donderdag 21 november 2019, week 47


U bent nu hier: Meer nieuws van Scientias

Laatste updatecontrole: vandaag om 6u15
 

Scientias

Verbergen Tonen
20/11 17u15  Uitstoot van zeer potent broeikasgas blijkt stiekem razendsnel toe te nemen Terwijl iedereen het over CO2 heeft, neemt de uitstoot van lachgas sinds 2009 schrikbarend snel toe, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Op dit moment pompt de mensheid aanzienlijk wat broeikasgassen de atmosfeer in die een belangrijke bijdrage leveren aan de opwarming van de aarde. Iedereen kent natuurlijk het befaamde broeikasgas koolstofdioxide, maar ook methaan draagt […] Het bericht Uitstoot van zeer potent broeikasgas blijkt stiekem razendsnel toe te nemen verscheen eerst op Scientias.nl.
20/11 13u15  Na dertig jaar – eindelijk! – een neutronenster ontdekt in het restant van supernova 1987A Dankzij extreem scherpe beelden is het toch gelukt om door de dikke wolk van kosmisch stof heen te turen. Het heeft een tijdje geduurd, maar het is onderzoekers gelukt om het overblijfsel van de spectaculaire supernova 1987A te ontdekken. Astronomen hadden het vermoeden dat de explosie heeft geleid tot het ontstaan van een neutronenster. Maar […] Het bericht Na dertig jaar – eindelijk! – een neutronenster ontdekt in het restant van supernova 1987A verscheen eerst op Scientias.nl.
20/11 11u15  Entomoloog beweert leven op Mars te hebben ontdekt Op foto’s van verschillende Marsrovers zouden insect- en reptiel-achtige fossielen te zien zijn. Marsrover Curiosity bevindt zich al enige jaren op Mars en probeert antwoord te geven op die ene prangende vraag: was leven op de rode planeet ooit mogelijk? Tot op heden moet de Marsrover ons het antwoord schuldig blijven. Maar volgens een Amerikaanse […] Het bericht Entomoloog beweert leven op Mars te hebben ontdekt verscheen eerst op Scientias.nl.
20/11 08u45  Jagend CRISPR-systeem blijkt razendsnel en verbazingwekkend efficiënt te zijn Op jacht naar vijandig DNA blijkt het systeem wel 100 verschillende stukjes DNA per seconde(!) te controleren. Dat concluderen onderzoekers van de TU Delft nadat ze een CRISPR-systeem – terwijl het op vijandig DNA joeg – volgden. Hun bevindingen zijn terug te lezen in het blad Molecular Cell. Wat is CRISPR ook alweer? CRISPR staat […] Het bericht Jagend CRISPR-systeem blijkt razendsnel en verbazingwekkend efficiënt te zijn verscheen eerst op Scientias.nl.
19/11 16u15  We weten het nu zeker: de maan Europa spuit waterdamp de ruimte in Maar wat misschien nog wel veel verrassender is, is dat de maan dat slechts zo af en toe doet. Dat schrijven onderzoekers in het blad Nature Astronomy. Ze baseren zich op waarnemingen met behulp van het W.M. Keck Observatory, gevestigd op Hawaii. Leven Jupiter telt tientallen manen, maar Europa is ongetwijfeld het meest fascinerende exemplaar. […] Het bericht We weten het nu zeker: de maan Europa spuit waterdamp de ruimte in verscheen eerst op Scientias.nl.
19/11 13u15  ‘Heteroseksualiteit is in beginsel nooit de norm geweest’ Nieuw onderzoek suggereert dat de voorouders van moderne dieren zowel seks hadden met soortgenoten van hetzelfde als met soortgenoten van het andere geslacht. Die interessante hypothese doen onderzoekers in het blad Nature Ecology & Evolution uit de doeken. En ze veranderen zo onze kijk op tot voor kort onverklaarbaar seksueel gedrag dat reeds bij meer […] Het bericht ‘Heteroseksualiteit is in beginsel nooit de norm geweest’ verscheen eerst op Scientias.nl.
19/11 10u45  Alle landschappen op Titan voor het eerst helemaal in kaart gebracht Op de resulterende geologische atlas zijn naast meren en duinen ook kraters, heuvels en ‘labyrinten’ te vinden. Lang was het gissen wat zich onder de dikke, nevelachtige atmosfeer van Titan ophield. Maar een radarsysteem aan boord van ruimtesonde Cassini heeft daar de afgelopen decennia verandering in gebracht. De sonde – die jaren rond Saturnus cirkelde […] Het bericht Alle landschappen op Titan voor het eerst helemaal in kaart gebracht verscheen eerst op Scientias.nl.
19/11 08u45  Een onzinkbaar schip bouwen? Met dit metaal lukt dat nu wel! Onderzoekers hebben metaal ontwikkeld dat zelfs doorboord met gaten nog op water blijft drijven. Een onzinkbaar stukje metaal; zo noemt onderzoeker Chunlei Guo zijn nieuwe uitvinding. Hoe hard je het ook probeert, het metaal weigert onder alle omstandigheden naar de bodem te zakken. En dat heeft veel potentie bijvoorbeeld voor – dit een keer een […] Het bericht Een onzinkbaar schip bouwen? Met dit metaal lukt dat nu wel! verscheen eerst op Scientias.nl.
18/11 17u15  Wetenschap bewijst dat de branden in de Amazone niet normaal zijn En daarmee is dit omstreden argument van de Braziliaanse regering weerlegd. Afgelopen zomer woedde er een enorme brand over het Braziliaanse Amazonegebied. Grote delen van het regenwoud gingen in vlammen op, waarmee er niet alleen kostbaar leefgebied verloren ging maar ook verschillende inheemse stammen in gevaar werden gebracht. De vuurzee eiste de aandacht op van […] Het bericht Wetenschap bewijst dat de branden in de Amazone niet normaal zijn verscheen eerst op Scientias.nl.
18/11 13u15  Klimaatverandering tast reeds de gezondheid van onze kinderen aan Wetenschappers pleiten voor urgente actie om de gezondheid van de volgende generatie te beschermen. Klimaatverandering heeft niet alleen invloed op de wereldwijde biodiversiteit of de voedselproductie. Zoals iedereen weet heeft klimaatverandering ook negatieve gezondheidseffecten. Zo bleek al eerder dat luchtvervuiling leidt tot 8,8 miljoen extra sterfgevallen per jaar. In het bijzonder zijn de gevolgen van […] Het bericht Klimaatverandering tast reeds de gezondheid van onze kinderen aan verscheen eerst op Scientias.nl.
18/11 11u00  Vreemdgaan is van alle tijden, maar niet in elke sociale klasse even populair Gemiddeld blijkt 1 tot 2 procent van de kinderen per generatie het resultaat van een affaire. Als je tegenwoordig twijfelt of je wel écht de vader van je kind bent, valt dit met een vrij gemakkelijk verkrijgbare test eenvoudig te achterhalen. Maar een paar honderd jaar geleden kon je als man niet veel anders dan […] Het bericht Vreemdgaan is van alle tijden, maar niet in elke sociale klasse even populair verscheen eerst op Scientias.nl.
18/11 08u45  Hoe een oude Azteekse landbouwtechniek de monden van de toekomst kan voeden Nu steden uit hun voegen groeien en de noodzaak voor lokaal geproduceerd voedsel groeit, bieden de ‘drijvende tuinen’ van de Azteken mogelijk uitkomst. Honderden jaren geleden, in de tijd van de Azteken, vertrouwde de bevolking in Mexico op zogenoemde chinampa’s: een droog gelegd stuk land waar verschillende soorten groenten ontkiemden. Tijdens de Azteekse periode (1325 […] Het bericht Hoe een oude Azteekse landbouwtechniek de monden van de toekomst kan voeden verscheen eerst op Scientias.nl.
16/11 09u15  Google claimt quantumsuprematie: wat is het en wat brengt het ons? Google claimt ‘quantumsuprematie’ te hebben bereikt. Dit betekent dat het een probleem sneller kan oplossen dan een supercomputer (de krachtigste computer van dit moment). Maar..kloppen de beweringen en hebben we hier wat aan? Voordat we de diepte ingaan is het misschien een goed idee om even terug te gaan naar het begin. Eerder kon je […] Het bericht Google claimt quantumsuprematie: wat is het en wat brengt het ons? verscheen eerst op Scientias.nl.
15/11 17u15  Wetenschap onthult de verbijsterende choreografie van twee van Neptunus’ manen De twee dansen als het ware met elkaar en bevinden zich in een baan die nog nooit eerder is gezien. Zelfs rekening houdend met de onstuimige omstandigheden in het buitenste deel van ons zonnestelsel zijn de vreemde banen van twee van Neptunus’ manen ongekend. Het gaat over de manen Naiad en Thalassa, twee binnenste manen […] Het bericht Wetenschap onthult de verbijsterende choreografie van twee van Neptunus’ manen verscheen eerst op Scientias.nl.
15/11 13u15  Kan klimaatverandering een wereldmacht doen wankelen? Het eens zo machtige Neo-Assyrische rijk stortte vrij onverwachts in. Wat lag hieraan ten grondslag? Het Neo-Assyrische rijk kwam rond 911 voor Christus op en begon al snel delen van het Nabije Oosten te veroveren. En dat liep aardig voorspoedig. Rond 700 voor Christus was het grootste deel van het Nabije Oosten in handen van […] Het bericht Kan klimaatverandering een wereldmacht doen wankelen? verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: woensdag 20 november 2019, 17u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
15/11 11u15  Landingsplek van NASA’s nieuwe Marsrover is geknipt voor de zoektocht naar dode aliensDe Jezero-krater blijkt duidelijke afzettingen van mineralen te herbergen. En dat kan betekenen dat hier misschien fossielen begraven liggen. We moeten nog een paar maanden wachten maar dan zal de nieuwe Mars 2020-rover naar de rode planeet afreizen om daar te zoeken naar sporen van (voormalig) leven. De rover zal landen in Jezero-krater, iets ten […] Het bericht Landingsplek van NASA’s nieuwe Marsrover is geknipt voor de zoektocht naar dode aliens verscheen eerst op Scientias.nl.
15/11 08u45  Bij toeval ontdekte gaswolk onthult dat de eerste sterren zich heel snel na de oerknal vormdenStukje bij beetje ontrafelen onderzoekers het mysterie van het vroege universum. Wanneer zagen de eerste sterren het levenslicht? En hoe zijn die ontstaan? Het zijn vragen waar onderzoeker Eduardo Banados Torres ’s nachts van wakker ligt. “We komen echter steeds dichterbij het antwoord,” zegt hij tegen Scientias.nl. Want in een nieuwe studie verschenen in het […] Het bericht Bij toeval ontdekte gaswolk onthult dat de eerste sterren zich heel snel na de oerknal vormden verscheen eerst op Scientias.nl.
14/11 17u15  Waar haalden de Egyptenaren elk jaar miljoenen ibissen vandaan?Nieuw onderzoek veegt de theorie dat ze de vogels fokten van tafel. De heilige ibis is een ooievaarachtige vogel die voornamelijk in Sub-Saharisch Afrika, Zuid-Irak en vroeger in Egypte leefde. Op het eerste gezicht is er niet zoveel bijzonders met deze vogel aan de hand. Maar in het oude Egypte zag men dat toch anders. […] Het bericht Waar haalden de Egyptenaren elk jaar miljoenen ibissen vandaan? verscheen eerst op Scientias.nl.
14/11 13u15  De missie zit erop: ruimtevaartuig Hayabusa2 is onderweg naar huisNa bijna anderhalf jaar rond Ryugu te hebben gecirkeld zet de sonde nu – met een oppervlaktemateriaal gevulde capsule – koers naar de aarde. Ruimtevaartuig Hayabysa2 heeft afscheid genomen van planetoïde Ryugu. Dat maakt JAXA bekend. De sonde is afgelopen nacht vertrokken en zal over ongeveer een jaar en na 280 miljoen gereisde kilometers weer […] Het bericht De missie zit erop: ruimtevaartuig Hayabusa2 is onderweg naar huis verscheen eerst op Scientias.nl.
14/11 11u15  Vergeet Ultima Thule, 2014 MU69 heet voortaan ArrokothHet Kuipergordelobject – waar New Horizons dit jaar langs scheerde – heeft een inheems Amerikaanse naam gekregen die zoveel betekent als ‘hemel’. Op 1 januari gebeurde het: de historische scheervlucht van ruimtesonde New Horizons langs het verste hemellichaam dat we ooit hebben bezocht. De verre ijsdwerg die wel wat weg heeft van een sneeuwpop werd […] Het bericht Vergeet Ultima Thule, 2014 MU69 heet voortaan Arrokoth verscheen eerst op Scientias.nl.
14/11 08u45  Onderzoekers willen dammen bouwen voor toekomstige weggesmolten gletsjersWegkwijnende gletsjers kunnen omgetoverd worden in heuse waterkrachtcentrales die ook nog eens behoorlijk wat vermogen leveren. Door de opwarming van de aarde zullen de meeste gletsjers zich in de komende decennia aanzienlijk terugtrekken. Dit betekent niet alleen het einde voor enkele prachtige natuurlijke fenomenen, maar heeft tegelijkertijd ook wezenlijke consequenties. Eén daarvan is de invloed […] Het bericht Onderzoekers willen dammen bouwen voor toekomstige weggesmolten gletsjers verscheen eerst op Scientias.nl.
1


Zoeken


Weer & Verkeer



Verkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

0x Onderzoekers willen dammen bouwen voor toekomstige weggesmolten gletsjers14/11 08u45 - Scientias: Wegkwijnende gletsjers kunnen omgetoverd worden in heuse waterkrachtcentrales die ook nog eens behoorlijk wat vermogen leveren. Door de opwarming van de aarde zullen de meeste gletsjers zich in de komende decennia aanzienlijk terugtrekken. Dit betekent niet alleen het einde voor enkele prachtige natuurlijke fenomenen, maar heeft tegelijkertijd ook wezenlijke consequenties. Eén daarvan is de invloed […] Het bericht Onderzoekers willen dammen bouwen voor toekomstige weggesmolten gletsjers verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Vergeet Ultima Thule, 2014 MU69 heet voortaan Arrokoth14/11 11u15 - Scientias: Het Kuipergordelobject – waar New Horizons dit jaar langs scheerde – heeft een inheems Amerikaanse naam gekregen die zoveel betekent als ‘hemel’. Op 1 januari gebeurde het: de historische scheervlucht van ruimtesonde New Horizons langs het verste hemellichaam dat we ooit hebben bezocht. De verre ijsdwerg die wel wat weg heeft van een sneeuwpop werd […] Het bericht Vergeet Ultima Thule, 2014 MU69 heet voortaan Arrokoth verscheen eerst op Scientias.nl.
0x De missie zit erop: ruimtevaartuig Hayabusa2 is onderweg naar huis14/11 13u15 - Scientias: Na bijna anderhalf jaar rond Ryugu te hebben gecirkeld zet de sonde nu – met een oppervlaktemateriaal gevulde capsule – koers naar de aarde. Ruimtevaartuig Hayabysa2 heeft afscheid genomen van planetoïde Ryugu. Dat maakt JAXA bekend. De sonde is afgelopen nacht vertrokken en zal over ongeveer een jaar en na 280 miljoen gereisde kilometers weer […] Het bericht De missie zit erop: ruimtevaartuig Hayabusa2 is onderweg naar huis verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Waar haalden de Egyptenaren elk jaar miljoenen ibissen vandaan?14/11 17u15 - Scientias: Nieuw onderzoek veegt de theorie dat ze de vogels fokten van tafel. De heilige ibis is een ooievaarachtige vogel die voornamelijk in Sub-Saharisch Afrika, Zuid-Irak en vroeger in Egypte leefde. Op het eerste gezicht is er niet zoveel bijzonders met deze vogel aan de hand. Maar in het oude Egypte zag men dat toch anders. […] Het bericht Waar haalden de Egyptenaren elk jaar miljoenen ibissen vandaan? verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Bij toeval ontdekte gaswolk onthult dat de eerste sterren zich heel snel na de oerknal vormden15/11 08u45 - Scientias: Stukje bij beetje ontrafelen onderzoekers het mysterie van het vroege universum. Wanneer zagen de eerste sterren het levenslicht? En hoe zijn die ontstaan? Het zijn vragen waar onderzoeker Eduardo Banados Torres ’s nachts van wakker ligt. “We komen echter steeds dichterbij het antwoord,” zegt hij tegen Scientias.nl. Want in een nieuwe studie verschenen in het […] Het bericht Bij toeval ontdekte gaswolk onthult dat de eerste sterren zich heel snel na de oerknal vormden verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Landingsplek van NASA’s nieuwe Marsrover is geknipt voor de zoektocht naar dode aliens15/11 11u15 - Scientias: De Jezero-krater blijkt duidelijke afzettingen van mineralen te herbergen. En dat kan betekenen dat hier misschien fossielen begraven liggen. We moeten nog een paar maanden wachten maar dan zal de nieuwe Mars 2020-rover naar de rode planeet afreizen om daar te zoeken naar sporen van (voormalig) leven. De rover zal landen in Jezero-krater, iets ten […] Het bericht Landingsplek van NASA’s nieuwe Marsrover is geknipt voor de zoektocht naar dode aliens verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Kan klimaatverandering een wereldmacht doen wankelen?15/11 13u15 - Scientias: Het eens zo machtige Neo-Assyrische rijk stortte vrij onverwachts in. Wat lag hieraan ten grondslag? Het Neo-Assyrische rijk kwam rond 911 voor Christus op en begon al snel delen van het Nabije Oosten te veroveren. En dat liep aardig voorspoedig. Rond 700 voor Christus was het grootste deel van het Nabije Oosten in handen van […] Het bericht Kan klimaatverandering een wereldmacht doen wankelen? verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Wetenschap onthult de verbijsterende choreografie van twee van Neptunus’ manen15/11 17u15 - Scientias: De twee dansen als het ware met elkaar en bevinden zich in een baan die nog nooit eerder is gezien. Zelfs rekening houdend met de onstuimige omstandigheden in het buitenste deel van ons zonnestelsel zijn de vreemde banen van twee van Neptunus’ manen ongekend. Het gaat over de manen Naiad en Thalassa, twee binnenste manen […] Het bericht Wetenschap onthult de verbijsterende choreografie van twee van Neptunus’ manen verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Google claimt quantumsuprematie: wat is het en wat brengt het ons?16/11 09u15 - Scientias: Google claimt ‘quantumsuprematie’ te hebben bereikt. Dit betekent dat het een probleem sneller kan oplossen dan een supercomputer (de krachtigste computer van dit moment). Maar..kloppen de beweringen en hebben we hier wat aan? Voordat we de diepte ingaan is het misschien een goed idee om even terug te gaan naar het begin. Eerder kon je […] Het bericht Google claimt quantumsuprematie: wat is het en wat brengt het ons? verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Hoe een oude Azteekse landbouwtechniek de monden van de toekomst kan voeden18/11 08u45 - Scientias: Nu steden uit hun voegen groeien en de noodzaak voor lokaal geproduceerd voedsel groeit, bieden de ‘drijvende tuinen’ van de Azteken mogelijk uitkomst. Honderden jaren geleden, in de tijd van de Azteken, vertrouwde de bevolking in Mexico op zogenoemde chinampa’s: een droog gelegd stuk land waar verschillende soorten groenten ontkiemden. Tijdens de Azteekse periode (1325 […] Het bericht Hoe een oude Azteekse landbouwtechniek de monden van de toekomst kan voeden verscheen eerst op Scientias.nl.

Statistieken

Artikels:
28480
Gelezen:
4653
Aantal lezers nu:
26






Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven