dinsdag 24 september 2019, week 39


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad

Laatste updatecontrole: vandaag om 11u15
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
24/09 11u15  EU-hof schrapt boete HSBC rentefraudezaak De Britse bank HSBC heeft haar beroep tegen een boete van 33,6 miljoen euro van de Europese Commissie voor het manipuleren van rentetarieven gewonnen. Het Gerecht van de Europese Unie vernietigt de boete omdat niet duidelijk is hoe de commissie in 2016 tot het bedrag is gekomen. Het gaat om een zaak waarbij zeven banken, waaronder HSBC, tussen 2005 en 2008 prijsafspraken maakten bij de vaststelling van het toonaangevende rentetarief Euribor.
24/09 11u15  Column: Een klein gelukje Er zijn mensen die tradities moeilijk op waarde kunnen schatten. Zij ontberen echter ten enenmale die ervaring die tradities verheffen tot de geneugten des levens.
24/09 11u15  16-jarige vast om drugs instelling Boxtel De politie verdenkt een 16-jarige jongen uit Nieuwegein ervan dat hij drugs heeft geleverd aan jongeren die wonen in een GGZ-instelling in Boxtel.
24/09 11u15  Rusland: VS weigerde visa voor VN-delegatie Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de Verenigde Staten visa aan verschillende leden van de Russische delegatie bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties hebben geweigerd. Moskou noemt het besluit een schending van de internationale verplichtingen van Washington, meldde persbureau Interfax dinsdag.
24/09 11u15  Thomas Cook werd genekt door stapeling van problemen Reisorganisatie Thomas Cook kampte met een veelvoud aan problemen, waar het uiteindelijk geen oplossing voor wist te vinden. Maandag viel het doek voor de 178 jaar oude Britse maatschappij.
24/09 11u00  Amsterdam wint beroep over ongewenste reclame Amsterdam mocht de ja-ja-sticker invoeren om ongewenste reclame tegen te gaan. Dat oordeelt het gerechtshof in een hoger beroep dat de reclamebranche had aangespannen. De gemeente heeft de sticker sinds januari 2018 ingevoerd. Wie deze niet op zijn brievenbus heeft, mag geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer krijgen.
24/09 11u00  VS besteden geld aan godsdienstvrijheid President Trump trekt 25 miljoen dollar uit voor de wereldwijde bescherming van godsdienstvrijheid.
24/09 11u00  Kleine doorbraak in EU-kwestie migratie Een kleine doorbraak in het Europese hoofdpijndossier migratie: vier EU-landen zijn maandag tot een akkoord gekomen over de opvang van migranten. Maar het zal moeilijk worden andere lidstaten te overtuigen ook te tekenen.
24/09 11u00  Brits onderzoek naar leiding Thomas Cook De Britse overheid gaat onderzoek doen naar de rol van leidinggevenden bij de teloorgang van de 178 jaar oude reisorganisatie Thomas Cook. Zo worden onder meer beslissingen van de directie langs de meetlat gelegd.
24/09 10u46  Kabinet blij met duidelijkheid Starbucks-deal De regering is blij dat duidelijk is dat er geen regels zijn overtreden bij de belastingafspraken met Starbucks. „Deze uitspraak betekent dat de Belastingdienst Starbucks niet beter of anders heeft behandeld dan andere bedrijven”, reageert staatssecretaris van Financiën Menno Snel op het oordeel van het Gerecht van de EU dat geen sprake was van ongeoorloofde staatssteun.11 
24/09 10u46  VVD vergadert over lot Kamerlid De VVD-fractie in de Tweede Kamer is bijeen om zich te buigen over het lot van Kamerlid Wybren van Haga. De door affaires achtervolgde politicus zou zich tegen de afspraken in toch weer met zijn bedrijf hebben bemoeid.
24/09 10u31  Stapeling van problemen nekte Thomas Cook Reisorganisatie Thomas Cook kampte met een veelvoud aan problemen, waar het uiteindelijk geen oplossing voor wist te vinden. Maandag viel het doek voor de 178 jaar oude Britse maatschappij. De Britten misten onder meer de omslag naar onlineverkopen, waar reizigers het internet wel overduidelijk omarmden. Ook brexitonzekerheden deden Thomas Cook geen goed.
24/09 10u31  Netanyahu en Gantz bespreken formatie De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de leider van Blauw-Wit, Benny Gantz, hebben maandag overleg gevoerd over het vormen van een regering van nationale eenheid. Woensdag praten de twee verder. President Reuven Rivlin sprak van een „belangrijke stap.”
24/09 10u31  Bijbelapps: meer lezen, minder begrijpen Het gebruik van een app helpt om vaker de Bijbel te lezen. De tekst wordt echter minder goed begrepen dan bij het lezen van papier. Dat blijkt uit een deze maand verschenen Amerikaans onderzoek.
24/09 10u31  Sint Eustatius kiest over jaar nieuwe raad De bewoners van Sint Eustatius mogen volgend jaar oktober een nieuw bestuur voor het Caribische eiland kiezen. Den Haag greep vorig jaar februari in omdat de eilandsraad zijn taken verwaarloosde. Er was sprake van onder meer machtsmisbruik, intimidatie, wanbeleid en discriminatie.
Laatste update: vandaag om 11u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
24/09 10u15  Google hoeft alleen in EU treffers te wissenAls Google zoekresultaten moet verwijderen, hoeft dat alleen te gebeuren op zijn sites binnen de Europese Unie, dus op sites als google.nl, google.de en google.it. De Europese regels daarover gelden niet buiten Europa. Dat heeft het Europees Hof van Justitie dinsdag beslist.
24/09 10u15  Zijdefabrikant Prelle uit Lyon bekleedt paleizenManufacture Prelle in het Franse Lyon is een van de oudste zijdefabrikanten ter wereld en de enige die nog in familiehanden is. De onderneming, die stamt uit 1752, bedient anno 2019 een zeer exclusief publiek. Zo levert het gordijnen aan paleis van Versailles, even ten zuiden van Parijs, of Tsarskoje Selo bij het Russische Sint-Petersburg – de voormalige residentie van de tsaristische familie. Daarnaast levert Prelle ook zijde stoffen voor luxe jachten of privévliegtuigen.
24/09 10u15  Fiscale deal Luxemburg met Fiat ongeoorloofdEen belastingafspraak die de Luxemburgse overheid had gemaakt met financieringsmaatschappij Fiat Finance in 2012 was een ongeoorloofde fiscale constructie. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie in een beroepszaak die de regering van Luxemburg en Fiat eind 2015 samen tegen de Europese Commissie aanspanden.
24/09 10u15  ‘Multivitamines 50-plussers slecht gedoseerd’Multivitamines voor 50-plussers zijn vaak slecht gedoseerd. Veel van deze pillen bevatten te veel of juist te weinig vitamine D, concludeert de Consumentenbond in een onderzoek. In enkele multivitamines zit een „onaanvaardbaar hoge dosis” vitamine B6 en/of zink. Te veel hiervan kan leiden tot aantasting van het zenuwstelsel.
24/09 10u15  Nederland wint zaak over belasting StarbucksDe fiscale afspraken die de Belastingdienst heeft gemaakt met Starbucks zijn niet in strijd met Europese regels, oordeelt het Gerecht van de Europese Unie. Het besluit van de Europese Commissie uit 2015 dat Nederland ruim 25 miljoen euro terug moet halen bij de Amerikaanse koffieketen vanwege vermeende staatssteun wordt daarmee vernietigd.10 
24/09 10u00  Verlagen 130 km-limiet en rustiger rijden urgenter dan ooitOp snelwegen de 130 km-limiet verlagen, betekent win-win-win voor verkeersveiligheid, milieu en klimaat. Vergeleken met halvering van de veestapel is verbetering van ons aller rijgedrag ook een eerlijker en rechtvaardiger maatregel.
24/09 10u00  Handelsoptimise helpt AEX vooruitDe Amsterdamse aandelenbeurs ging dinsdag licht vooruit. Ook de andere Europese beurzen lieten kleine winsten zien. Uitspraken van de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin, die stelde dat de handelsgesprekken met China begin oktober worden hervat, zorgden voor enig optimisme bij beleggers.10 
24/09 09u45  Acht baby’s dood door ziekenhuisbrand AlgerijeAcht baby’s zijn om het leven gekomen door een brand op de kraamafdeling van een ziekenhuis in het oosten van Algerije, meldden de hulpdiensten.
24/09 09u45  „Ambt van predikant in GKV hoeft niet levenslang te zijn”De Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) moeten niet strak vasthouden aan het idee dat het ambt van predikant voor het leven is.
24/09 09u31  AEX opent licht hogerDe Amsterdamse aandelenbeurs is dinsdag licht hoger geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met kleine winsten. Uitspraken van de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin, die stelde dat de handelsgesprekken met China begin oktober zullen worden hervat, zorgden voor enig optimisme bij beleggers.10 
24/09 09u15  Geen problemen op Eindhoven AirportHet niet doorgaan van vakantievluchten voor reizigers van Neckermann en Thomas Cook heeft op Eindhoven Airport dinsdag niet tot noemenswaardige problemen geleid. Transavia heeft iemand op het vliegveld rondlopen om mogelijke gestrande reizigers op te vangen, maar die had het dinsdagochtend niet druk. „Het is heel rustig, er zijn niet veel problemen”, aldus een woordvoerder.10 
24/09 09u15  TUI bekijkt impact teloorgang Thomas CookDe Brits-Duitse reisorganisatie TUI weet nog niet precies welke gevolgen de val van branchegenoot Thomas Cook op de eigen activiteiten zal hebben. Topman Fritz Joussen van TUI gaf dinsdag aan dat de impact op de korte termijn wordt bekeken.10 
24/09 09u15  Weer rechtszaak tegen Formule I op ZandvoortDe organisatie die eerder met succes de overheidsaanpak tegen stikstof aanvocht, Mobilisation for the Environment (MOB), stapt ook naar de rechter om de Formule I in Zandvoort tegen te houden. De MOB bevestigt dinsdag berichtgeving hierover door het AD. Stichting Duinbehoud en Stichting Rust, die al eerder een procedure aanspanden, trekken samen op met MOB.
24/09 09u15  Val Thomas Cook raakt vluchten Transavia nietLuchtvaartmaatschappij Transavia voert zover bekend dinsdag alle vluchten volgens schema uit. De maatschappij zou dinsdag ook veel reizigers vervoeren die een vakantie bij Thomas Cook of Neckermann hadden geboekt. Door financiële problemen bij het moederbedrijf zijn de vakanties van Thomas Cook Nederland geschrapt en kan het zijn dat sommige vluchten van Transavia minder vol zitten.10 
24/09 09u01  Vaakst ongeval bij veiligheidswerkWerknemers met een beroep rond veiligheid hebben het vaakst een arbeidsongeval waarbij minstens één dag werd verzuimd.10 
24/09 08u45  Installatie Jos de Kock als nieuwe ETF-rectorProf. dr. Jos de Kock is maandagavond in Leuven geïnstalleerd als rector van de Evangelische Theologische Faculteit (ETF).
24/09 08u45  ETF start academisch jaar met 65 nieuwe studentenDe Evangelische Theologische Faculteit (ETF) in het Belgische Leuven opent het nieuwe academisch jaar met 65 nieuwe studenten. Het totaalaantal studenten groeide opnieuw licht en komt naar schatting uit op 221.
24/09 08u45  Thomas Cook-dochter Condor blijft vliegenCondor, de Duitse vakantievlieger van Thomas Cook, blijft ook dinsdag vluchten volgens schema uitvoeren. Dat maakte een woordvoerder van Condor bekend. De Duitse onderneming had eerder al aangegeven dat het ondanks het faillissement van het Britse moederbedrijf zou blijven vliegen.12 
24/09 08u30  Zware beveiliging rondom proces moordbendeOp de wegen naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol staan tientallen zwaarbewapende marechaussees. Om 09.00 uur begint daar de eerste van twee niet-inhoudelijke zittingen in het liquidatieproces Marengo. Op alle straathoeken is zichtbare bewaking aanwezig.
24/09 08u30  Nikkei boekt kleine winstIn Japan, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, is de aandelenbeurs dinsdag licht hoger gesloten. Beleggers trokken zich op aan de uitspraken van de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin die stelde dat de handelsgesprekken met China begin oktober zullen worden hervat. Zorgen over de wereldwijde economie na tegenvallende macro-economische cijfers uit de eurozone en Japan hielden de winsten beperkt.
24/09 08u30  14.700 toeristen terug na omvallen Thomas CookDe Britse luchtvaartautoriteit heeft maandag met extra vluchten 14.700 toeristen naar het Verenigd Koninkrijk teruggehaald na het omvallen van touroperator Thomas Cook. De repatriëring was noodzakelijk geworden na het plotselinge bankroet van de oudste touroperator ter wereld. Naar verwachting zullen de komende 13 dagen nog eens 135.300 gestrande reizigers worden teruggevlogen, zei de luchtvaartautoriteit dinsdag.
24/09 08u30  Zorgpremie DSW als eerste bekend: 118 euroDe zorgpremie van zorgverzekeraar DSW stijgt met 6 euro per maand en niet met 3 euro per maand zoals het kabinet op Prinsjesdag voorrekende. Daarmee komt de premie voor 2020 op 118 euro per maand.
24/09 08u00  'Schaf verplichte Marokkaanse nationaliteit af'Een groep Marokkaanse Nederlanders roept de Nederlandse overheid en de samenleving op hen te steunen in hun strijd tegen de verplichte Marokkaanse nationaliteit. Voor die tweede nationaliteit hebben ze niet vrijwillig gekozen. Die wordt hen opgedrongen, kunnen ze niet afleggen en is ook nog 'onlosmakelijk verbonden met angst en onvrijheid', meldt de Volkskrant.
24/09 08u00  Aalmoezenier: Meegaan op missie verrijkendRooms-katholieke geestelijke verzorgers ervaren deelname aan een militaire vredesoperatie als een verrijking van hun geloof.
24/09 07u45  Gods heerlijkheidGenesis 9:2711 
24/09 07u45  Raad Veenendaal steunt strijd tegen haatzaaienDe gemeenteraad van Veenendaal steunt burgemeester Gert-Jan Kats in zijn strijd tegen haatzaaiend onderwijs in de gemeente. Na een debat van ruim drie uur werd maandagavond een motie met die strekking vrijwel unaniem aanvaard.10 
24/09 07u31  Noodnummer voor Thomas Cook-reizigersGarantiefonds SGR maakt rond 09.30 uur een noodnummer bekend op de website voor reizigers die met Thomas Cook op vakantie zijn of op vakantie zouden gaan. Dat nummer is onder meer bedoeld voor reizigers die op vakantie in de problemen zijn gekomen doordat bijvoorbeeld hoteluitbaters lastig doen.11 
24/09 07u00  Nederlanderschap terug voor vijf 'jihadisten'Vijf personen hebben officieel het Nederlanderschap teruggekregen. Ze zijn ook geen ongewenst persoon meer. Het besluit is maandag gepubliceerd in de Staatscourant.14 
24/09 07u00  Ontslag agent Florida voor oppakken 6-jarigenEen politieagent in Orlando is maandag ontslagen nadat hij twee kinderen van 6 jaar had gearresteerd voor misdragingen op hun school. „Het was duidelijk dat er geen andere oplossing was dan het ontslaan van deze agent zei politiecommissaris Orlando Rolón.14 
24/09 07u00  Tientallen beveiligd na moord op advocaatNa de moord op advocaat Derk Wiersum zijn voor tientallen personen extra veiligheidsmaatregelen getroffen, meldt NOS op basis van bronnen. Twintig tot dertig mensen zouden extra worden beveiligd. Het gaat om onder meer rechters en officieren van justitie die betrokken zijn bij het proces tegen Ridouan Taghi of zaken die daaraan gerelateerd zijn.13 
24/09 07u00  DSW verhoogt zorgpremie naar 118 euroDe zorgpremie van zorgverzekeraar DSW stijgt met 6 euro per maand en niet met 3 euro per maand zoals het kabinet op Prinsjesdag voorrekende. Daarmee komt de premie voor 2020 op 118 euro per maand.13 
24/09 06u30  ‘Tientallen beveiligd na moord op advocaat’Na de moord op advocaat Derk Wiersum zijn voor tientallen personen extra veiligheidsmaatregelen getroffen, meldt NOS op basis van bronnen. Twintig tot dertig mensen zouden extra worden beveiligd. Het gaat om onder meer rechters en officieren van justitie die betrokken zijn bij het proces tegen Ridouan Taghi of zaken die daaraan gerelateerd zijn.11 
24/09 05u30  DSW verhoogt zorgpremie met 6 euro per maandDe zorgpremie van zorgverzekeraar DSW stijgt met 6 euro per maand en niet met 3 euro per maand zoals het kabinet op Prinsjesdag voorrekende. Daarmee komt de premie voor 2020 op 118 euro per maand.12 
24/09 05u15  Tob Cohen dinsdag in Kenia begravenIn de Keniaanse hoofdstad Nairobi wordt dinsdag de vermoorde Nederlander Tob Cohen begraven. Alleen familie van hem is welkom.15 
24/09 04u45  Google hoort hoeveel het moet verwijderenAls Google zoekresultaten moet verwijderen, moet dat dan wereldwijd gebeuren, of alleen in de Europese Unie? Dat beslist het Europees Hof van Justitie dinsdag.14 
24/09 04u45  PvdA en D66: te lage stagevergoeding mbo’ersMbo’ers moeten dezelfde stagevergoeding krijgen als stagiairs van hbo of universiteit. PvdA en D66 vinden de huidige verschillen maar niks. Het kan gaan om honderden euro’s per maand minder.13 
24/09 04u45  Agenten Mexico beschuldigd van moordZeven agenten in Mexico zijn beschuldigd van de moord op acht mensen. De agenten zouden de moord hebben afgedaan als een schietpartij met criminelen. Een rechter in Tamaulipas heeft opdracht gegeven voor de arrestatie van de vier vrouwen en drie mannen, meldt de openbaar aanklager in de noordoostelijke provincie. De zeven worden naast moord ook beschuldigd van ambtsmisbruik.15 
24/09 04u15  Uitspraak over belastingdeal met StarbucksHet Gerecht van de EU, onderdeel van het Europees Hof van Justitie, doet dinsdag uitspraak over de belastingzaak rond Starbucks. De Europese Commissie droeg de Belastingdienst in 2015 op ruim 25 miljoen euro terug te halen bij de Amerikaanse koffieketen vanwege vermeende staatssteun. De regering en Starbucks legden de zaak vervolgens voor aan de Europese rechter.15 
24/09 04u15  Liquidatieproces op slot na moord op advocaatDe deuren van de rechtbank op Schiphol gaan dinsdag en donderdag dicht tijdens het liquidatieproces Marengo. Alleen procespartijen, zoals rechters, officieren van justitie, advocaten en de verdachten, mogen aanwezig zijn. Pers en publiek worden geweerd, pas na afloop komt er mogelijk een verklaring van de rechtbank. Een unieke situatie, veroorzaakt door de schokkende moord op de advocaat van de kroongetuige in het proces, Derk Wiersum.15 
24/09 03u45  Vonnis Brits Hooggerechtshof in zaak-JohnsonHet Hooggerechtshof in Londen doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen Boris Johnson over de lange schorsing van het parlement. Naar verwachting komt die rond 11.30 uur Nederlandse tijd. Klagers vinden dat de premier in strijd met de wet handelde toen hij de koningin om een ongebruikelijk lange schorsing vroeg. Hij heeft het Britse parlement met vijf weken reces gestuurd.13 
24/09 03u15  Koning spreekt Algemene Vergadering van VN toeKoning Willem-Alexander spreekt dinsdagmiddag (lokale tijd) in New York voor de tweede keer de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe. Eerder deed hij dat in 2015, toen Nederland wereldwijd stemmen probeerde te winnen voor een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad.15 
24/09 02u16  Piet Fortuin nieuwe voorzitter van CNVPiet Fortuin is per 1 januari 2020 de nieuwe voorzitter van CNV Vakcentrale. Hij volgt Arend van Wijngaarden op die begin 2020 met pensioen gaat. Fortuin (60) gaat leiding geven aan een nieuw, zeskoppig CNV-bestuur, dat samengesteld is uit bestuurders van de drie bonden van het CNV en de Vakcentrale.16 
24/09 02u16  Nog geen datum voor terugkeer Boeing 737 MAXDe Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft maandag laten weten dat er nog geen tijdpad is om de ban op de Boeing 737 MAX op te heffen. Landen moeten volgens de luchtvaartautoriteit ook ieder voor zich beslissen wanneer het vliegtuig weer mag vliegen.15 
24/09 00u15  ‘Rotterdam is te overmoedig met projecten’Te overmoedig, te ambitieus. Te veel risico’s nemen, te weinig oog voor de mogelijke gevolgen. Te weinig aandacht voor gewone mensen, te veel gefocust op procedures en regels. Dat is de praktijk van veel gemeentelijke projecten in Rotterdam, concludeert de Rekenkamer Rotterdam dinsdag in een rapport. De waakhond heeft meer dan veertig onderzoeken van de afgelopen tien jaar teruggelezen en gezocht naar rode draden.18 
24/09 00u01  Vleesverbruik stijgt weerHet vleesverbruik in Nederland is vorig jaar voor het eerst in negen jaar gestegen. Dat zegt de dierenrechtenorganisatie Wakker Dier op basis van onderzoek van Wageningen Economic Research. Gemiddeld verbruikten Nederlanders 77,2 kilo vlees per persoon. In 2016 en 2017 was het 76,6 kilo. Alles wordt in deze verbruikscijfers meegeteld, ook bijvoorbeeld botten.19 
23/09 23u00  Europese landen geven Iran schuld van aanvalFrankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië zeggen dat Iran achter de aanval zit op twee Saudische olie-installaties vorige week. De Verenigde Staten zien Iran ook als dader. Bij de aanval werden raketten en drones gebruikt. Het was een harde klap voor de olie-industrie in Saudi-Arabië.
23/09 22u30  Militair riep op tot aanval op nieuwsbedrijfDe FBI heeft een 24-jarige Amerikaanse militair opgepakt. De man zou op sociale media instructies hebben gegeven hoe je het best bommen kunt maken. Ook zou hij hebben opgeroepen een groot Amerikaans nieuwsbedrijf aan te vallen door middel van een autobom, melden verschillende Amerikaanse media maandag. De man werd zaterdag opgepakt.
23/09 22u30  Gemengd slot op Wall StreetDe Amerikaanse aandelenbeurzen zijn maandag met gemengde uitslagen gesloten. Beleggers op Wall Street reageerden onder meer op opmerkingen van bestuurders van de Federal Reserve dat de koepel van centrale banken klaarstaat om verder in te grijpen als dat nodig is. Wel drukten de aanhoudende handelsoorlog en tegenvallende macro-economische cijfers uit Europa op het sentiment.
23/09 22u00  Thomas Cook Nederland schrapt dinsdag vluchtenDe reis van Nederlanders die op dinsdag met vakantie zouden gaan via Thomas Cook Nederland gaat niet door. De reisorganisatie meldt dat de vertrekken komen te vervallen. Reizigers die vertrekken vanaf woensdag vinden volgens het bedrijf binnenkort meer informatie op de website van Thomas Cook, neckermann.nl en sgr.nl.
23/09 22u00  Op jacht naar goud en gelukGoud en geluk. Dat dachten de tienduizenden avonturiers te vinden die rond 1850 een lange reis naar het westen van Amerika maakten in de hoop daar de vondst van hun leven te doen. Voor veruit de meesten liep het uit op een grote teleurstelling.
23/09 22u00  ‘Snap praat met toezichthouder over Facebook’Snap, het bedrijf achter de app Snapchat, heeft bij de Amerikaanse toezichthouder FTC een boekje opengedaan over de soms „agressieve” werkwijzen van Facebook. Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van ingewijden.
23/09 21u45  Oudere neemt spaargeld op bij negatieve renteZes van de tien ouderen halen hun geld van de bank als de rente op spaargeld negatief wordt. Dat meldt de ANBO, de belangenorganisatie van senioren. Sommige ondervraagde ouderen gaven al concreet aan wat ze ermee van plan zijn. Zo wil 10 procent overstappen naar een buitenlandse bank, gaat 7 procent investeren, en wil 6 procent het spaargeld gebruiken voor energiemaatregelen in en rond de woning.
23/09 21u45  Boeing betaalt geld aan families slachtoffersVliegtuigbouwer Boeing betaalt schadevergoedingen aan families van slachtoffers die zijn omgekomen door crashes met een 737 MAX-toestel. Het gaat om een bedrag van 144.500 dollar (circa 130.000 euro) per familie, meldt Sky News maandag.
23/09 21u45  Man overleden na aanrijding door landbouwvoertuigEen 80-jarige man is overleden nadat hij op een landbouwperceel in Roosendaal was aangereden door een landbouwvoertuig. De man overleed ter plekke. Politie en de Inspectie SZW (voorheen de Arbeidsinspectie) onderzoeken wat er is gebeurd.
23/09 21u30  Man dood na aanrijding door landbouwvoertuigEen 80-jarige man is overleden nadat hij op een landbouwperceel in Roosendaal was aangereden door een landbouwvoertuig. De man overleed ter plekke. Politie en de Inspectie SZW (voorheen de Arbeidsinspectie) onderzoeken wat er is gebeurd.
23/09 21u15  Trump: ik verdien de Nobelprijs voor de VredeDe Amerikaanse president Donald Trump vindt dat hij de Nobelprijs voor de Vrede moet winnen. Dat zei hij maandag in New York, toen hij kort aanwezig was tijdens de klimaattop van de Verenigde Naties.
23/09 21u15  Rosemyrtha ontvlucht slavenbestaan in HaïtiZe werd al heel jong door haar ouders afgestaan. Werkte jarenlang als moderne slaaf in het gezin van haar tante. Naar school mocht ze niet en om het minste of geringste kreeg ze slaag. Rosemyrtha Innocent: „Ik probeer alles nog steeds aan mezelf uit te leggen.”
23/09 21u15  Beperkte tolerantie of afgedwongen integratieDe inhoud van het salafistisch onderwijs roept terecht verontrusting op. Maar zal bij eventuele tegenmaatregelen het reformatorisch onderwijs buiten schot blijven? Ook daar verzet men zich immers tegen allerlei moderne opvattingen. Hoe maken we het verschil duidelijk?
23/09 21u00  FNV wil rust voor uitwerken pensioenakkoordVakbond FNV wil dat de pensioenfondsen in Nederland voorlopig niet hoeven te korten. Er zou rust nodig zijn om het pensioenakkoord uit te werken. „Geef die noodzakelijke rust aan het front, is mijn oproep aan de politiek. Gun ons de tijd om het nieuwe contract uit te werken”, laat FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga weten in een interview met De Telegraaf.
23/09 21u00  Dakdekkers beschoten in Etten-LeurIn Etten-Leur (Noord-Brabant) zijn enkele dakdekkers beschoten. Ze waren aan het werk op het dak van een pand aan de Marterhof toen ze maandag rond 16.00 uur onder vuur werden genomen. Dat meldt de politie die in een woning in de buurt een man en een vrouw heeft opgepakt. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.
23/09 20u15  Toch geen acties bij brandstofbedrijf SchipholVakbond FNV gaat toch niet actievoeren bij Aircraft Fuel Supply (AFS). Het bedrijf dat de brandstof levert op luchthaven Schiphol is volgens de bond op het laatste moment met een verbeterd cao-bod gekomen. Dat voorstel gaat FNV nu voorleggen aan zijn achterban.
23/09 20u15  Regering Sint-Maarten gevallenDe regering op Sint-Maarten is gevallen. Twee volksvertegenwoordigers van regeringspartij United Democrats (UD) zijn uit onvrede opgestapt en hebben zich onafhankelijk verklaard. Ze hebben een akkoord gesloten met twee oppositiepartijen.
23/09 19u45  Verdachten mishandeling Hagenaar langer vastVier minderjarige verdachten die zich bij de politie hadden gemeld na het overlijden van een 71-jarige Hagenaar blijven in elk geval nog drie dagen vastzitten. Een vijfde, die als eerste werd aangehouden, zit twee weken vast. De man overleed vorige week maandag in een ziekenhuis, mogelijk als gevolg van mishandeling door een groepje jongeren.
23/09 19u45  Kerkelijk pionieren op allerlei manierenDe Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft tegenwoordig niet alleen meer eeuwenoude dorpskerken en ‘gewone’ wijkgemeenten, maar ook ”kliederkerken” en ”pioniersplekken” in Vinexwijken. Vraag is wel of je in zo’n pioniersgemeente je kind kunt laten dopen. Onze oosterburen kijken intussen met belangstelling mee.
23/09 19u45  Turkije zoekt naar nieuwe rol in veranderde wereldordeTurkije is hard bezig zijn dominante positie van weleer te herstellen. Herleving van de gloriedagen van het Osmaanse rijk, is de grote droom van president Erdogan. Daar horen ook kernwapens bij.
23/09 19u45  Draghi reageert op onvrede over ECB-beleidOpenlijke kritiek van centralebankbestuurders op de ingeslagen monetaire koers kan schadelijk zijn voor de economie van het eurogebied. Daarvoor waarschuwde de president van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi maandag in Brussel. Hiermee reageerde de Italiaan op recente uitlatingen door onder meer het hoofd van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot.
23/09 19u45  Rutte op klimaattop: tijd van woorden voorbijBij de aanpak van de klimaatverandering is de tijd voor woorden en politieke beloftes voorbij. Het is nu tijd voor stevige maatregelen, zei premier Mark Rutte bij de opening van een klimaattop in New York.
23/09 19u45  Labour stemt voor uitstel brexitstandpuntLeden van de grootste Britse oppositiepartij Labour hebben maandag een voorstel verworpen om onmiddellijk een campagne te beginnen om in de EU te blijven. Ze willen pas na parlementsverkiezingen de knoop doorhakken over de brexitkoers van hun partij.
23/09 19u30  VVD buigt zich over Kamerlid Van HagaRegeringspartij VVD buigt zich dinsdag over de jongste aantijgingen tegen het liberale Kamerlid Wybren van Haga. De politicus zou zich tegen de afspraken in toch met zijn bedrijf hebben bemoeid. Hij raakte eerder in opspraak omdat hij als verhuurder in Amsterdam regels had overtreden.
23/09 19u16  5000 extra niet-westerse bloeddonorsMede door een campagne en de aandacht daarvoor, hebben zich afgelopen zomer 5000 niet-westerse bloeddonors aangemeld. Eerder gaven zich 7400 personen op door speciale wervingsacties onder gamers.
23/09 19u00  Strafzaak besloten om ‘versheid’ liquidatieDe president van de rechtbank in Amsterdam vindt het belangrijk dat rechtszittingen in openbaarheid plaatsvinden en heeft de persvrijheid hoog in het vaandel. Maar de pro-formazitting in de Marengo-strafzaak die voor dinsdag en donderdag staat gepland is volgens haar „zo kort op” de liquidatie van advocaat Derk Wiersum „dat de rechtbank nu niet de stap durft te zetten om het een openbare zitting te laten zijn”.
23/09 18u31  Thunberg op klimaattop: hoe durven jullieEen zichtbaar boze en emotionele Greta Thunberg heeft maandag op de VN-klimaattop in New York de wereldleiders berispt. Zij beschuldigde hen van het verraden van haar generatie door de uitstoot van broeikassen niet aan te pakken. „Hoe durven jullie”, zei de Zweedse tiener, die het wereldwijde gezicht is geworden van de groeiende jeugdbeweging tegen het gebrek aan actie voor het klimaat.
23/09 18u31  Trump niet bang voor afzettingsprocedurePresident Donald Trump is niet bang voor een mogelijke afzettingsprocedure. Sommige Democraten hebben met zogeheten impeachment gedreigd omdat Trump de Oekraïense president onder druk zou hebben gezet om een corruptieonderzoek te hervatten naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en diens zoon Hunter.
23/09 18u00  ‘Veel ontslagen bij Voestalpine Automotive’Bij Voestalpine Automotive verdwijnen op termijn 116 van de 950 arbeidsplaatsen. Dat meldt vakbond FNV Metaal. Het bedrijf heeft veel last van de slechte marktomstandigheden in de auto-industrie.
23/09 18u00  Oma Blankenstijn bezoekt expositie ”Bij ons in de Biblebelt”De zondag afgesloten expositie in Utrecht ”Bij ons in de Biblebelt” heeft in drie maanden tijd een recordaantal bezoekers getrokken: ruim 70.000. Zaterdag bezocht mevrouw C. E. Blankenstijn-Moree het Catharijneconvent. De Dordtse dame is de lieve oma van de posters.
23/09 18u00  Trump verschijnt eventjes op klimaattopDe Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag kort en ongepland zijn gezicht laten zien op de VN-klimaattop in New York. De verwachting was dat hij helemaal niet zou komen.
23/09 18u00  Viertal opgepakt voor witwassen in BrabantBij huiszoekingen in drie woningen in Best, Liempde en Son en Breugel zijn drie mannen en een vrouw aangehouden op verdenking van witwaspraktijken. De politie legde beslag op een woning en een manege in Son en Breugel.
23/09 18u00  Damrak sluit met verliesDe beurs in Amsterdam is maandag lager gesloten. Ook de andere Europese beursgraadmeters leverden in. Zwakke industriecijfers uit de eurozone en de zorgen over het Amerikaans-Chinese handelsconflict drukten op het sentiment. Veel aandacht ging uit naar de reissector, na het omvallen van de Britse reisgigant Thomas Cook.
23/09 17u45  Onderzoek naar EU-burgers in Nederlands legerBurgers uit andere Europese landen in het Nederlandse leger? Het ministerie van Defensie gaat onderzoeken of het wenselijk en haalbaar is de strijdkrachten open te stellen voor inwoners van elders in de Europese Unie.
23/09 17u45  Nederlands geld voor meer veiligheid internetNederland geeft 1 miljoen euro om andere landen te steunen voor een veilig, vrij en open internet. De bijdrage loopt via een project van de Wereldbank dat de digitale samenwerking moet verbeteren.
23/09 17u45  In Roemenië gezochte man komt om in NederlandEen Nederlandse man die in Roemenië werd gezocht wegens een misdrijf, is maandag in Nederland in Escharen om het leven gekomen door een auto-ongeluk. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Den Bosch.
23/09 17u45  Thomas Cook staat honderden klanten te woordThomas Cook Nederland heeft maandag honderden telefoontjes gekregen van klanten met vragen over de ondergang van het Britse reisconcern. De Nederlandse tak, die deel uitmaakt van de in Duitsland geregistreerde Europese activiteiten, is evenwel nog niet failliet.
23/09 17u45  Jongeren hersteld na vermoedelijk xtc-gebruikDe vijf jongeren die zondag in Boxtel vermoedelijk door xtc-pillen onwel werden en naar het ziekenhuis zijn gebracht, hebben het hospitaal allemaal hersteld kunnen verlaten.
23/09 17u30  Wifi, al dertig jaar de standaard voor draadloos internetHet tijdperk dat er geen draadloos internet was, is nog niet zo heel lang voorbij – jongeren moeten maar eens aan hun ouders vragen wat ze in hun vrije tijd deden toen het nog niet bestond.
23/09 17u15  Henk van Ooijen (68): Niet zeuren, maar beurenEen jaar of zes geleden nam Henk van Ooijen (68) uit Geldermalsen officieel afscheid van aannemer Van de Beek uit Neerijnen. Toch is hij nu nog volop actief voor het bedrijf aan de Neerijnense Mark. „Als ze me vragen, kan ik altijd nee zeggen. Maar dat komt niet zo vaak voor.”
23/09 17u15  Boetes geëist tegen agenten wegens geweldDrie politieagenten die in oktober 2016 te hardhandig de wapenstok hanteerden tegen mensen die zich hinderlijk gedroegen, moeten mogelijk een boete betalen. Het Openbaar Ministerie eiste maandag voor de rechtbank in Utrecht tegen een van hen 750 euro en tegen twee anderen 500 euro boete. Volgens het OM hebben de agenten te snel en te fors geweld gebruikt tegen de overlastgevers.
23/09 17u15  Vier landen akkoord over opvang migrantenMalta heeft met Italië, Duitsland en Frankrijk een tijdelijk akkoord bereikt over de opvang van migranten. Migranten die vanuit Afrika de Middellandse Zee oversteken, worden verdeeld onder de vier landen. De deal zal op 8 oktober tijdens een vergadering worden voorgelegd aan andere Europese lidstaten.
23/09 17u00  Gevallen Nissan-baas schikt met beurswaakhondVoormalig Nissan-topman Carlos Ghosn schikt met de Amerikaanse beurswaakhond SEC over het voor beleggers verzwijgen van meer dan 140 miljoen dollar aan compensaties en pensioenvoordelen. De gevallen autobaas stemt in met een geldstraf van 1 miljoen dollar. Ook Nissan zelf moet betalen.
23/09 16u45  Man vast voor vernielen auto taxihandhaverEen 29-jarige man is aangehouden voor het vernielen van een auto van een Amsterdamse handhaver. De recherche houdt er rekening mee dat de vernieling te maken heeft met recente bedreigingen van taxicontroleurs in de hoofdstad. Hiervoor werden de afgelopen weken al twee personen opgepakt.
23/09 16u45  Garantiefonds SGR kan omvallen Thomas Cook aanHet garantiefonds SGR in Rotterdam verwacht dat in voorkomend geval alle reizigers die via de Nederlandse tak van Thomas Cook een reis hebben geboekt, schadeloos kunnen worden gesteld. Dat zegt adjunct-directeur Carin Beckers van SGR. Het Britse Thomas Cook vroeg maandag faillissement aan. Als de Nederlandse tak van de reisorganisatie ook omvalt, kunnen mensen via SGR hun geld terugkrijgen.
23/09 16u45  Opnieuw reuzenteek aangetroffenOp een pony in Wageningen is vrijdag opnieuw een hyalommateek ofwel reuzenteek aangetroffen, melden de site voor natuurnieuws Nature Today en Wageningen University and Research. Een hyalommateek kan bij mensen ernstige koorts veroorzaken.
23/09 16u30  Rusland stemt in met klimaatakkoord ParijsDe Russische premier Dmitri Medvedev heeft maandag formeel steun gegeven aan het klimaatakkoord van Parijs. Dat staat in een decreet dat is gepubliceerd op de website van de regering.
23/09 16u15  Universiteit voor 800 miljoen op de schopDe Universiteit Utrecht investeert de komende tien jaar ruim 800 miljoen euro in verbouw en nieuwbouw van de eigen onderkomens. Veranderingen in onderwijs door digitalisering en in onderzoek door steeds meer samenwerking maken vérgaande aanpassing van de huisvesting nodig. De universiteit wil tegelijk exploitatiekosten beperken en ook nog verduurzamen.
23/09 16u15  Minderheden vrezen voor nieuw wetboek IndonesiëJoko Widodo, de president van Indonesië, heeft na publiek protest opdracht gegeven tot uitstel van de parlementaire stemming over een nieuw controversieel wetboek. Volgens critici brengt de wetgeving minderheden in de knel.
23/09 16u15  Bekeuringen om negeren samenscholingsverbodDe politie heeft zondag in de Zeeuwse plaats Westdorpe meerdere mensen op de bon geslingerd omdat ze een samenscholingsverbod negeerden. De gemeente heeft een dergelijk verbod ingesteld in verband met illegale straatraces.
23/09 16u00  Advocaat tegen procesbewaker zaak-Gökmen T.Advocaat Sébas Diekstra is tegen de benoeming van een procesbewaker in de strafzaak tegen Gökmen T., verdacht van de aanslag op de tram in Utrecht. „De rechtbank zou zelf in staat moeten zijn om te voorzien bij het ontbreken van rechtsbijstand”, zegt Diekstra maandag. Hij staat de vader van de bij de aanslag omgekomen Roos Verschuur bij.
23/09 16u00  Wall Street begint in mineurDe aandelenbeurzen in New York zijn maandag met verliezen aan de nieuwe handelsweek begonnen. Beleggers op Wall Street verwerken tegenvallende cijfers over de industrie en de dienstensector in Europa en blijven de ontwikkelingen aan het handelsfront volgen.
23/09 15u45  Nul uitstoot in 2050 is streven van 66 landenVlak voor de klimaattop in New York hebben 66 landen laten weten dat ze ernaar willen streven dat ze eind 2050 helemaal geen broeikasgassen meer uitstoten. Dit hebben de Verenigde Naties bekendgemaakt. Alle uitstoot van CO2 moet daar dan zijn gestopt.
23/09 15u45  Knot: ruimte voor investeringen in economieOp de Nederlandse begroting is ruimte om geld te steken in de economie, zegt Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank. Vanuit Europees perspectief zou zo’n stimulans ook best wenselijk zijn, volgens Knot.
23/09 15u45  Hotelscholieren Brugge ziek door tartaarsausVersbereide tartaarsaus is de bron van de salmonellabesmetting waardoor zo’n tweehonderd leerlingen en docenten van de hotel- en toerismeschool Spermalie begin deze maand in Brugge ziek werden. Onderzoek in een laboratorium heeft uitgewezen dat de in de saus gebruikte eieren hoogstwaarschijnlijk de oorzaak waren van de uitbraak, meldt de Belgische voedselwaakhond FAVV.
23/09 15u30  Eerherstel voor homoseksuele genie Alan TuringDe Brit Alan Turing leverde een belangrijke bijdrage aan het verloop van de Tweede Wereldoorlog, maar het genie stierf een uiterst trieste dood.
23/09 15u15  Vertellende meester neemt afscheid: Rhenense schooldirecteur Karens met pensioenMeester Karens gaat weg. De directeur van de Eben-Haëzerschool in Rhenen neemt vrijdag afscheid van zijn eerste werkgever. „Er lopen hier kinderen van wie ik de opa en oma in de klas heb gehad.”
23/09 15u01  Doden bij onlusten in PapoeaIn de Indonesische provincie Papoea zijn maandag opnieuw onlusten uitgebroken. Zeker twintig mensen kwamen om het leven en 65 anderen raakten gewond in de stad Wamena, meldt een legerwoordvoerder.
23/09 15u01  Uitspraak hooggerechtshof Londen dinsdagHet Hooggerechtshof in Londen doet dinsdagmorgen om 11.30 (onze tijd) uitspraak in de zaak tegen premier Boris Johnson over de extra lange schorsing van het parlement. Dit heeft het hof laten weten na drie dagen van zittingen over de omstreden schorsing afgelopen week.
23/09 14u45  Rubriek Ter plekke: Bertken op zoek naar de BruidegomZe woont 57 jaar lang in een stenen kluis, pal tegen de muur van de Utrechtse Buurkerk. Suster Bertken (1426-1514) wijdt in afzondering haar leven aan God, op zoek naar de hemelse Bruidegom.
23/09 14u45  Christendom vindt weg terug op islamitische zijderouteOude karavaansteden op de zijderoute in Oezbekistan. Ze waren niet alleen commerciële trefpunten, maar ook hoogtepunten van islamitische cultuur. De kerk kreeg er nauwelijks voet aan de grond, maar heeft haar weg terug gevonden.
23/09 14u45  Zorg om klimaat; wacht niet op trage overheidMocht iemand in 2015 de hoop hebben gehad dat het na het Akkoord van Parijs beter zou gaan met het klimaat, die heeft zich vergist. De vijf jaren vanaf 2015 zijn de warmste die ooit zijn gemeten, zo bleek deze week uit een VN-rapport.
23/09 14u45  Tabaksfabrikant biedt Kamerlid GL baan aanGroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders is via een wervingsbureau benaderd door tabaksfabrikant Imperial Tobacco om voor dat bedrijf te komen werken als manager public affairs, voor de externe voorlichting. De recruiter doet Smeulders de suggestie dat hij zijn mening over roken kan aanpassen. „Je kunt het als een uitdaging zien om je eigen visie en die van de partij te veranderen”, aldus de recruiter. Het Kamerlid zou interessant zijn voor het tabaksbedrijf, omdat hij bij GroenLinks zit en tegen roken is.
23/09 14u30  Nederlandse klanten Thomas Cook in ongewisseDe ondergang van de Britse reisoperator Thomas Cook levert Nederlandse klanten veel onduidelijkheid op. De Nederlandse tak, die onderdeel uitmaakt van de in Duitsland geregistreerde Europese activiteiten, is namelijk nog niet failliet. Ook in België is de touroperator nog niet kopje onder gegaan.
23/09 14u30  ‘Thomas Cook geheel of in delen verkopen’Thomas Cook zal in zijn geheel of in delen worden verkocht, na het faillissement van de Britse reisorganisatie. Dat zegt de op één grootste aandeelhouder van het bedrijf.
23/09 14u30  ‘Uitspraak hooggerechtshof Londen dinsdag’Het Hooggerechtshof doet volgens Britse media in Londen dinsdagmorgen om 11.30 (onze tijd) uitspraak in de zaak tegen premier Boris Johnson over de extra lange schorsing van het parlement. Klagers hebben aangevoerd dat de premier in strijd met het recht handelde toen hij de koningin de lange schorsing voorlegde in verband met voorbereidingen voor het nieuwe parlementaire jaar.
23/09 14u30  Pand V&D Nijmegen in najaar weer in gebruikHet voormalige V&D-pand aan de Grote Markt in Nijmegen heeft nieuwe huurders. In het volledig verbouwde pand op een prominente plek in de Nijmeegse binnenstad openen „in het najaar” vestigingen van sportwinkel Decathlon en woon- en kledingwarenhuis TK Maxx.
23/09 14u30  ‘Thomas Cook-reiziger verzekerd van vlucht’Nederlandse reizigers die met een Thomas Cook-reis in het buitenland vertoeven, hoeven niet te vrezen dat hun terugvlucht niet zal doorgaan als gevolg van de problemen bij het moederbedrijf. Dat meldt reisbrancheorganisatie ANVR in een verklaring.
23/09 14u15  Patiënten: stop de chaos rond medicijnenPatiëntenfederatie Nederland roept de politiek, apothekers, fabrikanten van geneesmiddelen en de groothandel opnieuw op om een oplossing te vinden voor het groeiende medicijntekort. De patiëntenorganisatie wil dat fabrikanten en groothandels grotere voorraden medicijnen gaan aanhouden. Daarbij moeten apothekers hun klanten beter uitleggen waarom een medicijn niet beschikbaar is en welke andere mogelijkheden er zijn voor de patiënt, zegt een woordvoerster van de Patiëntenfederatie.
23/09 14u15  Begrafenis Tob Cohen naar dinsdag verplaatstDe begrafenis van de Nederlander Tob Cohen in Kenia is op het laatste nippertje verplaatst van maandag naar dinsdag. De kranten Daily Nation en The Star meldden dat daartoe is besloten omdat er te weinig joodse geestelijken aanwezig waren.
23/09 14u00  Afghaanse luchtaanval doodt feestgangersZeker veertig Afghaanse burgers zijn maandag gedood door een luchtaanval in de zuidelijke provincie Helmand . De slachtoffers waren een bruiloft aan het vieren toen Afghaanse strijdkrachten een nabijgelegen schuilplaats van militanten vanuit de lucht en van de grond onder vuur namen.
23/09 13u45  Kamer wil documenten over toeslagen nu inzienDocumenten waaruit de betrokkenheid zou blijken van de top van de Belastingdienst bij de toeslagenaffaire, moeten zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer. Kamerleden eisen openheid van verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel.
23/09 13u45  Brussel wijst Thomas Cook-klanten op rechtenEuropees commissaris Věra Jourová (Justitie en Consumentenrechten) is bezorgd over de toeristen die worden geraakt door het omvallen van touroperator Thomas Cook. Zij wijst erop dat zij allemaal aanspraak kunnen maken op garanties die zijn vastgelegd in het Europese recht.
23/09 13u45  Opvoeden tegen de tijdgeest in vraagt om bezielingDe gereformeerde gezindte straalt weinig uit en ademt de tijdgeest in via Netflix (RD 11-9). Reformatorisch Nederland lijkt een dubbelleven te leiden: uiterlijk keurig, van binnen krachteloos. Hoe komt dat en is er een weg terug?
23/09 13u30  Nader DNA-onderzoek in kofferbakmoordDe rechtszaak over de kofferbakmoord in Oostvoorne in 2005 loopt opnieuw vertraging op. De rechtbank besloot maandag dat er aanvullend onderzoek zal worden gedaan naar een DNA-spoor dat is gevonden op het slachtoffer. Het Openbaar Ministerie zou maandag met haar strafeis komen, maar dat wordt nu 30 september.
23/09 13u15  Stel krijgt xtc-pillen bij bestelde kledingEen echtpaar uit het Oostenrijkse Linz heeft bij kleding die het via internet in Nederland had besteld 25.000 xtc-pillen met een waarde van ongeveer een half miljoen euro ontvangen. De Oostenrijkse politie meldde maandag dat het pakket met de pillen eigenlijk voor Schotland was bestemd.
23/09 13u15  Zandvoort heeft meer geld nodig voor Formule 1De gemeente Zandvoort heeft meer geld nodig voor de bijdrage in de organisatiekosten van de Formule 1-race die op 3 mei 2020 op het racecircuit in die plaats wordt gehouden. Zandvoort heeft 4 miljoen euro gereserveerd, maar dat bedrag lijkt ontoereikend, zo blijkt uit de najaarsnota van de kustplaats.
23/09 13u01  Pers bevraagt Boris Johnson over mogelijke exPremier Boris Johnson is op zijn vliegreis naar de VN-topontmoetingen in New York herhaaldelijk door journalisten aan de tand gevoeld over zijn relatie met de Amerikaanse ondernemer en het voormalig model Jennifer Arcuri. Hij zou „zijn goede vriendin” hebben bevoorrecht in de tijd dat hij burgemeester van Londen was (2008-2016). Johnson kreeg zes keer vragen over de kwestie die The Sunday Times in het weekend naar voren had gebracht, maar de premier weigerde antwoord te geven, berichtte Sky News.
23/09 13u01  Europese steden willen diverser cultuurbeleidVertegenwoordigers uit acht Europese steden komen deze week samen in Amsterdam om te kijken hoe ze kunst en cultuur diverser kunnen maken. Deze steden hebben allemaal te maken met groei en daarmee ook met een toenemend aantal verschillende sociale, economische en etnische achtergronden. Gezamenlijk willen ze deze groeiende diversiteit meer tot zijn recht laten komen in de kunst en cultuur van een stad.
23/09 13u01  Koning viert verjaardag volgend jaar in MaastrichtKoning Willem-Alexander viert zijn 53e verjaardag in Maastricht. Op 27 april is de koning met zijn familie in de Limburgse hoofdstad, maakte de Rijksvoorlichtingsdienst maandag bekend.
23/09 13u01  Column: De mantel der liefdeOver zwáre preken gesproken! Paulus verkondigt dat iemand die niet zorgt voor zijn familie erger is dan een ongelovige (1 Timotheüs 5:8). Zo’n persoon is vergelijkbaar met iemand die Christus verwerpt. En ik meende nog wel dat zware preken vooral gingen over de onmogelijkheid om zalig te worden. Of over de afwijzing van homoseksuele relaties. Of daarover dat wij geneigd zijn tot alle kwaad. Maar God neemt de zorg voor elkaar uiterst hoog op.
23/09 12u31  Koningsdag volgend jaar in MaastrichtKoning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan volgend jaar naar Maastricht om Koningsdag te vieren. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandag laten weten. Het programma van het verjaardagsfeest voor Willem-Alexander is nog niet bekend.
23/09 12u31  Brandbrief Europese rechters over rechtsstaatDe „vernietiging” van onafhankelijke rechtspraak in een aantal EU-landen bedreigt het voortbestaan van de Europese Unie. De presidenten van de drie Europese rechtersorganisaties schrijven dit in een brandbrief aan Ursula von der Leyen. Zij willen hierover dringend in gesprek met de de aanstaande voorzitter van de Europese Commissie.
23/09 12u31  Ergernis in coalitie om stikstofprobleemDe problemen die zijn ontstaan door de stikstofuitspraak van de Raad van State zorgen voor ergernis binnen de coalitie. Vooral het feit dat sommige partijen al vooruitlopen op mogelijke keuzes die het kabinet moet maken, wekt irritatie.
23/09 12u16  Mogelijk CIA-agent vermist in RuslandEen voormalige medewerker van het Kremlin die als geheim agent van de CIA naar de Verenigde Staten zou zijn gegaan, wordt officieel vermist in Rusland. De politie is op zoek naar hem, bevestigde het ministerie van Binnenlandse Zaken maandag.
23/09 12u16  Grapperhaus maakt plannen anti-drugsbrigade concreetMinister Grapperhaus (Justitie) wil honderd miljoen euro kunnen uittrekken voor de speciale anti-drugsbrigade die hij wil opzetten.
23/09 12u00  Aardappelomelet met doperwtjes en paprikaDit gerecht is ideaal om groenterestjes op te maken. De ingrediënten in dit recept zorgen voor een kleurrijke omelet, maar u kunt natuurlijk ook uw eigen restjes voor dit recept gebruiken.
23/09 12u00  Curetis onderuit op rood DamrakOp het Damrak is Curetis maandag onderuitgegaan na een bericht dat het Duitse biotechbedrijf mogelijk de Amsterdamse beurs verlaat. De Europese beurzen stonden in het rood. De stemming werd gedrukt door zwakke industriecijfers uit de eurozone en de zorgen over het Amerikaans-Chinese handelsconflict. Ook ging de aandacht uit naar de reissector, na het omvallen van het Britse reisconcern Thomas Cook.
23/09 12u00  Turkije steunt hotels na omvallen Thomas CookDe Turkse regering gaat getroffen hotels ondersteunen. Dat maakte het Turkse ministerie van Toerisme maandag bekend, zonder details te geven.
23/09 11u45  Ds. W. Peene doet intrede in pg TerneuzenDr. W. Peene is zondagmorgen door ds. J. H. Smeets bevestigd als predikant van de protestante gemeente te Terneuzen en verbonden aan wijkgemeente De Ontmoeting in de Goede Herderkerk. In de intrededienst ging voor ds. J. H. Smeets.
23/09 11u45  Londen start ”Operatie Matterhorn” na faillissement Thomas CookDe Britse civiele luchtvaartautoriteiten zijn maandag begonnen met de ”Operatie Matterhorn”. Daarmee worden toeristen die als gevolg van het bankroet van hun touroperator gestrand zijn, naar huis gehaald. Het gaat maandag alleen al om naar schatting 14.000 Britse toeristen.
23/09 11u45  Explosief gevonden aan deur Utrechts pandOp de Parijsboulevard in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn is een verdacht voorwerp verwijderd dat vastgeplakt zat aan de deur van een bedrijfspand. Volgens de politie gaat het om een explosief, maar is nog niet vastgesteld om wat voor projectiel het precies gaat.
23/09 11u30  CU: Neem asielsysteem op de schopNederland moet zich in EU-verband sterker maken voor een drastische ommezwaai van het asielsysteem.
23/09 11u30  Market Garden massaal herdachtDe drukste Airborne-herdenking ooit zaterdag op de Ginkelse Heide in Ede. Zo’n 100.000 bezoekers zien ruim duizend parachutisten springen. „We gaan hiermee door.”
23/09 11u30  Koelbad bij Damloop krijgt mogelijk vervolgDe inzet van koelbaden bij de Dam tot Damloop krijgt naar verwachting een vervolg. Directeur Ron van der Jagt van organisator Le Champion is tevreden over de pilot met ijsbaden tijdens het hardloopevenement. „Ik sluit niet uit dat het levens heeft gered.”
23/09 11u16  Londen start ‘Operatie Matterhorn’De Britse civiele luchtvaartautoriteiten zijn maandag begonnen met de ’Operatie Matterhorn”. Daarmee worden toeristen die als gevolg van het bankroet van hun touroperator gestrand zijn, naar huis gehaald. Het gaat maandag alleen al om naar schatting 14.000 Britse toeristen.
23/09 11u01  Signify: gebruik ledlamp om CO2 te besparenTopman Éric Rondolat van verlichtingsbedrijf Signify wil dat er wereldwijd meer ledverlichting wordt gebruikt. Dat kan volgens de Fransman helpen om CO2-neutraal te worden. Ledverlichting is namelijk veel energiezuiniger dan andere vormen van verlichting.
23/09 11u01  Nog geen besluit ‘procesbewaker’ Gökmen T.De rechtbank in Utrecht beslist voorlopig nog niet of Gökmen T., verdacht van de dodelijke aanslag op de tram in Utrecht in maart, een zogenoemde procesbewaker krijgt. T. wil geen advocaat. Een procesbewaker, een ongebruikelijke figuur in Nederlandse strafzaken, zou kunnen fungeren als een soort toezichthouder die controleert of de rechtszaak volgens de regels verloopt en de belangen van de verdachte gerespecteerd worden.
23/09 10u45  Ds. Van Binsbergen op zendingsdag HHK: Zendeling worden, dat kost je alles!„Het is niet vanzelfsprekend dat iedereen een zendeling is. Toch is iedereen zendeling. Maar kijk uit, weet waar je aan begint. Het kost je alles.”
23/09 10u45  Janneke Galvao-Hulst koninklijk onderscheidenJanneke Galvao-Hulst (53) is zaterdag benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.
23/09 10u45  SGR: neem contact op met Thomas CookStichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) roept gedupeerden van het faillissement van Thomas Cook op met dat bedrijf contact op te nemen. Ook kan met Expedia, waar Thomas Cook-dochter Neckermann.nl mee samenwerkte, of het eigen reisbureau contact op worden genomen.
23/09 10u30  Scheveningse evangelisatiepost Het Kompas op openingsdag al in trekOp het zonovergoten pleintje bij inloophuis Het Kompas is het zaterdag in Scheveningen gezellig druk. Op de eerste dag dat de evangelisatiepost open is, weten toeristen vanuit de Keizerstraat de weg al te vinden.
23/09 10u30  Nieuwe synagoge op interreligieus complex in Abu DhabiDe Verenigde Arabische Emiraten (VAE) willen een nieuwe synagoge bouwen als onderdeel van een complex dat het gesprek tussen de geloofsrichtingen wil bevorderen.
23/09 10u30  Drie maanden op kledingdieetEen paar maanden zonder kledingwinkels, uitverkoop en nieuwe aanwinsten voor de garderobe. Deze zomer gingen bijna 15.000 mensen op kledingdieet. Beter voor het milieu én voor de portemonnee. Twee deelnemers vertellen over hun ervaringen.
23/09 10u15  Buscampagne in Giessen voor het leven roept kritiek opEen campagne van de Evangelische Alliantie Giessen voor een prolifeorganisatie heeft kritiek opgeroepen.
23/09 10u15  Kinderen omgekomen bij instorten schoolZeker zeven kinderen zijn om het leven gekomen toen hun school in het westen van de Keniaanse hoofdstad Nairobi instortte. Bijna zestig andere leerlingen op de lagere school in de arme wijk Dagoretti zijn gewond in ziekenhuizen opgenomen. Het houten pand begaf het door nog onbekende oorzaak.
23/09 10u15  Vakantievlieger Condor blijft in de luchtCondor, de Duitse vakantievlieger van Thomas Cook, blijft na het faillissement van de reisreus vliegen. Dat maakte de onderneming bekend in een verklaring.
23/09 10u15  Mogelijk explosief gevonden in Leidsche RijnOp de Parijsboulevard in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn is een verdacht voorwerp gevonden bij een bedrijfspand. Volgens de politie gaat het mogelijk om een explosief. Uit voorzorg is de omgeving door de politie afgezet.
23/09 10u15  Google gaat weer meeluisteren met AssistentMedewerkers van Google gaan weer meeluisteren met de gesprekken van gebruikers met hun slimme hulp Assistent. Dat gebeurt echter pas wanneer iemand Google daarvoor toestemming heeft gegeven. Wie dat doet, ziet wat de Assistent opslaat en kan dat altijd verwijderen, kondigde Google maandag aan. Bovendien moet uit de fragmenten nooit af te leiden zijn om wie het gaat.
23/09 10u15  Gods wonen in tabernakel en tempel is niet vanzelfsprekendHoe woont God bij de mensen? Deze vraag stond zaterdag centraal op het jaarlijkse Studiebijbel Symposium dat zaterdag in Veenendaal werd gehouden met zo’n zestig belangstellenden.
23/09 10u00  Onderzoek misbruik RKK Frankrijk: 2000 reactiesEen onafhankelijke commissie die onderzoek doet naar seksueel misbruik onder minderjarigen in de Rooms-Katholieke Kerk van Frankrijk, heeft na een oproep aan slachtoffers om zich te melden in drie maanden tijd 2000 reacties gekregen.
23/09 10u00  Gökmen T. krijgt mogelijk ‘procesbewaker’Als Gökmen T., verdacht van de tramaanslag in Utrecht op 18 maart, blijft volharden in het afzien van bijstand van een advocaat, wordt er mogelijk een zogenoemde ‘procesbewaker’ aangewezen. Die is niet zozeer bedoeld om de belangen van verdachte T. te behartigen, maar het proces in het algemeen. Het Openbaar Ministerie vindt dit niet nodig, omdat de rechtbank dat heel goed zelf kan.
23/09 10u00  Zon steekt de evenaar over, dus het is herfstDe herfst is begonnen. De zon schoof maandag om 09.50 uur Nederlandse tijd de evenaar over richting het zuiden, het begin van de astronomische herfst. Dag en nacht zijn nu even lang. De komende maanden duren de nachten langer dan de dagen.
23/09 10u00  Market Garden in Arnhem en Nijmegen herdachtDriekwarteeuw duurde het voordat Alexander Cortmann in Nederland terugkeerde. Met andere veteranen kreeg hij vrijdagavond luid applaus toen in Arnhem operatie Market Garden werd herdacht.
23/09 10u00  Laatste deel pleidooi zaak-Wilders begonnenDe advocaten van PVV-leider Geert Wilders ronden maandag in de extra-beveiligde rechtszaal op Schiphol het pleidooi in de ‘minder-Marokkanen’-zaak af. De politicus is hierbij aanwezig.
23/09 10u00  Vakbond verwijt regering ondergang Thomas CookDe Britse transportvakbond TSSA heeft de Britse regering verweten vanuit een ideologisch dogma Thomas Cook failliet te hebben laten gaan. Londen had de oude reisgigant kunnen redden, maar het is volgens de TSSA beschamend dat de regering geen vinger heeft uitgestoken om banen te redden.
23/09 10u00  AEX doet stap terugDe aandelenbeurs in Amsterdam deed maandag een stap terug. Ook de andere Europese beurzen stonden in het rood. Beleggers hielden vooral de ontwikkeling rond het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China in de gaten. Ook ging de aandacht uit naar de reissector, na het omvallen van het Britse reisconcern Thomas Cook.
23/09 09u45  Onduidelijkheid voortgang liquidatieprocesHet is nog onduidelijk of na afloop van de zittingen in de strafzaak Marengo dinsdag en donderdag informatie met pers en publiek wordt gedeeld. Vorige week werd duidelijk dat de zaak achter gesloten deuren wordt gehouden en niet toegankelijk is voor pers en publiek. Een uitzonderlijke situatie, na de moord op de advocaat van de kroongetuige in het liquidatieproces.
23/09 09u45  Vrouw in Veghel voor haar woning neergestokenVoor haar woning in de Pastoor Kampstraat in het Brabantse Veghel is een vrouw neergestoken. De verdachte is voortvluchtig en er is een zoektocht gestart. De politie gaat uit van een incident in de relationele sfeer.
23/09 09u45  Oliver Reps schreef beste jongerenboekHet boek ”De dag die nooit komt” van Oliver Reps is verkozen tot het Beste Boek voor Jongeren 2019, in de categorie Nederlandstalig.
23/09 09u45  ‘50.000 Thomas Cook-toeristen in Griekenland’Ongeveer 50.000 toeristen zijn in Griekenland gestrand vanwege het omvallen van reisgigant Thomas Cook, vooral op de eilanden. Het grootste deel van hen is Brits, aldus het Griekse ministerie van Toerisme.
23/09 09u30  „Studenten GG staan meer open voor evangelischen dan eigen gemeente”Studenten uit de Gereformeerde Gemeenten (GG) lijken meer open te staan voor de evangelischen dan de gemeente waarvan ze deel uitmaken. Dat bleek uit een peiling tijdens een zomerconferentie zaterdag.
23/09 09u30  Organist Jos van der Kooy weg bij WesterkerkJos van der Kooy (67) stopt per 1 januari 2020 als cantor-organist van de Westerkerk in Amsterdam. Dit vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.
23/09 09u30  Weduwe Tob Cohen bij begrafenisDe weduwe van de in Kenia vermoorde Nederlander Tob Cohen, Sarah Wairimu, heeft van de rechter toestemming maandag de gevangenis onder begeleiding te verlaten om naar de begrafenis van haar man te gaan. Keniaanse media meldden dat de van de moord verdachte 52-jarige Keniaanse maandag net als andere familie van Cohen aanwezig is op de begraafplaats.
23/09 09u15  ICE opent handelsplatform voor bitcoinHet Amerikaanse beursbedrijf Intercontinentaal Exchange (ICE), moederbedrijf van New York Stock Exchange (NYSE), heeft een handelsplatform voor bitcoin-futures geopend. Via die online marktplaats kunnen beleggers speculeren op een stijging of daling van de koers van de bitcoin.
23/09 09u15  Een zoon wordt steeds meer een vriendOp vakantie met je zoon. Alleen met je zoon. Eerst voel je je opvoeder, en probeer je hem wat mores te leren. Bij het ouder worden wissel je van gedachten als twee volwassenen. Dan doe je een nieuwe ontdekking: je blijft twee kwajongens.
23/09 09u15  Minister verwacht verdubbeling medicijntekortHet aantal meldingen van geneesmiddelentekorten zal dit jaar nog verdubbelen ten opzichte van vorig jaar. Dat verwacht minister Bruno Bruins voor Medische Zorg.
23/09 09u00  Dodelijke tabaksindustrie kon vrij haar gang gaanGrote frustratie. Dat gevoel overmant je tijdens het lezen van ”De sjoemelsigaret. Hoe artsen en overheid de tabaksindustrie vrij spel gaven” van de Trouwjournalist Joop Bouma. „De tabaksindustrie is een van de meest meedogenloze bedrijfstakken ter wereld.”
23/09 09u00  Prop. W. A. van den Born doet intrede in hervormd Hei- en BoeicopProp. W. A. van den Born is zondagmorgen bevestigd tot predikant van de hervormde gemeente van Hei- en Boeicop.
23/09 09u00  Ds. N. M. Tramper neemt afscheid van ICF DelftDs. N. M. Tramper heeft zondagmiddag afscheid genomen van de International Christian Fellowship (ICF) in Delft in verband met zijn emeritaat.
23/09 09u00  Ds. A. F. R. van de Veen doet intrede in oggiN Ede-WekeromDs. A. F. R. van de Veen is zaterdagochtend bevestigd als predikant van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Ede-Wekerom.
23/09 09u00  Militante Catalaanse separatisten opgepaktDe Spaanse politie heeft maandag negen Catalaanse separatisten opgepakt. De krant El Periódico meldde dat ze gewelddadige acties wilden uitvoeren en dat ze daarbij explosief materiaal wilden gebruiken. Het is onduidelijk wat de separatisten precies van plan waren.
23/09 09u00  DSM-baas: alles afstoten wat milieu schaadtSpeciaalchemiebedrijf DSM wil alle activiteiten afstoten die schadelijk zijn voor het milieu. Dat zei topman Feike Sijbesma in een interview met persbureau Bloomberg.
23/09 08u45  Goed medicijnPsalm 4:5
23/09 08u45  Thomas Cook neemt geen nieuwe boekingen aanHet is niet meer mogelijk om een reis te boeken via Thomas Cook Nederland en Neckermann. Dat meldde een woordvoerster van de financieel geplaagde touroperator. De 40.000 tot 50.000 vakantiegangers die tot het einde van de winter al wel een reis hebben geboekt via Thomas Cook, hoeven vooralsnog niet te vrezen.
23/09 08u30  Ds. G. J. N. Moens neemt beroep aan naar MiddelharnisDs. G. J. N. Moens, predikant van de gereformeerde gemeente te Lisse, vertrekt naar Middelharnis.
23/09 08u30  Johnson: Iran achter aanval op SaudiërsDe Britse premier Boris Johnson denkt dat Iran achter de aanval van ruim een week geleden op twee Saudische olie-installaties zat. Hij zei maandag dat hij met de Verenigde Staten en de Europese bondgenoten werkt aan een gezamenlijke reactie op de aanval.
23/09 08u30  Handelsconflict drukt op Chinese beurzenDe Chinese aandelenbeurzen gingen maandag omlaag. Beleggers hielden vooral de ontwikkelingen rond het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China in de gaten. De Chinese minister van Handel liet afgelopen weekeinde weten dat de twee landen afgelopen week „constructieve” gesprekken hebben gevoerd in Washington. In Japan hadden beleggers een vrije dag.
23/09 08u15  Shell waarschuwt voor concurrentiepositieEnergiereus Shell waarschuwt bij monde van president-directeur van Shell Nederland, Marjan van Loon, om niet te veel te tornen aan de regels omtrent de winstbelasting. Strengere regels kunnen onder meer de concurrentiepositie van Shell raken, zo deelde ze mee in tv-programma WNL Op Zondag.
23/09 08u01  ‘Herstel faciliteiten Aramco duurt langer’De herstelwerkzaamheden aan de beschadigde oliefaciliteiten van Saudi Aramco kunnen veel langer gaan duren dan het Saudische staatsolieconcern zelf beweert. Dat schrijft zakenkrant The Wall Street Journal op basis van bronnen met kennis van de zaak.
23/09 08u01  Arabische partijen willen Gantz als premierDe Arabische politieke partijen in Israël hebben voor het eerst in meer dan een kwart eeuw hun voorkeur uitgesproken voor een premier van Israël. Zij spraken zich uit voor Benny Gantz in de hoop zo een eind te maken aan het lange bewind van de huidige premier Benyamin Netanyahu.
23/09 07u45  CO2-uitstoot toegenomen door kouder weerDe CO2-uitstoot is in het tweede kwartaal van dit jaar gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat kwam voornamelijk door hoger gasverbruik voor verwarming, omdat het in de maanden april, mei en juni kouder was dan een jaar eerder, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
23/09 07u45  Thomas Cook-reiziger kan vakantie afmakenNederlandse reizigers die momenteel met Thomas Cook op vakantie zijn, kunnen hun reis gewoon afmaken. Ook als de Nederlandse tak van de reisorganisatie omvalt. Als het misgaat zijn consumenten gedekt onder de voorwaarden van de garantieregeling van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Voor mensen die een reis hebben geboekt, betekent dit dat ze hun geld terugkrijgen.
23/09 07u30  Begrotingsoverschot op 1,8 procentDe Nederlandse overheid ontving in de eerste helft van 2019 bijna 14 miljard euro meer dan zij uitgaf. Het begrotingsoverschot van de Staat kwam daarmee uit op 1,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers over de inkomsten, uitgaven en schulden van de overheid.
23/09 07u15  Goede doelen verliezen veel vaste donateursGrote goede doelen verliezen in snel tempo hun vaste donateurs. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de fondsenwerving onder de 25 grootste goededoelenorganisaties.
23/09 07u15  Fosun betreurt ondergang Thomas CookGrootaandeelhouder Fosun Group reageert teleurgesteld op het faillissement van Thomas Cook Group Plc. Het Chinese conglomeraat zegt te betreuren dat het niet is gelukt het noodlijdende reisconcern te redden. „We betuigen ons medeleven aan iedereen die wordt getroffen door deze uitkomst.”
23/09 07u15  10.000 Nederlanders via Thomas Cook op reisDe duizenden Nederlanders die via Thomas Cook op vakantie zijn, hoeven die niet onmiddellijk af te breken. „Voor hen wordt geregeld dat zij hun vakantie kunnen afmaken”, zegt een woordvoerster van de Nederlandse tak van de touroperator. Het gaat volgens haar om ruim 10.000 mensen. Ook zouden de komende weken nog „enkele duizenden” mensen vertrekken. De meeste van de huidige vakantiegangers zijn binnen Europa op reis.
23/09 07u00  'Gevaarlijke situaties metrostations Rome'Gebrekkig onderhoud van het metrosysteem en het veiligheidssysteem voor de roltrappen in Rome heeft op de bij toeristen populaire metrostations tot gevaarlijke situaties geleid. Burgemeester Virginia Raggi van de Italiaanse hoofdstad heeft het contract met het onderhoudsbedrijf ontbonden, maar de problemen en de gevaren, blijven aldus het Openbaar Ministerie. 'Wij sluiten niet uit dat door verborgen gehouden gebreken zich nog meer incidenten kunnen voordoen'.
23/09 07u00  Beschikbaar inkomen huishoudens omhoogHet totale reëel beschikbaar inkomen van huishoudens steeg in het tweede kwartaal met 2,2 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag op basis van nieuwe gegevens.
23/09 06u46  „Minister verwacht verdubbeling medicijntekorten”Minister Bruins (Medische Zorg) verwacht in 2019 fors meer meldingen van dreigende en daadwerkelijke medicijntekorten door farmaceutische bedrijven. Hij houdt rekening met een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder, bericht het AD.
23/09 06u46  Economische groei iets lagerDe Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat bleek maandag uit een nieuwe berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is lager dan het eerder gemelde groeicijfer, toen nog sprake was van een groei van het bruto binnenlands product (bbp) met 0,5 procent.
23/09 05u45  Thomas Cook: 10.000 Nederlanders met vakantieDe duizenden Nederlanders die via Thomas Cook op vakantie zijn, hoeven die niet onmiddellijk af te breken. „Voor hen wordt geregeld dat zij hun vakantie kunnen afmaken”, zegt een woordvoerster van de Nederlandse tak van de touroperator. Het gaat volgens haar om ruim 10.000 mensen. Ook zouden de komende weken nog „enkele duizenden” mensen vertrekken.
23/09 04u30  OM komt met strafeis in zaak kofferbakmoordHet Openbaar Ministerie komt maandag met een strafeis tegen verdachte Leon van M., die ervan wordt beschuldigd dat hij in 2005 Caroline van Toledo uit Oostvoorne heeft vermoord. De vrouw lag in de kofferbak van haar eigen auto die uitgebrand in het nabijgelegen recreatiegebied Kruininger Gors werd gevonden. Ook haar huis was in brand gestoken. De 42-jarige Briellenaar ontkent.
23/09 04u15  Advocaat rondt pleidooi zaak-Wilders afDe advocaten van PVV-leider Geert Wilders ronden maandag in de extra-beveiligde rechtszaal op Schiphol het pleidooi in de ‘minder-Marokkanen’-zaak af. Door een eerder uitvoerig toegelichte eis van Wilders en zijn raadslieden tot onmiddellijke stopzetting van het proces, heeft de zaak opnieuw vertraging opgelopen. De uitspraak is verzet van 11 oktober naar 11 november.
23/09 04u15  Gökmen T. niet bij 2e zitting aanslag UtrechtIn de rechtszaak tegen Gökmen T., die wordt verdacht van de dodelijke tramaanslag in Utrecht in maart, is maandag de tweede inleidende zitting voor de rechtbank in Utrecht. De verdachte zelf is daarbij niet aanwezig, zo liet hij eerder al weten. Tot ongenoegen van nabestaanden, onder wie René Verschuur die zijn dochter verloor bij de schietpartij. Hij schreeuwde de verdachte toe in de overvolle rechtszaal aan het einde van de eerste inleidende zitting op 1 juli.
23/09 04u15  Rutte naar ‘diplomatieke jaarmarkt’Premier Mark Rutte en vier ministers zijn vanaf maandag in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Koning Willem-Alexander spreekt dinsdag de Algemene Vergadering toe.
23/09 04u00  Touroperator Thomas Cook omgevallenDe noodlijdende touroperator Thomas Cook is omgevallen. Het 178 jaar oude concern, dat wereldwijd 22.000 medewerkers heeft, meldt dat stappen worden gezet om het bedrijf te liquideren.
23/09 03u30  Thomas Cook staakt alle activiteitenDe noodlijdende touroperator Thomas Cook staakt alle activiteiten. Dat meldt de Britse burgerluchtvaartautoriteit. „Alle boekingen bij Thomas Cook, waaronder vluchten en vakanties, zijn nu geannuleerd”, meldt de instantie op Twitter.
23/09 03u15  ‘Thomas Cook staat op omvallen’Het doek dreigt te vallen voor de noodlijdende touroperator Thomas Cook. Een ingewijde zegt tegen persbureau AFP dat het niet is gelukt de benodigde financiering rond te krijgen om het bedrijf te redden. Het 178 jaar oude concern zal volgens de bron rond de onderhandelingen omvallen als de Britse overheid niet ingrijpt.
23/09 02u30  Oppositie Nicaragua achter ‘militaire acties’Een oppositiegroep in Nicaragua heeft na reeks explosies de verantwoordelijkheid opgeëist voor „militaire acties”. De relatief onbekende Patriottische Alliantie van Nicaragua, die zich verzet tegen president Daniel Ortega, zegt daarmee door te gaan tot „de dictatuur” is uitgeschakeld.
23/09 02u00  Knot: we moeten leren omgaan met lage renteHet Nederlandse pensioenstelsel moet zo worden ingericht dat het kan omgaan met een lage of negatieve rente. Dat zegt president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot maandag in een interview met De Telegraaf. „De situatie is bijzonder zorgwekkend”, zegt Knot over de gevolgen voor de pensioenen van een lage rentestand.
23/09 01u00  ‘Labour stemt maandag over brexitstandpunt’Leden van de grootste Britse oppositiepartij Labour mogen maandag stemmen over de brexitkoers van hun partij. Een ingewijde zegt dat is besloten dan twee keuzes voor te leggen: bij een eventueel tweede referendum campagne voeren om in de EU te blijven of daar pas na een verkiezing een knoop over doorhakken.
23/09 00u45  Jongeren zorginstelling naar ziekenhuis om xtcZes jongeren uit Boxtel zijn zondagavond met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Zij werden niet lekker na vermoedelijk het gebruik van xtc-pillen, op het terrein van jeugd-GGZ-instelling De La Salle in Boxtel. Een van de jongeren is er slecht aan toe, zo meldt de politie. Of de jonge mensen (allemaal) bewoners zijn van de instelling wordt uitgezocht.
23/09 00u45  Jager schiet per ongeluk vader dood in ItaliëEen jager heeft in Zuid-Italië per ongeluk zijn vader doodgeschoten. De 34-jarige man dacht dat hij een wild zwijn onder vuur nam, berichten Italiaanse media.
23/09 00u45  Veel rook door grote brand DaarlerveenDe brandweer is zondagavond in Daarlerveen met man en macht bezig een brand in een hal met houtvezels te blussen. De inzet is er vooral op gericht overslag naar een naastliggende hal te voorkomen, zo meldt de brandweer.
23/09 00u45  Eerste Duitse ruimtevaarder overledenSigmund Jähn, de eerste Duitser in de ruimte, is zaterdag op 82-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum (DLR) zondagavond bekendgemaakt.
23/09 00u45  Afgelopen 5 jaar zijn warmste ooitDe wereld doet veel te weinig om een klimaatramp te voorkomen als gevolg van opwarming. In een zondag gepubliceerd VN-rapport staat dat de 5-jarige periode die dit jaar eindigt, de warmste ooit zal zijn.
23/09 00u45  Hulpdiensten rukken uit voor explosiegevaarDe hulpdiensten zijn zondag in Amsterdam druk geweest met een dreiging van een explosie in een vrachtschip. In de pompkamer van het schip was een lekkage van benzine ontstaan. Het schip lag in het havengebied.
23/09 00u45  Nederlander verdrinkt in zee bij ValenciaEen 55-jarige Nederlander is zaterdagavond verdronken in zee in de buurt van de Spaanse kustplaats Valencia. Dat melden lokale media zondag.
23/09 00u45  Koning leidt delegatie naar VN-vergaderingKoning Willem-Alexander wordt maandag in New York verwacht aan het hoofd van een omvangrijke koninkrijksdelegatie voor de 74e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De koning spreekt dinsdagmiddag de jaarlijkse bijeenkomst van de 193 lidstaten toe. Willem-Alexander richt zich daarbij onder meer op het belang van gezamenlijke actie ten aanzien van de klimaatverandering.
23/09 00u45  Ruzie 14-jarigen ontaardt in steekpartijEen ruzie tussen twee meisjes van veertien jaar is zondagmiddag in Heerlen uitgelopen op een steekpartij. Het meisje dat ervan wordt verdacht haar leeftijdgenote te hebben gestoken is aangehouden, meldt de politie.
23/09 00u45  Marcouch biedt veteranen excuses aanVijf veteranen die vrijdagavond in Arnhem werden geweigerd bij de herdenking aan de voet van de Rijnbrug, hebben zondag van burgemeester Ahmed Marcouch excuses en een cadeautje gekregen. De burgemeester wachtte ze op bij de herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de Slag om Arnhem in Oosterbeek. De vijf hoogbejaarden hebben de excuses aanvaard.
23/09 00u45  ABN wil snel aandeel duurzame energie omhoogABN Amro wil het aandeel duurzame energie de komende jaren sneller vergroten. „Het aandeel hernieuwbare energie in de energieportefeuille wordt steeds groter. Vorig jaar was het 7 procent, dit jaar is het 15 procent en volgend jaar wordt dat 20 procent”, aldus een woordvoerder van de bank.
23/09 00u45  Dronken man opgepakt voor misbruik 112De politie heeft een man aangehouden die in de nacht van zaterdag op zondag na herhaaldelijke waarschuwingen maar doorging om onnodig alarmnummer 112 te bellen.
23/09 00u45  Stropers doden iets minder neushoornsHet aantal door stropers gedode neushoorns in Zuid-Afrika is iets gedaald. In de eerste helft van 2019 is het aantal gedode dieren gedaald van 386 naar 318 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, aldus minister van Milieu Barbara Creecy zondag ter gelegenheid van de Wereld Neushoorndag.
23/09 00u45  78.000 stuks zwerfafval opgeruimdDeelnemers aan de World Cleanup Day hebben zaterdag in heel Nederland zeker 78.000 stuks zwerfafval opgeruimd. De opruimactie is onderdeel van een wereldwijde dag om zoveel mogelijk afval op te ruimen. De Plastic Soup Foundation maakte de totale opbrengst zondag bekend.
23/09 00u45  Geen visum VS voor team RohaniDe Verenigde Staten hebben geen visum verstrekt aan het team van de Iraanse president Hassan Rohani om de Algemene Vergadering van de VN in New York bij te wonen. Dat meldt het Iraanse persbureau Isna zondag.
23/09 00u45  Migranten willen als volleybalteam grens overDe Griekse politie heeft tien migranten opgepakt die zich voordeden als volleybalteam om zo van Athene naar Zwitserland te vliegen. Luchthavenmedewerkers merkten echter op dat de getoonde paspoorten niet overeenkwamen met de identiteit van de reizigers.
23/09 00u45  Vliegverkeer Dubai kort plat na drone-alarmTwee vluchten naar de internationale luchthaven van Dubai zijn zondag omgeleid wegens de mogelijke aanwezigheid van drones. De aankomsten werden rond het middaguur (lokale tijd) ongeveer een kwartier stilgelegd.
23/09 00u45  ‘ABN begint met afbouw relatie oliebedrijven’ABN Amro wil af van leningen aan olie- en gasbedrijven. Het bankconcern wil over een aantal jaren alleen nog investeren in duurzame energie. „Het is nog te vroeg om te zeggen wanneer dat precies zal zijn, maar dat zal ver voor 2050 zijn”, zei bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen tegen de NOS.
23/09 00u45  Opnieuw geweld bij protesten in HongkongBij nieuwe protesten in Hongkong op zondag hebben demonstranten enige tijd een winkelcentrum bezet en vernielingen aangericht in een treinstation. De demonstratie leidde opnieuw tot felle confrontaties met de politie.
23/09 00u45  Minister: begrip voor weren publiek bij procesJustitieminister Ferd Grapperhaus toont begrip voor het weren van pers en publiek bij het proces tegen de voortvluchtige drugscrimineel Ridouan Taghi. Deze zaak kreeg een nieuwe dramatische wending met de moord op een advocaat van een kroongetuige.
21/09 21u15  Brand restaurant Bussum onder controleDe grote brand in een restaurant in Bussum is onder controle. De brandweer, die was uitgerukt om het vuur te bestrijden, heeft het sein brand meester gegeven.
21/09 21u00  Belaagde 2e man Labour roept op tot eenheidTom Watson, de tweede man van het Britse Labour, heeft een poging van partijleden om hem buitenspel te zetten, zaterdag overleefd. Jon Lansman, een bondgenoot van partijleider Jeremy Corbyn, had zaterdag op de partijconferentie in Brighton een motie over het afschaffen van de post van plaatsvervangend leider willen indienen. Na felle kritiek van oud-leider Ed Miliband en andere prominente Labourpolitici werd de motie ingetrokken.
21/09 20u45  Drukste Airborne-herdenking ooit in EdeDe drukste Airborne-herdenking ooit zaterdag op de Ginkelse Heide in Ede. Zo’n 100.000 bezoekers zien ruim duizend parachutisten springen. “We gaan er in Ede zeker mee door.”
21/09 20u01  Zeer grote brand in Bussums resaurantIn een restaurant in Bussum woedt een zeer grote brand. Toen de brandweer arriveerde, waren voor zover bekend alle aanwezigen al naar buiten. Inmiddels is een flat die achter het restaurant staat, volgens een woordvoerder voor de zekerheid deels ontruimd.
21/09 19u31  Jongeren met bivakmutsen figureerden voor clipDe politie in Rotterdam heeft vrijdagavond een groepje jongeren met bivakmutsen, vuurwapens en grote kapmessen opgepakt. Zij verklaarden achteraf dat ze bezig waren met het filmen van een clip voor een rapper.
21/09 19u15  Duizenden deelnemers aan opruimdagIn Nederland hebben zaterdag circa 15.000 mensen meegedaan aan de internationale World Cleanup Day 2019, schat de organiserende Plastic Soup Foundation. Het was de tweede keer dat ons land meedeed aan de actie die in verscheidene landen wordt gehouden.
21/09 19u15  Tientallen gewonden door aardbeving AlbaniëEen deel van Albanië is zaterdag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 5.6. Lokale media meldden dat ongeveer vijftig gewonden naar het grootste ziekenhuis in de hoofdstad Tirana zijn vervoerd. De aardschok deed zich voor op zo’n 30 kilometer ten westen Tirana op een diepte van 10 kilometer, aldus de Amerikaanse seismologische dienst USGS.
21/09 19u00  Charles besluit bezoek in zweefvliegtuigPrins Charles heeft zijn bezoek aan de herdenking van de Slag om Arnhem, die 75 jaar geleden plaatshad, afgesloten in de cockpit van een nagebouwd houten zweefvliegtuig. Met dergelijke Horsa Gliders werd in 1944 materieel aangevoerd tijdens de luchtlandingen.
21/09 18u45  Peter Schalk: stille diplomaat van christelijk gedachtegoedAls voorman van de Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU) heeft Peter Schalk (58) de nodige bekendheid verworven. De laatste jaren treedt hij ook naar buiten als senator voor de SGP. Maar achter de schermen is hij vooral de man van de stille diplomatie. „We moeten iedereen uitleggen hoe heilzaam Gods geboden voor de samenleving zijn.”
21/09 18u45  Oekraïne ontkent druk van Trump op presidentOekraïne ontkent dat de Amerikaanse president Donald Trump druk heeft uitgeoefend op zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski om onderzoek te doen naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en zijn zoon. Amerikaanse media hadden vrijdag gemeld dat Trump Zelenski in juli in een telefoongesprek had proberen te beïnvloeden.
21/09 18u45  „Scorebordpolitiek” loslaten moet meer zijn dan goed voornemenZelden stelde een politicus zich zó kwetsbaar op als GL-leider Klaver deze week. Alleen daarom al verdient zijn zelfkritiek lof. Maar let wel: de politiek geheel ontpolitieken gaat hem niet lukken.
21/09 17u45  MH17-proces kan tot 4 jaar durenHet proces tegen de verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 kan wel vier jaar gaan duren. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag aan de nabestaanden van de passagiers laten weten, meldt het AD. Het proces gaat volgend jaar van start op 9 maart.
21/09 17u45  ‘Jeugd is verenigd in strijd voor klimaat’Jongeren zijn verenigd in de strijd voor maatregelen tegen de klimaatverandering. Ze laten zich daarbij niet tegenhouden. Dat zei de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg zaterdag op de jeugdklimaattop van de Verenigde Naties in New York.
21/09 17u30  Albanië opgeschrikt door aardbevingEen deel van Albanië is zaterdag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 5.6. De aardschok deed zich voor op zo’n 30 kilometer ten westen van de hoofdstad Tirana, aldus de Amerikaanse seismologische dienst USGS.
21/09 17u15  Koerdische manifestatie rustig verlopenDuizenden Koerden woonden zaterdag in Maastricht een manifestatie bij, onder meer om de vrijlating te eisen van de Koerdische leider Abdullah Öcalan, die al sinds 1999 in een Turkse gevangenis zit. De manifestatie werd georganiseerd door een Koerdische koepelorganisatie in West-Europa, de KCDK-E (Kongress der kurdischen demokratischen Gesellschaft Kurdistans in Europa). De zonovergoten bijeenkomst verliep in een rustige en ontspannen sfeer.
21/09 16u45  Praatje met een pamflettenuitdeler op Israëls verkiezingsdagHet is altijd leuk om een praatje te maken met partijactivisten. Op verkiezingsdag stonden ze te posten bij stemlokalen. Een van hen deelde pamfletten uit voor Likud: een jongeman van 17.
21/09 16u45  Prins Charles legt krans voor PolenDe Britse kroonprins Charles heeft zaterdag in Driel een krans gelegd voor de Poolse militairen die sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem in 1944. Dat is bijzonder, omdat de Britten de Polen meer dan 50 jaar lang de schuld gaven van het mislukken van de belangrijke slag.
21/09 16u30  Veroorzaker dodelijk ongeluk meldt zichDe veroorzaker van een dodelijk ongeluk zaterdagochtend in Utrecht heeft zicht gemeld bij de politie. Bij het ongeval op de Waterlinieweg kwam een man om het leven. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekendgemaakt.
21/09 16u15  Rechter oordeelt over euthanasie in ItaliëHet Constitutionele Hof in Italië gaat beslissen of het land een vorm van euthanasiewetgeving krijgt. De prolife-beweging is niet gerust op de afloop.
21/09 16u00  Tunesische ex-president Ben Ali begravenDe voormalige autocratische leider van Tunesië Zine al-Abidine Ben Ali is zaterdag in de heilige stad Medina in het westen van Saudi-Arabië begraven. Dat melden getuigen.
21/09 16u00  Kamer: dubbel paspoort voor landgenoten in GBEen meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat Nederlanders in Groot-Brittannië een dubbele nationaliteit moeten kunnen aannemen. De onzekerheid over de brexit dwingt tot deze „uitzonderlijke maatregel”, stellen D66, VVD, GroenLinks, PvdA en 50PLUS. Zij dienen daarom een brexit-noodwet in „omdat de Britse politiek het dreigt te laten afweten”.
21/09 15u45  Onderzoek naar weigeren veteranen in ArnhemDe Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch gaat uitzoeken of er vrijdagavond in Arnhem veteranen zijn weggestuurd bij de herdenking van de slag om de stad in 1944. Dat zegt hij op Twitter en Facebook in reactie op berichten daarover.
21/09 15u31  Defensieminister: eenheid schrikt afDefensieminister Ank Bijleveld heeft zaterdag benadrukt hoe belangrijk het NAVO-bondgenootschap is. Ze deed dat tijdens de herdenking van de Poolse bijdrage aan de bevrijding van Nederland 75 jaar geleden. „Eenheid schrikt af”, zei ze in Driel bij Arnhem.
1 2 3 4 5


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

19x Vleesverbruik stijgt weer24/09 00u01 - Reformatisch Dagblad: Het vleesverbruik in Nederland is vorig jaar voor het eerst in negen jaar gestegen. Dat zegt de dierenrechtenorganisatie Wakker Dier op basis van onderzoek van Wageningen Economic Research. Gemiddeld verbruikten Nederlanders 77,2 kilo vlees per persoon. In 2016 en 2017 was het 76,6 kilo. Alles wordt in deze verbruikscijfers meegeteld, ook bijvoorbeeld botten.
18x ‘Rotterdam is te overmoedig met projecten’24/09 00u15 - Reformatisch Dagblad: Te overmoedig, te ambitieus. Te veel risico’s nemen, te weinig oog voor de mogelijke gevolgen. Te weinig aandacht voor gewone mensen, te veel gefocust op procedures en regels. Dat is de praktijk van veel gemeentelijke projecten in Rotterdam, concludeert de Rekenkamer Rotterdam dinsdag in een rapport. De waakhond heeft meer dan veertig onderzoeken van de afgelopen tien jaar teruggelezen en gezocht naar rode draden.
16x Piet Fortuin nieuwe voorzitter van CNV24/09 02u16 - Reformatisch Dagblad: Piet Fortuin is per 1 januari 2020 de nieuwe voorzitter van CNV Vakcentrale. Hij volgt Arend van Wijngaarden op die begin 2020 met pensioen gaat. Fortuin (60) gaat leiding geven aan een nieuw, zeskoppig CNV-bestuur, dat samengesteld is uit bestuurders van de drie bonden van het CNV en de Vakcentrale.
15x Tob Cohen dinsdag in Kenia begraven24/09 05u15 - Reformatisch Dagblad: In de Keniaanse hoofdstad Nairobi wordt dinsdag de vermoorde Nederlander Tob Cohen begraven. Alleen familie van hem is welkom.
15x Agenten Mexico beschuldigd van moord24/09 04u45 - Reformatisch Dagblad: Zeven agenten in Mexico zijn beschuldigd van de moord op acht mensen. De agenten zouden de moord hebben afgedaan als een schietpartij met criminelen. Een rechter in Tamaulipas heeft opdracht gegeven voor de arrestatie van de vier vrouwen en drie mannen, meldt de openbaar aanklager in de noordoostelijke provincie. De zeven worden naast moord ook beschuldigd van ambtsmisbruik.
15x Uitspraak over belastingdeal met Starbucks24/09 04u15 - Reformatisch Dagblad: Het Gerecht van de EU, onderdeel van het Europees Hof van Justitie, doet dinsdag uitspraak over de belastingzaak rond Starbucks. De Europese Commissie droeg de Belastingdienst in 2015 op ruim 25 miljoen euro terug te halen bij de Amerikaanse koffieketen vanwege vermeende staatssteun. De regering en Starbucks legden de zaak vervolgens voor aan de Europese rechter.
15x Liquidatieproces op slot na moord op advocaat24/09 04u15 - Reformatisch Dagblad: De deuren van de rechtbank op Schiphol gaan dinsdag en donderdag dicht tijdens het liquidatieproces Marengo. Alleen procespartijen, zoals rechters, officieren van justitie, advocaten en de verdachten, mogen aanwezig zijn. Pers en publiek worden geweerd, pas na afloop komt er mogelijk een verklaring van de rechtbank. Een unieke situatie, veroorzaakt door de schokkende moord op de advocaat van de kroongetuige in het proces, Derk Wiersum.
15x Koning spreekt Algemene Vergadering van VN toe24/09 03u15 - Reformatisch Dagblad: Koning Willem-Alexander spreekt dinsdagmiddag (lokale tijd) in New York voor de tweede keer de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe. Eerder deed hij dat in 2015, toen Nederland wereldwijd stemmen probeerde te winnen voor een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad.
15x Nog geen datum voor terugkeer Boeing 737 MAX24/09 02u16 - Reformatisch Dagblad: De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft maandag laten weten dat er nog geen tijdpad is om de ban op de Boeing 737 MAX op te heffen. Landen moeten volgens de luchtvaartautoriteit ook ieder voor zich beslissen wanneer het vliegtuig weer mag vliegen.
14x Nederlanderschap terug voor vijf 'jihadisten'24/09 07u00 - Reformatisch Dagblad: Vijf personen hebben officieel het Nederlanderschap teruggekregen. Ze zijn ook geen ongewenst persoon meer. Het besluit is maandag gepubliceerd in de Staatscourant.

Statistieken

Artikels:
29591
Gelezen:
17131
Aantal lezers nu:
82


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven