maandag 27 mei 2019, week 22


U bent nu hier: Meer nieuws van Scientias

Laatste updatecontrole: vandaag om 13u45
 

Scientias

Verbergen Tonen
27/05 13u15  Oudste verzameling meteorieten gevonden in de Atacama-woestijn Twee ruimtestenen blijken ouder dan twee miljoen jaar te zijn. Elk jaar opnieuw wordt onze aarde gebombardeerd met rotsachtig puin. De brokstukken regenen neer op het aardse oppervlak, waar ze vervolgens door de tand des tijds vergaan. Hierdoor is het best lastig te achterhalen hoeveel rondvliegend gesteente onze aarde op dit moment al te verduren […] Het bericht Oudste verzameling meteorieten gevonden in de Atacama-woestijn verscheen eerst op Scientias.nl.
27/05 11u15  Zombie kevers bieden door toedoen van parasiet minder weerstand Ze lijken hun strijdlust volledig te zijn verloren. Het komt in de natuur wel vaker voor: dieren die ten prooi vallen aan parasieten, schimmels of andere insecten waardoor ze in een handomdraai veranderen in zombies. Denk bijvoorbeeld aan deze griezelige Zatypota wesp, die het lichaam van een spin als het ware ‘gijzelt’ om hem vervolgens […] Het bericht Zombie kevers bieden door toedoen van parasiet minder weerstand verscheen eerst op Scientias.nl.
27/05 09u15  De 60 Starlink satellieten trekken in een slinger over Nederland (met beelden!) De internetsatellieten van SpaceX zijn goed en wel in een baan rond de aarde terechtgekomen. Het duurde iets langer dan gedacht, maar afgelopen vrijdag was het zover: de 60 internetsatellieten van project Starlink kozen het luchtruim. Het project is een initiatief van SpaceX met als doel om internationaal breedbandinternet te gaan aanbieden per satelliet. Ook […] Het bericht De 60 Starlink satellieten trekken in een slinger over Nederland (met beelden!) verscheen eerst op Scientias.nl.
25/05 09u15  Wetenschappers ontdekken nieuwe antibiotica op..insecten Niet de insecten zelf, maar de bacteriën op insecten bieden hoop in een tijd waarin antibioticaresistentie een groeiend probleem is. Tegenwoordig is antibioticaresistentie een algemeen bekend probleem. Sommige bacteriën zijn niet te bestrijden met een bepaald antibioticum. Een aantal bacteriesoorten is zelfs niet meer vatbaar voor meerdere antibiotica. Daar bovenop komt nog dat er weinig […] Het bericht Wetenschappers ontdekken nieuwe antibiotica op..insecten verscheen eerst op Scientias.nl.
24/05 18u30  Dit koelende hout kan de kosten van airconditioning enorm terugdringen Het slechts iets aangepaste hout heeft een enorm koelend effect. Heel wat mensen verwarmen hun huis in de winter met behulp van hout; hun houtkachel maakt dan overuren. Maar wist je dat je je huis ook met hout kunt koelen? En wel dankzij onderzoekers van de universiteit van Maryland. Zij pasten hout ietsje aan, waardoor […] Het bericht Dit koelende hout kan de kosten van airconditioning enorm terugdringen verscheen eerst op Scientias.nl.
24/05 14u30  Twee ‘dode’ sterren fuseren en…komen weer tot leven Het resultaat is een unieke ster, ontdekt in het sterrenbeeld Cassiopeia. Sterren zoals onze zon genereren energie door kernfusie: waterstof wordt omgevormd tot helium. Wanneer de waterstof op is, vindt er heliumfusie plaats. Maar ook het helium raakt een keer op. Er zijn dan nog wel zwaardere elementen aanwezig, maar tot kernfusie komt het niet […] Het bericht Twee ‘dode’ sterren fuseren en…komen weer tot leven verscheen eerst op Scientias.nl.
24/05 13u15  ‘Leonardo da Vinci had ADHD’ De diagnose zou kunnen verklaren waarom zoveel werken van Da Vinci onvoltooid bleven. Leonardo Da Vinci had reeds als kind grote moeite om zich op één taak te concentreren. En ook toen hij al volwassen was, begon hij maar al te vaak aan een nieuw meesterwerk terwijl een ander meesterwerk nog op voltooiing wachtte. Daarnaast […] Het bericht ‘Leonardo da Vinci had ADHD’ verscheen eerst op Scientias.nl.
24/05 10u45  Plannen voor ruimtestation rond de maan worden steeds concreter NASA heeft het bedrijf Maxar Technologies opdracht gegeven cruciale onderdelen ervan te ontwikkelen. Dat heeft NASA-baas Jim Bridenstine gisterenavond tijdens een persconferentie bekend gemaakt. Maxar Technologies (een bedrijf gevestigd in Westminster Colorado) heeft opdracht gekregen om zich over de energievoorziening en aandrijving van het nog te bouwen ruimtestation te buigen. Fundament Volgens Bridenstine moeten de […] Het bericht Plannen voor ruimtestation rond de maan worden steeds concreter verscheen eerst op Scientias.nl.
24/05 09u00  Spaanse griep stak twee jaar eerder dan gedacht al de kop op Als doktoren het herkend hadden, was er genoeg tijd geweest om een vaccin te ontwikkelen en miljoenen levens te redden. Dat stellen onderzoekers in het blad Human Vaccines and Immunotherapeutics. De wetenschappers spoorden de oorsprong van het griepvirus – dat wereldwijd ongeveer 50 miljoen mensen fataal werd – op met behulp van moderne technologieën én […] Het bericht Spaanse griep stak twee jaar eerder dan gedacht al de kop op verscheen eerst op Scientias.nl.
23/05 19u15  Wetenschappers ontdekken de oudste fossiele schimmels ooit De schimmel is bijna een half miljoen jaar ouder dan de vorige recordhouder. Onderzoekers hebben in sedimentair gesteente uit het Canadese noordpoolgebied het oudste fossiele microschimmel ooit gevonden. De schimmel blijkt na analyse 900 miljoen tot 1 miljard jaar oud te zijn, waarmee het tijdperk van de eerste schimmels verder op de tijdlijn wordt teruggeduwd. […] Het bericht Wetenschappers ontdekken de oudste fossiele schimmels ooit verscheen eerst op Scientias.nl.
23/05 18u00  Sieraden gemaakt van…oude mobieltjes Maak kennis met Nowa: de eerste sieradenlijn ooit, gemaakt van goud en zilver uit oude mobieltjes. Het bericht Sieraden gemaakt van…oude mobieltjes verscheen eerst op Scientias.nl.
23/05 17u15  De keuze voor een hond wordt deels in je genen bepaald Je genetische samenstelling verraad of jij een hondenliefhebber bent. Zweedse en Britse wetenschappers hebben ontdekt dat een voorliefde voor honden deels al in je genen zit. En hiermee tonen de onderzoekers aan dat het nemen van een trouwe viervoeter erfelijk is. “We waren verrast om te zien dat de genetische samenstelling belangrijke invloed lijkt te […] Het bericht De keuze voor een hond wordt deels in je genen bepaald verscheen eerst op Scientias.nl.
23/05 15u15  Resten van oude ijskappen ontdekt onder de noordpool van Mars Mogelijk kunnen deze ons meer over de geschiedenis van het klimaat op de rode planeet vertellen. Wetenschappers hebben overblijfselen gevonden van oude ijskappen op Mars. Zo ontdekten ze lagen van ijs en zand op ongeveer 1,6 kilometer onder de noordpool. De onderzoekers deden de ontdekking met behulp van metingen verzamelen door Shallow Radar (SHARAD) -instrument […] Het bericht Resten van oude ijskappen ontdekt onder de noordpool van Mars verscheen eerst op Scientias.nl.
23/05 12u45  Kleine dieren zullen in de komende 100 jaar de overhand krijgen Knaagdieren en zangvogels zullen triomferen ten koste van de arend en neushoorns. In de komende eeuw zullen we te maken gaan krijgen met een zichtbare verschuiving in diersoorten. Dat voorspellen onderzoekers in een nieuwe studie. Zo zal het aantal kleinere vogels en zoogdieren toenemen, terwijl grotere dieren op het randje van de afgrond bungelen. Winnaars […] Het bericht Kleine dieren zullen in de komende 100 jaar de overhand krijgen verscheen eerst op Scientias.nl.
23/05 10u45  Nieuwe methode werkt: onderzoekers ontdekken 18 kleine exoplaneten in Kepler-data Eén daarvan zou misschien leven kunnen herbergen. Op dit moment zijn er zo’n 4000 planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. 96 procent van deze exoplaneten is aanzienlijk groter dan onze aarde. Zo hebben de meeste de grootte van de gasreuzen Neptunus en Jupiter. Echter komt het percentage niet overeen met de werkelijke omstandigheden in de ruimte; […] Het bericht Nieuwe methode werkt: onderzoekers ontdekken 18 kleine exoplaneten in Kepler-data verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 13u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
23/05 08u45  Ook mussen en duiven staan op het menu van jonge tijgerhaaienHet dieet van de tijgerhaai blijkt wel erg veelzijdig. Tijgerhaaien eten vrijwel alles; van dolfijnen en zeeschildpadden tot rubberbanden. Maar voordat deze toproofdieren uitgroeien tot volwassenen, hebben jonge tijgerhaaien een nóg ongewoner dieet. Wetenschappers zijn er in een nieuwe studie namelijk achtergekomen dat tijgerhaaien vogels eten. En dan geen zeevogels zoals meeuwen en pelikanen, maar […] Het bericht Ook mussen en duiven staan op het menu van jonge tijgerhaaien verscheen eerst op Scientias.nl.
22/05 20u30  Vrouwen presteren beter bij een hogere kamertemperatuurMannen daarentegen hebben juist baat bij een graadje lager. Vrouwen presteren beter op wiskundige en verbale tests bij een hogere kamertemperatuur, terwijl voor mannen juist het tegenovergestelde waar is. Dat blijkt uit een nieuw internationaal onderzoek. We weten al langer dat vrouwen de voorkeur geven aan een warmere kamer dan mannen, wat soms tot hoogoplopend […] Het bericht Vrouwen presteren beter bij een hogere kamertemperatuur verscheen eerst op Scientias.nl.
22/05 16u15  Voor het eerst de kleur rood ontdekt in een drie miljoen jaar oud veldmuisjeHet lukte nog niet eerder om rood pigment in een oud fossiel te detecteren. Onderzoekers hebben voor het eerst de chemische sporen van rood pigment ontdekt in een uitzonderlijk goed bewaard gebleven muisje. Het werk markeert een belangrijke wetenschappelijke doorbraak in het vermogen om versteende kleurpigmenten in lang uitgestorven soorten te herkennen. De bevindingen zijn […] Het bericht Voor het eerst de kleur rood ontdekt in een drie miljoen jaar oud veldmuisje verscheen eerst op Scientias.nl.
22/05 12u45  Planetenjager TESS spoort haar eerste exokometen opDe exokometen cirkelen rond de jonge ster Bèta Pictoris. Kometen zijn kleine hemellichamen die uit ijs, gas en stof bestaan en vaak in een elliptische baan rond een ster draaien. Als ze dicht genoeg bij hun ster in de buurt komen, vormen ze een karakteristieke staart. Onderzoekers hebben nu dankzij planetenjager TESS signalen opgevangen van […] Het bericht Planetenjager TESS spoort haar eerste exokometen op verscheen eerst op Scientias.nl.
22/05 10u45  ‘Mondiale zeespiegel kan tegen 2100 met meer dan twee meter gestegen zijn’Het betekent dat 1,7 miljoen km2 land onder water kan komen te staan. De smeltende ijskappen in Groenland en Antarctica brengen heel wat op aarde teweeg. Zo is bekend dat als de smelt weerbarstig doorgaat, de mondiale zeespiegel steeds verder stijgt. En dit is een grote bedreiging voor ecosystemen en mensen die aan de kust […] Het bericht ‘Mondiale zeespiegel kan tegen 2100 met meer dan twee meter gestegen zijn’ verscheen eerst op Scientias.nl.
22/05 08u45  ‘Water op aarde is hier dankzij planeet Theia terechtgekomen’De planeet droeg het water vanuit de buitenste regionen van het zonnestelsel naar de aarde. De aarde is eigenlijk een rare snuiter. Zo is het de enige terrestrische planeet die een grote hoeveelheid water herbergt en daarnaast een relatief grote maan heeft die onze aardas stabiliseert. Beiden waren essentieel voor de ontwikkeling van leven. Onderzoekers […] Het bericht ‘Water op aarde is hier dankzij planeet Theia terechtgekomen’ verscheen eerst op Scientias.nl.
21/05 19u15  Hoe kon deze logge dinosaurus toch op zijn tenen lopen?De voeten van de Rhoetosaurus brownei konden wel een gewicht van veertig ton houden! Onderzoekers van de Universiteit van Queensland bogen zich over de fossiele resten van de enige sauropode die ooit over de Australische vlaktes slenterde; de Rhoetosaurus brownei. Deze dinosaurussen waren flinke jongens en wogen een slordige 24 ton. Tot grote verbazing kwamen […] Het bericht Hoe kon deze logge dinosaurus toch op zijn tenen lopen? verscheen eerst op Scientias.nl.
21/05 16u30  Onderzoekers verklaren hoe de ondergrondse oceaan op Pluto vloeibaar blijftDe dwergplaneet is bedekt met ijs. En toch bevindt zich vloeibaar water onder het oppervlak. Vier jaar geleden scheerde ruimtevaartuig New Horizons langs dwergplaneet Pluto en zijn manen. De sonde maakte destijds de allereerste close-up beelden van deze verre dwergplaneet. En een paar dingen vielen op, waaronder de bijzondere bekken genaamd Sputnik Planitia die gevuld […] Het bericht Onderzoekers verklaren hoe de ondergrondse oceaan op Pluto vloeibaar blijft verscheen eerst op Scientias.nl.
21/05 13u15  Oud gereedschap uit het Maya-tijdperk ontdekt in zoutwaterlaguneHet gereedschap is gemaakt van het hoogwaardige mineraal jadeiet. Antropologen zijn bij opgravingen in Belize op een bijzonder voorwerp gestuit. In een zoutwaterlagune omgeven door mangrovebos, lag al eeuwenlang een oud gereedschap gemaakt van het mineraal jadeiet verstopt. De onderzoekers denken dat het voorwerp door arbeiders werd gebruikt bij de productie van zout. ZoutenIn de […] Het bericht Oud gereedschap uit het Maya-tijdperk ontdekt in zoutwaterlagune verscheen eerst op Scientias.nl.
21/05 11u15  ‘De maan botste in jonge jaren mogelijk met een dwergplaneet’Het zou de verschillen tussen de voorkant en de achterkant van onze natuurlijke satelliet verklaren. Onze maan heeft als het ware twee gezichten: op de achterkant van de natuurlijke satelliet bevinden zich veel kraters, terwijl de voorkant van de maan juist uitgestrekte bekkens kent. Wetenschappers breken zich al tientallen jaren het hoofd over dit vreemde […] Het bericht ‘De maan botste in jonge jaren mogelijk met een dwergplaneet’ verscheen eerst op Scientias.nl.
21/05 08u45  Opdringerige bonobo-moeders helpen hun zonen meer nakomelingen te krijgenDe moeders krijgen het aan de stok met andere mannetjes die de paring proberen te verstoren. De opvoeding zit er bij bonobo’s nog niet op wanneer de kinderen groot en volwassen zijn. Nee, ook het succes van de voortplanting valt onder de ouderlijke zorg. “We waren verrast om te zien dat de moeders zo’n sterke, […] Het bericht Opdringerige bonobo-moeders helpen hun zonen meer nakomelingen te krijgen verscheen eerst op Scientias.nl.
20/05 19u15  Kan NASA in 2024 al astronauten op de maan zetten?Het ambitieuze doel begint al aardig handen en voeten te krijgen. De maan staat op dit moment in het middelpunt van de belangstelling. Zo stuurde Israel onlangs nog een maanlander naar de maan (die helaas crashte), rijdt er een Chinese rover rond en maakt ook NASA plannen om naar de maan af te reizen. Maar […] Het bericht Kan NASA in 2024 al astronauten op de maan zetten? verscheen eerst op Scientias.nl.
20/05 17u15  Zelfrijdende auto kan de doorstroming met meer dan een derde verbeterenDag files. Hallo samenwerkende auto’s. Files op de weg is toch wel één van de grootste frustraties van menig autorijder. Het bracht Elon Musk op het idee voor zijn bedrijf ‘The Boring Company’ met als doel het dichtgeslibde wegennetwerk in steden uit te breiden met een netwerk van ondergrondse tunnels. Maar ook anderen houden zich […] Het bericht Zelfrijdende auto kan de doorstroming met meer dan een derde verbeteren verscheen eerst op Scientias.nl.
20/05 13u15  Soorten sterven mogelijk sneller uit dan gedachtDe huidige modellen schetsen vaak een iets te optimistisch beeld. Onlangs liet een internationaal onderzoeksteam weten dat er op dit moment zo’n één miljoen soorten met uitsterven worden bedreigd. Natuurbeschermers moeten zich dus haasten om de verliezen te beperken. Maar hoeveel tijd hebben we eigenlijk om soorten van hun ondergang te behoeden? In een nieuwe […] Het bericht Soorten sterven mogelijk sneller uit dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
20/05 11u15  Een kwart van het gletsjerijs op West-Antarctica is nu aangetastOp sommige plaatsen is de ijslaag wel 122 meter dunner geworden. Wetenschappers hebben over een periode van 25 jaar de veranderingen in het Antarctische landschap in kaart gebracht. Hierbij concentreerden ze zich voornamelijk op de sneeuw- en ijsbedekking over het continent. De conclusies zijn verontrustend. Want uit de bevindingen blijkt dat een kwart van het […] Het bericht Een kwart van het gletsjerijs op West-Antarctica is nu aangetast verscheen eerst op Scientias.nl.
20/05 09u15  Het is zover: het einde van de kilogram is gekomenDe Planck-constante zal het stokje overnemen. Vandaag, op World Metrology Day, is het officieel: de cilinder die al 130 jaar dienstdoet als de maat voor een kilogram is niet meer. De constante van Planck – de fundamentele constante van de kwantumfysica – is aangewezen om het stokje over te gaan nemen. Naast de definitie van […] Het bericht Het is zover: het einde van de kilogram is gekomen verscheen eerst op Scientias.nl.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

8x De 60 Starlink satellieten trekken in een slinger over Nederland (met beelden!)27/05 09u15 - Scientias: De internetsatellieten van SpaceX zijn goed en wel in een baan rond de aarde terechtgekomen. Het duurde iets langer dan gedacht, maar afgelopen vrijdag was het zover: de 60 internetsatellieten van project Starlink kozen het luchtruim. Het project is een initiatief van SpaceX met als doel om internationaal breedbandinternet te gaan aanbieden per satelliet. Ook […] Het bericht De 60 Starlink satellieten trekken in een slinger over Nederland (met beelden!) verscheen eerst op Scientias.nl.
6x Zombie kevers bieden door toedoen van parasiet minder weerstand27/05 11u15 - Scientias: Ze lijken hun strijdlust volledig te zijn verloren. Het komt in de natuur wel vaker voor: dieren die ten prooi vallen aan parasieten, schimmels of andere insecten waardoor ze in een handomdraai veranderen in zombies. Denk bijvoorbeeld aan deze griezelige Zatypota wesp, die het lichaam van een spin als het ware ‘gijzelt’ om hem vervolgens […] Het bericht Zombie kevers bieden door toedoen van parasiet minder weerstand verscheen eerst op Scientias.nl.
6x Oudste verzameling meteorieten gevonden in de Atacama-woestijn27/05 13u15 - Scientias: Twee ruimtestenen blijken ouder dan twee miljoen jaar te zijn. Elk jaar opnieuw wordt onze aarde gebombardeerd met rotsachtig puin. De brokstukken regenen neer op het aardse oppervlak, waar ze vervolgens door de tand des tijds vergaan. Hierdoor is het best lastig te achterhalen hoeveel rondvliegend gesteente onze aarde op dit moment al te verduren […] Het bericht Oudste verzameling meteorieten gevonden in de Atacama-woestijn verscheen eerst op Scientias.nl.
2x ‘Leonardo da Vinci had ADHD’24/05 13u15 - Scientias: De diagnose zou kunnen verklaren waarom zoveel werken van Da Vinci onvoltooid bleven. Leonardo Da Vinci had reeds als kind grote moeite om zich op één taak te concentreren. En ook toen hij al volwassen was, begon hij maar al te vaak aan een nieuw meesterwerk terwijl een ander meesterwerk nog op voltooiing wachtte. Daarnaast […] Het bericht ‘Leonardo da Vinci had ADHD’ verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Nieuwe methode werkt: onderzoekers ontdekken 18 kleine exoplaneten in Kepler-data23/05 10u45 - Scientias: Eén daarvan zou misschien leven kunnen herbergen. Op dit moment zijn er zo’n 4000 planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. 96 procent van deze exoplaneten is aanzienlijk groter dan onze aarde. Zo hebben de meeste de grootte van de gasreuzen Neptunus en Jupiter. Echter komt het percentage niet overeen met de werkelijke omstandigheden in de ruimte; […] Het bericht Nieuwe methode werkt: onderzoekers ontdekken 18 kleine exoplaneten in Kepler-data verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Wetenschappers ontdekken nieuwe antibiotica op..insecten25/05 09u15 - Scientias: Niet de insecten zelf, maar de bacteriën op insecten bieden hoop in een tijd waarin antibioticaresistentie een groeiend probleem is. Tegenwoordig is antibioticaresistentie een algemeen bekend probleem. Sommige bacteriën zijn niet te bestrijden met een bepaald antibioticum. Een aantal bacteriesoorten is zelfs niet meer vatbaar voor meerdere antibiotica. Daar bovenop komt nog dat er weinig […] Het bericht Wetenschappers ontdekken nieuwe antibiotica op..insecten verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Het is zover: het einde van de kilogram is gekomen20/05 09u15 - Scientias: De Planck-constante zal het stokje overnemen. Vandaag, op World Metrology Day, is het officieel: de cilinder die al 130 jaar dienstdoet als de maat voor een kilogram is niet meer. De constante van Planck – de fundamentele constante van de kwantumfysica – is aangewezen om het stokje over te gaan nemen. Naast de definitie van […] Het bericht Het is zover: het einde van de kilogram is gekomen verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Een kwart van het gletsjerijs op West-Antarctica is nu aangetast20/05 11u15 - Scientias: Op sommige plaatsen is de ijslaag wel 122 meter dunner geworden. Wetenschappers hebben over een periode van 25 jaar de veranderingen in het Antarctische landschap in kaart gebracht. Hierbij concentreerden ze zich voornamelijk op de sneeuw- en ijsbedekking over het continent. De conclusies zijn verontrustend. Want uit de bevindingen blijkt dat een kwart van het […] Het bericht Een kwart van het gletsjerijs op West-Antarctica is nu aangetast verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Soorten sterven mogelijk sneller uit dan gedacht20/05 13u15 - Scientias: De huidige modellen schetsen vaak een iets te optimistisch beeld. Onlangs liet een internationaal onderzoeksteam weten dat er op dit moment zo’n één miljoen soorten met uitsterven worden bedreigd. Natuurbeschermers moeten zich dus haasten om de verliezen te beperken. Maar hoeveel tijd hebben we eigenlijk om soorten van hun ondergang te behoeden? In een nieuwe […] Het bericht Soorten sterven mogelijk sneller uit dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Zelfrijdende auto kan de doorstroming met meer dan een derde verbeteren20/05 17u15 - Scientias: Dag files. Hallo samenwerkende auto’s. Files op de weg is toch wel één van de grootste frustraties van menig autorijder. Het bracht Elon Musk op het idee voor zijn bedrijf ‘The Boring Company’ met als doel het dichtgeslibde wegennetwerk in steden uit te breiden met een netwerk van ondergrondse tunnels. Maar ook anderen houden zich […] Het bericht Zelfrijdende auto kan de doorstroming met meer dan een derde verbeteren verscheen eerst op Scientias.nl.

Statistieken

Artikels:
34065
Gelezen:
21554
Aantal lezers nu:
65


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven