vrijdag 19 oktober 2018, week 42


U bent nu hier: Meer nieuws van VRT NWS: Politiek

Laatste updatecontrole: vandaag om 7u15
 

VRT NWS: Politiek

Verbergen Tonen
18/10 22u30  Waarom De Wever plots milder is voor links in Antwerpen 'We kunnen zo niet verder tegen links, ik word daar zo moe van, die oorlog elke dag. Eigenlijk zouden wij ook moeten zeggen: overstijg dat.' Dat zei Bart De Wever zondagnamiddag voor de camera van Jambers, wachtend op de definitieve resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen. De N-VA-burgemeester blijft die boodschap nu herhalen. Is dit de grote ommekeer in zijn houding tegenover Groen en de SP.A?
18/10 22u30  Peeters vraagt uitleg over daling aantal sancties werkonwillige werklozen Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) vraagt tekst en uitleg aan de regionale ministers van Werk in verband met de daling van het aantal sancties tegen werkonwillige werklozen. Die daling blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) zegt dat de RVA-cijfers niet kloppen.
18/10 21u30  Assita Kanko: "Naar de N-VA? Veel vragen gekregen, maar ik ben een vrouw die er zelf over beslist" Lees meer >
18/10 21u30  Bourgeois houdt vol: "Reynders heeft mij gezegd dat hij de ambassadeur zou roepen" Lees meer >
18/10 21u30  Ivan De Vadder: "Rik Van Cauwelaert heeft eigenlijk al voorspeld dat we zouden eindigen met N-VA en SP.A in Antwerpen" 'We kunnen zo niet verder tegen links, ik word daar zo moe van, die oorlog elke dag. Eigenlijk zouden wij ook moeten zeggen: overstijg dat.' Dat zei Bart De Wever zondagnamiddag voor de camera van Jambers, wachtend op de definitieve resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen. De N-VA-burgemeester blijft die boodschap nu herhalen. Is dit de grote ommekeer in zijn houding tegenover Groen en de SP.A?
18/10 17u45  Bellot fluit NMBS terug over fietsverbod op spitsuurtreinen Lees meer >
18/10 17u45  Jambon na kritiek in Kamer over protestactie politie via ziekteverzuim: "Agenten baseren zich op valse informatie" Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kreeg heel wat kritische vragen in het Parlement over de vele agenten in Brussel die zich ziek hebben gemeld. Dat zou gebeuren uit protest tegen onder meer het personeeltekort. Maar die sociale onrust is onterecht, vindt de minister. Volgens Jambon baseren de agenten zich op valse informatie.
18/10 16u30  Reynders gaat Vlaamse grieven over Spaanse maatregelen tegen Vlaanderen doorspelen aan de Spaanse ambassadeur Lees meer >
18/10 12u45  Oostendse knoop nog strakker: Tommelein sluit coalitie met Stadslijst niet uit, maar dan niet met Groen Lees meer >
18/10 11u30  Tommelein sluit coalitie met Stadslijst niet uit, maar dan niet met Groen Oostends Open VLD-kopstuk Bart Tommelein sluit een coalitie met de Stadslijst van socialist Johan Vande Lanotte niet uit. Dat heeft hij verklaard voor zijn gesprek met Groen-lijsttrekker Wouter De Vriendt. Tommelein pleit wel nog altijd voor een 'vernieuwingscoalitie', zonder de socialisten.
18/10 11u30  Een Vlaming nu op reis naar Spanje: "Liever blode Luis dan dode Luis" Louis van Dievel, schrijver en journalist, kijkt elke week met een guitige blik naar de kleine en grote actualiteit. Vandaag: de diplomatieke rel tussen Spanje en Vlaanderen. Mag van Dievel nog naar zijn huisje op de Canarische eilanden?
18/10 07u15  Jan Peumans: "Reynders moet zijn verantwoordelijkheid opnemen" Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) is 'teleurgesteld' dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) de Spaanse ambassadeur niet op het matje roept, nu Spanje zijn diplomatieke banden met Vlaanderen opzegt. 'Hij moet zijn verantwoordelijkheid opnemen', zegt hij. Peumans voelt zich ook gesteund door alle partijen in het Vlaams Parlement. 'Dat raakt mij emotioneel.'
18/10 06u00  De Europese Top: wat staat er vandaag op de agenda? Gisteren kwamen de regeringsleiders samen om de brexit verder te bespreken. Vandaag staan er een aantal andere thema?s zoals onder andere migratie op de agenda.
17/10 21u45  Burgemeester van Bredene: "Succes begint niet in de Wetstraat maar in de Dorpsstraat" Lees meer >
17/10 21u45  "Succes van de PS in Molenbeek? Dat ligt bij de vader van het volk, Philippe Moureaux" Zondagavond leek een dieprode coalitie in de maak in Molenbeek ten koste van de zetelende liberale burgemeester. De PS scoorde onder leiding van Catherine ( dochter van) Moureaux bijzonder goed. En ook de PTB-PVDA maakte een sprong voorwaarts van 9 procent. Moureaux kondigde zondagavond dan ook aan met PTB-PVDA te willen praten. 'Terzake' ging op stap in Molenbeek en sprak met de politieke hoofdrolspelers.
Laatste update: donderdag 18 oktober 2018, 22u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
17/10 21u45  De SP.A is wat ziekjes, maar hoe krijg je die partij er weer bovenop?Het is allicht opgevallen dat de SP.A geen goede beurt heeft gemaakt bij de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen zondag. Maar in Bredene bijvoorbeeld doen de Vlaamse socialisten het wel prima, met een nieuwe absolute meerderheid voor burgemeester Steve Vandenberghe. Jan Cornillie, voormalig politiek directeur van de SP.A, zoekt naar een verklaring.
17/10 20u30  Vincent Van Quickenborne gaat door met coalitie in KortrijkKortrijk gaat verder met de huidige coalitie, namelijk met Team Burgemeester, SP.A en N-VA. De coalitie is woensdagavond voorgesteld. Het heeft ruim drie dagen geduurd om de coalitie te vormen.
17/10 18u15  Reynders niet van plan om Spaanse ambassadeur op het matje te roepen, zoals Bourgeois vroegMinister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is niet van plan de Spaanse ambassadeur op het matje te roepen. Dat heeft zijn woordvoerder gezegd aan het persagentschap Belga. Eerder had Vlaams minister-president Geert Bourgeois net het tegendeel aangekondigd in het Vlaams Parlement.
17/10 18u15  Waarom Vlaams Belang het zo goed doet in de DenderstreekLees meer >
17/10 17u00  Bourgeois vraagt Reynders om Spaanse ambassadeur op het matje te roepenLees meer >
17/10 17u00  Villa PoliticaLees meer >
17/10 15u00  Somers over Grimbergen: "Kunnen, mogen en willen niet samenwerken met extreemrechts"Voor Vlaams fractieleider Bart Somers (Open VLD) is het duidelijk: een liberale partij zoals de zijne kan niet samenwerken met extreemrechts. Mijn mening daarover is glashelder, zegt hij daarover aan 'Villa Politica'. Somers doelt op de coalitievorming in Grimbergen, waar Open VLD in zee gaat met de lijst 'Vernieuwing' van ex-VB'er Bart Laeremans.
17/10 14u00  Waarom gaan ze in Gent voor een monstercoalitie? En zal de SP.A eraf gereden worden?Lees meer >
17/10 12u45  Waarom Jan Peumans gelijk heeft en andere politici blijven zwijgenLees meer >
17/10 12u45  N-VA hangt karretje vast aan Open VLD en CD&V in Oostende, maar de drie hebben wel nog geen meerderheidIn Oostende heeft de N-VA zich nu ook vastgeklonken aan Open VLD en CD&V. Zij schuiven Open-VLD-lijsttrekker Bart Tommelein naar voren als burgemeester. De drie partijen samen hebben wel nog geen meerderheid. Daarvoor is Groen nodig, maar die geven de voorkeur aan een coalitie met de Stadslijst van Johan Vande Lanotte.
17/10 11u30  Meer dan half miljoen Vlamingen deden niks met hun stemStemmen als democratisch voorrecht? 538.189 Vlamingen denken daar enigszins anders over. Zij kwamen bij de lokale verkiezingen van zondag niet opdagen of stemden blanco of ongeldig. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid.
17/10 09u15  Wouter De Vriendt (Groen): "Stadslijst moet een geste doen in Oostende"In Oostende lijkt Groen de sleutel in handen te hebben voor de coalitievorming. De Open VLD van Bart Tommelein wil een coalitie zonder de Stadslijst van Johan Vande Lanotte, met Open VLD, CD&V, N-VA en Groen. Wouter De Vriendt, kopstuk van Groen in Oostende, ziet meer heil in een paarsgroene coalitie, met de socialisten dus. Maar om Tommelein te overtuigen, 'moet Johan Vande Lanotte uit zijn schulp komen. Objectief gezien is Bart Tommelein de winnaar van de verkiezingen en mag hij burgemeester worden.'
17/10 08u00  Wat als er geen enkele meerderheid is om te besturen in Ninove?Wat als er geen enkele meerderheid is om te besturen in Ninove? Nu de N-VA voor de oppositiebanken kiest, is er alvast geen meerderheid meer mogelijk. Professor Politicologie Johan Ackaert legt uit wat dit nu betekent voor de burgemeestersjerp en het schepencollege.
17/10 08u00  Neem die 40 procent Ninovieters au serieux of straks zijn ze met 50 procentWat nu in Ninove? 'Forza Ninove opzij zetten in naam van het cordon sanitaire is een nobel streven, maar volstaat niet,' schrijft opiniemaker Luckas Vader Taelen. 'Het enige middel tegen populistische tafelspringers is een geloofwaardig alternatief bieden en tonen dat men de boodschap van de bevolking begrepen heeft en au serieux neemt.'
17/10 05u30  Waarom de onderhandelingen over brexit in een impasse zittenDe brexitonderhandelingen zitten opnieuw in een impasse. Europees president Donald Tusk roept Theresa May op om vanavond met creatieve oplossingen naar Brussel te komen, waar een Europese top plaatsvindt. Alles draait om de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, waar niemand grenscontroles wil zien terugkomen. Maar over de oplossing lopen de standpunten ver uiteen.
16/10 23u30  Jan Segers over Ninove: "De reden dat N-VA er niet in meegaat is van strategische aard"De N-VA gaat niet samenwerken met de Vlaams Belang-gerelateerde lijst Forza Ninove en wil vanuit de oppositie 'per dossier' al dan niet steun geven. Volgens editorialist Jan Segers (Het Laatste Nieuws) zit daar vooral een strategische reden achter, meer dan een moreel-ethische. Dat zei Segers in 'De afspraak' op Canvas.
16/10 19u45  Bevestigd: SP.A/Groen, Open VLD en CD&V werken aan grote Gentse coalitieIn Gent werken het kartel SP.A/Groen, Open VLD en CD&V aan een grote coalitie. Daarmee is er officieel een doorbraak in de coalitievorming in Gent. De gesprekken worden deze week nog opgestart. Over de burgemeesterssjerp is nog geen beslissing gevallen.
16/10 18u45  N-VA stapt niet in coalitie met Forza Ninove en kiest voor oppositie, D'haeseleer: "Hoop N-VA nog te overtuigen"De N-VA in Ninove kiest voor de oppositie en gaat dus niet besturen met de Vlaams Belang-gerelateerde lijst Forza Ninove. 'Na intern overleg en aftoetsen met de nationale partijleiding is het bestuur tot de conclusie gekomen niet in te gaan op de uitnodiging van Forza Ninove', klinkt het. Door de oppositiekuur van de N-VA is het onmogelijk om nog een meerderheid te vormen in Ninove. Maar de N-VA is bereid om vanuit de oppositie 'dossier per dossier' gedoogsteun te geven om een totale onbestuurbaarheid te vermijden.
16/10 18u45  Grote Gentse coalitie met SP.A/Groen, Open VLD en CD&V in de maakIn Gent hebben het kartel SP.A/Groen, Open VLD en CD&V deze namiddag samengezeten om te overleggen over de coalitievorming. Witte rook is er officieel nog niet uit de Arteveldestad, maar het lijkt erop dat de partijen elkaar nu toch zullen vinden om samen Gent te besturen.
16/10 17u45  N-VA Ninove stapt niet in coalitie met Forza Ninove en kiest voor oppositie, Open VLD: "D'haeseleer moet het nu oplossen"De N-VA in Ninove kiest voor de oppositie en gaat dus niet besturen met de Vlaams Belang-gerelateerde lijst Forza Ninove. 'Na intern overleg en aftoetsen met de nationale partijleiding is het bestuur tot de conclusie gekomen niet in te gaan op de uitnodiging van Forza Ninove', klinkt het. Door de oppositiekuur van de N-VA is het onmogelijk om nog een meerderheid te vormen in Ninove. Maar de N-VA is bereid om vanuit de oppositie 'dossier per dossier' gedoogsteun te geven om een totale onbestuurbaarheid te vermijden.
16/10 16u30  N-VA Ninove stapt niet in coalitie met Forza Ninove en kiest voor oppositieDe N-VA in Ninove kiest voor een oppositiekuur en gaat dus niet besturen met de Vlaams Belang-gerelateerde lijst Forza Ninove. 'Na intern overleg en aftoetsen met de nationale partijleiding is het bestuur tot de conclusie gekomen niet in te gaan op de uitnodiging van Forza Ninove', staat te lezen in een persbericht. De N-VA is bereid om vanuit de oppositie 'per dossier' gedoogsteun te geven aan de andere partijen om een totale onbestuurbaarheid te vermijden.
16/10 15u15  Van Besien na eerste gesprek met De Wever: "Was interessant, maar we zijn geen kandidaat om samen bestuur te vormen"Groen-kopman Wouter Van Besien heeft een eerste gesprek gehad met burgemeester Bart De Wever (N-VA) over de vorming van een nieuw bestuur in Antwerpen. Na afloop herhaalde Van Besien dat zijn partij geen kandidaat is om samen met de N-VA te besturen. Er volgt later wel nog een tweede gesprek.
16/10 14u15  Open VLD en CD&V gaan samen formatiegesprekken leiden in OostendeOpen VLD en CD&V verbinden in Oostende hun lot aan elkaar. Beide partijen gaan nu de formatiegesprekken opstarten. Bart Tommelein (Open VLD) ziet nog altijd het klavertje vier Open VLD, CD&V, Groen en N-VA als de beste oplossing voor een vernieuwingsproject.
16/10 14u15  Bart De Wever weigert persoonlijk gesprek met Guy D'haeseleer: "Jezelf uitnodigen getuigt van weinig stijl"Lees meer >
16/10 13u15  Open VLD en CDV gaan samen formatiegesprekken leiden in OostendeOpen VLD en CD&V verbinden in Oostende hun lot aan elkaar. Beide partijen gaan nu de formatiegesprekken opstarten. Bart Tommelein (Open VLD) ziet nog altijd het klavertje vier Open VLD, CD&V, Groen en N-VA als de beste oplossing voor een vernieuwingsproject.
16/10 13u15  Een cordon, pardon? Hoe een 30 jaar oude term (alweer) brandend actueel isLees meer >
16/10 12u15  Twee blokken in Gent gaan samenzitten "om werkwijze te bekijken", kartel ziet ook nog andere partijenLees meer >
16/10 11u15  Twee blokken in Gent gaan samenzitten. Kartel ziet ook nog andere partijenLees meer >
16/10 11u15  Filip Dewinter bezoekt Bart De Wever met drie voorstellen: "Wil met Vlaams Belang een rechtse coalitie steunen"Lees meer >
16/10 11u15  Durbuy stemt niet tegen Marc CouckeOndernemer Marc Coucke hield zondag met grote aandacht de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Durbuy in het oog. Daar kwam een lijst van burgers op die tegen de grote toeristische plannen van Coucke in het Ardense dorpje zijn. De lijst behaalde uiteindelijk geen zitje in de gemeenteraad.
16/10 10u00  Patstelling blijft in Gent: wie gaat vandaag in op de uitnodiging van wie?Lees meer >
16/10 10u00  Cordon sanitaire doorbroken in Grimbergen? ?Heel andere situatie dan in Ninove?Lees meer >
16/10 09u00  Wie gaat naar wie in Gent? Van Hecke: "Afwachten of Watteeuw en Coddens op de afspraak zijn", Watteeuw: "Geen uitnodiging ontvangen"Lees meer >
16/10 06u45  Hoe groot is kans dat N-VA bestuurt met Forza Ninove? Bart De Wever: "Na het zien van chocomousse-foto sub zero"Lees meer >
16/10 06u45  Dilsen-Stokkem: Open VLD en Vooruit gaan opnieuw samenOpen VLD en Vooruit Dilsen-Stokkem hebben een akkoord om ook de komende legislatuur de stad samen te besturen. Lydia Peeters (Open VLD) behoudt de burgemeestersjerp.
16/10 05u30  Hoe groot is de kans dat de N-VA bestuurt met Forza Ninove? "Na het zien van de chocomousse-foto sub zero", zegt Bart De WeverLees meer >
16/10 02u15  Verkiezingen18 - Dilsen-Stokkem: Open Vld en Vooruit gaan opnieuw samenOpen Vld en Vooruit Dilsen-Stokkem hebben een akkoord om ook de komende legislatuur de stad samen te besturen. Lydia Peeters (Open Vld) behoudt de burgemeesterssjerp.
15/10 23u45  Het kopstukkendebatLees meer >
15/10 23u45  Herlees: de liveblog over het kopstukkendebat "the day after"Lees meer >
15/10 23u45  Wie is de volkspartij: CD&V of N-VA? "De tweestrijd gaat verder, binnen 6 jaar weer afspraak met geschiedenis"Lees meer >
15/10 23u45  Herlees liveblog dag 1 na de verkiezingen: CD&V niet in zee met N-VA in Genk en wie neemt het initiatief in Gent?Alle resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen zijn nu bekend. In verschillende gemeenten zijn de nieuwe coalities al bekendgemaakt, maar op andere plaatsen wordt nog volop onderhandeld en dreigt zelfs een patstelling. Herlees hier de reacties en updates van de eerste dag na de verkiezingen.
15/10 22u30  Almaci over uitnodiging De Wever: "Willen niet gebruikt worden als lapmiddel om druk te zetten op coalitiepartners"Groen-voorzitter Meyrem Almaci is naar eigen zeggen 'bijzonder benieuwd' over wat het gesprek met burgemeester Bart De Wever (N-VA) kan opleveren over een formatie in Antwerpen. 'Maar we willen niet gebruikt worden als een lapmiddel om druk te zetten op de huidige coalitiepartners', maakt Almaci duidelijk in 'Terzake'.
15/10 22u30  Volg LIVE: KopstukkendebatLees meer >
15/10 22u30  Wim Dries (CD&V) sluit coalitie met Pro Genk, N-VA naar oppositie verwezenBurgemeester van Genk Wim Dries (CD&V) heeft maandagavond een coalitie met Pro Genk gevormd. Daardoor is de N-VA van staatssecretaris Zuhal Demir tot de oppositie veroordeeld. Wim Dries blijft zes jaar langer burgemeester van de centrumstad Genk.
15/10 22u30  Liveblog: Wim Dries (CD&V) niet in zee met N-VA in Genk en wie neemt het initiatief in Gent?Alle resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen zijn nu bekend. In verschillende gemeenten zijn de nieuwe coalities al bekendgemaakt, maar op andere plaatsen wordt nog volop onderhandeld en dreigt zelfs een patstelling. Volg hier de laatste reacties en updates.
15/10 22u30  Liveblog Kopstukkendebat: Welke coalitie krijgt Antwerpen?Lees meer >
15/10 22u30  Burgemeester Ridouani over zijn partij: "Leuvens model kan voorbeeld zijn voor hele SP.A"In 'De afspraak' sprak de nieuwe Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani over zijn afkomst en over de resultaten van zijn partij de SP.A. De socialisten worden omschreven als verliezers van de gemeenteraadsverkiezingen. Ook in Leuven ging de partij achteruit, maar kon ze toch de macht behouden. Volgens Ridouani kan zijn 'Leuvens sociaal-democratisch model' een inspiratie zijn voor de hele SP.A.
15/10 21u15  Pierre Kompany burgemeester: "Het heeft een enorme betekenis, het is een symbool"Pierre Kompany wordt de eerste burgemeester met Congolese roots in ons land. De vader van Rode Duivel Vincent Kompany was lijsttrekker bij ProGanshoren. Zijn partij behaalde 28 procent van de stemmen, bijna 6 procent meer dan zes jaar geleden. Onze collega's van de RTBF overvielen de gloednieuwe burgemeester vanochtend vroeg.
15/10 20u00  "Stadslijst" of "Gemeentebelangen": wat zijn de voordelen van een lokale lijst?Forza Ninove in Ninove, Gemeentebelangen in Knokke, Team Burgemeester in Kortrijk of de Dorpspartij in Glabbeek: zondag stonden weer heel wat zogenoemde burgerpartijen op de stembrieven. Veel van die lokale partijen slaagden er ook in om het vertrouwen van de kiezer te winnen. ?Toch zijn een groot deel van die lokale lijsten ook een beetje nationale lijsten?, zegt prof. Dr. Kristof Steyvers van Universiteit Gent in 'De Wereld Vandaag' op Radio 1.
15/10 20u00  Liveblog: Kartel SP.A/Groen en Open VLD samen met CD&V claimen allebei het initiatiefrecht in GentAlle resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen zijn nu bekend. In verschillende gemeenten zijn de nieuwe coalities al bekendgemaakt, maar op andere plaatsen wordt nog volop onderhandeld en dreigt zelfs een patstelling. Volg hier de laatste reacties en updates.
15/10 19u00  Liveblog: Filip Watteeuw (Gent): "Morgen starten we de gesprekken en we nodigen Open VLD als eerste uit"Alle resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen zijn nu bekend. In verschillende gemeenten zijn de nieuwe coalities al bekendgemaakt, maar op andere plaatsen wordt nog volop onderhandeld en dreigt zelfs een patstelling. Volg hier de laatste reacties en updates.
15/10 17u45  Kris Peeters op bezoek bij Bart De Wever in Antwerpen: "Mijn vel is zeer duur en zeer kostbaar"Kris Peeters (CD&V) is gaan praten met Antwerps burgemeester Bart De Wever, wiens partij opnieuw de grootste werd in de stad. 'Mijn vel is zeer duur en zeer kostbaar', zei hij vlak voor hij binnenging op het (voorlopige) Antwerpse stadhuis.
15/10 17u45  Patsituatie in Gent: centrumrechtse coalitie niet mogelijk en kartel geeft burgemeesterssjerp niet opIn Gent zijn alle stemmen geteld, maar de besprekingen over een nieuwe coalitie zitten muurvast. Mathias De Clercq van Open VLD en Mieke Van Hecke van CD&V willen samen een nieuwe coalitie vormen, maar zelfs met de steun van N-VA komen ze niet aan een meerderheid. Het kartel SP.A-Groen van zijn kant is niet van plan uit elkaar te gaan en zegt dat er in Gent geen meerderheid is zonder het kartel.
15/10 16u45  De Vriendt: "Paarsgroene coalitie in Oostende is meest evidente om wil kiezer te respecteren"Volgens Wouter De Vriendt (Groen) moet er een paarsgroene coalitie komen in Oostende. Een monstercoalitie met vier partijen, tegen het SP.A van Vande Lanotte, zoals Bart Tommelein (Open VLD) wil, is volgens De Vriendt niet werkbaar.
15/10 16u45  Alle Gentse stemmen zijn geteld, welke coalities zijn er mogelijk?Lees meer >
15/10 15u30  Wouter Beke (CD&V): "Blijven lokaal afgetekend de grootste partij van Vlaanderen"Lees meer >
15/10 15u30  Open VLD-burgemeester van Ninove hoopt op "beetje gezond verstand" bij N-VAIn Ninove weigeren Open VLD en Samen (dat bestaat uit CD&V, Groen en SP.A) om rond de tafel te gaan zitten met lijsttrekker Guy D'haeseleer van Forza Ninove, de grote winnaar van de verkiezingen. Hij kan dus alleen met N-VA een coalitie vormen. 'Ik verwacht een beetje gezond verstand van N-VA', zegt de huidige burgemeester van Ninove, Tania De Jonge (Open VLD).
15/10 15u30  Guy D?haeseleer: de man die in Ninove de N-VA voor het blok zetGuy D?haeseleer heeft met zijn Forza Ninove gisteren een monsterscore van 40 procent gehaald bij de gemeenteraadsverkiezingen. Als volksmens is hij er duidelijk in geslaagd de juiste snaar te raken bij de Ninovieters. Maar de hamvraag is: slaagt de Vlaams Belanger er ook in de N-VA mee in het bad te trekken, het cordon sanitaire te doorbreken en als populairste politicus van Ninove burgemeester te worden?
15/10 15u30  Hoe is het zo ver kunnen komen met de socialisten in Gent?Op zes jaar tijd van een absolute triomf naar het verlies van de burgemeestersjerp. Hoe hebben de socialisten in Gent dat kunnen klaar spelen? Door schandalen, zeker. Maar misschien ook wel door het kartel met Groen.
15/10 15u30  Van Grieken tevreden na verkiezing: "Electoraal gewicht verschuift richting Vlaams Belang"Lees meer >
15/10 14u30  Brussel kantelt naar links en kleurt rood-groenLees meer >
15/10 14u30  Monsterscore Forza Ninove doet wenkbrauwen fronsen: "4 op 10 kiezers, dat is beangstigend"Guy D'haeseleer van Vlaams Belang behaalde in Ninove een monsterscore en is aan zet voor de coalitievorming. N-VA-voorzitter Bart De Wever noemde het een 'democratisch vraagstuk'. Maar sommigen van de Ninovenaars die niet op Forza Ninove hebben gestemd, zijn geschokt: 'Ze hebben de mensen een onveiligheidsgevoel aangesmeerd.'
15/10 14u30  Liveblog: Crombez blijft SP.A-voorzitter, partijbureau vraagt hem verkiezingen 2019 voor te bereidenBijna alle resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen zijn intussen bekend. Maar in Gent blijft het afwachten hoe de situatie evolueert. Krijgen we er een groene burgemeester? Elders worden nu volop coalities gevormd en bekendgemaakt. Volg hier de laatste reacties en updates.
15/10 14u30  Gilles Bultinck (29) wordt de jongste burgemeester: "Dit wilde ik al van kinds af aan"Lees meer >
15/10 13u30  Liveblog: "Sjerp voor groene burgemeester ligt op tafel in Gent"Bijna alle resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen zijn intussen bekend. Er worden nu volop coalities gevormd en bekendgemaakt. Volg hier de laatste reacties en updates.
15/10 13u30  Op Belgisch niveau dreigt de onbestuurbaarheidLees meer >
15/10 13u30  "Bij Vlaams Belang moeten ze niet te hoog van de toren blazen": herbekijk de analyse van Marc Van de LooverboschLees meer >
15/10 13u30  Veel tevredenheid bij N-VA: "We zijn zeer goed bezig. Partij heeft zich meer dan op de kaart gezet"De verschillende N-VA-kopstukken reageren tevreden op de uitslag die hun partij gisteren heeft behaald bij de lokale en de provinciale verkiezingen. De N-VA is weliswaar nog niet de grote Vlaamse volkspartij, maar dat zal in de toekomst nog wel gebeuren, klinkt het.
15/10 13u30  Wie zijn de stemmenkanonnen tijdens deze verkiezingen?De stemmen zijn bijna allemaal geteld, de kaarten zijn geschud. Maar wie zijn de stemmenkanonnen van deze verkiezingen? Achter wiens naam kleurde u massaal het bolletje? We zetten het op een rijtje.
15/10 12u30  CD&V en N-VA zijn met elkaar in gesprek in GenkIn Genk voeren CD&V van burgemeester Wim Dries en de N-VA van lijsttrekker Zuhal Demir gesprekken over de vorming van een coalitie. Dat heeft Demir bevestigd voor het begin van het nationale partijbureau van N-VA.
15/10 12u30  Herbekijk: De kaarten zijn geschud, Marc Van de Looverbosch beantwoordt jouw vragen over de verkiezingenEr valt nog veel na te praten over de uitslagen van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Welke vragen heb jij over de verkiezingen en over de uitslagen in het bijzonder? Politiek journalist Marc Van de Looverbosch beantwoordt jullie vragen. Herbekijk het hieronder.
15/10 12u30  Liveblog: Groen neemt de leiding in de coalitiegesprekken in Gent, situatie muurvast in OostendeBijna alle resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen zijn intussen bekend. Er worden nu volop coalities gevormd en bekendgemaakt. Volg hier de laatste reacties en updates.
15/10 12u30  Vergis u niet: de winnaar zit wel degelijk in Antwerpen en heet Bart De WeverLees meer >
15/10 12u30  De ene intrede is de andere niet: welke muziek kozen de kopstukken bij hun speech over winst of verlies?'Zet die ploat af': met die legendarische woorden maakte Bart De Wever in 2012 abrupt een einde aan zijn blijde intrede in Antwerpen, na zijn overwinning in de gemeenteraadsverkiezingen. Het nummer 'Happiness' van Sam Sparro werd niet snel genoeg stiller gezet. Nochtans denken partijen vooraf bijzonder goed na over de muzikale omkadering van de speeches van hun kopstukken. En dat leverde ook gisteren enkele veelzeggende muzikale keuzes op.
15/10 12u30  Groen, en niet SP.A, neemt het voortouw in de coalitiegesprekken in GentNog geen witte rook in Gent. Ook de dag na de verkiezingen blijft het razend spannend. Er ontbreken nog uitslagen van twee stembureaus, maar het is al duidelijk dat het rood-groene kartel stevige klappen krijgt en de liberalen aardig goed scoren. Wie is aan zet om een coalitie te vormen, dat was de vraag. En daarover bestaat nu duidelijkheid: Groen, en niet SP.A, zal de leiding nemen.
15/10 11u15  Liveblog: De Wever reikt de hand naar Groen in Antwerpen, situatie muurvast in OostendeBijna alle resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen zijn intussen bekend. Er worden nu volop coalities gevormd en bekendgemaakt. Volg hier de laatste reacties en updates.
15/10 11u15  Patstelling in Oostende blijft. Tommelein (Open VLD): "Ik word geen burgemeester in coalitie met de socialisten"De dag na de verkiezingen zitten de onderhandelingen in Oostende nog steeds muurvast. Zowel socialistisch burgemeester Johan Vande Lanotte (De Stadslijst) als Bart Tommelein (Open VLD) claimen de sjerp. Tommelein weigert wel om met De Stadslijst in zee te gaan: 'Ik word geen burgemeester in coalitie met de socialisten', zegt hij deze ochtend.
15/10 10u00  Liveblog: De Wever reikt de hand naar Groen: "Je moet bereid zijn om uit de loopgravensfeer te treden"Bijna alle resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen zijn intussen bekend. Er worden nu volop coalities gevormd en bekendgemaakt. Volg hier de laatste reacties en updates.
15/10 10u00  De Wever (N-VA) reikt de hand naar Groen: "Coalitie in Antwerpen verderzetten is niet evident"Lees meer >
15/10 10u00  In 73 gemeenten is er een absolute meerderheid, CD&V behaalt er het meestLees meer >
15/10 10u00  Welke Bekende Vlamingen stoten door tot de gemeenteraad? En wie wist geen zitje te veroveren?Lees meer >
15/10 10u00  Extra Journaal 9 uurHerbekijk hier het Extra Journaal van 9 uur daags na de lokale verkiezingen.
15/10 10u00  "Groen en N-VA in Antwerpen? Van Besien spuwt in de uitgestoken hand van De Wever"In Antwerpen geraakt de huidige centrumrechtse coalitie maar aan een krappe meerderheid. Het verklaart waarom Bart De Wever (N-VA) vanochtend meermaals de hand heeft gereikt aan Groen. Niet dat een coalitie Groen-N-VA daarmee in de steigers staat, analyseert politiek journalist Marc Van de Looverbosch in 'De ochtend' op Radio 1. 'De Wever weet heel goed dat dat niet gaat gebeuren.'
15/10 10u00  John Crombez: "Ontslag als SP.A-voorzitter? Dat is niet aan de orde vandaag"Lees meer >
15/10 08u45  Coddens (SP.A) sluit De Clercq als burgemeester niet uit: "Moeten met open geest aan tafel zitten"Lees meer >
15/10 08u45  Kranten: "Er is geen dominante golf, sterke figuren hebben het verschil gemaakt"Lees meer >
15/10 08u45  Extra Journaal 8 uurHerbekijk hier het Extra Journaal van 8 uur daags na de lokale verkiezingen.
15/10 07u45  De kaarten zijn geschud, welke vragen heb jij over de verkiezingsuitslagen?Er valt nog veel na te praten over de uitslagen van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Welke vragen heb jij over de verkiezingen en over de uitslagen in het bijzonder? Stel ze in het invulveld onderaan, zodat politiek journalist Marc Van de Looverbosch ze kan beantwoorden in een VRT NWS Live omstreeks 11.30u.
15/10 07u45  Winnaars, wensen en feest: de videobeelden van de dag14 oktober 2018, een dag met winnaars, met wensen, en met feest. Hoe verschenen de hoofdrolspelers van de afgelopen verkiezingszondag voor de camera's? We zetten de opvallendste beelden voor u op een rij.
15/10 07u45  Extra Journaal 7 uurHerbekijk hier het Extra Journaal van 7 uur daags na de lokale verkiezingen.
15/10 06u45  Wie wordt burgemeester van uw gemeente? Bekijk het op onze interactieve kaartDe kiezer heeft beslist en de stemmen zijn geteld. In de 300 Vlaamse en 19 Brusselse steden en gemeenten zijn de coalitiegesprekken volop aan de gang. Onze politieke redactie volgt samen met de regionale redacties van Radio 2 alle ontwikkelingen op de voet. Op deze kaart kan u opzoeken wie uw burgemeester wordt. Als er nog geen naam bij uw gemeente verschijnt, is de burgemeester nog niet bekend.
15/10 00u30  Wie zijn de winnaars, wie de verliezers?Lees meer >
15/10 00u30  Forza Ninove na monsterscore: "We gaan een nieuwe wind door Ninove laten waaien"'Het is stil aan de overkant', klinkt het bij de winnaars van de verkiezingen in Ninove. Het rechtse Forza Ninove scoorde er 40 procent. 'Ik ben ontroerd', zegt lijsttrekker Guy D'haeseleer, die ook in het Vlaams parlement zetelt voor Vlaams Belang. Van de huidige burgemeester krijgt Forza Ninove het initiatief om een coalitie te vormen. Zij spreekt van 'een zwarte dag' voor Ninove.
15/10 00u30  De stemmen zijn geteld, de winnaars en verliezers bekend: herbeleef de verkiezingen van 14/10 in onze liveblogLees meer >
15/10 00u30  Centrumrechts wel of niet mogelijk in Gent? Het blijft onduidelijkHet blijft onduidelijk of er in Gent een centrumrechtse meerderheid kan komen met Open VLD, de N-VA en CD&V. Lange tijd leek het erop dat dat zou lukken, maar met 86 van de 91 stembureaus geteld, zou het dan weer niet lukken. Maar er moeten dus nog een aantal bureaus worden geteld.
14/10 23u15  Mathias De Clercq: "Gentenaars krijgen voor het eerst in 60 jaar opnieuw een liberale burgemeester"Lees meer >
14/10 23u15  Van Besien spreekt van "Antwerpse groene zondag" en blijft bestuur met N-VA uitsluitenLees meer >
14/10 23u15  Patstelling in Oostende: Vande Lanotte, Tommelein en De Vriendt willen allemaal andere coalitie of burgemeesterLees meer >
14/10 23u15  Philippe De Backer (Open VLD): "Blijkt dat coalitie verder kan, dus moeten we dat ook doen"Als het van Philippe De Backer afhangt, wordt de Zweedse coalitie van zijn partij, N-VA en CD&V voortgezet. We hebben goed bestuurd en het blijkt dat deze coalitie verder kan, aldus de Antwerpse lijsttrekker van Open VLD. Gewoon doen?
14/10 23u15  Coalitievorming in Brusselse gemeenten: wordt de vader van Vincent Kompany burgemeester?Lees meer >
14/10 23u15  Rutten trekt het laken naar zich toe na winst in Aarschot: "Logisch dat wij aan zet zijn"In Aarschot kan Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten haar burgemeestersdroom waarmaken. Met 10 zetels - 6 meer dan in 2012 - zijn de liberalen de grote winnaar van de verkiezingen in Aarschot. 'Ik ben heel uitgesproken kandidaat-burgemeester en ik heb vandaag gezien dat de Aarschottenaar mij daarin steunt', zegt Rutten in een reactie aan VRT NWS.
14/10 23u15  Het voorzittersdebat in KIES 18Herbekijk hier het voorzittersdabat in de verkiezingsuitzending KIES 18
14/10 23u15  "Filip Dewinter is er niet voor de eeuwigheid, maar vandaag is gebleken dat Vlaams Belang er wel nog is voor lange tijd"Antwerps Vlaams Belang-lijsttrekker Filip Dewinter is tevreden met de resultaten van zijn partij. Hij voelt het vooral aan als een boost voor de Vlaamse en federale verkiezingen van mei volgend jaar. 'Vandaag is gebleken dat het Vlaams Belang er nog is voor lange tijd.' Tegelijk liet Dewinter verstaan dat er wordt gebouwd aan een nieuwe generatie bij het Vlaams Belang in Antwerpen.
14/10 22u00  Peter Mertens (PVDA): "Vooral blij als nationaal voorzitter van mijn partij"Lees meer >
14/10 22u00  Kartel SP.A-Groen verliest fors in Gent, komt er een centrumrechtse coalitie?Het ziet ernaar uit dat in Gent toch een centrumrechtse meerderheid mogelijk wordt met Open VLD, de N-VA en CD&V. Dat blijkt uit de zetelverdeling op basis van twee derde van de uitgebrachte stemmen. Het meest opvallende, op basis van 63 van de 91 telbureaus, is dat CD&V er een extra zetel bij krijgt. Centrumrechts krijgt zo 27 van de 53 zetels en heeft daardoor een meerderheid.
14/10 22u00  Van Quickenborne na overwinning Team Burgemeester: "Wij maken van Kortrijk de beste stad van Vlaanderen"Vincent Van Quickenborne is bijzonder blij met de winst van zijn lijst Team Burgemeester in Kortrijk. Aan zijn achterban verklaart hij dat hij zijn stad tot de mooiste van Vlaanderen wil maken. Hannelore Vanhoenacker van CD&V geeft toe dat ze de kiezer niet heeft kunnen overtuigen.
14/10 22u00  De Wever afgeschermd door partijgenoten: "Zij zijn mijn schild en mijn vrienden"Bij zijn aankomst in Antwerpen was het drummen om een glimp van Bart De Wever op te vangen. De persmeute verdrong zich voor de colonne van de Antwerpse burgemeester. 'Zij zijn mijn schild en mijn vrienden' spotte De Wever. Bekijk hier de opvallende beelden.
14/10 22u00  N-VA afgetekend op kop in Antwerpen, grote winst voor Groen, maar huidige coalitie kan nipt standhoudenDe N-VA blijft afgetekend de grootste partij in Antwerpen. Dat blijkt uit de gedeeltelijke uitslag uit de Scheldestad. Groen zou er fors op vooruitgaan. Er is ook winst voor Vlaams Belang en de PVDA. Dit betekent dat huidige coalitie van N-VA, CD&V en Open VLD in principe verder kan verder besturen.
14/10 22u00  Mohamed Ridouani wordt burgemeester van Leuven: "Wat je afkomst ook is, je kunt je dromen waarmaken"Mohamed Ridouani wordt de opvolger van Louis Tobback in Leuven. Dat heeft de SP.A'er zelf bekendgemaakt. Buiten aan het stadhuis kondigde hij een coalitie aan met Groen en CD&V. Hij verwees ook specifiek naar zijn Marokkaanse afkomst.
14/10 22u00  Bart De Wever: "Er zijn veel coalities mogelijk in deze stad, maar geen enkele zonder de N-VA"De N-VA van burgemeester Bart De Wever blijft met voorsprong de grootste partij in Antwerpen. 'Er zijn veel coalities mogelijk in deze stad, maar geen enkele zonder de N-VA', zei De Wever in zijn overwinningsspeech. Hij roept op tot verzoening en start morgen de formatiegesprekken op.
14/10 22u00  Liveblog - De Wever: "Er zijn veel coalities mogelijk in Antwerpen, geen enkele zonder N-VA"In Antwerpen spreekt Bart De Wever zijn achterban toe. 'We zijn met afstand de grootste partij van deze stad. Er zijn veel coalities mogelijk, maar geen enkele zonder N-VA.' Leuven heeft een nieuwe burgemeester: Mohamed Ridouani van SP.A. Groen en CD&V zullen de komende jaren mee besturen in Leuven. En wat met Gent? Alle cijfers en reacties, ook uit alle andere plekken in Vlaanderen, volgen we hier op de voet.
14/10 22u00  Coalitievorming in Brussel: wordt de vader van Vincent Kompany burgemeester?Lees meer >
14/10 20u45  Instabiel bestuur in Denderleeuw stuwt Vlaams Belang naar ongeziene hoogtesLees meer >
14/10 20u45  Kartel SP.A-Groen verliest fors in Gent, Open VLD maakt grote sprong vooruitLees meer >
14/10 20u45  Beels: "Resultaat is niet wat we hadden gehoopt, maar we reiken de hand naar onze groene bondgenoten"Lees meer >
14/10 20u45  Liveblog - CD&V haalt 7 procent in Antwerpen: Blijft u in de coalitie, meneer Peeters? "De vraag is in welke"Sommige steden en gemeenten hebben hun coalitie (en zelfs burgemeester) al beet, op andere plekken wordt nog volop geteld. De tendensen worden wel stilaan duidelijk. In Antwerpen blijft de N-VA van Bart De Wever de grootste, maar Groen rukt op. In Gent verliest het kartel SP.A-Groen zwaar en wint Open VLD fors. En ook alle andere plekken in Vlaanderen volgen we hier op de voet.
14/10 20u45  De huidige Vlaamse coalitie kan blijven zitten, en er zijn nauwelijks alternatievenLees meer >
14/10 20u45  Kris Peeters (CD&V): "We kunnen een rol spelen, de vraag is in welke coalitie"CD&V haalt met kopman Kris Peeters in Antwerpen om en bij de 7 procent en wordt zo de 6e partij in de Scheldestad. Niet genoeg om burgemeester te worden, beseft Peeters zelf. Hij gaat er wel van uit een rol te kunnen spelen in de vorming van een coalitie. 'De vraag is in welke coalitie?', aldus de CD&V'er.
14/10 20u45  Brussel: PS en MR krijgen klappen, Ecolo-Groen en PVDA in de lift. N-VA breekt geen pottenIn de negentien Brusselse gemeenten lijkt Ecolo-Groen overal fors te winnen. Op verschillende plaatsen gaan de ecologisten met ruim tien procentpunt vooruit. N-VA lijkt het succes van de peilingen niet te kunnen verzilveren. In geen enkele gemeente kunnen de Vlaams nationalisten echt doorbreken. PS verliest in verschillende gemeenten maar blijft wel de grootste partij in stad Brussel. In Sint-Jans-Molenbeek lijkt de burgemeesterssjerp weer in handen te komen van de familie Moureaux (PS).
14/10 20u45  N-VA afgetekend op kop in Antwerpen, grote winst voor Groen, maar huidige coalitie lijkt nipt stand te houdenDe N-VA blijft afgetekend de grootste partij in Antwerpen. Dat blijkt uit de gedeeltelijke uitslag uit de Scheldestad. Groen zou er fors op vooruitgaan. Er is ook winst voor Vlaams Belang en de PVDA. Als deze trend bevestigd wordt, kan de huidige coalitie van N-VA, CD&V en Open VLD in principe verder.
14/10 19u30  Brugge: CD&V, SP.A en Open VLD vormen coalitie, Dirk De fauw (CD&V) wordt burgemeesterEen coalitie van CD&V, de SP.A en Open VLD zal Brugge de komende 6 jaar besturen. Dirk De fauw van CD&V neemt daarbij de fakkel als burgemeester over van Renaat Landuyt van de SP.A.
14/10 19u30  Rutten onderweg om burgemeestersdroom waar te maken in Aarschot: "Logisch dat wij aan zet zijn"In Aarschot zit Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten op koers om haar burgemeestersdroom waar te maken. Op basis van de eerste resultaten lijken de liberalen 10 zetels binnen te halen. 'Ik ben heel uitgesproken kandidaat-burgemeester en ik heb vandaag gezien dat de Aarschottenaar mij daarin steunt', zegt Rutten in een eerste reactie aan VRT NWS.
14/10 19u30  Bart De Wever (N-VA) de absolute stemmenkampioen in AntwerpenLees meer >
14/10 19u30  N-VA afgetekend aan de leiding in Antwerpen, grote winst voor GroenDe N-VA blijft afgetekend de grootste partij in Antwerpen. Dat blijkt uit en eerste nog zeer gedeeltelijke uitslag uit de Scheldestad. Groen zou er fors op vooruitgaan. Er is ook winst voor Vlaams Belang en de PVDA.
14/10 19u30  Liveblog - Eerste resultaten uit Antwerpen komen binnen: N-VA afgetekend aan de leiding, grote winst voor GroenLees meer >
14/10 19u30  Wouter Beke behaalt minder voorkeurstemmen dan coalitiepartner in LeopoldsburgLees meer >
14/10 19u30  Zowel Tommelein als Vande Lanotte claimen burgemeesterssjerp van OostendeZowel huidig burgemeester Johan Vande Lanotte (Stadslijst) en uitdager Bart Tommelein (Open VLD) claimen het burgemeesterschap van Oostende. 'De Stadslijst is de grootste, maar verliest opnieuw bijna 10 procent', zegt Tommelein die een 'coalitie van de vernieuwing wil vormen'.
14/10 19u30  Dit zijn de grote tendensen: N-VA scoort in provincie Antwerpen, maar CD&V blijft lokaal sterk. Open VLD scoort in enkele centrumstedenN-VA kan zeker in de regio Antwerpen mooie successen optekenen bij deze verkiezingen. Maar een blik op de voorlopige verkiezingskaart toont ook dat traditionele partijen als CD&V en Open VLD opvallend goed standhouden. Ook een 'groene golf' blijft uit. SP.A staat in enkele cruciale steden en gemeenten op verlies.
14/10 18u30  Ivan De Vadder maakt eerste beeld op van Vlaanderen: "N-VA grootste in centrum, CD&V in West-Vlaanderen en Limburg"Hoe heeft Vlaanderen gestemd vandaag? Ivan De Vadder noemt de provincieraadsverkiezingen 'de nationale peiling' van deze verkiezing. 'CD&V blijft de grootste in West-Vlaanderen en Limburg en de N-VA in de centrum van het gewest', zegt De Vadder. Over de provincies heen is de N-VA de grootste partij.
14/10 18u30  Demir: "Genkenaar heeft duidelijk signaal gegeven, ik reik hand naar burgemeester"Lees meer >
14/10 18u30  Vlaams Belang strijdt voor 1e plaats in Turnhout en mogelijk sneuvelt laatste SP.A-burgemeester: opvallend in AntwerpenVlaams Belang strijdt om de eerste plaats met N-VA in Turnhout. In Schoten haalt de N-VA voorlopig bijna de helft van de stemmen, en Vlaams Belang gaat onder voorzitter Van Grieken flink vooruit. In Brasschaat, dat in het nieuws kwam door zijn dronken schepenen, blijft N-VA de grootste. En mogelijk raakt Herentals zijn socialistische burgemeester kwijt. De eerste uitslag kwam uit Heist-op-den-Berg, waar N-VA en CD&V een duel uitvechten.
14/10 18u30  Beke en Dewael doen het goed en Borremans wint met nieuwe lijst in Heusden-Zolder: opvallend nieuws uit LimburgLees meer >
14/10 18u30  De fauw troeft Landuyt af in aantal voorkeurstemmen in BruggeIn Brugge haalt lijsttrekker Dirk De fauw van CD&V fors meer voorkeurstemmen dan aftredend burgemeester en lijsttrekker van de SP.A Renaat Landuyt. Eerder bleek al dat de christendemocraten opnieuw de grootste partij van de stad zijn.
14/10 18u30  Jean-Marie Dedecker (LDD) haalt absolute meerderheid in MiddelkerkeIn Middelkerke wordt Jean-Marie Dedecker burgemeester. Zijn partij LDD haalt 44,3 procent van de stemmen. Dat is een absolute meerderheid.
14/10 18u30  Rutten onderweg om burgemeestersdroom waar te maken in AarschotLees meer >
14/10 18u30  Eerst voorlopige, officieuze resultaten uit Gent: Kartel SP.A-Groen verliest fors, Open VLD maakt grote sprong vooruitLees meer >
14/10 18u30  Alexander De Croo zet dynastie verder: absolute meerderheid in BrakelLees meer >
14/10 17u15  Liveblog: Resultaten uit centrumsteden als Leuven, Kortrijk en Mechelen geven eerste duidelijk beeldNu de resultaten binnenstromen, wordt het beeld in de centrumsteden stilaan duidelijk. In Mechelen triomfeert Bart Somers (VLD-Groen-M+), in Kortrijk laat Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester) rivaal CD&V ver achter zich. In Leuven is Mohamed Ridouani (SP.A) aan zet. In Brugge zakt Renaat Landuyt (SP.A) weg. En in Hasselt staat minister Steven Vandeput (N-VA) op kop. Het blijft wachten op Antwerpen en Gent. Volg alles op de voet.
14/10 17u15  N-VA van minister Vandeput wordt wellicht de grootste in HasseltLees meer >
14/10 17u15  Vincent Van Quickenborne: "Kortrijk geeft mij een 2e mandaat als burgemeester"Vincent Van Quickenborne is bijzonder blij met de puike uitslag van zijn lijst Team Burgemeester in Kortrijk. Hij meent dat de inwoners van de stad hem een 2e mandaat als burgemeester hebben gegeven.
14/10 17u15  Stadslijst Vande Lanotte boekt stevig verlies in Oostende (maar blijft de grootste), Open VLD van Tommelein boekt grote winstIn Oostende blijft de Stadslijst van aftredend burgemeester Johan Vande Lanotte de grootste partij met bijna 23 procent van de stemmen. Dat is wel een pak minder dan in 2012. Open VLD van Bart Tommelein stijgt fors tot net geen 20 procent.
14/10 17u15  In Zuienkerke wordt niet gestreden om de sjerpAlain De Vlieghe is al 9 jaar burgemeester van de poldergemeente Zuienkerke. Deze verkiezingen is het een goedkope campagne geweest: geen folders in de bus, geen dure affiches. De lijst van de burgemeester kreeg geen uitdagers dus zijn er geen verkiezingen. Vlieghe is daarmee de enige onverkozen burgemeester van het land.
14/10 17u15  Team Burgemeester van Vincent Van Quickenborne deelt mokerslag uit aan CD&V in KortrijkIn Kortrijk zijn een handvol van de 73 stembureaus geteld. Uit die gedeeltelijke uitslag blijkt dat Team Burgemeester van aftredend burgemeester Vincent Van Quickenborne ruim 30 procent van de stemmen haalt, een stijging van 10 procent. CD&V zweeft rond de 15 procent, zowat een halvering ten opzichte van 2012.
14/10 17u15  Lijst 1785 van Maggie De Block boekt verlies in Merchtem, maar blijft grootste partijLees meer >
14/10 16u15  Liveblog: Stemmen zit erop, stemmen uit Leuven, Kortrijk en Oostende komen binnenLees meer >
14/10 16u15  SP.A van burgemeester Landuyt verliest voorlopig in Brugge, CD&V grootste partijIn Brugge zijn op dit moment 10 van de 115 stembureaus geteld. De onvolledige uitslag wijst voorlopig op een verlies voor huidig burgemeester Renaat Landuyt (SP.A). CD&V zou de grootste partij worden.
14/10 16u15  N-VA van minister Vandeput voorlopig de grootste in HasseltLees meer >
14/10 16u15  SP.A verliest in Leuven, maar blijft (voorlopig) grootste partij, N-VA en Groen groeienIn Leuven gaat de SP.A van kandidaat-burgemeester Mohamed Ridouani er een pak op achteruit, maar zijn partij blijft wel de grootste, al is de voorsprong op N-VA niet groot. Dat blijkt op basis van de eerste, gedeeltelijke uitslagen uit de studentenstad. N-VA en Groen groeien, CD&V krijgt een tik.
14/10 16u15  Eerste getelde stembureau ligt in Blankenberge, ook elders lopen eerste resultaten binnen: opvallend nieuws uit West-VlaanderenHet eerste getelde stembureau in de provincie West-Vlaanderen komt uit Blankenberge. Intussen zijn daar al 4 van de 7 bureaus geteld. Uit de telling moet blijken dat Open VLD de grootste blijft, maar wel verliest in vergelijking met de vorige verkiezingen. Ook in andere West-Vlaamse steden en gemeenten lopen de eerste resultaten binnen.
14/10 16u15  Eerste uitslag kwam uit Heist-op-den-Berg: opvallend uit de provincie AntwerpenLees meer >
14/10 16u15  Team Burgemeester van Vincent Van Quickenborne aan de leiding in KortrijkLees meer >
14/10 15u00  Beke: "Ik geef geen antwoord op hypothetische vragen"Lees meer >
14/10 15u00  Mag iedereen weten voor wie u hebt gestemd?Lees meer >
14/10 15u00  Liveblog: Eerste resultaten lopen binnen, volg alles live14 oktober 2018: vandaag verkiezen we nieuwe gemeentebesturen en provincieraden. Na een wekenlange campagne is het feest van de democratie aangebroken. Volg hier de hele verkiezingsdag op de voet, van het uitbrengen van de eerste stem tot de definitieve uitslagen van de laatste gemeenten.
14/10 15u00  Hoogtepunten uit KIES 18: een overzicht van opmerkelijke beelden en uitsprakenBekijk hier een overzicht van mooie opmerkelijke beelden en uitspraken uit de KIES 18 van het afgelopen uur.
14/10 15u00  Eerste getelde stembureau komt uit Blankenberge: opvallend nieuws uit West-VlaanderenHet eerste getelde stembureau in de provincie West-Vlaanderen komt uit Blankenberge. Het gaat uiteraard nog om een zeer gedeeltelijke uitslag, maar uit de telling moet blijken dat Open VLD de grootste blijft, maar voorlopig wel fors verliest in vergelijking met de vorige verkiezingen.
14/10 13u45  Liveblog: stemmen met potlood en papier zit erop, elektronisch kan het nog tot 15 uur14 oktober 2018: vandaag verkiezen we nieuwe gemeentebesturen en provincieraden. Na een wekenlange campagne is het feest van de democratie aangebroken. Volg hier de hele verkiezingsdag op de voet, van het uitbrengen van de eerste stem tot de definitieve uitslagen van de laatste gemeenten.
14/10 12u30  VRT NWS Update: het belangrijkste ochtendnieuws over de verkiezingen van 14 oktoberHerbekijk de VRT NWS Update van 11 uur van zondag 14 oktober.
14/10 12u30  Liveblog: ook de kopstukken brengen hun stem uit, mis niets van deze verkiezingsdag14 oktober 2018: vandaag verkiezen we nieuwe gemeentebesturen en provincieraden. Na een wekenlange campagne is het feest van de democratie aangebroken. Volg hier de hele verkiezingsdag op de voet, van het uitbrengen van de eerste stem tot de definitieve uitslagen van de laatste gemeenten.
14/10 12u30  LIVE: verkiezingsshow KIES18 met VGTLees meer >
14/10 10u00  Liveblog: de stembureaus zijn geopend, mis niets van deze verkiezingsdag14 oktober 2018: vandaag verkiezen we nieuwe gemeentebesturen en provincieraden. Na een wekenlange campagne is het feest van de democratie aangebroken. Volg hier de hele verkiezingsdag op de voet, van het uitbrengen van de eerste stem tot de definitieve uitslagen van de laatste gemeenten.
14/10 09u00  VRT NWS Update: het belangrijkste ochtendnieuws over de verkiezingen van 14 oktober in 300 secondenHerbekijk de VRT NWS Update van 8 uur van zondag 14 oktober.
14/10 08u00  De verkiezingen? Die volgt u op de voet bij VRT NWSLees meer >
14/10 08u00  Liveblog: vandaag trekken we naar de stembus, mis niets van deze verkiezingsdag14 oktober 2018: vandaag verkiezen we nieuwe gemeentebesturen en provincieraden. Na een wekenlange campagne is het feest van de democratie aangebroken. Volg hier de hele verkiezingsdag op de voet, van het uitbrengen van de eerste stem tot de definitieve uitslagen van de laatste gemeenten.
14/10 06u45  Zo krijgt u vandaag meteen de uitslag van uw gemeente op uw smartphone en kunt u overal de liveshow volgenWaar u ook bent: vandaag hoeft u niets te missen van de verkiezingen. We sturen een melding naar uw smartphone zodra het resultaat van uw stad of gemeente bekend is en ten allen tijde kan u inpikken in de verkiezingsuitzending met Martine Tanghe en Ivan De Vadder, die u onderaan in beeld in onze app ziet verschijnen. Daarvoor moet u wel de meest recente versie van de app van VRT NWS downloaden.
14/10 06u45  Het is 14 oktober: nu is het aan uLees meer >
14/10 06u45  De vijf boeken die het leven van Ivan De Vadder hebben veranderdLees meer >
14/10 01u00  Harde campagne en Antwerpen overheersen op "Het grote debat"N-VA-voorzitter Bart De Wever (N-VA) heeft zich verontschuldigd voor zijn harde aanpak van zijn CD&V-uitdager Kris Peeters in Antwerpen, maar voegt er meteen aan toe dat politiek een harde stiel is. Die harde campagne en de overheersende rol van Antwerpen daarin waren de rode lijn in 'Het grote debat' aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen.
14/10 00u00  Herbeleef het voorzittersdebat. De Wever: "Als ik Peeters heb gekwetst dan spijt mij dat, maar politiek is politiek"Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen gaan de partijvoorzitters van Vlaams Belang, N-VA, Open VLD, CD&V, SP.A en Groen een laatste keer met elkaar in debat. Wat staat er op het spel? Heeft de harde campagne wonden geslagen? Herbeleef het debat deze liveblog.
13/10 22u45  Het grote debatHerbekijk hier 'Het grote debat' van VRTNWS met de partijvoorzitters op de vooravond van de verkiezingsdag.
13/10 22u45  Herbeleef het voorzittersdebat. De Wever: "Als ik Peeters heb gekwetst dan spijt mij dat. Maar politiek is politiek"Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen gaan de partijvoorzitters van Vlaams Belang, N-VA, Open VLD, CD&V, SP.A en Groen een laatste keer met elkaar in debat. Wat staat er op het spel? Heeft de harde campagne wonden geslagen? Volg het debat op de voet in deze liveblog.
13/10 21u30  LIVEBLOG voorzittersdebat. Beke: "Sociale woningen in Gent is het pijnlijkste dat ik deze campagne heb gezien"Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen gaan de partijvoorzitters van Vlaams Belang, N-VA, Open VLD, CD&V, SP.A en Groen een laatste keer met elkaar in debat. Wat staat er op het spel? Heeft de harde campagne wonden geslagen? Volg het debat op de voet in deze liveblog.
13/10 21u30  LIVE: Het grote debatVolg hier op de vooravond van de verkiezingsdag het debat van VRTNWS met alle partijvoorzitters. Het debat met Ivan De Vadder als moderator begint om 21.15 uur.
13/10 19u30  Kathleen Cools (over Antwerpen): "Nergens ging de campagne zo over personen als hier"Lees meer >
13/10 16u15  Wouter Beke: "Er staat voor CD&V veel op het spel"Op deze laatste campagnedag voor de gemeenteraadsverkiezingen gaat CD&V-partijvoorzitter Wouter Beke een laatste keer op huisbezoeken. Vandaag staat hij op de stoep bij mensen in Mol. 'Er staat voor CD&V veel op het spel', aldus Beke. CD&V levert op dit moment de burgemeester in 137 Vlaamse gemeenten.
13/10 15u15  De stembus: voor sommigen bittere ernst, voor anderen een (gok)spelLees meer >
13/10 14u15  Politici voeren campagne tot de laatste minuutNog tot tien uur vanavond mag er campagne gevoerd worden voor de gemeenteraadsverkiezingen van morgen. In Sint-Truiden struikelen de marktgangers bijna over de politici en kandidaat-politici die onbesliste kiezers nog voor zich willen winnen. Voor wie op de lijst staat, wordt het een spannende dag morgen, maar voor sommige kiezers wordt het gewoon een dag als alle andere.
13/10 13u00  Wat is de inzet van deze verkiezingen voor de partijen?Bij lokale verkiezingen geldt een belangrijke regel: wie wint, claimt nationale betekenis voor zijn winst. Wie verliest, doet net het omgekeerde. We proberen te achterhalen wat de werkelijke inzet van deze verkiezingen is.
13/10 12u00  Kris Peeters (CD&V) stopt met nationale politiek als hij burgemeester wordtLees meer >
13/10 11u00  Kris Peeters (CD&V) stopt als vicepremier als hij burgemeester wordt in AntwerpenLees meer >
13/10 11u00  Wat doet de gemeente voor u?Welke dienstverlening mogen de burgers van hun gemeente en van hun OCMW verwachten? Onze reporter Bart Verhulst ging zijn Oost-Vlaamse geboortedorp Haaltert opzoeken en vroeg het onder anderen aan burgemeester Veerle Baeyens (N-VA).
13/10 09u45  Zijn deze verkiezingen rechtvaardig?Lees meer >
13/10 08u45  Zo krijgt u morgen meteen de uitslag van uw gemeente op uw smartphone en kunt u overal de liveshow volgenWaar u ook bent: morgen hoeft u niets te missen van de verkiezingen. We sturen een melding naar uw smartphone zodra het resultaat van uw stad of gemeente bekend is en ten allen tijde kan u inpikken in de verkiezingsuitzending met Martine Tanghe en Ivan De Vadder, die u onderaan in beeld in onze app ziet verschijnen. Daarvoor moet u wel de meest recente versie van de app van VRT NWS downloaden.
13/10 06u45  Kris Peeters (CD&V) stopt als vicepremier wanneer hij burgemeester wordt in AntwerpenLees meer >
12/10 22u15  Podcast "Terzake": verkiezingsdebat over AntwerpenIn het stadsdebat van 'Terzake' gaan Kris Peeters (CD&V) en Filip Dewinter (Vlaams Belang) in debat over hun stad Antwerpen. Het gaat onder meer over migratie, samenleven en de coalitie na 14 oktober.
12/10 22u15  Dewinter (Vlaams Belang): "Ook zonder schepenen willen we gedoogsteun geven aan N-VA in de gemeenteraad"Lees meer >
12/10 22u15  De afspraak op vrijdagHerbekijk hier 'De afspraak op vrijdag' van 12 oktober.
12/10 17u45  Gedaan met gokreclame tijdens de voetbalmatchLees meer >
12/10 16u30  Politici, gebruik de nieuwe reclame, maar stop de hypocrisieVRT NWS en De Tijd willen met uw hulp in kaart brengen hoe Vlaamse partijen en politici campagne voeren op Facebook. Jeroen VAn Godtsenhoven wijst op het belang van duidelijke regels bij dit soort campanges via sociale media.
12/10 15u30  Peeters wil fiscale voordelen profvoetballers herbekijken naar aanleiding van voetbalonderzoekCD&V-vicepremier Kris Peeters wil de fiscale en RSZ-kortingen voor profvoetballers evalueren. Nu moeten profvoetballers maar sociale bijdragen betalen op een maximumloon van 2.280. Bovendien wordt hun beroepsinkomsten minder belast, zodat ze beter kunnen concurreren met buitenlandse sporters. Die voordelen moeten worden herbekeken, zegt Peeters nu: 'We moeten zorgen dat de steun die we geven aan de sport, juist gebruikt wordt.'
12/10 14u30  Het verkiezingsweekend? Dat volgt u op de voet bij VRT NWSLees meer >
12/10 12u00  WTF is een coalitie?Lees meer >
12/10 09u45  Partijsecretariaat N-VA gevandaliseerd met rode verfLees meer >
12/10 08u30  18 IN 18: Houden jongeren rekening met hun ecologische voetafdruk?In de online videoreeks 18 IN 18, een samenwerking tussen Studio Brussel en VRT NWS, vertellen 18 jonge mensen die zondag voor het eerst gaan stemmen ons wat hen bezighoudt. Proberen ze rekening te houden met hun ecologische voetafdruk? Kopen ze bewust wat ze eten? Denken ze dat zij de wereld kunnen veranderen?
12/10 08u30  Heb jij ook een "deurbelfobie" gekregen deze week?Lees meer >
12/10 00u15  Bourgeois boos om late reactie van voetbalbond: ?Hadden dit meteen hard moeten veroordelen?Lees meer >
12/10 00u15  Genkenaren zijn vies aan het twijfelen. En waarom al die veto's tegen partijen? De campagnedag voor u samengevatIn 'Iedereen Kiest' stoorde Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zich aan de veto's die partijen voor de verkiezingen stellen. En 'Terzake' nam de Genkse samenleving onder de loep. We selecteren de opvallendste campagnemomenten.
12/10 00u15  CD&V-kandidaat die werd opgepakt voor drugstrafiek, is vrijgelatenLees meer >
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

1x Patsituatie in Gent: centrumrechtse coalitie niet mogelijk en kartel geeft burgemeesterssjerp niet op15/10 17u45 - VRT NWS: Politiek: In Gent zijn alle stemmen geteld, maar de besprekingen over een nieuwe coalitie zitten muurvast. Mathias De Clercq van Open VLD en Mieke Van Hecke van CD&V willen samen een nieuwe coalitie vormen, maar zelfs met de steun van N-VA komen ze niet aan een meerderheid. Het kartel SP.A-Groen van zijn kant is niet van plan uit elkaar te gaan en zegt dat er in Gent geen meerderheid is zonder het kartel.
1x Bevestigd: SP.A/Groen, Open VLD en CD&V werken aan grote Gentse coalitie16/10 19u45 - VRT NWS: Politiek: In Gent werken het kartel SP.A/Groen, Open VLD en CD&V aan een grote coalitie. Daarmee is er officieel een doorbraak in de coalitievorming in Gent. De gesprekken worden deze week nog opgestart. Over de burgemeesterssjerp is nog geen beslissing gevallen.
1x Bourgeois houdt vol: "Reynders heeft mij gezegd dat hij de ambassadeur zou roepen"18/10 21u30 - VRT NWS: Politiek: Lees meer >
1x Assita Kanko: "Naar de N-VA? Veel vragen gekregen, maar ik ben een vrouw die er zelf over beslist"18/10 21u30 - VRT NWS: Politiek: Lees meer >
1x Peeters vraagt uitleg over daling aantal sancties werkonwillige werklozen18/10 22u30 - VRT NWS: Politiek: Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) vraagt tekst en uitleg aan de regionale ministers van Werk in verband met de daling van het aantal sancties tegen werkonwillige werklozen. Die daling blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) zegt dat de RVA-cijfers niet kloppen.
1x Waarom De Wever plots milder is voor links in Antwerpen18/10 22u30 - VRT NWS: Politiek: 'We kunnen zo niet verder tegen links, ik word daar zo moe van, die oorlog elke dag. Eigenlijk zouden wij ook moeten zeggen: overstijg dat.' Dat zei Bart De Wever zondagnamiddag voor de camera van Jambers, wachtend op de definitieve resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen. De N-VA-burgemeester blijft die boodschap nu herhalen. Is dit de grote ommekeer in zijn houding tegenover Groen en de SP.A?
0x CD&V-kandidaat die werd opgepakt voor drugstrafiek, is vrijgelaten12/10 00u15 - VRT NWS: Politiek: Lees meer >
0x Genkenaren zijn vies aan het twijfelen. En waarom al die veto's tegen partijen? De campagnedag voor u samengevat12/10 00u15 - VRT NWS: Politiek: In 'Iedereen Kiest' stoorde Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zich aan de veto's die partijen voor de verkiezingen stellen. En 'Terzake' nam de Genkse samenleving onder de loep. We selecteren de opvallendste campagnemomenten.
0x Bourgeois boos om late reactie van voetbalbond: ?Hadden dit meteen hard moeten veroordelen?12/10 00u15 - VRT NWS: Politiek: Lees meer >
0x Heb jij ook een "deurbelfobie" gekregen deze week?12/10 08u30 - VRT NWS: Politiek: Lees meer >

Statistieken

Artikels:
34615
Gelezen:
8525
Aantal lezers nu:
45


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven