zaterdag 21 april 2018, week 16


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 13u15
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
21/04 13u00  Eresaluut en indiaanse tromgeroffel op begrafenis verongelukte motard Meer dan zestig motards, indianen, cowboys, vrienden en werkcollega’s namen zaterdag opvallend afscheid van Armand De Puysseleir alias De Witte. De 63-jarige motard en indianist verongelukte op 8 april.
21/04 13u00  De ‘pil voor mannen’ komt weer stapje dichterbij Wetenschappers hebben ‘EP055’ getest, een chemische samenstelling die zich bindt met sperma en het minder beweeglijk maakt. Volgens de resultaten heeft ze het potentieel om een anticonceptiepil voor mannen zonder bijwerkingen te worden.
21/04 12u45  Eresaluut en indiaanse tromgeroffel op begrafenis Armand De Puysseleir Motards en indianen begraven Armand De Puysseleir alias ‘De Witte’
21/04 12u30  Marktkramer Steve Van Broeckhoven trekt Vlaams Belang-lijst Neofiet Steve Van Broeckhoven (36) trekt de Vlaams Belang-lijst in het polderdistrict.
21/04 12u30  Duivel-doet-al Johnny (37) is een van de meest gegeerde werknemers Johnny Mooren (37) is een van de meest gegeerde figuren op de arbeidsmarkt. Hij is capabel om niet minder dan drie veelgevraagde functies in te vullen. Johnny is ­informaticaspecialist, werkt als poetshulp én volgt een opleiding tot kleuterleider.
21/04 12u30  Eerste vogelhuisjes krijgen een plekje Middenstandsvereniging Beleef Kapellen! en winkelcentrum Promenade hielden de voorbije weken een actie met vogelhuisjes. In totaal werden 500 vogelhuisjes versierd. Zaterdag werden ze geschonken aan het gemeentebestuur. Schepen van milieu Frederic van Haaren (Open Vld) hing de eerste exemplaren op in een boom op het pleintje voor het winkelcentrum.
21/04 12u15  Urbain Spaenhoven haalt voor titelmatch uit naar de voetbalbond “Gedegouteerd van alle heisa” D-day zondag voor Rupel Boom! Winst bij dichtste achtervolger Mandel United en de titel in tweede amateurklasse is een feit voor de Steenbakkers.12 
21/04 12u15  Flipkens verweert zich tegen aantijgingen van Monami: “Laagste van het laagste” Nog eerder zullen de aanhangers van Beerschot en Antwerp mekaar in de armen vallen, dan dat Kirsten Flipkens en Dominique Monami zich zullen verzoenen. De nederlaag in Frankrijk, gevolgd door het ontslag van Monami én een partijtje bekvechten in de media, smeulen nog bij de 32-jarige Kempense. “Dat was mijn slechtste ervaring in mijn vijftien jaar Fed Cup.”12 
21/04 12u00  Armand De Puysseleir verdiende en kreeg een passend afscheid Motards en indianen begraven ‘De Witte’12 
21/04 12u00  Sp.a-lijst goedgekeurd in Antwerpen: Tom Meeuws blijft op tweede plaats staan De verkiezingslijst van sp.a Antwerpen is zaterdagmiddag op het ledencongres goedgekeurd. Antwerps sp.a-voorziiter Tom Meeuws blijft dus ondanks een gerechtelijk onderzoek op de tweede plaats staan.12 
21/04 11u45  Weet je eigenlijk wel wat je op je gezicht smeert? De minder glamoureuze kant van dagcrèmes en andere cosmetica Heb je vanochtend een dagcrème gebruikt?Je haren gewassen met shampoo? Dan is de kans groot dat de ingrediënten uit de kelders van grote chemiereuzen komen. Dat schrijft de Nederlandse journaliste Robin van Wechem in haar boek ‘Het Antirimpelcomplex’, waarin ze de achterkant van de cosmetica-industrie blootlegt. En die is veel minder aantrekkelijk dan de potjes in je badkamer.10 
21/04 11u30  Einde seizoen voor Naessens? Voor Jens Naessens zit het voetbalseizoen er mogelijk een weekje vroeger op. De aanvaller liep vrijdag in het duel met Union een open wonde aan de voet op.
21/04 11u30  Ex-vriendin Avicii in rouw: “Ik wou dat ik zijn woorden had kunnen waarmaken” Emily Goldberg, de ex-vriendin van de overleden Zweedse top-dj Avicii, heeft een emotionele boodschap geschreven op Instagram. “Maak me wakker als het allemaal voorbij is, want ik wil niet dat dit echt is.”
21/04 11u30  Peter Callahan plaatst zich in Los Angeles voor 1.500 meter Peter Callahan heeft zich vrijdagavond in Los Angeles geplaatst voor het EK atletiek in Berlijn. Op de Bryan Clay Invitational, waar een dag eerder ook Isaac Kimeli en Robin Hendrix zich plaatsten, snelde hij naar 3:37.11 op de 1.500 meter. Het minimum stond op 3:38.10.
21/04 11u15  Actuele reisinfo De Lijn “vanaf vandaag betrouwbaarder” De actuele reisinformatie van De Lijn wordt volgens de vervoersmaatschappij vanaf vandaag betrouwbaarder. Voortaan wordt de positie van de drieduizend bussen en trams elke vijftien seconden doorgegeven, zonder onderbrekingen.
Laatste update: vandaag om 13u00
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
21/04 12u30  Te Gek!? lanceert nieuwe campagne rond internering In het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) in Antwerpen is zaterdag de nieuwe campagne van Te Gek!? voorgesteld. Die luistert naar de naam ‘Van Gevangenis naar Zorg’, en wil de Vlaming beter inlichten over internering. ‘Dat is nodig, want de kennis over internering blijkt zeer gering en daardoor blijven heel wat vooroordelen en misverstanden bestaan. Zo denken veel mensen dat internering een straf is, terwijl het eigenlijk een zorgmaatregel is’, zegt federaal minister van Justitie Koen Geens.
21/04 12u15  Antwerps SP.A-congres geeft groen licht aan lijst met Beels en Meeuws Op een ledencongres heeft de Antwerpse afdeling van sp.a zaterdag de lijst goedgekeurd voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober.12 
21/04 12u00  Man die foto’s voyeuristische foto’s verspreidde ‘zag ernst van de zaak niet in’ De Truiense scoutsleider die afgelopen week is verhoord in het kader van een onderzoek naar voyeurisme, is niet de oprichter van het geheime online forum waar voyeurs naaktfoto’s van meisjes werden uitgewisseld. Dat zegt zijn advocaat zaterdag. ‘Hij heeft mee foto’s verspreid via het forum dat al eerder bestond.’11 
21/04 11u45  'Red de kinderen, niet de wapens' In de VS zijn vrijdag duizenden scholieren op straat gekomen uit protest tegen het wapenbeleid. Ze deden dat exact 19 jaar na de schietpartij in Columbine High School. De protestdag startte in mineur, toen een schutter een student uit Florida in de enkel schoot. De student verkeert niet in levensgevaar en de dader werd snel gevat.10 
21/04 11u45  Groen en SP.A in Berchem samen naar de kiezer In het Antwerpse district Berchem trekken Groen en SP.A in oktober opnieuw samen naar de kiezer. Lijsttrekker wordt Freya Piryns (Groen), op de tweede plaats komt Erkan Ozturk (SP.A). ‘Deze lijst is een voortzetting van de goede samenwerking die we de afgelopen zes jaar hebben opgebouwd’, zegt Piryns. Prioriteiten voor de lijst worden mobiliteit, participatie en samenleven.
21/04 11u30  Peter Callahan plaatst zich in Los Angeles voor 1.500 meter Peter Callahan heeft zich vrijdagavond in Los Angeles geplaatst voor het EK atletiek in Berlijn. Op de Bryan Clay Invitational, waar een dag eerder ook Isaac Kimeli en Robin Hendrix zich plaatsten, snelde hij naar 3:37.11 op de 1.500 meter. Het minimum stond op 3:38.10.
21/04 11u15  Spanjaarden nu rijker dan Italianen Terwijl Spanje uit een dal klimt, trappelt Italië economisch al jaren ter plaatse. Door de politieke crisis in Rome loopt Madrid alleen maar uit.
21/04 11u15  Di Rupo: ‘In 2019 stap ik wellicht op als PS-voorzitter’ PS-voorzitter Elio Di Rupo stapt na de verkiezingen van mei 2019 wellicht op als voorzitter van zijn partij. Dat zegt hij zaterdag in een interview met La Libre Belgique en La Dernière Heure.
21/04 11u00  Truiense scoutsleider niet oprichter internetforum met naaktfoto’s De Truiense scoutsleider die dinsdag is verhoord in het kader van een onderzoek naar voyeurisme is niet de oprichter van het geheime online forum waar voyeurs naaktfoto’s van meisjes werden uitgewisseld. Dat laat het parket van Limburg zaterdag weten.
21/04 10u45  Spontane staking bij verschillende Brico-winkels In verschillende winkels van doe-het-zelfketen Brico wordt zaterdagvoormiddag spontaan het werk neergelegd.
21/04 10u30  Cleveland verliest alweer tegen Indiana, Washington en Milwaukee milderen Cleveland is vrijdag op de derde speeldag in de eerste ronde van de play-offs in de Noord-Amerikaanse profbasketcompetitie NBA met 92-90 ten onder gegaan op bezoek in Indiana. De vicekampioen kijkt hierdoor tegen een 2-1 achterstand aan. Zondag staat het vierde onderlinge duel op de agenda, opnieuw in Indianapolis.10 
21/04 10u15  Waarom Noord-Korea zo lang heeft vastgehouden aan zijn kernwapens Het Noord-Koreaanse staatsagentschap meldt zaterdag dat Kim Jong-Un wil stoppen met de ontwikkeling van zijn kernwapenprogramma. Maar waarom hielden de Noord-Koreanen zo lang vast aan hun raketten? Buitenlandjournaliste Giselle Nath maakt de analyse.
21/04 10u00  Wickmayer sneuvelt in halve finales in Zhengzhou Yanina Wickmayer (WTA 107) is er zaterdag niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale van het WTA-toernooi in het Chinese Zhengzhou (hard/125.000 dollar). De 28-jarige Wickmayer, het zesde reekshoofd, verloor in de halve finales van thuisspeelster Yafan Wang (WTA 98) in drie sets. Na twee uur en zestien minuten gaf het scorebord 6-2, 3-6 en 6-2 aan.
21/04 10u00  Muziekwereld reageert verslagen op overlijden Avicii Grote en kleinere namen uit de muziekwereld reageren vrijdag verslagen op het nieuws van het overlijden van de Zweedse dj en muziekproducent Avicii.
21/04 09u45  Sandrine Tas en Bart Swings gaan vlot door in Europa Cup skeeleren Als de op één na snelste skater heeft Sandrine Tas zich vrijdag tijdens Europa-Cupwedstrijden skeeleren in het Duitse Geisingen geplaatst voor de finale van de 200 meter met vliegende start. In een groot en sterk deelnemersveld was alleen de Colombiaanse Maria Timms sneller dan Tas.
Laatste update: vandaag om 12u30
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
21/04 12u30  Vannacht kan je adembenemende meteorenregen zien en weerscondities lijken gunstig Er wordt vannacht een overvloed aan vallende sterren verwacht. Zoals elk jaar in april kruist onze Aarde de baan van de Lyriden en dat heeft elke...
21/04 08u15  Ophef in Canada: homeopaat behandelt onrustige vierjarige met pillen gemaakt van speeksel dolle hond De Canadese overheid is een onderzoek gestart naar een homeopaat die een vierjarige jongen met gedragsproblemen heeft behandeld met medicijnen die...
21/04 04u30  Sint-bernardshond had geen kanker, wel vier teddyberen in zijn maag Bezorgd bracht een Brits gezin hun 8-jarige Sint-Bernard Maisy naar de dierenarts. Een verdachte scan had het vermoeden gewekt dat hun viervoeter...12 
21/04 03u00  Sint-Bernard had geen kanker, wel vier teddyberen in zijn maag Bezorgd bracht een Brits gezin hun 8-jarige Sint-Bernard Maisy naar de dierenarts. Na een verdachte scan dachten ze dat hun viervoeter kanker had....
21/04 02u15  Brit met super-resistente gonorroe is genezen De Britse man die besmet werd met een "super-resistente" vorm van gonorroe is genezen. Het was het eerste bekende geval wereldwijd. De bacterie die...11 
20/04 18u30  Wie steelt nu een vlinder? Deze vrouw werd op heterdaad betrapt In Ohio speurt de politie naar een vrouw die zondag een vlinder zou gestolen hebben uit dierentuin Krohn Conservatory.
20/04 17u30  Giftig baasje: zelfmoordmier maakt zich zo kwaad dat hij letterlijk explodeert De Colobopsis explodens is -zoals zijn Latijnse naam al doet vermoeden- een explosief wezentje. De mier die onlangs ontdekt werd in de boomtoppen...
20/04 15u15  “Gooi gewoon je afval in de vuilbak”: zeehondje al spelend met achtergelaten mes gespot Het was een pijnlijk beeld afgelopen zondag aan een Hawaïaans strand: een nieuwsgierige kleine monniksrob was aan het spelen met een mes.
20/04 14u00  Noordzee krijgt nieuw windmolenpark: verdubbeling van capaciteit tegen 2025 Er komt een nieuwe windmolenpark in de Noordzee voor onze kust. Het gaat om een verdubbeling van de huidige capaciteit tegen 2025. Het plan wordt...
20/04 13u00  Knap staaltje evolutie: hoe deze onderwatervissers langzaam maar zeker transformeren in ‘aquamensen’ Maak kennis met de Bajau, een volk dat leeft op de Zuidoost-Aziatische zeeën. Op en in de zee. Uit onderzoek blijkt dat de milt van deze zogenaamde...
20/04 12u45  Voor het eerst in België een baby-koeneusrog geboren Een primeur voor ons land: in SEA LIFE Blankenberge is een koeneusrog geboren. De ouders verblijven al sinds 2012 in het park. Het is voor het...
20/04 12u30  Hooikoortsalarm: extreem veel berkenpollen in de lucht Er hangen op dit moment uitzonderlijk veel berkenpollen in de lucht. Dat zegt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). De piek aan...
20/04 11u30  Daar is de zon, daar is hetzelfde probleem weer: Nederlandse politie redt hond uit snikhete auto Hoge temperaturen en het is steevast prijs: honden die worden achtergelaten in bloedhete auto’s en (bijna) sterven. De politie in het Nederlandse...
20/04 11u00  Recordaantal wolven gedood in Noorwegen In Noorwegen is afgelopen winter een recordaantal wolven gedood. Jagers schoten dertig wolven neer, meldde het ministerie van Milieu.
20/04 10u45  Zeldzame kamikazemier ontdekt op Borneo Op het Aziatische eiland Borneo is een mier gevonden die zijn vijanden kan uitschakelen door te exploderen, waardoor ze een giftige stof over zich...
Laatste update: vandaag om 12u30
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
21/04 12u30  Kims nucleaire beloftes doen Noord-Korea geen centje pijn In opmaat naar twee geplande toppen met het buitenland, meldt Noord-Korea zijn kernproeven en rakettesten op te schorten. Hoe baanbrekend zijn die toezeggingen?
21/04 12u15  Noodinspectie voor 681 vliegtuigmotoren na fataal ongeluk Amerikaanse en Europese luchtvaartautoriteiten startten een onderzoek nadat een motor ontplofte van een Boeing-737. Een vrouw overleefde dit ongeluk niet.12 
21/04 12u00  Papiertekort bij de Persgroep, Volkskrantbijlage op ander formaat Door een plotseling papiertekort verschijnt de weekendbijlage Sir Edmund vanaf dit weekend op een ander soort papier en in een ander formaat.12 
21/04 12u00  Noodinspectie voor 681 vliegtuigmotoren na fatale noodlanding Amerikaanse en Europese luchtvaartautoriteiten startten een onderzoek nadat een motor ontplofte van een Boeing-737. Een vrouw overleefde dit ongeluk niet.12 
21/04 11u45  Twee bestuurders politievakbond vervolgd Een van de verdachten, vakbondsvoorzitter Geert P., wordt verdacht van witwassen, fraude en valsheid in geschrifte.10 
21/04 11u15  Waarom de Partij voor de Dieren geen lachertje meer is De ogenschijnlijk kleine Partij voor de Dieren groeit snel en zette het dier op de politieke agenda. Haagse Zaken bespreekt de twaalf jaar waarin de partij uitgroeide van lachertje tot serieuze optie.
21/04 11u15  Wel gif, geen gif, ander gif: over de Skripal-zaak en nepnieuws Gaaf voorbeeld van nepnieuws. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov kwam zaterdag met nieuws over de zaak-Skripal, dat breed werd opgepikt.
21/04 11u15  Samenhang Lees meer >
21/04 11u00  Papiertekort bij de Persgroep, Volkskrantbijlage op ander fomaat Door een plotseling papiertekort verschijnt de weekendbijlage Sir Edmund vanaf dit weekend op een ander soort papier en in een ander formaat.
21/04 10u45  Kabinet: betere samenwerking tegen cyberaanvallen De overheid en het bedrijfsleven moeten volgens minister Grapperhaus “samen de schouders er onder zetten”, om cyberaanvallen tegen te gaan.
21/04 10u15  Proost Alsof we nog niet neurotisch genoeg zijn: zelfs één glas alcohol per dag, las en hoorde je vorige week overal, geeft je al een flinke duw richting het graf.
21/04 09u15  Noord-Korea kondigt aan rakettesten op te schorten In aanloop naar de ontmoeting met Donald Trump heeft Kim Jong-un laten weten dat Noord-Korea geen nucleaire proeven en rakettesten meer doet. 'Grote vooruitgang', reageert Trump.
21/04 09u00  Noodinspectie voor 681 vliegtuigmotoren na fatale crash Amerikaanse en Europese luchtvaartautoriteiten startten een onderzoek nadat een motor ontplofte van een Boeing-737. Een vrouw overleefde dit ongeluk niet.10 
21/04 08u15  ‘Sjoemelende bestuurders politievakbond vervolgd’ Een van de verdachten, vakbondsvoorzitter Geert P., wordt verdacht van witwassen, fraude en valsheid in geschrifte.
21/04 03u30  De indrukwekkendste foto’s van de afgelopen week De fotoredactie van NRC selecteert elke week de mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. (Let op: deze serie kan schokkende beelden bevatten).15 
Laatste update: vandaag om 12u30
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
21/04 00u00  'Vrouw die gezond eet krijgt minder rimpels' Een gezond voedingspatroon met veel groente en fruit lijkt ervoor te zorgen dat vrouwen minder rimpels in hun gezicht krijgen. De huid van mannen lijkt zich juist niet te laten beïnvloeden door gezonde voeding.14 
21/04 00u00  Elke maand zeker 20 ziekenhuisdoden door medische fouten In Nederland sterven elke maand zeker 20 ziekenhuispatiënten door medische fouten. Dat blijkt uit cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de Inspectie Gezondheidszorg. Daaruit blijkt ook dat elke maand gemiddeld 32 mensen schade oplopen door een fout in het ziekenhuis.15 
20/04 17u30  Een op de drie patiënten wordt zieker door ander medicijn Onder het mom van kostenbesparing bij apothekers en zorgverzekeraars stappen veel patiënten noodgedwongen over naar een ander merk medicijn. Ruim een op de drie patiënten wordt hier zieker van.
20/04 16u30  Meer Nederlanders met kenmerken van dementie Het aantal Nederlanders dat te maken heeft met dementieachtige verschijnselen, is de afgelopen twintig jaar toegenomen.
20/04 00u00  Gezond eten halveert risico op oogziekte Dagelijks twee ons groenten eten, twee stuks fruit en twee keer per week vis, kan het risico op de chronische oogziekte 'leeftijdsgebonden maculadegeneratie' bijna halveren. Dat blijkt uit Rotterdams onderzoek.
19/04 11u15  Oogfonds: 'Goede zonnebril is essentieel' Nederlanders trekken er met het zonnige weer massaal op uit, maar vergeten vaak hun zonnebril. De meesten realiseren zich niet dat uv-straling van de zon permanente schade aan de ogen kan veroorzaken, waarschuwt het Oogfonds.
18/04 17u15  Meer Nederlanders met kenmerken dementie In 2012 had een 80-jarige in Nederland een hoger risico op blijvende cognitieve achteruitgang - kenmerkend voor dementie - dan een 80-jarige twintig jaar daarvoor, in 1992. Dat blijkt uit een langdurend Nederlands onderzoek onder ouderen.
17/04 17u00  Handdrogers verspreiden bacteriën Handdrogers die vaak op openbare toiletten hangen maken je handen niet alleen droog, maar ook een stuk viezer. Deze apparaten verspreiden namelijk bacteriën in de lucht en zo ook op je handen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.
17/04 00u00  Gezondheidsraad adviseert 60-plussers vaccinatie tegen pneumokokken De gezondheidsraad adviseert ouderen vanaf 60 jaar zich iedere vijf jaar te laten vaccineren tegen pneumokokken, met een laatste keer op 75-jarige leeftijd. Dat schrijft de raad aan het ministerie van Volksgezondheid. Hoewel niet alle ziekte door pneumokken met vaccinatie uitgebannen wordt, kan wel een aanzienlijk aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen worden voorkomen.
16/04 00u00  Nederlander slaapt onvoldoende en ongezond 74 procent van de Nederlanders slaapt minder dan de aanbevolen 7,5 uur per nacht. En 34 procent van hen voelt zich slaperig na het opstaan, zo blijkt uit onderzoek in aanloop naar de Internationale Dag van de Slaap op 16 maart. Ook blijkt een groot deel van de mensen met slaapapneu hier niets aan te doen.
14/04 00u00  Ontstaan delier verder ontrafeld Een op de drie ouderen die zijn opgenomen in het ziekenhuis, krijgt te maken met een delirium. Het doormaken van een delier heeft vaak ernstige gevolgen. Over het ontstaan van een delier is nog veel onduidelijk, maar dr. Angelique Egberts van het Erasmus MC heeft ontdekt dat een bepaalde soort medicatie, een ontregeld immuunsysteem en een verstoring van de signaaloverdracht in de hersenen dragen bijdragen aan het ontstaan van een delirium.
14/04 00u00  Weerzinwekkend eten aantrekkelijker in tweede taal Insecten zijn een duurzamere bron van eiwitten dan vlees, maar zelfs milieubewuste consumenten moeten eerst hun weerzin overwinnen om ze te eten. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat mensen eerder bereid zijn ze te eten of iets 'walgelijks' te eten of te drinken wanneer ze benoemd worden in een andere taal.
14/04 00u00  UMC wil meer geld voor onderzoek naar darmkanker Jaarlijks krijgen ruim 15.000 Nederlanders de diagnose darmkanker. Hoe vroeger darmkanker wordt opgespoord, des te beter is het te behandelen. Maar er doen te weinig patiënten mee met onderzoek naar nieuwe behandelingen en er is bovendien te weinig geld beschikbaar. Dat zegt UMC Utrecht-arts Miriam Koopman.
Laatste update: vandaag om 0u00

Scientias

Verbergen Tonen
21/04 09u00  Tatoeages: een onschuldige versiering of een bedreiging voor je gezondheid? De wetenschap blijkt bar weinig te weten over de veiligheid van tatoeage-inkt en het verwijderen van tatoeages. Mensen tatoeëren al duizenden jaren. Ook de 5300 jaar oude bekende ijsmummie Ötzi had al meer dan 50 tatoeages! In die tijd tatoeëerden mensen voor therapeutische of rituele doeleinden, maar ook puur ter decoratie van hun lichaam. In […] Het bericht Tatoeages: een onschuldige versiering of een bedreiging voor je gezondheid? verscheen eerst op Scientias.nl.11 
20/04 18u15  Wetenschappers geven het Great Barrier Reef nog 100 jaar En dan is het – als we zo doorgaan – over en uit. Dat blijkt uit genetisch onderzoek en computersimulaties, uitgevoerd door onderzoekers van de universiteit van Texas. “Het betekent nog steeds dat deze koralen zullen uitsterven als we niets doen,” benadrukt onderzoeker Mikhail Matz. “Maar het betekent ook dat we de kans hebben om […] Het bericht Wetenschappers geven het Great Barrier Reef nog 100 jaar verscheen eerst op Scientias.nl.
20/04 15u15  Natuurlijke selectie bezorgt deze mensen een grotere milt Het is een uniek voorbeeld van natuurlijke selectie onder moderne mensen. Dat schrijven onderzoekers in het blad Cell. Hun paper handelt over de Bajau: een populatie in het zuidoosten van Azië. Deze mensen brengen vrijwel hun hele leven op zee door en jagen en vissen er met traditionele gereedschappen vrijwel continu op vissen en schelpdieren. […] Het bericht Natuurlijke selectie bezorgt deze mensen een grotere milt verscheen eerst op Scientias.nl.
20/04 13u00  Sommige planten duiken letterlijk tot wel 20 jaar onder Om vervolgens in betere tijden boven de grond te komen, alsof er niks gebeurd is. Zeker 114 plantensoorten, uit 24 verschillende plantenfamilies op tal van locaties wereldwijd blijken in staat te zijn om in een soort héél lange winterslaap te gaan. Daarbij blijven ze – als volwassen planten, zie kader – langdurig onder de grond […] Het bericht Sommige planten duiken letterlijk tot wel 20 jaar onder verscheen eerst op Scientias.nl.
20/04 11u15  Je sterft waarschijnlijk aan iets waar je je nog niet druk over hebt gemaakt We hebben een heel vertekend beeld van gevaar. Dat blijkt uit een heel aardige data-analyse die recent online is verschenen. De onderzoekers bogen zich eigenlijk over drie vragen: waaraan overlijden mensen, waaraan denken mensen te overlijden en er is een verschil tussen die twee? Om die vragen te kunnen beantwoorden, doken ze allereerst in een […] Het bericht Je sterft waarschijnlijk aan iets waar je je nog niet druk over hebt gemaakt verscheen eerst op Scientias.nl.
20/04 08u45  Fruitvlieg vindt het fijn om te ejaculeren En als dat niet gaat, grijpt hij sneller naar de alcohol. Die opmerkelijke conclusies trekken onderzoekers in het blad Current Biology. “Een succesvolle paarpartij is van nature lonend voor mannelijke fruitvliegen en verhoogt de concentratie van een kleine peptide in het brein die we Neuropeptide F noemen,” legt onderzoeker Galit Shohat-Ophir uit. De aanpak Shohat-Ophir […] Het bericht Fruitvlieg vindt het fijn om te ejaculeren verscheen eerst op Scientias.nl.
19/04 19u15  Jarige Hubble maakt prachtige foto van de Lagunenevel De telescoop is alweer 28 jaar(!) actief. En dat wordt gevierd! Ter ere van de verjaardag van de ruimtetelescoop hebben NASA en ESA een prachtige foto vrijgegeven van een klein stukje van de spannende Lagunenevel. Deze gigantische nevel is zo’n 55 lichtjaar breed en 20 lichtjaar hoog. Hoewel deze op 4000 lichtjaar afstand van de […] Het bericht Jarige Hubble maakt prachtige foto van de Lagunenevel verscheen eerst op Scientias.nl.
19/04 16u30  5400 jaar oude koe ontdekt die een schedeloperatie heeft ondergaan Liepen er in de prehistorie al dierenartsen rond die zich aan chirurgische ingrepen waagden? Dat zou zomaar kunnen, zo stellen onderzoekers in het blad Scientific Reports. In Frankrijk hebben ze namelijk een wel heel bijzondere schedel van een koe teruggevonden. De schedel zou uit de periode tussen 3400 en 3000 voor Christus stammen en lijkt […] Het bericht 5400 jaar oude koe ontdekt die een schedeloperatie heeft ondergaan verscheen eerst op Scientias.nl.
19/04 15u15  Deze bromvlieg houdt op heel opmerkelijke wijze het hoofd koel Kleine hint: hij gebruikt er zijn eigen speeksel bij. Braziliaanse onderzoekers hebben ontdekt dat bromvliegen op een wel heel opmerkelijke manier verkoeling zoeken. Kortgezegd komt het erop neer dat bromvliegen druppeltjes speeksel uit hun mond laten komen en die – nadat ze zijn afgekoeld – weer opslokken. En zo weten ze hun lichaamstemperatuur aanzienlijk te […] Het bericht Deze bromvlieg houdt op heel opmerkelijke wijze het hoofd koel verscheen eerst op Scientias.nl.
19/04 13u15  ‘Mars botste in jonge jaren met een dwergplaneet’ Het resulteerde in de geboorte van Phobos en Deimos: de twee kleine manen van Mars. Over de oorsprong van de manen van Mars is al veel gedebatteerd. Sommige onderzoekers denken dat het planetoïden zijn die door de zwaartekracht van Mars zijn ingevangen. Anderen vermoeden dat ze het resultaat zijn van een enorme botsing tussen Mars […] Het bericht ‘Mars botste in jonge jaren met een dwergplaneet’ verscheen eerst op Scientias.nl.
19/04 11u30  Nieuw proces ontdekt dat Antarctische ijskap sneller laat smelten Het is een feedback-proces dat ontstaat door smelt en vervolgens tot meer smelt leidt. Onderzoekers beschrijven het proces in het blad Science Advances. Het begint allemaal met – door de opwarming van de aarde ingegeven – smeltende gletsjers op Antarctica. Het (zoete) smeltwater van deze gletsjers sijpelt de omringende oceaan in en zorgt ervoor dat […] Het bericht Nieuw proces ontdekt dat Antarctische ijskap sneller laat smelten verscheen eerst op Scientias.nl.
19/04 10u30  Robots weten nu ook raad met IKEA-bouwpakketten Deze robot heeft 20 minuten nodig om – zonder enige hulp – een stoel in elkaar te zetten. De robot is ontwikkeld door onderzoekers van een technische universiteit in Singapore en heeft twee armen en een 3D-camera. Onderzoekers voorzagen de robot van een algoritme waarmee deze kon putten uit drie open-source datasets die van pas […] Het bericht Robots weten nu ook raad met IKEA-bouwpakketten verscheen eerst op Scientias.nl.
19/04 08u15  Planetenjager TESS succesvol gelanceerd Vanochtend om 0:51 uur Nederlandse tijd vertrok een Falcon 9-raket vanaf Cape Canaveral in Florida. Aan boord: de gloednieuwe planetenjager TESS. Ruim een uur later klapte de satelliet zijn twee zonnepanelen uit, waardoor TESS in staat is om zichzelf van energie voorzien. De komende weken zal TESS verschillende koerswijzigingen uitvoeren om naar de maan te […] Het bericht Planetenjager TESS succesvol gelanceerd verscheen eerst op Scientias.nl.
18/04 19u15  ‘Het Great Barrier Reef wordt nooit meer de oude’ Onderzoekers zien het rif onder invloed van klimaatverandering voor hun ogen veranderen. Het Great Barrier Reef is één van de bekendste koraalriffen ter wereld. Veel duikers hebben zich al aan de pracht en praal van dit rif vergaapt. Maar de laatste jaren takelt het rif rap af. In 2016 kreeg het rif grote klappen te […] Het bericht ‘Het Great Barrier Reef wordt nooit meer de oude’ verscheen eerst op Scientias.nl.
18/04 16u30  Gletsjers in Himalaya smelten sneller door hoge ‘ijskliffen’ Met name de op het noorden gerichte ijskliffen dragen bij aan het smelten van de gletsjer. De gletsjers in de Himalaya zien er heel anders uit dan de gletsjers die we bijvoorbeeld in de Alpen zien. Ze zijn namelijk niet mooi wit, maar bedekt met puin. Aangenomen werd dat dat voordelig is: dat puin voorkomt […] Het bericht Gletsjers in Himalaya smelten sneller door hoge ‘ijskliffen’ verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 9u00
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
21/04 00u00  Aantal plastic tassen in de Noordzee meer dan gehalveerd Het aantal plastic tassen dat de afgelopen jaren werd opgevist in de Noordzee, is fors verminderd. Sinds 2010 haalt 16 procent van de vissers plastic tassen omhoog met hun vangst, wat meer dan een halvering is. 17 
20/04 16u15  Komend weekend mogelijk serie vallende sterren zichtbaar ​De komende nachten kunnen er meerdere vallende sterren zichtbaar zijn aan de hemel. Op het hoogtepunt zondagavond kunnen er dertien meteoren per uur voorbijkomen.
20/04 13u45  Aziatische zeenomaden hebben grotere milt door diepzeeduiken De zeenomaden van het Bajau-volk in Zuidoost-Azië hebben een aanzienlijk grotere milt dan andere mensen. Dat toont aan dat hun lichaam zich heeft aangepast aan het vele diepzeeduiken waar het volk bekend om staat.
20/04 12u30  Aziatische 'zeenomaden' hebben grotere milt door diepzeeduiken De zeenomaden van het Bajau-volk in Zuidoost-Azië hebben een aanzienlijk grotere milt dan andere mensen. Dat toont dat hun lichaam zich heeft aangepast aan het vele diepzeeduiken waar het volk bekend om staat. De Bajau leeft al duizend jaar op Aziatische zeeën en komt vooral aan voedsel door onderwater te jagen.  
20/04 00u00  Grote hoeveelheid zeldzame metalen gevonden bij Japan Wetenschappers hebben in de zee bij Japan een grote hoeveelheid zeldzame metalen gevonden die worden gebruikt in producten als mobiele telefoons en elektrische auto's.
19/04 01u00  NASA lanceert planeetzoekende satelliet TESS Ruimtevaartorganisatie NASA heeft in de nacht van woensdag op donderdag de Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) gelanceerd. De TESS moet op zoek gaan naar zogeheten 'exoplaneten', planeten die draaien om andere sterren dan onze zon.  
19/04 00u00  170 miljoen jaar oude pootafdrukken van dinosaurussen ontdekt in Schotland Geologen hebben tientallen zeldzame pootafdrukken van dinosaurussen gevonden voor de kust van Isle of Skye in Schotland. De 170 miljoen jaar oude fossielen geven een belangrijk inzicht in de Jura, schrijven de onderzoekers in de Scottish Journal of Geology.
19/04 00u00  IJs onder zeespiegel Antarctica smelt sneller dan gedacht Het ijs dat onder het water ligt in Antarctica smelt veel sneller dan voorheen werd gedacht. Tussen 2010 en 2016 smolt een stuk ijs van 1.463 vierkante kilometer, ongeveer even groot als de provincie Flevoland.
18/04 15u00  Neergestorte ruimterots blijkt overblijfsel verdwenen planeet Een rotsblok dat in 2008 neerstortte in de woestijn in Sudan, was een overblijfsel van een oeroude verdwenen planeet. Zwitserse wetenschappers hebben de meteoriet onderzocht en komen tot die conclusie.
18/04 00u00  Chinees ruimtelaboratorium Tiangong-1 verbrand boven Grote Oceaan Het Chinese ruimtelaboratorium Tiangong-1 is maandag 2.30 uur Nederlandse tijd boven de Grote Oceaan de dampkring ingegaan en verbrand. Bij herintreding is het ruimtestation bijna volledig verbrand.  
18/04 00u00  Wetenschappers ontdekken verste ster ooit Wetenschappers hebben de verste ster ooit ontdekt. Die staat op maar liefst 9 miljard lichtjaar afstand van de aarde. 
17/04 00u00  Vulkaan Etna glijdt enkele millimeters per jaar richting zee De actiefste vulkaan van Europa, de Etna, glijdt heel langzaam richting de zee. Volgens wetenschappers schuift de berg op het Italiaanse eiland Sicilië 14 millimeter per jaar op naar de Middellandse Zee.
17/04 00u00  Veel plaatsen in Nederland uur donker tijdens Earth Hour Op veel plaatsen in Nederland hebben bedrijven en particulieren zaterdagavond een uur lang het licht uitgedaan tijdens Earth Hour. 
14/04 00u00  Prehistorische voetafdrukken ontdekt op Canadees strand Archeologen hebben 29 voetafdrukken gevonden op een strand in Canada die vermoedelijk 11.000 tot 14.000 jaar oud zijn. De afdrukken stammen uit de nadagen van de laatste ijstijd, toen het zeeniveau nog 2 of 3 meter lager was dan nu.
Laatste update: vandaag om 0u00Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

17x Daarom staat er een eend op de kerk van Vlimmeren21/04 03u45 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De Maan van Vlimmeren, het kunstwerk in de vorm van een bol aan de kerk in Vlimmeren (Beerse), is tijdelijk omgetoverd tot een eendje. De transformatie is een promotiestunt van de jeugdbeweging KLJ voor Vlimmeren Kermis.
17x Tientallen vacatures bij kledingketen Zeb: “We moeten vechten voor talent”21/04 03u45 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Verkoper in de kledingindustrie is het derde meest gezochte profiel in de provincie Antwerpen. Maar de vacatures raken niet snel ingevuld. Daar heeft het lage loon misschien wel iets mee te maken.
17x Oproep tot strengere maatregelen voor rusthuizen: “Oude koppels, die haal je toch niet meer uit elkaar?”21/04 03u30 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: “Het is fundamenteel dat je koppels niet uit elkaar haalt als ze al zo lang samen zijn.” Dat zegt seniorenvereniging Okra na het schrijnende verhaal van Roger (87) en Vera (83) in onze krant. Volgens Okra zou het een basisrecht moeten zijn voor koppels om hun oude dag samen door te brengen. Ook de Vlaamse meerderheidspartijen zijn bereid om te onderzoeken of ze dat kunnen afdwingen bij de rusthuizen.
17x Geloven, of niet21/04 03u30 - De Standaard: Wetenschap: Lees meer >
17x Marcellus Caesar21/04 03u15 - NRC.nl: Wetenschap: Nu Arsène Wenger eindelijk stopt bij Arsenal hoop ik zo dat de Londense club Marcel Keizer als trainer benoemt en dat hij The Gunners volgend seizoen keihard kampioen maakt.
17x Een bus vol schaars geklede meisjes voor de Heineken-staf21/04 03u15 - NRC.nl: Wetenschap: Heineken wordt in Afrika geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag van werknemers, ook van Europese expats. Huidig topman Van Boxmeer had in Congo een relatie met een promotiemeisje.
17x Een VVD-routinier vertelt over de binnenkant van bestuurlijk Nederland21/04 03u15 - NRC.nl: Wetenschap: Deze week: bekentenissen uit bestuurskamers door een VVD-routinier. Ofwel: te lage ministerssalarissen, laffe bestuurders, de nieuwe VVD, fondsenwerven voor Rutte (en Femkes grote kansen op Amsterdam).
17x Waarom blijft een spin niet in haar eigen web kleven?21/04 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Er bestaan geen domme vragen. Maar ook domme antwoorden gaat u niet vinden op het online platform Ikhebeenvraag.be. Na tien jaar wetenschappelijke antwoorden op prangende kwesties is nu een wetenswaardige bloemlezing gebundeld in een boek.
17x Dit jaar sneuvelden al zes warmterecords, en dat is geen toeval21/04 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: We zijn nog maar goed voorbij half april en het zesde warmterecord is al gesneuveld voor dit jaar. Zo hadden we al de warmste 24 januari (12,9 graden), de warmste 8 april (24,0 graden) en nu dus ook de warmste 19 april (28,1 graden). Weerspecialisten kijken er niet van op. “De jongste jaren sneuvelen vooral nog warmte- in plaats van kouderecords.”
17x Gezinsbond organiseert zomerkamp rond digitale media: verstoppertje met tablet, survival met smartphone21/04 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Terwijl de gsm op kamp doorgaans zo veel mogelijk in de rugzak moet blijven, organiseert de Gezinsbond deze zomer samen met de vzw Mediaraven een kamp dat volledig rond digitale media draait. Verstoppertje met een tablet, survival met een smartphone en zelfs een bosspel rond Facebook. “Zo willen we het cliché doorbreken dat een smartphone kinderen altijd binnenhoudt.” Een zinnig idee, vindt pedagoog Tim Smits.

Statistieken

Artikels:
33086
Gelezen:
17964
Aantal lezers nu:
51


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven