vrijdag 22 november 2019, week 47


U bent nu hier: Meer nieuws van Nu.nl Wetenschap

Laatste updatecontrole: vandaag om 16u30
 

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
22/11 00u00  Archeologen: Oude Egyptenaren haalden ibissen uit het wild voor offers Oude Egyptenaren fokten niet op grote schaal ibissen om deze te offeren, blijkt uit een studie van historici van de Griffith University in Australië. Als ze vogels nodig hadden, werden deze vermoedelijk vooral in het wild gevangen.
21/11 23u30  'Wervel van plesiosaurus gevonden in Zuid-Limburg' Een wervel van een plesiosaurus, die tot 66 miljoen jaar geleden leefde, is ontdekt in een ondergrondse gang bij het dorp Sibbe in de Limburgse gemeente Valkenburg aan de Geul, schrijft 1Limburg donderdag.
21/11 20u15  Onderzoek: 'Muziek wordt wereldwijd op dezelfde manieren gebruikt' Liederen hebben overal op de wereld een soortgelijke functie, bevestigen wetenschappers uit Canada, Duitsland, Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten na het uitgebreid onderzoeken van muziek uit 315 verschillende culturen. De bevindingen verschenen donderdag in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
19/11 00u00  'Uitgestorven' dwerghert voor het eerst in dertig jaar gespot in Vietnam Een dwerghert waarvan wetenschappers dachten dat het al bijna dertig jaar was uitgestorven, is in Vietnam gespot op camerabeelden, blijkt uit een studie die maandag is gepubliceerd in Nature Ecology & Evolution.
18/11 15u45  Europol rolt grote bende in Italiaanse archeologische voorwerpen op Bij een grootschalige Europese politieactie is een internationaal opererende criminele organisatie opgerold, meldt Europol maandag. De bende handelde in geplunderde Italiaanse archeologische voorwerpen.
18/11 14u30  Onderzoek geeft mogelijk meer duidelijkheid over oorzaak MS Onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen melden dat ze genetische afwijkingen hebben gevonden die mogelijk bijdragen aan een verhoogd risico op MS. De resultaten vormen volgens de wetenschappers een belangrijke stap richting een betere bestrijding van de ziekte.
17/11 00u45  Zwart gat katapulteert eenzame ster uit Melkweg Twee sterren die om elkaar draaiden, werden miljoenen jaren geleden geleden van elkaar gescheiden door het zwarte gat in het centrum van de Melkweg, waarna dit gat een van deze sterren ons sterrenstelsel uit katapulteerde. Astronomen uit Australië, Chili, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben dit beschreven in het wetenschappelijk tijdschrift Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
17/11 00u45  Uitgestorven reuzenaap blijkt verre familie van orang-oetan De uitgestorven reuzenaap Gigantopithecus blacki blijkt verre familie te zijn van de hedendaagse orang-oetan, schrijven Chinese, Deense, Franse en Spaanse wetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. Ze kwamen tot die conclusie door onderzoek naar de onderkaak van de uitgestorven apen.
17/11 00u45  Waar het verschil tussen jij en u vandaan komt Sommige mensen vinden het verschrikkelijk als je het doet, anderen vinden je juist heel onbeleefd als je het níét doet: aanspreken met u. Wordt het u zeggen met uitsterven bedreigd nu we elkaar vaak jijen?
17/11 00u45  Is MDMA de oplossing voor veteranen met PTSS? Binnenkort zullen partydrugs niet alleen feestgangers een prettige avond bezorgen, ze worden straks ook gebruikt binnen de geneeskunde. Zo zit dat met MDMA.
17/11 00u00  Mogen moslims wijn drinken? Mogen moslims alcohol drinken? De meeste mensen zullen die vraag met nee beantwoorden. Toch ligt die kwestie genuanceerder dan we denken.
17/11 00u00  Vogels blijken ook in een complexe samenleving te kunnen leven De Afrikaanse gierparelhoen leeft in complexe samenlevingen met verschillende sociale groepen, wat voorheen alleen werd gezien bij zoogdieren met grote hersenen, zoals mensen, olifanten en apensoorten. Een team van Britse, Duitse, Keniaanse en Zwitserse biologen beschrijft de samenlevingen in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.
17/11 00u00  Student stuit op plant in Zuid-Afrika die al 215 jaar niet is gezien Een promovendus in plantkunde in Zuid-Afrika stuitte onlangs bij toeval op een plant die al sinds 1804 niet meer is waargenomen, schrijft de Zuid-Afrikaanse Stellenbosch-universiteit deze week. De Psoralea cataracta ging verloren in de Zuid-Afrikaanse provincie de West-Kaap, als gevolg van ontbossing en landbouw.
17/11 00u00  Hoe artsen bepalen of je een donororgaan krijgt of niet In Nederland wachten ruim duizend mensen op een nieuw orgaan. Meer dan de helft heeft een nieuwe nier nodig. De rest wacht op een hart, lever, longen, alvleesklier of dunne darm. Wie krijgt het orgaan als er een beschikbaar komt?
17/11 00u00  Negenjarige jongen behaalt bachelordiploma aan Technische Universiteit De negenjarige Laurent Simons behaalt binnenkort zijn bachelordiploma Electrical Engineering aan de Technische Universiteit Eindhoven.
Laatste update: vandaag om 0u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

9x Archeologen: Oude Egyptenaren haalden ibissen uit het wild voor offers22/11 00u00 - Nu.nl Wetenschap: Oude Egyptenaren fokten niet op grote schaal ibissen om deze te offeren, blijkt uit een studie van historici van de Griffith University in Australië. Als ze vogels nodig hadden, werden deze vermoedelijk vooral in het wild gevangen.
2x 'Wervel van plesiosaurus gevonden in Zuid-Limburg'21/11 23u30 - Nu.nl Wetenschap: Een wervel van een plesiosaurus, die tot 66 miljoen jaar geleden leefde, is ontdekt in een ondergrondse gang bij het dorp Sibbe in de Limburgse gemeente Valkenburg aan de Geul, schrijft 1Limburg donderdag.
1x Negenjarige jongen behaalt bachelordiploma aan Technische Universiteit17/11 00u00 - Nu.nl Wetenschap: De negenjarige Laurent Simons behaalt binnenkort zijn bachelordiploma Electrical Engineering aan de Technische Universiteit Eindhoven.
1x Onderzoek geeft mogelijk meer duidelijkheid over oorzaak MS18/11 14u30 - Nu.nl Wetenschap: Onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen melden dat ze genetische afwijkingen hebben gevonden die mogelijk bijdragen aan een verhoogd risico op MS. De resultaten vormen volgens de wetenschappers een belangrijke stap richting een betere bestrijding van de ziekte.
1x Onderzoek: 'Muziek wordt wereldwijd op dezelfde manieren gebruikt'21/11 20u15 - Nu.nl Wetenschap: Liederen hebben overal op de wereld een soortgelijke functie, bevestigen wetenschappers uit Canada, Duitsland, Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten na het uitgebreid onderzoeken van muziek uit 315 verschillende culturen. De bevindingen verschenen donderdag in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
0x Fossiel gevonden van niet eerder ontdekte voorganger aap15/11 00u00 - Nu.nl Wetenschap: Duitse wetenschappers hebben aan de hand van eerder gevonden fossielen een nieuwe voorganger van de aap ontdekt. Het gaat om een variant die miljoenen jaren geleden een manier ontwikkelde om op de achterpoten te lopen.
0x Hoe artsen bepalen of je een donororgaan krijgt of niet17/11 00u00 - Nu.nl Wetenschap: In Nederland wachten ruim duizend mensen op een nieuw orgaan. Meer dan de helft heeft een nieuwe nier nodig. De rest wacht op een hart, lever, longen, alvleesklier of dunne darm. Wie krijgt het orgaan als er een beschikbaar komt?
0x Student stuit op plant in Zuid-Afrika die al 215 jaar niet is gezien17/11 00u00 - Nu.nl Wetenschap: Een promovendus in plantkunde in Zuid-Afrika stuitte onlangs bij toeval op een plant die al sinds 1804 niet meer is waargenomen, schrijft de Zuid-Afrikaanse Stellenbosch-universiteit deze week. De Psoralea cataracta ging verloren in de Zuid-Afrikaanse provincie de West-Kaap, als gevolg van ontbossing en landbouw.
0x Vogels blijken ook in een complexe samenleving te kunnen leven17/11 00u00 - Nu.nl Wetenschap: De Afrikaanse gierparelhoen leeft in complexe samenlevingen met verschillende sociale groepen, wat voorheen alleen werd gezien bij zoogdieren met grote hersenen, zoals mensen, olifanten en apensoorten. Een team van Britse, Duitse, Keniaanse en Zwitserse biologen beschrijft de samenlevingen in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.
0x Mogen moslims wijn drinken?17/11 00u00 - Nu.nl Wetenschap: Mogen moslims alcohol drinken? De meeste mensen zullen die vraag met nee beantwoorden. Toch ligt die kwestie genuanceerder dan we denken.

Statistieken

Artikels:
30831
Gelezen:
30376
Aantal lezers nu:
74


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven