zaterdag 21 april 2018, week 16


U bent nu hier: Meer nieuws van Scientias

Laatste updatecontrole: vandaag om 13u30
 

Scientias

Verbergen Tonen
21/04 09u00  Tatoeages: een onschuldige versiering of een bedreiging voor je gezondheid? De wetenschap blijkt bar weinig te weten over de veiligheid van tatoeage-inkt en het verwijderen van tatoeages. Mensen tatoeëren al duizenden jaren. Ook de 5300 jaar oude bekende ijsmummie Ötzi had al meer dan 50 tatoeages! In die tijd tatoeëerden mensen voor therapeutische of rituele doeleinden, maar ook puur ter decoratie van hun lichaam. In […] Het bericht Tatoeages: een onschuldige versiering of een bedreiging voor je gezondheid? verscheen eerst op Scientias.nl.11 
20/04 18u15  Wetenschappers geven het Great Barrier Reef nog 100 jaar En dan is het – als we zo doorgaan – over en uit. Dat blijkt uit genetisch onderzoek en computersimulaties, uitgevoerd door onderzoekers van de universiteit van Texas. “Het betekent nog steeds dat deze koralen zullen uitsterven als we niets doen,” benadrukt onderzoeker Mikhail Matz. “Maar het betekent ook dat we de kans hebben om […] Het bericht Wetenschappers geven het Great Barrier Reef nog 100 jaar verscheen eerst op Scientias.nl.
20/04 15u15  Natuurlijke selectie bezorgt deze mensen een grotere milt Het is een uniek voorbeeld van natuurlijke selectie onder moderne mensen. Dat schrijven onderzoekers in het blad Cell. Hun paper handelt over de Bajau: een populatie in het zuidoosten van Azië. Deze mensen brengen vrijwel hun hele leven op zee door en jagen en vissen er met traditionele gereedschappen vrijwel continu op vissen en schelpdieren. […] Het bericht Natuurlijke selectie bezorgt deze mensen een grotere milt verscheen eerst op Scientias.nl.
20/04 13u00  Sommige planten duiken letterlijk tot wel 20 jaar onder Om vervolgens in betere tijden boven de grond te komen, alsof er niks gebeurd is. Zeker 114 plantensoorten, uit 24 verschillende plantenfamilies op tal van locaties wereldwijd blijken in staat te zijn om in een soort héél lange winterslaap te gaan. Daarbij blijven ze – als volwassen planten, zie kader – langdurig onder de grond […] Het bericht Sommige planten duiken letterlijk tot wel 20 jaar onder verscheen eerst op Scientias.nl.
20/04 11u15  Je sterft waarschijnlijk aan iets waar je je nog niet druk over hebt gemaakt We hebben een heel vertekend beeld van gevaar. Dat blijkt uit een heel aardige data-analyse die recent online is verschenen. De onderzoekers bogen zich eigenlijk over drie vragen: waaraan overlijden mensen, waaraan denken mensen te overlijden en er is een verschil tussen die twee? Om die vragen te kunnen beantwoorden, doken ze allereerst in een […] Het bericht Je sterft waarschijnlijk aan iets waar je je nog niet druk over hebt gemaakt verscheen eerst op Scientias.nl.
20/04 08u45  Fruitvlieg vindt het fijn om te ejaculeren En als dat niet gaat, grijpt hij sneller naar de alcohol. Die opmerkelijke conclusies trekken onderzoekers in het blad Current Biology. “Een succesvolle paarpartij is van nature lonend voor mannelijke fruitvliegen en verhoogt de concentratie van een kleine peptide in het brein die we Neuropeptide F noemen,” legt onderzoeker Galit Shohat-Ophir uit. De aanpak Shohat-Ophir […] Het bericht Fruitvlieg vindt het fijn om te ejaculeren verscheen eerst op Scientias.nl.
19/04 19u15  Jarige Hubble maakt prachtige foto van de Lagunenevel De telescoop is alweer 28 jaar(!) actief. En dat wordt gevierd! Ter ere van de verjaardag van de ruimtetelescoop hebben NASA en ESA een prachtige foto vrijgegeven van een klein stukje van de spannende Lagunenevel. Deze gigantische nevel is zo’n 55 lichtjaar breed en 20 lichtjaar hoog. Hoewel deze op 4000 lichtjaar afstand van de […] Het bericht Jarige Hubble maakt prachtige foto van de Lagunenevel verscheen eerst op Scientias.nl.
19/04 16u30  5400 jaar oude koe ontdekt die een schedeloperatie heeft ondergaan Liepen er in de prehistorie al dierenartsen rond die zich aan chirurgische ingrepen waagden? Dat zou zomaar kunnen, zo stellen onderzoekers in het blad Scientific Reports. In Frankrijk hebben ze namelijk een wel heel bijzondere schedel van een koe teruggevonden. De schedel zou uit de periode tussen 3400 en 3000 voor Christus stammen en lijkt […] Het bericht 5400 jaar oude koe ontdekt die een schedeloperatie heeft ondergaan verscheen eerst op Scientias.nl.
19/04 15u15  Deze bromvlieg houdt op heel opmerkelijke wijze het hoofd koel Kleine hint: hij gebruikt er zijn eigen speeksel bij. Braziliaanse onderzoekers hebben ontdekt dat bromvliegen op een wel heel opmerkelijke manier verkoeling zoeken. Kortgezegd komt het erop neer dat bromvliegen druppeltjes speeksel uit hun mond laten komen en die – nadat ze zijn afgekoeld – weer opslokken. En zo weten ze hun lichaamstemperatuur aanzienlijk te […] Het bericht Deze bromvlieg houdt op heel opmerkelijke wijze het hoofd koel verscheen eerst op Scientias.nl.
19/04 13u15  ‘Mars botste in jonge jaren met een dwergplaneet’ Het resulteerde in de geboorte van Phobos en Deimos: de twee kleine manen van Mars. Over de oorsprong van de manen van Mars is al veel gedebatteerd. Sommige onderzoekers denken dat het planetoïden zijn die door de zwaartekracht van Mars zijn ingevangen. Anderen vermoeden dat ze het resultaat zijn van een enorme botsing tussen Mars […] Het bericht ‘Mars botste in jonge jaren met een dwergplaneet’ verscheen eerst op Scientias.nl.
19/04 11u30  Nieuw proces ontdekt dat Antarctische ijskap sneller laat smelten Het is een feedback-proces dat ontstaat door smelt en vervolgens tot meer smelt leidt. Onderzoekers beschrijven het proces in het blad Science Advances. Het begint allemaal met – door de opwarming van de aarde ingegeven – smeltende gletsjers op Antarctica. Het (zoete) smeltwater van deze gletsjers sijpelt de omringende oceaan in en zorgt ervoor dat […] Het bericht Nieuw proces ontdekt dat Antarctische ijskap sneller laat smelten verscheen eerst op Scientias.nl.
19/04 10u30  Robots weten nu ook raad met IKEA-bouwpakketten Deze robot heeft 20 minuten nodig om – zonder enige hulp – een stoel in elkaar te zetten. De robot is ontwikkeld door onderzoekers van een technische universiteit in Singapore en heeft twee armen en een 3D-camera. Onderzoekers voorzagen de robot van een algoritme waarmee deze kon putten uit drie open-source datasets die van pas […] Het bericht Robots weten nu ook raad met IKEA-bouwpakketten verscheen eerst op Scientias.nl.
19/04 08u15  Planetenjager TESS succesvol gelanceerd Vanochtend om 0:51 uur Nederlandse tijd vertrok een Falcon 9-raket vanaf Cape Canaveral in Florida. Aan boord: de gloednieuwe planetenjager TESS. Ruim een uur later klapte de satelliet zijn twee zonnepanelen uit, waardoor TESS in staat is om zichzelf van energie voorzien. De komende weken zal TESS verschillende koerswijzigingen uitvoeren om naar de maan te […] Het bericht Planetenjager TESS succesvol gelanceerd verscheen eerst op Scientias.nl.
18/04 19u15  ‘Het Great Barrier Reef wordt nooit meer de oude’ Onderzoekers zien het rif onder invloed van klimaatverandering voor hun ogen veranderen. Het Great Barrier Reef is één van de bekendste koraalriffen ter wereld. Veel duikers hebben zich al aan de pracht en praal van dit rif vergaapt. Maar de laatste jaren takelt het rif rap af. In 2016 kreeg het rif grote klappen te […] Het bericht ‘Het Great Barrier Reef wordt nooit meer de oude’ verscheen eerst op Scientias.nl.
18/04 16u30  Gletsjers in Himalaya smelten sneller door hoge ‘ijskliffen’ Met name de op het noorden gerichte ijskliffen dragen bij aan het smelten van de gletsjer. De gletsjers in de Himalaya zien er heel anders uit dan de gletsjers die we bijvoorbeeld in de Alpen zien. Ze zijn namelijk niet mooi wit, maar bedekt met puin. Aangenomen werd dat dat voordelig is: dat puin voorkomt […] Het bericht Gletsjers in Himalaya smelten sneller door hoge ‘ijskliffen’ verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 9u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
18/04 14u30  Astronomen willen de volgende ‘Oumuamua bombarderenEn zo meer te weten komen over de samenstelling van interstellaire objecten. Eind vorig jaar werd voor het eerst een interstellair object in ons Melkwegstelsel gedetecteerd. Het sigaarvormige object kreeg de naam ‘Oumuamua. Hoewel telescopen gehaast hun blik op de eerste gespotte interstellaire bezoeker richtten en we enkele van de geheimen van ‘Oumuamua konden ontrafelen, […] Het bericht Astronomen willen de volgende ‘Oumuamua bombarderen verscheen eerst op Scientias.nl.
18/04 13u45  Deze enorme groep octopussen doet wetenschappers versteld staanHet zijn normaliter einzelgängers én ze bevinden zich op een plek waar ze niet kunnen overleven. Onderzoekers ontdekten de enorme groep octopussen voor de kust van Costa Rica, op zo’n 3,2 kilometer diepte. “Toen ik de foto’s voor het eerst zag, dacht ik: “Nee, zij zouden hier niet moeten zijn! Niet zo diep en niet […] Het bericht Deze enorme groep octopussen doet wetenschappers versteld staan verscheen eerst op Scientias.nl.
18/04 12u30  SpaceX wil ook tweede rakettrap heelhuids laten landenEn wel met behulp van…een enorme ballon. Dat heeft SpaceX-baas Elon Musk dit weekend aangekondigd op Twitter. “Dit gaat heel gek klinken,” zo waarschuwde hij zijn volgers in een eerste tweet. Om vervolgens te onthullen dat er plannen zijn om de tweede rakettrap met behulp van een “gigantische feestballon” heelhuids op aarde laten landen. SpaceX […] Het bericht SpaceX wil ook tweede rakettrap heelhuids laten landen verscheen eerst op Scientias.nl.
18/04 11u30  De zoektocht naar de familie van onze zon kan nu echt beginnenOnderzoekers hebben het ‘DNA’ van 340.000 sterren in handen. En ze hebben goede hoop dat het ons helpt om de ‘familie’ van onze zon te vinden. Onze zon werd – net als alle andere sterren – geboren in een enorm cluster dat wel duizenden sterren bevatte. “Elke ster in dat cluster heeft dezelfde chemische samenstelling […] Het bericht De zoektocht naar de familie van onze zon kan nu echt beginnen verscheen eerst op Scientias.nl.
18/04 08u45  Deze meteoriet is afkomstig van een reeds verdwenen planeetDe planeet maakte ooit deel uit van ons jonge zonnestelsel. In 2008 drong een ruimtesteen de aardatmosfeer binnen om vervolgens op zo’n 37 kilometer hoogte, boven de woestijn in Sudan te exploderen. Verschillende brokstukken landden in de woestijn, waarvan er uiteindelijk slechts vijftig zijn teruggevonden. Onderzoekers van de École Polytechnique Fedérale de Lausanne (kortweg EPFL) […] Het bericht Deze meteoriet is afkomstig van een reeds verdwenen planeet verscheen eerst op Scientias.nl.
17/04 19u00  Malariaparasiet zorgt ervoor dat kinderen extra aantrekkelijk worden voor malariamuggenEn Wageningse onderzoekers hebben nu uitgevogeld hoe dat precies zit. Een paar jaar geleden toonden Wageningse onderzoekers al aan dat malariamuggen een zwak hebben voor kinderen met malaria. Experimenten toonden toen aan dat malariamuggen zich aangetrokken voelen tot de geurstoffen die kinderen met malaria afgeven. Een nieuwe studie – verschenen in het blad Proceedings of […] Het bericht Malariaparasiet zorgt ervoor dat kinderen extra aantrekkelijk worden voor malariamuggen verscheen eerst op Scientias.nl.
17/04 16u30  Heeft de Nobelprijs zijn beste tijd gehad?Twee onderzoekers menen van wel: de wetenschap zou niet langer bij de prijs gebaat zijn. De onderzoekers Clare Fiala en Eleftherios P. Diamandis zijn er heel helder over in het blad Clinical Chemistry and Laboratory Medicine: het wordt tijd om de Nobelprijs in te ruilen voor een nieuwe prijs. Eentje waar de wetenschap wél bij […] Het bericht Heeft de Nobelprijs zijn beste tijd gehad? verscheen eerst op Scientias.nl.
17/04 14u45  Zoetstoffen en calorieën: hoe zit het precies?Steeds meer producenten vervangen suikers door zoetstoffen. Maar wat betekent dat voor de calorieën? Mensen hebben een aangeboren voorliefde voor zoete smaken. Dat begint al bij moedermelk die zoet van smaak is. En jarenlang sprongen producenten van levensmiddelen handig op die voorliefde voor zoet in door dranken en voedsel te produceren die rijk zijn aan […] Het bericht Zoetstoffen en calorieën: hoe zit het precies? verscheen eerst op Scientias.nl.
17/04 14u45  Nieuw onderzoek suggereert dat we wormgaten van zwarte gaten kunnen onderscheidenEn wel doordat ze een voor hen kenmerkende schaduw creëren. Wormgaten zijn theoretische sluipweggetjes in het universum die reeds voorspeld werden door Albert Einstein, maar nog nooit zijn gespot. Om te begrijpen wat wormgaten precies zijn, wordt vaak de analogie van een appel gebruikt. Een worm kan over het oppervlak van die appel van de […] Het bericht Nieuw onderzoek suggereert dat we wormgaten van zwarte gaten kunnen onderscheiden verscheen eerst op Scientias.nl.
17/04 13u15  Onderzoekers maken per ongeluk een enzym dat plastic ‘eet’Is dit dan de oplossing voor één van de grootste milieuproblemen van dit moment? Britse en Amerikaanse onderzoekers bestudeerden het enzym PETase. Dit enzym is recent ontdekt en verteert het veelgebruikte polyethyleentereftalaat (PET), een plastic dat onder meer gebruikt wordt om de bekende petflessen te maken. Wanneer dit plastic in het milieu belandt, kan het […] Het bericht Onderzoekers maken per ongeluk een enzym dat plastic ‘eet’ verscheen eerst op Scientias.nl.
17/04 11u30  Flinke planetoïde scheert langs de aarde – en wij zagen ‘m nauwelijks aankomenDe planetoïde kwam dichterbij dan de maan, maar werd pas een paar uur van te voren ontdekt. De planetoïde 2018 GE3 scheerde gisteren langs de aarde. En dat was toch even schrikken. De ruimtesteen passeerde ons namelijk op slechts zo’n 192.000 kilometer afstand. Ter vergelijking: de maan is zo’n 384.400 kilometer van ons verwijderd en […] Het bericht Flinke planetoïde scheert langs de aarde – en wij zagen ‘m nauwelijks aankomen verscheen eerst op Scientias.nl.
17/04 10u15  Het dinosaurustijdperk startte ook met een crisisNieuw onderzoek werpt een licht op de oorsprong van de dino. Ooit waren de dinosaurussen heer en meester op aarde. Maar daar kwam zo’n 66 miljoen jaar geleden een einde aan toen een enorme planetoïde op aarde insloeg. De inslag leidde tot een massa-extinctie en ook de dinosaurussen moesten het veld ruimen. Dat verhaal is […] Het bericht Het dinosaurustijdperk startte ook met een crisis verscheen eerst op Scientias.nl.
17/04 08u30  Donderdag nieuwe lanceerpoging planetenjager TESSEigenlijk zou TESS afgelopen nacht gelanceerd worden, maar er moeten nog enkele analyses uitgevoerd worden. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie en SpaceX zijn nogal spaarzaam met details en vertellen niet waarom de analyses nodig zijn, maar verklaren dat de planetenjager TESS nog wel in een uitstekende conditie is. Kortom, we hoeven ons geen zorgen te maken. De […] Het bericht Donderdag nieuwe lanceerpoging planetenjager TESS verscheen eerst op Scientias.nl.
16/04 18u45  Onderzoekers zien natuurlijke selectie aan het werk in het menselijk lichaamDe evolutie gaat doorrrrr. Dat wordt maar weer eens duidelijk nu Australische onderzoekers zich over de genen van meer dan 126.500 Europeanen hebben gebogen. Ze stuitten daarbij op bewijs voor natuurlijke selectie in het genoom en die natuurlijke selectie beïnvloedt kenmerken die onder meer geassocieerd worden met vruchtbaarheid en de hartfunctie. Negatieve selectie In hun […] Het bericht Onderzoekers zien natuurlijke selectie aan het werk in het menselijk lichaam verscheen eerst op Scientias.nl.
16/04 16u15  Eerste beelden van zwart gat zullen gelijk van Einstein mogelijk niet direct bewijzenDat blijkt uit een simulatie waarbij zwarte gaten werden gecreëerd die zich niet aan Einsteins wetten houden. In zijn algemene relativiteitstheorie voorspelt Einstein het bestaan van superzware zwarte gaten, zoals het exemplaar dat zich in het hart van onze Melkweg bevindt. Maar er zijn ook alternatieve zwaartekrachtstheorieën waar net iets andere zwarte gaten uit rollen. […] Het bericht Eerste beelden van zwart gat zullen gelijk van Einstein mogelijk niet direct bewijzen verscheen eerst op Scientias.nl.
16/04 14u30  Kunnen we fossielen van kruisingen tussen mensen en Neanderthalers herkennen?Onderzoekers denken van wel, op basis van experimenten met muizen. Op Scientias.nl komen regelmatig artikels voorbij over kruisingen tussen de moderne mens en uitgestorven mensensoorten, zoals Neanderthalers en Denisova-mensen. Het wetenschappelijke werk achter deze conclusies is grotendeels gebaseerd op genetische gegevens. Maar mogelijk zitten er enkele kruisingen verstopt in de uitgebreide collecties aan menselijke fossielen. […] Het bericht Kunnen we fossielen van kruisingen tussen mensen en Neanderthalers herkennen? verscheen eerst op Scientias.nl.
16/04 13u15  Kleffe dubbelsterren zijn een slechte plek voor aliensDe sterren zijn namelijk geneigd hun planeten weg te schoppen. Dat stellen onderzoekers van de universiteit van Washington. Hun studie draait om zogenoemde ‘short-term dubbelsterren’, oftewel systemen die bestaan uit twee sterren die in maximaal tien dagen tijd een rondje rond een gemeenschappelijk middelpunt voltooien. We hebben hier dus te maken met twee sterren die […] Het bericht Kleffe dubbelsterren zijn een slechte plek voor aliens verscheen eerst op Scientias.nl.
16/04 11u45  Zorgde enorme brand op Groenland voor meer smelt?Onderzoekers hebben uitgezocht wat de enorme brand die in augustus op Groenland ontstond, met de ijskap heeft gedaan. Tussen 31 juli en 21 augustus 2017 ontstonden op Groenland meerdere branden. En begin augustus ontstond zelfs een brand die groter was dan elke andere brand die satellieten ooit op Groenland hadden gezien. De branden werden toegeschreven […] Het bericht Zorgde enorme brand op Groenland voor meer smelt? verscheen eerst op Scientias.nl.
16/04 10u30  ‘Veel diersoorten gaan ten onder aan hun eigen populariteit’Is de film ‘Madagaskar’ een nagel aan de doodskist van de leeuw? Het zou zomaar kunnen! Dat stellen onderzoekers in een nieuw paper, verschenen in het blad PLoS Biology. Volgens de onderzoekers is het grote publiek zich er nauwelijks van bewust dat iconische, met uitsterven bedreigde diersoorten – zoals leeuwen, tijgers en olifanten – ondanks […] Het bericht ‘Veel diersoorten gaan ten onder aan hun eigen populariteit’ verscheen eerst op Scientias.nl.
16/04 08u45  Het avontuur van planetenjager TESS begint komende nacht!De ruimtetelescoop wordt vannacht gelanceerd en zal de jacht openen op (leefbare) planeten in onze omgeving. Morgen om 00.32 uur Nederlandse tijd zal – bij goed weer – de nieuwe planetenjager TESS het luchtruim kiezen. De telescoop wordt vanuit Florida gelanceerd met behulp van een Falcon 9-raket van SpaceX. De lancering is live te volgen […] Het bericht Het avontuur van planetenjager TESS begint komende nacht! verscheen eerst op Scientias.nl.
15/04 09u15  Wetenschappers willen enorme muur bouwen om wegkwijnende gletsjers te beschermenEn zo de gevreesde zeespiegelstijging af te wenden of in ieder geval uit te stellen. De gletsjers op Groenland en Antarctica hebben het moeilijk. Het is toe te schrijven aan twee processen. Allereerst de opwarming van de atmosfeer: deze zorgt ervoor dat de bovenzijde van de gletsjers smelt. Een groot deel van dat smeltwater weet […] Het bericht Wetenschappers willen enorme muur bouwen om wegkwijnende gletsjers te beschermen verscheen eerst op Scientias.nl.
14/04 09u15  Donkere materie: van dit probleem ligt een natuurkundige wakkerDonkere materie is een mysterie dat natuurkundigen drijft én ’s nachts wakker houdt. Al eeuwenlang stellen natuurkundigen zichzelf ingewikkelde vragen, waarmee ze hun eigen grenzen oprekken en stap voor stap meer inzicht krijgen in hoe ons universum in elkaar steekt en hoe het zover gekomen is. Want uiteindelijk draait het allemaal natuurlijk om die ultieme […] Het bericht Donkere materie: van dit probleem ligt een natuurkundige wakker verscheen eerst op Scientias.nl.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

11x Tatoeages: een onschuldige versiering of een bedreiging voor je gezondheid?21/04 09u00 - Scientias: De wetenschap blijkt bar weinig te weten over de veiligheid van tatoeage-inkt en het verwijderen van tatoeages. Mensen tatoeëren al duizenden jaren. Ook de 5300 jaar oude bekende ijsmummie Ötzi had al meer dan 50 tatoeages! In die tijd tatoeëerden mensen voor therapeutische of rituele doeleinden, maar ook puur ter decoratie van hun lichaam. In […] Het bericht Tatoeages: een onschuldige versiering of een bedreiging voor je gezondheid? verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Natuurlijke selectie bezorgt deze mensen een grotere milt20/04 15u15 - Scientias: Het is een uniek voorbeeld van natuurlijke selectie onder moderne mensen. Dat schrijven onderzoekers in het blad Cell. Hun paper handelt over de Bajau: een populatie in het zuidoosten van Azië. Deze mensen brengen vrijwel hun hele leven op zee door en jagen en vissen er met traditionele gereedschappen vrijwel continu op vissen en schelpdieren. […] Het bericht Natuurlijke selectie bezorgt deze mensen een grotere milt verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Donkere materie: van dit probleem ligt een natuurkundige wakker14/04 09u15 - Scientias: Donkere materie is een mysterie dat natuurkundigen drijft én ’s nachts wakker houdt. Al eeuwenlang stellen natuurkundigen zichzelf ingewikkelde vragen, waarmee ze hun eigen grenzen oprekken en stap voor stap meer inzicht krijgen in hoe ons universum in elkaar steekt en hoe het zover gekomen is. Want uiteindelijk draait het allemaal natuurlijk om die ultieme […] Het bericht Donkere materie: van dit probleem ligt een natuurkundige wakker verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Wetenschappers willen enorme muur bouwen om wegkwijnende gletsjers te beschermen15/04 09u15 - Scientias: En zo de gevreesde zeespiegelstijging af te wenden of in ieder geval uit te stellen. De gletsjers op Groenland en Antarctica hebben het moeilijk. Het is toe te schrijven aan twee processen. Allereerst de opwarming van de atmosfeer: deze zorgt ervoor dat de bovenzijde van de gletsjers smelt. Een groot deel van dat smeltwater weet […] Het bericht Wetenschappers willen enorme muur bouwen om wegkwijnende gletsjers te beschermen verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Het avontuur van planetenjager TESS begint komende nacht!16/04 08u45 - Scientias: De ruimtetelescoop wordt vannacht gelanceerd en zal de jacht openen op (leefbare) planeten in onze omgeving. Morgen om 00.32 uur Nederlandse tijd zal – bij goed weer – de nieuwe planetenjager TESS het luchtruim kiezen. De telescoop wordt vanuit Florida gelanceerd met behulp van een Falcon 9-raket van SpaceX. De lancering is live te volgen […] Het bericht Het avontuur van planetenjager TESS begint komende nacht! verscheen eerst op Scientias.nl.
0x ‘Veel diersoorten gaan ten onder aan hun eigen populariteit’16/04 10u30 - Scientias: Is de film ‘Madagaskar’ een nagel aan de doodskist van de leeuw? Het zou zomaar kunnen! Dat stellen onderzoekers in een nieuw paper, verschenen in het blad PLoS Biology. Volgens de onderzoekers is het grote publiek zich er nauwelijks van bewust dat iconische, met uitsterven bedreigde diersoorten – zoals leeuwen, tijgers en olifanten – ondanks […] Het bericht ‘Veel diersoorten gaan ten onder aan hun eigen populariteit’ verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Zorgde enorme brand op Groenland voor meer smelt?16/04 11u45 - Scientias: Onderzoekers hebben uitgezocht wat de enorme brand die in augustus op Groenland ontstond, met de ijskap heeft gedaan. Tussen 31 juli en 21 augustus 2017 ontstonden op Groenland meerdere branden. En begin augustus ontstond zelfs een brand die groter was dan elke andere brand die satellieten ooit op Groenland hadden gezien. De branden werden toegeschreven […] Het bericht Zorgde enorme brand op Groenland voor meer smelt? verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Kleffe dubbelsterren zijn een slechte plek voor aliens16/04 13u15 - Scientias: De sterren zijn namelijk geneigd hun planeten weg te schoppen. Dat stellen onderzoekers van de universiteit van Washington. Hun studie draait om zogenoemde ‘short-term dubbelsterren’, oftewel systemen die bestaan uit twee sterren die in maximaal tien dagen tijd een rondje rond een gemeenschappelijk middelpunt voltooien. We hebben hier dus te maken met twee sterren die […] Het bericht Kleffe dubbelsterren zijn een slechte plek voor aliens verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Kunnen we fossielen van kruisingen tussen mensen en Neanderthalers herkennen?16/04 14u30 - Scientias: Onderzoekers denken van wel, op basis van experimenten met muizen. Op Scientias.nl komen regelmatig artikels voorbij over kruisingen tussen de moderne mens en uitgestorven mensensoorten, zoals Neanderthalers en Denisova-mensen. Het wetenschappelijke werk achter deze conclusies is grotendeels gebaseerd op genetische gegevens. Maar mogelijk zitten er enkele kruisingen verstopt in de uitgebreide collecties aan menselijke fossielen. […] Het bericht Kunnen we fossielen van kruisingen tussen mensen en Neanderthalers herkennen? verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Eerste beelden van zwart gat zullen gelijk van Einstein mogelijk niet direct bewijzen16/04 16u15 - Scientias: Dat blijkt uit een simulatie waarbij zwarte gaten werden gecreëerd die zich niet aan Einsteins wetten houden. In zijn algemene relativiteitstheorie voorspelt Einstein het bestaan van superzware zwarte gaten, zoals het exemplaar dat zich in het hart van onze Melkweg bevindt. Maar er zijn ook alternatieve zwaartekrachtstheorieën waar net iets andere zwarte gaten uit rollen. […] Het bericht Eerste beelden van zwart gat zullen gelijk van Einstein mogelijk niet direct bewijzen verscheen eerst op Scientias.nl.

Statistieken

Artikels:
33115
Gelezen:
18265
Aantal lezers nu:
53


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven