donderdag 21 november 2019, week 47


U bent nu hier: Meer nieuws van De Morgen

Laatste updatecontrole: vandaag om 6u15
 

De Morgen

Verbergen Tonen
20/11 21u15  Zoon Duitse oud-president Von Weizsäcker doodgestoken tijdens lezing in Berlijn Fritz von Weizsäcker, de zoon van de voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland, is dinsdagavond doodgestoken. De arts hield een medische lezing in een Berlijnse privékliniek, toen een man uit het publiek op hem afstormde en hem met een mes stak. De 59-jarige arts overleed ter plekke.
20/11 21u00  ‘Er werd zopas een tikkende tijdbom onder het presidentschap van Donald Trump gelegd’ Maarten Rabaey is journalist bij De Morgen.
20/11 21u00  ‘We springen te lichtzinnig om met de georganiseerde leugen van Sinterklaas’ Maarten Boudry is wetenschapsfilosoof aan de UGent en de auteur van Alles wat in dit boek staat is waar (en andere denkfouten).
20/11 19u45  Hoe YouTube-creators doorbreken: ‘Alles wat ik doe, film ik’ In België zijn er ondertussen 300 YouTube-kanalen met meer dan ‘100k’ – of 100.000 – abonnees. Na jaren van achterlopen op de buurlanden, wordt YouTube ook hier volwassen. ‘Of het nu gaat over longboarden of gewone vlogs, allerlei onderwerpen hebben succes.’
20/11 19u15  Prins Andrew legt openbare functies neer na omstreden interview over affaire-Epstein De Britse prins Andrew legt zijn openbare functies neer na het opmerkelijke BBC-interview over de affaire-Epstein. De uitspraken die Andrew deed over zijn band met de veroordeelde zedendelinquent, heeft aanzienlijke reputatieschade aangericht. Bedrijven en liefdadigheidsinstellingen verbraken de samenwerking met de hertog van York, die al jarenlang wordt omgeven door controverses.
20/11 19u15  Derde van diabetespatiënten kent diagnose niet: ‘Dit is onrustwekkend’ Tien procent van de volwassen Belgen heeft diabetes, en een op de drie van hen weet niet dat hij of zij aan de ziekte lijdt. De vaststellingen van het nieuwe gezondheidsonderzoek van Sciensano (het Belgisch instituut voor gezondheid) zijn onrustwekkend, zegt onderzoeker Johan Van der Heyden.
20/11 19u15  België, exporteur van voetbalhymnes. ‘Olé-olé-olé-olé!’ Een Italiaanse zangeres die de Belgische nationale voetbalploeg van een feestlied voorziet. Brugse supporters die een gitaarlijn meebrullen en er voetbaltribunes over de hele wereld mee inspireren. Wat is het recept voor een goede voetbalhymne?
20/11 19u00  Xavier Taveirne op zoek naar eenzaamheid en hoe je ermee omgaat: de tv-tips Elke dag tipt de tv-redactie van De Morgen de beste en meest opvallende programma’s van de dag en ontdekkingen op Netflix, Play More en co. Het volledige overzicht van de ‘gewone zenders’ vindt u in de tv-gids van De Morgen.
20/11 17u30  ‘Ja, er was een quid pro quo’: cruciale getuigenis brengt Trump nog meer in lastig parket Het impeachment-onderzoek tegen president Trump is vandaag een cruciale fase ingegaan. De getuigenis van ambassadeur Gordon Sondland, een van de weinige getuigen die rechtstreeks met Trump sprak over Oekraïne, brengt de Amerikaanse president nog meer in een lastig parket. In zijn openingsverklaring bevestigde Sondland dat er wel degelijk sprake was van een ‘quid pro quo’, waarbij de Oekraïense president een gesprek toegestaan zou krijgen in het Witte Huis in ruil voor de aankondiging van een corruptieonderzoek.
20/11 17u30  Soms is tv kijken gewoon behaaglijke repetitie RONALD MEEUS zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: de high school comedy Victorious.
20/11 17u15  ‘Niet alleen Zwarte Piet, maar ook Sinterklaas is moreel bedenkelijk’ Maarten Boudry is wetenschapsfilosoof aan de UGent en de auteur van Alles wat in dit boek staat is waar (en andere denkfouten).
20/11 17u15  ▶︎ Dirk Draulans: ‘Mensen onderschatten tegen wat voor klimaatsysteem we opboksen: de hel op aarde komt eraan’ Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, De Morgen geeft een eigenzinnige draai aan ‘De vragen van Proust’ in een wekelijkse interviewreeks. In deze podcast hoor je enkele van de meest opmerkelijke fragmenten. Deze week: Dirk Draulans. Ann Jooris en Fernand Van Damme hebben het met de bioloog over een religieuze ervaring met een gorilla, de klimaatstrijd en de breuk met de vrouw van zijn leven.
20/11 17u15  Belgische begroting: Europese Commissie blaft, maar bijt vooralsnog niet De volgende federale regering moet zo snel mogelijk een nieuwe ontwerpbegroting bij de Europese Commissie indienen. Dat zegt de Commissie bij haar jaarlijkse analyse van de budgetten van de 28 Europese lidstaten. Begrotingsminister David Clarinval (MR) wil dat de deelstaatregeringen alvast hun huiswerk overdoen.
20/11 17u00  ► Live - ‘Ja, er was een quid pro quo’: cruciale getuigenis brengt Trump nog meer in lastig parket Het impeachment-onderzoek tegen president Trump gaat vandaag een cruciale fase in. De getuigenis van ambassadeur Gordon Sondland kan bewijs opleveren dat Trump zijn macht misbruikte om Oekraïne te dwingen een onderzoek naar oud-vicepresident Joe Biden te beginnen. In zijn openingsverklaring bevestigde Sondland dat er wel degelijk sprake was van een ‘quid pro quo’.
20/11 17u00  ‘Niet alleen Piet, maar ook de goedheilig man zelf is moreel bedenkelijk’ Maarten Boudry is wetenschapsfilosoof aan de UGent en de auteur van Alles wat in dit boek staat is waar (en andere denkfouten).
Laatste update: woensdag 20 november 2019, 21u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
20/11 17u00  ‘Ik koos niet voor Hitler, Hitler koos mij’: hier werkte nazibeeldhouwer Arno BrekerWaar en hoe leefden beroemde kunstenaars? Deze week: het staatsatelier van nazibeeldhouwer Arno Breker.
20/11 17u00  Netflix brengt ‘Klaus’ uit in 2D: de met de hand getekende tekenfilm is terugHet was alweer tien jaar geleden dat Disney een 2D-tekenfilm uitbracht. Sindsdien is het genre quasi doodverklaard. Maar niet voor Netflix. Met de kerstfilm Klaus brengen ze daar handgetekende animatie weer tot leven, in de strijd om het relevantste streamingplatform.
20/11 16u45  ‘Niet alleen Piet, maar ook de goedheiligman zelf is moreel bedenkelijk’Maarten Boudry is wetenschapsfilosoof aan de UGent en de auteur van Alles wat in dit boek staat is waar (en andere denkfouten).
20/11 16u45  ▶︎ Dirk Draulans: ‘De hel op aarde is op komst: de klimaatopwarming zal alles ontregelen’Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, De Morgen geeft een eigenzinnige draai aan ‘De vragen van Proust’ in een wekelijkse interviewreeks. In deze podcast hoor je enkele van de meest opmerkelijke fragmenten. Deze week: Dirk Draulans. Ann Jooris en Fernand Van Damme hebben het met de bioloog over een religieuze ervaring met een gorilla, de klimaatstrijd en de breuk met de vrouw van zijn leven.
20/11 16u00  Xavier Taveirne: ‘Het ergste is dat eenzaamheid iets is waarvoor je je ‘hoort te schamen’. Onzin, natuurlijk’In de nieuwe Canvas-reeks Eenzaam boetseert Xavier Taveirne mooie portretten van mensen die solo op de tandem van het leven zitten.
20/11 15u45  Xavier Taveirne tackelt de eenzaamheid: ‘Veel aspecten uit mijn eigen leven komen terug in de getuigenissen van de reeks’In de nieuwe Canvas-reeks Eenzaam boetseert Xavier Taveirne mooie portretten van mensen die solo op de tandem van het leven zitten.
20/11 15u15  ► Live - Cruciale fase in impeachment-onderzoek: levert deze getuige hét bewijs tegen Trump?Het impeachment-onderzoek tegen president Trump gaat vandaag een cruciale fase in. De getuigenis van ambassadeur Gordon Sondland kan bewijs opleveren dat Trump zijn macht misbruikte om Oekraïne te dwingen een onderzoek naar oud-vicepresident Joe Biden te beginnen. Maar zal Sondland zo ver gaan?
20/11 15u00  ► Cruciale fase in impeachment-onderzoek: levert hij straks hét bewijs tegen Trump?Het impeachment-onderzoek tegen president Trump gaat vandaag een cruciale fase in. De getuigenis van ambassadeur Gordon Sondland kan bewijs opleveren dat Trump zijn macht misbruikte om Oekraïne te dwingen een onderzoek naar oud-vicepresident Joe Biden te beginnen. Maar zal Sondland zo ver gaan?
20/11 14u30  Cruciale fase in impeachment-onderzoek: levert hij straks hét bewijs tegen Trump?Het impeachment-onderzoek tegen president Trump gaat vandaag een cruciale fase in. De getuigenis van ambassadeur Gordon Sondland kan bewijs opleveren dat Trump zijn macht misbruikte om Oekraïne te dwingen een onderzoek naar oud-vicepresident Joe Biden beginnen. Maar zal Sondland zo ver gaan?
20/11 14u30  De canon van Vlaamse en Nederlandse meesters: ook u mag meestemmenWat zijn de honderd belangrijkste Nederlandse en Vlaamse kunstwerken van voor 1750? Museumconservatoren wereldwijd geven een voorzet. Ook u en N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover mogen meestemmen in de samenstelling van de canon.
20/11 14u00  Dan toch geen stemming vandaag over verlenging abortustermijn tot 18 wekenDe Kamercommissie Justitie heeft vandaag de verlenging van de abortustermijn van 12 naar 18 weken besproken, maar een stemming komt er nog niet. De debatten worden volgende week voortgezet. CD&V, N-VA en Vlaams Belang zijn fel gekant tegen de wijziging.
20/11 13u30  Belgische IS-weduwen aangekomen in TurkijeSyriëstrijdsters Tatiana Wielandt (27) en Bouchra Abouallal (26) en hun kinderen zouden zich niet langer in Syrië bevinden, maar in Turkije. Dat is vandaag vernomen op de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Hun advocaat Walter Damen had voor die rechtbank een kort geding ingesteld om te eisen dat België de vrouwen en hun kinderen zou terughalen, of daar minstens de inspanning toe zou doen, maar van dat kort geding zou afstand gedaan worden.
20/11 13u30  Britse Conservatieven laten ‘nepfactcheckers’ los op debat: ‘Trumpiaans’De partij van de Britse premier Boris Johnson ligt onder vuur omdat ze mensen op het verkeerde been heeft gezet op Twitter. De Conservatieven doopten tijdens het televisiedebat tussen Johnson en zijn rivaal Corbyn hun officiële persaccount om tot ‘FactcheckUK’, een valse factchecker dus.
20/11 12u30  Europese Commissie eist nieuwe begroting van zodra federale regering is gevormdWanneer België weer een federale regering heeft, moet die zo snel mogelijk een nieuwe ontwerpbegroting bij de Europese Commissie indienen. Dat zegt de Commissie bij haar jaarlijkse analyse van de budgetten van de 28 Europese lidstaten. De Belgische begroting loopt opnieuw het risico de Europese afspraken met de voeten te treden, luidt het oordeel.
20/11 12u30  ► Kevin De Bruyne niet te spreken over loting: ‘Schande dat alles nu al vastligt, dat voelt als competitievervalsing’Kevin De Bruyne kwam na de galawedstrijd tegen Cyprus voor de microfoon van VTM Nieuws nog even terug op de EK-loting. Doordat twaalf landen een eigen stadion aanbieden voor het EK krijgen zij ook het thuisvoordeel in hun eigen arena’s. Daardoor komen ze sowieso in een vaste poule terecht. “Een schande”, stak De Bruyne van wal.
20/11 12u15  Kinderen in familierechtbank nog te vaak ongehoordIn de familierechtbank blijft de stem van minderjarigen nog te vaak afwezig als het gaat over verblijfs- of contactregelingen, concludeert het Kinderrechtencommissariaat in haar nieuwe jaarrapport. ‘Bij 7- of 8-jarigen ben ik voorzichtiger, het is moeilijk om uit te maken of wat zo’n kind zegt ingefluisterd is door een van de ouders.’
20/11 12u15  Kevin De Bruyne niet te spreken over loting: ‘Schande dat alles nu al vastligt, dat voelt als competitievervalsing’Kevin De Bruyne kwam na de galawedstrijd tegen Cyprus voor de microfoon van VTM Nieuws nog even terug op de EK-loting. Doordat twaalf landen een eigen stadion aanbieden voor het EK krijgen zij ook het thuisvoordeel in hun eigen arena’s. Daardoor komen ze sowieso in een vaste poule terecht. “Een schande”, stak De Bruyne van wal.
20/11 12u00  De canon van Vlaamse en Nederlandse meesters: ook u en Peter De Roover mogen meestemmenWat zijn de honderd belangrijkste Nederlandse en Vlaamse kunstwerken van voor 1750? Museumconservatoren wereldwijd geven een voorzet. Ook u en N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover mogen meestemmen in de samenstelling van de canon.
20/11 11u30  Kris Peeters (CD&V) krijgt politiebewaking na bedreigingen, verdachte (31) vrij onder voorwaardenEuropees Parlementslid Kris Peeters (CD&V) krijgt politiebewaking. De voormalige vicepremier - die momenteel in het Kroatische Zagreb is voor het congres van de Europese Volkspartij - bevestigt het nieuws, maar wil er verder niets over kwijt.
20/11 11u30  VN vrezen tientallen doden bij protesten in Iran, Amnesty telt 106 slachtoffersBij demonstraties in Iran zijn volgens de VN de afgelopen dagen tientallen doden gevallen, en Amnesty International meldt zelfs 106 slachtoffers. Scherpschutters zouden op mensenmassa’s in 21 verschillende steden hebben geschoten vanaf daken, en in een geval ook vanuit een helikopter.
20/11 11u15  Canon van oude Vlaamse en Nederlandse meesters in de maak, maar wie moet er (niet) in?Wat zijn de honderd belangrijkste Nederlandse en Vlaamse kunstwerken van voor 1750? Museumconservatoren wereldwijd geven een voorzet. Ook u en N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover mogen meestemmen in de samenstelling van de canon.
20/11 11u15  5 miljoen euro extra kosten: ook wielerwereld beeft voor RSZ-hervormingWat als de RSZ-gunstmaatregel voor sporters en clubs wordt afgeschaft? Het ­voetbal wordt geviseerd — daar zijn 80 miljoen euro extra belastingen op komst — maar ook in de koers houden ze hun hart vast. “5 miljoen euro extra lasten: dat staat gelijk aan het dooddoen van een volledige wielerploeg...”
20/11 10u45  Jambon zal kwestie Hongkong ‘voorzichtig aankaarten’ tijdens economische missie in ChinaDe kritiek op de lopende economische missie in China dat het te veel gaat om zakendoen en te weinig over de mensenrechten of het geweld in Hongkong, wordt door Vlaams minister-president Jan Jambon gepareerd. “Ik had het in het Vlaams Parlement aangekondigd en heb het ook gedaan: deze kwesties voorzichtig aankaarten in mijn politieke contacten met Peking.” Maar Jambon wees erop dat Vlaanderen ook zijn plaats moet kennen. “Om echt het verschil te kunnen maken, moeten we rekenen op Europa.”
20/11 10u00  Was het puur chance dat ik Bart De Wever die avond tegen het lijf liep? NeeJoachim Pohlmann is woordvoerder van Bart De Wever (N-VA) en columnist bij deze krant.
20/11 09u45  Israël ruikt zijn kans om de Westbank te annexerenIn Israël gaan stemmen op om de Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te annexeren nu de Amerikaanse regering de nederzettingen niet langer beschouwt als in strijd met het internationale recht. Daarmee breekt president Trump radicaal met het beleid van zijn voorgangers.
20/11 09u30  Israël ruikt zijn kans om nederzettingen in te lijvenIn Israël gaan stemmen op om de Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te annexeren nu de Amerikaanse regering de nederzettingen niet langer beschouwt als in strijd met het internationale recht. Daarmee breekt president Trump radicaal met het beleid van zijn voorgangers.
20/11 09u00  Campagne van Child Focus tegen kindermisbruik schokt ook slachtoffers : ‘De toon zit totaal verkeerd’Een vereniging van incest- en misbruikslachtoffers dient een klacht in bij de reclamewaakhond JEP tegen de schokcampagne van Child Focus rond kindermisbruik. Dat melden Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg. In de campagne spelen volwassenen kindermisbruik na in een ‘pornofilm’.
20/11 09u00  Deze rechter strijdt tegen de ‘totale verwoesting’ van de Poolse rechtspraakPoolse rechters die vrezen voor de onafhankelijkheid van de rechtspraak krijgen steun van een vonnis van het Europees Hof van Justitie. ‘Dit is een sleutelmoment’, zegt Igor Tuleya, een rechter met de bekendheid van een rockster.
20/11 08u00  Frieten en varkensoren voor China: mee met de grootste Belgische handelsmissie ooitMomenteel trekt de grootste Belgische economische missie ooit in China rond, in een poging de handel op te drijven. Van frietkoten over peren tot varkensvlees: Belgische ondernemers lonken volop naar de miljoenenmarkt, maar de obstakels zijn niet min.
20/11 07u45  Vijf grote bedrijven controleren bijna alle media, en dat kan een probleem wordenIn Vlaanderen hebben vijf mediagroepen 80 tot 100 procent van de markt in handen. Dat kan een probleem vormen, zegt de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) nog maar eens. ‘Concentratie is iets van alle tijden en alle sectoren, maar media zijn geen wasmachines.’
20/11 07u45  Johnson en Corbyn voor het eerst in debat: publiek de lachende derdeBrits premier Boris Johnson en Labour-leider Jeremy Corbyn zijn in debat gegaan naar aanleiding van de Britse parlementsverkiezingen van 12 december. Een duidelijke winnaar was er niet, of toch niet onder de politici: het publiek werd de lachende derde.
20/11 07u45  ‘Er waren eens... de Rechten van de Mens’Modern rederijker Stijn De Paepe becommentarieert dagelijks het nieuws in versvorm, nu ook voor u gedeclameerd.
20/11 07u15  ‘De ratten kruipen ’s nachts over zijn lijf in de cel’eHij slaapt met al zijn kleren aan en een kap over zijn hoofd, omdat hij de ratten anders over zich heen voelt lopen ’s nachts. De uitwerpselen van het ongedierte liggen in zijn cel. En omdat de 22-jarige M. uit Genk geen Frans spreekt, behandelen de cipiers hem slecht. ‘Dit is middeleeuws en mensonwaardig’, zegt zijn advocaat Frank Scheerlinck. Hij dient een strafklacht in tegen de overheid.
20/11 07u00  Mysterycalls op arbeidsmarkt zijn maat voor niets: amper twee onderzoekenBijna 20 maanden nadat een wet van kracht ging voor mysterycalls op de arbeidsmarkt, zijn er amper twee onderzoeken gebeurd. ‘De cijfers bewijzen dat de wet een lege doos is.’
20/11 07u00  Geboortehuis Hitler wordt omgebouwd tot politiebureauHet geboortehuis van Adolf Hitler wordt omgevormd tot een politiebureau. Dat heeft het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken aangekondigd, na een jarenlange juridische strijd met de eigenares van het huis in Braunau am Inn. In 2016 onteigende de staat de eigenaresse van het pand om te voorkomen dat de plek een bedevaartsoord voor neonazi’s kon worden.
20/11 07u00  ‘Belg kan én wil niet werken tot 65e’Een meerderheid van de werknemers in ons land (63 procent) geeft aan niet te kunnen werken tot de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar. En nog meer Belgen geven aan niet te willen werken tot hun 65ste. Dat blijkt uit een pensioenbevraging door hr-dienstverlener Securex.
20/11 07u00  België zakt steeds dieper weg in budgettair moerasDe Europese Commissie trekt België hard aan de oren voor het pijlsnel stijgende begrotingstekort. De risicoanalyse die ze vandaag voorlegt, spreekt van ‘een significante afwijking’ van de begroting dit en volgend jaar, schrijven De Tijd en De Standaard.
20/11 06u45  ‘Stukje Oostblok in Caraïben overleefde als enige val van de Muur’Dertig jaar na de val van het IJzeren Gordijn weergalmt aan beide zijden de Koude Oorlog nog altijd in het heden. Schrijver Frank Westerman ging van Cuba tot Roemenië op zoek naar zijn symbolen en de mensen die er in blijven geloven, zoals in de geheime kernreactorstad Ciudad Nuclear in Cuba. ‘Als hier een gewapende Amerikaan het strand oploopt, schieten we hem er af.’
20/11 06u30  Deze vijf bedrijven controleren het Vlaamse medialandschapIn Vlaanderen hebben vijf mediagroepen 80 tot 100 procent van de markt in handen. Dat kan een probleem vormen, zegt de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) nog maar eens. ‘Concentratie is iets van alle tijden en alle sectoren, maar media zijn geen wasmachines.’
20/11 06u30  Geen winnaar in debat Johnson-Corbyn: publiek lachende derdeBoris Johnson en Jeremy Corbyn zijn in debat gegaan naar aanleiding van de Britse verkiezingen van 12 december. Een duidelijke winnaar was er niet, of toch niet onder de politici: het publiek werd de lachende derde.
20/11 06u15  Ruime meerderheid beslist tot uitbreiding abortus, ondanks verzetDe Kamercommissie Justitie keurt naar alle waarschijnlijkheid vandaag de veelbesproken hervorming van de abortusregeling een eerste keer goed. Een ruime meerderheid heeft een compromis bereikt om onder meer de termijn naar achttien weken op te trekken. CD&V zint wel nog op een tegenoffensief.
20/11 06u15  ‘Dertigers zijn geen haar beter dan veertigers wat alcohol achter het stuur betreft’Uit de driejaarlijkse gedragsmeting van verkeersinstituut Vias blijkt niet alleen dat er verontrustend vaak positief wordt geblazen tijdens weeknachten. Ook de term ‘generatieprobleem’ moet op de schop, want 26- tot 39-jarigen vormen de probleemgroep. ‘Een erg treurige vaststelling’, reageert politierechter Johan Van Laethem (Halle).
20/11 06u15  Gevangene klaagt overheid aan voor omstandigheden in gevangenis Sint-Gillis: ‘De ratten kruipen ’s nachts over zijn lijf in de cel’Hij slaapt met al zijn kleren aan en een kap over zijn hoofd, omdat hij de ratten anders over zich heen voelt lopen ’s nachts. De uitwerpselen van het ongedierte liggen in zijn cel. En omdat de 22-jarige M. uit Genk geen Frans spreekt, behandelen de cipiers hem slecht. ‘Dit is middeleeuws en mensonwaardig’, zegt zijn advocaat Frank Scheerlinck. Hij dient een strafklacht in tegen de overheid.
20/11 06u15  ‘Stukje Oostblok in Caraïben overleefde als enige val van de Muur.’ Schrijver Frank Westerman ziet hoe de Koude Oorlog blijft nagalmenDertig jaar na de val van het IJzeren Gordijn weergalmt aan beide zijden de Koude Oorlog nog altijd in het heden. Schrijver Frank Westerman ging van Cuba tot Roemenië op zoek naar zijn symbolen en de mensen die er in blijven geloven, zoals in de geheime kernreactorstad Ciudad Nuclear in Cuba. ‘Als hier een gewapende Amerikaan het strand oploopt, schieten we hem er af.’
19/11 22u45  Rode Duivels winnen ook van Cyprus (6-1) en pakken historische 30 op 30Zo, de verplichte nummertjes zitten erop. De Rode Duivels klopten vandaag Cyprus ondanks een vroege achterstand met 6-1, waardoor ze een historische 30/30 lieten noteren in een EK-kwalificatiecampagne. Laat het echte werk, komende zomer, nu maar komen.
19/11 22u15  Kantoormedewerker van de toekomst: gaan we er echt zo beroerd uitzien?Een Britse futuroloog bouwde een kantoormedewerker van de toekomst. De pop schetst niet bepaald een vrolijk beeld van onze gezondheid en ons uiterlijk.
19/11 22u00  25 verstekelingen levend aangetroffen in koelcontainer op veerboot VlaardingenReddingsdiensten hebben dinsdag 25 verstekelingen van boord gehaald van een veerboot die op weg was naar Engeland. Hoewel groot alarm was geslagen over hun toestand, zijn ze allemaal in leven en worden ze medisch verzorgd.
19/11 21u45  Hitlerfanaat (76) met huis vol nazi-symboliek riskeert een jaar celGeorges Boeckstaens (76) uit Keerbergen riskeert een jaar cel voor inbreuken op de negationisme- en antiracismewet. Zijn voortuin staat vol van de nazi-symboliek, hij bracht ook de Hitlergroet. Zelf is hij zich van geen kwaad bewust. “De afbeeldingen aan mijn huis dienen alleen om te tonen dat het nazisme heeft bestaan. Ik wist niet dat het strafbaar was.” De Hitlergroet brengt hij naar eigen zeggen alleen uit bij vrienden en niet in het openbaar, al verschenen daar wel foto’s van in een weekblad.
19/11 21u00  Het doek valt voor Prins Andrew: schade na BBC-interview is ongekendHet interview dat de Britse prins Andrew gaf aan de BBC over zijn band met de veroordeelde zedendelinquent Jeffrey Epstein heeft mogelijk onherstelbare reputatieschade aangericht. Bedrijven en liefdadigheidsinstellingen verbreken de samenwerking met de hertog van York, die al jarenlang wordt omgeven door controverses.
19/11 20u45  De Lijn schrapt project met elektrische bussen in Gent: ‘Ik vraag me af wat hier speelt’De Lijn schrapt het proefproject met elektrische bussen in Gent, naar eigen zeggen omdat ze geen geschikte locatie voor laadinfrastructuur vindt. In Gent wordt met ongeloof gereageerd. ‘Ik vraag me echt af wat hier allemaal speelt.’
19/11 20u30  ‘Ongewoon en ongepast’: getuigen spreken over Trumps telefoontje naar Oekraïense presidentVier medewerkers van de Amerikaanse president Donald Trump getuigen vandaag in de impeachment-hoorzittingen. Ze laten hun licht schijnen over het beruchte telefoontje van Trump naar zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelensky, waar ze naar meeluisterden.
19/11 20u00  Elektrische bussen wel mogelijk in Afrikaanse steden, niet in Gent: schepen Watteeuw voelt zich gepaktDe Lijn schrapt het proefproject met elektrische bussen in Gent, naar eigen zeggen omdat ze geen geschikte locatie voor laadinfrastructuur vindt. In Gent wordt met ongeloof gereageerd. ‘Ik vraag me echt af wat hier allemaal speelt.’
19/11 19u30  TikTok gaat concurrentie aan met Spotify en co: is er nog plaats op de muziekstreaming-markt?Ook het populaire TikTok begeeft zich in de arena van de muziekstreaming. Maar is er wel nog plaats op de markt met kleppers als Spotify, Deezer, Apple Music en Amazon Music?
19/11 19u15  Elektrische bussen: wel mogelijk in Afrikaanse steden, niet in GentDe Lijn schrapt het proefproject met elektrische bussen in Gent, naar eigen zeggen omdat ze geen geschikte locatie voor laadinfrastructuur vindt. In Gent wordt met ongeloof gereageerd. ‘Ik vraag me echt af wat hier allemaal speelt.’
19/11 19u15  Grootste pedofilieschandaal ooit in Frankrijk: al 184 aangiften tegen chirurg, 250 mogelijke slachtoffersZeker 184 mensen hebben aangifte gedaan tegen een Franse oud-chirurg voor seksueel misbruik. Dat meldt het Franse gerecht. De inmiddels 68-jarige Joël Le Scouarnec, die begin volgend jaar terechtstaat vanwege het seksueel misbruik van vier jonge meisjes, zou in totaal circa 250 slachtoffers hebben gemaakt.
19/11 19u00  ▶ LIVE - ‘Ongewoon en ongepast’: getuigen spreken over Trumps telefoontje naar Oekraïense presidentVier medewerkers van de Amerikaanse president Donald Trump getuigen vandaag in de impeachment-hoorzittingen. Ze laten hun licht schijnen over het beruchte telefoontje van Trump naar zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelensky, waar ze naar meeluisterden. U kan de hoorzittingen live volgen via onze livestream.
19/11 19u00  KMI waarschuwt met code geel voor gladde wegenHet KMI heeft code geel aangekondigd door de kans op gladde wegen, vanaf dinsdagavond 22 uur tot woensdag 11 uur. De waarschuwing geldt voor de provincies Limburg, Luik en Luxemburg. “Later in de week wordt het gevoelig zachter en verdwijnt overal de kans op vorst”, voegt weerdienst NoodweerBenelux toe.
19/11 19u00  ‘Onwaarschijnlijk hoe kritisch we over China zijn.’ In het spoor van de grootste Belgische handelsmissie ooitMomenteel trekt de grootste Belgische economische missie ooit in China rond, in een poging de handel op te drijven. Van frietkoten over peren tot varkensvlees: Belgische ondernemers lonken volop naar de miljoenenmarkt, maar de obstakels zijn niet min.
19/11 18u30  Grootste pedofielschandaal ooit in Frankrijk: al 184 aangiften tegen chirurg, 250 mogelijke slachtoffersZeker 184 mensen hebben aangifte gedaan tegen een Franse oud-chirurg voor seksueel misbruik. Dat meldt het Franse gerecht. De inmiddels 68-jarige Joël Le Scouarnec, die begin volgend jaar terechtstaat vanwege het seksueel misbruik van vier jonge meisjes, zou in totaal circa 250 slachtoffers hebben gemaakt.
19/11 18u15  ‘Twee bewakers van Jeffrey Epstein beschuldigd van schriftvervalsing’Twee gevangenisbewakers die verantwoordelijk waren voor het toezicht op Jeffrey Epstein in zijn cel in New York worden beschuldigd van schriftvervalsing. Dat meldt The New York Times. De bewakers zouden Epstein niet vaak genoeg hebben gecontroleerd en zouden vervolgens rapporten hebben vervalst om hun plichtsverzuim verbergen.
19/11 18u00  Opgelet wie straks de weg op moet: KMI waarschuwt met code geel voor gladde wegenHet KMI heeft code geel aangekondigd door de kans op gladde wegen, vanaf dinsdagavond 22 uur tot woensdag 11 uur. De waarschuwing geldt voor de provincies Limburg, Luik en Luxemburg. “Later in de week wordt het gevoelig zachter en verdwijnt overal de kans op vorst”, voegt weerdienst NoodweerBenelux toe.
19/11 17u45  Opent u tijdens ‘The Crown’ ook wat vaker Wikipedia?Ronald Meeus zet deze week de blik op oneindig. Vandaag over weetjes checken tijdens historische series.
19/11 17u45  Man gestrest als vrouw meer verdientMannen gaan zich ongemakkelijk voelen zodra hun vrouw meer dan 40 van het gezinsinkomen verdient. Verdient ze meer dan hij, dan raken ze helemaal gestrest. Dat blijkt uit Brits onderzoek bij 6.000 heterokoppels in de VS.
19/11 17u30  Zweden staakt verkrachtingsonderzoek tegen Julian AssangeDe Zweedse justitie heeft het onderzoek naar twee mogelijke verkrachtingen door Wikileaks-oprichter Julian Assange gestaakt. Volgens de Zweedse openbaar aanklager Eva Marie Persson is er onvoldoende bewijs om aan te tonen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan een misdaad.
19/11 17u00  Award voor De Morgen-campagne ‘FAQ de Verkiezingen’‘FAQ De Verkiezingen’, de campagne van De Morgen over de lokale verkiezingen van oktober 2018, heeft een gouden Epica Award gewonnen in de categorie ‘Media’. Fijn nieuws uit eigen huis dus.
19/11 16u45  Dina Tersago over Donald Trump en een nieuwe doelpuntenkermis van de Rode Duivels? De tv-tipsElke dag tipt de tv-redactie van De Morgen de beste en meest opvallende programma’s van de dag en ontdekkingen op Netflix, Play More en co. Het volledige overzicht van de ‘gewone zenders’ vindt u in de tv-gids van De Morgen.
19/11 16u30  ‘Iedereen is er nu van overtuigd dat Turkije nóóit mag toetreden tot de EU, wij zeggen dat al jaren’Met meer dan 200.000 zijn ze op 19 oktober in Rome komen protesteren tegen de regering, zegt Matteo Salvini, leider van de Italiaanse rechts-nationalistische partij Lega. Het waren er hoogstens 50.000 volgens de politie. Staat alleszins vast: sinds de Lega in augustus uit de regering is gestapt, is Salvini populairder dan ooit. Al naargelang de peilingen zouden hij en zijn partij nu bijna 40 procent van de kiezers achter zich krijgen. Nieuwe verkiezingen heeft hij niet kunnen forceren, maar Salvini heeft geduld: ‘Ik zal de macht heroveren. Het is slechts een kwestie van tijd.’
19/11 16u15  ‘Ik ben opgegroeid in een tsjevenfamilie. Ik voel me voortdurend schuldig’Haar acteerdebuut maakte ze naast Matthias Schoenaerts, als het kleine meisje in het grootse My Queen Karo. Tien jaar, slechts een handvol kortfilms en een weldra afgeronde opleiding aan het Gentse KASK Conservatorium later, schittert ze met overgave in Cleo, een ontroerende film met muziek van Mauro Pawlowski over een 17-jarige Brusselse die op jonge leeftijd beide ouders verliest. Anna Franziska Jäger is de dochter van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, maar laat zich (echt) niet graag aan bloedbanden leggen. ‘Als mensen me beter leren kennen, bekijken ze me niet langer als het kind van mijn ouders.’
19/11 16u15  Film Hendrik Willemyns (Arsenal) gekocht door HBOBirdsong, de film van Arsenal-bezieler Hendrik Willemyns, is aangekocht door HBO, de Amerikaanse televisienetwerk achter series als Game of Thrones, Big Little Lies en The Sopranos.
19/11 16u00  Veroordeelde pedofiele pater opnieuw verdacht van kindermisbruikEen pedofiele pater die in 2012 werd veroordeeld nadat hij kinderen misbruikte in het internaat van een Gentse school, is opnieuw verdacht van kindermisbruik. Na zijn veroordeling in ons land mocht pater Luk D. (50) van de broeders Salesianen voor Caritas aan de slag in de Centraal-Afrikaanse Republiek, om er te werken met kwetsbare jongeren. Kort na zijn vertrek uit dat land, afgelopen zomer, opende het gerecht er een onderzoek. De pater wordt verdacht van misbruik van meerdere kinderen.
19/11 15u45  ‘Ik zie het als een compliment als iemand me een populist noemt’Met meer dan 200.000 zijn ze op 19 oktober in Rome komen protesteren tegen de regering, zegt Matteo Salvini, leider van de Italiaanse rechts-nationalistische partij Lega. Het waren er hoogstens 50.000 volgens de politie. Staat alleszins vast: sinds de Lega in augustus uit de regering is gestapt, is Salvini populairder dan ooit. Al naargelang de peilingen zouden hij en zijn partij nu bijna 40 procent van de kiezers achter zich krijgen. Nieuwe verkiezingen heeft hij niet kunnen forceren, maar Salvini heeft geduld: ‘Ik zal de macht heroveren. Het is slechts een kwestie van tijd.’
19/11 15u15  ▶ LIVE - Vier medewerkers Trump getuigen over telefoontje naar Oekraïense presidentVier medewerkers van de Amerikaanse president Donald Trump getuigen vandaag in de impeachment-hoorzittingen. Ze laten hun licht schijnen over het beruchte telefoontje van Trump naar zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelensky, dat zij gehoord hebben. U kan de hoorzittingen live volgen via onze livestream.
19/11 15u15  Ik zie het als een compliment als iemand me een populist noemt’Met meer dan 200.000 zijn ze op 19 oktober in Rome komen protesteren tegen de regering, zegt Matteo Salvini, leider van de Italiaanse rechts-nationalistische partij Lega. Het waren er hoogstens 50.000 volgens de politie. Staat alleszins vast: sinds de Lega in augustus uit de regering is gestapt, is Salvini populairder dan ooit. Al naargelang de peilingen zouden hij en zijn partij nu bijna 40 procent van de kiezers achter zich krijgen. Nieuwe verkiezingen heeft hij niet kunnen forceren, maar Salvini heeft geduld: ‘Ik zal de macht heroveren. Het is slechts een kwestie van tijd.’
19/11 15u00  ‘De meeste jongeren hebben het gevoel dat ze de hele tijd móéten genieten, wat ongelooflijk dwaas is’Haar acteerdebuut maakte ze naast Matthias Schoenaerts, als het kleine meisje in het grootse My Queen Karo. Tien jaar, slechts een handvol kortfilms en een weldra afgeronde opleiding aan het Gentse KASK Conservatorium later, schittert ze met overgave in Cleo, een ontroerende film met muziek van Mauro Pawlowski over een 17-jarige Brusselse die op jonge leeftijd beide ouders verliest. Anna Franziska Jäger is de dochter van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, maar laat zich (echt) niet graag aan bloedbanden leggen. ‘Als mensen me beter leren kennen, bekijken ze me niet langer als het kind van mijn ouders.’
19/11 14u30  Zweeds parket vervolgt Julian Assange niet langer voor verkrachtingDe Zweedse openbaar aanklager heeft het vooronderzoek naar mogelijke verkrachting door klokkenluider Julian Assange gestaakt. De oprichter van WikiLeaks werd door twee vrouwen in Zweden beschuldigd van seksueel wangedrag, aanranding en verkrachting op twee momenten in 2010.
19/11 14u00  Belgische Amaya Coppens blijft in de cel na arrestatie in NicaraguaEen rechtbank in de Nicaraguaanse hoofdstad Managua heeft maandag de voorlopige hechtenis verlengd van de Belgische-Nicaraguaanse studente Amaya Coppens, die vorige week opnieuw werd opgepakt. Ook twaalf andere leden van de oppositiebeweging Unab blijven langer in de cel. Ze worden allen verdacht van illegale wapenhandel, zo meldt La Prensa.
19/11 13u45  Vampire Weekend in AB: New Yorkse indieband blijft ook live relevant ★★★★☆‘Dit is best een prettige manier om een druilerige maandagavond door te brengen’, vond Ezra Koenig, frontman van Vampire Weekend na nog eens een donderend applaus van de fans. Twee uur lang trakteerde de beroemde cultband een enthousiast publiek op radiohits van nu en toen.
19/11 13u15  Wilde speculaties na onverwacht ziekenhuisbezoek van Trump, Witte Huis reageertEen onaangekondigd, onverwacht bezoek zaterdag van president Trump (73) aan het ziekenhuis, roept al dagen vragen op. Het Witte Huis zag zich maandagavond gedwongen om voor de zoveelste keer te benadrukken dat er écht niets aan de hand is met de president.
19/11 13u15  Racing Genk heeft nieuwe coach Hannes Wolf nu ook officieel beetHannes Wolf (38) is nu ook officieel de nieuwe trainer van Racing Genk. De Duitser arriveerde deze ochtend in de Luminus Arena, waar de laatste details werden uitgeklaard. W
19/11 13u00  Trump onverwacht naar ziekenhuis, Witte Huis sust: ‘Geen spoedsituatie’Een onaangekondigd, onverwacht bezoek zaterdag van president Trump (73) aan het ziekenhuis, roept al dagen vragen op. Het Witte Huis zag zich maandagavond gedwongen om voor de zoveelste keer te benadrukken dat er écht niets aan de hand is met de president.
19/11 12u30  Kortrijk schaft Cyriel Verschaevestraat afDe stad Kortrijk gaat de Cyril Verschaevestraat en Koning Leopold 2-laan afschaffen. De namen worden geschrapt en vervangen.
19/11 12u15  Eerste duw naar de uitgang: cdH zegt federaal ‘non’ tegen N-VACdH zegt luid en duidelijk ‘non’ tegen N-VA. De Waalse christendemocraten willen in een regering stappen, op voorwaarde dat N-VA aan de kant blijft. Informateur Paul Magnette vloekt binnensmonds. Dit veto dreigt zijn strategie te doorkruisen.
19/11 12u15  Kortrijk schaft Cyril Verschaevestraat afDe stad Kortrijk gaat de Cyril Verschaevestraat en Koning Leopold 2-laan afschaffen. De namen worden geschrapt en vervangen.
19/11 11u45  Eerste duw naar de uitgang: cdH zegt ‘non’ tegen N-VACdH zegt luid en duidelijk ‘non’ tegen N-VA. De Waalse christendemocraten willen in een regering stappen, op voorwaarde dat N-VA aan de kant blijft. Informateur Paul Magnette vloekt binnensmonds. Deze sortie dreigt zijn strategie te doorkruisen.
19/11 11u45  Ingestorte brug in Zuid-Franse Tarn: ‘Vrachtwagen woog dubbele van toegelaten gewicht’De vrachtwagen die zich op de brug bevond die gisteren in het zuidwesten van Frankrijk is ingestort, woog meer dan 40 ton. Dat is het dubbele van het toegelaten gewicht op de brug. Dat heeft de burgemeester Mirepoix-sur-Tarn, Eric Oget, vandaag gezegd. Bij het drama vielen twee doden.
19/11 11u45  ► ‘40 procent haakt juist af door het ‘gedram’ van Anuna en Greta’: 3 conclusies uit Humo’s grote ecologie-enquêteDe Vlaming ligt minder wakker van milieu en klimaat. Dat blijkt uit de jaarlijkse HUMO’s Grote Ecologie-Enquête. De Vlaming wil wel dat er iets gebeurt, maar het mag niet te veel kosten.
19/11 11u15  En toen schonk Boris Johnson zijn thee verkeerd in (en werden de Britten woedend)De Britse premier Boris Johnson raakte afgelopen week in opspraak toen hij in een campagnefilmpje melk in zijn theekop over het theezakje heen goot. Het Verenigd Koninkrijk werd te klein.
19/11 11u15  Jong, zwart, vrouw en lid van de Brexit Party: het andere gezicht van de no deal-brexitZe is een opvallende verschijning in de Brexit Party van Nigel Farage. Haar boodschap: de brexit is niet iets van boze witte oude mannen alleen. Inaya Folarin Iman (23) voert een groeiende groep jonge vrouwen aan die campagne voeren voor een no deal-brexit. ‘Waar is het geloof in eigen kunnen?’
19/11 10u45  Boris Johnson schenkt melk over zijn theezakje, en dat maakt de Britten boosDe Britse premier Boris Johnson raakte afgelopen week in opspraak toen hij in een campagnefilmpje melk in zijn theekop over het theezakje heen goot. Het Verenigd Koninkrijk werd te klein.
19/11 10u30  ‘Instagram-dichters’ verzoenen lichtheid en zwaarte: ‘Mensen raken kan ook via iPhone’Poëzie een bedreigd genre? Op Instagram allerminst. Daar floreert het als nooit tevoren en verheugen jonge ‘Instadichters’ zich op een aanzwellende fanbase. Al blijft het ultieme doel: verschijnen op papier.
19/11 09u45  ‘De nieuwe antimisbruikcampagne? Het meisje dat daar ligt, dat kan evengoed je eigen dochter, buurmeisje of nichtje zijn’Cathy Galle is journalist bij De Morgen.
19/11 09u00  Te koop: historische stukjes BruggeWelke gebouwen moeten we behouden en welke kunnen we afstoten? De stad Brugge is met een opmerkelijke én delicate oefening gestart. Noodgedwongen, want patrimonium beheren kost handenvol geld. ‘Het spreekt voor zich dat we ons iconisch erfgoed behouden.’
19/11 09u00  Peiling: de Vlaming wil wel dat er iets gebeurt voor het klimaat, maar het mag niet te veel kostenDe Vlaming ligt minder wakker van milieu en klimaat. Dat blijkt uit de jaarlijkse HUMO’s Grote Ecologie-Enquête. De Vlaming wil wel dat er iets gebeurt, maar het mag niet te veel kosten.
19/11 08u45  ► Gespannen bezetting van universiteit in Hongkong: honderden studenten verlaten campusDe leider van Hongkong, Carrie Lam, zegt te hopen op een vreedzame oplossing van het conflict tussen de betogers en de politie bij de Polytechnische Universiteit van Hongkong. Honderden jongeren hebben de campus ondertussen verlaten, aldus Lam. Een harde kern blijft de bezetting volhouden.
19/11 08u45  Sesamstraat zei het in 1987 al: Zwarte Piet is ‘helemaal niet leuk’Zwarte Piet zorgt de laatste jaren voor steeds meer discussie. Almaar vaker worden roetpieten ingezet. Dat de discussie verre van nieuw is, bewijst een fragment van ‘Sesamstraat’ uit 1987.
19/11 08u15  1 op 10 bestuurders rijdt dronken tijdens weeknachten: ‘Schrikbarend veel’Het aantal bestuurders dat tijdens weeknachten positief blaast, ligt hoog, verontrustend hoog, zo stelt het Belgisch instituut voor de verkeersveiligheid Vias. Met 10,7 procent ligt het zelfs drie keer zo hoog als tien jaar geleden, zegt het verkeersinstituut dat sinds 2003 een driejaarlijkse nationale gedragsmeting uitvoert.
19/11 08u00  Gelekte documenten bewijzen: Irak is in feite een satellietstaat van IranZevenhonderd gelekte pagina’s met geheime communicatie tussen Iraanse spionnen in Irak bevestigen lang gefluisterde maar nooit eerder bewezen vermoedens: Iraanse agenten zijn geïnfiltreerd in alle gelederen van de Iraakse politieke, militaire en religieuze machthebbers.
19/11 07u45  1 op 50 bestuurders rijdt dronken tijdens weeknachten: ‘Schrikbarend veel’Het aantal bestuurders dat tijdens weeknachten positief blaast, ligt hoog, verontrustend hoog, zo stelt het Belgisch instituut voor de verkeersveiligheid Vias. Met 10,7 procent ligt het zelfs drie keer zo hoog als tien jaar geleden, zegt het verkeersinstituut dat sinds 2003 een driejaarlijkse nationale gedragsmeting uitvoert.
19/11 07u30  Heibel over nieuwe isolatienorm: ‘Huis bouwen wordt tot 10 procent duurder’Wie plannen heeft om een huis te bouwen, voorziet maar beter een budget dat 5 à 10 procent hoger ligt. Dat zegt de Bouwunie naar aanleiding van de strengere isolatienorm die vanaf 2021 zal gelden. CD&V wil de norm versoepelen.
19/11 07u15  1 op 50 bestuurders rijdt dronken: ‘Schrikbarend veel’Het aantal bestuurders dat tijdens weeknachten positief blaast, ligt hoog, verontrustend hoog, zo stelt het Belgisch instituut voor de verkeersveiligheid Vias. Met 10,7 procent ligt het zelfs drie keer zo hoog als tien jaar geleden, zegt het verkeersinstituut dat sinds 2003 een driejaarlijkse nationale gedragsmeting uitvoert.
19/11 07u15  Sydney gehuld in giftige rooknevel, brandweer zet zich schrapIn en rond de Australische miljoenenstad Sydney hangt vandaag een dikke, giftige nevel, afkomstig van de vele bosbranden die nu al weken de deelstaat New South Wales teisteren. De luchtvervuiling in de stad bereikt volgens officiële cijfers een gevaarlijk niveau, met pieken fijnstof die vooral in de voormiddag in sommige stadsdelen tot wel 20 keer hoger lagen dan in Jakarta of Peking.
19/11 07u00  Gespannen bezetting van universiteit in Hongkong: honderden studenten verlaten campusDe leider van Hongkong, Carrie Lam, zegt te hopen op een vreedzame oplossing van het conflict tussen de betogers en de politie bij de Polytechnische Universiteit van Hongkong. Honderden jongeren hebben de campus ondertussen verlaten, aldus Lam. Een harde kern blijft de bezetting volhouden.
19/11 07u00  65 asielzoekers op straat door verlengd weekend ambtenaren65 asielzoekers konden zich maandag niet registreren aan het asielloket in het Klein Kasteeltje. Er was te weinig plaats in de opvang, maar er is vooral een verband met koninklijke festiviteiten.
19/11 06u45  Heibel over nieuwe isolatienorm: ‘Zelfs driedubbele beglazing en dubbele isolatie volstaan niet’Wie plannen heeft om een huis te bouwen, voorziet maar beter een budget dat 5 à 10 procent hoger ligt. Dat zegt de Bouwunie naar aanleiding van de strengere isolatienorm die vanaf 2021 zal gelden. CD&V wil de norm versoepelen.
19/11 06u45  Leider Hongkong roept op tot vreedzaam einde aan bezetting: minderjarigen mogen belegerde campus verlatenDe leider van Hongkong, Carrie Lam, zegt te hopen op een vreedzame oplossing van het conflict tussen de betogers en de politie bij de Polytechnische Universiteit van Hongkong. Ze zei ook dat ze de politie had opgedragen de situatie op een humane manier op te lossen. Minderjarigen mogen de campus verlaten.
19/11 06u45  Stad Brugge begint delicate oefening: welk patrimonium moet de stad afstoten?Welke gebouwen moeten we behouden en welke kunnen we afstoten? De stad Brugge is met een opmerkelijke én delicate oefening gestart. Noodgedwongen, want patrimonium beheren kost handenvol geld. ‘Het spreekt voor zich dat we ons iconisch erfgoed behouden.’
19/11 06u45  Waarom ‘Frozen’ toch een succes werd (en nu een onvermijdelijke sequel krijgt)Sequels zijn een noodzakelijk kwaad. Zeker bij Frozen, de lucratiefste en best onthaalde tekenfilm sinds The Lion King. Nochtans had Disney er niet veel van verwacht. Wat maakte het dan toch een instant klassieker?
19/11 06u45  Krijgen hulpverleners echt steeds meer geweld te verwerken?Het regent de voorbije tijd berichten over toenemende agressie tegen allerhande hulpverleners: van Vlaamse ambulanciers tot Brusselse politieagenten en Antwerpse vuilnisophalers. Het lijkt wel alsof geen hulpverlener nog veilig is voor de vuisten van een dronken passant. Maar klopt dat wel?
19/11 06u45  Peiling: Vlaming minder bezorgd over milieu en klimaat dan jaar geledenDe Vlaming ligt minder wakker van milieu en klimaat. Dat blijkt uit de jaarlijkse HUMO’s Grote Ecologie-Enquête. De Vlaming wil wel dat er iets gebeurt, maar het mag niet te veel kosten.
19/11 06u45  Onderdrukking van Oeigoeren? Volgens China is er niets aan de handGelekte interne Chinese documenten tonen de details van de onderdrukking van Oeigoeren. Maar volgens Peking is er niets aan de hand.
19/11 06u45  Jeugdidool Tsitsipas is een potentiële nummer 1 van de wereldDe tennissport mag eindelijk jonge hemelbestormers verwelkomen, een drastische verjonging van de fans is nodig om de toekomst van de sport te waarborgen. Zondagavond werd de 21-jarige Stefanos Tsitsipas officieus wereldkampioen, in een finale tegen Dominic Thiem (26). Is de aflossing van de wacht ingezet?
18/11 22u15  ‘Laatste dictator van Europa’ Aleksandr Loekasjenko behoudt greep op Wit-RuslandRuim 25 jaar is de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko nu al aan de macht, maar het ziet ernaar uit dat de ‘laatste dictator van Europa’ voorlopig nog wel in het zadel blijft. Bij de parlementsverkiezingen van afgelopen weekeinde lukte het geen enkele oppositiekandidaat een zetel in de Nationale Assemblee te veroveren.
18/11 21u45  VS beschouwt Israëlische nederzettingen niet langer als strijdig met internationaal rechtDe Amerikaanse regering heeft een wijziging aangekondigd van haar standpunt over de Israëlische nederzettingen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo kondigde maandag aan dat die door Amerika niet langer als strijdig met het internationaal recht worden beschouwd.
18/11 21u30  Ontslagronde VTM valt lichter uit dan verwachtDPG Media, het moederbedrijf boven tv-zenders als VTM en Q2, laat uiteindelijk maar maximaal 87 in plaats van 145 mensen afvloeien.
18/11 20u45  ‘De waarde van het werk van een arts wordt zwaar overschat’: ex-topman RIZIV kritisch voor Belgische gezondheidszorgVerspilling, ongelijkheid en overmedicalisering. In zijn boek ‘Goed Ziek’ spaart Ri De Ridder, twaalf jaar topman bij het RIZIV, de kritiek op de Belgische gezondheidszorg niet. Al komt hij ook met een alternatief. ‘Het hele systeem moet op de schop.’
18/11 20u15  Trump overweegt om zelf te getuigen in impeachment-onderzoekAmerikaans president Donald Trump heeft op Twitter gezegd dat hij bereid zou zijn om zelf te getuigen in het impeachmentonderzoek dat tegen hem loopt.
18/11 20u15  Ontsnappen via het riool of tien jaar de cel in: opstandelingen in Hongkong zijn wanhopigVan de strijdvaardigheid van de opstandelingen op de omsingelde universiteitscampus in Hongkong is niet veel over. Na de onophoudelijke gevechten met de politie zijn ze uitgeput. Ook hulpverleners zijn niet veilig voor de oproerpolitie.
18/11 20u00  ‘Verspilling, ongelijkheid en overmedicalisering’: ex-topman RIZIV kritisch voor Belgische gezondheidszorgVerspilling, ongelijkheid en overmedicalisering. In zijn boek ‘Goed Ziek’ spaart Ri De Ridder, twaalf jaar topman bij het RIZIV, de kritiek op de Belgische gezondheidszorg niet. Al komt hij ook met een alternatief. ‘Het hele systeem moet op de schop.’
18/11 19u30  Ex-topman RIZIV Ri De Ridder schrijft boek: ‘Het hele systeem moet op de schop’Verspilling, ongelijkheid en overmedicalisering. In zijn boek ‘Goed Ziek’ spaart Ri De Ridder, twaalf jaar topman bij het RIZIV, de kritiek op de Belgische gezondheidszorg niet. Al komt hij ook met een alternatief. ‘Het hele systeem moet op de schop.’
18/11 19u30  ‘Als we niets doen, sterft de Afrikaanse olifant uit’: WWF start een fondsenwervingElke 25 minuten sterft er een Afrikaanse olifant. Als dat tempo aanhoudt, is de soort over 20 jaar uitgestorven. Daarom start WWF een fondsenwervingscampagne om stroperij te bestrijden en het leefgebied van de olifanten te beschermen.
18/11 19u30  Broertjes Hazard vinden elkaar blindelings en zijn een attractie op en naast het veldLes frères Hazard. Eden & Thorgan: een unieke mix van klasse, vernuft en humor. Relaas van een amusante mixed zone in Sint-Petersburg. ‘Eden, waarom moet jij er altijd twee maken als ik eens scoor?’
18/11 19u30  Tweede dode nadat brug over de Tarn instortIn Mirepoix-sur-Tarn in Haute-Garonne is een tweede lichaam teruggevonden in de Tarn, na de instorting van een hangbrug over de rivier. Het slachtoffer is een vrachtwagenchauffeur, zo heeft de burgemeester van de gemeente gezegd. Eerder was al een 15-jarig meisje om het leven gekomen. Er is onmiddellijk een onderzoek gestart door het Franse Bureau voor ongevallenonderzoek over landtransport (BEA-TT).
18/11 19u00  Enkel Leuven en Gent willen roetpiet: in andere steden is Zwarte Piet welkomTerwijl Zwarte Piet in sommige Nederlandse steden zelfs niet meer mag deelnemen aan de intocht, houden Vlaamse stadsbesturen zich op de vlakte. Enkel Leuven en Gent vragen organisatoren om ervoor te zorgen dat de sint roetpieten meeneemt. Dat leert een rondvraag bij de centrumsteden.
18/11 19u00  Kunnen de rechtbanken Hongkong redden?Audrey Eu Yuet-mee is advocate, voormalig lid van de Wetgevende Raad van Hongkong en een stichter van de Burgerpartij.
18/11 18u00  Magnette blijft lonken naar paars-groen, maar zegt dat niet hardopZoals verwacht mag informateur Paul Magnette verlengingen spelen. De PS-voorzitter krijgt een week extra om een onderhandelingsbasis voor een nieuwe regering te vinden. Hij lonkt nog steeds naar paars-groen.
18/11 18u00  Opdracht informateur Magnette verlengd tot 25 november, start gesprekken met middenveldPersconferentie om 17 uur.
18/11 18u00  Als de banken niet opletten, nemen Google en Facebook hun plaats inAls de banken niet opletten, nemen Google en Facebook hun plaats in. Zo luidt de boutade al jaren. Met de lancering van Facebook Pay in de VS en Google dat samen met Citigroup een betaalrekening wil aanbieden, lijkt die voorspelling weer een stukje meer werkelijkheid te worden.
18/11 18u00  Pas na vijf afleveringen komt ‘Watchmen’ een beetje in focusRonald Meeus zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: Watchmen.
18/11 18u00  Vrouw met meer dan kilo cocaïne in lichaam opgepakt op ThalysTijdens een grensoverschrijdende drugsactie is vorige week op de hogesnelheidstrein Thalys tussen Antwerpen en Rotterdam een vrouw opgepakt die 144 pakketjes (‘boleta's’) cocaïne had ingeslikt. Dat meldt de federale politie. Het is een van de meest opvallende resultaten van de drugsactie die van 14 tot en met 17 november werd gehouden door de politie- en douanediensten uit België, Nederland, Luxemburg en Frankrijk.
18/11 17u30  De erfenis van Steve Stevaert: de tv-tipsElke dag tipt de tv-redactie van De Morgen de beste en meest opvallende programma’s van de dag en ontdekkingen op Netflix, Play More en co. Het volledige overzicht van de ‘gewone zenders’ vindt u in de tv-gids van De Morgen.
18/11 17u30  Zaak tegen Michael Jackson opnieuw voor de rechter?Wade Robson en James Safechuck, die de beroemde zanger Michael Jackson in de documentaire Leaving Neverland beschuldigen van seksueel misbruik, krijgen mogelijk toch de kans hun verhaal te houden in de rechtbank. Dat meldt de doorgaans goed geïnformeerde showbizzwebsite TMZ.
18/11 17u15  Brug over de Tarn stort in: meisje (15) overleden, nog zeker één persoon vermistBij de instorting van een brug over de rivier de Tarn in Frankrijk is maandagochtend een 15-jarig meisje om het leven gekomen.Er is ook minstens één persoon vermist. Er wordt onmiddellijk een onderzoek gestart door het Franse Bureau voor ongevallenonderzoek over landtransport (BEA-TT).
18/11 17u00  Live - Informateur Paul Magnette (PS) houdt persconferentie, opdracht verlengd tot 25 novemberPersconferentie om 17 uur.
18/11 17u00  Het is niet omdat je kan betalen via Facebook of Google, dat het banken zijnAls de banken niet opletten, nemen Google en Facebook hun plaats in. Zo luidt de boutade al jaren. Met de lancering van Facebook Pay in de VS en Google dat samen met Citigroup een betaalrekening wil aanbieden, lijkt die voorspelling weer een stukje meer werkelijkheid te worden.
18/11 16u45  Vragenvuur met Dixie Dansercoer: ‘De smartphone is totaal overroepen’Een verhelderend interview in amper één minuut. Deze week: poolreiziger Dixie Dansercoer.
18/11 16u30  En net wanneer je denkt: het kan niet poverder, is P. De Roover derModern rederijker Stijn De Paepe becommentarieert dagelijks het nieuws in versvorm, nu ook voor u gedeclameerd.
18/11 16u00  Koning verlengt informateursopdracht Paul Magnette tot 25 novemberPersconferentie om 17 uur.
18/11 15u15  ‘De vrouw met een pijl op haar buik en de boodschap ‘fuck me’, dat is dus echt een meisje overkomen’Voor een nieuwe campagne liet kinderrechtenorganisatie Child Focus originele beelden van seksueel kindermisbruik naspelen door volwassenen. Seksuoloog en politica Goedele Liekens (Open Vld) stond mee achter de camera. ‘Waarom vragen we vroeggepensioneerde politieagenten niet om zulke beelden mee te analyseren?’
18/11 15u00  Ruimt de plasticvanger van The Ocean Cleanup ook het zeeleven op?De plasticvanger waarmee de Nederlandse uitvinder Boyan Slat de oceanen wil schoonmaken, veegt ook allerlei zeedieren op, waarschuwen biologen. Doet zijn werk meer kwaad dan goed?
18/11 15u00  ‘Ik zie mezelf nog altijd onder die ronkende vrachtwagen liggen’Elke dag fietsen duizenden kinderen en jongeren naar school, idealiter met een fietshelm op het hoofd en een fluohesje aan, op goed verlichte, veilige fietspaden. De realiteit blijkt vaak anders. In België zijn dit jaar al meer dan vijftig fietsers doodgereden. We spraken met vier mensen die in hun tienertijd bij een zwaar verkeersongeval betrokken raakten. ‘Ik ben vaak in huilen uitgebarsten als ik eraan dacht dat ik nooit meer zou kunnen fietsen of dansen.’
18/11 14u45  Conner Rousseau, wie neemt een partij die niet eens haar eigen principes respecteert ernstig?De politieke actualiteit volgens UGent-politicoloog en De Morgen-columnist Carl Devos.
18/11 14u30  Hof van Cleve van Peter Goossens blijft enige Belgische restaurant met drie Michelin-sterrenDe culinaire Michelingids heeft opnieuw sterren uitgedeeld. Het was vooral uitkijken of ons land er voor het eerst sinds lang een nieuw driesterrenrestaurant bij zou krijgen, naast het Hof van Cleve van chef Peter Goossens. Maar Goossens bleef uiteindelijk de enige met de hoofdprijs van drie sterren. De jeugdige schwung van talentvolle chefs zorgt in deze nieuwe editie wel voor één nieuw tweesterrenrestaurant en zeven prikkelende sterren.
18/11 14u15  Sp.a laat partijleden beslissen over cumul voorzitter Conner RousseauDe leden van de sp.a zullen op het administratief congres van hun partij op 14 december mogen aangeven of kersvers voorzitter Conner Rousseau zijn zitje in het Vlaams parlement kan behouden. Dat heeft het partijbureau van de Vlaamse socialisten maandag beslist.
18/11 13u00  ‘PS en N-VA hebben allebei betere opties dan met elkaar in zee gaan’: uw vragen over de formatie beantwoord door Bart EeckhoutNa twee weken aftasten bij de verschillende partijen, stelt informateur Paul Magnette (PS) deze namiddag zijn eerste synthese voor aan de koning. Kan Magnette voor een doorbraak zorgen? Krijgen we dan toch een paars-groene regering? Of moet de PS’er noodgedwongen met N-VA in zee? De Morgen-hoofdredacteur Bart Eeckhout beantwoordt uw vragen.
18/11 12u45  ‘PS en N-VA hebben allebei betere opties dan met elkaar in zee gaan’: Bart Eeckhout beantwoordt uw vragen over de formatieNa twee weken aftasten bij de verschillende partijen, stelt informateur Paul Magnette (PS) deze namiddag zijn eerste synthese voor aan de koning. Kan Magnette voor een doorbraak zorgen? Krijgen we dan toch een paars-groene regering? Of moet de PS’er noodgedwongen met N-VA in zee? De Morgen-hoofdredacteur Bart Eeckhout beantwoordt uw vragen.
18/11 12u45  Nog geen nieuwe voorzitter voor CD&V: Joachim Coens en Sammy Mahdi naar tweede rondeSammy Mahdi en Joachim Coens nemen het tegen elkaar op in de tweede ronde van de voorzittersverkiezingen voor CD&V. Dat hebben interim-voorzitters Cindy Franssen en Griet Smaers bekendgemaakt op een persconferentie. Geen van de zeven kandidaten behaalde de vereiste 50 procent van de stemmen. De resultaten van de tweede ronde worden bekendgemaakt op 6 december.
18/11 12u30  ‘PS en N-VA hebben allebei betere opties dan met elkaar in zee gaan’: Bart Eeckhout beantwoordt uw vragen over de regeringsvormingNa twee weken aftasten bij de verschillende partijen, stelt informateur Paul Magnette (PS) deze namiddag zijn eerste synthese voor aan de koning. Kan Magnette voor een doorbraak zorgen? Krijgen we dan toch een paars-groene regering? Of moet de PS’er noodgedwongen met N-VA in zee? De Morgen-hoofdredacteur Bart Eeckhout beantwoordt uw vragen.
18/11 12u30  ‘Minstens 80 per uur op snelweg’: wetsvoorstel om minimumsnelheid op autostrade aan te passenTerwijl Nederland de maximumsnelheid op autosnelwegen verlaagt naar 100 kilometer per uur, circuleert in ons land het wetsvoorstel om op snelwegen de minimumsnelheid op te trekken van 70 naar 80 kilometer per uur. Dat schrijven Gazet van Antwerpen, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg vandaag. Volgens Vias is een verhoging van de minimumsnelheid wel een goed idee, maar zal het weinig effect hebben op de verkeersveiligheid.
18/11 12u15  ‘Politici kunnen beter behoedzaam zijn als ze de spelregels herschrijven’: Bart Eeckhout beantwoordt uw vragen over de regeringsvormingNa twee weken aftasten bij de verschillende partijen, stelt informateur Paul Magnette (PS) deze namiddag zijn eerste synthese voor aan de koning. Kan Magnette voor een doorbraak zorgen? Krijgen we dan toch een paars-groene regering? Of moet de PS’er noodgedwongen met N-VA in zee? De Morgen-hoofdredacteur Bart Eeckhout beantwoordt uw vragen.
18/11 12u15  Brug over de Tarn stort in: meisje (15) overleden, wellicht nog verschillende mensen vermistBij de instorting van een brug over de rivier de Tarn in Frankrijk is vanochtend een 15-jarig meisje om het leven gekomen. Er zijn waarschijnlijk ook nog meerdere mensen vermist, zo vernam het Franse persbureau AFP bij de prefectuur, het parket en de brandweer.
18/11 12u15  “Minstens 80 per uur op snelweg”: wetsvoorstel om minimumsnelheid op autosnelweg aan te passenTerwijl Nederland de maximumsnelheid op autosnelwegen verlaagt naar 100 km per uur circuleert in ons land het wetsvoorstel om op snelwegen de minimumsnelheid op te trekken van 70 naar 80 km per uur. Dat schrijven Gazet van Antwerpen, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg vandaag. Volgens Vias is een verhoging van de minimumsnelheid wel een goed idee, maar zal het weinig effect hebben op de verkeersveiligheid.
18/11 12u00  Zorgt Magnette voor een doorbraak? Stel uw vraag over de regeringsvorming aan Bart EeckhoutNa twee weken aftasten bij de verschillende partijen, stelt informateur Paul Magnette (PS) deze namiddag zijn eerste synthese voor aan de koning. Kan Magnette voor een doorbraak zorgen? Krijgen we dan toch een paars-groene regering? Of moet de PS’er noodgedwongen met N-VA in zee? Stel hier uw vraag aan De Morgen-hoofdredacteur Bart Eeckhout.
18/11 12u00  België wacht al acht jaar op nieuwe derde Michelinster: dit zijn de kanshebbersAcht jaar is het geleden dat ons land er een nieuw driesterrenrestaurant bij kreeg. Als vandaag de nieuwe Michelingids wordt voorgesteld, hoopt culinair België dat er eindelijk nog eens een landgenoot mag toetreden tot het selecte clubje van absolute topkoks. ‘Er zijn kanshebbers’, zeggen kenners.
18/11 11u45  ‘Dit kan een grote klap toebrengen aan de protestbeweging’: correspondent Leen Vervaeke in HongkongDe confrontatie tussen de ‘opstandelingen’ en politie rond de Polytechnic University in Hongkong nadert een eindspel.Volkskrant-correspondent Leen Vervaeke is op de door demonstranten bezette campus, waar de stemming kantelt.
18/11 11u45  AA Gent-spits Laurent Depoitre laat auto achter na ongeval en pleegt vluchtmisdrijfVoetballer Laurent Depoitre, spits bij AA Gent, was op 11 november betrokken bij een ongeval met vluchtmisdrijf. Hij ramde met zijn Audi R8 een verkeersbord op de Heidebaan en liet vervolgens zijn wagen zwaar gehavend achter op de parking van een restaurant.
18/11 11u45  ‘Laat vroeggepensioneerde agenten beelden van seksueel kindermisbruik analyseren’Voor een nieuwe campagne liet kinderrechtenorganisatie Child Focus originele beelden van seksueel kindermisbruik naspelen door volwassenen. Seksuoloog en politica Goedele Liekens (Open Vld) stond mee achter de camera. ‘Waarom vragen we vroeggepensioneerde politieagenten niet om zo’n beelden mee te analyseren?’
18/11 11u30  ▶︎ Mogelijk kantelpunt protesten Hongkong: campus volledig omsingeld door zwaarbewapende agentenVoor de tweede dag op rij vinden maandag in Hongkong zware gevechten plaats rond de bezette Polytechnische Universiteit. De campus, waar zo’n 500 jongeren zich na een nacht van politieaanvallen hebben teruggetrokken, is nu volledig omsingeld door zwaarbewapende politietroepen.
18/11 11u30  Heeft België vanaf vandaag een nieuw driesterrenrestaurant? Dit zijn de kanshebbersAcht jaar is het geleden dat ons land er een nieuw driesterrenrestaurant bij kreeg. Als vandaag de nieuwe Michelingids wordt voorgesteld, hoopt culinair België dat er eindelijk nog eens een landgenoot mag toetreden tot het selecte clubje van absolute topkoks. ‘Er zijn kanshebbers’, zeggen kenners.
18/11 11u15  Zorgt Magnette voor een doorbraak? Stel hier uw vraag over de regeringsvorming aan Bart EeckhoutNa twee weken aftasten bij de verschillende partijen, stelt informateur Paul Magnette (PS) deze namiddag zijn eerste synthese voor aan de koning. Kan Magnette voor een doorbraak zorgen? Krijgen we dan toch een paars-groene regering? Of moet de PS’er noodgedwongen met N-VA in zee? Stel hier uw vraag aan De Morgen-hoofdredacteur Bart Eeckhout.
18/11 11u00  ‘Stop de verengelsing van ons onderwijs’: wetenschappers en schrijvers trekken aan de alarmbelIn een nieuwe publicatie houden voornamelijk Nederlandse schrijvers en academici een pleidooi voor het behoud van de Nederlandse taal. In Nederland is de verengelsing van het onderwijs helemaal doorgeslagen, menen ze. Maar ook in Vlaanderen stijgt de druk.
18/11 10u30  Mogelijk kantelpunt protesten Hongkong: campus volledig omsingeld door zwaarbewapende agentenVoor de tweede dag op rij vinden maandag in Hongkong zware gevechten plaats rond de bezette Polytechnische Universiteit. De campus, waar zo’n 500 jongeren zich na een nacht van politieaanvallen hebben teruggetrokken, is nu volledig omsingeld door zwaarbewapende politietroepen.
18/11 10u15  Twee personen overleden aan CO-vergiftiging in ZulteIn het Oost-Vlaamse Zulte zijn in de nacht van zondag op maandag twee personen om het leven gekomen door CO-vergiftiging. Dat bevestigt burgemeester Simon Lagrange van Zulte. Vijf anderen zijn naar het ziekenhuis overgebracht.
18/11 10u00  Wetenschappers en schrijvers eendrachtig: stop de verengelsing van maatschappij en onderwijsIn een nieuwe publicatie houden voornamelijk Nederlandse schrijvers en academici een pleidooi voor het behoud van de Nederlandse taal. In Nederland is de verengelsing van het onderwijs helemaal doorgeslagen, menen ze. Maar ook in Vlaanderen stijgt de druk.
18/11 10u00  Jaarlijks honderdduizenden proefdieren minder nodig door nieuwe maatregelVoor het eerst in 25 jaar wordt de richtlijn voor het testen van medicijnen op schadelijkheid bij zwangerschap aangepast. Daardoor zijn voortaan veel minder proefdieren nodig.
18/11 09u45  ‘Moeilijke beslissing’: Anuna De Wever haalt klimaattop Madrid nietDe Belgische activisten van Youth for Climate, Anuna De Wever, haar oudere zus Josefien Hoerée en Adélaïde Charlier, geraken niet tijdig in Madrid voor de 25ste VN-klimaatconferentie. Die gaat begin december van start. Het drietal bevindt zich momenteel in het Amazonewoud.
18/11 09u45  CM-voorzitter Luc Van Gorp: ‘Het lijkt alsof CD&V de brandstichters soms helpt’‘We zijn steeds meer aan het bepalen wie er mag zijn en wie er niet mag zijn.’ Het zit Luc Van Gorp, voorzitter van de CM, hoog. De brand in het asielcentrum was de druppel, maar zijn ongenoegen gaat verder dan dat. En hij acht de politiek mee verantwoordelijk.
18/11 09u00  Lawines teisteren Alpen: duizenden woningen zonder stroom, hele dorpen van buitenwereld afgeslotenEen winteroffensief houdt de zuidkant van de Alpen in de ban. Afgelopen weekend viel er bijzonder veel neerslag, met lawines en modderstromen tot gevolg. Verschillende dorpen in Oostenrijk en Zwitserland zijn van de buitenwereld afgesloten en in Tirol zaten gisteren duizenden gezinnen zonder elektriciteit.
18/11 08u45  ‘Vijf Belgische baby’s sterven in kampen in Syrië en Irak’Sinds eind maart zijn minstens 5 Belgische kinderen jonger dan twee jaar overleden in vluchtelingenkampen in Syrië en Irak. Dat bevestigt Heidi De Pauw, directeur van kinderrechtenorganisatie Child Focus. ‘Ik zal ervoor blijven pleiten dat die kinderen moeten terugkeren. Zij hebben geen tijd.’
18/11 08u45  ‘Stenen vs. Koranverzen’: wat zit er achter de bizarre ruzie tussen een ex-politiechef en een bijles-vzw?Al drie jaar krijgen Lokerse kinderen in het weekend bijles bij de vzw Al Bayaan. Dit weekend misschien voor het laatst, want een burenruzie leidde tot een proces voor de rechtbank in Dendermonde. ‘Iedereen zegt dat taalachterstand een probleem is. Wij trachten er iets aan te doen.’
18/11 08u45  ‘Vlaamse regering bespaart op kinderbijslag, onderwijs en cultuur. Tegelijk sluist ze miljoenen extra door naar industrie’De nieuwe Vlaamse regering geeft in 2020 bijna drie keer meer klimaatsteun aan de industrie: 93 miljoen euro. Dat leren de begrotingstabellen van minister Hilde Crevits (CD&V). Groen noemt dit een cadeau voor de grote bedrijven.
18/11 08u45  Anuna De Wever geeft definitief verstek voor klimaattop in MadridDe Belgische activisten van Youth for Climate, Anuna De Wever, haar oudere zus Josefien Hoerée en Adélaïde Charlier, geraken niet tijdig in Madrid voor de 25ste VN-klimaatconferentie. Die gaat begin december van start. Het drietal bevindt zich momenteel in het Amazonewoud.
18/11 08u45  CM-voorzitter Luc Van Gorp: ‘Ik verdraag niet meer dat ‘de politiek’ zegt te weten wat ‘dé Vlaming’ denkt’‘We zijn steeds meer aan het bepalen wie er mag zijn en wie er niet mag zijn.’ Het zit Luc Van Gorp, voorzitter van de CM, hoog. De brand in het asielcentrum was de druppel, maar zijn ongenoegen gaat verder dan dat. En hij acht de politiek mee verantwoordelijk.
18/11 08u45  ‘Deze foto is het symbool van totale wanhoop’: journalisten achterhalen wie drenkeling is die afgelopen zomer voor Belgische kust werd gevondenTwee jeansbroeken, één zwemvlies en een reddingsvest van plastic flessen. Dat waren zowat de bezittingen van een onbekende drenkeling die afgelopen zomer voor de Belgische kust werd gevonden. Nu hebben journalisten van de Britse zender ITV achterhaald wie de man is. Dit is het verhaal van Masoud Niknam.
18/11 08u30  Twee personen overleden aan CO-vergiftiging door defect verwarmingstoestelIn een woning aan de Staatsbaan in Zulte zijn twee personen afgelopen nacht om het leven gekomen door een CO-vergiftiging. Vijf anderen zijn naar het ziekenhuis overgebracht. Ze verkeren niet in levensgevaar.
18/11 08u15  Bloomberg biedt excuus aan voor omstreden fouilleerbeleid, als stap richting presidentsraceOud-burgemeester van New York Michael Bloomberg heeft zijn excuses aangeboden voor het omstreden ‘stop-and-frisk’-beleid van de politie onder zijn bewind. Het excuus komt op het moment dat Bloomberg zich lijkt klaar te maken om in de presidentsrace te stappen.
18/11 07u45  Vijf Belgische baby’s sterven in kampen in Syrië en IrakSinds eind maart zijn minstens 5 Belgische kinderen jonger dan twee jaar overleden in vluchtelingenkampen in Syrië en Irak. Dat bevestigt Heidi De Pauw, directeur van kinderrechtenorganisatie Child Focus. ‘Ik zal ervoor blijven pleiten dat die kinderen moeten terugkeren. Zij hebben geen tijd.’
18/11 07u45  De Rode Duivels hebben één probleemHans Vandeweghe is sportjournalist bij De Morgen.
18/11 07u15  Situatie escaleert in Hongkong: politie belegert universiteitscampus en zet traangas inAan de ingang van de campus van de Polytechnische Universiteit van Hongkong, die momenteel door honderden manifestanten wordt bezet, is een grote brand uitgebroken. Dat meldt het Franse persagentschap AFP. Volgens journalisten ter plaatse verspert de politie de weg voor de honderden studenten die het gebouw willen verlaten. De campus wordt al sinds zondagavond lokale tijd door de politie belegerd.
18/11 07u15  Maal drie: nieuwe Vlaamse regering verhoogt klimaatsteun aan industrie tot 93 miljoenDe nieuwe Vlaamse regering geeft in 2020 bijna drie keer meer klimaatsteun aan de industrie: 93 miljoen euro. Dat leren de begrotingstabellen van minister Hilde Crevits (CD&V). Groen noemt dit een cadeau voor de grote bedrijven.
18/11 07u15  Catalaanse president voor de rechter wegens ongehoorzaamheidQuim Torra, de onafhankelijkheidsgezinde leider van de Catalaanse regering, verschijnt vandaag voor de rechter in Barcelona. Hij moet zich verantwoorden wegens ongehoorzaamheid omdat hij weigerde separatistische symbolen van openbare gebouwen te halen.
18/11 07u15  “Minstens 80 per uur op snelweg”: wetsvoorstel om minimumsnelheid op autostrade aan te passenTerwijl Nederland de maximumsnelheid op autosnelwegen verlaagt naar 100 km per uur circuleert in ons land het wetsvoorstel om op snelwegen de minimumsnelheid op te trekken van 70 naar 80 km per uur. Dat schrijven Gazet van Antwerpen, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg vandaag.
18/11 07u00  ‘Er is met stenen naar de kinderen gegooid’: hoe bizarre burenruzie tussen ex-korpschef en bijles-vzw uitmondde in rechtszaakAl drie jaar krijgen Lokerse kinderen in het weekend bijles bij de vzw Al Bayaan. Dit weekend misschien voor het laatst, want een burenruzie leidde tot een proces voor de rechtbank in Dendermonde. ‘Iedereen zegt dat taalachterstand een probleem is. Wij trachten er iets aan te doen.’
18/11 07u00  CM-voorzitter Luc Van Gorp: ‘Ik verdraag niet meer dat ‘de politiek’ zegt dat ze weten wat ‘dé Vlaming’ denkt’‘We zijn steeds meer aan het bepalen wie er mag zijn en wie er niet mag zijn.’ Het zit Luc Van Gorp, voorzitter van de CM, hoog. De brand in het asielcentrum was de druppel, maar zijn ongenoegen gaat verder dan dat. En hij acht de politiek mee verantwoordelijk.
18/11 07u00  Jonge verkeersslachtoffers: ‘Ik zie mezelf nog altijd onder die ronkende vrachtwagen liggen’Elke dag fietsen duizenden kinderen en jongeren naar school, idealiter met een fietshelm op het hoofd en een fluohesje aan, op goed verlichte, veilige fietspaden. De realiteit blijkt vaak anders. In België zijn dit jaar al meer dan vijftig fietsers doodgereden. We spraken met vier mensen die in hun tienertijd bij een zwaar verkeersongeval betrokken raakten. ‘Ik ben vaak in huilen uitgebarsten als ik eraan dacht dat ik nooit meer zou kunnen fietsen of dansen.’
18/11 07u00  De vlotte kwalificatie is geen goed voorteken voor het EKHans Vandeweghe is sportjournalist bij De Morgen.
18/11 06u45  Vijf Belgische baby’s gestorven in kampen sinds val van ISSinds eind maart zijn minstens 5 Belgische kinderen jonger dan twee jaar overleden in vluchtelingenkampen in Syrië en Irak. Dat bevestigt Heidi De Pauw, directeur van kinderrechtenorganisatie Child Focus. ‘Ik zal ervoor blijven pleiten dat die kinderen moeten terugkeren. Zij hebben geen tijd.’
18/11 06u45  ‘Er is met stenen naar de kinderen gegooid’: hoe een bizarre burenruzie tussen ex-korpschef en een bijles-vzw uitmondde in een rechtszaakAl drie jaar krijgen Lokerse kinderen in het weekend bijles bij de vzw Al Bayaan. Dit weekend misschien voor het laatst, want een burenruzie leidde tot een proces voor de rechtbank in Dendermonde. ‘Iedereen zegt dat taalachterstand een probleem is. Wij trachten er iets aan te doen.’
18/11 06u45  CM-voorzitter Luc Van Gorp: ‘Ik verdraag niet meer dat ‘de politiek’ zegt dat ze weten wat ‘dé Vlaming’ denkt. Want dat klopt helemáál niet’‘We zijn steeds meer aan het bepalen wie er mag zijn en wie er niet mag zijn.’ Het zit Luc Van Gorp, voorzitter van de CM, hoog. De brand in het asielcentrum was de druppel, maar zijn ongenoegen gaat verder dan dat. En hij acht de politiek mee verantwoordelijk.
18/11 06u45  Jonge verkeersslachtoffers: ‘Ik zie mezelf nog altijd onder die ronkende vrachtwagen liggen, achter het eerste voorwiel’Elke dag fietsen duizenden kinderen en jongeren naar school, idealiter met een fietshelm op het hoofd en een fluohesje aan, op goed verlichte, veilige fietspaden. De realiteit blijkt vaak anders. In België zijn dit jaar al meer dan vijftig fietsers doodgereden. We spraken met vier mensen die in hun tienertijd bij een zwaar verkeersongeval betrokken raakten. ‘Ik ben vaak in huilen uitgebarsten als ik eraan dacht dat ik nooit meer zou kunnen fietsen of dansen.’
18/11 06u45  Maal drie: Vlaanderen verhoogt klimaatsteun aan industrie tot 93 miljoenDe nieuwe Vlaamse regering geeft in 2020 bijna drie keer meer klimaatsteun aan de industrie: 93 miljoen euro. Dat leren de begrotingstabellen van minister Hilde Crevits (CD&V). Groen noemt dit een cadeau voor de grote bedrijven.
18/11 06u45  Beck: ‘Ik sluit niet uit dat er een hemel is, maar mij lijkt het wishful thinking’Precies een kwarteeuw is het intussen geleden dat Beck met zijn debuutsingle ‘Loser’ een wereldhit scoorde, maar de eigengereide muzikant blijft relevant. Met zijn vorige plaat Colors haalde de Amerikaan nog een Grammy voor beste alternatieve album binnen, en op de opvolger Hyperspace, die deze week verschijnt, werkt hij samen met hippe vogels als Pharrell Williams. ‘Ik ben eigenlijk vergeten te vragen wat hij precies bedoelde met zijn lyrics.’
17/11 22u15  ‘We waren volledig in paniek’: verontwaardiging na arrestaties minderjarigen in Antwerpen, politie spreekt tegenOp sociale media reageren enkele jongeren op de aanhoudingen dit weekend in Antwerpen. Daarbij werden minderjarigen opgepakt. Ten onrechte, zeggen de jongeren. De politie van Antwerpen weerlegt dat.
17/11 20u15  Volwassenen spelen seksueel kindermisbruik na in ‘pornofilm’ Goedele LiekensOpmerkelijk nieuws dit weekend: Goedele Liekens kondigde zelf aan dat ze een pornofilm zou regisseren. Het blijkt nu echter niet zomaar om een pornofilm te gaan, maar om een heftige campagne van Child Focus.
17/11 20u15  Foto’s van strandfeestje geven familie van Théo Hayez hoop: ‘Dit is exact waar we op hoopten’De familie van de verdwenen Théo Hayez (18) hoopt opnieuw een stapje verder te zetten in het onderzoek. Op sociale media zijn nieuwe foto’s opgedoken die aantonen dat andere rugzaktoeristen op de avond van de verdwijning een feestje hielden vlak bij de plaats waar de Belgische backpacker verdween.
17/11 20u15  Journalisten achterhalen wie drenkeling is die afgelopen zomer voor Belgische kust werd gevonden: ‘Deze foto is het symbool van totale wanhoop’Twee jeansbroeken, één zwemvlies en een reddingsvest van plastic flessen. Dat waren zowat de bezittingen van een onbekende drenkeling die afgelopen zomer voor de Belgische kust werd gevonden. Nu hebben journalisten van de Britse zender ITV achterhaald wie de man is. Dit is het verhaal van Masoud Niknam.
17/11 20u00  ‘Pornofilm’ van Goedele Liekens blijkt heftige Child Focus-campagneOpmerkelijk nieuws dit weekend: Goedele Liekens kondigde zelf aan dat ze een pornofilm zou regisseren. Het blijkt nu echter niet zomaar om een pornofilm te gaan, maar om een heftige campagne van Child Focus.
17/11 20u00  Journalisten achterhalen wie drenkeling is die afgelopen zomer voor de Belgische kust werd gevonden: ‘Deze foto is het symbool van totale wanhoop’Twee jeansbroeken, één zwemvlies en een reddingsvest van plastic flessen. Dat waren zowat de bezittingen van een onbekende drenkeling die afgelopen zomer voor de Belgische kust werd gevonden. Nu hebben journalisten van de Britse zender ITV achterhaald wie de man is. Dit is het verhaal van Masoud Niknam.
17/11 19u45  ‘Pornofilm’ van Goedele Liekens blijkt schokkende Child Focus-campagne tegen kindermisbruikOpmerkelijk nieuws dit weekend: Goedele Liekens kondigde zelf aan dat ze een pornofilm zou regisseren. Het blijkt nu echter niet zomaar om een pornofilm te gaan, maar om een heftige campagne van Child Focus.
17/11 19u30  Protest Hongkong bijna de kop ingedrukt: ‘Als dit niet werkt, hebben we geen toekomst meer’De strijd in Hongkong tussen politie en honderden ‘opstandelingen’ is een ongelijke strijd, zo blijkt zondag. Aan het einde van de dag is het laatste bolwerk, de Hong Kong Polytechnic University, omsingeld.
17/11 19u15  Oké, het is illegaal, maar ik snap waarom ‘The Mandalorian’ zo massaal wordt gedownloadRonald Meeus zet deze week de blik op oneindig. Deze keer: voer voor Star Wars-fans.
17/11 19u15  Dit mag u niet missen op tv vanavondElke dag tipt de tv-redactie van De Morgen de beste en meest opvallende programma’s van de dag en ontdekkingen op Netflix, Play More en co. Het volledige overzicht van de ‘gewone zenders’ vindt u in de tv-gids van De Morgen.
17/11 19u00  Foto’s van strandfeestje geven familie van Théo Hayez hoop: weten deze toeristen meer?De familie van de verdwenen Théo Hayez (18) hoopt opnieuw een stapje verder te zetten in het onderzoek. Op sociale media zijn nieuwe foto’s opgedoken die aantonen dat andere rugzaktoeristen op de avond van de verdwijning een feestje hielden vlak bij de plaats waar de Belgische backpacker verdween. “Dit is exact waar we op hoopten”, zegt Michael Dorkhom, een neef van Hayez.
17/11 18u45  Het team achter ‘Make Belgium Great Again’: ‘De familieleden van de gestorven fietsers blijven in de kou staan. Alwéér’Slingert er nog een kapotte smartphone in uw bureaulade? Flikkert u nog geregeld uw sigarettenpeuk in een rioolputje? Durft u nog plastic wegwerpflesjes te kopen? Zeg het niet tegen Frances Lefebure en de ploeg van Make Belgium Great Again, of ze komen aan uw oren trekken. Al twee seizoenen doet het team achter dat programma zoveel meer dan tv produceren: ze proberen uw leven aangenamer te maken. Maar noem hen geen wereldverbeteraars: ‘We vertrekken meestal bij onszelf: wat willen wij veranderd zien?’
17/11 17u15  Het succesteam achter ‘Make Belgium Great Again’: ‘Onze grootste angst is: voor geitenwollen sokken worden versleten’Slingert er nog een kapotte smartphone in uw bureaulade? Flikkert u nog geregeld uw sigarettenpeuk in een rioolputje? Durft u nog plastic wegwerpflesjes te kopen? Zeg het niet tegen Frances Lefebure en de ploeg van Make Belgium Great Again, of ze komen aan uw oren trekken. Al twee seizoenen doet het team achter dat programma zoveel meer dan tv produceren: ze proberen uw leven aangenamer te maken. Maar noem hen geen wereldverbeteraars: ‘We vertrekken meestal bij onszelf: wat willen wij veranderd zien?’
17/11 17u00  Dirk Draulans: ‘Waar ik heel mijn leven spijt van zal hebben, is dat ik er niet in geslaagd ben bij de vrouw van mijn leven te blijven’Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Zevenentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: journalist Dirk Draulans (63). Wie is hij in het diepst van zijn gedachten?
17/11 16u45  ‘Ja, ik veracht homo’s. Ja, ik ben racistisch’: de 10 verhalen die u deze week niet mocht missenDe 10 verhalen die u deze week niet mocht missen, speciaal voor u geselecteerd door onze hoofdredactie. Geen tijd? Krijg het beste van de week elke zondag in uw mailbox.
17/11 16u30  Realityster Kim Kardashian mengt zich in discussie rond Zwarte PietKim Kardashian heeft zich gemengd in de pietendiscussie die vooral in Nederland woedt. De Amerikaanse realityster heeft zo haar bedenkingen over Zwarte Piet, liet ze weten op Twitter.
17/11 16u15  Dirk Draulans: ‘Een rebellenleider met wie ik heb gereisd, liet zijn kok ingraven omdat zijn omelet niet goed gebakken was’Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Zevenentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: journalist Dirk Draulans (63). Wie is hij in het diepst van zijn gedachten?
17/11 16u00  ▶︎ Prins Andrew graaft kuil voor zichzelf tijdens bizar interview over Jeffrey Epstein’s ‘seksslaaf’In een tenenkrommend interview op de BBC heeft prins Andrew zaterdagavond gezegd zich niet te kunnen herinneren seks te hebben gehad met Jeffrey Epstein’s ‘seksslaaf’ Virginia Roberts. Tevens beweerde de tweede zoon van koningin Elizabeth geen spijt te hebben van zijn contact met de Amerikaanse investeerder en zedendelinquent omdat hij als handelsvertegenwoordiger baat had bij de contacten die Epstein had.
17/11 15u45  Prins Andrew graaft kuil voor zichzelf tijdens bizar interview over Jeffrey Epstein’s ‘seksslaaf’In een tenenkrommend interview op de BBC heeft prins Andrew zaterdagavond gezegd zich niet te kunnen herinneren seks te hebben gehad met Jeffrey Epstein’s ‘seksslaaf’ Virginia Roberts. Tevens beweerde de tweede zoon van koningin Elizabeth geen spijt te hebben van zijn contact met de Amerikaanse investeerder en zedendelinquent omdat hij als handelsvertegenwoordiger baat had bij de contacten die Epstein had.
17/11 15u45  Verkeer aan Gents kruispunt stilgelegd ter nagedachtenis van verkeersslachtoffersIn Gent is om 11 uur het verkeer 310 seconden stilgelegd ter hoogte van het kruispunt van de Sint-Bernadettestraat met de Hogeweg. Een seconde voor elk dodelijk slachtoffer dat vorig jaar op Vlaamse wegen te betreuren viel. De actie kadert in de zesde internationale herdenkingsdag voor verkeersslachtoffers.
17/11 14u30  Klap voor Trump: Democratische gouverneur van Louisiana herverkozenDe inwoners van de zuidelijke Amerikaanse staat Louisiana hebben gisteren de Democratische gouverneur John Bel Edwards herverkozen. Ondanks de intense inspanningen van president Donald Trump delfde de Republikeinse kandidaat, zakenman Eddie Rispone, het onderspit.
17/11 14u15  Sinterklaas krijgt een facelift: ‘Vragen over Zwarte Piet kan je niet zomaar negeren’Zelfs de sint moet mee met zijn tijd. Door de steeds groter wordende televisieschermen en aanhoudende discussies over de precieze kleur van Zwarte Piet was het sintprogramma ‘Dag Sinterklaas’ na 26 jaar trouwe dienst aan een update toe. ‘De reeks begon oud aan te voelen’, zegt scenarist Hugo Matthysen.
17/11 13u00  De Wever over Antwerpse jongeren die winkels wilden plunderen: ‘Ouders dragen ook verantwoordelijkheid’Antwerps Burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft gereageerd op de jonge amokmakers die vrijdag en zaterdag het winkelcentrum van zijn stad wilden terroriseren. Vrijdag werden zeventien jongeren preventief gearresteerd, zaterdag was er extra waakzaamheid bij de politie, maar bleef het rustig. “De jongeren die opgepakt werden, zullen nauwgezet opgevolgd worden.”
17/11 12u45  De Wever reageert op gearresteerde jongeren die winkels wilden plunderen: ‘Ouders dragen ook verantwoordelijkheid’Antwerps Burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft gereageerd op de jonge amokmakers die vrijdag en zaterdag het winkelcentrum van zijn stad wilden terroriseren. Vrijdag werden zeventien jongeren preventief gearresteerd, zaterdag was er extra waakzaamheid bij de politie, maar bleef het rustig. “De jongeren die opgepakt werden, zullen nauwgezet opgevolgd worden.”
17/11 12u15  Olivia Colman triomfeert opnieuw met majestueus acteerwerk in ‘The Crown’Olivia Colman triomfeert opnieuw in de rol van koningin. Voor haar vertolking van Queen Anne in The Favourite won ze begin dit jaar een Oscar, vanaf 17 november zien we haar als ijzig droeve koningin Elizabeth in successerie The Crown.
17/11 11u45  Waarom ruik je de geur van je eigen huis niet?Als je bij andere mensen thuiskomt, ruik je bij binnenkomst meestal een bepaalde geur. Denk maar eens aan het huis van je oma, of dat van iemand die katten heeft. Hoe kan het dat wanneer we ons eigen huis binnenstappen, we niet een specifieke geur ruiken?
17/11 11u30  ‘Pablo Escobar overschatte zijn populariteit grandioos’: zij jaagden op de beruchte drugsbaronSteve Murphy en Javier Peña werden door de Netflix-serie Narcos wereldberoemd als de jagers op Pablo Escobar. In hun autobiografie Manhunters rekenen de oud-DEA-agenten af met de mythische status van de drugsbaron. ‘Hij overschatte zijn populariteit grandioos. De mensen waren doodsbang voor hem.’
17/11 11u15  De tragedie van de kroon is de triomf van de majestueuze Olivia ColmanOlivia Colman triomfeert opnieuw in de rol van koningin. Voor haar vertolking van Queen Anne in The Favourite won ze begin dit jaar een Oscar, vanaf 17 november zien we haar als ijzig droeve koningin Elizabeth in successerie The Crown.
17/11 11u15  ‘Ja, ik veracht homo’s. Ja, ik ben racistisch’: de 10 verhalen van de week die we u aanbevelenDe 10 verhalen die u deze week niet mocht missen, speciaal voor u geselecteerd door onze hoofdredactie.
17/11 11u00  Flink pak sneeuw op komst op ArdennentoppenHet gaat vannacht sneeuwen in de Ardennen. Boven 500 meter wordt een laag sneeuw van 10 centimeter of meer verwacht.
17/11 10u30  De 10 verhalen die u afgelopen week niet mocht missenDe 10 verhalen die u deze week niet mocht missen, speciaal voor u geselecteerd door onze hoofdredactie.
17/11 10u30  Kader Abdolah over dementie: ‘Je geheugen verliezen is pijnlijk, maar ook heerlijk’De dementie van zijn moeder wekte bij Kader Abdolah (64) een groot verlangen op om zijn eigen geheugen kwijt te raken. ‘Ik moest losraken van de oorlog. Los van de ayatollahs. Los van de moordenaars van mijn broer. Los van de emigratie.’ In zijn nieuwe roman Farao van de Vliet stopte hij die ambivalentie in de figuur van een Nederlandse egyptoloog met alzheimer.
17/11 09u30  Paul Kagame de redder van Rwanda? Volgens journaliste Judi Rever pleegde hij een ‘tweede genocide’Paul Kagame de redder van Rwanda? Niet alleen zou de Tutsi-president de genocide op Tutsi’s van 1994 mee hebben opgezweept, zijn troepen zouden ook honderdduizenden Hutu’s bewust hebben uitgeroeid. Dat stelt journaliste Judi Rever in het ophefmakende De waarheid over Rwanda.
17/11 08u30  ‘Dit keer eindigde de lunch in een hotelkamer en ik voelde me schuldig tegenover mijn gezin’Het ondefinieerbare gevoel dat onrust heet, maakt dat zelfs heel succesvolle mensen beginnen te twijfelen aan zichzelf. Zo ook Felix (46) die, om te ontsnappen aan de sleur, zijn heil zocht bij een andere vrouw.
17/11 08u30  ‘Pablo Escobar overschatte zijn populariteit grandioos’: zij waren de jagers op de beruchte drugsbaronSteve Murphy en Javier Peña werden door de Netflix-serie Narcos wereldberoemd als de jagers op Pablo Escobar. In hun autobiografie Manhunters rekenen de oud-DEA-agenten af met de mythische status van de drugsbaron. ‘Hij overschatte zijn populariteit grandioos. De mensen waren doodsbang voor hem.’
17/11 08u00  Prins Andrew wilde reputatieherstel met BBC-interview, maar graaft de kuil nog dieperIn een tenenkrommend interview op de BBC heeft prins Andrew zaterdagavond gezegd zich niet te kunnen herinneren seks te hebben gehad met Jeffrey Epstein’s ‘seksslaaf’ Virginia Roberts. Tevens beweerde de tweede zoon van koningin Elizabeth geen spijt te hebben van zijn contact met de Amerikaanse investeerder en zedendelinquent omdat hij als handelsvertegenwoordiger baat had bij de contacten die Epstein had.
17/11 08u00  200.000 Tsjechen op straat tegen premier Babiš: ‘We willen niet in de periferie van Europa belanden’In Praag zijn ruim 200.000 Tsjechen de straat opgegaan om te demonstreren tegen premier Andrej Babiš. Die verwijten ze onder andere machtsmisbruik en belangenverstrengeling. Maar de demonstranten houden het beschaafd: het is een kwestie van de lange adem.
17/11 08u00  Adviseur Witte Huis wilde inhoud Oekraïne-gesprek Trump afschermenEen raadgever van de Amerikaanse president Donald Trump heeft na het controversiële telefoontje van Trump met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky geadviseerd om de toegang tot de letterlijke inhoud van het gesprek te beperken. Dat heeft hij gezegd in een getuigenis aan het Congres, die zaterdag werd vrijgegeven.
17/11 07u45  Waarom u ook het derde seizoen van ‘The Crown’ móét zien ★★★★☆In de eerste aflevering wordt de overgang opzichtig gladgestreken. Daar, links, het scherp omlijnde profiel van de jonge Claire Foy, die in de eerste twee seizoenen van The Crown de rol van koningin Elizabeth II vertolkte. En rechts de wat vagere contouren van Olivia Colman, de Oscarwinnende actrice die de rol van haar overneemt.
17/11 07u30  Journaliste Judi Rever: ‘In Rwanda vond een tweede genocide plaats’Paul Kagame de redder van Rwanda? Niet alleen zou de Tutsi-president de genocide op Tutsi’s van 1994 mee hebben opgezweept, zijn troepen zouden ook honderdduizenden Hutu’s bewust hebben uitgeroeid. Dat stelt journaliste Judi Rever in het ophefmakende De waarheid over Rwanda.
17/11 07u30  ‘Hoogslapers’ hebben geen hoogtevrees: ‘Hier blijf ik wonen tot ik sterf’Ze kijken uit over stad of zee, hopen elke ochtend dat de lift nog werkt en staren liever door het raam dan naar hun televisie. O ja, en ze willen nooit meer terug naar het gelijkvloers. Drie hoogbouwbewoners vertellen.
17/11 07u15  Volgt Michael Bloomberg (77) Trump op als president van de VS, of is hij te laat?Gooit Michael Bloomberg (77) straks de Democratische voorverkiezingen voor de presidentsrace van 2020 overhoop door zijn late intrede? De kans is groot, al is succes allesbehalve verzekerd: beschuldigingen van seksisme blijven hem achtervolgen.
17/11 07u15  Prins Andrew graaft kuil voor zichzelf nog dieper tijdens bizar BBC-interviewIn een tenenkrommend interview op de BBC heeft prins Andrew zaterdagavond gezegd zich niet te kunnen herinneren seks te hebben gehad met Jeffrey Epstein’s ‘seksslaaf’ Virginia Roberts. Tevens beweerde de tweede zoon van koningin Elizabeth geen spijt te hebben van zijn contact met de Amerikaanse investeerder en zedendelinquent omdat hij als handelsvertegenwoordiger baat had bij de contacten die Epstein had.
17/11 07u15  ‘Ik voelde me schuldig tegenover mijn gezin, maar kennelijk niet schuldig genoeg’Het ondefinieerbare gevoel dat onrust heet, maakt dat zelfs heel succesvolle mensen beginnen te twijfelen aan zichzelf. Zo ook Felix (46) die, om te ontsnappen aan de sleur, zijn heil zocht bij een andere vrouw.
17/11 07u15  DEA-agenten over ’s werelds beruchtste drugsbaron: ‘Escobar had een ego zo groot als Colombia’Steve Murphy en Javier Peña werden door de Netflix-serie Narcos wereldberoemd als de jagers op Pablo Escobar. In hun autobiografie Manhunters rekenen de oud-DEA-agenten af met de mythische status van de drugsbaron. ‘Hij overschatte zijn populariteit grandioos. De mensen waren doodsbang voor hem.’
16/11 22u15  Labo-onderzoek wijst op asbestresten rond toekomstig asielcentrum in BilzenLabo-onderzoek wees namiddag uit dat de dakleien van het afgebrande woonzorgcentrum Ark van Noe in Bilzen in beperkte mate asbest bevatten. Het stadsbestuur laat weten dat een gespecialiseerd bedrijf de asbestresten vanavond zal ruimen.
16/11 20u45  Britse politie stelt onderzoek in wegens mogelijke poging tot kiesbedrogDe Britse politie heeft een onderzoek ingesteld na klachten over een mogelijke poging tot beïnvloeding door de Conservatieve partij met het oog op de parlementsverkiezingen van 12 december. De politie gaat twee aantijgingen wegens kiesbedrog en ambtsmisbruik na, zo deelde ze mee.
16/11 20u30  Rode Duivels groepswinnaar en reekshoofd bij loting na klinkende 1-4 zege in RuslandDe Rode Duivels hebben zaterdagavond in het Krestovskistadion van Sint-Petersburg op de negende en tevens voorlaatste speeldag in groep I van de EK-kwalificaties een klinkende 1-4 zege geboekt tegen Rusland, de nummer twee in de groep.
16/11 20u15  Franse hardloper eindelijk opgepakt voor brandstichting 900 auto’s: ‘Hij is opgelucht’De Franse politie heeft afgelopen week een 33-jarige man opgepakt die wordt verdacht van brandstichting van zo'n negenhonderd auto's in het noordoosten van het land. De auto's gingen de afgelopen zes jaar in vlammen op. De totale schade wordt geschat op zo'n 8,5 miljoen euro, meldden Franse media.
16/11 20u00  Sinterklaas krijgt een facelift: ‘Als er vragen gesteld worden over Zwarte Piet kan je dat niet zomaar negeren’Zelfs de sint moet mee met zijn tijd. Door de steeds groter wordende televisieschermen en aanhoudende discussies over de precieze kleur van Zwarte Piet was het sintprogramma ‘Dag Sinterklaas’ na 26 jaar trouwe dienst aan een update toe. ‘De reeks begon oud aan te voelen’, zegt scenarist Hugo Matthysen.
16/11 20u00  250.000 Tsjechen demonstreren in Praag tegen premier BabisZo’n 250.000 Tsjechen zijn vandaag in Praag de straat opgegaan om te demonstreren tegen hun premier Andrej Babis, die ze onder meer machtsmisbruik verwijten. De opkomst was daarmee iets kleiner dan de vorige betoging tegen Babis, in juni. Toen namen naar schatting 280.000 mensen deel aan de grootste demonstratie sinds de Fluwelen Revolutie van 1989.
16/11 19u45  Herverkozen partijvoorzitter Van Grieken wil Vlaams Belang als beleidspartij positionerenTom Van Grieken is zaterdag, zonder tegenkandidaten, met een monsterscore van 97,4 procent herverkozen als voorzitter van het Vlaams Belang. In zijn verkiezingstoespraak maakte hij duidelijk dat hij van Vlaams Belang een principiële beleidspartij wil maken. ‘Aan de zijlijn blijven staan en zien hoe Vlaanderen verarmd en ontvolkt is geen optie’, vond hij.
16/11 18u15  Deze topfilms mag u niet missen vanavondElke dag tipt de tv-redactie van De Morgen de beste en meest opvallende programma’s van de dag en ontdekkingen op Netflix, Play More en co. Het volledige overzicht van de ‘gewone zenders’ vindt u in de tv-gids van De Morgen.
16/11 18u15  ‘Under the Bridge’ was een brug te ver voor de Red Hot Chili PeppersAnthony Kiedis schreef met ‘Under the Bridge’ een wereldhit, maar de song luidde begin jaren 90 meteen ook een zware crisis in voor Red Hot Chili Peppers.
16/11 18u00  Tom Van Grieken herverkozen als partijvoorzitter Vlaams BelangTom Van Grieken is zaterdag met 97,4 procent van de stemmen binnen de partijraad herverkozen als voorzitter van het Vlaams Belang. Hij was de enige kandidaat.
16/11 17u45  200.000 Tsjechen demonstreren in Praag tegen premier BabisZo’n 200.000 Tsjechen zijn vandaag in Praag de straat opgegaan om te demonstreren tegen hun premier Andrej Babis, die ze onder meer machtsmisbruik verwijten. De opkomst was daarmee iets kleiner dan de vorige betoging tegen Babis, in juni. Toen namen naar schatting 280.000 mensen deel aan de grootste demonstratie sinds de Fluwelen Revolutie van 1989.
16/11 17u30  Beste Wouter Beke, als pleegouders voelen we ons in de steek gelaten door de maatschappij. En door uSaskia Clinckemaillie is moeder van twee pleegkinderen en van vier biologische kinderen.
16/11 17u30  Sinterklaas meert aan in Antwerpen: ‘Er zijn dit jaar géén stoute kinderen’Sinterklaas gaat de komende weken goedgeluimd schoentjes vullen. Want dit jaar zijn er géén stoute kinderen. De goedheiligman arriveerde met zijn trouwe dienaars deze namiddag rond twee uur aan het Willemdok op het Eilandje in Antwerpen. De intrede lokte duizenden kijklustigen.
16/11 17u15  Bestuurders van deze automerken krijgen de meeste boetesAudi-rijders hebben gemiddeld de meeste verkeersboetes op hun naam staan. Dat blijkt uit onderzoek van het verkeersinstituut Vias en de FOD Mobiliteit. Zij ondervroegen 30.000 Belgen over hun rijgedrag en het aantal boetes dat ze het voorbije jaar kregen toegestuurd, schrijven de SudPresse-kranten. Op Skoda na, bestaat de top vijf uit merken uit het duurdere segment.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

6x ‘Er werd zopas een tikkende tijdbom onder het presidentschap van Donald Trump gelegd’20/11 21u00 - De Morgen: Maarten Rabaey is journalist bij De Morgen.
5x ‘Niet alleen Piet, maar ook de goedheilig man zelf is moreel bedenkelijk’20/11 17u00 - De Morgen: Maarten Boudry is wetenschapsfilosoof aan de UGent en de auteur van Alles wat in dit boek staat is waar (en andere denkfouten).
5x ‘We springen te lichtzinnig om met de georganiseerde leugen van Sinterklaas’20/11 21u00 - De Morgen: Maarten Boudry is wetenschapsfilosoof aan de UGent en de auteur van Alles wat in dit boek staat is waar (en andere denkfouten).
5x Zoon Duitse oud-president Von Weizsäcker doodgestoken tijdens lezing in Berlijn20/11 21u15 - De Morgen: Fritz von Weizsäcker, de zoon van de voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland, is dinsdagavond doodgestoken. De arts hield een medische lezing in een Berlijnse privékliniek, toen een man uit het publiek op hem afstormde en hem met een mes stak. De 59-jarige arts overleed ter plekke.
4x ‘Niet alleen Zwarte Piet, maar ook Sinterklaas is moreel bedenkelijk’20/11 17u15 - De Morgen: Maarten Boudry is wetenschapsfilosoof aan de UGent en de auteur van Alles wat in dit boek staat is waar (en andere denkfouten).
3x ► Live - ‘Ja, er was een quid pro quo’: cruciale getuigenis brengt Trump nog meer in lastig parket20/11 17u00 - De Morgen: Het impeachment-onderzoek tegen president Trump gaat vandaag een cruciale fase in. De getuigenis van ambassadeur Gordon Sondland kan bewijs opleveren dat Trump zijn macht misbruikte om Oekraïne te dwingen een onderzoek naar oud-vicepresident Joe Biden te beginnen. In zijn openingsverklaring bevestigde Sondland dat er wel degelijk sprake was van een ‘quid pro quo’.
3x Belgische begroting: Europese Commissie blaft, maar bijt vooralsnog niet20/11 17u15 - De Morgen: De volgende federale regering moet zo snel mogelijk een nieuwe ontwerpbegroting bij de Europese Commissie indienen. Dat zegt de Commissie bij haar jaarlijkse analyse van de budgetten van de 28 Europese lidstaten. Begrotingsminister David Clarinval (MR) wil dat de deelstaatregeringen alvast hun huiswerk overdoen.
3x ▶︎ Dirk Draulans: ‘Mensen onderschatten tegen wat voor klimaatsysteem we opboksen: de hel op aarde komt eraan’20/11 17u15 - De Morgen: Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, De Morgen geeft een eigenzinnige draai aan ‘De vragen van Proust’ in een wekelijkse interviewreeks. In deze podcast hoor je enkele van de meest opmerkelijke fragmenten. Deze week: Dirk Draulans. Ann Jooris en Fernand Van Damme hebben het met de bioloog over een religieuze ervaring met een gorilla, de klimaatstrijd en de breuk met de vrouw van zijn leven.
3x ‘Ja, er was een quid pro quo’: cruciale getuigenis brengt Trump nog meer in lastig parket20/11 17u30 - De Morgen: Het impeachment-onderzoek tegen president Trump is vandaag een cruciale fase ingegaan. De getuigenis van ambassadeur Gordon Sondland, een van de weinige getuigen die rechtstreeks met Trump sprak over Oekraïne, brengt de Amerikaanse president nog meer in een lastig parket. In zijn openingsverklaring bevestigde Sondland dat er wel degelijk sprake was van een ‘quid pro quo’, waarbij de Oekraïense president een gesprek toegestaan zou krijgen in het Witte Huis in ruil voor de aankondiging van een corruptieonderzoek.
3x België, exporteur van voetbalhymnes. ‘Olé-olé-olé-olé!’20/11 19u15 - De Morgen: Een Italiaanse zangeres die de Belgische nationale voetbalploeg van een feestlied voorziet. Brugse supporters die een gitaarlijn meebrullen en er voetbaltribunes over de hele wereld mee inspireren. Wat is het recept voor een goede voetbalhymne?

Statistieken

Artikels:
28480
Gelezen:
4653
Aantal lezers nu:
27


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven