zaterdag 21 april 2018, week 16


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad

Laatste updatecontrole: vandaag om 13u15
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
21/04 13u00  Man opgepakt voor dodelijke schietpartij De Duitse politie heeft in Detmold (Noordrijn-Westfalen) een 39-jarige man uit Enschede aangehouden voor betrokkenheid bij een dodelijk schietincident in die Overijsselse stad. Op 26 januari van dit jaar werd in Enschede de 25-jarige Shadi Sakar dood gevonden in een auto in de Malangstraat. Hij bleek te zijn doodgeschoten.
21/04 12u45  Rutte kijkt met extra belangstelling naar SGP Het kabinet kijkt met „extra belangstelling” naar de mening van de SGP, zei premier Mark Rutte zaterdag op het jubileumcongres van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP). Die viert haar honderdjarig bestaan.
21/04 12u30  Levenslang voor dode migranten in vrachtwagen Een chauffeur van een vrachtwagen die vorig jaar in de Amerikaanse staat Texas tientallen migranten smokkelde in zijn voertuig is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Tien inzittenden van de truck van de 61-jarige bestuurder overleefden de rit in het bloedhete voertuig niet.
21/04 11u45  Strijd om terugkeer Palestijnen blijft Israël nog lang plagen Altijd nog dromen Palestijnen van de terugkeer naar huizen en landerijen die ze zeventig jaar geleden kwijtraakten. Door de Onafhankelijkheidsoorlog in 1948 moesten hun voorouders hun huizen verlaten. Israël wil van dat recht op terugkeer niet weten. Dat zou immers het einde betekenen van Israël als staat voor Joden.
21/04 11u45  EU wil dat VS sancties tegen Rusland afzwakken Verschillende Europese landen proberen de Verenigde Staten ervan te overtuigen de sancties die twee weken geleden werden getroffen tegen Rusland, af te zwakken. Met name de maatregelen tegen aluminiumproducent Rusal dreigen ook de Europese economie hard te treffen. Dat schrijft de Britse krant Financial Times zaterdag.
21/04 11u30  „Bloedproef bij dode moet mogelijk worden” Het moet mogelijk worden een bloedproef te doen bij veroorzakers van zware verkeersongelukken die zelf daarbij zijn overleden. Dan kan worden bepaald of deze persoon onder invloed was van drank of drugs. Daarvoor pleiten de Landelijke Organisatie Verkeersslachtoffers (LOV) en de Vereniging Verkeersslachtoffers, zo bevestigt Elly Winkel van de LOV na een bericht in De Telegraaf.
21/04 11u30  EU wil dat VS sancties tegen Rusland afzwakt Verschillende Europese landen proberen de Verenigde Staten ervan te overtuigen de sancties die twee weken geleden werden getroffen tegen Rusland, af te zwakken. Met name de maatregelen tegen aluminiumproducent Rusal dreigen ook de Europese economie hard te treffen. Dat schrijft de Britse krant Financial Times zaterdag.
21/04 11u15  China en Rusland blij met atoomplannen Kim Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft met instemming gereageerd op het besluit van Noord-Korea om te stoppen met het doen van kernproeven.
21/04 10u30  Week 16 in beeld: zomerweer, Douma en koolzaadvelden De webredactie van het Reformatorisch Dagblad selecteert elke week een reeks bijzondere, opvallende en indrukwekkende foto’s uit de honderden foto’s die ze onder ogen kreeg.11 
21/04 09u15  „Logica van schepping wijst op de Schepper” De orde die in de schepping is te zien, past heel goed bij de orde die we in wiskunde zien. Dat betoogde prof. dr. ir. Kees Vuik vrijdag tijdens de eerste dag van de conferentie van het Logos Instituut in Hardinxveld-Giesendam. „De logica van de schepping maakt het ongeloofwaardig dat er geen Schepper is.”
21/04 09u15  Open huis chemiereuzen Dordrecht valt goed De Dordtse chemieconcerns DuPont en Chemours sparen sinds vrijdag drie dagen lang kosten noch moeite om belangstellenden bij hun werk te betrekken. Met succes: zo’n 2100 bezoekers meldden zich aan. „Na alle consternatie is dit best goed.”
21/04 09u15  Bart Bolier: Zet tijdens Bijbellezen westers gekleurde bril af Besef dat je een westers gekleurde leesbril op hebt als je de Bijbel leest, stelt Bart Bolier. „Om de Bijbeltekst recht te verstaan, moet je eerst de betekenis achterhalen voor de oorspronkelijke Oosterse hoorder.”
21/04 09u00  Bom onder verzoek om uitlevering Puigdemont Het Spaanse verzoek aan Duitsland om uitlevering van de afgezette Catalaanse premier Carles Puigdemont staat op losse schroeven nu een Spaanse minister heeft laten weten dat er voor het referendum over onafhankelijkheid in Catalonië geen overheidsgeld is gebruikt.
21/04 09u00  „Dranktest op overleden verdachte na ongeluk” Er moet een bloedproef komen voor veroorzakers van zware verkeersongelukken, ook als de verdachte bij het ongeval zelf om het leven is gekomen. Alleen zo kan bepaald worden of er drank of drugs in het spel waren, schrijft De Telegraaf.10 
21/04 09u00  Veel Nederlandse haatberichten op Facebook Nederlandse gebruikers van Facebook zorgen voor een opvallend grote stroom aan berichten met haat, racisme en verwensingen met ziekten als kanker. In Zuid-Europese landen ligt dat aantal bijvoorbeeld veel lager. Dit concludeert de Volkskrant op basis van een Nederlandse moderator die vorig jaar bij Facebook werkte en wiens relaas ondersteund wordt door gelekte e-mails, interne documenten en een collega.10 
Laatste update: vandaag om 13u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
21/04 09u00  Vervolging twee bestuursleden politiebond ANPVHet Openbaar Ministerie gaat twee voormalig bestuursleden van politievakbond ANPV vervolgen. Een woordvoerster kan vooralsnog niets zeggen over de feiten waar de twee van worden verdacht.10 
21/04 08u45  Lof én kritiek op plan voor verbinding tussen Gaza en Westelijke JordaanoeverPrachtig dat de ChristenUnie, uitgerekend samen met D66, deze week in de Tweede Kamer pleitte voor een rechtstreekse verbinding tussen de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Maar die komt er natuurlijk niet.
21/04 08u45  Emoties rond de OostvaardersplassenDe emoties lopen hoog op deze lente bij de Oostvaardersplassen. Boze actievoerders raken slaag met agenten, wegen zijn geblokkeerd met betonblokken en boswachters worden bedreigd op sociale media. De demonstranten vinden dat de edelherten, konikpaarden en heckrunderen in het natuurgebied onnodig hongerlijden en dat daar wat aan gedaan moet worden.
21/04 08u45  Biograaf van Wilhelmina meer missionaris dan historicusDe goede reputatie die koningin Wilhelmina heeft vanwege haar optreden in de Tweede Wereldoorlog is totaal onverdiend. Dat vindt althans historicus Gerard Aalders. In zijn nieuwe boek ”Wilhelmina, werkelijkheid en fictie” veegt hij de vloer aan met het bestaande, positieve beeld over de vorstin.
21/04 08u45  Cement- en betonsector moet meer werk maken van reductie CO2-uitstootDe cement- en betonsector moet zijn inspanningen om de CO2-uitstoot te beperken meer dan verdubbelen om in lijn te blijven met de klimaatdoelen van Parijs. Dat blijkt uit een recente analyse van de vijftien voornaamste producenten ter wereld.
21/04 08u30  Oud-presidenten bij uitvaart Barbara BushVerscheidene oud-presidenten van de Verenigde Staten zijn zaterdag aanwezig in Houston bij de uitvaart van oud-first lady Barbara Bush, die deze week op 92-jarige leeftijd overleed. Grote afwezige is zittend president Donald Trump, die zijn echtgenote Melania afvaardigt.
21/04 08u30  Meer versplintering en meer venijn in de gemeenteraadMeer versplintering en meer venijn. Kernachtiger kan hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans niet verwoorden wat de laatste verkiezingen volgens hem betekenen voor de plaatselijke politiek. Een terugblik en een beschouwing over de toekomst van de lokale democratie.
21/04 08u30  Minder christelijke wethouders op plucheHet aantal wethouders met een christelijke achtergrond dreigt fors te verminderen. Als de huidige coalitieonderhandelingen in gemeenten overal slagen, zal met name het CDA fors moeten inleveren op het aantal wethouders. Bij de kleine christelijke partijen is er per saldo sprake van een minieme winst.
21/04 08u30  Oor, tong en hartPsalm 19:15
21/04 08u30  Jubilerend Amnesty moderniseert actievoerenAmnesty International heeft het actievoeren gemoderniseerd. Ook in het actiewezen is papier op z'n retour. ,,We hebben ons actie-arsenaal uitgebreid naar online. Zo riepen we onze activisten op satellietbeelden te analyseren in Darfur om mensenrechtenschendingen op te kunnen sporen “, zegt directeur Eduard Nazarski.
21/04 08u30  'Operatie Market Garden was heel slecht plan'De geallieerde operatie Market Garden in september 1944 was van meet af aan een heel slecht plan. De geallieerden hielden er totaal geen rekening mee dat er iets mis kon gaan. Evenmin hielden ze rekening met aannemelijke reacties van de vijand. Zelfs de Duitsers waren achteraf verbaasd over de fouten die zijn gemaakt en over de ,,ontzettende puinhoop'' die werd aangericht.
21/04 08u00  Onderzoek naar bestuursleden politiebond ANPVDe politie onderzoekt of er strafbare feiten zijn gepleegd door (bestuurs)leden van politievakbond ANPV. Korpschef Erik Akerboom heeft opdracht gegeven voor het oriënterende onderzoek, zoals dat heet in een verklaring op politie.nl. Een eerder rijksrechercheonderzoek naar die zaak gaf daar aanleiding toe.
21/04 08u00  China blij met nucleair besluit Noord-KoreaHet Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft met instemming gereageerd op het besluit van Noord-Korea om te stoppen met het doen van kernproeven.
21/04 07u30  Controles vliegtuigmotoren na horrorvluchtEuropese en Amerikaanse luchtvaartautoriteiten hebben noodinspecties afgekondigd naar de straalmotoren van het type dat dinsdag defect raakte bij een vlucht van Southwest Airlines. De Amerikaanse FAA en de Europese EASA hebben luchtvaartmaatschappijen twintig dagen de tijd gegeven om de turbinebladen van bijna zevenhonderd motoren te controleren.
21/04 06u15  Eerste solo LaChapelle in NederlandIn het Groninger Museum begint zaterdag een grote expositie van werk van de Amerikaanse foto- en videokunstenaar David LaChapelle, zijn eerste solotentoonstelling in ons land. Er zijn meer dan zeventig werken te bewonderen, van zijn vaak spraakmakende portretten tot landschappen.12 
21/04 06u15  NS verhaalt miljoenen aan schade op vandalenZo’n zeshonderd vandalen hebben de afgelopen vijf jaar een schadeclaim van de NS aan hun broek gekregen. In totaal hebben de spoorwegen 5,6 miljoen euro gevorderd van mensen die treinen hebben beklad met graffiti of vernielingen hebben aangericht aan treinen en op stations.13 
21/04 05u30  Bloemencorso Bollenstreek viert het voorjaarCultuur. Dat is het thema van het Bloemencorso van de Bollenstreek dat zaterdag plaats heeft. Twintig praalwagens, dertig met bloemen versierde auto’s en muziekkorpsen trekken van Noordwijk naar Haarlem in wat genoemd wordt ‘de mooiste file van Nederland’.12 
21/04 04u45  Nederlander mag nu ook bijen gaan tellenNa de tuinvogeltelling, de spinnentelling en de vlindertelling kan de Nederlander nu ook bijen gaan tellen. Zaterdag en zondag vindt de eerste Nationale Bijentelling plaats.12 
21/04 03u45  Grote brand Wateringen onder controleIn Wateringen heeft een grote uitslaande brand gewoed in een loods van een afvalverwerkingsbedrijf aan de Wateringveldseweg. De brandweer, die met veel materieel uit de omgeving was uitgerukt, heeft de brand inmiddels onder controle. Er zijn geen gewonden gevallen, meldt de brandweer.16 
21/04 01u45  Noord-Korea stopt atoom- en rakettestenNoord-Korea stopt per direct met zijn nucleaire testen en rakettesten. Dat heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un volgens Noord-Koreaanse staatsmedia bekendgemaakt. Volgens Kim hoeft het land niet langer kernproeven of testen met ballistische raketten uit te voeren, omdat het land de nucleaire bewapening heeft afgerond.15 
21/04 01u30  Grote brand bij afvalverwerker WateringenIn Wateringen woedt een grote uitslaande brand in een loods van een afvalverwerkingsbedrijf aan de Wateringveldseweg. De brandweer is met veel materieel uit de omgeving uitgerukt om de brand te blussen.13 
21/04 00u30  „Noord-Korea stopt atoom- en rakettesten”Noord-Korea stopt met zijn nucleaire testen en rakettesten. Dat heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un volgens Noord-Koreaanse staatsmedia bekendgemaakt.14 
20/04 23u45  „Ga niet het brandende bos in”In een recreatiegebied bij Assen is vrijdagavond brand uitgebroken. Over het algemeen maken mensen in zo’n geval dat ze zichzelf in veiligheid brengen, maar de Drentse politie krijgt meldingen over mensen die juist de bossen ingaan om naar de brand te kijken. „Doe dit niet”, waarschuwt de politie. „Voorkom onnodige hulpverlening.”
20/04 22u45  Eerste testrit Noord-Zuidlijn goed verlopenDe eerste test met reizigers op de Amsterdamse Noord-Zuidlijn is vrijdagavond goed verlopen. „Mensen waren heel enthousiast en positief”, meldt een woordvoerder van vervoersbedrijf GVB.
20/04 22u45  Nieuw protest tegen vuurwapengeweld VSDuizenden scholieren en studenten in de Verenigde Staten zijn vrijdag opnieuw de straat op gegaan om te betogen tegen vuurwapengeweld en de eenvoud waarmee vuurwapens kunnen worden aangeschaft.
20/04 22u30  Apple flink onderuit op Wall StreetDe Amerikaanse aandelenbeurzen zijn vrijdag met verliezen het weekend in gegaan. Vooral het aandeel Apple leverde flink in, na sombere analistenrapporten over de techreus. Beleggers op Wall Street verwerkten verder de kwartaalcijfers van grote bedrijven als General Electric (GE) en Honeywell.
20/04 22u15  Vermont wil toeristen aan het werk zettenDe noordoostelijke Amerikaanse staat Vermont is blij met de circa 13 miljoen toeristen per jaar die onder meer van de natuur komen genieten. Maar de autoriteiten willen ze deze zomer ook laten zien dat er gewerkt moet worden en dat daar meer mensen voor nodig zijn.
20/04 22u15  Twitter weert reclame van Kaspersky LabTwitter bant reclame van cyberbeveiligingsbedrijf Kaspersky Lab voortaan van zijn platform. In een uitleg van dit besluit verwijst Twitter onder meer naar claims van de Amerikaanse overheid dat Kaspersky banden zou hebben met Russische inlichtingen- en overheidsdiensten.
20/04 22u15  Stroomstoring door brand in BotlekgebiedDoor een brand in een transformatorhuisje is bij een aantal bedrijven in het Rotterdamse Botlekgebied de stroom uitgevallen. Bij die bedrijven wordt daarom afgefakkeld. De brandweer gaat uit voorzorg naar het gebied toe, aangezien bij de bedrijven wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen.
20/04 22u00  Kabinet komt met plannen tegen cyberaanvallenBedrijven in belangrijke sectoren zoals energie, water en telecom moeten aan de hoogste standaard in cyberveiligheid gaan voldoen. Dat zegt minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus in een interview met De Telegraaf. „Je moet ervoor zorgen dat digitale infrastructuur in Nederland, alle systemen waarmee bedrijven en particulieren werken, goed veilig zijn.”
20/04 22u00  ECB blijft mogelijk nog tot juli geld in economie pompenBeleidsmakers bij de Europese Centrale Bank (ECB) wachten mogelijk nog tot juli voor ze besluiten hoe het nu verder moet met hun omvangrijke opkoopprogramma van schuldpapier. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
20/04 21u45  „Besluit steunbeleid ECB kan nog even duren”Beleidsmakers bij de Europese Centrale Bank (ECB) wachten mogelijk nog tot juli voor ze besluiten hoe het nu verder moet met hun omvangrijke opkoopprogramma van schuldpapier. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
20/04 21u15  Krantenbijlagen aangepast wegens papiergebrekKranten van De Persgroep hebben noodmaatregelen moeten nemen omdat de uitgever met een tekort aan papier kampt. Lezers van de Volkskrant krijgen vanaf dit weekeinde een iets kleinere - en glanzende - Sir Edmund-bijlage bij hun krant dan ze gewend zijn, zo kondigt de krant aan. Hoofdredacteur Philippe Remarque noemt de reden „even prozaïsch als bizar”.
20/04 21u00  Iraanse christen vrijgelaten uit celDe Iraanse christen Hadi Asgari is op 11 april vrijgelaten. Hij zat sinds augustus 2016 in de gevangenis in Teheran.
20/04 21u00  Moederbedrijf Makro komt met winstalarmHet Duitse groothandelsconcern Metro heeft een winst- en omzetalarm afgegeven vanwege slechte resultaten in Rusland. Het moederbedrijf van onder meer Makro zegt dat het daar momenteel zo slecht gaat met zijn zaken dat eerder gestelde financiële doelstellingen in het huidige boekjaar niet meer haalbaar zijn.
20/04 20u45  Bollenvelden Keukenhof bloeien volopDe velden van de Keukenhof in Lisse staan in bloei. De ruim zeven miljoen tulpen, narcissen en hyacinten zorgen acht weken lang voor 32 hectare aan geur en kleur.Vanuit de lucht levert de bloemenpracht spectaculaire beelden op.
20/04 20u45  Veel rook bij brand supermarkt RoldeIn een supermarkt in Rolde (Drenthe) is brand uitgebroken. Volgens de brandweer is het een uitslaande brand en komt veel rook vrij. Meerdere eenheden zijn uitgerukt om het vuur te blussen. Niemand is meer binnen, aldus de brandweer.
20/04 20u45  Je loopbaan is als een trein, maar zit je wel in de goede?De loopbaan van een werknemer valt heel goed te beschrijven in termen die afkomstig zijn uit de spoorwegwereld. Iedereen snapt immers hoe het voelt om uitgerangeerd te zijn.
20/04 20u30  VN dringen bij OPCW aan op onderzoek in DoumaDe speciale gezant van de Verenigde Naties voor Syrië, Staffan de Mistura, heeft op bezoek in Moskou gezegd dat de VN druk uitoefenen op de inspecteurs van de OPCW om hun werk te doen in het Syrische Douma. De internationale Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) is met deskundigen in Syrië om uit te zoeken of in het tot voor kort belegerde Douma een gifaanval is geweest en wie voor de inzet van het gif verantwoordelijk moet worden gehouden.
20/04 20u30  Oudhedenmuseum scoort met tentoonstelling over NinevéDe tentoonstelling ‘Nineveh’, die afgelopen winter te zien was in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden, is door lezers van het Museumtijdschrift en andere museumbezoekers gekozen tot Tentoonstelling van het Jaar 2017.
20/04 20u15  Een huis vol kartonKarton wint steeds meer terrein als materiaal voor meubels. Zelfs een servies en een poezenverblijf behoren tot de mogelijkheden. Voorlopig boeken de makers wisselend succes.
20/04 20u00  Levenslang voor verijdelde moordpartij CanadaEen Canadese rechtbank heeft een vrouw tot levenslang veroordeeld omdat ze van plan was een bloedbad aan te richten in een winkelcentrum. De Amerikaanse Lindsay Souvannarath en een handlanger wilden in 2015 op Valentijnsdag het vuur openen in Halifax, bericht het Canadese CBC News.
20/04 19u46  Lerend-ouderling Romkes neemt beroep aan naar oggiN RouveenLerend-ouderling H. H. Romkes heeft het beroep aangenomen dat de oud gereformeerde gemeente in Nederland (oggiN) te Rouveen op hem had uitgebracht.
20/04 19u30  Minister uit in Marokko zorgen over onrust RifMinister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) heeft zijn zorgen geuit over de onrust in het Noord-Marokkaanse Rif-gebied, waar veel Marokkaanse Nederlanders hun wortels hebben. De bewindsman deed dat tijdens zijn bezoek aan het Noord-Afrikaanse land. In de Rif-regio voeren inwoners actie voor een betere behandeling door de regering.
20/04 19u15  Wells Fargo schikt voor 1 miljard dollarDe Amerikaanse bank Wells Fargo betaalt 1 miljard dollar in een schikking met toezichthouders over wanpraktijken bij de afdelingen die autoleningen en hypotheken verstrekken. Er waren onder meer te hoge kosten in rekening gebracht aan klanten. Die gaat Wells Fargo tevens vergoeden.
20/04 19u15  Twee christenen uit Myanmar vrijgelatenTwee christenen uit Myanmar zijn woensdag vrijgelaten uit de gevangenis.
20/04 19u15  Duurzaam omgaan met schepping belangrijk uit liefde voor SchepperIn de gereformeerde gezindte neemt de bewustwording rond duurzaamheid toe. Dat is een goede zaak. Toch is de grotere belangstelling best bijzonder. Tientallen jaren werden milieu en duurzaamheid in reformatorische kring vooral als een linkse hobby beschouwd. Allerlei regels om het milieu te verbeteren vielen al snel in de categorie van ondernemertje pesten. En soms leek het daar ook op, omdat er onvoldoende rekening werd gehouden met de uitvoerbaarheid en de kosten van de maatregelen.
20/04 19u15  Evangelist Henk Bor: Als een koopman op de marktHenk Bor is een gezegend mens. Hij woont in het land waar Maas en Waal samenvloeien, in de Bommelerwaard, aan de rand van het stille dijkdorp Poederoijen. „Dit is een goed land om te wonen.” Toch is er heimwee naar Gent. „Soms huilt het een beetje vanbinnen.”
20/04 19u00  Opnieuw doden en gewonden bij Palestijnse protestenZeker twee actievoerders zijn om het leven gekomen bij nieuwe confrontaties tussen het Israëlische leger en Palestijnse demonstranten. Ze overleden aan schotwonden, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Ten minste veertig anderen zouden gewond zijn geraakt.
20/04 18u30  Naoufal F. tekent hoger beroep aanNaoufal ‘Noffel’ F. gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling wegens de poging tot moord op Peter R. in 2015 in Diemen. Dat heeft zijn raadsvrouw Inez Weski vrijdag desgevraagd bevestigd. De advocate is zeer ontstemd over het feit dat de rechtbank in Amsterdam haar in het donderdag uitgesproken vonnis een sneer geeft.
20/04 18u15  Oudhedenmuseum scoort met NinevehDe tentoonstelling ‘Nineveh’, die afgelopen winter te zien was in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden, is door lezers van het Museumtijdschrift en andere museumbezoekers gekozen tot Tentoonstelling van het Jaar 2017.
20/04 18u15  Drietal op grote hoogte bevrijd uit bakjeDrie werklieden die op 95 meter hoogte in een bakje vastzaten, zijn bevrijd door specialisten van de brandweer. De drie waren bezig aan de gevel van een energiecentrale op de Rotterdamse Maasvlakte toen het bakje ineens niet meer werkte.
20/04 18u00  Air France-KLM en chipsector omlaag op DamrakAir France-KLM hoorde vrijdag bij de verliezers op de beurs in Amsterdam. Beleggers schrokken omdat topman Jean-Marc Janaillac dreigt af te treden als een stemming onder het personeel van Air France niet goed uitpakt. Daarnaast waren chipgerelateerde bedrijven duidelijk uit de gratie op het Damrak.
20/04 17u45  „Nissan schrapt honderden Britse banen”Nissan gaat naar verluidt honderden banen schrappen in de grootste Britse autofabriek in Sunderland. Volgens bronnen van persbureau Reuters doet het Japanse autoconcern die ingreep omdat de vraag naar zijn dieselmodellen in Europa tanende is.
20/04 17u45  Democraten VS slepen Rusland voor de rechterDe Amerikaanse Democratische Partij sleept de Russische militaire inlichtingendienst, klokkenluiderssite WikiLeaks en de Trump-campagne voor de rechter. De oppositiepartij stelt dat belangrijke campagnemedewerkers van de huidige president hebben samengezworen met de Russische autoriteiten om te zorgen dat Trump de verkiezing zou winnen, bericht The Washington Post.
20/04 17u45  Synode PKN akkoord met twaalfjaarsregeling predikant en gemeentePredikanten en gemeenten in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) kunnen met wederzijds goedvinden na twaalf jaar uiteen gaan. Classispredikanten gaan eerst twee jaar lang kijken in welke gevallen deze regeling zou kunnen helpen om de mobiliteit van predikanten te bevorderen.
20/04 17u30  Berlusconi tikt kiezer op de vingersDe Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi houdt de kiezers medeverantwoordelijk voor de politieke patstelling in Italië. „De Italianen hebben zeer slecht gestemd”, concludeerde de 81-jarige leider van Forza Italia.
20/04 17u15  Windesheimstudent zoekt stilte in SoulmateHogeschool Windesheim in Zwolle is een stilteruimte rijker, de Soulmate.
20/04 17u15  Haagse shishalounge na moord geslotenDe shishalounge in Den Haag waar op 8 april een dodelijke schietpartij was, blijft nog drie maanden gesloten. Dat heeft burgemeester Pauline Krikke besloten. De horecagelegenheid was sinds de fatale gebeurtenis al niet meer open.
20/04 17u15  Máxima arriveert bij Wereldbank in WashingtonKoningin Máxima is vrijdag aangekomen in Washington. Als speciale pleitbezorger van de VN woont ze de voorjaarsvergadering van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds bij. Ze werd verwelkomd door directeur Frank Heemskerk.
20/04 17u00  Turks parlement akkoord met verkiezingen juniHet Turkse parlement heeft vrijdag ingestemd met een voorstel om vervroegd verkiezingen te houden. Turkse kiezers gaan nu op 24 juni naar de stembus om een president en parlement te kiezen, ruim een jaar eerder dan oorspronkelijk was gepland.
20/04 17u00  Duikers in zaak vermiste vrouw maandag verderOpsporingswerk door duikers in het onderzoek naar de vermiste Sabrina Oosterbeek heeft nog niets opgeleverd. Donderdag en vrijdag gingen duikers van de Koninklijke Marine in het water bij de Waterkant in Diemen op zoek naar sporen. Ze zetten hun zoektocht maandag voort, aldus een woordvoerder van de politie.
20/04 17u00  Bredanaar in slaap geliquideerdDe 25-jarige Bredanaar die begin januari na wildwesttaferelen dood werd aangetroffen in een flat in Breda, is in zijn slaap met een revolver én een pistool door het hoofd geschoten. Officier van justitie Yolanda van Setten heeft dat vrijdag gezegd op de eerste openbare zitting in de strafzaak tegen de verdachten Anel B. (27) en Azedine A. (26). Over het motief tast de politie nog in het duister.
20/04 17u00  Eis: jaar opname na gijzeling bij TESODe 48-jarige Claudia dos S., die eind december twee vrouwen gijzelde in de vertrekhal van veerdienst TESO in Den Helder, wordt wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft een jaar opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Deskundigen hebben geoordeeld dat de vrouw tijdens de gijzeling psychotisch was en ten prooi was gevallen aan waanideeën en daardoor niet als toerekeningsvatbaar kan worden beschouwd.
20/04 16u45  Rutte: Turkse campagne hier onwenselijkHet is onwenselijk dat leden van de Turkse regering hier campagne komen voeren voor de vervroegde verkiezingen in Turkije in juni van dit jaar. Het kan de openbare orde verstoren en leiden tot spanningen in de Turks-Nederlandse gemeenschap, aldus premier Mark Rutte.
20/04 16u45  Rechters mogen van minister vaker bemiddelenRechters krijgen meer ruimte om te experimenteren met „flexibele” vormen van rechtspraak waarbij de nadruk ligt op bemiddeling om tot een oplossing van een conflict te komen. Doel is om tot eenvoudige procedures te komen, die voor de betrokken partijen tot bevredigender uitkomsten leiden dan nu soms het geval is.
20/04 16u30  Cel en tbs geëist voor doodsteek in metroHet Openbaar Ministerie (OM) wil dat een 27-jarige man die een willekeurige passagier in de Amsterdamse metro doodstak, een celstraf krijgt van zes jaar en tbs met dwangverpleging. De verdachte stak het slachtoffer, een 38-jarige man, op 27 juli vorig jaar volkomen onverwacht neer. Dat gebeurde tijdens het spitsuur in een overvol metrostel.
20/04 16u30  Vaker bemiddeling mogelijk in rechtspraakRechters krijgen meer ruimte om te experimenteren met „flexibele” vormen van rechtspraak waarbij de nadruk ligt op bemiddeling om tot een oplossing van een conflict te komen. Doel is om tot eenvoudige procedures te komen, die voor de betrokken partijen tot bevredigender uitkomsten leiden dan nu soms het geval is.
20/04 16u30  Drietal vast aan gevel op 95 meter hoogteAan de gevel van een ketelhuis op de Rotterdamse Maasvlakte zijn drie werknemers op 95 meter hoogte vast komen te zitten. Het bakje waarin zij zitten, werkte ineens niet meer. Specialisten van de brandweer zijn ter plaatse om ze veilig naar beneden te krijgen.
20/04 16u30  Dode man in Limburg is 68-jarige EindhovenaarDe dode man die afgelopen nacht werd gevonden in het Limburgse Ospel, is een 68-jarige man uit Eindhoven. De politie gaat ervan uit dat hij in de auto zat die diezelfde nacht door de politie werd achtervolgd vanuit Noord-Brabant.
20/04 16u30  ECO coin beloont duurzaam gedragUit een mok drinken, fietsen in plaats van autorijden en vegetarisch eten: goed voor de schepping, maar niet per se voor de portemonnee. De ECO coin moet daar verandering in brengen
20/04 16u15  Fietser omgekomen door aanrijding EindhovenEen 77-jarige fietser uit Geldrop is om het leven gekomen door een aanrijding in Eindhoven. Hij werd geschept door een auto. De 22-jarige bestuurder daarvan was erg verward, moest door omstanders in bedwang worden gehouden en verzette zich heel erg toen de politie hem oppakte.
20/04 16u15  Basis- en middelbare scholen simpeler samenLagere en middelbare scholen kunnen in de toekomst makkelijker samengaan. Het vorige kabinet had al plannen om sommige scholen vrij te stellen van de zogenoemde fusietoets, maar dat wordt nu verruimd naar alle scholen in het basis- en voortgezet onderwijs.
20/04 16u00  Jachtkamer in Paleis Soestdijk tijdelijk openVanaf komende zaterdag is in Paleis Soestdijk tijdelijk een bijzondere ruimte te bezichtigen. Het gaat om de jachtkamer, die versierd is met „enkele iconische plafondschilderingen” van de hand van schilder Theodoor van der Schuer.
20/04 16u00  „Kouwenhoven breekt been, zaak uitgesteld”De behandeling van het uitleveringsverzoek voor Guus Kouwenhoven (75) is opnieuw uitgesteld. De Nederlander ligt volgens zijn advocaat in een Zuid-Afrikaans ziekenhuis vanwege een ernstige botbreuk, bericht de krant Business Day.
20/04 16u00  „Handelsconflict risico voor Nederland”Een escalerend handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China is risicovol voor de Nederlandse industrie, stelt het ING Economisch Bureau. Vooral bedrijven die machines voor industrieën leveren, kunnen daar last van krijgen. Te strenge maatregelen van beide grootmachten kunnen industrieën schaden, waardoor bedrijven geen of minder nieuwe machines aanschaffen.
20/04 16u00  Koningsspelen Duiven stilgelegd na oververhittingIn de Gelderse plaats Duiven zijn vrijdagmiddag de Koningsspelen stilgelegd nadat een twintigtal kinderen oververhit was geraakt. De kinderen zijn door ambulancepersoneel nagekeken en hebben vocht toegediend gekregen, meldt de brandweer.
20/04 15u45  Tarwe maakt in Adriaanpolder plaats voor zonnepanelenWaar tot voor kort tarwe groeide, is nu een zonnepark in aanbouw. Over een halfjaar moet het grote veld met 132.000 zonnepanelen in de Adriaanpolder ten noordwesten van Ooltgensplaat energie gaan leveren.
20/04 15u45  Nederland haalt kinderen niet uit kampen SyriëDe Nederlandse regering gaat kinderen van Nederlandse Syriëgangers niet uit Syrische kampen halen. De risico’s zijn te groot.
20/04 15u45  Vlak begin handelsdag op Wall StreetDe Amerikaanse aandelenbeurzen zijn vrijdag met kleine uitslagen aan de dag begonnen. De stemming op Wall Street wordt vooral beïnvloed door de kwartaalcijfers die enkele grote bedrijven naar buiten hebben gebracht. Daarnaast gaat de aandacht uit naar de oliesector, vanwege een tweet van president Donald Trump.
20/04 15u45  Wat er besproken werd tijdens de WannseeconferentieNee, de villa aan de Wannsee was niet de plaats waar de nazi’s het besluit namen tot de Holocaust, maar onbelangrijk was de vergadering in West-Berlijn zeker niet.
20/04 15u45  Rutte: niet gek dat geen minister me inlichttePremier Mark Rutte vindt het „niet vreemd” dat geen van zijn collega-ministers hem vertelde dat er wel degelijk ambtelijke notities zijn over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting. Minstens twee en waarschijnlijk drie ministers hebben die stukken gelezen. Dat verzwegen ze volgens Rutte voor hem, terwijl de oppositie ernaar vroeg en het inmiddels een brandende politieke kwestie was geworden.
20/04 15u45  Zes opnieuw vertaalde preken van dr. H. F. Kohlbrugge”Hij is het en toch is Hij het niet” luidt de –typisch kohlbruggiaanse– titel van een boekje met zes preken van dr. H. F. Kohlbrugge (uitg. De Banier, Apeldoorn, 2017, 12,95 euro).
20/04 15u45  Ds. H. Paul over „oorsprong en uitwerking van het geloof””Uit genade. Oorsprong en uitwerking van het geloof” luidt de titel van een boekje van ds. H. Paul, emeritus predikant van de Gereformeerde Gemeenten (Brevier, Kampen, 2018, 14,95 euro).
20/04 15u45  Bertien van Manen maakte beelden die naderhand verrassenIn een kwarteeuw bracht Bertien van Manen acht fotoboeken uit. Die werden geprezen en af en toe bekroond. Misschien schrijft de fotografe nog weleens een boek. Zonder plaatjes, alleen met woorden. Die ontbreken juist zo veel mogelijk in haar fotoalbums. Kijkers kunnen zelf denken.
20/04 15u30  Dividendbelasting zorgt weer voor reuringOpnieuw doet de dividendbelasting stof opwaaien in politiek Den Haag. Het kabinet wil af van de taks die nu nog wordt geheven op de winstuitkering van bedrijven aan hun aandeelhouders, maar wil geen inzage geven in alle informatie waarop dat voorgenomen besluit is gebaseerd.
20/04 15u30  Ds. Van Eckeveld over de betekenis van het „Volg Mij!”„Volg Mij!” zei de Heere Jezus tegen Levi toen deze in het tolhuis zat. De twee woordjes vormen de titel van een boekje van ds. J. J. van Eckeveld over „de navolging van Christus” (Den Hertog, Houten, 2018; 12,90 euro).
20/04 15u30  Evangelist H. Bor schrijf over uiteenlopende ontmoetingen op straatHoe leg je goed contact met buitenkerkelijken en andersdenkenden? Hoe kan ik op een evenwichtige en aansprekende manier Gods Woord ter sprake brengen?
20/04 15u30  Schadevergoeding voor klanten na horrorvluchtLuchtvaartmaatschappij Southwest Airlines heeft meerdere passagiers een schadevergoeding gegeven na een ongeval met dodelijke afloop. Inzittenden van vlucht 1380 kregen een excuusbrief en 5000 dollar (ruim 4000 euro), bericht CNN.
20/04 15u00  Het strand is verboden gebied voor de beachcruisersHuh? Het strand is verboden voor beachcruisers? Wat doen al die foto’s van dergelijke comfortfietsen op het strand hier dan? Hoe dat kan? Een lang verhaal.
20/04 14u45  Migrantenstroom via rivier Griekenland groeitSteeds meer vluchtelingen trekken vanuit Turkije via de grensrivier Evros Griekenland binnen. „Vanaf maart hebben al meer dan 1000 mensen de rivier overgestoken”, waarschuwt het Rode Kruis. De hulporganisatie stelt dat het afgelopen week ging om meer dan honderd mensen per dag.
20/04 14u45  FIOD jaagt op zwart geld in CaribenHonderden Nederlanders die zwart geld in de Caraiben hebben gestald, moeten op hun tellen passen. De FIOD, de recherche van de Belastingdienst, is namelijk een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Op donderdag hebben de eerste verdachten en getuigen al bezoek van rechercheurs gekregen.
20/04 14u45  Koningsspelen Duiven stil na oververhittingIn de Gelderse plaats Duiven zijn vrijdagmiddag de Koningsspelen stilgelegd nadat een twintigtal kinderen oververhit was geraakt. De kinderen zijn door de ambulance nagekeken en hebben vocht toegediend gekregen, meldt de brandweer.
20/04 14u45  Baas AF-KLM verbindt lot aan stemming loonAir France-KLM-topman Jean-Marc Janaillac heeft zijn lot verbonden aan een stemming onder het personeel van Air France. Zij moeten nu zelf hun mening geven over de plannen van het bedrijf voor een loonsverhoging. Daarmee omzeilt hij de vakbonden.
20/04 14u45  Vlaggen met hakenkruisen „tegen windenergie”Onbekende actievoerders hebben tientallen Duitse vlaggetjes met hakenkruisen geplaatst langs de N33 bij het Groningse Meeden. De politie, die een bericht van RTV Noord hierover bevestigt, doet onderzoek om te achterhalen wie er achter zitten. Over de achtergrond kan een politiewoordvoerder nog niks zeggen.
20/04 14u31  Hoge celstraffen voor liquidatie in LeidenTwee mannen zijn veroordeeld tot 22 en 25 jaar gevangenisstraf voor een liquidatie in 2016 op klaarlichte dag in Leiden. Daarbij is een vijftigjarige man doodgeschoten.
20/04 14u31  Tuchtrechter: Nee van curator is ook echt neeZo goed mogelijk voor je patiënten zorgen. Dat is wat elke zorgwerker in de gehandicaptenzorg wil. Uiteraard moet dat wel met inachtneming van een stortvloed aan regels. Sommige daarvan gaan over het communiceren met curatoren en andere wettelijke patiëntvertegenwoordigers en luisteren best nauw.
20/04 14u31  Goed jaar voor kottervisserij ondanks blijvende zorgDe Nederlandse kottervisserij heeft in 2017 opnieuw een goed jaar achter de rug. Het topjaar 2016 werd weliswaar niet geëvenaard, maar met een nettoresultaat van 73 miljoen euro ging het de vissers voor de wind. De zorgen in de sector zijn echter onverminderd groot.
20/04 14u31  Terugkijken: lezingen prof. Paul en ds. Breure over de scheppingWaar komen wij vandaan? Dat was het thema van een jongerenbijeenkomst over de schepping donderdagavond.
20/04 14u31  Meer winst voor Randstad-concurrent ManpowerDe Amerikaanse uitzender Manpower heeft het eerste kwartaal van het jaar afgesloten met een fors hogere winst in vergelijking met een jaar eerder, ondanks de extra kosten die het bedrijf maakte voor een herstructurering. Wisselkoerseffecten hadden volgens de Randstad-concurrent een significante impact op de resultaten.
20/04 14u31  Opmars lokale partijen past bij hang naar menselijke maatHet is de uitdaging voor landelijke partijen om op gemeentelijk en regionaal niveau de kleur van de omgeving aan te nemen en daar verstandig naar te handelen, betoogt Frank van den Heuvel.
20/04 14u15  Vissers gaan onzekere tijden tegemoetDe Nederlandse kottervisserij gaat onzekere tijden tegemoet. Vissers hadden het in 2017 in economisch opzicht nog goed. Door een mogelijk verbod op pulsvisserij, nieuwe wetten en de brexit komt de sector mogelijk in woeliger vaarwater, waarschuwen onderzoekers van Wageningen Universiteit.
20/04 14u15  Christelijk Afghaans gezin uit Burgum toch niet uitgezetHet christelijke Afghaanse gezin met drie kinderen uit Burgum dat maandag zou worden uitgezet naar Afghanistan mag toch in Nederland blijven.
20/04 14u15  Langere straf Jumbo-afperser in hoger beroepDe man die in 2015 supermarktketen Jumbo heeft afgeperst is vrijdag door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot een celstraf van tien jaar. Dat is twee jaar langer dan het vonnis van de rechtbank in 2016.
20/04 14u00  Opsporingsdiensten pakken bende plofkrakersSamenwerkende opsporingsdiensten van de Nederlandse en Duitse politie hebben onlangs een Nederlandse bende plofkrakers opgerold die in Duitsland actief was. De arrestaties zijn het resultaat van een intensieve jarenlange samenwerking tussen beide politiekorpsen en het Openbaar Ministerie Oost-Nederland in de grensstreek, aldus de politie.
20/04 14u00  „Prins Charles wordt hoofd Gemenebest”De Britse prins Charles volgt zijn moeder Elizabeth op als hoofd van het Gemenebest. Dat heeft het Gemenebest vrijdag besloten, meldt de zender Sky op gezag van ingewijden. Het is niet duidelijk of hij de rol meteen overneemt, of pas na Elizabeths overlijden.
20/04 14u00  Ook Moskou keurt overname Monsanto goedOok Rusland gaat akkoord met overname van de Amerikaanse zadenhandelaar Monsanto door het Duitse chemieconcern Bayer. De mededingingsautoriteit FAS gaf onder voorwaarden haar fiat voor de samenvoeging. Eerder stemde de Europese Commissie al in met de overname.
20/04 13u45  Trump accepteert geen hoge olieprijzenDe recent opgelopen olieprijzen kunnen niet rekenen op de goedkeuring van de Amerikaanse president Donald Trump. Op Twitter waarschuwde hij dat het kunstmatig opdrijven van de olieprijzen niet zal worden geaccepteerd.
20/04 13u45  Dode bij Palestijnse protestenBij nieuwe confrontaties tussen het Israëlische leger en Palestijnse demonstranten bij de grens met de Gazastrook is vrijdag een actievoerder gedood. De man werd samen met twee anderen bij het grenshek geraakt door Israëlische kogels en bezweek later aan zijn verwondingen.
20/04 13u30  Politieauto vermoedelijk in brand gestokenIn Geleen is een politieauto uitgebrand van agenten die op een nachtelijke melding waren afgekomen. Het vermoeden bestaat dat het vuur is aangestoken.
20/04 13u30  Hof verhoogt straf voor mesaanval op agentenHet hof van beroep heeft een Belg die in 2016 twee agenten in de Brusselse gemeente Schaarbeek met een mes aanviel tot een gevangenisstraf van vijftien jaar veroordeeld. Eerder was Hicham D. door de rechtbank in Brussel tot negen jaar veroordeeld maar daartegen ging het Openbaar Ministerie in beroep.
20/04 13u30  Jogger in Rome stuit op verkoold lijkEen jogger heeft in een park in Rome en lugubere ontdekking gedaan. Onder het loof in Tre Fontane lag het verkoolde en nog brandende lijk van een vrouw. De politie gaat uit van een moord. De 49-jarige vrouw was niet als vermist opgegeven en droeg geen schoenen, aldus de politie vrijdag.
20/04 13u30  Column: Gelijk is ongelijkPas sprak ik voor studenten van de studentenvereniging CSFR. Een goeie club waar ik ooit zelf lid van ben geweest. Anders dan in de wereld om hen heen blijft daar zo’n beetje alles hetzelfde, en dat is maar goed ook.
20/04 13u16  Politie schiet Nederlander dood in LuxemburgEen 51-jarige Nederlander is vorige week om het leven gekomen in Luxemburg toen hij werd beschoten door de politie. De automobilist probeerde een verkeerscontrole te ontlopen, waarop de politie schoot. De man overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Pas nu is bekend geworden dat hij uit Nederland kwam, melden Luxemburgse media.
20/04 13u16  Honeywell nog positiever over 2018Het Amerikaanse industrieconcern Honeywell is nog positiever gestemd over 2018 na een naar eigen zeggen zeer sterke start van het jaar. Het bedrijf krikt zijn verwachtingen voor de winst en omzet in het hele jaar verder op.
20/04 13u16  EU verlengt heffingen Chinese stalen kabelsDe Europese Commissie verlengt een maatregel tegen het op de EU-markt dumpen van goedkope Chinese stalen kabels met vijf jaar. Het gaat om importheffingen van 60,4 procent die al in 1999 werden ingevoerd.
20/04 13u16  Kapitein hoort boete eisen na botsing tankerHet Openbaar Ministerie heeft vrijdag een geldboete en een voorwaardelijk beroepsverbod geëist tegen een kapitein en een eerste stuurman van een tankschip dat eind december tegen het boorplatform Halfweg was gevaren. Het platform werd zwaar beschadigd: de kosten waren 20 miljoen euro. Ook was er een flink risico op het lekken van de chemische stoffen die het schip aan boord had.
20/04 13u16  Elizabeth viert 92e verjaardag met concertDe Britse koningin Elizabeth viert zaterdag haar 92e verjaardag door een concert bij te wonen. Tom Jones, Kylie Minogue, Sting en Shaggy treden in de Albert Hall in Londen op voor de oudste en langst regerende monarch ter wereld.
20/04 13u00  Verdachte zedenzaak school op vrije voetenDe rechtbank heeft de voorlopige hechtenis opgeheven van een man die verdacht wordt van misbruik op een joodse school in Amsterdam. Tegen de man is deze week vijf jaar cel geëist.
20/04 13u00  Amerikaan verspilt bijna halve kilo voedsel per dagAmerikaanse consumenten verspillen gemiddeld bijna een halve kilo voedsel per persoon per dag. En opvallend is: hoe gezonder het dieet, hoe meer er verspild wordt.
20/04 12u30  Asscher: achterhouden notities zeer ernstigOok de PvdA en SP willen dat notities van ambtenaren over de dividendbelasting die tijdens de kabinetsformatie zijn besproken, zo snel mogelijk openbaar worden gemaakt. PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt het „zeer ernstig” dat het kabinet de documenten niet vrij wil geven.
20/04 12u30  Meteen naar huis met nieuwe schouderHet Waterlandziekenhuis in Purmerend heeft naar eigen zeggen voor het eerst in Nederland een schouderprothese geplaatst in dagbehandeling. „De patiënt kwam ’s ochtends nuchter voor de operatie en kon dezelfde dag naar huis. Normaal gesproken houdt deze ingreep patiënten twee tot drie dagen in het ziekenhuis”, aldus een woordvoerder.
20/04 12u15  Klaver rekent op steun Pechtold over memo’sGroenLinks-leider Jesse Klaver gaat ervan uit dat documenten over de afschaffing van de dividendbelasting uiteindelijk boven tafel zullen komen. Hij rekent daarbij op de steun van D66-voorman Alexander Pechtold.
20/04 12u00  Begin vakantie zonder problemen op SchipholOndanks de drukte vanwege het begin van de meivakantie, hoeven reizigers op Schiphol niet langer te wachten voor ze door de douane kunnen. De extra maatregelen die op de luchthaven genomen zijn, werken goed, laat een woordvoerder weten.
20/04 12u00  Amper beweging op beurzen EuropaDe Europese beursgraadmeters kwamen vrijdag amper van hun plaats. Op individueel niveau waren er wel grote koersbewegingen te zien. Zo gingen ASMI en Wessanen op het Damrak in de uitverkoop na tegenvallende kwartaalberichten. Het Zweedse Ericsson maakte daarentegen een stevige koerssprong.
20/04 12u00  Ouders bij de klassenformatie betrekken: goed idee?Basisschooldirecteuren zijn begonnen met de klassenformatie voor het volgende schooljaar. Een zak geld van onderwijsminister Slob zou moeten helpen. En ouders die meepraten over de klassengrootte, kan dat?
20/04 11u45  Rechter wijst claim tegen ouderling ggiN Uddel afEr zijn geen aanwijzingen dat een ouderling van de gereformeerde gemeente in Nederland (ggiN) in Uddel geld heeft verduisterd van een in 2016 overleden gemeentelid.
20/04 11u45  Minister: Mbo moet positief spreken over lhbt’ersLessen op het mbo over verscheidenheid in seksuele voorkeur mogen niet neutraal zijn. Mbo-studenten moeten leren dat een respectvolle omgang met lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (de zogeheten lhbt’ers) positief is.
20/04 11u45  Organisaties: Een op drie patiënten klaagt na medicijnwisselPatiënten die moeten overstappen op een ander merk medicijn, als gevolg van het inkoopbeleid van zorgverzekeraars, kampen vaak met onnodige gezondheidsklachten.
20/04 11u45  Bestuurslid moskee Gouda verdedigt uitnodigen imam Tarik Ibn AliDe Goudse moslimgemeenschap deed niks verkeerd toen ze de omstreden imam Tarik Chadlioui naar Gouda haalde.
20/04 11u30  Weer kindermoorden en verkrachtingen IndiaIndia is opnieuw opgeschrikt door verkrachtingen van en moorden op jonge meisjes. In de nacht van donderdag op vrijdag werd in de staat Uttar Pradesh een negenjarig meisje gevonden dat was gewurgd. Vermoedelijk was ze daarvoor verkracht.
20/04 11u15  Trump stuurt Melania naar begrafenis BushDe Amerikaanse president Donald Trump gaat niet naar de uitvaart van de voormalige first lady Barbara Bush. Hij stuurt zijn vrouw Melania. Zo wil Trump volgens het Witte Huis voorkomen dat ingrijpende veiligheidsmaatregelen de herdenkingsdienst zaterdag verstoren, meldt CNN.
20/04 11u15  Fietser overleden na aanrijding RandwijkEen zestienjarige jongen uit Veenendaal is overleden nadat hij was aangereden op de Randwijkse Rijndijk in Randwijk (Betuwe). Hij kwam donderdagavond frontaal in botsing met een personenauto, die werd bestuurd door een man van 24 uit de gemeente Overbetuwe, en raakte zwaargewond.
20/04 11u15  Urk maakt minste zorgkosten, Oldambt meesteIn Urk worden gemiddeld de minste zorgkosten gemaakt (1788 euro per persoon) en in Oldambt de meeste (ruim 4500 euro per persoon) . Dat blijkt uit cijfers van Vektis Intelligence, dat gegevens over zorgkosten verzamelt en analyseert.
20/04 11u00  Symposium bij de Herberg over de grenzen van het pastoraatHet pastoraat loopt in onze individualistische cultuur tegen grenzen aan, signaleert dr. Theo Pleizier. Hij denkt dat er in de toekomst meer opvangplaatsen als de Herberg, pastoraal diaconaal centrum in Oosterbeek, nodig zijn.
20/04 11u00  Onderzoek naar Joodse migratie in Gronings grensgebiedEen Nederlandse en een Duitse stichting gaan samen de Joodse geschiedenis onderzoeken in het grensgebied van Groningen en Duitsland.
20/04 11u00  Kritiek op aantijgingen in nieuwe biografie koningin WilhelminaKoningin Wilhelmina zou verantwoordelijk zijn voor de dood van honderden verzetsstrijders, stelt Gerard Aalders in een nieuw boek over de vroegere vorstin. Zijn conclusies stuiten echter op forse kritiek.
20/04 11u00  Recordaantal wolven gedood in NoorwegenIn Noorwegen is afgelopen winter een recordaantal wolven gedood. Jagers schoten dertig wolven neer, meldde het ministerie van Milieu. Het hoge aantal wil niet zeggen dat het land meer wolven telt. De Noorse regering stond in het afgelopen jachtseizoen een hoger aantal afgeschoten wolven toe: 42.
20/04 11u00  Bisschop De Korte houdt pleidooi voor solidariteit met het kwetsbare„Mensen komen alleen tot bloei in sociale gemeenschappen. Dat is de reden om te pleiten voor solidariteit, vooral met dat wat klein en kwetsbaar is.”
20/04 10u45  Ollongren: werken op ministerie is veiligDe medewerkers van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid hoeven niet bang te zijn dat hun werkplek onveilig is, hoewel delen van de gebouwen zijn afgesloten wegens problemen met de vloeren. Dat hebben ministers Kajsa Ollongren en Sander Dekker vrijdag gezegd.
20/04 10u45  Hotline geopend tussen leiders Korea’sNoord- en Zuid-Korea hebben een directe hotline tussen de leiders van de landen. De lijn werd geopend een week voordat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in elkaar ontmoeten in de grensplaats Panmunjom.
20/04 10u45  Exploderende mier gevonden op BorneoOp het Aziatische eiland Borneo is een mier gevonden die zijn vijanden kan uitschakelen door te exploderen, waardoor ze een giftige stof over zich heen krijgen. De bijzondere eigenschap betekent wel dat de mier het zelf ook niet overleeft, maar zo kan hij de rest van de kolonie redden. Exploderende mieren zijn zeer zeldzaam.
20/04 10u45  Synodeleden PKN bidden voor IsraëlDe Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is dankbaar voor het 70-jarig bestaan van de staat Israël. Synodeleden baden vrijdagmorgen in Doorn voor vrede.
20/04 10u30  NVB-Bouw: verbied gasaansluiting in 2019Een verbod op gasaansluitingen in nieuwbouwwoningen moet volgend jaar al ingaan. Daarvoor pleit NVB-Bouw, dat de belangen van bouwondernemers en aannemers behartigt.
20/04 10u15  Delen van Salisbury zijn nog altijd giftigGiftige restanten van het zenuwgas dat is gebruikt bij een moordpoging op een Russische voormalige dubbelspion en zijn dochter zijn nog altijd aanwezig in Salisbury.
20/04 10u15  Leerling Ichthus College (15) verongelukt door aanrijdingEen 15-jarige leerling van het Ichthus College in Veenendaal is donderdagavond omgekomen door een aanrijding. Dat bevestigde het Ichthus College vrijdagmorgen. Het ongeluk gebeurde op de Rijndijk van Randwijk.
20/04 10u00  Israëlische leger waarschuwt Palestijnen met pamfletEen Israëlisch militair vliegtuig heeft pamfletten boven de Gazastrook afgeworpen waarin Palestijnen worden gewaarschuwd niet bij het hek op de grens met Israël te komen. Net als de afgelopen weken worden vrijdag weer massale protesten bij de grens verwacht.
20/04 10u00  Ook Roemenië verhuist ambassade naar JeruzalemOok Roemenië wil zijn ambassade in Israël verhuizen naar Jeruzalem. Het is daarmee het eerste Europese land dat het voorbeeld van de Verenigde Staten volgt.
20/04 10u00  Koning opent Koningsspelen na goed ontbijtKoning Willem-Alexander heeft vrijdagochtend in Twello de zesde editie van de Koningsspelen geopend. Hij deed dat na een gezamenlijk Koningsontbijt met kinderen van de Brede School De Fliert in het Gelderse dorp. Koningin Máxima was daar niet bij aanwezig, zij is voor de VN in Washington.
20/04 10u00  „Nederlandse samenleving is hypermoreel geworden”Het christelijk geloof is nagenoeg verdwenen uit onze samenleving. Maar dat betekent niet dat we in een morele chaos zijn terechtgekomen. „Nederland is geen amorele maar eerder een hypermorele samenleving geworden.”
20/04 10u00  Leerling Ichtus College (15) verongelukt door aanrijdingEen 15-jarige jongen is donderdagavond omgekomen door een aanrijding. Dat meldt de Gelderlander. Het ongeluk gebeurde op de Randwijkse Rijndijk. Het gaat om een leerling van het Ichtus College in Veenendaal.
20/04 09u45  Belgische burgemeester botst onder invloedDe Vlaamse burgemeester Stefaan Devleeschouwer van de gemeente Brakel is ernstig in problemen geraakt door een verkeersongeval waardoor een 35-jarige dakwerker zwaargewond raakte. De burgervader bleek te diep in het glaasje te hebben gekeken, aldus Belgische media.
20/04 09u30  Ds. W. Harinck neemt beroep aan naar gg UtrechtDs. W. Harinck, predikant van de gereformeerde gemeente (gg) in Moerkapelle, neemt het beroep aan dat de gg Utrecht op hem heeft uitgebracht.
20/04 09u30  Hinder voor Nederlandse intercity’s BerlijnVier van de zes intercity’s die dagelijks rijden tussen Nederland en Berlijn, ondervinden vrijdag hinder van de afsluiting van het centraal station (Hauptbahnhof) in de Duitse hoofdstad. Het centrum wordt daar ontruimd in verband met het opruimen van een vliegtuigbom. De treinen rijden een andere route of kennen een ander eindstation, zo is te zien op de site van NS International.
20/04 09u30  Dode man gevonden in Limburg na achtervolgingDe politie is in het Limburgse Ospel bezig met onderzoek nadat op straat een dode man was gevonden. Mogelijk is er een verband met een auto die verderop in een greppel staat. Afgelopen nacht was er een achtervolging vanuit Brabant en daar heeft die auto wellicht weer mee te maken.
20/04 09u30  Terreurbeweging ETA biedt excuses aanDe Baskische terreurbeweging ETA heeft vrijdag excuses aangeboden aan haar slachtoffers en hun nabestaanden voor de halve eeuw dat ze gewelddadig streed voor een onafhankelijke staat in het noorden van Spanje.
20/04 09u30  Prof. dr. M. J. Paul: Geen ruimte voor openbaring bij evolutietheorie„De evolutietheorie was de theorie die het mogelijk maakte zonder God te leven. De Bijbel leert echter dat de mens goed is gemaakt naar het beeld van God, maar heeft gezondigd en de verlossing door Jezus Christus nodig heeft.”
20/04 09u30  ASMI en Wessanen zakken op DamrakDe Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag licht lager begonnen. De andere Europese beursgraadmeters openden gemengd. Op het Damrak stonden Wessanen en ASMI onder druk na tegenvallende kwartaalberichten. KPN, Aalberts, Vopak en BAM noteerden ex-dividend.
20/04 09u15  In het oosten weer extra alert op natuurbrandIn het midden en oosten van het land zijn de autoriteiten extra alert op natuurbranden. In Utrecht, Gelderland en Overijssel geldt de ‘fase extra alert’: voorheen heette dat code oranje en rood. Dat betekent dat hulpdiensten en natuurbeheerders extra alert zijn op het ontstaan van brandjes in de natuur.
20/04 09u15  Belgische koning Albert ondergaat hartoperatieDe Belgische koning Albert (83) ondergaat over circa tien dagen een hartoperatie. Hij moet behandeld worden voor een vernauwing van de aortaklep.
20/04 09u15  Leen van Dijke: Bijzondere ervaring met SGPWie? Leen van Dijke (62). Wat? fractievoorzitter van RPF en ChristenUnie in de Tweede Kamer, van 1994 tot 2002
20/04 09u15  Winkels Goes mogen binnenkort op zondag open„Het is een trieste dag voor Goes.” Dat zei SGP/CU-fractievoorzitter Johnny Lukasse donderdagavond nadat een raadsmeerderheid had besloten de winkeltijden in de gemeente Goes binnenkort volledig vrij te geven.
20/04 09u15  Klaver: stukken over dividendtaks boven tafelGroenLinks wil dat het ministerie van Financiën notities die tijdens de kabinetsonderhandelingen zijn opgesteld over de afschaffing van de dividendbelasting, toch openbaar maakt. Het departement wees onlangs een verzoek tot publicatie op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) af.
20/04 09u15  Meivakantie: weer wisselvallig en frisWie rekent op een stralende en warme vakantie komt bedrogen uit, tempert Weeronline de verwachtingen. De temperatuur daalt na het weekend zo’n 10 tot 12 graden.
20/04 09u00  Boete voor topman BarclaysTopman Jes Staley van Barclays heeft van Britse toezichthouders een boete gekregen in een klokkenluiderszaak. Eerder werd al bekend dat hij flink de fout in was gegaan bij de afhandeling van een anonieme klacht van een werknemer. Hij probeerde de identiteit van de briefschrijver te achterhalen, wat in strijd is met de regels die bedoeld zijn om klokkenluiders te beschermen.
20/04 08u45  „Trump nodigde Poetin uit voor bezoek”De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin uitgenodigd voor een bezoek aan het Witte Huis. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gezegd, aldus het Russische persbureau RIA Novosti vrijdag.
20/04 08u45  Centraal station Berlijn stilgelegd om bomHet centraal station van Berlijn wordt vrijdag ontruimd om een bom uit de Tweede Wereldoorlog te kunnen ruimen. Ook een belangrijk deel van het centrum wordt stilgelegd terwijl de bom van 500 kilo onschadelijk wordt gemaakt.
20/04 08u30  Vattenfall stort zich op elektrische auto’sHet Zweedse energieconcern Vattenfall gaat zich nog sterker richten op oplaadpunten voor elektrische auto’s. Het moederbedrijf van het Nederlandse Nuon heeft de ambitie om een leidende positie op te bouwen in Noordwest-Europa met laadpalen voor elektrisch aangedreven voertuigen.
20/04 08u30  Meekijken met veteraan op missieVanaf 24 april is via een interactieve installatie te zien wat veteranen op missie eigenlijk doen. Deze Veterans’ View wordt de komende jaren ingezet in bijvoorbeeld gemeentehuizen en scholen om verhalen te delen, maar ook om meer waardering te kweken voor de veteraan.
20/04 08u30  Huizenprijzen blijven stijgen in krappe marktHuizen worden almaar duurder, maar er worden minder woningen verkocht. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de huizenmarkt in het eerste kwartaal van het jaar. Opvallend is dat ook voor het eerst in vier jaar tijd minder huizen van eigenaar wisselden in alle vier de grote steden.
20/04 08u30  ACM doet invallen bij uitbaters datingsitesDe Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft afgelopen week invallen gedaan bij een aantal bedrijven achter datingsites. De waakhond onderzoekt of er sprake is van misleiding van consumenten of dat andere regels worden overtreden. Om welke datingsites het gaat wil de ACM niet zeggen.
20/04 08u30  Handreiking PKN over liturgie verschenenDe Protestantse Kerk in Nederland (PKN) wil dat gemeenten zich gaan bezinnen op de liturgie. Om dat te stimuleren, krijgen die de donderdag verschenen handreiking ”Tot Gods eer” toegestuurd.
20/04 08u15  Klein verlies voor Nikkei-indexDe effectenbeurs in Japan is vrijdag na een schommelende sessie met een klein verlies gesloten. Net als in de Verenigde Staten stonden vooral de chipbedrijven onder druk na de tegenvallende vooruitzichten van chipgigant TSMC. Het Taiwanese bedrijf kampt met een zwakkere vraag naar smartphones.
20/04 08u15  Iran wil Russisch gaan onderwijzenIran wil het Russisch invoeren als schoolvak. „We willen de exclusieve status van het Engels verbreken en nieuwe talen zoals het Russisch gaan onderwijzen”, zei de verantwoordelijke minister Mohamed Bothaei tijdens een bijeenkomst met ambtsgenoten in Moskou. Bothaei hoopt dat Rusland op zijn beurt het Perzisch invoert.
20/04 08u15  „Meeste ouderen hebben maar weinig zorg nodig”De meeste ouderen gebruiken weinig zorg; slechts een klein deel heeft juist veel zorg nodig. 20 procent van de ouderen gebruikt 80 procent van de zorguitgaven voor ouderen. Bijna de helft (48 procent) van de totale zorguitgaven gaat naar ouderen.
20/04 08u00  UWV: geschikte ICT’er moeilijk te vindenWerkgevers vinden het steeds moeilijker om geschikt ICT-personeel te vinden. Vaak zijn er wel genoeg mensen die werk in computertechnologie zoeken, maar hun opleiding sluit niet aan bij de eisen van ondernemers. Dat stelt uitkeringsinstantie UWV in een nieuw rapport
20/04 07u45  Weer minder rokersHet aantal rokers is verder gedaald. Rookte in 2016 nog 24,1 procent (waarvan 18,6 dagelijks), vorig jaar is dat gedaald naar 23,1 (17,2 procent dagelijks). Dit blijkt uit cijfers van de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor CBS, samen met het Trimbos-instituut en het RIVM.
20/04 07u45  Kinderen zijn minder goed gaan gymmenIn de afgelopen tien jaar zijn kinderen in groep 8 slechter gaan bewegen. Ze presteren minder op onderdelen als balanceren, het werpen en vangen van een kleine bal via de muur, touwzwaaien en landen met een halve draai. Ook springen ze minder ver en scoren ze zwak op hardlooptesten. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Onderwijsinspectie heeft laten doen en dat vrijdag tijdens de Koningsspelen wordt gepresenteerd.
20/04 07u45  ProRail pakt nog dit jaar 25 overwegen aanProRail gaat nog dit jaar minstens 25 onbewaakte overwegen aanpakken om ze veiliger te maken. Nu zijn er nog 113 van zulke overwegen en ProRail wil dat ze binnen vier jaar allemaal zijn verdwenen. Deze week waren er weer twee ongevallen op onbewaakte overgangen.
20/04 07u45  Promotiekosten drukken winst WessanenNatuurvoedingsproducent Wessanen heeft het eerste kwartaal van het jaar fors minder winst gemaakt, maar bleef het goed doen met zijn eigen merken. Het moederbedrijf van onder meer Zonnatura was naar eigen zeggen meer geld kwijt aan promotie en advertenties in vergelijking met een jaar eerder. Daar verwacht het bedrijf de komende maanden de vruchten van te gaan plukken.
20/04 07u30  Acties bij bagagebedrijven op SchipholMedewerkers van bagage- en vrachtafhandelaars Aviapartner, Menzies Aviation en Swissport op Schiphol houden vrijdag de eerste stiptheidsacties. Volgens vakbond FNV kunnen reizigers daardoor hun bagage met vertraging krijgen, maar zullen zij geen vluchten missen.
20/04 07u15  Tientallen gewonden bij treinongeluk SalzburgBij een ongeluk op het hoofdstation van Salzburg zijn volgens lokale media tientallen gewonden gevallen. Twee treinen, een locomotief en een nachttrein zijn rond 05.00 uur op elkaar gebotst.
20/04 07u15  Leden van Christus1 Korinthe 6:15a
20/04 07u00  VDL bouwt mee aan reuzentelescoopVDL ETG Projects, een dochter van industrieel concern VDL, gaat meebouwen aan de Extremely Large Telescope (ELT) in Chili. Het bedrijf gaat een ondersteuningsstructuur bouwen waarop de spiegels met een doorsnede van ruim 39 meter gaan rusten.
20/04 07u00  Recordaantal rokers gestoptNooit eerder zijn zo veel mensen gestopt met roken als in 2017. Zo'n 110.000 mensen zwoeren in 2017 de sigaret af. Mensen die blijven roken, steken minder vaak een sigaret op.
20/04 06u45  Consumentenvertrouwen fractie beterDe stemming onder consumenten is in april 2018 een fractie verbeterd. Dat constateerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Het oordeel over het economisch klimaat is iets positiever. Ook stijgt de koopbereidheid een fractie.
20/04 06u45  Koning Willem-Alexander opent Koningsspelen in TwelloKoning Willem-Alexander opent vrijdag in het Gelderse dorp Twello de jaarlijkse Koningsspelen. Hij doet dat op de Brede School De Fliert.
20/04 06u45  Bolton: Rusland moet zorgen VS serieus nemenEen betere relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland kan alleen ontstaan als Rusland Amerikaanse zorgen over de inmenging in de verkiezingen, de aanval met gifgas in Groot-Brittannië en de situaties in Syrië en Oekraïne serieus neemt.
20/04 05u45  „Rusland moet zorgen VS serieus nemen”Een betere relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland kan alleen ontstaan als Rusland Amerikaanse zorgen over de inmenging in de verkiezingen, de aanval met gifgas in Groot-Brittannië en de situaties in Syrië en Oekraïne serieus neemt. Dat heeft de nieuwe Amerikaanse Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton laten weten aan de Russische ambassadeur in de VS Anatoly Antonov.
20/04 05u00  Alabama executeert 83-jarige manDe staat Alabama heeft de 83-jarige Walter Moody geëxecuteerd. Moody is voor zover bekend de oudste persoon die ter dood is gebracht sinds 1976, het jaar waarin het hooggerechtshof de landelijke opschorting van de doodstraf ongedaan maakte.
20/04 04u15  Eerste reizigers testen Noord-ZuidlijnDe eerste reizigers testen vrijdagavond de Amsterdamse Noord-Zuidlijn. De komende zes weken oefent vervoersbedrijf GVB met duizenden passagiers of de nieuwe metrolijn, die Amsterdam-Noord met de Zuidas verbindt, naar behoren werkt. Het betreft de generale repetitie voordat de metro op 22 juli echt rijdt.
20/04 03u15  Hof: executie 83-jarige mag doorgaanHet hooggerechtshof van de Verenigde Staten heeft de beroepszaken tegen de executie van een 83-jarige man in de staat Alabama afgewezen. Enkele uren eerder had het hof de terechtstelling van Walter Moody nog tijdelijk opgeschort om de zaken te bestuderen. Waarom de rechters de beroepszaken hebben afgewezen, maakten ze niet verder bekend.
20/04 02u15  Hooggerechtshof VS schort executie man (83) opHet hooggerechtshof van de Verenigde Staten heeft de executie van een 83-jarige man in de staat Alabama tijdelijk opgeschort. De executie van moordenaar Walter Moody zou om 0.00 uur (Nederlandse tijd) worden voltrokken in een gevangenis in Atmore. Enkele minuten daarvoor werd besloten de voltrekking tegen te houden.
20/04 00u45  Politie onderzoekt woning in Well op explosiefDe politie in Noord-Limburg en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) doen in een woning in Well onderzoek naar een mogelijk explosief. Eerder op de avond had de politie een 24-jarige man uit Well aangehouden, nadat op de Kleermakersgroes in Gennep in diens auto een mogelijk explosief was aangetroffen.
20/04 00u00  Man (19) neergeschoten in VlaardingenEen negentienjarige jongen is donderdagavond neergeschoten in Vlaardingen. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. De politie is op zoek naar vier verdachten en spreekt met getuigen.
19/04 23u45  Giuliani versterkt juridisch team van TrumpDe voormalige burgemeester van New York, Rudy Giuliani, sluit zich aan bij het advocatenteam van Donald Trump. Dat houdt zich namens de president bezig met het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller, die onderzoek doet naar mogelijke Russische inmenging in de verkiezingscampagne.
19/04 23u30  Man en vrouw zwaargewond door explosie op bootEen man en een vrouw zijn zwaargewond geraakt door een gasexplosie aan boord van een motorboot bij het Friese Terherne. De man is er het ernstigst aan toe. Hij is in kritieke toestand naar het Universitair Medisch Centrum Groningen gebracht, meldt de brandweer. De vrouw liep ernstige brandwonden op en wordt behandeld in het Groningse Martini Ziekenhuis.
19/04 23u15  Twee gewonden door explosie op boot TerherneDoor een explosie aan boord van een motorboot in Friesland zijn twee mensen gewond geraakt. Volgens de brandweer hebben ze onder meer brand- en schaafwonden opgelopen. De twee worden door ambulancepersoneel behandeld. Het is nog onbekend of ze naar het ziekenhuis moeten.
19/04 23u15  M5S-partij oppert gedoogsteun BerlusconiDe leider van de Italiaanse Vijfsterrenbeweging (M5S) ziet mogelijkheden om een regering te vormen met de rechts-populistische Lega. M5S-voorman Luigi Di Maio herhaalde echter dat hij geen verbond wil aangaan met de politieke partners van de Lega, waaronder de partij Forza Italia van oud-premier Silvio Berlusconi.
19/04 22u45  Moeder van dertien zonen bevalt van... jongenJay en Kateri Schwandt uit de Amerikaanse staat Michigan hadden tot woensdag dertien zonen. Op die dag beviel Kateri van hun veertiende kind... een zoon. Daarover berichten Amerikaanse media.
19/04 22u30  „Stichting miljardair Soros weg uit Boedapest”De Open Society Foundations (OSF) van filantroop George Soros vertrekken naar verluidt uit Boedapest. De stichting verplaatst het Hongaarse kantoor naar Berlijn, bericht de Oostenrijkse krant Die Presse.
19/04 22u30  Wall Street sluit lagerDe Amerikaanse aandelenbeurzen zijn donderdag lager gesloten. Chipbedrijven en techfondsen trokken de koersen naar beneden, na zwakke vooruitzichten van de Taiwanese chipgigant TSMC. Verder hadden beleggers de nodige kwartaalcijfers te verwerken, onder meer van verzorgingsproductenmaker Procter & Gamble en verfproducent PPG.
19/04 22u15  Blok gaat pleiten voor corridor Gaza-WestoeverMinister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) gaat bij Israël en de Palestijnen pleiten voor een verbindingsroute tussen Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Dat zei hij in de Tweede Kamer. Blok doet dat op voorstel van D66 en ChristenUnie. De Tweede Kamer heeft waardering voor het initiatief van beide partijen.
19/04 22u00  Ds. Johannes Lepsius: geheugen van de Armeense genocideOp 24 april wordt wereldwijd de volkerenmoord op de Armeniërs herdacht. Over de ware aard van de gebeurtenissen bestaat geen enkele twijfel.
19/04 22u00  VS: OPCW-inspecteurs weggehouden uit DoumaDe Verenigde Staten vermoeden dat Rusland en Syrië proberen OPCW-onderzoekers weg te houden uit Douma, waar mogelijk een aanval is uitgevoerd met chemische wapens. De landen zouden ondertussen proberen bewijsmateriaal weg te werken.
19/04 22u00  Man verstopte lijk vermoorde vrouw op balkonEen man uit Den Haag die ervan wordt verdacht dat hij zijn echtgenote heeft vermoord, zou daarna haar lijk in stukken hebben gezaagd en in een kist op het balkon hebben verstopt. De politie vond de stoffelijke resten in januari tijdens een doorzoeking van hun woning in Scheveningen. De zaak tegen de verdachte zaak komt volgende week voor het eerst voor de rechtbank in een inleidende zitting.
19/04 21u45  Synode PKN wijst vertrekcompensatie predikanten afEr komt geen „vertrekcompensatie” om de mobiliteit van predikanten in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) te bevorderen.
19/04 21u30  Zoon oud-president Zuma vervolgd om crashZuid-Afrikaanse aanklagers gaan de zoon van oud-president Jacob Zuma alsnog vervolgen voor een dodelijk verkeersongeval. Duduzane Zuma botste in 2014 met zijn Porsche 911 op een taxibusje. Daardoor kwam een vrouw om het leven en raakten twee mensen ernstig gewond.
19/04 21u15  D66 verlaat coalitiebesprekingen Ede wegens scheuring in fractieD66 heeft zich teruggetrokken uit de onderhandelingen voor de nieuwe coalitie in Ede. De reden is een breuk in de drie leden tellende gemeenteraadsfractie.
19/04 21u15  Ombudsman wil onderzoek coffeeshopbaas afmakenDe Nationale ombudsman Reinier van Zutphen gaat bij wijze van uitzondering toch aan de slag met zijn onderzoek naar de klachten van de Tilburgse coffeeshopbaas Johan van Laarhoven. Van Zutphen kreeg tot dusver geen medewerking van de politie en justitie omdat er nog een strafzaak loopt tegen de Tilburger die in Thailand is veroordeeld voor witwassen van drugsgeld. Omdat geen reëel zicht is op behandeling van de strafzaak wil de ombudsman zijn onderzoek niet opnieuw op de lange baan schuiven, schrijft hij donderdag aan minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.
19/04 21u00  Geen aandelen koning in Koninklijke bedrijvenKoning Willem-Alexander heeft geen aandelen in bedrijven die het predicaat Koninklijk hebben. Dat valt sinds donderdag te lezen op de website van het Koninklijk Huis. Het impliceert ook dat de koning geen aandelen bezit van Koninklijke Shell, waarover sinds jaar en dag in binnen- en buitenland verhalen, geruchten en berichten circuleerden.
19/04 20u45  Koning Swaziland geeft land nieuwe naamDe vorst van Swaziland geeft zijn koninkrijk een nieuwe naam. Mswati III herdoopt het land tot Koninkrijk eSwatini, wat „het land van de Swazi’s” betekent.
19/04 20u45  Duitse invloed in Antwerpse kerkDe tweede fase van de restauratie van de Brabantse Olijfberg is afgerond. De protestantse kerk aan de Lange Winkelstraat in Antwerpen staat nog twee fasen te wachten.
19/04 20u30  Depressieve jongere: Het voelde alsof ik onder een glazen stolp zatSlaapproblemen. Paniekaanvallen. Extreme neerslachtigheid. Gevoel van eenzaamheid. Veel jongeren hebben last van depressieve klachten. Wat betekent het om depressief te zijn? En hoe kun je als ouder, vriend of familielid een depressieve jongere helpen?
19/04 20u30  Alcarta doet alles voor een aardverschuivingDe schoolatlassenmarkt is opgeschud. Met ”Alcarta” kan de Grote Bosatlas er een geduchte concurrent bij krijgen. Tussen de twee bestaan overeenkomsten, maar ook enkele opvallende verschillen. Gaat de uitgave voor een aardverschuiving zorgen?
19/04 20u00  Russische miljardair moet ‘superjacht’ afstaanDe Russische miljardair Farchad Achmedov moet afstand doen van zijn megajacht Luna. Een Britse rechtbank besloot dat de man het 115 meter lange vaartuig moet overdragen aan zijn ex-vrouw Tatjana Achmedova.
19/04 19u45  Gg Ermelo herdenkt 50-jarig bestaanIn Ermelo is zaterdag een herdenkingsboek gepresenteerd vanwege het 50-jarig bestaan van de gereformeerde gemeente in die plaats.
19/04 19u45  Restauratie Bovenkerktoren Kampen van startDe toren van de Bovenkerk in Kampen wordt gerestaureerd, meldt de gemeente Kampen. De toren, die eigendom is van de burgerlijke gemeente, verkeert in slechte staat en verzakt. De werkzaamheden aan de toren starten deze maand. De fundering wordt verstevigd en de gevel gerestaureerd. Schade door de zetting van de toren wordt hersteld en ook het muurwerk van tufsteen wordt verbeterd.
19/04 19u45  Wat er in Duitse moskeeën wordt gepreektNa de verschijning van zijn boek, vorig jaar maart, kreeg Constantin Schreiber heel wat over zich heen. ”Inside islam” zou een veel te negatief beeld van de islam in Duitsland geven. Die kritiek doet de journalist echter geen recht. Uit alles blijkt dat hij in elk geval geprobeerd heeft op een integere manier te beschrijven „wat er in Duitslands moskeeën gepreekt wordt.”
19/04 19u45  Zelfstandige is niet altijd echt zelfstandigDe fiscale discussie over de zzp’er is nog steeds niet beslecht. Vraag is: bestaat die discussie wel? Eigenlijk niet, want over de échte zzp’er is uiteraard geen gedoe. Maar wat is een zelfstandige precies?
19/04 19u30  „Logos doet onderzoek met Bijbelse bril op”Het Logos Instituut houdt vrijdag en zaterdag een congres over het thema ”Geloof is de sleutel tot kennis”. Medewerker Jan van Meerten: „Ons uitgangspunt is om vanuit een Bijbels kader de werkelijkheid te duiden.”
19/04 19u15  Dode en gewonde door ongeval WeertEen aanrijding met een tractor bij Weert is een 86-jarige automobilist uit Herten (bij Roermond) fataal geworden. Zijn 69-jarige bijrijder uit Roermond raakte ernstig gewond. Het ongeluk gebeurde donderdag in de namiddag toen de auto vanuit de Trancheeweg de Kempenweg opdraaide. Daar kwam net een tractor met oplegger aanrijden.
19/04 19u15  Samen wandelen als rustpuntMet z’n tweeën gaan ze er regelmatig zaterdags of in de vakanties opuit. Voor het echtpaar Martin de Goffau (59) en Jolanda de Goffau (56) uit Voorthuizen zijn de wandeltochten een rustpunt. „We hebben een gezin met acht kinderen”, zegt Martin de Goffau. „Tijdens onze wandelingen hebben we even echt tijd voor elkaar, het is fijn om samen die tijd te hebben. Al lopend praten we er heel wat af.”
19/04 19u00  Reactiemogelijkheid gaat weer aan bij Nu.nlBezoekers van Nu.nl kunnen vanaf volgende week weer reacties achterlaten onder de artikelen. De grootste nieuwssite van Nederland trok anderhalf jaar geleden nog de stekker uit de reactiemogelijkheid, omdat het modereren van alle reacties teveel tijd in beslag nam, maar komt daarop terug.
19/04 18u45  Israël zet zich schrap voor wraakactie uit IranDe spanning is om te snijden. Israël zet zich schrap voor een wraakactie van Teheran, na een nieuwe aanval van de Joodse staat op een Iraanse basis in Syrië. Escalatie dreigt. Iran presenteerde woensdag een nieuwe, mysterieuze kruisraket.
19/04 18u30  VS maken zich op voor executie 83-jarigeDe autoriteiten in de Amerikaanse staat Alabama maken zich op voor de executie van een 83-jarige man. Moordenaar Walter Moody wordt daarmee voor zover bekend de oudste persoon die ter dood wordt gebracht sinds 1976, het jaar waarin het hooggerechtshof de landelijke opschorting van de doodstraf ongedaan maakte.
19/04 18u00  OM: werkstraf voor belaging gemeentebestuurEen 76-jarige activist uit Voorburg die in 2015 en 2016 honderden beledigende en bedreigende mails stuurde naar het gemeentebestuur en raadsleden in zijn woonplaats, zou volgens het Openbaar Ministerie een werkstraf van 180 uur moeten krijgen. Daarnaast eiste de officier van justitie donderdag voor de rechtbank in Den Haag een voorwaardelijke celstraf van twee maanden wegens belaging en pogingen om de democratische besluitvorming te beïnvloeden.
19/04 18u00  Damrak sluit in het roodDe Amsterdamse beurs is donderdag lager geëindigd. Beleggers op het Damrak verwerkten een stroom aan resultaten. Arcadis kreeg een flinke tik na zijn handelsbericht en ook Unilever eindigde in de min.
19/04 17u45  FNV pleit voor beloningspact in bankensectorVakbond FNV wil met de bank- en verzekeringssector een beloningspact afsluiten dat „exorbitante” loonsverhogingen en bonussen aan banden legt. Recent zorgden plannen voor een forse salarisverhoging voor de topman van ING nog voor flinke ophef. Dat heeft imago van de financiële sector geen goed gedaan en „het grote graaien” moet nu echt stoppen, stelt de vakbond.
19/04 17u45  Elektrische auto voorziet je koelkast van stroomIn de nacht levert je elektrische auto stroom voor je woning. De laadpaal voor je voertuig maakt weer slim gebruik van de wind. Zo wordt het elektriciteitsnetwerk ontlast.
19/04 17u45  Celstraf voor verbreken alarmtelefoontjesEen voormalige medewerker van een alarmcentrale in het Amerikaanse Houston is veroordeeld tot een celstraf van tien dagen omdat ze duizenden telefoontjes afbrak zonder te helpen. Ze had op die momenten geen zin om met mensen te praten, verklaarde zij in verhoren.
19/04 17u30  „Weinig klachten over etnisch profileren”Bij de politie zijn het afgelopen jaar 46 klachten binnengekomen van mensen die zeggen dat ze etnisch zijn geprofileerd, dat wil zeggen: door de politie gecontroleerd puur op basis van hun huidskleur. Dat is weinig, gemeten naar de tienduizenden controles die de politie jaarlijks doet, zegt Peter Slort, die bij de politie diversiteit in zijn portefeuille heeft.
19/04 17u30  Weer Turkse oppositieleden uit parlement gezetTwee Turkse oppositieleden raken hun parlementszetels kwijt. Het parlement besloot daartoe nadat de politici van de pro-Koerdische partij HDP waren veroordeeld voor verschillende strafbare feiten.
19/04 17u30  Dodelijke val Amsterdammer na eten spacecakeEen 26-jarige man uit Amsterdam is zaterdagavond na het eten van „een grote hoeveelheid spacecake” van de zevende verdieping van zijn hotel in Oostende gevallen. Het slachtoffer was op slag dood. Dat maakte het parket van Brugge donderdag bekend.
19/04 17u15  Edison-oeuvreprijs voor pianiste Eliane EliasDe Braziliaanse jazzpianiste Eliane Elias krijgt de Edison Oeuvreprijs Jazz 2018. Zij ontvangt deze prestigieuze prijs op vrijdag 6 juli tijdens de uitreiking van de Edison Jazz/World 2018 op North Sea Jazz in Rotterdam.
19/04 17u15  D66’ers ontevreden over rol partij in coalitieD66-kiezers vinden hun partij onvoldoende zichtbaar in het kabinet-Rutte III. Zij zijn van de vier coalitiepartijen het meest ontevreden over de rol van hun partij in de huidige regering.
19/04 17u15  „Een op drie patiënten ziek na medicijnwissel”Patiënten die moeten overstappen op een ander merk medicijn, als gevolg van het inkoopbeleid van zorgverzekeraars, kampen vaak met onnodige gezondheidsklachten. Dat concluderen veertien patiëntenorganisaties in een gezamenlijk onderzoek onder bijna 2000 patiënten.
19/04 17u00  Israël vervroegt viering om sabbatIsraël viert donderdag zijn zeventigjarig bestaan. Volgens de Hebreeuwse kalender is het vrijdag pas de echte dag dat David Ben Gurion in Tel Aviv de staat Israël uitriep. Maar omdat op vrijdagavond de sabbat begint, is de vierding een dag naar voren gehaald.
19/04 17u00  Gekraakte telefoons ‘schatkist’ voor justitieDe rechtbank in Amsterdam heeft bepaald dat het Openbaar Ministerie (OM) rechtmatig gebruik heeft gemaakt van zogeheten PGP-berichten en Ennetcomdata. Dat gebeurde donderdag bij de veroordeling van Nouafel F., ondanks hevig verzet van zijn advocaat. De gekraakte data leveren het OM een schat aan informatie op.
19/04 17u00  EU-parlement luidt noodklok over vaccinatiesHet Europees Parlement wil actie tegen de „zorgwekkende” afname van de vaccinatiegraad in de EU. In een resolutie roept het de Europese Commissie en de lidstaten op maatregelen te nemen tegen de „toenemende en wijdverspreide terughoudendheid tegenover vaccins” en de kostenstijging ervan aan te pakken. In Nederland krijgen steeds minder zuigelingen, kleuters en schoolkinderen prikken voor bof, mazelen en rodehond (BMR).
19/04 17u00  Rechtbank gewraakt in zaak SyriëgangersDe rechters in het proces van vier Syriëgangers die verdacht worden van terrorisme, moeten worden vervangen. Dat eist advocaat Bart Nooitgedagt die verdachte Mohamed R. bijstaat. Hij diende donderdag aan het einde van een pro-formazitting een wrakingsverzoek in. De wrakingskamer zal zich op een nog te bepalen tijdstip over de zaak buigen.
19/04 16u30  VEH maakt zich zorgen over aflossingsvrije hypotheekDe aflossingsvrije hypotheek kan huizenbezitters aan het einde van de looptijd flink in de problemen brengen. Vereniging Eigen Huis (VEH) maakt zich zorgen.
19/04 16u30  Bijna driekwart varkensvlees heeft keurmerkVan het varkensvlees dat in de supermarkten in de schappen ligt, heeft gemiddeld 71 procent het Beter Leven-keurmerk. Dat is een stijging van 8 procent ten opzichte van een jaar geleden, meldt actiegroep Varkens in Nood.
19/04 16u15  Motorrijder met 243 km/uur op provinciale wegDe politie heeft woensdag op twee provinciale wegen in de Haarlemmermeer bijna tachtig „extreme hardrijders” aan de kant gezet en bekeurd. Een motorrijder werd betrapt met een snelheid van 243 kilometer per uur op de N201, tussen Hilversum en Zandvoort. Dat is ruim drie keer zo hard als de maximumsnelheid ter plaatse.
19/04 16u15  Tweede leven Aviodome op punt van beginnenHet Aviodome als nieuwe evenementenlocatie in Amsterdam begint vaste vormen aan te nemen. Op een terrein in Amsterdam-West, naast de snelweg A5, is de markante aluminium koepel in elkaar gezet en door een hijskraan opgehesen tot de goede hoogte. Dat gebeurde donderdag in aanwezigheid van de pers.
19/04 16u15  NAVO-topman wil graag meer trainers voor IrakNAVO-topman Jens Stoltenberg wil graag dat Nederland meer militairen naar Irak stuurt om daar het leger te trainen. Dat zei hij donderdag na een werklunch met premier Mark Rutte in Den Haag. Het bondgenootschap zet een nieuwe trainingsmissie in het Arabische land op.
19/04 16u00  Veel politievertoon bij aanhouding op A16Met zeven politieauto’s en een motor heeft de politie iemand aangehouden op de A16 bij Capelle aan den IJssel. Om wie het gaat, willen woordvoerders niet zeggen. Het is een arrestatie „in een lopend onderzoek”, is het enige wat ze kwijt willen.
19/04 16u00  SGP’er Stoffer ondergaat vuurdoop op congres over duurzaamheidHet kersverse SGP-kamerlid Chris Stoffer onderging woensdag tijdens het congres “Duurzaam Doen” van het Hoornbeeck College zijn vuurdoop. Hij ging er in debat met Carla Dik-Faber van de ChristenUnie en Ellen Brinksma, statenlid voor GroenLinks bij de provincie Utrecht. „Ik vind windmolens niet lelijk.”
19/04 16u00  Wall Street licht lager bij cijferregenDe Amerikaanse aandelenbeurzen zijn donderdag licht lager geopend. Beleggers verwerkten een grote hoeveelheid kwartaalcijfers van onder meer verzorgingsmiddelenconcern Procter & Gamble en tabaksproducent Philip Morris.
19/04 16u00  Nabestaanden vangen bot bij wraking rechtersEen poging van nabestaanden van een in Best doodgeschoten man om de rechters in de strafzaak te laten vervangen, is mislukt. De nabestaanden wilden een andere rechtbank, omdat ze vonden dat de huidige rechters na een vechtpartij in de zittingszaal de schijn van partijdigheid hadden gewekt. Ze wraakten de rechtbank, maar de wrakingskamer heeft dat verzoek niet-ontvankelijk verklaard omdat de nabestaanden in deze zaak geen officiële procespartij zijn.
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

16x Grote brand Wateringen onder controle21/04 03u45 - Reformatisch Dagblad: In Wateringen heeft een grote uitslaande brand gewoed in een loods van een afvalverwerkingsbedrijf aan de Wateringveldseweg. De brandweer, die met veel materieel uit de omgeving was uitgerukt, heeft de brand inmiddels onder controle. Er zijn geen gewonden gevallen, meldt de brandweer.
15x Noord-Korea stopt atoom- en rakettesten21/04 01u45 - Reformatisch Dagblad: Noord-Korea stopt per direct met zijn nucleaire testen en rakettesten. Dat heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un volgens Noord-Koreaanse staatsmedia bekendgemaakt. Volgens Kim hoeft het land niet langer kernproeven of testen met ballistische raketten uit te voeren, omdat het land de nucleaire bewapening heeft afgerond.
14x „Noord-Korea stopt atoom- en rakettesten”21/04 00u30 - Reformatisch Dagblad: Noord-Korea stopt met zijn nucleaire testen en rakettesten. Dat heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un volgens Noord-Koreaanse staatsmedia bekendgemaakt.
13x NS verhaalt miljoenen aan schade op vandalen21/04 06u15 - Reformatisch Dagblad: Zo’n zeshonderd vandalen hebben de afgelopen vijf jaar een schadeclaim van de NS aan hun broek gekregen. In totaal hebben de spoorwegen 5,6 miljoen euro gevorderd van mensen die treinen hebben beklad met graffiti of vernielingen hebben aangericht aan treinen en op stations.
13x Grote brand bij afvalverwerker Wateringen21/04 01u30 - Reformatisch Dagblad: In Wateringen woedt een grote uitslaande brand in een loods van een afvalverwerkingsbedrijf aan de Wateringveldseweg. De brandweer is met veel materieel uit de omgeving uitgerukt om de brand te blussen.
12x Eerste solo LaChapelle in Nederland21/04 06u15 - Reformatisch Dagblad: In het Groninger Museum begint zaterdag een grote expositie van werk van de Amerikaanse foto- en videokunstenaar David LaChapelle, zijn eerste solotentoonstelling in ons land. Er zijn meer dan zeventig werken te bewonderen, van zijn vaak spraakmakende portretten tot landschappen.
12x Bloemencorso Bollenstreek viert het voorjaar21/04 05u30 - Reformatisch Dagblad: Cultuur. Dat is het thema van het Bloemencorso van de Bollenstreek dat zaterdag plaats heeft. Twintig praalwagens, dertig met bloemen versierde auto’s en muziekkorpsen trekken van Noordwijk naar Haarlem in wat genoemd wordt ‘de mooiste file van Nederland’.
12x Nederlander mag nu ook bijen gaan tellen21/04 04u45 - Reformatisch Dagblad: Na de tuinvogeltelling, de spinnentelling en de vlindertelling kan de Nederlander nu ook bijen gaan tellen. Zaterdag en zondag vindt de eerste Nationale Bijentelling plaats.
11x Week 16 in beeld: zomerweer, Douma en koolzaadvelden21/04 10u30 - Reformatisch Dagblad: De webredactie van het Reformatorisch Dagblad selecteert elke week een reeks bijzondere, opvallende en indrukwekkende foto’s uit de honderden foto’s die ze onder ogen kreeg.
10x „Dranktest op overleden verdachte na ongeluk”21/04 09u00 - Reformatisch Dagblad: Er moet een bloedproef komen voor veroorzakers van zware verkeersongelukken, ook als de verdachte bij het ongeval zelf om het leven is gekomen. Alleen zo kan bepaald worden of er drank of drugs in het spel waren, schrijft De Telegraaf.

Statistieken

Artikels:
33052
Gelezen:
17548
Aantal lezers nu:
50


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven