donderdag 21 november 2019, week 47


U bent nu hier: Meer nieuws van Trouw

Laatste updatecontrole: vandaag om 8u00
 

Trouw

Verbergen Tonen
21/11 08u00  Dat boek van Tim Krabbé lijkt met koel bloed geschreven Op 27 augustus 1984 in de kamer nummer 713 van het hotel Holiday Inn te Eindhoven werd Thea Puijmbroeck dood gevonden. Het kindje van zes jaar was aan een overdosis cocaïne gestorven nadat ze seks met volwassenen had gehad. Het was niet de eerste keer dat haar moeder, een prostituee, haar aan klanten of vrienden ‘uitleende’. Niet alleen hier was deze zaak groot nieuws. Nederland had toen in Europa een ‘stinkende reputatie in kinderporno’ zoals de voorzitter van de organisatie Defence for Children destijds opmerkte. Mijn krant Libération, die mij gevraagd had over dit drama te berichten, kopte toen: ‘Thea, zes jaar, prostituee, aan een overdosis gestorven’. Ik vond deze kop te sensationeel en misschien was dat ook de reden dat ik prompt een uitnodiging uit Parijs kreeg. Die kwam van een Franse uitgever die boeken van Libé-journalisten graag uitgaf. Ik ontmoette hem in zijn statige uitgeverskantoor. De man gebaarde druk, praatte onophoudelijk over New Journalism en zag in mij al de nieuw Truman Capote.
21/11 07u30  "Hallo Mart, Dingeman hier. Zeg, die blonde vrouw zat er niet bij?" 14 juni 201910 
21/11 07u15  De boeren trekken hun eigen stikstofplan Landbouw Collectief wil minder uitstoot van ammoniak. Maar dat kost geld, een kleine drie miljard euro, én de boeren stellen daarnaast nog wat eisen.
21/11 01u15  Misbruikt kind krijgt vaak te laat hulp De hulp aan seksueel misbruikte kinderen moet beter, blijkt uit een onderzoek van de Nationaal Rapporteur.13 
20/11 23u30  Ambassadeur Sondland: Trump gaf de order, maar niet letterlijk Trump is blij met de getuigenis van zijn EU-ambassadeur. Hij denkt dat die hem vrijpleit in het impeachment-onderzoek.
20/11 23u00  Vernieuwd Trouw.nl uitgeroepen tot beste nieuwswebsite van het jaar De website van Trouw is verkozen tot Website van het Jaar in de categorie ‘Nieuws’. De verkiezing, georganiseerd door marktonderzoeker Multiscope en Emerce, is de jaarlijkse online publieksprijs voor de beste en populairste websites in Nederland. Er is ruim een half miljoen keer gestemd.
20/11 22u45  De migrant die het Kanaal over wil, kiest steeds vaker voor Rotterdam Nederland wordt een transitland voor verstekelingen. Dat bleek dinsdagavond toen op een veerboot in Vlaardingen 25 migranten uit een vrachtwagen werden gehaald.
20/11 22u15  Verenigde boeren komen met een eigen stikstofplan Landbouw Collectief wil minder uitstoot van ammoniak. Maar dat kost geld, een kleine drie miljard euro, én de boeren stellen daarnaast nog wat eisen.
20/11 21u45  De vernieuwde website van Trouw is verkozen tot Website van het Jaar De website van Trouw is verkozen tot Website van het Jaar in de categorie ‘Nieuws’. De verkiezing, georganiseerd door marktonderzoeker Multiscope en Emerce, is de jaarlijkse online publieksprijs voor de beste en populairste websites in Nederland. Er is ruim een half miljoen keer gestemd.
20/11 20u30  Als de één staakt, blijft de ander bij de patiënten Op Guus Meeuwis’ ‘Het dondert en het bliksemt’ gaat het in het Eindhovense Catharinaziekenhuis van la laaa lalalalalala. Maar de staking van het verpleegkundig personeel is uiterst serieus. ‘Jullie moeten veel meer vragen dan vijf procent extra.’
20/11 20u15  Niet alle collega's kunnen staken. Iemand moet voor de patiënten zorgen Op Guus Meeuwis’ ‘Het dondert en het bliksemt’ gaat het in het Eindhovense Catharinaziekenhuis van la laaa lalalalalala. Maar de staking van het verpleegkundig personeel is uiterst serieus. ‘Jullie moeten veel meer vragen dan vijf procent extra.’
20/11 19u45  Fatima H.: niet welkom in Nederland, en toch terug Het intrekken van het Nederlanderschap van IS’ers blijkt niet altijd soelaas te bieden. Fatima H. kwam zonder geldig Nederlands paspoort gewoon terug.
20/11 19u15  Staken doen ze in Brabant op de klanken van Guus Meeuwis Op Guus Meeuwis' 'Het dondert en het bliksemt' gaat het in het Eindhovense Catharinaziekenhuis van la laaa lalalalalala. Maar de staking van het verpleegkundig personeel is uiterst serieus. 'Jullie moeten veel meer vragen dan vijf procent extra.'
20/11 17u00  Gordon Sondland spaart Trump niet tijdens zijn impeachment-verhoor Gordon Sondland, de Amerikaanse ambassadeur bij de Europese Unie, wordt woensdag gehoord in het impeachment-onderzoek naar president Donald Trump. Zal hij een voor Trump belastende verklaring afleggen?
20/11 16u00  De wereld ligt totaal niet op koers om de klimaatdoelen van Parijs te halen Er gaapt een gigantisch gat tussen de plannen voor productie van fossiele brandstoffen en het Klimaatakkoord van Parijs. Landen moeten hun beleid veranderen.
Laatste update: vandaag om 8u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
20/11 15u45  Staken doen ze in Brabant op de klanken van Guus MeewisOp Guus Meeuwis' 'Het dondert en het bliksemt' gaat het in het Eindhovense Catharinaziekenhuis van la laaa lalalalalala. Maar de staking van het verpleegkundig personeel is uiterst serieus. 'Jullie moeten veel meer vragen dan vijf procent extra.'
20/11 15u45  Stikstofplan van boeren gaat niet ver genoeg, aldus milieuorganisatiesIn plaats van alleen maar de uitstoot van stikstof aan te pakken, zou de hele landbouw moeten hervormen. Dat stellen milieuorganisaties in reactie op het plan van boerenorganisaties.
20/11 15u30  Hoe haal je 56 Nederlandse kinderen veilig op uit Syrië? Een verkenning van de mogelijke routesNederland heeft steeds gezegd dat het te onveilig is om kinderen van IS-vrouwen op te halen uit de kampen in Syrië. Ter plekke lijken toch verschillende scenario’s mogelijk.
20/11 15u00  Lhbt'ers in de hoofdrol, Disney durft het niet aan (maar de Nederlandse jeugdtelevisie wel)Nee, prinses Elsa krijgt in Frozen 2 géén vriendinnetje. Een lesbische prinses in de hoofdrol gaat Disney blijkbaar nog te ver. Maar in Nederlandse kinderseries zijn de lhbt’ers in opmars.
20/11 14u30  Ja, Whitney Houston had een relatie met een vrouwHet gerucht deed praktisch haar hele carrière ronde: Whitney Houston had een relatie met een vrouw. Robyn Crawford vertelt nu zelf hoe het zat. Een tragisch en bizar verhaal.
20/11 14u15  Nu de beruchte ‘Jungle van Calais’ is gesloten, is Nederland het alternatiefNederland wordt een transitland voor verstekelingen. Dat bleek ook dinsdagavond toen op een veerboot in Vlaardingen 25 migranten uit een vrachtwagen werden gehaald.
20/11 13u30  Washington houdt de adem in: nagelt Gordon Sondland Trump aan de schandpaal?Gordon Sondland, de Amerikaanse ambassadeur bij de Europese Unie, wordt woensdag gehoord in het impeachment-onderzoek naar president Donald Trump. Zal hij een voor Trump belastende verklaring afleggen?
20/11 13u15  Kibbeling is óók natuur. Net als remouladesaus: tuinkruiden!In deze tijden van stikstofcrisis staat de natuur volop in de politieke belangstelling. Mark Rutte en Thierry Baudet gaan zelfs samen een wandeling door de Haagse duinen maken om te kijken hoe de planten erbij liggen, zo besloten ze vorige week tijdens een Kamerdebat.
20/11 12u00  Waarvan bouw je binnen tien jaar twee miljoen stekkerauto’s?Nederland heeft grote ambities voor elektrisch vervoer. Maar de grondstoffen voor zulke auto’s liggen niet zomaar voor het grijpen.
20/11 12u00  Wie de macht heeft in Noord-Syrië? Niemand die het nog weetIn Noord-Syrië is het chaos troef. Militairen van allerlei pluimage bewegen er door elkaar heen. ‘In de kern hebben we hier vrede nodig.’
20/11 11u30  Washington houdt de adem in voor het verhoor van Gordon Sondland: nagelt hij Trump aan de schandpaal?Gordon Sondland, de Amerikaanse ambassadeur bij de Europese Unie, wordt woensdag gehoord in het impeachment-onderzoek naar president Donald Trump. Zal hij een voor Trump belastende verklaring afleggen?
20/11 09u45  Staking bedreigt toekomst South African AirwaysLuchtvaartmaatschappij South African Airways wil een vijfde van zijn werknemers ontslaan om weer meer concurrerend te worden. In reactie daarop staakt sinds vrijdag ruim de helft van het personeel.
20/11 09u30  De staking van personeel ‘zet toekomst South African Airways op spel’Luchtvaartmaatschappij South African Airways wil een vijfde van zijn werknemers ontslaan om weer meer concurrerend te worden. In reactie daarop staakt sinds vrijdag ruim de helft van het personeel.
20/11 08u30  Twee miljoen e-auto's in 2030? Dat gaat niet lukkenOm in tien jaar tijd twee miljoen schone auto’s in Nederland de weg op te krijgen, zijn veel kritieke metalen nodig. Die zijn niet zomaar voorhanden.
20/11 08u30  Zoveel opgetogenheid over zelfeuthanasie, gaat me wat verWe hadden zaterdag een lange en mooie strandwandeling gemaakt en nu zaten we aan het bier, weliswaar niet in de strandtent die we in gedachten hadden gehad – die was dicht – maar vijf kilometer verderop, in de levensmoeë vrolijkheid van Scheveningen. Opeens zei ik zomaar, terwijl ik een stukje kaas in de mosterd doopte, dat ik me misschien toch wel iets kon voorstellen bij het idee van een voltooid leven. Nee, het kwam niet door Scheveningen-in-november. Het kwam door de familie-appjes die binnenliepen. Eigenlijk had ik helemaal niet iets willen zeggen over voltooid leven, ik was alleen beduusd over wat de ouderdom kon betekenen, want de appjes betroffen het broze bestaan in een verzorgingstehuis.
20/11 01u15  Schaarste aan metalen staat plannen voor elektrische auto’s in de wegOm in tien jaar tijd twee miljoen schone auto’s in Nederland de weg op te krijgen, zijn veel kritieke metalen nodig. Die zijn niet zomaar voorhanden.
20/11 00u15  Een groeiend aantal vrouwen kan financieel voor zichzelf zorgenHet gaat stapje voor stapje, maar het aantal vrouwen dat voldoende verdient om in hun levensonderhoud te voorzien groeit.
19/11 23u15  Republikeinen zaaien twijfel over motieven getuigenOp dag twee van de openbare impeachment-verhoren trokken de Republikeinen de geloofwaardigheid van getuige Alexander Vindman in twijfel. Woensdag wacht het Huis een in potentie explosieve getuigenis.
19/11 23u00  Oranje leeft zich uit tegen EstlandBondscoach Koeman was wat kribbig geweest vanwege kritiek, na de jubel, op Oranje. Tegen Estland konden hij en de spelers het jaar in een ontspannen sfeer afsluiten.
19/11 23u00  Concept pensioenstelsel moet in de zomer af zijnMinister Koolmees hoopt zomer 2020 het nieuwe pensioenstelsel te presenteren. ‘Optimisme is een morele plicht
19/11 22u30  Turkije zet twee Nederlandse IS-vrouwen uitTwee door Turkije teruggestuurde vrouwelijke Syriëgangers zijn met hun kinderen in Nederland aangekomen. De vrouwen zijn op Schiphol direct aangehouden. Van een van de twee werd vorige maand de Nederlandse nationaliteit ingetrokken. De andere vrouw zat al langer in vreemdelingendetentie in Turkije en heeft nog wel de Nederlandse nationaliteit.
19/11 22u30  Veel vragen op dag twee verhoren-Poch, maar lang niet alle antwoorden‘Ik heb er geen herinnering aan.’ Op de tweede verhoordag in de zaak van Poch tegen de staat bleef veel onduidelijk.
19/11 22u00  Twee vrouwelijke Syriëgangers terug in NederlandTwee vrouwen die zijn teruggekeerd uit het strijdgebied van IS in Syrië, zijn door Turkije het land uitgezet en aangehouden bij aankomst op Schiphol.
19/11 22u00  EU blijft dubben over toenadering tot BalkanVooral het hoe en wanneer is onderwerp van discussie in het debat over het toekomstige lidmaatschap van Westelijke Balkan-landen. Frankrijk stelt een nieuw systeem met zeven onderhandelingsfases voor. Daarover is lang niet iedereen enthousiast.
19/11 21u45  Twee vrouwelijke Syriëgangers teruggekeerd in NederlandTwee vrouwen die zijn teruggekeerd uit het strijdgebied van IS in Syrië, zijn door Turkije het land uitgezet en aangehouden bij aankomst op Schiphol.
19/11 21u45  EasyJet compenseert zijn 8,6 miljoen ton aan CO2-uitstootPer direct vereffent easyJet de CO2-uitstoot van al zijn vluchten via bosbouw en hernieuwbare energieprojecten.
19/11 21u30  Het zou wel eens onrustig kunnen worden bij Tata SteelTata Steel staat niet bekend als een houwdegenbedrijf. Toch schrapt het in IJmuiden 1600 banen. ‘Ik voorzie een enorme confrontatie.’
19/11 20u30  Met een nieuwe eigenaar zoekt Bruna de weg terug omhoogEerder dit jaar haalde het Marskramer binnen. Nu neemt Audax Groep ook de Bruna-boekhandels over.
19/11 20u15  Nederland verliest bij primeur in Davis CupMadrid is deze week de thuisbasis van de Davis Cup nieuwe stijl. Nederland, een van de achttien deelnemende landen, verloor de eerste wedstrijd van Kazachstan.
19/11 20u15  ‘Geef experimenten met laagdrempelige rechtspraak vervolg’Proeven met rechters in de eigen buurt verdienen een vervolg, vinden SP, ChristenUnie en D66.
19/11 19u30  Glijmiddel voor de toiletpot spaart liters en liters waterPer wc-beurt spoelen we bijna zes liter water door. Dankzij een nieuwe uitvinding is daarvan straks nog maar de helft nodig.
19/11 19u00  Premier Rutte: ‘Vraag je af wat je zelf tegen racisme doet'De politiek alleen kan het racismeprobleem niet oplossen, vindt premier Rutte. Tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer vroeg hij daarom de hulp van de Nederlander.
19/11 17u45  Anna en Elsa zijn terug, maar met minder magieFrozen 2 Regie Chris Buck, Jennifer Lee Met Idina Menzel, Kristen Bell, Josh Gad ★★★☆☆
19/11 16u45  De autonomie van Hongkong brokkelt verder af onder druk van PekingHongkong kon altijd vertrouwen op onafhankelijke rechters. Maar nu dreigt China daar een einde aan te maken, om de orde in de opstandige stad te herstellen.
19/11 16u00  Is 'levensmoe' zijn hetzelfde als een voltooid leven?Betekenen de cijfers die het CBS dinsdag publiceerde over levensmoeheid dat er brede steun is voor de voltooidlevenwet onder de Nederlandse bevolking?
19/11 14u45  Lizzo: de strenge groepstherapeut blijkt in Afas Live ‘the whole damn meal’Lizzo, Afas Live Cuz I Love You Too Tour ★★★★☆
19/11 14u00  Het CBS wil meten waar Nederland zich druk over maakt, maar kan dat wel?Het CBS ontwikkelt een website om sociale spanning te meten. Maar zo eenvoudig is dat nog niet.
19/11 13u45  Crimineel Ferdi E. een tragische held noemen? Van Twan Huys mag hetOnverteerbaar om maandag schrijver Tim Krabbé zo idolaat te horen praten over zijn meest recente muze: de moordenaar van Gerrit Jan Heijn. Interviewer Twan Huys legde hem daarbij geen strobreed in de weg in ‘De schrijver, de moordenaar en zijn vrouw’.
19/11 13u30  Een crimineel als tragische held? Van Huys mag hetOnverteerbaar om maandag schrijver Tim Krabbé zo idolaat te horen praten over zijn meest recente muze: de moordenaar van Gerrit Jan Heijn. Interviewer Twan Huys legde hem daarbij geen strobreed in de weg in ‘De schrijver, de moordenaar en zijn vrouw’.
19/11 13u15  Ze zijn met minder, maar de gele hesjes zijn niet van plan te verdwijnenOp één plek in Parijs werd het zaterdag toch nog een slagveld, toen de gele hesjes hun eerste verjaardag vierden. Sinds de zomer worden de bijeenkomsten steeds minder goed bezocht. Ook al raken ze gemarginaliseerd, ze verdwenen nooit helemaal uit zicht, en de onvrede en frustraties zijn nog altijd groot.
19/11 12u00  Corbyn moet vanavond herculeswerk leveren om Johnson pootje te lichtenDinsdagavond staan Boris Johnson en Jeremy Corbyn tegenover elkaar in het eerste één-op-één televisiedebat in de Britse verkiezingscampagne.
19/11 12u00  Toeslagenstelsel was gedoemd te mislukkenIn de discussie over de kinderopvangtoeslag gaat het te veel over ambtenaren die willens en wetens de wet aan hun laars lappen en te weinig over de politiek die het hen vrijwel onmogelijk maakt de wet naar de letter en de geest te volgen. De politiek houdt hardnekkig vast aan de tekentafelrealiteit en maakt het de eigen diensten van de overheid vrijwel onmogelijk nog goed werk af te leveren.
19/11 11u45  Crimineel Ferdi E. als tragische held beschrijven? Van Twan Huys mag hetOnverteerbaar om maandag schrijver Tim Krabbé zo idolaat te horen praten over zijn meest recente muze: de moordenaar van Gerrit Jan Heijn. Interviewer Twan Huys legde hem daarbij geen strobreed in de weg in ‘De schrijver, de moordenaar en zijn vrouw’.
19/11 10u30  Kan Rutte echt niet hebben geweten van burgerdoden in Hawija? Drie scenario'sTwee weken geleden zei premier Rutte nog dat hem ‘niets bijstaat’ over burgerdoden bij een Nederlands bombardement in 2015 waarover toenmalig defensieminister Jeanine Hennis loog tegen de Tweede Kamer. Deze week krijgt de Kamer te horen of hij destijds mogelijk toch geïnformeerd is.
19/11 10u00  'De Bossche M-side komt niet voor het voetbal'Zondag lieten supporters van FC Den Bosch zich van een grof racistische kant zien tegenover Ahmad Mendes Moreira. Staat deze gebeurtenis op zichzelf of is er meer aan de hand bij deze club?
19/11 10u00  Ziekenhuizen geven niet toe: We kunnen beter gezamenlijk demonstreren in Den HaagPersoneel van ziekenhuizen komt woensdag in actie tijdens een landelijke stakingsdag. Ze willen meer geld, dat er niet is.
19/11 09u45  Hitlergroet? Nee hoor! Die vent staat altijd zo!14 juni 2019
19/11 08u15  Wie inclusief te werk wil gaan zal eerder we/wij gebruikenIk had een griepprik moeten halen gisteravond. Helaas was de griep sneller bij mij dan de prik. Ik lig nu in bed te dampen met een laptop op mijn buik om te tikken.
19/11 07u30  Hitlergroet? Neehoor! Die vent staat altijd zo!14 juni 2019
19/11 00u15  Helft Nederlanders wil euthanasie mogelijk maken voor wie het leven beu isVoor het eerst peilt het CBS de stemming rondom ‘voltooid leven’. Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat gezonde mensen die dood willen ook euthanasie moeten kunnen krijgen.
19/11 00u15  SCP: Participatiewet leidt niet tot meer baankansenDe Participatiewet heeft nauwelijks geleid tot meer kansen op werk zoals de bedoeling was, stelt het SCP dinsdag. Nu krijgt 8 procent van de bijstandsgerechtigden weer een baan, voorheen was dat 7 procent.
18/11 22u30  De Bossche M-side komt niet voor het voetbalZondag lieten supporters van FC Den Bosch zich van een grof racistische kant zien tegenover Ahmad Mendes Moreira. Staat deze gebeurtenis op zichzelf of is er meer aan de hand bij deze club?
18/11 21u15  Voorzitter van de nationale sportkoepel is er voor meer dan topsport alleenAls nieuwe voorzitter van NOC-NSF wil Anneke van Zanen-Nieberg zichtbaar zijn voor alle sportende Nederlanders. ‘Iedereen moet elke dag kunnen sporten.’
18/11 20u45  Zien we er straks allemaal uit als kantoorslaaf Emma?Kantoorleven sloopt je lichaam als je niet oppast. Pop Emma moet dat probleem een gezicht geven.
18/11 20u30  Verdachte in insulineproces had ‘doktersfantasie’Op de eerste dag van het ‘insulineproces’ bleef de 23-jarige verdachte zwijgen. Camerabeelden lieten zien hoe hij te werk ging.
18/11 20u00  Eerste werkdag voor de nieuwe Europese Commissie nu toch echt nabijHet Europees Parlement stemde maandag in met laatste kandidaat-Eurocommissaris uit Hongarije. Daardoor kan de nieuwe commissie op 1 december aantreden, ook al zit er geen Brit in.
18/11 19u45  Hoe kon FC Den Bosch de plank zo misslaan?Pas een dag nadat een voetbalwedstrijd van FC Den Bosch werd stilgelegd vanwege racistische uitlatingen, verklaarde de club afstand te doen van de racistische teksten. Waarom duurde dat zo lang?
18/11 19u30  Welk werk moet in de top-100: De Nachtwacht of het Meisje met de parel?Wat zijn de belangrijkste Nederlandse en Vlaamse kunstwerken voor 1750? Museumconservatoren uit veertig landen maakten een top-100. Maar die kan er anders uit gaan zien, want nu mogen we er allemaal over meestemmen.
18/11 19u00  Racistische supporters hard straffen is nog niet zo eenvoudigHet was nooit eerder vertoond in het Nederlandse betaald voetbal. Scheidsrechter Laurens Gerrets staakte zondagmiddag de eerstedivisiewedstrijd FC Den Bosch-Excelsior na racistische uitingen, zoals Zwarte Piet-liedjes en oerwoudgeluiden op het moment dat Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira aan de bal was.
18/11 18u15  Oud-topman Transavia: Er speelden hogere belangen in de zaak-PochOud-directeur van Transavia Michiel Meijer zegt dat hij in 2010 van het Openbaar Ministerie te horen kreeg dat er hogere belangen speelden in de zaak van Julio Poch. Dat gebeurde tijdens een gesprek tussen Meijer en officier van justitie Guus Schram waarin ze spraken over de arrestatie van Poch, vlieger bij Transavia, een paar maanden daarvoor.
18/11 17u15  Zet maar neer die windmolens, het gaat harder waaienHet was een zorgwekkende ontwikkeling; terwijl er steeds meer windmolens verrezen, daalde de gemiddelde windsnelheid, en daarmee de energieopbrengst van al die molens. Maar vandaag is er in vakblad Nature Climate Change goed nieuws: de wind trekt weer aan.
18/11 17u00  Menno Snel is nog lang niet uit de gevarenzoneStaatssecretaris Snel wacht een moeilijke confrontatie met de Kamer. Cruciaal: welke kennis had hij over de kinderopvangtoeslagaffaire?
18/11 17u00  De president van Chili geeft het nu ook toe: mensenrechten zijn geschonden in zijn landDe Chileense president Piñera erkent nu ook zelf dat zijn veiligheidstroepen te veel geweld hebben gebruikt tegen demonstranten. De protesten in Chili begonnen toen de metrokaartjes in prijs werden verhoogd.
18/11 16u30  Junaid I. krijgt tien jaar voor plannen aanslag op Geert WildersDe Pakistaan Junaid I. is vandaag veroordeeld tot een celstraf van tien jaar omdat hij van plan was Geert Wilders te vermoorden.
18/11 16u00  Duitse Europarlementariër lost Straatsburg-kwestie op… of toch niet?Het maandelijkse verhuiscircus is velen een doorn in het oog. De simpelheid van het voorstel van Nico Semsrott om hieraan een einde te maken zal je verbazen.
18/11 15u45  Onderdrukking van Oeigoeren? Volgens China is er niets aan de handInterne Chinese documenten tonen de details van de onderdrukking van de Oeigoeren. Maar volgens China is er niets aan de hand.
18/11 15u30  De acteurswisseling in koningsdrama ‘The Crown’ pakt goed uitDe historische setting in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw geeft verdieping aan nieuwe afleveringen van koningsdrama ‘The Crown’ op Netflix.
18/11 14u30  Junaid I. krijgt 10 jaar voor plannen aanslag op Geert WildersDe Pakistaan Junaid I. is vandaag veroordeeld tot een celstraf van tien jaar omdat hij van plan was Geert Wilders te vermoorden.
18/11 14u15  Tim Krabbé over zijn vriendschap met Ferdi E.: ‘Hij was een zielige schoft’Een zielige schoft. Dat was Ferdi E., de moordenaar van Gerrit Jan Heijn, volgens schrijver Tim Krabbé. Hij bezocht hem jarenlang in de gevangenis. In een documentaire praat hij over de man, die hem nog altijd fascineert.
18/11 14u15  Poupou, een dinosaurus die bleef boeienZeg je in Frankrijk tegen iemand ‘Courage Poupou’, dan bedoel je: ‘Laat je hoofd niet hangen, kop op’.
18/11 14u00  Junaid I. veroordeeld tot 10 jaar cel voor bedreigen Geert WildersJunaid I. is vandaag veroordeeld tot een celstraf van tien jaar omdat hij van plan was Geert Wilders te vermoorden.
18/11 14u00  Echte wijsheid is het Songfestival negerenHet verstandigste land van Europa en ze zijn er niet eens lid van de Europese Unie: Montenegro. Mijn held vanwege het versmaden van het Eurovisie Songfestival. De directeur van de Montenegrijnse omroep koopt liever vijf auto’s voor zijn personeel. Jammer natuurlijk van die auto’s maar ik heb het gevoel dat men in Montenegro niet aan stikstofproblematiek doet en eerlijk is eerlijk: Montenegro is geen fietsland, met die bergen, ravijnen en geitenpaadjes.
18/11 12u30  Boris Johnson schenkt melk over zijn theezakje, en nu zijn de Britten boosDe Britse premier Boris Johnson raakte afgelopen week in opspraak toen hij in een campagnefilmpje melk in zijn theekop over het theezakje heen goot. Het land bleek te klein.
18/11 11u45  Miguel (16) verloor zijn oog bij de protesten in Chili, en hij is niet de enigeBij de protesten in Chili vallen veel gewonden en zelfs doden. De overheid gebruikt nodeloos veel geweld, stellen mensenrechtenonderzoekers.
18/11 10u45  Miguel (16) haalde zijn zusje op en verloor zijn rechteroogBij de protesten in Chili vallen veel gewonden en zelfs doden. De overheid gebruikt nodeloos veel geweld, stellen mensenrechtenonderzoekers.
18/11 09u45  'Niemand mag een vinger naar de profeet uitsteken'Imam Razi Hussaini was vorig jaar medeorganisator van protesten in Pakistan tegen Wilders’ cartoon-wedstrijd. ‘Je mag bij jullie de Holocaust niet ontkennen, maar over onze profeet mag je alles zeggen. Dat klopt toch niet?’
18/11 09u30  Belastingdienst jaagt op vermogen van twee zussen dat onthuld werd door Panama PapersDe belastingdienst wil informatie over de trusts van twee zussen, die ontdekt werden bij de onthulling van de Panama Papers.
18/11 09u30  Het transitiemannetje kan overal opduiken. Zaag, zaag.14 juni 2019
18/11 09u15  Belastingdienst jaagt op vermogen van twee zussen dat onthult werd door Panama PapersDe belastingdienst wil informatie over de trusts van twee zussen, die ontdekt werden bij de onthulling van de Panama Papers.
18/11 09u15  Eén op de tien Nederlanders stamt af van een 'koekoekskind'Eén op de tien Nederlanders en Vlamingen heeft een beetje DNA van de spreekwoordelijke ‘melkboer’: genetische gegevens van mensen die niet afkomstig zijn uit de eigen bekende familie. Vooral in gezinnen van arme stedelingen in de negentiende eeuw werden veel bastaardkinderen geboren, zo ontdekten onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven.
18/11 08u30  De ritselaars zouden altijd hun weg vindenZaterdagavond zag ik bij ‘Nieuwsuur’ een café voorbijkomen waar ik begin jaren negentig vele uren heb doorgebracht. Café Slavia in Praag, aan de oever van de Moldau. Als dat romantisch klinkt, dan is dat terecht. Niet alleen vanwege het uitzicht op de Burcht, ook vanwege de revolutionaire erfenis die tussen de tafeltjes hing; als je een beetje je best deed, kon je de sigarettenrook van Václav Havel en zijn dissidente vrienden nog zien zweven. Helaas, door een conflict over de eigendomsrechten ging Slavia langdurig dicht – ook in dat opzicht was het café een spiegel van zijn tijd: na de val van het communisme werd het particuliere eigendom in ere hersteld, en dat gaf een hoop gedonder.
18/11 07u30  Top van de belastingdienst drukte onrechtmatige aanpak doorDe hoogste ambtenaren van de Belastingdienst gaven opdracht tot onrechtmatig handelen. Informatie hierover werd achtergehouden.
18/11 01u15  Er dreigt een flink tekort aan domineesDe helft van de PKN-predikanten gaat de komende tien jaar met pensioen, blijkt uit cijfers die Trouw heeft opgevraagd. Daarmee dreigt een flink predikantentekort.
18/11 01u15  D66 wil ons met ‘burgeramendement’ allemaal laten meesleutelen aan wettenD66 wil een experiment met het ‘burgeramendement’, waar burgers een wet kunnen bijsturen voor die door de Tweede Kamer is.
18/11 00u45  Top fiscus drukte onrechtmatige aanpak doorDe hoogste ambtenaren van de Belastingdienst gaven opdracht tot onrechtmatig handelen. Informatie hierover werd achtergehouden.
17/11 23u00  Griekse tennisser Tsitsipas opent de deur naar nieuwe toekomstDe pas 21-jarige Griekse tennisser Stefanos Tsitsipas won de ATP Finals en diende zich aan als nieuwe nummer één.
17/11 23u00  Duel in Den Bosch stilgelegd om racistische leuzenExcelsiorvoetballer Mendes Moreira werd zondag racistisch bejegend tijdens een voetbalwedstrijd. Supporters scholden hem uit.
17/11 22u45  Duel in Den Bosch stilgelegd om racisme Excelsior-spelerExcelsiorvoetballer Mendes Moreira werd zondag racistisch bejegend tijdens een voetbalwedstrijd. Supporters scholden hem uit.
17/11 22u45  ‘Wij dragen bij aan een fatsoenlijke wereld’De Zevenheuvelenloop is het duurzaamste hardloopevenement van Nederland. Voorzitter Ton van Lieshout werd zondag koninklijk onderscheiden. ‘We hopen een lichtpuntje te zijn.’
17/11 21u45  Overal opstootjes, maar de intocht van Sint liep nergens echt uit de handVan rookbommen tot rotte vis: de sfeer was grimmig bij een aantal plaatselijke intochten van Sinterklaas. Maar, anders dan vorig jaar, bleef het dit keer bij opstootjes.
17/11 21u30  Strafklacht asbest: moeilijk en emotioneel dossierKan fabrikant Eternit doodslag worden verweten omdat het bedrijf decennialang werknemers en hun gezinnen blootstelde aan asbest? Het is geen simpele zaak.
17/11 20u00  Prins Andrew gefileerd door de pers na ‘misselijkmakend’ interviewDe Britse media trekken fel van leer tegen prins Andrew na een interview bij de BBC waarin hij onder meer vertelt over zijn vriendschap met Jeffrey Epstein.
17/11 18u15  Het duizelt Kjeld Nuis af en toe, maar hij wint welKjeld Nuis heeft nog steeds last van een ongeluk met een autoklep, maar hij won zondag wel de 1500 meter in Minsk.
17/11 17u45  Als je het aan de burgers vraagt, moet de luchtvaart van al die kortingen afVliegen moet mogelijk blijven, maar de prijzen moeten reëel zijn – dus hoger. Dat is de uitkomst van de eerste nationale burgertop afgelopen weekend.
17/11 17u30  De tijd dat Queen Elizabeth lakleren knielaarzen droeg, is voorbijModepionier zijn is onmogelijk voor een koningin, maar in de jaren zeventig verscheen Queen Elizabeth weldegelijk soms met strakke lakleren knielaarzen. Wat zien we van die wilde jaren in ‘The Crown’ deel 3? Modekenner Els de Baan duikt in de archieven.
17/11 16u30  Ze koken niet en zijn druk het klimaat te redden. Hoe zal het Generatie Z vergaan?Ze kunnen niet koken, haten hokjesdenken en zijn druk het klimaat te redden. Dat zegt het boek ‘Gen Z. Verlangen naar verandering’ over generatie Z: jongeren, geboren tussen 1995 en 2012. Het boek doet, op basis van data en onderzoek, toekomstvoorspellingen voor de generatie.
17/11 15u15  Ze koken niet, ze zijn druk het klimaat te redden. Hoe zal het Generatie Z vergaan?Ze kunnen niet koken, haten hokjesdenken en zijn druk het klimaat te redden. Dat zegt het boek ‘Gen Z. Verlangen naar verandering’ over generatie Z: jongeren, geboren tussen 1995 en 2012. Het boek doet, op basis van data en onderzoek, toekomstvoorspellingen voor de generatie.
17/11 15u00  Stikstofpakket van het kabinet redt de Randstad niet uit de bouwimpasseMinder hard rijden op de snelweg levert de Randstad geen extra woningen op. Wordt daar ooit nog weer gebouwd?
17/11 13u30  De onbetwiste goedheiligman? Sinterjan SlagterU kunt het als Trouw-lezer - mooie bijlage! - dit weekend niet hebben gemist: de derde reeks van ‘The Crown’ is gelanceerd. En de stof voor de schrijvers van die Netflix-serie blijft maar doorkomen. Prins Andrew gezien?
17/11 13u30  Is iemand opbellen tegenwoordig onbeleefd?Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet.
17/11 12u30  Wat doe je met de batterij van een gecrashte Tesla? Die zet je in een oldtimerSchilder Electric in het Noord-Hollandse Limmen bouwt klassiekers om tot stekkerauto’s. De zaken lopen goed, al zijn er puristen die de geur van olie niet willen missen.
17/11 12u15  Nieuw leven voor gecrashte Tesla: zijn motor gaat in een oldtimerSchilder Electric in het Noord-Hollandse Limmen bouwt klassiekers om tot stekkerauto’s. De zaken lopen goed, al zijn er puristen die de geur van olie niet willen missen.
17/11 11u30  'Je hoeft in een relatie niet alles van elkaar te weten'Trouw vraagt wekelijks een bekende of minder bekende Nederlander: welke levenslessen heeft u geleerd? Deze week Debby Petter (63), theatermaker en echtgenote van Youp van ’t Hek. In haar voorstelling ‘De liefde voorbij’ gaat het over de vraag: hoe goed ken je je geliefde écht? ‘Bijna iedereen wordt weleens verliefd op een ander tijdens een relatie.’
17/11 10u15  De nieuwe Theoloog des Vaderlands is in vele opzichten een primeurDe Amsterdamse pastor en theoloog Samuel Lee is de nieuwe Theoloog des Vaderlands. ‘Mijn missie is altijd geweest om mensen met elkaar te verbinden. Daar houd ik ook het komende jaar aan vast.’
17/11 09u30  Wie zijn kat schopt, komt daar (nu nog) mee wegPolitie en justitie kunnen meer inzetten op forensische opsporing bij verdenking van dierenmishandeling, blijkt uit onderzoek. Nu wordt hooguit twintig keer per jaar een dood dier onderzocht op sporen.
17/11 09u15  Over de geloofwaardigheid van ‘The Crown’ en de rebelsheid van BeatrixGrote budgetten, veel afleveringen. Met jaloezie kijkt scenarioschrijver Ger Beukenkamp naar Netflix-reeks ‘The Crown’. De paleizen, de acteurs, het is allemaal even schitterend. Maar spectaculair mooi geschreven is ‘The Crown’ niet, vindt hij.
17/11 08u45  Pas als je echt ómvalt mag je trots zijn op jezelfDe redenering was zo bizar dat je haar liever niet zou herhalen, maar toch nog even aandacht voor het artikel dat arbeidspsycholoog Jan Machek maandag in Trouw schreef onder de kop ‘Werkstress bestaat niet’. Want dat vond de auteur, stafpsycholoog bij ArboNed, dat werkstress ‘niet bestaat’. Hoe dat zo? Nou, anders dan het geval is bij externe factoren die het lichaam aantasten (stof, lawaai, chroom-6) is werkstress iets psychisch, redeneert Machek. Daaruit volgt volgens hem dat de spanning alleen maar ‘van binnenuit’ kan komen. “Met andere woorden, werkstress heeft niet te maken met (de omstandigheden van) het werk, maar wat ik mezelf vertel daarover. En psychische klachten zijn dus zeker niet het gevolg van die (werk)omstandigheden, maar van mijn eigen psyche of geest en alles wat ik daarmee verzin over de wereld om mij heen.”
17/11 07u45  Demonstratieverbod? Dan gaan we toch duiven voerenBij de parlementsverkiezingen in Wit-Rusland mogen zondag oppositiekandidaten niet meedoen. Met creatief actievoeren valt soms wel een succesje te boeken tegen het regime.
17/11 07u15  Rutte levert een proeve van staatsbeleidAan het begin van dit jaar was de vraag: valt Rutte of wordt hij staatsman? Nu zijn we een klimaatakkoord, een pensioenakkoord en een stikstofakkoord verder en Rutte zit er nog. Hij maakte eind vorige maand zijn negende jaar in het Torentje vol, toont geen tekenen van verzwakking en lijkt op weg naar een vierde termijn als premier.
16/11 23u45  Oranje in de geest van Koeman naar het EKOranje plaatste zich zaterdagavond voor het EK 2020, maar mooi kon het niet gaan. De laatste stap tegen Noord-Ierland was een passende in het tijdvak van bondscoach Koeman, de pragmaticus.
16/11 23u15  Oranje in de stijl van Koeman naar het EKOranje plaatste zich vanavond voor het EK 2020, maar mooi kon het niet gaan. De laatste stap tegen Noord-Ierland was een passende in het tijdvak van bondscoach Koeman, de pragmaticus.
16/11 22u45  Nieuwe Theoloog des Vaderlands is een bruggenbouwerDe Amsterdamse pastor en theoloog Samuel Lee is de nieuwe Theoloog des Vaderlands. Dat is zaterdagavond in Hilversum bekend gemaakt tijdens de Nacht van de Theologie. Mark de Jager werd verkozen als de nieuwe jonge Theoloog des Vaderlands is en ‘Groene theologie’ van Trees van Montfoort is het beste theologisch boek van het jaar.
16/11 17u15  Mag ik zelf vragen om de lunch die mij als cadeau is toegezegd?Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet.
16/11 15u30  Apeldoorn heet Sint welkom met gejuich en een enkele demonstrantAfgezien van enkele arrestaties van pro-Zwarte Piet demonstranten is de landelijke intocht van Sint Nicolaas in Apeldoorn gemoedelijk verlopen.
16/11 15u00  'Een gearrangeerd huwelijk is heel sociaal'Jurist, schrijver en Trouw-columnist Naema Tahir weigerde ooit te trouwen met een man die haar vader aandroeg. Nu is ze gepromoveerd op de waarde van het gearrangeerde huwelijk. ‘Ik heb geleerd: mijn ouders hadden gelijk.’
16/11 14u45  Zo kwam Oranje uit de crisisOranje staat op de drempel van het EK 2020. Het kan zich vanavond plaatsen tegen Noord-Ierland, een gelijkspel volstaat, en anders dinsdag tegen Estland. De weg van de crisis naar een nieuw groepsgevoel, dat Nederland weer met trots vervult.
16/11 13u30  Veel politie op de been bij rustig verlopen Sinterklaas-intocht ApeldoornOp het Stationsplein in Apeldoorn is Sinterklaas gearriveerd. Er is veel politie op de been.
16/11 12u30  Veel politie op de been bij Sinterklaas-intocht, Pegida-voorman aangehoudenOp het Stationsplein in Apeldoorn, waar de goedheiligman aankomt, staan tegen het middaguur ongeveer duizend mensen. De Sint kan hier ieder moment arriveren. Er is veel politie op de been.
16/11 11u15  Waarom Roetveegpiet er bij Sylvie en Danny niet in komtIn steeds meer plaatsen vervangt de roetveegpiet Zwarte Piet. Dat zal dit weekend bij de intochten weer voor protest zorgen.
16/11 10u15  Kan ik wel chips in huis halen, als mijn man zich niet kan beheersen?Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet.
16/11 09u30  Aangifte tegen asbestfabrikant wegens 'dood op industriële schaal'Ondanks stapels bewijs dat asbest levensgevaarlijk is, bleef het Nederlandse bedrijf Eternit het jarenlang produceren. Nabestaanden van acht asbestdoden stappen nu naar de rechter. Zij spreken van ‘doodslag op industriële schaal’.
16/11 09u00  Aangifte tegen asbestfabrikant wegens 'doodslag op industriële schaal'Ondanks stapels bewijs dat asbest levensgevaarlijk is, bleef het Nederlandse bedrijf Eternit het jarenlang produceren. Nabestaanden van acht asbestdoden stappen nu naar de rechter. Zij spreken van ‘doodslag op industriële schaal’.
16/11 08u45  Burgemeesters doen weinig aan Zwarte Piet (maar hij verandert vanzelf)Wat voor een invloed heeft de burgemeester op de kleur van zwarte Piet? Hij moet vooral goed kunnen praten, want juridisch staat hij met lege handen.
16/11 08u30  Demonstreren tegen Zwarte Piet? Oké, maar niet vandaagEr zijn dagen waarop een land naar verbinding en consensus hunkert. Zeker wanneer andere dagen door uitingen van woede werden gekenmerkt. Denk aan de protesten op het Malieveld. Dat een diepgaande discussie over het uiterlijk van het hulpje van de Sint legitiem is, lijkt me een feit: de figuur Zwarte Piet wordt door sommige medeburgers als kwetsend ervaren. Dit is een realiteit waarmee je rekening moet houden. En daarom is er de laatste jaren heel wat veranderd in het uiterlijk van Piet. Vele steden hebben hem in zijn oorspronkelijke gedaante in de ban gedaan en kinderprogramma’s ook.
16/11 08u30  Had Elizabeth werkelijk een affaire? Dit is feit en fictie in ‘The Crown’Voor late instappers en fans van het eerste uur ontwart Harmen van Dijk wat er in Netflix-serie ‘The Crown’ aan feit, fictie en speculatie voorbijkomt. Deel drie van de reeks over het Britse koningshuis is nu te zien. Aan de overkant van het Kanaal is men ‘not amused’ over de verhouding die the Queen in seizoen 3 krijgt toegedicht.
16/11 08u15  Kunstenbond daagt Nationale Opera wegens uitbuiting freelancersDe Kunstenbond daagt de Nationale Opera & Ballet voor de rechter, omdat het gezelschap zijn freelancekoorleden de helft minder betaalt dan zangers in vaste dienst. Sommigen worden al meer dan twintig jaar onderbetaald.
16/11 08u00  Trump intimideert oud-ambassadeur tijdens verhoorDe vroegere Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne voelt zich gedupeerd door een desinformatie-campagne.
16/11 01u30  Slachtoffers eisen strafvervolging van asbestfabrikant EternitOndanks stapels bewijs dat asbest levensgevaarlijk is, bleef het Nederlandse bedrijf Eternit het jarenlang produceren. Nabestaanden van acht asbestdoden stappen nu naar de rechter. Zij spreken van ‘doodslag op industriële schaal’.
15/11 22u15  'Schietincidenten als in Alkmaar kun je verwachten zolang de ggz niet verandert'Verwarde personen kosten de politie te veel tijd, zegt vakbond ACP. ‘Als het misgaat, krijgen wij de schuld.’
15/11 21u45  Trump intimideert oud-ambassadeur tijdens haar verhoor bij impeachment-comitéDe vroegere Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne voelt zich gedupeerd door een desinformatie-campagne.
15/11 20u45  Angst voor geweld jaagt Chinezen van het vasteland Hongkong uitChinezen van het vasteland verlaten Hongkong, omdat ze zich er niet veilig meer voelen. ‘Verborgen racisme is hier nu dominant.’
15/11 20u00  OM eist twintig jaar en tbs tegen Bekir E., maar ‘levenslang had ook gekund’Het OM eist geen levenslang voor de moord op Hümeyra, omdat er dan een kans is dat Bekir E. geen behandeling krijgt.
15/11 19u45  Sociale advocatuur ziet af van staking nu meer geld is toegezegdDe staking van de advocatuur begin 2020 is van de baan nu minister Dekker van rechtsbescherming toch extra geld heeft gevonden voor een verhoging van het tarief voor sociaal advocaten.
15/11 18u45  Sociale advocatuur ziet af van staking, nu meer geld is toegezegdDe staking van de advocatuur begin 2020 is van de baan nu minister Dekker van rechtsbescherming toch extra geld heeft gevonden voor een verhoging van het tarief voor sociaal advocaten.
15/11 16u15  Kunstenbond daagt de Nationale Opera wegens uitbuiting freelancersDe Kunstenbond daagt de Nationale Opera & Ballet voor de rechter, omdat die zijn freelance koorleden maar half zoveel betaalt als de zangers in vaste dienst. Sommigen worden al meer dan twintig jaar onderbetaald.
15/11 16u15  Waarom Ruttes ‘ergste crisis in negen jaar’ nog niet voorbij isWaar is Rutte? Als De Telegraaf of de oppositie die vraag stellen, dan is er een groot politiek probleem. Afgelopen week was Rutte daarom overal, en vooral bij boeren en bouwers. De premier beleeft in zijn eigen woorden ‘de ergste crisis in de negen jaar dat ik premier ben’.
15/11 16u00  Ik ben een lafaard, want ik durf me niet te mengen in het Zwarte PietendebatEen lafaard, noemt wijkraadslid Katendrecht-Wilhelminapier (Rotterdam) Leontine Vreeke zichzelf. Omdat ze zich als werkzoekende niet durft te mengen in het Zwarte Pietendebat.
15/11 15u30  De natuur gaat van dat schuiven met stikstof niks merkenIets minder snel rijden, iets meer bouwen. Maar de natuur gaat van dat schuiven met stikstof niks merken.
15/11 15u15  Zelfs De Bijenkorf blijkt kwetsbaarHoewel warenhuizen de laatste jaren bij bosjes omvallen (V&D, Topshelf, Hudson’s Bay) of wankelen (Hema, Blokker) blijft één warenhuis fier overeind: De Bijenkorf. Of is dat schijn?
15/11 15u00  Voorzitter van de anti-abortuslobby: 'Ik ben geen boeman'Kees van Helden nam het initiatief voor een grote protestmars tegen abortus, zaterdag in Utrecht. Hij verwacht zo’n 10.000 mensen. Zijn christelijke organisatie Schreeuw om Leven heeft het volgens hem ‘drukker dan ooit’.
15/11 14u15  Na het zien van ‘Dienders’ krijg je vooral respect voor agentenMindblowing. Dat was de hartstochtelijke belofte die docent Mounir donderdag in DWDD deed over ‘Dienders’. Deze nieuwe NPO3-serie volgt jonge kandidaten tijdens hun opleiding tot politieagent, met Rotterdam-Zuid als voorlopig werkterrein. Na de eerste aflevering is het inderdaad woelig in mijn hoofd. Moet je nou heel nobel zijn of juist heel raar om agent te willen worden?
15/11 14u00  OM eist twintig jaar en tbs voor Bekir E. ‘Levenslang had ook gekund’Het was de liquidatie van een zestien-jarig meisje, alleen zo kan de officier van justitie beschrijven wat er vorig jaar op 18 december gebeurde op het Design College in Rotterdam. Hij eiste twintig jaar cel plus tbs met dwangverpleging tegen Bekir E. (32).
15/11 13u45  Een heikele kwestie voor de eerste burgertop: SchipholOp de eerste burgertop van Nederland wordt zaterdag meteen een heikele kwestie aangepakt: de toekomst van Schiphol.
15/11 13u30  In Sri Lanka dreigt de comeback van de gevreesde Rajapaksa-broersOpponenten en minderheden vrezen dat de autoritaire Rajapaksa-broers zaterdag in verkiezingen op Sri Lanka de macht heroveren. “Angst is een makkelijk product om te verkopen.”
15/11 12u00  Voorzitter van de anti-abortuslobby: Ik ben geen boemanKees van Helden nam het initiatief voor een grote protestmars tegen abortus, zaterdag in Utrecht. Hij verwacht zo’n 10.000 mensen. Zijn christelijke organisatie Schreeuw om Leven heeft het volgens hem ‘drukker dan ooit’.
15/11 11u30  De tragedie van de schone luchtOm uit de stikstofimpasse te komen gaat het kabinet met merkbare tegenzin de maximumsnelheid op snelwegen verlagen. Ironisch genoeg vermindert dit de stikstofuitstoot maar een piepklein beetje. Het is wel nét genoeg om ruimte te maken voor nieuwe luchtvervuiling door bouwprojecten. Een borrelglaasje verkeer uit een overvolle stikstofemmer, een borrelglaasje bouw terug erin.
15/11 09u30  Misschien is zoeken naar een draagmoeder straks niet meer strafbaarMinister Dekker overweegt om het zoeken van een draagmoeder niet langer strafbaar te stellen.
15/11 08u45  Afgetreden AOb-voorzitter: Ik had mijn rug rechter moeten houdenAOb-voorzitter Liesbeth Verheggen haalde zich de woede van veel leraren op de hals door de onderwijsstaking van vorige week af te blazen. Ze trok haar conclusies, trad af en doet nu in Trouw haar verhaal. ‘Dit doet verschrikkelijk veel pijn.’
15/11 08u45  We willen altijd sneller, nooit langzamerHet wachten duurde lang, maar toen ik negen of tien jaar oud was kregen we dan toch eindelijk een auto. Een donkergroene Citroen Ami 8, typisch een onderwijzersauto, maar dat deerde mij niet, ik vond ’m geweldig. We hadden de ‘break’-uitvoering, wat betekende dat onze auto beschikte over een kattenbak – ik herinner me lange ritten over de Afsluitdijk, veel sneller dan 90 kilometer per uur zullen we niet gegaan zijn, alles rammelde en schudde en trilde, heerlijk was het.
15/11 08u45  Wat een afknapper dat we die worst niet mochten consumerenIk beken. Ik heb twee uur braaf niet gezapt, om uiteindelijk acht piemels te kunnen zien. Of nou ja, braaf? Laat ik maar eerlijk zeggen: ordinair sensatiebelust. Om op het moment suprême zwaar teleurgesteld te worden. Er was per saldo geen piemel te zien, zelfs geen glimp! Ondanks mijn gloednieuwe tv met ultra-HD. “Dat is toch ook helemaal niet nodig”, zei mijn wettige echtgenoot naast me op de bank. Nee, maar het was wel beloofd. Voor het goede doel.
15/11 07u15  Schuiven met stikstofsnippers in het bijna nietsIets minder snel rijden, iets meer bouwen. Maar de natuur gaat van dat schuiven met stikstof niks merken.
15/11 07u15  ‘Honderden panden in Nederland zijn mogelijk net zo brandonveilig als Grenfell-toren’Uit inventarisatie van de brandveiligheid van woontorens in Eindhoven, blijkt dat vuur zich daar makkelijk kan verspreiden.
15/11 01u15  ‘De onderwijspolder graaft zijn eigen graf’Voormalig AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen bezweek onder de politieke druk in Den Haag, zegt ze. “Ze hadden het ons nooit mogen aandoen om binnen 24 uur een akkoord te forceren.”
15/11 01u15  Medewerkers jeugdzorg: bedenk niet alles vanuit Den HaagJeugdzorgmedewerkers voeren vandaag actie in Den Haag en hopen op een gesprek met minister Hugo de Jonge.
14/11 22u00  Nu weer twijfels over Hongaarse kandidaat-eurocommissarisDe hoorzittingen van drie kandidaat-Eurocommissarissen in het parlement kennen een onverwacht verloop. De Fransman is geslaagd, de Hongaar moet op herexamen.
14/11 21u15  Italië vreest voor permanente beschadiging van La SerenissimaDe Italiaanse premier Conte riep donderdag de noodtoestand uit voor Venetië, waar de schade snel toeneemt door de overstromingen van deze week.
14/11 20u00  Elke coalitiepartij interpreteert de stikstofaanpak nét even andersHet lukt de Tweede Kamer nauwelijks om vat te krijgen op de stikstofplannen van het kabinet. Dat komt vooral doordat de coalitiepartijen er elk een andere uitleg aan geven.
14/11 19u15  Opeens was er wel erg veel handel in aandelen VolkerWesselsOp 29 oktober werd er opvallend veel gehandeld in aandelen VolkerWessels. Verdacht, vindt de Autoriteit Financiële Markten.
14/11 19u00  Jumbo trekt ten strijde tegen Albert Heijn - nu op Belgisch grondgebiedNa Albert Heijn waagt ook supermarktketen Jumbo zich in België. Gaan de Nederlandse concurrenten nu ook in België de strijd aan? ‘Jumbo duwt door, ze moeten wel.’
14/11 15u45  Openbaar Ministerie heeft Russische defensieminister op het oog rond MH17Nieuwe informatie na een eerdere getuigenoproep in juni leidt tot de conclusie dat hoge Russen nauw betrokken waren bij militaire operaties in Oekraïne ten tijde van de vliegramp met MH17.
14/11 15u30  Commissie oordeelt snoeihard over BelastingdienstEen adviescommissie van oud-minister Piet Hein Donner komt met keiharde conclusies over het optreden van de Belastingdienst in een fraudeonderzoek naar kinderopvangtoeslag. Ouders hadden geen enkele kans om te ontsnappen, en hebben recht op ruimhartige compensatie.
14/11 14u30  Een probleem voor Von der Leyen erbij: de Britten weigeren mee te doenTe midden van het moeizame brexit-proces komen de Britten hun verplichting niet na om een Eurocommissaris te leveren. Daarmee komt het aantreden van de nieuwe Europese Commissie in gevaar.
14/11 14u00  Een probleem voor Von der Leyen er bij: de Britten weigeren mee te doenTe midden van het moeizame brexit-proces komen de Britten hun verplichting niet na om een Eurocommissaris te leveren. Daarmee komt het aantreden van de nieuwe Europese Commissie in gevaar.
14/11 13u15  Juist bouwers en boeren zien hun omzet het hardst stijgenWe zijn over de top heen, maar de Nederlandse economie doet het nog altijd heel aardig, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.
14/11 12u15  Met dit schilderij zijn nu alle Drentse Van Goghs in NederlandSlechts vijf schilderijen bleven bewaard uit de korte periode dat Vincent van Gogh in Drenthe verbleef. Met een gezamenlijke aankoop van het ‘onkruidverbrandertje’ door twee musea is het vijftal nu compleet.
14/11 11u30  Facebook wil graag van u weten wat u zoal kooptFacebook begint een betaaldienst voor gebruikers van onder meer WhatsApp en Instagram. Facebook Pay staat los van de Libra, de geplande digitale munt.
14/11 10u15  Een gezamenlijke vijand lijkt geen slecht ideeHet motto: ‘Als we maar met z’n allen zwijgen, dan lossen de dingen zich vanzelf op’ is mij met de paplepel ingegoten. Wanneer ik weer een van mijn vele vragen stelde, probeerde mijn oma mij angst in te boezemen door aan te geven dat nieuwsgierige aagjes vroeg of laat een kogel door hun hoofd zouden krijgen. Ik was het niet met haar eens. Mijn fascinatie voor de verborgen familieverhalen is juist een van de redenen waarom ik schrijver/journalist geworden ben.
14/11 09u15  Nagelbijten voor Van der Leyen. Haalt haar commissie de eindstreep?Drie nieuwe kandidaat-Eurocommissarissen ondergaan donderdag hun vuurdoop in het Europees Parlement. Vooral de Fransman Thierry Breton zal het zwaar krijgen.
14/11 09u15  Vijftig à zestig theatergezelschappen dreigen kopje onder te gaanOnrust bij theatergezelschappen: de subsidie voor vijftig tot zestig kleinere organisaties staat op de tocht. Alweer.
14/11 09u00  Dagloners eisen terugkeer van ‘hun’ MoralesAanhangers van de Boliviaanse afgetreden president Evo Morales maken zich zorgen over de toekomst nu de oppositie aan de macht is. Vooral de dagloners roeren zich.
14/11 07u45  In ieder mens zit een Gerard Cox14 juni 2019
14/11 07u30  Ik downloadde het boek ‘Turks fruit’ en kreeg spijtVijftig jaar ‘Turks fruit’! Deze aankondiging klonk alsof we plots de verjaardag van een oude tante bijna waren vergeten. Eén koekje bij de koffie dan, voor de gelegenheid? (om Máxima te parafraseren). Herdenken is een gevaarlijke bezigheid die aan willekeur zijn recht ontleent. Gisteren bijvoorbeeld was het vier jaar geleden dat 89 concertgangers van de Parijse Bataclan door jihadisten werden vermoord. En vandaag is het precies honderd jaar geleden dat de bolsjewieken van het Rode Leger de ‘Witte’ stad Omsk innamen. En als we nog vier jaartjes wachten zal het vijftig jaar geleden zijn dat ik hier een eerste voet aan wal zette.
14/11 01u15  De ergste stikstofpijn voor de coalitie moet nog komenStikstof is veruit het moeilijkste dossier voor het kabinet. En de pijn wordt nog veel erger. Als het nu al zo’n moeite kost, hoe moet dat dan bij volgende maatregelen?
14/11 01u15  Hoe Ahmed Aboutaleb overal de eerste werdAboutaleb haakt niet af. Hij spijbelt nooit, werkt desnoods tot middernacht om zijn huiswerk af te maken en woont in de pauzes de extra lessen bij die meneer Kaptein geeft. Als lts-scholier was de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb al een stuk ambitieuzer dan de mensen in zijn omgeving, staat in een boek over zijn leven dat vandaag verschijnt.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

13x Misbruikt kind krijgt vaak te laat hulp21/11 01u15 - Trouw: De hulp aan seksueel misbruikte kinderen moet beter, blijkt uit een onderzoek van de Nationaal Rapporteur.
10x "Hallo Mart, Dingeman hier. Zeg, die blonde vrouw zat er niet bij?"21/11 07u30 - Trouw: 14 juni 2019
7x Ambassadeur Sondland: Trump gaf de order, maar niet letterlijk20/11 23u30 - Trouw: Trump is blij met de getuigenis van zijn EU-ambassadeur. Hij denkt dat die hem vrijpleit in het impeachment-onderzoek.
6x De boeren trekken hun eigen stikstofplan21/11 07u15 - Trouw: Landbouw Collectief wil minder uitstoot van ammoniak. Maar dat kost geld, een kleine drie miljard euro, én de boeren stellen daarnaast nog wat eisen.
4x Vernieuwd Trouw.nl uitgeroepen tot beste nieuwswebsite van het jaar20/11 23u00 - Trouw: De website van Trouw is verkozen tot Website van het Jaar in de categorie ‘Nieuws’. De verkiezing, georganiseerd door marktonderzoeker Multiscope en Emerce, is de jaarlijkse online publieksprijs voor de beste en populairste websites in Nederland. Er is ruim een half miljoen keer gestemd.
4x Dat boek van Tim Krabbé lijkt met koel bloed geschreven21/11 08u00 - Trouw: Op 27 augustus 1984 in de kamer nummer 713 van het hotel Holiday Inn te Eindhoven werd Thea Puijmbroeck dood gevonden. Het kindje van zes jaar was aan een overdosis cocaïne gestorven nadat ze seks met volwassenen had gehad. Het was niet de eerste keer dat haar moeder, een prostituee, haar aan klanten of vrienden ‘uitleende’. Niet alleen hier was deze zaak groot nieuws. Nederland had toen in Europa een ‘stinkende reputatie in kinderporno’ zoals de voorzitter van de organisatie Defence for Children destijds opmerkte. Mijn krant Libération, die mij gevraagd had over dit drama te berichten, kopte toen: ‘Thea, zes jaar, prostituee, aan een overdosis gestorven’. Ik vond deze kop te sensationeel en misschien was dat ook de reden dat ik prompt een uitnodiging uit Parijs kreeg. Die kwam van een Franse uitgever die boeken van Libé-journalisten graag uitgaf. Ik ontmoette hem in zijn statige uitgeverskantoor. De man gebaarde druk, praatte onophoudelijk over New Journalism en zag in mij al de nieuw Truman Capote.
2x De migrant die het Kanaal over wil, kiest steeds vaker voor Rotterdam20/11 22u45 - Trouw: Nederland wordt een transitland voor verstekelingen. Dat bleek dinsdagavond toen op een veerboot in Vlaardingen 25 migranten uit een vrachtwagen werden gehaald.
1x Hoe haal je 56 Nederlandse kinderen veilig op uit Syrië? Een verkenning van de mogelijke routes20/11 15u30 - Trouw: Nederland heeft steeds gezegd dat het te onveilig is om kinderen van IS-vrouwen op te halen uit de kampen in Syrië. Ter plekke lijken toch verschillende scenario’s mogelijk.
1x Stikstofplan van boeren gaat niet ver genoeg, aldus milieuorganisaties20/11 15u45 - Trouw: In plaats van alleen maar de uitstoot van stikstof aan te pakken, zou de hele landbouw moeten hervormen. Dat stellen milieuorganisaties in reactie op het plan van boerenorganisaties.
1x Staken doen ze in Brabant op de klanken van Guus Meewis20/11 15u45 - Trouw: Op Guus Meeuwis' 'Het dondert en het bliksemt' gaat het in het Eindhovense Catharinaziekenhuis van la laaa lalalalalala. Maar de staking van het verpleegkundig personeel is uiterst serieus. 'Jullie moeten veel meer vragen dan vijf procent extra.'

Statistieken

Artikels:
28803
Gelezen:
7651
Aantal lezers nu:
62


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven