zondag 16 juni 2019, week 24


U bent nu hier: Meer nieuws van Trouw

Laatste updatecontrole: vandaag om 6u00
 

Trouw

Verbergen Tonen
16/06 04u30  Ook Saoedische kroonprins houdt Iran verantwoordelijk voor aanvallen op tankers De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman verdenkt Iran ervan achter de aanvallen te zitten op de twee olietankers in de Golf van Oman. In een interview met de krant Asharq al-Awsat roept hij de internationale gemeenschap op om een “resoluut standpunt” in te nemen.13 
15/06 22u30  Rutte waarschuwt bedrijven: de salarissen moeten omhoog Als grote bedrijven hun stijgende winsten niet serieus gaan delen met hun werknemers, zal geplande lastenverlaging voor bedrijven niet doorgaan. Die waarschuwing uitte premier Mark Rutte zaterdag op het VVD Festival in Aalsmeer.
15/06 21u45  Hoe de liefdesrelatie met zijn lerares Frans schrijver Ewoud Sanders heeft gevormd Ewoud Sanders (1958) is taalhistoricus en journalist. Hij schreef een boek over zijn liefde voor zijn lerares.
15/06 21u30  Ondermaats Nederland ronde verder na rommelige zege op Kameroen Na twee groepswedstrijden is Nederland zeker van een plek in de achtste finales van het WK. De Europees kampioen won in Valenciennes met 3-1 tegen Kameroen.
15/06 21u15  Chileen brengt paus met controversiële uitspraken over misbruik opnieuw in de problemen Controversiële uitspraken over misbruik, vrouwen en Joden hebben de hulpbisschop van Santiago, Carlos Eugenio Irarrázaval Errázuriz tot ontslag gedwongen.
15/06 20u30  Minister Koolmees: ‘Ik slaak nog wel even een tijdje een paar zuchten van verlichting’ Nu FNV en CNV hebben ingestemd met het pensioenakkoord kan minister Koolmees opgelucht ademhalen. Het is ook het begin van een grote berg werk om de pensioenen werkelijk te veranderen.
15/06 19u45  Colson Whitehead hoefde niets te verzinnen aan zijn gruwelschool voor straatschoffies ‘De jongens van Nickel’ is een overdonderende roman over een tuchtschool in Florida in de jaren zestig waar kinderen verdwenen. Maar ook over segregatie en het begin van de burgerrechtenbeweging.
15/06 19u30  Het gevaar achter de muur De Amerikaanse tekenaar Jon Agee maakte een prentenboek voor jonge kinderen met een onmiskenbare muur van Trump.
15/06 19u30  Rana Dajani draagt haar sjaals met een doel Succes kan voor iedereen iets anders zijn. Daarom moeten we onze definitie van succes bijstellen, bepleit de Jordaanse microbioloog Rana Dajani. En dat maakt ze duidelijk met sjaals in vijf verschillende kleuren.
15/06 19u30  Oostende door de blik van schrijvers en kunstenaars Koen Peeters schreef een een impressionistische roman over Oostende, stad aan de zee.
15/06 19u30  De Russische 007 met wie het niet goed afliep Journalist en historicus Owen Matthews schrijft weer een spannend en kraakhelder boek over Rusland: de biografie van Stalins spion tijdens de Tweede Wereldoorlog, Richard Sorge.
15/06 19u00  De Chinezen zijn wel met érg veel, vinden ze in Cambodja De vele toeristen uit China hebben de economie in het badplaatsje Sihanoukville in Cambodja een flinke boost gegeven. Maar de prijzen zijn ook sterk gestegen.
15/06 19u00  Groene reddingsboeien in een onafzienbare zee van asfalt en beton Ik ben een bevoorrecht mens. Een kwartiertje lopen van huis brengt me bij een park met honderd jaar oude eiken, dartelende eekhoorns en spelende kinderen, waar je even kunt schuilen voor alle stadse drukte en uitlaatgassen en, eerst voorzichtig nog, met volle teugen kunt ademhalen.
15/06 18u45  Bertens voor het eerst naar de finale in Rosmalen Kiki Bertens staat voor de eerste keer in de finale van het toernooi van Rosmalen. Op eigen bodem versloeg ze in de halve eindstrijd de Kazachse Jelena Rybakina, 6-4 en 6-4.
15/06 18u30  Bertens voor het eerst in de finale in Rosmalen Kiki Bertens staat voor de eerste keer in de finale van het toernooi van Rosmalen. Op eigen bodem versloeg ze in de halve eindstrijd de Kazachse Jelena Rybakina, 6-4 en 6-4.
Laatste update: vandaag om 4u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
15/06 18u15  Waarom trekken vogels van Afrika naar de Noordpool?Trekvogels die in het hoge noorden broeden, hebben minder last van rovers die hun eieren stelen, zo lijkt het. Doen ze daarom al die moeite om elk half jaar duizenden kilometers heen en terug te vliegen? Biologen breken zich er het hoofd over.
15/06 18u15  Chileen brengt Paus opnieuw in de problemenControversiële uitspraken over misbruik, vrouwen en Joden hebben de hulpbisschop van Santiago, Carlos Eugenio Irarrázaval Errázuriz tot ontslag gedwongen.
15/06 18u15  Minister Koolmees: 'Aan ons nu de taak alle beren op de weg op te ruimen’Nu FNV en CNV hebben ingestemd met het pensioenakkoord kan minister Koolmees opgelucht ademhalen. Het is ook het begin van een grote berg werk om de pensioenen werkelijk te veranderen.
15/06 18u15  Het groene licht van de FNV is een belangrijke opsteker voor het kabinetMinister Koolmees is ‘erg blij’ dat de FNV instemt met het pensioenakkoord. Het is een belangrijke opsteker voor Rutte III.
15/06 18u00  3D-speeltje voor nerds is nu wereldwijd het hulpje van grote bedrijvenHet begon als een speeltje voor nerds. Nu produceren Airbus, Tesla en L’Oréal hun onderdelen met een 3D-printer uit Zaltbommel.
15/06 17u30  Doe je in de wetenschap wat je leuk vindt?Daan van Eijk en Jan Beuving vormden samen het (wetenschaps)cabaretduo Jan & Daan. Jan is wiskundige en theatermaker. Daan is natuurkundige aan de University of Wisconsin in Madison, VS. Om de week stellen zij elkaar een vraag.
15/06 17u15  Nederland geplaatst voor achtste finale na zege op KameroenNa twee groepswedstrijden is Nederland zeker van een plek in de achtste finales van het WK. De Europees kampioen won in Valenciennes met 3-1 tegen Kameroen.
15/06 16u45  Een bananenspin in je schoen: beetje pijnlijkJelle Reumer (Hilversum, 1953) is paleontoloog. Tot 2015 was hij directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, en hij is hoogleraar vertebratenpaleontologie aan de Universiteit Utrecht. Voor Trouw bespreekt hij iedere week een dier en al diens bijzonderheden.
15/06 16u30  Ik ben best lomp, Simon vindt dat primaWat trekt mensen in elkaar aan en waarom blijven ze bij elkaar – of niet? Iris Hannema tekent verhalen op over het raadsel van de liefde. Aflevering 8: Mabelie (40)
15/06 16u00  Mijn collega’s delen mijn e-mails met de hele afdeling, is dat normaal?Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet.
15/06 16u00  Weg met dat vooropgezette morele oordeel over de geschiedenisWe trokken een kleine drie weken langs de Mississippi, van noord naar zuid. Het heet de Great River Road, maar veel toeristen kom je er niet tegen, zeker geen Europeanen, die allen de West- of Oostkust of de canyons prefereren. Het was een interessante tocht om de VS op een andere manier te leren kennen.
15/06 15u45  Literatuurwetenschapper Agnes Andeweg: Noem deze Rembrandt toch ‘Twee Amsterdammers’De titel van een schilderij kan veel zeggen over de blik van de kijker. Neem Rembrandts ‘Twee Afrikaanse mannen’. Literatuurwetenschapper Agnes Andeweg wil dat werk niet alleen door een slavernijbril bekijken.
15/06 15u45  Het groene licht van de FNV is een belangrijke opsteker voor KoolmeesMinister Koolmees is ‘erg blij’ dat de FNV instemt met het pensioenakkoord. Het is een belangrijke opsteker voor Rutte III.
15/06 15u30  Operalegende Franco Zeffirelli (96) overledenDe Italiaanse film- en operalegende Franco Zeffirelli is overleden. Hij stierf na een lang ziekbed op 96-jarige leeftijd in zijn woning in Rome. 'Ciao Maestro', schrijft de Franco Zeffirelli Stichting op haar website.
15/06 15u30  Hoe je je moet gedragen in het verhitte debat over het koloniaal verledenOm het debat over het koloniaal verleden zindelijk te voeren, dienen historici zich aan drie normen te houden, stellen Piet Emmer en Henk den Heijer: mijd tendentieuze taal, laat niet uit effectbejag feiten weg en discrimineer niet.
15/06 14u30  Probeer de ‘baby amarone’ eensEen vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Deze week: een klassieke rode wijn.
15/06 14u15  Is de kinderwens in Nederland wel vrij?“Leven zonder kinderen heeft geen betekenis.” Dit zinnetje, in een reportage in de Verdieping van donderdag 13 juni, blijft in mijn hoofd rondzingen. Het komt uit de mond van de 34-jarige Omar, inwoner van Gaza en getrouwd met Warda. Maar in mijn eigen omgeving heb ik het ook wel gehoord. Omar en Warda schreven zich in voor een ivf-behandeling in de kliniek in Gaza. Hun verhaal staat, naast dat van anderen, in een reportage over deze ivf-kliniek.
15/06 14u15  Spitzenkandidat vernederlandst tot spitskandidaatHet duurt nog wel even voordat duidelijk is wie welke rol gaat spelen in de Europese Commissie en wie de opvolger van Jean-Claude Juncker wordt. Dat geeft het Nederlands de tijd om te bepalen hoe de belangrijkste partijkandidaat voor het voorzitterschap moet gaan heten: spitzenkandidat, spitzenkandidaat of spitskandidaat.
15/06 14u00  Hoe houd je jonge leraren in het onderwijs?Nu het lerarentekort steeds verder oploopt, is het extra belangrijk om beginnende leraren te behouden voor de klas. Maar juist bij deze groep is de uitval hoog. Hoe houd je jonge docenten binnenboord?
15/06 13u30  Helaas niets over de pinksterconferentie en wel over PinkpopHoofdredacteur Cees van der Laan schrijft in zijn wekelijkse brief over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.
15/06 13u30  Ottessa Moshfegg heeft niets met moraliserende literatuurDe verhalen van Ottessa Moshfegh draaien om buitenbeentjes. Met milde spot toont ze hoe haar stumperige personages vergeefs hun plaats in de samenleving opeisen.  
15/06 13u15  Haga Lyceum spant kort geding aan tegen de StaatHet omstreden Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam spant donderdag een kort geding aan tegen de Staat in verband met een nog niet gepubliceerd rapport van de onderwijsinspectie.
15/06 12u30  Deze Honda is een hybride alternatief voor de dieselWat: Honda CR-V Hybrid Techniek: benzine- en elektromotor Prijs: vanaf € 40.960 Slogan: the power of dreams
15/06 12u30  Een patiënt is geen klantDe term ‘cliënt’ suggereert een economische verhouding tussen arts en patiënt, en dat klopt niet, schrijft huisarts Nelleke van Eijsden.
15/06 12u15  De droom van deze drijvende libertariërs gaat in rook opLibertariërs probeerden voor de Thaise kust een drijvende gemeenschap te stichten, maar stuitten op de Thaise marine. ‘Deze jongens doen dit met de beste bedoelingen.’
15/06 11u45  Uitleveringswet Hongkong opgeschort: is het voldoende?De hoogste bestuurder van Hongkong heeft de gevreesde uitleveringswet van tafel gehaald. Dat is een succes voor de vele demonstranten, maar het is goed mogelijk dat zij meer willen.
15/06 11u30  De lyriek van de dikteEen dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om ons heen.
15/06 11u30  De spirituele oorlog tegen pillenverslaving op het Amerikaanse plattelandOpiaten veroorzaken de dodelijkste drugscrisis in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Het drama speelt zich bijna onzichtbaar af, in stadjes op het platteland, die nooit te maken hadden met verslaving. Trouw ging kijken in Claremore, Oklahoma, aan de vooravond van honderden rechtszaken tegen de farmaceutische industrie.
15/06 11u15  Marokkaanse maizenakoekjes (met chocola en cornflakes)Spritsen, speculaasjes en kletskoppen, wie kent ze niet? Maar wat weet u van gazellekoekjes, dadelhoorntjes of amandelbloemen? Voor deze Marokkaanse klassiekers kunt u terecht bij koekjeskoningin Elisabeth Scholten, die online onder de naam ‘Ellouisa’ (‘dat lijkt het meest op mijn eigen naam en klonk toch een beetje Marokkaans’) al jaren Marokkaanse koekjes bakt. Zojuist verscheen haar fijne kookboek ‘100 luxe koekjes’.
15/06 11u15  Mijn moeder wil niet dat de vriend van mijn dochter vraagt hoe het met haar gaatBeatrijs Ritsema beantwoordt wekelijks vragen over moderne etiquette. Heeft u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com.
15/06 10u45  Hoezo snoept opa uit de pensioenpot?Hun appeltje voor de dorst is verschrompeld, terwijl ouderen jarenlang hebben bijgedragen. En toch zouden ze potverteerders zijn. Dat steekt docent Anne-Marie Plasschaert.
15/06 10u30  Steeds minder bewijs voor salafistische invloed omstreden Haga LyceumEr blijft steeds minder over van de harde beschuldigingen die er afgelopen maart toe leidden dat de gemeente Amsterdam alle medewerking aan het islamitische Cornelius Haga Lyceum stopzette. Dat meldt de Volkskrant.
15/06 09u45  Voetbal voor vrouwen is geen taboe meer in Afrika, maar er is nog wel een drempelVoetbal wordt ook in Afrika meer en meer een vrouwensport. In Kameroen, zaterdag de tegenstander van Oranje, mogen dochters tegenwoordig zonder gêne tegen een bal trappen.
15/06 09u45  Uitleveringswet Hongkong voorlopig in ijskastHet bestuur van Hongkong zet een omstreden uitleveringswet voorlopig in de ijskast. De hoogste bestuurder van de Aziatische metropool, Carrie Lam, maakte zaterdag bekend dat de doorvoering van het wetsvoorstel wordt 'opgeschort'.
15/06 09u30  Met halfslachtige maatregelen voer je geen natuurbeleidDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
15/06 09u30  Gedachten achter het chagrijn van KoemanHenk Hoijtink, chef sport van Trouw, laat in zijn wekelijks column met de nodige kritische distantie zijn licht schijnen over het laatste nieuws binnen de voetbalwereld.
15/06 06u00  De halfzus die Ramses Shaffy nooit heeft gekendRamses Shaffy blijkt een halfzus te hebben. Muriel Mallet (83) ontdekte pas onlangs dat ze een in Nederland beroemde halfbroer had. Shaffy-biograaf Sylvester Hoogmoed sprak met haar.
15/06 03u00  Directeur Joods Museum Berlijn stapt op na forse kritiek op tweetDe directeur van het Joods Museum Berlijn heeft zijn ontslag ingediend na een controversiële tweet op het Twitteraccount van het museum. Peter Schäfer stapt op om ,,verdere schade’’ voor het museum te voorkomen, nadat hij vanuit de Joodse gemeenschap veel kritiek had gekregen, meldt het museum in een verklaring op de eigen website.
15/06 02u00  Als het om democratie gaat is er iets rot in het Koninkrijk aan ZeeDeze week is duidelijk geworden dat, met de plotselinge draai van het CDA in de provincie Zuid-Holland, Forum voor Democratie (FvD) naar zijn eerste bestuurservaring na de Statenverkiezingen kan gaan fluiten.
15/06 01u45  PvdA eist meer geld voor onderwijs, anders geen steun voor de begrotingDe nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer laat zich al voelen voor het kabinet. De PvdA dreigt tegen de onderwijsbegroting te stemmen, als er geen extra geld komt voor leraren.
15/06 01u15  CNV-achterban stemt volmondig in met pensioenakkoord, nu FNV nogAls eerste van de vakbonden gaat CNV akkoord met de voorlopige pensioendeal. Alle ogen zijn nu gericht op de achterban van FNV, die vandaag ja of nee zegt en negen jaar onderhandelen naar de prullenbak zou kunnen verwijzen.
15/06 01u15  Spitzenkandidat vernederlandst via kandidaat tot spitskandidaatGrammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
14/06 22u15  Fiscus frustreerde onderzoek naar kinderopvangtoeslagAmbtenaren kon­den in het onderzoek naar de kinderopvangtoeslag stukken achterhouden voor de Kamer.
14/06 22u00  In de Britse reclames moet de man de luier verschonenEen man die de krant leest en zijn voeten optrekt zodat zijn vrouw erbij kan met de stofzuiger. Dat beeld zal de Britten voortaan niet meer worden voorgeschoteld in advertenties. De reclame-waakhond (Cap) heeft ‘schadelijke gender-stereotypen’ verboden. Dat was al een half jaar geleden, maar adverteerders kregen tot gisteren de tijd om aan de regels te wennen.
14/06 22u00  Het kabinet is het ermee eens: NPO3 en reclame verdwijnen van de publieke omroepDe reclameblokken verdwijnen grotendeels van de publieke omroep, de programmering verschuift meer naar online en landelijke en regionale zenders gaan meer samenwerken. Dat staat in plannen van minister Slob (ChristenUnie, media) die het kabinet vrijdag heeft goedgekeurd.
14/06 21u00  Overlevenden bloedbad Christchurch woest om lachende verdachteDe Australiër die beschuldigd wordt van het bloedbad bij moskeeën in Nieuw-Zeeland, stelt dat hij ‘niet schuldig’ is in alle aanklachten waar hij voor terechtstaat. Zijn advocaten hebben dat vrijdag tegenover de rechter in Christchurch verklaard.
14/06 21u00  Oorlogstaal neemt toe tussen de VS en IranAnonieme aanslagen in de buurt van de Straat van Hormuz is een recept dat Iran al eerder toepaste om tegenstanders via een bedreiging van de oliehandel onder druk te zetten.
14/06 20u45  EU akkoord over begroting die geen begroting mag hetenEU-ministers van financiën schuiven de financiering van hun nieuwe ‘instrument’ op de lange baan. ‘Meer werk is nodig.’
14/06 20u30  Bayer belooft beterschap bij bestrijdingsmiddelHet Duitse concern Bayer gaat na veel kritiek op zoek naar alternatieven voor het bestrijdingsmiddel glyfosaat.
14/06 20u00  Het kabinet is het er mee eens: NPO3 en reclame verdwijnen van de publieke omroepDe reclameblokken verdwijnen grotendeels van de publieke omroep, de programmering verschuift meer naar online en landelijke en regionale zenders gaan meer samenwerken. Dat staat in plannen van minister Slob (ChristenUnie, media) die het kabinet vrijdag heeft goedgekeurd.
14/06 19u45  Koning op bezoek in Ierland mijdt gevoelige grensregioWillem-Alexander en zijn echtgenote Máxima sloten vrijdag het driedaagse staatsbezoek aan Ierland af in Cork. “We willen het hele land bestrijken”, aldus het staatshoofd, die het noorden van de Ierse republiek meed vanwege de gevoelige grens met Noord-Ierland.
14/06 19u30  Twee regeringen strijden om de macht in Moldavië, politieke chaos lijkt compleetEen oude en een nieuwe regering zijn in Moldavië verwikkeld in een machtsstrijd. Opvallend: Rusland en de Europese Unie staan in dit conflict aan dezelfde kant.
14/06 19u30  Veroordeeld tot de ‘eeuwige wachtkamer’ van de EUAlbanië en Noord-Macedonië willen onderhandelen over EU-toetreding, maar lidstaten trappen op de rem.
14/06 18u00  Misstanden bij aspergekweker in Noord-BrabantWerknemers die 55 cent betaald krijgen voor een kilo geoogste asperges, elke dag zo’n twaalf uur werken en slapen in caravans zonder stroom of kookgelegenheid.
14/06 17u45  In een leeg warenhuis kun je prima chique appartementen makenEr is komende jaren minder behoefte aan winkelruimte. Lege warenhuizen kunnen wellicht woningen worden.
14/06 17u15  Benjamin Fro (25) rapt over hoge huurprijzen en veryupping in de stadJe kunt met de moed in je schoenen Amsterdam verlaten en verhuizen naar een beter betaalbare stad, maar je kunt ook rappen over veryupping en hoge huurprijzen. En dat is precies wat de 25-jarige Adam Bais (artiestennaam: Benjamin Fro) doet in zijn nieuwe nummer ‘The City’.
14/06 16u30  Bendes dwingen Britse medegevangenen zich te bekerenArabist en oud-redacteur Eildert Mulder bespiegelt in zijn wekelijkse column In de schaduw van de minaret over de islamitische wereld.
14/06 16u30  Hoe iemand vier keer hebben gehad had kunnen hebbenGrammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
14/06 16u15  Help, hoe weer ik de huisstofmijt uit mijn huis?In Het Consult beantwoorden experts wekelijks gezondheidsvragen van lezers.
14/06 15u45  Seks is meer dan onderdeel y in x stekenAls na kanker vrijen pijn doet, begin dan niet met penetratie, schrijft Kevin van Buuren. Want seks is veel meer dan dat.
14/06 15u45  Elektrisch rijden is niet zo schoon als het lijkt, waar blijft de discussie over slaafvrije accu's?Een ‘schone’ stad met elektrisch vervoer lijkt mooi, maar waar blijft de aandacht voor de mensonterende omstandigheden waaronder de grondstoffen voor elektrisch accu's worden gewonnen, vraagt Shivant Jhagroe van het Instituut Bestuurskunde Universiteit Leiden.
14/06 14u30  Misstanden bij aspergekweker in Noord BrabantWerknemers die 55 cent betaald krijgen voor een kilo geoogste asperges, elke dag zo’n twaalf uur werken en slapen in caravans zonder stroom of kookgelegenheid.
14/06 14u15  Netflix-serie over onterechte straf ‘Central Park Five’ achtervolgt aanklagersDe onterechte veroordeling van vijf zwarte jongens voor de verkrachting van een witte vrouw in 1989 heeft een aanklager in New York alsnog haar baan gekost.
14/06 14u15  De Copa America begint, wat kan Brazilië zonder sterspeler Neymar?De beker in eigen land houden. Met dat doel begint Brazilië zaterdagochtend vroeg (Nederlandse tijd) aan de Copa America. Maar tijdens de Zuid-Amerikaanse equivalent van het EK zal Brazilië het moeten stellen zonder zijn grootste ster, Neymar. Biedt dat kansen voor outsiders?
14/06 14u00  Schrijfster Clairy Polak heeft de ongewone moed om ook de vervelendste uithoeken van dementie te verkennenBert Keizer (Amersfoort, 1947) is schrijver, filosoof en arts bij de Levenseindekliniek. Voor Trouw schrijft hij wekelijks een column over zorg, filosofie, en de raakvlakken daartussen.
14/06 13u45  De internationale Schotse kerk in Rotterdam is ‘vrolijk gereformeerd’De autochtone kerk wordt kleiner, de migrantenkerk is springlevend en dus wordt het Nederlandse christendom steeds veelkleuriger. Vandaag: de internationale Schotse kerk in Rotterdam.
14/06 13u45  CD’s op vrijdag: een van de mooiste Springsteens ooit, Prince en fluisterende orgelmuziekDe organist van de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, muziek van John Williams en vijf sterren voor de verrassende soloplaat van Bruce Springsteen. Dit en meer in de rubriek CD’s op vrijdag.
14/06 13u30  Een boek uitgeven? Doe het lekker zelf!Een boek geschreven, maar er staat geen uitgever met open armen klaar? Auteurs geven steeds vaker zelf hun boeken uit. Zaterdag 22 juni is het eerste Selfpublishing Event van Nederland. Trouw portretteert de organisators en drie doe-het-zelf-auteurs.
14/06 13u30  De oudste kloostergemeenschap van Nederland opent zijn digitale archief nu voor iedereenDe oudste nog bestaande kloostergemeenschap van Nederland digitaliseert. Het archief van de Abdij van Berne is vanaf nu voor iedereen toegankelijk. ‘Een parel voor historici en theologen.’
14/06 13u30  Alle scholieren in New York krijgen verplicht een vaccinatie tegen mazelen, ongeacht religieOuders in de staat New York kunnen vaccinatie van hun kinderen tegen de mazelen niet langer weigeren uit religieuze overtuiging. De senaat van die staat heeft daartoe donderdag een wet aangenomen.
14/06 13u30  Rupsje Nooitgenoeg wordt vijftig en is nog steeds immens populair. Waar zit 'm het succes in?Hoe vier je de verjaardag van Rupsje Nooitgenoeg in stijl? Zoals een Rupsje-fan op Twitter deed natuurlijk: met een stuk chocoladetaart, een ijsje, een zure bom, een plak kaas, een stuk salami, een lolly, een stuk kersenvlaai, een worstje, een cakeje en een stuk meloen.
14/06 13u15  ‘China heeft ook baat bij een onafhankelijk Hongkong’Na heftige protesten in Hongkong is het besluit over een uitleveringswet aan China voorlopig uitgesteld. Wat vindt het internationale zakenleven in de stad van de plannen?
14/06 12u30  Geen journalist past in de rol van informant voor inlichtingenwerkOmbudsman Adri Vermaat van Trouw bespreekt journalistieke dilemma's en kijkt kritisch naar de werkwijze van de redactie.
14/06 12u30  Politiek wil eigen beloning onafhankelijk laten beoordelenEr komt een extern adviescollege dat de salarissen en wachtgelden van politici gaat bekijken. Het kabinet komt met een concreet voorstel.
14/06 12u15  Afscheid nemen van je overleden hond, hoe doe je dat?Hoe nemen wij afscheid van onze huisdieren? Simone Henken fotografeerde het sterven van haar hond. Haar werk is nu te zien in museum Tot Zover.
14/06 12u15  Oranje-voetbalster Dominique Bloodworth: Je moet het verdienen om te feestenDoor haar fanatisme en doorzettingsvermogen is Dominique Bloodworth geworden wat ze nu is: basisspeelster in Oranje. ‘Ik ben geen speelster met het grootste talent, maar wel een speelster met het talent van het harde werken’.
14/06 12u00  Betalen voor parkeren op zondag: in Katwijk is het geen taboe meerHet ligt gevoelig in het kerkelijke Katwijk. Toch is betaald parkeren op zondag een optie, nu het college geld tekort komt en de parkeeroverlast door toeristen en kerkgangers toeneemt.
14/06 12u00  Een bijlescarrière wordt steeds gewoner, maar waarom is dat nodig?Een bijlescarrière bestaat: kinderen beginnen al met bijspijkercursussen op de basisschool en gaan daarmee door tot aan het afronden van hun scriptie. Waarom is dat nodig?
14/06 11u30  Een bijlescarrière is hard nodig om bij te blijven in de prestatiemaatschappijEen bijlescarrière bestaat: kinderen beginnen al met bijspijkercursussen op de basisschool en gaan daarmee door tot aan het afronden van hun scriptie. Waarom is dat nodig?
14/06 11u15  Uitgezakte ransels als gelynchte misdadigers, Bob Dylan en Joni MitchellEen dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om ons heen.
14/06 11u00  Eén cent extra betalen voor benzine gaat het klimaat niet redden, ShellEsther Bijlo is redacteur Duurzaamheid & Natuur bij Trouw en kijkt met een groene blik naar de samenleving.
14/06 10u30  Sprezzatura: virtuoze Italiaanse penseelkunstenaars op zoek naar een eigen stijlLees meer >
14/06 10u15  Zullen olijfpitten, paprikapulp, wilgenstengels en olifantsgras Nederlandse huizen gasvrij maken?Boomsnippers verbranden voor energie is omstreden. Deels onterecht, vindt Theo de Groot. De aanbieder van ‘bioketels’ zoekt alternatieven: zullen olijfpitten, paprikapulp, wilgenstengels en olifantsgras Nederlandse huizen gasvrij maken?
14/06 10u15  Indiërs krijgen groen licht voor het ontwikkelen van een omstreden kolenmijn in de Australische woestijnMilieu-activisten vrezen ernstige gevolgen van een grote nieuwe kolenmijn. Maar de regering zet het plan door.
14/06 10u00  Politici kunnen niet zomaar alles zeggenHistoricus Rob de Wijk is oprichter en directeur van het kennisinstituut Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Voor Trouw schrijft hij wekelijks over internationale verhoudingen.
14/06 09u45  De nieuwe Poolse arbeider is vaak een FilippijnHoe kunnen Nederlandse werkgevers het toekomstige vertrek van Oost-Europese arbeidsmigranten opvangen? Sommige uitzendbureaus zoeken nu al in Aziatische landen.
14/06 09u45  Ook al is er vaderschapsverlof, in Nederland zorgen moeders voor de kinderenDe zorg voor de kinderen komt nog altijd neer op moeders, blijkt uit onderzoek. Vaders zeggen wel meer te willen zorgen, maar tradities zijn lastig te doorbreken.
14/06 09u30  De grenzen van onze sekspartners inschatten is belangrijk, maar het gaat te ver om straf uit te delen als dat niet goed luktIn een Amsterdams zaaltje voor een publiek van progressieve vijftig-plussers kreeg ik na een debat over #MeToo en het gevaar van ‘vertrutting’ eens de vraag voorgelegd of je tegenwoordig nog wel een misser kunt maken bij het versieren - een vrijpostig gebaar, een zwoele blik. Of word je dan onmiddellijk beticht van ongewenste intimiteiten?
14/06 09u30  In Japan hebben nu ook dronevliegers een Bob nodigJapanners die met een glaasje op hun drone de lucht in willen sturen, kunnen zich voortaan beter twee keer bedenken. Een nieuwe wet maakt het strafbaar om drank en drones te combineren – er staat tot een jaar gevangenisstraf op. Bovendien kunnen overtreders omgerekend 2500 euro boete krijgen.
14/06 09u30  In Hongarije bepaalt het ministerie wat academici mogen onderzoekenWetenschappers in Hongarije vrezen voor hun onafhankelijkheid. Het ministerie gaat bepalen wat wel en niet mag worden onderzocht.
14/06 09u15  Dealmaker Wouter Koolmees: Meer mensen moeten de AOW-leeftijd makkelijker bereikenZaterdag beslissen de vakbonden over het concept-pensioenakkoord. Spannend voor minister Wouter Koolmees van sociale zaken. ‘Rustig ademhalen en stappen vooruitzetten’, is zijn advies.
14/06 08u30  Kinderen en jongeren in de jeugdzorg moeten veilig ergens terechtkunnen met hun verhaalDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
14/06 08u15  Dealmaker Koolmees: ‘Meer mensen moeten de AOW-leeftijd makkelijker bereiken’Zaterdag beslissen de vakbonden over het concept-pensioenakkoord. Spannend voor minister Wouter Koolmees van sociale zaken. ‘Rustig ademhalen en stappen vooruitzetten’, is zijn advies.
14/06 07u45  Ook IS-kinderen zijn nooit schuldig aan de daden van hun oudersDe minister-president wist in 2015 al een goede oplossing voor de Syriëgangers. “Het is beter dat ze daar sneuvelen, dan dat ze terugkeren naar Nederland”, zei hij. Enkele tientallen volgden dat advies, maar niet allemaal.
14/06 02u15  Verdachte van aanslagen op moslims Christchurch ontkent schuldDe man die ervan wordt verdacht in maart de aanslagen op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch te hebben gepleegd, heeft vrijdag gepleit onschuldig te zijn op alle aanklachten tegen hem. De 28-jarige rechts-extremistische Australiër Brentan Tarrant wordt vervolgd voor het plegen van 51 moorden, 40 pogingen tot moord en het uitvoeren van een terroristische actie. Het daadwerkelijke proces begint op 4 mei volgend jaar.
14/06 01u15  Waarom vaders nog altijd zelden verlof opnemen voor de kinderenDe zorg voor de kinderen komt nog altijd neer op moeders, blijkt uit onderzoek. Vaders zeggen wel meer te willen zorgen, maar tradities zijn lastig te doorbreken.
14/06 01u15  De Nemoptera bipennis fladdert als een in feestjurk gehulde jonkvrouwIedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
13/06 23u45  De Roomse Loper: gaat het Avondland ten onder?In de podcast De Roomse Loper praten Trouw-redacteur Stijn Fens en Vaticaankenner Christian van der Heijden u om de twee weken bij over de stand van zaken in de katholieke wereld.
13/06 22u45  De oorlogsdreiging neemt toe door nieuwe aanslagen op olietankers in de Golf van OmanIran, de Verenigde Staten, Japan, de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en de wereldwijde oliehandel zien spanningen toenemen na aanslagen op twee olietankers.
13/06 22u30  ‘Boris Johnson kan Noord-Ierland uit de shitpenarie halen’In Oost-Belfast, de wijk waar de noord-Ierse protestanten wonen, is de ene bewoner blijer dan de andere met de vele stemmen voor Boris Johnson in het Lagerhuis. Dat er met Johnson als premier een harde brexit dreigt, gelooft niemand.
13/06 22u00  Een betere jeugdzorg begint met beter luisterenEr is nog steeds veel geweld in de jeugdzorg, blijkt uit nieuw onderzoek van de commissie De Winter. Maar hoe pak je problemen aan met een structureel gebrek aan geld en personeel?
13/06 22u00  ‘Jeugdzorg heeft mij nooit gevraagd wat ik wilde als kind’De commissie De Winter, die onderzoek deed naar de jeugdzorg, concludeert dat daar ook nu nog geregeld misbruik en geweld voorkomt. Daarover kan Luiza den Boer (33) uitgebreid meepraten. Niet alleen uit eigen ervaring, maar inmiddels ook als moeder van een uithuisgeplaatste dochter.
13/06 21u45  ‘Jeugdzorg heeft mij nooit gevraagd wat ik wilde’De commissie De Winter, die onderzoek deed naar de jeugdzorg, concludeert dat daar ook nu nog geregeld misbruik en geweld voorkomt. Daarover kan Luiza de Boer (33) uitgebreid meepraten. Niet alleen uit eigen ervaring, maar inmiddels ook als moeder van een uithuisgeplaatste dochter.
13/06 21u45  Trump haalt zich de woede van Moskou op de hals door extra militairen naar Polen te sturenDe Amerikaanse president Donald Trump belooft extra militairen naar Polen te sturen. Dat leidt tot tevredenheid in Warschau en woede in Moskou.
13/06 21u30  Ministerie van justitie doet aangifte tegen WODC-medewerkers voor mogelijk lekkenHet justitieministerie heeft aangifte gedaan tegen medewerkers die mogelijk gelekt hebben in de zogenoemde WODC-affaire. Bij de spraakmakende zaak gaat het om ambtenaren die druk uitoefenden op onafhankelijke onderzoeken door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), dat onderdeel is van het ministerie.
13/06 21u30  Chris Froome blijft voorlopig op de intensive careChris Froome heeft na zijn crash van woensdag een ruim zes uur durende operatie ondergaan. Hij blijft voorlopig nog op de afdeling intensive care. De viervoudig winnaar van de Tour de France brak zijn dijbeen, heup, elleboog en enkele ribben.
13/06 21u30  VS: Iran zit achter aanslagen olietankersDe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, heeft gezegd dat Iran achter de aanslagen op olietankers in de Golf van Oman zit. Pompeo zei dat de willekeurige aanvallen van Iran onderdeel zijn van een campagne om de spanningen in de regio te laten escaleren.
13/06 20u45  Trump haalt woede van Moskou op de hals door extra militairen naar Polen te sturenTrump belooft extra militairen naar Polen te sturen. Dat leidt tot tevredenheid in Warschau en woede in Moskou.
13/06 20u30  De muziek van Sjostakovitsj ligt Eva-Maria Westbroek hoorbaar nauw aan het hartZij stelde voor om opnieuw met hem het podium te betreden, na een gedeelde ervaring in een Wagneropera. En zo geschiedde. De sopraan Eva-Maria Westbroek zong met de bas Mikhail Petrenko in de ‘Veertiende symfonie’ van Sjostakovitsj. Ze waren te gast bij Amsterdam Sinfonietta.
13/06 18u45  Peperdure veiling van Duitse 5G-frequenties moet het begin worden van een digitale inhaalslagDe veiling voor de mobiele 5G-frequenties heeft in Duitsland 6,55 miljard euro opgebracht. Dat is meer dan verwacht: deskundigen voorspelden een opbrengst van 3 tot 5 miljard euro. Telecombedrijven betalen de hoofdprijs voor de etherfrequenties die razendsnel mobiel internet mogelijk maken. 5G kan voor grote veranderingen in de maatschappij zorgen, zoals zelfrijdende auto’s of chirurgie op afstand.
13/06 18u45  Boris Johnson ruim aan kop voor opvolging MayDrie kandidaten om de Britse premier Theresa May op te volgen zijn uitgeschakeld. Esther McVey, Mark Harper en Andrea Leadsom kregen bij de eerste ronde van een interne partijverkiezing onvoldoende steun. Oud-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson kreeg veruit de meeste stemmen.
13/06 18u30  Callcentermedewerkers willen met nieuwe cao eindelijk eens pensioen gaan opbouwenEen deel is in vaste dienst, toch bouwen callcentermedewerkers geen pensioen op. Ook hun salaris is karig. Vakbonden willen daar in de nieuwe cao verandering in brengen.
13/06 18u00  De Noorse zalmindustrie verloor miljoenen vissen door giftige algen, maar alsnog valt de schade meeWie over de Noorse zalmindustrie leest, ontkomt niet aan grote getallen. De plaatselijke wolken met giftige algen die sinds half mei de Noorse noordkust teisteren, doodden tot nu 8,2 miljoen vissen met een totaal gewicht van 13,3 miljoen kilo en een waarde van meer dan 240 miljoen euro.
13/06 17u00  ‘Putin’s Witnesses’ geeft een griezelig sluipend beeld van machtswilVier keer per week schrijven tv-recensenten Renate van der Bas en Maaike Bos in deze wisselcolumn over wat hun opviel op televisie.
13/06 16u00  De otter of de eidereend, wie mag er blijven leven?De beschermde eidereend valt in Noorwegen ten prooi aan otters. Er gaan daarom stemmen op om de otter af te schieten. Maar het roofdier is zelf óók beschermd.
13/06 15u30  Columnist Babah Tarawally dineert bij een verontwaardigde lezer. Vinden zij verzoening?Lezer Hans van Rossum was boos. Op Trouw, en op columnist Babah Tarawally. Dus nodigde hij hem uit voor het eten.
13/06 15u15  Eurlings kwam vaak niet opdagen bij belangrijke KLM-vergaderingenVoormalig CDA-kroonprins Camiel Eurlings leek in 2013 de gedroomde opvolger van toenmalig KLM-topman Peter Hartman. Maar de combinatie met Pieter Elbers, die uiteindelijk Eurlings opvolgde, werkte niet.
13/06 14u45  Het jeugdtheater van Jetse Batelaan is absurd en vervreemdendJetse Batelaan is een van de meest vernieuwende theatermakers van ons land. Met zijn absurde, Monthy Pyton-achtige humor voor kinderen doorbreekt hij alle conventies. Deze zomer krijgt hij tijdens de Biënnale in Venetië de Zilveren Leeuw uitgereikt voor zijn veelgeprezen werk.
13/06 14u30  Eurlings wilde niet saneren bij KLM, Elbers welVoormalig CDA-kroonprins Camiel Eurlings leek in 2013 de gedroomde opvolger van toenmalig KLM-topman Peter Hartman. Maar de combinatie met Pieter Elbers, die uiteindelijk Eurlings opvolgde, werkte niet.
13/06 14u15  De salto’s van de alpenkraaien kunnen alleen een uiting zijn van pure vreugdeIedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
13/06 14u00  Iedereen draagt bij aan de vrolijkheid in pientere romkom 'Long Shot'Elke week de nieuwste films besproken door onze recensenten
13/06 13u45  Je hoeft Kafka niet te hebben gelezen om te begrijpen wat kafkaiaans isHet is puur Kafka’, ‘Kafka is er niets bij’ of, zoals gisteren in Trouw, ‘Belastingdienst doet zelfs Kafka verbleken’.
13/06 13u45  Erdogan bouwt moskeeën in dorpen waar alleen alevieten wonen, die gaan nooit naar een moskeeDe vele miljoenen Alevieten in Turkije hebben een moeilijke relatie met de overheid. Moeten ze moskeeën accepteren in hun dorpen, terwijl ze daar zelf niet bidden?
13/06 13u45  Wiebes verruimt de schaderegeling voor GroningenOok Groningers die aan de twee recente bevingen in Westerwijtwerd en Garrelsweer schade aan hun huis overhielden, kunnen gebruik maken van de nieuwe vergoedingsregeling van het kabinet. De zogeheten ‘stuwmeerregeling’ van minister Eric Wiebes van economische zaken geldt nu voor schades die ontstaan zijn vóór vandaag.
13/06 13u30  Wordt dit WK voor vrouwen het WK van de gelijkheid?In het Filosofisch Elftal legt Trouw een actuele vraag voor aan twee filosofen uit een poule van elf.
13/06 13u30  De klok van HSV verdwijnt uit het stadion, gelukkig hebben we de mandjes van Telstar nogSportredacteuren Fred Buddenberg, Kick Hommes en Eline van Suchtelen beschouwen het sportnieuws uit de losse pols.
13/06 12u45  Verbittering zal Dirk Mulders afscheid van Kamp Westerbork niet beheersenNa bijna 34 jaar neemt Dirk Mulder binnenkort afscheid van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De Nacht van de Vluchteling – een sponsorloop, komend weekeinde – had ook hier zullen starten, maar na bedreigingen zag Mulder daar van af. Een dieptepunt, zegt hij, maar het mag niet zijn herinneringen verpesten.
13/06 12u15  In uitzichtloos Gaza geldt: krijg kinderen en nog meer kinderenHet water is verontreinigd, de brandstof duur, stroom is er vaak niet en veel inwoners zijn volledig afhankelijk van humanitaire hulp. Maar in de ivf-klinieken is het druk. Want hoe hopeloos de situatie in de Gazastrook ook is, de druk om kinderen te krijgen, blijft groot.
13/06 12u00  De Amerikaanse Mona waarschuwde voor mannen met snorren, én voor die zonderIn zijn wekelijkse geschiedeniscolumn trekt journalist Paul van der Steen lijntjes tussen het heden en verleden.
13/06 11u30  Man, vrouw, twee dochters. Ze staarden in hun telefoons.Een dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om ons heen.
13/06 11u00  Moet de otter dood om de eidereend te beschermen?De beschermde eidereend valt in Noorwegen ten prooi aan otters. Er gaan daarom stemmen op om de otter af te schieten. Maar het roofdier is zelf óók beschermd.
13/06 10u30  Gilead lijkt net iets te veel op onze eigen wereldMannen hebben in het dystopische ‘Handmaid’s Tale’ de macht, maar in het derde seizoen van de succesvolle serie draait alles om de vrouwen.
13/06 10u15  Het is eindelijk menens met de ‘eurozonebegroting’, die eigenlijk niet meer zo mag hetenDe Franse president Macron wilde een eurozonebegroting. Die ‘bazooka’ komt er niet, wel een nieuw fonds van 2,5 miljard euro. Vandaag hakken de ministers van financiën knopen door in Luxemburg.
13/06 10u15  Asielzoekers krijgen zakgeld voor eten en wifi, maar geen contact met NederlandersVandaag is een bijzondere dag voor de 21-jarige Yassin. Hij doet een klein dansje en dan vliegt hij in mijn armen wanneer ik het lokaal binnenwandel. “Ik heb een huis gekregen in Volendam”, zegt hij . “Wow! Gefeliciteerd. Ik ben erg blij voor je. Twee jaar lang in een asielzoekerscentrum, en nu ga je de echte wereld in.”
13/06 10u15  Bij het nakijken van examens is veel willekeur in het spelEerste en tweede corrector zijn het niet altijd eens. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben, aldus Martin Bakker, leraar aardrijkskunde op de havo en het vwo.
13/06 10u00  De FNV-leden moeten nog instemmen, maar de tekenen zijn verre van positiefDe leden van vakbond FNV moeten deze week nog instemmen met het bereikte pensioenakkoord. De tekenen zijn verre van positief. In Amsterdam klonk woensdagavond vooral weerstand.
13/06 09u45  Nieuwe regeling voor peperdure kankermedicijnen helpt patiëntenBaat het niet dan betaal je niet, is de afspraak in een nieuw Nederlands experiment met het kankermedicijn nivolumab. Het medicijn werd ontwikkeld voor agressieve vormen van huidkanker, maar blijkt ook sommige patiënten te helpen met heel andere tumoren.
13/06 08u30  De Belastingdienst probeerde burgers te verpletterenDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
13/06 08u15  Slecht nieuws voor Nederlandse bedrijven, Polen werken liever thuisOost-Europese arbeidsmigranten gaan liever in eigen land aan de slag. Personeelstekort in Nederland is het gevolg.
13/06 07u45  Dat Murat Memis vastzit, vraagt om een boycot van Turkse zon en zeeOp 28 april kwam ik in moederland Frankrijk aan voor een familiebezoek. Twee dagen later werd ik door de politie van Macron gearresteerd onder verdenking van lidmaatschap van een terroristische Provençaalse organisatie. In werkelijkheid word ik aangeklaagd voor mijn kritische schrijfsels in Nederland op Facebook over het Franse regime.
13/06 06u15  Polen werken liever in eigen land, en dat is slecht nieuws voor Nederlandse bedrijvenOost-Europese arbeidsmigranten gaan liever in eigen land aan de slag. Personeelstekort in Nederland is het gevolg.
13/06 06u00  Hongkong sluit overheidsgebouwen in centrum na rellenDe autoriteiten in Hongkong sluiten voor de rest van de week alle overheidsgebouwen in het centrum van Hongkong. Dat besluit is genomen na een dag van botsingen tussen betogers en de politie. Donderdagochtend dromde slechts een klein groepje demonstranten nog samen, nadat de autoriteiten de straten rondom het parlement hadden leeg geveegd.
13/06 03u00  Trump hoopt op betere relatie tussen Polen en RuslandDe VS gaan 1.000 extra militairen naar Poeln sturen. De troepenmacht maakt deel uit van een samenwerking op het gebied van veiligheid en economie, zegt Donald Trump. De Amerikaanse president is het niet met zijn Poolse collega Andrzej Duda eens over de intenties van Rusland, meldt persbureau AP.
13/06 01u15  Een huis huren voor minder dan 1000 euro? Dat kunnen veelverdieners in Den Haag voortaan vergetenDe gemeente Den Haag zet een paardenmiddel in tegen het tekort aan huizen met een huur tot 1000 euro.
12/06 23u30  Alexander Pechtold gaat zich buigen over de renovatie van het BinnenhofDe voormalig leider van D66, Alexander Pechtold, keert toch weer terug naar het Binnenhof: hij gaat de spraakmakende renovatie van het Binnenhof begeleiden op aandringen van de Tweede Kamer.
12/06 22u45  De belastingdienst krijgt 800 miljoen euro aan onterecht uitbetaalde toeslagen niet meer terugDe Belastingdienst heeft de afgelopen twaalf jaar 24 miljard euro aan toeslagen ten onrechte uitbetaald. Dat meldde tv-programma ‘Nieuwsuur’ vanavond op basis van cijfers die het bij de fiscus had opgevraagd.
12/06 22u45  Waar maandenlang voor werd gevreesd, is nu gebeurd: ook in Oeganda is iemand gestorven aan ebolaEen jongetje is in Oeganda overleden aan ebola, ook zijn familie is besmet. Na Congo duikt het virus bij de buren op.
12/06 22u30  Dat kon er ook nog wel bij: strengere pensioenregels voor de fondsenOud-minister Dijsselbloem raakt met zijn nieuwe rekenregels voor pensioenfondsen zowel jong als oud. En dat terwijl vakbond FNV deze week stemt over de toekomst van het pensioenstelsel.
12/06 22u30  Tesla overweegt meer fabrieken te openen in ChinaTesla wil mogelijk meer fabrieken in China openen, naast de grote fabriek die in Shanghai verrijst. Dat zei topman Elon Musk op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van de maker van elektrische auto’s.
12/06 22u30  Na zeven jaar stapelen is Celine Jacobs (23) eindelijk geslaagdHet is een jaarlijks terugkerend fenomeen: de eindexamens die honderdduizenden jongeren moeten afleggen. Volg hier het examencircus op de voet.
12/06 21u45  Ruim zeventig mensen gewond bij protesten in Hongkong: ‘We blijven vechten voor onze vrijheden’Ruim zeventig mensen zouden gewond zijn geraakt bij protesten in Hongkong. Het parlementsdebat over de nieuwe uitleveringswet met China moest worden uitgesteld.
12/06 21u15  De Britten vertrekken dit najaar écht uit de EU, als het aan Boris Johnson ligt althansMet een toespraak over moed en zelfvertrouwen presenteerde kandidaat-premier Boris Johnson zich woensdag. Hij was de laatste van tien kandidaten. Donderdag stemt de Conservatieve fractie in een eerste ronde.
12/06 21u15  Wie erft de miljoenen van Prince en George Michael? Die vraag levert hoe dan ook ruzie opHarmen van Dijk bespiegelt wekelijks de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten.
12/06 20u15  Hoe kwam de mens ooit op het idee om te gaan blowen? Daar weten de Chinezen meer vanAl 2500 jaar geleden rookten mensen in het huidige West-China cannabis. Volgens onderzoekers hoorde dat bij een begrafenisritueel.
12/06 19u45  Na een zware val kan favoriet Chris Froome niet meer naar de Tour de FranceTopfavoriet Chris Froome kan niet meedoen aan de Tour de France. Door een val tijdens een verkenningsrit heeft hij woensdag waarschijnlijk zijn dijbeen gebroken.
12/06 19u15  Favoriet Chris Froome kan niet naar de Tour de France vanwege botbreuk door crashTopfavoriet Chris Froome kan niet meedoen aan de Tour de France. Door een val tijdens een verkenningsrit heeft hij woensdag waarschijnlijk zijn dijbeen gebroken.
12/06 18u45  Gepest, geslagen, misbruikt of opgesloten: commissie-jeugdzorg meldt stelselmatig geweld tegen kinderenKinderen die uit huis zijn geplaatst, zijn vanaf 1945 stelselmatig slachtoffer geworden van geweld, concludeert de commissie-De Winter, die in opdracht van het kabinet ruim twee jaar onderzoek heeft gedaan naar geweld in de jeugdzorg sinds 1945.
12/06 18u30  Nederland is wel erg afhankelijk van bedrijven als Google en Huawei en dat is gevaarlijk, zegt NCTVNederland is afhankelijk van een te beperkt aantal digitale bedrijven uit maar een paar landen. Dat is een risico voor de nationale veiligheid, waarschuwt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in een woensdag verschenen rapport over de digitale weerbaarheid van Nederland. En de afhankelijkheid neemt alleen maar toe.
12/06 18u30  De gratis tasjes voor groente en fruit zijn bij Aldi binnenkort niet meer gratisKlanten van Aldi moeten voortaan ook betalen voor plastic ‘hemdtasjes’ voor groente en fruit.
12/06 18u15  FNV is boos over ‘mega-loondump’ voor nieuwe Hema-medewerkersVakbond FNV beraadt zich op stappen bij Hema vanwege lagere lonen voor nieuwe medewerkers. Vakbond CNV is daarmee akkoord gegaan. ‘CNV tekent voor een mega-loondump bij de Hema’, foetert de FNV in een persbericht. De vakbond sluit acties niet uit.
12/06 18u15  De gratis tasjes voor groente en fruit bij Aldi zijn binnenkort niet meer gratisKlanten van Aldi moeten voortaan ook betalen voor plastic ‘hemdtasjes’ voor groente en fruit.
12/06 18u00  Wie lost het conflict tussen de VS en Iran op? De hoop is nu gevestigd op de Japanse premier AbeDe Japanse premier Abe is op bezoek in Iran. De hoop is dat hij kan zorgen voor een verbetering van de relatie tussen Iran en de VS.
12/06 17u45  Tien jaar na zijn dood zijn de essays van Edward Schillebeeckx nog altijd actueelRecensenten van Trouw bespreken pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers.
12/06 17u30  Hoe verdween de Nederlandse afkeer van Duitsers? De lezers vertellen wat voor hen het kantelpunt wasMonic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.
12/06 17u00  Tata Steel Europe zoekt naar manieren om kosten te besparen en sluit banenverlies niet uitDe Europese tak van Tata Steel gaat op zoek naar manieren om kosten te besparen. De staalgigant bekijkt onder onder meer of bepaalde activiteiten moeten worden gestaakt. Volgens een woordvoerder van Tata Steel Nederland is banenverlies niet uit te sluiten.
12/06 17u00  Forum valt ook in Zuid-Holland buiten het provinciebestuur, Hans Wiegel stapt op als informateurForum voor Democratie valt ook in Zuid-Holland buiten het college van Gedeputeerde Staten. Hans Wiegel stapte vandaag onverwacht op als informateur, nadat het CDA zich uit de onderhandelingen met VVD en Forum had teruggetrokken.
12/06 16u45  De distelboktor rijdt een scheve schaats: hij laat zich de maggi smakenIedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
12/06 16u15  Schokkend rapport Jeugdzorg: Kinderen stelselmatig mishandeld en vernederdKinderen die uit huis zijn geplaatst, zijn vanaf 1945 stelselmatig slachtoffer geworden van geweld, concludeert de commissie De Winter, die in opdracht van het kabinet ruim twee jaar onderzoek heeft gedaan naar geweld in de jeugdzorg sinds 1945.
12/06 16u00  UWV moet fout rechtzetten en 2000 arbeidsongeschiktheidsdossiers opnieuw beoordelenHet UWV gaat bij tweeduizend mensen die zij onlangs een arbeidsongeschiktheidsuitkering tot hun pensioen hebben toegewezen, opnieuw kijken of ze daar wel recht op hebben.
12/06 15u45  Dirigent Bernard Haitink zet na 65 jaar punt achter zijn carrièreBernard Haitink stopt ermee. De 90-jarige maestro heeft in een interview met de Volkskrant, dat vrijdag gepubliceerd wordt, laten weten dat het na een 65-jarige carrière genoeg is geweest.
12/06 15u30  Wat kun je doen als kinderen steeds verlegener worden?Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl
12/06 15u30  Met een rommelig decor geeft Deana Lawson haar modellen juist het best denkbare podiumDe Amerikaanse fotograaf Deana Lawson portretteert zwarte mensen in een sjofele, gecomponeerde omgeving. Nu is haar eerste Europese solotentoonstelling te zien in Amsterdam.
12/06 15u15  Eens was Maracaibo de motor van Venezuela, nu is het bedrogen en geplunderdMaracaibo was een moderne, levendige havenstad, de motor van de nationale economie, het Rotterdam van Venezuela. Nu is de stad uitgestorven, de winkels zijn leeggeplunderd, de straten onguur. De bewoners die nog niet zijn vertrokken overleven tussen schaarste en stroomstoringen.
12/06 15u00  Nederlandse agro-pioniers leren de wereld tech-telenNederland loopt voorop op het gebied van telen. Op de GreenTech-beurs in Amsterdam kunnen bezoekers uit de hele wereld zien wat Nederland in huis heeft.
12/06 15u00  De oude Texelse dijk heeft nu een kwelderTexel, toch al het grootste eiland langs de Nederlandse en Deense Waddenkust, heeft er 200 hectare bij gekregen. Voor de zuidkust, tegen een oude dijk, is een enorme bak zand uit de Noordzee gestort. Gestaag ontstaat daar een nieuw natuurgebied.
12/06 14u45  Vage nakijkmodellen richten meer schade aan dan te aardige docentenRené Kneyber schreef diverse boeken over het onderwijs en onderwijsvernieuwing. In zijn column voor de onderwijspagina's van Trouw deelt zijn ervaringen als wiskundeleraar op het vmbo.
12/06 14u15  Deze grondleggers van de hiphop krijgen een terecht eerbetoon op Poetry InternationalTussen jazz en poëzie klikt het soms als vanzelf. Zoals in het werk van The Last Poets. Geworteld in de jazz horen zij met hun percussieve muziek tot de grondleggers van hiphop en rap. Deze week treden zij op tijdens Poetry International.
12/06 14u15  Maakte Ton den Boon een fout? Nee, een hart onder de riem is tevens een riem onder het hartGrammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
12/06 14u15  Bidden voor genezing van homo’s, mag dat straks nog?De Tweede Kamer wil homogenezing verbieden. Wat weegt zwaarder: de vrijheid van godsdienst of de grenzen van de wet? ‘Praten over homoseksualiteit is belangrijker dan iets verbieden.’
12/06 14u15  Bonje met de buren? Maak de afspraken zo concreet mogelijkEen schuur die al maanden verbouwd wordt, een boom die het zonlicht in de tuin wegneemt: het aantal burenruzies in Nederland neemt toe. Zijn we minder verdraagzaam geworden?
12/06 13u45  Eindexamenuitslagen vertraagd door computerstoringDoor een technische storing moeten leerlingen langer wachten op de uitslag van hun eindexamen. De storing zou inmiddels verholpen zijn.
12/06 13u45  Handelsoorlog Trump kost Europese werknemers banen bij staalconcernStaalfabrikant ArcelorMittal stuurt tijdelijke werknemers de laan uit vanwege lage staalprijzen, een gevolg van de handelsoorlog.
12/06 13u15  Metallica weet wel hoe je een familiefeestje moet vieren★★★☆☆ Metallica Hardwired Tour Johan Cruijff Arena, 11 juni 2019
12/06 12u45  De Nederlandse scheepvaart zet een voorzichtig stapje naar vergroeningEen serie afspraken moet helpen de binnen- en zeevaart te vergroenen. Meer dan een begin zijn de afspraken niet, erkennen de ondertekenaars.
12/06 12u15  D-day in huize Boevink: twee dochters horen vandaag hun examenuitslagEen dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om ons heen.
12/06 12u00  De kust is beschermd, nu bedreigen de bouwplannen de Zeeuwse binnenwaterenHet klonk zo mooi: een plan om de Noordzeekust niet helemaal vol te bouwen. Maar nu richten de ontwikkelaars hun pijlen op de provinciale binnenwateren, ziet de Vereniging Bescherm de Delta.
12/06 12u00  De kleine D-day voor grote kinderenEen dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om ons heen.
12/06 11u45  Winnen. Is het laatste stapje naar de top mentaal?Naar het voorbeeld van de elftallen van onze redactie religie & filosofie buigen zich per aflevering twee van de elf deskundigen over een actueel sportief vraagstuk.
12/06 11u45  Dertig jaar cel geëist tegen ex-minister Curaçao voor moord op tegenstanderNieuwe bezems vegen schoon. Justitie op Curaçao probeert met een eis van dertig jaar tegen ex-minister Jamaloodin voor de moord op tegenstander Helwin Wiels de politiek te zuiveren van criminelen.
12/06 11u45  Deltaplan moet vastlopend verkeer voorkomen, en dat slimme vervoer kost 3 miljard euro per jaarAls het kabinet tot 2040 niet ieder jaar 3 miljard extra uittrekt voor vervoer, loopt Nederland vast.
12/06 11u15  Het bestrijden van zinloze zorg begint al bij de jonge dokterZou het niet geweldig zijn als opleidingen voor medisch specialisten juist kandidaten belonen met een plek die al zorgverbeterplannen hebben gerealiseerd, schrijft Arno Bisschop, arts en oprichter van Talent Care.
12/06 11u00  Knuffelen met een zorgrobot helpt tegen eenzaamheidDe eerste experimenten met sociale zorgrobots zijn achter de rug. Zorgorganisaties en hun cliënten zijn enthousiast. Hoe werkt een sociale robot en welke ethische bezwaren kleven er aan?
12/06 11u00  ‘Senegals beroemde Slavenhuis berust op verzonnen herinneringen’Het voormalige Slavenhuis op het Senegalese eilandje Gorée trekt toeristen uit alle windstreken én vele beroemdheden aan. Maar de gruwelverhalen die er worden verteld zijn de neerslag van een fictieve historie.
12/06 10u30  Senegals beroemde Slavenhuis berust op verzonnen herinneringenHet voormalige Slavenhuis op het Senegalese eilandje Gorée trekt toeristen uit alle windstreken én vele beroemdheden aan. Maar de gruwelverhalen die er worden verteld zijn de neerslag van een fictieve historie.
12/06 10u00  De Nederlandse koning komt kijken naar het wonder van IerlandKoning Willem-Alexander brengt een driedaags bezoek aan Ierland. Hoofdstad Dublin blijkt bijzonder goed te profiteren van de brexit: de meeste bedrijven verhuizen hierheen.
12/06 10u00  Voor de SGP is Forum een betere partner dan de ChristenUnieTrouw-commentator Lex Oomkes belicht vanuit zijn jarenlange ervaring op het Binnenhof wekelijks de bewegingen achter de politieke actualiteit.
12/06 09u45  Slachtpartijen in Mali: in het holst van de nacht vermoorden de Dogon de Fulani óf de Fulani de DogonIn Mali staan twee traditioneel levende volken na een bloedbad op voet van oorlog. Het leger staat machteloos.
12/06 09u45  De Belastingdienst doet zelfs Kafka verblekenGebrek aan integriteit, moreel leiderschap en kennis leiden tot serieuze misstanden met toeslagen, stelt Hans Gribnau, hoogleraar belastingrecht aan Tilburg University en de Universiteit Leiden.
12/06 09u45  Moraal en wetgeving lopen nogal eens uit ­elkaar bij bestuurders, ook in de publieke sectorDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
12/06 09u45  Ik zie in Belgrado een stad met meer verleden dan toekomst, mijn dochter ziet juist kansenDrie keer per week schrijft redacteur Stevo Akkerman een column waarin hij de 'keiharde nuance' en het 'onverbiddelijke enerzijds-anderzijds' preekt.
12/06 09u45  Pensioenfondsen vrezen kop van jut te wordenDe koepel van pensioenfondsen wil wettelijke houvast voor alle compensatieverplichtingen die komen kijken bij het nieuwe pensioenstelsel.
12/06 08u45  ‘Deltaplan voor verkeer nodig’In de toekomst moeten veel vormen van mobiliteit, zoals openbaar vervoer, deelauto's, deelfietsen en parkeerplaatsen, samengebracht worden in zogeheten hubs. Dat is een van de onderdelen in het Deltaplan Mobiliteit 2030 dat de Mobiliteitsalliantie vandaag aan het kabinet overhandigt.
12/06 04u45  Betogers omringen regeringsgebouw bij aanhoudende protesten HongkongHonderden demonstranten hebben woensdag een belangrijke verkeersader in de buurt van de kantoren van de Hongkongse regering bezet. Er is veel oproerpolitie aanwezig. De politie heeft onder meer waterkanonnen ingezet om de veelal jonge demonstranten op afstand te houden, en waarschuwt dat er krachtig zal worden opgetreden als de wegen niet direct worden vrijgegeven.
12/06 01u15  Groots plan voor drijvende zonneparken verontrust natuurorganisatiesLeg massaal zonnepanelen op Nederlandse wateren, bepleit een landelijk consortium van bedrijven, onderzoekers en de overheid. Dat helpt de klimaatdoelen. Maar natuurbeschermers vrezen schade aan dier en natuur. ‘Benut eerst eens al die lege daken.’
11/06 23u00  Snel erkent fouten bij kinderopvangtoeslag en hoopt met nieuwe excuses de affaire af te rondenOpnieuw excuses. Zo hoopt staatssecretaris Snel de pijnlijke affaire met kinderopvangtoeslagen af te ronden.
11/06 22u15  De Ethiopische Almaz Derese beviel van haar zoon en deed een half uur later examenPrecies een half uurtje had de Ethiopische Almaz Derese om bij te komen van haar bevalling. Daarna moest ze haar middelbareschoolexamen afleggen.
11/06 22u15  Beau van Erven Dorens doet het weer, via hem zie je de mens in de veteraanVier keer per week schrijven tv-recensenten Renate van der Bas en Maaike Bos in deze wisselcolumn over wat hen opviel op televisie.
11/06 22u00  Beau van Erven Dorens doet het weer, via hem zie je weer de mens in de veteraanVier keer per week schrijven tv-recensenten Renate van der Bas en Maaike Bos in deze wisselcolumn over wat hen opviel op televisie.
11/06 22u00  De nieuwe Eerste Kamer staat direct voor een lastige klus: een voorzitter kiezenDe nieuwe Eerste Kamer, dinsdag voor het eerst bij elkaar, heeft meteen een lastige klus op haar bordje. Zeker vier fracties willen een voorzitter leveren, al lijkt de kandidaat van Forum zijn kans al te hebben verspeeld.
11/06 21u45  Jill Roord, de eeuwige nummer twaalf, pakte haar moment van glorieNieuw-Zeeland zakte terug, Nederland kwam er niet doorheen. Tot in de blessuretijd. Met haar doelpunt voorkwam vaste reserve Jill Roord vroeg puntenverlies.
11/06 21u30  Botswana maakt korte metten met oude, Britse antihomowetMaximaal zeven jaar cel stond er op in Botswana: de liefde tussen twee mannen of twee vrouwen. Tot dinsdag drie rechters in het Afrikaanse land unaniem oordeelden dat het verbod op homoseksualiteit ongrondwettig is – wetgeving die door de Britse overheerser in 1965 is ingevoerd.
11/06 21u15  Turkije legt Eindhovens SP-raadslid uitreisverbod opEen reis naar een badplaats in zijn geboorteland Turkije is slecht afgelopen voor de Eindhovense SP-fractievoorzitter Murat Memis.
11/06 21u15  Ex-Syriëganger Driss M.: Terrorist of gematigde rebel?De Nederlandse Syriëganger sloot zich aan bij het Levant Front, dat steun kreeg van Buitenlandse Zaken.
11/06 20u15  Ook VN waarschuwden al voor rechtsgang in ChinaVeel westerse landen leveren geen verdachten uit aan China, uit zorg om de rechtsgang daar.
11/06 20u00  ‘Als Spanje verdachten terugstuurt naar China, waarom Hongkong dan niet?’Het protest in Hongkong tegen de wet over uitlevering aan China druppelt nog na. Het debat in het parlement gaat door.
11/06 20u00  Als nieuw warenhuis voet aan de grond krijgen in Nederland is lastig, laat Hudson's Bay zienVakbond CNV is bezorgd nu de keten een financieel adviseur heeft ingehuurd.
11/06 19u30  Nederland ondervindt wat last van Amerikaanse handelsruzies, maar de vooruitzichten voor de economie blijven goedDe werkloosheid blijft de komende jaren uitzonderlijk laag en de lonen stijgen meer dan de laatste jaren gebruikelijk was. De inkomens van huishoudens nemen toe en de woningmarkt koelt af: koopwoningen worden door de bank genomen nog wel duurder, maar met de extreme prijsstijgingen is het gedaan.
11/06 19u15  Peter Dalglish, ‘Kampioen van de vergeten kinderen’, schuldig bevonden aan kindermisbruikDe Canadese hulpverlener(62) werkte al jaren in Nepal en is nu veroordeeld.
11/06 19u00  ‘Leer teruggehaalde kinderen IS’ers dat het morgen veilig is, en de dag erna nog steeds’De twee ‘zeer jonge kinderen’ van IS-strijders die worden teruggehaald naar Nederland, maken alle kans op een goed herstel.
11/06 18u15  Steunprogramma Syrië opnieuw onderwerp in terreurzaakDe druk op het ministerie van buitenlandse zaken om openheid te geven over Syrische strijdgroepen en over haar rol in Syrië neemt toe.
11/06 18u00  Roord kopt Oranje in blessuretijd naar winst in eerste WK-wedstrijdHet was door het oog van de naald: door een doelpunt in de tweede minuut van de extra tijd van invalster Jill Roord wonnen de Nederlandse vrouwen de eerste wedstrijd van het WK.
11/06 17u15  Roord kopt Oranje in blessuretijd naar winst eerste WK-wedstrijdDe Nederlandse voetbalsters hebben hun eerste groepswedstrijd op het WK in de blessuretijd gewonnen.
11/06 16u15  Haalt Nederland straks meer kinderen uit IS-gebied terug?Nederland haalt twee weeskinderen uit Syrië maar vindt het gebied nog steeds te onveilig om meer onderdanen terug te halen. Blijft het hierbij? Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken moest zich vandaag in de Tweede Kamer verantwoorden . Drie vragen over een ‘unieke operatie’.
11/06 16u15  Je eigen geslacht kiezen kan niet, aldus het VaticaanMensen mogen niet hun eigen geslacht kiezen of van geslacht veranderen. Dat zegt het Vaticaan in een nieuw document dat maandag werd gepubliceerd.
11/06 16u00  Ahold en KPN zoeken nog naar de oorzaak van de pinstoringPintransacties in de winkels van Ahold bleven maandag steken in de internetbeveiliging. Providers van betaalnetwerken, Ahold is klant van KPN, moeten een betrouwbaarheid van 99,6 procent garanderen.
11/06 15u15  Industrie moet afspraken maken om ontbossing tegen te gaanGrote fabrikanten van consumentenproducten moeten heldere en realistische afspraken maken over het beëindigen van de kap van (tropische) bossen voor de teelt van grondstoffen.
11/06 14u45  Geheime diensten moeten meer doen om privacy van burgers te beschermenVeiligheidsdiensten voldoen beter aan de verplichtingen van de ‘sleepwet’, maar de toezichthouder is nog niet tevreden.
11/06 14u00  Hondsviooltjes en hun liefde voor de duinenIedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
11/06 13u45  Het zijn gouden tijden voor de ratten in BoedapestRatten bij de Donau? Boedapesters keken je vroeger stomverbaasd aan als je zei dat er natuurlijk ratten waren in de stad. Iedere stad heeft immers ratten. Maar de Boedapesters hadden gelijk.
11/06 13u30  Het Rijk betaalt mee aan de komst van een slavernijmuseum in AmsterdamHet kabinet heeft 1 miljoen euro gereserveerd voor een slavernijmuseum in Amsterdam. Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog niet bekend.
11/06 13u30  Hartverwarmend Fleetwood Mac gaf het jubilerende Pinkpop toch de headliner die het verdiendeDe zaterdag en zondag kregen dan misschien niet de headliner die een 50ste editie van Pinkpop verdiende, maar dat maakte Fleetwood Mac maandagavond ruimschoots goed.
11/06 13u15  Thuiskomen van het strand zonder zand, wie wil dat nou niet?Eva Meijer (1980) is filosoof, schrijver en singer/songwriter. Ze promoveerde op de politieke stem van het dier, in 2011 debuteerde ze met haar roman 'Het schuwste dier'. Voor Trouw schrijft ze om de twee weken een column.
11/06 12u45  Eerste vrouwencafé in Bagdad geopend, Irakese vrouwen pakken de vrijheidBagdad heeft zijn eerste vrouwencafé, en dat past in de vrijere sfeer in de Iraakse hoofdstad na het vertrek van de islamitische groep IS. ‘Mensen waren bang. Nu is er meer openheid.’
11/06 12u45  Bouwheld krijgt luxekeet met Playstation, badjassen en een barKantoormensen willen nogal eens klagen over de kantine. De kroket is lauw, de soep flauw, het is er te warm of te koud. Sowieso is de rij voor de pasta te lang en zijn de gerechten te duur. Zullen deze kantoorlui weleens denken aan de werknemers in de bouw?
11/06 12u30  Bij Annie M.G. Schmidt kwam de bruidegom in paniekGrammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
11/06 12u30  Waar moet je op letten als je een betaalbare elektrische auto wilt?Overstappen naar een volledig elektrische auto, veel particulieren willen het. Van de consumenten staat 37 procent te trappelen, weet de ANWB. Steeds meer merken verkopen batterijmodellen met een goed rijbereik. Al blijven ze prijzig voor particulieren, ze zijn niet meer onbetaalbaar. Waar moet op je letten als je een betaalbare elektroauto wilt?
11/06 12u15  De doemprofetie is helemaal terugHet einde van onze beschaving, klimaatverandering, een dreigende overheersing door computers – onheilsvoorspellingen tuimelen de laatste tijd weer over elkaar heen. ‘Ons brein heeft een fascinatie voor dreigende gevaren.’
11/06 12u15  Pinksteren is misschien wel het meest typisch christelijke feest van allemaalSchrijver, dichter en literatuurcriticus Rob Schouten (Hilversum, 1954) is als literair medewerker verbonden aan Trouw en bespiegelt in zijn columns over de kleine en grotere dingen des levens.
11/06 12u00  Met pensioen? Laat Ankie Broekers-Knol en Martin van Rooijen niet lachenDe belangrijke en minder belangrijke bijzaken in politiek Den Haag, beschreven door de parlementaire redactie van Trouw.
11/06 11u45  ‘Patiënten moeten artsen vertellen wat ze wel en niet willen: daar wordt iedereen beter van’Als patiënten mondiger en sociaal vaardiger worden, kunnen ze zich met overtuiging als cliënt gedragen, betoogt schrijfster zuster Holkje van der Veer. Dat betekent: artsen vertellen wat ze willen en niet willen. Daar wordt iedereen beter van.
11/06 11u30  Nederland is koploper op het gebied van datacentra, maar tegen welke prijs?Als het om het herbergen van datacentra gaat is Nederland Europees koploper. Weerbarstige bijkomstigheid: Die dingen vreten stroom en nemen schaarse ruimte in.
11/06 11u30  Greenpeace: Nederland moet de leiding nemen tegen ontbossingFabrikanten van levensmiddelen slagen er ondanks beloftes niet in de ontbossing te stoppen, stelt Greenpeace.
11/06 11u15  Waar je op moet letten als je een betaalbare elektrische auto wiltOverstappen naar een volledig elektrische auto, veel particulieren willen het. Van de consumenten staat 37 procent te trappelen, weet de ANWB. Steeds meer merken verkopen batterijmodellen met een goed rijbereik. Al blijven ze prijzig voor particulieren, ze zijn niet meer onbetaalbaar. Waar moet op je letten als je een betaalbare elektroauto wilt?
11/06 10u45  Voetbalmeiden: ‘Je leert van jongens, ze zijn fysieker en vaak sneller’Dinsdag speelt Oranje zijn eerste wedstrijd op het WK voetbal vrouwen. Drie voetbalmeiden over hun passie voor de sport.
11/06 10u30  Marc Lazar: Populisten leggen de vinger op de zere plek van de democratieHet populisme wint in Italië en Frankrijk. Schrijver en hoogleraar moderne geschiedenis Marc Lazar ziet daardoor iets nieuws ontstaan: de peuplecratie.
11/06 10u15  Bergers halen vier lichamen uit rampschip op de DonauBergers hebben dinsdag vier lichamen gevonden in het wrak van de op de Donau gezonken Hongaarse toeristenboot. De boot kapseisde op 29 mei bij de Hongaarse hoofdstad Boedapest na een aanvaring met het 135 meter lange cruiseschip de Viking Sigyn.
11/06 10u15  Marc Lazar: ‘Populisten leggen de vinger op de zere plek van de democratie’Het populisme wint in Italië en Frankrijk. Schrijver en hoogleraar moderne geschiedenis Marc Lazar ziet daardoor iets nieuws ontstaan: de peuplecratie.
11/06 09u45  Laten we een voorbeeld nemen aan Frankrijk met zijn veelkleurig palet aan sporthelden en -heldinnenAan de vooravond van het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal in Frankrijk kwamen de mannen en vrouwen van de Franse nationale ploegen bij elkaar voor een gezamenlijke lunch.
11/06 09u45  Gasunie bekijkt of gaskraan sneller dicht kanDe Gasunie bekijkt of de gaswinning in Groningen sneller dan gepland naar beneden gebracht kan worden. Een woordvoerder van de Gasunie bevestigt dinsdag berichtgeving hierover door de NOS.
11/06 09u15  Verfrissend dat er op het Holland Festival weer eens hartgrondig boeh! werd geroepenElke week nieuwe voorstellingen, besproken door onze recensenten
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

13x Ook Saoedische kroonprins houdt Iran verantwoordelijk voor aanvallen op tankers16/06 04u30 - Trouw: De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman verdenkt Iran ervan achter de aanvallen te zitten op de twee olietankers in de Golf van Oman. In een interview met de krant Asharq al-Awsat roept hij de internationale gemeenschap op om een “resoluut standpunt” in te nemen.
2x Rutte waarschuwt bedrijven: de salarissen moeten omhoog15/06 22u30 - Trouw: Als grote bedrijven hun stijgende winsten niet serieus gaan delen met hun werknemers, zal geplande lastenverlaging voor bedrijven niet doorgaan. Die waarschuwing uitte premier Mark Rutte zaterdag op het VVD Festival in Aalsmeer.
1x Waarom trekken vogels van Afrika naar de Noordpool?15/06 18u15 - Trouw: Trekvogels die in het hoge noorden broeden, hebben minder last van rovers die hun eieren stelen, zo lijkt het. Doen ze daarom al die moeite om elk half jaar duizenden kilometers heen en terug te vliegen? Biologen breken zich er het hoofd over.
0x Hoe de liefdesrelatie met zijn lerares Frans schrijver Ewoud Sanders heeft gevormd15/06 21u45 - Trouw: Ewoud Sanders (1958) is taalhistoricus en journalist. Hij schreef een boek over zijn liefde voor zijn lerares.
0x Ondermaats Nederland ronde verder na rommelige zege op Kameroen15/06 21u30 - Trouw: Na twee groepswedstrijden is Nederland zeker van een plek in de achtste finales van het WK. De Europees kampioen won in Valenciennes met 3-1 tegen Kameroen.
0x Chileen brengt paus met controversiële uitspraken over misbruik opnieuw in de problemen15/06 21u15 - Trouw: Controversiële uitspraken over misbruik, vrouwen en Joden hebben de hulpbisschop van Santiago, Carlos Eugenio Irarrázaval Errázuriz tot ontslag gedwongen.
0x Minister Koolmees: ‘Ik slaak nog wel even een tijdje een paar zuchten van verlichting’15/06 20u30 - Trouw: Nu FNV en CNV hebben ingestemd met het pensioenakkoord kan minister Koolmees opgelucht ademhalen. Het is ook het begin van een grote berg werk om de pensioenen werkelijk te veranderen.
0x Colson Whitehead hoefde niets te verzinnen aan zijn gruwelschool voor straatschoffies15/06 19u45 - Trouw: ‘De jongens van Nickel’ is een overdonderende roman over een tuchtschool in Florida in de jaren zestig waar kinderen verdwenen. Maar ook over segregatie en het begin van de burgerrechtenbeweging.
0x Het gevaar achter de muur15/06 19u30 - Trouw: De Amerikaanse tekenaar Jon Agee maakte een prentenboek voor jonge kinderen met een onmiskenbare muur van Trump.
0x Rana Dajani draagt haar sjaals met een doel15/06 19u30 - Trouw: Succes kan voor iedereen iets anders zijn. Daarom moeten we onze definitie van succes bijstellen, bepleit de Jordaanse microbioloog Rana Dajani. En dat maakt ze duidelijk met sjaals in vijf verschillende kleuren.

Statistieken

Artikels:
29009
Gelezen:
7203
Aantal lezers nu:
29


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven