dinsdag 23 oktober 2018, week 43


U bent nu hier: Meer nieuws van de Volkskrant

Laatste updatecontrole: vandaag om 16u30
 

de Volkskrant

Verbergen Tonen
23/10 16u30  Gilberto Benetton (77), naar wie iedereen keek na het instorten van de brug in Genua, is overleden De man naar wie iedereen keek toen deze zomer in Genua de Ponte Morandi instortte is overleden. Gilberto Benetton (77) was degene die van het gelijknamige modemerk ook een groot constructie-, transport- en cateringbedrijf maakte. Toen op 14 augustus het meest imposante bouwwerk van wegbeheerder Atlantia/Autostrade per l’Italia naar beneden kwam, werd Gilberto Benetton als grootaandeelhouder gebrek aan onderhoud en onverschilligheid verweten.
23/10 16u15  Nieuws & Achtergrond Lees meer >
23/10 15u45  De Dyson e-auto komt eraan: stofzuigermaker bouwt autofabriek in Singapore Autofabrikanten, worstelend met de nasleep van dieselfraude, handelsoorlogen en kopersstakingen, krijgen er nog een kopzorg bij: stofzuigerfabrikant Dyson presenteert in 2021 zijn eerste elektrische auto. Dinsdag kondigde het Britse concern aan dat het in december begint met de bouw van een fabriek in Singapore.
23/10 14u15  Faillissement dreigt voor MC Slotervaart en drie Flevolandse ziekenhuizen Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis en ziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord en Dronten kunnen niet langer aan hun financiële verplichtingen voldoen en hebben uitstel van betaling aangevraagd. De Spoedeisende Hulp van het MC Slotervaart is gesloten, noodgevallen worden over andere ziekenhuizen in de regio verdeeld. ‘Een faillissement is mogelijk onafwendbaar’, aldus een persbericht.
23/10 13u00  MC Slotervaart en IJsselmeerziekenhuizen vragen uitstel van betaling aan Ziekenhuis MC Slotervaart in Amsterdam en de MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en omstreken vragen uitstel van betaling aan. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis en de meeste andere zorgverzekeraars stoppen met de financiering, aldus een woordvoerder.
23/10 12u30  Voor ‘Beautiful Ted’ Cruz is in Houston slechts een figurantenrol weggelegd in de Trump-show Eigenlijk is Donald Trump naar Houston (Texas) gekomen om zijn oude rivaal Ted Cruz een steuntje in de rug te geven. Maar al snel draait de avond in het uitzinnige stadion toch vooral uit op een Trump-show, waarin journalisten, Democraten en migranten een stevige sneer krijgen. ‘Build that Wall! Bouw die Muur!’
23/10 12u00  Wetenschappers vinden negen soorten plastic in menselijke ontlasting Wetenschappers hebben in de ontlasting van personen uit diverse delen van de wereld minuscule stukjes plastic aangetroffen. Elk monster dat zij onderzochten bleek microplastics te bevatten. Over de gezondheidseffecten van microplastics voor de mens is nauwelijks iets bekend.
23/10 11u45  Opzeggen kernwapenverdrag is voorproefje van nieuwe nucleaire tijd Voordat president Trump dreigde het INF-kernwapenverdrag op te zeggen, deed president Poetin dat al meerdere keren. Zonder verdrag zal de huidige tijd meer op die van de Koude Oorlog gaan lijken.12 
23/10 10u45  Wat is het INF-verdrag dat Rusland en Amerika willen ontbinden? Vijf vragen en antwoorden Tot verbazing en ongerustheid van veel landen gooit de Amerikaanse president Trump een van de belangrijkste verdragen die het gevaar van kernwapens moeten beperken in de prullenbak. Europa maakt zich zorgen maar Moskou is zich van geen kwaad bewust.
23/10 10u00  Chemiebedrijf moet fors minder betalen aan man die zegt kanker te hebben gekregen door Roundup De schadevergoeding die chemiebedrijf Monsanto moet betalen aan een Amerikaan die zegt terminaal ziek te zijn geworden van onkruidverdelger Roundup is flink verlaagd. Een rechter in San Francisco bepaalde maandag dat het bedrijf 78,6 miljoen dollar (68,6 miljoen euro) moet betalen in plaats van de eerder vastgestelde 253 miljoen (289 miljoen).
23/10 10u00  Puppy’s knuffelen tegen stress op de universiteit – ondanks kritiek Een storm van kritiek bracht het initiatief van de Universiteit van Amsterdam om knuffelsessies te organiseren met puppy’s teweeg. Die zouden stress van studenten tijdens hun tentamens verminderen, maar voor de honden zelf juist stressvol zijn. Toch ging de eerste sessie vandaag van start.
23/10 09u45  Chemiebedrijf moet fors minder schade betalen aan man die zegt kanker te hebben gekregen door Roundup De schadevergoeding die chemiebedrijf Monsanto moet betalen aan een Amerikaan die zegt terminaal ziek te zijn geworden van onkruidverdelger Roundup is flink verlaagd. Een rechter in San Francisco bepaalde maandag dat het bedrijf 78,6 miljoen dollar (68,6 miljoen euro) moet betalen in plaats van de eerder vastgestelde 253 miljoen (289 miljoen).
23/10 09u15  Oversteken op een zebrapad is gevaarlijker dan je denkt Lees meer >
23/10 09u15  Chemiebedrijf moet fors minder schade betalen aan man die kanker kreeg door Roundup De schadevergoeding die chemiebedrijf Monsanto moet betalen aan een Amerikaan die terminaal ziek werd van onkruidverdelger Roundup is flink verlaagd. Een rechter in San Francisco bepaalde maandag dat het bedrijf 78,6 miljoen dollar (68,6 miljoen euro) moet betalen in plaats van de eerder vastgestelde 253 miljoen (289 miljoen).
23/10 08u30  In de schaduw van de Brexit bezoeken Oranjes ‘North Sea Neighbour’ Elizabeth Bij het staatsbezoek van Willem-Alexander en Máxima aan de Britse vorstin Elizabeth zal de Brexit zeker ter sprake komen. Het is ook een confrontatie tussen de moderne Oranjes en de veel traditioneler ingestelde Windsors.
Laatste update: vandaag om 16u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
23/10 08u15  55 kilometer lang en 400 duizend ton staal: China opent de langste zeebrug ter wereldLengte: 55 kilometer. Hoeveelheid gebruikt staal: 400 duizend ton (viereneenhalf keer zoveel als bij de Golden Gate Bridge in San Francisco). Kosten: 17 miljard euro. De opening van de langste zeebrug ter wereld, vandaag in China, gaat gepaard met imposante cijfers.
23/10 07u15  Vandaag onthult Erdogan de ‘naakte waarheid’ over KhashoggiDe Turkse president Erdogan gaat dinsdag op een bijeenkomst van zijn AK-partij ‘de naakte waarheid’ vertellen over de zaak-Khashoggi. Vandaag publiceerde CNN al camerabeelden van de Turkse autoriteiten waarop is te zien hoe een man het Saoedische consulaat verlaat vermomd als Jamal Khashoggi. Erdogan voert de spanning behendig op. Wat betekent dit voor de toch al moeizame relatie tussen Turkije en Saoedi-Arabië?
23/10 02u45  Bill Clinton roemt leiderschap Wim Kok: daar kan iedereen een voorbeeld aan nemenDe Amerikaanse voormalige president Bill Clinton heeft in een verklaring op de website van zijn stichting stilgestaan bij het overlijden van Wim Kok. Hij prees de voormalige premier voor diens natuurlijke leiderschap. Volgens Clinton kunnen veel hedendaagse regeringsleiders daar een voorbeeld aan nemen.12 
23/10 02u15  Omstreden verhoorder Arnhemse Villamoord-zaak blijft aan als politiedocentEen van de omstreden verhoorders in de Arnhemse Villamoord-zaak (1998), een rechercheur die nog steeds lesgeeft in verhoortechnieken op de Politieacademie, blijft aan als docent. ‘Ook ik stel mij nog geregeld de vraag: hoe kon dit zo gebeuren?’12 
23/10 02u15  Het weer: Grotendeels bewolkt, maar niet veel regenDe komende dagen ligt er een front gedeeltelijk boven ons land. Het vormt de scheidslijn tussen de zachte oceaanlucht en de koude lucht uit de poolstreken, en zorgt voor bewolking. Als gevolg van een hogedrukgebied boven de Britse ­Eilanden is het front echter weinig actief en valt de hoeveelheid ­neerslag erg mee.13 
22/10 22u45  Het INF-verdrag was tot nu een groot succes in strijd tegen de ‘nucleaire holocaust’Tot verbazing en ongerustheid van veel landen gooit de Amerikaanse president Trump een van de belangrijkste verdragen die het gevaar van kernwapens moeten beperken in de prullenbak. Europa maakt zich zorgen maar Moskou is zich van geen kwaad bewust.
22/10 22u45  Trainer Lokeren gearresteerd in fraudeschandaal Belgisch voetbalHet fraudeschandaal in het Belgische voetbal breidt zich verder uit. De politie heeft maandag de coach van Lokeren aangehouden. Trainer Peter Maes wordt dinsdag voorgeleid. Dit meldt het Belgische persbureau Belga.
22/10 22u45  ‘Kans op valse bekentenis met huidige verhoortechnieken nog steeds groot’Met de huidige verhoortechnieken van de politie is de kans nog steeds groot dat een valse bekentenis wordt afgedwongen. Dat zegt politieman Koen Geijsen, die in november aan de universiteit van Maastricht promoveert op zijn onderzoek naar politieverhoren. Geijsen pleit ervoor dat alle verhoren van verdachten voortaan audiovisueel worden opgenomen.
22/10 22u30  Met een linkse straatvechter willen Democraten Wisconsin heroverenMet een linkse straatvechter als kandidaat hopen de Democraten bij de Congresverkiezingen Wisconsin te heroveren, de staat die doorslaggevend was bij Trumps zege. In Janesville laat de sluiting van de General Motors-fabriek tijdens de crisis nog altijd sporen na.
22/10 22u30  Hoe de zaak-Khashoggi van Erdogan beschermer van mensenrechten en – o ironie – persvrijheid maaktDe Turkse president Erdogan gaat dinsdag op een bijeenkomst van zijn AK-partij ‘de naakte waarheid’ vertellen over de zaak-Khashoggi. Vandaag publiceerde CNN al camerabeelden van de Turkse autoriteiten waarop is te zien hoe een man het Saoedische consulaat verlaat vermomd als Jamal Khashoggi. Erdogan voert de spanning behendig op. Wat betekent dit voor de toch al moeizame relatie tussen Turkije en Saoedi-Arabië?
22/10 22u30  Wat is er aan de hand met de Roemeense rechtsstaat?De president van Roemenië, Klaus Iohannis, komt dinsdag spitsroeden lopen in het Europees Parlement in Straatsburg. Iohannis moet een omstreden pakket aan hervormingen uitleggen waar hij zelf niet achter staat. Na Polen en Hongarije dreigt ook Roemenië de rechtsstaat af te knellen.
22/10 22u00  ‘Ik zal voor jullie strijden’, beloofde Trump transgenders. Nu wil hij erkenning dwarsbomenHij beloofde voor ze te zullen strijden, maar perkt hun vrijheden steeds verder in. Nu wil Trump met een juridische goocheltruc de erkenning van transgenders onmogelijk maken. De plannen, gepubliceerd in The New York Times, leiden tot grote woede bij de 1,4 miljoen transgenders in de VS.
22/10 21u45  Leggen burgemeesters demonstranten te makkelijk beperkingen op? ‘Shockeren is ook demonstreren’Binnen een week hebben burgemeesters in Utrecht en Den Haag besloten om een geplande demonstratie bij een moskee te verplaatsen. Schenden de betrokken burgemeesters daarmee het recht op demonstreren?
22/10 21u15  Nu nepnieuws zich naar Whatsapp verplaatst, verliezen factcheckers de strijdBraziliaanse media hebben de oorlog tegen nepnieuws verloren. Hun factcheckers draaien overuren, maar kunnen niet op tegen de hardnekkige leugens die in honderdduizenden WhatsAppgroepen circuleren. ‘Ik word er moedeloos van’, zegt Amanda Lemos (25), factchecker bij kwaliteitskrant Folha de São Paulo. ‘Mensen geloven alleen nog wat in hun eigen straatje past.’
22/10 20u30  Met militaire precisie uitgevoerde ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’, aldus de verdachteIn Amsterdam stonden vandaag zes verdachten terecht voor betrokkenheid bij de ontvoering van de 2-jarige Insiya Hemani in 2016. Deze eerste zittingsdag draaide om de vraag of het proces überhaupt wel door kon gaan zonder verklaring of verhoor van Shehzad Hemani, initiatiefnemer en opdrachtgever van de ontvoering, die zijn dochter meenam naar India en daar nog altijd woont.
22/10 20u00  Hoe nepnieuws de verkiezingscampagne in Brazilië gijzeltBraziliaanse media hebben de oorlog tegen nepnieuws verloren. Hun factcheckers draaien overuren, maar kunnen niet op tegen de hardnekkige leugens die in honderdduizenden WhatsAppgroepen circuleren. ‘Ik word er moedeloos van’, zegt Amanda Lemos (25), factchecker bij kwaliteitskrant Folha de São Paulo. ‘Mensen geloven alleen nog wat in hun eigen straatje past.’
22/10 20u00  Cabinepersoneel Ryanair in Eindhoven legt dinsdag werk neer; ‘alle vluchten gaan door’Cabinepersoneel van Ryanair legt dinsdag voor 24 uur het werk neer. Met de staking protesteren werknemers van de Ierse budgetvlieger tegen de voorgenomen sluiting van de basis op Eindhoven Airport. Ryanair laat weten dat alle van en naar Eindhoven vluchten gewoon doorgaan met crews uit andere landen.
22/10 18u45  Verdacht pakketje bij provinciehuis Flevoland, mogelijk verband met protest OostvaardersplassenDe omgeving van het provinciehuis van Flevoland is maandagochtend enkele uren afgezet. Bij de ingang van het gebouw in Lelystad werd een verdacht pakketje gevonden. Dat bleek bij nadere inspectie niet schadelijk. Provincie en politie vermoeden een verband met het besluit dieren af te schieten in de Oostvaardersplassen.
22/10 18u00  Cabinepersoneel Ryanair in Eindhovenwerk legt dinsdag werk neer; ‘alle vluchten gaan door’Cabinepersoneel van Ryanair legt dinsdag voor 24 uur het werk neer. Met de staking protesteren werknemers van de Ierse budgetvlieger tegen de voorgenomen sluiting van de basis op Eindhoven Airport. Ryanair laat weten dat alle van en naar Eindhoven vluchten gewoon doorgaan met crews uit andere landen.
22/10 17u30  Keurmerken als Fairtrade en UTZ geen garantie voor betere omstandigheden boer: ‘Erg weinig bewijs’Duurzaamheidskeurmerken zoals Fairtrade en UTZ zijn geen garantie dat het met de boeren die ervan zouden moeten profiteren, beter gaat. Volgens een rapport dat onderzoeksbureau Somo maandag publiceerde, is er ‘erg weinig bewijs’ dat arbeiders op gecertificeerde bedrijven het beter hebben dan arbeiders op niet-gecertificeerde bedrijven.
22/10 17u15  Leeuwin in Amerikaanse zoo bijt na jaren samenzijn onverwacht vader van welpjes doodEen leeuwin heeft in een Amerikaanse dierentuin de vader van haar drie welpen gedood. Het gebeurt zelden dat leeuwen die al langer samenleven elkaar aanvallen zonder duidelijke aanleiding. Leeuwin Zuri (12) viel leeuw Nyack (10) vroeg in de ochtend aan. De dierentuin Indianapolis Zoo was toen nog gesloten.
22/10 15u45  Recht om te demonstreren staat onder druk, waarschuwt Ombudsman‘Uit het oogpunt van openbare orde en veiligheid’ mag anti-islamorganisatie Pegida woensdagavond niet demonstreren voor de grootste moskee van Utrecht op het Moskeeplein. Gemeenten en politie leggen demonstranten steeds vaker dergelijke beperkingen op, constateerde ombudsman Van Zutphen afgelopen voorjaar al. Maar het recht op demonstreren gaat altijd voor, ook als het om 'schurende' onderwerpen als Zwarte Piet gaat, schreef hij. Lees hier het interview met de ombudsman, gehouden in maart van dit jaar, terug.
22/10 15u30  Proces ontvoering peuter Insiya mag doorgaan, oordeelt de rechtbankHet proces over de ontvoering van het meisje Insiya mag doorgaan van de rechtbank, hoewel vader Hemani – de opdrachtgever van de kidnap – nog steeds niet is verhoord.
22/10 14u45  ‘Hij koketteerde nooit met zijn levensverhaal maar daar school wel zijn grote kracht’Als jong PvdA-politicus leerde Wouter Bos van premier en partijgenoot Wim Kok: ‘Een sociaal-democratisch leider van eenvoudige komaf en met een groot vakbondsverleden.’
22/10 14u30  Voor het eerst behoren de meeste Nederlanders niet tot een religieuze groeperingVoor het eerst rekent een meerderheid van de Nederlanders zich niet tot een religieuze groepering. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over 2017. Minder dan de helft (49 procent) van de bevolking van 15 jaar of ouder geeft aan tot een religieuze groep te behoren.
22/10 12u30  Kwaliteit politieverhoor nog steeds twijfelachtig, advies om alle verhoren op te nemenMet de huidige verhoortechnieken van de politie is de kans nog steeds groot dat een valse bekentenis wordt afgedwongen. Volgens politieman Koen Geijsen, die in november aan de universiteit van Maastricht promoveert op zijn onderzoek naar politieverhoren, is het met een neutrale, objectieve verhoorstijl nog steeds slecht gesteld. Geijsen adviseert dat alle verhoren van verdachten voortaan audiovisueel worden opgenomen.
22/10 11u30  Utrecht wil geen Pegida-demonstratie meer voor moskeeAnti-islamorganisatie Pegida mag woensdagavond niet demonstreren voor de grootste moskee van Utrecht op het Moskeeplein. Burgemeester Jan van Zanen wil dat Pegida de aangevraagde demonstratie ‘uit het oogpunt van openbare orde en veiligheid’ op een andere locatie houdt; op een grasveld naast een centraal gelegen parkeergarage. Dit heeft de gemeente Utrecht maandagochtend laten weten.
22/10 11u00  Saoedische minister: dood Khashoggi ‘een grote en ernstige vergissing’De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken noemt de dood van van journalist Jamal Khashoggi een ‘grote en ernstige vergissing’. Saoedi-Arabië had eerst twee weken hardnekkig ontkend dat er iets met Khashoggi was gebeurd in het consulaat van Istanbul.
22/10 11u00  Pakketje bij provinciehuis Flevoland, mogelijk verband met protest OostvaardersplassenDe omgeving van het provinciehuis van Flevoland in Lelystad is maandagochtend enige tijd afgezet. Bij de ingang werd een verdacht pakketje gevonden. Het pakketje bleek niet schadelijk.
22/10 09u00  Deels onderlopende Zaligebrug bij Nijmegen maakt klimaatverandering zichtbaarDe opvallende winnaar van de Dutch Design Awards is dit jaar de Zaligebrug van Next Architects uit Amsterdam. Deze brug over, of beter gezegd in de uiterwaarden van de Waal bij Nijmegen is onderdeel van de herinrichting van het Nederlandse rivierlandschap.
22/10 08u45  Merkel legt wapenexport aan Saoedi-Arabië stilDuitsland zal geen wapens aan Saoedi-Arabië leveren zolang niet is opgehelderd wat er met de verdwenen journalist Jamal Khashoggi is gebeurd. Dit heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel zondag gezegd op een campagnebijeenkomst van haar partij.
22/10 08u30  Merkel legt wapenexport aan Saudi-Arabië stilDuitsland zal geen wapens aan Saoedi-Arabië leveren zolang niet is opgehelderd wat er met de verdwenen journalist Jamal Khashoggi is gebeurd. Dit heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel zondag gezegd op een campagnebijeenkomst van haar partij.
22/10 08u30  Trump wil zich terugtrekken uit kernrakettenverdrag Koude OorlogDe regering-Trump wil zich terugtrekken uit het historische Koude Oorlogsverdrag dat het plaatsen van kernraketten verbiedt. De Amerikanen denken zo de bewapening van China en Rusland beter het hoofd te kunnen bieden. Critici voorzien een nieuwe nucleaire wapenwedloop.
22/10 06u00  Australië biedt excuses aan voor grootschalig kindermisbruikDe Australische premier Scott Morrison heeft publiekelijk excuses aangeboden voor het grootschalige misbruik van kinderen in zijn land. Bij zijn toespraak waren zo’n 800 slachtoffers en familieleden aanwezig.
21/10 23u00  Dit leerden zij van Wim Kok: ‘In de politiek moet je vooral geen haast hebben’Zes (oud-)politici aan het woord over wat zij leerden van Wim Kok.
21/10 22u45  Britse minister wil Nederlands Buurtzorgmodel landelijk invoerenEen vergrijzende bevolking, een stijgend personeelstekort en een inefficiënt zorgstelsel. De Britse ouderenzorg kampt met grote problemen, maar minister van Volksgezondheid Matt Hancock heeft een oplossing in het vizier: Buurtzorg.
21/10 21u30  Onder Lubbers en Kok, de laatste presidentiële premiers, raakten de kiezers op driftIn de nadagen van Wim Kok veranderde ‘paars’ onverhoeds van een belofte in een scheldwoord. Zijn successen ten spijt.
21/10 20u00  Mexico weert duizenden migranten om handel met VS niet in gevaar te brengenDuizenden migranten uit vooral Honduras zijn er dit weekeind toch in geslaagd om de grens tussen Guatemala en Mexico over te steken. Mexico probeerde de georganiseerde ‘karavaan’ te stoppen om aan de wens van de Verenigde Staten tegemoet te komen, maar slechts enkele honderden migranten zouden zich per bus laten terugsturen naar huis. De rest wacht af of is al op doorreis richting de Verenigde Staten.
21/10 18u45  De Nederlandse politie helpt op Sint-Maarten aan de wederopbouw: ‘Je laat je collega’s niet barsten’De Nederlandse politie helpt op Sint-Maarten aan de wederopbouw. Er zijn cultuurverschillen met de lokale collega's, maar er wordt vooral van elkaar geleerd.
21/10 18u30  Jongen uit armoedige polder werd na alle tegenwind sterke en sobere premierDe zaterdag overleden Wim Kok (1938-2018) zal worden herinnerd als een sterk en sober staatsman, die bij leven wisselende waardering ten deel viel. In de nadagen van zijn premierschap (1994-2002) verscheen, als voor velen onweerstaanbare politieke ster, Pim Fortuyn aan het firmament. Die betitelde, tot ongenoegen van Kok, zijn regeerperiode als ‘de puinhopen van acht jaar paars’.
21/10 18u15  Parlement keurt naamsverandering Macedonië goedHet Macedonische parlement is bereid de naam van het land officieel te veranderen in Noord-Macedonië. Daarmee komt het Balkanland een stapje dichter bij lidmaatschap van de Europese Unie en de Navo, maar negeert het tevens de meerderheid van het volk. Drie weken geleden werd een referendum over de naamwijziging door bijna twee derde van de kiesgerechtigden geboycot.
21/10 18u00  De deels onderlopende Zaligebrug bij Nijmegen maakt klimaat-verandering zichtbaarDe opvallende winnaar van de Dutch Design Awards is dit jaar de Zaligebrug van Next Architects uit Amsterdam. Deze brug over, of beter gezegd in de uiterwaarden van de Waal bij Nijmegen is onderdeel van de herinrichting van het Nederlandse rivierlandschap.
21/10 10u45  Rechter: Tesla Nederland moet gratis brandstof blijven verstrekkenVoor altijd gratis benzine, althans, gratis stroom voor je elektrische auto. Met die belofte haalde Tesla in 2014 talloze geïnteresseerden over om een van de dure en - toen nog - tamelijk onbekende elektrische auto’s van het merk aan te schaffen. Bij het Europese hoofdkantoor van Tesla in Amsterdam-Zuidoost mochten kopers tot in lengte van dagen hun auto’s gratis supersnel opladen met een daar te installeren - en inmiddels aanwezige - ‘Supercharger’.
21/10 10u00  Internationale druk op Saoedi-Arabië neemt toe na ‘ongeloofwaardige’ verklaringVerschillende westerse landen hebben zaterdagavond laten weten geen genoegen te nemen met de uitleg van Saoedi-Arabië over de dood van journalist Jamal Khashoggi. Duitsland dreigt zelfs met economische sancties.
21/10 08u00  Wim Kok in 2007: ‘Het kan best zijn dat er behoefte is aan mijn uitspraken, ik heb daar minder behoefte aan’Dertig jaar stond Wim Kok in het centrum van de aandacht, als vakbondsvoorzitter en politicus. Nu werkt hij in de coulissen als ‘supercommissaris’ en heeft hij zelfs een blackberry, vertelde hij in 2007 aan verslaggever Gijs Herderscheê. Op 20 oktober 2018 overleed Kok aan de gevolgen van een hartkwaal, hieronder leest u een uitgebreid interview uit 2007.
21/10 07u45  Wim Kok: jongen uit armoedige polder werd na alle tegenwind sterke en sobere minister-presidentNa acht jaar Wim Kok als minister-president werd Nederland in 2002 een ander land. Sinds de val van het tweede kabinet-Kok kende Nederland geen sociaal-democratische premier meer. De macht van de vakbeweging, zijn bakermat, kalfde af. De mondige burger werd onvaster in zijn partijpolitieke voorkeur, nieuwe partijen kwamen op. Het polderen, waarvoor Kok internationaal nog werd geroemd, kreeg vaker een negatieve bijklank. De tijd van overzichtelijke politieke verhoudingen kwam ten einde. Wat bleef was de waardering voor Kok als staatsman, die met zijn wijze beslissing Jorge Zorreguieta weg te houden bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima een dreigende crisis voor de monarchie - en het politieke bestel - wist te bezweren.
21/10 02u45  Washington Post beschuldigt Saoedi-Arabië van doofpotoperatieDe Washington Post weigert de uitleg te aanvaarden van Saoedi-Arabië over de dood van haar columnist Jamal Khashoggi. De krant beschuldigt het koninkrijk van leugens en van een doofpotoperatie.
21/10 01u45  Trump dreigt atoomverdrag met Rusland op te zeggenDe Amerikaanse president Donald Trump wil het ruim dertig jaar oude atoomverdrag met Rusland opzeggen. Dat heeft hij tijdens een bijeenkomst in Elko, Nevada gezegd. Veiligheidsadviseur John Bolton zou al zijn begonnen met de beëindiging van het zogeheten INF-verdrag.
20/10 14u30  Facebook huurt voormalig vicepremier Verenigd Koninkrijk Nick Clegg inFacebook deed deze week een opmerkelijke zet in het continue schaakspel met overheden die bezorgd zijn over de groeiende macht van de techindustrie. Nick Clegg, voormalig vicepremier van het Verenigd Koninkrijk, verhuist naar Silicon Valley om te helpen de communicatiestrategie van Facebook vorm te geven.
20/10 14u00  Drie verkrachte vrouwen over hun lange zoektocht naar gerechtigheidJe bent slachtoffer van verkrachting en de rechter straft de dader. Zo gaat het dus vaak niet. Het verhaal van Lisa, Ana en Miranda, die op zoek gingen naar gerechtigheid
20/10 13u30  Ontvoerde Afrikaanse miljardair na ruim een week vrij gelatenDe Afrikaanse miljardair en filantroop Mohammed Dewji, die ruim een week geleden in Tanzania werd ontvoerd, is weer vrij. ‘Ik dank Allah dat ik veilig thuis ben gekomen’, zo zei de 43-jarige Dewji in een verklaring zaterdag.
20/10 13u15  Banken overleven nog geen dag tussen normale ondernemingen, zegt deze econoom. ‘Zo ziek zijn onze banken’De banken zijn nog altijd ziek, betoogt de internationaal vermaarde topeconoom Anat Admati. Terwijl het medicijn doodsimpel is: ‘Waarom leven we zo gevaarlijk? Dat is nergens voor nodig!’
20/10 12u45  In BioArt Village gaan ze met koeienmest en kunst wereldproblemen te lijfLees meer >
20/10 12u30  ‘Tussen normale ondernemingen zouden banken binnen één dag dood zijn’De banken zijn nog altijd ziek, betoogt de internationaal vermaarde topeconoom Anat Admati. Terwijl het medicijn doodsimpel is: ‘Waarom leven we zo gevaarlijk? Dat is nergens voor nodig!’
20/10 12u15  ‘Tussen de normale ondernemingen zouden banken binnen één dag dood zijn’De banken zijn nog altijd ziek, betoogt de internationaal vermaarde topeconoom Anat Admati. Terwijl het medicijn doodsimpel is: ‘Waarom leven we zo gevaarlijk? Dat is nergens voor nodig!’
20/10 12u00  ‘Banken moeten niet meer voortdurend op het randje van de afgrond balanceren’De banken zijn nog altijd ziek, betoogt de internationaal vermaarde topeconoom Anat Admati. Terwijl het medicijn doodsimpel is: ‘Waarom leven we zo gevaarlijk? Dat is nergens voor nodig!’
20/10 09u00  Betutteling heeft ook voordelen - denk maar aan het rookverbod en de verplichte autogordelMoeten burgers kunnen kiezen voor roken, drinken en vet eten, daarbij het risico van ziekte of een vroege dood bewust op de koop toenemend? Of mogen ze door de overheid ook verplicht worden zo lang mogelijk te leven, door fanatiek te sporten en gezond te eten? ‘Betutteling’ creëert soms nieuwe normen waar veel mensen achteraf blij mee zijn.
20/10 02u30  Het weer: rustig herfstweekend met koelere temperaturen en wisselend zonEen hogedrukgebied ligt dit weekend precies boven ons land en zorgt voor rustige weersomstandigheden. Vanochtend vroeg is het erg fris, vooral in het oosten en noordoosten van het land is er rond zonsopkomst plaatselijk lichte vorst aan de grond.
19/10 22u30  Hoe een revolutionaire topinnovatie door Hollandse zuinigheid over de grens verdweenChipmachinefabrikant ASML in Veldhoven bedacht in 2014 een revolutionaire productiemethode van molybdeen-99, een schaarse medische isotoop die artsen gebruiken voor het opsporen van tumoren en Alzheimer. Een Nationaal Icoon, besloot de overheid over deze kernafvalvrije productiemethode: ‘een baanbrekende innovatie waar Nederland trots op is.’ Maar binnenkort begint België met de productie.
19/10 22u15  Kan Trump zich losmaken van het Saoedische koningshuis?Aanvankelijk dacht president Trump de kwestie Khashoggi nog met een telefoontje met de Saoedische koning af te kunnen doen. Maar nu de feiten steeds duidelijker worden, komt hij in een lastig parket. Kan hij zijn goede relatie met de oliestaat opgeven?
19/10 22u15  Reclame Code Commissie stelt richtlijnen op voor het verleiden voor cosmetische ingrepenNog even snel lippen laten opspuiten, voordat de aanbieding voorbij is. Het komt vaak voor dat reclame voor cosmetische ingrepen klanten overhaalt tot het maken van impulsieve keuzen. Vanaf nu wordt dat moeilijker. Werving voor cosmetische ingrepen moet voortaan voldoen aan richtlijnen van de Reclame Code Commissie (RCC).
19/10 22u00  Mogen mbo’ers straks een titel achter hun naam zetten?In de strijd om een hogere status voor het beroepsonderwijs heeft Groen Links-Kamerlid Zihni Özdil een nieuw plan bedacht: geef mbo’ers die hun opleiding hebben voltooid een titel. Denk aan Skilled (Sk.), Craftsman (Crf.) of Expert (Exp.) achter hun naam, zoals in het hoger onderwijs Bachelor of Master (in allerlei varianten) gangbaar zijn.
19/10 21u45  Plan Feyenoordstadion dreigt weer te mislukken: gemeente wil niet tekenen voor jaarlijkse garantieFeyenoord dreigt de bouw van het nieuwe voetbalstadion af te blazen als Rotterdam niet akkoord gaat met een jaarlijkse garantie van 25 miljoen euro voor de club. ‘Dan maar geen nieuw stadion’, aldus Jan de Jong, algemeen directeur van Feyenoord. Maar de gemeente is niet van plan die eis te honoreren. Dat zegt Adriaan Visser, als wethouder Financiën in het Rotterdamse college verantwoordelijk voor het project Feyenoord City, in een interview in de Volkskrant.
19/10 21u30  Meer dan 50 doden na treinongeluk in India. Trein reed in op menigte die religieus feest vierdeZeker 59 mensen zijn vrijdag in het noorden van India omgekomen toen een trein inreed op een menigte die deelnam aan een religieus feest. Ruim zestig gewonden werden naar ziekenhuizen in de naburige stad Amritsar vervoerd, hoofdstad van de deelstaat Punjab. Het dodental kan nog stijgen, volgens de autoriteiten.
19/10 21u15  Zomer- of wintertijd, of allebei? Het kabinet gaat een steekproef houdenHet kabinet gaat een representatieve steekproef laten uitvoeren om te peilen hoe de stemming is over zomer- en wintertijd. Die steekproef mag geen – verkapt – referendum heten. Ook wil de regering niet zeggen of ze de uitslag van de peiling zal overnemen.
19/10 21u00  EU-Hof gelast Polen te stoppen met vervroegde pensionering rechtersPolen moet de gedwongen pensionering van rechters van het Hooggerechtshof onmiddellijk stoppen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie bepaald na een klacht van de Europese Commissie, die meent dat de rechts-nationalistische regering in Warschau met deze maatregel de rechtsstaat bedreigt.
19/10 20u30  100 dagen Halsema: wat heeft de nieuwe burgemeester tot nu toe bereikt?Honderd dagen geleden werd Femke Halsema geïnstalleerd als burgemeester van Amsterdam. Haar wittebroodsweken zijn voorbij. Wat voor indruk heeft ze gemaakt? Haar drie belangrijkste daden tot nu toe aan de hand van drie momenten.
19/10 20u15  Dit zijn de vijf meest voorkomende eisen van talkshowgasten‘Jij hebt mij net je woord gegeven, en daar ga je je niet aan houden’, zei Jenny Douwes vorige week vrijdag in RTL Late Night tegen Twan Huys. De frontvrouw van de ‘blokkeerfriezen’ zou, in weerwil van eerdere afspraken, vlak voor de show hebben bedongen dat Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet niet aan tafel mocht aanschuiven. Huys nodigde Afriyie uiteindelijk toch uit, waarna een rel ontstond. Nog altijd verschillen de meningen over de afspraken. Afspraken bij talkshows zijn eerder regel dan uitzondering. Achter de schermen wordt onderhandeld over van alles, door woordvoerders en redacteuren. Vijf veel genoemde wensen van talkshowgasten.
19/10 20u00  De Noren zijn vast voorbereid met overlevingspakketten bij eventuele crisisPer persoon 9 liter water, twee pakjes knekkebrød (het Noorse knäckebröd) en een pak havermout. Een campinggasstel, kaarsen en een radio die op batterijen werkt. Dit zijn enkele van de meer dan twintig items die iedere Noor voortaan geacht wordt in huis te hebben om de eerste dagen te kunnen doorkomen bij een oorlog of andere grote ramp.
19/10 19u30  Belgisch cordon sanitaire is terug: ‘40 procent van de stemmen en toch weer buitengesloten’Bij de Belgische gemeenteraadsverkiezingen boekte de rechts-populistische partij Vlaams Belang voor het eerst sinds jaren weer winst. Door de uitslag laait de discussie opnieuw op rond het cordon sanitaire waarmee de partij zich tot dusver mee geconfronteerd zag.
19/10 19u30  Facebook accepteerde nepadvertenties bedoeld voor Provinciale StatenverkiezingenHet blijkt zeer eenvoudig om advertenties op Facebook te zetten die met onwaarheden Nederlandse verkiezingen proberen te beïnvloeden. Dit ondanks de uitgebreide aandacht voor desinformatie op sociale media en de pogingen van Facebook om dit eruit te filteren.
19/10 18u15  Deze astma-patiënt verliet haar gezin voor frisse lucht in een Spaans bergdorpjeLees meer >
19/10 18u00  Glamourtoernooi in Singapore: de bekroning van Bertens' beste tennisseizoen ooitKiki Bertens doet mee aan de WTA Finals, het prestigieuze slot van het tennisseizoen. Wat heeft de 26-jarige Nederlandse in Singapore te winnen en te verliezen? Vijf vragen over de WTA Finals.
19/10 16u15  Trump bejubelt mishandeling journalist, terwijl hij Khashoggi-zaak veroordeeltUitgerekend nu de wereld het heeft over de vermiste journalist Jamal Khashoggi, toonde Donald Trump donderdag bewondering voor ‘body slam’ van Greg Gianforte. Over de Republikein die vorig jaar een journalist van The Guardian tegen de grond werkte, zei hij: ‘Een goeie kerel, pittig ventje.’
19/10 15u15  Belgisch cordon sanitair is terug: ‘40 procent van de stemmen en toch weer buitengesloten’Bij de Belgische gemeenteraadsverkiezingen boekte de rechts-populistische partij Vlaams Belang voor het eerst sinds jaren weer winst. Door de uitslag laait de discussie opnieuw op rond het cordon sanitaire waarmee de partij zich tot dusver mee geconfronteerd zag.
19/10 14u30  Audi-bende hoort straffen tot 12 jaar cel tegen zich eisen voor plofkrakenDe vijf verdachten van plofkraken van de zogeheten Audi-bende hoorden vrijdagochtend in Lelystad straffen van drie tot twaalf jaar tegen zich eisen.
19/10 14u15  Zwemcommentator Bob van der Tak lééfde voor zijn vak - maar het galmende zwembad werd hem fataalHet galmende geluid van het zwembad werd de zwemcommentator van Studio Sport fataal. De introvert die zo fel interviewde, moest stoppen met zijn vak.
19/10 14u15  Een overname is niet genoeg: dit moet er gebeuren om Hema weer winstgevend te makenMultimiljonair Marcel Boekhoorn koopt Hema van eigenaar Lion Capital. Optimisme alom: Hema komt terug in Nederlandse handen, nieuwe afspraken beëindigen een langslepend conflict met franchisenemers en Hema is klaar voor de toekomst. Maar een overname alleen maakt Hema nog niet winstgevend. Wat dan wel?
19/10 13u30  Houd u vast: Rutte III gaat zich tot in detail bemoeien met uw leefstijlAlcohol kan schadelijk zijn, roken is dat zeker en bewegen moet omdat het gezond is: onder aanvoering van ChristenUnie-bewindsman Paul Blokhuis keert de overheid terug als censor van de leefstijl van de bevolking. Preventie van gezondheidsklachten keert met stip terug op de politieke agenda.
19/10 12u45  The Guardian: Britse afvalbedrijven wassen illegaal afval wit via NederlandHet Britse Milieuagentschap is een groot onderzoek gestart naar fraude en corruptie onder Britse recyclingbedrijven. Dit meldt de Britse krant The Guardian.
19/10 11u15  Italiaanse premier haalt woede EU-leiders op de hals met ‘feestbegroting’ en ludieke houdingGeen spoor van verslagenheid bij de Italiaanse premier Giuseppe Conte, laat staan van berouw. Trots pareert hij donderdag de kritiek van premier Mark Rutte en andere EU-collega’s op de in hun ogen Italiaanse feestbegroting die de Europese begrotingsregels met handen en voeten treedt. ‘Met elke dag die verstrijkt, vind ik onze begroting mooier worden’, lacht Conte zelfverzekerd.
19/10 09u45  Een introverte zwemcommentator die verrassend fel kon interviewenHet galmende geluid van het zwembad werd de zwemcommentator van Studio Sport fataal. De introvert die zo fel interviewde, moest stoppen met zijn vak.
19/10 09u15  Vrouwenverbod Indiase tempel zorgt voor strijd tussen moderne en traditionele vrouwenDe vrouwenstrijd in India wordt deze week uitgevochten bij een tempelcomplex in Zuid-India. Twee groepen vrouwen staan daar tegenover elkaar. Vrouwen die met een rechterlijke uitspraak in de hand toegang eisen tot het voor hen altijd verboden heiligdom, en vrouwen die hen dat op grond van de traditie ontzeggen.
19/10 08u45  De berg komt naar Drenthe: 2,1 kilometer asfalt tovert vuilnisbelt om tot wielerdroomHet WK wielrennen ging jammerlijk aan Drenthe voorbij. Maar de provincie heeft nu wel een heuse col: de VAM-berg, een voormalige vuilnisbelt. Mét kasseien.
19/10 08u45  Goedkoop en snel; waarom het steeds misgaat in de bouwDe parkeergarage in Eindhoven kon instorten omdat niemand zich echt verantwoordelijk voelde voor de veiligheid, aldus de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een kritisch rapport. Drie redenen waarom het mis kan gaan in de bouw.
19/10 08u45  Nederland blaft naar Saoedi-Arabië, maar economisch belang is te groot om het land echt pijn te doenGeen haar op het hoofd van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken die eraan denkt om de relatie met Saoedi-Arabië te verbreken vanwege de verdwenen journalist Jamal Khashoggi. De economische belangen zijn daarvoor te groot.
19/10 08u30  In 2040 moet de roker in Nederland zo goed als uitgestorven zijn – gaat dat lukken?Als het aan staatssecretaris Paul Blokhuis ligt, rookt in 2040 geen enkele jongere én geen enkele zwangere vrouw in Nederland meer een sigaret. Het aantal rokers onder de volwassen bevolking moet dan afgenomen zijn van 23 tot ‘slechts’ 5 procent.
19/10 06u45  Britten leren de ‘Dutch reach’: over je schouder kijken voordat je het portier open zwaaitEen autodeur die ongezien wordt opengezwaaid of een automobilist die zonder in zijn zijspiegel te kijken linksaf slaat: Britse fietsers hebben daar vrijwel dagelijks mee te maken. Als het aan de Britse staatssecretaris voor Fietsen en Wandelen ligt, komt er een einde aan deze achteloze houding jegens fietsers. Wie voortaan zijn rijbewijs wil halen, moet de Dutch Reach leren, ofwel: met de ‘verkeerde’ hand de deur openmaken, zodat achterom kijken een automatisme wordt.
19/10 05u30  Extreemrechtse Bolsonaro wil niet meer in debat met zijn linkse opponentJair Bolsonaro, de extreemrechtse favoriet voor het Braziliaanse presidentschap, zal tot aan de tweede ronde van de verkiezingen op 28 oktober niet rechtstreeks in debat gaan met zijn linkse tegenstrever Fernando Haddad. Hoewel zijn artsen hem groen licht gaven, zegt Bolsonaro geen risico te willen nemen vanwege het colostoma dat bij hem is aangebracht nadat hij op 6 september werd neergestoken.
19/10 00u15  David tegen Goliath: hoe één kinderopvang de Stint weer op de weg probeert te krijgenDe eigenaresse van een kinderopvang in Almere neemt het op tegen het ministerie om haar Stint te mogen gebruiken.
19/10 00u15  Emotionele dealmaker met sterke intuïtie: wie is Marcel Boekhoorn?Breed grijnzend kondigt Marcel Boekhoorn donderdag de koop aan van de Hema-winkels. Voor een zacht prijsje, vanzelfsprekend. De miljardair heeft al veel spectaculaire transacties afgesloten en hoopt de winkelketen nieuw leven in te blazen. Mislukt er dan niets bij deze extreem succesvolle ondernemer?
19/10 00u15  VS grootste leverancier soja voor Europa, Juncker komt zijn belofte aan Trump naDe handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China heeft een onvoorzien gevolg: de Europese Unie importeert nu het gros van haar soja uit de VS. Voorheen was Brazilië de belangrijkste sojaleverancier voor de EU.
18/10 22u45  De Dutch reach, fietsers in acht nemen voordat je het portier open zwaait, krijgt een plekje in Britse rijlesEen autodeur die ongezien wordt opengezwaaid of een automobilist die zonder in zijn zijspiegel te kijken linksaf slaat: Britse fietsers hebben daar vrijwel dagelijks mee te maken. Als het aan de Britse staatssecretaris voor Fietsen en Wandelen ligt, komt er een einde aan deze achteloze houding jegens fietsers. Wie voortaan zijn rijbewijs wil halen, moet de Dutch Reach leren, ofwel: met de ‘verkeerde’ hand de deur openmaken, zodat achterom kijken een automatisme wordt.
18/10 22u45  Beoogde overheidscampagne moet Nederlander helpen nepnieuws te herkennenHet ministerie van Binnenlandse Zaken gaat onderzoeken of het mogelijk is om in 2019 een ‘informatiecampagne’ te organiseren over nepnieuws en desinformatie. Die zou burgers bewust moeten maken van hoe sociale media werken.
18/10 22u30  ‘Baudet denkt over grenzen na, juist omdat hij grenzeloos is’Bij publicist en hoogleraar Europese studies Paul Scheffer, die een nieuw boek het licht deed zien, heerst tegenwoordig de angst over de nieuwsgierigheid. Maar heimwee naar vroeger? Dat nooit.
18/10 22u30  Poetin: IS houdt 700 gegijzelden vast in Syrië, onder wie Europeanen en AmerikanenDe Russische president Poetin zet de internationale schijnwerpers op een nog overgebleven IS-enclave in Oost-Syrië, vlak bij Deir al Zor. IS wint hier sinds kort weer aan terrein. Volgens Poetin houdt IS in de enclave sinds vorige week Europese en Amerikaanse gegijzelden vast.
18/10 22u30  De berg komt naar Drenthe: 2,1 kilometer asfalt tovert VAM-berg om tot wielerdroomHet WK wielrennen ging jammerlijk aan Drenthe voorbij. Maar de provincie heeft nu wel een heuse col: de VAM-berg, een voormalige vuilnisbelt. Mét kasseien.
18/10 22u30  Nieuwe aanslag Taliban legt extra druk op Afghaanse verkiezingenDe Taliban hebben donderdag een topman van de Afghaanse veiligheidsdienst in de provincie Kandahar doodgeschoten. Bij de aanslag, die gericht was op de Amerikaanse generaal Scott Miller, kwamen nog twee andere hooggeplaatste Afghaanse officieren om.
18/10 21u15  Op ADE droomt een nieuwe generatie dj’s van net zo’n carrière als die van Martin GarrixAls een dj van net 22 zich opwerpt als ‘mentor’ en als begeleider van jong talent een eigen feest organiseert op het Amsterdam Dance Event (ADE), dan weet je dat je met een bijzondere beroepsgroep te maken hebt. Martin Garrix, want daarover gaat het natuurlijk, verzorgde woensdagnacht een van de uitbundige openingsshows van het ADE, met een bulderend dancefeest in de United Studio’s aan de Amsterdamse Houthaven.
18/10 21u15  ‘Ik een tabakslobbyist? Dan wel de slechtste van Nederland’Zijn campagne tegen overheidsbetutteling ligt onder vuur omdat de tabaksindustrie hem betaalt. Spijkers op laag water, vindt Jan Roos (41) zelf. ‘Dan ben ik bij dezen de slechtste tabakslobbyist van Nederland. Ik roep mensen juist op níet te gaan roken.’
18/10 20u30  Spirituele Utrechtse woongroep niet vervolgd voor dood huisgenootDe drie huisgenoten die werden verdacht van betrokkenheid bij de dood van een vrouw in Utrecht, worden niet vervolgd. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekend. Zowel het slachtoffer als de verdachten behoorden tot de spirituele woongroep Contact en Muziek in de Utrechtse wijk Lombok.
18/10 20u30  OM vervolgt Femmes for Freedom-directeur Shirin Musa wegens smaadHet Openbaar Ministerie (OM) vervolgt Shirin Musa van Femmes for Freedom wegens smaad. De directeur van de vrouwenrechtenorganisatie heeft in december vorig jaar twee berichten op Twitter geplaatst over een maatschappelijk werker uit Den Haag die genomineerd was voor de Joke Smit-emancipatieprijs. In de tweets schrijft Musa dat de man door het OM is vervolgd voor verkrachting van een minderjarige. Ook schrijft ze dat meerdere vrouwen ‘zeggen dat ze door hem zijn aangerand’.
18/10 19u00  Met overname door Marcel Boekhoorn wordt Hema weer helemaal NederlandsMultimiljonair Marcel Boekhoorn, rijk geworden met de aan- en verkoop van telecommaatschappij Telfort, gaat Hema overnemen van het Britse investeringsfonds Lion Capital. Het bedrijf wordt weer ‘100 procent Nederlands’, benadrukken alle betrokkenen. En de langslepende ruzie tussen Hema en haar franchisenemers? ‘Voor eens en altijd opgelost’, zegt Boekhoorn.
18/10 18u30  Steenrijk Saoedi-Arabië duldt geen kritiek: Zweden en Canada weten er alles vanVeel landen worstelen met het aanpakken van Saoedi-Arabië vanwege de mogelijke rol van Riyad bij de verdwijning van de kritische Saoedische journalist Jamal Khashoggi. De economische belangen zijn groot en de rijke Saoedi’s slaan hard terug als ze bekritiseerd worden. Zweden en Canada ondervonden dat de laatste jaren.
18/10 16u15  Geen continue dienst, maar wakes om uitzetting Armeens gezin te voorkomenDelegaties van tientallen kerken uit heel Nederland gaan per direct besloten wakes houden in de vrijgemaakt gereformeerde kerk in Katwijk. De kerkencoalitie doet dit om te voorkomen dat het Armeense gezin Tamrazyan wordt uitgezet.
18/10 15u30  Scheuren in imago van bejubelde Saoedische kroonprins door zaak-KhashoggiDe toekomstige koning van Saoedi-Arabië werd nog maar kort geleden geprezen om zijn pogingen het oerconservatieve land te moderniseren. Nu lijkt hij betrokken te zijn bij de gruwelijke moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi. Maar of het Westen hem nu laat vallen?
18/10 15u30  Burgemeesters krijgen vaker te maken met agressie – Klopt dit wel?Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: burgemeesters krijgen steeds vaker te maken met agressie.
18/10 14u30  May heeft wel oren naar door haar landgenoten verfoeide ‘Brextra Time’‘Malligheid’, ‘totaal waanzinnig’ en ‘geldverspilling’. Dat zijn enkele Britse reacties op het door Brussel geopperde plan om de overgangsperiode na de Britse uittreding uit de Europese Unie met nog een jaar te verlengen. Tijdens haar korte bezoek aan de Europese top leek de Britse premier Theresa May wel oren te hebben naar ‘Brextra Time’, maar dat zal bijzonder moeilijk te verkopen zijn in het Verenigd Koninkrijk.
18/10 14u00  Tjibbe Joustra over veiligheid in de bouw: ‘Als er een probleem is, kijkt iedereen weg’De overheid kan de veiligheid in de bouw niet overlaten aan de bouwsector, maar dat gaat wel gebeuren. Een slecht idee, vindt voorzitter Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Donderdag publiceerde de OVV een rapport over de ingestorte parkeergarage bij Eindhoven Airport in 2017.
18/10 12u45  Hoop op Brexitakkoord blijft levend, maar EU breidt plan voor harde Brexit vast uitDe EU-leiders blijven hoopvol dat ze nog voor de jaarwisseling met hun Britse collega May overeenstemming bereiken over een ordelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Ze betwijfelen echter of zo'n Brexitakkoord steun krijgt van het Britse parlement. Als stok achter de deur worden daarom de noodplannen voor een harde Brexit (geen akkoord) uitgebreid en aangescherpt.
18/10 12u30  Nederland en Frankrijk annuleren bezoek aan Saoedi-Arabië vanwege verdwijning journalistMinister Wopke Hoekstra van Financiën heeft zijn bezoek aan een grote handelsconferentie volgende week in Saoedi-Arabië afgezegd vanwege de onopgeloste verdwijning van een kritische Saoedische journalist. Hoekstra’s besluit volgde een kwartier nadat ook zijn Franse collega zijn bezoek annuleerde.
18/10 12u30  Tjibbe Joustra: ‘Als er een probleem is, kijkt iedereen weg. Als het mis gaat, wijst iedereen naar de ander’De overheid kan de veiligheid in de bouw niet overlaten aan de bouwsector, maar dat gaat wel gebeuren. Een slecht idee, vindt voorzitter Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Donderdag publiceerde de OVV een rapport over de ingestorte parkeergarage bij Eindhoven Airport in 2017.
18/10 12u30  Onderzoeksraad: ‘Bouwsector schat veiligheidsrisico’s slecht in’De bouwsector is nog steeds slecht in het beheersen van veiligheidsrisico’s van bouwprojecten. Het halen van de planning heeft prioriteit. Dat verklaart het instorten van de parkeergarage in aanbouw bij Eindhoven Airport in mei 2017, aldus een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
18/10 12u15  Hema in onderhandeling met ondernemer Marcel Boekhoorn over overnameMultimiljonair Marcel Boekhoorn, rijk geworden met de aan- en verkoop van telecommaatschappij Telfort, onderhandelt met het Britse investeringsfonds Lion Capital over de aankoop van HEMA. De winkelketen spreekt van ‘een voorgenomen overname’, Boekhoorn zelf zegt nog ‘volop in onderhandeling’ te zijn. Om 15.00 uur volgt een persconferentie.
18/10 12u15  Tjibbe Joustra: ‘Als er een probleem is, kijkt iedereen weg. Als het mis gaat, wijst iedereen naar de ander‘De overheid kan de veiligheid in de bouw niet overlaten aan de bouwsector, maar dat gaat wel gebeuren. Een slecht idee, vindt voorzitter Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Donderdag publiceerde de OVV een rapport over de ingestorte parkeergarage bij Eindhoven Airport in 2017.
18/10 12u00  Rechter buigt zich over Stint-verbod en handelen minister tijdens kort gedingVanmiddag dient in Utrecht een kort geding tegen minister Van Nieuwenhuizen vanwege haar besluit om de Stint niet meer toe te laten op de openbare weg. Volgens de minister zijn er, na het dodelijke ongeluk in Oss, te veel zorgen over de veiligheid van het voertuig. Door de schorsing staan 3.500 Stints in Nederland stil.
18/10 11u00  Hoe Nederlandse criminelen in Europa de meesters van de plofkraak werdenDinsdagnacht mislukte in het Zuid-Duitse Germering een plofkraak op een geldautomaat. Vier verdachten zijn aangehouden, volgens Duitse media bevinden zich onder hen Nederlanders. Nederlandse criminelen zijn in Europa de meesters van de plofkraak. Hoe komt dat?
18/10 10u45  De scootmobiel: gevaarlijker dan de fiets en de auto? ‘Pas in de heg stopte ik’Na het dodelijke ongeval met de Stint wordt nu ook de veiligheid van de scootmobiel onderzocht. Een goede zaak, vinden deelnemers aan de scootmobieltocht in Asten, maar ze durven nog wel mee. ‘Als ik val, beschermt mijn jas me.’
18/10 10u30  Onderzoeksraad: ‘Bouwers schatten veiligheidsrisico’s slecht in’De bouwsector is nog steeds slecht in het beheersen van veiligheidsrisico’s van bouwprojecten. Het halen van de planning heeft prioriteit. Dat verklaart het instorten van de parkeergarage in aanbouw bij Eindhoven Airport in mei 2017, aldus een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
18/10 10u15  Ook op de savanne kunnen bewoners niet meer zonder tvVoor het eerst in zijn leven kijkt de Keniaan Joseph Kamau thuis tv. Dankzij een zonnepaneeltje van het bedrijf M-Kopa, gekocht op afbetaling. M-Kopa speelt in op de wens naar meer materieel bezit. Wie zijn solar-thuissysteem helemaal aflost, kan bijvoorbeeld door naar een koelkast-op-afbetaling. ‘Zonne-energie heeft een sterk vermogen om ons leven te veranderen.’
18/10 09u45  Migratiesaldo in Nederland bereikt recordhoogte: een plus van 81 duizendNog nooit was het migratiesaldo in Nederland zo hoog als in 2017: een plus van 81 duizend. Er kwamen 235 duizend immigranten naar Nederland en er vertrokken 154 duizend emigranten. Dat komt deels door het vrije verkeer van personen in de EU. Ook het aandeel asielaanvragen en gezinsherenigingen blijft groot: 27 duizend mensen.
18/10 09u15  Conceptakkoord gaat het rokers nog moeilijker makenMet een pakket aan verregaande maatregelen stevent Nederland af op een volledig rookvrije generatie. De prijs van sigaretten gaat omhoog, het aantal rookvrije ruimtes wordt fors uitgebreid en er komen steeds minder rookhokken.
18/10 08u45  Woningen van burgemeesters voortaan preventief op veiligheid gecontroleerdEr wordt een landelijke veiligheidsscan ingevoerd voor woningen van burgemeesters. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken besloten nu burgemeesters vaak doelwit zijn van agressie en bedreiging. Zo verblijft de Haarlemse burgemeester Jos Wienen momenteel in een safehouse na ernstige bedreigingen aan zijn adres.
18/10 08u00  Weer een deuk in Ruttes pantser, en dit keer wordt het lastig om te herstellenHet echec rond de afschaffing van de dividendbelasting is een nieuwe deuk in het pantser van Mark Rutte. In het verleden wist de premier telkens te herstellen. Dit keer wordt dat niet makkelijk.
18/10 07u45  Khashoggi waarschuwt in laatste column voor gebrek aan persvrijheid in Arabische wereldDe journalist Jamal Khashoggi uit in de laatste column die hij schreef voordat hij verdween zijn zorgen over de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid in de Arabische wereld. Khashoggi werd voor het laatste gezien in het Saoedische consulaat in Istanbul.
17/10 23u15  Bij gebrek aan motief krijgt het Westen alvast de schuld van de aanslag op de KrimEen zeldzame ‘school shooting’ op de Krim heeft Rusland in rouw gedompeld en tot een ongemakkelijke zoektocht naar de oorzaak geleid op de staats-tv: hoe is het mogelijk dat leerlingen gevaar lopen op een schiereiland dat volgens Rusland in 2014 ‘gered’ werd uit Oekraïense handen?
17/10 23u00  De scootmobiel: gevaarlijker dan de fiets en de auto? ‘Aan die rem moeten ze echt wat doen’Na het dodelijke ongeval met de Stint wordt nu ook de veiligheid van de scootmobiel onderzocht. Een goede zaak, vinden deelnemers aan de scootmobieltocht in Asten, maar ze durven nog wel mee. ‘Als ik val, beschermt mijn jas me.’
17/10 23u00  Rusland accepteert geen onafhankelijke Oekraïense stromingIn de wereld van de oosters-orthodoxe kerk voltrekt zich een historisch schisma. De Russische kerk breekt met het in Istanbul gevestigde patriarchaat van Constantinopel, het centrum van de oosters-orthodoxe macht. Moskou kan er niet mee leven dat er groen licht is gegeven voor een onafhankelijke kerk in Oekraïne. De splitsing is een overwinning voor de Oekraïense president Porosjenko, die de Russische invloedssfeer een halt probeert toe te roepen.
17/10 22u45  Schisma in oosters-orthodoxe kerk: Rusland accepteert geen onafhankelijke Oekraïense stromingIn de wereld van de oosters-orthodoxe kerk voltrekt zich een historisch schisma. De Russische kerk breekt met het in Istanbul gevestigde patriarchaat van Constantinopel, het centrum van de oosters-orthodoxe macht. Moskou kan er niet mee leven dat er groen licht is gegeven voor een onafhankelijke kerk in Oekraïne. De splitsing is een overwinning voor de Oekraïense president Porosjenko, die de Russische invloedssfeer een halt probeert toe te roepen.
17/10 22u45  Politie was geïnfiltreerd in terreurcel die grote aanslag in Nederland wilde plegenDe politie is geïnfiltreerd in de groep die volgens het Openbaar Ministerie (OM) een grote aanslag in Nederland wilde plegen. Het OM wil de exacte werkwijze pas in de rechtbank openbaar maken, maar spreekt de berichtgeving van RTL Nieuws en NRC woensdag niet tegen. Bronnen rond de zaak bevestigen de infiltratie.
17/10 22u45  Cannabis is nu legaal in Canada. Wat betekent dat voor het toerisme? En loopt Nederland nu achter?Canada is sinds woensdag het tweede land ter wereld waar je legaal wiet kunt kopen. Om middernacht stonden mensen in Newfoundland, de oostelijkste provincie van het land, in lange rijen bij een potshop om juichend hun eerste bestelling te doen. Maar wordt Canada hierdoor straks overspoeld door toeristen die ongestraft een joint willen roken? En loopt Nederland nu achter?
17/10 22u45  Zes maanden cel voor ‘nepslachtoffer’ terreuraanslagen ParijsEen schadevergoeding van 20.000 euro, een volledig vergoede retraite in een hotel in Normandië: als overlevende van de terreuraanslagen op terrassen en popzaal Bataclan in Parijs kon Alexandra Damien bij verschillende slachtofferorganisaties en garantiefondsen aankloppen voor steun en financiële compensatie. Dinsdag stond de 33-jarige Damien huilend in de rechtbank. Niet als slachtoffer, maar als dader.
17/10 22u00  ‘Ingekleurde’ verklaringen en glasharde ontkenning: hoeveel bewijs is er nu eigenlijk tegen Holleeder?In de rechtszaak tegen Willem Holleeder zijn de laatste twee van in totaal vijf liquidaties behandeld waarvoor hij terechtstaat. De kroongetuigen komen leugenachtig over en de verdachte blijft glashard ontkennen. Hoeveel bewijs is er nu eigenlijk?
17/10 22u00  Witwasaffaire ING: waarom is bestuursvoorzitter Ralph Hamers niet op de zitting?Nieuwe inzichten leverde de hoorzitting over de schikking van de grote witwasaffaire bij ING woensdag niet op, maar het gaf Kamerleden in elk geval de gelegenheid hun woede te koelen. Niet op ING-bestuursvoorzitter Ralph Hamers of president-commissaris Hans Wijers, want die waren er niet, maar op Steven van Rijswijk, sinds vorig jaar directeur risicobeheer.
17/10 18u45  Hoe zonne-energie het leven op de Keniaanse savanne verandert: ‘Ik kan echt niet meer zonder tv’Voor het eerst in zijn leven kijkt de Keniaan Joseph Kamau thuis tv. Dankzij een zonnepaneeltje van het bedrijf M-Kopa, gekocht op afbetaling. M-Kopa speelt in op de wens naar meer materieel bezit. Wie zijn solar-thuissysteem helemaal aflost, kan bijvoorbeeld door naar een koelkast-op-afbetaling. ‘Zonne-energie heeft een sterk vermogen om ons leven te veranderen.’
17/10 18u45  Na de kater: Rutte III mist de kans op schadeherstelGoedemiddag, Na een jaar dividenddebat raapt de minister-president de scherven bijeen: nadert zijn derde kabinet een fataal gebrek aan politiek draagvlak?
17/10 17u45  Klein Brabants bedrijf verslaat sportgigant Asics in geschil over streepjesDat je in merkenzaken niet groot hoeft te zijn om te winnen, bewijst het Brabantse bedrijf Van Lieshout Textiel. Deze week boekte het bedrijf uit Berkel-Enschot een klinkende overwinning op Asics, de bekende Japanse fabrikant van sportschoenen en een van de vijf grootste producenten van sportartikelen ter wereld.
17/10 17u30  Hoe boer je in een extreem klimaat? Zij leren dat in NederlandLees meer >
17/10 17u15  Een plan had hij niet, maar één ding was zeker: die Peugeot moest veilig tot stilstand komenAls een man onwel wordt achter het stuur ontstaat een levensgevaarlijke situatie op de snelweg. Twee medeweggebruikers handelen razendsnel en dwingen de auto met de nodige risico’s tot stoppen. Wat bezielde deze chauffeurs?
17/10 17u00  Staatsexamens Nederlands uitgesteld na verspreiding van toetsen op sociale mediaDocumenten van het staatsexamen Nederlands liggen op straat. Ministers Van Engelshoven (Onderwijs) en Koolmees (Sociale Zaken) grijpen in: dit jaar worden alle examens van het onderdeel schrijven geschrapt.
17/10 15u30  Waarom koos het OM voor een schikking en niet voor straf?ING moest onlangs 775 miljoen euro betalen voor het faciliteren van witwaspraktijken. Vandaag vindt in de Tweede Kamer een hoorzitting plaats over de witwasaffaire bij de bank. Moet de wet ter voorkoming van witwassen worden aangepast?
17/10 14u30  Een hoorzitting over de witwasaffaire bij ING, gaan er koppen rollen?ING moest onlangs 775 miljoen euro betalen voor het faciliteren van witwaspraktijken. Vandaag vindt in de Tweede Kamer een hoorzitting plaats over de witwasaffaire bij de bank. Moet de wet ter voorkoming van witwassen worden aangepast?
17/10 14u15  Verdachten moord Khashoggi hebben banden met Saoedische kroonprins Bin SalmanEen deel van de vijftien Saoediërs die mogelijk de journalist Jamal Khashoggi hebben ondervraagd en vermoord, heeft banden met kroonprins Mohammed bin Salman. De operatie zou zijn georganiseerd door een hoge functionaris die dichtbij Bin Salman staat. Een Turkse krant publiceerde woensdag gruwelijke details over de ondervraging die op band zou staan.
17/10 13u45  Zeker tien doden en vijftig gewonden bij bomexplosie in school op de KrimBij een explosie in een school op de Krim zijn zeker tien doden gevallen en zo’n vijftig gewonden. Volgens de Russische antiterreurorganisatie ging het om een bomexplosie. De explosie vond plaats in de kantine van de school in de stad Kerch.
17/10 13u15  1 op de 5 volwassenen ziet hun vader na een scheiding niet meerEen op de vijf volwassenen die in hun jeugd een scheiding hebben meegemaakt van de ouders, heeft het afgelopen jaar geen contact meer met de vader gehad. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS en de UvA naar de relatie van kinderen met hun ouders en stiefouders na een scheiding.
17/10 13u15  May lijkt bereid Noord-Ierland op te offeren voor de Brexit-droomHet Britse kabinet heeft zich dinsdag eensgezind achter Theresa May geschaard. De Britse premier heeft haar ministers beloofd dat het Noord-Ierse probleem er niet toe zal leiden dat het Verenigd Koninkrijk tot het einde der tijden bij de Europese douane-unie blijft.
17/10 12u00  May mag haar Brexitwensen op tafel leggen, maar moet daarna zonder discussie de zaal uitOok vanavond krijgt de Britse premier May haar tijgerpumps niet tussen de deur in Brussel. Haar Brexiteisen stuiten op een solide EU-blok. Wat is het geheim van de EU27?
17/10 12u00  Telefoonfabrikanten moeten voortaan voor Google-apps betalenTelefoonfabrikanten zullen in Europa voortaan Google moeten betalen als ze apps als Gmail, YouTube of zelfs appwinkel Play Store vooraf op hun telefoons willen zetten. Google hoopt zo tegemoet te komen aan bezwaren van de Europese Commissie.
17/10 11u45  Den Haag Zuidwest snakt naar aandacht. En een paar miljoen euroDen Haag Zuidwest, vier wijken met zeventigduizend inwoners, heeft dringend aandacht én geld nodig. Anders dreigt een ‘sociologische ramp’, is de noodkreet. Moerwijk houdt intussen de moed erin met een moestuin bij de kerk.
17/10 10u00  Van boerenjongen tot misschien wel de nieuwe Elon MuskEen miljardendeal sleepte Kees Koolen (1965) dinsdag binnen voor zijn batterij-van-de-toekomstbedrijf Lithium Werks. Kan multimiljonair Koolen zich ontpoppen tot de Elon Musk van de polder?
17/10 09u15  Nederlandse kerken plannen estafettedienst om uitzetting Armeens gezin te voorkomenKerken in Nederland hebben het plan een estafettedienst te houden om te voorkomen dat de Armeense Hayarpi Tamrazyan (21) en haar familie worden uitgezet. De familie verblijft inmiddels bijna drie weken in de vrijgemaakt gereformeerde kerk in Katwijk.
17/10 07u30  De schade van het dividendplan: ‘Rutte III blijft de pinautomaat van het bedrijfsleven’‘Ja, dit is een kras,’ erkende premier Mark Rutte dinsdag bij het laatste debat over zijn mislukte dividendplan. De coalitie wil nu verder, maar de politieke schade is groot.
17/10 07u30  Nieuwe wietwet Canada gaat in, gebruik en verkoop is nu legaalNa Uruguay is Canada vanaf vandaag het tweede land ter wereld waar cannabis gelegaliseerd is voor recreatief gebruik. Een ruime meerderheid van de Canadese Senaat nam in juni een wet aan die dit mogelijk maakt.
17/10 02u45  Hayarpi spreekt toch: ‘Als we nu worden uitgezet, is het in elk geval niet anoniem’Hayarpi, haar vader, moeder, broer (15) en zus (19) verblijven al weken in een kerk in Katwijk. De kerkgemeenschap in de kustplaats trekt zich hun lot zo aan, dat het met uitzetting bedreigde gezin kan blijven zolang als nodig is.
16/10 23u30  Hoe Mays Brexit-eisen steeds weer op het solide EU-blok stuitenOok vanavond krijgt de Britse premier May haar tijgerpumps niet tussen de deur in Brussel. Haar Brexiteisen stuiten op een solide EU-blok. Wat is het geheim van de EU27?
16/10 23u30  Het dividendplan is van de baan, de schade blijft: ‘Rutte III blijft de pinautomaat van het bedrijfsleven’‘Ja, dit is een kras,’ erkende premier Mark Rutte dinsdag bij het laatste debat over zijn mislukte dividendplan. De coalitie wil nu verder, maar de politieke schade is groot.
16/10 23u30  Wat veroorzaakt de opmerkelijke daling van het aantal meldingen van euthanasie?Het aantal euthanasiegevallen stevent voor het eerst in jaren af op een opmerkelijke daling. In de eerste negen maanden van dit jaar was het aantal minder euthanasiemeldingen 9 procent minder dan in de eerste negen maanden van 2017, terwijl de aantallen daarvoor elk jaar stegen.
16/10 23u15  Trump: Saoedische kroonprins ontkent iets te weten van verdwijning KhashoggiPresident Trump zei dinsdagavond dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman geen enkele betrokkenheid heeft bij de verdwijning van journalist Khashoggi. De kroonprins zou het onderzoek naar de vermiste Khashoggi zelfs hebben uitgebreid en ‘snel met antwoorden komen’.
16/10 23u00  Zo moet Den Haag er in 2020 uit gaan zienAls het aan de Haagse wethouder Boudewijn Revis ligt, staat het torentje van de premier straks in de schaduw van een heus Haags Manhattan. De stad groeit razendsnel, zegt Revis: van 460 duizend bewoners in 2000 naar 535 duizend nu en ver voorbij 600 duizend over twintig jaar. Uitdijen kan nauwelijks, want Den Haag grenst aan de Noordzee en aan randgemeenten. Dan blijft er één oplossing over, zegt de gemeente: de hoogte in.
16/10 22u45  Dit gebeurt er als de Italiaanse vicepremier Salvini zijn gewetenloze trollen op je afstuurtHet online leger van de Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini is al langer berucht in Italië. Geen politicus, journalist of publiek figuur is veilig voor de pesterijen en bedreigingen. Maar ook gewone Italiaanse burgers als Raffaele Ariano zijn het slachtoffer van haatcampagnes. 'Het zijn geen fysieke knokploegen, zoals tijdens het fascisme van Mussolini, maar voor de rest lijkt het er angstvallig veel op.’
16/10 22u30  Hulpverleenster Rode Kruis in Nigeria vermoord door terroristenEen Nigeriaanse hulpverleenster van het Internationale Rode Kruis die een half jaar geleden werd ontvoerd door Islamitische Staat in West-Afrika, is geëxecuteerd. De hulporganisatie heeft dit nieuws maandag ‘met een gebroken hart’ bekendgemaakt.
16/10 21u15  Nederland en China tekenen miljardendeal voor enorme batterijfabriekNederland en China gaan samen een reusachtige batterijfabriek van 60 hectare bouwen in de Yangtze delta. Dat is een van de uitkomsten van het bezoek van de Chinese premier Li Kequiang aan Nederland.
16/10 21u15  Niet schreeuwen, vechten of vernielen, maar protesteren door te dansenWat is de macht van de dansende massa? Kunstenaar Bogomir Doringer weet ­alles over de rave als ­protestvorm.
16/10 21u15  Steeds meer bedenkingen over China’s Nieuwe ZijderouteNederland haalt de economische banden met China aan, maar elders in de wereld nemen de zorgen over de Chinese expansie toe. Zo hebben steeds meer landen in Azië bedenkingen bij de Nieuwe Zijderoute van Beijing.
16/10 20u45  Geld verdienen aan klimaatverandering? Laat dát maar aan Nederlanders overDe wereld redden en tegelijk geld verdienen. Zo kan Nederland het ook benaderen, bleek dinsdag maar weer eens in de Ridderzaal in Den Haag bij de presentatie van een speciale commissie tegen de schade door klimaatverandering. De interesse in de hier door de eeuwen heen opgebouwde waterexpertise is namelijk groot.
16/10 20u45  Ambitieuze opknapbeurt voor ‘meest ambitieuze schilderij’: publiekelijk en met de modernste techniekenHet is de 26ste restauratie in de 376 jaar dat het ‘meest ambitieuze schilderij’ van Rembrandt nu bestaat. Volgens het Rijksmuseum is het groepsportret van Amsterdamse schutters er weer aan toe. Over de onderkant van het schilderij zit namelijk een lichte waas, retouches van een eerdere restauratie (uit 1976) zijn verkleurd, en het vernis is vergeeld.
16/10 19u45  Franse zeezeiler na maanden gevangenschap in Jemen weer vrijEen Franse zeiler is dinsdag vrijgelaten nadat hij ruim vier maanden was vastgehouden in Jemen. In juni legde hij met zijn zeilboot aan in het door oorlog getroffen land om te foerageren.
16/10 19u00  Kabinet onderzoekt ook veiligheid scootmobiel in nasleep van dodelijk Stint-ongelukHet kabinet laat de veiligheid van de scootmobiel onderzoeken. Dat gebeurt in de nasleep van het dodelijke ongeluk met een Stint in Oss en het onderzoek naar die elektrische bolderkar. De twee elektrische voertuigen hebben een vergelijkbaar remmechanisme.
16/10 19u00  Rutte III meldt zich trots in de voorhoede tegen het rijzende waterGoedemiddag, Terwijl minister Van Nieuwenhuizen zich plotseling zeer klimaatbewust toont, neemt de oppositie afscheid van een geliefd speeltje en legt het kabinet de scootmobiel onder het vergrootglas.
16/10 17u15  Italiaans parlement geeft ondanks staatsschuld 37 miljard euro extra uit, en de kiezer juichtHet Italiaanse parlement heeft zich niets aangetrokken van waarschuwingen uit Brussel, van doembeelden geschetst door financieel experts of van eerder gemaakte afspraken met wereldleiders. Het land geeft volgend jaar gewoon 37 miljard euro extra uit, ondanks de nu al gigantische staatsschuld. De twee regeringspartijen kraaiden maandagavond victorie, waarna hun populariteit in eigen land dinsdag wederom steeg.
16/10 17u15  Op supermarktsurvival met Teun van de KeukenTeun ‘De Keuringsdienst van Waarde’ van de Keuken schreef De supermarktsurvivalgids, waarin hij tips geeft om niet in alle trucs en verleidingen van de supermarkt te trappen. De Betrouwbare Mannetjes waagden zich tussen de schappen. Met Teun erbij.
16/10 16u45  Turken gaan ook residentie van Saoedische consul onderzoeken op sporen journalistTurkije gaat ook de residentie van de Saoedische consul onderzoeken op zoek naar sporen van de vermiste journalist Jamal Khashoggi. Ook auto’s worden onderzocht. De Amerikaanse minister Pompeo van Buitenlandse Zaken voerde ondertussen in Riyad overleg met de Saoedische koning en kroonprins.
16/10 15u30  Kinderen met twee moeders of vaders zijn net zo gelukkig als kinderen met heteroseksuele oudersKinderen met twee moeders of twee vaders groeien even gelukkig, tevreden en goed functionerend op als kinderen uit een gezin met een vader en een moeder. Of er wel of geen biologische verwantschap is, heeft geen invloed op de relatie tussen kinderen en hun ouders. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar homoseksueel ouderschap Henny Bos, die vrijdag haar oratie hield aan de Universiteit van Amsterdam.
16/10 15u30  Macron reorganiseert zijn kabinet en benoemt eindelijk nieuwe minister van Binnenlandse ZakenDe Franse president Macron heeft dinsdag zijn kabinet gereorganiseerd en daarbij Christophe Castaner op de belangrijke plek van minister van Binnenlandse Zaken gezet. De 52-jarige Castaner, leider van Macrons partij La République En Marche! (LaREM), vervangt Gérard Collomb, die twee weken geleden aftrad om burgemeester van Lyon te worden.
16/10 14u45  Afrika’s jongste miljardair ontvoerd, familie looft beloning van half miljoen dollar uitMohammed Dewji wordt in Tanzania liefkozend ‘Mo’ genoemd. Hij is Afrika's jongste miljardair en schuwt strenge beveiliging. Dat laatste is hem fataal geworden. Een kleine week na zijn ontvoering, ontbreekt elk spoor van Dewji. Zijn familie heeft zo'n half miljoen dollar uitgeloofd om zijn vrijlating te bewerkstelligen.
16/10 14u15  Voor kroongetuige Fred R. staat het vast dat Holleeder te maken had met liquidatie Van der BijlVandaag is de 43ste zitting van het proces Vandros, waarin Willem Holleeder terechtstaat voor betrokkenheid bij vijf liquidaties en een poging daartoe. De kroongetuige uit het Passageproces, Fred R., wordt voor de derde keer ondervraagd. Verslaggever Wil Thijssen blogde vanuit de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp.
16/10 13u15  CNN: Saoedi-Arabië staat op punt om moord op Khashoggi te bekennenSaoedi-Arabië zou elk moment naar buiten kunnen komen met een verklaring waarin de moord op journalist Jamal Khashoggi wordt bekend. Dat meldt de Amerikaanse televisiezender CNN maandagavond op basis van anonieme bronnen.
16/10 13u00  Hoofdofficier stapt op na onderzoek naar slechte werksfeer bij parket Zeeland-West-BrabantDe hoofdofficier van het parket Zeeland-West-Brabant stapt op. Aanleiding zijn de resultaten van een cultuuronderzoek. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bekend.
16/10 12u15  Afrika’s jongste miljardair vermist, familie looft beloning van half miljoen dollar uitMohammed Dewji wordt door Tanzanianen liefkozend ‘Mo’ genoemd. Hij is de jongste miljardair van Afrika, en is wars van strenge beveiliging. Dat laatste heeft geleid tot zijn ontvoering, en een kleine week later ontbreekt nog elk spoor. Zijn familie loofde maandag een kleine half miljoen dollar uit om zijn vrijlating te bewerkstelligen.
16/10 11u00  Dat Erdogan garen spint bij de ‘turkificatie’ van Syrië is zeker, of extremisten zich terugtrekken is de vraagIn de Syrische provincie Idlib werd maandag een bestand van kracht waarmee volgens de VN een ‘bloedbad’ is voorkomen. Maar zullen extremistische strijders zich inderdaad terugtrekken? Onder de vier hoofdrolspelers loopt de spanning op.
16/10 11u00  Toezichthouders vrezen voor nieuwe bouwincidenten: controle is minimaalHet toezicht door gemeenten op de bouw is onvoldoende. Door bezuinigingen kunnen toezichthouders lang niet alle bouwprojecten bezoeken, waardoor het risico bestaat dat bouwfouten over het hoofd worden gezien. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 375 medewerkers van afdelingen Bouw- en Woningtoezicht.
16/10 10u15  Enorm succes deed geestelijk vader van Haagse Harry niet zoveel: Lekkâh BelangrèkGeluk en ongeluk lagen dicht bij elkaar in het leven van striptekenaar Marnix Rueb (1955-2014), zo is te zien in de documentaire Kap nâh!! Het verhaal van Marnix Rueb.
16/10 09u00  ‘I amsterdam staat niet voor één individu, maar voor een grote gemeenschap’Erik Kessels (52), oprichter en creatief directeur van reclamebureau KesselsKramer, won in 2004 de opdracht van de gemeente voor een stadmarketingcampagne. Veertien jaar later is ‘I amsterdam’ een icoon, maar voor sommigen is het een symbool van het overtoerisme in de stad. Nu de 3D-letters bij het Museumplein weg moeten kijkt Kessels terug op zijn vinding en de kritiek erop.
16/10 09u00  Openbaar Ministerie vervolgt voor het eerst Syriëganger voor oorlogsmisdrijfHet Openbaar Ministerie (OM) vervolgt voor het eerst een verdachte Syriëganger voor het plegen van een oorlogsmisdrijf. De man, de 23-jarige Oussama A. uit Utrecht, poseerde op een foto op Facebook lachend naast een persoon die was gekruisigd. Volgens justitie kwalificeert dat als een oorlogsmisdaad.
16/10 09u00  Dividendbelasting blijft in stand, 1,9 miljard komt op andere manieren bij bedrijfsleven terechtDe terugtocht van Mark Rutte is compleet: de door de premier ooit zo vurig gewenste afschaffing van de dividendbelasting is definitief van de baan. In ruil krijgt het bedrijfsleven in Nederland lagere belastingen. De coalitie is opgelucht, de oppositie blijft kritisch.
16/10 08u30  'Over elkaar heen pissen is niet normaal', zegt de staatssecretaris, maar cultuur veranderen kost tijdMedewerkers van de krijgsmacht zijn bang om misstanden te melden, omdat ze daardoor in de problemen komen. Staatssecretaris Visser van Defensie gaat een centraal meldpunt instellen en de leidinggevenden inschakelen om de bedrijfscultuur te veranderen. Doel: ze het normbesef bijbrengen ‘dat we over elkaar heen pissen niet normaal vinden’.
16/10 01u00  Microsoft-oprichter Paul Allen (65) overledenPaul Allen, een van de oprichters van Microsoft, is op 65-jarige leeftijd in zijn geboortestad Seattle overleden. Allen, die samen met zijn jeugdvriend Bill Gates in 1975 het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft oprichtte, leed aan lymfeklierkanker.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

13x Het weer: Grotendeels bewolkt, maar niet veel regen23/10 02u15 - de Volkskrant: De komende dagen ligt er een front gedeeltelijk boven ons land. Het vormt de scheidslijn tussen de zachte oceaanlucht en de koude lucht uit de poolstreken, en zorgt voor bewolking. Als gevolg van een hogedrukgebied boven de Britse ­Eilanden is het front echter weinig actief en valt de hoeveelheid ­neerslag erg mee.
12x Omstreden verhoorder Arnhemse Villamoord-zaak blijft aan als politiedocent23/10 02u15 - de Volkskrant: Een van de omstreden verhoorders in de Arnhemse Villamoord-zaak (1998), een rechercheur die nog steeds lesgeeft in verhoortechnieken op de Politieacademie, blijft aan als docent. ‘Ook ik stel mij nog geregeld de vraag: hoe kon dit zo gebeuren?’
12x Bill Clinton roemt leiderschap Wim Kok: daar kan iedereen een voorbeeld aan nemen23/10 02u45 - de Volkskrant: De Amerikaanse voormalige president Bill Clinton heeft in een verklaring op de website van zijn stichting stilgestaan bij het overlijden van Wim Kok. Hij prees de voormalige premier voor diens natuurlijke leiderschap. Volgens Clinton kunnen veel hedendaagse regeringsleiders daar een voorbeeld aan nemen.
12x Opzeggen kernwapenverdrag is voorproefje van nieuwe nucleaire tijd23/10 11u45 - de Volkskrant: Voordat president Trump dreigde het INF-kernwapenverdrag op te zeggen, deed president Poetin dat al meerdere keren. Zonder verdrag zal de huidige tijd meer op die van de Koude Oorlog gaan lijken.
9x Chemiebedrijf moet fors minder schade betalen aan man die kanker kreeg door Roundup23/10 09u15 - de Volkskrant: De schadevergoeding die chemiebedrijf Monsanto moet betalen aan een Amerikaan die terminaal ziek werd van onkruidverdelger Roundup is flink verlaagd. Een rechter in San Francisco bepaalde maandag dat het bedrijf 78,6 miljoen dollar (68,6 miljoen euro) moet betalen in plaats van de eerder vastgestelde 253 miljoen (289 miljoen).
8x Vandaag onthult Erdogan de ‘naakte waarheid’ over Khashoggi23/10 07u15 - de Volkskrant: De Turkse president Erdogan gaat dinsdag op een bijeenkomst van zijn AK-partij ‘de naakte waarheid’ vertellen over de zaak-Khashoggi. Vandaag publiceerde CNN al camerabeelden van de Turkse autoriteiten waarop is te zien hoe een man het Saoedische consulaat verlaat vermomd als Jamal Khashoggi. Erdogan voert de spanning behendig op. Wat betekent dit voor de toch al moeizame relatie tussen Turkije en Saoedi-Arabië?
8x Oversteken op een zebrapad is gevaarlijker dan je denkt23/10 09u15 - de Volkskrant: Lees meer >
8x Chemiebedrijf moet fors minder schade betalen aan man die zegt kanker te hebben gekregen door Roundup23/10 09u45 - de Volkskrant: De schadevergoeding die chemiebedrijf Monsanto moet betalen aan een Amerikaan die zegt terminaal ziek te zijn geworden van onkruidverdelger Roundup is flink verlaagd. Een rechter in San Francisco bepaalde maandag dat het bedrijf 78,6 miljoen dollar (68,6 miljoen euro) moet betalen in plaats van de eerder vastgestelde 253 miljoen (289 miljoen).
7x 55 kilometer lang en 400 duizend ton staal: China opent de langste zeebrug ter wereld23/10 08u15 - de Volkskrant: Lengte: 55 kilometer. Hoeveelheid gebruikt staal: 400 duizend ton (viereneenhalf keer zoveel als bij de Golden Gate Bridge in San Francisco). Kosten: 17 miljard euro. De opening van de langste zeebrug ter wereld, vandaag in China, gaat gepaard met imposante cijfers.
6x De Dyson e-auto komt eraan: stofzuigermaker bouwt autofabriek in Singapore23/10 15u45 - de Volkskrant: Autofabrikanten, worstelend met de nasleep van dieselfraude, handelsoorlogen en kopersstakingen, krijgen er nog een kopzorg bij: stofzuigerfabrikant Dyson presenteert in 2021 zijn eerste elektrische auto. Dinsdag kondigde het Britse concern aan dat het in december begint met de bouw van een fabriek in Singapore.

Statistieken

Artikels:
35695
Gelezen:
34877
Aantal lezers nu:
72


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven