zaterdag 20 januari 2018, week 03


U bent nu hier: Meer nieuws van De Financiële Telegraaf

Laatste updatecontrole: vandaag om 9u30
 

De Financiële Telegraaf

Verbergen Tonen
20/01 09u15  ’Beleggers steeds euforischer’ Wereldwijd draait de economie goed en de inflatieniveaus en rentes zijn over het algemeen bescheiden. Dit is een ideaal beleggingsklimaat, benadrukt vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa. Wel vraagt hij zich af of beleggers niet te euforisch worden.
20/01 08u45  Kantoor had geschorste notarissen in dienst Bij Amsterdamse notariskantoor Voorwinde is ruim 2,1 miljoen euro van de derdengeldenrekening verdwenen, schrijft Het Parool.
20/01 08u45  Nijenhuis kleiner in RoodMicrotec Voormalig topman en adviseur van RoodMicrotec Philip Nijenhuis heeft zijn belang in het bedrijf verkleind. Dat bleek zaterdag uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
20/01 08u15  Column: FNV is de weg kwijt Vorige week presenteerde de FNV een plan waarmee „een einde gemaakt moet worden aan het afbraakbeleid van regering en werkgevers”. Deze toonzetting maakt al duidelijk dat de bond op het oorlogspad is.11 
20/01 00u15  Facebook geeft betrouwbaar nieuws voorrang Facebook gaat prioriteit geven aan „betrouwbaar” nieuws in de stroom berichten die worden geplaatst. Topman Mark Zuckerberg kondigde dat voornemen aan om „sensatiezucht” en „desinformatie” in de sociale media te bestrijden. Zijn bedrijf, dat meer dan twee miljard maandelijkse gebruikers kent, gaat taxatiemethodes gebruik om te bepalen hoe integer de geleverde informatie is.13 
19/01 23u00  Fitch verhoogt kredietoordeel Spanje Kredietbeoordelaar Fitch is positiever over de kredietwaardigheid van Spanje, vanwege het duidelijke herstel van de Spaanse economie en de dalende werkloosheid in het land.
19/01 22u45  ’Grote overname handelaren olie en zaden’ Grondstoffenhandelaar Archer Daniels Midland (ADM) doet een bod op branchegenoot Bunge. Het aandeel Bunge schoot vrijdagavond nabeurs met 11% omhoog.
19/01 22u30  Winsten op beurzen New York De beurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekeinde ingegaan, na de verliezen een dag eerder. Beleggers op Wall Street volgden de ontwikkelingen rond het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. IBM en American Express stonden in de belangstelling na publicatie van resultaten.
19/01 22u15  'Ook British Airways wil nieuwe A380's kopen' British Airways (BA) praat met vliegtuigbouwer Airbus over de koop van nieuwe A380's. Dat meldden bronnen rond de onderhandelingen aan persbureau Bloomberg. Eerder deze week maakte Emirates al een order voor 36 superjumbo's van Airbus bekend.
19/01 21u00  Shell wil taxidienst in Londen beginnen Olie- en gasconcern Shell heeft een aanvraag ingediend om een taxidienst te mogen beginnen in Londen. De aanvraag bij de Londense vervoersautoriteit komt van de app FarePilot, die grotendeels in handen is van Shell, schrijft zakenkrant Financial Times.
19/01 20u00  Binck en Flow Traders verkopen belang Think ETF's BinckBank en Flow Traders verkopen hun belangen van respectievelijk 60 en 24 procent in Think ETF's aan Van Eck Associates. Het management van Think ETF's verkoopt zijn belang van 16 procent, waardoor Van Eck vrijwel het volledige eigenaarschap van Think ETF's verkrijgt.
19/01 20u00  Binck en Flow Traders verkopen belang Think ETF’s BinckBank en Flow Traders hebben hun belang in Think ETF's management verkocht.
19/01 20u00  Schade-experts en herstellers maken overuren Van onze redactie DFT Nederlandse schade-experts en taxateurs hebben er twee lange dagen opzitten. Verzekeraars ramen de totale schade van de storm van afgelopen donderdag op zeker 110 miljoen euro.
19/01 19u45  Wisselend beeld op Wall Street De beurzen in New York lieten vrijdag een wisselend beeld zien. Beleggers op Wall Street volgen de ontwikkelingen rond het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. IBM en American Express stonden in de belangstelling na publicatie van resultaten.
19/01 19u00  'Betalingsbedrijf Adyen werkt aan beursgang' Het Nederlandse betalingsbedrijf Adyen treft voorbereidingen voor een beursgang. Volgens bronnen aan persbureau Bloomberg wil Adyen de banken JPMorgan Chase en Goldman Sachs inhuren om de beursgang te begeleiden.
Laatste update: vandaag om 9u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
19/01 19u00  Iedereen wil Noord/Zuidlijn zienMassale belangstelling voor de open dag van de Noord/Zuidlijn morgen. Dertigduizend mensen hebben zich nu al aangemeld.
19/01 18u15  Ict-bedrijf Incentro weg uit TurkijeHet snel groeiende ict-bedrijf Incentro uit Nederland vertrekt uit Turkije.
19/01 18u00  Fraudevalkuil ongekend diepConsumenten blijven in de val lopen die (internet)criminelen hebben uitgezet. In 2017 bedroeg het schadebedrag waarvoor consumenten werden opgelicht €15,8 miljoen, een verdubbeling in vergelijking met 2016, zo blijkt uit cijfers van de Fraudehelpdesk. Met de volgende tips ziet u de valkuilen al van verre.
19/01 18u00  Beursverslag: AEX hoger het weekend inDe Amsterdamse beurs is met winst aan het weekend begonnen. Beleggers omarmden vrijdag vooral Galapagos en Philips. AEX-zwaargewicht Royal Dutch Shell deed echter een stapje terug door de lagere olieprijs.
19/01 18u00  ’Betaalreus Adyen vraagt banken voor beursnotering’Het Nederlandse betaalbedrijf Adyen wil de Amerikaanze zakenbanken JPMorgan Chase en Morgan Stanley inschakelen om een mogelijke beursnotering in gang te zetten.
19/01 17u15  Groen licht nieuwe bestuursvoorzitter IntertrustDe aandeelhouders van financieel en juridisch dienstverlener Intertrust hebben ingestemd met de benoeming van de Amerikaanse Stephanie Miller tot nieuwe bestuursvoorzitter. Zij begint volgende week maandag in haar nieuwe functie voor een periode van vier jaar.
19/01 17u00  Geen beperking energiedrankjes AldiAldi Nederland gaat de verkoop van energiedrankjes aan jongeren vooralsnog niet aan banden leggen.
19/01 17u00  PvdA’er Tang op belastingvisite bij BonoEuroparlementariër Paul Tang (PvdA) wil volgende week in Ierland de Nederlandse brievenbusmaatschappij van Bono symbolisch terugbezorgen bij de U2-zanger.
19/01 16u30  Vertrouwen consumenten VS omlaagHet consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is in januari licht gedaald. Dat blijkt uit een voorlopige schatting die de Universiteit van Michigan heeft gepubliceerd.
19/01 16u15  Beursverslag: AEX stijgt boven 570De Amsterdamse beurs staat vrijdagmiddag op een fraaie winst. Beleggers omarmen vooral biotechnologiebedrijf Galapagos. AEX-zwaargewicht Royal Dutch Shell doet echter een stapje terug door de lagere olieprijs.
19/01 16u00  Wall Street opent met kleine winstenDe beurzen in New York zijn vrijdag licht hoger geopend. Beleggers lijken zorgen om het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid even naast zich neer te leggen. IBM en American Express staan in de belangstelling na publicatie van resultaten.
19/01 16u00  Oudere werknemer de sigaarDe meest kwetsbare groep in Nederland zit in de leeftijd 55 - tot 64 jaar. DFT-verslaggever Martin Visser wil aandacht voor deze groep.
19/01 15u45  KLM wekt woede met vijfjaarscontractDe top van KLM wil vijfjaarscontracten invoeren. Vakbonden en personeel zijn furieus. DFT-verslaggever Yteke de Jong licht toe.
19/01 15u30  Energieopbrengst door storm valt tegenWindmolens hebben donderdag niet kunnen profiteren van de zware storm die donderdag over het land raasde. De geschatte opbrengst aan windenergie was met slechts een zevende plaats in het maandoverzicht verrassend laag. Dat meldt hoogleraar Energietransitie van de Hanzehogeschool en manager bij Gasunie Martien Visser.
19/01 15u30  Exportwaarde Nederlandse pop €196 miljoenDe exportwaarde van de Nederlandse popmuziek is in 2016 gegroeid naar een recordbedrag van ruim 196 miljoen euro. Daarmee is de lichte daling die in 2015 was te zien, weer volledig ingehaald. Buma Cultuur maakte de meest recente cijfers bekend die dit weekend worden gepresenteerd op het festival ESNS/Noorderslag.
19/01 15u15  Opdracht VolkerWessels in Hendrik-Ido-AmbachtVolkerWessels gaat 135 woningen bouwen in Hendrik-Ido-Ambacht. Dat maakte het bouwbedrijf bekend, zonder financiële details over de opdracht te vermelden.
19/01 15u15  Elliott zet Qualcomm onder druk in NXP-dealElliott Advisors heeft zijn belang in de Nederlandse chipmaker NXP vergroot tot 6,5 procent. Daarmee zet de activistische investeerder de Amerikaanse chipproducent Qualcomm verder onder druk om met een hoger bod op NXP te komen. Nu is door Qualcomm 47 miljard dollar geboden.
19/01 15u00  'Wall Street begint met kleine winsten'De beurzen op Wall Street stevenen af op een licht hogere opening. Beleggers lijken zorgen om het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid even naast zich neer te leggen. IBM en American Express staan voorbeurs op verlies. Beide bedrijven kwamen donderdagavond met kwartaalresultaten.
19/01 14u15  Markt rekent op hoger kredietoordeel SpanjeOp de financiële markten wordt voorgesorteerd op de verhoging van de kredietwaardigheid van Spanje. Daardoor is het verschil in rente op Spaans staatspapier ten opzichte van dat van Duitsland gezakt tot het laagste niveau in zes maanden.
19/01 14u00  Verlies oliedienstverlener Schlumberger loopt opDe Amerikaanse oliedienstverlener Schlumberger heeft in het vierde kwartaal het verlies fors zien oplopen ten opzichte van een jaar eerder. Dat kwam onder meer door een flinke eenmalige afschrijving.
19/01 13u45  Google gaat samenwerken met Chinees TencentGoogle slaat op verscheidene terreinen de handen ineen met zijn Chinese branchegenoot Tencent. De twee technologiereuzen gaan patenten bij elkaar leggen om zo samen verder te komen met de ontwikkeling van nieuwe technologieën.
19/01 13u30  Geplaagd Steinhoff verkoopt luxe privéjetDe in opspraak geraakte meubelgigant Steinhoff heeft zijn luxe Gulfstream 550 privéjet verkocht aan een Amerikaanse vliegtuigmakelaar. Daarmee krijgt het concern, dat in financiële problemen zit, weer wat geld in kas.
19/01 13u00  Oppepper regio Eindhoven kost 370 miljoenDe regio Eindhoven heeft 370 miljoen euro nodig om de voorzieningen in de zogeheten Brainport Eindhoven te verbeteren. Dat blijkt uit een plan dat vrijdag is aangeboden aan het kabinet.
19/01 13u00  KLM past op Chinees verzoek website aanKLM past op aandringen van de Chinese luchtvaartautoriteit haar website aan. De luchtvaartmaatschappij noemt in de lijst met bestemmingen Hongkong en Taiwan als afzonderlijke landen. China beschouwt de twee regio's als deel van China, onder gezag van de regering in Peking.
19/01 12u45  Storm jaagt verzekeraars op kostenDe stormschade zal rond de 100 miljoen bedragen. Uitzonderlijk veel volgens het Verbond van Verzekeraars
19/01 12u45  Mobiel internetten explodeert door onbeperkte bundelsHet dataverbruik op mobiele telefoons is in het tweede kwartaal van 2017 met maar liefst een kwart gestegen. Het komt volgens toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) door onbeperkte bundels.
19/01 12u30  Beursverslag: Galapagos op dreef op groene AEXDe Amsterdamse beurs staat vrijdagmiddag op een fraaie winst. Beleggers omarmen vooral biotechnologiebedrijf Galapagos. De oliefondsen deden echter een stapje terug.
19/01 12u00  Gemeente schiet tekort bij schuldhulpGemeentes doen nog niet genoeg om mensen met fikse schulden te helpen. Volgens de Nationale ombudsman haken te veel probleemgevallen af door te veel administratieve rompslomp.
19/01 12u00  'Unlimited' helpt mobiel dataverbruik vooruitHet mobiele datagebruik zit flink in de lift sinds enkele grote telecomaanbieders onbeperkt mobiel internet zijn gaan aanbieden. Dat constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op basis van cijfers over de eerste helft van vorig jaar.
19/01 12u00  'Japanners azen op uraniumverrijker Urenco'De Japanse regering zou via de Japan Bank of International Cooperation (JIBC) azen op uraniumverrijker Urenco, waar Nederland voor een derde eigenaar van is. Dat schrijft zakenkrant Nikkei op basis van ingewijden. De eerste gesprekken zijn volgens de krant al gevoerd.
19/01 11u15  'ForFarmers profiteert van bloeiende markt'De aantrekkende landbouwsector is goed nieuws voor ForFarmers. Analisten van KBC Securities verhoogden hun advies op het veevoederbedrijf, geholpen door de gunstige vooruitzichten, zo werd in een rapport gemeld.
19/01 11u15  Beursverslag: AEX hervat opmars; Galapagos op dreefNa een voorzichtige start kregen op het Damrak vrijdagochtend de winnaars geleidelijk weer de overhand. Daarmee werd de opmars van de AEX deze week hervat. Vooral Galapagos werd door beleggers omarmd. De koophonger naar aandelen ASML kwam ook weer op gang. De oliefondsen deden een stapje terug.
19/01 11u00  'Olieproductie VS neemt dit jaar fors toe'De olieproductie in de Verenigde Staten neemt dit jaar naar verwachting sterk toe, gestimuleerd door de stijgende prijzen. Dat biedt tegenwicht aan de productiebeperkingen die de OPEC samen met onder meer Rusland heeft doorgevoerd, schrijft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in zijn maandrapport over de mondiale oliemarkt.
19/01 11u00  Black Friday drukt winst moeder MediaMarktBlack Friday heeft een flinke hap genomen uit de winst van Ceconomy. Dat maakte het Duitse moederbedrijf van onder meer MediaMarkt vrijdag bekend in een tussentijdse handelsupdate.
19/01 10u30  Meer banen op de tocht bij verzekeraar VGZBij zorgverzekeraar VGZ staan mogelijk veel meer banen op de tocht dan eerder gemeld. Volgens vakbond De Unie kan het banenverlies door de beoogde bezuinigingen bij het bedrijf oplopen tot zevenhonderd arbeidsplaatsen. VGZ zelf vindt het nog te vroeg voor een dergelijke berekening.
19/01 10u15  'Fever-Tree stijgt op gerucht over Unilever'De Britse maker van luxe frisdranken Fever-Tree maakte vrijdagochtend een sprongetje op de beurs in Londen door vermeende interesse van voedingsmiddelengigant Unilever. Het bedrijf zou minimaal 3,2 miljard pond moeten opbrengen, zo melden Britse media.
19/01 10u15  'Zorgen om lithiumprijs bij AMG overdreven'Zorgen bij beleggers over de mogelijke impact van een overaanbod aan lithium op Advanced Metallurgical Group (AMG), zijn overtrokken. Dat schrijft analist Stijn Demeester van ING in een commentaar.
19/01 10u00  Stevige winstwaarschuwing CarpetrightVloerspecialist Carpetright heeft een stevige winstwaarschuwing de deur uitgedaan. Volgens het Britse bedrijf vallen de verkopen vooral sinds kerst erg tegen als gevolg van het gebrekkige consumentenvertrouwen in het Verenigd Koninkrijk.
19/01 09u45  Unilever houdt terugval AEX beperktNa een licht negatieve start maakte de Amsterdamse beurs vrijdag het verlies bijna weer goed. Beleggers namen een afwachtende houding vanwege de dreigende sluiting van de Amerikaanse overheidsdiensten. Het zwaarwegende fonds Unilever legde een steun onder de AEX. De bankaandelen ING en ABN Amro moesten terrein prijsgeven.
19/01 09u45  Flow Traders draagt nieuwe bestuurders voorBeursintermediar Flow Traders wil Folkert Joling en Thomas Wolff benoemen in het bestuur van de beursgenoteerde onderneming. Het tweetal is daarvoor door de raad van commissarissen genomineerd. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) is al akkoord.
19/01 09u45  'Geleidelijk herstel Beter Bed na domper'Lees meer >
19/01 09u30  Deutsche Bank denkt weer aan groeiHet herstructureringsplan van Deutsche Bank is volgens de leiding in een fase beland waarbij de bank weer voorzichtig aan groei kan gaan denken. Dat zei topman John Cryan tijdens een bijeenkomst in Berlijn.
19/01 09u30  AEX doet stapje terug na opmarsDe Amsterdamse beurs ging vrijdag met een klein verlies van start. De terughoudendheid op Wall Street een dag eerder vanwege de dreigende sluiting van Amerikaanse overheidsdiensten zette een rem op de opmars van de AEX. Bij de hoofdfondsen werd de sterk opgaande lijn van ASML een halt toegeroepen. Midkapper Air France KLM was uit de gratie.
19/01 09u00  Verzekeraars ramen stormschade op 90 miljoenDe zeer zware storm die Nederland donderdag geselde, heeft volgens een eerste raming van het Verbond van Verzekeraars voor circa 90 miljoen euro schade aangericht. Het gaat daarbij alleen nog maar om de schade aan woonhuizen en auto's, aldus de brancheorganisatie.
19/01 08u45  Omzet Beter Bed in Duitsland hard onderuitBeter Bed heeft afgelopen kwartaal een flinke omzetdaling moeten incasseren in Duitsland, de grootste markt voor de Brabantse beddenverkoper. Het bedrijf kampt daar met de naweeën van een gifschandaal, dat twijfel heeft gezaaid over de veiligheid van schuimmatrassen.
19/01 08u45  Cognacverkoop China goed voor Rémy CointreauDe Franse drankenproducent Rémy Cointreau heeft afgelopen kwartaal goede zaken gedaan. Het concern profiteerde vooral van een sterk aangetrokken vraag uit China naar cognac van het merk Rémy Martin, blijkt uit een nieuw handelsbericht.
19/01 08u45  HBM Healthcare kleiner in ProbiodrugHBM Healthcare Investments heeft zijn belang in Probiodrug verkleind. Dat bleek vrijdag uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
19/01 08u45  Vopak draagt nieuwe commissaris voorTankopslagbedrijf Vopak heeft Lucrèce Foufopoulos-De Ridder voorgedragen als lid van de raad van commissarissen. Aandeelhouders stemmen op 18 april over haar benoeming. Die moet per die datum ook ingaan.
19/01 08u45  Slechte nachtrust Beter Bed in DuitslandBeter Bed heeft afgelopen kwartaal een flinke omzetdaling moeten incasseren in Duitsland, de grootste markt voor de Brabantse beddenverkoper. Het bedrijf kampt daar met de naweeën van een gifschandaal, dat twijfel heeft gezaaid over de veiligheid van schuimmatrassen.
19/01 08u30  Duitse producentenprijzen licht gestegenDe producentenprijzen in Duitsland zijn in december met 0,2 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau.
19/01 08u30  'Afwachtend begin voor Damrak'De Amsterdamse aandelenbeurs opent vrijdag waarschijnlijk vrijwel vlak. Ook de meeste andere Europese beursgraadmeters lijken zonder grote koersuitslagen te beginnen na het licht lagere slot op Wall Street. Beleggers houden de blik gericht op de Verenigde Staten, waar nog altijd geen akkoord is over een verhoging van het schuldenplafond.
19/01 08u30  RoodMicrotec treft regeling met oud-topmanRoodMicrotec heeft het definitieve vertrek van oud-topman Philip Nijenhuis nu ook financieel geregeld. Hij krijgt in totaal 400.000 euro uitgekeerd, verspreid over twee tranches. De eerste wordt deze maand uitgekeerd, de tweede uiterlijk in januari 2019.
19/01 08u30  HSBC krijgt miljoenenboete in fraudezaak VSDe Britse bank HSBC heeft in de Verenigde Staten een boete van 100 miljoen dollar gekregen vanwege het manipuleren van valutakoersen. De schikking volgt op onderzoek dat eerder al leidde tot veroordelingen van voormalig-medewerkers en aanklachten tegen anderen.
19/01 08u00  Werkgevers willen invoering vijfjaarscontractDe tussenbaan, waarbij werknemers een aanstelling krijgen voor vier of vijf jaar, is in opkomst. Steeds meer werkgevers pleiten voor de invoering van deze tijdelijke contracten.
19/01 07u45  'Traditionele supermarkt verdwijnt'De traditionele supermarkt zal verdwijnen. Dat zegt Colette Cloosterman-Van Eerd, bestuurder en mede-eigenaar van supermarktketen Jumbo in een interview met het Financieele Dagblad. Volgens haar worden het plekken waar mensen elkaar ontmoeten en waar keukens aan winkels worden toegevoegd om eten te bereiden.
19/01 07u45  Record aan vastgoedinvesteringen in 2017De investeringen in Nederlands vastgoed zijn vorig jaar gestegen tot het recordniveau van ruim 19,5 miljard euro. Daarmee werd het eerdere record van 14 miljard euro in 2016 ruimschoots overtroffen. Dat blijkt uit cijfers van de internationale vastgoedadviseur CBRE.
19/01 07u45  'Unilever haakt af voor Halo Top-ijsjes'Unilever was dichtbij de overname van de Amerikaanse ijsjesproducent Halo Top voor 2 miljard dollar, maar is afgehaakt. Dat meldde de New York Post op basis van ingewijden.
19/01 07u30  Nikkei sluit week licht hoger afDe Japanse effectenbeurs is vrijdag met een kleine winst gesloten. Beleggers deden het rustig aan en hielden de blik gericht op de Verenigde Staten, waar nog altijd geen akkoord is over de verhoging van het schuldenplafond en een sluiting dreigt van veel overheidsinstellingen. Ook op de andere belangrijke markten in het Verre Oosten bleven de koersuitslagen beperkt.
19/01 07u15  Softbank rondt aankoop belang in Uber afDe Japanse techinvesteerder Softbank heeft de aankoop van een groot belang in Uber voltooid. Daarmee is een aantal forse veranderingen in gang gezet in de manier waarop het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app wordt aangestuurd.
19/01 05u45  Column: Davos geeft stof tot nadenkenDe aftrap van het World Economic Forum (Davos 2018) is aanstaande. Op 22 januari a.s. vinden wat openingsrituelen plaats en op 23 januari begint dan een van de meest invloedrijke fora ter wereld waar ook dit jaar weer veel wereldleiders acte de présence zullen geven.
18/01 23u00  Omzet IBM groeit voor het eerst sinds 2012Het Amerikaanse technologieconcern IBM heeft afgelopen kwartaal voor het eerst in bijna zes jaar meer omzet behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat was met name te danken aan technologieën die IBM heeft aangewezen als cruciaal voor zijn toekomstplannen, bijvoorbeeld op het gebied van social media, mobiel, beveiliging en de cloud.
18/01 22u45  'Belastingstrop' drukt IBM in rode cijfersHet Amerikaanse technologieconcern IBM heeft afgelopen kwartaal een verlies in de boeken gezet. Dat komt door een papieren verlies als gevolg van de recente belastinghervorming in de Verenigde Staten. Die leidt ertoe dat het bedrijf toekomstige belastingvoordelen deels moet wegstrepen. Afgezien van eenmalige posten is het resultaat volgens het bedrijf wel verbeterd.
18/01 22u30  Wall Street zakt iets terug na nieuwe recordsDe aandelenmarkten op Wall Street zijn donderdag iets weggezakt na de nieuwe recordstanden van een dag eerder. Beleggers verwerken de resultaten van onder meer aluminiumproducent Alcoa, die op de beursvloer slecht werden ontvangen. Ook houden de Amerikaanse overheidsfinanciën beleggers bezig, omdat nog altijd geen akkoord is over een verhoging van het schuldenplafond.
18/01 21u30  Softbank rond aankoop belang in Uber afDe Japanse techinvesteerder Softbank heeft de aankoop van een groot belang in Uber voltooid. Daarmee is een aantal forse veranderingen in gang gezet in de manier waarop het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app wordt aangestuurd.
18/01 21u00  ’VGZ schrapt 700 banen’Bij zorgverzekeraar VGZ staan 700 banen op de tocht. Daarvoor vreest vakbond De Unie.
18/01 20u15  Wall Street zakt weg van recordstandenDe aandelenmarkten op Wall Street zakken donderdag iets weg van de recordstanden die een dag eerder werden bereikt. Beleggers verwerken de resultaten van onder meer aluminiumproducent Alcoa, die op de beursvloer slecht werden ontvangen. Ook houden de Amerikaanse overheidsfinanciën beleggers bezig, omdat nog altijd geen zicht is op een verhoging van het schuldenplafond.
18/01 19u30  Stormschade nu al minstens €50 miljoenDe zeer zware storm die donderdag huishield in Nederland, heeft voor minstens 50 miljoen euro schade aangericht. Dat heeft een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars gezegd. ,,Dat is een ondergrens, er kunnen nog tientallen miljoenen bijkomen'', aldus de zegsman.
18/01 18u30  Mediabedrijf TMG wil af van beursnoteringDe Telegraaf Media Groep wil zijn notering aan de beurs in Amsterdam beëindigen. Daartoe heeft de huidige meerderheidsaandeelhouder, de Vlaamse branchegenoot Mediahuis, een verzoek ingediend bij beursbedrijf Euronext Amsterdam.
18/01 18u30  Schade door de storm? Maak meteen foto’sWie donderdag een schade heeft opgelopen door de storm die door ons land raast, doet er goed aan de schade meteen op de foto te zetten. En niet meteen zelf te gaan repareren.
18/01 18u30  TMG verlaat de beursHet aandeel Telegraaf Media Groep verdwijnt van de beurs. Uitgeefconcern Mediahuis heeft inmiddels 98,5% van de aandelen TMG en heeft Euronext verzocht de notering van het aandeel TMG NV te beëindigen.
18/01 18u15  Plan voor waterstoffabrieken op zeeBoorplatformen ombouwen tot waterstoffabrieken. Onder meer Shell en AkzoNobel willen dit. DFT-verslaggever Wouter van Bergen legt uit.
18/01 18u00  ASML en Altice sterk op mooie beursdagDe Amsterdamse beurs heeft een mooie dag achter de rug. De AEX nam verder afstand van de top uit 2007, waaraan ASML een wezenlijke bijdrage leverde. Ook Altice viel in de smaak.
18/01 17u15  ’Olie is veel te duur geworden’De prijzen van Brent- en WTI-olie stijgen dit jaar, oliekartel OPEC schroeft de productie terug hopend op hogere tarieven. Maar de futureprijzen zijn veel te hoog, meent analist Nitesh Shah, grondstofspecialist bij ETF Securities.
18/01 17u15  Frustraties op werkvloer bij ex-kankerpatiëntenWerkgevers en leidinggevenden hebben niet of nauwelijks begrip voor personeelsleden die late effecten ondervinden van een ernstige ziekte zoals kanker, waarvan ze hersteld of genezen zijn.
18/01 17u15  S&P negatiever over KardanDe Israëlische dochter van kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P), Maalot, heeft zijn rapportcijfer voor Kardan verlaagd naar ilCC. Het vooruitzicht is negatief, wat betekent dat een verdere verlaging in de nabije toekomst in de lijn der verwachtingen ligt.
18/01 17u00  Deze robot kan echt alles in huisIn Tokyo is momenteel een beurs voor robots. Een robot voor in het huishouden doet de harten van bezoekers sneller kloppen.
18/01 16u45  Nieuw: Auto voert sollicitatiegesprekWie graag bij de autofabriek van Volvo in België wil werken, moet zich in de eerste ronde langs een auto werken. Een omgebouwde S90 gaat de sollicitatiegesprekken met kandidaten voeren.
18/01 16u15  AEX scherpt 16-jaars record aanDe AEX stond in de namiddag op een redelijke winst en nam daarmee verder afstand van de top uit 2007. ASML leverde een wezenlijke bijdrage aan de voortgaande opmars. Ook Altice viel in de smaak.
18/01 16u15  Voorlopig akkoord over nieuwe cao UnileverDe tweeduizend werknemers van Unilever zijn dicht bij een nieuwe cao. De vakbonden bereikten donderdag een voorlopig akkoord over de arbeidsvoorwaarden voor de komende veertien maanden.
18/01 16u00  Kleine koersuitslagen bij opening Wall StreetDe aandelenmarkten op Wall Street zijn donderdag met beperkte uitslagen aan de handelsdag begonnen. Beleggers verwerken de resultaten van onder meer aluminiumproducent Alcoa, die op de beursvloer slecht werden ontvangen. Ook zijn er zorgen over de Amerikaanse overheidsfinanciën, omdat nog altijd geen zicht is op een verhoging van het schuldenplafond.
18/01 15u45  Extreme drukte voor verzekeraarsDe storm van vandaag zorgt voor miljoenen euro’s aan schade. Verzekeraars komen handen te kort om alle aangiften te verwerken.
18/01 15u45  Flink meer loon voor Britse piloten RyanairDe Britse piloten van Ryanair hebben ingestemd met loonsverhogingen tot wel 20 procent. Dat is via geheime stemmingen gebeurd en vliegeniers van de prijsvechter kunnen op de loonstrook van deze maand al een hoger bedrag tegemoetzien. Elders is Ryanair er nog niet uit. De Ierse budgetluchtvaartmaatschappij is nog met meerdere vakbonden in onderhandeling.
18/01 15u45  Meer concurrentie bij afhandelen pinbetalingWinkeliers, webshops en restaurants krijgen meer keuzemogelijkheden voor de afhandeling van elektronische betalingen. Zij kunnen vanaf 7 februari het voor hen meest geschikte bedrijf kiezen voor de afwikkeling. Dat moet leiden tot lagere transactiekosten, waarvan consumenten volgens de Europese Commissie kunnen profiteren.
18/01 15u45  ’Kapotte elektrische apparaten te snel weggegooid’Bijna drie op de vier Nederlanders gooit een elektrisch apparaat dat kapot is meteen weg zonder een poging tot reparatie te doen. Dat is onterecht, vindt Natuur & Milieu.
18/01 15u30  Brussel sluit korting voor Nederland niet uitBrussel is er niet happig op Nederland opnieuw korting te geven op zijn jaarlijkse bijdrage aan de Europese Unie. Maar de Europese Commissie zegt ook niet hardop nee.
18/01 15u15  Brussel akkoord met overname chipbedrijf NXPDe Amerikaanse chipgigant Qualcomm heeft groen licht gekregen van Brussel voor de overname van de Nederlandse branchegenoot NXP Semiconductors. De Europese Commissie stelde wel enkele voorwaarden aan de overname ter waarde van ongeveer 47 miljard dollar.
18/01 15u15  ’Kansen voor waterstofproductie op zee’Kunstmatige eilanden midden op zee of afgedankte offshore olie- en gasplatforms te gebruiken zijn dure oplossingen om wind-op-zeestroom in goede banen te leiden, maar kunnen bij de juiste omstandigheden toch economisch uit.
18/01 15u00  Groei industrie Philadelphia minder sterkDe industriële bedrijvigheid rond de Amerikaanse stad Philadelphia groeit in januari minder sterk. Dat blijkt uit cijfers die de Federal Reserve van Philadelphia naar buiten heeft gebracht.
18/01 15u00  Uitkeringsaanvragen VS flink omlaagHet aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is vorige week met 41.000 gedaald tot 220.000. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Arbeid.
18/01 15u00  Woningbouw VS zakt wegHet aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten is in december met 8,2 procent gedaald in vergelijking met een maand eerder. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel bekend.
18/01 15u00  'Rustige opening Wall Street verwacht'De aandelenmarkten in New York zullen donderdag naar verwachting zonder grote bewegingen openen. Beleggers verwerken resultaten van aluminiumproducent Alcoa en de bank Morgan Stanley. Verder komt een 'shutdown' van de Amerikaanse overheid steeds dichterbij, nu er enkele dagen voor de deadline op zaterdag nog geen akkoord is over verhoging van het schuldenplafond.
18/01 15u00  Amsterdamse beurs zet opmars voortDe AEX bleef halverwege de middag op een kleine winst staan, gesteund door de verdere opmars van zwaargewicht ASML. Altice viel het meest in de smaak bij de hoofdfondsen. KPN zat in de achterhoede.
18/01 14u45  Column: Uit met de euro-pretIedereen lijkt het erover eens dat de ECB volgende week een voorschot neemt op het stopzetten van het stimuleringsprogramma, waarmee de weg vrijkomt voor een renteverhoging. Het zou echter zomaar kunnen dat de bank daar nog even mee wacht. In dat geval moet de euro een flinke stap terug doen.
18/01 14u45  Bitcoin krijgt weer glansDe bitcoinprijs herstelt. Na de dramatische neergang deze week tot $9100 van bijna $20.000 half december, is de munt geklommen tot boven $12.000.
18/01 14u45  Fugro aan de slag voor kust van Abu DhabiFugro mag bodemonderzoek verrichten voor de kust van Abu Dhabi. Het gaat om een klus binnen het grotere Hail en Ghasha-ontwikkelingsproject van de Abu Dhabi National Oil Company. Fugro heeft geen financiële details naar buiten gebracht.
18/01 14u45  Aramco klaar voor beursgang later dit jaarHet Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco is klaar om in de tweede helft van dit jaar naar de aandelenbeurs te gaan. De overheid zal beslissen waar die beursgang plaats gaat vinden. Dat zei topman Amin Nasser tegen persbureau Bloomberg.
18/01 14u30  Van alle markten thuisDe mobiele videosystemen van het Nederlandse Zepcam zijn op legio manieren in te zetten. „Het verrast ons soms zelf waar ons videoplatform allemaal voor gebruikt kan worden. We bedienen zoveel verschillende markten; het is gaaf wat er allemaal op ons pad komt”, aldus mede-oprichter en directeur Bart van der Aa.
18/01 14u00  Beursvloer Damrak na ontruiming weer in gebruikOp het Beursplein 5 in Amsterdam zijn handelaren weer teruggekeerd op de beursvloer na een tijdelijke ontruiming vanwege de gevolgen van stormschade op het dak.
18/01 14u00  Hypotheekbundels weer in, dankzij blockchainIn 2008 lagen tot beleggingen samengevoegde hypotheken aan de basis van de financiële crisis, maar nu lijken banken er toch weer heil in te zien. Met dank aan de blockchaintechnologie.
18/01 14u00  Belastingplan kost Morgan Stanley miljardDe Amerikaanse bank Morgan Stanley heeft een voorziening van bijna 1 miljard dollar (817 miljoen euro) genomen om de gevolgen van de belastingwijziging van de Trump-regering het hoofd te bieden. Dat meldde het financiële concern bij de publicatie van de kwartaalcijfers.
18/01 14u00  Hogere omzet verffabrikant PPGDe Amerikaanse verffabrikant PPG Industries heeft in het vierde kwartaal een hogere omzet behaald, maar de winst ging omlaag mede door een buitengewone last die het bedrijf moest nemen vanwege de Amerikaanse belastinghervormingen. PPG deed vorig jaar nog vergeefse pogingen om zijn Nederlandse branchegenoot AkzoNobel over te nemen.
18/01 13u45  Apple schakelt slome batterij iPhone uitApple grijpt in bij de software voor miljoenen iPhones. Het heeft last van klachten over zijn trager geworden batterijen. Apple schakelde de computerkracht in iPhones bewust omlaag om bij extreem gebruik uitval te voorkomen
18/01 13u15  Geen koersschade voor Amsterdamse beursDe Amsterdamse beurs bleef tijdens lunchtijd op een kleine winst staan. Aan de hand van ASML klom de AEX tussentijds naar een nieuwe piek. Altice viel het meest in de smaak bij de hoofdfondsen. KPN zat in de achterhoede.
18/01 12u45  Advies Louis Capital voor Altice omhoogLouis Capital Markets (LCM) schroeft het beleggingsadvies voor Altice weer op, nadat een week geleden het advies nog werd verlaagd. De beoordeling gaat van sell naar neutral.
18/01 12u45  Ook beursvloer Damrak gebukt onder stormOp het Beursplein 5 is de beursvloer ontruimd als gevolg van de hevige storm.
18/01 12u15  Zo hoog is de werkloosheid in jouw gemeenteHet Centraal Bureau voor de Statistiek bracht donderdagochtend de werkloosheidscijfers. Bekijk hier in één oogopslag hoe hoog de werkloosheid in jouw gemeente is.
18/01 12u15  Berg oninbare leningen in EU daalt langzaamHet aandeel oninbare leningen op Europese bankbalansen daalt. Het percentage slechte leningen is van gemiddeld 6,7 eind 2014 afgenomen naar 4,6 in 2017. Griekenland (46,9 procent) en Cyprus (33,4 procent) steken echter ver boven het EU-gemiddelde uit. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie.
18/01 12u00  Berg oninbare leningen in EU daaltHet aandeel oninbare leningen op Europese bankbalansen daalt. Het percentage slechte leningen is van gemiddeld 6,7 eind 2014 afgenomen naar 4,6 in 2017. Griekenland (46,9 procent) en Cyprus (33,4 procent) steken echter ver boven het EU-gemiddelde uit. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie.
18/01 12u00  Kerstpakketjes vaker te laat bezorgdBestellingen in webwinkels in aanloop naar kerst zijn vorige maand vaker te laat bezorgd dan een jaar eerder. Door de toenemende drukte was het voor webshops en bezorgdiensten lastig om alles op tijd te verwerken, zo meldt onderzoeksbureau Q&A op basis van onderzoek onder 5200 consumenten.
18/01 12u00  Waakhond: onderzoek beleggingen in bitcoinParticuliere beleggers moeten met valutabeleggingen nog beter beschermd worden. Toezichthouders in Europa onderzoeken of de beleggingen in afgeleide financiële producten in razend populaire cryptomunten als bitcoin wel voldoen aan de regels.
18/01 12u00  Emirates werpt reddingsboei naar A380Emirates pompt nieuw leven in de A380 van vliegtuigbouwer Airbus. De luchtvaartmaatschappij uit Dubai bestelt nog eens 36 superjumbo's met een waarde van 16 miljard dollar. Het gaat om twintig vaste orders en opties op nog eens zestien vliegtuigen.
18/01 11u45  Deal BP en Irak voor olievelden KirkukOlieconcern BP heeft met de Iraakse overheid een overeenkomst getekend om de productie bij de olievelden rond Kirkuk in het noorden van het land te verhogen. De productie moet stijgen naar 700.000 tot 750.000 vaten per dag, momenteel is dat 450.000 vaten.
18/01 11u30  ING: 100 miljoen voor duurzame investeringenING gaat zich meer richten op duurzaam investeren en heeft daarvoor 100 miljoen euro opzij gezet. Dat geld is gereserveerd voor bedrijven die zich op een duurzame manier willen ontwikkelen maar nog niet aan alle criteria voldoen voor een volledige 'seniorfinanciering'.
18/01 11u15  Vijf tips om stormschade te voorkomenTerwijl de storm flink huishoudt in Nederland is het bij verzekeraars wachten op de eerste schademeldingen. Maar veel schade is te voorkomen.
18/01 11u00  Beursverslag: Rugwind SBM; Schade bij KPNDe Amsterdamse beurs hield donderdagochtend de blik opwaarts gericht. Aan de hand van ASML klom de AEX tussentijds naar een nieuwe piek. SBM Offshore viel het meest in de smaak bij de hoofdfondsen. Galapagos en KPN zaten in de achterhoede.
18/01 10u45  Veel pompen Texaco en Firezone worden ESSORuim 650 Texaco- en Firezone-tankstations in de Benelux worden omgevormd tot ESSO-pompen. Daarover heeft EG Group, het bedrijf achter de tankstations, afspraken gemaakt met de Amerikaanse oliereus ExxonMobil die de rechten van ESSO bezit.
18/01 10u30  Felle kritiek GKN op bod MelroseHet Britse industrieconcern GKN, moederbedrijf van Fokker, heeft fel uitgehaald naar investeerder Melrose Industries die woensdag met een vijandig bod op de onderneming kwam. GKN beschuldigt Melrose van misleiding.
18/01 10u30  Keniaanse kunst van teenslippersIn ontwikkelingslanden zijn teenslippers het meest gedragen schoeisel. Eenmaal stuk, belanden ze vaak in de natuur. Het Keniaanse bedrijf Ocean Sole zamelt de plastic afdankertjes in en maakt er kleurrijke kunst van. Nicholas en Michael Ninaber van Eijben verkopen het.
18/01 10u15  EiwittransitieLees meer >
18/01 10u00  ASML zet opmars voort in hogere AEXDe Amsterdamse beurs kwam donderdag voortvarend uit de startblokken geholpen door een meevallend groeicijfer uit China en het enthousiasme op Wall Street de voorgaande dag. De aanhoudende opmars van ASML duwde de AEX naar een nieuwe top sinds 2001. ArcelorMittal kon bij de hoofdfondsen ook op kopersinteresse rekenen. SBM Offshore werd eveneens omarmd door beleggers.
18/01 10u00  Van Herk wil hoger bod op AblynxVan Herk Investments vindt het bod van de Deense farmaceut Novo Nordisk op het Belgische biotechnologiebedrijf Ablynx te laag. Als een bod wordt gedaan door Novo Nordisk of een andere partij dat Ablynx wel juist waardeert, dan is Van Herk bereid dat in overweging te nemen en het bestuur van Ablynx aan te moedigen in gesprek te gaan met de bieder.
18/01 09u45  Eindejaarsverkopen Primark stellen teleurDe Britse winkelketen Primark heeft de laatste weken van 2017 meer omzet geboekt. Toch was de plus van 7 procent zonder wisselkoerseffecten minder dan de dubbele cijfers waar kenners op rekenden.
18/01 09u30  Steun bij Groothandelsgebouwen voor overnamebodAandeelhouders met 86 procent van de aandelen Groothandelsgebouwen steunen een bod dat is gedaan door een potentiële koper voor de uitbater van het Groothandelsgebouw in Rotterdam. Groothandelsgebouwen wilde desgevraagd geen naam noemen, maar liet wel weten dat het bod neerkomt op circa 180 miljoen euro.
18/01 09u30  ASML en Arcelor stuwen AEXDe Amsterdamse beurs kwam donderdag voortvarend uit de startblokken geholpen door een meevallend groeicijfer uit China en het enthousiasme op Wall Street de voorgaande dag. De aanhoudende opmars van ASML duwde de AEX naar een nieuwe top sinds 2001. ArcelorMittal kon bij de hoofdfondsen ook op kopersinteresse rekenen. SBM Offshore werd eveneens omarmd door beleggers.
18/01 09u15  Hogere prijs bij bieding op stukken PershingPSCM Acquisition Company heeft de prijs voor zijn voorgenomen inkoop van Amsterdamse aandelen Pershing Square Holdings (PSH) wat opgevoerd. Het gaat om ongeveer 300 miljoen dollar aan aandelen. Eerst zou de inkoop nog gebeuren tegen een korting tussen de 24 procent en 16 procent, maar dat wordt nu 16 procent tot 10 procent.
18/01 09u15  ING: aantal vaste contracten neemt toeVoor het eerst sinds het economisch herstel van de crisis zitten de vaste contracten weer echt in de lift. Dat constateert het ING Economisch Bureau.
18/01 09u15  Van Herk overweegt bod op AblynxVan Herk Investments overweegt een bod uit te brengen op de Belgische biotechnoloog Ablynx. Daarmee gaat Van Herk de strijd om het bedrijf aan met de Deense farmaceut Novo Nordisk, die eerder deze maand met een overnamevoorstel op Ablynx kwam.
18/01 09u00  Economie China blijft stevig groeienDe economie van China is in het vierde kwartaal van 2017 met 6,8 procent gegroeid in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die de Chinese overheid naar buiten heeft gebracht.
18/01 08u45  Column: De AEX-slag om de 564Vandaag lijkt de AEX direct met een opwaartse gap boven de 564-weerstand te openen. De vraag voor de komende dagen is of dit een structurele slotdoorbraak zal worden, of een kortstondige overshoot.
18/01 08u45  Porceleyne Fles blij na afstoten pannenBeursfonds Porceleyne Fles neemt afscheid van zijn BK-kookpannen en luxe bestek. Ruim 55 aandeelhouders hebben woensdag vrijwel unaniem ingestemd met de verkoop van deze onderdelen aan de Belgische Cookware Company.
18/01 08u30  'Positief begin beurshandel Damrak'De aandelenbeurs in Amsterdam begint donderdag naar verwachting met winst. Ook de andere Europese beurzen zullen hoger openen. Beleggers verwerken de nieuwe recordstanden op Wall Street, waar de Dow-Jonesindex voor het eerst boven de 26.000 punten wist te sluiten.
18/01 08u30  Toshiba verkoopt claims op nucleaire takToshiba heeft een voorraad claims op zijn Amerikaanse nucleaire tak verkocht aan een groep hedgefondsen onder leiding van de Baupost Group. Dat levert een flinke kapitaalverhoging op en een boekwinst van 170 miljard yen, omgerekend zo'n 1,3 miljard euro. De deal is bedoeld om te voorkomen dat het geplaagde Japanse techconcern zijn beursnotering moet inleveren.
18/01 08u30  BAM richt terminal Schotse luchthaven inBAM Construction gaat aan de slag met de inrichting van de nieuwe terminal op de luchthaven van Edinburgh. De Britse dochter van de Nederlandse bouwer BAM heeft daarvoor een contract afgesloten met een waarde van 10 miljoen pond (8,2 miljoen euro).
18/01 08u15  ING zet DSM en SBM op favorietenlijstING zet DSM en SBM Offshore op zijn Benelux favorietenlijst, terwijl BAM, NSI, PostNL en Unilever worden verwijderd van de lijst. Daarnaast introduceert de bank ook een lijst met de minst favoriete aandelen in de regio, met onder meer Vopak.
18/01 08u00  Edmond de Rothschild kleiner in ProbiodrugEdmond de Rothschild Investment Partners heeft zijn belang in Probiodrug verkleind. Dat bleek donderdag uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
18/01 07u45  'Shell sluit oliedeal in Libië'Shell heeft naar verluidt nieuwe jaarafspraken gemaakt over het kopen van olie in Libië. Volgens ingewijden aan persbureau Bloomberg gaat het om de eerste deal van die soort voor het olie- en gasconcern sinds 2013. De eerste lading zou al binnen enkele dagen worden verscheept.
18/01 07u45  Contactloos pinnen wint verder terreinDe Nederlandse consument betaalde vorig jaar een geschat bedrag van 150 miljard euro via elektronische betaalmiddelen. Pinnen via bankpas of creditcard was daarbij veruit het populairst met twee derde van het totaal. Bijna de helft van het aantal pintransacties gebeurde via contactloos pinnen.
18/01 07u45  Bedrijfsleven bloedt bij harde brexitNederlandse bedrijven krijgen een zware klap als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat zonder handelsafspraken met de EU te hebben gemaakt. De handel met de Britten gaat bedrijven honderden miljoenen euro's kosten, blijkt uit onderzoek in opdracht van het kabinet.
18/01 07u45  Column: Inspelen op een stijgend Europees rentepeilDe bodem voor de Europese rentes lijkt in 2017 dan eindelijk te zijn geluid. 10 jaar je zuurverdiende centen uitlenen aan de Duitse staat en daarvoor geld bijbetalen is ook geen normale situatie. Tijd om uit te zoeken hoe het mogelijk is om in te spelen op een stijgend rentepeil.
18/01 07u30  Personeel akkoord met deal Unibail-WestfieldDe op handen zijnde overname van het Australische vastgoedfonds Westfield door het in Amsterdam genoteerde Unibail-Rodamco kan ook rekenen op de steun van het personeel. De ondernemingsraden van de bedrijven lieten zich unaniem positief uit over de deal.
18/01 07u30  Licht lagere kwartaalwinst TSMCChipfabrikant Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) is in het vierde kwartaal op een licht lagere winst uitgekomen dan een jaar eerder, terwijl de omzet omhoog ging. Dat maakte de belangrijke klant van het Nederlandse ASML bekend.
18/01 07u30  Nikkei eindigt met klein verliesDe aandelenbeurs in Japan is donderdag met een klein verlies geëindigd. De stemming werd aanvankelijk gesteund door de nieuwe recordstanden op Wall Street, maar de eerdere winsten werden in het laatste handelsuur uit handen gegeven. De andere belangrijke beurzen in het Verre Oosten lieten een gemengd beeld zien.
18/01 07u15  ’Bedrijven verplicht uitstoot aan te pakken’Bedrijven zijn nu al juridisch verplicht hun uitstoot van broeikasgassen aan te pakken. Dat blijkt uit de Principles on Climate Obligations of Enterprises die donderdag worden gepubliceerd, meldt Trouw.
18/01 07u15  Export groeit fors in novemberDe Nederlandse goederenexport is in november flink verder gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, met 9,4 procent. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De groei was groter dan in oktober.
18/01 07u00  Ruim 100.000 werklozen minder in 2017Vorig jaar waren er in Nederland gemiddeld 101.000 werklozen minder dan een jaar eerder. In december kwam het aantal werklozen uit op 395.000, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.
18/01 05u45  Column: Actief beleggen in obligatiesAls portefeuille manager van het Fresh Fixed Income Fund (FFIF) ben ik verantwoordelijk voor het selecteren van de obligatiebeleggingen van het fonds samen met het bepalen van de rentegevoeligheid van de portefeuille. Beide variabelen zijn bepalend voor het te verwachten rendement van het fonds.
17/01 23u45  Bitcoin herstelt naar $11.000De prijs van de digitale munt bitcoin schommelde woesdagavond rond $11.000, na hier eerder op de dag ruim onder te zijn gedoken.
17/01 23u00  Alcoa verwacht aluminiumtekort in 2018Aluminiumproducent Alcoa verwacht dat er dit jaar een tekort ontstaan op de wereldwijde aluminiummarkt. Eerder zei de onderneming dat de markt in 2017 min of meer in balans was.
17/01 22u30  Dow sluit boven mijlpaal 26.000De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met verse records gesloten. De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot voor het eerst boven de 26.000 punten. Beleggers verwerkten cijfers van de grote banken Goldman Sachs en Bank of America. Verder werd gekeken naar de zogeheten Beige Book, een overzicht van de Federal Reserve over de staat van de economie, en kwam Apple met een nieuw investeringsplan.
17/01 22u00  Mededingingsonderzoek naar BroadcomDe Amerikaanse mededingingswaakhond FTC doen een onderzoek naar chipfabrikant Broadcom. Dat maakte het bedrijf zelf bekend.
17/01 21u30  Belastingplan steunt groei economie VSDe belastinghervormingen die vorige maand in de Verenigde Staten werden aangenomen geven de Amerikaanse economie een extra zetje in de rug. Dat bleek woensdag bij de presentatie van de Beige Book van de Federal Reserve, een overzicht van de staat van de economie.
17/01 21u00  Bitcoin schommelt rond $10.000De prijs van de digitale munt bitcoin schommelde woesdagavond rond $10.000, na hier eerder op de dag ruim onder te zijn gedoken.
17/01 19u45  Topbankier voor miljoenen geflestVan een onzer verslaggevers David Solomon, president and co-chief operating office van Goldman Sachs, smaakt een beroving bijzonder bitter. Zijn persoonlijke assistent blijkt voor $1,2 miljoen aan flessen wijn uit zijn wijncollectie te hebben gepikt.
17/01 19u45  Wall Street door 26.000 na herstel bankenDe aandelenbeurzen in New York stonden woensdag halverwege de handel op winst. De toonaangevende Dow-Jonesindex ging opnieuw door de grens van 26.000 punten, na herstel in de financiële sector. Beleggers verwerkten cijfers van de grote banken Goldman Sachs en Bank of America. Verder werd uitgekeken naar de zogeheten Beige Book, een overzicht van de Federal Reserve over de staat van de economie.
17/01 19u30  Apple pompt miljarden in Amerikaanse banenApple wil de komende vijf jaar 30 miljard dollar in de Verenigde Staten investeren. Op die manier wil de technologiegigant 20.000 banen creëren bij bestaande vestigingen en op een gloednieuwe campus, zo maakte Apple woensdag bekend.
17/01 19u15  Shell: Greep op hele keten elektriciteitShell wil in de elektriciteitsmarkt een zogeheten ’geïntegreerde speler’ worden. Dat houdt in dat Shell àlle onderdelen wil beheersen: produceren, verkopen aan klanten en prijsbepaling.
17/01 19u00  Seminar: Het voorjaar in met 10 Hollandse tipsMet de nieuwjaarsrally is het voor beleggers bij de start van 2018 goed vertoeven op het Damrak. Zit er richting het voorjaar nog meer in het vat voor de koersen of zal het nieuwe cijferseizoen terughoudendheid in de hand gaan werken? En wat zijn de kanshebbers onder de hoofdfondsen en binnen andere Nederlandse graadmeters?
17/01 18u45  Euronext neemt InsiderLog overEuronext neemt de Zweedse managementtool InsiderLog over. De beursgenoteerde uitbater van de beurzen in Amsterdam, Brussel en Parijs betaalt 5,8 miljoen euro voor 80 procent het het kapitaal van het bedrijf. Dat bedrag kan afhankelijk van toekomstige financiële prestaties nog verder oplopen.
17/01 18u00  Beursupdate: Damrak breekt weer recordOp de Amsterdamse beurs brak de AEX-index woensdagmiddag door het hoogste tussentijdse niveau sinds 2001. Dat was mede te danken aan forse koerswinst voor chipmachinereus ASML, die met uitstekende cijfers kwam. Onderaan eindigde Altice.
17/01 17u45  Rotterdam zet Schiecentrale in de verkoopRotterdam gaat het complex Schiecentrale verkopen, nadat de gemeente de afgelopen jaren fors in het gebouw en het omliggende gebied heeft geïnvesteerd.
17/01 17u45  Bitcoin op slagveld belandWeer zware verliezen vandaag met de cryptomunten. Is de bitcoin zeepbel uiteengespat? DFT-verslaggever Dorinde Meuzelaar geeft uitleg.
17/01 17u30  Royal Delft mag pannen- en bestektak verkopenAandeelhouders van Royal Delft, voorheen Porceleyne Fles, hebben in meerderheid ingestemd met de voorgenomen verkoop van pannenmaker BK Cookware en bestekfabrikant Koninklijke Van Kempen & Begeer. Het was het enige punt op de agenda van de vergadering woensdag.
17/01 17u30  Analist doet licht aan voor Philips LightingZakenbank NIBC ziet forse verbeteringen bij Philips Lighting. De analisten voorziet vooral op korte termijn „erg sterke” ontwikkelingen in de omzet.
17/01 17u00  Banken VS stevig het schip in door SteinhoffHet boekhoudschandaal bij woonwinkelgigant Steinhoff heeft banken in de VS flink geraakt. Vier van de grootste banken in het land hebben over de laatste maanden van 2017 een schadepost van in totaal ruim 1 miljard dollar in de boeken gezet door afschrijvingen op bedrijfsleningen en andere aan schuld verbonden producten.
17/01 16u45  EU-parlement wil hoger energiedoelenIn 2030 moet het energieverbruik in de Europese Unie met 35 procent zijn gedaald. Ook moet in dat jaar ten minste 35 procent van de energie duurzaam zijn opgewekt, vindt het Europees Parlement.
17/01 16u45  Beursupdate: AEX blijft dicht bij recordniveauOp de Amsterdamse beurs brak de AEX-index woensdagmiddag door het hoogste tussentijdse niveau sinds 2001, mede dankzij forse koerswinst voor beursreuzen ASML en Unilever. Onderaan stonden ABN Amro en Altice.
17/01 16u30  Beursupdate: AEX blijft dichtbij recordniveauOp de Amsterdamse beurs brak de AEX-index woensdagmiddag door het hoogste tussentijdse niveau sinds 2001, mede dankzij forse koerswinst voor beursreuzen ASML en Unilever. Onderaan stonden ABN Amro en Altice.
17/01 16u30  Bitcoin zakt verder onder $10.000De prijs van de digitale munt bitcoin is woensdagmiddag verder onder de grens van $10.000 gezakt. Half december vorig jaar was de bitcoin nog bijna $20.000 waard.
17/01 16u00  Hogere opening beurzen New YorkDe aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met winst geopend. De toonaangevende Dow-Jonesindex klom opnieuw richting de mijlpaal van 26.000 punten. Dinsdag werd boven dat niveau geopend, maar kon die winst niet tot de slotbel worden vastgehouden. Beleggers verwerken onder meer cijfers van de grote banken Goldman Sachs en Bank of America.
17/01 15u45  KLM annuleert vluchten vanwege stormKLM annuleert donderdag in totaal 220 Europese vluchten van en naar Schiphol vanwege de verwachte storm. De luchtvaartmaatschappij zegt in een verklaring de passagiers te informeren en de vluchten om te boeken. Verder waarschuwt KLM dat reizigers donderdag te maken kunnen krijgen met vertragingen.
17/01 15u30  Productie Amerikaanse industrie neemt toeDe industriële productie in de Verenigde Staten is in december met 0,9 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat blijkt uit cijfers van de Federal Reserve.
17/01 15u30  Beursupdate: ASML en Unilever duwen AEX naar recordOp de Amsterdamse beurs brak de AEX-index woensdagmiddag door het hoogste tussentijdse niveau sinds 2001, mede dankzij forse koerswinst voor chipmachinereus ASML. Onderaan stonden ABN Amro en Altice.
17/01 15u15  ING sluit vrede met headhuntersING geeft headhunters toegang tot zijn toppersoneel. Headhunter Chris de Groot legt wat dat voor hem betekent.
17/01 15u00  Rolls-Royce denkt aan afstoten scheepvaarttakHet Britse industrieconcern Rolls-Royce overweegt zijn activiteiten op het gebied van commerciële scheepvaart van de hand te doen. Bij die divisie zijn de resultaten zwaar onder druk komen te staan vanwege een zwakkere vraag vanuit de offshore olie- en gasindustrie.
17/01 15u00  Meer loon voor medewerkers cateringDe circa 11.500 medewerkers in de catering krijgen er op termijn 2,5 procent loon bij. Ook wordt de reiskostenvergoeding opgehoogd. Dit alles is onderdeel van de nieuwe cao waar bonden en werkgeversorganisatie Veneca een principeakkoord over hebben bereikt, meldt FNV Catering.
17/01 15u00  BEURZEN 'Wall Street gaat hoger openen'De aandelenbeurzen in New York gaan woensdag naar verwachting met winst openen. Mogelijk lukt het de toonaangevende Dow-Jonesindex om de handelsdag af te sluiten boven de grens van 26.000 punten. Dinsdag werd die mijlpaal niet bereikt. Er zijn cijfers van onder meer de grote banken Goldman Sachs en Bank of America.
17/01 14u45  KLM annuleert 228 vluchten vanwege stormKLM annuleert donderdag in totaal 228 Europese vluchten van en naar Schiphol vanwege de verwachte storm. De luchtvaartmaatschappij zegt in een verklaring de passagiers te informeren en de vluchten om te boeken. Verder waarschuwt KLM dat reizigers donderdag te maken kunnen krijgen met vertragingen.
17/01 14u45  Verlies voor Goldman SachsDe Amerikaanse bank Goldman Sachs is in het vierde kwartaal van 2017 in de rode cijfers gedoken in verband met een flinke last vanwege de belastinghervormingen in de Verenigde Staten. Onder de streep verscheen een nettoverlies van ruim 1,9 miljard dollar, tegen een winst van bijna 2,4 miljard dollar een jaar eerder.
17/01 14u15  ’Klanten binden met gemak’De klantenservice van veel bedrijven draait nog steeds rond telefonisch contact. Binnen een aantal jaar is dit compleet anders, verwacht de Belgische ondernemer Davy Kestens. „Jongeren bellen zelfs hun familie en vrienden niet meer, waarom dan wel in de wacht bij een bedrijf gaan staan.”
17/01 14u00  Lift regelen voor kast naar koperHeb je eindelijk na maanden zoeken de perfecte kast gevonden, staat ie in Groningen. Niet handig als je in Amsterdam woont. De kosten voor het vervoer lopen snel op. Zeker als je een bestelbus of aanhanger moet huren.
17/01 14u00  Beursupdate: Damrak op hoogste niveau sinds 2001Op de Amsterdamse beurs tikte de AEX-index woensdag de hoogste tussentijdse stand sinds 2001 aan, mede dankzij forse koerswinst voor chipmachinereus ASML. Kabel- en telecombedrijf Altice was weer eens hekkensluiter.
17/01 13u45  Lagere winst Bank of AmericaDe winst van Bank of America is in het vierde kwartaal 2017 bijna gehalveerd, door een buitengewone last van 2,9 miljard dollar als gevolg van de Amerikaanse belastinghervormingen. De nettowinst bedroeg 2,4 miljard dollar, tegen 4,5 miljard dollar een jaar eerder.
17/01 13u45  Capaciteitsgroei baart ASML nog geen zorgenDe sterke capaciteitsgroei in de chipindustrie brengt nog geen risico op oververhitting met zich mee. Dat heeft topman Peter Wennink van ASML gezegd in een toelichting op de jaarcijfers van de Veldhovense chipmachinefabrikant. Die vielen fors mee, doordat klanten de afgelopen maanden versneld productiemachines geleverd wilden hebben.
17/01 13u30  EU-parlement: beperk export spionagesoftwareDe export van technologie die kan worden misbruikt voor spionage of hacking moet aan strenge voorwaarden gaan voldoen. Bovendien moeten Europese exportvergunningen voor dergelijke technologie alleen worden toegestaan aan landen die zich houden aan mensenrechtencriteria.
17/01 13u30  Unilever blijft concurrentie voor in IndiaHindustan Unilever heeft afgelopen kwartaal de verkopen verder opgevoerd. Daarmee bleef de Indiase tak van Unilever zijn belangrijkste concurrentie in het land nog ruimschoots voor.
17/01 13u15  Kabinet wil casino's rond 2020 cashenHet kabinet streeft ernaar de Holland Casino's over ruim twee jaar te verkopen. Pakweg medio 2020 zou een mooi moment zijn om dat te doen, zei staatssecretaris Menno Snel (Financiën) woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.
17/01 12u30  Bitcoin zakt onder $10.000De prijs van de digitale munt bitcoin is woensdag op enkele beurzen onder de $10.000 gezakt, tegen bijna $20.000 eind vorig jaar.
17/01 12u30  Hoekstra erkent risico’s buitenlandse aanbestedingen NSMinister Hoekstra (Financiën) zegt oog te hebben voor de risico’s die staatsdeelnemingen zoals de NS lopen met hun activiteiten in het buitenland. „Dat heeft mijn aandacht.”
17/01 12u15  Telecomaanbieders moeten abonneegegevens verstrekken binnen de EULees meer >
17/01 12u15  Beursupdate: ASML geeft Damrak zet omhoogOp de Amsterdamse beurs noteert de AEX-index een kleine plus, mede dankzij forse koerswinst chipmachinereus ASML. Kabel- en telecombedrijf Altice was weer eens hekkensluiter.
17/01 12u00  Ex-medewerkers Moorlag alsnog in vaste dienstHonderden werknemers van de Drentse sociale werkplaats Alescon, die volgens vakbond FNV via een schijnconstructie aan de slag waren, komen met terugwerkende kracht alsnog in vaste dienst van het bedrijf.
17/01 11u45  Oproep: 50-plussers onder de armoedegrensDe crisis is voorbij, maar nog steeds zijn er 1,1 miljoen Nederlanders met een inkomen onder de armoedegrens. Vooral onder werkloze 50-plussers ligt het aantal armen hoog, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend. Hoort u bij die groep armen? Dan komt de redactie van De Telegraaf graag met u in contact.
17/01 11u45  Opknapbeurt bruggen en tunnels: ’grootste opgave ooit’De komende tien jaar wordt een groot aantal tunnels en bruggen grondig gerenoveerd, duurzamer gemaakt en voorzien van de nieuwste technieken op het gebied van bediening en beveiliging. „Het is de grootste opgave ooit in Nederland”, zei minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat woensdag in Rotterdam.
17/01 11u30  Vijfde recordjaar op rij voor Antwerpse havenVoor het vijfde jaar op rij heeft de haven van Antwerpen een recordoverslag geboekt. Met ruim 223 miljoen ton werd afgelopen jaar een stijging van 4,4 procent in de boeken geschreven.
17/01 11u30  Miljoen Nederlanders in armoede: ‘Zelf je schouders eronder zetten!’De economie floreert toch, zo meldt het CBS, leven 1 miljoen Nederlanders in armoede. De Haag ziet een rol voor de gemeenten.
17/01 11u15  Bouwproductie eurozone gaat omhoogDe bouwproductie in de eurozone is in november met 0,5 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat bekend op basis van een eerste raming.
17/01 11u15  Licht lagere inflatie in eurozoneDe inflatie in de eurozone is in december gedaald naar 1,4 procent op jaarbasis, van 1,5 procent in november. Dat meldde het Europees statistiekbureau Eurostat op basis van definitieve cijfers.
17/01 11u15  Investeerder Egeria stapt in Nooteboom TextilesInvesteringsbedrijf Egeria neemt een meerderheidsbelang in stoffengroothandel Nooteboom Textiles. Dat werd woensdag bekendgemaakt zonder aan te geven hoeveel er voor het belang wordt betaald. De familie Nooteboom houdt een ,,significant aandeel'' in de onderneming.
17/01 11u15  Weer Brits bouwconcern onder drukHet Britse bouwconcern Interserve staat flink onder druk. Volgens zakenkrant Financial Times houdt de Britse overheid de financiën van Interserve momenteel scherp in de gaten. Dat maakt beleggers zenuwachtig, vooral omdat eerder deze week branchegenoot Carillion ter ziele ging.
17/01 11u15  Miljoen Nederlanders in armoedeDe economie floreert toch, zo meldt het CBS, leven 1 miljoen Nederlanders in armoede. De Haag ziet een rol voor de gemeenten.
17/01 11u00  Nederland voorbereid op zelfrijdende autoNederland is goed voorbereid op de komst van zelfrijdende auto's. Onderzoek van KPMG onder twintig landen wereldwijd zet Nederland qua gereedheid zelfs op één, gelet op zaken als infrastructuur, overheidsbeleid en wetgeving. Nederland wordt in de index gevolgd door Singapore, de Verenigde Staten en Zweden.
17/01 11u00  Ombudsman: Draghi moet bankiersclub verlatenEuropees Ombudsman Emily O'Reilly wil dat president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) uit een internationale praatclub van bankiers en economen vertrekt.
17/01 11u00  Colum: De beste en slimste beleggerTer ondersteuning van mijn TA coaching activiteiten gebruik ik regelmatig oneliners, of tegelwijsheden zo u wilt, om beleggers tot nadenken te stemmen en hen als zodanig praktische tips mee te geven. Ik heb twee nieuwe oneliners die ik u graag voorschotel en nader toelicht. Het betreft hier de ‘slimste’ en de ‘beste’ belegger.
17/01 10u45  Vopak peilt interesse Duitse LNG-terminalDe joint venture van Vopak, Gasunie en Oiltanking die een LNG-terminal wil bouwen in Duitsland, gaat de belangstelling peilen bij andere investeerders om mee te doen aan het beoogde project. Ook wordt de vraag bij potentiële klanten in kaart gebracht. Dat maakten de partijen woensdag bekend.
17/01 10u45  VolkerWessels gaat brug Ouderkerk vervangenEen bouwcombinatie van VolkerWessels en Hollandia Infra heeft de aanbesteding voor de N522, de vervanging van Brug Ouderkerk, gewonnen. Dat bleek woensdag.
17/01 10u45  Advies Altice omlaag bij Kepler CheuvreuxKepler Cheuvreux verlaagt het beleggingsadvies voor Altice van hold naar reduce. Volgens Kepler is het kabel- en telecomconcern in een kwetsbare positie gekomen na de aangekondigde afsplitsing van Altice USA.
17/01 10u45  Gazelle levert 15 miljoenste fiets afKoninklijke Gazelle heeft zijn 15 miljoenste fiets gemaakt. Om die mijlpaal te bereiken had de Nederlandse fietsenfabrikant ongeveer 125 jaar nodig. Momenteel komen er jaarlijks zo'n 250.000 fietsen bij, waaronder steeds meer e-bikes.
17/01 10u30  ACM tikt huisverhuurder Belvilla op vingersVakantiehuisverhuurder Belvilla is door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op de vingers getikt wegens het misleidend vermelden van prijzen bij het boeken van vakantiehuizen. Aan @Leisure BR B.V, de eigenaar van Belvilla, is een boete opgelegd van €325.000.
17/01 10u30  AkzoNobel breidt productie in Mexico uitAkzoNobel breidt de productiecapaciteit voor organisch peroxide in Mexico uit. Daarmee is een investering gemoeid van meer dan 12 miljoen euro.
17/01 10u15  Aantal armen daalt maar zeer beperktDe crisis is voorbij, maar bijna 1,1 miljoen Nederlanders merken daar niets van. Zij moeten leven van een inkomen onder de armoedegrens. En hun aantal wordt maar niet lager.
17/01 10u00  Beurs: Sterk ASML brengt AEX naar winstASML werd door beleggers woensdag op het Damrak zeer goed gewaardeerd op zijn kwartaalresultaten. Beurzen bleven na opening vlak. Altice kreeg een tik bij de hoofdfondsen. In Azië boekten financiële fondsen opvallende tegenvallers.
17/01 10u00  Vijandig bod Melrose op Fokker-eigenaar GKNDe Britse investeerder Melrose Industries legt zijn overnamebod op industrieconcern GKN, het moederbedrijf van Fokker, rechtstreeks voor aan de aandeelhouders. GKN wees het voorstel vorige week resoluut van de hand, onder meer omdat het veel te laag zou zijn.
17/01 09u45  Eventmanager Informa wil rivaal UBM overnemenUitgeef- en eventmanagementconcern Informa wil rivaal UBM overnemen. Daarover zijn de twee branchegenoten van RELX-onderdeel Reed Exhibitions onderhandelingen gestart.
17/01 09u45  Aantal armen neemt maar niet afDe crisis is voorbij, maar bijna 1,1 miljoen Nederlanders merken daar niets van. Zij moeten leven van een inkomen onder de armoedegrens. En hun aantal wordt maar niet lager.
17/01 09u30  Column: Draai op Wall Street? Europa gevangen door dure euroWall Street kwam deze week sterk uit de startblokken maar moest alles inleveren richting het slot, wel werd er een nieuwe mijlpaal doorbroken want de Dow Jones stond even boven de 26.000 punten. Verder zien we dat ook de Nasdaq en de S&P 500 een forse draai maken na het neerzetten van nieuwe Intraday records. Europa blijft hangen door de dure euro.
17/01 09u15  Resultaten ASML 'belachelijk sterk'Aan het succesverhaal van ASML lijkt geen einde te komen. De resultaten over het vierde kwartaal onderstrepen dat het op alle fronten ontzettend goed gaat met de toeleverancier aan de chipindustrie, aldus analist Jos Versteeg van InsingerGilissen.
17/01 09u15  ASML schiet hoger op vlakke AEXASML werd door beleggers op het Damrak zeer goed gewaardeerd na de gemelde kwartaalresultaten. Beurzen bleven vlak. Altice kreeg een tik. In Azië boekten financiële fondsen tegenvallers.
17/01 09u15  Verkooprecord voor Volkswagen in 2017Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in 2017 een wereldwijd verkooprecord behaald van ruim 10,7 miljoen voertuigen, een stijging van 4,3 procent. Dat blijkt uit de verkoopcijfers die de grootste autofabrikant van Europa naar buiten bracht.
17/01 08u45  Refresco stelt verkoop Britse fabriek voorSap- en frisdrankproducent Refresco wil een concessie doen aan de Britse kartelwaakhond CMA om goedkeuring te krijgen voor de overname van de bottelactiviteiten van zijn Amerikaanse branchegenoot Cott. Refresco stelt voor om een Britse frisdrankfabriek te verkopen. De toezichthouder heeft in principe goedkeuring gegeven aan dit voorstel.
17/01 08u45  Zalando bouwt verkopen flink uitOnlinekleding- en schoenenwinkel Zalando heeft zijn verkopen vorig jaar met meer dan 23 procent opgevoerd. Door de forse investeringen in verdere groei moest het bedrijf wel iets interen op zijn winstgevendheid.
17/01 08u30  Woningverkopen stijgen in decemberHet aantal verkochte woningen in december is uitgekomen op 26.398, blijkt uit cijfers van het Kadaster.
17/01 08u15  Meer omzet voor Casino in 2017Het Franse supermarktconcern Casino heeft vorig jaar meer omzet geboekt. Het bedrijf zag op de Franse thuismarkt de opbrengsten licht stijgen, terwijl de verkoop in Latijns-Amerika flink omhoog ging.
17/01 08u15  Lavide: extra bestuurder bij GastvrijLavide heeft Kerst Sandburg tijdelijk aangesteld als extra bestuurder bij kinderopvangorganisatie Gastvrij Nederland. Dat werd woensdag bekendgemaakt. Sandburg is de eigenaar van MijnGastouderopvang, dat onlangs door Lavide werd gekocht.
17/01 08u15  Jacht op talenten ING geopendDe jacht op toptalent van ING mag worden geopend. De bank zal headhunters die haar mensen willen wegkapen niet langer tegenwerken.
17/01 08u00  Omzet ASML stijgt na run op machines- Chipmachinefabrikant ASML heeft in het vierde kwartaal van 2017 tegen de verwachtingen in meer omzet behaald dan in de voorgaande periode.
17/01 07u45  FDA beoordeelt licentieaanvraag PharmingDe Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) gaat Pharmings verzoek tot een aanvullende licentie voor zijn medicijn Ruconest onderzoeken. Volgens het biotechnologiebedrijf heeft de toezichthouder aangegeven op 21 september met een besluit te komen.
17/01 07u45  Klanten ASML hebben haast met nieuwe machinesChipmachinefabrikant ASML heeft in het vierde kwartaal van 2017 tegen de verwachtingen in meer omzet behaald dan in de voorgaande periode. Waar het Veldhovense hightechbedrijf rekende op een terugval van de verkopen aan het einde van het jaar, haalden sommige klanten gezien de sterke vraag naar halfgeleiders juist orders naar voren.
17/01 07u45  Klein stapje terug op beurzen AziëDe aandelenbeurzen in het Verre Oosten deden woensdag een stapje terug, onder druk van de koersverliezen die werden geleden op Wall Street. In Tokio stonden onder meer de financiële fondsen in het rood.
17/01 07u15  Bitcoin enigszins stabiel na flinke tikDe koers van de bitcoin stabiliseerde woensdagochtend enigszins, na een flinke tik een dag eerder. De grootste cryptomunt verloor toen bijna een kwart van zijn waarde, door toenemende zorgen over nieuwe en strengere regels voor de flink groeiende crypto-industrie.
17/01 00u30  Meer schadeclaims om bitcoin-machinesHet aantal klanten dat meent gedupeerd te zijn door bitcoin-fabriek Koinz Trading, verkoper van bitcoinmijn-machines, is sinds vorige week verdubbeld tot vijftig. Zij kregen honderden bestelde bitcoin-machines naar eigen zeggen niet geleverd.
17/01 00u00  Bitcoin verliest kwart van waardeDe waarde van cryptomunt bitcoin is dinsdagavond nog verder teruggezakt tot onder $10.000 per stuk. Ook andere munten kelderen nu nieuwe ingrepen van overheden in Europa en China de handel beperken.
16/01 22u30  Core Lab houdt dividend gelijkCore Laboratories betaalt in het eerste kwartaal een dividend van 0,55 dollar per aandeel in contanten, net zoveel als in de vier kwartalen afzonderlijk vorig jaar. De winstuitkering wordt uitbetaald op 16 februari.
16/01 22u30  Recordjacht Wall Street stoktDe aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine verliezen gesloten. De graadmeters leken in eerste instantie op weg naar verse records. De leidende Dow-Jonesindex ging zelfs even door de grens van 26.000 punten, maar het sentiment sloeg geleidelijk om. Beleggers verwerkten onder meer cijfers van zorgverzekeraar UnitedHealth en financieel concern Citigroup.
16/01 22u15  Beursfeest op Wall Street koelt afNa het lange weekeinde wisten in New York de Amerikaanse aandelenmarkten dinsdag aanvankelijk de wind in de rug te houden, maar de krachtige opmars sinds het begin van het nieuwe jaar werd uiteindelijk een halt toegeroepen.
16/01 21u15  'Qualcomm op eigen benen beter af'De Amerikaanse chipreus Qualcomm is beter af als op opzichzelfstaand bedrijf. Die boodschap gaf de leiding van Qualcomm, dat op de radar staat bij branchegenoot Broadcom, per brief mee aan zijn aandeelhouders. Een overname zou alleen aandeelhouders van Broadcom blij maken, zo werd gewaarschuwd.
16/01 20u45  Dow raakt winst kwijtOp Wall Street schoot de Dow-Jonesindex bij de start voor het eerst in zijn bestaan door de grens van 26.000 punten, maar kreeg geleidelijk wat minder vaart. Beleggers verwerken onder meer cijfers van zorgverzekeraar UnitedHealth en financieel concern Citigroup.
16/01 20u30  Alders: Goedkope vluchten verleden tijdGoedkope vluchten hebben hun langste tijd gehad in de Nederlandse luchtvaart. Dat zegt voormalig minister Hans Alders, tegenwoordig voorzitter van de Omgevingsraad Schiphol op de nieuwjaarsreceptie van de vereniging van Nederlandse luchtvaartmaatschappijen.
16/01 20u00  Wall Street op weg naar nieuwe recordsDe aandelenbeurzen in New York stonden dinsdag halverwege de sessie in de plus. Daarmee lag Wall Street andermaal op koers voor nieuwe records, al bekoelde het sentiment gedurende de sessie. Beleggers verwerkten onder meer cijfers van zorgverzekeraar UnitedHealth en financieel concern Citigroup.
16/01 20u00  Dow houdt zicht op recordOp Wall Street schoot de Dow-Jonesindex bij de start voor het eerst in zijn bestaan door de grens van 26.000 punten, maar kreeg geleidelijk wat minder vaart. Beleggers verwerken onder meer cijfers van zorgverzekeraar UnitedHealth en financieel concern Citigroup.
16/01 19u45  ’Olieprijs VS kan in 2018 naar $80 klimmen’Door een verwachte toename van de vraag naar olie en aanhoudende beperkingen van de olieproductie door leden van de OPEC kan de prijs van ruwe olie in Amerika dit jaar naar de $80 per vat klimmen. Dat voorspellen analisten bij de Price Futures Group.
16/01 19u30  S&P neemt rating Altice onder de loepKredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) gaat de kredietwaardigheid van telecom- en kabelconcern herzien. Daarbij lijkt het aannemelijk dat op korte termijn de huidige B+-rating wordt verlaagd. De outlook is negatief.
16/01 18u45  SBM rondt verkoop productieschip afDe verkoop van productie- en opslagschip (FPSO) Turritella aan Shell is afgerond. Dat meldde SBM Offshore, dat mede-eigenaar is van het schip, dinsdag. De deal was medio 2017 al aangekondigd.
16/01 18u45  BAM krijgt klus in GroningenBAM Bouw en Techniek gaat aan de slag voor de Hanzehogeschool in Groningen. De beursgenoteerde bouwer wordt onderdeel van het ontwerpteam voor de nieuw- en verbouw van het campuscomplex aan Zernikeplein 7.
16/01 18u45  Nestlé verkoopt snoeptak VS aan Nutella-makerVoedingsgigant Nestlé heeft zijn Amerikaanse divisie die snoep en andere zoete tussendoortjes maakt, verkocht aan Nutella-maker Ferrero. Met de deal is een bedrag van zo'n 2,8 miljard dollar gemoeid.
16/01 18u45  Miljoenenfraude met dikke bolidesDe fiscale opsporingsdienst FIOD heeft dinsdag invallen gedaan bij meerdere autobedrijven en accountantskantoren die mogelijk betrokken zijn bij een miljoenenfraude met tussenhandel in dure auto’s. Bij de actie werden wapens, contant geld en een Aston Martin in beslag genomen.
16/01 18u30  'ABN zoekt kopers Luxemburgs onderdeel'ABN AMRO zoekt naar verluidt kopers voor zijn Luxemburgse vermogensbeheeractiviteiten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De bank zelf wilde niet reageren.
16/01 18u15  Rechter vindt spaartaks te hoogSpaarders hebben in 2014, en mogelijk in de jaren daarna, te veel belasting over hun vermogen betaald. Dat oordeelt het gerechtshof van Amsterdam. De lage spaarrente maakte de vermogensheffing niet meer ’redelijk en proportioneel’.
16/01 18u15  Beursupdate: ASML vooraan op vlak DamrakOp de Amsterdamse beurs doen beleggers het dinsdag kalmpjes aan, in aanloop naar de start van het kwartaalcijferseizoen. Verzekeraar NN leidt bij de hoofdfondsen.
16/01 18u00  Verdere loonstijging verwacht bij KLMLuchtvaartmaatschappij KLM ziet de kosten verder oplopen door de verwachte loonstijging dit jaar zijn beslag gaat krijgen. Dat zegt president-directeur Pieter Elbers in webcast voor personeel. Vorige week werd bekend dat het cabinepersoneel er geld bij krijgt.
16/01 18u00  Frankrijk overweegt soepelere glasvezelregelsDe Franse overheid overweegt de regelgeving rond glasvezelnetwerken wat te gaan versoepelen, om telecombedrijven te stimuleren extra te investeren in zeer snel internet. Dat heeft de Franse staatssecretaris Julien Denormandie laten weten.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

13x Facebook geeft betrouwbaar nieuws voorrang20/01 00u15 - De Financiële Telegraaf: Facebook gaat prioriteit geven aan „betrouwbaar” nieuws in de stroom berichten die worden geplaatst. Topman Mark Zuckerberg kondigde dat voornemen aan om „sensatiezucht” en „desinformatie” in de sociale media te bestrijden. Zijn bedrijf, dat meer dan twee miljard maandelijkse gebruikers kent, gaat taxatiemethodes gebruik om te bepalen hoe integer de geleverde informatie is.
11x Column: FNV is de weg kwijt20/01 08u15 - De Financiële Telegraaf: Vorige week presenteerde de FNV een plan waarmee „een einde gemaakt moet worden aan het afbraakbeleid van regering en werkgevers”. Deze toonzetting maakt al duidelijk dat de bond op het oorlogspad is.
8x Kantoor had geschorste notarissen in dienst20/01 08u45 - De Financiële Telegraaf: Bij Amsterdamse notariskantoor Voorwinde is ruim 2,1 miljoen euro van de derdengeldenrekening verdwenen, schrijft Het Parool.
7x Nijenhuis kleiner in RoodMicrotec20/01 08u45 - De Financiële Telegraaf: Voormalig topman en adviseur van RoodMicrotec Philip Nijenhuis heeft zijn belang in het bedrijf verkleind. Dat bleek zaterdag uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
4x ’Beleggers steeds euforischer’20/01 09u15 - De Financiële Telegraaf: Wereldwijd draait de economie goed en de inflatieniveaus en rentes zijn over het algemeen bescheiden. Dit is een ideaal beleggingsklimaat, benadrukt vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa. Wel vraagt hij zich af of beleggers niet te euforisch worden.
2x 'Afwachtend begin voor Damrak'19/01 08u30 - De Financiële Telegraaf: De Amsterdamse aandelenbeurs opent vrijdag waarschijnlijk vrijwel vlak. Ook de meeste andere Europese beursgraadmeters lijken zonder grote koersuitslagen te beginnen na het licht lagere slot op Wall Street. Beleggers houden de blik gericht op de Verenigde Staten, waar nog altijd geen akkoord is over een verhoging van het schuldenplafond.
2x 'Geleidelijk herstel Beter Bed na domper'19/01 09u45 - De Financiële Telegraaf: Lees meer >
2x Unilever houdt terugval AEX beperkt19/01 09u45 - De Financiële Telegraaf: Na een licht negatieve start maakte de Amsterdamse beurs vrijdag het verlies bijna weer goed. Beleggers namen een afwachtende houding vanwege de dreigende sluiting van de Amerikaanse overheidsdiensten. Het zwaarwegende fonds Unilever legde een steun onder de AEX. De bankaandelen ING en ABN Amro moesten terrein prijsgeven.
2x 'Zorgen om lithiumprijs bij AMG overdreven'19/01 10u15 - De Financiële Telegraaf: Zorgen bij beleggers over de mogelijke impact van een overaanbod aan lithium op Advanced Metallurgical Group (AMG), zijn overtrokken. Dat schrijft analist Stijn Demeester van ING in een commentaar.
2x Beursverslag: AEX hervat opmars; Galapagos op dreef19/01 11u15 - De Financiële Telegraaf: Na een voorzichtige start kregen op het Damrak vrijdagochtend de winnaars geleidelijk weer de overhand. Daarmee werd de opmars van de AEX deze week hervat. Vooral Galapagos werd door beleggers omarmd. De koophonger naar aandelen ASML kwam ook weer op gang. De oliefondsen deden een stapje terug.

Statistieken

Artikels:
37146
Gelezen:
14902
Aantal lezers nu:
57


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven