donderdag 19 september 2019, week 38


U bent nu hier: Meer nieuws van De Financiële Telegraaf

Laatste updatecontrole: vandaag om 13u15
 

De Financiële Telegraaf

Verbergen Tonen
19/09 13u15  Britse uitbreiding windmolenparken op til Groot-Brittannië breidt het windmolenpark in de nationale wateren aanzienlijk uit. De beheerder van de Britse kroondomeinen, die over de wateren rond Engeland gaat, is begonnen aan een veiling van gebieden voor de ontwikkeling van windparken met een totale capaciteit van 7 Gigawatt. Dat is genoeg voor de stroomvoorziening van 6 miljoen huishoudens.
19/09 13u15  Trump: baan van Powell is veilig De baan van Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse koepel van centrale banken, is veilig. Dat zei president Donald Trump donderdag in een interview met televisiezender Fox News.
19/09 13u15  Column: De Fed is minder machtig dan het lijkt Een stijging van de rente op de zogeheten repo-markt leidde deze week de aandacht af van de renteverlaging die de Federal Reserve doorvoerde. Heeft de bank de greep op de rentemarkt verloren of is er iets anders aan de hand?
19/09 13u00  'Air France staakt strijd om Aigle Azur' De Franse luchtvaartonderneming Air France, onderdeel van Air France-KLM, heeft naar verluidt geen interesse meer in de overname van de failliete branchegenoot Aigle Azur of delen van die maatschappij. Dat meldt persbureau AFP op basis van bronnen. Vier andere partijen zouden nog wel in de markt zijn voor de boedel van de Franse maatschappij.
19/09 12u30  ’Saoedi’s vragen Irak om ruwe olie’ Saoedi-Arabië heeft de Iraakse staatsoliemaatschappij SOMO gevraagd om de levering van 20 miljoen vaten ruwe olie om zijn eigen olieraffinaderijen te bevoorraden, meldt de Wall Street Journal. Volgens de zakenkrant wil het land daarmee zijn reputatie als betrouwbare leverancier overeind houden.
19/09 12u15  Beurs: lage volumes en bescheiden winst Omdat de Fed woensdagavond niet verraste, en er verder maar flintertjes nieuws zijn over de handelsoorlog, houdt de beurs zich vandaag rustig. De volumes zijn laag, maar er is wel een bescheiden plus – vooral dankzij de financiële aandelen.
19/09 12u15  Gemor over megabonus Ryanair-baas Bijna de helft van alle aandeelhouders van Ryanair heeft tegen de beloning van topman Michael O’Leary gestemd. Een krappe meerderheid van 50,5 procent gaf op de aandeelhoudersvergadering groen licht voor een prestatiebonus. Die kan O’Leary bijna 99 miljoen euro opleveren.
19/09 12u00  Gemor aandeelhouders over bonus Ryanair-baas Bijna de helft van alle aandeelhouders van Ryanair heeft tegen de beloning van topman Michael O'Leary gestemd. Een krappe meerderheid van 50,5 procent gaf op de aandeelhoudersvergadering groen licht voor een prestatiebonus. Die kan O'Leary bijna 99 miljoen euro opleveren.
19/09 12u00  Onzekerheid raakt Thomas Cook De financieel geplaagde reisorganisatie Thomas Cook kampt met de gevolgen van de aanhoudende negatieve berichtenstroom over de onderneming. Reizigers denken momenteel wel twee keer na alvorens een vakantie te boeken via de van huis uit Britse reisonderneming. Dat wordt ook erkend door een woordvoerster van Thomas Cook Nederland.
19/09 11u45  BofAML plakt neutral-advies op DSM Bank of America Merrill Lynch (BofAML) gaat speciaalchemieconcern DSM opnieuw volgen, met een neutral-advies en een koersdoel van 120 euro. De Amerikaanse zakenbank verwacht voorlopig niet te sleutelen aan zijn beleggingsadvies voor DSM.
19/09 11u45  Boodschappen AH thuis ook betalen met een tikkie - Albert Heijn biedt klanten voortaan de mogelijkheid om thuisbezorgde boodschappen te betalen met een ’tikkie’. De betaaldienst kan worden gebruikt met elke Nederlandse bank.
19/09 11u30  Groeivoorspelling OESO naar dieptepunt De groei van de wereldeconomie komt dit jaar uit op het laagste niveau sinds de financiële crisis. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) verlaagde haar groeiverwachting voor de derde keer dit jaar.
19/09 11u15  Britse winkelverkopen gedaald De detailhandelsverkopen in Groot-Brittannië zijn in augustus op maandbasis met 0,2 procent gedaald. Dat meldde het Britse nationale statistiekbureau. In juli gingen de Britse winkelverkopen nog met een herziene 0,4 procent omhoog.
19/09 11u15  Supermarkt haalt voor het eerst online top 3 Voor het eerst staat een supermarkt in de top 3 van bedrijven met de hoogste online-omzet in Nederland. Albert Heijn staat nu derde, achter bol.com (eveneens van moederbedrijf Ahold Delhaize) en elektronicawebshop Coolblue. Dat blijkt uit de jaarlijkse top 100 samengesteld door marktonderzoeker en vakblad Twinkle.
19/09 11u15  5 vragen: Helpt bouwsparen de Nederlandse starter? Verschillende Duitse bouwspaarbanken staan naar eigen zeggen te trappelen om de Nederlandse woningmarkt te betreden. In Nederland is De Volksbank (moederbedrijf van onder meer SNS Bank en hypotheekverstrekker BLG Wonen) fan van de bouwspaarconstructie.
Laatste update: vandaag om 13u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
19/09 11u15  Column: Ook Prinsjesdag lost pensioenprobleem niet opPrinsjesdag bracht voor alle werkenden (mooi ’burgers’ genoemd) een blijde boodschap: de koopkracht gaat er voor iedereen op vooruit. Maar er zijn twee groepen die er niet op vooruitgaan: gepensioneerden en ondernemers.
19/09 11u00  ’Saoedi’s moeten brandstof importeren’Het olierijke Saoedi-Arabië moet na de aanval op zijn olie-installaties nu zelf diesel en kerosine importeren. Oliemaatschappij Aramco koopt op de internationale markt brandstoffen op, melden ingewijden in de oliemarkt.
19/09 11u00  Arcelor onder druk in hogere AEXOp het Damak hadden de kopers donderdagochtend nog steeds de overhand. De verwachting dat de Amerikaanse centrale bank voorlopig af zal blijven van de rente gaf vooral de financiële waarden een steun in de rug. Arcelor Mittal moest flink terrein prijsgeven.10 
19/09 11u00  'Stikstofkwestie ongunstig voor bouwers'Een analist van Bank Degroof Petercam heeft het koersdoel voor de bouwbedrijven BAM, Heijmans en VolkerWessels verlaagd vanwege de stikstofkwestie in Nederland. Heijmans heeft daar het meest last van, omdat die zich uitsluitend op de Nederlandse markt richt.
19/09 10u45  Opnieuw renteverhoging Noorse centrale bankDe Noorse centrale bank krikt opnieuw de rente op. Het belangrijkste rentetarief gaat met een kwart procentpunt omhoog tot 1,50 procent, het hoogste niveau in bijna vijf jaar.
19/09 10u30  Onderzoek naar spionage AirbusJustitie in München onderzoekt of werknemers van Airbus in Duitsland spioneerden in het geval van twee mogelijke opdrachten. De krant Bild berichtte dat medewerkers van Airbus verdacht worden van bedrijfsspionage, onder meer omdat ze geheime documenten van de ’Bundeswehr’ in bezit bleken te hebben en daar misbruik van zouden hebben gemaakt.
19/09 10u00  Robot print eigen armDe eerste 3D-geprinte metalen voetgangersbrug wordt begin 2020 over de gracht aan de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam geïnstalleerd. Met het project bewijst de startup MX3D dat metaal printen prima geschikt is voor industriële toepassingen.10 
19/09 10u00  AEX klimt aan hand ING dicht naar 580 puntenOnder aanvoering van ING en Aegon breidde de AEX donderdagochtend de winst geleidelijk verder uit. Het vooruitzicht dat de Federal Reserve een pas op de plaats zal maken met de rente gaf steun aan de handel. Midkapper BAM viel verder terug.11 
19/09 10u00  Drankenconcern Diageo attent op handelskiftHet Britse drankenconcern Diageo, bekend van Johnnie Walker, Captain Morgan, Guinness en Smirnoff, waarschuwt dat oplopende handelsspanningen de positieve vooruitzichten voor het bedrijf kunnen ondermijnen. Dat meldde Diageo voorafgaand aan de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.11 
19/09 09u45  Oproep: 65-plus en nog fulltime aan het werk?We werken allemaal langer door. Maar bent u de AOW-gerechtigde leeftijd al lang voorbij en nog volop aan het werk, bij voorkeur in loondienst?11 
19/09 09u30  ING en Aegon helpen AEX vooruitNa een licht lagere start wist de AEX het verlies gesteund door de financials weg te werken. Arcelor Mittal had bij de hoofdfondsen een mindere dag.10 
19/09 09u15  Werkloosheid stijgt een beetje, maar blijft laagHet aantal werklozen is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 7000 per maand gestegen naar 321.000. Hiermee was 3,5% van de beroepsbevolking van 15 tot 75 jaar werkloos, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).11 
19/09 09u15  Renteverlaging VS doet AEX bij start weinigDe AEX kwam donderdag met een klein verlies uit de startblokken. Beleggers op het Damrak reageerden kalm op het verwachte besluit van de Federal Reserve gisteravond om de rente neerwaarts bij te stellen. Bij de hoofdfondsen ging IMCD aan kop.10 
19/09 09u15  Rocket Internet ziet winst stijgenRocket Internet heeft in de eerste helft van dit jaar fors meer winst in de boeken gezet dan in dezelfde periode een jaar eerder. Oliver Samwer, topman van de Duitse start-upinvesteerder spreekt van een goed begin van het jaar. Hij laat verder weten dat zijn bedrijf door blijft timmeren aan de strategie om jonge techbedrijven te laten uitgroeien tot gevestigde namen.10 
19/09 08u45  Maaltijden grootste aanjager onlinebestedingenNederlandse consumenten kopen meer en meer producten en diensten via internet. In het eerste halfjaar van 2019 groeiden de onlinebestedingen met 9 procent tot 12,5 miljard euro ten opzichte van een jaar eerder, becijferde marktonderzoeksbureau GfK in opdracht van Thuiswinkel.org. Vooral de aankopen van maaltijden en andere etenswaren namen toe.
19/09 08u45  KPN zet opheffen merk XS4all doorKPN heeft het advies van de ondernemingsraad (or)van XS4all om niet door te gaan met het opheffen van de internetprovider naast zich neergelegd. Dat heeft de or van XS4all laten weten.
19/09 08u30  Column: Overheid is menselijke maat kwijt geraaktNaar ’de menselijke maat’ zoek je vergeefs in de miljoenennota. Minister Wopke Hoekstra van Financiën schrijft droog: „In de afgelopen jaren is de kwaliteit van uitvoeringsorganisaties veel aan de orde geweest.” Voor sommige mensen betekent ’aan de orde geweest’ dat ze in een jarenlange juridische strijd met de Belastingdienst verzeild zijn geraakt over ingetrokken kinderopvangtoeslagen en daardoor diep in de schulden zitten.11 
19/09 08u30  Brexit kost Londen 1000 zakenbankiersDe Brexit heeft tot dusver geleid tot het banenverlies van circa duizend Londense zakenbankiers, die bijvoorbeeld werden overgeplaatst naar Frankfurt of Parijs. Dat meldde advies- en accountantsbureau EY in een onderzoek naar de effecten van de brexit op zakenbanken in de Britse hoofdstad.
19/09 08u30  Centrale banken stuwen NikkeiDe aandelenbeurs in Japan is donderdag met een kleine winst geëindigd. De beurshandel stond vooral in het teken van de centrale banken. De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) verlaagde woensdag het rentetarief om de economie te stimuleren. De Bank of Japan hield het ruime monetaire beleid ongewijzigd, maar hintte wel op een mogelijke verdere versoepeling van het beleid in oktober. De beleidsmakers van de Fed zijn daarentegen verdeeld over hoe het rentebeleid er de komende tijd uit moet zien.10 
19/09 08u30  KPN legt advies or XS4all naast zich neerKPN heeft het advies van de ondernemingsraad (or)van XS4all om niet door te gaan met het opheffen van de internetprovider naast zich neergelegd. Dat heeft de or van XS4all woensdagavond laten weten.10 
19/09 08u15  'Vrijwel vlak begin voor Damrak'De aandelenbeurs in Amsterdam zal donderdag waarschijnlijk vrijwel vlak beginnen. Ook elders in Europa lijken de beurzen met kleine koersuitslagen te openen. Beleggers verwerken het besluit van de Federal Reserve (Fed), die de rente in de VS conform verwachting verlaagde.
19/09 08u15  Vanavond webinar: beleggen aan NxchangeOndernemer en op zoek naar extra kapitaal? Of belegger, en op zoek naar manieren om een diversere portefeuille op te bouwen? Doe dan vanavond mee aan het gratis webinar van Nxchange.10 
19/09 08u15  Fed speelt geen open rentekaartBeleggers kregen maar weinig houvast van Jay Powell, de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Ja, de rente ging een stap omlaag. Maar hij gaf weinig weg over de koers voor de rest van het jaar.11 
19/09 08u15  Prijs voor waterfilterOntwerper Olivier de Gruijter is de Nederlandse winnaar van de James Dyson Award. Hij heeft een geldbedrag van €2200 ontvangen voor zijn waterfilter die aangesloten kan worden op een jerrycan.
19/09 08u00  Vertrouwen bij consument neemt verder afDe stemming onder consumenten is opnieuw negatief. Dat bleek donderdag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid verslechterde iets,11 
19/09 08u00  Consumenten geven meer uit aan inrichting woningConsumenten hebben in juli 1,7 procent meer besteed dan in dezelfde maand een jaar eerder. Er werd vooral meer uitgegeven aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).11 
19/09 08u00  Werkloosheid loopt licht opHet aantal werklozen is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 7000 per maand gestegen naar 321.000. Hiermee was 3,5 procent van de beroepsbevolking van 15 tot 75 jaar werkloos, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).10 
19/09 07u45  Pakketbezorgers willen blokkade postfusiePakketbezorgers DHL, DPD, GLS en Packs hebben harde kritiek op de voorgenomen postfusie. Ze roepen de politiek op goed te kijken naar de afwijzing van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).
19/09 07u45  Bank of Japan laat beleid onveranderdDe Japanse centrale bank laat zijn monetaire beleid ongewijzigd. Het belangrijkste rentetarief in Japan blijft min 0,1 procent en de omvang van het opkoopprogramma blijft onveranderd.
19/09 07u00  Consument opnieuw negatiefDe stemming onder consumenten is opnieuw negatief. Dat bleek donderdag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid verslechterde iets,10 
19/09 07u00  Huishoudelijke consumptie omhoogConsumenten hebben in juli 1,7 procent meer besteed dan in dezelfde maand een jaar eerder. Er werd vooral meer uitgegeven aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
19/09 07u00  Werkloosheid gestegen naar 3,5 procentHet aantal werklozen is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 7000 per maand gestegen naar 321.000. Hiermee was 3,5 procent van de beroepsbevolking van 15 tot 75 jaar werkloos, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).10 
19/09 06u45  'Pakketbezorgers willen blokkade postfusie'Pakketbezorgers DHL, DPD, GLS en Packs hebben harde kritiek op de voorgenomen postfusie. Ze roepen de politiek op goed te kijken naar de afwijzing van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), aldus De Telegraaf donderdag.13 
19/09 06u45  'KPN legt advies XS4ALL naast zich neer'KPN heeft het advies van de ondernemingsraad (or) van XS4ALL om niet door te gaan met het opheffen van het merk XS4ALL naast zich neergelegd. Dat meldt De Telegraaf, op basis van een melding door de raad.12 
18/09 22u45  Microsoft verhoogt dividend en koopt aandelenSoftwaremaker Microsoft gaat meer dividend uitbetalen. Ook gaat het bedrijf voor 40 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen. Het aandeleninkoopprogramma heeft een open einde en kan op ieder moment worden beëindigd.
18/09 22u45  Investeerder Pilon groter in FNGInvesteerder Gerardus Pilon heeft een belang in kledingbedrijf FNG genomen. Dat meldt het in Amsterdam genoteerde Belgische bedrijf.
18/09 22u30  Fed geeft Wall Street een zetjeDe aandelenbeurzen in New York zijn woensdag dicht bij huis gebleven. Na het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank bleven de graadmeters in de min. Pas toen Fed-baas Jerome Powell te kennen gaf dat de centrale bank zijn balans gaat vergroten, werden de verliezen weggepoetst.
18/09 22u15  Verdeeldheid over verdere renteverlagingen FedDe Fed heeft de rente zoals verwacht met een kwartje verlaagd tot 2 tot 1,75%. De beleidsmakers waren verdeeld over nieuwe renteverlagingen. Zij lieten weten 'te handelen zoals nodig is om de economische groei vast te houden'.
18/09 22u00  Fed verlaagt de renteDe Fed heeft de rente zoals verwacht met een kwartje verlaagd tot 2 tot 1,75%. De beleidsmakers waren verdeeld over nieuwe renteverlagingen. Zij lieten weten 'te handelen zoals nodig is om de economische groei vast te houden'.
18/09 21u15  Soja wint terrein op Nederlandse akkersNederlandse akkerbouwers omarmen de sojateelt. Hoewel de Nederlandse sojateler de veehouder niet zal verdringen, wordt hem een erg belangrijke rol toegedicht in de eiwittransitie waarbij consumenten hun eiwitten vaker uit plantaardige gewassen halen in plaats van vlees. De sojateelt is nu nog bescheiden, maar neemt relatief snel toe.
18/09 21u00  Trump: Federal Reserve faalt opnieuwDonald Trump vindt de renteverlaging van de Federal Reserve niet voldoende. De Amerikaanse president liet zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn.
18/09 21u00  Fed pompt weer miljarden in financieel stelselDe Amerikaanse koepel van centrale banken, de Federal Reserve heeft woensdag, voor de tweede dag op rij, 75 miljard dollar in het Amerikaanse financiële systeem gepompt om zo sterk stijgende rentes op de markt voor korte termijnleningen tegen te gaan en plotselinge krapte in liquiditeit op te vangen.
18/09 21u00  Kaarsjes branden voor Thomas CookKomende dagen worden cruciaal voor de noodlijdende reisreus Thomas Cook, die financieel in zware problemen verkeert. Er is nog deze maand minstens 1,2 miljard euro nodig om de zwakke winter door te komen. Stemming over een herkapitalisatie is een week uitgesteld.
18/09 21u00  'Handelaren rekenen op nog een renteverlaging'Handelaren houden voor dit jaar rekening met nog een renteverlaging door de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank verlaagde woensdag het belangrijkste rentetarief en stelde 'te handelen zoals nodig is om de economische groei vast te houden'.
18/09 21u00  Canadese GM-medewerkers naar huis gestuurdGeneral Motors (GM) heeft tijdelijk 1300 medewerkers in Canada naar huis gestuurd. De assemblagefabriek in Oshawa loopt stroef, vanwege grote vertragingen door stakingen in Amerikaanse fabrieken van de autoreus.
18/09 20u15  LIVE: Fed verlaagt de renteDe Fed heeft de rente zoals verwacht met een kwartje verlaagd tot 2 tot 1,75%. In de toelichting wordt zo duidelijk wat het Amerikaanse stelsel van centrale banken voor de rest van het jaar voorspelt.
18/09 20u00  Wall Street lager voor rentebesluit FedDe aandelenbeurzen in New York stonden woensdag halverwege de handelsdag in de min. Beleggers op Wall Street richten zich vooral op het rentebesluit van de Amerikaanse koepel van centrale banken, de Federal Reserve, dat later op de dag komt. De Fed gaat waarschijnlijk de rente verder verlagen. Koeriersbedrijf FedEx en softwareconcern Adobe kwamen met resultaten.
18/09 20u00  IMCD neemt Indiaas Monachem overChemicaliëndistributeur IMCD heeft de Indiase branchegenoot Monachem overgenomen. Een overnameprijs is niet bekendgemaakt.
18/09 20u00  'Huawei geschorst als lid van cyberkoepel'Huawei maakt voorlopig geen deel meer uit van een internationaal samenwerkingsverband voor cyberveiligheid. Het Chinese bedrijf is geschorst als lid van het Forum of Incident Response and Security Teams, afgekort FIRST. Daarin werken bedrijven, overheden en deskundigen samen om grote cyberaanvallen tegen te gaan en informatie over kwetsbaarheden te delen.
18/09 19u15  LIVE: ’Fed gaat de rente verlagen’De Fed verlaagt de rente om acht uur hoogstwaarschijnlijk met een kwartje tot 2 tot 1,75%. De vraag is wat het Amerikaanse stelsel van centrale banken voor de rest van het jaar voorspelt. En wat die voorspelling waard is.
18/09 19u00  ‘Nieuwe cryptowet Korea heeft gevolgen voor koers’Zuid-Korea gaat door strengere regels een aantal privacy-coins verbieden. Arthur Stolk van Icoinic denkt dat dat gevolgen heeft voor de koers van de cryptomunt, vertelt hij in de crypto-update.
18/09 18u15  Gratis webinar: beleggen aan NxchangeOndernemer en op zoek naar extra kapitaal? Of belegger, en op zoek naar manieren om een diversere portefeuille op te bouwen? Doe dan mee aan het gratis webinar van Nxchange, morgenavond.
18/09 18u15  Ook cabinepersoneel KLM dreigt met actiesNa het grondpersoneel dreigt nu ook het cabinepersoneel van KLM met acties in het cao-conflict. Vakbonden VNC en FNV Cabine hebben de luchtvaartmaatschappij in een gezamenlijke brief een ultimatum gesteld om tegemoet te komen aan de eisen van de bonden.
18/09 18u15  Verpleegkundigen staken: cao-gesprekken muurvastDe cao-onderhandelingen in de ziekenhuizen zitten muurvast. Enkele duizenden verpleegkundigen gaan de komende weken staken, waardoor patiënten langer moeten wachten op hun behandeling. Er wordt reikhalzend gekeken naar Den Haag voor extra geld.
18/09 17u45  ASML geeft AEX zetje omhoog op Fed-dagMet de steun in de rug van ASML vervolgde de AEX woensdag de weg omhoog. Beleggers keken reikhalzend uit naar het Amerikaanse rentebesluit later vanavond. In de Midkap werd BAM flink geraakt, terwijl OCI op kopersinteresse kon rekenen.
18/09 17u15  Ziek, maar niet ontslagen: ’Zelfs geen bloemetje gehad’Als een werknemer dat wil, moet een werkgever hem of haar in principe ontslaan na twee jaar ziekte, inclusief recht op loondoorbetaling en transitievergoeding. Dat heeft advocaat-generaal Ruth de Bock de Hoge Raad woensdag geadviseerd. Als het hoogste rechtscollege dit overneemt, kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor de naar schatting duizenden Nederlanders met zo’n ’slapend dienstverband’.
18/09 17u00  Stewardessen KLM dreigen met stakingDe actiedreiging bij KLM neemt toe. De cabinevakbonden van FNV en VNC hebben de directie een ultimatum gesteld. Voor volgende woensdag moet de directie over de brug komen met een beter loonvoorstel, aldus de bonden in de brief aan personeelsdirecteur Aart Slagt.
18/09 16u15  IEA: aanspreken oliereserves niet nodigOndanks de gevolgen van de droneaanvallen op Saudi-Arabische olievelden, is er geen noodzaak om de strategische noodreserves aan te spreken. Dat zei directeur Fatih Birol van het Internationale Energie Agentschap (IEA). Volgens hem zijn de oliemarkten op dit moment 'goed bevoorraad'.
18/09 16u00  Unilever past definitie omzetgroei aanUnilever hanteert vanaf het lopende kwartaal een nieuwe definitie voor de onderliggende omzetgroei. De maker van levensmiddelen en verzorgingsproducten doet dat omdat in een aantal landen als Argentinië en Venezuela al lange tijd hyperinflatie heerst.
18/09 16u00  Belegger geeft voorkeur aan ASML en ArcelorNa de licht lagere start op Wall Street wist de AEX aan de hand van ASML een bescheiden winst vast te houden. In de aanloop naar het rentebesluit in de VS later vanavond was er weinig animo bij beleggers om veel te handelen. Arcelor Mittal ging aan kop bij de hoofdfondsen.
18/09 16u00  Wall Street lager richting rentebesluit FedDe aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met minnen aan de nieuwe handelsdag begonnen. De focus van beleggers op Wall Street ligt op het rentebesluit van de Amerikaanse koepel van centrale banken, de Federal Reserve. De Fed gaat waarschijnlijk de rente verder verlagen. Koeriersbedrijf FedEx en softwareconcern Adobe kwamen met resultaten.
18/09 15u00  Nederlandse hoogste toren nu brandveiligNederlands hoogste bouwwerk, de 372 meter hoge Gerbrandytoren in IJsselstein, is voorzien van een blusinstallatie. Daarmee moet een herhaling van de brand in de zendmast in Hoogersmilde voorkomen worden.
18/09 15u00  'Wall Street in afwachting rentebesluit Fed'De aandelenbeurzen in New York beginnen woensdag naar verwachting zonder grote koersbewegingen aan de handelsdag. De focus van beleggers op Wall Street ligt op het rentebesluit van de Amerikaanse koepel van centrale banken, de Federal Reserve. De Fed gaat waarschijnlijk de rente verder verlagen. Koeriersbedrijf FedEx en softwareconcern Adobe kwamen met resultaten.
18/09 15u00  Live: Grondpersoneel KLM staaktDe staking bij luchtvaartmaatschappij KLM is onnodig. Het bedrijf is al grotendeels tegemoet gekomen aan eisen van vakbond FNV.
18/09 15u00  Woningbouw in VS sterk omhoogHet aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten is in augustus met 12,3 procent gestegen in vergelijking met een maand eerder. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel bekend.
18/09 14u45  Voeding zet rem op voortgang AEXMet de terugtrekkende beweging van de voedingsaandelen Ahold Delhaize en Heineken hield de AEX woensdag na de lunch nog een kleine winst vast. Beleggers keken verder de kat uit de boom in afwachting van het Amerikaanse rentebesluit later vanavond. In de Midkap kreeg Bam er van langs.
18/09 14u15  Smart-tv? Netflix kijkt met je meeHeb je een smart-tv? Dat weten Netflix, Google, Amazon en Facebook mogelijk wanneer je thuis bent en naar welke programma’s je kijkt.
18/09 14u15  Opdracht Boskalis-deelneming Smit LamnalcoSmit Lamnalco, een deelneming van baggerbedrijf en maritiem dienstverlener Boskalis met een belang van 50 procent, heeft een opdracht gekregen voor het verlenen van terminaldiensten voor een project in Mozambique. Het contract heeft een looptijd van tien jaar, met opties voor verlenging, en is goed voor circa 200 miljoen dollar.
18/09 13u30  Shell rondt deal in Saudi-Arabië afShell heeft de verkoop van zijn belang in joint venture Saudi Aramco Shell Refinery (Sasref) afgerond. Shell ontving een bedrag van 631 miljoen dollar van Saudi Aramco voor 50 procent van de raffinaderij.
18/09 13u30  Rente VS gaat vanavond omlaagDe Amerikaanse rente gaat vanavond een stapje omlaag, naar een bandbreedte van 2 tot 1,75%. Daar zijn analisten het wel over eens. Maar de vraag is wat de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, voor de rest van het jaar voorspelt. En wat die voorspelling waard is.
18/09 13u15  Rente in VS gaat omlaagDe Amerikaanse rente gaat vanavond een stapje omlaag, naar een bandbreedte van 2 tot 1,75%. Daar zijn analisten het wel over eens. Maar de vraag is wat de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, voor de rest van het jaar voorspelt. En wat die voorspelling waard is.
18/09 12u45  AEX houdt wind in de rug op Fed-dagOnder aanvoering van DSM hield de AEX rond de lunch de blik opwaarts gericht. Beleggers keken met vertrouwen uit naar het Amerikaanse rentebesluit later vanavond. Bij de hoofdfondsen zat Ahold Delhaize in de achterhoede. Midkapper BAM werd van de hand gedaan.
18/09 12u45  Aegon moet gestolen bagage vergoedenTwee toeristen die tijdens hun vakantie zijn bestolen van hun bagage, moeten die schade alsnog vergoed krijgen van hun verzekeraar Aegon. Die wilde aanvankelijk niets uitkeren, omdat de spullen niet in een ’afgesloten bagageruimte’ zouden zijn opgeborgen. De Geschillencommissie van financieel klachteninstituut Kifid heeft, met het woordenboek in de hand, anders beslist.
18/09 12u00  ’Klimaatactivisten verspillen hun energie’Klimaatactivisten moeten stoppen met hun jacht op olie- en gasfabrikanten als Shell, BP en ExxonMobil. Volgens voormalig Microsoft-topman Bill Gates kunnen de activisten hun energie en geld beter steken in het stimuleren van nieuwe bedrijven die helpen om de CO2-uitstoot te beperken.
18/09 11u45  Ploegleider KLM: ’Staking onnodig, animo neemt af’De staking bij luchtvaartmaatschappij KLM is onnodig. Het bedrijf is al grotendeels tegemoet gekomen aan eisen van vakbond FNV.
18/09 11u30  Ahold verwacht verdere consolidatie in VSAhold Delhaize rekent op meer overnames in de supermarktsector in de Verenigde Staten. Dat zei topman Frans Muller in een interview met persbureau Bloomberg.
18/09 11u30  ’Prinsjesdag te rooskleurig over gepensioneerden’Het beeld voor gepensioneerden is een stuk somberder dan dinsdag op Prinsjesdag geschetst werd. Volgens de Pensioenfederatie is er geen rekening gehouden met de rente-ontwikkelingen na de zomer en is het koopkrachtplaatje van pensionado’s te rooskleurig.
18/09 11u15  Inflatie eurozone bevestigd op 1 procentDe inflatie in de eurozone is in augustus stabiel gebleven op 1 procent op jaarbasis. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van een definitief cijfer.
18/09 11u15  Bouwproductie eurozone krimptDe bouwproductie in de eurozone is in juli met 0,7 procent gekrompen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat bekend op basis van een eerste raming.
18/09 11u00  Klap voor BAM op hogere beursDe Amsterdamse beurs staat woensdagochtend op een ruime winst. Beleggers zijn in afwachting van het Amerikaanse rentebesluit. Op het Damrak is bouwer BAM een opvallende daler na een adviesverlaging door ABN Amro.
18/09 10u45  Oproep: wilt u worden ontslagen maar werkt de baas niet mee?De advocaat-generaal bij de Hoge Raad deed woensdagmorgen een belangrijke uitspraak. Een werkgever moet een werknemer na twee jaar ziekte in principe ontslaan als diegene dat wil. Dit betekent dat de zieke werknemer een transitievergoeding krijgt.
18/09 10u45  'Aanval heeft geen impact op omzet Aramco'De aanvallen met drones op installaties van oliegigant Saudi Aramco hebben naar verwachting geen gevolgen voor de omzet van het staatsoliebedrijf. Dat zei de Saudische minister van Financiën Mohammed al-Jadaan.
18/09 10u30  ’Langdurig zieke werknemer moet worden ontslagen’De advocaat-generaal bij de Hoge Raad heeft een knoop doorgehakt in een slepende kwestie: die van het slapend dienstverband. Rechters oordeelden tot voor kort heel wisselend in zaken die gingen om de vraag: moet je een werknemer ontslaan na twee jaar ziekte?
18/09 10u30  Afwijkingen aan zes reactoren energiereus EDFHet Franse energieconcern Électricité de France (EDF) heeft productie-afwijkingen aangetroffen bij onderdelen van zes van zijn kernreactoren. Het bedrijf, dat in totaal 58 kernreactoren in Frankrijk heeft, stelt dat de problemen niet zo ernstig zijn dat er reactoren moeten worden stilgelegd.
18/09 10u00  Koffers met geld ondanks negatieve spaarrente de Alpen overEen negatieve spaarrente dreigt door het beleid van de Europese Centrale Bank om de inflatie aan te jagen. Zwitserland deed dit al eens om de munt- en oliecrisis van de jaren zeventig te lijf te gaan. Het werd een pijnlijke les.
18/09 10u00  Kapitaal van levensbelang voor startupsVoor start-ups is kapitaal van levensbelang. Het aantal investeerders blijft in Nederland echter ver achter bij het snelgroeiende aantal nieuwe bedrijven. Hoe zorg je als ondernemer dat een geldschieter voor jouw bedrijf kiest?
18/09 10u00  Airbus: verdubbeling vliegtuigen in 2038De wereldwijde vloot passagiers- en vrachtvliegtuigen zal binnen negentien jaar ruim zijn verdubbeld. Door aanhoudende groei van de luchtvaart zijn er in 2038 in totaal 48.000 toestellen in bedrijf, voorspelt de Europese vliegtuigbouwer Airbus.
18/09 09u45  Beurs hoger richting rentebesluit VSDe Amsterdamse beurs staat woensdagochtend licht hoger. Beleggers zijn in afwachting van het Amerikaanse rentebesluit. Op het Damrak is bouwer BAM een opvallende daler na een adviesverlaging door ABN Amro.
18/09 09u45  Lloyd's of London schroeft winst stevig opDe Britse verzekeringsbeurs Lloyd's of London heeft in de eerste helft van het jaar flink meer winst behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder. De meer dan 300 jaar oude marktplaats voor verzekeringen zette het mes in minder presterende activiteiten en profiteerde daarnaast van de sterke obligatiemarkt.
18/09 09u30  Ajax wint ook op beursDe 3-0 overwinning van Ajax op Lille is ook op de Amsterdamse beurs met gejuich ontvangen. De beurskoers van de Amsterdamse voetbalclub steeg woensdagochtend met bijna 2%.
18/09 09u15  Facebook krijgt eigen ’hooggerechtshof’Facebook krijgt een onafhankelijke commissie, een soort hooggerechtshof, dat moet gaan bepalen welke content acceptabel is op het sociale medium. In die commissie moeten ook ’controversiële stemmen’ een plek krijgen, heeft het bedrijf laten weten.
18/09 09u15  AEX vlak richting rentebesluit VSDe Amsterdamse beurs is woensdag vlak van start gegaan. Beleggers zijn in afwachting van het Amerikaanse rentebesluit. Op het Damrak is bouwer BAM een opvallende daler na een adviesverlaging van ABN Amro.
18/09 09u15  TSMC onderzoekt 2-nanometertechnologieChipfabrikant Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) onderzoekt de technische mogelijkheden van chiptechnologie voor schakelingen van 2 nanometer. Dat zei voorzitter Mark Liu van het concern dinsdag. Hij wil met TSMC de innovaties in de sector verder aanjagen.
18/09 09u00  Prijs goud en zilver jarenlang gemanipuleerdHet leken spookorders: zakenbanken legden de orders voor aan- en verkoop van metaal in, lokten daarmee biedingen van anderen uit, en na geheime onderlinge chats annuleerden ze opeens de eigen orders. De prijs werd zo wel doorlopend opgekrikt, waarvan weer andere handelaren profiteerden.
18/09 09u00  Column: Olievlekwerking bij Shell, SBM en FugroHet zal u niet zijn ontgaan dat de olieprijs onlangs een enorme sprong heeft gemaakt. Ik ga niet in op de oorzaak van deze koersexplosie, ik ga ook de chart van BrentOil niet bespreken, ik wil wel stilstaan bij de olievlekwerking op een drietal olie-gerelateerde fondsen, te weten Royal Dutch Shell, SBM Offshore en Fugro.
18/09 08u30  Trouwring van goud komt uit telefoonWie aan een bruiloft denkt, schiet termen als ’onvergetelijk’, ’romantisch’ en ’feestelijk’ te binnen. ’Duurzaam’ komt niet vaak in dat rijtje voor. Daar wil Roza Janssen verandering in brengen. Ze is met haar bedrijf Green Weddings in te huren als duurzame weddingplanner.
18/09 08u30  'Nissan wil distributiedochter verkopen'Nissan is op zoek naar een koper voor zijn dochteronderneming die auto-onderdelen en aanverwante materialen distribueert. Daarbij mikt de Japanse automaker op een deal ter waarde van circa 1 miljard dollar, inclusief schulden. Dat laten ingewijden weten aan persbureau Bloomberg.
18/09 08u30  Aegon neutraliseert stockdividendAegon gaat voor ongeveer 168 miljoen euro eigen aandelen inkopen. Daarmee gaat de verzekeraar het verwaterende effect tegen van de uitkering in aandelen van het interimdividend 2019.
18/09 08u30  Curetis voert omzet opBiotechnologiebedrijf Curetis heeft zijn omzet in de eerste helft van het jaar met een derde verhoogd. Het operationele verlies werd in dezelfde periode kleiner, zo bleek uit de uitgestelde halfjaarrapportage van de in Amsterdam genoteerde onderneming.
18/09 08u30  'Alle ogen gericht op Fed-baas Powell'De Amsterdamse effectenbeurs lijkt woensdag iets lager te openen. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met kleine verliezen beginnen. Alle ogen zijn gericht op voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve (Fed), die later op de dag het rentebesluit bekend zal maken. Algemeen wordt verwacht dat de Fed het Amerikaanse rentetarief opnieuw zal verlagen.
18/09 08u30  Nikkei licht lager in afwachting FedDe Japanse aandelenbeurs is woensdag licht lager gesloten. Beleggers verwerkten de terugval in de olieprijzen en keken vooral uit naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), dat later op de dag naar buiten komt. Daarnaast werd gewacht op de uitkomsten van de beleidsvergadering van de Bank of Japan, die voor donderdag op het programma staan.
18/09 08u15  Britten hamsteren champagne voor feestdagenBritse importeurs en drankhandelaren hamsteren op grote schaal bier, wijn, champagne en andere dranken voor de feestdagen. Ze vrezen dat de Brexit die vooralsnog voor 31 oktober gepland staat het na die tijd lastig maakt om drank in te voeren uit de Europese Unie, zo meldt de Britse krant The Guardian.
18/09 08u15  Analyse: Voor DSM genoeg te halen bij DuPontHet nieuws dat DSM een bod onderzoekt op de biowetenschappelijke divisie en voedingstak van DuPont sloeg in als een bom. Het Amerikaanse moederbedrijf Dow Chemicals, dat DuPont pas twee jaar geleden inlijfde, heeft de voedingsdivisie van DuPont al langer in de etalage staan.
18/09 08u00  Erfpachter A’dam moet snel handelenDe Vereniging Eigen Huis (VEH) gaat al zijn 25.000 Amsterdamse leden nog deze week een brief sturen over de hoofdstedelijke erfpacht. Het advies in drie woorden: heel snel handelen.
18/09 08u00  OCI krijgt overweight-advies bij Morgan StanleyKunstmestproducent OCI is onder Europese branchegenoten een van de beste keuzes voor beleggers. Dat stellen analisten van de bank Morgan Stanley, die de sector in Europa gaan volgen. OCI krijgt daarbij een overweight-advies en is een zogeheten 'top pick'.
18/09 07u45  Heijmans bouwt 550 woningen in AlmereHeijmans ontwikkelt en bouwt 550 woningen in een nieuwe woonwijk in Almere. Het gaat om 250 koopwoningen en 300 vrijesectorhuurwoningen. Het bouwbedrijf uit Rosmalen maakte geen financiële details bekend van de samenwerking met de gemeente Almere, beoogd belegger Syntrus Achmea en woningcorporatie De Alliantie.
18/09 07u45  ’Miljardenschade bedrijven bij verzekerde pensioenregelingen’Het pensioenakkoord zorgt voor grote problemen bij bedrijven die de pensioenen voor hun werknemers bij een verzekeraar geregeld hebben. Het gaat, als er niks verandert, miljarden euro’s kosten, becijfert hoogleraar pensioenrecht Herman Kappelle.
18/09 07u45  Vanmiddag nieuwe stakingsronde KLMHet grondpersoneel van KLM legt woensdagmiddag opnieuw het werk neer. KLM schrapt uit voorzorg twaalf Europese retourvluchten en verwacht vertragingen. Twee eerdere werkonderbrekingen van elk twee uur zorgden voor uitval van tientallen vluchten en vertragingen gedurende de hele dag. Deze keer wordt vier uur lang gestaakt.
18/09 07u45  Philips klaagt 'home-shoppingkanaal' aanPhilips daagt de onlinewinkel en tv-zender QVC voor de Amerikaanse rechter. Dat bedrijf zou een grillapparaat verkopen dat te veel op een soortgelijk product van Philips lijkt. Het Nederlandse bedrijf eist dat het 'home-shoppingkanaal' het keukenapparaat niet verkoopt en een schadevergoeding betaalt.
18/09 07u15  Japanse uitvoer krimpt forsDe Japanse export is in augustus voor de negende maand op rij afgenomen. Onder meer internationale handelsspanningen zitten de op twee na grootste economie van de wereld dwars, zo bleek uit gegevens van het ministerie van Financiën.
18/09 06u45  Consument is uitgekeken op dure diamantGrote verkopers van natuurlijke diamanten boeken fors omzetverlies. Consumenten zien steeds vaker af van de aankopen van de glimmers en kijken meer naar kunstdiamanten, die onder hoge druk uit koolstof in laboratoria worden geperst en bewerkt.
17/09 22u45  Softwarebedrijf Adobe krikt omzet flink opDe Amerikaanse softwareproducent Adobe heeft in het afgelopen kwartaal de omzet met bijna een kwart verhoogd, tot een nieuw recordniveau. Dat meldde het bedrijf dinsdag na het slot van de beurshandel op Wall Street.
17/09 22u45  FedEx verlaagt winstraming om handelsonrustHet Amerikaanse koeriersbedrijf FedEx verlaagt zijn winstverwachting voor het lopende gebroken boekjaar, vooral vanwege de aanhoudende wereldwijde handelsspanningen. Dat maakte FedEx nabeurs op Wall Street bekend. Het aandeel ging daarop stevig omlaag.
17/09 22u30  Wall Street sluit handelsdag hoger afDe aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met winst gesloten, na een aanvankelijk terughoudend begin van de handelsdag. Beleggers hadden de blik nog steeds gericht op de oliemarkt na de aanvallen op twee grote olievelden in Saudi-Arabië. Verder wacht Wall Street op de Federal Reserve, die dinsdag begon aan zijn tweedaagse beleidsvergadering.
17/09 22u30  Alle goedkeuringen overname Kas Bank binnenAlle goedkeuringen van toezichthouders voor de overname van effectendienstverlener Kas Bank door het Franse Caceis zijn binnen. Dat werd dinsdag gemeld. De aanmeldperiode loopt tot en met 23 september.
17/09 21u30  Column: krijgen onze kinderen het beter dan wij?Wat kun je verwachten van een kabinet dat als motto ’vertrouwen in de toekomst’ heeft gekozen? Op z’n minst dat het enige vastigheid en stabiliteit biedt. En inzicht in die onbekende toekomst. Want dat biedt grip en de zekerheid dat je in staat bent met alle aanstaande veranderingen om te gaan.
17/09 21u30  Taks bedrijfspanden omhoog voor klimaatplannenHet kabinet gaat de overdrachtsbelasting voor niet-woningen verhogen. Voor het kopen van een bedrijfspand, maar ook grond voor woningbouw, wordt vanaf 2021 7 procent belasting geheven. Dat levert bijna 300 miljoen euro op als dekking voor de klimaatplannen. De Raad van State is kritisch op het voorstel.
17/09 20u30  Overname Wessanen voltooid verklaardDe overname van Wessanen door een consortium onder leiding van investeerder PAI is formeel voltooid verklaard. Van alle aandelen in de producent van natuurvoeding is 91,39 procent aangemeld.
17/09 20u15  'Saudische olieproductie eind september terug'De olieproductie van Saudi-Arabië zal eind deze maand weer volledig hersteld zijn, na de droneaanvallen op Saudische olie-installaties afgelopen weekend. Dat zei energieminister Abdulaziz bin Salman op een persconferentie. Eerder werd gevreesd dat het maanden zou kunnen duren voordat de productie weer grotendeels is hersteld.
17/09 20u00  'Overnamebod in maak op verfbedrijf Axalta'Investeerder Clayton, Dubilier & Rice is in gesprek met verfbedrijf PPG Industries over een overnamebod op diens Amerikaanse branchegenoot Axalta Coating Systems. Dat meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg.
17/09 20u00  ’Gure wind’ uit buitenland remt economieDe groei van de Nederlandse economie valt terug. Boosdoeners zijn vooral in het buitenland te vinden: het handelsconflict tussen Amerika en China en de Brexit doen onze export geen goed.
17/09 19u45  Wall Street toont kleine uitslagenDe aandelenbeurzen in New York lieten dinsdag halverwege de handelsdag een wisselend beeld met kleine uitslagen zien. Beleggers hadden de blik nog steeds gericht op de oliemarkt na de aanvallen op twee grote olievelden in Saudi-Arabië. Verder wacht Wall Street op de Federal Reserve, die dinsdag begon aan zijn tweedaagse beleidsvergadering.
17/09 19u45  Fed pompt 75 miljard in financiële systeemDe Amerikaanse koepel van centrale banken, de Federal Reserve, heeft dinsdag 75 miljard dollar in het Amerikaanse financiële systeem gepompt om zo sterk stijgende rentes op de markt voor korte termijnleningen tegen te gaan en plotselinge krapte in liquiditeit op te vangen.
17/09 19u30  Breuk met ITV kost John de Mol €100 miljoenJohn de Mol en ITV verbreken eind dit jaar hun zakelijke banden. In 2014 nam het Britse mediaconcern John de Mol’s Talpa Media voor maximaal €1,1 miljard over. In ruil zou De Mol nog tot eind 2022 betrokken blijven bij het productiebedrijf dat onder meer The voice maakt. Daar komt drie jaar eerder dan gepland een eind aan, bevestigt een woordvoerder van Talpa Media.
17/09 19u15  Berlusconi zoekt met truc toevlucht in NederlandSilvio Berlusconi orkestreert een verhuizing van Mediaset naar Nederland waarbij zijn kinderen onevenredig veel stemrecht zullen krijgen. De Italiaanse ex-premier zoekt daarmee volgens critici de grenzen op van het zo bejubelde flexibele Nederlandse vennootschapsrecht.
17/09 18u30  Deurwaarder GGN nog dieper in rode cijfersGGN, het grootste deurwaarderskantoor van Nederland, is afgelopen jaar nóg dieper in de rode cijfers gedoken. Het verlies van €26 miljoen en een negatief eigen vermogen van €15 miljoen komt vooral door een eenmalige afboeking van €22 miljoen aan goodwill.
17/09 18u15  Benzine en diesel woensdag weer duurderAutomobilisten zijn woensdag opnieuw duurder uit aan de pomp. De benzineprijs stijgt met bijna 1 cent. Voor een liter diesel moet 0,4 cent meer betaald worden, meldt consumentencollectief UnitedConsumers.
17/09 18u00  Damrak sluit licht hogerDe beurs in Amsterdam is dinsdag licht hoger gesloten, terwijl elders in Europa een wisselend beeld was te zien. De aandacht van beleggers ging opnieuw uit naar de oliemarkt na de aanvallen op twee grote olievelden in Saudi-Arabië. Verder werd uitgekeken naar de Amerikaanse Federal Reserve, die dinsdag begon aan zijn tweedaagse beleidsvergadering en woensdag waarschijnlijk met een nieuwe renteverlaging komt.
17/09 18u00  Meer tijd rond deal Kardan-dochter TahalDe in Amsterdam genoteerde Israëlische investeringsmaatschappij Kardan verlengt de periode voor boekenonderzoek en het tekenen van bindende overeenkomsten voor een mogelijke deal rond dochter Tahal met tien dagen, voorbij de oorspronkelijke tijdsperiode van dertig dagen.
17/09 18u00  RELX, Wolters en Adyen helpen AEX aan kleine winstDefensieve aandelen als Heineken en RELX waren dinsdag favoriet op de Amsterdamse beurs, terwijl Wall Street met klein verlies begon. Beleggers deden het rustig aan, reagerend op vlakke ontwikkelingen op het olie-, handels- en rentefront. ArcelorMittal bleef de grote verliezer.
17/09 17u15  Samenwerking Ordina en DataikuAutomatiseerder Ordina gaat een samenwerking aan met Dataiku, een leverancier van Artificial Intelligence- en Machine Learning-platforms. Dat maakte Ordina bekend, zonder financiële details te melden.
17/09 17u15  KLM schrapt morgen 12 vluchten vanwege actieKLM schrapt woensdag uit voorzorg twaalf Europese retourvluchten vanwege een werkonderbreking door grondpersoneel van de luchtvaartmaatschappij.
17/09 16u30  Lidl weer koploper bij groenten en fruitSupermarktketen Lidl is bij een consumentenonderzoek weer gekozen tot beste supermarkt op het gebied van groenten en fruit. De discountketen wordt in het jaarlijkse GFK Versrapport gevolgd door Nettorama en Albert Heijn.
17/09 16u30  Rode beurzen, belegger schuiltDefensieve aandelen als Heineken en RELX waren dinsdag favoriet op de Amsterdamse beurs, terwijl Wall Street met klein verlies begon. Beleggers deden het rustig aan, reagerend op vlakke ontwikkelingen op het olie-, handels- en rentefront. ArcelorMittal bleef de grote verliezer.
17/09 16u30  Fondsbeheerders geven schouderklopje aan DraghiEen Amerikaanse renteverlaging en een grootscheepse stimulering door de Duitse overheid zouden de animo bij fondsmanagers aanwakkeren om in risicovollere beleggingen te stappen, zo komt naar voren uit een maandelijks onderzoek van Bank of America.
17/09 16u30  'Saudische olieproductie sneller hersteld'De olieproductie van Saudi-Arabië is mogelijk veel sneller weer volledig hersteld dan gedacht. Persbureau Reuters meldt op basis van ingewijden dat de Saudische productie al binnen twee tot drie weken weer op volle toeren kan draaien, na de aanvallen op Saudische olie-installaties afgelopen weekend.
17/09 16u15  Nederlands software-deler krijgt kwart miljard dollarSoftwareleverancier GitLab, het van oorsprong Nederlandse platform waar ontwikkelaars broncodes delen met andere aanbieders, heeft $268 miljoen aan investeringen opgehaald.
17/09 16u15  Crimineel klaagt over oneerlijke behandeling fiscusEen handelaar in valse merkartikelen is naar de Hoge Raad gestapt omdat hij zijn inkoopkosten niet mag aftrekken. Daarmee is sprake van een dubbel bestraffing, vindt hij.
17/09 16u15  Energierekening: 100 euro minder belastingEen huishouden met een gemiddeld verbruik betaalt volgend jaar €100 minder belasting op de energierekening. Het belastingdeel stijgt in 2021 niet en daarna slechts beperkt.
17/09 16u15  ’Aramco herstelt maar deel olieproductie’Saudi Aramco kampt met vertraging van olielevering van aan klanten van weken tot in enkele gevallen maanden. Die vertraging blijkt voor een deel van de beschadigde productie groter dan ingeschat.
17/09 16u00  Waarom goud nog meer kan gaan glanzen?De prijs van goud vervolgde dinsdag de weg omhoog met een terugkeer tot net boven $1500 in de aanloop naar het Amerikaanse rentebesluit dat morgenavond naar buiten komt.
17/09 16u00  Wall Street opent overwegend lagerDe aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag overwegend met kleine verliezen geopend. Beleggers wachten vooral de uitkomsten van de tweedaagse rentevergadering van de Amerikaanse Federal Reserve af. Daarnaast gaat de aandacht uit naar de nasleep van een drone-aanval in Saudi-Arabië, die de olieproductie van het land heeft gehalveerd.
17/09 16u00  Productie industrie VS trekt aanDe industriële productie in de Verenigde Staten is in augustus met 0,6 procent gestegen op maandbasis. Dat blijkt uit cijfers van de Federal Reserve.
17/09 15u45  ‘Koning had optimistisch verhaal’Koning Willem-Alexander sprak in de Ridderzaal de Troonrede uit. Chef parlementaire redactie Wouter de Winther en DFT-verslaggever Martin Visser laten hun licht schijnen over de boodschap van de toespraak.
17/09 15u45  ’Allemaal plussen, maar zorgen over pensionado’In de koopkrachtramingen voor 2020, vandaag gepresenteerd in de Macro Economische Verkenningen (MEV), gaat bijna iedereen erop vooruit. Wel zijn er zorgen over gepensioneerden. „Als fondsen gaan korten, zullen zij zeker aan koopkracht inleveren.”
17/09 15u00  'Wall Street opent licht in het rood'De aandelenbeurzen in New York openen dinsdag naar verwachting met kleine verliezen. Beleggers wachten voordal de uitkomsten van de tweedaagse rentevergadering van de Amerikaanse Federal Reserve af. Daarnaast gaat de aandacht uit naar de nasleep van een drone-aanval in Saudi-Arabië, die de olieproductie van het land heeft gehalveerd.
17/09 15u00  Financieel topvrouw Kenya Airways verplicht thuisKenya Airways heeft zijn financieel topvrouw Hellen Mwariri op verplicht verlof gestuurd. Ze wordt verdacht van het lekken van bedrijfsgevoelige informatie over de nationale luchtvaartmaatschappij van het Afrikaanse land, aldus ingewijden.
17/09 14u45  Euronext: Oslo Børs wordt hub voor ScandinaviëEuronext wil van de beurs van Oslo een hub voor bedrijven uit Scandinavië maken. Ook moeten Noorse bedrijven zichtbaarder worden. Dat heeft topman Stéphane Boujnah van de beursuitbater van verschillende Europese beurzen gezegd. Euronext rondde de overname van Oslo Børs begin juli af na, een biedingsstrijd met de Amerikaanse branchegenoot Nasdaq.
17/09 14u45  ’Nederlander heeft recht om van groei te profiteren’De vakbonden zijn sceptisch over de koopkrachtplaatjes die het kabinet vandaag presenteert.
17/09 14u30  Bonden sceptisch over koopkrachtbelofteDe vakbonden zijn sceptisch over de koopkrachtplaatjes die het kabinet vandaag presenteert.
17/09 14u15  Beurzen: Arcelor koelt af, RELX bovenin AEXDefensieve aandelen als Heineken en RELX bleven dinsdag favoriet op de Amsterdamse beurs. Beleggers deden het rustig aan, reagerend op ontwikkelingen op het olie-, handels- en rentefront. ArcelorMittal kwam onderin de AEX niet uit de verliezen.
17/09 13u45  ’Belofte iedere keer niet nagekomen’Grote groepen Nederlanders, waaronder de middeninkomens, zullen er volgend jaar nauwelijks op vooruit gaan. Dat zegt voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie naar aanleiding van de Miljoenennota.
17/09 12u45  Unilever doet Chicken Tonight van de handUnilever verkoopt de sauzen van het merk Chicken Tonight aan Zwanenberg Food Group. Dat laatste bedrijf produceerde de sauzen al voor de Brits-Nederlandse multinational. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.
17/09 12u45  Beurs: Heineken getapt op voorzichtig DamrakDefensieve aandelen als Heineken en RELX werden dinsdag rond lunchtijd ingeslagen op de Amsterdamse beurs. Beleggers deden het rustig aan, reagerend op ontwikkelingen op het olie-, handels- en rentefront. Financials werden verkocht.
17/09 12u45  Vertraging olieleveringen Aramco door aanvalDe Saudische oliegigant Saudi Aramco heeft aan zeker vier klanten laten weten dat olieleveringen in oktober later plaatsvinden dan afgesproken als gevolg van de aanvallen op olie-installaties. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
17/09 12u00  Beursgang WeWork op zijn vroegst in oktoberWeWork zal naar alle waarschijnlijkheid zijn beursgang uitstellen. De verhuurder van gedeelde werkruimtes zal pas op zijn vroegst in oktober een beursnotering krijgen, melden ingewijden aan The Wall Street Journal.
17/09 11u45  ‘Staking is aanslag op reputatie KLM’Woensdag legt het grondpersoneel van KLM opnieuw het werk neer. Luchtvaartverslaggever Yteke de Jong legt uit waarom en wat de reiziger kan verwachten.
17/09 11u45  Faillissementsbescherming Thomas Cook in VSReisorganisatie Thomas Cook heeft in de Verenigde Staten faillissementsbescherming aangevraagd. Daardoor kunnen Amerikaanse schuldeisers geen rechtszaken aanspannen tegen het Britse bedrijf, terwijl de onderneming in eigen land aan het reorganiseren is.
17/09 11u30  Duitse beleggers fors minder negatiefDuitse beleggers en analisten zijn in september minder pessimistisch over de economie dan een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut ZEW.
17/09 11u30  Aramco: lange uitval olieleveringSaudi Aramco kampt met vertraging van olielevering van aan klanten van weken tot in enkele gevallen maanden.
17/09 11u15  Belegger stapt uit risicovolle aandelenDe Amsterdamse beursgraadmeter AEX schommelde vanochtend op een kleine winst. Beleggers deden het rustig aan, in afwachting van de komende ontwikkelingen op het olie-, handels- en rentefront. Ze ruilden risicovolle aandelen in voor defensieve aandelen.
17/09 11u00  Sony wil chips blijven makenElektronicaconcern Sony is niet van plan zijn chipdivisie van de hand te doen. Dat schrijft het Japanse bedrijf in een brief aan aandeelhouders in reactie op druk van de activistische aandeelhouder Daniel Loeb.
17/09 10u45  Gevolg #metoo: knappe vrouw minder snel aangenomenDankzij #metoo spreken vrouwen zich sneller uit als zij seksuele intimidatie ervaren. Dit heeft echter het onbedoelde negatieve effect dat mannen huiveriger zijn geworden om knappe vrouwen aan te nemen.
17/09 10u45  Voedsel redden met ontbijtKrokante muesli die niet alleen minder suiker bevat dan het gemiddelde pak in het supermarktschap, maar waarmee ook voedsel wordt gered; met dat concept wil Heidi Alemans de wereld van ontbijtgranen veranderen. Ze introduceerde het ontbijtgranenmerk Krusli.
17/09 10u30  ’Kabinet moet kortingen op pensioenen verhinderen’Het extra geld dat het kabinet op prinsjesdag beschikbaar stelt, moet vooral worden gebruikt om kortingen op pensioenen tegen te gaan. Dit is de mening van de bezoekers van DFT, afgaande op een peiling waarop ruim veertienduizend maal gestemd is.
17/09 10u30  Ballast Nedam-dochter koopt Stripe ConsultingBouwbedrijf Ballast Nedam neemt het Britse Stripe Consulting over. Het bedrijf dat zich specialiseert in parkeergarages wordt ondergebracht bij de Britse dochter Ballast Nedam Parking.
17/09 10u30  Groen licht voor overname Innogy door E.ONDe Europese Commissie gaat onder voorwaarden akkoord met de overname van het Duitse energiebedrijf Innogy door branchegenoot E.ON. Om het moederbedrijf van Essent in te mogen lijven, moet E.ON een aantal onderdelen van de hand doen. Dat maakt EU-commissaris Margrethe Vestager van Mededinging bekend.
17/09 10u30  'Beleggers verwachten onrealistisch rendement’Nederlandse beleggers zijn te optimistisch over het rendement dat ze de komende vijf jaar verwachten te behalen met hun beleggingen. Dat concludeert vermogensbeheerder Schroders na een enquête onder beleggers.
17/09 10u15  Drones raken olieprijs en beurswens AramcoDe aanvallen met drones op olie-installaties van Saudi-Aramco treffen de consument aan de pomp, maar tonen ook de kwetsbaarheid van de dominante positie van het staatsoliebedrijf en marktleider binnen het OPEC-kartel. Aramco staat vlak voor zijn beursnotering en de vraag is of het die kan doorzetten.
17/09 10u15  Minder zorgen bij beleggers over oliewolkenDe Amsterdamse beursgraadmeter AEX herstelde in het eerste handelsuur deels van het verlies op maandag. Beleggers begonnen zich minder zorgen te maken over de situatie in het Midden-Oosten en keken met vertrouwen naar de komende ontwikkelingen op het handels- en rentefront.
17/09 09u45  Swedbank: steken laten vallen tegen witwassenDe Zweedse bank Swedbank schiet nog steeds tekort met maatregelen om witwassen via zijn rekeningen tegen te gaan. Dat concludeert de financieel dienstverlener na eigen onderzoek. Een aantal gebreken is nog steeds niet weggewerkt, laat de bank weten aan financiële toezichthouders van Zweden en Estland.
17/09 09u45  'DuPont-deal goed voor DSM, maar te duur'Een eventuele overname door DSM van de voedingstak van het Amerikaanse chemiebedrijf DuPont zou strategisch zinvol zijn. De overnameprijs van 25 miljard dollar die wordt gemeld in mediaberichten is echter erg hoog en zou leiden tot een grote schuldenlast voor DSM, zelfs als het Nederlandse speciaalchemiebedrijf zijn materialentak afstoot. Dat concludeert een analist van KBC.
17/09 09u15  Beurs: Shell geeft AEX zetje omhoogDe Amsterdamse beursgraadmeter AEX is vanochtend fractioneel hoger van start gegaan, geholpen door de verdere stijging van Shell. Beleggers deden het rustig aan, in afwachting van de komende ontwikkelingen op het olie-, handels- en rentefront.
17/09 09u15  Kinnevik verkoopt deel van belang in ZalandoDe Zweedse investeerder Kinnevik heeft zijn belang in online kledingverkoper Zalando verkleind. De Zweden verkochten 5,2 procent van de aandelen in Zalando voor 558 miljoen euro. Kinnevik zal de komende zes maanden niet meer aandelen van de hand doen.
17/09 09u15  ’Veel meer dan een oppascentrale’Met vijftig vestigingen is Berend Botje één van de grotere kinderopvangorganisaties in Noord-Holland. Alien Alberts (65) begon in 1992 vanuit huis een gastouderbureau. Haar dochter Gaby hielp destijds als 10-jarige al met het laten groeien van het bedrijf. „Ik gooide huis aan huis kaartjes in de bus.”
17/09 08u45  Lagere WW-premie bij schriftelijk vast contract?Ik las dat vanaf 1 januari 2020 een lagere WW-premie geldt voor werknemers met een schriftelijk vast contract. Van sommige oudere medewerkers kan ik geen schriftelijke arbeidsovereenkomst vinden. Geldt voor hen dan meteen de hoge WW-premie?
17/09 08u45  'Beleggers verwachten opvallend hoog rendement'Nederlandse beleggers zijn optimistischer geworden over het rendement dat ze de komende vijf jaar verwachten te behalen met hun beleggingen. Dat concludeert vermogensbeheerder Schroders na een enquête onder beleggers.
17/09 08u30  'Beleggers verwachten hoger rendement'Nederlandse beleggers zijn optimistischer geworden over het rendement dat ze de komende vijf jaar verwachten te behalen met hun beleggingen. Dat concludeert vermogensbeheerder Schroders na een enquête onder beleggers.
17/09 08u30  ASR houdt bijeenkomst over benoemingenVerzekeraar ASR houdt op 30 oktober een buitengewone aandeelhoudersvergadering om investeerders bij te praten over de benoeming van Ingrid de Graaf-de Swart als nieuw bestuurslid. Daarnaast mogen aandeelhouders stemmen over twee nieuwe commissarissen.
17/09 08u30  IEX neemt Beursgorilla en Beleggen.nl overIEX Group neemt Beursgorilla en Beleggen.nl over van uitgever Finance Network. De beursgenoteerde aanbieder van beleggersinformatie maakte dat bekend zonder financiële details over de deal te geven.
17/09 08u30  'Afwachtend begin voor Damrak'De aandelenbeurs in Amsterdam begint dinsdag naar verwachting vrijwel vlak. Ook de andere Europese beurzen zullen waarschijnlijk met kleine koersuitslagen openen. Beleggers wachten op de Amerikaanse Federal Reserve, die later op de dag begint aan zijn tweedaagse rentevergadering. Daarnaast blijft de blik gericht op de geopolitieke ontwikkelingen rond de aanvallen op olievelden in Saudi-Arabië.
17/09 08u30  Oliebedrijven favoriet op Japanse beursIn Japan, waar beleggers terugkeerden na een lang weekend, is de aandelenbeurs dinsdag licht hoger begonnen aan de verkorte handelsweek. Beleggers verwerkten de sterke stijging van de olieprijzen na de aanvallen op Saudische olie-installaties afgelopen zaterdag. Daarnaast liet president Donald Trump weten dat de Verenigde Staten en Japan een voorlopig handelsakkoord hebben bereikt.
17/09 08u15  Wachten op kernfusieKernfusie is de heilige graal van de energiesector. Een oneindige en schone energiebron zou elke klimaatdiscussie verder overbodig maken. Maar de ontwikkeling verloopt langzaam, de kosten lopen op en internationale onenigheid is nooit ver weg. Fusie blijft ’voor altijd over 30 jaar mogelijk’, heet het onder sceptische atoomgeleerden.
17/09 08u00  'ECB doet al het nodige om inflatiedoel te halen'De Europese Centrale Bank (ECB) is bereid om 'al het nodige' te doen om het inflatiedoel te halen. Als het nodig is kunnen de depositorente en de marginale beleningsrente nog verder omlaag, zei hoofdeconoom Philip Lane van de centrale bank. Hij reageert daarmee op kritiek uit onder meer Nederland en Duitsland over het recent aangekondigde stimuleringspakket.
17/09 07u45  AB Inbev wil 4,4 miljard ophalen met beursgangDe beursgang van de Aziatische dochter van biergigant AB InBev moet tot 37,9 miljard Hongkong dollar, omgerekend zo'n 4,4 miljard euro, opbrengen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
17/09 07u45  'Investeerders azen op liftentak Thyssenkrupp'Investeerders Advent, Cinven en het staatsfonds Abu Dhabi Investment Authority werken samen aan een bod op de liftentak van industriegigant Thyssenkrupp. Dat meldt zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden.
17/09 07u30  Heineken met Grab in zee voor bezorgingHeineken gaat in Zuidoost-Azië bier bezorgen via een samenwerking met de lokale Uber-concurrent Grab. De Nederlandse bierbrouwer maakt ook gebruikt van geanonimiseerde klantgegevens uit de app van Grab.
17/09 07u15  Olieprijzen licht in het roodDe olieprijzen kwamen dinsdag wat bij van de enorme koersstijging die een dag eerder werden behaald. De aanval op twee belangrijke olie-installaties in Saudi-Arabië, waarmee ongeveer 5 procent van de wereldwijde olieproductie werd stilgelegd zorgde toen voor de grootste koersstijging van de olieprijzen in de geschiedenis.
17/09 06u45  Column: De ECB en de negatieve renteVandaag is het Prinsjesdag en Nederlandse burgers en beleggers zijn benieuwd of de overheid de hete aardappel van de pensioenen aan de orde zal laten komen. Na vorige week donderdag wordt dat steeds relevanter. Toen namelijk verlaagde zoals verwacht de ECB de depositorente voor banken bij de ECB van minus 0,40 naar minus 0,50 procent.
17/09 06u15  CNV: schaf zelfstandigenaftrek volledig afVakbond CNV eist dat de zelfstandigenaftrek volledig wordt afgeschaft. In plaats daarvan moet het kabinet een minimumtarief van €25 per uur voor zzp’ers instellen.
17/09 05u30  Benzineprijs door het dakBenzineprijzen stijgen vandaag met dubbeltjes per tankbeurt. Als het tot een gewapend conflict tussen Iran en de VS komt, kan de literprijs tot boven de 2 euro stijgen, verwachten analisten.
16/09 22u30  Dow na acht winstdagen omlaagDe aandelenbeurzen in New York zijn maandag na acht handelsdagen op rij met winst in het rood gesloten. Beleggers keken vooral naar de oliesector na de sterk gestegen olieprijzen als gevolg van de aanvallen op twee belangrijke olievelden in Saudi-Arabië. Verder kreeg autobouwer General Motors (GM) een tik na de aankondiging van een staking.
16/09 22u15  Handelsoverleg VS en China begint donderdagVertegenwoordigers van de Verenigde Staten en China beginnen komende donderdag in Washington gesprekken over een oplossing voor het slepende handelsconflict. Eerder op de dag zei de topman van de Amerikaanse Kamer van Koophandel, Tom Donohue, nog dat vrijdag de eerste ontmoeting zou plaatsvinden, maar dat werd weersproken door het Amerikaanse ministerie van Handel.
16/09 21u15  Nobel Vermogensbeheer in Belgische handenDe Belgische private bank Delen neemt het Nederlandse Nobel Vermogensbeheer over. Delen voegt Nobel samen met de eveneens Nederlandse vermogensbeheerder Oyens & Van Eeghen, die een paar jaar geleden al werd ingelijfd. De naam Nobel verdwijnt.
16/09 20u30  Column: De etalage van C&AOoit kwam ik voor een zakenreisje van enkele dagen zonder bagage aan in Sao Paulo, de Braziliaanse megastad. Mijn koffer bleek Zuid-Amerika wel bereikt te hebben, maar zelfstandig naar het Argentijnse Buenos Aires te zijn doorgereisd. Ik kon hem weer oppikken toen ik enkele dagen later weer incheckte voor de terugvlucht. Hoe kwam ik de tussenliggende dagen enigszins presentabel door?
16/09 20u30  'Blackstone wil Bellagio en MGM Grand kopen'Investeerder Blackstone is in vergevorderde gesprekken voor een overname van de iconische casino's Bellagio en MGM Grand in Las Vegas. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Analisten rekenen op een opbrengst van rond de zeven miljard dollar.
16/09 20u30  Wall Street in het rood in middaghandelDe aandelenbeurzen in New York stonden maandag halverwege de handelsdag in de min. De aandacht ging vooral uit naar de oliesector na de sterk gestegen olieprijzen als gevolg van de aanvallen op twee belangrijke olievelden in Saudi-Arabië. Verder ging autobouwer General Motors stevig omlaag.
16/09 20u15  ’Casino’s Bellagio en MGM Grand verkocht’Investeerder Blackstone is in vergevorderd overleg voor een overname van de iconische casino’s Bellagio en MGM Grand in de Amerikaanse gokstad Las Vegas. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Analisten rekenen op een opbrengst van rond de 7 miljard dollar.
16/09 20u00  EU rekent op Amerikaanse invoerheffingenDe Europese Commissie rekent op Amerikaanse invoerheffingen op Europese producten in het kader van de jarenlange ruzie tussen de vliegtuigbouwers Airbus en Boeing. Dat zei Europees commissaris voor Handel Cecilia Malmström.
16/09 19u30  ’Aramco verwacht wekenlange problemen’Oliegigant Saudi Aramco verwacht dat het weken tot maanden duurt voordat het grootste deel van de productieproblemen is opgelost na een drone-aanval op twee productielocaties. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Eerder werd nog aangegeven dat het grootste deel binnen enkele dagen hersteld zou kunnen worden.
16/09 19u15  ’Voedingstak DuPont te groot voor DSM’DSM onderzoekt een overnamebod op de voedingstak van het Amerikaanse chemiebedrijf DuPont, meldt persbureau Bloomberg. Aan het DuPont-onderdeel hangt echter een prijskaartje van $25 miljard. Volgens marktvorsers te veel voor DSM.
16/09 18u45  Moody's verlaagt outlook WereldhaveMoody's heeft zijn outlook voor Wereldhave verlaagd van stabiel naar negatief. De rating van Wereldhave blijft vooralsnog gehandhaafd op Baa2.
16/09 18u45  PostNL haalt 300 miljoen op met groene obligatiePostNL heeft 300 miljoen euro opgehaald met de plaatsing van zijn eerste groene obligatie. Het gaat om een lening met een vaste rente van 0,625 procent en een looptijd van zeven jaar tot 23 september 2026.
16/09 18u45  'Vrijdag handelsoverleg tussen VS en China'Vertegenwoordigers van de Verenigde Staten en China hebben komende vrijdag een ontmoeting om te praten over een oplossing voor het slepende handelsconflict. Het gaat om een gesprek op lager niveau, waarna ongeveer anderhalve week later door hoger geplaatste onderhandelaars wordt gesproken. Dat zei de topman van de Amerikaanse Kamer van Koophandel Tom Donohue.
16/09 18u15  Tanken wordt dinsdag duurderAutomobilisten zijn dinsdag duurder uit aan de pomp door de droneaanvallen in Saoedi-Arabië. De benzineprijs stijgt met 1 cent. Dieselrijders betalen 1,4 cent per liter meer.
16/09 18u00  Beurs: AEX glijdt uit over olieprijsDe verlies voor de AEX liep in de slotveiling duidelijk op, waardoor de Amsterdamse beursgraadmeter maandag toch een behoorlijk verlies leed. Beleggers namen na een paar mooie weken winst, in reactie op de drone-aanvallen op olie-installaties in Saoedi-Arabië. Zwaargewicht Shell profiteerde juist van de hogere olieprijzen. Ook DSM, dat een miljardenbod zou overwegen, stond in de schijnwerpers.
16/09 18u00  Grootste zonnedak België bij ArcelorMittalOp de daken van de fabrieksgebouwen van staalproducent ArcelorMittal in Gent zijn meer dan 27.000 zonnepanelen geplaatst. Het gaat om het grootste zonnedak van België. De panelen zullen elk jaar 10.000 megawattuur (MWh) produceren, evenveel als het energieverbruik van 2900 gezinnen.
16/09 17u45  Oliebedrijven scoren op rode beursdagDe Europese beurzen zijn maandag gesloten met verlies. De aandacht van beleggers ging vooral uit naar de oliesector na aanvallen met drones op twee belangrijke olievelden in Saudi-Arabië. Europese olieproducenten zoals Shell profiteerden van een fikse stijging van de olieprijzen, terwijl de luchtvaartaandelen onder druk stonden vanwege de vrees voor duurdere kerosine.
16/09 17u30  Diepe frustratie over ’autoritaire’ DraghiBinnen de Europese Centrale Bank (ECB) drukt president Draghi steeds meer zijn eigen mening door. Naar tegenstanders wordt niet geluisterd, tot woede van eurolanden als Nederland en Duitsland. Die autoritaire stijl is zeer schadelijk voor de samenwerking in Europa, zeggen oud-centrale bankiers en economen tegenover deze krant.
16/09 17u30  Na RTL Late Night nu ook restaurant The Gaia onderuitEr lijkt een vloek te rusten op het pand aan het Rembrandtplein waar Humberto Tan vorig jaar de studiolampen van RTL Late Night definitief moest doven wegens gebrek aan belangstelling. Het gloednieuwe restaurant met hippe cocktailbar dat de plek van Tan en RTL begin dit jaar overnam, ging onlangs om precies dezelfde reden failliet.
16/09 17u00  ’DSM overweegt miljardenbod op DuPont-tak’Het Nederlandse chemiebedrijf DSM overweegt een bod uit te brengen op de voedingstak van het Amerikaanse chemiebedrijf DuPont, meldt persbureau Bloomberg. De voeding- en biowetenschappendivisie van DuPont zou ongeveer 25 miljard dollar moeten opbrengen.
16/09 16u45  Dit zijn de grootste procentuele stijgingen van de olieprijs (Brent)De derde maandag in september komt met stip binnen in de top vier met de grootste intraday procentuele toename van de olieprijs nadat de belangrijkste olieproducent Saoedi-Arabië in afgelopen weekend hard werd getroffen door aanvallen met drones.
16/09 16u30  Na RTL Late Night nu ook restaurant The Gaia faillietEr lijkt een vloek te rusten op het pand aan het Rembrandtplein waar Twan Huys eind vorig jaar de studiolampen van RTL Late Night definitief moest doven wegens gebrek aan belangstelling. Het gloednieuwe restaurant met hippe cocktailbar dat de plek van Twan en RTL begin dit jaar overnam, ging afgelopen week om precies dezelfde reden failliet.
16/09 16u15  AEX in mineur na olieprijsschokDe hoofdindex op het Damrak stond maandag halverwege de middag op verlies. Beleggers verwerkten de sterke olieprijsstijging na aanvallen met drones op twee belangrijke olievelden in Saudi-Arabië. De grote Europese olieproducenten profiteerden van de stijging van de olieprijzen, terwijl de luchtvaartaandelen onder druk stonden vanwege de vrees voor duurdere kerosine.
16/09 16u15  Drone-aanvallen raken AEX amperAandelenbeleggers opereerden maandag voorzichtig, in reactie op de drone-aanvallen op olie-installaties in Saoedi-Arabië. Geholpen door de mooie winst voor zwaargewicht Shell bleef het verlies voor de AEX in de namiddag echter beperkt.
16/09 16u00  Grote schrik na aanval: ‘Oliemarkt onder druk’De aanval op olie-installaties in Saoedi Arabië afgelopen weekend kan grote gevolgen hebben. Beursanalist Jos Versteeg van InsingerGilissen legt uit wat er kan gebeuren.
16/09 15u45  Oliefondsen Wall Street in trekDe aandelenbeurzen in New York zijn maandag lager aan de nieuwe handelsweek begonnen. Beleggers op Wall Street hebben vooral aandacht voor de sterk gestegen olieprijzen, na de aanvallen op twee belangrijke olievelden in Saudi-Arabië. Dat geeft oliegerelateerde aandelen de wind in de rug.
16/09 15u30  Grondpersoneel KLM legt werk woensdag vier uur neerGrondpersoneel van KLM legt komende woensdagmiddag voor de derde keer in twee weken het werk neer vanwege vastgelopen cao-onderhandelingen. Bij de twee vorige acties van vakbond FNV was er veel overlast voor reizigers in de vorm van annuleringen en vertragingen.
16/09 15u30  FNV: ’Veel groter deel van geld naar werkenden’Werkgevers moeten volgend jaar over de brug komen met een flinke loonsverhoging voor werknemers. ,,Het moet veel beter. We zien dagelijks aan de cao-tafels dat bedrijven nauwelijks willen investeren in werknemers, ondanks de economische groei en de krapte op de arbeidsmarkt”, zegt cao-coördinator Zakaria Boufangacha van de FNV.
16/09 15u15  ASR wil 200 miljoen met obligaties ophalenVerzekeraar ASR wil 200 miljoen euro ophalen met de uitgifte van zogeheten Restricted Tier 1 Notes, afhankelijk van marktomstandigheden.
16/09 15u00  Groei industrie New York zwakt afDe industriële bedrijvigheid in en rond New York is deze maand afgezwakt in vergelijking met een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers van de Federal Reserve Bank van New York.
16/09 15u00  Shell blinkt uit op lagere beursAandelenbeleggers opereerden maandag voorzichtig, in reactie op de dronesaanvallen op olie-installaties in Saoedi-Arabië. Geholpen door de mooie winst voor zwaargewicht Shell bleef het verlies voor de AEX halverwege de middag echter beperkt.
16/09 15u00  'Focus Wall Street op stijgende olieprijzen'De aandelenbeurzen in New York gaan maandag naar verwachting lager openen. Beleggers op Wall Street hebben vooral aandacht voor de sterk gestegen olieprijzen na de aanvallen op twee belangrijke olievelden in Saudi-Arabië. Verder wordt uitgekeken naar het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag, waarbij door de financiële markten op een nieuwe renteverlaging wordt gerekend.
16/09 14u45  UWV verliest mogelijk nog duizenden claimsMeer dan tweeduizend claims van het UWV lopen het risico te verjaren omdat de brief om de verjaring te voorkomen, niet volgens wettelijke eisen is opgesteld. De uitkeringsinstantie is al begonnen met nieuwe brieven te sturen om de verjaring te ’stuiten’, ofwel tegen te houden.
16/09 14u45  FNV eist opnieuw 5% meer loonDe FNV eist in het nieuwe cao-seizoen opnieuw een loonsverhoging van 5% voor alle werknemers. Dat heeft de vakbond maandag bekendgemaakt.
16/09 14u30  CM.com naar de beurs: ’Wereldberoemd in Breda’Twintig jaar waren ze, Jeroen van Glabbeek en Gilbert Gooijers, toen ze tijdens hun studietijd in Eindhoven een berichtendienst begonnen om discotheken te helpen de zaal vol te krijgen. Nu willen ze hun bedrijf, CM.com, naar de beurs brengen om hun berichtendiensten verder uit te breiden.
16/09 14u30  Obligatiehouders Norwegian akkoord met uitstelDe Noorse budgetmaatschappij Norwegian Air heeft van zijn obligatiehouders uitstel gekregen in het terugbetalen van obligaties. De betaling van in totaal 380 miljoen dollar wordt nu met twee jaar vooruit geschoven, zo bleek maandag.
16/09 14u30  ’Aramco overweegt beursgang uit te stellen’Oliegigant Saudi Aramco zou overwegen om de notering op de beurs in Saoedi-Arabië die dit jaar gepland stond uit te stellen, zo meldt persbureau Dow Jones.
16/09 14u00  ’Aramco minder optimistisch over herstel’Oliegigant Saudi Aramco wordt steeds pessimistischer over de mogelijkheden van een snel herstel van de met drones aangevallen productielocaties. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Eerder werd nog aangegeven dat het grootste deel van de productie binnen enkele dagen hersteld zou kunnen worden.
16/09 13u45  Royal Agio Cigars in Deense handenHet Brabantse familiebedrijf Royal Agio Cigars wordt overgenomen door het Deense Scandinavian Tobacco Group (STG). Dat telt 210 miljoen euro neer voor de sigarenfabrikant uit Duizel, in de buurt van Eindhoven.
16/09 13u30  Column: eerste barsten in de status quoIn de eerste helft van 2019 werd op de markten het vooruitzicht van een vertraging van de wereldeconomie enigszins gecompenseerd door de aankondiging van steunmaatregelen van de centrale banken. Nu de zomer ten einde loopt, blijkt dat evenwicht echter een stuk brozer.
16/09 13u15  'Lagere overheidsuitgaven groeitegenvaller'De overheid speelt dit jaar een kleinere rol in de groei van de economie. Naar verwachting vallen de overheidsuitgaven dit jaar en in 2020 veel lager uit dan verwacht, schrijven economen bij Rabobank.
16/09 13u00  Uitspraak: geen schadevergoeding voor dode coniferenEen zware voorjaarsstorm vernielde vorig jaar iemands confinerenhaag. De gedupeerde kreeg geen cent terug van zijn verzekeraar ASR, nadat experts met moderne middelen hadden aangetoond dat de coniferen indertijd al dood of stervende waren.
16/09 13u00  Unibail trekt meer huurders megamallUnibail-Rodamco-Westfield heeft opnieuw meer winkelruimtes in zijn megawinkelcentrum in Leidschendam verhuurd. Het vastgoedfonds sloot huurovereenkomsten met lingeriemerk Hunkemöller, kledingmerk Scotch & Soda, en schoenenwinkels van Timberland en Nelson Premium.
16/09 13u00  Sterk Shell beperkt verlies voor AEXNa de opmars van de koersen in de voorbije weken zorgden de opgelopen spanningen in het Midden-Oosten voor een terugtrekkende beweging bij beleggers. Dankzij de mooie winst voor zwaargewicht Shell bleef het verlies voor de AEX echter beperkt.
16/09 12u30  Column: angst belegger is mooi moment om aandelen te kopenDe legendarische woorden van Warren Buffet gelden nog steeds: je moet bang zijn als anderen hebzuchtig zijn, en hebzuchtig wanneer anderen bang zijn („Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful”). Hoe banger investeerders zijn, des te positiever ben ik gestemd. Dit is dan ook de tijd om optimistisch te zijn over aandelen wereldwijd, inclusief Europese en Nederlandse aandelen.
16/09 12u15  Rentemiddeling verdwijnt rap als optieNog maar 1 op de 3 geldverstrekkers biedt rentemiddeling aan. Het animo is sterk afgenomen door de nieuwe wetgeving die geldverstrekkers verbiedt een extra rente-opslag te rekenen. Aegon is er nu ook mee gestopt.
16/09 12u00  Staat haalt bijna 2,3 miljard opDe Nederlandse staat heeft bijna 2,3 miljard euro opgehaald met de heropening van twee kortlopende leningen. Dat maakte het Agentschap van de Generale Thesaurie van het ministerie van Financiën (DSTA) bekend. De rente komt uit op -0,6%.
16/09 12u00  Hoekstra: geen signalen van negatieve spaarrente- Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft „geen signalen” dat kleine spaarders in Nederland rente moeten gaan betalen op hun spaargeld. Maar hij houdt dat „nauwlettend in de gaten”, zegt hij.
16/09 12u00  Benzineprijs omhoog na aanval op olie-installatiesConsumenten gaan door de droneaanvallen op olie-installaties in Saoedi-Arabië meer voor hun benzine betalen. De kans dat de installaties snel gerepareerd worden is klein, de uitval is groot en de zorg dat de aanvallers met relatief goedkope drones zo makkelijk konden toeslaan, maakt de speculatieve oliemarkt nog angstiger.
16/09 11u45  Waarom stijgt de benzineprijs altijd maar?De benzineprijzen stijgen dinsdag waarschijnlijk met enkele dubbeltjes per tankbeurt na de drone-aanvallen op olieinstallaties in Saoedi-Arabië. Waarom merk je als consument zo weinig als er olie gevonden wordt?
16/09 11u45  Kritiek China op bod LSE door beurs HongkongNaast het bestuur van de London Stock Exchange (LSE) ziet nu ook China weinig in het bod van de Hongkongse beursuitbater Hong Kong Exchanges and Clearing (HKEX) op zijn Britse branchegenoot. Staatskrant People's Daily schreef dat er 'aanhoudende zorgen' zijn over Hongkong gezien de voortdurende protesten. Ook prees de krant LSE dat bij de afwijzing wees op zijn bestaande banden met de beurs in Shanghai.
16/09 11u30  Brill werkt samen met juridische zoekmachineWetenschappelijk uitgever Brill gaan samenwerken met de juridische zoekmachine Jus Mundi. Het bedrijf uit Leiden gaat de distributie van het tijdschrift Jus Mundi - Academic Research verzorgen.
16/09 11u30  Aantal vacatures eurozone onveranderdHet aantal vacatures in de eurozone is in het tweede kwartaal stabiel gebleven. Het percentage kwam uit op 2,3 procent van het totale werkaanbod, net als in het voorgaande kwartaal, aldus cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.
16/09 11u15  Shell stevig in de lift; Air France KLM duiktDe AEX hield maandagochtend de blik neerwaarts gericht. Na de opmars van de koersen in de voorbije weken zorgden de opgelopen spanningen in het Midden-Oosten voor een terugtrekkende beweging bij beleggers. Bij de hoofdfondsen kende RD Shell een forse opleving gesteund door de sterk aangetrokken olieprijzen. In de Midkap waren SBM en Fugro daardoor gewild.
16/09 11u00  Shell stevig in de lift; Air France-KLM duiktDe AEX hield maandagochtend de blik neerwaarts gericht. Na de opmars van de koersen in de voorbije weken zorgden de opgelopen spanningen in het Midden-Oosten voor een terugtrekkende beweging bij beleggers. Bij de hoofdfondsen kende RD Shell een forse opleving gesteund door de sterk aangetrokken olieprijzen. In de Midkap waren SBM en Fugro daardoor gewild.
16/09 10u45  Te risicovol belegd: consumenten krijgen inleg terugWie aandelen koopt, weet dat hij zijn inleg kan verliezen. Maar twee senioren die via WorldWideBroker (WWB), een voorganger van vermogensbeheerder Blacktower belegden, krijgen nu bijna een halve ton terug die in te risicovolle beleggingen was gestopt.
16/09 10u30  Deal Thuisbezorgd in Leiden en EindhovenThuisbezorgd.nl, onderdeel van Takeaway.com, heeft een deal gesloten met de stationsformules op Eindhoven en Leiden Centraal. Reizigers kunnen eten bestellen bij formules zoals Julia's, AH to go en Burger King, direct online afrekenen en hun bestelling afhalen zonder in de rij te staan.
16/09 10u15  PostNL zet prinsessen op jubileumzegelsPostNL geeft morgen ter gelegenheid van Prinsjesdag nieuwe postzegels uit met de afbeeldingen van de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane. Het gaat om foto’s die Erwin Olaf eind vorig jaar van de prinsessen schoot en die wereldwijd veel aandacht trokken vanwege de eigentijdse stijl.
16/09 10u00  Beleggers duiken op oliefondsenNa een negatieve start zakte de AEX maandagochtend nog wat verder weg. De opgelaaide onrust in het Midden-Oosten na de drone-aanval in Saoedi-Arabië op olie-instalaties drukte op het sentiment. Bij de hoofdfondsen doken beleggers op het aandeel Shell na de forse toename van de olieprijzen. In de Midkap deden SBM Offshore en Fugro goede zaken.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

13x 'Pakketbezorgers willen blokkade postfusie'19/09 06u45 - De Financiële Telegraaf: Pakketbezorgers DHL, DPD, GLS en Packs hebben harde kritiek op de voorgenomen postfusie. Ze roepen de politiek op goed te kijken naar de afwijzing van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), aldus De Telegraaf donderdag.
12x 'KPN legt advies XS4ALL naast zich neer'19/09 06u45 - De Financiële Telegraaf: KPN heeft het advies van de ondernemingsraad (or) van XS4ALL om niet door te gaan met het opheffen van het merk XS4ALL naast zich neergelegd. Dat meldt De Telegraaf, op basis van een melding door de raad.
11x AEX klimt aan hand ING dicht naar 580 punten19/09 10u00 - De Financiële Telegraaf: Onder aanvoering van ING en Aegon breidde de AEX donderdagochtend de winst geleidelijk verder uit. Het vooruitzicht dat de Federal Reserve een pas op de plaats zal maken met de rente gaf steun aan de handel. Midkapper BAM viel verder terug.
11x Drankenconcern Diageo attent op handelskift19/09 10u00 - De Financiële Telegraaf: Het Britse drankenconcern Diageo, bekend van Johnnie Walker, Captain Morgan, Guinness en Smirnoff, waarschuwt dat oplopende handelsspanningen de positieve vooruitzichten voor het bedrijf kunnen ondermijnen. Dat meldde Diageo voorafgaand aan de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.
11x Oproep: 65-plus en nog fulltime aan het werk?19/09 09u45 - De Financiële Telegraaf: We werken allemaal langer door. Maar bent u de AOW-gerechtigde leeftijd al lang voorbij en nog volop aan het werk, bij voorkeur in loondienst?
11x Werkloosheid stijgt een beetje, maar blijft laag19/09 09u15 - De Financiële Telegraaf: Het aantal werklozen is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 7000 per maand gestegen naar 321.000. Hiermee was 3,5% van de beroepsbevolking van 15 tot 75 jaar werkloos, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
11x Column: Overheid is menselijke maat kwijt geraakt19/09 08u30 - De Financiële Telegraaf: Naar ’de menselijke maat’ zoek je vergeefs in de miljoenennota. Minister Wopke Hoekstra van Financiën schrijft droog: „In de afgelopen jaren is de kwaliteit van uitvoeringsorganisaties veel aan de orde geweest.” Voor sommige mensen betekent ’aan de orde geweest’ dat ze in een jarenlange juridische strijd met de Belastingdienst verzeild zijn geraakt over ingetrokken kinderopvangtoeslagen en daardoor diep in de schulden zitten.
11x Fed speelt geen open rentekaart19/09 08u15 - De Financiële Telegraaf: Beleggers kregen maar weinig houvast van Jay Powell, de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Ja, de rente ging een stap omlaag. Maar hij gaf weinig weg over de koers voor de rest van het jaar.
11x Vertrouwen bij consument neemt verder af19/09 08u00 - De Financiële Telegraaf: De stemming onder consumenten is opnieuw negatief. Dat bleek donderdag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid verslechterde iets,
11x Consumenten geven meer uit aan inrichting woning19/09 08u00 - De Financiële Telegraaf: Consumenten hebben in juli 1,7 procent meer besteed dan in dezelfde maand een jaar eerder. Er werd vooral meer uitgegeven aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Statistieken

Artikels:
31785
Gelezen:
21540
Aantal lezers nu:
70


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven