zaterdag 20 januari 2018, week 03


U bent nu hier: Meer nieuws van Scientias

Laatste updatecontrole: vandaag om 9u45
 

Scientias

Verbergen Tonen
20/01 09u00  Biohackers die vanuit hun luie stoel hun eigen DNA aanpassen: hoe zit dat? Vorig jaar kon je online live zien hoe Josiah Zayner met CRISPR-Cas9 zijn eigen DNA aanpaste. Geniaal of gekkenwerk? Het is november 2017 en onderzoeker en zelfbenoemd biohacker Josiah Zayner staat op het punt om geschiedenis te schrijven. Hij gaat voor het eerst proberen om menselijk DNA in vivo (dus in het lichaam) aan te […] Lees het volledige bericht (Biohackers die vanuit hun luie stoel hun eigen DNA aanpassen: hoe zit dat?) op Scientias.nl.11 
19/01 19u15  Grootste landzoogdier uit het Arctische gebied kampt met ernstige groeiachterstand De os blijkt zich maar moeilijk aan de opwarmende omstandigheden te kunnen aanpassen. Het gaat niet zo goed met de Muskusos (Ovibos moschatus), het grootste landzoogdier uit het Arctisch gebied. Het plompe, langharige dier dat over de Arctische toendra sjokt, heeft erg te lijden onder extreme weerschommelingen. Hoewel de bewoners van deze koude oorden een […] Lees het volledige bericht (Grootste landzoogdier uit het Arctische gebied kampt met ernstige groeiachterstand) op Scientias.nl.
19/01 17u15  Kanker opsporen met een bloedtest: dat lijkt binnenkort mogelijk Weer een stap dichter bij een snellere genezing van de levensbedreigende ziekte. Onderzoekers hebben een test ontwikkeld die zowel mutaties als eiwitten die met acht verschillende en veelvoorkomende soorten kanker in verband worden gebracht, kan detecteren. Een doorbraak, omdat deze het mogelijk maakt om kanker vroeg op te sporen, zodat de kans op genezing groter […] Lees het volledige bericht (Kanker opsporen met een bloedtest: dat lijkt binnenkort mogelijk) op Scientias.nl.
19/01 15u15  NASA werkt aan nieuwe energiebron voor toekomstige ruimtereizen En deze Kilopower-reactor gooit hoge ogen. Stroom is een essentieel onderdeel voor de mensen die afreizen naar de ruimte. Denk maar aan het simpel aandoen van een lamp, maar ook bij het uitvoeren van experimenten. Het genereren van elektriciteit is daarnaast ook noodzakelijk om astronauten weer veilig te laten terugkeren naar de Aarde. En een […] Lees het volledige bericht (NASA werkt aan nieuwe energiebron voor toekomstige ruimtereizen) op Scientias.nl.
19/01 13u15  Onderzoekers wijzen de meest irritante familieleden aan Vooral de vrouwelijke familieleden komen niet zo goed uit de verf. Je kent ze wel, mensen in je omgeving die je eigenlijk niet kunt uitstaan. Toch verdragen we in veel gevallen deze vervelende mensen in ons leven. Maar waarom? Wetenschappers wilden wel eens weten waarom we moeilijke en veeleisende mensen in onze omgeving niet gewoon […] Lees het volledige bericht (Onderzoekers wijzen de meest irritante familieleden aan) op Scientias.nl.
19/01 11u30  Je kunt de griep al verspreiden door simpelweg adem te halen Met voortdurend je handen wassen en hoestende mensen te mijden kom je er niet mee weg. Het blijkt wel heel gemakkelijk te zijn om het griepvirus te verspreiden. Onderzoekers hebben namelijk aangetoond dat we de griep al via onze adem aan anderen kunnen doorgeven. Het is dus niet meer genoeg om die hoestende of niezende […] Lees het volledige bericht (Je kunt de griep al verspreiden door simpelweg adem te halen) op Scientias.nl.
19/01 10u15  Waarom blijven de botsende neutronensterren zo enthousiast nagloeien? Onderzoekers brainstormen er op los. De botsende neutronensterren die ons vorig jaar trakteerden op zwaartekrachtsgolven, doen ons een nieuw mysterie cadeau. De gloed die na de kosmische botsing achterbleef, ebt niet langzaam weg, maar wordt steeds helderder. Over hoe dit kan tasten de onderzoekers nog in het duister. De ontdekking van de botsende neutronensterren betekende […] Lees het volledige bericht (Waarom blijven de botsende neutronensterren zo enthousiast nagloeien?) op Scientias.nl.
19/01 08u45  We raakten ons superieure reukzintuig kwijt toen we stopten met jagen en verzamelen Maar dat is niet erg: we hebben het waarschijnlijk ook niet echt meer nodig. Als iemand je een kleurenwaaier geeft en je vraagt om elke kleur te benoemen, doe je dat met gemak. Maar wat als die persoon je vijftien verschillende geuren serveert? Kun je die dan ook benoemen? Je zult waarschijnlijk merken dat het […] Lees het volledige bericht (We raakten ons superieure reukzintuig kwijt toen we stopten met jagen en verzamelen) op Scientias.nl.
18/01 19u45  Opwarming van de aarde ging in 2017 onverminderd door 2017 gaat de boeken in als het op één na warmste jaar sinds 1880. Dat heeft NASA zojuist bekend gemaakt. De nieuwste cijfers laten zien dat het jaar zich netjes aan de opwarmende trend houdt die zich met name de laatste veertig jaar zo duidelijk openbaart. De gemiddelde wereldwijde temperatuur lag volgens NASA in 2017 […] Lees het volledige bericht (Opwarming van de aarde ging in 2017 onverminderd door) op Scientias.nl.
18/01 16u30  Hogere temperaturen is slecht nieuws voor het sperma van zebravinken De kwaliteit rent achteruit als het kwik boven de 40 graden Celsius uitkomt. Zebravinken zijn echt wel wat gewend. Zo kunnen ze zich bijvoorbeeld prima redden in de droge Australische woestijnen. Maar dat wil niet zeggen dat klimaatverandering geen enkel probleem is voor deze vogeltjes, zo waarschuwen onderzoekers. De wetenschappers hebben ontdekt dat extreme temperaturen […] Lees het volledige bericht (Hogere temperaturen is slecht nieuws voor het sperma van zebravinken) op Scientias.nl.
18/01 14u30  Neutronenster kan nooit zwaarder zijn dan 2,16 zonsmassa’s Duitse onderzoekers lossen 40 jaar oud vraagstuk op. Hoe zwaar kan een neutronenster maximaal worden? Het is een vraag die onderzoekers al decennialang bezighoudt. Maar onderzoekers van de Goethe-Universität hebben het mysterie nu opgelost. Hun bijzonder nauwkeurige berekeningen wijzen uit dat de massa van een neutronenster nooit groter kan zijn dan 2,16 keer de massa […] Lees het volledige bericht (Neutronenster kan nooit zwaarder zijn dan 2,16 zonsmassa’s) op Scientias.nl.
18/01 13u15  Bedrijf dat grondstoffen van planetoïden wil halen, lanceert belangrijke satelliet Met de satelliet wordt de kennis en kunde vergaard die nodig is om andere hemellichamen uit te buiten. (Robotische) mijnwerkers die waardevolle grondstoffen uit een steen in de ruimte peuteren. Het lijkt misschien het scenario van een sciencefictionfilm. Maar als het aan Planetary Resources ligt, wordt het snel werkelijkheid. En met de succesvolle lancering van […] Lees het volledige bericht (Bedrijf dat grondstoffen van planetoïden wil halen, lanceert belangrijke satelliet) op Scientias.nl.
18/01 11u30  Grootste onderwatergrot ter wereld ontdekt in Mexico In de 347(!) kilometer lange grot zijn onder meer sporen van de Maya’s ontdekt. Een paar dagen geleden was een grottensysteem ten zuiden van Tulum (Ox Bel Ha) met een lengte van 270 kilometer nog de langste onderwatergrot ter wereld. De grot werd op de voet gevolgd door een grottensysteem ten noordoosten van Tulum (Sac […] Lees het volledige bericht (Grootste onderwatergrot ter wereld ontdekt in Mexico) op Scientias.nl.
18/01 10u30  Aarde lijkt niet zo hard op te warmen als het meest pessimistische klimaatscenario suggereert Maar de meest optimistische klimaatscenario’s kloppen waarschijnlijk ook niet. Hoe sterk warmt de aarde op als de CO2-concentratie in de atmosfeer uiteindelijk ongeveer twee keer zo groot is als in pre-industriële tijden? Het is een vraag waar onderzoekers zich het hoofd over breken en ze komen niet veel verder dan een vrij breed scala aan […] Lees het volledige bericht (Aarde lijkt niet zo hard op te warmen als het meest pessimistische klimaatscenario suggereert) op Scientias.nl.
18/01 08u15  Ook oceanen op Titan hebben een gemiddeld zeeniveau De maan Titan en de aarde lijken steeds meer op elkaar. Wetenschappers beweren in een nieuw paper dat oceanen en zeeën op Titan een gemiddeld zeeniveau hebben. Dit blijkt uit gegevens van de Cassini-ruimtesonde. Ook de oceanen op aarde hebben zo’n gemiddeld zeeniveau. Daarmee lijkt Titan nog meer op de aarde, ook al zijn de […] Lees het volledige bericht (Ook oceanen op Titan hebben een gemiddeld zeeniveau) op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 9u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
17/01 19u00  Zijn wij mensen immuun voor CRISPR-Cas9?Het immuunsysteem van sommige mensen ‘herinnert’ zich CRISPR-Cas9 en dat kan gevolgen hebben voor deze veelbelovende gentherapie. Het is een hot item: de gentherapie die kortweg CRISPR-Cas9 wordt genoemd. De therapie stelt onderzoekers in staat om het (menselijk) genoom heel nauwkeurig en snel te veranderen (zie kader) en is bijzonder veelbelovend. “Veel onderzoeksgroepen zijn het […] Lees het volledige bericht (Zijn wij mensen immuun voor CRISPR-Cas9?) op Scientias.nl.
17/01 16u30  DNA-onderzoek wijst na 4000 jaar uit dat deze ‘Twee Broers’ eigenlijk halfbroers zijnDe mummies hebben wel dezelfde moeder, maar niet dezelfde vader. De mummies van de twee mannen werden in 1907 in Egypte teruggevonden. Het gaat om twee edelmannen die rond 1800 voor Christus leefden. Al snel kregen de mummies de bijnaam ‘Twee Broers’, omdat hun mummies samen teruggevonden werden in wat nu bekend staat als de […] Lees het volledige bericht (DNA-onderzoek wijst na 4000 jaar uit dat deze ‘Twee Broers’ eigenlijk halfbroers zijn) op Scientias.nl.
17/01 14u30  Door het internet gaan we meer ‘spelen’ met religiesHet wereldwijde web zou ervoor zorgen dat we er niet meer zo van overtuigd zijn dat één religie het bij het juiste eind heeft. Ook zijn we door het gebruik van internet minder sterk geneigd om een specifieke religieuze traditie aan te hangen, zo stelt een Amerikaanse onderzoeker op basis van enquêtes. Zijn bevindingen zijn […] Lees het volledige bericht (Door het internet gaan we meer ‘spelen’ met religies) op Scientias.nl.
17/01 13u15  Ster verraadt dat in deze sterrenhoop een eenzaam, inactief zwart gat verstopt zitHet vreemde gedrag van de ster is alleen te verklaren als deze rond een onzichtbaar zwart gat cirkelt. De ster in kwestie bevindt zich in de bolvormige sterrenhoop NGC 3201. Observaties met behulp van ESO’s Very Large Telescope wijzen uit dat de ster zich heel vreemd gedraagt. De ster beweegt met een regelmaat van 167 […] Lees het volledige bericht (Ster verraadt dat in deze sterrenhoop een eenzaam, inactief zwart gat verstopt zit) op Scientias.nl.
17/01 11u30  In 2015 begon het Arctisch zee-ijs midden in de winter te smelten en we weten nu waaromWetenschappers vallen van de ene in de andere verbazing. Het is december 2015: hartje winter op de Noordpool en hét moment voor het zee-ijs om sterker te worden en uit te breiden. En dat gebeurt ook. Tot eind december. Dan gebeurt er iets wat onderzoekers nog nooit op zo’n grote schaal hebben meegemaakt: gedurende enkele […] Lees het volledige bericht (In 2015 begon het Arctisch zee-ijs midden in de winter te smelten en we weten nu waarom) op Scientias.nl.
17/01 10u30  Archeologen openen de jacht op de tombe van Toetanchamons vrouwZou zijn weduwe later in de buurt van farao Eje ter ruste zijn gelegd? Dat zal de komende tijd moeten blijken. De bekende Egyptische archeoloog en voormalige minister van Oudheden in Egypte, Zahi Hawass is onlangs begonnen met opgravingen in de buurt van de tombe van Eje. De opgravingen worden mede mogelijk gemaakt door een […] Lees het volledige bericht (Archeologen openen de jacht op de tombe van Toetanchamons vrouw) op Scientias.nl.
17/01 08u45  Is het Antropoceen begonnen? Het antwoord vinden we onder water!Wetenschappers wijzen de plekken aan waar we hard bewijs voor de start van het Antropoceen kunnen vinden. Officieel leven we momenteel in het Holoceen. Maar als het aan een internationale werkgroep ligt, gaat dat veranderen. De groep pleit er namelijk al sinds 2009 voor om een nieuw tijdperk te omarmen: het tijdperk waarin de mens […] Lees het volledige bericht (Is het Antropoceen begonnen? Het antwoord vinden we onder water!) op Scientias.nl.
16/01 19u00  James Webb-telescoop ‘overleeft’ extreme kou en is weer een stapje dichter bij lanceringZelfs temperaturen van bijna -200 graden Celsius deren de telescoop niet. Tot die conclusie komt NASA nadat de achttien spiegels die samen de enorme hoofdspiegel vormen 100 dagen lang in een vacuümkamer hebben doorgebracht. In de kamer werd de spiegel blootgesteld aan de heftige omstandigheden die deze ook in de ruimte voor de kiezen krijgt, […] Lees het volledige bericht (James Webb-telescoop ‘overleeft’ extreme kou en is weer een stapje dichter bij lancering) op Scientias.nl.
16/01 16u30  In 6000 jaar tijd is meer dan de helft van Europa’s bossen verdwenenZo’n 8000 jaar geleden kon een eekhoorn – in theorie – zonder de grond te raken van Lissabon naar Moskou klauteren. Dat hoeven eekhoorns vandaag de dag echter niet meer te proberen. Want bomen zijn een stuk schaarser geworden, zo moet een internationaal team van onderzoekers concluderen. Pollen Een analyse van pollen – afkomstig van […] Lees het volledige bericht (In 6000 jaar tijd is meer dan de helft van Europa’s bossen verdwenen) op Scientias.nl.
16/01 14u45  Antarctica schittert op nieuwe foto’s van Operation IceBridgeHet koude continent is adembenemend mooi én veelzijdig. Die conclusie kun je wel trekken als je de nieuwste foto’s ziet die tijdens Operation IceBridge zijn gemaakt. Tijdens dit onderzoeksproject – dat alweer negen jaar loopt – word Antarctica vanuit een vliegtuigje bestudeerd en gefotografeerd. De beelden moeten – in aanvulling op satellietbeelden en onderzoek ter […] Lees het volledige bericht (Antarctica schittert op nieuwe foto’s van Operation IceBridge) op Scientias.nl.
16/01 13u15  Ziekteverwekker die de inheemse Mexicanen bijna van de kaart veegde, krijgt een naamEen Salmonella-bacterie gaf de Mexicanen in de zestiende eeuw waarschijnlijk de hardste klap. Nadat de Europeanen in de zestiende eeuw voet in Mexico zetten, kreeg de inheemse bevolking de ene na de andere epidemie over zich heen. Veel van die uitbraken worden in verband gebracht met de Europeanen: zo hebben zij bijvoorbeeld de pokken naar […] Lees het volledige bericht (Ziekteverwekker die de inheemse Mexicanen bijna van de kaart veegde, krijgt een naam) op Scientias.nl.
16/01 11u45  Dinosaurus met iriserende veren ontdektDe kleur van de veren veranderden onder invloed van het licht. Wie wel eens een pauw of kolibrie van dichtbij heeft bekeken, is ongetwijfeld onder de indruk geweest van hun verenkleed. Het is namelijk niet alleen enorm kleurrijk: de kleuren veranderen ook nog eens onder invloed van het licht, ze zijn iriserend. En nieuw onderzoek […] Lees het volledige bericht (Dinosaurus met iriserende veren ontdekt) op Scientias.nl.
16/01 10u30  Nieuwe – nog nooit tentoongestelde – tekening van Vincent van Gogh ontdektMet de ontdekking is het oeuvre van Van Gogh twee tekeningen rijker. De tekening is in het bezit van de Van Vlissingen Art Foundation en uitgebreid door deskundigen onderzocht. Zowel het onderwerp als het materiaalgebruik, de stijl, techniek en herkomst van de tekening wijzen erop dat Van Gogh deze maakte. Dat heeft het Van Gogh […] Lees het volledige bericht (Nieuwe – nog nooit tentoongestelde – tekening van Vincent van Gogh ontdekt) op Scientias.nl.
16/01 09u00  Je neus en mond dichtknijpen als je moet niesen: dat is een slecht ideeDat blijkt wel uit het tamelijk dramatische verhaal van een 34-jarige man. Wetenschappers doen het opmerkelijke verhaal in het blad BMJ Case Reports uit de doeken. In het kort: de man moest niesen, kneep zijn neus dicht en sloot zijn mond. De nies werd zo onderdrukt, maar kort erna verging de man van de pijn […] Lees het volledige bericht (Je neus en mond dichtknijpen als je moet niesen: dat is een slecht idee) op Scientias.nl.
15/01 19u15  Orang-oetan gebruikt geneeskrachtige plant om spier- en gewrichtspijn aan te pakkenDezelfde plant wordt door een inheems volk op Borneo voor hetzelfde doeleinde gebruikt. Dat hebben Britse onderzoekers ontdekt én op camera weten vast te leggen. Op de beelden is te zien hoe een vrouwelijke orang-oetan – Indy genaamd – op de bladeren van de Dracaena cantleyi kauwt, zodat een wit schuim ontstaat. Dat schuim wrijft […] Lees het volledige bericht (Orang-oetan gebruikt geneeskrachtige plant om spier- en gewrichtspijn aan te pakken) op Scientias.nl.
15/01 16u30  Het is nu bewezen: zwangerschapsdementie bestaat echtDe vergeetachtigheid tijdens de zwangerschap is een meetbaar én significant fenomeen. Met dat verlossende woord komen Australische onderzoekers op de proppen. Het zal elke vrouw die tijdens een zwangerschap wel eens een doktersafspraak is vergeten of de autosleutels in de koelkast heeft opgeborgen, geruststellen: het hoort er namelijk allemaal bij. Dat is te lezen in […] Lees het volledige bericht (Het is nu bewezen: zwangerschapsdementie bestaat echt) op Scientias.nl.
15/01 14u30  Superschattige lemuur ontdekt op MadagaskarHet gaat om een gloednieuwe soort die we al die tijd over het hoofd hebben gezien. Onderzoekers ontdekten de lemuur in het zuidoosten van Madagaskar. DNA-onderzoek wees vervolgens uit dat het om een nieuwe soort gaat. Deze heeft de naam Cheirogaleus grovesi gekregen, zo is in het blad Primate Conservation te lezen. De nieuwe soort […] Lees het volledige bericht (Superschattige lemuur ontdekt op Madagaskar) op Scientias.nl.
15/01 13u30  Surfer heeft veel grotere kans om resistente bacterie te herbergenHet heeft alles te maken met het vele zeewater dat surfers tijdens het beoefenen van hun sport binnenkrijgen. Wetenschappers van de universiteit van Exeter bestudeerden de bacteriën die in de rectum van 300 mensen waren aangetroffen. Ongeveer de helft van de proefpersonen surfde regelmatig voor de kust van Groot-Brittannië. De onderzoekers wilden met name nagaan […] Lees het volledige bericht (Surfer heeft veel grotere kans om resistente bacterie te herbergen) op Scientias.nl.
15/01 11u45  Jupiter, wat ben je mooi!Juno kiekt het zuidelijk halfrond van de machtige gasreus. Wat natuurlijk direct opvalt, zijn de kleurrijke banden die op de foto zo gebroederlijk naast elkaar liggen. De grootste planeet die ons zonnestelsel rijk is, is bedekt met dikke rode, bruine, gele en witte wolken en de manier waarop zij georganiseerd zijn, zorgt ervoor dat het […] Lees het volledige bericht (Jupiter, wat ben je mooi!) op Scientias.nl.
15/01 10u15  Kruipende baby brengt een hoop viezigheid in bewegingHij brengt huidcellen, bacteriën, pollen en schimmelsporen in de lucht en inhaleert een groot deel ervan. Er is eerder al uitgebreid onderzoek gedaan naar de hoeveelheid stof en biologisch materiaal een volwassene in de lucht brengt wanneer hij wandelt. Maar nu is voor het eerst ook uitgezocht hoeveel stof en viezigheid er door een kruipende […] Lees het volledige bericht (Kruipende baby brengt een hoop viezigheid in beweging) op Scientias.nl.
15/01 08u45  Mogelijk lavatunnels ontdekt nabij de noordpool van de maanDit kan het leven van de eerste maankolonisten een stuk aangenamer maken. De eerste aanwijzingen voor lavatunnels nabij de noordpool van de maan werden gevonden op beelden van de maanorbiter LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter). Een analyse van de beelden resulteerde in de ontdekking van een aantal putten in een grote krater nabij de noordpool. En […] Lees het volledige bericht (Mogelijk lavatunnels ontdekt nabij de noordpool van de maan) op Scientias.nl.
14/01 09u15  Genetisch gemodificeerde gewassen: dé oplossing voor het wereldvoedselprobleem?Kan gentech ons helpen om in 2050 alle 10 miljard monden te voeden? Naar schatting zijn er wereldwijd een slordige 815 miljoen mensen die honger lijden, zo maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vorig jaar bekend. Het gaat dan om zo’n elf procent van de totale wereldbevolking. Het zijn schokkende cijfers. Zeker als je bedenkt dat de […] Lees het volledige bericht (Genetisch gemodificeerde gewassen: dé oplossing voor het wereldvoedselprobleem?) op Scientias.nl.
13/01 09u15  Chemische reacties tussen de sterren: de opmaat naar (buitenaards) leven?Er gebeuren spannende dingen in de ruimte tussen de sterren. Wie denkt aan de ruimte tussen de sterren stelt zich wellicht een grote, zwarte, saaie leegte voor. Maar niets is minder waar. De interstellaire ruimte is namelijk helemaal niet leeg. “De interstellaire ruimte is gevuld met gewone materie,” vertelt Vincent Icke, hoogleraar theoretische sterrenkunde bij […] Lees het volledige bericht (Chemische reacties tussen de sterren: de opmaat naar (buitenaards) leven?) op Scientias.nl.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

11x Biohackers die vanuit hun luie stoel hun eigen DNA aanpassen: hoe zit dat?20/01 09u00 - Scientias: Vorig jaar kon je online live zien hoe Josiah Zayner met CRISPR-Cas9 zijn eigen DNA aanpaste. Geniaal of gekkenwerk? Het is november 2017 en onderzoeker en zelfbenoemd biohacker Josiah Zayner staat op het punt om geschiedenis te schrijven. Hij gaat voor het eerst proberen om menselijk DNA in vivo (dus in het lichaam) aan te […] Lees het volledige bericht (Biohackers die vanuit hun luie stoel hun eigen DNA aanpassen: hoe zit dat?) op Scientias.nl.
2x In 2015 begon het Arctisch zee-ijs midden in de winter te smelten en we weten nu waarom17/01 11u30 - Scientias: Wetenschappers vallen van de ene in de andere verbazing. Het is december 2015: hartje winter op de Noordpool en hét moment voor het zee-ijs om sterker te worden en uit te breiden. En dat gebeurt ook. Tot eind december. Dan gebeurt er iets wat onderzoekers nog nooit op zo’n grote schaal hebben meegemaakt: gedurende enkele […] Lees het volledige bericht (In 2015 begon het Arctisch zee-ijs midden in de winter te smelten en we weten nu waarom) op Scientias.nl.
2x Ook oceanen op Titan hebben een gemiddeld zeeniveau18/01 08u15 - Scientias: De maan Titan en de aarde lijken steeds meer op elkaar. Wetenschappers beweren in een nieuw paper dat oceanen en zeeën op Titan een gemiddeld zeeniveau hebben. Dit blijkt uit gegevens van de Cassini-ruimtesonde. Ook de oceanen op aarde hebben zo’n gemiddeld zeeniveau. Daarmee lijkt Titan nog meer op de aarde, ook al zijn de […] Lees het volledige bericht (Ook oceanen op Titan hebben een gemiddeld zeeniveau) op Scientias.nl.
2x Neutronenster kan nooit zwaarder zijn dan 2,16 zonsmassa’s18/01 14u30 - Scientias: Duitse onderzoekers lossen 40 jaar oud vraagstuk op. Hoe zwaar kan een neutronenster maximaal worden? Het is een vraag die onderzoekers al decennialang bezighoudt. Maar onderzoekers van de Goethe-Universität hebben het mysterie nu opgelost. Hun bijzonder nauwkeurige berekeningen wijzen uit dat de massa van een neutronenster nooit groter kan zijn dan 2,16 keer de massa […] Lees het volledige bericht (Neutronenster kan nooit zwaarder zijn dan 2,16 zonsmassa’s) op Scientias.nl.
2x Waarom blijven de botsende neutronensterren zo enthousiast nagloeien?19/01 10u15 - Scientias: Onderzoekers brainstormen er op los. De botsende neutronensterren die ons vorig jaar trakteerden op zwaartekrachtsgolven, doen ons een nieuw mysterie cadeau. De gloed die na de kosmische botsing achterbleef, ebt niet langzaam weg, maar wordt steeds helderder. Over hoe dit kan tasten de onderzoekers nog in het duister. De ontdekking van de botsende neutronensterren betekende […] Lees het volledige bericht (Waarom blijven de botsende neutronensterren zo enthousiast nagloeien?) op Scientias.nl.
1x Mogelijk lavatunnels ontdekt nabij de noordpool van de maan15/01 08u45 - Scientias: Dit kan het leven van de eerste maankolonisten een stuk aangenamer maken. De eerste aanwijzingen voor lavatunnels nabij de noordpool van de maan werden gevonden op beelden van de maanorbiter LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter). Een analyse van de beelden resulteerde in de ontdekking van een aantal putten in een grote krater nabij de noordpool. En […] Lees het volledige bericht (Mogelijk lavatunnels ontdekt nabij de noordpool van de maan) op Scientias.nl.
1x Jupiter, wat ben je mooi!15/01 11u45 - Scientias: Juno kiekt het zuidelijk halfrond van de machtige gasreus. Wat natuurlijk direct opvalt, zijn de kleurrijke banden die op de foto zo gebroederlijk naast elkaar liggen. De grootste planeet die ons zonnestelsel rijk is, is bedekt met dikke rode, bruine, gele en witte wolken en de manier waarop zij georganiseerd zijn, zorgt ervoor dat het […] Lees het volledige bericht (Jupiter, wat ben je mooi!) op Scientias.nl.
1x Nieuwe – nog nooit tentoongestelde – tekening van Vincent van Gogh ontdekt16/01 10u30 - Scientias: Met de ontdekking is het oeuvre van Van Gogh twee tekeningen rijker. De tekening is in het bezit van de Van Vlissingen Art Foundation en uitgebreid door deskundigen onderzocht. Zowel het onderwerp als het materiaalgebruik, de stijl, techniek en herkomst van de tekening wijzen erop dat Van Gogh deze maakte. Dat heeft het Van Gogh […] Lees het volledige bericht (Nieuwe – nog nooit tentoongestelde – tekening van Vincent van Gogh ontdekt) op Scientias.nl.
1x Dinosaurus met iriserende veren ontdekt16/01 11u45 - Scientias: De kleur van de veren veranderden onder invloed van het licht. Wie wel eens een pauw of kolibrie van dichtbij heeft bekeken, is ongetwijfeld onder de indruk geweest van hun verenkleed. Het is namelijk niet alleen enorm kleurrijk: de kleuren veranderen ook nog eens onder invloed van het licht, ze zijn iriserend. En nieuw onderzoek […] Lees het volledige bericht (Dinosaurus met iriserende veren ontdekt) op Scientias.nl.
1x Ziekteverwekker die de inheemse Mexicanen bijna van de kaart veegde, krijgt een naam16/01 13u15 - Scientias: Een Salmonella-bacterie gaf de Mexicanen in de zestiende eeuw waarschijnlijk de hardste klap. Nadat de Europeanen in de zestiende eeuw voet in Mexico zetten, kreeg de inheemse bevolking de ene na de andere epidemie over zich heen. Veel van die uitbraken worden in verband gebracht met de Europeanen: zo hebben zij bijvoorbeeld de pokken naar […] Lees het volledige bericht (Ziekteverwekker die de inheemse Mexicanen bijna van de kaart veegde, krijgt een naam) op Scientias.nl.

Statistieken

Artikels:
37186
Gelezen:
15387
Aantal lezers nu:
3


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven