woensdag 19 december 2018, week 51


U bent nu hier: Meer nieuws van De Financiële Telegraaf

Laatste updatecontrole: vandaag om 9u15
 

De Financiële Telegraaf

Verbergen Tonen
19/12 09u15  Beurs: ASML zit AEX dwars op Fed-dag De Amsterdamse beurs keek woensdag bij de start tegen een klein verlies aan. Vooral de verzwakking bij ASML speelde de AEX parten. Ahold en ING voerden de lijst met winnaars aan. Verder keken beleggers de kat uit de boom in de aanloop naar het Amerikaanse rentebesluit later vanavond.
19/12 09u15  Drukke kerstperiode voor webwinkels Webwinkels CoolBlue en Bol.com hebben een drukke kerstperiode. Elektronicaverkoper CoolBlue spreekt zelfs van zijn drukste kerst ooit, terwijl Bol.com zegt zijn eigen verwachtingen te overtreffen. Voor beide bedrijven was maandag de drukste dag waarbij records werden gebroken.
19/12 09u15  GSK en Pfizer bundelen consumentendivisies De farmaceuten GlaxoSmithKline (GSK) en Pfizer brengen hun divisies voor consumentengezondheid bijeen in een nieuw bedrijf. Door de samenvoeging komen onder meer de bekende pijnstillers Advil en Panadol onder een dak.
19/12 09u00  Babypoeder J&J in India in beslag genomen Inspecteurs hebben in India monsters van talkpoeder meegenomen uit een fabriek van het medische bedrijf Johnson & Johnson (J&J) in het noorden van het land. Dat liet een bron weten aan persbureau Reuters.
19/12 09u00  HAL-dochter verkoopt IEV Groep HAL-dochter Broadview verkoopt IEV Groep aan het Franse Lyreco. IEV is de houdstermaatschappij van Intersafe en Elacin en distribueert en produceert producten voor persoonlijke bescherming met activiteiten in de Benelux en Frankrijk.
19/12 09u00  YoungCapital neemt failliet Jobbird over Uitzendorganisatie YoungCapital neemt de failliete vacaturewebsite Jobbird over. De curator van Jobbird, dat eerder deze maand failliet ging, maakte dat bekend zonder financiële details te geven.
19/12 09u00  Boskalis mag Elbe uitdiepen Maritiem dienstverlener Boskalis heeft de voorlopige aanbesteding voor het uitdiepen van de Elbe bij het Duitse Cuxhaven gewonnen. Het contract, dat naar verwachting volgende maand toegekend wordt nadat het voorstel van Boskalis gecontroleerd is, heeft een waarde van ongeveer 200 miljoen euro.
19/12 09u00  Productie Shell-project Prelude in 2019 De productie van het grote Australische Shell-project Prelude gaat volgend jaar beginnen. Dat heeft een van de partners van het project aangekondigd. Prelude is een enorm drijvend productieplatform voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) voor de kust van West-Australië.
19/12 08u45  'Colruyt voert prijsoorlog met Heineken' De Belgische supermarktketen Colruyt verkoopt producten van bierbrouwer Heineken niet meer in al zijn winkels. De supermarktketen wil zo een prijsvoordeel afdwingen, schrijven Belgische media. Ook van Mars en Red Bull wil de onderneming prijsconcessies.
19/12 08u45  PostNL wil door met ceo Verhagen PostNL wil Herna Verhagen opnieuw benoemen als topvrouw van de post- en pakketbezorger, voor een periode van vier jaar. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend. Verhagen staat sinds 2012 aan het roer van de onderneming.
19/12 08u45  Stijging benzineprijzen beperkt De prijs van Brentolie zal heel komend jaar nauwelijks boven gemiddeld $70 per vat kunnen uitkomen. Verdeeldheid binnen oliekartel OPEC en de volop producerende Amerikaanse schalie-platforms drukken de prijzen.
19/12 08u30  ’Groeimotor in Groningen hapert’ De economie is dit jaar het hardst gegroeid in Flevoland en het minst hard in Groningen. Ook volgend jaar blijft Flevoland de koploper. In Groningen krimpt de economie dan zelfs, blijkt uit cijfers van het ING Economisch Bureau.
19/12 08u30  'Damrak wacht op rentebesluit Fed' De Amsterdamse aandelenbeurs begint woensdag naar verwachting nipt hoger. De andere belangrijke Europese beursgraadmeters lijken eveneens met kleine koersuitslagen te openen. Alle ogen zijn gericht op de Amerikaanse Federal Reserve, die na sluiting van de Europese markten waarschijnlijk de rente gaat verhogen.
19/12 08u30  Duitse producentenprijzen stijgen licht De producentenprijzen in Duitsland zijn in november met 0,1 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau in Wiesbaden.
19/12 08u30  PostNL wil topvrouw Verhagen herbenoemen PostNL wil Herna Verhagen herbenoemen als topvrouw van de post- en pakketbezorger, voor een periode van vier jaar. Dat werd woensdag bekendgemaakt. Verhagen staat sinds 2012 aan het roer van de onderneming.
Laatste update: vandaag om 9u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
19/12 08u15  Moederbedrijf MediaMarkt voorziet lastig 2019Ceconomy, het Duitse moederbedrijf van MediaMarkt en Saturn, maakt zich op voor een lastig jaar. De onderneming heeft te kampen met uitdagende marktomstandigheden, mede door felle concurrentie van webwinkels. Het dividend wordt geschrapt en er wordt gezocht naar een nieuwe vaste bestuursvoorzitter.
19/12 08u00  ABN: Elektrische auto sleept metalen door handelsoorlogDe vraag naar veel basismetalen blijft opvallend gunstig, wat de prijzen komende kwartalen zal doen laten stijgen. Dat constateert ABN Amro-econoom Casper Burgering in zijn vooruitblik voor de markten.
19/12 08u00  Gehavend bitcoin laat dal achter zichNa de malaise in de voorbije weken heeft de digitale munt bitcoin deze week de somberheid enigszins van zich afgeschud.
19/12 08u00  Kylie en Jay-Z hoog op Forbes-rijkenlijstEen meer dan prima jaar voor Kylie Jenner en Jay-Z. Beide staan met een vermogen van maar liefst 900 miljoen dollar op de vijfde en zesde plaats op de jaarlijkse Forbes America's Wealthiest Celebrities in 2018 lijst, die dinsdag verscheen.
19/12 08u00  'Verhagen blijft topvrouw van PostNL'Herna Verhagen blijft topvrouw van PostNL. Ze tekent voor nog eens vier jaar bij, zo schrijft De Telegraaf op basis van ingewijden.
19/12 07u45  Hoe is de zorg van mijn kinderen geregeld?De DFT-redactie weet hoe je in 2019 geld kan besparen op je zorgkosten. Daarom tot het einde van het jaar iedere dag een tip.
19/12 07u30  Claimemissie Ease2pay afgerondDe beursgenoteerde betalingsdienst Ease2pay heeft ruim 2,3 miljoen euro opgehaald met een claimemissie. Daarbij werden 1.539.999 nieuwe aandelen uitgegeven tegen een uitgifteprijs van 1,50 euro per stuk.
19/12 07u30  CPB: economische groei over hoogtepuntDe economie zal iets minder hard groeien dan verwacht. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt voor dit jaar een groei van 2,6 procent en voor volgend jaar 2,2 procent.
19/12 07u30  Gemalto sluit deal met Intesa SanpaoloGemalto gaat samenwerken met de Italiaanse bank Intesa Sanpaolo. Het betreft daarbij een pilotproject voor een biometrische contactloze betaalkaart. Dat werd woensdag bekendgemaakt zonder het afgeven van financiële details.
19/12 07u30  SoftBank-tak onderuit bij debuut in TokioSoftBank Corp, de mobiele telefonietak van de Japanse telecom- en technologiereus SoftBank, beleefde woensdag een zeer teleurstellend beursdebuut in Tokio. Ook de Japanse aandelenbeurs ging opnieuw omlaag. Beleggers bleven voorzichtig door de aanhoudende zorgen over de afzwakkende wereldeconomie. Een tegenvallende Japanse exportgroei deed de stemming eveneens geen goed. Daarnaast werd gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, dat later op de dag bekend wordt gemaakt.
19/12 07u15  WDP sluit financieringsdeal met EIBWDP heeft een nieuw financieringspakket gesloten met de Europese Investeringsbank (EIB), dat een waarde heeft van 150 miljoen euro. Het pakket is bedoeld ter financiering van voorverhuurde nieuwbouwprojecten in Roemenië.
19/12 05u00  PostNL laat ceo Verhagen niet gaanHerna Verhagen blijft PostNL trouw. De ceo tekent voor nog eens vier jaar bij, zo melden bronnen bij het postbedrijf.
19/12 00u30  Meer innoverende bedrijven in NederlandNederland telt steeds meer technologisch vernieuwende bedrijven. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal ondernemingen met innovaties in de periode 2014-2016 gestegen naar bijna 20.000, oftewel bijna duizend meer dan in de periode 2012-2014.10 
19/12 00u30  Nederlandse economie grilliger dan BelgischeNederland mag bekendstaan als vlak land, in economisch opzicht heeft het wel degelijk pieken en dalen.10 
18/12 23u00  Takeaway gaat ook bedrijfskantines bedienen2018 was het jaar waarin Jitse Groens Takeaway.com eventjes meer dan €3 miljard waard was. De internationale etenbesteldienst groeit als kool en wil dat blijven doen. „Want er blijft maar één speler per land over”, zegt Groen. Komend jaar opent hij de aanval op de cateraars in bedrijfskantines.
18/12 23u00  FedEx somberder door Europese resultatenPakketvervoerder FedEx heeft zijn verwachtingen voor zijn gebroken boekjaar naar beneden bijgesteld. Het Amerikaanse bedrijf deed dat nadat het in het tweede kwartaal last had van minder vraag in Europa. Om die het hoofd te bieden kondigde FedEx ook kostenbesparingsmaatregelen aan.
18/12 22u30  'Rome en Brussel zijn het eens over begroting'Italië en de Europese Commissie hebben een ,,informeel akkoord'' bereikt over de Italiaanse staatsbegroting voor 2019. Brussel moet de begroting officieel nog wel goedkeuren, zegt een woordvoerster van het Italiaanse ministerie van Financiën.
18/12 22u30  Wall Street houdt kleine winst vastDe aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine winst gesloten. Wall Street stond het grootste deel van de dag verder in de plus, maar zakte kort voor het slot weg. Toch herstelden de beurzen zich zo enigszins na een aantal flinke verliesbeurten in de voorgaande handelsdagen. Beleggers keken volop naar de Federal Reserve die aan zijn tweedaagse beleidsvergadering is begonnen. Woensdag volgt het rentebesluit. Ook werden de tuimelende olieprijzen in de gaten gehouden.
18/12 21u30  ‘Overname Sunweb pas begin’De snelle overname van de Nederlandse reisreus Sunweb, na TUI en BCD de nummer drie van Nederland, heeft gisteren vriend en vijand verrast. Ook top-5 partij Corendon praat serieus met private equity investeerders.
18/12 21u30  Olieprijs duikt omlaagDe prijs van ruwe olie (Brent) is dinsdagavond gekelderd. De grondstof staat met bijna 6% verlies op het laagste niveau sinds oktober 2017.
18/12 20u45  Ryanair ontslaat Eindhovens personeelLuchtvaartmaatschappij Ryanair heeft collectief ontslag aangevraagd bij het UWV voor al het in Nederland gevestigde personeel.
18/12 20u30  Eneco verkocht, voor gemeenten lonkt zilvervlootEnergiebedrijf Eneco wordt begin 2019 alsnog geprivatiseerd. Dat zal gebeuren via een veiling bij opbod. De ooit gedroomde beursgang is van de baan.
18/12 20u15  Finanscoop: Weersverzekering boer is nodigVerzekering is een overeenkomst tussen verzekeraar en verzekerde, waarbij verzekeraar tegen ontvangst van premie de verzekerde schadeloos moet stellen bij schade door een onzeker voorval. Dat is de letterlijke definitie van verzekeren, volgens de wet.
18/12 20u15  Hema troeft Lacoste af in kleding-relWarenhuis Hema heeft een slepende rel om kinderkleding van modehuis Lacoste in zijn voordeel beslecht. Zijn kinderondergoed met krokodillen en leguanen blijft in de winkels.
18/12 20u00  Hema troef Lacoste af in kleding-relWarenhuis Hema heeft een slepende rel om kinderkleding van modehuis Lacoste in zijn voordeel beslecht. Zijn kinderondergoed met krokodillen en leguanen blijft in de winkels.
18/12 19u45  Groene koersborden op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York stonden dinsdag hoger. Na eerdere verliesbeurten toonde Wall Street daarmee enig herstel. Beleggers blijven wel voorzichtig vanwege zorgen over de afzwakkende wereldeconomie. Ze zijn echter vooral in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag. Ook worden de tuimelende olieprijzen in de gaten gehouden.
18/12 19u30  Reisreus Sunweb overgenomenDe Nederlandse reisreus Sunweb wordt overgenomen door de Scandinavisch-Duitse durfinvesteerder Triton. Die heeft nu privekapitaal in 37 bedrijven in de hele wereld met 13 miljard omzet uitstaan.
18/12 19u15  ’Chinees succes dankzij de partij’Verrassingen waren er niet in de toespraak van Xi Jinping, dinsdag in de Grote Hal van het Volk in Beijing. Xi markeerde het moment waarop de Chinese leider Deng Xiaoping exact veertig jaar geleden de aftrap gaf voor grondige economische hervormingen.
18/12 19u00  Franse zendmasten Altice in nieuw bedrijfKabel- en telecommaatschappij Altice Europe en investeerder KKR brengen de Franse zendmasten onder in het nieuwe bedrijf Hivory. KKR nam eerder dit jaar bijna de helft van de zendmasten van Altice in Frankrijk over.
18/12 18u30  Unibail rondt verkoop Parijs kantoorpand afUnibail-Rodamco-Westfield heeft de verkoop van kantoorpand Tour Ariane in de Parijse zakenwijk La Défense aan het Singaporese staatsinvesteringsfonds GIC afgerond. Met de deal is een kleine 465 miljoen euro gemoeid, maakte het beursgenoteerde vastgoedconcern bekend.
18/12 18u30  Samenwerking ING en NN in PolenDe Poolse dochter van ING gaat nauwer samenwerken met NN Investment Partners. ING Bank Slaski neemt een belang van 45 procent in de Poolse fondsen van NN Investment Partners voor ongeveer 41 miljoen euro.
18/12 18u30  Topman KPN koopt aandelen bedrijfTopman Maximo Ibarra van KPN heeft 100.000 aandelen van het telecombedrijf gekocht. De aankoop toont volgens een verklaring van KPN het vertrouwen van de bestuurder in de operationele, financiële en strategische vooruitgang van de onderneming.
18/12 18u15  Column: Hoop op de toekomstHet is de luxe van de weelde, want het gaat te goed in Nederland. De Nederlandsche Bank verwacht dat de economie blijft groeien, maar op een lager pitje. Dat wordt voornamelijk veroorzaakt door personeelstekort.
18/12 18u00  Beursverslag: Shell achteraan op fors lager DamrakHet Damrak is dinsdag met een fors verlies blijven zitten. Slechts vier hoofdfondsen eindigden in de plus. Beurszwaargewicht Shell behoorde tot de grootste dalers in de AEX-index.
18/12 17u15  Saxo heeft eerste Binck-aandelen binnenHet Deense Saxo Bank heeft maandag na het bod van €424 miljoen op BinckBank, direct aandelen van de Nederlandse overnameprooi gekocht.
18/12 17u15  Belegger in Manchester United juicht na ontslag MourinhoHoewel de vandaag naar huis gestuurde Manchester United-trainer Mourinho een flink pak geld mee krijgt, deed het aandeel van de Britse voetbalclub goede zaken.
18/12 17u00  ’FAANG-belegger krijgt het ook in 2019 moeilijk’Na de malaise bij de aansprekende techfondsen, zoals Apple en Google vooral in het vierde kwartaal staan ook volgend jaar de sterren niet gunstig voor de zogeheten FAANG-aandelen, zo stelt Karolina Noculak, beleggingsstrateeg bij vermogensbeheerder Aberdeen Standard Investments.
18/12 17u00  Rechtbank keurt schikking SBM Brazilië goedDe schikking die oliedienstverlener SBM Offshore in september overeenkwam met de Braziliaanse aanklager is goedgekeurd door een rechtbank in het Zuid-Amerikaanse land. Daarmee komt een einde aan een smeergeldaffaire in het land. SBM en de aanklager zullen nu een gezamenlijk verzoek indienen om een nog lopende rechtszaak af te sluiten.
18/12 16u45  Akzo levert coatings voor tankvliegtuigAkzoNobel levert de duurzame coatings voor een tankvliegtuig van de Franse luchtmacht. Dat bleek dinsdag uit een verklaring van de verfproducent. Financiële details werden niet verstrekt.
18/12 16u45  Philips wint patentzaak in VSPhilips heeft naar eigen zeggen een overwinning behaald in een patentzaak voor een Amerikaanse rechtbank. Het zorgtechnologieconcern had een aantal bedrijven aangeklaagd, omdat ze met de verkoop van bepaalde borstelkoppen voor elektrische tandenborstels inbreuk zouden maken op intellectueel eigendom van het bedrijf.
18/12 16u45  Brancheclub wil meer inzamelpunten frituurvetNederlandse huishoudens gooien het meeste frituurvet weg waarin ze frietjes of oliebollen hebben gebakken. Dat is jammer, want de olie kan worden hergebruikt als grondstof voor biobrandstof. MVO, de branchevereniging voor bedrijven in dierlijke en plantaardige oliën, wil meer inzamelpunten voor het vet.
18/12 16u45  Bouwsector verwacht verdere groeiDe meeste bedrijven in de bouwketen verwachten meer omzet en een groei van het personeelsbestand. Daarmee is de prognose van de werkgelegenheid in de bouw voor het achtste achtereenvolgende halfjaar positief. Dat komt naar voren uit de Monitor Bouwketen van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).
18/12 16u45  Beursupdate: koersverlies Shell drukt op DamrakOp het Damrak staat de AEX-index dinsdagmiddag stevig in het rood, hoewel de Amerikaanse beurzen flink opleven. Vooraan zitten financiële fondsen. Zwaargewichten Shell en Unibail koersen onderaan.
18/12 16u30  Zonnig 2018 drama voor zonnebankensectorLees meer >
18/12 16u15  Wisselend beeld op Europese beurzenDe Europese aandelenbeurzen lieten dinsdag in de middaghandel nog altijd een gemengd beeld zien. Beleggers verwerkten de forse koersval van maandag op Wall Street en keken ook naar de hogere opening van de effectenbeurzen in New York. Verder werpt de vergadering van de Federal Reserve zijn schaduw vooruit.
18/12 16u00  Is het nog wel verstandig om zzp’ers in te huren?Wij zijn op zoek naar een goede communicatiespecialist. Nu hebben we iemand gevonden, maar zij is zzp’er. Is het (nog) wel verstandig om een zzp’er in te huren?
18/12 16u00  Positief begin op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag hoger geopend, waarmee enig herstel werd getoond van de stevige koersverliezen op vrijdag en maandag. Beleggers blijven wel voorzichtig vanwege zorgen over de afzwakkende wereldeconomie. Wall Street is vooral in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag.
18/12 16u00  Energiereus Eneco in verkoop, geen beursgangEnergiebedrijf Eneco gaat in de verkoop via een gecontroleerde veiling. Daarmee is een beursgang van de baan. Dat meldt het concern dinsdagmiddag.
18/12 15u45  Energiereus Eneco in verkoopEnergiebedrijf Eneco gaat in de verkoop. Dat meldt het concern dinsdagmiddag.
18/12 15u45  ’Communicatie op gang brengen’Welk soort bedrijf kan nu beter bestuurders van een familiebedrijf begeleiden dan... een familiebedrijf? Zussen Carola en Liane de Ruiter putten uit hun psychologische en hr-achtergrond én uit hun eigen ervaringen.
18/12 15u45  ’Belang haven Rotterdam tweemaal groter’De economische betekenis van de haven van Rotterdam is tweemaal groter dan tot nu toe berekend. Dat komt naar voren uit onderzoek door de Erasmus Universiteit (EUR) in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam.
18/12 15u45  Nabestaanden ontzorgenNa het overlijden van een dierbare moet er administratief veel worden geregeld. Abonnementen, contracten en accounts moeten worden opgezegd of overgezet op een andere naam. Closure neemt nabestaanden die rompslomp uit handen.
18/12 15u30  Beursupdate: Financials vooraan op lager DamrakOp het Damrak staat de AEX-index dinsdagmiddag stevig in het rood. Vooraan zitten financiële fondsen. Zwaargewichten Shell en Unibail koersen onderaan.
18/12 15u15  BAM-dochter geeft startsein complex AmstelveenGebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, onderdeel van bouwer BAM, geeft woensdag het startsein voor de bouw van het luxe appartementengebouw UpMountain in het stadshart van Amstelveen. Dat meldde BAM op zijn website.
18/12 15u15  Oproep: Ervaring met saldodipje of een Wehkamplening?Minister Hoekstra (Financiën) wil consumenten beter beschermen tegen dure leningen. Reclame op zogenoemde flitskredieten moet worden verboden.
18/12 15u00  Woningbouw VS in de liftHet aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten is in november met 3,2 procent gestegen in vergelijking met een maand eerder. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel bekend.
18/12 15u00  'Enig herstel Wall Street na verliesbeurten'De aandelenbeurzen in New York lijken dinsdag wat te herstellen van de stevige koersverliezen op maandag en vrijdag. De openingsindicatoren wijzen op een hogere opening. Beleggers blijven voorzichtig vanwege zorgen over de afzwakkende wereldeconomie. Wall Street is vooral in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag.
18/12 15u00  Oproep: Ervaring met een flitskrediet?Minister Hoekstra (Financiën) wil consumenten beter beschermen tegen dure leningen. Reclame op zogenoemde flitskredieten moet worden verboden.
18/12 14u45  Stomdronken werknemer krijgt ton na ontslagEen man die tot twee keer toe stomdronken op zijn werk verscheen, had niet ontslagen mogen worden. Zijn werkgever, Dräger, moet hem terug in dienst nemen en hem al zijn misgelopen loon alsnog betalen.
18/12 13u00  Nog veel onduidelijk over no-deal brexitBij veel ondernemers is behoefte aan meer duidelijkheid over de mogelijke gevolgen voor hun activiteiten van een zogeheten no-deal brexit. Dat merken ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.
18/12 13u00  Beursupdate: verlies op Damrak loopt terugOp het Damrak zijn de verliezen iets teruggelopen, nadat de AEX-index ’s ochtends nog diep in het rood stond. Vooraan zitten financiele fondsen. Zwaargewichten Shell en Unibail koersen onderaan.
18/12 12u45  Zo hard worden bankiers straks aangepaktMinister Hoekstra gaat met harde maatregelen bankiers en financiële instellingen te lijf. Parlementair verslaggever Jorn Jonker over deze aanpak.
18/12 12u45  Ondernemers gissen naar gevolgen no-deal brexitBij veel ondernemers is behoefte aan meer duidelijkheid over de mogelijke gevolgen voor hun activiteiten van een zogeheten no-deal brexit. Dat merken ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.
18/12 12u15  Economische groei G20 zwakt afDe economische groei in de G20, de groep van 's werelds belangrijkste economieën, is aan het afzwakken. Dat meldde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).
18/12 12u15  Nieuwe deals Chinees oliebedrijf en ShellHet staatsoliebedrijf China National Offshore Oil Corporation (Cnooc) heeft nieuwe overeenkomsten gesloten met Shell en andere buitenlandse concerns. Het gaat om samenwerkingen waarbij wordt gezocht naar olie- en gasvelden rond de monding van de Parelrivier in de Zuid-Chinese Zee.
18/12 12u15  Opdracht voor Heijmans in VoorhoutBouwbedrijf Heijmans heeft opdracht gekregen voor de aanleg van een nieuwe spooronderdoorgang in Voorhout. De opdracht werd gegund aan Heijmans door ProRail en de gemeente Teylingen. Er werden geen financiële details gemeld.
18/12 12u00  Beurzen gemengd in afwachtende handelDe Europese aandelenbeurzen lieten dinsdag een gemengd beeld zien na de verliesbeurt een dag eerder. Beleggers verwerkten de stevige koersverliezen op Wall Street en hielden de blik gericht op de Amerikaanse centrale bank, die dinsdag begint aan een tweedaagse rentevergadering.
18/12 11u45  Makelaars: snel meer huizen bouwenIn Nederland moeten snel meer woningen bijgebouwd worden. Daarop hamert de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) Ger Jaarsma nogmaals in een column op de website van de makelaarsorganisatie.
18/12 11u15  Olieprijzen blijven flink dalenDe olieprijzen gingen dinsdag opnieuw flink omlaag door zorgen over de afzwakkende wereldeconomie en overaanbod op de oliemarkt. Maandag was ook al sprake van een duidelijke daling van de olieprijzen.
18/12 11u15  Beurs: Shell onderin lagere AEXDe AEX viel vanochtend even terug tot het laagste niveau van dit jaar, waarna enig herstel volgde. Aanhoudende zorgen over de handelsoorlog, de Brexit en de economie bleven het sentiment drukken. Zwaargewicht Shell deed ook een negatieve duit in het zakje.
18/12 11u00  Turkse winkeliers krijgen harde klappenIn de nasleep rond de malaise bij de Turkse munt hebben winkeliers in het land over de maand oktober bijzonder slechte zaken gedaan.
18/12 11u00  DAF en VDL leveren eerste elektrische truckDe Nederlandse truckbouwers DAF en VDL Groep hebben bij supermarktketen Jumbo hun eerste volledig elektrische vrachtwagen afgeleverd. De truck heeft een maximaal bereik van 100 kilometer en zal vanaf het distributiecentrum van Jumbo in Veghel dagelijks tientallen supermarkten gaan bevoorraden in Noord-Brabant.
18/12 10u45  Akkoord over nieuwe EU-eisen slechte leningenBanken moeten de risico’s van oninbare en onrendabele leningen beter gaan indekken. De EU-lidstaten, Europese Commissie en het Europees Parlement zijn het eens geworden over minimumeisen voor nieuwe leningen die moeten voorkomen dat de voorraad dubieuze leningen (npl’s) in de EU toeneemt.
18/12 10u45  Adviseurs waarschuwen voor extra aflossen op hypotheekNog snel (veel) geld uitgeven om vermogensrendementsheffing uit te sparen? Dan zou je extra kunnen aflossen op je hypotheek: een lagere schuld, minder belasting en minder geld dat tegen een ultralage rente op de spaarrekening staat. Dat klinkt ideaal, maar toch moet je het niet zomaar doen, waarschuwen hypotheekadviseurs.
18/12 10u45  Olieprijs hervat neerwaartse spiraalDe prijs van ruwe olie (Brent) vervolgde dinsdag de weg stevig omlaag met het neerzetten van het laagste niveau sinds oktober 2017.
18/12 10u30  Vertrouwen Duitse ondernemers verder gedaaldHet vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in december verder gedaald. Dat meldde onderzoeksinstituut Ifo. Het ondernemersvertrouwen gaat nu al vier maanden op rij omlaag.
18/12 10u30  Column: Er zijn best veel domme zzp’ersDe meeste zzp’ers vinden zichzelf échte ondernemers. Ze zijn bovendien altijd heftig getergd als daar door de overheid publiekelijk over wordt getwijfeld. Echter, het kenmerk van ondernemerschap is dat je je kansen grijpt, toch? Maar waarom doen zzp’ers dat dan niet?
18/12 10u30  ’Centrale bankiers moeten koorddansen in 2019’Met het laatste rentebesluit voor de Amerikaanse centrale bank (Fed) voor de boeg in 2018 zullen centrale bankiers in het komende jaar alle zeilen moeten bijzetten om het monetaire beleid in goede banen te leiden, zo stelt John Chatfeild-Roberts, hoofdstrateeg bij Jupiter Asset Management.
18/12 10u15  'Overname Formica positief voor HAL'De overname van het Amerikaanse Formica is ,,positief'' voor investeerder HAL. Analisten van KBC Securities zien mogelijke synergievoordelen. Bovendien heeft HAL veel cash achter de hand wat op deze manier goed ingezet kan worden, aldus de marktvorsers.
18/12 10u15  'Ingreep Accell in VS geen verrassing'De aankondiging dat fietsenbedrijf Accell zijn Amerikaanse activiteiten in een aparte entiteit voortzet en mogelijk wil verkopen, komt niet als een verrassing. Dat schrijven analisten van ING. Het relatief kleine onderdeel heeft het al langere tijd lastig, waardoor de activiteiten relatief veel aandacht van het bestuur opslokken.
18/12 10u15  Beurs: Shell onderin zwakke AEXHet openingsverlies voor de AEX liep in het eerste handelsuur iets verder op. Aanhoudende zorgen over de handelsoorlog, de Brexit en de economie bleven het sentiment drukken. Zwaargewicht Shell deed ook een negatieve duit in het zakje.
18/12 10u00  'Belangrijke oppepper voor Heijmans'Meewerken aan een stedenbouwkundige visie voor Den Haag Zuidwest is een belangrijke oppepper voor Heijmans. Dat zeggen analisten van KBC Securities. De aankondiging betekent geen directe aanvulling van het orderboek, maar kan in de toekomst wel veel extra werk opleveren.
18/12 09u45  KBC verhoogt advies en koersdoel BinckBankKBC Securities verhoogt zijn beleggingsadvies voor onlinebroker BinckBank van reduce naar hold. Het koersdoel gaat 4,40 naar 6,35 euro. Dat komt overeen met het overnamebod op BinckBank door het Deense Saxo Bank dat maandag bekend werd gemaakt.
18/12 09u30  Sociale huur komende jaren niet te hard omhoogMensen in een sociale huurwoning zullen hun woonlasten de komende drie jaar niet harder zien stijgen dan de inflatie. Dat zijn de Woonbond, de belangenclub van de huurders, en woningcorporatiekoepel Aedes overeengekomen.
18/12 09u30  Column: AEX op weg naar jaarbodemDe AEX is op weg naar de meest recente bodem van dit jaar bij 493,60. De kans is naar mijn mening realistisch dat deze jaarbodem in de komende en laatste twee weken van dit jaar nog verder wordt verlaagd.
18/12 09u30  ’Ook verdienen bij zwakke beurs’Portfoliomanager Etienne Platte van het Antaurus Europe Fund houdt er rekening mee dat de economie en het beursklimaat volgend jaar verder zullen verslechteren. Het hedgefonds staat zodoende klaar om meer shortposities in te nemen, waarmee verdiend wordt aan dalingen van aandelenkoersen.
18/12 09u30  'Vooruitgang bij Galapagos'Galapagos boekt verdere vooruitgang met zijn IPF-franchise door een Fase 3-studie te beginnen voor kandidaatmedicijn GLPG1690. Volgens analisten van KBC Securities is dat eigenlijk in lijn met wat eerder al door het biotechnologiebedrijf werd gecommuniceerd.
18/12 09u30  'Vertrek BASF slecht nieuws voor Avantium'Het aangekondigde vertrek van het Duitse BASF uit de joint venture Synvina met Avantium is slecht nieuws voor het speciaalchemieconcern. Dat schrijft KBC Securities in een reactie. KBC herhaalt zijn advies reduce en verlaagt het koersdoel voor Avantium van 4,50 naar 2,50 euro.
18/12 09u30  Landelijke Studentenvakbond: ’Willekeur in studietoeslag’Studenten met een arbeidsbeperking, die naast hun opleiding geen geld kunnen bijverdienen, krijgen van veel gemeenten te weinig compensatie. Bovendien is er sprake van willekeur, stelt de Landelijke Studentenvakbond in een rapport dat vandaag verschijnt.
18/12 09u15  Beurs: AEX opent onder 500 puntenDe AEX belandde bij opening duidelijk onder 500 punten, onder invloed van de stevige verliezen op de Amerikaanse beurzen maandagavond.
18/12 09u00  Samenwerking Curetis-dochter met SandozDochterbedrijf Ares Genetics van het in Amsterdam genoteerde Curetis heeft een strategisch samenwerkingsverband gesloten met farmaceut Sandoz. De partijen gaan samenwerken rond resistentie tegen antibiotica.
18/12 08u45  AEX opent onder 500 puntenDe aandelenbeurs in Amsterdam gaat dinsdag met verlies openen. Ook elders in Europa zullen de beurzen lager beginnen. Beleggers verwerken de stevige koersverliezen op Wall Street en houden de blik gericht op de Amerikaanse centrale bank, die dinsdag begint aan een tweedaagse rentevergadering.
18/12 08u30  Accell bekijkt verkoop activiteiten VSFietsenbedrijf Accell Group overweegt de verkoop van zijn Amerikaanse activiteiten. De onderdelen in de Verenigde Staten worden voortgezet in een aparte entiteit voor niet-kernactiviteiten. Naast een verkoop van de activiteiten behoort een herstructurering ook tot de mogelijkheden.
18/12 08u30  Hans Wijers vertrekt bij HeinekenHans Wijers kondigt zijn vertrek aan als president-commissaris van Heineken. Hij treedt terug bij de aandeelhoudersvergadering op 25 april volgend jaar. De bierbrouwer wil Jean-Marc Huët benoemen tot zijn opvolger.
18/12 08u30  'Openingsverlies voor AEX'De aandelenbeurs in Amsterdam gaat dinsdag met verlies openen. Ook elders in Europa zullen de beurzen lager beginnen. Beleggers verwerken de stevige koersverliezen op Wall Street en houden de blik gericht op de Amerikaanse centrale bank, die dinsdag begint aan een tweedaagse rentevergadering.
18/12 08u30  Minister komt met strengere regels voor topbeloningenDe beloning voor bankiers wordt aan banden gelegd. De prikkels om risico’s te nemen, worden kleiner gemaakt. En wie veel geld wil verdienen bij een belangrijke bank, moet straks verplicht uitleggen waarom dat nodig is.
18/12 08u15  AND sluit contract met autobedrijfDe maker van digitale kaarten AND International Publishers heeft een overeenkomst getekend met een dochterbedrijf van een niet nader genoemde Europese autotoeleverancier. AND gaat HD-kaarten maken voor autonoom rijden met behulp van de technologie MapFusion.
18/12 08u00  Heijmans werkt mee aan visie Haagse wijkenHeijmans werkt mee aan een stedenbouwkundige visie voor Den Haag Zuidwest. Dat is het bouwbedrijf overeengekomen met woningcorporatie Staedion en de gemeente Den Haag. De afspraken hebben te maken met de vernieuwing van de buurten Zichten, Dreven en De Gaarden.
18/12 08u00  Aardgasverbruik chemiesector hoger dan gedachtDe chemische en farmaceutische industrie heeft de afgelopen jaren meer aardgas verbruikt dan aanvankelijk gedacht. Daardoor valt ook de CO2-uitstoot hoger uit, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
18/12 08u00  Kan ik zomaar overstappen?De DFT-redactie weet hoe je in 2019 geld kan besparen op je zorgkosten. Daarom tot het einde van het jaar iedere dag een tip. Vandaag legt DFT-verslaggever Marlou Visser uit wat de voor- en nadelen zijn van een andere verzekering.
18/12 07u45  Column: Commotie rond HuaweiHet zal u de laatste tijd niet zijn ontgaan dat er nogal wat commotie was rond het Chinese bedrijf Huawei. Eerst werd het bedrijf door de Verenigde Staten min of meer in de ban gedaan. Ze werden daarin later gevolgd door landen als Australië, Japan en het Verenigd Koninkrijk.
18/12 07u30  BASF stapt uit joint venture met AvantiumHet Duitse chemieconcern BASF stapt uit het samenwerkingsverband Synvina met speciaalchemiebedrijf Avantium vanwege een dispuut tussen beide ondernemingen. BASF heeft hiervan Avantium op de hoogte gesteld. Avantium zal de volledige zeggenschap over het project krijgen.
18/12 07u30  Flink verlies voor Japanse beursDe Japanse aandelenbeurs is woensdag met een flink verlies gesloten. Beleggers verwerkten de aanhoudende verkoopgolf op Wall Street. Vooral de technologiebedrijven werden van de hand gedaan door de zorgen over een vertraging van de wereldwijde economische groei. Verder bleef de blik gericht op de Amerikaanse Federal Reserve, die dinsdag begint aan een tweedaagse rentevergadering.
18/12 07u00  Nederlandse belegger blijft rustig zittenDe recente stevige koersdalingen zijn voor de meeste Nederlandse particuliere beleggers geen reden om massaal uit aandelen te gaan. Ze denken dat de onrust tijdelijk is en zien de komende jaren met vertrouwen tegemoet.
18/12 07u00  Een op drie vindt kerstborrel een moetjeNiet elke werknemer trekt enthousiast een glitterjurk of kersttrui uit de kast voor de jaarlijkse kerstborrel: een op de drie ziet de bijeenkomst als een moetje. Een op de vijf heeft zelfs wel eens zo weinig zin gehad in het feestje, dat diegene zich heeft afgemeld.
18/12 06u30  Minister scherpt beloningsregels banken aanIn de strijd tegen perverse prikkels in de bankensector worden de beloningsregels verder aangescherpt. Zo mogen aandelen die deel zijn van de vaste beloning, pas na vijf jaar worden verkocht.
18/12 00u15  Boereninkomen door droogte bijna gehalveerdDe droogte van afgelopen zomer heeft een diep gat geslagen in het inkomen van boeren. Het gemiddelde inkomen van ondernemers in de land- en tuinbouw ligt dit jaar op €42.000, een daling van maar liefst €30.000 ten opzichte van 2017 en veel slechter dan Europese boer.
17/12 23u00  'Shell wil Amerikaans Endeavor kopen'Olie- en gasconcern Shell wil de Amerikaanse branchegenoot Endeavor overnemen. Het Brits-Nederlandse concern is volgens ingewijden daarover in gesprek, meldt persbureau Bloomberg. Shell zou 8 miljard dollar, omgerekend ruim 7 miljard euro, willen neertellen voor het oliebedrijf. Endeavor is vooral actief in de Amerikaanse staten Texas en New Mexico.
17/12 23u00  Galapagos begint Fase 3-studie GLPG1690Biotechnologiebedrijf Galapagos is begonnen met een Fase 3-studie van zijn kandidaatmedicijn GLPG1690. Dat wordt bij 1500 patiënten met idiopathische longfibrose (IPF) toegediend in een gerandomiseerd, dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek. De test loopt wereldwijd en duurt zeker een jaar.
17/12 22u30  Frankrijk komt met eigen digitaks techreuzenFrankrijk voert volgend jaar een speciale belasting in voor grote techbedrijven als er geen Europese belasting komt. Minister Bruno Le Maire van Economische Zaken heeft de Europese Unie tot en met maart gegeven om met een gezamenlijk initiatief te komen. Is dat er niet dan gaat de Franse belasting met terugwerkende kracht op 1 januari in.
17/12 22u30  Stevige verliezen op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn maandag met flinke verliezen gesloten. Beleggers hadden weinig richtinggevend nieuws als houvast en keken onder meer naar het rentebesluit van de Federal Reserve, later in de week.
17/12 21u30  CO2-afspraken auto’s in EU toch strengerLees meer >
17/12 21u15  Google-plan zoekmachine China in ijskastDe plannen van Google voor een speciale gecensureerde zoekmachine van Google zijn in de ijskast gezet. Het privacyteam van de techreus heeft intern geklaagd niet op de hoogte te zijn gesteld, waarna het project is stilgelegd, schrijft de Amerikaanse nieuwssite The Intercept.
17/12 21u00  HAL-dochter Broadview koopt FormicaInvesteerder HAL neemt via dochteronderneming Broadview het Amerikaanse Formica over. Broadview, dat voor 97,4 procent in handen is van HAL, betaalt 840 miljoen dollar voor de maker van laminaat aan het Nieuw-Zeelandse Fletcher Building. Dat is omgerekend zo'n 740 miljoen euro.
17/12 20u00  ‘Apple haalt Tesla van de beurs’Technologiebedrijf Apple tast diep in de buidel om batterijautobouwer Tesla over te nemen. En Duitsland duikt in een recessie omdat zijn autobouwers, gegrepen door schandalen, niet langer als motor van de economie kunnen functioneren.
17/12 19u45  Column: ING is aan zetEen batterij camera’s stond onlangs in de Tweede Kamer opgesteld om de excuses van ING-topman Ralph Hamers vast te leggen. Hamers betuigde spijt voor het grootschalige witwasschandaal bij de bank en beloofde keihard te werken aan verbetering.
17/12 19u45  Amerikaanse beurzen blijven in de minDe aandelenbeurzen in New York stonden maandag halverwege de handelsdag nog altijd in de min. Een korte opleving leek de beursgraadmeters naar positief terrein te brengen, maar daarna zakten de koersen weer weg.
17/12 19u45  ’Chinese’ Saxo Bank logische keuze voor BinckbankSaxo Bank lijkt zo goed als zeker concurrent BinckBank in handen te krijgen. Hoewel sommige aandeelhouders nog twijfelen, schoot de koers op de beurs omhoog na een door de top van Binckbank aanbevolen bod.
17/12 19u30  Bergman dubbel zo groot na zorgfusieDe twee grootste private zorgklinieken van het land, Bergman Clinics en NL Healthcare, gaan fuseren. Ze krijgen na ruim een jaar van procedures bij toezichthouders eindelijk toestemming van de ACM voor een samensmelting.
17/12 19u00  ACM akkoord met grote fusie zorgkliniekenBergman Clinics en NL Healthcare Clinics mogen fuseren. Dat maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekend na onderzoek. Volgens de toezichthouder blijft er voor patiënten ook na de samenvoeging genoeg keuze over tussen verschillende zorgaanbieders.
17/12 19u00  May: Brexitstemming in derde week januariDe Britse premier Theresa May wil het parlement in de derde week van januari alsnog laten stemmen over haar Brexitdeal met de EU. De stemming zou eigenlijk al op 11 december plaatsvinden, maar is op het laatste moment uitgesteld omdat de premier op een nederlaag leek af te stevenen.
17/12 18u45  ’Bitcoin is zo goed als dood'Maandag was het een jaar geleden dat de bitcoin bijna de grens van $20.000 overschreed. Sindsdien zakte de koers ruim 80% naar $3393.
17/12 18u30  DPA verkoopt belang in ingenieursbureauDetacheerder DPA Group heeft zijn belang in ingenieursbureau DPA Cauberg-Huygen van de hand gedaan. Dolmans Investments koopt de aandelen voor een niet bekendgemaakt bedrag. De verkoop past binnen het beleid van DPA om zich op de kernactiviteiten te richten.
17/12 17u45  Beurs: AEX valt tot 500 puntenDe AEX dook vandaag omlaag tot 500 punten. Aanhoudende zorgen over de handelsoorlog, de Brexit en de ontwikkeling van de rente en de economie drukten de stemming.
17/12 16u45  Google steekt $1 miljard in bouw nieuwe campus New YorkZoekmachinegigant Google gaat ruim $1 miljard investeren om de bouw van een nieuwe campus in New York te realiseren.
17/12 16u30  Beurs: AEX valt tot onder 500 puntenDe AEX gleed in de namiddag verder weg tot onder 500 punten. Beleggers maakten zich zorgen over de handelsoorlog en de Brexit en waren in afwachting van de bijeenkomst van de Amerikaanse centrale bank op woensdag.
17/12 16u15  Trump gaat weer tekeer tegen beleid FedDe Amerikaanse president Trump is ontzet dat de Federal Reserve van plan zou zijn om de rente deze maand opnieuw te gaan verhogen.
17/12 16u15  Bedrijfswinsten 2018 boven verwachtingBinckBank is overgenomen, wat gaat er met de rente in Amerika gebeuren en hoe zit het met de koersen en winsten in 2018? De beursweek met Corné van Zeijl.
17/12 16u00  AEX duikt verder in roodDe Europese aandelenbeurzen stonden maandag flink lager, door de zorgen over een vertraging van de wereldwijde economische groei. Een winstalarm van het Britse Asos zette vooral webwinkels in het rood. Op het Damrak was BinckBank een uitblinker na een overnamebod op de onlinebroker.
17/12 15u45  Lagere opening op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn maandag lager aan de laatste volle handelsweek van het jaar begonnen. Er is weinig richtinggevend nieuws als houvast voor beleggers. Die richten zich op het rentebesluit van de Federal Reserve, later in de week.
17/12 15u30  ASML betaalt mee aan bereikbaarheid BrainportASML betaalt mee aan maatregelen voor een betere bereikbaarheid van Brainport Eindhoven. In een bijzondere samenwerking tussen de chipmachinefabrikant, de provincie Noord-Brabant, de gemeenten Veldhoven en Eindhoven en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is hierover een samenhangend pakket van maatregelen afgesproken.
17/12 15u00  'Wall Street gaat lager openen'De aandelenbeurzen in New York beginnen maandag naar verwachting lager aan de laatste volle handelsweek van dit jaar. Veel richtinggevend nieuws is er niet voor beleggers op Wall Street. De ogen zijn vooral gericht op de Federal Reserve. De Amerikaanse koepel van centrale banken houdt dinsdag en woensdag zijn beleidsvergadering, waarbij naar verwachting de rente nogmaals wordt verhoogd.
17/12 15u00  Groei industrie New York veel zwakkerDe industriële bedrijvigheid in en rond New York vertoont deze maand een veel zwakkere groei dan een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers van de Federal Reserve Bank van New York.
17/12 14u45  Boeing en Embraer eens over samenwerkingDe Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing en zijn Braziliaanse branchegenoot Embraer zijn het eens geworden over de voorwaarden van hun samenwerking bij de bouw en verkoop van verkeersvliegtuigen. Boeing krijgt zoals verwacht 80 procent van de op te richten joint venture en Embraer de overige 20 procent.
17/12 14u45  Brussel legt Guess boete van €40 miljoen opKledingmerk Guess krijgt een boete van bijna 40 miljoen euro van de Europese Commissie voor het opleggen van advertentie- en verkoopbeperkingen aan detailhandelaars. Het Amerikaanse bedrijf probeerde zo te voorkomen dat EU-consumenten in een andere lidstaat artikelen kochten en hield de prijzen kunstmatig hoog.
17/12 14u45  Beurs: AEX zakt tot nabij 500 puntenDe AEX bleef halverwege de middag op een stevig verlies staan. Beleggers maakten zich zorgen over de handelsoorlog en de Brexit en waren in afwachting van de bijeenkomst van de Amerikaanse centrale bank op woensdag.
17/12 14u30  Fastfood-keten VS piekert over toekomstDe Amerikaanse uitbater van fastfood-restaurants Jack in the Box liet vandaag weten met mogelijke kopers te hebben gepraat.
17/12 14u15  Directie fusiebedrijf Thyssen en Tata bekendStaalbedrijven ThyssenKrupp en Tata Steel hebben het topmanagement voor hun geplande Europese fusiebedrijf klaar. Het nieuwe staalconcern zal worden geleid door Andreas Goss, die nu nog leiding geeft aan de staaltak van ThyssenKrupp.
17/12 14u15  Bergman en NL Healthcare krijgen toestemming voor samensmeltingBergman Clinics en NL Healthcare Clinics, de twee grootste private zorgklinieken van het land, gaan fuseren. Ze krijgen na ruim een jaar van procedures bij toezichthouders eindelijk toestemming van de ACM voor een samensmelting.
17/12 14u15  ’Makers van bitcoins gaan ten onder’Door de dalende prijs van bitcoins moeten de makers van de ooit razend populaire digitale munt noodgedwongen stoppen.
17/12 13u45  Beursfeest bij Adyen ruw verstoordNa de uitzonderlijk goede gang van zaken sinds de beursgang in juni is bij online betalingsverwerker Adyen vanaf begin oktober de klad er flink in gekomen met op maandag een nieuwe terugval met 1,1% tot €450.
17/12 13u30  DNB: vaste baan wint terreinDe vaste baan wint weer terrein in Nederland dankzij de grote vraag naar personeel bij bedrijven. Dat constateert De Nederlandsche Bank (DNB), die tevens voorspelt dat de economische groei komende jaren zal afzwakken richting een normaal niveau. Dat laatste betekent wel een stevige verlaging ten opzichte van eerdere economische ramingen.
17/12 13u30  Topman Binck: sinds mei gesprekken met SaxoOnlinebroker BinckBank voerde sinds mei overleg met het Deense Saxo Bank over een overname. Volgens topman Vincent Germyns van BinckBank was dit een zorgvuldig en intensief proces, dat resulteerde in een overnamebod van Saxo op het Nederlandse bedrijf.
17/12 13u00  DNB somberder over economieDe Nederlandse economie groeit komend jaar minder uitbundig dan enkele maanden geleden nog gedacht. Maar de werkloosheid stevent nog steeds af op een bijna-laagterecord.
17/12 13u00  Beurs: Brexit-angst duwt AEX verder omlaagHet verlies voor de AEX liep tijdens lunchtijd verder op. Beleggers maakten zich zorgen over de handelsoorlog en de Brexit en waren in afwachting van de bijeenkomst van de Amerikaanse centrale bank op woensdag.
17/12 12u45  Investeerder maant Just Eat tot haastMaaltijdbezorger Just Eat wordt achter de vodden gezeten door een activistische aandeelhouder. Investeerder Cat Rock Capital Management wil dat het Britse bedrijf snel knopen doorhakt over zijn strategische koers. Daarbij moet de onderneming zich meer richten op haar kernactiviteiten, stelt de Amerikaanse firma in een open brief.
17/12 12u45  Ajax treft Real Madrid in achtste finalesAjax moet het in de achtste finales van de Champions League opnemen tegen Real Madrid. Dat bleek na loting in Nyon. De Amsterdamse club speelde in het verleden twaalf keer tegen de recordwinnaar en titelverdediger van de Champions League.
17/12 12u15  'Bewijs omkoping Shell en Eni in Nigeria'Er zijn bewijzen dat oliemaatschappijen Shell en Eni op de hoogte waren dat er omkoping zou plaatsvinden bij een oliedeal in Nigeria. Dat heeft een Italiaanse rechter maandag gezegd.
17/12 12u15  Bewijs omkoping Shell en Eni in NigeriaEr zijn bewijzen dat oliemaatschappijen Shell en Eni op de hoogte waren dat er omkoping zou plaatsvinden bij een oliedeal in Nigeria. Dat heeft een Italiaanse rechter maandag gezegd.
17/12 12u15  Italië zet licht op groen over begrotingsdealROME (ANP)
17/12 12u00  Webwinkels onderuit op lagere beursDe Europese aandelenbeurzen deden maandag een stap terug door de zorgen over een vertraging van de wereldwijde economische groei. Vooral de Europese webwinkels werden van de hand gedaan na een winstalarm van het Britse Asos. Op het Damrak was BinckBank een uitblinker na een overnamebod op de onlinebroker.
17/12 11u30  Export eurozone gaat omhoogDe goederenexport van de landen van de eurozone naar de rest van de wereld is in oktober met ruim 11 procent gestegen tot een bedrag van 209,7 miljard euro in vergelijking met een jaar eerder. Dat meldde het Europees statistiekbureau Eurostat op basis van een voorlopige schatting.
17/12 11u30  Inflatie eurozone naar 1,9 procentDe inflatie in de eurozone is in november gezakt naar 1,9 procent op jaarbasis, van 2,2 procent in oktober. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van een definitief cijfer.
17/12 11u30  AFM: kennis voorkomen witwassen schiet tekortEr is nog onvoldoende kennis bij beleggingsondernemingen over de vereisten rond wetgeving voor het tegengaan van witwassen en financiering van terrorisme. Dat schrijft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een rapport.
17/12 11u15  Beurs: Binck blijft gewild op zwak DamrakBeleggers hielden maandag verlies, de markt zoekt volgens analisten richting en vreest de handelsoorlog. Het door Saxo Bank gekochte BinckBank behield zijn forse winst. RELX ging in de AEX aan kop, Galapagos stond onderin.
17/12 11u00  Just-Eat krijgt ’bezorgde’ brief van grootaandeelhouder VSDe Deense maaltijdbezorger Just-Eat ligt onder vuur bij de Amerikaanse grootaandeelhouder Cat Rock Capital Management.
17/12 10u30  Beurszwakte Wall Street werpt schaduw over bonus topbankierDe moeizame gang van zaken bij de Amerikaanse beurzen in het vierde kwartaal kan gevolgen krijgen voor de hoogte van de bonussen bij topbankiers.
17/12 10u30  Webwinkel Asos onderuit na winstalarmDe Britse onlinekledingwinkel Asos heeft de winstverwachting voor zijn gebroken boekjaar verlaagd. De afgelopen maand verslechterden de verkopen ,,significant'', door de economische onzekerheid en het daarmee gepaard gaande consumentenvertrouwen.
17/12 10u15  Stekker uit Britse deal Innogy en SSEDe Britse energieleverancier SSE trekt de stekker uit de geplande fusiedeal met Innogy, het Duitse moederbedrijf van het Nederlandse Essent. Het was de bedoeling om hun Britse consumentenactiviteiten samen te voegen, zoals in november vorig jaar werd aangekondigd.
17/12 10u00  Beurs: Binck floreert, Galapagos daaltKlein verlies voor het Damrak maandag bij opening van de beurzen. Het door Saxo Bank gekochte BinckBank, dat omhoog schoot, en ForFarmers speelden zich in de kijker. ArcelorMittal ging aan kop, ASML stond onderin.
17/12 09u45  Strafzaak tegen Goldman Sachs in megazwendelGoldman Sachs heeft in Maleisië een strafzaak aan zijn broek vanwege het grote schandaal rond het Maleisische staatsfonds 1MDB. Justitie heeft aanklachten ingediend tegen onderdelen van de Amerikaanse zakenbank. Ook zijn enkele oud-werknemers in staat van beschuldiging gesteld.
17/12 09u45  ’Spaarrentes blijven ook in 2019 laag’Ook volgens jaar zullen we weinig rente over ons spaargeld krijgen. Mogelijk zullen banken de rente zelfs nog een beetje verlagen.
17/12 09u45  'Negatief bericht van ForFarmers'ForFarmers kwam onverwacht met een negatief handelsbericht, waarin werd aangegeven dat het onderliggende bedrijfsresultaat dit jaar een ,,geringe'' daling zal laten zien. Dat laat KBC Securities weten in een reactie op de bekendmaking van het veevoerbedrijf.
17/12 09u30  'Solide bod Saxo op BinckBank'Het Deense Saxo Bank heeft een solide bod uitgebracht op onlinebroker BinckBank. Dat schrijft KBC Securities in een reactie. Volgens de bank is het bod van 6,35 euro per aandeel, inclusief dividend, eerlijk en zijn de kansen op succes groot gezien de rationele strategische overwegingen bij de overname.
17/12 09u30  Beurs: Binck schittert op rood DamrakKlein verlies voor het Damrak maandag bij opening van de beurzen. Het door Saxo Bank gekochte BinckBank, dat omhoog schoot, en ForFarmers speelden zich in de kijker. ArcelorMittal ging aan kop, ASML stond onderin.
17/12 09u15  Aandeel BinckBank knalt omhoog na overnameBeleggers doken maandag op het aandeel BinckBank na de bekendmaking over de definitieve ingelijving door Saxo Bank. De koers van de internetbroker knalde in reactie maar liefst 29% omhoog in vergelijking met de slotkoers van vrijdag.
17/12 09u15  Beurs: Binck floreert op rood DamrakKlein verlies voor het Damrak maandag bij opening van de beurzen. Het door Saxo Bank gekochte BinckBank, dat omhoog schoot, en ForFarmers speelden zich in de kijker. Signify ging aan kop, ASML stond onderin.
17/12 09u15  Nieuw klus voor bouwer BAM in centrum LondenBouwconcern BAM gaat opnieuw een groot kantorencomplex bouwen in de buurt van het Londense treinstation King's Cross. Hoeveel geld met de opdracht is gemoeid, wordt niet naar buiten gebracht.
17/12 09u15  Kortingsacties stuwen omzet H&MDe Zweedse kledingverkoper Hennes & Mauritz (H&M) heeft in het afgelopen kwartaal de omzet duidelijk verhoogd, dankzij kortingsacties om overtollige voorraden weg te werken. Dat blijkt uit een handelsbericht van H&M.
17/12 08u45  PostNL bezorgde genoeg post op tijdPostNL is er in 2017 in geslaagd om 95,4 procent van de verstuurde brieven de volgende werkdag te bezorgen. Van de rouwkaarten en medische post lag 97,1 procent de volgende werkdag op de mat. Daarmee voldeed het postbedrijf aan de wettelijke eis dat minstens 95 procent van de post op tijd moet worden bezorgd.
17/12 08u30  Column: Krachtig neerwaartse AEX begin 2019Medio vorige week stokte de meest recente herstelbeweging bij de onderkant van een eerdere neerwaartse gap. Zolang deze gap open blijft staan, is de kans groot dat lagere niveaus worden opgezocht in 2018.
17/12 08u30  Eurocastle koopt 2,3 miljoen aandelen inEurocastle Investment heeft circa 2,3 miljoen eigen aandelen ingekocht voor 6,50 euro per stuk. Daarmee werd voor circa 15 miljoen euro aan eigen aandelen ingekocht, aldus de beursgenoteerde investeerder.
17/12 08u30  ABN klaar met verkleinen belang ParticipatiesABN AMRO rondt de verkoop af van een deel van zijn belang in de investeringsfondsen van ABN AMRO Participaties (AAP). Een consortium, geleid door AlpInvest met daarin verder LGT Capital Partners, Five Arrows Secondary Opportunities (FASO) en Bregal, is toegetreden als nieuwe investeerder.
17/12 08u15  'BinckBank in schijnwerpers op Damrak'De Amsterdamse effectenbeurs begint maandag naar verwachting iets hoger aan de laatste volle handelsweek van het jaar. Ook de andere Europese beurzen lijken met kleine winsten te openen. Op het Damrak staat BinckBank in de schijnwerpers na een overnamebod op de onlinebroker. Verder zijn alle ogen deze week gericht op het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank op woensdag.
17/12 08u15  Column: Financiële zorgplicht in het fintech-tijdperkOrganisaties die kredieten verlenen aan ondernemers en kleine bedrijven staan vaak aan de basis van en zijn bepalend voor het succes van deze instellingen.
17/12 08u00  Collectiviteitskorting, slim of niet?De DFT-redactie weet hoe je in 2019 geld kan besparen op je zorgkosten. Daarom tot het einde van het jaar iedere dag een tip.
17/12 08u00  Hitachi betaalt miljarden voor divisie ABBHet Japanse industrieconcern Hitachi telt miljarden dollars neer voor een divisie van zijn Zwitserse partner ABB. De Japanners worden voor ruim 80 procent eigenaar van de tak die zich bezighoudt met onderdelen voor elektriciteitsnetwerken. ABB behoudt het resterende minderheidsbelang.
17/12 07u30  ForFarmers ziet 'geringe' daling resultaatVeevoerbedrijf ForFarmers verwacht dat in heel 2018 het onderliggende bedrijfsresultaat (ebitda) een ,,geringe'' daling zal laten zien. Dat schrijft ForFarmers in een handelsbericht.
17/12 07u30  Saxo en BinckBank akkoord over verkoopBinckBank wordt definitief ingelijfd door Saxo Bank. De Deense concurrent bereikte dit weekend een akkoord over de overname van de Nederlandse online broker.
17/12 07u30  Nikkei toont licht herstelDe aandelenbeurs in Japan is maandag met winst begonnen aan de nieuwe beursweek. Beleggers gingen op zoek naar koopjes na de stevige verliezen op vrijdag. De winsten bleven wel beperkt door de aanhoudende zorgen over de wereldwijde economische groei. Ook elders in het Verre Oosten gingen de beursgraadmeters overwegend licht omhoog.
17/12 07u15  Ajax loot in Nyon mee voor achtste finales CLAjax weet maandag aan het begin van de middag tegen wie het in februari in de achtste finales van de Champions League speelt. Het elftal van trainer Erik ten Hag kwam woensdag tegen Bayern München niet verder dan een gelijkspel (3-3) en eindigde daardoor achter de Duitse kampioen als tweede in groep E. De Amsterdammers worden daardoor in Nyon, waar de loting om 12.00 begint, gekoppeld aan een van de zeven andere groepswinnaars.
17/12 06u45  Aantal banen in financiële sector krimptHet aantal werknemers in de financiële sector neemt sinds 2008 af. Tot en met 2016 verdwenen er 43.000 banen in de bedrijfstak, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
16/12 23u30  'Qatar wil groter aandeel in Deutsche Bank'Qatar overweegt zijn aandeel in Deutsche Bank te vergroten. De Duitse zakenkrant Handelsblatt leidt dat af uit een uitspraak van Yousuf Mohamed Al-Jaida, de topman van het staatsbedrijf Qatar Financial Center.
16/12 18u15  ’Onrust bij Jumbo’Werknemers in de distributiecentra van supermarktketen Jumbo zijn zeer ontevreden over het arbeidsvoorwaardenreglement (avr) dat het bedrijf eenzijdig heeft doorgevoerd. Dat blijkt uit een inventarisatie van vakbond FNV.
16/12 16u30  'Verkoop ABB-onderdeel aan Hitachi bijna rond'De verkoop van een divisie van het Zwitserse industrieconcern ABB aan de Japanse partner Hitachi is bijna rond. Dat meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg. De deal zou maandag al officieel bekendgemaakt worden.
16/12 16u30  Beursweek in teken van rentebesluit VSDe beurzen gaan opnieuw een rustige week tegemoet, met weinig bedrijfsnieuws op de agenda. Daardoor zijn alle ogen des te meer gericht op de Federal Reserve. De Amerikaanse koepel van centrale banken houdt dinsdag en woensdag zijn beleidsvergadering, waarbij naar verwachting de rente nogmaals wordt verhoogd. Donderdag houdt ook de Bank of England zijn rentetarieven tegen het licht.
16/12 10u00  Column: De balans van beleggingsjaar 2019December, maand van feest en samenzijn, maar ook de maand van bezinning. Traditioneel kijken beleggers terug, evalueren behaalde resultaten en blikken natuurlijk vooruit. Topaandelen en favorietenlijstjes voor 2019 duiken weer overal op.
16/12 08u00  Aanvullend verzekeren: slim?De DFT-redactie weet hoe je in 2019 geld kan besparen op je zorgkosten. Daarom tot het einde van het jaar iedere dag een tip.
15/12 16u45  Financieel weekoverzicht: een zeer dure decembermaandCadeautjes, luxe eten, vuurwerk: december is toch al zo’n dure maand, en dan moet januari, met al zijn traditionele prijsstijgingen nog beginnen. Dat het leven in 2019 wéér iets duurder wordt, werpt zijn schaduw vooruit, blijkt uit het overzicht van meest gelezen artikelen op DFT.nl.
15/12 12u45  Gouden ketting met diamant kost toch geen 400 euroEen pijnlijke vergissing van De Bijenkorf kost een klant van het warenhuis nu bijna 40.000 euro. Een vrouw die in de webshop van De Bijenkorf 402 euro betaalde voor een ketting die eigenlijk 40.200 euro kost, moet de koop annuleren of het verschil bijpassen, vindt de rechtbank in Rotterdam.
15/12 12u15  Sollicitant: beter een goede buur…Ga je solliciteren op een baan ver van huis? Maak je dan maar vast op voor een afwijzing: je staat al met 2-0 achter op geïnteresseerden die dichterbij wonen.
15/12 11u00  Nederlandse ondernemers falen steeds beterMismanagement is in Nederlandse bedrijven onuitroeibaar, de teloorgang van de Hema, de euro, bitcoins en het verval van Westerse economieën. Een greep uit recent verschenen financieel- economische boeken.
15/12 11u00  Picnic niet blij met actie FNVPicnic herkent zich niet in de klachten van vakbond FNV over de werkomstandigheden van de werknemers bij de online supermarkt. Volgens een bericht in Trouw blijkt uit onderzoek van de vakbond dat de werkdruk te hoog is, de beloningen te laag zijn en de werkomstandigheden niet veilig zijn. De FNV kwam tot deze conclusie nadat ruim honderd werknemers waren ondervraagd.
15/12 10u15  Banken blokkeren fiscale trucDe fiscale tip om je hypotheekrente vooruit te betalen, blijkt in de praktijk nauwelijks te verzilveren. Slechts vijf van de zestien grootste hypotheekverstrekkers faciliteren het handigheidje, de grootbanken zitten daar niet bij.
15/12 10u00  Column: let op rente bij papieren schenkingAan het einde van het jaar worden veel papieren schenkingen gedaan. Ouders leggen vast dat zij vermogen schenken aan en weer teruglenen van hun kind. Het vermogen dat ’in de stenen zit’ gaat al met de warme hand op de volgende generatie over. Na vele jaren kan dan de hele overwaarde al belastingvrij bij de kinderen zitten.
15/12 09u30  ’Fed kan zwakke beurs impuls geven’De stevige verliezen op de Amerikaanse beurzen op vrijdag wijzen erop dat het sentiment nog altijd negatief is, vooral door de handelsoorlog tussen de VS en China. Hoofd beleggingsstrategie Ralph Wessels van ABN Amro heeft zijn hoop nu gevestigd op de Amerikaanse centrale bank, die woensdag de rentevrees kan wegnemen.
15/12 09u15  DSM-topman is invloedrijkste NederlanderDSM-topman Feike Sijbesma is de nieuwe aanvoerder van de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders. Hij heeft Hans Wijers na vier jaar van de troon gestoten. Wijers moet nu genoegen nemen met een elfde plaats.
15/12 09u00  ’Beursklimaat kan in 2019 slecht blijven’Lange tijd waren beleggingsexperts niet meer zo verdeeld over hun visie voor het komend jaar als nu. Waar sommigen menen dat de sterke daling van de aandelenkoersen in de afgelopen maanden volop kansen biedt, zijn anderen voorzichtig of zelfs ronduit somber.
15/12 08u15  Moet ik mijn eigen risico verhogen?De DFT-redactie weet hoe je in 2019 geld kan besparen op je zorgkosten. Daarom tot het einde van het jaar iedere dag een tip.
15/12 06u30  Column: Rutte III kan toenemende onvrede verwachtenNog maar drie maanden geleden bij de presentatie van de Miljoenennota was er bij Rutte III sprake van een jubelstemming en werd Nederland bewierookt als een fantastisch land.
14/12 22u30  Indiase trouwkoorts drijft goudprijs opMiljoenen huwelijken in India stuwen de prijs van goud. Zelfs nu gouden sieraden in winkels in twee jaar tijd niet zo duur waren, zorgt Indiaas uitzonderlijke huwelijksseizoen voor topverkopen. Dat effect wordt alleen maar groter: India is na China ’s werelds grootste goudkoper.
14/12 22u30  Wall Street doet forse stap terugDe aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met duidelijke minnen gesloten. Zorgen over de staat van de wereldeconomie kregen duidelijk de overhand bij beleggers. Johnson & Johnson (J&J) behoorde tot de opvallende dalers. Het medische bedrijf zou hebben geweten van asbestdeeltjes in zijn talkpoeder. Verder stonden automakers in de schijnwerpers na bemoedigende berichten voor de sector met betrekking tot de handelsvete met China.
14/12 22u00  'Investeerder in de markt voor McAfee'Computerbeveiligingsbedrijf McAfee wordt mogelijk verkocht aan de private investeerder Thoma Bravo. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNBC overwegen de huidige McAfee-eigenaren Intel en TPG in te stemmen met een bod dat significant hoger ligt dan 4,2 miljard dollar. Volgens de ingewijden die CNBC opvoert is er nog geen definitieve beslissingen genomen en bevinden gesprekken zich in een vroeg stadium.
14/12 21u45  'Snel akkoord fusie T-Mobile US en Sprint'T-Mobile US en Sprint krijgen snel groen licht voor hun voorgenomen fusie in de VS. Zeker nadat de moederbedrijven van de twee telecombedrijven overwegen om apparatuur van het Chinese Huawei in de ban te doen. Dat meldden bronnen aan persbureau Reuters.
14/12 21u00  'Apple wil via partner China-ban omzeilen'Apple wil de productie van oudere modellen van zijn iPhones mogelijk onderbrengen bij één van zijn Taiwanese leveranciers. Daarmee hoopt het techbedrijf het verkoopverbod in China voor de betreffende modellen te omzeilen. Volgens de Japanse zakenkrant Nikkei Asian Review voert Apple momenteel onderhandelingen met partner Pegatron.
14/12 20u30  'Nieuwe vliegmaatschappijen op Lelystad welkom'Op Lelystad Airport zullen straks mogelijk toch een aantal vliegmaatschappijen terechtkunnen die niet van Schiphol komen. Op die manier probeert minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) de Europese Commissie te winnen voor haar plannen.
14/12 20u30  Rotterdam hoopt op vrijhandelDe haven van Rotterdam en Nederlandse reders hebben gemengde gevoelens bij de handelsoorlog tussen Amerika en China. Er lijken op termijn positieve effecten voor Europa. ,,Toch is vrije handel voor ons altijd het beste”, stellen de havenbaronnen.
14/12 20u30  ’Strenger zijn op dure medicijnen’We moeten strenger toezien op toelating en verstrekking van de meest dure medicijnen, vindt Zorginstituut Nederland. Dit om geneesmiddelen terecht te laten komen bij degene die ze nodig heeft en de kostenexplosie te beperken.
14/12 20u30  Saxo Bank doet bod op aandelen BinckBankDe Deense Saxo Bank heeft een bod gedaan op onlinebroker BinckBank. Dat meldde de broker nadat berichten over een verkoop de ronde deden. De Denen zijn bereid 6,35 euro per aandeel te betalen. Het aandeel BinckBank sloot vrijdag op een koers van 4,72 euro.
14/12 20u15  Column: meer succespunten, minder ontwikkelpuntenWe gaan tegenwoordig massaal naar een coach en zij die verlicht zijn worden het zelf. Met als doel: een ander niet laten doormaken wat jij hebt doorgemaakt. Bij de Kamer van Koophandel staan 42.000 coaches ingeschreven. Een prachtige ontwikkeling: er is meer ruimte voor zelfontplooiing.
14/12 20u15  Column: Middenklasse voelt zich dupe veranderingLees meer >
14/12 20u15  Eindejaarsgesprek dé kans om loonsverhoging te vragenMeer salaris, vrije dagen, ruimte voor bijscholing… wie op deze krappe arbeidsmarkt van baan wisselt, kan daar financieel heel wat wijzer van worden. Maar ook ’blijvers’ kunnen stevig onderhandelen. Bijvoorbeeld tijdens het eindejaarsgesprek.
14/12 20u15  Weer kaasdeal zuivelreusFrieslandCampina en het grootste zuivelbedrijf van Duitsland, DMK, gaan vanaf volgend jaar gezamenlijk mozzarella produceren. FrieslandCampina levert de melk, kennis en recepten en DMK zorgt voor de productiefaciliteiten en de kennis.
14/12 20u00  'BinckBank zet zichzelf mogelijk in etalage'Onlinebroker BinckBank overweegt om zichzelf in de etalage te zetten. Dat meldden bronnen rond het bedrijf. Er zouden meerdere partijen interesse hebben in het beursgenoteerde bedrijf. Een partij die wordt genoemd als potentiële koper is het Deense Saxo Bank.
14/12 19u45  Onderhandelaars klimaattop rekenen op uitstelDe onderhandelingen op de VN-klimaattop in Katowice lopen uit. ,,Het wordt een lange nacht'', voorspelde de Duitse minister Svenja Schulze (Milieu) in de Poolse stad. Ook haar Poolse ambtsgenoot Henryk Kowalczyk houdt er rekening mee dat er vrijdag nog geen witte rook is.
14/12 19u45  Canada Goose stelt winkelopening Peking uitHet Canadese kledingmerk Canada Goose heeft de opening van een nieuwe winkel in Peking uitgesteld. Officieel is vertraging bij de verbouwing daar de oorzaak van, maar de maker van dure donzen winterjassen kreeg de afgelopen tijd via sociaal netwerk Weibo de nodige bedreigingen. De winkel zou eigenlijk zaterdag opengaan.
14/12 19u45  'Verzekeraars kwetsbaar voor lagere rente'Nederlandse verzekeraars zijn over het algemeen kwetsbaar voor een dalende rente. Zeker als je dit afzet tegen Europese sectorgenoten. Dit komt naar voren uit de Europese stresstest voor verzekeraars. Vooral de relatief hoge concentratie langlopende levensverzekeringen zitten Nederlandse verzekeraars in dit geval dwars.
14/12 19u45  Dikke minnen op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York stonden vrijdag halverwege de sessie duidelijk in de min. Zorgen over de staat van de wereldeconomie kregen duidelijk de overhand. Johnson & Johnson (J&J) behoorde tot de opvallende dalers. Het medische bedrijf zou hebben geweten van asbestdeeltjes in zijn talkpoeder. Verder stonden automakers in de schijnwerpers na bemoedigende berichten voor de sector met betrekking tot de handelsvete met China.
14/12 19u45  Verzekeraars kwetsbaar voor lagere renteNederlandse verzekeraars zijn over het algemeen kwetsbaar voor een dalende rente. Zeker als je dit afzet tegen Europese sectorgenoten. Dit komt naar voren uit de Europese stresstest voor verzekeraars. Vooral de relatief hoge concentratie langlopende levensverzekeringen zitten Nederlandse verzekeraars in dit geval dwars.
14/12 18u45  GM biedt werk aan boventallig personeelDe Amerikaanse automaker General Motors (GM) heeft alsnog werk voor een deel van het personeel dat op straat komt te staan door fabriekssluitingen. GM draait volgend jaar vier fabrieken op slot. Dat kost 2800 mensen hun baan. GM zegt nu op verschillende andere locaties werk te hebben voor 2700 man.
14/12 18u00  Trump looft China om herroepen straftariefDe Amerikaanse president Donald Trump is vol lof over de stap van China om de verhoogde tarieven op Amerikaanse auto's terug te draaien. De president liet via Twitter weten dat een handelsovereenkomst tussen de landen ,,snel zou kunnen gebeuren'.
14/12 18u00  Beurs: AEX sluit ruim boven 500 puntenDe Amsterdamse beurs is met verlies aan het weekend begonnen. Op het negatief gestemde Damrak werd met opluchting gereageerd op de aankondiging dat China een extra importheffing op Amerikaanse auto’s voor drie maanden uitstelt. Ook de goedkopere euro zorgde ervoor dat het verlies binnen de perken bleef op de beurs.
14/12 17u45  EU-leiders: verder werken aan eurozonebudgetDe EU-leiders zijn het eens over een aantal maatregelen om de eurozone te versterken. Die zijn nodig om de EU beter te wapenen tegen nieuwe financiële crises. Ze willen onder meer dat het idee van een eurozonebegroting verder wordt uitgewerkt.
14/12 17u45  Privacy-foutje Facebook treft mogelijk miljoenenFacebook heeft een fout in zijn app ontdekt. Applicaties van anderen konden daardoor meer foto's van Facebookgebruikers zien dan de bedoeling was. Facebook denkt dat 6,8 miljoen gebruikers zijn getroffen.
14/12 17u45  Océ-topman per direct wegPrinterfabrikant Océ ziet zijn topman Anton Schaaf per direct vertrekken. Zijn aftreden is volgens Océ zijn eigen keuze. De beslissing valt samen met de nieuwe koers die het bedrijf onlangs aankondigde. Daarbij wordt de broekriem bij het bedrijf stevig aangetrokken.
14/12 17u30  J&J wist van asbestdeeltjes in talkpoederHet Amerikaanse medische bedrijf Johnson & Johnson (J&J) zou al decennialang hebben geweten dat er soms asbestdeeltjes in het talkpoeder van het bedrijf zaten.
14/12 17u30  Jacht op jouw bankrekening-gegevens geopendNederlanders zullen vanaf volgend jaar verzoeken van bedrijven ontvangen om toegang tot hun bankgegevens. Deze vernieuwing maakt het gemakkelijker om een hypotheek aan te vragen of een digitaal huishoudboekje bij te houden. Maar is het wel slim om de informatie van je bankrekening met elk bedrijf te delen? En waar moet je vooral op letten?
14/12 17u15  Amsterdam spekkoper door BrexitAmsterdam profiteert van de Brexit. Grote farmaceuten komen na de stad. En dat gaat duizenden banen opleveren. We bespsrekn hetr met DFT-verslaggever Thijs Rösken legt uit.
14/12 17u15  Amerikaanse overname voor verfconcern PPGHet Amerikaanse verfconcern PPG neemt coatingsbedrijf Whitford Worldwide Company over. Dat werd vrijdag bekendgemaakt zonder het afgeven van financiële details.
14/12 17u15  'J&J wist van asbestdeeltjes in talkpoeder'Het Amerikaanse medische bedrijf Johnson & Johnson (J&J) zou al decennialang hebben geweten dat er soms asbestdeeltjes in het talkpoeder van het bedrijf zaten. Persbureau Reuters meldde op basis van eigen onderzoek dat dit uit tests in de periode 1971 tot begin 2000 al naar voren kwam.
14/12 17u15  Staat wil meer 'groen' geld ophalenDe Nederlandse staat wil komend jaar 4 miljard tot 6 miljard euro ophalen met groene staatsobligaties. Dat is ongeveer een kwart van de 19 miljard tot 23 miljard euro die de Staat in 2019 met langlopende leningen op wil halen, blijkt uit een bericht van het Agentschap van de Generale Thesaurie (DSTA).
14/12 16u45  Fugro controleert hoogspanningskabels in VSBodemonderzoeker Fugro controleert voor het Amerikaanse elektriciteitsbedrijf American Electric Power (AEP) duizend mijl aan hoogspanningskabels in Oklahoma. Dat gebeurt vanuit de lucht waarna de gemaakte beelden worden geanalyseerd. Financiële details maakte Fugro niet bekend.
14/12 16u45  Groei industrie VS zwakt afDe bedrijvigheid in de industrie van de Verenigde Staten is in december minder hard gegroeid dan een maand eerder. Dat meldt marktonderzoeker Markit op basis van voorlopige cijfers.
14/12 16u45  Bedrijfsvoorraden VS gestegenDe bedrijfsvoorraden in de Verenigde Staten zijn in oktober met 0,6 procent gestegen op maandbasis. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel bekend.
14/12 16u45  Beurs: AEX werkt verlies bijna wegDe Amsterdamse beursgraadmeter AEX heeft vrijdagmiddag de zware verliezen uit de ochtendhandel bijna weggewerkt. De aankondiging dat China een extra importheffing op Amerikaanse auto’s voor drie maanden uitstelt als gebaar van goede wil in hun onderlinge handelsconflict, zorgt voor opluchting op het Damrak. Ook de goedkopere euro draagt bij aan het beursherstel. Telecomconcern KPN is een lichtpunt op de beurs.
14/12 16u30  ‘Alarmerend dat zoveel Nederlanders pensioen mislopen’Honderdduizenden Nederlanders bouwen geen pensioen op. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het CBS. DFT-verslaggever Martin Visser over de gevolgen.
14/12 16u15  Leenbehoefte Staat iets omlaagDe Nederlande staat denkt komend jaar 43,3 miljard euro te moeten lenen. Dat meldde het Agentschap van de Generale Thesaurie (DSTA). Dat is minder dan dit jaar en ook iets minder dan eerder werd verwacht.
14/12 16u00  Enorme groei mobiele data in buitenlandSinds de afschaffing van roamingkosten voor het gebruik van mobiel internet binnen de Europese Unie, is het datagebruik door toeristen fors gestegen. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie over de afschaffing van de roamingkosten. Die regelwijziging ging vorig jaar juni in.
14/12 15u45  Automakers vooruit op rood Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verliezen aan de laatste sessie van de week begonnen. Daarmee volgde Wall Street het voorbeeld van de Aziatische en Europese beurzen, na tegenvallende cijfers over de Chinese economie. Automakers als General Motors (GM) en Ford Motor stonden wel bij de winnaars. Dit na bemoedigende berichten met betrekking tot de handelsvete met China.
14/12 15u45  Vopak bevestigt voornemen dividenduitkeringVopak wil zijn aandeelhouders 25 procent tot 75 procent van de nettowinst uitbetalen aan dividend. Het tankopslagbedrijf bevestigde dit voornemen nadat het dat eerder al had uitgesproken tijdens een investeerdersdag eind november
14/12 15u45  Industriële productie VS groeit harderDe productie in de industrie van de Verenigde Staten is in november met 0,6 procent gestegen in vergelijking met een maand eerder. Dat maakte de Federal Reserve bekend.
14/12 15u45  Beurs: Kleine kater voor AEXDe Amsterdamse beursgraadmeter AEX staat vrijdagmiddag op verlies. Maar de index houdt ruim stand boven de grens van 500 punten. De aankondiging dat China een extra importheffing op Amerikaanse auto’s voor drie maanden uitstelt als gebaar van goede wil in hun onderlinge handelsconflict, zorgt voor opluchting op het negatief gestemde Damrak. Telecomconcern KPN is een lichtpunt op de beurs.
14/12 15u30  Uber verhoogt prijzen forsEen ritje met een Uber wordt volgend jaar een stuk duurder. De taxi-app verhoogt de prijzen met 10% voor de goedkoopste optie UberX en met 5% voor Uber Van en Uber Black, de duurdere opties, meldt NRC.
14/12 15u00  Winkelverkopen VS licht omhoogDe detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten zijn in november met 0,2 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Handel.
14/12 15u00  'Wall Street opent met rode cijfers'De aandelenbeurzen in New York gaan vrijdag waarschijnlijk met duidelijke verliezen openen. Net als in Azië en Europa reageren ook beleggers op Wall Street op tegenvallende cijfers over de Chinese economie die de zorgen over een verdere afkoeling van de tweede economie van de wereld aanwakkeren. Daarnaast zijn er wat macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten, plus wat bedrijfsresultaten.
14/12 14u15  Wereldhave rondt verkoop winkelcentrum afVastgoedinvesteerder Wereldhave heeft de verkoop van het Finse winkelcentrum Itis afgerond. De onderneming gaat de ongeveer 450 miljoen euro die de verkoop oplevert gebruiken om zijn balans te versterken.
14/12 14u00  Zoveel verdienen Mariah en Youp met hun kersthitsOude kersthits zijn voor artiesten een onuitputtelijke bron van inkomsten. DFT-verslaggever Marlou Visser zet de grootverdieners op een rij.
14/12 13u30  Oranjewoud-dochter Antea Group doet Poolse overnameDochterbedrijf Antea Group van het beursgenoteerde Oranjewoud is van plan het Poolse ingenieurs- en adviesbureau Tractebel over te nemen. De overname wordt naar verwachting binnen enkele maanden afgerond.
14/12 12u30  Onverwachte renteverhoging in RuslandDe Russische centrale bank heeft vrijdag onverwacht het belangrijkste rentetarief met een kwart procentpunt verhoogd tot 7,75 procent. De centrale bank sorteert daarmee voor op een verwachte stijging van de inflatie door een belastingverhoging en de dreiging van meer Amerikaanse sancties tegen het land.
14/12 12u30  Beurs: AEX houdt stand boven 500 puntenDe Amsterdamse beursgraadmeter AEX staat vrijdagmiddag op een stevig verlies. Maar de index houdt stand boven de grens van 500 punten. Tegenvallende economische berichten uit China en Europa vallen slecht bij beleggers. Kabelaar Altice en lampenmaker Signify zijn de grootste verliezers op het Damrak.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

10x Nederlandse economie grilliger dan Belgische19/12 00u30 - De Financiële Telegraaf: Nederland mag bekendstaan als vlak land, in economisch opzicht heeft het wel degelijk pieken en dalen.
10x Meer innoverende bedrijven in Nederland19/12 00u30 - De Financiële Telegraaf: Nederland telt steeds meer technologisch vernieuwende bedrijven. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal ondernemingen met innovaties in de periode 2014-2016 gestegen naar bijna 20.000, oftewel bijna duizend meer dan in de periode 2012-2014.
8x PostNL laat ceo Verhagen niet gaan19/12 05u00 - De Financiële Telegraaf: Herna Verhagen blijft PostNL trouw. De ceo tekent voor nog eens vier jaar bij, zo melden bronnen bij het postbedrijf.
8x WDP sluit financieringsdeal met EIB19/12 07u15 - De Financiële Telegraaf: WDP heeft een nieuw financieringspakket gesloten met de Europese Investeringsbank (EIB), dat een waarde heeft van 150 miljoen euro. Het pakket is bedoeld ter financiering van voorverhuurde nieuwbouwprojecten in Roemenië.
8x CPB: economische groei over hoogtepunt19/12 07u30 - De Financiële Telegraaf: De economie zal iets minder hard groeien dan verwacht. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt voor dit jaar een groei van 2,6 procent en voor volgend jaar 2,2 procent.
8x Claimemissie Ease2pay afgerond19/12 07u30 - De Financiële Telegraaf: De beursgenoteerde betalingsdienst Ease2pay heeft ruim 2,3 miljoen euro opgehaald met een claimemissie. Daarbij werden 1.539.999 nieuwe aandelen uitgegeven tegen een uitgifteprijs van 1,50 euro per stuk.
7x SoftBank-tak onderuit bij debuut in Tokio19/12 07u30 - De Financiële Telegraaf: SoftBank Corp, de mobiele telefonietak van de Japanse telecom- en technologiereus SoftBank, beleefde woensdag een zeer teleurstellend beursdebuut in Tokio. Ook de Japanse aandelenbeurs ging opnieuw omlaag. Beleggers bleven voorzichtig door de aanhoudende zorgen over de afzwakkende wereldeconomie. Een tegenvallende Japanse exportgroei deed de stemming eveneens geen goed. Daarnaast werd gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, dat later op de dag bekend wordt gemaakt.
7x Gemalto sluit deal met Intesa Sanpaolo19/12 07u30 - De Financiële Telegraaf: Gemalto gaat samenwerken met de Italiaanse bank Intesa Sanpaolo. Het betreft daarbij een pilotproject voor een biometrische contactloze betaalkaart. Dat werd woensdag bekendgemaakt zonder het afgeven van financiële details.
6x Hoe is de zorg van mijn kinderen geregeld?19/12 07u45 - De Financiële Telegraaf: De DFT-redactie weet hoe je in 2019 geld kan besparen op je zorgkosten. Daarom tot het einde van het jaar iedere dag een tip.
6x Moederbedrijf MediaMarkt voorziet lastig 201919/12 08u15 - De Financiële Telegraaf: Ceconomy, het Duitse moederbedrijf van MediaMarkt en Saturn, maakt zich op voor een lastig jaar. De onderneming heeft te kampen met uitdagende marktomstandigheden, mede door felle concurrentie van webwinkels. Het dividend wordt geschrapt en er wordt gezocht naar een nieuwe vaste bestuursvoorzitter.

Statistieken

Artikels:
33541
Gelezen:
11911
Aantal lezers nu:
64


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven