woensdag 19 december 2018, week 51


U bent nu hier: Meer nieuws van De Standaard: Wetenschap

Laatste updatecontrole: vandaag om 9u15
 

De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
19/12 09u15  Colruyt zet Mars, Red Bull en Heineken onder druk Bij Colruyt zijn producten van enkele multinationals tijdelijk niet meer overal te koop. De keten wil zo een prijsvoordeel afdwingen.
19/12 09u15  Van Boudewijn tot Bo Wij geven u negen portretten en thema’s van opmerkelijke nieuwsfeiten. Kunt u de tekeningen en de thema’s koppelen en weet u waarom deze mensen en dieren dit jaar het nieuws haalden?
19/12 09u00  Amerikaanse Senaat keurt hervorming gevangenissysteem goed: ‘Zal gemeenschappen veiliger houden’ De Amerikaanse Senaat heeft dinsdagavond met een grote meerderheid de First Step Act goedgekeurd, die voorziet in de hervorming van de strafrechtelijke veroordelingen en het federale gevangenissysteem. Het initiatief daartoe komt van president Donald Trumps schoonzoon en regeringsmedewerker, Jared Kushner.
19/12 08u45  LIVE. Enkel N-VA verkiest vervroegde verkiezingen boven 'chaotische' regering in lopende zaken Open VLD en CD&V, maar ook oppositiepartijen SP.A en Groen, zullen vervroegde verkiezingen afraden als ze straks worden ontvangen door koning Filip. Die hield dinsdagavond zijn beslissing over het ontslag van de regering in beraad na de audiëntie van Premier Charles Michel. Groen en SP.A toonden zich woensdagochtend verbaasd over de linkse bocht van Michel. 'Maar we geloofden niet dat de rechtse regering die zou toelaten.'
19/12 08u45  Tien tips om volgend jaar minder belasting te betalen Het seizoen van de belastingoptimalisaties is weer aangebroken. Welke fiscale potjes kunt u dit jaar nog vullen om volgend jaar uw belastingfactuur te verlichten?
19/12 08u30  Eén Belgische werknemer op de vier drinkt te veel alcohol Zo’n 22 procent van de Belgische werknemers zegt meer dan twee tot drie glazen alcohol per dag te drinken. Ongeveer 24 procent drinkt per week tien of meer glazen en overschrijdt daarmee de richtlijnen van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD). In 2015 dronk slechts 14 procent van de werknemers dagelijks twee tot drie glazen.
19/12 08u30  Rutten: 'Ik wou nooit dat er een regering gemaakt zou worden op links' Voor Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten is het duidelijk: de oppositie heeft het land in chaos gestort. Zonder een begroting moet de ontslagnemende regering werken met voorlopige twaalfden en dat gaat ons veel geld kosten, zegt ze
19/12 08u15  'Wat niet kan? Een shirt met een v-neck' Begin deze maand bracht Goose de vinyl GOOSE NONSTOP uit, een registratie van hun meeste recente livesets. Aanstaande vrijdag speelt de electrorockband een showcase op het Provinciaal domein Puyenbroeck tijdens de Warmste Week van Studio Brussel. Vandaag heeft frontman Mickael Karkousse het over zijn stijlgeheimen.
19/12 08u15  Vragen na de val? Stel ze aan onze chef politiek ’t Is gebeurd. De regering-Michel is gevallen, na weken politieke hoogspanning rond het migratiepact. Hoe moet het nu verder? Mail uw vragen naar dslive@standaard.be. Om 10 uur beantwoordt onze chef politiek Jan-Frederik Abbeloos ze in een live video op onze site en op onze Facebookpagina. U kunt de vragen daar ook live stellen in de comments, of door hier rechtsboven op 'Reageer' te klikken.
19/12 08u15  Nederlandse economie over hoogtepunt De Nederlandse economie blijft nog wel doorgroeien, maar dat gaat minder hard dan de afgelopen jaren. Dat blijkt uit ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Wel blijft de Nederlandse economie harder groeien dan het gemiddelde in de eurozone.
19/12 08u00  Duizenden militairen ‘staan klaar’ om Britse regering te ondersteunen bij no-deal Brexit De Britse regering houdt 3.500 militairen achter de hand om overheidsdiensten te ondersteunen indien Groot-Brittannië volgend jaar zonder scheidingsakkoord uit de Europese Unie stapt. Dat heeft minister van Defensie Gavin Williamson aangekondigd in het parlement.
19/12 08u00  LIVE. Open VLD en CD&V maar ook Groen en SP.A willen regering in lopende zaken Premier Charles Michel werd dinsdag in audiëntie ontvangen in het Paleis om het ontslag van de regering aan te bieden. De koning houdt zijn beslissing in beraad. Groen en SP.A toonden zich woensdagochtend verbaasd over de linkse bocht van Michel. 'Maar we geloofden niet dat de rechtse regering die zou toelaten.'
19/12 07u30  Cuba schrapt mogelijkheid holebihuwelijk in nieuwe grondwet Het Cubaanse parlement heeft dinsdag beslist om passages in de grondwet die het holebihuwelijk mogelijk zouden maken, te schrappen. Het parlement besliste dat ‘uit respect voor alle opinies’.
19/12 07u30  LIVE. Crombez: 'We vreesden al dat regering moeilijk met bocht Michel kon leven' Eerste Minister Charles Michel werd dinsdag in audiëntie ontvangen in het Paleis om het ontslag van de regering aan te bieden. De koning houdt zijn beslissing in beraad. SP.A-voorzitter John Crombez toonde zich vanochtend ook verbaasd over de bocht van Michel dinsdagavond.
19/12 07u15  Spijtoptant Veljkovic is uitgepraat Spijtoptant Dejan Veljkovic, spilfiguur in Operatie Schone Handen, heeft na 12 dagen en 96 uren verhoor aan de speurders alles gezegd wat hij weet.
Laatste update: vandaag om 9u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
19/12 07u15  Vlaamse zorgpremie wordt iets duurderDe Vlaamse zorgpremie stijgt volgend jaar door de stijgende levensduurte van 51 naar 52 euro. Voor mensen met een lager inkomen blijft de bijdrage onveranderd op 26 euro.
19/12 07u15  Crombez: 'We vreesden al dat regering moeilijk met bocht Michel kon leven'Eerste Minister Charles Michel werd dinsdag in audiëntie ontvangen in het Paleis om het ontslag van de regering aan te bieden. De koning houdt zijn beslissing in beraad. SP.A-voorzitter John Crombez toonde zich vanochtend ook verbaasd over de bocht van Michel dinsdagavond.
19/12 07u00  Amerikaanse regering verbiedt ‘bump stock’ die wapens sneller laat schietenDe Amerikaanse regering heeft dinsdag een verbod uitgevaardigd op zogenaamde ‘bump stocks’. Dat zijn hulpstukken waarmee een semi-automatisch wapen legaal kan omgevormd worden tot een automatisch wapen en dus veel sneller kogels kan afvuren. Dergelijk accessoire werd ook gebruikt bij de schietpartij in Las Vegas, waarbij 58 mensen werden vermoord.
19/12 07u00  Na 65 jaar duikt onbekende dochter van Clint Eastwood opVan Clint Eastwood was bekend dat hij minstens zeven kinderen had, uit relaties met vijf vrouwen. Maar er is ook een achtste kind: Laurie, 64, het resultaat van een vluchtige ­relatie die de jonge acteur had terwijl hij verloofd was met zijn latere eerste vrouw.
19/12 07u00  VN-Migratiepact vandaag finaal goedgekeurdDe Verenigde Naties onderschrijven vandaag formeel het Migratiepact.
19/12 06u15  Krantencommentaren over val Michel II: ‘Met de billen bloot naar het paleis’‘Charles Michel is gesneuveld zonder glorie’, schrijft hoofdredacteur Karel Verhoeven in De Standaard. ‘Vernederd door de N-VA en ongeloofwaardig geacht door de linkse oppositie. Het was hoog tijd dat het stopte.’ De commentatoren van de Vlaamse kranten zagen in Charles Michel een ‘keizer zonder kleren’ en noemen de wanhoopspoging om zijn minderheidskabinet te redden ‘politiek ballet’ of ‘een schuldbekentenis’. Een overzicht.10 
19/12 03u30  Penny Marshall, een van succesvolste vrouwelijke Hollywood-regisseurs, overledenPenny Marshall (75), die als eerste vrouwelijke regisseur een film maakte die meer dan 100 miljoen dollar opbracht in de VS, is maandag in Los Angeles overleden. Dat maakt haar agent bekend.14 
19/12 00u30  Koning houdt het ontslag van premier Michel in beraadEerste Minister Charles Michel werd dinsdag in audiëntie ontvangen in het Paleis om het ontslag van de regering aan te bieden. De koning houdt zijn beslissing in beraad.
19/12 00u15  Maaseik stuurt Belchatow kansloos huiswaarts in Champions League volleybalOp de tweede speeldag in groep D van de Champions League volleybal heeft Maaseik dinsdag met 3-0 gewonnen van het Poolse Belchatow. Met Red Dragon Jolan Cox (21 punten) in een glansrol werd het 25-21, 25-22 en 29-27.11 
19/12 00u00  Goed nieuws voor de fans: Zlatan Ibrahimovic doet er jaartje bij in Los AngelesZlatan Ibrahimovic zal ook volgend seizoen zijn kunstjes in de Major League Soccer vertonen. De 37-jarige voormalige Zweedse international verlengde zijn verblijf bij La Galaxy tot eind 2019. Dat bevestigde de club dinsdag.10 
18/12 23u30  Ultieme knieval kan Michel II niet reddenEen finale wanhoopspoging gaf Charles Michel geen uitzicht op een helpende hand van de oppositie om zijn minderheidskabinet in leven te houden. Koning Filip houdt het ontslag van zijn regering in beraad. Die gaat in lopende zaken.
18/12 23u15  De ene verliest zijn regering, de andere zijn ziel‘Charles Michel is gesneuveld zonder glorie’, schrijft hoofdredacteur Karel Verhoeven. ‘Dit was negen dagen geleden al de logische uitkomst.’
18/12 23u00  Gent eerste halve finalist Croky Cup na makkelijke zege op het veld van mak STVVAA Gent is de eerste halve finalist in de Croky Cup. De Oost-Vlamingen haalden het met overtuigende cijfers (1-3) op het veld van Sint Truiden met onder anderen twee treffers van ex-Truienaar Jean-Luc Dompé.
18/12 21u45  ‘En zo sterft Michel I echt’De linkse oppositie ging niet mee in het verhaal van premier Michel, die steun zocht voor zijn minderheidsregering. PS en SP.A kondigden met steun van Groen een motie van wantrouwen aan, waarop de premier zijn ontslag aankondigde.
18/12 21u30  Wie deed de regering vallen? Iedereen wijst naar iedereenVolgens de socialisten is het de schuld van Open VLD. Volgens Open VLD draagt de N-VA de verantwoordelijkheid en de MR kijkt boos naar de linkse oppositie.
18/12 21u15  Hoe de regering Michel twee keer ten onder gingNa een week valt het doek al voor de minderheidsregering Michel II. Hoe is de Zweedse coalitie zo kort voor de finish nog onderuit kunnen gaan?
18/12 21u15  WK voor clubs: gastheer verrast River Plate en plaats zich als eerste voor finaleSensatie in Al Ain waar de lokale voetbalploeg zich plaatste voor de finale van het WK voetbal voor clubs ten nadelen van het Argentijnse River Plate. Het team uit de Emiraten haalde het na het trappen van penalty’s (5-4, red) nadat de stand na verlengingen nog steeds gelijk was (2-2, red).
18/12 21u15  LIVE. Koning houdt het ontslag van premier Michel in beraadEerste Minister Charles Michel werd in audiëntie ontvangen in het Paleis om het ontslag van de regering aan te bieden. De Koning houdt zijn beslissing in beraad.
18/12 21u00  ‘De premier zette een glansprestatie neer’Na een week van politiek onzekerheid biedt premier Michel dan toch zijn ontslag aan. Zijn coalitiepartners verwijten hem niets. ‘Eerlijk en loyaal’, tweette minister van Justitie Koen Geens (CD&V). ‘Een moedige eerste minister’, zei Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten.
18/12 21u00  Het land blijft draaien, ook zonder begrotingGepensioneerden blijven hun pensioen ontvangen en de derde fase van de taxshift gaat in, ook zonder goedkeuring van de begroting.
18/12 21u00  ‘Onze achterdocht over premier Michel bleek terecht’‘Onze achterdocht was niet vergezocht’, zo reageert N-VA-fractieleider Peter De Roover op de uiteenzetting van de premier in het parlement. Michel biedt zijn ontslag aan na debatten in het parlement.
18/12 21u00  LIVE. Rutten verwijt N-VA de val van de regeringIn het federaal parlement hebben SP.A en PS met steun van Ecolo en Groen een motie van wantrouwen ingediend tegen premier Michel. U kan hier alles live meevolgen.
18/12 20u45  Wat staat Michel de komende dagen te wachten?Premier Michel mag dan wel naar de koning trekken om het ontslag van de regering in te dienen, zijn lot blijft nog enkele dagen onduidelijk. Het zou kunnen dat we donderdag al een beslissing krijgen over nieuwe verkiezingen, maar het kan evengoed dat Michel II als regering in lopende zaken doorgaat tot aan de al geplande verkiezingen van eind mei.
18/12 20u30  De val van de ‘mirakelpremier’Kamikaze-coalitie, kibbelkabinet, restregering. Een koelbloedige Charles Michel voorkwam de afgelopen vier jaar meermaals een vroegtijdig afscheid, maar moet nu toch de handdoek in de ring gooien.
18/12 20u30  Dit is het moment waarop Michel einde van regering aankondigtPremier Michel heeft in de Kamer aangekondigt dat hij naar de Koning trekt om het ontslag van zijn regering in te dienen. Dit is het moment waarop hij de Kamer verlaat.
18/12 20u30  LIVE. Peter De Roover (N-VA): 'Onze achterdocht over premier Michel bleek terecht'In het federaal parlement hebben SP.A en PS met steun van Ecolo en Groen een motie van wantrouwen ingediend tegen premier Michel. U kan hier alles live meevolgen.
18/12 20u00  Belgian Lion Jean Salumu verkast naar Italiaanse nummer drie VareseJean Salumu gaat in de Italiaanse Serie A aan de slag. De Belgian Lion verlaat het door financiële problemen geteisterde Sakarya Buyuksehir en tekende een contract tot het einde van het seizoen bij Varese. Dat deelde de nummer drie van de Italiaanse competitie vandaag mee.
18/12 20u00  Michel dient ontslag van de regering in: ‘Ik ga naar de koning’‘Ik moet constateren dat mijn oproep niet gehoord wordt, ik ga naar de koning.’ Met die woorden neemt premier Michel ontslag in de Kamer, nadat een motie van wantrouwen was aangekondigd.
18/12 20u00  Vrouwenvoetbal: Anderlecht in beroep tegen vonnis gestaakte match op Standard FéminaRSC Anderlecht gaat niet akkoord met het vonnis van het Sportcomité van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) omtrent de gestaakte match op bezoek bij Standard in het vrouwenvoetbal. Dat bevestigde RSCA dinsdag. Het Sportcomité besliste de competitiematch van 17 november te laten herspelen, Anderlecht gaat in beroep.
18/12 19u45  LIVE. MR: 'Ze dienen motie van wantrouwen in. Nu is het gedaan'In het federaal parlement hebben SP.A en PS met steun van Ecolo en Groen een motie van wantrouwen ingediend tegen premier Michel. U kan hier alles live meevolgen.
18/12 19u30  Doel 1 en Doel 2 langer onbeschikbaarDoel 1 en Doel 2 zullen langer onbeschikbaar zijn. Dat meldt Electrabel. Doel 1 zal onbeschikbaar zijn tot 15 maart, Doel 2 tot 28 januari.
18/12 19u30  Raad van State verwerpt vraag van Vlaams BelangDe Raad van State verwerpt de vraag van Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang). Hij vorderde dat de beslissing van de federale regering om het VN-Migratiepact te onderschrijven, geschorst zou worden.
18/12 19u15  Raad van State verwerpt om goedkeuring VN-Migratiepact te schorsenDe Raad van State verwerpt de vraag van Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang) om de beslissing van de federale regering om het VN-Migratiepact te onderschrijven, te schorsen.
18/12 18u45  LIVE. Michel doet noodgreep in Kamer: 'Laten we coalitie van welwillenden zoeken'In het federaal parlement verdedigt premier Michel zich opnieuw. Maar de minderheidsregering wankelt meer dan ooit. Een motie van wantrouwen vanuit de oppositie zou het einde van de regering kunnen betekenen. U kan hier alles live meevolgen.
18/12 18u45  Kajakker filmt prachtige tocht door NoorwegenFotograaf Tomasz Furmanek kajakt in heel Noorwegen. Regelmatig post hij foto's en filmpjes van zijn tochten op Instagram. In dit filmpje maakt hij een prachtige compilatie van zijn tochten in West-Noorwegen.
18/12 18u15  Michel waagt grootste gok ooitPremier Charles Michel schudt de N-VA nu helemaal van zich af en probeert de linkse partijen in het parlement te verleiden met een pakket maatregelen voor de komende maanden.
18/12 18u00  Zestienjarig meisje doodgeschoten in RotterdamIn de Nederlandse stad Rotterdam is dinsdag een 16-jarig meisje omgekomen door een schietpartij in een school in de Essenburgstraat. Een 31-jarige verdachte is op de Bergselaan opgepakt, meldt de politie.
18/12 17u45  Ook Jan Vertonghen komt dit jaar niet meer in actie, maar Tottenham verlengt wel zijn contractTottenham Hotspur kan tijdens de drukke eindejaarsperiode in de Premier League niet rekenen op Jan Vertonghen. De Rode Duivel heeft in het Champions League-duel tegen FC Barcelona een dijblessure opgelopen en wordt pas in januari opnieuw op training verwacht, zo maakte zijn club dinsdag bekend. Maar de Londense club liet wetel weten dat het de optie in contract van Vertonghen licht. De verdediger is nu tot de zomer van 2020 aan de Engelse club verbonden.
18/12 17u15  VLM Airlines Brussel failliet verklaardLuchtvaartmaatschappij VLM Airlines Brussel, ontstaan uit de resten van Thomas Cook Airlines Belgium, heeft de boeken neergelegd. Dat heeft het bedrijf, waar een 80-tal mensen werkt, bevestigd.
18/12 17u15  Tante Sidonia heeft eigen ‘selfiebank’ op de zeedijkOp de dijk van Westende kan je voortaan op de foto met tante Sidonia. De tante van Suske en Wiske kreeg een prominente plaats op de Koning Ridderdijk. Op de zeedijk staan al jaren stripfiguren, maar het gemeentebestuur kiest voor het eerst voor een ‘selfiebank’. Het project kwam tot stand door een samenwerking tussen Studio Vandersteen, de Standaard Uitgeverij en toerisme Middelkerke. Het beeld werd gemaakt door studio De Wolf uit Sijsele.
18/12 17u00  Nieuwe beelden tonen extreem geweld tijdens Marrakech-betogingDe ‘gele hesjes’ hadden de voorbije weken al voor flink wat schade gezorgd in Brussel. Maar wat de ordediensten zondag tijdens de Marrakech-betoging naar het hoofd gekegeld kregen, was nog van een andere orde, zo blijkt uit beelden die onze redactie in handen kreeg.
18/12 17u00  Belgische eersteklassers mogen enkel bij uitgaande transfers beroep doen op makelaarsVolgens de aanbevelingen van het expertenpanel van de Pro League, die maandag goedgekeurd werden, mogen clubs enkel nog een beroep doen op een makelaar bij uitgaande transfers. Dat blijkt uit de samenvatting van de aanbevelingen die de Pro League dinsdag publiceerde.
18/12 16u45  Lionel Messi mag vijfde Europese Gouden Schoen op palmares schrijvenDe Argentijnse stervoetballer Lionel Messi heeft dinsdag de Europese Gouden Schoen, de trofee voor topschutter van de Europese topcompetities, in ontvangst mogen nemen voor zijn vele doelpunten vorig seizoen. De 31-jarige aanvaller van Barcelona krijgt de prestigieuze trofee voor het tweede seizoen op rij, en al voor de vijfde keer in zijn carrière. Een unicum in de voetbalgeschiedenis.
18/12 16u30  Dit is de Vogel van het Jaar 2019De steenuil is verkozen tot Vogel van het Jaar 2019. Dat maakt Vogelbescherming Vlaanderen dinsdag bekend. De steenuil volgt zo de merel op.
18/12 16u30  'Als Francken begroting niet goedkeurt, zit daar een andere reden achter'Maggie De Block dient haar voorganger, Theo Francken, van antwoord. Die had gezegd dat zij de begroting laat ontsporen door extra opvangcapaciteit te willen creëren. Een non-argument, volgens De Block.,
18/12 16u00  Meisje (16) in fietsenstalling Rotterdamse school doodgeschotenEen zestienjarig meisje is in de fietsenstalling van haar school in Rotterdam doodgeschoten. Een 31-jarige verdachte is opgepakt, meldt de politie.
18/12 16u00  Paul McCartney trakteert fans op BeatlesreünieDe Britse zanger Paul McCartney had zondag twee bijzondere gasten mee in Londen. Niet alleen Rolling Stones-gitarist Ronnie Wood mocht opdraven, ook Beatlesdrummer Ringo Starr was op het appel.
18/12 15u45  Voorzitter Open VLD Gent stapt opMick Daman, de voorzitter van Open VLD in Gent, stapt op. Hij zet een stap opzij ‘in het belang van de partij’ nadat er ruzie ontstaan was bij de verdeling van de schepenposten voor Open VLD in Gent.
18/12 15u45  Eén gaat alle afleveringen ‘Over Water’ in één keer aanbiedenGoed nieuws voor de fans van ‘Over Water’. Eén zal na de tweede aflevering zondagavond alle afleveringen in één keer gratis aanbieden via VRT Nu, Telenet en Proximus.
18/12 15u45  Eén op de vijf Belgen nam deel aan Tournée MineraleIn februari 2019 gaat de derde editie van Tournée Minérale van start. Vorig jaar nam bijna één volwassen Belg op vijf deel aan de actie om even stil te staan bij onze alcoholconsumptie door een maand geen alcohol te drinken.
18/12 15u30  Russische trollen stookten in cyberwereldDe Russische trollen hadden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen vooral de Afro-Amerikanen in het vizier. Als zij niet zouden gaan stemmen, dan zouden de Democraten veel potentiële kiezers verliezen.
18/12 15u15  Met dank aan een tikfout van de eindredacteurVan 1977 tot 2000 had De Standaard wekelijks een kinderbijlage, de Stipkrant. Karen Simal (47) en Tamara Haentjens (47), toen elf, gebruikten de zoekertjesrubriek om een pennenvriendin te vinden. Vandaag schrijven ze nog altijd.
18/12 15u15  Ook Jan Vertonghen komt dit jaar niet meer in actieTottenham Hotspur kan tijdens de drukke eindejaarsperiode in de Premier League niet rekenen op Jan Vertonghen. De Rode Duivel heeft in het Champions League-duel tegen FC Barcelona een dijblessure opgelopen en wordt pas in januari opnieuw op training verwacht, zo maakte zijn club dinsdag bekend. Eerder raakte bekend dat ook Thomas Vermaelen bij Barça dit jaar niet meer in actie komt.
18/12 15u00  Ook Jan Vertonghen komt dit seizoen niet meer in actieTottenham Hotspur kan tijdens de drukke eindejaarsperiode in de Premier League niet rekenen op Jan Vertonghen. De Rode Duivel heeft in het Champions League-duel tegen FC Barcelona een dijblessure opgelopen en wordt pas in januari opnieuw op training verwacht, zo maakte zijn club dinsdag bekend. Eerder raakte bekend dat ook Thomas Vermaelen bij Barça dit jaar niet meer in actie komt.
18/12 14u45  Zwakke start voor ‘De collega’s 2.0’De collega’s 2.0, Jan Verheyens filmupdate van de tv-reeks uit de jaren 70, heeft een zwakke start genomen. De eerste vijf dagen trokken maar zo’n 12.500 mensen naar de bioscoop.
18/12 14u45  Quintana gaat ook in 2019 op jacht naar eerste Tourzege, Valverde laat Frankrijk links liggenKomend seizoen onderneemt de Colombiaan Nairo Quintana een nieuwe poging om voor de eerste keer de Ronde van Frankrijk te winnen, zo maakte zijn Movistar-sportdirecteur Eusebio Unzué dinsdag bekend in de Spaanse hoofdstad Madrid.
18/12 14u30  Protestactie aan parlement voor ambitieuzer klimaatbeleidEen paar honderd mensen hebben dinsdag in de buurt van het parlement actie gevoerd voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Ze vragen dat de politici hun ‘pokerspel’ stoppen en werk maken van meer doortastende maatregelen om de klimaatopwarming tegen te gaan. ‘Het klimaat verdraagt geen lopende zaken’, klonk het in één van de toespraken.
18/12 14u30  LIVE. Dient het parlement Michel II de doodsteek toe?In het federaal parlement moet premier Michel zich vanmiddag opnieuw verdedigen. De minderheidsregering wankelt, de oppositiepartijen dreigen met een motie van wantrouwen. Vanaf 14.15 uur kan u hier alles live meevolgen.
18/12 14u15  Fietsers kiezen cynisch woord van het jaar‘Moordstrookje’ is het verrassende woord van het jaar 2018. Waar we meestal lieve en leuke woorden kiezen, haalde het activisme dit jaar de bovenhand. ‘Soms moet je harde taal gebruiken om je punt te maken.’
18/12 14u15  Politie waarschuwt: ‘Komende twee weken loop je het meeste risico dat er wordt ingebroken’Politiediensten in het hele land waarschuwen tijdens de eindejaarsperiode voor inbrekers. ‘Gemiddeld krijgen dagelijks 144 gezinnen ongewenst bezoek. Op kerstavond is dat ongeveer het dubbele’, klinkt het. Leg daarom dure pakjes niet te zichtbaar onder de kerstboom en zet geen lege dozen van dure elektrotoestellen op de stoep om te worden opgehaald door de vuilniswagen.
18/12 14u15  Twee maanden cel voor man die terrorisme Straatsburg verheerlijkte op sociale mediaEen rechtbank in Straatsburg heeft een achttienjarige jongeman wegens ‘verheerlijking van terrorisme’ tot twee maand effectieve gevangenisstraf veroordeeld. De man had op sociale media meerdere boodschappen gepost waarin hij zich verheugde over de bloedige aanslag in de hoofdstad van de Elzas.
18/12 14u00  De luxueuze handzeep die al dertig jaar lang dezelfde verpakking heeftDe producten met sterke kruidige geur worden al langer verkocht in een selectie conceptstores, maar nu heeft het Australische beautylabel Aesop met Antwerpen en Brussel ook eigen winkels in ons land. En dat zijn twee pareltjes geworden. ‘Doordacht design verrijkt ons leven.’
18/12 14u00  Twee maanden cel voor man die terrorisme Straatsburg ‘verheerlijkte’ op sociale mediaEen rechtbank in Straatsburg heeft een achttienjarige jongeman wegens ‘verheerlijking van terrorisme’ tot twee maand effectieve gevangenisstraf veroordeeld. De man had op sociale media meerdere boodschappen gepost waarin hij zich verheugde over de bloedige aanslag in de hoofdstad van de Elzas.
18/12 14u00  Parlementsleden hard aangepakt bij staatstelevisieTwee onafhankelijke parlementsleden zijn maandag hard aangepakt in de gebouwen van de Hongaarse staatstelevisie. Ze demonstreerden tegen het beleid van premier Viktor Orban, die een omstreden nieuwe arbeidswet wil doorvoeren. De parlementsleden werden hardhandig buitengewerkt.
18/12 13u45  Beschermd art-decohuis van Joseph Diongre te koopIn Jette staat een bekende art-decowoning te koop, het Withuis, ontworpen door de Belgische architect Joseph Diongre voor schrijver-dichter Jef Mennekens.
18/12 13u45  Als u dit oplost, mag u uzelf slim vindenElke dag brengt dS Avond u twee wiskundige raadsels. Ze zijn niet gemakkelijk, maar u weet er vast raad mee. En zo niet: tik dan gewoon op de oplossing.
18/12 13u45  Waarom Palestijnse vluchtelingen niet hoeven te vrezen dat ze zullen worden teruggestuurdMaggie De Block wil erkende Palestijnse vluchtelingen uit Gaza toch terugsturen. Kan dat? Ja. Zal dat gebeuren? Neen.
18/12 13u30  Meer dan 100 ivoren stukken in beslag genomen dit jaarIn 2018 heeft de milieu-inspectie van de FOD Volksgezondheid meer dan 100 ivoren stukken in beslag genomen die verkocht werden bij antiquairs en handelaars. ‘Dit hoge cijfer toont aan dat deze controles noodzakelijk waren en moeten worden gehandhaafd’, klinkt het dinsdag.
18/12 13u30  'Er zijn voor Michel nog andere opties dan MR'Premier Michel heeft het de laatste weken niet makkelijk. Nadat N-VA uit de regering gestapt was, loopt het ook voor zijn minderheidskabinet niet gemakkelijk. Zijn populariteit daalt ook, volgens de politieke barometer van De Standaard. Kamagurka ziet een uitweg.
18/12 13u30  Gilles De Coster praat met misdaaddokters op CanvasNa zijn gesprekken met topadvocaten, keert Gilles De Coster ook volgend jaar terug op Canvas. Hij praat in ‘Misdaaddokters’ met medische specialisten die het verhaal achter de zware misdaad reconstrueren.
18/12 12u45  IN BEELD. Mensenmassa op Grote Markt viert wereldtitel Red LionsDe Red Lions, die zich zondag in India tot wereldkampioen kroonden, zijn vanochtend weer op Belgische bodem geland. Ze maakten hun opwachting op het balkon van het stadhuis van Brussel, waar een mensenmassa hen stond op te wachten.
18/12 12u45  Schauvliege gunt omgevingsvergunning voor elf windmolens in ZeebruggeVlaams minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege (CD&V) kent een omgevingsvergunning toe aan Electrabel voor de bouw van elf windmolens in de achterhaven van Zeebrugge. De Stad Brugge had als enige een ongunstig advies gegeven.
18/12 12u30  Waarom Girl geen kans maakt op een OscarVerrassing: ‘Girl’ van Lukas Dhont staat niet op de shortlist van kanshebbers op een Oscar voor Beste buitenlandse film. Het gaat om een lijst van negen films die vannacht werd bekendgemaakt door de Academy of Motion Pictures and Sciences. Later in januari zal die lijst nog vernauwd worden tot vijf genomineerden.
18/12 12u30  Drie relschoppers van ‘Mars tegen Marrakech’ rechtstreeks gedagvaardDrie personen die opgepakt werden naar aanleiding van de ‘Mars tegen Marrakech’ die zondag plaatsvond in Brussel, moeten op 24 januari voor de Brusselse correctionele rechtbank verschijnen.
18/12 12u30  Gilles De Coster verklapt locatie nieuw seizoen ‘De Mol’Het nieuwe seizoen van De Mol speelt zich af in Vietnam. Dat heeft presentator Gilles De Coster op Instagram bekendgemaakt.
18/12 12u15  Oppositie in gespreide slagorde tegen MichelGroen gaat deze namiddag een motie van aanbeveling indienen, terwijl SP.A blijft dreigen met een motie van wantrouwen. Vanwaar het verschil in tactiek tegen oranje-blauw?
18/12 12u00  Historische dag in de ruimtevaart: vier raketlanceringen op 24 uur‘Rocket Launch Tuesday’. Zo wordt dinsdag omschreven in verschillende Amerikaanse media. Maar liefst vier raketten van vier verschillende bedrijven lanceren op 18 december een raket. Dat is een primeur. Maar wat wordt er precies gelanceerd?
18/12 12u00  "Relatie met Max Verstappen was beter dan ik had verwacht"Daniel Ricciardo laat weten dat hij een betere relatie met Verstappen als teamgenoot had dan dat hij op voorhand had gedacht. Hij denkt zelfs dat ze nog vrienden zullen blijven nu hij vanaf 2019 voor Renault aan de slag zal zijn.
18/12 12u00  Rechter El Salvador spreekt vrouw vrij die celstraf riskeerde voor abortus na verkrachtingEen Salvadoraanse vrouw die twintig jaar cel riskeerde voor poging tot moord is maandag vrijgesproken, na achttien maanden voorarrest in de cel te hebben doorgebracht. De vrouw werd ervan verdacht abortus te willen plegen na te zijn verkracht door haar stiefvader.
18/12 12u00  David Van Reybrouck pleit voor een ‘preferendum’ in plaats van een nieuw BrexitreferendumHistoricus en schrijver David Van Reybrouck wil geen nieuw referendum voor de Brexit, ook al vindt hij dat er twee jaar na het originele referendum mensen misschien van mening zijn veranderd nu er nieuwe feiten gekend zijn. In plaats daarvan pleit hij voor een preferendum.
18/12 12u00  Extreme koopjes duwen onlinespelers onder waterU kent het verhaaltje intussen wel: we kopen massaal online, en daardoor maken we collectief de bakstenen winkels kapot. Duizenden jobs gaan voor de bijl. En grote onlinegiganten gaan met de centen lopen. Maar nu blijkt dat ook die onlinespelers niet immuun zijn voor een uppercut. Zelfs niet in de aanloop naar de lucratieve feestdagen. Want gisteren stuurde de grote Britse onlinekledingverkoper Asos een winstwaarschuwing uit. Die volgt op een ‘significante verslechtering’ van de verkoopcijfers in november. Asos is aanwezig in 230 landen en regio’s.
18/12 12u00  Gilles De Coster verklapt locatie nieuwe seizoen ‘De Mol’Het nieuwe seizoen van De Mol speelt zich af in Vietnam. Dat heeft presentator Gilles De Coster op Instagram bekendgemaakt.
18/12 11u45  LIVESTREAM. België viert zijn wereldkampioenen: Red Lions aangekomen op Brussels stadhuisDe Red Lions, die zich zondag in India tot wereldkampioen kroonden, zijn vanochtend weer op Belgische bodem geland. Ze werden al ontvangen door de koning en zullen op het balkon van het stadhuis van Brussel - in navolging van de Rode Duivels afgelopen zomer - verschijnen. Hierboven kan u alles live mee volgen.
18/12 11u30  Nederlandse afhaalchinees promoveert tot sterrenrestaurantBij de uitreiking van de Nederlandse Michelinster viel ook Restaurant O&O in Sint Willebrord in de prijzen, een familierestaurant dat ooit begon als afhaalchinees.
18/12 11u30  Activisten naakt bij protest voor dierenrechtenIn het centrum van Barcelona zijn zondag tientallen demonstranten uit de kleren gegaan. Ze lieten zich ook overgieten met vals bloed. Met de opmerkelijke actie protesteerden ze tegen het gebruik van bont en leder.
18/12 11u30  Urban explorer verkent verlaten hotel dat in 2004 door tsunami vernield werdEen Britse fotograaf heeft samen met zijn vriendin een hotel in Thailand bezocht dat in 2004 werd verwoest door een tsunami. Het indrukwekkende maar volledig vervallen hotel zou worden herbouwd na de natuurramp, maar door een dispuut tussen de eigenaar van het hotel en de beheerder van het stuk grond, gingen die plannen niet door.
18/12 11u15  Manchester United zet José Mourinho op straatHet hing al een tijdje in de lucht maar nu is het zover: Manchester United heeft José Mourinho ontslagen. Dat meldt de club van Romelu Lukaku en Marouane Fellaini op haar website.
18/12 11u15  Kamer aanvaardt eis Ecolo-Groen om klimaatambities aan te scherpenDe eis van de Ecolo-Groen-fractie om hogere klimaatambities na te streven werd aanvaard door de Kamer. De fractie legde dinsdag in de Kamer een motie van aanbeveling neer om te komen tot een ‘constructieve samenwerking in het parlement’. Daarmee willen de groenen premier Charles Michel een laatste kans geven om uit de impasse te raken.
18/12 11u00  LIVESTREAM. België viert zijn wereldkampioenen: Red Lions op bezoek bij de koningDe Red Lions, die zich zondag in India tot wereldkampioen kroonden, zijn vanochtend vroeg weer op Belgische bodem geland. Ze werden al ontvangen door de koning en zullen op het balkon van het stadhuis van Brussel - in navolging van de Rode Duivels afgelopen zomer - verschijnen.
18/12 11u00  Afvallen tijdens de feestdagen? Het kanDe feestdagen zorgen vaak voor extra kilo's op de weegschaal. Maar wie oplet en vasthoudt aan eet- en beweegroutines, kan de schade beperken.
18/12 10u45  Twee Scandinavische vrouwen dood teruggevonden in Marokkaanse bergenTwee vrouwelijke toeristen uit Noorwegen en Denemarken zijn dood teruggevonden in het Atlasgebergte. Beiden hadden snijwonden in de halsstreek.
18/12 10u45  Kentucky Fried Chicken komt naar BelgiëFastfoodketen Kentucky Fried Chicken (KFC) komt naar België, meldt het in een persbericht. In 2019 opent een eerste restaurant in Brussel. KFC ziet op termijn ruimte voor 150 vestigingen in ons land, klinkt het.
18/12 10u30  Hofleverancier opgepakt in onderzoek naar diefstal kroonjuwelenDe visagist van koningin Mathilde is gisteren een hele dag verhoord in het onderzoek naar de diefstal van een deel van de Luxemburgse kroonjuwelen. J.V. mocht na de ondervraging naar huis.
18/12 10u30  Bye-bye bosbes?Wie wel eens grasduint op Instagram, kan er niet naast kijken: bosbessen zijn nog nooit zo populair geweest. De smakelijke blauwe bolletjes prijken overal op taarten en in muesli. Maar daar steekt de klimaatverandering langzaam een stokje voor.
18/12 10u30  Noorwegen bant als eerste land palmolie als biobrandstofHet Noorse parlement heeft als eerste land ter wereld een verbod goedgekeurd op biobrandstoffen op basis van palmolie.
18/12 09u45  Vader trekt naar rechter tegen nieuwe kinderbijslag: ‘Ik verlies 60.000 euro’Een vader van twee kinderen is naar de rechter gestapt tegen de nieuwe kinderbijslagregeling. ‘We willen er nog twee kinderen bij, en dan zal de hervorming me bijna 60.000 euro kosten. Dat is oneerlijk.’
18/12 09u30  Blokkende studenten kunnen gratis terecht in business loungesCoworking is al langer hip, maar ook ‘samen studeren’ wint aan populariteit. Om hierop in te spelen en om studenten tijdens de blok een hart onder de riem te steken, stellen flexwerkaanbieders Regus en Spaces hun business lounges gratis voor hen open. Niet onbelangrijk: er is gratis koffie, water, thee én wifi.
18/12 09u15  Recordaantal vzw’s nemen deel aan Warmste WeekDinsdag is om 8 uur op Studio Brussel De Warmste Week van Music for Life op gang getrapt. Die wordt gespresenteerd door Eva De Roo, Michèle Cuvelier en Otto-Jan Ham, die kamperen in Provinciaal Domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Tot kerstavond zullen zij onder het motto ‘iedereen zorgt voor iedereen’ non-stop verzoekplaten draaien voor de bijna 2.000 goede doelen van De Warmste Week van de VRT.
18/12 09u15  Van Brexit tot bridezillaWij geven u negen portretten en thema’s van internationale nieuwsfeiten. Kunt u de tekeningen en de thema’s koppelen en weet u waarom deze mensen dit jaar het nieuws haalden?
18/12 09u15  Opschudding op WK darts: moedeloze Raymond van Barneveld en kleurrijke Peter Wright sneuvelen meteenRaymond van Barneveld heeft zich niet kunnen plaatsen voor de derde ronde op het PDC WK darts in de Britse hoofdstad Londen. Voor de Nederlander is het WK zo na één optreden al voorbij. Ook de kleurrijke Schot Peter “Snakebite” Wright werd als derde reekshoofd in het Alexandra Palace in Londen al meteen uitgeschakeld.
18/12 09u00  Ecolo-Groen dient motie van aanbeveling inDe Ecolo-Groen-fractie legt dinsdag in de Kamer een motie van aanbeveling neer om te komen tot een ‘constructieve samenwerking in het parlement’. Daarmee willen de groenen premier Charles Michel een laatste kans geven om uit de impasse te raken.
18/12 09u00  Peilen in tijden van Marrakech-crisisDe peiling werd afgenomen tegen de crisis rond het VN-Migratiepact. Hoe mag u de resultaten interpreteren?
18/12 08u30  Deal is rond, Wout van Aert rijdt ook al in 2019 voor wielerploeg Jumbo-Visma: “Het voelt goed”De zorgen voor Wout van Aert zijn voorbij: hij rijdt vanaf 1 maart 2019 voor de Nederlandse WorldTourploeg Jumbo-Visma. De regerende wereldkampioen veldrijden ondertekent er een contract voor drie jaar en wordt vrijdag in het Nederlandse Veghel voorgesteld aan pers en publiek, zo maakte het wielerteam dinsdag bekend. Van Aert vloog maandag al naar Spanje om vanaf vandaag/dinsdag aan te sluiten op training bij zijn nieuwe ploegmaats.
18/12 08u30  Een premier die ontslag neemt, dat is duidelijker, vindt FranckenNeen, de N-VA is niet zinnens de begroting straks te steunen in het parlement. Dat liet ex-staatssecretaris Theo Francken verstaan op Radio 1. En dan? De val van de regering zou tenminste wat duidelijkheid verschaffen.
18/12 08u15  Beke: ‘Het is koffiedik kijken of de begroting een meerderheid krijgt’CD&V-voorzitter Wouter Beke wil dat partijen hun verantwoordelijkheid opnemen, waarbij hij onder andere naar de N-VA kijkt. Hij weet niet of de begroting donderdag een meerderheid krijgt. Of er een vertrouwensstemming komt, zal volgens hem afhangen van de oppositie.
18/12 08u00  België viert zijn wereldkampioenen: Red Lions hartelijk verwelkomd op luchthavenDe Red Lions, die zich zondag in India tot wereldkampioen kroonden, zijn vanochtend vroeg weer op Belgische bodem geland. Later vandaag worden ze ontvangen op het stadhuis van Brussel, waar ze - in navolging van de Rode Duivels afgelopen zomer - op de middag op het balkon zullen verschijnen.
18/12 08u00  Deze vier conclusies trekt onze chef politiek uit de politieke barometerHet zijn woelige tijden in de Wetstraat. De Standaard peilde naar de kiesintenties in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Dit zijn de belangrijkste conclusies volgens chef politiek Jan-Frederik Abbeloos.
18/12 07u15  Wereldwijd steeds meer geweld tegen journalistenIn 2018 zijn tot nu toe 80 journalisten journalisten gedood, 348 zitten in een cel en 60 worden gegijzeld. Dat meldt Reporters zonder Grenzen (RSF), de organisatie die zich wereldwijd inspant om de persvrijheid te beschermen. ‘De cijfers zijn stijgende, en zijn nog maar eens het bewijs van het ongeziene geweld tegen journalisten’, klinkt het.
18/12 07u15  Amerikaanse mediagigant krijgt geen vertrekbonus van 120 miljoen na beschuldigingen van seksueel misbruikLes Moonves, de vroegere topman van de Amerikaanse zender CBS, krijgt geen vertrekvergoeding van 120 miljoen dollar na beschuldigingen van seksueel misbruik. Dat besliste de raad van bestuur van het bedrijf maandag.
18/12 07u00  Cartoon van de dag - december 2018Elke dag brengt De Standaard nieuwe cartoons van huiscartoonist Lectrr.
18/12 07u00  ‘Moordstrookje’ is geen gewoon Woord van het Jaar 2018‘Moordstrookje’ is verkozen tot Woord van het Jaar, zo maakte Van Dale bekend. Het slaat op een fietspad dat vlak langs een weg ligt en daardoor zeer gevaarlijk is. Een erg opvallende keuze.
18/12 05u30  ‘Moordstrookje’ is Woord van het Jaar 2018‘Moordstrookje’ is verkozen tot Woord van het Jaar, zo maakte Van Dale dinsdagochtend bekend. Het slaat op een fietspad dat vlak langs een weg ligt en daardoor zeer gevaarlijk is, legt de uitgever uit.
18/12 04u00  Alleen gespecialiseerde centra behandelen straks nog kankerComplexe slokdarm- en pancreasoperaties vinden vanaf juli exclusief plaats in ziekenhuizen die jaarlijks minstens twintig van zulke ingrepen uitvoeren.
18/12 03u45  Vlaanderen verdeeld over lot kinderen SyriëstrijdersEr zijn in Vlaanderen onge­­veer evenveel voor­standers als tegenstanders om de gevangengenomen jonge kinderen van Bel­gische Syriëstrijders terug te halen.
18/12 03u45  Dit onthoudt chef politiek Jan-Frederik Abbeloos van de politieke barometerHet zijn woelige tijden in de Wetstraat. De Standaard peilde naar de kiesintenties in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Dit zijn de belangrijkste conclusies volgens chef politiek Jan-Frederik Abbeloos.
18/12 03u45  ‘N-VA is de handpop van Vlaams Belang’Minister Denis Ducarme (MR) kan er niet bij dat zijn ex-collega Theo Francken ‘een betoging steunt die volledig draait op extreemrechts’. Volgens hem is N-VA ‘ontspoord’ uit angst voor Vlaams Belang.
18/12 03u15  Francken stoot Michel van de troonCharles Michel is niet langer de populairste politicus van Vlaanderen. Wie stijgt in de ranking, wie beet in het zand? Dit zijn de populairste politici van Vlaanderen.
18/12 03u15  Politieke peiling: bekijk het resultaatOver enkele maanden trekken we opnieuw naar de stembus. Hoe liggen de kaarten volgens de nieuwe politieke barometer van De Standaard?
18/12 02u15  ‘Girl’ niet in shortlist voor OscarsDe Belgische film ‘Girl’ van regisseur Lukas Dhont komt niet langer in aanmerking voor een Oscar. De Oscar-Academie heeft maandagnacht een shortlist gepubliceerd voor negen verschillende filmcategorieën en daarin komt ‘Girl’ niet meer voor, zo berichten verschillende Amerikaanse media.
18/12 01u45  Naaste van schutter Straatsburg is aangehoudenEen naaste van Chérif Chekatt, de man die vorige week een aanslag pleegde in Straatsburg en nadien werd doodgeschoten door de politie, is maandag aangehouden door de onderzoeksrechter in Parijs. De verdachte wordt onder meer beschuldigd van deelname aan een terroristische organisatie. Hij is op vraag van het parket in voorlopige hechtenis geplaatst.
18/12 01u00  Amerikaanse stroper moet verplicht naar ‘Bambi’ kijkenEen rechter in Missouri heeft een hardleerse stroper veroordeeld om herhaaldelijk naar ‘Bambi’ te kijken, de Disney-klassieker waarin een hertje eenzaam achterblijft nadat zijn moeder is neergeschoten door een jager.
18/12 00u30  Brits parlement stemt derde week januari over Brexitdeal, motie van wantrouwen tegen MayDe Britse premier Theresa May heeft maandag tijdens een parlementair debat bevestigd dat het Britse Lagerhuis zich in de week van 14 januari mag uitspreken over de Brexitdeal. Labour-leider Jeremy Corbyn heeft een vertrouwensstemming tegen premier May aangekondigd.
17/12 22u15  Staande ovatie voor exit burgemeester Termont en schepen PeetersIn de Gentse gemeenteraad hebben zowel burgemeester Daniel Termont als schepen van Financiën, Feesten en Middenstand Christophe Peeters maandagavond een staande ovatie gekregen voor hun verdiensten voor de stad. ‘Draag zorg voor de stad en als het nodig is, draag zorg voor elkaar’, zei Termont.
17/12 21u45  Mia Doornaert officieel voorgedragen als voorzitter LetterenfondsDe nieuwe raad van bestuur van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) heeft tijdens de installatievergadering Mia Doornaert voorgedragen als voorzitter. De minister van Cultuur, Sven Gatz (Open VLD) maakt zich sterk dat de Vlaamse regering nog voor het kerstreces haar aanstelling goedkeurt.
17/12 21u45  Downton Abbey toont eerste beelden van filmFans van ‘Downton Abbey’ moesten in 2015 afscheid nemen van de Britse serie. Maar ondertussen losten de makers een eerste trailer van de film over de adellijke familie en hun bedienden, die in 2019 in de zalen komt.
17/12 21u30  Topdokter luidt alarmbel: ‘Wachtlijst is onacceptabel’Het Transgendercentrum van het UZ Gent kreeg in 2018 vijftig procent meer aanmeldingen binnen als in 2017. Het Bo Van Spilbeeck-effect? Gedeeltelijk volgens diensthoofd en Topdokter Guy T’Sjoen. ‘Er was zo veel media-aandacht, het thema transgender was overal dit jaar.’
17/12 21u15  Topdokter luidt alarmbel: ‘Dit is onacceptabel’Het Transgendercentrum van het UZ Gent kreeg in 2018 vijftig procent meer aanmeldingen binnen als in 2017. Het Bo Van Spilbeeck-effect? Gedeeltelijk volgens diensthoofd en Topdokter Guy T’Sjoen. ‘Er was zo veel media-aandacht, het thema transgender was overal dit jaar.’
17/12 21u00  Karl Vannieuwkerke (47) wordt opnieuw vaderVRT-sportjournalist Karl Vannieuwkerke wordt voor de derde keer vader. Zijn vriendin Caroline Vereenooghe is zwanger van haar eerste kind. De twee maakten het nieuws bekend via Instagram.
17/12 20u45  Karl Vannieuwkerke (47) wordt opnieuw papaVRT-sportjournalist Karl Vannieuwkerke wordt voor de derde keer vader. Zijn vriendin Caroline Vereenooghe is zwanger van haar eerste kind. De twee maakten het nieuws pas bekend via Instagram.
17/12 20u15  Voormalig directeur FOD Financiën verhoord na ‘verdwijning’ van twee miljard euroIn het gerechtelijk onderzoek naar de ‘verdwijning’ van 2 miljard euro aan Libische fondsen heeft de onderzoeksrechter maandag de voormalig algemeen directeur van de schatkist van de FOD Financiën verhoord. Dat meldt het Brusselse parket.
17/12 19u45  Dit is het kinderwoord van het jaar‘Boeie’, wat zoveel betekent als ‘wat maakt dat uit?’, is het kinderwoord van het jaar 2018. Het favoriete woord van de Vlaamse kinderen in het aflopende jaar werd door de Ketnetkijkers gekozen uit een shortlist van vijf woorden. Dat maakt de kinder- en jeugdzender van de VRT bekend in ‘Karrewiet’.
17/12 19u45  Coucke koopt zich tijd in dossier spelersmakelaarsDe 24 profclubs hebben vandaag zeven principiële maatregelen goedgekeurd die vanaf de volgende zomermercato het makelaarswereldje grondig moeten veranderen. Maar het gaat nog altijd maar om beloftes. Al worden die wel steeds concreter.
17/12 19u15  Voor het eerst Russische wijn ingevoerd in BelgiëHet is niet alleen een primeur voor ons land, maar ook voor de Europese Unie. Voor het eerst is er Russische wijn te drinken in België, en de Russen hopen ook naar andere Europese landen uit te voeren.
17/12 18u15  Wereldprimeur: eerste succesvolle anticonceptie bij visIn Burgers’ Zoo in de Nederlandse stad Arnhem is voor het eerst succesvol anticonceptie toegepast bij een vissoort, meldt de dierentuin.
17/12 18u00  VN-pact over vluchtelingen ook aangenomen, met steun van BelgiëEen week nadat in Marokko het omstreden VN-Migratiepact is ondertekend, is maandag in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York het Vluchtelingenpact van de volkerenorganisatie gestemd. België stemde voor dat pact.
17/12 17u45  Brits parlement stemt derde week januari over BrexitdealDe Britse premier Theresa May heeft maandag tijdens een parlementair debat bevestigd dat het Britse Lagerhuis zich in de week van 14 januari mag uitspreken over de Brexitdeal.
17/12 17u45  ‘Mommy dead and dearest’: de realiteit overtreft de fictieVanavond op televisie: een onverklaarbare moord van een tiener op haar zorgzame moeder. Daarnaast is er ook het verhaal van de Nederlandse Sylvia Veld, op zoek naar haar verkrachter. En Julie Van den Steen heeft een boodschap voor Peter Van de Veire.
17/12 17u30  Theo Francken opnieuw burgemeester van LubbeekTheo Francken (N-VA) heeft zijn ambt als burgemeester van Lubbeek maandag opnieuw opgenomen. Via een tweet liet hij weten dat hij maandagnamiddag voor het eerst weer het schepencollege zal voorzitten.
17/12 16u45  De bokser die een vriend werdKrantenartikelen kunnen het leven van een journalist beïnvloeden. Soms raak je bijvoorbeeld bevriend met een bokser.
17/12 16u15  Surfer ontsnapt aan de dood nadat hij vijf gigantische golven over zich heen krijgtDe Braziliaanse surfer Thiago Jacaré is vorige week vrijdag aan de dood ontsnapt. Nadat hij viel kwam hij onder een grote golf terecht. De redders konden de man pas na vijf grote golven redden.
17/12 16u15  Zweedse rechter staat verbod op bedelen toeEen hoge Zweedse rechtbank heeft maandag geoordeeld dat een zuidwestelijke stad wel degelijk een plaatselijk verbod op bedelen mag invoeren. Ze gaat daarmee in tegen de beslissing van twee lagere rechtbanken.
17/12 16u00  Tot vijf jaar cel voor financieren IS en plannen aanslagDe correctionele rechtbank in Antwerpen heeft maandag celstraffen tussen een en vijf jaar uitgesproken voor lidmaatschap en financiering van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Twee van de zeven beklaagden zijn ook schuldig bevonden aan het plannen van een aanslag.
17/12 16u00  Midweekvoetbal in Croky Cup: zes eersteklassers en twee tweedeklassers maken zich op voor kwartfinalesDinsdagavond (20u45) gaan de kwartfinales in de Beker van België van start met het duel tussen seizoensrevelatie Sint-Truiden en AA Gent. Met drie wedstrijden ligt het zwaartepunt van deze kwartfinales op woensdag: om 20u gaat Kortrijk op bezoek bij tweedeklasser KV Mechelen en is er het duel tussen Eupen en KV Oostende. De meest in het oog springende affiche wordt om 20u45 gespeeld, dan zakt competitieleider Racing Genk af naar het Dudenpark voor een clash met tweedeklasser Union Sint-Gillis.
17/12 15u45  Ook in Antwerpen opent een avocadobar de deurenIn Antwerpen opent woensdag Akuakate de deuren aan de Ernest van Dijckkaai. Meteen goed voor de allereerste avocadobar in de stad. Op de kaart prijken allerlei maaltijden waarin de groene vrucht de hoofdrol speelt.
17/12 15u45  Brusselse brandweer bevrijdt jongeman uit afzuigbuis restaurantDe Brusselse brandweer heeft zondagnacht de handen vol gehad met een wel zeer opmerkelijk karweitje. Ze was meer dan een uur bezig om een jongeman te bevrijden uit een buis van het dampafzuigsysteem van een restaurant op de Anspachlaan. Hoe en waarom hij in de buis is terechtgekomen, is nog niet duidelijk.
17/12 15u30  Graafwerken op terrein van Michel FourniretFranse agenten doorzoeken een terrein dat ooit van seriemoordenaar Michel Fourniret is geweest.
17/12 15u15  Tele-Onthaal vernieuwt logo niet toevallig tijdens eindejaarsperiode: ‘Meer last van eenzaamheid’‘Bel of chat’ en het nummer 106 centraal, waarbij de 0 en de 6 de oproeper en de vrijwilliger uitbeelden. Dat is het nieuwe logo van Tele-Onthaal. ‘We lanceren het logo niet toevallig tijdens de eindejaarsperiode, want we zien dat meer mensen dan worstelen met eenzaamheid.’
17/12 15u15  Leuven lanceert loopapp die laat kennismaken met toeristische troevenHet Leuvense stadsbestuur en toeristische dienst van de provincie Vlaams-Brabant hebben de Runnin’City app gelanceerd, waarmee sportievelingen al lopend in Leuven kunnen kennismaken met de toeristische troeven in de stad.
17/12 15u00  Juventus niet blij met loting, maar: “Cristiano is de man van de Champions League”De Tsjech Pavel Nedved, Juventusicoon en vicevoorzitter van de Italiaanse topclub, heeft in een interview met het Italiaanse Sky gereageerd op de loting voor de achtste finales van de Champions League. Daarin neemt Juventus het op tegen het Spaanse Atlético Madrid. Nedved is op zijn hoede voor de stugge Madrilenen.
17/12 15u00  Slager en bakker hebben het moeilijk, maar nichewinkel floreertGaat u voor de kerstcadeautjes naar de onlinespelers? Of naar de gespecialiseerde kleinhandelaar? Wie dat laatste kiest, is helemaal mee: het aantal nichewinkels is de voorbije tien jaar gegroeid als kool.
17/12 14u45  Belfius lanceert ‘kaartloos tanken’ in bankappBelfius lanceert onder de naam ‘Belfius PopUp’ nieuwe diensten in zijn app die weinig met bankieren te maken hebben. Zo zullen klanten binnenkort ‘kaartloos’ kunnen tanken en ook tickets voor hockeywedstrijden bestellen, meldt de bank maandag.
17/12 14u45  Toestand Stefan Everts niet langer kritiekVoormalige motorcrosser Stefan Everts (46) is aan de betere hand nadat hij malaria had opgelopen. Zijn toestand is niet langer kritiek.
17/12 14u45  Premier Michel en N-VA botsen frontaal: 'Onze reddingsboei wordt blijkbaar afgewezen'Voor Premier Charles Michel (MR) is een 'vlucht naar het confederalisme' onaanvaardbaar. De impasse is hierdoor compleet, want de N-VA wil absoluut dat de Grondwet wordt opengezet voor een nieuwe staatshervorming. 'Onze reddingsboei wordt blijkbaar afgewezen', zegt N-VA-fractieleider Peter De Roover.
17/12 14u30  Welke ploeg is de beste? ‘In voetbal is concurrentie groter’Wat is de beste sportploeg van het land? Sportjournalisten staan dit jaar voor een moeilijke keuze.
17/12 14u30  Forza Ninove stapje dichter bij de sjerpIn het Oost-Vlaamse Ninove heeft huidig burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) geen coalitie kunnen vormen met de N-VA en de partij Samen. Daardoor dreigt de onbestuurbaarheid in Ninove, waar Guy D’haeseleer van Forza Ninove (die zetelt in het Vlaams Parlement voor Vlaams Belang) hierdoor eigenlijk dichter bij de sjerp lijkt te komen.
17/12 14u00  Toestand van Stefan Everts is niet langer kritiekDe toestand van Stefan Everts, die tijdens een bezoek aan Congo door malaria getroffen werd, is niet langer kritiek, zo laat zijn familie weten. De voormalige wereldkampioen motorcross ligt wel nog altijd op de afdeling intensieve zorgen van het Universitair Ziekenhuis in Leuven, waar hij op de voet gemonitord wordt en waar alleen familie is toegelaten. Over de gevolgen van de malaria (de onderzoeken lopen verder) of over de duur van het herstel kan er momenteel nog niets gezegd worden.
17/12 14u00  Restaurant Sergio Herman heeft tweede Michelinster beet in NederlandNederland heeft er twee tweesterrenrestaurants bijgekregen, zo werd duidelijk bij de voorstelling van de nieuwe Michelingids. Pure C, het restaurant van Sergio Herman in Cadzand, is één van de gelukkige.
17/12 14u00  Premier Michel boos op eisen N-VA: 'Laat me niet intimideren'Voor Premier Charles Michel (MR) is een 'vlucht naar het confederalisme' onaanvaardbaar. Daarbij is de impasse compleet, want N-VA wil absoluut dat de Grondwet wordt open gezet voor een nieuwe staatshervorming.
17/12 13u45  Premier Michel reageert boos op eisenpakket N-VA‘Het is nog altijd oprecht de bedoeling om een en ander te bereiken’, zegt een N-VA-topper. De partij eist niet dat de regering zich woensdag onthoudt in New York, maar wil wel ‘iets anders’. Premier Michel zegt 'zich niet te laten intimideren door de chantage van de N-VA.'
17/12 13u45  Forza Ninove stapje dichterbij de sjerpIn het Oost-Vlaamse Ninove heeft huidig burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) geen coalitie kunnen vormen met N-VA en de partij Samen. Daardoor dreigt de onbestuurbaarheid in Ninove, waar Guy D’haeseleer van Forza Ninove, die zetelt in het Vlaams Parlement voor Vlaams Belang, twee zetels te kort heeft om een college met meerderheid te installeren.
17/12 13u45  Vlaams Belang kan Migratiepact niet tegenhouden via Raad van StateHet lijkt erop dat het Vlaams Belang bakzeil haalt bij de Raad van State in zijn verzet tegen het VN-migratiepact.
17/12 13u30  Haalbare kaart voor Genk in Europa League, venijnige tegenstander voor Club BruggeOm 13u werd in Nyon geloot voor de 1/16de finales van de Europa League, met Club Brugge en Racing Genk als overgebleven Belgische clubs. De Limburgers werden als reekshoofd gekoppeld aan het Tsjechische Slavia Praag , de Bruggelingen treffen met het Oostenrijkse Red Bull Salzburg een venijnige tegenstander.
17/12 13u30  Rusland beïnvloedde kiezers tijdens Amerikaanse presidentsverkiezingen: ‘begunstigde Republikeinen’Rusland heeft volgens een rapport van de Amerikaanse Senaat gericht met woord, beeld en video’s op de sociale netwerken de verkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump in 2016 beïnvloed. Na de ambtsaanvaarding van Trump werden die inspanningen nog opgedreven.
17/12 13u30  Kleine kinderen eten beter niet te veel rijstDe Hoge Gezondheidsraad heeft een lijst met praktische aanbevelingen voor ouders gepubliceerd over arseen in de voeding voor baby’s en peuters. Die stof komt van nature voor in sommige etenswaren, zaols rijst en rijstwafels, maar kan toxische gevolgen hebben.
17/12 13u15  Onhandige dief blijft twee keer vasthangen aan omheining van Limburgse supermarktEen inbreker heeft in de nacht van zaterdag op zondag zijn broek moeten laten zakken om te kunnen ontsnappen. De man bleef vasthaken aan de pinnen op de omheining van de Spar in Kaulille (Bocholt) waar hij bier kwam stelen. De dief is intussen opgepakt.
17/12 13u00  Atlético-Juventus, Ajax-Real en Liverpool-Bayern meest opvallende affiches van aantrekkelijke 1/8e finales in Champions LeagueOm 12u werd in Nyon geloot voor de achtste finales van de Champions League. In het kampioenenbal zitten geen Belgische team maar de loting leverde enkele interessante affiches op.
17/12 12u45  Hoge Gezondheidsraad waarschuwt voor arseen in voeding voor baby’s en peutersDe Hoge Gezondheidsraad heeft een lijst met praktische aanbevelingen voor ouders gepubliceerd over arseen in de voeding voor baby’s en peuters. Die stof komt van nature voor in sommige etenswaren, maar kan mogelijk toxische gevolgen hebben.
17/12 12u30  Nederlandse partij wil dat overheid xtc reguleertDe Nederlandse partij GroenLinks wil dat de productie van xtc onder regie komt van de overheid, en daarmee uit het criminele circuit wordt gehaald. Dat zegt Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) in een interview met de Volkskrant. In diezelfde krant pleit de Bredase burgemeester Paul Depla (PvdA) voor het opheffen van het verbod op xtc-gebruik.
17/12 12u30  Ajax-Real en Liverpool-Bayern meest opvallende affiches van aantrekkelijke 1/8e finales in Champions LeagueOm 12u werd in Nyon geloot voor de achtste finales van de Champions League. In het kampioenenbal zitten geen Belgische team maar de loting leverde enkele interessante affiches op.
17/12 12u15  Nigella Lawson: ‘Blijf van mijn buikje’Wanneer de Britse televisiekok Nigella Lawson op de Amerikaanse televisie verschijnt, wordt haar buikje vaak met Photoshop weggewerkt. Ze noemt de praktijk ‘verderfelijk’.
17/12 12u15  Economische groei koelt afZowel de economische groei als de jobstoename zullen de komende jaren vertragen. Bovendien zal het begrotingstekort verslechteren. Dat voorspelt de Nationale Bank in zijn najaarsvooruitzichten.
17/12 12u15  ‘Respect voor vrije mening, maar zero tolerance bij geweld’‘Er is vrijheid van meningsuiting, maar bij geweld tegen politieagenten moet er hardhandig opgetreden worden’, zegt Brussels burgemeester Philippe Close aan Belga. De reactie van de burgemeester komt er op een filmpje dat op de sociale media circuleert. Daarin is een agent te zien die stelt dat er, in opdracht van de Brusselse burgervader, zoveel mogelijk mensen moeten worden opgepakt.
17/12 12u15  Energiefactuur volgend jaar lager door dalende distributienettarievenDe distributienettarieven voor elektriciteit en aardgas dalen volgend jaar gemiddeld met 46 en 25 euro voor de gezinnen. Dat meldt de VREG.
17/12 12u00  “Schandalig dat een F1-piloot een overwinning verliest door brokstukken”Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff beschouwt de GP van Azerbeidzjan in Baku als één van de dieptepunten van het F1-seizoen 2018.
17/12 12u00  Van een bolwassing tot 'Hello, dictator!'. Dit zijn de meest bizarre momenten van JunckerJean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft een topambtenaar wel op een heel bijzondere manier begroet. In de video hierboven kan u zien hoe hij de vrouw door de haren wrijft bij zijn aankomst.
17/12 12u00  Distributienettarieven voor elektriciteit en aardgas dalen volgend jaarDe distributienettarieven voor elektriciteit en aardgas dalen volgend jaar gemiddeld met 46 en 25 euro voor de gezinnen. Dat meldt de VREG.
17/12 12u00  LIVE. Volg de loting van de Champions League (12u) en de Europa League (13u), met Club Brugge en Racing GenkOm 12u wordt in Nyon geloot voor de zestiende finales van de Champions League. In het kampioenenbal zitten geen Belgische teams meer, maar een uur later gaan Club Brugge en Racing Genk wél de pot voor de loting van de zestiende finales in de Europa League.
17/12 12u00  Wat u moet weten over de politieke thriller, die deze week nog zijn hoogtepunt bereiktDe federale politieke thriller, of beter soap, bereikt deze week zijn hoogtepunt. Vrijdag moet duidelijk zijn of de minderheidsregering van premier Charles Michel (MR) de kerstvakantie haalt.
17/12 11u45  CadeaugidsWeet u ook niet wat te kopen voor uw veeleisende schoonmoeder, uw lief die niets nodig heeft of kinderen die eigenlijk alles al hebben? Wij helpen u op weg met een cadeaugids, ter inspiratie.
17/12 11u45  Papegaai bestelt via spraakherkenning watermeloen, vlieger en gloeilampen op AmazonTijdens de afwezigheid van zijn baasje plaatste Rocco, een grijze roodstaartpapegaai, een hele reeks bestellingen op Amazon door Alexa te activeren, de virtuele assistent van de internetgigant die met de stem wordt bestuurd.
17/12 11u45  Waarom het WK hockey niet te zien was op de VRTFrank van Laeken, sportcolumnist bij deze krant, vond het een ‘pijnlijke vaststelling’ - en hij is niet alleen. Wie gisteren de Red Lions het WK hockey wou zien winnen van de Nederlanders, kon alleen terecht bij de Nederlandse openbare omroep of bij Play Sports. Dat betaalkanaal was voor een keer wel toegankelijk voor alle Telenetklanten - wie geen digitale tv via Telenet kijkt, kon dus alleen bij onze noorderburen terecht. Hoe komt het dat zo’n historische finale wel op de Nederlandse publieke omroep te zien was maar niet op Eén of Canvas?
17/12 11u30  Vader Meghan Markle roept Queen op te bemiddelenMet de feestdagen in aantocht heeft Thomas Markle een emotionele oproep gelanceerd op de Britse televisie. Hij roept zijn dochter, Meghan Markle, op om contact te zoeken. De relatie tussen vader en dochter is al lange tijd verzuurd. Thomas Markle rekent hierbij zelfs op de hulp van de Queen.
17/12 11u15  Rijksmuseum klopt Van Gogh en Anne FrankHet Rijksmuseum in Amsterdam is het best bezochte museum van het jaar in Nederland. Dat is zondag bekendgemaakt door Nieuwsuur.
17/12 11u00  Stemming ‘Sportploeg van het jaar’ heropend voor Red LionsNadat de Red Lions de wereldtitel hebben gewonnen, wordt de stemming voor de titel ‘Ploeg van het Jaar’ heropend. Op het Sportgala zaterdag wordt de winnaar bekendgemaakt.
17/12 11u00  ‘Eenzaamheid voelt zwaarder aan in eindejaarsperiode’Mensen voelen zich tijdens de eindejaarsperiode eenzamer dan anders. Dat leidt Tele-Onthaal af uit de cijfers van de oproepen die hulporganisatie vorig eindejaar te verwerken kreeg. Vooral alleenwonenden en zestigplussers nemen contact op.
17/12 11u00  Nederlandse premier Rutte: ‘We moeten Nederland beschermen door compromissen te sluiten’‘Kom naast ons staan in plaats van tegenover ons’, roept de Nederlandse premier Mark Rutte Nederlanders op die ‘alleen met zichzelf bezig zijn en eerst denken aan hun eigenbelang’. Met een open brief trapt hij zo de verkiezingscampagne in Nederland af.
17/12 10u45  De Block zoekt snel paar honderd bedden om opvangcrisis te bezwerenEnkele honderden extra bedden op korte termijn, enkele duizenden op langere termijn. Daarmee hoopt minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) de opvangcrisis te bezweren.
17/12 10u45  Grijs haar is hip (toch op Pinterest)Goed nieuws voor wie om de zoveel weken een kappersbezoek moet plannen om uitgroei en grijze haren te camoufleren. Een grijze haardos hóéft niet meer te worden weg­gewerkt, want grijs is hip.
17/12 10u15  Club Brugge en Racing Genk kennen vanmiddag hun tegenstanders in 16e finales Europa LeagueClub Brugge en Racing Genk gaan vanmiddag om 13 uur als enige twee overgebleven Belgische clubs in Europa de trommel in voor de loting van de zestiende finales in de Europa League.
17/12 10u15  Jobtrends in 2019: 'Werkgevers zoeken alternatieve kanalen'VOKA Oost-Vlaanderen schudt volgend jaar heel wat initiatieven uit de mouw die bedrijven vlotter aan nieuwe medewerkers moeten helpen. Het Vlaams netwerk van ondernemingen wil een brug slaan tussen werkgevers, VDAB, onderwijsinstellingen en kandidaten: of je nu doctoraatsstudent of postdoc bent, schoolverlater, productie-arbeider of een Syrische migrant.
17/12 10u15  Jonge verdediger van Ajax wint vermaarde “Golden Boy Award” als beste voetbaltalent van 2018De Nederlander Matthijs de Ligt heeft de Golden Boy Award in de wacht gesleept. Daarmee eert de Italiaanse sportkrant Tuttosport het voetbaltalent van het jaar. De verdediger van Ajax is de opvolger van Kylian Mbappé, de Franse aanvaller van Paris Saint-Germain die met zijn land de wereldtitel veroverde.
17/12 10u00  Brugse priester is veroordeeld voor schuldig verzuim bij een zelfdodingEen Brugse priester is veroordeeld tot een maand gevangenisstraf met uitstel voor schuldig verzuim bij een zelfdoding.
17/12 09u45  Italiaanse sportkrant roept Ajax-verdediger uit tot het voetbaltalent van 2018De Nederlander Matthijs de Ligt heeft de Golden Boy Award in de wacht gesleept. Daarmee eert de Italiaanse sportkrant Tuttosport het voetbaltalent van het jaar. De verdediger van Ajax is de opvolger van Kylian Mbappé, de Franse aanvaller van Paris Saint-Germain die met zijn land de wereldtitel veroverde.
17/12 09u45  Reglement wordt aangepast, Red Lions komen toch nog in aanmerking voor ‘Ploeg van het Jaar’: wie is jouw favoriet?Na de wereldtitel van de Red Lions was er meteen heel wat ongenoegen bij de fans dat de Belgische hockeyers niet (meer) in aanmerking kwamen voor de titel ‘Ploeg van het Jaar’ op het Sportgala nu zaterdag. Die stemming werd in theorie immers al begin december afgesloten. Maar bij Sportspress.be, de Belgische Beroepsbond van Sportjournalisten, beseften ze de vreemde situatie en het reglement werd daarom toch nog aangepast. Dat vertelde David Naert deze ochtend in primeur op Radio 1.
17/12 09u45  Deense Saxo Bank neemt Binckbank overBinckbank wordt overgenomen door Saxo Bank. De Nederlandse online broker blijft wel onder de naam Binckbank in België actief, maar verdwijnt van de beurs.
17/12 09u15  Van #MeToo tot spijtoptantWij geven u negen portretten en thema’s van nieuwsfeiten uit eigen land. Kunt u de tekeningen en de thema’s koppelen en weet u waarom deze mensen dit jaar het nieuws haalden?
17/12 09u15  Denver wint NBA-topper tegen TorontoDenver heeft afgelopen nacht de topper in de Noord-Amerikaanse professionele basketcompetitie (NBA) tegen Toronto gewonnen.
17/12 09u00  Reynders waarschuwt: op motie van wantrouwen volgt een land zonder bestuurAls de oppositie een motie van wantrouwen indient en goedkeurt, dan volgt het ontslag van de regering en dan kan er niets meer in dit land, zo waarschuwt MR-vicepremier Didier Reynders.
17/12 09u00  Zware explosie bij Griekse nieuwszenderEen zware explosie heeft het gebouw van de Griekse private televisie- en nieuwszender Skai in Piraeus opgeschrikt. De aanslag was in de nacht op maandag aangekondigd via een telefoontje aan een andere zender.
17/12 08u45  ‘Veilig vuurwerk bestaat niet. Laat het over aan professionals’In de aanloop naar de eindejaarsperiode waarschuwt Oscare, het nazorg- en onderzoekscentrum voor patiënten met brandwonden en littekens, voor het gebruik van vuurwerk. Met de campagne ‘Gebruik je verstand of verlies een hand!’ roept de vzw op om het afsteken van vuurpijlen aan professionals over te laten.
17/12 08u30  Noord-Ier Mark Allen wint Scottish Open snookerDe 32-jarige Noord-Ier Mark Allen heeft zondag in Glasgow het Scottish Open snooker gewonnen. In de finale nam “The Pistol” met 9-7 de maat van de Engelsman Shaun Murphy. Hij liet daarbij breaks van 110, 82, 64, 70, 66, 134 en 83 noteren. Murphy stelde daar breaks van 53, 56, 50 en 115 tegenover.
17/12 07u45  Noord-Korea: ‘Nieuwe Amerikaanse sancties bedreigen ontwapeningsproces’‘De jongste Amerikaanse sancties dreigen het pad van nucleaire ontwapening op het Koreaanse schiereiland voorgoed te blokkeren’. Dat zegt het communistische regime zondagavond, nadat de dialoog tussen de VS en Noord-Korea opnieuw helemaal geblokkeerd lijkt. Afgelopen zomer hadden de presidenten Trump en Kim Jong-un nog een historische ontmoeting in Singapore, maar sindsdien blijft het stil.
17/12 07u45  SP.A dreigt met motie van wantrouwen'We verwachten dat de premier in het parlement uitlegt wat hij de komende maanden gaat doen en dat hij dan het vertrouwen vraagt. Als hij dat niet doet, dan laat hij ons geen keuze.' En dan wil de SP.A een motie van wantrouwen indienen, zegt Meryame Kitir van SP.A.
17/12 07u30  Theresa May: ‘Tweede Brexitreferendum zal onherstelbare schade aanrichten’De Britse premier Theresa May wijst een nieuw referendum over de Brexit resoluut af. Dat zal volgens haar het vertrouwen van het Britse volk schaden en onherstelbare schade aanrichten, zo staat in de toespraak die ze maandag voor het Britse parlement houdt en waarvan haar persdienst al een aantal uittreksels publiceerde.
17/12 07u15  Filipijnse wordt ‘Miss Universe 2018’De nieuwe ‘Miss Universe’ komt uit de Filipijnen. Het gaat om de 24-jarige Catriona Gray, die werkt als model, zangeres en presentatrice. De Belgische Zoë Brunet mocht als eerste eredame van Miss België de honneurs waarnemen bij deze schoonheidswedstrijd in Bangkok en eindigde in de top 20.
17/12 07u15  Hoeveel belasting moet ik betalen op mijn groepsverzekering na ontslag?Lees meer >
17/12 07u00  ’Vier op de tien artsen kregen afgelopen jaar snelheidsboete’Vier op de tien artsen kregen het afgelopen jaar een snelheidsboete in de bus, terwijl van alle doorsnee Belgen maar 13 procent tegen de lamp liep voor overdreven snelheid. Dat moet blijken uit een enquête van de Artsenkrant en verkeersinstituut Vias bij meer dan 1.100 artsen.
17/12 06u15  Grondwetspecialiste: 'Beter lopende zaken dan vervroegde verkiezingen'Een korte periode met een regering in lopende zaken is ‘democratisch geoorloofd en zelfs verkieslijk’, vindt grondwetsspecialiste Patricia Popelier.
17/12 03u30  Zo kon het niet verderSterke Hein is gekapseisd. Het gebeurde met zijn eigen ideeën en dat is nobel. En hoewel hij veel excuses heeft, is de beslissing van het Anderlecht-bestuur om Hein Van­haezebrouck te ontslaan, te begrijpen.
17/12 03u30  Vanhaezebrouck vond paars-wit al lang een circusMarc Coucke had tegen Cercle, Moes­kroen en W.-Beveren drie zeges geëist van Vanhaezebrouck. De 2–1-afgang op Cercle kostte Hein zijn kop.
17/12 03u30  Van der Poel ongenaakbaarIn Antwerpen versnelde Van der Poel in de derde ronde. In Zonhoven op zondag was hij al na een paar honderd meter weg.
17/12 00u00  Olympique Lyon (met Denayer) houdt Youri Tielemans en Nacer Chadli in degradatiezoneOp de 18e speeldag in de Franse Ligue 1 stonden met Lyon tegen Monaco drie Belgen tegenover elkaar: Jason Denayer verscheen aan de aftrap bij de thuisploeg, Nacer Chadli en Youri Tielemans stonden in de basis bij kelderploeg Monaco, dat na een zes op negen hoopte om langzaam uit het degradatiedal te kruipen. Bij winst kwamen de Monegasken naast Amiens op de zeventiende plek terecht. Tegen een sterk Lyon kon het prinsdom echter geen vuist maken: 3-0 was de eindstand.
16/12 23u00  Barcelona vernedert Levante in eigen huis met 0-5, tovenaar Messi heeft voet in elke goalLionel Messi heeft zich zoals vanouds als de draaischijf van FC Barcelona geëtaleerd. De kleine Argentijn schitterde tegen Levante met drie goals en twee assists: tegen het nummer acht van de competitie ging Barcelona met maar liefst 0-5 winnen. Indrukwekkend, en zo blijven de Catalanen op kop van La Liga.
16/12 22u15  Prestigereeks ‘Over Water’ ontgoocheltDe nieuwe reeks van Tom Lenaerts voelt voorlopig als een kamer in een designhotel: prachtig ingericht, afgelikt, maar dun en karakterloos. Het scenario gaat bovendien flink de mist in.
16/12 22u15  Hoe ons klein land toch wereldkampioen kon worden in een teamsport op het WK HockeyIndividuele sporthelden kenden we al lang. Wereldkampioen in een teamsport, dat leek voor een klein land als België onbegonnen werk. Tot zondag, in India.
16/12 21u45  Braziliaanse spirituele ‘genezer’ meldt zich na klachten seksueel misbruikDe Braziliaanse zelfverklaarde spirituele genezer Joao Teixeira de Faria, beter bekend als Joao de Deus, heeft zich aangegeven bij de politie nadat hij beschuldigd is geworden van seksueel misbruik.
16/12 21u15  ‘Weinstein schepte op over seks met Jennifer Lawrence’Tijdens de rechtszaak tegen Harvey Weinstein heeft een actrice die anoniem wil blijven vrijdag uitgesproken dat de filmproducent tegen haar heeft opgeschept dat hij seks heeft gehad met Jennifer Lawrence.
16/12 21u00  Het was even rustig, maar Hein Vanhaezebrouck is al zesde coach die moet opstappen dit seizoenDe trainerswals in het seizoen 2018-2019 in de hoogste voetbalklasse:
16/12 21u00  Complete malaise bij Anderlecht, dat neergesabeld wordt door CercleDe malaise bij Anderlecht blijft maar duren. De voorbije weken liet de recordkampioen van België het al meerdere keren na om te profiteren van de puntenverliezen van de concurrentie en ook tegen Cercle Brugge ging het mis: De Vereniging klopte paars-wit met 2-1. Kylian Hazard speelde een briljante wedstrijd bij de thuisploeg, terwijl de bezoekers naar Brussel terugkeren met 1 op 12.
16/12 21u00  Aanslag Straatsburg eist vijfde dodelijk slachtofferEr is een vijfde slachtoffer overleden na de aanval op de kerstmarkt in Straatsburg. Dat meldt de procureur in Parijs.
16/12 21u00  Hein Vanhaezebrouck kan pijnpunt van Anderlecht niet benoemen: “Te veel om op te noemen”Coach Hein Vanhaezebrouck moest opnieuw toekijken hoe Anderlecht punten liet liggen. Na het verlies bij Cercle Brugge heeft paars-wit slechts 1 op 12 gepakt. Ook voor Vanhaezebrouck viel er niet veel goeds te noteren. “Het was altijd net te hard, net te ver, net niet.”
16/12 20u30  Anderlecht ontslaat coach Hein Vanhaezebrouck na nederlaag tegen CercleHein Vanhaezebrouck is niet langer coach van Anderlecht. “Na de tegenvallende resultaten en het geleverde spel heeft de directie vanavond unaniem beslist om de samenwerking met de coach te beëindigen”, liet de Brusselse club weten enkele uren nadat er met 2-1 werd verloren bij Cercle Brugge.
16/12 20u30  Jolien D’hoore en Lotte Kopecky derde in ploegkoers op WereldbekerJolien D’Hoore en Lotte Kopecky zijn zondag op wereldbekermanche baanwielrennen in Londen derde geworden in de ploegkoers. De Britten Katie Archibald en Laura Kenny wonnen, voor de Australiërs Amy Cure en Annette Edmondson. Twee weken terug veroverden D’hoore en Kopecky ook al brons op de wereldbekermanche in Berlijn.
16/12 20u30  Genk wint makkelijk van KV Oostende (maar had veel meer moeten scoren)Genk staat zeven punten voor Club Brugge en Antwerp. De leider won makkelijk en logisch van KV Oostende met 2-0 en kwam eigenlijk nooit in de problemen amper drie dagen na de Europese match tegen Sarspborg. Voor Genk is het de eerste thuiszege in drie wedstrijden, Oostende blijft met 22 punten hangen in de rechterkolom. Toch één werkpuntje: de competitieleider morste met de doelkansen, waardoor het ‘maar’ 2-0 werd.
16/12 20u00  Geraint Thomas krijgt nieuwe trofee van Tour de France nadat vorige gestolen werdGeraint Thomas heeft een nieuwe trofee overhandigd gekregen voor zijn eindoverwinning in de Ronde van Frankrijk eerder dit jaar. De originele beker werd in oktober gestolen. Dat meldde Team Sky zondag.
16/12 19u45  Onderzoek naar extreemrechtse cel bij Duitse politieIn Duitsland is een onderzoek gestart naar vijf politiemensen die ervan beschuldigd worden een extreemrechtse cel te hebben gevormd.
16/12 19u45  België wereldkampioen hockey, Nederland reageert teleurgesteld: 'Wéér net niet'‘Net niet. Wéér net niet.’ In de Nederlandse media heerst de teleurstelling over de verloren finale op het Wereldkampioenschap Hockey in India.
16/12 19u30  Stoffel Vandoorne positief na eerste Formule E-race: "We hebben veel geleerd"Ondanks een problematische eerste Formule E-race blikt Stoffel Vandoorne met een positief gevoel terug op zijn eerste echte kennismaking met het Formule E-kampioenschap.
16/12 19u30  Na Rode Duivels krijgen ook Red Lions dinsdag op balkon van Brussels stadhuis een feestelijk onthaalIn navolging van de Rode Duivels zullen de Red Lions dinsdagmiddag op het Brusselse stadhuis ontvangen worden. Dat meldde burgemeester Philippe Close zondag via Twitter. Net als de Rode Duivels, na hun derde plaats op het WK, zullen de wereldkampioenen hockey ook op het balkon verschijnen.
16/12 19u15  Red Lions door het dolle heen na wereldtitel: “Als ik morgen sterf, zou het niet eens erg zijn”Na enkele jaren van net niet, hebben de Red Lions hun doel om een groot toernooi te winnen eindelijk waar kunnen maken. In een zenuwslopende finale van het WK hockey in India versloeg België Nederland na shoot-outs met 3-2. Aanvaller Florent Van Aubel en doelman Vincent Vanasch waren de grote helden en hielpen de Red Lions met de winnende goal en save aan de langverwachte wereldtitel.
16/12 18u45  Topper in 1B eindigt onbeslist: Union en Beerschot Wilrijk blijven meedoen voor tweede periodetitelOp de negentiende speeldag in de Proximus League (1B) hebben Union en Beerschot Wilrijk 1-1 gelijkgespeeld. Door het gelijkspel moet Beerschot Wilrijk KV Mechelen naast zich dulden op kop in de tweede periodestand. Union blijft derde.
16/12 18u15  “Nonchalante” Mathieu van der Poel geeft deze keer broer de schuld van saaie cross, Wout van Aert geeft het nog niet opVoor de 15e keer dit jaar mocht Mathieu van der Poel juichen om de zege. Al kwam hij op het einde wel nog ten val. “Ik was een beetje nonchalant”, verklaarde de 23-jarige Nederlander zondag na zijn overwinning in Zonhoven.
16/12 18u00  IN BEELD. Confrontatie tussen politie en relschoppersNa de Mars tegen Marrakech, die relatief rustig verliep, kwam het tot een confrontatie tussen de politie en relschoppers. De politie zette het waterkanon en traangas in om de menigte uiteen te drijven.
16/12 18u00  Dennis Praet bevestigt topvorm: Belg strooit met assists voor SampdoriaDennis Praet lag zondagmiddag met twee assists aan de basis van een vlotte 2-0 overwinning van Sampdoria tegen Parma op de 16e speeldag in de Italiaanse Serie A.
16/12 18u00  Horrorcrash met meer dan 100 km/u in Wereldbeker afdaling: toestand van Zwitserse skiër is “stabiel”De Zwitserse skiër Marc Gisin houdt aan zijn horrorcrash in de Wereldbeker afdaling in het Italiaanse Val Gardena enkele gebroken ribben en longschade over. Dat maakt de Zwitserse Skifederatie zondag bekend. Gisin blijft opgenomen op de afdeling intensieve zorgen, maar zijn toestand is intussen stabiel.
16/12 18u00  Braziliaanse spirituele ‘genezer’ op de vlucht na klachten seksueel misbruikDe Braziliaanse zelfverklaarde spirituele genezer Joao Teixeira de Faria, beter bekend als Joao de Deus, is op de vlucht nadat hij beschuldigd is geworden van seksueel misbruik.
16/12 17u45  Horrorcrash aan meer dan 100 km/u in Wereldbeker afdaling: toestand van Zwitserse skiër is “stabiel”De Zwitserse skiër Marc Gisin houdt aan zijn horrorcrash in de Wereldbeker afdaling in het Italiaanse Val Gardena enkele gebroken ribben en longschade over. Dat maakt de Zwitserse Skifederatie zondag bekend. Gisin blijft opgenomen op de afdeling intensieve zorgen, maar zijn toestand is intussen stabiel.
16/12 17u15  Eden Hazard scoort voor het eerst in meer dan twee maanden en helpt Chelsea aan overwinningHet is gebeurd: Eden Hazard heeft de netten nog een keer gevonden. Chelsea won zondagmiddag met 1-2 op bezoek bij Brighton & Hove Albion: Hazard scoorde de tweede treffer en gaf de assist voor de eerste. The Blues blijven zo in het spoor van de top drie.
16/12 17u00  Stunten op eerste bergafwaartse schaatswedstrijdIn Yokohama in Japan vond de Crashed Ice race plaats, de eerste bergafwaartse schaatswedstrijd. De schaatsers stuntten langs bochten en hindernissen op een steile helling.
16/12 17u00  Duizenden Hongaren protesteren tegen OrbanVoor de vierde keer op korte tijd zijn oppositiepartijen en studentengroeperingen op straat gekomen in Boedapest tegen de Hongaarse premier Viktor Orban.
16/12 16u15  Goud voor België op WK hockey! Red Lions triomferen in historische finale na spectaculaire shoot-outsDe Red Lions (FIH-3) hebben hun droom om wereldkampioen te worden meteen waargemaakt. In het Indiase Bhubaneswar wonnen ze hun eerste (en dus historische finale) van Oranje (FIH-4) na shoot-outs. Vlak voor rust verloren de Belgen nog de mogelijkheid om de videoref in te roepen na een omstreden beslissing van de scheidsrechters maar in de tweede helft groeiden de Belgen in de match en ze kregen in het slot enkele grote kansen. Uiteindelijk moesten shoot-outs voor de beslissing zorgen en daarin werd het 3-2 nadat eerst nog beslissend punt werd afgekeurd.
16/12 16u15  Belgian Red Lions pakken historische winst op WK hockeyDe Belgian Red Lions stonden voor de eerste keer ooit in de finale van het WK hockey.
16/12 16u15  Hooggespannen verwachtingen voor Tom Lenaerts vanavond en een docu over asbestVanavond is 'Over Water', de nieuwe reeks van Tom Lenaerts, voor het eerst te zien op het kleine scherm. Ook Tom Waes en Daniel Lambo proberen uw aandacht te trekken.
16/12 16u00  4.400 jaar oude graftombe ontdekt in EgypteTen zuiden van de hoofdstad Caïro is een 4.400 jaar oud graf van een priester ontdekt. De tombe is verbazend goed bewaard, versierd met hiëroglyfen en 24 gekleurde beelden. De archeologen verwachten in de komende weken meer ontdekkingen te doen in de dodenstad Saqqara.
16/12 16u00  Klimatoloog van Ypersele ontgoocheld in Vlaams kortetermijndenkenEen gebrek aan respect voor de vele tienduizenden deelnemers van de klimaatmars en voor het rapport van het IPCC. Dat verwijt de bekende klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele ons land na de milieuconferentie in Katowice.
16/12 15u45  Oververdiende zege voor Sanne Cant in Zonhoven, deze keer strandt Betsema op plek twee: “Dit doet deugd”Sanne Cant heeft haar teller op vijf zeges gebracht in Zonhoven. Vorig jaar moest ze nog de overwinning laten aan Maud Kaptheijns, zondag was ze wel aan het feest. Ze haalde het voor Denise Betsema en Ceylin Alvarado.
16/12 15u45  Meerdere gewonden bij ‘Mars tegen Marrakech' na confrontatie tussen betogers en politieDe 'Mars tegen Marrakech', die zondagmiddag in Brussel plaatsvond, is uit de hand gelopen. De politie werd belaagd en gebruikte het waterkanon en traangas.
16/12 15u30  Meerdere gewonden bij ‘Mars tegen Marrekech' na confrontatie tussen betogers en politieDe 'Mars tegen Marrakech', die zondagmiddag in Brussel plaatsvond, is uit de hand gelopen. De politie werd belaagd en gebruikte het waterkanon en traangas.
16/12 15u15  LIVE. Meerdere gewonden bij ‘Mars tegen Marrekech' na confrontatie tussen betogers en politieIn Brussel wordt geprotesteerd tegen het Migratiepact in de ‘Mars tegen Marakkech’. Ze hielden een statische manifestatie op het Schumanplein, die uit de hand is gelopen.
16/12 15u00  Cedomir Janevski is nieuwe trainer van Egyptische topclub Ismaily SCNa acht maanden zonder club te zitten, trekt de Macedonische coach Cedomir Janevski voor een nieuwe uitdaging naar Egypte. De 57-jarige Janevski gaat aan de slag als nieuwe trainer van de Egyptische vicekampioen Ismaily SC. Dat maakt de Egyptische club zondag bekend.
1 2 3


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

14x Penny Marshall, een van succesvolste vrouwelijke Hollywood-regisseurs, overleden19/12 03u30 - De Standaard: Wetenschap: Penny Marshall (75), die als eerste vrouwelijke regisseur een film maakte die meer dan 100 miljoen dollar opbracht in de VS, is maandag in Los Angeles overleden. Dat maakt haar agent bekend.
11x Maaseik stuurt Belchatow kansloos huiswaarts in Champions League volleybal19/12 00u15 - De Standaard: Wetenschap: Op de tweede speeldag in groep D van de Champions League volleybal heeft Maaseik dinsdag met 3-0 gewonnen van het Poolse Belchatow. Met Red Dragon Jolan Cox (21 punten) in een glansrol werd het 25-21, 25-22 en 29-27.
10x Krantencommentaren over val Michel II: ‘Met de billen bloot naar het paleis’19/12 06u15 - De Standaard: Wetenschap: ‘Charles Michel is gesneuveld zonder glorie’, schrijft hoofdredacteur Karel Verhoeven in De Standaard. ‘Vernederd door de N-VA en ongeloofwaardig geacht door de linkse oppositie. Het was hoog tijd dat het stopte.’ De commentatoren van de Vlaamse kranten zagen in Charles Michel een ‘keizer zonder kleren’ en noemen de wanhoopspoging om zijn minderheidskabinet te redden ‘politiek ballet’ of ‘een schuldbekentenis’. Een overzicht.
10x Goed nieuws voor de fans: Zlatan Ibrahimovic doet er jaartje bij in Los Angeles19/12 00u00 - De Standaard: Wetenschap: Zlatan Ibrahimovic zal ook volgend seizoen zijn kunstjes in de Major League Soccer vertonen. De 37-jarige voormalige Zweedse international verlengde zijn verblijf bij La Galaxy tot eind 2019. Dat bevestigde de club dinsdag.
9x Cuba schrapt mogelijkheid holebihuwelijk in nieuwe grondwet19/12 07u30 - De Standaard: Wetenschap: Het Cubaanse parlement heeft dinsdag beslist om passages in de grondwet die het holebihuwelijk mogelijk zouden maken, te schrappen. Het parlement besliste dat ‘uit respect voor alle opinies’.
9x LIVE. Crombez: 'We vreesden al dat regering moeilijk met bocht Michel kon leven'19/12 07u30 - De Standaard: Wetenschap: Eerste Minister Charles Michel werd dinsdag in audiëntie ontvangen in het Paleis om het ontslag van de regering aan te bieden. De koning houdt zijn beslissing in beraad. SP.A-voorzitter John Crombez toonde zich vanochtend ook verbaasd over de bocht van Michel dinsdagavond.
9x Vlaamse zorgpremie wordt iets duurder19/12 07u15 - De Standaard: Wetenschap: De Vlaamse zorgpremie stijgt volgend jaar door de stijgende levensduurte van 51 naar 52 euro. Voor mensen met een lager inkomen blijft de bijdrage onveranderd op 26 euro.
9x Koning houdt het ontslag van premier Michel in beraad19/12 00u30 - De Standaard: Wetenschap: Eerste Minister Charles Michel werd dinsdag in audiëntie ontvangen in het Paleis om het ontslag van de regering aan te bieden. De koning houdt zijn beslissing in beraad.
7x Spijtoptant Veljkovic is uitgepraat19/12 07u15 - De Standaard: Wetenschap: Spijtoptant Dejan Veljkovic, spilfiguur in Operatie Schone Handen, heeft na 12 dagen en 96 uren verhoor aan de speurders alles gezegd wat hij weet.
7x Crombez: 'We vreesden al dat regering moeilijk met bocht Michel kon leven'19/12 07u15 - De Standaard: Wetenschap: Eerste Minister Charles Michel werd dinsdag in audiëntie ontvangen in het Paleis om het ontslag van de regering aan te bieden. De koning houdt zijn beslissing in beraad. SP.A-voorzitter John Crombez toonde zich vanochtend ook verbaasd over de bocht van Michel dinsdagavond.

Statistieken

Artikels:
33541
Gelezen:
11911
Aantal lezers nu:
63


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven