vrijdag 19 april 2019, week 16


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad

Laatste updatecontrole: vandaag om 3u15
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
19/04 02u15  Regering Mali stapt op, mogelijk om bloedbad Bijna een maand na een slachtpartij in een Malinees dorp heeft de regering van het land zijn ontslag ingediend. President Ibrahim Boubacar Keita heeft het ontslag van de regering van premier Soumeylou Boubeye Maiga geaccepteerd.
19/04 01u15  Rechter staat maatregelen tegen mazelen toe Een rechter in de Amerikaanse stad New York heeft een groep inwoners van stadsdeel Brooklyn in het ongelijk gesteld in een zaak rond verplichte inenting tegen mazelen. De groep vocht de verplichting aan omdat ze die ongrondwettelijk vonden. De rechter heeft geoordeeld dat de volksgezondheid in dit geval zwaarder weegt.
19/04 00u45  Congres krijgt uitgebreider rapport te zien Een selecte groep leden van het Amerikaanse Congres krijgt volgende week een samenvatting van het Mueller-rapport onder ogen, waarin beduidend minder feiten onzichtbaar zijn gemaakt, dan in de versie die donderdag is geopenbaard.
19/04 00u00  Muziekspektakel The Passion in schaduw Grote Kerk Dordt The Passion vond donderdagavond plaats op een locatie met historie, hoorden de toeschouwers. „Hier werd de Bijbel voor iedereen beschikbaar.”10 
18/04 23u00  Prof. Velema: oog voor toerusting hele gereformeerde gezindte Prof. dr. W. H. Velema, emeritus hoogleraar in de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), is in de nacht van woensdag op donderdag overleden. Hij werd 89 jaar.
18/04 22u30  Verhuur van woning als alternatief voor lage spaarrente Geld op de bank laten staan is bijna niet meer rendabel. Je geld stoppen in bakstenen klinkt al een stuk rendabeler.
18/04 22u30  Formateur praat met 4 partijen Noord-Holland In Noord-Holland gaat Laura Bromet als formateur onderzoeken of GroenLinks, VVD, PvdA en D66 een provinciebestuur kunnen vormen. Tweede Kamerlid Bromet (GroenLinks) was eerder samen met VVD’er Cornelis Mooij informateur. Donderdagavond werd ze benoemd tijdens een ingelaste Statenvergadering in provinciehoofdstad Haarlem. Een coalitie van deze vier partijen zou kunnen rekenen op genoeg draagvlak.
18/04 22u30  Rusland ontkent weghalen stoffelijke resten Israëlische spion Eli Cohen Rusland ontkent met klem dat het de stoffelijke resten van de Israëlische spion Eli Cohen uit Syrië heeft weggehaald.
18/04 22u30  Wall Street met winst naar Pasen De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag in de plus gesloten. Het sentiment kreeg enige steun van meevallende cijfers over de winkelverkopen in de Verenigde Staten. Verder keken beleggers vooral uit naar het extra lange paasweekend. Wall Street blijft op vrijdag dicht vanwege Goede Vrijdag.
18/04 22u15  Droogte bedreigt kasteel van Chenonceau Een van de beroemdste kastelen van Frankrijk, het ‘château de Chenonceau’, wordt door een uitzonderlijk droge maand april bedreigd. Het kasteel overspant de rivier de Cher en is voor een deel gebouwd op houten palen. Die komen droog te staan en volgens een woordvoerster van de toeristische attractie kan dat niet lang duren zonder dat de fundamenten worden beschadigd.
18/04 22u00  Minister Dekker belooft meer openheid Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) heeft donderdag de onrust onder bewoners in Den Dolder niet kunnen wegnemen. „100 procent veiligheid kan ik u niet garanderen. Ik kan u beloven dat alle instanties er elke dag voor knokken om herhaling te voorkomen. Zorginstelling Fivoor verdient het om een kans te krijgen.”
18/04 22u00  Opperrabbijn Jacobs: Antisemitisme nooit weggeweest Stoomtreinen en veewagons roepen onuitwisbare herinneringen bij hem op. In de rij staan voor het buffet doet hij niet meer. De Holocaust heeft Loek de Liever voor het leven getekend. Maar antisemitisme leeft nog steeds, zegt opperrabbijn Jacobs.
18/04 22u00  Fractievoorzitter PVV Zeeland weg De Zeeuwse PVV stuurt Peter van Dijk weg als fractievoorzitter van de partij in Provinciale Staten. Van Dijk zou van zijn positie misbruik hebben gemaakt door onder meer zijn echtgenote in dienst te nemen bij de partij.
18/04 21u45  Brand Soester Duinen onder controle In de Soester Duinen heeft een grote natuurbrand gewoed. Volgens de veiligheidsregio Utrecht had het vuur zich over enkele honderden meters verspreid in het natuurgebied bij de plaats Soest. De brandweer was met veel materieel aanwezig. De brand werd omstreeks 15.00 uur ontdekt, iets na 18.00 uur was de brandweer de brand meester, liet de veiligheidsregio weten.
18/04 21u45  Drie ervaren klimmers in lawine verdwenen Drie ervaren en beroepsmatige bergbeklimmers zijn na een lawine in de bergen van de Canadese Rocky Mountains vermist en naar alle waarschijnlijkheid omgekomen. Dit hebben de autoriteiten in de provincie Alberta bekendgemaakt. Het gaat volgens sites uit het professionele alpinisme om twee Oostenrijkse alpinisten, David Lama (28) en Hansjörg Auer (35) en een Amerikaanse bergbeklimmer, Jess Roskelly (36).
Laatste update: vandaag om 2u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
18/04 21u30  Groningers ontrafelen mechanisme van herhaalde blikseminslagBliksem slaat binnen enkele milliseconden vaak op dezelfde plek in. Eindelijk is bekend waardoor dat komt: de negatieve lading van een onweerswolk ontlaadt zich niet in één flits, maar wordt deels kortdurend opgeslagen langs het plasmakanaal waardoor de bliksem zich ontlaadt.
18/04 21u30  Een Nederlands visitekaartje in AmmanIn de Jordaanse hoofdstad Amman hebben christenen en moslims vorige week sámen de toekomst verkend. De Nederlandse Stichting Vormingsactiviteiten Oost-Europa bracht hen op een conferentie bijeen.
18/04 21u30  Brits winkelen duurder na brexit„Nergens zijn er zulke mooie servetten als hier.” Een 70-jarige vrouw loopt de Engelse winkel Hartley’s in Arnhem binnen en geniet zichtbaar. In deze winkel komt 80 procent van het assortiment uit het Verenigd Koninkrijk. Eigenaar Gerard Egberts: „Als er een brexit komt, moet ik mijn prijzen laten stijgen. Hoeveel? Dat hangt af van mijn leveranciers.”
18/04 21u30  De ruwe werkelijkheid in MosulJan Dirk van Nifterik
18/04 20u30  Demonstranten dreigen luchthaven Heathrow plat te leggenKlimaatactivisten dreigen vlak voor het paasweekeinde de drukke Londense luchthaven Heathrow plat te leggen.
18/04 20u30  CDA wil Neurenberg 2.0 voor IS-strijdersNederland moet actie ondernemen voor een internationaal IS-tribunaal, voorkomen dat strijders terugkeren, en ook kinderen van terroristen niet terughalen.
18/04 20u30  Jumbo roept amandelpasta terugSupermarktketen Jumbo haalt per direct Jumbo Amandelpasta uit de schappen, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Tijdens het productieproces is pindakaas vermengd met de amandelpasta. Het consumeren van het product kan een gevaar vormen voor mensen met een pinda-allergie.
18/04 20u15  PvdA stopt onderhandelingen in OverijsselDe PvdA stapt uit de onderhandelingen voor een nieuw college van Gedeputeerde Staten in de provincie Overijssel. De partij heeft donderdag laten weten dat samenwerken in een coalitie met Forum voor Democratie niet mogelijk is.
18/04 20u00  Nederland naar EU-hof om verbod op pulsvissenNederland vecht het naderende verbod op pulsvissen waarschijnlijk aan bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. Zo’n besluit mag volgens landbouw- en visserijminister Carola Schouten alleen worden genomen op basis van de best beschikbare wetenschappelijk adviezen. Daarvan is hier geen sprake omdat het onderzoek naar pulsvissen nog loopt, meent de bewindsvrouw.
18/04 20u00  EasyJet: voorstander slim luchtvaartbeleidEasyJet is voorstander van slim en duurzaam luchtvaartbeleid en gaat dan ook met interesse de luchtvaartrapporten van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (RLI) bekijken. Dat laat easyJet in een verklaring weten.
18/04 19u45  Burgemeester prijst Parijse brandweerDe burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, heeft donderdag op een speciale bijeenkomst voor het stadhuis onder anderen de brandweerlieden geprezen die het vuur in de Notre-Dame hebben bestreden. Ze riep de menigte op tot „wederopbouw en eensgezindheid”.
18/04 19u00  Wildhaus is dankzij Zwingli wereldwijd bekend„Komt u uit Wildhaus?” vroeg een groep Koreanen verbaasd aan Claudia Vetsch, toen ze op vakantie was. „De geboorteplaats van Zwingli. Geweldig!” De kosteres was zeer verrast. „Ik heb nooit geweten dat Zwingli’s levensverhaal zo bekend was.”
18/04 19u00  Zwitsers Zürich zet Zwingli centraalIn de imposante Grossmünster beklom Huldrych Zwingli de kansel op 1 januari 1519. Een half millennium later kom je hem overal in de stad nog tegen: op straat, in de kerk, op de universiteit en zelfs in de bioscoop.
18/04 18u45  Klimaatactivisten dreigen blokkade HeathrowKlimaatactivisten dreigen vlak voor het paasweekeinde de Londense luchthaven Heathrow plat te leggen. Op sociale media wordt hiertoe opgeroepen en een zegsman van de protestbeweging Extinction Rebellion heeft dat bevestigd. Extinction Rebellion (XR) is een radicale van oorsprong Britse actiegroep die stelt dat regeringen „misdadig nalaten” iets aan de klimaatproblemen te doen.
18/04 18u30  Fokkens klaar met onderzoek liefdesaffaire OMHet onderzoek naar een liefdesaffaire en mogelijke integriteitsschendingen binnen de top van het Openbaar Ministerie (OM) is klaar. De commissie-Fokkens deed op verzoek van het college van procureurs-generaal onafhankelijk onderzoek naar de kwestie. Na bijna elf maanden zal de commissie haar bevindingen op donderdag 25 april presenteren.
18/04 18u30  GroenLinks: klimaatactivist Thunberg sprekenOppositiepartij GroenLinks wil de jonge klimaatactivist Greta Thunberg naar de Tweede Kamer halen. De wereldberoemde Zweedse klimaatspijbelaar kan dan meedoen aan een hoorzitting met jongeren over het klimaatbeleid.
18/04 18u00  Unilever en Arcadis uitblinkers op DamrakDe aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met groene cijfers gesloten, geholpen door een stevige koerswinst voor Unilever dankzij goede kwartaalcijfers. Ook de resultaten van Arcadis vielen in goede aarde op het Damrak. De andere Europese beurzen lieten een wisselend beeld zien. Op Goede Vrijdag en tweede paasdag zijn de Euronext-markten gesloten.
18/04 18u00  Boete voor man (85) na fataal ongeval met kindEen 85-jarige man die in februari vorig jaar in Rijssen een 6-jarig meisje doodreed bij een rotonde, is veroordeeld tot een geldboete van 1000 euro. Daarnaast mag hij drie jaar lang geen voertuigen meer besturen. De rechtbank in Almelo oordeelde dat de man onvoorzichtig en onoplettend heeft gereden.
18/04 18u00  „Parijs steunt Libische krijgsheer Haftar”De internationaal erkende regering van Libië beschuldigt Frankrijk er van dat het de krijgsheer Khalifa Haftar steunt die op dit moment bezig is met een offensief bij de hoofdstad Tripoli. De Libische minister van Binnenlandse Zaken zei dat donderdag.
18/04 18u00  Mueller aarzelend over belemmering door TrumpSpeciaal onderzoeker Robert Mueller legt de vraag of president Trump de rechtsgang heeft belemmerd voor aan het Congres en komt in zijn rapport niet met een eenduidig oordeel. Hij stelt in zijn rapport over ‘Russiagate’ dat hij er niet voldoende vertrouwen in heeft om Trump vrij te pleiten van belemmering van de rechtsgang. Daarom moet het Congres kijken naar zeker tien situaties waarbij Trump de bedoeling had zich met het onderzoek te bemoeien. Mueller is niet in staat te concluderen dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd.
18/04 18u00  ‘Urbi et Orbi’ vanuit Nederlandse bloemenzeePaus Franciscus spreekt op eerste paasdag om 12.00 uur de paaszegen Urbi en Orbi uit vanuit een bloemenzee uit Nederland. Het Sint-Pietersplein in Rome is versierd met zo’n 30 ton aan bloemen, planten en bomen. „Het wordt één groot kleurenpallet”, zegt hoofdarrangeur Paul Deckers vanuit Rome.
18/04 17u33  Ds. C. J. Meeuse: Iedere zondag moet het lijden centraal staan„Het is een goed verlangen om het lijden van de Heere Jezus meer te gedenken. Het zou nog beter zijn als we Zijn gedachtenis voor onze ziel onmisbaar nodig hadden.” Dat stelt ds. C. J. Meeuse in reactie op het pleidooi van ds. D. Heemskerk om op Goede Vrijdag twee kerkdiensten te houden.
18/04 17u33  „Eén kerkdienst op Goede Vrijdag doet het offer van Christus tekort”De Goede Vrijdag, de betaaldag voor Gods Kerk, lijkt een dag waarop het leven gewoon doorgaat. „Maar ik houd graag twee diensten op deze dag. Ook ’s morgens.”
18/04 17u33  Drukke avondspits door „paasuittocht”Door het naderende paasweekend is het op veel snelwegen veel drukker dan anders op donderdag. Rond 17.00 uur stond er volgens Rijkswaterstaat al ruim 375 kilometer file. De dienst spreekt van een paasuittocht. Vooral in en rond Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en van en naar Eindhoven staat het verkeer vast.
18/04 17u33  Merendeel liquidatiebende Taghi blijft vastNegen van de elf verdachten in de omvangrijke liquidatiezaak-Marengo blijven in voorarrest. Dat heeft de rechtbank donderdag bepaald aan het slot van een tussentijdse zitting in de zaak. Het onderzoek-Marengo draait om een bende, volgens justitie geleid door de voortvluchtige Ridouan Taghi, die een reeks moorden in het criminele milieu op zijn geweten zou hebben.
18/04 17u33  „Klimaatactivisten dreigen blokkade Heathrow”Klimaatactivisten dreigen in de aanloop naar het paasweekeinde de Londense luchthaven Heathrow te blokkeren. Op sociale media wordt hiertoe opgeroepen. Volgens Britse media zijn de oproepen afkomstig van Extinction Rebellion, een Britse actiegroep die zich verzet tegen het klimaatbeleid van de regering.
18/04 17u33  Vliegadvies vind weerklank in Tweede KamerHet advies om het luchtvaartbeleid om te gooien vindt weerklank in de Tweede Kamer. Vooral de linkse oppositie is tevreden met het rapport van de onafhankelijke Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli). Die wil dat er strengere eisen aan de luchtvaart worden gesteld. Dat betekent onder meer duurdere tickets en beperking van het aantal nachtvluchten.
18/04 17u33  Pauselijke zegen in paradijselijke bloemenzeePaus Franciscus spreekt op eerste paasdag om 12.00 uur de paaszegen Urbi en Orbi uit vanuit een bloemenzee uit Nederland. Het Sint-Pietersplein in Rome is versierd met zo’n 30 ton aan bloemen, planten en bomen. „Het wordt één groot kleurenpallet”, zegt hoofdarrangeur Paul Deckers vanuit Rome.
18/04 17u33  Apeldoorn houdt toch bijeenkomst voor aanslagHoewel het eerder niet de bedoeling was, organiseert Apeldoorn nu toch een kleinschalige bijeenkomst om de aanslag op Koninginnedag 2009 te herdenken. Mensen kunnen daarvoor terecht in de Grote Kerk in de Gelderse gemeente.
18/04 17u33  Kamer hamert op harde aanpak aso-asielzoekersVrijwel de hele Tweede Kamer wil dat asielzoekers die overlast veroorzaken zo hard mogelijk worden aangepakt. Zwaardere straffen voor lichte vergrijpen, gebiedsverboden, vaker voorarrest inzetten. Veel ideeën passeerden de revue in een debat donderdag.
18/04 17u33  Prof. dr. W. H. Velema (CGK) overledenProf. dr. W. H. Velema, emeritus hoogleraar in de Christelijke Gereformeerde Kerken, is donderdagnacht overleden. Hij werd 89 jaar.
18/04 17u33  Grote natuurbrand in de Soester DuinenIn de Soester Duinen woedt een grote natuurbrand. Volgens de veiligheidsregio Utrecht heeft het vuur zich over enkele honderden meters verspreid in het natuurgebied bij de plaats Soest. De brandweer is met veel materieel aanwezig. De brand werd omstreeks 15.00 uur ontdekt.
18/04 17u00  Recordomzet supermarkten met paasweekendEen zonnig paasweekeinde betekent dat supermarkten hoge omzetten gaan behalen. Belangenorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) rekent op een record van 870 miljoen euro.
18/04 17u00  Duitse partijen willen af van kerkensteunOppositiepartijen in de Duitse Bondsdag willen af van de staatssteun aan de twee belangrijkste kerken in het land. De niet-religieuze belastingbetaler begrijpt niet waarom hij bij moet dragen aan de financiering van de kerken, zeggen de partijen.
18/04 17u00  Kabinet: plan tegen buitenlandse dreigingAlle ministeries trekken voortaan samen op om aanvallen en inmenging door buitenlandse overheden het hoofd te bieden. Zo wil het kabinet buitenlandse overnames kunnen dwarsbomen en buitenlandse studenten beter in de gaten houden. Ook moeten landen die Nederland belagen vaker openlijk aan de kaak worden gesteld, zoals vorig jaar na de mislukte spionage door Rusland bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag.
18/04 16u45  „Geen hard bewijs relatie burnpit en ziekte”Defensie heeft geen hard bewijs gevonden dat er een relatie bestaat tussen gezondheidsklachten en rook van burnpits, kuilen in de open lucht waar tijdens missies tijdelijk afval wordt verbrand. Dat meldt minister Ank Bijleveld aan de Tweede Kamer. Er hebben zich 278 mensen bij het meldpunt voor burnpits gemeld.
18/04 16u30  Ollongren niet vervolgd om „Baudet-uitspraken”Minister Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken) wordt niet vervolgd voor uitspraken die zij heeft gedaan over politicus Thierry Baudet. De beklagkamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft dat besloten. Het hof had dat al eerder besloten maar de FvD-leider had daartegen beroep aangetekend, maar het hof wees dat donderdag alsnog af.
18/04 16u30  Nibud: Houd rekening met flexwerkersFlexwerkers komen moeilijker rond en sparen minder dan mensen met een vaste baan. Dat blijkt uit het rapport dat het Nibud donderdag presenteerde ter ere van zijn 40-jarig bestaan.
18/04 16u30  Tienduizenden ongelukken door huisdierenZo’n 60.000 patiënten belanden in Nederland jaarlijks op de spoedeisende hulp door toedoen van hun dier, bleek dinsdag uit cijfers van het Spaarne Gasthuis.
18/04 16u15  Gerard de Wit brengt kerksonates MozartGerard de Wit nam met zijn Dutch Baroque Orchestra de zogenoemde kerksonates van Mozart op.
18/04 16u00  Wall Street hoger richting PasenDe aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst geopend. Het sentiment krijgt wat steun van meevallende cijfers over de winkelverkopen in de Verenigde Staten. Verder maken beleggers op Wall Street zich op voor het extra lange paasweekend. Wall Street is op vrijdag dicht vanwege Goede Vrijdag.
18/04 16u00  „Geen aanwijzingen Rusland-connectie Trump”Het onderzoek in de VS van speciaal aanklager Robert Mueller heeft geen aanwijzingen opgeleverd dat president Donald Trump of leden van zijn campagneteam samenwerkten met Rusland tijdens de presidentsverkiezingen in 2016. Dat verklaarde de Amerikaanse minister William Barr donderdag.
18/04 15u45  Steeds meer aardgasloze nieuwbouwSteeds meer nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig gebouwd zonder aansluiting op het aardgasnet. Volgens netbeheerder Liander vindt de keuze van de Nederlandse overheid om af te stappen van het gebruik van aardgas gehoor bij projectontwikkelaars en woningcorporaties.
18/04 15u45  Philippe Remarque vertrekt bij de VolkskrantPhilippe Remarque stopt als hoofdredacteur van de Volkskrant. Hij wordt per 1 september journalistiek directeur van de Persgroep voor Nederland en België. Daarnaast wordt hij directeur-uitgever van de Volkskrant, Trouw en het Parool.
18/04 15u45  Komt mijn made in China-jas uit Noord-Korea?Nederland importeert kleding van Chinese bedrijven die dwangarbeiders in Noord-Korea maakten. Dat ontdekten wetenschappers van de Universiteit Leiden recent. Zes vragen aan de onderzoeksleider: Noord-Korea-expert Remco Breuker.
18/04 15u30  Bank moet frauderegistratie klant weghalenBanken moeten frauderegistraties van klanten heroverwegen wanneer het Openbaar Ministerie heeft besloten geen vervolging in te stellen. Dat stelt de geschillencommissie van financieel klachteninstituut Kifid.
18/04 15u30  RIVM waarschuwt voor smog door paasvurenNaar verwachting is er in heel Nederland vanaf zaterdag smog door fijnstof. De luchtkwaliteit is dan ‘onvoldoende’ tot ‘slecht’, waarschuwt gezondheidsinstituut RIVM.
18/04 15u15  „Uitzonderingspositie luchtvaart onhoudbaar”De uitzonderingspositie die de luchtvaart heeft op het gebied van CO2-reductiedoelen is niet houdbaar. Dat is de conclusie van milieuorganisaties op basis van het advies van de Raad voor leefomgeving en infrastructuur (Rli). Het rapport zou de eerdere oproep voor stevige Nederlandse klimaatafspraken voor de luchtvaartsector bevestigen.
18/04 15u00  Inbraakgolf teistert kerken in EdeInbrekers hebben het voorzien op de kerkgebouwen in Ede. De afgelopen twee maanden is er tien keer ingebroken in een Edese kerk.
18/04 15u00  Nederlander Harry Tees maakt app voor Weg der smartenDe meeste pelgrims wandelen maar één keer in hun leven door de Via Dolorosa, de Weg der smarten in de Oude Stad van Jeruzalem. Maar de Nederlander Harry Tees komt er bijna elke dag.
18/04 15u00  Politie vindt 450 kilo cocaïne in bestelwagenDe politie heeft in Rotterdam 450 kilo cocaïne aangetroffen in een verborgen ruimte van een bestelwagen. Een 40-jarige man uit Utrecht, de vermoedelijke eigenaar van de bus, is aangehouden.
18/04 15u00  Universiteitsbaas reist voor 124.000 euroDe voorzitter van de Universiteit Utrecht (UU) Anton Pijpers, heeft vorig jaar voor ruim 124.000 euro reiskosten gemaakt. Het grootste deel daarvan was voor een dienstauto met chauffeur, staat in het jaarverslag van de universiteit.
18/04 15u00  Opnieuw tbs voor onverbeterlijke tbs’erEen 54-jarige tbs’er is veroordeeld tot 1,5 jaar celstraf en opnieuw tbs met dwangverpleging, wegens vrijheidsberoving en mishandeling van zijn therapeute. Hij deed dat tijdens zijn proefverlof van een lopende tbs-maatregel, die hij opgelegd had gekregen wegens verkrachting. Hij was al twee keer eerder veroordeeld tot tbs en pleegde toen ook ernstige strafbare feiten tijdens proefverloven, stelde de rechtbank in Zutphen donderdag.
18/04 15u00  Pretpark wacht met afschieten duivenPretpark Toverland in het Limburgse Sevenum maakt voorlopig geen gebruik van een vergunning voor het afschieten van duiven. Het park is geschrokken van de ontstane commotie op sociale media, toen bekend werd dat de provincie Limburg hiervoor donderdag een vergunning had verleend.
18/04 15u00  Omwonenden Schiphol voelen zich gesteundDe omwonenden van Schiphol voelen zich gesteund door het advies van de onafhankelijke Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli). „Nu is het moment om pas op de plaats te maken”, zegt woordvoerder Matt Poelmans van de Bewoners Omgeving Schiphol (BOS). „We zijn zeer ingenomen met het rapport. Het sluit aan bij wat we als bewoners willen.”
18/04 15u00  Schiphol: geschetst beeld sector niet juistHet beeld dat de Raad voor leefomgeving en infrastructuur (Rli) in zijn advies schetst van een ‘status aparte’ voor de luchtvaart op het gebied van duurzaamheid doet geen recht aan de werkelijkheid. Dat schrijft luchthaven Schiphol in een reactie. Veel van de adviezen van de raad worden door Schiphol wel omarmd.
18/04 14u30  Pianist Joël van Barneveld (14) maakt debuut-cdDe jonge pianist Joël van Barneveld (14) uit Hardinxveld-Giessendam maakte zijn debuut-cd: ”Timeless”.
18/04 14u15  Bedreiger politici wilde aanslag plegenEen man uit Sneek die op 8 februari op het Binnenhof op zoek was naar politici van de Eerste en Tweede Kamer en had gedreigd met een aanslag wordt poging tot moord ten laste gelegd. De 38-jarige Fries had twee vleesmessen in zijn rugzak met als doel politici neer te steken.
18/04 14u15  Schiphol: raad doet geen recht aan realiteitHet beeld dat de Raad voor leefomgeving en infrastructuur (Rli) schetst van de luchtvaart doet geen recht aan de werkelijkheid. Dat schrijft luchthaven Schiphol in een reactie op het advies van de Rli.
18/04 14u00  KLM: advies eenzijdig en onvolledigHet Schiphol-advies van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) is eenzijdig en onvolledig. Dat zegt luchtvaartmaatschappij KLM, de grootste gebruiker van de luchthaven, in een reactie op het rapport.
18/04 14u00  Drukker Donald Duck en Libelle faillietDrukker Roto Smeets, die onder meer de Libelle en de Donald Duck vervaardigt, is failliet verklaard. De rechter heeft tevens een curator benoemd voor de onderneming waar circa 800 mensen werken. Die zal nu moeten gaan kijken of er nog een doorstart in zit, onder meer om zoveel mogelijk banen te behouden.
18/04 14u00  Sigarettenvervanger Philip Morris groeit doorTabaksreus Philip Morris heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een vijfde meer tabak verkocht voor zijn sigarettenvervanger IQOS. Vooral in Europa kon het bedrijf daar flink mee uitbreiden. Het aantal verkochte sigaretten bleef vrijwel gelijk ten opzichte van een jaar eerder. Een neergang in Europa werd door een stijging van de verkopen in Afrika en het Midden-Oosten gecompenseerd.
18/04 14u00  Macron prijst brandweer na drama Notre-DameDe Franse president Emmanuel Macron heeft Parijse brandweerlieden geëerd na de verwoestende brand in de Notre-Dame. Hij ontving in zijn Élysée-paleis zo’n driehonderd mensen die betrokken waren bij de bluswerkzaamheden. „Het land en de hele wereld keek mee en jullie deden het voorbeeldig”, hield Macron de hulpverleners voor.
18/04 13u45  Advies: maak vliegen duurderDe luchtvaart moet worden afgerekend op de gevolgen voor het milieu. Dat betekent ook dat vliegen duurder moet worden. Dat stelt de onafhankelijke Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een advies voor de lange termijn aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).
18/04 13u45  EU-wet verplicht duurzame investeringenFinanciële instellingen als banken, pensioenfondsen en verzekeraars worden wettelijk verplicht duurzamer te investeren. Het Europees Parlement heeft ingestemd met nieuwe Europese regels die institutionele beleggers verplicht maatschappelijke belangen zoals sociale en milieueffecten van hun investeringen te laten meewegen bij investeringsbeslissingen.
18/04 13u45  Coalitie geeft Siriz voordeel van de twijfelDe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kan zich vinden in het voornemen van staatssecretaris Blokhuis om Siriz te subsidiëren voor het aanbieden van keuzebegeleiding.
18/04 13u30  Kim Jong-un binnenkort naar RuslandDe Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un reist deze maand naar buurland Rusland. Hij ontmoet daar president Vladimir Poetin, maakte het Kremlin bekend.
18/04 13u30  Straf voor jihadiste, maar niet terug naar celEen 23-jarige jihadiste uit Rotterdam is veroordeeld tot achttien maanden cel, waarvan twaalf voorwaardelijk, wegens deelname in Syrië aan de terroristische organisatie IS. Omdat ze al zes maanden in voorarrest heeft gezeten, hoeft verdachte Melis A. niet meer terug naar de gevangenis.
18/04 13u30  Duitse dierenarts met kangoeroe onderwegDe Duitse politie heeft bij een verkeerscontrole op de A3 bij Würzberg een man staande gehouden die een kangoeroe als passagier vervoerde. Bij nadere inspectie bleek dat nog niet eens de enige vreemde passagier.
18/04 13u30  Blokhuis ‘volop bezig’ met psychische hulpStaatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) is „volop bezig” met het aanpassen van regelgeving om mensen met ernstige psychische problemen te helpen. „Ik ben in gesprek met betrokken organisaties die hulpverlening bieden. Het gaat om een heel kwetsbare doelgroep waarbij het soms heel moeilijk is om de juiste hulp in gang te zetten”, reageert de staatssecretaris op een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).
18/04 13u30  „Luchtvaartadvies mist realiteitszin”Het luchtvaartadvies van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) mist realiteitszin. Dat meldde Frank Allard, voorzitter van Barin. Die koepelorganisatie vertegenwoordigt luchtvaartmaatschappijen die in Nederland actief zijn. Het advies werd donderdag aangeboden aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).
18/04 13u30  Taxichauffeurs protesteren in AmsterdamEen paar honderd taxichauffeurs voeren in Amsterdam actie voor een gelijkwaardiger speelveld op de taximarkt. Ze lopen in een protestmars door de stad en bieden op de Dam wethouder Sharon Dijksma (vervoer) een petitie aan. De chauffeurs willen dezelfde regels voor alle rijders, of ze nu werken voor een taxicentrale of bijvoorbeeld Uber.
18/04 13u15  Vijf kanshebbers op Prix de RomeVijf kunstenaars maken dit jaar kans op de Prix de Rome, de oudste Nederlandse prijs voor beeldend kunstenaars beneden de veertig jaar.
18/04 13u15  Rutte niet tegenhouden als hij naar Europa wilDe in 2013 overleden NRC-columnist J. L. Heldring zou er waarschijnlijk om geglimlacht hebben: het woensdag door Clingendael gepresenteerde onderzoek naar de effectiviteit van de Nederlandse vertegenwoordiging in de EU. Dit in opdracht van de Tweede Kamer geschreven rapport bevestigt tot op zekere hoogte wat hij regelmatig betoogde, namelijk dat ons buitenlands beleid al zeker een eeuw lang een aantal constanten vertoont.
18/04 13u15  Groen licht lagere EU-uitstootnorm trucksHet Europees Parlement geeft groen licht voor een lagere CO2-uitstootnorm voor zware vrachtwagens. Nieuwe trucks moeten in 2025 15 procent minder uitstoten vergeleken met 2019 en in 2030 30 procent. De nieuwe regel dekt 70 procent van alle zware trucks voor de lange afstand.
18/04 13u15  Hoogbejaarde kampbewaker SS voor rechterJustitie in Hamburg wil een 92-jarige voormalige kampbewaker van het Duitse concentratiekamp Stutthof bij het toenmalige Danzig (nu Gdansk in Polen) laten berechten. Hij wordt beschuldigd van hulp bij 5230 moorden, aldus Duitse media donderdag.
18/04 13u15  Facebook verzamelde mailcontacten gebruikersFacebook heeft de contactpersonen van 1,5 miljoen gebruikers binnengehaald. Per ongeluk, zegt Facebook zelf. Op het moment dat de gebruikers een account aanmaakten, vroeg de dienst om het wachtwoord van hun e-mailadres, om hun identiteit te bevestigen. Vervolgens kopieerde Facebook alle gegevens uit de adressenlijst, zonder dat mensen daar toestemming voor gaven of het konden weigeren.
18/04 13u00  Hulpverleningsvoertuig krijgt nieuw uiterlijkPolitieauto’s, ambulances en brandweerwagens krijgen een nieuw uiterlijk voor een betere zichtbaarheid. Het huidige ontwerp van de zogenoemde ‘striping openbare orde en veiligheid’ stamt uit 1993. Als een hulpverleningsvoertuig vanaf heden vervangen moet worden dan krijgt het de huisstijl met de nieuwe strepen.
18/04 13u00  President Widodo: ik heb verkiezing gewonnenDe huidige president van Indonesië, Joko Widodo, denkt dat de verkiezingsoverwinning hem niet meer kan ontgaan. Hij stelt dat uit onofficiële resultaten blijkt dat hij veruit de meeste stemmen heeft gekregen.
18/04 13u00  AF-KLM breidt capaciteit naar India uitAir France-KLM breidt het aantal vluchten naar India uit. Dat maakt de Nederlands-Franse luchtvaartcombinatie bekend in een mededeling over het wegvallen van vluchten naar India via samenwerkingspartner Jet Airways.
18/04 12u45  EU-parlement stelt stemming WW-export uitHet Europees Parlement heeft ingestemd (291 voor, 284 tegen) met een voorstel van onder meer Nederlandse parlementariërs om de plenaire stemming over een pakket maatregelen, waaronder de in Nederland omstreden zogenoemde WW-export, uit te stellen. Het dossier komt nu na de Europese verkiezingen terug.
18/04 12u30  Weer noodkreet gevluchte Saudische vrouwenTwee Saudische zussen zijn naar Georgië gevlucht en vragen om internationale bescherming. De vrouwen zeggen via Twitter asiel te willen in een veilig land. „Als we terug gaan naar Saudi-Arabië, worden we gedood.” VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt de situatie nauwlettend te volgen.
18/04 12u30  Aanbod zwemdiploma verschilt per gemeenteOuders zijn afhankelijk van de gemeente waarin ze wonen of hun kinderen een volledige vergoeding krijgen voor het behalen van het basiszwemdiploma A. Uit onderzoek van het sociaalwetenschappelijk sportonderzoeksinstituut Mulier samen met Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) blijkt dat gemeenten uiteenlopende regelingen en vergoedingen bieden om de zwemvaardigheid van inwoners te verhogen.
18/04 12u15  Minister in gesprek met SP over pensioenenOp zoek naar een nieuw pensioenakkoord heeft verantwoordelijk minister Wouter Koolmees woensdag een gesprek met oppositiepartij SP. Eerder sprak hij al met de kopstukken van de andere linkse oppositiepartijen GroenLinks en PvdA.
18/04 12u15  Bavaria-moeder boekt recordomzetSwinkels Family Brewers, vooral bekend van het biermerk Bavaria, sloot vorig jaar af met een recordomzet van 713,1 miljoen euro. De uitbreiding van een moutfabriek zorgde deels voor de omzetgroei. Daarnaast deed het familiebedrijf goede zaken met zijn Ethiopische merk Habesha.
18/04 12u00  „Moord Martin Kok alsnog in groter onderzoek”Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag opnieuw geprobeerd de rechtszaak over de moord op crimeblogger Martin Kok onder te brengen in het grote strafproces Marengo, dat draait om liquidaties die justitie linkt aan de criminele organisatie van de voortvluchtige Ridouan Taghi. Eerder wees de rechtbank dat verzoek af, omdat de wet de overdracht van een al gestarte strafzaak niet toestaat.
18/04 12u00  Parkeerproblemen dreigen voor VoorlindenEen groot deel van de parkeerplaats van museum Voorlinden in Wassenaar moet weg. Het is in strijd met het bestemmingsplan want het terrein is voor natuur bedoeld, zo bevestigt de gemeente Wassenaar een bericht van de NRC. De gemeente heeft het drukbezochte museum een brief gestuurd, dat het over maximaal drie weken afgelopen moet zijn met het parkeren op het bedoelde stuk. Anders volgt er een dwangsom van 20.000 euro.
18/04 12u00  Unilever helpt AEX vooruitUnilever trok donderdag de kar op het Damrak na goed ontvangen kwartaalcijfers en hielp de AEX-index aan winst. Ook de resultaten van Midkapper Arcadis vielen in goede aarde. De andere Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien. Beleggers kregen op de laatste dag van de verkorte handelsweek nog flink wat kwartaalcijfers voor de kiezen. Op Goede Vrijdag en tweede paasdag zijn de Euronext-markten gesloten.
18/04 12u00  Kandidaat-gedeputeerde Sytse de Jong: Als christen actief in ForumSytse de Jong, oud-SGP-wethouder van Staphorst, staat kandidaat als gedeputeerde voor de provincie Overijssel. Niet als SGP’er, maar als lid van Forum voor Democratie. „Gods leiding”, zo stelt De Jong.
18/04 12u00  Directeur Notre-Dame wil tijdelijk houten kerkDe directeur van de Notre-Dame in Parijs wil gedurende de wederopbouw van de zwaar beschadigde kathedraal een tijdelijke houten kerk bouwen op het voorplein. „We kunnen niet zeggen dat de kathedraal vijf jaar gesloten is en dat is het”, zei Patrick Chauvet donderdag.
18/04 11u45  Zeeuwse PVV stuurt fractievoorzitter PS wegDe Zeeuwse PVV heeft Peter van Dijk weggestuurd als fractievoorzitter van de partij in Provinciale Staten. Van Dijk zou van zijn positie misbruik hebben gemaakt door onder meer zijn echtgenote in dienst te nemen bij de partij. Volgens de Statenfractie en de raadsfracties in Terneuzen en Tholen ging dat ten koste van een fractiemedewerkster die haar werk naar behoren deed.
18/04 11u45  Doorstart voor kledingketen CoolCatKledingwinkelketen CoolCat maakt in Nederland een doorstart onder de vleugels van Retail Beheer, de eigenaar van modeketen America Today. Hoeveel van de tachtig winkels precies verdergaan is nog niet duidelijk. Daarover gaat de nieuwe eigenaar komende tijd gesprekken voeren met de verhuurders van de panden.
18/04 11u45  Dekker gaat vooral luisteren in Den DolderMinister Sander Dekker (Rechtsbescherming) wil bij zijn bezoek aan Den Dolder donderdagavond vooral luisteren naar de mensen die rondom de kliniek wonen waar Michael P., de moordenaar van Anne Faber, verbleef.
18/04 11u45  Amazon sluit Chinese webwinkelAmazon sluit zijn Chinese webwinkel in juli. Het Amerikaanse bedrijf ondervindt in China veel concurrentie van lokale spelers als Alibaba en JD.com. De webwinkelgigant zegt Chinese consumenten voortaan vooral buitenlandse producten te willen verkopen. De Chinese Amazontak richtte zich nu nog op producten van Chinese verkopers.
18/04 11u45  Michelle Obama inspireert vrouwen in Ziggo DomeBlijf jezelf en geloof in je eigen kracht. Laat je als vrouw niet klein krijgen. Dat was de kern van de boodschap die de voormalige first lady, Michelle Obama, woensdagavond in het afgeladen Ziggo Dome in Amsterdam bracht.
18/04 11u30  Nieuw ontwerp voor politieauto’sPolitieauto’s krijgen een nieuwe look. In het nieuwe ontwerp zijn de strepen twee keer zo breed en hoger geplaatst.
18/04 11u30  „Drie op de vijf boeren overleven transitie in de landbouw niet”De transitie naar kringlooplandbouw gaat pijn doen. „Ik durf er een fles whiskey op te zetten dat een fors deel van de boerenbedrijven gaat sneuvelen”, zei de „rebelse wetenschapper” Jan Rotmans woensdag in de Tweede Kamer.
18/04 11u30  „Techniek kan bijdragen aan veiliger verkeer”Technische middelen kunnen helpen bij het verbeteren van de verkeersveiligheid. Zo kan in auto’s apparatuur worden geïnstalleerd die voorkomt dat bestuurders zich achter het stuur laten afleiden door het gebruik van onder meer telefoon, navigatieapparatuur of Spotify.
18/04 11u15  Slob: Niet meer geld voor ouderorganisaties onderwijsMinister Slob van Onderwijs is niet van plan meer geld beschikbaar te stellen voor ouderorganisaties in het onderwijs.
18/04 11u15  Samsung onderzoekt barsten in vouwtelefoonHet gloednieuwe vlaggenschip van Samsung, de opvouwbare smartphone Galaxy Fold, vertoont nu al kuren, een paar weken voordat hij op de markt komt. Testexemplaren bleken snel kapot te gaan. „We zullen deze exemplaren grondig onderzoeken om de oorzaak te vinden”, liet Samsung weten.
18/04 11u15  Japanse keizerspaar bezoekt Shinto heiligdomHet Japanse keizerspaar heeft donderdag in Ise een bezoek gebracht aan het belangrijke Shinto-heiligdom Ise Jingu. Het uitstapje naar Ise is het laatste dat het keizerspaar buiten Tokio maakt voor de troonsafstand.
18/04 11u00  Koningin Máxima bij jubileumcongres NibudKoningin Máxima heeft donderdagochtend in Utrecht het congres Geld & Gedrag bijgewoond. Het jubileumcongres is georganiseerd ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
18/04 11u00  Ford sluit pact voor terreinwagens in IndiaAutofabrikant Ford gaat samen met zijn Indiase branchegenoot Mahindra nieuwe terreinwagens ontwikkelen voor verkoop in dat land. De Amerikanen hopen door kosten- en schaalvoordelen beter te kunnen concurreren in die Aziatische groeimarkt.
18/04 10u45  Hulp voor in nood verkerend MaasziekenhuisEr is een oplossing gevonden voor het in nood verkerende Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. Het ministerie van Volksgezondheid draagt tot en met 2022 jaarlijks 2,5 miljoen euro bij om het regionale ziekenhuis te behouden.
18/04 10u45  Publiceren foto kroongetuige „onverantwoord”Het publiceren van een foto van kroongetuige Nabil B. zorgt voor „een onverantwoord groot risico” voor hemzelf en zijn naasten. Dat zei het Openbaar Ministerie donderdag tijdens een niet-inhoudelijke zitting rond de ‘bende’ van Nederlands meest gezochte misdadigers Ridouan Taghi en diens vermoedelijke rechterhand Saïd Razzouki.
18/04 10u45  OVV: Veiligheid psychiatrische patiënt en omgeving schiet tekortDe veiligheid van mensen met een ernstige psychische aandoening en die van hun omgeving is onvoldoende geborgd in het huidige zorgsysteem, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een rapport.
18/04 10u30  Medicijnen helpen bij nierprobleem diabeticiTwee bestaande geneesmiddelen tegen diabetes type 2 werken goed bij nierproblemen. De patiënten hoeven pas later of soms zelfs helemaal niet gedialyseerd te worden, blijkt uit internationaal onderzoek waarover de NOS woensdag berichtte.
18/04 10u15  OM gaat Taghi op korte termijn aanklagenHet Openbaar Ministerie gaat de voortvluchtige verdachten Ridouan Taghi en diens vermoedelijke rechterhand Saïd Razzouki binnen afzienbare termijn formeel aanklagen. De twee mannen gelden als de meest gezochte verdachten van Nederland. Justitie verdenkt hen van het geven van een reeks moordopdrachten en het leiden van een bende die die liquidaties heeft gepleegd.
18/04 10u15  „Veiligheid patiënt en omgeving schiet tekort”De veiligheid van mensen met een ernstige psychische aandoening en die van hun omgeving is onvoldoende geborgd in het huidige zorgsysteem, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een rapport.
18/04 10u15  Timmermans oneens met PvdA-programmaPvdA-politicus Frans Timmermans heeft woensdagavond in een debat een positie gekozen die lijnrecht tegen die van zijn partij ingaat.
18/04 10u00  Brabant: verkeersrisico beter in kaart brengenDe provincie Noord-Brabant werkt met een aantal partners aan een database met gegevens over onder meer ambulances, ziekenhuizen, wegen en de snelheid voor het verkeer in de wijken. Gedeputeerde Christophe van der Maat hoopt op basis van die data beter te kunnen voorspellen waar de mogelijke risico’s voor de verkeersveiligheid zijn, zodat het makkelijker wordt gerichte maatregelen te nemen.
18/04 09u45  „Noord-Korea wil niet meer praten met Pompeo”Noord-Korea wil de Amerikaanse minister Mike Pompeo (Buitenlandse Zaken) niet meer als gesprekspartner bij het nucleaire overleg. De voormalige CIA-baas moet worden vervangen door iemand die „behoedzamer en volwassener communiceert”, zei een Noord-Koreaanse topfunctionaris volgens staatspersbureau KCNA.
18/04 09u45  Toezichthouder AFM verbiedt binaire optiesDe Autoriteit Financiële Markten (AFM) legt het aanbieden van bepaalde riskante beleggingsproducten aan banden. De toezichthouder verbiedt de handel in zogeheten binaire opties en voert beperkingen in voor de handel in CFD’s.
18/04 09u45  Brandstofstaking Portugal voorbijStakende Portugese tankwagenchauffeurs hebben hun acties beëindigd na gesprekken over betere lonen en arbeidsvoorwaarden, meldden Portugese media donderdag.
18/04 09u45  „Stadsvijvers even slecht als 200.000 auto’s”Stadsvijvers in Nederland stoten per jaar net zoveel broeikasgassen uit als 200.000 auto’s. Dat hebben wetenschappers van de Radboud Universiteit becijferd. Vooral de uitstoot van methaan, bellen gas die zich in de drab van de bodem ontwikkelen, is hoog vergeleken met andere wateren.
18/04 09u30  HVC in Irak vlog #5: Dankbaar voor hulpgoederenIn deze vijfde vlog van stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) zie je hoe dankbaar mensen (en kinderen!) zijn met de spullen die ze krijgen van Werkgroep Hulp Irak.
18/04 09u30  Interimmanager voor Van Lodenstein College in KesterenDrs. D. D. Both uit Veenendaal is benoemd tot interimmanager van de locatie Kesteren van het Van Lodenstein College. Hij krijgt tot taak de „basis van vertrouwen en goede samenwerking” te versterken die het management nodig heeft „om de kwaliteit van het onderwijs te bewaken en te verbeteren.”
18/04 09u30  Veenendaal: Zand van Vink onder kerkgebouw De Poster was toch niet geschiktHet zand van de firma Vink uit Barneveld dat in Veenendaal is gebruikt voor kerkgebouw De Poster blijkt meer vervuild te zijn dan de gemeente tot nu toe officieel naar buiten heeft gebracht.
18/04 09u30  ’Stadsvijvers even slecht als 200.000 auto’s’Stadsvijvers in Nederland stoten per jaar net zoveel broeikasgassen uit als 200.000 auto’s. Dat hebben wetenschappers van de Radboud Universiteit becijferd. Vooral de uitstoot van methaan, bellen gas die zich in de drab van de bodem ontwikkelen, is hoog vergeleken met andere wateren.
18/04 09u30  Unilever en Arcadis in trek op DamrakDe Amsterdamse effectenbeurs is donderdag met een kleine winst begonnen. De andere Europese beurzen lieten kleine verliezen zien. Beleggers kregen op de laatste dag van de verkorte handelsweek nog flink wat kwartaalcijfers voor de kiezen. Op het Damrak werden de handelsupdates van onder meer Unilever en Arcadis goed ontvangen. Op Goede Vrijdag en tweede paasdag zijn de Euronext-markten gesloten.
18/04 09u15  Vijf jaar na ontvoering Boko Haram: Nachtmerries om meisjes die niet terugkeerdenDe ontvoering van 276 meisjes op 15 april 2014 uit het Noord-Nigeriaanse dorpje Chibok kreeg vijf jaar geleden wereldwijde aandacht. Honderdtwaalf van hen zijn nog steeds spoorloos.
18/04 09u15  NPM Capital koopt belang in fintech OhpenNPM Capital heeft zich ingekocht bij het Nederlandse fintechbedrijf Ohpen. De investeerder koopt een belang van 35 procent in het Nederlands bedrijf van Amerborgh. Die investeerder, die al langere tijd aan Ohpen verbonden was, wil met de opbrengst andere projecten investeren.
18/04 09u15  Belg schiet vrouw en twee kinderen doodEen café-uitbater heeft in het Belgische Wijnegem bij Antwerpen zijn twee kinderen en vrouw doodgeschoten. De man bracht in de nacht van woensdag op donderdag thuis zijn kinderen om het leven en vermoordde daarna zijn vrouw in zijn café, meldt de Gazet van Antwerpen. Hij probeerde zichzelf ook van het leven te beroven, maar overleefde de wanhoopsdaad.
18/04 09u00  ArcelorMittal biedt staal aan voor Notre-DameStaalconcern ArcelorMittal heeft staal aangeboden voor de restauratie van de Notre-Dame in Parijs. Dat heeft het aan de beurs in Amsterdam genoteerde bedrijf laten weten.
18/04 09u00  Scheepsbouwer Damen duikt in het roodDamen Shipyards is vorig jaar voor het eerst in vijftien jaar in de rode cijfers gedoken. De scheepsbouwer heeft er last van dat potentiële klanten in diverse maritieme sectoren momenteel hun hand op de knip houden. Ook kampte Damen met operationele verliezen bij recent overgenomen werven, in de Rotterdamse Botlek, op Curaçao en in Roemenië.
18/04 09u00  Recordoverslag voor Rotterdamse havenDe Rotterdamse haven heeft in de eerste drie maanden van het jaar een recordhoeveelheid goederen overgeslagen. Het ging daarbij vooral om containers en brandstoffen. De hoeveelheden minerale olieproducten, ijzererts en schroot namen juist af.
18/04 09u00  Tientallen reacties bij meldpunt kuikensBij het ‘meldpunt kuikentjesmisbruik’ zijn in twee weken tijd ongeveer vijftig meldingen van slechte behandeling van kuikens binnengekomen. De meldingen gaan over kuikenmisbruik op onder meer scholen en kinderboerderijen en bij een kapper en in winkels.
18/04 08u45  Niemand weet waarom Europa VS-vredesplan verwerptEen nog onbekend Amerikaans vredesplan voor het Israëlisch-Palestijnse conflict in het openbaar verwerpen, is zacht gezegd nogal gedurfd. Toch is dat precies wat voormalige Europese politieke prominenten recent deden via een open brief in het bekende Britse dagblad The Guardian. Vanwaar deze drieste diplomatie?
18/04 08u45  Ruim 200 doden door strijd bij TripoliDe gevechten bij de Libische hoofdstad Tripoli hebben tot dusver het leven gekost aan zeker 205 mensen, onder wie 18 burgers. Ook raakten 913 personen gewond, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie.
18/04 08u45  Grote kans op warm en droog weer KoningsdagDe kans is groot dat Koningsdag volgende week warm en droog verloopt, meldt Weeronline. Mocht er al een bui vallen, dan gebeurt dat eerder in het zuiden dan het noorden. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zitten wat dat betreft goed in het centraal gelegen Amersfoort.
18/04 08u30  „Bevries tarieven blok- en stadswarmte”Verschillende consumentenorganisaties vinden dat de tarieven voor blok- of stadsverwarming de komende jaren niet meer moeten stijgen. In een brief aan minister Eric Wiebes (Economische Zaken) vragen ze om een maximering van de tarieven, totdat er een nieuwe warmtewet is waarbij de koppeling met de gasprijs is losgelaten.
18/04 08u30  Unilever profiteert van hogere verkoopprijzenWas- en levensmiddelenconcern Unilever heeft in het eerste kwartaal meer verkocht en ook nog eens tegen hogere prijzen. Het Nederlands-Britse bedrijf zag de totale omzet weliswaar licht dalen door de verkoop van zijn margarinetak, maar als die buiten beschouwing wordt gelaten stegen de opbrengsten juist wat meer dan waar kenners gemiddeld op hadden gerekend.
18/04 08u15  Japanse beurs doet stap terugDe aandelenbeurs in Japan deed donderdag een stap terug. Beleggers namen wat winst na de recente sterke opmars die de Japanse hoofdindex naar het hoogste niveau in meer dan vier maanden stuurde. Een bericht dat het Japanse technologieconcern Canon zijn winstverwachting gaat verlagen drukte eveneens op het beurssentiment.
18/04 08u15  Voor een arm mensHebreeën 7:24
18/04 08u00  Duidelijkheid huidzorg Nestlé in zomerVoedingsmiddelen- en verzorgingsproductengigant Nestlé verwacht medio 2019 duidelijkheid over zijn huidverzorgingstak. Het onderzoeken van de strategische opties, zoals een verkoop, verloopt volgens het Zwitserse bedrijf volgens plan. Over de vleeswarentak, die ook in de etalage staat, wordt later in het jaar een knoop doorgehakt.
18/04 08u00  Sligro komt traag uit de startblokkenSligro Food Group kende naar eigen zeggen een trage start van het jaar. Het groothandelsbedrijf merkte dat het consumentenvertrouwen in zowel Nederland als België achteruit is gegaan. Ook speelt mee dat Pasen wat later valt dan vorig jaar.
18/04 08u00  Verkeer A15/A16 had hinder van lading appelsDe verbindingsweg tussen de A15 vanuit Gorinchem en de A16 richting Breda bij Ridderkerk is donderdagochtend enige tijd dicht geweest. Dat kwam doordat een vrachtwagen daar een lading appels was verloren. Het fruit lag over tientallen meters verspreid over de rijstroken. Tegen 07.45 uur was het afgevallen fruit opgeruimd en kon de weg weer open, meldt de ANWB.
18/04 07u45  Passagiers bus doodgeschoten in PakistanGewapende mannen hebben een bloedbad aangericht in Pakistan. Ze hielden een bus staande en schoten zeker veertien inzittenden dood, berichten Pakistaanse media.
18/04 07u45  Bouw nieuwe pier op Schiphol duurt langerDe bouwwerkzaamheden op Schiphol duren langer dan gepland. De nieuwe pier op de luchthaven zou oorspronkelijk eind dit jaar al in gebruik worden genomen, maar dat wordt uitgesteld naar december 2020.
18/04 07u45  Persvrijheid in Nederland wordt minderDe persvrijheid in Nederland is het afgelopen jaar iets teruggelopen. Op de jaarlijkse wereldranglijst van Reporters without Borders staat ons land nu op de vierde plaats, terwijl we vorig jaar nog op drie stonden. Volgens Free Press Unlimited hangt de daling samen met de aanslagen op de redacties van Panorama en De Telegraaf en de politiebewaking van de bedreigde misdaadjournalisten Paul Vugts en John van den Heuvel. Desondanks is de persvrijheid in Nederland nog steeds goed.
18/04 07u30  „Havenwerkers weigeren schip te lossen”Personeel van de Rotterdamse haventerminal European Bulk Services (EBS) weigeren volgens vakbond FNV een Duits vrachtschip te lossen. Dat doen ze volgens de bond uit solidariteit met het personeel op de betreffende schuit, de MV Puma. Rederij Blumenthal zou haar werknemers uitbuiten.
18/04 07u30  Beter Bed optimistisch over Matratzen ConcordBeddenverkoper Beter Bed is optimistisch over de hervormingen bij Matratzen Concord. De Duitse keten die een flink aantal winkels sloot heeft nog altijd teruglopende verkopen, maar volgens het moederbedrijf zijn onderliggend de eerste positieve ontwikkelingen te zien.
18/04 07u15  Fietsersbond wil onderzoek naar verkeersdodenDe Fietsersbond wil een onderzoek naar de oorzaak van de stijging van het aantal dodelijke fietsongevallen in het verkeer. De bond meldt dat in een reactie op cijfers van het CBS. In 2018 kwamen 228 fietsers om tegen 208 in 2017.
18/04 07u15  „Flexwerkers lopen toeslagen mis”Het Nibud luidt de noodklok over Nederlanders met een wisselend inkomen. Vanwege de onzekerheid over hun inkomsten loopt deze groeiende groep allerlei toeslagen mis. Het Nibud, voluit het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, pleit daarom voor een versimpeling van het toeslagensysteem.
18/04 07u00  Aantal werklozen lager dan voor crisisHet aantal werklozen in Nederland is voor het eerst lager uitgekomen dan voor de economische crisis in 2008. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid spreekt van een mijlpaal.
18/04 07u00  Paasverkeer zorgt voor vroege en lange filesMet een lang paasweekeinde voor de deur wordt het donderdag al erg druk op de Nederlandse wegen. Woon-werkverkeer versmelt met vakantieverkeer en dat leidt tot vroegere en langere files dan normaal, verwacht Rijkswaterstaat. ,,Vanaf ongeveer 14.00 uur moeten weggebruikers rekening houden met vertragingen.''
18/04 07u00  Afgevallen lading fruit hindert verkeer A15Een vrachtwagen is bij Ridderkerk een lading appels verloren. Het fruit ligt verspreid over de rijstroken over tientallen meters op de verbindingsweg tussen de A15 vanuit Gorinchem en de A16 richting Breda. Die weg is voorlopig dicht, meldt de ANWB.
18/04 06u00  Man met benzinetanks opgepakt in kerk New YorkDe politie in New York heeft een 37-jarige man aangehouden die met twee kannen benzine, aanstekers en andere brandbare vloeistof de Saint Patrick’s-kathedraal was binnengelopen.
18/04 05u45  „Motorclubverbod snel behandelen in Kamer”Een wet die het verbieden van criminele motorbendes makkelijker moet maken is een stap dichterbij. De partijen achter het wetsvoorstel dienen het donderdag in en hopen dat de Kamer het kort voor of na de zomervakantie behandelt.
18/04 04u45  „Amper beleid bij groei buurtpreventie burgers”Gemeenten stimuleren buurtpreventie door burgers, maar weten vaak niet waarom. Het leidt regelmatig tot problemen, blijkt uit onderzoek van socioloog Vasco Lub van de Erasmus Universiteit, waar NRC donderdag over schrijft.
18/04 04u15  Verdachten moordbende Taghi voor rechterIn de extra-beveiligde rechtszaal op Schiphol vindt donderdag opnieuw een inleidende zitting plaats tegen elf verdachten, in een grootscheeps onderzoek naar een reeks liquidaties in het criminele milieu. Grote afwezige is Ridouan Taghi, de vermoedelijke leider van de veronderstelde moordbende.
18/04 02u45  Aandelen Pinterest gaan 19 dollar kostenDe introductieprijs van aandelen Pinterest is met 19 dollar (17 euro) hoger dan verwacht. Eerdere berichten wezen op een introductieprijs van tussen de 15 tot 17 dollar per stuk. Het bedrijf zal met zijn komende beursgang zo’n 1,4 miljard dollar ophalen. Er zijn vanaf donderdag 75 miljoen aandelen Pinterest te koop op Wall Street.
18/04 01u45  Congres krijgt rapport na persconferentie BarrDe Amerikaanse minister van Justitie, William Barr, houdt donderdag om 15.30 uur onze tijd een persconferentie over het rapport van de speciale onderzoeker Robert Mueller. Pas na de persconferentie, ergens tussen 16.00 en 17.30 uur, wordt het rapport voor het eerst aan het Congres gepresenteerd, maar delen zijn onleesbaar gemaakt.
18/04 00u30  Noord-Korea test nieuw tactisch wapenNoord-Korea heeft naar eigen zeggen een succesvolle test gedaan met een nieuw geleid tactisch wapen. Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA donderdag.
18/04 00u15  Pensioenfondsen waarschuwen voor kortingenVoor miljoenen Nederlanders komt een verlaging van de pensioenen steeds dichterbij. Daarvoor waarschuwen de grote pensioenfondsen in hun kwartaalberichten. Vooral voor metaalfondsen PME en PMT begint de tijd te dringen. De kans lijkt klein dat ze hun financiële positie nog op tijd op orde krijgen.
18/04 00u15  Arbeidspotentieel steeds beter benutDoor de krappe arbeidsmarkt wordt het arbeidspotentieel steeds beter benut. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zo is het aantal parttimers dat meer uren zou willen werken, flink afgenomen.
18/04 00u15  Grootste stijging verkeersdoden in jarenIn 2018 zijn in Nederland 678 mensen omgekomen door verkeersongevallen. Dat zijn er 65 meer dan in het jaar daarvoor. Het CBS meldt dat dit de grootste toename is sinds 1989. Een verklaring daarvoor geeft de dienst niet. Vooral onder fietsers, scootmobielers en inzittenden van personenauto’s vielen meer dodelijke slachtoffers.
17/04 23u45  Syriëgangers kampen vaak met veel problemenVeel Syriëgangers hadden voor hun vertrek uit Nederland veelvuldig problemen met werk, geld, opleiding, huisvesting, criminaliteit en hun psychosociale gezondheid. Daarmee is het onderscheid tussen psychisch verwarde daders en ideologisch gedreven terroristen achterhaald, staat in een politiestudie waarin de dossiers van ruim driehonderd Syriëgangers zijn geanalyseerd.
17/04 23u30  Persconferentie over rapport MuellerDe Amerikaanse minister van Justitie, William Barr, houdt donderdag om 15.30 onze tijd een persconferentie over het rapport van de speciale onderzoeker Robert Mueller. Mueller werd twee jaar geleden aangesteld door toenmalig viceminister van Justitie Rod Rosenstein om beweerde Russische bemoeienissen met de de Amerikaanse verkiezingscampagnes te onderzoeken.
17/04 23u00  Humanistisch Verbond: Subsidiëren Siriz ongewenstHet is nog altijd twijfelachtig of Siriz wel in aanmerking dient te komen voor gesubsidieerde keuzehulp aan onbedoeld zwangere vrouwen.
17/04 23u00  Miljoen buitenlandse paastoeristen verwachtCirca een miljoen buitenlandse toeristen besteden hun paasweekeinde in Nederland, 150.000 meer dan vorig jaar. Twee derde van de bezoekers komt uit Duitsland, een kwart uit België, zo schat het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Hotels, vakantieparken en campings ontvangen daarnaast zo’n 350.000 gasten uit eigen land.
17/04 22u45  Kering leunt op sterke vraag naar GucciHet Franse luxeconcern Kering heeft de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar hard zien stijgen. Het bedrijf leunde opnieuw sterk op Gucci, dat goed was voor ongeveer twee derde van de totale omzet. Wel groeiden de verkopen minder hard dan de afgelopen tijd.
17/04 22u30  Minister laat hackers ICT van jeugdzorg testenHackers gaan in opdracht van het kabinet testen of jeugdzorginstellingen hun ICT wel goed hebben beveiligd. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid hoopt dat zulke tests de jeugdzorg „alerter maken” en datalekken als die bij het Utrechtse SAVE kunnen voorkomen.
17/04 22u00  Bijna 30 doden door ongeluk toeristenbus op MadeiraBij een ongeluk met een toeristenbus op het Portugese eiland Madeira zijn volgens de plaatselijke autoriteiten 28 doden en veel gewonden gevallen. De bus raakte in een bocht op een helling van de weg en is op een huis terechtgekomen. De omgekomen slachtoffers zijn allemaal buitenlanders, 11 mannen en 17 vrouwen.
17/04 21u45  Noord-Zuidlijn winnaar architectuurprijsEen vakjury heeft de Noord-Zuidlijn in Amsterdam unaniem uitgeroepen tot winnaar van de Gouden A.A.P., de Amsterdam Architectuur Prijs 2019. Het publiek bekroonde het nieuwe Hotel Jakarta met dezelfde prijs. De twee projecten werden gekozen uit tien kanshebbers.
17/04 21u45  ’Uber verkoopt deel van tak autonome auto’s’Uber is dichtbij de verkoop van een belang van ongeveer 13 procent van zijn divisie die zich met zelfrijdende auto’s bezighoudt. Techinvesteerder SoftBank, automaker Toyota en producent van auto-onderdelen Denso zouden dat belang kopen, schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van ingewijden.
17/04 21u45  „Ruim 20 doden bij ongeluk toeristenbus op Madeira”Een toeristenbus op het Portugese eiland Madeira is op een helling van de weg geraakt en op een huis terechtgekomen. Daarbij zijn volgens Portugese media meer dan twintig doden gevallen. Volgens de eerste berichten zaten er 55 voornamelijk Duitse toeristen, een gids en een chauffeur in de bus.
17/04 21u30  Voormalige first lady Michelle Obama in AmsterdamMet een luid gejuich en applaus hebben duizenden fans woensdagavond hun 'heldin' Michelle Obama verwelkomd in de Ziggo Dome. De Amsterdamse concertzaal zit vol voor de show waarin ze alles te weten komen over het leven van de voormalige first lady van de Verenigde Staten.
17/04 21u30  Kamer houdt argwaan over buitenlandse rol 5GDe Tweede Kamer houdt grote argwaan over de mogelijke rol van buitenlandse technologiebedrijven bij de aanleg van 5G. Maar voor bijvoorbeeld het uitsluiten van Huawei of andere Chinese bedrijven schrikt de Kamer vooralsnog terug.
17/04 21u30  Washington zet Havana onder grote drukDe Amerikaanse regering wil reizen naar Cuba inperken en voert de druk op het communistische land steeds verder op. Ze heeft woensdag aangekondigd dat de hoeveelheid geld die Amerikanen naar Cuba mogen meenemen wordt beperkt. Ook de reis zelf zal voor Amerikanen moeilijker worden. Dit heeft Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton op een bijeenkomst met Amerikanen van Cubaanse komaf in Miami gezegd. Hij ziet in Cuba een belangrijke steunpilaar van het tanende regime in Venezuela.
17/04 21u30  „Ruim 20 doden bij ongeluk bus op Madeira”Een toeristenbus op het Portugese eiland Madeira is op een helling van de weg geraakt en op een huis terechtgekomen. Daarbij zijn volgens Portugese media meer dan twintig doden gevallen. Volgens de eerste berichten zaten er 55 voornamelijk Duitse toeristen, een gids en een chauffeur in de bus.
17/04 21u00  FVD doet mee in OverijsselVijf partijen, waaronder Forum voor Democratie, gaan in Overijssel bekijken of ze het nieuwe provinciebestuur kunnen vormen. Informateur Geert Jansen concludeert dat CDA, Forum voor Democratie, VVD, ChristenUnie en PvdA de meeste kans maken om samen Overijssel te gaan besturen.
17/04 21u00  Veel slachtoffers bij ongeluk bus op MadeiraEen toeristenbus op het Portugese eiland Madeira is op een helling van de weg geraakt en op een huis terechtgekomen. Daarbij zijn volgens plaatselijke media veel doden en gewonden gevallen.
17/04 20u45  Baarn stemt niet over Paleis SoestdijkDe gemeenteraad in Baarn heeft woensdagavond besloten niet te beslissen over de plannen rond Paleis Soestdijk. De gemeenteraad zit in de maag met de herontwikkeling van het voormalige landgoed van de koninklijke familie en het woonhuis van prinses Juliana en prins Bernhard.
17/04 20u45  „Voormalig SGP-wethouder De Jong kandidaat-gedeputeerde FVD in Overijssel”Oud-wethouder van Staphorst Sytse de Jong (SGP) is kandidaat-gedeputeerde voor Forum voor Democratie in Overijssel. Dat meldt De Stentor.
17/04 20u45  Bodycam voor iedere agentAgenten krijgen nog dit jaar standaard een bodycam. De ervaringen met deze camera’s, die op de politie-uitrusting worden bevestigd, zijn heel positief, zegt minister Ferd Grapperhaus van Justitie.
17/04 20u30  Burgemeester wil eerbetoon redders Notre-DameDe burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, heeft alle Parijzenaars uitgenodigd voor een ceremonie om de honderden brandweerlieden te eren die de brand in de Notre-Dame hebben bestreden. De bijeenkomst voor de redders van de kathedraal is donderdagmiddag (16.15 uur) voor het stadhuis. Notre-Dame zou volgens bewindslieden en de aartsbisschop van Parijs helemaal zijn ingestort als de bestrijding van het vuur niet zo kundig was gedaan.
17/04 20u15  Grote partij haaienvinnen in beslag genomenEen partij van 217 kilogram gedroogde haaienvinnen die de douane heeft onderschept op Schiphol is in beslag genomen door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De zending kwam uit Cuba en was bestemd voor een bedrijf in Hong Kong. Dat heeft de RVO woensdag laten weten.
17/04 20u15  Europa zou zomaar bang worden voor de wereldEuropa raakt ingeklemd in een ring van instabiliteit. In het oosten rommelt het al langer. Maar nu zorgen president Trump en de brexit voor onzekerheid uit het westen. Intussen wordt Europa onveiliger als Amerika geen politieman van de wereld meer wil zijn.
17/04 19u30  Minister: coulanceregeling CBR kan nietOndanks aandringen van regeringspartijen CDA en D66 ziet het kabinet geen ruimte voor een coulanceregeling voor 75-plussers die zonder rijbewijs zitten door de lange wachttijden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
17/04 19u15  „Besef religieuze rol Mohammed als stichter islam groeide pas later”Wie de bronnen van de vroege islam leest, kan gaan denken dat in de vroege zevende eeuw heel Arabië in de ban was van de profeet Mohammed. Uit gedichten van tijdgenoten blijkt echter dat zijn religieuze rol lang niet zo duidelijk was.
17/04 19u15  Trump biedt paus hulp voor herbouw Notre-DameDe Amerikaanse president Trump heeft paus Franciscus opgebeld en hem hulp aangeboden voor de wederopbouw van de Notre-Dame in Parijs. De dertiende-eeuwse kathedraal, die ook het hart van de rooms-katholieke kerk in Frankrijk wordt genoemd, is door de brand van maandag en dinsdag voor een groot deel verwoest.
17/04 19u00  „Terreurpropaganda binnen uur van internet”Internetbedrijven krijgen een uur de tijd om terroristische propaganda in een EU-lidstaat te verwijderen als de bevoegde autoriteiten daar opdracht toe geven. Ze zijn echter niet verplicht actief naar illegale activiteiten te speuren, zodat de vrije meningsuiting en persvrijheid worden gewaarborgd. Dat staat in een wetsvoorstel dat door het Europees Parlement in Straatsburg is aangenomen (308 voor, 204 tegen en 70 onthoudingen).
17/04 18u45  D66 en SP willen hacktest voor zorginstellingHet kabinet moet hackers op zorginstellingen loslaten om na te gaan of die hun ICT wel goed hebben beveiligd. Dat vinden D66 en SP, die hopen zo gaten in de beveiliging op te sporen voor kwaadwillenden daar lucht van krijgen en hun slag slaan. Nu wordt de put steeds gedempt als het kalf al is verdronken, stellen de regeringspartij en de oppositiepartij.
17/04 18u30  EU-parlement stemt in met nieuw visumbeleidHet Europees Parlement is akkoord gegaan met een herziening van het gemeenschappelijk visumbeleid van de EU. Het wordt eenvoudiger en sneller voor bonafide reizigers van buiten de EU om een visum te krijgen voor een trip naar Europa. Maar de voorwaarden voor de behandeling van visumaanvragen uit landen die onvoldoende meewerken aan het terugnemen van irreguliere migranten, worden aangescherpt. De Europese Commissie zal landen hier regelmatig op gaan toetsen.
17/04 18u30  Veel doden na scheepsramp CongoDoor een scheepsramp in het oosten van Congo zijn waarschijnlijk tientallen mensen omgekomen. Er worden 150 mensen vermist na het omslaan van een schip op het Kivumeer.
17/04 18u30  Oponthoud op A2 door kettingbotsingEen kettingbotsing heeft woensdag aan het eind van de middag tot oponthoud geleid op de A2. De snelweg was in zuidelijke richting afgesloten bij knooppunt Oudenrijn. Even na 18.00 uur werd de weg weer vrijgegeven, meldt Rijkswaterstaat.
17/04 18u00  NZa doet aangifte tegen aanbieder wijkzorgDe Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat aangifte bij de politie doen tegen een Utrechtse aanbieder van wijkverpleging. „De zorgaanbieder gaat niet in op meerdere verzoeken tot medewerking aan een onderzoek naar zijn administratie en declaraties bij zorgverzekeraars”, aldus de autoriteit.
17/04 18u00  Verdachten drugssmokkel bij vis blijven vastVijf verdachten van grootschalige drugshandel via de Rotterdamse haven blijven vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag besloten. Twee andere verdachten waren eerder al vrijgelaten in afwachting van de rechtszaak, waarvan de inhoudelijke behandeling pas voor oktober is gepland.
17/04 17u45  Akropolis dicht na gewonden door bliksemDe Akropolis in de Griekse hoofdstad Athene is woensdag dichtgegaan nadat vier mensen door de bliksem waren getroffen tijdens een zware onweersbui. De slachtoffers raakten gewond en zijn naar een ziekenhuis gebracht.
17/04 17u45  Duidelijke rol voor kwaliteit bij inkoop zorgAanbieders van paramedische zorg moeten meer helderheid verschaffen over kwaliteit en resultaten van hun behandelingen. Zorgverzekeraars kunnen dan beter fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie inkopen op basis van die kwaliteit. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de Monitor paramedische zorg.
17/04 17u45  In ’t Veld aast op topbaan Europese liberalenDe Nederlandse Europarlementariër Sophie In ’t Veld wil na de Europese verkiezingen eind mei fractievoorzitter van de Europese liberalen in het parlement worden. De D66-politica hoopt de huidige voorzitter, de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt, op te volgen, zegt ze. Verhofstadt is na de verkiezingen niet meer beschikbaar voor de functie, heeft hij zelf kenbaar gemaakt.
17/04 17u45  EU klaar voor heffingen op producten VSDe Europese Unie staat klaar om eigen importheffingen in te voeren als de Amerikaanse president Donald Trump zijn dreigement van heffingen op Europese producten doorzet. De Europese Commissie heeft daarom een lijst opgesteld van producten die de EU mogelijk wil belasten.
17/04 17u15  Architect Bouwstra: Herbouw Notre-Dame lastige en langdurige klusNu het vuur van de Notre-Dame is gedoofd, is het de vraag hoe de kathedraal weer uit de as zal herrijzen. De grootste uitdaging is nog de organisatie van de restauratie, stelt Cor Bouwstra, directeur van het Verlaan & Bouwstra architectenbureau in Vianen.
17/04 17u15  Grote drugsvangst bij Rotterdams fruitbedrijfIn een pand van een fruitbedrijf aan de Keilestraat in Rotterdam is een grote partij cocaïne van 665 kilo aangetroffen. De verdovende middelen zaten verstopt tussen bananen die afkomstig waren uit Ecuador, zo meldt het Openbaar Ministerie woensdag.
17/04 17u00  Ouders verongelukte kleuter schikken met StaatDe ouders van het 4-jarige jongetje dat in 2015 een fatale val maakte van een onveilig springkussen, hebben een schikking getroffen met de Staat. Die komt de familie tegemoet omdat toezichthouder NVWA aansprakelijkheid heeft erkend voor het ongeval.
17/04 17u00  A2 bij Oudenrijn dicht na kettingbotsingOp de A2 tussen Amsterdam en Utrecht is een kettingbotsing geweest. De weg richting het zuiden is afgesloten bij knooppunt Oudenrijn, meldt Rijkswaterstaat.
17/04 17u00  Saks OFF 5TH vertrekt uit NederlandDe warenhuizen van Saks OFF 5TH vertrekken deze zomer uit Nederland en Duitsland. Dat heeft de keten bekendgemaakt op zijn Facebook-pagina. Op de eigen website wordt daarnaast een opheffingsverkoop aangekondigd.
17/04 16u45  Meer bof-besmettingen in 2019Het aantal besmettingen met het bof-virus stijgt. Na jaren van daling zijn er dit jaar al dertig meldingen geweest. Dat is meer dan in dezelfde periode in de afgelopen vijf jaar, laat staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) weten aan de Tweede Kamer.
17/04 16u45  Amsterdam laat statushouders snel doorstromenDe Amsterdamse aanpak om statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) uit de bijstand te krijgen, werpt zijn vruchten af, meldt wethouder Rutger Groot Wassink (sociale zaken). Vorig jaar gingen 691 statushouders uit de bijstand naar een fulltimebaan, terwijl was gemikt op 400 (173 procent). 661 statushouders kregen een parttimebaan (de ambitie was 600) en 140 begonnen met een opleiding.
17/04 16u45  Oppositiekandidaat nu burgemeester IstanbulOppositiekandidaat Ekrem Imamoglu is woensdag uitgeroepen tot burgemeester van Istanbul. Dat gebeurde nadat de hertelling van de stemmen van de lokale verkiezingen van 31 maart was afgerond.
17/04 16u45  Alle vliegtuigen Jet Airways aan de grondDe Indiase luchtvaartmaatschappij Jet Airways heeft alle vluchten geschrapt. Dat gebeurde nadat het niet gelukt was om noodkrediet los te krijgen. Daardoor kon Jet Airways onder meer de brandstofkosten niet meer betalen.
17/04 16u30  Eisen tot 4,5 jaar voor runnen drugslabHet Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch heeft tegen twee mannen en vrouw celstraffen tot 4,5 jaar geëist wegens het runnen van een laboratorium voor synthetische drugs in een woonwijk in Berghem. Het bestaan van het lab kwam vorig jaar mei aan het licht doordat er brand in de betreffende loods was ontstaan, waarbij giftige dampen vrijkwamen. Volgens het OM is Berghem aan een chemische ramp ontsnapt.
17/04 16u15  Winkels Miller & Monroe in surseanceWinkelconcern Vidrea Retail heeft uitstel van betaling gekregen. Door de rechter is ook een bewindvoerder aangesteld. Het bedrijf is de uitbater van mode- en lifestylewinkelketen Miller & Monroe, dat 72 vestigingen heeft in Nederland en 160 in Duitsland. In totaal werken er 550 mensen bij Vidrea.
17/04 16u15  Ontsnapte man gepakt in Groningse KropswoldeDe man die woensdagochtend ontsnapte uit de gevangenis Esserheem in de Drentse plaats Veenhuizen, is opgepakt in het Groningse Kropswolde. De politie kon hem inrekenen door een tip. Kropswolde ligt zo’n 35 kilometer ten noordoosten van Veenhuizen.
17/04 16u00  Gala ter ere van 50 jaar Marokkaanse migratieIn het Tropenmuseum in Amsterdam is woensdag een gala ter ere van een halve eeuw Marokkaanse migratie naar Nederland. Op 14 mei 2019 is het vijftig jaar geleden dat Nederland en Marokko het verdrag ondertekenden waarin de Marokkaanse arbeidsmigratie naar Nederland officieel werd geregeld. Maar omdat 14 mei in de islamitische vastenmaand ramadan valt, is de viering verschoven naar 17 april.
17/04 16u00  Wisselende opening op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn woensdag verdeeld geopend. Meevallende cijfers over de Chinese economie ondersteunden het sentiment. Met name de chipsector profiteerde daarvan. Verder verwerkten beleggers kwartaalresultaten van onder meer PepsiCo en Morgan Stanley.
17/04 16u00  Heineken-onderdeel koopt Ranja en LimeauFrisdrankmaker Vrumona, een onderdeel van Heineken, neemt een meerderheidsbelang van 51 procent in de siroopmerken Ranja en Limeau. Volgens de Nederlandse producent van bijvoorbeeld Pepsi, Royal Club, Sourcy, Sisi en Rivella gaat het om een belangrijke aanvulling op het assortiment.
17/04 15u45  Wat over Anne Faber niet gezegd kan wordenWim Faber, de vader van de in 2017 verkrachte en vermoorde Anne Faber (25), is rechtbankverslaggevers „oprecht dankbaar” voor hun terughoudendheid bij het vermelden van gruwelijke details. Toch ervaart hij ongemak.
17/04 15u45  Herdenking op Ereveld Loenen wordt intiemerDe jaarlijkse dodenherdenking op het Nationaal Ereveld Loenen krijgt weer een intiemer karakter. De laatste jaren was de bijeenkomst erg ,,groot'' geworden, zegt een woordvoerster van de Oorlogsgravenstichting, beheerder van het ereveld. ,,We willen de herdenking weer dichter bij de nabestaanden van de bijna 4000 overledenen op de begraafplaats brengen.''
17/04 15u30  Vaten met mogelijk drugsafval in AmsterdamIn Amsterdam-Noord zijn 65 vaten gevonden waar mogelijk drugsafval in zit. De vaten lagen in de berm bij de Nieuwendammerdijk, zo bevestigt een woordvoerster van de politie na berichtgeving van Het Parool.
17/04 15u30  Dijsselbloem nieuwe voorzitter van OVVJeroen Dijsselbloem wordt de nieuwe voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De voormalige minister van Financiën volgt Tjibbe Joustra op, bevestigen Haagse bronnen een bericht van RTL Nieuws.
17/04 15u15  Oud-president Peru schiet zichzelf in nekDe vroegere president van Peru Alan Garcia heeft geprobeerd zelfmoord te plegen toen de politie bij zijn huis in Lima arriveerde om hem te arresteren in een onderzoek naar omkoping. Hij werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht waar hij een spoedoperatie onderging.
17/04 15u15  Taakstraf voor „lsd-terrorist”De rechtbank in Den Bosch heeft een 32-jarige man uit Arnhem veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur en vier maanden voorwaardelijke cel omdat hij twee supermarktketens heeft geprobeerd af te persen door te dreigen met vergiftiging. Hij eiste van een van de ketens aanvankelijk een kwart miljoen aan bitcoins, later een miljoen. Als hij die niet zou krijgen, zou hij pure lsd op producten in supermarkten aanbrengen. Bij een andere supermarktketen dreigde hij de drugs op producten voor kinderen te zullen aanbrengen.
17/04 15u00  Bakermat Dordtse synode nu decor The PassionHet inmiddels jaarlijks terugkerende tv-spektakel The Passion vindt donderdag plaats in Dordrecht. De keuze voor de stad heeft alles te maken met de herdenking van 400 jaar Dordtse synode, zegt EO-directeur Arjan Lock.
17/04 15u00  Blokkeerfriezen hoeven geen DNA af te staanVan de negen zogeheten blokkeerfriezen die bezwaar maakten tegen afstaan van DNA hebben er vijf woensdag gelijk gekregen van de rechtbank in Leeuwarden. Hun DNA mag niet worden opgenomen in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).
17/04 15u00  Actie tegen wapens Helmond om schietpartijenOnder het mom ‘Zonder straf van je wapen af’ roept de politie in Helmond mensen op om illegale wapens in te leveren. De actie wordt in het leven geroepen wegens recente conflicten in de criminele sfeer gerelateerd aan de drugswereld en een schietpartij waarbij twee meisjes geraakt werden door rondvliegende kogels.
17/04 15u00  „Minder boetes voor kartelvorming in 2018”Wereldwijd zijn vorig jaar minder boetes voor kartelvorming opgelegd dan in 2017 en 2016. Dat meldde het internationale advocatenkantoor Allen & Overy op basis van eigen onderzoek.
17/04 14u45  Man ontsnapt uit gevangenis in VeenhuizenIn de Drentse plaats Veenhuizen is woensdagochtend een gevangene ontsnapt uit de gevangenis Esserheem. Het gaat om een man van 35 à 40 jaar. De politie is bezig met een grootschalige zoekactie in een gebied rondom Veenhuizen.
17/04 14u45  Henneptelers moeten bijna 17 miljoen betalenDe rechtbank in Arnhem heeft bepaald dat drie henneptelers en -handelaren 16,7 miljoen euro moeten terugbetalen aan de Staat. Het gaat om de winsten die zij met hun illegale business hebben geboekt. De bende was over een periode van zo’n tien jaar betrokken bij zeker veertien kwekerijen. Vanuit een growshop verhandelden de mannen hennep en hennepstekken. Eind vorig jaar legde de rechtbank al celstraffen van vijf en zes jaar cel op.
17/04 14u30  Deel blokkeerfriezen hoeft geen DNA af te staanVan de negen zogeheten blokkeerfriezen die bezwaar maakten tegen afstaan van DNA hebben er vijf woensdag gelijk gekregen van de rechtbank in Leeuwarden. Hun DNA mag niet worden opgenomen in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).
17/04 14u15  Kerkrade moet camerabeelden verwijderenDe gemeente Kerkrade moet camerabeelden waarop een journalist van de Limburger te zien is van haar website verwijderen. Dat heeft de rechtbank Limburg woensdag in kort geding bepaald.
17/04 14u15  Adriaan Hoek (29) Artist in Residence bij orgelserie HaarlemHet „jonge orgeltalent” Adriaan Hoek (29) is deze zomer in Haarlem Artist in Residence voor de serie Stadsorgelconcerten.
17/04 14u15  Gökmen T. op 1 juli voor rechterDe 37-jarige Utrechter Gökmen T., die ervan wordt verdacht een aanslag te hebben gepleegd in en rond een tram, moet op 1 juli voor het eerst voor de rechter verschijnen. Het gaat dan nog niet om een inhoudelijke behandeling, maar om een zogeheten pro-formazitting.
17/04 14u00  Amsterdamse havenmeester naar de brandweerMarleen van de Kerkhof, Rijkshavenmeester Amsterdam-IJmond en directeur Centraal Nautisch Beheer Noordzeekanaalgebied, vertrekt bij Port of Amsterdam. Ze begint op 1 juli als nieuwe sectormanager bij Brandweer Amsterdam-Amstelland. Daar wordt ze ook plaatsvervangend commandant.
17/04 14u00  Vrouw vast wegens gooien munten naar vliegtuigEen 66-jarige vliegtuigpassagiere is gearresteerd omdat ze zes muntstukken naar het toestel had gegooid, even voordat ze instapte op de luchthaven van het Chinese Hohhot. De vlucht liep daarna twee uur vertraging op omdat alle muntjes moesten worden teruggevonden om er zeker van te zijn dat er niet een in de motor terecht was gekomen.
17/04 13u45  Beloning voor informatie schietincident 2015Degene die meer kan vertellen over een schietincident op de Amsterdamse Australiëhavenweg op 17 februari 2015, kan rekenen op een beloning van 15.000 euro. De hoofdofficier van justitie heeft die uitgeloofd omdat er weinig schot in het onderzoek zit.
17/04 13u45  Europese partijen boos over FacebookregelsEuropese politici en partijen zijn ontstemd over nieuwe regels van Facebook over politieke reclames op zijn netwerk en Instagram. Het Amerikaanse internetbedrijf staat die sinds deze week alleen toe in het land waar een individu of organisatie gevestigd is. Dat betekent voor veel Europese politieke organisaties dat zij, in het zicht van de Europese verkiezingen eind mei, in alle EU-landen een juridische zetel zouden moeten oprichten en personeel te werk stellen.
17/04 13u45  Prijzen lopen in Nederland het hardste opNederland loopt voorop in de eurozone als het gaat om prijsstijgingen. In geen ander land binnen de muntunie stegen de prijzen voor consumenten voor zaken als energie, voedingsmiddelen, wonen en brandstof, harder dan hier. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van gegeven van de Europese evenknie Eurostat.
17/04 13u45  Vogelkijkhut Tij icoon van Haringvliet„Apetrots” is boswachter Ted Sluijter op de woensdag geopende vogelkijkhut Tij in natuurgebied Scheelhoek aan het Haringvliet. Het gebouwtje heeft de vorm van het ei van de grote stern, een bedreigde kustvogel die veelvuldig bij de Scheelhoek broedt.
17/04 13u45  Internationale inschrijving herbouw Notre-DameFrankrijk zal architecten uit de hele wereld uitnodigen om ontwerpen in te dienen voor de wederopbouw van de spits van de Notre-Dame die tijdens de brand van maandag was ingestort. Dat zei premier Edouard Philippe woensdag.
17/04 13u45  RIVM: Blijf met Pasen niet te lang in de zonVeel mensen verheugen zich op mooi weer met de paasdagen, maar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het er niet voor de volle 100 procent op.
17/04 13u30  Open dag rond nieuw Van den Heuvelorgel voor hhg LunterenVan den Heuvel Orgelbouw organiseert op zaterdag 15 juni in Dordrecht een open dag rond het nieuwe orgel voor de hersteld hervormde Bethelkerk in Lunteren.
17/04 13u30  Mannen met bivakmutsen overvallen gezinEen gezin in het Noord-Brabantse dorp Spoordonk is slachtoffer geworden van een gewapende overval door vier mannen met bivakmutsen op. De vader van het gezin werd mishandeld en liep een hersenschudding en kneuzingen in zijn gezicht op, maakte de politie woensdag bekend. De man moest in het ziekenhuis worden behandeld.
17/04 13u30  „Deutsche Bank vreest gevolgen witwasaffaire”Deutsche Bank vreest naar verluidt voor boetes, juridische stappen en mogelijke vervolging van bestuurders vanwege zijn rol in een Russische witwasaffaire. Dat meldt The Guardian op basis van een intern rapport waarop de Britse krant de hand heeft kunnen leggen.
17/04 13u15  Ds. G. H. Hoekman (PKN) overledenDs. G. H. Hoekman, emeritus predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), is vrijdag overleden.
17/04 13u15  Zorggroep onder verscherpt toezichtDe gezondheidsinspectie heeft Stichting Mosae Zorggroep onder verscherpt toezicht gesteld. De stichting verleent ouderenzorg en thuiszorg in Maastricht en omgeving, maar die zorg moet beter.
17/04 13u15  Minister bekijkt of OM te veel deelt met persMinister Ferd Grapperhaus van Justitie onderzoekt of politie en justitie journalisten vaker een te ruime blik gunnen in hun onderzoek. Hij wil voorkomen dat de belangen van nabestaanden opnieuw het onderspit delven, zoals de nabestaanden van de 15-jarige Nicole van den Hurk gebeurde.
17/04 13u00  Zingend evangeliseren bij de stationspiano op Utrecht CSUit volle borst zingen pakweg vijftig ouderen en jongeren bij de stationspiano op Utrecht CS. Gergemmers en PKN’ers. „U zij de glorie.” Zingend getuigen van passie en Pasen. „Heel laagdrempelig evangeliseren.”
17/04 13u00  „Meer bedrijven failliet in 2019”Het aantal faillissementen zal dit jaar met enkele procenten stijgen, na jaren van dalingen. Dat komt doordat de Nederlandse economie minder hard groeit dan in de afgelopen jaren. Brexitperikelen kunnen voor een nog sterkere stijging zorgen, meldt kredietverzekeraar Euler Hermes.
17/04 13u00  Zorgen over EU-toestemming Boeing 737 MAXLeden van de transportcommissie van het Europees Parlement zijn bezorgd dat de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA de Boeing-toestellen van het type 737 MAX te snel akkoord geeft om weer te vliegen. In een brief aan het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) eisen de Europarlementariërs, onder wie Wim van de Camp (CDA), opheldering over de Europese procedures om deze passagiersvliegtuigen weer toe te staan.
17/04 13u00  Snacks geven cijfers PepsiCo glansSnack- en frisdrankproducent PepsiCo heeft het eerste kwartaal van het jaar afgesloten met meer winst op een hogere omzet. Met name met de verkoop van snacks wist het bedrijf te verrassen. Het Amerikaanse bedrijf profiteerde van de extra inspanningen die het deed om producten aan de man te brengen. Ook is er een steeds grotere vraag naar gezondere snacks.
17/04 12u45  RIVM: zoek vroeg in de middag de schaduw opVeel mensen verheugen zich op mooi weer met de paasdagen, maar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het er niet voor de volle 100 procent op. De niet aan de zon gewende huid kan nu snel verbranden en dit kan huidkanker veroorzaken, waarschuwt het instituut. „Geniet maar verbrand niet”, raadt het iedereen aan.
17/04 12u45  Amsterdam Museum toont Fashion StatementsIn de expositie Fashion Statements laat het Amsterdam Museum zien wat mensen vroeger en nu wilden uitstralen met hun kleding. Zes hedendaagse ontwerpers, onder wie Marga Weimans en Bas Kosters, lieten zich voor deze tentoonstelling inspireren door zo’n 75 historische kostuums.
17/04 12u30  FrieslandCampina verkoopt roomlikeurenmakerZuivelonderneming FrieslandCampina doet roomlikeurenmaker Creamy Creation over aan investeerder Wagram. Financiële details werden niet gemeld. De transactie betreft de productielocatie in Rijkevoort en het verkoopkantoor in het Amerikaanse Paramus.
17/04 12u30  Alma-Tadema gevonden op rommelmarktHet Fries Museum in Leeuwarden heeft een tekening van de hand van Sir Lawrence Alma-Tadema gekocht van een jongeman uit Antwerpen, die het werk van de beroemde kunstenaar op een rommelmarkt in Brussel had gevonden. Hoeveel hij er op de markt voor heeft betaald is niet bekend, maar het Fries Museum heeft de tekening kunnen overnemen voor 1800 euro. Het heeft haar inmiddels gerestaureerd.
17/04 12u30  Bewindsman grijpt in bij renovatie BinnenhofVoor een deel van de renovatie van het Binnenhof komt er een nieuwe architect. Verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops wil Pi de Bruijn aantrekken, de ontwerper van het nieuwbouwgedeelte van de Tweede Kamer dat in 1992 is opgeleverd.
17/04 12u15  Rekenmodel subsidieregeling elektrische auto roept vragen opHet rekenmodel voor het stimuleren van elektrisch rijden, zal altijd onzekerheden blijven bevatten. Dat zei ontwerper Robert Kok dinsdag in de Tweede Kamer.
17/04 12u15  Hoogste uitgaven aan radioreclame sinds 2008De uitgaven aan radioreclame zijn in het eerste kwartaal gestegen tot het hoogste niveau sinds 2008. Dat is voor een groot deel te danken aan onlineradio. Nu luisteraars het aloude medium vaker beluisteren via de digitale weg, wordt radio volgens het Radio Advies Bureau (RAB) ook waardevoller voor adverteerders.
17/04 12u15  „Ook niet-gelovige Parijzenaars baden mee op straat”Op straat biddende jongeren in Parijs– het was voor velen een opmerkelijk tafereel in het als sterk seculier te boek staande Frankrijk. Zelfs niet-kerkelijke Parijzenaars sloten zich in het zicht van een brandende Notre-Dame aan. „De samenleving hier is niet per se seculier”
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

10x Muziekspektakel The Passion in schaduw Grote Kerk Dordt19/04 00u00 - Reformatisch Dagblad: The Passion vond donderdagavond plaats op een locatie met historie, hoorden de toeschouwers. „Hier werd de Bijbel voor iedereen beschikbaar.”
9x Rechter staat maatregelen tegen mazelen toe19/04 01u15 - Reformatisch Dagblad: Een rechter in de Amerikaanse stad New York heeft een groep inwoners van stadsdeel Brooklyn in het ongelijk gesteld in een zaak rond verplichte inenting tegen mazelen. De groep vocht de verplichting aan omdat ze die ongrondwettelijk vonden. De rechter heeft geoordeeld dat de volksgezondheid in dit geval zwaarder weegt.
8x Congres krijgt uitgebreider rapport te zien19/04 00u45 - Reformatisch Dagblad: Een selecte groep leden van het Amerikaanse Congres krijgt volgende week een samenvatting van het Mueller-rapport onder ogen, waarin beduidend minder feiten onzichtbaar zijn gemaakt, dan in de versie die donderdag is geopenbaard.
7x Regering Mali stapt op, mogelijk om bloedbad19/04 02u15 - Reformatisch Dagblad: Bijna een maand na een slachtpartij in een Malinees dorp heeft de regering van het land zijn ontslag ingediend. President Ibrahim Boubacar Keita heeft het ontslag van de regering van premier Soumeylou Boubeye Maiga geaccepteerd.
1x Prof. Velema: oog voor toerusting hele gereformeerde gezindte18/04 23u00 - Reformatisch Dagblad: Prof. dr. W. H. Velema, emeritus hoogleraar in de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), is in de nacht van woensdag op donderdag overleden. Hij werd 89 jaar.
1x Verhuur van woning als alternatief voor lage spaarrente18/04 22u30 - Reformatisch Dagblad: Geld op de bank laten staan is bijna niet meer rendabel. Je geld stoppen in bakstenen klinkt al een stuk rendabeler.
1x Unilever en Arcadis uitblinkers op Damrak18/04 18u00 - Reformatisch Dagblad: De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met groene cijfers gesloten, geholpen door een stevige koerswinst voor Unilever dankzij goede kwartaalcijfers. Ook de resultaten van Arcadis vielen in goede aarde op het Damrak. De andere Europese beurzen lieten een wisselend beeld zien. Op Goede Vrijdag en tweede paasdag zijn de Euronext-markten gesloten.
1x ‘Urbi et Orbi’ vanuit Nederlandse bloemenzee18/04 18u00 - Reformatisch Dagblad: Paus Franciscus spreekt op eerste paasdag om 12.00 uur de paaszegen Urbi en Orbi uit vanuit een bloemenzee uit Nederland. Het Sint-Pietersplein in Rome is versierd met zo’n 30 ton aan bloemen, planten en bomen. „Het wordt één groot kleurenpallet”, zegt hoofdarrangeur Paul Deckers vanuit Rome.
1x Drukke avondspits door „paasuittocht”18/04 17u33 - Reformatisch Dagblad: Door het naderende paasweekend is het op veel snelwegen veel drukker dan anders op donderdag. Rond 17.00 uur stond er volgens Rijkswaterstaat al ruim 375 kilometer file. De dienst spreekt van een paasuittocht. Vooral in en rond Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en van en naar Eindhoven staat het verkeer vast.
1x Merendeel liquidatiebende Taghi blijft vast18/04 17u33 - Reformatisch Dagblad: Negen van de elf verdachten in de omvangrijke liquidatiezaak-Marengo blijven in voorarrest. Dat heeft de rechtbank donderdag bepaald aan het slot van een tussentijdse zitting in de zaak. Het onderzoek-Marengo draait om een bende, volgens justitie geleid door de voortvluchtige Ridouan Taghi, die een reeks moorden in het criminele milieu op zijn geweten zou hebben.

Statistieken

Artikels:
34399
Gelezen:
2850
Aantal lezers nu:
30


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven