maandag 17 december 2018, week 51


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad

Laatste updatecontrole: vandaag om 2u15
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
17/12 02u00  Canada wil af van wapendeal met Saudi-Arabië Canada wil af van het wapencontract met Saudi-Arabië. Dat heeft de Canadese premier Justin Trudeau zondag in een tv-interview gezegd. Eerder zei Trudeau dat het schrappen van de overeenkomst voor de levering van pantservoertuigen zou leiden tot hoge boetes vanwege contractbreuk. De overeenkomst vertegenwoordigt een waarde van 13 miljard dollar.
17/12 01u15  Duitse politie schiet man dood op straat Een politieagent in Duitsland heeft zondag een man doodgeschoten in Bochum. De agent wilde samen met een collega de man controleren toen deze een verdacht voorwerp trok. Daarop schoot de agent meerdere keren waardoor de man dodelijk werd getroffen.
17/12 00u45  May: geen nieuw brexit-referendum De Britse premier Theresa May zal maandag in het Lagerhuis verklaren dat een nieuw referendum over de brexit wat haar betreft niet aan de orde is. Zo’n tweede volksraadpleging zou „het Britse volk verraden” en „onherstelbare schade” aan de politiek aanrichten.
17/12 00u45  „Qatar wil groter aandeel in Deutsche Bank” Qatar overweegt zijn aandeel in Deutsche Bank te vergroten. De Duitse zakenkrant Handelsblatt leidt dat af uit een uitspraak van Yousuf Mohamed Al-Jaida, de topman van het staatsbedrijf Qatar Financial Center.
17/12 00u45  Vijfde dode na aanslag Straatsburg De aanslag in Straatsburg afgelopen dinsdagavond heeft aan een vijfde slachtoffer het leven gekost. Een Straatsburgse musicus van Poolse afkomst stierf zondag, vijf dagen na de aanslag in het ziekenhuis, schrijft zijn broer op Facebook.
17/12 00u45  „VS bereidt uitlevering Gülen aan Turkije voor” De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan gezegd dat Washington werkt aan de uitlevering van moslimgeestelijke Fethullah Gülen. Dat zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu zondag.
17/12 00u45  Giuliani: Trump laat zich niet ondervragen De raadsman van de Amerikaanse president Donald Trump Rudy Giuliani heeft zich zondag negatief uitgelaten over het onderzoek naar Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen in 2016. De onderzoekscommissie staat onder leiding van voormalig FBI-baas Robert Mueller, een partijgenoot van Giuliani en Trump.
17/12 00u45  Rijksmuseum best bezochte museum van het jaar Het Rijksmuseum in Amsterdam is het best bezochte museum van het jaar. Dat is zondag bekendgemaakt door Nieuwsuur.
17/12 00u45  Toch dode dieren door brand Chester De brand die zaterdag woedde in een dierentuin in het noord-Engelse Chester, heeft toch aan een aantal dieren het leven gekost. Volgens de dierentuin is een onbekend aantal insecten, kikkers, vissen en vogels ten prooi gevallen aan de vlammen. Ze verbleven vlakbij de brandhaard.
17/12 00u45  900 reizigers gestrand op Eindhoven Airport Rond de 900 passagiers zijn zondag gestrand op Eindhoven Airport. Al het vliegverkeer werd daar stilgelegd vanwege de mist.
17/12 00u45  Duizenden Hongaren betogen tegen Orban Duizenden Hongaren hebben in de ijskoude hoofdstad Boedapest gedemonstreerd tegen een nieuwe arbeidswet en de in hun ogen toenemende autoritaire regeerstijl van minister-president Viktor Orban.
17/12 00u45  Rust teruggekeerd na roerige mars in Brussel De rust in de Belgische hoofdstad Brussel is teruggekeerd nadat tijdens de Mars tegen Marrakesh rellen waren uitgebroken. De manifestatie verliep aanvankelijk zonder incidenten, maar na de toespraken op Schumanplein werd de sfeer toch grimmig. Relschoppers gooiden met stenen en dranghekken en belaagden een tv-verslaggeefster.
17/12 00u45  Ayhan Tonca lijsttrekker voor DENK in Europa Ayhan Tonca is voor DENK de lijsttrekker voor de Europese Parlementsverkiezingen volgend jaar. DENK, dat drie zetels in de Tweede Kamer heeft, verwacht in het Europees parlement twee zetels te behalen.
17/12 00u45  Tientallen gewonden na explosie in restaurant Bij een explosie in een restaurant in de Japanse stad Sapporo zijn tientallen mensen gewond geraakt. Volgens het persagentschap Jiji Press vielen er zeker veertig gewonden.
17/12 00u45  Beursweek in teken van rentebesluit VS De beurzen gaan opnieuw een rustige week tegemoet, met weinig bedrijfsnieuws op de agenda. Daardoor zijn alle ogen des te meer gericht op de Federal Reserve. De Amerikaanse koepel van centrale banken houdt dinsdag en woensdag zijn beleidsvergadering, waarbij naar verwachting de rente nogmaals wordt verhoogd.
Laatste update: vandaag om 2u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
17/12 00u45  Granaat aangetroffen in centrum CulemborgIn het centrum van het Gelderse Culemborg is zondagmiddag een granaat gevonden. Het explosief lag bij een waterpijpcafé aan de Oude Vismarkt. De omgeving werd afgezet en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwam de granaat onschadelijk maken.
17/12 00u45  Geding om ‘slecht strooizout’ op wegenHet strooizout dat Rijkswaterstaat (RWS) op de wegen strooit tegen gladheid, werkt niet goed. Het zout van de huidige leverancier voldoet namelijk niet aan de eisen die het agentschap zelf heeft opgesteld. Dat beweert handelsmaatschappij Eurosalt in Moerdijk na onderzoek van monsters in de voorraad. Het bedrijf heeft een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat dan wel RWS om het contract met de leverancier open te breken.
17/12 00u45  Aantal banen in financiële sector krimptHet aantal werknemers in de financiële sector neemt sinds 2008 af. Tot en met 2016 verdwenen er 43.000 banen in de bedrijfstak, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daardoor waren er twee jaar geleden nog 212.000 werknemers in de financiële sector.
17/12 00u45  Verdachte steekpartij Neurenberg zwijgtDe 38-jarige man die verdacht wordt van de steekpartij in Neurenberg heeft tot dusver niets gezegd over die beschuldiging. Dat heeft de Duitse politie zondag bekendgemaakt. De vermoedelijke dader, die donderdagavond drie vrouwen ernstig verwondde op straat, had een mes bij zich toen hij werd aangehouden. Een verklaring daarvoor kon hij niet geven.
17/12 00u45  Inspectie: wees alert op juiste taxichauffeurMensen die in een taxi stappen, moeten zelf goed opletten of de chauffeur echt degene is die de taxi mag besturen. Ze kunnen dat checken op de verplichte taxikaart op de boordcomputer, waarop ook een foto staat. Vermoedens van misstanden kunnen mensen melden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Eventueel anoniem, zoals door taxichauffeurs die bang zijn voor represailles van hun malafide collega’s, zei een woordvoerster van de ILT naar aanleiding van een reportage van AT5 zondag over gesjoemel met Uber-taxi’s.
17/12 00u45  Mist hindert vliegverkeer op SchipholDichte mist hindert het vliegverkeer op Schiphol. Binnenkomende vluchten lopen door het slechte zicht vertraging op of moet uitwijken naar andere luchthavens om te landen.
17/12 00u45  Wijnboeren verkopen vaakst aan consumentNederlandse wijnboeren verkopen hun producten het vaakst direct of via één tussenpartij aan consumenten. Ruim twee derde van de wijnboeren maakte vorig jaar gebruik van deze zogeheten korte keten, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zij verkopen hun producten bijvoorbeeld via een boerderijwinkel, een automaat langs de weg of leveren direct aan de horeca.
15/12 23u30  Trump brengt verrassingsbezoek aan ArlingtonPresident Donald Trump heeft zaterdag een onaangekondigd bliksembezoek gebracht aan de militaire begraafplaats Arlington bij Washington. In een kwartier bekeek hij de duizenden kerstkransen die waren neergelegd bij de militaire graven, een jaarlijks terugkerend eerbetoon aan gevallen strijders.
15/12 22u30  Schiphol waarschuwt voor mogelijke sneeuwvalVliegtuigpassagiers moeten zondag rekening houden met mogelijke vertragingen door sneeuwval. Schiphol waarschuwt reizigers de website of app van de luchtvaartmaatschappijen en Schiphol te checken om te kijken of hun vlucht gaat als gepland.
15/12 22u15  Akkoord op VN-klimaattop in KatowiceOp de VN-klimaattop in het Poolse Katowice is - een dag later dan gepland - een akkoord gesloten over uitwerking van het klimaatakkoord van Parijs uit 2015. De bijna 200 deelnemende landen voerden sinds begin deze maand overleg, dat moeizaam verliep.
15/12 22u00  Egypte toont ‘unieke graftombe’ aan de wereldIn Egypte hebben de autoriteiten zaterdag een 4400 jaar oude graftombe voor het eerst aan de pers getoond. De grafkamer van de priester Wahtye werd gevonden in de necropolis Saqqara, 30 kilometer ten zuiden van het hoofdstad Caïro.
15/12 21u15  Familieleden dader Straatsburg op vrije voetenVier familieleden van de vermoedelijke aanslagpleger Chérif Chekatt, die waren opgepakt tijdens het onderzoek naar de aanslag in Straatsburg, zijn weer op vrije voeten. Er is niets dat wijst op hun betrokkenheid bij de terreurdaad, meldt de Franse zender BFM TV. Het gaat om de ouders en twee broers. Drie bekenden van Chekatt zitten nog wel vast.
15/12 20u15  Onafhankelijk Oekraïens-orthodoxe Kerk opgericht in KievMet een kerkvergadering in de kathedraal van Kiev is zaterdag de onafhankelijk Oekraïens-orthodoxe Kerk opgericht. In oktober kregen de Oekraïners daarvoor groen licht voor op een driedaagse vergadering in Istanbul, de zetel van de geestelijk leider van de ongeveer 300 miljoen orthodoxe christenen in de wereld.
15/12 19u45  Verdachte steekpartij Neurenberg opgepaktDe Duitse politie heeft een 38-jarige man gearresteerd die verdacht wordt van de steekpartij in Neurenberg. Volgens een persbericht kwam de politie de man op het spoor door DNA-vergelijking. De vermoedelijke dader verwondde donderdagavond op straat drie vrouwen levensgevaarlijk met een mes.
15/12 19u30  Luitenant ter zee Boone getuigt aan boordJudith Boone geniet aan boord van Zr.Ms. de Ruyter. „Uitdagend werk.” Toch is het leven voor een marinevrouw in deze mannenwereld niet altijd eenvoudig. Ze staat haar mannetje. Getuigend. Zonder zware woorden. Na bijna zes maanden varen, ziet ze uit naar de aankomst in Den Helder. „De laatste weken duren altijd het langst.”
15/12 18u45  Column: zelfgemaaktDat er een pakketje komt, is in deze drukke decembermaand niet heel uitzonderlijk. Meestal gaat het om iets wat via een webwinkel is aangeschaft en via de post wordt afgeleverd. Van het pakje dat ik nu in m’n handen heb, weet ik niks. Maar mijn naam staat erop, met de hand geschreven.
15/12 18u45  Zeker 20 doden door luchtaanval AfghanistanDoor een luchtaanval in de oostelijke Afghaanse provincie Kunar zijn zeker twintig burgers om het leven gekomen, onder wie twaalf kinderen. Dat hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt. Het bombardement was bedoeld om de plaatselijke Taliban-leider Sharif Mawiya uit te schakelen.
15/12 18u45  Logisch en in stapjesZe eten het liefst grote stukken vlees, staan alleen op zondag in de keuken en zijn beter in frituren dan in het koken van gezonde kost: als je de stereotypen mag geloven, hebben mannen niets met de keuken. In werkelijkheid zetten mannen ook doordeweeks zó een goed gerecht op tafel.
15/12 18u45  Rotje in winkelcentrum veroorzaakt paniekOnbekenden hebben in het winkelcentrum Thier Galerie in Dortmund voor ophef gezorgd door een rotje af te steken. Door de harde knal ontstond paniek onder het winkelend publiek op de begane grond. Veel bezoekers vluchtten het pand uit.
15/12 18u45  Dirk Mulder: slechts een radertje uit PredikerHij is wars van eigen eer. Gegeven talenten gebruiken en je plicht doen, is zijn devies. Niet voor niets spreekt het Bijbelboek Prediker hem daarom bijzonder aan. Dirk Mulder: „We moeten ons niet zo op de borst roffelen. We zijn maar een radertje in het grote geheel.”
15/12 18u45  Piloot gecrasht sportvlieguig Hilversum overledenDe 36-jarige piloot die zaterdagmiddag verongelukte met zijn sportvliegtuigje op het vliegveld in Hilversum, is overleden.
15/12 18u30  Rijdende reclameEen reis door het verleden van Nederlandse vracht- en bestelwagens. Dat biedt het boek ”Rijdende Reclame” van Willem Vermeulen (29,75 euro). De meer dan 400 foto’s uit de periode 1924-1970 zijn afkomstig uit het Van der Zwaart fotoarchief. Tal van bedrijven komen met hun voertuigen aan bod. De ene reclame is strak beletterd, de ander juist frivool en kleurrijk, afhankelijk van de functie van het voertuig. Het is een kijkboek met korte bijschriften over de afgebeelde reclames. Een register laat zien dat vooral de merken Ford en Chevrolet in de genoemde periode veel aanwezig waren, daarna pas Volkswagen en Opel.
15/12 18u30  Piloot gecrasht sportvlieguig overledenDe 36-jarige piloot die zaterdagmiddag verongelukte met zijn sportvliegtuigje op het vliegveld in Hilversum, is overleden. Waardoor de piloot van het éénmotorige toestel neerstortte is onbekend, aldus de politie.
15/12 18u15  Genomineerden Gouden Windei passen product aanEen aantal genomineerden voor het Gouden Windei 2018, de verkiezing van het „meest misleidende” voedingsproduct, hebben hun product aangepast. Albert Heijn past twee producten aan, Aldi en Vomar één. Dat laat de organisator van de verkiezing foodwatch zaterdag weten.
15/12 18u15  Van kick naar kick, ook om te ontspannenMensen zoeken steeds vaker extremen op. Ze gaan bungeejumpen, dalen zonder gezekerd te zijn van een klimwand af of duiken op één adem tientallen meters diep. Te midden van alle stress die deze kicks oplevert, klinkt de roep om rust steeds luider. En worden de manieren om te ontspannen diverser.
15/12 17u30  „Behoud gebouwen schietbanen Leusderheide”Het gebouwencomplex bij de voormalige schietbanen op de Leusderheide bij Amersfoort moet behouden blijven, vinden amateurhistorici De Kruijff en Polak. „Vergeten militair erfgoed verdient erkenning.”
15/12 17u00  Geen dieren getroffen door brand dierentuinIn de dierentuin van Chester in het noordwesten van Engeland heeft zaterdag een grote brand gewoed. Alle dieren konden tijdig in veiligheid worden gebracht en ook alle bezoekers werden geëvacueerd.
15/12 16u45  Sportvliegtuig gecrasht op vliegveld HilversumOp Vliegveld Hilversum is een sportvliegtuigje neergestort, meldt de brandweer. Het is nog niet bekend hoe de piloot er aan toe is of wat zich heeft afgespeeld.
15/12 16u45  De politiek zat de economie behoorlijk dwars dit jaarDe hoogtepunten van het afgelopen jaar? Als het gaat om economie is het eenvoudiger om de dieptepunten aan te geven.
15/12 16u45  Dr. Gert Noort: „Wereldwijde zending heeft theologische verdieping nodig”Evangelische en meer oecumenisch gezinde christenen groeien op het terrein van de zending steeds meer naar elkaar toe. Dat betekent dat zij voor de grote uitdaging staan om theologische vragen samen te doordenken, aldus dr. Gert Noort.
15/12 16u30  Oekraïense straaljager neergestortEen Oekraïense straaljager van het type SU-27 is zaterdag in de buurt van Zjitomir, ten westen van hoofdstad Kiev, neergestort. De piloot overleefde het ongeluk niet. Hij was volgens een woordvoerder van Defensie bezig met de landing toen het misging. „Naar de omstandigheden en de oorzaak wordt nog onderzoek gedaan”, zei hij.
15/12 16u30  Week 50 in beeld: Gele hesjes, Nobelprijs en sneeuwDe webredactie van het Reformatorisch Dagblad selecteert elke week een reeks bijzondere, opvallende en indrukwekkende foto’s uit de honderden foto’s die ze onder ogen kreeg.
15/12 16u00  Zinke stapt op als binnenlandminister van VSRyan Zinke heeft het Witte Huis laten weten dat hij opstapt als Amerikaans minister van Binnenlandse Zaken. Dat heeft president Donald Trump zaterdag bekendgemaakt via Twitter. Hij is van plan in de loop van volgende week een vervanger aan te stellen.
15/12 16u00  Politie sloot al 307 nepwebwinkelsDe politie heeft dit jaar al 307 nepwebwinkels gesloten. En het is de verwachting dat er de rest van het jaar nog eens honderd volgen, stelt het Landelijk Meldpunt Internetoplichting bij Radar op NPO Radio1.
15/12 15u45  „Goed hertenvlees weggooien is jammer”De meeste herten die in de Oostvaardersplassen worden afgeschoten, zijn gezonde dieren. Die hebben dus vlees dat prima geschikt is voor consumptie. Het zou jammer en helemaal niet duurzaam zijn om dat vlees zomaar weg te gooien, stelt Staatsbosbeheer.
15/12 15u30  Ds. J. van der Linden (PKN) overledenDs. J. van der Linden, emeritus predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), is op 12 december overleden.
15/12 15u30  Belang Dordtse Leerregels voor het onderwijs belichtIn het boek ”Dordt dichtbij. De Dordtse Leerregels in de school” doen dr. A. J. Kunz en drs. H. Vermeulen leerkrachten een handreiking om de Dordtse Leerregels relevant te maken in de omgang met jongeren.
15/12 15u30  Bijeenkomst ZHHK: Roeping noodzakelijk voor zendingswerkerRoeping is niet alleen noodzakelijk om met zendingswerk te beginnen, maar ook om erin te volharden. En toch is zendingswerk „het heerlijkste werk dat er is.”
15/12 15u30  Thema zilveren Christelijke Kinderboekenmaand: Op reis!De zilveren editie van de Christelijke Kinderboekenmaand heeft als thema ”Op reis!”. Dat heeft de BCB, de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en muziekvak bekendgemaakt.
15/12 15u30  Doen mee! RD-gedichtenwedstrijd rond Poëzieweek-thema ”Vrijheid”Poëzie is meer dan Sinterklaasgedichten, rijmversjes op bruiloften en schoolse liefdesepistels. Als een gedicht goed is, kan het meer zeggen dan duizend woorden.
15/12 15u30  De wereld is een schouwtoneelAltijd meende ik dat de gereformeerde gezindte sinds de Reformatie theater op goeie gronden afgewezen heeft. Het RD publiceerde enkele bijdragen waarin weliswaar niet de deur naar toneel wagenwijd opengezet werd, maar wel aan het slot gemorreld werd. Strijden we wel op het juiste front, zo verzucht een scribent. De meeste jongeren kijken volop speelfilms. We moeten hen vooral leren hierin keuzes te maken. Als je toneel afwijst, moet je met goede argumenten komen, zegt een ander. En die zijn vanuit de geschiedenis van de Reformatie niet zo gemakkelijk te vinden.
15/12 15u15  Sloop rampbrug Genua op punt van beginnenDe sloop van het restant van de rampbrug in Genua moet komende week van start gaan. De president van de regio Ligurië, Giovanni Toti, heeft goede hoop dat de rechter maandag de inbeslagname van de overblijfselen opheft. Meteen daarna kan het afbreken beginnen. Burgemeester Marco Bucci, die de bouwplaats zaterdag officieel opende, zei dat het nieuwe snelwegviaduct rond kerst 2019 klaar moet zijn.
15/12 15u15  Scheidend SGP-raadslid: In ons gezin ligt mijn eerste verantwoordelijkheidPeter Kraamer vertrekt per 1 januari als fractievoorzitter van de SGP in Tholen. Hij besloot al eerder het raadswerk niet te lang te combineren met zijn ouderlingschap van de plaatselijke gereformeerde gemeente. „We hebben vier opgroeiende kinderen.”
15/12 15u00  Brand uitgebroken in Britse dierentuinIn de dierentuin van Chester in het noordwesten van Engeland woedt een grote brand. Volgens de dierentuin zijn alle bezoekers geëvacueerd. Medewerkers van de dierentuin proberen de dieren bij de brand vandaan te halen. Dat meldt Chester Zoo op Facebook.
15/12 15u00  „Mevrouw, wilt u een gratis Bijbel?”In de Markthal trekt een lange sliert mensen langs de kramen. Buiten wordt het Woord aan de man gebracht: „Mevrouw, wilt u een gratis Bijbel?” „Meneer, heeft ú al van God gehoord?”
15/12 14u30  „Advocaat Koppe onbevoegd in Rode Khmerzaak”De Nederlandse advocaat Victor Koppe was volgens de Cambodjaanse orde van advocaten (BAKC) niet bevoegd om als advocaat op te treden voor het Rode Khmertribunaal in Cambodja. Dat meldt de South China Morning Post zaterdag.
15/12 14u30  Scherm tegen zout water IJmuiden uitgeschakeldTwee zogenoemde bellenschermen die in augustus bij de Noordersluis in IJmuiden werden geplaatst als maatregel tegen verzilting van het Noordzeekanaal, zijn door Rijkswaterstaat uitgeschakeld.
15/12 14u15  Dodental Griekse natuurbranden nu honderdHet dodental door de natuurbranden ten oosten van Athene afgelopen zomer is gestegen tot honderd. Volgens de Griekse krant Ekathimerini is zaterdag een 73-jarige man na een maandenlang verblijf in het ziekenhuis alsnog overleden aan zijn verwondingen. Die liep hij op 23 juli op toen het verwoestende vuur door onder meer de populaire badplaats Mati trok. Tientallen slachtoffers worden nog altijd behandeld.
15/12 14u00  Duizenden gele hesjes betogen in FrankrijkDuizenden demonstranten zijn zaterdag voor het vijfde weekend op rij in Frankrijk de straat opgegaan om tegen de regering van president Emmanuel Macron te protesteren. Het aantal gele hesjes ligt een stuk lager dan vorige week zaterdag, aldus een politiebron.
15/12 13u45  VN: Polen moet meer doen voor vrouwenDe VN-werkgroep tegen vrouwendiscriminatie heeft Polen opgeroepen de abortuswet te versoepelen. Verder moet het land zich meer inspannen voor de gelijkheid van man en vrouw.
15/12 13u15  Grote delen Sydney zonder stroom door noodweerIn grote delen van Sydney, in de Australische staat New South Wales, is zaterdagavond de elektriciteit uitgevallen door noodweer. Dat ging gepaard met hagelstenen zo groot als golfballetjes, storm en overvloedige regenval. Volgens de krant Sydney Morning Herald kwamen meer dan 110.000 huishouden en bedrijven zonder stroom te zitten.
15/12 13u00  Glühwein achter de barricades in BerlijnBetonnen barricades, met zandzakken gevulde ijzeren manden, en talloze mobiele palen. De kerstmarkt op de Berlijnse Breitscheidplatz lijkt wel omgevormd tot een fort. De veiligheidsmaatregelen overschaduwen de gezelligheid van lampjes en kraampjes met kerstspullen.
15/12 11u45  Dordtse verklaring moet band tussen protestanten bezegelenEen ”verklaring van verbondenheid” moet medio 2019 de relatie tussen verschillende protestantse kerken gaan onderstrepen. Dat zegt prof. dr. Barend Kamphuis, die namens de stuurgroep nationale synode werkt aan de tekst van het document.
15/12 11u45  Dode door ongeval bij blokkade gele hesjesEen automobilist is in België om het leven komen toen hij achterop een vrachtwagen reed bij een blokkade van de gele hesjes. Het ongeluk gebeurde bij de grens met Frankrijk in het plaatsje Erquelinnes.
15/12 11u45  „Wat heb ik meer nodig dan genoeg?”Hij groeide op in een gezin met een laag inkomen. Zijn ouders leefden sober; nieuwe meubels kochten ze niet, maar kregen ze van familie. Het stempelde het leven van Gerrit Haverhals uit Kaatsheuvel. „Wat heb ik meer nodig dan genoeg?”
15/12 11u45  „Bitcoinbubbel is voorbij”Een bitcoin is nu ruim vijf keer minder waard dan op zijn piekmoment een jaar geleden. Nederlanders die in de virtuele munt beleggen zijn gemiddeld honderden euro’s lichter door de cryptokoorts, stelt Reg van Steen van onderzoeksbureau Kantar TNS (voorheen TNS NIPO).
15/12 11u45  Weijers: Rutte kan conference beter overslaanGuido Weijers heeft een waarschuwing voor Mark Rutte. Als de minister-president vrolijk aan 2019 wil beginnen, kan hij beter Guido’s oudejaarsconference overslaan. „Ik raad hem aan niet te kijken”, zegt de cabaretier voor de camera van het ANP.
15/12 11u45  Column Ter plekke: Geen spruiten in OegstgeestAl sinds eind oktober wordt in Den Haag onafgebroken een kerkdienst gehouden. Een gezin met een Armeense achtergrond dat geen status meer heeft en uitgezet moet worden, heeft onderdak gekregen in buurt- en kerkhuis ”Bethel”. Zolang de dienst gaande is, kan de politie niet binnenvallen. De actie is volgens de organisatoren bedoeld om de situatie van vluchtelingen in Nederland, met name van de 400 gewortelde kinderen die uitgezet dreigen te worden, aan te kaarten.
15/12 11u15  Bejaarde vrouw slachtoffer brand MaastrichtDe vrouw die vrijdagavond bij een brand in een woning in Maastricht om het leven is gekomen, is de 94-jarige bewoonster. Volgens de politie is de brand ontstaan als gevolg van een ongeluk.
15/12 11u00  Politie vraagt om vaart aanpak motorbendesDe Nationale Politie roept de Tweede Kamer op vaart te zetten achter de behandeling van het wetsvoorstel dat de minister van Justitie en Veiligheid in staat stelt criminele motorclubs per direct te verbieden.
15/12 11u00  „Theoloog van Ruler verdiept gesprek tussen protestanten en evangelischen”De beweeglijke theologie van A. A. van Ruler, waarin kerk, wereld én Geest nauw verbonden zijn, verdiept het gesprek tussen protestanten en evangelischen, vindt dr. B. Plaisier. „De gesprekken in deze nieuwe oecumene hebben meer perspectieven en zijn urgenter dan die van de traditionele oecumene.”
15/12 10u45  Picnic niet blij met actie FNVPicnic herkent zich niet in de klachten van vakbond FNV over de werkomstandigheden van de werknemers bij de online supermarkt. Volgens een bericht in Trouw blijkt uit onderzoek van de vakbond dat de werkdruk te hoog is, de beloningen te laag zijn en de werkomstandigheden niet veilig zijn. De FNV kwam tot deze conclusie nadat ruim honderd werknemers waren ondervraagd.
15/12 10u30  Franse politie arresteert 25 gele hesjesDe Franse politie heeft zaterdagochtend tijdens preventieve controles in en rond Parijs omstreeks 09.30 uur ongeveer 25 ‘gele hesjes’ opgepakt. Vorige week rond die tijd waren dat er al driehonderd. Dat meldt de Franse tv-zender BFMTV op zijn website. Het is de vijfde zaterdag op rij dat in Frankrijk wordt gedemonstreerd.
15/12 09u30  Waarschuwing gladheid door winterse neerslagAutomobilisten moeten zaterdagavond rekening houden met gladheid door winterse neerslag.
15/12 09u30  Israël staat helemaal niet zo alleen als wordt gedachtEen heel breed misverstand over Israël is dat dit land alleen staat. Natuurlijk, Iran zou Israël van de kaart willen vegen. En allerlei VN-organen hebben er een sport van gemaakt het land te veroordelen.
15/12 09u00  Australië: West-Jeruzalem is hoofdstad IsraëlAustralië heeft West-Jeruzalem officieel erkend als hoofdstad van Israël. Dat heeft de Australische premier Scott Morrison zaterdag gezegd. Het land zal niet meteen zijn ambassade in Tel Aviv verhuizen naar het westelijk deel van Jeruzalem.
15/12 08u30  „50 maatregelen bij Amsterdamse brandweer”Sinds het aantreden van Leen Schaap als brandweercommandant in Amsterdam heeft hij al vijftig keer moeten optreden tegen brandweerlieden die zich niet hielden aan de geldende regels en integriteitscodes. In totaal werden al zes brandweermedewerkers ontslagen. Dat meldt omroep AT5 op basis van onderzoek.
15/12 08u00  Verjaardag van VN-mensenrechtenverklaring geen reden tot feestDe Universele Verklaring van de Rechten van de Mens vierde deze week zijn zeventigste verjaardag. In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog drong steeds meer het besef door dat de mens voor zijn medemens een beest kan zijn. De beelden uit de concentratiekampen toonden aan dat beschaving niet beschermt tegen gruweldaden. Het leidde tot het ontstaan van de Verenigde Naties die op 10 december 1948 in een Algemene Vergadering de verklaring over mensenrechten vaststelden.
15/12 08u00  Diepten van rijkdomLukas 1:38a
15/12 08u00  Kopt in cel om bericht op FacebookEen koptische christen in Egypte is door de rechter veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf vanwege een bericht op Facebook.
15/12 08u00  Slachthuis België erkent misstandenVleesleverancier VanDrie België neemt maatregelen naar aanleiding van filmbeelden van actiegroep Animal Rights van mishandeling van kalveren in een slachthuis in het Belgische Hasselt.
15/12 07u45  Pubers toch vervolgd om verspreiden naaktfotoDe twee scholieren die in februari vorig jaar een naaktfoto verspreidden van een 14-jarige Turkse scholier die zich daarop het leven benam, moeten alsnog worden vervolgd.
15/12 07u45  „Christendom zonder wortel verdort”Cultuurchristendom is als een bos bloemen. Mooi voor een tijdje, maar losgesneden van de wortel. „Zonder belijdend geloof heeft zo’n christendom geen toekomst”, betoogde SGP-leider Kees van der Staaij vrijdagavond in een debat bij Driestar educatief in Gouda.
15/12 06u30  Lokale partijen in zee met nieuwe bewegingDe eind oktober gepresenteerde beweging Code Oranje krijgt steun van lokale politieke partijen. Onder meer partijen uit Haarlem en Schiedam hebben zich met Code Oranje verbonden. De koepel van lokale partijen beveelt de beweging ook in de aandacht van zijn andere leden aan.
15/12 05u45  Koning opent tentoonstelling CaravaggioUtrecht, Caravaggio en Europa is de titel van een grote tentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht over de zogeheten Caravaggisten, de navolgers van de beroemde Italiaanse schilder Caravaggio (1571-1610). Koning Willem-Alexander verricht zaterdag de opening.
15/12 05u30  DSM-topman is invloedrijkste NederlanderDSM-topman Feike Sijbesma is de nieuwe aanvoerder van de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders. Hij heeft Hans Wijers na vier jaar van de troon gestoten. Wijers moet nu genoegen nemen met een elfde plaats.
15/12 04u45  Zorgwet van Obama is „ongrondwettelijk”Een rechter in de Amerikaanse staat Texas heeft vrijdag geoordeeld dat Obamacare in strijd is met de Amerikaanse grondwet. Aan de basis van de zorghervorming die Barack Obama tijdens zijn presidentschap invoerde ligt een verplichte ziektekostenverzekering. Volgens de rechter is die verplichting vervallen, omdat het Congres de boete op onverzekerd zijn tot nul dollar heeft verlaagd. Zo is het fundament onder de hele zorghervorming weggevallen.
15/12 03u45  Defensie en politie zoeken samen personeelDe krijgsmacht en de politie slaan de handen ineen bij de zoektocht naar nieuw personeel. Commandant der strijdkrachten Rob Bauer en korpschef van de politie Erik Akerboom kondigen zaterdag een samenwerkingsverband aan. Hierin spreken ze af elkaar niet te zullen beconcurreren.
15/12 01u00  Zeven gewonden door ongeluk ZoeterwoudeBij een aanrijding tussen twee auto’s op de N206 tussen Stompwijk en Zoeterwoude zijn vrijdagavond laat zeven mensen gewond geraakt. Vijf van hen zijn voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. De N206 is in beide richtingen afgesloten voor verkeer. De politie onderzoekt de toedracht.
15/12 00u30  Belgische Mars tegen Marrakesh mag doorgaanRechtse organisaties en jongerenverenigingen in België mogen zondag toch hun „Mars tegen Marrakesh” houden. De autoriteiten verboden woensdag de geplande protestactie tegen het VN-migratiepact, maar de Raad van State heeft dit verbod nietig verklaard. Dit hebben de burgemeester van Brussel en de minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vrijdagavond bekendgemaakt.
15/12 00u15  Tesla’s het meest beboet, Daihatsu het minstTesla-rijders krijgen opvallend vaak snelheidsbekeuringen. In Nederland rijden ongeveer 9000 auto’s van dat merk rond en driekwart kreeg vorig jaar minstens één boete voor te hard rijden. Bijna de helft van alle Audi’s en BMW’s werd bekeurd. Ook Land Rovers en Volvo’s reden relatief vaak te hard.
14/12 23u45  Trump: Mulvaney wordt nieuwe stafchefDe Amerikaanse president Donald Trump gaat Mick Mulvaney benoemen tot waarnemend stafchef van het Witte Huis. Hij vervangt John Kelly, die volgens de president aanblijft tot het einde van het jaar.
14/12 23u30  Tonnen weg na ‘geldregen’ op snelweg VSIn de Amerikaanse staat New Jersey is bijna 300.000 dollar (ruim 265.000 euro) verdwenen nadat de deur van een geldtruck was opengegaan. Daardoor regende het geld op de snelweg, bericht een lokale nieuwszender.
14/12 22u45  Senaat Ierland geeft groen licht voor abortusIn Ierland heeft donderdag ook de senaat de wet goedgekeurd die abortus tot twaalf weken van de zwangerschap mogelijk maakt. De andere kamer van het parlement deed dit al eerder. Tot nu toe heeft Ierland een van de strengste wetten van Europa.
14/12 22u45  Dode bij brand in MaastrichtBij een brand in een appartement in Maastricht is vrijdagavond een vrouw om het leven gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd.
14/12 22u30  President Brazilië wil ex-terrorist uitleverenDe Braziliaanse president Michel Temer heeft vrijdag ingestemd met de uitlevering van de Italiaanse ex-terrorist Cesare Battisti aan Italië. Het presidentiële paleis meldde dat Temer hierover een decreet heeft getekend.
14/12 22u30  Wall Street doet forse stap terugDe aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met duidelijke minnen gesloten. Zorgen over de staat van de wereldeconomie kregen de overhand bij beleggers. Johnson & Johnson (J&J) behoorde tot de opvallende dalers. Het medische bedrijf zou hebben geweten van asbestdeeltjes in zijn talkpoeder. Verder stonden automakers in de schijnwerpers na bemoedigende berichten voor de sector met betrekking tot de handelsvete met China.
14/12 22u15  Doden na eten rijst in tempel IndiaZeker elf mensen zijn overleden nadat ze een rijstgerecht hadden gegeten in een tempel in India. De politie zegt dat slachtoffers na de maaltijd moesten overgeven en last kregen van ernstige buikpijn, berichten Indiase media. Daarop ontstonden chaotische toestanden omdat mensen snel naar ziekenhuizen wilden om zich te laten behandelen.
14/12 22u00  „Investeerder in de markt voor McAfee”Computerbeveiligingsbedrijf McAfee wordt mogelijk verkocht aan de private investeerder Thoma Bravo. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNBC overwegen de huidige McAfee-eigenaren Intel en TPG in te stemmen met een bod dat flink hoger ligt dan 4,2 miljard dollar. Volgens de ingewijden die CNBC opvoert is er nog geen definitieve beslissing genomen en bevinden gesprekken zich in een vroeg stadium.
14/12 22u00  Regering Canada aarzelt bij hulp bij zelfdoding minderjarigenDe herziening van de euthanasiewet die het Canadese parlement had aangevraagd, geeft geen duidelijkheid over het legaliseren van hulp bij zelfdoding bij minderjarigen in Canada.
14/12 21u45  Cultuurchristendom schiet tekort, maar kan wel benut wordenHet cultuurchristendom van FVD en PVV schiet als politiek concept tekort. Toch kan de SGP prima gebruik maken van resten van onze christelijke cultuur om daarin haar boodschap te verpakken.
14/12 21u30  Zeeland duizenden bomen armerZeeland moet het de komende jaren met duizenden bomen minder doen. Het waterschap hoeft niet alle bomen die het de komende tijd wil kappen één op één te vervangen door nieuwe aanplant, vinden Provinciale Staten van Zeeland.
14/12 21u30  „Snel akkoord fusie T-Mobile US en Sprint”T-Mobile US en Sprint krijgen snel groen licht voor hun voorgenomen fusie in de VS. Zeker nu de moederbedrijven van de twee telecombedrijven overwegen om apparatuur van het Chinese Huawei in de ban te doen. Dat meldden bronnen aan persbureau Reuters.
14/12 21u30  Chili wordt gastland van volgende klimaattopChili is gekozen als het gastland van de volgende VN-klimaatconferentie in 2019. Dat werd bekendgemaakt op de huidige klimaattop in het Poolse Katowice. De volgende bijeenkomst moest sowieso plaatsvinden in een van de landen uit Latijns-Amerika of het Caraïbisch gebied, omdat zij aan de beurt waren.
14/12 21u00  „Apple wil via partner China-ban omzeilen”Apple wil de productie van oudere modellen van zijn iPhones mogelijk onderbrengen bij een van zijn Taiwanese leveranciers. Daarmee hoopt het techbedrijf het verkoopverbod in China voor de betreffende modellen te omzeilen. Volgens de Japanse zakenkrant Nikkei Asian Review voert Apple momenteel onderhandelingen met partner Pegatron.
14/12 20u45  Saxo Bank doet bod op aandelen BinckBankDe Deense Saxo Bank heeft een bod gedaan op onlinebroker BinckBank. Dat meldde de in Amsterdam genoteerde broker nadat berichten over een verkoop de ronde deden. De Denen zijn bereid 6,35 euro (cum dividend) per aandeel te betalen in contanten. Daarmee wordt BinckBank gewaardeerd op bijna 428 miljoen euro. Het aandeel BinckBank sloot vrijdag op een koers van 4,72 euro.
14/12 20u30  „Posttraumatische stoornis onder overlevenden watersnood”Een aantal overlevenden van de watersnood in 1953 moet een posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebben gehad. Niemand noemde het echter zo. Hebben de artsen in het getroffen gebied geen verband gezien tussen de ramp en het hoge aantal depressies en zelfmoorden? Geen van hen schreef dat op.
14/12 20u30  Ook Christie wil topfunctie in Witte Huis nietDe Amerikaanse oud-gouverneur Chris Christie wil geen stafchef worden in het Witte Huis. Hij gold volgens ingewijden als de favoriet om John Kelly op te volgen.
14/12 20u30  Slachtoffer misdrijf gevonden in woningDe politie heeft vrijdagmiddag in een woning in Amersfoort een dode vrouw gevonden. Ze is het slachtoffer van een misdrijf. Agenten arresteerden een man die in het huis aanwezig was. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de vrouw. Vermoedelijk ligt het motief in de relationele sfeer, aldus een politiewoordvoerster.
14/12 20u15  „BinckBank zet zichzelf mogelijk in etalage”Onlinebroker BinckBank overweegt om zichzelf in de etalage te zetten. Dat meldden bronnen rond het bedrijf. Er zouden meerdere partijen interesse hebben in het beursgenoteerde bedrijf. Een partij die wordt genoemd als potentiële koper is het Deense Saxo Bank.
14/12 20u15  Mogelijk nieuwe maatschappijen op LelystadOp Lelystad Airport zullen straks mogelijk toch een aantal vliegmaatschappijen terechtkunnen die niet van Schiphol komen. Op die manier probeert minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) de Europese Commissie te winnen voor haar plannen.
14/12 20u15  Weer duizenden agenten in Parijs om protestenDe Franse autoriteiten bereiden zich voor op nieuwe protesten van ‘gele hesjes’. In Parijs waken zaterdag ongeveer achtduizend agenten over de veiligheid, zegt de politie. Ook worden er pantservoertuigen ingezet.
14/12 19u45  Minister Engelshoven: Onderzoek naar „verschrikkelijke uitspraken” rectorEr loopt een onderzoek naar de uitspraken van de rector van de Islamic University of Applied Sciences Rotterdam. Dat zei minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) vrijdag.
14/12 19u45  Tapijtstad Genemuiden onderneemt er lustig op losGenemuiden lijkt de ideale samenleving. Kerken zitten vol, de vele familiebedrijven zijn gezond en inwoners kijken naar elkaar om. Is er dan helemaal geen reden tot zorg? Jawel. Er is een nijpend ruimtegebrek, de alcoholconsumptie kan best wat minder en ineens zijn daar drugs.
14/12 19u15  Onderhandelaars Katowice rekenen op uitstelDe onderhandelingen op de VN-klimaattop in Katowice lopen uit. „Het wordt een lange nacht”, voorspelde de Duitse minister Svenja Schulze (Milieu) in de Poolse stad. Ook haar Poolse ambtsgenoot Henryk Kowalczyk houdt er rekening mee dat er vrijdag nog geen witte rook is.
14/12 19u15  „Verzekeraars kwetsbaar voor lagere rente”Nederlandse verzekeraars zijn over het algemeen kwetsbaar voor een dalende rente. Zeker als je dit afzet tegen Europese sectorgenoten. Dit komt naar voren uit de Europese stresstest voor verzekeraars. Vooral de relatief hoge concentratie langlopende levensverzekeringen zitten Nederlandse verzekeraars in dit geval dwars.
14/12 19u15  300 kilo vuurwerk in huis in beslag genomenDe politie heeft in Ouderkerk aan den IJssel 300 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Het vuurwerk lag in een huis. De 49-bewoner van het pand heeft een proces-verbaal gekregen.
14/12 19u00  GM biedt werk aan boventallig personeelDe Amerikaanse automaker General Motors (GM) heeft alsnog werk voor een deel van het personeel dat op straat komt te staan door fabriekssluitingen. GM draait volgend jaar vier fabrieken op slot als onderdeel van een grotere reorganisatie. De sluitingen kosten 2800 mensen hun baan. In totaal worden 14.000 man op straat gezet. GM zegt nu op verschillende andere locaties werk te hebben voor 2700 man.
14/12 18u45  ‘Gele hesjes’ ook in IsraëlOp het Parijsplein in Tel Aviv hebben in gele hesjes gestoken mensen vrijdag betoogd tegen de hoge kosten van het levensonderhoud. Ook protesteren ze tegen een reeks prijsstijgingen bij openbare diensten. Het Parijsplein, dat niet ver van de woning van premier Benjamin Netanyahu ligt, was door demonstranten gekozen omdat de protesten tegen de uitholling van de koopkracht door ‘gele hesjes’ uit Frankrijk komt.
14/12 18u45  Irak protesteert tegen Turkse luchtaanvallenDe Iraakse regering heeft boos gereageerd op Turkse luchtaanvallen op Koerdische militanten in Irak. Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de bombardementen onacceptabel en heeft de Turkse ambassadeur in Bagdad op het matje geroepen.
14/12 18u30  Gaat het beter nu de crisis voorbij is?Onlangs kreeg ik de vraag voorgelegd of ik er beter of slechter voorsta dan in oktober 2008, toen de crisis uitbrak. Vraag is wat je in dit geval moet verstaan onder ‘beter’.
14/12 18u30  Slob oneens met kritiek over examendebacleMinister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) en de inspectie konden deze zomer niet anders dan de centrale eindexamens van het VMBO Maastricht ongeldig verklaren. Dat zei Slob vrijdag in reactie op een reeks rapporten over het examendebacle.
14/12 18u15  Nederlander moet toezien op bestand JemenDe ervaren Nederlandse generaal-majoor b.d. Patrick Cammaert is bereid een internationale waarnemingsmissie te leiden in de Jemenitische havenstad Hodeidah. Hij kan binnen enkele dagen in de regio zijn, zei VN-gezant Martin Griffiths tegen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.
14/12 18u15  Onderzoek naar uitspraken rector RotterdamEr loopt een onderzoek naar de uitspraken van de rector van de Islamic University of Applied Sciences Rotterdam. Dat zei minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) vrijdag.
14/12 18u00  Trump looft China om herroepen straftariefDe Amerikaanse president Donald Trump is vol lof over de stap van China om de verhoogde tarieven op Amerikaanse auto’s terug te draaien. De president liet via Twitter weten dat een handelsovereenkomst tussen de landen „snel zou kunnen gebeuren”.
14/12 18u00  AEX-index met kleine min het weekend inDe AEX-index in Amsterdam is vrijdag met een klein verlies gesloten. Ook elders in Europa eindigden de graadmeters in de min. Zorgen over de Chinese economie kregen de overhand na tegenvallende groeicijfers. Daarbovenop werden minder dan verwachte cijfers over de Franse economie verwerkt. Verder blijven de ontwikkelingen in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China de gemoederen bezighouden.
14/12 17u45  Leger Nigeria weert Unicef uit noordoostenHet Nigeriaanse leger verbiedt Unicef voorlopig nog langer te werken in het noordoosten van het land. Medewerkers van de VN-kinderrechtenorganisatie trainen daar „spionnen”, zeggen de strijdkrachten.
14/12 17u45  Verstikkingsgevaar slaapzakken PrénatalPrénatal roept verschillende soorten slaapzakken terug vanwege verstikkingsgevaar voor kleine kinderen. De zogeheten runner van de rits kan stuk worden getrokken. „Deze kleine onderdelen zijn gevaarlijk en vormen een risico op verstikking voor kleine kinderen”, meldt de babywinkel.
14/12 17u45  Groen licht voor export extra medicinale wietMinister Bruno Bruins (Medische Zorg) is akkoord gegaan met de export van extra medicinale wiet naar Italië. Dit jaar en volgend jaar gaat het om in totaal 1400 kilo. Normaliter wordt er per jaar hooguit 100 kilo medicinale wiet naar een land uitgevoerd.
14/12 17u30  Océ-topman per direct wegPrinterfabrikant Océ ziet zijn topman Anton Schaaf per direct vertrekken. Zijn aftreden is volgens Océ zijn eigen keuze. De beslissing valt samen met de nieuwe koers die het bedrijf onlangs aankondigde. Daarbij wordt de broekriem bij het bedrijf stevig aangetrokken.
14/12 17u30  Ollongren en Baudet kunnen zegje doen bij hofMinister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Thierry Baudet, voorman van Forum voor Democratie (FVD), mogen bij het gerechtshof in Amsterdam een mondelinge toelichting komen geven over het beklag dat Baudet heeft ingediend tegen de minister. De beklagkamer heeft dat besloten. De twee politici zijn niet verplicht om te komen en kunnen zelf een afspraak maken, zei een woordvoerster vrijdag.
14/12 17u30  Tweede verdachte vast voor dood SchiedammerDe 28-jarige Melvin M. is aangehouden voor betrokkenheid bij de gewelddadige dood van de Schiedammer Stuart Markiet in 2015. Het Openbaar Ministerie meldt dat de aangehouden Rotterdammer de tweelingbroer is van Kevin M. Die is in mei dit jaar als verdachte opgepakt en zit nog steeds vast.
14/12 17u15  Scootmobieler gezocht voor steekpartij BredaDe Brabantse politie zoekt een man in een scootmobiel die in de nacht van donderdag op vrijdag een 21-jarige man op straat zou hebben gestoken. Het slachtoffer raakte gewond aan zijn bovenlichaam. Hij vertelde dat hij tegen de man in de scootmobiel aan was gelopen. Daarop ontstond ruzie.
14/12 17u15  „Herkenning Staatsliedenbuurt niet waar”In het proces rond de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt is opnieuw een getuige opgestaan die zegt dat een cruciale verklaring van het destijds beoogde doelwit Benaouf A. niet klopt. A. heeft altijd beweerd dat hij een van de terechtstaande verdachten ten tijde van de schietpartij heeft herkend. Volgens de getuige, Mohamed H., heeft A. tegen hem gezegd dat dat een leugen is.
14/12 17u15  „J&J wist van asbestdeeltjes in talkpoeder”Het Amerikaanse medische bedrijf Johnson & Johnson (J&J) zou al decennialang hebben geweten dat er soms asbestdeeltjes in het talkpoeder van het bedrijf zaten. Persbureau Reuters meldde op basis van eigen onderzoek dat dit uit tests in de periode 1971 tot begin 2000 al naar voren was gekomen.
14/12 17u00  Piloot vrijgesproken van smokkel AlbanezenEen 64-jarige Britse piloot is door de rechtbank in Rotterdam vrijgesproken van de smokkel van vijftien Albanezen in een klein vliegtuigje. De rechtbank achtte de smokkel niet bewezen. Het Openbaar Ministerie had 2,5 jaar tegen hem geëist.
14/12 17u00  Voetgangers houden graag 75 cm afstandVoetgangers zijn zonder dat ze het beseffen altijd bezig om botsingen met anderen te voorkomen. „Meters van tevoren veranderen ze hun looppad om elkaar te kunnen passeren”, zegt de TU Eindhoven, die met Amerikaanse en Italiaanse wetenschappers vijf miljoen voetgangersbewegingen in het treinstation van Eindhoven analyseerde.
14/12 17u00  Identiteit Siriz mag geen reden tot zorg zijnOverheidsgelden hoeven niet neutraal besteed te worden. Het is een groot goed dat er in Nederland identiteitsgebonden instellingen zoals Siriz zijn. Zo kan iedere hulpvrager kiezen wat bij hem past.
14/12 16u45  Koningin doopt schip Vox AmaliaKoningin Máxima doopte vrijdag de nieuwe sleephopperzuiger van Van Oord in Rotterdam.
14/12 16u45  Foutje Facebook treft mogelijk miljoenenFacebook heeft een fout in zijn app ontdekt. Applicaties van anderen konden daardoor meer foto’s van Facebookgebruikers zien dan de bedoeling was. Facebook denkt dat 6,8 miljoen gebruikers zijn getroffen. De instellingen stonden tussen 13 en 25 september verkeerd. Toen werd het gat gedicht.
14/12 16u45  Vier vroegchristelijke argumenten tegen ongeloofEen mooi voorbeeld van vroegchristelijke apologetiek (verdediging van het geloof) treffen we aan in 2 Petrus 3. Bij alle verschil tussen nu en negentien eeuwen geleden blijken de kritische vragen én de gelovige antwoorden wezenlijk hetzelfde te zijn. De toekomstverwachting is voor elke rechtgeaarde christen van de grootste betekenis, maar zij ligt ook steeds weer onder vuur. Ongelovigen vragen cynisch: „Waar blijft die beloofde toekomst?” En ze geven meteen zelf het antwoord dat daar helemaal niets van terechtkomt.
14/12 16u45  VMBO Maastricht bracht balletje aan rollenDe Inspectie van het Onderwijs presenteerde vrijdag rapporten over VMBO Maastricht en scholenkoepel Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO), waar deze opleiding onder valt. Ook de kwaliteit van andere scholen van LVO werd tegen het licht gehouden en de Auditdienst Rijk bekeek het functioneren van de Inspectie van het Onderwijs. De onderzoeken werden ingesteld naar aanleiding van ophef over de examens van het VMBO Maastricht.
14/12 16u30  Limburgse scholen „werken aan verbeteringen”De scholen die onder de stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) vallen zeggen te werken aan verbeteringen, vooral bij de scholen die het predikaat „zeer zwak” hebben gekregen. Dat laat LVO vrijdag weten in een reactie op onderzoeken door de Inspectie van het Onderwijs.
14/12 16u30  Inspectie faalde bij toezicht VMBO MaastrichtDe onderwijsinspectie is tekortgeschoten in haar toezicht op VMBO Maastricht. De inspectie sloeg niet genoeg acht op signalen dat er op de school van alles mis was, is de conclusie van een onderzoek in opdracht van het kabinet.
14/12 16u30  EU-leiders: verder werken aan eurozonebudgetDe EU-leiders zijn het eens over een aantal maatregelen om de eurozone te versterken. Die zijn nodig om de EU beter te wapenen tegen nieuwe financiële crises. Ze willen onder meer dat het idee van een eurozonebegroting verder wordt uitgewerkt.
14/12 16u30  Zeven afdelingen Limburgse scholen „zeer zwak”Zeven afdelingen van de Limburgse scholenkoepel LVO zijn ‘zeer zwak’. Het gaat om de locaties van VMBO Maastricht, die eerder dit jaar in het nieuws kwamen, en een zevende locatie in Gulpen. Dat concludeert de Inspectie voor het Onderwijs, die onderzoek deed na het examendebacle op de Limburgse scholen.
14/12 16u30  Grote drugsvangst op Syrisch vrachtschipGriekenland heeft een grote partij drugs onderschept ter waarde van meer dan 100 miljoen euro. De drugs zaten in een Syrisch schip dat onderweg was naar Libië, zei de kustwacht vrijdag.
14/12 16u30  4e slachtoffer aanslag Straatsburg overledenEen vierde slachtoffer van de aanslag dinsdag in Straatsburg is overleden. Justitie heeft dit in Parijs bekendgemaakt. Er liggen nog vier slachtoffers in ziekenhuizen.
14/12 16u15  Zwevende torens bij Het LooGrote hopen zand, een afgrond vol water, torens op pootjes. Welkom in Bouwput Het Loo. „In de toekomst kunnen bezoekers via de staatsietrap omhoog. Heel vermoeiend.”
14/12 16u15  Norovirus in ziekenhuis HarderwijkIn het Harderwijkse ziekenhuis St Jansdal heeft het norovirus toegeslagen, dat darminfectie veroorzaakt. Een woordvoerster bevestigde een bericht van De Stentor. Zes patiënten hebben het virus opgelopen en zijn met zes andere patiënten, met wie ze contact hebben gehad, geïsoleerd om verdere besmetting te bestrijden.
14/12 16u15  Leenbehoefte Staat iets omlaagDe Nederlande staat denkt komend jaar 43,3 miljard euro te moeten lenen. Dat meldde het Agentschap van de Generale Thesaurie (DSTA). Dat is minder dan dit jaar en ook iets minder dan eerder werd verwacht.
14/12 16u00  Prins William met gezin op kerstfotoPrins William en zijn vrouw Catherine hebben vrijdag hun kerstfoto gedeeld. Op het kiekje staan ze samen met hun drie kinderen George, Charlotte en Louis.
14/12 16u00  EU-leiders: snel actie tegen nepnieuwsDe grootschalige en systematische verspreiding van desinformatie is een „acute uitdaging voor onze democratieën” die dringend om een reactie vraagt. De EU-regeringsleiders stellen dat in de eindverklaring van hun top in Brussel. Rusland als bron van nepnieuws en propaganda wordt niet expliciet genoemd.
14/12 16u00  Automakers vooruit op rood Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verliezen aan de laatste sessie van de week begonnen. Daarmee volgde Wall Street het voorbeeld van de Aziatische en Europese beurzen, na tegenvallende cijfers over de Chinese economie. Automakers als General Motors (GM) en Ford Motor stonden wel bij de winnaars. Dit na bemoedigende berichten met betrekking tot de handelsvete met China.
14/12 15u30  Drie ton boete voor Britse goksiteEen Brits gokbedrijf dat zich op de Nederlandse markt richtte, heeft daarvoor een boete van 300.000 euro gekregen van de Kansspelautoriteit. Via de website www.williamhill.com bood het in Gibraltar gevestigde WHG Limited spellen als blackjack, poker en roulette aan. Er kon met het Nederlandse iDEAL worden afgerekend en Nederland werd ook met naam genoemd.
14/12 15u30  Veel rook bij brand champignonkweker KesterenBij een champignonkwekerij op een industrieterrein in Kesteren woedt een zeer grote brand. De veiligheidsregio Gelderland-Zuid meldt dat plastic kratten in de brand staan in de kwekerij aan de Meezendreef. Het vuur zorgt voor veel rookontwikkeling.
14/12 15u15  Broers uit Oekraïne mogen worden uitgezetTwee minderjarige broers uit Oekraïne mogen worden uitgezet naar hun thuisland. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht vrijdag besloten. De uitzetting is gepland op zaterdag.
14/12 15u15  Naaldwijker mag niet zelf hennep kwekenEen 43-jarige Naaldwijker die aangifte tegen zichzelf had gedaan voor het bezit van vijf wietplanten, heeft zich volgens de rechtbank in Den Haag schuldig gemaakt aan het opzettelijk telen van hennep. Hij krijgt echter geen straf opgelegd.
14/12 15u00  May: meer nodig voor goedkeuring brexitdealDe verzekering van de 27 EU-leiders dat ze zo snel mogelijk een nieuwe (handels)relatie met het VK willen en geen aparte status voor Noord-Ierland na de brexit „zijn welkom”. „Deze toezeggingen hebben een juridische status”, zei de Britse premier Theresa May in Brussel. Maar ze gaf toe dat er nog meer werk nodig is om het brexitakkoord in het Britse parlement over de streep te krijgen. Daarover volgen de komende tijd nog gesprekken met Brussel.
14/12 15u00  De midwinterhoorn laat zich weer horenAls de schemer valt en het is mistig weer, klinkt de midwinterhoorn op z’n mooist. Je kunt de tonen op kilometers afstand horen. Het seizoen is in volle gang: traditiegetrouw wordt de hoorn bespeeld tussen de eerste adventszondag en Driekoningen (6 januari).
14/12 15u00  Vrees voor meer overlast door vrachttreinenVijf Brabantse en Gelderse gemeenten vrezen dat hun inwoners meer last krijgen van slaapverstoring en gezondheidsproblemen als het aantal goederentreinen verder toeneemt. Den Bosch, Geldermalsen, Zaltbommel, Maasdriel en Neerijnen uiten hun zorgen over plannen in een brief aan verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur).
14/12 15u00  Tot 9 jaar cel voor Syrische vluchtelingenTwee Syrische vluchtelingen zijn veroordeeld tot celstraffen van negen en vier jaar, omdat ze hebben meegevochten met de terreurorganisatie Jabath el Nusra in Syrië. De rechtbank in Rotterdam achtte vrijdag bewezen dat de oudste verdachte, een 27-jarige man, daar aan de strijd had meegedaan. De 24 -jarige man was in ieder geval actief bij een checkpoint.
14/12 15u00  CU-leider Segers: Pas op voor tweedeling rond klimaatOok Nederlanders die krap bij kas zitten, moeten de mogelijkheid hebben over te schakelen naar schonere energie. Geef daarom minderbedeelden een steuntje in de rug.
14/12 14u30  Kabinet wil meer F-35’s kopenHet kabinet wil meer F-35 gevechtsvliegtuigen aanschaffen. Dat staat in een brief die aan de NAVO is gestuurd, meldt minister Ank Bijleveld. Ze schrijft het bondgenootschap dat het kabinet van plan is om volgend jaar extra in Defensie te investeren.
14/12 14u30  Maastricht bouwt 500 tijdelijke woningenMaastricht wil komend jaar vijfhonderd tijdelijke woningen laten bouwen. Er is namelijk een tekort aan betaalbare huurwoningen voor onder meer studenten, statushouders, gescheiden mensen en inwoners die de geestelijke gezondheidszorg verlaten, maakte de gemeente vrijdag bekend.
14/12 14u30  Remkes: antidemocraten in gevestigde partijenOok binnen gevestigde politieke partijen roeren zich „krachten” die de democratie en de rechtsstaat willen ondermijnen. Dat maakt Johan Remkes, voorzitter van de staatscommissie die het parlementair stelsel onder de loep heeft genomen, op uit rapporten van inlichtingendienst AIVD.
14/12 14u15  OM: 4 jaar cel voor verdachten „kerst-aanslag”Tegen twee mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij terrorisme is voor de rechtbank in Rotterdam vier jaar celstraf geëist. De 30-jarige Iraaks-Zweedse Altaf T. en de 22-jarige Seçan A. uit Vlaardingen werden vorig jaar op kerstavond in het centrum van Rotterdam opgepakt. Aanleiding waren vermoedens dat zij mogelijk met kerst een aanslag wilden plegen. De opsporingsdiensten hadden daarover informatie van buitenlandse collega’s ontvangen.
14/12 14u15  Enexis vervangt 50.000 gasmetersNetbeheerder Enexis Netbeheer gaat uit voorzorg 50.000 gasmeters vervangen, nadat bij enkele meters een klein gaslek was ontdekt. Enexis stelt dat er geen acuut veiligheidsrisico is. De tot nu gevonden lekken zijn zo klein dat ze niet of nauwelijks waarneembaar zijn.
14/12 14u00  Oceaanroeier Tuijn stelt recordpoging weer uitOmdat het weer op de Atlantische Oceaan nog altijd tegenzit, heeft oceaanroeier Ralph Tuijn zijn wereldrecordpoging voor een tweede keer uitgesteld. Tuijn wil in een moordend tempo de oversteek maken van Portugal naar Frans-Guyana, in Zuid-Amerika: hij mikt op 55 dagen. Het huidige record staat op 96 dagen.
14/12 13u45  Veel gebruik mobiele data in buitenlandSinds de afschaffing van roamingkosten voor het gebruik van mobiel internet binnen de Europese Unie, is het datagebruik door toeristen fors gestegen. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie over de afschaffing van de roamingkosten. Die regelwijziging ging vorig jaar juni in.
14/12 13u45  Commissie-Remkes biedt weinig originele oplossingenStel, er is een maatschappelijk probleem, waar je als politici en regering niet goed uit komt. Oplossing? Benoem een commissie onder voorzitterschap van een oude rot in het politieke vak met een klinkende naam. Dat wekt de indruk dat je het probleem serieus neemt. Die commissie gaat het probleem grondig onderzoeken. Dat levert tijdwinst op, waardoor het gevoel van urgentie verdampt. Na maanden komt ze met een lijvig eindrapport met oplossingen en vooral met veel nuances. Gevolg is dat de burger afhaakt omdat hij door het lezen van het rapport –als hij er al aan toekomt– in verwarring raakt. Volgende stap? De regering belooft met een reactie te komen. Dat vraagt opnieuw tijd. En als dan het officiële antwoord er ligt, weet niemand meer waar het over gaat. De discussie is uitgewoed. En het rapport? Dat komt in een la, die overigens al bijna helemaal vol zit met andere indrukwekkende en grondige studies.
14/12 13u15  Zandvoorters huis uit na handgranaatNa de vondst van een handgranaat bij een huis in Zandvoort zijn de bewoners tijdelijk op een andere plek ondergebracht. Dat gebeurde op verzoek van burgemeester Niek Meijer, schrijft de burgemeester zelf in een brief aan de buren en aan de gemeenteraad. De gemeente wil een van de bewoners een gebiedsverbod opleggen.
14/12 12u45  Cohen: Trump gaf opdracht voor zwijggeldDe Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn voormalige advocaat Michael Cohen opdracht gegeven zwijggeld te betalen aan twee vrouwen tijdens zijn verkiezingscampagne in 2016. Hij wist dat dit niet goed was. Dat heeft Cohen gezegd in een tv-interview met ABC News.
14/12 12u30  Kosovo gaat eigen leger opzettenKosovo gaat een eigen leger opzetten, ondanks kritiek vanuit buurland Servië en de NAVO. Het parlement in Pristina ging vrijdag akkoord met drie wetten die voorzien in het omvormen van het huidige korps licht bewapende veiligheidstroepen in een goed bewapend leger met 5000 manschappen.
14/12 12u30  Waarschuwing voor vlees en kerstboombroodjesSupermarktketen Hoogvliet haalt uit voorzorg drie soorten vlees uit de schappen vanwege de mogelijke aanwezigheid van de salmonellabacterie. Het gaat om filet cordon bleu, gemarineerde filetlapjes en wienerschnitzel. Voedselwarenautoriteit NVWA meldt dat tijdens een controle salmonella is aangetroffen. Ook het eten van de kerstboombroodjes mix van Easy Bakery (verkrijgbaar bij supermarkten Boni en Poiesz) is niet zonder risicio. Dutch Bakery waarschuwt voor het eten van de kerstboombroodjes omdat op sommige verpakkingen een verkeerd etiket staat. Daardoor staan de allergenen gluten niet vermeld.
14/12 12u15  Politie zoekt mogelijke handlangers ChekattNa de dood van de vermoedelijke aanslagpleger Chérif Chekatt in het Franse Straatsburg zoekt de politie naar mogelijke medeplichtigen. De politie wil weten of de 29-jarige schutter tijdens zijn ontsnapping werd geholpen, zei anti-terreuraanklager Rémy Heitz, vrijdag in Straatsburg.
14/12 12u00  Geen Duits asiel verdachte aanslag CSDe Afghaan Jawed S. (19), die ervan wordt verdacht dat hij eind augustus twee Amerikaanse reizigers neerstak op Amsterdam CS, krijgt geen asiel in Duitsland. Zijn asielverzoek is opnieuw afgewezen. Volgens de rechtbank in Trier heeft S. in zijn thuisland geen politieke vervolging of gevaar te vrezen. Ook kan hij na terugkeer zelf in zijn levensonderhoud voorzien, luidt het oordeel.
14/12 12u00  Verlies Hindoenationalisten brengt mogelijk rust voor christenen IndiaDe positie van christenen in India verbetert mogelijk doordat Hindoenationalisten in drie deelstaten de verkiezingen hebben verloren.
14/12 12u00  Rijverbod voor doodrijden fietssters BelgiëEen 65-jarige Nederlandse automobilist die in mei vorig jaar drie fietssters doodreed in de Vlaamse gemeente Kasterlee heeft een rijverbod opgelegd gekregen. De politierechter in Turnhout veroordeelde hem tot een rijverbod van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk.
14/12 12u00  Pakistan op zwarte lijst VS wegens blasfemiewettenPakistan is toegevoegd aan de lijst van landen waar volgens de Verenigde Staten sprake is van een zorgwekkende situatie op het gebied van godsdienstvrijheid.
14/12 11u45  SGP verzamelt munitie voor genderdiscussieWeg met de stereotypen over mannen en vrouwen. Dat is de duidelijke stelling van minister Van Engelshoven (Emancipatie) in de emancipatienota van 2018-2021. „Door stereotypering tegen te gaan, stimuleren we gelijke behandeling en verkleinen we maatschappelijke problemen”, zo valt er te lezen in de nota. De SGP organiseerde donderdagmiddag een rondetafelgesprek met experts om te onderzoeken wat de gevolgen zijn van zo’n actieve stimulering van genderneutraliteit voor het gezin.
14/12 11u45  Vijf minuten bidden vindt Nkanga veel te kortAcht mannen zitten deze dinsdagavond in de woonkamer van Hendrik Hoegee uit Nieuwegein. Bijbel op schoot, kop koffie bij de hand. Tijd voor hun intercultureel Bijbelleesuur.
14/12 11u30  China trekt strafheffing auto’s VS even inDe Chinese regering trekt een strafheffing van 25 procent op auto’s van Amerikaanse makelij voor een periode van drie maanden in. De importheffing op Amerikaanse auto’s gaat daardoor per 1 januari van de huidige 40 procent naar 15 procent.
14/12 11u30  Minister wil medicijnen ruimer op voorraadMedicijnenfabrikanten, groothandels en apotheken zouden een ruime voorraad van hun waar moeten aanleggen. Dan ontstaat niet meteen een hinderlijk tekort als de aanvoer even stokt, zoals de afgelopen maanden met de anticonceptiepil gebeurde, hoopt minister Bruno Bruins (Medische Zorg).
14/12 11u30  Ex-beursgoeroe Van Rossem overledenDe voormalige beursgoeroe Jean-Pierre Van Rossem uit Vlaanderen is op 73-jarige leeftijd overleden, meldt VTM Nieuws. Volgens de zender was Van Rossem dinsdag al met een ladderwagen uit zijn flat gehaald.
14/12 11u15  Recensie: Duitse kerstmuziek door Margaretha Consort„Een lied is lofzang, catechismus, gebed en verkondiging tegelijk”, stelde Luther. Zijn uitermate positieve houding ten aanzien van muziek in de eredienst heeft de basis gelegd voor een rijke traditie, die tot een hoogtepunt kwam in de 17e eeuw. De cd ”A German Christmas” is daarvan een prachtige illustratie.
14/12 11u15  Hoogvliet haalt vlees uit schap om salmonellaSupermarktketen Hoogvliet haalt uit voorzorg drie soorten vlees uit de schappen vanwege de mogelijke aanwezigheid van de salmonellabacterie. Het betreft de filet cordon bleu, gemarineerde filetlapjes en wienerschnitzel. Voedselwarenautoriteit NVWA meldt dat tijdens een controle bij deze producten salmonella is aangetroffen.
14/12 11u15  Recensie: Historische opnamen Feike AsmaOud-programmamaker Okke Dijkhuizen is al jarenlang bezig om radio-opnamen aan de vergetelheid te ontrukken. Cd’s met boeiende geluiden bracht hij op de markt, bijvoorbeeld van violist Olof, pianist De Groot, en de organisten Bijster en Matter. Onlangs verscheen een cd met opnamen van Feike Asma.
14/12 11u15  Recensie: ELS-uitgave met alle liederen van LutherIn 2015 gaf de Evangelisch-Lutherse Synode (ELS) binnen de Protestantse Kerk in Nederland haar commissie liturgie en kerkmuziek de opdracht om in het kader van het luthers erfgoed een „levend document” te maken. „Iets wat body heeft, wat je zonder enige gêne breed kunt uitdelen.”
14/12 11u15  Advocaten Satudarahzaak: eisen zijn te hoogOok vrijdag pleitten twee advocaten voor de rechtbank in Roermond voor fors lagere straffen in de zaak van Satudarah Geleen. Twee leden van deze motorclub stonden vrijdag terecht. Tegen hen was zeven en vier jaar cel geëist wegens afpersing, geweld en vrijheidsberoving. En tegen één van hen wegens lidmaatschap van een criminele organisatie. De advocaten vinden dat veel niet bewezen kan worden.
14/12 11u15  Tot 20 jaar voor mislukte liquidatie DiemenHet gerechtshof in Amsterdam heeft vijf mannen in hoger beroep veroordeeld tot gevangenisstraffen van 13,5 tot 20 jaar wegens de poging tot liquidatie van de Amsterdamse crimineel Peter ‘Pjotr’ R. Hij werd op 5 november 2015 in Diemen met automatische wapens onder vuur genomen. R. werd door meerdere kogels geraakt en overleefde ternauwernood.
14/12 11u00  Anglicanen in Engeland kunnen geslachtsverandering vieren in kerkEngelsen die een geslachtsverandering hebben ondergaan, kunnen dat voortaan vieren met een ceremonie in de Anglicaanse Kerk.
14/12 11u00  Kinderporno voortaan binnen één dag offlineKinderporno verdwijnt voortaan binnen een dag nadat die is opgemerkt van het internet, hebben internetbedrijven afgesproken.
14/12 11u00  Liveopnamen Jaap Kroonenburg in MaassluisOp de cd ”Garrels aan de Waterweg” zijn liveopnamen van Jaap Kroonenburg vanuit de Groote Kerk in Maassluis uitgebracht.
14/12 10u45  Commissie adviseert bindend referendumEen zogenoemd correctief referendum is nodig om de democratie te versterken. Het gaat dan om een volksraadpleging waarvan de uitslag bindend is voor de regering.
14/12 10u45  School geen logische ontmoetingsplaats meerJongeren uit verschillende sociale groepen komen elkaar niet vanzelfsprekend tegen in het onderwijs. Dat zegt de Onderwijsraad in het rapport Hoofdlijnen van Stand van educatief Nederland, dat deze week is gepubliceerd.
14/12 10u30  May is veroordeeld tot bungelenJa, Theresa May heeft woensdagavond de stemming over haar leiderschap overleefd. Maar nee, haar positie is niet sterker geworden. Haar problemen zijn eigenlijk alleen maar gegroeid.
14/12 10u30  Syrische troepen nemen laatste IS-bolwerk inSyrische strijders gesteund door de Verenigde Staten hebben de stad Hajin in het oosten van Syrië ingenomen, meldden het Syrische observatorium voor de mensenrechten en een bron in de militie die de strijd voerde vrijdag.
14/12 10u15  Zweeds parlement keurt weer premier afHet Zweedse parlement heeft de sociaaldemocraat Stefan Löfven vrijdag afgewezen als premier. Zoals verwacht stemde een grote meerderheid tegen een minderheidskabinet met Löfven aan het hoofd.
14/12 10u15  Vroege Kerk als voorbeeld bij het tegen de stroom inroeienDe belangstelling voor Vroege Kerk groeit nog steeds. Het getuigend tegen de stroom inroeien als kenmerk van de eerste christenen is een spiegel voor onze tijd, zegt Marten van Willigen, oprichter van Stichting Bijbeluitleg Vroege Kerk.
14/12 10u15  Afgeschoten herten naar poelier AmsterdamPoelier en wildgroothandel Pieter van Meel uit Amsterdam gaat het vlees van afgeschoten edelherten uit de Oostvaardersplassen verkopen. Hij begint daar pas in januari mee. Dan pas krijgen restaurants en particulieren ook meer informatie over hoe ze aan het vlees kunnen komen en wat het gaat kosten, aldus Staatsbosbeheer vrijdag.
14/12 10u00  Kogelkolder in de FlevopolderWat is dat toch met die Oostvaardersplassen? Je doet het nooit goed daar. Niemand hoeft jaloers te zijn op beheerder Staatsbosbeheer want die heeft het altijd gedaan.
14/12 10u00  Franse economie ontregeld door gele hesjesDe economische activiteit in Frankrijk is in december behoorlijk ontregeld geraakt door de landelijke protesten van de zogenoemde gele hesjes. Daardoor was krimp te zien van de bedrijvigheid in de Franse industrie en dienstensector, aldus schattingen van de Britse marktonderzoeker Markit.
14/12 10u00  Doden door rellen SomaliëZeker elf mensen zijn omgekomen in Somalië in rellen tussen de politie en aanhangers van een vroegere leider van al-Shabaab die president wil worden. De leider werd gearresteerd.
14/12 10u00  Supermarkten verwachten record kerstomzetDe omzet van supermarkten in de kerstweek overschrijdt waarschijnlijk de 1 miljard euro. Dat verwacht de brancheorganisatie van supermarkten en foodservicebedrijven CBL, die spreekt van een nieuwe mijlpaal.
14/12 09u45  Elburgers gaan zelf kleine branden blussenInwoners van Elburg gaan binnenkort kleine branden blussen.
14/12 09u45  Klachten terecht: toch met toegevoegde suikerDe Reclame Code Commissie (RCC) heeft voedselwaakhond foodwatch in zeven klachtenprocedures gelijk gegeven. Foodwatch had gemeld dat consumenten werden misleid rond de voedingsclaim ‘geen toegevoegde suiker’. In de producten was wel degelijk suiker of een ingrediënt met veel suiker toegevoegd, zoals sapconcentraat.
14/12 09u30  LVMH neemt hotelexploitant Belmond overHet Franse luxebedrijf LVMH neemt voor 2,6 miljard dollar het in Londen gevestigde Belmond over. Belmond is wereldwijd exploitant van exclusieve hotels en restaurants, en biedt ook bijzondere treinreizen, riviercruises en safari’s aan.
14/12 09u30  Caravaggio in Centraal MuseumIn het Centraal Museum in Utrecht is vanaf komend weekend de tentoonstelling ‘Utrecht, Caravaggio en Europa’ te zien. Er zijn werken te zien van de Italiaanse schilder Caravaggio, die nooit eerder in te zien zijn geweest.
14/12 09u15  Chinese cijfers zetten koersen lagerDe aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag lager aan de laatste handelsdag van de week begonnen. Tegenvallende macro-economische cijfers uit China drukken op het sentiment. Ze wakkeren de zorgen over de afzwakkende economie van het land verder aan. Ook de wereldwijde handelsspanningen blijven boven de markten hangen. Ook elders in Europa gingen de beurzen duidelijk omlaag.
14/12 09u15  Jeugdige evangelist John Cennick vreesde geen mensJohn Cennick (1718-1755) werd in het Engelse Wiltshire soms bont en blauw geslagen, ondergedompeld in vuile vijvers, bekogeld met stenen en zelfs met dode honden. Door op trommels en pannen te slaan, probeerde men de jonge lekenprediker te overstemmen.
14/12 09u15  Documentaire PowNed over grenzen van de grapCabaretiers en andere bekende Nederlanders vertellen in de PowNed-documentaire Dat zijn geen grappen! over de relatie tussen humor, vrijheid van meningsuiting en sociale media. Onder meer Guido Weijers, Youp van ‘t Hek, Yoeri Albrecht, Steven Brunswijk, Johan Derksen, en Herman Brusselmans komen aan het woord.
14/12 09u00  Ook Rabobank ziet economie vertragenIn navolging van ABN AMRO en ING ziet ook Rabobank de economische groei in Nederland de komende tijd afzwakken, onder druk van de krappe arbeidsmarkt en de onzekere vooruitzichten voor de export. Dat melden economen van de bank in het vrijdag gepubliceerde Economisch Kwartaalbericht.
14/12 08u45  Kerk en staatJesaja 52:7
14/12 08u45  Ds. U. W. van Slooten (PKN) overledenDs. U. W. van Slooten, emeritus predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), is op 4 december overleden.
14/12 08u15  „Apple gedwongen tot regeling met Qualcomm”Apple zou zich gedwongen voelen een schikking te bereiken met chipfabrikant Qualcomm in hun langslepende patentconflict. Qualcomm wist onlangs te bewerkstelligen dat China een verbod oplegde op de verkoop van oudere iPhone-modellen in verband met de patentkwestie.
14/12 08u15  Senaat VS: Kroonprins achter moord KhashoggiDe Amerikaanse Senaat houdt kroonprins Mohammed bin Salman van Saudi-Arabië verantwoordelijk voor de dood van journalist Jamal Khashoggi. Donderdag werd een resolutie aangenomen in het hogerhuis van het parlement, meldt Reuters.
14/12 08u15  Meer griep bij nachtdienst in het ziekenhuisZiekenhuismedewerkers die regelmatig nachtdiensten draaien, hebben 20 procent meer kans op griep- en luchtwegklachten dan personeel dat alleen overdag werkt. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna zeshonderd medewerkers van zes Nederlandse ziekenhuizen, gedaan door het RIVM.
14/12 08u15  Daling Europese autoverkopen zet doorDe verkoop van nieuwe personenauto’s in de Europese Unie is vorige maand opnieuw lager uitgekomen dan een jaar eerder. Het is de derde maand op rij met dalende verkopen. De Europese branchevereniging ACEA wijst naar de veranderde regels als verklaring voor de daling.
14/12 08u00  Aanhoudingen voor chantage met naaktfoto’sVoor het afpersen van zeker tien jonge vrouwen heeft de politie een 23-jarige Hagenaar en drie vrouwen uit Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Hilversum opgepakt. De slachtoffers, afkomstig uit het hele land, werden onder druk gezet met het dreigement dat naaktfoto’s van hen op internet zouden verschijnen. De verdachte uit Den Haag zou bovendien een van de slachtoffers hebben verkracht.
14/12 07u45  Kerstdiner buiten de deur kost zo’n 61 euroWie dit jaar met kerst buiten de deur gaat eten, moet gemiddeld 61 euro betalen voor een vijfgangendiner. Goedkoop eten doe je in het noorden, en uitgebreid in het zuiden. Hert doet het goed dit jaar, maar foie gras, tournedos en spoom zijn verdwenen van de menukaart. Dat blijkt uit een onderzoek onder vierhonderd restaurants.
14/12 07u45  Behoorlijke verliezen voor beurzen AziëDe effectenbeurzen in Azië zijn vrijdag duidelijk onderuitgegaan, mede door tegenvallende cijfers over de Chinese economie. Deze wakkerden de zorgen over de afzwakkende economie van China verder aan. Daarnaast bleven de wereldwijde handelsspanningen boven de markten hangen.
14/12 07u45  Emancipatiemonitor: Vrouwen hoger opgeleid en vaker aan het werkVrouwen werken vaker en meer uren en zijn daardoor ook vaker economisch zelfstandig, zo blijkt uit de tiende Emancipatiemonitor. Dat is een tweejaarlijks rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waarin de bureaus meten of het emancipatiebeleid van de overheid effect heeft.
14/12 07u30  Afvalstoffenheffing stijgt voor het eerst weerNa telkens een lichte daling gaan huishoudens voor het eerst in tien jaar meer betalen voor het ophalen en verwerken van hun huisvuil. De afvalstoffenheffing stijgt volgend jaar met gemiddeld 4,4 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse steekproef van Vereniging Eigen Huis, onder 111 gemeenten.
14/12 07u30  Vrouwen neergestoken in NeurenbergIn de Duitse stad Neurenberg zijn donderdagavond in een paar uur op straat tijd drie vrouwen neergestoken. De steekpartijen vonden dicht bij elkaar plaats en de politie houdt er rekening mee dat het om een en dezelfde dader gaat.
14/12 07u15  „Aantal werknemers zonder pensioen hoger dan gedacht”Circa 856.000 mensen die in loondienst zijn, ofwel zo'n 13 procent, bouwen geen pensioen op. Van hen heeft 40 procent een vast contract, de rest een tijdelijke of flexibele aanstelling. Eerdere tellingen lieten zien dat 4 procent van de werknemers geen pensioen heeft. Dat schrijft Trouw op basis van een onderzoek dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitvoerde voor het ministerie van Sociale Zaken.
14/12 06u45  Omzet detailhandel omhoogDe detailhandel heeft in oktober 3,3 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het verkoopvolume lag 2,6 procent hoger.
14/12 06u15  „Extreem capaciteitsgebrek op Sint-Maarten”De minister-president van Sint-Maarten, Leona Marlin-Romeo, zegt dat de Wereldbank „complexe constructies” hanteert. In combinatie met een „extreem gebrek aan capaciteit” op het eiland heeft dit er toe geleid dat maar een klein deel van het Nederlandse hulpgeld aan Sint-Maarten is gebruikt.
14/12 06u15  „Personeelstekort wordt chronisch probleem”Personeelstekorten blijven ondernemers ook de komende twee jaar parten spelen. Bedrijven kunnen moeilijker nieuwe klussen aannemen, omdat ze niet voldoende arbeidskrachten hebben. Die krapte belemmert uiteindelijk ook de groei, schrijft ABN AMRO in een nieuw rapport.
14/12 06u00  CU: minima tegemoetkomen met energierekeningDe ChristenUnie wil minima tegemoet komen door ze een extra belastingkorting te geven op hun stijgende energierekening. De partij heeft dat voorgesteld tijdens het overleg van de top van het kabinet en de coalitiepartijen over het klimaatbeleid.
14/12 05u30  Veel gewonden bij busongeluk DuitslandBij een frontale botsing tussen een touringcar en een bouwvoertuig in de Duitse deelstaat Beieren zijn donderdagavond 22 mensen gewond geraakt. De buschauffeur en de drie inzittenden van het bouwvoertuig zijn er volgens de politie slecht aan toe.
14/12 05u15  Studenten de straat op om „onderwijsafbraak”Studenten en universitair docenten protesteren vrijdag in Den Haag tegen „de roofbouw op het onderwijs”. Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) krijgt een groot rood vierkant aangeboden, een internationaal symbool tegen bezuinigingen op het wetenschappelijk onderwijs.
14/12 04u00  Vrouwen neergestoken in NürnbergIn de Duitse stad Nürnberg zijn donderdagavond in een paar uur op straat tijd drie vrouwen neergestoken. De steekpartijen vonden dicht bij elkaar plaats en de politie houdt er rekening mee dat het om een en dezelfde dader gaat.
14/12 03u00  Meisje sterft in de zorg van grenspolitie VSEen zevenjarig meisje uit Guatemala is aan uitputting en uitdroging overleden, terwijl ze in hechtenis was van de Amerikaanse grenspolitie. Het meisje maakte met haar vader deel uit van een groep van 163 migranten die illegaal de grens waren overgestoken tussen Mexico en de Verenigde Staten.
14/12 02u15  EU-leiders hopen brexitwantrouwen te bezwerenDe 27 EU-leiders hebben op een top in Brussel een tekst aangenomen waarmee ze het wantrouwen in het Britse parlement over de Ierse grenskwestie hopen te bezweren. Centrale boodschap is dat niemand in de EU een aparte status voor Noord-Ierland wil en dat de 27 EU-landen zo snel mogelijk een nieuwe, innige relatie met de Britten willen.
14/12 01u45  Nicaragua pakt kritische ngo’s aanHet parlement in Nicaragua heeft deze week tien burgerrechtengroeperingen die kritiek uitoefenden op het beleid van president Daniel Ortega hun juridische status als non-gouvernementele organisaties (ngo) afgenomen. Zonder die status kunnen ze geen bankrekeningen hebben, financiering ontvangen of projecten uitvoeren.
14/12 00u15  „Het gaat de goede kant op met emancipatie”Het gaat sinds 2015 op veel gebieden de goede kant op met de emancipatie. Vrouwen werken vaker en meer uren en zijn daardoor ook vaker economisch zelfstandig, zo blijkt uit de tiende Emancipatiemonitor. Dat is een tweejaarlijks rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waarin de bureaus meten of het emancipatiebeleid van de overheid effect heeft.
14/12 00u15  The Correspondent haalt 2,5 miljoen dollar opThe Correspondent, het Engelstalige broertje van de journalistieke Nederlandse website De Correspondent, kan gaan beginnen. De werving van nieuwe leden eindigt pas zaterdagochtend 9 uur (Nederlandse tijd), maar de benodigde 2,5 miljoen dollar (2,2 miljoen euro) blijkt donderdag al ingezameld te zijn. Ruim 42.000 mensen uit meer dan 130 landen brachten het geld bijeen.
14/12 00u00  Autobedrijf in Veldhoven door brand verwoestEen autobedrijf aan De Run in Veldhoven is donderdagavond door een grote brand verwoest. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur oversloeg naar aangrenzende panden. Er zijn geen gewonden gevallen.
13/12 23u15  „Onderzoek naar uitgaven Trumps inauguratie”Federale aanklagers in New York onderzoeken mogelijk financieel wanbeleid van de commissie die de inauguratie van president Donald Trump regelde. De commissie zamelde destijds een recordbedrag in van 107 miljoen dollar (94 miljoen euro). Een deel daarvan zou op onrechtmatige wijze zijn uitgegeven, zeggen bronnen tegen The Wall Street Journal.
13/12 23u00  Schiphol Plaza kort ontruimd om man met mesEen deel van Schiphol Plaza is donderdagavond kort ontruimd geweest, nadat een man meerdere mensen met een mes had bedreigd en had geroepen dat hij ‘iets in zijn tas had’. De marechaussee heeft de man aangehouden.
13/12 22u45  Senaat VS tikt Saudi-Arabië op de vingersDe Amerikaanse Senaat wil dat een einde komt aan de militaire steun die Saudi-Arabië van de VS krijgt bij het conflict in Jemen. Ook stemde het hogerhuis van het parlement voor een resolutie waarin de Saudische kroonprins verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van journalist Jamal Khashoggi.
13/12 22u30  Grote brand in autobedrijf in VeldhovenIn een autobedrijf aan De Run in Veldhoven is donderdagavond brand uitgebroken. Een loods van 7 bij 15 meter staat in brand. De brandweer meldt dat er geen mensen in de loods zijn, maar er staan wel gasflessen.
13/12 22u30  Wisselend beeld op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn donderdag wisselend de dag uitgegaan. Beleggers op Wall Street maken zich nog altijd zorgen om het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, maar zien ook hoopvolle signalen. Verder kauwden ze op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB).
13/12 22u00  Starbucks wil doorgroeien in ChinaKoffieketen Starbucks wil „agressief doorgroeien” in China. Het Amerikaanse bedrijf wil over vier jaar 6000 cafés in het Aziatische land hebben, maakte het bedrijf bekend tijdens een investeerdersdag. Daarnaast werkt Starbucks samen met de Chinese onlinewinkelgigant Alibaba aan een online winkel. Ook zet de koffiereus verder in op bezorging. Dat is nu al bij 2000 cafés in China mogelijk.
13/12 21u45  „Verdachte aanslag Straatsburg gedood”Chérif Chekatt, de verdachte van de aanslag in Straatsburg, is donderdag door een politieactie gedood. Dat hebben politiebronnen tegen onder meer de zender FranceInfo gezegd.
13/12 21u45  Bloemenexporteurs verwachten goed 2019Nederlandse exporteurs van bloemen en planten denken dat de omzet volgend jaar opnieuw groeit. Dit jaar is de sector op weg om de recordomzet van 6 miljard euro van vorig jaar te evenaren. Tot en met november ging de exportwaarde gelijk op, meldt branchevereniging VGB.
13/12 21u15  Inlezer Blindenbibliotheek: Blinden kunnen zo ook het RD lezenAl 25 jaar spreekt Geertje Cornelisse-Verweij (76) artikelen uit de zaterdageditie van het Reformatorisch Dagblad in. Voor blinden en slechtzienden. „Zij krijgen zo ook de mogelijkheid mijn krant te lezen. Ik wil deze mensen van dienst zijn.”
13/12 21u00  Aanrijding met meerdere gewonden in DrentheBij een aanrijding op de N34 bij Dalen (Drenthe) zijn meerdere mensen gewond geraakt. De politie meldt dat bij het ongeval meerdere voertuigen waren betrokken. De N34 is afgesloten.
13/12 20u30  ING zet met Betaalverzoek stap naar bedrijvenING brengt zijn dienst Betaalverzoek naar de zakelijke markt. Ikea gaat de dienst die oorspronkelijk voor consumenten bedoeld was om onderling makkelijk rekeningen te vereffenen, binnenkort inzetten om klanten hun aankopen te laten betalen als ze die laten bezorgen. De Zweedse meubelketen besloot daartoe na een proefperiode. Ook Albert Heijn testte Betaalverzoek, net als goede doelen Cordaid en Giro555.
13/12 20u15  Moordpartij in noorden van MaliGewapende mannen op motoren hebben deze week een bloedbad aangericht in het noorden van Mali. Het leger zegt dat ongeveer veertig burgers zijn gedood. De VN-missie in Mali, Minusma, heeft het geweld veroordeeld.
13/12 20u15  Herman de Boer wil uierontsteking genezen zonder antibioticaDoor uierontsteking gaan veel melkkoeien vervroegd naar de slacht. Behandeling met antibiotica is steeds minder gewenst, omdat bacteriën daar ongevoelig voor worden. De Leidse hoogleraar-ondernemer Herman de Boer ontwikkelt een andere aanpak.
13/12 19u15  MH17-nabestaande: snel beginnen met rechtszaakHet strafproces tegen de mensen die verantwoordelijk zijn voor de ramp met vlucht MH17 moet nu echt snel van start gaan. Volgend jaar is het vijf jaar geleden dat het vliegtuig met aan boord 298 passagiers, onder wie 193 Nederlanders, boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten. „Alle daders en betrokkenen moeten bekend zijn na 4,5 jaar intensief speurwerk”, zegt nabestaande Evert van Zijtveld.
13/12 19u00  „Akkoord EU-meerjarenbudget in herfst 2019”De onderhandelingen over de meerjarenbegroting van de EU voor de periode 2021 tot en met 2027 moeten in de herfst volgend jaar afgerond zijn. Dat streven hebben de EU-leiders met elkaar in Brussel afgesproken.
13/12 19u00  Europese sancties tegen Moskou verlengdDe economische sancties die de Europese Unie tegen Rusland heeft lopen worden met zes maanden verlengd . De 28 regeringsleiders van de lidstaten hebben daar unaniem mee ingestemd op een top in Brussel, liet EU-president Donald Tusk weten.
13/12 19u00  Mondiale schuld bedraagt 184 biljoen dollarDe schuld van alle landen in de wereld bedraagt momenteel 184 biljoen (184.000 miljard) dollar. Omgerekend is dat ongeveer 162 biljoen euro. De mondiale schuldenlast was nog nooit zo hoog, stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat het bedrag berekende.
13/12 18u45  Kunstenaar legt houtsnedes en Openbaringboek op handdrukpersKunstenaar Geert de Koning (57) kocht een eigen drukpers en werkte bijna twee jaar lang aan een speciale, handgemaakte editie van het Bijbelboek Openbaring. Vijftien houtsnedes van de beroemde renaissancekunstenaar Albrecht Dürer sieren de uitgave.
13/12 18u45  Providers beloven: kinderporno sneller offlineKinderporno verdwijnt voortaan binnen een dag nadat die is opgemerkt van het internet, hebben internetbedrijven afgesproken. Providers en andere ICT-bedrijven nemen maatregelen op aandringen van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), die waarschuwt dat hij tegen rotte appels zo nodig zelf optreedt.
13/12 18u30  Russische ‘spion’ Boetina bekent schuldDe Russische Maria Boetina (30), die in juli in de VS is opgepakt omdat ze „actief was als een niet geregistreerde Russische agente”, heeft donderdag schuld bekend, meldden Amerikaanse media.
13/12 18u00  Transavia vangt bot bij Europees HofTransavia moet onterecht ontvangen staatssteun uit Frankrijk definitief terugbetalen. De vliegmaatschappij had beroep aangetekend tegen een beslissing van de Europese Commissie, maar de maatregel blijft ook voor het Europees Hof van Justitie staan.
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

8x Rust teruggekeerd na roerige mars in Brussel17/12 00u45 - Reformatisch Dagblad: De rust in de Belgische hoofdstad Brussel is teruggekeerd nadat tijdens de Mars tegen Marrakesh rellen waren uitgebroken. De manifestatie verliep aanvankelijk zonder incidenten, maar na de toespraken op Schumanplein werd de sfeer toch grimmig. Relschoppers gooiden met stenen en dranghekken en belaagden een tv-verslaggeefster.
7x Duitse politie schiet man dood op straat17/12 01u15 - Reformatisch Dagblad: Een politieagent in Duitsland heeft zondag een man doodgeschoten in Bochum. De agent wilde samen met een collega de man controleren toen deze een verdacht voorwerp trok. Daarop schoot de agent meerdere keren waardoor de man dodelijk werd getroffen.
6x May: geen nieuw brexit-referendum17/12 00u45 - Reformatisch Dagblad: De Britse premier Theresa May zal maandag in het Lagerhuis verklaren dat een nieuw referendum over de brexit wat haar betreft niet aan de orde is. Zo’n tweede volksraadpleging zou „het Britse volk verraden” en „onherstelbare schade” aan de politiek aanrichten.
6x „Qatar wil groter aandeel in Deutsche Bank”17/12 00u45 - Reformatisch Dagblad: Qatar overweegt zijn aandeel in Deutsche Bank te vergroten. De Duitse zakenkrant Handelsblatt leidt dat af uit een uitspraak van Yousuf Mohamed Al-Jaida, de topman van het staatsbedrijf Qatar Financial Center.
6x Vijfde dode na aanslag Straatsburg17/12 00u45 - Reformatisch Dagblad: De aanslag in Straatsburg afgelopen dinsdagavond heeft aan een vijfde slachtoffer het leven gekost. Een Straatsburgse musicus van Poolse afkomst stierf zondag, vijf dagen na de aanslag in het ziekenhuis, schrijft zijn broer op Facebook.
6x „VS bereidt uitlevering Gülen aan Turkije voor”17/12 00u45 - Reformatisch Dagblad: De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan gezegd dat Washington werkt aan de uitlevering van moslimgeestelijke Fethullah Gülen. Dat zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu zondag.
6x Rijksmuseum best bezochte museum van het jaar17/12 00u45 - Reformatisch Dagblad: Het Rijksmuseum in Amsterdam is het best bezochte museum van het jaar. Dat is zondag bekendgemaakt door Nieuwsuur.
6x Toch dode dieren door brand Chester17/12 00u45 - Reformatisch Dagblad: De brand die zaterdag woedde in een dierentuin in het noord-Engelse Chester, heeft toch aan een aantal dieren het leven gekost. Volgens de dierentuin is een onbekend aantal insecten, kikkers, vissen en vogels ten prooi gevallen aan de vlammen. Ze verbleven vlakbij de brandhaard.
6x 900 reizigers gestrand op Eindhoven Airport17/12 00u45 - Reformatisch Dagblad: Rond de 900 passagiers zijn zondag gestrand op Eindhoven Airport. Al het vliegverkeer werd daar stilgelegd vanwege de mist.
6x Duizenden Hongaren betogen tegen Orban17/12 00u45 - Reformatisch Dagblad: Duizenden Hongaren hebben in de ijskoude hoofdstad Boedapest gedemonstreerd tegen een nieuwe arbeidswet en de in hun ogen toenemende autoritaire regeerstijl van minister-president Viktor Orban.

Statistieken

Artikels:
32621
Gelezen:
2101
Aantal lezers nu:
29


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven