donderdag 19 september 2019, week 38


U bent nu hier: Meer nieuws van Scientias

Laatste updatecontrole: vandaag om 13u00
 

Scientias

Verbergen Tonen
19/09 11u45  ‘De ringen van Saturnus doen zich veel jonger voor dan ze daadwerkelijk zijn’ Het debat over de leeftijd van het machtige ringenstelsel van Saturnus is nog niet ten einde. Een team van onderzoekers heeft het debat over de leeftijd van de ringen van Saturnus opnieuw aangewakkerd. In een nieuwe studie stellen ze namelijk dat het ringenstelsel van de betreffende planeet waarschijnlijk miljarden jaren geleden is gevormd. En dat […] Het bericht ‘De ringen van Saturnus doen zich veel jonger voor dan ze daadwerkelijk zijn’ verscheen eerst op Scientias.nl.
19/09 11u00  Stof van botsing tussen planetoïden koelde de aarde af en blies de planeet nieuw leven in Mogelijk kunnen we dit effect kunstmatig nabootsen en zo klimaatverandering een halt toe roepen. In de laatste decennia zijn onderzoekers erachter gekomen dat de evolutie van het leven op aarde tevens afhangt van wat er zich in het heelal afspeelt. Een voorbeeld hiervan is de enorme planetoïde-inslag die 66 miljoen jaar geleden alle dinosauriërs van […] Het bericht Stof van botsing tussen planetoïden koelde de aarde af en blies de planeet nieuw leven in verscheen eerst op Scientias.nl.
19/09 09u45  Stof van botsing tussen planetoïden koelde de aarde af en blies het nieuw leven in Mogelijk kunnen we dit effect kunstmatig nabootsen en zo klimaatverandering een halt toe roepen. In de laatste decennia zijn onderzoekers erachter gekomen dat de evolutie van het leven op aarde tevens afhangt van wat er zich in het heelal afspeelt. Een voorbeeld hiervan is de enorme planetoïde-inslag die 66 miljoen jaar geleden alle dinosauriërs van […] Het bericht Stof van botsing tussen planetoïden koelde de aarde af en blies het nieuw leven in verscheen eerst op Scientias.nl.10 
18/09 17u15  Vulkaan Loki op Jupiters maan Io staat mogelijk op het punt van uitbarsten Vulkaanuitbarstingen zijn doorgaans lastig te voorspellen, maar vulkaan Loki lijkt zich keurig aan een schema te houden. Ieder moment kan een golf van gesmolten lava uit vulkaan Loki gespuwd worden. Dat stellen onderzoekers in een nieuwe studie nadat ze zich over het reilen en zeilen van de vulkaan in de afgelopen twintig jaar bogen. Opvallend […] Het bericht Vulkaan Loki op Jupiters maan Io staat mogelijk op het punt van uitbarsten verscheen eerst op Scientias.nl.
18/09 13u30  Gat in de ozonlaag is in de laatste dertig jaar niet zo klein geweest als nu Het gat lijkt zich met dank aan het Montreal Protocol zichtbaar te herstellen. Wetenschappers van de Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) komen met goed nieuws op de proppen: het terugkerende gat in de ozonlaag boven Antarctica zal dit jaar het kleinst zijn sinds de jaren tachtig. Het gat – dat elk jaar in september boven Antarctica […] Het bericht Gat in de ozonlaag is in de laatste dertig jaar niet zo klein geweest als nu verscheen eerst op Scientias.nl.
18/09 13u15  Gat in de ozonlaag is dit jaar het kleinst sinds 30 jaar Het gat lijkt zich met dank aan het Montreal Protocol zichtbaar te herstellen. Wetenschappers van de Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) komen met goed nieuws op de proppen: het terugkerende gat in de ozonlaag boven Antarctica zal dit jaar het kleinst zijn sinds de jaren tachtig. Het gat – dat elk jaar in september boven Antarctica […] Het bericht Gat in de ozonlaag is dit jaar het kleinst sinds 30 jaar verscheen eerst op Scientias.nl.
18/09 11u15  Bekken van uitgestorven aap Rudapithecus werpt nieuw licht op menselijke evolutie Het vermogen van mensen om op twee benen te lopen heeft mogelijk een diepere voorouderlijke oorsprong dan tot nu toe gedacht. Vlakbij het oude mijnstadje Rudabánya in Hongarije hebben onderzoekers de fossiele resten opgegraven van uitgestorven gefossiliseerde aap. Het gaat om het bekken van de Rudapithecus hungaricus; een grote aap die Europa bewoonde tijdens het […] Het bericht Bekken van uitgestorven aap Rudapithecus werpt nieuw licht op menselijke evolutie verscheen eerst op Scientias.nl.
18/09 08u45  Paracetamol maken op Mars? Deze duurzame medicijnfabriek maakt het mogelijk Onderzoekers hebben een duurzame reactor ontwikkeld waarmee je overal medicijnen kunt maken. Benodigdheden? Zonlicht en de mini-fabriek. Of het nou een paracetamol is op Mars of malariamedicijnen in de jungle; dit ‘kunstmatige blad’ weet wat ‘m te doen staat. Het enige wat deze medicijnfabriek nodig heeft is een goede portie zonneschijn. De reactor is een […] Het bericht Paracetamol maken op Mars? Deze duurzame medicijnfabriek maakt het mogelijk verscheen eerst op Scientias.nl.
17/09 16u15  Klein, maar loodzwaar: meest massieve neutronenster ooit ontdekt De ster heeft een diameter van zo’n 20 tot 30 kilometer, maar heeft een massa die 2,17 keer groter is dan die van onze zon! En daarmee gaat de ster – J0740+6620 genoemd – de boeken in als de zwaarste neutronenster die onderzoekers ooit hebben gezien. Sterker nog: J0740+6620 kan wel eens de zwaarste neutronenster […] Het bericht Klein, maar loodzwaar: meest massieve neutronenster ooit ontdekt verscheen eerst op Scientias.nl.
17/09 13u15  Omvang van het Arctisch zee-ijs duikt onder de 4 miljoen vierkante kilometer Dat zagen onderzoekers – sinds de metingen in 1979 begonnen – slechts één keer eerder gebeuren. Nu de zomer op zijn einde loopt, stevent het zee-ijs op de noordpool af op het jaarlijkse zee-ijsminimum (zie kader). Een nieuw record lijkt het niet te gaan worden. Wel is er ook dit jaar opvallend weinig zee-ijs op […] Het bericht Omvang van het Arctisch zee-ijs duikt onder de 4 miljoen vierkante kilometer verscheen eerst op Scientias.nl.
17/09 10u45  ‘Mysterieus dimmende ster steelt exomaan en helpt ‘m geleidelijk aan de vernieling in’ Wetenschappers komen met een nieuwe – en opvallend passende – verklaring voor het vreemde gedrag van Tabby’s ster, oftewel KIC 8462852. Het is niet ongebruikelijk dat onderzoekers er getuige van zijn dat de helderheid van een ster afneemt. Sterker nog: ruimtetelescopen zoals Kepler en TESS hebben al duizenden sterren in helderheid zien afnemen en daaruit […] Het bericht ‘Mysterieus dimmende ster steelt exomaan en helpt ‘m geleidelijk aan de vernieling in’ verscheen eerst op Scientias.nl.
17/09 08u45  Wetenschappers toveren menselijke stamcellen om tot ‘embryo-achtige structuren’ Gehoopt wordt dat deze meer inzicht kunnen geven in de meest prille stadia van een mensenleven. Het is onderzoekers gelukt om menselijke pluripotente stamcellen op zeer efficiënte wijze uit te laten groeien tot embryo-achtige structuren. Een doorbraak. “Andere wetenschappers hebben kunstmatige muizen-embryo’s gemaakt,” vertelt onderzoeker Jianping Fu aan Scientias.nl. “Wij zijn de eerste onderzoeksgroep die […] Het bericht Wetenschappers toveren menselijke stamcellen om tot ‘embryo-achtige structuren’ verscheen eerst op Scientias.nl.
16/09 17u15  Zwart kan nog zwarter: onderzoekers presenteren het zwartste materiaal ooit De coating is maar liefst tien keer donkerder dan materialen die tot nu toe als zwartst werden aangemerkt. Men neme een glinsterende 16,78-karaats diamant met een waarde geschat op 2 miljoen dollar en… een hele donkere coating. Het klinkt misschien opmerkelijk, maar het is onderzoekers gelukt om dit schitterende juweel te bekleden met het zwartste […] Het bericht Zwart kan nog zwarter: onderzoekers presenteren het zwartste materiaal ooit verscheen eerst op Scientias.nl.
16/09 16u15  Kun je vlees snijden met een mes gemaakt van bevroren uitwerpselen? Misschien heb je het je nog nooit afgevraagd. Maar Amerikaanse wetenschappers bleven zich er het hoofd over breken. En dus hebben ze het middels experimenten uitgezocht. Het idee voor dit opmerkelijke onderzoek – gepubliceerd in het blad Journal of Archaeological Science – ontstond dankzij het boek Shadows in the Sun, geschreven door Wade Davis. In […] Het bericht Kun je vlees snijden met een mes gemaakt van bevroren uitwerpselen? verscheen eerst op Scientias.nl.
16/09 13u15  Deze logge 1000 kilo zware buideldieren zwierven over de Australische vlaktes De ontdekking geeft meer inzicht in de vreemde diersoorten die het oude Australië rijk was. Australië heeft in de afgelopen miljoenen jaren veel bijzondere dieren gekend. Denk bijvoorbeeld aan 250 kilo zware kangoeroes, tien meter lange slangen of uit de kluiten gewassen krokodillen. Over de vlaktes slenterden echter ook enorme palorchestes; een uitgestorven geslacht van […] Het bericht Deze logge 1000 kilo zware buideldieren zwierven over de Australische vlaktes verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 11u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
16/09 11u15  Foto vrijgegeven van het tweede object ooit afkomstig van buiten ons zonnestelselHet nieuw ontdekte interstellaire object – waar we de komende tijd ongetwijfeld nog veel over zullen horen – stevent op dit moment af op onze zon. De Oekraïense amateurastronoom Gennady Borisov staarde eind augustus door zijn telescoop naar de sterren toen hij opeens iets opvallends voorbij zag komen; een klein lichtvlekje baande zich een weg […] Het bericht Foto vrijgegeven van het tweede object ooit afkomstig van buiten ons zonnestelsel verscheen eerst op Scientias.nl.
16/09 08u45  Extreem geduldige alien sterft mogelijk uit voor hij ons met een bezoekje kan vererenOnderzoekers komen in een nieuw paper met een opmerkelijke oplossing voor de Fermi Paradox. Als je kijkt naar het grote aantal sterren en planeten in onze Melkweg zou je toch verwachten dat er nog veel meer hemellichamen zijn die net als de onze bewoond zijn. Zeker als je ook recente studies in ogenschouw neemt die […] Het bericht Extreem geduldige alien sterft mogelijk uit voor hij ons met een bezoekje kan vereren verscheen eerst op Scientias.nl.
15/09 09u15  Primeur: astronauten maken cement in de ruimteUit de experimenten moet blijken of het meestgebruikte bouwmateriaal op aarde ook in de ruimte functioneert. De komende decennia zal een select groepje mensen zich naar de maan en Mars verplaatsen om daar gedurende langere tijd te vertoeven. Het vereist wel dat we daar gebouwen gaan neerzetten waarin deze maan- en Marskolonisten kunnen werken en […] Het bericht Primeur: astronauten maken cement in de ruimte verscheen eerst op Scientias.nl.
14/09 09u15  Zo ziet het huis van de toekomst eruitOok in 2100 hebben wij mensen nog een dak boven ons hoofd nodig. Maar dat ziet er wel heel anders uit dan nu. In de afgelopen duizenden jaren is het dak boven ons hoofd behoorlijk veranderd. Waar onze verre voorouders nog voornamelijk in grotten en later ook in tochtige tenten en hutten vertoefden, zoeken we […] Het bericht Zo ziet het huis van de toekomst eruit verscheen eerst op Scientias.nl.
13/09 19u30  Enorme planetoïde scheert zondag langs de aardeDe ruimtesteen 2000 QW7 zou een diameter van 300 tot 600 meter hebben en passeert ons op zo’n 4,8 miljoen kilometer afstand. De afstand tussen de aarde en planetoïde 2000 QW7 is zondagnacht rond twee uur Nederlandse tijd het kleinst. Op dat moment is de afstand tussen de aarde en de ruimtesteen zo’n 4,8 miljoen […] Het bericht Enorme planetoïde scheert zondag langs de aarde verscheen eerst op Scientias.nl.
13/09 15u30  Nederlands onderzoek naar ‘vies geld’ bekroond met de Ig NobelprijsNijmeegse onderzoekers mogen de prijs – voor onderzoek dat je eerst aan het lachen maakt en later aan het denken zet – een plekje op hun schoorsteenmantel geven. De Nobelprijzen kennen we allemaal. Iets minder bekend is de Ig Nobelprijs. Deze wordt sinds 1991 uitgereikt aan wetenschappers die onderzoek hebben gedaan naar onderzoeksvragen die in […] Het bericht Nederlands onderzoek naar ‘vies geld’ bekroond met de Ig Nobelprijs verscheen eerst op Scientias.nl.
13/09 13u15  Pink van Denisovamens lijkt opvallend veel op die van moderne mensenEn dat terwijl Denisovamensen meer verwant zijn aan Neanderthalers. Hoe kan dat? De Denisovamensen zijn tot op de dag van vandaag een heus mysterie. In 2008 beschrijven onderzoekers deze mensachtige voor het eerst, als ze in een Siberische grot op een vingerkootje stuiten. Inmiddels zijn we meer dan tien jaar verder en weten we nog […] Het bericht Pink van Denisovamens lijkt opvallend veel op die van moderne mensen verscheen eerst op Scientias.nl.
13/09 10u45  Wetenschappers laten ijsbreker expres vastlopen in Arctisch zee-ijsVanaf de ijsbreker – in feite een laboratorium dat een onbekende reis op de zeestromingen maakt – zal een jaar lang uniek poolonderzoek worden gedaan. Een schip dat vast komt te zitten in het Arctisch zee-ijs: het is de nachtmerrie van elke kapitein. Behalve dan die van de ijsbreker Polarstern. Het onderzoeksschip vertrekt volgende maand […] Het bericht Wetenschappers laten ijsbreker expres vastlopen in Arctisch zee-ijs verscheen eerst op Scientias.nl.
13/09 09u45  Opnieuw een heldere vuurbol gespot boven Nederland (met filmpje!)De meteoroïde lijkt boven Duitsland de atmosfeer binnen te zijn gedrongen en – na een vlucht over de Oost-Friese Waddeneilanden – boven de Noordzee te zijn uitgedoofd. Dat blijkt uit een eerste analyse van zo’n 325 ooggetuigenverslagen, zo meldt de Werkgroep Meteoren. Het is de tweede keer in korte tijd dat een heldere vuurbol op […] Het bericht Opnieuw een heldere vuurbol gespot boven Nederland (met filmpje!) verscheen eerst op Scientias.nl.
12/09 17u15  Prehistorische Britse boeren waren mogelijk de eersten die melk nuttigdenHet tandplak van deze prehistorische mensen verraadde dat ze zich soms te goed deden aan zuivelproducten. Onderzoekers hebben achterhaald wie mogelijk als eersten ter wereld melk nuttigden. Het team boog zich over gemineraliseerd tandplak van zeven Britse boeren die ongeveer 6000 jaar geleden in de neolithische periode over de aarde liepen. En ze kwamen tot […] Het bericht Prehistorische Britse boeren waren mogelijk de eersten die melk nuttigden verscheen eerst op Scientias.nl.
12/09 13u15  Gen-verschillen bij IVF-verwekte baby’s verdwijnen op volwassen leeftijdJa, vruchtbaarheidsbehandelingen laten sporen na op de genen van de baby. Maar alleen tijdelijk. Tegenwoordig zijn voortplantingstechnieken bedoeld voor mensen die moeite hebben om zwanger te raken heel gewoon. De eerste baby die via een IVF-behandeling ter wereld kwam, was de Britse Louise Brown in 1978. Sindsdien zijn er zo’n zeven miljoen mensen via geassisteerde […] Het bericht Gen-verschillen bij IVF-verwekte baby’s verdwijnen op volwassen leeftijd verscheen eerst op Scientias.nl.
12/09 11u15  Met succes twee embryo’s van de laatste noordelijke witte neushoorns ontwikkeldEr is nog hoop voor deze zeer bedreigde diersoort. Onlangs kon je op Scientias.nl lezen dat onderzoekers eicellen van Najin en Fatu hadden geoogst: de laatste twee noordelijke witte neushoorns die in Kenia in het wild rondlopen. Nu gaat het bijzondere verhaal verder. Het is namelijk gelukt om twee van de verzamelde eitjes te bevruchten […] Het bericht Met succes twee embryo’s van de laatste noordelijke witte neushoorns ontwikkeld verscheen eerst op Scientias.nl.
12/09 08u45  Het zwarte gat in centrum van onze Melkweg doet aan bellenblaasOnderzoekers hebben enorme radio-emitterende bellen waargenomen die honderden lichtjaren rondom ons galactische centrum uitsteken. Een internationaal team van astronomen heeft met behulp van de Zuid-Afrikaanse MeerKAT-telescoop een bijzondere ontdekking gedaan. Rond het centrum van onze Melkweg troffen ze gigantische ‘bubbels’ aan, die zich naar alle kanten toe tot wel honderden lichtjaren uitstrekken. Deze onthulling werpt […] Het bericht Het zwarte gat in centrum van onze Melkweg doet aan bellenblaas verscheen eerst op Scientias.nl.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

10x Stof van botsing tussen planetoïden koelde de aarde af en blies het nieuw leven in19/09 09u45 - Scientias: Mogelijk kunnen we dit effect kunstmatig nabootsen en zo klimaatverandering een halt toe roepen. In de laatste decennia zijn onderzoekers erachter gekomen dat de evolutie van het leven op aarde tevens afhangt van wat er zich in het heelal afspeelt. Een voorbeeld hiervan is de enorme planetoïde-inslag die 66 miljoen jaar geleden alle dinosauriërs van […] Het bericht Stof van botsing tussen planetoïden koelde de aarde af en blies het nieuw leven in verscheen eerst op Scientias.nl.
9x Stof van botsing tussen planetoïden koelde de aarde af en blies de planeet nieuw leven in19/09 11u00 - Scientias: Mogelijk kunnen we dit effect kunstmatig nabootsen en zo klimaatverandering een halt toe roepen. In de laatste decennia zijn onderzoekers erachter gekomen dat de evolutie van het leven op aarde tevens afhangt van wat er zich in het heelal afspeelt. Een voorbeeld hiervan is de enorme planetoïde-inslag die 66 miljoen jaar geleden alle dinosauriërs van […] Het bericht Stof van botsing tussen planetoïden koelde de aarde af en blies de planeet nieuw leven in verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Het zwarte gat in centrum van onze Melkweg doet aan bellenblaas12/09 08u45 - Scientias: Onderzoekers hebben enorme radio-emitterende bellen waargenomen die honderden lichtjaren rondom ons galactische centrum uitsteken. Een internationaal team van astronomen heeft met behulp van de Zuid-Afrikaanse MeerKAT-telescoop een bijzondere ontdekking gedaan. Rond het centrum van onze Melkweg troffen ze gigantische ‘bubbels’ aan, die zich naar alle kanten toe tot wel honderden lichtjaren uitstrekken. Deze onthulling werpt […] Het bericht Het zwarte gat in centrum van onze Melkweg doet aan bellenblaas verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Met succes twee embryo’s van de laatste noordelijke witte neushoorns ontwikkeld12/09 11u15 - Scientias: Er is nog hoop voor deze zeer bedreigde diersoort. Onlangs kon je op Scientias.nl lezen dat onderzoekers eicellen van Najin en Fatu hadden geoogst: de laatste twee noordelijke witte neushoorns die in Kenia in het wild rondlopen. Nu gaat het bijzondere verhaal verder. Het is namelijk gelukt om twee van de verzamelde eitjes te bevruchten […] Het bericht Met succes twee embryo’s van de laatste noordelijke witte neushoorns ontwikkeld verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Gen-verschillen bij IVF-verwekte baby’s verdwijnen op volwassen leeftijd12/09 13u15 - Scientias: Ja, vruchtbaarheidsbehandelingen laten sporen na op de genen van de baby. Maar alleen tijdelijk. Tegenwoordig zijn voortplantingstechnieken bedoeld voor mensen die moeite hebben om zwanger te raken heel gewoon. De eerste baby die via een IVF-behandeling ter wereld kwam, was de Britse Louise Brown in 1978. Sindsdien zijn er zo’n zeven miljoen mensen via geassisteerde […] Het bericht Gen-verschillen bij IVF-verwekte baby’s verdwijnen op volwassen leeftijd verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Prehistorische Britse boeren waren mogelijk de eersten die melk nuttigden12/09 17u15 - Scientias: Het tandplak van deze prehistorische mensen verraadde dat ze zich soms te goed deden aan zuivelproducten. Onderzoekers hebben achterhaald wie mogelijk als eersten ter wereld melk nuttigden. Het team boog zich over gemineraliseerd tandplak van zeven Britse boeren die ongeveer 6000 jaar geleden in de neolithische periode over de aarde liepen. En ze kwamen tot […] Het bericht Prehistorische Britse boeren waren mogelijk de eersten die melk nuttigden verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Opnieuw een heldere vuurbol gespot boven Nederland (met filmpje!)13/09 09u45 - Scientias: De meteoroïde lijkt boven Duitsland de atmosfeer binnen te zijn gedrongen en – na een vlucht over de Oost-Friese Waddeneilanden – boven de Noordzee te zijn uitgedoofd. Dat blijkt uit een eerste analyse van zo’n 325 ooggetuigenverslagen, zo meldt de Werkgroep Meteoren. Het is de tweede keer in korte tijd dat een heldere vuurbol op […] Het bericht Opnieuw een heldere vuurbol gespot boven Nederland (met filmpje!) verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Wetenschappers laten ijsbreker expres vastlopen in Arctisch zee-ijs13/09 10u45 - Scientias: Vanaf de ijsbreker – in feite een laboratorium dat een onbekende reis op de zeestromingen maakt – zal een jaar lang uniek poolonderzoek worden gedaan. Een schip dat vast komt te zitten in het Arctisch zee-ijs: het is de nachtmerrie van elke kapitein. Behalve dan die van de ijsbreker Polarstern. Het onderzoeksschip vertrekt volgende maand […] Het bericht Wetenschappers laten ijsbreker expres vastlopen in Arctisch zee-ijs verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Pink van Denisovamens lijkt opvallend veel op die van moderne mensen13/09 13u15 - Scientias: En dat terwijl Denisovamensen meer verwant zijn aan Neanderthalers. Hoe kan dat? De Denisovamensen zijn tot op de dag van vandaag een heus mysterie. In 2008 beschrijven onderzoekers deze mensachtige voor het eerst, als ze in een Siberische grot op een vingerkootje stuiten. Inmiddels zijn we meer dan tien jaar verder en weten we nog […] Het bericht Pink van Denisovamens lijkt opvallend veel op die van moderne mensen verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Nederlands onderzoek naar ‘vies geld’ bekroond met de Ig Nobelprijs13/09 15u30 - Scientias: Nijmeegse onderzoekers mogen de prijs – voor onderzoek dat je eerst aan het lachen maakt en later aan het denken zet – een plekje op hun schoorsteenmantel geven. De Nobelprijzen kennen we allemaal. Iets minder bekend is de Ig Nobelprijs. Deze wordt sinds 1991 uitgereikt aan wetenschappers die onderzoek hebben gedaan naar onderzoeksvragen die in […] Het bericht Nederlands onderzoek naar ‘vies geld’ bekroond met de Ig Nobelprijs verscheen eerst op Scientias.nl.

Statistieken

Artikels:
31785
Gelezen:
21540
Aantal lezers nu:
68


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven