zaterdag 23 maart 2019, week 12


U bent nu hier: Meer nieuws van De Standaard

Laatste updatecontrole: vandaag om 8u15
 

De Standaard

Verbergen Tonen
23/03 08u15  ‘IS verliest laatste bastion in Syrië’ De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die door de VS gesteund worden, hebben ‘de totale overwinning’ uitgeroepen op Islamitische Staat (IS) in Syrië. Gisteren vertelde het Witte Huis al hetzelfde, maar toen gingen de gevechten nog door.
23/03 07u30  GO! introduceert artificiële intelligentie in de klas Het gemeenschapsonderwijs gaat in zee met een Brits bedrijf om artificiële intelligentie in de klas te brengen. Op termijn voor alle scholen van het GO!.10 
22/03 23u30  Speciaal aanklager Mueller overhandigt eindrapport aan minister van Justitie Robert Mueller heeft zijn langverwachte eindrapport over het Ruslandonderzoek overhandigd aan William Barr, de Amerikaanse minister van Justitie. Het onderzoek heeft een flinke schaduw geworpen over het presidentschap van Donald Trump.16 
22/03 23u00  Speciale aanklager Mueller overhandigt eindrapport aan minister van Justitie Robert Mueller heeft zijn langverwachte eindrapport over het Ruslandonderzoek overhandigd aan William Barr, de Amerikaanse minister van Justitie. Het onderzoek heeft een flinke schaduw geworpen over het presidentschap van Donald Trump.12 
22/03 23u00  Dit zijn de belangrijkste beklaagden in het Mueller-onderzoek Robert Mueller geeft geen persconferenties over zijn lopende onderzoek, maar hij communiceert via aanklachten en rechtszaken. Dit is een overzicht van de lange lijst beklaagden, en de aanklachten tegen hen in het kader van het Rusland-onderzoek.14 
22/03 23u00  Dit zijn de belangrijkste momenten in het Mueller-onderzoek De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben geconcludeerd dat Rusland zich heeft gemengd in de Amerikaanse presidentsverkiezing van 2016, met als doel om Donald Trump verkozen te krijgen. Robert Mueller is aangesteld als speciale aanklager om die Russische inmenging te onderzoeken. Hij kreeg de opdracht te speuren naar verbanden en/of coördinatie tussen de Russische overheid en medewerkers van Trumps campagneteam.10 
22/03 22u30  Speciaal aanklager Robert Mueller overhandigt eindverslag onderzoek naar Trump aan minister van Justitie Speciaal aanklager Robert Mueller heeft vrijdagavond het eindverslag van zijn onderzoek naar Russische inmenging in de kiescampagne van Donald Trump overhandigd aan de Amerikaanse minister van Justitie. Die zal besluiten welke passages openbaar zullen worden gemaakt.
22/03 22u00  Vermassen haalt uit naar vader vermoorde tiener: ‘Hij zou beter zwijgen’ Advocaat Jef Vermassen, de raadsman van neurochirurge Mehrnaz Didgar die haar dochter vermoordde, haalt hard uit naar de vader van het slachtoffer. Die stuurde vrijdag een emotionele brief uit. ‘Hij moet zich niet moeien. De strafmaat is iets tussen de procureur en de verdediging’, zei Vermassen in het VTM-Nieuws.10 
22/03 21u15  Trump draait nieuwe sancties tegen Noord-Korea na nog geen dag alweer terug Amper een dag nadat Washington nieuwe sancties aankondigde tegen Noord-Korea, heeft de Amerikaanse president Donald Trump die alweer teruggedraaid. 'President Trump vindt nieuwe sancties niet nodig', legde het Witte Huis vrijdag uit.
22/03 20u45  Ruim 16.000 mensen nemen deel aan stille tocht in Utrecht Meer dan 16.000 mensen uit heel Nederland hebben vrijdagavond in Utrecht meegelopen in de stille tocht voor de slachtoffers van de schietpartij van maandag. Ze wandelden naar het 24 Oktoberplein, waar maandag drie slachtoffers vielen.
22/03 19u45  Frankrijk verbiedt betogingen van gele hesjes in verschillende grote steden De ‘gilets jaunes’ mogen zaterdag in Parijs niet betogen op en rond de Champs-Elysées en Place de l’Etoile. Dat heeft de politieprefectuur van Parijs vrijdag beslist. Ook heel wat andere steden verbieden de gele hesjes om dit weekend op straat te komen, zoals Bordeaux, Toulouse en Nice.
22/03 19u30  Madrid wil Spanjaarden teruglokken die economische crisis ontvluchtten De socialistische regering van Spanje heeft vrijdag een plan goedgekeurd om een deel van de Spanjaarden terug te lokken die tussen 2008 en 2013 het land verlieten door de toen heersende economische crisis.
22/03 18u15  Witte Huis claimt overwinning op IS in Syrië, maar gevechten duren voort Het Witte Huis heeft vrijdag aangekondigd dat de laatste stukjes grondgebied van Islamitische Staat (IS) in Syrië heroverd zijn op de terreurgroep. Toch wordt er nog gevochten in Baghouz, de laatste enclave van IS.
22/03 16u15  Koning en koningin op vierdaags staatsbezoek naar Zuid-Korea Koning Filip en koningin Mathilde vertrekken zondag naar Zuid-Korea voor een vierdaags staatsbezoek. In het zog van het koningspaar reist een grote delegatie politici, bedrijfsleiders en academici mee.
22/03 16u15  Vader vermoord meisje na milde straf neurochirurg: ‘Levenslang voor de vader, de familie en vrienden’ De milde straf voor de neurochirurg die haar tienerdochter heeft vermoord, is hard aangekomen bij de vader van het slachtoffer, Steven Pans. ‘Het verdict: de zwaarste straf of levenslang voor de vader, de familie en vrienden’, klinkt het in een brief.
Laatste update: vandaag om 8u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
22/03 16u15  Wat is een 'migratiehond' van de federale politie?Met twee ‘migratiehonden’ speurt de federale politie in West-Vlaanderen naar transmigranten, mensen die op een illegale manier de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk proberen te maken. Wat is dat, een ‘migratiehond’?
22/03 16u00  Kompass Klub waarschijnlijk sneller weer openDe kans dat Kompass Klub volgende week terug opent, wordt groter. Vrijdag gaf de auditeur van de Raad van State een positief advies. Dinsdag volgt de uitspraak.
22/03 15u45  Gökmen Tanis bekent plegen aanslag in UtrechtDe verdachte van de aanslag in een tram in Utrecht, Gökmen Tanis, heeft bekend de feiten te hebben gepleegd. Volgens het Openbaar Ministerie zegt hij alleen te hebben gehandeld. De andere man die nog vastzat, een 40-jarige Utrechter, is vrijgelaten.
22/03 15u45  Waalse kiesfraude: absolute meerderheid dankzij 18 illegale stemmen?Dimitri Fourny (CDH) haalde in oktober in Neufchâteau een absolute meerderheid met amper zestien stemmen op overschot. Hij wordt ervan beschuldigd via volmachten er achttien onwettig te hebben gekregen.
22/03 15u45  Hoe een simpele oogbeweging helpt bij het verwerken van trauma’sDrie jaar geleden lieten 32 mensen het leven in Brussel. Maar ook wie de aanslagen overleefde, blijft een slachtoffer. Misschien niet meer fysiek maar wel mentaal. Bij dat laatste kan EMDR-therapie helpen, al weet men niet goed waarom.
22/03 15u30  Gökmen Tanis bekent aanslag in UtrechtDe verdachte van de aanslag in een tram in Utrecht, Gökmen Tanis, heeft bekend de feiten te hebben gepleegd. Volgens het Openbaar Ministerie zegt hij alleen te hebben gehandeld. De andere man die nog vastzat, een 40-jarige Utrechter, is vrijgelaten.
22/03 15u30  Moeder slachtoffers 22/3: 'Verteerd door verdriet, maar ook boos'Vrijdag is het exact drie jaar geleden dat de aanslagen in Zaventem en Maalbeek plaatsvonden. Voor de 32 slachtoffers werd om 10 uur een minuut stilte gehouden. Marjan Pinczowski, die haar twee kinderen verloor bij de aanslag in Zaventem, gaf een erg pakkende speech. Bekijk haar getuigenis in de video hierboven.
22/03 15u15  Aalst Carnaval verdwijnt mogelijk van Unesco-lijstAalst Carnaval verdwijnt mogelijk van de Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed. Dat heeft de organisatie van de Verenigde Naties vrijdag bekendgemaakt. De beslissing valt in december.
22/03 15u00  Federale politie zet ‘migratiehonden’ inMet twee ‘migratiehonden’ speurt de federale politie in West-Vlaanderen naar transmigranten, mensen die op een illegale manier de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk proberen te maken. Wat is dat, een ‘migratiehond’?
22/03 14u45  Opnieuw treinverkeer tussen Herentals en TurnhoutTussen Herentals en Turnhout is sinds 13.45 uur vrijdagmiddag opnieuw treinverkeer mogelijk, na de aanrijding tussen een trein en een bestelwagen van bpost in de ochtend. Dat meldt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. Hij verwacht dat de gevolgsvertragingen tegen de avondspits zullen zijn weggewerkt.
22/03 14u45  Federale politie gebruikt twee ‘migratiehonden’Met twee ‘migratiehonden’ speurt de federale politie in West-Vlaanderen naar transmigranten, mensen die op een illegale manier de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk proberen te maken. Wat is dat, een ‘migratiehond’?
22/03 14u30  Moeder slachtoffers 22/3: 'Man belde met zoon toen lijn plots werd afgebroken'Vrijdag is het exact drie jaar geleden dat de aanslagen in Zaventem en Maalbeek plaatsvonden. Voor de 32 slachtoffers werd om 10 uur een minuut stilte gehouden. Marjan Pinczowski, die haar twee kinderen verloor bij de aanslag in Zaventem, gaf een erg pakkende speech. Bekijk haar getuigenis in de video hierboven.
22/03 14u15  Tusk en Juncker grappen erop los tijdens late night persconferentieDe EU geeft het Verenigd Koninkrijk meer tijd. Dat maakten Europees president Donald Tusk en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker donderdagavond bekend tijdens een persconferentie. Een persconferentie die opgeleukt werd door enkele ludieke momenten.
22/03 14u00  Waarom kreeg de no-deal-Brexit operatie de naam van een zangvogeltje?Bij een mogelijke no-deal-Brexit ontplooit het Verenigd Koninkrijk operatie ‘Yellowhammer’: een rist maatregelen om de logistieke klappen op te vangen. ‘Yellowhammer’ zou verwijzen naar het gelijknamige zangvogeltje. Maar die naamkeuze blijkt achteraf wat ongelukkig te zijn.
22/03 13u45  Verdachte schietpartij Utrecht blijft in de celGökmen Tanis, de vermoedelijke dader van de aanslag in het Nederlandse Utrecht, blijft in de cel. De rechter-commissaris heeft vrijdag het voorarrest met de maximale termijn van twee weken verlengd. Hij blijft in volledige beperking, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.
22/03 13u45  Goedele Liekens combineert campagne met Temptation IslandIn tegenstelling tot eerdere presentatoren die in de politiek stapten, combineert Goedele Liekens de kiescampagne met haar tv-programma rond Temptation Island. Voor politici in andere entertainmentprogramma’s hanteren de zenders nochtans wel regels.
22/03 13u45  Slachtoffers aanslagen 22 maart herdacht in Zaventem en MaalbeekVrijdag is het exact drie jaar geleden dat de aanslagen in Zaventem en Maalbeek plaatsvonden. Voor de 32 slachtoffers werd om 10 uur een minuut stilte gehouden. In Maalbeek werden de namen van de slachtoffers aangebracht op de muur van het metrostation.
22/03 13u30  Waarom kreeg de no-deal-Brexit de naam van een zangvogeltje?Bij een mogelijke no-deal-Brexit ontplooit het Verenigd Koninkrijk operatie ‘Yellowhammer’: een rist maatregelen om de logistieke klappen op te vangen. ‘Yellowhammer’ zou verwijzen naar het gelijknamige zangvogeltje. Maar die naamkeuze blijkt achteraf wat ongelukkig te zijn.
22/03 13u30  Koningspaar neemt afscheid van kardinaal Danneels bij uitvaartIn de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen vond deze morgen de uitvaartplechtigheid voor kardinaal Godfried Danneels plaats. De kist met het lichaam van Danneels is vanuit het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen naar de Sint-Romboutskathedraal gedragen. Bij de uitvaart waren onder meer koning Filip, koningin Mathilde en heel wat politici aanwezig. De kardinaal overleed vorige week op 85-jarige leeftijd.
22/03 13u00  Lijstnummers voor verkiezingen bekend: Vivant op één, SP.A en PS hekkensluitersOnschuldige kinderhanden hebben de lijstnummers voor de verkiezingen van 26 mei getrokken. Dit zijn de nummers van de Vlaamse partijen: Open VLD 3, N-VA 8, Vlaams Belang 9, CD&V 10, PVDA/PTB 12, Groen 15 en SP.A 16.
22/03 13u00  64 scholen voeren opnieuw actie voor schone luchtDe acties voor schone lucht van burgercollectief Filter Café Filtré nemen stilaan heel Vlaanderen over. Vrijdag organiseerden 64 scholen, waarvan 12 nieuwe, een actie voor schone lucht.
22/03 12u45  Partijen hebben hun lijstnummer voor verkiezingen gekregenDe nationale lijstnummers zijn bekendgemaakt. Dit zijn de nummers van de Vlaamse partijen: Open VLD 3, N-VA 8, Vlaams Belang 9, CD&V 10, PVDA 12, Groen 15 en SP.A 16.
22/03 12u30  Hoe het verder moet met de Brexit in één oogopslag24 of 25 maart. 11 april. 22 mei. Dat zijn de nieuwe data die rood omcirkeld staan in elke Brexit-agenda. Het zit zo.
22/03 12u15  Moslimlanden willen concrete maatregelen tegen islamofobieDe moslimlanden hebben de internationale gemeenschap vrijdag opgeroepen om ‘concrete maatregelen’ te nemen tegen islamofobie. Dat is verklaard op een bijeenkomst van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIS) in Istanboel.
22/03 12u15  Washington kondigt sancties aan tegen Noord-Korea na mislukte topDe Verenigde Staten hebben sancties aangekondigd tegen twee Chinese rederijen die Noord-Korea zouden hebben geholpen bij het ontduiken van internationale strafmaatregelen.
22/03 11u45  Trudeau krijgt kritiek na eten van chocoladereepIn het Canadese parlement vond woensdag een marathonzitting plaats. Acht uur lang werd er gedebatteerd en gestemd over wetsvoorstellen. Premier Trudeau ging daarbij even in de fout en werd meteen terechtgewezen.
22/03 11u30  Politie treft cannabisplantage aan in Sint-Martens-LatemEen Bulgaarse bende had vijfhonderd plantjes verborgen in een huis in Sint-Martens-Latem, goed voor ruim elf kilogram zuiver geknipte cannabis. Acht verdachten zijn door de onderzoeksrechter aangehouden.
22/03 11u15  Washington kondigt sancties af tegen Noord-Korea na mislukte topDe Verenigde Staten hebben sancties afgekondigd tegen twee Chinese rederijen die Noord-Korea zouden geholpen hebben bij het ontduiken van internationale strafmaatregelen.
22/03 11u00  Ramen springen door explosie op kilometers afstandIn China zijn 47 doden gevallen bij een explosie in een chemische fabriek. 600 anderen raakten gewond. Op amateurbeelden in de video hierboven is te zien hoe ramen in een gebouw op vijf kilometer springen door de schokgolf.
22/03 11u00  Opnieuw liberaal naar lijst van Alain DestexheOpnieuw stapt een Franstalige liberaal over naar de nieuwe partij van MR-dissident Alain Destexhe. Na Waals parlementslid Patricia Potigny maakt ook David Bouillon, een gemeenteraadslid uit Bergen, zijn overstap bekend.
22/03 10u45  Gezonken Italiaans schip had 1.050 ton gevaarlijke goederen aan boordHet Italiaanse schip Grande America, dat op 12 maart schipbreuk leed op 300 kilometer van de Atlantische kust in Frankrijk, had 1.050 ton gevaarlijke goederen aan boord. Dat blijkt uit een gedetailleerde inventaris van de cargo.
22/03 10u45  Vingerafdrukken op identiteitskaart aangevochten voor Grondwettelijk HofDe aangekondigde juridische strijd tegen de verplichte vingerafdrukken op de elektronische identiteitskaart (eID) is van start gegaan. Het advocatenkantoor SQ Law heeft vrijdag een verzoekschrift tegen de wet ingediend bij het Grondwettelijk Hof.
22/03 10u45  Kist kardinaal Godfried Danneels naar Sint-Romboutskathedraal gedragenIn de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen begint om 11 uur de uitvaartplechtigheid voor kardinaal Godfried Danneels. De kist met het lichaam van Danneels is vanuit het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen naar de Sint-Romboutskathedraal gedragen. De kardinaal overleed vorige week op 85-jarige leeftijd.
22/03 10u45  Geen treinen tussen Herentals en Turnhout door aanrijding: 'mist heeft rol gespeeld'Bij de aanrijding tussen een trein en een voertuig vrijdagochtend aan een overweg in Lichtaart heeft de zware mist een rol gespeeld. Aangezien er heel wat schade is, zal het waarschijnlijk nog tot de namiddag duren eer het treinverkeer tussen Herentals en Turnhout wordt hernomen.
22/03 10u45  Neurochirurge vrijgelaten na veroordeling voor moord op tienerdochterMehrnaz Didgar is vrijdagochtend om 9.15 uur vrijgelaten uit de gevangenis van Hasselt. Ze werd opgehaald door een andere vrouw.
22/03 10u30  De leraar Nederlands leest niet graagDocenten van de lerarenopleiding aan hogescholen en universiteiten zuchten: hun studenten lezen niet meer. ‘Ze krijgen de passie niet meer mee, in hun eigen jeugd.’
22/03 09u45  Noord-Korea trekt personeel terug uit verbindingsbureauNoord-Korea heeft vrijdag al zijn personeel teruggetrokken uit het verbindingsbureau met Zuid-Korea, dat pas in september werd geopend. Geen goed teken voor de toenadering tussen de landen.
22/03 09u30  Wel vrienden, maar lief van andere origine ligt moeilijkVlaamse scholieren kijken vandaag veel minder dan vroeger naar huidskleur of afkomst wanneer het op vrienden aankomt. In 2013 had zo’n 40 procent van de autochtone jongeren in de grote steden een vriend met een migratieachtergrond, terwijl dat in 2018 groeide naar 71 procent. ‘Een hoopgevend signaal te midden van alle doemdenkerij over de multiculturele samenleving’, zegt sociologe Jessy Siongers (VUB/UGent).
22/03 08u45  Syrië: 'Uitspraken Trump weerspiegelen duidelijke minachting voor internationale regels'De Amerikaanse president Donald Trump vindt dat de VS Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten moet erkennen. In 1967 veroverde Israël het gebied van Syrië. Daar spreken ze over een 'flagrante schending van het internationaal recht'.
22/03 08u30  Postauto onder trein in Lichtaart: geen treinverkeer tussen Herentals en TurnhoutHet treinverkeer is vrijdag sinds 5.20 uur onderbroken tussen Herentals en Turnhout. Dit komt door een aanrijding tussen een lege trein en een postauto aan een overweg in Lichtaart, een deelgemeente van Kasterlee.
22/03 08u15  EU zet May onder druk: wordt het 11 april of 22 mei?De Europese leiders hebben op hun top in Brussel een akkoord bereikt over het uitstel van de Brexit. Het Verenigd Koninkrijk krijgt twee opties aangeboden. 'Ik denk dat de keuze voor de parlementsleden nu duidelijk is', reageerde premier May.
22/03 07u15  Proces aanslagen 22 maart verwacht in 2020Het proces over de aanslagen van 22 maart 2016 op de luchthaven Brussels Airport en het metrostation Maalbeek, zal vermoedelijk in de loop van 2020 van start gaan. Het gerechtelijk onderzoek naar die aanslagen loopt nog.
22/03 07u00  Gezonken Italiaanse schip had 1.050 ton gevaarlijke goederen aan boordHet Italiaanse schip Grande America, dat op 12 maart schipbreuk leed op 300 kilometer van de Atlantische kust in Frankrijk, had 1.050 ton gevaarlijke goederen aan boord. Dat blijkt uit een gedetailleerde inventaris van de cargo.
22/03 07u00  Al te vaak nog ingreep bij wie ongeneeslijk isDe helft van de palliatieve kankerpatiënten doorloopt nog medische tests in de laatste levensmaand. Een derde komt in die periode nog op de spoedafdeling terecht, zo blijkt uit een studie van de Socialistische Mutualiteit waarover De Morgen en Het Laatste Nieuws vrijdag berichten.
22/03 06u45  Secretaresse licht vakbond op voor 400.000 euroHet Brusselse gerecht is een onderzoek gestart naar diefstal en valsheid in geschrifte bij de socialistische vakbond ACOD. De vakbond diende zelf een klacht in, omdat een gewezen directiesecretaresse de vakbond voor meer dan 400.000 euro zou hebben opgelicht. De vrouw in kwestie werd onmiddellijk ontslagen.
22/03 05u45  Man die bombrieven verstuurde aan critici van Trump bekent schuldDe man die ervan verdacht werd verschillende bombrieven te hebben verstuurd naar critici van president Donald Trump, heeft schuld bekend voor de rechter in New York. Dat melden onder meer de Wall Street Journal en televisiezender CNN.
22/03 05u00  Al meer dan veertig doden na explosie in Chinees chemiebedrijfHet aantal dodelijke slachtoffers na een explosie in een chemische fabriek in het oosten van China is vrijdag gestegen tot 44. Dat berichten staatsmedia. Eerder was sprake van zes doden.
22/03 03u30  De onzichtbare macht: hoe topadvocaten, -consultants en -academici de wetten schrijven in ons landMinisters en hun kabinetten schakelen graag ghostwriters in om hun wetten te schrijven. Hoe vanzelfsprekend moeten we dat vinden? ‘Je wil als burger wel weten wie je wetten maakt.’
22/03 02u45  Bijna tachtig doden bij scheepsramp in IrakIn de Iraakse stad Mosul is in de Tigris een ferry gezonken. Minstens 79 mensen kwamen om het leven, onder wie 52 vrouwen en 19 kinderen.
22/03 00u30  EU wil Brexit uitstellen tot 22 mei, 'no deal' op 12 april mogelijkDe Europese leiders hebben op hun top in Brussel een akkoord bereikt over het uitstel van de Brexit. Dat heeft Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk bevestigd. Het Verenigd Koninkrijk krijgt twee opties aangeboden. De Britse premier Theresa May aanvaardt het aanbod, zegt Tusk.
22/03 00u00  CDH-kopstuk wordt verdacht van verkiezingsfraude met volmachtenIn Neufchâteau zijn 21 mensen opgepakt voor fraude met volmachten bij de verkiezingen van 14 oktober vorig jaar. CDH-kopstuk en plaatsvervangend burgemeester Dimitri Fourny is een van de verdachten.
21/03 23u45  Europese leiders vinden akkoord over Brexit-uitstelDe Europese leiders hebben op hun top in Brussel een akkoord bereikt over het uitstel van de Brexit. Dat heeft Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk bevestigd. Het Verenigd Koninkrijk zou twee opties aangeboden krijgen. Tusk legt het Europese aanbod nu voor aan de Britse premier Theresa May.
21/03 22u00  Europese leiders overwegen uitstel BrexitHet ziet ernaar uit dat de Europese staatshoofden en regeringsleiders een uitstel van de Brexit tot mei willen mogelijk maken, maar niet tot eind juni, zoals de Britse premier Theresa May om de Brexit heeft gevraagd. En alleen als het Brits parlement 'ja' zegt tegen de scheidingsdeal. 'Anders gaan we richting een no deal Brexit.'
21/03 22u00  Vijf jaar cel met uitstel voor neurochirurg die dochter vermoorddeDe assisenjury heeft de neurochirurg Mehrnaz Didgar schuldig bevonden aan moord. Dat wil zeggen: opzettelijke doodslag, met voorbedachten rade. Ze krijgt vijf jaar cel met uitstel, terwijl het Openbaar Ministerie 26 jaar had gevraagd. Vrijdag mag ze de gevangenis verlaten.
21/03 21u45  Neurochirurg die dochter vermoordde, krijgt vijf jaar cel met uitstelDe assisenjury heeft de neurochirurg Mehrnaz Didgar schuldig bevonden aan moord. Dat wil zeggen: opzettelijke doodslag, met voorbedachten rade. Ze krijgt vijf jaar cel met uitstel, terwijl het Openbaar Ministerie 26 jaar had gevraagd.
21/03 21u00  Grote politieactie tegen transmigranten in West-VlaanderenVerschillende politiediensten in West-Vlaanderen hielden donderdagavond een actie tegen transmigranten.
21/03 20u30  Meer dan zeventig doden bij scheepsramp in IrakIn de Iraakse stad Mosul is in de Tigris een ferry gezonken. Minstens zeventig mensen kwamen om het leven, onder wie 33 vrouwen en 19 kinderen.
21/03 19u15  EU voert druk op Londen op: mogelijk uitstel tot 22 meiHet ziet ernaar uit dat de Europese staatshoofden en regeringsleiders een uitstel van de Brexit tot mei willen mogelijk maken, maar niet tot eind juni, zoals de Britse premier Theresa May om de Brexit heeft gevraagd. En alleen als het Brits parlement 'ja' zegt tegen de scheidingsdeal. 'Anders gaan we richting een no deal Brexit.'
21/03 19u15  Onderzoek naar ex-politiebaas in het slopAcht jaar na het begin van het corruptieonderzoek tegen de voormalige Brusselse politiebaas Glenn Audenaert, lijkt een proces verder af dan ooit.
21/03 18u30  Trump: ‘Tijd om Golanhoogten als Israëlisch grondgebied te erkennen’De Amerikaanse president Donald Trump vindt dat de VS Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten moet erkennen. In 1967 veroverde Israël het gebied van Syrië.
21/03 18u15  Braziliaanse ex-president Michel Temer opgepaktDe voormalige Braziliaanse president Michel Temer is gearresteerd in een grootschalig corruptieonderzoek.
21/03 17u30  CHD-kopstuk wordt verdacht van verkiezingsfraude met volmachtenIn Neufchâteau zijn 21 mensen opgepakt voor fraude met volmachten bij de verkiezingen van 14 oktober vorig jaar. CDH-kopstuk en plaatsvervangend burgemeester Dimitri Fourny is een van de verdachten.
21/03 17u00  Voorzitter Brits parlement slaat terug na uithaal MayJohn Bercow, de voorzitter van het Brits parlement, heeft subtiel uitgehaald naar premier Theresa May. Die had in een toespraak woensdagavond de Britse parlementsleden beschuldigd van 'politieke spelletjes'.
21/03 17u00  Openbaar Ministerie vraagt 26 jaar cel voor neurochirurg die dochter vermoorddeDe assisenjury heeft de neurochirurg Mehrnaz Didgar schuldig bevonden aan moord. Dat wil zeggen: opzettelijke doodslag, met voorbedachten rade. Het Openbaar ministerie eist 26 jaar.
21/03 17u00  Minder spijbelaars voor het klimaat in Antwerpen en Brussel: 'Jullie zijn de diehards van de klimaatacties'In Antwerpen zijn donderdagochtend zo’n 200 jongeren van Students for Climate en Youth for Climate door de binnenstad getrokken, in Brussel telde de politie er 500. Het zwaartepunt lag vandaag in Wallonië, waar meer dan 1.000 jongeren op straat kwamen.
21/03 16u45  Neurochirurg Mehrnaz Didgar schuldig aan moord op haar dochterDe assisenjury heeft de neurochirurg Mehrnaz Didgar schuldig bevonden aan moord. Dat wil zeggen: opzettelijke doodslag, met voorbedachten rade.
21/03 16u30  Snelheid op A12 verlaagd naar 70 km per uurDe maximumsnelheid op de A12 in Aartselaar zakt van 90 naar 70 km per uur tussen Boom en Wilrijk. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) neemt die maatregel om de lange files tegen te gaan die het gevolg waren van de aanpassing van de kruispunten. ‘Met 70 km per uur moet de doorstroming weer vlotter gaan’, zegt het AWV.
21/03 16u30  Neurochirurg Mehrnaz D. schuldig aan moord op haar dochterDe assisenjury heeft de neurochirurg Mehrnaz D. schuldig bevonden aan moord. Zo meteen meer nieuws.
21/03 16u00  Macron: 'Als Brits parlement 'neen' zegt tegen scheidingsdeal, gaan we richting 'no deal''Het ziet ernaar uit dat de Europese staatshoofden en regeringsleiders een uitstel van de Brexit tot mei willen mogelijk maken, maar niet tot eind juni, zoals de Britse premier Theresa May om de Brexit heeft gevraagd. En alleen als het Brits parlement 'ja' zegt tegen de scheidingsdeal. 'Anders gaan we richting een no deal Brexit.'
21/03 15u15  Sea King feestelijk uitgezwaaid tijdens laatste vluchtDe Sea King-helikopter deed donderdagochtend zijn laatste vlucht. De laatste Sea King die in gebruik was, vloog langs de hele kustlijn om in elke badstad een vlag te planten. De helikopter landde voor het laatst in Koksijde om daar definitief aan de grond te blijven, na 43 jaar dienst.
21/03 15u15  Minder spijbelaars voor het klimaat in Antwerpen en BrusselIn Antwerpen zijn donderdagochtend zo’n 200 jongeren van Students for Climate en Youth for Climate door de binnenstad getrokken, in Brussel telde de politie er 500. Het zwaartepunt lag vandaag in Wallonië, waar meer dan 1.000 jongeren op straat kwamen.
21/03 15u00  ‘Voor Mark Rutte is dit toch een zeer zware klap’Bij de verkiezingen in Nederland is premier Mark Rutte zijn meerderheid kwijt in de eerste kamer. De radicaal-rechtse Thierry Baudet is plots de grootste partij met zijn Forum voor Democratie. Maar hoe groot is de impact voor premier Rutte? En hoe moet nu verder? Buitenlandjournalist Dominique Minten ziet de toekomst somber in voor Rutte.
21/03 15u00  Vijf moskeeën met voorhamer beschadigd in BirminghamMinder dan een week na de aanslagen op moslims in Nieuw-Zeeland zijn vijf moskeeën in de Engelse stad Birmingham beschadigd. Buren zagen hoe een man met een voorhamer de ramen kapot sloeg van enkele moskeeën in de stad. Noch de daders, noch het motief zijn momenteel bekend. Dat heeft de lokale politie donderdag gemeld.
21/03 14u45  Onze Nederland-expert ziet de toekomst van Mark Rutte somber inBij de verkiezingen in Nederland is premier Mark Rutte zijn meerderheid kwijt in de eerste kamer. De radicaal-rechtse Thierry Baudet is plots de grootste partij met zijn Forum voor Democratie. Maar hoe groot is de impact voor premier Rutte? En hoe moet nu verder? Buitenlandjournalist Dominique Minten ziet de toekomst somber in voor Rutte.
21/03 14u30  Europese leiders lijken niet geneigd Brexit uit te stellen tot 30 juniDe Europese staatshoofden en regeringsleiders lijken niet geneigd om in te gaan op de vraag van de Britse premier Theresa May om de Brexit uit te stellen tot 30 juni. ‘Een verlenging (van de artikel 50-procedure, red.) zal wellicht maar tot mei mogelijk zijn. Als het een langere verlenging wordt, zal het Verenigd Koninkrijk verkiezingen moeten organiseren’, zei de Litouwse president Dalia Grybauskaite donderdag bij haar aankomst op de Europese top.
21/03 14u15  Luxemburg bouwt wegens varkenspest hek aan Belgische grensHet Groothertogdom Luxemburg gaat een afsluiting bouwen aan de Belgische grens om zich te beschermen tegen de Afrikaanse varkenspest. Dat heeft het Luxemburgse ministerie van Landbouw en Milieu gemeld. Het hek van 8 kilometer komt ten zuiden van Steinfort, in de buurt van de Belgische dorpen Sterpenich en Clairefontaine.
21/03 14u00  ‘Dringend 15.000 mensen redden uit rampgebied in Mozambique’In Mozambique moeten ongeveer 15.000 mensen dringend worden weggehaald uit de gebieden die overstroomd raakten na de doortocht van de cycloon Idai. Dat heeft minister van Milieu Celso Correia donderdag verklaard. Ook hulpverleners waarschuwen voor bijkomende slachtoffers, bovenop de 217 doden die nu al te betreuren vallen.
21/03 14u00  Verkiezingsfraude met volmachten in NeufchâteauIn Neufchâteau zijn 21 mensen opgepakt voor fraude met volmachten bij de verkiezingen van 14 oktober vorig jaar. Dat meldt Le Soir. De lijst van CDH-kopstuk Dimitri Fourny, ‘Agir Ensemble’, is betrokken.
21/03 14u00  Burgemeesters eisen subsidies voor verdediging tegen wolvenEen nieuwe dag, een nieuw doodgebeten schaap in Limburg. De burgemeesters van Oudsbergen en Peer vragen aan Vlaams minister Koen Van den Heuvel (CD&V) financiële steun voor preventieve maatregelen, zoals afrastering, die de wolf moeten tegenhouden.
21/03 13u15  Wanneer Thierry Baudet spreekt, begrijpt niemand hetHij mag woensdag een eclatante verkiezingsoverwinning hebben geboekt, met zijn overwinningsspeech liet de voorman van het Nederlandse Forum voor Democratie veel wenkbrauwen fronsen. En daarmee is Baudet niet aan zijn proefstuk toe.
21/03 13u00  Vlaamse leerling riskeert gevangenisstraf na schrijven opstelEen 19-jarige scholier uit Boom moet zich voor de rechtbank verantwoorden voor een opstel. Dat meldt Het Laatste Nieuws.
21/03 13u00  Brussels Airlines schrapt tien vluchten door stakingsactiesDe stakingsacties van Skeyes leiden tot nog meer problemen bij de luchthavens in ons land. Brussels Airlines schrapt vanmiddag tien vertrekkende vluchten op Brussels Airport.
21/03 12u45  Brussels Airlines schrapt vluchten door stakingsactiesDe stakingsacties van Skeyes leiden tot nog meer problemen bij de luchthavens in ons land. Brussels Airlines beslist nu om vanmiddag minstens tien vluchten te annuleren op Brussels Airport.
21/03 12u30  ‘Gewoon zin om iemand af te rippen’: straf met uitstel voor drie jongerenDe correctionele rechtbank heeft vier jongeren schuldig bevonden voor het verwonden en bestelen van een man die ze op straat kruisten. Drie van hen krijgen drie jaar met uitstel, een vierde komt weg met een werkstraf van 120 uur. Een vijfde dader moet voor de jeugdrechter verschijnen.
21/03 12u15  200 klimaatspijbelaars op achtste Antwerpse actiedagIn Antwerpen zijn donderdagochtend zo’n 200 jongeren van Students for Climate en Youth for Climate door de binnenstad getrokken voor de stilaan traditionele spijbelactie op donderdag. Ook in Brussel wordt nog gespijbeld.
21/03 11u45  Verdachte schietpartij Utrecht officieel verdacht van terreurDe vermoedelijke dader van de schietpartij van maandag op een tram in Utrecht wordt verdacht van meervoudige moord dan wel doodslag met een terroristisch oogmerk. Ook wordt hij verdacht van poging daartoe en van bedreiging, alles vanuit een terroristisch oogmerk. Het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht vermoedt verder dat hij helemaal alleen handelde.
21/03 11u45  Hoera, pipi! Gratis ‘plaspoort’ moet kinderen sneller zindelijk krijgenHet Kindboekje kenden we al. Daar komt nu het ‘Plaspoort’ bovenop. Kind en Gezin lanceert het boekje om ouders te helpen hun kinderen tijdig zindelijk te krijgen én om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen: grootouders, crèche en school.
21/03 11u45  Controversiële ‘kaviaarrechtbank’ van Geens wordt begravenDe N-VA zegt haar steun op aan het International Business Court, een controversiële Engelstalige rechtbank waarmee de regering na de Brexit grote bedrijven naar Brussel wilde lokken.
21/03 11u30  Trump tovert verfrommelde kaart boven om eigen succes in de verf te zettenPresident Donald Trump toonde gisteren voor de camera's aan het Witte Huis een kaart van IS in Syrië. Hij herhaalde dat op een podium in Ohio, zij het met een verfrommelde versie van de kaart. In zijn gekende stijl legde hij uit waarom de kaart niet groter was afgedrukt.
21/03 11u30  Waarom iedereen vandaag twee verschillende sokken draagtEentje met streepjes en eentje met bolletjes: vandaag moet het kunnen. Tientallen bekende en minder bekende Vlamingen dragen vandaag twee verschillende sokken. Omdat anders ook mooi is. Of hoe ze de Wereld Downsyndroomdag in de aandacht brengen.
21/03 11u00  ‘Ik ben altijd eerlijk en correct geweest, ik kan naar mezelf in de spiegel kijken’Mehrnaz D. kreeg het laatste woord voor de assisenjury. De neurochirurg staat terecht voor de moord op haar dochter. ‘Ik aanvaard elke straf.’ De jury is in beraad.
21/03 09u00  Nieuwe busterminal aan Brussel-Noord toch weer op lange baanDe nieuwe busterminal die De Lijn wilde bouwen op het plein voor het treinstation Brussel-Noord komt er de eerstvolgende jaren niet. Dat hebben het Gewest en de vervoersmaatschappij afgesproken, meldt Bruzz. Wel komen er ‘kleine aanpassingen’ aan de huidige terminal, onder het CCN-gebouw.
21/03 08u30  Bracke: 'Sociaal-economische heeft voorrang, maar...''Ik blijft vinden dat het sociaal-economische eerst komt maar het communautaire is daar een belangrijk onderdeel van, net om die sociaal-economische hervormingen te kunnen waarmaken.' Siegfried Bracke bleef vanmorgen op Radio 1 achter zijn beroemde bocht staan.
21/03 07u45  Monsterzege van Baudet dwingt premier Rutte naar linksNooit eerder was de Eerste Kamer zo versnipperd. Maar het is ook simpel: om te overleven kan Rutte III alleen nog maar linksaf.
21/03 07u45  ‘Aantal naturalisaties zal drastisch blijven dalen’De Kamercommissie Naturalisaties heeft haar achterstand bij de verwerking van nationaliteitsaanvragen bijna volledig weggewerkt. Moesten er bij de start van de legislatuur nog 36.935 dossiers verwerkt worden, dan blijven daar nu nog slechts 5.173 van over.
21/03 07u15  Zoals de boom valt, blijft hij liggenVandaag 21 maart is de Internationale Dag van het Bos. Zo besliste de VN eind 2012. Een derde van onze landmassa bestaat uit bossen. Voorlopig toch, want jaarlijks wordt er zo'n 13 miljoen hectare gekapt. In tijden van terreur en polarisatie, klimaatdoelen en ontploffende granaten is het bos nochtans een ideaal onderduikadres om even te ontsnappen aan de waan van de dag. De perfecte omgeving om wat extra zuurstof door de hersenen te jagen. Maar ook hier, in de Ardeense bossen, vielen slachtoffers. Geen houtkap of een nieuw Duits offensief, maar een flinke storm die onlangs stevig aan de boom kwam schudden. Met de lente in het vooruitzicht even een frisse wind door de bossen jagen, zal moeder natuur hebben gedacht. Alsof ze voor hun jaarlijkse feestdag enkel de stevigste binken rechtop wou zien. Als gevallen soldaten rusten bomen en kruinen op de grond. Wie de mens niet hindert zal daar blijven liggen. Berustend in hun lot.
21/03 07u00  Computers noodcentrale crashen voortdurend, personeel moet gokken welke ambulance het dichtst isSinds eind vorig jaar kampt minstens één noodcentrale in ons land met ernstige computerproblemen. Daardoor worden ambulances soms te laat uitgestuurd en moeten operatoren ‘gokken’ welke ziekenwagen het dichtst in de buurt is. Dat meldt Het Laatste Nieuws donderdag. Volgens de krant maakt het personeel zich ernstige zorgen.
21/03 06u45  Veel bewolking, maar het blijft droogDonderdagvoormiddag zijn er eerst opklaringen met vooral over het westen en noorden veel lage wolken. In de namiddag wordt het vaak betrokken, maar bezuiden Samber en Maas zijn steeds brede opklaringen mogelijk. De maxima liggen rond 12 graden in Hoog-België en tussen 12 en 16 graden elders. Dat meldt het KMI.
21/03 06u15  Terugkeercijfers in vrije val door transmigrantenEen op de drie plaatsen in de gesloten centra wordt ingenomen door migranten die moeilijk geïdentificeerd en teruggestuurd kunnen worden. De terugkeercijfers dalen daardoor fors.
21/03 05u45  Forum voor Democratie grootste partij: 'Stupiditeit van zittende bestuurders afgestraft'De partij van Thierry Baudet is bij de provinciale verkiezingen in Nederland de grootste partij geworden. Nieuwkomer Forum voor Democratie overtreft volgens een voorlopige prognose met 13 zetels in één klap de VVD, die een zetel moet inleveren en er 12 haalt. De regeringscoalitie verliest haar meerderheid in de Eerste Kamer.
21/03 05u30  Pendelaar zit vast in de autoDe wijze waarop Vlamingen hun woon-werkverplaatsingen afleggen, is de voorbije jaren nauwelijks veranderd. Alleen de fiets biedt weerwerk.
21/03 04u15  Nieuw-Zeeland verbiedt verkoop van aanvalsgeweren en halfautomatische wapensDe eerste minister van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, heeft donderdag een verbod aangekondigd op aanvalsgeweren en halfautomatische wapens. Ze reageert daarmee op de terreuraanslag in twee moskeeën in de stad Christchurch afgelopen vrijdag, waarbij vijftig doden vielen.
21/03 03u30  ‘Ik ben niet meer bang om oud te worden aan iemands zijde’Wat richt de liefde zoal aan – ten goede en ten kwade? Journaliste Eva Berghmans zoekt het uit in de reeks ‘Leve De Liefde’. Een aantal verhalen uit die veelgelezen reeks zijn nu ook een podcast.
21/03 02u00  Thierry Baudet zegeviert: 'Stupiditeit van zittende bestuurders afgestraft'De partij van Thierry Baudet, Forum voor Democratie, scoort volgens de exitpolls erg goed bij de provinciale verkiezingen in Nederland. Daarmee wordt het de tweede grootste partij, na de VVD van premier Rutte. De regeringscoalitie verliest haar meerderheid in de Eerste Kamer.
21/03 00u15  Thierry Baudet op forse winst in exitpolls van Nederlandse verkiezingenDe partij van Thierry Baudet, Forum voor Democratie, scoort volgens de exitpolls erg goed bij de provinciale verkiezingen in Nederland. Daarmee wordt het de tweede grootste partij, na de VVD van premier Rutte. De regeringscoalitie verliest haar meerderheid in de Eerste Kamer.
20/03 22u15  May sluit uitstel van Brexit tot na 30 juni uitHet is nu of nooit. Dat was de boodschap van Theresa May vandaag in Downing Street 10. Ze was bijzonder hard voor de Britse parlementsleden. ‘Het parlement heeft alles gedaan om niet te beslissen.’
20/03 22u15  Thierry Baudet op forse winst in eerste exitpolls van Nederlandse verkiezingenDe partij van Thierry Baudet, Forum voor Democratie, lijkt volgens de eerste exitpolls erg goed te scoren bij de provinciale verkiezingen in Nederland.
20/03 21u15  Hinder en vertragingen op Zaventem door stakingsacties bij SkeyesDe acties van de luchtverkeersleiders bij Skeyes, het vroegere Belgocontrol, houden ook woensdagavond aan. Met vertragingen tot gevolg.
20/03 21u00  Cycloon Idai zaait dood: 'Een van zwaarste rampen in zuiden van Afrika'Reddingswerkers hebben veel moeite om slachtoffers van een van de ergste rampen in het zuiden van Afrika te bereiken. Zeker 360 doden zijn gevallen door een cycloon. Zowel in Mozambique als in Malawi en Zimbabwe is de ontreddering groot.
20/03 20u15  Drie alpaca’s doodgebeten door wolven of hondenIn Peer zijn dinsdagnacht drie alpaca’s gedood. Eén dier werd ter plaatse verorberd. De twee andere alpaca’s werden dodelijk gebeten in de hals. ‘Schapenhouders vragen erom.’
20/03 19u15  EVP schorst partij van Viktor OrbanDe Hongaarse partij Fidesz wordt geschorst uit de Europese Volkspartij. Herman Van Rompuy zal de toestand in Hongarije opvolgen. Er is geen einddatum voor de schorsing.
20/03 18u45  Vlaams Parlement akkoord met extra geld voor onderwijsMeerderheid en oppositie keurden in het Vlaams Parlement een motie goed die meer werkingsmiddelen voor het basisonderwijs én een bijsturing van het M-decreet vraagt.
20/03 18u30  Skateboarder en stuntdrone verkennen verlaten waterparkHet lukte pas na 16 pogingen, maar de video die skater Tom Erik Ryan en dronepiloot Fincky maakten, mag er wel wezen. De drone vliegt een straf parcours en laat je letterlijk het verlaten waterpark vanuit alle hoeken zien.
20/03 18u15  Tusk: 'Uitstel Brexit mogelijk, als Brits parlement deal goedkeurt'De Britse premier Theresa May heeft de Europese Unie officieel gevraagd om de Brexit te mogen uitstellen tot 30 juni. Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, zegt daartoe bereid te zijn, áls het Brits parlement volgende week de deal van May met de EU goedkeurt.
20/03 17u45  Tusk: 'Uitstel Brexit mogelijk, als Brits parlement deal stemt'De Britse premier Theresa May heeft de Europese Unie officieel gevraagd om de Brexit te mogen uitstellen tot 30 juni. Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, zegt daartoe bereid te zijn, áls het Brits parlement volgende week de deal van May met de EU goedkeurt.
20/03 17u00  Levenslang voor oorlogsmisdadiger KaradzicDe voormalige politieke leider van de Bosnische Serviërs kreeg levenslang voor genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. De Haagse beroepsrechtbank achtte zijn eerdere straf te licht.
20/03 16u30  Buschauffeur dreigt Italiaanse scholieren in brand te stekenOusseynou S. (47), chauffeur van een bus die 51 Italiaanse schoolkinderen vervoerde in de buurt van Milaan, wilde de bus in brand steken ‘omdat er geen enkele dode meer mag vallen in de Middellandse Zee’. Dankzij het telefoontje van een scholier konden de ordediensten ingrijpen en hem arresteren.
20/03 16u30  Al 90.000 euro ingezameld voor slachtoffers UtrechtEen inzamelingsactie voor de begrafeniskosten van een van de slachtoffers van de dodelijke schietpartij in Utrecht heeft alle verwachtingen overtroffen. Het geld zal nu worden verdeeld over alle slachtoffers en nabestaanden.
20/03 16u15  BBC belaagt voorzitter Brits parlement op straat: 'Pas op, hier rijden auto's!'De voorzitter van het Britse parlement, John Bercow, werd dinsdag achtervolgd door de Britse openbare omroep BBC. De journalist wou weten waarom hij niet wil dat premier May voor de derde keer laat stemmen over haar Brexit-deal met Europa. Bercow reageerde zoals het een echte Brit betaamt.
20/03 15u30  Karadzic in beroep veroordeeld tot levenslangDe vroegere Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic is door het Internationaal Restmechanisme voor Straftribunalen (MICT) van de Verenigde Naties veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.
20/03 15u30  Premier Michel krijgt gelijk: ‘Regering mag herziening grondwet tegenhouden’Het is lang niet zeker dat de grondwet tijdens de volgende legislatuur gewijzigd kan worden.
20/03 15u15  Grootste onderwijsstaking in jaren: Christelijke Onderwijscentrale telt 40.000 stakersDe onderwijsstaking heeft in Vlaanderen heel wat scholen getroffen. Ook in het Brussels basisonderwijs staakt het overgrote merendeel van de leraren. 'De emmer is duidelijk aan het overlopen', melden de vakbonden.
20/03 15u00  Lawinegevaar in de Kamer: deze wetten worden nog op de valreep goedgekeurdGoedkopere e-books, een eed voor bankiers of sneller alimentatiegeld. Een tsunami aan nieuwe wetten worden dezer dagen op de valreep goedgekeurd, vaak met rechtstreekse impact op de burger.
20/03 14u45  Stafchef Orban: 'Bij schorsing stapt Fidesz finaal uit EVP’De Fidesz-partij van Viktor Orban zal niet in de Europese Volkspartij blijven indien haar lidmaatschap opgeschort wordt. Dat heeft Orbans stafchef Gergely Gulyas woensdag verklaard.
20/03 14u30  ‘Bij schorsing stapt Fidesz finaal uit EVP’De Fidesz-partij van Viktor Orban zal niet in de Europese Volkspartij blijven indien haar lidmaatschap opgeschort wordt. Dat heeft Orbans stafchef Gergely Gulyas woensdag verklaard.
20/03 14u15  Grootste onderwijsstaking in jaren: 'Acties heel goed opgevolgd, ook directies staken mee'De onderwijsstaking heeft in Vlaanderen heel wat scholen getroffen. Ook in het Brussels basisonderwijs staakt het overgrote merendeel van de leraren. 'De emmer is duidelijk aan het overlopen', melden de vakbonden.
20/03 14u00  Test. Loopt u risico op een burn-out?Mist u ’s ochtends de energie om aan uw werkdag te beginnen? Herkent u zichzelf niet meer in uw reacties? Dan zit u mogelijk in de gevarenzone om een burn-out te krijgen. Wetenschappers van de KU Leuven stelden een vragenlijst op waarmee u zelf kunt onderzoeken of u risico loopt op een burn-out. Vul hem hier in.
20/03 13u45  Mortsel kreunt onder vrachtverkeer door WazeMortsel krijgt de laatste tijd veel vrachtwagens te verwerken. En daar zijn opvallend veel buitenlandse vrachtwagens bij. Volgens de politie is daar een duidelijke reden voor. Als er op de autosnelwegen file is, dan gebruiken veel chauffeurs de Waze-app. En zo komen ze in Mortsel terecht.
20/03 13u30  Theresa May vraagt om kort uitstel van Brexit tot 30 juniDe Britse premier Theresa May heeft de Europese Unie gevraagd om de Brexit te mogen uitstellen tot tot 30 juni. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker verwacht niet dat de Europese staatshoofden en regeringsleiders deze week al zullen antwoorden op dat verzoek.
20/03 13u30  Schepencollege verplicht vlees op vegetarische picknickTijdens de jaarlijkse Fair Trade-picknick op pinkstermaandag móét vlees geserveerd worden. Dat heeft het schepencollege van Diksmuide beslist. Maar dat het concept van het vegetarische evenement plots moet veranderen, ziet de organisatie niet zitten. 'Waarom zouden we het dan nog laten doorgaan?'
20/03 13u15  Vuurwerk binnenkort verboden, tenzij gemeente anders beslistVlaanderen gaat het afsteken van vuurwerk overal verbieden. Parlementsleden van meerderheid en oppositie dienen daarvoor een gezamenlijk voorstel van decreet in, op initiatief van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). De nieuwe regels moeten ongelukken met bange dieren vermijden.
20/03 13u00  Geen rondleiding meer op Amsterdamse Wallen: ‘Sekswerkers zijn geen toeristische attractie’Amsterdam gaat groepsrondleidingen op de Wallen verbieden. Vanaf januari mogen toeristen niet meer groepsgewijs langs de prostitutieramen worden geleid.
20/03 12u45  Ook woensdag nog hinder voor vliegverkeer door acties luchtverkeersleidersDoor acties bij de luchtverkeersleiders was er in de nacht van dinsdag op woensdag geen vliegverkeer mogelijk tussen 1.30 uur en 3.45 uur. Het vliegverkeer ondervindt ook woensdag tot zeker na de middag nog hinder.
20/03 12u45  Loopt u risico op een burn-out?Mist u ’s ochtends de energie om aan uw werkdag te beginnen? Herkent u zichzelf niet meer in uw reacties? Dan zit u mogelijk in de gevarenzone om een burn-out te krijgen. Wetenschappers van de KU Leuven stelden een vragenlijst op waarmee u zelf kunt onderzoeken of u risico loopt op een burn-out. Vul hem hier in.
20/03 12u45  Schepencollege verplicht na vlees op vegetarische picknickTijdens de jaarlijkse Fair Trade-picknick op pinkstermaandag móét vlees geserveerd worden. Dat heeft het schepencollege van Diksmuide beslist. Maar dat het concept van het vegetarische evenement plots moet veranderen, ziet de organisatie niet zitten. 'Waarom zouden we het dan nog laten doorgaan?'
20/03 12u30  Voortvluchtige Antwerpse diamantair gearresteerd in Londen, verdacht van megafraudeDe voortvluchtige diamantair Nirav Modi, die in Antwerpen opgroeide, kon gearresteerd worden in Londen, zo maakte de Britse politie woensdag bekend. India vroeg in augustus om zijn uitlevering. Modi is medeverdachte in een megafraudezaak waarmee zo’n anderhalf miljard euro is gemoeid.
20/03 12u15  Honderden Nieuw-Zeelandse jongeren brengen emotionele hakaIn heel Nieuw-Zeeland eren scholieren en studenten de 50 slachtoffers van de aanslag in Christchurch van vorige week vrijdag. Heel vaak doen ze dat met een traditionele haka. Wij zetten er enkele op een rij.
20/03 11u30  Theresa May zal slechts om kort uitstel van de Brexit vragenDe Britse premier Theresa May gaat op de Europese top van donderdag in Brussel slechts om een kort uitstel van de Brexit vragen. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker verwacht niet dat de Europese staatshoofden en regeringsleiders deze week al zullen antwoorden op dat verzoek.
20/03 11u00  Grootste onderwijsstaking in jaren: ‘Acties heel goed opgevolgd, ook directies staken mee'De onderwijsstaking blijkt zijn effect niet te missen in alvast de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Ook in het Brussels basisonderwijs staakt het overgrote merendeel van de leraren. 'De emmer is duidelijk aan het overlopen', melden de vakbonden.
20/03 10u45  Vluchtauto Utrecht niet gecarjackt, maar achtergelaten door omstaanderEen rode Renault Clio was lange tijd de enige leidraad die de politie van Utrecht had in de zoektocht naar hoofdverdachte Gökmen Tanis. De eigenaar doet zijn verhaal aan Algemeen Dagblad.
20/03 09u00  Onderwijsvakbonden verwachten grootste staking in jaren: ‘De emmer loopt over’De vakbonden verwachten dat er woensdag volop zal gestaakt worden in het onderwijs, en wel van het kleuteronderwijs tot het hoger onderwijs. ‘Dat blijkt uit alle signalen die we vanop het terrein hebben binnengekregen’, klinkt het.
20/03 08u30  Nederlandse premier Rutte overvallen door black-out tijdens politiek debatEen black-out tijdens een debat van de publieke nieuwsomroep NOS, dat had rasdebater Mark Rutte nog nooit eerder meegemaakt. Dus riep hij in paniek de hulp in van zijn assistente, live op de televisie. ‘Caroline!’
20/03 08u00  President van Kazachstan treedt af na dertig jaar aan de machtDe president van Kazachstan Noersoeltan Abisjevitsj Nazarbajev heeft dinsdag zijn ontslag aangekondigd, nadat hij dertig jaar aan het hoofd stond van de Centraal-Aziatische republiek. Woensdag werd meteen interim-president Kasym-Zjomart Tokajev ingezworen. Het land is rijk aan olievelden, maar het politieke en maatschappelijke ongenoegen groeit met de dag.
20/03 07u45  Daarom had De Wever het over ‘yogasnuivers’‘Ik erger mij rot aan de “yogasnuivers” die er blijkbaar geen enkele moeite mee hebben dat ze een criminele keten in gang houden’, zei Antwerps burgemeester Bart De Wever dinsdag bij de voorstelling van de extra maatregelen bij de aanpak van de drugsproblematiek. Met die term viseert hij druggebruikers die tijdelijk hun principes aan de kant schuiven. Maar het vreemde woord vindt zijn oorsprong in een foute vertaling.
20/03 07u30  Cruiseschip geëvacueerd na botsing met vrachtschip in NederlandIn Nederland zijn alle passagiers van een cruiseschip dat in de nacht van dinsdag op woensdag met een vrachtschip in aanvaring kwam, geëvacueerd. Aan boord van het cruiseschip waren op het moment van de botsing 240 mensen aan boord, 160 passagiers en 80 bemanningsleden.
20/03 07u15  Zwaarbewolkte dag, maar droogWoensdag trekt een zwakke storing traag van het westen naar het oosten door het land. In de ochtend is het gedeeltelijk tot zwaarbewolkt. In het westen is er kans op wat nevel of mist. Elders zijn er tijdelijk nog opklaringen. In de loop van de dag wordt het overal zwaarbewolkt, maar blijft het droog.
20/03 05u15  Geens koppelt tweede termijn aan forse injectie in justitieMinister Koen Geens (CD&V) grijpt de actiedag van het gerecht aan om in de nieuwe legislatuur 750 miljoen euro extra te eisen voor justitie. ‘Men beseft niet hoe moeilijk het is dit departement te runnen met een beperkt budget’.
20/03 05u00  Eerste slachtoffers van terreuraanslagen Christchurch begraven: nog maar enkele maanden eerder oorlog ontvluchtIn Christchurch is woensdagochtend plaatselijke tijd de uitvaart begonnen van de eerste slachtoffers van de terreuraanslag op twee moskeeën. Het gaat volgens lokale media om een vader en zijn zoon, die amper enkele maanden voordien op de vlucht voor de oorlog in Syrië in Nieuw-Zeeland waren aangekomen. De lichamen worden te rusten gelegd op de begraafplaats van Memorial Park.
20/03 05u00  Mogelijke dader gedood van aanslag met twee Israëlische slachtoffersTwee dagen na een bloedige aanslag op de Westelijke Jordaanoever hebben de Israëlische veiligheidsdiensten de mogelijke dader, een Palestijn, gedood. De man kwam om toen geprobeerd werd hem te arresteren, zegt de binnenlandse inlichtingendienst Sjien Beet.
20/03 04u45  Staking legt nachtelijk luchtverkeer lamDoor acties bij de luchtverkeersleiders was er in de nacht van dinsdag op woensdag geen vliegverkeer mogelijk tussen 1.30 uur en 3.45 uur. Ook woensdagochtend zijn er nog ‘restricties’ van toepassing.
20/03 03u31  Stonehenge was het Tomorrowland van 5.000 jaar geledenBij het bijzondere monument leek bovendien een bijzondere regel te gelden: breng je eigen varken mee. ‘Bring your own pig’, jawel.
20/03 03u15  Arkprijs van het Vrije Woord voor Anuna De Wever en Kyra GantoisDe Arkprijs van het Vrije Woord gaat dit jaar naar de jonge klimaatactivistes Anuna De Wever en Kyra Gantois. Dat besliste het Arkcomité dinsdag op zijn jaarlijkse vergadering. Het Arkcomité looft De Wever en Gantois voor hun inspanningen om de klimaatverandering hoog op de politieke agenda te plaatsen ‘zonder te willen polariseren en met de nodige nuance en waardigheid’.
20/03 03u00  ‘Roundup heeft bijgedragen aan kanker van Amerikaan’De onkruidverdelger Roundup heeft kanker veroorzaakt bij een man uit de staat Californië. Dat heeft de jury in de federale rechtbank van San Francisco dinsdag geoordeeld.
20/03 01u15  Burgerlijke partijen mogen dossier over aanslagen 22 maart inkijkenDe 600 burgerlijke partijen die zich hebben gemeld in het onderzoek naar de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussels Airport en het metrostation Maalbeek, zijn de voorbije weken op de hoogte gebracht van de procedure die ze moeten volgen om het strafdossier in te kijken.
20/03 01u00  Waarom John Crombez plots op Tinder zit‘Wij hebben een plan, een singlesplan.’ Met die slogan richt SP.A in een nieuwe campagne zijn pijlen op singles die het financieel zwaar hebben. Om die doelgroep te bereiken, maakt de partij gebruik van de datingapp Tinder.
19/03 23u15  Algemene scholenstaking roept vragen op over opvang kinderenMet de algemene scholenstaking hopen de vakbonden woensdag een duidelijk signaal naar de toekomstige regering uit te sturen. De stakers klagen de onderinvestering in het onderwijs aan. Maar sommige ouders liggen vooral wakker van de opvang van hun kinderen.
19/03 23u00  Nieuwe verdachte opgepakt voor schietpartij UtrechtDe politie heeft dinsdag opnieuw iemand aangehouden voor de schietpartij in Utrecht. Het is een 40-jarige man uit Utrecht. Twee mannen van 23 en 27 jaar die eerder werden aangehouden, zijn vrijgelaten. Er is niet vastgesteld dat ze betrokken zijn, meldt het Openbaar Ministerie in Nederland.
19/03 21u15  Al meer dan 200 doden in Mozambique door cycloon IdaiDe cycloon Idai heeft in Mozambique aan ‘meer dan tweehonderd’ mensen het leven gekost, zo heeft president Filipe Nyusi dinsdag bekendgemaakt.
19/03 20u45  Vermoedelijke schutter Utrecht uiterlijk vrijdag voorgeleidGökmen Tanis, de hoofdverdachte van de schietpartij in Utrecht, verschijnt uiterlijk vrijdagochtend voor de onderzoeksrechter. Het precieze tijdstip is nog niet bekend.
19/03 20u15  Staking legt luchtverkeer vannacht lamDoor acties bij de luchtverkeersleiders is er dinsdagnacht geen vliegverkeer mogelijk tussen 1.30 uur en 3.45 uur. Ook daarvoor en daarna zijn er ‘restricties’ van toepassing.
19/03 20u00  Luchtverkeer vannacht verstoord door stakingDoor acties bij de luchtverkeersleiders is er dinsdagnacht geen vliegverkeer mogelijk tussen 1.30 uur en 3.45 uur. Ook daarvoor en daarna zijn er ‘restricties’ van toepassing.
19/03 19u30  PS ruilt communautaire voor cannabisMet een extreme versimpeling van haar programma richt de PS zich tot jongeren. Communautaire discussies, daar wil ze zich niet aan laten vangen. Alle rechtstreekse duels met N-VA zijn daarom geannuleerd.
19/03 19u00  De Wever: 'Wie drugs gebruikt is wel degelijk moreel verantwoordelijk voor geweld'Naar aanleiding van nog maar eens een explosie in Antwerpen-Noord, nemen politie, parket en de stad Antwerpen extra maatregelen om het geweld aan te pakken. Er komen systematische identiteitscontroles en extra politiepatrouilles en het cameratoezicht wordt uitgebreid. Burgemeester De Wever waarschuwt ook jongeren.
19/03 18u15  België verwerpt voorstel werkloosheidsvergoeding voor EU-burgersEuropese burgers die in een andere EU-lidstaat aan de slag gaan, moeten na een maand werken al recht krijgen op een werkloosheidsuitkering. Daarover hebben EU-onderhandelaars een compromis bereikt. Maar België zal dat ontwerpakkoord niet steunen.
19/03 17u15  Skiër filmt moment waarop lawine hem meesleurtVoor enkele skiërs in de Oostenrijkse Alpen was het vorige week schrikken toen ze plots getroffen werden door een lawine. Net op het moment dat ze een populaire off-piste wilden afdalen, zakt plots de sneeuw onder hun latten weg. Reddingsdiensten moesten ter plaatse komen, maar er vielen geen doden.
19/03 17u15  Nederlands parlement stelt debat over schietpartij Utrecht uit tot na verkiezingenDe Nederlandse Kamer van Volksvertegenwoordigers zal dinsdag niet debatteren met premier Mark Rutte en minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus over de dodelijke schietpartij van maandag in Utrecht. De rechts-populistische PVV-leider Geert Wilders had daarom gevraagd, maar zijn verzoek is afgewezen.
19/03 16u00  Werknemers uit andere EU-landen krijgen na één maand recht op werkloosheidsvergoedingEuropese burgers die in een andere EU-lidstaat aan de slag gaan, zullen na een maand werken al recht krijgen op een werkloosheidsuitkering. Daarover hebben EU-onderhandelaars een compromis bereikt.
19/03 15u30  Kamagurka weet wie er achter de granatenexplosies in Antwerpen zitIn Antwerpen is vannacht opnieuw een granaat ontploft onder een auto. Het is al de zevende aanslag in drie weken tijd. Maar Kamagurka weet wie er achter de explosies zit.
19/03 15u15  Paus weigert ontslag in opspraak geraakte Franse kardinaalPhilippe Barbarin, de aartsbisschop van Lyon die veroordeeld werd voor het niet melden van kindermisbruik, zegt dat de paus zijn ontslag niet aanvaard heeft.
19/03 15u15  Man komt om het leven bij werken aan woning in DiksmuideBij afbraakwerken met een hoogtewerker aan een woning in Diksmuide is een stuk van de gevel naar beneden gekomen. Eén man kwam om het leven, een tweede raakte zwaargewond.
19/03 15u00  Mocht Boeing veiligheidcontroles van 737 MAX zelf uitvoeren?De Amerikaanse overheid voert een onderzoek naar de ontwikkeling en de productie van de Boeing 737 Max, het type vliegtuig waarvan er de voorbije weken twee toestellen gecrasht zijn. Volgens sommige bronnen zou Boeing de veiligheidscontroles op basis waarvan de toestellen luchtwaardig verklaard werden zelf uitgevoerd hebben, zonder al te grondig toezicht van een onafhankelijke instantie.
19/03 15u00  Hét voordeel van die granatenexplosies? 'Zo raken we eindelijk af van die salariswagens'In Antwerpen is vannacht opnieuw een granaat ontploft onder een auto. Het is al de zevende aanslag in drie weken tijd. Maar Kamagurka weet wie er achter de explosies zit.
19/03 14u45  Kamercommissie keurt zonder N-VA steun aan gas goedDe Kamercommissie Bedrijfsleven heeft het steunmechanisme voor gascentrales goedgekeurd.
19/03 14u30  Verschijning van Melikan Kucam voor raadkamer uitgesteldDe verschijning van Melikan Kucam (44) voor de raadkamer in Antwerpen is dinsdag uitgesteld tot 26 maart. Het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid wordt verdacht van mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing in het onderzoek naar gesjoemel met humanitaire visa. Hij zit intussen al negen weken achter de tralies.
19/03 14u15  Extra maatregelen tegen geweld in Antwerpen-NoordNaar aanleiding van nog maar eens een explosie in Antwerpen-Noord, nemen politie, parket en de stad Antwerpen extra maatregelen om het geweld aan te pakken. Er komen systematische identiteitscontroles en extra politiepatrouilles en het cameratoezicht wordt uitgebreid.
19/03 14u00  Natuurpunt telt nu ook doodgereden dassenMilieuorganisatie Natuurpunt heeft een meldpunt opgericht voor doodgereden dassen. De das is, na enkele decennia van afwezigheid, opnieuw opgedoken in Vlaams-Brabant. Maar er worden veel dieren overreden.
19/03 13u45  Italiaanse regering houdt opnieuw boot van ngo met 49 migranten tegenDe Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini weigert om een reddingsschip met 49 migranten aan boord in Italië te laten aanmeren. Daardoor zitten er opnieuw migranten die gered zijn op de Middellandse Zee vast op zee.
19/03 13u30  Groot waterlek veroorzaakt metershoge fontein in hartje BrusselAan de Nieuwe Graanmarkt in het centrum van Brussel is dinsdagochtend door een waterlek een metershoge fontein ontstaan. Het lek ontstond omstreeks 10.30 uur toen er iets misliep bij werken van stad Brussel.
19/03 13u30  Grondwetsherziening: Michel staat op vetorecht regeringPremier Charles Michel (MR) vindt dat de regering een grondwetsherziening wel degelijk kan tegenhouden. Daarmee gaat hij in tegen coalitiepartner Open VLD en de groenen.
19/03 13u30  Verdachte opgepakt voor 19 jaar oude moord op bouwvakkerDe federale politie van Dendermonde heeft een verdachte opgepakt voor de moord op Jens De Block, in 2000. Het levenloze lichaam van de 29-jarige bouwvakker werd toen gevonden op een parking in Sint-Niklaas.
19/03 13u15  Zware brand in olietanks van chemiebedrijf zal 'nog dagen duren'In de Amerikaanse stad Houston, in Texas, woedt al sinds zondag een brand in een groot petrochemiebedrijf. Zeven gigantische tanks vol olie staan er intussen in lichterlaaie, met een enorme rookpluim als gevolg.
19/03 13u15  Natuurpunt vraagt u nu om platgereden dassen te meldenDe milieuorganisatie Natuurpunt heeft een meldpunt opgericht waar het publiek platgereden dassen kan melden. Want hoewel de das na enkele decennia van afwezigheid weer te zien is in Vlaams-Brabant, wordt hij te vaak overreden.
19/03 13u00  Groen na granaten in Antwerpen: ‘Burgemeester moet zich tonen’Vlaams Belang wil het leger inzetten om ‘recht en orde’ te doen terugkeren in Antwerpen-Noord, waar in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw een granaat ontploft is onder een auto. Groen eist dat burgemeester Bart De Wever (N-VA) ‘zichtbare acties’ onderneemt.
19/03 13u00  CD&V mikt op miljard extra koopkrachtAls het van CD&V-voorzitter Wouter Beke afhangt, verhogen de forfaitaire aftrekken voor beroepskosten en stijgen de werkbonus en het belastingkrediet voor kinderen.
19/03 12u30  Brussel bestrijdt buxusmot met ‘sekslokkers’Door de zeer zachte winter maakt Brussel zich op voor een invasie van de buxusmot. En die wil de hoofdstad bestrijden met ‘sekslokkers’. Wat?
19/03 12u15  Verdachte opgepakt voor moord op bouwvakker in 2000De federale politie van Dendermonde heeft een verdachte opgepakt voor een de dood van Jens De Block in 2000. Het levenloze lichaam van de 29-jarige bouwvakker werd toen gevonden op een parking in Sint-Niklaas.
19/03 11u45  'Geen relatie tussen hoofdverdachte schietincident Utrecht en slachtoffers'Een dag na het schietincident in Utrecht begint er informatie naar buiten te komen over de drie slachtoffers. Uit het onderzoek blijkt vooralsnog niet dat er een relatie is tussen hen en hoofdverdachte Gökmen Tanis.
19/03 11u45  EVP denkt aan schorsing Fidesz, Herman Van Rompuy genoemd als 'wijze'De naam van Herman Van Rompuy duikt op als een van de drie ‘wijzen’ die zou toezien op de toestand in Hongarije.
19/03 11u45  Na tellen van mollen en vogels wil Natuurpunt nu dat u platgereden dassen meldtDe milieuorganisatie Natuurpunt heeft een meldpunt opgericht waar het publiek platgereden dassen kan melden. Want hoewel de das na enkele decennia van afwezigheid weer te zien is in Vlaams-Brabant, wordt hij te vaak overreden.
19/03 11u45  Arbeiders hebben meeste kans op burn-outUit een meting van de KU Leuven bij 1500 Vlaamse werknemers blijken arbeiders en laaggeschoolden het meest vatbaar voor een burn-out. Het risico op burn-out ligt ook hoger bij jongeren dan ouderen.
19/03 11u30  EVP denkt aan schorsing FideszDe naam van Herman Van Rompuy duikt op als een van de drie ‘wijzen’ die zou toezien op de toestand in Hongarije.
19/03 11u30  Niemand weet waar ze te vinden zijn: stickers met ‘geen reclame’De reclamesector wordt verplicht de stickers die je op je brievenbus kleeft wanneer je geen reclameblaadjes wil ontvangen voortaan in groten getale ter beschikking stellen van gemeenten maar ook burgers, aldus minister van Leefmilieu Koen Van den Heuvel (CD&V). ‘In de overeenkomst zal staan dat de stickers vlot en gemakkelijk verkrijgbaar moeten zijn, terwijl het nu soms zoeken is naar een exemplaar.’
19/03 11u00  Premier Nieuw-Zeeland: 'Nooit zal je mij zijn naam nog horen uitspreken'In het Nieuw-Zeelandse Wellington is vandaag voor het eerst na de dodelijke aanslag van vorige week het parlement bijeengekomen. Bij die aanslag kwamen 50 mensen om het leven. Premier Jacinda Ardern nam er het woord en beloofde nooit meer de naam van de dader uit te spreken.
19/03 11u00  Alle drie verdachten schietincidenten Utrecht toch nog vast: 'hoofdverdachte is verwarde sukkel, verslaafd aan drugs’In tegenstelling tot wat de Utrechtse burgemeester Jan Van Zanen eerder dinsdagochtend tegen de NOS gemeld heeft, zitten de drie verdachten van de schietpartij in Utrecht nog vast. Dat meldt de politie van de Nederlandse stad.
19/03 10u30  Alle drie verdachten schietincidenten Utrecht zitten toch nog vast: 'hoofdverdachte is verwarde sukkel, verslaafd aan drugs’In tegenstelling tot wat de Utrechtse burgemeester Jan Van Zanen eerder dinsdagochtend tegen de NOS gemeld heeft, zitten de drie verdachten van de schietpartij in Utrecht wel nog vast. Dat meldt de politie van de Nederlandse stad.
19/03 10u00  ‘Premier Rutte escaleerde, terwijl de-escalatie gewenst was’De Nederlandse kranten zijn dinsdag positief over de aanpak door de Utrechtse autoriteiten van het schietincident op een tram. Wel valt er kritiek te horen op koning Willem-Alexander en vooral op premier Mark Rutte, die zonder dat er iets over de toedracht bekend was, meteen spraken over een aanslag.
19/03 10u00  Vlaams Belang: ‘Zet leger in in Antwerpen’Vlaams Belang wil het leger inzetten om ‘recht en orde’ te doen terugkeren in Antwerpen-Noord, waar in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw een granaat ontploft is onder een auto.
19/03 09u45  Alleen hoofdverdachte Gökmen Tanis zit nog vast: ‘Een verwarde sukkel, verslaafd aan drugs’Alleen Gökmen Tanis, de 37-jarige man die verdacht wordt van het doden van drie mensen maandag op een tram in Utrecht, wordt nog vastgehouden. De twee andere verdachten die waren opgepakt, zijn dinsdagochtend terug vrijgelaten. Dat meldt Utrechts burgemeester Jan van Zanen aan de NOS.
19/03 09u45  #2 22 maart door de ogen van drie hulpverleners. ‘Ik was die dag vooral heel kwaad.’22 maart 2016 was een gitzwarte dag voor ons land. Terroristen pleegden toen aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in de metro van Brussel. 32 onschuldige mensen kwamen om. Honderden geraakten gewond.
19/03 09u30  Alleen hoofdverdachte Gökmen Tanis nog vast voor aanslag Utrecht: ‘Was verwarde sukkel, verslaafd aan drugs’Alleen hoofdverdachte Gökmen Tanis, de 37-jarige man die verdacht wordt van het doden van drie mensen maandag op een tram in Utrecht, wordt nog vastgehouden. De twee andere verdachten die ook werden opgepakt, zijn dinsdagochtend terug vrijgelaten, meldt Utrechts burgemeester Jan van Zanen aan de NOS.
19/03 09u15  Hoofdverdachte schietincident Utrecht ‘was verwarde sukkel’Gökmen Tanis, de 37-jarige man die verdacht wordt van het doden van drie mensen op een tram in Utrecht, zat tot voor kort nog in de cel. Dat zeggen bronnen aan de NOS.
19/03 08u45  Ombudsman heeft tips voor De Lijn, de VRT en leidingwaterDe Vlaamse ombudsman vraagt de VRT om gokreclame van het scherm te weren. En hij wil zelfs een stap verderzetten: waarom moet de openbare omroep nog de Lotto-uitslagen en -winstverdeling bekendmaken?
19/03 08u15  Partijen bekennen kleur in nieuwe stemtest rond holebithema’s, seks en genderSensoa, çavaria en de Vrouwenraad hebben een stemtest ontwikkeld rond de standpunten van de Vlaamse partijen over seks en holebithema’s. ‘N-VA meet zich een progressief profiel aan, maar zit vaak met Vlaams Belang in het conservatieve kamp’, zegt Dave Sinardet (VUB), die de test mee ontwikkelde.
19/03 08u00  Vader van twee en 19-jarige vrouw onder slachtoffers UtrechtEen dag na het schietincident in Utrecht begint er informatie naar buiten te komen over de drie slachtoffers. Naar de motieven van hoofdverdachte Gökmen Tanis blijft het echter raden.
19/03 07u45  Al zeker 92 doden door noodweer in IndonesiëDe overstromingen en aardverschuivingen die afgelopen weekend plaatsvonden in de Indonesische provincie Papoea, hebben intussen al aan 92 mensen het leven gekost. Dat heeft het leger meegedeeld.
19/03 07u30  Moest het dreigingsniveau echt omhoog voor zo'n incident?Na de schietpartij in Utrecht moet de nieuwe chef van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid op grond van weinig informatie beslissen over het dreigingsniveau. Chaotische communicatie volgt.
19/03 07u15  PS annuleert alle rechtstreekse debatten met N-VADe Franstalige socialisten weigeren tijdens de verkiezingscampagne rechtstreeks in debat te gaan met de N-VA. Dat meldt De Tijd.
19/03 07u00  Auto uitgebrand door nieuwe ontploffing in AntwerpenEen explosief is vannacht ontploft in de Biekorfstraat aan Park Spoor Noord in Antwerpen. Dat gebeurde net als vorige nacht onder een geparkeerde wagen, die vuur vatte en grote schade opliep. De straat werd afgesloten door de politie tot het voertuig getakeld was.
19/03 07u00  Droge dinsdag, maar meer wolkenvelden na de middagHet is dinsdag droog, met in de voormiddag brede opklaringen en na de middag meer wolkenvelden.
19/03 05u15  Raad van State: ‘Toezicht op wetten schiet tekort’Het nijpende personeelstekort maakt dat de Raad van State nauwelijks aan zijn adviestaak toekomt. ‘Vaak beperken we ons tot oppervlakkig onderzoek.’
19/03 04u45  Klimaatactivistes Anuna De Wever en Kyra Gantois stellen boek voorIn het Antwerpse Borgerhout hebben klimaatactivistes Anuna De Wever en Kyra Gantois maandagavond hun boekje ‘Wij zijn het klimaat’ voorgesteld, zowel aan het grote publiek als aan enkele prominente politici die er meteen over in debat mochten gaan. Dat leidde tot opvallende eensgezindheid van (extreem-)links tot rechts over de nood aan een grondige energierenovatie van onze gebouwen, 10.000 hectare extra groene ruimte, een snellere vergroening van het wagenpark en beter openbaar vervoer.
19/03 04u00  Herman Van Rompuy: ‘In elk normaal land was Theresa May al lang afgetreden’Volgens Herman Van Rompuy zijn alle Brexit-scenario’s nog mogelijk. De voormalige Europese president laakt vooral de verdeeldheid in het Verenigd Koninkrijk. ‘In elk normaal land was Theresa May al lang afgetreden’, zei Van Rompuy tijdens een uiteenzetting voor CD&V Genk.
19/03 04u00  Klimaatactivistes Anuna De Wever en Kyra Gantois stellen boek voor en lokken debat uitIn het Antwerpse Borgerhout hebben klimaatactivistes Anuna De Wever en Kyra Gantois maandagavond hun boekje ‘Wij zijn het klimaat’ voorgesteld, zowel aan het grote publiek als aan enkele prominente politici die er meteen over in debat mochten gaan. Dat leidde tot opvallende eensgezindheid van (extreem-)links tot rechts over de nood aan een grondige energierenovatie van onze gebouwen, 10.000 hectare extra groene ruimte, een snellere vergroening van het wagenpark en beter openbaar vervoer.
19/03 03u30  Brenton Tarrant, de racistische wereldburgerBrenton Tarrant, de dader van de aanslagen in het Nieuw-Zeelandse Christchurch, vreesde voor een genocide op ‘blanken’. Dat wereldbeeld vormde hij zich terwijl hij rondreisde in Europa en ideeën uit talloze landen samensmolt. Een voorbeeld van de internationalisering van radicaal-rechts.
19/03 03u15  22 maart door de ogen van drie hulpverleners. ‘Ik was die dag vooral heel kwaad.’22 maart 2016 was een gitzwarte dag voor ons land. Terroristen pleegden toen aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in de metro van Brussel. 32 onschuldige mensen kwamen om. Honderden geraakten gewond.
18/03 22u00  Politiechef van Parijs vervangen na geweld van zaterdagMichel Delpuech, de politiechef van Parijs, zal vervangen worden. Dat heeft de Franse premier Edouard Philippe maandag gezegd, na de erg gewelddadige protesten van de gele hesjes zaterdag in de Franse hoofdstad. De manifestanten mogen ook niet langer betogen als er ‘extremistische elementen’ aanwezig zijn.
18/03 22u00  Dader dodelijke schietpartij Utrecht aangehouden, motief onduidelijkDe verdachte van een dodelijke schietpartij op de tram in Utrecht is aangehouden. De 37-jarige Gökmen Tanis kwam al meermaals in aanraking met het gerecht. Ook een tweede man wordt verdacht van betrokkenheid bij de gebeurtenissen.
18/03 21u45  Stormweer van vorige week kost minstens 45 miljoen euroVerzekeraar AG Insurance verwacht in totaal zowat 25.000 schade-aangiftes na de hevige rukwinden van de voorbije dagen. Het totale schadebedrag dat de verzekeraar aan zijn klanten zal vergoeden, zal volgens een eerste inschatting wellicht minstens 45 miljoen euro bedragen.
18/03 21u15  Proces Kasteelmoord: ‘Dertig jaar is geen gerechtvaardigde bestraffing’In de zaak van de Kasteelmoord vraagt advocaat Johan Platteau een mildere straf dan de 27 jaar die dokter André Gyselbrecht in eerste aanleg kreeg. ‘Meer straf dan nodig heeft geen doel. Het staat zelfs gelijk aan een nodeloze wreedheid.’
18/03 21u15  Bilal Al Marchohi, de tweede Belgische jihadi die ter dood veroordeeld isBilal El Marchohi uit Antwerpen moet sterven door ophanging, heeft het Iraakse gerecht geoordeeld. België dringt er bij Irak op aan de straf niet uit te voeren.
18/03 20u15  Rutte: ‘Schietpartij had alle kenmerken van aanslag’Hoewel het motief van de schutter nog onduidelijk is, had de schietpartij maandagochtend in een tram in Utrecht wat de Nederlandse minister-president Mark Rutte betreft ‘in alle opzichten de kenmerken van een aanslag’.
18/03 19u30  De zwaarste eenheid die Utrecht moet beschermenDe Dienst Speciale Interventies (DSI) van de Nederlandse politie werd maandag ingeschakeld in Utrecht. Deze elite-eenheid rukt enkel uit bij grof geweld of mogelijk terrorisme.
18/03 18u45  Dader dodelijke schietpartij Utrecht aangehoudenDe verdachte van een dodelijke schietpartij op de tram in Utrecht is aangehouden. De 37-jarige Gökmen Tanis kwam al meermaals in aanraking met het gerecht.
18/03 18u45  LIVE. Schietpartij Utrecht: 'Drie dodelijke slachtoffers, verdachte opgepakt'Bij de schietpartij op een tram in Utrecht zijn maandag drie doden en vijf gewonden gevallen. Een voortvluchtige verdachte kon maandagavond worden opgepakt. Zijn motief is nog onduidelijk. De Nederlandse regering gaat uit van een aanslag, maar ook een relationeel drama wordt niet uitgesloten.
18/03 18u00  Poetin opent deur naar gecensureerd internetDe Russische president Vladimir Poetin heeft maandag twee omstreden wetten gedecreteerd, een die het de autoriteiten toelaat om internetmedia te blokkeren of te beboeten in geval van het verspreiden van ‘fake news’ en de andere die de ‘schending van de staatssymbolen’ strafbaar maakt.
18/03 18u00  Minstens 34 doden bij treinongeluk in CongoBij de ontsporing van een goederentrein zijn zondag in Congo minstens 34 mensen omgekomen, die als blinde passagiers meereisden.
18/03 17u45  Burgemeester Wommelgem wil snelwegparking dichtDe burgemeester van Wommelgem wil de snelwegparking op de E313 dicht wegens overlast door sans papiers. Ook zijn collega in Mol klaagt. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) wil luisteren naar de bezorgdheden.
18/03 17u30  Vrees voor meer dan duizend doden in Mozambique door cycloonHet aantal doden na de doortocht van cycloon Idai in Mozambique, kan oplopen tot meer dan duizend. Dat heeft de Mozambikaanse president Filipe Nyusi maandag verklaard aan Radio Moçambique.
18/03 17u30  Britse parlementsvoorzitter sluit derde stemming over zelfde Brexit-deal uitDe Britse parlementsvoorzitter John Bercow heeft maandagmiddag besloten dat premier Theresa May niet voor de derde maal hetzelfde echtscheidingsakkoord met de EU mag voorleggen aan het Lagerhuis.
18/03 17u00  LIVE. Schietpartij Utrecht: 'Drie dodelijke slachtoffers, klopjacht op verdachte'Bij de schietpartij op een tram in Utrecht zijn maandag drie doden en vijf gewonden gevallen. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk. De Nederlandse regering gaat uit van een aanslag, maar ook een relationeel drama is niet uitgesloten. De politie zoekt een 37-jarige verdachte.
18/03 16u45  LIVE. Schietpartij Utrecht: 'Drie dodelijke slachtoffers en vijf gewonden'Bij de schietpartij op een tram in Utrecht zijn maandag drie doden en vijf gewonden gevallen. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk, maar er wordt uitgegaan van een terreuraanslag. De politie zoekt een 37-jarige verdachte.
18/03 16u15  ‘Vermoedelijke dader geen onbekende voor gerecht’De mogelijke verdachte van een dodelijke schietpartij op de tram in Utrecht kwam eerder al in aanraking met het gerecht.
18/03 15u15  LIVE. Schietpartij Utrecht: 'Drie dodelijke slachtoffers en negen gewonden'Volgens de burgemeester van Utrecht zijn bij de schietpartij op een tram van maandagochtend drie doden en negen gewonden gevallen. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk, maar er wordt uitgegaan van een terreuraanslag. De politie zoekt een 37-jarige verdachte.
18/03 15u00  Dode walvis aangespoeld met 40 kg plastic in zijn maagIn de Filipijnen is dit weekend een dode walvis aangespoeld. De doodsoorzaak? Maar liefst 40 kilo plastic in de maag van het dier.
18/03 15u00  Klimaatactivisten en gele hesjes: ‘Wij voeren dezelfde strijd’Klimaatactivisten en gilets jaunes sloegen vandaag de handen in elkaar voor de blokkade van een bankgebouw en een oliedepot. Is dat geen vreemd huwelijk? ‘De schuldigen voor de klimaatcrisis en de sociale crisis zijn dezelfden.’
18/03 14u30  Klopjacht op 37-jarige verdachte na schietpartij in UtrechtNabij het centrum van Utrecht zijn maandagochtend meerdere mensen zwaargewond geraakt bij een schietpartij op een tram. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk, maar er wordt uitgegaan van een terreuraanslag. De politie zoekt een 37-jarige man.
18/03 14u15  Grote meteoor bijna ongemerkt ontploftBoven de Beringzee is een meteoor geëxplodeerd met een kracht die tien keer groter was dan de atoombom die op Hiroshima is gevallen. Dat gebeurde in december, en eigenlijk had niemand het toen gemerkt.
18/03 14u15  Verkeerslichten A12 aangepast na lange ochtendfilesDe verkeerslichten op de A12 tussen Antwerpen en Brussel worden weer aangepast. Vanmorgen stond daar ter hoogte van Aartselaar in beide richtingen een veel langere file dan gewoonlijk. Dat kwam door de nieuwe, conflictvrije verkeerslichtenregeling die dit weekend in gebruik is genomen.
18/03 14u00  Waarom Christchurch vooral in Turkije resoneertDe terrorist Brenton Tarrant viseerde Turkije in zijn manifest. Nu gebruikt president Erdogan de beelden van de slachtpartij in zijn campagne. Of hoe een haatzaaier die vastzit in 1453 nu al het klimaat van 2019 bepaalt.
18/03 14u00  Burgemeesters Wommelgem en Mol dreigen snelwegparkings te sluitenDe burgemeesters van Wommelgem en Mol dreigen ermee hun snelwegparkings af te sluiten. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) wil luisteren naar hun bezorgdheden.
18/03 14u00  'André Gyselbrecht had angst voor zijn schoonzoon en diens daden'Meester Johan Platteau, advocaat van André Gyselbrecht, vroeg bij de start van het proces rond de kasteelmoord om begrip voor zijn cliënt en de opdracht die hij gaf om zijn schoonzoon te vermoorden. 'Hij had angst.'
18/03 14u00  Wat weten we over de schietpartij in Utrecht?Bij een schietincident op een tram in de Nederlandse stad Utrecht zijn meerdere gewonden gevallen. Mogelijk gaat het om een terreuraanslag. Dit weten we alvast zeker.
18/03 13u45  Politie houdt klopjacht na schietpartij in Utrecht: 'Blijf binnen, nieuwe incidenten niet uitgesloten'Nabij het centrum van Utrecht zijn meerdere mensen gewond bij een schietpartij op een tram. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk, maar er wordt uitgegaan van een terreuraanslag. De schutter lijkt ontkomen.
18/03 13u15  Eerste beelden na schietpartij in UtrechtIn Utrecht zijn verschillende mensen gewond geraakt bij een schietpartij op een tram. Er wordt uitgegaan van een terreuraanslag. Dit zijn de eerste beelden vanop de plaats waar de schietpartij gebeurde.
18/03 13u15  LIVE. Politie omsingelt woning na schietpartij op Utrechtse tramNabij het centrum van Utrecht zijn meerdere mensen gewond bij een schietpartij op een tram. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk, maar er wordt uitgegaan van een terreuraanslag. De schutter lijkt te zijn ontkomen.
18/03 13u00  Eerste beelden van schietpartij in UtrechtIn Utrecht zijn verschillende mensen gewond geraakt bij een schietpartij op een tram. Er wordt uitgegaan van een terreuraanslag. Dit zijn de eerste beelden vanop de plaats waar de schietpartij gebeurde.
18/03 13u00  Klimaatactivisten aan BNP Paribas Fortis: 'Onze actie is geslaagd'Zo’n 120 manifestanten van klimaatbeweging Act for Climate Justice blokkeren sinds vanmorgen vroeg de toegang tot het gebouw van BNP Paribas Fortis in Brussel. Het lijkt erop dat zij - onder druk van zware boetes - vreedzaam zullen vertrekken.
18/03 13u00  De rusthuizen waar je niet oud wil wordenDe hele maand sla eten, vuil sanitair, geen verpleger die verstaat wat je zegt. Vijftien rusthuizen in Vlaanderen staan onder ­verscherpt toezicht van de Zorginspectie omdat er zo veel dingen fout lopen, vaak al jaren. Zes van de vijftien behoren tot dezelfde commerciële groep: Vulpia. ‘Eindelijk worden deze wantoestanden zwart op wit duidelijk gemaakt’, zeggen de vakbonden.
18/03 12u45  Acht tips om het werk van de huishoudhulp aangenamer te makenBezems met te korte stelen, oude dweilen en ander aftands materiaal. De helft van huishoudhulpen in ons land zegt ontevreden te zijn met hun werkomstandigheden.
18/03 12u30  Schietpartij op Utrechtse tram is mogelijk terreuraanslagNabij het centrum van Utrecht zijn meerdere mensen gewond bij een schietpartij op een tram. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk, maar er wordt uitgegaan van een terreuraanslag. De schutter lijkt ontkomen.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

16x Speciaal aanklager Mueller overhandigt eindrapport aan minister van Justitie22/03 23u30 - De Standaard: Robert Mueller heeft zijn langverwachte eindrapport over het Ruslandonderzoek overhandigd aan William Barr, de Amerikaanse minister van Justitie. Het onderzoek heeft een flinke schaduw geworpen over het presidentschap van Donald Trump.
14x Dit zijn de belangrijkste beklaagden in het Mueller-onderzoek22/03 23u00 - De Standaard: Robert Mueller geeft geen persconferenties over zijn lopende onderzoek, maar hij communiceert via aanklachten en rechtszaken. Dit is een overzicht van de lange lijst beklaagden, en de aanklachten tegen hen in het kader van het Rusland-onderzoek.
12x Speciale aanklager Mueller overhandigt eindrapport aan minister van Justitie22/03 23u00 - De Standaard: Robert Mueller heeft zijn langverwachte eindrapport over het Ruslandonderzoek overhandigd aan William Barr, de Amerikaanse minister van Justitie. Het onderzoek heeft een flinke schaduw geworpen over het presidentschap van Donald Trump.
10x Vermassen haalt uit naar vader vermoorde tiener: ‘Hij zou beter zwijgen’22/03 22u00 - De Standaard: Advocaat Jef Vermassen, de raadsman van neurochirurge Mehrnaz Didgar die haar dochter vermoordde, haalt hard uit naar de vader van het slachtoffer. Die stuurde vrijdag een emotionele brief uit. ‘Hij moet zich niet moeien. De strafmaat is iets tussen de procureur en de verdediging’, zei Vermassen in het VTM-Nieuws.
10x Dit zijn de belangrijkste momenten in het Mueller-onderzoek22/03 23u00 - De Standaard: De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben geconcludeerd dat Rusland zich heeft gemengd in de Amerikaanse presidentsverkiezing van 2016, met als doel om Donald Trump verkozen te krijgen. Robert Mueller is aangesteld als speciale aanklager om die Russische inmenging te onderzoeken. Hij kreeg de opdracht te speuren naar verbanden en/of coördinatie tussen de Russische overheid en medewerkers van Trumps campagneteam.
10x GO! introduceert artificiële intelligentie in de klas23/03 07u30 - De Standaard: Het gemeenschapsonderwijs gaat in zee met een Brits bedrijf om artificiële intelligentie in de klas te brengen. Op termijn voor alle scholen van het GO!.
9x Kompass Klub waarschijnlijk sneller weer open22/03 16u00 - De Standaard: De kans dat Kompass Klub volgende week terug opent, wordt groter. Vrijdag gaf de auditeur van de Raad van State een positief advies. Dinsdag volgt de uitspraak.
9x Trump draait nieuwe sancties tegen Noord-Korea na nog geen dag alweer terug22/03 21u15 - De Standaard: Amper een dag nadat Washington nieuwe sancties aankondigde tegen Noord-Korea, heeft de Amerikaanse president Donald Trump die alweer teruggedraaid. 'President Trump vindt nieuwe sancties niet nodig', legde het Witte Huis vrijdag uit.
8x Frankrijk verbiedt betogingen van gele hesjes in verschillende grote steden22/03 19u45 - De Standaard: De ‘gilets jaunes’ mogen zaterdag in Parijs niet betogen op en rond de Champs-Elysées en Place de l’Etoile. Dat heeft de politieprefectuur van Parijs vrijdag beslist. Ook heel wat andere steden verbieden de gele hesjes om dit weekend op straat te komen, zoals Bordeaux, Toulouse en Nice.
7x Wat is een 'migratiehond' van de federale politie?22/03 16u15 - De Standaard: Met twee ‘migratiehonden’ speurt de federale politie in West-Vlaanderen naar transmigranten, mensen die op een illegale manier de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk proberen te maken. Wat is dat, een ‘migratiehond’?

Statistieken

Artikels:
31739
Gelezen:
38346
Aantal lezers nu:
59


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven