vrijdag 25 mei 2018, week 21


U bent nu hier: Meer nieuws van De Morgen

Laatste updatecontrole: vandaag om 3u15
 

De Morgen

Verbergen Tonen
25/05 03u15  Frankrijk vervolgt twee ex-agenten van geheime dienst wegens verraad In Frankrijk zijn twee gepensioneerde agenten van de geheime diensten in verdenking gesteld van verraad. Dat heeft het Franse ministerie van Defensie gisterenavond bevestigd na berichten in de media. Ook de vrouw van een van de twee mannen is in verdenking gesteld omdat ze op de hoogte zou zijn geweest van de misdaden.
25/05 02u30  Twee doden en ruim vijftig gewonden bij nieuwe betogingen in Nicaragua In Nicaragua zijn woensdag minstens twee doden en 54 gewonden gevallen bij confrontaties tussen betogers en aanhangers van president Daniel Ortega. Het geweld laait zo weer op, daags na het afspringen van de dialoog tussen de protestleiders en middenveldorganisaties enerzijds en de regering anderzijds, die werd bemiddeld door de katholieke kerk.14 
25/05 02u00  Noord-Korea nog steeds bereid om in dialoog te treden met de Verenigde Staten: "Annulering top onverwacht en betreurenswaardig" Noord-Korea is ondanks het afblazen van de geplande top in Singapore volgende maand door de Amerikaanse president Trump, nog steeds bereid om in dialoog te treden met het land. Dat laat het staatsagentschap KCNA weten.16 
25/05 01u45  Venezolaanse president Maduro "laat politieke gevangenen vrij na beëdiging" De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft aangekondigd dat hij de actievoerders die werden opgepakt tijdens antiregeringsprotesten, zal vrijlaten. Daarmee wil hij zijn beleid van 'vrede' en 'verzoening' in de glans zetten.13 
25/05 00u30  Hoofd van nieuwe EU-privacywaakhond: "Er zullen zeker meteen klachten zijn" Nu de nieuwe Europese privacyregels, beter bekend als GDPR, van kracht worden, gaat ook een nieuwe Europese instelling aan de slag. De European Data Protection Board (EDPB) zal toezien op een uniforme toepassing van de regels in alle EU-lidstaten. De Oostenrijkse Andrea Jelinek krijgt de leiding over het orgaan. Ze verwacht zich op de eerste dag al aan klachten. 'We zijn er klaar voor', zegt ze.22 
24/05 22u30  Liefde voor het leven of haat tegen vrouwen? Het referendum over abortus verdeelt Ierland De Ieren mogen zich morgen uitspreken over een ruimere abortuswet. Een gruwel voor de pro-life-beweging, maar hard nodig volgens artsen en feministen. De katholieke kerk houdt zich dit keer opvallend stil in de ‘moeder aller debatten’.
24/05 22u15  "Harvey Weinstein dient zich morgen aan bij autoriteiten in New York" De voormalige Hollywood-producent Harvey Weinstein gaat zich morgen aangeven bij de autoriteiten in New York. Dat meldt The New York Times op basis van twee bronnen bij het gerecht. Meer dan 70 vrouwen beschuldigen de man van grensoverschrijdend gedrag, onder meer verkrachting. Weinsteins advocaat Ben Brafman weigerde vandaag nog elke commentaar.
24/05 22u00  Trump en Kim zijn terug bij af. En misschien nog wel verder De Amerikaanse president Trump heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un vandaag per brief laten weten dat de top tussen de twee niet doorgaat. Trump en Kim zouden elkaar op 12 juni ontmoeten in Singapore. Als argument voor het schrappen van de top noemt Trump de 'vijandige houding' die Noord-Korea volgens hem de laatste dagen tentoonspreidde.
24/05 22u00  Vluchtte 'majesteitsschennende' Spaanse rapper Valtonyc naar België? De Mallorcaanse rapper Valtonyc zou vanuit Spanje naar België zijn gevlucht. Hij wordt vervolgd voor “het ernstig beledigen van de Kroon” en “het verheerlijken van terrorisme', wat in Spanje streng wordt berecht. De Spaanse autoriteiten hebben een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd.
24/05 21u45  Crevits vraagt buitenlandse diploma's vaker automatisch te erkennen De automatische erkenning van diploma's uit het buitenland moet worden uitgebreid. Dat is een van de standpunten waarmee minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vandaag naar een tweejaarlijkse conferentie in Parijs trok. 
24/05 21u45  Heksenjacht tegen Turkmenen die foto's van president gebruiken als toiletpapier De politie in Turkmenistan is een offensief gestart tegen toiletbezoekers in plaatselijke pubs en restaurants. Agenten controleren of er geen kranten met foto's van president Gurbanguly Berdimuhamedov gebruikt worden als toiletpapier. Dat meldt de BBC op basis van de Russische nieuwssite Fergana.ru.
24/05 21u15  De Wever: "Ouders van Mawda zijn niet enkel slachtoffer" De ouders van Mawda, het tweejarige Koerdische meisje dat bij een achtervolging op de snelweg door een politiekogel om het leven kwam, zijn volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever mee verantwoordelijk voor wat er met hun kind is gebeurd. De ouders mogen voorlopig in ons land blijven.
24/05 21u15  Vakbond beschuldigt Elon Musk van bedreigingen tegen werknemers Tesla De Amerikaanse vakbond United Auto Workers (UAW) heeft een klacht ingediend tegen Tesla-baas Elon Musk. Die zou ermee gedreigd hebben voordelen in te trekken van werknemers die zich bij de bond aansluiten.
24/05 21u00  Lijst zware beroepen splijt de regering Terwijl CD&V juicht, zetten N-VA en Open Vld de hakken in het zand. De lijst van zware beroepen bij ambtenaren, die pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) afklopte met de vakbonden, verdeelt de regering.
24/05 21u00  Rwanda hoopt met advertentie op Arsenal-shirt meer toeristen en investeerders te lokken Op de shirts van voetbalclub Arsenal prijkt ook komend seizoen 'Emirates', de naam van de luchtvaartmaatschappij uit Dubai. Emirates heet ook het zestigduizend plaatsen tellende stadion van de Gunners uit Londen. Maar boven aan de linkermouw van de spelersshirts adverteert voortaan ook Rwanda. 
Laatste update: vandaag om 3u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
24/05 20u45  Met dit akkoord over zware beroepen wordt de solidariteit tussen ambtenaren en andere werknemers onder zware druk gezetBart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur. 
24/05 20u45  Papa en mama zijn ook maar mensenEr loopt een lijn van de nieuwste paniekopstoot over kinderen die te veel tablet kijken naar het baldadige verzet van Greenpeace tegen de Maya de Bij-worst. Telkens gaat het om morele waarschuwingen die inspelen op ouderlijke angsten. Tijd dat mama en papa in het verzet gaan.
24/05 20u45  De Morgen-journalisten winnen Belfius PersprijsDe Morgen-journalisten Femke van Garderen en Sara Vandekerckhove hebben de Belfius Persprijs gewonnen voor hun reeks over psychiatrie in ons land. 'Het grote psychiatrierapport' werd bekroond in de categorie 'Schrijvende pers'.
24/05 20u30  'Peaces' van Future Old People Are Wizards: bruuske finesse en wat sterrenstofOp zijn derde album Peaces voorziet Future Old People Are Wizards zijn met hemellichamen versierde tovermantel van een strakkere snit. Die nieuwe outfit van het Gentse trio blijkt net zo geschikt voor kosmische trips op een snuifje sterrenstof, als voor excursies onder de aardkorst met een slok gesmolten metaal achter de kiezen.
24/05 20u15  Dierenfilms steeds populairder, prinsessenfilms hebben afgedaanTelenet heeft nieuwe cijfers vrijgegeven van het kijkgedrag van de Vlaamse kinderen. Conclusie: prinsessenfilms hebben afgedaan en maken plaats voor dierenfilms. Eén grote uitzondering: Frozen. 
24/05 19u30  Brief Trump treedt alle diplomatieke regels met de voeten – en dat is de bedoelingExpliciet en uiterst persoonlijk. De brief van de Amerikaanse president Donald Trump aan de Noord-Koreaanse leider is alles wat een diplomatiek schrijven normaal gezien niet is. En dat is precies de bedoeling.
24/05 19u30  Overzichtelijke mailbox dankzij nieuwe Europese privacywetgeving is illusieKunt u de stortvloed aan e-mails waarin bedrijven en organisaties zich aan uw voeten werpen om te vragen of ze u nog nieuws of promoties mogen sturen nog aan? Zij mogen u dankzij de nieuwe Europese privacywet (GDPR) vanaf morgen enkel nog contacteren indien ze daar een goede reden voor hebben. Zoals uw toestemming bijvoorbeeld. 
24/05 19u30  Greenpeace zegt sorry voor campagne met Maya de Bij, "behalve aan Studio 100"Greenpeace wil nu toch zijn excuses aanbieden voor de campagne, waarin de organisatie Maya de Bij sigaretten heeft laten roken. Dat blijkt uit een reactie van Greenpeace op Twitter. 
24/05 19u00  Simpsons-bedenker wil met een aan drank verslaafde prinses Netflix veroverenEen aan drank verslaafde prinses, een elf met de weinig originele naam Elfo en een klein zwart duiveltje dat als Luci door het leven gaat. Dat olijke trio moet Matt Groening, twintig jaar nadat hij The Simpsons heeft bedacht, aan een nieuwe televisiehit helpen. 
24/05 19u00  Magistrale storytelling in de games van de week'Le Godard du Pixel' heeft een nieuwe game klaar. Een andere meesterverteller uit het medium helpt u zich een first contact met buitenaardsen voor te stellen. Het indie-circuit vond het tijd voor een eerste ensemblegame en in twee andere videogames die deze week verschenen, bent u vooral degene die zijn eigen verhaal vertelt.
24/05 19u00  Peter Bossaert voorgedragen als CEO van de KBVBDe Raad van Bestuur van de Koninklijke Belgische Voetbalbond heeft vandaag unaniem Peter Bossaert voorgedragen als toekomstige secretaris-generaal. De aanstelling van Bossaert, die tot voor kort nog CEO was bij Medialaan, moet wel nog bekrachtigd worden.
24/05 18u30  Morgan Freeman beschuldigd van ongepast gedrag en intimidatie op de filmsetMorgan Freeman is de nieuwste naam die opduikt in de #MeToo-kwestie. Zestien mensen hebben zich tegenover CNN uitgesproken over ongepast gedrag en intimidatie door de acteur, acht van hen zeggen slachtoffer van hem te zijn.
24/05 18u15  Ongeval met vrachtwagen veroorzaakt zware hinder op Brusselse ring: meer dan uur extra in beide richtingenOp de Brusselse binnenring ter hoogte van Wezembeek-Oppem is vanmiddag een zwaar ongeval gebeurd. Een vrachtwagen kwam er in aanraking met enkele auto's en is gekanteld. Een van de wagens werd over de middenberm gekatapulteerd en blokkeert de buitenring. In beide richtingen staat er al meer dan een uur file.
24/05 18u00  Legendarisch scheepswrak heeft schat van 14 miljard euro aan boordDe heilige graal van de scheepswrakken, zo wordt de ontdekking genoemd van het gezonken galjoen San José, drie jaar geleden voor de kust van Colombia. Amerikaanse archeologen hebben nu de waarde van de lading van het Spaanse handelsschip geschat op maar liefst 14 miljard euro. De San José heeft tientallen kisten vol goud, zilver en edelstenen aan boord.
24/05 18u00  JIM Mobile en Mobile Vikings verkassen naar OrangeDe ongeveer 365.000 klanten van JIM Mobile en Mobile Vikings zullen vanaf het voorjaar van 2019 bellen, sms'en en surfen via het netwerk van Orange Belgium. 
24/05 17u45  Theatermakers: "Kunnen we premières niet gewoon afschaffen?"De première blijft dé maatstaf voor de pers en het publiek om de kwaliteit van een voorstelling te bepalen. Alleen zijn theatermakers het daar vaak niet mee eens. “De laatste voorstelling is meestal beter dan de eerste.” Is een eerste voorstelling wel representatief voor het uiteindelijke theaterstuk?
24/05 17u45  Dit is de lijst van zware beroepen bij de overheidLeerkrachten, postbodes en treinbestuurders: deze jobs haalden de langverwachte lijst van zware beroepen bij de overheid. De liberale en christelijke vakbonden zeggen hierover een consensus bereikt te hebben met minister van Pensioenen Daniël Bacquelaine (MR), maar N-VA en Open Vld staan nog op de rem. Dit is de volledige lijst.
24/05 17u30  Frederik De Swaef verruilt 'Flair' voor News CityFlair-hoofdredacteur Frederik De Swaef stapt op bij het vrouwenblad. Vanaf deze zomer gaat hij aan de slag als hoofdredacteur regio bij News City, het nieuwe journalistieke huis waarin De Persgroep Publishing en Medialaan hun nieuwsredacties bundelen.
24/05 17u15  Gaan we nu echt zitten blèten over het onrecht dat Maya de Bij wordt aangedaan?Ben Van Alboom, chef cultuur van De Morgen, neemt het op voor Greenpeace. Dat kwam onder vuur te liggen na een opvallende campagne waarin het Maya de Bij sigaretten voor kinderen liet aanprijzen.
24/05 17u15  'Zwaar beroep' eist ook zwaar budgetDe befaamde lijst van de zware beroepen zorgt voor controverse. Als dit goedgekeurd wordt, dan is de pensioenhervorming een maat voor niks, zeggen specialisten.
24/05 17u00  Oudste monument van Antwerpen krijgt tweede leven als cruiseterminalVandaag beginnen de werken aan Het Steen. Het oudste monument van Antwerpen zal over twee jaar omgevormd zijn tot 'toegangspoort' aan de Schelde.
24/05 16u45  Spanje schrijft aanhoudingsbevel uit tegen voortvluchtige rapper die koningshuis bedreigdeHet Spaanse gerecht heeft vandaag zowel een nationaal als een Europees en een internationaal aanhoudingsbevel uitgeschreven tegen de voortvluchtige rapper Valtonyc. De man zou op de vlucht zijn geslagen om te ontsnappen aan zijn gevangenisstraf. Volgens het Spaanse gerecht heeft hij het koningshuis bedreigd en het terrorisme verheerlijkt.
24/05 16u00  Trump blaast historische ontmoeting met Kim Jong-un afAmerikaans president Donald Trump heeft zijn geplande ontmoeting met Noord-Koreaans leider Kim Jong-un afgezegd. In een brief aan Kim Jong-un laat hij weten dat hij de ontmoeting afzegt omwille van de 'grote woede en openlijke vijandigheid' die Noord-Korea getoond heeft in zijn meest recente statement.
24/05 15u15  'Discriminerende' woontoren toch open voor alle leeftijdenProjectontwikkelaar Kolmont gaat in Hasselt de 'Kapertoren' bouwen, een gebouw met 76 flats en studio's. Op zich niets speciaals, behalve dan dat het plan was om enkel mensen jonger dan 32 jaar toe te laten. Het Interfederaal Gelijkekansencentrum (Unia) steekt hier nu een stokje voor, omdat het project volgens de wet discriminerend is.
24/05 14u45  Liga voor Mensenrechten eist grondig en onafhankelijk onderzoek naar overlijden van Mawda'Een ernstig en onafhankelijk onderzoek moet licht werpen op de opeenvolgende gebeurtenissen die geleid hebben tot het drama waarbij de 2-jarige peuter Mawda om het leven kwam', zo stelt de Liga voor Mensenrechten vandaag in een persbericht.
24/05 14u45  Niet de pensioenleeftijd, maar de loopbaan moet centraal staanWouter De Vriendt & Evita Willaert zijn  Kamerleden Groen.
24/05 14u00  Netanyahu wil Trump overhalen de Golanhoogte te erkennen als Israëlisch grondgebiedDe regering-Netanyahu probeert president Trump te overhalen om de Israëlische annexatie van de Golanhoogte te erkennen. Volgens Jeruzalem kan zo’n Amerikaanse stap, die nog nooit door voorgaande regeringen in Washington is overwogen, zelfs in de komende maanden worden verwacht.
24/05 14u00  Facebook zal Europeanen getroffen door Cambridge Analytica-schandaal niet compenserenNeen, Facebook zal de Europese gebruikers die hun informatie zagen gestolen worden door Cambrigde Analytica niet compenseren. Dat blijkt uit de schriftelijke antwoorden van het bedrijf op de onbeantwoord gebleven vragen van Europese Parlementsleden van afgelopen dinsdag.
24/05 13u15  "Kiev betaalde advocaat Trump voor ontmoeting met Porosjenko"Michael Cohen, de advocaat van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft volgens de Britse openbare omroep BBC minstens 400.000 dollar (341.628 euro) gekregen om een ontmoeting tussen Trump en de Oekraïense president Petro Porosjenko te organiseren. Dat geld zou uit de entourage van Porosjenko zijn gekomen.
24/05 12u45  Onderzoeksteam: "Raket die MH17 neerhaalde, was van Russisch leger"De BUK-raket die vlucht MH17 neerhaalde in juli 2014 was afkomstig van de 53rd Anti-Aircraft Missile Brigade van het Russische leger in Koersk. Dat is na minutieus onderzoek van beelden uit Oekraïne en Rusland vastgesteld door het Joint Investigation Team (JIT), dat onderzoek doet naar de crash van vlucht MH17. 
24/05 12u30  Campagnewagen van Leuvense N-VA in brand gestokenOnbekenden hebben afgelopen nacht de campagnewagen van verkiezingskandidaat Lorin Parys (N-VA) in Leuven in brand gestoken. Dat meldt het Leuvense parket.
24/05 12u00  Hoe de foto van napalmmeisje Kim Phuc van een vloek tot een zegen werdDe foto redde waarschijnlijk haar leven, maar ze is er lang niet altijd blij mee geweest. Nu vindt Kim Phuc, het napalmmeisje, het een privilege dat ze voor Unesco de wereld rond mag reizen als ambassadrice. 'Dat kleine meisje van de foto weet als geen ander wat de waarde van vrede is.'
24/05 11u45  Marc Dutroux schrijft brief met excuses aan slachtoffers: "Hij neemt zijn verantwoordelijkheid op"Een brief waarin Marc Dutroux berouw toont, wordt binnenkort - wellicht nog voor de zomervakantie - naar de slachtoffers en de ouders van de slachtoffers gestuurd. Dat zegt zijn advocaat Bruno Dayez donderdag in een interview met Le Vif/L'Express. Dayez verzekert dat het berouw geen uiterlijke schijn ('façade') is.
24/05 11u45  Omschakelen van mazout op aardgas: een goed idee?Met het milieu én haar portemonnee in gedachten, besliste Elke om over te schakelen van verwarming op mazout naar aardgas. Ze sloot zich ook aan bij de community van UPtimisten, de bewoners van ‘UPtown’, de eerste virtuele stad in België die elke dag energie-efficiënter wordt.
24/05 11u45  Experts aan het woord: moeten we de werkloosheidsuitkeringen in België beperken in de tijd?Lees meer >
24/05 11u30  Meisjes en jongens in aparte klassen: IJsland doet het. Maar heeft het ook zin?Jongens en meisjes scheiden, zodat de meisjes assertiever en de jongens gevoeliger worden. In IJsland gebeurt het. Maar heeft het ook zin? 'Dit komt eigenlijk neer op een soort van indoctrinatie van jongens.'
24/05 11u30  Dit moet u weten voor u gaat etenEr is veel onduidelijkheid over het 'akkoord' dat de vakbonden gisteren bereikten met minister van Pensioenen Daniel  Bacquelaine (MR): coalitiepartners Open Vld en N-VA ontkennen namelijk dat er een akkoord is terwijl de rest van het land wacht op de lijst. Voorts waarschuwt het KMI dat er ook vandaag een stevig onweer kan passeren.
24/05 11u00  Een groot deel van de wereldbevolking leeft op rijst maar voedingswaarde gewas gaat er op achteruitDe voedingswaarde van rijst, een belangrijke voedingsbron voor ruim 2 miljard mensen in de wereld, zal in de loop van deze eeuw minder worden door het toenemen van de concentraties CO2 in de atmosfeer. Dat kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van degenen die voor hun voeding afhankelijk zijn van dit gewas, schrijven onderzoekers in Science Advances.
24/05 10u30  Scheepswrak voor Colombiaanse kust herbergt schat van 14 miljard euroDe precieze locatie is voorlopig geheim, maar zeker is dat het galjoen San José, dat voor de kust van Colombia ligt en de heilige graal der scheepswrakken wordt genoemd, voor maar liefst 14 miljard euro aan goud, zilver en edelstenen aan boord heeft. 
24/05 09u45  Uber geeft proef met zelfrijdende auto's in Arizona op na dodelijk ongelukUber beëindigt zijn proef in Arizona met zelfrijdende auto’s, twee maanden nadat een van de robotauto’s een vrouw doodreed die met haar fiets aan de hand een snelweg overstak. De onderzoeksafdeling die het experiment uitvoerde wordt ontmanteld. Het personeel krijgt hulp bij het zoeken naar ander werk, zo liet het taxideelbedrijf woensdag weten.
24/05 09u30  En weer is een verrader van Anne Frank ontmaskerd: is Ans van Dijk nu de belangrijkste verdachte?Een buurman van het Achterhuis was erbij toen Ans van Dijk, een Joodse vrouw die met de nazi’s collaboreerde, het fatale telefoontje pleegde. Zijn zoon schreef er een boek over. Is Van Dijk daarmee nu de belangrijkste verdachte?
24/05 09u15  Open Vld en N-VA ontkennen dat er akkoord is over lijst met zware beroepenOpen Vld en N-VA ontkennen dat er een akkoord is over een lijst met zware beroepen voor het overheidspersoneel. De liberale en christelijke vakbonden spannen de kar voor het paard, klinkt het.
24/05 09u00  Amnesty: Nigeriaans leger misbruikte duizenden vrouwen en meisjes die schrikbewind Boko Haram overleefdenDuizenden vrouwen en meisjes die het barbaarse bewind van de gewapende groep Boko Haram hebben overleefd, zijn nadien verder misbruikt door de Nigeriaanse veiligheidsdiensten die beweren hen te hebben gered. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International donderdag.
24/05 08u45  28 graden tijdens 20 kilometer van Brussel: "Vragen om miserie"20 kilometer door onze hoofdstad lopen bij 28 graden: dat staat 38.000 deelnemers komende zondag te wachten. 'Zo'n inspanning bij zo'n weer: dat is vragen om miserie', waarschuwt cardioloog Pedro Brugada. Hij vreest dat honderden lopers oververhit zullen raken en zullen flauwvallen.
24/05 08u30  Joelia Skripal wil terugkeren naar Rusland, maar weigert hulp Russische ambassadeJoelia Skripal, die op 4 maart samen met haar vader Sergej werd vergiftigd in het Britse stadje Salisbury, wil na haar herstel terugkeren naar Rusland. Dat heeft de dochter van vroegere Russische dubbelagent gezegd in een woensdag door Reuters verspreid videointerview.
24/05 08u15  Terug van weggeweest: de Antwerpse kunstsceneAntwerpen is een beetje passé, citeerden we een paar jaar geleden een galeriehouder. Maar op het Antwerp Art Weekend gooien ruim 68 kunstplekken de deuren open. Wat is het Antwerpse geheim? En houden de kleintjes het vol?
24/05 08u15  Benny Claessens wint belangrijke Duitse acteerprijs, prijsuitreiking zorgt voor ophefBenny Claessens heeft op het Theatertreffen van Berlijn de belangrijkste Duitse acteerprijs voor jong theatertalent gewonnen. Dat ontketende meteen een hevig debat.
24/05 08u15  Volume ip duust: 't Hof Van Commerce gaat tropische toer opMuziekfestival Bomboclat zweeft tussen Caraïbische beats en urban en wil van Zeebrugge een tropische oase maken. En voor de tweede editie kunnen de organisatoren uitpakken met een opvallende coprogrammator: 't Hof Van Commerce.  
24/05 08u15  Dit is wat we betalen voor onze gezondheidszorgDe uitgaven voor gezondheidszorg nemen een stevige hap uit het overheidsbudget. Daar tegenover staat uiteraard de uitgebreide sociale bescherming waarvan de gemiddelde Belg kan genieten. Al krijgt niet elke vorm van gezondheidszorg een groot budget. Mantelzorg is goed voor heel wat zorguren, maar kost de overheid erg weinig geld.
24/05 08u15  Van plan een huis te kopen? Met deze tips spaart u flink wat kosten uitEen woning kopen én besparen: op het eerste gezicht lijkt het tegenstrijdig. Toch is het mogelijk om kosten uit te sparen als u een woning koopt. Met deze checklist haalt u het onderste uit de kan.
24/05 07u45  50 Spaanse ex-diplomaten zijn kwaad op JambonVijftig Spaanse oud-diplomaten, van wie verschillende een link hebben met de Spaanse koning, hebben een kwade brief geschreven aan de Belgische ambassadeur in Madrid, Marc Calcoen. Vooral minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en de Brusselse procureur des Konings Jean-Marc Meilleur moeten het ontgelden, zo schrijven Het Laatste Nieuws en de kranten van Sudpresse.
24/05 07u30  Mogelijk gesjoemel, sowieso veel geruzie in SoGentHet Gentse stadsbestuur maakt het hele SoGent-dossier - omtrent de toekenning van overheidsopdrachten - over aan het parket. Schepen van Stadsontwikkeling en SoGent-voorzitter Sven Taeldeman (sp.a) blijft wel zitten, zo raakte gisteravond bekend. Welke feiten liggen nu eigenlijk op tafel in de drie bouwdossiers? En zijn die strafbaar?
24/05 07u30  Ook vandaag code oranje: KMI waarschuwt voor hagel, bliksem en wateroverlastDe intense onweersbuien van de afgelopen dagen keren ook vandaag terug. Vanaf deze namiddag kondigt het KMI opnieuw code oranje af in de meeste delen van het land. Er is kans op hagel, blikseminslagen en hevige regenbuien, met mogelijk wateroverlast tot gevolg. Vanaf vrijdag wordt beterschap voorspeld.
24/05 07u15  Een leerkracht op de twee heeft elke week leerling met mentale problemenDe helft van de Vlaamse leerkrachten heeft minstens een keer per week te maken met leerlingen met mentale problemen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Medialaan.
24/05 07u15  Boris, de zwijgende copresentator van 'Winteruur', is niet meerBoris, de labrador die drie seizoenen lang samen met Wim Helsen Winteruur presenteerde op Canvas, is overleden. Fiecke, zoals Boris echt heette, was al een tijdje ziek.
24/05 07u00  Noord-Korea uit opnieuw dreigende taal: "Ontmoeting in vergaderzaal of nucleaire confrontatie hangt van houding VS af"In de aanloop naar de geplande ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un spreekt Pyongyang opnieuw dreigende taal. 'Of de Verenigde Staten ons in de vergaderzaal treffen of ons in een nucleaire confrontatie ontmoeten, zal helemaal afhangen van de beslissing en de houding van de Verenigde Staten', zei de Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Choe Son-hui vandaag.
24/05 06u45  Zwart, links en ambitieus: deelt deze vrouw straks de lakens uit in Georgia?Voor het eerst maakt een Afro-Amerikaanse vrouw kans om gouverneur van een Amerikaanse staat te worden. Stacey Abrams is de Democratische kandidate in de zuidelijke staat Georgia.
24/05 06u15  Vergeet vastgoed, aandelen of edelmetaal, muziek is het nieuwe goudVergeet vastgoed, aandelen of edelmetaal. Wie zijn spaarcenten wil zien renderen, kiest beter voor muziek. Streaming reanimeerde de muziekindustrie en maakte muziekrechten tot gewild goed bij investeerders. 
24/05 06u15  Mueller vindt van alles, maar niet wat hij zoekt: de legendarische smoking gun tegen TrumpDerk Jan Eppink werkt in New York bij de conservatieve denktank London Policy Center. Zijn wisselcolumn met Sammy Mahdi verschijnt wekelijks.
24/05 06u15  Welke verkiezingsbeloftes heeft de regering ingelost?Het regeerakkoord is de Bijbel van elke regering. Een jaar voor de federale verkiezingen is het hoog tijd om de realisaties van Michel I te vergelijken met de oorspronkelijke geloftes, neergeschreven op 230 pagina’s. Uit die analyse blijkt dat de regering, hoewel ze volgens de grootste coalitiepartner haar ‘dash’ kwijt is, de boeken nog lang niet dicht kan doen. Vandaag: Mobiliteit, Energie, Sociale Fraude en Privacy.
24/05 06u15  Antwerpen wil jonge dealers op school detecteren: "Ouders herkennen de signalen niet"Kinderen uit de basisschool leveren in Antwerpen 'hand- en spandiensten aan drugsbendes', zegt schepen van Onderwijs Claude Marinower. Om hen op te sporen wil hij leerkrachten en ouders beter informeren over de drugsproblematiek.
24/05 06u15  Coucke doet bij Anderlecht zijn reputatie van gamechanger alle eer aanHans Vandeweghe is sportjournalist.
24/05 06u15  Had het aan hem gelegen, dan waren ze nu nog samen, hoe lelijk en vet ze beiden ook zouden zijn gewordenFrederik De Backer schrijft elke donderdag over de grauwe wereld die we zo veel mogelijk proberen te negeren.
24/05 06u00  Trumps schoonzoon Kushner heeft opnieuw toegang tot uiterst geheime informatieJared Kushner, de 37-jarige schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft een permanente, volwaardige veiligheidsmachtiging gekregen. Dat berichtten media in de Verenigde Staten.
24/05 05u30  Onderzoeksteam MH17 stelt vandaag tussentijdse resultaten voorHet Joint Investigation Team (JIT) dat onderzoek doet naar de crash van vlucht MH17, presenteert vandaag tussentijdse onderzoeksresultaten. Dat gebeurt tijdens een bijeenkomst in het Nederlandse Bunnik, bij Utrecht. Ook wordt de hulp van het publiek ingeroepen bij de speurtocht naar de daders van de vliegramp.
24/05 05u00  Twee doden en achttien gewonden bij botsing trein en vrachtwagen in ItaliëBij een treinongeval in de buurt van de Noord-Italiaanse stad Turijn zijn deze nacht minstens twee mensen om het leven gekomen. Dat berichten lokale media. Achttien anderen raakten gewond, van wie één slachtoffer nog in kritieke toestand verkeert.
24/05 04u45  Minstens 4 doden en 16 gewonden bij zelfmoordaanslag in BagdadBij een aanslag in Bagdad zijn deze nacht minstens vier mensen omgekomen. Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op aan de ingang van een park. Dat melden de lokale autoriteiten. Zestien mensen raakten gewond. De aanval is nog niet opgeëist.
24/05 03u45  "Amerikaanse bombardementen uitgevoerd in Syrië"De internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten heeft gisteren bombardementen uitgevoerd op meerdere militaire doelwitten in het oosten van het land. Dat zegt het Syrische staatspersagentschap Sana op basis van een militaire bron. Het nieuws is echter niet bevestigd.
24/05 03u15  Britse politie pakt terreurverdachte (19) opDe Britse politie heeft gisterenavond een negentienjarige man opgepakt op beschuldiging van het voorbereiden van terroristische activiteiten. De arrestatie vond plaats in Bishop's Stortford, ten noorden van Londen. 
24/05 02u15  VN heffen sancties tegen Noord-Koreaanse diplomaten tijdelijk opHet Sanctiecomité voor Noord-Korea van de Verenigde Naties heeft vandaag een aantal maatregelen tegen Noord-Koreaanse verantwoordelijken tijdelijk opgeheven zodat die naar Singapore kunnen afreizen. Daar vindt op 12 juni normaal gezien de historische ontmoeting tussen Amerikaans president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un plaats.
23/05 23u45  Zulte Waregem haalt het van Lokeren na strafschoppen in bloedstollende Play Off 2-finaleTweemaal opgestaan uit de doden in de finale tegen Lokeren. Met een mannetje minder na een roekeloze ingreep van Theo Bongonda. Wat een veerkracht. Zulte Waregem is dé ploeg van play-off 2. Vanavond haalden de troepen van Francky Dury het na strafschoppen van Peter Maes en co. Nadat ze tot twee keer toe een achterstand ophaalden. Wat kan Zulte Waregem tegen Genk?
23/05 22u15  Rechter oordeelt dat Trump niemand mag blokkeren op TwitterDe Amerikaanse president Donald Trump mag niemand ervan weerhouden hem op Twitter te volgen. Dat heeft een rechter in New York beslist. Trump en zijn socialemediateam blokkeren regelmatig volgers die een afwijkende politieke mening hebben, en dat is volgens rechter Naomi Reice Buchwald een schending van het eerste amendement van de grondwet over de vrije meningsuiting.
23/05 22u15  Stad Gent stapt naar parket met dossier over "vastgoedgesjoemel"De stad Gent heeft beslist om naar het parket te stappen met het dossier over het 'gesjoemel' rond het stadsontwikkelingsbedrijf SoGent. Dat laat de stad weten in een reactie aan onze redactie. Hoewel de stad zelf zei 'dat er geen strafrechterlijke feiten waren', stapt het stadsbestuur nu naar het parket omdat er de laatste dagen commotie ontstond rond het dossier.
23/05 22u00  Het is niet het moment om politieke spelletjes te spelen over ons onderwijsBart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur.
23/05 22u00  "Ik zal niet de minister zijn die een set eindtermen presenteert waardoor de lat omlaag gaat"'Ik heb signalen gekregen dat er zorgen bestaan over het ambitieniveau.' Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) bevestigt de twijfels over de nieuwe eindtermen, die het minimum vastleggen dat een groep leerlingen moet kennen. Zo kan ook de modernisering van het secundair onderwijs in gevaar komen.
23/05 21u45  Waarom heeft Philip Roth nooit een Nobelprijs ontvangen?Als er iemand de laatste jaren de Nobelprijs voor Literatuur verdiende, was Philip Roth het wel. De hele literaire goegemeente leek het daarover eens te zijn, behalve de Zweedse Academie. Waarom is het nooit gelukt voor Roth? En maakt dat eigenlijk iets uit?
23/05 21u45  EHBO-cursus wordt verplicht bij rijbewijs in Brussel. Maar weet u wat te doen bij een ongeval?Wie in Brussel zijn rijbewijs wil halen, zal er vanaf 1 november een verplichte (gratis) EHBO-cursus moeten volgen bij het Rode Kruis. Een goede zaak, vinden ze daar, want de eerste vier minuten na een ongeval zijn cruciaal voor het herstel van het slachtoffer. Maar wat als u uw rijbewijs al behaald hebt, of het in Vlaanderen wilt afleggen? Weet u wat te doen bij een ongeval? 
23/05 21u00  Uitspraak dat leger de macht niet zal afstaan leidt tot ophef in ZimbabweEen lid van de Zimbabwaanse regering heeft op een politieke bijeenkomst laten verstaan dat het leger niet bereid zal zijn om de macht af te staan aan de oppositie. De uitspraak heeft tot grote verontwaardiging geleid bij oppositiepartij MDC (Movement for Democratic Change).
23/05 21u00  Eerste 'babytheek' opent deuren in ons landIn het Brusselse Elsene is vandaag de allereerste ‘babytheek’ van ons land geopend. Dat is een bibliotheek waar je babyspullen kan uitlenen, zoals borstvoedingskussens of badjes. Wie een jaarabonnement koopt, kan die babyspullen een maand lang uitlenen.
23/05 20u45  Turkije trekt rente fors omhoog om vrije val eigen munt te counterenDe Turkse centrale bank heeft besloten zijn belangrijkste rentetarief fors op te schroeven in een poging de vrije val van de lira te stoppen. Dat is de uitkomst van een speciaal spoedberaad bij de bank om grote economische problemen in Turkije zoveel mogelijk af te wenden.
23/05 20u15  Ieren spreken zich vrijdag uit over aanpassing van abortuswetgevingDe Ieren trekken vrijdag naar de stembus om zich uit te spreken over een aanpassing van de abortuswetgeving, die vandaag tot een van de strengste wetgevingen ter wereld behoort. Peilingen geven weinig duidelijkheid over welk resultaat verwacht kan worden, en noemen de resultaten 'too close to call'.
23/05 20u15  Akkoord over zware beroepen bij ambtenarenDe vakbonden hebben een akkoord bereikt over het wetsontwerp van de regering over de zware beroepen. Dat wordt aan onze redactie door verschillende bronnen bevestigd.
23/05 20u15  "Greenpeace slaat de bal mis met zijn nieuwe campagne"Greenpeace ligt onder vuur nadat het Maya De Bij in een filmpje opvoerde als promomeisje voor sigaretten. Het wil zo de schadelijke effecten van fijnkost en verwerkt vlees aankaarten. 'Een vergelijking die niet opgaat', zegt de oncoloog. 'Zeer onduidelijk waarover dit zou moeten gaan', oordeelt de communicatie-expert.
23/05 20u00  Italiaanse kandidaat-premier krijgt mandaat om regering te vormenGiuseppe Conte, die maandag door de Vijfsterrenbeweging en Lega werd voorgedragen als premier, heeft van president Sergio Mattarella een mandaat gekregen om een regering te vormen. Dat meldt het presidentschap vanavond.
23/05 19u45  Hebben de ouders van Mawda gelijk met hun wantrouwen in gerecht en politiek?Van ‘geen’ over ‘een verdwaalde’ tot ‘een per ongeluk afgevuurde' kogel. De ouders van het Iraaks-Koerdische vluchtelingetje Mawda Shawri overwegen zelf een arts in te schakelen voor een tegenexpertise op de al bij voorbaat gewantrouwde autopsie van het parket in Bergen. Hebben ze gelijk met hun wantrouwen in gerecht en politiek?
23/05 19u45  Stadsdieren worden minder groot dan op plattelandDierengroepen in de stad, van spinnen tot watervlooien, bestaan door de verstedelijking uit steeds kleinere soorten, zo melden Belgische ecologen in het topblad Nature. 'Dat is geen onschuldig fenomeen. Zo kan het leiden tot giftige stadsvijvers', zegt hoofdauteur Thomas Merckx (UCLouvain).
23/05 19u30  "Politie kan wel schieten op een busje, maar niet de chauffeur identificeren. Ook al zagen ze iedereen uitstappen"Het lijkt erg onwaarschijnlijk dat de kopstukken achter de mensensmokkel met de doodgeschoten Mawda Shawri (2) ooit geklist zullen worden. Na bijna een week weten de speurders nog niet eens wie met het busje reed. “Terwijl de politie er stond op te kijken toen alle inzittenden uit het busje kwamen”, zegt de advocate van Mawda’s familie. “En wat met vingerafdrukken op het stuur?”
23/05 19u30  Is charcuterie echt zo ongezond? "Met quinoa en kikkererwten breng je geen kinderen groot"Maya De Bij op een pakje sigaretten om aan te tonen hoe ongezond hespenworst is op de boterham van zoon of dochter? Het is te zien in een filmpje van Greenpeace. 'Buiten alle proportie', vinden voedingsexperts. 'Sigaretten hebben geen gezondheidsvoordelen, vlees wel. We brengen kinderen niet groot met quinoa en kikkererwten alleen.'
23/05 19u15  Jambon wacht onderzoek af alvorens zich uit te spreken over dood MawdaMinister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil geen enkele uitspraak doen over de omstandigheden van de dood van het tweejarige meisje Mawda. Nogal wat oppositiepartijen wilden hem vandaag in de Kamer daarover aan de tand voelen. 'Ik zal pas antwoorden wanneer het onderzoek gedaan is. Ik wil geen uitspraken doen die de rechtsgang kunnen verstoren of beïnvloeden', antwoordde de minister.
23/05 19u15  Hebben we sinds Semira Adamu meer eelt op de ziel?Patrick Loobuyck is moraalfilosoof aan de UAntwerpen/UGent en opiniemaker voor De Morgen.
23/05 19u15  In de ode aan het vrije woord mag best een strofe gewijd zijn aan Philip RothDissidentie mag ook, onder die vlag vaart Hugo Camps elke week.
23/05 17u45  Gezocht: een golfbuddy voor TrumpDowning Street zit met de handen in het haar. De Britten vinden geen waardige tegenstander om een potje golf te spelen met Donald Trump wanneer hij in juli op bezoek komt. 
23/05 17u45  Waarom Philip Roth voor sommigen even beroemd als verguisd wasChristophe Vekeman is auteur, zijn jongste roman Mensen als ik verscheen onlangs.
23/05 17u30  Debat over energiepact in Vlaams Parlement verzandt in semantische discussieHoe staat de Vlaamse regering nu tegenover het energiepact en de daarin voorziene kernuitstap? Zeker nu N-VA-voorzitter Bart De Wever opnieuw twijfels heeft gezaaid over die kernuitstap. De verzamelde oppositie legde de kwestie vandaag voor aan minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld), maar het debat verzandde snel in een semantische discussie. 
23/05 17u30  Expo in Gentse Sint-Pietersabdij toont oeuvre van iconische Che Guevara-fotograafAlberto Diaz Guttiérez, de naam zegt u vast niks. Maar combineer zijn roepnaam ‘Korda’ met die van ‘Che Guevara’, en u slaakt vast een kreet van herkenning. In de Gentse Sint-Pietersabdij krijgt de Cubaanse fotograaf eerherstel met de expo Beauty and Revolution.
23/05 17u30  Dirk werd UPtimist en bespaart 10.000 kWh aardgas per jaarDirk houdt van een uitdaging. Zeker als hij daardoor aardgas en elektriciteit kan besparen. Hij sloot zich aan bij de UPtown community, de eerste virtuele stad in België waar gestreefd wordt naar maximale energie-efficiëntie.
23/05 17u30  Deutsche Bank overweegt bijna een op de tien banen te schrappenDeutsche Bank overweegt om tot 10.000 banen te schrappen, of bijna een tiende van het personeelsbestand. Dat bericht de Wall Street Journal. Vooral de divisie investeringsbankieren zou getroffen worden. De Duitse bank wilde vandaag geen commentaar geven op het bericht.
23/05 17u15  De Hillary Step, de beruchte laatste hindernis voor de top van de Mount Everest, is verdwenenDe Hillary Step, de bekende rotsformatie net voor de top van de Mount Everest, heeft plaats geruimd voor een sneeuwhelling. Dat zeggen bergbeklimmers die net terug zijn van het hoogste punt van de wereld. 
23/05 17u00  Wetenschappers willen legende van Loch Ness verklaren met DNA-testGeloof het of niet, maar een internationaal team van wetenschappers gaat in het Schotse Loch Ness op zoek naar een diersoort die ze nog niet kennen. De kans dat ze ‘Nessie’ op het spoor komen, is vrijwel onbestaande.
23/05 16u45  "We lopen veertien jaar achter in Wallonië", zegt Waals minister-president BorsusDe socio-economische toestand van Wallonië is erop vooruitgegaan, maar blijft zorgwekkend. Dat zei Waals minister-president Willy Borsus (MR) vandaag in zijn 'l'Etat de la Wallonie' ('de staat van Wallonië'), in het Waals Parlement. Het bbp per inwoner in Wallonië ligt nu op het gemiddelde dat België en Vlaanderen in 2003 al haalden. 'We lopen dus veertien jaar achter', zei Borsus.
23/05 16u45  De soundtrack van '13 Reasons Why' wekt de indruk dat uitgemolken series enkel kinderachtiger wordenIn DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Gunter Van Assche over de soundtrack van 13 Reasons Why.
23/05 16u30  Duurzame bedrijven leggen vaak betere financiële prestaties voorEr bestaat een hardnekkige perceptie dat duurzame ondernemingen minder winstgevend zouden zijn dan traditionele bedrijven. Maar dat beeld klopt niet, wel integendeel!
23/05 16u15  Problemen met elektronische betalingen in het hele landVerschillende mensen ondervinden op dit moment problemen met betalingen via Bancontact. Een storing bij Worldline zou aan de basis liggen van die problemen. Worldline zelf bevestigt dat er meldingen zijn en zegt dat ze navraag doen bij hun diensten om te kijken of er effectief iets aan de hand is.
23/05 16u00  Chinese reuzensalamander met uitsterven bedreigd, ook al zijn er nog miljoenenEr zijn er miljoenen van en toch wordt de Chinese reuzensalamander in zijn voortbestaan bedreigd. In het wild is het dier, de grootste amfibie ter wereld, bijna uitgestorven, blijkt uit onderzoek.
23/05 15u45  'Summerless': Iraans theater dat worstelt met het juk van de censuurDe Iraanse regisseur Amir Reza Koohestani liet zijn nieuwe voorstelling Summerless in première gaan tijdens het kunstenfestivaldesarts. Subtiel theater dat wat meer had mogen sprankelen.
23/05 15u00  Van teddyberen tot Ensor: deze tien expo's mag u niet missenU loopt snel verloren in de wondere wereld van de beeldende kunst? Geen paniek! De Morgen stippelt voor u elke week het boeiendste parcours uit.
23/05 14u45  Sergio Mattarella: mastodont met eigen kompas voor Italiaanse politiekItaliës president is niet gekozen en is meestal minder bekend dan de premiers. Een vooral ceremoniële functie, met meer invloed dan je zou verwachten. President Mattarella speelt zijn rol met verve. 
23/05 14u45  De ideale zomerdag op z’n hondjes: kijk mee door de ogen van SmokeyLees meer >
23/05 14u30  Nieuw bewijs voor 'Planeet Negen' en mogelijk andere wereld voorbij NeptunusBestaat er een negende planeet, nog ver voorbij Neptunus in ons zonnestelsel? Sinds 2016 is er dat sterke vermoeden, gebaseerd op indirecte bewijzen, met name het opmerkelijke gedrag van asteroïden. Er is nu weer zo eentje opgedoken, asteroïde 2015 BP519. Het blijft wel wachten op een visuele waarneming als ultiem bewijs voor die andere wereld.
23/05 14u15  Rita Ora in Trix: party én bullshitHoe beoordeel je een concert dat er geen leek te zijn? Behalve dansen, hinkte Rita Ora dinsdagavond voortdurend op twee benen. In Trix bracht de Londense popzangeres met Kosovaarse roots een energetische show met hoge spektakelwaarde. En ook als uitzinnig clubfeestje was haar optreden nauwelijks te versmaden. Maar muzikanten? Die liet ze doodleuk thuis. De karaoke-machine niét.
23/05 14u00  Instagramclichés: wat de ­ander met succes doet, wil jij net hetzelfdeJe zou denken: nu Instagram wereldwijd wordt gebruikt, moet het sociale medium wel creatief en inspirerend zijn. Wel, ehm...
23/05 14u00  Studie: tegen 2045 heeft één op de acht mensen diabetes type 2Als de obesitascijfers aan het huidige tempo blijven stijgen, zal tegen 2045 een op de acht mensen in de wereld aan diabetes type 2 lijden. Dat is het onheilspellende besluit van een nieuwe internationale studie.
23/05 13u45  Stel uw vraag aan jonge wetenschappersAuteurs zijn jonge wetenschappers Vincent Ginis (VUB), Sylvia Wenmackers (KU Leuven), Ben Dhooge, (UGent) en Bram Spruyt (VUB). Deze brief is ondertekend door anderen, hun naam staat onderaan.
23/05 13u45  Dit moet u weten over Philip RothDe overleden Amerikaanse bestsellerauteur Philip Roth behoorde tot de belangrijkste schrijvers van zijn generatie. Hij was een scherpe waarnemer van de samenleving in het naoorlogse Amerika. Roth was meermaals kanshebber voor de Nobelprijs voor Literatuur. Maar hij heeft die nooit gekregen.
23/05 11u45  “We zullen het werk van Philip Roth blijven lezen, zoals we vandaag dat ook met Tolstoj en Balzac doen”Philip Roth is niet meer. De chroniqueur van de joods-Amerikaanse samenleving overleed op 85-jarige leeftijd. Ook zonder een Nobelprijs zullen de kwaliteit en blijvende relevantie van zijn oeuvre nog jaren overeind staan, menen kenners en bewonderaars. “Hoe hij seks in zijn oeuvre verwerkte, dat had ik nog nooit gezien.”
23/05 11u45  Pas tijdens de Verlichting werd ‘ras’ een themaDe komst van het begrip 'ras' creëerde een onderscheid dat daarvoor nauwelijks bestond: dat tussen mensen met een verschillende huidskleur. De Canadese cultuurhistoricus Devin Vartija promoveert deze week aan de Universiteit Utrecht op dit onderwerp.
23/05 11u30  Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtendDe Amerikaanse schrijver Philip Roth is op 85-jarige leeftijd overleden. Huisartsen eisen meer middelen voor wachtposten. En na de wolf loopt er zo goed als zeker een lynx rond in Vlaanderen. Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend.
23/05 11u30  Opnieuw code oranje: fel onweer verwacht in delen van het landHet KMI waarschuwt vandaag opnieuw voor felle onweders. Er geldt code oranje voor de kust, West- en Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.
23/05 11u30  De zomer is gedaan voor de Belgische economie en dat betekent ook donkere wolken boven de begrotingEen sombere groeiprognose van KBC zet de puntjes op de 'i' voor de regering-Michel. De hoogconjunctuur is voorbij, en dat zal wegen op de begroting. 'Zonder hervormingen dreigt de Belgische economie een stuurloos schip te worden in woelige internationale wateren.'
23/05 11u15  Mo Salah, "geschenk van God" voor Britse moslimsDe Egyptische topscoorder verbetert als voetballer van Liverpool het aanzien van moslims in Engeland. 'Hij laat het vriendelijke gezicht van de islam zien.' Ook tijdens de finale van de Champions League, komende zaterdag, zijn alle ogen weer op hem gericht.
23/05 11u00  Deze vijf titels van Philip Roth verdienen een plek in uw boekenkastDe Amerikaanse schrijver en Pulitzer Prize-winnaar Philip Roth is vannacht op 85-jarige leeftijd overleden. Roth was een van de grootste Amerikaanse schrijvers van de tweede helft van de vorige eeuw. Hij schreef vooral over de Joodse identiteit en de Amerikaanse politieke cultuur. Dit zijn vijf boeken van de schrijver die wij u aanraden.
23/05 10u45  China pakt zijn schulden aan. Daardoor staan hele steden leegNu een handelsoorlog met de VS vooralsnog is afgewend, kan China verder met het echte probleem: het aanpakken van de enorme schuldenlast. Dat betekent een abrupte bouwstop in steden in West-China, die op schulden zijn verrezen.  
23/05 10u15  Weer een maatregel van Obama teruggedraaid: regering Trump berooft beer en wolf in Alaska van federale beschermingEn weer helpt Donald Trump een maatregel van Obama om zeep. Hij versoepelt de jachtregels in Alaska. Beren mogen worden gelokt met hondenvoer en honing, om ze daarna van dichtbij neer te knallen.
23/05 10u00  Voor eerst vrouw aan het hoofd van beurs van New YorkVoor het eerst in het 226-jarige bestaan van de New York Stock Exchange (NYSE) komt een vrouw, Stacey Cunningham, aan het hoofd te staan. Dat heeft de beurs van New York gisteren bekendgemaakt.
23/05 09u45  Wereldprimeur: McDonald's bant vanaf september plastic rietjes in Brussel en NamenMcDonald's gaat vanaf september de plastic rietjes in al zijn Brusselse restaurants vervangen door kartonnen exemplaren. Het gaat om een proefproject, waarbij ook gepolst zal worden naar de reactie van de klant, meldt de fastfoodketen.
23/05 09u45  WK voor foodies: deze croque Belgique met homemade ketchup is een lunch for championsIn WK-tijden zijn we vervuld van vaderlandsliefde en die vieren we met een typisch Belgisch gerecht. En typisch Belgisch is: iets simpels tot een heerlijk bourgondische maaltijd verheffen. Het bewijs? Deze croque, afgewerkt met verse, homemade ketchup. Goal!
23/05 09u45  Verplichte EHBO-opleiding voor wie rijbewijs wil behalen in BrusselWie vanaf 1 november zijn rijbewijs wil behalen in Brussel, zal dat niet meer kunnen zonder eerst een verplichte EHBO-opleiding te volgen. Dat heeft Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) vanmorgen bevestigd op Radio 1.
23/05 09u15  Verkeerschaos op E40: drie rijstroken versperd door wateroverlastOp de E40 richting Brussel zijn in Bertem drie rijstroken versperd door wateroverlast. Op foto's op sociale media is te zien hoe grote plassen water de snelweg moeilijk berijdbaar maken. Wie vanuit Limburg naar de hoofdstad rijdt, moet al rekening houden met anderhalf uur vertraging.
23/05 09u00  Nu al een munt ter herinnering aan een top die er wellicht nooit komtDe historische gebeurtenis zelf staat op losse schroeven, maar de herinnering eraan ligt al klaar. Zelfs als de top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Noord-Koreaanse collega Kim Jong-un niet doorgaat, dan is er toch iets om op terug te kijken.
23/05 08u45  Europa tikt België op de vingersOns land heeft de afgelopen twee jaar veel te weinig gedaan om de begroting structureel gezond te maken, vindt de Europese Commissie. Dat staat in het schuldenrapport dat vandaag wordt toegelicht.
23/05 08u45  Simon Yates verdedigt roze trui met verve in Giro-tijdrit: "Vanaf nu koers ik defensief"Roze trui Simon Yates omzeilde opnieuw een gevaarlijke klip richting eindwinst in de Giro. In de 34 kilometer lange tijdrit verloor hij amper 1:15 op uitdager Tom Dumoulin. Rohan Dennis toonde zich de snelste tegen de klok, voor Tony Martin.
23/05 08u45  Topschutter Harbaoui gelooft in perfect seizoenseinde voor Zulte Waregem: "Hongerig naar Europees ticket"Gemotiveerd door zijn gouden stier, verlangend naar een Europees avontuur en belust op revanche na zijn gemiste WK. Drie keer topschutter Hamdi Harbaoui (33) over de prikkels voor de cruciale wedstrijden van Zulte Waregem in deze competitiefinale.
23/05 08u30  Waarom mensapen ook mensen zijn'Ik zie niet waarom we niet mensen en chimpansees allebei apen noemen, of mensapen, of mensen', zegt de Nederlandse-Amerikaanse primatoloog en cognitief etholoog Frans de Waal. Hij legt verbanden tussen dieren en politiek, en zette de emoties van dieren op de kaart.
23/05 08u15  Preud'homme tekent voor vier jaar bij StandardMichel Preud'homme (59) is de opvolger van Ricardo Sá Pinto bij Standard. Dat bevestigt voorzitter Bruno Venanzi in een gesprek met Het Laatste Nieuws. De Portugese coach is ná de bekerwinst door Venanzi op de hoogte gebracht van de onderhandelingen met Preud'homme, die trainer, sportief directeur én vicevoorzitter wordt op Sclessin.
23/05 08u15  Maya De Bij die sigaretten aanprijst: Greenpeace gaat met ophefmakende video frontaal in de aanval tegen Studio 100Greenpeace lanceert vandaag een grootschalige campagne aan het adres van Studio 100, dat licentiehouder is van Maya De Bij. Het bedrijf verkoopt allerlei producten met de beeltenis van het bij kinderen populaire figuurtje, maar sommige van die producten, zoals de charcuterie die het bijtje aanprijst, zijn schadelijk voor de gezondheid. In een opvallende video promoot Maya dit keer valse sigaretten. 
23/05 08u15  "Zo goed als zeker lynx in Vlaanderen"Er zijn sterke aanwijzingen dat naast de wolf ook de lynx zijn weg naar Vlaanderen heeft gevonden. Al jaren wordt er melding van gemaakt, maar eind vorig jaar werd het dier hoogstwaarschijnlijk voor het eerst gefilmd. Dat bevestigt Jan Loos van Landschap vzw na een bericht van TV Limburg.
23/05 08u00  Onderzoek naar Gents 'gesjoemel'Er komt een gerechtelijk onderzoek naar vermeende sjoemelpraktijken bij stadsontwikkelingsbedrijf SoGent, dankzij een strafklacht van ontslagen algemeen directeur Didier Nachtergaele. Zijn lijvige dossier werpt alvast een scherpe vraag op: waarom is het Gentse stadsbestuur niet zelf naar het parket gestapt?
23/05 08u00  DNA-databank Vermiste Personen krijgt budget: hoop op doorbraak in oude dossiersLangverwacht, maar ze komt er dan toch: de DNA-databank Vermiste (en niet-geïdentificeerde) Personen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft daarvoor het nodige budget vrijgemaakt. Speurders hopen nu op een doorbraak in oude verdwijningsdossiers.
23/05 07u45  Zondagmiddag, aan de telefoon in Rome: "Radja, waarvoor ik belde..."De Nederlandse columnist Frank Heinen schrijft over sport en cultuur voor De Volkskrant, HP/De Tijd en andere media. Hij schreef deze bijdrage op uitnodiging van De Morgen.
23/05 07u30  Facebook-topman ontwijkt kritische vragen van Europees parlementMet excuses en een glad promopraatje probeerde Mark Zuckerberg het Europees Parlement voor zich te winnen. Maar de parlementsleden die de Facebook-CEO het vuur aan de schenen mochten leggen, nemen daarmee geen genoegen. 'Als er geen schriftelijke antwoorden komen, dan komt er een doorlichting van het bedrijf.'
23/05 07u15  Met Philip Roth (1933 - 2018) gaat een van de grootste schrijvers uit de Amerikaanse geschiedenis verlorenMet het overlijden van Philip Roth, gisteren in een ziekenhuis in New York, hebben de Verenigde Staten een van hun belangrijkste naoorlogse schrijvers verloren. 
23/05 07u00  Mens is goed voor één tienduizendste van alles wat leeft (maar roeide 83 procent van de wilde dieren uit)In vergelijking met wat allemaal op deze bol rondloopt, -kruipt, -vliegt en -zwemt, is onze soort erg nietig. Nu weten we ook hoe nietig. De mens heeft dan wel een kolossale impact, maar is zelf goed voor maar één tienduizendste van alle levende wezens.
23/05 07u00  Wat heeft deze regering nu echt gerealiseerd?Het regeerakkoord is de Bijbel van elke regering. Een jaar voor de federale verkiezingen is het hoog tijd om de realisaties van Michel I te vergelijken met de oorspronkelijke geloftes, neergeschreven op 230 pagina’s. Uit die analyse blijkt dat de regering, hoewel ze volgens de grootste coalitiepartner haar 'dash' kwijt is, de boeken nog lang niet dicht kan doen. Vandaag: Justitie, Financiën, Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking.
23/05 06u30  Demir wil praktijken van 'homogenezers' strafbaar makenStaatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) wil dat homogenezers en homo-uitdrijvers gestraft kunnen worden. 'Nu is daar geen wetgeving over', zegt Demir vandaag in Het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad. 'Malta en Zwitserland hebben wel al zo'n wet. Ik werk daar nu ook aan.'
23/05 06u15  Iraanse president roept opnieuw op stadionverbod voor vrouwen af te schaffenDe Iraanse president Hassan Rohani heeft opnieuw geijverd voor de afschaffing van het omstreden stadionverbod voor vrouwen van de Iraanse Voetbalbond (FFI). De zaak speelt al geruime tijd in het land, waar met name de invloedrijke geestelijken voor het verbod zijn.
23/05 06u15  Tachtig jaar totale chaos: van barst tot breuk tussen Noord- en Zuid-NederlandIn De opstand 1568-1648 overschouwt Arnout van Cruynin­gen (1960) tachtig jaren van religieus fanatisme en totale chaos in de Nederlanden. Hij eindigt zijn boeiende maar niet altijd evenwich­tige relaas met een intrigerende vraag: had het anders kunnen lopen?
23/05 06u15  Wat wij kunnen leren van middeleeuwse slotkloosternonnenWaren de nonnen uit de vroege middeleeuwen onmondige arme dutsen? Tot nu toe dachten historici van wel. Nieuw onderzoek van historicus Steven Vanderputten (UGent) schetst een genuanceerder beeld: van vrouwen die zich niet zomaar lieten muilkorven.
23/05 06u15  Huisartsen trekken aan alarmbel: "Wachtposten hebben meer middelen nodig"De subsidies die wachtposten krijgen, zijn te krap. Dat klagen Vlaamse huisartsen aan. Ze zijn het beu om voortdurend zelf bij te passen en denken aan acties. 'Brandweermannen bekostigen hun kazernes toch ook niet zelf?'
23/05 06u15  Ik overwoog de koningin een amandelkrakeling aan te bieden, maar hield mezelf net op tijd tegenDaan Heerma van Voss is een Nederlandse schrijver.
23/05 06u15  De mensheid is, hoewel onbetekenend in aantal, uitgegroeid tot een overheersende totaalvernietigerKoen Vidal is commentator bij De Morgen.
23/05 06u15  Onze principes overboord gooien helpt nietArnout Brouwers is chef opinie van het Nederlandse dagblad de Volkskrant.
23/05 06u15  Het jaar van de vuist: 1968 was ook in de sport een scharnierjaarMet twee zwarte vuisten van olympische medaillewinnaars in de ijle Mexicaanse lucht kwam in 1968 een eind aan een opmerkelijk sportjaar. Dat jaar gaven atleten even hun idealen voorrang op hun portemonnee.
23/05 06u15  Niet Zuckerberg is het probleemRik Vera is partner van nexxworks. Eind deze maand verschijnt zijn boek Managers The Day After Tomorrow.
23/05 06u15  Duitser Friedrich Kunath stelt zijn kitscherige zonsondergangen en regenbogen tentoon in AntwerpenHij was een moeilijke puber in Oost-Duitsland, werd door zijn moeder stiekem ingeschreven op de kunstacademie en rijdt nu rond met een oldtimer Jaguar in Los Angeles. Maak kennis met (de kitscherige zonsondergangen en regenbogen van) Friedrich Kunath.
23/05 05u45  Amerikaanse schrijver Philip Roth (85) overledenDe Amerikaanse schrijver Philip Roth (85) is overleden. Dat meldt de New Yorker op basis van vrienden die dicht bij de schrijver stonden. Roth werd 85 jaar.
23/05 05u30  Rijke Belgische zakenfamilies omzeilen effectentaksDe meest vermogende Belgische families schuiven met hun aandelen in beursgenoteerde bedrijven om aan de effectentaks te ontsnappen. Dat schrijft De Tijd vandaag. 
23/05 05u30  Huisartsen vragen meer middelen voor wachtpostenDe subsidies die huisartsenwachtposten krijgen, zijn te krap. Dat klagen Vlaamse huisartsen vandaag aan in De Morgen. Ze zijn het beu om voortdurend zelf bij te passen en denken aan acties.
23/05 04u45  Syriëstrijders kregen zeker 200.000 euro vanuit België toegestuurdDe voorbije jaren is vanuit ons land zeker 200.000 euro verstuurd om strijders in Syrië en Irak te helpen. Dat geld is vooral overgemaakt via diensten zoals Western Union, schrijft De Tijd vandaag.
23/05 04u30  Amerikaans Congres versoepelt bankregels die na financiële crisis werden ingevoerdHet Amerikaanse Congres heeft vandaag een wet goedgekeurd die de strengere bankregulering ingevoerd na de financiële crisis in 2008, weer versoepelt. De tekst moet nu enkel nog door president Donald Trump ondertekend worden voor de maatregelen van kracht gaan.
23/05 04u00  Gebruik Ghelamco-skybox doet opnieuw stof opwaaien in Gentse gemeenteraadIn Gent heeft de skybox in de Ghelamco-arena opnieuw politiek stof doen opwaaien. Begin dit jaar gaf het Gentse stadsbestuur aan welke leden van die loge gebruik hadden gemaakt. Maar bij twee bezoeken door schepen van Financiën Christophe Peeters (Open Vld) werd de gebruiker 'AA Gent' opgenomen. 'We zijn voorgelogen', klinkt het bij de oppositie. Peeters geeft toe dat de match beter op een andere manier was vermeld.
23/05 03u00  SpaceX lanceert twee satellieten die veranderingen in zeespiegel moeten metenMet een Falcon 9-draagraket van SpaceX zijn vanaf de luchtmachtbasis Vandenberg in Californië twee satellieten gelanceerd die onder meer veranderingen in de zeespiegel moeten waarnemen. Het gaat om een gezamenlijk project van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA en het Duitse Geoforschungszentrum (GFZ) in Potsdam.
23/05 02u45  Amerikaanse ambassadeur in Jeruzalem poseert bij foto waarop moskee vervangen is door joodse tempelDe ambassadeur van de Verenigde Staten in Israël is gefotografeerd naast een grote fotomontage van de Tempelberg in Jeruzalem, waar op de plaats van het islamitische gedeelte een virtuele joodse tempel afgebeeld staat. De explosieve foto met ambassadeur David Friedman bij zijn bezoek aan een joodse instelling leidde vandaag tot opschudding op sociale media. De Amerikaanse ambassade nam onmiddellijk afstand van het beeld.
23/05 01u30  Poolse schrijfster Olga Tokarczuk wint internationale Man Booker PrizeDe Poolse schrijster Olga Tokarczuk heeft de Man Booker International Prize 2018 gewonnen voor de vertaling van haar roman 'Flights'. 
23/05 01u15  Lichaam van vrouw spoelt aan op strand in SydneyIn Sydney is het lichaam van een vrouw aangespoeld op een strand. De vondst werd rond vijf uur 's morgens lokale tijd gedaan op het strand van North Cronulla door een voorbijganger, die de politie waarschuwde.
22/05 23u00  Cannes-prijsbeest 'Girl' opent Film Fest GentGirl, de debuutfilm van de jonge Belgische regisseur Lukas Dhont, zal in oktober Film Fest Gent openen. De film ging in wereldpremière op het Filmfestival van Cannes, en sleepte daar maar liefst vier prijzen in de wacht, waaronder de Caméra d'Or voor Beste Debuut.
22/05 21u30  Kritiek op Europarlementslid dat foto neemt met ZuckerbergDe hoorzitting met Facebook-CEO Mark Zuckerberg in het Europees Parlement was nog maar net gedaan of Europees Parlementslid Cecilia Wikström sprong direct recht om een foto te nemen met de Amerikaan en die op Twitter te zwieren.
22/05 21u30  Waarom fotografen zich zo graag aan de rand van een zwembad ophoudenFotografen hebben zich altijd verlekkerd aan het zwembad als decor voor uitgesproken geësthetiseerde beelden. In het boek The Swimming Pool in Photography valt dit sensuele spel met licht en water in ruim 200 adembenemende beelden te bewonderen.
22/05 21u15  Het poëziegeschenk 2020 moet door een vrouw worden geschreven. Ja, móétDichteres Ellen Deckwitz (1982) doet elke week haar ding met poëzie en proza.
22/05 21u00  Trump: "Grote kans dat ontmoeting met Kim Jong-un wordt uitgesteld"De Amerikaanse president Donald Trump twijfelt of de langverwachte ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in Singapore volgende maand wel doorgaat. 'Het kan zijn dat het niet op 12 juni lukt. Als het niet gebeurt, zal het misschien later gebeuren'', verklaarde hij.
22/05 21u00  Buurtbewoners laten werken aan Gedempte Zuiderdokken stilleggenDe op één na grootste werf van Antwerpen ligt stil. Twee buurtbewoners hebben een zaak aangespannen tegen de bouw van de ondergrondse parking aan de Gedempte Zuiderdokken, en dit tot grote onvrede van de stad.
22/05 19u30  Priester Pieter ('De mol') worstelt met het celibaat en hij is lang niet de enige'Het celibaat zorgt ervoor dat ik niet tot mijn tachtigste priester zal zijn.' Pieter Delanoy, de mol uit het gelijknamige VIER-programma, doet deze week in Humo een opmerkelijke uitspraak over het celibaat. En hij is lang niet de enige die ermee worstelt.
22/05 19u15  Maakt buitenlands succes Belgische locaties onbetaalbaar?The Danish Girl werd deels opgenomen in een Brusselse brasserie, de Gentse Graslei is om de haverklap afgezet voor een buitenlands kostuumdrama. Steeds meer buitenlandse producties komen naar België voor hun opnames, maar dat drijft de prijzen de hoogte in. Kleine, Belgische cineasten zijn het slachtoffer.
22/05 19u15  Lidl opent pop-uprestaurant in Gent: "Wel goedkoop, niet duurzaam"Omdat gezond eten tijdens de blok niet meevalt, opent Lidl in het centrum van Gent een pop-uprestaurant. Op het menu staan gezonde maaltijden tegen lage prijzen. Studenten kunnen de reclamestunt wel smaken, boeren en landbouwexperts iets minder.
22/05 19u15  ‘En Guerre’: ten oorlog met de vakbondStéphane Brizé gaat de barricades op met En Guerre, een hyperrealistische film over de brutale sluiting van een fabriek. De steeds verder escalerende clash tussen vakbonden en directie is niet altijd mooi om naar te kijken, maar komt wel aan als een stomp in de maag.
22/05 19u00  Directie en ACV bereiken akkoord over reorganisatie De LijnDe directie en vakbond ACV hebben een akkoord bereikt over reorganisatie van De Lijn. De andere bonden zijn gepasseerd, een akkoord met ACV is voldoende om bedrijfs-cao af te sluiten.
22/05 18u30  Geen lijst zware beroepen meer, wel reeks 'zware' criteriaWie heeft een zwaar beroep en wie niet? De regering heeft de sociale partners gevraagd om een lijst van zware functies op te stellen, maar bonden noch werkgevers zien dat voor de privésector zitten. Zij pleiten om het te houden bij een reeks criteria.
22/05 18u30  Voetbalbond over niet-selectie Nainggolan: "Begrip voor teleurgestelde fans"“De preselectie van onze bondscoach Robert Martinez wordt niet door iedereen op applaus onthaald, en daar hebben we begrip voor.” Dat zegt de Koninklijke Belgische Voetbalbond in een persbericht op Twitter. Volgens de Bond is dat het beste bewijs dat de fans van de Rode Duivels gepassioneerd zijn én zich betrokken voelen bij hun team.
22/05 18u30  Hoe de ontmanteling van de nucleaire site in Noord-Korea een toneeltje lijkt te worden waarbij simpelweg bewijs vernietigd wordtJarenlang voerde het communistische regime in Noord-Korea er zijn kernproeven uit, deze week wordt de nucleaire testsite van Punggye-ri ontmanteld. Voor de ogen van binnen– en buitenlandse journalisten zullen tunnels worden opgeblazen, ingangen afgesloten en onderzoekers de deur gewezen. Een knappe toereikende hand van Kim Jong-un, zo vlak voor zijn ontmoeting met president Donald Trump? Of een sluw symbolisch staaltje zand in de ogen strooien?
22/05 17u45  Icoon van Turkse tegencultuur brengt psychedelische trip naar ABDe Brusselse AB focust dit jaar op protestmuziek, en dus staat de rebelse folkzangeres Selda Bağcan er deze week op het podium. De kwieke 70-jarige is het kritische boegbeeld van de Anatolische psychedelica, die momenteel aan een revival toe is.
22/05 17u45  Mark Zuckerberg getuigt vanavond in Brussel en u kan live meekijkenFacebook-CEO Mark Zuckerberg komt vanavond in het Europees Parlement in Brussel getuigen. Vanaf 18 uur kan u het hier volgen via een livestream. Rond 18.30 uur begint de hoorzitting.
22/05 17u30  Rechtbank van eerste aanleg annuleert contract stad Brussel met Brussels ExpoDe rechtbank van eerste aanleg van Brussel heeft het contract dat de stad Brussel afsloot met Brussels Expo voor de uitbating van het Koninklijk Circus geannuleerd. De rechtbank veroordeelde de stad ook tot het betalen van 6.000 euro aan onkosten. Dat melden de verantwoordelijken van de Botanique.
22/05 17u15  Kunstenaars willen Belgian Art Prize niet meerDe vier genomineerden voor de Belgian Art Prize willen de prijs niet meer. Het kwartet treedt collectief terug nadat de prijs en de exclusief mannelijke shortlist onder vuur kwam te liggen. 
22/05 17u15  "Ik moest hierover een roman schrijven": Peter Middendorp kruipt in het hoofd van een doodgewone moordenaarJij bent van mij van Peter Middendorp vertelt over doorgeslagen vaderliefde, seksuele frustratie en een ‘schokkend gewone’ moordenaar. Het boek is geïnspireerd door een ophefmakende Friese misdaadzaak uit 1999. 'Ik had geen keuze. Ik moest hierover een roman schrijven.'
22/05 17u00  Alleen interviews met Kris Peeters zijn nog duffer dan gesprekken tussen voetballers en journalistenIn DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Stef Selfslagh over tv-interviews met voetballers.
22/05 16u30  Popartkunstenaar Robert Indiana overledenDe Amerikaanse ontwerper en popartkunstenaar Robert Indiana is overleden in Vinalhaven in de Amerikaanse staat Maine, meldt onder meer The Art Newspaper. Hij werd 89. Indiana verwierf faam met zijn ontwerp met de letters van het woord 'LOVE', met een gekantelde o naast de l, bovenop de v en e gestapeld . 
22/05 16u00  'Atlanta' ontsluierd: zoveel meer dan 'Twin Peaks' voor rappersHet tweede seizoen van Atlanta hoort bij de allerbeste, meest ontregelende televisie die u dit jaar zult zien. Het is de kroon op het werk van de überhippe duivel-doet-al Donald Glover. Wat is het geheim achter de felbejubelde reeks?
22/05 16u00  Test: hoe energie-efficiënt is uw woning?Een energie-efficiënte woning is een woning waar de energiefactuur laag is en het comfort hoog. Te mooi om waar te zijn? Niet in UPtown, de eerste virtuele stad in België die elke dag energie-efficiënter wordt. En ook uw huis kan er deel van uitmaken. Maar hoe efficiënt is uw woning eigenlijk op het vlak van energie?
22/05 15u45  Ophef in Spanje om villa van linkse partijleiders: leden spreken zich uit in referendumHet is een huis met een zwembad ingebed in granieten rotsblokken en een tuin met een zen-gedeelte. Twee badkamers, ruwe houten balken en een open haard. En zelfs een apart huisje voor gasten. Koopsom: 615.000 euro. Kan een leider van Podemos, met een vriendin die ook Podemos-politica is, in zo‘n luxe villa wonen? Dat is de vraag die de leden van de linkse partij deze week moeten beantwoorden in een referendum.
22/05 15u30  "Grote gebreken" bij Tesla Model 3: hij remt slecht, de vering is hard en de wind giert op de snelwegDe problemen blijven zich opstapelen voor Tesla’s nieuwe, 'beter betaalbare' Model 3. Consumer Reports, een invloedrijke Amerikaanse consumentenorganisatie, heeft 'grote gebreken' ontdekt tijdens tests met de elektrische auto. 
22/05 15u30  Gery werd UPtimist en betaalt haast geen elektriciteit meerOm zijn huis energie-efficiënter te maken en zijn comfort te verhogen, investeerde Gery in zonnepanelen en haalde hij boxx in huis. Hij werd ook een UPtimist, ‘inwoner’ van UPtown, de eerste virtuele stad in België die elke dag energie-efficiënter wordt.
22/05 15u00  OnePlus 6: zeer indrukwekkende smartphone aan half de prijs van een iPhone XIeder nieuw toestel dat de Chinese smartphonemaker OnePlus op de markt brengt, wordt telkens een klein beetje duurder. De nieuwe OnePlus 6 blijft met zijn 519 euro toch stukken goedkoper dan de rivalen, én je krijgt heel wat vernieuwende features voor het extra geld dat je neertelt. 
22/05 14u45  Morgen cruciaal overleg over zware beroepen: sociale partners buigen zich over lijstDe sociale partners buigen zich morgen voor het eerst over een lijst van zware beroepen, nadat de regering het eens is geraakt over een kader. Dat is vernomen van de vakbonden, die spreken van een 'cruciale' vergadering. 
22/05 14u30  Hoe realistisch is 'En Guerre'? We bekeken de stakingsfilm met een vakbondsman en een HR-expertBrandende autobanden, bulderende megafoons en vuistgevechten: zo ziet een staking er op tv doorgaans uit. Maar in de film En Guerre krijgt u een blik achter de schermen van een sociaal conflict. Wij stuurden twee ervaringsdeskundigen – een vakbondsvoorzitter en een bedrijfsonderhandelaar – samen naar de bioscoop, en peilden naar hun bevindingen.
22/05 14u15  Indruk maken met het witte goud: lunch met witte asperges, krokante prosciutto en erwtjespureeMei is de maand waarin asperges - oftewel het witte goud - ware smaakbommen zijn. Plus: ze zitten nu ook vol vitamines. Wij doen lekker extravagant en werken ze in deze stevige lunch af met krokante prosciutto, romige erwtjespuree en verse kruiden.
22/05 14u15  "Farid 'le Fou' met spoed in ziekenhuis opgenomen"Farid Bamouhammad (50), beter bekend als Farid 'le Fou', is zondagavond met spoed overgebracht van de gevangenis van Sint-Gillis naar het Sint-Pietersziekenhuis in de Brusselse gemeente. Dat meldt La Dernière Heure.
22/05 14u15  Advocaat familie Mawda: "Agent die schot loste is geïdentificeerd maar niet opgepakt"De agent die het schot zou hebben afgevuurd dat tot de dood van de Koerdische peuter Mawda heeft geleid, is geïdentificeerd maar niet opgepakt. Dat heeft de advocaat van de nabestaanden, Olivier Stein, gezegd. 
22/05 14u00  Samusocial ontslaat 31 mensen na stopzetting subsidies FedasilDe Brusselse Samusocial heeft zijn intentie bekendgemaakt om tot een collectief ontslag over te gaan van 26 werknemers met een contract van onbepaalde duur en om vijf contracten van beperkte duur niet te verlengen vanaf 30 juni. Dat meldt de socialistische bediendevakbond BBTK vandaag.
22/05 14u00  Giftige gaswolk boven Hawaï door vulkaanuitbarstingBoven Hawaï hangt een giftige gaswolk, sinds het lava van de uitgebarsten Kilauea de Stille Oceaan heeft bereikt. De wolken bevatten giftige zuren en fijne glasdeeltjes die voor huid- en ademhalingsproblemen kunnen zorgen. De Kilauea, die al twee weken zeer actief is, heeft al meer dan veertig gebouwen verwoest en tweeduizend Hawaïanen uit hun huizen verdreven.
22/05 13u30  Wetenschappers onderwerpen Loch Ness aan DNA-testDe kans bestaat dat er ergens in het diepe water van Loch Ness een diersoort leeft die de wetenschap nog niet kent. De soort kan zich verstoppen voor sonars en duikers, maar niet langer voor DNA-testen. Maar Nessie is het alvast niet.
22/05 13u30  Al 28 bevestigde gevallen van ebola in CongoIn de Democratische Republiek Congo zijn al 28 ebola-gevallen geregistreerd, terwijl er 51 verdachte gevallen zijn geïdentificeerd. 27 mensen stierven aan het virus. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid vandaag. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is gisteren een grote vaccinatiecampagne opgestart om de uitbraak van het virus in het land in te dammen.
22/05 13u15  Belgische dronesector kan duizend extra jobs opleverenDrones kunnen de Belgische economie tegen 2020 een jaarlijkse omzet van 409 miljoen euro en duizend extra jobs opleveren. Dat zeggen technologiefederatie Agoria en consultancybureau PwC in een studie. Voorwaarde is wel dat het wetgevend kader snel aangepast wordt.
22/05 13u15  Duits hof: Puigdemont moet niet terug de cel inDe gewezen Spaanse minister-president Carles Puigdemont moet in Duitsland niet opnieuw naar de gevangenis. Dat heeft de rechter in de noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein vandaag beslist. Daarmee wordt een verzoek van Spanje van de hand gewezen.
22/05 12u45  Meer Engels op de universiteit? Dat gaat in Vlaanderen niet zomaarOp Nederlandse universiteiten ligt het Engels onder vuur, in België juist het Nederlands. Hier willen universiteiten méér taalvrijheid. Dat valt niet mee op een plek waar het Nederlands zwaar is bevochten.
22/05 12u15  New Yorks-Brusselse kunstenaar Charlemagne Palestine: "Ik ben het neefje van de teddybeer"De New Yorks-Brusselse kunstenaar Charlemagne Palestine – bekend om zijn werk met video, muziek en pluchen knuffels – komt bijna 45 jaar na zijn eerste performance in de Hortahal opnieuw naar Bozar. Wat mogen we verwachten?
22/05 12u00  Dumoulin gelooft er niet meer inVoor Tom Dumoulin is het deze namiddag all-in. In de enige lange tijdrit in deze Giro moet de Limburger minstens twee minuten goedmaken op rozetruidager Simon Yates, wil hij nog aanspraak maken op een tweede eindzege. Maar Dumoulin heeft er geen goede hoop in.
22/05 11u30  Factcheck: Zouden moslims tijdens ramadan beter vakantie nemen?Moslims die deelnemen aan de ramadan zouden tijdens die periode beter vakantie nemen, zegt een Deense minister. Het risico dat vastende werknemers zo verslappen dat ze een gevaar zijn op de werkvloer is volgens haar reëel. Maar houdt dat ook steek?
22/05 11u15  Het ebolavaccin is er, maar wie moet het krijgen?De WHO is vandaag in de Democratische Republiek Congo begonnen met inentingen tegen ebola.
22/05 11u15  De oorsprong van het meest gedronken bier ter wereldLees meer >
22/05 11u15  Welke gerechten zijn te combineren met een echte pils?Lees meer >
22/05 11u15  Het afscheidsinterview van Radja Nainggolan: "Martínez vreesde wellicht problemen als hij me zou meenemen naar Rusland"De populairste Duivel zwaait af. Zodanig ontgoocheld dat hij weer niet naar het WK mag. 'Martínez heeft me mijn jongensdroom ontnomen.' Ziehier: het afscheidsinterview van Radja 'Il Ninja' Nainggolan (30), volksheld zonder podium.
22/05 11u00  Injectie voor pauperwijken: Macron komt met reddingsplan van 48 miljard euroPresident Macron maakt vandaag zijn plannen bekend om de problemen in de Franse banlieues aan te pakken. 'Het is hier compleet verpauperd en alle regeringen hebben het op hun beloop gelaten.'
22/05 10u45  Twee jaar nadat gemaskerde mannen bankovervaller op straat doodschieten: politie zoekt getuigenDe politie heeft een opsporingsbericht verspreid voor een dodelijke schietpartij uit 2016. Het slachtoffer, een bankovervaller, werd op straat in Molenbeek gedood door twee gemaskerde en gewapende mannen op een scooter. De politie is nu op zoek naar getuigen. 
22/05 10u30  Vlees vs. slaatje? Kiezen is verliezen, dus in dit zomerse gerecht krijgen beide een glansrolHet leven is niet zwart-wit. Dus kiezen tussen een lekker stuk vlees of een fris slaatje: hoef je niet te doen. Dit gerecht kan met zijn zomerzoet avocado-mangoslaatje en koteletten in een honingsausje zowel carnivoren als herbivoren bekoren. Dubbele jackpot!
22/05 10u15  'De Mol' Pieter: "Het celibaat is onzin, ik blijf dan ook geen priester"Mag een priester wel liegen? Die vraag kreeg Pieter uit 'De Mol' verschillende keren. Hij vloekte bovendien dat het een lieve lust was. Allemaal niet zo erg volgens de West-Vlaming die in Dag Allemaal ook zijn mening geeft over het celibaat en zegt dat hij geen priester zal blijven.
22/05 10u15  Belgische IS-strijder in Irak ter dood veroordeeldDe Belgische IS-strijder Tarik Jadaoun uit Verviers is in Irak ter dood veroordeeld wegens lidmaatschap van de terreurbeweging.
22/05 09u45  Vanaf de middag opnieuw onweer op komstDe dag is vrij zonnig gestart, maar het KMI waarschuwt dat er opnieuw onweer op komst is. Vrij snel, lokaal wellicht al vanaf de middag, ontstaan er stapelwolken en buien. 
22/05 09u30  VTM wil graag holebi's in nieuw seizoen 'Blind Getrouwd'Totnogtoe nam geen enkel holebi-koppel deel aan het populaire datingprogramma Blind Getrouwd, maar daar wil VTM graag verandering in brengen. In het wervingsfilmpje voor kandidaten zijn onder andere een mannen- en een vrouwenkoppel te zien. 'Hoe meer holebi-kandidaten zich inschrijven, hoe groter de kans dat we ze kunnen matchen.'
22/05 09u00  Ontwikkelaar populaire onlinegame 'Fortnite' geeft 100 miljoen dollar aan prijzengeld wegEpic Games, de ontwikkelaar van de populaire onlinegame Fortnite, gaat voor in totaal 100 miljoen dollar (85 miljoen euro) aan prijzengeld weggeven tijdens het eerste competitieve seizoen met het spel. Het gaat om een recordbedrag binnen de e-sport.
22/05 09u00  Politie roept op: "Neem autosleutel mee naar de slaapkamer"De politie roept op om je autosleutel ’s nachts mee naar de slaapkamer te nemen. Veel auto’s starten namelijk zonder dat je de sleutel ervan in het contact moet steken. Criminelen kunnen het signaal van de sleutel oppikken en zo de auto starten, schrijft Het Nieuwsblad.
22/05 08u45  Veel onduidelijkheid over babylijkje in park SchaarbeekHet Brusselse parket laat deze voormiddag een autopsie uitvoeren op een babylijkje dat gisteren rond 17 uur door een wandelaar gevonden werd in de struiken van het Josaphatpark in Schaarbeek. Er is nog veel onduidelijkheid, zo meldt het parket. De identiteit van de pasgeborene is nog niet bekend. 
22/05 08u45  Ondanks rechtszaak en kritiek van eigen aandeelhouders vindt Shell zichzelf groen genoegHet klimaatbeleid van het Brits-Nederlandse Shell ligt onder vuur. Vorige maand een rechtszaak, nu laten kritische beleggers van zich horen op de aandeelhoudersvergadering. 'Onnodig', vindt Shell, we doen al genoeg.
22/05 08u30  Met deze drie beloftes win je verkiezingen in ItaliëDeze week wordt de 'Regering van Verandering' beëdigd: het verbond tussen de populistische Vijfsterrenbeweging en de extreemrechtse Lega. Premier wordt de relatief onbekende en politiek onervaren Giuseppe Conte (54). Het regeerakkoord telt alvast drie opvallende punten.
22/05 08u15  Buxusmot bestrijden of niet? "Chemische middelen zijn veel schadelijker voor de natuur"Nu de buxusmot, een vlindertje uit oostelijk Azië, de trots van vele lokale tuinen kapotvreet, laait er opnieuw een vorm van xenofobie op. Soorten 'die niet van hier zijn', zijn gevaarlijke indringers die we moeten bestrijden, klinkt het. Maar slechts een kleine minderheid exoten is echt schadelijk.
22/05 08u15  Deze uitstekende camera's koopt u voor minder dan 1000 euroCanon, Nikon, Olympus, Sony: alle camerafabrikanten leggen hun eigen accenten in de toestellen die ze in de winkel hebben staan. We verzamelden per merk de beste van het moment, in het prijsssegment van rond de 1.000 euro. En ontdekten dat ze allemaal zo hun punten hebben waarop ze uitblinken, maar ook waar ze tekortschieten.
22/05 08u00  Wat vinden de kenners van de verbanning van Nainggolan? "De wil van de bondscoach is wet"Bondscoach Roberto Martínez geeft één reden voor de niet-selectie van Radja Nainggolan voor het WK in Rusland: 'Dit is een tactische keuze.' Maar is dat een valabele uitleg? We vroegen het aan twaalf gereputeerde voetbalkenners. 'Radja had er altijd bij moeten zijn.'
22/05 08u00  Volksvertegenwoordigers luiden alarmbel: "Parlementaire controle is dode mus"Hoe vrij zijn parlementsleden nog binnen hun eigen partij? De vraag dringt zich op nu leden uit meerderheid en oppositie zelf aan de alarmbel trekken.
22/05 08u00  Vlaamse ballerina op wie 'Girl' gebaseerd is, treedt uit schaduw: "Ik schaam me niet meer"Ongezien is het voor de Vlaamse film, de vier prijzen die regisseur Lukas Dhont en co. met Girl na het filmfestival in Cannes op de schouw mogen zetten. Vooral voor ballerina Nora Monsecour (22), inspiratiebron voor de film, een moment om uit de schaduw te treden.
22/05 07u30  Ouders van gedode peuter: "De agenten wisten dat er kinderen in de auto zaten"Op een persconferentie bij hun advocaat hebben de ouders van Mawda getuigd over de nacht waarin hun dochter overleed door een politiekogel. Ze willen tegenspreken wat er in de media is verschenen en hopen dat de waarheid naar boven komt.
22/05 06u30  Nominaties voor Herman de Coninckprijs 2018 bekendJoost Baars, Hester Knibbe, Marije Langelaar, Tonnus Oosterhoff, Ester Naomi Perquin en Nachoem M. Wijnberg zijn de vijf auteurs die kans maken op de Herman de Coninckprijs 2018, een bekroning voor de beste dichtbundel van het jaar in Vlaanderen. De uitreiking vindt plaats op 8 juni in de Arenbergschouwburg in Antwerpen.
22/05 06u15  In de strijd voor propere en gezonde lucht, is al te veel kostbare tijd verloren.John Crombez is voorzitter sp.a
22/05 06u15  Parlementairen willen stemmen over politieke benoemingenFederaal parlementsleden Hendrik Bogaert (CD&V) en Dirk Van der Maelen (sp.a) eisen stemrecht over de politieke benoemingen van de regering. Nu heeft het parlement daar weinig over te zeggen. 
22/05 06u15  Tijd voor een ommezwaai: leg alle belangrijke politieke benoemingen voor aan het parlementHendrik Bogaert (CD&V) en Dirk Van der Maelen (sp.a) zijn volksvertegenwoordigers. 
22/05 06u15  Brussel een van slechtste Europese steden op vlak van duurzaam verkeerBrussel scoort in vergelijking met andere Europese grootsteden slecht op het ontraden van autogebruik, openbaar vervoer en fietsveiligheid, zo blijkt uit een nieuwe studie. Mobiliteitsminister Pascal Smet leest er een aanmoediging in. 'De omslag naar duurzame mobiliteit moet sneller.'
22/05 06u15  Rapport van het regeerakkoord: veiligheidsdepartementen hebben nog werk voor de boegHet regeerakkoord is de Bijbel van elke regering. Een jaar voor de federale verkiezingen is het hoog tijd om de realisaties van Michel I te vergelijken met de oorspronkelijke geloftes, neergeschreven op 230 pagina's. Uit die analyse blijkt dat de regering, hoewel ze volgens de grootste coalitiepartner haar 'dash' kwijt is, de boeken nog lang niet dicht kan doen. Vandaag: de veiligheidsdepartementen.
22/05 06u15  Ouders doodgeschoten meisje Mawda hebben geen vertrouwen in onderzoek en vragen parlementaire commissieDe ouders van Mawda, het Koerdische meisje dat bij een politiecontrole werd doodgeschoten, hebben geen vertrouwen in het onderzoek. Op een persconferentie spraken ze de versie van het parket tegen en eisten een parlementaire onderzoekscommissie. 
22/05 06u15  Stapt Italië uit de euro?Paul De Grauwe is professor aan de London School of Economics. Zijn column verschijnt wekelijks. 
22/05 06u00  Risico om vroeg te sterven bij arbeiders dubbel zo hoog als bij leerkrachtenBelgen die met hun handen werken, lopen tot dubbel zo veel risico om vroegtijdig te overlijden dan wie een bureaujob heeft. Voor een deel komt dit omdat ze lager opgeleid zijn en vaker een ongezonde levensstijl hebben.
22/05 05u45  Tiener die bosbrand in Oregon aanstak veroordeeld tot boete van 37 miljoen dollarDe tiener die verantwoordelijk wordt gehouden voor de grote bosbrand vorig jaar in Oregon, bij de Columbia River Gorge, is veroordeeld tot het betalen van een boete van maar liefst 37 miljoen dollar (ruim 31 miljoen euro).
22/05 05u15  Australische aartsbisschop schuldig aan toedekken van kindermisbruikIn Australië heeft een rechtbank in Newcastle, in de zuidoostelijke staat New-South-Wales vandaag de aartsbisschop van Adelaide, Philip Wilson, schuldig bevonden aan het toedekken van kindermisbruik. Hij kijkt aan tegen een maximumstraf van twee jaar cel.
22/05 05u15  Justitie vindt geen lekenrechters meerMeer dan zeven op de tien plaatsen die justitie vorig jaar openstelde voor niet-beroepsrechters, zijn niet ingevuld geraakt. Er dook geen enkele kandidaat op voor 124 van de 170 gepubliceerde vacatures voor 'plaatsvervangend rechter'. Dat blijkt uit cijfers van minister van Justitie Koen Geens (CD&V), schrijft De Tijd vandaag.
22/05 05u15  "Belgische CEO's optimistisch over de toekomst"Belgische CEO's zijn in het algemeen optimistisch over de groei van hun eigen onderneming en de groei in eigen land, maar hebben minder vertrouwen in de wereldwijde economische groei. Operationele risico's, cyberveiligheid, technologische disruptie en geopolitieke veranderingen vormen de vier grootste uitdagingen voor de bedrijfsleiders. 
22/05 04u30  Vrouw die zwaargewond raakte bij Cubaanse vliegramp overleden, twee laatste overlevenden kritiekEen 23-jarige Cubaanse vrouw die vrijdag het vliegtuigongeluk bij de Cubaanse hoofdstad Havana overleefde, is in het ziekenhuis aan haar verwondingen overleden. Dat heeft het Cubaanse ministerie van Gezondheid bekendgemaakt. 
22/05 04u15  Minstens vijf oud-studentes klagen universiteit aan na misbruik door campus-gynaecoloogVijf voormalige studentes hebben een klacht ingediend tegen de University of Southern California (USC) omdat dat die hen niet genoeg heeft beschermd tegen haar voormalige gynaecoloog George Tyndall, die wordt beschuldigd van seksueel misbruik. De vrouwen vinden ook dat de universiteit niet gepast reageerde nadat de beschuldigingen tegen hem bekend waren geraakt.
22/05 03u15  "Moeder van vergiftigde Russische spion wil met haar zoon praten"De moeder van de Russische ex-spion Sergej Skripal, die in maart in het Verenigd Koninkrijk vergiftigd werd, heeft op de Russische televisie aan de Britse autoriteiten gevraagd om te mogen praten met haar zoon. Skripal verliet vorige week het ziekenhuis.
22/05 02u45  Trump krijgt onderzoek naar 'FBI-spion' in campagneteamHet Amerikaanse gerecht gaat de beschuldigingen van president Donald Trump, dat de FBI een spion in het campagneteam van de president heeft binnengeloodst, onderzoeken.  Dat blijkt uit een gesprek van Trump met viceminister van Justitie Rod Rosenstein vandaag in Washington. Dat meldt het Witte Huis. 
22/05 02u15  Passagiersvliegtuig maakt buiklanding in Saoedi-Arabië: alle inzittenden ongedeerdIn Saoedi-Arabië heeft een passagiersvliegtuig gisterenavond een buiklanding moeten maken wegens een defect aan het landingsgestel. Dat meldden lokale media. Alle 151 passagiers bleven ongedeerd.
22/05 01u00  Surinaamse Nederlander wilde in ons land IS-strijders ronselenDe Surinaamse politie ziet de Surinaamse Nederlander R. A. als het brein van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Suriname. Ook is duidelijk geworden dat A. behalve in Suriname ook strijders in Nederland en België wilde ronselen.
22/05 00u45  "Geen aandacht voor poezië zonder Herman De Coninckprijs"In plaats van drie verschillende Herman de Coninckprijzen voor Poëzie is er voortaan maar één. 'Zo wordt de prijs net prestigieuzer', maakt organisator Behoud de Begeerte zich sterk. 
22/05 00u30  Palestijnse president Abbas met longontsteking in het ziekenhuisDe Palestijnse president Mahmoud Abbas ligt sinds zondag in het ziekenhuis in Ramallah, op de bezette Westelijke Jordaanover. Hij is geveld door een longontsteking, maar is aan de beterhand. Dat zeggen politieke verantwoordelijken.
21/05 23u45  De 5 opvallendste strips van de weekEen tocht richting hellegat,  een geweldige cocktail tussen avontuur en historiek en een innemend verhaal over een vrouw die haar saaie leven ontvlucht: dit zijn de strips van de week.
1 2 3


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

22x Hoofd van nieuwe EU-privacywaakhond: "Er zullen zeker meteen klachten zijn"25/05 00u30 - De Morgen: Nu de nieuwe Europese privacyregels, beter bekend als GDPR, van kracht worden, gaat ook een nieuwe Europese instelling aan de slag. De European Data Protection Board (EDPB) zal toezien op een uniforme toepassing van de regels in alle EU-lidstaten. De Oostenrijkse Andrea Jelinek krijgt de leiding over het orgaan. Ze verwacht zich op de eerste dag al aan klachten. 'We zijn er klaar voor', zegt ze.
16x Noord-Korea nog steeds bereid om in dialoog te treden met de Verenigde Staten: "Annulering top onverwacht en betreurenswaardig"25/05 02u00 - De Morgen: Noord-Korea is ondanks het afblazen van de geplande top in Singapore volgende maand door de Amerikaanse president Trump, nog steeds bereid om in dialoog te treden met het land. Dat laat het staatsagentschap KCNA weten.
14x Twee doden en ruim vijftig gewonden bij nieuwe betogingen in Nicaragua25/05 02u30 - De Morgen: In Nicaragua zijn woensdag minstens twee doden en 54 gewonden gevallen bij confrontaties tussen betogers en aanhangers van president Daniel Ortega. Het geweld laait zo weer op, daags na het afspringen van de dialoog tussen de protestleiders en middenveldorganisaties enerzijds en de regering anderzijds, die werd bemiddeld door de katholieke kerk.
13x Venezolaanse president Maduro "laat politieke gevangenen vrij na beëdiging"25/05 01u45 - De Morgen: De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft aangekondigd dat hij de actievoerders die werden opgepakt tijdens antiregeringsprotesten, zal vrijlaten. Daarmee wil hij zijn beleid van 'vrede' en 'verzoening' in de glans zetten.
3x Vluchtte 'majesteitsschennende' Spaanse rapper Valtonyc naar België?24/05 22u00 - De Morgen: De Mallorcaanse rapper Valtonyc zou vanuit Spanje naar België zijn gevlucht. Hij wordt vervolgd voor “het ernstig beledigen van de Kroon” en “het verheerlijken van terrorisme', wat in Spanje streng wordt berecht. De Spaanse autoriteiten hebben een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd.
2x 'Peaces' van Future Old People Are Wizards: bruuske finesse en wat sterrenstof24/05 20u30 - De Morgen: Op zijn derde album Peaces voorziet Future Old People Are Wizards zijn met hemellichamen versierde tovermantel van een strakkere snit. Die nieuwe outfit van het Gentse trio blijkt net zo geschikt voor kosmische trips op een snuifje sterrenstof, als voor excursies onder de aardkorst met een slok gesmolten metaal achter de kiezen.
2x De Morgen-journalisten winnen Belfius Persprijs24/05 20u45 - De Morgen: De Morgen-journalisten Femke van Garderen en Sara Vandekerckhove hebben de Belfius Persprijs gewonnen voor hun reeks over psychiatrie in ons land. 'Het grote psychiatrierapport' werd bekroond in de categorie 'Schrijvende pers'.
2x Papa en mama zijn ook maar mensen24/05 20u45 - De Morgen: Er loopt een lijn van de nieuwste paniekopstoot over kinderen die te veel tablet kijken naar het baldadige verzet van Greenpeace tegen de Maya de Bij-worst. Telkens gaat het om morele waarschuwingen die inspelen op ouderlijke angsten. Tijd dat mama en papa in het verzet gaan.
2x Met dit akkoord over zware beroepen wordt de solidariteit tussen ambtenaren en andere werknemers onder zware druk gezet24/05 20u45 - De Morgen: Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur. 
2x Rwanda hoopt met advertentie op Arsenal-shirt meer toeristen en investeerders te lokken24/05 21u00 - De Morgen: Op de shirts van voetbalclub Arsenal prijkt ook komend seizoen 'Emirates', de naam van de luchtvaartmaatschappij uit Dubai. Emirates heet ook het zestigduizend plaatsen tellende stadion van de Gunners uit Londen. Maar boven aan de linkermouw van de spelersshirts adverteert voortaan ook Rwanda. 

Statistieken

Artikels:
29527
Gelezen:
3009
Aantal lezers nu:
27


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven