vrijdag 25 mei 2018, week 21


U bent nu hier: Meer nieuws van Knack

Laatste updatecontrole: vandaag om 3u15
 

Knack

Verbergen Tonen
25/05 03u15  Frankrijk vervolgt twee ex-agenten van geheime dienst wegens verraad In Frankrijk zijn twee gepensioneerde agenten van de geheime diensten in verdenking gesteld van verraad. Dat heeft het Franse ministerie van Defensie donderdagavond bevestigd na berichten in de media.
25/05 01u45  Noord-Korea houdt deur open voor dialoog met Verenigde Staten De beslissing van Amerikaanse president Donald Trump om de geplande ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un af te zeggen, is 'extreem betreurenswaardig' en 'niet naar wens van de wereld'. Toch houdt het land de deur naar een overleg open.11 
25/05 01u00  Maduro laat honderden politieke gevangenen vrij na beëdiging De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft donderdag aangekondigd dat hij de actievoerders die werden opgepakt tijdens antiregeringsprotesten, zal vrijlaten. Daarmee wil hij zijn beleid van 'vrede' en 'verzoening' in de glans zetten.18 
24/05 22u15  Amerikaanse media: Weinstein dient zich vrijdag aan bij autoriteiten in New York De voormalige Hollywood-producent Harvey Weinstein gaat zich vrijdag aangeven bij de autoriteiten in New York. Meer dan 70 vrouwen beschuldigen de man van grensoverschrijdend gedrag, onder meer verkrachting.
24/05 21u30  ACV-Openbare Diensten wil geen wijzigingen meer aanvaarden aan lijst zware beroepen 'We hebben een deal, die moet gehonoreerd worden', zegt voorzitter Luc Hamelinck van ACV-Openbare Diensten.
24/05 21u00  Verkiezingsbelofte Erdogan: doorgaan met toetredingsonderhandelingen EU De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil, als hij eind juni herkozen wordt als Turks president, de gespannen banden met Europa aanhalen.
24/05 19u30  Trump annuleert ontmoeting met Kim en waarschuwt dat 'leger klaarstaat' De top tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten, voor 12 juni gepland in Singapore, gaat niet door. 'Deze gemiste kans is echt een spijtig moment in de geschiedenis'.
24/05 18u45  Oppositie over lijst zware beroepen: 'Dit is geen akkoord' In de Kamer hekelde de oppositie donderdag de verdeeldheid tussen de meerderheidspartijen over het dossier van de zware beroepen bij de overheid.
24/05 18u15  Voetbalwet breidt uit naar amateur-, vrouwen- en jeugdvoetbal bij profclubs Supporters kunnen voortaan een waarschuwing krijgen alvorens ze een boete of stadionverbod krijgen.
24/05 18u00  Ouders van Mawda zullen tijdens onderzoek niet worden uitgewezen De ouders van Mawda, het tweejarige Koerdische meisje dat bij een achtervolging op de snelweg door een politiekogel om het leven is gekomen, zullen tijdens het gerechtelijk onderzoek niet actief uit het land worden gezet.
24/05 18u00  Eva Van Driessche naar Roularta Eva Van Driessche (39) versterkt de hoofdredactie van de afdeling magazines van Roularta Media Group. Eva neemt na goedkeuring van de overname van de titels van Sanoma door de Belgische Mededingingsautoriteit de functie op van brandmanager bij Flair.
24/05 17u15  Koert Debeuf: 'De meeste IS-strijders kennen niks van de islam of van de Koran' In de online talkshow Zwijgen is geen optie deelt de directeur van het Tahrir Institute for Middle East Policy Europe zijn expertise over de Arabische wereld. 'Plots besef je: het beeld dat ik had, was fout.'
24/05 17u15  Wij zijn peshmerga's: 'Ik heb, naast in België, ook een thuis in Koerdistan' In Wij zijn peshmerga's, van vader op zoon gaat Baram Maro op zoek naar zijn eigen identiteit als Belgische Koerd en graaft hij in het verleden van zijn vader, een voormalig peshmergastrijder. U leest hier een fragment.
24/05 16u45  Trump annuleert top met Kim: 'Zou nu ongepast zijn' De top tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten, voor 12 juni gepland in Singapore, gaat niet door. 'Deze gemiste kans is echt een spijtig moment in de geschiedenis'.
24/05 16u30  'Je zal niet plots kanker krijgen van elke ochtend een schelletje boterhamworst te eten' Greenpeace choqueerde door sigaretten met charcuterie te vergelijken in een van hun filmpjes. 'Natuurlijk is dat veel te extreem geformuleerd', duidt voedingsdeskundige Patrick Mullie (VUB).
Laatste update: vandaag om 3u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
24/05 16u15  Trump annuleert top met KimDe top tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten, voor 12 juni gepland in Singapore, gaat niet door. 'Deze gemiste kans is echt een spijtig moment in de geschiedenis'.
24/05 16u00  Donald Trump annuleert top met Kim Jong-unDe top tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten, voor 12 juni gepland in Singapore, gaat niet door. Dat schrijft Trump in een brief aan Kim.
24/05 15u45  Een grote fiscale hervorming is noodzakelijk, maar zal men er ook in slagen?Terwijl wij ons buigen over onze belastingbrief wordt er nagedacht over een grote hervorming van de personenbelasting, die meer nettoloon moet opleveren. Maar of dat ervan zal komen?
24/05 15u45  De eeuwige jaren 70 van fotografe Carmen De VosFotografe Carmen De Vos bundelde haar sensuele Polaroidbeelden. 'Naakt is niet per definitie zwoel en erotisch.'
24/05 14u00  Wie staat op de lijst van zware beroepen?Het wordt nog een hele klus. Voor de vakbonden is de lijst van zware beroepen immers te nemen of te laten, maar binnen de regering wordt voorbehoud aangetekend. Maar wie staat er nu eigenlijk op?
24/05 14u00  Noord-Korea vernietigt zijn site voor kernproevenNoord-Korea heeft donderdag zijn (enige bekende) site in Punggye-ri waar atoomproeven zijn gehouden met dynamiet vernietigd.
24/05 14u00  TestAankoop waarschuwt voor burn-outcoaches: 'Veel kaf tussen het koren'Pas op voor 'coaches' die hulp bieden bij burn-outklachten. Dat zegt TestAankoop na een onderzoek bij 79 coaches. Velen zijn niet opgeleid om psychisch leed aan te pakken en verdoezelen hun basisopleiding. Het verbaast dan ook niet dat er heel wat misloopt in de praktijk.
24/05 13u30  'Elke job van leerkracht erkennen als zwaar beroep is onverstandig'Leerkrachten uit het kleuter-, lager, middelbaar, beroeps- en buitengewoon onderwijs staan allemaal op de lijst met zware beroepen, meldt VSOA. Open VLD reageert boos.
24/05 13u00  Wie staat op de beruchte lijst van zware beroepen?Het wordt nog een hele klus. Voor de vakbonden is de lijst van zware beroepen immers te nemen of te laten, maar binnen de regering wordt voorbehoud aangetekend. Maar wie staat er nu eigenlijk op?
24/05 11u45  Crash MH17: 'Buk-installatie was van Russische leger'De installatie waarmee de Buk-raket werd gelanceerd die vlucht MH17 fataal werd, is afkomstig van het Russische leger.
24/05 10u30  Econoom Erik Schokkaert: 'Een pensioen met punten zou veel transparanter zijn'Mensen met een gemengde loopbaan krijgen vaak te horen dat hun toekomstige pensioen niet berekend kan worden wegens 'te ingewikkeld', zegt professor economie Erik Schokkaert (KU Leuven). 'Nochtans zou je gewoon punten kunnen optellen.'
24/05 10u30  Factcheck: 'Examinatoren milder voor laatsten in de rij'Die stelling lazen we onlangs in Het Laatste Nieuws. Maar klopt het wel?
24/05 09u00  Van Quickenborne: 'Goedkeuring lijst met zware beroepen is voorbarig'Een goedkeuring van de lijst met zware beroepen is voorbarig, zegt Van Quickenborne. 'Lijsten met zware functies in de publieke én private sector moeten samen worden vastgelegd.'
24/05 08u30  Politie kan vanaf vrijdag gebruik maken van body- en dashcamsVanaf vrijdag zal de politie body-en dashcams kunnen inzetten op patrouille of tijdens interventies.
24/05 07u30  Noord-Korea spreekt opnieuw opruiende taalIn de aanloop naar de geplande ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un spreekt Pyongyang opnieuw dreigende taal.
24/05 05u45  Trumps schoonzoon Kushner heeft opnieuw toegang tot uiterst geheime informatieJared Kushner, de 37-jarige schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft een permanente, volwaardige veiligheidsmachtiging gekregen. Dat berichtten media in de Verenigde Staten.
24/05 05u15  Referendum abortus verdeelt de IerenVrijdag 25 mei beslist Ierland in een volksraadpleging of abortus eindelijk wordt gelegaliseerd.
24/05 05u15  Psycholoog Steven Pinker: 'Overal neemt de rede het over, behalve in de politiek'Harvard-psycholoog Steven Pinker heeft een missie: hij wil aantonen dat de mensheid er beter aan toe is dan ooit tevoren. 'Ik geloof in succes op de lange termijn, ondanks tegenslagen op de korte.'
24/05 05u00  Onderzoeksteam crash MH17 stelt tussentijdse resultaten voorHet Joint Investigation Team (JIT) dat onderzoek doet naar de crash van vlucht MH17, presenteert donderdag tussentijdse onderzoeksresultaten. Dat gebeurt tijdens een bijeenkomst in het Nederlandse Bunnik, bij Utrecht.
24/05 04u45  Vijftig Spaanse ex-diplomaten kwaad op JambonVijftig Spaanse oud-diplomaten hebben een kwade brief geschreven aan de Belgische ambassadeur in Madrid, Marc Calcoen. Vooral minister Jan Jambon en de Brusselse procureur des Konings Jean-Marc Meilleur moeten het ontgelden, schrijven Het Laatste Nieuws en de kranten van Sudpresse donderdag.
24/05 04u30  Vandeurzen: 'Alle neuzen in brede werkveld van sociaal werkers wijzen in dezelfde richting'Er is grote gedragenheid voor een geïntegreerd breed onthaal. Een rapport daarover wordt donderdag voorgesteld op de Sociaalwerkconferentie, georganiseerd door Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en het departement WVG.
24/05 04u15  Syrisch persagentschap: 'Amerikaanse bombardementen uitgevoerd in Syrië'De internationale coalitie onder leiding van de VS heeft woensdag bombardementen uitgevoerd op meerdere militaire doelwitten in het oosten van het land. Dat zegt het Syrische staatspersagentschap Sana op basis van een militaire bron. Het nieuws is niet bevestigd.
24/05 03u15  NFL kan voortaan boetes uitdelen aan protesterende football-spelersSpelers mogen tijdens het volkslied in de kleedkamer blijven, maar wie het veld betreedt, wordt geacht het lied 'respectvol' aan te horen.
24/05 02u30  Amnesty: 'Uitgehongerde vrouwen verkracht door soldaten en milities in Nigeria'Duizenden vrouwen en meisjes die het barbaarse bewind van de gewapende groep Boko Haram hebben overleefd, zijn nadien verder misbruikt door de Nigeriaanse veiligheidsdiensten die beweren hen te hebben gered. Dat zegt Amnesty International donderdag in het rapport 'They betrayed us'.
24/05 02u00  Joelia Skripal wil terugkeren naar RuslandJoelia Skripal, die op 4 maart samen met haar vader Sergej werd vergiftigd in het Britse stadje Salisbury, wil na haar herstel terugkeren naar Rusland. Dat heeft ze gezegd in een woensdag door Reuters verspreid videointerview.
24/05 01u45  VN heffen sancties tegen Noord-Koreaanse diplomaten tijdelijk opHet Sanctiecomité voor Noord-Korea van de VN heeft woensdag een aantal maatregelen tegen Noord-Koreaanse verantwoordelijken tijdelijk opgeheven, zodat die naar Singapore kunnen afreizen, waar Donald Trump en Kim Jong-un elkaar op 12 juni zullen ontmoeten.
24/05 00u00  Reynders betreurt 'klimaat van repressie en intimidatie' in BurundiMinister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is bezorgd na het referendum in Burundi, waarmee een grondwetswijziging werd goedgekeurd die de Burundese president Pierre Nkurunziza tot 2034 aan de macht kan houden. Hij roept op tot een dialoog.
23/05 23u15  Washington trekt uitnodiging in voor militaire oefening met ChinaDe Verenigde Staten hebben een uitnodiging ingetrokken die aan China gericht was om deel te nemen aan militaire oefeningen in de Stille Oceaan. Ze doen dat uit protest tegen de militaire ontplooiing van Peking bij de betwiste Spratly-eilanden.
23/05 23u00  Jan Smets (NBB): 'Brexit en Amerikaans protectionisme uitdagingen voor Belgische havens''De Brexit en het Amerikaans protectionisme zullen op korte termijn de belangrijkste uitdagingen worden voor onze Belgische havens.' Dat heeft NBB-gouverneur Jan Smets woensdag gezegd in Brugge bij de voorstelling van het rapport over het economisch belang van de Belgische havens.
23/05 22u45  Gentse schepen over problemen rond SoGent: 'Ik moest ingrijpen'Binnen het Gentse stadsbestuur is woensdag overlegd over de problemen rond SoGent. Schepen van Stadsontwikkeling Sven Taeldeman (Sp.a) belooft alle beschikbare informatie over de aanbesteding van enkele vastgoeddossiers door te spelen aan het parket.
23/05 22u30  ECB: Kandidaat euro-landen voldoen niet aan eisenDe eurozone blijft vooralsnog bestaan uit negentien landen. Andere EU-lidstaten die de euro nu of later willen invoeren, voldoen niet aan de daarvoor gestelde vereisten. Dat heeft de Europese Centrale Bank (ECB) gezegd na uitgebreid onderzoek.
23/05 22u00  Minister Jambon wacht onderzoek af alvorens zich uit te sprekenMinister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil geen enkele uitspraak doen over de omstandigheden van de dood van het tweejarige meisje Mawda. Hij zal pas antwoorden wanneer het onderzoek afgelopen is.
23/05 21u45  Rechter in New York: Trump mag niemand blokkeren op TwitterDe Amerikaanse president Donald Trump mag niemand ervan weerhouden hem op Twitter te volgen. Dat heeft een rechter in New York beslist.
23/05 20u30  Consensus over zware beroepen bij de overheidEr is een consensus bereikt tussen de vakbonden en de overheid over wie nu precies binnen de overheid een zwaar beroep uitoefent.
23/05 20u00  Politieke nieuweling Giuseppe Conte krijgt mandaat om Italiaanse regering te vormenGiuseppe Conte, die maandag door de Vijfsterrenbeweging en Lega werd voorgedragen als premier, heeft van president Sergio Mattarella een mandaat gekregen om een regering te vormen.
23/05 19u30  België ontsnapt aan Europees strafbankje: N-VA vraagt dat coalitiepartners verantwoordelijkheid nemenDe Europese Commissie wil niet dat er tegen België een nieuwe 'tekortprocedure' wordt geopend wegens een te hoge schuldgraad. Echt goede punten krijgt ons land echter niet, wat voor de N-VA aanleiding is om de coalitiepartners op te roepen om hun verantwoordelijkheid te nemen.
23/05 19u15  Vergelijk voor u beslist te investeren in een tweede verblijf aan de kustDe belasting op tweede verblijven is goed voor een zevende van de inkomsten van de kustgemeenten. Maar er zijn grote fiscale verschillen tussen die gemeenten. Het loont de moeite te vergelijken voor u beslist te investeren in een tweede verblijf.
23/05 18u45  Twee miljard euro voor Turkije in EU-begroting voor 2019Turkije krijgt nog eens 2 miljard aan Europees geld om Syrische vluchtelingen op te vangen. Dat staat in het voorstel van de Europese Commissie voor de EU-begroting van volgend jaar.
23/05 18u15  'Burgers moeten politieacties kunnen filmen om etnisch profileren tegen te gaan'Het recht van de burgers om politieacties te filmen of te fotograferen moet beter beschermd worden. Dat is een van de aanbevelingen die woensdagnamiddag gelanceerd wordt op een conferentie over etnisch profileren.
23/05 15u45  België ontsnapt aan Europees strafbankje: 'Geen verrassing, maar aanmoediging'De Europese Commissie wil niet dat er tegen België een nieuwe 'tekortprocedure' wordt geopend wegens een te hoge schuldgraad.
23/05 15u45  Lokale politieke schandalen in Genk: groene stroom en Hells AngelsGenk is in de ban van twee gerechtelijke dossiers waarbij vooraanstaande politici betrokken zijn: Angelo Bruno (SP.A) en Ali Çaglar (CD&V). Beiden komen er gehavend uit.
23/05 15u45  Zuhal Demir (N-VA) over Genk: 'Luidruchtige trouwstoeten? Zero tolerance''Bart De Wever had mij vooraf aangeraden: 'Neem eerst eens de temperatuur op'', zegt Zuhal Demir. 'De reacties waren hartverwarmend, zodat ik besloot: ik doe het.'
23/05 15u45  Marc Coucke stelt zijn plan voor Anderlecht voor: 'Budgetten moeten herbekeken worden'De kosten zullen moeten dalen en de opbrengsten stijgen, vertelde Coucke. Hij wil ook op inzetten op de beleving onder de fans van Anderlecht.
23/05 13u45  Venezuela ziet malaria pijlsnel toenemenBijna had Venezuela malaria helemaal uitgeroeid. Nu is er geen land ter wereld waar het aantal gevallen van malaria zo snel toeneemt.
23/05 13u30  Studio 100 wil excuses van Greenpeace na rokende Maya de BijGreenpeace lanceert vandaag een nieuwe campagne om Studio 100 aan te zetten, te stoppen met het maken van ongezonde charcuterie voor kinderen.
23/05 13u30  EHBO-opleiding vanaf 1 november verplicht voor behalen rijbewijs in BrusselDe doelstelling van de cursus is om de automobilisten een basisvorming te geven, zodat ze weten hoe ze moeten omgaan met slachtoffers in het verkeer.
23/05 13u30  Aantal vluchtelingen Centraal-Amerika stijgt met bijna 60 procentHet aantal mensen dat in Centraal-Amerika geweld ontvlucht is in een jaar tijd met bijna 60 procent gestegen. Vluchtelingen komen onder meer uit Guatemala, El Salvador en Honduras, zegt de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR).
23/05 12u00  Akkoord De Lijn: 'Directie en één vakbond plegen coup'De socialistische vakbond ACOD kan het akkoord tussen directie van De Lijn en ACV niet pruimen.
23/05 12u00  Rijke zakenfamilies schuiven met aandelen om aan effectentaks te ontsnappenDe meest vermogende Belgische families schuiven met hun aandelen in beursgenoteerde bedrijven om aan de effectentaks te ontsnappen, schrijft De Tijd woensdag. De zakenfamilies halen hun aandelen van hun effectenrekening en zetten ze om in aandelen op naam, die vrijgesteld zijn van de nieuwe taks.
23/05 11u15  Zware beroepen: 'Federale regering pakt dossier verkeerd aan'André Flahaut en Fadila Laanan vinden het niet kunnen dat er voor het dossier van de zware beroepen een gesloten enveloppe is vastgelegd.
23/05 10u15  Genks burgemeester Wim Dries (CD&V): 'Nederlands vanaf nul jaar: dat is hier de regel'Aan vertrouwen ontbreekt het Wim Dries niet, met het zicht op 14 oktober: 'Ik ambieer de absolute meerderheid.'
23/05 10u15  Het rapport van Genk: de sluiting van de mijnen en van Ford blijft de stad parten spelenSinds jaar en dag is Genk een CD&V-burcht. Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen wordt die bestormd door N-VA-staatssecretaris Zuhal Demir. 'Dat maakt de verkiezingen redelijk onvoorspelbaar', zegt Indra Dewitte, hoofdredacteur van Het Belang van Limburg.
23/05 09u45  Philip Roth (1933-2018): een geleerde schrijver die altijd leesbaar bleefLiteratuurwetenschapper Pieter Vermeulen blikt terug op het leven en het oeuvre van de pas overleden Philip Roth. 'Hij was een zelfbewuste, intellectuele, nerveuze, seksueel geobsedeerde joodste stem.'
23/05 08u45  Greenpeace gooit sigaretten in de strijd tegen Studio 100-vleesGreenpeace lanceert vandaag een nieuwe campagne om Studio 100 aan te zetten, te stoppen met het maken van ongezonde charcuterie voor kinderen.
23/05 08u30  Ghelamco-skybox doet opnieuw stof opwaaien in Gentse gemeenteraadDe oppositie is niet te spreken over die nieuwe elementen.
23/05 08u15  Philip Roth: 'Ik schrijf niet in het Joods'Een gesprek met de Amerikaanse schrijver Philip Roth over de herontdekking van Amerika, en de geneugten van zijn pornokoffertje.
23/05 07u30  Demir wil homoseksualiteit 'genezen' strafbaar maken'Het huidige strafrecht volstaat niet om homogenezers en homo-uitdrijvers te bestraffen', zegt staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir.
23/05 07u30  Preud'homme opnieuw coach van StandardMichel Preud'homme begint aan zijn derde periode als coach op Sclessin. Dat bevestigt Standard-voorzitter Bruno Venanzi woensdag op de website van Sporza.
23/05 07u00  Amerikaanse auteur Philip Roth overleden op 85-jarige leeftijdPhilip Roth, die veelal schreef over de Joodse identiteit en de politieke cultuur in de Verenigde Staten, laat een oeuvre na dat bestaat uit tientallen romans.
23/05 05u15  Kirsten Flipkens over matchfixing en haatmails: 'Op een dag loopt dit verkeerd af'Haatmail in het tennis: het is een plaag. Ook Kirsten Flipkens voelt zich belaagd door gefrustreerde gokkers. 'Vroeg of laat zit er een echte gek tussen, vrees ik.'
23/05 05u15  EU-agentschappen maken reiskosten toplui publiekVoor het eerst hebben vijftig EU-agentschappen en -instellingen de reiskosten van hun toplui vrijgegeven. Met vier buitenlandse missies boven de 20.000 euro is Mario Draghi van de Europese Centrale Bank de duurste vogel.
23/05 05u15  Oosterse therapieën voor het Westen: genezen ze ons of maken ze ons nog zieker?In Australische newagegemeenschappen, in de woestijn van Nevada en in de wetenschap onderzocht Jan De Deken, auteur van Melk, honing, kerosine: op reis naar de gelukkigste en ongelukkigste plaatsen ter wereld, hoe uit het Oosten geplukte therapieën voor steeds meer westerlingen niet alleen mentale en lichamelijke, maar ook identitaire en spirituele putten dempen. 'Mindfulness is opium voor het volk geworden.'
23/05 05u15  Kirsten Flipkens: 'Beledigingen en doodsbedreigingen in het tennis zijn dagelijkse kost geworden'Ze wordt ervan beticht de kwade genius te zijn achter het ontslag van Fed Cup-coach Dominique Monami, maar Kirsten Flipkens maakte buiten en op de courts te veel mee om daar wakker van te liggen. 'Als ik op dat vliegtuig was gestapt, had ik het hoogstwaarschijnlijk niet overleefd.'
23/05 05u00  Yoga, meditatie en mindfulness: 'Het helpt écht, maar we moeten de wildgroei reguleren'Gezondheidseconoom Lieven Annemans roept op tot regulatie van oosterse therapieën: 'Ze zullen in toenemende mate geïntegreerd worden in onze gezondheidszorg. De overheid zou daar een regulerende rol kunnen opnemen.'
23/05 00u30  Sofien Ayari niet in beroep tegen veroordelingTerreurverdachte Sofien Ayari gaat niet in beroep tegen zijn veroordeling voor de schietpartij in de Driesstraat op 15 maart 2016. Dat meldt de VRT en wordt dinsdagavond bevestigd door Isa Gultaslar, de advocaat van de man.
22/05 23u00  'Girl' van Lukas Dhont is openingsfilm van Film Fest GentGirl, de film waarmee Lukas Dhont vier prijzen in de wacht sleepte op het afgelopen Festival van Cannes, opent in oktober de 45ste editie van Film Fest Gent.
22/05 22u00  Zuckerberg slaat mea culpa in Europees parlement (maar laat parlementsleden op hun honger zitten)Facebook-baas Mark Zuckerberg heeft dinsdag tijdens een vergadering met de politieke fractieleiders van het Europees Parlement mea culpa geslagen over het Cambridge Analytica-schandaal.
22/05 22u00  Meer vragen dan antwoorden bij sociale partners over zware beroepenVakbonden en werkgevers zitten nog met heel veel vragen over de invoering van het systeem van zware beroepen vanaf 2020. Dat is gebleken na een eerste overlegronde.
22/05 20u15  Zuckerberg in Europees Parlement: 'Het gaat tijd vergen, maar ik ben toegewijd om het goed te maken'Facebook-baas Mark Zuckerberg heeft dinsdag tijdens een vergadering met de politieke fractieleiders van het Europees Parlement mea culpa geslagen over het Cambridge Analytica-schandaal.
22/05 19u00  Treinen rijden minder stiptDe treinen reden in april minder stipt in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit de gezamenlijke stiptheidscijfers die Infrabel en NMBS dinsdag bekendmaakten.
22/05 17u15  Gents stadsbestuur: 'Geen strafrechtelijke feiten bij SoGent'Sven Taeldeman, Gents schepen van Stadsontwikkeling (sp.a), zegt dat er geen strafrechtelijke feiten zijn gepleegd bij de aanbesteding van drie Gentse stadsontwikkelingsprojecten.
22/05 17u15  'Het is de plicht van de Spaanse justitie om Puigdemont te vervolgen'De Catalaanse Inés Arrimadas, aartsvijand van Carles Puigdemont, maakt brandhout van zijn opvolger, Quim Torra. 'Zover zijn we gekomen: de oppositie, die de meerderheid van de bevolking vertegenwoordigt, wordt buitenspel gezet.'
22/05 17u15  Francken wil het migratieprobleem 'managen' maar ook hij kan weinig duidelijkheid scheppen'Het probleem is dat we kleine overwinningen op enkele geradicaliseerde vreemdelingen uitvergroten terwijl we de strijd om veiligheid overal rondom Europa verliezen', schrijft Jonathan Holslag (VUB).
22/05 17u15  Ergernis over levensloop kandidaat-premier in ItaliëEen enorme schuldenberg en twee partijen, die meeruitgaven plannen. Het scenario in Italië zorgt al dagen voor onrust.
22/05 15u30  Zaak-Mawda: politieagent geïdentificeerd maar niet opgepaktDe politieagent die heeft geschoten tijdens de achtervolging van een bestelwagen met tientallen migranten is aangeslagen. 'Hij heeft het nooit gewild', zo heeft het parket dinsdag gezegd.
22/05 15u30  Duitse milieuminister: 'Bevolking in Aken voelt zich bedreigd door nabijheid Belgische kerncentrales'De Duitse minister van Milieu, de sociaaldemocrate Svenja Schulze, heeft bij ons land aangedrongen om de oude kerncentrales te sluiten.
22/05 14u00  Braziliaanse wooncrisis: 'Minstens een kwart van de woningen in São Paulo is illegaal'De beelden van een brandende woontoren in het centrum van São Paulo begin mei schokten heel Brazilië. De krakersgroepen kregen ervan langs in de media. Maar de ramp legde ook de Braziliaanse wooncrisis pijnlijk bloot.
22/05 13u45  Onafhankelijke pers onder druk in Slowakije: 'Deze splinter in het oog van Europa wordt steeds groter'Na inperking van de persvrijheid in Polen en Hongarije staat nu ook Slowakije negatief in de schijnwerpers. De moord op een onderzoeksjournalist en de behandeling van een Tsjechische journaliste door de Slowaakse politie leiden tot hevige kritiek.
22/05 13u45  Aantal gekapte bomen en struiken langs Vlaamse wegen afgelopen vijf jaar verdubbeldHet betreft hakhoutbeheer waarbij de bomen en struiken niet volledig verwijderd worden, maar afgezaagd.
22/05 11u45  Kristof Calvo en Peter De Roover: 'We pakken alles af van de CD&V. Zelfs haar tjevenpraat'Wekelijks gaan Peter De Roover en Kristof Calvo met elkaar in debat in de Kamer, nu doen ze dat voor het eerst met een opnametoestel op tafel. Ter lering, en ook wel vermaak. 'Deze regering heeft eigenlijk geen oppositie nodig.'
22/05 11u45  Hoe voorkom je als ouder dat je kind een schermzombie wordt?56 procent van de kinderen heeft een eigen tablet en de meeste krijgen rond hun twaalf jaar een smartphone. 8 tips om te voorkomen dat je kind een schermzombie wordt.
22/05 11u15  Elon Musk: dreigt stroomuitval voor mister 100.000 Volt?De productie van de Tesla Model 3 loopt voor geen meter, de verliezen nemen astronomische afmetingen aan, het wantrouwen van de beleggers is zoek, managers en productiemedewerkers houden het voor het bekeken en allen wijzen met een verwijtende vinger in één richting: Elon Musk.
22/05 10u45  Belgische IS-strijder ter dood veroordeeld in IrakDe Belgische jihadist Tarik Jadaoun is in Irak veroordeeld tot de doodstraf. Dat meldt een journalist van het Franse persagentschap AFP. Hij werd veroordeeld tot ophanging.
22/05 09u45  Socialisten wachten onderzoek Comité P. afOppositiepartij SP.A wil het onderzoek van het Comité P. afwachten vooraleer een standpunt in te nemen over een eventuele parlementaire onderzoekscommissie naar de dood van Mawda.
22/05 09u00  Zweden verspreidt brochure om burgers voor te bereiden op oorlogDe Zweedse overheid is begonnen met de verspreiding van een brochure om de burgers in te lichten over wat ze moeten doen als er een oorlog uitbreekt.
22/05 08u15  Top tussen Trump en Kim nog onzeker, maar herdenkingsmunt is er alHet Witte Huis heeft al herdenkingsmunten laten slaan van de mogelijke historische ontmoeting, ook al is die nog onzeker.
22/05 07u45  Aartsbisschop hoogste katholieke functionaris die is veroordeeld in verband met seksueel misbruikDe aartsbisschop van Adelaide, Philip Wilson, bij wie Alzheimer in een vroege fase is vastgesteld, zegt zich niets meer te herinneren.
22/05 07u30  Europees mobiliteitsonderzoek: in Brussel is de auto nog steeds koningBrussel blijft een stad van de auto, zo blijkt uit een Europees onderzoek. Onze hoofdstad bevindt zich in de onderste regionen van een ranking van 13 Europese steden op basis van duurzame mobiliteit en leefbaarheid.
22/05 07u30  'Belangrijke politieke aanstellingen moeten eerst langs parlement passeren'Federaal parlementsleden Hendrik Bogaert (CD&V) en Dirk Van der Maelen (SP.A) eisen stemrecht over de politieke benoemingen van de regering.
22/05 07u30  Risico om vroeg te sterven bij arbeiders dubbel zo hoog als bij leerkrachtenBelgen die met hun handen werken, lopen tot dubbel zo veel risico om vroegtijdig te overlijden dan wie een bureaujob heeft. Voor een deel omdat ze lager opgeleid zijn en vaker een ongezonde levensstijl hebben, maar volgens doctoraatsstudente Laura Van den Borre is er meer aan de hand.
22/05 05u00  Justitie kan geen lekenrechters vinden, driekwart vacatures zonder kandidaatMeer dan zeven op de tien plaatsen die justitie vorig jaar openstelde voor niet-beroepsrechters, zijn niet ingevuld geraakt. Er dook geen enkele kandidaat op voor 124 van de 170 gepubliceerde vacatures voor 'plaatsvervangend rechter'.
22/05 04u45  Gerechtelijk onderzoek naar vastgoedtransacties stad GentDidier Nachtergaele, de ontslagen algemeen directeur van stadsontwikkelingsbedrijf SoGent, dient een klacht in bij de Gentse onderzoeksrechter. Hij wil laten onderzoeken of er strafbare feiten zijn gebeurd bij een aantal vastgoedprojecten van SoGent. Knack kon een vernietigend dossier over de za inkijken en had een exclusief gesprek met Nachtergaele: 'Ik ben geliquideerd als klokkenluider'.
22/05 02u15  Amerikaans ministerie van Justitie onderzoekt bewering Trump over 'spion' FBIHet Amerikaanse ministerie van Justitie gaat de beschuldigingen van president Donald Trump aan het adres van de FBI onderzoeken. Dat is het resultaat van een gesprek van Trump met viceminister van Justitie Rod Rosenstein maandag in Washington, zegt het Witte Huis.
21/05 23u00  Bende-getuige: 'Libert schoot op politie in 1982'Een anonieme getuige zegt dat Michel Libert in 1982 betrokken is geweest bij een schietpartij op de politie. 'Libert heeft me dat zelf gezegd', zegt de getuige aan VTM NIEUWS.
21/05 22u30  Israël roept Belgische ambassadeur op het matje na VN-stemming over GazaIsraël gaat de ambassadeurs van België, Spanje en Slovenië op het matje roepen. Dat gebeurt nadat de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN) ervoor stemde om een internationale onderzoekscommissie te sturen om de recente incidenten in Gaza te onderzoeken.
21/05 22u30  Politieke nieuweling Giuseppe Conte voorgedragen als Italiaanse premierRuim twee maanden na de Italiaanse verkiezingen, hebben de populistische partijen Vijfsterrenbeweging en Lega de 54-jarige Giuseppe Conte voorgedragen als premier.
21/05 18u00  Iran zegt dat EU meer moet doen om nucleair akkoord te reddenDe Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif heeft vandaag tijdens een ontmoeting met Europees Commissaris voor Energie Miguel Arias Canete gezegd dat de Europese Unie (EU) meer moet doen om de nucleaire deal met Iran te redden. Politieke steun alleen is niet genoeg, klonk het.
21/05 17u45  Vaccinatie ebola in Congo gestart: 'Nu veel beter geplaatst om uitbraak aan te pakken dan in 2014'De vaccinatiecampagne om de ebola-uitbraak in Congo in te dammen, is vandaag opgestart. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekendgemaakt in Genève.
21/05 17u30  Ondervraging Zuckerberg door Europees parlement dan toch niet achter gesloten deurenDe ondervraging van Mark Zuckerberg, de baas van Facebook, morgen door het Europees parlement zal dan toch niet achter gesloten deuren plaatsvinden. Iedereen kan ze live volgen op het internet, kondigt de voorzitter van de Europese instelling vandaag aan.
21/05 17u30  Veertien landen van Groep van Lima roepen hun ambassadeurs terug uit VenezuelaDe veertien landen van de Groep van Lima kondigden vandaag aan dat ze hun ambassadeurs terugtrekken uit Venezuela, waar Nicolas Maduro gisteren werd herverkozen als president. Nog voor de verkiezingen deden de landen die af als 'ondemocratisch'.
21/05 17u15  Radja Nainggolan zegt Rode Duivels na niet-selectie vaarwelRadja Nainggolan zet een punt achter zijn carrière bij de Rode Duivels. Dat laat hij vandaag weten in een bericht op Instagram.
21/05 17u15  Ryanair pessimistisch over komende jarenRyanair waarschuwt dat haar resultaten de komende jaren onder druk kunnen komen te staan, door hogere kosten en het stabiliseren van tarieven.
21/05 16u45  Na de herverkiezing van Maduro: 'De Venezolaanse regering is een drugsdictatuur'In Venezuela heeft Nicolas Maduro de presidentsverkiezingen van zondag gewonnen. Dat blijkt uit officiële resultaten van de nationale kiesraad (CNE). Knack sprak met Americo De Grazia, parlementslid voor de oppositiepartij MUD. 'Militairen bewaken nu het parlement. Niet om ons parlementsleden te beschermen, maar om ons buiten te houden.'
21/05 15u30  Op bezoek in Appalachia: 'Deze streek smacht zo naar wat liefde en aandacht'In Dagen zonder Trump beschrijft VRT-journalist Björn Soenens zijn ervaringen in de Verenigde Staten. Knack biedt u een passage aan, over 'het trieste lot van de hillbillies van Appalachia', een regio in het oosten van de Verenigde Staten. 'Als je hier komt, voel je je gevangen. Je komt niet meer weg.'
21/05 15u00  Figurante Tlaitmes Tijari: 'In die wereld is mijn hoofddoek een troef'De Oostendse Tlaitmes Tijari (54) is gegeerd bij castingbureaus op zoek naar figuranten met een migratieachtergrond. 'In die wereld is mijn hoofddoek een troef', zegt ze. Een groot verschil met haar dagelijks leven. 'Wanneer mensen mijn hoofddoek zien, willen ze niet naast me zitten op de bus...'
21/05 14u30  'Beangstigend: in de EU kan je perfect legaal pers opdoeken en universiteiten sluiten''Viktor Orbán overtreedt niet eens de wet wanneer hij pers opdoekt of ngo's beknot. Dat is beangstigend,' zegt Ilse Lazaroms, onderzoekster aan de door de Hongaarse premier geviseerde Central European University in Boedapest.
21/05 12u45  Rode Duivels: deze 28 spelers vormen de voorselectie van Roberto MartinezRode Duivel Radja Nainggolan is niet geselecteerd voor het WK, maar welke Duivels trekken dan wel naar Rusland? Bekijk hier de 28-koppige voorselectie van bondscoach Roberto Martinez voor het WK in Rusland. Op 4 juni maakt de bondscoach zijn definitieve selectie van 23 bekend.
21/05 12u00  Volg live: de Belgische WK-selectie van Roberto MartinezWe weten al dat Rode Duivel Radja Nainggolan niet geselecteerd is voor het WK, maar welke Duivels trekken dan wel naar Rusland? Volg hier live de persconferentie.
21/05 11u45  Taliban waarschuwen voor meer aanslagenDe taliban waarschuwen de burgers van Afghanistan om uit de buurt van regeringsvestigingen van de Afghaanse overheid en buitenlandse overheden te blijven in de hoofdstad Kaboel.
21/05 11u30  Zeven op de tien werknemers zagen nog geen jobs verdwijnen door robotiseringBijna zeven op de tien werknemers (68 procent) hebben op de werkplaats nog geen jobs zien verdwijnen door de opkomst van robots en computers. Dat blijkt uit een bevraging van HR-dienstenbedrijf Acerta bij 1.700 werknemers.
21/05 11u00  'Hoe meer stress, hoe meer Leko groeide, leek het wel'Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de slotdag in play-off 1 en het afscheid van Ricardo Sá Pinto en Timmy Simons.
21/05 10u30  Twijfels rond Ousmane Dembélé105 miljoen euro heeft hij gekost, maar veel heeft de jonge Franse spits FC Barcelona voorlopig niet bijgebracht.
21/05 10u15  'The Jungle Book, dat is het kapitalisme zoals het zichzelf graag ziet'Videokunstenaar David Claerbout richtte een animatiestudio op om van de iconische animatieklassieker The Jungle Book een deprimerende installatie te maken, die meer over de mens dan over de dieren vertelt. 'Wij besteden onze sociale interactie uit aan de bioscoop.'
21/05 10u15  Maak kennis met Snail Mail, 18 jaar en de oudste ziel van de indierockSnail Mail is het muzikale project van 'indie rock's youngest old soul' Lindsey Jordan. Een korte kennismaking.
21/05 10u00  Personenbelasting blijft in ons land een loden lastOndanks de verlaging van de personenbelasting, die dit jaar op kruissnelheid komt, wordt het inkomen van een Belgische werknemer nog altijd zeer snel tegen het hoogste tarief van 50 procent belast. Wordt een nieuwe hervorming met lagere tarieven een prioriteit tijdens de volgende legislatuur?
21/05 09u30  Luc Tayart de Borms (Koning Boudewijnstichting): 'We zijn geëngageerd, maar niet militant'Goede doelen zijn hartverwarmend. Maar ook big business. Dat lijkt toch te spreken uit de jaarcijfers die de Koning Boudewijnstichting deze week presenteert. Luc Tayart de Borms, die de stichting al 21 jaar leidt, geeft uitleg.
21/05 09u15  Achter de muur van Melania: 'Het lijkt erop dat ze een sterkere vrouw is dan ze doet uitschijnen'De Amerikaanse first lady is geregeld het mikpunt van spot. Toch schoot haar populariteit de voorbije maanden de hoogte in - ook bij tegenstanders van haar man - en wordt ze zelfs 'het beste onderdeel van het Trump-presidentschap' genoemd.
21/05 05u15  Maduro haalt ruime overwinning volgens officiële resultatenIn Venezuela heeft Nicolas Maduro de presidentsverkiezingen van zondag gewonnen. Dat blijkt uit officiële resultaten van de nationale kiesraad (CNE). De huidige president kreeg 5,8 miljoen stemmen achter zijn naam, terwijl zijn grootste uitdager Henri Falcon op slechts 1,8 miljoen stemmen kan rekenen. Falcon erkent de uitslagen niet.
21/05 04u45  Oppositiekandiaat Falcon zal uitslag verkiezingen Venezuela niet erkennenDe Venezolaanse oppositiekandidaat en grootste uitdager van president Nicolas Maduro bij de verkiezingen van zondag, zal de resultaten van de stembusslag niet erkennen. Dat heeft hij zondagavond gezegd tijdens een persconferentie, nog voor de bekendmaking van (voorlopige) resultaten.
21/05 03u30  Amerikaanse financiënminister bevestigt dat handelsoorlog met China on hold isDe Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin heeft zondagavond op de zender Fox News gezegd dat de handelsoorlog tussen zijn land en China voorlopig stilligt. Eerder had ook de Chinese vicepremier Liu He dat al gemeld.
21/05 00u30  Oppositie Venezuela klaagt onregelmatigheden verkiezingen aanBij de verkiezingen in Venezuela heeft de oppositie president Nicolas Maduro ervan beschuldigd de verkiezingen te manipuleren.
20/05 22u30  Trump wil onderzoek naar FBI-infiltratie in zijn campagneAmerikaans president Donald Trump wil dat er een onderzoek komt naar de mogelijke 'infiltratie' van zijn campagne door FBI-agenten. Trump probeert die beschuldiging al enkele dagen leven in te blazen.
20/05 19u30  Akkoord over premier en regeringsploeg in ItaliëIn Italië hebben de Lega en de Vijfsterrenbeweging een akkoord bereikt over de toekomstige premier en de samenstelling van de regeringsploeg.
20/05 19u15  Erdogan roept Turken in Europa op massaal op hem te stemmenTurkije organiseert president- en parlementsverkiezingen op 24 juni.
20/05 16u15  Michel wil dossier zware beroepen nog deze legislatuur afkloppenMichel wil graag nog voor de verkiezingen van mei 2019 landen met het dossier van de zware beroepen.
20/05 16u15  Hoe Roberto Martínez een beetje Belg werdBij Roberto Martínez heb je het gevoel dat je nooit te weten komt wie hij echt is. Sport/Voetbalmagazine trok enkele maanden geleden naar zijn Spaanse geboortedorp en sprak met zijn familie. 'Hij is dol op de Belgische keuken, vooral jullie garnaalkroketten.'
20/05 16u15  Eerste elektrische gitaar waarmee Bob Dylan tourde verkocht voor 495.000 dollarDe eerste elektrische gitaar waarmee Bob Dylan tourde, en die de overgang markeerde van een folk- naar een elektrisch geluid, is verkocht voor 495.000 dollar in New York. De veiling stond in het teken van rockgrootheden.
20/05 15u30  Laatste dag van staking bij De Lijn: minder hinder dan voorbije dagenHet is zondag de laatste dag van de vierdaagse staking die ACOD en ACLVB organiseerden tegen de nieuwe structuur die De Lijn wil invoeren.
20/05 14u45  'N-VA realiseert meer van 70-puntenplan van Vlaams Blok dan van eigen programma'N-VA-regeringsleden Johan Van Overtveldt en Theo Francken hebben bij de Nationale Bank een studie besteld over de economische impact van de migratie. Groen-Kamerlid Kristof Calvo vindt dat de partij daarmee 'steeds meer flirt met extreemrechts'.
20/05 14u30  Iraanse Raad der Hoeders waarschuwt volksvertegenwoordigers voor TwitterHet gebruik van Twitter is illegaal in Iran.
20/05 14u30  Wetenschappers waarschuwen voor vastendiëtenOm de andere dag een vastendag inlassen of het populaire 5:2 dieet helpen om af te vallen, maar erg gezond is het allemaal niet, zo blijkt.
20/05 13u30  Pascal Smet (SP.A): 'Ik ben al met doodsbedreigingen naar de politie moeten gaan'is voor de SP.A minister van Mobiliteit en Openbare Werken in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Vorige week raakte bekend dat hij niet zal deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Maar hoe is hij als mens? Om deze twintig vragen te beantwoorden, had hij 13 minuten en 57 seconden nodig.
20/05 11u30  Sven Gatz noemt Girl een prachtfilm die onder de huid kruiptVlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) is niet verwonderd dat het festival van Cannes een triomftocht werd voor 'Girl', het speelfilmdebuut van de 26-jarige regisseur Lukas Dhont. 'Het is een prachtfilm die onder de huid kruipt', reageert Gatz.
20/05 11u30  Virtual reality voor bedrijven: straffe content doorbreekt de gimmickVR verovert gaming, maar ook voor de zakelijke toepassingen moet de echte gouden tijd nog losbreken. De Gentse start-up Poppr vertelt over de Belgische markt. Van content creatie tot het enorme marketingpotentieel van VR.
20/05 11u15  'Niet iedereen die een maagoperatie ondergaat, heeft er ook een nodig'Het aantal maagoperaties in ons land is de laatste vijf jaar sterk gestegen, waardoor de kosten voor de sociale zekerheid zijn opgelopen met een kwart.
20/05 10u30  Avant-gardisten bezetten beroemd 'Zwart Huis' in KnokkeHet huis dat ontworpen werd door de bekende modernistische architect Huib Hoste krijgt de komende maanden solo-expo's van voorlopers van de Belgische hedendaagse kunst op bezoek.
20/05 10u30  CFK's zijn terug, ozonlaag opnieuw bedreigdCFK's zijn al jaren verboden omdat ze verantwoordelijk zijn voor het gat in de ozonlaag. Maar uit Amerikaanse metingen blijkt dat de uitstoot ervan opnieuw toeneemt, en de mysterieuze bron situeert zich ergens in Azië.
20/05 09u30  Hoe de Golden State Warriors van basketbal politiek maaktenDe Golden State Warriors uit het Californische Oakland liggen goed op schema om de Amerikaanse basketbaltitel te winnen. Maar het belang van de Warriors overstijgt allang de sport: het team is een symbool geworden van het zwarte zelfbewustzijn. Wie is wie in de thuisstad van de Black Panthers?
20/05 09u30  Hoe huidkanker ontstaatCellen uit de huid migreren en veroorzaken uitzaaiingen van kanker.
20/05 08u45  Verkiezingen Venezuela: volgt Nicolás Maduro zichzelf op?De socialistische president Nicolás Maduro wil zich zondag voor zes bijkomende jaren laten verkiezen. Een van zijn belangrijkste verkiezingstroeven is een kleine plastic kaart.
20/05 08u45  Lukas Dhont wint Caméra d'Or met Girl in CannesLukas Dhonts speelfilmdebuut Girl werd zojuist bekroond met de Caméra d'Or voor Beste Regiedebuut op het Festival van Cannes. Dat gebeurde tijdens de officiële slotceremonie.
20/05 08u30  China en VS zien af van handelsoorlogChina en de Verenigde Staten hebben beslist om af te zien van een handelsoorlog en van het verhogen van de douanetarieven. Dat zei de Chinese vicepremier Liu He aan het officiële nieuwsagentschap Xinhua.
20/05 05u30  Iraans regisseur Amir Koohestani: 'Ik wil een kant van Iran laten zien die de buitenwereld amper kent'De Iraanse regisseur Amir Reza Koohestani (°1978) laat in Summerless de stem van de gewone man in gevaarlijke tijden horen.
20/05 05u30  SP.A eist onmiddelijke sluiting Doel I in klimaatpetitieDe SP.A lanceert zondag een klimaatpetitie 'SOS Klimaat' om drie eisen kracht bij te zetten, waarvan de onmiddellijke sluiting van Doel I de meest opmerkelijke is.
20/05 04u45  Anke Van dermeersch (Vlaams Belang): 'Koran overtreedt Europees mensenrechtenverdrag'Vlaams Belang-politica Anke Van dermeersch wil bij het Europees Hof klagen over de koran. Ze omschrijft de koran als 'de #MeToo-bijbel van de vrouwendiscriminatie' en vindt dat het boek in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, zegt ze tegen De Zondag.
20/05 03u45  Congo start maandag vaccinaties tegen ebolavirus, tientallen gevallen bekendIn de Evenaarsprovincie, in het noordwesten van Congo, gaat maandag een vaccinatiecampagne van start tegen het ebolavirus. Dat maakte woordvoerder van de Congolese regering, Flory Kabange, zaterdag bekend.
20/05 01u15  Witte Huis: China belooft om meer goederen van VS af te nemenChina zal meer goederen en diensten uit de Verenigde Staten afnemen om aan de binnenlandse consumptievraag te voldoen. Dat zegt het Witte Huis zaterdag, na een vergadering tussen vertegenwoordigers van de VS en China.
19/05 23u45  Arabische prinsen boden Trump-campagne hulp bij verkiezingenDonald Trump Jr., de oudste zoon van de Amerikaanse president, ontmoette tijdens de verkiezingscampagne in 2016 een vertegenwoordiger van verschillende Arabische kroonprinsen. Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zouden hun hulp aan de Trump-campagne hebben aangeboden.
19/05 19u15  Open Vld maakt top tien voor Antwerpse kiesstrijd compleetLijsttrekker Philippe de Backer benadrukt dat er heel wat jongeren op de lijst staan. De liberale partij wil onder meer van Antwerpen 'de onderwijshoofdstad van Europa maken', met propere lucht voor scholen.
19/05 17u15  Prins Harry en Meghan Markle geven elkaar het ja-woordWindsor, ten westen van Londen, is zaterdag het toneel van hét huwelijk van het jaar: dat van prins Harry (33) en de Amerikaanse actrice Meghan Markle (36). Meer dan honderdduizend bezoekers zijn afgezakt naar het Britse stadje om een glimp op te vangen van het pasgetrouwde paar.
19/05 16u15  Gevangen en gevluchte ministers in nieuwe Catalaanse regeringDe nieuwe Catalaanse minister-president Quim Torra heeft zaterdag zijn regering samengesteld.
19/05 16u15  Rusland stelt eerste drijvende kerncentrale ter wereld voorMilieuorganisaties maken zich zorgen.
19/05 15u45  Voetbal in Palestina: 'Ik wil jou al onze teams tonen, zul je er de christenen uithalen, denk je?'Het conflict tussen Palestijnen en Israëli's laaide deze week weer in alle hevigheid op. Sport/Voetbalmagazine maakte in 2013 een driedelige reportage over voetbal in Palestina. Herlees.
19/05 15u30  In beeld: de bruiloft van prins Harry en Meghan MarklePrins Harry (33) en Meghan Markle (36) zijn officieel getrouwd. Bekijk de mooiste foto's van de ceremonie, de gasten en de kus.
19/05 13u45  Prins Harry en Meghan Markle geven mekaar het ja-woordWindsor, ten westen van Londen, is zaterdag het toneel van hét huwelijk van het jaar: dat van prins Harry (33) en de Amerikaanse actrice Meghan Markle (36). Meer dan honderdduizend bezoekers zijn afgezakt naar het Britse stadje om een glimp op te vangen van het pasgetrouwde paar.
19/05 12u30  Beestenboel: in 2030 mogelijk geen grutto's meer in de KempenHij is de sierlijkste van onze weidevogels, en broedt bijna uitsluitend in beschermde gebieden. Toch dreigt de grutto te verdwijnen.
19/05 11u15  Prins Harry en Meghan Markle zeggen 'ja'Windsor, ten westen van Londen, is zaterdag het toneel van hét huwelijk van het jaar: dat van prins Harry (33) en de Amerikaanse actrice Meghan Markle (36). Meer dan honderdduizend bezoekers zijn afgezakt naar het Britse stadje om een glimp op te vangen van het pasgetrouwde paar.
19/05 10u15  'CO2 is een commodity als een andere geworden'De prijs van de emissiecertificaten is verdrievoudigd in een jaar. Bedrijven uit een aantal sectoren moeten zo'n certificaat kunnen voorleggen per ton C02 die ze uitstoten. Maar in plaats van 4,5 euro kosten die nu meer dan 14 euro per stuk. Peter Claes, de directeur van de federatie van Belgische industriële energieverbruikers, is niet verbaasd.
19/05 09u30  De kip, de mens en het eiZowel kip als de mens heeft technieken ontwikkeld om eitjes optimaal te gebruiken.
19/05 06u00  Michel: 'Ik reken op de voorzitters om de dash erin te houden'Premier Charles Michel countert zaterdag in een interview met De Standaard en Le Soir het beeld dat de 'dash' uit de regering zou verdwenen zijn, zoals N-VA-voorzitter Bart De Wever zei. 'Ik reken op de voorzitters van alle meerderheidspartijen om positief te blijven en om de dash erin te houden.'
19/05 05u00  Tom Lanoye leest de Russische reportages en brieven van Joseph RothIn 1926 reist de Oostenrijks-Hongaarse schrijver en journalist Joseph Roth door de Sovjet-Unie, nieuwsgierig naar het grootse sociale experiment in het Arbeidersparadijs. In zijn reportages, brieven en dagboeknotities laat Roth zich lezen als glashelder chroniqueur, maar ook als eenzaam en gedesillusioneerd man.
19/05 04u45  Regering geeft Staatsveiligheid historisch hoog budgetDe Staatsveiligheid mag dit jaar 57 miljoen euro besteden van de regering, een historisch record. Dat schrijft De Tijd zaterdag, op basis van minister van Justitie Koen Geens (CD&V).
19/05 04u45  Top islamitische landen eist beschermingsmacht voor PalestijnenNa het geweld van Israëlische soldaten in Gaza heeft een speciale top van islamitische landen de oprichting geëist van een internationale troepenmacht om de Palestijnen te beschermen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei aan het einde van de top van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIS) in Istanboel dat een dergelijke vredemacht kan opgericht worden naar analogie met die in Bosnië en Kosovo.
19/05 04u15  Binnenkort amnestie voor drugsmisdadigers in Mexico? 'De war on drugs heeft enkel meer doden veroorzaakt'Als het van de favoriet van de presidentsverkiezingen afhangt, krijgen (kleine) drugsmisdadigers straks amnestie in Mexico. Dat idee is nog zo gek niet, zegt expert Carlos Galindo. 'Die frontale aanval op alles wat met drugs te maken heeft is een vergissing.'
19/05 02u15  Sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr wint verkiezingen in IrakDe lijst van de sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr heeft met 54 zetels de grootste fractie in het Iraakse parlement behaald. Dat zegt de kiescommissie zaterdagochtend.
19/05 01u45  Unia trekt ten strijde tegen boeken die oproepen tot stenigen van homo'sHet gelijkekansencentrum Unia heeft vorig jaar een deurwaarder gestuurd naar enkele Antwerpse boekhandels om vast te stellen dat daar nog steeds een boek werd verkocht waarin opgeroepen wordt om homo's te stenigen. Daarna volgde een klacht bij het parket. Met die stap wil Unia de straffeloosheid van homofobe persdelicten nogmaals aanklagen, zegt de organisatie.
18/05 22u30  Erdogan vergelijkt lot van Palestijnen in Gaza met dat van joden in nazi-DuitslandDe Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Israël vrijdag verweten gebruik te maken van nazi-praktijken bij de acties tegen de Palestijnen in de Gazastrook. Dat heeft hij vrijdag verklaard bij de start van de top van de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIS) in Istanboel.
18/05 20u30  Comité P voert onderzoek naar peuter die om het leven kwam bij politieachtervolgingHet Comité P is een onderzoek gestart naar de verantwoordelijkheid van de politieambtenaren in het kader van de onderschepping van migranten en het overlijden van een kind in de buurt van Bergen in de nacht van woensdag op donderdag.
18/05 19u45  'Renteloze lening is geen oplossing voor verhoging huurwaarborg'Het Vlaams Huurdersplatform is ontgoocheld dat de maximale huurwaarborg opgetrokken wordt van twee naar drie maanden huur.
18/05 17u45  Belgische acteur Victor Polster valt in de prijzen op festival van CannesVictor Polster leverde de beste acteerprestatie van de Un Certain Regard-competitie in Girl, een film van Lukas Dhont.
18/05 17u30  Verschillende doden bij schietpartij in TexasBij een schietpartij in de school in Houston (Texas) zijn verschillende doden gevallen, zo melden Amerikaanse media.
18/05 16u45  Iran kan confrontatie niet winnen, maar kan VS meesleuren in moeras van instabiliteitJe zou gaan denken dat het Amerikaanse buitenlandbeleid begint te lijken op dat van Iran, vindt Jonathan Holslag. De taal is bij momenten even fanatiek.
18/05 16u45  Sanctie voor wie langdurig zieke niet opnieuw aan het werk helptDe federale ministerraad heeft een akkoord gevonden over de re-integratie van langdurig zieken.
18/05 16u45  Ook buren van Noord-Korea bereiden zich intens voor op top in SingaporeStraks houdt heel Oost-Azië de blik op Singapore gericht voor de top tussen Donald Trump en Kim Jong-un. Wat daar op 12 juni wordt afgesproken, zal hun wereld veranderen.
18/05 16u45  Hoge Commissaris voor de Mensenrechten VN: Reactie Israël 'volstrekt disproportioneel'De reactie van Israël op de Palestijnse demonstraties in Gaza was 'volstrekt disproportioneel', zegt de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Zeid Ra'ad al-Hussein.
18/05 16u30  Vlaamse regering verbiedt roken in wagen in bijzijn van kinderenWie in zijn wagen rookt in het bijzijn van kinderen, riskeert binnenkort in Vlaanderen een boete tot 1.000 euro.
18/05 16u15  Alle Chileense bisschoppen stappen op na toedekking misbruikschandalenAlle 34 bisschoppen van Chili hebben bij paus Franciscus hun ontslag aangeboden in verband met betichtingen dat zij misbruikschandalen van geestelijken hebben toegedekt.
18/05 15u45  Vier sessies bij de psycholoog terugbetaaldWie kampt met psychische problemen kan voortaan elk jaar vier sessies bij de psycholoog terugbetaald krijgen. Dat heeft het kernkabinet vrijdag beslist op voorstel van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).
18/05 15u45  Klokkenluiders bij federale ambtenaren beter beschermdDe bescherming van klokkenluiders bij de federale administraties wordt uitgebreid.
18/05 12u00  Regeringsakkoord in Italië: programma dreigt Rome op ramkoers te brengen met Europese begrotingsregelsIn Italië hebben de rechtspopulistische Lega en de Vijfsterrenbeweging (M5S) een regeringsakkoord bereikt, zo heeft de M5S vrijdag bekendgemaakt.
18/05 12u00  Raad van Europa beleeft 'zwaarste existentiële crisis ooit'De Raad van Europa kampt volgens Didier Reynders (MR) met drie crisissen
18/05 11u45  Regeringsakkoord in ItaliëIn Italië hebben de rechtspopulistische Lega en de Vijfsterrenbeweging (M5S) een regeringsakkoord bereikt, zo heeft de M5S vrijdag bekendgemaakt.
18/05 11u45  Belgische klassieke muziek in de kijker in RuslandHet Internationale Muziekfestival Joeri Basjmet zette dit jaar de Belgische klassieke muziek in de kijker. In Yaroslavl kreeg het talrijke publiek op 7 mei niet alleen een historisch overzicht, maar ook de wereldpremière van een nieuw werk van Jean-Luc Fafchamps. Knack.be luisterde mee.
18/05 11u00  Tussen de werknemers van de Antwerpse werf: de kater van de ondergrondIn Antwerpen ligt de stad open. Portugezen en Slowaken werken er aan tunnels, tramlijnen en pleinen. 'Zonder hen zouden we dit werk onmogelijk kunnen doen', zeggen hun werfleiders. Uit welke windstreek de passanten ook komen, één verhaal bindt hen: dat van een oude, versteende Vlaamse kat.
18/05 11u00  Indonesië: hoe de eilandennatie in de greep van het fundamentalisme raaktDe aanslagen van de voorbije dagen leverden er het harde bewijs van: in 's werelds grootste moslimland, dat bekendstaat om zijn gemoedelijke islam, strijden pluralisten, wahabieten, jihadisten, gelegenheidsmoslims en kalifaatfetisjisten om de macht. 'Progressieve moslims hebben de sociale media te lang verwaarloosd. Daardoor hebben extremisten online vrij spel gekregen.'
18/05 10u45  Nieuwe aanslag in Frankrijk voorkomenTwee Egyptische broers zijn aangehouden. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb vrijdag gezegd.
18/05 05u45  Luchtkwaliteit Antwerpen sterk verbeterdDe luchtkwaliteit in Antwerpen is op één jaar tijd sterk verbeterd door de invoering van de lage-emissiezone (LEZ). De uitstoot van schadelijke stoffen is het afgelpoen jaar sterk gedaald, blijkt uit de voorlopige resultaten van de negen meetstations van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), zo schrijft Gazet van Antwerpen vrijdag.
18/05 05u45  Zijn we even streng voor andere godsdiensten als voor de islam?Een Nederlandse aartsbisschop deed uitspraken waarmee een imam een banvloek over zich zou afroepen. Een essay over dubbele standaarden in de Lage Landen.
18/05 05u45  Rekrutering bij politie schiet tekortEen externe audit die minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bestelde, besluit dat het rekruteringsbeleid bij de politie tekortschiet. Daardoor trekt de politie moeilijk de juiste mensen aan en raken vacatures niet ingevuld. Dat staat vrijdag in De Tijd.
18/05 05u45  De knuffeldierenkoning uit New York palmt Bozar in: 'In Brussel wil ik begraven worden'Hergé haalde hem in 1974 voor het eerst naar Brussel, waar hij in 1999 definitief zou neerstrijken. En nu eert Bozart de New Yorkse artiest Charlemagne Palestine met zijn eerste grote expo. 'Ik ben nog niet uitgezongen.'
18/05 02u15  Poetin en Assad ontmoeten elkaar in SotsjiDe Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag een onderhoud gehad met zijn Syrische ambtsgenoot en bondgenoot Basjar al-Assad. De ontmoeting vond plaats in Sotsji, in het zuiden van Rusland. Dat heeft de woordvoerder van het Kremlin, Dimitri Peskov, gemeld.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

18x Maduro laat honderden politieke gevangenen vrij na beëdiging25/05 01u00 - Knack: De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft donderdag aangekondigd dat hij de actievoerders die werden opgepakt tijdens antiregeringsprotesten, zal vrijlaten. Daarmee wil hij zijn beleid van 'vrede' en 'verzoening' in de glans zetten.
11x Noord-Korea houdt deur open voor dialoog met Verenigde Staten25/05 01u45 - Knack: De beslissing van Amerikaanse president Donald Trump om de geplande ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un af te zeggen, is 'extreem betreurenswaardig' en 'niet naar wens van de wereld'. Toch houdt het land de deur naar een overleg open.
2x Wij zijn peshmerga's: 'Ik heb, naast in België, ook een thuis in Koerdistan'24/05 17u15 - Knack: In Wij zijn peshmerga's, van vader op zoon gaat Baram Maro op zoek naar zijn eigen identiteit als Belgische Koerd en graaft hij in het verleden van zijn vader, een voormalig peshmergastrijder. U leest hier een fragment.
1x Open Vld maakt top tien voor Antwerpse kiesstrijd compleet19/05 19u15 - Knack: Lijsttrekker Philippe de Backer benadrukt dat er heel wat jongeren op de lijst staan. De liberale partij wil onder meer van Antwerpen 'de onderwijshoofdstad van Europa maken', met propere lucht voor scholen.
1x Noord-Korea spreekt opnieuw opruiende taal24/05 07u30 - Knack: In de aanloop naar de geplande ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un spreekt Pyongyang opnieuw dreigende taal.
1x Trump annuleert top met Kim24/05 16u15 - Knack: De top tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten, voor 12 juni gepland in Singapore, gaat niet door. 'Deze gemiste kans is echt een spijtig moment in de geschiedenis'.
1x Trump annuleert top met Kim: 'Zou nu ongepast zijn'24/05 16u45 - Knack: De top tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten, voor 12 juni gepland in Singapore, gaat niet door. 'Deze gemiste kans is echt een spijtig moment in de geschiedenis'.
1x Eva Van Driessche naar Roularta24/05 18u00 - Knack: Eva Van Driessche (39) versterkt de hoofdredactie van de afdeling magazines van Roularta Media Group. Eva neemt na goedkeuring van de overname van de titels van Sanoma door de Belgische Mededingingsautoriteit de functie op van brandmanager bij Flair.
1x Ouders van Mawda zullen tijdens onderzoek niet worden uitgewezen24/05 18u00 - Knack: De ouders van Mawda, het tweejarige Koerdische meisje dat bij een achtervolging op de snelweg door een politiekogel om het leven is gekomen, zullen tijdens het gerechtelijk onderzoek niet actief uit het land worden gezet.
1x Trump annuleert ontmoeting met Kim en waarschuwt dat 'leger klaarstaat'24/05 19u30 - Knack: De top tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten, voor 12 juni gepland in Singapore, gaat niet door. 'Deze gemiste kans is echt een spijtig moment in de geschiedenis'.

Statistieken

Artikels:
29527
Gelezen:
3009
Aantal lezers nu:
28


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven