zaterdag 23 februari 2019, week 08


U bent nu hier: Meer nieuws van De Financiële Telegraaf

Laatste updatecontrole: vandaag om 0u15
 

De Financiële Telegraaf

Verbergen Tonen
22/02 23u45  Fitch handhaaft kredietwaardigheid Italië Kredietbeoordelaar Fitch tornt niet aan de kredietwaardigheid van Italië. Volgens de firma speelt er de laatste tijd wel veel politieke onzekerheid in het Zuid-Europese land. Ook is de Italiaanse bankensector zwakjes, maar er zijn ook nog positieve punten. Het pensioenstelsel van de Italianen is bijvoorbeeld best duurzaam, vindt het ratingbureau.
22/02 23u30  Nederland houdt 'triple A' bij Moody's Kredietbeoordelaar Moody's blijft overtuigd van de kredietwaardigheid van Nederland. Het ratingbureau geeft ons land opnieuw het hoogst mogelijke rapportcijfer (AAA). De prognose houdt de firma op stabiel.
22/02 22u30  Kraft Heinz keldert op Wall Street Kraft Heinz is vrijdag zwaar onderuit gegaan op de beurs in New York. Beleggers hebben het Amerikaanse levensmiddelenconcern meer dan een kwart lager gezet, omdat het bedrijf plotseling met een miljardenafschrijving op de proppen is gekomen. Het algehele sentiment op Wall Street was wel positief.
22/02 22u00  Ook techbedrijf Zoom wil naar de beurs Ook techbedrijf Zoom, dat zogeheten videoconferences regelt, wil naar verluidt naar de beurs in New York. Volgens ingewijden van Business Insider mikt het bedrijf erop eind maart een aanvraag hiervoor in te dienen. In dat geval zou de beursgang al in april kunnen plaatsvinden.
22/02 21u45  'VEON wil Russisch onderdeel verkopen' Telecombedrijf VEON wil naar verluidt zijn Russische wireless-tak van de hand doen. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat het onderdeel misschien meer oplevert dan VEON zelf waard is op de markt. Er zouden hierover afgelopen jaar ook al gesprekken zijn gevoerd met het Russische staatsbedrijf Rostelecom.
22/02 21u15  Trump praat binnenkort met Xi over handelsruzie De Amerikaanse president Donald Trump verwacht binnenkort zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping te ontmoeten. Samen zouden ze dan de puntjes op de i kunnen zetten van een handelsovereenkomst tussen de twee economische grootmachten.
22/02 20u30  Chinese moeder Vivat langer onder curatele Anbang Insurance Group, het in de problemen geraakte Chinese moederbedrijf van verzekeraar Vivat, staat minstens nog een jaar langer onder curatele van de autoriteiten in China. Dat heeft het team van bewindvoerders van de Chinese overheid laten weten.
22/02 20u00  Telecom vestigt hoop op 5G in Barcelona De smartphone-industrie smacht naar nieuwe impulsen, nu consumenten steeds moeilijker te verleiden zijn tot het kopen van een nieuwe telefoon. Tijdens het jaarlijkse Mobile World Congress (MWC) in Barcelona is de hoop gevestigd op 5G en veel nieuwsgierigheid naar opvouwbare telefoons.
22/02 19u45  Wall Street op winst De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden vrijdag tijdens de middaghandel in New York op winst. Optimisme over de verstandhouding tussen China en de Verenigde Staten droeg bij aan de positieve teneur op Wall Street. Beleggers straften daarnaast Kraft Heinz flink af, omdat het levensmiddelenconcern plotseling met een miljardenafschrijving op de proppen is gekomen.
22/02 19u30  Column: Grote welvaart ontbreekt in islamitische landen Volgens de Duitse socioloog Max Weber kon het economisch succes van de noordelijke landen van Europa verklaard worden uit de protestantse ethiek van de bevolking. Religie en economische prestaties stonden niet los van elkaar. Aan uitzoeken hoe dit zat met de islam is Weber tijdens zijn leven niet meer toegekomen. Hij overleed in 1920 op 56-jarige leeftijd.
22/02 18u30  Maxi Toys koopt Bart Smit België Maxi Toys neemt de Belgische speelgoedwinkels van Bart Smit over. Bart Smit telt 39 vestigingen en circa 200 medewerkers bij onze zuiderburen. Financiële details van de transactie zijn niet bekendgemaakt.
22/02 17u45  Beurs: AEX trapt met rem Unilever naar kleine winst De Amsterdamse beurs kabbelde vrijdag met een kleine winst over de streep. Beleggers keken reikhalzend uit naar mededelingen over de voortgang van de handelsbesprekingen tussen Amerika en China. Bij de hoofdfondsen namen DSM en ASML het voortouw. Unilever zette eem rem op de AEX.
22/02 17u45  Volkswagen voert winst op tot ruim 12 miljard Volkswagen heeft zijn winst afgelopen jaar opgekrikt tot ruim 12 miljard euro. Het autoconcern voorspelt voor 2019 daarbij nog hogere marges en verkopen. Maar de Duitsers waarschuwen tegelijkertijd voor aanhoudende tegenwind.
22/02 17u30  Tips: Omlaag die WOZ! Voor de meeste Nederlandse huisbezitters geldt: hoe lager de WOZ-waarde, hoe beter. Dat levert lagere belastingen op. Gelukkig zijn er talloze redenen om te eisen dat de gemeente het huis lager taxeert.
22/02 17u00  VDL laakt ’slome’ cao-onderhandelingen Onderhandelaars die de nieuwe cao in de metaal sloten, hebben gefaald. De onderhandelingen in de metaalsector hebben onnodig lang geduurd, waardoor werkgevers op onzinnige onkosten zijn gejaagd.
Laatste update: vrijdag 22 februari 2019, 23u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
22/02 16u15  Beurs: Animo ASML zet AEX hogerNa de positieve start op Wall Street kleurde de Amsterdamse beurs vrijdag in de late middaghandel nog steeds groen. Beleggers zagen vooral brood in Arcelor Mittal en ASML. In de Midkap stal ASMI de show.
22/02 16u15  Gesjoemel Volkswagen is ’materiële fout’Het Duitse Bundesgerichtshof heeft de sjoemelsoftware in auto's van autoconcern Volkswagen bestempeld als een materiële fout. De hoogste Duitse rechter meldde dit op zijn website in een bericht over een geannuleerde hoorzitting. De eiser in die zaak schikte met VW, waardoor de zitting niet doorging.
22/02 16u15  Kleine plus voor Amsterdamse beursDe AEX-index op de beurs in Amsterdam stond vrijdagmiddag licht in de plus. Ook de andere graadmeters in Europa gingen licht vooruit. Beleggers waren vooral in afwachting van de uitkomsten van het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China. In Amsterdam was chipbedrijf Besi in trek dankzij sterke kwartaalresultaten.
22/02 16u15  Dit zijn na Nike de grootste reclame-missersDe ’ontploffende’ Nike-schoen van basketballer Zion Williamson is een nachtmerrie voor bedrijven en reclamemakers. Deze bedrijven gingen (bijna) kopje onder na een reclameblunder met hun producten.
22/02 16u00  Boer in crisis mag meer staatssteun krijgenEU-landen mogen in tijden van crisis landbouwbedrijven meer financiële steun geven zonder vooraf toestemming aan de Europese Commissie te vragen. Het toegestane maximumbedrag per bedrijf wordt vanaf half maart opgehoogd van 15.000 naar 20.000 euro per drie jaar.
22/02 16u00  Hoekstra ziet niets in verkoop KLM-belangHet kabinet gaat zijn aandelenbelang in KLM niet verkopen. Dat zei minister Wopke Hoekstra van Financiën. ,,Ik zie niet wat het toegevoegde belang is van verkoop van die 6 procent', zei hij vrijdag na de ministerraad.
22/02 16u00  Brede steun in EU voor handelsgesprekken VSOnder de EU-handelsministers is brede steun om de Europese Commissie snel een mandaat te geven om met de Verenigde Staten te onderhandelen over een beperkt vrijhandelsakkoord. De Roemeense minister Stefan Radu, die overleg van de bewindslieden in Boekarest voorzat, en EU-handelscommissaris Cecilia Malmström zeiden dat na afloop.
22/02 15u45  Kraft Heinz zwaar afgestraft op Wall StreetLevensmiddelenconcern Kraft Heinz is vrijdag zwaar onderuit gegaan bij de opening van de beurzen in New York. Beleggers hebben het levensmiddelenconcern meer dan een kwart lager gezet, omdat het bedrijf plotseling met een miljardenafschrijving op de proppen is gekomen. Het algehele sentiment op Wall Street was wel licht positief.
22/02 15u45  Meer loon voor personeel verzekeraar ASRPersoneel van verzekeraar ASR krijgt de komende twee jaar 6 procent salarisverhoging. Ook wordt het partnerverlof voor mannen die vader worden uitgebreid. Dat staat in een cao-akkoord dat de verzekeraar met de vakbonden overeenkwam.
22/02 15u45  Nike-plofschoen volgende reclamedramaDe ’ontploffende’ Nike-schoen van basketballer Zion Williamson is een nachtmerrie voor bedrijven en reclamemakers. Deze bedrijven gingen (bijna) kopje onder na een reclameblunder met hun producten.
22/02 15u30  Nike-plofschoen volgende in reeks reclamedrama’sDe ’ontploffende’ Nike-schoen van basketballer Zion Williamson is een nachtmerrie voor bedrijven en reclamemakers. Deze bedrijven gingen (bijna) kopje onder na een reclameblunder met hun producten.
22/02 15u15  VDL laakt ’slome’ cao-onderhandelaars werkgeversclubOnderhandelaars die de huidige nieuw cao in de metaal sloten hebben gefaald. De onderhandelingen in de metaalsector hebben onnodig lang geduurd, waardoor werkgevers op onzinnige onkosten zijn gejaagd.
22/02 15u00  Koersval in de maak voor Kraft HeinzVoor levensmiddelenconcern Kraft Heinz lijkt een bloedrode beursdag in het verschiet te liggen. Het bedrijf kwam donderdag nabeurs met een miljardenafschrijving op de proppen. Die zorgden ervoor dat Kraft Heinz het vierde kwartaal van vorig jaar afsloot met een miljardentekort. Het algehele sentiment op de aandelenbeurzen in New York lijkt vrijdag evenwel positief te zijn.
22/02 15u00  Beurs: Juichen om ASMI; Zure smaak UnileverNa een positieve lunchsessie hield de Amsterdamse beurs vrijdag de bescheiden winst vast. Het aanhoudende vertrouwen bij beleggers dat Amerika en China dichter naar een handelsdeal zullen toe gaan, zorgde voor een mild sentiment. Vooral Arcelor Mittal kon bij de hoofdfondsen op flinke kopersinteresse rekenen. In de Midkap gaf ASMI vol gas na spetterende resultaten.
22/02 14u30  'ING-tak verkoopt belang in bank India'ING-onderdeel Mauritius Investments heeft een bedrag van circa 883 miljoen euro opgehaald met de verkoop van zijn volledige belang in de Indiase bank Kotak Mahindra. Dat meldden ingewijden rond de kwestie aan Bloomberg.
22/02 14u30  VDL laakt ’slome’ cao-onderhandelaars werkgevers FMEOnderhandelaars die de huidige nieuw cao in de metaal sloten hebben gefaald. De onderhandelingen in de metaalsector hebben onnodig lang geduurd, waardoor werkgevers op onzinnige onkosten zijn gejaagd.
22/02 14u15  ’Nieuwbouw moeilijker betaalbaar’De druk op betaalbare woningen wordt steeds hoger door stijgende bouwkosten en duurdere grond.
22/02 14u15  Karaoke-reuzen in Taiwan slaan handen ineenEen grote fusie schudt de Taiwanese karaokewereld op. Volgens uitbater van karaokebars Cashbox Partyworld zit er wel muziek in een samenwerking met branchegenoot Holiday Entertainment. Beide partijen hadden al een belang in elkaar.
22/02 14u15  Meer vakantiedagen krijgen door te sportenBijna elke werkgever wil het wel stimuleren dat werknemers meer gaan sporten en gezonder leven. Een Zweeds bedrijf heeft daar een creatieve oplossing voor gevonden: voor elk uur dat werknemers sportief bezig zijn, krijgen zij 12 minuten extra vakantie.
22/02 14u15  Van der Leegte laakt ’slome’ cao-onderhandelaars werkgevers FMELees meer >
22/02 13u30  ’Bescherm klant met cadeaubon beter bij faillissement’Er moet meer wetgeving komen die voorkomt dat mensen met een waardeloze cadeaubon achterblijven als het bedrijf failliet gaat. Bijvoorbeeld door bedrijven te verplichten het geld op een aparte rekening te zetten.
22/02 13u30  ACM: betaal incasso’s Vakantiegarant nietDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt weer voor de agressieve werkwijze van diverse incassobureaus. Deze keer gaat het om betalingen voor Vakantiegarant die zij proberen te innen.
22/02 13u00  Beurs: AEX wint aan hand van ASML en ArcelorDe Amsterdamse beurs hield rond de lunch blik opwaarts gericht. Het vertrouwen bij beleggers dat Amerika en China naar verwachting dichter tot elkaar zijn gekomen in de handelsbesprekingen hielp de AEX vooruit. Vooral Arcelor en ASML namen bij de hoofdfondsen het voortouw. In de Midkap werd ASMI massaal omarmd na sterke resultaten.
22/02 13u00  Shell mag Chinese oliemarkt opShell heeft een vergunning gekregen voor oliehandel op de groothandelsmarkt in China. Het is volgens persbureau Xinhua de eerste keer dat de Volksrepubliek deze toestemming verleent aan een bedrijf dat volledig in niet-Chinese handen is.
22/02 12u45  EU-lidstaten voor verbod pulsvisserijDe EU-lidstaten hebben ondanks verzet van Nederland ingestemd met het politieke akkoord dat vorige week over de pulsvisserij werd bereikt. Alleen het Europees Parlement kan een definitief verbod per 1 juli 2021 voor de Nederlandse pulsvissers nu nog voorkomen. Dat stemt daar naar verwachting eind maart over.
22/02 12u30  BMW en Daimler: miljard in elektrisch rijdenDe Duitse autoconcerns Daimler en BMW steken gezamenlijk 1 miljard euro in de uitbreiding van hun mobiliteitsdiensten. Het geld wordt gestoken in een vijftal divisies gericht op onder meer elektrisch rijden, laadinfrastructuur, parkeren en autodeeldiensten.
22/02 12u30  Vooruitblik: 'Markt kijkt naar Sandd bij PostNL'Bij de presentatie van de jaarcijfers van PostNL gaat de aandacht maandag vooral uit naar eventuele geluiden over concurrent Sandd. Volgers van het postbedrijf verwachten dat er op korte termijn nieuws komt over een mogelijke consolidatie op de postmarkt. Mogelijk zouden PostNL en Sandd zelfs volledig of deels samen moeten gaan.
22/02 12u15  Brussel: afspraak overname E-plus geschondenDe Europese Commissie verdenkt Telefónica Deutschland ervan bepaalde afspraken rond de overname van E-plus in 2014 niet te zijn nagekomen. Dat maakt EU-commissaris Margrethe Vestager van mededinging bekend. Ze heeft het Duitse telecombedrijf een lijst van bezwaren toegestuurd. Telefónica hangt nu een boete van maximaal 10 procent van de omzet boven het hoofd.
22/02 12u15  BMW en Daimler steken miljard in mobiliteitDe Duitse autoconcerns Daimler en BMW steken gezamenlijk 1 miljard euro in de uitbreiding van hun mobiliteitsdiensten. Het geld wordt gestoken in een vijftal divisies gericht op onder meer elektrisch rijden, laadinfrastructuur, parkeren en autodeeldiensten.
22/02 12u00  'Markt kijkt naar Sandd bij PostNL'Bij de presentatie van de jaarcijfers van PostNL gaat de aandacht maandag vooral uit naar eventuele geluiden over concurrent Sandd. Volgers van het postbedrijf verwachten dat er op korte termijn nieuws komt over een mogelijke consolidatie op de postmarkt. Mogelijk zouden PostNL en Sandd zelfs volledig of deels samen moeten gaan.
22/02 12u00  Shell krijgt Chinese handelsvergunningShell heeft een vergunning gekregen voor oliehandel op de groothandelsmarkt in China. Het is volgens persbureau Xinhua de eerste keer dat de Volksrepubliek deze toestemming verleent aan een bedrijf dat volledig in niet-Chinese handen is.
22/02 12u00  ASMI uitblinker op Beursplein 5Het aandeel van chipbedrijf ASMI was vrijdag in trek op de Amsterdamse beurs dankzij sterke kwartaalcijfers. Ook biotechnoloog Galapagos werd hoger gezet na publicatie van de jaarcijfers. De Europese beurzen gingen licht vooruit. Beleggers waren vooral in afwachting van de uitkomsten van het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China.
22/02 11u30  Inflatie eurozone blijft op 1,4 procentDe inflatie in de eurozone is in januari gezakt naar 1,4 procent op jaarbasis, van een bijgestelde 1,5 procent in december. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van definitieve cijfers.
22/02 11u15  'Fugro breekt met negatieve teneur'Bodemonderzoeker Fugro heeft vorig jaar naar verwachting zijn jaaromzet opgekrikt. Ook het bedrijfsresultaat (ebitda) komt hoger uit. Onder de streep blijft er nog wel sprake van een tekort. Dit is althans de gemiddelde verwachting van kenners die zijn geraadpleegd door persbureau Bloomberg. Fugro opent maandag de boeken.
22/02 11u15  NN mag acceptgiro niet schrappenNationale-Nederlanden mag niet zomaar stoppen met acceptgiro’s als betaalmiddel. Dat heeft een klant afgedwongen bij klachteninstituut Kifid.
22/02 11u15  ING verlaagt advies UnibailING verlaagt zijn advies voor vastgoedinvesteerder Unibail-Rodamco-Westfield (URW) van buy naar hold. Analisten van de bank verwachten in de toekomst een lagere vergelijkbare groei van de huuropbrengsten, mede door zwakte in de detailhandel.
22/02 11u15  Beurs: Unilever beperkt winst AEXHet nieuws dat de Amerikaanse president Trump zich vandaag in China bij de handelsbesprekingen voegt, zorgde voor aanhoudend optimisme bij beleggers. De terugval van zwaargewicht Unilever door dompers bij de Amerikaanse branchegenoot Kraft Heinz, beperkte de winst voor de AEX. Midkapper ASMI werd beloond voor zijn goede jaarresultaten.
22/02 11u00  Piloten voeren druk op bij easyJetDe piloten van de Nederlandse tak van het Britse budgetvlieger easyJet hebben de eerste stap gezet in de strijd om betere arbeidsvoorwaarden. Zij roepen een speciaal actieteam in het leven dat acties zoals stakingen gaat voorbereiden, meldde pilotenvakbond VNV.
22/02 10u45  ’Einde aan geneuzel bij Eneco’Geïnteresseerde kopers voor energiebedrijf Eneco kunnen zich vanaf 3 maart melden.
22/02 10u30  Vertrouwen Duitse ondernemer tanendeHet vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in februari verder gedaald. Dat meldde onderzoeksinstituut Ifo. Het ondernemersvertrouwen gaat nu al zes maanden op rij omlaag.
22/02 10u30  Talpa haalt cfo Jet Roos bij eBay wegTalpa Network heeft met voormalig eBay-bestuurder Jet Roos een nieuwe financieel directeur in huis gehaald.
22/02 10u15  '2019: beslissend jaar voor Galapagos'Het lopende jaar wordt spannend voor de biotechnoloog Galapagos. Veel kandidaatmedicijnen komen dan in een cruciale fase van hun ontwikkeling, met hogere uitgaves aan klinische proeven tot gevolg. Dat schrijven kenners van KBC Securities in een rapport over de onderneming.
22/02 10u15  Handelsoptimisme stuwt AEXDe AEX won in het eerste uur licht terrein. Dat de Amerikaanse president Trump zich vandaag in China bij de handelsbesprekingen voegt, gaf beleggers moed. Stevige tegenvallers bij het Amerikaanse Kraft Heinz hadden weinig invloed op het sentiment. ASMI werd beloond voor zijn goede jaarresultaten.
22/02 09u45  'ASMI positieve uitzondering in chipmarkt'ASM International (ASMI) lijkt een positieve uitzondering in de chipindustrie, en daarmee is het bedrijf eigenlijk een vreemde eend in de bijt. Dat schrijven kenners van NIBC in een rapport over de onderneming die donderdag nabeurs met cijfers kwam.
22/02 09u45  KBC: Coolblue-investeerder kan beterKBC Securities heeft zijn advies op HAL Trust verhoogd van hold naar accumulate. Volgens de Belgische bank is de huidige waardering van het aandeel HAL te laag, gelet op het tweejarig gemiddelde. Het koersdoel voor HAL werd bijgesteld van 158 naar 150 euro per aandeel.
22/02 09u30  KBC verhoogt advies op HALKBC Securities heeft zijn advies op HAL Trust verhoogd van hold naar accumulate. Volgens de Belgische bank is de huidige waardering van het aandeel HAL te laag, gelet op het tweejarig gemiddelde. Het koersdoel voor HAL werd bijgesteld van 158 naar 150 euro per aandeel.
22/02 09u15  Galapagos sterk in vlakke AEXBeleggers deden het bij opening van het Damrak rustig aan, in afwachting van nieuws over de handelsbesprekingen tussen de VS en China. Een boekhoudschandaal bij het Amerikaanse Kraft Heinz had weinig invloed op het sentiment. Galapagos werd beloond voor zijn goede jaarresultaten.
22/02 09u15  Zware tegenwind voor Kraft HeinzHet Amerikaanse levensmiddelenconcern Kraft Heinz kamt met zware tegenwind. Het bedrijf schreef ruim 15 miljard dollar af op de waarde van een aantal van zijn merken, zoals Kraft en Oscar Mayer. Daardoor resteerde er over het slotkwartaal van 2018 uiteindelijk een fors verlies. De Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) doet ondertussen onderzoek naar de boekhouding van het bedrijf.
22/02 09u00  Heineken-bestuurster in raad Novo NordiskDe Deense farmaceut Novo Nordisk wil financieel topvrouw van Heineken, Laurence Debroux, benoemen tot lid van de raad van bestuur. De grootste maker van diabetesmedicijnen draagt haar in maart voor op de aandeelhoudersvergadering.
22/02 08u45  Minimumloon is ook nu nog noodzakelijk onderdeel sociaal stelselDe tijden waren heel anders. Vijftig jaar geleden was de verzorgingsstaat nog volop in aanbouw. Het kabinet-De Jong stelde toen voor een minimumloon in te voeren. Toenmalig minister Roolvink van Sociale Zaken sprak destijds van ’een bijzonder belangrijk wetsontwerp’. Bij de parlementaire behandeling noemde deze ARP-minister het minimumloon ’een belangrijke schakel aan de keten van sociale zekerheid en rechtszekerheid, toegespitst op de zwakste groepen’.
22/02 08u45  Hoe kom je rond met een minimumloon?Hoera, het minimumloon ziet Abraham! Op 23 februari 1969 ging iedere voltijds werkende ten minste 611,70 gulden (277,58 euro) per maand verdienen. In Nederland krijgt iets meer dan 6 procent van de mensen het minimumloon, een aandeel dat al sinds de millenniumwisseling min of meer stabiel is. Onder hen zijn veel uitzendkrachten, 75-plussers en Oost-Europeanen, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
22/02 08u30  ASM PT voorziet vertraging chipmarktChiptoeleverancier ASM Pacific Technologies (ASM PT) denkt dat de vraag naar zijn producten het komende kwartaal terugloopt. Het bedrijf boekte in het vierde kwartaal van 2018 een hogere omzet, maar de waarde van het orderboek liep terug. Volgens topman Lee Wai Kwong wijst dat op een mogelijke vertraging van de marktgroei.
22/02 08u30  Duitse economische groei stagneertDe economie van Duitsland is in het vierde kwartaal van 2018 gestabiliseerd in vergelijking met de voorgaande periode. Dat liet het Duitse federale statistiekbureau dinsdag weten op basis van een definitief cijfer.
22/02 08u30  'Afwachtend begin voor Damrak'De Amsterdamse effectenbeurs zal vrijdag naar verwachting afwachtend beginnen. Ook de andere Europese beursgraadmeters lijken met kleine koersuitslagen te openen. Beleggers verwerken de lagere slotstanden op Wall Street en wachten op meer nieuws over de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China.
22/02 08u30  OM: betere controle op bedrijven na schikkingHet Openbaar Ministerie (OM) wil dat er een betere controle komt of bedrijven na een schikking met justitie hun leven wel beteren. Dat zegt voorzitter van het college van procureurs-generaal Gerrit van der Burg. Bij een schikking beloven bedrijven beterschap, maar daar wordt in Nederland nu geen toezicht op gehouden. In andere landen zoals de Verenigde Staten is dat volgens het OM al wel gebruikelijk.
22/02 08u15  Flinke plus Europese verkoop bedrijfswagensDe Europese verkoop van bedrijfswagens is in januari flink gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Er reden ruim 188.000 bedrijfswagens uit de showroom, een stijging van 6,2 procent.
22/02 08u15  Zorgen over levensstandaard na pensioenNederlanders vrezen het meest van alle Europeanen dat hun levensstandaard achteruit zal gaan als ze met pensioen gaan. Dit schrijven ING-economen op basis van een enquête onder bijna 14.700 mensen in Europa, de Verenigde Staten en Australië.
22/02 08u00  Arcadis onderzoekt mobiliteitshubsAdvies- en ingenieursbureau Arcadis doet voor de gemeente Amsterdam onderzoek naar zogeheten mobiliteitshubs. Dat doet het bedrijf samen met accountants- en advieskantoor Deloitte en stedenbouwkundig bureau PosadMaxwan. Financiële details maakte Arcadis niet bekend.
22/02 07u45  Esperite verkoopt stamceltakHet Poolse PBKM heeft een voorlopig akkoord ondertekend over een eventuele overname van vrijwel alle activiteiten van stamceltak Cryo-Save van het in Amsterdam genoteerde Esperite. De Poolse branchegenoot heeft nu tot eind juni exclusief de mogelijkheid om tot een akkoord te komen.
22/02 07u45  ’Private equity is dit jaar prioriteit’Lees meer >
22/02 07u30  Nikkei sluit positieve week lager afDe aandelenbeurs in Japan is vrijdag met een klein verlies gesloten. Beleggers verwerkten de lagere slotstanden op Wall Street, waar tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economie zorgden voor een negatieve stemming. De verliezen bleven echter beperkt dankzij positieve signalen over de handelsonderhandelingen tussen de Verenigde Staten en China.
22/02 07u00  Unilever-belager Kraft Heinz stort in elkaar op beursLevensmiddelenproducent Kraft Heinz, dat in 2017 Unilever probeerde over te nemen, is op Wall Street 20% gezakt. Het Amerikaanse conglomeraat is aangeklaagd door de Amerikaanse toezichthouder.
22/02 06u45  Kansen VDL door vertrek autobouwers uit Verenigd KoninkrijkVoor VDL Group gaat 2018 opnieuw in de boeken als een recordjaar, zal vandaag tijdens de presentatie van de jaarcijfers blijken. Het familiebedrijf is inmiddels echter zo groot dat het ook de grillen op het wereldtoneel voelt, maar daardoor lonkt er voor Van der Leegte ook een mooie Brexit-buit.
22/02 06u15  Altice USA krikt opbrengsten opKabel- en telecomconcern Altice USA heeft afgelopen kwartaal zijn omzet en winstgevendheid opgevoerd. Volgens topman Dexter Goei werd daarmee voldaan aan de eigen doelen voor het hele jaar.
21/02 22u45  'Pinterest zet stap voor beursgang'Socialenetwerksite Pinterest heeft een nieuwe stap gezet voor een beursgang. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal zijn documenten in aanloop naar een beursdebuut ingeleverd en mikt de onderneming op een waardering van minimaal 12 miljard dollar.
21/02 22u45  Flinke schade bij Tesla op lager Wall StreetDe Amerikaanse aandelenbeurzen zijn donderdag met verliezen gesloten. Beleggers verwerkten onder meer tegenvallende macro-economische cijfers. Daarnaast ging de aandacht op Wall Street vooral uit naar het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China.
21/02 22u30  Verliezen op Wall StreetDe Amerikaanse aandelenbeurzen zijn donderdag met verliezen gesloten. Beleggers verwerkten onder meer tegenvallende macro-economische cijfers. Daarnaast ging de aandacht op Wall Street vooral uit naar het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China.
21/02 22u30  Gerrit Zalm schiet geplaagde Danske Bank te hulpGerrit Zalm wordt commissaris bij het door een grote witwasaffaire geplaagde Danske Bank. De grootste bank van Denemarken wil dat de Nederlandse oud-minister van Financiën en ex-topman van ABN AMRO het eigen interne toezichtsorgaan komt versterken. Aandeelhouders stemmen op 18 maart over de aanstelling van de 66-jarige Zalm.
21/02 22u15  Forse omzetgroei bij GalapagosGalapagos heeft in 2018 fors meer omzet behaald in vergelijking met een jaar eerder. Het nettoverlies bij het biotechnologiefonds werd ook stevig teruggedrongen. Dat liet de onderneming donderdag na het slot van Wall Street weten.
21/02 22u00  Heineken Nigeria voorziet uitdagend jaarNigerian Breweries, de Nigeriaanse tak van bierbrouwer Heineken, voorziet een uitdagend jaar. Topman Jordi Bel sluit niet uit ergens in 2019 de prijzen omhoog te doen om de marges op peil te houden.
21/02 22u00  ’De rijen werden steeds korter’Het uitspreken van het faillissement van speelgoedketen Intertoys hing al een tijdje in de lucht. Toch komt het nieuws voor de 3200 medewerkers nog onverwacht en voelt het onwerkelijk. „Ik heb nog geen tijd gehad om erover na te denken.”
21/02 21u15  Analyse: Eerlijk debat over kosten verduurzamingWie wil weten wat het klimaatakkoord ons gaat kosten, moet nog even wachten tot 13 maart. Dan maakt het Planbureau voor de Leefomgeving zijn doorrekeningen openbaar. Maar wie alvast een idee wil krijgen van wat voor megaprojecten (inclusief prijskaartjes) er nodig zijn voor de verduurzaming van Nederland, kan alvast een bezoek te brengen aan Tennet, of één van haar leveranciers.
21/02 20u30  Stijging rente-inkomsten stuwt winst ECBDe Europese Centrale Bank (ECB) heeft afgelopen jaar meer winst geboekt dan in 2017. De instelling in Frankfurt profiteerde vooral van gestegen rente-inkomsten. De nettowinst wordt onder de nationale centrale banken van het eurogebied verdeeld. In Nederland is dat De Nederlandsche Bank (DNB).
21/02 20u15  ECB boekt meer winstDe Europese Centrale Bank (ECB) heeft afgelopen jaar meer winst geboekt dan in 2017. De instelling in Frankfurt profiteerde vooral van gestegen rente-inkomsten. De nettowinst wordt onder de nationale centrale banken van het eurogebied verdeeld. In Nederland is dat De Nederlandsche Bank (DNB).
21/02 20u15  ’Intertoys 2.0 heeft zeker kans van slagen’Na 43 jaar is het doek gevallen voor speelgoedketen Intertoys. Retaildeskundige Rupert Parker Brady blijft positief: „Intertoys 2.0 heeft zeker nog bestaansrecht.” Vakbond CNV wil weten of er trucs zijn uitgehaald om goedkoop van werknemers af te komen.
21/02 20u00  ’Intertoys 2.0 heeft zeker kans’Na 43 jaar is het doek gevallen voor speelgoedketen Intertoys. Retaildeskundige Rupert Parker Brady blijft positief: „Intertoys 2.0 heeft zeker nog bestaansrecht.” Vakbond CNV wil weten of er trucs zijn uitgehaald om goedkoop van werknemers af te komen.
21/02 19u45  Tesla in achteruit op lager Wall StreetDe Amerikaanse aandelenbeurzen stonden donderdag tijdens de middaghandel in New York op verlies. Beleggers verwerkten onder meer tegenvallende macro-economische cijfers. Daarnaast ging de aandacht op Wall Street vooral uit naar het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China.
21/02 19u30  Vakbonden: zorgen over zeggenschap KLMOndernemingsraad en vakbonden maken zich zorgen over de plannen voor meer integratie bij luchtvaartmaatschappij Air France KLM.
21/02 19u00  ’Huawei wil miljarden uittrekken voor aanpassingen in apparatuur’Het Chinese telecombedrijf Huawei wil miljarden steken in een nieuwe manier om software en hardware te ontwikkelen. Daarmee willen de Chinezen tegemoetkomen aan bezwaren van westerse landen. Huawei trok daar al 2 miljard dollar voor uit, maar dat kan nog meer worden als dat nodig is, zei het hoofd van de netwerkapparatuurdivisie Ryan Ding in Londen volgens de Britse krant Financial Times.
21/02 18u45  Swedbank laat witwasverdenking onderzoekenSwedbank heeft accountants- en adviesbureau EY ingehuurd om onderzoek te doen naar mogelijke betrokkenheid van de Zweden bij het grote witwasschandaal bij Danske Bank. Het financiële concern wil voor zijn aandeelhoudersvergadering eind maart weten hoe de vork in de steel zit.
21/02 18u45  Recordomzet en orderinstroom voor ASMIASM International (ASMI) kende vorig jaar een sterke eindspurt. De omzet en orderinstroom kwamen in het vierde kwartaal uit op een record. De toeleverancier aan de chipindustrie is mede daardoor in staat het dividend stevig op te krikken.
21/02 18u30  Kwart miljoen bv’s te laat met jaarstukkenVeel Nederlandse bedrijven zijn nog steeds laks in het deponeren van hun jaarrekeningen bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Uit cijfers die vorderingenspecialist Verkoopjevordering.nl heeft opgediept uit het handelsregister blijkt dat eind 2018 bijna 30% van de bijna 900.000 bv’s en nv’s in Nederland de verplichte deponering van de cijfers over 2017 nog niet in orde had.
21/02 18u15  BAM, VolkerWessels rond met banken over sluisOpenIJ, het samenwerkingsverband tussen bouwers BAM en VolkerWessels voor de bouw van een nieuwe zeesluis in IJmuiden, heeft een akkoord bereikt met zijn banken over de financiering van het project. Daardoor kan het consortium weer gebruik maken van de financieringsfaciliteiten.
21/02 17u45  Beurs: AEX schrapt risico’s, RELX winnaarEen flintertje winst donderdag op het Damrak. Beleggers bouwden risico’s af, RELX reageerde wel sterk positief, op kwartaalcijfers. Wolters Kluwer ging mee, maar financials drukten het resultaat. Bouwer Heijmans stelde teleur.
21/02 17u15  BAM wint klus bij oude FNV-kantoor in WoerdenBAM Wonen heeft samen met woningcorporatie GroenWest een klus binnengesleept bij het voormalige FNV-kantoor in Woerden. Volgens het bouwconcern wordt het voormalige kantoor gesloopt en komen er 265 huur- en koopappartementen.
21/02 17u15  Nike-schoen ’ontploft’ in topduelSportmerk Nike is voor het oog van de wereld keihard onderuit gegaan. Sterspeler Zion ’The Lion’ Williamson kermde al na 1 minuut spelen van de pijn, nadat zijn schoen leek te ontploffen.
21/02 17u00  Unilever: vooral groei in opkomende marktenConsumentengoederenmaker Unilever verwacht in een aantal opkomende markten meer groei te kunnen behalen dan in heel West-Europa. Die groei moet uit landen als Bangladesh, Myanmar en Pakistan komen, zei financieel directeur Graeme Pitkethly tijdens een conferentie in Florida.
21/02 17u00  Nederlandse maaiermaker in Amerikaanse handenDutch Power Company (DPC), een producent van professionele maaiers en machines, wordt overgenomen door zijn Amerikaanse beursgenoteerde branchegenoot Alamo Group. Er zijn geen financiële details van de deal naar buiten gebracht.
21/02 16u45  Beurs: AEX valt stil, RELX loopt uitRichting het beursslot donderdagmiddag op een zeer vlak Damrak, scharen beleggers zich achter de winnaar: RELX. Wolters Kluwer ging mee, maar financials drukten het resultaat. Bouwer Heijmans stelt teleur. Beleggers zoeken wat defensieve aandelen als Unilever en Ahold Delhaize op.
21/02 16u30  Verkoop bestaande woningen VS omlaagDe verkoop van bestaande woningen in de Verenigde Staten is in januari onverwacht met 1,2 procent gedaald ten opzichte van de voorgaande maand. Dat heeft de Amerikaanse branchevereniging van makelaars laten weten.
21/02 16u15  Robot treft eerste schikking in geldruzieVoor het eerst heeft een robot een schikking tussen twee consumenten weten te treffen. De kemphanen gingen na een vastgelopen conflict over een onbetaalde rekening akkoord met het voorstel van de robot.
21/02 16u15  Column: Wed niet tegen Zwitserse frankDe Zwitserse frank staat bekend als veilige haven in de financiële wereld. Maar waaraan heeft de munt die status eigenlijk verdiend? En welke richting gaat de frank kiezen?
21/02 16u15  Weer lichte daling conjunctuurbarometer VSDe vooruitzichten voor de Amerikaanse economie zijn in januari opnieuw iets verminderd. Dat stelde onderzoeksbureau Conference Board op basis van zijn index van leidende indicatoren.
21/02 16u15  Bemiddelingsbureau voor werk in buitenlandVeel studenten en net-afgestudeerden dromen ervan: stage lopen bij een bedrijf in Amerika. Voor de meesten eindigt het avontuur al voor het is begonnen vanwege de visumrompslomp en de veelal vruchteloze pogingen een stagebedrijf te vinden. Het Amsterdamse bedrijf Stage-USA schiet te hulp.
21/02 16u00  Amerikaanse industrie minder hard gegroeidDe bedrijvigheid in de industrie van de Verenigde Staten is in februari minder sterk gegroeid dan een maand eerder. Dat meldde onderzoeksbureau Markit op basis van voorlopige cijfers.
21/02 16u00  Hoofdindex Amsterdam nipt in de plusDe AEX-index op de beurs in Amsterdam noteerde donderdagmiddag licht hoger. Ook de meeste andere Europese graadmeters bleven dicht bij huis. Beleggers waren vooral in afwachting van de uitkomsten van het Amerikaans-Chinese handelsoverleg. Op het Damrak kwamen onder meer informatieleverancier RELX en bouwer Heijmans met cijfers.
21/02 16u00  Lagere opening op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met kleine verliezen aan de handel begonnen. Beleggers verwerken onder meer tegenvallende macro-economische cijfers. Op Wall Street wordt verder vooral gewacht op nieuws over de voortgang van het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China.
21/02 15u15  'Rustige opening op Wall Street'De aandelenbeurzen in de Verenigde Staten stevenen af op een rustige opening. Beleggers verwerkten tegenvallende macro-economische cijfers. De orders voor Amerikaanse goederen vielen lager uit dan verwacht in december, wat kan duiden op een vertraging van de Amerikaanse economie. Verder bood de vermeende vooruitgang in de handelsonderhandelingen tussen de Verenigde Staten en China steun aan het sentiment.
21/02 15u15  Beurs: AEX wint, RELX houdt koersOp een vlakke beurs donderdagmiddag blijven RELX en Wolters Kluwer bovenin de AEX. Bouwer Heijmans stelt teleur. Beleggers zoeken wat defensieve aandelen als Unilever en Ahold Delhaize op.
21/02 15u00  Hema stapt over naar sector-caoWerknemers van Hema krijgen te maken met een andere cao. De winkelketen maakte bekend zijn personeel na afloop van de looptijd van de huidige cao op 31 maart onder te willen brengen binnen de cao Retail non-food.
21/02 15u00  Groei orders duurzame goederen VS valt tegenDe orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten zijn in december vorig jaar met 1,2% toegenomen in vergelijking met een maand eerder. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Handel op basis van een voorlopig cijfer.
21/02 15u00  Bedrijvigheid Philadelphia tanendeDe industriële bedrijvigheid rond de Amerikaanse stad Philadelphia is deze maand gekrompen ten opzichte van een maand eerder. Dat meldde de Federal Reserve van Philadelphia.
21/02 15u00  Uitkeringsaanvragen VS gedaaldHet aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is afgelopen week met 23.000 gedaald tot 216.000. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekend.
21/02 14u30  Akkoord over nieuwe cao waterbouwWerkgevers in de waterbouw en de vakbonden FNV en CNV zijn het eens geworden over een nieuwe cao. Personeel in de sector krijgt er gedurende de looptijd van de overeenkomst 3,5 procent meer loon bij.
21/02 14u15  Cadeaubonnen Intertoys tot en met zondag geldigWie nog cadeaubonnen heeft van de failliete speelgoedwinkelketen Intertoys, kan die tot en met zondag inleveren. Daarna worden ze waarschijnlijk ongeldig, zegt een woordvoerder.
21/02 14u15  Oproep: verdien jij weinig maar ben je er blij mee?Lees meer >
21/02 14u00  Beurs: RELX en Wolters domineren AEXBeurzen bewogen donderdagmiddag licht opwaarts. Het Damrak kent weinig smaakmakers behalve RELX dat won op zijn kwartaalcijfers. Bouwer Heijmans stelde teleur. Beleggers zochten defensieve aandelen als WoltersKluwer, Unilever en Ahold Delhaize op.
21/02 13u45  ’Apple komt met eigen creditcard’Apple en Goldman Sachs komen later dit jaar met een eigen creditcard, die samenwerkt met Apples iPhone. De komende weken mogen werknemers van beide bedrijven de kaart vast gaan testen, meldt de Wall Street Journal op gezag van ingewijden.
21/02 13u30  Coolblue: kleding en beursgang nog maar even nietNa jaren van explosief stijgende omzetten in Nederland zoekt webwinkel Coolblue nu snelle groei in België. Daarna komen zeker andere buurlanden in beeld. Dat zegt topman en medeoprichter Pieter Zwart in een interview met De Telegraaf.
21/02 13u00  Intertoys is faillietDe rechtbank heeft speelgoedwinkel Intertoys failliet verklaard. Hierdoor verliezen 3000 medewerkers hun baan.
21/02 13u00  'Nigeria eist miljarden van oliebedrijven'Nigeria eist dat zes grote oliebedrijven 20 miljard dollar aan achterstallige belastingen en royalty's betalen. Shell, Exxon, Chevron, Eni, Total en Equinor moeten allen tussen de 2,5 miljard en 5 miljard dollar betalen, zeiden bronnen tegen persbureau Reuters.
21/02 13u00  Nedap levert Rockwool beveiligingssysteemNedap levert bouwmaterialenfabrikant Rockwool een systeem voor de standaardisering van beveiligingsmaatregelen. Dat maakt de beursgenoteerde onderneming bekend zonder vermelding van financiële details.
21/02 12u45  Beurs: belegger schuilt, RELX aan kopBeurzen bewogen donderdag licht opwaarts. Het Damrak kent weinig smaakmakers behalve RELX dat won op zijn kwartaalcijfers. Bouwer Heijmans stelde teleur. Beleggers zochten defensieve aandelen als WoltersKluwer, Unilever en Ahold Delhaize op.
21/02 12u45  Coolblue: klanten blij van winkelsNa jaren van explosief stijgende omzetten in Nederland zoekt webwinkel Coolblue nu snelle groei in België. Daarna komen zeker andere buurlanden in beeld. Dat zegt topman en medeoprichter Pieter Zwart in een interview met De Telegraaf.
21/02 12u30  Juventus huilt, aandeel keldertHet onverwachte verlies van Juventus tegen Atletico Madrid, in de achtste finales van de Champions League, dreunt donderdag na op de beurs. Het aandeel van de Italiaanse voetbalclub kelderde maar liefst 14%, om rond het middaguur op te krabbelen naar een koers die 9,5% lager lag dan voor de wedstrijd.
21/02 12u15  'VW vreest miljardenstrop door tarieven VS'Automaker Volkswagen vreest dat hogere importtarieven door de Verenigde Staten het bedrijf miljarden kan gaan kosten. Topman Herbert Diess bevestigde tegen de Britse zakenkrant Financial Times een lezing van onderzoeksbureau Evercore ISI, die stelde dat VW in het ergste geval een extra kostenpost van 2,5 miljard euro te wachten staat.
21/02 12u15  Coolblue-oprichter Pieter Zwart: klanten blij van winkelsNa jaren van explosief stijgende omzetten in Nederland zoekt webwinkel Coolblue nu snelle groei in België. Daarna komen zeker andere buurlanden in beeld. Dat zegt topman en medeoprichter Pieter Zwart in een interview met De Telegraaf.
21/02 12u00  Rusland: Amerikaanse topinvesteerder is fraudeurEen Russische aanklager heeft de Amerikaan Michael Calvey, de oprichter en baas van investeringsmaatschappij Baring Vostok Capital Partners, formeel in staat van beschuldiging gesteld wegens fraude.
21/02 12u00  J&J gedagvaard om talkpoederzaakMedisch bedrijf Johnson & Johnson (J&J) heeft in de Verenigde Staten dagvaardingen ontvangen in verband met een grote talkpoederaffaire. In babypoeder van het concern zouden asbestdeeltjes zitten die kanker veroorzaken. Onder andere het Amerikaanse ministerie van Justitie en beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) eisen nu inzage in documenten rond deze zaak.
21/02 11u45  Koper laat dure smartphones liggenConsumenten kopen massaal minder snel nieuwe smartphones, ze bezuinigen vooral op dure nieuwe exemplaren. De tijd van telkens een nieuwe topmerken lijkt voorbij.
21/02 11u30  ’Amerikaanse importtarieven kosten Volkswagen miljarden’Als de VS importtarieven van 25% op Europese auto’s gaat invoeren, kost dat Volkswagen miljarden. Hiervoor waarschuwt topman Herbert Diess in The Financial Times.
21/02 11u30  Amerikaanse SEC onderzoekt Danske BankDe Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) is een onderzoek begonnen naar Danske Bank. De grootste bank van Denemarken verwerkte van 2007 tot en met 2014 miljarden euro's aan dubieuze geldstromen via een dochteronderneming in Estland. Onder meer crimineel geld uit Rusland zou zijn witgewassen.
21/02 11u30  Prognose containerreus Maersk stelt teleurDe Deense containervervoerder A.P. Møller-Maersk heeft de weg naar herstel vorig jaar verder ingezet, maar kwam wel met een voorzichtige prognose voor het lopende boekjaar. Dat laatste maakte beleggers nerveus. Het aandeel verloor donderdagochtend 10 procent aan beurswaarde.
21/02 11u30  Meer banen weg bij telecombedrijf VeonHet beursgenoteerde telecombedrijf Veon is van plan nog meer banen te schrappen op het hoofdkantoor in Amsterdam. De directie van het bedrijf is naar de ondernemingsraad gestapt met een plan om nog eens 69 arbeidsplaatsen op te heffen, melden bronnen rond Veon.
21/02 11u00  'Kostenprognose Van Lanschot positief'De kostenbesparing die Van Lanschot Kempen in het vooruitzicht stelt, is goed nieuws. Dat schrijven analisten van ING naar aanleiding van de jaarcijfers van de bank en vermogensbeheerder.
21/02 11u00  'Meer banen weg bij VEON in Amsterdam'Het beursgenoteerde telecombedrijf VEON is van plan nog meer banen te schrappen op het hoofdkantoor in Amsterdam. Dat meldt De Telegraaf donderdag op basis van bronnen rond de onderneming.
21/02 11u00  Rotterdam wordt lekker gemaakt met krekelburgerVeel mensen moeten niet denken aan het eten van insecten. George Brandenburg en Sander Peltenburg willen dat met burgermaker en cateringbedrijf De Krekerij veranderen. De introductie van de krekelburger – een hamburger gemaakt van krekels – is de eerste stap.
21/02 10u45  Beurs: Heijmans stelt teleur, RELX wintEr is vanochtend nog maar weinig dat de Amsterdamse beurs echt in beweging kan brengen. De enige uitschieters zijn bouwbedrijf Heijmans, waarvan de jaarcijfers fors teleurstellen, en het juist in positieve zin opvallende RELX.
21/02 10u45  ’Inkoopmanagersindex duidt op groei’De bedrijvigheid in industrie in de eurozone is deze maand tegen de verwachtingen in gedaald, vooral door de mindere prestaties in Duitsland. In de dienstensector was de groei sterker dan een maand eerder. Dat meldt marktonderzoeker Markit op basis van voorlopige cijfers.
21/02 10u45  ’RELX in lijn met verwachtingen’De resultaten en ook de vooruitzichten van informatieleverancier en data-analysebedrijf RELX waren goeddeels als verwacht. Dat schrijven kenners van KBC Securities in een rapport over de onderneming. Wel wijzen ze in het bijzonder op de gemengde vooruitzichten voor de divisies Scientific, Technical & Medical (STM) en Exhibitions.
21/02 10u30  Bedrijvigheid Europese industrie naar benedenDe bedrijvigheid in industrie in de eurozone is deze maand tegen de verwachtingen in gedaald, vooral door de mindere prestaties in Duitsland. In de dienstensector was de groei sterker dan een maand eerder. Dat meldt marktonderzoeker Markit op basis van voorlopige cijfers.
21/02 10u30  Grootverbruikers: kwaliteit postdienst stabielDe kwaliteit van de postbezorging is vorig jaar niet verbeterd, maar ook niet achteruit gegaan. Dat concluderen bedrijven die nog veel post versturen. Gemeten over een langere periode is volgens de ondernemingen, verenigd in de Vereniging Grootgebruikers Postdiensten (VGP), wel sprake van een verbetering.
21/02 10u30  BAM-dochter krijgt opdracht in UtrechtBAM-dochter AM heeft een opdracht gekregen van de gemeente Utrecht. De gebieds- en vastgoedontwikkelaar heeft de aanbesteding gewonnen voor de ontwikkeling van het plan Laurierkwartier.
21/02 10u15  Heijmans keldert na cijfersHeijmans stond donderdag op Beursplein 5 flink onder druk. Het bouwbedrijf opende de boeken over het vierde kwartaal en gaf onder meer aan geen dividend uit te keren omdat het zijn balans verder wil versterken.
21/02 10u15  Cijfers Heijmans stellen teleurEr is vanochtend nog maar weinig dat de Amsterdamse beurs echt in beweging kan brengen. De enige uitschieter is bouwbedrijf Heijmans, waarvan de jaarcijfers fors teleurstellen.
21/02 10u15  Deze katten en honden hebben meer geld dan jijDe dinsdag overleden mode-ontwerper Karl Lagerfeld (85) laat een deel van zijn op $300 miljoen geschatte fortuin na aan zijn kat: de zevenjarige Choupette. Dat heeft hij eerder in interviews verklaard.
21/02 10u00  'RELX in lijn met verwachtingen'De resultaten en ook de vooruitzichten van informatieleverancier en data-analysebedrijf RELX waren goeddeels als verwacht. Dat schrijven kenners van KBC Securities in een rapport over de onderneming. Wel wijzen ze in het bijzonder op de gemengde vooruitzichten voor de divisies Scientific, Technical & Medical (STM) en Exhibitions.
21/02 10u00  Fatale ongelukken smet op resultaten AngloMijnbouwgigant Anglo American heeft vorig jaar een hogere winst geboekt dan een jaar eerder. Het concern voerde naar eigen zeggen de productiviteit op en profiteerde van hogere prijzen voor veel grondstoffen. De resultaten werden evenwel overschaduwd door een dodelijk ongeluk dat recent bij een kolenmijn in Australië plaatshad.
21/02 09u30  SFR wil meer geld van OrangeHet Franse SFR, een dochterbedrijf van het in Amsterdam genoteerde Altice Europe, wil fors meer geld zien van het Franse telecombedrijf Orange in een zaak over machtsmisbruik. Orange maakte bij de publicatie van de jaarcijfers bekend dat een eerdere claim is verhoogd naar 2,8 miljard euro. SFR legde eerder nog een claim van 512 miljoen euro op het bord bij Orange.
21/02 09u30  S&P negatiever over NissanDe resultaten van automaker Nissan zullen de komende 1 tot 2 jaar onder druk komen te staan, als gevolg van mindere verkoopprestaties op belangrijke automarkten. Daarnaast zal het concern tijd nodig hebben om rust in de top van het bedrijf te herstellen. Dat schrijft kredietbeoordelaar S&P in een rapport over de automaker, waarbij het de rating op Nissan naar beneden toe bijstelde.
21/02 09u30  Ook ’Brits’ maakt Relx verwachtingen waarRelx heeft precies volgens verwachting gepresenteerd. Het voormalige Reed Elsevier zag zijn omzet met 4% stijgen tot 7,5 miljard Britse pond (€8,6 miljard) en de operationele winst steeg 6% tot 2,3 miljard Britse pond.
21/02 09u15  Oproep: verdien jij het minimumloon?Iedereen die werkt, moet van zijn baas tenminste het minimumloon krijgen. Krijg jij van je baas dit minimumloon?
21/02 09u15  Telefónica rekent op groeiHet Spaanse Telefónica kijkt positief vooruit. Het telecomconcern rekent voor dit jaar op een groei van het bedrijfsresultaat van 2 procent op een omzet die met eenzelfde percentage zal stijgen, zo werd bij de publicatie van de jaarcijfers gemeld. Daarmee waren de prognoses iets zonniger dan waar kenners in doorsnee op rekenden.
21/02 09u15  Beurs opent in het groen, Heijmans grote verliezerLicht optimisme over de handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten kleurt de Amsterdamse beurs vanochtend lichtgroen. Handelaren aan Beursplein 5 hebben een sloot aan bedrijfscijfers te verwerken, onder meer van bouwer Heijmans en informatieleverancier RELX.
21/02 09u15  Barclays zet geld opzij voor brexitDe Britse bank Barclays heeft een voorziening genomen in aanloop naar de brexit, vanwege mogelijke economische onzekerheid vanwege het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. De voorziening heeft een omvang van 150 miljoen pond en is in het laatste kwartaal van vorig jaar in de boeken gezet.
21/02 09u00  Intertoys-kater achtervolgt BlokkerBlokker is nog niet van Intertoys af. Het winkelbedrijf moet nog miljoenen betalen mocht Intertoys, dat vorige week uitstel van betaling aanvroeg, inderdaad omvallen.
21/02 09u00  ’Huizenprijzen stijgen in 2019 met 6%’Steeds minder Nederlanders gaan op zoek naar een nieuwe woning, omdat deze voor hen te duur is geworden. Hierdoor vlakt de prijsstijging naar verwachting af tot 6% in 2019 en 4% in 2020, terwijl een huis vorig jaar gemiddeld nog 9% duurder werd. Dit schrijft Rabobank in een rapport.
21/02 09u00  Elbers: ’Misschien niet tactvol, maar wel duidelijk’Luchtvaartmaatschappij KLM wordt geen B-merk. Dat zegt president-directeur Pieter Elbers in gesprek met De Telegraaf.
21/02 09u00  AXA en Swiss Re voelen natuurrampenDe Franse verzekeraar AXA en de Zwitserse herverzekeraar Swiss Re hebben het afgelopen jaar last gehad van flinke claims als gevolg van natuurrampen. Dat bleek donderdag uit handelsberichten van de financiële concerns.
21/02 08u45  Twintig partijen willen met uw betaalgegevens aan de slagLiefst twintig partijen hebben interesse in het krijgen van inzage in betaalgegevens. Van die partijen hebben er zes ook al een voorlopige vergunningaanvraag gedaan, meldt nieuwssite Emerce op gezag van De Nederlandsche Bank.
21/02 08u45  Omzetmijlpaal voor Neways in 2018Neways Electronics heeft in het afgelopen jaar voor het eerst meer dan een half miljard euro aan omzet behaald. De producent van elektronische componenten profiteerde van een sterke vraag uit de halfgeleider- en auto-industrie en zag bovendien zijn winst flink stijgen.
21/02 08u45  Heijmans blijft kwetsbaar voor uitglijdersHet orderboek van bouwer Heijmans stond aan het eind van vorig jaar op iets meer dan 2 miljard dollar. Onder meer het bouwproject voor het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de verbreding van de A1 Apeldoorn Azelo droegen daar aan bij, zo meldde de bouwer in een handelsbericht.
21/02 08u30  Afspraak verhindert B-merk status KLMLuchtvaartmaatschappij KLM wordt geen B-merk. Dat zegt president-directeur Pieter Elbers in gesprek met De Telegraaf.
21/02 08u30  RELX zet weer recordresultaten in de boekenRELX heeft het voorbije jaar naar eigen zeggen wederom records in de boeken gezet. De omzet van de informatieleverancier en data- en analysebedrijf kwam uit op bijna 7,5 miljard pond, omgerekend circa 8,5 miljard euro. Daarnaast steeg de operationele winst naar 2,3 miljard pond.
21/02 08u30  Boskalis neemt belang in HorizonBaggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis heeft een meerderheidsbelang genomen in Horizon. Dat bedrijf, gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten, voert geofysisch onderzoek uit en verleent geotechnische diensten.
21/02 08u30  Duitse inflatie zwakt af in januariDe inflatie in Duitsland is in januari afgezwakt naar 1,4 procent op jaarbasis, van 1,7 procent een maand eerder . Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau op basis van definitieve cijfers.
21/02 08u15  'Kleine openingswinst voor Damrak'De aandelenbeurs in Amsterdam lijkt donderdag met een kleine winst te openen. Ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachting licht hoger beginnen. Beleggers blijven hopen op een positief verloop van de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. Op het Damrak openden onder meer RELX, Heijmans en Van Lanschot Kempen de boeken.
21/02 08u15  FNV naar rechter om cao PicnicHet spel tussen FNV en Picnic is op de wagen. De vakbond stapt naar de rechter om de supermarkt-cao af te dwingen voor personeel van de onlinesupermarkt. De bond stelde het bedrijf een ultimatum om met voorstellen te komen voor een cao, maar in een interview met De Telegraaf verwerpt medeoprichter Michiel Muller die eis.
21/02 08u15  'Waarde Spaanse deal GrandVision 90 miljoen'Optiekconcern GrandVision heeft 90 miljoen euro betaald voor de Spaanse Óptica2000. Dat meldt de krant Expansión op basis van ingewijden. De opticienketen werd gekocht van warenhuisketen El Corte Inglés, zo werd onlangs bekend.
21/02 08u15  Lage rente drukt winst Van Lanschot KempenVan Lanschot Kempen heeft in 2018 minder winst geboekt dan een jaar eerder. De daling heeft volgens de bank en vermogensbeheerder te maken met moeilijke marktomstandigheden. Zo daalden de rente-inkomsten door de lage rente en hielp het volatiele beursklimaat ook niet mee.
21/02 08u15  Verzekeraar AXA lijdt onder natuurrampenAXA heeft het afgelopen jaar een fors lagere winst in de boeken gezet. De Franse verzekeraar had te kampen met hoger dan verwachte verliezen door claims als gevolg van natuurrampen.
21/02 08u00  BAM-baas: De metselaar verdwijntDe zingende of fluitende metselaar op de bouwsteiger gaat uitsterven. Rob van Wingerden, de hoogste baas van ’s lands grootste bouwer BAM, geeft het ambacht nog twintig tot dertig jaar.
21/02 08u00  T-Mobile Nederland krijgt er meer klanten bijT-Mobile Nederland heeft er vorig jaar opnieuw meer klanten bijgekregen. Volgens topman Søren Abildgaard was er sprake van goede resultaten en hij is enthousiast over de nieuwe kansen voor zijn bedrijf door de recente samensmelting met Tele2. Zo kondigde T-Mobile eerder deze week aan eind 2020 een landelijk dekkend 5G-netwerk te willen hebben.
21/02 08u00  Gemalto in zee met Fingerprints CardsGemalto heeft een overeenkomst gesloten met Fingerprints Cards, dat gespecialiseerd is in het vervaardigen van biometrische systemen. De in Amsterdam genoteerde digitaal beveiliger wil de kennis en kunde van Fingerprints toepassen op zijn dubbele interface EMV-betaalkaarten.
21/02 08u00  Uber-rivaal Lyft racet richting Wall StreetTaxibedrijf Lyft, de grote concurrent van het bekendere Uber, heeft zijn zinnen gezet op een notering aan technologiebeurs Nasdaq. Eind maart moet het bedrijf verhandelbaar zijn, zeggen bronnen tegen de Wall Street Journal en persbureau Reuters.
21/02 07u45  Taxi-app Lyft zet stappen met beursgangLyft begint medio maart met zijn rondgang langs beleggers vanwege de voorgenomen beursgang. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Met het plannen van de zogeheten roadshow van een kleine twee weken troeft het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app zijn grote rivaal Uber af.
21/02 07u45  Column: Komt er een recessie?Komt ie of komt ie toch niet dit jaar? Ik heb het over een recessie. De laatste keer dat we die meemaakten, was in 2009. Als we ook dit jaar bespaard blijven, hebben we tien jaar van aanhoudende economische groei te pakken.
21/02 07u30  EMA geeft orderboek Heijmans zetjeHet orderboek van bouwer Heijmans stond aan het eind van vorig jaar op iets meer dan 2 miljard dollar. Onder meer het bouwproject voor het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de verbreding van de A1 Apeldoorn Azelo droegen daar aan bij, zo meldde de bouwer in een handelsbericht.
21/02 07u30  Japanse beurs zet opmars voortDe Japanse aandelenbeurs zette donderdag de opmars voort. De hoop op een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China bleef de stemming op de beursvloeren steunen. De twee economische grootmachten voeren deze week handelsgesprekken in Washington. Beleggers verwerkten daarnaast de notulen van de Federal Reserve, waaruit bleek dat de centrale bank geduldiger is geworden met nieuwe renteverhogingen.
21/02 07u15  Picnic verwerpt ultimatum FNVVakbond FNV stapt naar de rechter als online supermarkt Picnic niet uiterlijk morgen gaat werken met de supermarkt-cao, meldt de bond. Picnic legt het ultimatum naast zich neer.
21/02 07u00  Meer investeringen in auto's en woningenIn december was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 2,6 procent groter dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Vooral in personenauto’s, treinen, vliegtuigen, woningen en bedrijfsgebouwen is meer geïnvesteerd.
21/02 07u00  Werkloosheid stabiel op 3,6 procentHet werkloosheidspercentage is in januari gestabiliseerd ten opzichte van een maand eerder, op 3,6 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
21/02 07u00  Webshop Coolblue opent meer stenen winkelsWebwinkel Coolblue gaat dit jaar vijf nieuwe stenen winkels openen in Nederland en België. Coolblue wil zich geografisch vooral richten op Wallonië, waar de webwinkel nog niet zo sterk vertegenwoordigd is, zegt topman Pieter Zwart in een toelichting op de jaarcijfers van het bedrijf en een vooruitblik op het komend jaar.
21/02 06u45  StanChart zet miljoenen opzij voor boetesStandard Chartered heeft honderden miljoenen dollars opzij gezet om mogelijke boetes uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten te dekken. Dat maakte de Britse bank donderdag bekend.
21/02 06u30  Cybercriminelen kapen bestelformulier webshopsCybercriminelen hebben een nieuwe manier gevonden om geld te verdienen, meldt beveiligingsbedrijf Symantec. Kwaadwillenden besmetten bestelformulieren van webshops.
21/02 06u30  Elektrische auto’s stuwen verkoopDe recordverkoop van nieuwe personenauto’s vorig jaar is te danken aan de elektrische auto’s. De run op dure elektrische auto’s voordat begin dit jaar de bijtellingsregels veranderden, hielpen de omzet van nieuwe wagens naar ruim 15 miljard euro, stelt het economische bureau van ING.
20/02 23u30  Unibail-Rodamco plaatst obligatieleningenVastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield (URW) heeft twee obligatieleningen geplaatst. De opbrengst gebruikt URW voor algemene bedrijfsdoeleinden. Verder verlengt het bedrijf met de obligatieleningen de gemiddelde looptijd van zijn schulden.
20/02 23u00  Fitch bekijkt rating Verenigd KoninkrijkKredietbeoordelaar Fitch dreigt de kredietrating van het Verenigd Koninkrijk te verlagen. De Britten hebben nu nog een AA-rating, maar zijn door Fitch op 'rating watch negative' gezet.
20/02 22u30  Bescheiden winsten op rustig Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York hebben woensdag kleine winsten geboekt. Beleggers reageerden op de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve. Ook blijven ze kijken naar Washington waar de Verenigde Staten en China hun handelsgesprekken voortzetten. Verder kwam navigatiespecialist Garmin met cijfers.
20/02 21u45  Ontslag om coke op personeelsuitje onterechtEen medewerker van receptie-dienstverlener Accent die tijdens een personeelsweekend aan de cocaïne ging en een collega ook coke aanbood, is ten onrechte om die reden ontslagen. Haar oud-werkgever moet haar €7000 betalen.
20/02 21u30  'Opgelichte beleggers klagen ING aan'Opgelichte Amerikaanse beleggers hebben ING Bank aangeklaagd. Dat schrijft NRC. De beleggers, die dachten dat ze in de handel in vreemde valuta's stapten, werden opgelicht door twee Nederlanders die hun geld via rekeningen bij ING wegsluisden.
20/02 21u00  ’Medewerkers UBS skieden met geld grens over’Het miezert op 5 juni 2011 in Parijs. Terwijl Rafael Nadal en Roger Federer strijden om de tennistitel van Roland Garros, werken duurbetaalde medewerkers van UBS zich op de tribune bijna net zo hard in het zweet om klanten te werven. Illegaal, blijkt nu.
20/02 20u45  Fed voorzichtig vanwege onzekerheidDe beleidsmakers bij de Federal Reserve hebben voor voorzichtigheid gekozen en wachten af hoe hun tot nu toe genomen rentestappen de economie beïnvloeden. Dat doen ze omdat er de nodige onzekerheden zijn in de economische verwachtingen, blijkt uit de notulen van de laatste vergadering van het Amerikaanse stelsel van centrale banken.
20/02 20u00  Hierdoor is het geloof in de bitcoin terugDe bitcoin heeft eindelijk weer de weg omhoog gevonden. Hier hebben we het uiteraard over in de crypto-update. Deze keer met Krijn Soeteman, auteur van Cryptovaluta voor Dummies.
20/02 19u45  Rustige sessie op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York bleven woensdag dicht bij huis. Beleggers zochten naar richting nu handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten deze week een vervolg krijgen in Washington. Verder werd uitgekeken naar de notulen die de Federal Reserve publiceert. Aan het bedrijvenfront kwam navigatiespecialist Garmin met cijfers.
20/02 19u30  Alumexx breidt assortiment uitAlumexx heeft zijn assortiment uitgebreid en gaat internationaal de vleugels verder uitslaan. Dat maakte de producent van aluminium ladders voor de doe-het-zelfmarkt woensdag bekend.
20/02 18u30  Extra Russisch gas komt dichterbijHoe houdt Nederland voldoende gas en blijft het onafhankelijk tegenover grootleverancier Rusland? De Tweede Kamer zoekt vanavond naar wegen om Amerikaanse sancties te voorkomen tegen onze bedrijven die werken aan een nieuwe gaspijpleiding vanuit Rusland. Er zijn lichtpunten.
20/02 17u45  Europese beurzen hoger de dag uitDe AEX-index op Beursplein 5 is woensdag licht hoger geëindigd. Ook elders in Europa gingen de beurzen met winst de handelssessie uit. Beleggers op het Damrak kregen onder meer de cijfers van Wolters Kluwer, ASR, BAM, Besi en Air France-KLM voor de kiezen. Verder keken ze naar de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China.
20/02 17u45  Beurs: Eindsprintje helpt AEX nipt boven 540Na een kabbelende sessie liet de AEX woensdag een positief beeld zien met een slot net boven de grens van 540 punten. Bij de hoofdfondsen worstelde Arcelor Mittal zich naar de koppositie. Wolters Kluwer viel ook in de smaak. In de Midkap zaten BAM en Air France KLM op rozen na de publicatie van de jaarcijfers.
20/02 17u30  VolkerWessels blaast glasvezelactiviteiten nieuw leven inVolkerWessels Telecom blaast zijn glasvezelactiviteiten nieuw leven in, onder de noemer Fttx. Dat maakte de onderneming woensdag bekend.
20/02 17u15  Somberaars krijgen overhandHet pessimisme slaat toe bij de Nederlandse consument. Terwijl de economie nog midden in een hoogconjunctuur verkeert, vrezen steeds meer mensen dat er mindere tijden aankomen.
20/02 17u15  Column: Energienota-gate ondermijnt vertrouwenEric Wiebes baalt. Als een stekker. De minister van Economische Zaken en Klimaat en diens staatssecretaris Mona Keijzer hadden nooit zo stellig moeten beweren dat de energienota reuze zou meevallen. ’Balen’ is het understatement van het jaar. Er zijn nogal wat redenen waarom dit veel ernstiger is dan de laconieke minister doet voorkomen.
20/02 17u00  Beurs: AEX flirt met grens van 540 puntenGesteund door de hogere koersen op Wall Street breidde de AEX de winst woensdag in de late middaghandel geleidelijk uit en klom tot net boven de de grens van 540 punten.
20/02 16u45  Zwembad is vijver: schade niet vergoedVerzekeraar ASR hoeft de schade aan een zwembad in de tuin niet te vergoeden. Het bad werd in de loop der jaren namelijk omgeturnd tot een vijver met koikarpers. En dat valt niet onder de dekking.
20/02 16u45  Dramatisch jaar voor biotechDe beurskoersen van de aan Euronext genoteerde biotechnologiebedrijven zijn in 2018 met 21% gedaald. De sector presteerde daarmee bovengemiddeld slecht, vooral vanwege de sterk toegenomen risicoaversie bij beleggers in het tweede halfjaar.
20/02 16u45  Consortium met Arcadis krijgt klus in ChicagoArcadis heeft samen met samenwerkingspartners Jacobs en Ardmore-Roderick een klus gekregen van de Chicago Transit Authority (CTA). Volgens een woordvoerder van het Nederlandse advies- en ingenieursbureau is er met de opdracht voor het consortium in totaal 100 miljoen dollar gemoeid. Hoeveel daarvan voor rekening van Arcadis komt, kon hij niet zeggen.
20/02 16u15  Consumentenvertrouwen eurozone neemt toeHet consumentenvertrouwen in de eurozone is in februari gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde de Europese Commissie.
20/02 16u15  ‘Vertrouwen in Rutte III slaat om in wantrouwen’Het consumentenvertrouwen is voor het eerst sinds vier jaar onder nul gezakt. Martin Visser over de rol van het kabinet hierbij.
20/02 16u00  Sauzenmaker Remia verkoopt raffinaderijSauzenfabrikant Remia uit Den Dolder verkoopt zijn plantaardige olieraffinaderij in het Rotterdamse havengebied aan het Zweedse AAK. Hoeveel geld er met de deal is gemoeid, is niet naar buiten gebracht.
20/02 16u00  Kleine plus voor AEXDe AEX-index op Beursplein 5 ging woensdag licht omhoog. Beleggers verwerkten een stroom aan bedrijfsresultaten en hielden de blik gericht op de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. Op het Damrak kwamen onder meer Wolters Kluwer, ASR, BAM, Besi en Air France-KLM met resultaten.
20/02 16u00  ’Verpleegkundigen UWV strooiden met levenslange uitkeringen’Om de enorme wachtlijst versneld weg te werken, zou uitkeringsinstantie UWV dossiers van ’zieken’ hebben laten beoordelen door verpleegkundigen, hoewel dat door een keuringsarts hoort te gebeuren. Daarbij zou in korte tijd minstens 1900 mensen een levenslange uitkering zijn toegekend.
20/02 15u45  ‘Vertrouwen in Rutte II slaat om in wantrouwen’Het consumentenvertrouwen is voor het eerst sinds vier jaar onder nul gezakt. Martin Visser over de rol van het kabinet hierbij.
20/02 15u45  Beurs: Vuurwerk bij BAM en AF KLMNa de kalme start op Wall Street kwam de Amsterdamse beurs woensdag in de late middaghandel ook nauwelijks in beweging. De cijferregen op Damrak wakkerde de kooplust bij beleggers flink aan. Vooral de Midkappers BAM en Air France KLM stalen de show. Bij de hoofdfondsen zaten AkzoNobel en Wolters Kluwer vooraan.
20/02 15u45  Wall Street blijft dicht bij huisDe aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine plussen aan de handelssessie begonnen. Beleggers zoeken naar richting nu handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten deze week een vervolg krijgen in Washington. Verder wordt er uitgekeken naar de notulen die de Federal Reserve publiceert. Op het bedrijvenfront kwam navigatiespecialist Garmin met cijfers.
20/02 15u45  ’UWV gaf illegaal 1900 levenslange uitkeringen’Om de enorme wachtlijst versneld weg te werken, zou uitkeringsinstantie UWV dossiers van ’zieken’ hebben laten beoordelen door verpleegkundigen, hoewel dat door een keuringsarts hoort te gebeuren. Daarbij zou in korte tijd minstens 1900 mensen een levenslange uitkering zijn toegekend.
20/02 15u30  Philips mag radiografiesysteem verkopen in VSPhilips heeft van de Amerikaanse toezichthouder FDA toestemming gekregen om zijn nieuwe digitale beeldvormingssysteem DigitalDiagnost C90 in de Verenigde Staten op de markt te brengen. Dat maakte de onderneming bekend.
20/02 15u15  ASR-ceo ’Wij voegen smeltende bolletjes ijs samen’Verzekeraar ASR haalde doelen en verwachtingen, deels door extra inkomsten uit levensverzekeringen van Generali. Een Vivat–aankoop zou nog meer levensverzekeringen binnen brengen. Maar op ten duur wil ASR-baas Jos Baeten juist groeien in schade. „We voegen portefeuilles individueel leven samen, maar die zijn als smeltende bolletjes ijs. Uiteindelijk zal die tak krimpen.”
20/02 15u00  Wall Street wacht handelsgesprekken afDe aandelenbeurzen in New York openen woensdag naar verwachting licht in de min. Beleggers zoeken naar richting, nadat positieve signalen op het handelsfront vorig week voor stevige winsten zorgden. Naast de lopende Chinees-Amerikaanse gesprekken zal er ook veel aandacht uitgaan naar de notulen die de Federal Reserve publiceert.
20/02 14u45  Beurs: Wolters Kluwer smaakmaker in gezapige AEXDe Amsterdamse beurs maakte woensdag na de lunch een pas op de plaats. Beleggers deden het rustig aan in de aanloop naar de komende handelsgesprekken tussen China en Amerika later deze week. Wolters Kluwer had bij de hoofdfondsen de koppositie stevig in handen in reactie op een meevallende omzetgroei. In de Midkap werden Besi en BAM omarmd na opgewekt ontvangen jaarcijfers.
20/02 14u45  Miljardenboete UBS voor ’criminele daden’De Zwitserse bank UBS heeft een boete gekregen van ruim 3,7 miljard euro in een Franse belasting- en witwaszaak. Het bedrijf moet bovendien 800 miljoen euro schadevergoeding uitkeren aan de Franse staat, heeft de rechter in Parijs besloten. De Zwitsers gaan in hoger beroep.
20/02 14u30  Miljardenboete UBS voor ’criminele wandaden’De Zwitserse bank UBS heeft een boete gekregen van ruim 3,7 miljard euro in een Franse belasting- en witwaszaak. Het bedrijf moet bovendien 800 miljoen euro schadevergoeding uitkeren aan de Franse staat, heeft de rechter in Parijs besloten. De Zwitsers gaan in hoger beroep.
20/02 14u15  Garmin scoort met sporthorlogesNavigatiespecialist Garmin heeft in het vierde kwartaal zijn omzet en winst opgevoerd ten opzichte dezelfde periode vorig jaar. De branchegenoot van TomTom deed vooral goede zaken met zijn activiteiten voor de luchtvaart, zeevaart en outdooractiviteiten. Die compenseerden een daling van bijna 30 procent de opbrengsten bij de autotak van het Amerikaanse bedrijf.
20/02 14u00  Garmin boekt hogere winst en omzetNavigatiespecialist Garmin heeft in het vierde kwartaal zijn omzet en winst opgevoerd ten opzichte dezelfde periode vorig jaar. De branchegenoot van TomTom deed vooral goede zaken met zijn activiteiten voor de luchtvaart, zeevaart en outdooractiviteiten. Die compenseerden een daling van bijna 30 procent de opbrengsten bij de autotak van het Amerikaanse bedrijf.
20/02 13u30  Southwest negatiever over omzet door shutdownDe Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines is negatiever over zijn opbrengsten in het lopende kwartaal. Grote boosdoener is de zogeheten shutdown, die tot eind januari duurde. Een deel van de overheidsinstellingen in de Verenigde Staten bleef die periode door een begrotingsconflict in het Congres dicht, waardoor minder Amerikanen een vlucht boekten.
20/02 12u45  Miljoenen voor start-up in gamespektakelDe Nederlandse start-up Medal.tv, dat gamers clips van de laatste spelmomenten laat delen, heeft $3,5 miljoen aan investering voor zijn groei ontvangen.
20/02 12u45  Beurs: Besi en Bam blinken uit; AEX stapje terugRond de lunch keek de Amsterdamse beurs tegen een klein verlies aan. De nieuwe cijferregen op het Damrak gaven vleugels aan de Midkappers Besi en BAM en Air France KLM. In de AEX vielen de resultaten van Wolters Kluwer in goede aarde.
20/02 12u45  'Investeringen in fintech verdubbeld'Wereldwijd is vorig jaar ruim twee keer zo veel geïnvesteerd in nieuwe financiële technologie als een jaar eerder. Die stijging is voornamelijk het gevolg van grote deals rond drie fintech-bedrijven, schrijft KPMG in een rapport over de sector.
20/02 12u45  Brexit-vluchteling EMA moet Londense huur doorbetalenHet Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) mag de huurovereenkomst voor het kantoor in Londen niet stoppen vanwege de brexit. Dat heeft een rechter besloten. De huur inclusief overige kosten beloopt jaarlijks omstreeks €2 miljoen.
20/02 12u45  Pijnlijk moment: geen handdruk voor KLM-baasDe ruzie tussen KLM en Air France mag dan zijn beslecht, maar de relatie tussen de twee topmannen Pieter Elbers en Ben Smith lijkt nog niet helemaal goed. Bij een presentatie wordt gevraagd om de handen te schudden, maar daar wordt niet op gereageerd.
20/02 12u00  Smith: KLM-steun Elbers indrukwekkendDe steun voor KLM-baas Pieter Elbers binnen de eigen gelederen is indrukwekkend. Volgens topman Ben Smith van moederbedrijf Air France-KLM wordt niet iedere bestuurder in de luchtvaartindustrie zo bewierookt, zo zei hij daags na de beslissing over een nieuwe termijn voor de Nederlander.
20/02 12u00  Tesla-baas weer in de fout met tweetElon Musk heeft zichzelf wederom in verlegenheid gebracht met een bericht op Twitter. De topman van automaker Tesla was dit keer te snel met het versturen van een bericht op het sociale medium. Daardoor stond een tijdlang een te rooskleurige prognose voor het aantal geproduceerde elektrische auto’s van het merk online.
20/02 11u45  Google erkent fout met verborgen microfoonGoogle is door het stof gegaan voor het niet melden van een verborgen microfoon in alarminstallatie Nest. Die microfoon had „nooit een geheim hoeven zijn”, en het verzwijgen ervan was „een fout”, zegt een woordvoerder van het techbedrijf tegen Business Insider.
20/02 11u45  Kleine winsten op afwachtende beurzenDe meeste Europese beurzen gingen woensdag licht vooruit. Beleggers verwerkten een stroom aan bedrijfsresultaten en hielden de blik gericht op de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. Op het Damrak kwamen onder meer Wolters Kluwer, ASR, BAM, Besi en Air France-KLM met resultaten.
20/02 11u45  Column: Pensioenprobleem zware beroepen tackelenHet pensioenakkoord is er bijna! Nu het probleem van de ’zware beroepen’ nog tackelen.
20/02 11u30  Deutsche had zorgen over Trump OrganisationDe top van Deutsche Bank had na de Amerikaanse verkiezingen grote zorgen dat The Trump Organisation in gebreke zou blijven bij het aflossen van zo'n 340 miljoen dollar aan leningen tijdens het presidentschap van Donald Trump. Ze vreesden een pr-ramp als ze achter bezittingen van een zittende president aan moesten gaan.
20/02 11u30  Zorgen om haperende Duitse groeimotorDe economische gang van zaken in Duitsland blijft beleggers zorgen baren. De stoomlocomotief van Europa is in de tweede helft van 2018 stilgevallen en zal naar verwachting weer moeizaam op gang gaan komen.
20/02 11u15  Klant hoeft Ziggo niet te betalen als gratis tablet uitblijftEen Ziggo-klant die zijn beloofde gratis tablet niet kreeg, heeft terecht zijn facturen niet betaald. Ziggo verliest een zaak die het daarvoor aanspande.
20/02 11u00  Analyse: Verschil in prestaties Air France en KLM gênantNa de machtsstrijd over KLM-baas Pieter Elbers van de afgelopen weken bij luchtvaartmaatschappij Air France KLM blijkt uit de jaarcijfers ondubbelzinnig waar het probleem zit bij het bedrijf: aan de kant van Air France. Het verschil in de prestaties tussen de beide divisies is gênant aan het worden, zo blijkt woensdag uit de cijfers.
20/02 11u00  Half miljoen boete voor Euroturbine VenloHet Venlose Euroturbine, leverancier van gasturbineonderdelen, is veroordeeld tot een half miljoen euro geldboete. Enkele directieleden en personeelsleden van Euroturbine zijn tot een celstraf en werkstraffen veroordeeld omdat het bedrijf bewust zonder vergunning naar Iran exporteerde.
20/02 11u00  Beveiliger Securitas werft 1800 medewerkersBeveiligingsbedrijf Securitas gaat zijn personeelsbestand in Nederland aanzienlijk uitbreiden. De onderneming gaat dit jaar op zoek naar 1500 nieuwe beveiligers en 300 andere medewerkers. Op dit moment heeft het van oorsprong Zweedse bedrijf zo'n 700 mensen in Nederland in dienst.
20/02 11u00  Forse vertragingen bij netbeheerder AllianderDe vertragingen bij netwerkbedrijf Alliander lopen flink op door bijvoorbeeld de grote vraag naar aansluitingen van zonneparken. In sommige gebieden moeten mensen wel 48 weken wachten op bepaalde aansluitingen, zegt topvrouw Ingrid Thijssen. Ze noemt de energie-infrastructuur in Nederland een ’bottleneck’ bij de grootschalige overgang naar hernieuwbare energie.
20/02 10u45  Wolters Kluwer wint op rode AEXDe Amsterdamse beursgraadmeter AEX is woensdag in het rood gezakt na een licht hogere opening. Beleggers belonen Wolters Kluwer, BAM en Besi voor hun jaarcijfers. Bouwer VolkerWessels is in trek na een adviesverhoging van zakenbank Morgan Stanley.
20/02 10u45  Zó gaan we alle dingen in de wereld met elkaar verbindenVolgend jaar zijn er volgens Gartner twintig miljard apparaten via slimme sensoren verbonden met het internet. Die hebben allemaal energie nodig en daar zagen Simon van der Jagt en Omar Link in 2015 een probleem ontstaan. Met hun startup Nowi lossen ze dat probleem op.
20/02 10u15  Column: Schraalhans maakt plaats voor vet varkenDe kop is eraf en het lijkt erop dat 2019 voor beleggers een vetter jaar gaat worden dan 2018. Nou ja, denkt de goed geïnformeerde lezer, 2018 begon ook goed maar alle winst werd weggegeven in de eerste week van februari...
20/02 10u15  'Galapagos voert omzet op'Biotechnoloog Galapagos heeft in het afgelopen jaar aanzienlijk meer omzet behaald vergeleken met een jaar eerder. De onderneming heeft ook het nettoverlies teruggedrongen. Deze voorspelling doen kenners gepeild door persbureau Bloomberg. Het in Amsterdam genoteerde bedrijf komt donderdag met zijn handelsbericht naar buiten.
20/02 10u15  Minder mensen met een betalingsachterstandVan de 10,8 miljoen mensen die een krediet hebben, waaronder ook hypotheken en veel mobiele abonnementen vallen, hadden er vorig jaar 670.000 een betalingsachterstand. Dat zijn er 20.000 minder dan in 2017.
20/02 10u15  'Nette prestaties Besi in zwakke markt'BE Semiconductor Industries (Besi) deed het in het vierde kwartaal iets beter dan verwacht, in een zwakke markt. Dat constateren analisten van ING in een reactie op het handelsbericht van de toeleverancier aan de chipindustrie.
20/02 10u15  Minder hypotheken met NHG door prijsstijgingenMinder mensen hebben vorig jaar bij de aankoop van hun woning een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afgesloten. Door de sterke stijging van de huizenprijzen kwamen veel woningen boven de kostengrens voor de garantieregeling uit.
20/02 10u00  'Sterk vierde kwartaal voor BAM'Bouwbedrijf BAM heeft in het vierde kwartaal sterke resultaten neergezet. Volgens analisten van KBC Securities viel de omzet hoger uit dan verwacht. Ook overtrof de onderneming de verwachtingen omtrent de winst voor belastingen.
20/02 09u45  ‘We willen groeiruimte houden op Schiphol’Volgens KLM-topman Pieter Elbers is groeiruimte op luchthaven Schiphol ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat KLM mee kan blijven doen op het wereldtoneel.
20/02 09u45  ’Winstrally in staatsobligaties kansrijk’Staatsobligaties gaan naar een opmars later dit jaar. Dat constateert kan later dit jaar een rally plaatsvinden. Dat stelt vermogensbeheerder Newton Investment Management, onderdeel van vermogensbeheerder BNY Mellon IM na onderzoek van de markt.
20/02 09u45  'Omzet Wolters Kluwer in lijn met prognoses'De omzet die Wolters Kluwer bekendmaakte over het afgelopen jaar, was nagenoeg in lijn met de verwachtingen. Dat stellen analisten van KBC Securities.
20/02 09u45  Tegenslag voor overname Asda door Sainsbury'sDe Britse toezichthouder die zich buigt over de overname door supermarktketen Sainsbury's van Walmart-dochter Asda is niet overtuigd van een goede afloop van de transactie. De Competition and Markets Authority (CMA) denkt zelfs dat als een aanzienlijke hoeveelheid winkels wordt afgestoten, er mogelijk nog onoverkomelijke bezwaren tegen de deal blijven.
20/02 09u45  Winst en omzet Alliander stijgenNetbeheerder Alliander is volop bezig met de ,,uitdagende' werkzaamheden voor de energietransitie. De investeringen om het net beter bestand te maken tegen de energiepieken en -dalen die daarbij horen gingen flink omhoog. Afgelopen jaar heeft Alliander in totaal 731 miljoen euro geïnvesteerd, tegenover 666 miljoen in 2017.
20/02 09u30  'Omzet per eenheid AF-KLM baart zorgen'De opbrengsten per beschikbare per stoel per kilometer bij luchtvaartconcern Air France-KLM baren zorgen. Dat schrijft zakenbank Liberum in een analistenrapport naar aanleiding van de jaarcijfers de onderneming. De ontwikkeling van deze voor luchtvaartmaatschappijen belangrijke graadmeter verslechtert volgens marktvorsers, terwijl de brandstofprijzen stijgen.
20/02 09u30  'Wachten op Vivat-nieuws bij ASR'De cijfers van ASR waren erg in lijn met de verwachtingen, aldus analisten van KBC Securities. Ze wijzen er daarbij op dat het bij de verzekeraar momenteel wachten is op nieuws rondom branchegenoot Vivat.
20/02 09u15  Europa loopt zich warm voor vervolg handelsoorlogDoet ie ’t of doet ie ’t niet? Die vraag zoemt rond in Brussel nu een langverwacht rapport over de importtarieven op auto’s en auto-onderdelen op het bureau van de Amerikaanse president Trump ligt.
20/02 09u15  BAM en Besi winnen op hogere beursDe Amsterdamse beurs is woensdag licht hoger van start gegaan. Beleggers belonen Wolters Kluwer, BAM en Besi voor hun positieve jaarcijfers. Bouwer VolkerWessels is in trek na een adviesverhoging van zakenbank Morgan Stanley.
20/02 09u15  'Swedbank mogelijk onderdeel witwasschandaal'Swedbank, een van de grootste banken van Zweden, is mogelijk ook betrokken bij het grote witwasschandaal bij Danske Bank. In bijna tien jaar tijd heeft voor ongeveer 5,8 miljard dollar aan verdachte transacties plaatsgevonden rondom Swedbank. Mogelijk gaat het om crimineel geld uit de Baltische staten en Rusland.
20/02 09u00  Column: AF KLM in positief vaarwaterEr is van alles te lezen over AirFrance KLM, dit fonds haalt vrijwel dagelijks de pers. Wellicht lekker leesvoer, maar wat heb je er aan als actieve belegger? Het is veel belangrijker om te zien hoe beleggers al het nieuws absorberen. Daarom bespreek ik graag de weekkaart en presenteer ik volgens mijn Dashboard spelregels de meest waarschijnlijke route voor dit fonds.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

5x Fitch handhaaft kredietwaardigheid Italië22/02 23u45 - De Financiële Telegraaf: Kredietbeoordelaar Fitch tornt niet aan de kredietwaardigheid van Italië. Volgens de firma speelt er de laatste tijd wel veel politieke onzekerheid in het Zuid-Europese land. Ook is de Italiaanse bankensector zwakjes, maar er zijn ook nog positieve punten. Het pensioenstelsel van de Italianen is bijvoorbeeld best duurzaam, vindt het ratingbureau.
3x Nederland houdt 'triple A' bij Moody's22/02 23u30 - De Financiële Telegraaf: Kredietbeoordelaar Moody's blijft overtuigd van de kredietwaardigheid van Nederland. Het ratingbureau geeft ons land opnieuw het hoogst mogelijke rapportcijfer (AAA). De prognose houdt de firma op stabiel.
1x Europese beurzen in het rood19/02 16u00 - De Financiële Telegraaf: De Europese beurzen stonden dinsdagmiddag in het rood. Beleggers namen geen risico's en keken vooral uit naar de nieuwe ronde van handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China, die deze week in Washington worden gehouden.
1x CPB: effect aankoopbeleid ECB niet aangetoond19/02 16u00 - De Financiële Telegraaf: De Europese Centrale Bank (ECB) pompte jarenlang elke maand tientallen miljarden euro's in de Europese economie, maar volgens het Centraal Planbureau (CPB) is helemaal niet bewezen dat dit ,,onconventionele'' monetaire beleid daadwerkelijk effect heeft gehad.
1x Piloten voeren druk op bij easyJet22/02 11u00 - De Financiële Telegraaf: De piloten van de Nederlandse tak van het Britse budgetvlieger easyJet hebben de eerste stap gezet in de strijd om betere arbeidsvoorwaarden. Zij roepen een speciaal actieteam in het leven dat acties zoals stakingen gaat voorbereiden, meldde pilotenvakbond VNV.
0x Pokerspel rond KLM16/02 07u15 - De Financiële Telegraaf: Het kabinet trekt een onheilspellend rookgordijn op over de groeiende onrust rond luchtvaartmaatschappij KLM. Het verlossende woord kwam er gisteren na een aaneenschakeling van ontmoetingen nog niet uit.
0x Column: internationale belastingoorlog neemt toe16/02 08u15 - De Financiële Telegraaf: De beroemde Amerikaans econoom en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz schreef deze week in de Britse krant The Guardian dat het onverteerbaar is dat Amerikaanse multinationals, zoals Apple, Google en Starbucks, nauwelijks winstbelasting betalen. In sommige landen zelfs minder dan 1% van hun winst. Ze maken legaal gebruik van verouderde belastingsystemen die niet zijn toegerust om internationale digitale transacties effectief te belasten.
0x ’Ongekende stijging’ energienota dankzij belasting16/02 09u45 - De Financiële Telegraaf: De energienota wordt dit jaar torenhoog. Huishoudens betalen gemiddeld 334 euro meer voor hun gas- en stroomrekening. Bijna de helft van de stijging komt door de hogere energiebelasting.
0x Help, de winkelstraat verzuipt16/02 10u00 - De Financiële Telegraaf: De familie Blokker is bereid een forse bruidsschat mee te geven aan wie het aandurft om de Blokkerwinkels over te nemen, in een ultieme poging de oranje logo’s niet uit het straatbeeld te laten verdwijnen. Ondertussen worden winkelstraten steeds meer gedomineerd door schoonheidssalons, kappers en hippe koffiezaakjes.
0x 5 tips voor een lagere energienota16/02 10u15 - De Financiële Telegraaf: Vrijwel iedereen dreigt dit jaar een hogere energierekening voor de kiezen te krijgen. Maar met onderstaande tips kan de pijn in je portemonnee meevallen.

Statistieken

Artikels:
30323
Gelezen:
368
Aantal lezers nu:
40


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven