zondag 21 januari 2018, week 03


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad

Laatste updatecontrole: vandaag om 5u15
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
20/01 23u15  Bassist Rodford van The Kinks overleden LONDEN ANP). Jim Rodford, de vroegere bassist van de Britse popgroep The Kinks, is overleden, Hij is 76 jaar geworden, meldde de BBC zaterdag. Rodford speelde bij elkaar achttien jaar bij The Kinks.
20/01 23u15  Pechtold: Wilders te laf voor Amsterdam D66-leider Alexander Pechtold noemt PVV-voorman Geert Wilders „te laf” om in Amsterdam aan de gemeenteraadsverkiezingen mee te doen. „Amsterdam is te nuchter, te trots en te divers om voor jou te zwichten”, aldus Pechtold tijdens de nieuwjaarsreceptie van D66 in Amsterdam.
20/01 21u15  Massale vrouwenmarsen tegen Trump Honderdduizenden mensen zijn zaterdag in Amerikaanse steden de straat op gegaan om mee te doen aan zogenaamde vrouwenmarsen, vooral gericht tegen president Donald Trump. Het was voor de tweede keer sinds het aantreden van Trump begin vorig jaar dat de marsen werden gehouden.
20/01 21u00  „Negen doden door Turkse aanvallen” De Turkse luchtaanvallen op het Syrische regio Afrin hebben aan negen mensen het leven gekost. Volgens Syrisch-Koerdische milities van de Volksbeschermingseenheden (YPG) waren de slachtoffers zes burgers en drie strijders.
20/01 21u00  Code geel om plaatselijke gladheid Komende nacht en zondagochtend kan het overal in het land plaatselijk glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. Het KNMI heeft voor het hele land code geel uitgeroepen.
20/01 20u45  Jongen krijgt nieuwe trampoline na storm De negenjarige jongen, wiens trampoline tijdens de storm onder de trein kwam, krijgt een nieuw exemplaar. Dat meldde spoorbeheerder ProRail op Twitter.
20/01 20u45  Hereniging met GKV terugkerend thema bij vergadering NGK De hereniging met de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) wierp zaterdag in Nunspeet zijn schaduw vooruit bij de landelijke vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK).
20/01 20u30  Ook ‘shutdown’ Vrijheidsbeeld Het beroemde Vrijheidsbeeld in New York is gesloten voor publiek omdat de geldkraan van de overheid is dichtgedraaid. De zogeheten shutdown ging in de nacht van vrijdag op zaterdag in nadat de partijen in de senaat het niet eens konden worden.
20/01 19u45  Premier Irak stelt eisen aan leider Koerden Voor het eerst sinds een referendum over Koerdische onafhankelijkheid is er overleg geweest tussen de Iraakse premier Haider al-Abadi en Nechirvan Barzani, de regeringsleider van de autonome Koerdische regio. Abadi zei in het overleg dat Iraakse sancties tegen de Koerdische regio pas worden opgeheven als het Koerdisch zelfbestuur aan een aantal voorwaarden voldoet.
20/01 19u45  Doden door brand in hotel Praag Door een brand in een hotel in het centrum van Praag zijn zeker twee mensen omgekomen. Dat melden hulpdiensten op de Tsjechische televisie.
20/01 19u30  Week 3 in beeld: Alexander de Grote, de storm en laarzen De webredactie van het Reformatorisch Dagblad selecteert elke week een reeks bijzondere, opvallende en indrukwekkende foto’s uit de honderden foto’s die ze onder ogen kreeg.
20/01 19u30  Turkije opent aanval op Koerden Het Turkse leger claimt dat het bij een militaire operatie 108 doelen van Koerdische militanten heeft getroffen. Het leger meldde dit enkele uren na de aankondiging van het begin van de campagne Olijftak. Die is gericht tegen Syrisch-Koerdische milities in de regio Afrin in het noorden van Syrië.
20/01 19u15  Doden door brand in loods India Door een brand in een loods in India zijn zeker zeventien mensen om het leven gekomen. Het vuur woedde in een industriewijk aan de rand van de hoofdstad New Delhi.
20/01 19u15  Turkije: ruim 100 doelen Koerden getroffen Het Turkse leger claimt dat het bij een militaire operatie 108 doelen van Koerdische militanten heeft getroffen. Het leger meldde dit enkele uren na de aankondiging van het begin van de campagne Olijftak. Die is gericht tegen Syrisch-Koerdische milities in de regio Afrin in het noorden van Syrië.
20/01 19u15  Weggewaaide student Eline (24) werd internethit De vrouw die donderdag door de zware storm door de lucht vloog in Den Bosch, was studente Eline de Leeuw (24). Door haar indrukwekkende valpartij werd ze in één klap een internethit.
Laatste update: zaterdag 20 januari 2018, 23u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
20/01 19u00  Centrales: locatieherkenning gsm moet beterNederland loopt achter met de techniek die de locatie herkent van mensen die noodnummer 112 bellen. Met die waarschuwing komt het Europese netwerk van alarmcentrales. In ons omringende landen kunnen hulpdiensten via gegevens van een mobieltje traceren waar een beller zich bevindt.
20/01 19u00  Buma wil rem op buitenlandse werknemer houdenCDA-leider Sybrand Buma is tegen het naar Nederland halen van grote aantallen buitenlandse werknemers. Hij heeft dat gezegd in Almere bij de landelijke start van de CDA-campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen.
20/01 18u45  Katholiciteit verenigt oudkatholieken en Zweedse lutheranenDe Oud-Katholieke Kerk in Nederland (OKK) en de (lutherse) Kerk van Zweden zijn vanaf zaterdag in „volledige kerkelijke gemeenschap” met elkaar. De katholiciteit van de kerk, de bisschoppelijke structuur en de eucharistie verenigen beide kerken.
20/01 18u45  Aanval op hotel in KabulGewapende mannen hebben het Hotel Intercontinental in de Afghaanse hoofdstad Kabul aangevallen. Dat meldt het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.
20/01 18u45  Turkije voert luchtaanval uit op Syrische regio AfrinDe Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd dat het grondoffensief tegen Syrisch-Koerdische milities in Syrië is begonnen. Het is niet bekend of Turkse troepen de grens zijn overgestoken. Tegen Turkse staatsmedia zei de president daar niets over.
20/01 18u30  Een wereld van mooie plaatjesEen beroemd boek van de Franse schrijfster Simone de Beauvoir is ”Een wereld van mooie plaatjes”. Het gaat over een soort supervrouw die op alle fronten succesvol wil zijn. Ogenschijnlijk lukt dat haar uitstekend: ze heeft een prachtig huis, een mooi gezin en een glanzende carrière. Maar uiteindelijk blijkt haar ideale wereld een luchtkasteel, ofwel een wereld van mooie plaatjes.
20/01 17u30  Syrische leger herovert basis in IdlibHet Syrische leger heeft een strategisch belangrijke verovering gedaan in het noordwesten van het land. Samen met bondgenoten wist het de luchtmachtbasis in de provincie Idlib te heroveren op de rebellen.
20/01 17u30  Column: Aan Franca TreurBeste Franca, een reactie geven op jouw ingezonden brief is niet gemakkelijk. Voor jou is het misschien alsof iemand die net een blauwtje gelopen heeft weer om je hand dingt. Voor mij neigt het naar arrogantie om opnieuw een poging te doen je te overtuigen. Dat zal ik dan ook niet doen. Ik heb je betoog op me laten inwerken, je pijn gevoeld, evenals je machteloosheid om op degenen die jou lief zijn over te brengen hoe jij de dingen beleeft. Ik wil er, in alle bescheidenheid, een paar gedachten tegenover zetten.
20/01 17u30  Moskou wil eind aan Turkse actie in SyriëRusland gaat in de Verenigde Naties pleiten voor het stopzetten van de Turkse militaire operatie in Syrië. Dat zei Franz Klintsevitsj, een prominent lid van de Russische parlementscommissie voor veiligheid.
20/01 17u30  „Erasmus’ Bijbeluitleg was enorm in trek”Navertellingen van de Bijbel waren in de zestiende eeuw enorm populair. Vooral die van de Nederlandse humanist Desiderius Erasmus. Zijn parafrase van Lukas verscheen vrijdag in een nieuw jasje.
20/01 17u15  Tieners vast voor woningoverval met wapenDrie jongens van vijftien jaar uit Utrecht zijn aangehouden na een woningoverval kort daarvoor in Woudenberg. Ook een 26-jarige man uit Nieuwegein is opgepakt.
20/01 17u15  Hereniging met GKV werpt schaduw vooruit bij vergadering NGKDe hereniging met de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) wierp zaterdag in Nunspeet zijn schaduw vooruit bij de landelijke vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK).
20/01 17u00  Veel reacties op overlijden topkok BocuseDe dood van de Franse driesterrenkok Paul Bocuse zorgt wereldwijd voor vele duizenden reacties. Ook in Nederland reageren mensen via sociale media. ‘De grootmeester is heengegaan, de grondlegger van de gastronomie’ en ‘De grote chef, paus van de gastronomie is dood. Frankrijk rouwt’, luiden berichten op Twitter.
20/01 16u45  Open dag Noord-Zuidlijn: 40.000 bezoekersOp de allerlaatste open dag van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam zijn zaterdag 40.000 mensen afgekomen. Het was daarmee de drukst bezochte in de geschiedenis van de nieuwe metrolijn.
20/01 16u30  Appletopman waarschuwt jongeren voor schaduwkant technologieTim Cook, de baas van technologiebedrijf Apple, wil niet dat zijn neefje gebruik maakt van sociale media.
20/01 16u30  Slag om Arnhem voortaan vanuit verschillende gezichtshoeken verteldAirborne Museum Hartenstein in Oosterbeek wordt helemaal vernieuwd. Het accent komt meer op interactie en beleving te liggen en het verhaal van de Slag om Arnhem in 1944 wordt voortaan vanuit verschillende gezichtshoeken verteld.
20/01 16u00  Erdogan rept van begin grondoffensief SyriëDe Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd dat het grondoffensief tegen Syrisch-Koerdische milities in Syrië is begonnen. Het is niet bekend of Turkse troepen de grens zijn overgestoken. Tegen Turkse staatsmedia zei de president daar niets over.
20/01 16u00  Actie Kerkbalans 2018 van startIn de protestantse Pauluskerk in Baarn is zaterdag het startsein gegeven voor de jaarlijkse actie Kerkbalans.
20/01 15u45  Vakantiehuisjes gaan als warme broodjes over de toonbankSteeds meer Nederlanders dromen niet alleen van een vakantiehuis in eigen land, ze kopen er ook een. En het liefst een luxe exemplaar, op een toplocatie. „Sinds 2016 bevindt de markt zich in een complete stroomversnelling”, zegt Tom van den Brink van Second Home, organisator van publieksbeurzen over recreatiewoningen.
20/01 15u30  Polen opent jacht op nog levende oud-SS’ersPolen gaat met steun van Interpol op zoek naar voormalige SS’ers. Een team van het Poolse instituut IPN heeft een lijst opgesteld van 1600 mensen die nog in leven zouden kunnen zijn en die tijdens de Tweede Wereldoorlog in toenmalige Duitse concentratiekampen in Polen hebben gewerkt.
20/01 15u30  Ds. Den Ouden: Bunyan was sterk beïnvloed door LutherHoewel John Bunyan een overtuigde calvinist was, droeg zijn theologie een duidelijk een luthers stempel, meent ds. P. den Ouden. „Voor Bunyan was het lezen van Luthers verklaring van de Galatenbrief van beslissende betekenis.”
20/01 15u15  Storing website verzekeraar InterpolisKlanten van verzekeringsmaatschappij Interpolis kunnen schade die ze willen claimen zaterdag niet in alle gevallen online melden. De website kampt met een storing. „Krijgt u een foutmelding op onze website? Probeer het dan later opnieuw.”
20/01 15u15  Vliegveld Tripoli heropent na gevechtenLuchthaven Mitiga in de Libische hoofdstad is na bijna een week weer bereikbaar voor de burgerluchtvaart. Het vliegveld in Tripoli sloot onlangs de deuren nadat zware gevechten waren uitgebroken. In zowel de aankomst- als vertrekgebieden zijn inmiddels weer volop reizigers te vinden.
20/01 15u00  Dr. P. F. Bouter in Papendrecht ter aarde besteldDe predikant van de hervormde gemeente Bergambacht, dr. P. F. Bouter, is zaterdag in Papendrecht ter aarde besteld.
20/01 15u00  Turkije pakt 54 mensen op bij actie tegen ISBij een actie tegen terrorisme heeft Turkije 54 mensen opgepakt die lid zouden van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Turkse media melden dat de verdachten aanslagen wilden plegen.
20/01 14u30  Honderden bij PVV-protest in RotterdamHonderden mensen hebben zich zaterdagmiddag in Rotterdam verzameld voor een demonstratie van de PVV tegen het kabinet-Rutte III, discriminatie van Nederlanders en de islamisering. De demonstranten voeren Nederlandse vlaggen en borden met teksten als „Stop islamisering Europa” en „Behoud de Nederlandse cultuur en waarden.”
20/01 14u30  Gerben van der Werf: ambassadeur van de klassiek muziekJarenlang zong hij onder Bouwe Dijkstra in het Kampen Boys Choir. Nu werkt countertenor Gerben van der Werf (23) aan een carrière als solozanger. Wat hem drijft? „Je mag me wel een ambassadeur van de klassieke muziek noemen.”
20/01 14u30  Franse topkok Paul Bocuse is overledenDe Franse topkok Paul Bocuse is op 91-jarige leeftijd overleden. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb heeft dat via Twitter bekendgemaakt.
20/01 14u15  Politie arresteert negen witwassersDe politie heeft negen mannen gearresteerd op verdenking van witwassen van geld dat is buitgemaakt bij twee gewapende overvallen. De mannen, in de leeftijd van 25 en 37 jaar, zijn afkomstig uit Amsterdam, Rotterdam, Heemskerk, Beverwijk en Velsen.
20/01 14u00  Hennis reservist bij de marineOud-minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) is reservist geworden bij de Koninklijke Marine. Een woordvoerder van de marine bevestigt na een bericht van het Noordhollands Dagblad dat het huidige VVD-Kamerlid is aangesteld als reserve-officier in de rang van kapitein-luitenant ter zee speciale diensten.
20/01 13u15  Alarm over geweld in toeristenoord JamaicaCanada en Groot-Brittannië hebben landgenoten die in het Jamaicaanse toeristenoord Montego Bay verblijven met klem verzocht hun hotels niet te verlaten. De regering van Jamaica heeft de noodtoestand uitgeroepen in de regio St. James, waarvan Montego Bay de hoofdstad is, wegens het criminele geweld dat fors is toegenomen.
20/01 13u00  McDonald neemt leiderschap Sinn Fein overDe Ierse partij Sinn Fein heeft de opvolger bekendgemaakt van Gerry Adams, die sinds 1983 partijvoorzitter is. Mary Lou McDonald neemt het partijleiderschap over.
20/01 13u00  SP-voorzitter hamert op eenheid in partijPartijvoorzitter Ron Meyer van de SP vindt dat interne discussie in de partij de afgelopen tijd te vaak naar buiten is gekomen. „Ik baalde ervan als we binnen de partij alle ruimte voor discussie hebben en er toch mensen waren die de strijd buiten zochten”, aldus Meyer tegenover de leden op het SP-congres in Hilversum.
20/01 12u45  Watersnoodmuseum verzamelt foto’s slachtoffers ramp 1953Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk wil de komende vijf jaar zo veel mogelijk portretfoto’s verzamelen van slachtoffers van de watersnoodramp op 1 februari 1953. Die foto’s zullen worden gedocumenteerd en zo mogelijk tentoongesteld.
20/01 12u15  Opnieuw kerkgebouw gesloopt in ChinaIn China is vrijdag opnieuw een kerkgebouw gesloopt door de overheid. Dat meldt Bob Fu, voorman van de Amerikaanse organisatie China Aid, zaterdag via Twitter.
20/01 12u15  Agent krijgt kaakslag van vader wildplasserDe vader van een vijftienjarige wildplasser heeft in de nachtelijke uren in Goes een kaakslag aan een agent uitgedeeld. De zoon, die al mee moest naar het bureau om zijn identiteit uit te zoeken, kreeg gezelschap van zijn pa. De 47-jarige vader uit het Belgische Oostnieuwkerke zit echter nog vast wegens de mishandeling.
20/01 11u30  Onderzoek naar effect van pandabezoekenBelangstelling genoeg voor de twee reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Hele schoolklassen gaan erheen. Welk effect zo’n bezoek aan de beren heeft, gaat hoogleraar Wals van de Wageningen University & Research de komende jaren onderzoeken.
20/01 11u30  Iraanse plannen in de vlakte van NinevéVoor christenen in de omgeving van de Iraakse stad Mosul is het volstrekt onduidelijk hoe hun toekomst eruitziet. In de stad is geen IS-strijder meer te vinden, maar van vrijheid is geen sprake. Oorzaak: de toenemende invloed van Iran.
20/01 11u30  Mijn opa, de pensioenacrobaat„Ik heb zeven vrouwen, zes van mijzelf en één van een ander”, zei mijn opa graag, trots als hij was op zijn zes dochters. Waarom ik dit vertel? Het feit dat hij geen zoons had, leverde hem meer pensioen op.
20/01 11u15  Moderne beeldenstorm wordt beheerst door emotieRuim 450 jaar na de Beeldenstorm van 1566 raast er een nieuwe over ons land. Standbeelden, borstbeelden en naamborden moeten eraan geloven. Omdat mensen er genoeg van hebben dat de boeken der leken, zoals beelden weleer werden genoemd, op deze manier nog spreken.
20/01 11u15  Buma: beladen namen deel van geschiedenisCDA-leider Sybrand Buma is faliekant tegen het wegmoffelen van sommige inmiddels beladen namen uit de Nederlandse geschiedenis. „Alsof je door beelden omver te werpen en namen uit te wissen een beter mens wordt”, zegt hij in een interview met het AD.
20/01 10u30  Doden en gewonden door busongeval TurkijeZeker elf mensen zijn om het leven gekomen door een busongeval in de Turkse provincie Eskişehir. Ook raakten tientallen inzittenden gewond toen de touringcar van de weg raakte en een boom ramde.
20/01 10u15  Chauffeurs moesten rijden tijdens stormVeel vrachtwagenchauffeurs die donderdag tijdens de zware storm op pad gingen, moesten dat van hun werkgevers. Dat zegt bestuurder Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen.
20/01 10u15  Leger Turkije bestookt opnieuw Syrische regioDe Turkse strijdkrachten hebben ook zaterdag Koerdische posities bestookt in de Syrische regio Afrin. Het leger zei schuilplaatsen te hebben verwoest van Koerdische milities.
20/01 09u45  Ex-moslims regelmatig bedreigd in NederlandChristenen met een moslimachtergrond kunnen in Nederland lang niet altijd vrijuit hun geloof belijden. Geweld en bedreiging door hun vroegere geloofsgenoten liggen op de loer.
20/01 09u45  Uit Irak gevluchte christen ook in Nederland bedreigd door moslimsZijn vader wilde hem doden omdat hij christen was geworden. Daarom ontvluchtte Zaïd Haider (36) twee jaar geleden Irak. Maar in Nederland voelt hij zich ook niet veilig. „Moslims pesten mij regelmatig en bedreigen mij zelfs.”
20/01 09u45  Evacuatie 20 bewoners bij brand in NijkerkDe brandweer in Nijkerk heeft ongeveer twintig bewoners van een appartementencomplex aan de Kajuit geëvacueerd na een brandje in een meterkast. Dit leidde tot veel rook in de hal die ook de woningen binnendrong.
20/01 09u45  Relaties tussen India en Israël worden 
steeds innigerIndia en Israël trekken elkaar aan. Elk jaar bezoeken ongeveer 40.000 Israëliërs dat land, vooral jonge backpackers die net uit het leger zijn en een totaal andere wereld willen bekijken. Het mysterieuze, het exotische, het kleurrijke lokt hen.
20/01 09u45  Ongelukken door gladheidGladheid heeft in vooral de provincies Noord-Brabant en Utrecht tot verkeersongelukken geleid. Het KNMI heeft waarschuwingscode geel afgegeven omdat het in het hele land plaatselijk glad kan zijn. Oorzaak is bevriezing van natte weggedeelten en in het noorden ook winterse neerslag. In de loop van zaterdagochtend zal de gladheid verdwijnen.
20/01 09u30  Relaties tussen India en Israël worden
steeds innigerIndia en Israël trekken elkaar aan. Elk jaar bezoeken ongeveer 40.000 Israëliërs dat land, vooral jonge backpackers die net uit het leger zijn en een totaal andere wereld willen bekijken. Het mysterieuze, het exotische, het kleurrijke lokt hen.
20/01 09u30  Grote zorgen bij protestanten Bolivia over anti-zendingswetProtestantse kerken in Bolivia zijn zeer bezorgd over een antizendingsartikel in het nieuwe Wetboek van Strafrecht dat van kracht dreigt te worden in het land. Kerken in Bolivia beleggen daarom zondag een dag van gebed en vasten.
20/01 09u30  Koning Willem-Alexander prijst jarige prinses MargrietKoning Willem-Alexander heeft prinses Margriet vrijdag in een speciale uitzending van de TV Show van Ivo Niehe in een videoboodschap gefeliciteerd met haar 75e verjaardag. De koning prees zijn tante voor alles wat ze heeft gedaan en met name ook haar rol binnen het koningshuis.
20/01 08u45  Politie vindt 80.000 euro in autoDe politie heeft op de A13 nabij Delft bij een controle van een vermoedelijke omgekat Duits voertuig 80.000 euro gevonden in een verborgen ruimte. De 32-jarige Italiaanse bestuurder is aangehouden.
20/01 08u45  Een jaar Trump: mist over feiten, maar wel resultatenEen jaar Trump. Er waren er die dachten: dat haalt hij nooit. Zaterdag is het zover, dus tijd om een voorlopige balans op te maken. Hij bereikte meer dan velen vooraf dachten en ook nu nog denken.
20/01 08u45  Vicepresident VS bezoekt alsnog Midden-OostenDe Amerikaanse vicepresident Mike Pence begint zaterdag alsnog aan een bezoek aan het Midden-Oosten. De reis was eerder al twee keer uitgesteld, omdat Pence in Washington moest blijven voor de stemming in de Senaat over het belastingplan van de Republikeinen en omdat in het Midden-Oosten verhit werd gereageerd op Trumps erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël.
20/01 08u45  Peterson: Verhaal in Genesis basis van westerse cultuurHet scheppingsverhaal in het Bijbelboek Genesis is de basis van de westerse cultuur, betoogde vrijdagavond de Amerikaanse denker Jordan B. Peterson (55) op een groots opgezette, conservatief getinte debatbijeenkomst in Rijswijk.
20/01 08u30  Politieactie referendum Catalonië kostte 87 miljoenDe politieoperatie om het Catalaanse referendum over onafhankelijkheid te verhinderen, heeft 87 miljoen euro gekost.
20/01 08u30  NVVE: Heringa verdient steun en warm onthaalDe laatste fase van de rechtszaak tegen Albert Heringa mag niet ongemerkt voorbijgaan. Dat vindt de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).
20/01 08u15  Eerlijke gestalteJesaja 42:3a
20/01 08u15  Fipronilrel: België ruimde 1,9 miljoen kippenIn België zijn vanwege het fipronilschandaal 1,9 miljoen kippen geruimd en ruim 77 miljoen eieren vernietigd. Dat stelt federaal minister Denis Ducarme (Landbouw), die in een interview met de krant La Dernière Heure concludeert dat voedselveiligheidsdienst FAVV zijn werk „uitstekend” heeft gedaan.
20/01 08u15  Ondergronds feestje in Delftse spoorzoneDe voltooiing van de spoorzone in Delft is na tien jaar bouwen in zicht. De grote bouwwerken als de spoortunnel, de parkeergarage en de fietsenstallingen zijn gereed. Zaterdag wordt er daarom een feestje gevierd.
20/01 08u00  KNMI waarschuwt voor gladheidHet KNMI heeft waarschuwingscode geel afgegeven omdat het in het hele land plaatselijk glad kan zijn. Oorzaak is bevriezing van natte weggedeelten en in het noorden ook winterse neerslag. In de loop van zaterdagochtend zal de gladheid verdwijnen.
20/01 06u45  Trump geeft Democraten de schuld van shutdownMeteen na het dichtdraaien van de federale geldkraan heeft de Amerikaanse president Donald Trump keihard uitgehaald naar de Democratische leden in de Senaat die een tegenprestatie eisten om deze ‘shutdown’ te voorkomen.
20/01 06u15  ‘Shutdown’ overheid VS in gang gezetIn de Amerikaanse Senaat hebben bij het verstrijken van de deadline te weinig leden gestemd voor het openhouden van de geldkraan voor de overheidsuitgaven de komende tijd.
20/01 04u15  Drukste open dag van Noord-Zuidlijn ooitRuim 31.000 belangstellenden hebben zich aangemeld om zaterdag een kijkje te nemen op de stations van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. Niet eerder was er zoveel belangstelling voor een open dag van de toekomstige metrolijn, die als alles goed gaat deze zomer Amsterdam-Noord met de Zuidas verbindt.
20/01 03u15  PVV de straat op in RotterdamDe PVV houdt zaterdagmiddag een demonstratie in Rotterdam tegen het kabinet-Rutte III, discriminatie van Nederlanders en de islamisering. De Vlaamse partij Vlaams Belang kondigde aan met tientallen sympathisanten mee te doen.
20/01 02u45  Grootste vuilnisbelt Zuid-Amerika gaat dichtDe grootste vuilnisbelt van Zuid-Amerika, niet ver van de Braziliaanse hoofdstad Brasilia, gaat na 67 jaar dicht. Er ligt een berg vuil van zeker vijftig miljoen ton. Grote vraag in het Zuid-Amerikaanse land is waar de troep heen moet en wie het gaat opruimen.
20/01 02u30  Oud-legerbaas neemt het op tegen al-SisiGeneraal Sami Anan, voormalig hoogste militair, neemt het bij de komende presidentsverkiezingen in maart op tegen zittend president Abdel Fattah al-Sisi, die vrijdag al bekendmaakte kandidaat te zijn voor een tweede presidentstermijn.
20/01 02u00  Race tegen de klok om shutdown te voorkomenMet nog een paar uur te gaan voor de deadline is het nog altijd hoogst onzeker of de Amerikaanse Senaat een shutdown (stillegging) van de overheidsuitgaven kan voorkomen.
20/01 00u00  Facebook geeft betrouwbaar nieuws voorrangFacebook gaat prioriteit geven aan „betrouwbaar” nieuws in de stroom berichten die worden geplaatst. Topman Mark Zuckerberg kondigde dat voornemen aan om „sensatiezucht” en „desinformatie” in de sociale media te bestrijden. Zijn bedrijf, dat meer dan twee miljard maandelijkse gebruikers kent, gaat taxatiemethodes gebruik om te bepalen hoe integer de geleverde informatie is.
19/01 22u45  Trump ontmoet May volgende week in DavosDe Amerikaanse president Donald Trump heeft volgende week een ontmoeting met Theresa May. Hij spreekt de Britse premier in Davos. In het Zwitserse bergoord is het jaarlijkse World Economic Forum. Volgens de woordvoerster van het Witte Huis Sarah Sanders staat het onderhoud tussen Trump en May gepland voor vrijdag. „Hij ziet uit naar een bilateraal overleg met May om de Amerikaans-Britse relatie verder te versterken”.
19/01 22u45  Fitch verhoogt kredietoordeel SpanjeKredietbeoordelaar Fitch is positiever over de kredietwaardigheid van Spanje, vanwege het duidelijke herstel van de Spaanse economie en de dalende werkloosheid in het land.
19/01 22u30  Winsten op beurzen New YorkDe beurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekeinde ingegaan, na de verliezen een dag eerder. Beleggers op Wall Street volgden de ontwikkelingen rond het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. IBM en American Express stonden in de belangstelling na publicatie van resultaten.
19/01 22u15  Van der Staaij: SGP het degelijke alternatief„Christelijk, consistent, constructief. Deze drie c’s zijn het waarmerk van de SGP”, aldus politiek leider Van der Staaij vrijdagavond in Veenendaal tijdens de aftrap van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart.
19/01 22u00  ’Ook British Airways wil nieuwe A380’s kopen’British Airways (BA) praat met vliegtuigbouwer Airbus over de koop van nieuwe A380’s. Dat meldden bronnen rond de onderhandelingen aan persbureau Bloomberg. Eerder deze week maakte Emirates al een order voor 36 superjumbo’s van Airbus bekend.
19/01 22u00  Van der Staaij: SGP in meer dan honderd gemeenten het degelijke alternatief„Christelijk, consistent, constructief. Deze drie c’s zijn het waarmerk van de SGP”, aldus politiek leider Van der Staaij vrijdagavond in Veenendaal tijdens de aftrap van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart.
19/01 22u00  Al-Sisi herkiesbaar als president EgypteAbdel Fattah al-Sisi doet eind maart definitief mee aan de Egyptische presidentsverkiezing. Het 63-jarige staatshoofd heeft het besluit zich herkiesbaar te stellen vrijdagavond bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in Caïro. De voormalig generaal is torenhoog favoriet voor een nieuwe ambtstermijn. Vier jaar geleden kreeg hij ongeveer 97 procent van de stemmen.
19/01 22u00  Trump geeft prolifebeweging hoopOoit noemde hij zichzelf „voorstander van abortus”. Nu hij een jaar president is, spreekt Donald Trump zich steeds vaker uit voor het leven.
19/01 22u00  Prinses Margriet krijgt leerstoel in TwentePrinses Margriet krijgt voor haar jarenlange inzet voor het Rode Kruis een leerstoel op de Universiteit Twente. Deze ‘Prinses Margriet-leerstoel’ heeft als doel kennis over natuurrampen en klimaatverandering beter in te zetten voor rampenpreventie. Prinses Margriet is vrijdag 75 jaar geworden.
19/01 21u45  „Ik dacht dat ik door de vloer zou zakken”„Het is onacceptabel als je moet nadenken waar in huis je kinderen nog veilig kunnen slapen”, riep GroenLinks-leider Jesse Klaver vrijdagavond tegen een bomvolle Vismarkt in Groningen. Zijn woorden werden met applaus ontvangen. Op de markt hadden zich naar schatting 10.000 verontruste en boze Groningers, sympathisanten, bestuurders en politici verzameld voor een kilometers lange fakkeltocht door de Groningse binnenstad. ‘Genoeg = genoeg’ was de boodschap en ook het motto van de tocht. En: ‘Groningen is het zat!’.
19/01 21u15  Last van zwerfkattenEen dertigtal verwilderde katten zwerft rond in het Bentwoud, een jong bos bij Zoetermeer. Staatsbosbeheer en de Dierenbescherming proberen ze de komende weken te vangen. Ook elders in het land veroorzaken zwerfkatten nogal wat overlast. Ze dragen ziekteverwekkers bij zich en vormen een bedreiging voor andere in het wilde levende dieren.
19/01 21u15  Hillary Clinton: Powervrouw met eigen agendaWas het toewijding en genegenheid, of persoonlijke ambitie en eigenbelang? De biografen zijn het er niet over eens. Maar feit is dat Hillary Diane Rodham Clinton haar man Bill trouw bleef ondanks dat hij in het openbaar had moeten toegegeven bij herhaling overspel te hebben gepleegd. Deze trouw dwong zelfs bij haar tegenstanders respect af. Daarmee bezwoer Hillary de crisis rond het presidentschap van haar man.
19/01 21u15  TUA viert zilveren jubileum prof. PeelsDe Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) vierde vrijdagmiddag met een minisymposium het zilveren hoogleraarsjubileum van prof. dr. H. G. L. Peels. Drie vakgenoten hielden een lezing.
19/01 21u15  Weer opgraving lichaam om insulinemoordenVoor het onderzoek naar mogelijke insulinemoorden door zorgmedewerker Rahiied A. is een derde lichaam opgegraven. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag na berichtgeving door RTV Rijnmond.
19/01 21u15  Nederlanders massaal solidair met GroningenOp en rond de Vismarkt in Groningen maken naar schatting 10.000 mensen zich op voor de fakkeltocht tegen de gaswinning in de provincie. Voorafgaand aan de demonstratieve tocht die ongeveer een uur zal duren, zijn er toespraken van burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum en GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver.
19/01 21u00  SGP-vrouw toont interesse in Tweede KamerLilian Janse, het eerste vrouwelijke SGP-raadslid in Vlissingen, zou ook best het eerste vrouwelijke Kamerlid van de SGP willen worden. Dat zegt ze vrijdag in De Volkskrant.
19/01 20u45  Shell wil taxidienst in Londen beginnenOlie- en gasconcern Shell heeft een aanvraag ingediend om een taxidienst te mogen beginnen in Londen. De aanvraag bij de Londense vervoersautoriteit komt van de app FarePilot, die grotendeels in handen is van Shell, schrijft zakenkrant Financial Times.
19/01 20u30  Congo heeft een wet, maar die geldt niet voor iedereenHet slepende conflict tussen regering en oppositie in Congo baarde één van de ergste humanitaire crises ter wereld. Burgers gaan zondag opnieuw de staat op uit onvrede met een regime dat „ongevoelig is voor de noodkreten van een lijdende bevolking.”
19/01 20u30  Stichting e-Court concurrentie voor de kantonrechterStichting e-Court doet uitspraken in geschillen waarvoor normaal een gang naar de kantonrechter nodig is. De Raad voor de Rechtspraak zit ermee in zijn maag.
19/01 20u15  50 liter water per dag voor inwoners KaapstadHooguit twee minuten douchen, de wc slechts tweemaal daags kort doorspoelen. Dat staat de inwoners van Kaapstad te wachten nu door de aanhoudende droogte - de ergste in honderd jaar - het drinkwater verder moet worden gerantsoeneerd. Vanaf 1 februari moet de burger in de Zuid-Afrikaanse metropool toe met 50 liter per dag. De tuin sproeien of de auto wassen is absoluut uit den boze.
19/01 20u15  Zes baby’s overleden in ziekenhuis ParamariboIn het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) zijn de afgelopen weken zes vroeg geboren baby’s overleden als gevolg van een bacteriële besmetting. Zeven andere baby’s zijn nog besmet, waarvan er één ziek is. De andere zes zijn buiten levensgevaar, maakte de directie van het ziekenhuis vrijdag tijdens een persconferentie bekend.
19/01 20u15  Nederlanders toont zich massaal solidair met GroningenOp en rond de Vismarkt in Groningen maken naar schatting 10.000 mensen zich op voor de fakkeltocht tegen de gaswinning in de provincie. Voorafgaand aan de demonstratieve tocht die ongeveer een uur zal duren, zijn er toespraken van burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum en GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver.
19/01 20u00  „10.000 deelnemers beginnen aan fakkeltocht”Op en rond de Vismarkt in Groningen maken naar schatting 10.000 mensen zich op voor de fakkeltocht tegen de gaswinning in de provincie. Voorafgaand aan de demonstratieve tocht die ongeveer een uur zal duren, zijn er toespraken van burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum en GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver.
19/01 20u00  Dode en zwaargewonde door ongeval bij IngenEen persoon is om het leven gekomen door een aanrijding tussen een vrachtwagen en een auto op de N320 in Ingen (Gelderland). Het slachtoffer is een inzittende van de personenauto. De tweede persoon die in dat voertuig zat, raakte zwaargewond.
19/01 19u45  Iran domineert gesprekken Tillerson in EuropaHet thema Iran zal volgende week tijdens een bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, aan Londen, Parijs, Warschau en Davos, een groot deel van de gesprekken domineren.
19/01 19u15  Cocktailbar dicht na vondst handgranaatEen cocktailbar aan de Korte Leidsedwarsstraat in Amsterdam is vrijdag op last van waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen gesloten. Voor de deur van de horecagelegenheid, de Suzy Wong Lounge, werd vrijdagochtend vroeg een handgranaat gevonden.
19/01 19u00  Opgravingen bij Zeist leggen kamp Napoleon blootIn het Franse kamp van Napoleon stookten soldaten een vuurtje om warm te blijven en rookten onderofficieren een pijp onder het genot van een glas wijn.
19/01 19u00  Aandrang om te niezen? Laat het gewoon gebeurenBritse artsen waarschuwen voor de risico’s van het inhouden van een nies. Het zou ernstige schade in de keel kunnen veroorzaken. Nederlandse kno-artsen reageren verbaasd op de ophef. Al is het volgens hen altijd goed om een opkomende nies gewoon de ruimte te geven.
19/01 19u00  Stedelijk Museum schrapt expositie SottsassHet Stedelijk Museum Amsterdam heeft de voor dit voorjaar geplande tentoonstelling van het werk van Ettore Sottsass (1917-2007) afgelast. Het museum heeft daartoe besloten omdat de erven en galeriehouder van de Italiaanse ontwerper hun medewerking aan de expositie hebben opgezegd.
19/01 18u45  Snelle diagnose van prostaatkankerNieuwe ontwikkelingen in de diagnostiek van prostaatkanker leiden tot minder overdiagnostiek en overbehandeling. Voortrekker op dit gebied is het Radboudumc in Nijmegen. Recent startte het ziekenhuis met een diagnostisch sneltraject. „Na twee weken weet een man waar hij aan toe is. Eerder duurde dat vaak drie maanden.”
19/01 18u45  Goedkope sigaretten drijven Litouwen binnenTabakssmokkelaars hebben een originele methode ontdekt om hun waar Litouwen binnen te krijgen. Ze binden de goede ingepakte sloffen sigaretten in Wit-Rusland in de Neris-rivier vast onder ijsschotsen. Deze drijven als het weer meezit vanzelf naar in de Baltische buurstaat. De afnemers vinden de buit gemakkelijk terug dankzij een meegestuurde GPS-tracker.
19/01 18u45  „Terugkeer Rohingya zoveelste humanitaire ramp”Bangladesh en Myanmar hebben deze week de repatriëring van de eerste Rohingya naar Myanmar besproken. Critici noemen de overeenkomst controversieel. „Dit is de zoveelste humanitaire ramp in de maak.”
19/01 18u45  „Betalingsbedrijf Adyen werkt aan beursgang”Het Nederlandse betalingsbedrijf Adyen treft voorbereidingen voor een beursgang. Volgens bronnen aan persbureau Bloomberg wil Adyen de banken JPMorgan Chase en Goldman Sachs inhuren om de beursgang te begeleiden.
19/01 18u30  Ds. C. Stelwagen: echt oud hervormdVeel zorg heeft hij, over de gereformeerde gezindte waar het te veel over de buitenkant gaat, over leegheid en oppervlakkigheid, over jongeren die met hun vragen aan de kerkdeur staan te kloppen, over veel preken, en over zichzelf: ds. C. Stelwagen te Nunspeet.
19/01 18u30  Jubileum voor Nederlandse kerkdiensten in oecumenische kerk op Gran CanariaHet is een geliefde plek voor Nederlandse toeristen en overwinteraars: Gran Canaria. Op het Spaanse eiland wordt zondag gevierd dat er vier decennia lang Nederlandse kerkdiensten worden gehouden.
19/01 18u30  Op verantwoorde wijze naar het vakantieadresRond deze tijd van het jaar beginnen mensen te informeren naar je vakantieplannen. Daarbij gaat men er vaak voetstoots vanuit dat je het vliegtuig pakt naar een verre bestemming.
19/01 18u30  Na flinke slippartij bewuster met tractor de weg opDe remmende tractor draait een kwartslag op het natte en gladde wegdek. Even lijkt het helemaal fout te gaan, maar dan heeft de bestuurder het gevaarte weer onder controle. Tractorchauffeurs uit de provincie Utrecht krijgen les in verkeersveiligheid.
19/01 18u00  Opnieuw winst voor beurs AmsterdamDe beurs in Amsterdam is vrijdag opnieuw met winst gesloten. Ook op de aandelenmarkten elders in Europa waren plussen op de koersenborden te zien. In de AEX-index op het Damrak waren Philips en Galapagos de grootste stijgers, terwijl ABN AMRO de sterkste daler bij de hoofdfondsen was.
19/01 18u00  Erasmus’ navertelling van Bijbel „immens populair”Navertellingen van de Bijbel waren in de zestiende eeuw enorm populair. Vooral die van de Nederlandse humanist Desiderius Erasmus. Zijn parafrase van Lukas verscheen vrijdag in een nieuw jasje.
19/01 17u45  Hond in opleiding onderschept illegalenZijn opleiding tot migratiehond heeft hij nog niet afgerond, maar toch heeft Brady zijn waarde al bewezen. De marechaussee liet vrijdag weten dat Brady drie Afghanen heeft opgespoord die vanuit Hoek van Holland illegaal de oversteek naar Engeland wilden maken.
19/01 17u30  Aantal gevallen van sepsis stijgtMet de petitie ”SOS voor sepsis”, die dinsdag wordt aangeboden aan de Tweede Kamer, krijgt de politiek het verzoek werk te maken van een nationaal actieplan om bloedvergiftiging terug te dringen.
19/01 17u30  Bijdragen van Van Bemmel en Dekker aan discussie over schepping en evolutieDe discussie over schepping tegenover evolutie, zoals die met name in de jaren zeventig en tachtig werd gevoerd, lijkt weer helemaal terug nu er over dit onderwerp het ene boek na het andere verschijnt.
19/01 17u30  Krachtige computer in DrentheNederland heeft er een bijzonder snelle computer bij. Die staat bij een sterrenwacht in het Drentse Westerbork. De ARTS, zoals de machine heet, heeft een rekencapaciteit van 2 petaflops. Dat betekent dat hij 2 biljard (miljoen maal miljard) berekeningen per seconde kan uitvoeren. Hij wordt dit weekeinde in gebruik genomen.
19/01 17u15  Transavia wil van straatrace-piloot afTransavia wil de piloot ontslaan die vorig jaar veroordeeld is voor een fatale straatrace in Loosdrecht. Via de kantonrechter wil de luchtvaartmaatschappij zijn contract laten ontbinden omdat „zijn gedrag onverenigbaar is met zijn functie als piloot”. De man staat sinds de veroordeling al op non-actief, laat een woordvoerder weten.
19/01 17u15  SGP trapt campagne af in VeenendaalSGP-leider Kees van der Staaij plantte vrijdag samen met de plaatselijke lijstrekker en SGP-wethouder Marco Verloop een boom in het centrum van Veenendaal. Dat deden de mannen ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de SGP Veenendaal.
19/01 17u15  Vrouw overleden door botsing met vrachtwagenEen automobiliste is vrijdagmiddag overleden door een aanrijding met een vrachtwagen die personenauto’s vervoerde op een oplegger op de N209 in Hazerswoude-Dorp. Na het ongeval werd de weg afgesloten voor onderzoek.
19/01 16u45  Geen beperking energiedrankjes Aldi NederlandAldi Nederland gaat de verkoop van energiedrankjes aan jongeren vooralsnog niet aan banden leggen. Dat liet het supermarktconcern weten in een reactie op het nieuws dat Aldi in Groot-Brittannië maatregelen neemt tegen de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de zestien jaar.
19/01 16u45  Schäuble: geen catastrofe als coalitie misluktDuitsland stort zich niet in een politieke crisis als de inspanningen van bondskanselier Angela Merkel om een coalitieregering met de sociaaldemocraten te vormen mislukken, zegt de voormalige minister van Financiën, Wolfgang Schäuble.
19/01 16u45  Zorgen om slikken en stelen verpleegkundigenZiekenhuizen hebben in tien jaar tijd zeker 35 medewerkers ontslagen wegens diefstal van medicijnen, vooral slaap- en kalmeringsmiddelen als temazepam en oxazepam. Het gaat vooral om verpleegkundigen, meldt althans radioprogramma Argos zaterdagmiddag op Radio1. Het programma heeft volgens eigen zeggen bij 78 ziekenhuisinstellingen onderzoek gedaan.
19/01 16u30  Vliegtuig United keert terug, 15 mensen onwelEen vliegtuig van United Airlines op weg naar het Amerikaanse Newark is teruggekeerd naar Schiphol, nadat vijftien mensen aan boord onwel waren geraakt. Volgens een woordvoerder van de luchthaven is nog onduidelijk wat er precies aan de hand was en worden de mensen momenteel onderzocht door een medisch team.
19/01 16u30  Rutte: respect voor hulpverleners stormDe wijze waarop alle hulpverleners donderdag bij de zware westerstorm hebben opgetreden, „verdient ons aller respect”. Dat vindt premier Mark Rutte, die wijst op het handelen van politie, brandweer, veiligheidsdiensten, ambulancemedewerkers en de medewerkers van de spoorwegen.
19/01 16u30  Soepelere studie-eisen voor topsportersUniversiteiten mogen vanaf volgend studiejaar soepeler met de studie-eisen voor topsporters omgaan. Nu is het nog niet mogelijk om voor topsporters een uitzondering te maken bij het bindend studieadvies (bsa).
19/01 16u15  Onderzoek wrakken Javazee levert niets opHet onderzoek van Nederland en Indonesië naar de verdwenen Nederlandse scheepswrakken in de Javazee heeft niets opgeleverd, schrijft het kabinet aan de Kamer. Twee jaar geleden kwam naar buiten dat de oorlogsschepen De Ruyter, Java en Kortenaer (grotendeels) waren verdwenen. De schepen gingen ten onder in de Tweede Wereldoorlog. In de regio worden gezonken schepen vaker illegaal geborgen.
19/01 16u00  Rutte voor topoverleg naar DavosPremier Mark Rutte is volgende week woensdag en donderdag in het Zwitserse Davos voor het jaarlijkse topoverleg met collega’s uit de hele wereld en andere belangrijke personen. Onder anderen koningin Máxima en meerdere ministers gaan ook.
19/01 16u00  VVD en D66: nieuw huis al dit jaar van gas afNieuwe huizen moeten al dit jaar niet meer worden aangesloten op het gasnet. De verplichting om nieuwbouwwoningen van een gasaansluiting te voorzien moet sneller worden geschrapt dan de vier jaar die het kabinet daarvoor wilde nemen, vinden regeringspartijen VVD en D66.
19/01 15u45  Wall Street opent met kleine winstenDe beurzen in New York zijn vrijdag licht hoger geopend. Beleggers lijken zorgen om het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid even naast zich neer te leggen. IBM en American Express staan in de belangstelling na publicatie van resultaten.
19/01 15u45  Tien jaar cel voor ouders „balkonjongetje”De ouders die hun zesjarige zoontje op tweede kerstdag 2016 in België vijftien uur lang in de kou op het balkon lieten staan, zijn elk veroordeeld tot tien jaar celstraf. Het hof in Brussel acht foltering, onmenselijke behandeling en onthouding van voedsel bewezen. De rechtbank legde de destijds 31-jarige moeder uit Frankrijk eerder zes jaar op en de Belgische stiefvader (21) vijf jaar.
19/01 15u30  Solidariteitsactie vanwege onthoofde popTientallen mensen hebben een solidariteitsactie gehouden bij de islamitische stichting in Amsterdam-Noord waar donderdag een onthoofde pop werd aangetroffen. Het initiatief kwam van vriendschapskring Salaam Shalom, die joden en moslims met elkaar in contact brengt.
19/01 15u30  Explosieven op strand Scheveningen gevondenOp het strand van Scheveningen ten zuiden van de pier zijn twee explosieven uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het gaat om een Duitse brisantgranaat en de kop van een raket. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de brisantgranaat tot ontploffing gebracht op het strand ter hoogte van de Wassenaarse Slag. Dergelijke vondsten zijn niet ongewoon op het strand van Scheveningen.
19/01 15u15  Tien jaar cel voor moordpoging KerkradeEen 41-jarige man uit Landgraaf is door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot tien jaar cel voor een moordpoging op een 39-jarige man uit Kerkrade. Hij moet deze man ook een schadevergoeding betalen van 135.000 euro, omdat hij een blijvende dwarslaesie opliep.
19/01 15u00  Elliott zet Qualcomm onder druk in NXP-dealElliott Advisors heeft zijn belang in de Nederlandse chipmaker NXP vergroot tot 6,5 procent. Daarmee zet de activistische investeerder de Amerikaanse chipproducent Qualcomm verder onder druk om met een hoger bod op NXP te komen. Nu is door Qualcomm 47 miljard dollar geboden.
19/01 14u45  Celstraf voor man met wapens op hondenclubEen 49-jarige man uit Asten is veroordeeld tot een gevangenisstraf omdat hij een grote hoeveelheid wapens en munitie bewaarde op de hondenclub waar hij actief was. De rechtbank in Den Bosch legde hem vrijdag drie jaar cel op, waarvan één voorwaardelijk.
19/01 14u45  Energieopbrengst door storm valt tegenWindmolens hebben donderdag niet kunnen profiteren van de zware storm die donderdag over het land raasde. De geschatte opbrengst aan windenergie was met slechts een zevende plaats in het maandoverzicht verrassend laag. Dat meldt hoogleraar Energietransitie van de Hanzehogeschool en manager bij Gasunie Martien Visser.
19/01 14u15  Bestseller-auteur Peter Mayle (78) overledenZijn romans en reisverhalen uit de Provence maakten hem wereldberoemd: de Britse bestsellerauteur Peter Mayle is dood. Mayle stierf donderdag op 78-jarige leeftijd na een kort ziekbed in een Zuid-Frans ziekenhuis, meldde uitgever Alfred A. Knopf op Twitter.
19/01 14u00  „Enorm teleurgesteld in Defensie”Partijen in de Tweede Kamer noemen het rapport van de commissie-Van der Veer over de veiligheidscultuur bij Defensie „schokkend”. Ze willen snel een debat.
19/01 13u45  Protestants Dokkum wil bezuinigen op gebouwen en formatieDe protestantse gemeente van Dokkum-Aalsum-Wetsens (PGDAW) moet de komende jaren snijden in het aantal gebouwen en in de formatie van predikanten, kerkelijk werkers, kosters en overig personeel.
19/01 13u45  Milieuministers op EU-matje om vieze luchtEU-commissaris Karmenu Vella (Milieu) roept negen lidstaten op het matje omdat de luchtkwaliteit in hun land onder de maat blijft. Hij heeft de milieuministers uitgenodigd voor een bijeenkomst dinsdag in Brussel om ze tot snelle actie te manen.
19/01 13u45  Ex-premier Catalonië kan regeren in BrusselDe uitgeweken ex-premier van Catalonië, Carles Puigdemont, heeft tegen de Catalaanse omroep gezegd het best mogelijk is de regioregering vanuit België te leiden. Het is zelf veel makkelijker die functie in Brussel te bekleden dan in een Spaanse cel, aldus Puigdemont. De Spaanse justitie zoekt hem wegens een reeks strafbare feiten, gepleegd toen hij als regiopremier in oktober met een illegaal referendum Catalonië van Spanje wilde afscheiden.
19/01 13u30  Google gaat samenwerken met Chinees TencentGoogle slaat op verscheidene terreinen de handen ineen met zijn Chinese branchegenoot Tencent. De twee technologiereuzen gaan patenten bij elkaar leggen om zo samen verder te komen met de ontwikkeling van nieuwe technologieën.
19/01 13u30  Geplaagd Steinhoff verkoopt privéjetDe in opspraak geraakte meubelgigant Steinhoff heeft zijn luxe Gulfstream 550 privéjet verkocht aan een Amerikaanse vliegtuigmakelaar. Daarmee krijgt het concern, dat in financiële problemen zit, weer wat geld in kas.
19/01 13u15  Cel voor leverancier wapen aanslag MünchenEen rechtbank in het Duitse München heeft een man veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf omdat hij het pistool en munitie leverde waarmee een 18-jarige man in juli 2016 een aanslag pleegde in de Beierse stad. Daardoor kwamen negen mensen om het leven.
19/01 13u15  „Als politievrijwilliger moet je niet bang zijn”„Je moet niet bang zijn. Wel voorzichtig.” Wim Kok (58) behoort met bijna 37 dienstjaren tot de oudere rotten onder de politievrijwilligers. „In de regio Harderwijk ben ik de langst zittende vrijwilliger.” Omdat hij kampt met hartproblemen neemt hij binnenkort afscheid.
19/01 13u00  Storm kost landbouw tientallen miljoenenDe storm die donderdag heeft huisgehouden in Nederland heeft ook de landbouwsector opgezadeld met aanzienlijke schade. Verzekeraar Interpolis raamt de schade voor zijn klanten vooralsnog op 20 miljoen euro. Interpolis kreeg vooralsnog 1200 schademeldingen binnen van landbouwbedrijven. Bij een kwart daarvan ging het om kassen.
19/01 13u00  Vakbonden: nu echt tijd voor actieDe militaire vakbond VBM en AFMP willen dat er nu echt een einde komt aan de onderzoeken binnen Defensie. Beide bonden vinden het tijd voor actie om de veiligheid van de medewerkers te verbeteren.
19/01 12u45  Nep-apps bespioneren mensenHackers hebben veelgebruikte apps als WhatsApp, Signal en Adobe Flash Player nagemaakt. De kopieën werkten precies als de echte apps, waardoor gedupeerden geen argwaan kregen. Maar stiekem konden de apps foto’s maken met de camera van de getroffen smartphone, sms’jes en appjes onderscheppen, wachtwoorden achterhalen, zien waar iemand precies is, meeluisteren met de microfoon en lijsten van contactpersonen lezen.
19/01 12u45  Oppepper regio Eindhoven kost 370 miljoenDe regio Eindhoven heeft 370 miljoen euro nodig om de voorzieningen in de zogeheten Brainport Eindhoven te verbeteren. Dat blijkt uit een plan dat vrijdag is aangeboden aan het kabinet.
19/01 12u30  „Slagers gaan handen wassen in werktijd”Slagers in grote industriële slagerijen kunnen binnenkort eindelijk hun handen wassen in de tijd van de baas. Dat is volgens vakbond FNV afgesproken in de nieuwe slagerscao. Ook gaan de lonen van de slagers wat omhoog en er komt een protocol voor goed werkgeverschap in de branche.
19/01 12u30  NS: treinen rijden weer normaalNa alle problemen donderdag op het spoor door de storm is de treindienst vrijdag weer genormaliseerd. De punctualiteit lag vrijdagochtend op 90 procent en is aan het einde van de ochtend opgelopen naar 95 procent. „Dat is een keurige score, vergelijkbaar met een normale dag”, zegt een NS-woordvoerder.
19/01 12u15  Haatzaaierij sneller offline gehaaldTwitter, Facebook, YouTube en Microsoft halen haatzaaiende boodschappen steeds sneller van hun platforms. Binnen 24 uur wordt gemiddeld ruim 70 procent van de meldingen verwijderd. Medio vorig jaar was dat nog geen 60 procent.
19/01 12u15  Bedrijven Udenhout ontruimd wegens gaslekOp een bedrijventerrein in het Brabantse plaatsje Udenhout zijn tientallen bedrijven en woningen ontruimd wegens een gaslek. Volgens de hulpdiensten hebben enkele bedrijven ook geen stroom. Of er een verband is met het gaslek is niet bekend.
19/01 12u15  Weer Franse cipiers aangevallenOp de vijfde dag van protestacties van Franse gevangenenbewaarders voor veiligere werkomstandigheden, meer personeel en betere betaling zijn twee cipiers op Corsica met een steekwapen aangevallen door minstens een gedetineerde. Franse media berichten dat de cipiers met ernstige verwondingen aan het hoofd en de keel zijn overgebracht van de Borgo-gevangenis naar een ziekenhuis in Bastia.
19/01 12u00  Beurzen zetten opmars voortDe Europese beurzen hebben vrijdag na een voorzichtig begin aan de handel de opmars van de afgelopen dagen hervat. Beleggers hielden daarbij de blik gericht op de Verenigde Staten, waar nog altijd geen akkoord is over een verhoging van het schuldenplafond. Op het Damrak kwam beddenverkoper Beter Bed met omzetcijfers.
19/01 12u00  Geste minister Kaag naar Palestijnen verbaast Voordewind (CU)De VS halveren hun financiële bijdrage aan Palestijnse vluchtelingen. Nederland maakt, uit reactie, zijn subsidie eerder over. „Vreemd”, vindt CU-Kamerlid Voordewind.
19/01 12u00  KLM past op Chinees verzoek website aanKLM past op aandringen van de Chinese luchtvaartautoriteit haar website aan. De luchtvaartmaatschappij noemt in de lijst met bestemmingen Hongkong en Taiwan als afzonderlijke landen. China beschouwt de twee regio’s als deel van China, onder gezag van de regering in Peking.
19/01 12u00  Stripschapprijs voor Peter van DongenDe Stripschapprijs van dit jaar is voor striptekenaar en illustrator Peter van Dongen, die recent een stripbewerking maakte van het boek Familieziek van Adriaan van Dis. Van Dongen is de 45e ontvanger van de onderscheiding.
19/01 12u00  „Market Garden-clubs” moeten samenwerkenDe tientallen organisaties en verenigingen die zich bezighouden met de herdenking van de operatie Market Garden, het begin van de bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog in 1944, moeten gaan samenwerken. Dat is nodig om te kunnen overleven.
19/01 11u45  „Japanners azen op uraniumverrijker Urenco”De Japanse regering zou via de Japan Bank for International Cooperation (JIBC) azen op uraniumverrijker Urenco, waar Nederland voor een derde eigenaar van is. Dat schrijft zakenkrant Nikkei op basis van ingewijden. De eerste gesprekken zijn volgens de krant al gevoerd.
19/01 11u45  „Defensie heeft veiligheid niet op orde”Opnieuw wordt duidelijk dat Defensie de veiligheid binnen de organisatie niet op orde heeft. Dat stelt de commissie-Van der Veer die werd ingesteld door het ministerie na een snoeihard rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over een mortierongeval in Mali waarbij twee militairen omkwamen doden en een zwaargewond raakte.
19/01 11u45  Geen 3D-reconstructie moordzaak Hooge ZwaluweIn de zaak rond de dubbele moord in Hooge Zwaluwe komt geen 3D-reconstructie. De rechtbank in Breda heeft een verzoek daartoe van advocaat Arthur van der Biezen afgewezen. Van der Biezen is raadsman van een van de zes verdachten in de zaak.
19/01 11u30  Sport verbroedert, maar zaait ook verdeeldheidNoord-Korea doet mee aan de Olympische Spelen in Zuid-Korea en zou daarmee de kans op vrede tussen de Korea’s verhogen. Sport verbroedert immers. Zou het waar zijn? Sport leent zich ook voor verwarring en voor het zaaien van verdeeldheid.
19/01 11u30  Tweede orgel Stad Klundert in gebruik genomenIn de voormalige Johannes de Doperkerk in Klundert wordt zaterdagmiddag 27 januari een tweede orgel in gebruik genomen. Tevens treedt Gerben Mourik aan als huisorganist en artistiek leider van de concerten van de Stichting Cultureel Klundert.
19/01 11u30  Turkse aanval op Afrin ingezetANKARA(ANP/RTR) - De Turkse strijdkrachten hebben in Syrië de aanval ingezet op Koerdische-Syrische milities. Doelwit is Afrin en omgeving dat in handen is van Syrisch-Koerdische milities die zich Volksbeschermingseenheden (YPG) noemen.
19/01 11u15  ‘Unlimited’ helpt mobiel dataverbruik vooruitHet mobiele datagebruik zit flink in de lift sinds enkele grote telecomaanbieders onbeperkt mobiel internet zijn gaan aanbieden. Dat constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op basis van cijfers over de eerste helft van vorig jaar.
19/01 11u00  „Populariteit SPD kleiner dan ooit”Vlak voor het speciale partijcongres van de Duitse sociaaldemocraten is de SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) in opiniepeilingen op een dieptepunt beland. Als er nu verkiezingen worden gehouden, zou slechts 20 procent van de kiezers voor de SPD stemmen, volgens peilingen van de Duitse publieke omroep ZDF. Eerder deze week kwam de SPD in andere peilingen nog lager uit.
19/01 11u00  Amsterdam lokt leraar met woningregelingAmsterdam wil beginnende docenten naar de stad lokken door ze een handje te helpen op de woningmarkt. Leraren krijgen voorrang bij de toewijzing van honderd sociale huurwoningen, maakte de gemeente bekend.
19/01 10u45  „Olieproductie VS neemt dit jaar fors toe”De olieproductie in de Verenigde Staten neemt dit jaar naar verwachting sterk toe, gestimuleerd door de stijgende prijzen. Dat biedt tegenwicht aan de productiebeperkingen die de OPEC samen met onder meer Rusland heeft doorgevoerd, schrijft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in zijn maandrapport over de mondiale oliemarkt.
19/01 10u45  Ds. L. M. Jongejan losgemaakt van hhg Barneveld-Kootwijkerbroek-VoorthuizenDs. L. M. Jongejan is per 1 januari losgemaakt van de hersteld hervormde gemeente Barneveld-Kootwijkerbroek-Voorthuizen.
19/01 10u45  Actie christelijke hulporganisaties voor Syrië brengt ruim 2 miljoen opDe inzamelingactie Geloof, Hoop en Syrië van vier christelijke hulporganisaties heeft 2,2 miljoen euro opgebracht. Dat meldde projectleider Arnoud van der Kolk donderdag.
19/01 10u45  Black Friday drukt winst moeder MediaMarktBlack Friday heeft een flinke hap genomen uit de winst van Ceconomy. Dat maakte het Duitse moederbedrijf van onder meer MediaMarkt vrijdag bekend.
19/01 10u30  Jan Kranendonk (47) directeur HGJBJan Kranendonk uit Wekerom is aangesteld als directeur van de HGJB (Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond) in de Protestantse Kerk in Nederland.
19/01 10u30  Aanval migranten op Belgische politieEen groep migranten heeft zes Belgische agenten in burger aangevallen op een parkeerterrein langs de snelweg tussen Brussel en Gent. Twee agenten raakten lichtgewond. Na een waarschuwingsschot wist de politie zestien mensen op te pakken. De migranten zeggen uit Eritrea, Ethiopië en Soedan te komen.
19/01 10u30  Huizen bij vliegbasis Gilze-Rijen aangepastRondom vliegbasis Gilze-Rijen komen 201 huizen in aanmerking om te worden aangepast vanwege de overlast door het vliegverkeer. Het ministerie van Defensie schrijft dat in een toelichting op het concept-luchthavenbesluit dat binnenkort openbaar wordt gemaakt.
19/01 10u30  Oproep voor steun Albert HeringaDe Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) doet zaterdag via paginagrote advertenties in dagbladen een oproep om Albert Heringa „een hart onder de riem te steken”. Eind van de maand bepaalt het gerechtshof in Den Bosch of hij wordt gestraft omdat hij zijn 99-jarige moeder hielp bij haar wens om te sterven.
19/01 10u30  „Vermijd het bos in het weekend”Fietsers en wandelaars doen er goed aan in het weekend het bos te vermijden. Dat veiligheidsadvies geeft Staatsbosbeheer. Boswachters zijn tot begin volgende week druk bezig de wegen en paden weer vrij te maken. De hevige storm van donderdag zorgde voor veel omgevallen bomen en loshangende takken.
19/01 10u15  Transportsector in overleg over code roodDe transportsector gaat snel overleg voeren met Rijkswaterstaat over te nemen maatregelen bij extreem weer zoals de storm van donderdag. Eén van de onderwerpen die worden besproken is een eventueel rijverbod voor vrachtwagens bij code rood.
19/01 10u15  „Meer banen op de tocht bij verzekeraar VGZ”Bij zorgverzekeraar VGZ staan mogelijk veel meer banen op de tocht dan eerder gemeld. Volgens vakbond De Unie kan het banenverlies door de beoogde bezuinigingen bij het bedrijf oplopen tot zevenhonderd arbeidsplaatsen. VGZ zelf vindt het nog te vroeg voor een dergelijke berekening.
19/01 10u15  Nederlandse omgekomen door lawine ZwitserlandEen 31-jarige Nederlandse is om het leven gekomen door een lawine in de Zwitserse Alpen. Ze raakte bedolven door een sneeuwmassa, werd in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht en bezweek daar aan haar verwondingen. Een 27-jarige Nederlander raakte lichtgewond.
19/01 10u00  Johnson ziet wel wat in een KanaalbrugDe Britse minister voor Buitenlandse Zaken Boris Johnson vindt dat er een nieuwe verbinding nodig is tussen zijn land en Frankrijk en heeft geopperd dat een brug over Het Kanaal misschien een goede oplossing is. Hij deed de suggestie tijdens een top tussen de twee landen in Groot-Brittannië, aldus de BBC.
19/01 10u00  Gezamenlijk protest Nederlandse kerken in oorlog „uniek”De kerken in Nederland hebben het er in de Tweede Wereldoorlog niet slecht van afgebracht, vinden prof. dr. Jan Bank en dr. Bettine Siertsema. „Het is uniek dat ze samen protesteerden tegen de deportaties van Joden.”
19/01 09u45  Brochure Geref. Bond over huisbezoekDe Gereformeerde Bond (GB) in de Protestantse Kerk in Nederland heeft een gratis brochure gepubliceerd over huisbezoek. Dat meldde GB-orgaan De Waarheidsvriend donderdag.
19/01 09u45  „Schrijvers Dode Zeerollen leefden niet afgescheiden”De schrijvers van de Dode Zeerollen leefden niet –zoals vroeger werd aangenomen– totaal afgescheiden van de omringende wereld. Ze onderhielden contacten met andere geleerden in de hellenistische en Romeinse wereld en wisselden kennis uit.
19/01 09u45  Stevige winstwaarschuwing CarpetrightVloerspecialist Carpetright heeft een stevige winstwaarschuwing de deur uitgedaan. Volgens het Britse bedrijf vallen de verkopen vooral sinds kerst erg tegen als gevolg van het gebrekkige consumentenvertrouwen in het Verenigd Koninkrijk.
19/01 09u45  Nederlandse dood door lawine ZwitserlandEen 31-jarige Nederlandse is om het leven gekomen door een lawine in de Zwitserse Alpen. Ze raakte bedolven door een sneeuwmassa, werd in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht en bezweek daar aan haar verwondingen. Een 27-jarige Nederlander raakte lichtgewond.
19/01 09u30  Zeker acht doden door storm in DuitslandDe zware storm die donderdag ook over Duitsland trok heeft daar zeker acht mensenlevens geëist. In de oostelijke deelstaat Saksen-Anhalt kwamen twee mannen om het leven, meldde de politie vrijdag. De zes andere slachtoffers vielen in de deelstaten Brandenburg, Noord-Rijnland-Westfalen en Thüringen als gevolg van de storm, die in Duitse media orkaan Friederike wordt genoemd.
19/01 09u30  Damrak begint met verliesDe aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag wat lager begonnen. Elders in Europa openden de beursgraadmeters overwegend met kleine plussen. Beleggers houden de blik gericht op de Verenigde Staten, waar nog altijd geen akkoord is over een verhoging van het schuldenplafond. Op het Damrak kwam beddenverkoper Beter Bed met omzetcijfers.
19/01 09u30  Deutsche Bank denkt weer aan groeiHet herstructureringsplan van Deutsche Bank is volgens de leiding in een fase beland waarbij de bank weer voorzichtig aan groei kan gaan denken. Dat zei topman John Cryan tijdens een bijeenkomst in Berlijn.
19/01 09u15  NS hoopt op tweede tienminutentrein eind 2021Eind 2021 moet de tweede tienminutentrein gaan rijden. Daarop hoopt althans de NS. De tweede tienminutentrein moet komen op het traject tussen Schiphol en Nijmegen. Voordat hier het zogenoemde spoorboekloos rijden echter mogelijk wordt, moeten nog wel werkzaamheden worden uitgevoerd, meldt een NS-woordvoerder.
19/01 09u15  Efteling wil sneller groeienAttractiepark De Efteling heeft de gemeente toestemming gevraagd voor uitbreiding op korte termijn om in 2020 een nieuwe attractie te kunnen openen. Er liggen al plannen om het park in Kaatsheuvel met 8 hectare uit te breiden, maar de Efteling vreest dat de procedures te lang gaan duren.
19/01 09u15  Russisch hof wijst klacht Navalni afHet Russische Constitutionele Hof heeft laten weten de klacht van oppositieleider Aleksej Navalni over deelname aan komende verkiezingen niet in behandeling te nemen. Navalni wil meedoen aan de presidentsverkiezingen op 18 maart, maar mag dat niet wegens een veroordeling tot een celstraf.
19/01 09u15  Zeven gewonden bij aanval op school SiberiëEen scholier heeft vrijdag op een school in het Siberische Oelan-Oede met een bijl zeven mensen verwondt en brand gesticht. De dader heeft ook een zelfmoordpoging gedaan, meldde het persbureau TASS.
19/01 09u00  Interkerkelijke jeugdwerkdag live op RD.nlDe jeugdbonden LCJ en HJW houden zaterdag een interkerkelijke toerustingsdag in Gouda, in samenwerking met Driestar Educatief. De bijeenkomst, bedoeld voor ambtsdragers, kinderwerkers en leidinggevenden, wordt op deze pagina live uitgezonden.
19/01 09u00  Verzekeraars ramen stormschade op 90 miljoenDe zeer zware storm die Nederland donderdag geselde, heeft volgens een eerste raming van het Verbond van Verzekeraars voor circa 90 miljoen euro schade aangericht. Het gaat daarbij alleen nog maar om de schade aan woonhuizen en auto’s, aldus de brancheorganisatie.
19/01 08u45  Gekrookte rietenJesaja 42:3a
19/01 08u45  Minder vogels in de tuin? De tuinvogeltelling moet het uitwijzen„We missen al een tijdje vogels in onze tuin”, schreef een lezer uit Geldermalsen. „De merel heeft bij ons het rijk alleen.” Bij het kantoor van Vogelbescherming Nederland laten zich daarentegen diverse vogelsoorten horen.
19/01 08u45  Schiphol verwacht weer normale dagSchiphol verwacht een normale dag op de luchthaven. Reizigers moeten er wel rekening mee houden dat het drukker kan zijn omdat donderdag vanwege de westerstorm veel vluchten werden geschrapt en reizigers werden omgeboekt.
19/01 08u45  Cognacverkoop China goed voor Rémy CointreauDe Franse drankenproducent Rémy Cointreau heeft afgelopen kwartaal goede zaken gedaan. Het concern profiteerde vooral van een sterk aangetrokken vraag uit China naar cognac van het merk Rémy Martin, meldt het in een handelsbericht.
19/01 08u30  Omzet Beter Bed in Duitsland hard onderuitBeter Bed heeft afgelopen kwartaal een flinke omzetdaling moeten incasseren in Duitsland, de grootste markt voor de Brabantse beddenverkoper. Het bedrijf kampt daar met de naweeën van een gifschandaal, dat twijfel heeft gezaaid over de veiligheid van schuimmatrassen.
19/01 08u30  ‘Folterouders’ zeggen niet schuldig te zijnEen echtpaar in Californië dat er van wordt beschuldigd hun dertien kinderen jarenlang te hebben mishandeld, heeft de beschuldigingen ontkend. David (56) en Louise (49) Turpin zouden volgens de aanklagers hun kroost hebben uitgehongerd, gemarteld, mishandeld en van hun vrijheid hebben beroofd in hun woning in Perris ten zuidoosten van Los Angeles. De ouders weerspreken dat volgens plaatselijke media.
19/01 08u30  Minder geld afgepakt van criminelenHet Openbaar Ministerie heeft vorig jaar minder geld afgepakt van criminelen. Het totale bedrag kwam uit op 221 miljoen euro.
19/01 08u30  Explosief in Amsterdam onschadelijk gemaaktIn de Korte Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam is vrijdagochtend een explosief aangetroffen. De Explosieve Opruimingsdienst heeft het onschadelijk gemaakt.
19/01 08u00  Israëlische ambassade in Amman weer openDe Israëlische ambassade in de Jordaanse hoofdstad Amman heeft de deuren heropend en is met onmiddellijke ingang weer volledig operationeel. Jordanië laat weten dat Jeruzalem formeel verontschuldigingen heeft aangeboden voor het doodschieten van twee Jordaanse burgers door een Israëlische veiligheidsfunctionaris in juli. Dat incident bekoelde de onderlinge betrekkingen nog verder en leidde tot de sluiting van de ambassade in Amman.
19/01 08u00  Treinen NS nagenoeg volgens dienstregelingBijna alle treinen van de NS rijden weer volgens de dienstregeling, meldt het spoorbedrijf. „Nog niet alles is als normaal. Op een handjevol trajecten vinden nog herstelwerkzaamheden plaats na de storm”, zegt een woordvoerder.
19/01 07u30  Onderzoek naar mogelijk explosief in AmsterdamIn de Korte Leidse Dwarsstraat in het centrum van Amsterdam is vrijdagochtend een mogelijk explosief aangetroffen. De politie heeft de Explosieve Opruimingsdienst (EOD) opgeroepen om onderzoek te doen.
19/01 07u30  Prinses Margriet 75 jaarPrinses Margriet is vrijdag 75 jaar geworden. De prinses werd op 19 januari 1943 geboren in het Civic Hospital in het Canadese Ottawa. Op 2 augustus 1945 kwam ze voor het eerst in Nederland, waar ze haar jeugd doorbracht op Paleis Soestdijk.
19/01 07u30  Nikkei sluit week licht hoger afDe Japanse effectenbeurs is vrijdag met een kleine winst gesloten. Beleggers deden het rustig aan en hielden de blik gericht op de Verenigde Staten, waar nog altijd geen akkoord is over de verhoging van het schuldenplafond en een sluiting dreigt van veel overheidsinstellingen. Ook op de andere belangrijke markten in het Verre Oosten bleven de koersuitslagen beperkt.
19/01 07u15  „Werkgever tuk op vijfjaarscontract”De tussenbaan, waarbij werknemers een aanstelling krijgen voor vier of vijf jaar, is in opkomst. Steeds meer werkgevers pleiten voor de invoering van deze tijdelijke contracten, meldt De Telegraaf vrijdag op de voorpagina.
19/01 07u00  Gevaar Amerikaanse shutdown nog niet gewekenHet Amerikaanse Congres heeft nog niet gestemd voor nieuwe geldstromen richting de openbare diensten. Het gevaar dat er een ‘shutdown’ van de overheid komt is dan ook nog niet geweken.
19/01 07u00  „Aantal inbraken tijdens feestdagen gedaald”Tijdens afgelopen kerst en oud en nieuw is minder ingebroken dan de jaren ervoor. Een woordvoerder van de politie bevestigt een bericht hierover van de NOS.
19/01 06u00  „Toegang schuldhulp niet laagdrempelig genoeg”Gemeenten bieden mensen met problematische schulden niet altijd een laagdrempelige en brede toegang tot de gemeentelijke schuldhulpverlening. Dat zegt de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, na een verkennend onderzoek onder tien gemeenten en een gemeenschappelijke regeling.
19/01 05u15  Helft Belgische 55-plussers werkt nuHet aandeel werkende 55-plussers in België is de afgelopen jaren fors gestegen. Dat blijkt uit de arbeidscijfers van de economische denktank OESO, waarover de krant De Tijd vrijdag bericht.
19/01 05u00  Auto rijdt in op publiek Copacabana: baby doodEen hard rijdende auto is in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro ingereden op wandelaars die in groten getale aanwezig waren op het voetpad van de beroemde Copacabana. Een acht maanden oude baby overleefde het incident niet. Ook raakten zeker 15 mensen dusdanig gewond dat ze naar het ziekenhuis moesten.
19/01 04u45  Fakkeltocht uit ongenoegen over gaswinningGroningers en andere Nederlanders gaan vrijdagavond in de stad Groningen de straat op. Naar aanleiding van de recente aardbeving in Zeerijp hebben de Groninger Bodem Beweging en Milieudefensie een fakkeltocht georganiseerd onder het motto ‘Genoeg = Genoeg’.
19/01 03u15  NS: vrijdag nagenoeg normale treinenloopDe Nederlandse Spoorwegen (NS) verwacht dat de dienstregeling vrijdag grotendeels normaal kan worden uitgevoerd.
19/01 03u15  Landelijke partijen trappen campagne afTwee landelijke partijen beginnen hun campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart.
19/01 02u45  Minister-president Nieuw-Zeeland is zwangerDe Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern (37) heeft aangekondigd zwanger te zijn van haar eerste kind. Zij en haar echtgenoot Clarke Gayford verwachten in juni gezinsuitbreiding.
19/01 02u30  Eerste executie van 2018 uitgevoerd in TexasIn de Amerikaanse staat Texas is de eerste terdoodveroordeling van dit jaar uitgevoerd. Anthony Shore (55) is door middel van een dodelijke injectie geëxecuteerd in de gevangenis in de plaats Huntsville.
18/01 23u45  „Duitse IS-terrorist Cuspert dood”De Duitse IS-terrorist en voormalig rapper Denis Cuspert is in Syrië om het leven gekomen. Dat meldt de in de VS gevestigde Site Intelligence Group, die is gespecialiseerd in jihadistische berichtgeving. Het inlichtingenbureau beroept zich op informatie uit bronnen rond Islamitische Staat. Cuspert zou zijn gedood in de provincie Deir al-Zor. Foto’s van zijn bebloede lijk zijn verspreid ter bevestiging.
18/01 23u00  Omzet IBM groeit voor het eerst sinds 2012Het Amerikaanse technologieconcern IBM heeft afgelopen kwartaal voor het eerst in bijna zes jaar meer omzet behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat was met name te danken aan technologieën die IBM heeft aangewezen als cruciaal voor zijn toekomstplannen, bijvoorbeeld op het gebied van social media, mobiel, beveiliging en de cloud.
18/01 22u45  NS: iedereen kan op zijn bestemming komenDe NS verwacht dat iedereen donderdag op zijn of haar bestemming kan komen nu er op steeds meer trajecten treinen rijden. „Voor sommige reizigers betekent dit langere reistijd, extra overstappen of omreizen. Vannacht rijden we bussen in plaats van nachtnet-treinen”, aldus de vervoersorganisatie.
18/01 22u45  ‘Belastingstrop’ drukt IBM in rode cijfersHet Amerikaanse technologieconcern IBM heeft afgelopen kwartaal een verlies in de boeken gezet. Dat komt door een papieren verlies als gevolg van de recente belastinghervorming in de Verenigde Staten. Die leidt ertoe dat het bedrijf toekomstige belastingvoordelen deels moet wegstrepen. Afgezien van eenmalige posten is het resultaat volgens het bedrijf wel verbeterd.
18/01 22u30  Vijf doden door helikoptercrash New MexicoEen helikopterongeluk in de Amerikaanse staat New Mexico heeft vijf mensen het leven gekost. Onder hen de voormalige Zimbabwaanse politicus Roy Bennett en zijn vrouw. Eén inzittende overleefde de crash. Het zwaargewonde slachtoffer kon volgens de media de politie alarmeren.
18/01 22u30  Wall Street zakt iets terug na nieuwe recordsDe aandelenmarkten op Wall Street zijn donderdag iets weggezakt na de nieuwe recordstanden van een dag eerder. Beleggers verwerken de resultaten van onder meer aluminiumproducent Alcoa, die op de beursvloer slecht werden ontvangen. Ook houden de Amerikaanse overheidsfinanciën beleggers bezig, omdat nog altijd geen akkoord is over een verhoging van het schuldenplafond.
18/01 22u15  Mat Herben op kieslijst Lokaal MontfoortMat Herben, voormalig voorman van de LPF, wil raadslid in de Utrechtse gemeente Montfoort worden. Hij staat op de tweede plaats op de kieslijst van Lokaal Montfoort, een plaatselijke partij die nu één raadszetel heeft. Een woordvoerder van de partij heeft dat donderdag laten weten.
18/01 21u45  Export landbouw opnieuw naar recordhoogteDe export van Nederlandse landbouwgoederen is afgelopen jaar uitgekomen op een recordbedrag van 91,7 miljard euro. Dat is 7 procent meer dan een jaar eerder, toen ook al sprake was van een record. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de universiteit van Wageningen.
18/01 21u45  Verkeersdrukte in Utrecht door „stormpoolfiles”Utrecht heeft urenlang ‘geleden’ onder kilometerslange ‘stormpoolfiles’. Richting het Centraal Station lag al het verkeer in de stad lam door mensen die gestrande treinreizigers ophaalden. Die rijen werden halverwege de avond pas wat minder. Politie en toezichthouders moesten de stromen in goede banen leiden. Tot grote irritatie van taxichauffeurs zonder speciale vergunning die niet op de meest lucratieve plekken mochten stoppen.
18/01 21u30  Reizigers op stations vinden hun weg naar huisHet wordt rustiger op de stations. Reizigers lijken volgens de NS gehoor te geven aan de oproep om alternatief vervoer te zoeken. Ook kunnen reizigers weer beperkt gebruik maken van het treinverkeer.
18/01 21u30  Folterouders wacht jarenlange celstrafHet Californische echtpaar dat jarenlang zijn grote schare kinderen het leven onmogelijk maakte, wacht een langdurige gevangenisstraf. De officier van justitie heeft de ouders, die hun kroost letterlijk aan huis gekluisterd hielden, marteling, kindermishandeling, verwaarlozing en vrijheidsberoving ten laste gelegd.
18/01 21u30  Softbank rond aankoop belang in Uber afDe Japanse techinvesteerder Softbank heeft de aankoop van een groot belang in Uber voltooid. Daarmee is een aantal forse veranderingen in gang gezet in de manier waarop het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app wordt aangestuurd.
18/01 20u45  Treinverkeer komt langzaam op gangDe NS gaat bekijken of treinen op bepaalde trajecten kunnen gaan rijden. „We gaan de boel langzaam op gang brengen”, aldus een woordvoerder.
18/01 20u45  Meeste treinen kunnen weer rijdenOp de meeste trajecten is weer treinverkeer mogelijk. Alleen tussen Leiden en Schiphol is nog geen treinverkeer mogelijk. Dat meldt ProRail.
18/01 20u30  NS: vrijdag rijden 9 van de 10 treinenDe problemen op het spoor donderdag, zullen doorwerken in de dienstregeling van vrijdag. Dat heeft een woordvoerder van de NS gezegd. „We verwachten dat over de hele dag gemiddeld negen van de tien treinen zullen kunnen rijden.”
18/01 20u30  OM onderzoekt geweld Marco KroonHet openbaar ministerie onderzoekt het gebruik van geweld door commando Marco Kroon uit 2007 in Afghanistan. Zeven vragen, zeven antwoorden.
18/01 20u15  Geen antrax in brief Belgische bewindsmanIn de envelop die op het Brusselse kantoor van de Belgische staatssecretaris Theo Francken (Asiel en Migratie) werd afgeleverd zat niet het levensgevaarlijke antrax (miltvuur). Dat heeft analyse van het witte poeder uitgewezen. Volgens het Brusselse parket was de meegestuurde kogelhuls wel echt. Het onderzoek naar de afzender loopt nog.
18/01 20u00  „Stoppen Duits sneltreinverkeer overdreven”Het stoppen van alle treinen op de langere afstanden in heel Duitsland is een wat overdreven maatregel gebleken tijdens de hevige storm. Dit heeft de belangenvereniging voor Duitse treinreizigers, Pro Bahn, naar voren gebracht, terwijl de Duitse spoorwegen weer langzaamaan op gang komen.
18/01 20u00  President Panama op bezoek bij koningJuan Carlos Varela, de president van Panama, brengt zondag 21 tot en met dinsdag 23 januari een werkbezoek aan Nederland. Daarbij zal hij onder anderen koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte ontmoeten.
18/01 20u00  Files bij treinstations door ophalen familieDe wegen rondom treinstation Utrecht Centraal lopen donderdagavond volledig vast, zo meldt de VerkeerInformatieDienst (VID). Dat komt doordat veel automobilisten op het station vrienden, familie of kennissen willen ophalen die gestrand zijn als gevolg van de westerstorm.
18/01 19u30  Aan de rafelranden van de stadRuim een op de tien Indonesiërs leeft nog altijd onder de armoedegrens. Java, de op een na rijkste Indonesische regio, herbergt meer dan de helft van de armen van het eilandenrijk.
18/01 19u15  Poetin heeft een uitdager: de communist GroedininNiet dat iemand eraan twijfelt dat de presidentsverkiezingen in Rusland worden gewonnen door Vladimir Poetin. Toch is de kandidaatstelling van de communist Pavel Groedinin een opvallende verrassing.
18/01 19u00  Stormschade nu al minstens 50 miljoen euroDe zeer zware storm die donderdag huishield in Nederland, heeft voor minstens 50 miljoen euro schade aangericht. Dat heeft een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars gezegd. „Dat is een ondergrens, er kunnen nog tientallen miljoenen bijkomen”, aldus de zegsman.
18/01 18u45  WMO: laatste 3 jaren waren echt extreem warmDe jaren 2015, 2016 en 2017 waren de warmste sinds de temperaturen nauwkeurig worden bijgehouden. Dit bevestigde donderdag de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), nadat ze vorig maand al cijfers naar buiten had gebracht, maar het jaar 2017 nog niet helemaal was afgelopen.
18/01 18u45  Onderzoek vrachtwagens op weg tijdens stormMinister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaat onderzoeken waarom vrachtwagens ondanks code rood toch de weg op zijn gegaan. Tijdens de zware storm zijn donderdag tientallen vrachtwagens omvergeblazen.
18/01 18u30  Mediabedrijf TMG wil af van beursnoteringDe Telegraaf Media Groep wil zijn notering aan de beurs in Amsterdam beëindigen. Daartoe heeft de huidige meerderheidsaandeelhouder, de Vlaamse branchegenoot Mediahuis, een verzoek ingediend bij beursbedrijf Euronext Amsterdam.
18/01 18u30  Dan Browns Oorsprong best verkochte boekOorsprong, het nieuwste boek van de Amerikaan Dan Brown, is in ons land het bestverkochte boek van 2017. Er gingen sinds de verschijning in oktober 243.770 exemplaren over de toonbank en naar de e-reader, meldt de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) op de nieuwjaarsborrel in Amsterdam. De verkopen in ons land van de oorspronkelijke versie, Origin, zijn niet meegerekend.
18/01 18u30  Brandweer krijgt ruim 10.000 meldingenDe brandweer heeft ruim 10.000 meldingen binnengekregen als gevolg van de storm. Dat meldt Brandweer Nederland.
18/01 18u15  Parlement Oekraïne akkoord met „oorlogswet”Het Oekraïense parlement heeft donderdag een omstreden wet aangenomen die opstandige Oost-Oekraïense gebieden en de Krim officieel tot door Rusland bezet gebied verklaart. Mensen die er met de bezetters meewerken worden bedreigd met strafvervolging. De wet tast grondrechten aan en lijkt op de instelling van een soort oorlogsrecht, terwijl hij bijzondere volmachten geeft aan de indiener van de wet, president Petro Porosjenko.
18/01 18u00  Paus Franciscus wil open deur voor migrantenPaus Franciscus heeft tijdens een mis in Iquique, in het noorden van Chili, aangedrongen op een menslievende opname van migranten. „Laten we letten op alle onrechtvaardige situaties en op nieuwe vormen van uitbuiting”, zei de rooms-katholieke kerkleider over de arbeidsverhoudingen waarmee veel nieuwe Chilenen te maken krijgen.
18/01 18u00  Damrak trotseert storm en sluit met winstDe aandelenmarkt in Amsterdam is donderdag met winst de handel uit gegaan. De beurshandel leed niet onder de zeer zware storm die ook de hoofdstad trof, al moest wel de beursvloer kortstondig worden ontruimd in verband met stormschade aan het dak.
18/01 17u45  Staatssecretaris wil lijst afnemers ChemoursDe Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft in december aan Chemours in Dordrecht om een lijst van afnemers gevraagd. Maar de ILT kreeg de lijst niet. „Schandalig”, zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) in de Tweede Kamer.
18/01 17u30  Grote vraag naar taxi’s in AmsterdamWegens de gevolgen van de westerstorm worden de taxibedrijven in de hoofdstad platgebeld. Zo heeft taxicentrale Amsterdam (TCA) een „extreem drukke dag”, aldus een woordvoerder van de organisatie donderdag.
18/01 17u30  Rotterdamse straten zijn „een zooitje”Overvolle ondergrondse vuilcontainers, containers waar het vuil naast gezet wordt en grofvuil dat overal op straat rondslingert. Steeds meer Rotterdammers ergeren zich aan deze viezigheid in hun straten, zo blijkt uit cijfers van de gemeente Rotterdam.
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

4x Pechtold: Wilders te laf voor Amsterdam20/01 23u15 - Reformatisch Dagblad: D66-leider Alexander Pechtold noemt PVV-voorman Geert Wilders „te laf” om in Amsterdam aan de gemeenteraadsverkiezingen mee te doen. „Amsterdam is te nuchter, te trots en te divers om voor jou te zwichten”, aldus Pechtold tijdens de nieuwjaarsreceptie van D66 in Amsterdam.
3x Bassist Rodford van The Kinks overleden20/01 23u15 - Reformatisch Dagblad: LONDEN ANP). Jim Rodford, de vroegere bassist van de Britse popgroep The Kinks, is overleden, Hij is 76 jaar geworden, meldde de BBC zaterdag. Rodford speelde bij elkaar achttien jaar bij The Kinks.
1x Relaties tussen India en Israël worden 
steeds inniger20/01 09u45 - Reformatisch Dagblad: India en Israël trekken elkaar aan. Elk jaar bezoeken ongeveer 40.000 Israëliërs dat land, vooral jonge backpackers die net uit het leger zijn en een totaal andere wereld willen bekijken. Het mysterieuze, het exotische, het kleurrijke lokt hen.
1x Relaties tussen India en Israël worden
steeds inniger20/01 09u30 - Reformatisch Dagblad: India en Israël trekken elkaar aan. Elk jaar bezoeken ongeveer 40.000 Israëliërs dat land, vooral jonge backpackers die net uit het leger zijn en een totaal andere wereld willen bekijken. Het mysterieuze, het exotische, het kleurrijke lokt hen.
1x Politieactie referendum Catalonië kostte 87 miljoen20/01 08u30 - Reformatisch Dagblad: De politieoperatie om het Catalaanse referendum over onafhankelijkheid te verhinderen, heeft 87 miljoen euro gekost.
1x Fipronilrel: België ruimde 1,9 miljoen kippen20/01 08u15 - Reformatisch Dagblad: In België zijn vanwege het fipronilschandaal 1,9 miljoen kippen geruimd en ruim 77 miljoen eieren vernietigd. Dat stelt federaal minister Denis Ducarme (Landbouw), die in een interview met de krant La Dernière Heure concludeert dat voedselveiligheidsdienst FAVV zijn werk „uitstekend” heeft gedaan.
1x Omzet IBM groeit voor het eerst sinds 201218/01 23u00 - Reformatisch Dagblad: Het Amerikaanse technologieconcern IBM heeft afgelopen kwartaal voor het eerst in bijna zes jaar meer omzet behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat was met name te danken aan technologieën die IBM heeft aangewezen als cruciaal voor zijn toekomstplannen, bijvoorbeeld op het gebied van social media, mobiel, beveiliging en de cloud.
1x Parlement Oekraïne akkoord met „oorlogswet”18/01 18u15 - Reformatisch Dagblad: Het Oekraïense parlement heeft donderdag een omstreden wet aangenomen die opstandige Oost-Oekraïense gebieden en de Krim officieel tot door Rusland bezet gebied verklaart. Mensen die er met de bezetters meewerken worden bedreigd met strafvervolging. De wet tast grondrechten aan en lijkt op de instelling van een soort oorlogsrecht, terwijl hij bijzondere volmachten geeft aan de indiener van de wet, president Petro Porosjenko.
1x Busje met drugsafval in Kerkrade afgevoerd18/01 01u00 - Reformatisch Dagblad: De politie heeft in de Meuserstraat in Kerkrade een busje met vermoedelijke drugsafval afgevoerd en onder begeleiding van de brandweer naar een veilige plek gebracht. De brandweer heeft metingen verricht. Er is geen sprake van gevaar voor de directe omgeving, meldt de politie.
1x Opnieuw celstraffen voor activisten Hongkong17/01 07u45 - Reformatisch Dagblad: Voorvechters van meer democratie in Hongkong zijn opnieuw veroordeeld tot celstraffen. De 21-jarige activist Joshua Wong werd voor de tweede keer veroordeeld tot een celstraf van drie maanden voor zijn leidende rol tijdens demonstraties in 2014.

Statistieken

Artikels:
36490
Gelezen:
6764
Aantal lezers nu:
22


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven