woensdag 19 december 2018, week 51


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 9u15
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
19/12 09u15  Meghan Markle grapt dat ze er wel “heel zwanger” uitziet Voor Meghan Markle stond er deze week een bezoek aan een woon-zorgcentrum in Twickenham in Londen op het programma. Ze nam er uitgebreid de tijd om met enkele bewoners een babbeltje te slaan. Ze grapte zelfs dat ze er behoorlijk zwanger uitziet. Haar buikje was dan ook duidelijk te zien in de aansluitende jurk die ze droeg.
19/12 09u00  David Goffin: “Hazard mag mij opvolgen als Sportman van het Jaar” Nog vier dagen en dan treedt David Goffin af als Sportman van het Jaar. Team Belgium floreerde als nooit tevoren, maar de 28-jarige Luikenaar deelde niet in de vreugde. De combinatie van een oogblessure, een opspelende elleboog en mentale slijtage vergalde zijn seizoen, maar Goffin hoopt dat een lange winterbreak hem kan herlanceren voor 2018. “Ik heb nog steeds mijn plaats bij de subtop.”
19/12 08u45  Puppy play in 'Iedereen beroemd': "Als ik mij verkleed in puppy, kan ik alles loslaten" Het is inmiddels niet meer nieuw, maar toch zullen velen de wenkbrauwen even gefronst hebben tijdens 'iedereen beroemd' gisterenavond. Daar kwam Kurt vertellen over zijn hobby: zich verkleden in puppy...
19/12 08u30  Prachtige winter-maquette in Boechout Guido Aertgeerts uit Boechout is helemaal in de ban van Kerst. Hij is al een hele tijd zoet met het opstellen van een grote kerst-maquette, een gigantisch tafereel in kerstsfeer. En hij smijt er ook flink wat geld tegenaan, want zijn winter-wonderland heeft bijna 4000 euro gekost.
19/12 08u15  Meteen ook einde aan tijdperk Mourinho? ‘The Special One’ is niet meer speciaal Hij kwam Engeland ooit binnen als een hemelbestormer. Als ‘The Special One’ die de Premier League confronteerde met haar oude voetbalidealen en meteen twee titels pakte. José Mourinho (55) zorgde ­ervoor dat countervoetbal plots sexy werd. Veertien jaar na zijn debuut bij Chelsea lijkt hij nu echter achter de feiten aan te lopen. Of hoe zijn ontslag bij Manchester United het einde van zijn tijdperk kan betekenen.
19/12 08u15  Clubicoon Piet den Boer: “Ik weiger in te calculeren dat KV Mechelen wordt geschrapt” KV Mechelen is weer van staatsbelang. Sportief deze keer, want het staat op 90 minuten van de halve finales van de Beker van België. De traditieclub, waarvan bestuurders Thierry Steemans en Stefaan Vanroy beticht worden van matchfixing, worstelt met doodsangst – degradatie of zelfs schrapping. Maar tegelijk toont de traditieclub zich in 1B en in de Croky Cup springlevend. Clubicoon Piet den Boer (60) schetst leven en lijden van Malinwa.
19/12 08u15  Bourgondisch Huis omgetoverd in zes escape rooms en polyvalente ruimte In het vroegere Bourgondisch Huis in Mol-Ezaart kun je volgend jaar terecht in Escape Room Mol, een zaak met zes tot de verbeelding sprekende escape rooms. Bezoekers kunnen een bezoek combineren met een etentje in De Gouverneur.
19/12 08u00  BASF ziet in Antwerpen geen toekomst meer in bioplasticfabriek Avantium Het plan om een bioplasticfabriek te bouwen op de terreinen van BASF Antwerpen, valt in het water. BASF trekt zelf de stekker uit het project.
19/12 07u45  Legendarische Sea Kings worden vervangen en vliegen nog één keer samen Een allerlaatste keer vliegen ze vandaag in formatie door het West- en Oost-Vlaamse luchtruim: de drie Sea Kings die straks definitief op stal gaan. Een eresaluut voor de iconische helikopters die liefst 1.752 mensen hebben gered.
19/12 07u45  Krantencommentaren: “Voor doorzettingsvermogen mag premier zichzelf een pluim geven, voor timing een dikke buis” De krantencommentatoren gaan woensdag dieper in op het ontslag van de regering-Michel. De algemene teneur is dat het ontslag al een hele tijd in de lucht hing en zowat onvermijdelijk was geworden. De politieke commentatoren wijzen wel op het doorzettingsvermogen van de premier zelf om tot het bittere einde te willen blijven proberen om zijn regering op de rails te houden.
19/12 07u30  Vrachtwagen knalt op signalisatiewagen: lange file op E19 Op de E19 is het woensdagochtend filerijden in de richting van Antwerpen. Ter hoogte van Mechelen-Noord reed rond 5.30 uur een vrachtwagen in op een signalisatiewagen.
19/12 07u00  Vrachtwagen knalt op signalisatiewagen: file op E19 Op de E19 is het woensdagochtend filerijden in de richting van Antwerpen. Ter hoogte van Mechelen-Noord reed rond 5.30 uur een vrachtwagen in op een signalisatiewagen.
19/12 07u00  En net vandaag wordt het migratiepact goedgekeurd Het VN-migratiepact, waarmee alle politieke ellende is begonnen, wordt vandaag (woensdag) bij de Verenigde Naties in New York goedgekeurd. In principe is het de Belgische ambassadeur bij de VN, Jean-Luc Bodson, die dat voor ons land gaat doen.
19/12 06u45  ‘Spijtoptant’ Veljkovic heeft alles opgebiecht: “Slecht nieuws voor halve Belgische voetbalwereld” De rol van spijtoptant Dejan Veljkovic (48), spilfiguur in operatie Propere Handen, is voorlopig uitgespeeld. Hij heeft na 12 dagen – en 96 uren aan verhoren – aan de speurders alles gezegd wat hij weet. Dat is goed nieuws voor de fiscus en scheidsrechter Bart Vertenten, maar slecht nieuws voor de halve Belgische voetbalwereld.
19/12 06u45  Wat nu? Zodra koning het ontslag aanvaardt, zijn er nog twee scenario’s mogelijk Een kwartiertje nadat hij de Kamer verlaten had, reed premier Charles Michel de oprijlaan van het kasteel in Laken op om het ontslag van zijn regering aan te bieden aan koning Filip. Het paleis liet gisterenavond nog weten dat de vorst het ontslag in beraad houdt. Dat geeft de politieke partijen de tijd om het stof even te laten neerdwarrelen.


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
19/12 09u15  Colruyt zet Mars, Red Bull en Heineken onder druk Bij Colruyt zijn producten van enkele multinationals tijdelijk niet meer overal te koop. De keten wil zo een prijsvoordeel afdwingen.
19/12 09u15  Van Boudewijn tot Bo Wij geven u negen portretten en thema’s van opmerkelijke nieuwsfeiten. Kunt u de tekeningen en de thema’s koppelen en weet u waarom deze mensen en dieren dit jaar het nieuws haalden?
19/12 09u00  Amerikaanse Senaat keurt hervorming gevangenissysteem goed: ‘Zal gemeenschappen veiliger houden’ De Amerikaanse Senaat heeft dinsdagavond met een grote meerderheid de First Step Act goedgekeurd, die voorziet in de hervorming van de strafrechtelijke veroordelingen en het federale gevangenissysteem. Het initiatief daartoe komt van president Donald Trumps schoonzoon en regeringsmedewerker, Jared Kushner.
19/12 08u45  LIVE. Enkel N-VA verkiest vervroegde verkiezingen boven 'chaotische' regering in lopende zaken Open VLD en CD&V, maar ook oppositiepartijen SP.A en Groen, zullen vervroegde verkiezingen afraden als ze straks worden ontvangen door koning Filip. Die hield dinsdagavond zijn beslissing over het ontslag van de regering in beraad na de audiëntie van Premier Charles Michel. Groen en SP.A toonden zich woensdagochtend verbaasd over de linkse bocht van Michel. 'Maar we geloofden niet dat de rechtse regering die zou toelaten.'
19/12 08u45  Tien tips om volgend jaar minder belasting te betalen Het seizoen van de belastingoptimalisaties is weer aangebroken. Welke fiscale potjes kunt u dit jaar nog vullen om volgend jaar uw belastingfactuur te verlichten?
19/12 08u30  Eén Belgische werknemer op de vier drinkt te veel alcohol Zo’n 22 procent van de Belgische werknemers zegt meer dan twee tot drie glazen alcohol per dag te drinken. Ongeveer 24 procent drinkt per week tien of meer glazen en overschrijdt daarmee de richtlijnen van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD). In 2015 dronk slechts 14 procent van de werknemers dagelijks twee tot drie glazen.
19/12 08u30  Rutten: 'Ik wou nooit dat er een regering gemaakt zou worden op links' Voor Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten is het duidelijk: de oppositie heeft het land in chaos gestort. Zonder een begroting moet de ontslagnemende regering werken met voorlopige twaalfden en dat gaat ons veel geld kosten, zegt ze
19/12 08u15  'Wat niet kan? Een shirt met een v-neck' Begin deze maand bracht Goose de vinyl GOOSE NONSTOP uit, een registratie van hun meeste recente livesets. Aanstaande vrijdag speelt de electrorockband een showcase op het Provinciaal domein Puyenbroeck tijdens de Warmste Week van Studio Brussel. Vandaag heeft frontman Mickael Karkousse het over zijn stijlgeheimen.
19/12 08u15  Vragen na de val? Stel ze aan onze chef politiek ’t Is gebeurd. De regering-Michel is gevallen, na weken politieke hoogspanning rond het migratiepact. Hoe moet het nu verder? Mail uw vragen naar dslive@standaard.be. Om 10 uur beantwoordt onze chef politiek Jan-Frederik Abbeloos ze in een live video op onze site en op onze Facebookpagina. U kunt de vragen daar ook live stellen in de comments, of door hier rechtsboven op 'Reageer' te klikken.
19/12 08u15  Nederlandse economie over hoogtepunt De Nederlandse economie blijft nog wel doorgroeien, maar dat gaat minder hard dan de afgelopen jaren. Dat blijkt uit ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Wel blijft de Nederlandse economie harder groeien dan het gemiddelde in de eurozone.
19/12 08u00  Duizenden militairen ‘staan klaar’ om Britse regering te ondersteunen bij no-deal Brexit De Britse regering houdt 3.500 militairen achter de hand om overheidsdiensten te ondersteunen indien Groot-Brittannië volgend jaar zonder scheidingsakkoord uit de Europese Unie stapt. Dat heeft minister van Defensie Gavin Williamson aangekondigd in het parlement.
19/12 08u00  LIVE. Open VLD en CD&V maar ook Groen en SP.A willen regering in lopende zaken Premier Charles Michel werd dinsdag in audiëntie ontvangen in het Paleis om het ontslag van de regering aan te bieden. De koning houdt zijn beslissing in beraad. Groen en SP.A toonden zich woensdagochtend verbaasd over de linkse bocht van Michel. 'Maar we geloofden niet dat de rechtse regering die zou toelaten.'
19/12 07u30  Cuba schrapt mogelijkheid holebihuwelijk in nieuwe grondwet Het Cubaanse parlement heeft dinsdag beslist om passages in de grondwet die het holebihuwelijk mogelijk zouden maken, te schrappen. Het parlement besliste dat ‘uit respect voor alle opinies’.
19/12 07u30  LIVE. Crombez: 'We vreesden al dat regering moeilijk met bocht Michel kon leven' Eerste Minister Charles Michel werd dinsdag in audiëntie ontvangen in het Paleis om het ontslag van de regering aan te bieden. De koning houdt zijn beslissing in beraad. SP.A-voorzitter John Crombez toonde zich vanochtend ook verbaasd over de bocht van Michel dinsdagavond.
19/12 07u15  Spijtoptant Veljkovic is uitgepraat Spijtoptant Dejan Veljkovic, spilfiguur in Operatie Schone Handen, heeft na 12 dagen en 96 uren verhoor aan de speurders alles gezegd wat hij weet.
Laatste update: vandaag om 9u15
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
19/12 07u30  Hedwigepolder wordt geen “modderbak met slib”, maar mooi natuurgebied Wordt de Hedwigepolder na ontpoldering een bloeiend natuurgebied of een “modderbak met slib”? Tegenstanders roepen al jaren het tweede, maar...
19/12 05u00  Nederlandse Gezondheidsraad: “Ent alle baby's en 14-jarigen in tegen meningokokken” De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert om voortaan alle baby's en alle 14-jarigen in te enten tegen meningokokken type W. De levensgevaarlijke...10 
18/12 18u00  Riviervissen niet gespaard van plastiekvervuiling Ook een beperkt aantal van de zoetwatervissen in rivieren bevat microplastics, zo blijkt uit een eerste verkennend onderzoek van het Instituut voor...
18/12 17u30  Saturnus verliest zijn ringen: “Elk half uur een olympisch zwembad aan water eruit” De planeet Saturnus staat al eeuwen bekend om zijn ringen. Maar die zijn beetje bij beetje aan het verdwijnen. Over 300 miljoen jaar zijn ze weg,...
18/12 16u00  Wetenschappers ontdekken verste object ooit in ons zonnestelsel: de rozige dwergplaneet ‘Farout’ Sterrenkundigen hebben met de Japanse Subaru-telescoop op Hawaï een nieuw hemellichaam ontdekt. Het gaat om het verste object dat tot nu toe in ons...
18/12 15u45  Michel wil Belgische klimaatambities versterken: “Resolutie is sterk signaal” Premier Charles Michel wil de Belgische klimaatambities aanscherpen. Dat heeft hij vanmiddag opnieuw bevestigd na interpellaties van PS,...
18/12 15u30  Driejarig kind uit huis gesleurd en gedood door luipaard in India In India is het lichaampje teruggevonden van een driejarig kind dat bij hem thuis werd ontvoerd door een luipaard.
18/12 15u15  Belg produceert gemiddeld 412 kilogram afval per jaar De Belg produceert gemiddeld 412 kilogram gemeentelijk afval per jaar. Dat meldt het Belgische statistiekbureau Statbel op basis van de cijfers van...
18/12 14u00  Ingenieurs bekijken problemen met revolutionaire plasticvanger: “Wat is het alternatief? Honderduizenden ton aan plastic gewoon laten liggen?” De 24-jarige Nederlander Boyan Slat, die op het idee kwam om met een revolutionaire plasticvanger de Grote Oceaan plasticvrij te maken, is ervan...
18/12 13u45  Grote meerderheid voorstander van versterkte Belgische klimaatambities De commissie Volksgezondheid van de Kamer heeft een voorstel van resolutie van Groen-Ecolo goedgekeurd die de Belgische klimaatambities naar boven...
18/12 13u15  Vroege kerst voor ruimteliefhebbers: 4 raketlanceringen op 24 uur Kerstmis komt vroeg voor de ruimtefanaten. Er worden vandaag maar liefst vier raketten gelanceerd, en je kan ze allemaal live bekijken. Hier een...
18/12 12u15  Rob (50) raakte ernstig verbrand, kreeg een donornier, een hartinfarct en twee keer kanker. En hij is opnieuw ziek Rob Daalder (50) raakte ernstig verbrand, kreeg een donornier, een hartinfarct en twee keer kanker. En hij is opnieuw ziek. Een operatie in Amerika...
18/12 12u00  Geredde witte orang-oetan Alba mag naar haar eigen oerwoudeilandje Alba, de voor zover bekend enige witte orang-oetan ter wereld, werd vorig jaar zwaar verwaarloosd gevonden in een afgelegen dorpje op Borneo...
18/12 10u45  Surfers wagen zich aan gigantische golven in Californië De Amerikaanse staat Californië heeft de afgelopen dagen te maken gekregen met erg slecht weer. Voor de surfers was dat echter goed nieuws, want...
18/12 09u15  Kustwacht en lokaal dierenziekenhuis van Florida werken samen om schildpad te redden uit benarde situatie Een lederschildpad die voor de kust van de Florida Keys vastzat in een val om kreeften mee te vangen, is gered uit zijn benarde situatie. En dat...

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
19/12 09u15  ‘Meeste Nederlanders willen hele jaar wintertijd’ Dat blijkt uit een peiling van het ministerie van Binnenlandse Zaken. 41 procent wil het hele jaar wintertijd, 27 procent wenst juist permanente zomertijd.
19/12 09u00  WEF: Nederland loopt achter met vrouwen in top Nederland staat achter Nicaragua en Namibië op ranglijst van het World Economic Forum. Vooral de politiek blijft achter.
19/12 09u00  Renovatie Boijmans is een duur ‘moetje’ Donderdag beslist de Rotterdamse gemeenteraad over de renovatie én toekomst van het verouderde Boijmans.
19/12 08u45  Het cyberleger kan en mag nog weinig Vier jaar na de feestelijke presentatie is het Nederlandse cybercommando DCC onzichtbaar, vinden critici. De baas van het DCC is het er deels mee eens: „We hebben geduld en tijd nodig. Die moeten ons gegund worden.”
19/12 07u45  VS verbieden ‘bump stocks’, waarmee wapens sneller vuren Door het opzetstuk kan van een semi-automatisch wapen een mitrailleur worden gemaakt. De ‘bump stocks’ werden gebruikt bij de dodelijkste schietpartij ooit in de VS.
19/12 07u30  Gezondheidsraad: inentingen tegen meningokokken type C en W in Rijksvaccinatie Hoewel tegen meningokokken type C al sinds 2002 wordt ingeënt, maakt type W sinds 2016 steeds meer slachtoffers. Komend jaar start tegen MenW een nieuw Rijksvaccinatieprogramma voor tieners.
19/12 06u15  Hoe ‘Urgenda’ een levensgroot probleem werd Met een verwijzing naar het Energieakkoord betoogden opeenvolgende ministers dat de doelen voor CO2-reductie in 2020 gehaald zouden worden. Aanvullende maatregelen vonden zij daarom niet nodig. Dat blijkt onterecht.10 
19/12 06u15  Egypte en Tunesië willen niet de EU-politieman zijn De EU wil dat Noord-Afrikaanse landen migrantenboten stoppen. Maar de verdeeldheid over het Marrakesh-pact, waarover woensdag bij de VN wordt gestemd, heeft samenwerking lastiger gemaakt.10 
19/12 05u45  19 doden bij busongeluk in Uganda Bij een busongeluk in de buurt van Sipi, Uganda, zijn zeker 19 mensen om het leven gekomen. Volgens de lokale politie gaat het om medewerkers van een Amerikaanse NGO.
19/12 05u00  Tafels dekken voor vluchtelingen Lees meer >
19/12 05u00  Schaalvergroting mag de onderwijskwaliteit niet in de weg zitten Lees meer >
19/12 05u00  Het cyberleger is er wel, maar mag weinig Vier jaar na de feestelijke presentatie is het Nederlandse cybercommando DCC onzichtbaar, vinden critici. De baas van het DCC is het er deels mee eens: „We hebben geduld en tijd nodig. Die moeten ons gegund worden.”
19/12 05u00  ‘Ik vroeg me af: ben ik wel de juiste man voor Hema?’ bestuursvoorzitter Hema Dat het lange tijd niet lukte om Hema te verkopen, voelde als „persoonlijk falen”. Nu krijgt topman Tjeerd Jegen om de haverklap telefoon van Hema’s nieuwe eigenaar: Marcel Boekhoorn. „Hij heeft héél veel ideeën.”
18/12 23u30  Moord binnen de muren van vmbo-school in Rotterdam Een 16-jarig meisje werd dinsdag doodgeschoten in de fietskelder van het Designcollege. De dader zou haar 31-jarige ex-vriend zijn.
18/12 23u30  Kabinet: toch geen nieuwe maatschappijen op Lelystad Airport Er is geen sprake van een koerswijziging: alleen maatschappijen die vluchten verhuizen van Schiphol naar Lelystad zijn welkom, zei de minister dinsdagavond in de Kamer.
Laatste update: vandaag om 9u15
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
19/12 00u00  Nieuwe test kan erfelijke darmkanker voorspellen Er is een test ontwikkeld die het risico op het Lynch-syndroom - een erfelijke vorm van darmkanker - kan voorspellen. Dit melden onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum en de Amerikaanse University of Utah.11 
19/12 00u00  MRI verbetert opsporing van prostaatkanker Door de inzet van de MRI hoeft een groot deel van de mannen geen weefselprik (ook wel prostaatprik). Dit blijkt uit onderzoeksresultaten van de 4M-studie, die zijn verschenen in het medische tijdschrift European Urology.11 
17/12 15u45  ‘School moet lesgeven over psychische gezondheid’ Er wordt op scholen te weinig gepraat over psychische klachten, terwijl ongeveer 20 procent van de middelbare scholieren hier last van heeft. Dit stelt belangenbehartiger MIND naar aanleiding van een onderzoek van het Trimbos-instituut, de Universiteit Utrecht en het Sociaal Cultureel Planbureau.
17/12 13u45  ‘De overheid moet regie nemen over xtc’ De productie van partydrug xtc moet onder regie komen van de overheid en daarmee uit het criminele circuit worden gehaald. Dat vindt Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg van GroenLinks.
17/12 12u45  Slechthorenden vaker buitengesloten door familie Nederlanders vinden familieleden met onbehandeld gehoorverlies minder sociaal, vermoeider en neerslachtiger. Dat leidt tot irritatie en minder goede gesprekken, blijkt uit onderzoek van Kantar Public.
16/12 00u00  Maagband kan darmproblemen veroorzaken Na het plaatsen van een maagband kunnen patiënten ernstige darmproblemen krijgen, ook vele jaren na plaatsing kan dit nog gebeuren. Dit constateert het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten.
15/12 00u00  Hersenen merken niet dat bier alcoholvrij is Bierdrinkers krijgen dezelfde hoeveelheid voldoening van alcoholvrij bier als van alcoholhoudend bier. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research, verschenen in het tijdschrift Chemical Senses. Het is voor het eerst dat deze beloningsreactie werd onderzocht.
15/12 00u00  Griepprik geldt ook voor kankerpatiënten Borstkankerpatiënten die chemotherapie krijgen, worden geadviseerd om een aantal dagen na de chemokuur zich te laten vaccineren. Dit blijkt uit onderzoek van internist-oncoloog Miriam Wumkes aan de Universiteit Utrecht.
15/12 00u00  Steeds meer ongeneeslijke COPD-patiënten De verwachting is dat er binnen twintig jaar ruim 200.000 patiënten met de longziekte COPD bijkomen. Dit meldt het Longfonds in het kader van Wereld COPD-dag.
13/12 00u00  Huisartsen niet alert op dierenziektes bij mensen Huisartsen zijn niet alert genoeg op dierenziektes die over kunnen slaan op mensen. Dat bepleiten meerdere deskundigen, waaronder dierenarts en microbioloog Paul Overgaauw de van de Universiteit van Utrecht en Joke van der Giessen, veterinair microbioloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
13/12 00u00  Ruim 2 miljoen Nederlanders met rug- en nekklachten Het aantal geregistreerde patiënten met rug- en nekklachten in Nederland is boven de twee miljoen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM, het onderzoeksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
12/12 00u00  'Liefde voor koffie of thee genetisch bepaald' Of je liever koffie of thee drinkt, is waarschijnlijk genetisch bepaald en heeft niet zoveel te maken met persoonlijke smaak. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, meldt het AD.
12/12 00u00  Bijna 83.000 doden door medische implantaten Tussen 2008 en 2018 zijn er 1,7 miljoen gevallen van letsel geconstateerd en bijna 83.000 mensen overleden door zogenaamde ‘veilige’ medische hulpmiddelen. Dit blijkt uit een groot internationaal onderzoek genaamd ‘Implant Files’.
Laatste update: vandaag om 0u00

Scientias

Verbergen Tonen
19/12 08u45  Geen maantjes of ringen te vinden rond Ultima Thule En dat betekent dat New Horizons er veilig op slechts 3500 kilometer afstand langs kan scheren! Ruimtesonde New Horizons snelt op dit moment af op het Kuipergordelobject Ultima Thule. En de sonde kan zijn route zonder zorg voortzetten. Dat blijkt uit een uitgebreide zoekactie om potentiële gevaren op de weg die New Horzions aflegt, op […] Het bericht Geen maantjes of ringen te vinden rond Ultima Thule verscheen eerst op Scientias.nl.
18/12 18u30  Waarom we niet te hard moeten juichen als we een planeet met zuurstof ontdekken De aanwezigheid van zuurstof is nog geen keihard bewijs dat op de planeet ook leven te vinden is. Stel: we vinden een planeet die qua omvang en temperatuur behoorlijk leefbaar lijkt. Hoe kunnen we dan vaststellen of deze ook daadwerkelijk leefbaar is? De meeste exoplaneten bevinden zich op grote afstand, dus even een bezoekje brengen, […] Het bericht Waarom we niet te hard moeten juichen als we een planeet met zuurstof ontdekken verscheen eerst op Scientias.nl.
18/12 16u15  Nieuw onderzoek bewijst: de pterosaurussen hadden al veren Sterker nog: de vliegende reptielen waren bedekt met maar liefst vier verschillende typen veren. Pterosaurussen – ook wel vliegende reptielen genoemd – leefden tussen 230 en 66 miljoen jaar geleden, oftewel gelijktijdig met de dinosaurussen. Het is al langer bekend dat deze vliegende reptielen met een pluizig materiaal (ook wel pycnofibres genoemd) bedekt waren, maar […] Het bericht Nieuw onderzoek bewijst: de pterosaurussen hadden al veren verscheen eerst op Scientias.nl.
18/12 14u30  Onderzoekers oogsten bananen in…Wageningen! De eerste Nederbananen – in de kas geteeld – zijn klaar om geplukt te worden. De oogst is het resultaat van een behoorlijk ambitieus en uniek experiment. Wageningse onderzoekers kijken momenteel namelijk of het mogelijk is om bananen in een kunstmatige bodem in kassen te laten groeien. En jawel, zo laten de prachtige trossen nu […] Het bericht Onderzoekers oogsten bananen in…Wageningen! verscheen eerst op Scientias.nl.
18/12 13u15  Saturnus’ ringen takelen heel snel af Naar schatting hebben de ringen nog maar 100 miljoen jaar te leven. Decennia geleden scheerden de ruimtesondes Voyager 1 en Voyager 2 langs Saturnus. En hun waarnemingen suggereerden dat de ringen van Saturnus niet het eeuwige leven hadden. Het leek erop dat waterijs vanuit de ringen op Saturnus ‘regende’. En ruimtesonde Cassini kon dat onlangs […] Het bericht Saturnus’ ringen takelen heel snel af verscheen eerst op Scientias.nl.
18/12 10u45  Het is nu officieel: planten worden niet graag aangeraakt Handjes thuis dus! Dat is de conclusie die onderzoekers trekken in het blad The Plant Journal. Hun experimenten met Arabidopsis thaliana wijzen uit dat zelfs de lichtste aanrakingen al een enorme impact hebben op een plant doordat deze in reactie op de aanraking een omvangrijk ‘genetisch defensief’ op gang brengt. En dat kost energie. Energie […] Het bericht Het is nu officieel: planten worden niet graag aangeraakt verscheen eerst op Scientias.nl.
18/12 09u15  Weer een dwergplaneet ontdekt in ons eigen zonnestelsel! Het is het meest afgelegen hemellichaam dat tot op heden in ons zonnestelsel is aangetroffen. De dwergplaneet heeft dan ook een zeer toepasselijke bijnaam gekregen: Farout. Officieel wordt het hemellichaam aangeduid als 2018 VG18. Farout staat op een afstand van zo’n 120 AU, waarbij 1 AU de gemiddelde afstand tussen de aarde en de zon […] Het bericht Weer een dwergplaneet ontdekt in ons eigen zonnestelsel! verscheen eerst op Scientias.nl.
17/12 18u15  Enorme verzameling pootafdrukken van dinosaurussen ontdekt in Groot-Brittannië Sommige afdrukken zijn wel zestig centimeter groot. Onderzoekers ontdekten de afdrukken in het zuiden van Groot-Brittannië. Ze doken op door erosie van de kliffen nabij het plaastje Hastings (East Sussex). De afdrukken zijn tussen de 145 en 100 miljoen jaar oud. Sommige afdrukken zijn nauwelijks twee centimeter groot. Anderen meten wel 60 centimeter. Planten- en […] Het bericht Enorme verzameling pootafdrukken van dinosaurussen ontdekt in Groot-Brittannië verscheen eerst op Scientias.nl.
17/12 16u15  Supersonische auto lijkt van de ondergang gered En daarmee komt het verbreken van het wereldsnelheidsrecord weer binnen bereik. Eerder dit jaar kon je op Scientias.nl lezen dat de Bloodhound Supersonic Car (kortweg Bloodhound SSC) al in 2019 het wereldsnelheidsrecord moet gaan verbreken. Het doel was om de auto in mei 2019 naar Afrika te verschepen en vervolgens in het najaar van 2019 […] Het bericht Supersonische auto lijkt van de ondergang gered verscheen eerst op Scientias.nl.
17/12 14u45  ‘Biologisch voedsel is slechter voor het klimaat dan ‘gewoon’ voedsel’ En dat komt vooral doordat biologisch voedsel veel meer oppervlak vereist. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek, verschenen in het blad Nature. “Onze studie laat zien dat biologische erwten, verbouwd in Zweden, een ongeveer vijftig procent grotere impact hebben op het klimaat dan erwten die op conventionele manier verbouwd worden,” stelt onderzoeker Stefan Wirsenius. “En voor […] Het bericht ‘Biologisch voedsel is slechter voor het klimaat dan ‘gewoon’ voedsel’ verscheen eerst op Scientias.nl.
17/12 13u15  Prachtige foto van komeet 46P/Wirtanen De komeet is momenteel met een verrekijker – of onder ideale omstandigheden zelfs met het blote oog – te bewonderen. De prachtige foto is opgebouwd uit maar liefst 132 foto’s en gemaakt door Wouter Van Reeven. Hij maakte de beelden op 14 december vanuit ESA’s European Space Astronomy Centre in Spanje. De kern van de […] Het bericht Prachtige foto van komeet 46P/Wirtanen verscheen eerst op Scientias.nl.
17/12 11u00  Onderhandelaars leveren half werk tijdens Poolse klimaattop Er zijn een paar afspraken gemaakt, maar nog te veel losse eindjes. In de afgelopen twee weken is er druk onderhandeld in Katowice, Polen. Onderhandelaars uit alle hoeken van de wereld kwamen samen om het ambitieuze Parijse klimaatakkoord – waarin overheden hadden toegezegd er alles aan te doen om de opwarming van de aarde tot […] Het bericht Onderhandelaars leveren half werk tijdens Poolse klimaattop verscheen eerst op Scientias.nl.
17/12 09u30  Uitzonderlijk goed bewaard gebleven tombe ontdekt in Egypte De graftombe is prachtig versierd met onder meer kleurrijke muurtekeningen. De tombe is opgericht voor Wahtye: een zeer belangrijke ambtenaar en priester die de farao Neferirkare diende. Neferirkare was de derde farao uit de vijfde dynastie van Egypte en regeerde in de eerste helft van de 25e eeuw voor Christus. Het betekent dat de tombe […] Het bericht Uitzonderlijk goed bewaard gebleven tombe ontdekt in Egypte verscheen eerst op Scientias.nl.
16/12 09u15  Stem op jouw favoriete ruimtefoto’s van het jaar 2018 Ieder jaar publiceert Scientias.nl de top tien ruimtefoto’s van het jaar. Net als tijdens de vorige editie bepaal jij dit jaar welke foto’s in de lijst verschijnen en in welke volgorde. Wij hebben een voorselectie gemaakt van 24 foto’s. Jij kunt iedere foto beoordelen op een schaal van 1 tot 10. Daarnaast mag je ook […] Het bericht Stem op jouw favoriete ruimtefoto’s van het jaar 2018 verscheen eerst op Scientias.nl.
15/12 09u15  Van kou word je verkouden en nog 9 gevalletjes biologische lariekoek Denk jij ook nog steeds dat spinazie tjokvol ijzer zit? En dat je verkouden wordt als je zonder jas naar buiten gaat? Lariekoek! Dat – en nog veel meer – is te lezen in het onlangs verschenen boek ‘Plassen over kwallenbeten‘. Het boek is geschreven door biologen en wetenschapsjournalisten Maartje Kouwen, Steijn van Schie en […] Het bericht Van kou word je verkouden en nog 9 gevalletjes biologische lariekoek verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 8u45
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
18/12 17u30  Ringen rond Saturnus over enkele miljoenen jaren verdwenen De planeet Saturnus staat al eeuwen bekend om zijn ringen, maar die zijn beetje bij beetje aan het verdwijnen. Over 300 miljoen jaar zijn ze weg, en misschien al over 100 miljoen jaar.
18/12 17u15  Trump kondigt ruimtevaartafdeling binnen Defensie aan De Amerikaanse president Donald Trump heeft een ruimtevaartafdeling binnen het Amerikaanse leger aangekondigd.. Deze afdeling moet de militaire ondernemingen in de ruimte gaan overzien.
17/12 22u45  Wetenschappers ontdekken verste object in ons zonnestelsel Ver voorbij alle planeten draait een rotsblok in een baan rond de zon. Het is het verste object in ons zonnestelsel dat tot nu toe is ontdekt. 
17/12 10u45  Burgers' Zoo past als eerste ter wereld anticonceptie toe bij vissoort Onderzoekers van Burgers' Zoo hebben succesvol anticonceptie toegepast bij een vissoort. Deze wereldprimeur heeft 'baanbrekende gevolgen' voor de internationale kweekprogramma’s van vissoorten, meldt de Arnhemse dierentuin maandag.
16/12 08u00  Blik op de ruimte: Oerhaai uitgestorven door ontploffende ster? Zowel op aarde als in de ruimte wordt druk gezocht naar sterrenstelsels, sterren, planeten en uiteindelijk buitenaards leven. In deze wekelijkse rubriek volgen we het nieuws over de belangrijkste onderzoeken.
14/12 17u30  Helpt een Nederlands vaccin malaria de wereld uit? Jaarlijks overlijden zeker een half miljoen mensen aan malaria. Een in Leiden en Nijmegen ontwikkeld vaccin kan daar mogelijk verandering in brengen. Maar eerst moet het middel zich bewijzen, schrijft Quest.
14/12 17u30  Duizenden talen verdwijnen: 'Als oude mensen sterven, sterft de taal ook' Ruim zevenduizend talen worden verspreid over de wereld gesproken. Daarvan is iets meer dan de helft (3.660) bedreigd, stervende of zo goed als dood. Dat concludeert een internationaal team van taalwetenschappers deze week. Zeshonderd talen zijn al zo goed als uitgestorven.
14/12 17u30  NUcheckt: Waarom kleine mannen over het algemeen niet agressiever zijn NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: Kleine mannen zijn over het algemeen agressiever dan lange mannen.
14/12 17u30  Blik op de ruimte: Enorme oerhaai uitgestorven door ontploffende ster? Zowel op aarde als in de ruimte wordt druk gezocht naar sterrenstelsels, sterren, planeten en uiteindelijk buitenaards leven. In deze wekelijkse rubriek volgen we het nieuws over de belangrijkste onderzoeken.
14/12 14u45  Zo smerig is je telefoon We gebruiken onze telefoon zo'n drie uur per dag. Voldoende tijd voor bacteriën om zich erop te nestelen. Maar hoe smerig is een telefoon eigenlijk?
13/12 18u00  Ruimtevliegtuig van Virgin Galactic bereikt grensgebied ruimte Het ruimtevliegtuig SpaceShipTwo van ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic heeft donderdag een vlucht naar het grensgebied van de ruimte voltooid.
12/12 19u00  Onderzoekers: Vleeskip is het symbool van ons tijdperk De vleeskip is volgens Britse onderzoekers iconisch voor de tijd waarin wij nu leven, een periode waarin de mensheid grote invloed uitoefent op alle leefgebieden op aarde.
12/12 10u15  Een op de vijf hoogleraren nu vrouw door speciale subsidie Het percentage vrouwelijke hoogleraren is in 2017 gegroeid van 19,3 naar 20,9 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse peiling van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH). Het is de sterkste stijging sinds 1998.
12/12 03u15  Een op de vijf hoogleraren nu vrouw dankzij subsidie Het percentage vrouwelijke hoogleraren is in 2017 gegroeid van 19,3 naar 20,9 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse peiling van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH), meldt NRC. Het is de sterkste stijging sinds 1998.
Laatste update: dinsdag 18 december 2018, 17u30Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

15x Cafeetje aan parochiecentrum ’t Candonckske helemaal opgefrist19/12 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Het is opvallend hoe parochiecentrum Candonck ook anno 2018 nog altijd de spil is van het gemeenschapsleven in de wijk Candoncklaer. “Dat is te danken aan ons cafeetje vooraan, ’t Candonckske”, weet Erwin van Vlerken (rechts op de foto), een van de zowat dertig vrijwillige cafébazen. Ook burgemeester Frank Gys vervult er trouw zijn toogdienst. “Elk weekend gaan de deuren al om 8.30u open en het kan soms best laat worden”, weet buurman en huisbewaarder Filip van Vlerken. “We sluiten zelden voor 1u ’s nachts. Je vindt hier dan ook de goedkoopste pintjes van heel Wommelgem: 1,4 euro voor een Jupiler.” Na elf jaar van intensief gebruik was ’t Candonckske toe aan een grondige opfrissing. Schildersbedrijf Jobart leverde mooi werk, volgens de richtlijnen van ‘binnenhuisarchitecte’ Christina Baeyens, echtgenote van ‘cafébaas’ Erwin. Ze koos voor vrolijke kleuren en kon het nieuwe meubilair goedkoop op de kop tikken op veilingen. Er kwam een nieuwe toog, een tafelvoetbalspel ook, maar geen televisie. Het blijft een praatcafé, dat er met de sfeervolle verlichting ’s avonds nog gezelliger uitziet. De heropening was een voltreffer.
15x Vrijliggend fietspad is er nog lang niet19/12 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Wie het fietspad langs de Poederleeseweg als een moordstrookje ervaart, zal nog een paar jaar extra voorzichtig moeten zijn. Het beloofde vrijliggende rijwielpad is zeker niet voor morgen.
14x Penny Marshall, een van succesvolste vrouwelijke Hollywood-regisseurs, overleden19/12 03u30 - De Standaard: Wetenschap: Penny Marshall (75), die als eerste vrouwelijke regisseur een film maakte die meer dan 100 miljoen dollar opbracht in de VS, is maandag in Los Angeles overleden. Dat maakt haar agent bekend.
14x Bedrogen vrouw eist duizenden euro van Jo met de Banjo19/12 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Jo met de Banjo heeft een klacht aan zijn been. De oud-liedjesschrijver voor onder anderen Sam Gooris en ­Wendy van Wanten zou geld gekregen hebben van een vrouw in ruil voor “avondjes uit”, verklaart de vrouw anoniem in Dag Allemaal.
14x Politie maakt jacht op Abdelhakime D., de ‘peetvader van de drugscafés’19/12 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Het Antwerps gerecht en het Kali-team (de taskforce tegen de georganiseerde drugsmisdaad in Antwerpen) zijn een offensief begonnen tegen de 61-jarige Abdelha-kime D., peetvader van een Marokkaanse criminele familie die een netwerk van drugscafés runt.
14x Jonge bestuursploeg telt vier nieuwe gezichten19/12 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Toekomstig burgemeester Stijn Raeymaekers (Eenheid) heeft de samenstelling van het nieuwe schepencollege bekendgemaakt. Maurice Helsen (CD&V) is een verwachte naam. Maar er zijn ook twee verrassingen.
14x Geheim recept overleden kankerpatiënte helpt lotgenoten19/12 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De zachte chocoladetoffees volgens geheim recept vielen de voorbije weken zo in de smaak dat de keuken van Denise Dillen in Turnhout soms meer op een klein voedingsbedrijf leek. Het is een verhaal van hoe ­kankerpatiënten hun lotgenoten een hart onder de riem steken.
13x Politicoloog Carl Devos ongemeen scherp voor premier Charles Michel: “Dit is de bocht der bochten”19/12 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: “Ik ben stomverbaasd dat een premier zich in een week tijd zo in de hoek laat drummen en zich ten slotte zo in de vangrail laat rijden”, zegt Carl Devos in een reactie op de val van de regering-Michel. Hij ziet hier maar één winnaar: N-VA. “Tot de volgende verkiezingen zal die partij het beeld kunnen ophangen van een regering die ineens naar links zwenkt van zodra N-VA ze heeft verlaten.”
13x Charlotte Vandermeersch, Joren Seldeslachts en Maarten Nulens in ‘Baantjer’19/12 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Van Baantjer, de ook in Vlaanderen populaire tv-reeks, komt volgend jaar een Nederlandse speelfilm in de bioscopen en daar zullen ook Vlaamse acteurs in voorkomen. De opvallendste namen zijn Charlotte Vandermeersch, Tom Vermeir, Joren Seldeslachts en Maarten Nulens. Dat er ook Vlamingen meedoen heeft alles te maken met het verhaal. Dat speelt zich voor een deel in Antwerpen af.
13x Antwerps tv-maker leeft drie weken bij zijn grootmoeder in woonzorgcentrum: “Dementie is een smerige ziekte, maar er zijn ook hilarische momenten”19/12 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: “Overdag word je meegesleurd van het ene verhaal in het andere, ’s nachts word je wakker van geroep en getier door de gangen.” Reportagemaker Wannes Deleu woont al twee weken dag en nacht in woonzorgcentrum Den Olm in Bonheiden, dat gespecialiseerd is in mensen met dementie. Hij wil er opnieuw een connectie krijgen met zijn grootmoeder.

Statistieken

Artikels:
33541
Gelezen:
11911
Aantal lezers nu:
66


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven