donderdag 21 november 2019, week 47


U bent nu hier: Meer nieuws van de Volkskrant

Laatste updatecontrole: vandaag om 6u15
 

de Volkskrant

Verbergen Tonen
20/11 23u30  Tegenprestatie wordt verplicht voor wie in bijstand zit Van alle 420 duizend bijstandsgerechtigden moeten gemeenten een tegenprestatie gaan vragen. De vorm – van het aanvaarden van schuldhulpverlening tot het doen van vrijwilligerswerk – mogen gemeenten zelf bepalen. Maar het kabinet gaat het wettelijk voorschrijven.
20/11 23u30  ‘Niemand vraagt om te stoppen met Sinterklaas. Alleen Zwarte Piet moet je veranderen’ Gelegenheidsaanvoerder, topschutter van Oranje tijdens de EK-kwalificatiereeks en actievoerder tegen racisme. Met drie doelpunten tegen Estland besloot Georginio Wijnaldum (29) een gedenkwaardige week. ‘Niemand vraagt om het feest stop te zetten. Alleen Zwarte Piet moet je veranderen.’
20/11 23u15  Impeachment stap dichterbij door verklaring van topdiplomaat Sondland De Oekraïense president Zelenski kreeg een worst voorgehouden in opdracht van Donald Trump. Dat heeft topdiplomaat Gordon Sondland verklaard. Die ‘poging tot omkoping’ brengt impeachment een stap dichterbij.
20/11 23u00  Hoe de reis van de verstekelingen eindigde in Vlaardingen Dinsdagavond werden in Vlaardingen 25 verstekelingen in benarde toestand uit een koeltrailer gehaald. Het aantal ‘inklimmers’ richting Engeland neemt flink toe. ‘We kennen allemaal de beelden van de migrantenjungle van Calais, maar dit gebeurt overal in Europa.’
20/11 22u45  Het einde van Stichting Veldleeuwerik: een organisatie die precies doet wat nodig is Achttien jaar geleden was er een groepje boeren dat deed waaraan in deze tijd grote behoefte is: ze gingen zich op duurzaamheid toeleggen. Met kleine stapjes en elk jaar een beetje meer. Geheel vrijwillig was dat en de kosten waren te verwaarlozen. Die boeren zochten elkaar op aan de keukentafel, leerden van elkaar en van adviseurs. Ze pionierden. Altijd was er wel één die wat nieuws probeerde, dan konden de anderen kijken of dat voor hen ook kon werken.
20/11 22u30  Fakkels en soldaten in het hart van München voor de beëdiging van jonge soldaten Het voelt onwennig: tweehonderd jonge Duitse soldaten die in München op een stadsplein worden ingezworen. Het is militair vertoon dat aan het verleden doet denken. En dus is er protest, maar opvallend weinig. Wat is er gebeurd?
20/11 21u45  Vernieuwde participatiewet: ‘Tegen wie niet wil werken moeten we streng zijn’ De Participatiewet die langdurig werklozen en mensen met een handicap aan het werk moet helpen, haalt tot nu toe weinig uit. Staatssecretaris Tamara van Ark wil dat straks van iedere bijstandsgerechtigde een tegenprestatie wordt geëist. ‘De vrijblijvendheid moet eraf.’
20/11 21u30  Getuigen zagen Jos B. fietsen ‘met jongetje met ontbloot lichaam en blote voetjes achterop’ Twee getuigen hebben begin augustus 1998 op de Brunssummerheide een man zien fietsen ‘met een jongetje met rode broek, ontbloot bovenlichaam en blote voetjes achterop’. Vorig jaar verklaarden ze tegen de politie dat de fietser Jos B. was, die kort daarvoor was aangehouden op verdenking van het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky Verstappen.
20/11 21u30  Onenigheid over de Nederlandse stem voor anti-Israëlresoluties De ChristenUnie vindt dat het uit moet zijn met het ‘Israël bashen’ bij de Verenigde Naties, althans met de Nederlandse steun daarvoor. Maar dat is te kort door de bocht, zegt Buitenlandse Zaken.
20/11 21u15  De straat op voor meer geld en waardering, maar óók voor meer collega’s Honderden verpleegkundigen en andere ziekenhuismedewerkers staan woensdag op het Jaarbeursplein in Utrecht. Ook het personeel van het Zuyderland Medisch Centrum Sittard-Geleen staakt. Maar op de Eerste Hart Hulp is het een dag als zovele: druk en onderbezet. ‘Dit is waarom we actievoeren.’
20/11 21u15  Brussel: landen als Italië en België moeten bezuinigen, Nederland moet meer uitgeven Italië, België, Frankrijk en Spanje moeten extra bezuinigen en hervormen om te voorkomen dat hun begroting volgend jaar ontspoort. Die waarschuwing gaf de Europese Commissie woensdagmiddag in haar oordeel over de ontwerpbegrotingen van de 19 eurolanden.
20/11 21u00  Eigen stikstofplan boeren: vrijwillige uitkoop, ander voer en herijking van Natura 2000-gebieden De landbouwsector in Nederland wil 2,9 miljard euro van het kabinet voor maatregelen om de uitstoot van stikstof door de landbouw terug te dringen. Met die maatregelen kan de stikstofuitstoot in 2020 met 2,5 tot 4 kiloton verminderd worden. Een half miljard van het geld moet al op korte termijn beschikbaar komen.
20/11 20u15  Turkije trekt zich niets aan van Ferd Grapperhaus Goedemiddag, Grapperhaus belde zich suf en zette zelfs een hoge ambtenaar op het vliegtuig om Turkije te overtuigen vooral géén Nederlandse Syriëgangers terug te sturen, maar veel indruk maakte de ontstemde CDA-minister niet.
20/11 18u00  Impeachmentonderzoek in cruciale fase: levert hij hét bewijs tegen Trump? Het impeachment-onderzoek tegen president Trump gaat vandaag een cruciale fase in. De getuigenis van ambassadeur Gordon Sondland kan bewijs opleveren dat Trump zijn macht misbruikte om Oekraïne te dwingen een onderzoek naar oud-vicepresident Joe Biden te beginnen. Maar zal Sondland zo ver gaan?
20/11 17u15  Wat voor varken ligt er in 2040 op ons bord? Lees meer >
Laatste update: woensdag 20 november 2019, 23u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
20/11 17u15  ‘Het is als met cocaïne: we merken het alleen als een partij wordt onderschept, toch is er volop aanbod’Op een vrachtschip dat vanuit Vlaardingen naar Engeland voer, werd dinsdagavond een koelcontainer met 25 verstekelingen onderschept, waarschijnlijk uit Irak en Koeweit. We bellen met verslaggever Bart Dirks voor het laatste nieuws.
20/11 16u15  Johnson en Corbyn ‘nek aan nek na tv-botsing’De Britse lijsttrekkers bedienden in hun eerste tv-debat, dinsdagavond, vooral hun achterban. De Britse kranten berichten volgens hun politieke voorkeuren. De Daily Mail noemt Labour-leider Corbyns optreden ‘belachelijk’, de Daily Mirror vindt juist dat Conservatief Johnson het lachertje van de avond was. The Times kiest de neutrale positie: ‘Nek aan nek na tv-botsing’. Dit blijkt uit een peiling: 51 procent van de ondervraagden vindt dat Johnson won, 49 procent juist Corbyn.
20/11 15u30  Zoon Duitse oud-president Von Weizsäcker doodgestoken tijdens lezing in BerlijnFritz von Weizsäcker, de zoon van de voormalig president van de Bondsrepubliek Duitsland, is dinsdagavond doodgestoken. De arts hield een medische lezing in een Berlijnse privékliniek, toen een man uit het publiek op hem afstormde en hem stak met een mes. De 59-jarige arts overleed ter plekke.
20/11 15u30  Huizenbouw zakt in 2020 verder weg door stikstofcrisisDe komende twee jaar worden er veel minder woningen gebouwd dan het kabinet heeft beloofd. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) voorspelt op basis van nieuw onderzoek dat er in 2020 slechts 60 duizend nieuwe huizen worden opgeleverd. In 2021 is dat aantal nog lager: 55 duizend.
20/11 14u45  Verpleegkundigen over hun vak en wat er misgaat: ‘Poppetjes, noemen managers ons. Poppetjes!’Ziekenhuispersoneel staakt woensdag voor het eerst landelijk – en niet alleen voor een hoger loon. Twee verpleegkundigen en twee hoogleraren bespreken (de toekomst van) het vak en het gebrek aan waardering.
20/11 14u15  In IJmuiden ‘worden nog steeds goede winsten gemaakt’, waarom verdwijnen er dan 1.600 banen?Volgens de laatste berichten verdwijnen er 1.600 Nederlandse banen bij staalbedrijf Tata Steel Europe. Maar gaat dat ook echt gebeuren? Daarover is het laatste woord nog niet gezegd.
20/11 14u00  Manifestatie in Utrecht voorbij, staking duurt voortVandaag staakt het ziekenhuispersoneel voor het eerst landelijk. Verpleegkundigen eisen een hoger salaris en een lagere werkdruk. Op het Jaarbeursplein in Utrecht vond een manifestatie plaats. Lees hier terug hoe de staakdag verliep.
20/11 13u15  Israëls illegale bezetting van Palestijns gebied: vijftig jaar langzame landjepikNa de Zesdaagse Oorlog in 1967 bezette Israël de voornamelijk door Palestijnen bewoonde Westelijke Jordaanoever. ‘Een flagrante schending van het internationaal recht’, aldus de VN-Veiligheidsraad. De illegale bezetting van de Westoever in vier delen.
20/11 13u15  Breed verzet tegen Franse rem op uitbreiding van EUHet Franse voorstel om uitbreiding van de Europese Unie via striktere eisen te bemoeilijken stuit op breed verzet van de andere EU-landen. Die uitten dinsdag scherpe kritiek op de Franse vertragingsplannen.
20/11 13u00  Malta arresteert jetset-zakenman voor beruchte moord op journalistDe Maltese politie heeft woensdag een vooraanstaande zakenman gearresteerd in verband met de moord op Daphne Caruana Galizia. De onderzoeksjournalist, bekend om haar onthullingen over de corruptie op het eiland, werd twee jaar geleden opgeblazen met een bom onder haar auto.
20/11 12u30  Twee Nederlandse IS-vrouwen door Turkije uitgezet en aangehouden op SchipholTwee uit Nederland afkomstige IS-vrouwen die door Turkije zijn uitgezet, zijn dinsdagavond op Schiphol aangehouden. Een vrouw is 23, de andere vrouw is 25 jaar en heeft twee kinderen van 3 en 4 jaar. De Koninklijke Marechaussee heeft beide vrouwen overgedragen aan de politie.
20/11 12u00  Publiek lacht Johnson en Corbyn uit tijdens eerste tv-debat over verkiezingenBoris Johnson en Jeremy Corbyn zijn dinsdagavond uitgelachen tijdens het eerste televisiedebat in aanloop naar de Britse parlementsverkiezingen.
20/11 12u00  25 verstekelingen levend aangetroffen in koelcontainer op veerboot VlaardingenReddingsdiensten hebben dinsdag 25 verstekelingen van boord gehaald van een veerboot die op weg was naar Engeland. Hoewel groot alarm was geslagen over hun toestand, zijn ze allemaal in leven. Twee van hen zijn met fysieke klachten naar het ziekenhuis gebracht.
20/11 12u00  VN vreest tientallen doden bij protesten in Iran, Amnesty telt 106 slachtoffersBij demonstraties in Iran zijn volgens de VN de afgelopen dagen tientallen doden gevallen, en Amnesty International meldt zelfs 106 slachtoffers. Scherpschutters zouden op mensenmassa’s in 21 verschillende steden hebben geschoten vanaf daken, en in een geval ook vanuit een helikopter.
20/11 10u15  Bevriezen pensioen moet rust geven. Maar voor hoelang?De dreigende massale pensioenverlagingen zijn van de baan. Niet alleen in 2020 maar waarschijnlijk ook daarna. Dit is het gevolg van een ingreep waarmee minister Koolmees van Sociale Zaken wat rust hoopt te kopen in het pensioendebat.
20/11 10u15  Botoxprikje halen bij de kapper of de tandarts is verleden tijdEen kraaienpootje naast je oog laten wegwerken door de kapper of je voorhoofd glad laten trekken met een botoxbehandeling bij de tandarts – vanaf woensdag is dat verleden tijd en mogen alleen gekwalificeerde artsen zich nog storten op cosmetische zorgingrepen.
20/11 09u00  2884 dagen aan de macht: de Japanse premier Shinzo Abe blijft, bij gebrek aan beterDe Japanse premier Abe (65) is vanaf woensdag de langst zittende Japanse premier ooit. Wat is zijn geheim? En wat gaat er niet zo goed?
20/11 09u00  Deze Syrische docu’s tonen de hel op aarde, en het is belangrijk dat daar naar gekeken wordtIn de Syrische documentaires The Cave en For Sama komen gruwelijke beelden voorbij. Toch zouden we onszelf moeten dwingen te kijken naar deze zware kost, vindt filmrecensent Pauline Kleijer.
20/11 05u15  Staatssecretaris asiel en migratie over haar woeste portefeuille: ‘Ik wil de grenzen opzoeken’Voormalig Eerste Kamer-voorzitter Ankie Broekers-Knol (VVD) is vijf maanden staatssecretaris asiel en migratie. ‘Op deze post krijg je overal gelazer mee.’
19/11 23u00  Oud-minister van Justitie: belangen van koningshuis speelden geen rol in zaak-Julio PochErnst Hirsch Ballin heeft zich als minister van Justitie niet bemoeid met de zaak-Julio Poch, zegt hij tijdens een verhoor bij de Rotterdamse rechtbank. Laat staan dat er bij hem ‘hogere belangen’ hebben meegespeeld.
19/11 22u30  Minister Koolmees wil vroegpensioen vanaf 2021 weer mogelijk makenVanaf 1 januari 2021 kunnen werknemers weer vervroegd met pensioen. Met hun werkgever kunnen zij afspraken maken om drie jaar voordat zij AOW krijgen, te stoppen met werken. Ook kunnen werknemers zelf verlofdagen opsparen om twee jaar eerder te stoppen.
19/11 22u15  Het doek valt voor prins Andrew: schade na BBC-interview is ongekendHet interview dat de Britse prins Andrew gaf aan de BBC over zijn band met de veroordeelde zedendelinquent Jeffrey Epstein heeft mogelijk onherstelbare reputatieschade aangericht. Bedrijven en liefdadigheidsinstellingen verbreken de samenwerking met de hertog van York, die al jarenlang wordt omgeven door controverses.
19/11 22u15  Dat er bij Tata Steel IJmuiden 1.600 banen zullen verdwijnen, is nog geen uitgemaakte zaakVolgens de laatste berichten verdwijnen er 1.600 Nederlandse banen bij staalbedrijf Tata Steel Europe. Maar gaat dat ook echt gebeuren? Daarover is het laatste woord nog niet gezegd.
19/11 22u00  Bezorgde moeder in Hongkong wacht: ‘Ik wil alleen dat mijn zoon dit heelhuids overleeft’Nog maar enkele tientallen activisten zitten in de omsingelde Polytechnic University van Hongkong. Ze durven er niet uit te komen, bang voor arrestatie of erger. China is erg bedreven in het laten verdwijnen van mensen, zegt een bezorgde moeder, die angstig wacht tot haar zoon naar buiten komt.
19/11 22u00  Wil staalbedrijf Tata Steel af van Europese tak?Volgens de laatste berichten verdwijnen er 1.600 Nederlandse banen bij staalbedrijf Tata Steel Europe. Maar gaat dat ook echt gebeuren? Daarover is het laatste woord nog niet gezegd.
19/11 21u15  Nog eens twee aanhoudingen in moordzaak advocaat Derk WiersumDe politie heeft nog eens twee aanhoudingen verricht vanwege de moord op advocaat Derk Wiersum. Het gaat om twee mannen die worden verdacht van heling van een van de (gestolen) voertuigen die bij de moord op 18 september zijn gebruikt.
19/11 21u00  Israëls illegale bezetting van Palestijns gebied: vijftig jaar langzaam landjepikkenNa de Zesdaagse Oorlog in 1967 bezette Israël de voornamelijk door Palestijnen bewoonde Westelijke Jordaanoever. ‘Een flagrante schending van het internationaal recht’, aldus de VN-Veiligheidsraad. De illegale bezetting van de Westoever in vier delen.
19/11 21u00  Duitse justitie doet inval bij kantoor van ABN Amro in FrankfurtDe Duitse autoriteiten hebben dinsdagmorgen een inval gedaan bij het ABN Amro-kantoor in Frankfurt. De doorzoeking maakt deel uit van een onderzoek naar dividendfraude.
19/11 19u15  Snapchat controleert alle politieke advertenties van tevorenNieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
19/11 17u30  Homoseksualiteit Pete Buttigieg ‘struikelblok’ voor deel zwarte kiezers VSPete Buttigieg, de man die Amerika’s eerste openlijk homoseksuele president wil worden, is koploper in Iowa, de staat die als eerste gaat stemmen in de Democratische race. Maar hij heeft een probleem: de zwarte kiezer ziet hem niet zitten.
19/11 16u45  Premier Rutte: ‘Dit is niet het land waarin ik wil wonen’Goedemiddag, De premier die vooral in zijn eerste jaren zo vaak het verwijt kreeg dat hij onvoldoende moraliseerde, greep vandaag het opgelaaide racismedebat aan voor een onvervalste oproep aan de Nederlandse bevolking.
19/11 16u45  Sydney onder deken van rook door aanhoudende bosbrandenBewoners van Sydney moesten dinsdagochtend naar hun werk door een lucht vol smog. De bosbranden die al weken woeden in de Australische regio New South Wales stoten een enorme hoeveelheid rook uit, die nu ook de stad heeft bereikt.
19/11 16u00  Gelekte documenten bewijzen: Irak is in feite een satellietstaat van IranZevenhonderd gelekte pagina’s met geheime communicatie tussen Iraanse spionnen in Irak bevestigen lang gefluisterde maar nooit eerder bewezen vermoedens: Iraanse agenten zijn geïnfiltreerd in alle gelederen van de Iraakse politieke, militaire en religieuze machthebbers.
19/11 15u15  Google wil het smartphonegebruik terugdringen met een papieren telefoonGoogle wil je helpen je smartphone weg te leggen met een papieren variant: de Paper Phone. Een bizar idee, natuurlijk. Of heeft zo'n telefoon uit de printer daadwerkelijk een functie?
19/11 14u45  Waarom vrouwen nog steeds minder verdienen dan mannenLees meer >
19/11 13u45  Waarom elk jaar nieuw speelgoed kopen? Op de Recycle Sint-avonden kun je het ruilenWaarom elk jaar weer al dat speelgoed kopen voor Sinterklaas? Op de Recycle Sint-avonden, die de komende weken in heel Nederland worden georganiseerd, kun je het ruilen. In Houten kunnen ouders niet wachten.
19/11 13u45  De Participatiewet heeft nauwelijks meer banen opgeleverd en hij is nog ingewikkeld ookMeedoen in de participatiesamenleving is voor de meeste mensen in de bijstand, met en zonder handicap, niet weggelegd. Het beleid heeft amper geleid tot meer baankansen, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau.
19/11 12u15  1.600 van de 9.000 banen weg bij Tata Steel in IJmuidenBij Tata Steel in IJmuiden verdwijnen 1.600 à 1.700 van de 9.000 banen. Het is een poging van het bestuur om het rendement van het staalconcern te herstellen. Ook zullen nog zo’n 1.300 tot 1.400 banen worden geschrapt bij andere onderdelen van Tata Steel in Europa.
19/11 12u00  In hoeverre heeft een voetbalclub greep op haar supporters?Zes jaar later kan Peter Bijvelds zich er nog over verbazen: hoe jong sommige supporters van FC Den Bosch waren die AZ-spits Jozy Altidore in januari 2013 met oerwoudgeluiden bestookten. ‘Daar zaten jongens van 13, 14 jaar tussen.’
19/11 10u45  Ontsnappen via het riool of tien jaar de cel in: betogers in Hongkong zijn wanhopigVan de strijdvaardigheid van de opstandelingen op de omsingelde universiteitscampus in Hongkong is niet veel over. Na de onophoudelijke gevechten met de politie zijn ze uitgeput. Ook hulpverleners zijn niet veilig voor de oproerpolitie.
19/11 10u15  In strijd over rechtsstaat Polen maakt Europees Hof (dat vandaag uitspraak doet) meer indruk dan BrusselHet blijkt moeilijk Europese democratieën te behoeden voor de autocratische zondeval. In zijn lange gevecht met Polen kreeg commissaris Timmermans uiteindelijk het meest gedaan door de Europese rechter.
19/11 10u00  Waarom deze boswachter in de Kwade Hoek een pistool draagtNatuurbeheerders voelen zich door een toename van zware incidenten steeds onveiliger in hun werk. Ze willen steeds vaker een pistool dragen. Of dat helpt? ‘Er is simpelweg meer toezicht nodig.’
19/11 06u30  Chinezen halen alles uit de kast om Oeigoeren te onderdrukken, maar ook repressie blijkt mensenwerkThe New York Times heeft documenten afkomstig uit de Chinese leiding in handen. De papieren tonen onenigheid over de keiharde aanpak van de islamitische Oeigoerse minderheid. In Xinjiang worden alle trucs van de dictatuur uit de kast gehaald tegen het ‘religieus extremisme’, maar ook repressie blijkt mensenwerk.
19/11 06u30  Als je mensen een insuline-injectie geeft worden ze beter, dacht Rahiied A.Als je mensen een injectie geeft worden ze beter, dacht Rahiied A. Hij had er geen diploma voor maar hij injecteerde zeker elf hulpbehoevende bejaarden met insuline. Vier overleefden dat niet.
19/11 06u15  ‘Dit is een heel zwarte bladzijde, maar ik geloof in dit land. Nog steeds’Grote spelers als Balotelli en Lukaku krijgen weleens te maken met racisme, maar dat het ook naar Nederland zou komen en hem zou treffen, dat had Excelsior-buitenspeler Ahmad Mendes Moreira nooit verwacht. ‘Ik keek nog eens naar die mannen en zag dat ze het echt tegen mij hadden. Toen brak ik.’
19/11 01u15  D66 en CDA: stop op verder gebruik van software voor gezichtsherkenningRegeringspartijen D66 en CDA willen een stop op het verdere gebruik van software voor gezichtsherkenning. Zij vinden dat er eerst een politiek debat moet komen over de wenselijkheid ervan. Ook willen ze duidelijke kaders voordat gezichtsherkenning ingezet wordt: wie doet het, met welk doel en is de inzet omkeerbaar?
18/11 23u45  Waarom elke Sinterklaas weer al dat speelgoed kopen? Op de Recycle Sint-avonden kun je het ruilenWaarom elk jaar weer al dat speelgoed kopen voor Sinterklaas? Op de Recycle Sint-avonden, die de komende weken in heel Nederland worden georganiseerd, kun je het ruilen. In Houten kunnen ouders niet wachten.
18/11 23u45  In het gevecht met Polen over de rechtsstaat maakt het Europees Hof meer indruk dan BrusselHet blijkt moeilijk Europese democratieën te behoeden voor de autocratische zondeval. In zijn lange gevecht met Polen kreeg commissaris Timmermans uiteindelijk het meest gedaan door de Europese rechter.
18/11 23u45  De misdragingen van de M-side zijn vermengd met de overlast in de Bossche wijken rondom het stadionZes jaar later kan Peter Bijvelds zich er nog over verbazen: hoe jong sommige supporters van FC Den Bosch waren die AZ-spits Jozy Altidore in januari 2013 met oerwoudgeluiden bestookten. ‘Daar zaten jongens van 13, 14 jaar tussen.’
18/11 23u45  Ook zonder oppositie wacht de Wit-Russische president Loekasjenko een lastige tijdBij de Wit-Russische parlementsverkiezingen van afgelopen weekeinde ging geen enkele zetel naar een oppositiekandidaat. President Loekasjenko, ‘de laatste dictator van Europa’, lijkt ook 25 jaar na zijn aantreden nog stevig in het zadel te zitten. Maar internationale druk is er wel.
18/11 22u45  Deze rechter strijdt tegen de ‘totale verwoesting’ van de Poolse rechtspraakPoolse rechters die vrezen voor de onafhankelijkheid van de rechtspraak hopen dinsdag steun te krijgen van een vonnis van het Europees Hof van Justitie. ‘Dit is een sleutelmoment’, zegt Igor Tuleya, rechter met de bekendheid van een rockster.
18/11 22u45  Oud-directeur Transavia: uitlevering Julio Poch diende ‘hoger belang’De uitlevering van piloot Julio Poch aan Argentinië hing samen met een ‘hoger belang’. Dat kreeg toenmalig Transavia-directeur Michiel Meijer in 2010 te horen van het Openbaar Ministerie. Daarmee werd volgens Meijer gehint op het Koninklijk Huis.
18/11 22u45  FC Den Bosch diep door het stof om racistische spreekkoren: ‘We hebben de plank misgeslagen’FC Den Bosch gaat diep door het stof na de racistische spreekkoren die zondag op de eigen tribunes hoorbaar waren. Deze waren gericht tegen de Nederlands-Guinese Ahmad Mendes Moreira, speler van Excelsior. Kort na de wedstrijd reageerde de thuisclub nog lauw op het gedrag van enkele supporters.
18/11 21u00  ‘Groene boa’s’ voelen zich steeds vaker bedreigd – bewapend de natuur in biedt dan een veilig gevoelNatuurbeheerders voelen zich door een toename van zware incidenten steeds onveiliger in hun werk. Ze willen steeds vaker een pistool dragen. Of dat helpt? ‘Er is simpelweg meer toezicht nodig.’
18/11 18u30  Joost Sneller (D66) wil experiment met burgeramendement: ‘Het geeft ruimte voor nuance’D66 wil burgers meer inspraak geven bij het invoeren van wetsvoorstellen. Kamerlid Joost Sneller dient daarom deze week een voorstel in voor een tweejarig experiment met het burgeramendement. ‘Burgers staan daarbij vooraan in het proces.’
18/11 18u30  Verdachte van oorlogsmisdrijf Syrië: ik probeerde executie juist te voorkomenVluchteling Ahmad al K. (48) heeft bekend dat hij in juni 2012 in Oost-Syrië de ondervraging leidde van een gevangengenomen kolonel die doorzeefd met kogels in de Eufraat eindigde. Justitie verdenkt de man uit het Zeeuwse Kapelle van een oorlogsmisdrijf.
18/11 17u15  Kamer en kabinet eisen optreden tegen racisme in de stadionsGoedemiddag, In een groot eenstemmig koor eist het Binnenhof actie tegen racisme in de voetbalstadions. Intussen schaart Ankie Broekers-Knol zich in een lange traditie.
18/11 16u45  Racisme in voetbal is niet alleen een kwestie van openlijk verbaal geweld, het is institutioneelSpreekkoren, zoals die bij de wedstrijd Den Bosch - Excelsior, zijn niet uitzonderlijk. Spelers met een migratieachtergrond krijgen vaker te maken met racisme, zowel openlijk als bedekt.
18/11 16u00  Correspondent in Hongkong: ‘Dit kan een keerpunt in de protesten worden’De confrontatie tussen de ‘opstandelingen’ en politie rond de Polytechnic University in Hongkong nadert een eindspel.Volkskrant-correspondent Leen Vervaeke is op de door demonstranten bezette campus, waar de stemming kantelt.
18/11 16u00  Bloomberg biedt excuus aan voor omstreden fouilleerbeleid, als stap richting presidentsraceOud-burgemeester van New York Michael Bloomberg heeft zijn excuses aangeboden voor het omstreden ‘stop-and-frisk’-beleid van politie onder zijn bewind. Het excuus komt op het moment dat Bloomberg zich klaar lijkt te maken om in de presidentsrace te stappen.
18/11 15u30  Straatfotograaf Petrosyan toont ‘het Rusland zoals Poetin het zeker niet wil zien’Lees meer >
18/11 15u15  De verkoop van Eneco: armpje drukken tussen Shell en RabobankWie gaat het worden? Energiebedrijf Eneco, nu nog in het bezit van 44 gemeenten en aantrekkelijk vanwege het groene imago, staat in de etalage en Rabobank en Shell zijn de belangrijkste kapers op de kust.
18/11 14u45  KOZP boekt belangrijke morele overwinning: positie Zwarte Piet brokkelt af door geweld pro-PietenNa de aanval op Kick Out Zwarte Piet in Den Haag boekte de beweging bij de Sinterklaasintochten afgelopen weekeinde een belangrijke morele overwinning. Door het geweld van de pro-Pieten lijkt de positie van Zwarte Piet verder af te kalven.
18/11 14u00  Facebook wil vingers niet branden aan biografie Aboutaleb en blokkeert advertentieFacebook ligt geregeld onder vuur vanwege het plaatsen van ‘verdachte advertenties’ – van misleidende aanbiedingen van Bekende Nederlanders voor bitcoins tot Russische trollen die de Amerikaanse kiezers proberen te manipuleren met nepnieuws. Maar de ban die het sociale netwerk heeft uitgesproken tegen een boek over Ahmed Aboutaleb wekt toch verbazing.
18/11 14u00  Vermogen Nederlander stijgt verder met de huizenprijsHet gemiddeld vermogen van de Nederlander is iets omhoog gegaan. Voor het belangrijkste deel komt dat alleen maar doordat de huizenprijzen zijn gestegen: een huis is voor de meeste Nederlanders het belangrijkste bezit. Het verschil in vermogen tussen de rijke 10 procent van de bevolking en de rest is opnieuw wat kleiner geworden, heeft het CBS becijferd.
18/11 11u15  Prins Andrew graaft kuil voor zichzelf tijdens tenenkrommend interview met de BBCIn een tenenkrommend interview op de BBC heeft prins Andrew zaterdagavond gezegd zich niet te kunnen herinneren seks te hebben gehad met Jeffrey Epstein’s ‘seksslaaf’ Virginia Roberts. Tevens beweerde de tweede zoon van koningin Elizabeth geen spijt te hebben van zijn contact met de Amerikaanse investeerder en zedendelinquent omdat hij als handelsvertegenwoordiger baat had bij de contacten die Epstein had.
18/11 11u00  Op grote schaal kinderarbeid bij winning van mica, grondstof voor elektronica en cosmeticaBij de winning van mica in Madagaskar vindt op grote schaal kinderarbeid plaats. Het onbekende glansmateriaal belandt via China in vrijwel al onze elektronica en cosmetica, maar grote bedrijven zijn moeilijk aan te spreken op wanpraktijken ‘ver in de keten’.
18/11 10u45  Een waterkoude dag met flink wat bewolkingMaandag is het op veel plaatsen een waterkoude dag. Een lagedrukgebied zorgt voor flink wat bewolking en op een groot deel van de dag valt daaruit ook enige tijd regen of motregen. In de vroege ochtend is tijdens intensieve neerslag of in hoger gelegen gebieden ook kans op een vlok natte sneeuw. In de regen wordt het hooguit 5 graden, als het af en toe droog is loopt het kwik op naar zo’n 8 graden. De wind is west tot noordwest en zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. In de avond en nacht naar dinsdag trekt de meeste regen noordwaarts ons land uit. In de kustgebieden vallen dan wel weer enkele nieuwe buien. Kouder dan ongeveer 3 graden wordt het niet.
18/11 10u30  Protesten in Iran over stijgende brandstofprijzen zijn aanklacht tegen regeringDemonstranten in meer dan honderd steden en dorpen in Iran zijn afgelopen weekeinde de straat opgegaan om te protesteren tegen de verhoging van de brandstofprijs. Daarbij zijn zeker twee doden gevallen. Er werden ruim duizend arrestaties verricht.
18/11 10u30  Op grote schaal kinderarbeid bij winning van mica, grondstof voor tal van elektronica en cosmeticaBij de winning van mica in Madagaskar vindt op grote schaal kinderarbeid plaats. Het onbekende glansmateriaal belandt via China in vrijwel al onze elektronica en cosmetica, maar grote bedrijven zijn moeilijk aan te spreken op wanpraktijken ‘ver in de keten’.
18/11 10u30  Franse pyromaan bekent vernielen 900 auto’s rond plaatsje in de ElzasBussen, vrachtwagens, personenauto’s: geen gemotoriseerd voertuig was veilig voor ‘de pyromaan van de Elzas’. Sinds hij in januari 2014 voor het eerst toesloeg – bij het plaatsje Baldenheim stak hij een touringcar in brand – vielen zo’n 900 auto’s ten prooi aan de mysterieuze dader, die niet alleen voertuigen in de fik stak, maar ook honderden autobanden vernielde met een mes.
18/11 10u15  Eén op de vijf jonge artsen kampt met burn-out-klachtenHet aantal jonge artsen met burn-outverschijnselen is de afgelopen jaren sterk gestegen. 20 procent van de doktoren onder de 35 jaar heeft nu dit soort klachten, tegenover 13 procent twee jaar geleden.
18/11 10u15  Protest Hongkong is bijna de kop ingedrukt: ‘Als dit niet werkt, hebben we geen toekomst meer’De strijd in Hongkong tussen politie en honderden ‘opstandelingen’ is een ongelijke strijd, zo blijkt zondag. Aan het einde van de dag is het laatste bolwerk, de Hong Kong Polytechnic University, omsingeld.
18/11 09u00  ‘Verpleegkundigen verdienen een volwaardige plaats aan de bestuurstafel’Over extra geld voor verpleegkundigen valt te praten, zegt Ad Melkert. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen hoopt dat er snel een akkoord komt met de bonden over de looneis van 5 procent. Woensdag gaan de verpleegkundigen naar verwachting massaal de straat op.
18/11 05u15  Honderdduizenden minder proefdieren nodigVoor het eerst in 25 jaar wordt de richtlijn voor het testen van medicijnen op schadelijkheid bij zwangerschap aangepast. Daardoor zijn voortaan veel minder proefdieren nodig.
17/11 23u45  Kleine natuurgebieden onder vuur, maar blauwgrasland Binnenveld krijgt hulpHet kabinet wil onderzoeken of alle Natura 2000-gebieden hun status wel moeten behouden. Het is een handreiking aan de boeren die te lijden hebben van stikstofmaatregelen. Misschien kan het kleine Binnenveld, in het grensgebied tussen Utrecht en Gelderland, overleven mede dankzij een burgerinitiatief. ‘Dit is dan wel geen Natura 2000-gebied, de diertjes hebben daar lak aan.’
17/11 23u45  In dertig Indonesische films nog nooit een aardige NederlanderJe voelt je stiekem wel een beetje een meneer als mensen je altijd ‘boss’ noemen, of ‘toean’ (heer). Een meerderwaardigheidsgevoel wil je het niet noemen, maar toch: de kolonie lijkt nooit helemaal verdwenen te zijn uit de verhouding tussen de Indonesiër en de Hollander.
17/11 23u45  Sri Lanka kiest ‘terminator’ Gotabaya Rajapaksa als nieuwe presidentDe presidentsverkiezingen in Sri Lanka zijn gewonnen door oppositieleider Gotabhaya Rajapaksa. Hij kwam uit de bus als grote winnaar van de verkiezingen in de Zuid-Aziatische eilandstaat.
17/11 23u45  Netflix past Holocaust-documentaire aan na klacht Poolse premierEen documentaire die in het Poolse parlement tot grote woede had geleid, wordt door Netflix aangepast. Een aantal passages uit de film The Devil Next Door wordt veranderd, om duidelijk te maken dat Polen niet verantwoordelijk was voor de concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog.
17/11 23u15  Britse fotograaf Terry O’Neill liet de grootste sterren zien zoals ze echt warenJe kunt zeggen dat hij de juiste man, op de juiste plek, in het juiste tijdperk was. De Britse fotograaf Terry O‘Neill zag de popcultuur van zijn tijd voor zijn ogen ontstaan en plaatste zichzelf er middenin. Afgelopen zaterdag overleed hij, op 81-jarige leeftijd aan prostaatkanker.
17/11 20u15  Boze Tsjechen protesteren tegen premier: ‘We willen niet in de periferie van Europa belanden’In Praag zijn zaterdag ruim 200.000 Tsjechen de straat opgegaan om te demonstreren tegen premier Andrej Babiš. Die verwijten ze onder andere machtsmisbruik en belangenverstrengeling. Maar de demonstranten houden het beschaafd: het is een kwestie van de lange adem.
17/11 20u15  Vlak voor de Sint komt, vliegen de Pegida-noten nog in het rondOp het moment dat Sinterklaas met zijn stoomtrein arriveerde in Apeldoorn, werden verderop in de stad tien zwart geschminkte Pegida-pieten opgepakt. ‘Wij zijn de echte Zwarte Pieten, Sinterklaas heeft NSB-pieten.’
17/11 18u45  Er wordt wereldwijd steeds vaker geprotesteerd, maar het is minder effectief dan ooitDe wereldwijde golf van anti-regeringsprotesten kreeg vorige week ogenschijnlijk een opsteker met het vertrek van de Boliviaanse president Evo Morales. Maar kijk verder, en vreedzame protesten blijken steeds minder effectief.
17/11 11u00  De tien plagen van Egypte bespringen ineens Rutte III: hoe regeren veranderde in reagerenTwee maanden geleden heerste nog een gevoel van tevredenheid over Rutte III. Maar onder druk van rechters, adviesraden, media en demon­straties zijn kabinet en Kamer de regie kwijt over de politieke agenda.
17/11 11u00  Schaadt Boyan Slat met zijn plasticvanger het zeeleven?De plasticvanger waarmee Boyan Slat de oceanen wil schoonmaken, veegt ook allerlei zeedieren op, waarschuwen biologen. Doet zijn werk meer kwaad dan goed?
16/11 23u15  Boze Tsjechen protesteren tegen premier Babiš: ‘We willen niet in de periferie van Europa belanden’In Praag zijn zaterdag ruim 200.000 Tsjechen de straat opgegaan om te demonstreren tegen premier Andrej Babiš. Die verwijten ze onder andere machtsmisbruik en belangenverstrengeling. Maar de demonstranten houden het beschaafd: het is een kwestie van de lange adem.
16/11 21u45  Op Curaçao zwaait Sanikolas minzaam naar de demonstrantenOok op Curaçao, een autonoom land binnen het koninkrijk der Nederlanden, is Sinterklaas zaterdag gearriveerd. En net als in Nederland wordt ook hier gedemonstreerd tegen zwarte piet, zij het op bescheiden schaal, ziet correspondent Kees Broere.
16/11 16u00  Dat ene zinnetje in de biografie van Cruijff is nu al niet meer te lezenLiet Johan Cruijff zich echt riant betalen door zijn Foundation? Zijn biograaf Auke Kok, die dit opschreef, is nu zelf gaan twijfelen.
16/11 16u00  Haga Lyceum vs. de staat: een warrige strijd waarin beide partijen de grenzen opzoekenDrie rechtszaken voerde het omstreden Cornelius Haga Lyceum deze week. Hoe het met de school gaat aflopen, is nog volstrekt onduidelijk.
16/11 16u00  Roger Stone is schuldig bevonden en riskeert 50 jaar celstrafRoger Stone, de Republikeinse ritselaar en jarenlange vriend van Donald Trump, is vrijdag schuldig bevonden aan liegen tegenover het Amerikaanse Congres en het beïnvloeden van een getuige.
16/11 13u45  Zo werd het pro-Zwarte Piet-protest steeds gewelddadigerWie zijn die mensen die niet alleen meer racistisch schelden op sociale media, maar ook de straat op gaan om met geweld en dreigementen op te komen voor Zwarte Piet? En hoe heeft het zover kunnen komen?
16/11 13u30  Naema Tahir promoveerde op het gearrangeerde huwelijk en schaamt zich nu voor haar felle islamkritiekZelf weigerde Naema Tahir te trouwen met de man die haar ouders hadden uitgezocht. Na een proefschrift over het gearrangeerde huwelijk is haar blik op de kwestie veranderd. ‘We kijken allemaal door onze eigen bril.’
16/11 12u45  Eén jaar gele hesjes en de geest van de revolutie leeft voortEen jaar na de stormachtige opkomst van de gele hesjes leeft de geest der revolutie voort op talloze rotonden en pleinen. Vlakbij Toulouse vinden ze dat je radicaal moet blijven, ‘anders besta je niet’. Belofte: op 5 december leggen ze weer het hele land plat.
16/11 12u45  Hoofdpiet uit Castricum zwaait af: ‘Ik had zo graag Zwarte Piet willen blijven, in al mijn onschuld’Nu de publieke omroep is overgestapt op de roetveegpiet, stopt Peter Lambert – na twaalf jaar – als hoofdpiet van Castricum. ‘Ik dacht direct: het is klaar, het is over.’
16/11 05u15  De geest van de gele hesjes leeft in Toulouse: ‘We vechten om te leven zoals onze ouders dat deden’Een jaar na de stormachtige opkomst van de gele hesjes leeft de geest der revolutie voort op talloze rotonden en pleinen. Vlakbij Toulouse vinden ze dat je radicaal moet blijven, ‘anders besta je niet’. Belofte: op 5 december leggen ze weer het hele land plat.
15/11 21u45  Over de kinderopvangtoeslag: ‘We geven makkelijk geld en pakken het makkelijk af’De signalen dat het misging bij het toezicht op de kinderopvangtoeslag waren er al eerder. Ze werden genegeerd. ‘Het had ons veel ellende kunnen schelen’, zo luidt nu de wijsheid achteraf van staatssecretaris Menno Snel van Financiën.
15/11 21u30  Gemeente Amsterdam pakt hoge ouderbijdragen voor basisonderwijs aanDe gemeente Amsterdam gaat geen subsidie meer geven aan basisscholen die een ouderbijdrage hoger dan 225 euro vragen.
15/11 21u30  Confrontaties in Hongkong escaleren in geweld: ‘Dit zal eindigen in bloed’De opstand in Hongkong lijkt na een half jaar van protest een nieuwe fase in te gaan. Demonstranten grijpen naar stenen en molotovcocktails. Ook hebben ze een universiteitscampus bezet. ‘Dit zal eindigen in bloed. Veel bloed.’
15/11 19u45  Britse verkiezingscampagne zo onvoorspelbaar als het weerDe verkiezingscampagne van Boris Johnson door het Verenigd Koninkrijk is obsessief geregisseerd, maar één factor is onbeheersbaar: het Britse weer. De zware overstromingen in Midden- en Noord-Engeland hebben de boodschap ‘Get Brexit Done’ tijdelijk weggespoeld.
15/11 19u30  Opnieuw verkiezingen in Bolivia, Morales niet welkom als kandidaatBolivia koerst af op nieuwe verkiezingen. De interim-regering en leden van de partij van de vertrokken president Evo Morales hebben hierover een akkoord bereikt. De oppositie wil echter niet dat Morales zich weer kandidaat stelt.
15/11 19u30  Rechter: boek over Cruijff moet inlegvel met rectificatie krijgenAlle 65.000 exemplaren van ‘Johan Cruijff, de biografie’ van Auke Kok moeten worden voorzien van een inlegvel met een correctie.
15/11 19u00  Kabinet diep door het stof om kinderopvangtoeslag – forse schadevergoeding oudersHet kabinet gaat diep door het stof vanwege het falende toezicht van de Belastingdienst op de kinderopvangtoeslag. Honderden ouders die ten onrechte van fraude werden verdacht, krijgen nog dit jaar volledige compensatie plus een schadevergoeding van gemiddeld 25.000 euro.
15/11 19u00  Hoe sociale media zelfdoding in de hand werken en voorkomenSociale media maken het makkelijk adviezen te vinden over zelfdoding, maar ze kunnen mensen er ook juist van afhouden. Algoritmen zijn steeds beter in staat zorgelijke signalen te herkennen. Maar is dat wenselijk? En helpt het?
15/11 19u00  Waarom staat deze sullig ogende ober op de Amerikaanse sanctielijst staatBij belangrijke etentjes in het ­Kremlin duikt Jevgeni Prigozjin ­steevast op met een bord in zijn hand. Maar waarom staat een ­ogenschijnlijk ­sullige ober op de Amerikaanse sanctielijst voor het voeren van een informatieoorlog?
15/11 19u00  ‘Oordeel niet te snel over het gearrangeerde huwelijk’Zelf weigerde Naema Tahir te trouwen met de man die haar ouders hadden uitgezocht. Na een proefschrift over het gearrangeerde huwelijk is haar blik op de kwestie veranderd. ‘We kijken allemaal door onze eigen bril.’
15/11 19u00  Evo Morales bezat hetzelfde zesde zintuig voor presentatie als Fidel CastroOlaf Tempelman legt Bekende Buitenlanders op de sofa. Deze week: Evo Morales.
15/11 19u00  In autoparadijs Duitsland kun je ook niet zo hard rijden als je wiltNu lekker doorrijden in Nederland overdag binnenkort niet meer mag, klinkt aan de borreltafel het gedweep met autoparadijs Duitsland nog luider. Maar hoe ongerept zijn de snelwegen zonder snelheidslimiet bij de Oosterburen eigenlijk nog?
15/11 18u30  Politicoloog waarschuwt voor normaliseren van radicaal rechts – treft ook de Volkskrant blaam?Politiek wetenschapper Cas Mudde waarschuwt in zijn boek The Far Right Today voor het normaliseren van radicaal rechts gedachtegoed. Treft ook de Volkskrant blaam?
15/11 18u30  Gokschuld van 44 duizend euro op je 22ste, gewoon vanaf huis opgebouwd op een mobieltjeEen onschuldig potje online gokken kan rap uitmonden in een heuse gokverslaving. Vooral pubers zijn er gevoelig voor.
15/11 18u00  Nederlandse snelheidsbeperking komt in Duitsland hard aanDe Nederlandse maximumsnelheid komt in Duitsland hard aan, een maand nadat daar een verhit politiek besluitvormingsproces over een snelheidsbeperking eindigde in een nederlaag van de voorstanders.
15/11 17u15  OM: 20 jaar cel en tbs voor ‘liquidatie’ HümeyraHet Openbaar Ministerie heeft vrijdag 20 jaar cel en tbs geëist tegen Bekir E. (32). Hij schoot op 18 december de 16-jarige Hümeyra dood in de fietsenstalling van haar school in Rotterdam.
15/11 16u45  Opnieuw dode bij betogingen Hongkong - 70-jarige schoonmaker kreeg een steen tegen zijn hoofdBij de aanhoudende onrust in Hongkong is weer een dode gevallen. Een 70-jarige schoonmaker kreeg tijdens een confrontatie tussen demonstranten en regeringsgezinde betogers een steen tegen zijn hoofd. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.
15/11 16u30  Het scheelde weinig of Wim Kok was nooit premier geworden, blijkt uit zijn biografieVandaag verschijnt het eerste deel van Marnix Krops biografie van Wim Kok als vakbondsman, minister en premier. Twee jaar lang voerde Krop gesprekken met Kok, tot diens overlijden.
15/11 15u45  Welke kleur krijgt Piet? Gemeenten bemoeien zich er liever niet meeIn steeds meer gemeenten doet de roetveegpiet zijn intrede bij de sinterklaasintocht. De schoorsteenvariant van Zwarte Piet verschijnt vooral in steden, en in enkele dorpsgemeenten. Bij die laatste brandt het bestuur zijn handen er niet aan: dan komt het besluit van lokale comités.
15/11 15u30  Maakt het wat uit, reizen met ministeriële toestemming? ‘Als dat uitlekt, kunnen ze je zien als spion’Even toestemming vragen voordat je naar een conflictgebied reist, dat leek de Tweede Kamer geen probleem. Vandaar dat de ‘uitreiswet’ zonder morren werd goedgekeurd. Zeer onterecht én gevaarlijk, vindt Ana van Es.
15/11 13u15  Het ging net iets beter in Amsterdam Nieuw-West, maar nu is er die luidsprekerDe luidspreker van de Blauwe Moskee heeft nog niet geklonken, maar buiten fietst alvast een oude man in een kaftan voorbij. Een andere man stapt in een nieuw model Jaguar en je onderdrukt haastig de gedachte: waar heeft die man zo’n auto vandaan, want je weet ook wel dat dat precies het probleem is, dat je zoiets denkt.
15/11 11u30  Rutte wil niks weten van ‘een wanprestatie’ in de stikstofcrisisDe stikstofcrisis duwt Mark Rutte in het defensief. De oppositie spreekt van ‘een wanprestatie’, maar de premier wil van geen fouten weten. Zijn verdedigingsstrategie: deze crisis is zo ‘enorm complex’ dat niemand hem iets kan verwijten.
15/11 09u45  De verdronken stad probeert te redden wat er te redden valtEen dag na de overstromingen waarbij 80 procent van de stad blank stond, openbaart zich het geheim van het echte Venetië. ‘Wij geven ons niet zomaar over aan het water. Wij leggen wat nat is te drogen, wij maken schoon, en wij gaan weer door. Want zo gaan wij met ons noodlot om.’
15/11 09u45  Verdachte Bekir E.: ‘Hümeyra werd gebruikt om mij achter slot en grendel te krijgen’De verdachte van de moord op scholiere Hümeyra zocht tijdens de rechtbankzitting donderdag vooral excuses buiten zichzelf: hij was onder invloed van drank en drugs en wilde haar niet doden. Zijn ex-vriendin had haar gebruikt, ‘ze reden vaak langs mijn huis, elke dag, om mij te pesten’.
15/11 08u30  Belastingdienst moet schade vergoeden na doorgeslagen jacht op frauderende oudersDe Belastingdienst moet circa driehonderd ouders die in 2014 klant waren bij het Eindhovense gastouderbureau Dadim een forse schadevergoeding betalen. De dienst zette hun kinderopvangtoeslagen stop omdat zij van fraude werden verdacht, maar voor die verdenking was in veruit de meeste gevallen geen enkel bewijs.
15/11 05u15  De biograaf van Wim Kok: ‘Hij was een jongen van de polder die wilde voldoen aan de eisen van de grote wereld’Een biografie beschouwde hij als een naderend doodsbericht. Toch werkte oud-premier Wim Kok eraan mee. Vandaag verschijnt deel 1: hoe een onzekere en wantrouwige man op eigen kracht de weg naar het Torentje vindt. Kok overleed vorig jaar.
14/11 22u30  Japanse premier schrapt prestigieuze bloesemborrel na kritiek op kostenGeen exclusieve kersenbloesemfeestjes meer voor de Japanse premier Shinzo Abe. Hij ligt onder vuur wegens de torenhoge kosten van het elite-evenement van het jaar.
14/11 22u15  Facebook verwijdert 5,4 miljard nepaccounts in negen maandenFacebook is in een keiharde wedloop verwikkeld om zo snel mogelijk nepaccounts te ontmantelen, nog voordat die in actie komen. Dit levert het nauwelijks te bevatten aantal van 5,4 miljard verwijderde nepaccounts op in de eerste negen maanden van dit jaar. Ofwel: 230 accounts per seconde.
14/11 21u00  Jong, zwart en vrouw: het andere gezicht van de No Deal-BrexitZe is een opvallende verschijning in de Brexit Partij van Nigel Farage. Haar boodschap: de Brexit is niet iets van boze witte oude mannen alleen. Inaya Folarin Iman (23) voert een groeiende groep jonge vrouwen aan die campagne voeren voor een No Deal-Brexit. ‘Waar is het geloof in eigen kunnen?’
14/11 21u00  Sciencefictionachtige 3D-displays komen stap dichterbijWaarom op een scherm projecteren als je beelden ook op de lucht zelf kunt tonen? In sciencefictionfilms zijn dit soort driedimensionale holografische displays al de normaalste zaak van de wereld. In de huidige editie van het vakblad Nature beschrijven onderzoekers dat ze die toekomst nu een stapje dichterbij kunnen brengen.
14/11 16u00  Stikstofplannen lossen bouwcrisis in de Randstad niet opOf de woningbouwplannen in de Randstad kunnen doorgaan, blijft onzeker. Ondanks de stikstofmaatregelen van het kabinet is er nog steeds te weinig ruimte om voldoende woningen te bouwen in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.
14/11 15u00  Door minister Blok lijkt het Nederlandse buitenlandbeleid een zwart gat gewordenVandaag verdedigt minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok zijn begroting in de Tweede Kamer. Maar veel parlementariërs vragen zich af waar hij eigenlijk voor staat. Het voormalige gidsland Nederland worstelt op alle fronten met zijn stellingnames. Er valt genoeg te kiezen, maar Blok lijkt niet in staat te zijn een duidelijke richting te geven.
14/11 15u00  Japanse premier schrapt prestigieuze bloemenborrel na kritiek op kostenGeen exclusieve kersenbloesemfeestjes meer voor de Japanse premier Shinzo Abe. Hij ligt onder vuur wegens de torenhoge kosten van het elite-evenement van het jaar.
14/11 15u00  Onze correspondent: ‘Overstroomd Venetië voelt apocalyptisch aan’In Venetië is de noodtoestand uitgeroepen omdat het water hoger staat dan ooit. Correspondent Jarl van der Ploeg hoorde van iemand dat hij plankjes had gehaald om zijn bed mee te verhogen, zodat zijn matras met zekerheid droog zou blijven als het water weer stijgt.
14/11 15u00  Het gaat slecht met satire: om te spotten moet je moedig zijnLees meer >
14/11 14u15  RTL Nieuws zet ‘robotjournalist’ in voor lokaal nieuwsNieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
14/11 12u45  Gedupeerde geblunder Belastingdienst: ‘Mijn vertrouwen ben ik volledig kwijt’Een commissie onder leiding van oud-CDA minister Piet Hein Donner presenteert donderdag haar adviesrapport over de kinderopvangtoeslagaffaire bij de Belastingdienst. De Volkskrant sprak afgelopen zomer met Steve Kuipers, een van de vele gedupeerden. K
14/11 12u45  Trump-verhoren voor het eerst op tv, en dat kan grote gevolgen hebbenWat de uitkomst ook zal zijn, woensdag was een historische dag in Washington. De gesloten deuren in de Senaat zwaaiden open en iedereen kan nu meekijken naar het impeachmentonderzoek naar president Donald Trump.
14/11 12u45  Trump blijft inzage belastingpapieren weigeren en stapt naar het HooggerechtshofDe Amerikaanse president Donald Trump stapt naar het Hooggerechtshof om te voorkomen dat het Huis van Afgevaardigden inzage krijgt in zijn financiën. Woensdag leed de president opnieuw een nederlaag bij het lagere Hof van Beroep in Washington, waar een verzoek om de zaak te seponeren werd afgewezen.
14/11 12u30  Hoe oordeelt de rechter straks over het nieuwe stikstofbeleid?Gedwongen door de rechter treft het kabinet maatregelen om de stikstofuitstoot in te perken. Anders mocht er amper meer gebouwd worden en zou de landbouw moeten krimpen. Kunnen bouwers en boeren nu voort?
14/11 12u30  Commissievoorzitter Bondsdag afgezet vanwege antisemitische tweetsDe AfD-politicus Stephan Brandner is woensdag afgezet als voorzitter van de vaste kamercommissie voor justitiële aangelegenheden, vanwege een aantal antisemitische en racistische tweets. Het is voor het eerst in de naoorlogse geschiedenis dat een commissievoorzitter ontslagen wordt.
14/11 10u00  Staakt-het-vuren van kracht in Gaza tussen Islamitische Jihad en Israël, na zwaarste gevechten in maandenIsraël en de Palestijnse beweging Islamitische Jihad zijn een bestand overeengekomen dat donderdagochtend is ingegaan. Het Israëlische leger zei dat de militaire operatie in Gaza voorbij is.
14/11 09u30  Gaan na de boeren nu ook de winkeliers staken?Veel winkelstraten in middelgrote steden leefden niet meer op na de recessie. De leegstand neemt toe. De branchevereniging van winkeliers schreef een brandbrief aan Den Haag. ‘Het een optelsom van regels en verplichtingen die ons nekt.’ In het Brabantse Oss, een winkelstad voor de regio, loopt het winkelaanbod zienderogen terug.
14/11 09u00  Bestand van kracht in Gaza tussen Islamitische Jihad en IsraëlIsraël en de Palestijnse beweging Islamitische Jihad zijn een bestand overeengekomen dat donderdagochtend is ingegaan. Het Israëlische leger zei dat de militaire operatie in Gaza voorbij is.
14/11 05u30  Topdiplomaten pleiten voor meer dialoog met Rusland: ‘Belangrijke buren moet je bij je houden’Nederland moet meer dialoog hebben met Rusland – ook al zal de relatie nog langere tijd belast blijven door de gevolgen van het neerhalen van MH17. Dat is het opmerkelijke advies van topdiplomaat Renée Jones-Bos, die tot voor kort ambassadeur in Moskou was. Haar pleidooi krijgt overigens steun van oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot en zal naar verwachting ook een van de opties zijn van een Rusland-strategie die minister Stef Blok in december presenteert.
14/11 00u00  Onze correspondent: ‘Deze verhoren kunnen bepalen of Trumps presidentschap aan een zijden draad hangt’Alle ogen zijn vandaag gericht op de eerste openbare verhoren in het impeachmentonderzoek naar president Trump. De historische tv-beelden zullen herinneringen oproepen aan de impeachmentverhoren van de presidenten Nixon en Clinton. Amerika-correspondent Michael Persson is erbij.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

7x Tegenprestatie wordt verplicht voor wie in bijstand zit20/11 23u30 - de Volkskrant: Van alle 420 duizend bijstandsgerechtigden moeten gemeenten een tegenprestatie gaan vragen. De vorm – van het aanvaarden van schuldhulpverlening tot het doen van vrijwilligerswerk – mogen gemeenten zelf bepalen. Maar het kabinet gaat het wettelijk voorschrijven.
5x ‘Niemand vraagt om te stoppen met Sinterklaas. Alleen Zwarte Piet moet je veranderen’20/11 23u30 - de Volkskrant: Gelegenheidsaanvoerder, topschutter van Oranje tijdens de EK-kwalificatiereeks en actievoerder tegen racisme. Met drie doelpunten tegen Estland besloot Georginio Wijnaldum (29) een gedenkwaardige week. ‘Niemand vraagt om het feest stop te zetten. Alleen Zwarte Piet moet je veranderen.’
3x Impeachment stap dichterbij door verklaring van topdiplomaat Sondland20/11 23u15 - de Volkskrant: De Oekraïense president Zelenski kreeg een worst voorgehouden in opdracht van Donald Trump. Dat heeft topdiplomaat Gordon Sondland verklaard. Die ‘poging tot omkoping’ brengt impeachment een stap dichterbij.
1x De verdronken stad probeert te redden wat er te redden valt15/11 09u45 - de Volkskrant: Een dag na de overstromingen waarbij 80 procent van de stad blank stond, openbaart zich het geheim van het echte Venetië. ‘Wij geven ons niet zomaar over aan het water. Wij leggen wat nat is te drogen, wij maken schoon, en wij gaan weer door. Want zo gaan wij met ons noodlot om.’
1x Het einde van Stichting Veldleeuwerik: een organisatie die precies doet wat nodig is20/11 22u45 - de Volkskrant: Achttien jaar geleden was er een groepje boeren dat deed waaraan in deze tijd grote behoefte is: ze gingen zich op duurzaamheid toeleggen. Met kleine stapjes en elk jaar een beetje meer. Geheel vrijwillig was dat en de kosten waren te verwaarlozen. Die boeren zochten elkaar op aan de keukentafel, leerden van elkaar en van adviseurs. Ze pionierden. Altijd was er wel één die wat nieuws probeerde, dan konden de anderen kijken of dat voor hen ook kon werken.
1x Hoe de reis van de verstekelingen eindigde in Vlaardingen20/11 23u00 - de Volkskrant: Dinsdagavond werden in Vlaardingen 25 verstekelingen in benarde toestand uit een koeltrailer gehaald. Het aantal ‘inklimmers’ richting Engeland neemt flink toe. ‘We kennen allemaal de beelden van de migrantenjungle van Calais, maar dit gebeurt overal in Europa.’
0x Onze correspondent: ‘Deze verhoren kunnen bepalen of Trumps presidentschap aan een zijden draad hangt’14/11 00u00 - de Volkskrant: Alle ogen zijn vandaag gericht op de eerste openbare verhoren in het impeachmentonderzoek naar president Trump. De historische tv-beelden zullen herinneringen oproepen aan de impeachmentverhoren van de presidenten Nixon en Clinton. Amerika-correspondent Michael Persson is erbij.
0x Topdiplomaten pleiten voor meer dialoog met Rusland: ‘Belangrijke buren moet je bij je houden’14/11 05u30 - de Volkskrant: Nederland moet meer dialoog hebben met Rusland – ook al zal de relatie nog langere tijd belast blijven door de gevolgen van het neerhalen van MH17. Dat is het opmerkelijke advies van topdiplomaat Renée Jones-Bos, die tot voor kort ambassadeur in Moskou was. Haar pleidooi krijgt overigens steun van oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot en zal naar verwachting ook een van de opties zijn van een Rusland-strategie die minister Stef Blok in december presenteert.
0x Bestand van kracht in Gaza tussen Islamitische Jihad en Israël14/11 09u00 - de Volkskrant: Israël en de Palestijnse beweging Islamitische Jihad zijn een bestand overeengekomen dat donderdagochtend is ingegaan. Het Israëlische leger zei dat de militaire operatie in Gaza voorbij is.
0x Gaan na de boeren nu ook de winkeliers staken?14/11 09u30 - de Volkskrant: Veel winkelstraten in middelgrote steden leefden niet meer op na de recessie. De leegstand neemt toe. De branchevereniging van winkeliers schreef een brandbrief aan Den Haag. ‘Het een optelsom van regels en verplichtingen die ons nekt.’ In het Brabantse Oss, een winkelstad voor de regio, loopt het winkelaanbod zienderogen terug.

Statistieken

Artikels:
28480
Gelezen:
4653
Aantal lezers nu:
26


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven