woensdag 23 januari 2019, week 04


U bent nu hier: Nederland | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 13u00
 

Nu.nl

Verbergen Tonen
23/01 12u45  Privacylek Tikkie maakte IBAN-nummers van gebruikers inzichtelijk Betaal-app Tikkie van ABN Amro maakte het mogelijk om IBAN-nummers van miljoenen gebruikers in te zien, meldt RTL Nieuws.
23/01 12u30  Brussel onderzoekt aantrekkingskracht 'gouden visa' op criminelen De Europese Commissie gaat investeringsprogramma's onder de loep nemen die door lidstaten worden aangeboden aan rijke buitenlanders in ruil voor verblijfsvergunningen, visa en paspoorten. 
23/01 11u45  Jonge Democratische burgemeester meldt zich voor presidentsrace VS De Democratische politicus Pete Buttigieg (37) heeft zich woensdag beschikbaar gesteld voor de Amerikaanse presidentsverkiezing in 2020.
23/01 11u15  Italiaanse vicepremier Salvini hoopt op verkiezingsnederlaag Macron De Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini hoopt dat de Fransen niet stemmen op de partij van president Emmanuel Macron bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. De spanningen tussen de regeringen in Rome en Parijs zijn recent opgelopen.
23/01 11u00  Dit weten we over de redding van de Spaanse peuter Julen De tweejarige peuter Julen Jiménez viel tien dagen geleden tijdens het spelen in een diepe put in de Spaanse plaats Totalán. Een grote reddingsactie is op touw gezet om hem omhoog te halen. Dit is wat we weten over de jongen.
23/01 10u45  'Nederland loopt jaarlijks 22 miljard euro mis door belastingontduiking' De Nederlandse schatkist loopt jaarlijks 22 miljard euro mis door belastingontduiking. Binnen de gehele EU gaat het naar schatting om ruim 823 miljard, blijkt uit een studie van een hoogleraar van de Universiteit van Londen in opdracht van de Europese sociaaldemocraten.
23/01 10u30  'Belastingontduiking kost Nederland jaarlijks 22 miljard euro' De Nederlandse schatkist loopt jaarlijks 22 miljard euro mis door belastingontduiking. Binnen de gehele EU gaat het naar schatting om ruim 823 miljard, blijkt uit een studie van een hoogleraar van de Universiteit van Londen in opdracht van de Europese sociaaldemocraten.
23/01 10u15  Japan pakt Israëliërs op die 4 ton goud smokkelden in auto-onderdelen De Japanse autoriteiten hebben twee Israëliërs opgepakt op verdenking van grootschalige smokkel van goudstaven. Die zouden verstopt in ladingen auto-onderdelen vanuit Hongkong naar Japan zijn gevlogen.
23/01 09u30  KNMI waarschuwt voor gladheid in het hele land, spits rustig verlopen Weggebruikers moeten woensdagochtend rekening houden met gladheid. Code geel voor gevaarlijk weer is nog zeker de hele ochtend van kracht.
23/01 09u15  Cardiff-spits Sala stuurde vlak voor verdwijning audiobericht uit angst De vermiste Cardiff City-spits Emiliano Sala heeft vlak voor zijn verdwijning een audiobericht gestuurd naar zijn vrienden, zo blijkt woensdag uit fragmenten die in handen zijn van de Argentijnse krant Olé.
23/01 08u30  Partijen VS werken aan budgetplan om 'shutdown' tijdelijk op te schorten De Democraten en de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat werken aan een noodoplossing voor de shutdown die overheid al bijna een maand verlamt.
23/01 08u15  Justitie probeert met nieuwe strategie meer geld van criminelen af te pakken Het Openbaar Ministerie wil meer geld afpakken van criminelen en komt daarom met een nieuwe strategie.  Volgens officier van justitie Janneke de Smet-Dierckx is het nog steeds niet standaard dat in ieder onderzoek waarin geld het motief is, door een financiële bril wordt gekeken en geldstromen worden gevolgd.
23/01 08u15  Weerbericht: Af en toe valt er een sneeuwvlok Na een sneeuwrijke dinsdag zijn de sneeuwvlokken deze woensdag schaars. Het is vrij bewolkt en af en toe kan er een sneeuwvlok vallen. Het wordt -1 tot 2 graden. 
23/01 07u45  KNMI waarschuwt voor gladheid in het hele land Weggebruikers moeten woensdagochtend rekening houden met gladheid. Code geel voor gevaarlijk weer is nog zeker de hele ochtend van kracht.
23/01 07u45  Serena Williams verliest op bizarre wijze in kwartfinales Australian Open Serena Williams is woensdag op pijnlijke wijze uitgeschakeld in de kwartfinales van de Australian Open. De 23-voudig Grand Slam-winnares kreeg tegen Karolína Plísková vier matchpoints, maar verloor alsnog.
Laatste update: vandaag om 12u45
Lees meer van Nu.nl >


De Telegraaf

Verbergen Tonen
23/01 13u00  Prachtige beelden van besneeuwd Nederland De sneeuwbui van deze week levert prachtige beelden op. Een drone filmt hoe mooi Noordwijk eruit ziet onder een wit laagje.
23/01 13u00  Tweede Kamer: ’Kinderen moeten gewoon breuken leren’ Kinderen op de basisschool moeten bij het rekenonderwijs gewoon breuken blijven leren, vindt de Tweede Kamer. Het idee om dit onderdeel uit de rekenlessen te schrappen noemt CU-Kamerlid Bruins ’onzalig’. Ook coalitiepartijen VVD, CDA en D66 verwachten dat er door het breukenplan een streep wordt gezet.
23/01 13u00  Sneeuwballengooiers schoppen man bewusteloos Een 51-jarige man uit de Noord-Hollandse plaats Velserbroek is dinsdagavond bewusteloos geschopt door een groepje jongeren van rond de achttien jaar oud, die eerst sneeuwballen hadden gegooid tegen zijn auto.
23/01 13u00  Komende nacht extreme kou (-14) door sneeuwdek: zo werkt het Het dikke, verse sneeuwdek dat in heel Nederland ligt, zorgt komende nacht voor barre kou: lokaal zijn er zelfs uitschieters tot -14 mogelijk!
23/01 12u45  Inzamelingsacties voor Tommie lopen storm Nederlanders trekken massaal hun portemonnee voor de gruwelijk mishandelde Tommie. Via de website doneeractie.nl zamelen meerdere mensen geld in voor de 14 -jarige jongen uit Spijkenisse om hem en zijn ouders te steunen.
23/01 12u30  ’Fraude mogelijk met nieuwe functie Tikkie’ ABN AMRO heeft zijn nieuwe overboekingsdienst Tikkie Pay tijdelijk uit de lucht gehaald.
23/01 12u30  Bibliotheek beveiligt voorleesmiddag voor peuters De openbare bibliotheek in Nijmegen zet extra beveiligers in voor een voorleesmiddag voor peuters en kleuters volgende week zaterdag. De voorleesmiddag moest in december worden stilgelegd toen leden van de rechtse organisatie Identitair Verzet binnendrongen om hun bezwaren tegen een dragqueen als voorlezer kenbaar te maken.
23/01 12u15  Klassieke fout wietkweker met pak sneeuw op het dak Elke winter als er sneeuw ligt, vallen ze weer door de mand: henneptelers die denken dat de warmteinstallatie op hun zolderkamer wel onopgemerkt zal blijven als er een pak sneeuw ligt. Woensdag was het raak in Hoogeveen.
23/01 12u15  Minister over slecht pensioen: 'Ik begrijp boosheid' Het pensioen van veel mensen staat er beroerd voor. De Telegraaf schrijft vandaag over dreigende kortingen. Minister Koolmees reageert.
23/01 12u00  ’Kloof tussen arm en rijk zal groeien’ De kabinetsplannen met de rechtsbijstand vergroten het verschil tussen rijk en arm. Die kritiek uiten oppositiepartijen op minister Dekker (Rechtsbescherming) tijdens een debat in de Tweede Kamer.
23/01 11u30  LIVE: KPMG-topman stevig aan de tand gevoeld Het spraakmakende strafproces tegen voormalig KPMG-bestuurder Jaap van Everdingen en projectontwikkelaar Fred Meijer gaat vandaag verder. Verslaggever Bart Mos doet live verslag.
23/01 11u30  Onderzoek naar lek over ambities Emile Roemer De provincie Gelderland gaat onderzoeken of een lid van Provinciale Staten heeft laten uitlekken dat Emile Roemer in de race was om de nieuwe Gelderse commissaris van de Koning te worden.
23/01 11u30  Analyse: Sneeuwfile dinsdag is ’opwarmertje’ Wat gebeurt er met de mobiliteit in ons land als het echt winter wordt? Dat is de vraag die iedereen bezighoudt, nadat de eerste serieuze sneeuwbui die gisteren viel, ontaardde in een verkeerschaos die zijn weerga niet kende. Tenminste in midden, oosten en zuiden van ons land.
23/01 11u15  Rechtstreekse trein Maastricht - Aken een feit Maastricht en de Duitse grensplaats Aken zijn vanaf 27 januari met een rechtstreekse treinverbinding met elkaar verbonden. De nieuwe treinen van vervoerder Arriva zijn door de Duitse overheid goedgekeurd. Dat maakte Arriva woensdag bekend.
23/01 11u15  Oproep: Google beter dan de dokter? Behalve de huisarts wordt ook Google regelmatig geraadpleegd voor gezondheidskwesties.
Laatste update: vandaag om 13u00
Lees meer van De Telegraaf >

Elsevier.nl

Verbergen Tonen
22/01 19u15  Deze jihadisten werd het Nederlands paspoort afgepakt Lees meer >
22/01 15u45  Scepsis alom over ?elitefeestje? Davos zonder Trump en Xi Vandaag begint het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse bergdorp Davos, waar jaarlijks de belangrijkste regeringsleiders en topmanagers elkaar ontmoeten. Dit jaar ontbreken hoofdrolspelers als Donald Trump, Xi Jinping en Emmanuel Macron, die hun eigen land voorrang geven. De verwachtingen van het driedaagse ‘elitefeestje’ zijn zeker niet hooggespannen. ‘Globalization 4.0: Shaping A Global Architecture … Continued The post Scepsis alom over ‘elitefeestje’ Davos zonder Trump en Xi appeared first on Elsevierweekblad.nl.
22/01 13u30  ?CO2-rekening voor bedrijven werkt averechts?? Lees meer >
21/01 14u30  Wordt kinderpardon bom onder regeringscoalitie? De VVD zit in het nauw door coalitiepartners die zich niet aan het Regeerakkoord willen houden. D66 en ChristenUnie willen per direct stoppen met het uitzetten van asielkinderen, omdat er een Kamermeerderheid voor versoepeling van het kinderpardon is. CDA, D66 en ChristenUnie (CU) willen dat VVD-staatssecretaris van Asiel Mark Harbers opnieuw kijkt naar de 400 … Continued The post Wordt kinderpardon bom onder regeringscoalitie? appeared first on Elsevierweekblad.nl.
21/01 14u30  Elsevier Weekblad is vernieuwd Elsevier Weekblad krijgt meer pagina?s, mooier papier, een nieuwe vormgeving, extra rubrieken en nieuwe columnisten. Donderdag 24 januari verschijnt het eerste nummer van het vernieuwde blad. De introductie gaat gepaard met een reclamecampagne en een introductieprijs van 2,99 euro voor een los nummer. De hoofdredactie benadrukt dat de inhoudelijke koers onveranderd blijft. ?Een beter weekblad … Continued The post Elsevier Weekblad is vernieuwd appeared first on Elsevierweekblad.nl.
21/01 13u15  10 jaar geleden in Elsevier Weekblad Wat stond er 10 jaar geleden in Elsevier Weekblad? Lees hier alle artikelen waar in het blad naar wordt verwezen. 2019 ? 2009 Elsevier Weekblad nr. 4: The post 10 jaar geleden in Elsevier Weekblad appeared first on Elsevierweekblad.nl.
21/01 13u15  ?Nacht van de Vluchteling bij Westerbork is ongepast? De Nacht van de Vluchteling, een jaarlijkse sponsorloop van 40 kilometer lang waarbij geld moet worden opgehaald voor vluchtelingen, begint op 15 juni vanaf Kamp Westerbork. Die keuze leidt tot een fel debat. ‘Vooropgesteld, ik heb sympathie voor de Stichting Nacht van de Vluchteling, maar de nagedachtenis aan de Holocaust hoort niet te worden ingezet … Continued The post ‘Nacht van de Vluchteling bij Westerbork is ongepast’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
19/01 10u00  Geachte Martijn van Dam? u bent een fantoomleider Lees meer >
19/01 01u15  Rutte kan liefde in coalitie niet afdwingen De kwestie-Dijkhoff beheerste de politieke week en dus ook de persconferentie na de ministerraad. VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff had in De Telegraaf het concept-Klimaatakkoord ter discussie gesteld en impliciet met een kabinetscrisis gedreigd. De rol van premier Mark Rutte (VVD) in Dijkhoffs actie werd eerder deze week in een Kamerdebat al niet opgehelderd en vrijdagmiddag ook … Continued The post Rutte kan liefde in coalitie niet afdwingen appeared first on Elsevierweekblad.nl.
18/01 18u00  Deze Amerikanen willen koste wat kost ?de muur? De langste shutdown in de Amerikaanse historie zorgt voor frustratie bij veel Amerikanen. Maar fervente aanhangers van een grensmuur zijn juist te spreken over de daden van president Trump. Al bijna een maand is de Amerikaanse overheid gedeeltelijk op slot. De kosten lopen inmiddels in de miljarden. En het zorgt voor steeds meer problemen. De … Continued The post Deze Amerikanen willen koste wat kost ?de muur? appeared first on Elsevierweekblad.nl.
18/01 18u00  Doet dit Trump das om in Rusland-onderzoek? Lees meer >
18/01 14u15  ?Taaleis wordt gesaboteerd, terwijl Nederlands leren juist een heilzame zaak is? Het overgrote deel van de gemeenten handhaaft de eisen voor het ontvangen van een bijstandsuitkering niet. Spreekt een ontvanger de Nederlandse taal niet, dan wordt hij vrijwel nooit gekort. Wij vroegen u wat u vond van deze gebrekkige handhaving van de taaleis. Hierbij enkele reacties. In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. … Continued The post ‘Taaleis wordt gesaboteerd, terwijl Nederlands leren juist een heilzame zaak is’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
18/01 14u15  ?Overbescherming Joden werkt juist averechts?? Lees meer >
18/01 14u15  Beste scholen 2019: gymnasium prinsessen is superschool Het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag, de school van de prinsessen Amalia en Alexia, is een van de ‘superscholen’ van Nederland. Vijftig scholen krijgen het felbegeerde predicaat ‘superschool’ toegewezen in de achttiende editie van Beste scholen, het jaarlijkse onderzoek van Elsevier Weekblad naar alle scholen met vmbo, havo en vwo. Klik hier om alle … Continued The post Beste scholen 2019: gymnasium prinsessen is superschool appeared first on Elsevierweekblad.nl.
17/01 19u45  Gemeenteraadslid N-VA verdacht van mensensmokkel Lees meer >
Laatste update: dinsdag 22 januari 2019, 19u15
Lees meer van Elsevier.nl >

RTL.nl

Verbergen Tonen
23/01 12u45  Tientallen wilde paarden dood gevonden in Australië In Centraal-Australië is het al zo lang droog, dat het steeds meer dieren fataal wordt. Vorige week vonden rangers bij Santa Teresa zo'n veertig dode paarden bij een drooggevallen waterdrinkplaats. Nog eens vijftig paarden zijn er slecht aan toe.
23/01 12u30  Jonge maaltijdbezorgers gevaar op de weg: 'Brein nog niet ontwikkeld' "Jongeren maken in het verkeer sneller verkeerde beslissingen omdat hun brein nog niet helemaal is ontwikkeld. Laat ze daarom niet op e-bikes maaltijden bezorgen." Dat zegt verkeerspsycholoog Karel Brookhuis in een reactie op een oproep van Veilig Verkeer Nederland.
23/01 12u30  Tientallen wilde paarden dood gevonden in Australië door extreme droogte In Centraal-Australië is het al zo lang droog, dat het steeds meer dieren fataal wordt. Vorige week vonden rangers bij Santa Teresa zo'n veertig dode paarden bij een drooggevallen waterdrinkplaats. Nog eens vijftig paarden zijn er slecht aan toe.
23/01 12u30  'Minderjarigen zijn niet geschikt als maaltijdbezorgers' Minderjarigen zijn niet geschikt om te werken als maaltijdbezorger. Dat vindt Veilig Verkeer Nederland. Deskundigen onderschrijven dit. Pubers kunnen volgens hen het verkeer niet goed inschatten omdat hun hersenen niet volledig zijn ontwikkeld.
23/01 11u15  Grote schade aan vliegtuigen bij vliegclub: 'Dieven zijn als beesten tekeergegaan' Motoren, headsets en zelfs hele cockpits. De schade bij Vliegclub Westerwolde is enorm, schrijft de vereniging op Facebook. In de nacht van maandag op dinsdag hebben dieven toegeslagen. Geschatte schade: ruim een ton.
23/01 10u00  Mijnwerkers hopen vandaag op doorbraak naar peuter Julen Na een reeks moeilijkheden nadert de zoekactie naar de Spaanse peuter Julen eindelijk zijn ontknoping. De reddingswerkers zijn nu zo'n drie meter verwijderd van het jongetje. Toch kan het nog wel even duren voordat ze hem hebben bereikt.
23/01 02u30  Politie zoekt vandaag verder naar vermiste voetballer Sala De politie is gisteravond tijdelijk gestopt met zoeken naar de vermiste voetballer Emiliano Sala, wiens vliegtuigje gisteren van de radar verdween. Door de invallende duisternis had het geen zin om nog langer te speuren naar het toestel in Het Kanaal.18 
22/01 23u30  Ministerie komt met nieuwe tijdelijke regels voor stint Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat komt volgende maand met nieuwe tijdelijke regels voor de stint. Dan wordt voor de fabrikant duidelijk welke aanpassingen nodig zijn om de elektrische bolderkar weer op de weg te krijgen.
22/01 22u45  Oppositie: minister moet optreden tegen te volle varkensstallen De oppositie in de Tweede Kamer vindt dat minister Carola Schouten van Landbouw moet ingrijpen als varkensboeren meer varkens houden dan volgens hun vergunningen is toegestaan. Zij willen dat de minister een onderzoek instelt naar de berekening van Varkens in Nood die uitwijst dat er 2,3 miljoen meer varkens zijn dan tot nu toe bekend was.
22/01 22u00  Politie zoekt woensdag verder naar vermiste voetballer Sala De politie stopt tijdelijk met zoeken naar de vermiste voetballer Emiliano Sala, wiens vliegtuigje gisteren van de radar verdween. Door de invallende duisternis heeft het geen zin om nog langer te speuren naar het toestel in Het Kanaal.
22/01 21u00  Neergestoken bedrijfsleider Coop Ridderkerk 'zweefde op randje van de dood' Het scheelde niet veel of de bedrijfsleider van de Coop in Ridderkerk had de overval van afgelopen zaterdag niet overleefd. Hij werd neergestoken door een overvaller, en werd in het ziekenhuis in een kunstmatige coma gehouden. Inmiddels is hij weer ontwaakt en gaat het iets beter met hem.
22/01 19u30  Wat nou milieu, we vliegen meer dan ooit: 'Er moet iets drastisch veranderen' Dat vliegen niet goed is voor het milieu weten we inmiddels wel, maar toch gaan we massaal met het vliegtuig op vakanties. "Als het zo doorgaat, helpt alleen de luchtvaart in de tweede helft van deze eeuw het hele klimaatakkoord om zeep", zegt Paul Peeters, hoogleraar duurzaamheid, toerisme en transport.
22/01 18u45  Een CO2-heffing: wat wil Klaver en is het een goed idee? Wat als bedrijven meer moeten gaan betalen voor hun CO2-uitstoot? GroenLinks-voorman Jesse Klaver wil een nationale CO2-heffing invoeren. Is dat een goed idee? Het korte antwoord is: ja, maar niet helemaal zoals Klaver het van plan is.
22/01 17u45  Bekende 'bikiniklimster' overleden na val in ravijn De 36-jarige Gigi Wu, die in haar bikini bergen beklom en dat op haar Instagram-account deelde, is overleden tijdens een klim. De vrouw uit Taiwan viel in een ravijn toen ze in haar eentje een berg probeerde te beklimmen. Ze overleed vermoedelijk door onderkoeling.
22/01 16u15  Ouders vermiste Cardiff-spits Emiliano Sala in shock: 'Ik ben ten einde raad' De ouders van de Argentijnse voetballer Emiliano Sala die vermist wordt, zijn bezorgd om hun zoon. De 28-jarige Argentijnse spits Emiliano Sala was per vliegtuig van Frankrijk op weg naar zijn nieuwe club Cardiff City in Engeland, toen het vliegtuigje plots van de radar verdween.
Laatste update: vandaag om 12u45
Lees meer van RTL.nl >

NOS.nl

Verbergen Tonen
23/01 13u00  Duitse regering tevreden over flinke daling aantal asielzoekers Het aantal asielzoekers dat naar Duitsland kwam, is vorig jaar opnieuw flink gedaald. De Duitse regering meldt dat vorig jaar ruim 185.000 asielaanvragen zijn gedaan. Een daling van 16 procent ten opzichte van 2017. Bij de bekendmaking van de cijfers benadrukte minister Horst Seehofer van Binnenlandse Zaken dat de immigratie binnen de grenzen blijft die zijn vastgelegd in het regeerakkoord. Daarin staat dat jaarlijks tussen de 180.000 en 220.000 asielzoekers welkom zijn in Duitsland. De regering heeft een balans gevonden tussen menselijkheid en controle, aldus Seehofer. Hij zei verder dat asielzoekers via andere wegen naar Europa komen. Dat komt onder meer door de Turkije-deal en acties in de Middellandse Zee. 'Het zwaartepunt ligt momenteel in Spanje.' 'Geen herhaling van 2015' De regering van bondskanselier Merkel wil voorkomen dat de immigratie opnieuw zo toeneemt als in 2015, op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis. In het jaar daarna zag Duitsland een piek van meer dan 700.000 asielaanvragen. 'Dat is het mantra dat Merkel en haar regering blijven herhalen: zo erg als toen mag het niet meer worden', zegt correspondent Judith van de Hulsbeek. Begin deze week meldden Duitse media dat tussen januari en november van vorig jaar bijna 9000 asielzoekers vanuit Duitsland naar andere Europese landen zijn overgebracht. Volgens de zogeheten Dublin-afspraken werden ze teruggestuurd naar het land waar ze het eerst een asielaanvraag hebben gedaan.
23/01 12u30  Duitsland trekt schip terug uit EU-missie mensensmokkelaars Duitsland zal niet langer met een marineschip deelnemen aan de EU-operatie tegen mensensmokkelaars op de Middellandse Zee. Als het fregat de Augsburg begin volgende maand terugkeert naar Duitsland, wordt het niet meer vervangen, besloot de regering gisteravond. Berlijn wil met de beslissing de druk opvoeren om tot nieuwe afspraken te komen binnen de EU. In maart wordt er weer over de missie vergaderd. Binnen de Europese Unie wordt verschillend gedacht over de militaire missie 'Sophia', die bedoeld is om de smokkelroutes op de Middellandse Zee stil te leggen. Het was het idee dat oorlogsschepen, naast het redden van schipbreukelingen, informatie verzamelen over de netwerken van mensensmokkelaars en eventueel hun apparatuur onklaar maken. In de praktijk komt hier volgens de Duitsers maar weinig van terecht en wordt het schip vooral gebruikt voor het oppikken van migranten. Stefan Liebrich, Bondsdaglid van de partij Die Linke, noemt de recente Duitse beslissing een tragedie. 'Zolang Sophia niet wordt vervangen door een andere missie, zal het betekenen dat meer mensen verdrinken.' De liberale partij FDP spreekt van een brevet van onvermogen van de EU. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini is juist tevreden met het besluit van de Duitsers. Volgens hem was 'het mandaat van de missie Sophia om alle migranten in de gelegenheid te stellen om alleen in Italië aan te komen'. De Italiaanse regering eist dat dit verandert, anders moet de missie worden stopgezet. 'Als iemand zich terugtrekt, is dat geen probleem voor ons.' In december werd binnen de EU nog een compromis bereikt om de missie te verlengen tot eind maart. Italië eiste een herverdelingssleutel, zodat ook andere Europese landen de vele migranten opvangen, maar landen als Polen en Hongarije weigerden in te stemmen met zo'n verdelingsmechanisme. De Duitse regering hamert erop dat het land nog wel actief blijft bij de missie. Zo levert Duitsland personeel voor het hoofdkantoor van de missie in Rome en vaart er een Duitse verbindingsofficier mee op een Italiaans schip. Het Duitse fregat dat eigenlijk de Augsburg zou vervangen wordt straks ingezet voor NAVO-oefeningen, volgens de Duitsers belangrijker werk dan het rondvaren op de Middellandse Zee.
23/01 12u00  Veel belangstelling voor WhatsApp-thriller van de NS De NS komt volgende week met een thriller die mensen via WhatsApp kunnen volgen. Volgens het vervoersbedrijf is Ontspoord de eerste WhatsApp-thriller van Nederland. Ontspoord gaat over Sarah, die na een werkborrel iets ziet dat ze niet had mogen zien. Ze duikt onder en probeert haar onschuld te bewijzen, voor ze gevonden wordt. Het script van Ontspoord is geschreven door Melle Runderkamp. Hij is onder meer bekend als scenarioschrijver van de tv-serie Het Schnitzelparadijs en de film Familieweekend. Sarah wordt gespeeld door actrice Carlijn van Mosselveld. Tekst, foto's en filmpjes In een week tijd krijgen mensen die zich aanmelden voor de thriller 210 WhatsApp-berichten, die bestaan uit tekst, foto's en filmpjes. Die vertellen het verhaal van Sarah en de klopjacht op haar. De eerste berichten worden verstuurd tijdens de ochtendspits op maandag 28 januari. Vrijdagmiddag in diezelfde week is de ontknoping. Aanmelden Het aantal mensen dat de berichten van Ontspoord kan ontvangen, is beperkt. Aanmelden kan via de Ontspoord-website van de NS. Volgens de NS is de belangstelling groot. Binnen twee uur was het maximumaantal aanmeldingen al bereikt. Daarna heeft de NS de capaciteit verhoogd.
23/01 12u00  Wie lekte er over Roemers sollicitatie in Gelderland? De provincie Gelderland wil weten wie heeft laten uitlekken dat voormalig SP-leider Emile Roemer solliciteerde naar de functie van commissaris van de koning. Het provinciebestuur laat onderzoeken of er een lek zit in Provinciale Staten. De Gelderlander schreef maandag dat Roemer had gesolliciteerd. Hij werd het niet: de voorkeur ging uit naar John Berends, burgemeester van Apeldoorn. De informatie over de kandidatuur is vertrouwelijk en het schenden van die vertrouwelijkheid is strafbaar. Als het onderzoek klaar is, besluit de provincie of aangifte wordt gedaan, meldt Omroep Gelderland. Er is vooraf nog overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Afscheid Cornielje De aankondiging van het onderzoek komt op de dag van het afscheid van Clemens Cornielje. Hij was ruim 13 jaar commissaris van de koning in Gelderland. Bij een speciale vergadering van Provinciale Staten hanteert hij voor het laatst de voorzittershamer. Hij werd in 2005 aangesteld met het herstel van de politieke rust en integriteit als belangrijkste opdracht. Bij een eerste terugblik in 2015 zei Cornielje tevreden te zijn over het gedrag van Statenleden en gedeputeerden. Opvallend genoeg wordt nu juist die integriteit onder de loep genomen bij de sollicitatieprocedure voor zijn opvolger. Het besluit om te stoppen nam Cornielje vorig jaar zelf. Hij wordt 60 en vond het na 13,5 jaar voldoende. Zijn gezondheid was voor Cornielje geen reden om te vertrekken.
23/01 11u15  Ontvoerde vrouw (88) in Oostenrijk weer terecht De 88-jarige vrouw die gisteren op klaarlichte dag werd ontvoerd in Oostenrijk, is weer terecht. Ze heeft zich vanmorgen ongedeerd gemeld bij de woning van haar dochter in Tirol. Waar de vrouw is geweest, is niet duidelijk. Volgens Oostenrijkse media zou ze hebben verklaard dat ze vrijwillig is meegegaan. De vrouw liep gisteren met een verzorger over straat in Eisenstadt, ten zuiden van Wenen, toen naast hen twee zwarte auto's stopten. De man en vrouw die eruit kwamen, duwden de verzorger opzij en zetten de vrouw in één van de auto's. Daarna reden ze weg. Een uitgebreide zoektocht leverde niets op. De 88-jarige vrouw is de moeder zijn van een regionaal bekende vermogensbeheerder, die verantwoordelijk is voor het bezit van het Hongaarse geslacht Esterházy. De vermogensbeheerder is ook familie van de Esterházy's.
23/01 10u45  IJsballen veroorzaken schade aan auto's en een gewonde Een automobilist is gisteren in Vught gewond geraakt doordat er een ijsbal tegen zijn auto werd gegooid. In Zoetermeer raakte een auto flink beschadigd door sneeuwballen die van een viaduct werden gegooid. In Vught heeft de politie drie jongeren aangehouden die de ijsbal tegen de rijdende auto zouden hebben gegooid. Zij waren eerder weggestuurd door bewoners bij wie ze sneeuwballen tegen de ramen hadden gegooid, meldt Omroep Brabant. Over de aard van de verwondingen van de automobilist in Vught gewond is niets bekendgemaakt. Aangifte In Zoetermeer werden vanaf een brug over de Amerikaweg sneeuwballen naar het verkeer op de weg eronder gegooid. Daar sneuvelde een autoruit. Gezien de schade aan de ruit denkt een agent volgens Omroep West dat het ook om een ijsbal zou kunnen gaan. Op sociale media wordt gesuggereerd dat een steen in sneeuw is gerold. In Zoetermeer raakte de bestuurder niet gewond. Hij heeft wel aangifte gedaan.
23/01 10u45  Zoektocht Julen gaat verder, laatste stukje kost veel tijd Reddingswerkers zijn in de buurt van de Spaanse stad Málaga nog steeds bezig met de zoektocht naar de vermiste peuter Julen. Ze naderen de plek waar het jongetje zou vastzitten. Wanneer ze die bereiken, is nog altijd moeilijk te zeggen. De peuter verdween vorige week zondag toen hij met zijn familie een wandeling maakte in het berggebied rond het plaatsje Totalán. Zijn ouders zeggen dat hij in een 110 meter diepe put is gevallen. Honderden reddingswerkers proberen de jongen te vinden. 'Zes uur per meter' Zij hebben een buis geboord naast de put waarin Julen vast zou zitten. Vanochtend wordt een metalen wand van zo'n 60 meter lang in die buis geplaatst. Daarna kunnen mijnwerkers in een kooi afdalen. Eenmaal beneden, graven die het laatste stukje uit naar de plek waar Julen zou zitten. Dat is nog zo'n vier meter. Toch kan de operatie volgens Spaanse media nog lang duren. Een verslaggever had het vanochtend over zes uur per meter. Morgen bij Julen De afgelopen dagen liep de zoektocht naar de peuter steeds vertraging op. De reddingswerkers hebben veel moeite met de harde bodem. Volgens een van de ingenieurs zou een operatie als deze normaliter maanden duren. Correspondent Rop Zoutberg zei gisteren dat de kans dat Julen nog leeft heel erg klein is. Als de laatste berekeningen van lokale media kloppen, zouden de reddingswerkers morgen rond deze tijd bij de peuter moeten zijn.
23/01 10u45  Weer een filerecord, of toch niet? ANWB en Rijkswaterstaat zijn het niet eens Volgens de ANWB stond er gisteravond door de sneeuwval bijna 2300 kilometer file op de Nederlandse wegen. Volgens Rijkswaterstaat was dit niet het geval: het was met 500 kilometer file druk, maar we zaten niet in de buurt van een record. Hoe komt dat verschil? Beide organisaties verklaren het deels doordat ze verschillende wegen in de gaten houden. 'Wij meten alleen de snelwegen. De ANWB telt ook de N-wegen erbij. Dat verklaart het verschil al voor een deel', zegt woordvoerder Bart Audenaert van Rijkswaterstaat. Maar ook de meettechniek is van belang. De metingen van Rijkswaterstaat worden gedaan met zogenoemde verkeerslussen. Dat zijn fysieke meetsystemen die in het wegdek zijn verzonken. 'Die registreren de verkeersintensiteit, dus het aantal auto's dat eroverheen komt. Als auto's langzamer over die lussen heen gaan, dan meten we dat ook.' Navigatiesystemen en mobieltjes 'Dat lussysteem is een prachtsysteem', zegt Arnoud Broekhuis van de ANWB. 'Je hebt consistente informatie over de snelheden en het aantal auto's. Maar het nadeel is dat het niet op alle wegen ligt. De lussen liggen niet eens op de helft van de snelwegen.' Daarom maakt de ANWB zelf geen gebruik meer van de verkeerslussen, ook omdat de organisatie informatie wil bieden voor weggebruikers op provinciale wegen en in de stad, waar het meetsysteem ook niet ligt. 'Veel mensen zeiden: ik hoor jullie maar over een select aantal files en die van mij hoor ik nooit. Mede daarom zijn we overgestapt op een ander systeem.' Sinds 2015 werkt de ANWB met verkeersdata van navigatiesystemenmaker TomTom. 'TomTom maakt een beeld van de vertraging op basis van floating car data, informatie op basis van verkeersdata uit kastjes en mobieltjes.' Die geanonimiseerde gegevens worden ook verzameld door telecombedrijven en smartphonemakers en worden door geïnteresseerde partijen onderling verkocht of uitgewisseld. 'Het nadeel van floating car data is alleen dat het gaat om historische data: het zijn gegevens die zijn verzameld door de mensen die al in de file hebben gestaan', legt Broekhuis uit. 'Daarom kan het dus ook zo zijn dat onze verkeersinformatie aangeeft dat je in een file terechtkomt, terwijl je die file uiteindelijk nooit tegenkomt.' Volgens Broekhuis kan er een vertraging zijn van ongeveer een half uur. Meetmethoden combineren? Minister Van Nieuwenhuizen sprak in juni de wens uit dat er één methode komt om files en filedruk te meten, maar de methoden van Rijkswaterstaat en de ANWB lijken nog moeilijk te combineren. Wel wordt onderzocht of er tot een eenduidige registratie van files kan worden gekomen, bevestigen Rijkswaterstaat en de ANWB. 'We zijn intensief in gesprek, ook met het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. Uiteindelijk willen we naar een soort uniforme data, maar de manieren van meten zijn nu nog te verschillend', zegt Broekhuis.
23/01 10u30  Gaat '23 januari' de Venezolaanse oppositie een opleving bezorgen? Vandaag is een belangrijke dag voor de oppositie in Venezuela: er staat een grote landelijke demonstratie gepland. De timing is opvallend te noemen: op 23 januari 1958 werd met een opstand een einde gemaakt aan de dictatuur van Marcos Pérez Jiménez. De succesvolle opstand was destijds wereldnieuws. Grote vraag is of het de Venezolanen 61 jaar later lukt om hetzelfde te bereiken. De datum staat in ieder geval in het collectieve geheugen van de Venezolanen gegrift, vertelt correspondent Marc Bessems. 'Iedereen hier kent de wijk 23 de Enero in de hoofdstad Caracas, 23 januari dus', legt Bessems uit in het NOS Radio 1 Journaal. 'Daar ligt Hugo Chávez bijvoorbeeld begraven, de voorganger van Maduro en zijn grote voorbeeld. De datum wordt nu gekaapt door de oppositie. Het is geen toeval dat ze deze symbolische datum hebben gekozen.' De socialist Maduro is sinds 2013 aan de macht in Venezuela. In mei vorig jaar werd hij herkozen in verkiezingen die door de oppositie als onwettig worden beschouwd. Tegenstanders van Maduro mochten zich niet kandidaat stellen en de grootste oppositiepartijen boycotten de stembusgang. Twee weken geleden ging zijn tweede termijn in. 'Maar de oppositie erkent die niet', zegt Bessems. 'En, zeggen ze, bij gebrek aan een legitieme president moet de voorzitter van het parlement het presidentschap op zich nemen.' Die parlementsvoorzitter is sinds kort Juan Guaido. 'Die reist nu het hele land door en heeft ook de betoging georganiseerd van vandaag.' Overigens ontnam Maduro het parlement alle macht al in 2016. Hij droeg de bevoegdheden toen over aan de Nationale Grondwetgevende Assemblee waarin zijn aanhangers het voor het zeggen hebben. Behalve dat Guaido in het hele land manifestaties organiseert, roept hij ook het leger op om in verzet te komen. 'Hij zegt dat militairen de grondwet moeten verdedigen.' Een aantal leden van Nationale Garde probeerde daar eerder deze week gehoor aan te geven. Ze plaatsten deze oproep op social media: De militairen namen maandag een politieagent gevangen en gingen er met wapens vandoor. In video's die ze op sociale media plaatsten, zeiden ze dat ze het presidentschap van Maduro niet langer erkennen. Uiteindelijk werden 27 leden van de Nationale Garde gearresteerd. Die arrestaties leidden tot onrust in een van de armere wijken van de hoofdstad Caracas en dat is opvallend, legt de correspondent uit. 'Protesten in de sloppenwijken zijn bijzonder, want daar woont de traditionele aanhang van Maduro. Die onrust daar kan een probleem worden voor de president.' Bessems verwacht dat veel mensen de straat op gaan vandaag. 'De oppositie heeft nieuwe energie. Het wordt wellicht het begin van een opleving van verzet na een relatief rustig jaar. Maar ik ben bang dat Maduro weleens hard kan terugslaan.'
23/01 09u45  Omzet Ahold Delhaize groeit, nieuwe topvrouw bij Albert Heijn Het gaat goed met het Nederlands-Belgische supermarktconcern Ahold Delhaize. In 2018 haalde het bedrijf een omzet van 62,8 miljard euro, een stijging van 2,5 procent. Het is nog niet duidelijk hoeveel winst Ahold Delhaize daarmee heeft gemaakt. Dat maakt het bedrijf pas in februari bekend. De omzetstijging is vooral te danken aan de activiteiten in Nederland. Zowel online als in de supermarkt werd er meer verkocht. In totaal steeg de omzet in Nederland met 3,3 procent. In België ging de omzet met 3 procent omhoog. Nieuwe topvrouw Albert Heijn Hoewel de onlinemarkt in de Verenigde Staten nog veel kleiner is dan in Nederland, beginnen de webverkopen ook daar van de grond te komen. De omzet in de VS steeg het afgelopen kwartaal met 2,7 procent. Ahold Delhaize maakte vandaag niet alleen de jaarcijfers bekend, het bedrijf kondigde ook een wisseling van de wacht aan. Marit van Egmond volgt Wouter Kolk op als directeur van Albert Heijn. Kolk gaat zich richten op de internationale markt van het bedrijf, in Europa en Indonesië. Van Egmond, die ooit begon als trainee bij het concern, is op dit moment directeur commercie van Albert Heijn. Op 1 februari treedt zij aan als nieuwe directeur.
23/01 09u15  Opnieuw glad op wegen, 'normale ochtendspits' op het spoor Weggebruikers moeten vanochtend opnieuw rekening houden met gladheid. Met uitzondering van delen van Zeeland heeft het overal gevroren, met bevriezing van natte weggedeelten tot gevolg. Ook sneeuwresten kunnen voor gladheid zorgen. Vanwege de gladheid geldt tot 12.00 uur code geel. Op veel plaatsen wordt gestrooid, maar het zout werkt pas als het goed wordt ingereden. Het KNMI verwacht dat de gladheid in de loop van de dag verdwijnt. Gisteren viel in heel Nederland een laagje sneeuw. Dat leidde tot een extreem drukke avondspits, met op het hoogtepunt bijna 2300 kilometer file. Dat is een record sinds de ANWB in 2015 begon met het meten van alle Nederlandse wegen via gps. Spoor De meeste treinen van de NS rijden vandaag weer volgens dienstregeling. Wel zijn er op sommige plaatsen vertragingen vanwege wisselstoringen. Tussen Breda en Roosendaal rijden tot 09.45 uur minder treinen. Ook tussen de stations Utrecht Centraal en Naarden-Bussum moeten reizigers rekening houden met extra reistijd vanwege een wisselstoring. Verder zijn er problemen met een defecte trein tussen Utrecht en Veenendaal. Vanochtend vroeg vielen ook tussen Roermond en Sittard treinen uit door een wisselstoring. De problemen daar zijn inmiddels opgelost. De NS spreekt van een normale ochtendspits. 'Onze indruk is dat er weinig hinder is van de sneeuw die gisteren is gevallen', zegt een woordvoerder. Gisteren schrapte de treinmaatschappij uit voorzorg zo'n 20 procent van de treinen, om eventuele problemen door de sneeuwval beter te kunnen opvangen. De sneeuw leidde dus tot de drukste spits ooit, maar bracht ook veel plezier. Een impressie:
23/01 09u00  Aanleg metro Hoekse Lijn opnieuw vertraagd De oplevering van de metrolijn van Schiedam naar Hoek van Holland loopt opnieuw vertraging op. Er zijn problemen met beveiligingssoftware. De Hoekse lijn had volgens de eerste plannen in 2017 al moeten rijden, maar voorlopig is het nog niet zo ver. Het wachten is op een veiligheidsverklaring die de softwareleverancier Bombardier moet afgeven. Die had er eind vorig jaar moeten zijn, maar die deadline is niet gehaald, schrijft RTV Rijnmond. Nu, een maand later, is de verklaring er nog steeds niet. Wethouder Visser van Rotterdam weet niet wanneer die wel komt. Storingen Bij het testen worden telkens nieuwe fouten in de software ontdekt. Zo bleek bij een testrit een overgang in Maassluis niet goed gesloten. Bombardier onderzoekt de fout. Ook gaat het regelmatig mis met het versturen van de snelheidscode naar de metrovoertuigen die rijden op de baan. Daarop reageert de metro door te remmen, meldt de gemeente Rotterdam. Strandseizoen De metro rijdt op zijn vroegst in mei dit jaar. Daarmee komt de opening van het strandseizoen in gevaar; dat zou voor de strandondernemers in Hoek van Holland slecht nieuws zijn. Rotterdam noemt de nieuwe vertraging een forse tegenvaller en teleurstelling voor de reizigers. Om die te compenseren wordt het vervangend busvervoer voortgezet zolang dit nodig is. Tot eind maart is dat al geregeld. Elke maand extra vertraging kost de gemeente 1,5 miljoen euro. De gemeente heeft in totaal nog 6,5 miljoen euro beschikbaar, eind juli 2019 is dat potje dus leeg. Kosten rijzen de pan uit De tegenvallers bij de aanleg maken de lijn miljoenen euro's duurder dan de 372 miljoen die was begroot. In een eerdere raming werd rekening gehouden met een tekort van 90 miljoen euro, maar daarbij ging de gemeente er nog vanuit dat de metro eind vorig jaar zou rijden. De tekorten worden betaald door de gemeente Rotterdam, die 35 miljoen voor zijn rekening neemt. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag en openbaar vervoerder RET leggen ieder 27,5 miljoen bij.
23/01 09u00  Opnieuw glad op wegen, nog problemen op het spoor Weggebruikers moeten vanochtend opnieuw rekening houden met gladheid. Met uitzondering van delen van Zeeland heeft het overal gevroren, met bevriezing van natte weggedeelten tot gevolg. Ook sneeuwresten kunnen voor gladheid zorgen. Vanwege de gladheid geldt tot 12.00 uur code geel. Op veel plaatsen wordt gestrooid, maar het zout werkt pas als het goed wordt ingereden. Het KNMI verwacht dat de gladheid in de loop van de dag verdwijnt. Gisteren viel in heel Nederland een laagje sneeuw. Dat leidde tot een extreem drukke avondspits, met op het hoogtepunt bijna 2300 kilometer file. Dat is een record sinds de ANWB in 2015 begon met het meten van alle Nederlandse wegen via gps. Spoor De meeste treinen van de NS rijden vandaag weer volgens dienstregeling. Wel zijn er op sommige plaatsen vertragingen vanwege wisselstoringen. Tussen Breda en Roosendaal rijden tot 09.45 uur minder treinen. Ook tussen de stations Utrecht Centraal en Naarden-Bussum moeten reizigers rekening houden met extra reistijd vanwege een wisselstoring. Verder zijn er problemen met een defecte trein tussen Utrecht en Veenendaal. Vanochtend vroeg vielen ook tussen Roermond en Sittard treinen uit door een wisselstoring. De problemen daar zijn inmiddels opgelost. Gisteren schrapte de NS uit voorzorg zo'n 20 procent van de treinen, om eventuele problemen door de sneeuwval beter te kunnen opvangen. De sneeuw leidde dus tot de drukste spits ooit, maar bracht ook veel plezier. Een impressie:
23/01 08u45  Chinees schip ramt ijsberg bij Antarctica: tonnen sneeuw op het dek Een Chinees schip is bij de Zuidpool op een ijsberg gevaren. Door de botsing werd een mast op de boeg van de Xuelong (sneeuwdraak) vernield. Het dek van de ijsbreker raakte bedekt met 250 ton sneeuw en ijs. Er vielen geen gewonden. Op deze beelden is te zien hoe de bemanning na de botsing de enorme berg sneeuw en ijs van het schip te lijf ging: Het ongeluk gebeurde afgelopen zaterdag. De Chinese televisie heeft de beelden vandaag verspreid. Het schip is in het gebied voor wetenschappelijk onderzoek. De leider van de expeditie in de Amundsenzee, Chen Dake, weet de botsing aan de mist en de radar van het schip. 'Op de radar die we gebruiken is niet goed het verschil tussen ijsbergen en grote ijsschotsen te zien. We moeten nieuwe technologie ontwikkelen, nieuwe algoritmes, om ijs en sneeuw beter te kunnen onderscheiden.' Met pikhouwelen en machines verwijderde de bemanning de sneeuw en ijs van het dek. Het schip is inmiddels weer verder gevaren.
23/01 08u45  'Ouderen moeten eerder nadenken over reanimatie' Artsen willen dat ouderen eerder nadenken over de vraag of ze gereanimeerd willen worden. Nu gebeurt dat vaak pas op de spoedeisende hulp, of vlak voor een risicovolle operatie. De ouderenbond ANBO en de Patiëntenfederatie Nederland steunen de oproep. De vraag valt patiënten nu vaak rauw op hun dak, zegt Diederik van Dijk in het AD. Hij is hoogleraar Intensive Care Geneeskunde bij het UMC Utrecht en sprak met patiënten die zijn gereanimeerd, maar dat achteraf niet hadden gewild. Het gesprek over eventuele reanimatie moet al veel eerder worden gevoerd, vindt hij. Lian den Haan, directeur bij de ANBO, is het met Van Dijk eens. 'In principe geldt de oproep voor iedereen, want het kan ons allemaal overkomen dat je ineens op de eerste hulp terecht komt. Maar het gaat natuurlijk met name om ouderen die kwetsbaar zijn, of al ziek. Het is heel belangrijk dat zij hierover nadenken.' 'Ouderen moeten beslissen wat ze willen', zegt Den Haan. 'Anders moet de familie dat doen. Dat is lastig als het nooit onderwerp van gesprek is geweest.' Intakegesprekken Den Haan pleit er dan ook voor dat bij intakegesprekken in het ziekenhuis de vraag al wordt gesteld. 'Of nog eerder, bij de huisarts. Die kan heel goed inschatten in welke situatie mensen zitten en aankaarten dat de vraag mogelijk een keertje gaat komen.' 'Want wat je wilt, blijft je eigen verantwoordelijkheid', zegt Den Haan. 'Je kunt bijvoorbeeld een niet-reanimerenpenning nemen, je wens vastleggen of het zelf bespreekbaar maken. Het is goed om erover na te denken en het je omgeving te laten weten.'
Laatste update: vandaag om 13u00
Lees meer van NOS.nl >

AD.nl

Verbergen Tonen
23/01 13u00  Sneeuwballengooiers schoppen man bewusteloos Een 51-jarige man uit de Noord-Hollandse plaats Velserbroek is gisteravond bewusteloos geschopt door een groepje jongeren van rond de achttien jaar oud, die eerst sneeuwballen hadden gegooid tegen zijn auto.
23/01 12u45  Vrouw wint bijna twee miljoen euro in Holland Casino Utrecht Een vrouw heeft vannacht om 00.51 uur het moment van haar leven gehad in het Holland Casino Utrecht. Ze won de Mega Millions Jackpot en ging met 1.917.457,10 euro belastingvrij naar huis.
23/01 12u45  Bibliotheek beveiligt voorleesmiddag peuters met dragqueen De openbare bibliotheek in Nijmegen zet extra beveiligers in voor een voorleesmiddag voor peuters en kleuters volgende week zaterdag. De voorleesmiddag moest in december worden stilgelegd toen leden van de rechtse organisatie Identitair Verzet binnendrongen om hun bezwaren tegen een dragqueen als voorlezer kenbaar te maken.
23/01 12u45  Nieuwe gijzelsoftware Anatova maakt slachtoffers in Nederland Gijzelsoftware Anatova heeft volgens cyberbeveiliger McAfee de eerste slachtoffers in Nederland gemaakt. Anatova versleutelt bestanden op een systeem en wil ze pas weer vrijgeven na betaling van losgeld. Verreweg de meeste slachtoffers zijn volgens McAfee tot nu toe gevonden in de Verenigde Staten, België, Duitsland en Frankrijk.
23/01 12u30  ‘Ontvoerde’ moeder van rijke Oostenrijkse zakenman zit met dochter in skioord De 88-jarige moeder van Stefan Ottrubay, vermogensbeheerder voor het adellijke en zeer rijke Hongaarse magnatengeslacht ‘Esterhazy’, is weer terecht. Gedacht werd dat de hoogbejaarde vrouw op klaarlichte dag werd ontvoerd, maar ze blijkt gezond en wel met haar dochter in een skioord te verblijven.
23/01 12u30  Tikkie Pay tijdelijk offline ABN AMRO heeft zijn nieuwe overboekingsdienst Tikkie Pay tijdelijk uit de lucht gehaald. Met de dienst kunnen gebruikers geld naar anderen overmaken op basis van een mobiel telefoonnummer. Maar daardoor is het mogelijk om het bankrekeningnummer van anderen te achterhalen, ontdekte RTL Nieuws. Dat nummer kan worden misbruikt voor fraude en oplichting.
23/01 12u15  Uitgever De Zeven Zussen: Geen enkele recensent heeft erover geschreven Het succes van boekenreeks De Zeven Zussen lijkt niet te stuiten. Er zijn er in Nederland en België al 550.000 van verkocht. Zelfs uitgever Sander Knol is verrast over de 'Harry Potter-achtige hype'.
23/01 12u15  Brad Pitt: de man die verliefd is op de liefde en al vijftien harten brak Brad Pitts laatste verovering op liefdesgebied zou niemand minder dan actrice Charlize Theron zijn. Of zij degene is die Pitt kan temmen is nog maar de vraag, want zijn liefdes-CV is niet mis. Zo was hij twee keer getrouwd, vier keer verloofd en brak hij in totaal vijftien harten.
23/01 12u15  Dybala kan voor 100 miljoen naar Real, United wil Perisic Nog negen dagen is de transfermarkt geopend. Mis tot en met 31 januari niets van alle geruchten en voltooide transfers in onze dagelijkse rubriek TransferTalk.
23/01 12u15  Bekertoernooi moet weer reddingsboei worden voor Feyenoord Dat Feyenoord in Zwolle alweer door de ondergrens zakte, was een klap. Maar was het er eentje die vanavond nog doorwerkt in het bekerduel met Fortuna Sittard? Trainer Giovanni van Bronckhorst denkt van niet.
23/01 12u00  Advocaat haalt Kramer transfervrij naar FC Utrecht Michiel Kramer (30) speelt de rest van het seizoen bij FC Utrecht. Maccabi Haifa laat weten dat de spits zich na een kortstondig avontuur in Israël heeft vrijgekocht om voor de Nederlandse subtopper uit te komen.
23/01 11u45  Brad Pitt: de man die verliefd is op de liefde en al 15 harten brak Brad Pitts laatste verovering op liefdesgebied zou niemand minder dan actrice Charlize Theron zijn. Of zij degene is die Pitt kan temmen is nog maar de vraag, want zijn liefdes-CV is niet mis. Zo was hij twee keer getrouwd, vier keer verloofd en brak hij in totaal 15 harten.
23/01 11u45  Het thema van de Koningsspelen is dit jaar ‘water drinken’ Op een basisschool in Voorburg is vandaag de inschrijving geopend voor de Koningsspelen 2019. De Koningsspelen zijn een sportief feest, dit jaar op vrijdag 12 april, voor alle basisschoolleerlingen in Nederland en in het Caribisch gebied. Thema van deze zevende editie is ‘water drinken’.
23/01 11u45  ABN Amro komt met ‘Wallie’ voor bitcoins: toezichthouders kritisch ABN Amro onderzoekt of klanten behoefte hebben aan een veilige opslagmogelijkheid voor cryptomunten, en komt daarom met de 'Wallie’. Vooralsnog gaat het alleen om een onderzoek onder klanten, zegt ABN Amro. Toezichthouders AFM en DNB lieten afgelopen week juist weten dit soort initiatieven af te keuren.
23/01 11u30  Inge gesnapt voor drankkast en 538-dj Sander trekt kleren uit in studio Korte updates van de sterren op sociale media - wij smullen ervan. In de rubriek Showbytes struint de showredactie het web af voor de gekste, mooiste en opvallendste posts van bekend Nederland. Dit artikel wordt gedurende de dag vernieuwd.
Laatste update: vandaag om 13u00
Lees meer van AD.nl >

de Volkskrant

Verbergen Tonen
23/01 12u45  Leger Zimbabwe beticht van ‘systematische marteling’ en neerschieten van betogers De Zimbabwaanse regering en het leger worden overladen met kritiek vanwege het gebruik van grof geweld tegen demonstranten. Mensenrechtengroepen hekelen het neerschieten en zwaar mishandelen van betogers. Zelfs president Mnangagwa noemde het geweld ‘onacceptabel’.
23/01 12u15  De hoop is terug in Venezuela en raast met volle kracht door de straten Ook in de sloppenwijken van Caracas klinkt nu de roep om het aftreden van dictator Nicolás Maduro.
23/01 12u00  Noiva do Cordeiro: het dorp in Bolsonaro’s Brazilië waar vrouwen wél gelijk worden behandeld Lees meer >
23/01 12u00  Kabinet hard onderuit in race naar Urgenda-doel; klimaatdoelen kunnen niet gehaald worden Het kabinet haalt de voor 2020 gestelde klimaatdoelen niet. De uitstoot van broeikasgassen is te weinig gedaald om aan het Urgenda-vonnis te voldoen. Ook de behaalde energiebesparing blijft achter bij de doelstelling, zo bevestigen diverse betrokkenen. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) publiceert vrijdag een voortgangsrapportage met de actuele cijfers over de Nederlandse milieuprestaties.
23/01 09u30  Nieuwe Revu trekt stukken in van op plagiaat betrapte journalist Peter Blasic Het tijdschrift Nieuwe Revu heeft 27 artikelen van de journalist Peter Blasic ingetrokken. Er zijn twijfels ontstaan over de vaak anonieme bronnen die hij opvoerde, aldus het blad.
23/01 09u30  Stef Blok: door Nederland gesteunde Syrische strijdgroepen blijven staatsgeheim Hoewel de regering in november per ongeluk staatsgeheimen openbaar maakte over de Nederlandse hulp aan Syrische strijdgroepen, is deze informatie nu opnieuw tot staatsgeheim verklaard. Minister Stef Blok weigert om de namen van de strijdgroepen, die werden gesteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken, bekend te maken of te bevestigen.
23/01 08u45  Nieuw op de markt – en direct uitverkocht: hertenvlees uit de Oostvaardersplassen De uitkomst van het nieuwe beheerbeleid in de Oostvaardersplassen is sinds dinsdag verkrijgbaar: hertenvlees. ‘Het zou decadent zijn als met dit mooie vlees niets werd gedaan.’
23/01 08u45  Wachten op volgend incident: ‘Als hier dingen gebeuren, gaat het altijd over drugs en geld’ De politie heeft dinsdag een 21-jarige jongen opgepakt in verband met de schietpartij in Helmond, waarbij twee meisjes door rondvliegende kogels gewond raakten. Het vermoeden is dat het een ruzie in het ‘Helmondse drugsmilieu’ betrof. ‘Als er hier dingen gebeuren, gaat het altijd over drugs en over geld.’
23/01 08u45  De buurt is welkom in het zwembad van de tbs-kliniek Van alle veroordeelden die forensische zorg krijgen, plegen tbs’ers na hun vrijlating het minst vaak opnieuw delicten. In de discussie over de veiligheid van omwonenden van tbs-klinieken doet de enige kliniek met een zwembad een opvallende proef.
23/01 08u30  Voetballer Sala stuurde audiobericht vanuit verdwenen vliegtuig: ‘Papa, wat ben ik bang!’ Voetballer Emiliano Sala (28) heeft vanuit het vliegtuig dat van de radar verdween nog een audiobericht gestuurd naar zijn vrienden en familie. Uit dat bericht blijkt dat de voetballer van Cardiff City zich zorgen maakt over zijn veiligheid. ‘Het toestel lijkt uit elkaar te vallen.’
23/01 08u00  Verdwenen voetballer Sala in audiobericht: ‘Het toestel lijkt uit elkaar te vallen’ Voetballer Emiliano Sala (28) heeft vanuit het vliegtuig dat met hem erin van de radar verdween nog een audiobericht gestuurd naar zijn vrienden. Uit dat bericht blijkt dat de voetballer van Cardiff zich zorgen maakt over zijn veiligheid. ‘Het toestel lijkt uit elkaar te vallen.’
23/01 00u45  Goede wil is niet genoeg: het kabinet moet draconische klimaatmaatregelen nemen Het Planbureau voor de Leefomgeving zal vrijdag bekendmaken dat de gestelde klimaatdoelen voor 2020 niet gehaald gaan worden, tenzij het kabinet draconische maatregelen neemt.
23/01 00u00  Brussel waarschuwt: verkoop ‘gouden’ paspoorten biedt sluiproute voor criminelen De Europese Commissie waarschuwt voor toenemende criminaliteit en onveiligheid nu lidstaten steeds vaker paspoorten en verblijfsvergunningen verkopen aan vermogende ‘investeerders’. Deze ‘gouden’ paspoorten’ en visa vormen niet alleen een risico voor het land dat ze verstrekt, maar zijn door het vrij reizen binnen de EU een probleem voor alle lidstaten.
22/01 23u45  De hoop is terug in Venezuela en raast met volle kracht door de straten Ook in de sloppenwijken van Caracas klinkt nu de roep om het aftreden van dictator Nicolás Maduro.
22/01 23u45  Tweede Brexitreferendum komt dichterbij – maar welke vraag wordt er gesteld? Langzaam komt een tweede Brexitreferendum in beeld nu de Britse Labour-partij zich daar achter heeft geschaard. Maar wat moet de vraag worden?
Laatste update: vandaag om 12u45
Lees meer van de Volkskrant >

NRC Handelsblad

Verbergen Tonen
23/01 13u00  Winnaars van fotografieprijs Zilveren Camera Met de serie ‘Meisjes van de Goede Herder’ heeft NRC-fotograaf Merlijn Doomernik een eerste prijs gewonnen van de Zilveren Camera’s. Bekijk deze en andere winnaars hier.
23/01 12u30  Center Parcs steekt ruim half miljard in vernieuwing Voor 550 miljoen euro gaat het vakantiebedrijf alle accommodaties en parken vernieuwen. Belegger Blackstone investeert 200 miljoen euro in de zeven grootste vakantieparken.
23/01 12u15  Franse gele hesjes vernielden voor ruim half miljard euro aan verkeersradars De apparaten zijn in brand gestoken, lenzen zijn dichtgeverfd of ze zijn met zwaar materiaal helemaal omver geschoffeld.
23/01 12u00  Marit van Egmond nieuwe directeur Albert Heijn Eerder was Marit van Egmond directeur van slijterijketen Gall & Gall, net als de supermarktketen ook onderdeel van Ahold Delhaize.
23/01 12u00  ‘De wereld laat je zien waar je thuishoort’ Hij is een van de grootste nationale popsterren en zijn gang hangt „helemaal vol gouden en platina platen”. De 26-jarige rapper Josylvio was vorig jaar de meest gestreamde artiest in Nederland.
23/01 11u45  ‘Ik was opgebrand in de Heideroosjes. De energie is terug’ Marco Roelofs zong 23 jaar in de punkband De Heideroosjes. Hij stortte in een zwart gat toen de band stopte in 2012. Maar nu beginnen ze weer, vertelt zanger Marco Roelofs. „Het is als de afgekickte junk die weer een shot heroïne voor zich ziet liggen.”
23/01 11u30  Albumoverzicht: het kloppende hart van James Blake, veilige invuloefening van De Staat Wat moet je luisteren? Deze week recensies van De Staat, James Blake, Joost, Soilwork, Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba en Steve Gunn.
23/01 11u15  In opspraak geraakte directeur van Haags museum COMM stapt op Tobias Walraven zou voor bijna vier ton zijn eigen marketingbedrijven hebben ingehuurd na een verbouwing van het museum.
23/01 11u15  Nishikori geeft op, Djokovic door naar halve finales Australian Open Djokovic neemt het in de halve finales op tegen Fransman Lucas Pouille. Dinsdagnacht werd favoriet Serena Williams uitgeschakeld.
23/01 11u15  De Talibaan: werken aan vrede door aanslagen te plegen De Talibaan hebben gestaag veel controle over Afghanistan herwonnen. Ondertussen praten ze met de VS over vrede.
23/01 11u00  Rutger Castricum is de schoffering voorbij In zijn politieke tv-programma De Hofbar is Rutger Castricum minder provocatief en populistisch dan je zou denken. Dat werkt.
23/01 10u45  Justitie pakt minder crimineel geld af, wil methode veranderen Het OM wil meer onderzoek doen naar verdachte geldstromen. Vorig jaar nam justitie 50 miljoen minder crimineel geld in dan in 2017.
23/01 10u30  Algemeen directeur Annet Lekkerkerker weg bij Holland Festival Vanaf 1 maart maakt algemeen directeur Annet Lekkerkerker de overstap naar de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Dat heeft niet te maken met de nieuwe aanpak van het Holland Festival.
23/01 10u15  Filmoverzicht: fraai epos ‘Werk ohne Autor’, de nieuwste ‘Dragon Ball’ is aanslag op de zintuigen Naar de film deze week? ‘Werk ohne Autor’ is een ambitieuze film. Door de goed uitgediepte personages en het elegante script weet de film drie uur lang te boeien. De nieuwe ‘Dragon Ball Super: Broly’ bevat veel gebrul, diverse Hulk-achtige transformaties en lang uitgesponnen gevechten.
23/01 10u15  Onderwijsvernieuwers willen de breuken afschaffen De onderwijsdenktank curriculum.nu adviseert om de Nederlandse rekenprestaties verder te laten dalen, schrijft leerkracht en onderwijsadviseur Marcel Schmeier in het onderwijsblog.
Laatste update: vandaag om 13u00
Lees meer van NRC Handelsblad >

Trouw

Verbergen Tonen
23/01 12u30  OM pakt te weinig geld af van criminelen, dus moet het roer om Er wordt te weinig geld afgepakt van criminelen, vindt het OM. Opsporingsdiensten moeten daarom anders te werk gaan.
23/01 12u00  Albert Heijn trekt de kar voor Ahold Delhaize Het gaat goed met Ahold Delhaize. Binnenkort neemt de eerste vrouwelijke directeur het roer over bij de grootgrutter.
23/01 11u45  Een eigen boot? Dat is zó 2013 Uit een onderzoek van een fabrikant van afdekzeilen blijkt dat vooral jongeren geen boot meer kopen.
23/01 11u45  Zoek tussenoplossing voor mensen met schulden nu wet is uitgesteld Na uitstel van het wetsvoorstel dat moet voorkomen dat mensen met schulden ver onder het bestaansminimum belanden, blijft het doodstil. De politiek moet deze mensen te hulp schieten die anders verder in het moeras zakken, menen Rosalie de Bont en Pieter Donders van Stichting Burgerschuldhulp Waalre.
23/01 10u15  Het water komt, dus Venetië smacht naar zijn dam Al meer dan 15 jaar bouwt Venetië aan zijn eigen waterkering om de stad te beschermen tegen de jaarlijkse vloed van zout water. Na vertraging door een corruptieschandaal lijkt de oplevering nu te naderen. Maar of de Venetianen hun laarzen binnenkort in de kast kunnen laten staan?11 
23/01 09u45  Het neo-liberalisme is op de terugweg Lex Oomkes is senior politiek redacteur bij Trouw, en schrijft wekelijks een column.
23/01 09u45  Oeganda legt kritische kunstenaars het zwijgen op met nieuwe regels Grove taal mag niet, houdt de Oegandese regering kunstenaars voor. Zo wil ze verzet smoren, zeggen critici.
23/01 09u15  Houd SNS in handen van de overheid De mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
23/01 09u00  Binnen twee uur is al het hertenvlees uit de Oostvaardersplassen op Het vlees van de dieren die wegens overbevolking moeten worden afgeschoten is sinds dinsdag op de markt. De grote belangstelling verrast Staatsbosbeheer.10 
23/01 08u30  Vijf jongens vast voor gefilmde mishandeling Spijkenisse, verdachte bedreigd Een gefilmde mishandeling van een jongen van vijftien jaar uit Spijkenisse heeft een stroom reacties op sociale media losgemaakt. Volgens de politie reageert ‘heel Nederland’ met afschuw op de beelden. Vijf jongeren zitten inmiddels vast vanwege de mishandeling.
23/01 08u15  Het is de hoogste tijd voor geschiedenisles over vluchtelingen Drie keer per week schrijft Stevo Akkerman een column waarin hij de 'keiharde nuance' en het 'onverbiddelijke enerzijds-anderzijds' preekt.
23/01 07u45  Nederlandse wijnboeren openen de aanval op hun Europese collega’s: weg met het koper! Terwijl het in Nederland al bijna twintig jaar verboden is, kunnen Europese wijnboeren blijven werken met giftig koper. Nederlandse wijnboeren beginnen nu een duurzaam offensief.
23/01 07u45  Deze wijnboeren willen dat Nederland een voorbeeldland wordt voor ‘schone wijn’ Nederlandse wijnboeren willen zich profileren met de schoonste wijn van Europa. Een goed verhaal, lijkt het, maar is er wel een markt voor?
23/01 07u30  De Hoge Raad, wat doet doet die eigenlijk? Maarten Feteris, president van de Hoge Raad, kreeg vaak de vraag wat zijn raad precies doet. Hij schreef daarom ‘De kleine Hoge Raad voor dummies’, dat donderdag verschijnt. ‘We moeten de rug rechthouden en blijven uitleggen waarom beslissingen niet zo zwart-wit zijn als het lijkt.’
23/01 05u15  Nederlandse wijnboeren openen de aanval op hun Europese collega’s: weg met het lood! Terwijl het in Nederland al bijna twintig jaar verboden is, kunnen Europese wijnboeren blijven werken met giftig koper. Nederlandse wijnboeren beginnen nu een duurzaam offensief.13 
Laatste update: vandaag om 12u30
Lees meer van Trouw >

Het Parool

Verbergen Tonen
23/01 13u00  Ze vroeg opeens: 'Pap, waar heb jij je vrouwbeeld vandaan?' Mijn dochter las iets en vroeg opeens: 'Pap, waar heb jij je vrouwbeeld vandaan?'Vrouwbeeld? Mijn beeld over vrouwen? Daar kan ik veel over vertellen, maar ik moet allereerst denken aan Bob Dylan met zijn lied It Ain't Me, Babe.'Ik zong: 'You say you're lookin' for someone/ Who's never weak but always strong/ To protect you and defend you/ Whether you are right or wrong/ Someone to open each and
23/01 12u45  Beveiliging voor voorleesmiddag met Dolly Bellefleur De openbare bibliotheek in Nijmegen zet extra beveiligers in voor een voorleesmiddag voor peuters en kleuters volgende week zaterdag, waar onder anderen Dolly Bellefleur komt voorlezen. De voorleesmiddag moest in december worden stilgelegd toen leden van de rechtse organisatie Identitair Verzet binnendrongen om hun bezwaren tegen een dragqueen als voorlezer kenbaar te maken. 'We houden rekening me
23/01 12u45  Winkelier Nieuwe Hoogstraat moet geldautomaat weghalen Een winkelier in de Nieuwe Hoogstraat moet de geldautomaat uit zijn winkel verwijderen. Stadsdeel Centrum ziet het plaatsen van geldautomaten als 'op toeristen gerichte dienstverlening'. Dat is in strijd met het bestemmingsplan Winkeldiversiteit Centrum.Eerder al probeerde het stadsdeel winkels te sluiten door te stellen dat ze niet voldoen aan de eisen uit de bestemmingsplannen en onlangs werd de
23/01 12u45  'FC Barcelona naar Amsterdam om deal De Jong af te ronden' Wie komt? Wie gaat? Er zingen altijd geruchten rond over mogelijke transfers van voormalige, huidige en toekomstige Ajacieden. Hier verzamelen we ze.
23/01 12u30  'Barca naar Amsterdam om deal De Jong af te ronden' Wie komt? Wie gaat? Er zingen altijd geruchten rond over mogelijke transfers van voormalige, huidige en toekomstige Ajacieden. Hier verzamelen we ze.
23/01 12u30  Gemeenteraad wil lokaal paspoort voor illegalen De gemeenteraad wil dat 10.000 ongedocumenteerden - in navolging van andere wereldsteden - met een lokale identiteitspas een beroep kunnen doen op tal van Amsterdamse voorzieningen. De grootste fractie uit de gemeenteraad, GroenLinks, wil dat de 10.000 voornamelijk arbeidsmigranten zonder verblijfsvergunning niet langer onder de ­radar blijven en hun toegang geven tot een arsenaal gemeentelijke ar
23/01 12u30  CitizenM hotel opent derde vestiging bij Weesperplein De Nederlandse hotelier CitizenM opent in april zijn derde Amsterdams vestiging. De keten, die in 2008 op Schiphol haar eerste hotel opende zet bovendien een internationale groeispurt in. De nieuwe Amsterdamse vestiging komt prominent bij het Weesperplein. Het gaat om een hotel project dat al rond was voordat de gemeente Amsterdam haar hotelstop instelde, maar tot nu was er nog geen uitbetare beke
23/01 12u30  Grote belangstelling voor Whatsapp-thriller van NS De belangstelling voor de Nederlandse Whatsapp-thriller waar de NS woensdagochtend gewag van maakte, is zo groot dat alle plekken al zijn vergeven. Aanvankelijk konden zich duizend mensen aanmelden, wat binnen twee uur was gebeurd. Daarop werden nog eens duizend extra plekken gecreëerd, en die waren aan het einde van de ochtend ook weg. Daarmee kunnen mensen zich niet meer aanmelden voor de thrill
23/01 12u15  Hoofd landelijke recherche: 'Wie cocaïne snuift, helpt de misdaad' Nederland wordt overspoeld met ­cocaïne. Hoofd Wilbert Paulissen van de landelijke recherche vindt ­betere mondiale samenwerking bittere noodzaak, zegt hij op een internationaal congres in Fort Voordorp. Het aantal in beslag genomen kilo's cocaïne in België en Nederland steeg van 54.792 kilo in 2017 naar liefst 73.931 vorig jaar. Hoe is dat te verklaren?Wilbert Paulissen: 'We focussen meer op wat
23/01 12u15  Premier Rutte bij herdenking holocaust in Wertheimpark Premier Rutte is zondag 27 januari aanwezig bij de Nationale Holocaust Herdenking. De minister-president legt een krans bij het Spiegelmonument 'Nooit meer Auschwitz' in Amsterdam. Hij doet dat samen met staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en diens 'kinder-staatssecretaris' Mookie Saluna. Ook minister Fred Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is bij de herdenking. De
23/01 12u15  Grote belangstelling WhatsApp-thriller van NS De belangstelling voor de Nederlandse WhatsApp-thriller waar de NS woensdagochtend gewag van maakte, is zo groot dat alle plekken al zijn vergeven. Aanvankelijk konden zich duizend mensen aanmelden, wat binnen twee uur was gebeurd. Daarop werden nog eens duizend extra plekken gecreëerd, en die waren aan het einde van de ochtend ook weg. Daarmee kunnen mensen zich niet meer aanmelden voor de thrill
23/01 12u00  Premier Rutte bij herdenking holocaust Premier Rutte is zondag 27 januari aanwezig bij de Nationale Holocaust Herdenking. De minister-president legt een krans bij het Spiegelmonument 'Nooit meer Auschwitz' in Amsterdam. Hij doet dat samen met staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en diens 'kinder-staatssecretaris' Mookie Saluna. Ook minister Fred Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is bij de herdenking. De
23/01 12u00  Opnieuw stroomstoring bij GVB; alle trams rijden weer Vervoersbedrijf GVB kampte woensdag opnieuw met de gevolgen van een stroomstoring. Daardoor reden 's ochtends minder trams in de stad. Sinds 11.00 uur rijden alle trams weer. Of de storing, die dinsdag veroorzaakt werd door een defect in een transformator bij de remise in de Havenstraat, verholpen is moet nog blijken. Vanwege het defect liet het GVB zijn trams woensdag langzamer dan gewoonlijk uit
23/01 11u45  De Westerkerk gaat een jaar op de schop In de Westerkerk gaat deze week een grootscheepse restauratie van het interieur van start. De werkzaamheden zullen bijna een jaar in beslag nemen. De kerk kan op zondag worden gebruikt voor de wekelijkse dienst, maar de vermaarde cantatediensten met cantororganist Jos van der Kooy verhuizen voor de duur van de restauratie naar de Oude Lutherse Kerk.Tijdens de restauratie wordt de hele binnenkant a
23/01 11u45  Mr. Kaor schreef niet alleen brieven naar Hotel Spaander In Hotel Spaander in Volendam is een portret van Mr. Kaor onthuld, een ­Japanse man die al veertig jaar een paar keer per week dezelfde brief naar het hotel stuurt. Het is niet de enige plek waar hij naar schrijft. 'Het is twintig jaar geleden, maar ik herkende de brieven meteen,' zegt Peter Noldus, die eind december in Het Parool een verhaal las over de mysterieuze Japanse man die al ­decennialan
Laatste update: vandaag om 13u00
Lees meer van Het Parool >

BN/DeStem

Verbergen Tonen
23/01 13u00  Infoavond over plannen voor provinciale weg N389 tussen Zevenbergen en Etten-Leur ZEVENBERGEN/ETTEN-LEUR - De provincie Noord-Brabant gaat op dinsdagavond 12 februari haar plannen met de provinciale weg tussen Etten-Leur en Zevenbergen uit de doeken doen op een informatiebijeenkomst in De Turfvaart aan het Westpolderpad in Etten-Leur.
23/01 13u00  Thuisvester Oosterhout: fraude bij voorrang sociale huurwoningen OOSTERHOUT - De Oosterhoutse woningcorporatie Thuisvester is binnen de eigen organisatie op fraude gestuit bij het verkrijgen van sociale huurwoningen. Daarbij is na inschrijving van woningzoekenden de feitelijke inschrijfdatum vervroegd. Hierdoor kwamen woningzoekenden eerder in aanmerking voor een sociale huurwoning. De directie heeft één medewerker geschorst.
23/01 13u00  Sneeuwballengooiers schoppen man bewusteloos Een 51-jarige man uit de Noord-Hollandse plaats Velserbroek is gisteravond bewusteloos geschopt door een groepje jongeren van rond de achttien jaar oud, die eerst sneeuwballen hadden gegooid tegen zijn auto.
23/01 13u00  Wie worden de winnaars in Melbourne? De acht halve finalisten op de Australian Open zijn bekend. Wie zijn voor jou de favorieten voor de eindzege in Melbourne bij de mannen en de vrouwen?
23/01 13u00  Muziekleraar zet zich in voor Keona (12) en anderen met taaislijmziekte HOOGERHEIDE - Muziekleraar Jack Rombouts trekt zich het lot aan van mensen met taaislijmziekte. Een van zijn leerlingen lijdt aan die ziekte. Rombouts houdt daarom zondag een muziekmiddag in café 't Pleintje in Hoogerheide.
23/01 13u00  Nieuwe gijzelsoft­wa­re maakt slachtof­fers in Nederland Gijzelsoftware Anatova heeft volgens cyberbeveiliger McAfee de eerste slachtoffers in Nederland gemaakt. Anatova versleutelt bestanden op een systeem en wil ze pas weer vrijgeven na betaling van losgeld. Verreweg de meeste slachtoffers zijn volgens McAfee tot nu toe gevonden in de Verenigde Staten, België, Duitsland en Frankrijk.
23/01 12u45  Muziekleraar zet zich in voor mensen met taaislijmziekte, muziekmiddag in Hoogerheide HOOGERHEIDE - Muziekleraar Jack Rombouts trekt zich het lot aan van mensen met taaislijmziekte. Een van zijn leerlingen lijdt aan die ziekte. Rombouts houdt daarom zondag een muziekmiddag in café 't Pleintje in Hoogerheide.
23/01 12u45  Bibliotheek beveiligt voorleesmiddag peuters met dragqueen De openbare bibliotheek in Nijmegen zet extra beveiligers in voor een voorleesmiddag voor peuters en kleuters volgende week zaterdag. De voorleesmiddag moest in december worden stilgelegd toen leden van de rechtse organisatie Identitair Verzet binnendrongen om hun bezwaren tegen een dragqueen als voorlezer kenbaar te maken.
23/01 12u45  Nieuwe gijzelsoftware Anatova maakt slachtoffers in Nederland Gijzelsoftware Anatova heeft volgens cyberbeveiliger McAfee de eerste slachtoffers in Nederland gemaakt. Anatova versleutelt bestanden op een systeem en wil ze pas weer vrijgeven na betaling van losgeld. Verreweg de meeste slachtoffers zijn volgens McAfee tot nu toe gevonden in de Verenigde Staten, België, Duitsland en Frankrijk.
23/01 12u45  Pand waar groot drugslab werd aangetroffen in Lage Zwaluwe gaat voor jaar op slot LAGE ZWALUWE – Burgemeester Gert de Kok heeft woensdag de bedrijfsloods aan De Zwingel in Lage Zwaluwe gesloten voor een jaar. Reden is het grote drugslab dat de politie afgelopen oktober vond in deze loods. Het chalet met de ondergrondse hennepkwekerij dat op hetzelfde perceel staat, is gesloten voor drie maanden.
23/01 12u30  Denktank economische visie Rucphen RUCPHEN - Er komt een themagroep van ambtenaren, raadsleden en ondernemers en anderen die een economische visie voor de gemeente Rucphen gaat opstellen.
23/01 12u30  Burgemeester sluit drugspanden in Lage Zwaluwe LAGE ZWALUWE – Burgemeester Gert de Kok heeft woensdag de bedrijfsloods aan De Zwingel in Lage Zwaluwe gesloten voor een jaar. Reden is het grote drugslab dat de politie afgelopen oktober vond in deze loods. Het chalet met de ondergrondse hennepkwekerij dat op hetzelfde perceel staat, is gesloten voor drie maanden.
23/01 12u30  ‘Ontvoerde’ moeder van rijke Oostenrijkse zakenman zit met dochter in skioord De 88-jarige moeder van Stefan Ottrubay, vermogensbeheerder voor het adellijke en zeer rijke Hongaarse magnatengeslacht ‘Esterhazy’, is weer terecht. Gedacht werd dat de hoogbejaarde vrouw op klaarlichte dag werd ontvoerd, maar ze blijkt gezond en wel met haar dochter in een skioord te verblijven.
23/01 12u30  Tikkie Pay tijdelijk offline ABN AMRO heeft zijn nieuwe overboekingsdienst Tikkie Pay tijdelijk uit de lucht gehaald. Met de dienst kunnen gebruikers geld naar anderen overmaken op basis van een mobiel telefoonnummer. Maar daardoor is het mogelijk om het bankrekeningnummer van anderen te achterhalen, ontdekte RTL Nieuws. Dat nummer kan worden misbruikt voor fraude en oplichting.
23/01 12u15  Cultuurnacht Breda: keuze uit tachtig creatieve parels BREDA - Na een officiële aftrap zaterdag om 16.00 uur op de Grote Markt, barst zaterdag in Breda de Cultuurnacht los. Voor het elfde achtereenvolgende jaar presenteert cultureel Breda zich aan het publiek. Wie een passe partout aanschaft, kan op circa vijftig locaties een kleine tachtig culturele pareltjes bezoeken. We lichten er willekeurig een paar uit. Het hele programma is te vinden op www.cultuurnachtbreda.nl
Laatste update: vandaag om 13u00
Lees meer van BN/DeStem >

Gelderlander

Verbergen Tonen
23/01 13u00  Sneeuwballengooiers schoppen man bewusteloos Een 51-jarige man uit de Noord-Hollandse plaats Velserbroek is gisteravond bewusteloos geschopt door een groepje jongeren van rond de achttien jaar oud, die eerst sneeuwballen hadden gegooid tegen zijn auto.
23/01 13u00  Vrouw wint bijna twee miljoen euro in Holland Casino Utrecht Een vrouw heeft vannacht om 00.51 uur het moment van haar leven gehad in het Holland Casino Utrecht. Ze won de Mega Millions Jackpot en ging met 1.917.457,10 euro belastingvrij naar huis.
23/01 12u45  Horecapaar beleeft nachtmerrie in Frans droomkasteel: ‘We zijn opgelicht’ Kasteelheer Roel Praagman uit Schijndel weigert zijn exploitanten in Frankrijk te betalen. De rechter stelt hem in het ongelijk en het horecapaar doet aangifte van bedreiging en laster. ,,We willen nóoit meer voor hem werken.”
23/01 12u30  ‘Ontvoerde’ moeder van rijke Oostenrijkse zakenman zit met dochter in skioord De 88-jarige moeder van Stefan Ottrubay, vermogensbeheerder voor het adellijke en zeer rijke Hongaarse magnatengeslacht ‘Esterhazy’, is weer terecht. Gedacht werd dat de hoogbejaarde vrouw op klaarlichte dag werd ontvoerd, maar ze blijkt gezond en wel met haar dochter in een skioord te verblijven.
23/01 12u30  Tikkie Pay tijdelijk offline ABN AMRO heeft zijn nieuwe overboekingsdienst Tikkie Pay tijdelijk uit de lucht gehaald. Met de dienst kunnen gebruikers geld naar anderen overmaken op basis van een mobiel telefoonnummer. Maar daardoor is het mogelijk om het bankrekeningnummer van anderen te achterhalen, ontdekte RTL Nieuws. Dat nummer kan worden misbruikt voor fraude en oplichting.
23/01 12u15  Man (31) uit Arnhem aangehouden na slopen verkeerslicht en mishandeling agente ARNHEM - Een 31-jarige man uit Arnhem is in zijn woning aangehouden nadat hij eerder een verkeerslicht vernielde en een agente had mishandeld. De agente raakte hierbij lichtgewond.
23/01 12u15  Voetbalclub Trekvogels moet alsnog 1.360 euro betalen voor ‘anoniem biertje’ aan jonge lokgast NIJMEGEN - De Nijmeegse voetbalclub Trekvogels moet alsnog een boete van 1.360 euro betalen wegens het schenken van een biertje aan een jongere, zonder eerst de leeftijd vast te stellen. Zo heeft de Raad van State woensdagochtend geoordeeld. Eerder schold de rechtbank de boete kwijt.
23/01 12u15  Uitgever De Zeven Zussen: Geen enkele recensent heeft erover geschreven Het succes van boekenreeks De Zeven Zussen lijkt niet te stuiten. Er zijn er in Nederland en België al 550.000 van verkocht. Zelfs uitgever Sander Knol is verrast over de 'Harry Potter-achtige hype'.
23/01 12u15  Posbank afgesloten voor voertuigen vanwege sneeuw RHEDEN - De Posbank bij Rheden is woensdag afgesloten voor voertuigen vanwege de sneeuw die is gevallen in het natuurgebied. Samen met de gemeente Rheden controleren agenten rond toegangswegen, waar waarschuwingsborden zijn geplaatst, of mensen zich aan de afsluiting houden.
23/01 12u15  Brad Pitt: de man die verliefd is op de liefde en al vijftien harten brak Brad Pitts laatste verovering op liefdesgebied zou niemand minder dan actrice Charlize Theron zijn. Of zij degene is die Pitt kan temmen is nog maar de vraag, want zijn liefdes-CV is niet mis. Zo was hij twee keer getrouwd, vier keer verloofd en brak hij in totaal vijftien harten.
23/01 12u00  Stoep sneeuwvrij houden? Hoeft niet, en dus doet amper iemand het NIJMEGEN/ BRONCKHORST - De stoep voor je huis sneeuwvrij houden? Bijna niemand doet het, want er is geen verplichting. ,,En als je het doet, moet je wel een strook met sneeuw overlaten voor de kinderen die willen sleeën”, stelt een bewoner van Nijmegen-Oost.10 
23/01 12u00  Advocaat haalt Kramer transfervrij naar FC Utrecht Michiel Kramer (30) speelt de rest van het seizoen bij FC Utrecht. Maccabi Haifa laat weten dat de spits zich na een kortstondig avontuur in Israël heeft vrijgekocht om voor de Nederlandse subtopper uit te komen.10 
23/01 12u00  Wéér een defecte trein op de Maaslijn, treinverkeer plat tussen Nijmegen en Venray MOOK / MOLENHOEK - Door een defecte trein tussen station Mook-Molenhoek en Venray rijden er geen treinen tussen Nijmegen en Venray.10 
23/01 11u45  Brad Pitt: de man die verliefd is op de liefde en al 15 harten brak Brad Pitts laatste verovering op liefdesgebied zou niemand minder dan actrice Charlize Theron zijn. Of zij degene is die Pitt kan temmen is nog maar de vraag, want zijn liefdes-CV is niet mis. Zo was hij twee keer getrouwd, vier keer verloofd en brak hij in totaal 15 harten.
23/01 11u45  Het thema van de Koningsspelen is dit jaar ‘water drinken’ Op een basisschool in Voorburg is vandaag de inschrijving geopend voor de Koningsspelen 2019. De Koningsspelen zijn een sportief feest, dit jaar op vrijdag 12 april, voor alle basisschoolleerlingen in Nederland en in het Caribisch gebied. Thema van deze zevende editie is ‘water drinken’.
Laatste update: vandaag om 13u00
Lees meer van Gelderlander >

fd.nl

Verbergen Tonen
23/01 13u00  Strafrechtelijk onderzoek naar grafietuitstoot bij Tata Steel Provincie Noord-Holland voert druk op en overweegt verhoging van de dwangsom.
23/01 12u15  Wurgcontract brengt leverancier aan het wankelen Buitensporige aansprakelijkheid wordt sinds de crisis steeds meer op het bordje van de leverancier geschoven. Keert de wal dit jaar het schip?
23/01 11u30  Analisten twijfelen aan renteverhoging ECB Economische groei en de inflatie ontwikkelen zich niet zoals verwacht.
23/01 11u00  De schuldenberg groeit, maar deurwaarders hebben het moeilijk Deurwaarders hebben het zwaar. Maar de politiek heeft vooral oog voor schuldenaren, zegt de Koninklijke Beroepsorganisatie voor Gerechtsdeurwaarders.
23/01 11u00  Amsterdamse beurs bekomt van ASML-schrik Het cijferseizoen is nu ook in Nederland begonnen. ASML trapt af: teleurstellende omzetramingen hadden chipaandeel bij opening flink lager gezet.
23/01 11u00  'Hergebruik grondstoffen vergeten in klimaatdebat' Dat stelt de organisatie Circle Economy in een woensdag verschenen rapport.
23/01 10u00  ASML legt miljoenen neer om patentstrijd met Nikon te schikken Chipmachinefabrikant betaalt €150 mln, plus 0,8% op iedere nieuw verkochte DUV-machine
23/01 09u30  Investeringen dik in de plus Investeerders laten zich nog niet afschrikken door slecht economisch nieuws.
23/01 09u15  ASML verliest op lagere Amsterdamse beurs Aziatische beurzen geven geen duidelijke richting aan na rentebesluit van de Bank of Japan.
23/01 08u30  Albert Heijn blijft belangrijk voor groei Ahold Delhaize De omzet van Ahold Delhaize is in het vierde kwartaal gegroeid naar €16,5 mrd. In de VS groeide het supermarktconcern hard, vooral dankzij het openen van nieuwe winkels. In Nederland deed Albert Heijn goede zaken, maar verloor wel marktaandeel.
23/01 08u15  ASML schikt patentstrijd met Nikon Chipmachinefabrikant behaalt opnieuw recordomzet, maar klanten vertragen hun bestellingen
23/01 08u15  Groei voor Ahold Delhaize De omzet van Ahold Delhaize is in het vierde kwartaal gegroeid naar €16,5 mrd. In de VS groeide het supermarktconcern hard. In Nederland verloor Albert Heijn marktaandeel.
23/01 08u15  'Amerikaanse centrale bank onderzoekt toezicht Deutsche op verdachte transacties' Fed bekijkt of bank wel voldoende toezicht hield op transacties die het voor Danske bank uitvoerde.
23/01 07u30  Ondernemers schieten weinig op met lagere inkomstenbelasting Berekeningen van inkomenseffecten laten weinig ruimte voor verbetering van koopkracht.
23/01 07u15  Oud-eigenaar: 'Eqraft ging gebukt onder groeipijnen' Gerard van der Knijff verhaalt over de teloorgang van zijn machinebouwer, die grote faam genoot onder uientelers.
Laatste update: vandaag om 13u00
Lees meer van fd.nl >

Nieuws.nl

Verbergen Tonen
23/01 12u30  Tikkie Pay tijdelijk offline AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO heeft zijn nieuwe overboekingsdienst Tikkie Pay tijdelijk uit de lucht gehaald. Met de dienst kunnen gebruikers geld naar anderen overmaken op basis van een mobiel telefoonnummer. Maar daardoor is het mogelijk om het bankrekeningnummer van anderen te achterhalen, ontdekte RTL Nieuws. Dat nummer kan worden misbruikt voor fraude en oplichting. Het bericht Tikkie Pay tijdelijk offline verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/01 12u30  Fastned wint zaak bij Raad van State DEN HAAG (ANP) - Fastned heeft een overwinning behaald bij de Raad van State over vergunningsaanvragen voor shops bij snellaadstations. Het bedrijf wil bij diverse oplaadpunten langs de snelweg extra voorzieningen plaatsen, bijvoorbeeld toiletten en een ruimte waar koffie en broodjes kunnen worden geserveerd. Maar Rijkswaterstaat verstrekte eerder geen vergunning, onder meer vanwege zorgen over de veiligheid. Het bericht Fastned wint zaak bij Raad van State verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/01 12u15  Ahold Delhaize koploper in AEX AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs ging woensdag licht vooruit, onder aanvoering van supermarktconcern Ahold Delhaize dat met een positief handelsbericht kwam. Chipmachinemaker ASML werd lager gezet na tegenvallende vooruitzichten. De andere Europese beurzen bleven dicht bij huis door de aanhoudende handelsspanningen en economische zorgen. Het bericht Ahold Delhaize koploper in AEX verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/01 12u00  Uitvinder Dyson-stofzuiger rijkste Brit WILTSHIRE (ANP/BLOOMBERG) - De Britse uitvinder en ondernemer James Dyson, de man achter de zakloze stofzuigers, is de rijkste man van Groot-Brittannië geworden. Dit komt mede door de recordwinst van omgerekend zo'n 1,3 miljard euro die zijn bedrijf vorig jaar heeft behaald. Het bericht Uitvinder Dyson-stofzuiger rijkste Brit verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/01 12u00  ‘Kabinet gaat klimaatdoelen niet halen’ DEN HAAG (ANP) - Het huidige kabinetsbeleid volstaat niet om de voor volgend jaar gestelde klimaatdoelen te halen. In een door actiegroep Urgenda aangespannen rechtszaak kreeg de overheid tot twee keer toe opdracht de uitstoot van CO2 met minstens een kwart terug te dringen ten opzichte van 1990. Maar de teller blijft volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) steken op iets meer dan een vijfde, bevestigen Haagse bronnen. Het bericht ‘Kabinet gaat klimaatdoelen niet halen’ verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/01 12u00  Grote belangstelling WhatsApp-thriller NS UTRECHT (ANP) - De belangstelling voor de Nederlandse WhatsApp-thriller waar de NS woensdagochtend gewag van maakte, is zo groot dat alle plekken al zijn vergeven. Aanvankelijk konden zich duizend mensen aanmelden, wat binnen twee uur was gebeurd. Daarop werden nog eens duizend extra plekken gecreëerd, en die waren aan het einde van de ochtend ook weg. Daarmee kunnen mensen zich niet meer aanmelden voor de thriller Ontspoord. Het bericht Grote belangstelling WhatsApp-thriller NS verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/01 11u30  Publiek krijgt inspraak bij Zilveren Camera HILVERSUM (ANP) - Stichting De Zilveren Camera, de prijs voor Nederlandse fotojournalistiek, heeft een publieksprijs in het leven geroepen. Vanaf woensdag kan iedereen stemmen op een van de tien foto's die door een vakjury zijn geselecteerd. Ze zijn vanaf 2 februari ook in een museale omgeving te zien, in Museum Hilversum. Stemmen kan tot 24 maart op zilverencamera.nl. De winnaar wordt op 30 maart bekendgemaakt. De voornaamste journalistieke fotowedstrijd in Nederland bestaat zeventig jaar. Het bericht Publiek krijgt inspraak bij Zilveren Camera verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/01 11u15  Stop kerncentrale Borssele voor vervanging BORSSELE (ANP) - Kerncentrale Borssele gaat in februari ongeveer anderhalve week dicht voor de preventieve vervanging van supergevoelige elektronica. De vervanging volgt op een storing waardoor de kerncentrale vorig jaar bijna anderhalve maand uit bedrijf was. Het bericht Stop kerncentrale Borssele voor vervanging verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/01 11u00  Nishikori geeft op in kwartfinale MELBOURNE (ANP) - Tennisser Kei Nishikori heeft op de Australian Open in de kwartfinale tegen Novak Djokovic opgegeven. De Japanner, die in de voorgaande vier partijen drie keer een vijfsetter speelde, liet in de tweede set weten te veel last van een blessure te hebben. Hij werd tijdens de wedstrijd al behandeld. Het bericht Nishikori geeft op in kwartfinale verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/01 10u30  Haagse PVV wil spoeddebat over vreugdevuren DEN HAAG (ANP) - De PVV in de gemeente Den Haag wil dat er donderdag een spoeddebat in de gemeenteraad komt over de aanpak van vreugdevuren tijdens oud en nieuw. Volgens de partij had het stadsbestuur moeten ingrijpen, toen de vuurstapels op de stranden bij Scheveningen en Duindorp hoger werden dan was afgesproken. Bij de jaarwisseling trok een vonkenregen van zo'n stapel over Scheveningen. Het bericht Haagse PVV wil spoeddebat over vreugdevuren verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/01 10u30  Europees hoofdkantoor Sony naar Nederland LONDEN/AMSTERDAM (ANP) - De Japanse technologiegigant Sony verplaatst zijn Europese hoofdkantoor voor consumentenelektronica op papier van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland. Dat maakte het concern woensdag bekend. De brexitrisico's worden daarbij als belangrijkste reden genoemd. Het bericht Europees hoofdkantoor Sony naar Nederland verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/01 10u15  Expo van werken ‘Het Geheim van de Meester’ GORSSEL (ANP) - In museum More zijn vanaf zondag tot medio juni de 22 werken te zien die zijn gereconstrueerd in de tv-serie Het Geheim van de Meester. In de serie (AVROTROS) gaat een team van experts aan de slag met een beroemd Nederlands meesterwerk en probeert dit met geavanceerde technieken na te maken. Het bericht Expo van werken ‘Het Geheim van de Meester’ verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/01 10u15  Grote renovatie vakantieparken Center Parcs CAPELLE A/D IJSSEL (ANP) - Center Parcs gaat zijn parken grootschalig vernieuwen, zodat deze meer in de smaak vallen bij de moderne vakantieganger. Het gaat om grootste zeven vakantieparken in Nederland, België en Duitsland. Het bericht Grote renovatie vakantieparken Center Parcs verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/01 10u15  NS komt met eerste WhatsApp-thriller UTRECHT (ANP) - De NS komt naar eigen zeggen met de eerste Nederlandse WhatsApp-thriller. Het gaat om de nieuwe thriller Ontspoord, geschreven door Melle Runderkamp, onder meer bekend van de televisieserie Het Schnitzelparadijs. In totaal kunnen duizend mensen, die zich hiervoor moeten aanmelden, het verhaal ontvangen. Het bericht NS komt met eerste WhatsApp-thriller verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/01 09u30  ASML zakt, Ahold klimt op lager Damrak AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met verlies begonnen. De andere Europese beurzen openden eveneens lager. Handelsspanningen en economische zorgen bleven boven de markt hangen. De beurshandel stond vooral in het teken van bedrijfsresultaten. Op het Damrak ging chipmachinemaker ASML onderuit na publicatie van de jaarcijfers. Een handelsbericht van supermarktconcern Ahold Delhaize viel wel in goede aarde. Het bericht ASML zakt, Ahold klimt op lager Damrak verscheen eerst op Nieuws.nl.
Laatste update: vandaag om 12u30
Lees meer van Nieuws.nl >

De Stentor

Verbergen Tonen
23/01 13u00  Sneeuwballengooiers schoppen man bewusteloos Een 51-jarige man uit de Noord-Hollandse plaats Velserbroek is gisteravond bewusteloos geschopt door een groepje jongeren van rond de achttien jaar oud, die eerst sneeuwballen hadden gegooid tegen zijn auto.
23/01 13u00  Wie worden de winnaars in Melbourne? De acht halve finalisten op de Australian Open zijn bekend. Wie zijn voor jou de favorieten voor de eindzege in Melbourne bij de mannen en de vrouwen?
23/01 13u00  Nieuwe gijzelsoft­wa­re maakt slachtof­fers in Nederland Gijzelsoftware Anatova heeft volgens cyberbeveiliger McAfee de eerste slachtoffers in Nederland gemaakt. Anatova versleutelt bestanden op een systeem en wil ze pas weer vrijgeven na betaling van losgeld. Verreweg de meeste slachtoffers zijn volgens McAfee tot nu toe gevonden in de Verenigde Staten, België, Duitsland en Frankrijk.
23/01 12u45  Politie rolt hennepkwekerij met 1100 planten op in Lelystad De politie heeft gisteravond (dinsdag) een hennepkwekerij opgerold in een rijtjeswoning aan de Schoener in Lelystad. Het gaat om een kwekerij met 1100 hennepplanten.
23/01 12u45  Bibliotheek beveiligt voorleesmiddag peuters met dragqueen De openbare bibliotheek in Nijmegen zet extra beveiligers in voor een voorleesmiddag voor peuters en kleuters volgende week zaterdag. De voorleesmiddag moest in december worden stilgelegd toen leden van de rechtse organisatie Identitair Verzet binnendrongen om hun bezwaren tegen een dragqueen als voorlezer kenbaar te maken.
23/01 12u45  Nieuwe gijzelsoftware Anatova maakt slachtoffers in Nederland Gijzelsoftware Anatova heeft volgens cyberbeveiliger McAfee de eerste slachtoffers in Nederland gemaakt. Anatova versleutelt bestanden op een systeem en wil ze pas weer vrijgeven na betaling van losgeld. Verreweg de meeste slachtoffers zijn volgens McAfee tot nu toe gevonden in de Verenigde Staten, België, Duitsland en Frankrijk.
23/01 12u30  ‘Ontvoerde’ moeder van rijke Oostenrijkse zakenman zit met dochter in skioord De 88-jarige moeder van Stefan Ottrubay, vermogensbeheerder voor het adellijke en zeer rijke Hongaarse magnatengeslacht ‘Esterhazy’, is weer terecht. Gedacht werd dat de hoogbejaarde vrouw op klaarlichte dag werd ontvoerd, maar ze blijkt gezond en wel met haar dochter in een skioord te verblijven.
23/01 12u30  Tikkie Pay tijdelijk offline ABN AMRO heeft zijn nieuwe overboekingsdienst Tikkie Pay tijdelijk uit de lucht gehaald. Met de dienst kunnen gebruikers geld naar anderen overmaken op basis van een mobiel telefoonnummer. Maar daardoor is het mogelijk om het bankrekeningnummer van anderen te achterhalen, ontdekte RTL Nieuws. Dat nummer kan worden misbruikt voor fraude en oplichting.
23/01 12u15  Uitgever De Zeven Zussen: Geen enkele recensent heeft erover geschreven Het succes van boekenreeks De Zeven Zussen lijkt niet te stuiten. Er zijn er in Nederland en België al 550.000 van verkocht. Zelfs uitgever Sander Knol is verrast over de 'Harry Potter-achtige hype'.
23/01 12u15  Brad Pitt: de man die verliefd is op de liefde en al vijftien harten brak Brad Pitts laatste verovering op liefdesgebied zou niemand minder dan actrice Charlize Theron zijn. Of zij degene is die Pitt kan temmen is nog maar de vraag, want zijn liefdes-CV is niet mis. Zo was hij twee keer getrouwd, vier keer verloofd en brak hij in totaal vijftien harten.
23/01 12u15  Dybala kan voor 100 miljoen naar Real, United wil Perisic Nog negen dagen is de transfermarkt geopend. Mis tot en met 31 januari niets van alle geruchten en voltooide transfers in onze dagelijkse rubriek TransferTalk.
23/01 12u15  Provincie Gelderland doet onderzoek naar lek over Roemer De provincie Gelderland gaat onderzoeken hoe het kan dat informatie over de sollicitatie van Emile Roemer naar het commissarisschap van de Koning bij de Gelderlander terecht is gekomen.
23/01 12u00  Advocaat haalt Kramer transfervrij naar FC Utrecht Michiel Kramer (30) speelt de rest van het seizoen bij FC Utrecht. Maccabi Haifa laat weten dat de spits zich na een kortstondig avontuur in Israël heeft vrijgekocht om voor de Nederlandse subtopper uit te komen.
23/01 11u45  Brad Pitt: de man die verliefd is op de liefde en al 15 harten brak Brad Pitts laatste verovering op liefdesgebied zou niemand minder dan actrice Charlize Theron zijn. Of zij degene is die Pitt kan temmen is nog maar de vraag, want zijn liefdes-CV is niet mis. Zo was hij twee keer getrouwd, vier keer verloofd en brak hij in totaal 15 harten.
23/01 11u45  Het thema van de Koningsspelen is dit jaar ‘water drinken’ Op een basisschool in Voorburg is vandaag de inschrijving geopend voor de Koningsspelen 2019. De Koningsspelen zijn een sportief feest, dit jaar op vrijdag 12 april, voor alle basisschoolleerlingen in Nederland en in het Caribisch gebied. Thema van deze zevende editie is ‘water drinken’.
Laatste update: vandaag om 13u00
Lees meer van De Stentor >

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
23/01 13u00  Amsterdamse pas voor mensen zonder papieren GroenLinks in Amsterdam, de grootste fractie in de gemeenteraad, lanceert samen met de raadsfracties BIJ1 en DENK een plan voor een stadspas voor ongedocumenteerden. In Amsterdam leven ruim 10.000 mensen zonder papieren en die hebben vaak geen toegang tot bijvoorbeeld zorg en onderwijs. Met de stadspas, een Amsterdams identiteitsbewijs, krijgen ze die rechten wel, zo luidt het initiatiefvoorstel.
23/01 13u00  Sneeuwballengooiers schoppen man bewusteloos Een 51-jarige man uit de Noord-Hollandse plaats Velserbroek is dinsdagavond bewusteloos geschopt door een groepje jongeren van rond de achttien jaar oud, die eerst sneeuwballen hadden gegooid tegen zijn auto.
23/01 12u45  Nóg meer muziek in de klas in Wateringen Vlak voor de Kerst won meester Norad Bos van de St. Jozefbasisschool in Wateringen de zogenoemde Loftrompet van de stichting Méér Muziek in de Klas. Met het geld mag de leerkracht het muziekonderwijs op zijn school nóg meer uitbouwen. Een kijkje in de klas.
23/01 12u45  Zoekactie naar in Gronau ontsnapte Pool De Nederlandse en de Duitse politie zijn een zoekactie gestart naar een 48-jarige Pool die woensdagochtend vroeg wist te ontsnappen uit een politiebureau net over de grens in het Duitse Gronau. Die was een dag eerder opgepakt in de buurt van de Duitse stad na een wilde achtervolging. Tijdens die rit ontstond voor circa 13.000 euro schade, onder meer door een botsing met een busje. De man reed in een auto die hij in Nederland had gestolen. De politie ging achter hem aan omdat hij ervandoor ging tijdens een controle door de Duitse douane.
23/01 12u45  „Vrouw verstoten na historisch tempelbezoek” Een Indiase vrouw is verstoten door haar familie nadat ze een bezoek had gebracht aan het tempelcomplex Sabarimala. Dat heiligdom was voorheen verboden gebied voor vrouwen tussen de 10 en 50 jaar, maar het hooggerechtshof haalde in september een streep door die beperking. Dat besluit leidde tot veel onrust.
23/01 12u30  Bibliotheek beveiligt voorleesmiddag peuters De openbare bibliotheek in Nijmegen zet extra beveiligers in voor een voorleesmiddag voor peuters en kleuters volgende week zaterdag. De voorleesmiddag moest in december worden stilgelegd toen leden van de rechtse organisatie Identitair Verzet binnendrongen om hun bezwaren tegen een dragqueen als voorlezer kenbaar te maken. Ditmaal zal onder anderen de Amsterdamse Dolly Bellefleur voorlezen, een ‘uitbundig typetje’ van cabaretier Ruud Douma.
23/01 12u30  Tikkie Pay tijdelijk offline ABN AMRO heeft zijn nieuwe overboekingsdienst Tikkie Pay tijdelijk uit de lucht gehaald. Met de dienst kunnen gebruikers geld naar anderen overmaken op basis van een mobiel telefoonnummer. Maar daardoor is het mogelijk om het bankrekeningnummer van anderen te achterhalen, ontdekte RTL Nieuws. Dat nummer kan worden misbruikt voor fraude en oplichting.
23/01 12u15  Fastned wint zaak bij Raad van State Fastned heeft een overwinning behaald bij de Raad van State over vergunningsaanvragen voor shops bij snellaadstations. Het bedrijf wil bij diverse oplaadpunten langs de snelweg extra voorzieningen plaatsen, bijvoorbeeld toiletten en een ruimte waar koffie en broodjes kunnen worden geserveerd. Maar Rijkswaterstaat verstrekte eerder geen vergunning, onder meer vanwege zorgen over de veiligheid.
23/01 12u00  Last en luim op eerste ijsdag winter 2019 De grote sneeuwbui, die dinsdag van west naar oost over Nederland trok, gaf zowel luim als last. Door het weer is ons land is een nieuw filerecord rijker.
23/01 12u00  ‘Gouden visa’ trekken criminaliteit naar EU De Europese Commissie gaat investeringsprogramma’s die lidstaten aanbieden aan rijke buitenlanders in ruil voor verblijfsvergunningen, visa en paspoorten onder de loep nemen. EU-commissaris Vera Jourova (justitie) eist meer transparantie over de ‘aanbiedingen’ waarvoor niet-EU-burgers tonnen en soms miljoenen overhebben en wil gezamenlijke criteria in de EU. De verkoop van ‘gouden visa’ werken corruptie, witwassen en belastingontwijking in de hand en trekken de georganiseerde misdaad aan, aldus Jourova.
23/01 11u45  Uitvinder Dyson-stofzuiger rijkste Brit De Britse uitvinder en ondernemer James Dyson, de man achter de zakloze stofzuigers, is de rijkste man van Groot-Brittannië geworden. Dit komt mede door de recordwinst van omgerekend zo’n 1,3 miljard euro die zijn bedrijf vorig jaar heeft behaald.
23/01 11u45  Premier Rutte bij herdenking holocaust Premier Rutte is zondag 27 januari aanwezig bij de Nationale Holocaust Herdenking. De minister-president legt een krans bij het Spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz’ in Amsterdam. Hij doet dat samen met staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en diens ‘kinder-staatssecretaris’ Mookie Saluna. Ook minister Fred Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is bij de herdenking.
23/01 11u45  Grote belangstelling WhatsApp-thriller NS De belangstelling voor de Nederlandse WhatsApp-thriller waar de NS woensdagochtend gewag van maakte, is zo groot dat alle plekken al zijn vergeven. Aanvankelijk konden zich duizend mensen aanmelden, wat binnen twee uur was gebeurd. Daarop werden nog eens duizend extra plekken gecreëerd, en die waren aan het einde van de ochtend ook weg. Daarmee kunnen mensen zich niet meer aanmelden voor de thriller Ontspoord.
23/01 11u30  „Kabinet gaat klimaatdoelen niet halen” Het huidige kabinetsbeleid volstaat niet om de voor volgend jaar gestelde klimaatdoelen te halen. In een door actiegroep Urgenda aangespannen rechtszaak kreeg de overheid tot twee keer toe opdracht de uitstoot van CO2 met minstens een kwart terug te dringen ten opzichte van 1990. Maar de teller blijft volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) steken op iets meer dan een vijfde, bevestigen Haagse bronnen.
23/01 11u30  Onderzoek naar lek over ambities Emile Roemer De provincie Gelderland gaat onderzoeken of een lid van Provinciale Staten heeft laten uitlekken dat Emile Roemer in de race was om de nieuwe Gelderse commissaris van de Koning te worden. De Gelderlander onthulde maandag dat de oud-fractieleider van de SP het aflegde tegen de Apeldoornse burgemeester John Berends, die nu is benoemd.
Laatste update: vandaag om 13u00
Lees meer van Reformatisch Dagblad >

Blik op Nieuws

Verbergen Tonen

Metro

Verbergen Tonen
23/01 13u00  Kids kunnen ook kiezen voor leesboek bij Happy Meal Een bezoekje aan de gele grote M wordt voor kinderen straks toch een stukje educatiever. McDonald's Nederland geeft klanten voortaan de keuze uit een speeltje of een leesboekje als cadeautje bij een Happy Meal. Zo wil de fastfoodketen lezen stimuleren bij kinderen en ouders.
23/01 13u00  Haute Cuisine Voor Maximaal Tien: Panzero Gino mag dan een Italiaanse naam hebben, hij is op en top Nederlands. De Italiaanse keuken kan hem desalniettemin bekoren, als het even kan in snackvorm.
23/01 12u45  Haute Cuisine Voor max. 10: La Cabane de Fabian Tom van Leeuwen kan wel koken maar eet liever volgens de Berlijnse stijl: betaalbaar een hapje buiten de deur.
23/01 11u15  'Duncan Laurence is Ilses ultieme wraak' Duncan Laurence gaat Nederland vertegenwoordigen op het songfestival in Tel Aviv. Nadat het nieuws bekend werd, gonsde vooral de vraag ‘wie is hij’ rond. Inmiddels weten we dat de 24-jarige Duncan de Moor in 2014 meedeed aan The Voice of Holland en het onder begeleiding van coach Ilse de Lange tot de halve finale schopte. Dat moet je even onthouden, want dat is namelijk belangrijk.
23/01 11u00  Komt de reddingsactie van Julen vandaag tot einde? Na een reeks tegenslagen komt de zoekactie naar de Spaanse Julen hopelijk vandaag tot een einde. De reddingswerkers zijn nu zo'n drie meter verwijderd van de peuter. Toch kan het nog wel even duren voordat ze hem hebben bereikt.
23/01 09u00  Voetballer Sala stuurde angstig bericht uit lucht Voetballer Emiliano Sala (28) heeft vanuit het vermiste vliegtuig nog een audiobericht gestuurd naar zijn vrienden. Uit dat bericht blijkt dat de voetballer van Cardiff zich zorgen maakt over zijn veiligheid. ,,Het toestel lijkt uit elkaar te vallen.'
23/01 08u45  Code geel voor gevaarlijk weer nog van kracht Weggebruikers moeten woensdagochtend rekening houden met gladheid. Tot 12.00 geldt code geel voor gevaarlijk weer, dit meldt het KNMI.
23/01 08u15  Chris Brown vrij na beschuldiging verkrachting De Franse politie heeft zanger Chris Brown dinsdagavond op vrije voeten gesteld. Hij mag ook het land uit. Dat heeft de officier van justitie gezegd tegen de entertainmentsite TMZ. De Amerikaanse artiest (29) zat in Parijs in voorlopige hechtenis op beschuldiging van verkrachting.
23/01 08u15  Is Duncan Laurence Ilses ultieme wraak? Duncan Laurence gaat Nederland vertegenwoordigen op het songfestival in Tel Aviv. Nadat het nieuws bekend werd, gonsde vooral de vraag ‘wie is hij’ rond. Inmiddels weten we dat de 24-jarige Duncan de Moor in 2014 meedeed aan The Voice of Holland en het onder begeleiding van coach Ilse de Lange tot de halve finale schopte. Dat moet je even onthouden, want dat is namelijk belangrijk.
23/01 08u00  Nieuwe regels Stint volgen in februari Volgende maand komt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met nieuwe tijdelijke regels voor de stint. Dan wordt voor de fabrikant duidelijk welke aanpassingen nodig zijn om de elektrische bolderkar weer op de weg te krijgen.
23/01 07u45  Australiër bekent doodrijden Nederlandse Gitta De man die in augustus de Nederlandse Gitta Scheenhouwer in Melbourne doodreed, heeft in de rechtbank schuld bekend, zo melden Australische media. Hij was aangeklaagd voor rijden zonder rijbewijs, roekeloos rijden en autodiefstal.
23/01 07u45  Musical Awards: wie zijn de genomineerde talenten? Tussen gerenommeerde genomineerden als Pia Douwes, Johnny Kraaijkamp en Plien van Bennekom schrijden zij woensdagavond over de rode loper. Vijf jonge acteer- en zangtalenten zijn genomineerd voor de categorie Aanstormend Talent bij de Musical Awards 2019 (live op NPO 1 om 21.25 uur). Metro vroeg Anne, Julia, Ruth, Julia en Jochem op weg naar de uitreiking in het RAI Theater in Amsterdam (met een showopening door Davina Michelle): hoe hoorde je het enne… maak je kans?
22/01 22u45  Cupfighter AZ wéér in de halve finale van de beker AZ heeft zijn status als de cupfighter van Nederland nog maar eens bevestigd. De Alkmaarders versloegen in de kwartfinale Vitesse met 2-0 en behaalde daardoor hun zevende halve finale in acht jaar tijd. 
22/01 22u45  Lees de besneeuwde Metro van 23 januari nu al online In het Dagblad Metro van 23 januari vind je uiteraard van alles over de eerste echte winterdag van het jaar. Vooral wordt er gekeken naar het OV (waarom ligt in een keer 'alles' plat), het Nederlands record filerijden en natuurlijk wat mooie plaatjes. 
22/01 22u15  Gegevens delende KVK wint Big Brother Award Vooral voor veel zzp'ers zal het voelen als - een beetje - gerechtigheid: De Kamer van Koophandel is de grootste privacyschender van Nederland, vindt het publiek, en daarom krijgt de instantie dit jaar de Big Brother Award. Die werd dinsdag uitgereikt door de organisatie Bits of Freedom, die zich inzet voor privacy.
Laatste update: vandaag om 13u00
Lees meer van Metro >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

29x Trump mag toch transgenders weren uit leger23/01 02u45 - BN/DeStem: Het Amerikaanse hooggerechtshof geeft de regering van president Donald Trump toestemming om transgenders te weren uit het leger. Het hof veegde daarmee uitspraken van drie lagere rechtbanken van tafel, die de maatregel eerder verboden.
28x Trump mag toch transgenders weren uit leger23/01 02u45 - De Stentor: Het Amerikaanse hooggerechtshof geeft de regering van president Donald Trump toestemming om transgenders te weren uit het leger. Het hof veegde daarmee uitspraken van drie lagere rechtbanken van tafel, die de maatregel eerder verboden.
27x Australische man bekent doodrijden Nederlandse fietsster in Melbourne23/01 03u45 - Nu.nl: De man die in augustus een 27-jarige Nederlandse fietsster doodreed in Melbourne, heeft in de rechtbank schuld bekend, zo melden Australische media. 
27x Trump mag toch transgenders weren uit leger23/01 02u45 - Gelderlander: Het Amerikaanse hooggerechtshof geeft de regering van president Donald Trump toestemming om transgenders te weren uit het leger. Het hof veegde daarmee uitspraken van drie lagere rechtbanken van tafel, die de maatregel eerder verboden.
27x Trump mag toch transgenders weren uit leger23/01 02u45 - AD.nl: Het Amerikaanse hooggerechtshof geeft de regering van president Donald Trump toestemming om transgenders te weren uit het leger. Het hof veegde daarmee uitspraken van drie lagere rechtbanken van tafel, die de maatregel eerder verboden.
26x Nieuwe Revu trekt stukken sjoemelende journalist in23/01 04u00 - Gelderlander: Nieuwe Revu heeft 27 artikelen van de journalist Peter Blasic ingetrokken. Er zijn twijfels ontstaan over de vaak anonieme bronnen die hij opvoerde, aldus het blad.
26x Oproep aan ouderen: ‘Denk eerder na over wel of niet reanimeren’23/01 03u15 - BN/DeStem: Mensen moeten eerder nadenken over de vraag of ze gereanimeerd willen worden. Die oproep doen artsen, ouderenbond en de Patiëntenfederatie.
26x Hooggerechtshof VS bepaalt: regering mag transgenders weren uit het leger23/01 03u15 - Trouw: Het Amerikaanse hooggerechtshof geeft de regering van president Donald Trump toestemming om transgenders te weren uit het leger. Het hof veegde daarmee uitspraken van drie lagere rechtbanken van tafel, die de maatregel eerder verboden.
25x Nieuwe Revu trekt stukken sjoemelende journalist in23/01 04u00 - BN/DeStem: Nieuwe Revu heeft 27 artikelen van de journalist Peter Blasic ingetrokken. Er zijn twijfels ontstaan over de vaak anonieme bronnen die hij opvoerde, aldus het blad.
25x Oproep aan ouderen: ‘Denk eerder na over wel of niet reanimeren’23/01 03u15 - De Stentor: Mensen moeten eerder nadenken over de vraag of ze gereanimeerd willen worden. Die oproep doen artsen, ouderenbond en de Patiëntenfederatie.

Statistieken

Artikels:
33542
Gelezen:
25739
Aantal lezers nu:
60


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven