zaterdag 20 januari 2018, week 03


U bent nu hier: Meer nieuws van Trouw

Laatste updatecontrole: vandaag om 9u45
 

Trouw

Verbergen Tonen
20/01 09u15  Nicolás Tagliafico: de belangrijkste nieuwe voetballer in Nederland Ik ga een stukje schrijven op basis van één wedstrijd, een oefenwedstrijd tegen een tegenstander van niks. Ajax oefende tegen het Deense Lyngby, de nieuwe linksback Nicolás Tagliafico was opgesteld. Ik zag waar ik zo lang op heb gewacht, wat ik in een Nederlandse ploeg en zeker bij Ajax niet meer voor mogelijk had gehouden.
20/01 09u00  Mensen zijn niet gelijk aan hun beperking Meld het bij een date wanneer je een fysieke beperking hebt, raadt Beatrijs Ritsema in haar rubriek. Kwetsend, zegt lezer Iet Bouwsma, ook zichtbaar gehandicapt.10 
20/01 09u00  Gevluchte Eritreërs verdienen steun Een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties bracht in 2016 een vernietigend rapport uit over de mensenrechtensituatie in Eritrea. Moord, verkrachting, mishandeling en slavernij zijn er dagelijkse realiteit.10 
20/01 08u45  Patiënt en arts varen wel bij tijd Vooral interactie met patiënten geeft de zorgverlening inhoud, aldus voormalig huisarts, beeldend kunstenaar en auteur Ignace Schretlen.
20/01 08u15  Nederlandse visserij kon nu eens niet doordrukken Het lijkt een techniek met alleen maar voordelen: minder milieuschade, goede vangsten. In Nederland is er al stevig in geïnvesteerd. Maar het Europees Parlement stemde tegen pulsvisserij. Hoe kon dat?11 
20/01 07u45  Van uitgekauwde kauwgum tot potlood en liniaal Het jaar is jong, maar als het aan Jolande Penninks ligt, is het woord van 2018 gevonden. Kauwgumprullenbakje.11 
20/01 07u45  Pak armoede en slechtste huizen in één klap aan De beloftes van Parijs en de situatie van huurders: goede redenen om nu direct sociale woningen te verduurzamen, zegt Woonbond-directeur Ronald Paping.10 
20/01 07u30  Een prijs voor doorgeschoten machismo Oorspronkelijke sloeg het woord deconstructie op een analytisch onderzoek van filosofische teksten. Het is de samentrekking van de woorden destructie en constructie.
20/01 06u15  Geen akkoord over begroting, dus ligt Amerikaanse overheid stil De Amerikaanse senaat heeft vrijdagavond (lokale tijd) tegen een wetsvoorstel gestemd dat een stillegging ('shutdown') van de Amerikaanse overheid tot minstens 16 februari zou vermijden.11 
20/01 05u15  Defensie leert te weinig van fouten Een zeer kritisch rapport over de cultuur in de defensie-organisatie zet de nieuwe minister onder druk om meer te doen om ongelukken te voorkomen.13 
19/01 21u15  Duizenden mensen bij fakkeloptocht: 'OpRutte met die gaswinning' Het staat op een kartonnetje geschreven en hangt om de nek van een demonstrant: ‘Een echte Groninger strijdt mee. De losers zitten thuis.’
19/01 21u00  Van te vaak code geel worden we 'waarschuwingsmoe' Code rood kwam te laat bij de storm van donderdag. Bovendien waren we murw door alle keren dat code geel werd afgekondigd.
19/01 20u45  Trumps dominees schuiven aan bij de oppositie Ze spreken zelden een onvertogen woord over hun president. Maar nu lonkt een deel van de kerkleiders uit Donald Trumps religieuze adviesraad toch even richting de Democraten.
19/01 20u30  De crisis is groot in Venezuela en de ondernemers krijgen de schuld Schaarste, inflatie en voedselrellen; de Venezolaanse economie is volledig aan het instorten. De regering geeft de ondernemers de schuld. Die zouden alleen maar proberen de revolutie te ondermijnen.
19/01 20u15  De knetterende ruzie in de zorgwereld Ingewikkelde contracten willen ze niet, wel de mogelijkheid de tijd te nemen voor patiënten. Vrije zorgverleners zijn in opkomst - en verwikkeld in een knetterende ruzie met de zorgverzekeraars. 'Een tevreden patiënt is niet het enige relevante criterium.'
Laatste update: vandaag om 9u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
19/01 20u00  Tijd voor patiënten, in plaats van jakkerzorgIngewikkelde contracten willen ze niet, wel de mogelijkheid de tijd te nemen voor patiënten. Vrije zorgverleners zijn in opkomst - en verwikkeld in een knetterende ruzie met de zorgverzekeraars. 'Een tevreden patiënt is niet het enige relevante criterium.'
19/01 19u15  Ook bij storm blijft de trucker kapitein op de wegDe vakbond pleit voor een rijverbod bij code rood, de transportsector wijst op de eigen verantwoordelijkheid van chauffeurs. 'Het scheelt nogal of je met 30 ton staal de straat op gaat, of met een vracht dons.'
19/01 19u15  Justin Bieber houdt van Jezus, maar niet iedereen is er gerust opVan zijn tatoeages tot zijn songteksten - het geloof van Justin Bieber is duidelijk aanwezig. Hij spreekt er ook christelijke fans mee aan. Maar niet iedereen is daar even gelukkig mee.
19/01 18u15  Hoezo niet intimiderend, die shariapakjes?Rechters jodelen zelden van blijdschap wanneer hun vonnissen sneuvelen in hoger beroep. Maar de knallende oorvijg die de rechtbank van Wuppertal vorige week ontving van het Bundesgerichtshof in Karlsruhe butste pas echt ego's.
19/01 18u15  Liedje van de week: Zombie van The CranberriesWe maken even gebruik van deze rubriek om een bijzonder nummer van weleer op te duikelen, dat deze week vaak zal zijn gedraaid nadat de zangeres ervan deze week plotseling overleed - de Ierse Dolores O'Riordan van The Cranberries werd 46 jaar oud.
19/01 18u15  CD's op vrijdag: First Aid Kit, Tune-Yards en pianosonates van MozartFirst Aid Kit gaat op de country-tour, het chaotische stuiterwerk is nog steeds aanwezig op het nieuwe album van Tune-Yards en de sonate van pianist Menahem Pressler sprankelt en glanst.
19/01 18u00  Tim Knol: 'Muzikanten zijn geen clowns'Tim Knol wordt regelmatig gevraagd om mee te zingen in een opera of deel te nemen aan 'De slimste mens'. Maar hij heeft geen zin in poespas. Op zijn vierde soloplaat doet Knol dertien nieuwe pogingen tot het perfecte liedje.
19/01 17u45  De Britse zorg, vindt Jake's moeder, is een westers land onwaardigLang waren de Britten trots op hun gratis zorg, maar hun zorgsysteem lijkt ziek. Tienduizenden operaties zijn uitgesteld.
19/01 17u45  Robin van Persie als Dirk Kuijt, kan dat?Bij Fenerbahçe hebben ze niet het gevoel dat ze een groot voetballer laten gaan. Hoe keert Robin van Persie terug in Nederland?
19/01 17u30  Minder plofklassen op de basisschool'Plofklas' mag dan gekozen zijn tot Woord van het Jaar 2017, het aantal grote klassen op de basisschool is juist licht gedaald. In 2016 had 35 procent van de klassen meer dan 25 leerlingen, in 2017 was dat nog 32 procent.
19/01 16u45  Coca Cola wil meer plastic recyclenAls het aan Coca Cola ligt, zijn al hun flessen in 2030 voor de helft gemaakt van recyclebaar plastic. De frisdrankgigant zegt op deze manier bij te willen dragen aan een plasticvrije wereld.
19/01 16u15  EU neemt unieke maatregel tegen Venezuela, maar laat Maduro vooralsnog met rustDe Europese ministers van buitenlandse zaken zullen maandag sancties instellen tegen zeven prominente Venezolanen uit het regerings- en justitieapparaat, onder wie de tweede man na president Maduro en de minister van binnenlandse zaken. Het is de eerste keer dat de EU dergelijke persoonsgerichte maatregelen neemt tegen een Zuid-Amerikaans land.
19/01 16u15  Coca Cola wil meer plastic recycelenAls het aan Coca Cola ligt, zijn al hun flessen in 2030 voor de helft gemaakt van recyclebaar plastic. De frisdrankgigant zegt op deze manier bij te willen dragen aan een plasticvrije wereld.
19/01 16u15  Verkeerde muziek in de winkel kost zomaar 30 procent omzetMuziek op maat is een bepalende factor voor winkels en restaurants, ontdekt een groeiend aantal ondernemers. Muziekbedrijfjes spelen op de behoefte in.
19/01 16u15  Niet álle Nederlandse vissers zijn rouwig om het het EU-verbod op pulsvissenHet was volgens de ene visser ‘een gitzwarte dag’ en volgens de ander ‘een dramatische stemming’. Vol ongeloof en teleurstelling reageerden Nederlandse vissers deze week op de wens van het Europees Parlement om pulsvissen te verbieden. Maar niet alle vissers zijn daar rouwig om.
19/01 16u00  Premier van Nieuw-Zeeland wil zes weken na haar bevalling weer aan het werkEr werd al voor haar verkiezing tot premier over gespeculeerd, en het is nu een feit: Jacinda Ardern is zwanger.
19/01 15u00  In de klas voor hoogbegaafde kleuters is geen blok te hoogIn Alkmaar ging dit schooljaar de eerste plusklas van start voor hoogbegaafde kleuters. Is het verstandig om slimme kinderen al zo vroeg dat stempel te geven? 'In principe heeft een kind niets aan een label.'
19/01 14u45  Wordt Boef morgen uitgejouwd op Noorderslag?Zijn uitspraken noemt de festivalorganisatie ‘kwetsend en verwerpelijk’, wel staat rapper Sofiane Boussaadia, beter bekend als Boef, morgenavond op Noorderslag.
19/01 13u30  Wie wil, die kan nu all inclusive naar OeteldonkEen all inclusive carnavalsvakantie naar Den Bosch, pardon, Oeteldonk? Wie nog nooit carnaval heeft gevierd, maar diep van binnen altijd al wilde weten wat er onder de rivieren gebeurt tijdens deze drie dwaze dagen, kan in februari geheel verzorgd op carnavalsreis naar Den Bosch.
19/01 13u30  Fouten die niet worden rechtgezet irriteren lezersMet enig overdrijven mag worden gezegd dat het de afgelopen maanden correcties regende in Trouw. Haast dagelijks moest een enkel nieuwsfeit, naam, datum, getal, sekse, beroep of pakweg een passage uit de bijbelvertaling worden rechtgezet.
19/01 13u15  Jammer dat de storm Zandvoort liet liggenMet het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen.
19/01 12u15  VS willen wat Nederland niet lukte: de MH370 vindenAangespoelde brokstukken van het verongelukte Maleisische vliegtuig MH370 verleiden een Amerikaans bedrijf tot een nieuwe zoektocht naar het wrak. Het Nederlandse Fugro zou eerder in het verkeerde gebied hebben gezocht.
19/01 12u00  Aardsterren hebben een kraag als een notabeleHoewel het herfstwezens zijn, zie ik aardsterren vaak in de winter. Ze hebben zich dan al uitgeleefd - hun sporenbollen zijn leeg, hun kraag verloedert. Kraag? Jazeker, sommige aardsterren hebben een kraag als een Gouden-eeuwse notabele. Als sterren liggen die kragen op de aarde.
19/01 12u00  KPMG: Harde Brexit gaat het Nederlandse bedrijfsleven een half miljard kostenDe douane krijgt een enorme klus als de Britten uit de EU stappen. En ondernemers moeten ervoor betalen: een half miljard euro.
19/01 12u00  Een opstijgend wolkje bij het sterven? Bert Keizer heeft er nog nooit één gezien.Eddie Izzard zei: als bidden zou werken dan deden we het allemaal. Stel je voor, je wilt een Ferrari en na twintig uur bidden staat ie voor je deur.
19/01 12u00  Emiraten houden Airbus in het zadelDe toekomst van de Airbus A 380, het grootste passagiersvliegtuig, lijkt voor de komende tien jaar verzekerd. Luchtvaartmaatschappij Emirates uit Dubai heeft 20 nieuwe A 380’s besteld en een optie genomen op nog eens 16 toestellen.
19/01 11u45  Paus Franciscus neemt het op voor omstreden Chileense bisschopPaus Franciscus heeft het opgenomen voor de Chileense bisschop Juan Barros, die ervan wordt beschuldigd seksueel misbruik door een priester te hebben verzwegen. De paus noemt die beschuldigingen ‘laster’.
19/01 11u45  Eerste 'brainstorm over immigratie en integratie' trekt meteen volle zaalRutger van den Noort van De Nederlandse Leeuw trekt vanavond tweeduizend mensen met zijn 'nationale brainstorm' over immigratie en integratie. Hij pleit voor hernieuwde trots op Nederlandse waarden. Niet dat hij andere culturen of religies wil weren. 'Maar de uitingen daarvan...'
19/01 11u00  Marine (19) wil officier van justitie worden, maar waar blijft haar paspoort?Veel 'generaalpardonners' uit 2007 wachten nog steeds op een Nederlands paspoort. Het leven van de Armeense Marine (19) staat erdoor op pauze.
19/01 11u00  Zijn we een stap dichterbij een kernoorlog?De Amerikanen zijn van plan hun nucleaire strategie aan te passen. Dit brengt veel gevaren met zich mee. Een versoepeling van het gebruik van nucleaire wapens in combinatie met de apocalyptische taal uit Washington doet de angst voor een nucleaire oorlog toenemen.
19/01 11u00  Keuzestress op dag twee van EurosonicVier dagen lang barst het in de stad Groningen van de muziek. Kerken, kroegen, brouwerijen en poppodia veranderen in muzikale marktkraampjes waar honderden bands uit alle hoeken van Europa laten zien wat ze in de aanbieding hebben. De tweede avond van Eurosonic kenmerkte zich door flink wat keuzestress, en schoot vervolgens alle kanten op.
19/01 10u30  Minder armoede: minder adoptiesHet aantal internationale adopties neemt wereldwijd af. In Nederland lag het aantal adopties in 2016 zelfs even laag als in 1971, toen Nederlandse ouders voor het eerst naar het buitenland reisden om er adoptiekinderen op te halen. Vooral de verbeterde levensstandaard in landen waar voorheen veel adoptiekinderen vandaankwamen, verklaart de daling.
19/01 10u00  Trump vindt dit het beste nepnieuws van 2017Trumps nieuwste wapen in zijn vete met de pers: een ludieke prijs. Maar een partijgenoot haalde hard uit naar de president.
19/01 10u00  Kamer legt advies om te stoppen met adoptie uit de VS en de EU naast zich neerDe Tweede Kamer legt een kritisch advies over adoptie naast zich neer. Als 'laatste redmiddel' blijft adoptie zinvol, vinden de fracties in de Tweede Kamer.
19/01 09u45  Aantal Turkse asielaanvragen groeitAfgelopen jaar kwam het grootste aantal Turkse asielzoekers sinds 2002 naar Nederland. In 2017 vroegen 480 Turken asiel aan in Nederland, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceert. In november werd een piek bereikt. Tachtig gevluchte Turken vroegen toen asiel aan.
19/01 09u45  Zet boeren niet weg als 'gifspuiters'Gecontroleerde inzet van natuurlijk gif kan gewassen duurzaam tegen ziektes beschermen, betoogt Jos Frantzen.
19/01 09u45  Amerika leidt niet meerNa een jaar Trump hoor je het steeds vaker: als je niet naar zijn twitterbombardementen kijkt, dan valt hij wel mee.
19/01 09u30  Als de meeste leerlingen ‘Mein Kampf’ als bekendste boektitel noemen, is dat illustratief voor het onderwijsUit onderzoek weten we dat de motivatie van leerlingen toeneemt als ze vaker in de klas vrij lezen, aldus universitair docent Ewout van der Knaap.
19/01 09u30  Door de techniek wacht ons een heel ander mens-zijnDe huidige golf van innovaties raakt ons menszijn in de diepste kern, stelt Thomas van Slobbe. En niemand kan voorspellen wat precies de gevolgen zullen zijn.
19/01 09u30  Verzekeraars schatten stormschade op 90 miljoen euroDe schade die de zware storm van gisteren aan huizen en auto’s heeft veroorzaakt, komt volgens een eerste prognose van het Verbond van Verzekeraars uit op minstens 90 miljoen euro.
19/01 08u30  Doe iets voor ouderen die in armoede levenDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
19/01 08u15  Met zoveel flexibiliteit kan het communisme nog heel lang meeIn de vrieskou en het donker van de vroege avond loop ik door de smalle straatjes van Pekings hutongs, de weinig overgebleven oude wijken, waar mensen op straat rondscharrelen bij kleine kruidenierswinkeltjes en publieke toiletgebouwen, terwijl volgeladen vrachtfietsen zigzaggend hun weg zoeken.
19/01 05u15  Zo duurzaam zijn die windmolens nietWindturbines maken vergt veel metalen en mineralen. Het delven daarvan schaadt mens en milieu. Tijd voor een ‘faire’ molen, vindt ook de windsector zelf.
19/01 00u15  Europium vliegt uit de bocht met holle beeldenDANS/THEATER Europium RootlessRoot/Made in Athens ★★☆☆☆
19/01 00u15  Carla Bruni flirt in Carré met haar fansPop French Touch Tour Carla Bruni ★★☆☆☆
19/01 00u00  Chinese koopwoede luwtVoor het eerst in jaren investeren Chinese ondernemingen minder in het buitenland. Dat komt door zowel Amerikaanse als Chinese maatregelen.
18/01 23u30  Spoor van vernieling in vier uur tijdBij de westerstorm van gisteren kwamen twee mensen om. De materiele schade loopt in de tientallen miljoenen euro’s.
18/01 23u15  NS wilden alle risico’s vermijdenHet stilleggen van het openbaar vervoer komt zelden voor. Het besluit past in een trend om risico’s uit te sluiten.
18/01 22u30  Onthoofde pop voor moskee in AmsterdamEen onthoofde pop, vastgemaakt aan het hek voor de Emir Sultan moskee in Amsterdam-Noord zorgde gisteren voor onrust en verbazing.
18/01 22u30  Europese Commissie wil meer Nederlands geldDoor de Brexit komt de EU geld te kort. Of Nederland in dat gat wil springen? Maar dat ziet Den Haag niet zitten.
18/01 22u15  Het leesdieet van 2017 was een ratjetoeBoekverkoop In de top 100 van best verkochte boeken over 2017 voert Nederlandstalige literatuur niet de boventoon.
18/01 21u30  Nam: Halvering gaswinning is overdrevenVolgens de Nam is de zware beving van vorige week geen aanleiding om de ‘risico-modellen aan te passen’.
18/01 21u15  Lekker foute, ouderwetse humorIk kijk nu al uit naar zondagavond, in de hoop dat het weer net zo lachen wordt als afgelopen week: AvroTros biedt tussen half negen en tien uur twee programma’s vol foute humor. En dat is goed voor de mens. Want kent u die al van de homo, de dwerg en de man met de hazenlip?
18/01 21u00  Kosovo's oude wond is nog niet geheeldDe politieke elite in Kosovo dankt haar bestaan aan de oorlog en gebruikt haar macht nu om goedbetaalde overheidsposten te behouden. Deel 13 van de reisserie van Jonathan Holslag langs de rafelranden van Europa.
18/01 20u15  Luna Zegers zingt flamenco tegen de eenzaamheidIn haar autobiografie 'Solo' beschrijft jazz- en flamencozangeres Luna Zegers hoe ze het verlies van haar naasten verwerkte met muziek. 'Door te zingen, voel ik me verbonden.'
18/01 19u15  'Dirk Gently's Holistic Detective Agency' is zeker een proefaflevering waardEen holistische detective met tijdreizigers en elfjes, kan dat ooit wat worden? Ja.
18/01 19u00  Jammer dat 'Taal is zeg maar echt mijn ding' een romantische komedie moet zijnTaal is zeg maar echt mijn ding Regie: Barbara Bredero Met Fockeline Ouwerkerk, Peter Faber, Egbert-Jan Weeber ★★★☆☆
18/01 19u00  Toch nog iemand die een film over filmer Godard durft te makenIemand moest het doen: een overbodige film maken over Jean-Luc Godard, de inmiddels 87-jarige halfgod en beroepsvisionair die in de jaren zestig met de Nouvelle Vague de filmtaal zo ingrijpend vernieuwde dat geen enkele regisseur het heeft aangedurfd een film over hem te maken.
18/01 18u15  Beving zorgt voor ruzie tussen gasbedrijf en toezichthouderDe zware aardbeving van begin vorige week zorgt voor een conflict tussen het bedrijf dat het gas wint en de instantie die waakt over de veiligheid. Volgens Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) is na de schok bij Zeerijp (3,4 op de schaal van Richter) sprake van 'code rood'. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (Nam) vindt deze uitspraak 'onbegrijpelijk' en zelfs 'onacceptabel'.
18/01 17u30  'Darkest Hour' laat de vuurdoop van Winston Churchill zien'Darkest Hour' doet precies wat 'Dunkirk' niet deed: een kijkje geven in het oorlogskabinet van Winston Churchill. De twee films vullen elkaar perfect aan, maar zouden niet verschillender kunnen zijn.
18/01 16u45  Rechters bezorgd over spotgoedkope, private rechtspraakDe reguliere rechtspraak ligt overhoop met een nieuwe, private, en tamelijk ondoorzichtige manier van rechtspreken: e-Court. Rechters zoeken naar een passend antwoord op deze veel goedkopere manier van rechtspreken waar Bol.com bijvoorbeeld gebruik van maakt.
18/01 16u00  Hoe autonoom zijn we eigenlijk als ons bij leven gevraagd wordt om een nier te doneren?Groepsbijeenkomsten met naasten van nierpatiënten wakkeren het animo voor donatie aan. Maar hoe zorg je dat mensen zich nog vrij voelen in hun keuze?
18/01 15u45  Bij meester Schot was het sommen maken met een meeuw op je kopTaaloefeningen maken met een reiger tussen de inktpotten. In de bijzondere vogelklas van meester Karel Schot kon het. Zijn oud-leerlingen komen zaterdag samen voor een reünie.
18/01 15u15  Het moest een keer misgaan met BarbieSamantha de Jong maakte haar dromen waar, maar dat werd haar bijna fataal.
18/01 15u00  Deze Haïtiaanse schreeuwt het letterlijk van de daken: 'Geef je kind niet aan een weeshuis!'Stoppen met adoptie uit het buitenland of doorgaan? Vandaag discussieert de Tweede Kamer over deze kwestie. In Haïti, waarmee Nederland al sinds de jaren tachtig een adoptierelatie heeft, is het ook onderwerp van discussie.
18/01 14u30  Ook Bert (van Ernie) had het nakijken op het Tata-schaaktoernooiAnish Giri moest gisteren genoegen nemen met remise, maar staat nog steeds bovenaan in het Tata Steel-toernooi.
18/01 14u30  Nederland zoekt dekking tegen bomen, glasplaten en dakpannenNederlanders zochten vanmorgen een veilig heenkomen om niet ten prooi te vallen aan de storm. Op Den Haag Centraal, waar een dakplaat los kwam te zitten, werd bezoekers verzocht om zich naar de rand van het gebouw te begeven. Anderen zaten in een vertraagde trein, of besloten gewoon binnen te blijven.
18/01 14u15  De Pakistaanse vrouw stopt met werken vanwege de grootfamilieEen Pakistaanse vrouw vertelde me dat ze een nachtbraker is en daarom moeite heeft met opstaan in de ochtend. Ze was dus maar gestopt met werken, zei ze. Dat ging er bij mij niet in.
18/01 14u15  'Alarmerende ov-directeuren' zijn geen verontrustende typesAlarmerende cijfers en geluiden, een alarmerend bericht - alles goed en wel, maar gisteren schreef Trouw over 'alarmerende ov-directeuren' die meer rails willen. Alarmerend betekent meestal verontrustend, maar met alarmerende directeuren zijn directeuren bedoeld die alarm slaan. Klopt de formulering dan wel?
18/01 13u45  Kaliningrad: Russische exclave met een monsterlijk gebouw als centrumIn het voormalige Köningsberg staan de stationsklokken ingesteld op Moskoutijd. Een stad die 1100 kilometer verderop ligt, maar die van de oude Hanzestad aan de Pregel een grauwe Sovjetexclave maakte.
18/01 13u15  Sponsor wil wel op dat sporterslijf, met de Winterspelen op komstHet stond er toch maar mooi even op, twee maanden voor de Winterspelen in Pyeongchang: het logo van een bedrijf voor vloerisolatie, Tonzon, prijkt nu op linkerdijbeen van de Nederlandse shorttrackers, die KPN, sponsor sinds 2010, op het rechterdijbeen hebben staan.
18/01 13u15  Zware storm eist twee doden, legt openbaar vervoer stil en zorgt voor lange filesEr rijdt even geen trein meer in Nederland. Ook staan er trams en bussen stil en zijn er veerboten uit de vaart genomen. Verschillende wegen zijn afgesloten en er staan, midden op de dag, lange files. Ofwel, het stormt in Nederland. In Enschede en Olst vielen twee doden.
18/01 13u00  Erdogan richt pijlen op seculiere oppositiepartijPresident Erdogan neemt de seculiere oppositiepartij CHP onder vuur in de hoop conservatieve kiezers te kapen.
18/01 13u00  Bevroren keken de Groningers naar wat er zich beneden voltrokOnline gekeken naar het gasdebat, van half acht 's avonds tot iets na middernacht. De Groningers op de publieke tribune waren toen al vertrokken, moe, verbitterd.
18/01 13u00  Kaliningrad: militaire voorpost of poort naar Europa van Rusland?Het Russische Kaliningrad moest na de Sovjet-tijd een modern deel van Europa worden. Maar toen de spanning opliep, keerde de exclave terug naar het militaire verleden.
18/01 13u00  Bertens speelt niet goed, maar wel goed genoegZonder sterk te spelen plaatste Kiki Bertens zich voor de derde ronde van de Australian Open in Melbourne. Daar wacht Caroline Wozniacki.
18/01 12u45  Alescon gaat gedupeerde gehandicapten compenserenHet bedrijf waar PvdA-Kamerlid Moorlag een verboden schijnconstructie hanteerde, gaat de gedupeerde gehandicapten compenseren.
18/01 12u30  Volgens de NAM moet gaswinning halveren om 'code groen' te halenVolgens de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet de gaswinning in Groningen met 50 procent worden teruggeschroefd, wil het aardbevingsgebied van 'code rood' naar 'code groen' gaan. Dat schrijft de NAM in een brief aan het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). De NAM benadrukt in de brief wel dat ze het niet eens is met het door het SodM gewenste veiligheidsniveau.
18/01 12u30  Zware storm legt openbaar vervoer stil en zorgt voor lange filesEr rijdt even geen trein meer in Nederland en vanaf Schiphol vliegt er niets meer. Ook trams, bussen en veerboten rijden en varen niet meer. Verschillende wegen zijn afgesloten en er staan, midden op de dag, lange files. Ofwel, het stormt in Nederland.
18/01 12u00  Gezonde voedingsmiddelen aanmerkelijk duurder gewordenVoedingsmiddelen zijn de afgelopen tien jaar gemiddeld 17 procent duurder geworden. Gezondere producten stegen beduidend meer in prijs dan minder gezonde - of ongezonde producten. De gezondere werden 22 procent duurder, de ongezondere 13 procent.
18/01 11u45  'Als ik op luxe gesteld zou zijn, had ik nu een heel vervelend leven gehad'De economie trekt aan, maar er is een groeiende groep Nederlanders die zich niet aan de armoede weet te ontworstelen, bleek gisteren uit onderzoek van het CBS. Dat geldt met name voor de groep tussen 55 en 65 jaar oud. Nelleke Westdijk (62) moet het maandelijks bijvoorbeeld met 600 euro doen. Het lukt net, doordat ze bij haar zoon inwoont en sober leeft. 'Ik heb gewoon de boot gemist.'
18/01 11u45  Zware storm legt trein- en vliegverkeer stil en zorgt voor lange filesEr rijdt even geen trein meer in Nederland. Vanwege zeer zware windstoten geldt er code rood voor Zuid- en Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel en het IJsselmeergebied. Voor de rest van het land is code oranje afgegeven.
18/01 11u30  Toenemende kritiek op handel cryptomuntenDe kritiek op de handel in digitale munten zoals de bitcoin zwelt aan. Dat zorgt voor onrust in cryptoland.
18/01 11u30  Zware storm legt trein- en vliegverkeer stilEr rijdt even geen trein meer in Nederland. Vanwege zeer zware windstoten geldt er code rood voor Zuid- en Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel en het IJsselmeergebied. Voor de rest van het land is code oranje afgegeven.
18/01 11u15  Doneer uw eigen haar voor een mussennestDoor de stad lopend hoor ik een opgewekt gekwetter en gekwebbel van huismussen. Ja hoor, daar zitten ze. Deels in een conifeer, deels in de clematis op een schutting, deels op de dakpannen van het woonhuis met groene tuin. Wat een prettig gekeuvel!
18/01 11u15  Eerste vrouwelijke premier zal Roemenië geen vernieuwing brengenDe Roemeense president Klaus Iohannis heeft Viorica Dancila aangewezen als het nieuwe hoofd van de regering. Voor het eerst wordt Roemenië bestuurd door een vrouw. De benoeming moet nog worden goedgekeurd door het parlement, maar dat is slechts een formaliteit.
18/01 11u15  Sigrid overtuigt op eerste dag van Groningse festival EurosonicVier dagen Eurosonic, dat betekent dat vier dagen lang de kroegen, kerken, brouwerijen en poppodia van Groningen uitpuilen van de muziek. Vanuit alle hoeken van Europa spelen bands zich in het zweet om op te vallen op het showcasefestival. Met wisselend succes - op de eerste avond viel er een hoop te genieten, maar bleek Sigrid de enige echte headliner.
18/01 11u15  Zware windstoten zorgen voor overlast, KNMI geeft weeralarm af en NS legt al het treinverkeer stilEr rijdt even geen trein meer in Nederland. Vanwege zeer zware windstoten geldt er code rood voor Zuid- en Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel en het IJsselmeergebied. Voor de rest van het land is code oranje afgegeven.
18/01 11u00  Pester geniet op middelbare school veel meer status dan op de basisschoolPesten mag dan maatschappelijk worden afgekeurd, het levert de pester wel sociale status op.
18/01 11u00  Kleren slachtoffers verkrachting tentoongesteld in MolenbeekIn de Brusselse gemeente Molenbeek is te zien wat slachtoffers van verkrachting droegen. 'In principe maken kleren niets uit', vinden scholieren. Hoewel ...
18/01 10u30  Zware windstoten zorgen voor overlast, KNMI geeft weeralarm af en NS past dienstregeling aanHet KNMI geeft een weeralarm af vanwege zeer zware windstoten. De code rood geldt voor Zuid- en Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel en het IJsselmeergebied. Voor de rest van het land is code oranje afgegeven.
18/01 10u15  Hier staat u de komende jaren in de fileRijdend Nederland moet zich opmaken voor een grote renovatie van bruggen en tunnels. Voor 150 miljoen euro per jaar worden ze een voor een aangepakt.
18/01 10u15  Pulsvissers moeten met een lantaarntje zoeken naar laatste strohalmDe stemming in het Europees Parlement betekent geen definitief verbod, al staat Nederland redelijk alleen in de EU.
18/01 10u00  Wie wél een goede, emotionele visserijcampagne voerde: de FransenBloom is de drijvende kracht achter het Franse verzet tegen pulsvisserij. Dat verzet wist de juiste snaar te raken. Correspondent Kleis Jager portretteert de beweging.
18/01 10u00  'Niemand vroeg: Weet je zeker dat je je kind wil afstaan?'Een ongehuwde moeder die in de jaren zeventig haar kind afstond, het was destijds alsof er geen andere keuze was. 'De vrouw zorgde voor het kind, de man voor het inkomen. Niemand stond er bij stil dat het anders kon.
18/01 09u15  Nederlander: huiselijk geweld moet sporadisch kunnenNederland kijkt vergoelijkend naar relatiegeweld, als de situatie daarom vraagt.
18/01 08u15  Herhaling is goed voor de wetenschapEen gigantische hoeveelheid wetenschappelijke kennis produceert de mensheid. Maar een fors deel blijft bij herhaling niet overeind. De Koninklijke Akademie van Wetenschappen adviseerde daarom deze week dat er veel meer ruimte moet komen voor replicatiestudies, herhalingen van eerder onderzoek.
18/01 08u00  Dit seksparadijs is een dorre woestijn aan het wordenIk moet een jaar of tien zijn geweest toen ik het boekje vond, aan de voet van de boom waar ik na schooltijd graag inklom.
18/01 07u45  Was Jezus ‘gewoon mannelijk’? Dat is maar zeer de vraagPer tijd en cultuur verschilt het wat ‘man’ en ‘vrouw’ betekent, aldus hoogleraar Peter-Ben Smit. In de eerste eeuw, de tijd van Jezus, betekende het woord ‘man’ iets anders dan vandaag.
18/01 07u30  Luister ook naar de tegenstem, toen en nuHoe gaan we om met belast verleden en betwiste helden? Door ook aandacht te hebben voor de kritiek tegen het dominante gedachtegoed van toen en nu, schrijft lezer Henk van Andel.
18/01 06u15  Ook Nederlandse moeders werden onder druk gezet om hun kind af te staanIn de Tweede Kamer staat vandaag adoptie op de agenda. Belangenclubs willen een studie naar binnenlandse adoptie.
18/01 05u00  Bedrijven zijn verplicht om de uitstoot van broeikasgassen aan te pakkenEen unieke lijst met dertig principes voor goed klimaatbestuur geeft rechters een handvat om bedrijven harder aan te pakken.
18/01 05u00  'Uitstoot reduceren doet pijn, maar later beginnen doet nog veel meer pijn'De rechter zal steeds vaker een oordeel worden gevraagd over aansprakelijkheid voor klimaatverandering. Een groep juristen en wetenschappers maakte gedragsregels voor bedrijven.
18/01 00u00  Dijsselbloem wil zich met boek verantwoorden voor beleidDe voormalige eurogroepvoorzitter gaat ‘ondemocratische’ besluiten, genomen tijdens de crisis, uitleggen.
17/01 22u45  Huiselijk geweld wordt vaak goedgepraatNederland kijkt vergoelijkend naar relatiegeweld, als de situatie daarom vraagt.
17/01 21u45  Leefbaar Rotterdam: ‘Plaats overlastgevende huurders direct uit huis’Leefbaar Rotterdam is er klaar mee: de overlast­gevende huurders van Havensteder moeten uit huis worden gezet.
17/01 21u15  Ik wens iedereen een 'restart' van het geloven toeStephan Sanders ging een beetje proefgeloven. Op deze plek doet hij verslag van zijn vorderingen. Deze maand: het voortsnellende idee, dat religie toch 'niet meer van deze tijd' is.
17/01 20u45  Jezus heeft vele gezichtenJezus, een mensenleven Cees den Heyer Van Warven, 606 blz., € 32,50 ★★★★☆
17/01 20u45  'Mooi weer vandaag' is een fraai drama met ouderwets goed spel'Mooi weer vandaag' Hummelinck Stuurman ★★★★☆
17/01 20u30  Hiphopopera 'Speak Up!' laat publiek lang dwalen in een bos vol intentiesSpeak Up! Backbone/Silbersee/Theater Rotterdam ★★★☆☆
17/01 20u00  De mens schat recidivekans net zo goed in als de computer, zo niet beterGeavanceerde softwarepakketten lijken nauwkeurig te kunnen voorspellen was de kans is dat iemand die een misdrijf heeft gepleegd dat nog eens zal doen. Maar de menselijk amateur, die niets van recht en misdaad weet, voorspelt even goed, laat nieuw onderzoek zien.
17/01 19u45  Mazelenuitbraak treft Papoea-kinderenCritici verwijten Jakarta meer oog te hebben voor de Palestijnen en de Rohingya dan voor de eigen Papoea’s.
17/01 19u15  Britse onderzoekers denken dat ze de opwarming van de aarde nauwkeuriger kunnen schattenHoeveel warmt de aarde op als de concentratie broeikasgassen stijgt? Britse meteorologen hebben een aanpak bedacht die deze voorspelling een stuk betrouwbaarder maakt.
17/01 18u30  Was Frans Hals ongeduldig, een sloddervos of zag hij niet meer zo goed?Ook bij beroemde schilders ging wel eens wat mis. Bij de restauratie van de regentenstukken van Frans Hals bleek dat hij niet altijd het geduld had om te wachten tot de olieverf goed droog was.
17/01 18u00  Zie Poetin eerder als bondgenoot dan als vijandMonic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op dinsdag verschijnt een selectie van de antwoorden.
17/01 17u30  Podcast: Beloonde de paus nou indirect abortus? Wat deed hij in Chili? En gaat Bono hem opvolgen?In de podcast De Roomse Loper praten Trouw-redacteur Stijn Fens en Vaticaankenner Christian van der Heijden u om de twee weken bij over de stand van zaken in de katholieke wereld.
17/01 17u00  Sri Lanka luistert naar monniken en gaat toch geen drank aan vrouwen schenkenHet leek de toeristische sector op Sri Lanka zo'n mooie manier om het vakantieparadijs met zijn groene jungle en witte stranden nog aantrekkelijker te maken voor bezoekers. Op verzoek van de toerismebedrijven op het eiland kondigde de minister van financiën vorige week aan dat ook vrouwen voortaan legaal alcohol kunnen kopen. De minister maakte daarmee een eind aan een 39 jaar oud, niet al te streng gehandhaafd verbod.
17/01 16u45  Fiets gejat. Moet dochter daarvoor boeten?Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt redacteur Maaike Bezemer in Trouw een opvoedvraag van lezers.
17/01 16u30  Pak eens koolzaadolie voor het pilafpotjeKoolzaadolie is mild, lekker, gezond en de teelt van koolzaad kan de bijenstand goeddoen. Een mooi ingrediënt voor een pilafpotje.
17/01 15u45  Het is goed dat de EU landen als Polen aanspreekt op het schenden van de rechtsstaatEuroparlementariër Kati Piri van de Partij van de Arbeid is het niet eens met haar collega Hans van Baalen, die vindt dat de EU niet met de 'politiek correcte megafoon' landen als Polen Hongarije moet aanspreken.
17/01 15u30  Iets wat 'langjarig' genoemd wordt, gaat niet over een extra lang jaarZoals er dingen zijn die al lang bestaan en toch niet wennen, zo zijn er ook woorden waar sommige mensen maar niet aan gewend raken. Een voorbeeld daarvan is langjarig.
17/01 15u15  ASML verwerkte vorig jaar 100.000 sollicitatiesASML heeft het niet alleen druk met het maken van grote ingewikkelde machines waarmee chips worden gemaakt. Ook de afdeling personeelszaken heeft het druk. Het afgelopen jaar solliciteerden 100.000 mensen bij ASML. Daarvan nam het bedrijf 2500 aan. Iets meer dan de helft van die mensen werkt in Nederland, de rest elders.
17/01 14u45  Twee Korea's onder één vlag bij opening SpelenAtleten en officials uit Zuid-Korea en Noord-Korea doen onder één vlag mee aan de openingsceremonie van de Olympische Spelen op vrijdag 9 februari. Daarnaast bestaat het vrouwenijshockeyteam uit speelsters van beide landen. Dat is besloten tijdens gesprekken tussen de twee landen, staat in een gezamenlijke verklaring.
17/01 14u15  Een lijst duwen, oké, maar sporters gaan zelden de gemeenteraad inMet de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht, zoekt elke beetje partij een bekende lijstduwer, iemand die net een paar extra stemmen binnensleept. Maar sporters worden zelden raadslid.
17/01 13u45  Brugklassers: een uur huiswerk is genoegOp het snijvlak van school, puberteit, opvoedingsstijl, en maatschappelijke tendensen bevindt zich 'huiswerk'. Kortom, een weinig onschuldig thema. Dat bleek ook toen ik onlangs op Twitter de vraag stelde 'Hoeveel tijd besteedt uw middelbare scholier thuis eigenlijk aan school?'
17/01 13u30  Engels leren op de kleuterschool gaat níet ten koste van het NederlandsHier en daar klinkt bezorgdheid. Gaat het leren van veel Engels op school niet ten koste van de beheersing van het Nederlands? Proppen kinderen hun zinnen straks vol met anglicismen en spreken ze van laag in calorieën (low in calories) wanneer ze bedoelen dat iets weinig calorieën bevat? En zeggen ze administratie (administration) wanneer ze het over de regering hebben?
17/01 13u30  Gordijnen dicht en Australian Open aanSoms mis ik hem hier erg, mijn tekenbroeder, met wie ik lange tijd de pagina deelde. Vooral nu, in dat grijze deel van januari, waarin het zonlicht ons maar schaars bereikt en we langer in het koude deel van het universum staren.
17/01 13u15  Japan in in alle staten over twee porties extreem giftige kogelvisHalf Japan zit in spanning vanwege de verkoop van twee porties verpakte vis in een supermarkt. Geen kabeljauw of tonijn, maar kogelvis - die extreem giftig kan zijn. De vis mag alleen zeer goed schoongemaakt verkocht worden en daarbij is iets misgegaan, ondanks alle strenge regels.
17/01 12u45  In Tunesië heeft de grootste moslimpartij afscheid genomen van de politieke islamIn het Tunesië van na de volksopstand, zeven jaar geleden, is het opnieuw onrustig, maar vindt ook een bijzonder experiment plaats. De islamistische partij Ennahda was bereid grote offers te brengen voor de prille democratie. Zo is de Koran nog slechts inspiratiebron, niet meer een blauwdruk voor de samenleving.
17/01 12u45  De bonte specht klopt, luistert en boort zich naar een feestmaalIedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
17/01 12u30  Amerikaanse CIA-mol in China ontmaskerdMet de aanhouding van een voormalige CIA-agent denkt de Amerikaanse justitie een grote contra-spionagezaak opgelost te hebben. Daarbij werden ongeveer twintig Amerikaanse informanten in China opgepakt of gedood, wat nog altijd geldt als een van de grootste mislukkingen van de Amerikaanse inlichtingendienst.
17/01 12u15  In onze steden rukt de apartheid op, niet van kleur maar van klasse en afkomstPolitiek leeft. Meer dan ooit. De opkomstpercentages bij verkiezingen vertonen weliswaar geen spectaculaire stijging, maar uit veel andere indicatoren valt desondanks af te lezen dat de vormgeving van hun omgeving en de voorwaarden waaronder iemand zijn leven kan leven, mensen bezighouden.
17/01 12u00  Haagse apotheker gaat duur medicijn tegen taaislijm toch niet namakenDe Haagse apotheker Paul Lebbink heeft 'even andere prioriteiten' dan een goedkoop medicijn te maken tegen taaislijmziekte.
17/01 12u00  Tsjetsjenië gaat drugsgebruikers met grof geweld te lijfTsjetsjeense drugsverslaafden worden door de autoriteiten mishandeld. Dat blijkt uit een onderzoek van de Russische nieuwswebsite Republic.ru. In één regio in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië arresteerde de politie alleen al in de maand augustus meer dan zeventig drugsgebruikers.
17/01 11u45  Gemeenten kunnen veel meer doen om verwarde inwoners op de rit te krijgenWetgeving is niet de grootste hindernis bij het bestrijden van incidenten met verwarde huurders, het is vooral onwetendheid.
17/01 11u45  Ook turnster Simone Biles was slachtoffer van 'het monster'De rechtszaak tegen de voormalige sportarts Larry Nassar is bijna afgelopen, maar de lijst van zijn slachtoffers blijft maar groeien.
17/01 11u45  In de Randstadrail zit de forens als een haring in de tonDe lightrail of sneltram is de toekomst van het openbaar vervoer. Nu de Randstad groeit als kool, moet er haast worden gemaakt met nieuwe verbindingen, zeggen de vervoersbedrijven.
17/01 11u15  ASML verpulvert alle recordsHet gebeurt wel eens in de sport dat een record niet alleen verbroken, maar ook verpulverd wordt. In het bedrijfsleven kan dat ook. ASML, bouwer van grote machines om chips mee te maken en bijna monopolist op dat gebied, deed het afgelopen jaar aan recordverpulvering.
17/01 11u15  Eindigt met vrijlating politieke gevangenen ook de marteling en onderdrukking in Ethiopië?In Ethiopië begint vandaag de vrijlating van politieke gevangenen. Misschien gaat de beruchte Maekelawi-gevangenis zelfs dicht.
17/01 11u00  Hoe verder na Chinees 沒有 tegen ons plastic?Recyclefirma's die in China voor een dichte deur komen te staan zeggen zelf: we moeten ons eigen afval verwerken.
17/01 11u00  Justitie onderzoekt geweld Marco Kroon in AfghanistanJustitie gaat opnieuw onderzoek doen naar een geweldsincident in Afghanistan waarbij in 2007 Marco Kroon betrokken was. Dat gebeurde tijdens een militaire operatie die geheim moest blijven. Advocaat Geert-Jan Knoops heeft dat vandaag naar buiten gebracht namens Kroon.
17/01 10u30  Brengt gat in de Afsluitdijk de zalm terug?Bij Kornwerderzand rechtsaf, geldt over een paar jaar voor de vissen die naar het IJsselmeer willen. Ze botsen al 85 jaar op de Afsluitdijk. Maar er is goed nieuws voor stekelbaars, spiering en zalm.
17/01 10u15  Aantrekkende economie helpt armen nietHoewel de economie groeit, neemt ook het aantal mensen dat jarenlang rondkomt van een laag inkomen toe. Zij hebben niet alleen geldzorgen, ze zijn vaak ook ongezonder en duiken meer op in politiestatistieken; als dader én als slachtoffer.
17/01 10u00  Venezuela verzacht blokkade tegen CuraçaoPresident Maduro heeft zijn beschuldigingen aan het adres van Curaçao ingetrokken.
17/01 09u45  Nu China ons plastic niet meer wil, zet Brussel in op hergebruikDe Europese Commissie komt met een afvalstrategie, nu exporteren naar China kan niet meer.
17/01 09u45  Moord op karate-politicus zet Kosovo op scherpHij mocht in Kosovo dan bekendstaan als karatekampioen, tegen de kogels die hem gisterochtend raakten kon Oliver Ivanovic weinig beginnen. De Kosovaars-Servische politicus werd voor het hoofdkwartier van zijn partij in Mitrovica doodgeschoten. Het is nog onbekend wie er achter de aanslag zit.
17/01 09u30  Totaalverbod zwartste scenario voor pulsvisserMet een beperking was rekening gehouden. Het algehele verbod komt als een mokerslag voor de sector.
17/01 09u30  Poch overweegt Nederlandse ministers voor de rechter te slepenGeert-Jan Knoops, de advocaat van de Argentijnse oud-piloot Julio Poch, wil bij een rechtszaak tegen de Nederlandse staat (ex-)ministers als getuigen oproepen. Dat zei hij gisteravond in de talkshow van Eva Jinek. Poch heeft de Nederlandse staat aansprakelijk gesteld voor de schade die hij zegt te hebben geleden.
17/01 09u00  Geef mensen in de bijstand serieuze steun en banenGeef ‘kansarmen’ geen slap handje, maar krachtige begeleiding, met hulp van het Rijk, betogen Monique Kremer en Jelle van der Meer.
17/01 08u30  Met het verstrijken van de tijd neemt de goddelijkheid van Mao Zedong alleen maar toeHet bezoekuur is van acht tot twaalf ’s ochtends en de oude man ligt er nog net zo bij als twaalf jaar geleden, toen ik hem voor het eerst bezocht. Ik denk niet dat hij me herkent; Mao Zedong is al 41 jaar dood.
17/01 07u45  De vis zwemt straks op zijn gemak door de AfsluitdijkBij Kornwerderzand rechtsaf, geldt over een paar jaar voor de vissen die naar het IJsselmeer willen. Ze botsen al 85 jaar op de Afsluitdijk. Maar er is goed nieuws voor stekelbaars, spiering en zalm.
17/01 07u30  Dit visserijbesluit van Brussel is onrechtvaardigHet negatieve besluit gisteren in het Europees Parlement over een moderne vangstmethode op de Noordzee betekent een zware slag voor de Nederlandse visserijsector.
17/01 06u00  Japanse toestanden op de sneltramDe lightrail of sneltram is de toekomst van het openbaar vervoer. Nu de Randstad groeit als kool, moet er haast worden gemaakt met nieuwe verbindingen, zeggen de vervoersbedrijven.
17/01 02u00  De gekozen burgemeester, komt die wel?D66 werd er als het ware 52 jaar geleden voor opgericht. De gekozen burgemeester komt wellicht vandaag weer een heel klein stapje dichterbij. Of toch niet?
17/01 01u00  Dokter: Trump is gezond genoeg om presidentschap af te makenDe Amerikaanse president Donald Trump verkeert in prima conditie. Dat heeft de arts van het Witte Huis dinsdag gezegd. ,,Ik maak me geen zorgen over zijn cognitieve vaardigheden of neurologische functies'', aldus dokter Ronny Jackson.
17/01 00u30  Macrons asielbeleid: solidair in theorie, hard in praktijkEmmanuel Macron prees Duitsland om de opname van honderdduizenden vluchtelingen. Maar onder zijn leiding wordt Frankrijk juist strenger.
17/01 00u00  Langzaam maar zeker vallen er gaten in de Chinese muurHoelang zijn de Chinezen niet een onpeilbaar, vreemd volk gebleven, omdat het land zich zo potdicht zat. Langzaam maar zeker vallen er nu gaten in die Chinese muur.
16/01 23u15  Huizen in Amsterdam zijn goud waard, zien ook particuliere beleggersParticuliere beleggers zijn sterk in opkomst op de Amsterdamse woningmarkt. Dat leidt tot zorgen: zijn huizen om in te wonen of om winst mee te maken?
16/01 23u00  Het geduld met Den Haag is echt op bij de GroningersGroningen dreigt weg te zakken in een ‘bureaucratisch moeras’. De politieke en maatschappelijke druk op het kabinet om de schadeafhandeling snel vlot te trekken, is enorm.
16/01 22u45  Hoe Nederlandse vissers de slag om het pulsvissen verlorenNu het Europees Parlement wil dat vissen met stroomstoten wordt verboden, moet Nederland zijn wonden likken: de feiten hebben het afgelegd tegen de beeldvorming.
16/01 22u15  Macron's asielbeleid: solidair in theorie, hard in praktijkEmmanuel Macron prees Duitsland om de opname van honderdduizenden vluchtelingen. Maar onder zijn leiding wordt Frankrijk juist strenger.
16/01 22u00  De binnenvaart groeit, maar de opbrengst nietDe binnenvaart vervoert steeds meer vracht, maar de omzet in de sector blijft tegenvallen. Filevorming in de Rotterdamse haven helpt ook niet mee.
16/01 21u00  Kroeggesprek over kerkbezoek'Hoe zei Carmiggelt dat ook weer?', vraagt mijn oude kennis zittend aan de bar. We hebben elkaar een tijd niet gezien. Hij heet Jan en heeft net over zijn ex verteld, met een gezicht alsof die na een lange ziekte is overleden. Laatst is hij hertrouwd.
16/01 20u45  Zonnig schilderijtje met grote aantrekkingskrachtTrouw bespreekt iedere week een nieuwe aanwinst van een Nederlands museum.
16/01 20u00  We begrijpen elkaar niet altijd'Hoe zei Carmiggelt dat ook weer?', vraagt mijn oude kennis zittend aan de bar. We hebben elkaar een tijd niet gezien. Hij heet Jan en heeft net over zijn ex verteld, met een gezicht alsof die na een lange ziekte is overleden. Laatst is hij hertrouwd.
16/01 19u45  Wie heeft die vader vermoord? Opera 'Hamlet' is een psychologische thrillerOvermorgen staat de opera 'Hamlet', groots en romantisch, in Den Haag op de planken. Dat is in honderd jaar niet gebeurd.
16/01 19u45  Wildernis is niet buiten, maar zit ín onze cultuurMet de kap van Bialowieza in Polen zou het laatste oerbos van Europa aangetast worden. Milieufilosoof Martin Drenthen trekt lessen uit de kwestie. Over de betekenis van cultuur en natuur.
16/01 18u30  Toch geen drankverkoop aan vrouwen op Sri LankaDe Sri Lankaanse president Sirisena herstelt het verbod op drankverkoop aan vrouwen, kort nadat de afschaffing van het verbod was aangekondigd.
16/01 18u15  Hoezo rooftocht van goed personeel door verpleeghuizen?Verpleeghuissector 'rooft' personeel, was de boodschap van ziekenhuis-bestuurder Jos Aartsen. Maar verpleeghuizen krijgen nu eindelijk - door een list van de voormalige staatssecretaris - wat hen al jaren toekomt, vindt Rinette de Jong, toezichthouder ouderenzorg in Groningen en Drenthe.
16/01 18u00  Ynske Jiskoot gebruikte alles door elkaar, maar gaat nu naar de kerkOpnieuw beginnen met je leven. In de Maand van de Spiritualiteit vertellen mensen hoe zij dat hebben gedaan. Deze week: Ynske Jiskoot (24). Van een losgeslagen tiener werd ze een vastberaden christen.
16/01 17u45  Tropenarts is ook goed voor onze zorgOp de vraag of de tropenarts moet blijven heeft Jan Toorman Nuenen nog een belangrijk aspect gemist: zelfs in euro's omgerekend leveren ze onze eigen gezondheidszorg volgens hem meer op dan ze kosten.
16/01 17u30  Nieuw antisemitisme jaagt Franse Joden op de vluchtFranse Joden verlaten steden waar zij zich niet langer veilig voelen. Onder elkaar zijn is hun antwoord op het ‘nieuwe antisemitisme’.
16/01 17u30  Regelstress onder leraren neemt alleen maar verder toeHet basisonderwijs sprak vier jaar geleden af dat leerkrachten minder last zouden krijgen van regels en administratie, maar die ambitie is niet gehaald. Leraren, schooldirecteuren en bestuurders hebben het idee dat ze meer tijd besteden aan zaken die niets te maken hebben met lesgeven.
16/01 17u15  Mag een PVV'er zeggen dat hij moskeeën het liefst ziet branden?Is een PVV’er strafbaar als hij zegt dat hij moskeeën het liefst ziet afbranden? Over die vraag moet het OM zich buigen, nu de Utrechtse Ulu-moskee aangifte heeft gedaan van aanzetten tot haat, discriminatie en geweld door een lokale PVV-politicus.
16/01 17u15  Meldpunt voor misbruikte acteurs bij film, tv en theaterNa zoveel verhalen over seksuele intimidatie kon het niet uitblijven: organisaties in de wereld van film, televisie en podiumkunsten openen een meldpunt.
16/01 17u15  Europese Rekenkamer: ECB moet beter communicerenEen rapport van de Europese Rekenkamer bevestigt de reputatie van de Europese Centrale Bank als meest gesloten EU-instituut.
16/01 16u00  Muziekjaar 2018 belooft meer vrouwen en minder bandnamenUit heel Europa komen ze, de onontdekte talenten die zich de komende dagen in de Groningse binnenstad op het festival Eurosonic in de kijker hopen te spelen. Een dag later is op festival Noorderslag een dwarsdoorsnede van de Nederlandse popmuziek te horen.
16/01 15u00  Hoe ziet 2018 er muzikaal uit?Popartiesten en podiummanagers zijn volop in beweging. Dit jaar beloven ze een groot aantal veranderingen in hun optredens. Het publiek zal er zeker iets van merken.
16/01 14u45  Speciaal voor iedereen...?!?Grammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
16/01 14u30  Deze wetenschappers leggen uit waarom ze onderzoek van anderen herhalenVoor een jonge onderzoeker is het niet bepaald aantrekkelijk om andermans werk opnieuw uit te voeren. Hij verkrijgt geen nieuwe, baanbrekende resultaten, de grote vakbladen zullen om die reden weinig interesse hebben. En dat ondermijnt de kans op toekomstige subsidie, die sterk samenhangt met het aantal publicaties in die vakbladen.
16/01 14u15  Nieuwe tekeningen Van Gogh opgedokenMeesterwerken zijn het niet, de nieuw ontdekte tekeningen van Vincent van Gogh. Maar alles wat boven tafel komt van de wereldberoemde kunstenaar is groot nieuws.
16/01 14u00  Europarlement stemt voor ban op pulsvisserijEen klap voor de Nederlandse pulsvissers: het Europees Parlement stemt in met voor een totaalverbod op vissen met stroomstoten.
16/01 13u30  Edwin Hawkins (1943 - 2018) bracht gospel naar het grote publiekHet was niet zo dat Edwin Hawkins van plan was om de grootste gospelhit ooit te schrijven. ‘Oh Happy Day', dat de koorleider in 1967 opnam met zijn 50-koppige gospelkoor aangevoerd door zangeres Dorothy Morrison, was oorspronkelijk bedoeld voor zijn lokale kerkgemeenschap rond Berkeley, Californië. Maar nadat het werd opgepikt door de radiostations in San Francisco werd Hawkins plots de man die gospel onder een breed publiek populair maakte.
16/01 13u00  Burma en Bangladesh beginnen volgende week met terugkeer RohingyaBangladesh en Burma willen vanaf komende dinsdag 1500 Rohingya-vluchtelingen per week terugbrengen naar Burma.
16/01 12u45  Werkloosheid daalt, maar is nog niet zo laag als voor de crisisVooral laagopgeleide mannen in hun meest productieve jaren hebben het moeilijker dan toen.
16/01 12u45  Naar Kinshasa voor de laatste modetrendsIn Kinshasa, mode-metropool in spe, deed de Congolese ontwerper Louison Mbeya al mee aan zestig modeshows. Deel twee in de serie Future Cities, over de wereldsteden van de toekomst. Hoe een ontwikkelende stad een nieuwe industrie opbouwt.
16/01 12u30  Vrede gebaat bij steun VN aan burgersNederland kan zich in de Veiligheidsraad inzetten voor geweldloze burgers door hen meer stem te geven, zegt May-May Meijer van Peace SOS. Die organisatie heeft als missie vrede en mensenrechten te bevorderen en armoede te bestrijden.
16/01 12u30  Nee, geen frituurvet! Frikadelpan is Indonesisch en zoetRecepten en artikelen over koken van onder meer Sonja van de Rhoer, Janny de Moor, Henja Schneider en Tineke Sluijter.
16/01 12u15  Tientallen kinderen gewond na ongeluk met schoolbus in DuitslandIn het Duitse plaatsje Eberbach, in de buurt van Heidelberg in de deelstaat Baden-Württemberg is een schoolbus van de weg geraakt. Duitse media melden dat er 48 gewonden zijn, onder wie 43 kinderen.
16/01 12u00  Tennissers willen dat arena in Melbourne de naam van een homofobe dominee afschudtOud-speelster Margaret Court vergeleek LHBT'ers met Hitler. Homoseksuele tennissers willen nu een nieuwe naam voor de naar haar vernoemde tennisarena. Met steun van het publiek.
16/01 11u45  Wat beweegt de noordelijke neonazi?De neonazistische NMR, de 'Scandinavische verzetsbeweging', wint al een paar jaar aan invloed. En met hen andere extreem-rechtse groeperingen in Europa. Wie zijn deze extremisten? En hoe belanden ze in dit milieu? Het verhaal van Robert Örell.
16/01 11u30  Ikzelf had liever Jan geheten, zegt Rob SchoutenKlinkt inderdaad wat hybride maar ach, dat klinken wat mij betreft Selence van Vliet of Donovan de Groot ook. Ik zelf heet Rob, van Robert, 'we noemen hem Robbie', beetje Engels denk ik, naar de na WO II immens populaire bevrijders, maar ik wilde vroeger liever Jan heten, naar mijn vader en twee opa's en twee ooms en drie neven. Familienaam. Nu heb ik dezelfde naam als een voormalige waterpolo-bondscoach en een Amerikaanse kladschilder, maar ach, wat doet het ertoe. Zou ik als Jan iemand anders zijn geweest dan als Rob? Ik weet het niet: what if?
16/01 11u30  Robert Gesink bevrijd van korsetNa een val in de Tour liep Robert Gesink maandenlang rond met een korset. Daar is hij van bevrijd. De renner popelt om weer te gaan koersen. Te beginnen vandaag, in Australië.
16/01 11u00  Venezuela versoepelt blokkade van CuraçaoNa topoverleg over de blokkade van Curaçao en Aruba heeft Venezuela de beschuldigen over goudsmokkel ingetrokken. De eerste barkjes met fruit meren weer aan in Willemstad.
16/01 10u45  Katten killen honderd miljoen vogelsIedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
16/01 10u45  De paus vreest voor een kernoorlogPaus Franciscus spreekt zijn zorgen uit over het risico van een kernoorlog. 'We staan aan de rand. Eén ongeluk is genoeg om dingen in gang te zetten', zei hij gisteren. Het is niet de eerste keer dat de paus waarschuwt voor kernwapens. Dit keer reageerde hij op het jongste incident op Hawaï.
16/01 10u15  Carnaval? Twee dagen vrij!Het begon als een reclamestunt van Bavaria en ex-PSV-voetballer Björn van der Doelen, maar neemt al snel serieuze proporties aan. Krijgt heel Nederland straks twee dagen vrij tijdens carnaval?
16/01 09u45  Doden gevonden onder het puin van ingestort pand in AntwerpenHulpdiensten in Antwerpen hebben twee doden onder het puin van een ingestort gebouw gehaald, dat bevestigt de politie in Antwerpen. Door een explosie stortte het pand maandagavond in. Zeker veertien mensen raakten gewond, van wie vijf ernstig. Een persoon verkeert in kritieke toestand.
16/01 09u30  Ongelijkheid neemt toe en de werknemers hebben ’t nakijkenEconomische ongelijkheid neemt wereldwijd toe. Sinds de jaren tachtig groeit de ongelijkheid in vermogens en inkomens op wereldschaal en ook binnen landen groeit de kloof.
16/01 08u45  Klein vliegveld biedt vrij spel aan drugs- en mensensmokkelaarsDe Koninklijke Marechaussee wil meer controle op kleine luchthavens. Er is nu te weinig zicht op drugs- en mensenhandel.
16/01 08u45  C&A: Kledingpionier in ‘gewoon voor weinig’In de 19de eeuw begon C&A in Sneek. Daar was ook de eerste winkel. Daarna ging het rap en in 1911 ging C&A internationaal.
16/01 08u30  Volgens Aboutaleb is elke moslim een salafist. Dat is verbijsterend, onjuist en zeer riskantIk heb afgelopen weekend de tijd willen nemen om het mysterie-Aboutaleb, de trotse burgemeester van Rotterdam, enigszins te doorgronden. Of ik er uitgekomen ben, betwijfel ik.
16/01 08u00  Deze korrels zijn er om voedselverspilling te voorkomenEr wordt jaarlijks vijf miljard euro aan voedsel verspild. Slowd wil het weggooien van groente en fruit tegengaan.
16/01 07u45  De kwestie Moorlag: het zoveelste PvdA-incidentjeOpnieuw is een incident in de PvdA tot een onbevredigende oplossing gekomen. Op naar het volgende relletje ben je geneigd te denken.
16/01 07u15  Volgens Aboutaleb is elke moslim een salafist. Dat is verbijsterend, onjuist en zeer riskant.Ik heb afgelopen weekend de tijd willen nemen om het mysterie-Aboutaleb, de trotse burgemeester van Rotterdam, enigszins te doorgronden. Of ik er uitgekomen ben, betwijfel ik.
16/01 02u00  Klein vliegveld biedt vrij spel aan criminelenDe Koninklijke Marechaussee wil meer controle op kleine luchthavens. Er is nu te weinig zicht op drugs- en mensenhandel.
16/01 02u00  Niet heroïne is het probleem voor Teuge, maar Lelystad AirportDe luchtvaartgemeenschap op vliegveld Teuge is niet bang voor criminelen. Problematischer zijn de vliegroutes van en naar Lelystad. Die vormen een bedreiging voor Teuge’s voortbestaan.
15/01 23u15  Kledingpionier in ‘gewoon voor weinig’In de 19de eeuw begon C&A in Sneek. Daar was ook de eerste winkel. Daarna ging het rap en in 1911 ging C&A internationaal.
15/01 23u15  C&A komt mogelijk in Chinese handenKledingconcern C&A heeft al filialen in China. Nu wordt het volgens Der Spiegel verkocht aan een Chinese partij. Dat hadden de gebroeders Clemens en August niet kunnen denken.
15/01 22u30  Palestijnse leider Abbas ziet niets meer in Amerikaanse bemiddelingDe Amerikaanse president Trump en de Palestijnse president Abbas ­wisselen harde verwijten uit. Hervatting van een vredesproces wordt zo een verre droom.
15/01 22u30  Prins per vonnis, heb je daar wat aan?De Bourbons vormden ooit met de Habsburgers de macht in Europa. Gaan er dus veel deuren open met zo’n titel?
15/01 22u00  Pulsvisser: Niks mis met een stroomstootjeDe broers Baaij gebruiken al jaren de nieuwe pulstechniek. Of dat nog mag, beslist morgen het Europarlement.
15/01 21u45  Brexit is een feit: steek de hand uit naar de BrittenDe Brexit zal aan beide kanten van het Kanaal grote schade opleveren als we de handen niet ineenslaan, betoogt Murk Muller, advocaat in Berlijn.
15/01 21u30  Dolores O’Riordan, zangeres van The Cranberries, onverwacht overledenDie overslaande stem, én dat nummer - iedereen die in de jaren negentig ook maar even MTV of de radio aan heeft gehad zal het uit duizenden herkennen.
15/01 21u15  Training VS aan Koerden zet verhoudingen in Syrië verder op scherpAls het aan de Amerikanen ligt, verrijst er een grensbewakingsmacht aan de grens met Syrië en Turkije. Terwijl de eerste trainingen al zouden zijn begonnen, zet het de verhoudingen in Syrië verder op scherp.
15/01 20u45  Kleinere Guardian moet sterker wordenEen van de bekendste mediamerken zit in een nieuw jasje. Het moet helpen de krant rendabel te maken.
15/01 20u15  Failliete Britse bouwer Carillion is een probleem voor premier MayHet Britse bouwconcern Carillion is failliet. Het bedrijf voerde veel geprivatiseerde overheidstaken uit. De oppositie wil weten hoe Carillion ondanks die opdrachten kon omvallen.
15/01 19u45  Met een kus op de lippen benoemd tot eerste 'damesgeneraal'Anna Mae McCabe werd meegesleurd door de golf van patriottisme die over de Verenigde Staten spoelde na de Japanse aanval op Pearl Harbor, en meldde zich aan bij het leger.
15/01 19u00  Minister van Engelshoven vreest tweedeling studenten door selectie aan de poortHet ministerie van onderwijs gaat onderzoeken wat de effecten zijn van selectie aan de poort bij hogescholen en universiteiten. Volgens minister Ingrid van Engelshoven (onderwijs) is er nog te veel onduidelijk of deze nieuwe manier van selecteren wel het gewenste effect heeft, blijkt uit antwoorden op vragen van de Tweede Kamer.
15/01 18u45  Jacobus Toet (1938-2017) leerde ons kaviaar etenHij bracht de kaviaar naar Nederland. Visserszoon Koos Toet vertoefde veel tussen de high and mighty, maar was het liefst in zijn Scheveningen.
15/01 18u30  Oranjelievend echtpaar van schilder Govert Flinck ontdektTwee van de radar verdwenen schilderijen van Govert Flinck zijn teruggevonden. Vanaf morgen zijn ze in Amsterdam te zien.
15/01 18u00  Fries orgel herrijst als feniks in SoestGonny van der Maten verruilde haar baan als organiste in Heemstede voor een betrekking bij de Oude Kerk in Soest, toen ze hoorde wat voor bijzonder orgel hier zou worden geïnstalleerd.
15/01 17u30  Afghaanse regering praat met TalibanDe Afghaanse regering heeft de laatste dagen in Turkije overleg gevoerd met vertegenwoordigers van de Taliban. Dat hebben regeringsfunctionarissen bevestigd.
15/01 17u00  Nageeye is het niveau van toerist ontstegenAbdi Nageeye krijgt meer respect in de marathonwereld sinds hij in Amsterdam een toptijd liep.
15/01 17u00  Een kerstkransje is geen donutColumnist Irene van Staveren verslikt zich in een vergelijking van economische metaforen (Opinie, 2 januari), stelt Jos van der Schot, adviseur lokale duurzaamheid.
15/01 16u45  Klappertandend solidair zijn met de Groningers: een dag zonder gasEén dag zonder gas, om solidair te zijn met de Groningers die kampen met aardbevingen door gaswinning. Eén dag, dat moet toch kunnen?
15/01 16u15  Rabbijn Soetendorp werd gered door katholieke pleegouders: 'Zij gaven mij de kans te zijn'De liberale rabbijn Awraham Soetendorp, geboren in 1943, heeft zijn leven te danken aan de katholieke pleegouders bij wie hij werd ondergebracht. 'Zij hadden geen bisschop nodig om te weten wat ze moesten doen.'
15/01 16u00  Circulair geld is in opkomst, maar ook de duurzame munt moet blijven rollenDe week van de circulaire economie begint vandaag. Het zal veel gaan over afval, slim ontwerpen en het organiseren van kringlopen. Geld lijkt van zichzelf al circulair. Toch is er een alternatieve duurzame munt in opkomst.
15/01 15u30  Polen lijdt onder vertrek van honderdduizenden landgenotenPoolse werknemers vertrekken liever naar het buitenland waar de lonen hoger zijn, dan dat ze de banen in eigen land opvullen. Gevolg? Een tekort aan arbeidskrachten.
15/01 15u30  Rabobank waarschuwt klanten voor boekingen naar Surinaamsche BankKlanten van de Rabobank, die de afgelopen maanden geld hebben overgemaakt naar rekeningen bij De Surinaamsche Bank (DSB) in Paramaribo, zijn daarover telefonisch aangesproken door hun bank.
15/01 15u15  Halbe Zijlstra: van rechtse houwdegen tot diplomaatDe benoeming van Halbe Zijlstra tot minister van buitenlandse zaken leidde tot verbazing in Den Haag. In vorige politieke functies kon hij namelijk flink ongenuanceerd uit de hoek komen. Maar als minister heeft Zijlstra een gedaanteverwisseling ondergaan.
15/01 15u15  Rotterdam biedt 300 euro voor oude brommerRotterdammers met een brommer of snorfiets van vóór 2010, krijgen een subsidie van 300 euro van de gemeente Rotterdam als zij hun oude exemplaar laten slopen.
15/01 15u00  Wat weten we over de werking van Red Bull, Bullit en andere pepdranken?Kinderartsen willen energiedrankjes met veel cafeïne verbieden voor kinderen en tieners onder de achttien jaar. De ‘pepdranken’ zouden de gezondheid schaden. Het is niet voor het eerst dat medici en wetenschappers waarschuwen voor de energiedranken. Wat is er bekend over de werking van Red Bull, Bullit, Monster Energy en andere pepdranken?
15/01 14u45  Waarom de komst van PVV en FvD naar de grote steden verontrustend isDe komst van PVV en Forum voor Democratie naar de grote steden is verontrustend, schrijven Reinier van Dantzig en Klaas Verschuure, respectievelijk lijsttrekkers van D66 Amsterdam en Utrecht.
15/01 14u15  Chili kwaad op de Wereldbank na misleidende rapportenDe betrouwbaarheid van de Wereldbank heeft een deuk opgelopen nu het jaarlijkse rapport Doing Business moet worden herzien.
15/01 14u00  Den Haag start met aanleg van Victory Boogie WoogietunnelEen nieuwe tunnel moet de binnenstad van Den Haag beter ontsluiten.
15/01 13u45  Kinderartsen: Verbied pepdranken voor minderjarigenKinderartsen willen energiedrankjes met veel cafeïne verbieden voor kinderen en tieners onder de achttien jaar. De ‘pepdranken’ zouden de gezondheid schaden. Het is niet voor het eerst dat medici en wetenschappers waarschuwen voor de energiedranken. Wat is er bekend over de werking van Red Bull, Bullit, Monster Energy en andere pepdranken?
15/01 13u30  Geen bloemen, wel vergifToen afgelopen herfst uit een inventarisatie van Duitse natuurgebieden bleek dat de insectenstand er in 25 jaar met 75 procent is gekelderd, brandden er op sommige fora felle discussies los. De metingen zouden niet secuur genoeg zijn om zo'n exact percentage te rechtvaardigen. Dat zou kunnen kloppen, maar of het veel uitmaakt?
15/01 13u15  Wat vindt u ervan als u natgeregend wordt?Op de beginpagina van de wetenschapsbijlage van de Volkskrant stond de column van Ionica Smeets aangekondigd onder de vermelding 'Ionica wordt natgeregend.' Dat vond ik een eigenaardige zin. Hoezo, wordt natgeregend? Had dat niet beter kunnen zijn 'Ionica regent nat'?
15/01 13u15  Zwarte Pietendiscussie in Frankrijk: Moet de 'Nacht van de zwarten' afgeschaft?Duinkerken is bekend om zijn carnaval. Maar vrijwel niemand die weet dat tijdens dit grootse evenement een zogenoemde Nuit des Noirs plaatsvindt, een nacht van de zwarten. Dit jaar wordt het vijftigjarig bestaan gevierd van het gezelschap dat elk jaar verkleed als inboorling aan de festiviteiten deelneemt.
15/01 12u45  Ondanks alle ellende blijft Thalita de Jong verlangen naar roemZe baalde dat ze het podium niet had gehaald. Maar bovenal was Thalita de Jong opgelucht dat ze weer op de fiets zat. Begrijpelijk, na een jaar vol tegenslagen.
15/01 12u45  Het gezinsleven is voor Marokkaanse vrouwen verstikkend. Souad Amanzou vindt het genoegHet gezinsleven van Marokkaanse vrouwen wordt vaak gekenmerkt door ongelijkheid. Ook Souad Amanzou ondervond de gevolgen. Maar nu vindt ze het genoeg.
15/01 12u45  Zwarte Pietendiscussie in België: Moet de 'Nacht van de zwarten' afgeschaft?Duinkerken is bekend om zijn carnaval. Maar vrijwel niemand die weet dat tijdens dit grootse evenement een zogenoemde Nuit des Noirs plaatsvindt, een nacht van de zwarten. Dit jaar wordt het vijftigjarig bestaan gevierd van het gezelschap dat elk jaar verkleed als inboorling aan de festiviteiten deelneemt.
15/01 12u30  Tsjechische president moet op voor tweede ronde en gaat toch tv-debat aanDe zittende Milos Zeman won dit weekend de eerste ronde van de Tsjechische presidentsverkiezingen. Is de overwinning de opmaat naar een nieuwe populistische regering in Oost-Europa?
15/01 12u30  Nederland kan een nieuwe prins verwelkomenZijn vader doet nog een poging om het tegen te houden, maar Nederland krijgt er waarschijnlijk een 'koninklijke hoogheid' bij.
15/01 12u00  Grieken staken om te mogen stakenHet Griekse parlement stemt waarschijnlijk vandaag in met weer een pakket hervormingen. Inperking van het stakingsrecht hoort daarbij.
15/01 12u00  Eenpansmaal van farro, kip en spinazieDit is een makkelijk en lekker eenpansgerecht dat ook nog eens heel snel op tafel staat als je een rest gekookte granen of rijst hebt. Bovendien is het zeer rekbaar, aangezien vrijwel alle ingrediënten te vervangen zijn door iets vergelijkbaars.
15/01 11u45  Handballers nog maar één stap verwijderd van WKNa 57 jaar mogen de Nederlandse mannen weer dromen van deelname aan de mondiale titelstrijd.
15/01 11u30  De MeToo-bosbrand heeft ook de lachers bereiktEen vriend van mij, ook iemand uit de schrijverij, zocht voor zijn column naar een nagerecht met mie: MeToo. Het laat zien dat de MeToo-bosbrand inmiddels ook de lachers heeft bereikt.
15/01 11u15  Ook Souad Amanzou staat op tegen de verstikkende groepsdrukHet gezinsleven van Marokkaanse vrouwen wordt vaak gekenmerkt door ongelijkheid. Ook Souad Amanzou ondervond de gevolgen. Maar nu vindt ze het genoeg.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

13x Defensie leert te weinig van fouten20/01 05u15 - Trouw: Een zeer kritisch rapport over de cultuur in de defensie-organisatie zet de nieuwe minister onder druk om meer te doen om ongelukken te voorkomen.
11x Geen akkoord over begroting, dus ligt Amerikaanse overheid stil20/01 06u15 - Trouw: De Amerikaanse senaat heeft vrijdagavond (lokale tijd) tegen een wetsvoorstel gestemd dat een stillegging ('shutdown') van de Amerikaanse overheid tot minstens 16 februari zou vermijden.
11x Van uitgekauwde kauwgum tot potlood en liniaal20/01 07u45 - Trouw: Het jaar is jong, maar als het aan Jolande Penninks ligt, is het woord van 2018 gevonden. Kauwgumprullenbakje.
11x Nederlandse visserij kon nu eens niet doordrukken20/01 08u15 - Trouw: Het lijkt een techniek met alleen maar voordelen: minder milieuschade, goede vangsten. In Nederland is er al stevig in geïnvesteerd. Maar het Europees Parlement stemde tegen pulsvisserij. Hoe kon dat?
10x Pak armoede en slechtste huizen in één klap aan20/01 07u45 - Trouw: De beloftes van Parijs en de situatie van huurders: goede redenen om nu direct sociale woningen te verduurzamen, zegt Woonbond-directeur Ronald Paping.
10x Gevluchte Eritreërs verdienen steun20/01 09u00 - Trouw: Een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties bracht in 2016 een vernietigend rapport uit over de mensenrechtensituatie in Eritrea. Moord, verkrachting, mishandeling en slavernij zijn er dagelijkse realiteit.
10x Mensen zijn niet gelijk aan hun beperking20/01 09u00 - Trouw: Meld het bij een date wanneer je een fysieke beperking hebt, raadt Beatrijs Ritsema in haar rubriek. Kwetsend, zegt lezer Iet Bouwsma, ook zichtbaar gehandicapt.
9x Een prijs voor doorgeschoten machismo20/01 07u30 - Trouw: Oorspronkelijke sloeg het woord deconstructie op een analytisch onderzoek van filosofische teksten. Het is de samentrekking van de woorden destructie en constructie.
8x Patiënt en arts varen wel bij tijd20/01 08u45 - Trouw: Vooral interactie met patiënten geeft de zorgverlening inhoud, aldus voormalig huisarts, beeldend kunstenaar en auteur Ignace Schretlen.
5x Nicolás Tagliafico: de belangrijkste nieuwe voetballer in Nederland20/01 09u15 - Trouw: Ik ga een stukje schrijven op basis van één wedstrijd, een oefenwedstrijd tegen een tegenstander van niks. Ajax oefende tegen het Deense Lyngby, de nieuwe linksback Nicolás Tagliafico was opgesteld. Ik zag waar ik zo lang op heb gewacht, wat ik in een Nederlandse ploeg en zeker bij Ajax niet meer voor mogelijk had gehouden.

Statistieken

Artikels:
37186
Gelezen:
15387
Aantal lezers nu:
64


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven