vrijdag 22 november 2019, week 47


U bent nu hier: Meer nieuws van Nu.nl Economie

Laatste updatecontrole: vandaag om 16u30
 

Nu.nl Economie

Verbergen Tonen
22/11 15u45  'Een op vijf autobezitters heeft geen idee van maandelijkse kosten' Een op de vijf autobezitters heeft geen idee wat de maandelijkse kosten voor hun auto zijn. 17 procent weet precies wat ze maandelijks kwijt zijn aan hun auto en 63 procent weet het ongeveer. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond onder zevenduizend panelleden.
22/11 15u45  TUI Nederland neemt delen failliet Thomas Cook over TUI Nederland heeft domeinnamen en klantendatabases van het failliete Thomas Cook Nederland overgenomen. Onder meer de domeinnaam neckermann.nl komt in handen van TUI Nederland, blijkt uit een overzicht van de curator.
22/11 14u30  TUI Nederland neemt domeinnamen en klantendatabase over van Thomas Cook TUI Nederland heeft domeinnamen en klantendatabases van het failliete Thomas Cook Nederland overgenomen. Onder meer de domeinnaam neckermann.nl komt in handen van TUI Nederland, blijkt uit een overzicht van de curator.
22/11 14u30  Van alle mensen in de EU werken Nederlandse mannen het langst Nederlandse mannen brachten in 2018 van alle Europese landen het grootste gedeelte van hun leven werkend door. Zij werkten gemiddeld 42,9 jaar, net zo lang als hun Zweedse evenknie. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie.
22/11 14u15  Lingeriemerk Victoria's Secret annuleert wereldberoemde modeshow De jaarlijkse modeshow van Victoria's Secret gaat dit jaar niet door en er is grote onzekerheid over het voortbestaan van het evenement. Topman Stuart Burgdoerfer van het overkoepelende bedrijf L Brands twijfelt of de modeshow in de marketingstrategie van het merk past.
22/11 13u45  TUI Nederland neemt domeinnaam neckermann.nl over van Thomas Cook TUI Nederland heeft domeinnamen en klantendatabases overgenomen van het failliete Thomas Cook Nederland. Onder meer de domeinnaam neckermann.nl komt in handen van TUI Nederland.
22/11 12u15  Rabobank moet 40.000 klanten extra controleren om anti-witwasregels Rabobank moet de gegevens voor 40.000 dossiers aanvullen om anti-witwasbeleid. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de bank vorig jaar een dwangsom opgelegd.
22/11 12u00  Rabobank moet 40.000 klanten opnieuw doorlichten op witwasrisico's Rabobank moet 40.000 klanten opnieuw doorlichten omdat het bedrijf niet goed heeft gecontroleerd op witwasrisico's. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de bank vorig jaar een dwangsom opgelegd.
22/11 12u00  Toyota brengt tweede elektrische auto als Lexus naar Europa Lexus, de luxedivisie van Toyota, heeft zijn eerste volledig elektrische auto gepresenteerd. De Lexus UX300e is gebaseerd op de UX-cross-over en is pas de tweede elektrische auto van het concern.
22/11 11u15  Helft pensionado's heeft geen werk voorafgaand aan pensioen De helft van de gepensioneerden had een uitkering of soms helemaal geen inkomen in het jaar voordat ze met pensioen gingen. Dit blijkt vrijdag uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
22/11 09u01  'Deutsche Telekom wil af van T-Mobile Nederland' Deutsche Telekom wil T-Mobile Nederland van de hand doen. Mogelijk gaat het onderdeel naar de beurs, meldt het Duitse weekblad Managers Magazine op basis van anonieme bronnen.
22/11 06u30  Tesla presenteert eerste elektrische, 'futuristische' pick-uptruck Tesla-topman Elon Musk heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de eerste elektrische pick-uptruck van zijn bedrijf gepresenteerd. Het voertuig kent een futuristisch design en wordt in drie varianten beschikbaar.
22/11 01u00  Auto- en motorbranche noteert omzetgroei in derde kwartaal De auto- en motorbranche heeft in het derde kwartaal 5,1 procent meer omzet gedraaid dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.11 
21/11 18u30  Pensioenpremie ABP stijgt volgend jaar ietsjes ondanks negatief advies De pensioenpremie gaat bij ABP in 2020 licht omhoog, schrijft het pensioenfonds voor ambtenaren en onderwijspersoneel donderdag. Het grootste pensioenfonds van Nederland gaat hiermee tegen een advies van het verantwoordingsorgaan van ABP in. Het orgaan wil dat ABP volgend jaar al grotere stappen neemt.
21/11 18u00  WeWork haalt bezem door personeelsbestand en ontslaat 2.400 werknemers Flexkantoorverhuurder WeWork gaat wereldwijd 2.400 mensen ontslaan, laat het bedrijf donderdag weten. WeWork schrapt hiermee bijna een vijfde van het personeelsbestand. Op welke afdelingen de ontslagen precies vallen, maakte het bedrijf niet bekend. WeWork heeft ook in Amsterdam vier locaties.
Laatste update: vandaag om 15u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
21/11 18u00  Varkenshouder in het zuiden krijgt bij sanering veel meer geld per varkenVarkenshouders in het zuiden van het land krijgen als ze overgaan op sanering veel meer geld per varken dan bedrijven in het oosten. De subsidieregeling voor het uitkopen van varkensboeren, 'warme sanering' genoemd, is in het leven geroepen om de stankoverlast en stikstofuitstoot van de sector te verminderen. Het ministerie van Landbouw maakte de tarieven van de subsidieregeling donderdag bekend.
21/11 17u45  Rabobank: Nederlanders verduurzamen huizen maar mondjesmaatHuizen in Nederland worden maar mondjesmaat verduurzaamd, stelt de Rabobank donderdag in een onderzoek. Slechts in ongeveer de helft van de Nederlandse huizen is in de afgelopen vijf jaar een verduurzamende maatregel genomen.
21/11 16u30  OESO: Groei wereldeconomie op het laagste pitje sinds economische crisisDe wereldeconomie zal dit jaar de kleinste groei vertonen sinds de economische crisis, schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) donderdag in een rapport. OESO verwacht dit jaar een groei van 2,9 procent, in september werd nog 3 procent groei verwacht.
21/11 14u30  AFM geeft ABN AMRO boete voor achterhouden vertrek voorzitterDe Autoriteit Financiële Markten (AFM) legt ABN AMRO donderdag een boete op van 2 miljoen euro. De bank heeft in 2016 informatie over het vervroegde opstappen van een bestuursvoorzitter niet tijdig bevestigd. Daardoor konden beleggers niet inschatten of er een stap door de bank zou worden gezet die de koers sterk zou beïnvloeden.
21/11 14u30  'ABN AMRO nam vijf miljoen Fortis-klanten over zonder ze te screenen'ABN AMRO heeft tijdens de fusie met Fortis in 2010 nagelaten om alle ruim vijf miljoen particuliere klanten individueel te screenen, schrijft NRC woensdagavond. Zij werden zonder onderzoek als 'betrouwbaar' bestempeld en staan nog altijd zo geregistreerd.
21/11 14u15  Varkenshouders in het zuiden vangen bij sanering veel meer voor hun biggenVarkenshouders in het zuiden van het land krijgen als ze overgaan op sanering veel meer geld per varken dan varkenshouders in het oosten. De subsidieregeling voor sanering, 'warme sanering' genoemd, is in het leven geroepen om de stankoverlast en stikstofuitstoot van varkenshouderijen te verminderen. Het ministerie van Landbouw maakte de tarieven van de subsidieregeling donderdag bekend.
21/11 13u15  Trump zet Apple centraal in 'misleidend' campagnefilmpjeTechgigant Apple staat centraal in een nieuwe campagnevideo van Amerikaanse president Donald Trump. Het is de eerste keer dat Apple wordt gebruikt voor het benadrukken van de prestaties van de Amerikaanse president. Maar de beweringen die Trump doet kloppen niet, schrijft The Verge.
21/11 12u30  Fastned wil met obligaties 15 miljoen ophalen voor verdere uitbreidingFastned start donderdag met de uitgifte van vijftienduizend nieuwe obligaties, waarmee het bedrijf in totaal 15 miljoen euro wil ophalen. Hiermee wil de exploitant van snellaadstations het netwerk verder uitbreiden en ook meer snellere laders aanschaffen.
21/11 10u30  'Minister Hoekstra informeerde Kamer onjuist over aankoop Air France-KLM'Minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft de Tweede Kamer niet juist geïnformeerd in aanloop naar het nemen van een belang van 14 procent in Air France-KLM, schrijft het AD donderdag op basis van een parlementaire notitie die de krant in handen heeft.
21/11 09u30  ABN AMRO krijgt boete van AFM voor achterhouden vertrek voorzitterDe Autoriteit Financiële Markten (AFM) legt ABN AMRO donderdag een boete op van 2 miljoen euro. De bank heeft in 2016 informatie over het vervroegde opstappen van een bestuursvoorzitter niet tijdig bevestigd. Daardoor konden beleggers niet inschatten of er een stap door de bank zou worden gezet die de koers sterk zou beïnvloeden.
21/11 08u30  Bouwbedrijven negeren veiligheidsregels: veel gevaarlijke bouwplaatsenJaarlijks overtreden honderden bouwbedrijven de veiligheidsregels, waardoor bouwvakkers onder gevaarlijke omstandigheden moeten werken. Tussen 2018 en november 2019 constateerde de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) 1.076 ernstige overtredingen bij 849 werkgevers, meldt BNR donderdag.
21/11 08u00  Cao-onderhandelingen basisonderwijs lopen vast door 'te laag' loonbodDe onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers over een nieuwe cao voor primair onderwijs zijn woensdagavond vastgelopen, melden zowel de Algemene Onderwijsbond (AOb) als de werkgeversorganisatie (PO-Raad) donderdag. Het loonbod van iets onder de 3 procent was volgens de bonden te laag.
21/11 00u16  Aantal vergunde nieuwbouwwoningen daalt met 24 procentVoor 13.100 nieuwbouwwoningen zijn in het derde kwartaal vergunningen verleend, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Dit is een daling van 24 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.
20/11 20u30  General Motors klaagt Fiat Chrysler aan vanwege omkoping vakbondGeneral Motors (GM) klaagt Fiat Chrysler (FCA) aan, omdat het bedrijf jarenlang vakbond United Automobile Workers (UAW) zou hebben omgekocht. Daardoor zou de rivaal van GM onder meer loonvoordelen hebben afgedwongen en daarmee zichzelf hebben bevoordeeld ten koste van GM.
20/11 20u15  Klein aantal Amerikaanse bedrijven mag weer handeldrijven met HuaweiSommige Amerikaanse bedrijven krijgen van de Amerikaanse overheid groen licht om weer goederen te verkopen aan Huawei. De beslissing volgt op maandenlange onzekerheid rond de toekomst van het bedrijf in de Verenigde Staten.
20/11 19u15  Rabobank verlaagt spaarrente naar 0,01 procentRabobank verlaagt de spaarrente voor veel spaarrekeningen met ingang van 26 november van 0,03 naar 0,01 procent, meldt de bank woensdag. Dat geldt voor spaarbedragen tot 5 miljoen euro. Boven dat bedrag blijft de rente 0 procent.
20/11 18u46  Elon Musk moet toch naar de rechter vanwege 'pedo guy'-uitlatingenHet verweer van Elon Musk in de lasterzaak die tegen hem werd aangespannen omdat hij een Britse duiker op Twitter 'pedo guy' noemde, is door de rechter afgewezen. Hij moet daarom op 3 december alsnog voor de rechter verschijnen.
20/11 17u30  DNB-president: Belastingstelsel is te ingewikkeld en 'onevenwichtig'Volgens president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) is het Nederlandse belastingstelsel te ingewikkeld en 'onevenwichtig', onder meer doordat woningbezit en pensioensparen worden 'gesubsidieerd'. Dat zei hij woensdag in een toespraak tijdens de accountantsdag die jaarlijks wordt georganiseerd.
20/11 15u00  Vijftal aangehouden voor hulp bij WW-fraude Poolse arbeidsmigrantenDe Inspectie SZW (Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft in een strafrechtelijk onderzoek naar fraude met WW-uitkeringen vijf personen aangehouden en drie kantoorpanden doorzocht, meldt de inspectie woensdag. De personen worden verdacht van het fungeren als tussenpersonen om Poolse arbeidsmigranten te helpen met het verkrijgen en behouden van WW-uitkeringen. Het vijftal wordt verdacht van valsheid in geschrifte.
20/11 15u00  Mijlpaal: architectuur eerste beroepsgroep met minimumtarief voor zzp'ersArchitecten zijn per woensdag de eerste beroepsgroep met een cao waarin een minimumtarief voor zelfstandigen is vastgelegd. Zelfstandige architecten die voor een architectenbureau werken krijgen met de nieuwe cao minstens 150 procent van het (bruto)loon dat vaste werknemers krijgen.
20/11 13u30  EU waarschuwt Frankrijk en Italië voor schending begrotingsregelsDe voorlopige begrotingen van Frankrijk en Italië voor 2020 zijn mogelijk in strijd met begrotingsregels van de Europese Unie. Daarvoor waarschuwt de Europese Commissie woensdag. Ook België, Spanje, Portugal, Finland, Slovenië en Slowakije lopen risico.
20/11 13u00  Pensioenfonds Zorg en Welzijn laat premie in 2020 gelijkHet bestuur van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) laat de pensioenpremie in 2020 hetzelfde, waarmee die dus net als in 2019 23,5 procent bedraagt. Hiervoor heeft het bestuur woensdag gekozen na advies van de pensioenraad.
20/11 12u00  EIB: Kabinet haalt belofte over bouw van aantal woningen bij lange na nietHet Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) verwacht dat het kabinet de belofte van 75.000 gebouwde nieuwbouwwoningen in 2020 bij lange na niet haalt. Het instituut verwacht dat er in 2020 'slechts' 60.000 woningen bijgebouwd zullen worden, 20 procent minder dan het beoogde aantal. In 2021 zal de bouwproductie zelfs nog lager uitkomen, voorspelt het EIB woensdag in de Volkskrant.
20/11 10u15  Audi presenteert tweede uitvoering van volledig elektrische e-tronAudi heeft de Sportback-uitvoering van de volledig elektrische e-tron uitgebracht. De e-tron Sportback komt dankzij een betere stroomlijn verder op een volle accu dan het bestaande model.
20/11 10u00  Hoofdeconoom ECB: Geen recessie in aantocht voor eurozonePhilip Lane, hoofdeconoom bij de Europese Centrale Bank (ECB), verwacht niet dat de economie van de eurozone in een recessie zal komen. Dit zegt hij in gesprek met het Italiaanse dagblad La Repubblica.
20/11 10u00  Kabinet en provincies investeren in vijftig waterstofbussen voor ovIn Drenthe, Groningen en Zuid-Holland gaan vijftig waterstofbussen rijden in het openbaar vervoer. Minister Stientje van Veldhoven voor Milieu heeft dit afgesproken met de gedeputeerden van de betreffende provincies.
20/11 09u45  Trump: Geen deal met China? Dan verhoog ik de tarieven gewoon weerDe Verenigde Staten gaan de importtarieven op producten uit China verhogen als beide partijen het niet eens worden over een handelsakkoord. Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag bij een kabinetsvergadering.
20/11 09u15  'Alibaba verwacht 13 miljard op te halen bij tweede notering in Hongkong'De Chinese online retailgigant Alibaba verwacht bij de tweede beursnotering in Hongkong ongeveer 13 miljard dollar (11,74 miljard euro) op te halen, schrijft zakenblad Financial Times (FT) woensdag op basis van ingewijden.
20/11 08u00  'Tekort aan metalen staat overgang naar elektrisch rijden in de weg'De Nederlandse wens om in 2030 ongeveer twee miljoen elektrische auto's op de weg te hebben is onrealistisch, schrijft dagblad Trouw op basis van onderzoek van bureaus Metabolic, Copper8 en de Universiteit Leiden. Door de wereldwijd groeiende vraag naar elektrische auto's, zijn er onvoldoende kritieke metalen beschikbaar voor zo'n grootschalige overstap in Nederland.
20/11 07u00  Kredietverzekeraar Atradius verwacht dat meer bedrijven in 2020 omvallenDe stijging van het aantal faillissementen in Nederland zal ook in 2020 doorzetten, verwacht kredietverzekeraar Atradius. Ondernemingen zullen last gaan krijgen van een lagere groei van de consumptie in Nederland zelf en geopolitieke problemen.
20/11 06u15  Kredietverzekeraar Atrius verwacht dat meer bedrijven in 2020 omvallenDe stijging van het aantal faillissementen in Nederland zal ook in 2020 doorzetten, verwacht kredietverzekeraar Atradius. Ondernemingen zullen last gaan krijgen van een lagere groei van de consumptie in Nederland zelf en geopolitieke problemen.
20/11 00u30  Meer vrouwen met minderjarige kinderen zijn economisch zelfstandigVorig jaar waren weer iets meer vrouwen economisch onafhankelijk, blijkt woensdag uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral vrouwen met een partner en minderjarige kinderen maakten een inhaalslag. Tussen 2011 en 2018 groeide het aandeel economisch zelfstandige vrouwen binnen deze groep van 57 naar 65 procent.
20/11 00u15  Conflict in de zorg: dit eisen de vakbonden bij 'de grootste zorgstaking ooit'Zorgmedewerkers bij 119 zorglocaties verspreid over het land staken deze woensdag. Gedurende 24 uur worden veel mensen die niet met spoed behandeld hoeven worden naar huis gestuurd. Bijkomend nadeel is wel dat deze behandelingen later weer moeten worden ingehaald, maar dat nemen de stakers voor lief. Wat willen ze bereiken?
19/11 18u15  Grote pensioenfondsen zijn positief over voorstel van KoolmeesDe grote pensioenfondsen ABP, PMT en PME reageren positief op de door minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) voorgestelde maatregelen. Hij stelde dinsdag aan de Tweede Kamer voor om de korting op de fondsen met een jaar uit te stellen.
19/11 18u00  Grote pensioenfondsen ABP en PMT zijn positief over voorstel van KoolmeesDe grote pensioenfondsen ABP en PMT reageren positief op de door minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) voorgestelde maatregelen. Hij stelde dinsdag aan de Tweede Kamer voor om de korting op de fondsen met een jaar uit te stellen.
19/11 16u00  'Jumbo voert prijzenoorlog in België, boodschappen 17 procent goedkoper'Supermarktketen Jumbo is bij de opening van het eerste filiaal in België een prijzenoorlog gestart, claimt de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop dinsdag tegenover de Belgische radiozender Radio 2. Dit terwijl de supermarktketen bij het betreden van de markt beloofde om geen prijzenoorlog te ontketenen.
19/11 16u00  Loonkloof tussen hoger- en lageropgeleide en tussen man en vrouw groeitDe salarissen van hogeropgeleide werknemers stijgen harder dan die van mensen met een mbo-opleiding. En vrouwen zijn de afgelopen twee jaar weer minder gaan verdienen dan mannen. Dat blijkt uit het Nationaal Salarisonderzoek van Intermediair en universiteit Nyenrode.
19/11 14u45  Inval bij ABN AMRO in Frankfurt in lopend onderzoek naar dividendfraudeDe Duitse autoriteiten zijn binnengevallen bij ABN AMRO in Frankfurt als onderdeel van een lopend onderzoek naar dividendfraude bij de bank. Dat meldt de bank dinsdag.
19/11 14u00  EU steekt in 2020 meer geld in veiligheid en strijd tegen klimaatveranderingDe Europese Raad, Commissie en het Parlement hebben maandagavond laat een akkoord bereikt over de EU-begroting voor 2020. Brussel gaat volgend jaar 153,4 miljard dollar uitgeven, 3,4 procent meer dan dit jaar. De Europese Unie trekt onder meer extra geld uit voor de strijd tegen klimaatverandering, veiligheid en jeugdwerkloosheid.
19/11 13u45  EU steekt in 2020 meer geld in strijd tegen klimaatverandering en veiligheidDe Europese Raad, Commissie en het Parlement hebben maandagavond laat een akkoord bereikt over de EU-begroting voor 2020. Brussel gaat volgend jaar 153,4 miljard dollar uitgeven, 3,4 procent meer dan dit jaar. De Europese Unie trekt onder meer extra geld uit voor de strijd tegen klimaatverandering, veiligheid en jeugdwerkloosheid.
19/11 12u30  Boeing haalt miljarden dollars aan orders binnen voor geplaagde 737 MAXVliegmaatschappijen hebben bij een vliegtuigshow in Dubai weer volop bestellingen gehad voor het 737 MAX-toestel van Boeing. In totaal werd er voor zo'n 6 miljard dollar (5,4 miljard euro) aan toestellen besteld, ondanks dat het vliegtuig al sinds maart wereldwijd aan de grond staat na twee fatale vliegtuigcrashes.
19/11 10u45  Scheidend topman: 'Geplande besparingen bij Audi zo goed als gerealiseerd'Audi ligt op koers om de afgesproken kostenbesparingen voor het einde van het eerste kwartaal van volgend jaar te realiseren, laat topman Bram Schot aan NU.nl weten.
19/11 10u15  'Geplande besparingen bij Audi zo goed als gerealiseerd'Audi ligt op koers om de afgesproken kostenbesparingen voor het einde van het eerste kwartaal van volgend jaar te realiseren, laat topman Bram Schot aan NU.nl laten weten.
19/11 09u30  EasyJet wil CO2-uitstoot van alle vluchten compenserenBudgetmaatschappij easyJet zegt alle CO2-uitstoot van de vluchten te gaan compenseren. Hiervoor trekt de maatschappij voor 2020 25 miljoen pond (27 miljoen euro) uit. Het bedrijf rapporteerde een winst van 349 miljoen euro in het gebroken boekjaar 2019.
19/11 09u30  'Loonkloof tussen hoger- en lageropgeleide groeit, ook tussen man en vrouw'De salarissen van hogeropgeleide werknemers stijgen harder dan die van mensen met een mbo-opleiding. En vrouwen zijn de afgelopen twee jaar weer minder gaan verdienen dan mannen. Dat blijkt uit het Nationaal Salarisonderzoek van Intermediair en universiteit Nyenrode.
19/11 09u15  'Files zorgen voor ruim 1,4 miljard aan schade voor bedrijfsleven'Het Nederlandse bedrijfsleven heeft voor ruim 1,4 miljard euro aan schade geleden door files, blijkt dinsdag uit cijfers van onderzoeksbureau Panteia, in opdracht van evofenedex en Transport en Logistiek Nederland (TLN). Door de opstoppingen op Nederlandse snelwegen stond vrachtverkeer vaak stil of moest omrijden, wat tot economische schade leidde.
19/11 08u00  Essent neemt 'rebelse' energieleverancier Vandebron overEnergieaanbieder Essent heeft de duurzame branchegenoot Vandebron overgenomen, melden beide bedrijven dinsdag. Hoeveel Essent betaalt voor Vandebron, maken de partijen niet bekend.
19/11 07u45  SCP: Participatiewet werkt niet en leidt niet tot banen voor doelgroepDe Participatiewet heeft nauwelijks geleid tot verhoging van de baankansen voor mensen vanuit een sociale werkplaats of uitkering, zoals beoogd met de wet. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dinsdag in een eindevaluatie van de wet.
19/11 06u00  'Loonkloof tussen hoger- en lageropgeleide stijgt, ook tussen man en vrouw'De salarissen van hogeropgeleide werknemers stijgen harder dan mensen met een mbo-opleiding. En vrouwen zijn de afgelopen twee jaar weer minder gaan verdienen dan mannen. Dat blijkt uit het Nationaal Salarisonderzoek van Inermediair en universiteit Nyenrode.
19/11 04u30  Loonkloof tussen hoger-en lageropgeleide stijgt, ook tussen man en vrouwDe salarissen van hogeropgeleide werknemers stijgen harder dan mensen met een mbo-opleiding. En vrouwen zijn de afgelopen twee jaar weer minder gaan verdienen dan mannen. Dat blijkt uit het Nationaal Salarisonderzoek van Intermediair en universiteit Nyenrode.
18/11 23u15  AKO-moederbedrijf Audax neemt winkels van Bruna overAudax, moederbedrijf van onder meer AKO en Marskramer, neemt de 273 winkels van boekhandel Bruna over. Dit zeggen beide bedrijven maandagavond tegen het FD. Hoeveel geld er gemoeid is bij deze overname, is niet bekendgemaakt.
18/11 20u15  Tata Steel wil tot drieduizend banen wegbezuinigen in EuropaTata Steel Europe is van plan tot drieduizend banen weg te bezuinigen in Europa, bevestigt het bedrijf na berichtgeving van persbureau Reuters. Het is niet duidelijk hoeveel banen daarvan in Nederland zouden moeten verdwijnen.
18/11 19u30  'Tata Steel wil drieduizend banen wegbezuinigen in Europa'Tata Steel Europe is van plan ruim drieduizend banen weg te bezuinigen in Europa, melden bronnen maandag aan persbureau Reuters. Het is niet duidelijk hoeveel banen daarvan in Nederland zouden moeten verdwijnen.
18/11 19u15  'KPMG stopt met sponsoring van ondernemersinitiatief prins Andrew'KPMG stopt volgens Sky News met de sponsoring van Pitch@Place, een ondernemersinitiatief van de Britse prins Andrew van York. De internationale accountantsorganisatie trekt zich maandag terug na het opzienbarende interview dat de prins gaf over zijn banden met de voor seksueel wangedrag veroordeelde multimiljonair Jeffrey Epstein.
18/11 19u00  Speelgoedketens hebben liever geen Zwarte Piet in de winkelDe grootste speelgoedketens in Nederland hebben dit jaar bij het aankleden van de winkels zelden een plekje voor Zwarte Piet, blijkt uit een rondgang van NU.nl. De winkeliers kiezen geen kant in de zwartepietendiscussie en proberen elke vorm van controverse te vermijden.
18/11 18u30  'Reiziger moet wettelijk beschermd worden bij failliete vliegmaatschappij'De Nederlandse reiziger moet wettelijk beschermd worden tegen faillissementen van luchtvaartmaatschappijen. Daarvoor pleiten reisbrancheorganisatie ANVR, de Consumentenbond, de ANWB en garantiefonds SGR maandag.
18/11 17u15  KLM schikt met passagiers die door brandstofstoring later aankwamenKLM gaat drie gedupeerde passagiers die na een brandstofstoring op Schiphol dagen later aankwamen op hun bestemming met 600 euro per persoon compenseren, meldt claimbureau Aviclaim maandag. Het bureau stapte naar de rechter om compensatie af te dwingen, maar de vliegmaatschappij voorkomt nu een uitspraak door te schikken.
18/11 16u45  Airbnb sluit deal met Olympische Spelen en biedt familie atleten onderdakWoningverhuurplatform Airbnb werkt samen met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voor de komende vijf Olympische toernooien, maakt Airbnb maandag bekend. Met de deal is zo'n 500 miljoen dollar (ongeveer 452 miljoen euro) gemoeid, schrijft Financial Times.
18/11 16u00  Kylie Jenner verkoopt meerderheid van make-uplijn en vangt half miljardKylie Jenner, de jongste van de vijf Kardashian-Jenner-zussen, heeft een meerderheidsbelang van haar start-up, make-uplijn Kylie Cosmetics, verkocht aan cosmeticabedrijf Coty. Het cosmeticabedrijf, bekend van onder meer Max Factor, betaalt 600 miljoen dollar (zo'n 542 miljoen euro) voor de lijn van Jenner.
18/11 15u15  'China pessimistisch over handelsakkoord met VS'De Chinese overheid is er pessimistisch over dat er een handelsakkoord met de Verenigde Staten kan worden gesloten, meldt de Amerikaanse televisiezender CNBC maandag op basis van een anonieme overheidsbron.
18/11 14u16  ACM denkt dat boeren lijden onder verboden prijsafspraken van handelarenDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) vermoedt dat grote handelaren in de agrarische sector verboden prijsafspraken hebben gemaakt over de inkoopprijs die ze aan boeren betalen. De toezichthouder heeft naar aanleiding daarvan invallen gedaan bij verschillende handelaren.
18/11 13u00  Airbnb sluit deal met Olympische Spelen en biedt familie atleten onderkomenWoningverhuurplatform Airbnb werkt samen met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voor de komende vijf Olympische toernooien, maakt Airbnb maandag bekend. Met de deal is zo'n 500 miljoen dollar (ongeveer 452 miljoen euro) gemoeid, schrijft Financial Times.
18/11 13u00  ACM onderzoekt prijsafspraken van handelaren die boeren benadelenDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) vermoedt dat grote handelaren in de agrarische sector verboden prijsafspraken hebben gemaakt over de inkoopprijs die ze aan boeren betalen. De toezichthouder heeft naar aanleiding daarvan invallen gedaan bij verschillende handelaren.
18/11 12u30  CPB: Groei Koopkracht valt stil na 2022 door vergrijzingDe koopkracht neemt tussen 2022 en 2025 door de vergrijzing naar verwachting niet toe, voorspelt het Centraal Planbureau (CPB) maandag. De voorspelde stijging van de cao-lonen wordt tenietgedaan door hogere zorgpremies, hogere belastingen en hogere pensioenpremies.
18/11 12u15  CPB: Economie koelt verder af en koopkracht stagneert door vergrijzingDe gemiddelde economische groei valt tussen 2022 en 2025 terug naar 1,1 procent doordat er steeds minder nieuwe mensen op de arbeidsmarkt komen. Rond dat moment zal voor het eerst de bevolking in de leeftijd 15 tot 74 jaar afnemen.
18/11 11u45  Relatief meer zzp'ers in Nederland dan vlak over de grensNederland kent verhoudingsgewijs meer mensen die werken als zelfstandige dan provincies net over de grens in buurlanden, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met statistiekbureaus in Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en België.
18/11 11u16  CPB: Vergrijzing doet economie verder afkoelen vanaf 2022De economische groei valt tussen 2022 en 2025 terug naar 1,1 procent doordat er steeds minder nieuwe mensen op de arbeidsmarkt komen. Rond dat moment zal voor het eerst de bevolking in de leeftijd 15 tot 74 jaar afnemen.
18/11 10u45  Bouwbedrijven vallen steeds vaker om, 'echte klap komt pas in 2020'Het aantal failliete bouwbedrijven is in de afgelopen maanden toegenomen, blijkt uit cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), opgevraagd door BNR. De hoeveelheid faillissementen ligt in september en oktober ruim een kwart hoger dan in dezelfde maanden vorig jaar. Maar de echte klap komt pas in 2020, voorspelt EIB-directeur Taco van Hoek tegen NU.nl.
18/11 09u30  'Bouwbedrijven vallen in de afgelopen maanden steeds vaker om'Het aantal failliete bouwbedrijven is in de afgelopen maanden toegenomen, blijkt uit cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), opgevraagd door BNR. De hoeveelheid faillissementen ligt in september en oktober ruim een kwart hoger dan in dezelfde maanden vorig jaar, aldus EIB.
18/11 09u00  Top van Belastingdienst drukte onterecht stopzetten toeslagen erdoorDe top van de Belastingdienst heeft de kinderopvangtoeslag van ouders jarenlang stopgezet, terwijl bekend was dat zij er wel recht op hadden. Dat blijkt maandag uit documenten van het ministerie van Financiën die zijn opgevraagd door Trouw en RTL Nieuws.
18/11 09u00  'WeWork schrapt vierduizend banen voor financiële stabiliteit'WeWork bereidt een massaontslag van vierduizend banen voor om de financiën weer op orde te krijgen. Dit meldt The New York Times maandag op basis van anonieme bronnen. Omgerekend gaat het om een derde van de ongeveer 12.500 mensen die volgens de laatste cijfers in juni bij WeWork werken.
18/11 08u45  'WeWork schrapt 4.000 banen voor financiële stabiliteit'WeWork bereidt een massaontslag van 4.000 banen voor om de financiën weer op orde te krijgen. Dit meldt The New York Times maandag op basis van anonieme bronnen. Omgerekend gaat het om een derde van de in totaal 12.500 mensen die bij WeWork werkten eind juni.
18/11 08u45  Ford presenteert door Mustang geïnspireerde elektrische autoFord heeft zijn eerste als zodanig ontworpen elektrische auto onthuld. Het merk heeft zijn legendarische Mustang als uitgangspunt genomen om tot een model te komen dat moet gaan concurreren met de Tesla Model Y.
18/11 04u15  Bill Gates verslaat Jeff Bezos en is weer de rijkste persoon ter wereldMicrosoft-oprichter Bill Gates is weer de rijkste persoon ter wereld. Hij verslaat Amazon-baas Jeff Bezos en staat bovenaan de Bloomberg Billionaires Index die maandag werd gepubliceerd.
18/11 00u15  Doorsnee huishouden opnieuw rijker door prijsstijging eigen woningHet vermogen van de doorsnee Nederlandse huishoudens bedroeg vorig jaar 38.400 euro, een stijging van 10.000 euro ten opzichte van een jaar eerder. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.
16/11 17u30  Poolse arbeidsmigrant verkiest Duitsland voor het eerst in jaren boven VKVoor het eerst in bijna tien jaar zijn er meer Poolse arbeidsmigranten teruggekeerd uit het Verenigd Koninkrijk dan dat er zijn gearriveerd. Het VK verliest daarmee zijn status als het populairste EU-land onder Poolse werknemers aan Duitsland.
16/11 15u46  Crowdfunding in Nederland dit jaar al goed voor meer dan 275 miljoen euroIn 2019 is voorlopig al meer dan 275 miljoen euro opgehaald via crowdfunding, blijkt uit gegevens van Crowdfundmarkt.
16/11 15u30  Crowdfunding dit jaar al goed voor meer dan 275 miljoen euroIn 2019 is voorlopig al meer dan 275 miljoen euro opgehaald via crowdfunding, blijkt uit gegevens van Crowdfundmarkt.
16/11 14u15  Uber krijgt ruim half miljard dollar boete om schijnconstructie personeelDe Amerikaanse staat New Jersey heeft bepaald dat Uber-chauffeurs moeten worden aangemerkt als werknemers in plaats van onafhankelijke opdrachtnemers. Door deze maatregel is de taxidienst meer dan een half miljard dollar verschuldigd aan de staat.
16/11 14u00  Uber ontvangt boete van meer dan half miljard om verplichte werknemersstatusDe Amerikaanse staat New Jersey heeft bepaald dat Uber-chauffeurs moeten worden aangemerkt als werknemers in plaats van onafhankelijke opdrachtnemers. Door deze maatregel is de taxidienst meer dan een half miljard euro verschuldigd aan de staat.
16/11 13u45  Topman Tata Steel: IJmuiden moet toonaangevend zijn, maar is dat nu nietDe topman van Tata Steel Europe, het bedrijf dat onder meer eigenaar is van de voormalige Hoogovens in IJmuiden, vindt dat de Nederlandse locatie geen toonaangevende positie meer inneemt in Europa.
16/11 12u15  Topman Tata Steel: IJmuiden niet meer toonaangevendDe topman van Tata Steel Europe, het bedrijf dat onder meer eigenaar is van de voormalige Hoogovens in IJmuiden, vindt dat de Nederlandse locatie geen toonaangevende positie meer inneemt in Europa.
16/11 11u46  'Hongkong voor het eerst in tien jaar in recessie'Het stadsbestuur van Hongkong verwacht dat de economie van de metropool voor het eerst sinds de financiële crisis zal krimpen.
16/11 09u45  Online koopfestijn in december is logistieke bezorghel: 'Alle zeilen bij'Bezorgdiensten konden de pakjesdrukte vorig jaar tijdens de feestdagen nauwelijks bijbenen. Vertraging bij bezorging 50.000 pakketten na Black Friday, Vertraging sinterklaascadeaus op de loer en Ruim 530.000 klanten kregen pakket te laat in december kopte NU.nl erover. Hoe zorgen de pakketvervoerders er dit jaar voor dat er geen logistieke chaos ontstaat?
16/11 09u15  Van tomaten tot wiet: Nederlands bedrijf groot in kassenbouwNa grote projecten in de tuinbouw, maakt het Nederlandse bedrijf Havecon sinds kort ook kassen in Canada voor het kweken van cannabis. Hoe is dat zo gekomen en hoe is het bedrijf zo groot geworden? In een reeks op zoek naar succesvolle Nederlandse bedrijven gaat NU.nl langs bij Havecon, dat al dertien jaar gespecialiseerd in het maken van kassen.
15/11 17u45  Zorgstaking: 150.000 medewerkers op 119 plekken werken woensdag nietZo'n 150.000 medewerkers op 119 zorglocaties doen woensdag mee aan de landelijke ziekenhuisstaking. Behalve 83 ziekenhuizen doen ook 32 poliklinieken en 4 revalidatiecentra mee. De inzet: een hoger loon en een lagere werkdruk.
15/11 16u00  ING verhoogt tarieven voor particuliere betaalpakkettenING verhoogt de tarieven voor de particuliere betaalpakketten en enkele andere betaalproducten vanaf 1 maart 2020. Zo gaat het tarief voor een Oranjepakket met 15 cent omhoog naar 1,70 euro per maand. Andere pakketten stijgen met maximaal 50 cent per maand.
15/11 15u46  Nederlandse Audi-CEO Bram Schot stapt op per 1 aprilDe Nederlander Bram Schot neemt per 1 april volgend jaar afscheid bij Audi. Het bedrijf heeft Markus Duesmann benoemd als zijn opvolger, zo meldt het merk vrijdag.
15/11 14u45  Negen minuten durende vrachtvlucht Maastricht-Luik van de baanQatar Airways stopt met de 38 kilometer korte vrachtvlucht tussen Maastricht en Luik. Het luchtvaartbedrijf heeft dat afgesproken met de Waalse minister voor Luchthavens, Jean-Luc Crucke.
15/11 14u15  Qatar Airways stopt met negen minuten durende vrachtvlucht Maastricht-LuikQatar Airways stopt met de 38 kilometer korte vrachtvlucht tussen Maastricht en Luik. Het luchtvaartbedrijf heeft dat afgesproken met de Waalse minister voor Luchthavens, Jean-Luc Crucke.
15/11 14u00  Vooral de webshop levert 'echte' winkels meer omzet opDe onlineomzet van fysieke winkels met een webshop ernaast was afgelopen september 29,1 procent hoger dan in het jaar ervoor. Pure webwinkels zetten 21,8 procent meer om dan in september 2018. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
15/11 12u00  Zak met sinterklaascadeautjes kost dit jaar 2,6 procent meerEen zak met cadeaus voor Sinterklaasavond is dit jaar 2,6 procent duurder dan een jaar geleden. Vooral voor snoepgoed en chocoladeletters moet flink meer neergeteld worden. Deze producten zijn, deels door de verhoging van het lage btw-tarief, met respectievelijk 3,3 procent en 5 procent in prijs gestegen.
15/11 11u45  'Ook Bijenkorf schrapte banen om kosten te besparen'Warenhuisketen Bijenkorf is niet immuun voor de malaise in de winkelstraat, schrijft Het Financieele Dagblad (FD) vrijdag. Het bedrijf heeft naar verluidt enkele tientallen werknemers ontslagen en een evenement afgelast om kosten te besparen.
15/11 11u15  Zak met cadeaus kost dit jaar meer: 'sinterklaasinflatie' van 2,6 procentEen zak met cadeaus voor Sinterklaasavond is dit jaar 2,6 procent duurder dan een jaar geleden. Vooral voor snoepgoed en chocoladeletters moet flink meer neergeteld worden. Door de verhoging van het lage btw-tarief zijn deze producten met respectievelijk 3,3 procent en 5 procent in prijs gestegen.
15/11 11u15  ING verhoogt tarieven voor particuliere betaalpakketenING verhoogt de tarieven voor de particuliere betaalpakketten en enkele andere betaalproducten vanaf 1 maart 2020. Zo gaat het tarief voor een Oranjepakket met 15 cent omhoog naar 1,70 euro per maand. Andere pakketten stijgen met maximaal 50 cent per maand.
15/11 11u15  Commissie fileert beleid Belastingdienst: ouders moeten vergoeding krijgenEr moet een ruimhartige vergoeding komen voor de ouders die in de toeslagenaffaire gedupeerd zijn door de Belastingdienst, concludeert een commissie onder leiding van Piet Hein Donner donderdag. De commissie is keihard over het beleid van de fiscus.
15/11 10u00  'Sprankje hoop' voor pensioenfondsen na verbetering in oktoberDe dekkingsgraden bij pensioenfondsen zijn licht verbeterd in oktober. PFZW zit nu net boven de kritische grens voor dit jaar.
15/11 09u46  'Sprankje hoop' voor pensioenfondsen, dekkingsgraden rond kritische grensDe dekkingsgraad bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) en ABP zijn licht verbeterd in oktober. PFZW zit nu net boven de kritische grens voor dit jaar, ABP is er niet ver van verwijderd.
15/11 09u30  'Sprankje hoop' bij PFZW, dekkingsgraad boven belangrijke grensDe dekkingsgraad bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) is licht verbeterd in oktober. Vergeleken met een maand eerder steeg de dekkingsgraad met 1,9 procentpunt naar 94,1 procent, net boven het niveau waarbij PFZW dit jaar al moet korten op de pensioenen.
15/11 09u00  'Bijenkorf schrapte banen om kosten te besparen'Warenhuisketen Bijenkorf is niet immuun voor de malaise in de winkelstraat, schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag. Het bedrijf heeft naar verluidt enkele tientallen werknemers ontslagen en een evenement afgelast om kosten te besparen.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

11x Auto- en motorbranche noteert omzetgroei in derde kwartaal22/11 01u00 - Nu.nl Economie: De auto- en motorbranche heeft in het derde kwartaal 5,1 procent meer omzet gedraaid dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.
9x 'Deutsche Telekom wil af van T-Mobile Nederland'22/11 09u01 - Nu.nl Economie: Deutsche Telekom wil T-Mobile Nederland van de hand doen. Mogelijk gaat het onderdeel naar de beurs, meldt het Duitse weekblad Managers Magazine op basis van anonieme bronnen.
9x Helft pensionado's heeft geen werk voorafgaand aan pensioen22/11 11u15 - Nu.nl Economie: De helft van de gepensioneerden had een uitkering of soms helemaal geen inkomen in het jaar voordat ze met pensioen gingen. Dit blijkt vrijdag uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
9x Rabobank moet 40.000 klanten extra controleren om anti-witwasregels22/11 12u15 - Nu.nl Economie: Rabobank moet de gegevens voor 40.000 dossiers aanvullen om anti-witwasbeleid. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de bank vorig jaar een dwangsom opgelegd.
8x Tesla presenteert eerste elektrische, 'futuristische' pick-uptruck22/11 06u30 - Nu.nl Economie: Tesla-topman Elon Musk heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de eerste elektrische pick-uptruck van zijn bedrijf gepresenteerd. Het voertuig kent een futuristisch design en wordt in drie varianten beschikbaar.
6x Lingeriemerk Victoria's Secret annuleert wereldberoemde modeshow22/11 14u15 - Nu.nl Economie: De jaarlijkse modeshow van Victoria's Secret gaat dit jaar niet door en er is grote onzekerheid over het voortbestaan van het evenement. Topman Stuart Burgdoerfer van het overkoepelende bedrijf L Brands twijfelt of de modeshow in de marketingstrategie van het merk past.
6x Van alle mensen in de EU werken Nederlandse mannen het langst22/11 14u30 - Nu.nl Economie: Nederlandse mannen brachten in 2018 van alle Europese landen het grootste gedeelte van hun leven werkend door. Zij werkten gemiddeld 42,9 jaar, net zo lang als hun Zweedse evenknie. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie.
6x TUI Nederland neemt domeinnamen en klantendatabase over van Thomas Cook22/11 14u30 - Nu.nl Economie: TUI Nederland heeft domeinnamen en klantendatabases van het failliete Thomas Cook Nederland overgenomen. Onder meer de domeinnaam neckermann.nl komt in handen van TUI Nederland, blijkt uit een overzicht van de curator.
6x TUI Nederland neemt delen failliet Thomas Cook over22/11 15u45 - Nu.nl Economie: TUI Nederland heeft domeinnamen en klantendatabases van het failliete Thomas Cook Nederland overgenomen. Onder meer de domeinnaam neckermann.nl komt in handen van TUI Nederland, blijkt uit een overzicht van de curator.
5x TUI Nederland neemt domeinnaam neckermann.nl over van Thomas Cook22/11 13u45 - Nu.nl Economie: TUI Nederland heeft domeinnamen en klantendatabases overgenomen van het failliete Thomas Cook Nederland. Onder meer de domeinnaam neckermann.nl komt in handen van TUI Nederland.

Statistieken

Artikels:
30831
Gelezen:
30376
Aantal lezers nu:
77


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven