zaterdag 21 juli 2018, week 29


U bent nu hier: Meer nieuws van de Volkskrant

Laatste updatecontrole: vandaag om 15u45
 

de Volkskrant

Verbergen Tonen
21/07 13u45  Huizenverkopers nemen hun overwaarde steeds vaker mee naar buiten de stad De forse huizenprijsstijgingen in Amsterdam leiden ertoe dat steeds meer woningeigenaren hun overwaarde te gelde maken door de stad te verruilen voor een (veel) grotere woning elders. Dezelfde ontwikkeling begint zich af te tekenen onder huiseigenaren in Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Dat blijkt uit onderzoek van Kadaster, uitgevoerd op verzoek van de Volkskrant.
21/07 13u15  Is die dure, enorm vertraagde Noord-Zuidlijn exceptioneel? Nee, aldus onze correspondenten De Amsterdamse Noord-Zuidlijn is zaterdag officieel geopend. De bouw liep veel vertraging op en de kosten - 3,1 miljard euro - vielen twee keer zo hoog uit als begroot. Hoe zit het met ov-projecten in andere grote steden? Een rondgang langs onze correspondenten.15 
21/07 11u45  Gebruik verslavende pijnstillers loopt volgens artsen uit de hand Het voorschrijven van verslavende, opioïde pijnstillers loopt in Nederland uit de hand, zeggen artsen en andere deskundigen. In zes jaar tijd verdrievoudigde het aantal gebruikers van oxycodon, een morfine-achtige zware pijnstiller, tot 439 duizend per jaar. Verslaafden beschrijven afkicktaferelen die doen denken aan heroïne.
21/07 11u30  Noord-Zuidlijn officieel geopend: ‘Deze lijn heeft veel gevraagd van de Amsterdammers’ De Noord-Zuidlijn in Amsterdam is zaterdagochtend officieel in gebruik genomen na zestien jaar bouwen. ‘Bouwen aan de metro is bouwen aan de toekomst van onze stad’, aldus burgemeester Femke Halsema. ‘De lijn verbindt oude wijken met nieuwe hotspots, en dat in een paar minuten tijd.’13 
21/07 06u45  Van strooiwagens (in de zomer!) tot uitstervende diersoorten - vier gevolgen van de droogte Het is historisch droog in Nederland. Nog een dag of tien en het neerslagtekort is groter dan in recordjaar 1976. Die droogte heeft een paar opmerkelijke gevolgen. Dit zijn er vier:15 
21/07 06u30  Noord-Zuidlijn staat symbool voor Amsterdam: mooi, snel, duur en vol toeristen De Noord-Zuidlijn in Amsterdam opent vandaag. De impact van de peperdure metrolijn is ook boven de grond groot: mooi, snel en duur. Een rondgang langs de acht stations.16 
21/07 06u30  Waarom Nederland en Turkije nu weer vrienden zijn Nederland en Turkije hebben vrijdag hun onderlinge diplomatieke betrekkingen hersteld. Welke problemen hadden de landen ook alweer met elkaar en waarom zijn we nu weer vrienden?14 
21/07 02u30  Verslaafd aan voorgeschreven pijnstillers: ‘Ik vloog tegen de muren op van ellende’ Steeds vaker worden in Nederland zware pijnstillers voorgeschreven, hoewel uit de VS bekend is dat ze te vergelijken zijn met heroïne. De Volkskrant sprak met vier patiënten die verslaafd raakten. ‘Als mijn vrouw de oxycodon niet had verstopt, was ik zo weer begonnen.’20 
20/07 22u30  De Noord-Zuidlijn staat symbool voor het moderne Amsterdam: mooi, snel, duur en vol toeristen De Noord-Zuidlijn in Amsterdam opent vandaag. De impact van de peperdure metrolijn is ook boven de grond groot: mooi, snel en duur. Een rondgang langs de acht stations.
20/07 22u30  Ambtenaren Buitenlandse Zaken morren over hun baas Ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben zich geërgerd aan de uitspraken van hun baas, minister Stef Blok, over de problemen van de multiculturele samenleving en integratie. ‘Diplomatie, ons vak, is gebaseerd op het gegeven dat verschillen naties en culturen vreedzaam kunnen samenwerken en kunnen samenleven als we maar goed naar elkaar luisteren en met elkaar in gesprek blijven’, staat in een brief die op het ministerie circuleert en maandag door een nog onbekend aantal medewerkers aan de VVD-bewindsman wordt gestuurd.
20/07 22u15  Interne kritiek op Trump verstomt, want er zijn verkiezingen op komst De kritiek op het optreden van president Donald Trump in Helsinki is onder Republikeinen alweer aan het verstommen. Er zijn in november verkiezingen op komst en de kandidaten tellen hun knopen.
20/07 22u00  Nicaragua ineens verscheurd door geweld: maar wie is de ware revolutionair? Er is al maanden een hevig conflict gaande in Nicaragua. Tegenstanders van de regering van president Daniel Ortega eisen hervormingen. Volgens de regering zijn het geen demonstranten, maar terroristen tegen wie met harde hand moet worden opgetreden. Er vielen ruim 300 doden.
20/07 22u00  VDL weer redder Nederlandse maak-industrie: het bedrijf wil Siemens Hengelo kopen VDL Groep werpt zich andermaal op als redder van de Nederlandse maakindustrie. Het industriële concern tekende vrijdag een intentieverklaring om Siemens Hengelo over te nemen. VDL hoopt de koop van de fabriek, waar gasturbines en compressoren in elkaar worden gezet, in het laatste kwartaal van dit jaar af te ronden.
20/07 22u00  Nederland en Turkije herstellen diplomatieke betrekkingen Nederland en Turkije herstellen hun onderlinge diplomatieke betrekkingen. Dat betekent dat er weer een Turkse ambassadeur in Den Haag komt en een Nederlandse ambassadeur in Ankara. Dat meldt minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.
20/07 21u45  Man steekt in op buspassagiers in Duitse stad Lübeck In het Noord-Duitse Lübeck heeft een man in een bus negen mensen verwond. Volgens de politie raakte niemand zwaar gewond en is ‘niemand om het leven gekomen’.
Laatste update: vandaag om 13u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
20/07 21u45  De Vierdaagse in cijfers: 44.480 deelnemers, 18.560 geprikte blaren en 84 nationaliteitenDe Vierdaagse wordt steeds meer een evenement van de grote cijfers en de records. Zo was het donderdag drukker dan ooit op de Vierdaagsefeesten.
20/07 21u15  Coöperatie Laatste Wil gaat actie voeren na einde strafrechtelijk onderzoekDe coöperatie Laatste Wil hoopt dat er alsnog een legale weg kan komen om aan een laatstewilmiddel te komen. Dat zegt bestuurslid Petra de Jong vrijdag in een reactie op het nieuws dat het Openbaar Ministerie het strafrechtelijk onderzoek naar de coöperatie heeft afgesloten. ‘De actiebereidheid is hoog.’
20/07 20u15  Rebellen geven zuidwesten Syrië op, na bliksemoperatie AssadSyrische rebellen hebben vrijdag een begin gemaakt met de evacuatie van het gebied in het zuidwesten van Syrië dat zij tot nu in handen hadden. Na overleg donderdag met de regering hebben zij de handdoek in de ring gegooid. Het Syrische leger zal spoedig het gehele zuidwesten controleren, op een klein stukje na waar strijders van Islamitische Staat standhouden.
20/07 19u30  Coöperatie Laatste Wil tracht actie te voeren na staking strafrechtelijk onderzoekDe coöperatie Laatste Wil hoopt dat er alsnog een legale weg kan komen om aan een laatstewilmiddel te komen. Dat zegt bestuurslid Petra de Jong vrijdag in een reactie op het nieuws dat het Openbaar Ministerie het strafrechtelijk onderzoek naar de coöperatie heeft afgesloten. ‘De actiebereidheid is hoog.’
20/07 19u15  Hete onderhandelingszomer om harde Brexit te voorkomenDe Brexitonderhandelaars van de EU en Groot-Brittannië maken zich op voor een zomer vol extra gespreksrondes in een ultieme poging een harde Brexit te vermijden. Die zou de economieën veel schade berokkenen. Het grootste struikelblok blijft hoe een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland (dat met Groot-Brittannië de EU verlaat) valt te voorkomen.
20/07 18u30  Terug naar de zomer van 1976: de gloeiend hete zomer ‘waarin iedereen jong en naakt was’Het is uitzonderlijk droog. Zo droog, dat we terug moeten naar 1976 om een vergelijkbare zomer te vinden. Wat hield ons bezig in het jaar dat er een tekort dreigde aan drinkwater, yoghurt en karnemelk?
20/07 18u15  Waarom herstellen Nederland en Turkije hun diplomatieke betrekkingen?Nederland en Turkije hebben vrijdag hun onderlinge diplomatieke betrekkingen hersteld. Welke problemen hadden de landen ook alweer met elkaar en waarom zijn we nu weer vrienden?
20/07 18u00  Zonder topsprinters is Peter Sagan al voor de derde keer deze Tour de besteZonder Dylan Groenewegen, Fernando Gaviria en Marcel Kittel was er vrijdag maar één man die de snelste was: Peter Sagan. Hij won zijn derde etappe van deze Tour, door in de sprint Alexander Kristoff en Arnaud Démare te verslaan. Lees hieronder het liveblog terug.
20/07 17u15  Daar klinkt de onderbuik van de VVDHoe de partij van Mark Rutte steeds opnieuw de grenzen van het populisme verkent.
20/07 14u45  Israël nu officieel ‘thuisland van het Joodse volk’, tot woede van de Arabische inwonersHet Israëlische parlement heeft donderdag in een tumultueuze zitting een omstreden wet aangenomen die bepaalt dat Israël ‘het historische thuisland is van het Joodse volk’. Arabische leden van de Knesset verscheurden de wetstekst en werden tierend uit de vergaderzaal gezet. Ze beschouwen de wet als racistisch; aan Joden wordt ‘het exclusieve recht op ­nationale zelfbeschikking’ toegekend.
20/07 14u45  ‘Dokter Bumbum’ gearresteerd nadat patiënt was overleden na billenoperatieHet is een koosnaampje, schreef de Braziliaanse plastisch chirurg Denis Furtado op Instagram: zijn patiënten noemen hem dokter Bumbum als ‘erkenning voor zijn werk’ aan hun billen. Maar sinds één van zijn patiënten kort na de behandeling overleed, is dat Instagramaccount (650.000 volgers) uit de lucht. Donderdag werd hij opgepakt, nadat hij dagenlang van de aardbodem leek verdwenen.
20/07 14u30  Tour Live - Zonder de grote sprinters zijn er kansen voor avonturiersDat waren de Alpen. Klassementsrenners gesloopt, sprinters gesloopt. Marcel Kittel, Mark Cavendish en Dylan Groenewegen moesten opgeven. Vandaag kansen dus voor de mindere sprintgoden. Volg de etappe in ons liveblog.
20/07 14u30  Veiligheidsadviseur van Macron aangehouden na hardhandig optreden bij demonstratieEen veiligheidsadviseur van president Macron, Alexandre Benalla, is vrijdagochtend aangehouden door de politie. Benalla was donderdag in opspraak geraakt door een publicatie in de Franse krant Le Monde over zijn gewelddadige optreden tijdens een demonstratie op 1 mei.
20/07 14u15  Onderzoek naar veiligheidsman van Macron na hardhandig optredenEen veiligheidsadviseur van president Macron, Alexandre Benalla, is vrijdagochtend aangehouden door de politie. Benalla was donderdag in opspraak geraakt door een publicatie in de Franse krant Le Monde over zijn gewelddadige optreden tijdens een demonstratie op 1 mei.
20/07 14u15  Wonen in een schilderij van Van Ruisdael in plaats van een appartement in de stadWie een aantal jaar geleden een huis kocht in een van de grote steden, kan daar nu flink van profiteren. Zeker als hij de stad verlaat voor het platteland. Zoals Lucas (31) en Marlous (34), die hun appartementjes in Amsterdam hebben ingeruild voor een riante woonboerderij met 18.500 vierkante meter grond.
20/07 11u45  De Veluwe lijkt wel een Afrikaanse savanneBomen en struiken laten hun bladeren vallen en dieren draaien overuren op zoek naar water en voedsel. De natuur probeert te overleven. Boswachter Lennard Jasper laat zien hoe flora en fauna reageren op de droogte. ‘Alles staat in de overlevingsstand.’
20/07 11u15  ‘Mensen, ik ben 50, moeten we het nou echt de hele tijd over mijn vader hebben?’Babette van Veen ( 50 ) speelt sinds 1990 in GTST, zong in een meidengroep en komt nu met een voorleesboek. ‘Smijt je hart en ziel erin, dat heb ik van mijn vader geleerd.’
20/07 11u00  NPO gaat voor het eerst serie voor volwassenen nasynchroniserenOndertiteling is in Nederland in de cultuur verankerd, in tegenstelling tot Duitsland waar series juist altijd ‘gedubd’ worden. Maar toch gaat de NPO voor het eerst een programma voor volwassenen nasynchroniseren: de dramaserie Bad Banks.
20/07 11u00  ‘Natuurlijk accepteer ik het niet als mijn land’Lees meer >
20/07 07u15  Curaçao 'diep geraakt' door uitspraken Blok, Suriname roept Nederlandse diplomaat op matjeNa Suriname neemt ook Curaçao afstand van de uitspraken van minister Blok van Buitenlandse Zaken over de multiculturele samenleving. De regering zegt de uitlatingen ‘ten zeerste’ te veroordelen. Volgens premier Rhuggenaath zijn de woorden van Blok ‘niet representatief’ voor de realiteit in het Caribisch deel van het koninkrijk.
20/07 00u00  Suriname roept Nederlandse diplomaat op matje na uitspraken BlokDe Surinaamse regering heeft de Nederlandse zaakgelastigde Jaap Frederiks ontboden en hem een protestbrief overhandigd. Daarin wordt kritiek geuit op de ‘destabiliserende en denigrerende uitspraken’ van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken over Suriname als mislukte staat.
19/07 23u45  Universiteit Twente krijgt tien nieuwe leerstoelen, allemaal voor een vrouwUniversiteit Twente creëert tien nieuwe leerstoelen speciaal voor vrouwen. Zo hoopt de universiteit het aandeel vrouwelijke hoogleraren sneller te laten groeien.
19/07 23u45  Geweld tegen journalisten krijgt prioriteit bij justitieBedreiging van en geweld tegen journalisten krijgt hogere prioriteit bij justitie. De politie gaat na aangifte meteen tot opsporing over en het Openbaar Ministerie (OM) zal bij vervolging hogere straffen eisen. Daartoe gaat het OM, met instemming van het ministerie van Justitie, een nieuwe richtlijn opstellen.
19/07 23u45  Raad van State: experiment met staatswiet moet grootschaligerHet experiment met de teelt en verkoop van cannabis onder staatstoezicht moet grootschaliger dan het kabinet voor ogen staat. Dat schrijft nu ook de Raad van State, waar het wetsvoorstel werd ingediend voor advies. Eerder kwam de commissie-Knottnerus tot dezelfde conclusie. Het kabinet stelt een experiment voor in maximaal tien gemeenten en is niet van plan het te verruimen, blijkt uit een reactie.
19/07 23u45  ‘Vouwtelefoon van Samsung komt er eindelijk aan’Het laatste nieuws, geruchten en roddels over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
19/07 23u15  Inspectie SZW: UWV controleert onderbouwing voor ontslag nauwelijksHet UWV controleert onvoldoende bij ontslag om bedrijfseconomische redenen. Dat stelt de Inspectie SZW (de voormalige arbeidsinspectie). De werknemer verdient bescherming tegen onnodig ontslag, maar het UWV steunt ‘vooral’ op informatie van de werkgever, constateert de Inspectie. Wat betekent dit voor de werknemer die zijn baan dreigt te verliezen?
19/07 23u00  Het bed als juridisch mijnenveld: waarom zedenzaken notoir lastig te bewijzen zijnZedenzaken zijn notoir lastig te bewijzen, omdat er behalve de hoofdrolspelers zelden getuigen zijn. Zo ook in het geval van Jelle Brandt Corstius en Gijs van Dam. Het blijft bij het woord van de een tegen dat van de ander. Tot vervolging komt het niet.
19/07 22u15  Warm weer teistert de Veluwe: ‘Alles staat in de overlevingsstand’Bomen en struiken laten hun bladeren vallen en dieren draaien overuren op zoek naar water en voedsel. De natuur probeert te overleven. Boswachter Lennard Jasper laat zien hoe flora en fauna reageren op de droogte. ‘Alles staat in de overlevingsstand.’
19/07 21u45  Hoe alle problemen in het onderwijs op het bordje van de schooldirecteur belandenNu de laatste basisscholen vrijdag met vakantie gaan, staat de schooldirecteur voor een haast onmogelijke taak. Het lerarentekort loopt op, nieuwe stakingen dreigen en de salarissen van de schoolleiding blijven achter.
19/07 21u45  Trump zet bijl aan wortel Navo: ‘Montenegro is een klein landje met agressieve mensen’ en hoeft niet zomaar op steun van de VS te rekenenKleine Navo-landjes hoeven als het erop aankomt niet op de steun van de Verenigde Staten te rekenen. Dat was de boodschap die viel af te leiden uit een vraaggesprek dat president Trump had met een van zijn favoriete televisiepresentatoren, Tucker Carlson van Fox News.
19/07 21u15  Spanje trekt arrestatiebevel Puigdemont in, uitlevering van de baanMet de intrekking van het Europese aanhoudingsbevel is de uitlevering van Carles Puigdemont aan Spanje voorlopig van de baan. Duitsland wilde de Catalaanse ex-premier alleen uitleveren voor misbruik van publiek geld en niet voor het veel zwaardere misdrijf rebellie. Daar blijkt het Spaanse Hooggerechtshof nu niet voor te voelen.
19/07 21u15  Agent schreef tijdens nachtdienst zelf IS-dreigbrief aan korpsAntwerpse agenten en een terreurploeg stonden op scherp toen kort na de aanslagen in Parijs bij een politiebureau een brief werd gevonden die afkomstig leek van Islamitische Staat. Deze bleek echter niet afkomstig van een terrorist, maar van een agent die die nacht zelf dienst had.
19/07 20u00  Urenlange solo Kruijswijk eindigt in laatste kilometers, Thomas wintMet nog ruim 70 kilometer te gaan vertrok Steven Kruijswijk in deze slopende Alpenetappe. Een onmogelijk avontuur. Maar het was geen bluf: zijn aanval strandde pas in de laatste kilometers. Op de Alpe d'Huez won uiteindelijk geletruidrager Geraint Thomas (Sky) net voor Tom Dumoulin.
19/07 19u45  ‘Misdrijf niet uit te sluiten.’ Opnieuw onderzoek naar schimmige dood van Nederlands fotomodel in MaleisiëJustitie in Maleisië gaat opnieuw onderzoek doen naar de dood van Ivana Smit. Het Nederlandse model werd in december vorig jaar dood aangetroffen na een val van een balkon in hoofdstad Kuala Lumpur. De politie ging uit van een ongeval, maar de familie acht dat onwaarschijnlijk.
19/07 19u30  Hoe bendegeweld het gemoedelijke Zweden teistertDe Zweedse politie heeft de handen vol aan het bestrijden van geweld van drugsbendes. De grote steden worden geplaagd door schietpartijen, waarbij daders veelal een migrantenachtergrond hebben. In aanloop naar de verkiezingen in september profiteren de rechts-populistische politici ervan. Zes vragen over crimineel geweld in Zweden.
19/07 18u30  Wat heeft de tolk van Trump gehoord tijdens het gesprek met Poetin?President Trump had een vrouw aan zijn zijde, tolk Marina Gross, toen hij afgelopen maandag in Helsinki zo’n twee uur alleen was met Poetin. Als enige Amerikaan hoorde zij wat werd besproken en hoe Trump zich gedroeg tegenover de Russische leider. De roep om de tolk te horen klinkt steeds luider nu nog steeds onduidelijk is waarmee de president heeft ingestemd.
19/07 18u30  Minister Koolmees van Sociale Zaken verwerpt kritiek op ‘onterechte’ ontslagenMinister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SWZ) voelt er niets voor om het UWV scherper te laten controleren of werkgevers wel de waarheid spreken als ze werknemers om bedrijfseconomische redenen de laan uitsturen.
19/07 17u00  Wat heeft de tolk van Trump gezien en gehoord tijdens het gesprek met Poetin?President Trump had een vrouw aan zijn zijde, tolk Marina Gross, toen hij afgelopen maandag in Helsinki zo’n twee uur alleen was met Poetin. Als enige Amerikaan hoorde zij wat werd besproken en hoe Trump zich gedroeg tegenover de Russische leider. De roep om de tolk te horen klinkt steeds luider nu nog steeds onduidelijk is waarmee de president heeft ingestemd.
19/07 16u00  Britse minister van Veiligheid: wilde speculatie dat novitsjok-verdachten bekend zijnDe berichten dat de daders van de novitsjok-aanval op Sergej Skripal en zijn dochter Julia in kaart zijn gebracht door de Britse politie, zijn ‘wilde speculatie’. Dat zegt Ben Wallace, de Britse minister van Veiligheid. Eerder woensdag meldde het Britse persbureau Press Association dit op basis van bronnen.
19/07 15u45  Brits persbureau: identiteit Russische aanvallers Skripals bekendDe Britten hebben de daders in kaart gebracht die de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Julia hebben besmet met het dodelijke zenuwgas novitsjok. De politie heeft niet alleen de verdachten geïdentificeerd, maar is er ook zeker van dat het Russen zijn. Dit meldt het Britse persbureau Press Associaton.
19/07 15u30  Kabinet twijfelt niet aan steun VS in MH17-zaak ondanks ingetrokken verklaringHet kabinet voelt zich in de MH17-zaak nog altijd gesteund door de Amerikanen, ook al hielden de VS deze week een verklaring van hun eigen ambtenaren tegen waarin Rusland wordt veroordeeld voor het neerschieten van vlucht MH17. Dat heeft minister Blok van Buitenlandse Zaken donderdagmorgen gezegd via zijn woordvoerder.
19/07 15u15  Abortus verdwijnt in België uit het Wetboek van StrafrechtAbortus is in België nu formeel nog steeds een misdrijf, maar binnenkort verdwijnt het bij onze zuiderburen uit het Wetboek van Strafrecht. Nadat politici het onderwerp jarenlang angstvallig hadden gemeden, is de regering het deze maand eens geworden over een compromis.
19/07 13u45  Minister verwerpt kritiek eigen inspectie op ‘onterechte’ ontslagenMinister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SWZ) voelt er niets voor om het UWV scherper te laten controleren of werkgevers wel de waarheid spreken als ze werknemers om bedrijfseconomische redenen de laan uitsturen.
19/07 12u15  Brandt Corstius en Van Dam niet vervolgd, justitie seponeert aangiftesJustitie seponeert de aangiftes die journalist Jelle Brandt Corstius en tv-producent Gijs van Dam tegen elkaar hebben gedaan. Brandt Corstius beschuldigde Van Dam van seksueel misbruik, waarop Van Dam aangifte tegen de journalist deed van smaad en laster.
19/07 12u15  VS hielden eigen verklaring tegen waarin Rusland wordt veroordeeld voor neerhalen MH17De Amerikaanse regering heeft deze week een verklaring van haar eigen ambtenaren tegengehouden waarin Rusland wordt veroordeeld voor het neerschieten van vlucht MH17, vier jaar geleden.
19/07 12u00  Ook schooldirecteuren gaan actievoeren, omdat ze er minder op vooruit gaan dan de lerarenBasisschooldirecteuren gaan na de zomer actievoeren voor betere arbeidsvoorwaarden. Ze gaan er in de nieuwe cao een stuk minder op vooruit dan leraren. Het gevolg is dat de bestbetaalde leraren meer verdienen dan de meeste adjunct-directeuren.
19/07 12u00  Omstreden ‘nationaliteitswet’ Israël aangenomen, ondanks kritiek over racismeHet Israëlische parlement heeft donderdag in een tumultueuze zitting een omstreden ‘nationaliteitswet’ aangenomen. Arabische leden van de Knesset werden tierend de zaal uitgezet. Ze beschouwen de wet als racistisch.
19/07 10u15  Van Agt wil getuigen in proces treinkaping De Punt: ‘Dan zal ik vertellen wat de waarheid is’Oud-premier Dries van Agt wil graag getuigen in het proces over de beëindiging van de treinkaping bij De Punt in Drenthe in 1977. ‘Ik hoop bijna dat ik word opgeroepen. Dan zal ik vertellen hoe de waarheid is’, zei Van Agt woensdag in het radioprogramma Dit is de Dag.
19/07 10u00  Chemiebedrijf de fout in? Dat kom je in Noord-Holland voortaan dan te wetenDe provincie Noord-Holland gaat per 1 september overtredingen van chemiebedrijven openbaar maken. Dit gebeurt nu alleen nog in de provincie Zuid-Holland.
19/07 08u30  Provincie Noord-Holland maakt overtredingen chemiebedrijven direct openbaarDe provincie Noord-Holland gaat per 1 september overtredingen van chemiebedrijven openbaar maken. Dit gebeurt nu alleen nog in de provincie Zuid-Holland.
19/07 08u15  Indiase staat zet transgenders en eunuchen in als bewakers in opvangtehuizenIn de Indiase staat Bihar worden unieke maatregelen getroffen om seksueel misbruik in opvangtehuizen voor vrouwen en meisjes tegen te gaan. De overheid in de oostelijk gelegen staat hoopt het systematische misbruik terug te dringen door transgenders en eunuchen in te huren als beveiligers.
19/07 08u00  Indiase staat zet in opvangtehuizen transgenders en eunuchen in ter vervanging van mannelijke bewakersIn de Indiase staat Bihar worden unieke maatregelen getroffen om seksueel misbruik in opvangtehuizen voor vrouwen en meisjes tegen te gaan. De overheid in de oostelijk gelegen staat hoopt het systematische misbruik terug te dringen door transgenders en eunuchen in te huren als beveiligers.
19/07 04u45  Noodtoestand in Turkije twee jaar na couppoging beëindigdNa twee jaar is in Turkije de noodtoestand opgeheven. Die werd kort na de mislukte staatsgreep in 2016 afgekondigd en verliep in de nacht van woensdag op donderdag.
19/07 02u30  Noord-Holland maakt fouten chemiebedrijven openbaarDe provincie Noord-Holland gaat per 1 september overtredingen van chemiebedrijven openbaar maken. Dit gebeurt nu alleen nog in de provincie Zuid-Holland.
19/07 00u00  Wat zei Stef Blok precies en wat zeggen experts daarover?De minister van Buitenlandse Zaken moest woensdag door het stof om zijn uitlatingen over multiculturele samenlevingen in het algemeen en Suriname in het bijzonder. Deskundigen laten er weinig van heel.
18/07 23u45  Voorzichtige excuses van Blok na uitspraken over Suriname en xenofobieMet voorzichtige excuses heeft VVD-minister Stef Blok een door hemzelf gecreëerde rel weten te sussen. Hij was woensdag in het nauw gekomen door uitspraken over het falen van de staat Suriname, het mislukken van de multiculturele samenleving en zijn geloof dat xenofobie in ‘onze genen zit’.
18/07 23u15  Het is droog en het blijft droog, maar ondanks ‘code geel’ is er nog water zat in NederlandDrinkwaterbedrijven adviseren vanwege aanhoudende droogte al dagen om zuinig om te springen met water. Toch is van nijpende tekorten nog lang geen sprake, zo luidt de boodschap van de vierde Droogtemonitor.
18/07 23u00  Voor radicaal-islamitische partijen in Pakistan is moordenaar Qadri een martelaarDe radicale moslim die opgehangen werd omdat hij een gouverneur doodde, is nu voor veel Pakistanen een held. Politici hopen daarvan te profiteren bij de komende verkiezingen.
18/07 23u00  Van Agt wil graag getuigen in proces over treinkaping De PuntOud-premier Dries van Agt wil graag getuigen in het proces over de beëindiging van de treinkaping bij De Punt in Drenthe in 1977. ‘Ik hoop bijna dat ik word opgeroepen. Dan zal ik vertellen hoe de waarheid is’, zei Van Agt woensdag in het radioprogramma Dit is de Dag.
18/07 22u30  ‘Het punt waarop Blok ons bekritiseert, is juist onze sterkste kant’De negatieve opmerkingen van minister Blok over de ‘etnische opdeling’ van Suriname, zijn met grote verbazing ontvangen in Suriname en de Antillen.
18/07 22u15  Amsterdam-Oost wil pokébowls, weet Deliveroo. En dus komen die erDeliveroo is bekend als maaltijdbezorger, maar sinds kort runt het bedrijf ook zelf restaurants. Vanuit een nieuwe hippe foodhall in Amsterdam-Oost levert Deliveroo pokébowls en rijsttafels aan de wijk: een nieuwe fase in de jacht op een groter aandeel van de bezorgmarkt.
18/07 22u15  Google krijgt recordboete van 4,3 miljard opgelegd, maar waarom eigenlijk?Google doet er alles aan om ervoor te zorgen dat eigenaren van mobiele telefoons hun zoekopdrachten via Google laten verlopen. Volgens de Europese Commissie is Google hiermee zijn boekje ver te buiten gegaan. Een recordboete van maar liefst 4,3 miljard euro is het gevolg. De zoekgigant gaat in beroep.
18/07 22u15  Politie Twente zet minderjarigen na klein vergrijp niet meer vastPolitiemensen in Twente brengen niet langer alle minderjarigen na een aanhouding voor een licht vergrijp naar de cel, maar beoordelen eerst of insluiten wel nodig is. Met deze nieuwe aanpak, die deze maand op proef is ingegaan, wil het politiedistrict Twente voorkomen dat minderjarigen die bijvoorbeeld een blikje frisdrank of een pak koekjes hebben gestolen, in de cel belanden.
18/07 22u15  Droogtemonitor Rijkswaterstaat: neerslagtekort richting recordhoogteDoor de aanhoudende droogte is in Nederland sprake van een dreigend watertekort (code geel). De komende tijd stijgt het neerslagtekort naar 266 millimeter over 2018, dat is meer dan twee keer zo veel als normaal. Zet deze trend zich in augustus door, dan komt recordjaar 1976 in zicht. Destijds gold een maximaal neerslagtekort van 360 millimeter.
18/07 22u00  Voor sommige boeren is de droogte een zegen: prijzen bloemkool en ijsbergsla verdubbeldVoor veel boeren is de aanhoudende droogte in Nederland en andere delen van Europa een zegening. Van gewassen als ijsbergsla zijn de prijzen verdubbeld, constateert land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland.
18/07 21u45  Langverwachte ontslagrede Johnson verzandt in herhaling en gebrek aan humorDe Brexit is nog te redden. Dat heeft Boris Johnson het Lagerhuis woensdagmiddag voorgehouden in zijn langverwachte ontslagtoespraak. De tien dagen geleden afgetreden minister van Buitenlandse Zaken sprak zijn ongenoegen uit over de halfzachte Brexit die Theresa May voorstaat, eentje die het land volgens hem in een ‘miserabele permanente limbo’ zal zouden.
18/07 21u00  Glimlachend velt Europees Commissaris Vestager het vonnis van GoogleEuropees Commissaris Margrethe Vestager (Concurrentiebeleid) velt het vonnis woensdag binnen 10 seconden na het begin van haar langverwachte persconferentie: Google krijgt een boete van 4,34 miljard euro, de hoogste boete ooit door Brussel uitgedeeld aan een bedrijf wegens misbruik van zijn dominante marktpositie. Ze glimlacht er vriendelijk bij. En ze blijft glimlachen in de 21 minuten die volgen en waarin de Deense Commissaris met mathematische precisie uitlegt hoe de Amerikaanse techgigant potentiële concurrenten de nek omdraait.
18/07 21u00  De cel in? In Twente komt een kind er met een standje van afDe politie in Twente doet een proef met ‘kindvriendelijke’ aanpak van 12- tot 18-jarigen die een licht vergrijp hebben gepleegd. ‘Meestal weten we zeker: die zien we niet meer terug.’
18/07 20u15  Glimlachend velt Europees Commissaris Margrethe Vestager Google's vonnisEuropees Commissaris Margrethe Vestager (Concurrentiebeleid) velt het vonnis woensdag binnen 10 seconden na het begin van haar langverwachte persconferentie: Google krijgt een boete van 4,34 miljard euro, de hoogste boete ooit door Brussel uitgedeeld aan een bedrijf wegens misbruik van zijn dominante marktpositie. Ze glimlacht er vriendelijk bij. En ze blijft glimlachen in de 21 minuten die volgen en waarin de Deense Commissaris met mathematische precisie uitlegt hoe de Amerikaanse techgigant potentiële concurrenten de nek omdraait.
18/07 19u45  De cowboys van hiv-land: 'We willen niet gereduceerd worden tot een virus'Van reguliere aidsorganisaties – ‘net kerkjes’ – moeten ze niets hebben. In de documentaire en expositie I will speak, I will speak! van aidsoverlevers Erwin Kokkelkoren en Bert Oele draait hiv om mensen, niet om stigma’s.
18/07 19u45  Overal in Jemenitisch rebellengebied: ‘Dood aan Amerika, dood aan Israël, vervloek de Joden’Sinds de Houthi-rebellen de hoofdstad van Jemen drie jaar geleden innamen wordt Sanaa belegerd. Ana van Es rijdt er door de frontlijn heen. Tussen alle verval blijkt er nog een ministerie van Toerisme te zijn. En overal worden Amerika en Israël doodgewenst.
18/07 19u30  Ook golfers hebben last van de droogte: ‘Het is een compleet andere baan’Door de droogte in Schotland is de golfbaan van Carnoustie, waar donderdag het Britse Open begint, keihard. Dat biedt de kans verder te slaan dan gebruikelijk. Maar voor je het weet, stuitert de bal alle kanten op.
18/07 19u15  Politie Twente zet minderjarige na klein vergrijp niet meer vastPolitiemensen in Twente brengen niet langer alle minderjarigen na een aanhouding voor een licht vergrijp naar de cel, maar beoordelen eerst of insluiten wel nodig is. Met deze nieuwe aanpak, die deze maand op proef is ingegaan, wil het politiedistrict Twente voorkomen dat minderjarigen die bijvoorbeeld een blikje frisdrank of een pak koekjes hebben gestolen, in de cel belanden.
18/07 18u45  In het verwoeste Jemen draait het ministerie van Toerisme op volle sterkte doorSinds de Houthi-rebellen de hoofdstad van Jemen drie jaar geleden innamen wordt Sanaa belegerd. Ana van Es rijdt er door de frontlijn heen. Tussen alle verval blijkt er nog een ministerie van Toerisme te zijn. En overal worden Amerika en Israël doodgewenst.
18/07 18u30  Libanese rechter: seks tussen mensen van hetzelfde geslacht is geen misdrijfOrganisaties van homo’s, lesbiennes en transgenders (lhbt) in Libanon zijn opgetogen over de uitspraak van een hogere rechtbank, die dinsdag bepaalde dat seks tussen mensen van hetzelfde geslacht geen misdrijf is. Volgens hen is het een belangrijke stap op weg naar opheffing van het verbod.
18/07 18u00  Minister Blok in het nauw door uitspraken: Suriname is een mislukte staat, en dat heeft te maken met etnische opdelingMinister Stef Blok is flink in het nauw gedreven door uitspraken over het mislukken van de staat Suriname, het mislukken van de multiculturele samenleving in het algemeen en xenofobie. Zowel de VVD als D66 nemen afstand van zijn uitspraken. De PVV, Sp en PvdA eisen opheldering.
18/07 17u45  Langverwachte ontslagrede Johnson verzandt in gebrek aan humor en herhalingBrexit is nog te redden. Dat heeft Boris Johnson het Lagerhuis woensdagmiddag voorgehouden in zijn langverwachte ontslagtoespraak. De tien dagen geleden afgetreden minister van Buitenlandse Zaken sprak zijn ongenoegen uit over de halfzachte Brexit die Theresa May voorstaat, eentje die het land volgens hem in een ‘miserabele permanente limbo’ zal zouden.
18/07 17u00  Thaise voetballers vertellen voor het eerst hun verhaal: ‘Ik zal een modelburger worden’Sommige van de Thaise voetballers waren bang dat hun ouders boos zouden zijn omdat ze verdwaald waren geraakt in het grottencomplex bij Chiang Rai. Eenmaal gered, snakte een van hen naar een bordje rijst met varkensvlees. En allemaal waren ze verdrietig over de marineduiker die omkwam bij hun redding. ‘Je hebt je leven voor ons gegeven’, zei een van hen woensdag ontdaan.
18/07 16u00  Franse vrouwen delen op Twitter verklaringen over aanrandingen na WK-finaleTientallen Franse vrouwen hebben op Twitter verklaard te zijn aangerand tijdens de vieringen na afloop van de WK-finale. De vrouwen delen verhalen en getuigenissen over de seksuele intimidaties onder de hashtag #MeTooFoot.
18/07 15u45  Personeel Eneco krijgt zijn zin: president-commissaris Edo van den Assem geschorst tijdens onderzoek naar intern beleidHet personeel van Eneco heeft woensdag bij de Ondernemingskamer zijn zwaarbevochten zin gekregen met de schorsing van president-commissaris Edo van den Assem. Het gerechtshof in Amsterdam laat ook onderzoek doen naar het handelen van zijn raad van commissarissen en de gemeentelijke aandeelhouders rond het privatiseringsproces van het energiebedrijf, dat de bij het personeel geliefde directeur Jeroen de Haas zijn baan kostte.
18/07 15u45  Thaise voetballers vertellen voor het eerst hun verhaal: 'Ik zal een modelburger worden'Sommigen van de Thaise voetballers waren bang dat hun ouders boos zouden zijn omdat ze verdwaald waren geraakt in het grottencomplex bij Chiang Rai. Eenmaal gered, snakte een van hen naar een bordje rijst met varkensvlees. En allemaal waren ze verdrietig over de marineduiker die omkwam bij hun redding. ‘Je hebt je leven voor ons gegeven’, zei een van hen woensdag ontdaan.
18/07 15u30  Een zeldzaam bezoek aan belegerd Sanaa, waar het ministerie van Toerisme op volle sterkte doordraaitSinds de Houthi-rebellen de hoofdstad van Jemen drie jaar geleden innamen wordt Sanaa belegerd. Ana van Es rijdt er door de frontlijn heen. Tussen alle verval blijkt er nog een ministerie van Toerisme te zijn. En overal worden Amerika en Israël doodgewenst.
18/07 15u30  Thaise voetballers mogen ziekenhuis verlaten, grotdrama eindelijk voorbijDe jonge Thaise voetballers die achttien dagen vastzaten in het grottencomplex in Chiang Rai, worden woensdag ontslagen uit het ziekenhuis. Ook zullen ze voor het eerst praten over wat ze hebben meegemaakt op een persconferentie. Dit maakte de Thaise regering bekend.
18/07 14u30  Libanese rechter: seks tussen mannen en vrouwen van hetzelfde geslacht is geen misdrijfOrganisaties van homo’s, lesbiennes en transgenders (lhbt) in Libanon zijn opgetogen over de uitspraak van een hogere rechtbank, die dinsdag bepaalde dat seks tussen mensen van hetzelfde geslacht geen misdrijf is. Volgens hen is het een belangrijke stap op weg naar opheffing van het verbod.
18/07 14u15  Door de frontlijn naar Sanaa, de belegerde hoofdstad van Houthi-rebellen in JemenSinds de Houthi-rebellen de hoofdstad van Jemen drie jaar geleden innamen wordt Sanaa belegerd. Ana van Es rijdt er door de frontlijn heen. Tussen alle verval blijkt er nog een ministerie van Toerisme te zijn. En overal worden Amerika en Israël doodgewenst.
18/07 13u30  Dit is de vrouw die Google een recordboete van 4,3 miljard euro oplegtEurocommissaris Margrethe Vestager – die van de megaboetes – strijdt tegen onfrisse deals van grote bedrijven. ‘Het doel is niet straffen, maar de markt verbeteren.’
18/07 13u15  Ruim achthonderd Duitse Tesla-eigenaren moeten groensubsidie terugbetalenHet laatste nieuws, geruchten en roddels over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
18/07 12u30  Van kuikentje tot kip op je bordLees meer >
18/07 12u30  Had de moord op Jeroen voorkomen kunnen worden? In Engeland zoeken leken dat uitEen schizofrene man in Londen stak in 2016 de Nederlandse wetenschapper Jeroen Ensink dood, die even daarvoor vader was geworden. Een speciale burgerjury heeft nu beoordeeld of de autoriteiten hebben gefaald. ‘Had ik het maar geweten, dan...’
18/07 12u00  Zelfstandige profiteert eerder en sterker van economische groei dan werknemer in loondienstDe beloningen van zelfstandigen groeien momenteel sneller dan die van werknemers in loondienst. Tot die conclusie komt het Economisch Bureau van ING. ‘Zelfstandigen profiteren eerder en sterker van de economische groei en de daarmee samenhangende krapte op de arbeidsmarkt.’
18/07 11u00  Zij is de schrik van multinationals die Google straks een recordboete van 4,3 miljard euro oplegtEurocommissaris Margrethe Vestager – die van de megaboetes – strijdt tegen onfrisse deals van grote bedrijven. ‘Het doel is niet straffen, maar de markt verbeteren.’
18/07 10u30  Spanningen tussen pulsvissers en kustvissers over vangst in ondiep waterNa kritiek uit buitenlandse hoek volgt voor Nederlandse pulsvissers nu ook afkeuring uit eigen land. Kleinschalige kustvissers maken bezwaar tegen de pulskotters, omdat die dankzij hun speciale techniek ook op lager water kunnen vissen - voorheen alleen bevisbaar voor kleinschalige vissers.
18/07 10u00  Trump zegt dat hij een woord vergat en probeert vergeefs de betekenis van zijn opmerking om te kerenDe Amerikaanse president Trump zegt dat hij het woordje ‘niet’ was vergeten, toen hij maandag tijdens een persconferentie met Vladimir Poetin in Helsinki sprak over de Russische hacks tijdens de Amerikaanse verkiezingen. Met dat ene extra woordje probeerde hij dinsdag vergeefs de betekenis van zijn uitlatingen om te keren.
18/07 09u45  Basisscholen: lerarentekort wreekt zich na de vakantieBasisscholen vrezen na de zomervakantie het nieuwe schooljaar te moeten beginnen met een tekort van naar schatting 1.300 leerkrachten. Dat blijkt uit een peiling van de PO-Raad, de brancheorganisatie van schoolbesturen in het primair onderwijs.
18/07 09u30  Het Houthi-rebellengebied in Jemen zit voor journalisten op slot. Het lukte onze correspondent toch om er te komenSinds de Houthi-rebellen de hoofdstad van Jemen drie jaar geleden innamen wordt Sanaa belegerd. Ana van Es rijdt er door de frontlijn heen. Tussen alle verval blijkt er nog een ministerie van Toerisme te zijn. En overal worden Amerika en Israël doodgewenst.
18/07 09u15  Twee vrouwen en een peuter dood gevonden op gezonken rubberboot, een derde vrouw overleefdeTwee vrouwen en een peuter zijn dinsdag door Proactiva Open Arms dood gevonden op de resten van een gezonken rubberboot in de Middellandse Zee. Volgens de Spaanse hulporganisatie zijn ze achtergelaten door de Libische kustwacht. Een vrouw heeft de ramp overleefd.
18/07 09u15  Israël houdt Syrische vluchtelingen tegen op de Golan-hoogvlakteIsraëlische militairen hebben dinsdag Syrische vluchtelingen tegengehouden die het door Israël bezette deel van de Golan-hoogvlakte probeerden te bereiken. Duizenden, zo niet tienduizenden burgers zitten klem tussen het oprukkende Syrische leger en rebellen die weerstand bieden.
18/07 09u15  Tot drie jaar cel voor hoofdverdachten in zaak financieel schandaal VestiaDe twee hoofdverdachten in de geruchtmakende fraudezaak bij de Rotterdamse woningcorporatie Vestia zijn veroordeeld tot drie en tweeënhalf jaar gevangenisstraf.
18/07 09u15  Kiss & ride? Op Schiphol gaat dat (mogelijk) geld kostenIemand even met de auto naar Schiphol wegbrengen of ophalen gaat in de toekomst mogelijk geld kosten. Iedere reiziger die met trein of bus komt scheelt de luchthaven namelijk vier auto’s die alleen maar komen en gaan.
18/07 09u15  Nieuw ontdekt Jupitermaantje beweegt als botsauto tegen de stroom in‘Krankjorum.’ Zo omschrijft de Leidse astronoom Simon Portegies Zwart de ontdekking van een raadselachtig minimaantje van de reuzenplaneet Jupiter. Het rotsblok – hooguit een kilometer groot – beweegt dwars tegen zijn talrijke soortgenoten in. Toekomstige botsingen lijken onvermijdelijk.
18/07 08u15  In Sanaa is tussen alle puin nog een ministerie van Toerisme. En overal worden Amerika en Israël doodgewenstSinds de Houthi-rebellen de hoofdstad van Jemen drie jaar geleden innamen wordt Sanaa belegerd. Ana van Es rijdt er door de frontlijn heen. Tussen alle verval blijkt er nog een ministerie van Toerisme te zijn. En overal worden Amerika en Israël doodgewenst.
18/07 08u15  Seks zonder expliciete instemming wordt in Spanje straks aangemerkt als verkrachtingIn Spanje wordt de wetgeving rondom verkrachting en aanranding aangescherpt. Dat heeft de Spaanse minister-president Pedro Sanchez aan het parlement medegedeeld. Seks zonder expliciete instemming wordt in de nieuwe wet aangemerkt als verkrachting: 'alleen ja betekent ja'.
18/07 05u30  Spanje scherpt wetgeving rondom verkrachting aanIn Spanje wordt de wetgeving rondom verkrachting en aanranding aangescherpt. Dat heeft de Spaanse minister-president Pedro Sanchez aan het parlement medegedeeld. Seks zonder expliciete instemming wordt in de nieuwe wet aangemerkt als verkrachting: 'alleen ja betekent ja'.
17/07 23u30  Achter de frontlijn blijkt Sanaa ondanks de oorlog nog steeds een sprookjeSinds de Houthi-rebellen de hoofdstad van Jemen drie jaar geleden innamen wordt Sanaa belegerd. Ana van Es rijdt er door de frontlijn heen. Tussen alle verval blijkt er nog een ministerie van Toerisme te zijn. En overal worden Amerika en Israël doodgewenst.
17/07 23u15  Amerikaans ministerie van Financiën beschermt grote geldschieters met nieuwe maatregelAmerikaanse belangenverenigingen zoals de wapenlobby NRA hoeven de belastingdienst niet meer te vertellen wie hun grote geldschieters zijn. Het ministerie van Financiën zegt privégegevens van donateurs te willen beschermen, maar critici vrezen voor de invloed van zogeheten ‘dark money’ - invloedrijke donaties met een onbekende herkomst.
17/07 22u30  Maatschappij en rechtbank oordelen harder over financiële criminaliteitAls de rente de afgelopen tien jaar was gestegen in plaats van gedaald, was Vestia nu nog altijd de grootste woningcorporatie van Nederland. Kasbeheerder Marcel de Vries had zich verder kunnen toeleggen op het uitbreiden van zijn collectie ‘verzamelwijnen’. En financieel tussenpersoon Arjan Greeven was als jachtheer in Duitsland nog altijd de gebraden haan geweest.
17/07 22u15  VS klagen Russische vrouw aan die namens Kremlin organisaties en politici probeerde te beïnvloedenDe FBI heeft maandag een in de Verenigde Staten woonachtige Russische vrouw gearresteerd voor politieke beïnvloeding tijdens de verkiezingscampagne van 2016. Maria Boetina was een vooruitgeschoven post, die onder meer via de National Rifle Association (NRA) contact probeerde te leggen met Republikeinse politici. Zij is de eerste Rus die wordt verdacht van fysieke spionageactiviteiten (in de VS) in de aanloop naar de verkiezingen van 2016.
17/07 22u00  Het is mijn Brexit of helemaal geen Brexit, blijft May volhoudenDe Conservatief Nicholas Soames zit al 35 jaar in het Lagerhuis, maar wat hij de afgelopen dagen tijdens de Brexit-debatten heeft meegemaakt is nieuw voor hem. ‘Ik heb nog nooit’, berichtte de kleinzoon van Winston Churchill, ‘zo’n onplezierige sfeer en onzekere tijd meegemaakt.’ Premier Theresa May had zelfs een motie klaar liggen om het parlement donderdag al met zomerreces sturen, vijf dagen eerder dan gepland, om samenzweringen tegen haar de kop in te drukken. Alles draait in Westminster momenteel om de macht, Brexit inbegrepen.
17/07 20u45  Toch geen subsidie voor fietsparapluFietsregenscherm ‘Veloplu’ komt toch niet in aanmerking voor subsidie. Dat heeft subsidie-instantie Rijksdienst voor Ondernemend (RvO) besloten.
17/07 20u00  In Arnhem krijgen ouderen Griekse studenten aan hun bedZorgorganisaties hebben steeds meer moeite om hun vacatures opgevuld te krijgen. Daarom wenden ze zich steeds vaker tot het buitenland om personeel te werven. In Arnhem lopen drie Griekse verpleegkundestudenten stage.
17/07 19u45  Amerikaanse ministerie van Financiën beschermt grote geldschieters met nieuwe maatregelAmerikaanse belangenverenigingen zoals de wapenlobby NRA hoeven de belastingdienst niet meer te vertellen wie hun grote geldschieters zijn. Het ministerie van Financiën zegt privégegevens van donateurs te willen beschermen, maar critici vrezen voor de invloed van zogeheten ‘dark money’ - invloedrijke donaties met een onbekende herkomst.
17/07 19u30  Mogelijk lagere waterdruk in Noord-Nederland door aanhoudende droogteHuishoudens in delen van Friesland, Overijssel en de Noordoostpolder kampen de komende dagen mogelijk met een lagere waterdruk. Daarvoor waarschuwt Nederlands grootste waterbedrijf Vitens, dat actief is in Flevoland, Friesland, Gelderland Overijssel en Utrecht. Het gevolg: water komt minder snel en met minder kracht de kraan uit.
17/07 18u45  Wat is het geheim van André Rieu?André Rieu (68) is met voorsprong internationaal Nederlands populairste artiest. Maar bij zijn jaarlijkse thuiswedstrijd op het Vrijthof komt de wereld naar hém toe, vaak voor de zoveelste keer. Wat is het geheim van Rieu? V praat met Rieu-watchers en fans.
17/07 16u45  Komt het nog wel goed met dat gele gras? Zo worden onze gazonnen, velden en weilanden weer groenDe grasvelden zijn geel, dor en kurkdroog. Een enkele bui daargelaten, heeft het al meer dan vijf weken niet geregend. Volgens het KNMI bedraagt het neerslagtekort nu 220 millimeter, meer dan twee keer zoveel als normaal. De veertiendaagse verwachting loopt op naar een tekort 255 millimeter, een benadering van het recordjaar 1976.
17/07 16u15  ‘Gewetenloze’ Michael P. veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs voor doden Anne Faber28 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Daartoe heeft de rechter in Utrecht Michael P. (28) dinsdag veroordeeld, voor het doden en verkrachten van de 25-jarige Anne Faber. Dit is gelijk aan de eis van de officier van justitie. P. was aanwezig bij de uitspraak.
17/07 15u45  Tientallen kilo's drugs gevonden op terrein marinekazerne in DoornOp het terrein van de marinierskazerne in Doorn is een partij van zeker enkele tientallen kilo’s drugs, vermoedelijk cocaïne, aangetroffen. Mariniers van de kazerne hebben de drugs maandagmiddag gevonden toen ze een zeecontainer openden die op het terrein stond en de politie geïnformeerd.
17/07 15u45  Hij was al de rijkste man op aarde, nu is Jeff Bezos ook de rijkste man uit de moderne geschiedenisHij was al de meest vermogende man op aarde, maar sinds deze week mag Jeff Bezos zich ook de grootste rijkaard uit de moderne geschiedenis noemen. Maandag brak de oprichter en CEO van online winkelimperium Amazon door de grens van 150 miljard dollar (bijna 130 miljard euro).
17/07 15u30  Adviseurs Trump opgeroepen demonstratief op te stappen na top met PoetinDe storm van kritiek op president Trumps optreden tijdens de Helsinki-top heeft de druk verhoogd op belangrijke adviseurs en ministers om demonstratief op te stappen. Veel ogen zijn nu met name gericht op Amerika’s spionnenbaas Dan Coats, die door Trump ‘onder de bus werd gegooid’ met zijn twijfels over Ruslands bemoeienis met de presidentsverkiezingen.
17/07 15u15  Hoofd Amsterdamse brandweer Leen Schaap bedreigd, mogelijk door eigen personeelDe Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap wordt met de dood bedreigd, mogelijk door zijn eigen personeel. Hij heeft in februari en maart aangifte gedaan, zegt een woordvoerder van de brandweer.
17/07 15u00  Hoofd Amsterdamse brandweer Leen Schaap bedreigd door eigen personeelDe Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap wordt met de dood bedreigd, mogelijk door zijn eigen personeel. Hij heeft in februari en maart aangifte gedaan, zegt een woordvoerder van de brandweer.
17/07 14u30  VS klagen Russische aan die namens Kremlin organisaties en politici probeerde te beïnvloedenDe FBI heeft maandag een in de Verenigde Staten woonachtige Russische vrouw gearresteerd voor politieke beïnvloeding tijdens de verkiezingscampagne van 2016. Maria Butina was een vooruitgeschoven post, die onder meer via de National Rifle Association contact probeerde te leggen met Republikeinse politici. Zij is de eerste Rus die wordt verdacht van fysieke spionageactiviteiten (in de VS) in de aanloop naar de verkiezingen van 2016.
17/07 14u30  Officiële campagne Brexit gaf teveel geld uit en krijgt boete van 69 duizend euroDe pro-Brexit campagnegroep Vote Leave heeft een boete van omgerekend 69 duizend euro gekregen wegens het overtreden van de kieswet. Voor het EU-referendum heeft de groep volgens de kiescommissie samengewerkt met de jeugdorganisatie BeLeave met als doel meer geld te kunnen uitgeven dan was toegestaan.
17/07 13u15  Uit de hand lopende ruzie met franchisenemers vreet aan financiële positie HemaDe steeds verder uit de hand lopende ruzie met zijn franchisenemers over de verdeling van de kosten vreet aan de financiële positie van Hema, waarschuwt de directie. Hoe heeft het zover kunnen komen?
17/07 12u45  Schok in Washington na ‘verraad’ van Trump bij PoetinIn Washington is met verbazing en afkeer (Republikeinen) dan wel ontzetting en afschuw (Democraten en oud-inlichtingenbazen) gereageerd op de uitlatingen van president Donald Trump aan de zijde van zijn Russische collega Poetin, na hun ontmoeting in Helsinki. De oordelen lopen uiteen van ‘niet mee eens’ tot ‘verraad’.
17/07 12u30  AD: Hoofd Amsterdamse brandweer door eigen mensen met dood bedreigdDe Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap wordt door zijn eigen personeel met de dood bedreigd. Schaap heeft twee keer aangifte gedaan, meldt het AD.
17/07 12u30  CPNB houdt vast aan omstreden thema ‘de moeder de vrouw’ voor BoekenweekHet Boekenweekthema zal in 2019 ‘De moeder de vrouw’ blijven, naar een gedicht van Martinus Nijhoff, en de auteurs van het Boekenweekgeschenk en het Boekenweekessay zijn onveranderd gebleven: Jan Siebelink en Murat Isik.
17/07 11u45  Woedende menigte doodt bijna 300 krokodillen in wraakactieWoedende inwoners van de Indonesische stad Sorong hebben bijna driehonderd krokodillen om het leven gebracht met messen, schoppen en machetes. Het was een wraakactie voor de dood van een 31-jarige boer, die was aangevallen door twee krokodillen toen hij op zoek was naar voedsel voor zijn veestapel.
17/07 11u00  Voetbalteam gerund met drugsgeld: een op drie gemeenten kampt met ‘criminele weldoener’Een op de drie gemeenten kampt met criminele weldoeners: criminelen die hun illegaal verkregen vermogen gebruiken om bijvoorbeeld sportclubs te sponsoren, om zo een respectabele positie te verwerven in de gemeenschap. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Tilburg en Bureau Bruinsma dat dinsdag verschijnt.
17/07 10u45  Weer betalen farmaceuten meer sponsorgeld aan zorgaanbiedersDe farmaceutische industrie heeft vorig jaar opnieuw meer sponsorgeld betaald aan zorgaanbieders. Artsen, zorginstellingen en patiëntenverenigingen ontvingen 59,1 miljoen euro, 6 procent meer dan het jaar ervoor. Fabrikanten van medische hulpmiddelen betaalden nog eens 12,4 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van het Transparantieregister Zorg die dinsdag zijn gepubliceerd.
17/07 10u15  Brexiteers zorgen voor coup in Lagerhuis, Brexit-voorstel May fundamenteel veranderdBrexiteers hebben het Brexit-voorstel van Theresa May maandagavond fundamenteel weten te veranderen.
16/07 23u45  Elf wereldsteden trekken samen op tegen vastgoedbeleggersElf wereldsteden, waaronder Amsterdam, hebben maandag tijdens een vergadering van de Verenigde Naties een gezamenlijk statement gemaakt tegen vastgoedbeleggers die de huizenprijzen in de binnensteden opdrijven. ‘Wij, de lokale overheden, hebben meer bevoegdheden nodig om speculanten uit onze buurten te drijven’, zo luidt de oproep.
16/07 23u00  China flirt uitbundig met de EU, hopend zo samen Trumps handelsoorlog te omzeilenChina maakt de Europese Unie het hof door dissidenten vrij te laten en weer Franse biefstukken te importeren, maar Brussel wil nog geen vaste verkering. ‘De Europese Unie is open (voor handel, red.), maar we zijn niet naïef’, zei Jean-Claude Junker, voorzitter van de Europese Commissie maandag op een EU-China-top in Beijing.
16/07 22u15  Het snel uit de hand lopende handelsconflict heeft iets weg van een kleuterruzie, maar dan strategischTot nog toe beperkten de Verenigde Staten, China en de Europese Unie zich tot economische precisiebombardementen. Nu dreigen de Amerikanen ruim de helft van de Chinese handel plat te gooien – en nemen de risico’s voor onschuldige burgers toe.
16/07 21u15  De moderne ambtenaar is een nerd: zo houden ze de stad sociaal met technologieGrote steden hebben steeds vaker nerds in dienst die via moderne technologie zorgen voor betere dienstverlening. Onlangs waren ze in Amsterdam bijeen om ervaringen te delen.
16/07 20u45  Na jaren angst door aanslagen waren de Fransen wel toe aan een feestje. En dat kregen zeVoor de Fransen, van wie velen angstig en neerslachtig waren na de terroristische aanslagen van 2015 en 2016, kwam de zege van Les Bleus op het WK als geroepen. Eindelijk weer reden voor feest.
16/07 18u30  Zuiden Irak getroffen door golf van onvrede, demonstranten massaal de straat opHet zuiden van Irak wordt sinds een week getroffen door een golf van sociale onrust. Demonstranten uiten hun onvrede over het gebrek aan banen, slechte overheidsdiensten als drinkwatervoorziening en laksheid van de regering. Betogers trekken op naar olievelden, bron van de welvaart waarvan de burgers maar zo weinig terugzien. Honderden mensen zijn sinds het weekeinde gearresteerd.
16/07 17u45  Justitie sluit terroristisch motief steekpartij Den Haag nog niet uitDe man die ervan wordt verdacht dat hij op Bevrijdingsdag drie mensen neerstak in Den Haag, heeft in een Facebookvideo gezegd dat ‘ongelovigen moeten lijden’. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt.
16/07 17u30  NFI-baas stapt op na beschuldiging van machtsmisbruikDe interim-directeur van Nederlands Forensisch Instituut (NFI), Peter van den Elzen, stapt op na beschuldigingen van machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag. Dat heeft het NFI maandag bekendgemaakt. Eerder die dag was via De Telegraaf bekend geworden dat er een integriteitonderzoek liep naar het gedrag van Van den Elzen.
16/07 17u00  PvdA in zwaar weer: partijkas raakt leeg na verkiezingsnederlaagDe PvdA staat het water aan de lippen. Door het sterk teruggelopen zeteltal in de Tweede Kamer kreeg de partij in 2017 veel minder geld binnen, waardoor de bodem van de partijkas in zicht komt. Het potje voor verkiezingscampagnes raakte vorig jaar zelfs helemaal leeg.
16/07 14u45  Nieuwe linkse president Mexico schrapt ruim de helft van zijn salarisDe nieuw gekozen Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador gaat zijn eigen salaris met meer dan de helft verlagen wanneer hij in december wordt ingezworen. ‘We willen dat het geld er is voor iedereen’, zei hij zondag tegen een groep journalisten op zijn campagnehoofdkwartier.
16/07 13u30  Hema’s relatie met zijn franchisenemers zakt naar nieuw dieptepunt‘Jarenlange verregaande verharding, voortdurende tegenwerking en juridisering van de onderlinge verhoudingen’ heeft de relatie tussen Hema en haar franchisenemers volledig teniet gedaan. Dat staat in een ongewoon harde brief van de directie van Hema aan de vereniging van franchisenemers, in handen van De Telegraaf. Hema wil de contracten met de franchisenemers herzien.
16/07 13u30  NRC: Russische trollen ook op Twitter actief in het NederlandsRussische internettrollen hebben op Twitter geprobeerd het anti-islamsentiment in Nederland aan te wakkeren. NRC schrijft dat de afgelopen twee jaar ruim negenhonderd Nederlandstalige berichten zijn verstuurd uit een beruchte trollenfabriek in Sint-Petersburg: het Internet Research Agency (IRA). Vanuit deze fabriek werden er zeker 3.841 trollenaccounts beheerd.
16/07 13u30  Waarom u juist dit jaar zo'n last heeft van hooikoorts (en dit helpt wel/niet)Last van betraande ogen en niesaanvallen? U bent niet de enige: 2018 ontwikkelt zich tot een bijzonder hardnekkig hooikoortsseizoen. Vier boosdoeners op een rij.
16/07 13u30  Zal ik je eens géén advies geven (want luisteren is soms beter)Je hebt relatieproblemen, of gedoe met de kinderen, je aarzelt over een nieuwe baan of gewoon over je vakantiebestemming, je bespreekt zo’n probleem met een ander en wat gebeurt er? Na een minuut of twee hoor je dit: ‘Weet je wat jij moet doen?’ En dan komt er een advies. Dat je vaak niet opvolgt. Want dat advies is stom, echt helemaal niet wat jij wil.
16/07 13u15  Zal ik je eens géén advies geven (waarom luisteren beter is)Je hebt relatieproblemen, of gedoe met de kinderen, je aarzelt over een nieuwe baan of gewoon over je vakantiebestemming, je bespreekt zo’n probleem met een ander en wat gebeurt er? Na een minuut of twee hoor je dit: ‘Weet je wat jij moet doen?’ En dan komt er een advies. Dat je vaak niet opvolgt. Want dat advies is stom, echt helemaal niet wat jij wil.
16/07 12u30  Trump en Poetin ‘redden zich wel’ tijdens een-op-eengesprekTrump is er al, Poetin is onderweg. In Helsinki vindt vandaag de eerste officiële bespreking plaats tussen de twee wereldleiders. Wat gaat er gebeuren?
16/07 12u00  De stelling ‘Mannen willen liever geen vrouw als baas’ is nogal dubieusBerichten verspreiden zich razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: ‘Bijna driekwart van jonge mannen wil geen vrouw als baas.
16/07 11u45  Waarom u juist dit jaar zo'n last heeft van hooikoortsLast van betraande ogen en niesaanvallen? U bent niet de enige: 2018 ontwikkelt zich tot een bijzonder hardnekkig hooikoortsseizoen. Vier boosdoeners op een rij.
16/07 06u45  Het zomerse weer houdt aan, tropisch in het zuidenVandaag begint zonovergoten. Er lijkt nog geen einde aan het zomerse weer te komen. Het kwik stijgt snel; het wordt de warmste dag van de week. Door een oostelijke wind is het in bijna het hele land vanmiddag zomers warm met temperaturen van 27 graden of hoger. De tropische waarde van 30 graden is alleen weggelegd voor Noord-Brabant en Limburg. Langs de stranden steekt in de middag een koele zeewind op. In de loop van de middag drijven vanuit het zuidwesten wel hoge wolkensluiers over het land. Dat is een teken dat er toch iets gaat veranderen.
15/07 23u45  In Helsinki spat de afkeer van beide gasten van de bordenDe top tussen Poetin en Trump is niet toevallig in Finland: daar bestaat een rijke geschiedenis aan Amerikaan-Russische ontmoetingen. Beide leiders zijn erg impopulair bij de Finnen. 'Meneer de president, welkom in het land van de vrije pers.'
15/07 23u30  Politie betaalt bijna vijf miljoen aan advocaten voor bijstaan van agentenDe politie heeft de afgelopen drie jaar 4,7 miljoen euro betaald aan advocaten voor het bijstaan van agenten die vervolgd werden, bijvoorbeeld omdat ze geweld hadden gebruikt. Dat blijkt uit cijfers die de politie heeft verstrekt aan de NOS. Volgens de Amsterdamse strafrechtadvocaat Kerem Canatan betaalt de politie veel te hoge bedragen voor juridische bijstand in relatief simpele zaken. Bovendien vinden advocaten het wrang dat de overheid tegelijkertijd bezuinigt op rechtsbijstand voor burgers met een laag inkomen.
15/07 23u15  Bonkend Kroatisch hart verliest van berekenend Frans verstandHet bonkende Kroatische hart verloor van het berekenende verstand van Frankrijk, in een WK-finale die alleen al om het aantal doelpunten zeldzaam was: 4-2. Frankrijk is wereldkampioen voetbal, voor de tweede keer na 1998, maar het elftal van Didier Deschamps zal op Franse harten na weinig mensen in vervoering brengen, of het moet om individuele oprispingen van Franse spelers gaan.
15/07 23u15  Poetin heeft al gewonnen, denken de Finnen - maar populair is geen van beide leidersDe top tussen Poetin en Trump is niet toevallig in Finland: daar bestaat een rijke geschiedenis aan Amerikaan-Russische ontmoetingen. Beide leiders zijn erg impopulair bij de Finnen. 'Meneer de president, welkom in het land van de vrije pers.'
15/07 22u30  Suresnes ziet zijn kleine kereltje Kanté kampioen wordenLuid toeterend parkeren uitgelaten Fransen hun auto bij het clubterrein van J.S. Suresnes, een amateurclub die uitkomt in de negende klasse van Frankrijk. In deze wijk, de plek waar de Franse middenvelder Kanté opgroeide, zijn de toeschouwers van de WK finale een goede doorsnee van de nationale ploeg. ‘Vanavond is-ie van ons!’
15/07 22u30  Ook zo aan het niezen? Waarom 2018 een slecht jaar is voor hooikoortspatiëntenLast van betraande ogen en niesaanvallen? U bent niet de enige: 2018 ontwikkelt zich tot een bijzonder hardnekkig hooikoortsseizoen. Vier boosdoeners op een rij.
15/07 22u15  De vroegere amateurclub van Kanté deelt mee in de Franse trots. ‘Vanavond is-ie van ons!’Luid toeterend parkeren uitgelaten Fransen hun auto bij het clubterrein van J.S. Suresnes, een amateurclub die uitkomt in de negende klasse van Frankrijk. In deze wijk, de plek waar de Franse middenvelder Kanté opgroeide, zijn de toeschouwers van de WK finale een goede doorsnee van de nationale ploeg. ‘Vanavond is-ie van ons!’
15/07 21u45  Ook zo aan het niesen? Waarom 2018 een slecht jaar is voor hooikoortspatiëntenLast van betraande ogen en niesaanvallen? U bent niet de enige: 2018 ontwikkelt zich tot een bijzonder hardnekkig hooikoortsseizoen. Vier boosdoeners op een rij.
15/07 21u45  Djokovic beleeft wederopstanding en verslaat Anderson in finaleIn 2017 begon de lijdensweg van Novak Djokovic op Wimbledon, toen hij zich in de kwartfinales moest terugtrekken vanwege een elleboogblessure. Het bleek een chronische kwetsuur en ondanks een pauze van zes maanden en een operatie na de Australian Open was de 31-jarige Serviër sinds zijn comeback een karikatuur van zichzelf. Uitgerekend op Wimbledon bekroonde Djokovic een wederopstanding, die na zijn demasqué op Roland Garros uitgesloten leek.
15/07 21u45  Editor Van Luijn liet zich niet vastpinnen op een stijl of genreDe Spaanse politie heeft op Mallorca een man gearresteerd die wordt verdacht van de moord op de Amsterdamse filmeditor Wouter van Luijn (34). Hij werd vrijdagochtend zwaargewond langs een weg gevonden en overleed kort daarna. Het zou gaan om de man die het slachtoffer aantrof en hem met de auto naar het ziekenhuis bracht, melden Spaanse media.
15/07 21u30  Poetin heeft al gewonnen, volgens de FinnenDe top tussen Poetin en Trump is niet toevallig in Finland: daar bestaat een rijke geschiedenis aan Amerikaan-Russische ontmoetingen. Beide leiders zijn erg impopulair bij de Finnen. 'Meneer de president, welkom in het land van de vrije pers.'
15/07 21u30  Botswana overweegt plezierjacht op olifanten weer toe te staanBotswana overweegt de plezierjacht op met name olifanten weer toe te staan, omdat de wilde dieren te vaak de oogst van kleine boeren opeten. In Botswana leven volgens natuurbeschermers zeker 130 duizend olifanten, oftewel een derde van de Afrikaanse olifantenpopulatie.
15/07 21u15  Met gang naar gevangenis hoopt Sharif verkiezingsrace Pakistan te kantelenMet de terugkeer van oud-premier Nawaz Sharif heeft de verkiezingsstrijd in Pakistan een verrassende wending gekregen. De 68-jarige Sharif gaat maandag in Islamabad zijn veroordeling tot tien jaar cel wegens corruptie aanvechten. Hij keerde vrijdag uit eigen beweging terug uit Londen, waar hij pasgeleden hoorde dat het Hooggerechtshof hem ook meteen voor het leven uit de politiek had verbannen.
15/07 21u00  Kind kwijt op het strand? Komt doordat ouders steeds op hun telefoon zitten te kijken, meent de reddingsbrigadeJe kind kwijt op het drukke strand, het is van alle tijden. Maar een kleine vijftig vermissingen in één weekeinde is wel erg veel. Volgens de vrijwilligers van de reddingsbrigade in Kijkduin is de smartphone een van de schuldigen.
15/07 21u00  Djokovic beleeft wederopstanding na champagnetennis tegen Nadal, en verslaat Anderson in finaleIn 2017 begon de lijdensweg van Novak Djokovic op Wimbledon, toen hij zich in de kwartfinales moest terugtrekken vanwege een elleboogblessure. Het bleek een chronische kwetsuur en ondanks een pauze van zes maanden en een operatie na de Australian Open was de 31-jarige Serviër sinds zijn comeback een karikatuur van zichzelf. Uitgerekend op Wimbledon bekroonde Djokovic een wederopstanding, die na zijn demasqué op Roland Garros uitgesloten leek.
15/07 20u15  Steeds vaker kinderen kwijt op strand omdat ouders op telefoon zitten te kijkenJe kind kwijt op het drukke strand, het is van alle tijden. Maar een kleine vijftig vermissingen in één weekeinde is wel erg veel. Volgens de vrijwilligers van de reddingsbrigade in Kijkduin is de smartphone een van de schuldigen.
15/07 20u00  Djokovic rekent in drie sets af met Anderson en wint vierde Wimbledon-titelNovak Djokovic heeft voor de vierde keer in zijn tennisloopbaan Wimbledon gewonnen. In de finale was de voormalige nummer één van de wereld veel te sterk voor de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson: 6-2 6-2 7-6 (3).
15/07 19u00  Navo vreest dat Trump vriendelijker is voor Poetin dan voor bondgenotenMaandag ontmoeten Trump en Poetin elkaar in de Finse hoofdstad Helsinki. Zo kort na de tumultueus verlopen Navo-top vrezen Europese leiders dat de Russische leider munt zal slaan uit het gesprek met Trump.
15/07 18u45  Geweldsuitbarsting tussen Israël en Hamas in Gaza, bombardementen en korteafstandsrakettenIsraël heeft zaterdag met tientallen luchtaanvallen de zwaarste bombardementen bij daglicht op de Gazastrook uitgevoerd sinds de zomeroorlog van 2014. De gewapende tak van het islamistische Hamas-bestuur bestookte op zijn beurt Israël met meer dan honderd korteafstandsraketten. Even leek het de opmaat te zijn naar een nieuwe gevechtsronde om de Palestijnse kustenclave, maar na 24 uur van beschietingen kwam het via Egyptische bemiddeling tot een staakt-het-vuren.
15/07 18u45  Nieuwe Britse Brexit-onderhandelaar is immigrantenzoon en ervaren juristDe mensenrechten was jarenlang zijn onderwerp, maar nu moet Dominic Rennie Raab het voortouw nemen in de Brexit-onderhandelingen te Brussel. Al zal de strategie bepaald worden door de eurogezinden op Downing Street.
15/07 18u15  Teruglezen - Degenkolb wint voor het eerst in zijn wielerloopbaan een etappe in de TourJohn Degenkolb heeft voor het eerst in zijn wielerloopbaan een etappe in de Tour de France gewonnen. De 29-jarige Duitser van Trek-Segafredo was in Roubaix in de sprint sneller dan de Belgen Greg Van Avermaet en Yves Lampaert. Het drietal was 16,5 kilometer voor de eindstreep weggereden uit het peloton. Van Avermaet vergrootte in het algemeen klassement zijn voorsprong.
15/07 18u00  Wat kan voetbal leren van andere sporten? Experts aan het woordOp zoek naar procentjes winst, in welk bereik dan ook, kijkt het voetbal over de schutting. Experts uit andere sporten over wat voetbal zou kunnen overnemen van hun disciplines.
15/07 15u00  Hoe het ‘omhoog vergelijken’ de topman geen windeieren legtDe topinkomens stijgen weer sneller en de loonkloof tussen top en werkvloer loopt op, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Een van de oorzaken: het ‘omhoog vergelijken’ met grotere bedrijven. De directeur van VW meer geld, dan ook de directeur van de Kas Bank.
15/07 13u45  Jonggehandicapten onder armoedegrens door verlaging uitkeringDuizenden jonggehandicapten zijn mogelijk in armoede gestort door de verlaging van hun uitkering. Uitkeringsinstituut UWV had verwacht dat 30 duizend jonggehandicapten na de verlaging een beroep zouden doen op een toeslag om op het sociaal minimum uit te komen, maar die toeslag is nauwelijks aangevraagd.
15/07 13u15  Zelfs de rechters van het Holleeder-proces lezen mee als zij op de publiekstribune zit te twitterenBij rechtbankverslaggever Saskia Belleman slaat de vermoeidheid toe na de eerste vijf maanden van de zaak-Holleeder, een proces dat geldt als een ultiem media-evenement op haar vakgebied. Ondertussen is de ‘twitterkoningin’ van De Telegraaf zelf ook een mediafiguur geworden.
15/07 12u15  Van kuikentje tot kip op je bord: Jeroen en dochtertje Lois (7) volgden het procesLees meer >
15/07 11u45  Waarom je bij problemen beter géén advies kunt gevenJe hebt relatieproblemen, of gedoe met de kinderen, je aarzelt over een nieuwe baan of gewoon over je vakantiebestemming, je bespreekt zo’n probleem met een ander en wat gebeurt er? Na een minuut of twee hoor je dit: ‘Weet je wat jij moet doen?’ En dan komt er een advies. Dat je vaak niet opvolgt. Want dat advies is stom, echt helemaal niet wat jij wil.
15/07 10u45  Scarlett Johansson ziet af van transgenderrol na felle kritiekDe Amerikaanse actrice Scarlett Johansson verlaat de cast van Rub & Tug. Eerder deze maand werd bekend dat ze in deze film een transgender man zou spelen, waarna ze veel kritiek kreeg. Critici zijn van mening dat een transgender-acteur het personage moet vertolken.
15/07 10u15  Een Kroaat en Fransman in Nederland over de finale: 'Frankrijk kampt met meer druk'Frankrijk: Romain Eckert (32) woont in Haarlem
15/07 09u30  Deze ‘Twitterkoningin’ verslaat de zaak-Holleeder ook met honderden tweetsBij rechtbankverslaggever Saskia Belleman slaat de vermoeidheid toe na de eerste vijf maanden van de zaak-Holleeder, een proces dat geldt als een ultiem media-evenement op haar vakgebied. Ondertussen is de ‘twitterkoningin’ van De Telegraaf zelf ook een mediafiguur geworden.
15/07 07u15  Twee doden bij belegering kerk Nicaragua na studentenprotestTijdens een belegering van een kerk in Nicaragua zijn volgens ooggetuigen twee mensen door sluipschutters doodgeschoten. De doden zijn zaterdag door het Rode Kruis geborgen vanuit de kerk in de hoofdstad Managua.
14/07 23u30  41 leerlingen van VMBO Maastricht krijgen alsnog diploma, anderen nog onzekerWaarschijnlijk horen 41 leerlingen van VMBO Maastricht komende week dat ze alsnog hun diploma krijgen. Andere gedupeerden van het examendebacle weten nog niet goed welke stof ze moeten herkansen.
14/07 15u15  Buschauffeurs ontevreden over cao, kaderleden eisen dat bestuurslid vertrektBuschauffeurs hebben ‘voor noppes’ gestaakt voor langere plaspauzes en een lagere werkdruk. Het nieuwe cao-akkoord voor het streekvervoer is namelijk ‘ver beneden peil’, schrijven 45 kaderleden van de FNV in een boze brief aan het hoofdbestuur van de vakbond, waarover Trouw zaterdag bericht. De kaderleden – de ogen en oren van de vakbond bij Connexxion, Qbuzz en andere busmaatschappijen – eisen dat FNV-hoofdbestuurder Zakaria Boufangacha per direct uit zijn functie wordt ontheven. ‘Het vertrouwen is compleet weggevaagd.’
14/07 13u45  Deze mannen delen online naaktfoto's van onwetende vrouwenEen omvangrijk netwerk deelt tienduizenden naaktfoto’s van Nederlandse en Vlaamse vrouwen en meisjes. Wie zitten hierachter, en wat drijft deze mannen?
14/07 13u30  Spaanse media: Arrestatie na moord op Amsterdamse filmeditor Wouter van LuijnDe Spaanse politie heeft op Mallorca een man gearresteerd die wordt verdacht van de moord op de Amsterdamse filmeditor Wouter van Luijn (34). Hij werd vrijdagochtend zwaargewond langs een weg gevonden en overleed kort daarna. Het zou gaan om de man die het slachtoffer aantrof en hem met de auto naar het ziekenhuis bracht, melden Spaanse media.
14/07 11u45  Een ongemakkelijke sfeer in de schaduw van The SunZelden verliep het bezoek van een Amerikaanse president aan Groot-Brittannië zo pijnlijk, stelt correspondent Patrick van IJzendoorn vast. Reden: Trumps onbesuisde Brexit-adviezen in The Sun.
14/07 11u45  Het raadsel van de omgekeerde fietsen van de Thaise voetballertjesLees meer >
14/07 11u30  Waarom staat er in het klimaatakkoord niks over het krimpen van de veestapel of minder vliegen? Dit zijn de vijf grootste taboesNa maanden onderhandelen is er dan, in aanzet, een Klimaatakkoord voor Nederland. Doel: de helft minder CO2 in 2030. Maar concrete plannen staan er niet in, en voor de hand liggende oplossingen blijven onbesproken. Sommige sectoren blijven zelfs buiten schot. Wat zijn de grootste missers?
14/07 10u30  Justitie VS vervolgt twaalf Russen wegens hacken Clinton en Democratische partijDe Amerikaanse justitie heeft twaalf Russische inlichtingenofficieren aangeklaagd wegens het inbreken in de computers van Hillary Clinton en de Democratische partij. Volgens onderminister van Justitie Rod Rosenstein hebben de Russische hackers ook ingebroken in de systemen van kiesraden, waarbij ze de gegevens van een half miljoen kiezers buitmaakten.
14/07 04u45  Rechter: Amerikaanse overheid draait op voor kosten familieherenigingEen rechter in Californië heeft bepaald dat de Amerikaanse overheid de hereniging van migrantenfamilies die bij de Mexicaanse grens uit elkaar zijn gehaald moet betalen. De ouders zijn voor die kosten niet verantwoordelijk, aldus de rechter.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

20x Verslaafd aan voorgeschreven pijnstillers: ‘Ik vloog tegen de muren op van ellende’21/07 02u30 - de Volkskrant: Steeds vaker worden in Nederland zware pijnstillers voorgeschreven, hoewel uit de VS bekend is dat ze te vergelijken zijn met heroïne. De Volkskrant sprak met vier patiënten die verslaafd raakten. ‘Als mijn vrouw de oxycodon niet had verstopt, was ik zo weer begonnen.’
16x Noord-Zuidlijn staat symbool voor Amsterdam: mooi, snel, duur en vol toeristen21/07 06u30 - de Volkskrant: De Noord-Zuidlijn in Amsterdam opent vandaag. De impact van de peperdure metrolijn is ook boven de grond groot: mooi, snel en duur. Een rondgang langs de acht stations.
15x Van strooiwagens (in de zomer!) tot uitstervende diersoorten - vier gevolgen van de droogte21/07 06u45 - de Volkskrant: Het is historisch droog in Nederland. Nog een dag of tien en het neerslagtekort is groter dan in recordjaar 1976. Die droogte heeft een paar opmerkelijke gevolgen. Dit zijn er vier:
15x Is die dure, enorm vertraagde Noord-Zuidlijn exceptioneel? Nee, aldus onze correspondenten21/07 13u15 - de Volkskrant: De Amsterdamse Noord-Zuidlijn is zaterdag officieel geopend. De bouw liep veel vertraging op en de kosten - 3,1 miljard euro - vielen twee keer zo hoog uit als begroot. Hoe zit het met ov-projecten in andere grote steden? Een rondgang langs onze correspondenten.
14x Waarom Nederland en Turkije nu weer vrienden zijn21/07 06u30 - de Volkskrant: Nederland en Turkije hebben vrijdag hun onderlinge diplomatieke betrekkingen hersteld. Welke problemen hadden de landen ook alweer met elkaar en waarom zijn we nu weer vrienden?
13x Noord-Zuidlijn officieel geopend: ‘Deze lijn heeft veel gevraagd van de Amsterdammers’21/07 11u30 - de Volkskrant: De Noord-Zuidlijn in Amsterdam is zaterdagochtend officieel in gebruik genomen na zestien jaar bouwen. ‘Bouwen aan de metro is bouwen aan de toekomst van onze stad’, aldus burgemeester Femke Halsema. ‘De lijn verbindt oude wijken met nieuwe hotspots, en dat in een paar minuten tijd.’
7x Gebruik verslavende pijnstillers loopt volgens artsen uit de hand21/07 11u45 - de Volkskrant: Het voorschrijven van verslavende, opioïde pijnstillers loopt in Nederland uit de hand, zeggen artsen en andere deskundigen. In zes jaar tijd verdrievoudigde het aantal gebruikers van oxycodon, een morfine-achtige zware pijnstiller, tot 439 duizend per jaar. Verslaafden beschrijven afkicktaferelen die doen denken aan heroïne.
5x Huizenverkopers nemen hun overwaarde steeds vaker mee naar buiten de stad21/07 13u45 - de Volkskrant: De forse huizenprijsstijgingen in Amsterdam leiden ertoe dat steeds meer woningeigenaren hun overwaarde te gelde maken door de stad te verruilen voor een (veel) grotere woning elders. Dezelfde ontwikkeling begint zich af te tekenen onder huiseigenaren in Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Dat blijkt uit onderzoek van Kadaster, uitgevoerd op verzoek van de Volkskrant.
4x De Vierdaagse in cijfers: 44.480 deelnemers, 18.560 geprikte blaren en 84 nationaliteiten20/07 21u45 - de Volkskrant: De Vierdaagse wordt steeds meer een evenement van de grote cijfers en de records. Zo was het donderdag drukker dan ooit op de Vierdaagsefeesten.
4x Man steekt in op buspassagiers in Duitse stad Lübeck20/07 21u45 - de Volkskrant: In het Noord-Duitse Lübeck heeft een man in een bus negen mensen verwond. Volgens de politie raakte niemand zwaar gewond en is ‘niemand om het leven gekomen’.

Statistieken

Artikels:
31870
Gelezen:
25894
Aantal lezers nu:
43


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven