zaterdag 20 januari 2018, week 03


U bent nu hier: Meer nieuws van Knack

Laatste updatecontrole: vandaag om 10u00
 

Knack

Verbergen Tonen
20/01 10u00  Geert Bourgeois stopt met lokale politiek Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) stopt met lokale politiek, zegt hij zaterdag in De Standaard. Zijn ambitie om een grote rol te spelen in de nationale politiek geeft hij niet op, al stelt hij dat Bart De Wever 'een uitstekende minister-president van Vlaanderen' zou zijn.
20/01 06u15  Eén jaar Trump: De president die het presidentschap heruitvond Donald Trump heeft het Amerikaanse presidentschap heruitgevonden. Dat is duidelijk na een jaar president Donald Trump. De 45ste president gedraagt zich verre van 'presidentieel', door zijn onbezonnen manier van communiceren en polemische retoriek. En ondanks enkele successen, is er van zijn grote verkiezingsbeloften na 12 maanden nog niet veel in huis gekomen.15 
20/01 06u00  'Government shutdown' lijkt onafwendbaar in VS In de Verenigde Staten lijkt een zogenaamde 'government shutdown' onafwendbaar. Een wetsontwerp over een tijdelijke begroting tot 16 februari, dat donderdag wel door het Huis van Afgevaardigden werd goedgekeurd, raakte vrijdag niet door de Senaat.13 
20/01 05u30  Meeuws maakt slechte beurt in peiling Antwerps SP.A-voorzitter Tom Meeuws heeft na de ontwikkelingen van deze week geen goede beurt gemaakt. Hij kan volgens 60 procent van de Antwerpse kiezers geen rol meer spelen in de lokale politiek. Dat blijkt uit een peiling van iVOX in opdracht Gazet Van Antwerpen bij 882 stemgerechtigden.15 
20/01 05u00  Het vrij definitieve einde van de progressieve frontvorming De voortijdige implosie van het roodgroene bondgenootschap Samen overstijgt de Antwerpse gemeentepolitiek. Het is gedaan met het naïeve geloof in progressieve eenheidslijsten: roodgroene kartels zijn op z'n best opportunistische projecten met ideologische retoriek gebleken.14 
20/01 05u00  Straight talk on trade van econoom Dani Rodrik: is vrijhandel goed voor iedereen? In Straight talk on trade neemt Harvardeconoom Dani Rodrik een helder standpunt in over sociale dumping.16 
20/01 05u00  Hoe het domesticeren van vee de kloof tussen arm en rijk vergrootte De groeiende kloof tussen rijk en arm, een van de voornaamste bronnen van maatschappelijke onrust, is iets van onze moderne samenleving.16 
20/01 05u00  Facebook zal prioriteit geven aan betrouwbaar nieuws Sociaalnetwerksite Facebook zal vanaf volgende week in het nieuwsoverzicht prioriteit geven aan informatie die 'betrouwbaar, informatief en lokaal is.' Dat heeft CEO Mark Zuckerberg vrijdag aangekondigd. 'Er is te veel sensatiezucht, misinformatie en polarisatie in de wereld vandaag', zegt hij op zijn eigen platform.14 
20/01 03u30  VS-inlichtingendienst NSA mag nog eens zes jaar door uw e-mails Amerikaanse volksvertegenwoordigers hebben inlichtingendienst NSA nog eens zes jaar de toestemming gegeven om door uw e-mails en chats te pluizen. 'Buitenlanders zijn verwaarloosbaar in het debat.'21 
19/01 22u30  Hommeles in VS over mogelijk misbruik van spionagewet Republikeinse leden van het comité Inlichtingen van het Huis van Afgevaardigden eisen dat een vier bladzijden tellende memo van het ministerie van Justitie openbaar wordt gemaakt. Naar verluidt geeft de tekst aan hoe de regering van Barack Obama in de aanloop naar de presidentsverkiezing van november 2016 'misbruik' heeft gemaakt van een 'vuil dossier' om de FBI te kunnen inschakelen tegen Donald Trump.
19/01 21u30  PVDA kiest in nieuwjaarsspeech resoluut voor 'een stad op mensenmaat' In het Antwerpse Zuiderpershuis heeft de PVDA vrijdagavond haar precampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen voorgesteld: 'Kies partij voor een stad op mensenmaat'.
19/01 21u15  Progressieve frontvorming nog niet dood voor Crombez SP.A-voorzitter John Crombez wil blijven vechten voor 'progressieve frontvorming', ook na het mislukken van de poging met Groen in Antwerpen. 'Ik ga daarvoor blijven vechten', zei hij vrijdagavond in Terzake op Canvas.
19/01 18u15  Catalaans parlement draagt maandag kandidaat- regeringsleider voor De voorzitter van het Catalaanse parlement, de separatist Roger Torrent, zal maandag de kandidaat bekendmaken voor het voorzitterschap van de regionale regering. Spanje houdt de adem in: wordt die man, zoals de unionisten vrezen, effectief Carles Puigdemont?
19/01 18u00  De Lijn plant interne audit naar lekken over Tom Meeuws Er komt mogelijk een interne audit na het vrijkomen van informatie over een overeenkomst tussen De Lijn en huidig sp.a-politicus Tom Meeuws. Daarover berichtte Gazet Van Antwerpen. De Lijn bevestigt dat er daar plannen voor zijn.
19/01 16u15  Er kan geen twijfel over bestaan: China bereidt zich voor op oorlog 'Tot dusver voerde China die oorlog bij voorkeur met economische middelen', weet Jonathan Holslag, professor internationale betrekkingen aan de VUB. 'Een militaire confrontatie stelde het uit tot het sterk genoeg zou zijn. De vraag rijst nu: is dat punt bereikt?'
Laatste update: vandaag om 10u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
19/01 15u15  Wereld Economisch Forum: 'De wereld wordt gevaarlijker in 2018'Het Wereld Economisch Forum, dat volgende week start in Davos, waarschuwt voor de toegenomen gevaren die 2018 met zich meebrengt. Tussen de regels is er ook kritiek op de unilaterale houding van de regering-Trump.
19/01 15u15  Parlement van Franstalige Brusselaars blokkeert onbelast bijverdiendenHet parlement van Franstalige Brusselaars, de zogeheten Cocof, heeft een belangenconflict ingeroepen tegen het wetsontwerp over het onbelast bijklussen. De bespreking van de maatregel in de Kamer verdwijnt daardoor nu zestig dagen in de koelkast.
19/01 13u45  Puigdemont verzekert dat hij vanuit België Catalonië kan leidenDe afgezette Catalaanse separatistische leider Carles Puigdemont heeft vrijdag verzekerd dat hij vanuit België Catalonië kan leiden. Zo kan hij vermijden om in de gevangenis te belanden is Spanje, waar een arrestatiebevel tegen hem is uitgevaardigd.
19/01 13u45  Adolescentie duurt tot 24 jaar, zeggen wetenschappersDe adolescentie wordt steeds langer. Volgens enkele wetenschappers duurt het nu niet meer tot 19, maar wel tot de leeftijd van 24 jaar vooraleer een jongere volwassen is.
19/01 13u15  Topman Ghelamco: 'We kregen bod om voor 15.000 euro verschijning van boek tegen te houden'De uitgeverij van 'De Illegale Ghelamco Arena' heeft zelf geprobeerd een financiële deal te sluiten om de verschijning van het boek tegen te houden. Dat heeft Paul Gheysens, de topman van Ghelamco, verklaard tijdens de persconferentie waarin AA Gent en het Gentse stadsbestuur duidelijkheid verschaffen over de bouw van de Ghelamco Arena.
19/01 13u15  VVSG wil dat producenten meer hun verantwoordelijkheid nemen voor zwerfvuilProducenten moeten een grotere verantwoordelijkheid opnemen in de strijd tegen zwerfvuil. Als dat niet lukt via preventie, dan moeten ze de financiële consequenties dragen. Zo reageert de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) op de studie van OVAM, waaruit blijkt dat de gemeenten in 2015 17.739 ton zwerfvuil opruimden.
19/01 13u15  Schieten Belgische opvangcentra tekort voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen? 'Het waren de slechtste maanden uit mijn leven'Belgische opvangcentra bieden niet-begeleide minderjarige vluchtelingen een veilig, maar niet altijd zorgeloos verblijf. Dat blijkt uit getuigenissen van enkele jongeren aan Stampmedia. Ook het Kinderrechtencommissariaat stootte bij zijn bezoek aan opvangcentra op verschillende problemen.
19/01 11u00  Waarom Donald Trump een imaginaire vriend koestertVrienden hebt u - zeker op Facebook - nooit genoeg. En als u er te weinig hebt, loont het de moeite om er een te verzinnen.
19/01 11u00  Wie wint Play-off I? Wie zakt? De supporters blikken vooruitDit weekend wordt de competitie weer op gang getrapt. Hoe verwachten de fans dat het hun club zal vergaan? Dat STVV toch nog zesde staat, bewijst de zwakte van de Belgische competitie.
19/01 11u00  Francken waarschuwt voor 'veldslag op snelwegparkings'Dat een grote groep transmigranten afgelopen nacht een patrouille van de federale wegpolitie heeft aangevallen, kan voor staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken niet door de beugel. 'We moeten acties blijven voeren en illegalen blijven terugsturen, zoniet zal er een echte veldslag op onze snelwegparkings ontstaan', reageert de N-VA'er in een Facebookbericht.
19/01 10u00  Voor het eerst kloppen meer dan 150.000 mensen aan bij de VoedselbankenVorig jaar hebben voor het eerst meer dan 150.000 mensen aangeklopt bij de Voedselbanken. Dat meldt de Belgische Federatie van Voedselbanken, die dit jaar haar dertigste verjaardag viert. De vzw lanceert vrijdag en zaterdag een nieuwe campagne, waarin gefocust wordt op de rol die elke burger kan spelen om de Voedselbanken te steunen.
19/01 09u45  Schieten Belgische opvangcentra tekort voor niet-belegeide minderjarige vluchtelingen? 'Het waren de slechtste maanden uit mijn leven'Belgische opvangcentra bieden niet-begeleide minderjarige vluchtelingen een veilig, maar niet altijd zorgeloos verblijf. Dat blijkt uit getuigenissen van enkele jongeren aan Stampmedia. Ook het Kinderrechtencommissariaat stootte bij zijn bezoek aan opvangcentra op verschillende problemen.
19/01 09u45  Transmigranten belagen politie op parkeerterrein Groot-BijgaardenEen grote groep transmigranten heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een patrouille van de federale wegpolitie aangevallen op het parkeerterrein langs de E40 in Groot-Bijgaarden.
19/01 08u45  Kwart van de Belgen kan geen onverwachte uitgave doenEen kwart van de Belgen kan geen onverwachte uitgave (van 1.100 euro) doen. Ook een week vakantie buitenshuis kan een kwart van de Belgen zich niet veroorloven.
19/01 08u00  'Volkswagen is incapabel om eigen geknoei ongedaan te maken'45 procent van de bestuurders heeft na de update van de sjoemelsoftware af te rekenen met storingen of veranderingen aan hun wagen.
19/01 07u15  Rutten looft werk van Van Quickenborne: 'Je ziet Kortrijk de moderne tijd ingaan'Krant van West-Vlaanderen schoof aan tafel met Gwendolyn Rutten en Vincent Van Quickenborne. Ondanks de lof van zijn partijvoorzitster wil hij zichzelf nog steeds geen kandidaat voor de burgemeesterssjerp noemen. 'Als ik mij engageer als burgemeester, ben ik voor mijn partij niet beschikbaar in een uitvoerend nationaal mandaat.'
19/01 07u15  Smartschool geeft leerkrachten stressDe grootste onderwijsvakbond, de Christelijke Onderwijscentrale, trekt aan de alarmbel over Smartschool.
19/01 07u15  Moet griepvaccinatie voor artsen verplicht worden?Uit een online poll van Artsenkrant blijkt dat iets meer dan de helft van de respondenten voorstander is van een verplichte griepvaccinatie voor zorgverstrekkers. In Frankrijk wil de overheid die verplichting doorvoeren. Griepcommissaris Marc Van Ranst nuanceert.
19/01 05u30  Meer klachten bij Vlaamse Ombudsdienst sinds #MeTooDe hashtag #MeToo heeft het aantal meldingen bij de genderkamer van de Vlaamse Ombudsdienst fors doen toenemen. Dat zegt Annelies D'Espallier, Ombudsvrouw Gender bij de Vlaamse overheid, vrijdag in Het Nieuwsblad.
19/01 05u15  Vlaanderen voert recordbedrag wapens uitDe Vlaamse wapenexport naar landen buiten Europa is vorig jaar meer dan verdubbeld van 29,9 miljoen naar 69,9 miljoen euro. Dat schrijft vrijdag De Tijd, die zich baseert op maandverslagen van het Departement Buitenlandse Zaken. Daarmee ligt de wapenexport iets hoger dan het vorige recordbedrag in 2015.
19/01 05u00  Poging tot reanimatie UplaceMet hulp van de gemeente Machelen hoopt het bedrijf Uplace zijn omstreden winkelcentrum aan de Brusselse ring toch nog van de grond te krijgen. Dat bevestigen meerdere (anonieme) bronnen, schrijft De Tijd vrijdag.
19/01 04u45  Voor het eerst werkt helft van 55-plussersHet aandeel werkende 55-plussers is de voorbije jaren fors gestegen. Dat blijkt uit de werkzaamheidscijfers van de economische denktank OESO, waarover De Tijd vrijdag bericht. Van de Belgen tussen 55 en 64 jaar was in het derde kwartaal van vorig jaar de helft aan de slag. Tien jaar geleden werkte slechts een op de drie 55-plussers.
19/01 03u45  Tabaksindustrie: hoe Philip Morris het verloren terrein wil terugwinnenDe tabaksindustrie wil de rookcultuur een nieuw elan geven met producten die minder schadelijk lijken dan de klassieke sigaret. Philip Morris financiert zelfs een antitabaksstichting om mensen te helpen stoppen met roken. Wat voert de multinational in zijn schild?
19/01 03u45  Philip Morris lobbyt in België: 'Ze wilden me voor hun promokar spannen'Marleen Finoulst, dokter en hoofdredacteur van Bodytalk, werd door Philip Morris benaderd met de vraag om de Iqos-sigaret te 'steunen'.
19/01 03u45  'De Iqos-sigaret van Philip Morris is geniaal én pervers'De Amerikaanse tabaksreus Philip Morris probeert zijn nieuwe Iqos-sigaret aan de man te brengen als een gezonde manier van roken. Boerenbedrog, zegt Marc Michils van Kom op tegen Kanker.
19/01 03u00  Amerikaans Huis van Afgevaardigden keurt tijdelijke financiering goedHet Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag een wetsontwerp goedgekeurd dat in een tijdelijke financiering van de federale staat voorziet tot 16 februari.
19/01 00u15  Unicef: Migranten- en vluchtelingenkinderen die in België aankomen zijn uiterst kwetsbaarKinderen die vandaag in België aankomen, blijken uiterst kwetsbaar, in vele gevallen zelfs getraumatiseerd. Steeds meer kinderen, zelfs jonger dan 12 jaar, komen alleen toe. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Unicef België. De organisatie roept beleidsmakers op om aandacht te hebben voor de noden van migranten- en vluchtelingenkinderen.
18/01 22u30  Advocaat Puigdemont: 'Spanje wist dat België Puigdemont niet zou overleveren'Het Belgisch openbaar ministerie heeft de Spaanse gerechtelijke autoriteiten gewaarschuwd dat ze het Europees aanhoudingsbevel tegen de Catalaanse ex-minister-president Carles Puigdemont beter intrekken, omdat de rechtbank zich toch tegen een overlevering zou uitspreken. Dat heeft de Belgische advocaat van Puigdemont Paul Bekaert verklaard.
18/01 22u30  Minister Peeters laat 'gecoördineerd onderzoek' voeren naar DeliverooMinister van Werk Kris Peeters (CD&V) laat een zogenaamd 'gecoördineerd onderzoek' voeren naar koerierdienst Deliveroo, zo kondigt hij donderdag aan. Het onderzoek is een samenwerking tussen de sociale inspectiediensten, justitie en politie. Het zou de eerste keer zijn dat dergelijk onderzoek gebeurt.
18/01 22u15  Macron en May tekenen nieuw akkoord over grenscontroles voor immigrantenDe Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Theresa May hebben donderdag een nieuw akkoord getekend over het controleren van de immigratie tussen Frankrijk en Groot-Brittannië. Zij deden dit tijdens de 35e Brits-Franse top in de Koninklijke Militaire Academie van Sandhurst, nabij Londen.
18/01 21u15  Bernard Wesphael komt op bij gemeenteraadsverkiezingenWesphael werd in 2016 nog vrijgesproken van doodslag. Bij de gemeenteraadsverkiezingen wil hij zijn politieke rentrée maken.
18/01 20u15  Jinnih Beels sluit zich aan bij Antwerpse SP.A-lijstPolitiecommissaris Jinnih Beels stond op de tweede plaats van de Antwerpse kartellijst Samen. Nu SP.A en Groen uit elkaar gaan, kiest Beels voor de socialisten.
18/01 19u45  Wat als experts valse Russen in het MSK ontmaskeren?Het laatste woord over de authenticiteit van de kunstcollectie-Toporovski is nog niet geschreven. Blijkbaar wil minister van cultuur Sven Gatz (Open VLD) de werken nu laten onderzoeken door een expertencommissie.
18/01 19u30  Jambon wil politieacties tegen migranten rond Brussel-Noord, burgemeester weigertBurgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (DéFI) zal niet instemmen met nieuwe politieacties in de buurt van het Noordstation en het Maximiliaanpark. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zijn de acties nodig om een nieuwe toevloed aan migranten daar onder controle te houden.
18/01 19u00  Daniël Termont eist schadevergoeding van auteur Ghelamco-boekVolgens Termont zou hij in het boek beschuldigd worden van schriftvervalsing. Maar auteur Ignace Vandewalle ontkent dat, en zegt dat hij enkel de vraag stelt of er van schriftvervalsing sprake is.
18/01 18u30  Oekraïne maakt 'Russische bezetting' van Oost-Oekraïne officieelHet Oekraïense parlement heeft een omstreden wet goedgekeurd die het gewapende conflict in het oosten van het land bestempelt als een 'tijdelijke Russische bezetting'. Moskou reageerde met de waarschuwing dat Kiev 'een nieuwe oorlog' aan het voorbereiden is.
18/01 18u00  Drie jaar militairen op straat kostte ons land 140 miljoen euroIntussen geldt nog steeds dreigingsniveau 3 in België, al komt daar mogelijk binnenkort verandering in.
18/01 18u00  2017 een van drie warmste jaren sinds begin metingenHet jaar 2017 was volgens de vaststelling van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) een van de drie warmste jaren sinds het begin van de registraties bijna 170 jaar geleden. De jaren 2015, 2016 en 2017 zijn de drie warmste, maar 2016 is houder van het absolute record.
18/01 16u15  Olympische Winterspelen 2018: Noord-Korea mag van Zuid-Korea deelnemenVan Zuid-Korea mag Noord-Korea alsnog meedoen aan de Olympische Winterspelen in het land. Washington en Tokio kijken sip.
18/01 16u15  Theatermaker Piet Arfeuille: 'Onze maatschappij zál afrekenen met nationalisme en protectionisme'Theatermaker Piet Arfeuille bewerkte twee Griekse klassiekers tot Europa in de herfst, een stuk over ons (on)vermogen om samen te leven. Geregisseerd door hemzelf en gespeeld door jonge veulens.
18/01 15u30  Charles Michel spaart kritiek niet op voorganger Elio Di Rupo'Ik heb geen lessen aan te nemen van iemand die aan het hoofd stond van een regering in een periode waarin 25.000 banen in de privé verloren gingen', viel Michel uit. De PS wees de premier erop dat zijn partij ook deel uitmaakte van de regering-Du Rupo.
18/01 14u30  Verdacht poeder en kogelbrief op kabinet-FranckenHet kabinet is intussen ontruimd en de veiligheidsdiensten startten de antraxprocedure.
18/01 13u30  Bart De Wever: 'Auto zal nooit verdwijnen uit de stad''Ik geloof dat de auto nooit uit de stad zal verdwijnen.' Dat heeft Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) donderdag gezegd tijdens het European Automotive Forum in de marge van het Brusselse autosalon.
18/01 12u15  Koning Filip: 'België geeft blijk van stabiliteit en standvastigheid'Iedereen moet mee kunnen profiteren van de opleving van onze economie. Die boodschap heeft koning Filip donderdag gelanceerd tijdens zijn jaarlijkse toespraak voor de gestelde lichamen, zeg maar de autoriteiten in ons land.
18/01 12u15  'De dag dat ik de gele ster op mijn jas bevestigde, werd ik me ervan bewust dat ik Joods ben'De Joodse Hannah Nadel belandde tijdens de Tweede Wereldoorlog als dienstmeisje in het Brusselse huis van de zus van Léon Degrelle en ontsnapte zo aan de Jodenvervolging. Journaliste Simone Korkus vertelt in Het dienstmeisje van Degrelle. Knack biedt u een passage uit het boek aan.
18/01 12u00  Rudi Vranckx: 'We moeten ons dringend bezinnen over wat nieuws is en wat niet'De oorlogscorrespondent van de VRT praat in de nieuwste aflevering van Zwijgen is geen optie over zijn vak en de samenleving.
18/01 11u15  Geneesmiddelen vaak niet getest op kinderenKinderen zijn geen kleine volwassenen. Toch krijgen ze vaak geneesmiddelen die enkel op volwassenen zijn getest. Ze riskeren bijwerkingen of een minder effectieve behandeling. Wetenschappers pleiten in het januarinummer van wetenschapsblad Eos voor gericht medicijnonderzoek.
18/01 11u00  Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken wil Julian Assange uit ambassade krijgenMaría Fernanda Espinosa, de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken, stelt alles in het werk om Julian Assange weg te krijgen uit de ambassade van haar land in Londen.
18/01 11u00  Jazzpianist Uri Caine countert Trump: 'De opkomende gelatenheid is misschien nog het ergste'De Amerikaanse jazzpianist Uri Caine kreeg carte blanche om een stuk te schrijven voor het Brussels Philharmonic. Deze week brengt hij in Elsene en Gent de wereldpremière van Agent Orange, een muzikale tirade tegen Donald Trump.
18/01 11u00  Aanvechten C-attest wordt stuk moeilijkerDoor een arrest van het hof van beroep is het voor ouders van leerlingen moeilijker geworden om een school voor de rechter te dagen als ze niet akkoord gaan met een geweigerd A-attest
18/01 10u45  Eén op de drie Nederlanders vindt partnergeweld in sommige gevallen aanvaardbaarVoor één op de drie Nederlanders is geweld tegen een partner in sommige gevallen aanvaardbaar en vooral jongeren onder 25 jaar kijken vergoeilijkend naar seksueel geweld. Dat meldt de Nederlandse krant Trouw.
18/01 10u45  Winston Churchill door de ogen van de man die een film over hem draaide: 'De vechtlust van een bulldog én verlammende besluiteloosheid'Anthony McCarten schreef het scenario van Darkest Hour, de Winston Churchillfilm die sinds kort in de zalen loopt. Hij brengt nu ook een boek uit over de Britse staatsman. Knack biedt u een fragment aan: 'Zijn vader was wel beschreven als 'een man met haast', en de zoon bleek al net zo.'
18/01 09u45  De zin en onzin van Weight Watchers: hoe deugdelijk is de methode en het bedrijf echt?Eind vorig jaar lanceerde Weight Watchers haar nieuw Flex-programma, waarmee een meer persoonlijke aanpak van het wereldwijd bekende punten tellen wordt voorgelegd. Aanleiding genoeg om 's werelds meest populaire afslankmethode onder de loep te nemen.
18/01 09u15  Leraren zijn steeds vaker ziekLeraren waren in 2016 opvallend vaker ziek dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI). Het gemiddeld aantal opgenomen ziektedagen lag in 2016 op 18,89, ruim tweeënhalve dag meer dan in 2015.
18/01 09u00  N-VA wil met 'doorstartbanen' werknemers makkelijker ergens anders laten werkenN-VA wil het verbod voor werkgevers om hun werknemers tijdelijk uit te lenen aan een andere werkgever afzwakken.
18/01 07u30  De uitstoot in België van broeikasgassen is weer gestegenDe bouwsector en het wegtransport zijn daarvan de oorzaak.
18/01 07u30  Europa verwerpt klacht over Ghelamco ArenaBij de bouw van het Gentse voetbalstadion was er geen sprake van illegale staatssteun, stelt de Europese Commissie. Een klacht daarover is een jaar geleden al verworpen, berichten De Standaard en Het Nieuwsblad donderdag.
18/01 07u30  Donald Trump kondigt winnaars van Fake News Awards aanDonald Trump heeft woensdag de winnaars van zijn zogenaamde 'Langverwachte 2017 Fake News Awards' bekendgemaakt. Dat liep echter niet van een leien dakje.
18/01 05u30  Hendrik Vos: 'Migratie wordt voor een vergrijzende Europese Unie een economische noodzaak'2017 was voor de Europese Unie een erg woelig jaar. Het migratievraagstuk, het opkomend nationalisme en het aantreden van Donald Trump plaatste Brussel voor nieuwe uitdagingen. Bovendien bleek er aan ambitieuze plannen geen gebrek meer. Wat brengt 2018 voor de Europese Unie? Knack vroeg het aan professor Europese politiek Hendrik Vos.
18/01 05u30  Big Brother in China: Peking wil 'systeem van sociale kredietwaardigheid' invoerenTegen 2020 wil de Chinese regering een soort digitale big brother invoeren die het gedrag en de kredietwaardigheid van personen en bedrijven beoordeelt. 'De Chinese samenleving kent een groot vertrouwensprobleem', zegt de Duitse sinologe Mareike Ohlberg.
18/01 05u30  Algoritmisch populisme: 'Niet de rechtsstaat maar Facebook bepaalt de grenzen van het debat'In 2012 publiceerde cultuurwetenschapper Ico Maly een veelbesproken doctoraat over wat hij het 'antiverlichtingsdenken' noemde van N-VA-voorman Bart De Wever. In zijn nieuwe boek Nieuw Rechts gaat hij op dat elan door, en duidt hij onvervaard op parallellen met Donald Trump en alt-right. 'We gaan nog meer van dat soort fenomenen zien.'
18/01 05u15  Vlaanderen gedagvaard voor alarmerende luchtkwaliteitDrie jaar nadat vzw Klimaatzaak een rechtszaak heeft aangespand tegen het klimaatbeleid van de vier Bel­gische overheden, komt er binnenkort ook mogelijk een proces spe­cifiek tegen de Vlaamse overheid. Een groep bezorgde burgers heeft het zo gehad met de 'nalatigheid in de aanpak van de luchtvervuiling' dat ze besloten hebben Vlaanderen te dagvaarden.
18/01 05u00  Rapport: Forse terugval in aantal doden door terrorisme in Syrië en IrakHet aantal mensen dat gedood is bij terroristische aanslagen in Syrië en Irak, is vorig jaar fors teruggelopen. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van het terrorismecentrum Jane (JTIC), dat gevestigd is in Londen.
18/01 05u00  Tillerson laat tweets van Trump afprintenDe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft moeten leren omgaan met de tweets van president Donald Trump. Dat zei hij woensdag tijdens een panelgesprek met Condoleezza Rice, zijn voorganger onder president George W. Bush, aan de Stanford University over de inspanningen van de Verenigde Staten in Syrië.
18/01 04u30  Bijna alle leden van adviesraad voor nationale parken stappen op door TrumpIn de Verenigde Staten zijn negen van de twaalf leden van de adviesraad voor nationale parken (National Park System Advisory Board) opgestapt uit onvrede met het beleid van de regering van president Donald Trump. De leden vinden dat ze niet meer in staat zijn om historische sites en natuurreservaten te beschermen.
18/01 02u15  Ex-adviseur Bannon zal met aanklagers praten in Rusland-onderzoekEx-hoofdstrateeg van het Witte Huis Steve Bannon is bereid om ondervraagd te worden door de aanklagers die de vermoedelijke banden met Rusland onderzoeken van de entourage van Amerikaans president Donald Trump tijdens de verkiezingscampagne. Dat berichten media woensdag.
17/01 23u30  Kris Peeters: Antwerpenaar kijkt 'met plaatsvervangende schaamte' naar heisa rond 'Samen'Uitgerekend op de dag waarop concurrent maar tegelijkertijd ook potentiële coalitiepartner Samen er de brui aan gaf, organiseerde CD&V Antwerpen haar lokale nieuwjaarsreceptie in het Felix Pakhuis. Lijsttrekker Kris Peeters noemde de heisa van de voorbije weken tussen N-VA en Samen, zonder hen bij naam te noemen, 'van het slechtste dat de politiek te bieden heeft.'
17/01 22u30  Schulz: Eindstreep van onderhandelingen met CDU nog niet in zichtSPD-voorzitter Martin Schulz ziet nog ruimte voor successen voor zijn partij indien het na zondag tot coalitiegesprekken komt tussen zijn SPD en de Union (CDU/CSU). Hij reageert zo op bondskanselier Angela Merkel die eerder op de dag verklaarde dat de ijkpunten van de conceptversie niet opnieuw onderhandeld kunnen worden. Daarnaast riep ze de sociaaldemocraten op hun verantwoordelijkheid te nemen.
17/01 22u00  Nieuwjaarsspeech Di Rupo: federale regering staat voor 'miserie, miserie, miserie'PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft woensdag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak scherp uitgehaald naar de regering-Michel. 'Het is niet jobs, jobs, jobs maar miserie, miserie, miserie', aldus Di Rupo.
17/01 21u15  UCI verzet zich tegen komst Lance Armstrong naar de Ronde Van VlaanderenUCI-voorzitter David Lappartient loopt niet warm voor het idee dat Lance Armstrong eregast wordt op de Ronde van Vlaanderen.
17/01 20u15  Groen wil 'niet langer aanmodderen', politieke toekomst van Jinnih Beels onzekerDe onafhankelijke Jinnih Beels zegt dat ze zich wil beraden over haar politieke toekomst.
17/01 18u45  Steeds meer migranten rond Brussel-Noord: Jambon kondigt politieacties aanHet aantal migranten in en rond het Brusselse Noordstation neemt al sinds december gestaag toe. Jambon wil vermijden dat de migranten er zich op permanente basis gaan vestigen.
17/01 18u00  Theo Francken wordt kopman bij verkiezingen in LubbeekStaatssecretaris Theo Francken is nu al titelvoerend burgemeester in Lubbeek. Partijgenote Tania Roskams is sinds 2014 zijn plaatsvervanger.
17/01 16u45  Hoe en waarom de SP.A het hoofdstuk 'Samen' afslootNiets is wat het lijkt, ook niet bij het spectaculaire einde van het progressieve bondgenootschap 'Samen' in Antwerpen. Officieel trok Groen vanmiddag de stekker eruit, feitelijk deed de SP.A dat vannacht al.
17/01 16u15  Politicoloog Nicolas Bouteca: 'John Crombez heeft de moeilijkste job in de Wetstraat'Heeft de SP.A nog een toekomst? De partij heeft vooral haar imago en de perceptie tegen, zegt politicoloog Nicolas Bouteca (Universiteit Gent). 'Uitzweten lijkt me de enige uitweg.'
17/01 16u15  Jef Vermassen: 'Ik sta versteld van de gruwel waarmee de laatste jaren moorden worden gepleegd'Advocaat, strafpleiter en auteur Jef Vermassen mag dan wel de kaap van de 70 jaar hebben gerond, de passie voor justitie blijft onverminderd branden. Waar komt dat heilige vuur vandaan?
17/01 16u15  Waarom wil Europa 'de meer ecologische' vistechniek verbieden?De pulskorvisserij maakte enkele jaren geleden zijn opwachting als de meer ecologische manier van vissen en de eerste resultaten waren ook veelbelovend. Waarom zou Europa dit dan willen verbieden?
17/01 15u30  Groen en Ecolo gaan solo naar Molenbeekse kiezerDe breuk komt er omwille van het controversiële boek 'Entretien à Molenbeek' van Groen-schepen Annalisa Gadaleta. Toch wil ze 'zo snel mogelijk de vertrouwensbreuk met Ecolo herstellen'.
17/01 15u00  Congresleden aan Trump: 'Klimaat wel degelijk een risico voor VS'Meer dan honderd leden van het Amerikaanse Congres protesteren tegen de beslissing van de regering-Trump om de klimaatverandering te schrappen uit het nationale veiligheidsbeleid. Ze zetten hun handtekening onder een open brief aan de president.
17/01 15u00  Open brief aan federale regering: 'Internationale geloofwaardigheid België komt in het gedrang'Piet Colruyt, Thomas Leysen en 170 andere Belgische prominenten vragen de federale regering niet langer te besparen op ontwikkelingssamenwerking. Anders komt de 'de internationale geloofwaardigheid van België in het gedrang', schrijven ze in een open brief.
17/01 15u00  170 bekende landgenoten klagen besparingen in ontwikkelingssamenwerking aanPiet Colruyt, Thomas Leysen en 170 andere Belgische prominenten vragen de federale regering niet langer te besparen op ontwikkelingssamenwerking. Anders komt de 'de internationale geloofwaardigheid van België in het gedrang', schrijven ze in een open brief.
17/01 14u30  Directeur-generaal van De Lijn betreurt de perslekken over Tom MeeuwsRoger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn, haalt in een brief uit naar zijn raad van bestuur vanwege het perslek van gisteren/dinsdag.
17/01 13u30  Tom Meeuws wil klacht indienen tegen de perslekkenAntwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws betreurt de beslissing van Groen om de stekker uit het progressief project 'Samen' te trekken, maar neemt hen niets kwalijk.
17/01 13u15  'Samen' stopt: 'Geen evidente maar wel noodzakelijke beslissing voor Antwerpen'De partij Groen trekt de stekker uit 'Samen', de lokale samenwerking met sp.a in Antwerpen. De partijtop van de groenen had zich woensdag gebogen over de situatie rond sp.a-kopstuk Tom Meeuws.
17/01 13u15  Hoe Pakistan het ook zonder Amerikaanse militaire steun weet te reddenPakistan moet het na een boze tweet van de Amerikaanse president Donald Trump doen zonder Amerikaanse veiligheidssteun. Maar de regering in Islamabad weet inmiddels goed de weg naar China te vinden.
17/01 13u15  Willy Claes over de Agusta-affaire: 'Ik was voor de SP het zoenoffer'Twintig jaar geleden werd Willy Claes veroordeeld voor zijn rol in de Agusta-affaire. In een interview met vier studenten journalistiek van de Arteveldehogeschool blikt hij uitzonderlijk terug op de zaak die hem tot ontslag dwong als secretaris-generaal van de NAVO.
17/01 12u15  Groen trekt de stekker uit 'Samen' en gaat alleen naar de kiezerDe partij Groen trekt de stekker uit 'Samen', de lokale samenwerking met sp.a in Antwerpen. De partijtop van de groenen had zich woensdag gebogen over de situatie rond sp.a-kopstuk Tom Meeuws.
17/01 12u15  Ook in autosector zijn vrouwen in opmars: 'Niemand moet voor mij de deur opendoen, dat doe ik zelf wel'Tot op het hoogste niveau is vooralsnog enkel Sarah Timmermans doorgedrongen. Sinds juli 2017 is de Limburgse managing director bij Opel Belux. Haar benoeming kwam er enkele weken voor Opel werd overgenomen door Groupe PSA (Peugeot Citroën DS).
17/01 12u15  Van kinine tot Leopold II, de weg naar de totale kolonisatie van AfrikaIn november 1884 zaten alle belangrijke Europese landen samen in Berlijn om Afrika onder elkaar te verdelen. De Duitse kanselier Otto von Bismarck had hen samengeroepen in een poging om de opdeling vreedzaam te laten verlopen. Hoe was het zo ver kunnen komen?
17/01 12u00  Groen trekt de stekker uit 'Samen'Naar aanleiding van het geweigerde ontslag van Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws, hield de partij Groen woensdag spoedoverleg in Antwerpen. Er werd beslist om de stekker uit de stadslijst 'Samen' te trekken.
17/01 11u30  Groen pleegt spoedoverleg op geheime locatie in AntwerpenNaar aanleiding van het geweigerde ontslag van Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws, houdt de partij Groen woensdag spoedoverleg in Antwerpen.
17/01 11u30  De bitcoin: de munt die elke dag in het nieuws is, maar waar u niets van begrijptVirtuele munten, en vooral de koers van de bitcoin, zijn de laatste maanden niet uit het nieuws te slaan. Voor veel mensen blijft het een verschijnsel waar ze zich moeilijk iets bij kunnen voorstellen. Hebt u ook het gevoel de enige te zijn die niet begrijpt wat een virtuele munt is, waar de hype rond de bitcoin vandaan komt en welke risico's die inhoudt? We zetten voor u alles op een rijtje.
17/01 11u30  Explosie Antwerpen: Techlink wil verplichte vijfjarige controle op binnengasinstallatiesTechlink, de federatie van elektrotechnici en (gas)installateurs, pleit woensdag voor een verplichte vijfjarige controle op binnengasinstallaties.
17/01 11u30  M-decreet: 'Rapport geeft situatie op het terrein weer na zes weken'Het rapport dat het Departement Onderwijs en Vorming geschreven heeft over het nieuwe ondersteuningsmodel voor leerlingen met zorgnoden, is geen evaluatie of een wetenschappelijke studie, maar 'een foto van de situatie op het terrein na zes weken'. Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) woensdag in een reactie op de kritiek dat door de 'overhaaste invoering' van het M-decreet 'kinderen, ouders en leerkrachten het water aan de lippen staat'.
17/01 11u15  Tom Meeuws: waarom de lat voor links hoger ligtDat de Antwerpse SP.A-voorzitter Tom Meeuws alom belaagd wordt, ligt niet alleen aan de man zelf. Het is ook het gevolg van nieuwe eisen die de publieke opinie aan de politiek stelt, en zeker aan de linkerzijde. Het is ook elders in Europa een groot probleem voor de sociaaldemocratie.
17/01 11u15  Willy Claes: 'Opus Dei beïnvloedde het Agusta-proces'Gewezen SP.A-boegbeeld Willy Claes (79) blikt uitzonderlijk terug op het Agusta-schandaal, zijn ontslag als secretaris-generaal van de NAVO en zijn veroordeling door het Hof van Cassatie. 'Voor de SP was ik een zoenoffer om het schandaal te kunnen overleven.'
17/01 11u15  Van Overtveldt vs. SP.A: hoe een claim van de minister van Financiën niet te checken bleekDraait de Belgische fraudebestrijding meer dan ooit op volle toeren? Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) beweert van wel. Maar zijn argument daartoe valt, zelfs na ampel onderzoek, niet na te trekken. Het verhaal van de 'Factchecker' die nooit is verschenen.
17/01 11u15  Willy Claes over de Agusta-affaire: 'Ik was voor de SP.A het zoenoffer'Twintig jaar geleden werd Willy Claes veroordeeld voor zijn rol in de Agusta-affaire. In een interview met vier studenten journalistiek van de Arteveldehogeschool blikt hij uitzonderlijk terug op de zaak die hem tot ontslag dwong als secretaris-generaal van de NAVO.
17/01 10u30  M-decreet: Nieuwe ondersteuning voor leerlingen met zorgnoden te snel ingevoerdHet nieuwe ondersteuningsmodel voor leerlingen met zorgnoden, dat in september 2017 van start ging, is te snel ingevoerd. Tot die conclusie komt het Departement Onderwijs en Vorming in een tussentijdse evaluatie van het M-decreet.
17/01 09u15  Vingerafdrukken in paspoorten worden nooit gecontroleerdIn de strijd tegen identiteitsfraude registreert de Belgische overheid al acht jaar vingerafdrukken van burgers op een elektronische chip in hun paspoort. Maar wat blijkt? Niemand controleert ze.
17/01 09u00  'SP.A Antwerpen kreunt nog steeds onder nalatenschap van Patrick Janssens'Het gaat Samen niet voor de wind. Na nieuwe onthullingen boodt SP.A-kopman zijn ontslag aan, maar het partijbestuur van de socialisten weigerde dat. Hoe moet het nu verder met de roodgroene stadscoalitie?
17/01 09u00  Nieuw verkozen parlement in Catalonië voor het eerst bijeenHet Catalaans parlement komt woensdag in Barcelona voor het eerst sinds de verkiezingen samen voor een constituerende zitting.
17/01 08u15  Marc Descheemaecker: 'Crombez is wanhopig man'Marc Descheemaecker(N-VA) ontkent de aantijgingen van John Crombez dat hij achter het lek zit van het verhaal van financieel geknoei door Tom Meeuws bij De Lijn. 'Crombez zit echt aan de grond en zoekt nu een externe vijand om zijn troepen te mobiliseren.'
17/01 07u30  Witte Huis maakt resultaten medisch onderzoek Trump bekendDonald Trump heeft aangedrongen op een cognitieve test tijdens zijn eerste medische test als president. En hij had een perfecte score, zegt de dokter van het Witte Huis, Ronny Jackson, dinsdag.
17/01 05u45  Geen enkel studiebureau wil lawaai Zaventem onderzoekenGeen enkel studiebureau is bereid om een cruciale studie uit te voeren naar de impact van het vlieglawaai boven de luchthaven van Zaventem. Dat schrijven De Tijd en L'Echo woensdag. De studie speelt een sleutelrol in de oplossing voor het lastige dossier van de geluidshinder rond Brussels Airport.
17/01 05u45  Steve Bannon weigert vragen parlementaire onderzoekscommissie te beantwoordenSteve Bannon, de ex-adviseur van Donald Trump, heeft dinsdag geweigerd om te antwoorden op de talrijke vragen van parlementsleden over mogelijke Russische inmenging in de verkiezingscampagne van 2016. Eerder op de dag raakte bekend dat de speciale aanklager die het gerechtelijk onderzoek naar inmenging leidt hem heeft gedagvaard.
17/01 05u15  Deze historica waarschuwt voor puriteins feminisme: 'Je mag de vrouw niet altijd als slachtoffer afschilderen'Professor Anne Morelli van de Université Libre de Bruxelles is een van de weinige Belgische vrouwen die het veelbesproken opiniestuk van actrice Cathérine Deneuve en co in Le Monde mee ondertekenden. '#MeToo moet niet verder op de ingeslagen weg, want dit wordt zuivere hysterie.'
17/01 05u15  Fire and Fury-auteur Michael Wolff: 'Trumps medewerkers proberen het land tegen hem te beschermen'De lancering van het boek Fire and Fury joeg Donald Trump de gordijnen in. Auteur Michael Wolff staat er met verwondering naar te kijken. 'Ik had met plezier een ander boek geschreven, een boek over Trump als succesvol president. Maar ik heb geen enkele aanwijzing gevonden.'
17/01 05u15  De in Belgische paspoorten opgeslagen vingerafdrukken worden nooit gecontroleerdIn de strijd tegen identiteitsfraude registreert de Belgische overheid al acht jaar vingerafdrukken van burgers op een elektronische chip in hun paspoort. Maar wat blijkt? Niemand controleert ze.
17/01 05u15  Dramatische stijging van onvruchtbaarheid bij mannenMeer dan een derde van de mannen heeft vandaag moeite om kinderen te verwekken. Onvruchtbaarheid werd lang als een probleem van de vrouw beschouwd, maar mannen dragen bijna de helft van de verantwoordelijkheid. Hoe komt dat? Wat is eraan te doen? En is het voortbestaan van de mensheid in gevaar?
17/01 05u00  Regering: Nieuwe ondersteuning voor leerlingen met zorgnoden te snel ingevoerdHet nieuwe ondersteuningsmodel voor leerlingen met zorgnoden, dat in september 2017 van start ging, is te snel ingevoerd. Tot die conclusie komt het Departement Onderwijs en Vorming in een tussentijdse evaluatie van het M-decreet.
17/01 02u30  Steve Bannon getuigt in parlementaire onderzoekscommissie naar Russische inmengingSteve Bannon, ex-hoofdstrateeg van het Witte Huis, heeft dinsdag achter gesloten deuren getuigd in de Congrescommissie die het onderzoek voert naar de vermoedelijke Russische banden van het campagneteam van president Donald Trump in 2016. Zijn getuigenis komt er na de breuk eerdere deze maand tussen Trump en Bannon, die uitgebreid geciteerd wordt in een boek dat Trump afschildert als onwetend en incompetent.
17/01 01u15  SP.A-bestuur weigert ontslag Tom MeeuwsTom Meeuws, kopman van SP.A Antwerpen en een van de boegbeelden van de lokale coalitie Samen, blijft toch aan. Het partijbestuur weigert zijn ontslag, dat hij eerder vandaag indiende nadat hij beschuldigd werd van financieel ontoelaatbare praktijken als bestuurder bij De Lijn.
16/01 22u45  Akkoord: Puigdemont wordt regeringsleider CataloniëDe belangrijkste separatistische partijen in Catalonië hebben een akkoord bereikt over de benoeming van Carles Puigdemont als leider van de nieuwe Catalaanse regering. Puigdemont verblijft momenteel nog in ballingschap in België en riskeert bij een terugkeer naar Spanje gearresteerd te worden.
16/01 22u45  VS bevriezen 65 miljoen dollar steun aan Palestijns hulpprogrammaDe VS gaan fors knippen in hun steun aan UNRWA, het VN-agentschap voor bijstand aan Palestijnse vluchtelingen. Er zal een bedrag van 65 miljoen dollar bevroren worden zolang er geen hervormingen in het agentschap worden doorgevoerd, zo heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag meegedeeld.
16/01 21u15  Steve Bannon moet getuigen in Rusland-onderzoek van Robert MuellerSteve Bannon, de vroegere adviseur van Amerikaanse president Donald Trump, heeft vorige week een dagvaarding ontvangen waarin hij wordt opgeroepen om te getuigen over mogelijke Russische inmenging. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times dinsdag.
16/01 19u45  Onbelast bijverdienen vanaf februari, behalve in zorgsectorDe maatregel komt uit het Zomerakkoord en laat mensen onder bepaalde voorwaarden toe om jaarlijks 6.000 euro onbelast bij te verdienen. De regeling geldt voor bijverdienen bij verenigingen, met klusjes voor andere burgers of via deelplatformen.
16/01 19u30  Tom Meeuws geen kandidaat meer op lijst SamenTom Meeuws, kopman van SP.A Antwerpen en een van de boegbeelden van de lokale coalitie Samen, doet een stap terug nadat hij beschuldigd werd van financieel ontoelaatbare praktijken als bestuurder bij De Lijn. Dat meldt Gazet Van Antwerpen, op basis van bronnen binnen Samen.
16/01 18u15  Effect presidentschap Trump nog niet merkbaar in Amerikaanse uitstootTijdens het eerste jaar met Donald Trump als president daalde de uitstoot van broeikasgassen in de VS. Volgend jaar wordt een stijging verwacht, omdat de beleidsbeslissingen van de regering-Trump dan zwaarder gaan wegen.
16/01 18u00  Politieke benoemingen: zijn Turtelboom en Moerman het meest geschikt voor hun job?Politieke partijen zeggen dat ze tegen gegraai zijn - tot het hun beurt is, en ze niet aarzelen om zélf politieke benoemingen te doen. Zoals de Open VLD, de voorbije weken, met Annemie Turtelboom en Fientje Moerman.
16/01 17u30  Een 'open hart' als verdoken sneer: 'Kritiek van brexit-voorstanders werkt Donald Tusk steeds meer op de zenuwen''De harten van de Europeanen blijven open.' Zo laat Donald Tusk de deur open voor als de Britten van mening veranderen over de brexit. Al is de uitspraak vooral bedoelt om Britse critici op hun plaats te zetten.
16/01 16u30  Leopold Lippens: 'Bart De Wever had voor 200 procent gelijk toen hij naar 't Fornuis ging'Leopold Lippens is een 'doodgelukkig' man. Hij is ondertussen 76 jaar, maar denkt er niet aan om te stoppen als burgemeester van Knokke-Heist. De heisa over de verstrengeling tussen politiek en projectontwikkelaars gaat totaal aan hem voorbij. 'Soms is dat deontologisch niet in orde, terwijl het wél interessant is.'
16/01 16u30  Annemie Turtelboom en Fientje Moerman: zijn zij het meest geschikt voor hun job?Politieke partijen zeggen dat ze tegen gegraai zijn - tot het hun beurt is, en ze niet aarzelen om zélf politieke benoemingen te doen. Zoals de Open VLD, de voorbije weken, met Annemie Turtelboom en Fientje Moerman.
16/01 16u30  Geen alcoholstop voor Brasschaatse schepenenHet schepencollege van Brasschaat wil niet meedoen aan de maand zonder alcohol van Tournée Minerale. Enkele schepenen hebben nochtans niet de beste reputatie wat hun alcoholgebruik betreft.
16/01 16u30  Leopold Lippens ontkent aantijgingen belangenvermengingIn een interview in Knack ontkent Leopold Lippens, burgemeester van Knokke-Heist, alle aantijgingen over belangenvermenging tussen het vastgoedimperium van zijn familie en zijn werk voor de gemeente. Oppositielid Cathy Coudyser spreekt dat tegen.
16/01 16u30  Vorig jaar 121.000 wagens gerecycleerd in België, of 54 keer het AtomiumDe Vlaamse en Brusselse ministers van Leefmilieu Schauvliege en Fremault en vertegenwoordigers uit de autosector hebben op het autosalon van Brussel nieuwe milieubeleidsovereenkomsten ondertekend.
16/01 15u45  Xavier Bouckaert (CEO Roularta): 'Overname Sanoma-magazines verandert het DNA van Roularta niet'Roularta Media Group wil een grote portefeuille lifestylemagazines overnemen van Sanoma België in een transactie ter waarde van 34 miljoen euro. Volgens Xavier Bouckaert, CEO van Roularta Media Group, past de overname goed bij de andere magazines en is er veel synergie mogelijk.
16/01 15u45  EU wil acht landen van zwarte lijst belastingparadijzen halenDe ministers van Financiën van de Europese Unie willen Panama en zeven andere landen volgende week op een vergadering in Brussel van hun gemeenschappelijke zwarte lijst van belastingparadijzen halen. Dat blijkt dinsdag uit voorbereidende werkdocumenten.
16/01 15u15  Mogen Fransen vervanger van F16 bouwen? Regering wacht op juridische analyseDe federale regering weet nog niet of de Franse Rafale in de running kan blijven om de F-16's te vervangen. De regering wacht nog op de juridische analyse die daarover klaarheid moet scheppen.
16/01 14u30  Europees Parlement verbiedt elektrische pulskorvisserijHet Europees Parlement heeft zich uitgesproken voor een totaalverbod op pulskorvisserij, een techniek waarbij vissen met elektrische impulsen uit de zeebodem worden verjaagd om ze vervolgens gemakkelijker met de sleepnetten te kunnen vangen.
16/01 14u30  Gekibbel over rode knop houdt aan: 'Geblaf van dolle hond'Noord-Korea heeft dinsdag voor het eerst gereageerd op de uitspraak van de Amerikaanse president Donald Trump dat hij 'ook een nucleaire knop heeft, maar dat die groter en krachtiger is' dan die van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un.
16/01 14u00  1.000 vluchtelingen overleven in Noord-Franse kuststreekOngeveer 1.000 vluchtelingen overleven tussen de bossen en struiken aan de Noord-Franse kuststreek, en dan in het bijzonder in het recreatiedomein Puythouck in Duinkerke, op een boogscheut van de Belgische grens.
16/01 13u45  Tour 2019 start op 6 juli op Brusselse Grote MarktNadien volgt er een etappe over 192 kilometer, met na een passage over de Muur van Geraardsbergen aankomst aan het Koninklijk Paleis in Laken.
16/01 13u45  Effectentaks goedgekeurd door KamercommissieDe Kamercommissie Financiën heeft dinsdag de invoering van een heffing op effectenrekeningen in tweede lezing goedgekeurd. De meerderheidspartijen stemden voor, terwijl oppositiepartijen PS, sp.a en Ecolo-Groen zich onthielden en het cdH tegenstemde.
16/01 13u15  Ontploffing Paardenmarkt: koning Filip en premier Michel gaan ter plaatseBij een explosie maandagavond aan de Paardenmarkt in Antwerpen zijn zeket twee doden en veertien gewonden gevallen. Dat zegt de Antwerpse lokale politie, die ook meldt dat het niet om terrorisme gaat.
16/01 11u45  Waarom Turkije de islamofobie in Europa wil onderzoekenIs Europa echt een oord voor islamofoben? Dat wil het Turkse parlement binnenkort ter plaatse komen nagaan. Voor de Turkse president Tayyip Recep Erdogan zijn anti-islamitische incidenten een dankbaar politiek wapen.
16/01 11u30  Tom Meeuws opnieuw onder vuur: Van Besien roept op tot 'propere campagne'Verschillende media beschuldigen Antwerps SP.A-kopstuk Tom Meeuws van financieel geknoei toen hij nog lokaal directeur was van De Lijn in Antwerpen. Dat is slecht nieuws voor de Antwerpse kartellijst 'Samen', die Meeuws voorlopig niet laat vallen.
16/01 11u30  Een jaar onderweg met De Lijn: '30.000 klachten, dat moet je verdienen'Onze reporter reed een jaar met de bus: het werd een lange rit met vele hindernissen. 'Er wordt een verrottingsstrategie gevoerd.'
16/01 11u30  Ambitieus of beperkt: Is het nieuwe Europa in Duitsland ontwaakt?Na de aankondiging dat de CDU/CSU van Angela Merkel en Duitse sociaaldemocraten van de SPD een principeakkoord bereikt hebben, blijven vele vragen onbeantwoord. Met Europa als speerpunt zullen beide partijen de coalitiegesprekken aanvatten, zo lijkt het. 'Maar een Eurozone-budget? No pasarán!'
16/01 11u00  Tom Meeuws opnieuw onder vuur na nieuwe beschuldigingenVerschillende media beschuldigen Antwerps SP.A-kopstuk Tom Meeuws van financieel geknoei toen hij nog lokaal directeur was van De Lijn in Antwerpen. Dat is slecht nieuws voor de Antwerpse lijst 'Samen'.
16/01 11u00  Terugkeer van Rohingya naar Bangladesh wordt 'zoveelste humanitaire ramp'Bangladesh en Myanmar bespreken vandaag de repatriëring van de eerste Rohingya naar Myanmar. Critici noemen de overeenkomst controversieel. 'Dit is de zoveelste humanitaire ramp in de maak.'
16/01 10u30  Sanoma wil vrouwenbladen verkopen aan Roularta en schrapt mogelijk 96 banenMediabedrijf Sanoma wil zijn Belgische vrouwenbladen verkopen aan Roularta Media Group, melden beide bedrijven in een persbericht.
16/01 09u45  Sanoma schrapt 96 banen en wil vrouwenbladen verkopen aan RoulartaMediabedrijf Sanoma wil zijn Belgische vrouwenbladen verkopen aan Roularta Media Group. Dat meldt Sanoma in een persbericht.
16/01 09u45  Nieuwe plannen om IJzeren Rijn nieuw leven in te blazenDe IJzeren Rijn kan voor 770 miljoen euro heropend worden als er gekozen wordt voor een omweg via het Nederlandse Venlo.
16/01 09u00  Ontploffing Paardenmarkt: twee dodelijke slachtoffers vanonder het puin gehaaldBij een explosie maandagavond aan de Paardenmarkt in Antwerpen zijn minstens drie gebouwen beschadigd geraakt. Dat zegt de Antwerpse lokale politie, die ook meldt dat het niet om terrorisme gaat.
16/01 09u00  96-jarige 'Boekhouder van Auschwitz' doet ultieme poging om gevangenis te ontlopenOskar Gröning werd in 2015 tot vier jaar cel veroordeeld wegens 'medeplichtigheid' aan de moord op 300.000 Joden.
16/01 08u45  Ontploffing Paardenmarkt: twee slachtoffers van onder het puin gehaaldBij een explosie maandagavond aan de Paardenmarkt in Antwerpen zijn minstens drie gebouwen beschadigd geraakt. Dat zegt de Antwerpse lokale politie, die ook meldt dat het niet om terrorisme gaat.
16/01 08u15  Te veel behandelingen van mannelijke onvruchtbaarheid missen wetenschappelijke onderbouwDe kennis van het wetenschappelijk onderzoek naar mannelijke onvruchtbaarheid is eigenlijk niet erg groot, zo blijkt.
16/01 08u15  Sport of niet? Yoga is even intensief als de afwas doenU zit sinds kort op de yoga omdat u zich hebt voorgenomen om dit jaar meer te gaan sporten? Sommigen zullen beweren dat yoga helemaal geen sport is. Hoe zit dat juist?
16/01 07u30  In beeld: grote ravage op Paardenmarkt in AntwerpenEen explosie, waarvan de oorzaak nog niet bekend is, op de Paardenmarkt in Antwerpen beschadigde in totaal zeven gebouwen. Drie appartementsgebouwen stortten nagenoeg volledig in. De menselijke tol staat voorlopig op veertien gewonden, waarvan één in kritieke toestand werd afgevoerd.
16/01 07u00  Ontploffing Paardenmarkt: hulpdiensten zoeken nog naar twee vermisten onder puinBij een explosie maandagavond aan de Paardenmarkt in Antwerpen zijn minstens drie gebouwen beschadigd geraakt. Dat zegt de Antwerpse lokale politie, die ook meldt dat het niet om terrorisme gaat. Er zijn veertien gewonden, waarvan een in kritieke toestand verkeert.
16/01 05u45  Magistraten schieten hervormingsplannen Geens rond wetboek van strafvordering afHet openbaar ministerie maakt brandhout van de voorstellen die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) doet rond een nieuw wetboek van strafvordering, waarin de regels staan die het gerecht moet volgen wanneer het een onderzoek voert. Dat blijkt uit een brief aan Geens die De Standaard en Le Soir konden inkijken.
16/01 04u45  Australië looft miljoenen uit voor redding Great Barrier ReefDe Australische regering heeft een internationale openbare aanbesteding uitgeschreven voor een bedrag van 2 miljoen Australische dollar (ongeveer 1,3 miljoen euro) voor de redding van de koraalriffen van het Great Barrier Reef. 'Dit is een open uitnodiging aan onze beste wetenschappers', zei milieuminister Josh Frydenberg dinsdag.
16/01 04u45  Kushner gewaarschuwd voor Chinese banden van ex-vrouw Rupert MurdochDe schoonzoon van Donald Trump, Jared Kushner, is door de FBI gewaarschuwd voor de banden met het Chinese regime die de ex-vrouw van Rupert Murdoch, Wendi Deng Murdoch, zou kunnen hebben. Kushner had met haar een vriendschappelijke relatie, schrijft de Wall Street Journal.
16/01 04u45  Centrale Raad roept PLO op om erkenning van Israël op te schortenDe Centrale Raad van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) heeft de PLO maandag opgeroepen om de erkenning van de Israëlische staat op te schorten. Ze wil zo VS-president Donald Trump van antwoord dienen, die besliste om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen.
16/01 00u45  '3D geprinte implantaten niet aangetoond beter, veiliger of meer kosteneffectief'Er is geen overtuigend bewijs dat 3D-geprinte implantaten minstens even veilig en doeltreffend zijn als de 'klassieke' producten. De bewezen voordelen voor de patiënt zoals minder risico op complicaties of beter resultaat na chirurgie zouden momenteel nog zeer beperkt zijn. Er is evenmin bewijs dat 3D-printen besparingen zouden opleveren voor de gezondheidszorgverzekering, aldus het KCE in een dinsdag verschenen studie.
15/01 22u30  Ontploffing op Paardenmarkt in AntwerpenBij een explosie maandagavond aan de Paardenmarkt in Antwerpen zijn minstens drie gebouwen beschadigd geraakt. Dat zegt de Antwerpse lokale politie. Lokale politie meldt vijf gewonden, mogelijk nog meer slachtoffers onder het puin.
15/01 22u00  Venezolaanse leger valt opstandelingen aanHet Venezolaanse leger heeft tijdens een grootschalige operatie een groep opstandelingen aangevallen die tot rebellie tegen president Nicolás Maduro had opgeroepen. De regering deelde mee dat er verschillende mensen werden gedood en verwond.
15/01 21u00  Open VLD-nieuwjaarsreceptie: 'Het is niet aan de politiek of religie om je identiteit te bepalen''Optimisme', dat was de rode draad in de toespraak van Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten op de nieuwjaarsreceptie van haar partij, waar ook premier Charles Michel (MR) en kersvers Miss België Angeline Flor Pua aanwezig waren.
15/01 19u00  Zangeres Dolores O'Riordan (46) van The Cranberries is overledenZangeres Dolores O'Riordan van de Ierse rockgroep The Cranberries is op 46-jarige leeftijd overleden.
15/01 18u30  Pensioen met punten: Bacquelaine 'houdt rekening met verschillende standpunten'Het dossier van het pensioen met punten ligt opnieuw op de regeringstafel, nu vakbonden en werkgevers een verdeeld advies hebben gegeven.
15/01 18u30  Gemengde reacties op Ecolo-voorstellen over BrusselAls het van Ecolo-voorzitster Zakia Khattabi afhangt, wordt Brussel niet meer beschouwd als een samengaan van twee gemeenschappen, een Franstalige en een Vlaamse.
15/01 17u30  Van Brempt: 'Verplicht snelle laadstations voor elektrische wagens in tankstationsHet Europees parlementslid (SP.A) heeft daarvoor een amendement ingediend op de nieuwe regels rond het Europese energiebeleid, waarover het parlement woensdag stemt.
15/01 17u00  Polyamorie: 'Als mijn partners een leuke date hebben gehad, ben ik heel blij voor hen'Meerdere partners hebben terwijl iedereen op de hoogte is, werkt dat? Wat met jaloezie en de eventuele kinderwens? We spraken met polyamoristen over hun relaties.
15/01 16u45  WWF waarschuwt voor milieugevolgen gezonken Iraanse tankerHet Wereldnatuurfonds WWF waarschuwt voor de ernstige gevolgen voor het milieu na de ramp in de Oost-Chinese zee met de gezonken Iraanse tanker Sanchi.
15/01 16u15  Nederlandse kinderartsen pleiten voor verbod voor energiedrankjes onder 18 jaarHet drinken van de energiedrankjes zou bij jongeren tot klachten als rusteloosheid, moeheid, slaapproblemen en hartritmestoornissen leiden.
15/01 16u15  Europese expertengroep buigt zich over 'fake news'Een expertengroep die door de Europese Commissie in het leven is geroepen en die advies moet verlenen over de aanpak van 'fake news', is haar werkzaamheden gestart.
15/01 15u30  VN waarschuwt: 'Slechts 13.000 plaatsen voor 227.000 wachtende vluchtelingen'Het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties dringt erop aan dat landen meer vluchtelingen opnemen door deel te nemen aan hervestigingsprogramma's. Vorige week stierven opnieuw 160 mensen op zee terwijl ze Europa probeerden te bereiken.
15/01 15u15  Labourleider Corbyn stelt 'speciale relatie' tussen het Verenigd Koninkrijk en de VS in vraagLabourleider Jeremy Corbyn beschouwt de Verenigde Staten niet als de belangrijkste bondgenoot van Groot-Brittannië. De 'speciale relatie' is volgens hem niet zo speciaal. In het geval hij tot premier wordt verkozen, zal hij naar eigen zeggen de VS op dezelfde voet zetten als de Europese Unie en China. Dat melden maandag Britse media.
15/01 14u45  Grootste Catalaanse separatistische partij van Puigdemont werd illegaal gefinancierdEen rechtbank in Barcelona heeft maandag uitgemaakt dat de partij van de vroegere nationalistische minister-presidenten Carles Puigdemont en Artur Mas, de Democratische Convergentie van Catalonië (CDC), illegaal gefinancierd is.
15/01 14u30  Campagne wil jongeren aanmoedigen te praten over geestelijke gezondheidJongeren die zich mentaal niet fit voelen, moeten daar makkelijker over kunnen praten. Zowat één jongere op vijf kampt met psychische problemen, maar lang niet iedereen durft daarover te praten. Daarom start Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) een campagne om te praten over geestelijke gezondheid.
15/01 14u00  Meer Sudanezen in Brussel, maar daarom geen aanzuigeffectVolgens minister Jambon is het aantal Sudanezen in ons land 'exponentieel toegenomen' sinds de repatriëringsvluchten on hold werden gezet. Uit schattingen die zijn kabinet hanteert, lijkt inderdaad het aantal migranten in stijgende lijn te zitten, maar het verband met Sudangate is veel minder waterdicht.
15/01 14u00  Erdogan wil plan VS om grensbeveiligingsmacht in Syrië te installeren voorkomenDe Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft er maandag mee gedreigd de grensbeveilingsmacht die Washington in de grensgebieden van Syrië met Irak en Turkije wil ontplooid zien 'in de kiem te smoren'. Die troepenmacht bestaat uit Koerdische strijders die Ankara als 'terroristen' beschouwt.
15/01 13u45  Belgische F-16's onderscheppen Russische bommenwerpers boven NoordzeeTwee Belgische F-16's hebben maandagmiddag twee Russische bommenwerpers onderschept die boven de Noordzee vlogen, ten noorden van Nederland. De Belgische piloten voerden een visuele identificatie van de Russische toestellen uit. De spoedinterventie kadert in de bewakingsopdracht van het Benelux-luchtruim die België momenteel op zich neemt, zo is bij Defensie vernomen.
15/01 13u45  Luchthaven gesloten na hevige gevechten in Libische hoofdstad TripoliIn de Libische hoofdstad Tripoli zijn hevige gevechten uitgebroken tussen rivaliserende clans. Door het geweld werden op de luchthaven Mitiga alle vluchten geschrapt. Mitiga is eigenlijk een militaire luchthaven, maar wordt sinds de internationale luchthaven gedeeltelijk vernield werd in 2014 ook gebruikt voor burgervluchten.
15/01 13u15  Spaans premier Rajoy: 'Met Puigdemont aan roer blijft Catalonië onder voogdij Madrid'Spaans premier Mariano Rajoy waarschuwt de separatisten ervoor dat Catalonië onder curatele blijft indien Carles Puigdemont opnieuw minister-president wordt.
15/01 13u15  Brussels parket opende in 2017 802 terrorismedossiersHet Brusselse parket heeft in het voorbije jaar 802 terrorismedossiers geopend. Dat cijfer is al enkele jaren stabiel, zegt parketwoordvoerder Denis Goeman: 'Heel wat van die dossiers worden zonder gevolg geklasseerd omdat er uiteindelijk geen sprake blijkt van een misdrijf, maar we moeten wel alles natrekken, wat enorm veel werk betekent voor onze magistraten en speurders.'
15/01 12u30  Op vier na grootste diamant ooit ontdekt in LesothoIn Lesotho is een ruwe diamant opgegraven van maar liefst 910 karaat, groter dan een golfbal maar iets kleiner dan een tennisbal. Volgens het Britse mijnbedrijf Gem Diamonds, dat het nieuws maandag meldde, gaat het om de op vier na grootste ooit ontdekte diamant.
15/01 12u00  Wetenschappers lossen mysterie op dat zelfs Darwin niet kon ontrafelenCharles Darwin noemde het 'het afschuwelijke mysterie': hoe ontstond de bloem en hoe slaagde ze erin om de dominante plant op aarde te worden?
15/01 11u45  Russisch minister van Buitenlandse Zaken Lavrov haalt uit naar Verenigde StatenDe Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft maandag tijdens een persconferentie flink uitgehaald naar de Verenigde Staten. Washington, aldus de minister tijdens het opmaken van de balans van vorig jaar, weigert 'de realiteit van een multipolaire wereld onder ogen te zien'.
15/01 11u30  Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos: 'Terugkeer van wolf is goed nieuws, geen reden tot paniek'Dat er opnieuw een wolf gesignaleerd is in Vlaanderen, is in de eerste plaats 'goed nieuws en zeker geen reden voor angst of paniek'. Dat zegt Marie-Laure Vanwanseele van het Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).
15/01 11u00  Hoe het Britse Rijk gevormd werd op de cricketvelden van EtonToen Wellington, die in 1815 Napoleon versloeg, op oudere leeftijd de sportvelden van zijn middelbare school Eton opnieuw bezocht, zou hij volgens de overlevering hebben uitgeroepen: 'Het is hier dat de slag bij Waterloo gewonnen werd!' Had hij gelijk?
15/01 11u00  Een breekbaar vak: hoe kwetsbaar zijn balletdansers?Balletdansers vergen het uiterste van hun lichaam. Dat hun maandstonden uitblijven en hun botten verzwakken lijken ze te aanvaarden als niet te vermijden bijwerkingen van een veeleisend vak. Onterecht.
15/01 10u45  Politie-inspecteur verdacht van racisme tegenover Jinnih Beels (Samen)Voor de correctionele rechtbank van Mechelen is een zaak ingeleid waarbij politie-inspecteur Bert V. L. ervan beschuldigd wordt een racistische fotocollage te hebben verspreid van Jinnih Beels, hoofd diversiteit van de Mechelse politie.
15/01 10u30  Khattabi (Ecolo): 'Brussel mag niet langer gijzelaar zijn van twee gemeenschappen'Als het van Ecolo-voorzitster Zakia Khattabi afhangt, wordt Brussel niet meer beschouwd als een samengaan van twee gemeenschappen, een Franstalige en een Vlaamse. In een interview met Le Soir mikt Khattabi op een nieuw model voor het Brussels gewest. 'Brussel mag niet langer de gijzelaar zijn van twee gemeenschappen of negentien burgemeesters', aldus de groene kopvrouw.
15/01 10u15  Een auto in de kleur van je ogen? Test het op het salonOpel stelt op het Auto- en Motosalon van Brussel de Insignia Exclusive voor en biedt kandidaat-kopers de mogelijkheid om te kiezen uit een ongelimiteerd aantal kleurschakeringen voor het koetswerk. Zelfs die van hun eigen ogen.
15/01 10u00  Cipiers blokkeren Franse gevangenissen met vraag om meer veiligheidVerschillende gevangenissen in Frankrijk worden maandag zo goed als volledig geblokkeerd. De cipiersvakbonden eisen meer veiligheid nadat drie cipiers vorige week verwond werden door de Duitse islamist Christian Ganczarski in de zwaarbeveiligde gevangenis van Vendin-le-Vieil, op een dertigtal kilometer ten zuiden van Rijsel.
15/01 09u45  Gentse schepen Peeters begrijpt ontslag van Bracke bij Ghelamco nietDe Gentse schepen van Financiën Christophe Peeters (Open Vld) begrijpt niet waarom Siegfried Bracke (N-VA) ontslag neemt uit de raad van bestuur van de cvba Artevelde-Stadion.
15/01 09u45  Bonden en werkgevers blijven verdeeld over pensioen met puntenVakbonden en werkgevers zullen maandag in het nationaal pensioencomité een verdeeld advies geven over het pensioen met punten. Dat is vernomen bij de sociale partners. De bal ligt nu opnieuw in het kamp van de regering.
15/01 09u30  Troubles in Noord-Ierland, de loden jarenMet het Goedevrijdagakkoord kwam er in 1998 een einde aan het conflict in Noord-Ierland tussen Britsgezinde protestanten en Iersgezinde katholieken. Vandaag geldt het Noord-Ierse vredesproces wereldwijd als een succesverhaal. Maar hoe ontstonden de troubles?
15/01 09u15  Zuhal Demir (N-VA) blij met massale afkeurende reacties op racistische tweets over Miss BelgiëStaatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) is blij met de vele afkeurende reacties op de soms racistische commentaren op de verkiezing van Angeline Flor Pua tot Miss België. 'Op één racistische tweet kwamen er telkens tien tegenreacties. Dat stemt me hoopvol', verklaarde staatssecretaris Demir maandag in De Ochtend op Radio 1.
15/01 08u30  Uitlatingen over verloofde prins Harry zetten UKIP-leider onder drukLeider Henry Bolton (54) van de eurofobe Britse partij Ukip is onder vuur komen te liggen nadat zijn nieuwe vriendin, ene Jo Marney (25), racistische en denigrerende uitspraken had gedaan over de actrice Meghan Markle, de verloofde van prins Harry.
15/01 08u15  Gentse schepen Peeters begrijpt ontslag van Bracke nij Ghelamco nietDe Gentse schepen van Financiën Christophe Peeters (Open Vld) begrijpt niet waarom Siegfried Bracke (N-VA) ontslag neemt uit de raad van bestuur van de cvba Artevelde-Stadion.
15/01 07u30  26 doden bij dubbele zelfmoordaanslag in BagdadHet centrum van de Iraakse hoofdstad Bagdad is maandagochtend getroffen door twee ontploffingen.
15/01 06u45  Bijna 200 gevallen van agressie tegen postbodes in 2017In 2017 heeft bpost 193 gevallen van verbale of fysieke agressie opgetekend ten opzichte van postbodes, een stijging met 58 in vergelijking met het jaar voordien.
15/01 05u45  Trump: 'Ik ben de minst racistische persoon'De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag ontkend dat hij een racist is. Dat deed hij nadat hij uitspraken had gedaan over immigratie vanuit 'shithole'-landen (wat hij intussen ook ontkent).
15/01 04u45  Maud Vanhauwaert volgt stadsdichter Maarten Inghels op: 'Ik ga Antwerpen twee jaar lang als mijn minnares zien'Op 25 januari treedt Maud Vanhauwaert aan als negende stadsdichter van de Koekenstad. Haar voorganger Maarten Inghels draagt vol vertrouwen zijn titel over aan de zelfzekere opvolger. 'De voorbije jaren zijn er opvallend veel jonge vrouwelijke dichters opgestaan. Daar kon de stad gewoon niet omheen.'
15/01 03u30  Mahmoud Abbas: 'Trump beloofde het vredesakkoord van de eeuw, het wordt de kaakslag van de eeuw'Op een bijeenkomst van Palestijnse leiders in Ramallah heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas (82) zwaar uitgehaald naar Donald Trump en naar Israël. Hij noemde de vredesvoorstellen van Trump 'de kaakslag van de eeuw'.
15/01 02u15  Ford gaat 11 miljard dollar investeren in elektrische auto'sDe Amerikaanse autobouwer Ford wil 11 miljard dollar (9 miljard euro) investeren in de ontwikkeling van elektrische auto's.
15/01 01u30  Franse scheidsrechter schopt speler en geeft hem roodDe Franse scheidsrechter Tony Chapron heeft zich zondagavond tot antiheld ontpopt in de blessuretijd van het duel tussen Nantes en competitieleider Paris Saint-Germain. De man trapte zelf na op een speler van Nantes en stuurde zijn slachtoffer vervolgens met rood van het veld.
15/01 01u00  Catherine Deneuve: 'Waarom ik de anti-#MeToo petitie heb ondertekend'In een open brief op de website van de Franse krant Libération verdedigt actrice Catherine Deneuve (74) haar steun aan een controversiële petitie, die dinsdag in Le Monde verscheen. Ze verontschuldigt zich bij slachtoffers van seksueel geweld, die zich door de petitie gekwetst voelden, maar 'alleen bij hen'.
15/01 00u45  Catherine Deneuve: 'Waarom ik de anti #MeToo petitie heb ondertekend'In een open brief op de website van de Franse krant Libération verdedigt actrice Catherine Deneuve (74) haar steun aan een controversiële petitie, die dinsdag in Le Monde verscheen. Ze verontschuldigt zich bij slachtoffers van seksueel geweld, die zich door de petitie gekwetst voelden, maar 'alleen bij hen'.
14/01 22u15  Erdogan dreigt met offensief tegen Syrisch-Koerdische stadDe Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft er zondag in een toespraak op televisie mee gedreigd 'een van de volgende dagen' een offensief te lanceren tegen Afrin, een stad in Noord-Syrië die gecontroleerd wordt door Koerdische milities.
14/01 19u15  'Deliveroo groeit ondanks protest fietskoeriers'Ondanks de protestacties van fietskoeriers in Brussel, Antwerpen, Mechelen, Gent en Luik is het aantal fietskoeriers op een week met 34 procent gegroeid. Dat meldt het platform van thuisgeleverde maaltijden zondag.
14/01 16u30  Wout van Aert pakt derde Belgische titel veldrijden op rijWout van Aert werd zoals verwacht voor de derde keer Belgisch kampioen veldrijden.
14/01 16u15  Tv-maker Otto-Jan Ham: 'Ik ben zo'n aap die te veel vasthoudt aan zijn smartphone'Otto-Jan Ham is televisiemaker. Hij presenteert De Ideale Wereld, en werkt aan een tweede seizoen van Hotel Römantiek. Maar hoe is hij als mens? Om deze twintig vragen te beantwoorden, had Ham 13 minuten en 45 seconden nodig.
14/01 15u45  Siegfried Bracke neemt ontslag uit Ghelamco Arena: 'Wil er van ver of dichtbij niets meer mee te maken hebben'Siegfried Bracke (N-VA) neemt ontslag uit de raad van bestuur van de cvba Artevelde-stadion. Dat meldt hij zelf op de sociale media. Zijn ontslag is een reactie op het tumult rond de bouw van de Ghelamco Arena in Gent.
14/01 15u15  Voorstelling boek 'De Illegale Ghelamco Arena' afgelast na bedreigingen aan het adres van de auteurDe voorstelling van het boek 'De Illegale Ghelamco Arena''van Ignace Vandewalle woensdag bij Standaard Boekhandel in Gent is afgelast. Dat meldt de auteur zondag, nadat hij bedreigingen ontving via mail en sociale media.
14/01 14u45  Siegfried Bracke neemt ontslag uit Artevelde-stadion: 'Wil er van ver of dichtbij niets meer mee te maken hebben'Siegfried Bracke (N-VA) neemt ontslag uit de raad van bestuur van de cvba Artevelde-stadion. Dat meldt hij zelf op de sociale media. Zijn ontslag is een reactie op het tumult rond de Ghelamco Arena in Gent.
14/01 14u15  Iraanse olietanker voor Chinese kust is gezonkenDe olietanker Sanchi die voor de Chinese kust in brand stond, is zondag gezonken. Alle hoop om nog levende bemanningsleden te redden, is opgegeven. Dat melden Chinese media.
14/01 13u00  Dewael trekt verklaringen Jambon in twijfel: 'Hoe weet hij dat het Soedanezen zijn?'Patrick Dewael, fractieleider van Open Vld in de Kamer, betwijfelt dat er sinds het stopzetten van de uitwijzingen veel meer Soedanezen in ons land zijn terechtgekomen.
14/01 11u30  'Tweede pornoactrice uitgenodigd op hotelkamer van Donald Trump'Er is een twee pornoactrice opgedaagd die zegt dat ze uitgenodigd werd op de hotelkamer van Donald Trump. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwswebsite The Daily Beast.
14/01 11u30  Belgisch snookertalent Luca Brecel: 'Vijf keer wereldkampioen: dat is het doel'Met steile ambities begint het Belgische snookertalent Luca Brecel aan 2018. Dit weekend speelt hij met de zestien beste snookeraars de Masters, het best betalende toernooi ter wereld. 'Natuurlijk verschuiven je gedachten dan naar het prijzengeld. Wij zijn ook maar mensen.'
14/01 11u30  De Vocktail: een virtuele cocktail om je zintuigen te misleidenDe nieuwste rage in de wereld van de cocktails is de Vocktail: een drankje waarin elektronica gemixt wordt om je zintuigen wat in de war te brengen.
14/01 11u00  'Amper 1 op de 10 Belgen heeft verstand van auto's'Wij doen alsof wij verstand hebben van autotechnologie, maar dat klopt niet. Uit een recent onderzoek van onderdelenfabrikant Bosch bij 1.000 Belgen blijkt dat amper 12 procent van de Belgen iets kent van autotechnologie. Een ontnuchterende vaststelling die door de informanten op het Autosalon wordt bevestigd.
14/01 09u15  H&M sluit winkels tijdelijk in Zuid-Afrika na protestenNa demonstraties tegen H&M in Zuid-Afrika heeft de modeketen al haar vestigingen in het hele land tijdelijk gesloten.
14/01 08u45  Correspondente Lia Van Bekhoven over het Verenigd Koninkrijk: 'Samenwerken is lastig als je in je eentje een kwart van de wereld hebt bestuurd'De brexit wordt de belangrijkste ontwikkeling in het Verenigd Koninkrijk sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Daar is correspondente Lia van Bekhoven van overtuigd. Maar waarom hebben de Britten zich in dat onzekere avontuur gestort?
14/01 05u15  Heeft Bart De Wever gelijk? Was Manu Ruys de man die steeds meningen van feiten wist te scheiden?Het overlijden van Manu Ruys, jarenlang boegbeeld van de krant De Standaard, wakkert de discussie over de kwaliteit van de Vlaamse journalistiek aan. N-VA-voorzitter Bart De Wever wenste de krant al een terugkeer van 'de geest van Manu Ruys'. Maar klopt het wel dat hij als geen ander meningen en feiten uit elkaar kon houden?
14/01 05u15  Duitse regisseur Andrea Breth: 'Hoop is de heftigste foltering'In Il prigioniero/Das Gehege, twee korte opera's waarin de dood rondwaart, focust de Duitse regisseur Andrea Breth op de innerlijke vrijheid van de vrouw.
14/01 05u15  H&M sluit winkels in Zuid-Afrika na protestenNa demonstraties tegen H&M in Zuid-Afrika heeft de modeketen al haar vestigingen in het hele land tijdelijk gesloten.
14/01 04u45  Hendrik Bogaert: 'Er zullen meer gemengde huwelijken zijn als opzichtige tekens van religie verboden worden'In gesprek met De Zondag verdedigt Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V) zijn voorstel om opzichtige religieuze symbolen (lees hoofddoeken) te verbieden in de publieke ruimte.
14/01 03u45  Tunesië: regering stelt sociaal actieplan op na protestenDe Tunesische regering heeft zaterdag een reeks maatregelen aangekondigd, zoals een verhoging van de sociale uitkeringen, na een week van protest waarbij het ook tot geweld kwam. Het protest viel vlak voor de zevende verjaardag van de revolutie.
14/01 01u30  Israël bombardeert tunnel in GazaIsraëlische gevechtsvliegtuigen hebben zaterdagavond bombardementen uitgevoerd op de Gazastrook.
14/01 00u15  Hendrik Bogaert: 'Ik heb op nieuwjaarsrecepties nog niemand gehoord die mijn voorstel bekritiseert'Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V) heeft de afgelopen weken op geen enkele nieuwjaarsreceptie iemand gesproken die zijn voorstel rond de hoofddoek niet steunt. Dat zei hij op het nationale nieuwjaarsfeest van CD&V.
13/01 23u15  Klokkenluidster Chelsea Manning wil VS-senator wordenChelsea Manning, de 30-jarige Amerikaanse klokkenluidster die vorig jaar uit de militaire gevangenis is vrijgelaten, wil senator voor de staat Maryland worden.
13/01 22u30  Bart De Wever (N-VA): 'Namens een flinke partij zeg ik - voortdoen Theo!'De crisis rond staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken pakt bijzonder goed uit voor zijn partij N-VA. 'Sinds 1 januari is de partij gegroeid met bijna zeshonderd nieuwe leden', zei voorzitter Bart De Wever zaterdag in zijn nieuwjaarstoespraak.
13/01 22u00  Vals raketalarm zet Hawaï 38 minuten op steltenIn de Amerikaanse staat Hawaï hebben mobiele telefoons en tv-stations een officieel alarmbericht gekregen dat waarschuwde voor een inkomende ballistische raket. Het duurde 38 minuten eer het bericht weer werd ingetrokken. Het vals alarm was een gevolg van een menselijke fout.
13/01 20u15  Wouter Beke (CD&V) kondigt miljoen huisbezoeken aanCD&V-voorzitter Wouter Beke kondigde in zijn nieuwjaarstoespraak aan dat zijn partij één miljoen huisbezoeken zal afleggen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.
13/01 17u45  Ruim 6.500 manifestanten eisen ontslag FranckenEnkele duizenden manifestanten hebben zaterdag in Brussel opgeroepen tot het ontslag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
13/01 17u15  Geens ontkent geblunder met opgesloten terroristenMinister van Justitie Koen Geens ontkent met klem dat er wantoestanden bestaan in de vleugels van de gevangenissen bestemd voor geradicaliseerden.
13/01 16u45  MR-voorzitter verdedigt migratiebeleid Theo FranckenMR-voorzitter Olivier Chastel heeft zaterdag het 'humaan en krachtdadig' migratiebeleid van de federale regering verdedigd.
13/01 16u15  Beestenboel: sneeuwvlooien planten zich enkel in winter voortDe sneeuwvlo is een van de weinige insecten in onze streken die in volwassen vorm uitsluitend in de winter actief zijn.
13/01 16u00  Geblunder met opgesloten terroristen: Geens ontkentMinister van Justitie Koen Geens ontkent met klem dat er wantoestanden bestaan in de vleugels van de gevangenissen bestemd voor geradicaliseerden.
13/01 15u45  Gents stadsbestuur probeert kritiek te weerleggen: 'Realisatie Ghelamco Arena volledig volgens de regels verlopen'Het Gentse stadsbestuur ligt onder vuur in een boek over de bouw van de Ghelamco Arena. Daaruit blijkt onder meer dat er zeer losjes is omgegaan met de wet tijdens de bouw van het stadion. Het Gents stadsbestuur gaat in het verweer tegen die aantijgingen.
13/01 15u15  Gents stadsbestuur weerlegt kritiek: 'Realisatie Ghelamco Arena volledig volgens de regels verlopen'Het Gentse stadsbestuur ligt onder vuur in een boek over de bouw van de Ghelamco Arena. Daaruit blijkt onder meer dat er zeer losjes is omgegaan met de wet tijdens de bouw van het stadion. Het Gents stadsbestuur gaat in het verweer tegen die aantijgingen.
13/01 14u30  Federale politie slaat alarm over prostitutienetwerk: 'Nigeriaanse meisjes verkopen hun lichaam voor vijf euro'De federale politie luidt de noodklok over de toevloed van ­Nigeriaanse meisjes in de 'slaven-prostitutie' in ons land.
13/01 14u15  Kijk op het Autosalon, koop bij de dealerOp het Autosalon waagt de kandidaat-koper zich in het hol van de leeuw, bij de dealer om de hoek gaat het er gemoedelijker en persoonlijker aan toe.
13/01 12u30  De toekomst van onze Facebook-nieuwsfeed: een plaats van gemoedsrust of een echokamer van het eigen gelijk?Mark Zuckerberg wil terugkeren naar het oorspronkelijk idee achter de Facebook-nieuwsfeed: niemand kan ons beter aanraden wat we moeten lezen en wat we moeten bekijken, dan onze vrienden. Een goede zaak?
13/01 12u15  Federale polite slaat alarm over prostitutienetwerk: 'Nigeriaanse meisjes verkopen hun lichaam voor vijf euro'De federale politie luidt de noodklok over de toevloed van ­Nigeriaanse meisjes in de 'slaven-prostitutie' in ons land.
13/01 11u15  Afrikaanse Unie eist excuses van Trump na uitspraak over 'shithole'-landenDe Afrikaanse Unie heeft excuses geëist van de president van de Verenigde Staten, Donald Trump, na zijn verklaringen over immigratie vanuit zogenaamde 'shithole'-landen.
13/01 11u00  Gert De Mangeleer (chef Hertog Jan): 'Ik ben al 15 jaar moe'Het toprestaurant Hertog Jan, dat eind dit jaar de deuren sluit, behaalde in recordtijd de opperste bekroning van drie Michelin-sterren. Maar dat heeft een prijs. 'Ik ben al 15 jaar moe', zei chef Gert De Mangeleer in augustus 2016.
13/01 10u15  Kankercellen trekken gezonde lichaamscellen mee in het bad van woekeringKankercellen gebruiken boodschappertjes om andere cellen kankerverwekkend te maken.
13/01 09u15  Gents stadsbestuur onder vuur: 'Ghelamco Arena illegaal gebouwd'Het Gentse stadsbestuur ligt onder vuur in een boek over de bouw van de Ghelamco Arena. Daaruit blijkt onder meer dat er zeer losjes is omgegaan met de wet tijdens de bouw van het stadion.
13/01 08u30  Driesterrenrestaurant Hertog Jan sluit eind dit jaar de deurenHertog Jan, het driesterrenrestaurant van topchef Gert De Mangeleer en sommelier Joachim Boudens in Zedelgem, sluit eind december de deuren. Dat meldt het duo zaterdag.
13/01 05u45  Is Noord-Korea een kernmacht? 'Het grootste probleem is de provocatieve houding van de Verenigde Staten'Met zes ondergrondse kernproeven tussen 2006 en 2017 wil Noord-Korea wanhopig erkend worden als negende kernmacht van de wereld - na de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, China, Rusland, India, Pakistan en Israël. Maakt het land een kans?
13/01 05u15  Geblunder met opgesloten terroristenDe aanpak van opgesloten terroristen en honderden geradicaliseerde gedetineerden in onze gevangenissen is veel slechter dan gedacht, schrijft De Tijd zaterdag. Zo slagen de gedetineerden er vanuit de gevangenis in versleuteld te communiceren met hun familie, het criminele milieu en zelfs met andere jihadisten in de gevangenis en in Syrië en Irak.
13/01 05u15  Luchtvervuiling nog erger dan gedachtDe luchtvervuiling in Vlaanderen is erger dan gedacht. Dat blijkt uit een nieuw luchtkwaliteits­model. Tot in de kleinere gemeenten worden de ­Europese normen voor stikstofdioxide overschreden, schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen zaterdag.
13/01 04u45  Belofte Kasper Bosmans exposeert in New York: 'Ik wil kunst maken waar je scheel van wordt'Het gaat hard voor de 27-jarige Kasper Bosmans. Drie jaar geleden was hij nog kunststudent in Gent, vandaag loopt de wereld storm voor zijn schilderijen, installaties en objecten. Een gesprek, in aanloop naar zijn solotentoonstelling in New York. 'Stiekem ben ik gewoon heel conservatief.'
13/01 04u30  'Millennials zelfingenomen? Enkel omdat de hypercompetitieve economie constante zelfverbetering eist'Als twintigers en dertigers van vandaag, de millennialgeneratie, al zelfingenomen zijn, dan is het omdat de hypercompetitieve economie constante zelfverbetering eist. Dat zegt de Amerikaanse cultuurcriticus Malcolm Harris, auteur van de generatieanalyse Kids These Days. 'Als er niet snel wat verandert, dan gaan we over de rand.'
13/01 04u30  In beeld: Migranten trotseren winterse Alpen op weg naar FrankrijkHonderden migranten hebben het voorbije jaar de Alpen overgestoken om strengere grenscontroles te ontwijken onderweg naar Franrijk.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

21x VS-inlichtingendienst NSA mag nog eens zes jaar door uw e-mails20/01 03u30 - Knack: Amerikaanse volksvertegenwoordigers hebben inlichtingendienst NSA nog eens zes jaar de toestemming gegeven om door uw e-mails en chats te pluizen. 'Buitenlanders zijn verwaarloosbaar in het debat.'
16x Hoe het domesticeren van vee de kloof tussen arm en rijk vergrootte20/01 05u00 - Knack: De groeiende kloof tussen rijk en arm, een van de voornaamste bronnen van maatschappelijke onrust, is iets van onze moderne samenleving.
16x Straight talk on trade van econoom Dani Rodrik: is vrijhandel goed voor iedereen?20/01 05u00 - Knack: In Straight talk on trade neemt Harvardeconoom Dani Rodrik een helder standpunt in over sociale dumping.
15x Meeuws maakt slechte beurt in peiling20/01 05u30 - Knack: Antwerps SP.A-voorzitter Tom Meeuws heeft na de ontwikkelingen van deze week geen goede beurt gemaakt. Hij kan volgens 60 procent van de Antwerpse kiezers geen rol meer spelen in de lokale politiek. Dat blijkt uit een peiling van iVOX in opdracht Gazet Van Antwerpen bij 882 stemgerechtigden.
15x Eén jaar Trump: De president die het presidentschap heruitvond20/01 06u15 - Knack: Donald Trump heeft het Amerikaanse presidentschap heruitgevonden. Dat is duidelijk na een jaar president Donald Trump. De 45ste president gedraagt zich verre van 'presidentieel', door zijn onbezonnen manier van communiceren en polemische retoriek. En ondanks enkele successen, is er van zijn grote verkiezingsbeloften na 12 maanden nog niet veel in huis gekomen.
14x Facebook zal prioriteit geven aan betrouwbaar nieuws20/01 05u00 - Knack: Sociaalnetwerksite Facebook zal vanaf volgende week in het nieuwsoverzicht prioriteit geven aan informatie die 'betrouwbaar, informatief en lokaal is.' Dat heeft CEO Mark Zuckerberg vrijdag aangekondigd. 'Er is te veel sensatiezucht, misinformatie en polarisatie in de wereld vandaag', zegt hij op zijn eigen platform.
14x Het vrij definitieve einde van de progressieve frontvorming20/01 05u00 - Knack: De voortijdige implosie van het roodgroene bondgenootschap Samen overstijgt de Antwerpse gemeentepolitiek. Het is gedaan met het naïeve geloof in progressieve eenheidslijsten: roodgroene kartels zijn op z'n best opportunistische projecten met ideologische retoriek gebleken.
13x 'Government shutdown' lijkt onafwendbaar in VS20/01 06u00 - Knack: In de Verenigde Staten lijkt een zogenaamde 'government shutdown' onafwendbaar. Een wetsontwerp over een tijdelijke begroting tot 16 februari, dat donderdag wel door het Huis van Afgevaardigden werd goedgekeurd, raakte vrijdag niet door de Senaat.
8x Er kan geen twijfel over bestaan: China bereidt zich voor op oorlog19/01 16u15 - Knack: 'Tot dusver voerde China die oorlog bij voorkeur met economische middelen', weet Jonathan Holslag, professor internationale betrekkingen aan de VUB. 'Een militaire confrontatie stelde het uit tot het sterk genoeg zou zijn. De vraag rijst nu: is dat punt bereikt?'
5x Schieten Belgische opvangcentra tekort voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen? 'Het waren de slechtste maanden uit mijn leven'19/01 13u15 - Knack: Belgische opvangcentra bieden niet-begeleide minderjarige vluchtelingen een veilig, maar niet altijd zorgeloos verblijf. Dat blijkt uit getuigenissen van enkele jongeren aan Stampmedia. Ook het Kinderrechtencommissariaat stootte bij zijn bezoek aan opvangcentra op verschillende problemen.

Statistieken

Artikels:
37249
Gelezen:
15851
Aantal lezers nu:
36


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven