere helft niet Wat doet u met carnaval? Viert u het volop, dag in dag uit, nacht in, ’s morgens er wat moeilijker uit? En wilt u dan de dag erop in BN DeStem, bij uw ietwat verlate ontbijt, van de twaalf regiopagina’s er zo’n zeven gevuld zien met louter leut? Liefst alleen met foto’s, omdat u een kop als een toeter heeft en de letters vooral over het papier ziet dansen.
20/01 09u30  Dode na aanvaring bij Volvo Ocean Race Bij de Volvo Ocean Race is een bemanningslid van een vissersboot overleden. Dat gebeurde na een aanvaring met de Vestas 11th Hour Racing, een van de deelnemende boten. De organisatie zegt bedroefd te zijn en ,,biedt haar diepste condoleances aan aan de nabestaanden van het slachtoffer''.
20/01 09u30  Koning van dierensmokkel gearresteerd Het is een feestdag voor neushoorns, olifanten, tijgers en andere bedreigde diersoorten. De Thaise politie heeft namelijk Boonchai Bach gearresteerd, zo is vannacht bekendgemaakt in Bangkok.
20/01 09u30  Opnieuw winterse versterking voor Baronie: twee oude bekenden keren terug In de winterstop heeft Baronie zich voor de tweede competitiehelft versterkt. Nadat de Bredase hoofdklasser Quinton Eugenia al voor de rest van het seizoen huurde van Kozakken Boys, hebben ook Bram Soffers en Emile Linkers zich bij de selectie van Jurriaan van Poelje gevoegd.
20/01 09u30  Sainz mag de champagne vast ontkurken Carlos Sainz kan de overwinning in de Dakar Rally bij de auto's niet meer ontgaan. De Spanjaard eindigde in de voorlaatste etappe van San Juan naar Córdoba als zesde.
20/01 09u30  België ruimde 1,9 miljoen kippen na besmetting met fipronil In België zijn wegens het fipronilschandaal 1,9 miljoen kippen geruimd en ruim 77 miljoen eieren vernietigd. Dat stelt federaal minister Denis Ducarme (Landbouw), die in een interview met de krant La Dernière Heure concludeert dat voedselveiligheidsdienst FAVV zijn werk ,,uitstekend'' heeft gedaan.
20/01 09u15  Ik pleit voor een ouderwetse grenscontrole op de Moerdijkbrug: petitie starten? Een technisch fijnbesnaarde voetballer was kilometervreter Wouterus Jacobus Antonius van der Doelen niet. Een virtuoos op gitaar evenmin. Laat staan dat hij goed kan zingen.
20/01 09u15  Sensatie in Melbourne: Hyeon schakelt Zverev uit Chung Hyeon heeft op de Australian Open voor een grote verrassing gezorgd. De 21-jarige Zuid-Koreaanse tennisser versloeg in de derde ronde de als vierde geplaatste Duitser Alexander Zverev.
20/01 09u00  Huis in Tholen zwaar beschadigd door blikseminslag THOLEN - Het dak van een woning aan de Machteld van Gelrestraat in Tholen raakte vrijdagavond zwaar beschadigd door blikseminslag. De schoorsteen die op het dak stond is vernield. Er raakte niemand gewond.10 
20/01 08u45  Coleman verbetert wereldrecord op 60 meter indoor De Amerikaanse atleet Christian Coleman heeft in zijn eigen land het bijna 20 jaar oude wereldrecord op de 60 meter hardlopen indoor verbeterd.
20/01 08u45  Porte wint vijfde rit Tour Down Under, Slagter derde De Australische wielrenner Richie Porte heeft de vijfde etappe van de Australische Tour Down Under gewonnen. Hij bleef in de 151 kilometer lange etappe van McLaren Vale naar Willunga Hill de Zuid-Afrikaan Daryl Impey en de Nederlander Tom-Jelte Slagter voor.
20/01 08u45  Halep na zenuwslopende partij naar vierde ronde Het vrouwentoernooi op de Australian Open is in de derde ronde net niet beroofd van de nummer 1 van de plaatsingslijst. De Roemeense Simone Halep kon na een marathonpartij van 3 uur en 45 minuten een nederlaag afwenden tegen de ongeplaatste Amerikaanse Lauren Davis (WTA-50) 4-6 6-4 15-13.
20/01 08u30  Windhaan Baarle-Hertog moet naar beneden BAARLE-HERTOG - De windhaan op de kerktoren van Baarle-Hertog heeft ook te lijden gehad onder de storm van afgelopen donderdag. Het gemeentebestuur kreeg verschillende verontrustende telefoontjes.
20/01 08u15  Omstreden superuitvinder ‘Tony Miljony’ komt voor de rechter Hij zou miljardair worden met zijn afsluitbare colablikje, maar dat pakte anders uit. ‘Superuitvinder’ Antonio P. staat aanstaande woensdag voor de rechter wegens faillissementsfraude.11 
20/01 08u15  Glad op de weg: KNMI geeft code geel af Het KNMI heeft waarschuwingscode geel afgegeven omdat het in het hele land plaatselijk glad kan zijn. Oorzaak is bevriezing van natte weggedeelten en in het noorden ook winterse neerslag. In de loop van de ochtend zal de gladheid verdwijnen.11 
Laatste update: vandaag om 9u30
Lees meer van BN/DeStem >

Gelderlander

Verbergen Tonen
20/01 09u30  Vitesse vecht om gunst van publiek: ‘We mogen ook wel meer steun krijgen’ ARNHEM - Vitesse jaagt op eerherstel. De Arnhemse club moet in 2018 de sympathie van het publiek terugwinnen. Na een matige eerste helft van het seizoen dient het duel met Heerenveen als het kantelpunt in de Gelderse hoofdstad.
20/01 09u30  Koning van dierensmokkel gearresteerd Het is een feestdag voor neushoorns, olifanten, tijgers en andere bedreigde diersoorten. De Thaise politie heeft namelijk Boonchai Bach gearresteerd, zo is vannacht bekendgemaakt in Bangkok.
20/01 09u30  België ruimde 1,9 miljoen kippen na besmetting met fipronil In België zijn wegens het fipronilschandaal 1,9 miljoen kippen geruimd en ruim 77 miljoen eieren vernietigd. Dat stelt federaal minister Denis Ducarme (Landbouw), die in een interview met de krant La Dernière Heure concludeert dat voedselveiligheidsdienst FAVV zijn werk ,,uitstekend'' heeft gedaan.
20/01 08u45  Porte wint vijfde rit Tour Down Under, Slagter derde De Australische wielrenner Richie Porte heeft de vijfde etappe van de Australische Tour Down Under gewonnen. Hij bleef in de 151 kilometer lange etappe van McLaren Vale naar Willunga Hill de Zuid-Afrikaan Daryl Impey en de Nederlander Tom-Jelte Slagter voor.
20/01 08u45  Man zit paar uur na vrijlating alweer vast NIJMEGEN - Een man die vrijdag net een paar uur op vrije voeten was, zit nu opnieuw vast vanwege drugsbezit. Bij een controle van zijn voertuig in Nijmegen vond de politie negen bolletjes drugs. De vorige keer was hij ook aangehouden vanwege een soortgelijke overtreding.
20/01 08u30  Vrouw (48) meldt zich vanwege aanrijding met Cas (9) ROOSENDAAL - Een 48-jarige automobiliste uit Roosendaal heeft zich vrijdagmorgen gemeld bij de politie. Volgens de vrouw is zij mogelijk betrokken geweest bij de aanrijding met de 9-jarige Cas van Zundert op de President Kennedylaan in Roosendaal afgelopen dinsdag.
20/01 08u30  ‘Politie kan foute agent voor zijn’ APELDOORN - De politie moet tijdens de opleiding en in de dagelijkse praktijk meer aandacht geven aan corruptiezaken binnen het korps. Alleen zo kan het aantal 'foute' agenten worden teruggedrongen. Dat stellen vakbondsman Jan Struijs en politiewetenschapper Jaap Timmer.
20/01 08u15  Omstreden superuitvinder ‘Tony Miljony’ komt voor de rechter Hij zou miljardair worden met zijn afsluitbare colablikje, maar dat pakte anders uit. ‘Superuitvinder’ Antonio P. staat aanstaande woensdag voor de rechter wegens faillissementsfraude.11 
20/01 08u15  Glad op de weg: KNMI geeft code geel af Het KNMI heeft waarschuwingscode geel afgegeven omdat het in het hele land plaatselijk glad kan zijn. Oorzaak is bevriezing van natte weggedeelten en in het noorden ook winterse neerslag. In de loop van de ochtend zal de gladheid verdwijnen.11 
20/01 08u15  Man zit paar uur naar vrijlating alweer vast NIJMEGEN - Een man die vrijdag net een paar uur op vrije voeten was, zit nu opnieuw vast vanwege drugsbezit. Bij een controle van zijn voertuig in Nijmegen vond de politie negen bolletjes drugs. De vorige keer was hij ook aangehouden vanwege een soortgelijke overtreding.11 
20/01 08u15  Nederlanders willen betaaldata niet delen met bedrijven De animo onder consumenten om betaaldata te delen met grote bedrijven, lijkt niet al te groot. Mensen vertrouwen er niet op dat bedrijven goed met hun data omgaan. Wel zijn jongeren veel eerder geneigd om hun data te delen dan ouderen.11 
20/01 08u15  NAC op bezoek bij subtopper PEC Zwolle NAC won de laatste wedstrijd voor de winterstop (3-1 tegen FC Utrecht) Eerder dit seizoen won PEC met 0-2 in Breda Jochem Kamphuis heeft de leiding10 
20/01 08u15  ADO kan derde thuisduel op rij winnen De laatste zege van VVV in Den Haag dateert van 22 maart 1978 ADO scoorde in zijn laatste 2 thuisduels steeds minimaal 3 keer11 
20/01 08u15  NAC jaagt op tweede uitzege van dit seizoen PEC Zwolle is sinds 2012 thuis ongeslagen tegen NAC Eerder dit seizoen won PEC met 0-2 in Breda11 
20/01 08u15  Degradatiekraker tussen Roda en Twente Roda won slechts 1 van de laatste 10 eredivisieduels Twente behaalde 6 punten in 8 duels onder Verbeek11 
Laatste update: vandaag om 9u30
Lees meer van Gelderlander >

fd.nl

Verbergen Tonen
20/01 06u00  Trumps stille successen Twaalf maanden is Donald Trump nu president van de VS. Het lawaai is oorverdovend, maar gebéúrt er achter de muren van het Witte Huis ook echt iets? Het antwoord luidt: jazeker. Achter de ophef gaat omvangrijke deregulering schuil. Met vergaande gevolgen.11 
20/01 06u00  'Wat zullen we drinken, zeven dagen lang? Wat zullen we drinken?' Amstel Bier mag in de Nederlandse horeca misschien wat minder op tap staan dan weleer, in Rotterdam Ahoy malen ze er niet om. Vanuit het grootste café van Nederland organiseert het Heineken-merk voor de twintigste keer Vrienden van Amstel Live! Verslag van het grootste muziekevenement van Nederland.11 
20/01 06u00  Waarom we een 121-jarige index nog steeds gebruiken Het blijft feest op Wall Street: deze week brak de Dow Jones door de grens van 26.000 punten. Maar waarom kijken we eigenlijk nog naar die stokoude index?11 
20/01 06u00  Komt de grote obligatie-uitverkoop nog? Er werd vorige week een verkoopgolf op de markten voorspeld als de Amerikaanse rente door de 2,63% zou gaan. Vrijdag werd dat niveau geraakt. Komt de uitverkoop nog?11 
19/01 23u45  'Het systeem moet weer de burger dienen, niet andersom' Opnieuw wil een Allen & Overy-advocaat de politiek in. Hendrik-Jan Biemond stelt zich namens de PvdA verkiesbaar voor de Amsterdamse gemeenteraad. Voorkeursstemmen? 'U vraagt, wij draaien; daar ben ik niet van.'
19/01 22u30  Geen angst voor 'shutdown' op Wall Street General Electric, IBM en American Express moeten terrein prijsgeven.
19/01 22u15  Geen angst voor 'shutdown' General Electric, IBM en American Express moeten terrein prijsgeven.
19/01 21u30  Binck Bank en Flow Traders verkopen Think ETF Eerste Nederlandse bouwer van indextrackers komt in handen van het Amerikaanse Van Eck.
19/01 20u00  Nike scoort op licht groen Wall Street General Electric, IBM en American Express moeten terrein prijsgeven.
19/01 18u15  Ratingbureau Fitch sluit kantoor in Istanboel Fitch geeft volgens het eigen publicatieschema op zijn site vrijdagmiddag een nieuw kredietoordeel over Turkije.
19/01 18u15  Philips dagwinnaar op lichtgroen Damrak Weer een goede week voor Biotech, ABN Amro grootste verliezer
19/01 17u30  Vliegende start Nike op lichtgroen Wall Street General Electric, IBM en American Express moeten terrein prijsgeven.
19/01 17u00  Verzetsleider bij NXP voert de druk verder op Qualcomm-bod van $110 per aandeel veel te laag, aldus activistische aandeelhouder
19/01 16u30  Het Nieuwe Philips De gloeilampenfabriek uit het zuiden des lands is tegenwoordig groot in medische technologie. Maar wat houdt dat nu eigenlijk precies in? Een antwoord in acht delen.
19/01 16u30  Managementlessen van Jeroen van der Veer moeten krijgsmacht verder helpen Commissie-Van der Veer, geleid door de oud-topman van Shell, concludeert dat Defensie de veiligheid niet op orde heeft.
Laatste update: vandaag om 6u00
Lees meer van fd.nl >

Nieuws.nl

Verbergen Tonen
20/01 09u15  Sainz is er bijna, Ten Brinke naar huis BUENOS AIRES (ANP/DPA) - Carlos Sainz kan de overwinning in de Dakar Rally bij de auto's niet meer ontgaan. De Spanjaard eindigde in de voorlaatste etappe van San Juan naar Córdoba als zesde. Sainz vergrootte daarmee zijn voorsprong. Nummer twee Stéphane Peterhansel reed tegen een boom en liep een grote achterstand op. De Fransman zakte in het klassement terug van de tweede naar de vierde plaats. Het bericht Sainz is er bijna, Ten Brinke naar huis verscheen eerst op Nieuws.nl.
20/01 09u15  Zuid-Koreaan Chung Hyeon schakelt Zverev uit MELBOURNE (ANP) - Chung Hyeon heeft op de Australian Open voor een grote verrassing gezorgd. De 21-jarige Zuid-Koreaanse tennisser versloeg in de derde ronde de als vierde geplaatste Duitser Alexander Zverev. Na bijna drieënhalf uur spelen was de partij, die ging over vijf sets, voorbij: 5-7 7-6 (3) 2-6 6-3 6-0. Zverev maakte in de laatste set een gefrustreerde en aangeslagen indruk. Het bericht Zuid-Koreaan Chung Hyeon schakelt Zverev uit verscheen eerst op Nieuws.nl.
20/01 09u00  Politie vindt 80.000 euro in auto DELFT (ANP) - De politie heeft op de A13 nabij Delft bij een controle van een vermoedelijke omgekat Duits voertuig 80.000 euro gevonden in een verborgen ruimte. De 32-jarige Italiaanse bestuurder is aangehouden. Het bericht Politie vindt 80.000 euro in auto verscheen eerst op Nieuws.nl.10 
20/01 08u45  Wereldrecord Coleman op 60 meter indoor CLEMSON (ANP/RTR) - De Amerikaanse atleet Christian Coleman heeft in zijn eigen land het bijna twintig jaar oude wereldrecord op de 60 meter indoor verbeterd. Het bericht Wereldrecord Coleman op 60 meter indoor verscheen eerst op Nieuws.nl.
20/01 08u15  KNMI waarschuwt voor gladheid DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft waarschuwingscode geel afgegeven omdat het in het hele land plaatselijk glad kan zijn. Oorzaak is bevriezing van natte weggedeelten en in het noorden ook winterse neerslag. In de loop van zaterdagochtend zal de gladheid verdwijnen. Het bericht KNMI waarschuwt voor gladheid verscheen eerst op Nieuws.nl.10 
20/01 08u00  Richie Porte wint 5e etappe Tour Down Under WILLUNGA HILL (ANP) - De Australische wielrenner Richie Porte heeft de vijfde etappe van de Australische Tour Down Under gewonnen. Hij bleef in de 151 kilometer lange etappe van McLaren Vale naar Willunga Hill de Zuid-Afrikaan Daryl Impey en de Nederlander Tom-Jelte Slagter voor. Het bericht Richie Porte wint 5e etappe Tour Down Under verscheen eerst op Nieuws.nl.10 
20/01 05u45  Halep na marathonpartij naar vierde ronde MELBOURNE (ANP) - Het vrouwentoernooi op de Australian Open is in de derde ronde net niet beroofd van de nummer 1 van de plaatsingslijst. De Roemeense Simone Halep kon na een marathonpartij van 3 uur en 45 minuten een nederlaag afwenden tegen de ongeplaatste Amerikaanse Lauren Davis (WTA-50) 4-6 6-4 15-13. Het bericht Halep na marathonpartij naar vierde ronde verscheen eerst op Nieuws.nl.11 
20/01 05u45  Noorderslag zet NL-talent op de kaart GRONINGEN (ANP) - Na drie dagen Europese muziektalenten tijdens Eurosonic is het zaterdag in Groningen tijd voor de meest veelbelovende acts van eigen bodem tijdens het showcasefestival Noorderslag. Voor de 32e keer presenteert de top van de aanstormende nationale muziekwereld zich in De Oosterpoort in Groningen aan het publiek en duizenden professionals uit de muziekindustrie. Het bericht Noorderslag zet NL-talent op de kaart verscheen eerst op Nieuws.nl.11 
20/01 05u45  Drukste open dag van Noord-Zuidlijn ooit AMSTERDAM (ANP) - Ruim 31.000 belangstellenden hebben zich aangemeld om zaterdag een kijkje te nemen op de stations van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. Niet eerder was er zoveel belangstelling voor een open dag van de toekomstige metrolijn, die als alles goed gaat deze zomer Amsterdam-Noord met de Zuidas verbindt. Het bericht Drukste open dag van Noord-Zuidlijn ooit verscheen eerst op Nieuws.nl.11 
20/01 04u15  PVV de straat op in Rotterdam DEN HAAG (ANP) - De PVV houdt zaterdagmiddag een demonstratie in Rotterdam tegen het kabinet-Rutte III, discriminatie van Nederlanders en de islamisering. De Vlaamse partij Vlaams Belang kondigde aan met tientallen sympathisanten mee te doen. Het bericht PVV de straat op in Rotterdam verscheen eerst op Nieuws.nl.16 
20/01 02u45  Tom Petty overleed aan overdosis medicijnen LOS ANGELES (ANP) - De fatale hartaanval waaraan de Amerikaanse rockmuzikant Tom Petty (66), vorig jaar oktober overleed werd volgens de autopsie veroorzaakt door een ,,onvrijwillige overdosis medicijnen'' Volgens het rapport van de schouwarts dat vrijdag (lokale tijd) werd geopenbaard zaten er sporen van zeven stoffen in zijn bloed. Het bericht Tom Petty overleed aan overdosis medicijnen verscheen eerst op Nieuws.nl.16 
20/01 02u30  Amerikaan verbetert WR op 60 meter indoor CLEMSON (ANP) - De Amerikaanse atleet Christian Coleman heeft in zijn eigen land het bijna 20 jaar oude wereldrecord op de 60 meter hardlopen indoor verbeterd. Het bericht Amerikaan verbetert WR op 60 meter indoor verscheen eerst op Nieuws.nl.21 
20/01 02u00  Trainer: rentree Serena in maart MELBOURNE (ANP) - Serena Williams zal in maart op het toernooi van Indian Wells haar rentree maken. Dat heeft haar coach Patrick Mouratoglou gezegd tegen de Süddeutsche Zeitung. Het toernooi begint op 7 maart. Het bericht Trainer: rentree Serena in maart verscheen eerst op Nieuws.nl.
19/01 23u00  Etappewinnaar Ten Brinke uit Dakar Rally CÓRDOBA (ANP) - Autocoureur Bernhard ten Brinke heeft moeten opgeven in de Dakar Rally. De veertigjarige Nederlander die de elfde etappe in de rally had gewonnen, moest opgeven met mechanische problemen, zo meldt de organisatie. Het bericht Etappewinnaar Ten Brinke uit Dakar Rally verscheen eerst op Nieuws.nl.
19/01 22u30  Winsten op beurzen New York NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekeinde ingegaan, na de verliezen een dag eerder. Beleggers op Wall Street volgden de ontwikkelingen rond het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. IBM en American Express stonden in de belangstelling na publicatie van resultaten. Het bericht Winsten op beurzen New York verscheen eerst op Nieuws.nl.
Laatste update: vandaag om 9u15
Lees meer van Nieuws.nl >

De Stentor

Verbergen Tonen
20/01 09u30  Dode na aanvaring bij Volvo Ocean Race Bij de Volvo Ocean Race is een bemanningslid van een vissersboot overleden. Dat gebeurde na een aanvaring met de Vestas 11th Hour Racing, een van de deelnemende boten. De organisatie zegt bedroefd te zijn en ,,biedt haar diepste condoleances aan aan de nabestaanden van het slachtoffer''.
20/01 09u30  Koning van dierensmokkel gearresteerd Het is een feestdag voor neushoorns, olifanten, tijgers en andere bedreigde diersoorten. De Thaise politie heeft namelijk Boonchai Bach gearresteerd, zo is vannacht bekendgemaakt in Bangkok.
20/01 09u30  Sainz mag de champagne vast ontkurken Carlos Sainz kan de overwinning in de Dakar Rally bij de auto's niet meer ontgaan. De Spanjaard eindigde in de voorlaatste etappe van San Juan naar Córdoba als zesde.
20/01 09u30  België ruimde 1,9 miljoen kippen na besmetting met fipronil In België zijn wegens het fipronilschandaal 1,9 miljoen kippen geruimd en ruim 77 miljoen eieren vernietigd. Dat stelt federaal minister Denis Ducarme (Landbouw), die in een interview met de krant La Dernière Heure concludeert dat voedselveiligheidsdienst FAVV zijn werk ,,uitstekend'' heeft gedaan.
20/01 09u15  Brutaal grapje leidt tot jungle-taferelen op Drontense basischool 'Frisse lucht voor een hogere cito score'. Dit was de kop van een artikel dat GroenRijk op Facebook zette. Het tuincentrum wist toen nog niet dat één brutale reactie van een leerkracht zou leiden tot een vracht planten richting een basisschool.
20/01 09u15  Kan een fietshelmplicht Zwolse schoolkinderen beschermen? De helft van de basisscholen in Zwolle vindt de verkeerssituatie om het gebouw niet veilig. Ook horen we van veel ouders dat ze zich zorgen maken om de verkeersveiligheid. Toch is in Zwolle geen enkel kind te zien dat met een helm op naar school fietst. In landen zoals Frankrijk, Spanje en Oostenrijk gebeurt dit wel. Hoe kan dit? En waarom strijden de bekende organisaties voor veilig verkeer tegen een helmplicht voor kinderen?
20/01 09u15  PEC Zwolle thuis al meer dan veertien jaar ongeslagen tegen NAC Breda PEC Zwolle maakte in de zomer van 2012 haar rentree in de eredivisie. Sinds dat moment won NAC Breda niet meer in de Overijsselse hoofdstad.
20/01 09u15  Sensatie in Melbourne: Hyeon schakelt Zverev uit Chung Hyeon heeft op de Australian Open voor een grote verrassing gezorgd. De 21-jarige Zuid-Koreaanse tennisser versloeg in de derde ronde de als vierde geplaatste Duitser Alexander Zverev.
20/01 08u45  Coleman verbetert wereldrecord op 60 meter indoor De Amerikaanse atleet Christian Coleman heeft in zijn eigen land het bijna 20 jaar oude wereldrecord op de 60 meter hardlopen indoor verbeterd.
20/01 08u45  Porte wint vijfde rit Tour Down Under, Slagter derde De Australische wielrenner Richie Porte heeft de vijfde etappe van de Australische Tour Down Under gewonnen. Hij bleef in de 151 kilometer lange etappe van McLaren Vale naar Willunga Hill de Zuid-Afrikaan Daryl Impey en de Nederlander Tom-Jelte Slagter voor.
20/01 08u45  Halep na zenuwslopende partij naar vierde ronde Het vrouwentoernooi op de Australian Open is in de derde ronde net niet beroofd van de nummer 1 van de plaatsingslijst. De Roemeense Simone Halep kon na een marathonpartij van 3 uur en 45 minuten een nederlaag afwenden tegen de ongeplaatste Amerikaanse Lauren Davis (WTA-50) 4-6 6-4 15-13.
20/01 08u45  Grote brand in fabriek in Hardenberg geblust In Timmerfabriek van Dijk aan de Nieuwe Haven in Hardenberg is zaterdagochtend brand uitgebroken. De brand was al snel onder controle.
20/01 08u15  Omstreden superuitvinder ‘Tony Miljony’ komt voor de rechter Hij zou miljardair worden met zijn afsluitbare colablikje, maar dat pakte anders uit. ‘Superuitvinder’ Antonio P. staat aanstaande woensdag voor de rechter wegens faillissementsfraude.11 
20/01 08u15  UT schenkt jarige prinses Margriet leerstoel De Universiteit Twente en het Rode Kruis doen prinses Margriet een leerstoel cadeau die haar naam draagt. Dat gebeurde vrijdagavond naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de prinses.11 
20/01 08u15  Glad op de weg: KNMI geeft code geel af Het KNMI heeft waarschuwingscode geel afgegeven omdat het in het hele land plaatselijk glad kan zijn. Oorzaak is bevriezing van natte weggedeelten en in het noorden ook winterse neerslag. In de loop van de ochtend zal de gladheid verdwijnen.11 
Laatste update: vandaag om 9u30
Lees meer van De Stentor >

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
20/01 09u30  Relaties tussen India en Israël worden
steeds inniger India en Israël trekken elkaar aan. Elk jaar bezoeken ongeveer 40.000 Israëliërs dat land, vooral jonge backpackers die net uit het leger zijn en een totaal andere wereld willen bekijken. Het mysterieuze, het exotische, het kleurrijke lokt hen.
20/01 09u30  Grote zorgen bij protestanten Bolivia over anti-zendingswet Protestantse kerken in Bolivia zijn zeer bezorgd over een antizendingsartikel in het nieuwe Wetboek van Strafrecht dat van kracht dreigt te worden in het land. Kerken in Bolivia beleggen daarom zondag een dag van gebed en vasten.
20/01 09u30  Koning Willem-Alexander prijst jarige prinses Margriet Koning Willem-Alexander heeft prinses Margriet vrijdag in een speciale uitzending van de TV Show van Ivo Niehe in een videoboodschap gefeliciteerd met haar 75e verjaardag. De koning prees zijn tante voor alles wat ze heeft gedaan en met name ook haar rol binnen het koningshuis.
20/01 08u45  Politie vindt 80.000 euro in auto De politie heeft op de A13 nabij Delft bij een controle van een vermoedelijke omgekat Duits voertuig 80.000 euro gevonden in een verborgen ruimte. De 32-jarige Italiaanse bestuurder is aangehouden.10 
20/01 08u45  Een jaar Trump: mist over feiten, maar wel resultaten Een jaar Trump. Er waren er die dachten: dat haalt hij nooit. Zaterdag is het zover, dus tijd om een voorlopige balans op te maken. Hij bereikte meer dan velen vooraf dachten en ook nu nog denken.
20/01 08u45  Vicepresident VS bezoekt alsnog Midden-Oosten De Amerikaanse vicepresident Mike Pence begint zaterdag alsnog aan een bezoek aan het Midden-Oosten. De reis was eerder al twee keer uitgesteld, omdat Pence in Washington moest blijven voor de stemming in de Senaat over het belastingplan van de Republikeinen en omdat in het Midden-Oosten verhit werd gereageerd op Trumps erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël.
20/01 08u45  Peterson: Verhaal in Genesis basis van westerse cultuur Het scheppingsverhaal in het Bijbelboek Genesis is de basis van de westerse cultuur, betoogde vrijdagavond de Amerikaanse denker Jordan B. Peterson (55) op een groots opgezette, conservatief getinte debatbijeenkomst in Rijswijk.
20/01 08u30  Politieactie referendum Catalonië kostte 87 miljoen De politieoperatie om het Catalaanse referendum over onafhankelijkheid te verhinderen, heeft 87 miljoen euro gekost.11 
20/01 08u30  NVVE: Heringa verdient steun en warm onthaal De laatste fase van de rechtszaak tegen Albert Heringa mag niet ongemerkt voorbijgaan. Dat vindt de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).
20/01 08u15  Eerlijke gestalte Jesaja 42:3a11 
20/01 08u15  Fipronilrel: België ruimde 1,9 miljoen kippen In België zijn vanwege het fipronilschandaal 1,9 miljoen kippen geruimd en ruim 77 miljoen eieren vernietigd. Dat stelt federaal minister Denis Ducarme (Landbouw), die in een interview met de krant La Dernière Heure concludeert dat voedselveiligheidsdienst FAVV zijn werk „uitstekend” heeft gedaan.12 
20/01 08u15  Ondergronds feestje in Delftse spoorzone De voltooiing van de spoorzone in Delft is na tien jaar bouwen in zicht. De grote bouwwerken als de spoortunnel, de parkeergarage en de fietsenstallingen zijn gereed. Zaterdag wordt er daarom een feestje gevierd.11 
20/01 08u00  KNMI waarschuwt voor gladheid Het KNMI heeft waarschuwingscode geel afgegeven omdat het in het hele land plaatselijk glad kan zijn. Oorzaak is bevriezing van natte weggedeelten en in het noorden ook winterse neerslag. In de loop van zaterdagochtend zal de gladheid verdwijnen.10 
20/01 06u45  Trump geeft Democraten de schuld van shutdown Meteen na het dichtdraaien van de federale geldkraan heeft de Amerikaanse president Donald Trump keihard uitgehaald naar de Democratische leden in de Senaat die een tegenprestatie eisten om deze ‘shutdown’ te voorkomen.10 
20/01 06u15  ‘Shutdown’ overheid VS in gang gezet In de Amerikaanse Senaat hebben bij het verstrijken van de deadline te weinig leden gestemd voor het openhouden van de geldkraan voor de overheidsuitgaven de komende tijd.11 
Laatste update: vandaag om 9u30
Lees meer van Reformatisch Dagblad >

Blik op Nieuws

Verbergen Tonen
20/01 09u00  Nederlandse koprijders Dakar Rally uit de race door technische problemen De Nederlandse autocoureur Bernhard ten Brinke heeft moeten opgeven in de Dakar Rally. De veertigjarige die de elfde etappe in de rally had gewonnen, moest opgeven met mechanische problemen, zo meldt de organisatie.10 
20/01 09u00  Vrouw (44) overleden na ongeval N209 Hazerswoude-Dorp Na een ongeval op de N209 in Hazerswoude-Dorp is vrijdag een 44-jarige vrouw uit Utrecht overleden.10 
20/01 09u00  Robin van Persie (34) zet maandag handtekening bij Feyenoord Robin van Persie tekent aanstaande maandag een contract bij Feyenoord. Dit heeft de Rotterdamse voetbalclub vrijdag bekendgemaakt.10 
19/01 23u00  Bloeddruk omlaag door eHealth-dienst Hartwacht De eerste resultaten van eHealth-dienst Hartwacht zijn indrukwekkend, zo kreeg 64% van de resistente hypertensie patiënten de hoge bloeddruk onder controle in drie maanden. 'Patiënten doen via Hartwacht zelf thuis metingen en hun cardioloog kijkt op afstand mee', zo meldt Zilveren Kruis vrijdag.
19/01 22u45  Code geel voor gladde wegen Het KNMI waarschuwt vrijdagavond met code geel voor gladheid.
19/01 22u15  Code geel voor gladheid Het KNMI waarschuwt vrijdagavond met code geel voor gladheid.
19/01 22u00  D66 en VVD: Nieuwbouwwoningen geen gasaansluiting meer D66 en VVD willen het gasverbruik in Nederland fors terugdringen. Nu is het nog zo dat 96% van de huizen gas gebruikt voor de verwarming. Ook nieuwbouwhuizen worden nog steeds verplicht aangesloten op het gasnet. Daar willen D66 en VVD een einde aan maken.
19/01 21u30  Vliegtuig na start terug naar Schiphol, 15 personen onwel Een vliegtuig van United Airlines, die onderweg was naar New York, is vrijdagmiddag teruggekeerd naar Schiphol nadat vijftien mensen onwel waren geraakt. "We voelden ons heel raar", vertelt een Nederlandse passagier.
19/01 21u15  Nieuw groots protest tegen gaswinning in Groningen In de stad Groningen is vanavond opnieuw een fakkeloptocht uit protest tegen de gaswinning in de provincie. Aanleiding is de relatief krachtige aardbeving van vorige week in Zeerijp, met een kracht van 3,4.
19/01 20u15  Dode en gewonde bij aanrijding N320 bij Ingen Bij een ernstige aanrijding op de N320 bij Ingen is vrijdagavond de bestuurder van een personenauto om het leven gekomen. De bijrijder is in zeer kritieke toestand naar een ziekenhuis in Nijmegen gebracht.
19/01 20u15  Wolf doorkruiste Nederland van noord naar zuid Eind 2017 en begin 2018 heeft een vrouwelijke wolf het grensgebied van Nederland en Duitsland van noord naar zuid doorkruist.
19/01 20u00  Vakbond: Risico voor 700 banen bij VGZ De zorgverzekeraars zijn in een onderlinge strijd verwikkeld om de laagste premie te kunnen aanbieden. En als de zorgverzekeraar onvoldoende in staat is om het verschil te maken bij de onderhandelingen met de ziekenhuizen en zorginstellingen, dan is het personeel de dupe. Het besluit van VGZ om de kosten te verlagen, kan leiden tot een verlies van 700 banen.
19/01 19u15  Nieuw protest tegen gaswinning in Groningen In de stad Groningen is vanavond opnieuw een fakkeloptocht uit protest tegen de gaswinning in de provincie. Aanleiding is de relatief krachtige aardbeving van vorige week in Zeerijp, met een kracht van 3,4.
19/01 19u15  Politie zoekt nog belangrijke getuigen dodelijke aanrijding Eindhoven De politie in Eindhoven is nog op zoek naar een aantal belangrijke getuigen van een dodelijke aanrijding op 5 januari van dit jaar op de kruising van de Wal met de Bilderdijklaan en de P. Czn. Hooftlaan in Eindhoven. Dit heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.
19/01 18u30  Man cel in na bewaren wapens en munitie bij hondenclub Asten Vrijdag heeft de rechtbank Oost-Brabant een 49-jarige man uit Asten veroordeeld voor het bezit van tientallen vuurwapens, munitie en een zogeheten brisantgranaat. 'Hij krijgt hiervoor een gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk', zo meldt de rechtbank vrijdag.
Laatste update: vandaag om 9u00
Lees meer van Blik op Nieuws >

Metro

Verbergen Tonen
20/01 09u15  'Shutdown' overheid VS in gang gezet In de Amerikaanse Senaat hebben bij het verstrijken van de deadline te weinig leden gestemd voor het openhouden van de geldkraan voor de overheidsuitgaven de komende tijd.
20/01 06u15  Wordt Wout Weghorst de nieuwe ster bij Oranje? Nu van De Grote Vier (Arjen Robben, Robin van Persie, Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder) eigenlijk alleen Sneijder nog weleens voor Oranje uitkomt, zijn ook de grote persoonlijkheden uit het belangrijkste voetbalelftal van het land verdwenen. Wie worden de nieuwe sterren? Metro vroeg het aan oud-international Ronald de Boer.12 
20/01 06u15  Op Papendal worden jonge sporters klaargestoomd In Arnhem ligt Sportcentrum Papendal. Een plek waar jonge sporters worden gedreven tot het behalen van unieke, sportieve prestaties. Op mentaal en fysiek vlak worden ze uitgedaagd het beste uit zichzelf te halen. Ze zijn binnengehaald in deze bijzondere wereld vanwege talent, de drang om hard te willen werken en het in het bezit zijn van een lichaam waarmee ze uitzonderlijke prestaties neer kunnen zetten. Voor dat laatste hoefden ze alleen maar geboren te worden.12 
20/01 06u15  ‘Iedere sport heeft een klootzak nodig’ Lionel Messi, Ayrton Senna, Michael Jordan en Roger Federer, stuk voor stuk topsporters die qua niveau hun eigen sport bijna ontgroeid zijn. Er is nauwelijks vergelijkingsmateriaal. Dit soort iconen vormen dan ook een ‘league of their own’. Ze zijn eigenlijk alleen nog met elkaar te vergelijken. Messi is de Jordan van het voetbal en andersom, net als Federer de Senna van het tennis is en andersom.12 
20/01 06u00  Waarom Daniel Ricciardo zo populair is in ons land Max Verstappen heeft in korte tijd voor een complete Formule 1-gekte in Nederland gezorgd. Duizenden in oranje geklede landgenoten reisden het 20-jarige supertalent afgelopen raceseizoen achterna. Niemand in de Formule 1 is ooit zo populair geweest in de lage landen. Maar ook Daniel Ricciardo, zijn Australische teamgenoot bij Red Bull, is razend populair in ons land. En dat is opvallend, want vaak is een teamgenoot in de Formule 1 de grootste vijand voor de fans.11 
20/01 05u30  Daghoroscoop Vissen 20 Januari 2018 Onderhuidse spanningen moet je aanpakken. Jij hebt daar last van en ze zullen ook met zekerheid niet daar blijven. Ook kost het je zo te veel energie, of ben jij niet erg vermoeid de laatste tijd?11 
20/01 05u30  Daghoroscoop Waterman 20 Januari 2018 Jouw relatie dut een beetje in. Pas op, dat dat niet te ver gaat. Bedenk iets origineels om het vuur te doen oplaaien. Een bioscoopje, een dineetje of gewoon een bosje bloemen kan al werken.11 
20/01 05u30  Daghoroscoop Steenbok 20 Januari 2018 Jouw geduld wordt danig op de proef gesteld. De mensen om je heen nemen het niet zo nauw vandaag. Of ligt het ook een beetje aan jezelf?11 
20/01 05u30  Daghoroscoop Boogschutter 20 Januari 2018 Jij bent nog veel te jong om zoveel binnen te zitten. Trek er vandaag eens lekker op uit het liefst met een goede vriend. Laat eens alles liggen en doe dat waar je nu aan toe bent.11 
20/01 05u30  Daghoroscoop Schorpioen 20 Januari 2018 Vandaag staat jouw hoofd niet naar hard werken. Maak daar gebruik van en neem een dagje rust. Dat was sowieso al geen slecht idee.11 
20/01 05u30  Daghoroscoop Weegschaal 20 Januari 2018 Neem vandaag niet te veel hooi op je vork en ga zeker niet over je grenzen heen. Je komt anders gegarandeerd in de problemen.11 
20/01 05u30  Daghoroscoop Maagd 20 Januari 2018 Probeer vandaag geen dingen te verbergen of te verdraaien. Je weet toch dat iedereen de naakte feiten kent. Jij verliest je geloofwaardigheid als je ergens omheen draait.11 
20/01 05u30  Daghoroscoop Leeuw 20 Januari 2018 Je bezorgt iets of iemand een figuurlijke flinke klap in het gezicht. Dat is natuurlijk niet zo mooi, maar men komt daar wel overheen als jij duidelijk laat blijken dat jij jouw misser inziet.11 
20/01 05u30  Daghoroscoop Kreeft 20 Januari 2018 Vandaag is een dagje om eens lekker rustig aan te doen. Geen moeilijke dingen, gewoon ontspannen met je partner genieten van het leven en van elkaar. Morgen kun je de hele wereld weer aan.11 
20/01 05u30  Daghoroscoop Tweeling 20 Januari 2018 Je straalt één brok energie uit. Je persoonlijkheid is kamervullend en over aandacht hoef je dan ook niet te klagen. Alhoewel je lang niet altijd van zoveel aandacht houdt, komt het je nu goed van pas.11 
Laatste update: vandaag om 9u15
Lees meer van Metro >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

21x Aan universiteiten steeds minder docenten per student20/01 02u45 - NRC Handelsblad: Vooral door de groei van het aantal buitenlandse studenten blijft het aantal docenten aan universiteiten achter. 15 procent van studenten is buitenlands.
21x Staat ze weer naakt op het balkon20/01 02u45 - NRC Handelsblad: Wat doe je bij overlast van een ‘verward persoon’? De zus van Jeroen is al vijftig jaar psychotisch en drijft haar buren tot wanhoop. „Het eindigt er altijd mee dat de politie de deur moet intrappen.”
21x Amerikaan verbetert WR op 60 meter indoor20/01 02u30 - Nieuws.nl: CLEMSON (ANP) - De Amerikaanse atleet Christian Coleman heeft in zijn eigen land het bijna 20 jaar oude wereldrecord op de 60 meter hardlopen indoor verbeterd. Het bericht Amerikaan verbetert WR op 60 meter indoor verscheen eerst op Nieuws.nl.
20x De voortekenen van Oprah- en Trump-effecten in Den Haag20/01 03u00 - NRC Handelsblad: Deze week: kán Rutte III nog invloed uitoefenen op het eigen imago? Ofwel: overprikkelde burgers en Bekende Personen als politici van de toekomst.
19x Hoe Jumbo de vakbonden buitenspel zette20/01 03u15 - NRC Handelsblad: Als de cao-onderhandelingen bij de distributiecentra van Jumbo vastlopen, praat het supermarktbedrijf door met de ondernemingsraad. En bereikt wél een akkoord.
18x Facebook laat gebruikers bepalen welke nieuwsbronnen betrouwbaar zijn20/01 02u30 - NOS.nl: Facebook gaat meer doen om nepnieuws tegen te gaan. Topman Mark Zuckerberg meldt in een bericht op zijn eigen pagina dat hij gebruikers gaat vragen om nieuwsbronnen te beoordelen. Berichten uit bronnen die breed worden vertrouwd, krijgen dan voorrang boven berichten uit omstreden bronnen. Zuckerberg schrijft: 'Er is te veel sensatiezucht, desinformatie en polarisatie in de wereld. Dankzij sociale media kunnen mensen informatie sneller dan ooit verspreiden en als we dit probleem niet gericht aanpakken, maken we het alleen maar erger.' Facebook kiest ervoor om gebruikers zelf te laten selecteren welke bronnen betrouwbaar zijn. Dat is volgens Zuckerberg objectiever dan een beoordeling door Facebook zelf of door deskundigen. Gebruikers zal daarom worden gevraagd of ze bepaalde nieuwsbronnen kennen en zo ja, of ze die geloofwaardig vinden. Minder nieuws, maar wel beter Bronnen die door veel mensen betrouwbaar worden gevonden, ook door mensen die niet dagelijks van die bronnen gebruikmaken, krijgen vervolgens prioriteit boven bronnen waarover de meningen verdeeld zijn. Vorige week maakte Facebook bekend dat persoonlijke berichten van vrienden en familie meer ruimte krijgen ten koste van nieuws. In een toelichting zegt Zuckerberg nu dat het aandeel van nieuws op de tijdlijn zal dalen van 5 naar 4 procent, maar dat de kwaliteit van die berichten omhoog gaat. YouTube weert meer video's Ook YouTube gaat nog meer doen aan selectie, maar dan gaat het niet om nepnieuws. Het videoplatform wil de hoeveelheid aanstootgevende content pro-actief aanpakken, meldt BuzzFeed. Er komt een Intelligence Desk, die weerzinwekkende video's al moet weren voordat die breed is verspreid. Dat gebeurt onder meer op basis van gegevens van Google, meldingen van gebruikers en externe adviseurs. Volgens BuzzFeed heeft YouTube de komst van de Intelligence Desk bekendgemaakt in een bericht aan adverteerders. Steeds meer bedrijven willen niet in beeld komen naast video's over bijvoorbeeld kindermisbruik of extremisme. Daardoor ligt YouTube al een tijd onder vuur. In december kondigde het platform al aan meer mensen in te zetten bij de bestrijding van ongepaste content. Propaganda op Twitter Intussen is Twitter nog niet klaar met de nasleep van Russische propaganda tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Gebruikers die tijdens de campagne aan propaganda zijn blootgesteld worden daarover geïnformeerd, meldt Twitter. Ruim 677.000 Amerikaanse twitteraars die in 2016 verdachte Russische bronnen hebben gevolgd of die propagandaberichten hebben geliket of doorgestuurd, krijgen daarover bericht in een mail. Het gaat om propaganda die direct of indirect afkomstig is van de Internet Research Agency, een Russische organisatie die volgens onderzoekers en politici honderden mensen heeft ingezet om de stemming in de VS te beïnvloeden. Via tal van dubieuze accounts werden pro-Russische berichten via Twitter verspreid. In september maakte Twitter al bekend dat ongeveer 200 van zulke accounts waren opgeheven. Een maand later werden ook advertenties van de Russische nieuwsdiensten Russia Today en Sputnik geweerd.
17x VS richt zich met nieuw defensiebeleid op 'wedijveren met grootmachten'20/01 03u30 - Nu.nl: De Amerikaanse strijdkrachten gaan zich richten op concurrerentie met China en Rusland, boven de strijd tegen terrorisme die ruim anderhalf decennium lang het middelpunt van de strategisch beleid vormde.
17x Oud-legerbaas neemt het op tegen al-Sisi20/01 02u30 - Reformatisch Dagblad: Generaal Sami Anan, voormalig hoogste militair, neemt het bij de komende presidentsverkiezingen in maart op tegen zittend president Abdel Fattah al-Sisi, die vrijdag al bekendmaakte kandidaat te zijn voor een tweede presidentstermijn.
17x Tom Petty overleed aan overdosis van geneesmiddelen20/01 02u30 - Nu.nl: De Amerikaanse rockmuzikant en zanger Tom Petty, die vorig jaar oktober op 66-jarige leeftijd overleed, werd geveld door een ongelukkige combinatie van medicijnen. Dat heeft de lijkschouwer in de Amerikaanse stad Los Angeles zaterdag bekendgemaakt.
16x PVV de straat op in Rotterdam20/01 04u15 - Nieuws.nl: DEN HAAG (ANP) - De PVV houdt zaterdagmiddag een demonstratie in Rotterdam tegen het kabinet-Rutte III, discriminatie van Nederlanders en de islamisering. De Vlaamse partij Vlaams Belang kondigde aan met tientallen sympathisanten mee te doen. Het bericht PVV de straat op in Rotterdam verscheen eerst op Nieuws.nl.

Statistieken

Artikels:
37146
Gelezen:
14902
Aantal lezers nu:
56


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven