zaterdag 21 april 2018, week 16


U bent nu hier: Meer nieuws van Trouw

Laatste updatecontrole: vandaag om 13u30
 

Trouw

Verbergen Tonen
21/04 13u30  Doden maken is iets anders dan doodmaken Van alle maken / is doodmaken wel het volmaaktste’, schreef Gerrit Kouwenaar in een bekend gedicht. Daarmee stelde hij doodmaken voor als een scheppende daad.
21/04 13u30  Een kinderwens uitstellen: feministische verworvenheid of onnatuurlijke norm? Moeder worden na je veertigste is een trend, maar hoe wenselijk is het? Larissa Pans schreef er een prikkelend boek over. Maakbaar moederschap in vier vragen.
21/04 13u00  Schilderijen, kelken en kandelaars: Italiaanse kerken worden geleidelijk leeggeroofd Uit de 40.000 kerken in Italië worden regelmatig kunstwerken gestolen. De teller staat intussen op bijna 13.000.
21/04 13u00  Voedselverspilling tegengaan? Deze buurtsuper in Wageningen neemt alvast het voortouw Van het eten wereldwijd gaat een derde in de afvalbak. Dat moet anders, vinden politici in Europa. Een buurtsuper in Wageningen neemt het voortouw.
21/04 13u00  Het UWV bepaalt wat voor werk iemand nog kan verzetten, maar de criteria zijn vaag Jonggehandicapten kunnen zich lastig verweren als tijdens de herkeuring is besloten dat hun uitkering wordt verlaagd. De criteria waarop de beslissing is gemaakt, zijn niet goed controleerbaar.
21/04 12u45  Deze mier ontploft om zijn eigen volk te redden Militante zelfdoding komt ook in het dierenrijk voor. Bijvoorbeeld bij mieren op Borneo.
21/04 12u45  Waarom de meeste mensen niets met voedingsadviezen doen Het lijkt wel alsof er elke week een voedingsadvies bij komt, dat experts dan ook nog eens verschillend uitleggen. Hoe reageren consumenten daarop? Trouw vroeg het aan winkelend publiek in Batavia Stad, Lelystad.
21/04 12u30  Het leger moet contact met de Nederlandse samenleving houden Ons leger moet contact met de Nederlandse samenleving houden, betogen Rein Bijkerk en Christ Klep.
21/04 12u30  Hoe het Russische internet steeds verder poetiniseert Het verbieden van berichtenservice Telegram komt niet als een verrassing. Het internet in Rusland komt meer en meer in handen van Poetin-getrouwen.
21/04 12u00  De Chinese ambassade is geen fan van de Shen Yun-dans, zo merkte een Rotterdams theater Shen Yun-dans toont de traditionele Chinese cultuur. Dat zint Peking niet. Een theater in Rotterdam merkte dat.10 
21/04 11u45  Wat in verpleeghuis De Leeuwenhoek is gebeurd, moet niet worden onderschat Klappen, zoals in het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek, behoeven een juiste context, betoogt Marinus van den Berg.
21/04 11u15  Tropische cake (met ananas en kokos) Haast alles wat in een pakje of zakje zit, kun je ook zelf maken. Karin Luiten doet dat wekelijks voor.
21/04 11u15  'Help, mijn schoonmoeder komt vier weken logeren, mag ik haar weigeren?' Beatrijs Ritsema over moderne etiquette. Heeft u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com
21/04 11u15  Waarom minister Schouten af wil van de houdbaarheidsdatum Nederlanders zijn grote verspillers van voedsel. Minister Schouten heeft ideeën om daar iets aan te doen.
21/04 11u00  Verpleeghuis De Leeuwenhoek is niet per se representatief voor de ouderenzorg in heel Nederland De mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
Laatste update: vandaag om 13u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
21/04 10u45  'Bestempel IS-kinderen niet bij voorbaat als veiligheidsrisico'De Raad voor de Kinderbescherming wil Nederlandse kinderen in Syrië niet bij voorbaat als veiligheidsrisico bestempelen.10 
21/04 10u15  Wat gebeurde in verpleeghuis De Leeuwenhoek, is dat schrijnend of hartverwarmend?Aan de integere bedoelingen van Hugo Borst en theatermaker Adelheid Roosen om een betrokken portret te schetsen van hun verblijf in het Rotterdamse verpleegtehuis De Leeuwenhoek, twijfel ik niet.
21/04 10u00  Ajax handelt níet naar zijn cultuur, zijn DNAAjax heeft niet gewonnen, en daar gaan we weer: ze zijn aan intriges ten onder gegaan, als het al geen machtsstrijd was, het is daar allemaal politiek, een wespennest, daarom is Ajax geen kampioen geworden. 'List, bedrog & vriendjespolitiek', kopte Voetbal International.
21/04 09u00  Wie vroeg er om die memo's over de dividendbelasting?Eén of meer partijen hebben bij de kabinetsformatie gevraagd om documenten over afschaffing van de dividendbelasting. Toch ontkennen alle vier partijen dat ze stukken hadden. Hoe kan dat?10 
21/04 08u30  De huichelarij van Tariq Ramadan veroorzaakt een crisis binnen de islamIk was het fenomeen bijna vergeten tot ik gisteren een stukje in deze krant las over de intrede van de #MeToo-discussie in Japan. Intrede is misschien een te groot woord voor het lachwekkende ontslag van een Japanse onderminister.12 
21/04 08u00  Net zo lang kauwgom blijven kauwen tot je een schoenzool hebtJe moet wel flink doorkauwen, maar dan heb je ook wat. Maar liefst 89 kauwgompjes gaan er in een schoenzool van de gumshoe, die in juni op de markt komt.
21/04 08u00  SGP-denktank gaat tegen het bestuur in en wil meer vrouwen op de kieslijstEén op de vijf personen op de SGP-kieslijst moet vrouw zijn. Dat stelt de denktank van honderdjarige partij.
21/04 02u15  Bij de 100-jarige SGP is heel veel én opvallend weinig veranderdDe SGP, de oudste partij van Nederland, bestaat honderd jaar. Premier Rutte komt de partij vandaag feliciteren op het jubileumcongres. In een eeuw groeide de ‘wereldmijdende’ SGP uit tot een partij die ertoe doet op het Binnenhof. Veel is er veranderd, aan de standpunten. Maar niet aan de beginselen.11 
21/04 02u15  SGP-denktank gaat tegen bestuur in en wil meer vrouwen op kieslijstEén op de vijf personen op de SGP-kieslijst moet vrouw zijn. Dat stelt de denktank van honderdjarige partij.11 
21/04 01u15  Noord-Korea kondigt einde kernproeven en rakettests aanNoord-Korea stopt per direct met zijn nucleaire testen en rakettesten. Dat heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un volgens Noord-Koreaanse staatsmedia bekendgemaakt. Volgens Kim hoeft het land niet langer kernproeven of testen met ballistische raketten uit te voeren, omdat het land de nucleaire bewapening heeft afgerond.16 
20/04 23u00  De dood van Avicii schokt Nederlandse dj’sDe Zweedse dj en producer Avicii (28) is gisteren dood gevonden in Muscat (Oman). Tim Bergling, zoals hij in het echt heette, trad al sinds 2016 niet meer op, omdat ‘het gedoe er omheen’ hem te veel stress gaf. Hij werkte wel door als producer.
20/04 22u00  Dominees gaan elke 12 jaar rouleren, maar de PKN gaat het wel evaluerenDe synode ging gisteren akkoord met de ‘twaalfjaarsregeling’. Over twee jaar valt het definitieve besluit.
20/04 21u45  Memo’s over de dividendbelasting raken de achilleshiel van het kabinetVolgens premier Rutte moeten memo’s over de controversiële afschaffing van de dividendbelasting vertrouwelijk blijven. Dat geeft de oppositie nieuwe munitie om te peuren in het meningsverschil binnen de coalitie.
20/04 21u30  Roemenië tart EU-buitenlandchef en verhuist zijn ambassade naar JeruzalemIn een opmerkelijk besluit kondigt Roemenië aan om net als de VS de ambassade te willen verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Het is het gevolg van de groeiende invloed van Israël in Midden- en Oost-Europa.
20/04 21u15  De Nederlandse visserij worstelt met Europa en gaat een onzekere toekomst tegemoetDe vloot kijkt angstig naar ontwikkelingen rond de pulsvisserij, windmolenparken en Brexit.
20/04 20u45  Zweedse dj Avicii plotsklaps overledenDe Zweedse dj Avicii (28) is plotseling overleden. Hij werd vrijdagmiddag dood gevonden in Muscat, de hoofdstad van Oman, meldt zijn Amerikaanse vertegenwoordiger.
20/04 20u15  FBI-memo's: Trump vroeg naar mogelijkheid om journalisten te arresterenDe Amerikaanse president Donald Trump heeft na zijn aantreden bij de toenmalige FBI-directeur James Comey navraag gedaan naar de mogelijkheid om journalisten te arresteren.
20/04 20u00  OM eist straf tegen de kapitein die met zijn tanker tegen een boorplatform botsteKapitein Remiguisz J. (55) en zijn eerste stuurman Pawel P. (35), die op de Noordzee met hun tanker voor 20 miljoen euro schade aanrichtten, moeten als het aan het Openbaar Ministerie ligt een boete betalen van 4100 euro. Ook zouden de twee Poolse zeelieden zes maanden hun functie niet meer mogen uitoefenen.
20/04 19u30  De verrassende Afrikaanse fotografie van de Biënnale van Bamako strijkt neer in Berg en DalIn Mali trok de prestigieuze fotobiënnale van Bamako afgelopen winter weinig bezoekers. Nu is de tentoonstelling voor het eerst buiten Afrika te zien, in Nederland. En dat is een grote eer.
20/04 19u00  Chinese chatbots vervangen al 9000 werknemers in callcentraKunstmatige intelligentie is de basis van veel robots die menselijke taken overnemen. Het Chinese bedrijf Xiao-i is erin gespecialiseerd.
20/04 19u00  CD's op vrijdag: de doorstart van Johan en een verplicht nummer van WaylonVijf sterren en nog eens vijf sterren, de muziekredactie had er zin in deze week. De terugkeer van Johan mag gevierd, en de cantates van Bejun Mehta zijn minstens zo hemels. Verder luisterden we naar de humorvolle liefde voor Haydn van pianist Paul Lewis, brengt Waylon onderweg naar het Songfestival een onvervalste countryrockplaat uit, en brengt het Spaanse kwintet Aurora flamenco zoals je die zelden hoort.
20/04 18u45  Slimme boeren weten: in een goed weiland lopen grutto’sMet een kunstwerk in een weiland wil het platform Slimme Vogels laten zien dat boeren wel degelijk begaan zijn met weidevogels. ‘De boeren geven vogels een thuis.’
20/04 18u15  Een verplichte spionage-app maakt de totalitaire onderdrukking van de Oeigoeren compleetIs Xinjian een openluchtmuseum, waar bezoekers kunnen zien hoe het eraan toeging in de aloude culturele revolutie van de jaren zestig en zeventig onder de communistische halfgod Mao Zedong? Of is deze islamitische provincie in het verre westen van China een futuristisch proeftuintje voor totalitaire onderdrukking via de modernste technologie?
20/04 18u15  Het feest lijkt belangrijker dan het darten in AhoyDe Premier League, de internationale competitie van het darten, is na de primeur in 2016 voor de tweede keer in Nederland. Voor topdarters Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen is dit een hoogtepunt: zij mogen eindelijk eens spelen voor hun eigen publiek.
20/04 17u30  Abigail Smith: de first lady die 'mrs. president' werd genoemdPaul van der Steen bekijkt wekelijks het nieuws door een historische bril. Deze week overleed Barbara Bush, die zowel first lady als first mother was. Ook Abigail Adams had een man en een zoon die president werden.
20/04 17u30  Hoe Nederland een Senegalese vissersplaats met een vuile kolencentrale opscheepteEen vissersplaats in Senegal protesteert tegen een nieuwe kolencentrale. Die is daar neergezet met geld van de Nederlandse investeringsbank FMO. 'Wij zijn niet tegen vooruitgang, maar speel het spel volgens de regels.'
20/04 16u45  Eta zegt sorry, maar wat is het waard?De Baskische terreurbeweging Eta heeft excuses aangeboden aan haar slachtoffers en hun nabestaanden voor de halve eeuw dat ze gewelddadig streed voor een onafhankelijke staat in het noorden van Spanje.
20/04 16u30  Pynk van Janelle Monae, een niet-schunnige ode aan het 'roze in het midden'De kenners onder u zullen de knipoog van Janelle Monáe direct herkennen. Net als Aerosmith twintig jaar geleden, begint elke zin met het woord pink. Gevolgd door een omschrijving van wat het vrouwelijk geslachtsorgaan zo bijzonder maakt.
20/04 16u30  De tepelhoorn versus de venusschelp: een slobberstrijd op leven en doodOp het Hollandse strand vind ik opvallend veel venusschelpen: stevige schelpjes van zo'n twee centimeter in doorsnee, bruin of blauw, met een asymmetrische top. Het is alsof de schelp één kant opkijkt, boven een ronde buik. Rond de top cirkelen ribbeltjes als hoogtelijnen op een gebergtekaart.
20/04 16u00  Het voetbal verliest in Arsenal-coach Arsène Wenger een gentlemanArsène Wenger, al bijna 22 jaar coach van Arsenal, maakte vanochtend bekend dat hij na dit seizoen stopt bij de Londense club. “Merci Arsène”, meldde Arsenal op Twitter.
20/04 16u00  Rutte: Het is niet vreemd dat geen minister me inlichtte over memo'sPremier Mark Rutte vindt het 'niet vreemd' dat geen van zijn collega-ministers hem vertelde dat er wel degelijk ambtelijke notities zijn over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting.
20/04 15u45  Blessures tegengaan? Sport door in je vakantieSporters, kijk uit voor lijf en leden en let in het bijzonder op uw enkels en polsen. Cijfers van onderzoeksinstituut Nivel laten het duidelijk zien: het aantal sportblessures kent twee pieken in het jaar. De eerste valt in de huidige maand en loopt nog door tot in mei. September tekent voor de tweede piek.
20/04 15u45  Krapte ICT-arbeidsmarkt leidt tot problemen voor werkgeversDe vraag naar ICT’ers groeit veel harder dan de arbeidsmarkt aan kan. Toch zitten er nog duizenden ICT’ers met een ww-uitkering thuis.
20/04 15u45  Met die seksuele vrijheid van ons valt het nogal tegenAllebei zijn ze arts én filosoof. Samen praten Marli Huijer (63) en Sadaf Soloukey (22) over seksuele bevrijding en 'Mei 68'. 'We zijn zó trots op onze tolerantie, dat we voortdurend over seks moeten praten.'
20/04 15u15  Fluiten en hard doorlopen helpt je niet langs het grafIk heb jarenlang in verpleeghuizen gewerkt. Een werkkring waarover collega’s altijd lichtelijk gnuifden. Beetje langs de lijnen van het klassieke bordeelgesprek uit de klassieke film: wat doet een bijzondere vrouw als jij in een plek als deze? Want ze dachten: echt stom is hij niet, althans niet in een opvallende variant, maar toch werkt hij daar. Leg eens uit.
20/04 15u15  Een heel fijne vakantie gaat het niet meer wordenDe kans is groot dat u de volgende week uw vrienden 'een hele fijne vakantie' gaat toewensen, en niet 'een heel fijne vakantie'. Dat is een beetje tegen het zere been van taalcritici.
20/04 15u15  OM eist straf tegen kapitein voor aanvaring op NoordzeeKapitein Remiguisz J. (55) en zijn eerste stuurman Pawel P. (35) moeten als het aan het Openbaar Ministerie ligt een boete betalen van 4100 euro. En de twee Poolse zeelieden mogen zes maanden hun functie niet meer uitoefenen.
20/04 14u45  Als je in handen van de Turkse politie valtOp de Turkse straat is de politie de baas. Door de noodtoestand verdwijnt de controle. Slachtoffers van politiegeweld vertellen aan Trouw hoe dat er in de praktijk uitziet. 'De politiechef keek toe terwijl vijftien agenten ons in elkaar sloegen.'
20/04 14u45  Kinderen van nu: vastgeplakt achter beeldscherm, motorisch matigBasisschoolleerlingen zijn minder vaardig op het gebied van lichamelijke oefening. In tien jaar tijd is de coördinatie van scholieren afgenomen, zo constateert de Onderwijsinspectie in een rapport over het bewegingsonderwijs, dat vandaag verschijnt.
20/04 14u15  'Aanbod naast euthanasie moet breder worden'De sfeer rond euthanasie en het zelfgekozen levenseinde is over de hele linie negatiever geworden, signaleert NVVE-directeur Agnes Wolbert. Dokters worden volgens haar daardoor terughoudender.
20/04 13u00  Filipijnen verbannen toeristen van zwaar vervuild eilandDe Filippijnen nemen komende week een radicale maatregel om de milieuvervuiling op een van hun eilanden te bestrijden. Vanaf komende donderdag zal het populaire vakantie-eiland Boracay maandenlang volledig gesloten zijn voor toeristen.
20/04 13u00  Worden we niet – net als voor 1800 – weer vegetariër dan dreigt de ondergangVlees op tafel was tot 1800 voor de meesten ongekend. Nu moeten we terug naar die tijd. Dat betekent: vrijwel iedereen vegetariër of anders de onverbiddelijke ondergang, meent historicus Jan Hille Noordhof.
20/04 12u45  Zon, zee, maar te weinig personeelDe temperaturen lopen op, en dus stromen de stranden en terrassen weer vol met zonliefhebbers. De horeca maakt zich op voor een drukke periode, maar hebben vaak tekort aan personeel. Naar schatting staan er ruim 37.000 vacatures open. Volle stranden en weinig personeel is vragen om problemen.
20/04 12u30  Was de aandacht van Trouw voor het Palestijns verzet buitensporig?Redactionele aandacht in Trouw voor de Palestijns-Israëlische kwestie leidt vaker tot inhoudelijk stevige kritiek. De reportage en vier portretten in Trouw over het Palestijnse verzet in de Gazastrook vormden geen uitzondering.
20/04 11u45  Trang Nguyen werd natuurbeschermer, al wist niemand in Vietnam wat dat wasZe groeide op in Vietnam waar de aapjes aan touwtjes liepen en dierenmishandeling normaal was. Natuurbescherming bestond er niet. Trang Nguyen bracht daar verandering in en ontvangt de Future for Nature Award.
20/04 11u15  In Zwitserland begint de zomer met de Böögg op de brandstapelWij mogen dan al breed en heet op onze stranden liggen, in Zürich is van de winter pas deze week afscheid genomen. Dat gebeurt er op zeer rituele wijze - met een optocht van gilden en een verbranding.
20/04 11u15  Gezeur maakt het onderwijs niet beterDe conclusie van het rapport van de Onderwijsinspectie over de staat van het onderwijs in Nederland is: gemiddeld genomen doet het Nederlandse onderwijs het best oké, maar op lange termijn ziet het er naar uit dat het langzaam zal afglijden, zegt Saro Lozano Parra, promovendus UU op de betekenis van democratie in voortgezet onderwijs.
20/04 11u00  Juist democratische teloorgang in eigen kring moet de EU tegengaanDe EU doet bitter weinig om de eigen democratische beginselen met durf en overtuiging uit te dragen. Terwijl ze voor burgers die het opnemen tegen autocraten een rots in de branding zou moeten zijn, meent Simone Filippini, directeur Netherlands Institute for Multiparty Democracy.
20/04 10u45  Privédetectives pikken het werk op dat de politie laat liggenDe particuliere recherche is in opkomst in Nederland. De detectives, die het gat zeggen op te vullen tussen datgene wat de maatschappij verwacht van de politie en dat wat de politie qua capaciteit aankan, doen tegen betaling onderzoek naar zaken als fraude, vermissing, en ex-partners die liegen over de alimentatie.
20/04 10u30  Aantal privédetectives groeit sterkDe particuliere recherche is in opkomst in Nederland. De detectives, die het gat zeggen op te vullen tussen datgene wat de maatschappij verwacht van de politie en dat wat de politie qua capaciteit aankan, doen tegen betaling onderzoek naar zaken als fraude, vermissing, en ex-partners die liegen over de alimentatie.
20/04 10u30  Privédetective zijn is meer dan alleen in de bosjes zittenDe recorder op zijn telefoon loopt het hele gesprek mee. Privédetective Paul Blok van Het Gooisch Recherchebureau neemt het liefst alle gesprekken op, zegt hij. Om te voorkomen dat verkeerde informatie in zijn rapporten komt.
20/04 10u15  Kinderen van nu: vastgeplakt achter beeldscherm, minder sportiefBasisschoolleerlingen zijn minder vaardig op het gebied van lichamelijke oefening. In tien jaar tijd is de coördinatie van scholieren afgenomen, zo constateert de Onderwijsinspectie in een rapport over het bewegingsonderwijs, dat vandaag verschijnt.
20/04 10u00  We zijn de lessen van de Koude Oorlog vergeten'Njet', zei minister Blok van buitenlandse zaken na zijn bezoek aan Rusland op de vraag of de Koude Oorlog was teruggekeerd, terwijl ik eerder op deze plek betoogde dat dit wel het geval was.
20/04 09u45  #MeToo-discussie landt in Japan: minister stapt opHet gedwongen vertrek van de onderminister van financiën is waarschijnlijk 'het topje van de ijsberg'.
20/04 09u30  Kip kan ook zonder stress en gegil naar het slachthuisHun leeftijd varieert van 34 dagen (voor gewone vleeskuikens) tot anderhalf jaar (voor leghennen). Maar dan moet de kip naar het slachthuis, en dient de kippenvanger zich aan.
20/04 09u00  IS-kind verdient meer steun van de regeringVolgens een schatting van de AIVD bevinden zich momenteel zo’n 175 kinderen met een of beide van hun Nederlandse ouders in voormalig IS-gebied. Kalifaatkinderen worden ze genoemd, onder hen veel kleuters en baby’s.
20/04 08u30  Het zijn zware dagen voor het broze ego van de auteurIk heb gisteren een boek te vondeling gelegd, en nu hoop ik maar dat het in goede handen ­terechtkomt. Mocht u het ergens zien liggen, wees er dan een beetje aardig voor.
20/04 08u15  Het wonder van het schrijven: je boetseert steeds weer je eigen werkelijkheidIk heb gisteren een boek te vondeling gelegd, en nu hoop ik maar dat het in goede handen ­terechtkomt. Mocht u het ergens zien liggen, wees er dan een beetje aardig voor.
20/04 05u15  ‘Arts wordt terughoudender bij euthanasie’Door het politieke klimaat en de dreiging van strafvervolging zijn dokters terughoudender geworden, ziet de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).
20/04 02u15  Toch memo's over omstreden afschaffing van dividendbelastingPremier Rutte kon zich geen notities herinneren over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting. Maar ze zijn er wel.
20/04 02u00  Voormalig burgemeester New York Giuliani versterkt juridisch team TrumpDe voormalige burgemeester van New York, Rudy Giuliani, sluit zich aan bij het advocatenteam van Donald Trump. Dat houdt zich namens de president bezig met het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller, die onderzoek doet naar mogelijke Russische inmenging in de verkiezingscampagne.
19/04 23u45  Armstrong treft schikking van 5 miljoen met Amerikaanse overheidOud-wielrenner Lance Armstrong heeft een rechtszaak van de Amerikaanse regering afgekocht met een schikking van 5 miljoen dollar, omgerekend ruim 4 miljoen euro.
19/04 23u30  Basketballers van Donar komen net te kort voor finaleDe finale gloorde voor de basketballers van Donar, maar Reyer Venezia bleek net te sterk.
19/04 23u15  Navo-topman Jens Stoltenberg: Nederland heeft meer militairen nodigNederland heeft meer militairen nodig, vindt Jens Stoltenberg. De secretaris-generaal van de Navo wees er bij zijn bezoek aan Den Haag ook op dat enig begrip voor bondgenoot Turkije op zijn plaats is.
19/04 23u00  Navo-topman Jens Stoltenberg: Geef defensie meer geldNederland heeft meer militairen nodig, vindt Jens Stoltenberg. De secretaris-generaal van de Navo wees er bij zijn bezoek aan Den Haag ook op dat enig begrip voor bondgenoot Turkije op zijn plaats is.
19/04 22u45  Erdogan versnelt zijn machtsuitbreidingOver ruim negen weken kiest Turkije opnieuw een president en parlement. Waarom heeft Erdogan zo’n haast?
19/04 22u15  May door het stof: 'Deze brieven hadden nooit verstuurd mogen worden'“I am sorry.” Het zijn woorden die een premier liever niet uitspreekt. Maar Theresa May was gedwongen het deze week al twee keer te doen. Haar ministerie van binnenlandse zaken blijkt tientallen immigranten uit het Caribisch gebied onterecht een brief te hebben gestuurd waarin staat dat ze het land moeten verlaten.
19/04 21u15  Borst en Roosen zijn in De Leeuwenhoek de lieve Geer & GoorOm maar meteen met de clou te beginnen: nee, er waren geen blauwe plekken te zien bij de ouderen in verpleeghuis De Leeuwenhoek. Er klonk geen geschreeuw.
19/04 20u30  FrieslandCampina in de clinch met boze boerenFrieslandCampina gaat boeren korten die meer melk leveren dan de coöperatie met hen heeft afgesproken. Melkveehouders zien niets in die maatregel.
19/04 20u15  Justitie mag onderschepte communicatie tussen criminelen gebruiken als bewijsDe berichten die criminelen in het geniep naar elkaar dachten te sturen via speciale telefoons, mogen gebruikt worden als bewijs in een rechtszaak.
19/04 19u30  Kinderarts Asperger 'werkte actief samen' met de nazi'sEen opzienbarende onthulling over de arts Hans Asperger leidt tot discussie over het Syndroom van Asperger, dat naar hem is vernoemd.
19/04 19u00  Sterke film over een vrouw die haar verkrachters aanklaagtBeauty and the Dogs Regie: Kaouther Ben Hania Met: Mariam Al Ferjani en Ghanem Zrelli
19/04 18u45  Taboedoorbrekend, in een door mannen gedomineerde maatschappijDe Tunesische regisseuse Kaouther Ben Hania (40) herinnert het zich nog goed. Het was 2012, een jaar na de Tunesische revolutie en het hele land was in de ban van een jonge vrouw die achter haar verkrachters was aangegaan.
19/04 18u45  Waanzin aan het eind van de Tweede WereldoorlogDer Hauptmann Regie: Robert Schwentke Met: Max Hubacher, Milan Peschel, Frederick Lau
19/04 18u30  Der Hauptmann: gewone soldaat ontpopt zich tot massamoordenaarMet 'Der Hauptman' maakte Robert Schwentke een film over een 'gewone' Duitse Wehrmacht-soldaat die een duivels spel speelt, met vele moorden tot gevolg. 'Films over de waanzin van de laatste oorlogsmaanden bestaan in Duitsland nog niet.'
19/04 17u45  Gokwaakhond bezorgd over jacht op virtuele schatkistjesDe jacht op zeldzame voorwerpen in videogames baart de Kansspelautoriteit zorgen, en is soms zelfs illegaal.
19/04 17u30  Wehrmacht-soldaat ontpopt zich tot massamoordenaarMet 'Der Hauptman' maakte Robert Schwentke een film over een 'gewone' Duitse Wehrmacht-soldaat die een duivels spel speelt, met vele moorden tot gevolg. 'Films over de waanzin van de laatste oorlogsmaanden bestaan in Duitsland nog niet.'
19/04 16u45  Met één been in het geloof en één been in de samenlevingVijf jaar geleden ging de islamitische middelbare school Ibn Ghaldoun failliet, na jaren van zorgen over de onderwijskwaliteit en, uiteindelijk, fraude met de eindexamens. Interim-directeur Richard Troost haalde de bezem erdoor.
19/04 16u30  Personeel verpleeghuis De Leeuwenhoek wil excuses na uitspraak voorzitterZes personeelsleden van het in opspraak geraakte verpleeghuis De Leeuwenhoek in Rotterdam zijn woedend over de uitspraken van Gijsbert van Herk, de bestuursvoorzitter van de stichting Humanitas waaronder het verpleeghuis valt. Ze vinden het onverteerbaar dat hij suggereert dat het Antilliaanse personeel de regels in de zorg voor dementerenden minder nauw neemt dan ‘witte Nederlanders’.
19/04 16u15  Explosie groene vacatures verwachtTienduizenden extra vakmensen zijn nodig voor de overstap naar schone energie. Voor windmolens, zonnepanelen, isoleren, zuinige apparaten, het dichtdraaien van gaspijpen. Die moeten er snel komen, anders dreigen de klimaatplannen te mislukken. Die oproep stuurde de Sociaal Economische Raad (Ser) gisteren aan het kabinet.
19/04 16u15  Personeel verpleeghuis Leeuwenhoek wil excuses na uitspraak voorzitterZes personeelsleden van het in opspraak geraakte verpleeghuis De Leeuwenhoek in Rotterdam zijn woedend over de uitspraken van Gijsbert van Herk, de bestuursvoorzitter van de stichting Humanitas waaronder het verpleeghuis valt. Ze vinden het onverteerbaar dat hij suggereert dat het Antilliaanse personeel de regels in de zorg voor dementerenden minder nauw neemt dan ‘witte Nederlanders’.
19/04 16u00  Onenigheid binnen coalitie over terughalen IS-kinderenVVD en CDA zijn en blijven mordicus tegen het ophalen van Nederlandse kinderen uit Syrisch en Irakees strijdgebied. ChristenUnie vindt juist dat het verblijf van deze kinderen daar ‘niet eindeloos kan en mag voortduren’.
19/04 15u45  Dotan kan nog iets leren van James BluntNepfans op de sociale media, die heeft Dotan echt niet zelf uitgevonden. De Nederlandse artiest, die de afgelopen week moest toegeven dat een legertje trouwe volgers helemaal niet bestaat, bevindt zich in goed internationaal gezelschap.
19/04 15u45  Rotterdamse fracties hebben de loopgraven verlaten, maar een college is er nog lang nietDe VVD en Groenlinks krijgen het initiatief om een nieuw Rotterdams stadsbestuur te vormen. De partijen gaan met oud-Kamerlid Pieter Duisenberg en voormalig Groenlinksleider Paul Rosenmöller als informateurs een programma schrijven, waar andere partijen zich bij kunnen aansluiten.
19/04 15u45  De langsprietmot: de nachtvlinder die bij daglicht actief isDe eerste langsprietmotten die zich in de vroege lente vertonen, zijn wilgenlangsprietmotten, fraai glanzende vlindertjes van wie de mannetjes enorme voelsprieten dragen, door vlinderkenners antennes genoemd.
19/04 15u15  'We mogen alles met dieren doen zo lang ze maar niet lijden'Is er een reden om de mens in rangorde boven het dier te plaatsen? Filosofen Bas Haring en Frank Ankersmit verschillen van mening.
19/04 14u30  'Bio-industrie is vergelijkbaar met een concentratiekamp. Wij mensen zijn verschrikkelijk'Is er een reden om de mens in rangorde boven het dier te plaatsen? Filosofen Bas Haring en Frank Ankersmit verschillen van mening.
19/04 13u45  Tussen de migranten op zee: 'Eerlijk gezegd is dit het meest zinvolle dat ik ooit heb gedaan'De Sea Watch 3 vaart vanuit Malta richting Libië̈ om mensen in nood op de Middellandse Zee bij te staan. Journalist Myrthe Verweij is aan boord en doet verslag. Deel vijf en slot van een serie: Terug naar Malta.
19/04 13u30  Pikante verwennerij voor aandeelhouders UnileverUnilever verwent zijn aandeelhouders opnieuw. De fabrikant van thee, ijs, wasmiddelen en verzorgingsproducten sluist de circa 6,8 miljard euro die binnenkomt door de verkoop van zijn margarines (zoals Blue Band, Bona en Zeeuw Meisje) grotendeels door naar zijn aandeelhouders. Die werden vorig jaar ook al extra in de watten gelegd.
19/04 13u00  Hoe de 'ecofreaks' de strijd om het Poolse oerbos wonnenDe Poolse regering moet van het Europees Gerechtshof stoppen met het kappen van hout in het woud van Bialowieza, het laatste laagland-oerbos in Europa. In het activistenkamp aan de rand van het natuurgebied wordt het gevierd als overwinning, maar ze verlaten hun post niet.
19/04 12u45  Hoezo mag het Westen de politie-agent van de wereld uithangen?Wie heeft de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk als rechters van de wereldorde aangesteld? De drie westerse machten spelen het spel buiten hun bevolking en de parlementen om. Het is een spel van moraalridders op een toernooiveld op andermans grond, betoogt Trouw-lezer Peter Dordregter.
19/04 12u30  Dominees willen wel verkassen, maar zijn huiverig voor dwangDominees moeten wat vaker van gemeente wisselen, vindt het landelijk bestuur van de Protestantse Kerk in Nederland. Vandaag en morgen vergadert de synode daarover. Wat vinden dominees er zelf van?
19/04 11u30  Hella de Jonges 'Hartschade' is een aanklacht tegen blunderende artsenMensen moeten zich niet meer door artsen laten afpoeieren. Vooral vrouwen met ernstige hartklachten worden nog vaak ten onrechte weggestuurd, weet schrijfster Hella de Jonge uit ervaring. Het heeft haar vertrouwen, toch al beperkt door haar traumatische jeugd, geen goed gedaan.
19/04 11u15  De zee was net openOh de glorie van de zee! Op perron 1 van Amsterdam CS, waar altijd de zon schijnt, hadden zich honderden mensen verzameld in afwachting van de boemel naar Zandvoort.
19/04 11u00  Cuba's nieuwste leider nam liever de fiets dan de dienst-LadaCuba's nieuwe president is de vertegenwoordiger van een nieuwe generatie, maar zijn speelruimte is beperkt.
19/04 11u00  Stop nou toch eens met kinderidolen op junkfoodHet kabinet neemt te makkelijk genoegen met loze beloftes over voedsel- reclame, meent Sjoerd van de Wouw, campaigner van Foodwatch.
19/04 10u45  Stop met kinderidolen op junkfoodHet kabinet neemt te makkelijk genoegen met loze beloftes over voedsel- reclame, meent Sjoerd van de Wouw, campaigner van Foodwatch.
19/04 10u45  Waarom we ineens allemaal - geheel terecht- van de bij houdenDe bij is een knuffeldier geworden. Niet zonder reden, legt onderzoeker Koos Biesmeijer uit. De bestuivingsarbeid is miljarden waard. En de eerste nationale bijentelling komt eraan.
19/04 10u30  Griekse rechter: vluchtelingen vasthouden op eilanden dient geen enkel doelDe hoogste Griekse bestuursrechter veegt een deal tussen de EU en Athene van tafel: vluchtelingen mogen niet meer op de Griekse eilanden worden vastgehouden.
19/04 10u15  Vluchtelingen kunnen hun eigen verhaal vertellen, ingeburgerd of nietVluchtelingen, migranten, asielzoekers, nieuwkomers en ergere, ontmenselijkende termen zoals 'illegalen'; ze duiken weer overal op in het Nederlandse nieuws.
19/04 10u00  Gaan we vanwege het gas bezuinigen, terwijl de economie op volle toeren draait?Er komt minder geld uit de gaswinning, dus moet er bezuinigd worden. Of niet? Den Haag is in de ban van Het Kader.
19/04 09u45  Ladingen crimineel geld liggen klaar voor Amsterdamse huizenmarktHonderden miljoenen euro's van een kleine groep Amsterdamse criminelen liggen klaar om geïnvesteerd te worden in de Amsterdamse economie. Het gaat niet alleen om de exploitatie van horecagelegenheden. De Amsterdamse politie vreest ook dat investeerders met illegaal verdiend geld zich zullen storten op nieuwbouwwijken.
19/04 09u15  Verpleeghuis De Leeuwenhoek is juist om zijn problemen uitgekozen voor een tv-serie, zo stellen de makersDe tv-serie van Hugo Borst en Adelheid Roosen is bedoeld om het debat over dementiezorg aan te zwengelen.
19/04 08u45  Er voltrekt zich een drama aan de grens met IsraëlDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
19/04 08u30  Ik ben diep onder de indruk van Macron, maar Toulouse staat ondertussen wel in brandHet leek soms wel Macrons eigen fanclub’, schreef de NOS op haar site over de ontvangst van de Franse president door het Europees parlement eergisteren in Straatsburg.
19/04 08u15  Voor robotica-ingenieurs is het een mijlpaal: Twee robots zetten samen een Ikea-stoel in elkaarRobots kunnen postpakketten sorteren, een auto besturen, en zelfs voetballen. Erg indrukwekkend. Maar de kunst van de robotica is nu naar ongekend niveau getild door ingenieurs in Singapore.
19/04 07u45  Van ‘disproportioneel’ geweld door Israël is geen sprakeHet is de plicht van de regering van Israël om haar burgers te beschermen tegen een aangekondigde massamoord. Dat doet zij met gepast en volstrekt proportioneel geweld, zegt Hans Knoop, oud-correspondent in Israël.
19/04 05u15  NASA schiet planetenspeurder de ruimte inTess, de nieuwe ruimtetelescoop van NASA, is succesvol de ruimte ingeschoten. Daarmee kan de zoektocht naar nieuwe planeten worden voortgezet. De lancering die rond 00.50 uur Nederlandse tijd plaatshad verliep zonder problemen, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.
19/04 05u00  Het kan wel degelijk: een succesvolle islamitische school oprichten.Vijf jaar na de eindexamenfraude op de islamitische middelbare school Ibn Ghaldoun heeft Nederland een islamitische school waar de Onderwijsinspectie tevreden over is.
19/04 02u46  Kinderombudsman: wachten is onacceptabel, haal kinderen terug uit SyriëDe overheid moet alles op alles zetten om kinderen van Nederlandse uitreizigers in Syrië op te halen. De afwachtende houding van het kabinet, dat niets doet omdat het gebied te gevaarlijk is, is onacceptabel, vindt Kinderombudsman Margrite Kalverboer.
18/04 23u15  Sparta haalt opgelucht adem en laat Het Kasteel juichenEen dag nadat rode lantaarndrager FC Twente de laatste strohalm had gegrepen tegen PEC Zwolle (2-0-winst), waarmee de club het gat naar Sparta verkleinde tot één punt, brachten de Rotterdammers de marge weer naar vier punten.
18/04 22u30  Geweld in verpleeghuizen is soms een grijs gebied: wanneer is het bewust en wanneer niet?In het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek gaat het er soms zo grof aan toe dat bewoners worden uitgescholden of een klap krijgen, bleek vandaag uit onderzoek van Trouw. Niemand vindt dat soort geweld acceptabel.
18/04 22u00  Ook onder de grond kan hoogspanning een gezondheidsrisico zijnKinderen die nabij ondergrondse hoogspanningskabels wonen, lopen mogelijk meer kans op leukemie.
18/04 21u45  Zwarte dag voor actievoeders, want de uitbreiding van luchthaven Lelystad komt erDe uitbreiding van luchthaven Lelystad in 2020 is een stap dichterbij gekomen, nu de aangepaste milieueffectrapportage met berekeningen over de geluids- en milieuoverlast van de luchthaven is goedgekeurd.
18/04 21u15  Barbara Bush (1925-2018): van First Lady tot ‘First Mother’Gisteren stierf Barbara Bush, de enige vrouw die tijdens haar leven zowel presidentsvrouw was als de moeder van een president. Ze stond bekend als bescheiden maar later werd haar toon scherper.
18/04 21u00  Vlaamse huisarts krijgt 27 jaar cel voor de ‘Kasteelmoord’De Vlaamse huisarts André G. is door de rechtbank in Brugge veroordeeld tot 27 jaar gevangenisstraf voor het laten vermoorden van zijn schoonzoon in 2012.
18/04 20u45  Kijk mee met moord en doodslag in de nestkastHet eerste camkuiken van 2018 is een bosuiltje! Het kroop vanochtend om 11.09 uit het ei en is ook even te zien op beelden die de webcam van de Vogelbescherming in het nest maakte.
18/04 20u30  Organisaties vragen Tweede Kamer een beter plan voor arbeidsgehandicaptenBedenk een beter plan voor arbeidsgehandicapten, kreeg de Tweede Kamer vandaag te horen van maatschappelijke organisaties en deskundigen.
18/04 20u15  Een nieuwe wielerkoning en een oude wielerkoningin gekroond op de Waalse PijlJulian Alaphilippe nam de troon over van Alejandro Valverde. Anna van der Breggen behield haar kroon.
18/04 19u00  Zimbabwe ontslaat duizenden stakende verplegersDe Zimbabwaanse regering heeft aangekondigd dat zij 16.000 verpleegkundigen ontslaat die sinds maandag in staking zijn. Vicepresident Constantino Chiwenga noemt de staking ‘politiek gemotiveerd’.
18/04 18u30  Spinoza gered uit de handen van militante atheïstenTon de Kok - God voor niet-gelovigen. De God van Spinoza Thoth 128 blz. € 14,95 ★★★☆☆
18/04 18u30  Navelstaren is de culturele norm gewordenElize de Mul, Lisa Doeland en Naomi Jacobs - Onszelf voorbij; Kijken naar wat we liever niet zien Uitgeverij De Arbeiderspers; 208 blz.; € 18,50 ★★★☆☆
18/04 17u45  De bouwpastoor van Almere: ‘Collega’s weten niet wat ze horen’In Almere wordt binnenkort de eerste paal geslagen voor een nieuwe katholieke kerk. Een zeldzaamheid in Nederland. Pastoor Sandor Koppers: 'Collega's weten niet wat ze horen.'
18/04 17u30  Amsterdam zoekt een duizendpoot als burgemeester, beslist geen partijtijgerWie burgemeester van Amsterdam wil worden, kan zich tot 1 mei melden. Wie maakt de meeste kans?
18/04 17u00  VS treffen Chinese telefoonmakerSmartphones van ZTE moeten het voortaan doen zonder Amerikaanse chips en software.
18/04 17u00  Incidentenbestrijders bestrijden ook de gevolgen van een incidentHoe letterlijk moet je een woord nemen? Aanleiding voor die vraag is een opmerking die een lezer maakte over het woord incident(en)bestrijding.
18/04 16u45  Mondelinge streektalen hebben nog altijd een belangrijke sociale functieStreektalen zijn populair. Vanuit gevoelens van trots en respect, maar ook omdat men er zo van geniet. Misschien wel steeds meer.
18/04 16u45  En gestaag groeien de gemeenten doorHet plan van het kabinet-Rutte II om naar gemeenten met minimaal 100.000 inwoners toe te werken, werd in 2012 afgebrand. Ondertussen gaan de herindelingen wel rustig door.
18/04 16u45  Geheel onterecht werd de paardebloem de risée van de botanische wereldOp zonnige, warme plekjes bloeien de eerste paardebloemen, maar veel zijn het er niet. Na de aanhoudende lentekou zijn ze laat. Ooit was dat gewoon: volgens oudere plantenboeken bloeien paardebloemen van half april tot eind mei. De laatste jaren waren ze een maand vroeger.
18/04 16u30  Die minsommen komen morgen wel, eerst deze dampende kwestie'Juf? Iemand heeft niet doorgespoeld bij de wc. En er ligt een dikke drol in!' Dave kijkt mij met grote ogen aan. Ik antwoord dat dat niet zo mooi is en vraag aan mijn lieve leerlingen wie vergeten is om door te trekken.
18/04 16u00  Triomfantelijke Trump geeft zijn zegen aan gesprekken tussen de Korea'sDe Amerikaanse president Trump bevestigde vandaag dat CIA-baas Mike Pompeo een bezoek heeft gebracht aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Zoals hij dat gewoon is: via Twitter.
18/04 15u45  Meldpunt Misdaad Anoniem verdient aardig aan goede tipsEen goede tip over een delict levert Meld Misdaad Anoniem (kortweg M.) geld op. De gratis kliklijn leeft niet alleen van subsidies, maar krijgt ook geld van gemeenten, verzekeraars en brancheorganisaties als Koninklijke Horeca Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer.
18/04 15u45  Triomfantelijke Trump geeft zijn zege aan gesprekken tussen de Korea'sDe Amerikaanse president Trump bevestigde vandaag dat CIA-baas Mike Pompeo een bezoek heeft gebracht aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Zoals hij dat gewoon is: via Twitter.
18/04 15u30  Discussie over de alcohol-studie: Mag dat ene glaasje nu wel of niet?Mag je nou wel of geen glaasje wijn of bier na het avondeten? Er is verzet tegen de studie die wijst op de schadelijkheid van één glas alcohol per dag.
18/04 15u30  Weer een Van Gogh erbij voor het Noordbrabants MuseumEn weer heeft het Noordbrabants Museum in Den Bosch een schilderij van Vincent Van Gogh gekocht, dit keer een stilleven. In drie jaar tijd drie werken van Van Gogh verwerven, voor in totaal 6.2 miljoen euro. Waar haalt het museum het geld vandaan?
18/04 15u30  Nieuwe privacyregels weerhouden Facebook niet van verzamelen privégegevensOndanks de nieuwe Europese privacywetgeving die in mei van kracht wordt, blijft Facebook data verzamelen voor gerichte advertenties.
18/04 15u00  Gevoelige tik voor Europese Commissie, maar topambtenaar Selmayr kan blijvenHet Europees Parlement heeft strikt genomen niets te zeggen over het personeelsbeleid van de Europese Commissie, maar deelt toch een politiek gevoelige tik uit aan commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.
18/04 14u45  Dotan schiep een virtuele wereld die nauwelijks onderdoet voor een romanZanger Dotan heeft het geweten. Nepaccounts op de sociale media met aandoenlijke verhalen over de wonderbaarlijke uitwerking van zijn muziek moesten de roem van de beginnende artiest een kontje geven.
18/04 14u45  Kamer wil van minister De Jonge horen of ouderen nog wel veilig zijnDe Tweede Kamer wil snel opheldering van minister Hugo de Jonge van ouderenzorg over de problemen in verpleeghuis De Leeuwenhoek. De woorden van verantwoordelijk zorgbestuurder Van Herk, vanmorgen in Trouw, schieten parlementariërs volstrekt in het verkeerde keelgat.
18/04 14u45  Ja, de Ajax-directie kan aanblijvenNiet de directeur, welke dan ook, maar de trainer is de belangrijkste man, weten ze bij PSV. Of Ten Hag dat nog bij Ajax kan zijn, mag ernstig worden betwijfeld.
18/04 14u15  Racisme is niet alleen een probleem van StarbucksStarbucks gaat door het stof om te laten zien dat het bedrijf echt niet racistisch is, ondanks de arrestatie van twee onschuldige zwarte klanten. Maar het echte probleem zit dieper.
18/04 13u30  Deventer synagoge wordt hippe eetmarkt, joden moeten verkassenIs het de taak van een gemeente om te voorkomen dat een religieuze gemeenschap uit haar midden verdwijnt? Ja, zeggen joden in Deventer. Nee, zegt de gemeente Deventer. Uit principe koopt ze geen religieuze gebouwen.
18/04 13u15  Eren we Mark met Ruttemeroog of toch Maurits met Klein Mauritius?Zo heel af en toe doen we een beroep op u, de trouwe lezer van Plein 2. Vorige week riepen wij op een geschikte (bij)naam voor het eilandje in de Hofvijver te verzinnen. Dat hebben we geweten.
18/04 13u00  Hoe YouTube een nieuw soort Bekende Nederlander creëertVlogger Famke Louise werd bekend bij het grote publiek nadat ze opeens begon te zingen. En er zijn meer vloggers die een muziekcarrière beginnen. Of de theaters ingaan. Of beginnen met acteren. De vloggeneratie slaat haar vleugels uit.
18/04 12u00  Geen minister, maar een staatssecretaris naar herdenking van de Armeense genocideHet kabinet kiest voor een bescheiden afvaardiging naar de herdenking van de Armeense genocide volgende week dinsdag in Jerevan. Nederland stuurt staatssecretaris Menno Snel van financiën, een keuze die alle partijen in de stekelige kwestie kan bekoren.
18/04 11u45  We zeilen in dit land door bedrieglijke stilte, het grote lijden is eldersDe dagen lengen, temperaturen reiken al naar zomerse waarden, alleen houden de nachten de herinnering aan de winter in stand.
18/04 11u15  Prostitutie bloeit tijdens vredemissies, maar dat komt niet alleen door blauwhelmenVN-personeel krijgt te gemakkelijk de schuld van de opbloeiende prostitutie tijdens vredesmissies, stelt promovenda Roos de Wildt. Ze deed voor het eerst onderzoek naar het perspectief van vrouwen in de naoorlogse seksindustrie.
18/04 11u00  De Castro's laten een verstard en geïsoleerd Cuba achterDe Cubaanse leider Raúl Castro treedt vandaag af als president en maakt plaats voor een nieuwe generatie. Wat voor land laten de Castro's achter?
18/04 11u00  Met het aftreden van Raúl is het Castro-tijdperk nog niet voorbijHet Cubaanse parlement heeft twee dagen uitgetrokken om de opvolger van Raúl Castro te kiezen. Een historische koerswijziging zit er nog niet in.
18/04 10u45  De besluitvorming over de luchtvaart wordt onder de loep genomenWie moeten er meebeslissen over de toekomst van de luchtvaart? Vandaag spreken de luchtvaartsector, gemeenten, provincies en bewonersorganisaties hierover met de Tweede Kamer.
18/04 10u45  Duitse boer ziet de wolf liever weer vertrekkenDe wolf is in Duitsland al jaren een vertrouwde verschijning. Maar ook na twee decennia houdt het dier de gemoederen nog flink bezig. 'De terugkeer van de wolf en de veehouderij gaan niet samen.'
18/04 10u30  Laat het geweld in Gaza een keerpunt ten goede zijnHoop Israël zou beter moeten weten dan met scherp te schieten op demonstranten. Deze tragedie moet ons aanzetten tot ingrijpen, meent Alon Liel. Hij was directeur-generaal van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken en ambassadeur in Zuid-Afrika.
18/04 10u30  De grote vraag op Amnesty's verjaarsfeestje: hoe blijven we relevant?Amnesty Nederland bestaat vandaag vijftig jaar. De club is wereldwijd een begrip, maar toch gaat het niet goed met de mensenrechten. Alom zijn er autoritaire leiders aan de macht. Kan Amnesty daar nog wat aan doen?
18/04 09u45  Lubbers gaf het slechte voorbeeldHoe summier Lubbers ook is over zijn drie premierschappen, dat hij lang nadacht over zijn opvolging komt ruim aan de orde in zijn herinneringen die deze week verschenen.
18/04 09u00  Bits of Freedom stapt naar de rechter om 'sleepwet' aan te vechtenBits of Freedom, een organisatie die de digitale burgerrechten verdedigt, probeert via de rechter te verhinderen dat de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) op 1 mei ingaat.
18/04 08u45  In 'modelverpleeghuis' De Leeuwenhoek worden ouderen mishandeldIn een instelling die binnenkort in een tv-serie model staat voor de ouderenzorg in Nederland, worden ouderen mishandeld. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw.
18/04 08u30  Niet Zuckerberg, maar onze politici moeten in het beklaagdenbankjeNatuurlijk kun je je facebookaccount wissen. Maar zolang de overheid afzijdig blijft zet het weinig zoden aan de dijk, betoogt Jurriaan van Eerten, freelance journalist en schrijver.
18/04 08u30  Boete voor tabaksfabrikant die illegaal studentenverenigingen sponsordeJapan Tobacco International moet negen boetes betalen voor exclusiviteitsafspraken die de tabaksfabrikant maakte met studentenverenigingen door heel Nederland. Dat besloot de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na een onderzoek naar de deals, die volgens de NVWA illegale sponsoring waren.
18/04 08u15  Onze vrijheid dreigt een permanent geopende vrije markt te wordenHoeveel mag een herinnering kosten? Wie is bereid een nagedachtenis per opbod te verkopen, waar wordt historisch besef per ons afgerekend?
18/04 06u00  'CIA-baas Pompeo had geheime ontmoeting met Kim Jong-un'De Amerikaanse CIA-directeur Mike Pompeo heeft in het geheim een ontmoeting gehad met Kim Jong-un, de leider van Noord-Korea. Dat melden verschillende Amerikaanse media dinsdagnacht. Tijdens de ontmoeting, die plaatshad in het paasweekend, werd gesproken over een mogelijk top tussen de Noord-Koreaanse leider en de Amerikaanse president Donald Trump.
18/04 05u00  Tabaksfabrikant JTI beboet voor illegale sponsoringJapan Tobacco International moet negen boetes betalen voor exclusiviteitsafspraken die de tabaksfabrikant maakte met studentenverenigingen door heel Nederland. Dat besloot de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na een onderzoek naar de deals, die volgens de NVWA illegale sponsoring waren.
18/04 02u15  Barbara Bush – vrouw én moeder van een Amerikaanse president - overledenDe voormalige Amerikaanse first lady Barbara Bush is dinsdag op 92-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie bekendgemaakt.
18/04 02u00  In verpleeghuis De Leeuwenhoek krijgen ouderen soms een klapIn een instelling die binnenkort in een tv-serie model staat voor de ouderenzorg in Nederland, worden ouderen mishandeld. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw.
18/04 02u00  Frustraties en klappen in een ‘lastig’ verpleeghuisHet is niet te zien in de tv-reeks over een Rotterdams verpleeghuis die morgen begint, maar het gebeurt er wel: mishandeling en andere vormen van wangedrag tegenover bewoners. De directeur kijkt er niet echt van op.
18/04 01u00  IJsland gaat weer op walvissen jagenEen walvisvaartbedrijf in IJsland gaat na een pauze van twee jaar weer op gewone vinvissen jagen. Dinsdag meldde het bedrijf dat het zijn vloot aan het voorbereiden is om de commerciële jacht op deze walvissoort te hervatten.
17/04 23u30  Brussel wil Albanië en Macedonië erbij halenDe Europese Commissie wil praten over toetreding. Maar dan moeten alle lidstaten dat ook een goed idee vinden.
17/04 22u30  Hoop doet leven bij TwenteMet de eerste zege in 2018 heeft FC Twente de laatste kans gegrepen om rechtstreekse degradatie te ontlopen. PEC Zwolle was een gewillig slachtoffer.
17/04 22u15  Amerikanen en Engelsen wijzen naar hackend RuslandRusland zou computersystemen in de VS en Groot-Brittannië hacken. Maar bewijs is er niet.
17/04 21u30  Fransman Jérôme Hamon krijgt zijn 'derde gezicht' in nieuwe transplantatieEen Franse chirurg zegt dat hij onlangs een tweede gezichtstransplantatie heeft uitgevoerd op dezelfde patiënt. De patiënt maakt het goed en heeft zelfs recentelijk een weekend doorgebracht in Bretagne.
17/04 21u00  Facebook begint een charmeoffensiefEen paginagrote advertentie in de meeste Nederlandse dagbladen luidde vandaag een nieuw tijdperk bij Facebook in. Eentje waarin het bedrijf uit de VS de gebruikers actief gaat uitleggen hoe gegevens worden gebruikt en hoe zij deze kunnen beheren, ook via traditionele media. De reputatie van Facebook heeft de afgelopen weken een gigantische deuk opgelopen na een privacyschandaal.
17/04 20u45  Kamer roept Nam en Shell ter verantwoording en wil opnieuw garantiesOpnieuw worden Shell-topvrouw Marjan van Loon en directeur Gerald Schotman van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (Nam) ter verantwoording geroepen door de Tweede Kamer.
17/04 20u30  Annemarie Kremer zingt in Essen een wereldse SalomeIn het Aalto-Musiktheater in Essen voltrekt zich een klein wonder. Daar zingt Annemarie Kremer met adembenemend gemak de loodzware titelrol in Strauss' 'Salome'. Pure power verpakt in pijnlijke pracht. Het gaat door merg en been.
17/04 20u00  Fracties 50Plus willen partijvoorzitter kwijtJan Zoetelief, voorzitter van 50Plus, die een jaar geleden enthousiast op het schild werd gehesen, moet nu al weer weg van de fracties in de Tweede en Eerste Kamer. Zij zijn teleurgesteld in het werk van Zoetelief.
17/04 19u30  Annemarie Kremer zingt in Essen een wereldse Salome uit NederlandIn het Aalto-Musiktheater in Essen voltrekt zich een klein wonder. Daar zingt Annemarie Kremer met adembenemend gemak de loodzware titelrol in Strauss' 'Salome'. Pure power verpakt in pijnlijke pracht. Het gaat door merg en been.
17/04 18u15  De Nederlandse roman is geliefd, maar mag wel meer gekleurde personages bevattenDe Nederlandse roman is nog lang niet dood volgens schrijvers. Laten we dus ook ophouden hem ten grave te dragen.
17/04 18u00  Ik word nog wel iets, dacht schilderes Modersohn-Becker. En ze had gelijkEen kruik en een schaaltje sinaasappels staan op een tafel met een grijs tafellaken. Een stilleven in de stijl van Cézanne, gemaakt door Paula Modersohn-Becker in 1906. Maar rechts staat een kom met goudvissen. Drie stevige exemplaren. Levende goudvissen. Die zou Cézanne nooit schilderen.
17/04 18u00  Elize de Mul: Weg met het idee dat we steeds meer moeten hebbenDe Maand van de Filosofie staat in het teken van verbeelding aan de macht, de slogan van de grote protesten van mei 1968. In een korte serie komen jonge filosofen aan het woord die nu voorop lopen in de strijd voor hun utopische wereld.
17/04 17u00  Van pietje precies tot uitstelstudent, de studentenpsycholoog helptAl tien jaar ontvangt ze worstelende studenten in haar spreekkamer: Astrid Vlak, één van de vier studentenpsychologen van Hogeschool Windesheim. Ze ziet steeds meer studiestress.
17/04 16u30  Deze wormen zijn onbereikbaar voor vogelsnavelsEen paar meter voor me zie ik merkwaardige, witte paddestoeltjes. Bij nader inzien blijken het bloembolletjes te zijn, op hun kop. Ernaast steken de knolletjes van speenkruid uit de bodem. Er ligt een afgeplagd en omgekeerd stukje grasmat. De bollen steken de lucht in.
17/04 16u00  Hoe Dotan bij Humberto Tan door kon gaan met framenVandaag had ik willen schrijven over de finale van ‘Curvy Supermodel’ (RTL5) van maandag, waar het ging om ‘zijn wie je bent’ en ‘jezelf accepteren met je imperfecties’.
17/04 16u00  Studenten massaal opgebrand? Dat valt reuze meePlak studenten niet zo makkelijk het label burn-out of depressie op, zegt Jeanette van Rees van het Nederlands Instituut van Psychologen. Onzekerheid hoort bij hun leeftijd, het is geen psychisch probleem.
17/04 15u45  Hoge Raad blijft bij levenslang voor Koerdische Turk BaybasinDe Hoge Raad ziet geen reden het proces tegen Hüseyin Baybasin nog eens over te doen. Daarmee is de kans dat de tot levenslang veroordeelde Koerdische Turk vrijkomt nagenoeg verkeken.
17/04 15u30  Beroepsziekte is een blinde vlek bij werkgevers en bedrijfsartsenBeroepsziekten eisen duizenden slachtoffers, elk jaar weer. Het wordt tijd dat bedrijven de veiligheidsvoorschriften naleven, zegt de Inspectie SZW.
17/04 15u15  Met trillende handen open ik Facebook en slaak een zucht van verlichtingMijn leven op Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin. 7:30. Onze dochter, Amber, tikt me wakker. Ze heeft de iPad Mini in haar handen. Wijst ernaar. 'Peppa Big, Peppa Big, papa. Ik wil kijken.'
17/04 15u15  Athletic Bilbao doet het Baskisch hart sneller kloppen, maar hoe lang nog?Athletic Bilbao, 120 jaar oud, is een club van louter Basken. De supporters vinden dat prachtig, maar de historicus noemt het achterhaald en veel te romantisch.
17/04 15u00  Warm bad voor Macron bij thuiswedstrijd in StraatsburgSommige Europarlementariërs gaven nog wat tegengas, maar verder kwam de Franse president Emmanuel Macron vandaag in een warm bad terecht, tijdens zijn toespraak in Straatsburg.
17/04 14u45  Kendrick Lamar eerste popster met een PulitzerprijsKendrick Lamar is dit jaar de meest bijzondere naam bij de winnaars van de Pulitzerprijzen: voor het eerst in de geschiedenis krijgt een popartiest deze prestigieuze prijs. Maandagnacht was de uitreiking.
17/04 14u30  De theologiestudent van nu is streng in de leerStudenten theologie zijn gemiddeld genomen orthodoxer dan vorige generaties. Ze hebben een stevig, vastomlijnd geloof, vaak in combinatie met behoudende opvattingen over vrouwen en homoseksualiteit.
17/04 14u00  Gefrustreerde Bas Dost (28) stopt per direct bij Nederlands ElftalBas Dost stopt als international van het Nederlands elftal. De 28-jarige spits van Sporting Portugal heeft bondscoach Ronald Koeman laten weten dat hij per direct een punt zet achter zijn interlandcarrière.
17/04 14u00  Vergelijk Schiphol niet met GroningenDe schade van bewoners rond Schiphol zetten naast die van Groningers, is appels met peren vergelijken, vindt Jan Bossenbroek, lezer uit Amstelveen. 'En bijna beledigend tegenover gedupeerde Groningers.'
17/04 13u30  Het platteland zit te springen om razendsnel 5GKPN test de komende tijd het razendsnelle netwerk 5G. Vooral in dunbevolkt gebied zijn de voordelen groot. Maar zo snel als het netwerk is, zo traag komt het van de grond.
17/04 13u15  Europees Hof: Polen moet de kap in Europa's laatste oerbos stakenPolen moet stoppen met de grootschalige houtkap in het oerbos van Bialowieza, oordeelt het Europese Hof van Justitie.
17/04 13u00  Conflicten zijn bij Eneco aan de orde van de dagGroen en duurzaamheid zijn de begrippen waarvoor energiebedrijf Eneco zegt te staan. Maar het bedrijf is nu vooral het toneel van bestuurlijke conflicten.
17/04 12u45  België houdt de adem in: Komt arts André G. weg met de Kasteelmoord?Als je schoonzoon aan je kleinkinderen zit en met zijn gezin naar Australië wil verhuizen, is moord dan te rechtvaardigen? Om die vraag draait de rechtszaak over wat in Vlaanderen de Kasteelmoord heet. Morgen is de uitspraak.
17/04 12u30  Wat moeten we met het werkwoord moeten?Een lezer stoort zich aan het 'dwangmatige gebruik van moeten'. Hij merkt daarbij op: 'Moeten is dwang en huilen is kindergezang'.
17/04 12u00  In Turkije is regeren per decreet de nieuwe normDuizenden Turken demonstreerden gisteren tegen de aanhoudende noodtoestand. Toch wordt die naar alle waarschijnlijkheid morgen voor een zevende maal verlengd.
17/04 11u30  De golven worden hoger, maar Sea Watch 3 laat niemand achter op zeeDe Sea Watch 3 vaart voor de kust van Libië̈ om mensen in nood op de Middellandse Zee bij te staan. Journalist Myrthe Verweij is aan boord en doet verslag. Aflevering 5: Reddingsoperatie.
17/04 11u00  Nederland zingt de schlager weer uit volle borst meeLang was de Duitse taal in Nederland maar matig populair, maar wie oplet, ziet de kentering. Vandaag, op de Dag van de Duitse taal, klinkt in veel klaslokalen de ooit zo verguisde schlager.
17/04 10u15  De seksuele bevrijding wijst ons op de ontoepasselijkheid van de genitale groetBij Montaigne lees ik iets over de wijsgeer Pasicles van Thebe die eens bij iemand tot wie hij zich wendde zijn hand op diens geslachtsdelen legde in plaats van op zijn knieën, zoals in die contreien kennelijk de gewoonte was.
17/04 10u15  'Europa trekt muren op en voedt zo de angst van zijn burgers'De Europese Unie gaat door een zware storm, zonder kompas. Zo omschrijft de Turkse politicoloog Ali Bilgic de manier waarop Brussel met migratie omgaat. 'We bestuderen wél de gevolgen van Europees beleid voor migranten, maar analyseren niet het effect op Europese burgers zelf.'
17/04 10u00  Nep-loverboys om meisjes weerbaarder maken, kan dat wel?Met de inzet van namaakloverboys hoopt Koggenland tienermeisjes zelfbewuster te maken. Experts zijn verdeeld. ‘Meiden met een laag zelfbeeld zullen zich meer gaan schamen.’
17/04 09u45  Staatssecretaris Van Ark: Ik ga voor een arbeidsmarkt waar iedereen meedoetMeer dan de helft van de mensen met een beperking heeft geen werk. Dat móet veranderen, vindt staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken en werkgelegenheid.
17/04 09u30  Na een storm van kritiek mag je toch homo zijn op de Chinese variant van TwitterNa grote digitale ophef is Sina Weibo, de Chinese variant op Twitter, overstag: homovriendelijke bijdrages zullen toch niet van de site geweerd worden.
17/04 09u30  Een tekenbeet, dat voelt als een miniverkrachtingTerwijl ik gisteren mijn onderwerpkeus aan het bepalen was, keerde telkens weer een evenement terug in mijn hoofd dat alle andere nieuwsfeiten tot pulp degradeerde.
17/04 09u15  Stop met die ballonnen op Koningsdag, die zijn veel te vervuilendEen vrolijk gezicht al die ballonnen, maar we realiseren ons te weinig wat voor vervuiling ze teweeg brengen, waarschuwt bioloog Inez Flameling.
17/04 08u30  Laat Paus Franciscus nu doorpakken met de aanpak van seksueel misbruikHoe is het mogelijk dat paus Franciscus zo’n grote fout maakte? Het was allemaal laster, de verhalen over die Chileense bisschop die geweten zou hebben van seksueel misbruik door rooms-katholieke geestelijken in zijn land, zei de paus in januari. Hij was er zeer stellig over. Bovendien, wilde de paus weten, waar is het bewijs?
17/04 08u30  Stoppen met ballonnen op Koningsdag, die zijn veel te vervuilendEen vrolijk gezicht al die ballonnen, maar we realiseren ons te weinig wat voor vervuiling ze teweeg brengen, waarschuwt bioloog Inez Flameling.
17/04 08u30  Nam: minder gaswinning betekent ook minder verantwoordelijkhedenMinder verantwoordelijkheid dragen voor de gevolgen van de gaswinning in Groningen, dat is wat de Nam wil. De huidige wetsvoorstellen van minister Wiebes moeten daarop worden aangepast, schrijft het bedrijf in reactie op de nieuwe Mijnbouw- en Gaswet. Die regelt dat de gaswinning in Groningen de komende jaren sterk wordt teruggebracht.
17/04 08u00  Laat Paus Franciscus nu doorpakkenHoe is het mogelijk dat paus Franciscus zo’n grote fout maakte? Het was allemaal laster, de verhalen over die Chileense bisschop die geweten zou hebben van seksueel misbruik door rooms-katholieke geestelijken in zijn land, zei de paus in januari. Hij was er zeer stellig over. Bovendien, wilde de paus weten, waar is het bewijs?
17/04 08u00  Laten we eindelijk eens stoppen met die eeuwige ballonnen op KoningsdagEen vrolijk gezicht al die ballonnen, maar we realiseren ons te weinig wat voor vervuiling ze teweeg brengen, waarschuwt bioloog Inez Flameling.
17/04 05u15  Joden en de Oranjes: het is als liefde met een barstDinsdag opent koning Willem-Alexander een tentoonstelling in het Joods Historisch Museum over de band tussen de Joden en het Huis van Oranje. De Tweede Wereldoorlog loopt als een barst door vier eeuwen verbondenheid. ‘Uiteindelijk is het een geschonden relatie.’
17/04 02u00  Canadees initiatief in Drenthe: neem een vluchteling in huisGeef vijf Nederlanders de verantwoordelijkheid voor de inburgering van een vluchteling, en ze zullen het beter doen dan de overheid. Vanuit die overtuiging willen Marian Stoppelenburg en haar man Jan van Bon dat Nederland een Canadees burgerinitiatief overneemt. Stoppelenburg: “Vluchtelingen kunnen alleen integreren, wanneer ze zich onderdompelen tussen de Nederlanders.”
17/04 02u00  Vluchtelingen komen nauwelijks aan het werk in NederlandDe grote stroom vluchtelingen die vanaf 2014 naar Nederland kwam, komt maar mondjesmaat aan werk. Anderhalf jaar na aankomst had vier procent van de asielzoekers een baan, een jaar later was dit elf procent, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
17/04 00u45  Hiphoppende dwergen? Niets is te gek in deze fantasierijke dansvoorstellingJunior Company en ISH Grimm ★★★★★
16/04 23u00  'Whakende' Assepoester en 'voguende' heks schitteren in fantasierijke dansvoorstellingJunior Company en ISH Grimm ★★★★★
16/04 22u15  Nam wil minder verantwoordelijkheid voor de gevolgen van gaswinningMinder verantwoordelijkheid dragen voor de gevolgen van de gaswinning in Groningen, dat is wat de Nam wil. De huidige wetsvoorstellen van minister Wiebes moeten daarop worden aangepast, schrijft het bedrijf in reactie op de nieuwe Mijnbouw- en Gaswet. Die regelt dat de gaswinning in Groningen de komende jaren sterk wordt teruggebracht.
16/04 21u45  Met zangeres Lill-Babs (1938-2018) verliest de Zweedse roddelpers een melkkoeNog één keer droegen de voorpagina's haar naam: Lill-Babs, ofwel Barbro Svensson. De Zweedse zangeres met de 65-jarige carrière is het type artiest om wie het volk rouwt alsof ze een vriendin van vroeger is.
16/04 21u30  Theresa May pareert kritiek en vindt aanval op Syrië 'proportioneel'De Britse premier Theresa May heeft de aanval op Syrië gisteren verdedigd tegenover het parlement. Ze zei dat de bombardementen 'legaal' en 'moreel juist' waren, naar aanleiding van stevige kritiek die zij kreeg van de oppositie.
16/04 20u30  Russische overheid blokkeert chatapp Telegram: 'Privacy is niet te koop'Telegram, een tegenhanger van Whatsapp, is door de Russische overheid geblokkeerd omdat de berichtendienst geen data wil delen.
16/04 20u00  Dick Dankers (1950-2018): Een aimabele hippie met een neus voor designtalentHij hield van vernieuwing, van vooruitgang. Bovendien had hij een neus voor artistiek talent. Met The Frozen Fountain creëerde Dick Dankers een springplank voor vele jonge designers, van Piet Hein Eek tot Hella Jongerius.
16/04 19u00  De melkboer in Groot-Brittannië is terug van weggeweestHet zijn beelden uit vervlogen tijden. Mannen in witte jassen die rondrijden in kleine bestelwagentjes vol kratten met flessen verse melk. 'De melkboer lengde fluitend zijn melk een beetje aan', zong Herman van Veen, toen Hilversum 3 nog niet bestond.
16/04 18u30  Ieder heeft zijn eigen reden om te dansen op het ritme van de godenSantería en andere van oorsprong West-Afrikaanse geloven worden ook wel 'gedanste religies' genoemd. In een gymzaal in Amsterdam-Noord heeft ieder zijn eigen reden om erop los te dansen.
16/04 18u00  'Het was een gave middag maar ik word, denk ik, toch geen componist'Wat is het geheim van componeren? Michel van der Aa legt het uit aan acht-plussers en weet ze van hun telefoontjes los te weken.
16/04 17u30  Justitie pakt vier mannen op voor betrokkenheid bij binnenlands terrorismeTwee van de vier mannen die maandag door Justitie zijn aangehouden voor betrokkenheid bij terrorisme bespraken de mogelijkheid om een aanslag te plegen op het Turkse consulaat in Rotterdam. Het gesprek werd afgeluisterd door de inlichtingendienst AIVD. Een vierde man werd op verzoek van Nederland in België opgepakt.
16/04 17u00  Vogels beschermen in uw tuin? Hier zijn enkele tips tegen kattenIedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
16/04 16u45  Gun leerlingen dat zij het beste uit zichzelf mogen halenPatrick van Schie is directeur van de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD. Voor Trouw schrijft hij een tweewekelijkse column.
16/04 16u15  Oud én jong worden tureluurs van digitale administratieHet is een misverstand dat het vooral ouderen zijn die worstelen met rekeningen die per e-mail binnenkomen, op een afgeschermd deel op de website van telefoonaanbieder of overheid staan of automatisch van de bankrekening worden afgeschreven.
16/04 16u15  Op de apenrots van de wereldpolitiek staat Macron naast TrumpIn de ogen van de Franse president Emmanuel Macron, is Emmanuel Macron de leider van de westerse wereld. Een jaar geleden verhuisde hij naar het Elysée, nu al is hij in staat om Donald Trump te overtuigen en een diplomatieke oplossing voor Syrië in elkaar te steken.
16/04 16u15  Hobby-archeoloog ontdekt de schat van koning BlauwtandDe ‘vondst van zijn leven’, zo noemt René Schön de schat die hij ontdekte op het Duitse eiland Rügen. De hobby-archeoloog struinde samen met zijn leerling Luca (13) met een metaaldetector het gebied af, toen ze stuitten op een munt.
16/04 16u00  Als Kamerlid ook nog een bedrijf runnen? ‘Dat is niet te doen’Valt het Kamerlidmaatschap te combineren met een baan als ondernemer, zoals VVD-Kamerlid Wybren van Haga deed? Nauwelijks, leert een ronde langs ervaringsdeskundigen. ‘Ik zou niet weten waar ik de tijd vandaan moest halen.’
16/04 15u15  Wat vinden mijn kinderen van de vieze avonturen van eigenwijze Floor?Columns over televisie door Renate van der Bas en Maaike Bos
16/04 15u00  De grote grazers hebben ons voor het blok gezetGer Groot doceerde filosofie aan de universiteiten van Rotterdam en Nijmegen. Voor Trouw bekijkt hij de actualiteit door een filosofische bril.
16/04 14u30  Vier keer vaker ziekte van Lyme dan twintig jaar geledenHet aantal mensen dat de ziekte van Lyme oploopt na een tekenbeet, is sterk gestegen. Vorig jaar ging het om 27.000 gevallen. Dat is een verviervoudiging ten opzichte van twintig jaar geleden, blijkt uit cijfers van gezondheidsorganisatie RIVM aan de start van het nieuwe 'tekenseizoen'.
16/04 14u00  Een eerlijke trui kost al gauw een paar honderd euroToen Reina Ovinge van The Knitwit Stable haar eerste collectie truien bij een winkel afleverde, is ze die zelf gaan helpen verkopen. Zodat ze de klant kon uitleggen waarom een trui geen paar tientjes kán kosten.
16/04 13u30  VN-verdrag brengt meer discriminatie van gehandicapten en zieken aan het lichtNooit eerder meldden zich zoveel gehandicapten en chronisch zieken bij het College voor de Rechten van de Mens als vorig jaar.
16/04 13u30  Sociale ondernemingen voelen zich miskend door gemeentenGemeenten en sociale ondernemingen delen dezelfde maatschappelijke missies. Toch verloopt een samenwerking vaak moeizaam.
16/04 13u15  In de zon zitten, of niet, met Philo de Dialecticus'Ik zat nog niet buiten of de zon ging weg.' Dat is geen ongewone constatering, maar wat betekent die zin eigenlijk?
16/04 13u15  In Fukushima spelen de robots nu mikado met radioactief puinDe kerncentrale van Fukushima, Japan, werd zeven jaar geleden verwoest door een tsunami, een vloedgolf van zeventien meter hoog. Energiedeskundige Wim Turkenburg, emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, hield zich sindsdien intensief bezig met die ramp. Nu heeft hij voor het eerst op de plek des onheils gestaan.
16/04 13u15  Kat- en muisspel in de Oostvaardersplassen: 'Daar is de politie al!'Ook nu het lente wordt, trekken er elke dag activisten naar de Oostvaardersplassen om de grote grazers bij te voeren. 'Ik sta weleens met een kofferbak vol hooi en de klep open langs de weg. Dan komt de politie naar mij toe en kan de rest voeren.'
16/04 12u15  Trouw wil weten: Wat vindt de boer?Dagblad Trouw wil met een groot opinieonderzoek onder boeren het Nationale Landbouwdebat nieuw leven inblazen. Dat kan niet zonder hún stem.
16/04 12u00  Het kruis van Bram Tankink blijkt niet van piepschuimHij lost op de Eyserbosweg. De man die dit jaar afscheid neemt van het koersen, ziet de billen voor zich langzaam weg waggelen. De hele dag reed hij in die groep, de kopgroep van de Amstel Gold Race.
16/04 11u00  Links en extreem-rechts treffen elkaar bij de protesten tegen Viktor OrbánOfficiële cijfers zijn er niet, maar naar schatting 100.000 demonstranten eisten afgelopen zaterdag in de Hongaarse hoofdstad Boedapest nieuwe verkiezingen. Volgens hen heeft premier Viktor Orbán vorige week zondag op oneerlijke wijze gewonnen.
16/04 11u00  Even bekruipt me de twijfel: hou ik het huishouden wel vol?Rob Schouten schrijft een wekelijkse column over kunst, cultuur en het leven zelf.
16/04 11u00  Dringend nodig: bouwgrondPer jaar moeten er 60.000 huurwoningen bij. Dat kan, mits gemeenten hun rol als aanjager pakken, zegt Ronald Paping, directeur van de Woonbond.
16/04 10u45  Met 'heel veel geduld' gaat zwemtalent Marrit Steenbergen op weg naar de topToptalent Marrit Steenbergen wordt gezien als opvolgster van Ranomi Kromowidjojo en Inge de Bruijn. Maar haar schouders werken voorlopig nog niet mee.
16/04 10u15  Nederlandse politiek overwegend positief over aanval op SyriëOverwegend positieve reacties in politiek Den Haag dit weekend, op de aanval van de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië op doelen in Syrië. Alleen aan de uiterst linker- en rechterzijde van het spectrum klonk kritiek.
16/04 09u45  Na de Westerse aanval in Syrië is de vraag: hoe nu verder?Zonder toestemming van de VN-Veiligheidsraad, zonder het onderzoek van de OPCW af te wachten en zonder goedkeuring van hun Congres of parlement, openden Amerika, Frankrijk en Groot-Brittannië zaterdag de aanval op Syrië. De militaire operatie begon enkele uren voordat de OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, met het onderzoek begon naar de vermoedelijke gifgasaanval in Ghouta.
16/04 09u30  Het kruis van Tankink blijkt niet van piepschuimHij lost op de Eyserbosweg. De man die dit jaar afscheid neemt van het koersen, ziet de billen voor zich langzaam weg waggelen. De hele dag reed hij in die groep, de kopgroep van de Amstel Gold Race. Nu fietst Bram Tankink alleen.
16/04 09u30  Westerse aanval in Syrië zet spanningen verder op scherpZonder toestemming van de VN-Veiligheidsraad, zonder het onderzoek van de OPCW af te wachten en zonder goedkeuring van hun Congres of parlement, openden Amerika, Frankrijk en Groot-Brittannië zaterdag de aanval op Syrië. De militaire operatie begon enkele uren voordat de OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, met het onderzoek begon naar de vermoedelijke gifgasaanval in Ghouta.
16/04 09u00  Een eerlijke trui, die kost al gauw een paar honderd euroToen Reina Ovinge van The Knitwit Stable haar eerste collectie truien bij een winkel afleverde, is ze die zelf gaan helpen verkopen. Zodat ze de klant kon uitleggen waarom een trui geen paar tientjes kán kosten.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

16x Noord-Korea kondigt einde kernproeven en rakettests aan21/04 01u15 - Trouw: Noord-Korea stopt per direct met zijn nucleaire testen en rakettesten. Dat heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un volgens Noord-Koreaanse staatsmedia bekendgemaakt. Volgens Kim hoeft het land niet langer kernproeven of testen met ballistische raketten uit te voeren, omdat het land de nucleaire bewapening heeft afgerond.
12x De huichelarij van Tariq Ramadan veroorzaakt een crisis binnen de islam21/04 08u30 - Trouw: Ik was het fenomeen bijna vergeten tot ik gisteren een stukje in deze krant las over de intrede van de #MeToo-discussie in Japan. Intrede is misschien een te groot woord voor het lachwekkende ontslag van een Japanse onderminister.
11x SGP-denktank gaat tegen bestuur in en wil meer vrouwen op kieslijst21/04 02u15 - Trouw: Eén op de vijf personen op de SGP-kieslijst moet vrouw zijn. Dat stelt de denktank van honderdjarige partij.
11x Bij de 100-jarige SGP is heel veel én opvallend weinig veranderd21/04 02u15 - Trouw: De SGP, de oudste partij van Nederland, bestaat honderd jaar. Premier Rutte komt de partij vandaag feliciteren op het jubileumcongres. In een eeuw groeide de ‘wereldmijdende’ SGP uit tot een partij die ertoe doet op het Binnenhof. Veel is er veranderd, aan de standpunten. Maar niet aan de beginselen.
10x Wie vroeg er om die memo's over de dividendbelasting?21/04 09u00 - Trouw: Eén of meer partijen hebben bij de kabinetsformatie gevraagd om documenten over afschaffing van de dividendbelasting. Toch ontkennen alle vier partijen dat ze stukken hadden. Hoe kan dat?
10x 'Bestempel IS-kinderen niet bij voorbaat als veiligheidsrisico'21/04 10u45 - Trouw: De Raad voor de Kinderbescherming wil Nederlandse kinderen in Syrië niet bij voorbaat als veiligheidsrisico bestempelen.
10x De Chinese ambassade is geen fan van de Shen Yun-dans, zo merkte een Rotterdams theater21/04 12u00 - Trouw: Shen Yun-dans toont de traditionele Chinese cultuur. Dat zint Peking niet. Een theater in Rotterdam merkte dat.
9x SGP-denktank gaat tegen het bestuur in en wil meer vrouwen op de kieslijst21/04 08u00 - Trouw: Eén op de vijf personen op de SGP-kieslijst moet vrouw zijn. Dat stelt de denktank van honderdjarige partij.
9x Net zo lang kauwgom blijven kauwen tot je een schoenzool hebt21/04 08u00 - Trouw: Je moet wel flink doorkauwen, maar dan heb je ook wat. Maar liefst 89 kauwgompjes gaan er in een schoenzool van de gumshoe, die in juni op de markt komt.
9x Wat in verpleeghuis De Leeuwenhoek is gebeurd, moet niet worden onderschat21/04 11u45 - Trouw: Klappen, zoals in het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek, behoeven een juiste context, betoogt Marinus van den Berg.

Statistieken

Artikels:
33115
Gelezen:
18265
Aantal lezers nu:
52


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven