maandag 27 mei 2019, week 22


U bent nu hier: Meer nieuws van De Financiële Telegraaf

Laatste updatecontrole: vandaag om 13u45
 

De Financiële Telegraaf

Verbergen Tonen
27/05 13u45  Toeristen boos: Ruim €800 voor Griekse lunch Het is altijd oppassen geblazen als je iets wil eten of drinken op een toeristische bestemming, en je weet vooraf niet wat de prijzen zijn. Daar kwam een Amerikaanse militair op pijnlijke manier achter tijdens een vakantie naar het Griekse Mykonos.
27/05 13u45  'Bevriezen AOW-leeftijd positief voor alle generaties' Het kabinet lijkt bereid te zijn om de stijging van de AOW-leeftijd voor twee jaar stop te zetten en mensen met zware beroepen tegemoet te komen. Martin Visser van de DFT-redactie vertelt over de laatste ontwikkelingen.
27/05 13u45  ’Vliegtaks gebruiken voor meer schone kerosine’ KLM en energiebedrijf SHV investeren in de eerste fabriek voor duurzame kerosine, die vanaf 2022 moet gaan produceren. De kerosine wordt gemaakt uit restproducten en afval van bedrijven in de regio rond Delfzijl, waar de fabriek straks staat.
27/05 13u00  Nederlandse luchtvaart op schonere brandstof KLM en energiebedrijf SHV investeren in de eerste fabriek voor duurzame kerosine, die vanaf 2022 moet gaan produceren. De kerosine wordt gemaakt uit restproducten en afval van bedrijven in de regio rond Delfzijl, waar de fabriek straks staat.
27/05 12u45  Column: May vertrekt, drie Brexit-scenario’s De Conservatieve Partij van Britse premier Theresa May kreeg zondag bij de Europese parlementsverkiezingen minder dan 10% van de stemmen. Het zetelaantal van de partij wordt gehalveerd. Het is de laatste nederlaag van May, die in juni opstapt.
27/05 12u45  Akzo wint op hogere AEX De Amsterdamse beurs staat maandagmiddag licht hoger. Beleggers doen het rustig aan, omdat Wall Street vandaag gesloten is vanwege Memorial Day. In de AEX is verffabrikant AkzoNobel de koploper met een winst van 2%.
27/05 12u30  Bijzondere vergadering Wereldhave op 9 juli Winkelvastgoedbedrijf Wereldhave houdt op dinsdag 9 juli een buitengewone aandeelhoudersvergadering op Schiphol over de voordracht van Matthijs Storm tot nieuwe bestuursvoorzitter.
27/05 12u15  Mega-autobouwer in de maak De Italiaans-Amerikaanse autobouwer Fiat Chrysler heeft per brief een een concreet fusieverzoek gedaan aan Renault. Het hoofkwartier van de nieuw te vormen autoreus zou in Amsterdam moeten komen.
27/05 12u15  Ov-staking: mag je gewoon wegblijven van je werk? Dinsdag 28 mei is er een grote staking in het openbaar vervoer. Wat zijn je opties, als je echt niet anders dan met openbaar vervoer op je werk kunt komen?
27/05 12u15  Weer topweekend voor bitcoin De prijs van de bitcoin is dit weekend opnieuw omhoog gespoten. Inmiddels is $9000 binnen handbereik, bijna een verdrievoudiging ten opzichte van half december.
27/05 12u15  'Samsung levert minder accu's aan Volkswagen' Volkswagen moet sleutelen aan zijn plan om 50 miljard euro te investeren in accu's voor elektrische auto's. Een verwachte leveringsovereenkomst met Samsung staat op losse schroeven, waardoor de Duitse autogigant waarschijnlijk veel minder accu's van het Zuid-Koreaanse technologieconcern kan afnemen.
27/05 12u00  ’Verdeeld Europa heeft oliemannetje als Rutte hard nodig’ Martin Visser duidt in de nieuwe podcast van DFT de uitslagen na de Europese verkiezingsavond. Europa is verdeelder dan ooit, dus het zou geen kwaad kunnen om een oliemannetje als Rutte aan het roer te zetten. 'Ik zie het ideale profiel al opdoemen'.
27/05 12u00  ING en taxateurs werken aan duurzame standaard ING werkt samen met de tien grootste taxatiebureaus aan een model om verduurzaming van kantoren op een eenduidige wijze te taxeren. De taxateurs, die bij elkaar goed zijn voor een marktaandeel van zeventig procent in Nederland, testen momenteel de nieuwe standaard bij waardebepaling van kantoorpanden. Daarna gaan ze onder meer met woningen aan de slag.
27/05 11u15  Zorg om handelsoorlog verzwakt op Damrak AkzoNobel, financials en ASML gingen aan kop. Beleggers bleven hoopvol na de uitslagen van de Europese verkiezingen. Zorgen om de handelsoorlog en Brexit verzwakten.
27/05 10u45  Vijf vragen over de opstalverzekering De premies voor opstalverzekering lopen flink op, meldt de Consumentenbond. Wat is deze verzekering eigenlijk, hoeveel keus heb je en kun je hierop besparen?
Laatste update: vandaag om 13u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
27/05 10u45  KLM investeert in duurzame kerosineKLM investeert in een nieuwe fabriek voor de vervaardiging van duurzame kerosine. Dat doet de luchtvaartmaatschappij samen met het bedrijf SkyNRG, dat de fabriek uitbaat. KLM verplicht zich verder de eerste tien jaar dat de fabriek produceert zeker driekwart van de duurzame kerosine af te nemen.
27/05 10u00  'Terugtrekking Nasdaq goed voor Euronext'Het is goed nieuws voor aandeelhouders van Euronext dat concurrent Nasdaq de strijd heeft gestaakt in de overname van Oslo Børs. Dat concludeert een analist van ING.
27/05 10u00  Damrak: tech en export in herstelNauwelijks verliezers maandagochtend in de AEX kort na opening van de beurs. Beleggers bleven hoopvol na de uitslagen van de Europese verkiezingen. ASR, ASML en Arcelor gingen aan kop. Met Japan meldde president Trump voorlopig geen handelsdeal te willen.
27/05 09u45  Recordverlies voor NyrstarNyrstar heeft in 2018 zijn grootste verlies ooit genoteerd. De tot drie maal uitgestelde jaarcijfers bevestigden het beeld van de moeilijke markt waarin de grootste zinksmelter van Europa zich bevindt, en waarom het bedrijf is overgenomen door Trafigura.
27/05 09u30  Thuismarkt doet softwarebedrijf Exact goedSoftwarebedrijf Exact heeft vorig jaar een hogere omzet in de boeken gezet en was daarbij aanzienlijk winstgevender dan een jaar eerder. De Delftse leverancier van administratiesoftware richt zich de laatste jaren sterker op mkb'ers in Nederland en België. Die nieuwe strategie werpt nu vruchten af, aldus topman Phill Robinson.
27/05 09u30  Koers Renault knalt hoger na fusieplan Fiat ChryslerAutobedrijven Renault en Fiat Chrysler zoeken een fusie. Dat heeft Fiat Chrysler maandag bekendgemaakt. De koers van Renault schoot maandagochtend 17% omhoog.
27/05 09u15  AEX begint met winstDe Amsterdamse aandelenbeurs is maandag hoger geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met winsten. Beleggers deden het rustig aan aangezien de belangrijke financiële markten in Londen en New York gesloten zijn. Verder ging de aandacht vooral uit naar de aanhoudende handelsstrijd tussen de Verenigde Staten en China.
27/05 09u15  Optimisme zet Damrak hogerBeleggers begonnen de handelsweek maandag met winst. Beleggers verwerkten uitslagen van de Europese verkiezingen. Met Japan meldde president Trump voorlopig geen handelsdeal te willen. ASML en Arcelor gingen aan kop.
27/05 09u15  Trump: nog niet klaar voor deal met ChinaDe Amerikaanse president Donald Trump is nog niet klaar om tot een handelsdeal te komen met China. Hij verwacht dat ''ergens in de toekomst'' er wel een handelsakkoord gesloten zal worden tussen de Verenigde Staten en China. Dat zei Trump bij zijn vierdaagse staatsbezoek aan Japan in een gezamenlijke persconferentie met premier Shinzo Abe.
27/05 09u00  Lavide roept aandeelhouders bijeenBeursfonds Lavide houdt op 20 juni een algemene aandeelhoudersvergadering. Op de agenda staat onder meer de voordracht van Bert Riemens als nieuw lid van de raad van commissarissen. Sjaak van den Berg treedt na de aandeelhoudersvergadering af als lid van de toezichtsraad.
27/05 09u00  Premie opstalpolis explodeertVeel verzekeraars hebben de premies voor opstalverzekeringen de afgelopen jaren met tientallen procenten verhoogd. De Consumentenbond is de exorbitante stijgingen en de slechte communicatie daarover zat.
27/05 09u00  Donkere wolken boven dividendfeestBeleggers schepten afgelopen maanden records aan dividend bij bedrijven op. Stilaan ontstaan echter barstjes. Met minder bedrijfswinst raakt het dividend komende maanden vaker in het geding.
27/05 08u30  'Kleine openingswinst voor AEX'De aandelenbeurs in Amsterdam lijkt maandag licht hoger te beginnen. Ook elders in Europa zullen de beurzen waarschijnlijk met kleine winsten openen. De aandelenhandel blijft in het teken staan van de handelsstrijd tussen de Verenigde Staten en China. De week zal verder rustig beginnen aangezien de beurs in Londen gesloten is vanwege een Bank Holiday. Wall Street blijft dicht vanwege Memorial Day.
27/05 08u30  Nikkei begint week licht hogerDe Japanse aandelenbeurs is maandag licht hoger aan de nieuwe handelsweek begonnen. De aandacht ging vooral uit naar het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan Japan. Trump liet weten dat er goede vooruitgang wordt geboekt met de onderhandelingen op het handelsvlak, maar voorlopig nog geen deal met Japan te willen sluiten en te willen wachten tot na de Japanse verkiezingen in juli.
27/05 08u15  Nasdaq laat Oslo Børs aan EuronextBeursbedrijf Nasdaq ziet af van een bod op de Noorse beurs Oslo Børs. Concurrent Euronext heeft ook een bod op Oslo Børs gedaan.
27/05 08u00  Fiat Chrysler wil fusie met RenaultAutobedrijven Renault en Fiat Chrysler zoeken een fusie. Dat heeft Fiat Chrysler maandag bekendgemaakt. Als de fusie doorgaat onstaat een Europese autoreus vanuit een Nederlandse holding met een omzet van $37 miljard.
27/05 08u00  Claim tegen sjoemelbanken in AustraliëDe banken Citigroup, Royal Bank of Scotland (RBS) en JPMorgan zijn enkele grote banken die worden genoemd in een Australische rechtszaak, waarbij schadevergoedingen worden geëist vanwege gesjoemel met valutakoersen.
27/05 08u00  Kabinet: campagne moet taboe rond schulden doorbrekenHet taboe op schulden moet van het kabinet doorbroken worden. Met een nieuwe campagne worden mensen aangespoord om over hun financiële problemen te praten zodat ze op tijd hulp kunnen krijgen.
27/05 07u45  Renault en Fiat Chrysler willen fusieAutobedrijven Renault en Fiat Chrysler willen fuseren. Dat hebben zij maandag bekendgemaakt. Daarmee onstaat een Europese autoreus.
27/05 07u45  Winst Chinese industriebedrijven omlaagDe winsten bij grote Chinese industriebedrijven zijn in april gedaald, wat duidt op de negatieve effecten van de escalerende handelsspanningen voor de omvangrijke industrie in China. Op jaarbasis zakte de winst met 3,7 procent, de sterkste daling sinds december 2015, aldus cijfers van het statistiekbureau.
27/05 07u15  'Europees schokfonds kan welvaart verhogen'Een schokfonds in de eurozone is niet noodzakelijk voor het voortbestaan van de euro, maar kan de welvaart in Europa wel verhogen. Dat constateert het Centraal Planbureau (CPB) in een rapport. Een fonds met grotere uitkeringen bij zeldzame, extreme gebeurtenissen heeft toegevoegde waarde.
27/05 06u45  Pensioendeal gloortHet kabinet is bereid om de stijging van de AOW-leeftijd tijdelijk stop te zetten. Daarnaast is aangeboden om mensen met zware beroepen ruimere mogelijkheden te geven om eerder te stoppen met werken.
27/05 06u15  FNV eist Deltaplan aanpak flexwerkDe flexibilisering op de arbeidsmarkt zet druk op de lonen van vaste werknemers. Dat zegt cao-coördinator Zakaria Boufangacha van vakbond FNV.
26/05 17u15  Rechter verbiedt ov-staking SchipholTeleurgesteld dropen de vele vakbondsleden na een lange dag de geïmproviseerde rechtbank op Schiphol uit. In een kort geding heeft de rechter een ov-staking rond de luchthaven verboden.
26/05 16u15  Bonden moeten dinsdag treinen laten rijden naar SchipholDe vakbonden moeten er voor zorgen dat er dinsdag elk kwartier treinen rijden van en naar Schiphol, Amsterdam en Hoofddorp. Dat heeft de rechter bepaald in een door Schiphol aangespannen kort geding.
26/05 16u00  Overleg bonden en Schiphol mislukt: rechter doet uitspraakDe vakbonden zijn er zondag niet uitgekomen met Schiphol over een oplossing om het vliegveld dinsdag tijdens de landelijke stakingsdag bereikbaar te houden. De rechter heeft het kort geding heropend.
26/05 15u45  'Handelsspanningen domineren beursweek'De stemming op de aandelenbeurzen zal deze week wederom voor een groot deel worden bepaald door de escalerende handelsvete tussen China en de Verenigde Staten. Vorige week zorgden toenemende twijfels over een mogelijke handelsdeal tussen de economische grootmachten voor een negatief sentiment. Verder gaat de aandacht van beleggers uit naar een reeks macro-economische gegevens.
26/05 15u15  Belegger naar Chinese aandelen geduwdHandelsoorlog of niet: beleggers investeren meer dan ooit in Chinese aandelen. Al is dat vooral omdat de Chinese aandelenmarkt een steeds groter deel van de index uitmaakt.
26/05 15u00  Bonden moeten er met NS uitkomen over bereikbaarheid SchipholDe vakbonden proberen zondag met NS tot een oplossing te komen om Schiphol dinsdag tijdens de landelijke stakingsdag bereikbaar te houden. De rechter eist dat de twee partijen er samen uitkomen.
26/05 14u45  Nieuwe onderhandelingen Shell in NigeriaDe Nigeriaanse regering gaat nieuwe onderhandelingen voeren met olie- en gasconcern Shell over contractvoorwaarden. Daarbij mikt Nigeria op betere voorwaarden als het gaat om betalingen door Shell, aldus zakenkrant Financial Times.
26/05 14u15  Verziekte verhoudingen aan top Air France KLMCeo Benjamin Smith moet de aandeelhouders dinsdag overtuigen dat de verziekte relatie tussen hem en president-directeur Pieter Elbers van KLM geen horde vormt voor het echte probleem van Air France KLM: betere resultaten en het gevecht met de concurrentie.
26/05 13u30  Trump: nog geen handelsdeal met JapanDe Verenigde Staten zullen voorlopig nog geen handelsdeal sluiten met Japan. De Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd pas na de verkiezingen in Japan deze zomer tot een deal te willen komen met de Japanners.
26/05 12u45  Column: Woning verduurzamenDit jaar kocht Nico Haverkort een jaren 20-woning in Handel (Noord-Brabant). Voorzien van gaskachels. „Die sloop ik eruit”, zegt Nico. „Maar ik heb nog geen idee hoe ik mijn huis straks duurzaam kan verwarmen.”
26/05 12u30  Bonden bereid met NS te praten over bereikbaarheid SchipholDe vakbonden proberen zondagmorgen met NS tot een oplossing te komen om Schiphol dinsdag tijdens de landelijke stakingsdag bereikbaar te houden. Na ’goed overleg’ zien de twee ’voldoende aanleiding om hierover te onderhandelen’.
26/05 11u30  Wáár gaat de megastaking van dinsdag over?Enkele tienduizenden werknemers in verschillende sectoren, zoals het stads- en streekvervoer, de NS, metaal, industrie, bouw, schoonmaak en beroepsgoederenvervoer, leggen dinsdag en woensdag het werk neer. Ook zijn er acties in de zorg, het onderwijs, handel en de overheid.
26/05 10u45  Bonden en NS in ultiem overleg over bereikbaarheid SchipholDe vakbonden proberen zondagmorgen met NS tot een alternatief te komen om Schiphol dinsdag tijdens de landelijke stakingsdag bereikbaar te houden. Het door de luchthaven aangespannen kort geding is daarom geschorst.
26/05 10u45  Analyse: Erfgoed voor senioren, win-win?Het Senioren Woonfonds I CV wordt onder mijn aandacht gebracht met de wervende kop: ’Beleggen in luxe senioren appartementen, een gouden toekomst.’ Deelname betekent volgens de brochure duurzaam investeren in het behoud van erfgoederen en huisvesting voor senioren. De aanbieder wil in totaal €5 miljoen bij investeerders ophalen door uitgifte van 200 participaties van elk €25.000. Dat is ook de minimale deelname.
26/05 08u15  Dinsdag: Thuiswerken of vrij nemenZo stil als het dinsdag in het openbaar vervoer zal zijn, zo druk gaat het deze dag worden op Skype. Grote bedrijven en instellingen laten medewerkers vooral thuis telewerken op de landelijke staking in de trein, bus en tram. Of neem desnoods maar vrij, valt zelfs te horen.
26/05 08u15  Zorgen NS-personeel over AOW-leeftijdZe hebben sinds een aantal jaren last van fysieke klachten en hebben langer nodig om te herstellen van de onregelmatige diensten bij de Nederlandse Spoorwegen.
25/05 17u15  Goedkoop beleggen kan slim zijnSteeds meer particuliere beleggers kiezen voor etf’s, gelokt door de zeer lage kosten. Bovendien hoef je op lange termijn niet meer genoegen te nemen met een rendement in lijn met de markt.
25/05 15u15  Column: GrootmachtenVolgens de voorstanders van meer Europese integratie is die nodig omdat Europa een sterk blok moet vormen tegen de grootmachten Amerika, Rusland en China. Doen we dat niet, dan worden we vermorzeld. Amerika dreigt ons met een handelsoorlog, Rusland probeert ons te ontwrichten en China krijgt hier steeds meer invloed. Een sterker Europa is dus absoluut noodzakelijk, anders dreigen wij ten onder te gaan.
25/05 14u15  Duurste medicijn ter wereld op de marktDe Zwiterse medicijnfabrikant Novartis heeft toestemming gekregen om het medicijn Zolgensma, een gentherapie voor de voor kinderen dodelijke spierziekte SMA, op de markt te brengen. Een behandeling kost $2,1 miljoen, waarmee dit het duurste medicijn ter wereld is.
25/05 13u45  Beleggers opnieuw iets positieverHet vertrouwen van beleggers is deze maand opnieuw licht gestegen ten opzichte van een maand eerder. Het sentiment blijft daarmee dus positief, schrijft ING in zijn maandelijkse beleggersbarometer. Ondanks dat de beurzen in mei al flink zakten, verwachten beleggers nog altijd dat die de komende drie maanden per saldo zal stijgen.
25/05 13u45  'Huawei beheert cruciale data KPN'AMSTERDAM (AFN) -Technologiebedrijf Huawei beheert de klantgegevens van KPN. Dat komt doordat het Nederlandse telecombedrijf voor de klantendatabase volledig in zee is gegaan met Huawei. In de Chinese software staan de persoonsgegevens, gebruikersdata en factuurgegevens van miljoenen Nederlanders, meldt Trouw.
25/05 13u15  De week van het vakantiegeldNederlanders hebben afgelopen week fijn achter de computer hun zomervakantie geboekt, eindelijk die ene grote aankoop kunnen doen en bij heel veel huishoudens was het tijd de financiële vuiltjes weg te poetsen. Hoera, het vakantiegeld is gestort en dat zagen we aan de meest gelezen verhalen.
25/05 13u15  Column: Geef je feedback niet eigenlijk voor jezelf?Wie kent ze niet: de drie G’s van feedback. Beschrijf eerst het Gedrag, daarna geef je aan wat het met je doet (Gevoel) en tot slot meld je het Gevolg, wat zou je graag anders zien. Klinkt goed, maar de praktijk is anders.
25/05 11u45  Rapportcijfer hotels veel te hoogOok wel eens in een afschuwelijk hotel geslapen dat toch een prima rapportcijfer had op Booking.com? Dat komt doordat het systeem waarmee gasten hun verblijf kunnen beoordelen zo is opgezet dat zelfs slechte hotels een voldoende kunnen scoren. Ook manipulatie en psychologie spelen een rol.
25/05 10u45  Beursagenda: ’Bereid je voor op ergste met handelsoorlog’De agenda voor de nieuwe beursweek lijkt niet al te vol, met Duitse werkloosheidscijfers en inkoopmanagersindices uit China als belangrijkste afspraken. „Maar zodra er iets gebeurt in de handelsoorlog of rond de Brexit, kan dat alles overschaduwen”, waarschuwt macro-econoom Joost van Leenders van vermogensbeheerder Kempen.
25/05 10u15  Belegger houdt moed ondanks malaiseBeleggers laten de moed niet zakken. De slechtere omstandigheden op de beurzen tasten het vertrouwen van de particuliere beleggers nauwelijks aan, zo blijkt uit de maandelijkse peiling voor de ING BeleggersBarometer.
25/05 08u30  'Beleggers opnieuw iets positiever'Het vertrouwen van beleggers is deze maand opnieuw licht gestegen ten opzichte van een maand eerder. Het sentiment blijft daarmee dus positief, schrijft ING in zijn maandelijkse beleggersbarometer. Ondanks dat de beurzen in mei al flink zakten, verwachten beleggers nog altijd dat die de komende drie maanden per saldo zal stijgen.
25/05 08u30  ’Pensioenfondsen doen het uitstekend’Scheidend directeur Gerard Riemen van de Pensioenfederatie vindt dat pensioenfondsen ’zich nergens voor hoeven te schamen’. De pensioenfondsen hebben het goed gedaan en bij de meesten is het pensioen hoger dan verwacht, zegt hij in een afscheidsinterview in het AD.
25/05 08u15  Column: We gaan onzekere tijden tegemoetOp de internationale economische conferenties die we de afgelopen maand hebben bijgewoond, overheerst somberheid. De meeste sprekers komen met lijstjes waarop de afzwakkende wereldeconomie op de eerste plaats staat.
25/05 07u15  Hotelratings Booking.com structureel te hoogOok wel eens in een afschuwelijk hotel geslapen dat toch een prima rapportcijfer had op Booking.com? Dat komt doordat het systeem waarmee gasten hun verblijf kunnen beoordelen zo is opgezet dat zelfs slechte hotels een voldoende kunnen scoren. Ook manipulatie en psychologie spelen een rol.
25/05 07u15  ’Scores hotels te hoog’De betrouwbaarheid van hotelreviews laat veel te wensen over. Ook bij marktleider Booking.com zijn de rapportcijfers structureel te hoog, zeggen twee hoogleraren.
24/05 22u45  'Breder onderzoek vertraagt terugkeer 737 MAX'De terugkeer van de Boeing 737 MAX in het luchtruim loopt wellicht vertraging op. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA gaat ook voorganger 737 in zijn onderzoek naar de veiligheid van de MAX betrekken, zo meldt The Wall Street Journal op basis van overheidsbronnen.
24/05 22u30  SpaceX haalt miljard opSpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-oprichter en -topman Elon Musk, heeft een miljard dollar opgehaald bij investeerders. Het geld is bedoeld voor een plan om via een netwerk van satellieten internetverbindingen mogelijk te maken voor delen van de wereld met slechte verbindingen.
24/05 22u30  Wall Street met winst lang weekend inDe aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine plussen gesloten, na een week met vooral verliezen. Het sentiment onder beleggers, die het rustig aan deden in aanloop naar een lang weekend, werd gesteund door bemoedigende ontwikkelingen in de aanhoudende handelsvete tussen China en de VS. De Amerikaanse president Donald Trump zou volgens berichten bereid zijn het Chinese techconcern Huawei minder hard aan te pakken, als onderdeel van een mogelijke handelsdeal met Peking.
24/05 19u45  Taxibedrijf De Roo faillietTaxibedrijf De Roo is vrijdag failliet verklaard. Het bedrijf houdt zich voornamelijk bezig met vervoer van scholieren en mensen met een speciale zorgbehoefte.
24/05 19u45  Wall Street op lichte winstDe aandelenbeurzen in New York stonden vrijdag halverwege de handelsdag in de plus. Het sentiment onder beleggers werd gesteund door bemoedigende ontwikkelingen in de aanhoudende handelsvete tussen China en de VS. De Amerikaanse president Donald Trump zou volgens berichten bereid zijn het Chinese techconcern Huawei minder hard aan te pakken, als onderdeel van een mogelijke handelsdeal met Peking.
24/05 19u00  'Veel animo Fortis-claim'De animo van gedupeerde Fortis-beleggers om zich aan te sluiten bij de schikking wegens misleiding in aanloop naar het omvallen van Fortis is groter dan verwacht. Dat zegt beleggersvereniging VEB. Ook zijn er minder mensen dan gedacht die níet meedoen met de schikking om zelf door te procederen voor een hogere vergoeding.
24/05 19u00  Lucht loopt uit Waalwijkse spuitbussenmakerDe lucht gaat snel uit het aandeel van spuitbussenmaker Airopack met het productiefiliaal in Waalwijk. Vrijdag kelderde het aandeel van het in Zwitserland genoteerde bedrijf met 75% na zorgen van beleggers.
24/05 18u45  'Beurswaakhond duikt op Boeing wegens 737 MAX'De Amerikaanse beurswaakhond SEC onderzoekt of vliegtuigbouwer Boeing aandeelhouders op de juiste manier heeft geïnformeerd over de perikelen met toestellen van het 737 MAX. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De 737 MAX was twee keer binnen een halfjaar betrokken bij een groot ongeluk.
24/05 18u30  Forens zoekt uitweg tijdens ov-stakingWie maandagavond een reisalternatief gaat zoeken voor de landelijke ov-staking van dinsdag, heeft grote kans dat werk of studie alleen op de fiets of lopend bereikt kan worden. Bij autoverhuurders loopt het storm.
24/05 18u15  ’De industrie mag wel wat minder macho’Meer vrouwelijke collega’s. Dat willen Regi Zwartjens (53), Evelien Marechal (42) en Hanneke Franken (32), die werken bij industrieel toeleverancier Rubix. Op dit moment is 16% van de 950 werknemers in de Benelux vrouw. Dat moet 30% worden.
24/05 18u00  Shell koopt belang in wingebied AnadarkoOlie- en gasgigant Shell neemt een deel van het belang van branchegenoot Anadarko in een mogelijk winningsgebied in Zuid-Afrika over. Anadarko heeft 40 procent van de diepwaterblokken in de Atlantische Oceaan bij Kaapstad verkocht. Financiële details zijn niet gemeld.
24/05 17u45  Herstel voor AEX blijft beperktDe winst voor de AEX liep aan het einde van de middag terug. Hierdoor heeft de beursgraadmeter zich slechts enigszins kunnen herstellen van de klap op donderdag. Beleggers bleven voorzichtig vanwege de handelsoorlog tussen China en de VS.
24/05 17u15  Tegenslag Volkswagen bij lokale Duitse rechterVolkswagen heeft voor het eerst een nederlaag geleden bij een regionale beroepszaak in een claim door gedupeerde eigenaren van dieselwagens. De rechtbank in Karlsruhe oordeelde dat de autogigant auto's die zijn uitgerust met illegale sjoemelsoftware moeten worden teruggeroepen of dat eigenaren een nieuwe wagen moeten krijgen.
24/05 17u15  FNV buitenspel bij cao HemaDe FNV is geen partij meer bij de cao-onderhandelingen voor de 9500 werknemers van Hema.
24/05 17u00  ‘Nieuw plan Facebook heel eng’Facebook komt met een eigen cryptomunt. Een beslissing die volgens Madelon Vos grote gevolgen kan hebben voor de financiële wereld en het betalingssysteem.
24/05 16u30  Menzis zet unieke zaak tegen farmaceut doorZorgverzekeraar Menzis zet z’n unieke zaak door waarin het van AstraZeneca te veel betaalde miljoenen voor medicijnen terugeist. De farmaceut eiste dat Menzis de zaak in zou trekken om in gesprek te treden, maar dat doet de zorgverzekeraar na twee weken nadenken niet.
24/05 16u15  Vooral TomTom in trek op hogere beursDe AEX bleef in de namiddag op een mooie winst staan, na de klap op donderdag. Beleggers begonnen zich minder zorgen te maken over de handelsvete tussen China en de VS. Vooral Midkapper TomTom presteerde sterk.
24/05 16u00  Beurzen houden winst vast in middaghandelDe Amsterdamse beurs stevende vrijdag in de middaghandel af op een positief einde aan een verder negatieve week. De handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China bleven de markten in de greep houden, maar de Amerikaanse president Donald Trump liet doorschemeren bereid te zijn tot een milder standpunt over Huawei als onderdeel voor een handelsdeal.
24/05 16u00  Shell vindt 'significant' olieveld in AlbaniëShell heeft aanvullende aanwijzingen dat zich mogelijk een significant olieveld bevindt in Albanië. De olie- en gasgigant heeft initiële testen uitgevoerd in het land op de locatie Shpirag-4.
24/05 15u45  Wall Street opent licht hogerDe aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst aan de handel begonnen. Het sentiment onder beleggers werd gesteund door bemoedigende ontwikkelingen in de aanhoudende handelsvete tussen China en de VS. De Amerikaanse president Donald Trump zou volgens berichten bereid zijn het Chinese techconcern Huawei minder hard aan te pakken, als onderdeel van een mogelijke handelsdeal met Peking.
24/05 15u30  Gestreste huizenkoper betaalt dubbel voor adviesEen man die eind 2017 een hypotheek rond wilde krijgen, om nog gebruik te kunnen maken van fiscale voordelen, betaalde een tweede keer voor advies toen zijn hypotheekadviseur aangaf dat het misschien niet ging lukken. Daar is die adviseur niet verantwoordelijk voor, bepaalt het Kifid, klachteninstituut voor de financiële sector.
24/05 15u30  Wereldhandel in maart toegenomenHet wereldhandelsvolume is in maart met 0,5 procent toegenomen ten opzichte van een maand eerder. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in de maandelijkse Wereldhandelsmonitor. In februari ging de wereldhandel juist achteruit, met een bijgestelde 1,1 procent.
24/05 15u30  Rechter: megaboete Seats and Sofas terechtDe rechtbank in Rotterdam vindt dat meubelketen Seat and Sofas terecht €350.000 euro boete heeft gekregen voor nepkortingen en ontbrekende prijskaartjes in de winkels.
24/05 15u15  Verhuurder met zonnepanelen krijgt extra btw terugEen woningeigenaar die zonnepanelen op zijn nieuwbouwwoning legde, mag zelfs een stukje van de btw over de aankoop van de grond terugvragen. Met dank aan een verhuurde werkkamer.
24/05 15u15  Zonnetje breekt door boven DamrakDe AEX bleef halverwege de middag op een mooie winst staan, na de klap op donderdag. Beleggers begonnen zich minder zorgen te maken over de handelsvete tussen China en de VS.
24/05 15u00  ASML leidt R&D-ranglijstASML bekleedt dit jaar opnieuw de bovenste plek op een ranglijst van Technisch Weekblad van bedrijven die het meest hebben geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling in Nederland.
24/05 15u00  Mogelijke klus voor startup ThorbStartup Thorb sleept mogelijk een contract binnen om 96 huurwoningen en een optie op nog eens 1.000 woningen op te gaan leveren voor Eigen Haard. De voorwaarde ervoor is dat het bedrijf, waarin bouwer BAM investeert, drie woningen in Delft succesvol bouwt.
24/05 14u45  Hema wijst FNV de deurDe FNV is geen partij meer bij de cao-onderhandelingen voor de 9500 werknemers van Hema.
24/05 14u45  Orders duurzame goederen in de VS vallen terugDe orders voor duurzame goederen in de VS zijn in april met 2,1% afgenomen in vergelijking met een maand eerder. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Handel vrijdag.
24/05 14u15  Maersk-baas: 2019 jaar van handelsoorlogenA.P. Møller-Maersk-topman Søren Skou denkt dat een handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China niet het einde van de handelsoorlogen is. Zodra dat gebeurt richt president Donald Trump zijn aandacht op Europa, verwacht de baas van 's werelds grootste containervervoerder. 'Daar is nog een onopgeloste ruzie over Duitse automakers.' Het jaar 2019 wordt daarom sowieso het jaar van de handelsoorlogen, denkt de Deen.
24/05 13u45  Foot Locker pessimistischer over winstSportschoenenverkoper Foot Locker is minder optimistisch over zijn resultaten in de rest van het jaar dan voorheen. De winst zal waarschijnlijk minder hard stijgen dan in eerdere prognoses, maakte het bedrijf bekend bij zijn kwartaalcijfers. Onder andere de handelsoorlog hangt als donkere wolk boven de schoenensector.
24/05 13u30  Foot Locker scoort minder goed dan voorzienHet Amerikaanse sportkledingmerk Foot Locker heeft in het voorbije kwartaal een lagere omzetgroei behaald dan waar in doorsnee op werd gerekend. Ook de winstgevendheid viel tegen.
24/05 13u15  Juncker: geen verandering in brexitdealHet aanstaande vertrek van de Britse premier Theresa May verandert niets aan de positie van de Europese Unie over de brexit. 'Er komt geen verandering in de scheidingsovereenkomst', benadrukte de woordvoerster van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.
24/05 12u45  Fugro levert data groot zeegebied aanBodemonderzoeker Fugro heeft data aangeleverd over een gebied in de Noordelijke Atlantische Oceaan met ongeveer de omvang van IJsland. De informatie moet beter inzicht geven in de zeebodem aldaar.
24/05 12u30  Rentemiddeling op de tochtHet wordt voor geldverstrekkers minder aantrekkelijk om de optie van rentemiddeling bij hypotheken aan te bieden. ASR houdt er daarom al mee op, en een domino-effect naar andere aanbieders dreigt, zegt de brancheclub van hypothecair planners.
24/05 12u15  Vijf vragen over Facebooks plannen voor een cryptomuntDe Financial Times meldt dat Facebook onder andere samen met handelsplatforms Gemini en Coinbase in gesprek is over het ontwikkelen van een cryptomunt, waarmee wereldwijd betaald zou kunnen worden.
24/05 11u30  Financiële markten reageren lauw op vertrek MayTheresa May werd overmand door emoties toen ze haar vertrek als premier van Groot-Brittannië aankondigde, maar op de financiële markten wordt lauw gereageerd. Het pond, Britse staatsobligaties en de beursindex FTSE100 staan kort na Mays speech allemaal iets hoger.
24/05 11u30  Britse winkelverkopen gestabiliseerdDe detailhandelsverkopen in Groot-Brittannië zijn in april op maandbasis gelijk gebleven, terwijl door kenners gemiddeld was gerekend op een daling. Dat meldde het Britse statistiekbureau.
24/05 11u30  Britse premier May kondigt vertrek aanDe Britse premier Theresa May heeft haar vertrek aangekondigd. Ze neemt op 7 juni ontslag als leider van de Conservatieve Partij en blijft aan als premier tot haar partijgenoten een opvolger hebben gekozen. Die interne partijverkiezing begint een week later.
24/05 11u15  Prijs nikkel schiet omhoogDe prijs voor nikkel is vrijdag in een paar minuten sterk omhoog gesprongen zonder een duidelijke reden. Beleggers merkten dat er plotseling veel hogere volumes rondgingen op de grondstoffenmarkt. Mogelijk zitten algoritmes die automatisch handelen achter de prijsschommeling.
24/05 11u15  ’Akkoord Ryanair met Boeing over compensatie’Budgetluchtvaartmaatschappij Ryanair heeft een deal bereikt met vliegtuigbouwer Boeing over compensatie voor de aan de grond gehouden 737 Max-toestellen. De Ierse prijsvechter zou „honderden miljoenen euro’s” schadevergoeding krijgen, schrijft de Ierse krant Irish Independent.
24/05 11u15  AEX krijgt met stevig herstel 550 punten weer in zichtDe Amsterdamse beurs wist vrijdagochtend de donkere wolken van de voorgaande dag steeds verder naar achteren te duwen. De getemperde vrees voor een escalatie van de handelsvete tussen China en Amerika gaf beleggers de aanzet om terug in de markt te stappen. Vooral Aegon en Adyen werden bij de hoofdfondsen opgepikt.
24/05 10u45  OCI blijft positief, ondanks rode cijfersKunstmestproducent OCI heeft in het eerste kwartaal een lagere omzet en een verlies in de boeken gezet. Maar het bedrijf blijft wel positief wat betreft zijn verwachtingen voor het aangepaste bedrijfsresultaat. OCI rekent daarnaast op een sterk tweede kwartaal.
24/05 10u30  KPN-klanten behouden 24kitchen24kitchen, National Geographic, FOX en Disney Channel blijven ook na 1 juni in het tv-pakket van KPN, Telfort en XS4ALL. De afgelopen weken voerden FOX Networks Group en Disney een harde strijd met KPN over de zenders.
24/05 10u15  AEX klimt aan hand Aegon verder uit het dalDe Amsterdamse beurs breidde vrijdagochtend de openingswinst verder uit. Beleggers keerden geleidelijk terug in de markt na de forse verliezen van de voorgaande dag. Aegon ging aan kop bij de hoofdfondsen.
24/05 10u15  'Verklaring May halverwege de ochtend'Premier Theresa May maakt naar verwachting vrijdag bekend wanneer ze opstapt. Ministers rekenen erop dat ze in de loop van de ochtend een verklaring aflegt.
24/05 10u00  Arcelor en Randstad gaan op herstelpadDe Amsterdamse beurs wist vrijdag wat terrein terug te winnen na de forse verliezen van een dag eerder vanwege de oplopende handelsspanningen tussen China en Amerika. Bij de hoofdfondsen werkten vooral Arcelor Mittal en Randstad aan herstel.
24/05 09u45  Maersk waarschuwt voor effect handelsconflict's Werelds grootste containervervoerder A.P. Møller-Maersk heeft bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers gewaarschuwd voor 'aanzienlijke onzekerheid' vanwege escalerende handelsspanningen. Het Deense bedrijf vreest dat de nieuwe importheffingen een rem zetten op aantallen vervoerde goederen.
24/05 09u30  NEPI Rockcastle verbetert resultaatVastgoedfonds NEPI Rockcastle heeft afgelopen kwartaal een hoger bedrijfsresultaat in de boeken gezet. Het in Amsterdam genoteerde bedrijf wist onder meer de marges te verbeteren.
24/05 09u15  AEX werkt met Arcelor aan bescheiden herstelNa het forse verlies van een dag eerder vanwege de toegenomen handelszorgen krabbelde de AEX vrijdag bij de start uit het dal. Het terugdringen van de verliezen op Wall Street de voorgaande avond bood beleggers enig houvast om voorzichtig terug in de markt te stappen. Bij de hoofdfondsen voerde ArcelorMittal de lijst met winnaars aan.
24/05 09u15  Moederbedrijven Casino krijgen beschermingDe moederbedrijven van de grote Franse supermarktketen Casino zijn onder faillissementsbescherming geplaatst. Dat hebben ze bevestigd na berichtgeving door Franse media. Er treedt nu een juridische procedure in werking die bekend staat onder de naam 'sauvegarde', waardoor de partijen ten minste zes maanden hebben om met een plan voor schuldsanering te komen.
24/05 09u00  'Op termijn dividendverhoging bij Shell'Shell zal er op termijn een progressief dividendbeleid op na houden, maar pas op het moment dat de olie- en gasreus klaar is met zijn huidige inkoopprogramma dat loopt tot medio volgend jaar. Dat is de verwachting van kenners van Jefferies.
24/05 09u00  'ING België maakte ruim miljard over aan moeder'ING België heeft de afgelopen twee jaar in totaal zo'n 1,3 miljard euro overgemaakt aan de moedermaatschappij ING Groep in Nederland. Dat schrijft l'Echo vrijdag, op basis van de jaarverslagen van de bank.
24/05 08u45  ’Bonuscultuur funest voor samenwerking’Waartoe is de economie op aarde? Willen we een wereld waarin iedereen zijn eigenbelang achterna gaat? Waarin we worden opgejaagd? Filosoof Govert Buijs: „We zitten in een ratrace”. Een prikkelende analyse in zes steekwoorden.
24/05 08u45  'Ajax in gesprek met Van der Gaag'Mitchell van der Gaag is een belangrijke kandidaat om bij Ajax aan de slag te gaan als trainer van het tweede elftal. De oud-verdediger moet bij Jong Ajax de opvolger worden van Michael Reiziger, die komend seizoen deel uitmaakt van de technische staf van het eerste elftal. Dat meldt De Telegraaf.
24/05 08u30  Operationeel directeur RoodMicrotec vertrektOperationeel directeur Reinhard Pusch van chiptoeleverancier RoodMicrotec vertrekt later deze maand bij het bedrijf. Hij gaat met pensioen. Wel blijft hij beschikbaar als adviseur. Financieel directeur Arvid Ladega werd tijdens de aandeelhoudersvergadering benoemd tot managing director en lid van de raad van bestuur.
24/05 08u30  VS overwegen heffingen tegen lage wisselkoersDe Verenigde Staten overwegen heffingen in te voeren tegen landen die kunstmatig de wisselkoers van hun munt ten opzichte van de dollar laag houden.
24/05 08u30  Franse overname voor Hunter DouglasRaambekleder Hunter Douglas neemt de Franse webshop voor raambekledingsproducten Stores-Discount over. Dat werd vrijdag bekendgemaakt zonder het afgeven van financiële details.
24/05 08u30  'Positief begin voor Damrak'De Amsterdamse effectenbeurs zal vrijdag waarschijnlijk met winst openen. Ook de andere Europese beurzen lijken wat te herstellen na de forse koersverliezen een dag eerder. De oplopende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China blijven de markten echter in de greep houden. Beleggers vrezen dat de strijd tussen de twee economische grootmachten niet snel zal worden opgelost.
24/05 08u30  Bierbranche VS klaagt over handelsoorlogDe Amerikaanse bierbranche klaagt dat het beleid van president Donald Trump de sector tienduizenden banen kost. Volgens een onderzoek van het Beer Institute en de National Beer Wholesalers Association waren bierbrouwers en indirect bij bier betrokken bedrijven in de Verenigde Staten in 2016 nog goed voor 2,23 miljoen banen. Vorig jaar waren dat er 40.000 minder.
24/05 08u30  ’Facebook wil eigen munt uitbrengen’Facebook werkt in het geheim aan een eigen digitale munt die zowel op internet als in het echte leven te gebruiken is.
24/05 08u30  Bijenkorf witte raaf onder warenhuizenHet ene na het andere warenhuis valt om, vooral in de VS. Maar niet de Bijenkorf. Het chique warenhuis ziet zijn verkopen al zes jaar op rij toe nemen.
24/05 08u15  Handel en olie drukken op NikkeiDe aandelenbeurs in Japan is vrijdag licht lager geëindigd. De vrees voor een escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China bleef zorgen voor een negatieve stemming onder beleggers. De flinke daling van de olieprijzen drukte daarnaast op de oliebedrijven.
24/05 08u15  Troonswisseling stuwt inflatie JapanDe inflatie in Japen steeg afgelopen maand naar het hoogste niveau van het jaar. De prijsstijgingen werden mede veroorzaakt door het massaal boeken van vakantiereizen omdat Japan een extra lange feestdagenperiode had in de nasleep van de keizerlijke troonswisseling. Ook duurdere benzine droeg bij aan de hogere consumentenprijzen.
24/05 08u00  ’Facebook onderzoekt lancering eigen crypto’Facebook werkt in het geheim aan een eigen digitale munt die zowel op internet als in het echte leven te gebruiken is.
24/05 07u30  Hak tart voedingsindustrie met logoGroentefabrikant Hak gaat over op een nieuw voedselkeuzelogo dat in kleuren en de letters A tot en met E de mate van gezondheid aangeeft. Hak gaat hiermee lijnrecht in tegen de voedingsindustrie.
24/05 07u15  'Weer grote betaalfusie in de maak'De Amerikaanse betalingsdienstverleners Global Payments en Total System Services hebben gesproken over een mogelijk samengaan. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Als een deal slaag, zou het de derde grote fusie in de betaalsector zijn dit jaar.
24/05 06u45  'Deadline biedingen Vivat naar 5 juni'Een viertal partijen aast op Vivat. Momenteel ronden ze het boekenonderzoek bij de verzekeraar af. Om lastige vragen van sommige bieders te kunnen beantwoorden, is de deadline voor bindende biedingen negen dagen verlengd naar 5 juni. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag.
24/05 06u30  Viertal vist op verzekeraar VivatBinnen twee weken kan duidelijk zijn wie met één van ’s lands grootste verzekeraars aan de haal gaat. Daarbij gaat het niet alleen om de hoogste prijs, ook deal-zekerheid telt.
24/05 06u15  Topman de Bijenkorf: online is bij ons winstgevendHet ene na het andere warenhuis valt om, vooral in de VS. Maar niet de Bijenkorf. Het chique warenhuis ziet zijn verkopen al zes jaar op rij toe nemen.
24/05 06u15  Gaan slechte huwelijken nog even standhouden?Het is goed mogelijk dat slechte huwelijken nog even standhouden tot er begin volgend jaar nieuwe wetgeving rond partneralimentatie van kracht is. Dat verwacht Marjet Groenleer, die zich als mediator en advocaat voor GMW Advocaten fulltime bezighoudt met scheidingen. „Ik word al jaren gebeld door mannen die vragen wanneer de alimentatieplicht nou korter wordt.”
23/05 22u45  Vlakke omzet computermaker HPDe Amerikaanse computer- en printermaker HP Inc heeft in het afgelopen kwartaal een vrijwel onveranderde omzet behaald. Dat bleek uit een handelsbericht van het bedrijf nabeurs op Wall Street.
23/05 22u45  May komt vrijdag met vertrekdatumDe Britse premier Theresa May zal naar verwachting vrijdag een datum bekendmaken waarop zij vertrekt. May overlegt dan met de voorzitter van het invloedrijke '1922-comité' dat de 'gewone' conservatieve parlementsleden vertegenwoordigt.
23/05 22u30  Wall Street sluit met duidelijke verliezenDe aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met behoorlijke koersverliezen geëindigd, onder druk van de oplopende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China. Beleggers lijken de hoop te verliezen dat er spoedig een handelsakkoord bereikt kan worden tussen de economische grootmachten. Verder gingen de olieprijzen zwaar onderuit.
23/05 21u15  Analyse: Deelneming KLM in Air Antwerp doet denken aan BelgenmopWaar is de visie van luchtvaartmaatschappij Air France KLM? De eerder deze week aangekondigde participatie van KLM over in Air Antwerp, met in de vloot één Fokker met 50 zitplaatsen, doet eerder denken aan een Belgenmop dan aan een serieuze investering.
23/05 20u30  'Moederbedrijf Casino onder bescherming'Het moederconcern van de grote Franse supermarktketen Casino is onder faillissementsbescherming geplaatst. Dat meldde de Franse krant Le Figaro. In deze periode zijn bijvoorbeeld schuldbetalingen voorlopig opgeschort.
23/05 20u15  Vijf vragen: Is er nog hoop voor Huawei?De problemen van Huawei stapelen zich op. De Amerikanen zetten andere staten onder druk om geen Chinese apparatuur in mobiele netwerken toe te laten en snijden het bedrijf sinds deze week ook af van Amerikaanse technologie voor smartphones. Vijf vragen over de gevolgen.
23/05 19u45  Weer miljardensteun Trump aan boeren VSDe Amerikaanse regering trekt nog eens 16 miljard dollar uit voor steun aan de landbouwsector in de Verenigde Staten, die behoorlijk gebukt gaat onder de oplopende handelsstrijd met China. Daarmee komt het totaalbedrag aan overheidssteun aan boeren in de VS sinds het uitbreken van de handelsoorlog op 28 miljard dollar.
23/05 19u45  Wall Street fors in de rode cijfersDe aandelenbeurzen in New York stonden donderdag op behoorlijke verliezen. Daarmee volgde Wall Street het voorbeeld van de markten in Azië en Europa, die ook zwaar gebukt gingen onder de oplopende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China. Beleggers lijken de hoop te verliezen dat er spoedig een handelsakkoord bereikt kan worden tussen de economische grootmachten.
23/05 19u30  ‘Veel echtscheidingen te verwachten in 2020’De kogel is door de kerk: de verplichting om nog tot 12 jaar na een huwelijk partneralimentatie te moeten betalen, gaat vanaf 2020 op de schop. Marlou Visser van de DFT-redactie legt uit wat er gaat gebeuren.
23/05 19u15  Bosch schikt dieselschandaal voor 90 miljoenLees meer >
23/05 19u00  Dalende autoverkoop is een halt toegeroepenNa zeven maanden verkoopdaling zijn de Europese autoverkopen in april weer gestabiliseerd. Ook al ligt het aantal verkochte auto’s in Europa nog steeds achter bij dat van 2018, zijn de nieuwste verkoopcijfers een opsteker voor de autohandel.
23/05 18u15  ’Kopen op afbetaling leek geen probleem’Voor veel volwassenen is het al ingewikkeld, maar jongeren hebben al helemaal moeite om verstandig met geld om te gaan. Ongeveer een op de zeven heeft risicovolle schulden en betalingsachterstanden, blijkt uit Nibud-onderzoek.
23/05 18u00  ABN klaar met verkoop meerderheid StaterABN AMRO heeft de verkoop van een meerderheidsbelang van 75 procent in hypotheekadministrateur Stater afgerond. De aandelen zijn overgedaan aan IT-concern Infosys.
23/05 18u00  AEX sluit fors lager door handelsruzieDe Amsterdamse beurs is donderdag flink lager gesloten. Beleggers schrokken van de patstelling die dreigt in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.
23/05 17u45  Topman Tesla ziet record bij leveringenTopman Elon Musk van Tesla is optimistisch gestemd over de leveringen van elektrische auto's aan klanten dit kwartaal. Volgens Musk is er ''goede kans'' dat in het tweede kwartaal het recordaantal van 90.700 leveringen uit het laatste kwartaal van 2018 overtroffen zal worden.
23/05 17u15  Handelsvete duwt olie flink onder $70De prijs van Brentolie is donderdagmiddag fors onder $70 per vat gezakt. WTI ging onder $60. Een onverwacht grote voorraadopbouw van de brandstof gecombineerd met zorgen over uitval van vraag vanwege de handelsoorlog duwen de prijs omlaag.
23/05 17u15  Scherpe daling olieprijzenDe olieprijzen gingen donderdag opnieuw flink omlaag, onder druk van de almaar verder oplopende handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten en toenemende Amerikaanse olievoorraden. Woensdag leverden de olieprijzen ook al behoorlijk terrein in.
23/05 16u45  Shell trekt AEX fors omlaagDe Amsterdamse beurs staat donderdagmiddag flink lager. Beleggers maakten zich op voor een langdurige patstelling in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. De AEX werd vooral omlaag getrokken door zwaargewicht Royal Dutch Shell.
23/05 16u30  ‘Rattenvanger Farage wordt probleem in Brussel’De Britten wilden een Brexit maar moeten door alle perikelen toch naar de stembus voor de Europese Verkiezingen. Nigel Farage staat in de peilingen op winst en dat vindt Martin Visser een slecht teken.
23/05 16u15  Verkoop nieuwe woningen VS flink omlaagDe verkoop van nieuwbouwwoningen in de Verenigde Staten is in april flink gedaald, na een forse stijging een maand eerder. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Handel.
23/05 16u15  Groei industrie VS zwakt afDe bedrijvigheid in de industrie van de Verenigde Staten is in mei minder sterk gegroeid dan een maand eerder. Dat meldde onderzoeksbureau Markit op basis van een voorlopig cijfer.
23/05 16u00  Stevige minnen voor Europese beurzenDe Europese aandelenbeurzen stonden donderdag flink in het rood. De oplopende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China zorgden voor een negatief sentiment bij beleggers. Op de financiële markten lijkt de hoop op een spoedig handelsakkoord tussen beide economische grootmachten te vervliegen.
23/05 16u00  Wall Street opent flink lagerDe aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met behoorlijke verliezen geopend. Daarmee volgde Wall Street het voorbeeld van de markten in Azië en Europa, die ook gebukt gingen onder de oplopende handelsspanningen. De koersval van Tesla zette ook door. De maker van elektrische auto's noteerde hiermee zijn zevende verliesbeurt op rij.
23/05 15u45  Oproep: deel uw ervaring met partneralimentatieDe plicht om partneralimentatie te betalen wordt korter. Heeft u jarenlang partneralimentatie ontvangen of betaald? Dan ben ik benieuwd naar uw ervaringen!
23/05 15u30  Stemming brexitdeal May op losse schroevenDe Britse premier Theresa May overlegt weer met ministers over haar brexitplan. Ze had de deal over het vertrek van het land uit de EU eigenlijk in de week van 3 juni willen voorleggen aan het Lagerhuis, maar het is de vraag of dat nog doorgaat. Het voorstel staat niet op de parlementaire agenda voor die week.
23/05 15u30  'Eigenaar Sunweb aast op deel Thomas Cook'Investeerder Triton, eigenaar van vakantieaanbieder Sunweb, onderzoekt een overname van een deel van Thomas Cook. De firma is in gesprek over de aankoop van Scandinavische activiteiten van de Britse reisorganisatie, meldt Sky News op basis van ingewijden.
23/05 15u30  Aandeel aan toonder verdwijnt definitiefHet aandeel aan toonder, waarop geen naam staat van de eigenaar, wordt op 1 juli afgeschaft. De maatregel is onderdeel van de strijd tegen belastingontduikers, witwassers en terroristen. Doordat dergelijke aandelen zonder plichtplegingen en anoniem over te dragen zijn, waren ze populair bij de onderwereld.
23/05 15u30  IMF: escalatie handelsoorlog laat zich voelenDe handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China is de laatste weken verder geëscaleerd en dat is slecht voor de wereldeconomie. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vreest dat de situatie het sentiment van bedrijven en financiële markten aanzienlijk zal aantasten en zo het verwachte herstel van de mondiale groei in de tweede helft van dit jaar in de weg zit.
23/05 15u15  Wat betekent kortere partneralimentatie? Vijf vragenDe kogel is door de kerk: de verplichting om nog tot wel 12 jaar na een huwelijk partneralimentatie te moeten betalen, gaat vanaf 2020 op de schop. Wat betekent dit nu? Vijf vragen.
23/05 15u00  ’Daling pond nog niet voorbij’Het pond koerst af op de laagste stand in maanden tegenover de euro, en een dieptepunt in 2019 ten opzichte van de dollar, maar daarmee is de Britse munt er nog niet. „Het pond kan van €1,13 wel naar €1,09 terugvallen, of misschien zelfs naar pariteit”, zegt valutahandelaar Camille Faber (Ebury).
23/05 15u00  'Ook Wall Street doet weer stap terug'De aandelenbeurzen in New York doen donderdag naar verwachting een stap terug. Daarmee volgt Wall Street het voorbeeld van beurzen in Azië en Europa, die ook gebukt gaan onder de oplopende handelsspanningen. De koersval van Tesla zet donderdag waarschijnlijk ook door. De automaker staat voor zijn zevende verliesbeurt op rij.
23/05 15u00  Uitkeringsaanvragen VS iets omlaagHet aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is afgelopen week met duizend gedaald tot 211.000. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekend.
23/05 14u45  ECB toont zorgen over inflatieDe beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben hun zorgen geuit over de toenemende vrees in de markt dat de inflatie gedurende ruimere tijd laag blijft. Dat blijkt uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de ECB-bankiers vorige maand.
23/05 14u45  Laboratoria VS gebruiken Philips-systeemMedisch technologiebedrijf Philips gaat een systeem voor onderzoek leveren aan de Amerikaanse groep van laboratoria Alverno Laboratories. Het gaat om technologie voor het digitaal onderzoeken van de bouw en functies van weefsels, ook wel histologie genoemd.
23/05 14u45  Shell loopt ver voor in Golf van MexicoOlie- en gasreus Shell is veel eerder dan geraamd begonnen met de olieproductie op zijn nieuwe platform in de Golf van Mexico voor de kust van de Verenigde Staten. Het bedrijf zegt maanden voor te lopen op de oorspronkelijke planning.
23/05 14u45  'NYSE gaat strijd met Nasdaq aan om biotechs'New York Stock Exchange (NYSE), de uitbater van de beurs in New York, wil aantrekkelijker worden voor bedrijven uit de biotechnologiesector. Het beursbedrijf vraagt minder geld aan ondernemingen die een jaaromzet van onder de 5 miljoen dollar hebben en een marktwaarde onder de 200 miljoen dollar. Op die manier wil NYSE die bedrijven weglokken bij concurrent Nasdaq.
23/05 14u30  Handelsvete duwt olie onder $70De prijs van Brentolie is donderdag onder $70 per vat gezakt. WTI ging onder $60. Een onverwacht grote voorraadopbouw van de brandstof gecombineerd met zorgen over uitval van vraag vanwege de handelsoorlog duwen de prijs omlaag.
23/05 14u30  Best Buy profiteert van overname en dienstenElektronicawinkelketen Best Buy heeft in het eerste kwartaal een hogere winst in de boeken gezet dan in dezelfde periode vorig jaar. De Amerikaanse onderneming profiteerde daarbij onder andere van het vorig jaar overgenomen GreatCall, dat apparaten als smartwatches en telefoons voor ouderen ontwikkelt.
23/05 14u15  Hoe lees je een hotelreview?Booking.com heeft als voordeel boven andere hotelsites dat het alleen reviews toestaat door gasten die geboekt hebben. Toch word je ook daar geconfronteerd met een reusachtige zee van onzin.
23/05 14u00  Vanaf 2020 minder lang partneralimentatieVanaf volgend jaar hoeft aan een ex-partner in de meeste gevallen nog maar maximaal 5 jaar partneralimentatie te worden betaald. Een initiatiefwetsvoorstel van VVD en PvdA daarvoor is deze week ook door de Senaat aangenomen.
23/05 13u30  Politie moet €145.000 teruggeven aan AlbaneesBij een doorzoeking in een woonhuis trof de politie overal pakketten geld aan. De Amsterdamse rechtbank heeft bepaald dat het terug moet naar de Albanese verdachte.
23/05 13u00  Rommelstatus voor leningen Thomas CookGeldschieters van reisorganisatie Thomas Cook moeten er serieus rekening mee houden dat ze naar hun geld kunnen fluiten. De kredietbeoordelaars S&P en Fitch schroefden donderdag beide hun oordeel over de kredietwaardigheid verder naar beneden in de zogenoemde junkstatus, rommel dus.
23/05 12u45  AEX daalt fors door handelsruzieDe Amsterdamse beurs staat donderdagmiddag flink lager. Beleggers maken zich op voor een langdurige patstelling of zelfs een escalatie in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. De bedrijvigheidscijfers in de eurozone bieden ook al geen steun.
23/05 12u30  Witteboordencriminelen slaan hun slagVier op de vijf Nederlandse bedrijven en andere organisaties geven aan in de afgelopen twee jaar in aanraking te zijn gekomen met financieel-economische criminaliteit.
23/05 12u15  Analyse: van ’Goudlokje’ naar de perfecte stormEn ineens was alles mis. Nog geen drie weken geleden hadden de aandelenbeurzen alle wind in de zeilen met meevallende bedrijfsresultaten, mooie macro-economische cijfers en een spoedig einde van de handelsoorlog. Van het ’Goudlokje’-scenario van toen zijn beleggers nu in een perfecte storm beland.
23/05 12u15  Ontslag snoepende medewerkster houdt geen standAppelflappen en Engelse drop. Een medewerkster van een supermarkt in Rolde verloor haar baan doordat ze onder meer broodjes, appelflappen en Engelse drop at onder werktijd, zonder dat ze die had afgerekend. De supermarkt kwam hier achter doordat een onderzoeksbureau verborgen camera’s had geplaatst. In hoger beroep houdt het ontslag op staande voet echter geen stand.
23/05 11u30  Aantal vacatures bij ’big 4’ verdubbeldMedewerkers blijven het pand uit rennen bij accountantskantoren Deloitte, EY, KPMG en PwC. Het aantal vacatures bij de ’big four’ stijgt dit jaar opnieuw, ondanks verwoede pogingen om de personeelstekorten aan te vullen.
23/05 11u30  Handel in aandelen Frans Casino opgeschortDe handel in aandelen van supermarktconcern Casino op de beurs in Parijs ligt tot nader order stil. Ook in moederbedrijf Rallye kan niet meer worden gehandeld. De bedrijven komen naar eigen zeggen later op donderdag met een verklaring.
23/05 11u15  Deutsche Bank-baas kondigt ingrepen aanEr zijn verstrekkende veranderingen nodig bij Deutsche Bank. Dat heeft topman Christian Sewing gezegd tijdens de aandeelhoudersvergadering van de Duitse bank. Hij kondigde onder meer aan stevig te gaan snijden bij de zakenbank. Daarmee wil Sewing het vertrouwen van beleggers terugwinnen na de mislukte fusie met branchegenoot Commerzbank.
23/05 11u15  ’Amazon gaat emoties klant lezen’Webreus Amazon werkt aan een draagbare apparaat voor aan de pols dat de emoties van mensen kan herkennen uit stemgeluid.
23/05 11u15  Rode beurzen door tegenvallende macroberichtenEen race naar beneden vanochtend op de Amsterdamse beurs. Beleggers maken zich op voor een langdurige patstelling of zelfs een escalatie in de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De bedrijvigheidscijfers in de eurozone bieden ook al geen steun.
23/05 11u00  China: VS moeten foute acties corrigerenDe Verenigde Staten moeten hun 'foute acties' corrigeren. Pas dan is China bereid om handelsgesprekken te hervatten. Dat heeft het Chinese ministerie van Handel laten weten. Peking rept in een verklaring over gesprekken die gebaseerd moeten zijn op wederzijds respect.
23/05 10u45  KLM haalt banden aan met China EasternKLM haalt de banden aan met partner China Eastern. Dat resulteert per direct in de uitbreiding van zogeheten codeshare-bestemmingen naar China. Deze stijgen van 14 naar 63.
23/05 10u45  Lager vertrouwen Duitse ondernemersHet vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in mei gedaald. Dat meldde onderzoeksinstituut Ifo.
23/05 10u45  Bedrijvigheid industrie eurozone daaltDe bedrijvigheid van de industrie in de eurozone is in mei onverwacht gedaald. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van marktonderzoeker Markit.
23/05 10u30  KPN vangt bot bij fusie Vodafone ZiggoDe eerdere fusie tussen tussen Vodafone en Liberty Global Dutch, het moederbedrijf van Ziggo is niet in strijd net de regels voor de interne markt. Dat heeft het Europees Hof bepaald. De rechter ging niet mee in de klacht die telecomconcern KPN tegen het eerdere besluit van de Europese Commissie indiende.
23/05 10u15  Nieuw onderzoek: Meer vrouwen in de top, meer winstAls bedrijven er echt werk van maken om vrouwen aan de top aan te nemen, betaalt dat zich uit in betere prestaties en meer winst. Ook wordt het makkelijker om talent aan te trekken en te behouden.
23/05 10u15  KPN vang bot in zaak tegen fusie concurrentenDe eerdere fusie tussen tussen Vodafone en Liberty Global Dutch, het moederbedrijf van Ziggo is niet in strijd net de regels voor de interne markt. Dat heeft het Europees Hof bepaald. De rechter ging niet mee in de klacht die telecomconcern KPN tegen het eerdere besluit van de Europese Commissie indiende.
23/05 10u15  Mkb worstelt met privacywetMeer dan de helft van de Nederlandse mkb’ers voldoet nog niet aan de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Het is 25 mei een jaar geleden dat deze wet in werking is getreden.
23/05 10u00  Forse verliezen door handelszorgenHet spook van de handelsoorlog waart rond op Beursplein 5, en maakt volop slachtoffers. De financiële markten maken zich op voor een langdurige patstelling of zelfs een escalatie tussen China en de Verenigde Staten.
23/05 10u00  Robeco voegt twee fondsen samenVermogensbeheerder Robeco voegt twee van zijn investeringsfondsen samen. De maatregel moet klanten een diverser pakket aan beleggingen aanbieden, zo maakt de onderneming bekend.
23/05 10u00  Bedrijvigheid Duitse industrie verder omlaagDe bedrijvigheid in de Duitse industrie is deze maand iets harder afgenomen dan een maand eerder. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van marktonderzoeker Markit.
23/05 09u45  Column: Trump focust op China’Focus’ is niet het eerste woord dat bij je opkomt wanneer je denkt aan de Amerikaanse president. Toch lijkt het er bij zijn handelsbeleid op dat er focus aan het ontstaan is.
23/05 09u45  'Hoge kosten Bols slecht voor winstmarge'De omzet en brutowinst van Lucas Bols waren grotendeels in lijn met verwachtingen. De overheadkosten gingen echter flink omhoog waardoor de winstgevendheid tegenviel, concluderen analisten van KBC Securities na de jaarcijfers van de drankenproducent.
23/05 09u45  'Kiadis op schema voor goedkeuring ATIR101'Biotechnoloog Kiadis Pharma loopt op schema om in Europa voorwaardelijke goedkeuring te krijgen voor zijn geneesmiddel ATIR101. Dat maken analisten van KBC Securities op uit een melding van het bedrijf.
23/05 09u15  Handelszorgen trekken beurs hard omlaagBeurshandelaren zijn er nog altijd niet gerust op dat het goed komt tussen China en de Verenigde Staten. Analisten achten de kans op een langdurige patstelling of zelfs escalatie van de handelsruzie steeds groter. Dat sentiment laat zich ook voelen op Beursplein 5.
23/05 09u15  Damrak opent in het roodDe Amsterdamse aandelenbeurs is donderdag in het rood geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met verliezen. Beleggers bleven voorzichtig nadat de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin liet weten dat er nog geen nieuwe handelsgesprekken tussen de VS en China op het programma staan.
23/05 09u15  Verlies voor afvalverwerker RenewiAfvalverwerker Renewi heeft in zijn afgelopen gebroken boekjaar verlies geleden. De omzet van het fusiebedrijf, dat ontstond door het samengaan van het Britse Shanks en het Nederlandse Van Gansewinkel, ging wel omhoog. Topman Otto de Bont sprak over een uitdagend jaar.
23/05 09u15  Rem op nieuwbouwwoningenDe bouw van nieuwbouwwoningen verzwakt, ondanks de nood onder kopers en huurders. Het aantal bouwers dat een vergunning voor een nieuw huis kreeg is naar het laagste niveau in drie jaar gezakt.
23/05 09u15  Tanzanianen leren hier over sierteeltNederlandse bloementelers die in Afrika actief zijn, investeren steeds meer in hun personeel. Dekker Chrysanten, één van de grootste chrysantenveredelaars, haalt zijn Tanzaniaanse staf zelfs naar Nederland.
23/05 09u00  Value8 koopt eigen aandelen inInvesteerder Value8 heeft een pakket eigen aandelen ingekocht. Het gaat om de aankoop van 685.792 gewone aandelen voor 5,67 euro per aandeel, wat neerkomt op een totaalbedrag van bijna 3,9 miljoen euro.
23/05 09u00  Unilever op favorietenlijstje Morgan StanleyUnilever is op een favorietenlijstje gezet van Morgan Stanley. Het Brits-Nederlandse concern is nu een 'top pick' van de bank in de sector voor verzorgings- en voedingsmiddelen.
23/05 09u00  Column: AEX gestaag richting lagere niveausNa de recente vorming van de drievoudige lagere top bij 559 gaat de AEX gestaag richting lagere niveaus. Pas een beweging onder de vorige bodem bij 543,60 zal de 1e lagere top bevestigen en meer neerwaartse ruimte vrijmaken.
23/05 08u45  Goed onderzoeksresultaat systeem CuretisBiotechbedrijf Curetis heeft positieve resultaten behaald met een onderzoek naar zijn diagnosesysteem Unyvero. Het onderzoek moest aantonen dat dit systeem beter presteert bij het opsporen van bepaalde infecties aan het ademhalingskanaal dan gangbare methodes.
23/05 08u30  Kleine economische groei DuitslandDe economie van Duitsland is in het eerste kwartaal met 0,4 procent gegroeid op kwartaalbasis, na een stagnatie in de voorgaande periode. Dat liet het Duitse federale statistiekbureau woensdag weten op basis van een definitief cijfer. Dat kwam overeen met de voorlopige gegevens die het Duitse statistiekbureau eerder deze maand vrijgaf.
23/05 08u30  ’Spijkerbroek moet 33 euro duurder’Een spijkerbroek kan best duur zijn, maar nog is hij dan vaak te goedkoop. Om werkelijk alle kosten van de jeansproductie te dekken, zou het prijskaartje 33 euro hoger moeten uitvallen, hebben economen van ABN Amro uitgerekend.
23/05 08u30  Nikkei sluit lager door handelsvreesDe Japanse aandelenbeurs is donderdag lager gesloten. De oplopende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China zorgden voor verliezen onder de technologiebedrijven, die het middelpunt van de strijd zijn geworden na de aankondiging van Amerikaanse sancties tegen het Chinese technologieconcern Huawei. Beleggers vrezen dat Washington meer Chinese bedrijven op de zwarte lijst zal zetten.
23/05 08u30  Pc-verkoop stuwt resultaten LenovoDe Chinese computer- en smartphonemaker Lenovo heeft in het slotkwartaal van zijn boekjaar dat liep tot april fors meer winst gemaakt. Met name de verkoop van pc's gaf de resultaten glans.
23/05 08u15  VS en China helpen Bols omhoogDrankenproducent Lucas Bols heeft in zijn gebroken boekjaar, dat tot eind maart liep, de omzet opgevoerd. In de tweede helft van het jaar werden de tegenvallende resultaten uit de eerste zes maanden grotendeels goedgemaakt. Met name in de Verenigde Staten en China presteerde het beursgenoteerde bedrijf goed. In Europa ging het juist minder.
23/05 08u00  ’Absolute zekerheid pensioen loslaten’Het idee van absolute zekerheid bij pensioenopbouw moet worden losgelaten. Dat schrijft de Vakcentrale voor Professionals in zijn nieuwe voorstel voor een hervormd pensioenstelsel.
23/05 08u00  Luchtvaartwaakhond heeft geduld met 737 MaxHet hoofd van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) heeft gezegd dat er nog geen tijdstip is bepaald waarop de Boeing 737 Max weer mag gaan vliegen. Toestellen van dit type staan wereldwijd sinds half maart aan de grond.
23/05 08u00  Boorbedrijf Musk gaat naar Las VegasThe Boring Company gaat naar Las Vegas. Het tunnelboorbedrijf van Tesla- en SpaceX-topman Elon Musk heeft een contract gekregen voor een shuttle-tunnel waarmee bezoekers rond het congrescentrum van de Amerikaanse stad heen en weer kunnen pendelen.
23/05 08u00  Panasonic schort leveringen aan Huawei opPanasonic schort bepaalde leveringen aan het Chinese techbedrijf Huawei op. De Japanse elektronicaproducent reageert daarmee op de sancties die de Amerikanen instelden tegen de Chinezen, die van spionagepraktijken worden beticht.
23/05 08u00  Wereldhave betaalt obligatielening afWinkelvastgoedfonds Wereldhave heeft een converteerbare obligatielening ter waarde van 250 miljoen euro volledig afgelost. Geen van de houders besloot zijn obligaties om te zetten in aandelen.
23/05 06u45  Klimaatplan nekt truckverkoopDe verkoop van trucks zal de komende jaren onder meer afnemen als gevolg van onzekerheid rond de milieuzones in steden.
23/05 05u45  BLG wil ’duurhuurder’ toch hypotheek gevenDe eerste hypotheekverstrekker begint de teugels te versoepelen voor huurders met hoge lasten die graag een woning willen kopen. BLG Wonen gaat een proef doen met hypotheken op basis van dezelfde maandelijkse huurlasten.
22/05 22u30  Handelsspanningen trekken Wall Street omlaagDe Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag met verliezen de handel uitgegaan. Beleggers reageerden op het oplopen van de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China. De Amerikanen zouden van plan zijn om meerdere Chinese beveiligingsbedrijven op de zwarte lijst te zetten. Eerder beloofde de VS al Huawei in de ban te doen.
22/05 22u30  Vestia zet ruim 10.000 woningen te koopWoningcorporatie Vestia heeft ruim 10.000 woningen te koop gezet voor collega-corporaties. Het gaat om Vestia's volledige bezit in Barendrecht, Bergeijk, Brielle, Pijnacker-Nootdorp, Westland en Zuidplas. De verkoop moet helpen bij het financieel herstel van Vestia.
22/05 21u15  Nieuwe commissaris bij PharmingAandeelhouders van biotechnoloog Pharming zijn akkoord gegaan met de benoeming van Deb Jorn als commissaris. Ook de nieuwe termijnen van commissarissen Paul Sekhri en Barrie Ward en operationeel directeur Bruno Giannetti kregen groen licht.
22/05 21u15  ’Zwitserse tip zette SBM op zwarte lijst’Beleggers in SBM Offshore tastten jarenlang onterecht in het duister over grootschalige smeergeldbetalingen in Brazilië. Dat stellen klokkenluider Jonathan Taylor en zijn advocaat.
22/05 21u00  Het snelle leven van de Cruimings uit BlaricumBinnen vier jaar een huis verkopen voor een miljoen meer dan de aankoopprijs. Goede deal. Zeker als net een van je bedrijven failliet is. Het lijkt op het oog dat het echtpaar Cruiming, respectievelijk oprichter en ceo van het failliete Jobbird, dit voor elkaar krijgt, bleek woensdag uit een publicatie van De Telegraaf. Wie zijn de Cruiminkjes?
22/05 20u45  ’Roze olifant Vivat is veilig bij ASR’Twee weken voor de deadline van de tweede biedingsronde voor de Vivat-verkoop, houdt het proces ASR-aandeelhouders flink bezig. Begrijpelijk, want er komt bij een deal een grote claimemissie aan. Biedingen van ASR en de rest moeten 5 juni binnen zijn.
22/05 20u45  Fed-bestuurders blijven geduldigDe beleidsmakers bij de Federal Reserve vonden op hun meest recente beleidsvergadering dat hun geduldige koers wat betreft rentewijzigingen 'voor enige tijd' passend is. Velen schaarden zich daarbij achter het standpunt van Fed-voorzitter Jerome Powell dat de recente daling van de Amerikaanse inflatie waarschijnlijk iets tijdelijks is.
22/05 20u15  ‘Dit is heel goed nieuws voor bitcoin-bezitters’De koers van de bitcoin lijkt een nieuwe bodem te hebben bereikt rond de 8000 dollar. Crypto-watcher Mark Koster vertelt daarnaast over een nieuw patent van Amazon.
22/05 20u15  Fiat voor nieuwe commissaris bij Value8Robert de Haze Winkelman is benoemd tot lid van de raad van commissarissen van Value8. Volgens de beursgenoteerde investeringsmaatschappij konden alle voorgestelde agendapunten op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op goedkeuring rekenen van de aandeelhouders.
22/05 19u45  Handelsoorlog drukt op sentiment Wall StreetDe Amerikaanse aandelenbeurzen stonden woensdag tijdens de middaghandel in New York op verlies. Beleggers reageerden op het oplopen van de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China. De Amerikanen zouden van plan zijn om meerdere Chinese beveiligingsbedrijven op de zwarte lijst te zetten. Eerder beloofde de VS al Huawei in de ban te doen.
22/05 19u30  Gaat British Steel het redden?Uitstel van betaling voor British Steel brengt 25.000 banen in gevaar. Tegelijkertijd is dé Britse staaltrots geknakt terwijl Brexit begint. Vijf vragen over het icoon.
22/05 19u30  Voorziening valt vrij bij RoodMicrotecToeleverancier aan de chipindustrie RoodMicrotec hoeft een debiteur, waarmee het bedrijf in de clinch lag, uiteindelijk slechts 5225 euro aan schade te vergoeden. Dit terwijl in verband met de claim in 2018 een voorziening van 130.000 euro in de boeken was opgenomen. Volgens RoodMicrotec heeft de rechter een vonnis gewezen en zal de voorziening nu vrij vallen.
22/05 19u00  Deeleconomie bereikt ook de keukenWie rondkijkt bij Kitchen Republic ziet overal bedrijvigheid. In de grote gemeenschappelijke keuken zijn mensen in pannen aan het roeren, aan het schillen, bakken, opmaken of inpakken. „Wij bieden food startups een professionele keuken van waaruit ze hun bedrijf kunnen opzetten”, vertelt oprichter Emma Veerhuis vanuit de loods in Amsterdam-West waar de werkplaats is gevestigd.
22/05 18u45  Kiadis Pharma trekt samen op met Be The MatchKiadis Pharma heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Amerikaanse Be The Match BioTherapies. De krachtenbundeling is bedoeld ter ondersteuning van de studie naar ATIR101, het belangrijkste middel van het biotechnologiebedrijf.
22/05 18u15  Groen licht voor herbenoemingen Van LanschotAandeelhouders van Van Lanschot Kempen zijn akkoord gegaan met de herbenoeming van commissarissen Willy Duron en Bernadette Langius. Bij Duron gaat het om een periode van twee jaar. Langius mag vier jaar verder.
22/05 18u15  'Sluiting dreigt voor Banca Carige'Het Italiaanse Banca Carige moet mogelijk gesloten worden als er geen koper wordt gevonden voor de kwakkelende bank uit Genua. Dat vrezen Europese bankentoezichthouders, meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Dit lijkt haaks te staan op plannen van de Italiaanse overheid, die juist wil overgaan tot een reddingsoperatie.
22/05 18u00  Handelsruzie bezorgt beurs licht lager slotDe Amsterdamse beurs is woensdag met een bescheiden verlies gesloten. De aanhoudende handelsspanningen tussen de VS en China drukten de koersen. Staalfabrikant ArcelorMittal was de grootste verliezer in de AEX-index.
22/05 17u15  Nederlandse belegger kiest niet voor EuropaNederlandse particuliere beleggers steken meer geld in Amerikaanse aandelen dan in stukken van niet-Nederlandse bedrijven uit Europa. Dat constateert onlinebroker BinckBank in een analyse van de aandelenposities in ruim 200.000 beleggingsportefeuilles.
22/05 16u45  Column: Europese verkiezingen zijn een moetjeBen je ’Voor Europa’? Of zie je juist een Europa met ’Focus en lef’ wel zitten? Of denk je, geef ’Macht terug van Brussel naar Den Haag!’? Misschien is jouw gedachte wel: ’Nederland, het beschermen waard!’. Of ’Laat Brussel niet de baas zijn’, zou ook wel eens je motto kunnen zijn.
22/05 16u30  'Goede hoop op vervolging ING-baas Hamers'Financieel activist Pieter Lakeman is er behoorlijk zeker van dat ING-baas Ralph Hamers uiteindelijk zal worden vervolgd vanwege de witwaskwestie bij de bank. Dat zei hij na afloop van een besloten zitting bij het gerechtshof in Den Haag. Tijdens die zitting stond centraal of Lakeman en zijn Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) zogeheten belanghebbenden zijn bij strafvervolging.
22/05 16u30  President-commissaris ASR blijft nog even aanAandeelhouders van verzekeraar ASR zijn akkoord gegaan met de herbenoeming van Kick van der Pol tot lid en voorzitter van de raad van commissarissen. Het gaat om een termijn van maximaal twee jaar.
22/05 16u00  Failliet sappenbedrijf Nina Storms maakt doorstartHet eerder failliet verklaarde sappenmerk Natur groep maakt een doorstart onder de naam Natur Functionals. Dat meldde het bedrijf in een verklaring. Natur kwam onlangs in het nieuws door de beursnotering in New York en de rol daarbij van bestuurder Nina Storms, voorheen bekend als Nina Brink.
22/05 16u00  Qualcomm onderuit op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met verliezen aan de nieuwe sessie begonnen. Andermaal gaat de aandacht van beleggers uit naar het slepende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. De VS zouden van plan zijn om meerdere Chinese beveiligingsbedrijven op de zwarte lijst te zetten. Eerder beloofde het Huawei in de ban te doen. Verder sprong de koersval van chipmaker Qualcomm in het oog.
22/05 15u30  FIOD sloopt bitcoin-witwasmachineLees meer >
22/05 15u30  Column: het grote Disney-avontuurHet meer dan zeventig jaar oude mediabedrijf Walt Disney staat aan de vooravond van een groot avontuur.
22/05 15u15  ING verliest op rode AEXDe Amsterdamse beurs staat woensdagmiddag op verlies. De aanhoudende handelsspanningen tussen de VS en China drukken de koersen. ING is de grootste verliezer in de AEX.
22/05 15u00  'Wall Street gaat lager openen'De aandelenbeurzen in New York stevenen woensdag af op een lagere opening. Wederom gaat de aandacht van beleggers voor een groot deel uit naar de slepende handelsstrijd tussen de Verenigde Staten en China. Daarnaast wordt vooral uitgekeken naar publicatie van de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve later op de dag.
22/05 14u45  ’Over tien maanden geld op bij Tesla’Tesla-baas Elon Musk heeft zijn personeel gewaarschuwd dat er fors gesneden moet worden in de uitgaven van het bedrijf, want anders valt over tien maanden het doek voor de elektrische autobouwer.
22/05 14u45  Britse providers doen Huawei in de banDe Britse telecomaanbieders Vodafone en EE bieden voorlopig geen telefoons van Huawei aan voor hun nieuwe 5G-netwerken. Dat doen ze omdat het Chinese techbedrijf die toestellen mogelijk niet meer van updates kan voorzien. Huawei is door de Verenigde Staten op een zwarte lijst gezet en daardoor heeft Google besloten dat de Chinezen niet meer de officiële versie van besturingssysteem Android mogen gebruiken.
22/05 14u30  Commissaris SBM: bewijzen fraude vaak te dunMaritiem oliedienstverlener SBM Offshore heeft bij zijn eigen onderzoek naar corruptie weliswaar signalen van wanpraktijken gekregen, maar veel daarvan waren niet hard te maken. Daarom werd tot een schikking met justitie in Nederland in 2014, niet gecommuniceerd dat er sprake was van smeergeldbetalingen in Brazilië.
22/05 14u00  APG verhoogt salaris van 125 vrouwenBij APG krijgen 125 vrouwen vanaf komende maand een salarisverhoging. De pensioenuitvoerder wil hen gelijk gaan belonen aan mannelijke collega’s met een soortgelijke functie, ervaring en dienstjaren.
22/05 14u00  Teruglezen: aandeelhouders ASR bijeenAandeelhouders van ASR zien de verzekeraar sinds de beursgang flink groeien via overnames. Bij de aandeelhoudersvergadering van woensdag zal het over Generali en Loyalis gaan, maar wellicht ook over Yarden en natuurlijk Vivat, dat voor de derde keer bij topman Jos Baeten voorbij komt.
22/05 14u00  ’Qualcomm maakte misbruik van macht’De Amerikaanse chipproducent Qualcomm heeft misbruik gemaakt van zijn marktmacht bij onderhandelingen over licenties.
22/05 13u45  Brailletoetsenbord voor smartphoneBlinden en slechtzienden kunnen hun smartphone besturen via spraak, maar daar kleven nadelen aan. Zo zijn spraakherkenningssystemen allesbehalve foutloos en iedereen kan meeluisteren. Studenten aan de TU/e hebben een universeel brailletoetsenbord ontwikkeld.
22/05 13u15  Target trekt meer klanten naar zijn winkelsDe Amerikaanse winkelketen Target heeft in de eerste maanden van zijn boekjaar meer klanten in zijn winkels verwelkomd. Zij gaven in doorsnee ook meer geld uit. Dat resulteerde in beter dan verwachte kwartaalresultaten van het bedrijf. Daarmee deed Target het veel beter dan veel van zijn concurrenten.
22/05 13u15  Takeaway smaakmaker op vlakke AEXDe Amsterdamse beurs staat woensdagmiddag op lichte winst. Na enkele spannende handelsdagen zijn beleggers in afwachting van wat er gaat gebeuren in het handelsconflict tussen de VS en China. Maaltijdenbezorger Takeaway.com is de smaakmaker op het Damrak met een koerswinst van 3%.
22/05 13u00  Lowe's komt met winstwaarschuwingDe Amerikaanse doe-het-zelfketen Lowe's is minder positief over de prestaties dit jaar. Het bedrijf kampt onder meer met kostendruk. Dat meldde Lowe's bij de publicatie van de kwartaalcijfers.
22/05 13u00  Topman Commerzbank: geen concreet bod van INGCommerzbank heeft geen concreet bod ontvangen van ING om gesprekken te beginnen over een eventuele overname van de Duitse bank. Dat zei Commerzbank-topman Martin Zielke op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van de tweede bank van Duitsland.
22/05 13u00  Takeaway smaakmaker op groene beursDe Amsterdamse beurs staat woensdagmiddag op lichte winst. Na enkele spannende handelsdagen zijn beleggers in afwachting van wat er gaat gebeuren in het handelsconflict tussen de VS en China. Maaltijdenbezorger Takeaway.com is de smaakmaker op het Damrak met een koerswinst van 3%.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

8x Optimisme zet Damrak hoger27/05 09u15 - De Financiële Telegraaf: Beleggers begonnen de handelsweek maandag met winst. Beleggers verwerkten uitslagen van de Europese verkiezingen. Met Japan meldde president Trump voorlopig geen handelsdeal te willen. ASML en Arcelor gingen aan kop.
8x AEX begint met winst27/05 09u15 - De Financiële Telegraaf: De Amsterdamse aandelenbeurs is maandag hoger geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met winsten. Beleggers deden het rustig aan aangezien de belangrijke financiële markten in Londen en New York gesloten zijn. Verder ging de aandacht vooral uit naar de aanhoudende handelsstrijd tussen de Verenigde Staten en China.
8x Koers Renault knalt hoger na fusieplan Fiat Chrysler27/05 09u30 - De Financiële Telegraaf: Autobedrijven Renault en Fiat Chrysler zoeken een fusie. Dat heeft Fiat Chrysler maandag bekendgemaakt. De koers van Renault schoot maandagochtend 17% omhoog.
7x Thuismarkt doet softwarebedrijf Exact goed27/05 09u30 - De Financiële Telegraaf: Softwarebedrijf Exact heeft vorig jaar een hogere omzet in de boeken gezet en was daarbij aanzienlijk winstgevender dan een jaar eerder. De Delftse leverancier van administratiesoftware richt zich de laatste jaren sterker op mkb'ers in Nederland en België. Die nieuwe strategie werpt nu vruchten af, aldus topman Phill Robinson.
7x Zorg om handelsoorlog verzwakt op Damrak27/05 11u15 - De Financiële Telegraaf: AkzoNobel, financials en ASML gingen aan kop. Beleggers bleven hoopvol na de uitslagen van de Europese verkiezingen. Zorgen om de handelsoorlog en Brexit verzwakten.
6x 'Europees schokfonds kan welvaart verhogen'27/05 07u15 - De Financiële Telegraaf: Een schokfonds in de eurozone is niet noodzakelijk voor het voortbestaan van de euro, maar kan de welvaart in Europa wel verhogen. Dat constateert het Centraal Planbureau (CPB) in een rapport. Een fonds met grotere uitkeringen bij zeldzame, extreme gebeurtenissen heeft toegevoegde waarde.
6x Claim tegen sjoemelbanken in Australië27/05 08u00 - De Financiële Telegraaf: De banken Citigroup, Royal Bank of Scotland (RBS) en JPMorgan zijn enkele grote banken die worden genoemd in een Australische rechtszaak, waarbij schadevergoedingen worden geëist vanwege gesjoemel met valutakoersen.
6x Nikkei begint week licht hoger27/05 08u30 - De Financiële Telegraaf: De Japanse aandelenbeurs is maandag licht hoger aan de nieuwe handelsweek begonnen. De aandacht ging vooral uit naar het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan Japan. Trump liet weten dat er goede vooruitgang wordt geboekt met de onderhandelingen op het handelsvlak, maar voorlopig nog geen deal met Japan te willen sluiten en te willen wachten tot na de Japanse verkiezingen in juli.
6x Donkere wolken boven dividendfeest27/05 09u00 - De Financiële Telegraaf: Beleggers schepten afgelopen maanden records aan dividend bij bedrijven op. Stilaan ontstaan echter barstjes. Met minder bedrijfswinst raakt het dividend komende maanden vaker in het geding.
6x Trump: nog niet klaar voor deal met China27/05 09u15 - De Financiële Telegraaf: De Amerikaanse president Donald Trump is nog niet klaar om tot een handelsdeal te komen met China. Hij verwacht dat ''ergens in de toekomst'' er wel een handelsakkoord gesloten zal worden tussen de Verenigde Staten en China. Dat zei Trump bij zijn vierdaagse staatsbezoek aan Japan in een gezamenlijke persconferentie met premier Shinzo Abe.

Statistieken

Artikels:
34065
Gelezen:
21554
Aantal lezers nu:
67


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven