woensdag 19 december 2018, week 51


U bent nu hier: Meer nieuws van de Volkskrant

Laatste updatecontrole: vandaag om 9u15
 

de Volkskrant

Verbergen Tonen
19/12 09u15  CPB: Hoogtepunt Nederlandse economie is voorbij, grootste risico is nu ‘harde’ Brexit De Nederlandse economie is over haar hoogtepunt heen, schrijft het Centraal Planbureau woensdag in zijn nieuwste opname van de stand van het land. Volgens de decemberraming van het planbureau groeit de economie volgend jaar met 2,2 procent, tegen 2,6 procent dit jaar. De piek lag achteraf bekeken in 2017, toen het groeicijfer 2,9 procent bedroeg.
19/12 09u15  Krijgen gevangen VS lichtere straffen en vervroegde vrijlating? Senaat stemt voor De Amerikaanse senaat heeft een hervormingswet van het gevangeniswezen aangenomen, waarbij een deel van de gedetineerden in het land kan rekenen op verkorting van hun straffen. Met een grote meerderheid van 87 tegen 12 werd de zogeheten First Step Act aangenomen en naar het Huis van Afgevaardigden gestuurd.
19/12 09u00  Senaat VS wil gevangeniswet hervormen: minder zware straffen en vervroegde vrijlating De Amerikaanse senaat heeft een hervormingswet van het gevangeniswezen aangenomen, waarbij een deel van de gedetineerden in het land kan rekenen op verkorting van hun straffen. Met een grote meerderheid van 87 tegen 12 werd de zogeheten First Step Act aangenomen en naar het Huis van Afgevaardigden gestuurd.
19/12 08u15  Nederlanders hebben lichte voorkeur voor wintertijd, blijkt uit flitspeiling Ollongren In de strijd om de tijd boeken de liefhebbers van de wintertijd een overwinning. Uit de flitspeiling die minister Ollongren van Binnenlandse Zaken liet uitvoeren, blijkt dat 41 procent van de Nederlanders een voorkeur heeft voor permanente wintertijd, de tijd die nu in de winter van kracht is. Permanente zomertijd is de keuze van 27 procent. Handhaving van het huidige systeem van klokverzetten is geliefd bij 24 procent van de respondenten.
19/12 07u45  Advies gezondheidsraad: ent jaarlijks in tegen meningokokken type C en W De Gezondheidsraad wil dat voortaan alle 14-jarigen en alle baby's van 14 maanden oud worden ingeënt tegen meningokokken type C en W. De raad roept het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op om deze inentingen toe te voegen aan het Rijksvaccinatieprogramma.
19/12 07u00  Senaat VS akkoord met grote hervorming gevangeniswet De Amerikaanse senaat heeft een hervormingswet van het gevangeniswezen aangenomen, waarbij een deel van de gedetineerden in het land kan rekenen op verkorting van hun straffen. Met een grote meerderheid van 87 tegen 12 werd de zogeheten First Step Act aangenomen en naar het Huis van Afgevaardigden gestuurd.
19/12 03u30  VS zeggen miljarden toe om oorzaken migratie in Centraal-Amerika aan te pakken De Verenigde Staten investeren meer dan 10 miljard dollar in Centraal-Amerika om de illegale migratie vanuit die landen tegen te gaan. Ruim 5,8 miljard dollar is bestemd voor het terugdringen van drugshandel, geweld en armoede in Honduras, Guatemala en El Salvador.11 
18/12 23u45  Volkskrant-journalist en hoogleraar onderzoeken geldstromen harddrugs op verzoek Amsterdam Hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops en oud-Volkskrant-redacteur Jan Tromp gaan op verzoek van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam de geldstromen rondom harddrugs in de stad onderzoeken.
18/12 22u00  Minderjarig en demonstreren zonder toestemming? In Rusland staat daar straks straf op Minderjarig en dan toch de straat opgaan zonder dat de autoriteiten daar toestemming voor hebben gegeven? In Rusland staat daar binnenkort straf op. Het Russische parlement nam dinsdag een wetsvoorstel aan dat minderjarigen moet afschrikken mee te doen aan niet gesanctioneerde betogingen.
18/12 21u15  ‘Haal Afrikaanse jeugd uit het donker, met investeringen’ Lees meer >
18/12 21u00  Ryanair vraagt ontslag aan voor Eindhovens personeel - vergelding voor stakingen? De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft bij het UWV collectief ontslag aangevraagd voor al het in Nederland gevestigde personeel. De prijsvechter noemt slechte bedrijfseconomische prestaties als de reden voor het ontslag. Maar volgens pilotenvakbond VNV wordt dat motief niet cijfermatig onderbouwd en lijkt het bedrijf met het besluit opnieuw wraak te nemen op stakend personeel.
18/12 21u00  Meisje (16) doodgeschoten in fietsenhok van vmbo-school in Rotterdam Een 16-jarig meisje is dinsdagmiddag omgekomen bij een schietpartij in een fietsenhok van het Rotterdam Designcollege, een vmbo-school in de Essenburgstraat. Een 31-jarige verdachte uit Rotterdam is even verderop op de Bergselaan opgepakt. De politie is een groot onderzoek gestart.
18/12 20u45  ‘In die veertig jaar heb ik een ding geleerd: keihard werken’ Het is vandaag veertig jaar geleden dat de Chinese leider Deng Xiaoping de eerste stappen nam om China te openen voor de wereldmarkt. In Dengs geboortedorp Paifang is er echter niet veel tijd om stil te staan bij het begin van ‘Made in China’ – er moet keihard gewerkt worden.
18/12 20u45  Anticonceptiespreekuur moet ongewenste zwangerschappen bij vrouwen zonder papieren tegengaan Het aantal ongewenste zwangerschappen onder vrouwen zonder verblijfsstatus is hoog, nogal eens als gevolg van seksueel geweld. Om dit tegen te gaan, hebben artsen een anticonceptiespreekuur geopend in de Amsterdamse Bijlmer.
18/12 20u45  ‘Pacifistisch’ Japan krijgt voor het eerst sinds einde Tweede Wereldoorlog vliegdekschepen Japan krijgt voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog vliegdekschepen. Om de militaire macht van vooral China het hoofd te bieden, zullen twee helikopterschepen worden omgebouwd. Ook worden 105 extra F-35-stealthjagers gekocht. Tokio benadrukte dinsdag dat de aankopen niet in strijd zijn met het defensieve karakter van het leger.
Laatste update: vandaag om 9u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
18/12 20u30  Wat de Woord van het Jaar-kanshebbers over ons zeggenWat zouden aardbewoners over honderd jaar denken over de begrippen die kanshebber waren voor de felbegeerde titel ‘Van Dales Woord van het Jaar 2018’?
18/12 20u30  Stichting Trump heft zichzelf op nadat rechtszaak ‘illegale activiteit’ blootlegtDonald Trump heeft ermee ingestemd zijn persoonlijke liefdadigheidsinstelling op te heffen, na beschuldigingen dat hij deze misbruikte voor zijn eigen zakelijke en politieke belangen. De Amerikaanse president zou onder andere geld van de stichting hebben gebruikt om rechtszaken tegen een van zijn bedrijven af te kopen.
18/12 20u15  Toeristisch uitstapje: koekeloeren naar de ‘ongrondwettelijke’ Japanse marinevlootMet een rondvaartboot langs marineschepen varen is een populair uitstapje in het Japanse Yokosuka. Volgens de letter van de wet mag het land niet over een leger beschikken, maar premier Abe wil daar verandering in brengen. Dat ligt gevoelig.
18/12 20u00  Kind van Duitse AfD-politicus niet welkom in groep 3 van een vrije schoolOp een vrije school in Berlijn is maandenlang verhit gediscussieerd over het wel of niet toelaten van één enkele leerling. In die tijd werden de ouders van de kleuter door twintig verschillende leraren ondervraagd. Uiteindelijk besloot de meerderheid van het schoolpersoneel in een stemming dat het kind volgend schooljaar niet welkom is in groep 3. De reden: zijn vader zit in het Berlijnse deelstaatparlement voor de rechts-nationalistische AfD.
18/12 19u30  Rechtbank Almelo: OM moet zaak tegen agenten met vermeende criminele banden intrekkenEr is geen bewijs of aanleiding voor de strafzaak die het Openbaar Ministerie wilde beginnen tegen twee politieagenten die banden zouden hebben met een criminele organisatie in Almelo. Dat concludeert de rechtbank in Almelo dinsdag. Het OM moet de zaak onmiddellijk intrekken, nog voor een eerste inhoudelijke zitting heeft plaatsgevonden.
18/12 19u15  Advocaat-generaal: Heringa terecht veroordeeld tot celstraf voor hulp bij zelfdodingHet gerechtshof in Den Bosch heeft de 76-jarige Albert Heringa uit Bennekom eind januari terecht veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden voor het helpen bij de zelfdoding van zijn 99-jarige moeder in juni 2008. Dat advies heeft de advocaat-generaal dinsdag uitgebracht aan de Hoge Raad. Hij verwierp alle zeven argumenten waarmee de advocaten van Heringa om vernietiging van het vonnis hadden gevraagd.
18/12 19u15  VVD-campagne weet z’n draai nog niet te vindenGoedemiddag,
18/12 19u00  Ondanks bomcyclonen en blokkeerfriezen hadden we ook mangomomenten in 2018Wat zouden aardbewoners over honderd jaar denken over de begrippen die kanshebber waren voor de felbegeerde titel ‘Van Dales Woord van het Jaar 2018’?
18/12 19u00  VVD-campagne weet z'n draai nog niet te vindenGoedemiddag,
18/12 18u45  Eneco komt komend voorjaar toch in de etalage, ondanks hevige discussiesEneco gaat komend voorjaar onder de hamer. Het energiebedrijf, dat bekendstaat als het groenste van de grote drie in Nederland, zal worden geveild. In het voorjaar ‘komt er een advertentie in de krant met de tekst: Eneco te koop’, zegt de woordvoerder van het bedrijf.
18/12 18u15  Made in China, globalisering, China als wereldmacht: zonder Deng had het niet bestaanHet is vandaag veertig jaar geleden dat de Chinese leider Deng Xiaoping de eerste stappen nam om China te openen voor de wereldmarkt. In Dengs geboortedorp Paifang is er echter niet veel tijd om stil te staan bij het begin van ‘Made in China’ – er moet keihard gewerkt worden.
18/12 17u45  Minister wil schandalen zoals bij ING voorkomen en scherpt beloning bankiers verder aanIn een poging nieuwe schandalen zoals bij ING dit jaar te voorkomen, worden de beloningsregels voor de banken verder aangescherpt. Zo mogen aandelen die deel zijn van de vaste beloning, pas na vijf jaar worden verkocht.
18/12 17u30  Willem Holleeder verklaart: Astrids interpretatie van de geheime geluidsopnamen is onzinVanochtend getuigde Astrid Holleeder opnieuw tegen haar broer. Volgens planning was dit de laatste keer. Ditmaal lichtte ze de laatste bandopnamen toe die vorige maand zijn opgedoken. ‘Willem is erger dan een kinderverkrachter.’ Vanmiddag reageert Holleeder, hij vindt de interpretaties van zijn zus Astrid onzin, een mindfuck.
18/12 16u00  Breedgeschouderde vechtsporter die cultverschijning werd in Nederlandse filmsJon Bluming, de maandag op 85-jarige leeftijd overleden Korea-veteraan, vechtsporter en acteur, werd in de jaren zeventig een bekende breedgeschouderde verschijning in een aantal van de populairste Nederlandse films van die tijd.
18/12 15u30  Tienduizenden euro’s voor stukje grond: hoe voorkom je dat boeren zwichten voor drugsbendes?Wat doe je als soms sappelende boer, wanneer drugscriminelen grote bedragen bieden voor grond of een stal? In de Alblasserwaard, waar dit jaar opvallend veel wietkwekerijen zijn gevonden, leren agrariërs nee te zeggen.
18/12 15u30  Kandidaat-voorzitter Rutger Ploum: ‘CDA moet barmhartig zijn en dichter bij mensen staan’Partijsecretaris Rutger Ploum is de belangrijkste kandidaat voor het partijvoorzitterschap van het CDA. Het partijbestuur draagt hem voor om vertrekkend voorzitter Ruth Peetoom op te volgen. Eventuele tegenkandidaten hebben nog drie weken om zich te melden. Ploum belooft de CDA-leden vernieuwing en meer intern debat over de partijkoers.
18/12 15u15  Japan boos over bouw nieuwe Russische kazernes op betwiste eilandenJapan heeft geprotesteerd na de bekendmaking van Rusland dat het vier nieuwe kazernes voor zijn troepen op de Koerillen-eilanden heeft gebouwd. De eilandengroep even ten noorden van Japan is sinds de Tweede Wereldoorlog in Russische handen, maar Japan eist de eilanden nog steeds terug.
18/12 14u30  Hoge Raad houdt veroordeling Kouwenhoven wegens oorlogsmisdaden in standDe Hoge raad heeft de veroordeling van Guus Kouwenhoven (76) wegens illegale wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in West-Afrika bevestigd. Het gerechtshof in Den Bosch legde de Nederlandse zakenman vorig jaar een celstraf op van 19 jaar. Hij zit momenteel in huisarrest in zijn woning in Zuid-Afrika. Kouwenhoven verzet zich tegen uitlevering aan Nederland.
18/12 12u15  Gedetineerden zetten in cel drugshandel, smokkel of afpersing voortGevangenispersoneel ziet vrijwel dagelijks signalen van gedetineerden die in gevangenschap hun criminele activiteiten voortzetten. Dat kan bijvoorbeeld gaan om drugshandel in de buitenwereld, het binnensmokkelen van drugs of telefoons, of afpersing.
18/12 12u15  Labour dient motie van afkeuring in tegen premier MayJeremy Corbyn heeft maandagavond een motie van afkeuring ingediend tegen Theresa May. Dat deed de oppositieleider enkele uren nadat de Britse premier het Lagerhuis had toegezegd dat het in de derde week van januari pas mag stemmen over het Brexit-akkoord.
18/12 12u15  Verkrachte 20-jarige onverwacht vrijgesproken van poging tot moord op haar babyDe Salvadoriaanse Imelda Cortez (20) is maandag totaal onverwacht door de rechter vrijgesproken. Er was een gevangenisstraf van 20 jaar tegen haar geëist, omdat ze zou hebben geprobeerd haar baby te vermoorden. De jonge vrouw was 12 toen ze voor het eerst door haar stiefvader verkracht, en onderging het misbruik in stilte, tot zij zwanger werd.
18/12 11u45  Romanleraar is loser met vakkennis: ‘Dit draagt zeker niet bij aan een positief beeld van het leraarschap’De leraar als alleenstaande loser met een drankprobleem én een uitvoerige academische vakkennis, onbegrepen en ontevreden in het moderne onderwijs. Dat is het docentenbeeld dat opdoemt in de recente Nederlandse literatuur, zo ontdekte Ton Bastings (64), zelf docent Nederlands aan een ROC in Den Bosch. Hij is in Nijmegen gepromoveerd op een onderzoek naar de literaire beeldvorming van het lerarenbestaan.
18/12 11u15  Onderzoek naar extreem-rechtse cel ‘NSU 2.0’ leidt naar Duitse politieagentenDreigbrieven uit de extreemrechtse hoek is de Duitse advocaat Seda Basay-Yildiz gewend. Ze verdedigt regelmatig mensen die verdacht worden van islamitisch terrorisme en in het megaproces tegen de NSU, de terreurgroep die kriskras door het land Turkse Duitsers vermoordde, vertegenwoordigde ze een aantal nabestaanden van slachtoffers
18/12 10u00  Hij trouwde premier Orbán, maar is nu zijn grootste criticus: ‘God zal hem straffen, nu hij mensen uithongert’Sinds de Hongaarse regering van premier Viktor Orbán dakloosheid illegaal heeft verklaard, is ’s lands bekendste predikant Gábor Iványi – die Orbán en zijn vrouw eind jaren negentig nog trouwde en hun oudste kinderen doopte – zijn grootste tegenstander. ‘God zal Orbán straffen, nu hij mensen uithongert.’
18/12 09u45  Stemmen bakfietseigenaren op GroenLinks?Berichten verspreiden zich razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: ‘Bakfietseigenaren stemmen GroenLinks.’
18/12 09u45  Biologische melk levert melkveehouder inmiddels meer op dan gewone melkMelkveehouders doen er niet alleen uit milieuoogpunt goed aan over te stappen op biologische landbouw. Al enige jaren is het ook financieel aantrekkelijker. Het bedrijfsresultaat van biologische bedrijven lag in 2016 gemiddeld 13 procent hoger dan dat van gangbare boeren.
18/12 07u15  Tv-zender CBS weigert ontslagen topman Moonves afkoopsom mee te gevenHet Amerikaanse televisienetwerk CBS weigert de ontslagen topman Leslie Moonves een afkoopsom van ruim 100 miljoen euro te betalen. Het mediabedrijf maakt zich op voor een juridische strijd met de voormalige bestuurder die is beschuldigd van seksueel wangedrag en aanranding voor en tijdens zijn tijd bij CBS.
18/12 00u45  CBS weigert ontslagen topman Moonves afkoopsom mee te gevenHet Amerikaanse televisienetwerk CBS weigert de ontslagen topman Leslie Moonves een afkoopsom van ruim 100 miljoen euro te betalen. Het mediabedrijf maakt zich op voor een juridische strijd met de voormalige bestuurder die is beschuldigd van seksueel wangedrag en aanranding voor en tijdens zijn tijd bij CBS.
17/12 23u00  De EU houdt voor de kust van Somalië niet langer piraten, maar China op afstandPiraterij was de reden voor de EU om tien jaar geleden Operatie Atalanta te beginnen voor de kust van Somalië. Hoewel er nauwelijks nog piraten zijn, wordt de missie voortgezet – nu om China op afstand te houden.
17/12 23u00  Onderzoek naar extreemrechtse cel ‘NSU 2.0’ leidt naar Duitse politieagentenDreigbrieven uit de extreemrechtse hoek is de Duitse advocaat Seda Basay-Yildiz gewend. Ze verdedigt regelmatig mensen die verdacht worden van islamitisch terrorisme en in het megaproces tegen de NSU, de terreurgroep die kriskras door het land Turkse Duitsers vermoordde, vertegenwoordigde ze een aantal nabestaanden van slachtoffers
17/12 22u45  GroenLinks wil xtc reguleren. Is dat haalbaar? Dit vinden betrokkenenGroenLinks wil dat de productie van xtc onder regie komt van de overheid, en daarmee uit het criminele circuit wordt gehaald. Nederland moet het initiatief nemen om strenge VN-verdragen over verdovende middelen te wijzigen, vindt de partij. We vroegen betrokkenen wat ze van het plan vinden.
17/12 21u45  Doorbraak van een nieuwe kookgeneratie: handvol sterren naar jonge chefs die pas net komen kijkenDe doorbraak van een nieuwe Nederlandse kookgeneratie: zo mag je de Michelingids van 2019 wel noemen. Van de vijftien verse sterren in de nieuwe editie van de rode gids, maandag gepresenteerd in het Amsterdamse DeLaMar-theater, gaat een handvol naar jonge chefs die nog maar net komen kijken. Zeker naar de maatstaven van Michelin, dat bekendstaat als een bolwerk van behoudzucht.
17/12 21u00  Protest tegen Hongaarse ‘slavenwet’ zwelt aan, oppositie dringt gebouw staatstelevisie binnenDe protesten in Hongarije tegen een omstreden ‘overwerkwet’ zwellen steeds verder aan. Zondagavond gingen zeker 15.000 Hongaren in de kou de straat op, en drong een groep parlementsleden van de oppositie het hoofdgebouw van de staatstelevisie binnen.
17/12 20u45  Commissie: nieuw examendebacle zoals bij VMBO Maastricht niet uit te sluitenScholen hebben te weinig grip op de schoolexamens. Zo schiet de kennis van docenten en examensecretarissen over de examinering tekort. Als er fouten worden gemaakt, is de kans klein dat iemand ze opmerkt en tijdig corrigeert. Daardoor valt een nieuw examendebacle zoals bij VMBO Maastricht niet uit te sluiten.
17/12 20u15  Wat doe je als sappelende boer, wanneer drugs-bendes groot geld bieden voor je stukje grond?Wat doe je als soms sappelende boer, wanneer drugscriminelen grote bedragen bieden voor grond of een stal? In de Alblasserwaard, waar dit jaar opvallend veel wietkwekerijen zijn gevonden, leren agrariërs nee te zeggen.
17/12 19u45  Hij trouwde premier Orbán en zijn vrouw, maar is nu zijn grootste criticus: ‘God zal Orbán straffen, nu hij mensen uithongert’Sinds de Hongaarse regering van premier Viktor Orbán dakloosheid in het land illegaal heeft verklaard, is ’s lands bekendste predikant Gábor Iványi – die Orbán en zijn vrouw eind jaren negentig nog trouwde en hun oudste kinderen doopte – zijn grootste tegenstander. ‘God zal Orbán straffen, nu hij mensen uithongert.’
17/12 19u15  ‘Michelingids lauwert toegewijde twintigers uit de provincie. Een omwenteling’Vandaag was het peentjes zweten voor jonge (en oude) koks in Nederland. Zou de onverbiddelijke Michelingids hen overslaan of kronen met één, twee of – het summum – drie sterren? We maken de stand op en bellen met Mac van Dinther, tot voor kort culinair recensent van de Volkskrant.
17/12 19u00  Troosthond niet zomaar meer mee in vliegtuig; slangen, eekhoorns en wasberen verbodenAls luchtvaartmaatschappijen de Ark van Noach hadden bestierd, zouden er heel wat minder diersoorten zijn ingescheept voor de zondvloed. Vooral in de Verenigde Staten leven luchtvaartbedrijven sinds kort striktere regels na voor dieren die baasjes ondersteunen met emotionele of psychische problemen.
17/12 19u00  Commissie: nieuw examendebacle niet uit te sluitenScholen hebben te weinig grip op de schoolexamens. Zo schiet de kennis van docenten en examensecretarissen over de examinering tekort. Als er fouten worden gemaakt, is de kans klein dat iemand ze opmerkt en tijdig corrigeert. Daardoor valt een nieuw examendebacle zoals bij VMBO Maastricht niet uit te sluiten.
17/12 18u30  Redactie Griekse tv-zender grotendeels verwoest door bomaanslagDe redactie van de Griekse tv-zender Skai tv is maandagochtend grotendeels verwoest door een bomaanslag. De aanslag is niet opgeëist, maar de politie onderzoekt de betrokkenheid van extreemlinkse terreurgroepen, die sinds de kredietcrisis weer vaker toeslaan.
17/12 18u00  Rode Khmer-kopstuk moet bij Cambodja-tribunaal verder zonder advocaat KoppeNuon Chea, de Cambodjaanse ‘Broeder Nummer 2’, moet na elf jaar procederen verder zonder Victor Koppe. De Nederlandse advocaat is uit het Rode Khmer-tribunaal in Phnom Penh gezet, en vecht nu ineens niet meer voor de hoogbejaarde oorlogsmisdadiger, maar voor zichzelf.
17/12 17u30  De overheid moet xtc reguleren, vindt GroenLinksLees meer >
17/12 17u30  Rutte in open brief: Nederland is een ‘teer vaasje’ dat à la de Brexit zomaar kapot kan vallenMark Rutte heeft de campagne voor de provinciale statenverkiezingen geopend met een waarschuwing dat Nederland ‘een teer vaasje’ is dat zomaar kapot kan vallen. Door te verwijzen naar de chaos in Groot-Brittannië zet de premier de toon voor de komende maanden. Belangrijkste doelwitten: de nexiteers Geert Wilders en Thierry Baudet.
17/12 17u15  Rutte waarschuwt zijn kiezers nog één keer: geen experimentenGoedemiddag,
17/12 17u15  Ajax loot Real Madrid in Champions League: wat zijn de kansen van de Amsterdammers?Lees meer >
17/12 16u30  Redactie Griekse tv-zender grotendeels verwoest door bomaanslag, geen gewondenDe redactie van de Griekse tv-zender Skai TV is maandagochtend grotendeels verwoest door een bomaanslag. ‘Een aanslag op onze democratie’, aldus de Griekse minister van Openbare Orde, die de aanval officieel behandelt als een daad van terrorisme.
17/12 15u00  Snorfietsers in Amsterdam per april naar rijbaan, ondanks tegengas scooterverkopersSnorfietsers worden in Amsterdam vanaf 8 april 2019 in nagenoeg de hele stad naar de rijbaan verbannen en zijn vanaf die datum verplicht een helm te dragen. Dat heeft gemeente vastgelegd in een besluit dat vandaag in de Staatscourant is gepubliceerd.
17/12 15u00  Het Mexicaanse Tijuana mist de Amerikanen: het is stil in discotheken en bordelenHet Mexicaanse Tijuana is van oudsher een stad van migranten. Maar de vreemdelingenhaat steekt ook daar de kop op, want toeristen blijven weg. Bang voor de migrantenkaravaan. ‘Het is een ramp.’
17/12 12u30  Rijksmuseum best bezochte museum van Nederland: 2,3 miljoen bezoekers in 2018Het Rijksmuseum was afgelopen jaar het best bezochte museum van het land. Het museum verwacht in 2018 2,3 miljoen bezoekers te trekken. Daarmee ruilt het van positie met de buren aan het Museumplein. Het Van Gogh Museum was in 2017 het best bezochte museum en komt nu met 2.170.000 miljoen bezoekers op de tweede plaats.
17/12 12u00  Kwakkelende BinckBank mee in Deense overnamedans – met veel Chinees geldBinckBank wordt overgenomen door het bijna drie keer grotere Deense Saxo Bank. Dat heeft ruim 420 miljoen euro over voor de Nederlandse onlinebeleggingsbank. Voor de klanten verandert er ‘op korte termijn’ niets, meldt BinckBank op zijn website.
17/12 10u45  ‘Mick the Knife’ stafchef Trump; Democraten vrezen bloedbad sociale voorzieningen‘Mick the Knife’, zo staat Mick Mulvaney in Washington bekend. Als begrotingsdirecteur in de regering-Trump stond hij permanent klaar om drastisch het mes te zetten in de uitgaven. Nu Trump hem heeft benoemd tot zijn nieuwe stafchef vrezen Democraten voor een bloedbad als het gaat om de sociale voorzieningen.
17/12 10u30  GroenLinks wil dat productie xtc onder regie komt van de overheidGroenLinks wil dat de productie van xtc onder regie komt van de overheid, en daarmee uit het criminele circuit wordt gehaald. Nederland moet het initiatief nemen om strenge VN-verdragen over verdovende middelen te wijzigen, vindt de partij.
17/12 10u30  Na drie wereldtitels tempert ze olympische verwachtingen – maar ze heeft het eerder gedaanOm misverstanden te voorkomen en overdreven optimisme wat in te dammen, sprak zwemster Ranomi Kromowidjojo na haar derde wereldtitel kortebaan vanuit China waarschuwende woorden. De mensen moeten niet denken dat haar succes in het 25-meterbad veel zegt over haar kansen in het olympische 50-meterbad, over anderhalf jaar in Tokio.
17/12 06u30  Washington Post: Rusland gebruikte alle grote sociale media om Trump president te makenUit een nieuw rapport over de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen van 2016 blijkt dat het land elk groot socialemediaplatform heeft gebruikt om teksten, foto’s en video’s te verspreiden die kiezers moesten overtuigen om te stemmen voor Donald Trump. Na zijn verkiezing werden de profielen op sociale media gebruikt om op te roepen tot steun voor de nieuwe president.
17/12 05u30  Washington Post: ‘Rusland gebruikte alle grote sociale media om Trump president te maken’Uit een nieuw rapport over de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen van 2016 blijkt dat het land elk groot socialemediaplatform heeft gebruikt om teksten, foto’s en video’s te verspreiden die kiezers moesten overtuigen om te stemmen voor Donald Trump. Na zijn verkiezing werden de profielen op sociale media gebruikt om op te roepen tot steun voor de nieuwe president.
17/12 03u15  Saoedi-Arabië veroordeelt Senaat VS: ‘Inmenging in binnenlandse politiek’Saoedi-Arabië heeft zondag twee uitspraken van de Amerikaanse Senaat van vorige week scherp veroordeeld. De senatoren stelden onder meer dat ze de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman verantwoordelijk houden voor de moord op de journalist Jamal Khashoggi.
17/12 02u15  ‘Waarom zou ik xtc moeten verbieden, terwijl ik overal in de stad alcohol toesta?’Al die alcohol die vrijelijk vloeit in zijn stad, terwijl hij als burgemeester van Breda wel moet optreden tegen – ‘ik praat de deskundigen na’ – het minder schadelijke xtc. Geef mij één argument waarom, zegt Paul Depla.
17/12 01u15  Wegens seksueel misbruik gezochte Braziliaanse ‘wonderdokter’ geeft zichzelf aanDe Braziliaanse spiritueel genezer João Teixeira de Faria, die onder de naam João de Deus (Jan van God) internationale bekendheid verwierf als ‘wonderdokter’, heeft zichzelf aangegeven bij de politie. De autoriteiten hadden vrijdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen hem. De 76-jarige De Faria wordt ervan verdacht dat hij op grote schaal vrouwelijke patiënten seksueel heeft misbruikt.
17/12 00u30  Finn (11) is doodziek, maar geen farmaceut is geïnteresseerd in zijn ziekte. Dus zoekt hij zelf een medicijn‘Mijn accu is steeds half leeg’, zegt de 11-jarige Finn Westerink over zijn ziekte. ‘En als ik wat doe, raakt mijn accu nog leger. Dan rust ik uit, maar die accu laadt heel moeilijk op. Ook als ik goed heb geslapen, kom ik moe uit bed.’
16/12 22u15  Roken op een voetbaltribune of terras, is dat eigenlijk binnen of buiten?Staan paffende supporters in een voetbalstadion binnen of buiten te roken? Met deze curieuze wezensvraag worstelen niet alleen stadions, maar ook winkelcentra en cafés, blijkt uit recente rechtszaken over het rookverbod. Roken in de openlucht mag immers, maar wat is dat precies, ‘openlucht’?
16/12 22u00  Het Mexicaanse Tijuana mist de Amerikanen: ‘Het is een ramp’Het Mexicaanse Tijuana is van oudsher een stad van migranten. Maar de vreemdelingenhaat steekt ook daar de kop op, want toeristen blijven weg. Bang voor de migrantenkaravaan. ‘Het is een ramp.’
16/12 20u15  Na drie wereldtitels tempert ze olympische verwachtingen - maar ze heeft het eerder gedaanOm misverstanden te voorkomen en overdreven optimisme wat in te dammen, sprak zwemster Ranomi Kromowidjojo na haar derde wereldtitel kortebaan vanuit China waarschuwende woorden. De mensen moeten niet denken dat haar succes in het 25-meterbad veel zegt over haar kansen in het olympische 50-meterbad, over anderhalf jaar in Tokio.
16/12 19u45  ProRail betaalt 18 miljoen euro voor grond die eerder bijna gratis wasProRail heeft een gewiekste zakenman vorig jaar ruim 18 miljoen euro moeten betalen voor honderden stroken grond langs het spoor die de spoorbeheerder eerder bijna gratis had kunnen krijgen van de NS.
16/12 18u00  Ook de rosse buurt in het Mexicaanse Tijuana mist de AmerikanenHet Mexicaanse Tijuana is van oudsher een stad van migranten. Maar de vreemdelingenhaat steekt ook daar de kop op, want toeristen blijven weg. Bang voor de migrantenkaravaan. ‘Het is een ramp.’
16/12 17u30  Groen, vrouwvriendelijk en soms arrogant: dit is de invloedrijkste man van NederlandFeike Sijbesma, bestuursvoorzitter van DSM, is de nieuwe aanvoerder van de Volkskrant Top-200 van invloedrijkste Nederlanders.
16/12 16u15  Begrotingsadviseur Trump is nu stafchef; Democraten vrezen bloedbad sociale voorzieningen‘Mick the Knife’, zo staat Mick Mulvaney in Washington bekend. Als begrotingsdirecteur in de regering-Trump stond hij permanent klaar om drastisch het mes te zetten in de uitgaven. Nu Trump hem heeft benoemd tot zijn nieuwe stafchef vrezen Democraten voor een bloedbad als het gaat om de sociale voorzieningen.
16/12 16u15  Onder de bekendste bewoners waren Volkert van der G. en Mohammed B.: het Pieter Baan Centrum is voorgoed geslotenLees meer >
16/12 16u00  Opsteker voor Macron: minder gele hesjes op de beenIs de volkswoede van de gele hesjes over zijn hoogtepunt heen? Het aantal demonstranten is in een week tijd gehalveerd, bleek zaterdag. 66 duizend actievoerders gingen de straat op, na een week die werd gedomineerd door handreikingen van president Macron aan de protestbeweging en een terreuraanslag in Straatsburg. Tijdens de vorige protestdag waren er in Frankrijk nog 126 duizend gele hesjes op de been.
16/12 15u30  Afgezette premier Sri Lanka is weer terug op zijn postOnder zware druk heeft president Maithripala Sirisena van Sri Lanka de afgezette premier Ranil Wickremesinghe, die hij twee maanden geleden plotseling ontsloeg, weer beëdigd als premier van het land. Met het plotselinge ontslag van Wickremesinghe stortte de president het land in een diepe politieke crisis.
16/12 15u00  Begrotingsadviseur Trump is nu stafchef; Democraten vrezen voor sociale voorzieningen‘Mick the Knife’, zo staat Mick Mulvaney in Washington bekend. Als begrotingsdirecteur in de regering-Trump stond hij permanent klaar om drastisch het mes te zetten in de uitgaven. Nu Trump hem heeft benoemd tot zijn nieuwe stafchef vrezen Democraten voor een bloedbad als het gaat om de sociale voorzieningen.
16/12 14u00  Klimaattop stelt ambitie uit om opwarming aarde tegen te gaan: ‘Zeer onbevredigend’De klimaattop in het Poolse Katowice is niet het ambitieuze antwoord op de klimaatcrisis geworden waarop velen hadden gehoopt. Wel hebben de bijna 200 deelnemende landen zaterdag na twee weken onderhandelen richtlijnen afgesproken waarmee het akkoord van Parijs in werking kan treden.
16/12 13u45  Dumoulin roept Giro uit tot hoofddoel in 2019, maar rijdt ‘waarschijnlijk’ ook de TourTom Dumoulin heeft de Ronde van Italië uitgeroepen tot hoofddoel voor het komende wielerjaar. De renner van Sunweb maakte dat bekend via een filmpje op Twitter. ‘We hebben lang aan de Tour de France gedacht, maar Italië heeft een erg mooie koers komend jaar’.
16/12 12u45  Republikein perkt macht Democratische opvolger in met nieuwe wetIn de Amerikaanse staat Wisconsin heeft de Republikeinse gouverneur Scott Walker vrijdag zijn fiat gegeven aan een wet die de macht van de gouverneur inperkt. Dat deed hij twee weken voordat hij het gouverneurschap overdraagt aan zijn Democratische opvolger Tony Evers, de winnaar van de gouverneursverkiezingen.
16/12 12u45  Bisdom blokkeert benoeming priester wegens oude melding van seksueel misbruikHet was een oude priester – boven de 75 jaar – die al wat jaren met emeritaat was, maar onlangs probeerde in een ander bisdom opnieuw tot priester te worden benoemd. De nood is tenslotte hoog in de rooms-katholieke kerk. Maar een al decennia oude melding tegen de betrokken man van seksueel overschrijdend gedrag zorgde er voor dat de bisschop recent zijn benoeming blokkeerde.
16/12 12u00  Woede Franse hesjes lijkt over zijn hoogtepunt: veel minder demonstranten op de beenVoor het eerst sinds de demonstraties van de Franse gele hesjes een maand geleden begonnen, zijn er fors minder actievoerders op de been. Na een week die werd gedomineerd door concrete handreikingen van president Macron aan de protestbeweging en een terreuraanslag in Straatsburg, lijkt het erop dat de volkswoede over zijn hoogtepunt heen is.
16/12 11u45  Opnieuw vacature vrij in kabinet-Trump: Zinke stapt op als binnenlandministerRyan Zinke, de Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken, heeft zaterdag zijn ontslag aangeboden. Daarmee komt er opnieuw een vacature vrij in het kabinet-Trump, dat de afgelopen maanden al afscheid nam van minister van Justitie Jeff Sessions en binnenkort van stafchef John Kelly.
16/12 11u00  Problemen op het spoor en de weg vanwege sneeuwvalDe sneeuw die vannacht bijna overal in Nederland is gevallen heeft in combinatie met gladheid tot meerdere ongelukken geleid in het land. Het winterse weer veroorzaakte ook wisselstoringen op het spoor.
16/12 11u00  Lelystad Airport dreigt een splijtzwam te worden in het kabinetDe opening van Lelystad Airport in 2020 dreigt een splijtzwam te worden in het kabinet. Wat D66 en ChristenUnie betreft mag het nieuwe vliegveld alleen open als VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen garandeert dat bestaande vakantievluchten van Schiphol worden overgenomen. Het vliegveld mag dus niet zelfstandig groeien door nieuwe maatschappijen toe te laten, zoals de minister dit weekeinde in een brief aan de Tweede Kamer suggereerde.
16/12 10u30  May vraagt EU om hulp, maar kan niet uitleggen welke hulpDe animo voor het uit de brand helpen van de geplaagde Britse premier nadert in Brussel het nulpunt. Donderdagavond schoof May aan bij het ‘Brexitdiner’ van de 27EU-leiders. Het werd een avond vol frustratie.
16/12 10u30  Jonge kanselier Kurz wil extreemrechts niet bestrijden maar temmenDe jonge kanselier Kurz van Oostenrijk wil extreemrechts niet bestrijden maar temmen. In dit experiment werkt zijn conservatieve ÖVP samen met de ultrarechtse FPÖ.
16/12 05u15  Familie van in VS overleden Guatemalteeks meisje: ‘Ze was niet uitgedroogd’Het zevenjarige meisje uit Guatemala dat stierf nadat zij en haar vader werden vastgehouden door Amerikaanse grensagenten, was gezond en had voldoende gegeten en gedronken. Dat zegt de familie van de overleden Jakelin Caal in een verklaring.
15/12 20u45  Lelystad Airport mag van Brussel alleen open als het autonoom mag groeien, kabinet verdeeldDe opening van Lelystad Airport in 2020 dreigt een splijtzwam te worden in het kabinet. Wat D66 en ChristenUnie betreft mag het nieuwe vliegveld alleen open als VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen garandeert dat bestaande vakantievluchten van Schiphol worden overgenomen. Het vliegveld mag dus niet zelfstandig groeien door nieuwe maatschappijen toe te laten, zoals de minister dit weekeinde in een brief aan de Tweede Kamer suggereerde.
15/12 15u30  ‘Shut up!’ Als het over de Brexit gaat, zijn de Britse beleefdheden ver te zoekenAls het Britse vertrek uit de Europese Unie ter sprake komt, maken de traditionele beleefdheden in het Britse publieke en politieke debat tijdelijk plaats voor sneren en nare opmerkingen. Vooral binnen de Conservatieve Partij is de stemming beroerd.
15/12 15u00  Voor de bestuurlijke elite was 2018 een rampjaar om snel te vergetenVoor de Nederlandse bestuurlijke elite was 2018 een jaar om snel te vergeten. Multinationals stuitten op maatschappelijke grenzen en het poldermodel faalde. Zijn we op een kantelmoment beland?
15/12 15u00  Het weer in het weekeinde: winterse neerslagZaterdag start overal droog en in sommige regio’s ook koud. Op de koudste plaatsen komt nevel of een mistbank voor en kan het plaatselijk glad zijn. Gedurende de dag wordt vanuit het zuidwesten de bewolking almaar dikker doordat een storing nadert. Tot de avond blijft het overal droog. Bij een matige tot vrij krachtige zuidoostenwind is het koud, met maximaal 1 of 2 graden boven nul.
15/12 14u00  Gele hesjes vertrouwen Macron niet en gaan door met acties, ondanks de kouDe Franse president Macron heeft dan wel toezeggingen gedaan, maar de gele hesjes blijven. ‘Praten, daar is onze zonnekoning-president goed in.’
15/12 12u45  Jonge kanselier Kurz van Oostenrijk wil extreemrechts niet bestrijden maar temmenDe jonge kanselier Kurz van Oostenrijk wil extreemrechts niet bestrijden maar temmen. In dit experiment werkt zijn conservatieve ÖVP samen met de ultrarechtse FPÖ.
15/12 12u30  Rechter in Texas oordeelt: Obamacare is ongrondwettelijkEen rechter in de Amerikaanse staat Texas heeft vrijdag geoordeeld dat Obamacare in strijd is met de Amerikaanse grondwet. Aan de basis van de zorghervorming die Barack Obama tijdens zijn presidentschap invoerde, ligt een verplichte ziektekostenverzekering. Volgens de rechter is die verplichting vervallen, omdat het Congres de boete op onverzekerd zijn tot 0 dollar heeft verlaagd.
15/12 06u00  Rechter VS oordeelt: Obamacare is ongrondwettelijkEen rechter in de Amerikaanse staat Texas heeft vrijdag geoordeeld dat Obamacare in strijd is met de Amerikaanse grondwet. Aan de basis van de zorghervorming die Barack Obama tijdens zijn presidentschap invoerde, ligt een verplichte ziektekostenverzekering. Volgens de rechter is die verplichting vervallen, omdat het Congres de boete op onverzekerd zijn tot nul dollar heeft verlaagd.
15/12 05u00  Minstens twaalf doden door voedselvergiftiging bij Indiase tempelceremonieIn de Zuid-Indiase deelstaat Karnataka zijn minstens elf mensen overleden na het eten van tempelvoedsel. Zeventig mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Velen verkeren in kritieke toestand.
15/12 04u30  Australië volgt de VS en erkent West-Jeruzalem als hoofdstad IsraëlDe Australische premier Scott Morrison heeft zaterdag verklaard dat zijn land West-Jeruzalem formeel erkent als de hoofdstad van Israël. De conservatieve minter-president, die in augustus aan de macht kwam nadat zijn meer gematigde voorganger Malcom Turnbull aan de kant was geschoven, volgt zo het voorbeeld van de Amerikaanse president Donald Trump, die eerder al Jeruzalem erkende als Israëlische hoofdstad.
15/12 04u15  Na de VS erkent ook Australië West-Jeruzalem als hoofdstad IsraëlDe Australische premier Scott Morrison heeft zaterdag verklaard dat zijn land West-Jeruzalem formeel erkent als de hoofdstad van Israël. De conservatieve minter-president, die in augustus aan de macht kwam nadat zijn meer gematigde voorganger Malcom Turnbull aan de kant was geschoven, volgt zo het voorbeeld van de Amerikaanse president Donald Trump, die eerder al Jeruzalem erkende als Israëlische hoofdstad.
15/12 04u00  Na lang zoeken vindt Trump dan eindelijk zijn stafchefDe Amerikaanse president Donald Trump gaat begrotingsdirecteur Mick Mulvaney benoemen tot waarnemend stafchef van het Witte Huis. Hij vervangt John Kelly, die aanblijft tot het einde van het jaar.
15/12 00u30  Elektrische autobezitter krijgt vaakst boete voor te hard rijdenTeslabezitters mogen zich graag laten voorstaan op de klimaatvriendelijkheid van hun auto, maar als het gaat om rijgedrag scoren zij minder punten; niet Audi’s, BMW’s en Porsches krijgen de meeste snelheidsbekeuringen, maar bestuurders van de kostbare elektrische auto.
14/12 23u00  Nieuwe gevechten rond Hodeida in Jemen ondanks bestandRond de havenstad Hodeida in Jemen zijn nieuwe gevechten uitgebroken ondanks een staakt-het-vuren dat de strijdende partijen donderdag overeenkwamen. Inwoners van de stad, die van cruciaal belang is voor de aanvoer van voedsel voor de hongerende bevolking, meldden dat zij machinegeweervuur en raketten hoorden aan de oostkant van de stad.
14/12 22u30  Pro-Russische rebellen in Oekraïne brengen troepen in staat van paraatheidDe autoriteiten van de door Rusland gesteunde rebellenrepubliek Donetsk (DNR) in het oosten van Oekraïne hebben hun troepen vrijdag in staat van paraatheid gebracht na beweringen van Moskou dat er een aanval van het Oekraïense leger ophanden is. Ook de burgerbevolking is opgeroepen vrijwilligerseenheden te vormen.
14/12 22u00  Hij werd oud in een land dat eigenlijk een tussenstop moest zijnVeel van de oude gastarbeiders die nu met pensioen zijn hebben het financieel moeilijk, hun gezondheid is slecht en ze kampen met eenzaamheid. Ze krijgen niet de zorg die ze nodig hebben.
14/12 21u30  ‘Het drugsgebruik heeft onze samenleving helemaal niks goeds gebracht. Helemaal niks’Na 45 jaar politiek en bestuur zet VVD-veteraan Johan Remkes (67) een punt achter zijn carrière. Hij is kritisch. Burgers hebben behoefte aan daadkracht en duidelijkheid, maar te vaak geeft de overheid niet thuis. ‘Tenenkrommend.’
14/12 21u30  Beroemde gek, maar wat ‘Comandante Cobra’ precies doet...?Iván Riebeling zwaait de metalen deur naar zijn kantoor open. Binnen ligt pal naast de ingang een lome tijger in een kooi. ‘Ik vang dieren in nood op’, luidt zijn weinig geloofwaardige verklaring.
14/12 21u15  Binnenkort verkrijgbaar bij Amsterdamse poelier: hertenbiefstuk uit de OostvaardersplassenLiefhebbers van wild kunnen vanaf begin januari hertenbiefstuk uit de Oostvaardersplassen kopen. Een deel van het vlees van de ruim achttienhonderd gezonde dieren die de komende maanden worden afgeschoten in het natuurgebied, zal worden verwerkt door de Amsterdamse poelier Pieter van Meel. Dit maakte Staatsbosbeheer vrijdag bekend.
14/12 21u00  Ieren vrezen No Deal die kan leiden tot unificatie, premier wendt zich tot Brits parlementNa de Europese top heeft de Ierse premier Leo Varadkar zich vrijdag direct tot het Britse parlement gewend, een ongebruikelijke stap, met een verzoek er alles aan te doen een No Deal te voorkomen.
14/12 20u15  May zorgt voor irritatie aan de EU-vergadertafelDe Britse premier May zorgt voor irritatie aan de EU-vergadertafel. Ze wil concessies, maar kan niet duidelijk maken wat ze nodig heeft van de andere leiders om een harde Brexit te voorkomen.
14/12 20u15  Ondanks knieval Macron blijven de gele hesjes bivakkeren op ‘hun rotonde’De Franse president Macron heeft dan wel toezeggingen gedaan, maar de gele hesjes blijven. ‘Praten, daar is onze zonnekoning-president goed in.’
14/12 20u00  Minderjarigen vervolgd voor verspreiden van naaktfoto 14-jarige ÖnurEen 15-jarige jongen en 16-jarig meisje worden alsnog vervolgd voor sexting. Ze verspreidden een naaktfoto van de 14-jarige Enschedese jongen Önur, die zich daardoor in februari vorig jaar uit schaamte van het leven beroofde door van een flat te springen. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem bepaald in een zaak die was aangespannen door de ouders van de overleden jongen.
14/12 19u30  Minstens elf doden door voedselvergiftiging bij Indiase tempelceremonieIn de Zuid-Indiase deelstaat Karnataka zijn minstens elf mensen overleden na het eten van tempelvoedsel. Zeventig mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Velen verkeren in kritieke toestand.
14/12 19u15  Onder de bekendste bewoners waren Volkert van der G. en Mohammed B.: vandaag sluit Pieter Baan Centrum voorgoedLees meer >
14/12 19u15  Onderzoek naar haatdragende uitspraken van rector Islamitische Universiteit RotterdamAhmet Akgündüz, rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam, is opnieuw in opspraak gekomen. Op de Turkse televisiezender Akittv zei hij dat tegenstanders van de Turkse staat de doodstraf mogen krijgen van de Koran.
14/12 18u00  Gelderse varkensboer met de dood bedreigd na undercoverbeelden gillende biggetjesEen varkensboer in het Gelderse Lunteren is met de dood bedreigd naar aanleiding van undercoverbeelden die een dierenrechtenorganisatie maakte op zijn boerderij. Op de beelden, vorige week gepubliceerd door Animal Rights, is onder meer te zien hoe biggen onverdoofd van hun staart worden ontdaan.
14/12 17u30  Ierland legaliseert abortusNa een strijd van 35 jaar is het zover: Ierland heeft een wet aangenomen waarmee het abortus legaliseert. De senaat gaf na een debat van negen uur zijn goedkeuring aan de wet. Alleen president Higgins moet die nog ondertekenen.
14/12 17u15  Minister weet honger ‘Holle Bolle Gijzen’ niet te stillenGoedemiddag,
14/12 16u45  Inspectie na examendebacle zeer kritisch over Limburgs onderwijsEr is veel mis met het onderwijs van de Limburgse scholenkoepel LVO, waar ook VMBO Maastricht onder valt. Zeven afdelingen van elf onderzochte scholen kregen het slechtst mogelijke oordeel: ‘zeer zwak’. Ook de inspectie zelf heeft steken laten vallen.
14/12 15u00  Kosovo tart Servië met opbouw eigen legerKosovo gaat een eigen leger bouwen. Zo heeft het parlement vandaag met een overgrote meerderheid van stemmen besloten. De Servische premier Ana Brnabic stelde vorige week nog dat zo’n stap kan leiden tot een militaire interventie van haar kant.
14/12 14u15  ChristenUnie: ontzie lagere inkomens bij het klimaatbeleid met extra belastingkortingCoalitiepartij ChristenUnie wil lagere inkomensgroepen bij het klimaatbeleid ontzien door middel van een extra belastingkorting op de energierekening. Daardoor zullen mensen ‘die geen tientje per maand kunnen missen’ volgens CU-leider Gert-Jan Segers niet lijden onder een verdere verhoging van de energiebelasting op aardgas. Die belasting moet met het oog op de klimaatdoelen verder stijgen, want huishoudens aanzetten tot het isoleren en aardgasvrij maken van hun woning.
14/12 13u45  Bijna 200 landen moeten het vandaag eens worden over een antwoord op de klimaatcrisisDe klimaattop in het Poolse Katowice is een vuurproef voor de internationale gemeenschap. Wint nationalistisch eigenbelang? Of formuleert de wereld een geloofwaardig antwoord op de klimaatcrisis? Vrijdag moeten de 196 landen eruit zijn.
14/12 13u30  Bijna 200 landen moeten het eens worden over een antwoord op de klimaatcrisisDe klimaattop in het Poolse Katowice is een vuurproef voor de internationale gemeenschap. Wint nationalistisch eigenbelang? Of formuleert de wereld een geloofwaardig antwoord op de klimaatcrisis? Vrijdag moeten de 196 landen eruit zijn.
14/12 12u00  Segregatie in het onderwijs: de klas is een bubbel van gelijke zielenJongeren uit verschillende sociale groepen komen elkaar niet vanzelfsprekend tegen in het onderwijs. Dat zegt de Onderwijsraad in het rapport Hoofdlijnen van Stand van educatief Nederland, dat deze week is gepubliceerd. Eerder dit jaar signaleerde de Onderwijsinspectie al dat scholen dreigen 'bubbels' van gelijkgestemden dreigen te worden. Zelfs in Groningen. Hoe erg is dat? Lees hier het artikel dat we daarover schreven.
14/12 11u15  Schipholreiziger met bestemming Amsterdam verlost van NS-kaartautomaatBuitenlandse reizigers die op Schiphol aankomen en met de trein verder willen reizen, hoeven niet langer langs de kaartautomaat. Reizigers met bestemming Amsterdam die hun reis hebben geboekt via Booking.com kunnen hier alvast een online ticket kopen die op de smartphone wordt gezet. Daarmee kunnen mensen doorreizen naar Amsterdam Centraal.
14/12 10u45  Alleen zo kan de Stint de weg weer opLees meer >
14/12 10u30  Politie schiet dader van aanslag op kerstmarkt in Straatsburg doodChérif Chekatt, die dinsdag drie mensen doodschoot in Straatsburg, is donderdag gedood door de politie. Dat gebeurde nadat Chekatt het vuur had geopend op agenten, aldus minister Christophe Castaner (Binnenlandse Zaken).
14/12 10u30  De Stint was dus echt gevaarlijk. Wie is verantwoordelijk?Waarom was een gruwelijk ongeluk nodig om te ontdekken dat het toezicht op de Stint volledig ontbrak? Het antwoord op die vraag moet VVD-Kamerlid Remco Dijkstra donderdag in een algemeen verkeersdebat schuldig blijven. Eén ding is zeker: het ging faliekant mis bij het opstellen van veel te soepele toelatingseisen. ‘We realiseerden ons destijds te weinig wat dat betekende.’
14/12 10u00  Immigratiedienst betaalt tijdelijke krachten te weinig en breekt daarmee de wetDe Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) huurt willens en wetens tijdelijke werknemers in die ruim 600 euro minder betaald krijgen dan collega’s die in vaste dienst hetzelfde werk doen. Dit is in strijd met de wet op uitzendwerk, die uitzend- en detacheringsbureaus verplicht om werknemers te betalen wat in de sector gebruikelijk is. Overheidsdienst IND druist hiermee rechtstreeks in tegen de minister van Sociale Zaken die zulke praktijken in de uitzendsector probeert uit te roeien.
14/12 08u45  Voormalig ING-baas: ‘Mensen snappen best dat er in de top anders betaald wordt dan op de werkvloer’Waar menig Nederlands topbestuurder het jaar afsluit met een bezoedeld imago, geniet Jan Hommen (75) nog immer groot gezag. Hij is de aanvoerder van het AEX-beraad, u weet wel die club heren die in geblindeerde busjes naar het Catshuis kwamen. ‘Een ongelukkig beeld.’
14/12 08u30  Vredesakkoord Jemen: staakt-het-vuren in belegerde havenstad HodeidaNa een jarenlange impasse pakken hernieuwde vredesbesprekingen voor Jemen onverwacht positief uit. In de belegerde havenstad Hodeida wordt een staakt-het-vuren van kracht. Dat betekent een ‘verbetering voor de leefomstandigheden van miljoenen Jemenieten’, aldus VN-secretaris-generaal Antonio Guterres.
14/12 08u30  Zoon in maatpak probeert boerenbedrijf van zijn ouders te reddenDoor de mestwetgeving staat het biologische ‘levenswerk’ van zijn ouders op omvallen. De overheid springt definitief niet bij, bleek donderdag in de Tweede Kamer. En dus gaat Meindert Engwerda zelf op zoek naar geld.
14/12 08u30  Familie van Reduan B. legt emotionele verklaring af: ‘Ons leven is voorbij’In emotionele slachtofferverklaringen beschreven de moeder en zus van Reduan, de doodgeschoten broer van kroongetuige Nabil B., donderdagochtend in de rechtbank de consequenties van deze wraakmoord op 29 maart. Zwaarbeveiligd, via een geluidsverbinding vanaf een geheime plek, verwijten zij het Openbaar Ministerie het in gebreke blijven bij hun beveiliging.
14/12 06u45  Europese leiders bieden May een slap helpend handjeDe EU is bereid de Britse premier May te helpen de zorgen in haar parlement over het Brexitakkoord weg te nemen, maar de marges zijn smal en de politieke wil is beperkt. Die afgebakende boodschap gaven de leiders van de 27 EU- landen donderdagavond aan hun Britse collega. De schuld van een eventuele harde Brexit met een onvoorspelbaar hoge economische schade, legden de leiders eensgezind bij Londen.
14/12 04u00  Amerikaanse Senaat trotseert Trump met dubbele stemming over Saoedi-ArabiëDe door de Republikeinen gedomineerde Amerikaanse Senaat wil dat een einde komt aan de militaire steun die Saoedi-Arabië van de VS krijgt bij het conflict in Jemen. Ook stemde het hogerhuis van het parlement voor een resolutie waarin de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van journalist Jamal Khashoggi.
14/12 02u15  Hoofdofficier van justitie dient klacht in tegen top OM wegens onderzoek naar zijn sekslevenDe Rotterdamse hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen heeft een klacht ingediend tegen de top van het Openbaar Ministerie en de commissie die mogelijke integriteitsschendingen door hem onderzoekt. De advocaat van de hoofdofficier stelt in een brief aan de Autoriteit Persoonsgegevens dat bij het onderzoek illegaal gegevens over zijn seksleven worden verzameld en dat het OM als instantie die de wet moet handhaven hiermee zelf de wet overtreedt.
13/12 23u30  Dader van aanslag op kerstmarkt in Straatsburg is doodgeschotenChérif Chekatt, die drie mensen doodschoot in Straatsburg, is donderdag gedood door de politie. Dat gebeurde nadat Chekatt het vuur had geopend op agenten, aldus minister Christophe Castaner (Binnenlandse Zaken).
13/12 22u45  ‘Mensen snappen best dat er in de top anders betaald wordt dan op de werkvloer’Waar menig Nederlands topbestuurder het jaar afsluit met een bezoedeld imago, geniet Jan Hommen (75) nog immer groot gezag. Hij is de aanvoerder van het AEX-beraad, u weet wel die club heren die in geblindeerde busjes naar het Catshuis kwamen. ‘Een ongelukkig beeld.’
13/12 22u45  Deze drie voorstellen moeten onze democratie weer bij de tijd krijgen, want dat is broodnodigDe Staatscommissie-Remkes is eruit: om de democratie beter te laten functioneren en dichter bij de kiezers te brengen, is het tijd voor hervorming. De commissie doet drie voorstellen: een aangepaste rol van de Eerste Kamer, een bindend correctief referendum en een gekozen formateur bij landelijke verkiezingen. Hoe kansrijk zijn de plannen?
13/12 22u45  Landelijke campagne tegen nepnieuws, is dat wel een goed idee?De overheid wil volgend jaar in aanloop naar de Provinciale en Europese verkiezingen een campagne beginnen om te waarschuwen voor desinformatie. Vanuit politiek en wetenschap is er kritiek op deze aanpak.
13/12 22u15  Waarom hoogleraren ‘voor het eerst in de geschiedenis’ gaan stakenVrijdagmiddag protesteren medewerkers van universiteiten en studenten in Den Haag. Met rode vierkantjes op hun kleding trekken ze ten strijde. Wat is er aan de hand?
13/12 22u15  Scholen vieren Paarse Vrijdag, maar lhbt-leerlingen worden nog te vaak gepestOp 900 middelbare scholen en mbo-instellingen wordt 14 december Paarse Vrijdag gevierd als signaal dat seksuele diversiteit normaal is. Maar leerlingen én docenten maken op middelbare scholen nog steeds veel denigrerende opmerkingen over homo’s.
13/12 22u15  Geweld Westelijke Jordaanoever laait op, Israël blokkeert RamallahNa een periode van relatieve rust is het dodelijke geweld op de bezette Westelijke Jordaanoever de afgelopen dagen opgelaaid. Een Palestijnse schutter doodde donderdag twee militairen bij een bushalte. Het Israëlische leger bracht binnen een etmaal vier Palestijnen om.
13/12 21u45  ‘Dader van aanslag op kerstmarkt in Straatsburg is doodgeschoten’Cherif Chekatt, de 29-jarige man die dinsdag het vuur opende op bezoekers van een kerstmarkt in Straatsburg en daarna spoorloos verdween, zou donderdagavond zijn doodgeschoten. Franse media berichtten dit op basis van nog anonieme bronnen bij de politie.
13/12 21u45  Besprekingen Jemen leveren meer op dan verwacht, maar is de vrede ook echt getekend?Na een jarenlange impasse pakken hernieuwde vredesbesprekingen voor Jemen onverwacht positief uit. In de belegerde havenstad Hodeida wordt een staakt-het-vuren van kracht. Dat betekent een ‘verbetering voor de leefomstandigheden van miljoenen Jemenieten’, aldus VN-secretaris-generaal Antonio Guterres.
13/12 21u45  Waarom hoogleraren vrijdag ‘voor het eerst in de geschiedenis’ gaan stakenVrijdagmiddag protesteren medewerkers van universiteiten en studenten in Den Haag. Met rode vierkantjes op hun kleding trekken ze ten strijde. Wat is er aan de hand?
13/12 21u15  Jaar na orkaan Irma ‘nog geen dak hersteld’ met Nederlands geld voor wederopbouwRuim een jaar na de verwoestende orkaan Irma is op Sint Maarten met het Nederlandse geld voor de wederopbouw ‘nog geen dak op het eiland hersteld’. Dat schrijft de Nederlandse Algemene Rekenkamer in een donderdag verschenen onderzoek naar de besteding van de in totaal 550 miljoen euro die voor het autonome Caribische land beschikbaar is.
13/12 21u00  Topmannen in geblindeerde busjes niet goed voor imago bedrijfslevenDat zestien ‘supercommissarissen’ uit het bedrijfsleven dit najaar in geblindeerde busjes bij premier Rutte in het Catshuis arriveerden, was een ongelukkige samenloop van omstandigheden, vertelt oud-topman Jan Hommen in een interview. De gewone busjes waren op.
13/12 21u00  Geweld Westelijke Jordaanoever laait op na dood twee militairenNa een periode van relatieve rust is het dodelijke geweld op de bezette Westelijke Jordaanoever de afgelopen dagen opgelaaid. Een Palestijnse schutter doodde donderdag twee militairen bij een bushalte. Het Israëlische leger bracht binnen een etmaal vier Palestijnen om.
13/12 20u45  130 landen moeten het eens worden over een antwoord op de klimaatcrisisDe klimaattop in het Poolse Katowice is een vuurproef voor de internationale gemeenschap. Wint nationalistisch eigenbelang? Of formuleert de wereld een geloofwaardig antwoord op de klimaatcrisis? Vrijdag moeten de 130 landen eruit zijn.
13/12 19u45  Europees Hof zet streep door soepelere norm dieselsDe Europese Commissie heeft de emissienorm voor nieuwe dieselauto’s, die twee jaar geleden werd ingevoerd, ten onrechte versoepeld. Om fabrikanten meer tijd te geven hun motoren schoner te maken, verruimde de Commissie de norm, waardoor diesels twee keer zo vuil mogen zijn.
13/12 19u15  Verdachte Andy S. krijgt van rechter laatste woord: ‘Ik heb ontzettend veel spijt. Dat was het’Vandaag vond in Amsterdam de inhoudelijke behandeling plaats van de rechtszaak tegen de 40-jarige Shurandy S. Hij wordt verdacht van de moord op Reduan B., de broer van kroongetuige Nabil B. Onder andere de nabestaanden van Reduan kwamen aan het woord tijdens de emotionele zitting. Lees hier ons liveblog terug.
13/12 18u30  Slapeloze nachten, eindeloze onderhandelingen, scheldpartijen: hoe houdt May het vol?Het waren uitputtende maanden voor May, sinds ze als premier aantrad om de Brexit erdoor te loodsen. Nu het einde in zicht is, dringt zich de vraag op hoe ze dat toch volhoudt – de druk, de scheldpartijen, onderhandelingen, rondreisjes door Europa. Haar geheim: een pot pindakaas, een liefhebbende echtgenoot en een keer per week naar de kerk.
13/12 18u30  Minder scheepsafval in zee dankzij nieuwe regels voor havensEuropa verwacht dat de scheepvaart minder afval in zee gaat dumpen dankzij nieuwe regels. Havens moeten voortaan tegen een vaste vergoeding alle scheepsafval aannemen. Alleen bij hoge uitzondering mogen ze extra kosten in rekening brengen.
13/12 17u15  Kamer legde zelf de kiem voor rammelende StintGoedemiddag,
13/12 16u45  Arrestatieteam bezig met operatie in Straatsburg, op zoek naar pleger aanslag op kerstmarktZwaarbewapende agenten van een Frans arrestatieteam zijn donderdagmiddag een operatie begonnen in Straatsburg, kennelijk op zoek naar Cherif Chekatt die dinsdag het vuur opende op bezoekers van een kerstmarkt. Als gevolg van de aanslag zijn drie mensen omgekomen. Ooggetuigen meldden hoe agenten van de RAID-eenheid uitzwermden over een straat in Neudorf, een dichtbevolkte wijk niet ver van het centrum.
13/12 16u30  **Frans arrestatieteam bezig met operatie in Straatsburg op zoek naar pleger aanslag op kerstmarkt **Zwaarbewapende agenten van een Frans arrestatieteam zijn donderdagmiddag een operatie begonnen in Straatsburg, kennelijk op zoek naar Cherif Chekatt die dinsdag het vuur opende op bezoekers van een kerstmarkt. Als gevolg van de aanslag zijn drie mensen omgekomen. Ooggetuigen meldden hoe agenten van de RAID-eenheid uitzwermden over een straat in Neudorf, een dichtbevolkte wijk niet ver van het centrum.
13/12 16u15  Niet alleen May, alle Europese leiders hebben het moeilijkDonderdag komen de Europese leiders bijeen. Iedereen kijkt naar Theresa May en Groot-Brittannië, maar ook in de rest van Europa is het politieke klimaat guur en onbestendig.
13/12 15u15  Ook Albert Heijn stopt met verkoop Franse ‘staleend’ na campagne Wakker DierNa Lidl en Aldi zal ook Albert Heijn volgend jaar stoppen met de verkoop van de Franse ‘staleend’. De supermarktketens hebben dit toegezegd aan dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier, die deze week een campagne is begonnen om de barbarie-eend, een populair gerecht met Kerst, uit de schappen te krijgen.
13/12 15u00  Dodental aanslag Straatsburg loopt op tot drie, zoektocht naar dader duurt voortTerwijl het dodental van de aanslag op de kerstmarkt in Straatsburg donderdag opliep tot drie, zochten ruim zevenhonderd agenten in en rond de stad naar Cherif Chekatt, de vermoedelijke schutter. Parijs heeft het dreigingsniveau verhoogd naar het hoogste niveau. Ook verspreidde de politie een opsporingsposter met een foto van de voortvluchtige.
13/12 15u00  Haaien, infecties en gevriesdroogd voedsel: wat bezielt roeiers die de oceaan oversteken?Roeiend van Europa naar Amerika: avonturier Ralph Tuijn begon er woensdag voor de vierde keer aan. Ook drie vrienden uit Kennemerland varen de komende dagen in een roeiboot de Atlantische Oceaan over. Wat bezielt deze solo-roeiers om vrijwillig een reeks ontberingen te trotseren?
13/12 14u30  In Jemen vindt een humanitaire ramp plaats, maar toch interesseert het u niet. Waarom?Lees meer >
13/12 13u30  China krijgt in Nederland verdwenen mummie voorlopig niet terugTwee Chinese dorpen krijgen hun verdwenen mummie van een heilige monnik voorlopig niet terug. Ze deden tevergeefs een beroep op de Nederlandse rechter. De verslagenheid is groot.
13/12 12u30  Trumps problemen nemen toe: ook tabloid erkent rol bij betalen zwijggeld aan ‘minnares’De kans dat Donald Trump na zijn presidentschap wordt aangeklaagd voor het betalen aan zwijggeld aan twee vrouwen, is toegenomen. Na Trumps advocaat Michael Cohen, erkent nu ook een grote uitgever van tabloidbladen dat het ‘in samenwerking’ met de Trump-campagne geld betaalde om negatieve verhalen over de miljardair de kop in te drukken.
13/12 11u45  May mag door met de volgende Houdini-act om de Brexit te voltooienMay mag doorregeren, maar rust krijgt ze niet. De brexiteers zullen haar het leven deksels lastig blijven maken.
13/12 11u00  Jos B. wast handen in onschuld, maar verklaart niet hoe dna op onderbroek van Nicky terechtkwamIn de rechtbank van Maastricht stonden de nabestaanden van Nicky Verstappen woensdag voor het eerst oog in oog met Jos B., de man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 11-jarige jongen in 1998. B. verklaarde onschuldig te zijn, maar zwijgt over hoe het kan dat 21 dna-sporen van hem zijn aangetroffen op het lichaam en de onderbroek van Nicky.
13/12 10u45  De verdachte aanslagpleger van Straatsburg wordt nog gezocht. Hoe komt zo iemand van A naar B?Zo’n 700 agenten zoeken nog altijd naar de voortvluchtige Chérif C., de vermeende dader die dinsdag meerdere mensen doodschoot op de kerstmarkt in Straatsburg. Hoe komt een gezochte aanslagpleger van A naar B? Lees hier het verhaal terug van journalist Bahram Sadeghi, die vorig jaar besloot de vluchtroute na te reizen van Anis Amri, die een aanslag pleegde op een kerstmarkt in Berlijn.
13/12 10u45  Veiligheid Stint ‘ontoereikend’, bolderkar blijft verbannen van de openbare wegDe Stint mag voorlopig de openbare weg niet op. Uit onderzoek van TNO blijkt dat de veiligheid van de elektrische bolderkar ‘ontoereikend’ is. De Stint schiet tekort op alle zes de veiligheidseisen die het onderzoeksinstituut aan het gebruik ervan stelt.
13/12 09u00  Trumps advocaat krijgt drie jaar cel voor betalen zwijggeldDe regelaar van Donald Trump, de 52-jarige advocaat Michael Cohen, is woensdag tot drie jaar cel veroordeeld omdat hij in 2016 tijdens de verkiezingscampagne zwijggeld betaalde aan twee vrouwen die beweerden een affaire met Trump te hebben gehad.
13/12 08u15  Tweede Canadees verdwenen in China na eerdere arrestatie oud-diplomaatEen tweede Canadees is verdwenen in China. Het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken vreest dat ondernemer Michael Spavor gearresteerd is. Eerder deze week werd een Canadese oud-diplomaat opgepakt – Michael Kovrig, werknemer van de denktank Internationale Crisis Groep wordt vastgehouden voor onderzoek door de Chinese staatsveiligheidsdienst.
13/12 07u15  Tweede Canadees verdwenen in ChinaEen tweede Canadees is verdwenen in China. Het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken vreest dat ondernemer Michael Spavor gearresteerd is. Eerder deze week werd een Canadese oud-diplomaat opgepakt – Michael Kovrig, werknemer van de denktank Internationale Crisis Groep wordt vastgehouden voor onderzoek door de Chinese staatsveiligheidsdienst.
13/12 07u00  Tweede Canadees mogelijk gearresteerd in ChinaEen tweede Canadees is verdwenen in China. Het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken vreest dat ondernemer Michael Spavor gearresteerd is. Eerder deze week werd een Canadese oud-diplomaat opgepakt – Michael Kovrig, werknemer van de denktank Internationale Crisis Groep wordt vastgehouden voor onderzoek door de Chinese staatsveiligheidsdienst.
13/12 02u15  Duizenden Hongaren op de been na aanname omstreden overwerkwetEnkele duizenden Hongaren hebben woensdagavond in Boedapest geprotesteerd, nadat het parlement de omstreden overwerkwet van premier Viktor Orbán had aangenomen. Volgens vakbonden en oppositiepartijen gaat het om een 'slavenwet'.
12/12 23u30  Straatsburg zoekt met 700 agenten naar gewonde, voortvluchtige schutterZo’n 700 agenten zoeken nog altijd naar Chérif C., de vermeende dader die dinsdag meerdere mensen doodschoot op de kerstmarkt in Straatsburg. De man is nog altijd voortvluchtig en is gewond.
12/12 23u00  ‘Met een liquidatie hield ook ik geen rekening’Zijn cliënt Nabil B. is misschien wel de bekendste kroongetuige van het land. Die wilde praten in een reeks liquidatiezaken, uit wraak werd zijn broer vermoord. Advocaat Bart Stapert stopt, hij wordt rechter. ‘De moord was een wake-upcall.’
12/12 22u15  Rijkste man van Azië huurt paleizen en vliegt wereldsterren in voor huwelijk van zijn dochterLiefhebbers van sprookjeshuwelijken kunnen hun hart ophalen: zakenman Mukesh Ambani (volgens Forbes goed voor 38 miljard euro) heeft paleizen afgehuurd en supersterren laten invliegen voor de bruiloft van zijn dochter Isha. Zij trouwde woensdag met Anand, zoon van zakentycoon Ajay Piramal, die een vermogen van zo’n 9 miljard euro heeft.
12/12 22u00  40 uur taakstraf geëist voor verspreiden anti-homofolders in Amsterdam-WestDe behandeling voor de Amsterdamse rechtbank van de zaak over folders met antihomoteksten is woensdag neergekomen op een potje juridisch armpjedrukken tussen de vrijheid van meningsuiting en het recht om niet gediscrimineerd te worden.
12/12 20u45  Na maanden van woede ontvangt Den Haag ING-topman Hamers poesliefDe verwachte afstraffing van ING-topman Ralph Hamers, op bezoek in de Tweede Kamer, ontpopte zich woensdag tot een ‘prettig gesprek’. ‘Wij willen gewoon trots kunnen zijn op het Nederlandse bankwezen.’
12/12 20u45  Minister offert spitsstrook in strijd tegen filesHet is een ergernis van veel automobilisten: rode kruizen boven spitsstroken, terwijl het druk is. Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen schiet de gekwelde automobilist nu te hulp en bindt de strijd aan met het filemonster. Daartoe offert ze een deel van de spitsstroken, die lonkende strook zwart asfalt die buiten de piektijden vaak nutteloos leeg ligt te zijn.
12/12 20u45  Macron lapt Europese regels aan zijn laars om protest gele hesjes te bedwingen‘Kruimels, maar we willen het hele stokbrood!’, zo reageerde een aanhanger van de gele hesjes-beweging op de concessies die de Franse president Emmanuel Macron maandag in een televisietoespraak deed. Maar zelfs de kruimels komen de ambitieuze president duur te staan, niet alleen thuis, maar ook in Europa.
12/12 20u30  Minder rode kruizen bij drukte op de weg: minister offert spitsstrook in strijd tegen filesHet is een ergernis van veel automobilisten: rode kruizen boven spitsstroken, terwijl het druk is. Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen schiet de gekwelde automobilist nu te hulp en bindt de strijd aan met het filemonster. Daartoe offert ze een deel van de spitsstroken, die lonkende strook zwart asfalt die buiten de piektijden vaak nutteloos leeg ligt te zijn.
12/12 20u00  Al voor de moord op broer van kroongetuige Nabil B. waren er signalen dat zijn familie gevaar liepAl voor de moord op Reduan, de broer van kroongetuige Nabil B., waren er concrete en specifieke signalen dat de familie van B. gevaar liep. Twee dagen eerder had het Openbaar Ministerie (OM) aan Reduan beveiligingsmaatregelen toegezegd, maar deze zijn niet op tijd toegepast. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Advocaat Bart Stapert bevestigt dit. De raadsman stond tot voor kort de kroongetuige bij.
12/12 19u15  Echtscheiding? Dan moet ook het pensioen worden verdeeld, vindt KoolmeesBij echtscheidingen moet in de toekomst ook het pensioen worden verdeeld. Beide ex-partners krijgen dan een eigen pensioen, zodat zij in dat opzicht niets meer met elkaar te maken hebben. Minister Koolmees van Sociale Zaken hoopt zo vooral de financiële positie van veel vrouwen te verbeteren.
12/12 18u45  Rechtbank ziet voldoende reden om Jos B. langer vast te houdenJos B., verdachte in de zaak-Nicky Verstappen, blijft vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Maastricht woensdag bepaald. Volgens de rechters zijn er voldoende verdenkingen tegen B. voor het verkrachten en doden van de 11-jarige Nicky in 1998.
12/12 18u15  Tweede Kamer eist opheldering over ware toedracht dodelijk Apache-ongeluk in MaliDe Tweede Kamer eist opheldering over de toedracht van het ongeluk met een Apache-helikopter in 2015 in Mali. Twee Nederlandse militairen kwamen om toen de helikopter neerstortte door een technisch mankement. Zowel coalitie als oppositie wil weten hoe dat mankement echt is ontstaan.
12/12 18u00  Afghaanse voetbalchef geschorst na aantijgingen seksueel misbruikDe voorzitter van de Afghaanse voetbalbond, Keramuddin Keram, is woensdag geschorst door de wereldvoetbalbond FIFA. Hij moet afzien van alle activiteiten op voetbalgebied, zowel internationaal als in Afghanistan, zolang onderzoek wordt gedaan naar seksueel misbruik van leden van het nationaal voetbalteam van Afghanistan.
12/12 17u00  Rutte speculeert: liever uitstel dan harde BrexitGoedemiddag,
12/12 17u00  Hoe zzp’ers zich laten verleiden door woekerleningenLees meer >
12/12 16u45  ‘Turkije organiseerde ontvoeringen in andere landen’Turkije heeft in een reeks landen aanhangers van de Gülenbeweging opgepakt of laten oppakken, op een wijze die neerkomt op ontvoering. Slachtoffers worden van straat geplukt of uit hun huis gehaald en zonder juridische plichtplegingen op het vliegtuig gezet naar Turkije, om te worden vervolgd wegens ‘terrorisme’ en betrokkenheid bij de couppoging van juli 2016.
12/12 15u45  Amsterdam regelt 24-uursopvang voor 500 uitgeprocedeerdenAmsterdam gaat twintig locaties zoeken voor de 24-uursopvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Een groep van vijfhonderd zogenoemde ongedocumenteerden mag maximaal anderhalf jaar gebruik maken van de opvang. Ze moeten verplicht meewerken ‘aan een toekomst in of buiten Nederland’.
12/12 15u15  Britse Conservatieven stemmen vanavond over het lot van premier MayDe Britse Conservatieven stemmen woensdagavond over Theresa Mays lot als partijleider en premier. Zeker 48 fractieleden van haar partij hebben in een brief het vertrouwen in May opgezegd. Dat maakt een stemming over haar leiderschap nu mogelijk.
12/12 15u00  Advocaat: 21 dna-sporen van Jos B. op onderbroek en pyjama Nicky zijn ‘geen dadersporen’Volgens de advocaat van Jos B., verdacht van de moord op de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998, zijn de dna-sporen van zijn cliënt op het lichaam van Verstappen geen ‘dadersporen’. Dat zei de raadsman op de eerste zittingsdag van het proces tegen B. Maar volgens justitie is het onwaarschijnlijk dat de sporen er zijn gekomen als gevolg van onschuldig contact. ‘Nicky en B. kenden elkaar niet.’
12/12 14u45  Advocaat: 17 dna-sporen van Jos B. op onderbroek en pyjama Nicky zijn ‘geen dadersporen’Jos B. ontkent dat hij de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998 heeft misbruikt en om het leven heeft gebracht. Woensdag is in Maastricht de strafzaak tegen B. begonnen. ‘Ik ben niet de persoon die Nicky heeft ontvoerd. Ik ben niet de persoon die ontuchtige handelingen met Nicky heeft gepleegd. Ik ben niet de persoon die Nicky van het leven heeft beroofd’, zei B. tegen de rechter.
12/12 14u45  PVV-Kamerlid Karen Gerbrands weg na ‘eenzame tijd’ in haar eigen fractieTweede Kamerlid Karen Gerbrands verlaat de Tweede Kamer omdat zij in eigen kring onvoldoende steun voelt na het overlijden van haar vriendin en mede-PVV’er Willie Dille, eerder dit jaar. Gerbrands had gehoopt op een ‘warme deken’ van medeleven. ‘Maar ik heb me nog nooit zo alleen gevoeld.’ Daarom voelt zij zich niet meer thuis in de fractie van Geert Wilders. Wel blijft zij aan voor de PVV als raadslid in de gemeenteraad van Den Haag.
12/12 14u30  Zeventien dna-sporen van Jos B. op onderbroek en pyjama Nicky VerstappenJos B. ontkent dat hij de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998 heeft misbruikt en om het leven heeft gebracht. Woensdag is in Maastricht de strafzaak tegen B. begonnen. ‘Ik ben niet de persoon die Nicky heeft ontvoerd. Ik ben niet de persoon die ontuchtige handelingen met Nicky heeft gepleegd. Ik ben niet de persoon die Nicky van het leven heeft beroofd’, zei B. tegen de rechter.
12/12 13u45  Twee doden bij aanslag in Straatsburg; klopjacht op verdachte nog gaandeDe man die dinsdagavond in Straatsburg twee mensen doodschoot nabij een drukke kerstmarkt, is nog steeds voortvluchtig. Bij de schietpartij vielen ook twaalf gewonden, waarvan zes ernstig. Burgers in de binnenstad en daarbuiten werden opgeroepen om binnen te blijven, zolang de zoektocht naar de man voortduurt. De Franse politie gaat uit van een terreuraanslag en de regering riep in de loop van de nacht de noodtoestand uit.
12/12 13u00  Het rijke en succesvolle Team Sky moet op zoek naar nieuwe sponsor: Sky houdt ermee op na 2019Team Sky, de rijkste en meest succesvolle wielerploeg van het peloton, is bezig aan zijn laatste jaar. Het Britse mediabedrijf maakte woensdagmorgen bekend na 2019 te stoppen als geldschieter. Ook subsponsor 21st Century Fox houdt ermee op.
12/12 13u00  Canadese rechter laat topvrouw van Chinees techbedrijf Huawei op borgtocht vrijDe Canadese rechter heeft dinsdag de Chinese tech-topvrouw Meng Wanzhou op borgtocht vrijgelaten in afwachting van een officieel uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten. Ondertussen is een Canadese oud-diplomaat die voor een gezaghebbende denktank werkt door de Chinese staatsveiligheidsdienst meegenomen. Zowel de Verenigde Staten als Canada overwegen een negatief reisadvies voor China af te kondigen.
12/12 12u45  ‘Genant’: Trump ruziet met Democraten over de muur, voor het oog van miljoenen AmerikanenVoor de ogen van miljoenen tv-kijkers kibbelden president Trump en de twee hoogste Democratische leiders dinsdag in het Oval Office over de muur aan de grens met Mexico. Zo’n ruzie in de presidentiële werkkamer voor het oog van de natie, was nog nooit vertoond. ‘Lelijk’, ‘genant’ en ‘totale chaos’, zo werden de zeventien minuten na afloop genoemd.
12/12 12u30  ‘Genant’: Trump ruziet voor oog van miljoenen Amerikanen met Democraten over de muurVoor de ogen van miljoenen tv-kijkers kibbelden president Trump en de twee hoogste Democratische leiders dinsdag in het Oval Office over de muur aan de grens met Mexico. Zo’n ruzie in de presidentiële werkkamer voor het oog van de natie, was nog nooit vertoond. ‘Lelijk’, ‘genant’ en ‘totale chaos’, zo werden de zeventien minuten na afloop genoemd.
12/12 12u15  Scandinavische schuldenindustrie richt zich met woekerrentes op Nederlandse zzp’erScandinavische kredietverstrekkers ontdekken Nederlandse zzp’ers als klant voor woekerleningen. Zonder deugdelijke controle van bedrijfsplannen of -cijfers lenen het uit Zweden afkomstige Yeaz en het Finse OPR en Ferratum in kleine brokjes miljoenen euro’s uit aan kleine ondernemers die nergens anders terecht kunnen. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant en De Groene Amsterdammer.
12/12 12u00  De blinde Iraanse Ahmad mag niet in Nederland blijven, want hij is ‘niet homo genoeg’Homoseksuele asielzoekers worden niet langer op basis van westerse stereotypen beoordeeld, kondigde staatssecretaris Harbers afgelopen zomer aan. Hij moet zich woensdag in de Kamer verantwoorden, want in zaken als die van de Iraanse blinde asielzoeker Ahmad Heidari worden de stereotypen nog altijd gebruikt.
12/12 10u30  Drie doden bij aanslag in Straatsburg; klopjacht op verdachte nog gaandeDe man die dinsdagavond in Straatsburg drie mensen doodschoot nabij een drukke kerstmarkt, is nog steeds voortvluchtig. Bij de schietpartij vielen ook twaalf gewonden, waarvan zes ernstig. Burgers in de binnenstad en daarbuiten werden opgeroepen om binnen te blijven, zolang de zoektocht naar de man voortduurt. De Franse politie gaat uit van een terreuraanslag en de regering riep in de loop van de nacht de noodtoestand uit.
12/12 10u00  Nieuwe polio-achtige verlammingsziekte baart artsen grote zorgenEen nieuwe, polio-achtige ziekte is aan een opmars bezig. Deze is genaamd ‘acute slappe verlamming’, of AFM. In de VS hebben sinds 2014 al zo’n vierhonderd mensen de diagnose gekregen, voornamelijk kinderen. In Europa gaat het om zeker enkele tientallen.
12/12 09u45  Artsen behandelen te lang door in laatste levensfase patiëntenPatiënten in Nederland ontvangen in de laatste fase van hun leven talrijke overbodige medische interventies. Zij slikken medicijnen die geen enkele zin meer hebben en ondergaan handelingen die gericht zijn op genezing, ook als genezing niet meer mogelijk is. Dat blijkt uit het proefschrift van arts-onderzoeker Eric Geijteman, die woensdag op het Erasmus MC in Rotterdam zijn doctorstitel ontvangt. Patiënten- en artsenorganisaties onderschrijven zijn conclusies.
12/12 08u45  De Groene: Defensie verzweeg ware toedracht fatale helikoptercrash in MaliDe helikoptercrash in Mali, waarbij in 2015 kapitein René Zeetsen (30) en eerste luitenant Ernst Mollinger (26) om het leven kwamen, werd veroorzaakt door onzorgvuldig onderhoud. Dat meldt De Groene Amsterdammer naar aanleiding van een intern rapport van Defensie en andere documenten. Eerder werd gezegd dat de helikopter tijdens een schietoefening neerstortte als gevolg van een technisch defect.
12/12 07u45  Canadese rechter laat Huawei-topvrouw op borgtocht vrijDe Canadese rechter heeft dinsdag de Chinese tech-topvrouw Meng Wanzhou op borgtocht vrijgelaten in afwachting van een officieel uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten.
12/12 07u45  Klopjacht op dader schietpartij Straatsburg nog steeds in volle gangDe man die dinsdagavond in Straatsburg drie mensen doodschoot nabij een drukke kerstmarkt, is nog steeds voortvluchtig. Bij de schietpartij vielen ook twaalf gewonden, waarvan zes ernstig. Burgers in de binnenstad en daarbuiten werden opgeroepen om binnen te blijven, zolang de zoektocht naar de man voortduurt. De Franse politie gaat uit van een terreuraanslag en de regering riep in de loop van de nacht de noodtoestand uit.
12/12 07u30  Schietpartij Straatsburg: drie doden, dader nog voortvluchtig, dreigingsniveau verhoogdStraatsburg is dinsdagavond opgeschrikt door een schietpartij waarbij drie doden en twaalf gewonden zijn gevallen, waarvan zes ernstig. Tijdens de klopjacht op de schutter werd de binnenstad hermetisch afgesloten en moesten burgers binnen blijven. De dader is nog voortvluchtig. De Franse politie gaat uit van een terreuraanslag en voert extra grenscontroles uit. In de loop van de nacht werd de noodtoestand uitgeroepen.
12/12 06u30  Nu woekkerrentes aan banden zijn gelegd, richten kredietcowboys zich op zzp'ersFikse leningen, zonder lastige vragen, maar met een torenhoge rente. Kredietcowboys richten zich hiermee op kwetsbare zpp’ers. Zelfs schulden stapelen is geen probleem, blijkt uit een aantal eigen aanvragen.
12/12 04u15  Canadese rechter stelt borg voor Huawei-directeur vast op 10 miljoen dollarDe Canadese rechter heeft de borg voor de cfo van Huawei, Meng Wanzhou, vastgesteld op 10 miljoen Canadese dollar (6,6 miljoen euro), waarvan 7,5 miljoen in cash. Daarnaast moet Meng al haar paspoorten en andere reisdocumenten inleveren bij de Canadese autoriteiten.
12/12 03u00  Schietpartij Straatsburg: klopjacht op dader, drie doden, zaak behandeld als terreurStraatsburg is dinsdagavond opgeschrikt door een schietpartij waarbij drie doden en twaalf gewonden zijn gevallen, waarvan zes ernstig. Tijdens de klopjacht op de schutter werd de binnenstad hermetisch afgesloten en moesten burgers binnen blijven. De Franse politie gaat uit van een terreuraanslag. De dader is nog altijd voortvluchtig.
12/12 02u45  **Canadese rechter stelt borg voor Huawei-directeur vast op 10 miljoen dollar **De Canadese rechter heeft de borg voor de cfo van Huawei, Meng Wanzhou, vastgesteld op 10 miljoen Canadese dollar (6,6 miljoen euro), waarvan 7,5 miljoen in cash. Daarnaast moet Meng al haar paspoorten en andere reisdocumenten inleveren bij de Canadese autoriteiten.
12/12 02u30  Hoe de politie na 25 jaar de zaak-Milica van Doorn alsnog kon oplossenHüseyin A. werd dinsdag veroordeeld tot twintig jaar cel voor het verkrachten en doden van Milica van Doorn in 1992. Een grootschalig dna-onderzoek bracht vorig jaar de doorbraak. ‘We hebben een hit op het Y-profiel. We zijn echt heel dichtbij.’
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

11x VS zeggen miljarden toe om oorzaken migratie in Centraal-Amerika aan te pakken19/12 03u30 - de Volkskrant: De Verenigde Staten investeren meer dan 10 miljard dollar in Centraal-Amerika om de illegale migratie vanuit die landen tegen te gaan. Ruim 5,8 miljard dollar is bestemd voor het terugdringen van drugshandel, geweld en armoede in Honduras, Guatemala en El Salvador.
5x Volkskrant-journalist en hoogleraar onderzoeken geldstromen harddrugs op verzoek Amsterdam18/12 23u45 - de Volkskrant: Hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops en oud-Volkskrant-redacteur Jan Tromp gaan op verzoek van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam de geldstromen rondom harddrugs in de stad onderzoeken.
5x Advies gezondheidsraad: ent jaarlijks in tegen meningokokken type C en W19/12 07u45 - de Volkskrant: De Gezondheidsraad wil dat voortaan alle 14-jarigen en alle baby's van 14 maanden oud worden ingeënt tegen meningokokken type C en W. De raad roept het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op om deze inentingen toe te voegen aan het Rijksvaccinatieprogramma.
5x Nederlanders hebben lichte voorkeur voor wintertijd, blijkt uit flitspeiling Ollongren19/12 08u15 - de Volkskrant: In de strijd om de tijd boeken de liefhebbers van de wintertijd een overwinning. Uit de flitspeiling die minister Ollongren van Binnenlandse Zaken liet uitvoeren, blijkt dat 41 procent van de Nederlanders een voorkeur heeft voor permanente wintertijd, de tijd die nu in de winter van kracht is. Permanente zomertijd is de keuze van 27 procent. Handhaving van het huidige systeem van klokverzetten is geliefd bij 24 procent van de respondenten.
4x Ryanair vraagt ontslag aan voor Eindhovens personeel - vergelding voor stakingen?18/12 21u00 - de Volkskrant: De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft bij het UWV collectief ontslag aangevraagd voor al het in Nederland gevestigde personeel. De prijsvechter noemt slechte bedrijfseconomische prestaties als de reden voor het ontslag. Maar volgens pilotenvakbond VNV wordt dat motief niet cijfermatig onderbouwd en lijkt het bedrijf met het besluit opnieuw wraak te nemen op stakend personeel.
4x Senaat VS akkoord met grote hervorming gevangeniswet19/12 07u00 - de Volkskrant: De Amerikaanse senaat heeft een hervormingswet van het gevangeniswezen aangenomen, waarbij een deel van de gedetineerden in het land kan rekenen op verkorting van hun straffen. Met een grote meerderheid van 87 tegen 12 werd de zogeheten First Step Act aangenomen en naar het Huis van Afgevaardigden gestuurd.
3x Anticonceptiespreekuur moet ongewenste zwangerschappen bij vrouwen zonder papieren tegengaan18/12 20u45 - de Volkskrant: Het aantal ongewenste zwangerschappen onder vrouwen zonder verblijfsstatus is hoog, nogal eens als gevolg van seksueel geweld. Om dit tegen te gaan, hebben artsen een anticonceptiespreekuur geopend in de Amsterdamse Bijlmer.
3x ‘In die veertig jaar heb ik een ding geleerd: keihard werken’18/12 20u45 - de Volkskrant: Het is vandaag veertig jaar geleden dat de Chinese leider Deng Xiaoping de eerste stappen nam om China te openen voor de wereldmarkt. In Dengs geboortedorp Paifang is er echter niet veel tijd om stil te staan bij het begin van ‘Made in China’ – er moet keihard gewerkt worden.
3x ‘Haal Afrikaanse jeugd uit het donker, met investeringen’18/12 21u15 - de Volkskrant: Lees meer >
2x Ajax loot Real Madrid in Champions League: wat zijn de kansen van de Amsterdammers?17/12 17u15 - de Volkskrant: Lees meer >

Statistieken

Artikels:
33541
Gelezen:
11911
Aantal lezers nu:
65


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven