donderdag 21 november 2019, week 47


U bent nu hier: Meer nieuws van VRT NWS: Politiek

Laatste updatecontrole: vandaag om 14u00
 

VRT NWS: Politiek

Verbergen Tonen
21/11 13u30  Ook als informateur Magnette (PS) een regering op de been krijgt, blijft de kiezer gedesillusioneerd achter Onderzoeker Edward De Vooght merkt op dat partijen steeds meer beloven in de hoop het vertrouwen terug te winnen van de kiezer. Maar na de verkiezingen botsen die beloftes met de compromissen die ze moeten maken om een Belgische regering te kunnen vormen. Hoe bouder de uitspraken worden, des te moeilijker het is om deze na te komen en des te groter de frustratie is bij de kiezer.
21/11 11u00  N-VA-onderhandelaar Lorin Parys bezorgd dat Open VLD en CD&V voor paars-groen gaan: "Ze moeten kleur bekennen" N-VA-onderhandelaar Lorin Parys is bezorgd dat Open VLD en CD&V de mogelijkheid voor een paars-groene regering niet meer uitsluiten. Hij stelt vast dat de sleutel voor de federale formatie in hun kamp ligt. ?Ofwel kunnen ze meegaan in het verhaal dat Paul Magnette het liefste wil schrijven, ofwel stappen ze in een verhaal waarin we toch proberen om een centrum-rechts beleid met een Vlaamse meerderheid mogelijk te maken. Het is aan die twee partijen om daarover kleur te bekennen?, zegt Parys in ?De ochtend? op Radio 1.
21/11 10u00  N-VA-onderhandelaar Lorin Parys bezorgd dat Open VLD en CD&V voor paars-groen gaan: ?Ze moeten kleur bekennen? N-VA-onderhandelaar Lorin Parys is bezorgd dat Open VLD en CD&V de mogelijkheid voor een paars-groene regering niet meer uitsluiten. Hij stelt vast dat de sleutel voor de federale formatie in hun kamp ligt. ?Ofwel kunnen ze meegaan in het verhaal dat Paul Magnette het liefste wil schrijven, ofwel stappen ze in een verhaal waarin we toch proberen om een centrum-rechts beleid met een Vlaamse meerderheid mogelijk te maken. Het is aan die twee partijen om daarover kleur te bekennen?, zegt Parys in ?De ochtend? op Radio 1.
21/11 09u00  Open VLD wil mensen met dementie recht geven op euthanasie Open VLD wil de euthanasiewet aanpassen zodat ook mensen met dementie recht hebben op euthanasie. De partij dient daarvoor een wetsvoorstel in.
20/11 22u45  Donald Tusk verkozen tot nieuwe voorzitter van de Europese Volkspartij Op een partijcongres in Zagreb is Donald Tusk woensdagavond verkozen tot nieuwe voorzitter van de Europese Volkspartij (EVP). De 62-jarige Pool treedt in dienst op 1 december, nadat hij het voorzitterschap van de Europese Raad heeft overgedragen aan de Belgische oud-premier Charles Michel.
20/11 18u15  Vlaams Parlement debatteert over De Lijn: verdient management een trap onder de kont? Het management van De Lijn heeft vanmiddag forse kritiek gekregen in het Vlaams Parlement, ook van meerderheidspartijen CD&V en Open VLD. Aanleiding voor het debat over de vergroening van de Vlaamse busvloot waren de problemen met elektrische bussen in Gent en Brugge en een tweet van Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA). Het debat zweefde voortdurend tussen die aanleiding en het grotere beleidsplaatje.
20/11 15u45  Stemming over verlenging abortustermijn toch niet voor vandaag In de Kamercommissie Justitie, in het federaal parlement, is vanmorgen het voorstel besproken om de abortustermijn te verlengen naar 18 weken. Tot een stemming kwam het niet want het debat is uitgelopen. Volgende week woensdag gaat de bespreking verder.
20/11 10u15  Jan Jambon (N-VA) kaart Hongkong voorzichtig aan in China: "Straffe taal zou niets aan de situatie veranderd hebben" Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft tijdens de handelsmissie in China de situatie in Hongkong ?op een voorzichtige manier? aangekaart. ?Als wij hier straffe taal zouden verkocht hebben, denk ik niet dat dat veel aan de mensenrechten en de situatie in Hongkong zou gewijzigd hebben, maar men zou er misschien wel alle businessopportuniteiten mee doodgedaan hebben?, zegt de minister-president in ?De ochtend? op Radio 1.
20/11 07u00  Waarom is rechts zo populair bij jongeren in de Westhoek? YouTube-reeks "Labels" zoekt antwoorden In de YouTubereeks 'Labels' van VRT NWS gaat reporter Yassine Atari (23) op zoek naar jongeren die een 'label' opgekleefd krijgen. In de tweede aflevering zakt hij voor het eerst in zijn leven af naar de Westhoek af en ontmoet er jongeren die voor het eerst voor rechts hebben gestemd.
19/11 17u00  Na de brand in Bilzen en de vele verwijzingen naar de jaren 30: de nazi's er te pas en te onpas bij sleuren, helpt niet Historicus Nico Wouters vraagt om zorgvuldiger om te springen met historische referenties naar nazi-Duitsland. Hij reageert op de opinie van rector Herman Van Goethem die op deze manier waarschuwde voor het gevaar van populistische polemiek. Dit in de nasleep van de brandstichting in het asielcentrum van Bilzen.
19/11 15u45  Na de brand in Bilzen en de vele verwijzingen naar de jaren '30: de nazi's er te pas en te onpas bij sleuren, helpt niet Historicus Nico Wouters vraagt om zorgvuldiger om te springen met historische referenties naar nazi-Duitsland. Hij reageert op de opinie van rector Herman Van Goethem die op deze manier waarschuwde voor het gevaar van populistische polemiek. Dit in de nasleep van de brandstichting in het asielcentrum van Bilzen.
19/11 11u30  Onderwijsinspectie krijgt 10 extra inspecteurs: "Elke school moet mee zijn in kwaliteitsverhaal" Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zet een tiental extra onderwijsinspecteurs in. Weyts wil zo werk maken van meer kwaliteit in het onderwijs.
19/11 10u15  EU bereikt op valreep akkoord over begroting 2020: extra geld voor klimaat, innovatie en jeugdwerkloosheid De regeringen van de Europese lidstaten en het Europees Parlement zijn er gisteravond laat in geslaagd om een akkoord te bereiken over de begroting voor volgend jaar. De Europese Unie zal volgend jaar 153,6 miljard euro uitgeven, een stijging van 3,4 procent ten opzichte van 2019. De EU trekt extra middelen uit voor onder meer klimaat, economische groei en innovatie en de strijd tegen jeugdwerkloosheid.
19/11 07u45  Volg LIVE: "De ochtend" op Radio 1 Volg hier 'De ochtend' op Radio 1 tussen 6 en 9 uur.
18/11 22u30  Van "Steve is god" tot "het probleem Frank", bekijk hier vijf topfragmenten uit "Wissel van de macht" In de eerste aflevering van de Canvas-reeks ?Wissel van de macht? kijkt Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch in de coulissen van twintig jaar SP.A-bestuur. Van de dioxinecrisis in 1999, naar successen onder voorzitter Steve Stevaert, tot de socialisten uiteindelijk de stad Antwerpen uit handen moeten geven. Lees het volledige verhaal hieronder, en (her)bekijk de topfragmenten, van de ?SP.A-babes?, tot ?het probleem Frank Vandenbroucke?.
Laatste update: vandaag om 13u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
18/11 22u30  Kandidaat CD&V-voorzitters Mahdi en Coens unisono: "Christendemocratische waarden opnieuw op voorplan brengen"De twee overgebleven kandidaat-voorzitters van CD&V hebben in 'Terzake' met gelijklopende argumenten hun kandidatuur voor het voorzitterschap verdedigd. Joachim Coens (53) en Sammy Mahdi (31) pleiten allebei voor een duidelijk verhaal waarin de 'C' van CD&V een belangrijke rol speelt. 'De C staat voor christendemocratisch. Dat wil zeggen dat je je laat inspireren door een boodschap die gelooft in het unieke van elke mens en de taakstelling van de mensen voor elkaar', zegt Joachim Coens in 'Terzake'.
18/11 17u45  Joachim Coens enerzijds, Sammy Mahdi anderzijds: voor deze dilemma's staat CD&VLees meer >
18/11 17u45  Groen licht voor Hongaarse kandidaat-commissaris: Commissie-von der Leyen wellicht op 1 december van startDe commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement zet het licht op groen voor de benoeming van de Hongaar Oliver Varhelyi tot Europees commissaris voor Uitbreiding. Na een hoorzitting vorige week, moest hij nog op bijkomende schriftelijke vragen antwoorden. Daarin garandeert hij dat hij onafhankelijk zal handelen, en geen instructies van de Hongaarse premier Orban zal opvolgen. Alleen de Britse regering moet in principe nog een commissaris voordragen, maar er wordt verwacht dat ze dat niet zal doen, en dat de nieuwe Commissie met 27 leden (en geen 28) van start zal gaan op 1 december.
18/11 16u45  Koning Filip verlengt opdracht van informateur Paul Magnette (PS), die een inhoudelijke nota meebrachtPS-voorzitter Paul Magnette (PS) zal nog minstens een week langer informateur blijven. Dat kondigt het Koninklijk Paleis aan. Magnette moet als informateur kijken wat er mogelijk is om een nieuwe federale regering te vormen. Hij bracht zoals aangekondigd een inhoudelijke 'informateursnota' mee, waarin hij per thema de problemen voorstelt waar de nieuwe regering voor staat.
18/11 13u15  Voorzittersverkiezingen CD&V: Sammy Mahdi en Joachim Coens blijven over als kandidaten in tweede rondeSammy Mahdi en Joachim Coens blijven na een eerste stemronde over als enige kandidaten om voorzitter te worden van CD&V. Er komt nu een tweede ronde omdat niemand van de zeven kandidaten meer dan de helft van de stemmen van de leden haalde. Op 6 december weten we wie de nieuwe voorzitter wordt van de partij.
18/11 09u45  Hoe Frank Vandenbroucke ?pijnlijk werd afgeserveerd?: bekijk eerste fragment van politieke reeks ?Wissel van de macht"Lees meer >
18/11 08u30  Hoe Frank Vandenbroucke ?pijnlijk werd afgeserveerd?: bekijk eerste fragment van politieke reeks ?Wissel van de macht"Lees meer >
18/11 08u30  Groen-Kamerlid De Vriendt: "Er is geen asielcrisis, wel een opvangcrisis"De asielcijfers stijgen, maar volgens Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt kan er geen sprake zijn van een asielcrisis. 'In 2015, op het hoogtepunt van de asielcrisis hadden we 5.000 aanvragen per maand, nu net geen 3.000.'
18/11 06u15  Hoe Frank Vandenbroucke ?pijnlijk werd afgeserveerd?: bekijk een eerste fragment van de politieke reeks ?Wissel van de macht"Lees meer >
18/11 00u00  "De zevende dag"Bekijk hier 'De zevende dag' van zondag 17 november.
17/11 22u00  Sammy Mahdi herverkozen als voorzitter van Jong CD&VSammy Mahdi is herverkozen als voorzitter van Jong CD&V. Hij was de enige kandidaat om zichzelf op te volgen. Er is ook een nieuw nationaal bureau van Jong CD&V verkozen. Mahdi is ook een van de zeven kandidaten om Wouter Beke op te volgen als partijvoorzitter van CD&V.
17/11 16u45  De Foyer #10: over verzet tegen asielcentra, het beleid van Maggie De Block en eenzaamheidIedere week blikken Lisbeth Imbo en Lieven Verstraete vanuit de foyer van studio 5 terug op de uitzending van 'De Zevende Dag'. Dat doen ze met Wouter Dambre, eindredacteur van het programma. In deze podcast bespreken ze samen, fris van de lever, de meest markante momenten uit de afgelopen twee uur.
17/11 13u15  Maggie De Block (Open VLD) neemt uitgestoken hand van Theo Francken (N-VA) aan om gezinshereniging strenger te makenN-VA-Kamerlid Theo Francken heeft in ?De zevende dag? de hand uitgestoken naar minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) om de regels voor gezinshereniging strenger te maken. De minister heeft aangekondigd dat ze haar partij het wetsvoorstel van Francken zal steunen, maar merkt op dat de maatregel er misschien al geweest was, als de N-VA vorig jaar niet uit de regering was gestapt.
17/11 12u00  LIVE: "De zevende dag"Bekijk hier 'De zevende dag' van zondag 17 november.
16/11 18u30  Tom Van Grieken mag zichzelf opvolgen als partijvoorzitter Vlaams BelangLees meer >
16/11 17u15  Ik wil begrijpen waarom mensen vluchtelingen zo hatenToen Zahid Ghaida het artikel las over de brandstichting in het toekomstige asielcentrum in Bilzen, was hij gechoqueerd. Hij postte een reactie op Facebook die viraal ging. Ze is ondertussen al mee dan 1.700 keer gedeeld. In deze opinie vertelt hij ons wie hij is en steekt hij zijn hand uit naar mensen die vluchtelingen haten.
16/11 12u30  Zwaarste seksuele misdrijven verjaren sneller door fout in nieuwe wet, hoe kan dat?Door een fout in de nieuwe wet rond de verjaringstermijnen van seksuele misdrijven zal het zwaarste seksuele misdrijf tegen meerderjarigen, verkrachting met de dood tot gevolg, sneller verjaren. Dat schrijft het Nieuwsblad. Vorige week werd in de Kamer een wet goedgekeurd die de verjaringstermijn van seksuele misdrijven tegen minderjarigen schrapt. Maar die wet heeft dus ook onbedoelde gevolgen voor de verjaringstermijn van seksuele misdrijven tegen meerderjarigen.
16/11 11u15  Peter De Roover (N-VA): "Vroeger hadden we kunstenaars met een beter oog voor schoonheid"Hoewel hij als Kamerfractieleider officieel niet betrokken is bij het cultuurbeleid van zijn partijgenoot, verdedigt Peter De Roover (N-VA) met hand en tand de beleidskeuzes van Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon. Diens beslissing om meer te investeren in erfgoed en minder in podiumkunsten heeft deze week tot grote consternatie geleid in de cultuursector.
16/11 10u15  Beste koning Filip, hebt u voor de regeringsvorming al eens aan een vrouw gedacht?Lees meer >
16/11 10u15  Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) zet schaar in budget voor opleiding en coaching van bedrijvenDe Vlaamse regering gaat volgend jaar 23 miljoen euro besparen op de subsidies die kleine en middelgrote ondernemingen konden krijgen voor opleidingen. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). Voor middelgrote ondernemingen wordt het maximumbedrag voor die opleidingen gehalveerd. 'Het is logisch dat bedrijven zelf extra investeren in opleidingen', zegt de minister, die benadrukt dat er niet wordt bespaard op innovatie.
16/11 09u00  Zwaarste seksuele misdrijven verjaren sneller door fout in nieuwe wetDoor een fout in de nieuwe wet rond de verjaringstermijnen van seksuele misdrijven zal het zwaarste seksuele misdrijf tegen meerderjarigen, verkrachting met de dood tot gevolg, sneller verjaren. Dat schrijft het Nieuwsblad. Vorige week werd in de Kamer een wet goedgekeurd die de verjaringstermijn van seksuele misdrijven tegen minderjarigen schrapt. Maar die wet heeft dus ook onbedoelde gevolgen voor de verjaringstermijn van seksuele misdrijven tegen meerderjarigen.
16/11 09u00  Brief aan de koning: Sire, hebt u voor de regeringsvorming al eens aan een vrouw gedacht?Lees meer >
16/11 03u30  Europese begrotingsonderhandelingen leveren voorlopig geen resultaat opDe lidstaten en de Europarlementsleden zijn er gisteren, na uren onderhandelen, niet in geslaagd om een akkoord te bereiken over de Europese begroting voor volgend jaar.
16/11 00u00  De afspraak op vrijdagHerbekijk hier 'De afspraak op vrijdag' van 15 november.
15/11 22u30  Peter De Roover (N-VA): "De voorbije jaren is te veel vergeten dat kunst ook schoonheid is"Hoewel hij als Kamerfractieleider officieel niet betrokken is bij het cultuurbeleid van zijn partijgenoot, verdedigt Peter De Roover (N-VA) met hand en tand de beleidskeuzes van Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon. Diens beslissing om meer te investeren in erfgoed en minder in podiumkunsten heeft deze week tot grote consternatie geleid in de cultuursector.
15/11 21u15  Vlaams Belang gaf sinds maart al 1,2 miljoen euro uit aan advertenties op Facebook, veel meer dan de andere partijenDe verkiezingen zijn dan wel al enkele maanden achter de rug, toch blijven de Vlaamse partijen investeren in Facebook-advertenties. Met Vlaams Belang als duidelijke koploper. Sinds maart 2019 heeft de partij al meer dan 1,2 miljoen euro uitgegeven. De totale uitgaven van alle partijen samen zijn goed voor 2,3 miljoen euro.
15/11 15u45  Yasmine Kherbache (SP.A) wordt rechter bij Grondwettelijk Hof, maar wat doet die instelling? 7 vragen en antwoordenHet parlement heeft SP.A-Kamerlid Yasmine Kherbache met een tweederdemeerderheid naar voren geschoven als nieuwe Nederlandstalige rechter van het Grondwettelijk Hof. Maar wat doet die instelling nu precies? En klopt het dat al die rechters een politieke kleur hebben? Alles wat u moet weten in 7 vragen.
15/11 14u30  Yasmine Kherbache (SP.A) wordt rechter bij Grondwettelijk Hof, maar wat doet die instelling precies? 7 vragen en antwoordenHet parlement heeft SP.A-Kamerlid Yasmine Kherbache met een tweederdemeerderheid naar voren geschoven als nieuwe Nederlandstalige rechter van het Grondwettelijk Hof. Maar wat doet die instelling nu precies? En klopt het dat al die rechters een politieke kleur hebben? Alles wat u moet weten in 7 vragen.
15/11 12u30  Yasmine Kherbache (SP.A) wordt rechter bij Grondwettelijk Hof: "politieke poppenkast" of nuttig rechtsorgaan?Het parlement heeft SP.A-Kamerlid Yasmine Kherbache met een tweederdemeerderheid naar voren geschoven als nieuwe Nederlandstalige rechter van het Grondwettelijk Hof. Maar wat doet die instelling nu precies? En klopt het dat al die rechters een politieke kleur hebben? Alles wat u moet weten in 7 vragen.
15/11 10u00  PLAN B # 8: Waarom bespaart cultuurminister Jan Jambon op de subsidies voor cultuurprojecten?Lees meer >
15/11 10u00  De politieke pyromanen van de jaren 30 zijn terug van weggeweestIn het Vlaams Parlement verweet Filip De Winter (Vlaams Belang) minister Bart Somers (Open VLD) een 'politiek pyromaan' (brandstichter, red.) te zijn. Het is maar de vraag in welke hoek we de pyromanen moeten zoeken. Herman Van Goethem kijkt vanuit een historische focus terug op de brandstichting in het asielcentrum van Bilzen op 10 november. Een analyse over politiek massageweld.
14/11 22u15  Cultuursector reageert met gemengde gevoelens op aanbod van Jambon: "Dialoog had voordien moeten gebeuren"De cultuursector reageert met gemengde gevoelens op het aanbod van minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) om zelf te bepalen hoe het cultuurbudget over de verschillende instellingen en projecten verdeeld moet worden. Velen willen de uitgestoken hand van Jambon wel aannemen, maar hoe alles praktisch in zijn werk moet gaan, is onduidelijk. Michael De Cock, artistiek leider bij de KVS, benadrukt in 'Terzake' dat de dialoog met de sector al eerder had moeten gebeuren.
14/11 18u00  Vlaamse kunstenaars bedekken 60 procent van hun kunst uit protest tegen besparingen van regering-JambonOngeveer tweehonderd Vlaamse artiesten hebben een foto of video gedeeld van kunst die 60 procent bedekt is. Dat doen ze in het kader van een actie tegen de aangekondigde besparingen van de Vlaamse regering om 60 procent minder uit te geven aan projectsubsidies. Met de maatregel neemt de Vlaamse regering volgens organisator en kunstenaarsorganisatie State of the Arts dan ook 60 procent cultuur en toekomstig erfgoed weg.
14/11 16u45  Minister De Block (Open VLD) over Bilzen: "We moeten een statement maken dat dit erover is"Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) heeft in de Kamer haar beleid over het openen van een asielcentrum in Bilzen verdedigd. Ze veroordeelde ook in felle bewoordingen de brandstichting en riep iedereen op afstand te nemen van geweld.
14/11 12u30  Minister-president Jan Jambon (N-VA): "Cultuursector mag alternatieve begroting voorstellen, ik wil dat bekijken"Minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft in de commissie Cultuur gezegd dat de cultuursector een alternatief voorstel mag doen om het geld in de cultuursector te verdelen.
14/11 11u15  Verenigd Koninkrijk gaat voorlopig geen kandidaat voordragen voor de Europese CommissieHet Verenigd Koninkrijk zal voor de Britse parlementsverkiezingen van 12 december geen kandidaat voordragen om in de nieuwe Europese Commissie te zetelen. Dat heeft de Britse regering bevestigd in een brief aan Commissievoorzitster Ursula von der Leyen.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

7x N-VA-onderhandelaar Lorin Parys bezorgd dat Open VLD en CD&V voor paars-groen gaan: ?Ze moeten kleur bekennen?21/11 10u00 - VRT NWS: Politiek: N-VA-onderhandelaar Lorin Parys is bezorgd dat Open VLD en CD&V de mogelijkheid voor een paars-groene regering niet meer uitsluiten. Hij stelt vast dat de sleutel voor de federale formatie in hun kamp ligt. ?Ofwel kunnen ze meegaan in het verhaal dat Paul Magnette het liefste wil schrijven, ofwel stappen ze in een verhaal waarin we toch proberen om een centrum-rechts beleid met een Vlaamse meerderheid mogelijk te maken. Het is aan die twee partijen om daarover kleur te bekennen?, zegt Parys in ?De ochtend? op Radio 1.
6x Open VLD wil mensen met dementie recht geven op euthanasie21/11 09u00 - VRT NWS: Politiek: Open VLD wil de euthanasiewet aanpassen zodat ook mensen met dementie recht hebben op euthanasie. De partij dient daarvoor een wetsvoorstel in.
6x Ook als informateur Magnette (PS) een regering op de been krijgt, blijft de kiezer gedesillusioneerd achter21/11 13u30 - VRT NWS: Politiek: Onderzoeker Edward De Vooght merkt op dat partijen steeds meer beloven in de hoop het vertrouwen terug te winnen van de kiezer. Maar na de verkiezingen botsen die beloftes met de compromissen die ze moeten maken om een Belgische regering te kunnen vormen. Hoe bouder de uitspraken worden, des te moeilijker het is om deze na te komen en des te groter de frustratie is bij de kiezer.
5x N-VA-onderhandelaar Lorin Parys bezorgd dat Open VLD en CD&V voor paars-groen gaan: "Ze moeten kleur bekennen"21/11 11u00 - VRT NWS: Politiek: N-VA-onderhandelaar Lorin Parys is bezorgd dat Open VLD en CD&V de mogelijkheid voor een paars-groene regering niet meer uitsluiten. Hij stelt vast dat de sleutel voor de federale formatie in hun kamp ligt. ?Ofwel kunnen ze meegaan in het verhaal dat Paul Magnette het liefste wil schrijven, ofwel stappen ze in een verhaal waarin we toch proberen om een centrum-rechts beleid met een Vlaamse meerderheid mogelijk te maken. Het is aan die twee partijen om daarover kleur te bekennen?, zegt Parys in ?De ochtend? op Radio 1.
2x Vlaams Parlement debatteert over De Lijn: verdient management een trap onder de kont?20/11 18u15 - VRT NWS: Politiek: Het management van De Lijn heeft vanmiddag forse kritiek gekregen in het Vlaams Parlement, ook van meerderheidspartijen CD&V en Open VLD. Aanleiding voor het debat over de vergroening van de Vlaamse busvloot waren de problemen met elektrische bussen in Gent en Brugge en een tweet van Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA). Het debat zweefde voortdurend tussen die aanleiding en het grotere beleidsplaatje.
1x De politieke pyromanen van de jaren 30 zijn terug van weggeweest15/11 10u00 - VRT NWS: Politiek: In het Vlaams Parlement verweet Filip De Winter (Vlaams Belang) minister Bart Somers (Open VLD) een 'politiek pyromaan' (brandstichter, red.) te zijn. Het is maar de vraag in welke hoek we de pyromanen moeten zoeken. Herman Van Goethem kijkt vanuit een historische focus terug op de brandstichting in het asielcentrum van Bilzen op 10 november. Een analyse over politiek massageweld.
1x Yasmine Kherbache (SP.A) wordt rechter bij Grondwettelijk Hof, maar wat doet die instelling? 7 vragen en antwoorden15/11 15u45 - VRT NWS: Politiek: Het parlement heeft SP.A-Kamerlid Yasmine Kherbache met een tweederdemeerderheid naar voren geschoven als nieuwe Nederlandstalige rechter van het Grondwettelijk Hof. Maar wat doet die instelling nu precies? En klopt het dat al die rechters een politieke kleur hebben? Alles wat u moet weten in 7 vragen.
1x Peter De Roover (N-VA): "De voorbije jaren is te veel vergeten dat kunst ook schoonheid is"15/11 22u30 - VRT NWS: Politiek: Hoewel hij als Kamerfractieleider officieel niet betrokken is bij het cultuurbeleid van zijn partijgenoot, verdedigt Peter De Roover (N-VA) met hand en tand de beleidskeuzes van Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon. Diens beslissing om meer te investeren in erfgoed en minder in podiumkunsten heeft deze week tot grote consternatie geleid in de cultuursector.
1x Kandidaat CD&V-voorzitters Mahdi en Coens unisono: "Christendemocratische waarden opnieuw op voorplan brengen"18/11 22u30 - VRT NWS: Politiek: De twee overgebleven kandidaat-voorzitters van CD&V hebben in 'Terzake' met gelijklopende argumenten hun kandidatuur voor het voorzitterschap verdedigd. Joachim Coens (53) en Sammy Mahdi (31) pleiten allebei voor een duidelijk verhaal waarin de 'C' van CD&V een belangrijke rol speelt. 'De C staat voor christendemocratisch. Dat wil zeggen dat je je laat inspireren door een boodschap die gelooft in het unieke van elke mens en de taakstelling van de mensen voor elkaar', zegt Joachim Coens in 'Terzake'.
1x Onderwijsinspectie krijgt 10 extra inspecteurs: "Elke school moet mee zijn in kwaliteitsverhaal"19/11 11u30 - VRT NWS: Politiek: Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zet een tiental extra onderwijsinspecteurs in. Weyts wil zo werk maken van meer kwaliteit in het onderwijs.

Statistieken

Artikels:
30313
Gelezen:
25074
Aantal lezers nu:
56


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven