vrijdag 19 oktober 2018, week 42


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad

Laatste updatecontrole: vandaag om 7u15
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
19/10 07u15  Drukke start herfstvakantie noord en midden De ANWB verwacht vrijdag een drukke avondspits. De scholen in de regio's midden en noord beginnen hun weekje herfstvakantie.
19/10 07u15  Boek uit de handel om nepspeech Balkenende De verkoop van het deze week verschenen boek ‘De 50 mooiste, beste en meest inspirerende Nederlandse toespraken’ is per direct stopgezet. Een aan oud-CDA-leider Jan Peter Balkenende toegeschreven speech in het boek over de VOC-mentaliteit blijkt een satirische column uit 2006, afkomstig van een links-activistische website, zo ontdekte Trouw.
19/10 07u15  Respijt voor zwangerschapshulp Siriz Siriz, een hulporganisatie die advies geeft aan vrouwen die ongewenst zwanger zijn, lijkt op respijt te kunnen rekenen. Regeringspartijen VVD en D66 verdenken Siriz ervan vrouwen van een abortus te willen weerhouden, maar dringen niet langer aan op het onmiddellijk stopzetten van de subsidie die de hulporganisatie ontvangt.
19/10 07u00  Bredase heeft als eerste een 'X' in paspoort Voor het eerst in Nederland krijgt iemand een paspoort zonder geslachtsaanduiding. Leonne Zeegers uit Breda heeft vanaf vrijdag een neutrale 'X' in haar paspoort. Die komt in plaats van de 'V' die tot nu toe haar geslacht aanduidt. Ze voelt zich namelijk als intersekse persoon man noch vrouw.
19/10 07u00  Chinese economie groeit minder hard De Chinese economie groeide in het derde kwartaal minder sterk dan verwacht. Dat komt volgens de Chinese overheid onder meer door een zwakke industriële productie en „een ernstige internationale situatie”.
19/10 07u00  Reclame voor cosmetische ingrepen aan banden Reclame voor cosmetische ingrepen moet voortaan voldoen aan regels. Zo mogen advertenties niet misleidend zijn, geen garanties over het resultaat voorspiegelen, niet op minderjarigen zijn gericht en niet aanzetten tot het ondergaan van teveel behandelingen.
19/10 07u00  Eén op acht stapt over van energieleverancier; Staphorst en Scherpenzeel koploper Vorig jaar stapte ruim 12 procent van de Nederlandse huishoudens over naar een andere energieleverancier. Dat laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten.
19/10 06u45  Consument minder positief in oktober De stemming onder consumenten is in oktober voor de derde maand op rij minder positief dan een maand eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Het consumentenvertrouwen daalt 4 punten en komt uit op 15.
19/10 06u15  Ombudspersonen naar aardbevingsgebied De Kinderombudsvrouw en de Nationale ombudsman willen van kinderen en volwassenen die wonen in het aardbevingsgebied in Groningen weten waar ze tegenaan lopen tijdens de versterking van hun woningen.10 
19/10 06u15  A28 bij Assen dicht, ongeval met vrachtauto’s Op de A28 tussen Zwolle en Groningen is een groot ongeluk gebeurd. Daarbij zijn vier vrachtwagens betrokken. De weg is ter hoogte van Assen in beide richtingen dicht, meldt de ANWB, die van een ravage spreekt.
19/10 06u15  Volgende halte: Mercurius Europa is klaar voor een bijzondere ruimtemissie: naar de planeet Mercurius. Een Europese satelliet moet in de nacht van vrijdag op zaterdag, om 3.45 uur Nederlandse tijd, worden gelanceerd vanuit Frans-Guyana. Hij reist samen met een Japanse satelliet. Samen gaan ze de planeet onderzoeken.
19/10 06u15  Nalatenschap van Wolkers naar Leiden De artistieke nalatenschap van Jan Wolkers wordt voortaan in Leiden beheerd. Museum De Lakenhal en de Universitaire Bibliotheken Leiden hebben respectievelijk beeldende kunst en archieven verworven van Wolkers (1925-2007), wat ook diens wens en die van zijn echtgenote Karina was. Wolkers, geboren in Oegstgeest, groeide ook op in de omgeving van Leiden.
19/10 05u00  Roep om aparte commissie WTO om handelsoorlog De Verenigde Staten willen dat een aparte geschillencommissie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in het leven wordt geroepen. Die moet kijken naar de rechtmatigheid van de tegenmaatregelen van andere landen vanwege Amerikaanse importheffingen. Dat heeft een Amerikaanse functionaris aan persbureau Reuters laten weten.15 
19/10 02u30  Respijt voor omstreden zwangerschapshulp Siriz Siriz, een hulporganisatie die advies geeft aan vrouwen die ongewenst zwanger zijn, lijkt op respijt te kunnen rekenen. Regeringspartijen VVD en D66 verdenken Siriz ervan vrouwen van een abortus te willen weerhouden, maar dringen niet langer aan op het onmiddellijk stopzetten van de subsidie die de hulporganisatie ontvangt.14 
19/10 02u15  Algerije verbiedt boerka op het werk Algerije heeft het dragen van gezichtsbedekkende kleding op de werkvloer verboden. Dat betekent dat vrouwen tijdens het werk geen boerka of nikab meer mogen dragen. De nieuwe maatregel werd donderdagavond door premier Ahmed Ouyahia bekendgemaakt in hoofdstad Algiers.14 
Laatste update: vandaag om 7u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
19/10 01u45  Hotel in Kamperland ontruimd vanwege brandIn een hotel in het Zeeuwse Kamperland is een brand uitgebroken. De brand woedt in de sauna van hotel De Kamperduinen aan de Patrijzenlaan. Het pand wordt ontruimd.16 
19/10 01u30  Brand in hotel in KamperlandIn een hotel in het Zeeuwse Kamperland is een brand uitgebroken. De brand woedt in de sauna van hotel De Kamperduinen aan de Patrijzenlaan. De brandweer meldt dat er veel rook vrijkomt en heeft opgeschaald naar grote brand.14 
19/10 00u30  Eén op acht stapt over van energieleverancierVorig jaar stapte ruim 12 procent van de Nederlandse huishoudens over naar een andere energieleverancier. Dat laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten.17 
18/10 23u45  Nog eens 3,5 miljoen voor 75e BevrijdingsdagHet kabinet trekt 3,5 miljoen euro extra uit om de 75e verjaardag van de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog te herdenken en te vieren. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wil er zo voor zorgen dat „het verhaal over de bevrijding goed” wordt verteld.
18/10 23u30  Dode door ongeval bij parkeergarage HoogeveenDoor een ongeval met een auto bij een parkeergarage in Hoogeveen is een dode gevallen. Een andere inzittende is ernstig gewond geraakt. Wat er is gebeurd, is niet duidelijk. Wel weet de politie dat rond 22.00 uur een auto tegen een helling is gebotst bij de parkeergarage aan het Kaaplaantje in de Drentse stad.
18/10 23u00  Recordomzet voor American ExpressAmerican Express heeft het derde kwartaal van het jaar afgesloten met een recordomzet van 10,1 miljard dollar. Volgens het bedrijf zorgden met name de betalingen door consumenten en kleinere bedrijven voor de toename met 9 procent in vergelijking met een jaar eerder.
18/10 23u00  Man overlijdt in woning, drie verdachten vastIn een woning aan de Linker Rottekade in Rotterdam heeft de politie na een melding van een steekpartij donderdagavond drie verdachten aangehouden. Agenten die op de melding afkwamen, troffen een man aan die niet meer bij kennis was. Pogingen om hem te reanimeren waren tevergeefs, hij overleed ter plaatse. De identiteit van het slachtoffer is niet bekendgemaakt.
18/10 23u00  Ook Trump denkt dat Khashoggi dood isOok de Amerikaanse president Donald Trump gaat er nu vanuit dat de Saudische journalist Jamal Khashoggi niet meer in leven is. „Daar ziet het wel naar uit volgens mij. Het is heel triest”, zei Trump tegen verslaggevers op Andrews Air Force Base. Khashoggi was onder meer columnist van The Washington Post.
18/10 22u45  PayPal kijkt positiever vooruitBetalingsverwerker PayPal is positiever gestemd over de resultaten dit jaar. Het bedrijf verhoogde bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers zijn verwachtingen voor de winst en de omzet. Daarmee overtrof het bedrijf ook de gemiddelde verwachtingen van de kenners.
18/10 22u30  Wall Street kleurt roodDe aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met verliezen de handel uitgegaan. Het sentiment werd gedrukt door tegenvallende cijfers van industriële producenten. Die wakkerden zorgen aan over de stijgende kosten en de impact van de importtarieven. Beleggers kauwden ook na op de Fed-notulen waarin stond dat renteverhogingen op termijn mogelijk hoger uitvallen dan aanvankelijk gedacht.
18/10 22u30  Krant noemt hoofdverdachte in zaak-KhashoggiDe Turkse autoriteiten hebben een nieuwe aanwijzing gepresenteerd dat het kopstuk achter de vermoedelijke moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi moet worden gezocht in kringen rond de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. De regeringskrant Sabah wijdde een hele pagina aan de „leider van het executiecommando”, die Bin Salman vaak vergezelde op diens reizen. The New York Times had de man ook al geïdentificeerd als begeleider van de machtige kroonprins.
18/10 22u00  GE en Siemens azen op miljardencontract IrakIndustriële concerns Siemens en General Electric (GE) azen op een miljardencontract in Irak voor de ontwikkeling van energiecentrales. Volgens een Irakese regeringswoordvoerder zijn beide bedrijven nog in de race voor de opdracht. Het contract heeft een waarde tot wel 15 miljard dollar.
18/10 22u00  Generaal VS aan dood ontsnapt in KandaharDe Amerikaanse generaal Austin Scott Miller, de opperbevelhebber van de NAVO-troepen in Afghanistan, is donderdag bij een Taliban-aanval aan de dood ontsnapt. De politiechef van de zuidelijke provincie Kandahar kwam om het leven evenals een hoge Afghaanse veiligheidsfunctionaris. Drie Amerikanen en een onbekend aantal anderen raakten gewond.
18/10 21u15  Slachtoffer en dader in gesprek achter de traliesEen belangrijk aspect in het werk van Gevangenenzorg Nederland is het confronteren van gedetineerden met de gevolgen van hun gedrag. Sinds 2013 is Thea de Jong verantwoordelijk voor het herstelrechtprogramma. „Strafrecht is gericht op het gepleegde delict, de wet die is overtreden, wie de overtreding heeft begaan en welke straf daarbij hoort. Herstelrecht houdt zich bezig met de aangerichte schade, zij die daaronder te lijden hebben gehad of nog lijden en de vraag hoe herstel kan worden gerealiseerd.”
18/10 21u00  Porsche weer op recordjachtAutomaker Porsche denkt dit jaar zijn pas één jaar oude verkooprecord te kunnen verbreken. Dat zei topman Oliver Blume van de Volkswagen-luxedochter donderdag in een toelichting op de verkoopcijfers over de eerste negen maanden van het jaar.
18/10 21u00  Schotse fietst in 125 dagen wereld rondDe Schotse Jenny Graham (38) is als eerste vrouw alleen de wereld rondgefietst in 125 dagen met medeneming van al haar bagage. Ze arriveerde donderdagavond in Berlijn bij de Brandenburger Tor, waar ze op 16 juni in oostelijke richting was vertrokken. Met haar prestatie verdiende ze een plek in het Guinness Book. Het oude record stond op 144 dagen.
18/10 20u30  Michelin waarschuwt voor mindere verkopenDe Franse bandenmaker Michelin waarschuwt voor tegenvallende verkopen in de tweede helft van dit jaar. Met name in Europa en China slijt het bedrijf naar verwachting minder banden dan voorzien. Het bedrijf stelde bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers zijn doelen voor het hele jaar bij.
18/10 20u15  Meer onderzoek naar verspreiding legionellaMinister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) laat onderzoek doen naar de verspreiding van legionella door biologische waterzuiveringsinstallaties. Dat laat ze weten naar aanleiding van de verspreiding van de bacterie in Noord-Brabant.
18/10 20u00  Thorastudie in plaats van najagen geld en goedOp het eerste gezicht lijkt Israël wat materialisme betreft een land te zijn als andere westerse landen. Toch is er een belangrijke tegenstroming in de Joodse staat.
18/10 19u45  Apple-event eind oktober in BrooklynTechreus Apple houdt op 30 oktober in New York een event. Tijdens de bijeenkomst, de derde dit jaar, zal Apple naar verwachting de nieuwste tablets en MacBooks onthullen. Deze apparaten zijn voor het concern doorgaans iets minder belangrijk. Het meeste geld verdient Apple met de immens populaire iPhones en de Apple Watch.
18/10 19u45  „Duitsland promoot dienstfiets fiscaal”De Duitse regering gaat de fiets en e-bike van de zaak fiscaal aantrekkelijk maken. Dat meldt de Rheinische Post. De krant beroept zich op bronnen binnen de commissie Financiën van de Bondsdag. Volgens het plan hoeven werknemers die van hun baas in de nabije toekomst een dienstfiets ter beschikking krijgen gesteld geen belasting te betalen voor privégebruik.
18/10 19u30  Poetin wijt aanslag de Krim aan globaliseringDe Russische president Vladimir Poetin wijt de massale schietpartij op een school op de Krim aan de globalisering. Volgens hem is het een probleem dat begon in de Verenigde Staten en zich verspreidde over de hele wereld via online-groepen op het internet.
18/10 19u00  Haast geboden bij christelijke bezinning over technologische sprong voorwaartsOp het World Economic Forum is voorspeld dat robots over zeven jaar meer taken uitvoeren dan mensen. Als dat waar is, betekent dat een aardverschuiving op de arbeidsmarkt.
18/10 18u45  Afghanen aangeklaagd wegens dood DuitserDe officier van justitie heeft zes weken na de dood van een 22-jarige man in de Oost-Duitse plaats Köthen het onderzoek afgerond en twee jonge Afghanen in staat van beschuldiging gesteld. Hun wordt gemeenschappelijk toebrengen van lichamelijk letsel met de dood tot gevolg ten laste gelegd. De aanklacht is ingediend bij de arrondissementsrechtbank, maakten de autoriteiten in Dessau-Roßlau donderdag bekend.
18/10 18u15  Actievoerders mogen niet bij moskee betogenLeden van de actiegroep Identitair Verzet mogen op 28 oktober niet in de buurt van de As-Soennah-moskee demonstreren. Met die maatregel wil burgemeester Pauline Krikke voorkomen dat de zaak uit de hand loopt.
18/10 18u15  Barmhartige gerechtigheid in de bajesGedetineerden zijn niet de eersten aan wie reformatorische christenen denken bij het betonen van barmhartigheid. Dankzij het jubilerende Gevangenenzorg Nederland kwamen ze wel meer in beeld. „Het zijn mensen die verkeerde dingen hebben gedaan, soms vreselijke dingen, maar als je zelf van genade leeft, plaats je je niet boven hen.”
18/10 18u15  Pompeo: geef Saudi’s nog paar dagenDe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vindt dat de Verenigde Staten Saudi-Arabië nog een paar dagen de tijd moeten geven om het onderzoek naar de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi af te ronden. Dat heeft hij donderdag tegen president Donald Trump gezegd, vertelde hij op het Witte Huis tegen journalisten.
18/10 18u15  Rutte in Brussel: lever Saudiërs minder wapensPremier Mark Rutte heeft op de EU-top in Brussel andere lidstaten aangemoedigd minder wapens naar Saudi-Arabië te exporteren. De Tweede Kamer had hem opgeroepen daarop aan te dringen naar aanleiding van de verdwijning van de kritische Saudische journalist Jamal Khashoggi.
18/10 18u00  Air France-KLM wint op rood DamrakDe AEX-index in Amsterdam is donderdag met verlies gesloten. Ook elders in Europa was sprake van een negatief sentiment. Op het Damrak was luchtvaartconcern Air France-KLM een opvallende winnaar na bemoedigende berichten over cao-gesprekken met het personeel van Air France. Op Beursplein 5 werden verder onder meer cijfers van Unilever, Flow Traders en Sligro verwerkt.
18/10 17u30  Waarschuwing voor brandwonden door waterkokerWhirlpool is een terughaalactie gestart voor de KitchenAid 1,7 liter waterkoker. Het handvat van sommige exemplaren kan loslaten waardoor het product instabiel wordt. Gebruikers zouden dan brandwonden kunnen oplopen. De terugroepactie geldt voor de waterkokers van het type 5KEK1722.
18/10 17u30  Lokroep van dollars en drugs ervaren op expositieEen confronterende expositie in het Maritiem Museum Rotterdam laat bezoekers vanaf zaterdag kennismaken met de duistere (onder)wereld van de drugshandel. Bezoekers kunnen er de verleidingen en dilemma’s van de drugshandel ervaren.
18/10 17u30  Overname HEMA was op nippertje rondDe overname van HEMA door ondernemer Marcel Boekhoorn kwam pas op het allerlaatste moment rond. Volgens topman Tjeerd Jegen verklaart dat waarom er donderdagmorgen in de media nogal wat onduidelijkheid was over de deal.
18/10 17u00  Veroordeling voor doden garagehouder in 1997Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 48-jarige Pieter K. veroordeeld tot een celstraf van negen jaar en negen maanden voor het doden van een garagehouder in Alkmaar in 1997. K. vertrok kort na de moord naar de Filipijnen en werd destijds bij verstek veroordeeld. In 2016 is hij alsnog naar Nederland overgebracht en tekende hij hoger beroep aan tegen het rechtbankvonnis.
18/10 17u00  Prix de Rome voor Italiaanse architecteDe uit Milaan afkomstige architecte Alessandra Covini (1988) heeft de Prix de Rome Architectuur 2018 ontvangen. Cultuurminister Ingrid van Engelshoven overhandigde de prestigieuze onderscheiding, die Covini kreeg voor Amsterdam Allegories, een ontwerpvoorstel voor het Sixhaven-gebied in Amsterdam-Noord.
18/10 17u00  Poetin: relatie met Saudi-Arabië niet herzienDe Russische president Vladimir Poetin ziet geen redenen de relaties met Saudi-Arabië te herzien. Hij zei donderdag dat Rusland niet genoeg informatie heeft over de onverklaarde verdwijning van een Saudische journalist om herziening van de banden met Riyad te rechtvaardigen.
18/10 17u00  Blok belde Riyad over „verschrikkelijke moord”Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft zijn Saudische collega zelf gebeld over „de verschrikkelijke moord op journalist” Jamal Khashoggi, zoals hij de zaak onomwonden noemt. Blok zegde namens zijn collega Wopke Hoekstra van Financiën af voor een economische topconferentie in Saudi-Arabië. Daarop reageerde Bloks Saudische ambtgenoot „heel zakelijk”, zegt Blok.
18/10 16u45  Organisaties GG bundelen toerustingsaanbodOrganisaties binnen de Gereformeerde Gemeenten (GG) bundelen vanaf donderdag hun aanbod van toerusting en hulpverlening op één website: gemeenteengezin.nl.
18/10 16u30  BSO’s mogen stints nog maanden niet gebruikenDe buitenschoolse opvang kan zeker nog maanden geen gebruik maken van de stint. Tijdens een kort geding van kinderopvang Het Kinderstraatje uit Almere bleek uit informatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dat het onderzoek naar de veiligheid van de elektrische bolderkar zeker tot de jaarwisseling duurt.
18/10 16u30  Oprichter Shlomo Hizak van Jeruzalem Bijbel Centrum overledenShlomo Hizak, oprichter van het Jeruzalem Bijbel Centrum, is dinsdag overleden.
18/10 16u30  Speciale Bosatlas over Wadden gepresenteerdDe Wadden staan steeds meer in de belangstelling. Donderdag is er zelfs een speciale Bosatlas van de Wadden gepresenteerd
18/10 16u30  Nog geen besluit zomer-of wintertijdHet kabinet neemt nog geen besluit over de vraag of we de zomer- of wintertijd moeten instellen als standaardtijd. Half september zei premier Rutte dat er binnen vijf of zes weken een keuze zou worden gemaakt. Dat moment is nu gekomen, maar een definitief besluit is volgen EenVandaag op korte termijn nog niet te verwachten.
18/10 16u30  Minister: nieuwe MER Lelystad niet nodigHet is niet nodig om een nieuw milieueffectrapport (MER) te maken voor Lelystad Airport, nu gebleken is dat laag overvliegende toestellen meer herrie maken dan in de bestaande MER is gemeld. Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) viel te verwachten dat er verschil zou zitten tussen berekende geluidshinder en gemeten geluidshinder. Het verschil is niet ongebruikelijk hoog, meldt ze aan de Tweede Kamer.
18/10 16u15  Fietser komt om door ongeval in BalkbrugEen fietser is donderdag om het leven gekomen door een verkeersongeval in Balkbrug. Het incident had plaats op de Zwolseweg in het Overijsselse dorp. Over de toedracht kon de politie nog niets zeggen. Vermoedelijk is de fietser in botsing met een voertuig gekomen.
18/10 16u15  Brussel vraagt Rome om ‘informatie’ begrotingEuropees Commissaris Pierre Moscovici (economische en financiële zaken) wil meer ‘informatie’ van de Italiaanse regering over haar ontwerpbegroting van 2019. De Fransman is in Rome met een brief waarin de commissie haar zorgen uit over de maandagnacht in Brussel ingeleverde cijfers. Het concept voorziet in een begrotingstekort van 2,4 procent terwijl met de vorige regering 0,8 procent was afgesproken.
18/10 16u00  EU voert strijd tegen mensensmokkel opDe onlinecommunicatie in de netwerken van mensensmokkelaars moet beter worden gevolgd en zo mogelijk verstoord. De EU-leiders willen daar nog voor het einde van het jaar uitgebreide maatregelen voor klaar hebben, hebben ze op een EU-top in Brussel bepaald.
18/10 16u00  Koning opent vernieuwd Anne Frank HuisKoning Willem-Alexander opent op donderdag 22 november het vernieuwde Anne Frank Huis in Amsterdam. De koning doet dat samen met leden van het jongerenteam van de Anne Frank Stichting. Dat team zet zich in tegen vooroordelen en discriminatie.
18/10 16u00  Man omgekomen bij verkeersongeval HaalderenEen verkeersongeval in het Gelderse Haalderen heeft een 49-jarige man uit Gendt het leven gekost.
18/10 16u00  Lager begin voor Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met minnen aan de nieuwe sessie begonnen. Beleggers kauwden nog wat na op de woensdag gepubliceerde notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve. Daaruit valt op te maken dat de Fed-bestuurders verder willen gaan met renteverhogingen dan aanvankelijk gedacht.
18/10 15u45  Geen vervolging leden woongroep na dood vrouwDrie mensen die werden verdacht van betrokkenheid bij de dood van een vrouw in Utrecht, worden niet vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt. Slachtoffer en verdachten behoorden tot een woongroep aan de Billitonkade.
18/10 15u45  Poetin: IS heeft 700 gijzelaars in SyriëDe Russische president Vladimir Poetin zegt dat militanten van Islamitische Staat (IS) bijna zevenhonderd gijzelaars hebben genomen in een deel van Syrië dat wordt gecontroleerd door troepen die steun krijgen van de Amerikanen. Volgens Poetin hebben ze een ultimatum uitgevaardigd dat belooft elke dag tien mensen te executeren.
18/10 15u45  Boekhoorn deed eerder bod op HEMAMarcel Boekhoorn deed jaren geleden al eens een bod op HEMA. Dat werd destijds te laag gevonden, zo liet de ondernemer donderdag weten tijdens een persconferentie naar aanleiding van zijn aankoop van de onderneming.
18/10 15u45  R’dam versoepelt regels ouderen in bijstandRotterdam schrapt de sollicitatieplicht voor oudere werkzoekenden in de bijstand. Alleen als de oudere nog aan de slag wil, helpt de gemeente bij het vinden van werk. Dat schrijft PvdA-wethouder Richard Moti (werk & inkomen) aan de gemeenteraad.
18/10 15u30  Delftse tijdreis naar Tachtigjarige OorlogHet is 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon. Dit historische feit gaat niet onopgemerkt aan Nederland voorbij. In het Rijksmuseum in Amsterdam is een grote tentoonstelling te zien over de oorlog, de NTR zendt een tv-serie over de periode uit en vrijdag opent in Museum Prinsenhof in Delft een tentoonstelling over de rol van Willem van Oranje in het conflict met Spanje.
18/10 15u15  Starbucks sluit kantoor in AmsterdamKoffiegigant Starbucks sluit zijn supportcenter in Amsterdam. Bij het Europese regiokantoor werken nu nog 190 medewerkers, die zich bezighouden met marketing, logistiek en andere ondersteunende taken. Die verliezen bijna allemaal hun baan. De functies verhuizen naar Londen, waar Starbucks nu al zijn Europese hoofdkantoor heeft.
18/10 15u15  Britse minister niet bij „Davos in the Desert”De Britse minister van Handel Liam Fox gaat ook niet naar de internationale conferentie over investeringen in Riyad naar aanleiding van de verdwijning van de Saudische journalist Jamal Khashoggi. Het evenement wordt ook ‘Davos in the Desert’ genoemd in een verwijzing naar het grote internationale forum in het Zwitserse Davos.
18/10 14u45  Oudere werknemer in de knel na sluiting distributiecentrum EMTÉ in KapelleVoor het distributiecentrum van de EMTÉ Supermarkten in Kapelle valt op 1 maart 2019 het doek. De directie verwacht dat de meesten van de 130 vaste krachten snel een andere baan zullen vinden. Maar voor de oudere werknemers zal dat moeilijker zijn.
18/10 14u45  D66: zomertijd staat los van zomerBij de peiling in Nederland over de zomer- en wintertijd kunnen mensen op het verkeerde been worden gezet. D66-Kamerlid Kees Verhoeven zei dat donderdag tegen verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).
18/10 14u30  Trump dreigt grens met Mexico te sluitenDe Amerikaanse president Trump heeft in zijn Twitterberichten gedreigd de grens met Mexico te sluiten. Hij zegt daar desnoods militairen voor in te zetten „als Mexico niets doet aan aan de woeste aanval van migranten, inclusief veel criminelen die door Mexico trekken vanuit Guatemala, Honduras en El Salvador”.
18/10 14u30  EU werkt aan sancties na cybercrimeTegen personen of organisaties die betrokken zijn bij cyberaanvallen moeten snel strafmaatregelen kunnen worden genomen. De EU-regeringsleiders gaven op hun top in Brussel opdracht zo’n sanctiesysteem uit te werken. Nederland, het Verenigd Koninkrijk en enkele andere landen hadden hierop aangedrongen.
18/10 14u30  Werk fotojournalist Chim te zien in JHMHet werk van de Pools-Amerikaanse fotograaf David Seymour, beter bekend als Chim, is vanaf vrijdag te zien in het Joods Historisch Museum (JHM) in Amsterdam. De joodse fotograaf (1911-1956) is een van de belangrijkste fotojournalisten van de twintigste eeuw. Hij richtte samen met Robert Capa en Henri Cartier-Bresson in 1947 het beroemde fotobureau Magnum Photos op.
18/10 14u15  „WhatsApp komt met vakantiemodus"WhatsApp komt mogelijk met een zogenoemde vakantiemodus. Hiermee blijven binnenkomende appjes onzichtbaar. Dat meldt de goed ingevoerde site WABetaInfo.
18/10 14u00  Zaak tegen Ierland om Apple-geld ingetrokkenDe Europese Commissie trekt haar zaak bij het Europese Hof van Justitie tegen Ierland terug. Die ging over het nalaten van het innen van achterstallige belasting van techgigant Apple. Dat heeft het dagelijks bestuur van de EU besloten, omdat Apple het hele bedrag heeft betaald. Het Amerikaanse technologiebedrijf heeft uiteindelijk 14,3 miljard aan belasting plus rente betaald.
18/10 14u00  „Meer aandacht voor vloerplaten nieuwbouw”Bij nieuw te bouwen panden met vloerplaten zoals in de ingestorte parkeergarage in Eindhoven, wordt sinds dat incident goed gelet op de constructie. Dat zegt een woordvoerder van brancheorganisatie VNconstructeurs. Hij reageert op een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de instorting.
18/10 14u00  Lisbet Palme (87) overledenLisbet Palme, de weduwe van de voormalige Zweedse premier Olaf Palme (1927-1986), is op 87-jarige leeftijd overleden. Dit heeft haar familie donderdag bekendgemaakt, meldde onder meer de Zweedse publieke omroep.
18/10 13u45  Korea’s nodigen paus uitDe Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft op bezoek in Vaticaanstad de paus een uitnodiging overgebracht om Noord-Korea te bezoeken. De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un heeft zo via via paus Franciscus gevraagd naar zijn land te komen.
18/10 13u45  Arts gestraft voor valse hoop en verwaarlozingEen arts die met een patiënt naar Italië ging voor een onbewezen therapie, is gestraft door het medisch tuchtcollege in Eindhoven. De dokter staat niet meer in het BIG-register, waarin je kunt zien of een zorgverlener zijn of haar beroep mag uitoefenen, en kan zich daar ook niet meer voor aanmelden. De arts heeft valse hoop gegeven en de patiënt ook zonder passende zorg laten zitten en onnodig laten lijden, vindt het college.
18/10 13u45  Boekhoorn: rijk door reuzenpanda's en rookworstVan panda's tot een winkelketen met handdoeken, ondergoed en een iconische rookworst. Zakenman Marcel Boekhoorn ziet er allemaal brood in. De nieuwe eigenaar van HEMA heeft met zijn soms opmerkelijke investeringskeuzes naar verluidt al een fortuin van 1,1 miljard euro vergaard. Daarmee staat hij hoog in de Quote 500-lijst van rijkste Nederlanders.
18/10 13u30  Relletje rond foto slapende crew RyanairRyanair heeft een video verspreid die moet aantonen dat een foto van slapende crew van de budgetmaatschappij in scène is gezet. De foto werd zondag verspreid via sociale media, nadat de bemanning was gestrand op de luchthaven in Malaga en daar naar eigen zeggen de nacht moest doorbrengen op de vloer.
18/10 13u15  „Zomerhitte drukte melkproductie”Nederlandse veebedrijven hebben de afgelopen zomer minder melk geproduceerd. De daling is onder meer het gevolg van zogenoemde hittestress bij koeien. Als de dieren het te warm hebben, eten ze minder en geven ze ook minder melk.
18/10 12u45  Campagne tegen desinformatie bij verkiezingenDe regering wil burgers bewuster gaan maken van desinformatie en nepnieuws rond verkiezingen. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) denkt aan een „bewustwordingscampagne” in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen en Europese verkiezingen volgend jaar.
18/10 12u30  „Bouwsector moet meer samenwerken”De bouwsector moet meer samenwerken op het gebied van veiligheid. De aanpak richt zich nu te veel op projectniveau. Dat zegt Bouwend Nederland in een reactie op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
18/10 12u30  Vaker naar huisarts voor psychisch probleemHet percentage volwassenen dat contact heeft (gehad) met de huisarts wegens psychische en sociale problemen is tussen 2011 en 2017 toegenomen van 12 naar 18 procent, aldus onderzoeksinstituut Nivel.
18/10 12u30  Franchisers HEMA begraven strijdbijlDe ondernemers achter de meer dan 250 zelfstandige HEMA-winkels hebben hun geschillen met HEMA bijgelegd. Ze zijn enthousiast over de overname door zakenman Marcel Boekhoorn en scharen zich weer volledig achter de koers van het bedrijf.
18/10 12u15  „Te weinig bedden voor kort herstel”Er zijn te weinig bedden beschikbaar in zorgcentra waar zieke ouderen onder begeleiding van de huisarts kortdurend kunnen aansterken. Dat komt naar voren uit een peiling van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onder 1233 huisartsen.
18/10 12u15  „Europese megafraude met dividendbelasting”Een groot aantal Europese landen is jarenlang het doelwit geweest van ‘bendes’ van bankiers, handelaren en hedgefondsen die via ingenieuze constructies fraude met dividendbelasting pleegden. De schade loopt in de tientallen miljarden. Ook in Nederland is de Belastingdienst al jarenlang slachtoffer van ‘dividendstrippende’ bankiers. Dit blijkt uit het onderzoek van het internationale journalistieke samenwerkingsproject The Cumex Files, waarvan Follow the Money deel uitmaakt.
18/10 12u15  Dodental schietpartij school Krim loopt opHet dodental door de schietpartij op de Krim is opgelopen naar twintig. Een meisje overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen, bericht het Russische persbureau TASS. Op het door Rusland geannexeerde schiereiland zijn drie dagen van rouw afgekondigd.
18/10 12u15  Ook cabinepersoneel daagt RyanairOok het cabinepersoneel van Ryanair spant een kort geding aan tegen de Ierse luchtvaartmaatschappij vanwege de sluiting van de basis op Eindhoven Airport. Projectleider Leen van der List van vakbond FNV Luchtvaart heeft dat donderdag aangekondigd.
18/10 12u15  Vakbonden blij met komst Boekhoorn bij HEMADe vakbonden zijn blij dat er na jaren van onduidelijkheid eindelijk een koper is gevonden voor HEMA. Dat laten bestuurders van FNV en CNV weten in een eerste reactie op het nieuws dat zakenman Marcel Boekhoorn de Nederlandse winkelketen overneemt.
18/10 12u15  Zorgen in Tweede Kamer om veiligheid bouwIn de Tweede Kamer is bezorgd gereageerd op een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de veiligheid in de bouw. Regeringspartij D66 wil bouwbedrijven in een hoorzitting ter verantwoording roepen. Oppositiepartij SP wil dat de sector onder verscherpt toezicht wordt geplaatst.
18/10 12u15  Wijding Smeets tot bisschop is op 8 decemberDe wijding van Harrie Smeets tot bisschop is op zaterdag 8 december in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Dat is de feestdag van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen, de patrones van het bisdom Roermond.
18/10 12u15  Tweede Kamer wil aanpassing campagne donorwetMinister Bruno Bruins (Medische Zorg) moet de voorlichtingscampagne over de nieuwe donorwet die in 2020 van kracht wordt laten aanpassen.
18/10 12u00  Kamervragen over Palestijns voorzitterschap G77Nederland had in VN-verband niet mogen instemmen met een Palestijns voorzitterschap van de zogeheten G77.
18/10 12u00  Beurzen licht hoger op drukke cijferdagDe meeste Europese beurzen gingen donderdag licht vooruit. Beleggers kregen een flinke hoeveelheid kwartaalcijfers voor de kiezen van grote Europese beurzen als Nestlé, Novartis en SAP. Op Beursplein 5 openden onder meer Unilever, Flow Traders en Sligro de boeken.
18/10 12u00  Onderzoeksraad: Bouwsector neemt veiligheid niet serieusDe bouwsector neemt het niet zo nauw met de veiligheid, gaat vooral voor de laagste prijs en leert te weinig van ongelukken. Dat zegt de Onderzoeksraad Voor Veiligheid donderdag in een rapport over de ingestorte parkeergarage bij Eindhoven vorig jaar.
18/10 12u00  D66: Snel richtlijnen voor keuzehulp aan ongepland zwangere vrouwenStaatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) moet de Tweede Kamer snel duidelijk maken aan welke kwaliteitsrichtlijnen organisaties die keuzebegeleiding bieden aan ongepland zwangere vrouwen volgens hem moeten voldoen.
18/10 11u45  Zorgverleenster besteelt hoogbejaarde vrouwEen 45-jarige vrouw uit Hellevoetsluis is aangehouden voor oplichting van een 94-jarige terminaal zieke vrouw uit Spijkenisse. In een maand tijd wist de verdachte 18.000 euro buit te maken. Ook zou zij sieraden hebben gestolen, aldus de politie.
18/10 11u45  Sagrada Familia krijgt bouwvergunningDe beroemdste kerk in aanbouw, de Sagrada Familia in Barcelona, heeft na meer dan 130 jaar bouwen daar ook toestemming van de gemeente voor. Burgemeester Ada Colau van de stad heeft met de kerk een akkoord gesloten dat de bouw van het architectonisch uitzonderlijke bouwwerk regulariseert. Ze sprak donderdag van een historische dag voor Barcelona.
18/10 11u45  Veiligheidscheck voor woning burgervaderHet ministerie van Binnenlandse Zaken gaat een landelijke veiligheidsscan invoeren voor woningen van burgemeesters. Dat schreef de Volkskrant donderdag.
18/10 11u45  Vrouw in ambt landelijke CGK-kwestieVoor het eerst heeft een samenwerkingsgemeente in de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) van een classis toestemming gekregen om vrouwelijke ambtsdragers te bevestigen. Maar of ze met dat besluit nog binnen de lijnen lopen, is maar de vraag.
18/10 11u45  Geroofde trein terug naar RotterdamEen door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog geroofde elektrische trein komt dit jaar over de weg terug naar Rotterdam. De trein van de Zuid-Hollandse Electrische Spoorweg Maatschappij (ZHESM) wordt in het Museumstoomdepot in Rotterdam gerestaureerd en daarna wordt het waarschijnlijk een museum annex horecagelegenheid bovenop het oude spoorviaduct Hofbogen in Rotterdam-Noord.
18/10 11u30  Investeringsfonds IKEA steekt geld in H&MEen investeringsfonds met links naar de Zweedse keten van woonwarenhuizen IKEA heeft een belang genomen in het Zweedse kledingconcern H&M. Interogo kocht voor omgerekend 165 miljoen euro een belang van 0,6 procent.
18/10 11u30  Inwoners Genua mogen spullen halen na brugrampItalianen die hun woningen moesten verlaten door de brugramp in Genua, hebben toestemming gekregen om spullen op te halen. De ontheemde stadsbewoners worden begeleid door brandweerlieden, bericht het Italiaanse persbureau ANSA.
18/10 11u30  BAM: we blijven oog houden voor veiligheidBouwbedrijf BAM heeft waardering voor het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over wat er vorig jaar misging bij de ingestorte parkeergarage bij Eindhoven Airport. „We waarderen de zorgvuldigheid en diepgang van het onderzoek”, aldus een woordvoerder van BAM.
18/10 11u30  Column (Jan van Klinken): ErfgoedOnze hoofdstad dreigt helemaal onder de voet te worden gelopen door toeristen. Vooral Aziaten zijn op drift geraakt en hebben een voorkeur voor Amsterdam. Reisbureaus in de verschillende thuislanden jagen de lust om die stad te bezoeken aan met als grootste lokkertje het ”red light district” (de rosse buurt). Daar moet je geweest zijn.
18/10 11u15  Jodien van Ark geeft advies bij fusie en ruzie in de kerkFusies en ruzies. Dat zijn de momenten waarop kerkenraden de hulp van Jodien van Ark inroepen. Ze luistert, geeft advies en probeert mensen met elkaar in contact te brengen. „Ik schrik soms van het cynisme in de kerk.”
18/10 11u15  „No-dealbrexit kost Nederland miljarden”Nederland hoort bij de grootste exportverliezers bij een ‘no-dealbrexit’. Als het vertrek van de Britten uit de Europese Unie komende maanden uitdraait op een harde brexit, kost dat ons land alleen al volgend jaar 4 miljard euro aan export. Dat blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes.
18/10 11u15  Air France-KLM vergroot wintercapaciteitAir France-KLM vergroot de capaciteit in het komende winterseizoen met 2,5 procent ten opzichte van de winter vorig jaar. Dat maakte de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie donderdag bekend.
18/10 11u15  Waarschuwing voor gebruik magnetisch bordspelHarlekijn Import in Sassenheim roept consumenten op een magnetisch bordspel terug te brengen naar de winkel of terug te sturen naar de importeur. Door aan het koord van het spel te trekken, zou dit langer kunnen worden dan de maximaal toegestane lengte van 30 centimeter. Kinderen zouden zich met het koord kunnen verwurgen.
18/10 11u15  Veel volwassenen hebben last van hinderlijk gebromVan de Nederlanders vanaf achttien jaar heeft vermoedelijk zo’n 2 procent ernstige last van zogenoemd laagfrequent geluid en of een hinderlijke bromtoon, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat kan gevolgen hebben voor de gezondheid.
18/10 11u15  Hoekstra zegt bezoek Saudi-Arabië af vanwege verdwijning journalistMinister Wopke Hoekstra van Financiën gaat definitief niet naar een investeerdersconferentie volgende week in de Saudische hoofdstad Riyad. Dat melden ingewijden. Aanleiding om het bezoek af te zeggen, is de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi na diens bezoek aan het Saudische consulaat in Istanbul (Turkije).
18/10 11u00  Rutte brengt begrotingszorgen over aan ContePremier Mark Rutte heeft op de EU-top in Brussel de zorgen van Nederland over de Italiaanse begrotingsplannen overgebracht aan de premier van Italië. Het was een „goede” ontmoeting met Giuseppe Conte, aldus Rutte op Twitter.
18/10 11u00  Mogelijk drie protestantse kerken Zwolle dichtDe algemene kerkenraad van de protestantse gemeente Zwolle (pgz) beslist binnenkort over de sluiting van drie kerken.
18/10 11u00  „Onderzoek naar bron zoem- en bromtonen ”Van de Nederlanders vanaf achttien jaar heeft vermoedelijk zo’n 2 procent ernstige last van zogenoemd laagfrequent geluid en of een hinderlijke bromtoon, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat kan gevolgen hebben voor de gezondheid.
18/10 11u00  Ryanair: sluiting Eindhoven geen vergeldingDe sluiting van de basis van Ryanair op Eindhoven Airport is geen vergelding voor de stakingen van de Nederlandse piloten. De resultaten van Ryanair op Eindhoven Airport stonden al langer onder druk, onder andere vanwege de beperkte openingstijden en groeimogelijkheden en hogere kosten. Ryanair heeft dat donderdagochtend betoogd in een kort geding dat piloten hebben aangespannen tegen het besluit van de Ierse prijsvechter om vier vliegtuigen weg te halen uit Eindhoven.
18/10 11u00  Vernieuwing en experiment op DesignweekBiodesign is een kruisbestuiving van natuur, technologie en design. Op de Designweek in Eindhoven zijn daar vanaf zaterdag verschillende voorbeelden van te zien. Zoals het project Anthroponix, een methode om lichaamsvocht zoals urine om te zetten tot een natuurlijke vorm van kunstmest of een expositie van speculatieve producten waar elektronica en gemanipuleerd DNA samenkomen.
18/10 11u00  Minister Hoekstra zegt bezoek Saudi-Arabië af vanwege verdwijning journalistMinister Wopke Hoekstra van Financiën gaat definitief niet naar een investeerdersconferentie volgende week in de Saudische hoofdstad Riyad. Dat melden ingewijden. Aanleiding om het bezoek af te zeggen, is de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi na diens bezoek aan het Saudische consulaat in Istanbul (Turkije).
18/10 11u00  „Bennekomse miljardair koopt HEMA”Zakenman Marcel Boekhoorn neemt HEMA over. Zijn investeringsmaatschappij Ramphastos Investments koopt de warenhuisketen van Lion Capital, dat al langer op zoek was naar een koper. Dat staat in een persbericht dat donderdagochtend op de website van HEMA verscheen.
18/10 10u45  AFM legt boete op aan accountantskantoor EYAccountantskantoor EY heeft een boete van 165.000 euro gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Volgens de toezichthouder heeft de firma de onafhankelijkheidsregels overtreden.
18/10 10u45  May wijst langere overgangsperiode niet afDe Britse premier Theresa May wijst het idee om de overgangsperiode na de brexit te verlengen niet op voorhand af. Het zou volgens haar kunnen gaan om „enkele maanden”, maar zij benadrukte dat die extra tijd naar verwachting niet nodig zal zijn.
18/10 10u45  Andrew Brunson: Gebed gaf mij kracht in Turkse gevangenisDe Amerikaanse voorganger Andrew Brunson las tijdens zijn gevangenschap het meest uit 2 Timotheüs, waar Paulus schrijft over verdrukkingen lijden. „Het gebed gaf mij kracht.”
18/10 10u45  Nederlander gekozen tot Wildlife Photographer of the Year 2018De Nederlandse fotograaf Marsel van Oosten heeft de prestigieuze prijs Wildlife Photographer of the Year 2018 in de wacht gesleept. Hij werd woensdagavond in Londen gekozen tot winnaar. Vooral zijn foto van stompneusapen in China viel in de smaak.
18/10 10u45  Eindhoven Airport: OVV-rapport wake-up callEindhoven Airport zal als opdrachtgever van volgende bouwprojecten zijn „bijdrage leveren aan de noodzakelijke verbetering om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen”. Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de ingestorte parkeergarage bewijst volgens de directie van de luchthaven „dat een goed contract nog geen garantie is voor een veilige uitvoering”.
18/10 10u30  Opnieuw onrust door „horror-slachthuis”Animal Rights slaat alarm over de behandeling van te slachten melkkoeien in Duitsland en de kans dat het vlees van deze dieren in Nederland wordt verkocht.
18/10 10u15  „Bouw leert te weinig van gemaakte fouten”De bouwwereld leert onvoldoende van gemaakte fouten en neemt niet de maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de veiligheid van bouwwerken. Dat constateert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een rapport over het instorten van de parkeergarage bij Eindhoven Airport.
18/10 10u15  Beveiliging stadhuis Haarlem verder opgevoerd na bedreigingenHet stadhuis in Haarlem wordt in opdracht van het Openbaar Ministerie nog strenger bewaakt, meldt Noordhollands Dagblad. De aangescherpte maatregelen zijn in een brief van het griffiebureau ter kennis gebracht aan de gemeenteraad.
18/10 10u00  IREF/ICF-Delft naar Nieuwe Kerk in DelftDe internationale gemeente ICF-Delft houdt vanaf zondag haar erediensten in de Nieuwe Kerk aan de Markt in Delft.
18/10 10u00  Evangelist opgepakt in TurkijeDe Canadees-Amerikaanse evangelist David Byle is zaterdag opgepakt in Ankara. Hij moet Turkije binnen twee weken verlaten.
18/10 10u00  Bennekomse miljardair koopt HEMAZakenman Marcel Boekhoorn neemt HEMA over. Zijn investeringsmaatschappij Ramphastos Investments koopt de warenhuisketen van Lion Capital, dat al langer op zoek was naar een koper. Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt.
18/10 10u00  Politie arresteert jager Goes die op mensen schietDe Zeeuwse politie heeft woensdag een man aangehouden die ervan wordt verdacht met hagel te hebben geschoten op een jongen en een auto.
18/10 09u45  Verbouwde Maranathakerk cgk Goes geopendDe verbouwde Maranathakerk van de christelijke gereformeerde kerk (cgk) aan de Bergweg 43a in Goes wordt zaterdag geopend.
18/10 09u30  Financiering aanleg Blankenburgtunnel is rondDe financiering voor de aanleg van de Blankenburgtunnel ten westen van Rotterdam is rond. Met de aanleg van de nieuwe verkeersader is een totaalbedrag van circa 1 miljard euro gemoeid.
18/10 09u30  Unilever zakt op DamrakDe aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag iets lager geopend. De andere Europese beurzen begonnen gemengd aan de drukke cijferdag. Grote Europese beurzen als Nestlé, Novartis en SAP openden de boeken. Op Beursplein 5 verwerkten beleggers de kwartaalresultaten van onder meer Unilever, Flow Traders en Sligro.
18/10 09u30  Onrust Unilever niet te zien in de cijfersUnilever heeft een van de onrustigste kwartalen in lange tijd achter de rug, met een mislukte poging de bedrijfsstructuur te versimpelen, maar in de resultaten was daar niks van te merken. „Business as usual”, zo vat financieel topman Graeme Pitkethly van de voedingsmiddelen- en wasmiddelenreus de cijfers van de afgelopen drie maanden samen.
18/10 09u15  Laatste column Khashoggi gepubliceerdDe Amerikaanse krant The Washington Post heeft alsnog de laatste column gepubliceerd van de verdwenen journalist Jamal Khashoggi. „The Post heeft gewacht met de publicatie omdat we hoopten dat Jamal zou terugkeren”, schrijft redactrice Karen Attiah. „Nu moet ik accepteren: dat gaat niet meer gebeuren.”
18/10 09u00  Rechtbank beveelt vrijlating Keiko FujimoriEen Peruaanse rechtbank heeft de vrijlating gelast van oppositieleider Keiko Fujimori, de dochter van oud-president Alberto Fujimori. De advocaat van de politica had betoogd dat er geen sprake is van vluchtgevaar.
18/10 09u00  OVV: Lage prijzen in bouwsector belangrijker dan veiligheidDe veiligheid in de bouwsector wordt ondergeschikt gemaakt aan de prijsconcurrentie, meldt EenVandaag op basis van een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV). Dat oordeel velt de OVV na onderzoek naar de instorting van een parkeergarage op Eindhoven Airport dat donderdag wordt gepresenteerd.
18/10 08u45  Nestlé voert omzet op dankzij koffie en crèmeLevensmiddelenconcern Nestlé heeft de omzet in de eerste negen maanden van dit jaar zien groeien. De afdeling waar onder meer Nespresso en huidproducten onder vallen was goed voor het leeuwendeel van de omzetstijging. Het bedrijf ziet verder de zaken in Noord-Amerika weer wat beter gaan. Ook neemt de verkoop van babyvoeding in alle markten toe.
18/10 08u45  Omrijden hoeft niet meer na sluiting overweg LunterenDe verkeerssituatie rond een spoorwegovergang in Lunteren is gewijzigd. Als de omstreden onbewaakte overweg in het dorp binnenkort dichtgaat, hoeven omwonenden daardoor niet meer om te rijden om bij hun huis te komen.
18/10 08u30  „Weinig zicht op slachtoffers mensenhandel”Er is nog te weinig zicht op slachtoffers van mensenhandel. Hierdoor kunnen ze niet de juiste bescherming krijgen, blijkt uit de Slachtoffermonitor mensenhandel die donderdag is gepubliceerd.
18/10 08u30  Unilever heeft last van wisselkoersenUnilever heeft in het derde kwartaal minder omzet behaald dan een jaar eerder. De voedingsmiddelen- en wasmiddelenreus groeide in al zijn divisies, maar had wel last van negatieve wisselkoerseffecten.
18/10 08u30  „Air France dicht bij akkoord met bonden”Luchtvaartmaatschappij Air France en Franse vakbonden zijn dicht bij een akkoord over een nieuwe cao. De directie legt mogelijk vrijdag een cao-bod op tafel waar een meerderheid van de bondsbestuurders zich in kan vinden, schrijft de Franse krant La Tribune donderdag op basis van ingewijden.
18/10 08u30  Rente en export drukken NikkeiDe aandelenbeurs in Japan is donderdag lager gesloten. Beleggers namen wat gas terug na het herstel in de afgelopen twee handelsdagen. De stemming werd gedrukt door de notulen van de Amerikaanse Federal Reserve, waaruit bleek dat de centrale bank de rente verder gaat verhogen. Ook een onverwachte daling van de Japanse export zorgde voor koersdruk.
18/10 08u15  Sligro waarschuwt voor personeelstekortGroothandelsbedrijf Sligro heeft in toenemende mate te maken met personeelstekorten in zijn distributiecentra. Tot verminderde groei van de omzet leidt dat vooralsnog niet, maar de maatregelen die Sligro neemt zorgen wél voor oplopende kosten.
18/10 08u00  Duitse media: Grote aanslag IS verijdeldDe Duitse autoriteiten hebben volgens verschillende media een grote aanslag door Islamitische Staat voorkomen.
18/10 08u00  China en India helpen drankenproducent PernodDrankproducent Pernod Ricard heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar beter gepresteerd dan verwacht. Wederom deed het Franse bedrijf dat door de toegenomen vraag naar sterke drank in China en India. Dat wist de afzwakkende groei in de Verenigde Staten, de belangrijkste markt van het concern, meer dan te compenseren.
18/10 08u00  Echte liefdeLukas 15:8
18/10 08u00  VS vindt geen bewijs voor manipulatie yuanDe Verenigde Staten hebben geen bewijs gevonden voor vals spel door China met de koers van de yuan, schrijft het ministerie van Financiën in een nieuw rapport. De Amerikaanse president Donald Trump beschuldigde het Aziatische land eerder nog van manipulatie van de valuta, waarbij de waarde kunstmatig laag wordt gehouden om de export te stimuleren.
18/10 08u00  Tele2 krikt verwachtingen opTele2 is positiever over de te verwachten resultaten voor dit jaar. Het van oorsprong Zweedse telecombedrijf zegt dat de negatieve effecten op de resultaten van de nieuwe Europese roamingregels voorbij zijn, en dat de markten waarin het bedrijf actief is zich sterk ontwikkelen.
18/10 07u30  „Beloning stimulans bij stoppen met roken”Een financiële beloning van de baas is een belangrijke stimulans voor werknemers om het stoppen met roken vol te houden. Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht blijkt dat een cadeau van in totaal 350 euro meer werknemers aanzet om het roken op te geven.
18/10 07u30  „Ryanair schoffeert passagiers en personeel”Het kabinet moet Ryanair keihard aanpakken. Dat schrijven Agnes Jongerius en Leen van der List donderdag in het AD. Volgens de Europarlementariër van de PvdA en de projectleider bij FNV Luchtvaart schoffeert de luchtvaartmaatschappij de gedupeerde passagiers die geen schadevergoeding krijgen voor de recente staking en de eigen medewerkers.
18/10 07u30  Klacht over reclame anonieme bevruchting in SpanjeDe Reclame Code Commissie behandelt donderdag een klacht van individuele donorkinderen tegen het werven van wensouders voor bevruchting in Spanje. In dat land wordt nog met anonieme donoren van eicellen en sperma gewerkt. De klagers vinden dat kinderen die daaruit worden geboren het recht wordt ontnomen erachter te komen wie de donor was.
18/10 07u15  Geen akkoord op ´brexittop'; onderhandelaars krijgen meer tijdDe 27 EU-leiders geven hun brexitonderhandelaar Michel Barnier meer tijd om met het Verenigd Koninkrijk een akkoord te bereiken over de scheiding en toekomstige relatie met de Europese Unie. Op een speciale ‘brexittop’ in Brussel wist de Fransman de 27 te overtuigen dat een deal met kalmte en geduld mogelijk is maar dat de tijd nog niet helemaal rijp is.
18/10 07u00  Werkloosheid omlaag naar 3,7 procentDe werkloosheid is in september afgenomen. In de negende maand van het jaar waren er 343.000 werklozen, oftewel 3,7 procent van de beroepsbevolking, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
18/10 07u00  ‘Anonieme’ actie tegen illegale dierenhandelNederlandse opsporingsautoriteiten beginnen donderdag samen met M. (Meld Misdaad Anoniem) een campagne tegen de illegale internationale dierenhandel. Doel is om mensen die binnen de dierenhandel werken hun kennis of vermoedens van illegale praktijken anoniem te laten melden.
18/10 07u00  OVV: Bouwsector negeert veiligheidsregelsDe veiligheid in de bouwsector wordt ondergeschikt gemaakt aan de prijsconcurrentie, meldt EenVandaag op basis van een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV). Dat oordeel velt de OVV na onderzoek naar de instorting van een parkeergarage op Eindhoven Airport dat donderdag wordt gepresenteerd.
18/10 06u00  „Groep spammers achter grote hack Facebook”De grote hack bij Facebook is geen gecoördineerde aanval van een staat, maar het werk van spammers die het techbedrijf al langer in de gaten hield. Dat is volgens de Wall Street Journal de voorlopige conclusie die Facebook heeft getrokken in het onderzoek naar het datalek.
18/10 04u45  Banksy wilde kunstwerk volledig versnipperenBanksy wilde zijn kunstwerk dat laatst op een veiling in Londen werd verkocht in zijn geheel vernietigen. Dat blijkt uit een video die de kunstenaar op zijn website heeft geplaatst.
18/10 04u15  Kinderdagverblijf wil weer met stint rijdenKinderdagverblijf Het Kinderstraatje wil afdwingen dat de stint weer op de openbare weg mag rijden. De kinderopvangorganisatie uit Almere heeft daartoe een kort geding aangespannen tegen minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), dat donderdag dient bij de rechter in Utrecht.
18/10 04u15  Ryanair-piloten naar rechter om EindhovenPiloten van Ryanair, die werken vanaf de luchthaven Eindhoven, proberen via de rechter een gedwongen en eenzijdige overplaatsing te voorkomen. Het kort geding dat door zestien piloten is aangespannen dient donderdag bij de rechtbank in Den Bosch.
18/10 04u15  Klacht over reclame bevruchting in SpanjeDe Reclame Code Commissie behandelt donderdag een klacht van individuele donorkinderen tegen het werven van wensouders voor bevruchting in Spanje. In dat land wordt nog met anonieme donoren van eicellen en sperma gewerkt. De klagers vinden dat kinderen die daaruit worden geboren het recht wordt ontnomen erachter te komen wie de donor was.
18/10 02u45  Excuses Noorse regering aan „moffenmeiden”Noorwegen heeft zich verontschuldigd voor de manier waarop is omgegaan met Noorse vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog een relatie hadden met Duitse soldaten. Premier Erna Solberg bood woensdag haar excuses aan namens de regering, meldt de BBC.
18/10 01u30  eBay klaagt Amazon aan voor werven verkopersVeilingsite eBay heeft in de Amerikaanse staat Californië zijn grote concurrent Amazon aangeklaagd. Het handelsplatform stapt naar de rechter omdat het bedrijf vindt dat Amazon op illegale wijze verkopers probeerde te werven, zo meldt de BBC.
18/10 00u15  Fondsen wachten op doorbraak pensioenoverlegDe grote Nederlandse pensioenfondsen dringen erop aan dat er snel een pensioenakkoord komt. Vanwege hun penibele financiële positie kunnen ze de pensioenen maar niet verhogen, en is de kans op kortingen zelfs nog niet helemaal uit de lucht. „Ik kan dat niet meer uitleggen aan onze deelnemers”, zegt voorzitter Corien Wortmann-Kool van ambtenarenfonds ABP.
18/10 00u15  Recordaantal immigranten en emigrantenDe stromen immigranten en emigranten zijn in ruim 150 jaar niet zo groot geweest. Vorig jaar vestigden zich 235.000 immigranten in Nederland en vertrokken 154.000 mensen naar het buitenland. Sinds 1865 worden in ons land migratiestatistieken bijgehouden.
18/10 00u00  Steun kerken voor opvang gezin uit ArmeniëOngeveer 25 vertegenwoordigers van kerken in het land hebben woensdag hun steun uitgesproken voor het Armeense gezin Tamrazyan dat zich in een Katwijkse kerk schuilhoudt om uitzetting te voorkomen. Dat zei woordvoerder Rikko Voorberg namens de betrokken kerken na afloop van een bijeenkomst in Amsterdam.
18/10 00u00  Rutte: brexitakkoord mag niet schadelijk zijnPremier Mark Rutte blijft „gematigd optimistisch” dat de EU en het Verenigd Koninkrijk uiteindelijk toch een akkoord kunnen bereiken over de scheidingsakte. Maar een akkoord mag niet leiden tot schade voor de burgers, de boeren en de bedrijven die wel in de EU blijven, aldus de minister-president na afloop van een ‘brexittop’ in Brussel die hij „nuttig” noemde.
17/10 23u45  15.000 euro voor gouden tip schietpartijJustitie looft 15.000 euro uit voor de tip die leidt naar de verdachten van het neerschieten van een negentienjarige Zaandammer in de nacht van vrijdag op zaterdag.
17/10 23u45  Erdogan laat aanklacht tegen studenten vallenPresident Recep Tayyip Erdogan heeft de aanklacht tegen vier studenten uit Ankara die hem zouden hebben beledigd, laten vallen. Ze hadden een spandoek bij zich met een satirische tekst. Hun rechtszaak zou 22 oktober beginnen, maar de openbaar aanklager ziet daar na het besluit van de Turkse leider zeer waarschijnlijk vanaf. Dat heeft Human Rights Watch woensdagavond bekendgemaakt.
17/10 23u15  Fietser overlijdt door ongeval RotterdamEen fietser is in Rotterdam om het leven gekomen door een verkeersongeval. De man werd woensdagavond geschept door een personenauto op de Brede Hilledijk.
17/10 23u00  Barnier krijgt meer tijd voor brexitakkoordDe 27 EU-leiders geven hun brexitonderhandelaar Michel Barnier meer tijd om met het Verenigd Koninkrijk een akkoord te bereiken over de scheiding en toekomstige relatie met de Europese Unie. Op een speciale ‘brexittop’ in Brussel wist de Fransman de 27 te overtuigen dat een deal met kalmte en geduld mogelijk is maar dat de tijd nog niet helemaal rijp is.
17/10 22u30  Koolmees schuift aan bij pensioenoverlegMinister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) gaat donderdag praten met de onderhandelaars van werkgevers en werknemers over het nieuwe pensioenstelsel. Ingewijden bevestigen berichtgeving van NRC Handelsblad.
17/10 22u30  Wall Street omlaag na Fed-notulenDe Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag met kleine verliezen gesloten, na de stevige koerswinsten van een dag eerder. Beleggers op Wall Street verwerkten onder meer de resultaten van techconcern IBM, die erg tegenvielen. Ook reageerde de markt op de notulen van de meeste recente beleidsvergadering van de Federal Reserve.
17/10 22u00  Spaanse koning treurt mee op MallorcaMallorca heeft met een herdenkingsdienst in de kerk Mare de Deu dels Dolors afscheid genomen van de dertien personen die om het leven kwamen door de overstromingsramp acht dagen geleden. De Spaanse koning Felipe VI en koningin Letizia treurden woensdagavond mee met de bevolking van het vakantie-eiland. Ook Françina Armengol, de premier van de Balearen, woonde de bijeenkomst bij.
17/10 21u30  „Positieve toon May maar geen brexitvoorstel”Theresa May heeft de EU-leiders geen nieuwe openingen voor een brexitakkoord geboden tijdens de EU-top in Brussel. „Haar toon was van iemand die door wil met de onderhandelingen. Haar politieke boodschap en lichaamstaal waren positief maar inhoudelijk hebben we niets nieuws gehoord”, aldus de voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani.
17/10 20u15  Afscheiding Oekraïens-Orthodoxe Kerk klap in het gezicht van PoetinDe afscheiding van de Oekraïense vleugel van de Russisch-Orthodoxe Kerk deze week schendt het imago van Poetin als beschermheer van christelijke waarden in de ‘Russische wereld’. Moskou wil niets meer te maken hebben met de kerk in Constantinopel, die deze afscheiding steunt.
17/10 20u15  Man verstopt 200.000 euro in bagageDe douane heeft op Eindhoven Airport in de bagage van een 29-jarige man 200.000 euro aan contant geld gevonden. Het geld zat verstopt in sportschoenen. De man was op weg naar Malaga. Dat heeft de FIOD woensdag bekendgemaakt.
17/10 20u00  5000 extra plekken nodig in asielopvangHet Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zoekt op korte termijn 5000 nieuwe plekken voor asielzoekers. Een COA-woordvoerder laat weten dat de extra capaciteit vooral nodig is omdat bestaande plaatsen langer bezet blijven dan was verwacht.
17/10 19u45  Ondergedompeld in de wereld van vluchtelingenZe logeerde in een opvanghuis voor alleenreizende minderjarige vluchtelingen op Sicilië en bij Syrische vrouwen in een tentenkamp in Libanon, vlak bij de Syrische grens. Met haar boek ”Wie is mijn naaste?” geeft Rosita Steenbeek vluchtelingen een gezicht. „Ik wilde hun verhalen van binnenuit vertellen.”
17/10 19u45  „Belastingloos vliegen kost Staat 2 miljard”Vliegreizen zijn steeds populairder, mede dankzij goedkope tickets. Die lage prijzen zijn mogelijk doordat vliegtickets zijn vrijgesteld van btw en over kerosine geen accijns wordt geheven. Zou dit wel gebeuren, dan levert dit de Nederlandse schatkist jaarlijks 2 miljard euro op, berekende Natuur & Milieu.
17/10 19u30  Synodael journael (1): Hier gaat zich een calvinistisch concilie voltrekkenWoensdagmiddag 17 oktober 1618. Buiten is het zacht herfstweer. Binnen zit ik aan mijn tafel. Voor mij ligt een schrijfboek. Ik doop mijn ganzenveer in verse inkt.
17/10 19u15  Nieuwe cao voor vrachtafhandelaar SchipholMedewerkers van vrachtafhandelaar Menzies World Cargo op Schiphol krijgen een loonsverhoging. Na een moeizaam cao-traject hebben de leden van vakbond FNV ingestemd met een nieuwe cao voor de 350 werknemers van het bedrijf, waar eerder dit jaar nog werd gestaakt.
17/10 19u00  Levenslang wegens moord op miljardaire MonacoEen Poolse zakenman is woensdag in Aix-en-Provence veroordeeld tot levenslang wegens de moord op zijn schatrijke schoonmoeder Hélène Pastor. De rechter achtte volgens de Franse media bewezen dat hij de opdracht heeft gegeven de miljardaire uit Monaco uit de weg te ruimen om de erfenis veilig te stellen.
17/10 19u00  Mysterieuze weldoener geeft ton voor ziek kindEen Britse kleuter met een zeer zeldzame vorm van leukemie kan mede dankzij een gulle gever een gespecialiseerde behandeling ondergaan. De anonieme geldschieter maakte volgens Britse media 100.000 pond (zo’n 114.000 euro) over naar de ouders van de vierjarige Zac Oliver uit Broseley.
17/10 19u00  „Keuzehulp voor zwangeren moet neutraal zijn”Organisaties die keuzehulp aan zwangere vrouwen bieden, moeten dat neutraal en onafhankelijk doen. Als organisaties vrouwen een bepaalde kant op sturen, moeten ze niet in aanmerking komen voor overheidssubsidie, vindt Kamerlid Corinne Ellemeet van GroenLinks.
17/10 19u00  Rutte wil May compliment gevenPremier Mark Rutte wil de Britse premier Theresa May complimenteren met hoe ver de onderhandelaars over de brexit zijn gekomen. Volgens hem verwacht niemand dat de EU en het Verenigd Koninkrijk er woensdagavond „helemaal uit zullen komen” vanwege de impasse rond de Ierse grens. „Maar het goede nieuws is dat EU-onderhandelaar Michel Barnier samen met de Britten veel problemen heeft weten weg te tikken”.
17/10 19u00  „Brede steun voor opvang Armeens gezin in kerk Katwijk”Een „brede vertegenwoordiging” van kerken steunt de opvang die de gereformeerde kerk vrijgemaakt (gkv) in Katwijk aan Zee biedt aan het Armeense gezin Tamrazyan.
17/10 18u45  Nederlandse claimzaak Steinhoff stilgelegdDe Nederlandse claimzaak rond winkelgigant Steinhoff wordt tijdelijk stilgelegd. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft met het Zuid-Afrikaanse meubelconcern afgesproken de zaak voor de Nederlandse rechter tot 3 april volgend jaar te schorsen.
17/10 18u30  Italië leeft op te grote voet en koerst aan op botsing met BrusselItalië heeft dezer dagen in Brussel een conceptbegroting voor volgend jaar ingeleverd die niet voldoet aan de Europese normen. De regering in Rome koerst daarmee aan op een stevige botsing. Enkele vragen.
17/10 18u30  Tata Steel past productie aan wegens overlastTata Steel gaat voorlopig de productie van ruw ijzer verminderen. Het concern doet dat om een eind te maken aan de grafietneerslag in Wijk aan Zee. Dat heeft een woordvoerder van het hoogovenbedrijf bevestigd na berichtgeving hierover door NH Nieuws.
17/10 18u30  May: iedereen wil een akkoordDe Britse premier Theresa May hoopt dat ze op de top in Brussel vooruitgang kan boeken om een akkoord over de voorwaarden voor de brexit te bereiken. „Iedereen wil een deal”, zei May bij aankomst in het gebouw waar ze haar collega’s aan het begin van de avond spreekt. „Dat is ook in het belang van de EU.”
17/10 18u30  „Dubbelrol Zuckerberg opnieuw onder vuur”De dubbelrol van Mark Zuckerberg bij Facebook ligt opnieuw onder vuur. Zuckerberg is nu nog topman en voorzitter van het bedrijf achter het sociale netwerk, maar een aantal beleggers wil dat hij aftreedt als voorzitter. Vier belangrijke institutionele beleggers hebben zich nu achter een voorstel van de activistische aandeelhouder Trillium Asset Management geschaard, meldt nieuwswebsite Business Insider.
17/10 18u30  Beslag op 275 kilo vuurwerk in HoofddorpBij het doorzoeken van een garagebox in Hoofddorp heeft de politie 275 kilo illegaal vuurwerk gevonden. Het ging onder meer om 75 kilo mortieren. „Die hadden voor een niet te overziene explosie kunnen zorgen”, meldde de politie.
17/10 18u15  ING trekt boetekleed opnieuw aan om witwassenING heeft opnieuw het boetekleed aangetrokken vanwege de witwasschikking die de bank met het Openbaar Ministerie (OM) trof. Risicodirecteur Steven van Rijswijk deed dat in een hoorzitting in de Tweede Kamer. Volgens hem neemt de bank stappen om alle medewerkers van de bank er zich van bewust te laten zijn dat het voldoen aan de regels de hoogste prioriteit heeft.
17/10 18u15  Bloedbad op school schiereiland KrimZeker achttien mensen zijn om het leven gekomen door een bloedige aanval op een technisch college op de Krim. De autoriteiten denken dat een achttienjarige jongen op zijn medestudenten schoot en zichzelf later van het leven beroofde, berichten Russische media. Die vergelijken het drama met het bloedbad op de Amerikaanse Columbine High School.
17/10 18u15  „Politie was geïnfiltreerd in terreurcel”De politie was geïnfiltreerd in de groep die volgens het Openbaar Ministerie een grote aanslag in Nederland wilde voorbereiden. Dat melden RTL Nieuws en NRC op basis van anonieme bronnen rond het onderzoek. Volgens NRC deed de politieman zich voor als ‘aanslagplanner’ van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). RTL meldt dat de politie zelfs wapens leverde.
17/10 18u15  In Benin groeit de kerk stormachtigNergens in Afrika groeide het christendom de laatste decennia zo snel als in Benin. „Maar niet alles wat in Benin gebeurt, is heilig”, constateert dominee Theophile Djodjouwin (55).
17/10 18u00  ‘Nederland houdt vast aan Zwarte Piet’Bij vrijwel alle sinterklaasintochten in Nederland zijn de plaatsen en comités trouw aan Zwarte Piet. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Sint en Pietengilde, de stichting die eerder met succes pleitte voor het plaatsen van het sinterklaasfeest op de Nationale Lijst Immaterieel Erfgoed.
17/10 18u00  Aandeelhouders gaan beloningen goedkeurenAandeelhouders krijgen meer invloed op de beloning van bestuurders en commissarissen van ondernemingen aan de beurs. Om de vier jaar moet het beloningsbeleid, inclusief de bonussen, worden voorgelegd.
17/10 18u00  ASML en Akzo trekken beurs in het groenDe Amsterdamse aandelenbeurs was woensdag een positieve uitschieter in Europa. Op de aandelenmarkt werd enthousiast gereageerd op de kwartaalberichten van de Nederlandse hoofdfondsen ASML en AkzoNobel. Andere Europese beurzen gingen wel omlaag.
17/10 17u45  Turkije doorzoekt huis Saudische consulDe Turkse autoriteiten hebben met een dag vertraging nu ook de woning van Saudische consul in Istanbul doorzocht in de hoop sporen te vinden van de verdwenen journalist Jamal Khashoggi. Het staatspersbureau Anadolu meldde dat een rechercheteam het pand woensdag is binnengegaan.
17/10 17u45  Diplomatieke rel tussen Spanje en VlaanderenDe Vlaamse premier Geert Bourgeois is zeer ontstemd over het besluit van Spanje om de diplomatieke banden met Vlaanderen te verbreken. Hij had gezegd dat de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders de Spaanse ambassadeur in België op het matje zou roepen, maar die ontkent dat van plan te zijn.
17/10 17u30  Canadezen in de rij voor legale cannabisIn Canada is voor het eerst legaal cannabis over de toonbank gegaan. Canadezen stonden in de rij om de softdrug te kopen, berichten media in het Noord-Amerikaanse land.
17/10 17u30  België roept Spaanse ambassadeur op matjeBelgië heeft de ambassadeur van Spanje ontboden voor uitleg over het besluit de diplomatieke banden met Vlaanderen te verbreken. De diplomatieke status van de vertegenwoordiger van de Vlaamse regering in Spanje is ingetrokken vanwege uitlatingen van de Vlaamse parlementsvoorzitter Jan Peumans. Volgens hem is het onacceptabel dat Catalaanse politici zijn gearresteerd omdat ze onafhankelijk willen zijn van Spanje.
17/10 17u15  De Mistura stopt als VN-afgezant SyriëStaffan de Mistura stopt als speciaal afgezant van de Verenigde Naties voor Syrië. Hij heeft woensdag tijdenseen bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad bekendgemaakt zijn werkzaamheden eind november te beëindigen. De Mistura neemt om persoonlijke redenen afscheid. Hij wil iets anders gaan doen.
17/10 17u15  „Dorpskerk is een plek die mij troost”De Dorpskerk van Meteren is een plaatje. Stralend witgeschilderd staat de kerk langs de Dorpsstraat. „Deze kerk heeft mij troost geboden in dagen van verdriet.”
17/10 17u15  16 jaar cel geëist voor schietpartij AquabestTegen de 40-jarige man die ervan verdacht wordt november vorig jaar bij een beachclub in Best een man te hebben doodgeschoten, is woensdag een celstraf van zestien jaar geëist. De verdachte, zonder vaste woon- of verblijfplaats, wordt ook verdacht van een poging tot doodslag op een beveiliger die het slachtoffer vast had op het moment van schieten, en van wapenbezit.
17/10 17u15  Gewapende man Utrecht wilde geen kwaad doenDe man die dinsdag in het stadskantoor van Utrecht werd opgepakt omdat hij zich verdacht gedroeg, had een gasalarmpistool en een ploertendoder in zijn tas. Toch had hij geen kwaad in de zin, constateert de politie na onderzoek. De dertigjarige Utrechter verklaarde dat hij zich al langer bedreigd voelt.
17/10 17u15  Fietsster omgekomen door aanrijding bestelbusDoor een aanrijding met een bestelbus in de Gelderse plaats Vorden is woensdag een 85-jarige fietsster uit Ruurlo om het leven gekomen. De andere fietser is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.
17/10 17u00  Informatie achtergehouden over veiligheid stintMinister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft cruciale informatie over de veiligheid van de stint achtergehouden. Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek.
17/10 16u45  „Trump wil uit postverdrag met China stappen”Donald Trump heeft naar verluidt weer iets nieuws bedacht om China te pesten in zijn handelsconflict met het Aziatische land. Volgens The New York Times zou de Amerikaanse president van plan zijn om de Verenigde Staten terug te trekken uit een 144 jaar oud postverdrag. Dat verdrag regelt dat Chinese bedrijven tegen een voordelig tarief kleine pakketjes naar de VS kunnen verzenden.
17/10 16u45  OM gebruikte 15 keer dwangmiddel tegen persDe afgelopen drie jaar heeft justitie vijftien keer een dwangmiddel ingezet tegen een journalist. Journalisten zijn onder meer afgeluisterd, verhoord of aangehouden of moesten foto’s en videomateriaal afstaan, blijkt uit gegevens die op verzoek van de krant NRC zijn vrijgegeven.
17/10 16u30  Arrestaties in maffiamoorden ItaliëDe politie in Italië hoopt met de arrestatie van twee mannen een viervoudige moord te hebben opgelost. Een man die in oktober 2017 in Amsterdam werd vermoord gold destijds ook als verdachte van de moorden. Dit heeft de internationale justititieorganisatie Eurojust gemeld.
17/10 16u15  Fietser omgekomen door aanrijding met busDoor een aanrijding tussen een bus en twee fietsers in de Gelderse plaats Vorden is woensdag een van de twee fietsers om het leven gekomen. Een ander slachtoffer is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. De politie doet onderzoek naar het ongeval, dat plaatsvond op de N319.
17/10 16u15  OM eist werkstraffen in zaak verdronken meisjeIn hoger beroep zijn woensdag taakstraffen geëist van zestig uur tegen drie zweminstructeurs. Zij waren in 2015 betrokken bij de verdrinking van een negenjarig meisje tijdens het schoolzwemmen in Rhenen. Volgens het Openbaar Ministerie is de verdrinking van Salam te wijten aan het ontbreken van toezicht dat door de instructeurs had moeten worden gehouden.
17/10 16u00  Wall Street buigt zich over IBM en NetflixDe beurzen in New York zijn woensdag met verliezen geopend. Beleggers op Wall Street verwerken onder meer de resultaten van techconcern IBM, die erg tegenvielen. Netflix viel wel in de smaak met zijn kwartaalbericht.
17/10 16u00  Zeven leden roversbende Baarn van bed gelichtZeven leden van een Baarnse roversbende zijn woensdagmorgen vroeg door de politie van hun bed gelicht en in de boeien geslagen. Het gaat om jongens en mannen in de leeftijd van 16 tot en met 20 jaar, die verdacht worden van georganiseerde woninginbraken in Baarn en omstreken. Ze worden verdacht van het lid zijn van een criminele bende.
17/10 16u00  Blijf van de burgemeester afEieren tegen het raam, een auto voor de deur in brand, of erger. Bedreigingen van openbaar bestuurders staan weer volop in de belangstelling nu de Haarlemse burgemeester Wienen is ondergedoken. Zondag kwam hij even tevoorschijn, om burgers toe te spreken die hem steun betuigden.
17/10 16u00  Griekse minister van Buitenlandse Zaken wegDe Griekse premier Alexis Tsipras heeft het ontslag geaccepteerd van zijn minister van Buitenlandse Zaken. Tsipras neemt zelf de portefeuille over van de bewindsman, bericht de krant Kathimerini.
17/10 15u30  Shell verkoopt Deense dochter voor 1,9 miljardOlie- en gasconcern Shell verkoopt zijn Deense dochter Shell Olie- og Gasudvinding Danmark (SOGU) aan het Noorse energiebedrijf Noreco. Die partij betaalt 1,9 miljard dollar voor deze upstream-tak van Shell.
17/10 15u30  Verhuizing EMA nu ook juridisch geregeldHet besluit om het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) van Londen naar Amsterdam te verhuizen is al bijna een jaar oud, maar nu is er ook een akkoord over de juridische teksten. De lidstaten en het Europees Parlement hebben daar overeenstemming over bereikt.
17/10 15u30  Rook in vliegtuig met Melania TrumpEen officieel vliegtuig met daarin Melania Trump, de vrouw van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft rechtsomkeert gemaakt vanwege rook in de cabine en brandlucht. Het is niet duidelijk wat daar de oorzaak van is. Het toestel is veilig geland op luchtmachtbasis Andrews bij Washington.
17/10 15u15  Rusland onderzoekt bloedbad als massamoordHet Russische Onderzoekscomité beschouwt het bloedbad op een school in de Krim vooralsnog als moord, niet als terrorisme. De autoriteiten denken dat een man om zich heen schoot en later zelfmoord pleegde, citeert nieuwszender RT uit een verklaring van de onderzoeksinstantie.
17/10 15u15  Verwachtingen van EU-top blijven laagDe EU-top die woensdagavond begint, was bedoeld om de plannen voor de brexit te bespreken. Wat zal daarvan terechtkomen? De top in vier vragen.
17/10 15u15  „Vaker mensenhandel ontdekt in opvang”Het Leger des Heils constateert steeds vaker dat mensen die een beroep doen op nacht- of dagopvang, het slachtoffer zijn geweest van mensenhandel. Omdat de reguliere opvangcentra vaak niet de juiste plek zijn om deze slachtoffers te helpen, ontwikkelt de hulporganisatie meer specifieke opvangplekken.
17/10 15u00  Kamer: geen Europese wapens meer naar SaudiërsDe landen van de Europese Unie moeten geen wapens meer verkopen aan Saudi-Arabië, vindt de Tweede Kamer. Premier Mark Rutte moet daar op de aanstaande Europese top bij de andere EU-lidstaten op aandringen.
17/10 15u00  Belastingdienst werft meer personeelBij de Belastingdienst komen inmiddels meer mensen werken dan er vertrekken, maar nog steeds kampt de fiscus met een groot personeelstekort. Door de massale uitstroom worden uitzendkrachten en extern personeel ingezet, om te voorkomen dat het innen van belastingen en het uitkeren van toeslagen niet in gevaar komt.
17/10 15u00  Bill Gates en EU samen in energiefondsEuropa gaat in zee met Bill Gates. De Microsoft-oprichter en de Europese Commissie steken 100 miljoen euro in een investeringsfonds dat Europese bedrijven moet helpen technologie voor schone energie te ontwikkelen.
17/10 15u00  Cassatie in zaak-Nicole van den HurkDe 51-jarige Jos de G., veroordeeld voor verkrachting en doodslag in de zaak-Nicole van den Hurk, gaat in cassatie bij de Hoge Raad. Dat hebben zijn advocaten woensdag laten weten. De G. kreeg op 9 oktober in hoger beroep twaalf jaar cel opgelegd.
17/10 15u00  Johan den Hoedt in RaalteDit jaar is het dertig jaar geleden dat Johan den Hoedt zijn eerste aanstelling kreeg als organist.
17/10 15u00  OM Zeeland-West-Brabant krijgt tijdelijke topHet Openbaar Ministerie (OM) heeft een waarnemer gevonden voor hoofdofficier van justitie Charles van der Voort, die opstapt bij het parket Zeeland-West-Brabant vanwege problemen met de werksfeer en „gebrek aan transparantie”. Bob Steensma, de hoofdofficier van Noord-Holland, gaat als waarnemer aan de slag in Breda.
17/10 15u00  Aanhouding om schietpartij DelftIn het onderzoek naar de schietpartij in de Breestraat in Delft is een aanhouding verricht. Een 21-jarige Zoetermeerder wordt ervan bedacht dat hij de bestuurder is geweest van een vluchtauto.
17/10 14u45  ‘Plasticvanger’ is klaar om te beginnenEen Nederlandse plasticvanger is aangekomen op zijn werkplek en klaar om aan het werk te gaan. De veegarm van The Ocean Cleanup moet midden op de Grote Oceaan plastic opvangen dat aan het oppervlak dobbert. Dan kan het gemakkelijker worden opgeruimd, is de gedachte erachter.
17/10 14u45  „Saudische consul-generaal uit functie gezet”De Saudische consul-generaal in Istanbul is na de verdwijning van de journalist Jamal Khashoggi uit zijn functie gezet. Ook wordt een onderzoek ingesteld tegen deze Mohammad al-Otaibi, bericht de Saudische nieuwssite Sabq. Het is onduidelijk wat de insteek is van dat onderzoek.
17/10 14u45  Werk aan taalvriendelijke debatten en klassenKwetsende taal leidt tot ruzie, haat en verwijdering. Vriendelijke taal verbindt, geeft veiligheid en slaat bruggen. Laten politici het goede voorbeeld geven, benadrukt Sjors van der Kraan.
17/10 14u30  Wazig hondje Nachtwacht onder de loepHet beroemdste schilderij van Nederland krijgt een opknapbeurt. Vanaf juli volgend jaar gaan conservators de conditie van ”De Nachtwacht” onderzoeken. Op zaal, achter glas.
17/10 14u30  Aanslagpleger op de Krim was 22-jarige studentDe verdachte die woensdag een aanslag pleegde op een school op de Krim was een 22-jarige student van die school. De aanslagpleger pleegde na zijn daad zelfmoord. De premier zei dat inmiddels achttien mensen om het leven zijn gekomen.
17/10 14u15  Nieuwe techniek versterkt Amsterdamse dijkEen waterkerende dijk in Amsterdam wordt de komende tijd versterkt met een volgens Rijkswaterstaat niet eerder toegepaste techniek. Bij de aanpak wordt de Ringdijk in de Watergraafsmeer van binnenuit vernageld aan de grond, waardoor hij beter is opgewassen tegen extreem hoog water. De komende jaren worden in heel Nederland nog 1100 kilometer aan dijken en 486 sluizen en gemalen aangepakt.
17/10 14u15  Christelijk Thools Mannenkoor Rehoboth in concertOp 22 september 1973 ging het Christelijk Thools Mannenkoor Rehoboth van start.
17/10 14u00  Sterke daling huizenverkopen in septemberHet aantal woningverkopen is in september aanzienlijk gedaald. Vorige maand wisselden 16.449 huizen van eigenaar, ruim 20 procent minder dan een jaar eerder. Dat maakte website Woningmarktcijfers.nl bekend op basis van cijfers van het Kadaster.
17/10 13u45  Recensie: Harm Hoeve in de Domkerk te UtrechtBij de meeste muzikanten kun je aan het spel horen hoe de persoon is. In dat geval is Harm Hoeve een optimistisch mens die weet waar de grens tussen lekker in de toetsen grijpen en onbesuisd tekeergaan ligt.
17/10 13u45  „Cyberaanval in Oost-Europa op komst”Een hackersgroep die met Rusland in verband wordt gebracht, bereidt mogelijk een nieuwe aanval voor. Ze hebben een nieuw digitaal wapen gemaakt, waarmee ze zijn binnengedrongen bij bedrijven in Oekraïne en Polen. „Ze proberen onder de radar te blijven en concentreren zich op spioneren en verkennen, als voorbereiding op cybersabotage of als basis voor een operatie van anderen”, waarschuwt cyberbeveiliger ESET. Die maakt niet bekend om welke bedrijven het gaat.
17/10 13u45  Laat wetsvoorstel onderwijs niet leiden tot afsplitsing en stichting van nieuwe scholenLaat het wetsvoorstel ”Meer ruimte voor nieuwe scholen” voor ouders, scholen en kerken een aanjager zijn om met elkaar in gesprek te gaan; juist dan wanneer er uiteenlopende verwachtingen zijn van het onderwijs op een christelijk-reformatorische school. Dat pleidooi houden Gerdien Lassche, Pieter Moens en Wim Voorwinden.
17/10 13u45  Tien doden bij „terreurdaad” rond school op de KrimDoor een explosie bij een school in de plaats Kertsj op het schiereiland de Krim zijn tien mensen om het leven gekomen. Een topfunctionaris van de Nationale Garde heeft tegen persbureau TASS verklaard dat het gaat om een terreurdaad.
17/10 13u30  Recensie: Lisa Jacobs en de poëtische rijkdom van PaganiniZe worden wel de ”Mount Everest” van de muziek voor viool solo genoemd: de Caprices van Niccolò Paganini vergen het uiterste van de uitvoerende violist of violiste. Het zijn stuk voor stuk technische hoogstandjes waarin de speeltechniek (à la Liszt voor de piano) tot in de verste uithoeken van het mogelijke wordt uitgedaagd.
17/10 13u30  Rusland: explosie school Krim was terreurdaadDe explosie op een school op de Krim was een terreurdaad. Dat zegt een topfunctionaris van de Nationale Garde tegen persbureau TASS.
17/10 13u30  Nieuwe ronde voor gratis reizen 18-jarigenAchttienjarigen uit EU-landen maken weer kans om gratis door Europa te reizen. Afgelopen zomer konden al zo’n 15.000 jongeren een trip maken. Deze keer zijn er 12.000 tickets te vergeven.
17/10 13u15  Jordanië: honderden Witte Helmen naar WestenBijna driehonderd Syrische Witte Helmen hebben Jordanië verlaten. Zij worden opgevangen in westerse landen, meldt het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
17/10 13u15  Leren omgaan met trauma uit het verledenPsychiater Fedia Jacobs wil mensen leren omgaan met een trauma in hun leven. Zijn jongste publicatie is een aanrader voor zorgverleners.
17/10 13u15  Poetin vaart dwars door trainingsregio NAVOTrots brengt de NAVO 50.000 militairen op de mat tijdens oefening Trident Juncture in Noorwegen. De Russen zijn niet onder de indruk. Poetin vaart met een Russische vlaggenschip dwars door de oefenregio.
17/10 13u15  Russen argwanend over NAVO-oefening Trident JunctureTrident Juncture staat in de startblokken. De NAVO-oefening –50.000 man, 150 vliegtuigen, 65 schepen en dik 10.000 voertuigen– is de grootste sinds het eind van de Koude Oorlog. Nederland stuurt 2200 militairen naar Noorwegen. Warm aangekleed. De Russen kijken met argusogen toe.
17/10 13u15  Tien doden door explosie school op de KrimDoor een explosie bij een school in de plaats Kertsj op het schiereiland de Krim zijn tien mensen om het leven gekomen. Tientallen anderen raakten gewond, meldden Russische media.
17/10 13u15  Beschoten man Rotterdam in kritieke toestandDe man die woensdagochtend onder vuur werd genomen in de Rotterdamse wijk Kralingen, is door meerdere kogels getroffen, onder meer in zijn hoofd. Zijn toestand is kritiek, zegt een woordvoerster van de politie. In de omgeving is de politie met man en macht op zoek naar de schutter. Hij ging ervandoor op een scooter, maar ging onderuit op de ’s-Gravenweg. Hij zette zijn vlucht te voet voort.
17/10 13u00  Gelekt nieuwkomersexamen Nederlands opgeschortNieuwkomers kunnen een onderdeel van het staatsexamen Nederlands pas volgend jaar weer afleggen. Het examen lag op straat, waardoor deelnemers vals konden spelen, laat minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs weten.
17/10 13u00  Rechtszaak FNV tegen schoonmaakapp HelplingVakbond FNV spant mede namens een van zijn leden een rechtszaak aan tegen schoonmaakapp Helpling. Via die app kunnen mensen een schoonmaker inhuren. Helpling beweert alleen een tussenpersoon te zijn die bemiddelt tussen consumenten en zelfstandige schoonmakers. Volgens FNV is het bedrijf echter een werkgever die zijn schoonmakers in loondienst moet nemen.
17/10 13u00  Stichting stopt met exploitatie Grote Kerk Den HaagStichting Grote Kerk (SGK) stopt per 1 januari 2019 met de exploitatie van de Grote Kerk in Den Haag. „Om de eeuwenoude kerk succesvol te kunnen exploiteren, is regulier groot onderhoud van het monument van cruciaal belang.”
17/10 12u45  Fietsendief hindert wereldrecordpoging tienerEen Britse tiener die solo een fietstocht van 30.000 kilometer wil afleggen, is het slachtoffer geworden van een dief. De achttienjarige Charlie Condell ontdekte na een overnachting in het Australische Townsville dat zijn fiets was verdwenen, bericht de BBC. Ook zijn paspoort, kampeeruitrusting en ander materieel zijn gestolen.
17/10 12u45  Ongeval op A4 wordt bestuurder fataalEen 32-jarige Amsterdammer is om het leven gekomen door een ongeval op de A4, dichtbij de grens met België. Het slachtoffer bestuurde een bestelbus en kwam in botsing met een vrachtwagen. De politie onderzoekt nog hoe dat kon gebeuren.
17/10 12u45  Vrijhandelsverdrag EU-Vietnam rondRuim drie jaar na een politiek akkoord over een vrijhandelsverdrag tussen de EU en Vietnam is de overeenkomst rijp voor ondertekening. De Europese Commissie gaf woensdag haar goedkeuring.
17/10 12u30  Rutte verwacht geen doorbraak bij brexitPremier Mark Rutte verwacht op de brexittop woensdagavond in Brussel geen doorbraak. Hij gaat er niet vanuit dat het tot een akkoord komt over de voorwaarden van het Britse vertrek uit de Europese Unie.
17/10 12u30  Column: JoyHet is bijna herfstvakantie. Bijna acht drukke weken liggen achter mij. Het was een tijd van kennismaken met nieuwe klassen. Het was tegelijk een tijd van afscheid nemen van de pabo 4-klassen. Met hen eindigde ik de reis door de tijd, die wij gedurende vier jaar tezamen hebben gemaakt. We behandelden de module ”Shadowlands”, die gaat over de twintigste eeuw. Door deze lessen liep als een rode draad het leven en denken van de grote christelijke denker C. S. Lewis (1898-1963). Vanwege deze septemberlijke en oktoberlijke lessen associeer ik Lewis met de herfst. Ook Lewis’ denkwereld en zijn stad Oxford hebben voor mij iets herfstigs.
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

17x Eén op acht stapt over van energieleverancier19/10 00u30 - Reformatisch Dagblad: Vorig jaar stapte ruim 12 procent van de Nederlandse huishoudens over naar een andere energieleverancier. Dat laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten.
16x Hotel in Kamperland ontruimd vanwege brand19/10 01u45 - Reformatisch Dagblad: In een hotel in het Zeeuwse Kamperland is een brand uitgebroken. De brand woedt in de sauna van hotel De Kamperduinen aan de Patrijzenlaan. Het pand wordt ontruimd.
15x Roep om aparte commissie WTO om handelsoorlog19/10 05u00 - Reformatisch Dagblad: De Verenigde Staten willen dat een aparte geschillencommissie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in het leven wordt geroepen. Die moet kijken naar de rechtmatigheid van de tegenmaatregelen van andere landen vanwege Amerikaanse importheffingen. Dat heeft een Amerikaanse functionaris aan persbureau Reuters laten weten.
14x Respijt voor omstreden zwangerschapshulp Siriz19/10 02u30 - Reformatisch Dagblad: Siriz, een hulporganisatie die advies geeft aan vrouwen die ongewenst zwanger zijn, lijkt op respijt te kunnen rekenen. Regeringspartijen VVD en D66 verdenken Siriz ervan vrouwen van een abortus te willen weerhouden, maar dringen niet langer aan op het onmiddellijk stopzetten van de subsidie die de hulporganisatie ontvangt.
14x Algerije verbiedt boerka op het werk19/10 02u15 - Reformatisch Dagblad: Algerije heeft het dragen van gezichtsbedekkende kleding op de werkvloer verboden. Dat betekent dat vrouwen tijdens het werk geen boerka of nikab meer mogen dragen. De nieuwe maatregel werd donderdagavond door premier Ahmed Ouyahia bekendgemaakt in hoofdstad Algiers.
14x Brand in hotel in Kamperland19/10 01u30 - Reformatisch Dagblad: In een hotel in het Zeeuwse Kamperland is een brand uitgebroken. De brand woedt in de sauna van hotel De Kamperduinen aan de Patrijzenlaan. De brandweer meldt dat er veel rook vrijkomt en heeft opgeschaald naar grote brand.
10x Ombudspersonen naar aardbevingsgebied19/10 06u15 - Reformatisch Dagblad: De Kinderombudsvrouw en de Nationale ombudsman willen van kinderen en volwassenen die wonen in het aardbevingsgebied in Groningen weten waar ze tegenaan lopen tijdens de versterking van hun woningen.
9x Consument minder positief in oktober19/10 06u45 - Reformatisch Dagblad: De stemming onder consumenten is in oktober voor de derde maand op rij minder positief dan een maand eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Het consumentenvertrouwen daalt 4 punten en komt uit op 15.
9x Volgende halte: Mercurius19/10 06u15 - Reformatisch Dagblad: Europa is klaar voor een bijzondere ruimtemissie: naar de planeet Mercurius. Een Europese satelliet moet in de nacht van vrijdag op zaterdag, om 3.45 uur Nederlandse tijd, worden gelanceerd vanuit Frans-Guyana. Hij reist samen met een Japanse satelliet. Samen gaan ze de planeet onderzoeken.
7x A28 bij Assen dicht, ongeval met vrachtauto’s19/10 06u15 - Reformatisch Dagblad: Op de A28 tussen Zwolle en Groningen is een groot ongeluk gebeurd. Daarbij zijn vier vrachtwagens betrokken. De weg is ter hoogte van Assen in beide richtingen dicht, meldt de ANWB, die van een ravage spreekt.

Statistieken

Artikels:
34615
Gelezen:
8525
Aantal lezers nu:
46


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven