zaterdag 21 juli 2018, week 29


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 5u30
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
21/07 03u15  Alarmsirenes van nucleaire en chemische bedrijven loeien binnenkort niet meer Om de drie maanden loeien in ons land de sirenes, als test om ons te waarschuwen bij een nucleaire of chemische ramp. Maar daar komt binnenkort een einde aan. De sirenes, die niet overal even duidelijk verstaanbaar zijn en teveel kosten in onderhoud, worden vervangen door het modernere Be-Alert-systeem dat mensen via sms en e-mail zal verwittigen. Yves Stevens van het federaal Crisiscentrum blikt terug en vooruit.22 
21/07 03u15  We testten 10 koude theedrankjes en proefden vooral suiker… veel suiker Het aanbod verfrissende zomerdrankjes op basis van thee of kruiden wordt elk jaar groter. Bartender Jurgen Lycops van Bar Burbure in Antwerpen testte er tien. Hij proefde vooral veel suiker.Tine Bral, foto’s Wim Daneels20 
21/07 03u15  Deze tien boeken raden we aan voor bij het zwembad Het WK voetbal is afgerond, dus blijft er weer wat meer tijd over voor een boek. Een niemendalletje voor aan het strand? Iets spannends tussen zwembad en cocktail? Of mag het iets meer zijn in uw luie zetel thuis? Wij geven tien tips mee.14 
21/07 03u15  Zo wordt onze reporter straatmuzikant in enkele muisklikken Om de drie jaar lanceert een lokale politicus in een nieuwsarme periode het voorstel om straatartiesten een examen te laten afleggen voor ze een vergunning krijgen. In 2018 is het de beurt aan Marco Laenens (N-VA), districtsraadsvoorzitter van Antwerpen.15 
21/07 00u15  Kapelse Midweek Classic Op woensdag 25 juli organiseert WSC Duw Voort uit Voortkapel een wielerwedstrijd voor nieuwelingen en junioren in het centrum van Voortkapel.23 
21/07 00u00  KV Mechelen zet alle juridische procedures tegen Moeskroen stop KV Mechelen heeft het onderzoek van het gerecht en de mededingingsautoriteit naar voetbalclub Moeskroen laten stopzetten. Dat schreef voorzitter Johan Timmermans in een brief aan Pierre François, de CEO van de Pro League, en werd vrijdag bekendgemaakt. De degradant richt zo nu enkel op het sportieve aspect.22 
21/07 00u00  Bewoners Arenawijk ongerust: “Gezellige wijk wordt binnenkort een bouwwerf” De stad Antwerpen wil in 2020 de hele Arenawijk in Deurne onder handen nemen. Een deel van de sociale woningen wordt gesloopt en vervangen, een ander deel grondig gerenoveerd. Dat nieuws wordt in de wijk met gemengde gevoelens onthaald. “Het is nodig, maar het is wel een hechte gemeenschap die ze uit elkaar gaan trekken”, zegt buurtbewoner Charles J. (35).17 
20/07 23u15  OEFENMATCHEN. Anderlecht ontloopt op de valreep nederlaag tegen Westerlo, Oostende gaat onderuit RSC Anderlecht heeft vrijdag zijn voorlaatste oefenwedstrijd van het seizoen niet kunnen winnen. Paars-wit speelde op het veld van 1B-club KVC Westerlo 2-2 gelijk.
20/07 23u00  Tomorrowland dag 1: magisch hoofdpodium, eerbetoon aan Avicii en The Fresh Prince Vele duizenden festivalgangers hebben er naar uitgekeken, en vrijdagmiddag was het dan zover. Dancefestival Tomorrowland is begonnen. Een van de meest magische momenten is dan toch altijd de eerste kennismaking met de verschillende prachtige podia en dan vooral natuurlijk de main stage. Geniet hier alvast van wat sfeerbeelden op deze eerste dag.
20/07 22u45  Totale maansverduistering te zien op 27 juli Op vrijdagavond 27 juli is er vanaf 21.30 uur 1,5 uur lang een totale maansverduistering te zien. Dat meldt de volkssterrenwacht Mira uit Grimbergen.
20/07 22u45  WhatsApp voert wereldwijde beperking in (na reeks moorden in India) Binnenkort zal je WhatsApp-berichten nog maar naar twintig contactpersonen kunnen doorsturen. De berichtendienst, die in 2014 voor 16 miljard euro gekocht werd door Facebook, wil daarmee de verspreiding van haatberichten beperken. De beslissing werd genomen na talloze lynchpartijen in India.
20/07 22u45  Tomorrowland dag 1: magisch hoofdpodium, eerbetoon aan Avicii en de comeback van Hardwell Vele duizenden festivalgangers hebben er naar uitgekeken, en vrijdagmiddag was het dan zover. Dancefestival Tomorrowland is begonnen. Een van de meest magische momenten is dan toch altijd de eerste kennismaking met de verschillende prachtige podia en dan vooral natuurlijk de main stage. Geniet hier alvast van wat sfeerbeelden op deze eerste dag.
20/07 22u30  Mechels vuurwerk op nationale feestdag afgelast door aanhoudende droogte Net zoals voor de Vlaamse feestdag wordt ook het vuurwerk voor de nationale feestdag op 21 juli in Mechelen afgelast. Oorzaak is de aanhoudende droogte en het grote risico op brandgevaar.
20/07 22u30  Ruit winkel op IJzerenleen dreigt naar beneden te vallen Uit veiligheidsoverwegingen heeft de politie vrijdagnamiddag een winkel op de IJzerenleen laten afsluiten. Een ruit net boven de ingang van de zaak raakte beschadigd en dreigde te vallen.
20/07 22u00  OEFENMATCHEN. Anderlecht ontloopt op de valreep nederlaag tegen Westerlo, belofte redt Brusselse vel RSC Anderlecht heeft vrijdag zijn voorlaatste oefenwedstrijd van het seizoen niet kunnen winnen. Paars-wit speelde op het veld van 1B-club KVC Westerlo 2-2 gelijk.


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
21/07 00u30  KV Mechelen zet alle juridische procedures tegen Moeskroen stop: “Dit is heel goed nieuws” KV Mechelen heeft het onderzoek van het gerecht en de mededingingsautoriteit naar voetbalclub Moeskroen laten stopzetten. Dat schreef voorzitter Johan Timmermans in een brief aan Pierre François, de CEO van de Pro League, en werd vrijdag bekendgemaakt. De degradant richt zo nu enkel op het sportieve aspect.21 
20/07 23u15  OEFENMATCHEN. Anderlecht ontloopt op de valreep nederlaag tegen Westerlo, Oostende gaat onderuit RSC Anderlecht heeft vrijdag zijn voorlaatste oefenwedstrijd van het seizoen niet kunnen winnen. Paars-wit speelde op het veld van 1B-club KVC Westerlo 2-2 gelijk.
20/07 23u00  Eerste Israëlische slachtoffer aan grens met Gazastrook, ook vier Palestijnen gedood Een Israëlische soldaat is in de buurt van de zuidelijke Gazastrook omgekomen door Palestijns geschut. Dat meldt het Israëlische leger vrijdagavond. Eerder meldde het ministerie van Gezondheid van de Gazastrook al dat zeker vier Palestijnen werden gedood door Israëlische bombardementen.
20/07 22u45  Totale maansverduistering te zien op 27 juli Op vrijdagavond 27 juli is er vanaf 21.30 uur 1,5 uur lang een totale maansverduistering te zien. Dat meldt de volkssterrenwacht Mira uit Grimbergen.
20/07 22u30  WhatsApp voert wereldwijde beperking in na reeks moorden in India Binnenkort zal je WhatsApp-berichten nog maar naar twintig contactpersonen kunnen doorsturen. De berichtendienst, die in 2014 voor 16 miljard euro gekocht werd door Facebook, wil daarmee de verspreiding van haatberichten beperken. De beslissing werd genomen na talloze lynchpartijen in India.
20/07 22u15  Britse politiediensten zetten kinderen in als spionnen De minderjarige spionnen werden ingezet om terreurnetwerken, criminele bendes en drugsnetwerken in kaart te brengen, blijkt uit een rapport van het Hogerhuis.
20/07 22u00  OEFENMATCHEN. Anderlecht ontloopt op de valreep nederlaag tegen Westerlo, belofte redt Brusselse vel RSC Anderlecht heeft vrijdag zijn voorlaatste oefenwedstrijd van het seizoen niet kunnen winnen. Paars-wit speelde op het veld van 1B-club KVC Westerlo 2-2 gelijk.
20/07 21u45  Keniaanse Beatrice Chepkoech loopt wereldrecord op 3.000 meter steeple op Diamond League Monaco De Keniaanse Beatrice Chepkoech heeft vrijdagavond op de Diamond League atletiekmeeting in Monaco een wereldrecord neergezet op de 3.000 meter steeple.
20/07 21u45  De grootste zinnenprikkelende vluchtroute ter wereld De komende tien dagen verzamelen 400.000 mensen uit alle windstreken zich in De Schorre in Boom, voor wat voor de veertiende keer op rij een zinnenprikkelend feest belooft te worden. Wij zetten onze zintuigen open en keken al even voor u rond.
20/07 21u15  Schunnige moppen tappen straks niet meer strafbaar door modernisering Strafwetboek De ministerraad heeft vrijdag zijn fiat gegeven voor een verdere hervorming van het Strafwetboek. Dat wordt geactualiseerd en aangepast aan de moderne tijd. Daardoor zal het bijvoorbeeld niet meer strafbaar zijn schunnige moppen te tappen.
20/07 21u15  Twee Nederlanders gearresteerd na mislukte plofkraak Dankzij een alerte buurtbewoner konden in de nacht van donderdag op vrijdag twee van de vier verdachten van een mislukte plofkraak in Sint-Laureins gearresteerd worden.
20/07 21u00  Waarom mensen naar de kapper gaan op Tomorrowland Dan betaal je een peperduur ticket voor Tomorrowland, ga je op het terrein uren in een kappersstoel zitten. Wat daar zo bijzonder aan is, dat moesten we even uittesten.
20/07 21u00  Zeldzame beelden van inwoner Amazonewoud: ‘Een symbool voor moed en weerbaarheid’ De Braziliaanse overheidsorganisatie Funai heeft deze opmerkelijke beelden vrijgegeven van ‘the Man of the Hole’, een man die al zeker 22 jaar in het Amazonewoud woont. Hij blijft als laatste over van zijn stam en weigert alle contact met de buitenwereld. ‘Een ontnuchterend symbool van wat we dreigen te verliezen’, klinkt het.
20/07 20u30  Anderlecht leent overbodige spits Silvère Ganvoula uit aan Duitse tweedeklasser RSC Anderlecht leent Silvère Ganvoula voor een seizoen uit aan Vfl Bochum, zo maakte paars-wit vrijdag bekend. De Duitse tweedeklasser bedong ook een aankoopoptie.
20/07 20u15  ‘Monsieur Sécurité’ brengt president Macron in lastig parket Het ontslag van Alexandre Benalla, die verantwoordelijk was voor de veiligheid van president Emmanuel Macron, werpt vragen op over de screening van Macrons naaste medewerkers.
Laatste update: vandaag om 0u30
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
20/07 23u30  Kijk omhoog! Volgende vrijdag totale maansverduistering Op vrijdagavond 27 juli is er vanaf 21.30 uur 1,5 uur lang een totale maansverduistering te zien. Dat meldt de volkssterrenwacht Mira uit...
20/07 23u30  Meeuw pikt frietje mee, woedende man slaat vogel dood De Britse politie spoort een man op die zich in de Engelse kustplaats Weston-super-Mare schuldig heeft gemaakt aan ernstig dierenleed. De zestiger...
20/07 23u15  Kijk omhoog! Volgende vrijdag totale maansverduistering te zien Op vrijdagavond 27 juli is er vanaf 21.30 uur 1,5 uur lang een totale maansverduistering te zien. Dat meldt de volkssterrenwacht Mira uit...
20/07 23u00  Klungelige koala al voor de derde keer gered, deze keer komt hij met zijn kop vast te zitten in een hek Iedereen heeft al wel eens een slechte dag, maar deze schattige koala stapelt ze op. Hij zit al aan redding nummer drie. Deze keer kwam hij met...
20/07 18u30  China bouwt 10 kilometer lange testbaan voor hyperloop China wil meedoen in de race om de hyperloop. In de zuidelijke stad Tongren moet een testbaan van ongeveer 10 kilometer worden gebouwd. Als de...
20/07 18u30  Kansas zoekt nieuwe gouverneur: 6 tieners en een hond stellen zich kandidaat Kansas is op zoek naar een nieuwe gouverneur. En dat zorgt voor bizarre taferelen. Het wetboek van de staat stelt geen minimumvereisten voor hun...
20/07 18u15  Aantal hiv- besmettingen daalt te traag en zal niet aan de VN-doelstellingen voldoen Experts stellen in het Brits medisch magazine The Lancet dat het onderzoek naar hiv te lang stilligt. Voornamelijk omdat de mondiale financiering...
20/07 16u45  Verzorgers redden te vroeg geboren pinguïn Baby-pinguïn Rainbow kwam veel te vroeg ter wereld in de Londense dierentuin, nadat haar ouders haar ei per ongeluk hadden gebroken. Als bij wonder...
20/07 16u15  Dit lijkt een bloem, maar het is een dier! Ken jij dit wonderlijke wezen? De orchidee-bidsprinkhaan moet een van de vreemdste dieren op de planeet zijn. De sprinkhaan, die leeft in Zuidoost-Azië, lijkt sprekend op een...
20/07 16u15  "Echt lekker koel": Jeroen snapt nu waarom varkens graag in de modder liggen Een modderbad verkoelt, en beschermt tegen de brandende zon en insecten. De varkens op het biologische bedrijf van Andries en Janny van de Bogert...
20/07 13u00  Opgepast: meer overstekende reeën op de weg door bronstperiode De Hubertus Vereniging waarschuwt vandaag voor meer overstekende reeën op de weg, omdat het paarseizoen op een hoogtepunt komt. "Rij langzaam,...
20/07 09u30  Intrigerende beelden: deze man leeft al meer dan 22 jaar in z'n eentje in het Amazonewoud, nadat zijn naasten uitgemoord werden Funai, het Braziliaanse overheidsdepartement voor inheemse zaken, heeft een bijzonder intrigerend filmpje verspreid. Op de beelden is te zien hoe...
20/07 07u15  Waarom de terugweg van de vakantie altijd korter lijkt dan de heenreis Vakantiegangers die huiswaarts keren, vinden de terugreis vaak korter duren dan de heenreis. Dit terwijl de afstanden en de werkelijke reistijd...
20/07 06u45  Kans op buien neemt toe: valt er eindelijk regen vandaag? Vrijdag neemt de bewolking toe vanuit het zuidwesten en stilaan ook de kans op buien, eventueel met onweer. De maxima schommelen tussen 23 graden...
20/07 00u00  Opnieuw klimaatzaak tegen oliesector verworpen in VS Een rechter in de Verenigde Staten heeft een zaak verworpen die was aangespannen door de stad New York tegen grote olie- en gasconcerns als Shell,...
Laatste update: vrijdag 20 juli 2018, 23u30
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
21/07 02u30  Gestolen Rubens en Renoir teruggevonden in Turijn In verband met de diefstal zijn vier Italianen en een Kroaat gearresteerd. De doeken werden vorig jaar april gestolen in de Italiaanse stad Monza.16 
21/07 01u15  Laat het water het werk doen Deze zomer geeft Siegfried Woldhek les in waterverven. Afl. 1. Het belangrijkste: water.24 
21/07 01u00  Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van de afgelopen week De fotoredactie van NRC selecteert elke week de beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. (Let op: deze serie kan schokkende beelden bevatten).16 
21/07 01u00  Bruinhemdbabbels Stef moet niet alleen ver, maar ook zo lang mogelijk weg. Minimaal tot voorjaar 2021. Dan knutselt Mark aan Rutte IV en zien we wel weer verder.23 
21/07 01u00  Vijf redenen waarom radicaal-rechts zo van Poetin houdt Trump is niet de enige politiek leider die de Russische president Poetin bewondert. Ook de Italiaanse Lega-leider Matteo Salvini en andere radicaal-rechtse leiders in Europa zien Poetin als rolmodel.23 
21/07 01u00  Hun autistische zoon, was díe naar het kalifaat? Syriëganger Thierry K. uit Zoetermeer, deze week bij verstek veroordeeld, was zwaar autistisch. Juist dat maakte dat hij kon radicaliseren.22 
21/07 01u00  De hersenschirurg snijdt in je hologram De computerbril dringt door in de operatiekamer. Hersenchirurg Tristan van Doormaal wil zijn test met Microsofts Hololens snel uitbreiden: hologrammen maken het brein tastbaar.17 
21/07 00u15  Escalatie geweld Gazastrook: vijf doden De Israëlische luchtmacht voert grootschalige bombardementen uit op de Gazastrook. Er zijn vijf doden gevallen en 120 gewonden.25 
20/07 23u30  Facebook schorst opnieuw groot databedrijf Crimson Hexagon verzamelde openbare gegevens van Facebookgebruikers en verkocht die onder meer door aan Amerikaanse overheidsinstanties en een organisatie met banden met het Kremlin.
20/07 22u30  Het nieuwe Nederland verdient een plaats in de media Mag een columnist, meer in het bijzonder van NRC, een hoofddoek dragen? De vraag stellen is ’m beantwoorden: ja natuurlijk. Toch kreeg columniste Lamyae Aharouay problematische reacties op haar foto.
20/07 22u30  Hoe ik een dikke huid kreeg Tweeënhalf jaar schreef Lamyae Aharouay columns voor NRC. Nu concludeert ze dat voor veel lezers de inhoud van haar columns niet kon opwegen tegen haar hoofddoek.
20/07 22u15  Machtswissel bij Sky, of een luxeprobleem? Niet Froome maar Thomas draagt het geel. Machtswissel? Sky sust. En koestert zijn dubbele winkansen.
20/07 22u15  ‘Twee Nederlanders gewond bij steekpartij in Duitse bus’ Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen dat er sprake is van een terroristisch motief. De verdachte is aangehouden.
20/07 22u00  Haarlemse Honkbalweek: met een volle koelbox achter het eerste honk De profvoetballers gingen failliet, de basketbalweek verdween. Maar ondanks 60.000 euro tekort behield Haarlem zijn Honkbalweek. „Hier mag het zomers niet stil zijn.”
20/07 21u45  Ambtenaren willen met Blok in gesprek over diversiteit ‘Diplomatie is gebaseerd op het gegeven dat culturen vreedzaam kunnen samenleven’, schrijven de medewerkers van Buitenlandse Zaken na omstreden uitspraken van hun minister.
Laatste update: vandaag om 2u30
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
21/07 00u00  Veel medicijnen verkeerd gebruikt Meer dan de helft van de mensen die een apotheek bezoeken heeft geen adequate gezondheidsvaardigheden. Tot 40 procent van alle afgeleverde medicijnen wordt niet goed gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit Utrecht (in opdracht van de KNMP).20 
19/07 11u45  Albert Heijn roept beenham terug Supermarktketen Albert Heijn roept de vers voorverpakte beenham terug. In het product is de listeriabacterie aangetroffen.
19/07 10u45  Moe op reis: tot 8 keer meer kans op ongeluk Mensen die na een slapeloze nacht aan de vakantiereis beginnen, lopen net zoveel kans op een ongeluk als automobilisten die met een flinke slok op achter het stuur kruipen. Daardoor is de kans op een ongeval met letsel veel groter dan voor mensen die uitgerust aan een autorit beginnen. Dat meldt Veilig Verkeer Nederland.
19/07 09u45  RIVM: 'Minder tekenbeten door droogte' Het aantal meldingen van tekenbeten daalde de afgelopen drie weken bijzonder hard. Om uitdroging te voorkomen, verstoppen teken zich beter, maar ook bij dit warme weer zijn ze actief. Blijf dus op tekenbeten letten als je verkoeling zoekt in het bos, in de duinen of in het park, meldt het RIVM.
18/07 11u30  Kinderen lopen klein risico op hersentumor door CT-scans Kinderen die door CT-scans worden blootgesteld aan straling op hun hoofd lopen op termijn een iets grotere kans op een hersentumor. Dat schrijft de Volkskrant woensdag.
18/07 00u00  Overwerken vergroot kans op obesitas bij vrouwen Het maken van overuren op werk is ongezond, zeker voor vrouwen. Vrouwen die overwerken hebben meer kans op diabetes type 2. Dit blijkt uit onderzoek van het Institute for Work and Health in Toronto.
18/07 00u00  Veel mensen kampen met zomereenzaamheid Voor veel mensen is de zomervakantie iets waar ze heel lang naar uitkijken, maar niet iedereen vindt de zomer een leuke periode. Luisterlijn Sensoor wordt platgebeld door mensen die last hebben met gevoelens van zomereenzaamheid.
17/07 11u30  Meer wespenoverlast verwacht dan in voorgaande jaren Door het goede voorjaar zijn veel koninginnen succesvol geweest in het vormen van wespennesten, waardoor er flink meer wespenoverlast wordt verwacht dan in voorgaande jaren. Dit blijkt uit een rondgang van Nature Today.
17/07 10u15  Patiënten slapen slecht in ziekenhuizen Patiënten slapen in het ziekenhuis gemiddeld bijna anderhalf uur korter dan thuis. Ook worden zij vaker tussendoor wakker en slapen ze minder lang uit. Ze waarderen de kwaliteit van de nachtrust in het ziekenhuis dan ook minder dan thuis.
16/07 17u15  Eikenprocessierups komt in meer gemeenten voor Het aantal eikenprocessierupsen is dit jaar groter dan normaal. Ook komen ze in meer gemeenten voor, meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups, onderdeel van Wageningen University.
16/07 15u15  2018 slecht jaar voor hooikoortspatiënten Dit jaar is een bijzonder slecht jaar voor mensen die last hebben van hooikoorts. Dat schrijft De Volkskrant zondag.
16/07 13u15  Meest voorkomende klachten op vakantie: diarree en huiduitslag Huiduitslag, insectenbeten en diarree zijn de drie meest voorkomende medische klachten van Nederlanders die op vakantie zijn. Dit blijkt uit gegevens van het medisch contactcentrum van Medicinfo, waar op piekmomenten wekelijks ruim 2.000 telefoontjes en apps binnenkomen van bezorgde vakantiegangers.
14/07 00u00  GGD waarschuwt reizigers vanwege mazelenuitbraak in Zuid-Europa Gezondheidsdienst GGD waarschuwt reizigers die de komende weken naar Frankrijk, Italië, Griekenland of Roemenië gaan, omdat daar een uitbraak van mazelen is. Met name mensen geboren tussen 1965 en 1975 en baby's lopen risico als zij nauw contact hebben met de lokale bevolking.
14/07 00u00  Vieze toiletten en files grootste reisergernis Ruim 12 miljoen mensen vertrekken de komende weken naar hun vakantie-adres. De reis er naartoe levert echter de nodige irritaties op. Nederlanders ergeren zich het meest aan vieze toiletten, files, luidruchtige medepassagiers en vertragingen. Over het bereik van de smartphones maken ze zich minder druk. En dat geeft weer een boost aan het seksleven.
Laatste update: vandaag om 0u00

Scientias

Verbergen Tonen
20/07 19u00  Zo zag je Saturnus’ maantje Titan nog nooit NASA presenteert de beste beelden die tot op heden van het oppervlak van Titan zijn gemaakt. NASA heeft zes infrarood beelden van de maan Titan vrijgegeven. De beelden zijn de helderste en meest precieze van de ijzige maan tot dusver. De weergaven zijn gemaakt met behulp van 13 jaar aan gegevens, verkregen door het Mapping […] Het bericht Zo zag je Saturnus’ maantje Titan nog nooit verscheen eerst op Scientias.nl.
20/07 16u15  Vier meter lange gepantserde dino ontdekt in Utah De dino was van kop tot staart bedekt met een uit beenderplaten opgebouwd pantser. Onderzoekers hebben in de staat Utah de fossielen opgegraven van een nieuw soort gepantserde dino. Het gaat de resten van een Ankylosauria dinosauriër en hij draagt de naam Akainacephalus Johnsoni. Verwacht werd dat deze nieuwe dino zou lijken op andere Noord-Amerikaanse […] Het bericht Vier meter lange gepantserde dino ontdekt in Utah verscheen eerst op Scientias.nl.
20/07 13u15  Marsrover Opportunity kan mogelijk pas in september weer contact opnemen De stofstorm die de op zonne-energie draaiende rover dwarszit, geeft zich nog niet gewonnen. Sinds juni raast er al een enorme stofstorm over de rode planeet. Slecht nieuws voor de Opportunity Rover die het door de storm ineens mistig voor de ogen kreeg. Omdat Opportunity op zonne-energie werkt, moesten de wetenschappers de activiteiten van de […] Het bericht Marsrover Opportunity kan mogelijk pas in september weer contact opnemen verscheen eerst op Scientias.nl.
20/07 10u45  Neanderthaler kon zelf een vuurtje stoken Nieuw onderzoek bewijst dat hij niet afhankelijk was van natuurbranden. En voor lange tijd werd dat juist wel gedacht. De neanderthalers zouden niet zelf in staat zijn geweest om vuur te maken en waren afhankelijk van bijvoorbeeld blikseminslag om aan vuur te komen. “Ze zouden de brandende takken verzamelen om daarmee hun vuur aan te […] Het bericht Neanderthaler kon zelf een vuurtje stoken verscheen eerst op Scientias.nl.
20/07 08u45  Wat gebeurt er als de Larsen C-ijsplaat instort? Onderzoekers berekenen hoe sterk de zeespiegel zal stijgen als de gehavende ijsplaat de handdoek in de ring gooit. Vorig jaar zomer gebeurde het onvermijdelijke: een enorme ijsberg ter grootte van twee keer Luxenburg, brak af van de Larsen C-ijsplaat. Onderzoekers houden er rekening mee dat uiteindelijk de gehele ijsplaat kan instorten. De gehavende ijsplaat is […] Het bericht Wat gebeurt er als de Larsen C-ijsplaat instort? verscheen eerst op Scientias.nl.
19/07 18u15  Nog nooit waargenomen structuren ontdekt in de zonne-atmosfeer Opgepoetste beelden van de zogenoemde corona onthullen dat deze veel complexer en dynamischer is dan gedacht. De atmosfeer van de zon kun je onderverdelen in verschillende lagen. En de buitenste laag wordt ook wel de corona genoemd. Hier ontspringt de zonnewind: een stroom van geladen deeltjes die zich in alle richtingen van de zon vandaan […] Het bericht Nog nooit waargenomen structuren ontdekt in de zonne-atmosfeer verscheen eerst op Scientias.nl.
19/07 16u15  Gefossiliseerde babyslang uit de tijd van de dino’s ontdekt De slang was nog maar net uit het ei toen deze vast kwam te zitten in hars. De hars is vervolgens gefossiliseerd, waardoor de in de hars opgeslagen babyslang uitstekend bewaard is gebleven. Onderzoekers zijn blij met de vondst; deze geeft onder meer meer inzicht in de evolutie van slangen. Bosrijk Onderzoekers ontdekten de babyslang […] Het bericht Gefossiliseerde babyslang uit de tijd van de dino’s ontdekt verscheen eerst op Scientias.nl.
19/07 15u00  Prachtige foto van opkomende stofstorm op Mars Deze stofstorm welde in april van dit jaar nabij de noordpool op. De foto is gemaakt door ESA’s Mars Express en laat maar weer eens zien dat het nooit saai is op de rode planeet. Opportunity Marsrover Opportunity kan daarover meepraten; de rover bevindt zich al weken in een winterslaap, omdat een stofstorm het de […] Het bericht Prachtige foto van opkomende stofstorm op Mars verscheen eerst op Scientias.nl.
19/07 13u15  Eten van bewerkt vlees nu ook in verband gebracht met manisch gedrag Dat blijkt onder meer uit experimenten met ratten. Een paar jaar geleden werd met nitraten bewerkt vlees al in verband gebracht met verschillende vormen van kanker. En nu lijkt het populaire etenswaar ook bij te dragen aan manische episodes: stemmingsstoornissen die gekenmerkt worden door hyperactiviteit, euforie en slapeloosheid en weken of maandenlang aan kunnen houden. […] Het bericht Eten van bewerkt vlees nu ook in verband gebracht met manisch gedrag verscheen eerst op Scientias.nl.
19/07 11u00  Satelliet fotografeert enorme ijsberg die Groenlands dorp bedreigt Als de ijsberg uiteenvalt, kan een tsunami ontstaan. Op de satellietbeelden is de westkust van Groenland te zien. Hier bevindt zich het dorpje Innaarsuit, waar ze wel gewend zijn dat er zo af en toe een flinke ijsberg voorbij komt dobberen. Maar nu ligt er – gevaarlijk dicht bij de kust – een 10 miljoen […] Het bericht Satelliet fotografeert enorme ijsberg die Groenlands dorp bedreigt verscheen eerst op Scientias.nl.
19/07 09u15  Mogelijk voor het eerst gespot: een jonge ster die 1 of zelfs 2 planeten ‘opeet’ De ster RW Aur A zou as we speak bezig zijn om de resten van enkele van zijn planeten te nuttigen. Dat suggereren waarnemingen van röntgenobservatorium Chandra. “Computersimulaties hebben lang voorspeld dat planeten in een jonge ster kunnen vallen, maar we hebben dat nog niet eerder geobserveerd,” stelt onderzoeker Hans Moritz Guenther. “Als onze interpretatie […] Het bericht Mogelijk voor het eerst gespot: een jonge ster die 1 of zelfs 2 planeten ‘opeet’ verscheen eerst op Scientias.nl.
18/07 18u15  Haai met indringend grote ogen ontdekt in de Golf van Mexico Het gaat om een nieuwe soort! In eerste instantie dachten onderzoekers dat ze een reeds bekende haaiensoort hadden opgediept. Maar vervolgonderzoek wees dan toch uit dat het om een nieuwe soort ging. En die soort gaat voortaan onder de naam Squalus clarkae door het leven. Diep S. clarkae komt voor in de Golf van Mexico […] Het bericht Haai met indringend grote ogen ontdekt in de Golf van Mexico verscheen eerst op Scientias.nl.
18/07 15u30  Soepschildpad eet zichzelf de vernieling in Met zijn eetgedrag promoot hij de groei van zeegras dat hij helemaal niet lekker vindt. Dat hebben onderzoekers van de Wageningen University ontdekt. Hun bevindingen zijn terug te lezen in het blad Journal of Ecology en handelt over de groene zeeschildpadden – ook wel soepschildpadden genoemd – in het oostelijke Caribisch gebied. De strijd der […] Het bericht Soepschildpad eet zichzelf de vernieling in verscheen eerst op Scientias.nl.
18/07 13u15  Tweelingbroertje van Beta Pictoris b ontdekt De nieuwe exoplaneet lijkt sprekend op Beta Pictoris b, maar is op een heel andere manier ontstaan. Onderzoekers ontdekten de nieuwe exoplaneet met behulp van de Canada-France-Hawaii Telescope (CFHT). De planeet heeft de naam 2MASS 0249c gekregen en heeft dezelfde massa, helderheid en hetzelfde spectrum als Beta Pictoris b: misschien wel één van de best […] Het bericht Tweelingbroertje van Beta Pictoris b ontdekt verscheen eerst op Scientias.nl.
18/07 11u45  Zo zag je de heldere vlekken op dwergplaneet Ceres nog nooit! Op nieuwe close-upbeelden lijkt het bijna alsof je ze aan kunt raken. NASA heeft twee nieuwe foto’s vrijgegeven waarop de heldere vlekken die Ceres rijk is, zich op ongeëvenaarde wijze aan de toeschouwer opdringen. Nog niet eerder hebben we de vlekken van zo dichtbij en zo gedetailleerd kunnen bekijken. Foto’s De foto’s zijn gemaakt door […] Het bericht Zo zag je de heldere vlekken op dwergplaneet Ceres nog nooit! verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vrijdag 20 juli 2018, 19u00
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
21/07 00u00  IJsman Ötzi at vet vlees, tarwe en varens als laatste maaltijd Wetenschappers van het laboratorium Eurac in het Italiaanse Bolzano hebben onderzoek gedaan naar de maaginhoud van de duizenden jaren oude mummie Ötzi. Kort voor zijn dood heeft de ijsman onder meer vet vlees, graan en varens gegeten.19 
20/07 19u45  Hoeveelheid nucleaire stof Californische wijn verdubbeld na kernramp Fukushima De hoeveelheid cesium-137 in Californische wijnen is in 2011 kort na de kernramp in het Japanse Fukushima verdubbeld. Het nucleaire materiaal kwam vrij tijdens de ramp.
20/07 17u30  75 jaar geleden: Hoe Hamburg veranderde in de hel op aarde De Duitse miljoenenstad Hamburg werd 75 jaar geleden binnen een week grotendeels platgebombardeerd door de Britse Royal Air Force (RAF). In enkele nachten stierven bij elkaar ongeveer 43.000 mensen in een reeks luchtaanvallen onder de naam Operation Gomorrah. Wat gebeurde er precies? Wat was de aanleiding en was deze daad wel te verantwoorden?
20/07 14u45  Hoeveelheid nucleaire stof in Californische wijn verdubbeld na kernramp Fukushima De hoeveelheid cesium-137 in Californische wijnen is in 2011 kort na de kernramp in het Japanse Fukushima verdubbeld. Het nucleaire materiaal kwam vrij tijdens de ramp.
20/07 00u00  Oud-VN-baas Ban Ki Moon krijgt eredoctoraat in Groningen Voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon krijgt van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op 17 oktober een eredoctoraat uitgereikt. De Zuid-Koreaanse diplomaat was de achtste secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN).
19/07 09u45  Mannen met hoge cortisolwaarde gaan minder gevoelig met baby om Vaders met hoge cortisolwaarden gaan minder sensitief met hun baby om, blijkt woensdag uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en de Radboud Universiteit in Nijmegen.
19/07 00u00  Fossiel van eerste reuzendinosaurus gevonden in Argentinië Wetenschappers hebben in het noordwesten van Argentinië het fossiel van de vroegst bekende reuzendinosaurus gevonden. Het gaat om een planteneter van zo'n 10 meter lang met een gewicht van 10 ton. 
18/07 15u15  Mannen met verhoogd stresshormoon zijn minder gevoelig naar baby Vaders met hoge cortisolwaarden zijn minder sensitief naar hun baby toe. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en de Radboud Universiteit in Nijmegen.
18/07 00u00  Het oudste fossiele kleurpigment is roze en ruim een miljard jaar oud Wetenschappers hebben in de Sahara in Mauretanië het oudste biologische kleurpigment ontdekt dat ooit op aarde is aangetroffen. De kleuren zijn meer dan 1,1 miljard jaar oud en in opgeloste vorm helder roze.
17/07 18u30  Astronomen ontdekken twaalf nieuwe 'minimanen' rond Jupiter Rond de planeet Jupiter zijn in één klap twaalf nieuwe manen ontdekt. Het aantal manen van de planeet komt daarmee op ongeveer tachtig, het grootste aantal in ons zonnestelsel.
17/07 17u00  Astronomen ontdekken twaalf nieuwe 'mini-manen' rond Jupiter Rond de planeet Jupiter zijn in één klap twaalf nieuwe manen ontdekt. Het aantal manen van de planeet komt daarmee op ongeveer tachtig, het hoogste aantal in ons zonnestelsel.
16/07 22u00  Wetenschappers ontdekken 's werelds oudste brood in Jordanië Wetenschappers hebben in Jordanië de resten teruggevonden van een ruim 14.000 jaar oud brood. Het gaat om de verkoolde resten van een platbrood. 
16/07 12u45  Freek Vonk ontdekt nieuwe slangensoort Freek Vonk heeft een nieuw soort slang ontdekt. De tv-bioloog zag het dier al enkele jaren geleden, maar de ontdekking is maandag officieel erkend.
16/07 00u00  Grote Nederlandse bijdrage aan natuurdatabank Meer dan 1.200 instellingen in 123 landen hebben met een miljoen onderzoekers en burgers wereldwijd al een miljard natuurwaarnemingen bijeengebracht in de Global Biodiversity Information Facility (GBIF). 
15/07 00u00  SpaceX lanceert succesvol robotastronaut naar ruimtestation ISS Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft in opdracht van NASA een robot met kunstmatige intelligentie naar ruimtestation ISS gelanceerd.
Laatste update: vandaag om 0u00
Lees meer van Nu.nl Wetenschap >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

25x Escalatie geweld Gazastrook: vijf doden21/07 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: De Israëlische luchtmacht voert grootschalige bombardementen uit op de Gazastrook. Er zijn vijf doden gevallen en 120 gewonden.
24x Laat het water het werk doen21/07 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Deze zomer geeft Siegfried Woldhek les in waterverven. Afl. 1. Het belangrijkste: water.
23x Bruinhemdbabbels21/07 01u00 - NRC.nl: Wetenschap: Stef moet niet alleen ver, maar ook zo lang mogelijk weg. Minimaal tot voorjaar 2021. Dan knutselt Mark aan Rutte IV en zien we wel weer verder.
23x Vijf redenen waarom radicaal-rechts zo van Poetin houdt21/07 01u00 - NRC.nl: Wetenschap: Trump is niet de enige politiek leider die de Russische president Poetin bewondert. Ook de Italiaanse Lega-leider Matteo Salvini en andere radicaal-rechtse leiders in Europa zien Poetin als rolmodel.
23x Kapelse Midweek Classic21/07 00u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Op woensdag 25 juli organiseert WSC Duw Voort uit Voortkapel een wielerwedstrijd voor nieuwelingen en junioren in het centrum van Voortkapel.
22x Alarmsirenes van nucleaire en chemische bedrijven loeien binnenkort niet meer21/07 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Om de drie maanden loeien in ons land de sirenes, als test om ons te waarschuwen bij een nucleaire of chemische ramp. Maar daar komt binnenkort een einde aan. De sirenes, die niet overal even duidelijk verstaanbaar zijn en teveel kosten in onderhoud, worden vervangen door het modernere Be-Alert-systeem dat mensen via sms en e-mail zal verwittigen. Yves Stevens van het federaal Crisiscentrum blikt terug en vooruit.
22x Hun autistische zoon, was díe naar het kalifaat?21/07 01u00 - NRC.nl: Wetenschap: Syriëganger Thierry K. uit Zoetermeer, deze week bij verstek veroordeeld, was zwaar autistisch. Juist dat maakte dat hij kon radicaliseren.
22x KV Mechelen zet alle juridische procedures tegen Moeskroen stop21/07 00u00 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: KV Mechelen heeft het onderzoek van het gerecht en de mededingingsautoriteit naar voetbalclub Moeskroen laten stopzetten. Dat schreef voorzitter Johan Timmermans in een brief aan Pierre François, de CEO van de Pro League, en werd vrijdag bekendgemaakt. De degradant richt zo nu enkel op het sportieve aspect.
21x KV Mechelen zet alle juridische procedures tegen Moeskroen stop: “Dit is heel goed nieuws”21/07 00u30 - De Standaard: Wetenschap: KV Mechelen heeft het onderzoek van het gerecht en de mededingingsautoriteit naar voetbalclub Moeskroen laten stopzetten. Dat schreef voorzitter Johan Timmermans in een brief aan Pierre François, de CEO van de Pro League, en werd vrijdag bekendgemaakt. De degradant richt zo nu enkel op het sportieve aspect.
20x We testten 10 koude theedrankjes en proefden vooral suiker… veel suiker21/07 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Het aanbod verfrissende zomerdrankjes op basis van thee of kruiden wordt elk jaar groter. Bartender Jurgen Lycops van Bar Burbure in Antwerpen testte er tien. Hij proefde vooral veel suiker.Tine Bral, foto’s Wim Daneels

Statistieken

Artikels:
30318
Gelezen:
7357
Aantal lezers nu:
28


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven