donderdag 21 november 2019, week 47


U bent nu hier: Meer nieuws van VRT NWS

Laatste updatecontrole: vandaag om 6u15
 

VRT NWS

Verbergen Tonen
21/11 00u00  Tom Van Grieken (Vlaams Belang): "Burgers die zich willen verzetten tegen asielcentra, kunnen rekenen op onze steun" Lees meer >20 
20/11 23u45  Laura Tesoro: ""Limits" gaat echt over hoe ik ben" Lees meer >19 
20/11 23u45  Voor het eerst suikers gevonden in meteorieten, aanwijzing voor oorsprong van het leven Lees meer >24 
20/11 22u45  Na het "wereldvreemde" interview: Wie is de Britse prins Andrew? "Randy Andy" met de verkeerde connecties De Britse prins Andrew zet een stap opzij na zijn interview afgelopen weekend. Daarin probeerde hij zijn vriendschap met de van kindermisbruik verdachte miljardair Jeffrey Epstein te duiden en ontkende hij de aanranding van een 17-jarig meisje. Maar de manier van communiceren van de prins was best 'wereldvreemd'. Of om royaltywatcher Charlie Protector te citeren: 'Ik verwachtte een treinongeluk. Maar het werd een vliegtuig dat op een olietanker vloog, waardoor een tsunami ontstond die een kernexplosie veroorzaakte.' Verrassing? Niet bepaald. Rond prins Andrew hangt al decennialang een vreemd luchtje.
20/11 22u45  De nieuwe kerstboom voor de Brusselse Grote Markt komt eraan In Francorchamps in de provincie Luik is de kerstboom gekapt die dit jaar op de Grote Markt van Brussel komt te staan. De 22 meter hoge spar komt morgenochtend met een speciaal konvooi aan in het centrum van Brussel.
20/11 21u30  Soulwax genomineerd voor Amerikaanse Grammy Award: "Dit is echt onwezenlijk" De broers Dewaele van Soulwax maken kans op de Grammy Award voor 'best remixed recording' met hun bewerking van 'Work it' van Marie Davidson. 'Ik ben al 20 minuten aan het bellen met mensen. Het is onwezenlijk, wij zitten gewoon in onze studio in Gent', zegt Stephen Dewaele op Studio Brussel.
20/11 21u30  Griekenland wil vluchtelingenkampen op eilanden vervangen door gesloten kampen De Griekse regering wil tegen volgende zomer de drie grootste vluchtelingenkampen, op de eilanden Lesbos, Samos en Chios, sluiten en ze vervangen door gesloten kampen. Een regeringswoordvoerder maakte woensdag bekend dat in de plaats van deze overvolle kampen structuren komen waar per kamp maximaal 5.000 mensen terecht kunnen.
20/11 21u30  Britse prins Andrew stopt met publieke koninklijke activiteiten na "desastreus" interview over zaak-Epstein De Britse prins Andrew stopt voorlopig met zijn publieke koninklijke activiteiten. 'Het is duidelijk geworden dat mijn vroegere link met Jeffrey Epstein het werk van mijn familie ontwricht', klinkt het in een statement van de koninklijke familie. Enkele dagen geleden gaf prins Andrew nog een - volgens velen tenenkrommend - interview op BBC over zijn banden met Epstein en de beschuldigingen van misbruik aan zijn adres.
20/11 21u30  Was getuigenis Sondland bezwarend voor Trump? "Smoking gun niet opgedoken omdat Sondland niet de centrale figuur is" Lees meer >
20/11 20u30  Meer dan tien jaar nadat de uitheemse roofdieren uitgeroeid zijn, zijn de darwinvinken nog steeds erg schichtig Lees meer >
20/11 20u30  Rudi Vranckx over de Belgische IS-weduwen in Turkije: "Het is nu wachten tot ze zichzelf gaan aangeven" Lees meer >
20/11 20u30  Britse prins Andrew stopt met publieke koninklijke activiteiten na "desastreus" interview De Britse prins Andrew stopt voorlopig met zijn publieke koninklijke activiteiten. 'Het is duidelijk geworden dat mijn vroegere link met Jeffrey Epstein het werk van mijn familie ontwricht', klinkt het in een statement van de koninklijke familie. Enkele dagen geleden gaf prins Andrew nog een - volgens velen tenenkrommend - interview op BBC over zijn banden met Epstein en de beschuldigingen van misbruik aan zijn adres.
20/11 20u30  Was getuigenis Sondland smoking gun voor Trump? Hoorzittingen zullen langer duren en uitkomst blijft onzeker Lees meer >
20/11 18u15  Waarom kwamen Chinezen hier de loopgraven en slagvelden van WO I opruimen? Universiteit Gent gaat die vraag onderzoeken De universiteit van Gent heeft een overeenkomst getekend met de universiteit van Shanghai om te onderzoeken waarom Chinezen hier bij ons kwamen helpen tijdens de Eerste Wereldoorlog.
20/11 18u15  Vlaams Parlement debatteert over De Lijn: verdient management een trap onder de kont? Het management van De Lijn heeft vanmiddag forse kritiek gekregen in het Vlaams Parlement, ook van meerderheidspartijen CD&V en Open VLD. Aanleiding voor het debat over de vergroening van de Vlaamse busvloot waren de problemen met elektrische bussen in Gent en Brugge en een tweet van Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA). Het debat zweefde voortdurend tussen die aanleiding en het grotere beleidsplaatje.
Laatste update: vandaag om 0u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
20/11 17u00  Al meer dan 600.000 euro voor verkochte nazispullen ondanks ongenoegen van joodse organisatiesLees meer >
20/11 17u00  Facebook wil dat oplichters achter de nepadvertenties met bekende mensen meer en harder worden gestraftFacebook gaat nog meer inzetten op de strijd tegen oplichters die met misleidende advertenties met bekende figuren, mensen oplichten. Dat zei Rob Leathern, directeur Product Management bij Facebook aan de telefoon met enkele Belgische journalisten. 'De oplichters worden almaar sluwer, Facebook moet er mee voor zorgen dat die oplichters in het echte leven gestraft worden.'
20/11 15u45  Groot deel van Belgen weet niet dat ze lijden aan diabetes, hoge bloeddruk of te hoge cholesterolEen groot deel van de Belgen is zich niet bewust van het feit dat ze gezondheidsproblemen hebben. Dat blijkt uit onderzoek van het Belgisch instituut voor gezondheid Sciensano. Zo weten heel wat landgenoten niet dat ze diabetes, een hoge bloeddruk of een te hoge cholesterol hebben.
20/11 15u45  Stemming over verlenging abortustermijn toch niet voor vandaagIn de Kamercommissie Justitie, in het federaal parlement, is vanmorgen het voorstel besproken om de abortustermijn te verlengen naar 18 weken. Tot een stemming kwam het niet want het debat is uitgelopen. Volgende week woensdag gaat de bespreking verder.
20/11 14u45  Zijn we stap dichter bij oplossing van de moord op Maltese journaliste? Miljonair opgepakt die met jacht wilde vluchtenVanmorgen is een vooraanstaand zakenman gearresteerd op zijn luxejacht in Malta. Hij wordt in verband gebracht met de moord van twee jaar geleden op de Daphne Caruana Galizia. Dat was de meest bekende journaliste van Malta, die onthullingen had gedaan over corruptie op het eiland.
20/11 13u30  Amnesty International: "Meer dan 100 doden bij protesten tegen hogere brandstofprijzen in Iran"In Iran zouden de voorbije week al zeker 106 doden gevallen zijn bij de protesten tegen de hogere brandstofprijzen. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Andere bronnen hebben het zelfs over 200 doden. Ook de Verenigde Naties hebben hun bezorgdheid geuit over het aantal doden in Iran. De Iraanse overheid heeft het over een veiligheidsprobleem en steekt de schuld van de protesten op buitenlandse invloeden. Het internet is in het hele land al enkele dagen afgesloten.
20/11 13u30  Koning Filip en koningin Mathilde ontvangen vijf nieuwe hofleveranciersOp het koninklijk paleis in Brussel ontving het vorstenpaar vanmorgen om 11 uur vijf nieuwe hofleveranciers. Ook de nieuwe bedrijfsleiders van zeven bedrijven die al langer een brevet van hofleverancier hebben, mochten bij de koning en de koningin langsgaan.
20/11 13u30  Grootste staking ooit bij ziekenhuispersoneel in NederlandIn Nederland staakt vandaag ongeveer driekwart van de verpleegsters en verplegers. Het gaat om de grootste staking in de Nederlandse zorgsector ooit. Volgens vakbonden doen 119 ziekenhuizen mee met de staking. Men kan er vandaag alleen terecht voor dringende medische zorgen. Het personeel wil betere arbeidsvoorwaarden en hogere lonen. Ook de werkdruk in de ziekenhuizen zou te hoog liggen.
20/11 13u30  Elektrische lijnbussen in Brugge staan al 2 jaar stilNa Gent gisteren, blijkt nu dat ook de drie elektrische bussen van De Lijn in Brugge al twee jaar niet rijden. Daar kwam Vlaams parlementslid uit Brugge Annick Lambrecht van SP.A achter: 'Het laadpunt van De Lijn werkt blijkbaar niet.'
20/11 13u30  Dakbrand Paleis 5 op de Heizel geblustLees meer >
20/11 13u30  "In de naam van de Vader, de Zoon en Baby Yoda"Baby?s kunnen zo schattig zijn en de schattigste scoren natuurlijk het best op sociale media. Het hoeft dan ook geen verder betoog dat men daar de afgelopen week alleen maar oog had voor een baby die op de verlaten planeet Arvala-7 gevonden was. Baby Yoda - een andere naam heeft hij nog niet - zag er immers zo lief uit dat hij niet alleen een 'trending topic' werd maar ook aanleiding gaf tot een hele resem memes die wereldwijd massaal gedeeld werden/worden.
20/11 13u30  "IJsprinses Elsa vindt haar plek in de wereld, maar is nog niet klaar voor een relatie": het feminisme van "Frozen 2"Lees meer >
20/11 13u30  Twee Belgische vrouwen van IS-strijders en zes kinderen aangekomen in TurkijeLees meer >
20/11 12u30  Voorlopig nog geen groen licht voor verlenging abortustermijn naar 18 weken: 5 vragen en antwoordenVandaag is in de commissie Justitie, in het federaal parlement, de hervorming van de abortuswetgeving besproken. Een definitieve stemming komt er echter wellicht pas over 10 dagen, want CD&V heeft om een tweede lezing gevraagd. In het wetsvoorstel wordt de termijn voor abortus opgetrokken van 12 tot 18 weken zwangerschap. De verplichte bedenktijd van 6 dagen wordt dan weer verlaagd naar minstens 2 dagen. Wat betekent dat voor wie ongewenst zwanger is? Gaan er in de toekomst niet meer vrouwen kiezen voor abortus en hoeveel vrouwen laten hun zwangerschap nu al afbreken? Vijf vaak gestelde vragen en hun antwoorden.
20/11 12u30  20 tot 26 november 1944: geallieerden bevrijden Metz en StraatsburgIn deze reeks geven we een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. Deze week van 20 tot 26 november 1944. De geallieerden bevrijden het grootste deel van Noordoost-Frankrijk en staan bij Straatsburg aan de Rijn. En in Brussel loopt een betoging van aanhangers van het verzet tegen de regering uit de hand.
20/11 12u30  Waar zit Ghislaine Maxwell, Epsteins "fixer"? De vrouw die prins Andrews naam kan zuiveren of hem aan de galg kan pratenLees meer >
20/11 12u30  Dak van Paleis 5 op de Heizel staat in brandLees meer >
20/11 11u15  De kleren maken de spoorwegman (M/V/X)Louis Van Dievel, schrijver en journalist, kijkt elke week met een guitige blik naar de kleine en grote actualiteit. Vandaag: het nieuwe uniform van de treinconducteurs.
20/11 11u15  Werknemer Brits consulaat in Hongkong zegt dat hij gemarteld werd in ChinaSimon Cheng, een werknemer van het Britse consulaat in Hongkong, verdween in augustus tijdens een bezoek aan het Chinese vasteland. Hij werd opgepakt en vijftien dagen lang vastgehouden. Aan verschillende Britse media vertelt hij nu dat hij vastgeketend, geblinddoekt en geslagen werd. Cheng verzamelde inlichtingen voor het Britse consulaat over de massale protesten in Hongkong.
20/11 11u15  Personeel AB InBev legt 24 uur lang het werk neerHet personeel in de Belgische brouwerijen en depots van bierbrouwer AB InBev heeft voor de komende 24 uur het werk neergelegd. De vakbonden eisen onder meer dat de lonen correct worden uitbetaald en dat de directie jobzekerheid garandeert.
20/11 10u15  "Debat tussen Johnson en Corbyn zet campagne niet in vuur en vlam, geen van beiden kon doorbraak forceren"Het tv-debat tussen de Britse premier Boris Johnson en zijn uitdager Jeremy Corbyn heeft weinig verrassingen opgeleverd. Johnson, de leider van de Conservatieve Partij en Corbyn, de leider van de socialistische partij Labour gingen gisterenavond voor het eerst in debat in aanloop naar de verkiezingen van 12 december. 'Het debat had de verkiezingscampagne in vuur en vlam moeten zetten, maar dat is niet gebeurd', zegt correspondent Lia van Bekhoven in 'De ochtend' op Radio 1. 'Geen van beiden kon een doorbraak forceren.'
20/11 10u15  Drie Brusselse cinema's die nieuwe film van Roman Polanski draaien volgeplakt met protestaffichesEen actiegroep heeft afgelopen nacht de gevels van drie Brusselse cinema's beklad die de nieuwe film 'J'accuse' van regisseur Roman Polanski draaien. Ze eisen dat de film niet meer getoond wordt, aangezien meerdere vrouwen de Poolse regisseur beschuldigen van verkrachting op een moment dat ze nog minderjarig waren.
20/11 10u15  Gevangene dient strafklacht in over onmenselijke omstandigheden: "Ratten kruipen over zijn lichaam"Lees meer >
20/11 10u15  Jan Jambon (N-VA) kaart Hongkong voorzichtig aan in China: "Straffe taal zou niets aan de situatie veranderd hebben"Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft tijdens de handelsmissie in China de situatie in Hongkong ?op een voorzichtige manier? aangekaart. ?Als wij hier straffe taal zouden verkocht hebben, denk ik niet dat dat veel aan de mensenrechten en de situatie in Hongkong zou gewijzigd hebben, maar men zou er misschien wel alle businessopportuniteiten mee doodgedaan hebben?, zegt de minister-president in ?De ochtend? op Radio 1.
20/11 09u15  Duits veilinghuis verkoopt 840 nazispullen ondanks ongenoegen van joodse organisatiesLees meer >
20/11 09u15  Bevraging Securex: bijna drie vierde van Belgen wil niet werken tot 65eBijna drie vierde van de werknemers in ons land zegt dat ze niet willen werken tot hun 65e. Iets minder mensen zeggen dat ze dat gewoonweg ook niet kunnen. Dat blijkt een jaarlijkse bevraging van hr-dienstverlener Securex. Stress is het belangrijkste struikelblok om langer te kunnen werken, zeggen de werknemers.
20/11 09u15  Iedereen Chinees, kunstenaar Ge Yulu: "Ruimte voor expressie wordt kleiner, maar ik laat China niet over aan idioten"De hele week laten we hier jonge Chinezen aan het woord die een bijzondere missie of project hebben. Hoe slagen ze erin hun dromen waar te maken in een land dat almaar welvarender en machtiger is, maar waar steeds minder plaats is voor persoonlijke meningen en overtuigingen? Hoeveel ruimte hebben burgers voor hun persoonlijke aspiraties en hoe zien ze de rol van hun land in de wereld? Iedereen Chinees.
20/11 08u00  Test Aankoop waarschuwt: "Toch prijzenoorlog gestart in de supermarkt door komst Jumbo"Zo'n 10 dagen geleden opende de eerste Jumbo-supermarkt in ons land, in Pelt. Morgen gaat er al een tweede open in Rijkevorsel en op 4 december een derde in Lanaken. De supermarkt beloofde geen prijzenoorlog te ontketenen in ons land, maar aan 'De inspecteur' van Radio 2 zegt Test Aankoop dat ze daar intussen anders over denken.
20/11 08u00  Bijna drie vierde van Belgen wil niet werken tot 65eBijna drie vierde van de werknemers in ons land zegt dat ze niet willen werken tot hun 65e. Iets minder mensen zeggen dat ze dat gewoonweg ook niet kunnen. Dat blijkt een jaarlijkse bevraging van hr-dienstverlener Securex. Stress is het belangrijkste struikelblok om langer te kunnen werken, zeggen de werknemers.
20/11 08u00  Podcast De Tijdschijf: Ruth Joos duikt in haar platenkast en selecteert deze drie nummers die over hier en nu gaanRuth Joos is van zowat alle radiomarkten thuis. Allround-presentator, indertijd sport, heel veel cultuur, en nu vooral nieuws, meer bepaald de duiding (zoals dat in het VRT-ees heet) als vaste stem van De Wereld Vandaag op Radio1. In deze Tijdschijf heeft ze het met Nick Cave, John Coltrane en Richard Hawley over zieleheil in deze drukke tijden, over de balsem die kunst heet, en over liefde. Altijd met passie en met de passende duiding.
20/11 08u00  Waarom is eenzaamheid zo'n groot probleem? En hoe voelt dat? "Het gevoel dat je er bent, maar niet echt dat je leeft"Bijna de helft van de Belgen voelt zich 'soms tot altijd' eenzaam, zo blijkt uit het Nationale Geluksonderzoek van de UGent eerder dit jaar. In de Canvas-reeks ?Eenzaam?, die vanavond start op Canvas, maakt VRT NWS-journalist Xavier Taveirne het taboe bespreekbaar. Waar komt die massale eenzaamheid vandaan? En hoe ervaren mensen eenzaamheid? Is het fenomeen nieuw, en waar zit het probleem precies? We gingen op zoek naar antwoorden.
20/11 07u00  25 verstekelingen gevonden in koelwagen aan boord van veerboot in NederlandIn Vlaardingen in Nederland zijn 25 verstekelingen aangetroffen in een koelwagen aan boord van een veerboot. Twee van hen werden naar net ziekenhuis gebracht omdat ze onwel waren geworden. De 23 anderen werden enkel ter controle naar het ziekenhuis gebracht. Het voorval doet denken aan de 39 dode verstekelingen die eind vorige maand werden aangetroffen in een koelcontainer in Engeland.
20/11 07u00  Waarom is rechts zo populair bij jongeren in de Westhoek? YouTube-reeks "Labels" zoekt antwoordenIn de YouTubereeks 'Labels' van VRT NWS gaat reporter Yassine Atari (23) op zoek naar jongeren die een 'label' opgekleefd krijgen. In de tweede aflevering zakt hij voor het eerst in zijn leven af naar de Westhoek af en ontmoet er jongeren die voor het eerst voor rechts hebben gestemd.
20/11 07u00  Waar komt de massale eenzaamheid vandaan? En hoe voelt dat? "Niemand begrijpt mij, niemand weet wat er scheelt"Bijna de helft van de Belgen voelt zich eenzaam, zo blijkt uit het Nationale Geluksonderzoek van de UGent eerder dit jaar. In de Canvas-reeks ?Eenzaam?, die vanavond start op Canvas, maakt VRT NWS-journalist Xavier Taveirne het taboe bespreekbaar. Waar komt die massale eenzaamheid vandaan? En hoe ervaren mensen eenzaamheid? Is het fenomeen nieuw, en waar zit het probleem precies? We gingen op zoek naar antwoorden.
20/11 07u00  Verlenging abortustermijn naar 18 weken krijgt wellicht vandaag groen licht: 5 vragen en antwoordenVandaag wordt in de commissie Justitie normaal gezien gestemd over de hervorming van de abortuswetgeving. In het wetsvoorstel wordt de termijn voor abortus opgetrokken van 12 tot 18 weken zwangerschap. De verplichte bedenktijd van 6 dagen wordt dan weer verlaagd naar minstens 2 dagen. Wat betekent dat voor wie ongewenst zwanger is? Gaan er in de toekomst niet meer vrouwen kiezen voor abortus en hoeveel vrouwen laten hun zwangerschap nu al afbreken? Vijf vaak gestelde vragen en hun antwoorden.
20/11 00u00  75 jaar geleden: Antwerpen leeft in angst door terreur van "vliegende bommen"Vanaf oktober 1944, en dat bijna een half jaar lang, was Antwerpen het doelwit van Duitse vliegende bommen en raketten. Voor de Duitsers een wanhoopspoging om de Antwerpse haven te treffen. Voor de Antwerpenaren een periode waarin iedereen voortdurend bedreigd werd.
20/11 00u00  De afspraakHerbekijk hier 'De afspraak' van dinsdag 19 november.
19/11 23u45  Britse premier Boris Johnson en Labourleider Jeremy Corbyn in debat: "Vertrouwen moet u verdienen"In het Verenigd Koninkrijk hebben premier Boris Johnson van de Conservatieve partij en leider Jeremy Corbyn van de socialistische partij Labour voor het eerst op tv gedebatteerd in de aanloop naar de verkiezingen van 12 december. Veel duidelijkheid hebben de 2 heren niet geschept.
19/11 21u30  Twee gevangenismedewerkers beschuldigd van vervalsen logboek over dood miljardair Jeffrey EpsteinTwee gevangenismedewerkers die de Amerikaanse miljardair en zedendelinquent Jeffrey Epstein moesten bewaken tijdens de nacht dat hij omkwam in zijn cel, zijn aangeklaagd voor het vervalsen van het logboek. Epstein werd in augustus dood aangetroffen in zijn cel.
19/11 21u30  Campus van Chinese technologiereus Huawei baadt in Europese stijl: "Meneer Ren is een grote fan van Europa"Lees meer >
19/11 21u30  Echtgenoten krijgen meer stress als hun vrouwen meer dan 40 procent van het gezinsinkomen verdienen.Echtgenoten hebben het minste last van stress als hun vrouwen minder dan 40 procent van het totale gezinsinkomen verdienen, maar ze voelen zich meer en meer ongemakkelijk als het loon van hun vrouwen boven dat punt uitstijgt. De meeste stress ervaren ze als ze financieel geheel afhankelijk zijn van hun partner, zo blijkt uit een nieuwe studie van de Britse University of Bath. Volgens de onderzoekers toont dat aan dat vastgeroeste normen over gender gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van de man.
19/11 20u30  Is Jeroen Meus te kwistig met boter en zout? "Elke kok die lekker eten wil klaarmaken, doet dat"De recepten van Jeroen Meus bevatten niet meer boter en zout dan die van andere tv-koks en mannen die naar 'Dagelijkse kost' kijken, koken vaker zelf. Dat zegt onderzoeker Charlotte De Backer van de universiteit Antwerpen in 'De wereld vandaag' naar aanleiding van de 2.000e aflevering van het populaire programma.
19/11 20u30  25 verstekelingen gevonden in "koele ruimte" aan boord van veerboot in NederlandIn Vlaardingen in Nederland zijn 25 verstekelingen aangetroffen in een 'koele ruimte' aan boord van een veerboot. Dat melden Nederlandse media op gezag van de politie. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse.
19/11 19u15  De Lijn nu toch bereid "om tot een oplossing te komen" over laadpalen elektrische bussen in GentNa een dag van getouwtrek verklaart De Lijn zich bereid om dan toch 'tot een oplossing te komen' over laadpalen voor elektrische bussen in Gent. Eerder vandaag had de vervoermaatschappij gezegd ze in de stad niet tijdig een geschikte locatie vond om laadpalen te installeren. Daardoor zouden aangekondigde elektrische bussen in Leuven en in Antwerpen worden ingezet, maar niet in Gent. De Gentse schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) heeft De Lijn en Vlaams Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) gevraagd om deze beslissing te herzien.
19/11 19u15  Twee gegijzelde professoren vrijgelaten in gevangenenruil met talibanDe taliban heeft een Amerikaanse en een Australische professor vrijgelaten in een gevangenenruil. De twee hoogleraren waren al sinds augustus 2016 in de handen van de Afghaanse militante beweging. Voor de vrijlating van de professoren werden er drie talibancommandanten vrijgelaten. De ruil is een teken van hoop op nieuwe vredesgesprekken in Afghanistan.
19/11 18u15  Poetshulpen gaan op 28 november actievoeren in strijd om meer loonDe poetshulpen uit de dienstenchequesector gaan volgende donderdag, 28 november, een eerste keer actievoeren in hun strijd om meer loon. Ze plannen een bezoek aan de hoofdzetels van enkele grote bedrijven uit de sector, om hun eisen kracht bij te zetten.
19/11 18u15  "Laat de bladblazer op stal", adviseert Duitse overheid, Vlaanderen mikt op milieuvriendelijker toestellenBij het vallen van het blad hoor je ze van ver: de bladblazers. Handig en snel, maar anderzijds ook erg lawaaierig, vervuilend en ook slecht voor de natuur. Gebruik de bladblazer daarom enkel wanneer het niet anders kan, luidt het advies van de Duitse overheid. De Vlaamse regering wil de vervuilende toestellen de komende jaren vervangen door ecologische alternatieven en gaat in gesprek met steden en gemeenten om hetzelfde te doen.
19/11 17u00  Een jaar is toch geen 7 hondenjaren: bereken hier de "juiste" leeftijd van je hondEen jaar is dan toch geen zeven hondenjaren. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. De wetenschappers van het zogenaamde Dog Aging Project hebben het verouderingsproces van labradors bestudeerd en zijn tot de conclusie gekomen dat honden sneller verouderen tijdens hun eerste levensjaren, dan op latere leeftijd. Het trucje om de leeftijd van je hond maal zeven te doen, om te weten hoe oud hij echt is, houdt dus geen stand. De wetenschappers komen wel met een andere formule op de proppen.
19/11 17u00  Na de brand in Bilzen en de vele verwijzingen naar de jaren 30: de nazi's er te pas en te onpas bij sleuren, helpt nietHistoricus Nico Wouters vraagt om zorgvuldiger om te springen met historische referenties naar nazi-Duitsland. Hij reageert op de opinie van rector Herman Van Goethem die op deze manier waarschuwde voor het gevaar van populistische polemiek. Dit in de nasleep van de brandstichting in het asielcentrum van Bilzen.
19/11 15u45  Brugge verkoopt historische gebouwenBrugge is van plan een aantal historische gebouwen te verkopen. Niet het Belfort natuurlijk of het Begijnhof. Het gaat om andere, minder belangrijke gebouwen die nauwelijks worden gebruikt en de stad alleen maar geld kosten.
19/11 15u45  De Lijn verhuist elektrische bussen van Gent naar Leuven en AntwerpenDe Lijn zal voorlopig geen elektrische bussen laten rijden in Gent. Dat komt volgens de vervoersmaatschappij omdat ze in de stad niet tijdig een geschikte locatie vond om laadpalen te installeren. De Lijn kondigde twee jaar geleden aan dat ze een 20-tal elektrische bussen op proef zou laten rijden in Gent, Leuven en Antwerpen. De eerste bussen zouden nog eind dit jaar ingezet worden, maar dus niet in Gent. De bussen die voor Gent bestemd waren, zullen in de twee andere steden worden ingezet. Intussen vraagt Schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw aan de Lijn en aan Vlaams Minister van Mobiliteit Lydia Peeters om deze beslissing te herzien.
19/11 15u45  Na de brand in Bilzen en de vele verwijzingen naar de jaren '30: de nazi's er te pas en te onpas bij sleuren, helpt nietHistoricus Nico Wouters vraagt om zorgvuldiger om te springen met historische referenties naar nazi-Duitsland. Hij reageert op de opinie van rector Herman Van Goethem die op deze manier waarschuwde voor het gevaar van populistische polemiek. Dit in de nasleep van de brandstichting in het asielcentrum van Bilzen.
19/11 14u45  China, een land waar alles verandert terwijl je met je ogen knippertHet is bijna vijf jaar geleden dat ik mijn correspondentenkantoor in Peking verliet. China heeft sindsdien niet stilgestaan. Er waren niet alleen spectaculaire gebeurtenissen, zoals de protesten in Hongkong, maar ook kruipende evoluties die grote gevolgen hebben voor de hele wereld: de technologische ontwikkeling, het groeiende patriotisme, de steeds strakker wordende controlemaatschappij, noem maar op. De voorbije dagen kon ik nog eens door mijn oude buurt lopen en daar blijkt alles, zoals in de rest van China, veranderd te zijn.
19/11 13u45  Undercoveragent rolt drugsbende op: 15 leden krijgen alles samen 64,5 jaar celLees meer >
19/11 13u45  Dat vrouwen "anders" zijn, is niet het beste pleidooi voor een vrouwelijke informateurGeschiedkundige Olivier Boehme is niet akkoord om de federale regeringsvorming toe te vertrouwen aan een vrouw enkel en alleen omdat die andere eigenschappen zou hebben dan een man. Hij reageert daarmee op het opiniestuk van professor Marnix Beyen die de slaagkans van een vrouwelijke informatie groter acht omwille van eigenschappen als 'een zorgzame omgang met mensen en dingen, luisterbereidheid, empathie'.
19/11 11u30  Vrachtwagen die over ingestorte Franse brug reed, woog dubbel zoveel als constructie aankonDe vrachtwagen die gisteren over de hangbrug over de Franse rivier de Tarn reed toen de brug instortte, woog meer dan 40 ton. Dat heeft een lokale burgemeester bekendgemaakt. Voertuigen die de brug wilden gebruiken, mochten maximaal 19 ton wegen. Het lijkt er dus almaar meer op dat de brug het begeven heeft onder het gewicht van de vrachtwagen.
19/11 11u30  Onderwijsinspectie krijgt 10 extra inspecteurs: "Elke school moet mee zijn in kwaliteitsverhaal"Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zet een tiental extra onderwijsinspecteurs in. Weyts wil zo werk maken van meer kwaliteit in het onderwijs.
19/11 11u30  Na de "frietchinees" is er nu de "frietvlaming": ondernemer opent frituur in Chinese stad GuangzhouLees meer >
19/11 11u30  Oproep: wat is uw favoriete voorleesboek?Verhaaltjes voorlezen, het is de ideale manier om de leesmicrobe door te geven. De Voorleesweek zet elk jaar het belang van dit ritueel in de kijker. Wij vroegen ons af wat uw favoriete voorleesboek is. Dat kan een verhaal zijn dat u zelf graag voorleest of voorgelezen hebt, of een verhaal waar u als kind graag naar luisterde. U kunt hier uw tip achterlaten. In de loop van de week bundelen we de inzendingen.
19/11 11u30  Een hondenjaar is toch geen 7 mensenjaren: bereken hier de "juiste" leeftijd van je hondEen hondenjaar is dan toch geen zeven mensenjaren. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. De wetenschappers van het zogenaamde Dog Aging Project hebben het verouderingsproces van labradors bestudeerd en zijn tot de conclusie gekomen dat honden sneller verouderen tijdens hun eerste levensjaren, dan op latere leeftijd. Het trucje om de leeftijd van je hond maal zeven te doen, om te weten hoe oud hij echt is, houdt dus geen stand. De wetenschappers komen wel met een andere formule op de proppen.
19/11 11u30  Test-Aankoop waarschuwt: "Toch prijzenoorlog gestart in de supermarkt door komst Jumbo"Zo'n 10 dagen geleden opende de eerste Jumbo-supermarkt in ons land, in Pelt. Morgen gaat er al een tweede open in Rijkevorsel en op 4 december een derde in Lanaken. De supermarkt beloofde geen prijzenoorlog te ontketenen in ons land, maar aan 'De inspecteur' van Radio 2 zegt Test-Aankoop dat ze daar intussen anders over denken.
19/11 10u15  EU bereikt op valreep akkoord over begroting 2020: extra geld voor klimaat, innovatie en jeugdwerkloosheidDe regeringen van de Europese lidstaten en het Europees Parlement zijn er gisteravond laat in geslaagd om een akkoord te bereiken over de begroting voor volgend jaar. De Europese Unie zal volgend jaar 153,6 miljard euro uitgeven, een stijging van 3,4 procent ten opzichte van 2019. De EU trekt extra middelen uit voor onder meer klimaat, economische groei en innovatie en de strijd tegen jeugdwerkloosheid.
19/11 09u00  Vaarwel "remsporen": kan dit ultragladde laagje voor toiletpotten miljarden liters water uitsparen?Wetenschappers hebben een manier gevonden om toiletpotten ultraglad te maken. Zinloos nieuws, denkt u? Weet dan dat we daarmee wereldwijd miljarden liters zuiver water per dag zouden kunnen besparen.
19/11 09u00  Inwoners van Zoutleeuw willen gevel asielcentrum opknappenIn Zoutleeuw hebben enkele inwoners de groep 'Gastvrij Zoutleeuw' opgericht. Daarmee willen ze de negatieve reacties op de komst van het asielcentrum in Dormaal counteren. De groep is nu van plan om de gevel van het centrum op te knappen, want die is intussen besmeurd met graffiti.
19/11 09u00  Laatste betogers houden stand in Hongkongse universiteit: "Bloedige politie-inval blijft mogelijk"In Hongkong hebben honderden jongeren de campus van de technische universiteit verlaten, nadat ze die dagenlang hadden bezet. Dat heeft de regeringsleider van Hongkong Carrie Lam gezegd in een toespraak. Nu blijft er nog een harde kern van zowat 50 manifestanten over. 'Dit is een wanhoopspoging', zegt Leen Vervaeke, correspondente voor VRT NWS in Hongkong.
19/11 09u00  Een hondenjaar is toch geen 7 mensenjaren: dit is de nieuwe formule om ouderdom van honden te berekenenEen hondenjaar is dan toch geen zeven mensenjaren. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. De wetenschappers van het zogenaamde Dog Aging Project hebben het verouderingsproces van labradors bestudeerd en zijn tot de conlusie gekomen dat honden sneller verouderen tijdens hun eerste levensjaren, dan op latere leeftijd. Het trucje om de leeftijd van je hond maal zeven te doen, om te weten hou oud hij echt is, houdt dus geen stand. De wetenschappers komen wel met een andere formule op de proppen.
19/11 07u45  Groep boven Newsmonkey lanceert nieuwe economische nieuwssite: Business AMOns land is alweer een nieuwe nieuwssite rijker: Business AM zal in beide landstalen gratis financieel-economisch nieuws aanbieden. Business AM is een nieuw project van GMGroup, het bedrijf boven Newsmonkey en de Belgische versie van Newsweek.
19/11 07u45  "Ons eerste huwelijk stelde niet veel voor, maar dit keer zal het anders zijn!"Het moet niet altijd in een chique restaurant zijn, of ergens hoog op een bergtop, of op een houten bankje in een idyllisch landschap. Soms kan een belangrijke mededeling, vraag of herinnering even goed in pakweg een fastfoodrestaurant gebeuren. De kans dat beelden hiervan viraal gaan is natuurlijk opmerkelijk kleiner. Omdat zo?n restaurant niet onmiddellijk geassocieerd wordt met een droomlocatie om iets speciaals te doen of te zeggen. Dat dacht ook een Zuid-Afrikaanse journaliste toen zij de beelden van een man die in een fastfoodrestaurant op zijn knie ging voor een vrouw op sociale media zag verschijnen. Maar met een begeleidende negatieve boodschap bezorgde ze het koppel uiteindelijk een droomhuwelijk, of beter, een 'nieuw' huwelijk.
19/11 07u45  Volg LIVE: "De ochtend" op Radio 1Volg hier 'De ochtend' op Radio 1 tussen 6 en 9 uur.
19/11 07u45  Verkeersinstituut Vias: "Aantal dronken bestuurders in weeknachten ligt 3 keer zo hoog als 10 jaar geleden"Het aantal bestuurders dat tijdens weeknachten positief blaast, ligt verontrustend hoog. Dat stelt verkeersinstutuut Vias vast na een driejaarlijkse gedragsmeting. 'Met 10,7% ligt het aantal dronken bestuurders drie keer zo hoog als tien jaar geleden.'
19/11 06u30  WWF: ?Zonder dringende actie is de Afrikaanse olifant over 20 jaar verdwenen?Het Wereld Natuur Fonds (WWF) start een fondsenwervingscampagne om de Afrikaanse olifant te redden van de ondergang. Het dier is gewild om zijn slagtanden en wordt daarom intensief bejaagd. In die mate zelfs dat het over 20 jaar verdwenen zal zijn, zegt het WWF.
19/11 06u30  Google lanceert Stadia: een streamingdienst voor (een beperkt aantal) gamesGoogle lanceert vandaag Google Stadia, een online dienst waarmee je games kan streamen. Hiermee gaat Google de concurrentie aan met Sony Playstation en de Xbox van Microsoft. Of het meteen zal aanslaan, is de vraag, want de kwaliteit hangt sterk af van de internetverbinding. 'Wat als je met iemand speelt die een slechte internetverbinding heeft?', zegt David Verbruggen van de Vlaamse gamingfederatie.
19/11 00u00  Het Journaal LaatBekijk hier 'Het Journaal Laat' van maandag 18 november.
18/11 22u30  Ontslagronde bij televisiezender VTM valt lichter uit dan verwachtDPG Media, het moederbedrijf boven tv-zenders als VTM en Q2, laat uiteindelijk maar maximaal 87 in plaats van 145 mensen afvloeien. Dat meldt De Tijd maandagavond en het nieuws wordt bevestigd door woordvoerster Sara Vercauteren van DPG Media.
18/11 22u30  Jonathan Holslag: "Als je in het reine wil blijven met je waarden, is een handelsmissie naar China nu geen goede zet"630 Belgische bedrijven en instellingen reizen momenteel door China om daar Chinese handelspartners te zoeken. Ze worden begeleid door prinses Astrid en 5 ministers en staatssecretarissen uit verschillende regeringen in ons land. Maar heeft zo?n grote handelsmissie naar China wel nut, en is de timing wel goed gekozen, nu in Hongkong het protest tegen de invloed van China escaleert? China-kenner Jonathan Holslag heeft zo zijn bedenkingen.
18/11 22u30  Kandidaat CD&V-voorzitters Mahdi en Coens unisono: "Christendemocratische waarden opnieuw op voorplan brengen"De twee overgebleven kandidaat-voorzitters van CD&V hebben in 'Terzake' met gelijklopende argumenten hun kandidatuur voor het voorzitterschap verdedigd. Joachim Coens (53) en Sammy Mahdi (31) pleiten allebei voor een duidelijk verhaal waarin de 'C' van CD&V een belangrijke rol speelt. 'De C staat voor christendemocratisch. Dat wil zeggen dat je je laat inspireren door een boodschap die gelooft in het unieke van elke mens en de taakstelling van de mensen voor elkaar', zegt Joachim Coens in 'Terzake'.
18/11 22u30  Van "Steve is god" tot "het probleem Frank", bekijk hier vijf topfragmenten uit "Wissel van de macht"In de eerste aflevering van de Canvas-reeks ?Wissel van de macht? kijkt Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch in de coulissen van twintig jaar SP.A-bestuur. Van de dioxinecrisis in 1999, naar successen onder voorzitter Steve Stevaert, tot de socialisten uiteindelijk de stad Antwerpen uit handen moeten geven. Lees het volledige verhaal hieronder, en (her)bekijk de topfragmenten, van de ?SP.A-babes?, tot ?het probleem Frank Vandenbroucke?.
18/11 21u15  Hangbrug over de Tarn in Frankrijk stort in: tweede slachtoffer gevondenIn het zuiden van Frankrijk is een lange hangbrug over de rivier de Tarn vanmorgen ingestort toen een vrachtwagen en een personenwagen erover reden. De voertuigen vielen naar beneden. Een meisje van vijftien werd dood uit het water gehaald, vanavond is ook de vermiste chauffeur van de vrachtwagen gevonden. Minstens 5 mensen zijn gewond geraakt.
18/11 21u15  Brazilianen geven het nu zelf toe: ontbossing in Amazonegebied fel gestegen sinds Bolsonaro president isVoor het eerst geeft de Braziliaanse regering nu zelf toe dat de ontbossing in het Amazonegebied dit jaar een nieuw dieptepunt heeft bereikt. Bijna tienduizend vierkante kilometer woud is sinds augustus 2018 verloren gegaan, dat is een derde meer dan het jaar daarvoor.
18/11 19u00  Oude zwembad in Mechelen is omgetoverd tot viersterrenhotelAan het Rode Kruisplein in Mechelen is een nieuw viersterrenhotel geopend in het oude stedelijke zwembad. De renovatie heeft drie jaar geduurd, en er zijn veel authentieke elementen van het art nouveau-gebouw bewaard gebleven. Zo werd het oude zwembad bijvoorbeeld omgevormd tot siervijver.
18/11 19u00  Is fietsen naar het werk in het donker verantwoord? "Minder veilig, maar goede fietsverlichting en aangepaste outfit brengen soelaas"Het wordt steeds vroeger donker en de combinatie van regen en vallende bladeren maken fietsen van en naar het werk gevaarlijker, maar daar kunnen fietsers zich tegen wapenen. 'Het is absoluut minder veilig om in het donker te fietsen, omdat je minder zichtbaar bent in het verkeer. Daarom is een goede fietsverlichting heel belangrijk. Daar bovenop kan je reflecterende accessoires dragen', zegt Werner De Dobbeleer in 'De wereld vandaag' op Radio 1.
18/11 19u00  Online kindermisbruik kunnen we enkel aanpakken door een hand uit te steken naar dadersCriminologe Minne De Boeck vindt dat we de hand moeten uitsteken wanneer daders van online kindermisbruik hulp zoeken. Ze reageert daarmee op de campagne van Child Focus voor het melden van online seksuele misbruikbeelden van minderjarigen. Het offline halen van beelden pakt volgens haar het probleem niet bij de wortels aan.
18/11 19u00  Als de strijd tegen foie gras ook met online neprecensies wordt uitgevochtenIn de nasleep van acties van dierenrechtenorganisatie Animal Resistance krijgen enkele restaurants die foie gras serveren, al dagen af te rekenen met dreigmails en negatieve online neprecensies. Animal Resistance viel vorige week een boerderij, een supermarkt en een restaurant binnen. De organisatie ontkent dat ze mensen aanzet tot het plaatsen van valse commentaren. De impact van valse recensies op het imago en de inkomsten van een zaak kan groot zijn. ?Intimidatie?, zegt Horeca Vlaanderen.
18/11 17u45  Oude zwembad in Mechelen wordt omgetoverd tot viersterrenhotelAan het Rode Kruisplein in Mechelen is een nieuw viersterrenhotel geopend in het oude stedelijke zwembad. De renovatie heeft drie jaar geduurd, en er zijn veel authentieke elementen van het art nouveau-gebouw bewaard gebleven. Zo werd het oude zwembad bijvoorbeeld omgevormd tot siervijver.
18/11 17u45  Groen licht voor Hongaarse kandidaat-commissaris: Commissie-von der Leyen wellicht op 1 december van startDe commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement zet het licht op groen voor de benoeming van de Hongaar Oliver Varhelyi tot Europees commissaris voor Uitbreiding. Na een hoorzitting vorige week, moest hij nog op bijkomende schriftelijke vragen antwoorden. Daarin garandeert hij dat hij onafhankelijk zal handelen, en geen instructies van de Hongaarse premier Orban zal opvolgen. Alleen de Britse regering moet in principe nog een commissaris voordragen, maar er wordt verwacht dat ze dat niet zal doen, en dat de nieuwe Commissie met 27 leden (en geen 28) van start zal gaan op 1 december.
18/11 17u45  Joachim Coens enerzijds, Sammy Mahdi anderzijds: voor deze dilemma's staat CD&VLees meer >
18/11 16u45  Franse chirurg zou zo'n 250 minderjarige slachtoffers seksueel hebben misbruiktLees meer >
18/11 16u45  Na 10 jaar grijs nu donkerblauw: dit worden de nieuwe uniformen voor het NMBS-personeelDe treinbegeleiders en stationsmedewerkers van de NMBS worden vanaf volgend jaar letterlijk in een nieuw jasje gestoken. Dat nieuwe uniform zal dan niet meer grijs zijn, maar donkerblauw. Maar eerst moet het gekozen ontwerp nog grondig getest worden op het terrein.
18/11 16u45  Koning Filip verlengt opdracht van informateur Paul Magnette (PS), die een inhoudelijke nota meebrachtPS-voorzitter Paul Magnette (PS) zal nog minstens een week langer informateur blijven. Dat kondigt het Koninklijk Paleis aan. Magnette moet als informateur kijken wat er mogelijk is om een nieuwe federale regering te vormen. Hij bracht zoals aangekondigd een inhoudelijke 'informateursnota' mee, waarin hij per thema de problemen voorstelt waar de nieuwe regering voor staat.
18/11 15u30  Eerste sneeuw in ons land: winters tapijt in de Hoge VenenLees meer >
18/11 15u30  Nieuwe Michelingids voorgesteld: Hof van Cleve van Peter Goossens blijft enige restaurant met drie sterrenLees meer >
18/11 14u15  De marktHerbekijk hier 'De markt' van zaterdag 16 november.
18/11 14u15  Diefstal in brandweerkazerne Antwerpse Linkeroever: "Mogelijk professionele bende actief in heel het land"Er is mogelijk een bende aan het werk die het gemunt heeft op materiaal van de brandweer. Afgelopen weekend werd er ingebroken in de brandweerkazerne op de Antwerpse Linkeroever. Eerder waren er nog gelijkaardige inbraken in de kazerne van Niel en van Melsele. De politie roept de kazernes daarom op om extra waakzaam te zijn.
18/11 14u15  200 mensen protesteren tegen privatisering gemeentelijke diensten Edegem: "Voor mijn jonge collega's is dit een drama"Lees meer >
18/11 13u15  Waarom escaleert het protest in Hongkong, en gaat het Chinese leger ingrijpen? Vijf vragen, vijf antwoordenLees meer >
18/11 13u15  Voorzittersverkiezingen CD&V: Sammy Mahdi en Joachim Coens blijven over als kandidaten in tweede rondeSammy Mahdi en Joachim Coens blijven na een eerste stemronde over als enige kandidaten om voorzitter te worden van CD&V. Er komt nu een tweede ronde omdat niemand van de zeven kandidaten meer dan de helft van de stemmen van de leden haalde. Alleen de twee kandidaten met de meeste stemmen gaan door. Op 6 december weten we wie de nieuwe voorzitter wordt van de partij.
18/11 12u00  Brandweer na steekvlam op jaarmarkt Olen: "Pas op met kleine gasflessen"De brandweerzone Kempen waarschuwt jeugdbewegingen voor het gebruik van gasflessen op evenementen. Gisteren raakten in Olen twee jongeren van de Chiro gewond door een steekvlam bij een eetstandje. 'Butaan- en propaangas is gevaarlijker dan aardgas', zegt Jan Peelaerts van de brandweer op Radio 2 Antwerpen.
18/11 12u00  Laatste van de "Compagnons de la chanson" overleden, mannenkoor dat met Edith Piaf zongFred Mella was de laatste van de negen ?Compagnons de la chanson?. Het mannenkoortje was na de Tweede Wereldoorlog razend populair. Mella (midden vooraan op de foto) is op 95-jarige leeftijd gestorven.
18/11 12u00  Na het "wereldvreemde" interview: Wie is de Britse prins Andrew? "Randy Andy" met de verkeerde connectiesDe Britse kranten zijn ronduit vernietigend voor de Britse prins Andrew na het interview dat hij het voorbije weekend gaf. Daarin probeerde hij zijn vriendschap met de van kindermisbruik verdachte miljardair Jeffrey Epstein te duiden en ontkende hij de aanranding van een 17-jarig meisje. Maar de manier van communiceren van de prins was best 'wereldvreemd'. Of om royaltywatcher Charlie Protector te citeren: 'Ik verwachtte een treinongeluk. Maar het werd een vliegtuig dat op een olietanker vloog, waardoor een tsunami ontstond die een kernexplosie veroorzaakte.' Verrassing? Niet bepaald. Rond prins Andrew hangt al decennialang een vreemd luchtje.
18/11 09u45  Personeel koekjesfabrikant Mondelez Mechelen legt het werk neerOp het hoofdkwartier van koekjesfabrikant Mondelez in Mechelen wordt vandaag en morgen gestaakt. De vakbonden zijn ontevreden over het moeizame overleg rond enkele cao's. ?Al twee jaar lang onderhandelen we vruchteloos over enkele cao?s, met name over werkbaar werk en de transformatie van de onderneming?, zeggen vakbondssecretarissen Theo Van Malderen (ACV Puls) en Diana Minten (BBTK).
18/11 09u45  Twee doden en vijf gewonden bij CO-vergiftiging in ZulteIn een woning in Zulte in Oost-Vlaanderen werden zeven mensen in de nacht van zondag op maandag bevangen door koolstofmonoxide of CO. Twee mensen overleefden de vergiftiging niet. Vijf andere mensen, onder hen ook twee kinderen, werden naar het ziekenhuis gebracht. Ze zijn niet langer in levensgevaar.
18/11 09u45  Sting komt naar Gent Jazz in 2020, kan ik mijn tickets van vorig jaar gebruiken?Op maandag 8 juli heeft Sting zijn optreden op Gent Jazz Festival moeten annuleren op doktersbevel. De afzegging was een zware klap voor de organisatie en het publiek. Maar Sting maakt zijn afwezigheid deze zomer goed. De muzieklegende zal deze zomer optreden tijdens Gent Jazz. Maar het is niet omdat je vorig jaar kaarten had, dat je Sting in 2020 zal kunnen zien.
18/11 09u45  Hoe Frank Vandenbroucke ?pijnlijk werd afgeserveerd?: bekijk eerste fragment van politieke reeks ?Wissel van de macht"Lees meer >
18/11 09u45  Groen-Kamerlid De Vriendt: "Er is geen asielcrisis, wel een opvangcrisis"De asielcijfers stijgen, maar volgens Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt kan er geen sprake zijn van een asielcrisis. 'In 2015, op het hoogtepunt van de asielcrisis hadden we 5.000 aanvragen per maand, nu net geen 3.000.'
18/11 08u30  Hoe Frank Vandenbroucke ?pijnlijk werd afgeserveerd?: bekijk eerste fragment van politieke reeks ?Wissel van de macht"Lees meer >
18/11 08u30  Belegering Hongkongse universiteit duurt voort, "Steeds meer Chinezen willen militaire ingreep"In Hongkong duurt de belegering voort van een campus van de Polytechnische Universiteit. Honderden manifestanten houden de campus bezet. Ze manifesteren tegen de groeiende invloed van China. De politie heeft geprobeerd om de campus te bezetten, maar de studenten boden fel weerwerk. De studenten die de campus proberen te verlaten, worden dan weer tegengehouden door de politie. Ondertussen willen in China steeds meer mensen dat er militair wordt ingegrepen.
18/11 07u15  Iedereen Chinees: Yang Yi, innovatieprofeet, "Hongkongse jongeren zouden zich beter spiegelen aan jongeren hier"Terwijl een Belgische handelsmissie door China trekt, laten we hier de hele week jonge Chinezen aan het woord die een bijzondere missie of project hebben. Hoe slagen ze erin hun dromen waar te maken in een land dat almaar welvarender en machtiger is, maar waar steeds minder plaats is voor persoonlijke meningen en overtuigingen? Hoeveel ruimte hebben burgers voor hun persoonlijke aspiraties en hoe zien ze de rol van hun land in de wereld? Iedereen Chinees.
18/11 07u15  Hongkongse universiteit ligt erbij als een slagveld, "Steeds meer Chinezen willen militaire ingreep"In Hongkong duurt de belegering voort van een campus van de Polytechnische Universiteit. Honderden manifestanten houden de campus bezet. Ze manifesteren tegen de groeiende invloed van China. De politie heeft geprobeerd om de campus te bezetten, maar de studenten boden fel weerwerk. Ondertussen willen in China steeds meer mensen dat er militair wordt ingegrepen.
18/11 06u15  Brussel lanceert campagne om mensen trager te doen rijden: "Minder snel is beter"Brussel mobiliteit wil dat autobestuurders in de hoofdstad zich beter aan de snelheidslimieten van 30 en 50 kilometer per uur houden. Jaarlijks vallen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vijftig dodelijke of zwaargewonde slachtoffers door snelheidsovertredingen en onaangepaste snelheid. Voor het eerste semester van dit jaar stelden de Brusselse politiezones al 142.226 inbreuken op de snelheidsbeperkingen vast.
18/11 06u15  Is een online intolerantietest op basis van uw haar betrouwbaar?Lees meer >
18/11 06u15  Hongkong: Grote brand aan ingang van campus die betogers bezettenAan de ingang van de campus van de Polytechnische Universiteit van Hongkong, die momenteel door honderden manifestanten wordt bezet, is een grote brand uitgebroken. Dat melden verschillende bronnen.
18/11 06u15  "Sorry" zeggen na een tragisch ongeval, hoe moet dat? "Met die 5 letters veeg je niet uit wat er gebeurd is"Hoe kunnen slachtoffers en veroorzakers zonder misverstanden communiceren na een tragisch ongeval? In het nieuwe seizoen van 'Mij overkomt het niet' komen beide partijen aan het woord. Een oma die haar kleinkind van de trap laat vallen, waarbij het jongetje het niet overleeft: hoe zeg je sorry na zo'n drama? En hoe moeten mensen omgaan met hun onmetelijke schuldgevoelens? 'Ze moeten samenzitten, het verdriet delen met elkaar', zegt rouwexpert Manu Keirse.
18/11 00u00  Bekijk: 30 jaar val van de Berlijnse muur, hoe verschillend was het leven van de "Ossies" en de "Wessies"?Op 9 november 1989 viel de Berlijnse muur, die 28 jaar lang de Duitse hoofdstad opsplitste in Oost- en West-Berlijn. De muur deelde de stad fysiek in twee, en verscheurde zo ook families. De twee stadsdelen verschilden echter ook cultureel: de westkant stond onder invloed van het kapitalistische Westen, terwijl de oostkant onder een communistisch regime viel. Bekijk hieronder hoe anders het leven van 'Ossies' en 'Wessies' eruitzag.
18/11 00u00  "De zevende dag"Bekijk hier 'De zevende dag' van zondag 17 november.
17/11 23u15  KMI waarschuwt voor regen en sneeuw, Binnenlandse Zaken activeert nummer 1722 voor niet-dringende hulpHet gaat vannacht flink regenen in ons land. Vanuit Duitsland trekt een regenzone via het oosten naar het westen. Het KMI waarschuwt voor tot 25 liter regen per vierkante meter in Limburg. In de Ardennen is er kans op sneeuw. Binnenlandse Zaken heeft zondagavond het nummer 1722 voor niet-dringende interventies geactiveerd. De bedoeling is om het noodnummer 112 zo vrij te houden voor mensen die dringende medische of dringende brandweerhulp nodig hebben.
17/11 22u00  Sammy Mahdi herverkozen als voorzitter van Jong CD&VSammy Mahdi is herverkozen als voorzitter van Jong CD&V. Hij was de enige kandidaat om zichzelf op te volgen. Er is ook een nieuw nationaal bureau van Jong CD&V verkozen. Mahdi is ook een van de zeven kandidaten om Wouter Beke op te volgen als partijvoorzitter van CD&V.
17/11 21u00  Tientallen cultuurhuizen zetten de deuren open op Kunstendag voor KinderenOp 200 verschillende plaatsen in Vlaanderen en Brussel hebben jonge kinderen kunnen proeven van dans, theater, muziek, architectuur en nog veel meer tijdens de Kunstendag voor Kinderen. De Kunstendag voor Kinderen was dit jaar aan de achtste editie toe.
17/11 21u00  Child Focus lanceert keiharde campagne tegen kindermisbruikTer gelegenheid van de Europese Dag van de Bescherming van Kinderen tegen Seksueel Misbruik, morgen, lanceert Child Focus een opvallend confronterende campagne. Het campagnefilmpje is gemaakt door seksuologe Goedele Liekens en is een expliciete reconstructie van seksueel kindermisbuik, nagespeeld door volwassenen.
17/11 19u45  Nederlandse politie pakt drie nieuwe verdachten op in verband met verdwijning van loodgieter uit LintIn Nederland heeft de politie drie verdachten opgepakt in verband met de vermissing van de Belgische loodgieter Johan Van der Heyden. Het gaat om twee minderjarige jongens en een 30-jarige man die afgelopen weekend werden aangehouden. De 56-jarige loodgieter uit Lint is sinds begin juni spoorloos.
17/11 18u45  Hongkongse politie belegert actievoerders die zich verschansen in een universiteitIn Hongkong houden protesterende actievoerders al urenlang een brug bezet bij een universiteit, waardoor een belangrijke toegangsweg afgesloten blijft. De betogers eisen meer democratie in Hongkong en minder invloed van China. Het protest in de voormalige Britse kroonkolonie duurt nu al maanden en lijkt de laatste weken alsmaar gewelddadiger te worden.
17/11 17u45  Rokers, opgelet: je peuk op de grond gooien kan je in Brussel duur te staan komenDe Stad Brussel verhoogt vanaf volgend jaar de sancties voor rokers die zomaar een peuk op straat gooien. De heffing wordt verviervoudigd van 50 tot 200 euro. Tegelijk heeft de bevoegde schepen Zoubida Jellab (Ecolo) een sensibiliseringscampagne opgestart: er worden draagbare asbakken uitgedeeld en er komen meer vuilnisbakken voor sigaretten, vooral aan bus- en tramhaltes. Daarnaast wordt het aantal toeziende ambtenaren verhoogd van 6 naar 9.
17/11 16u45  Een schakeljaar in het secundair onderwijs veegt studievertraging onder ander tapijt wegLees meer >
17/11 16u45  "Breaking bad", maar dan in het echt: maakten twee Amerikaanse chemieproffen drugs in hun labo?Lees meer >
17/11 16u45  "Kans van 1 op 1 miljoen": hert torst gewei met 3 takken in MichiganLees meer >
17/11 15u30  Wereld Prematurendag: "Kinderen geboren vanaf 32 weken verdienen betere opvolging"Bijna 1 op de 10 kinderen komt in Vlaanderen prematuur op de wereld. Te vroeg, dat wil zeggen dat de moeder minder dan 37 weken zwanger was. De extreem vroeggeboren kinderen, vanaf 24 weken zwangerschap, hebben veel medische verzorging en opvolging nodig, maar ook de kinderen die vanaf 32 weken ter wereld komen, hebben een hoger risico op ontwikkelingsproblemen en verdienen betere opvolging. Dat is een boodschap van Kind en Gezin op deze Wereld Prematurendag (zie video bovenaan).
17/11 14u30  Iedereen Chinees: milieuactivist Zhang Jinwei, "Confrontatie werkt hier niet, wij moeten het subtiel aanpakken"In het kader van de economische missie in China, laten we deze week jonge Chinezen aan het woord die een bijzondere missie of project hebben. Hoe slagen ze erin hun dromen waar te maken in een land dat almaar welvarender en machtiger wordt, maar waar steeds minder plaats is voor persoonlijke meningen en overtuigingen? Hoeveel ruimte hebben burgers voor hun persoonlijke doelen en hoe zien ze de rol van hun land in de wereld? Iedereen Chinees.
17/11 14u30  Verkeer ligt 310 seconden stil in Gent, 1 seconde per dode in het verkeerIn Gent is om 11 uur het verkeer 310 seconden stilgelegd ter hoogte van het kruispunt van de Sint-Bernadettestraat met de Hogeweg. Een seconde voor elk dodelijk slachtoffer dat vorig jaar op Vlaamse wegen te betreuren viel. De actie past in de zesde internationale herdenkingsdag voor verkeersslachtoffers.
17/11 14u30  Het Journaal 1Herbekijk Het Journaal 1 van zondag 17 november.
17/11 14u30  "Kans van 1 op 1 miljoen": hert met gewei met 3 takken duikt op in MichiganLees meer >
17/11 13u15  Zhang Jinwei, milieuactivist in China: "Confrontatie werkt hier niet, wij moeten het subtiel aanpakken"In het kader van de economische missie in China, laten we deze week jonge Chinezen aan het woord die een bijzondere missie of project hebben. Hoe slagen ze erin hun dromen waar te maken in een land dat almaar welvarender en machtiger wordt, maar waar steeds minder plaats is voor persoonlijke meningen en overtuigingen? Hoeveel ruimte hebben burgers voor hun persoonlijke doelen en hoe zien ze de rol van hun land in de wereld? Iedereen Chinees.
17/11 13u15  Hetzelfde liedje sinds 1916: hoe de ?Easter Rising? de kiem voor de splitsing van Ierland en Noord-Ierland zaaideDe Ierse nationalisten van Sinn Fein willen binnen de 5 jaar een referendum over de hereniging van Noord-Ierland (deel van het Verenigd Koninkrijk) en de republiek Ierland. Wanneer zijn die 2 opgesplitst en waarom gebeurde dat? Daarvoor moeten we terug naar de 'Easter Rising'. Bij de 100e verjaardag van die Paasopstand deed VRT NWS dit verhaal uit de doeken. Hieronder kunt u het opnieuw lezen.
17/11 13u15  Britse prins Andrew ontkent aanranding in "tenenkrommend" interview: "Ik zat in een pizzarestaurant"Het BBC-interview van de Britse prins Andrew dat gisteravond uitgezonden werd, doet stof opwaaien in de Britse pers en op sociale media. De prins geeft meer uitleg over zijn banden met de Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein, beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarigen, en over beschuldigingen van misbruik door een van Epsteins slachtoffers. Prins Andrew ontkent dat, op een volgens velen tenenkrullende manier.
17/11 13u15  Maggie De Block (Open VLD) neemt uitgestoken hand van Theo Francken (N-VA) aan om gezinshereniging strenger te makenN-VA-Kamerlid Theo Francken heeft in ?De zevende dag? de hand uitgestoken naar minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) om de regels voor gezinshereniging strenger te maken. De minister heeft aangekondigd dat ze haar partij het wetsvoorstel van Francken zal steunen, maar merkt op dat de maatregel er misschien al geweest was, als de N-VA vorig jaar niet uit de regering was gestapt.
17/11 12u00  "Operatie hoeft niet altijd": ook medicatie kan hartproblemen oplossen, stelt Amerikaans onderzoekLees meer >
17/11 12u00  Hetzelfde liedje sinds 1916: hoe de ?Easter Rising? het lot van Ierland in een heel nieuwe richting duwdeDe Ierse nationalisten van Sinn Fein willen binnen de 5 jaar een referendum over de hereniging van Noord-Ierland (deel van het Verenigd Koninkrijk) en de republiek Ierland. Wanneer zijn die 2 opgesplitst en waarom gebeurde dat? Daarvoor moeten we terug naar de 'Easter Rising' van 24 april 1916. Bij de 100e verjaardag van die Paasopstand deed VRT NWS dit verhaal uit de doeken. Hieronder kunt u het opnieuw lezen.
17/11 12u00  Britse prins Andrew ontkent aanranding in "tenenkrommend" interview: "Ik deed het juiste om de verkeerde reden"Het BBC-interview van de Britse prins Andrew dat gisteravond uitgezonden werd, doet stof opwaaien in de Britse pers en op sociale media. De prins geeft meer uitleg over zijn banden met de Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein, beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarigen, en over beschuldigingen van misbruik door een van Epsteins slachtoffers. Prins Andrew ontkent dat, op een volgens velen tenenkrullende manier.
17/11 10u45  Opvallende stijging van het aantal vrouwen en jongeren in de daklozenopvangHet aantal dakloze vrouwen in Vlaanderen is de voorbije jaren sterk gestegen. Dat schrijft de krant De Zondag op basis van de Centra Algemeen Welzijnswerk. Die organiseren onder meer de winteropvang voor daklozen. In de provincie Oost-Vlaanderen is het aandeel van de vrouwen de afgelopen jaren verdubbeld, zegt CAW-directeur Alain Slock.
17/11 10u45  Waarom hogere brandstofprijzen nu ook in olierijk Iran tot protesten leidenLees meer >
17/11 09u45  Europese Mucoweek richt schijnwerpers op levensbedreigende erfelijke ziekteVandaag begint de Europese Mucoweek. Dat is een initiatief dat aandacht vraagt voor een levensbedreigende erfelijke aandoening: muco(viscidose) of taaislijmziekte. De Belgische Mucovereniging zamelt deze week geld in voor het wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte.
17/11 09u45  Waarom kunst essentieel is voor democratie en mensenrechtenLees meer >
17/11 09u45  De vijf boeken die het leven van acteur Jan Schepens hebben veranderdJan Schepens is als acteur bekend uit verschillende televisieseries, maar heeft vooral een bijzonder groot hart voor musicals. Samen met zijn vrouw Katja Retsin organiseert Schepens musicalstages en hij speelt ook mee in de spektakelmusical '40-45' van Studio 100. Welke boeken hebben zijn leven veranderd?
17/11 08u30  Duizenden technofans op dancefestival van Belgische top-dj Charlotte de Witte in SportpaleisDuizenden technofans zijn naar het Sportpaleis in Antwerpen gereisd om onder anderen de Belgische top-dj Charlotte de Witte aan het werk te zien. De 27-jarige dj heeft een probramma op BBC-radio en reist de wereld rond met haar muziek.
17/11 08u30  "De opnames van "Batman returns" waren ronduit plezant, al ging een aap toch iets te ver"Hij was de moegetergde zoon die zijn luidruchtige moeder wilde vermoorden in 'Throw momma from the train', hij deed een poging tot striptease op Phoebes verjaardag in 'Friends', hij was grofgebekt als een baas met een peperkoeken hartje in 'Taxi' en hij was meedogenloos toen hij zijn ontvoerde vrouw niet meer terug wilde in 'Ruthless people'. En zo zijn er nog meer rollen die de acteur met de kleine gestalte, Danny DeVito, wereldberoemd maakten. Om nog te zwijgen van zijn misschien meest in het oog springende rol ooit, die van The Penguin in 'Batman returns', het kassucces van regisseur Tim Burton uit 1992. Vrijwel onherkenbaar door make-up maakte DeVito de misvormde en verbitterde Oswald Cobblepot, alias The Penguin, onvergetelijk. DeVito wordt vandaag 75.
17/11 08u30  Exact 30 jaar geleden: Fluweel brak prikkeldraad in TsjechoslovakijeLees meer >
17/11 07u15  De vijf boeken die het leven van Jan Schepens hebben veranderdJan Schepens is als acteur bekend uit verschillende televisieseries, maar heeft vooral een bijzonder groot hart voor musicals. Samen met zijn vrouw Katja Retsin organiseert Schepens musicalstages en hij speelt ook mee in de spektakelmusical '40-45' van Studio 100. Welke boeken hebben zijn leven veranderd?
17/11 07u15  Royals op zondag: over voorlezen met een leesbril en een tot de verbeelding sprekend keizerlijk bedLees meer >
17/11 07u15  Exact 30 jaar geleden: Fluweel brak prikkeldraad in Tsjecho-SlovakijeIn navolging van andere staten in het Oostblok kwamen 30 jaar geleden 15.000 studenten op straat in in Tsjecho-Slovakije. Het was het begin van de 'Fluwelen Revolutie' die het communistische regime in Praag omver zou gooien, maar nadien ook het land zou splitsen.
17/11 07u15  Had de Queen een buitenechtelijke affaire? Feit en Fictie in seizoen 3 van ?The crown?Lees meer >
17/11 00u30  Duizenden technofans op dancefestival van Charlotte de Witte in SportpaleisDuizenden technofans zijn naar het Sportpaleis in Antwerpen gereisd om onder anderen de Belgische top-dj Charlotte de Witte aan het werk te zien. De 27-jarige dj heeft een probramma op BBC-radio en reist de wereld rond met haar muziek.
17/11 00u00  75 jaar geleden: D-day op Zeeuwse eiland Walcheren, eindstrijd van Slag om de Schelde is ingezetOp 1 november 1944 landen geallieerde troepen op het Zeeuwse eiland Walcheren. Daarmee is de eindstrijd van de zwaar bevochten Slag om de Schelde ingezet. Eind november zal een eerste schip terug de haven van Antwerpen kunnen binnenvaren. Maar de geallieerde aanpak op Walcheren blijft zeer omstreden.
17/11 00u00  De val van de Muur is de belangrijkste gebeurtenis in de internationale politiek sinds 1945, veel meer dan 9/11De betekenis van de val van de Muur, de implosie van de USSR en dus het einde van de Koude Oorlog kan niet overschat worden. Het is sinds 1945 veruit de belangrijkste gebeurtenis in de internationale politiek, veel meer dan bijvoorbeeld 9/11. De allesoverheersende Koude Oorlog kwam op 9 november 1989 aan zijn einde, stelt professor Tom Sauer in zijn historische terugblik.
17/11 00u00  Merkel bij herdenking in Berlijn: "Geen muur is zo hoog dat hij niet kan worden neergehaald"Lees meer >
17/11 00u00  Bekijk: het verhaal van de Berlijnse Muur, van bouw tot sloopVandaag is het 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur gevallen is. Op 9 november 1989 gingen onverwachts de grensposten tussen Oost- en West-Berlijn open, onder druk van de Oost-Duitse bevolking. Daarmee kwam ook een einde aan de hermetisch gesloten grens tussen twee systemen, dwars door een stad, dwars door een land en dwars door een continent. Waarom is die Muur gebouwd? En hoe verliep de avond van 9 november 1989? Bekijk hierboven -of onder de uitlegvideo.
17/11 00u00  Het Journaal 7Herbekijk hier 'Het Journaal 7' van zaterdag 16 november.
17/11 00u00  Het weerBekijk het weerbericht van zaterdag 16 november om 19.30 uur. De weersverwachting in tekst en beeld.
16/11 23u15  250.000 betogers eisen ontslag van Tsjechische premierIn de Tsjechische hoofdstad Praag zijn zo'n 250.000 mensen op straat gekomen om het ontslag van premier Andrej Babis te eisen. Dat meldt het Tsjechische ministerie van Binnenlandse Zaken. De betoging vond plaats aan de vooravond van de 30e verjaardag van de Fluwelen Revolutie waarbij in 1989 het communistische regime werd omvergeworpen.
16/11 22u00  Gespecialiseerde firma verwijdert asbest dat is vrijgekomen bij brand in BilzenBij de brand in het toekomstige asielcentrum in Bilzen is asbest vrijgekomen. Door de brand zijn dakleien beschadigd en uit onderzoek blijkt dat die asbest bevatten. Volgens burgemeester Johan Sauwens is er geen enkel gevaar voor de omwonenden.
16/11 20u45  Vranckx: Meisjes achter traliesHerbekijk 'Vranckx: Meisjes achter de tralies' van zaterdag 16 november hier. Saholy werkte als meid voor een dokter. Ze was zeventien toen die haar betichtte van diefstal. Saholy schreeuwde haar onschuld uit. En toch belandde ze in de gevangenis zonder proces. Geen alleenstaand geval in Madagascar. Maar liefst tachtig procent van de minderjarige meisjes in Malagassische gevangenissen, zit daar zonder proces, laat staan veroordeling. Reporter Datshiane Navanayagam gaat Saholy bezoeken in de gevangenis. De jonge vrouwen leven op elkaar gepakt in cellen.
16/11 20u45  Derde seizoen "The crown" focust op de Britse Queen ElizabethHet derde seizoen van 'The crown' is vanaf zondag te bekijken op Netflix. Het nieuwste seizoen van de tv-serie focust op de Briste Queen Elizabeth, die in 1953 gekroond werd in Westminster Abbey. 'The crown' gaat van start in het jaar 1964.
16/11 18u30  403 gelekte pagina?s tonen hoe China heropvoedingskampen met miljoen moslims voor zichzelf verantwoordtEen Chinese functionaris heeft honderden pagina?s van interne documenten gelekt naar de de Amerikaanse krant de New York Times. In die 403 pagina?s is te lezen hoe de Chinese overheid deze moderne deportaties voor zichzelf verantwoordt. Oeigoeren zijn een Turkse etnische minderheid die in de provincie Xinjiang zowat 45 procent van de bevolking uitmaken.
16/11 18u30  Tom Van Grieken mag zichzelf opvolgen als partijvoorzitter Vlaams BelangLees meer >
16/11 17u15  Zo maakt u uw fiets winterklaar: vijf tips om vlot en veilig door de kou te fietsenDe temperatuur daalt en de dagen worden korter, maar dat betekent niet dat u uw fiets aan de kant hoeft te zetten. Duisternis, regen, sneeuw of vrieskou hoeven geen obstakel te zijn om te fietsen, zolang u enkele voorzorgsmaatregelen neemt.
16/11 17u15  Sinterklaas spreekt verlossende woorden bij aankomst in Antwerpen: "Er zijn dit jaar geen stoute kinderen"Sinterklaas heeft per stoomboot zijn jaarlijkse intrede in Antwerpen gedaan. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) verwelkomde hem op het Eilandje, nadien nam de goedheilige man uitgebreid de tijd om de vele kinderen in het publiek te begroeten. Uiteindelijk bevestigde hij dat er dit jaar geen stoute kinderen zijn.
16/11 17u15  Chinese soldaten in burger ruimen mee barricades op in HongkongSoldaten van het Chinese Volksbevrijdingsleger hebben geholpen bij het opruimen van barricades die door betogers tegen de lokale regering waren opgeworpen. Het lijkt te gaan om een soort pr-operatie, want de soldaten waren niet in gevechtstenue en waren gewapend met bezems en emmers.
16/11 17u15  Ik wil begrijpen waarom mensen vluchtelingen zo hatenToen Zahid Ghaida het artikel las over de brandstichting in het toekomstige asielcentrum in Bilzen, was hij gechoqueerd. Hij postte een reactie op Facebook die viraal ging. Ze is ondertussen al mee dan 1.700 keer gedeeld. In deze opinie vertelt hij ons wie hij is en steekt hij zijn hand uit naar mensen die vluchtelingen haten.
16/11 16u00  Hoe maakt u uw fiets winterklaar? Vijf tips om vlot en veilig door de kou te fietsenDe temperatuur daalt en de dagen worden korter, maar dat betekent niet dat u uw fiets aan de kant hoeft te zetten. Duisternis, regen, sneeuw of vrieskou hoeven geen obstakel te zijn om te fietsen, zolang u enkele voorzorgsmaatregelen neemt.
16/11 16u00  Koppel ontdekt nazi-kledij onder verborgen luik op zolder bij verbouwingen in HilversumIn Hilversum in Nederland heeft een koppel bij verbouwingen nazi-kledij gevonden onder een verborgen luik op zolder. Het gaat om een jas van een bewaker, een pet en een kinderjas. 'Opeens komt de oorlog erg dichtbij.'
16/11 16u00  Rellen in Parijs, betoging voor eerste verjaardag gele hesjes afgelastLees meer >
16/11 15u00  Hierom mag de Belgische golfbreker nooit verdwijnenLees meer >
16/11 13u45  Christelijke vakbond ACV: "Twee op de drie werknemers worden na langdurige ziekte ontslagen"Twee op de drie werknemers die langdurige ziek zijn geweest en een terugkeer-traject hebben gevolgd om weer aan het werk te gaan, worden toch ontslagen door hun werkgever. Dat schrijft De Standaard op basis van een studie van de christelijke vakbond ACV. Volgens de vakbond komt dat omdat de begeleiding van langdurig zieken niet goed werkt.
16/11 13u45  Politie pakt 17 jongeren op die plundertocht in binnenstad Antwerpen plandenIn Antwerpen heeft de politie 17 jongeren gearresteerd omdat ze de intentie zouden hebben gehad om winkels in de binnenstad te plunderen en herrie te schoppen. De politie was vooraf te weten gekomen dat een aantal jongeren via sociale media hadden opgeroepen om op een bepaalde plaats in de stad verzamelen te blazen en van daaruit op plundertocht te vertrekken.
16/11 13u45  Komende nacht gaat het vrijwel overal in het land vriezenOp de meeste plaatsen is er deze namiddag een rustig en droog weertje, met zonnige perioden en enkele wolkenvelden. In het westen van het land verwacht het KMI wel meer wolken en in de kuststreek is een spatje regen niet uitgeloten. Het blijft fris met maxima van 4 tot 6 graden in de Ardennen en van 7 tot plaatselijk 9 graden elders. Komende nacht zal het vrijwel overal vriezen.
16/11 13u45  Volg LIVE: Sinterklaas vaart met stoomboot Antwerpen binnenVoor tienduizenden kinderen is het vandaag een hoogdag, want Sinterklaas vaart met zijn stoomboot Antwerpen binnen. Dankzij bovenstaande livestream hoeft u geen moment te missen van deze feestelijke gebeurtenis.
16/11 12u45  Zo maakt u uw robotmaaier klaar voor zijn winterslaapHet wordt kouder en dan stopt het gras met groeien. Tijd dus om de robotmaaier op te bergen. Hoe bereidt u die het beste voor op die lange rustpauze? 'De inspecteur' geeft enkele tips.
16/11 12u45  Zwaarste seksuele misdrijven verjaren sneller door fout in nieuwe wet, hoe kan dat?Door een fout in de nieuwe wet rond de verjaringstermijnen van seksuele misdrijven zal het zwaarste seksuele misdrijf tegen meerderjarigen, verkrachting met de dood tot gevolg, sneller verjaren. Dat schrijft het Nieuwsblad. Vorige week werd in de Kamer een wet goedgekeurd die de verjaringstermijn van seksuele misdrijven tegen minderjarigen schrapt. Maar die wet heeft dus ook onbedoelde gevolgen voor de verjaringstermijn van seksuele misdrijven tegen meerderjarigen.
16/11 11u45  Straks komt de Sint aan in Antwerpen, wij kregen hem al aan de lijn: "Zijn de kinderen braaf geweest? Ik hoop het beste"Hij komt! Sinterklaas komt deze namiddag met zijn stoomboot en gevolg aan in Antwerpen. Rond 14 uur geeft hij zijn langverwachte toespraak vlakbij het Museum aan de Stroom (MAS) en komen we te weten of er stoute kinderen zijn geweest. Het hele gebeuren is vanaf 13.30 uur te volgen op Ketnet of via onze livestream. Wij kregen de Sint al aan de lijn vanochtend en hadden enkele vraagjes.
16/11 11u45  Peter De Roover (N-VA): "Vroeger hadden we kunstenaars met een beter oog voor schoonheid"Hoewel hij als Kamerfractieleider officieel niet betrokken is bij het cultuurbeleid van zijn partijgenoot, verdedigt Peter De Roover (N-VA) met hand en tand de beleidskeuzes van Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon. Diens beslissing om meer te investeren in erfgoed en minder in podiumkunsten heeft deze week tot grote consternatie geleid in de cultuursector.
16/11 10u30  Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) zet schaar in budget voor opleiding en coaching van bedrijvenDe Vlaamse regering gaat volgend jaar 23 miljoen euro besparen op de subsidies die kleine en middelgrote ondernemingen konden krijgen voor opleidingen. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). Voor middelgrote ondernemingen wordt het maximumbedrag voor die opleidingen gehalveerd. 'Het is logisch dat bedrijven zelf extra investeren in opleidingen', zegt de minister, die benadrukt dat er niet wordt bespaard op innovatie.
16/11 10u30  Beste koning Filip, hebt u voor de regeringsvorming al eens aan een vrouw gedacht?Lees meer >
16/11 09u30  Vijf boeren gedood door ordediensten bij schermutselingen in BoliviaIn Bolivia zijn vrijdag zeker vijf mensen doodgeschoten bij schermutselingen tussen cocaboeren en de ordediensten. Nog eens 34 anderen zouden gewond zijn geraakt. In totaal zijn er meer dan 100 personen opgepakt. De boeren steunen de afgetreden president Evo Morales, zelf een voormalige cocaboer.
16/11 09u30  Britse prins Andrew spreekt over sekszaak en banden met miljardair Epstein: "Ik kan mezelf wel voor de kop slaan"De Britse prins Andrew, een van de drie zonen van koningin Elizabeth, heeft op televisie voor het eerst gereageerd op de banden die hij had met Jeffrey Epstein. Dat is de van kindermisbruik verdachte miljardair die afgelopen zomer dood in zijn cel werd teruggevonden. Andrew zegt dat hij de koninklijke familie heeft teleurgesteld. En de Amerikaanse vrouw die hem beschuldigt van misbruik kan hij zich 'niet herinneren'.
16/11 09u30  23 miljoen bespaard: Vlaams minister van Economie Crevits zet schaar in budget voor opleiding en coaching van bedrijvenDe Vlaamse regering gaat volgend jaar 23 miljoen euro besparen op de subsidies die kleine en middelgrote ondernemingen konden krijgen voor opleidingen. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). Voor middelgrote ondernemingen wordt het maximumbedrag voor die opleidingen gehalveerd. 'Het is logisch dat bedrijven zelf extra investeren in opleidingen', zegt de minister, die benadrukt dat er niet wordt bespaard op innovatie.
16/11 09u30  Sire, hebt u voor de regeringsvorming al eens aan een vrouw gedacht?Lees meer >
16/11 08u30  Vijf jaar later: hoe verging het mooie jongen "Alex from Target"?Er simpelweg goed uitzien. Begin november 2014 was er niet meer nodig voor Alex Lee om de harten van tienermeisjes wereldwijd even sneller te doen slaan. Lee was toen nauwelijks 16 en verdiende een centje bij in de Amerikaanse winkelketen Target, in de hoop zo zijn studies te kunnen betalen. Toen een meisje hem eind oktober 2014 in werkplunje opmerkte en een foto van hem tijdens zijn werkzaamheden maakte, die foto op Tumblr plaatste waar hij door een Britse tiener opgemerkt werd, die de foto op haar Twitteraccount publiceerde, was het hek helemaal van de dam. Het succes leek aan zijn voeten te liggen, maar 5 jaar later heeft de jongeman opnieuw voor een anoniem leven gekozen.
16/11 08u30  Ambachtelijk kroketten rollen, de Sint of kinderkunstendag? Dit heeft het weekend voor u in pettoOp verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Cultuurman Joris Vergeyle lijst ze voor u op.
16/11 08u30  Zwaarste seksuele misdrijven verjaren sneller door fout in nieuwe wetDoor een fout in de nieuwe wet rond de verjaringstermijnen van seksuele misdrijven zal het zwaarste seksuele misdrijf tegen meerderjarigen, verkrachting met de dood tot gevolg, sneller verjaren. Dat schrijft het Nieuwsblad. Vorige week werd in de Kamer een wet goedgekeurd die de verjaringstermijn van seksuele misdrijven tegen minderjarigen schrapt. Maar die wet heeft dus ook onbedoelde gevolgen voor de verjaringstermijn van seksuele misdrijven tegen meerderjarigen.
16/11 08u30  Grootste Belgische handelsmissie ooit: zit China nog op ons te wachten?Onder leiding van prinses Astrid trekken meer dan 630 bedrijven en instellingen de volgende 5 dagen door China. Daarmee is dit de grootste handelsmissie die ons land ooit heeft georganiseerd. Maar wat kunnen onze bedrijven daar precies verwachten? En zit China nog wel op ons te wachten?
16/11 07u30  Executie terdoodveroordeelde uitgesteld in VS na "aanzienlijke twijfel over zijn schuld"In de VS heeft het gerecht in Texas de geplande executie van een veroordeelde moordenaar uitgesteld, nadat er ernstige twijfels waren gerezen over de schuld van de man. Dat meldt de organisatie Innocence Project, die de terdoodveroordeelde vertegenwoordigt.
16/11 00u00  De afspraak op vrijdagHerbekijk hier 'De afspraak op vrijdag' van 15 november.
15/11 23u45  60-tal Bilzenaren betogen tegen brandstichting en haatverspreidingVanavond hebben een 60-tal mensen betoogd voor het gebouw van het toekomstige asielcentrum dat vorige zondag in brand is gestoken. Ze komen naar eigen zeggen op tegen haat en geweld, en willen aantonen dat er in Bilzen ook mensen zijn die helemaal anders denken dan de brandstichters.
15/11 22u30  Vliegen van Londen naar Sydney: Qantas-vlucht vestigt nieuw afstandsrecordEen Boeing 787 Dreamliner van de Australische maatschappij Qantas is na een vlucht van 19 uur en 19 minuten geland op de luchthaven van Sydney. Het toestal was opgestegen in de Britse hoofdstad Londen en had 46 passagiers en 6 bemanningsleden aan boord. Het ging om een ultralange testvlucht: het vliegtuig was niet volgeladen om de afstand van 17.800 kilometer zonder tussenstop te kunnen overbruggen.
15/11 22u30  Peter De Roover (N-VA): "De voorbije jaren is te veel vergeten dat kunst ook schoonheid is"Hoewel hij als Kamerfractieleider officieel niet betrokken is bij het cultuurbeleid van zijn partijgenoot, verdedigt Peter De Roover (N-VA) met hand en tand de beleidskeuzes van Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon. Diens beslissing om meer te investeren in erfgoed en minder in podiumkunsten heeft deze week tot grote consternatie geleid in de cultuursector.
15/11 21u15  Voormalig adviseur van president Trump veroordeeld voor leugens en manipulatie in Rusland-onderzoekLees meer >
15/11 21u15  Waar zit de bron van de brom? Nieuw onderzoek naar mysterieuze geluidsoverlast in LanakenDe Limburgse gemeente Lanaken schakelt een nieuw bedrijf in om de oorzaak van een mysterieus laag geluid te achterhalen, dat sommige inwoners hoorndol maakt. 'We moeten iets doen', zegt burgemeester Marino Keulen.
15/11 21u15  Vlaams Belang gaf sinds maart al 1,2 miljoen euro uit aan advertenties op Facebook, veel meer dan de andere partijenDe verkiezingen zijn dan wel al enkele maanden achter de rug, toch blijven de Vlaamse partijen investeren in Facebook-advertenties. Met Vlaams Belang als duidelijke koploper. Sinds maart 2019 heeft de partij al meer dan 1,2 miljoen euro uitgegeven. De totale uitgaven van alle partijen samen zijn goed voor 2,3 miljoen euro.
15/11 20u15  Waar zit de bron van de brom? Nieuw onderzoek naar geluidsoverlast in LanakenDe Limburgse gemeente Lanaken schakelt een nieuw bedrijf in om de oorzaak van een mysterieus laag geluid te achterhalen, dat sommige inwoners hoorndol maakt. 'We moeten iets doen', zegt burgemeester Marino Keulen.
15/11 18u00  Samen naakt douchen: wat denken kinderen daar zelf over?Na de training in de sportclub hop allemaal naakt onder de douche. Sommigen vinden dat de normaalste zaak van de wereld. 'Dat doen we altijd zo en ik vind het belachelijk dat je je daarvoor moet schamen', vertelt een jonge voetballer aan ons jongerenjournaal 'Karrewiet'. Anderen hebben het er moeilijk mee en trekken een onderbroek of zwembroek aan als ze in groep douchen. Bekijk hierboven de reportage van 'Karrewiet''.
15/11 18u00  Waarom er geen einde in zicht is voor de onrust in HongkongDe protesten in Hongkong duren al 23 weken. Waarom blijft dit conflict aanslepen en waar blijven de demonstranten hun energie vandaan halen? Serafijn Gentils, die momenteel in Hongkong is, sprak met Hongkongse jongeren om beter te begrijpen wat hen motiveert en waarom protesteren voor hen van levensbelang is.
15/11 18u00  Oud-ambassadeur Yovanovitch getuigt in impeachmentcommissie: "Tweets Trump zijn zeer intimiderend"Lees meer >
15/11 16u45  Netflix buigt voor Polen: kaart met concentratiekampen aangepast in docureeks over nazibeulNa kritiek van de Poolse regering past Netflix een kaart in de tv-reeks 'The devil next door' aan. Daarop zijn de nazi-concentratiekampen te zien onder de titel 'Polen'. Maar nu komt er extra tekst om aan te geven dat Polen op dat moment bezet was door nazi-Duitsland. De tv-serie gaat over de 'beul van Treblinka', John Demjanjuk, alias 'Ivan de Verschrikkelijke'.
15/11 16u45  Zondvloed in het oosten van Afrika: 2,5 miljoen mensen zijn getroffenLees meer >
15/11 16u45  Wannes Beernaert schreef nummer voor pas overleden zoontje: "Het is supermoeilijk, mijn reflex was om muziek te maken"Wannes Beernaert en zijn partner Julie moesten twee weken geleden plots afscheid nemen van hun zoontje Foss, amper 8 maanden oud. Om het verdriet te verwerken schreef Wannes het nummer 'Fly young bird', samen met de muzikanten van zijn band Ben Cane.
15/11 15u45  "Epische mash-up" van 17 Disneyliedjes maakt velen erg blijDat de wereld de Disneyliedjes, waarvan er wellicht spontaan veel kunnen meegezongen worden, nog lang niet beu gehoord is, bewijst het succes van een mash-up die tv-presentator Jimmy Fallon en actrice Kristen Bell onlangs in het programma van Fallon voorstelde. Intussen heeft het filmpje al meer dan 4 miljoen views op YouTube.
15/11 15u45  Nieuwe interim-president, nieuwe verkiezingen, maar ook opnieuw protest: wat is er aan de hand in Bolivia?Lees meer >
15/11 15u45  Hoe red je een schaap dat op zijn rug ligt?Als je in deze periode van het jaar op het platteland gaat wandelen, kan je wel eens schapen tegenkomen die op hun rug liggen. Dat klinkt onschuldig, maar de dieren raken zelf niet meer recht en kunnen sterven. De rugliggers weer recht helpen is heel simpel, maar je moet het wel op de juiste manier doen.
15/11 15u45  Yasmine Kherbache (SP.A) wordt rechter bij Grondwettelijk Hof, maar wat doet die instelling? 7 vragen en antwoordenHet parlement heeft SP.A-Kamerlid Yasmine Kherbache met een tweederdemeerderheid naar voren geschoven als nieuwe Nederlandstalige rechter van het Grondwettelijk Hof. Maar wat doet die instelling nu precies? En klopt het dat al die rechters een politieke kleur hebben? Alles wat u moet weten in 7 vragen.
15/11 14u30  Mathias Vergels is peter van daklozenorganisatie: "Een dakloos meisje van drie jaar, dat hakt erin"Lees meer >
15/11 14u30  Populariteit van SUV?s doet CO2-uitstoot en brandstofverbruik spectaculair stijgenSUV?s zijn wereldwijd verantwoordelijk voor een spectaculaire stijging van de CO2-uitstoot. Dat blijkt uit de jaarlijkse energievooruitzichten van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). 'In de afgelopen tien jaar vormden SUV's na de elektriciteitssector de belangrijkste oorzaak van de stijging van broeikasgassen', zegt IEA-directeur Fatih Birol aan de Nederlandse omroep NOS. En als de populariteit van deze zware vierwielers blijft toenemen, zal de vraag naar olie de komende decennia verder toenemen, ondanks de klimaatinspanningen.
15/11 14u30  Ontroerend gesprek op Studio Brussel: Wannes schreef een nummer voor zijn overleden zoontjeWannes Beernaert en zijn partner Julie moesten twee weken geleden plots afscheid nemen van hun zoontje Foss, amper 8 maanden oud. Om het verdriet te verwerken schreef Wannes het nummer 'Fly young bird', samen met de muzikanten van zijn band Ben Cane.
15/11 14u30  Yasmine Kherbache (SP.A) wordt rechter bij Grondwettelijk Hof, maar wat doet die instelling precies? 7 vragen en antwoordenHet parlement heeft SP.A-Kamerlid Yasmine Kherbache met een tweederdemeerderheid naar voren geschoven als nieuwe Nederlandstalige rechter van het Grondwettelijk Hof. Maar wat doet die instelling nu precies? En klopt het dat al die rechters een politieke kleur hebben? Alles wat u moet weten in 7 vragen.
15/11 12u30  Gent zoekt oplossing voor "vermiste" herbruikbare bekers na nieuwjaarsreceptieDe herbruikbare bekers die Gent al enkele jaren gebruikt tijdens de nieuwjaarsreceptie, worden vaak niet opnieuw ingeleverd. De stad onderzoekt nu hoe ze dat tijdens de komende receptie kan vermijden. Verdwenen bekers kosten de stad handenvol geld.
15/11 12u30  Kleinzoon laatste Italiaanse koning veroorzaakt deining: "Koninklijke familie keert terug"Lees meer >
15/11 12u30  Yasmine Kherbache (SP.A) wordt rechter bij Grondwettelijk Hof: "politieke poppenkast" of nuttig rechtsorgaan?Het parlement heeft SP.A-Kamerlid Yasmine Kherbache met een tweederdemeerderheid naar voren geschoven als nieuwe Nederlandstalige rechter van het Grondwettelijk Hof. Maar wat doet die instelling nu precies? En klopt het dat al die rechters een politieke kleur hebben? Alles wat u moet weten in 7 vragen.
15/11 10u00  PLAN B # 8: Waarom bespaart cultuurminister Jan Jambon op de subsidies voor cultuurprojecten?Lees meer >
15/11 10u00  Kunnen voedingsadvies op maat en een bijgestuurde winkelkar van u een gezondere mens maken?Wetenschappers van de KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) starten vandaag met een nieuw, ambitieus onderzoek. Vierhonderd proefpersonen krijgen vijf maanden lang gepersonaliseerd voedingsadvies, om zo hun gezondheid en darmflora te verbeteren. Het project is een initiatief van SmarthWithFood, een spin-off van Colruyt Group.
15/11 10u00  Koning Filip heeft "beste woordvoerder achter de schermen": wie is de discrete Rafike Yilmaz?Rafike Yilmaz, woordvoerder van het Koninklijk Paleis, is tot ?beste woordvoerder achter de schermen? gekroond. De prijs werd gisteravond voor het eerst uitgereikt, tijdens de jaarlijkse ?Nacht van de woordvoerder?. ?Het is fijn om erkenning te krijgen voor het werk dat we de afgelopen zes jaar hebben geleverd?, reageert de discrete woordvoerder, op deze Dag van de Dynastie.
15/11 10u00  De politieke pyromanen van de jaren 30 zijn terug van weggeweestIn het Vlaams Parlement verweet Filip De Winter (Vlaams Belang) minister Bart Somers (Open VLD) een 'politiek pyromaan' (brandstichter, red.) te zijn. Het is maar de vraag in welke hoek we de pyromanen moeten zoeken. Herman Van Goethem kijkt vanuit een historische focus terug op de brandstichting in het asielcentrum van Bilzen op 10 november. Een analyse over politiek massageweld.
15/11 09u00  Chileens parlement maakt de weg vrij voor een nieuwe grondwetLees meer >
15/11 07u45  Antwerpen start nu al met winteropvang voor daklozen: "In onze stad hoeft niemand buiten te slapen"In de stad Antwerpen is de winteropvang voor daklozen begonnen. Normaal is dat op 1 december, maar omdat het al koud is, gaat die vroeger open. 'Niemand hoeft buiten te slapen', zegt schepen Tom Meeuws (SP.A).
15/11 07u45  Superfan Will Tura ging kijken naar concertfilm van Bruce Springsteen: ?Hij heeft mij helemaal ingepakt?Lees meer >
15/11 07u45  Stop de subsidies voor auto's op aardgasLees meer >
15/11 07u45  Dode en zware overlast door eerste zware sneeuwval in Frankrijk: "20 jaar geleden dat het zo vroeg zo veel sneeuwde"De eerste echt zware sneeuwval dit najaar in Frankrijk, zorgt meteen voor flink wat overlast in een aantal regio?s: zo'n 300.000 gezinnen zitten zonder elektriciteit en er is een man omgekomen onder een boom die omviel door de sneeuw. 'Volgens de Franse autoriteiten gaat het om sneeuwval die in 20 jaar niet is voorgekomen in Frankrijk. Zo hevig is het, en ongewoon, zo vroeg in het najaar', zegt correspondent Frank Renout.
15/11 06u30  "Rechtvaardige rechters" ligt ook niet in waterput bij Sint-Baafskathedraal in GentHet gestolen paneel van 'De rechtvaardige rechters' van 'Het lam gods' ligt ook niet in een waterput bij de Sint-Baafskathedraal in Gent. Stadsgids Dirk Van Nieuwenhuyze was ervan overtuigd dat het gestolen paneel zich in daar bevond, 'maar zonder succes, enkel een paar muntjes en een houten deksel kwamen naar boven.'
15/11 06u30  Dode en overlast door eerste zware sneeuwval in FrankrijkDe eerste echt zware sneeuwval dit najaar in Frankrijk, zorgt meteen voor flink wat overlast in een aantal regio?s. Zo zitten een 140.000 gezinnen zonder elektriciteit. Een man kwam om het leven toen een boom onder het gewicht van de sneeuw omviel en op zijn wagen terechtkwam.
15/11 06u30  VN: "Afrikaanse economische migranten zijn geen armoezaaiers, integendeel"Lees meer >
15/11 05u15  Kunnen we mensen gezonder maken door voedingsadvies op maat?Wetenschappers van de KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) starten vandaag met een nieuw, ambitieus onderzoek. Vierhonderd proefpersonen krijgen vijf maanden lang gepersonaliseerd voedingsadvies, om zo hun gezondheid en darmflora te verbeteren. Het project is een initiatief van SmarthWithFood, een spin-off van Colruyt Group.
15/11 00u00  TerzakeHerbekijk hier 'Terzake' van donderdag 14 november.
14/11 23u30  BookSpot Literatuurprijs is Nederlands onderonsje: Wessel te Gussinklo en Sjeng Scheijen in de prijzenDe BookSpot Literatuurprijs 2019 voor fictie is gewonnen door de Nederlandse schrijver Wessel te Gussinklo voor het boek 'De hoogstapelaar'. De prijs voor het beste non-fictieboek is voor Sjeng Scheijen en zijn 'De avant-gardisten'. De enige Vlaamse genomineerde, Lieve Joris, valt buiten de prijzen.
14/11 23u30  Europese Investeringsbank stopt investeringen in fossiele brandstof en wil "klimaatbank van Europa" wordenDe Europese Investeringsbank (EIB) stopt vanaf eind 2021 met investeringen in projecten die te maken hebben met fossiele brandstoffen, zoals olie en gas. Dat liet het bestuur van de EIB weten bij de presentatie van een nieuwe strategie rond energie-investeringen.
14/11 22u15  Qatar Airways stopt met vrachtvluchten van amper 38 kilometer tussen Maastricht en LuikEr komt een einde aan de vrachtvluchten tussen Maastricht en Luik, twee steden die amper 38 kilometer van elkaar verwijderd liggen. Dat heeft de bevoegde Waalse minister Jean-Luc Crucke (MR) aangekondigd na een onderhoud met vertegenwoordigers van luchtvaartmaatschappij Qatar Airways.
14/11 22u15  Cultuursector reageert met gemengde gevoelens op aanbod van Jambon: "Dialoog had voordien moeten gebeuren"De cultuursector reageert met gemengde gevoelens op het aanbod van minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) om zelf te bepalen hoe het cultuurbudget over de verschillende instellingen en projecten verdeeld moet worden. Velen willen de uitgestoken hand van Jambon wel aannemen, maar hoe alles praktisch in zijn werk moet gaan, is onduidelijk. Michael De Cock, artistiek leider bij de KVS, benadrukt in 'Terzake' dat de dialoog met de sector al eerder had moeten gebeuren.
14/11 21u15  Internationaal Strafhof zet licht op groen voor onderzoek naar systematisch geweld tegen Rohingya in MyanmarLees meer >
14/11 21u15  Franse eurocommissaris Thierry Breton krijgt groen licht van Europa, inbreukprocedure geopend tegen VKHet Europees Parlement heeft donderdag het licht op groen gezet voor de Fransman Thierry Breton als Europees commissaris voor Interne Markt en Digitalisering. Hij haalde het ondanks de risico's op belangenvermenging waar verschillende europarlementsleden zich bezorgd over toonden. Ook de Roemeense Adina Valean kreeg groen licht als Europees commissaris voor Transport. De Hongaar Oliver Varhelyi is nog niet benoemd. De Europese Commissie heeft ook een inbreukprocedure gestart tegen het Verenigd Koninkrijk omdat het land geen kandidaat naar voren heeft geschoven voor de volgende Europese Commissie.
14/11 21u15  Antwerpse vuilnisophalers getuigen over toenemende agressie: "Ongeduldige chauffeurs rijden ons bijna omver"De Antwerpse vuilnisophalers hebben er genoeg van: de agressie van vooral ongeduldige automobilisten. De cijfers zijn duidelijk. In vergelijking met vorig jaar zijn er dit jaar in Antwerpen bijna dubbel zoveel gevallen van agressie tegen vuilnisophalers. Journalist Stef Meerbergen ging een nacht met hen op ronde. Bekijk zijn reportage hierboven of onderaan het artikel.
14/11 21u15  Tussen 1850 en 1900 werden opvallend meer "koekoekskinderen" geboren bij arme stadsgezinnenTussen 1850 en 1900 werden er in Vlaanderen en Nederland opvallend meer kinderen geboren van een andere biologische vader dan gedacht. Deze zogenoemde 'koekoekskinderen' kwamen in die tijd tot wel 10 keer meer voor bij arme gezinnen uit de stad, dan in boerenfamilies op het platteland. Dat blijkt uit DNA- en stamboomonderzoek van de KU Leuven bij meer dan 1.000 Vlamingen en Nederlanders.
14/11 20u00  Superman, Batman, the Thing, eigenlijk zijn ze JoodsHet Joods Museum brengt hommage aan de superhelden met de tentoonstelling 'Superheroes never die'. Iedereen kent wel een superheld, maar wist u dat die (in veel gevallen) bedacht waren door mensen met een Joodse achtergrond?
14/11 20u00  Allesbepalend examen in Zuid-Korea legt zelfs het vliegverkeer lam: "Belangrijkste dag in leven van student"In Zuid-Korea hebben ongeveer een half miljoen jongeren vandaag het 'Suneung'-examen afgelegd. De test bepaalt of jongeren naar de universiteit mogen, en naar welke universiteit. 'Het is bepalend voor je hele leven', vertelt correspondent Jeroen Visser vanuit Zuid-Korea. Opdat de studenten zich zouden kunnen concentreren, wordt het hele openbare leven in Zuid-Korea stilgelegd: vliegtuigen mogen niet landen en bouwwerven pauzeren hun werkzaamheden.
14/11 19u00  Indrukwekkend experiment met groot schip op strand: "Willen aantonen dat schip kan stranden zonder dat het schade oploopt"Een spectaculair gezicht in Bredene. Daar ligt een groot schip helemaal droog op het strand. Een experiment, zo blijkt.
14/11 19u00  Vlaamse kunstenaars bedekken 60 procent van hun kunst uit protest tegen besparingen van regering-JambonOngeveer tweehonderd Vlaamse artiesten hebben een foto of video gedeeld van kunst die 60 procent bedekt is. Dat doen ze in het kader van een actie tegen de aangekondigde besparingen van de Vlaamse regering om 60 procent minder uit te geven aan projectsubsidies. Met de maatregel neemt de Vlaamse regering volgens organisator en kunstenaarsorganisatie State of the Arts dan ook 60 procent cultuur en toekomstig erfgoed weg.
14/11 19u00  Meisjes van 12 en 13 jaar gearresteerd na vechtpartij aan school in MerksemIn Antwerpen heeft de politie twee meisjes van 12 en 13 jaar opgepakt voor de vechtpartij aan een school in Merksem vorige week. Een meisje van 13 werd toen aangevallen door een groep leerlingen van haar school. De aanval werd ook gefilmd en nadien massaal gedeeld op sociale media. De twee leerlingen zijn ondertussen vrijgelaten onder voorwaarden.
14/11 19u00  Antwerpse vuilnisophalers zijn toenemende agressie beu: "Ongeduldige chauffeurs rijden ons bijna omver"De Antwerpse vuilnisophalers hebben er genoeg van: de agressie van vooral ongeduldige automobilisten. De cijfers zijn duidelijk. In vergelijking met vorig jaar zijn er dit jaar in Antwerpen bijna dubbel zoveel gevallen van agressie tegen vuilnisophalers. De stad neemt maatregelen.
14/11 19u00  Vlaams minister van Samenleven Bart Somers bedreigd na stevig debat in Parlement, politie pakt verdachte opNa het pittige debat over Bilzen in het Vlaams Parlement heeft minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) bedreigingen gekregen. 'Het dreigement liet niets aan de verbeelding over, het ging om brandstichting ten aanzien van Bart Somers en zijn woning', vertelt de politie van Mechelen-Willebroek. De politie heeft intussen een man opgepakt.
14/11 16u45  Minister De Block (Open VLD) over Bilzen: "We moeten een statement maken dat dit erover is"Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) heeft in de Kamer haar beleid over het openen van een asielcentrum in Bilzen verdedigd. Ze veroordeelde ook in felle bewoordingen de brandstichting en riep iedereen op afstand te nemen van geweld.
14/11 15u45  Onderzoek crash MH17 richt zich meer en meer op MoskouLees meer >
14/11 14u30  Goede vriend van ex-president Barack Obama kandidaat bij Amerikaanse presidentsverkiezingenDe voormalige gouverneur van Massachusetts, Deval Patrick, stelt zich op de valreep nog kandidaat voor de Democraten bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. De deadline om dat te doen in zijn staat is morgen. Patrick is een goede vriend van voormalig Amerikaans president Barack Obama, en zou een gelijkaardige campagne willen voeren aan die van de ex-president.
14/11 14u30  Bao Di en Bao Mei: pandatweeling in Pairi Daiza heeft nu een echte naam. Waarom krijgen ze die pas na 100 dagen?Lees meer >
14/11 13u15  Ook Motorola lanceert een plooibare smartphoneNa Samsung en Huawei lanceert Motorola een smartphone waarvan je het scherm kan plooien. De Razr, want zo heet het toestel, is een heruitgave van de gsm van Motorola uit begin jaren 2000. Het toestel zal voorlopig nog niet verkocht worden in ons land.
14/11 13u15  Unia opent dossier over briefje in Sint-Niklaas met hakenkruis, politie stelt PV op tegen onbekendenLees meer >
14/11 12u15  Geen geld voor onafhankelijke journalistiek? Wij weten nog 120 miljoen liggen!Wie discussies over staatssteun en overheidsmiddelen wil voeren, let best op de grootteorde van de bedragen. Want terwijl iedereen zich focust op de schamele Vlaamse subsidies voor journalistiek, staat federaal de sluis wagenwijd open om de mediaconglomeraten te voorzien van overheidsgeld.
14/11 12u15  Verenigd Koninkrijk gaat voorlopig geen kandidaat voordragen voor de Europese CommissieHet Verenigd Koninkrijk zal voor de Britse parlementsverkiezingen van 12 december geen kandidaat voordragen om in de nieuwe Europese Commissie te zetelen. Dat heeft de Britse regering bevestigd in een brief aan Commissievoorzitster Ursula von der Leyen.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

24x Voor het eerst suikers gevonden in meteorieten, aanwijzing voor oorsprong van het leven20/11 23u45 - VRT NWS: Lees meer >
20x Tom Van Grieken (Vlaams Belang): "Burgers die zich willen verzetten tegen asielcentra, kunnen rekenen op onze steun"21/11 00u00 - VRT NWS: Lees meer >
19x Laura Tesoro: ""Limits" gaat echt over hoe ik ben"20/11 23u45 - VRT NWS: Lees meer >
8x Waarom kwamen Chinezen hier de loopgraven en slagvelden van WO I opruimen? Universiteit Gent gaat die vraag onderzoeken20/11 18u15 - VRT NWS: De universiteit van Gent heeft een overeenkomst getekend met de universiteit van Shanghai om te onderzoeken waarom Chinezen hier bij ons kwamen helpen tijdens de Eerste Wereldoorlog.
7x Soulwax genomineerd voor Amerikaanse Grammy Award: "Dit is echt onwezenlijk"20/11 21u30 - VRT NWS: De broers Dewaele van Soulwax maken kans op de Grammy Award voor 'best remixed recording' met hun bewerking van 'Work it' van Marie Davidson. 'Ik ben al 20 minuten aan het bellen met mensen. Het is onwezenlijk, wij zitten gewoon in onze studio in Gent', zegt Stephen Dewaele op Studio Brussel.
6x De nieuwe kerstboom voor de Brusselse Grote Markt komt eraan20/11 22u45 - VRT NWS: In Francorchamps in de provincie Luik is de kerstboom gekapt die dit jaar op de Grote Markt van Brussel komt te staan. De 22 meter hoge spar komt morgenochtend met een speciaal konvooi aan in het centrum van Brussel.
5x Vlaams Parlement debatteert over De Lijn: verdient management een trap onder de kont?20/11 18u15 - VRT NWS: Het management van De Lijn heeft vanmiddag forse kritiek gekregen in het Vlaams Parlement, ook van meerderheidspartijen CD&V en Open VLD. Aanleiding voor het debat over de vergroening van de Vlaamse busvloot waren de problemen met elektrische bussen in Gent en Brugge en een tweet van Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA). Het debat zweefde voortdurend tussen die aanleiding en het grotere beleidsplaatje.
5x Meer dan tien jaar nadat de uitheemse roofdieren uitgeroeid zijn, zijn de darwinvinken nog steeds erg schichtig20/11 20u30 - VRT NWS: Lees meer >
5x Was getuigenis Sondland bezwarend voor Trump? "Smoking gun niet opgedoken omdat Sondland niet de centrale figuur is"20/11 21u30 - VRT NWS: Lees meer >
5x Britse prins Andrew stopt met publieke koninklijke activiteiten na "desastreus" interview over zaak-Epstein20/11 21u30 - VRT NWS: De Britse prins Andrew stopt voorlopig met zijn publieke koninklijke activiteiten. 'Het is duidelijk geworden dat mijn vroegere link met Jeffrey Epstein het werk van mijn familie ontwricht', klinkt het in een statement van de koninklijke familie. Enkele dagen geleden gaf prins Andrew nog een - volgens velen tenenkrommend - interview op BBC over zijn banden met Epstein en de beschuldigingen van misbruik aan zijn adres.

Statistieken

Artikels:
28480
Gelezen:
4653
Aantal lezers nu:
25


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven