zondag 16 juni 2019, week 24


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 6u00
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
16/06 05u15  Omar (41) groeide op als moslim, maar bekeerde zich tot het christendom: “Ik hield mij stoer, maar vanbinnen ging ik kapot” Aan zijn zilveren ketting bungelen twee hangers: een drumstel en een kruisje. “In het drummen kan ik mij afreageren”, zegt Omar Hauari (41) uit Boom. “En in het christelijk geloof heb ik mezelf gevonden. Als moslim werd ik bang en haatdragend opgevoed, ik raakte op het foute pad. Nu voel ik enkel nog liefde, ook al word ik voortdurend bedreigd.”
16/06 05u15  In Amsterdam maken ze bier van regenwater Na een hevige regenbui kan het water in de stad niet makkelijk weg. Daarom wil Rainbeer iets nuttigs doen met het regenwater dat zich verzamelt op de daken van de gebouwen. En wat blijkt? Regenwater is ideaal om een goed bier van te maken.
16/06 05u15  Rechts wil af van lage-emissiezone: wordt Madrid eerste stad die maatregel omkeert? De rechtse politica Isabel Díaz Ayuso is op weg om aan de macht te komen in de regio Madrid. Een van haar opmerkelijke voorstellen is om de lage-emissiezone (LEZ) af te schaffen. Als dat voorstel erdoor komt, is dat de eerste omkering van een LEZ in Europa.
16/06 05u15  Kommil Foo blikt terug met verzamelplaat en voorstelling: “Nu loopt het op wieltjes, maar de eerste tien jaar was het knokken” Ze twijfelden om het te doen, Raf (53) en Mich (50) Walschaerts, alias Kommil Foo. Stilstaan bij 30, of ­intussen zelfs al 32 jaar. Maar daar is Oogst, een best of-album en -voorstelling. “Dertig jaar later zijn we nog niet uitverteld.”
16/06 05u15  Taks op tweede verblijven: niet langer enkel in kustgemeenten, maar binnenkort ook in Borsbeek Een belasting op je tweede verblijf, het is een taks die je veeleer aan kustgemeenten doet denken, maar het is eveneens in aantocht in Borsbeek. Daarmee hoopt het gemeentebestuur meer panden op de markt te krijgen.
16/06 05u15  Metalburgemeester Paul Van Miert leidt veiligheidsteam op Graspop: “Ik stuurde al boomlange motards uit frontstage” Het maatpak van Paul Van Miert blijft volgend weekend even in de kast. Dan trekt de burgemeester van Turnhout en Vlaams volksvertegenwoordiger zijn stoerste outfit aan en is hij te vinden op de Stenehei in Dessel. Daar stuurt Van Miert als vrijwilliger al 25 jaar de honderden medewerkers van het bewakingsteam aan. “Op de affiche van dit jaar staan weinig groepen die mij onbekend zijn”, verrast de N-VA-politicus.
16/06 05u15  Olmenaars mogen zelf 8.000 euro besteden en komen resultaat bewonderen De Olmenaars maakten dit weekend kennis met de realisaties van het Buurtbudget. Het gaat onder meer om een tent met buurtbank, een bijenhotel en een bewegwijzerde wandeling.
16/06 05u15  Smeltend zee-ijs bedreigt ijsberen: aantal slinkt tegen 2050 met een derde Dierenrechtenorganisaties plannen vandaag, zondag, een betoging tegen de komst van ijsberen naar Pairi Daiza. Maar hoe precair is de situatie van deze iconische reuzen, die eenzaam op hun ijsschots ongewild het symbool van de klimaatverandering werden?
16/06 03u15  Vader Pol Knops over Casper (23), die overleed op trektocht: “Dag en nacht was ik op zoek: ik móést mijn zoon vinden” Zes maanden lang was Pol Knops (70) in complete onwetendheid over het lot van zijn zoon Casper (23). Samen met een vriend verdween de jongeman tijdens een vierdaagse in de Sierra Nevada in Venezuela. “Alle scenario’s spoken door je hoofd. Maar heel die periode was mijn leven alleen maar gericht op één ding: Casper zoeken en hem weer thuis brengen.”16 
16/06 03u15  Op stap met The Voice Senior John Leo: “Geel was vroeger veel meer een bruisende stad” Leo Geudens (67), die u kent als The Voice Senior-winnaar John Leo, stevende enkele jaren geleden af op zijn pensioen. Maar de overwinning in het populaire VTM-programma deed zijn muzikale carrière weer ­opflakkeren. Ook tijdens onze tocht door de Kempen is de muziek nooit ver weg. “Ik ben blij met wat me nu overkomt, maar het succes komt ­eigenlijk dertig jaar te laat.”16 
15/06 23u00  Wagen crasht tegen brug na wilde achtervolging door politie De politie heeft zaterdagavond twee personen opgepakt na een wilde achtervolging die begon in Nederland en eindigde aan de Vaartkaai in Merksem.
15/06 22u30  Belgian Cats winnen nu ook van Canada maar er is nog werk aan de winkel De Belgian Cats, in volle voorbereiding op het EK in Servië, wonnen op het Four Nations Tournament in Brussel ook de tweede partij. Na de winst tegen Europees kampioen Spanje ging nu Canada voor de bijl (68-64). Vandaag wacht in Palais du Midi China.
15/06 22u15  Papa van Ryan (6) doet voor één keer zijn verhaal: “Hoe ze hem vermoord heeft is te gruwelijk voor woorden” 26 december 2018. Tweede kerstdag. Thuisverpleegster T.N. (35) uit Bree doodde haar zoontje van zes. Kleine Ryan. Het was papa Stefan Coemans die hem vond. Levenloos in bad. “Ik dacht eerst dat hij verdronken was. Dat ik net te laat was”, vertelt papa Stefan. “Pas sinds de reconstructie vorige week weten we hoe ze hem vermoord heeft.”
15/06 21u45  Na alle ellende: Thomas Buffel en Annabel op een roze wolk met baby Lionel Twee jaar geleden stond zijn wereld stil. Thomas Buffel (38) verloor zijn vrouw Stephanie aan kanker en bleef achter met de tweeling Fausto en Maceo (5). In deze moeilijke tijd was er zorgjuf Annabel (31). En sneller dan verwacht: hun eerste kindje samen. Lionel, zo heet hun pasgeboren zoontje. “Mijn koosnaampje voor Thomas in het begin van onze relatie”, glimlacht Annabel.
15/06 21u15  Schaarbeek betreurt foto’s van prostituees op plaats van ongeval met vluchtmisdrijf: “Onaanvaardbaar” Schaarbeeks schepen van Gelijke Kansen Sihame Haddioui (Ecolo) “betreurt ten zeerste het gebruik van geweld om een ander vorm van geweld te veroordelen”. Dat zegt de schepen in reactie op de grote afbeeldingen van prostituees die reclamebureau Mortierbrigade voor de ramen plaatste, uit protest tegen het ongeval met vluchtmisdrijf in Schaarbeek.


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
15/06 23u30  Eerste misviering in Notre-Dame sinds brand Twee maanden nadat een verwoestende brand een groot deel van de Notre-Dame in de as legde, vond er zaterdagnamiddag voor het eerst opnieuw een misviering plaats in de beroemde kathedraal in Parijs. Er was slechts een dertigtal mensen, onder wie de helft priesters, aanwezig. Allemaal droegen ze om veiligheidsredenen een helm.11 
15/06 23u30  Luchthaven Newark tijdlang gesloten nadat vliegtuig van landingsbaan gaat De luchthaven van Newark in New Jersey is zaterdag een tijdje gesloten geweest nadat een vliegtuig van United Airlines van de landingsbaan schoof. Er vielen geen slachtoffers.11 
15/06 23u00  Gentse fietskoeriers Deliveroo staken voor hogere vergoeding Een aantal Gentse Deliveroo-koeriers zijn zaterdagavond om 19 uur in staking gegaan. Ze protesteerden tegen de vermindering van hun vergoeding en eisen een gegarandeerd inkomen.
15/06 23u00  Naakt fietsen door Brussel voor verkeersveiligheid en luchtkwaliteit Al voor de vijftiende keer trok zaterdagnamiddag de ‘Cyclonudista’ door Brussel. Een honderdtal (half)naakte fietsers verzamelde om 15 uur aan het Frère Orbanplein, in de Europese wijk in Brussel, voor een fietstocht door de hoofdstad.
15/06 22u45  Luchthaven Newark in New York tijdlang gesloten De luchthaven van Newark in New York is zaterdag een tijdje gesloten geweest nadat een vliegtuig van United Airlines van de landingsbaan schoof. Er vielen geen slachtoffers.
15/06 22u30  Langer wachten op Deliveroo-maaltijd in Gent: fietskoeriers staken voor hogere vergoeding De Gentse Deliveroo-koeriers zijn zaterdagavond om 19 uur in staking gegaan. Ze protesteerden tegen de vermindering van hun vergoeding en eisen een gegarandeerd inkomen.
15/06 22u30  Belgian Cats winnen nu ook van Canada maar er is nog werk aan de winkel De Belgian Cats, in volle voorbereiding op het EK in Servië, wonnen op het Four Nations Tournament in Brussel ook de tweede partij. Na de winst tegen Europees kampioen Spanje ging nu Canada voor de bijl (68-64). Vandaag wacht in Palais du Midi China.
15/06 21u30  Hans Bonte (SP.A): ‘We moeten absoluut nieuwe voorzitter hebben’ SP.A’er Hans Bonte pleit zaterdag in duidelijke taal voor een nieuwe voorzitter van zijn partij. ‘We moeten absoluut een nieuwe voorzitter hebben’, zegt de Vilvoordse burgemeester die tot voor kort Kamerlid was aan VTM NIEUWS.
15/06 20u15  Nederland bereikt na zege tegen Kameroen achtste finales op WK vrouwenvoetbal Nederland heeft zich geplaatst voor de achtste finales op het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk. Oranje haalde het zaterdag op de tweede speeldag in groep E in Valenciennes met 3-1 van Kameroen.
15/06 20u15  Australiër Hausser wint WB-triatlon in Astana, Vanderplancke zestiende De Australiër Matthew Hausser heeft de Wereldbeker triatlon in het Kazachse Astana gewonnen. Hij haalde het zaterdag in een wedstrijd, waarin de zwemproef door de slechte waterkwaliteit geschrapt, was voor de Zuid-Afrikaan Wian Suilwald en de Amerikaan Matthew McElroy. Erwin Vanderplancke werd zestiende.
15/06 20u15  Franco Zeffirelli (1923-2019). Het zág er altijd schitterend uit De Italiaanse regisseur Franco Zeffirelli is zaterdag in zijn woning in Rome overleden. De theater-, opera- en filmregisseur werd 96 jaar. Zeffirelli hield van schoonheid – misschien zelfs een beetje te veel. Een neiging tot esthetiseren camoufleerde te vaak een gebrek aan originaliteit.
15/06 20u00  Rudi Cossey wordt de nieuwe hulptrainer van Cercle Brugge, naam hoofdcoach wordt woensdag bekendgemaakt Cercle Brugge maakt werk van haar technische staf. De Vereniging maakte vandaag bekend dat Rudi Cossey volgend seizoen de functie van T2 zal bezetten. Cossey komt over van… de buren van Club waar hij assistent was van Ivan Leko.
15/06 20u00  Meer kandidaten voor toelatingsexamen arts en tandarts Het aantal studenten dat zich ingeschreven heeft voor het toelatingsexamen arts en tandarts zit in stijgende lijn. De toelatingsproeven om aan de opleiding te mogen starten trokken meer dan 400 extra gegadigden aan, zo meldt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zaterdag.
15/06 19u45  Tänak oppermachtig op derde dag, Neuville volgt als zesde in Rally van Sardinië Ott Tänak (Toyota Yaris WRC) heeft tijdens de derde dag van de rally van Sardinië de macht gegrepen. Tänak won zaterdag alle zes de klassementsritten en nam de leiding over van de Spanjaard Dani Sordo (Hyundai i20 Coupe WRC) die in tweede positie volgt op 25.9 seconden van de Est. Teemu Suninen (Ford Fiesta WRC) lijkt op weg naar zijn eerste podium van het seizoen. Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) staat op een teleurstellende zesde plaats op 2’32”4 van Tänak.
15/06 19u30  Ronde van Hongarije: Krists Neilands wint vierde rit en blijft leider Krists Neilands (Israël Cycling Academy) heeft de vierde rit in de Ronde van Hongarije (2.1) gewonnen. De Let toonde zich na 138,1 km van Karcag naar Gyöngyös-Kekesteto de sterkste in een sprint bergop. Hij haalde het voor de Hongaren Marton Dina en Attila Valter. Zondag staat de slotrit op het programma.
Laatste update: zaterdag 15 juni 2019, 23u30
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
16/06 00u15  Toeriste sterft op meer van Genève tijdens zwaar onweer in Zwitserland Een toeriste, wier nationaliteit nog niet is bekendgemaakt, is vandaag in de late namiddag overleden op het meer van Genève in Zwitserland. Het...27 
16/06 00u00  Duitse vrouw omgekomen bij zware onweders in Franse Haute-Savoie Zware onweders hebben vandaag in het Franse departement Haute-Savoie één dode geëist en zware schade veroorzaakt in het departement Drôme. De...28 
15/06 22u45  Toerist omgekomen bij zware onweders in Franse Haute-Savoie Zware onweders hebben vandaag in het Franse departement Haute-Savoie één dode geëist en zware schade veroorzaakt in het departement Drôme. De...
15/06 18u00  29 racepaarden dood in Californië: “Genoeg is genoeg!” Sinds de start van het paardenraceseizoen in december zijn op de bekende renbaan van het Santa Anita Park in Californië al 29 paarden gestorven. De...
15/06 18u00  In Groenland smolt deze week 2 miljard ton ijs op 1 dag: “Op weg naar nieuw recordjaar” Nooit eerder sinds het begin van de waarnemingen door weersatellieten (in 1979) was er midden juni zo weinig ijs in het noordpoolgebied. Met...
15/06 17u00  Alligator met groot keukenmes in zijn kop beroert Texas Toen Erin Weaver deze week een wandelingetje maakte aan een meer in Sugar Land, Texas, viel haar mond open. Wat zwom daar nu? Een alligator met…...
15/06 11u45  Olifanten vertrappelen twee mensen in Botswana In Botswana hebben olifanten de afgelopen week twee mensen vertrappeld. Dat maakte het ministerie van Milieu bekend.
14/06 20u30  KMI waarschuwt: vannacht ‘code geel’ voor intense buien en wateroverlast Het KMI waarschuwt voor intense regenbuien die komende nacht over ons land trekken. Op sommige plaatsen kunnen grote hoeveelheden neerslag vallen...
14/06 20u15  Dubbel zoveel zieken door het wisselvallige weer Er zijn opvallend veel mensen die last hebben van hun luchtwegen. Sommige dokters hebben nu dubbel zoveel patienten als anders die last hebben van...
14/06 18u00  “Mannelijkheid hangt niet meer af van het nageslacht”: alsmaar meer mannen laten net als Roel Vanderstukken vasectomie uitvoeren Uit liefde voor zijn vrouw en na een vervulde kinderwens liet acteur Roel Vanderstukken (42) zich steriliseren. Wel vaker grijpen mannen naar het...
14/06 17u45  Een gezicht op de stem plakken? Dankzij artificiële intelligentie kan het binnenkort misschien Wanneer we een persoon aan de lijn hebben die we niet kennen, hebben we slechts het raden naar hoe die persoon eruit ziet. Maar dankzij artificiële...
14/06 16u45  ‘Corona Test’ verdubbelt kansen om via ivf zwanger te raken Een team van onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel heeft een nieuwe techniek ontwikkeld die de kansen op een zwangerschap via...
14/06 15u30  Zomer is het seizoen van de jeuk. Deze middeltjes helpen echt Het is bijna zomer, met volgende week al temperaturen die tegen de 30 graden lopen. Dat betekent strand, tuin en parkhangen. Maar ook: gekmakende...
14/06 14u45  Nieuwe vondsten in Teotihuacán duiden op vroege contacten met Maya's Internationale archeologen hebben in de Mexicaanse ruïnestad Teotihuacán meer dan 2.400 fragmenten van menselijke beenderen ontdekt. Dat heeft het...
14/06 14u15  “Amerikaanse leger stoot meer broeikasgassen uit dan heel Portugal” Het leger van de Verenigde Staten stoot een enorme hoeveelheid broeikasgassen uit, meer dan de totale uitstoot van geïndustrialiseerde landen als...

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
16/06 00u00  Thomas Rueb (NRC) wint prijs voor beste journalistieke boek Rueb krijgt de Brusseprijs 2019 voor zijn boek over ‘kalifaatmeisje’ Laura H. „Als lezer heb je het gevoel dat je het allemaal zelf meemaakt.”24 
15/06 20u30  Garagedeur of WK: Miedema scoort overal De Nederlandse vrouwen wonnen hun tweede WK-duel moeizaam met 3-1 van Kameroen en zijn nu al geplaatst voor de achtste finales.
15/06 19u15  Poels wint zevende etappe Dauphiné Wout Poels staat door zijn winst vijfde in het klassement. Op één staat Deen Jakob Fuglslang, die zaterdag als tweede finishte.
15/06 18u45  Zoenen en drank: eerste Arabische Netflix-serie zorgt meteen voor ophef Netflix-serie Jinn roept in het Midden-Oosten felle reacties op. Het high school drama toont niet het beeld dat het Midden-Oosten meestal van zichzelf te zien krijgt.
15/06 18u45  Popcultuur maken van klassiekers Zijn Romeo and Juliet uit 1968 gold lange tijd als de ultieme Shakespeare-verfilming. Film- en theatermaker Franco Zeffirelli (1923-2019) was de grote popularisator van de klassieke opera’s en toneel
15/06 18u30  Rutte dreigt met maatregelen tegen bedrijven die personeel geen salarisverhoging geven Bedrijven moeten betere cao’s afsluiten voor hun personeel, zei premier Mark Rutte op het VVD-festival. Hij dreigt met fiscale maatregelen als ze dat niet doen.
15/06 18u15  Pegida-voorman aangevallen bij flyeractie in Eindhoven Met een tiental aanhangers was Pegida zaterdag bij de Al Fourqaan-moskee in Woensel aan het flyeren. Na duwen en trekken tussen een buurtbewoonster en een Pegida-aanhanger liep het uit de hand.
15/06 18u00  Bertens in Rosmalen voor eerste keer naar finale grastoernooi In de halve finale van de Libéma Open won Bertens in twee sets van de Kazachstaanse Jelena Rybakina, met tweemaal 6-4.
15/06 17u15  EU: individuele Russische trollen probeerden verkiezingen te manipuleren De Europese Commissie heeft geen hard bewijs gevonden voor een grootschalige desinformatiecampagne door de Russische overheid, wel door afzonderlijke trollen.
15/06 17u00  Nederland door naar achtste finales WK voetbal In Valenciennes wisten de vrouwen Kameroen te verslaan met 3-1. Door de eerdere winst tegen Nieuw-Zeeland is Nederland verzekerd van een achtstefinaleplek.
15/06 17u00  Leider Hongkong wil crisis bezweren zonder toe te geven Het zaterdag aangekondigde uitstel van de omstreden uitleveringswet aan China betekent geen afstel. Beijing wil niet de indruk wekken dat demonstreren werkt.
15/06 17u00  Champagne bij FNV na instemming leden met pensioenakkoord Na een duidelijke ja-stem in het referendum stemde ook het ledenparlement van de FNV voor het pensioenakkoord. De opluchting was groot.
15/06 16u30  Vakbond FNV stemt in met pensioenakkoord Een grote meerderheid van 75 procent stemde voor. Vakbond CNV stemde rond middernacht al in met het nieuwe pensioenakkoord.
15/06 15u45  EU: individuele trollen probeerden verkiezingen te manipuleren De Europese Commissie heeft geen hard bewijs gevonden voor een grootschalige desinformatiecampagne door de Russische overheid, wel door afzonderlijke trollen.
15/06 15u30  Individuele Russische trollen probeerden EU-verkiezingen te beïnvloeden De Europese Commissie heeft geen hard bewijs gevonden voor een grootschalige desinformatiecampagne door de Russische overheid, wel door afzonderlijke trollen.
Laatste update: vandaag om 0u00
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
14/06 10u15  Zorgen om 'reuzenteek' vlakbij Nederlandse grens In Duitsland zijn zeker zes zogeheten hyalomma-teken gevonden. Deze teken zijn drie keer zo groot als 'normale teken' en kunnen mensen van tientallen meters afstand ruiken en volgen.
14/06 10u15  Ambulances steeds vaker doorverwezen naar ander ziekenhuis In 2018 hebben de spoedafdelingen van ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland veel vaker ambulances doorverwezen naar een ander ziekenhuis, omdat het te druk was. NRC concludeert uit eigen onderzoek dat ziekenhuizen in 2018 twee keer zo vaak een ‘stop’ hadden ingesteld als drie jaar eerder.
14/06 00u00  Ondervoeding bij ouderen niet altijd herkend Ondervoeding is een veelvoorkomend probleem bij ouderen. Van alle thuiswonende 65-plussers is vijf tot tien procent ondervoed, maar zelfs voor zorgprofessionals is het lastig om dit te herkennen. Zij zijn hiervoor namelijk niet altijd goed geschoold. Dit blijkt uit een studie door onderzoekers uit zeven Europese landen.
14/06 00u00  Het drinken van veel koffie is niet zo slecht als werd gedacht Het drinken van 25 kopjes koffie per dag zou niet voor een verhoogd risico op hartproblemen zorgen. De kans op een hartaanval of beroerte blijkt even groot te zijn voor iemand die veel koffie drinkt als iemand die één kop per dag drinkt. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Queen Mary Universiteit van Londen (QMUL).
14/06 00u00  WHO erkent burn-out officieel als ziekte Een burn-out is nu officieel erkend als een zelfstandige beroepsziekte. Hiermee is burn-out als ziekte toegevoegd aan een lijst van ziekten, symptomen en oorzaken. Dit maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend.
13/06 15u00  Experiment met no cure, no pay voor dure medicijnen Oncologen, medicijnproducenten en zorgverzekeraars gaan experimenteren met een nieuw no cure no pay-model voor kankermedicijnen. De medicijnen worden daarbij alleen vergoed als ze na zestien weken aanslaan. Dit meldt het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in de Volkskrant.
13/06 00u00  Sterke drank krijgt energielabel De komende jaren komt er informatie op flessen sterke drank te staan over hoeveel calorieën erin zitten. Daarnaast komt er informatie over de ingrediënten op het etiket te staan. Dit hebben Europese drankfabrikanten afgesproken.
13/06 00u00  Bijna een op de vijf mensen meer dan één tekenbeet Bijna een op de vijf mensen heeft twee of meerdere tekenbeten tegelijk. Het Rijksinstituut en Milieu (RIVM) adviseert om door te zoeken naar andere tekenbeten als je gebeten bent door een teek. Uit een inventarisatie van Tekenrader.nl is gebleken dat veel mensen meer dan één beet tegelijk oplopen.
13/06 00u00  Het WKOF waarschuwt: Gerson-dieet is gevaarlijk Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds waarschuwt dat het Gerson-dieet gevaarlijk is. Deze waarschuwing geeft het fonds naar aanleiding van de nieuwe documentaire 'The Food Cure' die dinsdag in Het Ketelhuis in Amsterdam te zien zal zijn.
13/06 00u00  Gen ontdekt dat risico op dementie verlaagt Er is een gen ontdekt dat het risico op dementie verlaagt en de kans op een langer leven lijkt te verhogen. De ontdekking kan een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een behandeling tegen dementie. Dit blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC.
12/06 15u45  Groot onderzoek naar infectieziekten verspreid door muggen Er komt een groot onderzoek naar infectieziekten, zoals knokkelkoorts en hersenvliesontsteking, die veroorzaakt worden door muggen en andere insecten in Nederland. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft hiervoor negen miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit meldt de NOS.
12/06 00u00  RIVM waarschuwt voor gezondheidsrisico’s van overstromingswater Mensen moeten zich bewuster worden van de gezondheidsrisico's die veroorzaakt kunnen worden door overstromingswater. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
12/06 00u00  Driekwart van de Nederlanders wil een actief rookvrij beleid De meerderheid van de Nederlanders wil een actief rookvrij beleid. 80 procent van de ondervraagden vindt dat de overheid maatregelen moet nemen om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Dat blijkt uit onderzoek van KWF Kankerbestrijding, uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar.
11/06 13u45  Onderzoek naar combinatie mediwiet en zware pijnstiller Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat onderzoeken of patiënten met chronische pijn in spieren en bindweefsel baat hebben bij een combinatie van medicinale cannabis en zware pijnstillers. Hierdoor kunnen deze mensen in de toekomst - bij succesvolle resultaten - minder verslavende middelen als oxycodon gebruiken. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
Laatste update: vrijdag 14 juni 2019, 10u15

Scientias

Verbergen Tonen
15/06 09u15  GW170817: nagloed van een kosmische samensmelting De zwaartekrachtgolven afkomstig van samensmeltende neutronensterren blijven de gemoederen bezighouden. Want wat is er van deze neutronensterren geworden? Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in het onlangs geheel vernieuwde blad ZENIT, waarin je elke maand alles kunt lezen over sterrenkunde, weerkunde en ruimteonderzoek. Bijna twee jaar zijn verstreken sinds de ontdekking van GW170817. Het was de […] Het bericht GW170817: nagloed van een kosmische samensmelting verscheen eerst op Scientias.nl.
14/06 16u00  Dit reptiel koos na zijn geboorte gelijk het luchtruim Het is iets wat geen enkele – nog levende of reeds uitgestorven – gewervelde hem, voor zover wij weten, na kan doen. De pterosaurus was een vliegend reptiel dat zij-aan-zij met de dinosaurussen leefde. Het moet een indrukwekkend gezicht geweest zijn: machtige reptielen die met hun grote vleugels over de koppen van enorme dinosaurussen zweefden. […] Het bericht Dit reptiel koos na zijn geboorte gelijk het luchtruim verscheen eerst op Scientias.nl.
14/06 14u15  Doen SpaceX’ Starlink satellieten meer kwaad dan goed? Astronomen maken zich grote zorgen over de vervuiling die dit soort satellietconstellaties veroorzaken. Eind mei schoot SpaceX zestig internetsatellieten het luchtruim in. En dat was slechts het begin. Zo is het bedrijf van Elon Musk van plan om dit jaar nog zes Starlink-lanceringen uit te voeren. Het betekent dat er over een jaar zo’n 720 […] Het bericht Doen SpaceX’ Starlink satellieten meer kwaad dan goed? verscheen eerst op Scientias.nl.
14/06 10u15  Wat had Leonardo Da Vinci met Nederland en België? Deze week buigen wetenschappers en belangstellenden zich tijdens een internationaal symposium in Utrecht en Leiden over het nalatenschap van Da Vinci. Wij blikken alvast vooruit met letterkundige Emma Grootveld. Het is dit jaar precies 500 jaar geleden dat Leonardo Da Vinci overleed. Hoewel de man een half millennium geleden leefde, kennen velen anno 2019 zijn […] Het bericht Wat had Leonardo Da Vinci met Nederland en België? verscheen eerst op Scientias.nl.
14/06 08u45  Chinezen omarmden wiet 2500 jaar geleden al In wierookbranders hebben onderzoekers resten van cannabis ontdekt die vrij overtuigend suggereren dat Chinezen 2500 jaar geleden al high werden van wiet. Vandaag de dag associëren we de term cannabis voornamelijk met drugs. Maar duizenden jaren geleden werd de plant in Oost-Azië voornamelijk verbouwd als vezelgewas: van de vezels van de plant kon onder meer […] Het bericht Chinezen omarmden wiet 2500 jaar geleden al verscheen eerst op Scientias.nl.
13/06 18u45  Binnenkort naar de maan? Het ruimteweer is ons in ieder geval gunstig gestemd De zonneactiviteit is in de laatste 200 jaar nog niet zo laag geweest. De laatste astronauten van de Apollo-missies hadden geluk. En niet alleen omdat ze waren uitgekozen om naar de maan te vliegen. Precies tussen Apollo 16 en Apollo 17 in, vond er een zonnestorm plaats waarbij er gevaarlijke geladen deeltjes werden uitgestraald. Op […] Het bericht Binnenkort naar de maan? Het ruimteweer is ons in ieder geval gunstig gestemd verscheen eerst op Scientias.nl.
13/06 14u15  Eerste meercellige dieren ontstonden heel anders dan gedacht Nieuw onderzoek zet alles wat we dachten te weten over de prille evolutie van complexe levensvormen – zoals wijzelf – op zijn kop. In eerste instantie waren de levensvormen op aarde eencellig. Pas later ontstonden complexere, meercellige levensvormen. Aangenomen wordt dat deze allemaal afstammen van een eencellige voorouder die lijkt op een cel die we […] Het bericht Eerste meercellige dieren ontstonden heel anders dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
13/06 11u00  Een toename van het eten van rood vlees verhoogt het risico op overlijden Eet je vaker rood vlees, dan is de kans dat je eerder sterft groter. En visa versa. Onderzoekers komen tot deze conclusie nadat ze tienduizenden mensen van middelbare leeftijd voor acht jaar volgden. In totaal deden er 53.553 vrouwen mee aan het onderzoek en 27.916 mannen. De deelnemers moesten om de vier jaar een vragenlijst […] Het bericht Een toename van het eten van rood vlees verhoogt het risico op overlijden verscheen eerst op Scientias.nl.
13/06 08u45  Dit koraal beschikt over het grootste mitochondriale genoom dat we ooit hebben gezien Het dier heeft 80.923 basenparen, vergeleken met 16.569 basenparen van de mens. Onderzoekers hebben zich gebogen over het mitochondriale genoom van de kokeranemoon Isarachnanthus nocturnus, een Cerianthariasoort. Het anemoonachtige koraal leeft in de Atlantische Oceaan en kun je vinden langs de kust van Patagonië tot aan de oostkust van de Verenigde Staten. De I. Nocturnus […] Het bericht Dit koraal beschikt over het grootste mitochondriale genoom dat we ooit hebben gezien verscheen eerst op Scientias.nl.
12/06 18u30  Tegen het einde van de eeuw is 17 procent van al het zeeleven mogelijk verdwenen Vooral grotere vissen en zeezoogdieren zullen de dupe worden. Onderzoekers hebben in kaart gebracht wat er staat te gebeuren met al het zeeleven – zoals vissen, ongewervelde dieren en zoogdieren – als we niets doen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. En het ziet er niet al te best uit. Zo blijkt dat […] Het bericht Tegen het einde van de eeuw is 17 procent van al het zeeleven mogelijk verdwenen verscheen eerst op Scientias.nl.
12/06 14u15  Ook onze zon kan super-zonnevlammen voortbrengen Deze zonnevlammen vormen een bedreiging voor astronauten én het moderne leven op aarde. In de afgelopen jaren hebben onderzoekers met enige regelmaat super-zonnevlammen gedetecteerd op andere sterren. Al deze super-zonnevlammen ontstonden echter op jonge, zeer actieve sterren. Aangenomen werd dan ook dat ze alleen daar konden ontstaan. Maar een nieuw onderzoek – verschenen in het […] Het bericht Ook onze zon kan super-zonnevlammen voortbrengen verscheen eerst op Scientias.nl.
12/06 11u15  Giftige gassen maken de meeste planeten in de leefbare zone ongeschikt voor leven Complexe ecosystemen zoals de onze kunnen niet bestaan in de meeste regio’s van deze zone. In de zoektocht naar buitenaards leven richten veel wetenschappers zich op de zogenoemde leefbare zone van een planeet. Maar waarschijnlijk wordt het nog een aardige kluif om in deze regio leven te vinden. Onderzoekers van een nieuwe studie constateren namelijk […] Het bericht Giftige gassen maken de meeste planeten in de leefbare zone ongeschikt voor leven verscheen eerst op Scientias.nl.
12/06 08u45  Juno kiekt raadselachtige zwarte vlek op onstuimig Jupiter Het gapende gat in het wolkendek van de gasreus is een wonderbaarlijk mysterie. Tijdens de laatste fly-by van Juno langs Jupiter, spotte de ruimtesonde wat opmerkelijks. Zo fotografeerde het vaartuig een vreemde zwarte vlek. Wat deze zwarte vlek precies is? Niemand die het weet. Foto Hieronder is de prachtige foto te zien. De afbeelding werd […] Het bericht Juno kiekt raadselachtige zwarte vlek op onstuimig Jupiter verscheen eerst op Scientias.nl.
11/06 18u45  Bijna 600 plantensoorten zijn in de afgelopen 250 jaar uitgestorven De kans dat sommige van de lijst zullen worden herontdekt, is vrij klein. Waarschijnlijk kun je wel een zoogdier of vogel noemen die in de afgelopen eeuwen is uitgestorven. Maar kun je ook een onlangs uitgestorven plant opnoemen? Dat is misschien wat lastiger. Onderzoekers hebben zich in een nieuwe studie gebogen over reeds uitgestorven plantensoorten. […] Het bericht Bijna 600 plantensoorten zijn in de afgelopen 250 jaar uitgestorven verscheen eerst op Scientias.nl.
11/06 14u15  Bestaan van sterrenstelsel zonder donkere materie ontkracht Het betreffende sterrenstelsel bevindt zich veel dichterbij dan eerder aangenomen. En dat heeft consequenties voor de hoeveelheid donkere materie. Ongeveer een jaar geleden kwamen onderzoekers met een vrij onverwachte ontdekking op de proppen. Zo stelden ze dat het sterrenstelsel NGC 1052-DF2 bijna geen donkere materie herbergde. Een uitkomst die wenkbrauwen deed fronsen. Wetenschappers gingen er […] Het bericht Bestaan van sterrenstelsel zonder donkere materie ontkracht verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: zaterdag 15 juni 2019, 9u15
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
16/06 00u00  Waarom we emoties van onze huisdieren verkeerd inschatten Baasjes denken dat hun huisdier alles snapt. Maar beseft een hond wel echt dat hij stout is als hij de stoel stuk bijt? Er zijn goede redenen om aan te nemen dat Fikkie van niets weet. En dat geldt ook voor Minoes.23 
16/06 00u00  Eerste helikopter voor Mars gaat laatste testfase in De Mars-helikopter van ruimtevaartorganisatie NASA is afgelopen week de laatste testfase ingegaan. Daarmee is NASA een stap dichterbij om het allereerste voertuig van dit soort naar de rode planeet te sturen. Volgend jaar moet het meereizen met de Mars 2020-rover.22 
16/06 00u00  Kost handel in archeologische schatvondsten kennis? Lopend over een Zuid-Nederlandse akker, door weer en wind kan een schatzoeker zomaar tientallen Keltische munten vinden. Is het een prehistorisch offer aan voorouders of een god? Of heeft iemand zijn meest waardevolle bezittingen begraven in een periode van gevaar? Tijdens een oorlog bijvoorbeeld.22 
14/06 18u30  NUcheckt: Alleen gloeiend hete thee verhoogt mogelijk kans op kanker NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: 'Hete thee drinken verhoogt de kans op slokdarmkanker.'
14/06 18u00  NUcheckt: Alleen gloeiend hete thee is waarschijnlijk kankerverwekkend NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: 'Hete thee drinken vergroot de kans op slokdarmkanker.'
14/06 17u45  Veertig soorten kaas of honderden dates: Zo ga je om met keuzestress We worden overstelpt met keuzes. In de supermarkt liggen 42 soorten kaas. Dankzij handige websites zie je in één klap alle koophuizen in heel Nederland. Via datingapps kun je honderden potentiële geliefden bekijken. Hoe meer keuzes, hoe meer vrijheid. Maar is het wel fijn als je zo veel opties krijgt? Gaan we ten onder aan keuzestress?
14/06 17u45  Nieuwe studie suggereert dat we wel degelijk op een bepaald type vallen Veel mensen besluiten na een break-up dat ze een toekomst met iemand willen die qua persoonlijkheid het tegenovergestelde is van hun ex. Een nieuwe studie suggereert echter dat mensen toch vaak weer dezelfde soort partners kiezen. Hieruit kan blijken dat we toch een bepaald type hebben waar we ons tot aangetrokken voelen.
14/06 17u45  Ook 'onze' zon in staat tot superzonnestormen Astronomen die de randen van het melkwegstelsel onderzoeken hebben de laatste jaren een aantal enorme zonnestormen waargenomen van andere sterren dan de zon. Uit onderzoek blijkt dat ook 'onze' zon tot dit soort stormen in staat is.
13/06 21u00  India wil eigen ruimtestation na bemande ruimtereis in 2022 India is van plan om zijn eigen ruimtestation in een baan om de aarde te brengen. Het ruimtevaartuig moet de volgende stap worden nadat het Aziatische land zijn eerste bemande ruimtereis heeft afgerond, maakt de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO donderdag bekend.
11/06 10u15  'Honderden plantensoorten uitgestorven door toedoen van de mens' 571 plantensoorten in het wild zijn in de afgelopen 250 jaar uitgestorven door toedoen van de mens, blijkt dinsdag uit een onderzoek van de Royal Botanic Gardens en de universiteit van Stockholm.
11/06 10u00  'Bijna zeshonderd plantensoorten uitgestorven door toedoen van mens' In de afgelopen 250 jaar zijn bijna zeshonderd plantensoorten in het wild uitgestorven door toedoen van de mens. Dit blijkt uit een nieuwe studie van de Britse Botanische Tuinen en de universiteit van Stockholm.
10/06 00u00  Analyseert kunstmatige intelligentie straks nieuw ontdekte planeten? Kunstmatige intelligentie is trainbaar om razendsnel de atmosfeer van exoplaneten te analyseren. Dat is nodig, want er worden steeds meer planeten ontdekt die om een andere ster dan onze zon draaien. Inmiddels staat de teller op meer dan vierduizend.
10/06 00u00  'Genetisch gemodificeerde schimmel doodt 99 procent van malariamuggen' Een schimmel die genetisch is gemodificeerd om spinnengif aan te maken, kan snel enorme aantallen malariamuggen doden, blijkt uit onderzoek. Tijdens proeven wisten onderzoekers 99 procent van muggenpopulaties binnen 45 dagen te doden, blijkt uit de onderzoeksresultaten, die zijn gepubliceerd in Science.
10/06 00u00  NUcheckt: Zwaar bewerkt voedsel niet per definitie ongezond, maar vaak wel NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: 'Zwaar bewerkt voedsel zorgt ervoor dat je meer gaat eten.'
09/06 17u00  Fossiel van zwaarste soort elasmosaurus ontdekt nabij Antarctica Op het Seymour-eiland nabij Antarctica is een fossiel gevonden van een van de potentieel zwaarste, in de zee levende dinosaurussen uit het Krijt-tijdperk, zo'n 145 tot 66 miljoen jaar geleden. Het zou gaan om een 'nieuw' soort elasmosaurus die bijna 15.000 kilo woog en ongeveer 12 meter lang was.
Laatste update: vandaag om 0u00
Lees meer van Nu.nl Wetenschap >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

28x Duitse vrouw omgekomen bij zware onweders in Franse Haute-Savoie16/06 00u00 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Zware onweders hebben vandaag in het Franse departement Haute-Savoie één dode geëist en zware schade veroorzaakt in het departement Drôme. De...
27x Toeriste sterft op meer van Genève tijdens zwaar onweer in Zwitserland16/06 00u15 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Een toeriste, wier nationaliteit nog niet is bekendgemaakt, is vandaag in de late namiddag overleden op het meer van Genève in Zwitserland. Het...
24x Thomas Rueb (NRC) wint prijs voor beste journalistieke boek16/06 00u00 - NRC.nl: Wetenschap: Rueb krijgt de Brusseprijs 2019 voor zijn boek over ‘kalifaatmeisje’ Laura H. „Als lezer heb je het gevoel dat je het allemaal zelf meemaakt.”
23x Waarom we emoties van onze huisdieren verkeerd inschatten16/06 00u00 - Nu.nl Wetenschap: Baasjes denken dat hun huisdier alles snapt. Maar beseft een hond wel echt dat hij stout is als hij de stoel stuk bijt? Er zijn goede redenen om aan te nemen dat Fikkie van niets weet. En dat geldt ook voor Minoes.
22x Eerste helikopter voor Mars gaat laatste testfase in16/06 00u00 - Nu.nl Wetenschap: De Mars-helikopter van ruimtevaartorganisatie NASA is afgelopen week de laatste testfase ingegaan. Daarmee is NASA een stap dichterbij om het allereerste voertuig van dit soort naar de rode planeet te sturen. Volgend jaar moet het meereizen met de Mars 2020-rover.
22x Kost handel in archeologische schatvondsten kennis?16/06 00u00 - Nu.nl Wetenschap: Lopend over een Zuid-Nederlandse akker, door weer en wind kan een schatzoeker zomaar tientallen Keltische munten vinden. Is het een prehistorisch offer aan voorouders of een god? Of heeft iemand zijn meest waardevolle bezittingen begraven in een periode van gevaar? Tijdens een oorlog bijvoorbeeld.
16x Vader Pol Knops over Casper (23), die overleed op trektocht: “Dag en nacht was ik op zoek: ik móést mijn zoon vinden”16/06 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Zes maanden lang was Pol Knops (70) in complete onwetendheid over het lot van zijn zoon Casper (23). Samen met een vriend verdween de jongeman tijdens een vierdaagse in de Sierra Nevada in Venezuela. “Alle scenario’s spoken door je hoofd. Maar heel die periode was mijn leven alleen maar gericht op één ding: Casper zoeken en hem weer thuis brengen.”
16x Op stap met The Voice Senior John Leo: “Geel was vroeger veel meer een bruisende stad”16/06 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Leo Geudens (67), die u kent als The Voice Senior-winnaar John Leo, stevende enkele jaren geleden af op zijn pensioen. Maar de overwinning in het populaire VTM-programma deed zijn muzikale carrière weer ­opflakkeren. Ook tijdens onze tocht door de Kempen is de muziek nooit ver weg. “Ik ben blij met wat me nu overkomt, maar het succes komt ­eigenlijk dertig jaar te laat.”
11x Eerste misviering in Notre-Dame sinds brand15/06 23u30 - De Standaard: Wetenschap: Twee maanden nadat een verwoestende brand een groot deel van de Notre-Dame in de as legde, vond er zaterdagnamiddag voor het eerst opnieuw een misviering plaats in de beroemde kathedraal in Parijs. Er was slechts een dertigtal mensen, onder wie de helft priesters, aanwezig. Allemaal droegen ze om veiligheidsredenen een helm.
11x Luchthaven Newark tijdlang gesloten nadat vliegtuig van landingsbaan gaat15/06 23u30 - De Standaard: Wetenschap: De luchthaven van Newark in New Jersey is zaterdag een tijdje gesloten geweest nadat een vliegtuig van United Airlines van de landingsbaan schoof. Er vielen geen slachtoffers.

Statistieken

Artikels:
29009
Gelezen:
7203
Aantal lezers nu:
31


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven