donderdag 19 september 2019, week 38


U bent nu hier: Meer nieuws van Volkskrant Economie

Laatste updatecontrole: vandaag om 13u15
 

Volkskrant Economie

Verbergen Tonen
19/09 09u00  Schimmel en lekkage, geen poot om op te staan: huurders zitten klem in de vrije sector Het kabinet maakte met Prinsjesdag bekend allerlei maatregelen te willen nemen om de woningmarkt te verbeteren. Vooral huurders die een zogenoemde middenhuur betalen aan particuliere huisbazen zitten klem. Drie portretten.11 
19/09 00u00  Charmeoffensief: ‘visboer André’ moet accountant aan een beter imago helpen De Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) is een charmeoffensief begonnen om de beroepsgroep aan een beter imago te helpen. Want ook Nederlanders die nooit met een accountant te maken krijgen, hebben belang bij hun werk, zo moet een nieuwe reclamecampagne duidelijk maken.21 
18/09 23u30  Luchtruim te vol? In 2038 vliegen er twee zo veel vliegtuigen op aarde Wie het luchtuim in het algemeen en Schiphol in het bijzonder nu al te vol vindt, kan zijn borst nat maken. De komende twintig jaar gaat het aantal vliegtuigen dat de aardbol omcirkelt meer dan verdubbelen. Tot die slotsom komt Airbus in zijn jongste prognoses voor de toekomst.
18/09 22u30  Wordt de Financial Times langzaam meer rood dan roze? Radicaliseert Financial Times tot marxistisch pamflet?
18/09 19u30  Een Keynesiaanse tragedie op het Binnenhof In een van zijn mooiste passages vergelijkt John Maynard Keynes de aandelenbeurs met een schoonheidswedstrijd. Een waarbij het publiek moet voorspellen wie wint – de beste man leefde ver voor #MeToo. Dat leidt tot een ingewikkeld psychologisch spel. Je kunt namelijk niet afgaan op wie jíj de knapste kandidaat vindt. Zelfs niet op wie in de smaak zal vallen bij het grote publiek. ‘We hebben de derde graad bereikt’, schrijft Keynes, ‘waar we onze hersenen eraan wijden om te anticiperen op wat de gemiddelde opinie verwacht dat de gemiddelde opinie zal zijn.’
18/09 18u45  Schimmel en lekkage, geen poot om op te staan: deze huurders zitten klem in de vrije sector Het kabinet maakte met Prinsjesdag bekend allerlei maatregelen te willen nemen om de woningmarkt te verbeteren. Vooral huurders die een zogenoemde middenhuur betalen aan particuliere huisbazen zitten klem. Drie portretten.
18/09 18u45  Autofabrikanten verder in de drup: verkopen daalden in augustus met 8,4 procent Uit de donkere wolken die al enige tijd boven autoland hingen, regent het nu pijpestelen: de verkopen van nieuwe auto’s daalden in Europa in augustus met 8,4 procent.
18/09 14u30  Advies aan Hoge Raad: werkgever moet slapende dienstverbanden beëindigen Werkgevers moeten werknemers na twee jaar ziekte ontslaan als duidelijk is dat zij niet meer aan het werk gaan. Zij mogen hen niet met een zogenoemd slapend dienstverband in dienst houden. Dit stelt advocaat-generaal Ruth de Bock in een advies aan de Hoge Raad.
17/09 23u45  Koopkracht stijgt fors volgend jaar, maar niet voor gepensioneerden In 2020 moet het echt gaan gebeuren. Na jaren van zuur en tegenvallend zoet, moet iedereen er volgend jaar op vooruitgaan: met gemiddeld 2,1 procent. Dat zou neerkomen op een van de hoogste koopkrachtstijgingen van deze eeuw. Dit verwacht het Centraal Planbureau na doorrekening van de begroting van het kabinet voor 2020.
17/09 20u45  Eigenlijk doet de begroting er niet toe, theater is het belangrijkste ‘Geen baard of wel een baard?’, was dinsdag de hamvraag die Joris van Poppel stelde aan het publiek voor paleis Noordeinde. Astrid Kersseboom wilde vooral weten wat de kamerheer en grootmeester nu precies op Noordeinde doen.
17/09 19u30  Stap terug in je carrière? Dat is geen afgang We hebben in ons hoofd dat we ons continu omhoog moeten bewegen op de maatschappelijke ladder. Doen we dat niet, dan voelt dat als falen. ‘Vreemd, want hoe realistisch is het om bij een loopbaan van veertig, vijftig jaar alleen maar successen te stapelen? Dat gaat gewoon niet.’
17/09 15u45  Hoeveel verandert uw koopkracht? Bekijk het hier Hoeveel verandert uw koopkracht?
16/09 23u00  Neemt Brussel het stokje over van Draghi? Niet de centrale banken maar de overheden moeten de economie op stoom houden. Zij kunnen geld investeren in zaken die van belang zijn voor toekomstige groei zoals duurzaamheid, infrastructuur en onderwijs, terwijl veel van het geld dat de ECB via de banken in de economie pompt, verdwijnt in speculatie in vastgoed en aandelen.
16/09 15u30  Het piept en kraakt in de zorg nu ziekenhuizen niet meer mogen groeien Dinsdag, op Prinsjesdag, zal opnieuw blijken dat de zorg – samen met de sociale zekerheid – de grootste uitgavenpost van het Rijk is. Om de kosten te beteugelen is afgesproken dat ziekenhuizen vanaf 2022 niet meer mogen groeien. Maar die afspraak leidt nu al tot frictie in de zorg.
16/09 00u00  Als het aan Next Generation Shipyards ligt, vaart de hele garnalenvloot straks op waterstof De Waddenzee is het grootste natuurgebied van Nederland, maar er tuffen nu nog kotters rond die dieseldampen uitstoten. Als het aan Next Generation Shipyards ligt, vaart de hele garnalenvloot straks op waterstof.
Laatste update: vandaag om 9u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
15/09 20u15  Met het ‘budgetafscheid’ schudden zij de uitvaartbranche opHij begon als prijsvechter in grafkisten. Zes jaar later regelt het bedrijf van Jan-Jaap Palma enkele duizenden uitvaarten per jaar, meestal veel goedkoper dan de concurrentie. Ook in tijden van rouw wordt op de centen gelet.
15/09 20u15  Bomenkap voor een snelweg met benzinepomp? Wat triestToen ik hoorde dat ze in Ouderkerk 14 duizend bomen willen kappen voor een snelweg , moest ik even aan Brazilië denken. Herinnert u zich nog hoe verontwaardigd we waren over de bosbranden daar? De longen van de aarde gingen kapot en de president deed niets. Die Bolsonaro (doodenge man, daar niet van) weigerde noodgeld van de G7 om de milieuramp aan te pakken. Met het klimaat heeft hij sowieso weinig op. Liever kapt en verkoopt hij hout en creëert hij landbouwgrond waar eerst bomen stonden. Die grote lege vlaktes zijn treurig om te zien. Dat een groot deel van die landbouwgrond veevoer produceert voor westerse bedrijven die de koeien en varkens voeden die wij hier opeten, maakt het allemaal extra pijnlijk. En de houding van de Westerse G7-leiders een beetje hypocriet.
15/09 00u00  Hoe een denktank voor duurzame handel ten onder ging aan luxe (en falend toezicht)De ceo van een ngo die duurzame handel moet bevorderen blijkt het niet zo nauw te nemen met de regels. Het resulteert erin dat de vier grootste donoren, waaronder Nederland, hun handen van de organisatie aftrekken. Maar treft niet ook de raad van toezicht blaam?
14/09 15u15  Eurolanden verdeeld over versoepeling begrotingsregelsEurolanden met een hoge staatsschuld zoals Italië, Griekenland, Portugal, Frankrijk en België moeten meer tijd krijgen om die schuldberg af te bouwen. Om nieuwe financiële misère te voorkomen, mag de stijging van overheidsuitgaven die van de economische groei alleen niet overtreffen. Volgens Europees Commissaris Dombrovskis (euro) zijn de eurolanden het daarover eens.
14/09 00u00  Colauto brengt glamour terug, Williamson dweilt met de kraan openHij heeft niet alleen zijn naam mee voor een warenhuisdirecteur die zich in het luxere segment profileert. Bijenkorf-topman Giovanni Colauto weet ook van wanten. Voor het vijfde jaar op rij is de omzet gestegen.
13/09 19u45  De inkomensval van jonge moeders - alles draait om mentaliteitsveranderingDe kindboete voor moeders is zo’n 40 procent, blijkt uit een studie van het Centraal Planbureau (CPB) die deze week verscheen. Moeders bekopen het krijgen van kinderen met een sterke inkomensachteruitgang. Dit draagt bij aan economische onzelfstandigheid van vrouwen.
13/09 19u15  Hoe kan ik de erfenis van mijn ouders het best besteden?Ik heb dit jaar een flinke erfenis gekregen. Ik ben een alleenstaande ouder van 40 met een kind op de basisschool. Een koopwoning heb ik al. Hoe kan ik het geld het best investeren, zodat ik er ook later profijt van heb?
13/09 19u00  Prachtig zo’n broodfonds, maar wat als het vereiste onderlinge vertrouwen overgaat in argwaan?Als je zegt dat je ziek bent, bèn je ziek: dat is het beginsel van een broodfonds, de onderlinge arbeidsongeschiktheidsvoorziening van zzp’ers. Toch verschillen broodfondsleden weleens van mening over hoe ziek zijn eruitziet en hoe lang het mag duren. Waar ligt de grens van hun vertrouwen?
13/09 14u45  WOZ-waarde woningen stijgt 7,8 procent en bereikt het hoogste niveau ooitDe WOZ-waarde van woningen is voor het vierde jaar op rij gestegen. Op 1 januari 2019 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde 248 duizend euro per woning, de hoogste waarde ooit. Dat is 7,8 procent meer dan een jaar eerder. Dit meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).
12/09 23u30  Uber, Netflix en Slack blijken stukken minder waard te zijn, nu iedereen het kunstje kan doenOp 17 maart 2000 ging World­Online naar de beurs – de internetprovider van Nina Brink.
12/09 23u30  Volkswagen heeft noodgedwongen de arrogante houding laten varenAlles wordt anders, belooft Volkswagen. De autofabrikant wil rigoureus afrekenen met de kwalijke geur rond het merk en wil een leidende rol nemen in klimaatneutraal maken van onze mobiliteit, zo leert een presentatie aan de vooravond van de autobeurs in Frankfurt.
12/09 21u30  Keert de euforie rond de platformeconomie zich?Op 17 maart 2000 ging World­Online naar de beurs – de internetprovider van Nina Brink.
12/09 19u00  De Boeing 737 Max wordt getest voor terugkeer in het luchtruim. Zit de wereld er nog wel op te wachten?In de VS wordt volgende maand getest of de Boeing 737 Max veilig genoeg is om weer mee te vliegen. Ongeacht de uitkomst zijn de gevolgen van de ongelukken en het vliegverbod gigantisch. Boeing verliest miljarden, maatschappijen en piloten zitten klem, en veel reizigers durven het toestel niet meer in.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

21x Charmeoffensief: ‘visboer André’ moet accountant aan een beter imago helpen19/09 00u00 - Volkskrant Economie: De Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) is een charmeoffensief begonnen om de beroepsgroep aan een beter imago te helpen. Want ook Nederlanders die nooit met een accountant te maken krijgen, hebben belang bij hun werk, zo moet een nieuwe reclamecampagne duidelijk maken.
11x Schimmel en lekkage, geen poot om op te staan: huurders zitten klem in de vrije sector19/09 09u00 - Volkskrant Economie: Het kabinet maakte met Prinsjesdag bekend allerlei maatregelen te willen nemen om de woningmarkt te verbeteren. Vooral huurders die een zogenoemde middenhuur betalen aan particuliere huisbazen zitten klem. Drie portretten.
7x Luchtruim te vol? In 2038 vliegen er twee zo veel vliegtuigen op aarde18/09 23u30 - Volkskrant Economie: Wie het luchtuim in het algemeen en Schiphol in het bijzonder nu al te vol vindt, kan zijn borst nat maken. De komende twintig jaar gaat het aantal vliegtuigen dat de aardbol omcirkelt meer dan verdubbelen. Tot die slotsom komt Airbus in zijn jongste prognoses voor de toekomst.
2x Wordt de Financial Times langzaam meer rood dan roze?18/09 22u30 - Volkskrant Economie: Radicaliseert Financial Times tot marxistisch pamflet?
1x Koopkracht stijgt fors volgend jaar, maar niet voor gepensioneerden17/09 23u45 - Volkskrant Economie: In 2020 moet het echt gaan gebeuren. Na jaren van zuur en tegenvallend zoet, moet iedereen er volgend jaar op vooruitgaan: met gemiddeld 2,1 procent. Dat zou neerkomen op een van de hoogste koopkrachtstijgingen van deze eeuw. Dit verwacht het Centraal Planbureau na doorrekening van de begroting van het kabinet voor 2020.
1x Schimmel en lekkage, geen poot om op te staan: deze huurders zitten klem in de vrije sector18/09 18u45 - Volkskrant Economie: Het kabinet maakte met Prinsjesdag bekend allerlei maatregelen te willen nemen om de woningmarkt te verbeteren. Vooral huurders die een zogenoemde middenhuur betalen aan particuliere huisbazen zitten klem. Drie portretten.
1x Een Keynesiaanse tragedie op het Binnenhof18/09 19u30 - Volkskrant Economie: In een van zijn mooiste passages vergelijkt John Maynard Keynes de aandelenbeurs met een schoonheidswedstrijd. Een waarbij het publiek moet voorspellen wie wint – de beste man leefde ver voor #MeToo. Dat leidt tot een ingewikkeld psychologisch spel. Je kunt namelijk niet afgaan op wie jíj de knapste kandidaat vindt. Zelfs niet op wie in de smaak zal vallen bij het grote publiek. ‘We hebben de derde graad bereikt’, schrijft Keynes, ‘waar we onze hersenen eraan wijden om te anticiperen op wat de gemiddelde opinie verwacht dat de gemiddelde opinie zal zijn.’
0x De Boeing 737 Max wordt getest voor terugkeer in het luchtruim. Zit de wereld er nog wel op te wachten?12/09 19u00 - Volkskrant Economie: In de VS wordt volgende maand getest of de Boeing 737 Max veilig genoeg is om weer mee te vliegen. Ongeacht de uitkomst zijn de gevolgen van de ongelukken en het vliegverbod gigantisch. Boeing verliest miljarden, maatschappijen en piloten zitten klem, en veel reizigers durven het toestel niet meer in.
0x Keert de euforie rond de platformeconomie zich?12/09 21u30 - Volkskrant Economie: Op 17 maart 2000 ging World­Online naar de beurs – de internetprovider van Nina Brink.
0x Volkswagen heeft noodgedwongen de arrogante houding laten varen12/09 23u30 - Volkskrant Economie: Alles wordt anders, belooft Volkswagen. De autofabrikant wil rigoureus afrekenen met de kwalijke geur rond het merk en wil een leidende rol nemen in klimaatneutraal maken van onze mobiliteit, zo leert een presentatie aan de vooravond van de autobeurs in Frankfurt.

Statistieken

Artikels:
31874
Gelezen:
22073
Aantal lezers nu:
76


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven