woensdag 19 december 2018, week 51


U bent nu hier: Meer nieuws van Scientias

Laatste updatecontrole: vandaag om 9u15
 

Scientias

Verbergen Tonen
19/12 08u45  Geen maantjes of ringen te vinden rond Ultima Thule En dat betekent dat New Horizons er veilig op slechts 3500 kilometer afstand langs kan scheren! Ruimtesonde New Horizons snelt op dit moment af op het Kuipergordelobject Ultima Thule. En de sonde kan zijn route zonder zorg voortzetten. Dat blijkt uit een uitgebreide zoekactie om potentiële gevaren op de weg die New Horzions aflegt, op […] Het bericht Geen maantjes of ringen te vinden rond Ultima Thule verscheen eerst op Scientias.nl.
18/12 18u30  Waarom we niet te hard moeten juichen als we een planeet met zuurstof ontdekken De aanwezigheid van zuurstof is nog geen keihard bewijs dat op de planeet ook leven te vinden is. Stel: we vinden een planeet die qua omvang en temperatuur behoorlijk leefbaar lijkt. Hoe kunnen we dan vaststellen of deze ook daadwerkelijk leefbaar is? De meeste exoplaneten bevinden zich op grote afstand, dus even een bezoekje brengen, […] Het bericht Waarom we niet te hard moeten juichen als we een planeet met zuurstof ontdekken verscheen eerst op Scientias.nl.
18/12 16u15  Nieuw onderzoek bewijst: de pterosaurussen hadden al veren Sterker nog: de vliegende reptielen waren bedekt met maar liefst vier verschillende typen veren. Pterosaurussen – ook wel vliegende reptielen genoemd – leefden tussen 230 en 66 miljoen jaar geleden, oftewel gelijktijdig met de dinosaurussen. Het is al langer bekend dat deze vliegende reptielen met een pluizig materiaal (ook wel pycnofibres genoemd) bedekt waren, maar […] Het bericht Nieuw onderzoek bewijst: de pterosaurussen hadden al veren verscheen eerst op Scientias.nl.
18/12 14u30  Onderzoekers oogsten bananen in…Wageningen! De eerste Nederbananen – in de kas geteeld – zijn klaar om geplukt te worden. De oogst is het resultaat van een behoorlijk ambitieus en uniek experiment. Wageningse onderzoekers kijken momenteel namelijk of het mogelijk is om bananen in een kunstmatige bodem in kassen te laten groeien. En jawel, zo laten de prachtige trossen nu […] Het bericht Onderzoekers oogsten bananen in…Wageningen! verscheen eerst op Scientias.nl.
18/12 13u15  Saturnus’ ringen takelen heel snel af Naar schatting hebben de ringen nog maar 100 miljoen jaar te leven. Decennia geleden scheerden de ruimtesondes Voyager 1 en Voyager 2 langs Saturnus. En hun waarnemingen suggereerden dat de ringen van Saturnus niet het eeuwige leven hadden. Het leek erop dat waterijs vanuit de ringen op Saturnus ‘regende’. En ruimtesonde Cassini kon dat onlangs […] Het bericht Saturnus’ ringen takelen heel snel af verscheen eerst op Scientias.nl.
18/12 10u45  Het is nu officieel: planten worden niet graag aangeraakt Handjes thuis dus! Dat is de conclusie die onderzoekers trekken in het blad The Plant Journal. Hun experimenten met Arabidopsis thaliana wijzen uit dat zelfs de lichtste aanrakingen al een enorme impact hebben op een plant doordat deze in reactie op de aanraking een omvangrijk ‘genetisch defensief’ op gang brengt. En dat kost energie. Energie […] Het bericht Het is nu officieel: planten worden niet graag aangeraakt verscheen eerst op Scientias.nl.
18/12 09u15  Weer een dwergplaneet ontdekt in ons eigen zonnestelsel! Het is het meest afgelegen hemellichaam dat tot op heden in ons zonnestelsel is aangetroffen. De dwergplaneet heeft dan ook een zeer toepasselijke bijnaam gekregen: Farout. Officieel wordt het hemellichaam aangeduid als 2018 VG18. Farout staat op een afstand van zo’n 120 AU, waarbij 1 AU de gemiddelde afstand tussen de aarde en de zon […] Het bericht Weer een dwergplaneet ontdekt in ons eigen zonnestelsel! verscheen eerst op Scientias.nl.
17/12 18u15  Enorme verzameling pootafdrukken van dinosaurussen ontdekt in Groot-Brittannië Sommige afdrukken zijn wel zestig centimeter groot. Onderzoekers ontdekten de afdrukken in het zuiden van Groot-Brittannië. Ze doken op door erosie van de kliffen nabij het plaastje Hastings (East Sussex). De afdrukken zijn tussen de 145 en 100 miljoen jaar oud. Sommige afdrukken zijn nauwelijks twee centimeter groot. Anderen meten wel 60 centimeter. Planten- en […] Het bericht Enorme verzameling pootafdrukken van dinosaurussen ontdekt in Groot-Brittannië verscheen eerst op Scientias.nl.
17/12 16u15  Supersonische auto lijkt van de ondergang gered En daarmee komt het verbreken van het wereldsnelheidsrecord weer binnen bereik. Eerder dit jaar kon je op Scientias.nl lezen dat de Bloodhound Supersonic Car (kortweg Bloodhound SSC) al in 2019 het wereldsnelheidsrecord moet gaan verbreken. Het doel was om de auto in mei 2019 naar Afrika te verschepen en vervolgens in het najaar van 2019 […] Het bericht Supersonische auto lijkt van de ondergang gered verscheen eerst op Scientias.nl.
17/12 14u45  ‘Biologisch voedsel is slechter voor het klimaat dan ‘gewoon’ voedsel’ En dat komt vooral doordat biologisch voedsel veel meer oppervlak vereist. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek, verschenen in het blad Nature. “Onze studie laat zien dat biologische erwten, verbouwd in Zweden, een ongeveer vijftig procent grotere impact hebben op het klimaat dan erwten die op conventionele manier verbouwd worden,” stelt onderzoeker Stefan Wirsenius. “En voor […] Het bericht ‘Biologisch voedsel is slechter voor het klimaat dan ‘gewoon’ voedsel’ verscheen eerst op Scientias.nl.
17/12 13u15  Prachtige foto van komeet 46P/Wirtanen De komeet is momenteel met een verrekijker – of onder ideale omstandigheden zelfs met het blote oog – te bewonderen. De prachtige foto is opgebouwd uit maar liefst 132 foto’s en gemaakt door Wouter Van Reeven. Hij maakte de beelden op 14 december vanuit ESA’s European Space Astronomy Centre in Spanje. De kern van de […] Het bericht Prachtige foto van komeet 46P/Wirtanen verscheen eerst op Scientias.nl.
17/12 11u00  Onderhandelaars leveren half werk tijdens Poolse klimaattop Er zijn een paar afspraken gemaakt, maar nog te veel losse eindjes. In de afgelopen twee weken is er druk onderhandeld in Katowice, Polen. Onderhandelaars uit alle hoeken van de wereld kwamen samen om het ambitieuze Parijse klimaatakkoord – waarin overheden hadden toegezegd er alles aan te doen om de opwarming van de aarde tot […] Het bericht Onderhandelaars leveren half werk tijdens Poolse klimaattop verscheen eerst op Scientias.nl.
17/12 09u30  Uitzonderlijk goed bewaard gebleven tombe ontdekt in Egypte De graftombe is prachtig versierd met onder meer kleurrijke muurtekeningen. De tombe is opgericht voor Wahtye: een zeer belangrijke ambtenaar en priester die de farao Neferirkare diende. Neferirkare was de derde farao uit de vijfde dynastie van Egypte en regeerde in de eerste helft van de 25e eeuw voor Christus. Het betekent dat de tombe […] Het bericht Uitzonderlijk goed bewaard gebleven tombe ontdekt in Egypte verscheen eerst op Scientias.nl.
16/12 09u15  Stem op jouw favoriete ruimtefoto’s van het jaar 2018 Ieder jaar publiceert Scientias.nl de top tien ruimtefoto’s van het jaar. Net als tijdens de vorige editie bepaal jij dit jaar welke foto’s in de lijst verschijnen en in welke volgorde. Wij hebben een voorselectie gemaakt van 24 foto’s. Jij kunt iedere foto beoordelen op een schaal van 1 tot 10. Daarnaast mag je ook […] Het bericht Stem op jouw favoriete ruimtefoto’s van het jaar 2018 verscheen eerst op Scientias.nl.
15/12 09u15  Van kou word je verkouden en nog 9 gevalletjes biologische lariekoek Denk jij ook nog steeds dat spinazie tjokvol ijzer zit? En dat je verkouden wordt als je zonder jas naar buiten gaat? Lariekoek! Dat – en nog veel meer – is te lezen in het onlangs verschenen boek ‘Plassen over kwallenbeten‘. Het boek is geschreven door biologen en wetenschapsjournalisten Maartje Kouwen, Steijn van Schie en […] Het bericht Van kou word je verkouden en nog 9 gevalletjes biologische lariekoek verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 8u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
14/12 19u15  Prachtige beelden van ster die zijn metgezel besteeltDe zeer gedetailleerde foto’s zijn gemaakt door een nieuw instrument van ESO’s Very Large Telescope. Onderzoekers hebben met het nieuwe subsysteem SPHERE (zie kader) van ESO’s Very Large Telescope een wel heel onstuimig duo gespot. Zo blijkt de kleinste van de twee in een gestaag tempo materiaal van zijn stervende metgezel te ontfutselen. De beelden […] Het bericht Prachtige beelden van ster die zijn metgezel besteelt verscheen eerst op Scientias.nl.
14/12 16u15  Virgin Galactic schiet bemand ruimtevaartuig naar 82 kilometer hoogteSpaceShipTwo maakt een historische vlucht. Voor het eerst in de geschiedenis heeft een bemand ruimteschip gebouwd voor privépassagiers, de grens van de ruimte bereikt. En daarmee zijn we weer een stap dichterbij de realisatie van commerciële ruimtereizen. Het SpaceShipTwo vaartuig bereikte een hoogte van 82 kilometer; het punt waar gewichtloosheid begint. Ruimte? of toch niet? […] Het bericht Virgin Galactic schiet bemand ruimtevaartuig naar 82 kilometer hoogte verscheen eerst op Scientias.nl.
14/12 13u00  Astronomen zien ster ontstaan in schijf die normaal planeten voortbrengtIn een gigantische protoplanetaire schijf rond een jonge ster ontstaat… nog een ster. Bijzonder! Rond jonge sterren bevindt zich vaak een dichte schijf die bestaat uit gas en stof, die ook wel protoplanetaire schrijf wordt genoemd. Uit deze schijf kunnen gaandeweg planeten ontstaan. Maar in plaats van een planeet, zagen astronomen ineens een tweede ster […] Het bericht Astronomen zien ster ontstaan in schijf die normaal planeten voortbrengt verscheen eerst op Scientias.nl.
14/12 11u15  Genen van Neanderthaler beïnvloeden onze hersenontwikkelingNeanderthaler-genen blijken bijvoorbeeld van invloed op de vorm van ons hoofd. Moderne mensen hebben een bolvormige, ronde schedel. Maar kijken we naar onze verre neven de Neanderthalers, dan valt op dat zij juist een langwerpige schedel hebben. Maar wat voor effect heeft dit verschil in schedel precies? In een nieuwe studie stellen onderzoekers dat dit […] Het bericht Genen van Neanderthaler beïnvloeden onze hersenontwikkeling verscheen eerst op Scientias.nl.
14/12 08u45  Hubble ontdekt een snel verdampende planeetDe planeet helpt verklaren waarom er tot op heden zo weinig ‘hete Neptunussen’ zijn ontdekt. Astronomen stonden lange tijd voor een raadsel. Hoe kan het dat we in ons universum zoveel hete Jupiters en superaardes aantreffen, maar we nauwelijks stuiten op hete Neptunussen? Het antwoord op deze vraag is eindelijk gekomen. Met behulp van ruimtetelescoop […] Het bericht Hubble ontdekt een snel verdampende planeet verscheen eerst op Scientias.nl.
13/12 18u15  Alzheimer is mogelijk toch een soort van besmettelijkNieuw onderzoek suggereert dat de ziekte middels ‘besmette’ groeihormonen kan worden overgedragen. Dat meldt het blad Nature. Onderzoekers ontdekten dat groeihormonen die tussen 1958 en 1985 werden ingezet om de groei van kinderen en jongvolwassen een boost te geven, soms besmet waren met bèta-amyloïden (zie kader). Bèta-amyloïdenEén van de kenmerken van Alzheimer is de opeenstapeling […] Het bericht Alzheimer is mogelijk toch een soort van besmettelijk verscheen eerst op Scientias.nl.
13/12 16u15  Ruimtesonde Rosetta zag boogschok ontstaan bij komeet 67PHet is voor het eerst dat een ruimtesonde een boogschok in het zonnestelsel heeft zien ontstaan. Rosetta cirkelde van 2014 tot 2016 rond komeet 67P/ Churyumov-Gerasimenko en zocht onder meer naar een boogschok die eerder bijvoorbeeld ook nabij komeet Halley is gespot. Zonder resultaat. Tenminste: dat dachten we. Toch wel “We zochten naar een klassieke […] Het bericht Ruimtesonde Rosetta zag boogschok ontstaan bij komeet 67P verscheen eerst op Scientias.nl.
13/12 14u45  Dit is de grootste bedreiging voor de biodiversiteit in de EUMaak kennis met de noordelijke slangkopvis. De vis – die van oorsprong in zuid- en oost-China voorkomt, pronkt bovenaan een gloednieuw lijstje met daarop 66 soorten die nu nog niet in de EU te vinden zijn, maar wel dreigen te komen en een enorme bedreiging vormen voor de biodiversiteit. Het lijstje is verschenen in het […] Het bericht Dit is de grootste bedreiging voor de biodiversiteit in de EU verscheen eerst op Scientias.nl.
13/12 13u15  Complexe moleculen ontdekt rond de ster V883 OrionisHet geeft meer inzicht in de wijze waarop planeten de benodigde ingrediënten voor leven kunnen verkrijgen. Rond jonge sterren vinden we een gas- en stofschijf waarin planeten kunnen ontstaan. Eerder zijn in dergelijke protoplanetaire schijven al twee soorten complexe organische moleculen ontdekt: acetonitril – een stofje dat naar amandelen ruikt – en methanol. Maar dankzij […] Het bericht Complexe moleculen ontdekt rond de ster V883 Orionis verscheen eerst op Scientias.nl.
13/12 10u45  Werd een exploderende ster op 150 lichtjaar afstand deze megahaai fataal?Nieuw onderzoek suggereert dat een supernova verantwoordelijk is voor de massa-extinctie die 2,6 miljoen jaar geleden plaatsvond. In het blad Astrobiology beschrijven wetenschappers het effect dat een supernova-explosie die 2,6 miljoen jaar geleden plaatsvond, op het leven in de oceaan kan hebben gehad. En de beschreven effecten doen sterk denken aan de massa-extinctie die precies […] Het bericht Werd een exploderende ster op 150 lichtjaar afstand deze megahaai fataal? verscheen eerst op Scientias.nl.
13/12 09u30  Chinese Chang’e 4-missie arriveert bij de maanHet ruimtevaartuig – met aan boord een rover en lander – heeft zich gisteren in een baan rond de maan genesteld. Chang’e 4 werd vorige week gelanceerd. De missie bestaat uit een maanrover en -lander en voert naar de achterzijde van de maan. Dat laatste is uniek; eerdere missies naar het oppervlak van de maan […] Het bericht Chinese Chang’e 4-missie arriveert bij de maan verscheen eerst op Scientias.nl.
12/12 16u15  Astronauten verkennen berucht gaatje in Sojoez-capsule van buitenafTijdens een bijna 8 uur durende ruimtewandeling werd het gaatje opgezocht en geïnspecteerd. De nog maar net in het internationale ruimtestation gearriveerde Oleg Kononenko en collega-astronaut Sergey Prokopyev ondernamen hun ruimtewandeling gisteren. Gedurende 7 uur en 45 minuten bevonden ze zich buiten het ISS en verkenden de buitenzijde van de Sojoez MS-09 die aan het […] Het bericht Astronauten verkennen berucht gaatje in Sojoez-capsule van buitenaf verscheen eerst op Scientias.nl.
12/12 14u30  Dit beestje heeft de snelste kaken ter wereldDe mier kan ze sluiten met een snelheid van 90 meter per seconde, oftewel bijna 322 kilometer per uur. En daarmee heeft de mier Mystrium camillae niet alleen de snelste kaken ter wereld, maar gaat de beweging van die kaken ook de boeken in als de snelste dierlijke beweging die tot op heden is geregistreerd. […] Het bericht Dit beestje heeft de snelste kaken ter wereld verscheen eerst op Scientias.nl.
12/12 13u15  Marslander InSight maakt zijn eerste selfieKijk ‘m staan op de rode planeet! De Marslander maakte met behulp van een camera die op zijn robotarm zit gemonteerd zo’n elf foto’s van zichzelf. En die foto’s zijn vervolgens aan elkaar geplakt en vormen InSights eerste selfie op Mars. Op de selfie is de lander – die op 26 november op Mars arriveerde […] Het bericht Marslander InSight maakt zijn eerste selfie verscheen eerst op Scientias.nl.
12/12 10u30  Gefossiliseerde vleeskippen verraden in de verre toekomst wie wij waren en wat we dedenVolgens onderzoekers getuigen kippen op onnavolgbare wijze van de impact die wij op de aarde hebben. Om een beeld te krijgen van mens(achtig)en die honderdduizenden jaren geleden op aarde rondliepen, buigen archeologen en paleontologen zich vaak over fossiele resten. Bijvoorbeeld van de dieren waarop zij joegen. Het vertelt ons op welke prooien ze het voorzien […] Het bericht Gefossiliseerde vleeskippen verraden in de verre toekomst wie wij waren en wat we deden verscheen eerst op Scientias.nl.
12/12 09u15  Nu te zien aan onze sterrenhemel: komeet 46P/WirtanenOnder gunstige omstandigheden kun je de komeet met het blote oog zien. De komeet geeft acte de présence in december en de eerste helft van januari, zo laat Marc van der Sluys van hemel.waarnemen.com weten. Op dit moment is de komeet zichtbaar in de avond en vroege nacht, maar vanaf de tweede helft van deze […] Het bericht Nu te zien aan onze sterrenhemel: komeet 46P/Wirtanen verscheen eerst op Scientias.nl.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

4x Geen maantjes of ringen te vinden rond Ultima Thule19/12 08u45 - Scientias: En dat betekent dat New Horizons er veilig op slechts 3500 kilometer afstand langs kan scheren! Ruimtesonde New Horizons snelt op dit moment af op het Kuipergordelobject Ultima Thule. En de sonde kan zijn route zonder zorg voortzetten. Dat blijkt uit een uitgebreide zoekactie om potentiële gevaren op de weg die New Horzions aflegt, op […] Het bericht Geen maantjes of ringen te vinden rond Ultima Thule verscheen eerst op Scientias.nl.
2x Supersonische auto lijkt van de ondergang gered17/12 16u15 - Scientias: En daarmee komt het verbreken van het wereldsnelheidsrecord weer binnen bereik. Eerder dit jaar kon je op Scientias.nl lezen dat de Bloodhound Supersonic Car (kortweg Bloodhound SSC) al in 2019 het wereldsnelheidsrecord moet gaan verbreken. Het doel was om de auto in mei 2019 naar Afrika te verschepen en vervolgens in het najaar van 2019 […] Het bericht Supersonische auto lijkt van de ondergang gered verscheen eerst op Scientias.nl.
2x Enorme verzameling pootafdrukken van dinosaurussen ontdekt in Groot-Brittannië17/12 18u15 - Scientias: Sommige afdrukken zijn wel zestig centimeter groot. Onderzoekers ontdekten de afdrukken in het zuiden van Groot-Brittannië. Ze doken op door erosie van de kliffen nabij het plaastje Hastings (East Sussex). De afdrukken zijn tussen de 145 en 100 miljoen jaar oud. Sommige afdrukken zijn nauwelijks twee centimeter groot. Anderen meten wel 60 centimeter. Planten- en […] Het bericht Enorme verzameling pootafdrukken van dinosaurussen ontdekt in Groot-Brittannië verscheen eerst op Scientias.nl.
2x Het is nu officieel: planten worden niet graag aangeraakt18/12 10u45 - Scientias: Handjes thuis dus! Dat is de conclusie die onderzoekers trekken in het blad The Plant Journal. Hun experimenten met Arabidopsis thaliana wijzen uit dat zelfs de lichtste aanrakingen al een enorme impact hebben op een plant doordat deze in reactie op de aanraking een omvangrijk ‘genetisch defensief’ op gang brengt. En dat kost energie. Energie […] Het bericht Het is nu officieel: planten worden niet graag aangeraakt verscheen eerst op Scientias.nl.
2x Waarom we niet te hard moeten juichen als we een planeet met zuurstof ontdekken18/12 18u30 - Scientias: De aanwezigheid van zuurstof is nog geen keihard bewijs dat op de planeet ook leven te vinden is. Stel: we vinden een planeet die qua omvang en temperatuur behoorlijk leefbaar lijkt. Hoe kunnen we dan vaststellen of deze ook daadwerkelijk leefbaar is? De meeste exoplaneten bevinden zich op grote afstand, dus even een bezoekje brengen, […] Het bericht Waarom we niet te hard moeten juichen als we een planeet met zuurstof ontdekken verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Uitzonderlijk goed bewaard gebleven tombe ontdekt in Egypte17/12 09u30 - Scientias: De graftombe is prachtig versierd met onder meer kleurrijke muurtekeningen. De tombe is opgericht voor Wahtye: een zeer belangrijke ambtenaar en priester die de farao Neferirkare diende. Neferirkare was de derde farao uit de vijfde dynastie van Egypte en regeerde in de eerste helft van de 25e eeuw voor Christus. Het betekent dat de tombe […] Het bericht Uitzonderlijk goed bewaard gebleven tombe ontdekt in Egypte verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Prachtige foto van komeet 46P/Wirtanen17/12 13u15 - Scientias: De komeet is momenteel met een verrekijker – of onder ideale omstandigheden zelfs met het blote oog – te bewonderen. De prachtige foto is opgebouwd uit maar liefst 132 foto’s en gemaakt door Wouter Van Reeven. Hij maakte de beelden op 14 december vanuit ESA’s European Space Astronomy Centre in Spanje. De kern van de […] Het bericht Prachtige foto van komeet 46P/Wirtanen verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Weer een dwergplaneet ontdekt in ons eigen zonnestelsel!18/12 09u15 - Scientias: Het is het meest afgelegen hemellichaam dat tot op heden in ons zonnestelsel is aangetroffen. De dwergplaneet heeft dan ook een zeer toepasselijke bijnaam gekregen: Farout. Officieel wordt het hemellichaam aangeduid als 2018 VG18. Farout staat op een afstand van zo’n 120 AU, waarbij 1 AU de gemiddelde afstand tussen de aarde en de zon […] Het bericht Weer een dwergplaneet ontdekt in ons eigen zonnestelsel! verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Saturnus’ ringen takelen heel snel af18/12 13u15 - Scientias: Naar schatting hebben de ringen nog maar 100 miljoen jaar te leven. Decennia geleden scheerden de ruimtesondes Voyager 1 en Voyager 2 langs Saturnus. En hun waarnemingen suggereerden dat de ringen van Saturnus niet het eeuwige leven hadden. Het leek erop dat waterijs vanuit de ringen op Saturnus ‘regende’. En ruimtesonde Cassini kon dat onlangs […] Het bericht Saturnus’ ringen takelen heel snel af verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Nu te zien aan onze sterrenhemel: komeet 46P/Wirtanen12/12 09u15 - Scientias: Onder gunstige omstandigheden kun je de komeet met het blote oog zien. De komeet geeft acte de présence in december en de eerste helft van januari, zo laat Marc van der Sluys van hemel.waarnemen.com weten. Op dit moment is de komeet zichtbaar in de avond en vroege nacht, maar vanaf de tweede helft van deze […] Het bericht Nu te zien aan onze sterrenhemel: komeet 46P/Wirtanen verscheen eerst op Scientias.nl.

Statistieken

Artikels:
33541
Gelezen:
11911
Aantal lezers nu:
64


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven