zaterdag 23 februari 2019, week 08


U bent nu hier: Meer nieuws van Scientias

Laatste updatecontrole: vandaag om 0u15
 

Scientias

Verbergen Tonen
22/02 19u15  Antarctische ijsplaat dreigt binnenkort een enorme ijsberg te baren De ijsberg kan uiteindelijk wel eens twee keer groter zijn dan New York! In de Brunt-ijsplaat op Antarctica bevindt zich al decennialang een grote scheur, die echt dwars door het ijs loopt. Voor jaren hield de scheur zich echter gedeisd. Maar in 2013 begon deze opeens te groeien. En nu vermoeden onderzoekers dat het niet […] Het bericht Antarctische ijsplaat dreigt binnenkort een enorme ijsberg te baren verscheen eerst op Scientias.nl.
22/02 16u15  Eerste ‘touchdown’ van Hayabusa2 is een succes De sonde is afgedaald naar het oppervlak van planetoïde Ryugu, heeft er een kogel ingejaagd en oppervlaktemateriaal verzameld. Gisteren zette ruimtesonde Hayabusa2 de afdaling in naar het oppervlak van planetoïde Ryugu. En alles is voorspoedig verlopen, zo laat het team weten. “Het ruimtevaartuig is in nominale staat,” aldus JAXA. Hayabusa2 heeft ook al het vuur […] Het bericht Eerste ‘touchdown’ van Hayabusa2 is een succes verscheen eerst op Scientias.nl.
22/02 13u00  Grootste bij op aarde herontdekt in Indonesië De bij heeft een spanwijdte van meer dan zes centimeter! En toch waren we ‘m bijna 40 jaar kwijt. Jarenlang was ‘ie zoek: ’s werelds grootste bij met de naam Megachile Pluto. Ondanks verwoede pogingen om de reuzenbij op te sporen, waren onderzoekers hem sinds 1981 uit het oog verloren. Tot nu. “Het is absoluut […] Het bericht Grootste bij op aarde herontdekt in Indonesië verscheen eerst op Scientias.nl.
22/02 11u15  Eerst commerciële lander is onderweg naar de maan! De Israëlische maanlander Beresheet is deze nacht gelanceerd en moet in april voet op de maan zetten. Het is eindelijk zo ver: de eerste commerciële maanlander is vertrokken! De Israëlische sonde werd afgelopen nacht afgeschoten vanaf Cape Canaveral Air Force Station in Florida. De lander liftte mee op een Falcon 9-raket waarmee gelijktijdig een satelliet […] Het bericht Eerst commerciële lander is onderweg naar de maan! verscheen eerst op Scientias.nl.
22/02 08u45  Vossen en honden leefden in de Bronstijd al zij aan zij met mensen Deze viervoeters blijken toen al trouwe metgezellen van de mens te zijn geweest. Tot die conclusie komen onderzoekers nadat ze begraafplaatsen in het noordoosten van het Iberisch Schiereiland nader bestudeerden. Zo werden er op twee plekken vier vossen en een groot aantal honden aangetroffen. De graven onthullen een opmerkelijk begrafenisritueel uit de Bronstijd, waarbij mensen […] Het bericht Vossen en honden leefden in de Bronstijd al zij aan zij met mensen verscheen eerst op Scientias.nl.
21/02 19u15  Bijna schattige voorouder van de T. rex ontdekt De kleine dino suggereert dat de T. rex zijn enorme omvang in opzienbarend weinig tijd wist te bereiken. Onderzoekers hebben in Utah de fossiele resten van een ongewoon kleine tyrannosaurus opgegraven. het gaat om een achterpoot en een paar voortanden van een tyrannosaurus, die in het Krijt op aarde rondwandelde. De nieuwe dino heeft de […] Het bericht Bijna schattige voorouder van de T. rex ontdekt verscheen eerst op Scientias.nl.
21/02 16u15  Zebrastrepen zorgen ervoor dat vliegen crashen De strepen blijken de zebra tot een beroerde landingsplek te maken. Waarom hebben zebra’s strepen? Het is een vraag die wetenschappers al meer dan 150 jaar bezig houdt. Ondertussen hebben al veel geloofwaardige theorieën de revue gepasseerd, waaronder dat de strepen een sociale functie vervullen, helpen bij het weghouden van roofdieren en bijdragen aan een […] Het bericht Zebrastrepen zorgen ervoor dat vliegen crashen verscheen eerst op Scientias.nl.
21/02 13u15  Onbemande Crew Dragon vliegt volgend weekend voor het eerst naar het ISS Als alles goed gaat, worden Amerikaanse astronauten binnenkort weer vanaf Amerikaanse grond gelanceerd. De lancering van het onbemande ruimtevaartuig Crew Dragon komt steeds dichterbij. Het is nog een weekje wachten en dan wordt de lancering op zaterdag 2 maart ingezet. Het ruimtevaartuig van SpaceX zal op een Falcon 9-raket afgeschoten worden vanuit het historische lanceercomplex […] Het bericht Onbemande Crew Dragon vliegt volgend weekend voor het eerst naar het ISS verscheen eerst op Scientias.nl.
21/02 11u15  Dit visje is op een bizarre manier verwekt Het visje kwam voort uit een eitje die lijkt te zijn bevrucht terwijl deze nog in de moeder was. Onderzoekers hebben een wel heel opvallende bevruchting van een driedoornige stekelbaars (Gasterosteus aculeatus) ontdekt. Normaal gesproken bouwt een mannelijke stekelbaars een nest en lokt een vrouwtje hier naartoe door een zigzaggende dansroutine uit te voeren. Is […] Het bericht Dit visje is op een bizarre manier verwekt verscheen eerst op Scientias.nl.
21/02 08u45  De atmosfeer van de aarde blijkt veel groter dan gedacht Zelfs de maan zit er feitelijk in! De atmosfeer van onze planeet strekt zich veel verder uit dan onderzoekers dachten. Zo blijkt het buitenste gedeelte van de atmosfeer zelfs verder dan de maan te reiken. “De maan vliegt als het ware door de atmosfeer van de aarde,” zegt hoofdauteur van de studie Igor Baliukin. De […] Het bericht De atmosfeer van de aarde blijkt veel groter dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
20/02 19u15  Nieuw maantje ontdekt bij Neptunus! Maak kennis met Hippocamp: het kleinste maantje dat de ijsreus rijk is. Het maantje zou zijn bestaan te danken hebben aan een flinke inslag op één van de andere manen van Neptunus. Dat schrijven onderzoekers in het blad Nature. Zevende binnenste maan Onderzoekers ontdekten het kleine maantje toen ze de binnenste manen en ringen van […] Het bericht Nieuw maantje ontdekt bij Neptunus! verscheen eerst op Scientias.nl.
20/02 16u15  Oudste en koudste witte dwerg met stofschijf ontdekt Hoe de stokoude witte dwerg nog een stofschijf kan bezitten, is onduidelijk. De witte dwerg – die aangeduid wordt als LSPM J0207+3331 of kortweg J0207 – is ontdekt door een vrijwilliger die deelnam aan het door NASA geleide Backyard Worlds: Planet 9-project. Vrijwilligers die deelnemen aan dit project, kammen infrarooddata door in de hoop nieuwe […] Het bericht Oudste en koudste witte dwerg met stofschijf ontdekt verscheen eerst op Scientias.nl.
20/02 14u45  Dit buideldiertje leefde zij-aan-zij met dino’s en zat vier maanden per jaar in het donker Het kleine beestje kon een hoop hebben! Onderzoekers ontdekten de fossiele resten van het buideldiertje in een steile rivierbank op Alaska. Het beestje leefde zo’n 69 miljoen jaar geleden en heeft de naam Unnuakomys hutchisoni gekregen. Het leefde zij-aan-zij met dinosaurussen op een landmassa die – in die tijd – ver boven de Noordpoolcirkel lag. […] Het bericht Dit buideldiertje leefde zij-aan-zij met dino’s en zat vier maanden per jaar in het donker verscheen eerst op Scientias.nl.
20/02 13u15  Het weer vandaag: -95 graden Celsius met een zwakke zuidwestenwind Benieuwd naar het weer op Mars? Vanaf vandaag kun je de actuele temperatuur, windsnelheid en luchtdruk op de rode planeet bekijken op de website van NASA. Op dit moment is er maar één meetstation, namelijk NASA’s InSight Marslander. InSight geeft de gegevens door vanaf Elysium Planitia: een vlak gebied nabij de evenaar van Mars. Bij […] Het bericht Het weer vandaag: -95 graden Celsius met een zwakke zuidwestenwind verscheen eerst op Scientias.nl.
20/02 10u45  Hier haalden de bouwers van Stonehenge hun bouwmaterialen Eindelijk weten onderzoekers waar de bouwers van Stonehenge de ‘bluestones’ haalden: in een gebied op bijna 300(!) km afstand van het monument. Geologen weten al langer dat 42 van de zogenoemde ‘bluestones’ die deel uitmaken van Stonehenge oorspronkelijk uit het westen van Wales komen. Maar waar ze precies vandaan kwamen, was onduidelijk. Een nieuwe studie […] Het bericht Hier haalden de bouwers van Stonehenge hun bouwmaterialen verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vrijdag 22 februari 2019, 19u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
20/02 09u00  Nieuwe hemelkaart onthult honderdduizenden nieuwe sterrenstelselsEn dit is nog maar het begin… Een internationaal team van onderzoekers heeft een nieuwe hemelkaart gepubliceerd die gebaseerd is op waarnemingen van de LOFAR-telescoop. Met de radiotelescoop hebben onderzoekers een kwart van de noordelijke hemel op lage radiofrequenties waargenomen. En hoewel tot op heden ongeveer 10 procent van wat LOFAR daarbij gezien heeft, openbaar […] Het bericht Nieuwe hemelkaart onthult honderdduizenden nieuwe sterrenstelsels verscheen eerst op Scientias.nl.
19/02 19u00  Japanse ruimtesonde opent vrijdag het vuur op planetoïde RyuguDe sonde zal enkele ‘kogels’ afvuren, zodat oppervlaktemateriaal loskomt. Dat materiaal neemt de sonde vervolgens op. De ruimtesonde Hayabusa2 arriveerde eind juni bij de planetoïde Ryugu en heeft sindsdien niet stilgezeten. Zo zette deze in september twee springende rovers op Ryugu. Begin oktober volgde een lander. En binnenkort zal ook Hayabusa2 afdalen richting het oppervlak […] Het bericht Japanse ruimtesonde opent vrijdag het vuur op planetoïde Ryugu verscheen eerst op Scientias.nl.
19/02 15u15  Kweekvlees is niet per se beter voor het klimaat dan ‘gewoon vlees’Sommige manieren om vlees te ‘kweken’ zijn mogelijk zelfs slechter voor het klimaat dan de traditionele veeteelt. De huidige vleesindustrie genereert momenteel flink wat broeikasgassen en draagt zo een steentje bij aan de opwarming van de aarde. Het is één van de redenen dat steeds meer mensen ervoor kiezen om minder of helemaal geen vlees […] Het bericht Kweekvlees is niet per se beter voor het klimaat dan ‘gewoon vlees’ verscheen eerst op Scientias.nl.
19/02 13u15  Enorme ‘rivier van sterren’ ontdekt nabij de aardeDe stellaire stroom herbergt zeker 4000 sterren die al 1 miljard jaar samen optrekken. Onderzoekers ontdekten de enorme stellaire stroom met behulp van gegevens die verzameld zijn door de Gaia-satelliet. Deze satelliet heeft sinds zijn lancering in 2013 de 3D-posities, 2D-bewegingen, helderheid en kleur van meer dan 1,3 miljard sterren vastgelegd. Onderzoekers hebben de nauwkeurige […] Het bericht Enorme ‘rivier van sterren’ ontdekt nabij de aarde verscheen eerst op Scientias.nl.
19/02 10u45  Genoom van witte haai in kaart gebrachtHet blijkt maar liefst anderhalf keer groter te zijn dan dat van ons. De witte haai: wie kent ‘m niet? Het enorme roofdier – dat tot wel zes meter lang kan worden – spreekt tot de verbeelding. En toch is er ook nog best veel wat we niet van de witte haai weten. Wat dat […] Het bericht Genoom van witte haai in kaart gebracht verscheen eerst op Scientias.nl.
19/02 09u45  Schuifspanning gaf Rosetta’s komeet de vorm van een pindaGeologische spanning blijkt zowel het oppervlak als het binnenste van de komeet vorm te hebben gegeven. Een paar jaar geleden bestudeerde ruimtesonde Rosetta de komeet 67P. Het heeft een schat aan informatie opgeleverd over het pindavormige object. Hoewel de Rosetta-missie inmiddels ten einde is, zitten in de door de ruimtesonde verzamelde data nog altijd nieuwe […] Het bericht Schuifspanning gaf Rosetta’s komeet de vorm van een pinda verscheen eerst op Scientias.nl.
18/02 18u45  Onderzoekers gebruiken harpoen om ruimteafval te vangenEn met succes! Op papier leek het een uitstekend plan: rust een satelliet uit met een harpoen en gebruik die vervolgens om grote stukken ruimtepuin te vangen en naar binnen te hengelen. Maar zou het ook echt werken? Een eerste experiment – daadwerkelijk uitgevoerd in de ruimte – suggereert van wel. RemoveDEBRIS Het experiment werd […] Het bericht Onderzoekers gebruiken harpoen om ruimteafval te vangen verscheen eerst op Scientias.nl.
18/02 16u00  Basisinkomen maakt mensen niet luiDat suggereert een Fins experiment waarin mensen gedurende twee jaar een basisinkomen ontvingen. De laatste decennia wordt er steeds vaker gepleit voor een basisinkomen: een vast inkomen dat iedereen vanuit de overheid ontvangt en bovenop het eigen salaris komt. Zo’n basisinkomen heeft verschillende voordelen. Zo komt het hele systeem van toeslagen en uitkeringen – en […] Het bericht Basisinkomen maakt mensen niet lui verscheen eerst op Scientias.nl.
18/02 13u15  Ons genoom zit vol met springende genenEn dat heeft zowel positieve als negatieve gevolgen. Sommige stukjes DNA kunnen van positie veranderen in het genoom. Ze springen als het ware van het ene chromosoom naar het andere. Als deze springende genen – of transposons – op de verkeerde plek terechtkomen, kunnen ze schade veroorzaken. Maar af en toe levert een verdwaald transposon […] Het bericht Ons genoom zit vol met springende genen verscheen eerst op Scientias.nl.
18/02 10u45  Honderden apotropaeïsche tekens ontdekt in Groot-BrittanniëDe tekens bevinden zich in een grot in Nottinghamshire en moesten duistere geesten en heksen op afstand houden. De grotten in het grensgebied van Nottinghamshire en Derbyshire zijn al jaren open zijn voor bezoekers. Zij komen er voornamelijk om de enige uit de IJstijd stammende rotskunst in Groot-Brittannië te bewonderen. Maar het grottensysteem heeft nog […] Het bericht Honderden apotropaeïsche tekens ontdekt in Groot-Brittannië verscheen eerst op Scientias.nl.
18/02 10u00  Waterdichte methode om buitenaards leven op te sporen, losgelaten op AmsterdamEn wat blijkt: er is leven in de hoofdstad! Een enorme opsteker voor de onderzoekers. Zoeken naar leven op andere planeten. Dat lijkt misschien niet zo lastig. Tot je bedenkt dat we het – door een gebrek aan sterrenschepen waarmee we in korte tijd enorme afstanden kunnen overbruggen – van grote afstand moeten doen. Dan […] Het bericht Waterdichte methode om buitenaards leven op te sporen, losgelaten op Amsterdam verscheen eerst op Scientias.nl.
17/02 09u15  Stonehenge: een ‘hype’ die overwaaide uit FrankrijkNieuw onderzoek suggereert dat het allemaal in het noordwesten van Frankrijk begon. Wie denkt aan megalithische monumenten, denkt natuurlijk direct aan Stonehenge. Maar Groot-Brittannië is zeker niet het enige land met een dergelijk bouwwerk; megalitische monumenten zijn kris-kras over Europa te vinden. Naar schatting gaat het om zo’n 35.000(!) exemplaren, waarvan het grootste deel uit […] Het bericht Stonehenge: een ‘hype’ die overwaaide uit Frankrijk verscheen eerst op Scientias.nl.
16/02 09u15  Wordt onze zucht naar omega 3 het Antarctisch krill teveel?Klimaatverandering, maar ook onze vraag naar omega 3 maken de toekomst van krill en het Antarctisch ecosysteem onzeker. Krill is een verzamelterm voor kleine garnaalachtige schaaldiertjes die, als ze volwassen zijn, zo groot kunnen worden als je eigen oog. Maar onderschat ze niet. Want ondanks hun kleine voorkomen, zijn ze erg belangrijk voor het mariene […] Het bericht Wordt onze zucht naar omega 3 het Antarctisch krill teveel? verscheen eerst op Scientias.nl.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

0x Wordt onze zucht naar omega 3 het Antarctisch krill teveel?16/02 09u15 - Scientias: Klimaatverandering, maar ook onze vraag naar omega 3 maken de toekomst van krill en het Antarctisch ecosysteem onzeker. Krill is een verzamelterm voor kleine garnaalachtige schaaldiertjes die, als ze volwassen zijn, zo groot kunnen worden als je eigen oog. Maar onderschat ze niet. Want ondanks hun kleine voorkomen, zijn ze erg belangrijk voor het mariene […] Het bericht Wordt onze zucht naar omega 3 het Antarctisch krill teveel? verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Stonehenge: een ‘hype’ die overwaaide uit Frankrijk17/02 09u15 - Scientias: Nieuw onderzoek suggereert dat het allemaal in het noordwesten van Frankrijk begon. Wie denkt aan megalithische monumenten, denkt natuurlijk direct aan Stonehenge. Maar Groot-Brittannië is zeker niet het enige land met een dergelijk bouwwerk; megalitische monumenten zijn kris-kras over Europa te vinden. Naar schatting gaat het om zo’n 35.000(!) exemplaren, waarvan het grootste deel uit […] Het bericht Stonehenge: een ‘hype’ die overwaaide uit Frankrijk verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Waterdichte methode om buitenaards leven op te sporen, losgelaten op Amsterdam18/02 10u00 - Scientias: En wat blijkt: er is leven in de hoofdstad! Een enorme opsteker voor de onderzoekers. Zoeken naar leven op andere planeten. Dat lijkt misschien niet zo lastig. Tot je bedenkt dat we het – door een gebrek aan sterrenschepen waarmee we in korte tijd enorme afstanden kunnen overbruggen – van grote afstand moeten doen. Dan […] Het bericht Waterdichte methode om buitenaards leven op te sporen, losgelaten op Amsterdam verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Honderden apotropaeïsche tekens ontdekt in Groot-Brittannië18/02 10u45 - Scientias: De tekens bevinden zich in een grot in Nottinghamshire en moesten duistere geesten en heksen op afstand houden. De grotten in het grensgebied van Nottinghamshire en Derbyshire zijn al jaren open zijn voor bezoekers. Zij komen er voornamelijk om de enige uit de IJstijd stammende rotskunst in Groot-Brittannië te bewonderen. Maar het grottensysteem heeft nog […] Het bericht Honderden apotropaeïsche tekens ontdekt in Groot-Brittannië verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Ons genoom zit vol met springende genen18/02 13u15 - Scientias: En dat heeft zowel positieve als negatieve gevolgen. Sommige stukjes DNA kunnen van positie veranderen in het genoom. Ze springen als het ware van het ene chromosoom naar het andere. Als deze springende genen – of transposons – op de verkeerde plek terechtkomen, kunnen ze schade veroorzaken. Maar af en toe levert een verdwaald transposon […] Het bericht Ons genoom zit vol met springende genen verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Basisinkomen maakt mensen niet lui18/02 16u00 - Scientias: Dat suggereert een Fins experiment waarin mensen gedurende twee jaar een basisinkomen ontvingen. De laatste decennia wordt er steeds vaker gepleit voor een basisinkomen: een vast inkomen dat iedereen vanuit de overheid ontvangt en bovenop het eigen salaris komt. Zo’n basisinkomen heeft verschillende voordelen. Zo komt het hele systeem van toeslagen en uitkeringen – en […] Het bericht Basisinkomen maakt mensen niet lui verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Onderzoekers gebruiken harpoen om ruimteafval te vangen18/02 18u45 - Scientias: En met succes! Op papier leek het een uitstekend plan: rust een satelliet uit met een harpoen en gebruik die vervolgens om grote stukken ruimtepuin te vangen en naar binnen te hengelen. Maar zou het ook echt werken? Een eerste experiment – daadwerkelijk uitgevoerd in de ruimte – suggereert van wel. RemoveDEBRIS Het experiment werd […] Het bericht Onderzoekers gebruiken harpoen om ruimteafval te vangen verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Schuifspanning gaf Rosetta’s komeet de vorm van een pinda19/02 09u45 - Scientias: Geologische spanning blijkt zowel het oppervlak als het binnenste van de komeet vorm te hebben gegeven. Een paar jaar geleden bestudeerde ruimtesonde Rosetta de komeet 67P. Het heeft een schat aan informatie opgeleverd over het pindavormige object. Hoewel de Rosetta-missie inmiddels ten einde is, zitten in de door de ruimtesonde verzamelde data nog altijd nieuwe […] Het bericht Schuifspanning gaf Rosetta’s komeet de vorm van een pinda verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Genoom van witte haai in kaart gebracht19/02 10u45 - Scientias: Het blijkt maar liefst anderhalf keer groter te zijn dan dat van ons. De witte haai: wie kent ‘m niet? Het enorme roofdier – dat tot wel zes meter lang kan worden – spreekt tot de verbeelding. En toch is er ook nog best veel wat we niet van de witte haai weten. Wat dat […] Het bericht Genoom van witte haai in kaart gebracht verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Enorme ‘rivier van sterren’ ontdekt nabij de aarde19/02 13u15 - Scientias: De stellaire stroom herbergt zeker 4000 sterren die al 1 miljard jaar samen optrekken. Onderzoekers ontdekten de enorme stellaire stroom met behulp van gegevens die verzameld zijn door de Gaia-satelliet. Deze satelliet heeft sinds zijn lancering in 2013 de 3D-posities, 2D-bewegingen, helderheid en kleur van meer dan 1,3 miljard sterren vastgelegd. Onderzoekers hebben de nauwkeurige […] Het bericht Enorme ‘rivier van sterren’ ontdekt nabij de aarde verscheen eerst op Scientias.nl.

Statistieken

Artikels:
30323
Gelezen:
368
Aantal lezers nu:
40


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven