zondag 16 juni 2019, week 24


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad

Laatste updatecontrole: vandaag om 5u30
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
15/06 23u15  Tiende editie van Nacht van de Vluchteling Ruim 5600 wandelaars staan in de startblokken voor de tiende Nacht van de Vluchteling. Om middernacht klinkt het startschot voor deze nachtelijke wandeltocht waarmee aandacht wordt gevraagd voor de miljoenen vluchtelingen in de wereld.
15/06 22u15  Zestien doden bij aanslagen Kenia en Somalië Bij aanslagen door islamitische militanten in Kenia en Somalië zijn in totaal zestien doden gevallen. De Somalische terroristen van al-Shabaab hebben de verantwoordelijkheid voor beide aanvallen opgeëist.
15/06 22u00  Ambtsdragersconferentie Bewaar het Pand in Sliedrecht ”Is de rek uit ons kerkverband?” luidde het thema van de lezing die prof. dr. A. Baars zaterdag verzorgde tijdens een ambtsdragersconferentie van Bewaar het Pand binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken.
15/06 22u00  ZGG houdt 63e zendingsdag In de Evenementenhal in Gorinchem had zaterdag de 63e zendingsdag van Zending Gereformeerde Gemeenten (ZGG) plaats. Thema was ”Gods Woord in de wereld”.
15/06 21u45  Probleem met blussysteem motor Boeing 787 Meerdere Boeing 787 Dreamliners hebben problemen met het blussysteem van de motor. Dat heeft het bedrijf bevestigd in de Britse krant The Guardian.
15/06 21u30  Afrit A10 afgesloten wegens sinkhole Op de A10 bij Amsterdam is de afrit S106 richting Cornelis Lelylaan afgesloten voor verkeer, omdat er een zogenoemd sinkhole is ontstaan, waardoor het wegdek is verzakt en er een groot gat is ontstaan. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers.
15/06 21u15  Bemanning Noorse tanker vertrokken uit Iran De bemanning van de Noorse olietanker Front Altair is zaterdag vertrokken uit Iran. Via Dubai zijn de meeste bemanningsleden direct doorgevlogen naar hun land van herkomst. De crew bestond uit Russen, Filipijnen en Georgiërs.
15/06 20u45  President Oekraïne bezoekt frontlinie conflict De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zaterdag de oostelijke havenstad Marioepol bezocht. De stad aan de Zee van Azov bevindt zich al jaren in de frontlinie van het conflict tussen de Oekraïense regering en de pro-Russische separatisten.
15/06 19u30  72e Vlaggetjesdag „geweldig succes” De 72e editie van Vlaggetjesdag in Scheveningen was 'geweldig' en 'succesvol', zei voorzitter van het evenement Gerbrand Voerman zaterdag. 'Jeroen van der Boom heeft net opgetreden. Bij het hoofdpodium is het nog lekker druk', aldus Voerman over het evenement waarmee het begin van het haringseizoen wordt gevierd.
15/06 19u30  Vermoorde Duitse politicus Lübcke begraven De vermoorde Duitse politicus Walter Lübcke (65) is zaterdag bijgezet in zijn woonplaats Wolhagen-Istha bij de stad Kassel. Honderden mensen woonden de begrafenis bij. Donderdag kwamen al 1300 mensen in Kassel bijeen om de CDU-politicus te herdenken tijdens een rouwdienst.
15/06 18u45  Eerste mis in Notre-Dame sinds brand Zaterdag is de eerste mis in de Notre-Dame weer gehouden sinds de kathedraal in Parijs deels afbrandde op 15 april. Aartsbisschop van Parijs Michel Aupetit hield de dienst voor dertig priesters in de kapel achter het koor.
15/06 18u45  Opgegaan in de Hersteld Hervormde Kerk Een aantal vrije gemeenten en hervormde evangelisaties ging na 2004 op in de Hersteld Hervormde Kerk. Hoe vergaat het ze daar? „Als je me vraagt of ik me hersteld hervormd of christelijk afgescheiden voel, dan is mijn antwoord: beide.”
15/06 18u45  Veel belangstellling voor Luchtmachtdagen De vliegshows op de Luchtmachtdagen die vrijdag en zaterdag werden gehouden op de vliegbasis Volkel (Noord-Brabant), hebben in totaal 240.000 bezoekers getrokken. Het was voor het eerst in drie jaar dat het evenement weer werd gehouden. Vrijdag waren er 95.000 bezoekers en zaterdag 145.000, zei een woordvoerder van defensie.
15/06 17u45  Tien geredde migranten mogen naar Italië Tien migranten die woensdag zijn gered door het schip Sea-Watch mogen in Italië aan land. Dat heeft het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.
15/06 17u30  Automobilist richt ravage aan in Rotterdam Een vermoedelijk dronken 23-jarige automobilist heeft in Rotterdam een enorme ravage aangericht, waarbij negen auto’s beschadigd raakten, meldt de politie. De Rotterdammer bleek de auto waarin hij reed, te hebben gestolen. Hij was niet in het bezit van een rijbewijs.
Laatste update: zaterdag 15 juni 2019, 23u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
15/06 17u15  Gewonde door schietpartij in garage AmsterdamDoor een schietincident in een parkeergarage aan het Schollenbrugpad in Amsterdam is zaterdagmiddag een nog onbekend persoon gewond geraakt. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis, meldt de politie.
15/06 17u15  Staking bij sleepbedrijf SvitzerWerknemers van sleepbedrijf Svitzer in IJmuiden hebben sinds 12.00 uur het werk neergelegd. De sleepboten van het concern liggen aan de ketting, waardoor veel inkomend en uitgaand scheepvaartverkeer op het Noordzeekanaal niet begeleid wordt. De 63 werknemers eisen dat ze betaald worden voor alle gewerkte uren.
15/06 17u15  Ambassadeur Friedman neemt voorschot op discussie vredesplanGrote beroering veroorzaakte het interview met de Amerikaanse ambassadeur David Friedman over Trumps vredesplan dat zaterdag 9 juni verscheen in The New York Times.
15/06 17u00  Malediven willen 160 IS-strijders niet terugDe Malediven willen dat er een internationale oplossing komt voor het probleem van terugkerende IS-strijders. Voor zover bekend zitten 160 IS-strijders uit de Malediven vast in Koerdische gevangenkampen in het noorden van Syrië. Vooralsnog wil het land niet dat ze terugkeren.
15/06 16u45  FNV en CNV akkoord met pensioenakkoordDe leden van de vakbonden FNV en CNV zijn tijdens een referendum in meerderheid akkoord gegaan met het pensioenakkoord. Van de CNV was 79 procent van de leden die hun stem uitbrachten het eens met het plan. Bij de FNV was ruim 75 procent van de uitgebrachte stemmen vóór.
15/06 16u15  Eddy Bilder: burgemeester met weemoed naar een tijd die nooit is geweestAcht jaar geleden nam hij afstand van de landelijke politiek. Korte tijd daarna werd Eddy Bilder (54) eerste burger van Zwartewaterland. De bij de Gereformeerde Bond aangesloten burgemeester bezocht de afgelopen jaren minstens duizend gezinnen. „lk wil graag tussen de mensen staan en geen koele afstandelijke bestuurder zijn.”
15/06 16u00  Afgezette leider Soedan snel voor rechterDe afgezette oud-president van Soedan, Omar Hassan al-Bashir, komt volgens het Openbaar Ministerie binnenkort voor de rechter. Al-Bashir is al aangeklaagd, maar komt pas voor de rechter als de periode om bezwaar in te dienen voorbij is. De oud-president kwam door een militaire coup aan de macht en zat van 1989 tot april dit jaar op het pluche.
15/06 16u00  Rutte: uitslag FNV-stemming heel goed nieuws'Heel goed nieuws'. Zo reageerde premier Mark Rutte op de positieve uitslag in de stemming bij vakbond FNV over het pensioenakkoord. Maar, zo stipte hij aan, komende week moet vakbond VCP zich nog wel uitspreken over het akkoord.
15/06 16u00  Orgito is laatste „Bronovo-baby”Orgito is de laatste baby die in het ziekenhuis Bronovo in Den Haag is geboren, meldt het Haaglanden Medisch Centrum (HMC). De afdeling verloskunde van het ziekenhuis verhuist dit weekeinde naar HMC Westeinde aan de Lijnbaan in Den Haag.
15/06 15u45  „De wens van de leden was klip en klaar”'Toen we eenmaal wisten wat de uitslag van het referendum was, was het klip en klaar. Niemand had er vooraf eigenlijk op gerekend dat er zo’n overweldigende meerderheid voor het pensioenakkoord zou zijn.” Dat zegt Eddy Kokhuis van de sectie Onderwijs van het ledenparlement van de FNV.
15/06 15u45  Aantal studenten lerarenopleiding Nederlands Driestar Educatief verdubbeltTegen de trend in lijken er op hogeschool Driestar Educatief komend jaar bijna dubbel zoveel studenten voor de lerarenopleiding Nederlands te zijn. Vijf vragen aan Peter Goedegebure (53), docent aan het Driestar College en als docent en studieleider lerarenopleiding Nederlands verbonden aan Driestar Educatief.
15/06 15u30  D66-leider Jetten is trots op KoolmeesNa de uitslag van het FNV-referendum over het pensioenakkoord is D66-fractieleider Rob Jetten 'bijzonder trots op minister Wouter Koolmees'. Koolmees (Sociale Zaken) is ook een D66’er.
15/06 15u30  ANBO opgelucht over pensioenakkoordSeniorenorganisatie ANBO zegt blij te zijn dat het pensioenakkoord is aanvaard door de FNV. 'De AOW-leeftijd gaat minder snel omhoog en indexatie is dichterbij. Maar er moet nog hard worden gewerkt aan verbetering, want het advies van de commissie Dijsselbloem toont aan dat er echt een andere rekenrente moet komen”, zegt Liane den Haan namens ANBO.
15/06 15u30  SP vindt beter pensioenakkoord nodigDe SP toont zich teleurgesteld in de uitkomst van het FNV-referendum over het pensioenakkoord. Volgens de partij is een beter akkoord nodig. 'Met dit akkoord blijft de AOW-leeftijd verder doorstijgen terwijl er onvoldoende garanties zijn dat mensen met een zwaar beroep op tijd kunnen stoppen met werken. Ook is het niet duidelijk wie de rekening van 60 miljard euro voor het nieuwe pensioenstelsel zal gaan betalen. Verder zijn er onvoldoende garanties dat de pensioenen mee gaan stijgen met de prijzen', laat fractieleider Lilian Marijnissen weten. De strijd voor een rechtvaardiger pensioen gaat volgens haar door.
15/06 15u30  Wilders: pensioenbelangen verkwanseldVoor PVV-leider Geert Wilders is de uitslag van het FNV-referendum over pensioenen 'zeer teleurstellend'. De pensioenbelangen worden daarmee volgens hem 'verkwanseld'. '76 procent van 375.000 FNV’ers zei ja. Dat is 285.000 mensen, plus nog wat van wat andere bonden. Zij beslissen dus voor 17 miljoen Nederlanders dat de AOW-leeftijd gewoon naar 67 jaar gaat en nog hoger. Gekkenwerk!'
15/06 15u30  Pegida-voorman aangevallen bij flyeractieEen tiental Pegida-aanhangers heeft zaterdag in Eindhoven flyers uitgedeeld bij de Al-Fourqaanmoskee. De actie leidde tot woede bij Turkse Nederlanders die hun ongenoegen luidkeels uitten en de Pegida-aanhangers omringden. Toen een buurtbewoonster en een Pegida-aanhanger het met elkaar aan de stok kregen, sloeg de vlam in de pan.
15/06 15u15  Dijkhoff: goed dat ook FNV-leden het inzienFractieleider Klaas Dijkhoff van de VVD noemt het 'heel goed dat ook de FNV-leden inzien dat er een stevig akkoord ligt' over pensioenen. 'We kunnen nu eindelijk vooruit kijken en aan de slag met de hervorming van ons pensioenstelsel. Een van de beste stelsels van de wereld wordt nu eerlijker, transparanter en persoonlijker. We zijn er nog lang niet, maar dit is de eerste stap in het herstellen van het vertrouwen in het Nederlandse pensioenstelsel.'
15/06 15u15  Pensioenfederatie: goed nieuws van FNV en CNVDat het ledenparlement van vakbond FNV positief heeft gestemd over het pensioenakkoord, en ook de ledenraadpleging bij CNV positief uitpakte, is goed nieuws. Dat zegt voorzitter Shaktie Rambaran Mishre van de Pensioenfederatie, de belangenbehartiger van de Nederlandse pensioenfondsen.
15/06 15u15  CDA: ruime steun voor pensioenakkoord mooiCDA-fractieleider Pieter Heerma noemt het 'mooi' dat het pensioenakkoord van FNV en CNV 'ruime afgetekende steun' heeft gekregen. Volgens hem zorgt het akkoord voor een 'sterker, stabieler en eerlijker pensioenstelsel'.
15/06 15u15  Segers: samenwerking loontVoor ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is de aanvaarding door de FNV van het pensioenakkoord een bewijs dat 'samenwerking loont'. 'Een prachtig moment in onze polder en een mooi resultaat van politieke samenwerking tussen oppositie en coalitie. En vooral goed nieuws voor ouderen die minder lang hoeven door te werken en voor jongeren die ook een fatsoenlijk pensioen willen opbouwen', laat hij weten.
15/06 15u15  Gestolen instrumenten fanfare zijn terechtDe gestolen instrumenten van het fanfarekorps Blij met Muziek uit Haarlem zijn terecht. De politie heeft ze vrijdagmiddag op de Noorderweg in Beverwijk gevonden. De instrumenten waren daar gedumpt.
15/06 15u15  Klaver blij voor mensen met zwaar beroepGroenLinks-leider Jesse Klaver noemt het aanvaarden van het pensioenakkoord door de FNV 'goed nieuws voor mensen in zware beroepen die eerder kunnen stoppen met werken en mensen die geen pensioen op kunnen bouwen'. Hij zegt dat op Twitter. Volgens Klaver moet de politiek nu snel regelen dat de AOW-leeftijd wordt bevroren.
15/06 15u15  Pensioenraadpleging bij VCP nog gaandeBij de Vakcentrale voor Professionals (VCP) is de raadpleging van de achterban over het principeakkoord over de pensioenhervormingen nog gaande. Dat laat de organisatie weten in een verklaring. De VCP 'heeft kennisgenomen' van de uitslag van de ledenraadpleging bij FNV en CNV, de bonden die zich achter het akkoord schaarden.
15/06 15u00  PvdA: akkoord FNV goed nieuwsPvdA-leider Lodewijk Asscher noemt het 'goed nieuws voor heel veel mensen' dat een ruime meerderheid van de FNV-leden zich achter het pensioenakkoord heeft geschaard. Hij is blij met de uitslag.
15/06 15u00  Rotterdammer Olivier Scheffer maakt voetreis door EuropaHet is een kennismakingsreis, een nieuwe verslaving én een soort kunstreis, met zichzelf als onderwerp. Ook is de duizenden kilometers lange wandeling die de Rotterdammer Olivier Scheffer (49) maandag begon een soort louteringstocht.
15/06 15u00  50PLUS betreurt uitslag50PLUS betreurt de uitslag van het FNV-referendum over het pensioenakkoord. Tweede Kamerlid Corrie van Brenk heeft dat laten weten. Volgens de partij is 'het grootste probleem niet opgelost, namelijk de absurd lage rekenrente'.
15/06 15u00  Werkgevers blij met uitkomst FNVDe ondernemersorganisaties zijn 'verheugd' dat vakbond FNV, maar ook CNV, hebben ingestemd met het pensioenakkoord. Dat laten MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland in een verklaring weten.
15/06 14u45  LTO Nederland: overtuigende uitkomst FNV'We zijn heel blij met de uitkomst van het FNV. Het is een overtuigende goedkeuring, met een hele grote meerderheid voor'. Dat zegt Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland in een reactie. Hij sprak van een feestdag voor Nederland. 'Dit gaat ons echt allemaal aan'.
15/06 14u45  Koolmees erg blij met uitslagMinister Wouter Koolmees van Sociale Zaken is 'erg blij met de uitslag' van het pensioenreferendum van de FNV en het CNV.
15/06 14u45  FNV schaart zich achter pensioenakkoordDe leden van de FNV en het ledenparlement hebben zich in meerderheid geschaard achter het pensioenakkoord. Dat maakte bondsvoorzitter Han Busker zaterdagmiddag bekend nadat het zogeheten ledenparlement van de vakbeweging in Apeldoorn had gestemd.
15/06 14u30  Week 24 in beeld: Brandende olietanker, protest in Hongkong en opvolger voor MayDe webredactie van het Reformatorisch Dagblad selecteert elke week een reeks bijzondere, opvallende en indrukwekkende foto’s uit de honderden foto’s die ze onder ogen kreeg.
15/06 14u15  Ledenparlement FNV schorst vergaderingHet ledenparlement van vakbond FNV heeft de vergadering in Apeldoorn zaterdagmiddag voor een halfuur geschorst. De 105 leden van het parlement weten inmiddels wat de uitslag is van het onlinereferendum dat de bond hield over het pensioenakkoord en willen daarover binnen hun eigen gelederen overleggen.
15/06 13u45  Gevestigd bedrijf ontdekt crowdfunding ookCrowdfundingsites zijn niet alleen een springplank voor startende bedrijven om financiers te vinden, maar ook voor gevestigde bedrijven die nieuwe doelgroepen willen bereiken.
15/06 13u30  Ds. B. Reinders neemt beroep aan naar hhg Katwijk aan Zee (Elim)Ds. B. Reinders, predikant van de hersteld hervormde gemeente (hhg) te Korendijk, heeft het beroep aangenomen dat de hhg te Katwijk aan Zee (wijkgemeente Elim) op hem had uitgebracht.
15/06 13u15  Brits-Iraanse gevangene in hongerstakingEen Brits-Iraanse vrouw die vastzit in Iran, is weer in hongerstaking gegaan. Nazanin Zaghari-Ratcliffe (40) weigert te eten uit protest tegen haar 'oneerlijke gevangenschap', meldt haar echtgenoot Richard Ratcliffe in een verklaring. Zijn vrouw blijft wel water drinken.
15/06 12u45  375.000 FNV-leden stemden over pensioen37 procent van de FNV-leden heeft meegedaan aan het referendum over het pensioenakkoord. Dat zijn in totaal 375.823 stemmers, zo heeft een FNV-woordvoerster in Apeldoorn bekendgemaakt. In Apeldoorn neemt het ledenparlement van de vakbond zaterdag het definitieve besluit over het akkoord.
15/06 12u30  Kort geding Haga Lyceum tegen StaatHet omstreden Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam spant donderdag een kort geding aan tegen de Staat in verband met een nog niet gepubliceerd rapport van de onderwijsinspectie.
15/06 12u15  Onlinestembussen FNV-peiling geslotenHet referendum waarin leden van vakbond FNV zich kunnen uitspreken over het principeakkoord over een nieuw pensioen, is gesloten. De uitslag van de raadpleging geldt als 'zwaarwegend advies' voor het ledenparlement van de vakbond. Die 105-koppige raad hakt nu definitief de knoop door, of de FNV het pensioenakkoord steunt of niet.
15/06 12u00  Golf van geweld teistert christenen Burkina FasoBurkina Faso stond bekend als gunstige uitzondering in een regio van conflicten. Die tijd lijkt echter voorbij: er is sprake van een vloedgolf van geweld in het Afrikaanse land. Jihadistische groeperingen houden er huis, vaak met christenen als eerste slachtoffers.
15/06 12u00  Poetin trakteert jarige leider China op ijsDe Chinese leider Xi Jinping heeft zijn 66e verjaardag gevierd met zijn Russische collega Vladimir Poetin. Die had ijs uit eigen land meegenomen als cadeau, berichten Chinese staatsmedia. Het is niet bekendgemaakt op welke smaak hij trakteerde.
15/06 11u45  Toegang tot abortus steeds moeilijker? Was het maar waarWie onze abortuspraktijk nog liberaler wil maken, scheppe eerst een vijand. De VS! Schreeuw om Leven! Leuk geprobeerd. Maar dat hier te lande de toegang tot abortus gevaar zou lopen, is quatsch.
15/06 11u15  Meer buitenlandse wagens geflitst in BelgiëDe Belgische autoriteiten hebben vorig jaar meer dan 427.000 buitenlanders betrapt op snelheidsovertredingen. Het gaat om een forse toename ten opzichte van eerdere jaren, bericht de krant De Tijd. Die baseert zich op cijfers die minister François Bellot (Verkeer) naar een parlementariër stuurde.
15/06 11u00  Grote vertragingen rond vliegbasis VolkelRondom Volkel heerst zaterdagochtend een grote verkeersdrukte, meldt ANWB Verkeer. De stroom bezoekers aan de Luchtmachtdagen op de vliegbasis in Noord-Brabant staat soms meer dan een uur vast op de toevoerwegen.
15/06 10u45  Besmettelijke begrafenissen in CongoVan een begrafenis kan een begrafenis komen: dat is de harde werkelijkheid in door ebola getroffen gebieden. Het bleek de afgelopen week weer toen drie Ugandese familieleden stierven na een bezoek aan een begrafenis in Congo. Twee broertjes van vijf en drie jaar oud en hun oma raakten besmet met het ebolavirus en overleden na terugkeer in Uganda.
15/06 09u45  Zwaar geschut om scholen in het gareel te krijgenDe ministers van Onderwijs willen extra bevoegdheden om extremistische scholen en opleidingen waar de sociale veiligheid ondermaats is, aan te pakken. Een bedreiging voor de vrijheid van onderwijs? Het leidt in ieder geval tot „incidentenwetgeving.”
15/06 09u45  In een diep dal voerde Pauline met dominee de geitenToen Pauline van Drie (29) in ernstige psychische problemen verkeerde, kwam een predikant wekelijks op bezoek. Hij bad voor haar, vroeg af en toe wat, maar luisterde vooral. Als praten niet meer ging, voerden ze de geiten.
15/06 09u45  Uitleveringswet Hongkong voorlopig in ijskastHet bestuur van Hongkong zet een omstreden uitleveringswet voorlopig in de ijskast. De hoogste bestuurder van de Aziatische metropool, Carrie Lam, maakte zaterdag bekend dat de doorvoering van het wetsvoorstel wordt 'opgeschort'.
15/06 09u45  Zeven mensen sterven in septic tank IndiaZeven mensen zijn in India gestikt in de septic tank van een hotel. De eigenaar van het pand in de westelijke deelstaat Gujarat wordt verdacht van nalatigheid, melden de autoriteiten.
15/06 09u00  Inbreker pas na lange vlucht aangehoudenEen inbreker heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag met een lange vlucht van Amersfoort naar Amsterdam geprobeerd uit de handen van de politie te blijven.
15/06 09u00  PvdA wil geld voor onderwijs en dreigt met begrotingDe PvdA voert de druk op het kabinet op. De sociaaldemocraten willen 580 miljoen euro om achterstanden in het onderwijs in te lopen, meldt Trouw. Komt dat geld er niet, dan stemt de partij tegen de onderwijsbegroting in de Eerste Kamer, waar het kabinet geen meerderheid meer heeft. 'We hebben een gigantisch probleem in het onderwijs, dat een hele generatie raakt', zegt PvdA-leider Lodewijk Asscher.
15/06 08u45  Column: zijn we er als het Rijk de regie pakt in deze tijden van woningnood?Mijn man en ik vormen een van de 2,8 miljoen huishoudens die binnen twee jaar willen verhuizen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
15/06 08u45  Migrant Centraal-Amerika vaak niet erkendKlimaatvluchtelingen uit landen zoals Guatemala en Honduras ontberen hulp omdat de definitie van ”vluchteling” deze groep buitensluit, constateert de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO).
15/06 08u30  Onbekend maakt onbemind, dat geldt ook voor transgendersVroeger was ”manwijf” geen belediging maar een aanduiding voor een pittige dame of potige vrouw. Sinds de afkorting lhbt is ingeburgerd en ieder z’n mening heeft gevormd over transgenders, is dat veranderd. Nu is ”manwijf” nog een van de vriendelijke varianten in het rijtje scheldwoorden.
15/06 08u30  Protestantse Kerk werkt aan transgenderliturgieWanneer iemand van geslacht verandert, kan daar binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) binnenkort officieel tijdens de kerkdienst aandacht aan worden besteed.
15/06 08u30  Koning: Samen de klappen van brexit opvangenDe Oranjes zouden deze keer in vrede naar Cork komen. In tegenstelling tot stadhouder-koning Willem III in 1690. En zo luisterde het koningspaar bij fort Camden in alle rust naar Ierse vrijwilligers.
15/06 08u15  OnbedachtzaamheidPsalm 141:4a
15/06 08u00  Aanvaller Bolsonaro blijft vastzittenDe man die Braziliaans president Jair Bolsonaro aanviel, blijft voor 'onbepaalde tijd' vastzitten. De rechter concludeerde dat Adélio Bispo de Oliveira een gevaar is voor zichzelf en anderen en een behandeling moet ondergaan.
15/06 07u45  Bijzonder veel regen in ochtendurenIn delen van Nederland is zaterdagochtend bijzonder veel regen gevallen. In het zuidwesten en in de Randstad viel op diverse plaatsen 20 tot 25 millimeter en lokaal zelfs 3 centimeter, meldt Weeronline. In Nieuwkoop werd in de nacht en ochtend circa 36,8 millimeter regenwater gemeten. Deze hoeveelheid valt normaliter in een halve junimaand.
15/06 07u30  Meisje uit India sterft in woestijn ArizonaIn de woestijn van de Amerikaanse staat Arizona is een zesjarig meisje uit India gestorven aan de gevolgen van oververhitting. Haar moeder had haar met andere migranten achtergelaten om water te zoeken, meldden de autoriteiten.
15/06 06u45  PvdA: extra geld voor lerarenDe PvdA dreigt in de Eerste Kamer tegen de onderwijsbegroting te stemmen, als er geen extra geld komt voor leraren. “We hebben een gigantisch probleem in het onderwijs, dat een hele generatie raakt”, zegt PvdA-leider Lodewijk Asscher in Trouw.
15/06 05u45  „Hongkong stelt uitleveringswet voorlopig uit”De regering van Hongkong zal de omstreden uitleveringswet voorlopig niet doorvoeren. Volgens de South China Morning Post wordt goedkeuring van het wetsvoorstel uitgesteld. Dat meldt de krant op basis van ingewijden.
15/06 05u45  Brandweer herdenkt omgekomen collega’sDe brandweer herdenkt zaterdag collega’s die bij het werk om het leven zijn gekomen. Dat gebeurt om 13.00 uur bij het Nationaal Brandweermonument in Schaarsbergen bij Arnhem. Bij zo veel mogelijk kazernes en brandweerposten in Nederland wordt tegelijkertijd het zogeheten brandweer-ereteken gegeven, een ereboog gevormd door water uit twee brandweerspuiten.
15/06 05u15  Haringseizoen begint met VlaggetjesdagDe Hollandse Nieuwe ligt weer in de winkels, en om het begin van het haringseizoen te vieren, is het zaterdag Vlaggetjesdag in Scheveningen. Het is de 72e keer dat dit evenement wordt gehouden. Vorig jaar kwamen 175.000 mensen op het feest af.
15/06 04u15  Pensioenakkoord: wat zijn de hoofdpunten?Vakbonden peilen hun achterban over het onlangs gesloten principeakkoord dat ze met werkgevers en het kabinet sloten over een nieuw pensioenstelsel. Hieronder een overzicht van de belangrijkste punten.
15/06 04u15  CNV-leden stemmen in met pensioenakkoordVakbond CNV stemt in met het pensioenakkoord. 79 procent van de leden die hun stem uitbrachten, heeft ingestemd met het principeakkoord dat is gesloten over de pensioenen. 'Het Algemeen Bestuur van het CNV heeft op basis van deze uitslag besloten in te stemmen met het pensioenakkoord', aldus de vakbond.
15/06 04u15  FNV hakt knoop door over pensioenakkoordDe FNV beslist zaterdag definitief of de vakbond het principeakkoord over een nieuw pensioenstelsel steunt. Het zogeheten ledenparlement van ’s lands grootste vakbeweging hakt in Apeldoorn de knoop door over de kwestie, waarna bondsvoorzitter Han Busker de keuze bekendmaakt.
15/06 02u30  Nederlander vast in Marokko om paspoortfraudeDe politie in Marrakesh heeft een 48-jarige Nederlander gearresteerd voor het vervalsen en verhandelen van paspoorten. De verdachte werd opgespoord met hulp van de Marokkaanse inlichtingendienst, melden lokale media.
15/06 00u15  Man wordt op steeds latere leeftijd vaderNederlandse mannen zijn steeds ouder bij de geboorte van een kind. De gemiddelde leeftijd is 34 jaar en twee maanden, dat is ruim twee maanden ouder dan vijf jaar geleden toen mannen gemiddeld precies 34 jaar waren. Ter vergelijking: in 1996 waren mannen bij de geboorte van een kind gemiddeld 33.
14/06 23u30  Mnuchin niet in de fout bij aangiftes TrumpDe Amerikaanse minister van Financiën Stevern Mnuchin heeft niet onwettig gehandeld toen hij weigerde om het Congres te voorzien van de belastingaangiftes van president Donald Trump. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie vrijdag verklaard.
14/06 23u30  Cocaïne voor Nederland ontdekt in AntwerpenDe Belgische douane heeft deze week in de haven van Antwerpen bij een routinecontrole een container met een grote partij cocaïne gevonden. De ruim 3000 kilo was bestemd voor de Nederlandse markt, meldt de politie Den Haag.
14/06 22u30  Broadcom onderuit op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verliezen gesloten. Net als in Europa stonden chipmakers onder druk door de omzetwaarschuwing van Broadcom. Ook de oplopende politieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran en de handelsperikelen met China drukten het sentiment. Verder bogen beleggers zich over cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen, industriële productie, het consumentenvertrouwen en de bedrijfsvoorraden.
14/06 22u30  CDA: Lelystad Airport pas open als luchtruim is heringedeeldLelystad Airport kan pas open als eerst het Nederlandse luchtruim is heringedeeld.
14/06 22u15  Deze mensen schrijven de Bijbel overZo’n acht mensen schreven de laatste avond tot het einde door aan de nieuwe handgeschreven Zwolse Bijbel. Met hun hulp is in tweeënhalve maand tijd ruim de helft van de Bijbel met de hand overgeschreven.
14/06 22u00  Een van de tankers onderweg naar KalbaEen van de twee beschadigde tankschepen in de Golf van Oman wordt door sleepboten richting de haven van Kalba in de Verenigde Arabische Emiraten gebracht. Het gaat om de Kokuka Courageous. De rederij heeft laten weten dat het schip ’‘veilig’’ onderweg is.
14/06 22u00  Wat doet de verplichte AOV in het pensioenakkoord?Het meest omstreden onderdeel van het pensioenakkoord lijkt de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers. Niet uit te sluiten valt dat het hier gaat om een afleidingsmanoeuvre.
14/06 22u00  NPO blijft kritisch over mediaplannen SlobDe NPO blijft na een eerste blik op de plannen van minister Slob (Media) voor de publieke omroep kritisch.
14/06 21u45  Celstraf voor tiener die medescholier wurgdeEen rechtbank in het Duitse Siegen heeft een 15-jarige jongen tot 7,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het wurgen van een 16-jarige medescholier. De jongen doodde de ander omdat deze zijn liefde niet beantwoordde, aldus Duitse media vrijdag.
14/06 21u45  Eerste zoogdieren op Marker WaddenDe eerste zoogdiersoorten zijn gezien op de Marker Wadden. Natuurmonumenten meldt dat vier verschillende soorten vleermuizen zijn waargenomen op de eilanden. Het gaat om de gewone dwergvleermuis, de kleine dwergvleermuis, de ruige dwergvleermuis en de laatvlieger.
14/06 21u30  Eerste vrouwelijke ambtsdrager in CGKIn de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) wordt zondag voor het eerst een vrouw in het ambt bevestigd. Ineke Tamminga wordt ouderling in de samenwerkingsgemeente van christelijke gereformeerden en vrijgemaakt gereformeerden.
14/06 21u30  Christelijke leider is koopman en dominee tegelijkDe Nederlandse kerken worden soms getypeerd als laverend tussen de koopman en de dominee. Die staan symbool voor de vaak botsende belangen van het streven naar winst en welvaart en het opkomen voor de moraal.
14/06 21u15  Wel of geen ontmoeting met Xi boeit Trump nietHet maakt de Amerikaanse president Donald Trump naar eigen zeggen niet uit of het later deze maand tot een ontmoeting komt met zijn Chinese collega Xi Jinping tijdens de G20-top in Japan. De Amerikaan wees op de vele extra miljarden voor de Amerikaanse schatkist die blijven binnenkomen door de hogere importtarieven.
14/06 21u00  „Eerbied en vreze des Heeren stempelden dr. Henk Vreekamp”„Dr. Henk Vreekamp stond een theologie voor die niet was vastgeklonken in leerstellingen en kerkgebouwen, maar altijd, zoals hij al in zijn proefschrift verwoordde, geworteld blijft in eerbied, in de vreze des Heeren.”
14/06 21u00  In strijd om invloed in Sudan doen ook Rusland en de Golfstaten meeDe strijd om de macht in Sudan gaat niet alleen tussen burgerlijke oppositiegroepen en het leger. Op de achtergrond proberen landen als Rusland en Saudi-Arabië de zaken naar hun hand te zetten.
14/06 21u00  95.000 bezoekers eerste dag LuchtmachtdagenDe eerste dag van de Luchtmachtdagen heeft vrijdag 95.000 bezoekers getrokken. Dat heeft een woordvoerder van Defensie laten weten. 'De dag is goed verlopen en we hadden redelijk weer.'
14/06 20u45  Belgische IS-kinderen aangekomen in BrusselZes kinderen van Belgische IS-gangers zijn vrijdag aangekomen in Brussel. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders liet weten dat ze waren geland op de militaire luchthaven Melsbroek bij Brussel.
14/06 20u15  „Iran verhindert berging tankers bij Oman”Het Iraanse leger probeert met snelle boten te verhinderen dat sleepboten in de Golf van Oman een van de beschadigde tankschepen op sleeptouw nemen. Dat beweerde een Amerikaanse functionaris vrijdag.
14/06 20u00  Amsterdam doet bod op failliet MC SlotervaartDe gemeente Amsterdam heeft vrijdag een bod gedaan op het failliete ziekenhuis MC Slotervaart. Dat laat de woordvoerder van wethouder Simone Kukenheim weten. In een verklaring staat dat de gemeente niet wil dat de maatschappelijke functies van het ziekenhuis verdwijnen.
14/06 20u00  Minister: emigratie Van der G. irrelevantOf Volkert van der G. nu emigreert of niet, zijn strenge meldplicht keert niet terug. De versoepeling van zijn reclasseringsregime heeft niets te maken met eventuele emigratieplannen, schrijft justitieminister Ferd Grapperhaus aan de Tweede Kamer. Het Openbaar Ministerie gunt Van der G. volgens de minister meer bewegingsvrijheid omdat het niet verwacht dat hij in zijn oude fouten vervalt.
14/06 19u45  Vrijspraak voor 2 verdachten 8 decemberprocesDe rechter heeft vrijdag in de rechtbank in Paramaribo de verdachten John Hardjoprajitno en Harvey Naarendorp vrijgesproken van betrokkenheid bij de 8 decembermoorden. Hiermee volgt de rechter het oordeel van het Openbaar Ministerie (OM), dat in april ook om vrijspraak had gevraagd.
14/06 19u45  „Kerk moet niet relevant willen zijn voor seculiere wereld”De kerk moet niet per se relevant willen zijn in de wereld, vindt prof. dr. F. G. Immink. „Of het geloof relevant is, wordt bepaald door de eigen christelijke levensovertuiging en niet door de seculiere samenleving.”
14/06 19u30  VN-chef wil onderzoek naar aanvallen tankersSecretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties wil een onafhankelijk onderzoek naar de kennelijke aanvallen op twee tankschepen in de Golf van Oman donderdag. Guterres bood aan te bemiddelen tussen de partijen die ruziën over het incident. De VS geven Iran de schuld van de aanvallen. Teheran ontkent erachter te zitten.
14/06 19u30  Examenuitslag Calvijn College Amsterdam nog niet bekendDe leerlingen van het Amsterdamse Calvijn College die eindexamen hebben gedaan, horen vrijdag nog niet of ze geslaagd zijn. Dat heeft de school bekendgemaakt.
14/06 19u15  Al 290.000 FNV-leden brachten hun stem uitCirca 290.000 leden van de FNV hadden voor vrijdag 18.00 uur hun stem uitgebracht over de herziening van het pensioenstelsel. In totaal zijn ruim 1 miljoen leden stemgerechtigd. De respons ligt volgens de FNV nu al hoger dan bij eerdere ledenraadplegingen.
14/06 19u15  Brand legt kringloopwinkel Sneek in de asIn een kringloopwinkel aan de Professor Zernikestraat in Sneek is vrijdagmiddag brand uitgebroken. Daarbij is niemand gewond geraakt. Alle medewerkers konden op tijd het gebouw verlaten. De brand was aan het begin van de avond onder controle.
14/06 19u00  Vrouwen in Zwitserland demonstrerenTienduizenden vrouwen, veelal in paarse kleren, hebben op tal van plaatsen in Zwitserland gedemonstreerd voor gelijke rechten. In de hoofdstad Bern deden naar schatting 10.000 vrouwen aan de betoging mee. In het parlement is aan het begin van de morgen een petitie, ondertekend door 11.000 mensen, overhandigd voor een lagere belasting op tampons.
14/06 19u00  Harderwijkse dubbelportretten: verschillende culturen, dezelfde passieTwee musici, twee koks, twee predikanten. Voor ”Het gezicht van Harderwijk” fotografeerde Frea Kroese ruim dertig autochtone Nederlanders samen met iemand met een migratieachtergrond.
14/06 18u45  Terreurverdachte krijgt 2 jaar cel in SurinameDe rechter in Suriname heeft Raoul A. tot een gevangenisstraf veroordeeld van twee jaar, waarvan drie maanden voorwaardelijk, wegens banden met Islamitische Staat. De andere verdachte in deze terrorismezaak, zijn broer Nasser I., werd vrijgesproken. Beide broers hebben de Nederlandse nationaliteit. A. is direct vrijgelaten, omdat zijn voorarrest twee jaar heeft geduurd.
14/06 18u45  Koning: Geen reden voor aanpassen MediacodeKoning Willem-Alexander ziet geen enkele reden de Mediacode aan te passen. De richtlijn die het koningshuis hanteert ten aanzien van opnamen die in de privésfeer zijn gemaakt is 'absoluut nog relevant' aldus de koning vrijdag in Crosshaven in een gesprek met Nederlandse media aan het einde van zijn staatsbezoek aan Ierland.
14/06 18u45  Meer onderzoek na klachten over nieuw wapenAgenten en militairen van de terreurbestrijdingseenheid DSI maken zich zorgen over hun gezondheid door een nieuw wapen. Het semiautomatisch schoudervuurwapen stoot gassen uit die mogelijk schadelijk zijn. Om meer onderzoek te kunnen doen naar de gevolgen, is de omscholing voor de medewerkers van de Dienst Speciale Interventies tijdelijk stopgezet.
14/06 18u30  Twee verdachten mestfraude Oldebroek op vrije voetenTwee van de vier donderdag aangehouden medewerkers van transportbedrijf Jan Bakker uit Oldebroek zijn vrijdag vrijgelaten. Zij blijven nog wel verdachte.
14/06 18u15  Doden door listeria-uitbraak EngelandEen uitbraak van de listeriabacterie in ziekenhuizen heeft in Engeland inmiddels aan vijf mensen het leven gekost. De infectiebron zouden broodjes en salades zijn van een grote leverancier van voedingsmiddelen aan gezondheidsinstellingen.
14/06 18u15  Investeerder HAL vergroot belang in CoolblueInvesteringsmaatschappij HAL Holding heeft haar belang in webwinkelbedrijf Coolblue vergroot van ruim 30 procent naar 49 procent. HAL kocht de aandelen van twee van de drie oprichters van Coolblue.
14/06 18u00  „Programma-aanbod lijdt onder plannen Slob”De NPO is na een eerste blik op de plannen van minister Arie Slob (Media) voor de publieke omroep niet overtuigd. 'De maatregelen kunnen leiden tot opnieuw een grote bezuiniging, die onze hele programmering en programmamakers hard zullen gaan raken. De mediaplannen van het kabinet bieden helaas niet de gehoopte langetermijnzekerheid voor een stabiele publieke omroep voor iedereen', aldus voorzitter Shula Rijxman.
14/06 18u00  Klanten gewaarschuwd na inbraak NeckermannReisorganisatie Neckermann heeft tienduizenden klanten gewaarschuwd na een inbraak bij het hoofdkantoor in Hoofddorp. In de nacht van 31 mei op 1 juni drongen onbekenden het gebouw binnen. Ze gingen er vandoor met ’‘computers, telefoons, laptops, tablets en beamers’‘, aldus Neckermann. Op de computers stond een bestand met namen, adressen, woonplaatsen en reisdata van ongeveer 50.000 klanten.
14/06 18u00  Ondernemer beschermd tegen macht platformsOndernemers worden beter beschermd tegen machtsmisbruik door digitale platforms zoals reserverings- en vergelijkingswebsites, online marktplaatsen en appwinkels. De lidstaten van de Europese Unie hebben ingestemd met een voorstel dat dit regelt. Dat zorgt voor 'een eerlijkere economie', vindt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).
14/06 18u00  Chipbedrijven onder druk op rood DamrakDe AEX-index in Amsterdam is vrijdag met verlies gesloten. Met name chipbedrijven op Beursplein 5 deden een stap terug na de omzetwaarschuwing van de Amerikaanse chipreus Broadcom. Het beeld elders in Europa was niet anders. Beleggers hielden ook de oplopende politieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran in de gaten. Ook de handelsvete tussen China en de VS hing nog altijd boven de markt.
14/06 17u45  Brand in loods van Friese kringloopwinkelIn een loods van een kringloopbedrijf in Sneek is brand uitgebroken. Er zijn geen gewonden. Volgens de Friese brandweer heeft iedereen het gebouw verlaten. Verscheidene brandweerkorpsen zijn ter plaatse. De rook is in de wijde omtrek te zien. Volgens Omrop Fryslân zou kringloopwinkel van Omrin Estafette zaterdag feestelijk worden heropend na een verbouwing.
14/06 17u45  „Airbus wil productieproces stroomlijnen”Vliegtuigmaker Airbus lijkt het productieproces van zijn vliegtuigen onder de loep te willen nemen in een poging om de kosten te drukken. De huidige ingewikkelde structuur met productielocaties verspreid over verschillende landen moet worden versimpeld. De op handen zijnde ingreep komt van de tekentafel van operationeel directeur Michael Schöllhorn, zo meldden bronnen bij Airbus.
14/06 17u30  Mensenrechtenchef VN naar VenezuelaDe Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN brengt een officieel bezoek aan Venezuela. Michelle Bachelet zal in het Zuid-Amerikaanse land praten met president Nicolás Maduro maar ook met oppositieleider Juan Guaidó.
14/06 17u15  Zwemmen bij strand Nulde Noord ontradenHet zwemmen in het water bij het populaire strand Nulde Noord (gemeente Putten) wordt voorlopig ontraden. Volgens de provincie Gelderland zijn bij metingen te hoge concentraties van mogelijk ziekteverwekkende E. colibacteriën aangetroffen. De komende dagen wordt warmer weer verwacht.
14/06 17u15  Het gevoel van Zwitserleven voorbijVoor de uittredende babyboomers bedacht verzekeraar Zwitserleven de term Zwitserlevengevoel. Toekomstige senioren kunnen daar weinig mee. Alle vormen van vervroegd vertrek zijn vervangen door een harde en stijgende pensioendatum. „Vooral voor de laagopgeleiden zal het slot van de loopbaan met steeds meer getob gepaard gaan.”
14/06 17u15  Baby die gruwelmoord overleefde alsnog doodDe baby van een hoogzwangere vrouw in Chicago die 23 april werd vermoord, is alsnog bezweken. Media in de Amerikaanse metropool meldden dat baby Yovanny vrijdag op de intensive care als gevolg van ernstig hersenletsel is overleden.
14/06 16u45  SP’ers Sittard-Geleen stappen over naar PvdADe SP is verdwenen uit het stadsbestuur van de gemeente Sittard-Geleen. Raadslid Tom Baars en wethouder Felix van Ballegooij zijn overgestapt van de SP naar de PvdA in die plaats.
14/06 16u45  Verdachten schietpartij Rotterdam langer vastDe betrokkenen bij een schietpartij afgelopen zondag in Rotterdam-Kralingen worden verdacht van bedreiging, openlijk geweldpleging, poging tot doodslag en een poging tot ontvoering. De rechter-commissaris besloot vrijdag dat de vijf verdachten veertien dagen langer vast blijven zitten.
14/06 16u45  Krikke boos over wantoestanden jaarwisselingDe Haagse burgemeester Pauline Krikke is ’‘ronduit ontevreden’‘ dat er tijdens de jaarwisseling in Den Haag meer autobranden waren en meer geweld tegen hulpverleners. ’‘Het baart me zorgen dat de cijfers slechter zijn dan vorig jaar’‘, aldus Krikke. Het college heeft vrijdag een evaluatierapport aan de Haagse gemeenteraad gestuurd.
14/06 16u45  Briljante kohlbruggiaan Gerhard Fockens overleed in het gestichtEen hoogbegaafde student, leerling van dr. H. F. Kohlbrugge, raakt getroffen door een „schok in het verstand” en verblijft daarna vooral in psychiatrische inrichtingen. Wat is de conclusie van dit lang verborgen gebleven leven?
14/06 16u45  Verdubbeling lonen in onderwijs BhutanIn veel landen is het lerareninkomen in het gedrang, maar in het koninkrijkje Bhutan is de volksvertegenwoordiging bezig lerarensalarissen te verdubbelen. Het parlement heeft een plan goedgekeurd waarmee elke leraar met 10 jaar ervaring maandelijks geen 20.000 maar 40.000 ngultrum of 507 euro gaat verdienen.
14/06 16u45  Excuses Bolsonaro voor belediging in 2003De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft op last van een rechtbank publiekelijk zijn excuses gemaakt voor beledigende opmerkingen die hij had gemaakt tegen een links parlementslid in 2003. Hij had de vrouw toegebeten dat ze „het niet waard was te worden verkracht omdat ze te lelijk was”. In een later debat had hij de opmerking nog eens herhaald.
14/06 16u45  Rutte: zelfs schimmel in mijn TorentjeZelfs in het kantoor van premier Mark Rutte, het zogenoemde Torentje, komt schimmel voor. Rutte zei dat vrijdag, om daarmee de dringende noodzaak van de komende verbouwing van het Binnenhof te benadrukken.
14/06 16u45  „Meeste senioren steunen pensioenakkoord”Circa twee op de drie senioren scharen zich achter de principeafspraken over de herziening van het pensioenstelsel. Dat meldde ouderenorganisatie ANBO op basis van een peiling onder 750 leden.
14/06 16u30  Bloed: van rituele offers tot aderlatenOoit geweten dat de moderne geneeskunde aderlaten nog steeds toepast? En dat artsen in de negentiende eeuw massaal bloedzuigers inzetten? Een greep uit de talloze weetjes in ”Bloed. Een geschiedenis” van de Belgische hematoloog prof. Marc Boogaerts.
14/06 16u30  Italiaans licht met lef en gemak op het doek gezetEindelijk. Na bijna veertien eeuwen was Italië in 1860 één land geworden. Echter, eenheid kon je wel uitroepen, maar het diende te groeien in het hart van het volk. Daarom moest de kunst helpen om Italiaans nationaal besef aan te kweken.
14/06 16u15  Rutte: goede hoop op ’ja’ voor pensioenakkoordMinister-president Mark Rutte heeft 'goede hoop' dat de leden van de vakbonden zich uitspreken voor het pensioenakkoord dat vorige week werd gesloten. Hij zegt dat hij er 'geen seconde over nagedacht' heeft wat het kabinet zal doen als dat niet gebeurt.
14/06 16u15  „Bellingcat noemt nieuwe betrokkenen MH17”Onderzoekscollectief Bellingcat kondigt aan volgende week nieuwe namen te noemen van betrokkenen bij het neerhalen van vlucht MH17, schrijft het AD.
14/06 16u15  RDInside #22 – Wereldnieuws en talenwonderGertina wil weten welke vreemde talen de buitenlandredactie spreekt. Collega Ab Jansen zegt ”Bezint eer ge begint” in het Oegandees. Toeala kwekong watte?
14/06 16u00  Slob: flink minder reclame op NPODe televisiezenders van de publieke omroep worden na 20.00 uur ’s avonds reclamevrij. Online verdwijnen spotjes en advertenties helemaal, schrijft minister Arie Slob (Media) aan de Tweede Kamer.
14/06 16u00  „Neuzen bij AF-KLM staan dezelfde kant op”Bij Air France-KLM staan na een roerige periode de neuzen weer dezelfde kant op. Volgens topman Ben Smith van het luchtvaartconcern liggen grote aandeelhouders de Nederlandse en de Franse staat op één lijn met het bedrijf als het gaat om het vertegenwoordigen van de belangen in beide landen.
14/06 16u00  Eerste Vietnamese auto’s op de marktIn Vietnam komen voor het eerst Vinfasts op de markt, auto’s die helemaal in het land zelf zijn gemaakt door een Vietnamees bedrijf. De autofabriek Vinfast is onderdeel van Vingroup het concern van de rijkste inwoner van het land, Pham Nhat Vuong.
14/06 16u00  Broadcom drukt chipsector op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met minnen aan de laatste sessie van de week begonnen. Net als in Europa stonden chipmakers onder druk door de omzetwaarschuwing van Broadcom. Ook de oplopende politieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran en de handelsperikelen met China drukken het sentiment.
14/06 15u45  Minister: aanwijzen MH17-verdachten belangrijkAls het internationale onderzoeksteam JIT woensdag inderdaad verdachten aanwijst van het neerhalen van vlucht MH17, dan is dat 'heel belangrijk'. Dat je mensen bestraft voor misdaden 'hoort bij een goed werkende samenleving', zegt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.
14/06 15u30  Nederlandse tienjaarsrente op historisch dieptepuntDe rente op Nederlandse staatsleningen met een looptijd van tien jaar –de meest gangbare termijn– verblijft sinds kort onder de nul. Woensdag was er sprake van een laagterecord. Enkele vragen.
14/06 15u00  In beroep hogere straffen mensensmokkelaarsHet gerechtshof in Amsterdam heeft twee mensensmokkelaars veroordeeld tot 4,5 en zes jaar cel. Het tweetal, een 31-jarige man uit Hilversum en 26-jarige man uit Bussum, wilde in augustus 2015 24 Albanese en Vietnamese vreemdelingen, onder wie kinderen, in een veel te klein, in gebrekkige staat verkerend zeiljacht vanuit IJmuiden naar Engeland overbrengen. De twee, die de boot zouden besturen, hadden nauwelijks zeilervaring.
14/06 15u00  „Anbang probeert hotel Amsterdam te verkopen”De Chinese investeerder Anbang is naar verluidt in exclusieve gesprekken om een van de grootste hotels in het centrum van Amsterdam te verkopen aan de Franse verzekeraar AXA. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat er momenteel wordt gesproken over een bod van 425 miljoen euro voor Double Tree Hotel by Hilton Amsterdam Centraal.
14/06 15u00  Meer appelzaken tegen vrouw in ambt CGKEnkele christelijke gereformeerde kerken hebben bezwaar aangetekend tegen het besluit van de samenwerkingsgemeente van de christelijke gereformeerde kerk (cgk) en de Nederlands gereformeerde kerk in Arnhem om vrouwelijke ambtsdragers te benoemen.
14/06 14u45  Vader die zoon (12) doodde „was psychotisch”De 40-jarige Arnhemmer Tevfik G. die eind december in Arnhem zijn 12-jarige zoon met een zwaard doodstak, was op dat moment psychotisch. Dat wordt ook de conclusie van het Pieter Baan Centrum, zo begrijpt de verdachte zelf van zijn onderzoekers.
14/06 14u45  Moordverdachte onwel, zaak uitgesteldDe 20-jarige Michael N., die ervan wordt verdacht dat hij op 3 september vorig jaar een Duitse studente in haar woning in Emmen heeft verstikt met een kussen, is vrijdag tijdens het vervoer naar de rechtbank in Assen onwel geworden. De man is gereanimeerd en overgebracht naar het ziekenhuis in Zwolle. De rechtszaak is verdaagd tot 27 juni.
14/06 14u30  Enny de Bruijn schrijft studie over Gelderse boeren in de Gouden EeuwIn 2012 promoveerde Enny de Bruijn op een veelgeprezen biografie van Jacobus Revius. Met haar nieuwe boek, ”De hoeve en het hart”, bewijst ze opnieuw dat ze én een goede en gepassioneerde onderzoeker én een begenadigd schrijver is.
14/06 14u30  Enny de Bruijn: „Mensen zijn altijd meer dan de groepen waar ze bij horen”In het meesterlijke ”De hoeve en het hart” geeft historica Enny de Bruijn stem aan een boerenfamilie in Herwijnen, in de Gouden Eeuw. Oude archieven komen tot leven, met hart voor gewone mensen.
14/06 14u30  Celstraf en jeugd-tbs voor reeks overvallenDe rechtbank in Utrecht heeft een 18-jarige jongen wegens vijf gewapende overvallen op supermarkten een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd. De jongen pleegde de overvallen in anderhalve week, afgelopen najaar. Hij dwong caissières van supermarkten in Den Dolder, Hilversum, Bussum, Nijkerk en Vianen geld uit de kassa af te geven. Een paar van hen hebben tijdens de rechtszaak verklaard doodsbang te zijn geweest toen de verdachte hen met een groot mes bedreigde.
14/06 14u30  „Giften voor herstel Notre-Dame vallen tegen”Na de brand in de Parijse kathedraal Notre-Dame zijn honderden miljoenen beloofd voor de restauratie van het iconische bouwwerk. In binnen- en buitenland werd met verbazing gereageerd op de snelheid waarmee bedrijven, instellingen en particulieren zich aanmeldden om voor de restauratie te betalen.
14/06 14u15  JSF neemt onverwacht Vlieland onder vuurOnverwacht nemen twee JSF’s Vlieland onder vuur. De Nederlandse jagers komen regelrecht vanuit de VS vliegen om gronddoelen op het Waddeneiland te bestoken. Met oefenbommen. Missie geslaagd. Maar wel kantje boord.
14/06 14u15  CGK-synodepreses ds. Schenau: Hoop op synode die weet van wachtenDs. J. G. Schenau is vrijdagochtend in Dordrecht gekozen tot preses van de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK).
14/06 14u00  Marleen Anthonissen-van der Louw keert terug uit JerzualemMarleen Anthonissen-van der Louw keert met haar kinderen terug naar Nederland. Zij was ruim vijf jaar als pastoraal werker namens Kerk in Actie verbonden aan de Lutherse Verlosserkerk in Jeruzalem. Dinsdag nam ze afscheid van de kerk.
14/06 13u45  Dieren herkennen met de neus op de grondSporen in de sneeuw, blubber, modder of het zand, ze vertellen soms een fascinerend verhaal. Alleen de geoefende sporenzoeker kent het. Natuurexperts René Nauta en Aaldrik Pot onthullen nu hun geheimen in ”Het prentenboek”.
14/06 13u45  Spaanse rechters houden separatist uit EPOpperrechters in Spanje hebben een stokje gestoken voor de installatie van de prominente Catalaanse separatist Oriol Junqueras als lid van het Europees Parlement. Wanneer de voormalige vicepremier van de regio Catalonië europarlementariër zou worden, krijgt hij parlementaire onschendbaarheid.
14/06 13u45  VS beschuldigen Teheran van aanval op olietankersTwee olietankers zijn donderdag aangevallen in de Golf van Oman. De Verenigde Staten beschuldigen Iran, maar Teheran ontkent ten stelligste. Hoe dan ook hebben de incidenten de toch al hoog opgelopen spanningen in het gebied verder verhoogd.
14/06 13u45  Ruim 600 kilo cocaïne in Antwerpse havenIn de haven van Antwerpen is vorige week 617 kilo cocaïne aangetroffen in een container met blikken tonijn. De container was aangevoerd door een schip uit Ecuador. Het Openbaar Ministerie in Vlaanderen stelt een onderzoek in.
14/06 13u15  Zitting over uitlevering Assange in februariWikiLeaks-oprichter Julian Assange hoort pas volgend jaar of hij wordt overgedragen aan de Verenigde Staten. De rechtbank in Londen heeft besloten dat de zitting over het uitleveringsverzoek in februari zal plaatsvinden.
14/06 13u15  Vrouw (38) uit Hengelo komt om bij aanrijdingEen 38-jarige vrouw uit Hengelo is donderdagavond overleden nadat ze op de N36 bij Stegeren (Overijssel) met haar auto op een busje was gebotst. De 24-jarige bestuurder van het busje, een man uit Lelystad, raakte gewond. De vrouw is volgens de politie ter plaatse aan haar verwondingen bezweken.
14/06 13u00  Stichtingen voor ‘Aix-en-Provence’ fuserenTwee Nederlandse stichtingen die de gereformeerde theologische Faculté Jean Calvin in het Franse Aix-en-Provence ondersteunen, gaan fuseren.
14/06 13u00  EU roept op tot kalmte in zaak Golf van OmanDe Europese Unie roept op tot “maximale terughoudendheid” en het vermijden van “provocaties” in de kwestie rond de aanslagen op olietankers in de Golf van Oman. De Verenigde Staten beweren dat Iran erachter zit, maar Teheran ontkent dat nadrukkelijk.
14/06 13u00  Ds. J. G. Schenau synodepreses CGKDs. J. G. Schenau is vrijdagochtend in Dordrecht gekozen tot preses van de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK).
14/06 12u45  Hoekstra: eurozone nog niet crisisbestendigDe EU heeft nieuwe stappen gezet om de eurozone te versterken, maar er 'moet nog veel gebeuren' om de eurolanden bestand te maken tegen nieuwe financiële crises. Dat zei minister Wopke Hoekstra (Financiën) na het akkoord dat de Europese ministers in Luxemburg hebben bereikt over maatregelen die de eurozone sterker moeten maken.
14/06 12u30  Kandidaat opvolging May trekt zich terugDe Britse minister Matt Hancock (Gezondheidszorg) trekt zich terug als kandidaat om premier Theresa May op te volgen. Hij is de vierde van de tien kandidaten die afvalt.
14/06 12u30  Mogelijk miljoenenfraude met omzetbelastingTwee bedrijven en drie mannen worden verdacht van belastingontduiking voor een bedrag van 18,6 miljoen euro. De mannen uit Zeist, Leiden en Dordrecht (51, 46 en 43 jaar) zouden via bedrijven in Dordrecht en het Noord-Hollandse dorp Lijnden ook valse aangiftes voor de omzetbelasting hebben gedaan en valse invoeraangiftes, meldt de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD).
14/06 12u30  Meer Amerikaans rundvlees naar EuropaDe Verenigde Staten mogen de komende jaren geleidelijk meer hormoonvrij rundvlees naar de Europese Unie exporteren. Beide grootmachten hebben hier een akkoord over gesloten. De deal staat in principe los van de onderhandelingen over verlaging van heffingen op industriële goederen.
14/06 12u30  Boskalis gaat tankers Golf van Oman bergenDe Nederlandse maritiem dienstverlener en baggeraar Boskalis heeft opdracht gekregen voor het bergen van de twee beschadigde olietankers en hun lading in de Golf van Oman, die vermoedelijk zijn aangevallen. Dat maakte Boskalis bekend, zonder financiële details over de opdracht naar buiten te brengen.
14/06 12u15  „Russen poogden verkiezingen te beïnvloeden”Vanuit Rusland is geprobeerd met een constante stroom desinformatie de Europese verkiezingen van mei te beïnvloeden en de opkomst te beperken. Voor een echte campagne is echter geen bewijs gevonden. Wie er achter de pogingen zit om kiezers te misleiden is ook onduidelijk.
14/06 12u15  Papadag nemen? Vader durft niet goedMinder werken om meer voor je kinderen te zorgen? Veel vaders willen wel, maar weinigen doen het. De reden? Ze durven niet goed. Want betrokken vaderschap is onvoldoende maatschappelijk geaccepteerd.
14/06 12u15  „Overwegen abortus belangrijkste motief voor NIPT”Vrouwen kiezen met name voor de NIPT om zich bij een negatieve uitslag goed te kunnen beraden op het mogelijk afbreken van de zwangerschap.
14/06 12u15  Verdachten aanslagen Sri Lanka uitgeleverdVijf Sri Lankanen die worden gezocht vanwege de bloedige aanslagen in hun thuisland, zijn uitgeleverd. De verdachten waren opgepakt in Dubai en zijn opgehaald door de Sri Lankaanse politie. Het is onduidelijk wat voor rol zij zouden hebben gespeeld rond de aanslagen.
14/06 12u00  Parijs: akkoord eurozonebudget mini-revolutieDe Franse minister Bruno Le Maire en zijn Duitse collega Olaf Scholz zijn overgelukkig met 'het akkoord over een eurozonebudget.' 'Het is een doorbraak. We hebben een eurozonebegroting vanaf 1 januari 2021', aldus Le Maire tijdens een gezamenlijke persconferentie met Scholz in Luxemburg na afloop van urenlange onderhandelingen over maatregelen om de eurozone crisisbestendiger te maken. 'Dit is een mini-revolutie.'
14/06 12u00  Rode beursdag door chipbedrijven en IranDe Europese aandelenbeurzen stonden vrijdag in het rood. De chipbedrijven stonden onder druk na een omzetwaarschuwing van het Amerikaanse chipconcern Broadcom. Beleggers hielden verder de oplopende politieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran in de gaten en bleef de Amerikaans-Chinese handelsvete boven de markt hangen.
14/06 12u00  Curaçao nog niet gedwongen te bezuinigenCuraçao wordt nog niet gedwongen te bezuinigen om zijn begroting op orde te brengen. De gezamenlijke ministerraad van Europees en Caribisch Nederland heeft besloten het eiland nu nog geen zogeheten aanwijzing te geven, hoewel dat wel werd verwacht. De partijen praten volgende maand verder.
14/06 12u00  Marco den Toom jubileert: een kwarteeuw eigenzinnig musicerenWars van een schoolse benadering van muziek zoekt hij in ieder muziekstuk naar een „wow-gevoel.” Organist Marco den Toom (41) viert zijn 25-jarig jubileum. In de loop der jaren ontwikkelde hij zijn eigen stijl en verwierf zijn eigen publiek. „Ik denk dat ik mezelf gevonden heb en weet wie ik als musicus wil zijn.”
14/06 11u45  Ever Glory in Amazonehaven RotterdamDe Ever Glory van rederij Evergreen arriveerde donderdagmiddag aan de Amazonehaven in Rotterdam. Het is het eerste schip van Evergreen in de 20.000 TEU klasse.
14/06 11u45  Vijf jaar geëist voor doodrijden fietsers GoesTegen de man die ervan verdacht wordt in oktober in Goes twee fietsers te hebben doodgereden, is vrijdag in de rechtbank in Middelburg een celstraf van vijf jaar geëist. Ook zou hij een rijontzegging van vijf jaar moeten krijgen.
14/06 11u30  Asperges steken voor 55 cent per kiloEen aspergekweker in De Peel in Noord-Brabant heeft volgens de Inspectie SZW zijn 23 buitenlandse werknemers onderbetaald en onder slechte omstandigheden gehuisvest.
14/06 11u30  Slob: leerlingen Calvijn horen vrijdag uitslagDe examenkandidaten van het Amsterdamse Calvijn College horen vrijdag eindelijk of ze geslaagd zijn, verwacht minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs). Wie het valt aan te rekenen dat de 77 vmbo-leerlingen zo lang moeten wachten op hun uitslagen, wil Slob nog niet kwijt.
14/06 11u30  Verdachte brandstichting Hilledijk langer vastDe 54-jarige man die wordt verdacht van fatale brandstichting in een woning aan de Hilledijk in Rotterdam, blijft nog zestig dagen vastzitten. Dat heeft de raadkamer in Rotterdam vrijdag besloten.
14/06 11u30  Hoge Raad uit bezwaren over spaartaksDe Hoge Raad heeft bezwaren over de vermogensrendementsheffing op spaargeld. Zonder veel risico te nemen was het voor belastingplichtigen in 2013 en 2014 met hun spaargeld niet haalbaar om een zogeheten fictief rendement van 4 procent te behalen, stelt de hoogste rechter. De Belastingdienst moet de bezwaren gaan afwikkelen.
14/06 11u15  Verdachte aangehouden voor moord Halil ErolDe politie heeft vrijdagochtend opnieuw iemand aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Halil Erol in 2010. De 42-jarige man is gearresteerd naar aanleiding van nieuw forensisch onderzoek, meldt de politie.
14/06 11u15  Verzwakte overheid Burkina Faso speelt jihadist in de kaartChristenen in Burkina Faso lijden onder een toenemend aantal aanslagen. De geleidelijke verzwakking van de staat zet de deur open voor gewelddadige groepen, die speciaal rooms-katholieken als doelwit hebben.
14/06 11u00  Woudenberg vervangt mogelijk ambtsgebedGemeenteBelangen Woudenberg (GBW) wil het ambtsgebed vervangen door een algemene tekst. De SGP ziet zo’n tekst niet zitten en pleit voor behoud van het gebed.
14/06 11u00  OM eist tot 12 jaar voor neersteken advocateHet Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag voor de rechtbank in Den Haag celstraffen tot twaalf jaar geëist tegen twee mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij het neersteken van een advocate in Zoetermeer.
14/06 10u45  Tik op de vingers voor Koopjedeal.nlAanbiedingenwebsite Koopjedeal.nl is op de vingers getikt door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder ontving tientallen meldingen van consumenten over een onbereikbare klantenservice, retourzendingen die niet goed verwerkt waren of bestellingen die niet geleverd werden. De site heeft inmiddels verbeteringen doorgevoerd.
14/06 10u45  Is Nieuwe Testament wel eenduidig?Ongeveer één op de vier Nederlanders gelooft nog in een persoonlijke (”Ik”-sprekende) God. De abrahamitische traditie, waar deze persoonlijke God mee verbonden is, ebt niet alleen uit de collectieve herinnering van de samenleving weg, maar ook uit het geloofsgevoel van de enkeling. Het is daarom toe te juichen dat wetenschappers de handen in elkaar hebben geslagen om een boek te schrijven over de boodschap van het Nieuwe Testament. Op 21 juni vindt in Kampen de presentatie plaats van ”Theologie van het Nieuwe Testament in twintig thema’s” (redactie Armin Baum en Rob van Houwelingen). Het christendom heeft juist het geloof in een persoonlijke God, zoals die in de oudste Joodse overlevering tot stand is gekomen, naar landen en volken gebracht waar het geloof in een persoonlijke God niet bekend was.
14/06 10u45  RIVM adviseert maatregelen tegen legionellaBij 81 afvalwaterzuiveringsinstallaties is mogelijk sprake van een verhoogd risico op verspreiding van legionella naar de omgeving. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft daarom het advies afgegeven om, in afwachting van nader onderzoek, maatregelen te nemen.
14/06 10u45  Vaderdag vaak onder de 25 euroDe meeste Nederlanders geven niet meer dan 25 euro uit aan vaderdagcadeaus. Dat maakt Bol.com op uit aankopen in de aanloop naar de derde zondag van juni. Traditionele cadeaus als sokken, scheersets of douchegel prijken volgens de webshop ook dit jaar in de top tien van populairste geschenken.
14/06 10u30  Ook inentingen voor religieuze New YorkersOuders in New York kunnen zich niet meer beroepen op hun geloofsovertuiging om te voorkomen dat hun kinderen worden ingeënt. Het parlement van de Amerikaanse staat heeft na een verhit debat ingestemd met het beëindigen van hun uitzonderingspositie.
14/06 10u30  Tweede editie Voorburg SculptuurNa een succesvolle pilot in 2018 heeft het evenement Voorburg Sculptuur zich een vaste plek verworven in de zomerprogrammering van de Voorburgse musea. Museum Swaensteyn toont werk van acht Nederlandse kunstenaars die onbevangen de grenzen van hun metier opzoeken, zowel qua concept als qua materiaalgebruik. Huygens’ Hofwijck zal opnieuw het domein zijn van één kunstenaar. Dit jaar is dat de gerenommeerde Britse beeldhouwer Helaine Blumenfeld, wier veelal monumentale beelden op tal van plekken in de wereld te vinden zijn. Blumenfeld heeft een atelier in het Engelse Cambridge en een in Pietrasanta, het kunstenaarsdorp aan de voet van de marmergroeven van Carrara, Italië. Blumenfeld werkt in meerdere materialen, maar marmer vormt haar passie, met name het zuivere Carraramarmer. De exposities zijn te zien vanaf 22 juni tot en met 25 augustus.
14/06 10u15  Aanhoudingen om mestfraude bij transportbedrijf OldebroekDe politie heeft donderdag invallen gedaan bij transportbedrijf Jan Bakker uit Oldebroek. Er zijn vier functionarissen van de onderneming aangehouden. Het bedrijf en de vier mannen worden ervan verdacht tientallen boeren te faciliteren bij mestfraude.
14/06 10u15  Goudprijs stijgt door onrust over IranDe goudprijs steeg vrijdag tot het hoogste niveau sinds april vorig jaar, vooral gestuwd door zorgen rond Iran en de wereldwijde handelsspanningen. Voor een troy ounce goud (31,1 gram) moest op de termijnmarkt in Londen bijna 1360 dollar worden betaald.
14/06 10u15  Wie het weet mag het zeggen: Wie schreef het Wilhelmus?Datheen mogelijk dichter van Wilhelmus Het is nog altijd een raadsel wie het Wilhelmus schreef. De suggestie in 2016 dat Petrus Dathenus de auteur van het Nederlandse volkslied zou zijn, riep veel vragen op. In een nieuwe challenge wordt iedereen die een goede suggestie voor het auteurschap heeft opgeroepen zijn ideeën in te dienen.
14/06 10u15  Dr. Dekker op GB-conferentie: Thema godsverduistering blijft van betekenisHet is gevaarlijk om te spreken over een nieuwe manier van missionair-zijn en over kansen voor kleine kerken zonder het te hebben over godsverduistering, vindt dr. W. Dekker. „Missionaire initiatieven mogen niet werken als een vlucht naar voren.”
14/06 10u00  „Man die fietsers doodreed vaker in de fout”De man die ervan verdacht wordt in oktober in Goes twee fietsers te hebben doodgereden, had binnen het jaar dat hij zijn rijbewijs had gehaald al meerdere verkeersovertredingen gemaakt. Hij kreeg twee boetes voor te hard rijden, werd een keer gepakt met alcohol op en de politie had hem eens aangesproken omdat hij een drukke parkeerplaats op scheurde.
14/06 10u00  Rembrandthuis toont werk van door Rembandt geïnspireerde kunstenaarsRembrandt blijft boeien – niet alleen tijdens het Rembrandtjaar, nu 350 jaar na zijn dood, maar ook in de afgelopen eeuwen. Rembrandts etsen hebben kunstenaars op allerlei manieren geïnspireerd. Daarover gaat de tentoonstelling ”Inspired by Rembrandt”.
14/06 10u00  Kinderboek over een broertje met autismeEen prijs winnen. Dat lijkt Max geweldig. Dan moet je wel ergens heel erg goed in zijn. Daan, zijn broer, is dat – en wint een zwemwedstrijd.
14/06 10u00  „Samen alleen” worden met een demente​ dierbareSinds de aanslag in 2015 op het satirische weekblad Charlie Hebdo is de zegswijze ”je suis” (ik ben) een uiting van verbondenheid en solidariteit. Dat geldt ook voor Bère Miesen met zijn boek ”Je suis dementie”. Hij voelt compassie met allen die aan deze ziekte lijden en met hen die om de patiënten heen staan. Vandaar de titel.
14/06 10u00  Luchtige jeugdboekenserie over milieuvervuilingWat doe je als je zuinig bent op de natuur en opkomt voor het milieu? Jenthe en Levi weten het wel. Ze richten een natuurclub op, samen met buurjongens Niels en Sem: de sterrentellers. De tieners gaan op pad om actie te voeren tegen lichtvervuiling. Ze willen voorkomen dat het ritme van nachtdieren verstoord raakt, dat energie verspild wordt en ze hopen dat er dan meer sterren te zien zullen zijn boven Nederland. Via posters vragen ze mensen hun buitenlamp uit te doen. Ook organiseren ze een actiedag. Als hun school de plannen steunt, lijkt het een daverend succes te worden. Maar dan horen ze dat er tien lichtmasten vernield zijn in hun gemeente. Sommige mensen verdenken de sterrentellers. Lopen hun acties nu in de soep?
14/06 10u00  Bemanning tanker zag „vliegend voorwerp”De bemanning van een van de ontruimde schepen in de Golf van Oman heeft melding gemaakt van een ‘vliegend object’. 'Bemanningsleden vertelden dat het schip is geraakt door een vliegend voorwerp. Ze zagen het met hun eigen ogen', zei directeur Yutaka Katada van scheepvaartbedrijf Kokuka Sangyo.
14/06 10u00  Chipbedrijven onder druk op beurzenDe Amsterdamse effectenbeurs deed vrijdag een stap terug. Ook de andere Europese beurzen stonden in het rood. De chipbedrijven stonden onder druk na een omzetwaarschuwing van het Amerikaanse chipconcern Broadcom. Beleggers hielden verder de oplopende politieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran in de gaten. Daarnaast bleef de Amerikaans-Chinese handelsvete boven de markt hangen.
14/06 09u45  Koning twijfelde: wel of geen oranje das in Ierland?Wel of geen oranje stropdas? De koning twijfelde toen hij voor de kledingkast stond, zei hij donderdag tegen 350 landgenoten in Ierland.
14/06 09u45  JIT presenteert ontwikkelingen onderzoek MH17Het internationale Joint Investigation Team (JIT) presenteert woensdag de nieuwste bevindingen in het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van de MH17. In het congrescentrum NBC in Nieuwegein worden ’s ochtends in beslotenheid eerst de nabestaanden van de 298 omgekomen inzittenden op de hoogte gesteld. Daarna volgt een openbare presentatie.
14/06 09u15  „Slechte betalingsmoraal kost bakken met geld”Nederlandse bedrijven moeten flinke afschrijvingen doen omdat betalingen steeds later binnenkomen. Volgens jaarlijks onderzoek van incassobureau Intrum komt het aandeel van de omzet waar een streep door moet inmiddels op 2,6 procent, van 1,5 procent een jaar terug. Dit komt alles bij elkaar neer op zo’n 14 miljard euro.
14/06 09u15  Politiemedewerker met de dood bedreigdDe politie doet onderzoek naar een doodsbedreiging aan het adres van een van de medewerkers van de eenheid Zeeland-West-Brabant. Een criminele groepering is via sociale media op zoek gegaan naar de politiemedewerker en looft een beloning van tienduizenden euro’s uit voor informatie over de agent, die zowel in uniform als in burger werkzaam is.
14/06 09u15  Helpdesk voor VVD’er met integriteitsvragenVVD’ers die voor een keuze staan waarvan ze zich afvragen of die hun integriteit in het geding brengt, kunnen voortaan terecht bij een telefonische vraagbaak. De partij, die al jaren geplaagd wordt door integriteitsaffaires, heeft een helpdesk ingericht.
14/06 09u00  Kandidaat H. de Leeuw (NRC) neemt beroep aan naar Franklin Lakes (VS)Kandidaat H. de Leeuw van de Netherlands Reformed Congregations (NRC) heeft het beroep aangenomen dat de gemeente van Franklin Lakes (VS) op hem had uitgebracht.
14/06 09u00  Samenwerken met Russen rond verkiezingen schaadt landsbelang VSPresident Trump staat inmiddels bekend stevige uitspraken te doen en nog vaker opzienbarende tweets te versturen. Daardoor weten politici, media en kiezers in ieder geval wat ze aan hem hebben. Dat kan positief zijn. Teveel politieke leiders spreken met meel in hun mond.
14/06 08u45  Ds. Rijken koninklijk onderscheidenDs. A. C. Rijken, voorzitter van de Gereformeerde Bijbelstichting (GBS), is donderdag in Leerdam benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
14/06 08u45  Terugval1 Johannes 2:1
14/06 08u45  ABN AMRO: „Teruglopend aantal Poolse werknemers versterkt personeelstekort”Het aantal arbeidsmigranten uit Oost-Europa neemt de komende jaren waarschijnlijk geleidelijk af. Dat betekent dat er nog meer druk komt op de toch al krappe Nederlandse arbeidsmarkt, stellen economen van ABN AMRO.
14/06 08u45  Bayer: miljarden voor alternatief glyfosaatChemiereus Bayer investeert 5 miljard euro in de ontwikkeling van alternatieven voor glyfosaat, een omstreden bestanddeel van onkruidverdelgers. Het Duitse concern wil telers uiteindelijk meer keuze bieden bij de bestrijding van onkruid.
14/06 08u30  Nederland stemt in met eurozonebudgetNederland heeft ingestemd met een eurozonebegroting voor economische hervormingen en investeringen om het concurrentievermogen te versterken. Het budget, officieel Begrotingsinstrument voor Convergentie en Concurrentievermogen (BICC) genoemd, wordt deel van de reguliere Europese meerjarenbegroting. Het in Luxemburg bereikte compromis wordt volgende week voorgelegd aan de EU-regeringsleiders.
14/06 08u15  Nikkei sluit week hoger afDe aandelenbeurs in Japan is vrijdag met winst gesloten. De Japanse oliebedrijven profiteerden van de hogere olieprijzen, die in de lift zaten na incidenten met twee olietankers in de Golf van Oman. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, zit Iran achter de aanvallen. Iran noemt de beschuldigingen ongefundeerd.
14/06 08u15  Zeven op de tien willen vaccinatieplichtZeven op de tien mensen hebben het liefst dat de overheid vaccinatie verplicht. Dat meldt televisieprogramma EenVandaag, dat samen met het tijdschrift LINDA een peiling hield onder ruim 30.000 mensen. Een ruime meerderheid zegt te twijfelen aan de informatie die het RIVM en de GGD verstrekken over vaccinaties.
14/06 08u00  „Nieuwbouwwoningen groter en duurder”Nieuwbouwwoningen worden sinds 2015 weer groter en dus ook duurder, omdat grotere huizen meer winst opleveren voor projectontwikkelaars. Dat schrijft het Economisch Bureau van ING in een onderzoek over de bouwsector.
14/06 08u00  Activistische belegger richt pijlen op SonyHet Japanse elektronica- en entertainmentconcern Sony wordt opnieuw onder vuur genomen door de activistische investeerder Third Point. Dat Amerikaanse hedgefonds heeft zijn belang in het bedrijf vergroot tot een waarde van 1,5 miljard dollar en wil ingrijpende veranderingen afdwingen. Zo zou de chipdivisie moeten worden afgesplitst en een afzonderlijke beursnotering moeten krijgen.
14/06 08u00  A2 richting Den Bosch weer openDe A2 tussen Utrecht en Den Bosch was vrijdagochtend enige tijd dicht ter hoogte van knooppunt Empel. Door een ongeluk met een vrachtwagen waren containers op de weg terechtgekomen. Iets na 7.30 uur kon de weg weer worden vrijgegeven.
14/06 07u30  Beursgang truckdivisie Volkswagen op 28 juniVolkswagen wil zijn vrachtwagen- en bussendivisie, met de merken MAN en Scania, op vrijdag 28 juni naar de beurs brengen. De waardering moet liggen tussen de 13,5 miljard euro en 16,5 miljard euro. Het zou daarmee een van de grootste beursgangen in Europa van dit jaar worden.
14/06 07u15  FIN uit forse kritiek op Indië-onderzoekFederatie Indische Nederlanders heeft forse kritiek op het grote onderzoek met betrekking tot de dekolonisatie van Nederlands-Indië. Voorzitter Hans Moll meent dat de signalen dat het onderzoek eenzijdig is vormgegeven en wordt uitgevoerd niet langer kunnen worden genegeerd.
14/06 07u15  Luchtmachtdagen van start op vliegbasis VolkelLiefhebbers van vliegshows kunnen vrijdag en zaterdag terecht in Volkel. Voor het eerst in drie jaar zijn er weer weer de Luchtmachtdagen.
14/06 07u15  „Elektrische auto heeft gevolgen voor dealer”Door de komst van elektrische auto’s en de populariteit van private lease is er steeds minder werk voor klassieke autodealers. Topman Henk van der Kwast van Stern Groep, een van de grootste autobedrijven van Nederland, stelt in De Telegraaf dat de autodealer op de schop moet.
14/06 06u45  Winkels zetten meer omDe detailhandel heeft in april meer omgezet dan een jaar eerder. Zowel de foodsector als de non-foodsector wist hogere opbrengsten in de boeken te zetten. Ook online nam de omzet toe.
14/06 06u45  Poging Ollongren voor loonsverhoging politiciPolitici beslissen niet graag over hun eigen beloning, vanwege de maatschappelijke gevoeligheid van het onderwerp. Daarmee lopen ministers en andere politieke ambtsdragers het risico dat hun salaris steeds verder versobert en ‘onder de grens van het redelijke komt’.
14/06 06u30  A2 dicht in richting Den Bosch na ongelukDe A2 tussen Utrecht en Den Bosch is dicht ter hoogte van knooppunt Empel. In de richting van Utrecht is de linkerrijstrook dicht. Door een ongeluk met een vrachtwagen zijn containers op de weg terecht gekomen.
14/06 05u15  Dijkhoff (VVD): nadenken over rekeningrijdenDe VVD onderzoekt of een vorm van rekeningrijden in de toekomst een mogelijkheid is. Volgens fractievoorzitter Klaas Dijkhoff is een nieuwe manier nodig is om de automobilist te belasten nu steeds meer mensen elektrisch gaan rijden.
14/06 05u15  Kinderen nemen slootjes onder de loepOp meer dan honderd plekken in het hele land kunnen kinderen van vrijdag tot en met zondag onderzoek doen naar het leven in en langs sloten.
14/06 04u45  Ster: berekeningen reclamebesluit onjuistDe kabinetsplannen om tot 20.00 uur geen reclame meer op de buis te laten zien, moeten worden uitgesteld. De Ster, die de reclame verzorgt bij het omroepbestel, vraagt om respijt omdat de berekeningen van deze mediaplannen onjuist zouden zijn. Het voornemen om reclame op de publieke omroep voor acht uur ‘s avonds te verbieden, kost volgens Ster-berekeningen aanzienlijk meer dan waar het kabinet vanuit gaat.
14/06 04u30  Liefdesbrieven Leonard Cohen brengen tonnen opDe vijftig brieven die Leonard Cohen heeft geschreven aan de vrouw die hem inspireerde tot het schrijven van het nummer So Long, Marianne hebben iets minder dan 800.000 euro opgebracht bij een veiling. Dit was vijf keer hoger dan vooraf werd ingeschat, meldde veilinghuis Christie’s.
14/06 04u15  Hoge Raad oordeelt over spaartaksDe Hoge Raad beslist vrijdag of de zogeheten vermogensrendementsheffing op spaargeld wel door de beugel kan. De Bond voor Belastingbetalers voert al jaren een juridische strijd omdat deze spaartaks gebaseerd zou zijn op een onrealistisch fictief rendement. Volgens de belangenorganisatie komt de kwestie nu voor het eerst als collectieve zaak voor de hoogste rechter van het land.
14/06 03u30  Premier Curaçao wil straf voorkomenDe minister-president van Curaçao doet vrijdag een ultieme poging om te voorkomen dat zijn land door het Koninkrijk op de vingers wordt getikt voor zijn financiële tekorten. Regeringsleider Eugene Rhuggenaath gaat naar de Rijksministerraad, die de knoop doorhakt over strafmaatregelen.
14/06 03u15  Verse vader krijgt weinig steun van collega’sVaders in Nederland willen na de geboorte van hun kind meer betrokken zijn bij de zorg van hun kleintje, maar daar komt in de praktijk weinig van terecht. Ze maken nauwelijks gebruik van ouderschapsverlof, onder meer door gebrek aan steun en aanmoediging die ze ervaren op hun werk. Dat concludeert kenniscentrum Rutgers na onderzoek.
14/06 02u30  Iran noemt beschuldiging VS „ongefundeerd”Iran heeft de 'ongefundeerde' beschuldigingen dat het land achter de aanslagen op de olietankers in de Golf van Oman zit, verworpen. Dat heeft de Iraanse delegatie bij de Verenigde Naties meegedeeld.
14/06 01u00  Verdachte bloedbad Christchurch ontkent schuldDe Australiër die beschuldigd wordt van het bloedbad bij moskeeën in Nieuw-Zeeland stelt dat hij ‘niet schuldig’ is in alle aanklachten waar hij voor terechtstaat. Zijn advocaten hebben dat vrijdag tegenover de rechter in Christchurch verklaard.
14/06 00u15  Man aangehouden die dreigde flat op te blazenDe politie heeft donderdagavond een bewoner van een appartement aan de Debussystraat aangehouden voor het dreigen met het opblazen van het appartement.
14/06 00u15  Dip Europese suikerbietenoogst in droog 2018De Europese suikerbietenoogst is vorig jaar ruim 15 procent lager uitgepakt dan een jaar eerder. De droge zomer in 2018 had relatief grote gevolgen voor de opbrengst van akkerbouwgewassen zoals de suikerbiet, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
13/06 23u45  Verwarde man dreigt flat op te blazenEen verwarde man dreigt donderdagavond zijn appartement in de Debussystraat in Sittard op te blazen. De brandweer is in groten getale bij het complex aanwezig.
13/06 23u15  Broadcom snijdt in prognose om handelsoorlogBroadcom voorziet moeilijkheden vanwege de aanhoudende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Het Amerikaanse chipconcern heeft zijn omzetverwachting voor het hele jaar stevig verlaagd.
13/06 23u00  Trumps woordvoerster vertrektDe woordvoerster van de Amerikaanse president Trump, perssecretaris Sarah Huckabee Sanders (36), keert terug naar haar eigen staat Arkansas en verlaat haar invloedrijke baan in het Witte Huis eind deze maand. Trump heeft dit donderdag gemeld. Ze ging aan het begin van Trumps ambtstermijn als plaatsvervangend perssecretaris aan de slag.
13/06 22u30  Wall Street houdt Iran in de gatenDe Amerikaanse aandelenbeurzen zijn donderdag met kleine winsten gesloten. Beleggers waren alert op de oplopende spanningen tussen Washington en Teheran, na incidenten met olietankers voor de kust van Iran. De aandacht bleef verder voor een groot deel uitgaan naar de Amerikaans-Chinese handelsvete.
13/06 22u15  Nieuwe president centrale bank CuraçaoDe Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft een nieuwe president. Bob Traa volgt Leila Matroos-Lasten op, die de functie sinds november 2017 vervulde.
13/06 22u15  Geschokt Frankrijk zoekt doorrijderDe Franse politie is al dagen op zoek naar een 20-jarige jongeman die zondag in Bretagne twee kinderen aanreed waarvan er een snel overleed en de ander levensgevaarlijk is gewond. De politie heeft een nationale oproep gedaan tot de aanhouding van Kilian L-R. die zondagnamiddag aan een politieverkeerscontrole wilde ontkomen. Hij werd eerder vervolgd wegens rijden zonder rijbewijs.
13/06 21u45  22 miljoen euro voor „kolenfonds”De regering zegt 22 miljoen euro toe voor mensen die door milieumaatregelen hun werk verliezen in onder meer de kolensector. Het fonds moet hen helpen bij de zoektocht naar een nieuwe baan, melden minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Eric Wiebes (Economische Zaken).
13/06 21u45  Bidstond CGK-synode: op heilige grond en toch niet verteerdDat de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) nog bestaan, is „een wonder van de eerste orde.” Ds. P. D. J. Buijs: „Zal het ons lukken om elkaar vast te houden, als de meningen op aangelegen punten steeds meer uiteenlopen?”
13/06 21u15  Expedia schikt Cubaanse kwestieReisboekingsbedrijf Expedia heeft in de Verenigde Staten een schikking getroffen van meer dan 325.000 dollar. Daarmee koopt het bedrijf mogelijke civiele aansprakelijkheid af voor het schenden van Amerikaanse restricties voor zakendoen met Cuba.
13/06 21u00  Ministerie: stappen tegen lekken WODC-affaireHet justitieministerie heeft aangifte gedaan tegen medewerkers die mogelijk gelekt hebben in de zogenoemde WODC-affaire. Bij de spraakmakende zaak gaat het om ambtenaren die druk uitoefenden op onafhankelijke onderzoeken door het WODC, dat onderdeel is van het ministerie.
13/06 20u45  Pompeo: Iran achter aanslagen scheepvaartDe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft gezegd dat Iran achter de aanslagen op olietankers in de Golf van Oman zit. Pompeo zei dat de willekeurige aanvallen van Iran onderdeel zijn van een campagne om de spanningen in de regio te laten escaleren.
13/06 20u30  „Magneetmijn veroorzaakte evacuatie tanker”De bemanning van een van de donderdag in de wateren tussen Iran en Oman beschadigde olietankers, is van boord gegaan, nadat een nog niet ontplofte mijn met een soort magneet op de wand van het schip was gesignaleerd. De mijn die ook de zeeslakmijn wordt genoemd, zou zijn waargenomen door de opvarenden van een voorbijvarende Amerikaanse oorlogsbodem in de Golf van Oman.
13/06 20u00  SGP wil opheldering over Bijbelstudie in azcMinister Grapperhaus moet in gesprek gaan met het COA om ervoor te zorgen dat asielzoekers in het AZC Gilze-Rijen op hun gezamenlijke bewonerskamer een Bijbelstudie kunnen doen.
13/06 20u00  Gastvrijheid als roeping voor de kerk in gebrokenheidHoe vervult de kerk haar profetische taak in een post-christelijke samenleving? Door gastvrij te zijn.
13/06 20u00  Christelijk gezin in VS probeert rugzak kinderen voor het leven te vullenEen beetje een buitenbeentje is het gezin van Keith en Jane Mathison wel. De familie woont in Mabletown, ten westen van de Amerikaanse stad Atlanta. Neem alleen al de afkomst van de beide ouders. Jane heette bij haar geboorte gewoon Jannigje. Haar wieg stond op de Veluwe.
13/06 19u45  Soedan klaagt ex-leider al-Bashir aanDe Soedanese aanklagers hebben de voormalige leider van het Afrikaanse land, Omar Hassan al-Bashir, van corruptie beschuldigd. Dit meldden de staatsmedia. Al-Bashir was een militaire couppleger die van 1989 tot april dit jaar aan de macht was.
13/06 19u45  „Carlyle onderzoekt opsplitsing Nouryon”De plasticactiviteiten van Nouryon, de voormalige speciaalchemietak van AkzoNobel, worden mogelijk zelfstandig naar de beurs gebracht. Dat heeft topman Charlie Shaver gezegd in een interview met persbureau Bloomberg in Londen.
13/06 19u45  Minister Italië: geen ‘clash’ met EurogroepDe Italiaanse minister van Financiën, Giovanni Tria, verwacht geen ‘clash’ met de Eurogroep over de begroting van het land. Volgens bronnen rond Tria geeft de meerderheid van de andere eurolanden de voorkeur aan onderhandelingen tussen Rome en de Europese Commissie over een oplossing voor de begrotingsperikelen in plaats van een strafprocedure.
13/06 19u15  Tegenkandidaten van Johnson lijken in het land weinig begeestering los te makenHet woongedeelte van Downingstreet 10 in Londen komt binnenkort leeg. De vraag is hoe de nieuwe bewoner heet. Boris Johnson, Michael Gove, of Esther McVey?
13/06 19u15  Nieuwe baan voor oud-baas SanomaMarc Duijndam, die vorig jaar al na korte tijd vertrok als baas van Sanoma Media Nederland, heeft een nieuwe baan. Hij is aangesteld als topman van de Nederlandse start-up Dynasource. Dat is een zogeheten talent matching-platform voor zeer gespecialiseerde IT-professionals.
13/06 19u15  Honderden bij rouwdienst vermoorde politicusMeer dan 1300 mensen hebben donderdag in Kassel de rouwdienst bijgewoond voor de vermoorde Duitse politicus Walter Lübcke (CDU). De 65-jarige voorzitter van de regionale raad van Kassel werd begin deze maand op het terras van zijn huis in Wolfhagen-Istha aangetroffen met een schotwond in zijn hoofd. Hij stierf kort daarna.
13/06 18u45  OM: 20 jaar cel voor moord Tjeerd van SeggerenHet Openbaar Ministerie (OM) heeft twintig jaar cel geëist tegen Jessica B. voor betrokkenheid bij de dood van haar man Tjeerd van Seggeren (37).
13/06 18u45  Honderden bij rouwdienst vermoorde politcusMeer dan 1300 mensen hebben donderdag in Kassel de rouwdienst bijgewoond voor de vermoorde Duitse politicus Walter Lübcke (CDU). De 65-jarige voorzitter van de regionale raad van Kassel werd begin deze maand op het terras van zijn huis in Wolfhagen-Istha aangetroffen met een schotwond in zijn hoofd. Hij stierf kort daarna.
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

5x Tiende editie van Nacht van de Vluchteling15/06 23u15 - Reformatisch Dagblad: Ruim 5600 wandelaars staan in de startblokken voor de tiende Nacht van de Vluchteling. Om middernacht klinkt het startschot voor deze nachtelijke wandeltocht waarmee aandacht wordt gevraagd voor de miljoenen vluchtelingen in de wereld.
1x Aantal vrouwelijke beveiligers neemt toe12/06 16u45 - Reformatisch Dagblad: Het aantal vrouwelijke medewerkers bij beveiligingsbedrijven in Nederland zit in de lift. In 2015 was een op de vijf medewerkers in de branche een vrouw, vorig jaar was dat gestegen naar een op de vier, zo meldt koepelorganisatie Nederlandse Veiligheidsbranche.
1x 152 miljoen EU-hulp voor Sahel-landen11/06 16u30 - Reformatisch Dagblad: De Europese Unie stelt ruim 152 miljoen euro beschikbaar om de voedselcrisis in zeven Sahel-landen te bestrijden. De regio ten zuiden van de Sahara kampt naast droogte met gewapende conflicten, waardoor 4,4 miljoen mensen van huis en haard zijn verdreven. Naar schatting 10,5 miljoen mensen hebben dit jaar voedselhulp nodig.
1x Synode zette Dordrecht voorgoed op de kaart van Europa11/06 15u15 - Reformatisch Dagblad: In dit herdenkingsjaar publiceerde religiehistoricus Fred van Lieburg met zijn ”Synodestad” een originele bijdrage aan de geschiedschrijving van de synode van Dordrecht (1618-1619).
1x AEX begint licht hoger11/06 09u30 - Reformatisch Dagblad: De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag licht hoger begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden met kleine winsten. Beleggers trokken zich op aan de aanhoudende winstreeks op Wall Street en hielden vooral de ontwikkelingen rond de handelsstrijd tussen de VS en China in de gaten.
1x Eerste vaatje haring onder de hamer11/06 04u16 - Reformatisch Dagblad: Liefhebbers van haring kunnen de komende tijd hun hart weer ophalen. Dinsdag is ’ie er namelijk weer, Hollandse Nieuwe. Met de veiling van het eerste vaatje, dinsdagmiddag op de Scheveningse visafslag, gaat het haringseizoen officieel van start. Vanaf woensdag is de haring overal in het land te koop.
1x Eerste mis Notre-Dame gepland na grote brand10/06 17u15 - Reformatisch Dagblad: Twee maanden na de grote brand in de Notre-Dame in Parijs wordt voor het eerst weer een mis gehouden in de beroemde kathedraal. Komend weekend wil de aartsbisschop van Parijs, Michel Aupetit, en de rector van de kathedraal, Patrick Chauvet, een kleine dienst houden die enkel wordt bijgewoond door een handvol priesters.
1x Zeker 43 doden bij bendeaanvallen Nigeria10/06 14u00 - Reformatisch Dagblad: Bij verschillende aanvallen in dorpen in de Nigeriaanse staat Zamfara zijn in totaal zeker 43 mensen gedood. De politie meldt dat het gaat om onschuldige burgers die slachtoffer zijn geworden van roversbendes.
1x Ambassadeur VS vreest te lage NAVO-bijdrage10/06 12u45 - Reformatisch Dagblad: De Verenigde Staten willen dat Nederland in 2024 de correcte financiële bijdrage aan de NAVO levert, maar de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra denkt dat dat niet wordt gehaald. Hoekstra zei dat in het tv-programma Buitenhof.
1x Poolse man na ongeval met 2 doden aangehouden10/06 00u45 - Reformatisch Dagblad: De politie heeft een 37-jarige Poolse automobilist aangehouden die betrokken was bij een ongeval waarbij twee doden vielen. De man bestuurde in de nacht van vrijdag op zaterdag in het Overijsselse plaatsje Fleteringen een auto die van de weg afraakte. De slachtoffers zaten bij de man in de wagen. Er waren geen andere voertuigen bij het ongeval betrokken.

Statistieken

Artikels:
29006
Gelezen:
6707
Aantal lezers nu:
31


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven