zaterdag 20 januari 2018, week 03


U bent nu hier: Meer nieuws van De Standaard

Laatste updatecontrole: vandaag om 10u00
 

De Standaard

Verbergen Tonen
20/01 09u30  In deze villa blijft Puigdemont in België Sinds hij in oktober naar ons land vluchtte uit schrik om in Spanje ge­arresteerd te worden, is al veel gespeculeerd over de verblijfplaats van de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont. Nu is de Spaanse zender Telecinco erin geslaagd te achterhalen waar Puigdemont zijn tijd doorbrengt.14 
20/01 09u15  Bijna 2 miljoen kippen vernietigd na fipronilschandaal Door het fipronilschandaal zijn in België in totaal 77.375.000 eieren vernietigd en 1.900.000 kippen geruimd. Dat zegt de federale minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) zaterdag in La Dernière Heure.
20/01 09u00  Aardbeving met magnitude 6,3 treft Mexico Het noordwesten van Mexico is vrijdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Er zijn geen doden of schade gemeld.11 
20/01 09u00  Koud weekend met winterse neerslag Zaterdag krijgen we vanaf de Franse grens smeltende sneeuw of regen. In de Ardennen gaat het sneeuwen. De maxima liggen rond 2 graden, meldt het KMI.12 
20/01 07u15  Geld van Amerikaanse overheid is op In de Verenigde Staten is vrijdagavond om middernacht lokale tijd (zaterdag 6 uur Belgische tijd) de zogenaamde ‘government shutdown’ ingegaan. De Democraten en Republikeinen zijn het in de Senaat immers niet eens geraakt over de tijdelijke financiering van de federale overheid in Washington.18 
20/01 06u15  Bourgeois komt niet meer op bij gemeenteraadsverkiezingen Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) stopt met lokale politiek. ‘Je kunt je niet honderd procent geven voor de Vlaamse regering én in je thuisstad.’19 
19/01 22u30  Hommeles in VS over memo van vier bladzijden van Justitie Niet enkel ophef over de dreigende ‘shutdown’ in de VS vrijdagavond: Republikeinse leden van het comité inlichtingen van het Huis van Afgevaardigden eisen er ook dat een vier bladzijden tellende memo van het ministerie van Justitie openbaar wordt gemaakt.10 
19/01 22u00  Michael Douglas beschuldigd van seksueel wangedrag Een Amerikaanse vrouw heeft vrijdag in het NBC-programma Today verteld over hoe acteur en Oscarwinnaar Michael Douglas zich seksueel tegenover haar zou hebben misdragen. De feiten zouden zich voorgedaan hebben toen de vrouw voor hem werkte in de jaren 80.
19/01 21u00  Tommelein vraagt overheden om milieuvriendelijke wagen aan te moedigen Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) heeft vrijdagnamiddag tijdens een bezoek aan het autosalon in Brussel alle overheden opgeroepen om milieuvriendelijke wagens aan te moedigen bij de consument. Hij begrijpt bijvoorbeeld niet dat er door een provincie belastingen geheven worden op laadpalen voor elektrische wagens.
19/01 21u00  Crombez na Samen-debacle: ‘Wil blijven vechten voor progressieve frontvorming’ SP.A-voorzitter John Crombez wil blijven vechten voor ‘progressieve frontvorming’, ook na het mislukken van de poging met Groen in Antwerpen. ‘Ik ga daarvoor blijven vechten’, zei hij vrijdagavond in Terzake op Canvas.
19/01 20u00  ‘Wij willen geen komma’s veranderen, wij willen de stad veranderen’ De PVDA/PTB wil het toonbeeld van ‘authentiek links’ zijn. De strijd wordt gevoerd tegen Charles Michel en Bart De Wever. Over de miserie bij Samen wordt zedig gezwegen.
19/01 19u45  IJslandse politie haalde kilo cocaïne uit buik van gehandicapte Belg De politie van IJsland stelde vrijdag haar drugsvangst-rapport van 2017 voor. De belangrijkste vondst gebeurde in de maag van den Belgische smokkelaar, die een kilo cocaïne had verstopt in zijn buik.12 
19/01 19u15  Kabinet-Jambon volgt situatie transitmigranten ‘van minuut tot minuut’ op Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) plant de komende dagen overleg met de verschillende overheden en bevoegde diensten over de problematiek van de transitmigranten. Bedoeling is te analyseren of en welk verband er is tussen de plaatsen waar problemen worden vastgesteld. Eens alles in kaart is gebracht, kunnen eventueel concrete maatregelen volgen.
19/01 18u30  Zeventiger aangehouden voor diefstallen in rusthuizen en scholen De Ieperse onderzoeksrechter heeft vrijdag een 70-jarige man aangehouden voor twee portefeuillediefstallen in een school in Staden. Vermoedelijk komt de man in aanmerking voor nog meer diefstallen in scholen en rusthuizen in Oost- en West-Vlaanderen. Dat meldt parketwoordvoerder Johan Lescrauwaet.
19/01 17u45  Trump legt bal in kamp van Democraten om ‘shutdown’ tegen te gaan In de Verenigde Staten moet de Senaat voor vrijdag middernacht stemmen over een wetsontwerp voor een tijdelijke begroting waarmee een ‘shutdown’ van de overheid vermeden kan worden. Het voorstel werd al door het Huis van Afgevaardigden goedgekeurd, maar het is onzeker of het ook een stemming zal overleven in de Senaat, waar de Republikeinen slechts één zetel op overschot hebben.
Laatste update: vandaag om 9u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
19/01 17u30  Singapore huurt ‘influencers’ in om begroting te promotenHet Ministerie van Financiën van Singapore heeft meer dan 50 zogenaamde ‘influencers’ ingehuurd om hun begroting voor 2018 te promoten. Een poging om jonge Singaporezen te bereiken.
19/01 16u45  Nederland verbiedt internationale adopties voorlopig nietDe Nederlandse Tweede Kamer heeft besloten om een kritisch advies over internationale adoptie niet te volgen. Wel moet de bevoegde minister beter onderzoeken hoe mistoestanden voorkomen kunnen worden.
19/01 16u30  ‘Seksueel misbruik schering en inslag bij Verenigde Naties’De Verenigde Naties hebben in het verleden weinig tot niet opgetreden tegen grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse krant The Guardian bij tientallen medewerkers.
19/01 15u30  Amateurisme, clanoorlogen en hysterisch geschreeuwMarine Le Pen kreeg op 3 mei 2017, enkele uren voor haar ultieme en cruciale debat met Emmanuel Macron voor de Franse presidentsverkiezingen, een hysterische paniekaanval. ‘Natuurlijk was ik woest!’
19/01 15u30  Filmpjes van gevaarlijke hype verwijderd op sociale mediaTieners die een waspod - een in wateroplosbare folie verpakte dosis vloeibaar wasmiddel - eten. Het is een nieuwe trend die vooral in de Verenigde Staten viraal gaat. Sociale media treden hard op tegen de zogenoemde ‘Tide Pot Challenge’. Het antigifcentrum kreeg voorlopig nog geen oproepen.
19/01 15u00  ‘Dreigingsniveau gaat maandag opnieuw omlaag’Naar alle waarschijnlijkheid wordt maandag het dreigingsniveau in ons land bijgesteld van drie naar twee, klinkt het in regeringsbronnen. Niveau drie zal allicht wel van kracht blijven voor enkele specifieke gevoelige doelwitten.
19/01 15u00  Maatregel 500 euro onbelast bijverdienen wordt geblokkeerdDe Franse Gemeenschapscommissie (COCOF) roept een belangenconflict in tegen de federale maatregel om 500 euro per maand onbelast bij te verdienen.PS, CDH en Défi werkten daarvoor samen met oppositiepartij Ecolo.
19/01 14u45  Topman Ghelamco: 'Kreeg bod van 15.000 euro om boek af te kopen'Paul Gheysens, ceo van de Ghelamco Group, heeft op een persconferentie verklaard dat zijn bedrijf de vraag heeft gekregen om het omstreden boek rond de door hem gebouwde Ghelamco Arena af te kopen.
19/01 14u00  Turkije start militaire interventie aan Syrische grensTurkije heeft zijn dreigement van een offensief tegen Afrin in daden omgezet, zegt de Turkse Defensieminister vrijdag. Die Noord-Syrische stad wordt gecontroleerd door Koerdische milities die door Ankara beschouwd worden als ‘terroristen’.
19/01 13u45  Onafhankelijk blijven en de lijst trekken: hoe doe je dat?Naar alle waarschijnlijkheid trekt nieuwkomer Jinnih Beels straks de Antwerpse SP.A-lijst, ook al moet de huidige kopman Tom Meeuws zich daar eerst zelf nog mee verzoenen. Maar is het wel een goed idee om je lot in handen te leggen van een onafhankelijke kandidaat?
19/01 13u45  Hond Uscko mag opnieuw naar huisUscko, de Mechelse herder die in december twaalf kinderen op een lagere school in Paal beet, mag opnieuw naar huis. De hond werd na het incident bij een hondenkweker geplaatst.
19/01 13u30  Mountainbiker stunt op Oostenrijkse skipiste106 kilometer per uur. Die topsnelheid haalde de Oostenrijkse mountainbiker Max Stöckl. Hij reed er onlangs de beruchte skipiste op de Hahnenkamm naar beneden. En dat met deze spectaculaire beelden tot gevolg.
19/01 12u45  Boris Johnson wil gigantische brug bouwen over KanaalDe Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, heeft voorgesteld om een gigantische brug te bouwen tussen Groot-Brittannië en het Europese vasteland.
19/01 12u30  Boris Johnson wil gigantische brug bouwen over het kanaalDe Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, heeft voorgesteld om een gigantische brug te bouwen tussen Groot-Brittannië en het Europese vasteland.
19/01 12u30  Premier Nieuw-Zeeland in verwachting: ‘Hoeveel geluk hebben wij?’Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, heeft aangekondigd dat zij en haar man, Clarke Gayford, een kindje verwachten. Ze is de tweede regeringsleider in de moderne geschiedenis die zwanger is tijdens haar termijn.
19/01 12u30  Al acht doden geteld na stormweer in DuitslandDe zware westerstorm die donderdag ook langs België passeerde, heeft in Duitsland al acht mensenlevens geëist. In de nacht van donderdag op vrijdag bezweken twee mannen uit Saksen-Anhalt aan hun verwondingen.
19/01 12u30  Tiener die stenen gooide tijdens rellen riskeert twee jaar celHet Brusselse parket heeft vrijdag een celstraf van twee jaar gevorderd tegen een jongeman die betrokken was bij de rellen op 11 november het centrum van Brussel ontsierden. De man gooide daarbij met stenen naar de politie en vernielde een verkeerslicht.
19/01 12u15  Gestrand vliegtuig getakeld na slippartijIn het Turkse Trabzon, nabij de Zwarte Zee, is het vliegtuig getakeld dat vorige weekend naast de landingsbaan terecht kwam. Het vliegtuig was er bijna in zee beland na een slippartij (zie video hieronder).
19/01 12u15  Eén jaar Trump: koppelt u de belediging aan het juiste land?Op internationaal vlak heeft president Trump zich in zijn eerste ambtsjaar gedragen als een olifant in een porseleinkast - al heeft hij niet echt veel potten gebroken. Heel wat landen en regeringsleiders konden al kennismaken met de ‘parler-vrai’ van The Donald. Weet u welke beledigingen aan wie gericht waren? 
19/01 11u45  Paus schiet agente te hulp nadat pausmobiel haar onderuit rijdtHet bezoek van paus Franciscus aan Chili is in mineur geëindigd. Bij een optocht in Iquique reed zijn pausmobiel een agente op haar paard aan. De paus liet de optocht meteen stilleggen.
19/01 11u45  ‘We zijn de meest sociale bank van België’De Voedselbanken bestaan dertig jaar en ze steken een stevige tand bij. Onder meer televisiekok Sandra Bekkari zet haar schouders onder de campagne ‘Samen solidariteit voeden’.
19/01 11u30  Tien jaar cel voor koppel dat zoontje uren op ijskoud balkon liet staanHet hof van beroep van Brussel heeft vrijdag een koppel veroordeeld tot tien jaar effectieve celstraf voor foltering, onmenselijke behandeling en onthouding van voedsel van hun kind. Op 26 december 2016 hadden ze hun toen zesjarige zoon vijftien uur lang in de kou op het balkon laten staan.
19/01 11u15  Topman Ghelamco kreeg bod van 15.000 euro om boek af te kopenPaul Gheysens, ceo van de Ghelamco Group, heeft op een persconferentie verklaard dat zijn bedrijf de vraag heeft gekregen om het omstreden boek rond de door hem gebouwde Ghelamco Arena af te kopen.
19/01 11u00  ‘Laten we een brug bouwen naar Europa na de Brexit’De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, heeft voorgesteld om een gigantische brug te bouwen tussen Groot-Brittannië en het Europese vasteland.
19/01 11u00  Francken waarschuwt voor ‘veldslag op snelwegparkings’Dat een grote groep transmigranten afgelopen nacht een patrouille van de federale wegpolitie heeft aangevallen, kan voor staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken niet door de beugel. ‘We moeten acties blijven voeren en illegalen blijven terugsturen, zo niet zal er een echte veldslag op onze snelwegparkings ontstaan.’
19/01 09u45  Ophef over ‘homo-erotische’ dansvideo in onderbroek van Russische student-pilotenDe studenten van de prestigieuze pilotenopleiding in het Russische Oeljanovsk hebben zichzelf flink in nesten gewerkt door een viral dansvideo in onderbroek. ‘Onvergeeflijk, deze homo-erotisch getinte video’, reageren de leraren. ‘Het is ook gewoon te warm in de leslokalen’, werpt een parlementslid op.
19/01 09u45  Limburgse IS-strijdster in Turkije opgepaktDe Turkse politie pakte op 8 januari in de Turkse stad ­Kayseri de Belgisch-Algerijnse Amina Ghezzal (28) uit Beverlo op. De vrouw wordt verdacht van terrorisme.
19/01 09u30  In één jaar 297 gsm’s teruggevonden in gevangenissenIn onze gevangenissen zijn vorig jaar 297 gsm-toestellen ontdekt die waren binnengesmokkeld. Gemiddeld is dat één gsm per 35 gedetineerden, bericht De Tijd vrijdag.
19/01 09u15  Agenten aangevallen door migranten na controle op snelwegparkingBij een controle op transitmigranten op een snelwegparking bij Groot-Bijgaarden zagen zes politieagenten zich plots omsingeld. Twee agenten raakten lichtgewond. ‘Er was een waarschuwingsschot in de lucht nodig om de toestand te kalmeren.’
19/01 08u00  Storm waarschijnlijk niet erkend als rampHet Vlaams Rampenfonds gaat de storm die donderdag over ons land trok, waarschijnlijk niet erkennen als ramp. Het noodnummer 1722 raakte nochtans al snel overbelast. ‘Pure chaos.’
19/01 07u45  Vlamingen gooien elk jaar kilo's afval op de wegDe Vlaamse afvalmaatschappij Ovam berekende voor het eerst gedetailleerd de hoeveelheid zwerfvuil langs onze wegen: 20.426 ton, ofwel 3,19 kilogram voor elke Vlaming in 2015.
19/01 07u30  Jinnih Beels: ‘Blijf geloven dat we elkaar kunnen steunen’Na het stopzetten van de Antwerpse lijst Samen, zal Jinnih Beels op 14 oktober opkomen op de lijst van SP.A, nog steeds als onafhankelijke. ‘Ik wil niemand uitsluiten.’
19/01 05u15  Belgische voedselbanken kennen recordaantal gebruikersMet 13.864 extra monden om te voeden, tekenden de Voedselbanken vorig jaar de grootste stijging op sinds hun oprichting.
19/01 04u45  Auto rijdt in publiek in Rio: baby gedood, tiental gewondenEen auto is in een groep mensen gereden op het bekende Copacabana-strand in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Een baby van acht maanden zou daarbij omgekomen zijn, en een tiental mensen raakte gewond.
19/01 03u15  Stemming in Senaat beslist over tijdelijke financiering en mogelijke ‘shutdown’Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag een wetsontwerp goedgekeurd dat in een tijdelijke financiering van de federale staat voorziet tot 16 februari. De tekst werd in het lagerhuis van het Congres, waar de Republikeinen een ruime meerderheid hebben, goedgekeurd met 230 stemmen tegen 197. In de Senaat, waar de Republikeinen over slechts de kleinst mogelijke meerderheid beschikken, lijkt de wet echter niet op voldoende steun te kunnen rekenen.
18/01 22u30  Woning in lichterlaaie na blikseminslagEen blikseminslag heeft donderdagavond een woning in De Haan volledig vernield. De bewoonster bleef ongedeerd.
18/01 21u30  Californische kinderen ‘maandenlang geketend’Het Californische koppel dat hun dertien kinderen vasthield in hun huis zijn aangeklaagd voor onder meer foltering en kindermisbruik. De kinderen werden geslagen, waren uitgehongerd en geketend, zeggen de aanklagers.
18/01 21u30  Oost-Vlaamse gemeentes tijdlang zonder stroom door stormweerIn verschillende Oost-Vlaamse gemeentes is de stroom een tiental minuten uitgevallen door het stormweer. Een bliksem zou een hoogspanningskabel nabij Brugge geraakt hebben, dat meldt Eandis.
18/01 21u15  May belooft Macron 50 miljoen voor grenscontroles CalaisDe Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Theresa May hebben een nieuw akkoord getekend over het controleren van de immigratie tussen Frankrijk en Groot-Brittannië.
18/01 20u15  Jinnih Beels trekt naar SP.A, maar blijft onafhankelijkJinnih Beels, politiek dakloos na het einde van de Antwerpse lijst Samen, zal opkomen op de lijst van SP.A voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar ze blijft onafhankelijk.
18/01 20u00  Jinnih Beels trekt naar SP.AEx-politiecommissaris Jinnih Beels, politiek dakloos na het einde van de linkse Antwerpse lijst Samen, trekt naar SP.A. Dat werd bevestigd aan de redactie van De Standaard.
18/01 19u45  Beruchte exhibitionist van Ham opgepaktBij de lokale politie van Beringen/Ham/Tessenderlo liepen sinds halfweg 2017 vaak klachten binnen over een exhibitionist die passanten lastigviel op of in de omgeving van het toeristisch fietspad tussen Ham en Tessenderlo. Na een lange zoektocht meldt de politie dat ze een verdachte heeft opgepakt.
18/01 19u45  Zo zullen nieuwe metro's in Brussel eruitzienBezoekers van het Autosalon kunnen van donderdag tot zondag in Paleis 10 de nieuwe metrostellen van de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB ontdekken. Daar staat een maquette op ware grootte van het toekomstige M7 metrostel dat eind 2019 verwacht wordt op het net.
18/01 19u30  Kabinet Francken vrijgegeven na antraxalarm: 'Geen antrax, wel echte kogel'Het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is donderdag een tijdlang ontruimd geweest nadat een enveloppe met verdacht poeder en een kogel aangekomen was.
18/01 19u15  Ngo klaagt politiegeweld in Maximiliaanpark aanVolgens de ngo Dokters van de Wereld is er een hardnekkig probleem met politiegeweld tegen migranten in Brussel. De politie heeft geen kennis van de feiten.
18/01 18u45  De Wever excuseert zich bij partner dodelijk slachtoffer explosie PaardenmarktDe Antwerpse burgemeester, Bart De Wever (N-VA), excuseert zich bij de partner van de 39-jarige man die om het leven kwam bij de explosie aan de Paardenmarkt in Antwerpen. Dat heeft hij gezegd aan VTM Nieuws.
18/01 18u45  Prins Laurent reageert voor het eerst op inperken dotatie: ‘Ik begrijp het niet’Prins Laurent heeft voor het eerst zelf gereageerd nadat de regering besloten heeft zijn dotatie in te perken. ‘Ik begrijp niet waarom wij niet gehoord zijn en een stuk van de dotatie weg is’, zegt hij aan VTM Nieuws.
18/01 18u15  Primeur: drone redt leven van twee zwemmersIn Australië heeft een reddingsdrone het leven gered van twee tieners. Ze waren voor de kust in de problemen gekomen door het sterke getij, maar al snel kwam een drone hen te hulp. Volgens de lokale kustwachters is het de eerste keer ooit dat een drone op deze manier het leven van enkele zwemmers redt.
18/01 18u15  Historische Mercedes van Hitler raakt niet verkochtIn de VS werd gisteren een historische Mercedes-Benz verkocht. Het gaat om een wagen die nog speciaal voor de Duitse dictator Adolf Hitler gemaakt werd. Bij aanvang van de veiling werd verwacht dat de wagen een recordbedrag zou opleveren. Maar dat viel dik tegen: de wagen raakte niet verkocht. Niemand bleek bereid de gevraagde 10 miljoen dollar op te hoesten.
18/01 18u00  Selfie verraadt vrouw die vriendin dooddeEen Canadese vrouw is veroordeeld voor het doden van haar vriendin nadat de politie het moordwapen op een selfie van de twee had ontdekt.
18/01 18u00  Belgen beter beschermd tegen griep dan NederlandersIn tegenstelling tot Nederland schiet de Belgische griepvaccinatie niet tekort. En dat is vooral te danken aan de keuze van uw huisarts en apotheker.
18/01 17u45  MIVB stelt nieuwe metrostellen voor op AutosalonBezoekers van het Autosalon kunnen van donderdag tot zondag in Paleis 10 de nieuwe metrostellen van de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB ontdekken. Daar staat een maquette op ware grootte van het toekomstige M7 metrostel dat eind 2019 verwacht wordt op het net.
18/01 17u15  Koning Filip wil iedereen laten profiteren van economische groeiTijdens zijn jaarlijkse toespraak voor de gestelde lichamen, zeg maar de autoriteiten in ons land, pleitte koning Filip voor een betere afstemming van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.
18/01 17u15  Trump spreekt stafchef tegen: ‘The wall is the wall’De Amerikaanse president Donald Trump is op Twitter ingegaan tegen enkele uitspraken van zijn stafchef, John Kelly. Die had de visie van Trump over de muur met de grens van Mexico ‘ongeïnformeerd’ genoemd.
18/01 16u30  Premier Michel: ‘Miserie, miserie, miserie is het resultaat van uw politiek, Di Rupo’Premier Charles Michel (MR) heeft in de Kamer gereageerd op de kritiek die PS-voorzitter Elio Di Rupo op het beleid van zijn regering had. ‘Ik heb geen lessen aan te nemen van iemand die aan het hoofd stond van een regering in een periode waarin 25.000 banen in de privé verloren gingen.’
18/01 16u15  Termont dient klacht in tegen auteur boek GhelamcoDe Gentse burgemeester Daniel Termont (SP.A) dient klacht in tegen Ignace Vandewalle, de auteur van ‘De illegale Ghelamco Arena’. Dat meldt VTM.
18/01 16u00  Kabinet Francken vrijgegeven na antraxalarmHet kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is donderdag een tijdlang ontruimd geweest nadat een enveloppe met verdacht poeder en een kogel aangekomen was.
18/01 15u45  Code rood in Nederland: minstens twee dodenGeen treinen, geen vliegtuigen, geen trams, geen bussen, geen veerboten, afgesloten snelwegen, omgewaaide bomen, omgeblazen vrachtwagens en voor miljoenen euro’s schade. In Nederland zorgt de storm voor heel wat overlast.
18/01 15u30  Syrië zal Turkse gevechtvliegtuigen neerhalen bij nieuwe aanvalNadat Turkije bijkomende troepen en tanks naar de grens met Syrië stuurde, heeft de Syrische regering ermee dat Turkse gevechtsvliegtuigen zullen neergehaald worden indien ze Syrisch gebied bombarderen. ‘De Syrische luchtafweer beschikt weer over alle middelen’, zegt de Syrische viceminister van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad.
18/01 14u30  Antraxalarm op kabinet FranckenOp het kabinet van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) is donderdagmiddag een enveloppe met wit poeder en een kogel toegekomen.
18/01 14u30  In kaart. Zo hard waait hetDe storm die sinds vanochtend over ons land en in de rest van Europa woedt, houdt lelijk huis. Op een gespecialiseerde windkaart ziet u vanwaar de wind komt, en hoe hard de windstoten zijn.
18/01 14u00  Dak vliegt van school in LimburgIn de Limburgse gemeente Gruitrode moesten de 57 leerlingen van de basisschool Royke geëvacueerd worden door het stormweer. De sterke wind blies het dak van het gebouw, waarna het opnieuw terechtkwam op de leslokalen. Alle leerlingen werden in veiligheid gebracht door de leerkrachten en zijn ongedeerd gebleven.
18/01 13u15  Dit worden de nieuwe frietkoten van BrusselZe zien eruit als een moderne foorattractie, met een tegelwand in warme tinten en een uitnodigende neonreclame op het dak. Brussel krijgt tien van dergelijke frietkoten, naar een ontwerp van het jonge architectenbureau Moto.
18/01 12u30  Politie vindt honderden kilogram cocaïne in verse ananassenSpaanse en Portugese agenten hebben onlangs een opmerkelijke lading drugs kunnen onderscheppen in Lissabon. Tussen de dozen ananas uit containers uit Panama vonden ze honderden kilogram aan cocaïne.
18/01 12u30  Turkije versterkt troepenmacht aan de Syrische grensTurkije heeft bijkomende tanks naar de grensprovincie Hatay gestuurd. Er staat een offensief op Syrische de steden Afrin en Manbij op til. In één adem bevestigde Turkije ook nog eens zijn wantrouwen tegenover de VS.
18/01 12u30  Stormweer: vrouw omgekomen, noodnummer overbelastDe storm die over ons land trekt, zorgt her en der voor hinder. Een vrouw overleed toen ze klem kwam te zitten onder een omgewaaide boom.
18/01 12u15  Nederland maakte ‘foute keuze griepvaccinatie’De griepvaccinatie in Nederland schiet tekort. Dat kopt het Algemeen Dagblad donderdag. ‘We hebben helaas de verkeerde keuze gemaakt voor de cocktailprik’, zegt hoogleraar Ron Fouchier van het Erasmus Medisch Centrum.
18/01 11u30  Auteur boek wist dat Europa Ghelamco-klacht had opzijgeschovenIgnace Vandewalle geeft toe dat de klacht Ghelamco Arena onontvankelijk was, wat hij niet schreef in zijn boek. Volgens hem en advocaat Van Steenbrugge omdat de VZW Brugse Stropkes geen betrokken partij is, volgens de Commissie omdat er onvoldoende bewijs is.
18/01 11u15  Parket wil leden vakbond voor rechter na blokkeren E40Zeventien leden van de socialistische vakbond moeten zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor een blokkade van de E40: een patiënte is als gevolg van de blokkade overleden omdat een chirurg te laat aan de operatietafel arriveerde.
18/01 10u30  Gezonken olietanker laat vier gigantische olievlekken na op zeeNa de ramp met de Iraanse olietanker heeft China de olievervuiling in kaart gebracht. Maar liefst 100 vierkante kilometer zee is verontreinigd door ultralichte olie: dat zijn 15 000 voetbalvelden.
18/01 10u00  Meer leerkrachten hervatten werk deeltijds na ziekteLeerkrachten namen vorig jaar gemiddeld 19 dagen ziekteverlof op. Vier op de tien waren nooit ziek.
18/01 09u45  Stafchef Trump noemt campagnebeloftes migratie ‘ongeïnformeerd’John Kelly, stafchef van de Amerikaanse president, heeft verschillende van Trumps campagnebeloftes over migratie, zoals een muur over de hele grens met Mexico, ‘ongeïnformeerd’ genoemd. Dat schrijft Washington Post woensdagavond op zijn site. ‘Verkiezingen zijn anders dan regeren’, aldus Kelly.
18/01 09u30  Meer dan 50 doden door brandende bus in KazachstanEen brand in een bus heeft in Kazachstan 52 mensenlevens geëist. Vijf mensen overleefden de ramp. Dat melden de autoriteiten van het Centraal-Aziatische land in een communiqué.
18/01 08u45  Trump reikt ‘langverwachte Fake News Awards’ uitDonald Trump heeft woensdag de winnaars van zijn zogenaamde ‘Langverwachte 2017 Fake News Awards’ bekendgemaakt. Dat liep echter niet van een leien dakje: de link die de Amerikaanse president aanvankelijk tweette, leidde tot een niet-bestaande webpagina.
18/01 08u15  Oplossing in de maak voor vergeetachtige parkeerdersParkeergeld betalen via een sms of app raakt goed ingeburgerd. De frustraties over een vergeten sessie ook.
18/01 07u45  Vlaams Parlement keurt kader voor nieuwe eindtermen goedHet Vlaams Parlement heeft woensdag het kader voor de nieuwe eindtermen goedgekeurd. Voor het eerst in twintig jaar zullen die worden aangepast.
18/01 05u15  Leden adviesraad voor nationale parken stappen op uit onvrede met TrumpIn de Verenigde Staten zijn negen van de twaalf leden van de adviesraad voor nationale parken (National Park System Advisory Board) opgestapt uit onvrede met het beleid van de regering van president Donald Trump. Dat melden verscheidene Amerikaanse media. De leden vinden dat ze niet meer in staat zijn om historische sites en natuurreservaten te beschermen.
18/01 05u15  Europa valt niet over Ghelamco ArenaBij de bouw van het voetbalstadion was er geen sprake van illegale staatssteun, stelt de Europese Commissie. Een klacht daarover is een jaar geleden al verworpen.
18/01 05u00  Palestijn gedood bij Israëlische politieraidIn het noorden van de Westelijke Jordaanoever is woensdagavond een Palestijn omgekomen bij confrontaties met de Israëlische ordediensten. Dat meldde het Palestijnse ministerie van Gezondheid.
18/01 05u00  Minister van Buitenlandse Zaken laat tweets van Trump afdrukkenDe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft moeten leren omgaan met de tweets van president Donald Trump. Dat zei hij woensdag tijdens een panelgesprek met Condoleezza Rice, zijn voorganger onder president George W. Bush.
18/01 04u00  Aantal doden door terrorisme is sterk gedaaldHet aantal mensen dat gedood is bij terroristische aanslagen in Syrië en Irak, is vorig jaar fors teruggelopen. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van het terrorismecentrum Jane (JTIC), dat gevestigd is in Londen. Ook wereldwijd vielen minder terreurdoden.
18/01 00u30  Kris Peeters: ‘Antwerpenaar kijkt hiernaar met plaatsvervangende schaamte’Uitgerekend op de dag waarop Samen er de brui aan gaf, organiseerde CD&V Antwerpen haar lokale nieuwjaarsreceptie in het Felix Pakhuis. Lijsttrekker Kris Peeters noemde de heisa van de voorbije weken tussen N-VA en Samen, zonder hen bij naam te noemen, ‘van het slechtste dat de politiek te bieden heeft’, en deed een oproep tot meer respect. ‘De Antwerpenaar kijkt hiernaar met plaatsvervangende schaamte’, stelt Peeters.
17/01 22u45  Di Rupo over regering-Michel: ‘Geen jobs, jobs, jobs, maar miserie, miserie, miserie’PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft woensdag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak scherp uitgehaald naar de regering-Michel.
17/01 20u15  Tom Meeuws: ‘Leverancier vroeg achter mijn rug om facturen op te knippen’'Van gesjoemel is geen sprake', zegt SP.A-kopstuk Tom Meeuws in het VTM Nieuws over de gelekte documenten die tot het uiteenvallen van de stadslijst Samen hebben geleid. Hij overweegt om een klacht in te dienen tegen de vervoersmaatschappij De Lijn.
17/01 19u45  Theo Francken trekt N-VA-lijst in LubbeekStaatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken zal bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in zijn woonplaats in Lubbeek de N-VA-lijst trekken.
17/01 19u45  Politieacties tegen migranten aan NoordstationDe politie zal de komende dagen acties ondernemen tegen de toevloed van migranten in de buurt van het Noordstation. Dat kondigde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon in de Kamer aan.
17/01 19u45  N-VA: ‘Duidelijke keuze voor Antwerpenaar blijft’Antwerps N-VA-voorzitter Fons Duchateau vindt dat de Antwerpenaar na het uiteenvallen van de linkse stadslijst Samen nog altijd een duidelijke keuze heeft.
17/01 19u00  Partner van slachtoffer explosie schrijft boze brief: ‘Ik moest zijn dood via de pers vernemen’De partner van de overleden Belg van 39 jaar heeft via Facebook een open brief verspreid, gericht aan de Antwerpse burgemeester Bart De Wever en de media. Hij vindt het ‘totaal respectloos en schandalig’ dat hij via de pers moest vernemen dat zijn partner gestorven was in de explosie op de Paardenmarkt in Antwerpen.
17/01 18u45  Bende steelt voor 500.000 euro aan koersfietsen en mountainbikesDe federale gerechtelijke politie (FGP) van Halle-Vilvoorde heeft een bende Roemeens-Moldavische dieven opgerold die gespecialiseerd was in het stelen van dure koersfietsen en mountainbikes. Vijf verdachten werden opgepakt van wie er drie onder aanhoudingsbevel werden geplaatst. De bende zou voor ongeveer 500.000 euro aan fietsen gestolen hebben. Een deel van de gestolen fietsen werd wel teruggevonden.
17/01 18u30  Jong van olifant Kai-Mook is toch een vrouwtjeHet olifantenjong van Kai-Mook blijkt dan toch een vrouwtje te zijn. Eerst dacht dierentuin Planckendael dat de pasgeboren olifant een mannetje was. Het dierenpark is op zoek naar een naam. Iedereen mag een suggestie doen.
17/01 18u30  Antwerpse politie vindt achtergelaten kat in bushalte: ‘Gratis mee te nemen’De politie van Antwerpen heeft dinsdagavond in een bushalte in de Handelstraat een kat gevonden die door haar eigenaar was achtergelaten in een kooi. Aan de bench was een briefje vastgemaakt met daarop: ‘gratis kat mee te nemen’.
17/01 18u00  Van Besien: ‘Langer aanmodderen was geen optie meer’Groen heeft zijn beslissing om de stekker uit de stadslijst Samen te trekken toegelicht op een persconferentie. ‘Vandaag is een grote teleurstelling voor mij’, zegt Wouter Van Besien. Het doel blijft een alternatieve coalitie op de been te brengen.
17/01 17u45  Van Besien: ‘Blijven aanmodderen was geen optie meer’Groen heeft zijn beslissing om de stekker uit de stadslijst Samen te trekken toegelicht op een persconferentie.
17/01 17u15  Eindelijk open strijd voor ’t Schoon VerdiepDe scheiding van Samen zet de verhoudingen in de Koekenstad op hun kop. De strijd voor ’t Schoon Verdiep dient zich spannender aan dan ooit. Hoe staan de pionnen op het bord?
17/01 17u00  Te veel fierheid om Meeuws te laten vallenBinnen de Antwerpse SP.A-afdeling is er nooit discussie geweest over de positie van Tom Meeuws als voorzitter. SP.A-voorzitter John Crombez zou gisteravond de vraag opgeworpen hebben of Meeuws ook geschikt blijft voor de derde plek op de Samen-lijst. Het Antwerpse bestuur besloot van wel.
17/01 16u45  Palestijns tienermeisje moet ook tijdens proces in gevangenis blijvenEen zestienjarig Palestijns meisje dat een Israëlische soldaat geslagen had, moet ook tijdens haar proces nog in de cel blijven. Dat heeft een militaire rechter beslist.
17/01 16u30  ‘Internationale geloofwaardigheid van België komt in het gedrag’123 Belgische prominenten vragen aan de federale regering in een open brief om niet langer te besparen op ontwikkelingssamenwerking.
17/01 16u30  En de winnaar is… Kris PeetersDe scheiding van Samen zet de verhoudingen in de Koekenstad op hun kop. De strijd voor ’t Schoon Verdiep dient zich spannender aan dan ooit. Hoe staan de pionnen op het bord?
17/01 15u30  Crombez: ‘Wij kijken vooruit’SP.A-voorzitter John Crombez vindt het bijzonder jammer dat het gezamenlijke project met Groen en onafhankelijken in Antwerpen gestrand is.
17/01 15u15  Bent u even slim als Donald Trump?Trump is ‘medisch geschikt verklaard’ om president van de Verenigde Staten te zijn, onder meer dankzij een score van 30 op 30 op de Montreal Cognitive Assessment. Ontdek hier of u die score kunt evenaren.
17/01 15u15  Voormalige CIA-agent opgepakt in New YorkEen voormalige CIA-agent is maandag gearresteerd op het vliegveld John F. Kennedy in New York. Hij zou illegaal in het bezit geweest zijn van een notitieboekje met zeer geheime informatie, meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie.
17/01 15u15  Griep rukt voort op in het landOfficieel kunnen we nog net niet van een griepepidemie spreken, maar het scheelt niet veel meer.
17/01 15u00  ‘Je geeft ook geen wiskunde aan zeventig leerlingen’In Nederland moeten leerlingen die niet goed kunnen zwemmen tijdens het schoolzwemmen voortaan een gekleurd vestje dragen. Het zou de veiligheid verhogen. ‘Een paniekreactie’, zegt ex-topzwemster Carine Verbauwen.
17/01 15u00  Noord- en Zuid-Korea onder één vlag bij opening WinterspelenTijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang zullen de Noord- en Zuid-Koreaanse delegaties samen defileren onder één vlag. Dat maakte het ministerie van Eenmaking in Seoel bekend.
17/01 14u45  Bekende klokkenluider doet gooi naar prestigieus ambtChelsea Manning, die als soldaat werd veroordeeld wegens spionage, is nog maar net weer op vrije voeten. Het belet haar niet zich kandidaat te stellen voor een van de meest prestigieuze politieke ambten.
17/01 14u45  Baas van De Lijn: ‘Lekken rond Meeuws zijn bijzonder verontrustend’In een e-mail aan zijn raad van bestuur heeft Roger Kesteloot, gedelegeerd bestuurder van De Lijn, zijn ongenoegen geuit over de lekken rond Tom Meeuws, die leidden tot het einde van Samen.
17/01 14u30  Chelsea Manning wil eerste transgender in Senaat wordenChelsea Manning, die als soldaat werd veroordeeld wegens spionage, is nog maar net weer op vrije voeten. Het belet haar niet zich kandidaat te stellen voor een van de meest prestigieuze politieke ambten.
17/01 14u15  Gratieverzoek van ‘boekhouder van Auschwitz’ afgewezenHet gratieverzoek van de als ‘boekhouder van Auschwitz’ bekendgeworden ex-SS’er Oskar Gröning is afgewezen. Dat deelde het Openbaar Ministerie van Lüneburg (Nedersaksen) woensdag mee.
17/01 14u00  Separatist Roger Torrent nieuwe parlementsvoorzitter CataloniëHet Catalaans parlement heeft Roger Torrent (38) van de linkse partij ERC tot voorzitter van het nieuwe parlement van de regio verkozen.
17/01 14u00  Hoe de zaak-Meeuws het einde van het kartel inluiddeBeschuldigingen over financieel geknoei van enkele jaren geleden hebben de Antwerpse SP.A-topper Tom Meeuws uiteindelijk de das omgedaan. Het bleek het schandaal te veel voor Groen, dat de stekker trekt uit de lijst 'Samen' die het met de Antwerpse socialisten vormde. Hoe is het zover kunnen komen? Een overzicht.
17/01 13u45  Spectaculaire beelden van meteoriet in MichiganMaandag omstreeks 20u lokale tijd, verlichtte een meteoriet de hemel in de VS. Onder andere in de staten Michigan en Ohio en in het zuiden van Canada was de meteoriet te zien.
17/01 13u30  Verruimde minnelijke schikking bracht al half miljard opDe verruimde minnelijke schikking heeft sinds haar creatie in 2011 al 487.958.983 euro in de schatkist doen terechtkomen.
17/01 13u30  Tom Meeuws: ‘Ongeziene lastercampagne’SP.A-kopstuk Tom Meeuws heeft op een persconferentie gereageerd op de beslissing van Groen om de stekker uit het kartel Samen te trekken. Hij overweegt om een klacht in te dienen tegen de vervoersmaatschappij De Lijn.
17/01 13u15  Jong kind dat zich slecht voelt, kan alleen maar ‘nee’ zeggenKinderen van twee jaar die zich niet goed in hun vel voelen, kunnen dat niet zeggen. Ze laten het zien. Bijvoorbeeld door niet te willen eten, niet te willen slapen, niet op het potje te willen. Of door veel te huilen.
17/01 12u30  ‘Verplicht vijfjarige controle op binnengasinstallaties’Techlink, de federatie van elektrotechnici en (gas)installateurs, pleit na de explosie aan de Antwerpse Paardenmarkt voor een verplichte vijfjarige controle op binnengasinstallaties. Intussen is ook een van de beschadigde gebouwen opnieuw bewoonbaar verklaard.
17/01 12u15  Waarom SP.A Meeuws blijft steunenBinnen de SP.A is iedereen het eens dat Tom Meeuws de geknipte man is en blijft om de Antwerpse afdeling te leiden. SP.A-voorzitter John Crombez zou gisteravond nog de vraag opgeworpen hebben of Meeuws ook geschikt blijft voor de derde plek. Het Antwerps bestuur besloot van wel.
17/01 12u15  Groen trekt stekker uit Samen: 'SP.A niet partner waarop we hadden gehoopt'De partij Groen blaast het kartel met SP.A in Antwerpen op na overleg over de zaak-Meeuws. Dat betekent het einde van Samen.
17/01 12u00  Brexitdebat heeft slaapverwekkend effectEuroscepticus Desmond Swayne had maandag een moeilijk moment tijdens het Brexitdebat. Tijdens een pleidooi van zijn conservatieve partijgenoot Ken Clarke, kon hij zijn ogen amper openhouden.
17/01 11u45  Macron leent tapijt van Bayeux voor eerst in 950 jaar uitFrankrijk gaat voor het eerst het beroemde tapijt van Bayeux uitlenen aan Groot-Brittannië. Dat schrijven verschillende Britse media.
17/01 11u45  ‘Tom heeft opnieuw voor eenheid gezorgd’Binnen de SP.A is iedereen het eens dat Tom Meeuws de geknipte man is en blijft om de Antwerpse afdeling te leiden. SP.A-voorzitter John Crombez zou gisteravond nog de vraag opgeworpen hebben of Meeuws ook geschikt blijft voor de derde plek. Het Antwerps bestuur besloot van wel.
17/01 11u30  Vier doden bij controversiële stierenloop in IndiaJallikattu is een controversiële sport in India. De deelnemers moeten zich vasthouden aan de bult op de rug van een stier en een prijs grijpen die aan hun horens vasthangt. Bij de sport vielen er dinsdag vier doden en tientallen gewonden.
17/01 10u45  Groen houdt nationaal topoverleg over zaak-MeeuwsDe partij Groen heeft om 10.30 uur topoverleg over de situatie in Antwerpen. Er werd in allerijl een extra nationaal partijbestuur samengeroepen.
17/01 09u45  50.000 euro aan juwelen gestolen op autosalonTijdens het afgelopen weekend zouden op het autosalon in Brussels Expo voor 50.000 euro aan juwelen zijn gestolen. Dat berichtten de kranten van Sudpresse woensdag.
17/01 09u45  Ondersteuning M-decreet ‘chaotisch’ en ‘onduidelijk’Een uitgelekt rapport van de Vlaamse administratie legt de pijnpunten bloot van het M-decreet, dat onder ‘niet ideale startcondities’ begon.
17/01 09u30  Japan waarschuwt voor ‘charmeoffensief’ Noord-KoreaJapan heeft de wereld op een internationale bijeenkomst gewaarschuwd voor het recente charmeoffensief van buurland Noord-Korea. ‘Dat is veel te naïef.’
17/01 09u30  Antwerpse hulpdiensten hervatten ruimingswerken PaardenmarktIn Antwerpen vindt woensdagochtend overleg plaats over de verdere aanpak van de ruimingswerken aan de Paardenmarkt, na de explosie van maandagavond.
17/01 08u45  VN-baas Guterres ongerust over omstandigheden terugkeer RohingyaDe secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, is ongerust over de omstandigheden waarbij honderdduizenden leden van de Rohingya-moslimminderheid terugkeren naar Myanmar. Zij waren naar Bangladesh getrokken, op de vlucht voor een legercampagne in Myanmar.
17/01 08u45  ‘Kunnen we nog op de overheid vertrouwen, of niet?’Bram Claeys, directeur bij Ode-Vlaanderen, de sectororganisatie van de duurzame energie, vraagt een duidelijk plan voor de kernuitstap.
17/01 08u30  Positief advies voor seksuele diensten aan personen met handicapHet Belgisch Raadgevend Comité voor Bio-ethiek heeft na vijf jaar een positief advies klaar over seksuele diensten aan personen met een handicap. Dat schrijft Het Belang van Limburg, dat het rapport kon inkijken.
17/01 07u45  Descheemaecker: ‘Crombez is wanhopig, ik begrijp hem wel’Marc Descheemaecker noemt het ‘absolute nonsens’ dat hij schadelijke informatie over Tom Meeuws publiek zou hebben proberen maken. Hij haalt dan ook fors uit naar SP.A-voorzitter John Crombez.
17/01 07u15  Brusselse studente opgesloten en verkracht in CharleroiHet parket van Charleroi heeft twee personen aangehouden wegens verkrachting en vrijheidsberoving. Ze worden ervan verdacht een 19-jarige studente drie dagen lang te hebben opgesloten in een appartement in Charleroi en haar daar seksueel te hebben misbruikt. De tiener kon haar broer waarschuwen via haar gsm.
17/01 06u45  Macron belooft asiel (maar vergeet eigen beleid)Emmanuel Macron bezocht gisteren het gloednieuwe asielzoekerscentrum in Croisilles. Een onschuldige trip, ware het niet dat de Franse president in een gesprekje met een Soedanees even leek te zijn vergeten hoe zijn controledienst asielzoekers normaal gesproken beoordeelt.
17/01 06u15  Duitse politici verontwaardigd over Iraanse spionageNa huiszoekingen in woningen en kantoren van tien vermoedelijke Iraanse geheime agenten waarschuwt de gewezen parlementaire commissaris voor de krijgsmacht in Duitsland, Reinhold Robbe, voor de spionageactiviteiten van het land.
17/01 06u00  Steve Bannon weigert parlementsleden te antwoordenSteve Bannon, de ex-adviseur van Donald Trump, heeft dinsdag geweigerd om te antwoorden op de talrijke vragen van parlementsleden over mogelijke Russische inmenging in de verkiezingscampagne van 2016. Eerder op de dag raakte bekend dat de speciale aanklager Robert Mueller hem heeft gedagvaard.
17/01 04u15  Dokter onderzoekt Trump: ‘De president is geestelijk zeer scherp’Donald Trump heeft aangedrongen op een cognitieve test tijdens zijn eerste medische test als president. En hij had een perfecte score, zegt de dokter van het Witte Huis, Ronny Jackson, dinsdag.
17/01 00u45  Antwerps partijbestuur SP.A weigert ontslag Tom MeeuwsHet Antwerpse partijbestuur van SP.A heeft het ontslag van Tom Meeuws geweigerd. Dat maakte Meeuws, omstuwd door zijn volledige ploeg zonet zelf bekend na een vergadering van meer dan 4,5 uur. 'Het partijbestuur heeft zich in volle vertrouwen achter zijn kopman gezet', zei een geëmotioneerde Meeuws.
16/01 23u45  Crombez: ‘Enkel Descheemaecker kan die info gelekt hebben’SP.A-voorzitter John Crombez toonde zich dinsdagavond in De Afspraak bijzonder ontstemd over ‘de beschadigingsoperatie’ tegen het Antwerpse kopstuk Tom Meeuws. Hij viseerde daarbij onomwonden de voorzitter van de raad van bestuur van De Lijn, Marc Descheemaecker. Die zit voor de N-VA in de Raad van Bestuur van De Lijn.
16/01 22u15  Separatistische partijen hebben akkoord over Puigdemont als regeringsleiderDe belangrijkste separatistische partijen in Catalonië hebben een akkoord bereikt over de benoeming van Carles Puigdemont als leider van de nieuwe Catalaanse regering. Puigdemont verblijft momenteel nog in ballingschap in België en riskeert bij een terugkeer naar Spanje gearresteerd te worden.
16/01 22u15  Venezolaanse rebellenleider gedood bij politieactieDe Venezolaanse rebellenleider Oscar Perez is maandag om het leven gebracht bij een actie van de politie.
16/01 22u00  Unieke beelden van onderschepping Russische bommenwerpersTwee Belgische F-16's hebben maandag twee Russische bommenwerpers onderschept langs het Nederlandse luchtruim. Het Belgisch leger heeft deze unieke beelden vrijgegeven.
16/01 21u00  Van Besien: ‘Persoonlijke aanvallen wegen zwaar’Wouter Van Besien, lijsttrekker van de Antwerpse stadslijst Samen, heeft respect voor de beslissing van SP.A-kopstuk Tom Meeuws om op te stappen als kandidaat.
16/01 20u15  Saudi-Arabië aanvaardt beheersoverdracht Grote MoskeeSaudi-Arabië is bereid om meer verantwoordelijkheid te geven aan gezagsdragers binnen de Belgische moslimwereld in het beheer van de Grote Moskee in het Brusselse Jubelpark. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders gezegd na een gesprek met zijn Saudische collega Adel al-Jubeir.
16/01 20u00  ‘Kunnen we nog op de overheid betrouwen, of niet?’Bram Claeys, directeur bij Ode-Vlaanderen, de sectororganisatie van de duurzame energie, vraagt een duidelijk plan voor de kernuitstap.
16/01 20u00  ‘Iedere nacht 25 brallende toeristen in de hal, dat maakt je gek’Een koppel gaat al vier jaar lang gebukt onder de overlast veroorzaakt door Airbnb-toeristen vlak naast hun appartement in Gent. ‘Wij wonen naast een kraakpand voor toeristen’.
16/01 19u30  Tom Meeuws stapt op als kandidaat SamenTom Meeuws gaat vanavond om 20 uur op het Antwerps SP.A-bestuur zijn ontslag indienen als kandidaat op de lijst Samen. Dat meldt de Gazet van Antwerpen en is bevestigd aan onze redactie.
16/01 19u15  Slachtoffers van explosie Paardenmarkt zijn geïdentificeerdDe dodelijke slachtoffers van de explosie in de Paardenmarkt in Antwerpen zijn geïdentificeerd. Het gaat om een Afghaanse man van 26 jaar en een Belg van 39, meldt het Antwerpse parket.
16/01 19u00  ‘Bannon gedagvaard in Rusland-onderzoek’Steve Bannon, de voormalige adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, is gedagvaard in het Rusland-onderzoek van speciale aanklager Robert Mueller. Dat meldt The New York Times op gezag van een bron die rechtstreeks kennis heeft van de zaak.
16/01 18u15  Siberië kreunt onder extreme koudeIn de Russische regio Yakutia zijn ze koude winters gewoon, maar -60 graden Celsius is zelfs daar ongewoon.
16/01 18u00  Dashcam filmt hoe wagen gevel invliegtEen dashcam heeft gefilmd hoe een auto zondag een gevel in Californië invliegt. De wagen werd door de middenberm het huis in gekatapulteerd
16/01 18u00  Michel: ‘Niet van parcours afwijken’Met een mogelijke groei van 2 procent krijgt ons land een unieke kans. ‘We moeten het hervormingsproces versnellen. Stilstaan is achteruitgaan’, zegt premier Charles Michel (MR) in een nieuwjaarsboodschap die hij via Facebook verspreidt.
16/01 17u45  Europa roept plastic afvalberg halt toeDoor het gebruik van wegwerpproducten terug te dringen, wil de Europese Commissie de plastic afvalberg verminderen.
16/01 17u30  Gematigde leider afgeknald voor kantoor: dialoog tussen Serviërs en Kosovaren breekt afIn Kosovo ontwaakte vanmorgen met de eerste prominente politieke moord in jaren. Onbekenden schoten Oliver Ivanovic, een brugfiguur, dood.
16/01 17u00  Europees Parlement stemt tegen vissen met stroomstotenHet Europees Parlement heeft zich in een stemming uitgesproken tegen de elektrische pulsvisserij. Door de stemming is de toekomst onzeker van vooral Nederlandse vissers die met een elektrisch geladen sleepnet op platvis vissen.
16/01 16u30  Huisbaas pand Paardenmarkt: 'Nooit problemen met gas geweest'Na de explosie op de Antwerpse Paardenmarkt staat een erg geschrokken huisbaas Hamdi Chalghmi ons te woord vanop de luchthaven in Egypte.
16/01 16u15  Paus Franciscus ‘beschaamd’ voor Chileens misbruikschandaalPaus Franciscus heeft in Chili aan het begin van zijn reis door Latijns-Amerika om vergiffenis gevraagd voor het misbruik van minderjarigen door een Chileense priester.
16/01 16u15  Amerikaanse brandweerman gaat de wereld rond na 'mirakelvangst'De brandweerlieden van DeKalb County worden sinds 3 januari aanzien als helden in Decatur, een gemeente in de Amerikaanse staat Georgia. Ze konden toen enkele kinderen opvangen die door de ouders uit een brandend appartementsgebouw werden gegooid. Zelfs een pasgeboren baby werd zonder waarschuwing uit de woonst gegooid.
16/01 15u45  Diouaene overleefde ontploffing: ‘Ik hoorde mijn buren om hulp roepen’Diouaene (28) begrijpt nog steeds niet wat hem overkwam. Op zijn appartement op de Paardenmarkt 101 maakte hij zich klaar voor een douche, om daarna uit te gaan met een vriend. 'Plots was er een gigantische knal. De vloer kwam omhoog. Het hele huis stortte in.’
16/01 15u00  Leider Servische Kosovaren doodgeschoten op straatDe meest invloedrijke Servische politicus in Kosovo, Oliver Ivanovic, is dinsdagmorgen voor het hoofdkwartier van zijn partij in de stad Mitrovica met vier kogels neergeschoten. De 64-jarige Ivanovic bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.
16/01 14u45  Bannon getuigt over Russische inmenging bij verkiezingenSteve Bannon, de voormalige adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, zal dinsdag achter gesloten deuren komen getuigen voor de bevoegde commissie van de Kamer voor volksvertegenwoordigers. Hij zal daar praten over de rol die de Russen hebben gespeeld bij de verkiezingen presidentsverkiezingen in 2016.
16/01 14u30  ‘Geen telefoon over gaslek gekregen’, zegt broer huisbaasSammy Chalghmi, de broer van de huisbaas van het gebouw op de Paardenmarkt, ontkent tegenover VTM Nieuws dat de huurders gebeld hebben om een gaslek te melden
16/01 14u30  Nabil Diouane overleefde ontploffing: ‘Ik hoorde mijn buren om hulp roepen’Nabil Diouaene (28) begrijpt nog steeds niet wat hem overkwam. Op zijn appartement op de Paardenmarkt 101 maakte hij zich klaar voor een douche, om daarna uit te gaan met een vriend. 'Plots was er een gigantische knal. De vloer kwam omhoog. Het hele huis stortte in.’
16/01 14u30  LIVE. Charles Michel: 'Veel moed en sterkte aan slachtoffers'Na de ontploffing op de Paardenmarkt in Antwerpen wenst premier Charles Michel alle slachtoffers 'vele moed en sterkte' toe. Het parket onderzoekt de zaak, de sloopwerken vorderen gestaag. Volg alle updates hier live.
16/01 14u15  Diouane overleefde ontploffing: ‘Ik hoorde mijn buren om hulp roepen’Diouaene (28) begrijpt nog steeds niet wat hem overkwam. Op zijn appartement op de Paardenmarkt 101 maakte hij zich klaar voor een douche, om daarna uit te gaan met een vriend. 'Plots was er een gigantische knal. De vloer kwam omhoog. Het hele huis stortte in.’
16/01 14u00  Broer huisbaas reageert op beschuldigingen: ‘Geen telefoontje gekregen’Sammy Chalghmi, de broer van de huisbaas van het gebouw op de Paardenmarkt, ontkent dat de huurders gebeld hebben voor een gaslek. Dat verklaart hij tegenover VTM Nieuws.
16/01 13u45  Oe zegdje da? UGent vraagt hulp van West-VlamingenDe vakgroep Taalkunde van de Gentse Universiteit wil weten hoe het West-Vlaams per gemeente verschilt. Geboren en getogen West-Vlamingen kunnen meehelpen door te laten weten hoe een bepaalde zin in hun geboorteplaatse klinkt.
16/01 13u45  Fietsen helpt tegen vroegtijdige sterfteSteden waar een kwart van de mensen fietst, vermijden vroegtijdige sterfte. In ons land kunnen Brussel en Wallonië op dat vlak nog vooruitgang boeken.
16/01 13u45  LIVE. Premier Michel en koning Filip bezoeken PaardenmarktPremier Michel en koning Filip brengen woensdagmiddag een bezoek aan de ravage aan de Paardenmarkt in Antwerpen. Dat bezoek kunt u hier live volgen.
16/01 13u00  LIVE. 'Slachtoffers kwamen bloedend en roepend vanonder puin'Op de Paardenmarkt in Antwerpen stortte maandagavond een gebouw in na een ontploffing. Ook de aanpalende gebouwen werden ernstig beschadigd. Volg de laatste updates hier live.
16/01 13u00  Voor- en na-beelden tonen hoe groot ravage is op PaardenmarktBij een explosie zijn verschillende gebouwen op de Antwerpse Paardenmarkt beschadigd. Hoe groot de ravage is, tonen deze voor- en na-beelden.
16/01 12u45  Diouaene overleefde ontploffing: ‘Hoorde mijn buren om hulp roepen’Diouaene (28) kan nog steeds niet vatten wat hij heeft meegemaakt. Gisteravond lag hij op zijn bed in zijn appartement op de derde verdieping op Paardenmarkt 101, dat rechts van pizzeria 'Primavera' ligt. Hij kreeg telefoon van een vriend om met hem op stap te gaan. ‘Ik wilde nog niet meteen vertrekken. Uiteindelijk maakte ik mij klaar om te douchen. Plots was er die gigantische knal, en ging de vloer letterlijk omhoog. Het huis kwam volledig naar beneden.’
16/01 12u45  LIVE. 'Huisjesmelkerij valt niet uit te sluiten'Op de Paardenmarkt in Antwerpen stortte maandagavond een gebouw in na een ontploffing. Ook de aanpalende gebouwen werden ernstig beschadigd. Volg de laatste updates hier live.
16/01 12u30  GETUIGENISSEN. ‘Hoe het nu verder moet? Geen idee’Emilie, Raquel, Eduard, Catherine, Adriano... Allemaal waren ze in de buurt toen de explosie in Antwerpen plaatsvond, en allemaal hebben ze hun verhaal.
16/01 12u15  LIVE. Bewoner meldde 'gasgeur', Eandis kreeg geen oproepenOp de Paardenmarkt in Antwerpen stortte maandagavond een gebouw in na een ontploffing. Ook de aanpalende gebouwen werden ernstig beschadigd. Volg de laatste updates hier live.
16/01 11u45  LIVE. Bewoner meldde 'gasgeur' aan huisbaas, Eandis kreeg geen oproepenOp de Paardenmarkt in Antwerpen stortte maandagavond een gebouw in na een ontploffing. Ook de aanpalende gebouwen werden ernstig beschadigd. Volg de laatste updates hier live.
16/01 11u30  Ongeval met Duitse schoolbus: 43 kinderen gewondBij het ongeval met een schoolbus in het Duitse Eberbach zijn 48 mensen, onder wie 43 kinderen, gewond geraakt.
16/01 11u30  Van Besien: 'Dit soort campagne willen wij niet'Het Antwerpse SP.A-kopstuk Tom Meeuws komt opnieuw in opspraak. Hij zou als Antwerps directeur bij De Lijn de interne financiële spelregels niet nageleefd hebben, waarna hij moest opstappen. 'Dit is niet het soort campagne dat wij willen', zegt lijstgenoot Van Besien.
16/01 11u30  In Oostende gaat de ballon niet meer opDe stad Oostende maakt komaf met een traditie: ballonnen oplaten op feesten en kermissen. ‘Het is milieuvervuilend, slecht voor dieren en niet meer te verantwoorden.’
16/01 11u00  Bewoner ontploft gebouw: ‘Mochten ondanks gasgeur politie niet bellen’In het gebouw dat op de Antwerpse Paardenmarkt is ontploft, hing al sinds maandagochtend een gasgeur, en niet voor het eerst. En de huisbaas wou de politie niet verwittigen, getuigt een van de bewoners.
16/01 10u30  Wat we weten over de explosie op de Paardenmarkt in AntwerpenOp de Paardenmarkt in Antwerpen zijn dinsdagmorgen twee dodelijke slachtoffers aangetroffen van de ontploffing van maandag. Ze zijn nog niet geïdentificeerd. Over de oorzaak van de explosie is nog steeds niets bekend.
16/01 10u15  LIVE. 'Niet 100 procent zeker dat niemand meer onder puin ligt'Op de Paardenmarkt in Antwerpen stortte maandagavond een gebouw in na een ontploffing. Ook de aanpalende gebouwen werden ernstig beschadigd. Volg de laatste updates hier live.
16/01 09u45  Tom Meeuws opnieuw in opspraakHet Antwerpse SP.A-kopstuk Tom Meeuws komt opnieuw in opspraak. Hij zou als Antwerps directeur bij De Lijn de interne financiële spelregels niet nageleefd hebben, waarna hij moest opstappen.
16/01 09u45  LIVE. Twee doden vanonder puin gehaaldOp de Paardenmarkt in Antwerpen stortte maandagavond een gebouw in na een ontploffing. Ook de aanpalende gebouwen werden ernstig beschadigd. Volg de laatste updates hier live.
16/01 09u30  Live. Explosie paardenmarktOp de Paardenmarkt in Antwerpen stortte maandagavond een gebouw in na een ontploffing. Ook de aanpalende gebouwen werden ernstig beschadigd. Volg de laatste updates hier live.
16/01 09u15  ‘Gasgeur in ontploft gebouw’In het gebouw dat gisteren op de Antwerpse Paardenmarkt is ontploft, zou een gasgeur waargenomen zijn. Het zou niet voor het eerst geweest zijn dat in het gebouw een gaslucht hing.
16/01 09u15  Koude en regenachtige dagen op komstDinsdag wordt het wisselvallig en het blijft winderig. Opklaringen en wolkenvelden wisselen elkaar af met regenbuien in Vlaanderen en in de Ardennen buien van smeltende sneeuw of soms sneeuw. Een onweer is mogelijk. De maxima schommelen tussen 2 graden op de Hoge Venen en 6 of 7 graden in Vlaanderen.
16/01 09u00  Twee doden onder puin gehaald in AntwerpenOp de Paardenmarkt in Antwerpen zijn dinsdagmorgen twee dodelijke slachtoffers aangetroffen van de ontploffing van maandag. Ze zijn nog niet geïdentificeerd. Over de oorzaak van de explosie is nog steeds niets bekend.
16/01 08u45  Slachtoffer van onder puin gehaald in AntwerpenOp de Paardenmarkt in Antwerpen is dinsdagmorgen nog een slachtoffer aangetroffen van de ontploffing van maandag. Er is nog geen duidelijkheid over de toestand van die persoon. Er zou nog zeker één iemand vermist zijn. Over de oorzaak van de ontploffing is nog steeds niets bekend.
16/01 08u15  VIDEO. Enorme ravage na ontploffing in AntwerpenOp de Paardenmarkt in Antwerpen is maandagavond een gebouw ingestort na een ontploffing. Er zijn voorlopig 14 gewonden geteld, waarvan vijf zwaargewond en één in kritieke toestand. Er wordt nog gezocht naar twee personen die mogelijk onder het puin liggen.
16/01 08u15  De Wever ‘erg onder de indruk’ van solidariteit buurtbewoners‘Ik ben erg onder de indruk van de spontane boodschappen van talrijke omwonenden, onder wie vele studenten, die meteen op sociale media steun en onderdak aanboden.’ Dat zegt de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) na de explosie aan de Paardenmarkt.
16/01 08u00  Puinruimen zal nog dagen durenDe explosie op de Antwerpse Paardenmarkt heeft een ravage aangericht in de hele buurt. Zeker zeven huizen zijn vernield. De hulpdiensten zullen nog dagenlang opruimwerk hebben.
16/01 05u45  Magistraten schieten hervorming Geens af‘Onbetaalbaar, onwerkbaar, onaanvaardbaar.’ Het openbaar ministerie, dat verdachten voor de rechter brengt, kant zich fors tegen fundamentele veranderingen die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) voorstelt.
16/01 05u45  Gebouw ingestort na ontploffing in Antwerpen: zeker 14 gewondenOp de Paardenmarkt in Antwerpen is maandagavond een gebouw ingestort na een ontploffing. Er zijn voorlopig 14 gewonden geteld, waarvan vijf zwaargewond en één in kritieke toestand. Acht personen raakten lichtgewond, meldt de lokale politie. Over de oorzaak van de ontploffing is voorlopig niets bekend.
16/01 05u15  Tien arbeiders komen om nadat brug instort in ColombiaIn het centrum van Colombia zijn minstens tien mensen omgekomen, nadat een brug in aanbouw is ingestort. De slachtoffers waren bouwarbeiders die op dat moment aan het werk waren op de brug en 280 meter naar beneden stortten in een ravijn, zo berichten lokale media. Elf anderen zijn vermist en er zijn ook verscheidene gewonden gemeld.
16/01 05u00  Tien arbeiders komen om doordat brug die ze aan het bouwen waren instortIn het centrum van Colombia zijn minstens tien mensen omgekomen, nadat een brug in aanbouw is ingestort. De slachtoffers waren bouwarbeiders die op dat moment aan het werk waren op de brug en 280 meter naar beneden stortten in een ravijn, zo berichten lokale media. Elf anderen zijn vermist en er zijn ook verscheidene gewonden gemeld.
16/01 04u45  Politie achtervolgt kangoeroe op Harbour Bridge in SydneyDe politie heeft dinsdagochtend de achtervolging ingezet op een wallaby, die over de Harbour Bridge in Sydney aan het huppen was.
16/01 03u00  Californische politie vindt twaalf vastgebonden en uitgehongerde broers en zussenDe politie heeft in een woning in een Californisch stadje twaalf broers en zussen aangetroffen die vastgebonden, uitgehongerd en verwaarloosd waren. Hun ouders zitten in de cel voor foltering. Dat zegt de politie maandag.
16/01 00u15  Gebouw ingestort na ontploffing in Antwerpen: zeven mensen levend vanonder puin gehaaldOp de Paardenmarkt in Antwerpen is maandagavond een gebouw ingestort na een ontploffing. Er zijn wellicht 10 tot 20 gewonden, meldt de lokale politie. Kort voor middernacht heeft de brandweer een man, een vrouw en een kind levend vanonder het puin kunnen halen. Over de oorzaak van de ontploffing is voorlopig niets bekend.
15/01 23u30  Gebouw ingestort na ontploffing in Antwerpen: 'Wellicht 10 tot 20 slachtoffers'Op de Paardenmarkt in Antwerpen is maandagavond rond 21.30 uur een gebouw ingestort na een ontploffing. Er zijn wellicht 10 tot 20 gewonden, meldt de lokale politie. De hulpdiensten haalden vier mensen vanonder het puin en hebben contact met drie mensen die zich nog onder de brokstukken bevinden.
15/01 23u15  Gebouw ingestort na ontploffing in Antwerpen: 'Nog mensen onder het puin'Op de Paardenmarkt in Antwerpen is maandagavond rond 21.30 uur een gebouw ingestort na een ontploffing. Er is sprake van minstens vijf gewonden, maar er liggen mogelijk nog slachtoffers onder het puin.
15/01 22u45  GETUIGENISSEN. ‘Een gigantische knal en een lichtflits’Emilie zat te eten tegenover het gebouw dat in Antwerpen instortte. ‘Mensen kropen vanonder het puin. Ze zagen helemaal zwart.’
15/01 22u30  GETUIGENIS. ‘Een gigantische knal en een lichtflits’Emilie zat te eten tegenover het gebouw dat in Antwerpen instortte. ‘Mensen kropen vanonder het puin. Ze zagen helemaal zwart.’
15/01 22u15  Auteur omstreden boek Ghelamco Arena: ‘Begrijp dat politici zich niet zomaar naar slachtbank laten leiden’Ignace Vandewalle, auteur van ‘De illegale Ghelamco Arena’, blijft achter de kritiek in zijn boek staan. Daarin stelt de auteur dat de stad Gent de regels rond openbare aanbestedingen niet heeft nageleefd bij de bouw van het Gentse voetbalstadion. Ook zou het stadsbestuur los omspringen met kosten gemaakt in een skybox.
15/01 22u00  Gebouw ingestort na ontploffing in AntwerpenOp de Paardenmarkt in Antwerpenen is een gebouw ingestort na een ontploffing. De brandweer spreekt voorlopig van vier gewonden.
15/01 20u45  Ouders van elf leerlingen starten rechtszaak tegen hoofddoekenverbod op schoolOuders van elf leerlingen stappen naar de burgerlijke rechtbank tegen het hoofddoekenverbod op twee middelbare scholen in Maasmechelen. Ze vinden het niet kunnen dat hun kinderen geen hoofddoek mogen dragen op het schooldomein.
15/01 19u45  Open VLD haalt May Mudawi en Miss België naar nieuwjaarsreceptie‘We doen wat we beloofd hebben’, zo klonk het in de nieuwjaarsspeech van partijvoorzitter Gwendolyn Rutten. Open VLD plande de nieuwjaarsreceptie op ‘Blue Monday’ en pakte uit met twee gezichten die de afgelopen dagen het nieuws domineerden.
15/01 19u15  Open VLD haalt May Mudawi (en Miss België) naar nieuwjaarsreceptie‘We doen wat we beloofd hebben’, zo klonk het in de nieuwjaarsspeech van partijvoorzitter Gwendolyn Rutten. Open VLD plande de nieuwjaarsreceptie op ‘Blue Monday’ en pakte uit met twee gezichten die de afgelopen dagen het nieuws domineerden.
15/01 18u00  'Deel nooit seksvideo's. We hopen dat dit een eyeopener is'De Deense politie heeft meer dan duizend jongeren aangeklaagd omdat ze twee seksfilmpjes en een foto hadden gedeeld waarin twee vijftienjarigen te zien zijn. ‘We hopen dat dit een eyeopener is.’
15/01 17u45  Nederland krijgt er misschien een nieuwe prins bijDe Raad van State in Nederland behandelt maandag het finale bezwaar van prins Carlos, oudste zoon van prinses Irene, om zijn buitenechtelijke zoon Hugo Klynstra zijn naam en titel te laten dragen.
15/01 17u30  'Brussel wordt het toneel van een echte hoerenjacht'‘Alle maatregelen die tot nog toe geïmplementeerd zijn, verhogen alleen maar het clandestiene karakter van sekswerk’, stelt Utsopi, een collectief dat de rechten van sekswerkers verdedigt. Het reageert daarmee op de artikels over de toevloed van Nigeriaanse vrouwen in het Belgische prostitutiemilieu.
15/01 17u15  ‘Boekhouder van Auschwitz’ dient genadeverzoek inDe vroegere Duitse SS’er Oskar Gröning, die bekendstaat als de ‘boekhouder van Auschwitz’, heeft een genadeverzoek ingediend. Volgens radio-omroep NDR1 heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie in Hannover dat maandag meegedeeld.
15/01 17u00  Most Wanted-crimineel geeft zich aanDe Most Wanted-lijst van Europol is één naam armer geworden. Een Belgische crimineel heeft zich aangegeven bij de politie, waardoor zijn naam van de lijst gehaald werd.
15/01 17u00  Collectief Utsopi waarschuwt voor verslechterende situatie prostituees in Sint-Joost‘Alle maatregelen die tot nog toe geïmplementeerd zijn, verhogen alleen maar het clandestiene karakter van sekswerk’, stelt Utsopi, een collectief dat de rechten van sekswerkers verdedigt. Het reageert daarmee op de artikels over de toevloed van Nigeriaanse vrouwen in het Belgische prostitutiemilieu.
15/01 16u45  Boko Haram toont beelden ontvoerde meisjes: 'We keren nooit terug'De Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram heeft, naar eigen zeggen, beelden vrijgegeven van enkele ontvoerde meisjes. In 2014 ontvoerden ze zo'n 270 meisjes uit een school in Chibok. Nog zeker honderd van hen zouden nog in gevangenschap leven.
15/01 16u30  'Zieke Djalali wordt toegang tot medische hulp geweigerd'De gezondheidstoestand van de Iraanse wetenschapper Ahmadreza Djalali is de afgelopen maand fors achteruitgegaan. De VUB-gastdocent die in Iran veroordeeld is tot de doodstraf, is volgens zijn advocaat de afgelopen maand tien kilo afgevallen en krijgt geen medische hulp.
15/01 16u30  Iedereen perfect? #leefzonderfilter doorprikt taboeDat op sociale media iedereen perfect lijkt, verhoogt voor sommige jongeren de drempel om over psychische problemen te praten. De campagne ‘Leef zonder filter’ wil dat doorprikken.
15/01 15u30  Rajoy: ‘Absurd dat voortvluchtige minister-president wordt’Als het Catalaanse parlement Carles Puigdemont opnieuw kiest als minister-president, dan blijft Spanje de regio rechtstreeks besturen. Dat heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy gezegd.
15/01 15u00  ‘Halalmaaltijden om hen thuis te doen voelen’De koepelorganisatie van private rusthuizen verwacht dat rusthuizen steeds meer oudere moslimmigranten zullen opvangen. ‘Waar de vraag rijst, wordt er rekening mee gehouden.’
15/01 14u45  Zes tips om van uw huisbezoek een weergaloos succes te makenWouter Beke en de zijnen gaan tijdens de campagne één miljoen Vlaamse gezinnen bezoeken. Ondanks massamedia en sociale media geloven onze politici nog steeds in huisbezoeken. Het is meer dan wat bezigheidstherapie.
15/01 14u45  Parket opent onderzoek naar Brusselse brandweerHet Brusselse parket heeft een opsporingsonderzoek geopend naar eventuele onregelmatigheden bij de Brusselse brandweer. Dat is gebeurd nadat Brussels staatssecretaris Cécile Jodogne (DéFi) de audit van het Rekenhof die de onregelmatigheden blootlegde, overmaakte aan het parket.
15/01 14u30  Op vier na grootste diamant ter wereld opgegravenIn een mijn in Lesotho is een ruwe diamant opgegraven van maar liefst 910 karaat, groter dan een golfbal maar iets kleiner dan een tennisbal. Volgens het Britse mijnbedrijf Gem Diamonds, dat het nieuws maandag meldde, gaat het om de op vier na grootste ooit ontdekte diamant.
15/01 14u30  Een Gents voetbalstadion, gehuld in veel mistMet de Ghelamco Arena heeft de stad Gent een voetbalstadion waarop heel België jaloers is. Maar de manier waarop het stadion werd gebouwd, roept heel wat vragen op. De eerste antwoorden zijn er al.
15/01 14u15  Erdogan wil af van ‘grensbeveiligingsmacht’ in SyriëDe Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft er maandag mee gedreigd de ‘grensbeveilingsmacht’ die Washington in de grensgebieden van Syrië met Irak en Turkije wil ontplooid zien ‘in de kiem te smoren’. Ankara ziet die troepenmacht bestaat uit Koerdische strijders die Ankara als ‘terroristen’.
15/01 13u30  Belgische F-16’s onderscheppen Russische bommenwerpersBelgische F-16’s hebben maandag twee Russische bommenwerpers onderschept die op weg waren naar het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft het Belgische leger bevestigd aan VTM Nieuws. De bommenwerpers werden intussen overgedragen aan de Britse luchtmacht.
15/01 13u15  Drastische maatregelen voor propere Vlaamse lucht blijven uitHet besef dat tot diep in Vlaanderen de normen voor luchtvervuiling worden overtreden, roept vragen op tot actie. Maar drastische ingrepen komen er niet meteen.
15/01 13u00  Massa-evacuatie na vulkaanuitbarsting in FilipijnenDe meest actieve vulkaan van de Filipijnen heeft dit weekend een dikke aswolk uitgespuwd. Duizenden mensen zijn hun huizen rond de berg ontvlucht. De overheid heeft het dreigingsniveau al verhoogd. Ze verwachten binnen 'enkele dagen of weken' een gevaarlijke vulkaanuitbarsting.
15/01 13u00  Casinoboot in lichterlaaie in FloridaEen schip in Florida met vijftig passagiers aan boord is zondag in brand gevlogen. De shuttleboot was op weg naar een casinoschip voor de kust van de Amerikaanse staat, toen er brand ontstond in de machinekamer.
15/01 12u45  Nederlandse kinderartsen ijveren voor verbod op energiedrankKinderartsen in Nederland willen de verkoop van energiedranken aan jongeren onder de 18 jaar verbieden. Volgens hen is het groeiend gebruik van die dranken immers de oorzaak van rusteloosheid, vermoeidheid en hartritmestoornissen bij tieners. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.
15/01 12u15  Duizenden mensen geëvacueerd na vulkaanuitbarsting op FilipijnenDe meest actieve vulkaan van de Filipijnen heeft dit weekend een dikke aswolk uitgespuwd. Duizenden mensen zijn hun huizen rond de berg ontvlucht. De overheid heeft het dreigingsniveau al verhoogd. Ze verwachten binnen 'enkele dagen of weken' een gevaarlijke vulkaanuitbarsting.
15/01 11u45  Chinese ‘ijsjongen’ wordt symbool van kinderen in armoedeEen achtjarige jongen is uitgegroeid tot het gezicht van de moeilijke omstandigheden waarin veel Chinese kinderen opgroeien.
15/01 11u30  Wat u over de besmette babymelk moet wetenIn Frankrijk ligt de melkmultinational Lactalis onder vuur door met salmonella besmette babymelk. De melk is in 83 landen verkocht. Moet u ongerust zijn?
15/01 10u45  Miss België na de racistische reacties: ‘Dit doet enorm veel pijn’Angeline Flor Pua is twee dagen na haar bekroning nog steeds blij dat ze zich Miss België mag noemen. Maar de vele racistische reacties hebben haar veel pijn gedaan, zegt ze op Radio 1. ‘Ik begrijp niet waarom mensen dat doen.’ Of ze een klacht gaat indienen, weet ze nog niet.
15/01 10u45  Minister krijgt 4 flitsboetes uit Brugse terwijl hij niet in Vlaanderen wasMinister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) zit verveeld met verschillende verkeersboetes die hij voor zijn dienstwagen in de bus heeft gekregen. Die zijn eigenlijk bestemd voor een West-Vlaamse ondernemer wiens gepersonaliseerde nummerplaat wel heel hard lijkt op de officiële ministeriële platen. ‘Willen ze dat ik hem omruil? Ik denk er niet aan’, reageert de West-Vlaming aan Het Nieuwsblad.
15/01 10u00  Uitbaatster kinderhotel krijgt voorwaardelijke straf na mishandelingDe uitbaatster van het Waregem Kinderhotel Cococinelle is maandag door de Kortrijkse strafrechter veroordeeld tot drie maanden met uitstel en een boete van 300 euro.
15/01 10u00  Demir: ‘Op elke racistische tweet tien tegenreacties’Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) is blij met de vele afkeurende reacties op de soms racistische commentaren op de verkiezing van Angeline Flor Pua tot Miss België. “Op één racistische tweet kwamen er telkens tien tegenreacties. Dat stemt me hoopvol”, verklaarde staatssecretaris Demir maandag in De Ochtend op Radio 1.
15/01 09u45  Deneuve excuseert zich bij slachtoffers misbruikDe Franse actrice Catherine Deneuve neemt afstand van een aantal medeondertekenaars van de controlversiële brief over #metoo. Zij gingen in hun verduidelijking nog een stap verder dan Deneuve. ‘Niets in de tekst suggereert dat lastigvallen goed is.’
15/01 09u30  ‘Nooit zal ik mijn ouders naar het rusthuis sturen’Moslims met Marokkaanse roots zijn bereid voor hun oude ouders te zorgen, ook als dat zwaar wordt. Professionele hulp is vandaag nog te weinig afgestemd op de behoeften van de gemeenschap.
15/01 09u15  Beurscrash in Jakarta: deel gebouw stort inOp de beurs van de Indonesische hoofdstad Jakarta is maandag een tussenverdieping ingestort. Er is sprake van verschillende gewonden. Zeker een dertigtal mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht.
15/01 08u15  De moeilijke weg naar propere Vlaamse luchtHet besef dat tot diep in Vlaanderen de normen voor luchtvervuiling worden overtreden, roept vragen op tot actie. Maar drastische ingrepen komen er niet meteen.
15/01 08u15  Peeters: ‘Duidelijk dat externe aanval is ingezet’Het Gentse stadsbestuur zal volledige openheid geven over hoe de bouw van de Ghelamco Arena tot stand is gekomen. Dat zal aantonen dat alles correct is verlopen, belooft schepen van Financiën Christophe Peeters (Open VLD), die ook aan het hoofd staat van de cvba die het stadion heeft gebouwd. Hij spreekt van een ‘externe aanval’ op het project.
15/01 07u45  Zeker 26 doden bij dubbele zelfmoordaanslagHet centrum van de Iraakse hoofdstad Bagdad is maandagochtend getroffen door twee ontploffingen. Daarbij vielen volgens een hooggeplaatste bron bij het ministerie van Gezondheid 26 doden.
15/01 05u45  Trump: “Ik ben de minst racistische persoon ooit”De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag ontkend dat hij een racist is. Dat deed hij naar aanleiding van de verontwaardiging over de verklaringen die de president zou hebben gedaan over immigratie vanuit “shithole”-landen.
15/01 04u00  Qatarese royal zegt vastgehouden te worden in Abu Dhabi: “Ik ben bang”“Ik word ontvangen door sjeik Mohammed”, zegt sjeik Abdullah ibn ‘Ali Al Thani, die daarmee verwijst naar kroonprins Mohammed bin Zayed Al Nahyan, in de videoboodschap. “Alleen ben ik geen gast, ik word hier vastgehouden. Ik ben bang dat me iets zal overkomen en dat ze Qatar daarvoor de schuld zullen geven. Als er iets met mij gebeurt, is Qatar daarbij onschuldig.”
14/01 23u00  KMI waarschuwt voor rijmplekken of aanvriezende mistIn het oosten van het land is er zondagavond en -nacht plaatselijk gevaar voor rijmplekken of aanvriezende mist. De waarschuwing van het KMI geldt voor de provincies Limburg, Luik, Henegouwen, Namen en Luxemburg.
14/01 22u30  Franse babymelk met salmonella mogelijk verspreid in 83 landenIn totaal werden meer dan twaalf miljoen loten babymelk in 83 landen teruggeroepen, nadat er salmonella was ontdekt in een aantal producten. Dat maakte de topman van het bedrijf Lactalis, Emmanuel Besnier, bekend in een interview met Journal du Dimanche. Het is de eerste keer dat de topman van zich laat horen in het schandaal.
14/01 22u15  Noorwegen heeft nieuwe regeringVier maanden na de verkiezingen heeft Noorwegen weer een regering. Het conservatieve Høyre, de rechtspopulistische antimigrantenpartij Frp en het liberale Venstre slaan de handen in elkaar voor een nieuwe minderheidsregering, die zal regeren met gedoogsteun van het christelijke KrF.
14/01 22u15  Salmonella in babymelk: meer dan 21 miljoen loten teruggeroepenIn totaal werden meer dan 21 miljoen loten babymelk in 83 landen teruggeroepen, nadat er salmonella was ontdekt in een aantal producten. Dat maakte de topman van het bedrijf Lactalis, Emmanuel Besnier, bekend in een interview met Journal du Dimanche. Het is de eerste keer dat de topman van zich laat horen in het schandaal.
14/01 21u15  Miss België bedolven onder racistische reacties: 'Dit gaat me niet stoppen'De nieuwe Miss België heet Angeline Flor Pua en is de dochter van twee ouders uit de Filipijnen. Helaas kreeg ze daardoor op sociale media al heel wat racistische verwensingen naar haar hoofd gegooid. 'Een nieuw dieptepunt', aldus Gelijkekansencentrum Unia. 'Maar we zijn enorm blij dat zij gewonnen heeft. Dat is het bewijs dat België de diversiteit wél omarmt.'
14/01 21u00  Israël heeft Oslo-akkoorden opgeblazen, zegt AbbasIsraël heeft de befaamde Oslo-akkoorden van 1993 over Palestijnse autonomie ‘beëindigd’. Dat heeft de Palestijnse president Mahmoed Abbas zondag gezegd tijdens een bijeenkomst in Ramallah van de Centrale Raad van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO.
14/01 20u45  Minstens 51 doden na doortocht van cycloon op MadagaskarBij de doortocht van cycloon Ava zijn op Madagaskar minstens 51 mensen om het leven gekomen, 22 anderen worden nog steeds vermist.
14/01 20u00  Erdogan dreigt met aanval op door Syrische Koerden gecontroleerde stadDe Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft er zondag in een toespraak op televisie mee gedreigd, ‘een van de volgende dagen’ een offensief te lanceren tegen Afrin. Die Noord-Syrische stad wordt gecontroleerd door Koerdische milities, die door Ankara beschouwd worden als ‘terroristen’.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

19x Bourgeois komt niet meer op bij gemeenteraadsverkiezingen20/01 06u15 - De Standaard: Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) stopt met lokale politiek. ‘Je kunt je niet honderd procent geven voor de Vlaamse regering én in je thuisstad.’
18x Geld van Amerikaanse overheid is op20/01 07u15 - De Standaard: In de Verenigde Staten is vrijdagavond om middernacht lokale tijd (zaterdag 6 uur Belgische tijd) de zogenaamde ‘government shutdown’ ingegaan. De Democraten en Republikeinen zijn het in de Senaat immers niet eens geraakt over de tijdelijke financiering van de federale overheid in Washington.
14x In deze villa blijft Puigdemont in België20/01 09u30 - De Standaard: Sinds hij in oktober naar ons land vluchtte uit schrik om in Spanje ge­arresteerd te worden, is al veel gespeculeerd over de verblijfplaats van de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont. Nu is de Spaanse zender Telecinco erin geslaagd te achterhalen waar Puigdemont zijn tijd doorbrengt.
12x IJslandse politie haalde kilo cocaïne uit buik van gehandicapte Belg19/01 19u45 - De Standaard: De politie van IJsland stelde vrijdag haar drugsvangst-rapport van 2017 voor. De belangrijkste vondst gebeurde in de maag van den Belgische smokkelaar, die een kilo cocaïne had verstopt in zijn buik.
12x Koud weekend met winterse neerslag20/01 09u00 - De Standaard: Zaterdag krijgen we vanaf de Franse grens smeltende sneeuw of regen. In de Ardennen gaat het sneeuwen. De maxima liggen rond 2 graden, meldt het KMI.
11x Aardbeving met magnitude 6,3 treft Mexico20/01 09u00 - De Standaard: Het noordwesten van Mexico is vrijdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Er zijn geen doden of schade gemeld.
10x Hommeles in VS over memo van vier bladzijden van Justitie19/01 22u30 - De Standaard: Niet enkel ophef over de dreigende ‘shutdown’ in de VS vrijdagavond: Republikeinse leden van het comité inlichtingen van het Huis van Afgevaardigden eisen er ook dat een vier bladzijden tellende memo van het ministerie van Justitie openbaar wordt gemaakt.
8x Amateurisme, clanoorlogen en hysterisch geschreeuw19/01 15u30 - De Standaard: Marine Le Pen kreeg op 3 mei 2017, enkele uren voor haar ultieme en cruciale debat met Emmanuel Macron voor de Franse presidentsverkiezingen, een hysterische paniekaanval. ‘Natuurlijk was ik woest!’
7x ‘Wij willen geen komma’s veranderen, wij willen de stad veranderen’19/01 20u00 - De Standaard: De PVDA/PTB wil het toonbeeld van ‘authentiek links’ zijn. De strijd wordt gevoerd tegen Charles Michel en Bart De Wever. Over de miserie bij Samen wordt zedig gezwegen.
7x Tommelein vraagt overheden om milieuvriendelijke wagen aan te moedigen19/01 21u00 - De Standaard: Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) heeft vrijdagnamiddag tijdens een bezoek aan het autosalon in Brussel alle overheden opgeroepen om milieuvriendelijke wagens aan te moedigen bij de consument. Hij begrijpt bijvoorbeeld niet dat er door een provincie belastingen geheven worden op laadpalen voor elektrische wagens.

Statistieken

Artikels:
37249
Gelezen:
15851
Aantal lezers nu:
41


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven