zaterdag 21 juli 2018, week 29


U bent nu hier: Meer nieuws van Volkskrant Economie

Laatste updatecontrole: vandaag om 15u45
 

Volkskrant Economie

Verbergen Tonen
20/07 22u30  Microsoft-topman wint in de Cloud, Musk in de mist op Twitter Zijn voorgangers Steve Ballmer en Bill Gates zijn even lyrisch over Microsoft-topman Satya Nadella als Maarten Ducrot en Herbert Dijkstra over Steven Kruijswijk bij het begin van de beklimming van Alpe d’Huez. Zij gaan er nu zelfs prat op hem als ceo te hebben voorgedragen en roepen in koor dat hij het fantastisch doet. Sinds hij vierenhalf jaar geleden aantrad is de koers van het aandeel verdrievoudigd.
20/07 22u00  Nederland profiteert van het handelsconflict tussen de VS en China Handelsoorlogen schaden de economische groei. Toch? Vrijhandel is inkomensverhogend; dus is het inkomensverlagend om die vrijhandel te beperken door het instellen of verhogen van importtarieven. Toch? De president van de Verenigde Staten schaadt de wereldhandel met zijn kwistige rondstrooien van handelsbeperkende invoertarieven. Toch?
20/07 20u30  Wonen in een schilderij van Van Ruisdael in plaats van een appartement in de stad Wie een aantal jaar geleden een huis kocht in een van de grote steden, kan daar nu flink van profiteren. Zeker als hij de stad verlaat voor het platteland. Zoals Lucas (31) en Marlous (34), die hun appartementjes in Amsterdam hebben ingeruild voor een riante woonboerderij met 18.500 vierkante meter grond.
19/07 22u30  Van lollystokjes tot medische spuiten: de oevers van de Maas en Waal zijn viezer dan het strand Speciale ‘afvaloeveronderzoekers’ struinen langs de rivieren om de rommel in kaart te brengen. En stuiten op kilo’s wattenstaafjes, maandverband, snoepwikkels. Want de rivieroevers zijn nog viezer dan onze stranden.
19/07 22u30  Leidt secularisatie tot groeiende welvaart? Al vaker was aangetoond dat landen die niet zoveel op hebben met een bovenaards wezen rijker zijn dan landen waar de mensen er nog heilig in geloven. Maar niemand wist wat de oorzaak en wat het gevolg was. Vallen mensen van hun geloof af als een land rijker wordt? Of leidt secularisatie juist tot toenemende rijkdom?
19/07 18u30  Kan ik mijn vriendin geld lenen voor de verbouwing van haar huis? Ik woon samen met mijn vriendin in haar eigen woning. Kan ik geld aan haar lenen voor de verbouwing?
19/07 12u00  Regels voor industriekip nekken kleine producent: ‘Straks hebben we nog maar één soort kip’ Kleine voedselproducenten van oer-Hollandse specialiteiten raken in de knel, waarschuwt chef-kok Joris Bijdendijk. De regelgeving is te veel afgestemd op de industrie. ‘Straks hebben we nog maar één soort kip en smaken alle kazen hetzelfde.’ Dus gaat hij donderdag het gevecht aan met minister Schouten van Landbouw.
18/07 22u30  Japan was vroeger de grootste handelsvijand, tot nu – en niemand protesteert De ene dag is de andere niet, zoals president Donald Trump deze week weer liet zien. En dat geldt ook voor de handelsoorlog. In een tijd dat antiglobalisme mainstream is geworden, heeft de EU dinsdag een handelsakkoord gesloten met wat in het verleden op handelsgebied juist de grootste vijand was: Japan.
18/07 20u30  De rijkste man ooit, maar waar gaat Jeff Bezos zijn miljarden aan uitgeven? Met een vermogen van 152 miljard dollar is Amazon-baas Jeff Bezos sinds deze week de grootste rijkaard in de moderne geschiedenis. Nu wacht de volgende uitdaging: hoe al dat geld uit te geven?
18/07 09u15  Kiss & ride? Op Schiphol gaat dat (mogelijk) geld kosten Iemand even met de auto naar Schiphol wegbrengen of ophalen gaat in de toekomst mogelijk geld kosten. Iedere reiziger die met trein of bus komt scheelt de luchthaven namelijk vier auto’s die alleen maar komen en gaan.
17/07 20u30  Het Duitse staalconcern ThyssenKrupp is ontploft, drie dagen na het huwelijk met Tata Steel Het is een cliché om een fusie een huwelijk te noemen. Maar het Europese deel van Tata Steel blijkt te zijn uitgehuwelijkt aan een kruitvat. Het Duitse staalconcern ThyssenKrupp is ontploft, nog voordat de confetti van de bruiloft was opgeruimd.
17/07 19u00  Zo kun je geld blijven verdienen met je dak Het feestje voor zonnepanelenbezitters wordt kariger: voor teruggeleverde stroom krijgen ze niet meer de volle mep. Hoe werkt de nieuwe regeling?
17/07 18u30  Zelfstandige profiteert eerder en sterker van economische groei dan werknemer in loondienst De beloningen van zelfstandigen groeien momenteel sneller dan die van werknemers in loondienst. Tot die conclusie komt het Economisch Bureau van ING. ‘Zelfstandigen profiteren eerder en sterker van de economische groei en de daarmee samenhangende krapte op de arbeidsmarkt.’
17/07 15u30  Uit de hand lopende ruzie met franchisenemers vreet aan financiële positie Hema De steeds verder uit de hand lopende ruzie met zijn franchisenemers over de verdeling van de kosten vreet aan de financiële positie van Hema, waarschuwt de directie. Hoe heeft het zover kunnen komen?
17/07 14u30  Het snel uit de hand lopende handelsconflict heeft iets weg van een kleuterruzie, maar dan strategisch Tot nog toe beperkten de Verenigde Staten, China en de Europese Unie zich tot economische precisiebombardementen. Nu dreigen de Amerikanen ruim de helft van de Chinese handel plat te gooien – en nemen de risico’s voor onschuldige burgers toe.
Laatste update: vrijdag 20 juli 2018, 22u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
17/07 00u00  Colauto brengt glamour terug, Williamson dweilt met de kraan openHij heeft niet alleen zijn naam mee voor een warenhuisdirecteur die zich in het luxere segment profileert. Bijenkorf-topman Giovanni Colauto weet ook van wanten. Voor het vijfde jaar op rij is de omzet gestegen.
16/07 22u00  Koop je een zonnescherm voor 4.500 euro, kan je er twee zomers lang niet van genietenDe klacht: Koop je een zonnescherm voor 4.500 euro, kan je er twee zomers lang niet van genieten vanwege technische malheur. Het overkwam Lydia Ruardij.
16/07 21u45  Het bankroet van Fortis ging veel verder dan de portemonnee van de aandeelhouders‘Klanten zouden op de eerste plaats moeten staan, werknemers op de tweede en aandeelhouders op de derde’, zei Jack Ma, oprichter van Alibaba. Maar in de praktijk is het rijtje omgekeerd.
16/07 20u15  Soldaat op stage bij zorg-instelling? Zo gek is dat nietMilitairen zijn welkom bij zorginstelling ’s Heeren Loo, om als zij-instromer het personeelstekort te bestrijden. Hoe verloopt zo’n overstap, en wat zijn de valkuilen?
16/07 20u00  Het zou zomaar kunnen dat u binnenkort op oude waterflesjes hardlooptHet zou zomaar kunnen dat u straks hardloopt op oude waterflesjes. Adidas kondigt aan vanaf 2024 enkel gerecycled polyester in zijn producten te verwerken.
16/07 19u15  Elf wereldsteden trekken samen op tegen vastgoedbeleggersElf wereldsteden, waaronder Amsterdam, hebben maandag tijdens een vergadering van de Verenigde Naties een gezamenlijk statement gemaakt tegen vastgoedbeleggers die de huizenprijzen in de binnensteden opdrijven. ‘Wij, de lokale overheden, hebben meer bevoegdheden nodig om speculanten uit onze buurten te drijven’, zo luidt de oproep.
16/07 14u30  Hema’s relatie met zijn franchisenemers zakt naar nieuw dieptepunt‘Jarenlange verregaande verharding, voortdurende tegenwerking en juridisering van de onderlinge verhoudingen’ heeft de relatie tussen Hema en haar franchisenemers volledig teniet gedaan. Dat staat in een ongewoon harde brief van de directie van Hema aan de vereniging van franchisenemers, in handen van De Telegraaf. Hema wil de contracten met de franchisenemers herzien.
15/07 23u00  Pionieren met slaapzakken: ‘Kijk, opgerold kleiner dan een halfje brood’Outdoormerk Nomad schreeuwt het niet van de daken, maar durft de strijd met buitenlandse topmerken wel aan. De recente overname door Nederlands MerkGoed moet uiteindelijk leiden tot ‘meer Nomad-momenten’ voor de klant.
15/07 21u45  Gezocht: vliegtuiggek die niet bang is voor een pak slaagDat beeld van drie jaar geleden. Van twee angstige directieleden die met amper nog kleren op het lijf over een hek klimmen om te ontkomen aan woedende werknemers. Dat zou zomaar eens de reden kunnen zijn waarom Air France-KLM de grootste moeite heeft om een opvolger te vinden voor Jean-Marc Janaillac. Welke gek kiest ervoor om leiding te geven aan een lynchmenigte?
15/07 20u00  Slampamper Jumbo zal wel balen dat het geen sigaretten en alcohol aan kinderen mag verkopenOp verschillende plekken in ons land zijn weer gevallen waargenomen van de Ziekte van Convenant, ook wel bekend als de convenantenkolder. Om uw geheugen op te frissen: deze ziekte kenmerkt zich door een overheid die zo veel mogelijk beslissingen overlaat aan het bedrijfsleven, waardoor er uiteindelijk vaak helemaal niets wordt besloten. Problemen die zouden moeten worden opgelost – neem milieuvervuiling, ongezond voedsel en abominabele arbeidsomstandigheden – worden niet opgelost.
14/07 23u30  Deze vijf kwesties worden in het Klimaatakkoord omzeildNa maanden onderhandelen is er dan, in aanzet, een Klimaatakkoord voor Nederland. Doel: de helft minder CO2 in 2030. Maar concrete plannen staan er niet in, en voor de hand liggende oplossingen blijven onbesproken. Sommige sectoren blijven zelfs buiten schot. Wat zijn de grootste missers?
14/07 15u15  Buschauffeurs ontevreden over cao, kaderleden eisen dat bestuurslid vertrektBuschauffeurs hebben ‘voor noppes’ gestaakt voor langere plaspauzes en een lagere werkdruk. Het nieuwe cao-akkoord voor het streekvervoer is namelijk ‘ver beneden peil’, schrijven 45 kaderleden van de FNV in een boze brief aan het hoofdbestuur van de vakbond, waarover Trouw zaterdag bericht. De kaderleden – de ogen en oren van de vakbond bij Connexxion, Qbuzz en andere busmaatschappijen – eisen dat FNV-hoofdbestuurder Zakaria Boufangacha per direct uit zijn functie wordt ontheven. ‘Het vertrouwen is compleet weggevaagd.’
14/07 15u15  Waarom staat er in het klimaatakkoord niks over het krimpen van de veestapel of minder vliegen? Dit zijn de vijf grootste taboesNa maanden onderhandelen is er dan, in aanzet, een Klimaatakkoord voor Nederland. Doel: de helft minder CO2 in 2030. Maar concrete plannen staan er niet in, en voor de hand liggende oplossingen blijven onbesproken. Sommige sectoren blijven zelfs buiten schot. Wat zijn de grootste missers?
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

5x Microsoft-topman wint in de Cloud, Musk in de mist op Twitter20/07 22u30 - Volkskrant Economie: Zijn voorgangers Steve Ballmer en Bill Gates zijn even lyrisch over Microsoft-topman Satya Nadella als Maarten Ducrot en Herbert Dijkstra over Steven Kruijswijk bij het begin van de beklimming van Alpe d’Huez. Zij gaan er nu zelfs prat op hem als ceo te hebben voorgedragen en roepen in koor dat hij het fantastisch doet. Sinds hij vierenhalf jaar geleden aantrad is de koers van het aandeel verdrievoudigd.
4x Zo kun je geld blijven verdienen met je dak17/07 19u00 - Volkskrant Economie: Het feestje voor zonnepanelenbezitters wordt kariger: voor teruggeleverde stroom krijgen ze niet meer de volle mep. Hoe werkt de nieuwe regeling?
4x Regels voor industriekip nekken kleine producent: ‘Straks hebben we nog maar één soort kip’19/07 12u00 - Volkskrant Economie: Kleine voedselproducenten van oer-Hollandse specialiteiten raken in de knel, waarschuwt chef-kok Joris Bijdendijk. De regelgeving is te veel afgestemd op de industrie. ‘Straks hebben we nog maar één soort kip en smaken alle kazen hetzelfde.’ Dus gaat hij donderdag het gevecht aan met minister Schouten van Landbouw.
4x Wonen in een schilderij van Van Ruisdael in plaats van een appartement in de stad20/07 20u30 - Volkskrant Economie: Wie een aantal jaar geleden een huis kocht in een van de grote steden, kan daar nu flink van profiteren. Zeker als hij de stad verlaat voor het platteland. Zoals Lucas (31) en Marlous (34), die hun appartementjes in Amsterdam hebben ingeruild voor een riante woonboerderij met 18.500 vierkante meter grond.
4x Nederland profiteert van het handelsconflict tussen de VS en China20/07 22u00 - Volkskrant Economie: Handelsoorlogen schaden de economische groei. Toch? Vrijhandel is inkomensverhogend; dus is het inkomensverlagend om die vrijhandel te beperken door het instellen of verhogen van importtarieven. Toch? De president van de Verenigde Staten schaadt de wereldhandel met zijn kwistige rondstrooien van handelsbeperkende invoertarieven. Toch?
3x Het snel uit de hand lopende handelsconflict heeft iets weg van een kleuterruzie, maar dan strategisch17/07 14u30 - Volkskrant Economie: Tot nog toe beperkten de Verenigde Staten, China en de Europese Unie zich tot economische precisiebombardementen. Nu dreigen de Amerikanen ruim de helft van de Chinese handel plat te gooien – en nemen de risico’s voor onschuldige burgers toe.
3x Japan was vroeger de grootste handelsvijand, tot nu – en niemand protesteert18/07 22u30 - Volkskrant Economie: De ene dag is de andere niet, zoals president Donald Trump deze week weer liet zien. En dat geldt ook voor de handelsoorlog. In een tijd dat antiglobalisme mainstream is geworden, heeft de EU dinsdag een handelsakkoord gesloten met wat in het verleden op handelsgebied juist de grootste vijand was: Japan.
0x Waarom staat er in het klimaatakkoord niks over het krimpen van de veestapel of minder vliegen? Dit zijn de vijf grootste taboes14/07 15u15 - Volkskrant Economie: Na maanden onderhandelen is er dan, in aanzet, een Klimaatakkoord voor Nederland. Doel: de helft minder CO2 in 2030. Maar concrete plannen staan er niet in, en voor de hand liggende oplossingen blijven onbesproken. Sommige sectoren blijven zelfs buiten schot. Wat zijn de grootste missers?
0x Buschauffeurs ontevreden over cao, kaderleden eisen dat bestuurslid vertrekt14/07 15u15 - Volkskrant Economie: Buschauffeurs hebben ‘voor noppes’ gestaakt voor langere plaspauzes en een lagere werkdruk. Het nieuwe cao-akkoord voor het streekvervoer is namelijk ‘ver beneden peil’, schrijven 45 kaderleden van de FNV in een boze brief aan het hoofdbestuur van de vakbond, waarover Trouw zaterdag bericht. De kaderleden – de ogen en oren van de vakbond bij Connexxion, Qbuzz en andere busmaatschappijen – eisen dat FNV-hoofdbestuurder Zakaria Boufangacha per direct uit zijn functie wordt ontheven. ‘Het vertrouwen is compleet weggevaagd.’
0x Deze vijf kwesties worden in het Klimaatakkoord omzeild14/07 23u30 - Volkskrant Economie: Na maanden onderhandelen is er dan, in aanzet, een Klimaatakkoord voor Nederland. Doel: de helft minder CO2 in 2030. Maar concrete plannen staan er niet in, en voor de hand liggende oplossingen blijven onbesproken. Sommige sectoren blijven zelfs buiten schot. Wat zijn de grootste missers?

Statistieken

Artikels:
31870
Gelezen:
25894
Aantal lezers nu:
42


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven