zaterdag 21 juli 2018, week 29


U bent nu hier: Meer nieuws van Scientias

Laatste updatecontrole: vandaag om 15u45
 

Scientias

Verbergen Tonen
21/07 09u00  Kan de aarde 11 miljard mensen voeden? Aan ruimte en innovatieve ideeën geen gebrek. Maar is dat genoeg? Inmiddels wonen er meer dan 7 miljard mensen op aarde. En recente cijfers onthullen dat maar liefst 11 procent van de totale wereldbevolking honger lijdt. Geen wonder dat velen hun hart vast houden, want de wereldbevolking groeit gestaag. Rond 2030 zijn we naar verwachting […] Het bericht Kan de aarde 11 miljard mensen voeden? verscheen eerst op Scientias.nl.14 
20/07 19u00  Zo zag je Saturnus’ maantje Titan nog nooit NASA presenteert de beste beelden die tot op heden van het oppervlak van Titan zijn gemaakt. NASA heeft zes infrarood beelden van de maan Titan vrijgegeven. De beelden zijn de helderste en meest precieze van de ijzige maan tot dusver. De weergaven zijn gemaakt met behulp van 13 jaar aan gegevens, verkregen door het Mapping […] Het bericht Zo zag je Saturnus’ maantje Titan nog nooit verscheen eerst op Scientias.nl.
20/07 16u15  Vier meter lange gepantserde dino ontdekt in Utah De dino was van kop tot staart bedekt met een uit beenderplaten opgebouwd pantser. Onderzoekers hebben in de staat Utah de fossielen opgegraven van een nieuw soort gepantserde dino. Het gaat de resten van een Ankylosauria dinosauriër en hij draagt de naam Akainacephalus Johnsoni. Verwacht werd dat deze nieuwe dino zou lijken op andere Noord-Amerikaanse […] Het bericht Vier meter lange gepantserde dino ontdekt in Utah verscheen eerst op Scientias.nl.
20/07 13u15  Marsrover Opportunity kan mogelijk pas in september weer contact opnemen De stofstorm die de op zonne-energie draaiende rover dwarszit, geeft zich nog niet gewonnen. Sinds juni raast er al een enorme stofstorm over de rode planeet. Slecht nieuws voor de Opportunity Rover die het door de storm ineens mistig voor de ogen kreeg. Omdat Opportunity op zonne-energie werkt, moesten de wetenschappers de activiteiten van de […] Het bericht Marsrover Opportunity kan mogelijk pas in september weer contact opnemen verscheen eerst op Scientias.nl.
20/07 10u45  Neanderthaler kon zelf een vuurtje stoken Nieuw onderzoek bewijst dat hij niet afhankelijk was van natuurbranden. En voor lange tijd werd dat juist wel gedacht. De neanderthalers zouden niet zelf in staat zijn geweest om vuur te maken en waren afhankelijk van bijvoorbeeld blikseminslag om aan vuur te komen. “Ze zouden de brandende takken verzamelen om daarmee hun vuur aan te […] Het bericht Neanderthaler kon zelf een vuurtje stoken verscheen eerst op Scientias.nl.
20/07 08u45  Wat gebeurt er als de Larsen C-ijsplaat instort? Onderzoekers berekenen hoe sterk de zeespiegel zal stijgen als de gehavende ijsplaat de handdoek in de ring gooit. Vorig jaar zomer gebeurde het onvermijdelijke: een enorme ijsberg ter grootte van twee keer Luxenburg, brak af van de Larsen C-ijsplaat. Onderzoekers houden er rekening mee dat uiteindelijk de gehele ijsplaat kan instorten. De gehavende ijsplaat is […] Het bericht Wat gebeurt er als de Larsen C-ijsplaat instort? verscheen eerst op Scientias.nl.
19/07 18u15  Nog nooit waargenomen structuren ontdekt in de zonne-atmosfeer Opgepoetste beelden van de zogenoemde corona onthullen dat deze veel complexer en dynamischer is dan gedacht. De atmosfeer van de zon kun je onderverdelen in verschillende lagen. En de buitenste laag wordt ook wel de corona genoemd. Hier ontspringt de zonnewind: een stroom van geladen deeltjes die zich in alle richtingen van de zon vandaan […] Het bericht Nog nooit waargenomen structuren ontdekt in de zonne-atmosfeer verscheen eerst op Scientias.nl.
19/07 16u15  Gefossiliseerde babyslang uit de tijd van de dino’s ontdekt De slang was nog maar net uit het ei toen deze vast kwam te zitten in hars. De hars is vervolgens gefossiliseerd, waardoor de in de hars opgeslagen babyslang uitstekend bewaard is gebleven. Onderzoekers zijn blij met de vondst; deze geeft onder meer meer inzicht in de evolutie van slangen. Bosrijk Onderzoekers ontdekten de babyslang […] Het bericht Gefossiliseerde babyslang uit de tijd van de dino’s ontdekt verscheen eerst op Scientias.nl.
19/07 15u00  Prachtige foto van opkomende stofstorm op Mars Deze stofstorm welde in april van dit jaar nabij de noordpool op. De foto is gemaakt door ESA’s Mars Express en laat maar weer eens zien dat het nooit saai is op de rode planeet. Opportunity Marsrover Opportunity kan daarover meepraten; de rover bevindt zich al weken in een winterslaap, omdat een stofstorm het de […] Het bericht Prachtige foto van opkomende stofstorm op Mars verscheen eerst op Scientias.nl.
19/07 13u15  Eten van bewerkt vlees nu ook in verband gebracht met manisch gedrag Dat blijkt onder meer uit experimenten met ratten. Een paar jaar geleden werd met nitraten bewerkt vlees al in verband gebracht met verschillende vormen van kanker. En nu lijkt het populaire etenswaar ook bij te dragen aan manische episodes: stemmingsstoornissen die gekenmerkt worden door hyperactiviteit, euforie en slapeloosheid en weken of maandenlang aan kunnen houden. […] Het bericht Eten van bewerkt vlees nu ook in verband gebracht met manisch gedrag verscheen eerst op Scientias.nl.
19/07 11u00  Satelliet fotografeert enorme ijsberg die Groenlands dorp bedreigt Als de ijsberg uiteenvalt, kan een tsunami ontstaan. Op de satellietbeelden is de westkust van Groenland te zien. Hier bevindt zich het dorpje Innaarsuit, waar ze wel gewend zijn dat er zo af en toe een flinke ijsberg voorbij komt dobberen. Maar nu ligt er – gevaarlijk dicht bij de kust – een 10 miljoen […] Het bericht Satelliet fotografeert enorme ijsberg die Groenlands dorp bedreigt verscheen eerst op Scientias.nl.
19/07 09u15  Mogelijk voor het eerst gespot: een jonge ster die 1 of zelfs 2 planeten ‘opeet’ De ster RW Aur A zou as we speak bezig zijn om de resten van enkele van zijn planeten te nuttigen. Dat suggereren waarnemingen van röntgenobservatorium Chandra. “Computersimulaties hebben lang voorspeld dat planeten in een jonge ster kunnen vallen, maar we hebben dat nog niet eerder geobserveerd,” stelt onderzoeker Hans Moritz Guenther. “Als onze interpretatie […] Het bericht Mogelijk voor het eerst gespot: een jonge ster die 1 of zelfs 2 planeten ‘opeet’ verscheen eerst op Scientias.nl.
18/07 18u15  Haai met indringend grote ogen ontdekt in de Golf van Mexico Het gaat om een nieuwe soort! In eerste instantie dachten onderzoekers dat ze een reeds bekende haaiensoort hadden opgediept. Maar vervolgonderzoek wees dan toch uit dat het om een nieuwe soort ging. En die soort gaat voortaan onder de naam Squalus clarkae door het leven. Diep S. clarkae komt voor in de Golf van Mexico […] Het bericht Haai met indringend grote ogen ontdekt in de Golf van Mexico verscheen eerst op Scientias.nl.
18/07 15u30  Soepschildpad eet zichzelf de vernieling in Met zijn eetgedrag promoot hij de groei van zeegras dat hij helemaal niet lekker vindt. Dat hebben onderzoekers van de Wageningen University ontdekt. Hun bevindingen zijn terug te lezen in het blad Journal of Ecology en handelt over de groene zeeschildpadden – ook wel soepschildpadden genoemd – in het oostelijke Caribisch gebied. De strijd der […] Het bericht Soepschildpad eet zichzelf de vernieling in verscheen eerst op Scientias.nl.
18/07 13u15  Tweelingbroertje van Beta Pictoris b ontdekt De nieuwe exoplaneet lijkt sprekend op Beta Pictoris b, maar is op een heel andere manier ontstaan. Onderzoekers ontdekten de nieuwe exoplaneet met behulp van de Canada-France-Hawaii Telescope (CFHT). De planeet heeft de naam 2MASS 0249c gekregen en heeft dezelfde massa, helderheid en hetzelfde spectrum als Beta Pictoris b: misschien wel één van de best […] Het bericht Tweelingbroertje van Beta Pictoris b ontdekt verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 9u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
18/07 11u45  Zo zag je de heldere vlekken op dwergplaneet Ceres nog nooit!Op nieuwe close-upbeelden lijkt het bijna alsof je ze aan kunt raken. NASA heeft twee nieuwe foto’s vrijgegeven waarop de heldere vlekken die Ceres rijk is, zich op ongeëvenaarde wijze aan de toeschouwer opdringen. Nog niet eerder hebben we de vlekken van zo dichtbij en zo gedetailleerd kunnen bekijken. Foto’s De foto’s zijn gemaakt door […] Het bericht Zo zag je de heldere vlekken op dwergplaneet Ceres nog nooit! verscheen eerst op Scientias.nl.
18/07 10u45  Wetenschap onthult waarom mannen sneller herstellen van een griepjeZe maken meer amfireguline aan. Aha! Wetenschappers weten al een tijdje dat de griep vrouwen doorgaans steviger in zijn greep heeft en houdt dan mannen. Zo is de griep bij vrouwen vaak heftiger dan bij mannen en duurt het ook veel langer voor vrouwen hersteld zijn. Lang werd gedacht dat dat te verklaren was doordat […] Het bericht Wetenschap onthult waarom mannen sneller herstellen van een griepje verscheen eerst op Scientias.nl.
18/07 08u45  Twaalf nieuwe manen ontdekt rond JupiterEn er zit één heel vreemd exemplaar bij… Met de twaalf nieuwe manen komt het totale aantal manen rond Jupiter op 79. Het betekent dat Jupiter een recordhouder is: geen enkele andere planeet in ons zonnestelsel heeft zoveel manen. Overigens smokkelt Jupiter wel een beetje; zeker elf van de twaalf manen die onderzoekers hebben ontdekt, […] Het bericht Twaalf nieuwe manen ontdekt rond Jupiter verscheen eerst op Scientias.nl.
17/07 16u45  Primeur: er is nu een bloedtest die huidkanker al heel vroeg kan opsporenDe test kan heel veel levens redden. De bloedtest is ontwikkeld door onderzoekers van de Edith Cowan University en detecteert antilichamen die in reactie op melanoom – een vorm van huidkanker – door het lichaam worden geproduceerd. Dat is te lezen in het blad Oncotarget. “Het lichaam begint deze antilichamen te produceren zodra het melanoom […] Het bericht Primeur: er is nu een bloedtest die huidkanker al heel vroeg kan opsporen verscheen eerst op Scientias.nl.
17/07 15u15  CRISPR/Cas9 richt grotere genetische schade aan dan gedachtOnderzoekers pleiten voor grotere terughoudendheid omtrent de veelbelovende gentherapie. Hun studie toont namelijk niet alleen aan dat CRISPR/Cas9 grotere genetische schade in cellen aanricht dan gedacht, maar ook dat de standaardtests waarmee veranderingen in het DNA kunnen worden opgespoord deze genetische schade over het hoofd zien. Dat is te lezen in het blad Nature Biotechnology. […] Het bericht CRISPR/Cas9 richt grotere genetische schade aan dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
17/07 13u15  Aarde herbergt meer dan een biljard ton diamantenDat blijkt uit nieuw onderzoek. Klein minpuntje: we kunnen er onmogelijk bij. Het onderzoek onthult dat de aarde veel meer diamanten herbergt dan gedacht. Maar de meeste van die diamanten zitten ontzettend diep: tussen 140 en 240 kilometer onder het oppervlak. Kratons De diamanten zitten opgesloten in de ‘wortels’ van rompgebergtes (ook wel kratons genoemd). […] Het bericht Aarde herbergt meer dan een biljard ton diamanten verscheen eerst op Scientias.nl.
17/07 10u45  14.400 jaar oud brood ontdekt in JordaniëHet brood werd zo’n 4000 jaar voor de opkomst van de landbouw gebakken. Het suggereert dat jagers en verzamelaars meer dan 14.000 jaar geleden wilde granen gebruikten om brood te bakken. En mogelijk vonden ze dat brood zo lekker dat het ze aanmoedigde om granen te gaan verbouwen en dus bijdroeg aan de opkomst van […] Het bericht 14.400 jaar oud brood ontdekt in Jordanië verscheen eerst op Scientias.nl.
17/07 08u45  Zeewier reist 20.000 kilometer en meert aan op AntarcticaDit is de langst bekende biologische drijftocht ooit. Onderzoekers hebben langs de kust van Antarctica zeewier ontdekt dat daar niet thuishoort. DNA-onderzoek wijst uit dat een deel ervan afkomstig is van de Kerguelen-eilanden in de zuidelijke Indische Oceaan. En een ander deel komt helemaal uit de Zuid-Georgia-eilanden in de zuidelijke Atlantische Oceaan. Het betekent dat […] Het bericht Zeewier reist 20.000 kilometer en meert aan op Antarctica verscheen eerst op Scientias.nl.
16/07 17u15  Nieuwe hooikoorts-genen ontdektOnderzoekers hebben meer dan 40 plekken op het genoom ontdekt die verband houden met hooikoorts. En maar liefst 20 ervan waren nog niet eerder met hooikoorts in verband gebracht. Dat stellen onderzoekers in het blad Nature Genetics. Ze baseren zich op een onderzoek onder meer dan 200.000 mensen van Europese afkomst. Bijna 60.000 van deze […] Het bericht Nieuwe hooikoorts-genen ontdekt verscheen eerst op Scientias.nl.
16/07 15u15  Astronomen maken superscherpe foto van zwaartekrachtlensEn geven daarmee meer inzicht in het mysterie dat ´donkere materie’ heet. De superscherpe foto is gemaakt met behulp van een wereldwijd netwerk van radiotelescopen. Op de foto zien we de radioboog die ontstaat doordat een groep sterrenstelsels op 3,9 miljard lichtjaar van de aarde als een vergrootglas werkt voor een op 11,7 miljard lichtjaar […] Het bericht Astronomen maken superscherpe foto van zwaartekrachtlens verscheen eerst op Scientias.nl.
16/07 13u45  Prachtig doodsmasker ontdekt in Egyptische tombeDe ogen van het doodsmasker kijken je 2600 jaar later nog steeds indringend aan. Archeologen ontdekten het masker in de tombe van een Egyptische priester. De priester leefde in de Saïstijd (tussen 664 en 404 voor Christus). Voorlopig onderzoek wijst uit dat het doodsmasker gemaakt is van verguld zilver. De ogen zijn ingelegd met calciet, […] Het bericht Prachtig doodsmasker ontdekt in Egyptische tombe verscheen eerst op Scientias.nl.
16/07 12u00  Onze planeet telt nog maar 84 AmoerpantersDat blijkt uit een nieuwe telling die net iets hoger uitvalt dan eerdere schattingen. Eerder onderzoek suggereerde dat er in Rusland tussen de 25 en 50 ernstig bedreigde Amoerpanters te vinden waren. Maar een nieuwe telling, waarbij niet alleen in Rusland, maar ook net over de Russische grens met China naar Amoerpanters werd gezocht, resulteert […] Het bericht Onze planeet telt nog maar 84 Amoerpanters verscheen eerst op Scientias.nl.
16/07 10u45  Plantenetende dino’s hoefden minder te eten dan gedachtDe planten die ze op het menu hadden staan, lijken voedzamer dan onderzoekers aannamen. Dat stellen Britse onderzoekers nadat ze planten lieten groeien in een atmosfeer die vergelijkbaar was met de atmosfeer die onze planeet 150 miljoen jaar geleden had. Hun bevindingen zijn terug te lezen in het blad Palaeontology. CO2-concentratie Zo’n 150 miljoen jaar […] Het bericht Plantenetende dino’s hoefden minder te eten dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
16/07 08u45  Mogelijk een nieuwe vulkaan ontdekt op maan IoDe vulkaan zou zich nabij de zuidpool van Jupiters maan bevinden. Dat laat NASA weten. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie baseert zich op gegevens van ruimtesonde Juno. De sonde verzamelde de data op 16 december 2017 toen deze slechts 470.000 kilometer van de maan verwijderd was. Hotspot In de data dook een ‘hotspot’ op die ongeveer 300 […] Het bericht Mogelijk een nieuwe vulkaan ontdekt op maan Io verscheen eerst op Scientias.nl.
15/07 09u15  New Horizons nadert Ultima Thule: wat mogen we verwachten?Na Pluto durft eigenlijk niemand zich meer aan een voorspelling te wagen. Het is begin 2015 en NASA maakt zich op voor New Horizons’ scheervlucht langs Pluto. De opwinding is groot; in juli van dat jaar zullen we de veelbesproken dwergplaneet door de ogen van New Horizons voor het eerst van dichtbij gaan zien. En […] Het bericht New Horizons nadert Ultima Thule: wat mogen we verwachten? verscheen eerst op Scientias.nl.
14/07 09u15  Stevent Nederland af op een toekomst zonder bijen?Ze zijn onvervangbaar. Maar ook in Nederland zitten bijen ernstig in het nauw. Talloze studies hebben de afgelopen jaren aangetoond dat bijen en hommels wereldwijd ernstig in de problemen zitten. Maar hoe is dat in Nederland? We vroegen het Arjen de Groot, onderzoeker bij Wageningen Environmental Research (WEnR), onderdeel van Wageningen UR. Het antwoord is […] Het bericht Stevent Nederland af op een toekomst zonder bijen? verscheen eerst op Scientias.nl.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

14x Kan de aarde 11 miljard mensen voeden?21/07 09u00 - Scientias: Aan ruimte en innovatieve ideeën geen gebrek. Maar is dat genoeg? Inmiddels wonen er meer dan 7 miljard mensen op aarde. En recente cijfers onthullen dat maar liefst 11 procent van de totale wereldbevolking honger lijdt. Geen wonder dat velen hun hart vast houden, want de wereldbevolking groeit gestaag. Rond 2030 zijn we naar verwachting […] Het bericht Kan de aarde 11 miljard mensen voeden? verscheen eerst op Scientias.nl.
2x Vier meter lange gepantserde dino ontdekt in Utah20/07 16u15 - Scientias: De dino was van kop tot staart bedekt met een uit beenderplaten opgebouwd pantser. Onderzoekers hebben in de staat Utah de fossielen opgegraven van een nieuw soort gepantserde dino. Het gaat de resten van een Ankylosauria dinosauriër en hij draagt de naam Akainacephalus Johnsoni. Verwacht werd dat deze nieuwe dino zou lijken op andere Noord-Amerikaanse […] Het bericht Vier meter lange gepantserde dino ontdekt in Utah verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Stevent Nederland af op een toekomst zonder bijen?14/07 09u15 - Scientias: Ze zijn onvervangbaar. Maar ook in Nederland zitten bijen ernstig in het nauw. Talloze studies hebben de afgelopen jaren aangetoond dat bijen en hommels wereldwijd ernstig in de problemen zitten. Maar hoe is dat in Nederland? We vroegen het Arjen de Groot, onderzoeker bij Wageningen Environmental Research (WEnR), onderdeel van Wageningen UR. Het antwoord is […] Het bericht Stevent Nederland af op een toekomst zonder bijen? verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Plantenetende dino’s hoefden minder te eten dan gedacht16/07 10u45 - Scientias: De planten die ze op het menu hadden staan, lijken voedzamer dan onderzoekers aannamen. Dat stellen Britse onderzoekers nadat ze planten lieten groeien in een atmosfeer die vergelijkbaar was met de atmosfeer die onze planeet 150 miljoen jaar geleden had. Hun bevindingen zijn terug te lezen in het blad Palaeontology. CO2-concentratie Zo’n 150 miljoen jaar […] Het bericht Plantenetende dino’s hoefden minder te eten dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Aarde herbergt meer dan een biljard ton diamanten17/07 13u15 - Scientias: Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Klein minpuntje: we kunnen er onmogelijk bij. Het onderzoek onthult dat de aarde veel meer diamanten herbergt dan gedacht. Maar de meeste van die diamanten zitten ontzettend diep: tussen 140 en 240 kilometer onder het oppervlak. Kratons De diamanten zitten opgesloten in de ‘wortels’ van rompgebergtes (ook wel kratons genoemd). […] Het bericht Aarde herbergt meer dan een biljard ton diamanten verscheen eerst op Scientias.nl.
1x CRISPR/Cas9 richt grotere genetische schade aan dan gedacht17/07 15u15 - Scientias: Onderzoekers pleiten voor grotere terughoudendheid omtrent de veelbelovende gentherapie. Hun studie toont namelijk niet alleen aan dat CRISPR/Cas9 grotere genetische schade in cellen aanricht dan gedacht, maar ook dat de standaardtests waarmee veranderingen in het DNA kunnen worden opgespoord deze genetische schade over het hoofd zien. Dat is te lezen in het blad Nature Biotechnology. […] Het bericht CRISPR/Cas9 richt grotere genetische schade aan dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Zo zag je de heldere vlekken op dwergplaneet Ceres nog nooit!18/07 11u45 - Scientias: Op nieuwe close-upbeelden lijkt het bijna alsof je ze aan kunt raken. NASA heeft twee nieuwe foto’s vrijgegeven waarop de heldere vlekken die Ceres rijk is, zich op ongeëvenaarde wijze aan de toeschouwer opdringen. Nog niet eerder hebben we de vlekken van zo dichtbij en zo gedetailleerd kunnen bekijken. Foto’s De foto’s zijn gemaakt door […] Het bericht Zo zag je de heldere vlekken op dwergplaneet Ceres nog nooit! verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Haai met indringend grote ogen ontdekt in de Golf van Mexico18/07 18u15 - Scientias: Het gaat om een nieuwe soort! In eerste instantie dachten onderzoekers dat ze een reeds bekende haaiensoort hadden opgediept. Maar vervolgonderzoek wees dan toch uit dat het om een nieuwe soort ging. En die soort gaat voortaan onder de naam Squalus clarkae door het leven. Diep S. clarkae komt voor in de Golf van Mexico […] Het bericht Haai met indringend grote ogen ontdekt in de Golf van Mexico verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Wat gebeurt er als de Larsen C-ijsplaat instort?20/07 08u45 - Scientias: Onderzoekers berekenen hoe sterk de zeespiegel zal stijgen als de gehavende ijsplaat de handdoek in de ring gooit. Vorig jaar zomer gebeurde het onvermijdelijke: een enorme ijsberg ter grootte van twee keer Luxenburg, brak af van de Larsen C-ijsplaat. Onderzoekers houden er rekening mee dat uiteindelijk de gehele ijsplaat kan instorten. De gehavende ijsplaat is […] Het bericht Wat gebeurt er als de Larsen C-ijsplaat instort? verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Marsrover Opportunity kan mogelijk pas in september weer contact opnemen20/07 13u15 - Scientias: De stofstorm die de op zonne-energie draaiende rover dwarszit, geeft zich nog niet gewonnen. Sinds juni raast er al een enorme stofstorm over de rode planeet. Slecht nieuws voor de Opportunity Rover die het door de storm ineens mistig voor de ogen kreeg. Omdat Opportunity op zonne-energie werkt, moesten de wetenschappers de activiteiten van de […] Het bericht Marsrover Opportunity kan mogelijk pas in september weer contact opnemen verscheen eerst op Scientias.nl.

Statistieken

Artikels:
31870
Gelezen:
25894
Aantal lezers nu:
38


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven