zaterdag 23 februari 2019, week 08


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad

Laatste updatecontrole: vandaag om 0u15
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
22/02 23u45  Fitch handhaaft kredietwaardigheid Italië Kredietbeoordelaar Fitch tornt niet aan de kredietwaardigheid van Italië. Volgens de firma speelt er de laatste tijd wel veel politieke onzekerheid in het Zuid-Europese land. Ook is de Italiaanse bankensector zwakjes, maar er zijn ook nog positieve punten. Het pensioenstelsel van de Italianen is bijvoorbeeld best duurzaam, vindt het ratingbureau.
22/02 23u15  Vrouw (76) dood, doorrijder nog steeds gezocht Een 76-jarige vrouw die zondag 10 februari door een auto werd geschept in Renswoude is vrijdag overleden. De automobilist die haar aanreed ging er met hoge snelheid vandoor. De politie is nog steeds op zoek naar de dader.
22/02 23u00  Nederland houdt ‘triple A’ bij Moody’s Kredietbeoordelaar Moody’s blijft overtuigd van de kredietwaardigheid van Nederland. Het ratingbureau geeft ons land opnieuw het hoogst mogelijke rapportcijfer (AAA). De prognose houdt de firma op stabiel.
22/02 22u45  Joods Congres wil straffen tegen bekladders Het Joods Wereldcongres (WJC) roept de voetbalclub ADO Den Haag op strafmaatregelen te nemen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de antisemitische bekladdingen in Amsterdam in de aanloop naar de voetbalwedstrijd tegen Ajax. In een verklaring stelt het WJC dat de Haagse club overduidelijk moet aangeven dat de bekladdingen niet worden getolereerd.
22/02 22u45  Rutte biedt geen excuses aan voor hoge energietarieven Premier Rutte gaat diep door het stof omdat de energierekening voor burgers dit jaar meer stijgt dan het kabinet aanvankelijk dacht. Van compensatie wil hij voorlopig niet weten.
22/02 22u30  Rutte biedt geen excuses aaan vanwege energietarieven Premier Rutte gaat diep door het stof omdat de energierekening voor burgers dit jaar meer stijgt dan het kabinet aanvankelijk dacht. Van compensatie wil hij voorlopig niet weten.
22/02 22u30  Kraft Heinz keldert op Wall Street Kraft Heinz is vrijdag zwaar onderuit gegaan op de beurs in New York. Beleggers hebben het Amerikaanse levensmiddelenconcern meer dan een kwart lager gezet, omdat het bedrijf plotseling met een miljardenafschrijving op de proppen is gekomen. Het algehele sentiment op Wall Street was wel positief.
22/02 21u45  President Soedan roept noodtoestand uit De president van Soedan heeft de noodtoestand voor een jaar uitgeroepen in zijn land. Omar Hassan al-Bashir kondigde vrijdag aan onder andere de centrale regering te ontbinden. Hij vroeg het parlement te wachten met veranderingen in de grondwet die hem in staat zouden stellen weer mee te doen aan de presidentsverkiezingen.
22/02 21u30  Afsplitsingen maken het nog moeilijker voor brexitplan premier May Afsplitsingen van politieke partijen komen ook buiten Nederland voor. Het Britse Lagerhuis maakte deze week ruimte voor een nieuwe fractie, de Independent Group van elf leden.
22/02 21u15  Echtpaar Zwemer voor Stéphanos uitgezonden naar Zambia In Terneuzen zijn vrijdagavond Sam en Geertrude Zwemer door Stichting Stéphanos uitgezonden naar Zambia.
22/02 21u15  Trump praat binnenkort met Chinese president WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG ). De Amerikaanse president Donald Trump verwacht binnenkort zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping te ontmoeten. Samen zouden ze dan de puntjes op de i kunnen zetten van een handelsovereenkomst tussen de twee economische grootmachten.
22/02 21u00  ‘El Chapo’ ziet misstap jury in rechtszaak De Mexicaanse drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzman wil dat zijn rechtszaak in New York wordt overgedaan omdat juryleden in de fout zouden zijn gegaan. Zij mochten van de rechter geen nieuwsberichten lezen over de zaak, maar hebben dat verbod mogelijk genegeerd.
22/02 20u45  In Libanon komen de problemen van het Midden-Oosten samen Er wordt vaker beweerd dat problemen die het Midden-Oosten teisteren uiteindelijk in Libanon samenkomen. Dat gebeurt ook nu weer.
22/02 20u45  Nog enkele tientallen plaatsen voor debatavond met minister Schouten Voor de debatavond die het Reformatorisch Dagblad op 11 maart organiseert met minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) zijn al meer dan 130 aanmeldingen. Daarmee zijn er in de gereserveerde zaal in de Driestar Hogeschool in Gouda nog enkele tientallen plaatsen over.
22/02 20u30  Chinese moeder Vivat langer onder curatele Anbang Insurance Group, het in de problemen geraakte Chinese moederbedrijf van verzekeraar Vivat, staat minstens nog een jaar langer onder curatele van de autoriteiten in China. Dat heeft het team van bewindvoerders van de Chinese overheid laten weten.
Laatste update: vrijdag 22 februari 2019, 23u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
22/02 20u30  „Verhaal Overijssel is niet vandaag begonnen”Vuursteenpijlpunten en potscherven uit Staphorst, misbaksels van een pottenbakker uit Rijssen, een strijdhamer uit het Zwarte Water bij Zwartsluis. De provincie Overijssel bewaart ze in haar Provinciaal Archeologisch Depot in Deventer.
22/02 20u30  Fusie Nuenen en Eindhoven gaat niet doorDe beoogde fusie van Nuenen met Eindhoven gaat niet door. Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben dat vrijdag besloten op verzoek van inwoners van Nuenen die zich hebben verzet tegen de dreigende herindeling.
22/02 20u30  Huizen Voorburg kort ontruimd na knallenMeerdere woningen in de Van Everdingenstraat in Voorburg, bij Den Haag, zijn vrijdag kort ontruimd geweest. Na een melding over vuurwerkknallen vanuit een flatgebouw was in een kelderbox in de straat een verdacht voorwerp gevonden.
22/02 20u00  Auschwitz-overlevende Frieda Menco overledenAuschwitz-overlevende Frieda Menco is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité na berichtgeving door de NOS.
22/02 19u45  VS blijven met 400 militairen in SyriëDe Verenigde Staten vertrekken niet helemaal uit Syrië maar laten voorlopig ongeveer vierhonderd militairen in het land. Dat heeft een regeringsfunctionaris gezegd. Eerder meldde het Witte Huis dat na het geplande vertrek van het Amerikaanse leger uit Syrië er zeker tweehonderd Amerikaanse vredestroepen zouden achterblijven.
22/02 19u30  Jan Baan: De ondernemer 
die winst in het verlies vondHet moest wel een keer misgaan, zegt Jan Baan. Anders zou er vandaag of morgen een monster uit het privévliegtuig zijn gekropen. „Beheersing van weelde is moeilijk.” Hij ervaart het zakelijk verlies als Gods genade.
22/02 19u15  Ds. H. J. van der Veen voorzitter van de SDOKDs. H. J. van der Veen uit Sliedrecht wordt de nieuwe voorzitter van Stichting De Ondergrondse Kerk.
22/02 19u15  CBS-cijfer over rijkdom vertelt het halve verhaalStatistiekbureau CBS maakte deze week traditiegetrouw cijfers bekend over de vermogenspositie van de gemiddelde Nederlander. In de media viel daarbij weer vaak het woord ”scheef”.
22/02 19u15  Doden door schermutselingen grens VenezuelaGRAN SABANA (ANP/BLOOMBERG ). Bij schermutselingen bij de grens tussen Venezuela en Brazilië zijn vrijdag twee doden gevallen. De lokale bevolking probeerde te voorkomen dat regeringstroepen de grens sloten.
22/02 19u00  Verdachte vergismoord: ik word erin geluisdDe 51-jarige Schiedammer René F. zegt dat hij er onterecht van wordt beschuldigd dat hij opdracht heeft gegeven voor de zogeheten vergismoord op ggz-directeur Rob Zweekhorst. Die werd op nieuwjaarsdag 2014 doodgeschoten in Berkel en Rodenrijs terwijl hij zijn honden uitliet. Het werkelijke doelwit van de liquidatie was waarschijnlijk een buurtgenoot die moest boeten voor het verloren laten gaan van een lading drugs.
22/02 18u45  Maxi Toys koopt Belgische keten Bart SmitMaxi Toys neemt de Belgische speelgoedketen Bart Smit over. Het gaan om 39 Belgische winkels die onderdeel waren van het failliete Nederlandse Intertoys.
22/02 18u45  Vier jaar cel voor oud-minister ArubaDe rechtbank op Aruba heeft oud-minister Paul Croes vrijdag tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld. Croes heeft als minister tegen betaling tientallen vergunningen aan bedrijven verstrekt voor het in dienst nemen van buitenlandse arbeiders.
22/02 18u45  Motorrijder komt om door ongeval in NederweertEen motorrijder is vrijdagavond om het leven gekomen door een verkeersongeval op de Heugterbroekdijk in Nederweert. Over de toedracht van het ongeval en de identiteit van het slachtoffer kon de politie nog niets zeggen. Ook is niet bekend of er meer voertuigen bij het ongeluk waren betrokken.
22/02 18u15  Huizen ontruimd na melding knallen vanuit flatMeerdere woningen in Voorburg, bij Den Haag, zijn vrijdag ontruimd nadat even daarvoor een melding was gedaan over vuurwerkknallen vanuit een flatgebouw. In een kelderbox in de bewuste straat, de Van Everdingenstraat, is vervolgens een verdacht voorwerp gevonden. De explosievenverkenner van de politie is ter plaatse voor onderzoek, zo meldt de politie.
22/02 18u00  Frankrijk: commandant Al-Qaeda gedood in MaliFranse troepen hebben in Mali een hoge commandant gedood van Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM). De Algerijn Djamel Okacha zat als „brein en geldschieter” achter meerdere aanslagen, zei het Franse ministerie van Defensie vrijdag.
22/02 18u00  ASMI grote winnaar op Amsterdamse beursChipbedrijf ASMI was vrijdag erg in trek op de beurs in Amsterdam dankzij sterke kwartaalresultaten. Beleggers waren verder vooral in afwachting van de uitkomsten van het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China. De Europese beurzen gingen met kleine winsten het weekend in.
22/02 17u45  CBR-directeur Delsing stopt ermeeDe algemeen directeur van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) stopt ermee. Onlangs scherpte het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het toezicht op het CBR aan omdat de instantie kampt met onder meer oplopende vertragingen bij de verlenging en aanvraag van nieuwe rijbewijzen.
22/02 17u45  Volkswagen voert winst op tot ruim 12 miljardVolkswagen heeft zijn winst afgelopen jaar opgekrikt tot ruim 12 miljard euro. Het autoconcern voorspelt voor 2019 daarbij nog hogere marges en verkopen. Maar de Duitsers waarschuwen tegelijkertijd voor aanhoudende tegenwind.
22/02 17u45  Henry Sire: Paus is machtspoliticus en bestuurlijke chaootDe huidige paus is geen irenische en democratische kerkleider, stelt de Spaans-Britse historicus Henry Sire in een boek over Franciscus. Hij is een machtspoliticus, bestuurlijke chaoot en product van een „liberale maffia” die zich momenteel sterk maakt achter de schermen van de Rooms-Katholieke Kerk.
22/02 17u45  Hacker kan deuren op afstand openenStel: Chantal wil een kijkje nemen in een luxe villa. Het probleem is echter dat ze geen sleutel heeft. Niet getreurd. Daan –op afstand– kan via internet een handje helpen: de deur gaat zomaar van het slot. Tegelijk laat hij ook de lichten aanspringen en zet hij alvast de sfeerhaard aan.
22/02 17u30  Ds. M. J. Tekelenburg neemt beroep aan naar hervormd MonsterDs. M. J. Tekelenburg, predikant van de hervormde gemeente te Reeuwijk, heeft het beroep aangenomen dat de hervormde gemeente te Monster op hem had uitgebracht.
22/02 17u30  Nederlandse drugshandelaar vast in BarcelonaDe Spaanse politie heeft op een industrieterrein in Barcelona twee plantages met ruim 4000 marihuanaplanten ontmanteld. De groep die de marihuanaplanten kweekte, stond onder leiding van een Nederlander. Hij is samen met drie Spanjaarden opgepakt.
22/02 17u30  Auto van gepakte Russische spionnen te zienDe auto die Russische militaire geheim agenten vorig jaar gebruikten om digitaal in te breken bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag is te zien op een tentoonstelling in Soest. De expositie in het Nationaal Militair Museum (NMM) gaat over Nederland en de Koude Oorlog.
22/02 17u30  Kabinet wil huurmarkt uit slop trekkenHet kabinet neemt een aantal maatregelen om de vastgelopen huurmarkt uit het slop te trekken. Voor sociale huurwoningen wordt er in de toekomst niet alleen gekeken naar het inkomen per huishouden, maar ook naar de samenstelling van dat huishouden. Ook voor de vrije huursector wil minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) maatregelen nemen.
22/02 17u15  Huis ouders Yuri van Gelder terecht op slotHet huis van de ouders van topturner Yuri van Gelder in Waalwijk gaat voor drie maanden op slot vanwege de vondst van 2,4 kilo hennep. De rechter in Breda heeft dat vrijdag bepaald na bezwaar tegen een bevel tot sluiting van burgemeester Nol Kleijngeld.
22/02 17u00  Dode door schermutselingen grens VenezuelaGRAN SABANA (ANP/BLOOMBERG ). Bij schermutselingen bij de grens tussen Venezuela en Brazilië is vrijdag een dode gevallen. De lokale bevolking probeerde te voorkomen dat regeringstroepen de grens sloten.
22/02 17u00  Buitenlandse stem telt mee voor Eerste KamerNederlanders die in het buitenland wonen kunnen straks stemmen voor een kiescollege dat meebeslist over de samenstelling voor de Eerste Kamer. Nu hebben zij nog geen invloed op de krachtsverhoudingen in de senaat, omdat ze geen stem hebben in de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Die kiezen de senaat.
22/02 16u45  Werkbezoek koning Mecklenburg-Voor-PommerenDe koning en de koningin gaan op werkbezoek in de Duitse deelstaten Mecklenburg-Voor-Pommeren en Brandenburg. Het bezoek staat op de agenda voor maandag 20 tot en met woensdag 22 mei.
22/02 16u45  Queen Elizabeth eert legerpredikantenKoningin Elizabeth heeft tijdens een speciale kerkdienst stilgestaan bij het werk van de legerpredikanten, The Royal Army Chaplains’ Department. Het is honderd jaar geleden dat de legerpredikanten, die militairen en hun families steunen, een koninklijke titel kregen toegekend.
22/02 16u45  Weer meer schoolverlaters zonder diplomaVorig schooljaar zijn weer meer scholieren zonder diploma van school gegaan. Het doel om hun aantal over twee jaar terug te dringen tot hooguit 20.000 raakt daardoor verder uit zicht, schrijft minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs aan de Tweede Kamer.
22/02 16u45  Rutte diep door stof voor hoge energierekeningMinister-president Mark Rutte is diep door het stof gegaan omdat het kabinet de forse stijging van de energierekening niet had voorzien. „Een heel vervelende kwestie.”
22/02 16u45  Leider christelijke militie beboet om strijd tegen ISEen Zwitserse oud-militair moet een boete betalen omdat hij in Syrië leiding gaf aan een christelijke militie. Deze ex-militair, Hanna Johannes Cosar genaamd, ontkomt wel aan een gevangenisstraf.
22/02 16u30  SDF evacueert weer burgers uit BaghouzDe Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) hebben weer burgers geëvacueerd uit het laatste bolwerk van Islamitische Staat in Oost-Syrië. Journalisten zagen vrijdag dat ongeveer veertig vrachtwagens met mannen, vrouwen en kinderen wegreden. Het was de tweede grote evacuatie in enkele dagen tijd.
22/02 16u15  Tot 9 jaar cel voor leden Satudarah GeleenDe rechtbank in Roermond heeft vrijdag zware straffen uitgesproken tegen tien leden van het Geleense chapter van motorclub Satudarah. Voor de rechtbank staat vast dat het chapter Geleen van Satudarah een criminele organisatie was.
22/02 16u00  RDInside #4 – Chris heeft een telefonisch interviewVoor journalisten is de telefoon een onmisbaar communicatiemiddel. De tientallen mensen die iedere dag in krantenartikelen aan het woord komen, kunnen niet allemaal face-to-face gesproken worden. Veel interviews gaan daarom per telefoon. Chris Klaasse laat in deze vlog zien hoe een telefonisch interview in z’n werk gaat.
22/02 16u00  „Gesjoemel Volkswagen is een materiële fout”Het Duitse Bundesgerichtshof heeft de sjoemelsoftware in auto’s van autoconcern Volkswagen bestempeld als een materiële fout. De hoogste Duitse rechter meldde dit op zijn website in een bericht over een geannuleerde hoorzitting. De eiser in die zaak schikte met VW, waardoor de zitting niet doorging.
22/02 15u45  Kraft Heinz zwaar afgestraft op Wall StreetLevensmiddelenconcern Kraft Heinz is vrijdag zwaar onderuit gegaan bij de opening van de beurzen in New York. Beleggers hebben het levensmiddelenconcern meer dan een kwart lager gezet, omdat het bedrijf plotseling met een miljardenafschrijving op de proppen is gekomen. Het algehele sentiment op Wall Street was wel licht positief.
22/02 15u45  Hoekstra ziet niets in verkoop KLM-belangHet kabinet gaat zijn aandelenbelang in KLM niet verkopen. Dat zei minister Wopke Hoekstra van Financiën. „Ik zie niet wat het toegevoegde belang is van verkoop van die 6 procent”, zei hij vrijdag na de ministerraad.
22/02 15u45  Baas De Pont zwaait af met Luc TuymansDirecteur Hendrik Driessen van museum De Pont in Tilburg neemt afscheid van het museum waaraan hij sinds de oprichting in 1992 verbonden is geweest. Hij zwaait af met een expositie van het werk van Luc Tuymans. Driessen gaat met pensioen als de tentoonstelling 29 juni begint.
22/02 15u45  Hagenaar ontvoerd en afgeperstEen 47-jarige man uit Den Haag is afgelopen maandag een paar uur ontvoerd geweest. De daders wilden geld van hem hebben. Twee dagen eerder werd een 36-jarige man uit Den Haag bijna ontvoerd. Vier mensen zijn opgepakt. De politie weet nog niet waarom ze uitgerekend die twee slachtoffers zouden hebben willen ontvoeren.
22/02 15u30  Boer in crisis mag meer staatssteun krijgenEU-landen mogen in tijden van crisis landbouwbedrijven meer financiële steun geven zonder vooraf toestemming aan de Europese Commissie te vragen. Het toegestane maximumbedrag per bedrijf wordt vanaf half maart opgehoogd van 15.000 naar 20.000 euro per drie jaar.
22/02 15u30  Het leed van de 
GroningersJarenlang zat journalist Louis Stiller er warmpjes bij in het Groningse Warffum. Niet wetend welke stille ramp zich onder zijn voeten en die van zijn provinciegenoten voltrok. Totdat de aardbevingen kwamen.
22/02 15u30  Lot noorderling in handen lezerOp Tweede Kerstdag 1986 beefde de aarde in Groningen voor het eerst. Ruim dertig jaar later nemen twee auteurs de schade op. Met een roman en een journalistiek verslag.
22/02 15u30  Eerste hulpgoederen voor Venezuela op CuraçaoDe eerste vracht met hulpgoederen voor de bevolking van Venezuela is aangekomen op Curaçao. De spullen worden opgeslagen totdat transport naar Venezuela mogelijk is.
22/02 15u30  Ruangrupa doet volgende DocumentaHet Indonesische kunstenaarscollectief Ruangrupa krijgt de artistieke leiding over de komende Documenta (2022) in Kassel, de fameuze vijfjaarlijkse wereldtentoonstelling van eigentijdse kunst.
22/02 15u15  Brede steun in EU voor handelsgesprekken VSOnder de EU-handelsministers is brede steun om de Europese Commissie snel een mandaat te geven om met de Verenigde Staten te onderhandelen over een beperkt vrijhandelsakkoord. De Roemeense minister Stefan Radu, die overleg van de bewindslieden in Boekarest voorzat, en EU-handelscommissaris Cecilia Malmström zeiden dat na afloop.
22/02 15u15  Arjan Versluis geniet van ‘zijn’ orgel in GorinchemDe brede glimlach die regelmatig op het gezicht van Arjan Versluis verschijnt, spreekt boekdelen. Hij is dankbaar en blij met zijn benoeming tot hoofdorganist van de Grote Kerk in Gorinchem. „Ik hoop dat kerkgangers door mijn spel dichter bij God komen.”
22/02 15u15  ‘Kim Jong-un’ trekt de aandacht in HanoiHoewel de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zelf nog niet is gesignaleerd in Vietnam, trekt zijn dubbelganger alvast de aandacht in Hanoi. De bekende Kim-imitator ‘Howard X’ en Trump-lookalike Russell White verschenen onder grote belangstelling in de Vietnamese hoofdstad.
22/02 15u00  Explosief auto Eindhoven bewust geplaatstEen ontploffing in Eindhoven, waardoor vier auto’s beschadigd raakten, is een bewuste actie geweest. De politie weet niet tegen wie of wat het explosief gericht was.
22/02 15u00  Rodewalder wolf mag worden afgeschotenIn de Duitse deelstaat Nedersaksen mag een wolf die als gevaarlijk te boek staat worden afgeschoten om meer schade te voorkomen. Het gerechtshof van Lüneburg wees vrijdag in tweede aanleg het bezwaar af dat de ‘vriendenkring van in het wild levende wolven’ had aangetekend. De rechter bevestigde daarmee het eerdere vonnis van een collega in Oldenburg. Het oordeel is niet meer aanvechtbaar.
22/02 15u00  Verplichte toets Engels voor eerstejaars VUDe Vrije Universiteit in Amsterdam voert het nieuwe onderwijsseizoen een taaltoets Engels in voor alle eerstejaars die zich melden voor een Engelstalige bacheloropleiding, ook voor degenen die Engels als moedertaal hebben. De VU hanteert immers al sinds sinds 2007 een toets Nederlands voor de Nederlandstalige bachelorstudies en ook die blijkt niet voor niets.
22/02 14u45  Autoassemblage stuwt resultaten VDL GroepVDL Groep heeft 2018 afgesloten met fors meer winst en een flink hogere omzet. Vooral met het in elkaar zetten van auto’s verdiende het Eindhovense familiebedrijf fors meer geld. Ook de divisie Toeleveringen boekte een aanzienlijke groei. De busdivisie zag de omzet dalen en ook bij de tak Eindproducten bleven de opbrengsten achter.
22/02 14u30  Farmabedrijf trekt rechtszaak tegen Bruins inFarmaceutisch bedrijf Vertex heeft de rechtszaak ingetrokken die het eerder tegen minister Bruno Bruins (Medische Zorg) had aangespannen. Dat bevestigt het College van Beroep voor het Bedrijfsleven, na berichtgeving van het Financieele Dagblad.
22/02 14u15  Brexit klinkt door bij herdenking NijmegenDat we in Nederland al bijna 75 jaar leven in vrijheid, is mede te danken aan de Europese samenwerking in de EU en de NAVO. Maar die samenwerking is niet vanzelfsprekend. Er ontstaan parallelle werelden, waarin een land kan beslissen om uit onze unie te stappen.
22/02 14u15  Sea-Watch 3 mag Italië verlatenHet onder Nederlandse vlag varende hulpschip Sea-Watch 3 heeft toestemming gekregen om Italië te verlaten. Dat meldt de Italiaanse kustwacht.
22/02 14u15  „Versterking Groningen mag niet stilvallen”De versterking van gebouwen die mogelijk onveilig zijn geworden door aardbevingen in Groningen, mag niet stil komen te liggen nu er twijfels zijn over meetgegevens van het KNMI. Dat zegt inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) tegen RTV Noord.
22/02 14u15  Veiligheidsdiensten in actie voor pensioenenMedewerkers van de veiligheidsdiensten komen op 18 maart in actie voor een beter pensioen. Op het Malieveld in Den Haag demonstreren dan onder anderen agenten, douaniers, militairen en ambulancepersoneel.
22/02 13u45  Christen Colombia vreest crimineelEen akkoord moest in 2016 vrede brengen in een geteisterd Colombia. In 2019 is geweld er echter nog aan de orde van de dag. Christelijke voorgangers die zich tegen de criminaliteit durven uitspreken, zijn mikpunt van intimidatie. Of bekopen hun moed met de dood.
22/02 13u30  Uittocht bij Britse Labourpartij houdt aanDe grootste Britse oppositiepartij Labour moet opnieuw afscheid nemen van een parlementariër. Lagerhuislid Ian Austin houdt partijleider Jeremy Corbyn verantwoordelijk voor „een cultuur van extremisme en intolerantie” binnen de partij, bericht de BBC.
22/02 13u30  18 doden door ongeluk tankauto vol zuurDoor een ongeluk met een tankauto vol zuur zijn vrijdag in de Democratische Republiek Congo ten minste achttien mensen om het leven gekomen. De truck crashte op weg naar een mijn in de buurt van Kolwezi, waar koper en kobalt wordt gewonnen. Daardoor kwam de bijtende lading vrij.
22/02 13u00  „Medicijnresten in water worden schadelijk”De concentratie medicijnresten in zoetwater is de laatste twintig jaar over de hele wereld fors toegenomen. Dat meldt de Radboud Universiteit op basis van eigen onderzoek. De hoeveelheid dreigt volgens de instelling echt schadelijk te worden voor het milieu.
22/02 13u00  Grote karaokefusie in TaiwanEen grote fusie schudt de Taiwanese karaokewereld op. Volgens uitbater van karaokebars Cashbox Partyworld zit er wel muziek in een samenwerking met branchegenoot Holiday Entertainment. Beide partijen hadden al een belang in elkaar.
22/02 12u30  4,5 jaar cel voor dief Zweedse kroonjuwelenEen Zweedse rechtbank heeft een 22-jarige man veroordeeld tot vierenhalf jaar gevangenisstraf voor de diefstal van eeuwenoude kroonjuwelen uit de kathedraal van Strängnäs vorig jaar. Het Openbaar Ministerie had in deze zaak zes jaar gevangenisstraf geëist. De verdediging achtte een gevangenisstraf van maximaal drie jaar passend.
22/02 12u30  Marcel van Lingen van ANP naar TalpaHoofdredacteur en mediadirecteur van het ANP, Marcel van Lingen, stapt over naar Talpa Network. Hij is per 1 april benoemd tot directeur journalistiek van Talpa Network. In deze functie is hij verantwoordelijk voor de journalistieke content van Talpa.
22/02 12u15  Turkije zoekt meer medeplichtigen couppogingDe Turkse regering heeft de campagne tegen vermeende betrokkenen bij de mislukte staatsgreep van 2016 verder opgevoerd. Het Openbaar Ministerie vaardigde vrijdag een arrestatiebevel uit voor nog eens 295 verdachten. Het gaat volgens staatspersbureau Anadolu om militairen die banden zouden hebben met de beweging van Fetullah Gülen. President Recep Tayyip Erdogan ziet de in de VS wonende geestelijke als het brein achter de couppoging.
22/02 12u15  Meer gebroken heupen, maar minder bij 85-plusHet aantal mensen met een gebroken heup is de afgelopen jaren toegenomen, meldt informatiecentrum voor de zorg Vektis. In vijf jaar tijd is het aantal met 12 procent gegroeid, naar bijna 25.000 patiënten in 2017. Een deel van de stijging is te verklaren door bevolkingsgroei en vergrijzing. 85-plussers echter breken hun heup juist minder vaak.
22/02 12u15  BMW en Daimler steken miljard in mobiliteitDe Duitse autoconcerns Daimler en BMW steken gezamenlijk 1 miljard euro in de uitbreiding van hun mobiliteitsdiensten. Het geld wordt gestoken in een vijftal divisies gericht op onder meer elektrisch rijden, laadinfrastructuur, parkeren en autodeeldiensten.
22/02 12u15  Brussel: afspraak overname E-plus geschondenDe Europese Commissie verdenkt Telefónica Deutschland ervan bepaalde afspraken rond de overname van E-plus in 2014 niet te zijn nagekomen. Dat maakt EU-commissaris Margrethe Vestager van mededinging bekend. Ze heeft het Duitse telecombedrijf een lijst van bezwaren toegestuurd. Telefónica hangt nu een boete van maximaal 10 procent van de omzet boven het hoofd.
22/02 12u00  Kerken in Doornspijk brengen bewustwording over zorgmijding op gangVeluwenaren wachten soms te lang met de gang naar een hulpverlener. De christelijke gereformeerde ds. B. L. C. Aarnoudse snijdt het onderwerp zorgmijding daarom regelmatig aan in zijn preken. „Er ontstaat bewustwording.”
22/02 12u00  ASMI uitblinker op Beursplein 5Het aandeel van chipbedrijf ASMI was vrijdag in trek op de Amsterdamse beurs dankzij sterke kwartaalcijfers. Ook biotechnoloog Galapagos werd hoger gezet na publicatie van de jaarcijfers. De Europese beurzen gingen licht vooruit. Beleggers waren vooral in afwachting van de uitkomsten van het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China.
22/02 11u45  Patiëntenfederatie: dit is vragen om ongelukkenOnvoldoende aansturing, niet of laat aangeleverde diploma’s of Verklaringen Omtrent Gedrag (VOG); geen controle van curricula vitae (cv’s), niet opvragen van referenties, onderbezetting en veel inhuur van extern personeel. Dat zijn punten die de gezondheidsinspectie (IGJ) noemt in haar rapport over instellingen waar een medewerker te veel insuline gaf aan patiënten die daardoor stierven of ziek werden. Het Openbaar Ministerie (OM) maakte vrijdag bekend in elf insulinezaken tot vervolging van deze 22-jarige Rotterdammer over te gaan. Hij wordt verdacht van moord dan wel poging tot moord ten laste gelegd.
22/02 11u45  Lof en kritiek na ondertekening Plastic Pact„De doelstellingen van het Plastic Pact zijn een trendbreuk in het milieudebat.” Dat zei staatssecretaris van Veldhoven donderdag bij de presentatie van het pact. Milieuorganisaties spreken echter van een „schijnoplossing.”
22/02 11u45  SGP vindt steun maar geen geld voor plan kinderbijslagKinderbijslag regelen voor minderjarige studenten aan het hbo blijkt nog niet zo eenvoudig. SGP en SP vonden donderdag in een Kamerdebat medestanders voor hun plan, maar geen geld.
22/02 11u30  De Jonge: regels zijn er niet voor nietsRegels voor medicatieveiligheid en personeelsbeleid in de zorg zijn er niet voor niets. Dat personeel in de zorg momenteel moeilijk te krijgen is, „mag geen excuus zijn om die regels met voeten te treden”, vindt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).
22/02 11u30  Grapperhaus: ‘plea bargain’ interessant ideeMinister Ferd Grapperhaus (Justitie) voelt wel wat voor het idee van het Openbaar Ministerie om vaker buiten de rechtszaal om met verdachten te onderhandelen, om zo het strafproces te versnellen. Het kan dan ook bijvoorbeeld om strafvermindering in ruil voor een bekentenis gaan. Grapperhaus noemt het idee „heel interessant”, maar vindt tegelijk dat het niet voor alle soorten strafzaken een geschikt middel zou zijn.
22/02 11u30  Ministerie organiseert overleg over betogers bij abortuskliniekMinister De Jonge (VWS) is bereid om op zijn ministerie een overleg te organiseren over demonstraties bij abortusklinieken.
22/02 11u30  Koeien doden vrouw: 5 ton schadevergoedingEen Tiroler boer moet van de rechtbank in totaal 490.000 euro schadevergoeding betalen, omdat zijn koeien in 2014 een 45-jarige toeriste hebben gedood. Dat meldt de publieke omroep ORF.
22/02 11u30  Noord-Koreaan moet overleven op 300 gram per dagNoord-Koreanen moeten het voorlopig met 300 gram voedsel per dag stellen. Dat is de helft van wat ze eerder kregen. Pyongyang vraagt de VN dringend om hulp.
22/02 11u00  Politie heeft beveiliging gegevens op ordeDe Nationale Politie heeft voldoende maatregelen getroffen voor de beveiliging van politiegegevens. Dat meldt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), die de politie twee keer op de vingers had getikt omdat politiemedewerkers persoonsgegevens konden gebruiken of inzien terwijl zij daar helemaal niet toe bevoegd zijn.
22/02 11u00  3,4 miljoen Venezolanen gevluchtHet aantal Venezolanen dat uit hun vaderland is vertrokken wegens de economische en humanitaire crisis is opgelopen tot 3,4 miljoen. Dat hebben de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) en de internationale organisatie voor migratie (IOM) vrijdag bekendgemaakt.
22/02 11u00  EU-lidstaten voor verbod pulsvisserijDe EU-lidstaten hebben ondanks verzet van Nederland ingestemd met het politieke akkoord dat vorige week over de pulsvisserij werd bereikt. Alleen het Europees Parlement kan een definitief verbod per 1 juli 2021 voor de Nederlandse pulsvissers nu nog voorkomen. Dat stemt daar naar verwachting eind maart over.
22/02 11u00  Oud Schots temperatuurrecord gebrokenNog nooit is in februari zo’n hoge temperatuur in Schotland gemeten als donderdag. In Aboyne, ongeveer 40 kilometer ten westen van Aberdeen, werd het 18,3 graden. Het oude record was 122 jaar geleden gevestigd. Toen gaf de thermometer in Aberdeen 17,9 graden aan, aldus Weerplaza.
22/02 10u45  Eneco profiteert van lagere belastingEnergiebedrijf Eneco heeft afgelopen jaar de winst licht opgevoerd. Dat had het bedrijf grotendeels te danken aan de verlaging van de vennootschapsbelasting. De omzet ging wel met een kwart omhoog, onder meer omdat Eneco vorig jaar de Nederlandse klanten van E.on overnam. Eneco denkt de komende jaren de winstgevendheid te kunnen verhogen, maar geeft daar geen specifieke doelstelling voor.
22/02 10u45  Piloten voeren druk op bij easyJetDe piloten van de Nederlandse tak van het Britse budgetvlieger easyJet hebben de eerste stap gezet in de strijd om betere arbeidsvoorwaarden. Zij roepen een speciaal actieteam in het leven dat acties zoals stakingen gaat voorbereiden, meldde pilotenvakbond VNV.
22/02 10u45  Talpa heeft nieuwe financieel directeurMediabedrijf Talpa Network heeft een nieuwe financieel directeur. Jet Roos begint volgende maand in haar nieuwe functie. Ze neemt de plek in van Shashi Baboeram Panday, die zich volledig gaat richten op Talpa Media. Roos treedt op 18 maart toe tot de raad van bestuur van Talpa Network.
22/02 10u30  20 jaar cel geëist voor moord op Koen EverinkARNHEM (ANP).In hoger beroep is een celstraf van twintig jaar geëist tegen Mark de J. voor het doden van zakenman Koen Everink.
22/02 10u30  Rusland verlengt detentie spion WhelanEen Russische rechter heeft besloten de detentie van de Amerikaanse ex-marineman Paul Whelan met drie maanden te verlengen tot 28 mei. De Russische veiligheidsdienst FSB had daarom gevraagd. Dat meldt het Russische persbureau Interfax. Whelan, die ook een Brits, Canadees en Iers paspoort heeft, zit vast op verdenking van spionage. Hij ontkent de beschuldigingen.
22/02 10u30  Angst voor geweld houdt scholen Burkina dichtBijna 155.000 kinderen, onder wie 46 procent meisjes, gaan momenteel in Burkina Faso niet naar school uit angst voor geweld door jihadisten. Dat heeft de minister van Onderwijs Stanislas Ouaro gezegd. Hij waarschuwde bovendien dat de situatie in het West-Afrikaanse land verslechtert.
22/02 10u30  Kwetsen op internetSchelden doet geen zeer, slaan des te meer.
22/02 10u30  Zaak ontvoering 6-jarig meisje aangehoudenDe rechtbank in Roermond heeft vrijdag de strafzaak tegen de verdachte van de ontvoering van een 6-jarig meisje aangehouden. Op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) komt er eerst nader psychisch onderzoek naar de geestesgesteldheid van de Weertenaar (24).
22/02 10u30  Aeroflot in de Koude OorlogMet de introductie van passagiersvluchten van de Sovjet-Russische staatsluchtvaartmaatschappij Aeroflot naar het Westen aan het eind van de jaren vijftig, brak een langdurige periode aan waarbij Aeroflot en andere Oost-Europese luchtvaartmaatschappijen werden ingezet als commerciële dekmantel voor heimelijke spionage. Landen die daarmee te maken kregen, waren onder andere Duitsland, Engeland, Japan, Nederland en Zwitserland. Over elk van deze landen wordt op onthullende wijze verslag gedaan van de geheime geschiedenis van Aeroflot en zijn vazallen ter plekke in de periode van de Koude Oorlog. Stelselmatig weken Aeroflot-vliegtuigen boven Nederland van de voorgeschreven luchtcorridors af. Heel apart was een ‘verdwaling’ in 1960. Een Tupolev Tu-104 van Aeroflot vloog toen op de route Amsterdam-Moskou boven de Wadden door een schietgebied van de luchtmacht.
22/02 10u15  Offline wordt de nieuwe luxeAltijd en overal bereikbaar zijn typeert menig mensenleven van deze tijd. Retraites, stiltewandelingen, kloosters: waarom is stilte eigenlijk zo’n thema tegenwoordig? Het blijkt lastig om ons natuurlijke ritme te hervinden.
22/02 10u15  Engelse kerken hoeven geen twee diensten per zondag meer te houdenAnglicaanse kerken in Engeland zijn niet meer verplicht om iedere zondag twee diensten te houden.
22/02 10u00  „Staat moet KLM-belang verkopen”Zowel de Franse als de Nederlandse staat moet van zijn belang in luchtvaartcombinatie Air France-KLM of KLM af. Dat voorkomt een ongelijk speelveld binnen het concern, betogen Kamerleden Jan Paternotte (D66) en Gijs van Dijk (PvdA) op radiozender BNR.
22/02 10u00  Nederlands meisje ‘bekneld’ in Franse skiliftDe Franse politie onderzoekt een incident in een skilift in de wintersportplaats Châtel waarbij donderdag een Nederlands meisje van zes jaar bewusteloos is geraakt. Dat bevestigt burgemeester Nicolas Rubin aan het ANP. Het meisje zou klem hebben gezeten met haar hoofd tussen een armleuning en een veiligheidsstang. Ze is met een helikopter naar een ziekenhuis in Genève gebracht.
22/02 10u00  Conservatief establishment hielp Hitler in het zadelDe vraag is ontelbare keren gesteld: Hoe kon Adolf Hitler aan de macht komen? De Amerikaanse historicus Benjamin Carter Hett wijst in ”De populist” met de beschuldigende vinger naar het conservatieve establishment.
22/02 10u00  Weer begrotingsoverschot in DuitslandDuitsland heeft voor het vijfde jaar op rij een begrotingsoverschot in de boeken gezet. De Duitse staat haalde in 2018 circa 58 miljard euro meer op dan dat het uitgaf. Daarmee was volgens het Duitse statistiekbureau sprake van een recordoverschot.
22/02 10u00  Emeritus ds. D. van Keulen (PKN) overledenDs. D. van Keulen, emeritus predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), is op 21 februari overleden.
22/02 09u45  Nederland gemaand tot actie tegen corruptieNederland moet meer maatregelen treffen om corruptie te voorkomen bij bewindslieden, hun politiek adviseurs, politiemensen en marechaussees. Het anticorruptieorgaan GRECO van de Raad van Europa geeft in een rapport een reeks aanbevelingen om de integriteit van de uitvoerende macht en van de sterke arm te versterken.
22/02 09u30  14 doden op theeplantage door illegale drankOpnieuw zijn in India veel doden gevallen door het drinken van illegaal gestookte drank. Op een theeplantage in de noordoostelijke staat Assam kwamen zeker veertien medewerkers om het leven door de alcoholische cocktails waarmee ze de uitbetaling van hun salaris vierden. Andere bronnen meldden zeventien doden.
22/02 09u30  OM vervolgt in 11 insulinezaken met 4 dodenHet Openbaar Ministerie (OM) stelt definitief in elf zaken vervolging in tegen de medewerker van verzorgingshuizen in de regio Rotterdam die wordt verdacht van de zogeheten insulinemoorden. In vier van deze elf gevallen zijn de slachtoffers overleden.
22/02 09u30  Stappenplan helpt kerk bij voorkomen van misbruikVier kerkelijke meldpunten –vanuit de Protestantse Kerk in Nederland, Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, Hersteld Hervormde Kerk, Rooms Katholieke Kerk en Evangelische Gemeenten– presenteerden donderdag een preventiepakket waarmee kerken maatregelen kunnen treffen om seksueel misbruik te voorkomen.
22/02 09u15  Galapagos en ASMI stijgen op DamrakDe Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag licht lager begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden met kleine koersuitslagen. Beleggers verwerkten de lagere slotstanden op Wall Street en wachten op meer nieuws over het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China. Op het Damrak vielen de resultaten van Galapagos en ASMI in goede aarde.
22/02 09u15  Elke zondagmiddag twee pagina’s Hellenbroek, in de lange versieDe preken van Hellenbroek zijn helder, analytisch, ordelijk en pastoraal. „Is er op zijn preken dan niets af te dingen? Ik had graag gehad dat het werk van de Heilige Geest door hem wat explicieter was genoemd.”
22/02 09u15  Fouten in instellingen „insuline-moorden”In alle vier de instellingen waar Rahiied A. zonder medische noodzaak insuline zou hebben toegediend aan patiënten waardoor zij ziek werden of overleden, waren volgens de gezondheidsinspectie tekortkomingen. De 22-jarige Rotterdammer wordt moord dan wel poging tot moord ten laste gelegd.
22/02 09u15  „Klant mag niet dupe zijn van bankroet winkel”VVV Cards, uitgever van onder meer de VVV Cadeaukaart, dringt aan op een betere bescherming van consumenten bij faillissementen van winkels. Dat stelt het bedrijf naar aanleiding van het recente omvallen van Intertoys. Bij de speelgoedketen hebben klanten nog maar tot en met dit weekend om hun cadeaubonnen te verzilveren.
22/02 09u15  Volgende week kans op temperatuurrecordsDe komende week loopt het kwik zo op, dat er mogelijk regionale records worden gebroken. Weeronline verwacht op dinsdag en woensdag in de zuidelijke delen van Nederland maxima van 17 à 18 graden.
22/02 09u00  Verzoeking2 Korinthe 12:8,9a
22/02 09u00  Prof. Yoo (Zuid-Korea) met emeritaatProf. dr. Hae-Moo Yoo, sinds 1991 hoogleraar dogmatiek aan het Korea Theological Seminary in Chon-Ahn (voorheen in Pusan), is vervroegd met emeritaat gegaan. Dat meldde zijn dochter, Hanna Blom-Yoo, donderdag.
22/02 09u00  Eneco zet deadline voor aanmeldingen veilingGeïnteresseerden in energiebedrijf Eneco moeten uiterlijk 3 maart hun interesse kenbaar hebben gemaakt. Dat blijkt uit een advertentie in het Financieele Dagblad waarin de verkoop van Eneco wordt aangekondigd. De Amerikaanse bank Citigroup begeleidt de veiling.
22/02 09u00  Zware tegenwind voor Kraft HeinzHet Amerikaanse levensmiddelenconcern Kraft Heinz kampt met zware tegenwind. Het bedrijf schreef ruim 15 miljard dollar af op de waarde van een aantal van zijn merken, zoals Kraft en Oscar Mayer. Daardoor resteerde er over het slotkwartaal van 2018 uiteindelijk een fors verlies. De Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) doet ondertussen onderzoek naar de boekhouding van het bedrijf.
22/02 09u00  Vrouw komt om het leven door ongeval op A2Door een ongeluk op de A2 in de buurt van Best (Brabant) is een vrouw om het leven gekomen. Het slachtoffer verloor de macht over het stuur en botste tegen de vangrail. Daarop begon de auto te tollen en reed een vrachtwagen achterop.
22/02 09u00  Onrecht lijden geen reden om overheid ongehoorzaam te zijnIn de Waalse kerk in Den Haag wordt elke maand een residentiepauzedienst gehouden. Een predikant spreekt een meditatie uit, waarna een politicus van een van de christelijke partijen een toespraak houdt. Deze week sprak Jaco Geurts (CDA).
22/02 09u00  Maakt het uit welke Bijbel je gebruikt?Toen een Latijnse vertaling in de vierde eeuw één woordje uit het boek Jona veranderde, brak er een rel uit in de kerk van Afrika. Augustinus verbood die Bijbel in zijn gemeente. Moderne Bijbels veranderen heel veel meer. Maakt het uit welke Bijbel je kiest?
22/02 09u00  Binnenvaartschip vaart tegen brug bij SluiskilOp het Kanaal van Gent naar Terneuzen is een binnenvaartschip tegen een pijler van een brug gevaren. Het ongeluk gebeurde rond 06.30 uur ter hoogte van Sluiskil.
22/02 08u45  Aanvaring met binnenvaartschip bij SluiskilOp het Kanaal van Gent naar Terneuzen heeft een aanvaring met een binnenvaartschip plaatsgevonden. Het ongeluk gebeurde ter hoogte van Sluiskil.
22/02 08u45  SDF probeert opnieuw burgers te evacuerenDe Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zullen vrijdag opnieuw proberen de resterende burgers uit het laatste bolwerk van Islamitische Staat in Oost-Syrië te evacueren. Het is een noodzakelijke stap voordat ze de laatste jihadisten in Baghouz aanvallen of dwingen zich over te geven.
22/02 08u30  Camera’s weer aan voor volgen van vogelsVogelliefhebbers kunnen de komende maanden opnieuw het leven van onder meer de bosuil, de steenuil, de slechtvalk en de ooievaar volgen. Tijdens het radioprogramma Vroege Vogels zijn begin deze week weer camera’s bij broedende vogels aangezet, waardoor mensen in de nesten van een aantal vogels kunnen kijken.
22/02 08u30  Op naar meer variatie in de tuinPlensbuien en langdurige droogte zijn een uitdaging voor veel tuinplanten. Vorig jaar bleek bijvoorbeeld wel dat de populaire hortensia annabelle (met van die witte bollen) daar niet tegen opgewassen is. Zachtere winters en extremere zomers: hoe pas je je tuin daarbij aan?
22/02 08u15  OM: betere controle op bedrijven na schikkingHet Openbaar Ministerie (OM) wil dat er een betere controle komt of bedrijven na een schikking met justitie hun leven wel beteren. Dat zegt voorzitter van het college van procureurs-generaal Gerrit van der Burg. Bij een schikking beloven bedrijven beterschap, maar daar wordt in Nederland nu geen toezicht op gehouden. In andere landen zoals de Verenigde Staten is dat volgens het OM al wel gebruikelijk.
22/02 08u15  Flinke plus Europese verkoop bedrijfswagensDe Europese verkoop van bedrijfswagens is in januari flink gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Er reden ruim 188.000 bedrijfswagens uit de showroom, een stijging van 6,2 procent.
22/02 08u15  „Zorgen over levensstandaard na pensioen”Nederlanders vrezen het meest van alle Europeanen dat hun levensstandaard achteruit zal gaan als ze met pensioen gaan. Dit schrijven ING-economen op basis van een enquête onder bijna 14.700 mensen in Europa, de Verenigde Staten en Australië.
22/02 07u45  Nikkei sluit positieve week lager afDe aandelenbeurs in Japan is vrijdag met een klein verlies gesloten. Beleggers verwerkten de lagere slotstanden op Wall Street, waar tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economie zorgden voor een negatieve stemming. De verliezen bleven echter beperkt dankzij positieve signalen over de handelsonderhandelingen tussen de Verenigde Staten en China.
22/02 07u30  OM zet salarislijsten IS in tegen jihadistenHet Openbaar Ministerie gebruikt salarislijsten van Islamitische Staat als mogelijk bewijsmateriaal tegen teruggekeerde IS-strijders. Een woordvoerder van het OM bevestigt berichtgeving daarover van het AD.
22/02 07u30  Timmermans geïntimideerd bij bezoek aan HongarijeFrans Timmermans is tijdens zijn bezoek aan Hongarije overal gevolgd door onbekenden die hem onophoudelijk bleven filmen. De intimiderende praktijken komen op een moment dat de nummer twee van de Europese Commissie steeds vijandelijker behandeld wordt door de Hongaarse regering, schrijft De Telegraaf.
22/02 07u00  Succesvolle lancering Israëlische maansondeDe Israëlische maanverkenner Beresheet is vrijdagochtend kort voor 03.00 uur (Nederlandse tijd) succesvol gelanceerd. De onbemande raket vertrok vanaf ruimtevaartbasis Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida.
22/02 07u00  Zeldzame sneeuwval in zuidwesten van de VSInwoners van Los Angeles en andere delen van het zuidwesten van de Verenigde Staten keken vreemd op toen er sneeuw uit de lucht viel. In de heuvels rond de Californische stad viel een kleine decimeter sneeuw. Dat is volgens de Amerikaanse meteorologische dienst een zeldzaamheid in die regio.
22/02 07u00  Scooterrijdster Kootwijkerbroek verongeluktEen 17-jarige scooterrijdster uit Kootwijkerbroek is donderdagavond om het leven gekomen in haar woonplaats. Op de Wesselseweg, voor supermarkt Coop, werd ze geschept door een auto. Dat meldt De Stentor.
22/02 05u15  Bijleveld opent „Als de Russen komen”Minister van Defensie Ank Bijleveld opent vrijdag in het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soest de tentoonstelling ‘Als de Russen komen’, een expositie over Nederland en de Koude Oorlog.
22/02 04u45  Tien leden Satudarah uit Geleen horen vonnisTien leden van de Geleense motorbende Satudarah horen vrijdag of de rechtbank in Roermond ze schuldig acht aan afpersing, vrijheidsberoving, wapenbezit, witwassen, mishandeling en drugsdelicten. Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen van drie tot dertien jaar tegen de mannen geëist.
22/02 04u16  OM meldt aantal vervolgingen „insulinemoorden”Het Openbaar Ministerie (OM) maakt vrijdag bekend in hoeveel insulinezaken het definitief tot vervolging overgaat tegen verzorgingsmedewerker Rahiied A. De 22-jarige Rotterdammer wordt ervan beschuldigd oudere patiënten zonder noodzaak insuline te hebben toegediend, waardoor ze ziek werden of overleden. Hem wordt moord dan wel poging tot moord ten laste gelegd.
22/02 04u16  Zonnebloemen weer te zien in Van Gogh MuseumHet beroemde schilderij Zonnebloemen van Vincent van Gogh is vanaf vrijdag weer te zien voor het publiek. Het doek was zes weken in het restauratieatelier van het Van Gogh Museum vanwege een uitgebreid onderzoek naar de conditie van het schilderij en een lichte opknapbeurt.
22/02 04u00  Levenslang voor man die zes mensen doodreedDe man die in januari 2017 in Melbourne met zijn auto zes mensen doodreed en tientallen mensen verwondde is door een Australische rechter veroordeeld tot een zesvoudige levenslange gevangenisstraf. Hij werd in november al schuldig bevonden.
22/02 03u45  Weer forse strafeis verwacht moordzaak-EverinkDe strafeis tegen voormalig tenniscoach Mark de J. voor het doden van zakenman van Koen Everink gaat stevig worden, liet de advocaat-generaal vorige week al weten tijdens de eerste zittingsdag. Of hij vrijdag wederom een celstraf van achttien jaar gaat eisen, is nog niet duidelijk. Wel zei hij al dat de eis „heel stevig” zal aansluiten op het requisitoir in eerste aanleg.
22/02 01u15  200 Amerikaanse militairen blijven in SyriëDe Verenigde Staten vertrekken toch niet helemaal uit Syrië. Het Witte huis maakte bekend dat na het geplande vertrek van het Amerikaanse leger uit Syrië er zeker 200 Amerikaanse vredestroepen zullen achterblijven.
22/02 00u30  Ruim 1 op 20 werknemers verdient minimumloonMeer dan een op de twintig werknemers in Nederland verdient het minimumloon. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgezocht ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het laagste bedrag dat een werkgever wettelijk verplicht is aan een werknemer als loon uit te keren.
22/02 00u30  Omzet bouw groeit, aantal vergunningen stoktDe opbrengsten in de Nederlandse bouw zijn vorig jaar met een ruim tiende toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee groeide de sector volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het hardst in tien jaar. Het aantal afgegeven vergunningen voor nieuwbouwwoningen bleef daarentegen steken op het niveau van een jaar eerder.
22/02 00u15  Wethouder Utrecht overleeft voor 2e keer motieWethouder Lot van Hooijdonk (Mobiliteit) heeft donderdagavond voor de tweede keer een motie van wantrouwen nipt overleefd. De wethouder struikelde bijna in een nieuw spoeddebat over de Uithoflijn. Bijna de helft van de raad vindt dat de wethouder onvoldoende haar rol heeft gepakt in het dramadossier waardoor de raad op haar beurt niet goed wordt geïnformeerd. Zij zegden het vertrouwen op, maar de coalitiepartijen wilden de wethouder niet laten vallen.
21/02 23u30  Snel doet alsnog steekproef van mkb-aangiftenStaatssecretaris Menno Snel (Financiën) gaat alsnog een steekproef laten doen onder 22.500 risicovolle aangiften uit 2016 van het midden- en kleinbedrijf (mkb).
21/02 23u15  Ford waarschuwt over emissietestenAutoconcern Ford Motor heeft toezichthouders in de Verenigde Staten gewaarschuwd dat er mogelijk iets niet deugt aan de eigen omgang met emissie- en brandstoftesten van auto’s. De fabrikant heeft tevens externe onderzoekers ingehuurd om de zaak verder uit te zoeken.
21/02 22u45  Colombia sloopt fort drugsbaron EscobarColombia sloopt het fort waar drugsbaron Pablo Escobar doorgaans vertoefde en legt op de plek van het gebouw een park aan ter ere van de slachtoffers van de drugshandel. De stad Medellin heeft dat bekendgemaakt.
21/02 22u30  Gerrit Zalm commissaris bij Danske BankGerrit Zalm wordt commissaris bij het door een grote witwasaffaire geplaagde Danske Bank. De grootste bank van Denemarken wil dat de Nederlandse oud-minister van Financiën en ex-topman van ABN AMRO het eigen interne toezichtsorgaan komt versterken. Aandeelhouders stemmen op 18 maart over de aanstelling van de 66-jarige Zalm.
21/02 22u15  Botswana overweegt vrijgeven olifantenjachtBotswana, het land met de grootste olifantenpopulatie in de wereld, heft mogelijk het verbod op de jacht op de dieren op. De regeringscommissie stelt dat voor na overleg met onderzoekers en jagers en wekenlange hoorzittingen over het onderwerp.
21/02 22u00  Heineken Nigeria voorziet uitdagend jaarNigerian Breweries, de Nigeriaanse tak van bierbrouwer Heineken, voorziet een uitdagend jaar. Topman Jordi Bel sluit niet uit ergens in 2019 de prijzen te verhogen om de marges op peil te houden.
21/02 21u30  Scooterrijdster komt om door botsing met autoEen 17-jarige scooterrijdster is donderdagavond om het leven gekomen door een botsing met een auto in Kootwijkerbroek (Gelderland). Het ongeval was op de Wesselseweg. Over de toedracht ervan kon de politie nog niets zeggen.
21/02 21u00  Minister Curaçao stapt onverwacht opOp Curaçao heeft minister Steven Martina van Economische Ontwikkeling donderdag onverwacht zijn ontslag ingediend. Martina is voormalig topman van verzekeringsbedrijf Guardian.
21/02 21u00  Ook Utrecht verbiedt oplaten van ballonnenIn navolging van een aantal andere gemeentes heeft ook Utrecht het oplaten van (wens)ballonnen verboden. De gemeenteraad nam donderdagavond een motie hiertoe aan.
21/02 20u45  ‘Franse stem van IS’ gedood in SyriëDe Franse jihadist Fabian Clain, die namens Islamitische Staat de aanslagen in Parijs in 2015 opeiste, is in Syrië gedood. Franse media meldden donderdag dat hij bij een aanval met een onbemand toestel in Baghouz om het leven kwam.
21/02 20u15  ECB boekt meer winstDe Europese Centrale Bank (ECB) heeft afgelopen jaar meer winst geboekt dan in 2017. De instelling in Frankfurt profiteerde vooral van gestegen rente-inkomsten. De nettowinst wordt onder de nationale centrale banken van het eurogebied verdeeld. In Nederland is dat De Nederlandsche Bank (DNB).
21/02 20u15  Kopje stemhulp maakt invuller linkserHet gebruik van een kopje bij een stelling in een stemhulp zorgt voor linksere antwoorden bij een deel van de invullers. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van verschillende universiteiten.
21/02 20u15  Surinaamse (84) maakt ”lekkerste bami van Rotterdam”Wie over de Rotterdamse West-Kruiskade wandelt, komt meer toko’s tegen dan je op beide handen kunt tellen. Bij één ervan rinkelt de telefoon zelfs op een rustige dinsdagmiddag om de paar minuten. Allemaal voor ”de lekkerste bami van de stad”.
21/02 20u00  Paus legt ‘misbruiktop’ wil opPaus Franciscus heeft bij de opening van de ‘misbruikconferentie’ in het Vaticaan duidelijk gemaakt dat het hem ernst is.
21/02 20u00  Appartementen IJburg door brand onbewoonbaarMeerdere appartementen van een complex aan de Talbotstraat op IJburg in Amsterdam zijn donderdagavond door brand zo zwaar beschadigd dat de bewoners tijdelijk elders moeten worden ondergebracht. Vier mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht omdat ze veel rook hebben binnengekregen.
21/02 20u00  Ontmoeten en ontsnappen tijdens Familiedagen„Een echte gezinsbeurs. Zo gezellig bij elkaar. En volgens mij doen mensen nog goede zaken ook.” De koffiedame geeft al een impressie van de Familiedagen in Hardenberg als die nog maar net begonnen zijn. Maar ze kent het evenement van vorige edities. „Ik werk hier al twintig jaar.”
21/02 19u45  Ngo klaagt Abbas aan bij Strafhof in Den HaagEen Israëlische mensenrechtenorganisatie heeft donderdag bij het Internationaal Strafhof in Den Haag een klacht ingediend tegen de Palestijnse president Mahmoud Abbas om „massale marteling”
21/02 19u45  Deel KNMI-metingen aardbevingen „niet correct”Een deel van het netwerk van het KNMI dat in Groningen aardbevingen meet heeft niet goed gewerkt. Het gaat om versnellingsmeters die grondversnellingen „niet correct” hebben verwerkt, laat minister Eric Wiebes (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer weten.
21/02 19u30  Noodweerexces: geen straf na dodelijke steekDe rechtbank in Zwolle heeft geoordeeld dat een 47-jarige man schuldig is aan doodslag, maar heeft hem hiervoor geen straf opgelegd. De rechtbank vindt het aannemelijk dat sprake was van noodweerexces toen de man in augustus vorig jaar zijn slachtoffer om het leven bracht door hem met een mes in de linkerborst te steken.
21/02 19u30  Meer geld kabinet voor namenmonument HolocaustHet kabinet trekt extra geld uit voor de aanleg van het Holocaust Namenmonument in Amsterdam. De bouw valt duurder uit dan gedacht, maar kan met het extraatje van verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis toch beginnen.
21/02 19u15  Maduro sluit grenzen voor hulpgoederenDe Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft opdracht gegeven de grens met buurland Brazilië te sluiten. De socialistische leider maakte dat bekend bij een bijeenkomst van zijn legertop.
21/02 19u15  Onderzoek naar tijdbesparende trucs INDEen onafhankelijke commissie onderzoekt of vreemdelingendienst IND zijn eigen regels heeft overtreden om zo tijd te besparen. Criminele asielzoekers zouden daardoor mogelijk ten onrechte hun verblijfsvergunning hebben behouden, terwijl anderen die mogelijk ten onrechte niet hebben gekregen. De IND heeft de commissie aan het werk gezet na klachten van een klokkenluider.
21/02 18u45  Miljarden Huawei voor aanpassen ontwikkelingHet Chinese telecombedrijf Huawei wil miljarden steken in een nieuwe manier om software en hardware te ontwikkelen. Daarmee willen de Chinezen tegemoetkomen aan bezwaren van westerse landen. Huawei trok daar al 2 miljard dollar voor uit, maar dat kan nog meer worden als dat nodig is, zei het hoofd van de netwerkapparatuurdivisie Ryan Ding in Londen volgens de Britse krant Financial Times.
21/02 18u45  BAM, VolkerWessels rond met banken over sluisOpenIJ, het samenwerkingsverband tussen bouwers BAM en VolkerWessels voor de bouw van een nieuwe zeesluis in IJmuiden, heeft een akkoord bereikt met zijn banken over de financiering van het project. Daardoor kan het consortium weer gebruik maken van de financieringsfaciliteiten. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.
21/02 18u45  „Uitbreiding Lelystad Airport tegen de wet”De uitbreiding van vliegveld Lelystad is in strijd met wetgeving, levert economisch veel minder op dan het kabinet doet geloven en geeft meer geluidsoverlast dan uit de berekening van de overheid blijkt. Dat stellen de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL).
21/02 18u45  Natuurbeleid en subsidie verdelen CDA, CU en SGP in Zuid-HollandVoor de kiezer in Zuid-Holland is het niet eenvoudig om de verschillen tussen CDA, ChristenUnie en SGP op provinciaal niveau te ontwaren. Maar hoewel de standpunten van de drie partijen veel overeenkomen, valt er her en der wel degelijk iets te kiezen.
21/02 18u30  Grootste bij na bijna 40 jaar weer gezienDe grootste bijensoort in de wereld, de Megachile pluto, is na bijna 40 jaar weer waargenomen. Dat gebeurde in een afgelegen gebied in Indonesië, zeggen onderzoekers.
21/02 18u30  Zeven ton witgewassen via verzekeringsproductDe FIOD heeft een man uit de omgeving van Eindhoven aangehouden die ervan wordt verdacht samen met zijn vrouw ruim 700.000 euro te hebben witgewassen. Het echtpaar zou crimineel geld op een bankrekening in het buitenland hebben gezet. Dat geld was in 2009 omgezet in een verzekeringsproduct. Daardoor kon het echtpaar het geld buiten het zicht van de Nederlandse fiscus houden.
21/02 18u00  RELX en Heijmans uitschieters op beursInformatieleverancier RELX was donderdag een grote winnaar op de beurs in Amsterdam vanwege goed ontvangen resultaten. Bouwer Heijmans ging juist flink onderuit. Het algehele sentiment bij beleggers was gemengd. De markten waren vooral in afwachting van de uitkomsten van het Amerikaans-Chinese handelsoverleg.
21/02 17u45  Werkstraf en excuus aan bestuur VlaardingenTwee mannen die de burgemeester van Vlaardingen beledigden op social media, moeten van het Openbaar Ministerie (OM) zestien uur werkstraf doen. De beledigingen volgden op het verbod van de traditionele vreugdevuren in Vlaardingen. Daarnaast moeten de twee een excuusbrief schrijven aan burgemeester Annemiek Jetten, zo is bepaald tijdens een OM-hoorzitting.
21/02 17u45  „Hinder activisten bij abortuskliniek groeit”Abortusklinieken hebben vaker te maken met anti-abortusactivisten voor hun deur en ondervinden daar vaker hinder van, melden ze. De gemeenten waar de klinieken zijn gevestigd hebben dezelfde indruk, schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.
21/02 17u30  Oppositie Venezuela haalt hulpgoederenDe Venezolaanse oppositieleider Juan Guaído is samen met ongeveer tachtig parlementsleden op weg naar de grens met Colombia om daar hulpgoederen in ontvangst te nemen. De groep vertrok donderdag uitgezwaaid door gillende en met vlaggen zwaaiende mensen langs de belangrijkste verkeersader van de stad. De politici hebben een tocht van ongeveer 800 kilometer voor de boeg.
21/02 17u30  EU verlengt civiele missie in MaliDe Europese Unie heeft haar civiele missie in Mali met twee jaar verlengd. Het budget tot medio januari 2021 is vastgesteld op 67 miljoen euro. De operatie heeft haar hoofdkwartier in de hoofdstad Bamako en telt vanaf maart 144 internationale en 65 lokale medewerkers.
21/02 17u00  Politie kan stunt StukTV niet waarderenEen poging van het YouTube-kanaal StukTV om een wielklem aan te brengen bij een politieauto in het centrum van Amsterdam is mislukt. Agenten wisten dit te voorkomen. De politie kan de stunt niet waarderen, liet ze via Twitter weten.
21/02 17u00  Unilever: vooral groei in opkomende marktenConsumentengoederenmaker Unilever verwacht in een aantal opkomende markten meer groei te kunnen behalen dan in heel West-Europa. Die groei moet uit landen als Bangladesh, Myanmar en Pakistan komen, zei financieel directeur Graeme Pitkethly tijdens een conferentie in Florida.
21/02 16u45  Geld voor slachtoffers ‘Pegida-rellen’ UtrechtDe gemeente Utrecht compenseert bewoners van de Utrechtse wijk Zuilen die in januari schade hebben geleden door relschoppers rond een betoging van Pegida. „Hoewel de gemeente niet aansprakelijk is voor de schade (dat zijn de daders) wil de gemeente de getroffen bewoners na dit uitzonderlijke incident niet in de kou laten staan”, stelt het college donderdag in een brief aan de gemeenteraad.
21/02 16u45  Kabinet: Kamerlid mag ‘Nashville’ ondertekenen„In een gezonde democratie moet het debat gevoerd kunnen worden.” En: „In Nederland is de vrijheid van meningsuiting een groot goed”.
21/02 16u30  Speeltjes teruggeroepenSpeelgoedproducent MGA Entertainment roept speeltjes terug van Squeezoos/Little Tikes: een busje en dierfiguurtjes. Ze kunnen worden aangezien voor artikelen voor kinderen jonger dan 3, maar voor deze groep zijn ze niet getest.
21/02 16u30  Swedbank laat witwasverdenking onderzoekenSwedbank heeft accountants- en adviesbureau EY ingehuurd om onderzoek te doen naar mogelijke betrokkenheid van de Zweden bij het grote witwasschandaal bij Danske Bank. Het financiële concern wil voor zijn aandeelhoudersvergadering eind maart weten hoe de vork in de steel zit.
21/02 16u30  Spanning tussen kerk Oekraïne en Rusland loopt steeds verder opDe spanning tussen de Oekraïense en Russisch-Orthodoxe Kerk loopt steeds verder op. Een abt van een Russisch klooster in Kiev werd vorige week de toegang tot Oekraïne ontzegd.
21/02 16u30  Gegniffel om brexit-boodschap op vuilniswagenEen Londense deelgemeente zet vuilniswagens in om tienduizenden EU-burgers in het gebied te informeren over hun rechten. Dat is volgens het bestuur van Tower Hamlets veel goedkoper dan het huren van reclameborden, bericht Sky News. Op de campagne wordt positief gereageerd, maar er is ook veel gegniffel op sociale media.
21/02 16u30  Marokko gaat bootvluchtelingen terugnemenSpanje heeft afspraken gemaakt met Marokko over het deels terugnemen van vluchtelingen die op zee tussen de landen worden gered. Tot nu toe worden alle vluchtelingen die op weg naar Spanje in de Straat van Gibraltar of de Zee van Alborán worden opgepikt naar Spanje gebracht.
21/02 16u30  Jacob Sesselaar kreeg na dood van broer nóg een klap„Hij zal wel dronken of stoned zijn geweest.” Die uithaal op internet over zijn verongelukte broer sneed Jacob Sesselaar (35) door de ziel. „Onvoorstelbaar hoe hard en denigrerend sommige mensen op sociale media reageren.”
21/02 16u16  OM: GGZ Eindhoven schuldig aan dood cliënteDe GGZ Eindhoven (GGzE) moet zich op 26 en 28 maart voor de rechtbank in Den Bosch verantwoorden voor de dood van een cliënte in mei 2013. Justitie verwijt de instelling voor geestelijke gezondheidszorg dood door schuld. Dat meldde de officier van justitie donderdag bij de rechtbank in Den Bosch tijdens een niet-inhoudelijke zitting.
21/02 16u16  Kamer kritisch over fout kindgebonden budgetDe Tweede Kamer is kritisch over de fout van de Belastingdienst bij het zogenoemde kindgebonden budget, een bijdrage voor ouders met kinderen tot 18 jaar. Regeringspartij VVD spreekt over een onaangename verrassing.
21/02 16u16  Nóg geen volledige duidelijkheid voor pulsvissersMinister Schouten (LNV) heeft in het Kamerdebat van donderdag nog geen duidelijkheid kunnen geven over hoeveel pulskorvissers nog enige tijd door kunnen vissen en hoe lang dan precies.
21/02 16u00  Hinder door gekantelde vrachtwagen A27Op de A27 bij knooppunt Werkendam is een vrachtwagen met stalen platen gekanteld. De platen zijn op de oprit naar de A27 beland en moeten worden weggehaald. Verkeer moet rekening houden met vertraging, waarschuwt Rijkswaterstaat Verkeersinformatie.
21/02 16u00  Functioneren op de arbeidsmarkt vraagt steeds meer creativiteitNog niet zo lang geleden is de Wet arbeidsmarkt in balans behandeld in de Tweede Kamer. Daar ging een proces aan vooraf van rondetafelgesprekken, lobbyen en advisering door de Raad van State.
21/02 16u00  Kerken Elburg werken samen rond opvoeding jeugdKerken in de gemeente Elburg werken samen in een nieuw initiatief om „kinderen en jongeren gezond op te laten groeien.” Het initiatief ”Kopie of karakter” ging woensdag van start. Burgemeester Rozendaal leverde een bijdrage.
21/02 16u00  Rechter: krakers moeten weg uit Fort VelsenHet in januari gekraakte Fort Velsen mag worden ontruimd. De voorzieningenrechter in Haarlem heeft een vordering van de krakers afgewezen voor een verbod op de aangekondigde ontruiming. Volgens de rechter gebruiken de eigenaren het terrein van het monumentale fort nog, waardoor van leegstand geen sprake is.
21/02 16u00  Erfgoedwet geëvalueerd om Rubens ChristinaEen onafhankelijke commissie onder leiding van oud-D66-leider Alexander Pechtold is aangesteld om de Erfgoedwet te onderzoeken, laat cultuurminister en partijgenoot Ingrid van Engelshoven weten. Het team gaat kijken of of kunst in handen van particulieren voldoet aan de regels om ervoor te zorgen dat de werken in Nederland kunnen blijven. De aanleiding voor het onderzoek is de ophef die ontstond rond een tekening van Peter Paul Rubens die prinses Christina liet veilen.
21/02 15u45  Doden bij overval op school JohannesburgTwee vermeende criminelen zijn gedood na een overval op een middelbare school in Zuid-Afrika. Een bende drong het gebouw binnen en raakte vervolgens verwikkeld in een vuurgevecht met de politie. Alle leerlingen en medewerkers bleven ongedeerd.
21/02 15u45  Minister wil energielabel woningen verbeterenHet verplichte energielabel voor woningen kan beter. Verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren ziet mogelijkheden voor aanpassingen aan de huidige gang van zaken. Ze wil ook bekijken of er andere methodes denkbaar zijn, zoals een inspectie ter plekke voor de afgifte van het label.
21/02 15u45  OM eist cel en taakstraf voor DDos-aanvallenDe 20-jarige Hagenaar Kian S. moet volgens het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van 36 maanden krijgen, waarvan 34 maanden voorwaardelijk, en 240 uur taakstraf voor het uitvoeren van DDos-aanvallen. S. heeft bekend dat hij tussen 2014 en 2017 meerdere van deze ontwrichtende digitale aanvallen heeft uitgevoerd.
21/02 15u30  OM wil vaker afspraken maken met verdachtenHet Openbaar Ministerie (OM) wil in grote strafzaken vaker en meer afspraken kunnen maken met verdachten om het strafproces sneller te laten verlopen. De officier van justitie zou dan vooraf afspraken maken met bekennende verdachten over de hoogte van de straf. De rechter beslist dan over deze afspraak. Het voordeel is dat het strafrechtelijk onderzoek dan korter kan worden.
21/02 15u15  Klimaatmars Brussel trekt 7500 spijbelaarsKlimaatspijbelaars uit België maar ook andere landen trekken donderdag weer massaal door de straten van Brussel. Volgens een schatting van de politie zijn het er zo’n 7500. Een week geleden werden er 11.000 geteld.
21/02 15u00  Schouten kan pulsvissers weinig hoop biedenDe kans dat Nederland er nog in slaagt een naderend Europees verbod op de pulsvisserij te voorkomen of zelfs maar verzachten, is bijzonder klein. Verantwoordelijk minister Carola Schouten vreest eerder een verdere aanscherping, zegt ze tegen de Tweede Kamer.
21/02 14u45  „Ik zie altijd de ogen van dat meisje voor me”Vrijdag is het 75 jaar geleden dat Amerikanen Nijmegen bombardeerden. Het kostte zo’n 800 burgers het leven. Lange tijd werd gedacht dat de aanval een vergissing was.
21/02 14u45  Vergeten bombardement op Nijmegen was geen vergissingEr vielen ongeveer evenveel doden als in mei 1940 bij het Duitse bombardement op Rotterdam. De luchtaanval op 22 februari 1944 op Nijmegen staat echter niet in het collectieve geheugen.
21/02 14u45  ECPM-campagne: christelijk geluid in EU versterkenDe verkiezingscampagne van de European Christian Political Movement (ECPM) is woensdag in Brussel van start gegaan. Het doel? Het christelijk geluid in de Europese Unie versterken, ondanks de onzekerheid.
21/02 14u45  OM vordert ruim 11 miljoen euro van AluchemieHet Openbaar Ministerie (OM) wil dat Aluchemie een bedrag van ruim 11 miljoen euro betaalt aan de Staat, omdat het bedrijf zich schuldig zou hebben gemaakt aan concurrentievervalsing. Dat gebeurde doordat er jarenlang meer zwaveldioxide werd uitgestoten dan volgens de vergunning was toegestaan. Daarmee heeft het bedrijf in de Rotterdamse Botlek onterecht vele miljoenen voordeel behaald, zo heeft het OM berekend.
21/02 14u30  Cadeaubon Intertoys tot en met zondag geldigConsumenten die nog een cadeaubon hebben van Intertoys hebben nog tot en met dit weekend om ze te verzilveren. Het bedrijf laat weten dat als gevolg van het aangevraagde faillissement van de keten de cadeaukaarten hun waarde zullen verliezen.
21/02 14u15  Pechtold onderzoekt bescherming kunstschattenEen commissie gaat onderzoeken of Nederlandse kunstschatten niet te gemakkelijk worden verkocht aan het buitenland. Voormalig D66-leider Alexander Pechtold krijgt de leiding over de onderzoekscommissie, laat cultuurminister en partijgenoot Ingrid van Engelshoven weten.
21/02 14u15  Aantal Rotterdammers in bijstand daaltHet aantal bijstandsuitkeringen in Rotterdam is in 2018 gedaald van 37.667 naar 35.292. Dit is een daling van 6,3 procent. Voor het eerst in jaren is er geen tekort op de bijstand in de gemeentebegroting.
21/02 14u15  Algerijnse straaljager stort neer, twee dodenEen Algerijnse straaljager is tijdens een trainingsvlucht neergestort. Beide bemanningsleden zijn om het leven gekomen. Dat heeft het ministerie van Defensie donderdag bekendgemaakt.
21/02 13u45  Drone verlamt vliegverkeer in Dublin evenHet vliegverkeer op de luchthaven van Dublin is donderdag tijdelijk lamgelegd door een drone. Een woordvoerder van het grootste vliegveld in Ierland bevestigde dat de luchtverkeersleiding uit veiligheidsoverwegingen had besloten toestellen niet te laten landen of opstijgen nadat een drone was gesignaleerd in de buurt. Het oponthoud was van korte duur.
21/02 13u45  Kipkluif en kanselHet aantal Nederlandse families in onze kerk is sinds vorig jaar verdubbeld. Van een naar twee. Dus eindelijk weer wat Hollandse gezelligheid. Niet dat we nooit Nederlanders zien. Een flink aantal familieleden en vrienden zijn voor een tijdje overgekomen. En met grote regelmaat zien we mensen die voor zaken in Singapore moeten zijn en op zondag onze gemeente bezoeken. Ze kijken meestal wat op bij het industriële flatgebouw waar ze de lift naar de zevende verdieping nemen. Is dit een kerk?
21/02 13u30  Braziliaanse politie rolt ‘Air Cocaïne’ opDe federale Braziliaanse politie neemt 47 vliegtuigen in beslag van een bende die cocaïne en andere drugs over de wereld vloog. In deze politieoperatie die ‘Flak’ heet, zijn 54 arrestatiebevelen uitgevaardigd en meer dan tachtig bevelen tot huiszoeking. Bendeleider João Soares Rocha is in de deelstaat Pará gearresteerd, meldden Braziliaanse media. Zeker veertien andere verdachten zitten ook al achter de tralies.
21/02 13u15  Koning leert over computer van de toekomstKoning Willem-Alexander heeft zich donderdag laten bijspijkeren over quantumcomputers. De koning heeft het Microsoft Quantum Lab op de campus van TU Delft geopend waar wordt gebouwd aan zo'n supercomputer.
21/02 13u15  Vraagstuk van een duurzame aarde vraagt om vertrouwenwekkend leiderschapNiemand hoeft vreemd op te kijken als het gaat wringen in het hoofd van de gemiddelde Nederlander nu de jaarlijkse energierekening fors hoger blijkt uit te vallen dan eerder plechtig was beloofd.
21/02 13u15  „Landelijke partijen drukken provinciale weg”De belangrijkste zelfstandige provinciale partijen zijn boos op hun landelijke rivalen. Die eisen in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen alle aandacht op, klagen ze.
21/02 13u15  Faillissement voor IntertoysSpeelgoedwinkelketen Intertoys is failliet. Bewindvoerders van de geplaagde keten hebben aan de rechter gevraagd de uitstel van betaling om te zetten in faillissement. De winkels blijven voorlopig open om de kansen op een doorstart te vergroten. De mogelijkheden daarvoor worden momenteel onderzocht.
21/02 13u15  „Nigeria eist miljarden van oliebedrijven”Nigeria eist dat zes grote oliebedrijven 20 miljard dollar aan achterstallige belastingen en royalty’s betalen. Shell, Exxon, Chevron, Eni, Total en Equinor moeten allen tussen de 2,5 miljard en 5 miljard dollar betalen, zeiden bronnen binnen de Nigeriaanse regering en industrie tegen persbureau Reuters.
21/02 13u00  Justitie VS onderzoekt talkpoederzaak J&JOok het Amerikaanse ministerie van Justitie en beurswaakhond SEC duiken op de affaire rond bepaalde talkpoeders van Johnson & Johnson (J&J), die kankerverwekkend zouden zijn. Beide instanties hebben documenten opgeëist die te maken hebben met de zaak. Het is voor zover bekend de eerste keer dat federale autoriteiten in de Verenigde Staten zich mengen het talkpoederschandaal.
21/02 13u00  Spiegels Depot Boijmans worden geadopteerdDe 1664 enorme spiegelpanelen van het nieuwe Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam kunnen worden geadopteerd. Wie 1000 euro voor een spiegel neerlegt, sponsort zo de bouw van het Depot.
21/02 12u45  Nieuw Australisch paspoort voor AssangeJulian Assange krijgt een nieuw Australisch paspoort. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft volgens de media donderdag in de Senaat bevestigd dat de voortvluchtige oprichter van WikiLeaks daar recht op heeft. Die conclusie liet lang op zich wachten omdat moest worden uitgezocht of er nog een arrestatiebevel van kracht is tegen Assange wegens een „ernstig delict in het buitenland”.
21/02 12u30  HEMA stapt over naar sector-caoWerknemers van HEMA krijgen te maken met een andere cao. De winkelketen maakte bekend zijn personeel na afloop van de looptijd van de huidige cao op 31 maart onder te brengen binnen de cao Retail non-food.
21/02 12u30  Minder vertraging door dieren op het spoorDieren hebben vorig jaar voor minder problemen gezorgd op het spoor. Bij ProRail kwamen vorig jaar 1792 meldingen binnen, die in 784 gevallen tot vertraging leidden. In totaal 4475 treinen liepen hierdoor vertraging op of vielen uit. In 2017 waren dit er nog 4861, dat is bijna 10 procent meer.
21/02 12u30  „VW vreest miljardenstrop door tarieven VS”Automaker Volkswagen vreest dat hogere importtarieven door de Verenigde Staten het bedrijf miljarden kan gaan kosten. Topman Herbert Diess bevestigde tegen de Britse zakenkrant Financial Times de conclusie van onderzoeksbureau Evercore ISI, die stelde dat VW in het ergste geval een extra kostenpost van 2,5 miljard euro te wachten staat.
21/02 12u30  „Burger stem geven bij herbenoeming Aboutaleb”Rotterdammers moeten hun mening kunnen geven over de herbenoeming van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Dat is de essentie van een gezamenlijk initiatiefvoorstel van oppositiepartijen Denk, Leefbaar Rotterdam en 50Plus.
21/02 12u30  Onderzoek Britse steun elektriciteitsmarktDe Europese Commissie opent een diepgaand onderzoek naar mogelijke Britse staatssteun bij de hervorming van de nationale elektriciteitsmarkt. Het gaat om een schema dat in 2013 door de regering werd opgezet om vergroening bij voornamelijk oude kolen-, gas- en nucleaire centrales te stimuleren zonder de elektriciteitsvoorziening te verstoren. Londen trok daar 6 miljard pond (omgerekend bijna 7 miljard euro) voor uit.
21/02 12u30  RELX koploper in hogere AEXHet aandeel van informatieleverancier RELX was donderdag in trek op de Amsterdamse beurs na goed ontvangen resultaten. De cijfers van bouwer Heijmans vielen daarentegen in minder goede aarde. De stemming op de Europese beursvloeren was gemengd. Beleggers waren vooral in afwachting van de uitkomsten van het Amerikaans-Chinese handelsoverleg.
21/02 12u30  Amerikaanse SEC onderzoekt Danske BankDe Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) is een onderzoek begonnen naar Danske Bank. De grootste bank van Denemarken verwerkte van 2007 tot en met 2014 miljarden euro’s aan dubieuze geldstromen via een dochteronderneming in Estland. Onder meer crimineel geld uit Rusland zou zijn witgewassen.
21/02 12u30  Cassatie na 20 jaar cel voor moord op ex-vrouwDe 44-jarige Kasper B. gaat in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden dat hem tot twintig jaar cel veroordeelde voor de moord op zijn ex-vrouw. Dat heeft zijn advocaat laten weten. De Hoge Raad zal moeten toetsen of het hof op de juiste gronden heeft bewezen dat B. met voorbedachten rade heeft gehandeld. Dat heeft de man namelijk altijd ontkend. Hij zou zijn ex enkel „een hak” hebben willen zetten.
21/02 12u30  Zweeds klimaatboegbeeld spreekt politici toeDe Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg heeft donderdag in Brussel een toespraak gehouden voor EU-politici, onder wie Europees Commissievoorzitter Juncker. De 16-jarige scholiere riep hen op de waarschuwingen van klimaatwetenschappers niet in de wind te slaan en meer te doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.
21/02 12u30  Azarkan niet vervolgd voor nep-PVV-bannerDENK-fractievoorzitter Farid Azarkan wordt niet vervolgd voor het plaatsen van een banner op internet die afkomstig leek van de PVV. De advertentie, die korte tijd online stond, zag eruit alsof ze van de PVV afkomstig was en bevatte het bericht dat de partij van Wilders Nederland na de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017 zou gaan „zuiveren”. PVV-leider Geert Wilders deed aangifte van onder meer belediging.
21/02 12u30  Zelfrijdende busjes op vliegveld WeezePassagiers op het Duitse vliegveld Weeze, net over de grens bij Nijmegen, kunnen vanaf donderdag instappen in zelfrijdende busjes van de provincie Gelderland. De busjes leggen een traject af tussen de vertrekhal, de parkeerplaatsen en het hotel bij het vliegveld. Het is voor de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen de eerste keer dat er zelfrijdend openbaar vervoer wordt gebruikt, aldus verkeersminister Hendrik Wüst.
21/02 12u30  „Proef in PBC met weigeraars een succes”Een proef in het Pieter Baan Centrum met verdachten die weigeren mee te werken aan een onderzoek, is een succes gebleken. Onderzoekers waren vaker in staat om een stoornis bij iemand vast te stellen, wat weer nodig is om in een rechtszaak tbs eventueel op te kunnen leggen.
21/02 12u30  Grootverbruikers: kwaliteit postdienst stabielDe kwaliteit van de postbezorging is vorig jaar niet verbeterd, maar ook niet achteruit gegaan. Dat concluderen bedrijven die nog veel post versturen. Gemeten over een langere periode is volgens de ondernemingen, verenigd in de Vereniging Grootgebruikers Postdiensten (VGP), wel sprake van een verbetering.
21/02 12u30  Vliegmaatschappij bewuster van risico na MH17Luchtvaartmaatschappijen wereldwijd zijn zich sinds de ramp met vlucht MH17 bewuster van de risico’s die gepaard gaan met vliegen boven conflictgebieden. Echter, landen of staten die te maken hebben met een gewapend conflict op hun grondgebied, hebben nog nauwelijks iets veranderd in hun luchtruimbeheer. Dat is een aandachtspunt, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het donderdag verschenen aanvullend onderzoek over vliegen boven conflictgebieden.
21/02 12u30  ’Te weinig steun voor LHBTI’s bij asielverzoek’De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ziet LHBTI-belangenorganisaties als ‘onbetrouwbare bronnen’. Dat bleek volgens de LGBT Asylum Support de afgelopen maanden bij verschillende zittingen over asielprocedures waar de organisatie getuige was.
21/02 12u30  Heijmans onderuit op DamrakDe aandelenbeurs in Amsterdam ging donderdag licht vooruit. De andere Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien. Beleggers bleven hopen op een positief verloop van de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. Op het Damrak ging Heijmans onderuit na een handelsbericht.
21/02 12u15  Greenpeace niet tevreden met Plastic PactHet Plastic Pact dat kabinet, bedrijfsleven en enkele milieuorganisaties zijn overeengekomen over het gebruiken van minder plastic, is „een schijnoplossing”. Zo luidt de teleurgestelde reactie van Greenpeace op het akkoord, dat donderdag wordt getekend. „De maatregelen in dit pact doen geen recht aan de urgentie en omvang van het plastic monster.”
21/02 12u15  Barclays zet geld opzij voor brexitDe Britse bank Barclays heeft een voorziening genomen in aanloop naar het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. De voorziening bedraagt 150 miljoen pond en is in het laatste kwartaal van vorig jaar in de boeken gezet.
21/02 12u15  TenneT steekt miljarden in energietransitieNetbeheerder TenneT heeft vorig jaar 2,3 miljard euro uitgetrokken voor kosten die samenhangen met de energietransitie in Nederland en Duitsland. Bij de overgang naar meer duurzame energiebronnen, zoals zon en wind, ontstaan grotere pieken en dalen op het net. Ook moeten onder meer nieuwe kabels worden aangelegd naar windparken en naar andere landen.
21/02 12u15  FNV naar rechter om cao Picnic-personeelVakbond FNV stapt naar de rechter om de supermarkt-cao af te dwingen voor personeel van Picnic. De bond stelde het bedrijf een ultimatum om met voorstellen te komen voor een cao, maar de onlinesupermarkt wil daar niet aan.
21/02 12u15  Industrieel ontwerper Friso Kramer overledenIn Amsterdam is industrieel ontwerper Friso Kramer overleden. Zijn familie heeft dat bekendgemaakt in een overlijdensadvertentie in NRC. Kramer was 96 jaar oud.
21/02 12u15  Japanse beurs zet opmars voortDe Japanse aandelenbeurs zette donderdag de opmars voort. De hoop op een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China gaf weer een positieve impuls op de beursvloeren. De twee economische grootmachten voeren deze week handelsgesprekken in Washington. Beleggers verwerkten daarnaast de notulen van de Federal Reserve, waaruit bleek dat de centrale bank geduldiger is geworden met nieuwe renteverhogingen.
21/02 12u15  EMA geeft orderboek Heijmans zetjeHet orderboek van bouwer Heijmans stond aan het eind van vorig jaar op iets meer dan 2 miljard dollar. Onder meer het bouwproject voor het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de verbreding van de A1 Apeldoorn Azelo droegen daar aan bij, zo meldde de bouwer in een handelsbericht.
21/02 12u15  Werkloosheid stabiel op 3,6 procentHet werkloosheidspercentage is in januari gestabiliseerd ten opzichte van een maand eerder, op 3,6 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
21/02 12u15  StanChart zet miljoenen opzij voor boetesStandard Chartered heeft honderden miljoenen dollars opzij gezet om mogelijke boetes uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten te dekken. Dat maakte de Britse bank donderdag bekend.
21/02 12u15  Groeiend Coolblue opent meer stenen winkelsWebwinkel Coolblue gaat dit jaar vijf nieuwe stenen winkels openen in Nederland en België. Daarmee wil het bedrijf, dat vorig jaar de resultaten opvoerde, verder groeien. Coolblue wil zich geografisch vooral richten op Wallonië, waar de webwinkel nog niet zo sterk vertegenwoordigd is, zegt topman Pieter Zwart in een toelichting op de jaarcijfers van het bedrijf en een vooruitblik op het komend jaar.
21/02 12u15  „Plastic is overal doorgedrongen”Niet alleen op verre oceanen drijft een plastic soep aan de oppervlakte. Ook in onze eigen Waddenzee, het IJsselmeer en de Noordzee en in de Nederlandse grachten en sloten dobberen stukken plastic. Het grootste deel ervan is klein, klaar om opgegeten te worden door dieren. Daarvoor waarschuwt By the Ocean we Unite, een Nederlandse stichting die met zeiltochten mensen bewust wil maken van de vervuiling.
21/02 12u15  Cybercriminelen kapen bestelformulier webshopsCybercriminelen hebben een nieuwe manier gevonden om geld te verdienen. Ze besmetten bestelformulieren van webshops. Zodra een nietsvermoedende klant daar wil afrekenen, komen creditcardgegevens en persoonlijke informatie zoals namen, adressen en woonplaatsen in verkeerde handen.
21/02 12u15  ’Recordomzet door elektrische auto’s’De recordomzet uit de verkoop van nieuwe personenauto’s vorig jaar is te danken aan de elektrische auto’s. Dat stelt het Economisch Bureau van ING. De run op dure elektrische auto’s voordat begin dit jaar de bijtellingsregels veranderden, hielpen de omzet van nieuwe wagens naar ruim 15 miljard euro.
21/02 12u15  T-Mobile Nederland krijgt er meer klanten bijT-Mobile Nederland heeft er vorig jaar opnieuw meer klanten bijgekregen. Volgens topman Søren Abildgaard was er sprake van goede resultaten en hij is enthousiast over de nieuwe kansen voor zijn bedrijf door de recente samensmelting met Tele2. Zo kondigde T-Mobile eerder deze week aan eind 2020 een landelijk dekkend 5G-netwerk te willen hebben.
21/02 12u00  Rusland klaagt topinvesteerder aanEen Russische aanklager heeft de stichter en baas van investeringsmaatschappij Baring Vostok Capital Partners, Michael Calvey, formeel in staat van beschuldiging gesteld wegens fraude. De 51-jarige Amerikaan Calvey behoort tot de grootste particuliere investeerders in Rusland. Hij werd 16 februari gearresteerd, verdacht van het verduisteren van omgerekend circa 34 miljoen euro. Hij zit in voorlopige hechtenis tot 13 april.
21/02 11u45  Rutte niet bij debat over pulsvisserijPremier Rutte nam donderdag geen deel aan het Kamerdebat over de pulskorvisserij, maar liet de gedachtewisseling met het parlement over aan minister Schouten van LNV.
21/02 11u45  Visitatie-nieuwe-stijl in PKN van startIn het beroepingswerk komen ze de laatste weken één voor één voorbij: de benoemingen van de voorzitters van de classicale visitatiecolleges in de Protestantse Kerk in Nederland. Onder hun leiding zal de visitatie-nieuwe-stijl per 1 maart een aanvang nemen. Ds. D. Ph. C. Looijen uit Amersfoort legt uit wat zijn taak zal zijn.
21/02 11u30  „Kerkleiders M-Oosten moeten denken over Westen wijzigen”Kerkelijke leiders in de Arabische wereld hebben de neiging de destructieve uitwerking van het islamitisch radicalisme op christelijke gemeenschappen te bagatelliseren. Om de islamofobie in het Westen te verminderen, doen ze er echter goed aan hun denkwijze te veranderen.
21/02 11u30  T-Mobile wint meer klanten in NederlandT-Mobile Nederland heeft er vorig jaar opnieuw meer klanten bijgekregen. Volgens topman Søren Abildgaard was er sprake van goede resultaten en hij is enthousiast over de nieuwe kansen voor zijn bedrijf door de recente samensmelting met Tele2.
21/02 11u30  Ds. D. A. Cazemier (PKN) overledenRedactie kerk
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

5x Fitch handhaaft kredietwaardigheid Italië22/02 23u45 - Reformatisch Dagblad: Kredietbeoordelaar Fitch tornt niet aan de kredietwaardigheid van Italië. Volgens de firma speelt er de laatste tijd wel veel politieke onzekerheid in het Zuid-Europese land. Ook is de Italiaanse bankensector zwakjes, maar er zijn ook nog positieve punten. Het pensioenstelsel van de Italianen is bijvoorbeeld best duurzaam, vindt het ratingbureau.
1x Vrouw (76) dood, doorrijder nog steeds gezocht22/02 23u15 - Reformatisch Dagblad: Een 76-jarige vrouw die zondag 10 februari door een auto werd geschept in Renswoude is vrijdag overleden. De automobilist die haar aanreed ging er met hoge snelheid vandoor. De politie is nog steeds op zoek naar de dader.
1x Nederland houdt ‘triple A’ bij Moody’s22/02 23u00 - Reformatisch Dagblad: Kredietbeoordelaar Moody’s blijft overtuigd van de kredietwaardigheid van Nederland. Het ratingbureau geeft ons land opnieuw het hoogst mogelijke rapportcijfer (AAA). De prognose houdt de firma op stabiel.
1x Verzoeking22/02 09u00 - Reformatisch Dagblad: 2 Korinthe 12:8,9a
1x Van der Steur beoogd baas Veiligheidsbranche20/02 09u15 - Reformatisch Dagblad: Ex-minister Ard van der Steur is voorgedragen als nieuwe voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche. Van der Steur volgt Laetitia Griffith (1965) op, die acht jaar geleden voor het eerst werd benoemd en sindsdien drie keer is herbenoemd.
1x 16 maanden cel geëist voor vervoer zoutzuur19/02 16u15 - Reformatisch Dagblad: Tegen een 46-jarige man uit Sittard is voor de rechtbank in Den Bosch zestien maanden cel geëist, omdat hij is betrapt op het illegale vervoer van honderd jerrycans met in totaal 2500 liter zoutzuur. Volgens het Openbaar Ministerie was de man betrokken bij het vervoer en de productie van synthetische drugs. Hij is al eerder veroordeeld voor het vervoer van chemicaliën.
0x Joods Congres wil straffen tegen bekladders22/02 22u45 - Reformatisch Dagblad: Het Joods Wereldcongres (WJC) roept de voetbalclub ADO Den Haag op strafmaatregelen te nemen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de antisemitische bekladdingen in Amsterdam in de aanloop naar de voetbalwedstrijd tegen Ajax. In een verklaring stelt het WJC dat de Haagse club overduidelijk moet aangeven dat de bekladdingen niet worden getolereerd.
0x Rutte biedt geen excuses aan voor hoge energietarieven22/02 22u45 - Reformatisch Dagblad: Premier Rutte gaat diep door het stof omdat de energierekening voor burgers dit jaar meer stijgt dan het kabinet aanvankelijk dacht. Van compensatie wil hij voorlopig niet weten.
0x Rutte biedt geen excuses aaan vanwege energietarieven22/02 22u30 - Reformatisch Dagblad: Premier Rutte gaat diep door het stof omdat de energierekening voor burgers dit jaar meer stijgt dan het kabinet aanvankelijk dacht. Van compensatie wil hij voorlopig niet weten.
0x Kraft Heinz keldert op Wall Street22/02 22u30 - Reformatisch Dagblad: Kraft Heinz is vrijdag zwaar onderuit gegaan op de beurs in New York. Beleggers hebben het Amerikaanse levensmiddelenconcern meer dan een kwart lager gezet, omdat het bedrijf plotseling met een miljardenafschrijving op de proppen is gekomen. Het algehele sentiment op Wall Street was wel positief.

Statistieken

Artikels:
30323
Gelezen:
368
Aantal lezers nu:
47


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven