dinsdag 25 september 2018, week 39


U bent nu hier: Nederland | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 19u45
 

Nu.nl

Verbergen Tonen
25/09 19u30  Beloega brengt zeldzaam bezoek aan rivier Theems in Engeland In de Britse rivier Theems is dinsdag een witte dolfijn, oftewel beloega, gespot. Het dier zwemt ter hoogte van Coalhouse Fort Park, zo’n 50 kilometer ten oosten van Londen. Het leefgebied van beloega’s is de Noordelijke IJszee, waar de dieren in groepen leven.
25/09 19u00  Zeven rafters naar ziekenhuis gebracht na omslaan boot bij Terschelling Zeven rafters zijn dinsdag naar het ziekenhuis gebracht nadat ze ten noorden van Terschelling in de problemen waren gekomen.
25/09 18u00  Zwaargewonden treinongeluk Oss buiten levensgevaar Het elfjarige meisje en de vrouw die vorige week zwaargewond zijn geraakt bij het treinongeval in Oss, zijn buiten levensgevaar. Dit heeft de politie dinsdag laten weten. 
25/09 17u45  Man probeerde ook andere coffeeshop in Delft te beschieten Een nog onbekende man heeft op 16 september geprobeerd een coffeeshop in de Peperstraat in Delft te beschieten, op dezelfde dag dat een coffeeshop in de Breestraat onder vuur werd genomen. 
25/09 17u30  Kabinet wil telefoonverbod op de fiets in juli 2019 laten ingaan Het kabinet wil dat een telefoonverbod voor fietsers vanaf 1 juli 2019 ingaat. Vanaf dat moment zou het dan niet langer zijn toegestaan om tijdens het fietsen een telefoon te gebruiken.
25/09 16u45  Van Vleuten prolongeert wereldtitel tijdrijden, volledig Nederlands podium Annemiek van Vleuten heeft dinsdag haar wereldtitel op de tijdrit geprolongeerd. Anna van der Breggen en Ellen van Dijk zorgden voor een volledig Nederlands podium in Innsbruck.
25/09 16u30  Kabinet wil telefoonverbod op de fiets vanaf juli 2019 laten ingaan Het kabinet wil dat een telefoonverbod voor fietsers vanaf 1 juli 2019 ingaat. Vanaf dat moment zou het dan niet langer zijn toegestaan om tijdens het fietsen een telefoon te gebruiken.
25/09 16u00  Tweede Kamer woest over fouten Defensie bij inkoop winterkleding De Tweede Kamer is woedend over de fouten van Defensie bij de inkoop van winterkleding voor militairen die volgende maand meedoen aan de NAVO-missie in Noorwegen. Door de fouten zijn de militairen gedwongen om zelf hun winterkleding aan te schaffen voor de missie waar de temperaturen tot -20 graden kunnen dalen.
25/09 15u30  Vermeende topcrimineel 'Rico de Chileen' verdacht van meerdere liquidaties Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt de verdenking dat Richard R., alias 'Rico de Chileen', betrokken zou zijn bij meerdere liquidaties. Dat heeft het OM dinsdag bekendgemaakt in een inleidende zitting tegen de geboren Chileen met een Nederlands paspoort.
25/09 15u15  Vermeende topcrimineel Rico de Chileen verdacht van meerdere liquidaties Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt de verdenking dat Richard R., alias 'Rico de Chileen', betrokken zou zijn bij meerdere liquidaties. Dat heeft het OM dinsdag bekendgemaakt in een inleidende zitting tegen de geboren Chileen met een Nederlands paspoort.
25/09 14u45  Vermeende topcrimineel Richard R. in verband gebracht met liquidaties Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt de verdenking dat Richard R., alias 'Rico de Chileen', betrokken zou zijn bij meerdere liquidaties. Dat heeft het OM dinsdag bekendgemaakt in een inleidende zitting tegen de geboren Chileen met een Nederlands paspoort.
25/09 14u15  Limburgse jeugdvereniging veroordeeld voor dood dronken jongen (15) Jeugdvereniging ‘t Waeske in het Limburgse dorp Guttencoven is volgens de rechtbank in Maastricht verantwoordelijk voor de dood van een vijftienjarige jongen uit Born. De tiener kwam na een bezoek aan de vereniging om het leven door een ongeluk. Hij had alcohol op.
25/09 14u15  Vermeende topcrimineel Richard R. in verband gebracht met meerdere liquidaties Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt de verdenking dat Richard R., alias 'Rico de Chileen', betrokken zou zijn bij meerdere liquidaties. Dat heeft het OM dinsdag bekendgemaakt in een inleidende zitting tegen de geboren Chileen met een Nederlands paspoort.
25/09 14u15  Duitse kardinaal biedt excuses aan voor misbruik katholieke kerk Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk in Duitsland, kardinaal Marx, heeft excuses aangeboden voor alle vormen van seksueel misbruik binnen de kerk de afgelopen tientallen jaren.
25/09 13u30  Waarom ligt de Amerikaanse rechter Kavanaugh onder vuur? Als het aan de Republikeinen ligt, wordt Brett Kavanaugh benoemd in het Amerikaanse Hooggerechtshof. De conservatieve rechter ligt echter onder vuur, onder meer vanwege vermeend seksueel wangedrag. Wat is er waar van deze beschuldigingen en waarom is zijn benoeming omstreden?
Laatste update: vandaag om 19u30
Lees meer van Nu.nl >


De Telegraaf

Verbergen Tonen
25/09 19u45  Toch geen ’cash voor kusje’ Schiphol Schiphol mag helemaal geen geld vragen voor de kiss & ride, zoals de luchthaven van plan is, zolang de gemeente Haarlemmermeer daar niet mee akkoord gaat.
25/09 19u45  'Je kinderen stuur je ook niet zonder jas de kou in’ Staatssecretaris Visser moet in de Kamer uitleggen waarom militairen zelf hun kleding dienen aan te schaffen voor een oefening in Noorwegen. Kamerleden spreken er schande van.
25/09 19u30  Nog radiostilte in Tweede Kamer over Stint Het gebruik van Stints wordt op een later moment besproken in de Tweede Kamer. Politici vinden het nog te vroeg om de elektrische bolderkar, waar vorige week een dramatisch ongeluk in Oss mee gebeurde, onder de loep te nemen.
25/09 19u30  Appende fietser bekent: 'Al paar keer een aanrijding gehad' Fietsers in Den Haag reageren op het wetsvoorstel van minister van Nieuwenhuizen om appen en bellen op de fiets vanaf volgend jaar juli te verbieden.
25/09 19u30  Oproep: heeft u als alleenstaande ouder nog sociaal leven? Veel alleenstaande ouders komen niet aan zichzelf toe. Naast de zorg voor kind(eren), het werk en het huishouden blijft er weinig tijd over voor leuke dingen. Daarom is eenzaamheid onder alleenstaande ouders een groeiend probleem.
25/09 19u30  Raft slaat om bij Terschelling: zeven personen naar ziekenhuis Bij een incident met een raft in het water bij Terschelling zijn dinsdagmiddag zeven personen gewond geraakt. De boot sloeg om in de branding.
25/09 19u15  Alphenaar vast voor dood man uit Dreischor De politie heeft een 58-jarige man uit Alphen aan den Rijn aangehouden die mogelijk betrokken was bij de dood van een 54-jarige man uit Dreischor (Zeeland). De politie liet dinsdag weten dat de man in beperkingen zit en daarom alleen met zijn advocaat contact mag hebben.
25/09 19u15  Waaghals krijgt vleugels Waarom parachutespringen als je met een speciaal pak ook kunt vliegen als een vogel? De afgelopen jaren heeft wingsuit-springen een enorme vlucht genomen in Nederland. Nederlands kampioen Fons van der Boom: „We zijn de eerste generatie die echt kan vliegen. Stel dat Da Vinci nog leefde: die kun je toch niet uitleggen dat je het niet probeert?”
25/09 18u45  Europees Hof zet streep door meer transparantie Bij menig Europarlementariër zal de champagne knallen, want hoe hij of zij declareert blijft in nevelen gehuld. Het Europese Hof steunt geheimhouding en een roep om meer openheid is door het Europees Parlement recent zelf de nek omgedraaid.
25/09 18u45  'Facebook kan niet zonder Instagram' Onenigheid tussen de top van Facebook en Instagram heeft voor de eerste slachtoffers gezorgd. DFT-verslaggever Wouter van Bergen legt uit hoe het zit.
25/09 18u30  Kroongetuigen treden aan in Holleeder-proces In het strafproces tegen Willem Holleeder is het woord vanaf 8 oktober aan de kroongetuigen Peter la S. en Fred R. De rechtbank heeft twee weken uitgetrokken voor hun verhoren.
25/09 18u30  Roem collega’s voor advocaat Van der Goot Advocaat Tjalling van der Goot is door zijn beroepsgenoten uitgeroepen tot Parel van de Balie, wat betekent dat ze hem hét voorbeeld voor de hele beroepsgroep vinden. Ook advocaten Roger Cox, Bénédicte Ficq, Liesbeth Zegveld en Loe Sprengers maakten kans op de titel.
25/09 18u15  Bredenoord gaat D66-fractie Senaat leiden Annelien Bredenoord gaat na de Eerste Kamerverkiezingen eind mei de fractie van D66 in de Senaat leiden. De 39-jarige hoogleraar is gekozen tot lijsttrekker van de partij bij die verkiezingen, als jongste en eerste vrouwelijke lijsttrekker van D66 in de Eerste Kamer.
25/09 18u15  ‘Reiziger Ryanair zwaar de klos’ De piloten van Ryanair gaan weer staken. Wat zijn de gevolgen en waarom zijn er zoveel stakingen in de luchtvaart? DFT-verslaggever Yteke de Jong legt uit.
25/09 18u00  Nog geen conclusies over oorzaak ongeluk Oss Het is op dit moment nog te vroeg om conclusies te trekken over de toedracht van het ongeluk op de spoorwegovergang in Oss. De politie meldt dat de oorzaak nog altijd uitgebreid wordt onderzocht.
Laatste update: vandaag om 19u45
Lees meer van De Telegraaf >

Elsevier.nl

Verbergen Tonen
25/09 18u15  ?VVD-senator had zich moeten onthouden van stemming? Senatoren als Anne-Wil Duthler (VVD) zouden zich verre moeten houden van stemmingen als dat ook maar de schijn van belangenverstrengeling met hun nevenfuncties wekt, vinden onze lezers. Het zou volgens u helpen als al die functies worden geregistreerd en openbaar gemaakt. Anderen pleiten zelfs voor het afschaffen van de Eerste Kamer. Lees hieronder een selectie … Continued The post ‘VVD-senator had zich moeten onthouden van stemming’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
25/09 12u30  Michael Moore heeft opvallend nieuw doelwit: Democraten Dat de activistische regisseur Michael Moore (64) Donald Trump verafschuwt, is niks nieuws. Maar in zijn nieuwste, gitzwarte film wordt de Democratische partij net zo goed afgekraakt. Michael Moore is teleurgesteld in Amerika. Hij voorspelde de overwinning van Trump in 2016, maar niemand wilde naar hem luisteren. Met Fahrenheit 11/9 – een documentaire over de … Continued The post Michael Moore heeft opvallend nieuw doelwit: Democraten appeared first on Elsevierweekblad.nl.
25/09 12u30  ?Senatoren hebben veel te veel nevenfuncties?? Senator Anne-Wil Duthler stemde voor een wet waaraan haar eigen bedrijf had meegewerkt. Waar ligt de grens aan nevenfuncties voor Eerste Kamerleden? In juli 2014 stemde de politicus in met een wetsvoorstel waarin adviezen van haar eigen bedrijf waren opgenomen. De wet was de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), die zorgtaken van het Rijk naar gemeenten … Continued The post ‘Senatoren hebben veel te veel nevenfuncties…’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
25/09 12u30  Meer visie, minder incidentenpolitiek graag Tijdens de Algemene Beschouwingen was weer te zien hoe politici maar wat graag incidenten en anekdotes aangrijpen om hun punt te maken. Maar de waan van de dag vertroebelt het zicht op de realiteit, schrijft Geerten Waling. Het is behoorlijk koud voor de tijd van het jaar, dus wat nou klimaatverandering? Het is een belegen … Continued The post Meer visie, minder incidentenpolitiek graag appeared first on Elsevierweekblad.nl.
24/09 18u15  Amerikaanse literatuur groeit en bloeit Nog altijd houdt de zoektocht naar de volgende ‘Great American Novel’ vele lezers en critici bezig. Maar naast de bekende klassiekers uit die categorie, zijn nog legio andere Amerikaanse romans het lezen waard. De serie ‘Amerikaanse boekenkast’ bevat een selectie van fictie en non-fictie van de plank net onder ooghoogte. Het lijkt of het relatief … Continued The post Amerikaanse literatuur groeit en bloeit appeared first on Elsevierweekblad.nl.
24/09 18u15  Rechter trekt zich terug na druk van antirooklobby Lees meer >
24/09 18u15  Amerikaanse boekenkast: Desert Solitaire Lees meer >
24/09 18u15  ?De tabaksindustrie verplicht niemand om deze genotsmiddelen te kopen? Is roken de eigen verantwoordelijkheid van de roker? Of mag de industrie aangepakt worden omdat het jarenlang getracht heeft de bevolking tot roken te verleiden? Dat was de stelling die we u voorlegden vanochtend. Veel bijval, maar toch ook zo nu en dan een tegengeluid. Lees hierbij een samenvatting van de reacties. In de rubriek … Continued The post ‘De tabaksindustrie verplicht niemand om deze genotsmiddelen te kopen’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
24/09 14u45  Na de aanslag: 4 vragen over conflict Nederland-Iran Iran is zaterdag opgeschrikt door een grote aanslag op een militaire parade. De Iraanse regering beweert dat westerse landen, waaronder Nederland, de vermoedelijke daders steunen, en neemt stevige diplomatieke maatregelen. Wat is er aan de hand? Vier vragen en antwoorden over het conflict tussen Nederland en Iran. Wat is er gebeurd? Tijdens een militaire parade … Continued The post Na de aanslag: 4 vragen over conflict Nederland-Iran appeared first on Elsevierweekblad.nl.
24/09 11u15  ?Roken is ieders eigen verantwoordelijkheid? Lees meer >
24/09 10u00  Gaat de Verlichting uit? Lees meer >
22/09 20u45  Auteur Cees van Lotringen: Gaat de Verlichting uit? Lees meer >
22/09 11u30  Beginneling Baudet gaat af als een gieter Lees meer >
21/09 18u00  Grip op je Vermogen Maak kans op vrijkaarten U wilt uw vermogen op peil houden en liefst laten groeien, maar ook genieten van het goede leven. Maar het gaat niet alleen om nu, juist niet. Hoe geven wij de wereld optimaal door aan onze (klein)kinderen? Grip op je Vermogen, op 5 oktober 2018 in het World Forum in Den … Continued The post Grip op je Vermogen appeared first on Elsevierweekblad.nl.
21/09 18u00  Redactie Elsevier Weekblad Lees meer >
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van Elsevier.nl >

RTL.nl

Verbergen Tonen
25/09 19u45  Kiss&ride bij Schiphol blijft voorlopig gratis Het ophalen en wegbrengen van reizigers bij de luchthaven Schiphol kan de komende tijd gewoon nog voor nop. Schiphol onderzocht de mogelijkheid van een betaalde kiss and ride, maar is nu teruggefloten.
25/09 19u30  Gegniffel om pochende Trump bij Verenigde Naties Een ongemakkelijk moment tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Trump vertelde daar trots over de prestaties van zijn regering, waarna het publiek begon te gniffelen.
25/09 18u45  Oplossing voor Aquarius-vluchtelingen Er is een oplossing gevonden voor de 58 migranten aan boord van het voor de kust van Libië dolende schip Aquarius. Ze worden naar Malta gebracht en van daaruit verdeeld over vier landen in de EU.
25/09 18u30  Beklad graffitikunstwerk Anne Frank weer in ere hersteld De muurschildering van Anne Frank in Amsterdam is weer in ere hersteld. Een maand geleden werd het (al twee dagen nadat het klaar was) beklad.
25/09 18u00  Zwaargewonden treinongeluk Oss buiten levensgevaar Het 11-jarige meisje en de vrouw (32) die vorige week zwaargewond raakten bij het ongeval op een spoorwegovergang in Oss, zijn buiten levensgevaar. Het onderzoek naar de toedracht is in volle gang.
25/09 17u45  Truus (88) heeft 73 plakboeken met knipsels van de PVV: 'Fan van Wilders' Al negen jaar spit de 88-jarige Truus Vreriks kranten door om alles van de PVV én haar grote held Geert Wilders te verzamelen. Ze moet nu noodgedwongen stoppen. Dat de PVV-leider morgen bij haar op bezoek komt 'had ze nooit verwacht'. "Een enorme eer."
25/09 17u45  Dikke pech voor vakantiegangers, Ryanair schrapt 190 vluchten Pech voor sommige vakantiegangers. Ryanair schrapt vrijdag 190 van de 2400 geplande Europese vluchten vanwege een staking van piloten in verschillende landen, waaronder Nederland. 
25/09 17u30  Raft slaat om op Terschelling, zeven mensen naar het ziekenhuis Op Terschelling is een raft met tien personen erin omgeslagen in de branding, ter hoogte van strandpaal 8. Zeven mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht.
25/09 16u00  Defensie probeert alsnog zelf kleding te kopen voor Noorse oefening Na harde kritiek uit de Tweede Kamer gaat Defensie alsnog proberen kleding voor militairen voor een grote oefening in Noorwegen centraal in te kopen. "Ik ga kijken of we het nog op een andere manier kunnen organiseren", zei staatssecretaris Barbara Visser tijdens het vragenuurtje.
25/09 15u45  Beluga gespot in de Theems Engelse ecologen weten het bíjna zeker: een beluga, een witte dolfijn, zwemt momenteel in de Theems bij Gravesend.
25/09 14u45  10.000 euro per maand: dit zijn de kleine lettertjes van de Staatsloterij Dertig jaar lang iedere maand 10.000 euro op je bankrekening gestort krijgen klinkt als een droom en zo noemt de Staatsloterij deze Droomsalaristrekking dan ook. Is het wel zo'n mooie prijs als wordt beloofd? Natuurlijk, het gaat om veel geld, maar de boosdoeners inflatie en belasting liggen op de loer.
25/09 14u30  Vrachtwagenchauffeur schuldig aan dood meisje Een 57-jarige vrachtwagenchauffeur uit Assendelft die in oktober 2016 een fataal ongeluk heeft veroorzaakt in Amsterdam, is door de rechtbank schuldig bevonden. Door de aanrijding kwam een veertienjarig meisje om het leven.
25/09 10u30  Graffiti-eerbetoon aan Anne Faber na vier dagen overgespoten Het levensgrote portret dat als eerbetoon aan de vermoorde Anne Faber werd gemaakt, is na vier dagen al niet meer te zien. Het graffitikunstwerk is gisteren overgespoten. "Jammer dat dit moet gebeuren."
25/09 09u45  School overleden kinderen Oss in rouwadvertentie: 'Overvallen door immens verdriet' 'Als een kansrijke toekomst van jonge kinderen zo plotsklaps stopt, word je overvallen door immens verdriet', schrijft scholenkoepel SAAM in een rouwadvertentie die vandaag is gepubliceerd. Vier kinderen van de Osse basisschool De Korenaer kwamen donderdag om bij een ongeluk met een stint.
25/09 09u30  Militairen moeten zelf winterkleren kopen voor oefening Noorwegen Nederlandse militairen die volgende maand meedoen aan een NAVO-oefening in Noorwegen moeten hun eigen winterkleding regelen. KPU, het kledingbedrijf van de landmacht, kreeg de inkoop ervan niet op tijd geregeld.
Laatste update: vandaag om 19u45
Lees meer van RTL.nl >

NOS.nl

Verbergen Tonen
25/09 19u15  Minister De Jonge: minder strenge eisen aan eiceldonoren vanwege tekort Medici van het UMC Utrecht adviseren het kabinet de eisen aan vrouwen die hun eicellen willen doneren te versoepelen, om het tekort aan eicellen op te lossen. Ook vinden ze dat de huidige vergoeding van 900 euro voor eiceldonatie omlaag moet naar 300 euro. Dat staat in een advies dat minister De Jonge naar de Tweede Kamer heeft gestuurd en dat hij onderschrijft. Het advies werd gevraagd door de voorganger van De Jonge, minister Schippers. Onvruchtbare ouders staan op dit moment jaren op de wachtlijst door het eiceltekort. Schippers wilde weten of er oplossingen zijn. Die hebben de artsen gevonden door minder hoge eisen te stellen. Zij willen dat ook eicellen welkom zijn van vrouwen met erfelijke aandoeningen 'met een kleine impact op het welzijn van het toekomstig kind', zo staat in het rapport. Als voorbeeld noemen de artsen een behandelbare heupafwijking of een vernauwde voorhuid. Kleine kans Ook vrouwen van achttien tot vijfentwintig die zelf nog geen kinderen hebben moeten donor kunnen worden 'op voorwaarde dat zij goed geïnformeerd worden'. Volgens de artsen lopen zij door de donatie een kleine kans om zelf onvruchtbaar te worden, 'waardoor de (uiterst zeldzame) situatie kan ontstaan dat een donor zelf geen biologisch eigen kinderen meer kan krijgen'. Zij vinden dat risico echter aanvaardbaar. Ook vrouwen ouder dan vijfendertig zouden eiceldonor moeten kunnen zijn, zeggen de artsen. Bijvoorbeeld vrouwen die voor zichzelf hun eicellen hebben laten invriezen en deze willen doneren als ze ouder zijn. Vrouwen tot vijftig jaar moeten niet meer automatisch worden afgewezen, omdat de ontvangende vrouw ook tot haar vijftigste behandeld mag worden. Goed ouderschap Wensouders zouden juist iets strenger geselecteerd kunnen worden, zeggen de artsen. Zo moeten ouders die nog nooit eerder in Nederland zijn behandeld en nog geen eigen kind hebben, voorrang krijgen. Vrouwen bij wie meerdere keren een embryotransplantatie is mislukt zouden af moeten vallen. Ook stellen de artsen voor eicellen onder wensouders te verloten. Op dit moment komen alleen heterostellen voor ontvangst van een eiceldonatie in aanmerking. Dat is niet meer van deze tijd, vinden de artsen. 'Alleenstaanden en homo- en lesbische stellen zouden niet categorisch mogen worden uitgesloten op basis van hun relatiestatus', schrijven zij. 'Relatiestatus is geen indicatie voor 'goed ouderschap'.' Vergoeding Op dit moment ontvangen vrouwen die eicellen doneren rond de 900 euro voor het ongemak. Zij moeten een aantal weken een hormoontherapie ondergaan, krijgen een bloedonderzoek, een inwendige echo en moeten zich aan gezondheidsregels houden. De behandeling waarbij de eicellen uit hun lichaam worden gehaald duurt zo'n acht tot tien uur en gaat onder plaatselijke verdoving, waar zij gemiddeld een dag van moeten herstellen. De artsen adviseren minister De Jonge dit bedrag te verlagen omdat er nog steeds vrouwen kunnen zijn die hun eicellen doneren vanwege het geld en niet om iemand te helpen. Zij adviseren een vergoeding aan te houden van 300 euro plus een reiskostenvergoeding en andere onkosten. Groen licht Minister De Jonge onderschrijft de conclusies van het rapport en geeft de drie eicelbanken in Nederland groen licht om de veranderingen door te voeren. 'Ik vertrouw erop dat de beroepsgroepen, mede op basis van het voorliggende onderzoek, tot overeenstemming komen over een eventuele herziening van de huidige praktijk, met behoud van zorgvuldigheid', zo schrijft hij aan de Tweede Kamer. Hij gaat nog onderzoeken of hij kan voldoen aan een andere wens van de artsen, om meer bekendheid te geven aan eiceldonatie en donateurs te werven. Europese regels over werving en donoren en staatssteun staan dit misschien in de weg.
25/09 19u15  Oud-schooldirecteur verdacht van verduistering tienduizenden euro's Een oud-directeur van een school voor speciaal onderwijs in Rotterdam is gearresteerd, omdat zij voor tienduizenden euro's zou hebben gefraudeerd. De 50-jarige vrouw uit Rhoon zou valse facturen hebben gemaakt en die hebben gedeclareerd bij haar school. Vorig jaar oktober kwamen er onregelmatigheden in de boekhouding van de school aan het licht. De school liet een extern bureau onderzoek doen en deed daarna aangifte bij de politie. Na onderzoek door de financiële recherche doorzocht de politie de woning van de vrouw. Daarbij zijn onder meer tv's, een auto en een opvouwbaar zwembad in beslag genomen, meldt RTV Rijnmond. De vrouw wordt verhoord, waarna de politie haar zaak aan het Openbaar Ministerie overdraagt.
25/09 19u15  Na 150 jaar is het duidelijk: het is de minnares van de ambassadeur Het is een van meest bediscussieerde schilderijen uit de kunstgeschiedenis: L'Origine du monde (De oorsprong van de wereld) van Gustave Courbet. Omstreden, omdat het naakte onderlichaam van een vrouw is afgebeeld, met de vagina richting de kijker. Het schilderij uit 1866 laat niets aan de verbeelding over, behalve de identiteit van het model. Op het werk staat namelijk niet het gezicht van de vrouw. Toch heeft een Franse onderzoeker nu achterhaald wie Courbet heeft afgebeeld. Lang werd aangenomen dat Courbet zijn Ierse geliefde Joanna Hiffernan had geschilderd. Maar daar bleven twijfels over bestaan, vooral omdat Hiffernan felrode hoofdhaar niet correspondeert met het donkere schaamhaar op het schilderij. Feit is dat de Ottomaanse ambassadeur in Parijs, Halil Sherif Pasha, het werk bij Courbet had besteld voor zijn persoonlijke erotische collectie, die hij graag aan gasten toonde op feesten en partijen. En wat ook bekend is: de Parijse danseres Constance Queniaux was de minnares van de ambassadeur. Dat deed sommigen vermoeden dat ze het onderwerp zou kunnen zijn van L'Origine du monde, maar bewijs daarvoor werd nooit gevonden. Totdat de Franse literatuuronderzoeker Claude Schopp een briefwisseling las tussen twee schrijvers. In een van de brieven vond hij een opvallende passage: 'Je schildert toch niet het meest delicate en meest liefelijke interview van mevrouw Queniault van de opera.' Vooral het woord interview verwonderde Schopp. Toen de onderzoeker de originele handgeschreven brief opzocht, bleek dat er niet interview stond, maar interior (binnenste). Aangenomen wordt dat de briefschrijver Queniault schreef in plaats van Queniaux doordat hij niet precies wist hoe de naam werd geschreven. Bloem Toen Schopp zijn ontdekking liet zien aan kunsthistoricus Sylvie Aubenas, kwam die nog met aanvullend bewijs. Aubenas vertelde dat Queniaux een schilderij van Courbet naliet toen ze stierf in 1908. Op het werk staan camelia's afgebeeld, een bloem die wordt geassocieerd met courtisanes. Aubenas: 'Wat zou een beter cadeau zijn geweest van de artiest en zijn opdrachtgever aan Constance?'
25/09 19u00  Of je nou appt, belt of gamet: mobiel vasthouden op de fiets wordt verboden Als het aan het kabinet ligt, is het vanaf 1 juli 2019 verboden om te bellen en appen op de fiets. De ministers Van Nieuwenhuizen en Grapperhaus hebben een voorstel klaar. Belangstellenden kunnen nu eerst hun mening geven en daarna gaat het voorstel naar de Tweede Kamer. Het verbod was al verschillende keren aangekondigd. Van Nieuwenhuizen wijst erop dat fietsers die met hun telefoon bezig zijn een groter risico lopen op een ongeluk. Het is nu al verboden om te appen voor automobilisten en veel andere verkeersgebruikers. Dat verbod wordt uitgebreid tot fietsers, trambestuurders en bestuurders van alle voertuigen voor gehandicapten. Telefoongebruik enorm veranderd Dat gebruik van een mobiele telefoon aanvankelijk niet was verboden voor fietsers, kwam door het idee dat ze vanwege hun geringe snelheid minder risico liepen. Maar inmiddels zijn 'aard (sociale media) en omvang (smartphones en databundels) van het telefoongebruik op de fiets enorm veranderd', schrijft Van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer. Ze benadrukt ook dat het op fietspaden veel drukker is geworden en dat door de opkomst van de elektrische fiets de verschillen in snelheid zijn toegenomen. Naast de uitbreiding van het verbod tot bestuurders van alle voertuigen wordt in de regels de term 'mobiele telefoon' uitgebreid tot 'mobiel elektronisch apparaat'. In het belang van de verkeersveiligheid is het vasthouden van een van die apparaten voor geen enkele bestuurder meer toegestaan. De minister noemt de aanpassing 'een duidelijke en consistente norm', die bovendien tegemoetkomt aan een 'dringende maatschappelijke wens.' Van Nieuwenhuizen wijst erop dat volgens onderzoek fietsers zich over het algemeen wel bewust zijn van de risico's, maar dat toch de verleiding groot is om te bellen, te lezen of te schrijven. Volgens haar blijkt uit de cijfers nu niet dat veel fietsers ernstig gewond raken of overlijden door het gebruik van een telefoon. 'Maar elk door appen of bellen op de fiets veroorzaakt ongeval is er een te veel.'
25/09 18u45  Na 150 jaar bekend wie de vrouw is op 'L'Origine du monde' Het is een van meest bediscussieerde schilderijen uit de kunstgeschiedenis: L'Origine du monde (De oorsprong van de wereld) van Gustave Courbet. Omstreden, omdat het naakte onderlichaam van een vrouw is afgebeeld, met de vagina richting de kijker. Het schilderij uit 1866 laat niets aan de verbeelding over, behalve de identiteit van het model. Op het werk staat namelijk niet het gezicht van de vrouw. Toch heeft een Franse onderzoeker nu achterhaald wie Courbet heeft afgebeeld. Lang werd aangenomen dat Courbet zijn Ierse geliefde Joanna Hiffernan had geschilderd. Maar daar bleven twijfels over bestaan, vooral omdat Hiffernan felrode hoofdhaar niet correspondeert met het donkere schaamhaar op het schilderij. Feit is dat de Ottomaanse ambassadeur in Parijs, Halil Sherif Pasha, het werk bij Courbet had besteld voor zijn persoonlijke erotische collectie, die hij graag aan gasten toonde op feesten en partijen. En wat ook bekend is: de Parijse danseres Constance Queniaux was de minnares van de ambassadeur. Dat deed sommigen vermoeden dat ze het onderwerp zou kunnen zijn van L'Origine du monde, maar bewijs daarvoor werd nooit gevonden. Totdat de Franse literatuuronderzoeker Claude Schopp een briefwisseling las tussen twee schrijvers. In een van de brieven vond hij een opvallende passage: 'Je schildert toch niet het meest delicate en meest liefelijke interview van mevrouw Queniault van de opera.' Vooral het woord interview verwonderde Schopp. Toen de onderzoeker de originele handgeschreven brief opzocht, bleek dat er niet interview stond, maar interior (binnenste). Aangenomen wordt dat de briefschrijver Queniault schreef in plaats van Queniaux doordat hij niet precies wist hoe de naam werd geschreven. Bloem Toen Schopp zijn ontdekking liet zien aan kunsthistoricus Sylvie Aubenas, kwam die nog met aanvullend bewijs. Aubenas vertelde dat Queniaux een schilderij van Courbet naliet toen ze stierf in 1908. Op het werk staan camelia's afgebeeld, een bloem die wordt geassocieerd met courtisanes. Aubenas: 'Wat zou een beter cadeau zijn geweest van de artiest en zijn opdrachtgever aan Constance?'
25/09 18u15  Bekladde muurschildering van Anne Frank in ere hersteld De muurschildering van Anne Frank in Amsterdam-Oost die eind augustus werd beklad, ziet er weer uit als nieuw. De kleurrijke beeltenis van Anne Frank was pas twee dagen oud, toen iemand er dikke graffitiletters overheen spoot. De schildering was te zien op een muur op een braakliggend terrein van de Hogeschool Amsterdam. De Duitse kunstenaar Philip Scharbert maakte het werk gratis voor de hogeschool. Met toestemming van de school heeft hij de muurschildering hersteld, meldt NH Nieuws. Kritiek Het is onduidelijk wie er achter de bekladding zit. Er is niemand aangehouden. Volgens AT5 was er al kritiek op het kunstwerk toen het nog in de steigers stond. Graffitiartiesten zouden het onderwerp en de schilderstijl 'uitgekauwd' vinden.
25/09 18u15  Gewonden Stint-ongeluk Oss buiten levensgevaar Het 11-jarige meisje en de 32-jarige begeleidster die donderdag in Oss zwaargewond raakten bij het spoorwegongeluk met een elektrische bakfiets, zijn buiten levensgevaar. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De twee liggen nog altijd in het ziekenhuis. De politie heeft nog niet met ze gesproken. Bij het ongeluk op de bewaakte spoorwegovergang met de stint kwamen vier kinderen om het leven. De slachtoffers waren 4, 4, 6 en 8 jaar. Dankbaar De familie van de begeleidster heeft de politie laten weten dat ze dankbaar zijn voor alle steun. 'Onze dochter en echtgenote is buiten levensgevaar. Wij willen iedereen bedanken voor de steun en hulp die wij krijgen van familie, vrienden, collega's, ouders, kinderen, hulpverleners, bekenden en onbekenden. Het is hartverwarmend en het draagt ons in deze moeilijke periode. Onze gedachten gaan tegelijkertijd uit naar de andere gezinnen die hierbij betrokken zijn. Wij wensen hun veel kracht toe.' Hoe het ongeluk kon gebeuren wordt nog altijd uitgebreid onderzocht. Zo wordt er gesproken met getuigen, wordt de Stint onderzocht en worden camerabeelden bij de spoorwegovergang bekeken. De politie heeft nog niet gesproken met de bestuurster van de Stint.
25/09 18u00  Meerderheid van Nederlandse EU-fracties wil meer transparantie over bonnetjes Er moet voor de Europese verkiezingen een pact komen van alle Nederlandse politieke partijen waarin ze beloven openheid van zaken te geven over onkosten die gemaakt worden. Dat zegt fractievoorzitter Paul Tang van de PvdA in Brussel. Peter van Dalen van de ChristenUnie is het met Tang eens. 'We moeten streven naar maximale openheid. Het is publiek geld en dat moet publiek worden verantwoord.' 'Gemiste kans' Tang reageert op de uitspraak van het Europees Hof van Justitie, dat vanochtend bepaalde dat het parlement geen inzicht hoeft te geven in de vergoedingen. 'Doodzonde', noemt hij de uitspraak. 'Een kans op meer transparantie en betere verantwoording is voorbij gegaan.' Ook Peter van Dalen spreekt van een gemiste kans. Dennis de Jong van de SP noemt de uitspraak zelfs volkomen onjuist. 'Ik vind dat politici die zich kandidaat stellen voor de Europese verkiezingen van volgend van te voren moeten aangeven dat zij hun bonnetjes openbaar maken, dan weet de kiezer waar zij aan toe is.' Accountantsverklaring Ook GroenLinks, D66 en het CDA vinden dat er moet worden gestreefd naar meer transparantie. De Groenen, de Europese fractie waar GroenLinks deel van uitmaakt, heeft van alle fracties accountantsverklaringen op de website staan. Bij het CDA is zo'n accountantsverklaring ook verplicht. Vorig jaar ontstond daardoor nog politieke rumoer, omdat Annie Schrijer weigerde een accountantsverklaring te overleggen. Ondertussen heeft ook Schrijer beloofd voortaan haar bonnen te laten controleren. 'Huidige interne controle is afdoende' Bij de SGP en VVD staan ze niet te trappelen om meer afspraken te maken over onkostenvergoedingen. 'Er is interne controle en die is afdoende', zo laat de VVD weten. Het is onduidelijk wat het standpunt van de PVV is. De Europese verkiezingen zijn in mei volgend jaar.
25/09 18u00  Trump hamert bij VN op zelfbeschikking en eigenbelang Als alle landen de VS als voorbeeld nemen, laten we een veel betere wereld achter voor onze kinderen en kleinkinderen. Die boodschap droeg Donald Trump uit in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Ongeveer 130 regeringsleiders en tientallen ministers hoorden hem bij herhaling hameren op de grote successen die hij heeft behaald. Toen hij in het begin van zijn toespraak zei dat hij in twee jaar tijd al meer heeft bereikt dan welke Amerikaanse regering ooit in de geschiedenis, kwam er gelach uit de zaal. 'Die reactie had ik niet verwacht, maar goed', zei Trump, die vervolgens onverstoord verder ging met het schetsen van het sterkere, rijkere en veiliger land dat de VS volgens hem na het tijdperk-Obama is geworden. Trump hamerde op onafhankelijkheid en zelfbeschikking. Hij herhaalde zijn afkeer van organisaties als het Internationale Strafhof ('dat heeft geen gezag') en de OPEC ('die besteelt ons allemaal met zijn hoge olieprijzen') en zei dat landen als Duitsland zich niet afhankelijk moeten maken van Russisch gas. Hoopgevend Noord-Korea Over Noord-Korea was Trump veel gematigder dan vorig jaar. Toen dreigde hij nog dat land totaal te vernietigen als Kim Jong-un ('kleine raketman') niet zou stoppen met zijn nucleaire programma. Nu had hij, na het Singapore-treffen met Kim, lovende woorden over de maatregelen die het land heeft getroffen om te denucleariseren. 'Al blijven de sancties van kracht tot die denuclearisering een feit is.' Positief was Trump ook over India, Saudi-Arabië, Israël en Polen, 'die ieder op hun eigen manier werk maken van een betere toekomst'. Scherp afkeurend sprak hij over Venezuela, het olierijke land dat volgens hem te gronde is gericht door de socialisten, en vooral over Iran. Het regime daar is corrupt en zaait chaos, dood en vernietiging, zei Trump, die nieuwe economische sancties aankondigde. 'We geven, maar krijgen nooit iets terug' Ook zei hij dat zijn minister van Buitenlandse Zaken goed gaat kijken naar alle Amerikaanse hulpprogramma's in het buitenland. 'Wij zijn de grootste gever, maar krijgen nooit iets terug. We gaan dus eens goed kijken welke landen onze belangen dienen en onze echte vrienden zijn.' Bij zijn aankomst in de hal van het VN-gebouw had Trump al tegen verslaggevers geroepen dat hij nu heel tevreden is over Noord-Korea en over zijn verstandhouding met Kim Jong-un. 'We zijn al druk bezig met de voorbereidingen voor nieuw overleg. Ik verwacht dat we elkaar binnenkort weer zullen spreken. Onze onderlinge band is uitstekend en het gaat sowieso met Noord-Korea veel beter dan velen denken.' Over Iran zei Trump tegen de pers dat een gesprek op korte termijn met president Rohani er niet in zit. Het zal er heus nog wel eens van komen, maar nu nog niet, zei hij. 'Dan zal Iran op z'n minst eerst zijn toon moeten matigen.'
25/09 18u00  Schiphol mag niet zomaar geld vragen voor kiss & ride Luchthaven Schiphol mag niet zonder toestemming van de gemeente Haarlemmermeer geld vragen voor het afzetten of ophalen van passagiers vlak bij de terminal. Dat zegt waarnemend burgemeester Onno Hoes. De zogenoemde 'kiss & ride' is nu nog gratis. Schiphol overweegt het heffen van parkeergeld om zo milieuvervuiling terug te dringen en de passagiersstromen van en naar de luchthaven beter te reguleren. Betaald halen en brengen kan ertoe leiden dat mensen vaker met het openbaar vervoer komen, aldus Schiphol. Het plan leidde afgelopen zomer tot verontwaardiging onder reizigers, meldt NH Nieuws. D66 in Haarlemmermeer wilde naar aanleiding daarvan weten hoe de burgemeester tegen het plan aankijkt en stelde vragen in de gemeenteraad. Burgemeester Hoes antwoordde dat Schiphol de gemeente niet op de hoogte heeft gebracht van het plan. Het kiss & ride-deel van de luchthaven bevindt zich op de openbare weg en Hoes zegt dat Schiphol niet zonder toestemming van de gemeente mensen mag laten betalen voor parkeren op de openbare weg. 'Plan nog niet concreet' Schiphol laat in een reactie weten dat het plan voor betaald afzetten of ophalen nog niet concreet is. 'Het is een van de ideeën waar we mee spelen', zegt een woordvoerder. 'De burgemeester zegt niet dat het niet mag, alleen dat het niet zonder toestemming mag. Maar we denken over meerdere maatregelen na om de groei van het aantal passagiers aan te kunnen en er is nog niets definitief.'
25/09 17u30  Kabinet: 15.000 euro voor Q-koortspatiënten niet bedoeld als schadevergoeding De maximaal 15.000 euro die Q-koortspatiënten en nabestaanden kunnen aanvragen bij de overheid is niet bedoeld als vervanging van een schadevergoeding, zegt minister Bruins voor Medische zorg. 'Je kunt in woorden zeggen dat het vreselijk is dat mensen aan de ziekte hebben geleden of nog lijden, en dat mensen zijn overleden', zegt Bruins. 'Wat we hier hebben bedoeld is ook financieel een gebaar te maken naar de mensen die lijden.' Lachwekkend Q-koortspatiënten reageerden gisteren furieus op de hoogte van het bedrag. 'Lachwekkend' en 'een zakcentje' noemden zij de tegemoetkoming. Bruins zegt dat hij dat wel begrijpt, maar dat het bedrag nooit is bedoeld om werkelijke inkomensschade of medische kosten te compenseren. 'Daarom zijn er ook nog schadevergoedingsprocedures gaande', zegt Bruins. 'Dit is daarnaast, of er bovenop.' Het kabinet gaat nu inventariseren hoeveel mensen gebruik willen maken van deze regeling, waar 15 miljoen euro voor is gereserveerd.
25/09 17u15  Tot drie jaar cel geëist tegen verkopers 'gekloonde' Ziggo-modems Het Openbaar Ministerie eist celstraffen tot 3 jaar tegen drie mannen die honderden illegale modems verkochten van provider VodafoneZiggo. Met de apparatuur konden de kopers illegaal internetten en televisie kijken. Het drietal werd in november vorig jaar opgepakt. De hoofdverdachte is een man van 36 uit Rotterdam. Hij bewerkte de modems met behulp van speciale software en kopieerde daarbij gegevens van modems van andere, nietsvermoedende Ziggo-klanten. Tegen hem is drie jaar cel geëist. Apparatuur verduisterd De gekloonde modems werden vervolgens verkocht voor zo'n 150 euro. De twee medeverdachten, die bij Ziggo werkten, leverden en installeerden de apparatuur bij de kopers. Zij liepen rond in werkkleding en gebruikten een bus van de provider. Ze verduisterden volgens het OM voor zo'n 70.000 euro aan apparatuur. Tegen deze twee mannen eiste het OM een celstraf van 18 maanden, waarvan zes voorwaardelijk, en een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Digitale aanvallen via modems De officier van justitie neemt de zaak hoog op vanwege de risico's die de gekloonde modems met zich meebrengen. De apparatuur kan worden ingezet bij DDoS-aanvallen. 'Door het risico op achterdeurtjes in de software, komt de internetveiligheid in het gevaar', zegt het OM. De politie in Rotterdam kwam de drie op het spoor dankzij een tip uit Canada. In dat land voerde een netwerk van cybercriminelen digitale aanvallen uit. Het netwerk stond in verbinding met de computer van een van de verdachten in Rotterdam.
25/09 17u15  Ministerie Oostenrijk wil persvrijheid beperken voor 'negatieve media' De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken ligt onder vuur na het lekken van een mail die vanuit zijn ministerie naar de politietop is gestuurd. In de mail schreef een woordvoerder van minister Herbert Kickl dat bepaalde media wel heel negatief en eenzijdig berichten en daarom maar beter minder informatie konden krijgen. 'Falter en Der Standard en meer recent Kurier hebben zeer eenzijdig en negatief bericht over het ministerie en de politie', staat in de mail aan de communicatiechefs van de politie. 'Ik stel daarom voor de communicatie met deze media te beperken tot het noodzakelijke, wettelijke bepaalde niveau.' De kranten die genoemd worden in de mail zijn progressief liberale dagbladen. Kurier is een van de grootste kranten van het land. Falter is een journalistiek onderzoekstijdschrift dat elke week verschijnt. De mail lekte ook weer uit via Kurier en Der Standard. Maandagavond publiceerden deze kranten het interne bericht. Het ministerie verdedigde het advies die avond nog. 'Dit advies is gebaseerd op vele jaren ervaring van vele communicatiemedewerkers van Binnenlandse Zaken.' Maar vandaag haastte de Oostenrijkse oppositie zich om de FPÖ-minister ter verantwoording te roepen in het parlement. De sociaal-democraten vinden dat er een 'gevaarlijke grens' is overschreden en ook de Oostenrijkse Verslaggevers Zonder Grenzen spreken van een 'ongelooflijke en onacceptabele beperking van de persvrijheid'. Kurz steunt pers Op veel steun van coalitiegenoot en bondskanselier Sebastian Kurz van de ÖVP hoeft Kickl ook niet te rekenen. 'Elke beperking van persvrijheid is onacceptabel', zegt Kurz in een reactie. 'Er kan geen sprake zijn van uitsluiting of een boycot van bepaalde media.' Oostenrijkse media vragen zich af of Kickl nog aan kan blijven. De minister heeft sinds zijn aantreden in december al herhaaldelijk op de schopstoel gezeten. Zo kwam hij onder vuur na een schandaal met de inlichtingendienst en laat hij zich geregeld op controversiële wijze uit over het migratiebeleid.
25/09 17u15  Het is nu afwachten of Instagram langzaam verandert in 'Facebook 2.0' Er is opnieuw onrust binnen Facebook. De oprichters van dochterbedrijf Instagram - Kevin Systrom en Mike Krieger - hebben vandaag aangekondigd dat ze vertrekken. Dat deden ze gezamenlijk, wat op zichzelf al een slecht teken is. Een reden voor hun vertrek gaven ze niet. In een gezamenlijke verklaring stonden zinsneden als 'dankbaar voor de afgelopen jaren' en 'nieuwe avonturen'. Mark Zuckerberg en Sheryl Sandberg, die sinds jaar en dag moederschip Facebook bestieren, werden niet genoemd. Ze kregen alleen een eervolle vermelding in een Instagram-bericht van Krieger. Facebook kocht de foto- en videodienst in mei 2012 voor ongeveer 1 miljard dollar. De afgelopen jaren kregen Systrom en Krieger de ruimte om hun eigen koers te varen. En dat deden ze goed: het platform is hard gegroeid naar 1 miljard maandelijks actieve gebruikers (Facebook heeft er ruim 2,2 miljard). Botsen met de baas Het speculeren over de redenen van hun vertrek is in volle gang. Goed ingevoerde Amerikaanse media melden dat ze de laatste tijd steeds minder ruimte kregen om zelfstandig Instagram te besturen. Ook zouden ze hebben gebotst met hun baas Mark Zuckerberg. 'De laatste tijd waren ze gefrustreerd omdat dagelijkse bemoeienis van Zuckerberg toenam', schrijft persbureau Bloomberg. 'Hij leunde steeds meer op Instagram om de toekomst van Facebook te bepalen.' Instagram wordt steeds vaker gezien als hét sociale netwerk waar je wil zijn, in plaats van Facebook. Dat platform heeft te maken gehad met een aaneenschakeling van schandalen, kan soms overkomen als een 'kermis' aan informatie en het probeert constant je aandacht te trekken. Mede daardoor stappen jonge gebruikers over van Facebook naar Instagram. Het lijkt erop dat Facebook zich klaarmaakt voor een toekomst waarin Instagram een belangrijkere rol speelt. De verwachting is dat de app in 2020 goed zal zijn voor een kwart van de inkomsten. Facebook heeft aangegeven meer geld te willen verdienen aan de foto- en videodienst. Dat vertaalt zich al snel naar meer advertenties. En dan kunnen er belangen gaan botsen. Je hebt het belang van de oprichters, die niet alleen zakelijk denken maar vanuit het product en de gebruiker. Hoe meer reclame je in de app stopt, hoe minder het lijkt op hoe het ooit is bedacht (in het begin kon je reclamevrij browsen in Instagram). Daar tegenover staat het zakelijke belang. Alles leuk en aardig - een miljard gebruikers - maar die moeten wel wat opleveren. Waar de oprichters mogelijk ook moeite mee hadden, is dat ze door een reorganisatie bij Facebook een nieuwe 'vicepresident product' kregen: Adam Mosseri. Hij behoort tot de inner circle van topman Zuckerberg. De vraag die voorlopig onbeantwoord blijft: wat betekent dit voor Instagram? De visionairs achter de app zijn weg. De kans bestaat dat Facebook meer elementen gaat toevoegen waarvan de oprichters wellicht zouden zeggen: past dat nou wel goed bij de app? Of de recente toevoeging van IGTV (Instagram TV) daar ook bijhoort. is gissen. Al is het wel een functie die tot nu toe lauw wordt ontvangen. Het lijkt dus niet gek om te denken dat je op Instagam meer reclame gaat zien. Bijvoorbeeld in Instagram Stories, wat dagelijks door 400 miljoen mensen wordt gebruikt. Of nog vaker in de tijdlijn. Want ten slotte wil Facebook blijven groeien in omzet, al is het maar om de aandeelhouders te vriend te houden.
25/09 16u45  Klimaatplannen te vaag voor doorrekening De plannen voor een Klimaatakkoord zijn nog te vaag om door te rekenen. In de zomer waarin de tuinen verdorden en landbouwgewassen verschrompelden vanwege de hitte, probeerden medewerkers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB) de effecten van de voorstellen door te rekenen, maar dat bleek bij veel plannen nog niet mogelijk. PBL en CPB komen daarom vrijdag met een 'analyse', in plaats van de eerder aangekondigde doorrekening. 'PBL heeft geanalyseerd wat de effecten zijn van de voorstellen en waar mogelijk een inschatting gemaakt van de kosten', zo staat in de uitnodiging voor de presentatie aanstaande vrijdag. Voor het akkoord is aan zes 'klimaattafels' onderhandeld. Dit is de ingewikkelde puzzel van het klimaatakkoord: Voor het einde van het jaar moet duidelijk worden hoe de komende twaalf jaar huizen energiezuiniger moeten worden. Ook moet Nederland in die periode over op elektrische auto's en moet de industrie zo veel mogelijk af van fossiele brandstoffen. Maar het zogenoemde Voorstel voor hoofdlijnen van een Klimaatakkoord dat op 10 juli werd gepresenteerd, is op veel punten dus nog te vaag. Zo is bijvoorbeeld nog niet duidelijk hoe elektrisch rijden gestimuleerd moet worden en hoe de industrie van kolen, olie en gas over moet op schone elektriciteit. Halvering CO2 uitstoot wel haalbaar Er is ook goed nieuws. Als alle plannen beter uitgewerkt worden, is het volgens de rekenmeesters van het kabinet in theorie wel mogelijk om de CO2-reductie in 2030 gehalveerd te hebben. De coalitiepartijen hebben in het regeerakkoord afgesproken dat de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent gedaald moet zijn ten opzichte van 1990. Het kabinet streeft ernaar om in Europees verband afspraken te maken om de doelstelling te verzwaren naar 55 procent. Kabinet aan zet De analyse van de planbureaus maakt duidelijk dat er keuzes gemaakt moeten worden over wijzigingen in de belasting op bijvoorbeeld energie en auto's. Ook steun aan de industrie moet worden bekeken. Al die zaken bleken buitengewoon gevoelig tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, waar met name CDA-leider Buma zijn zorgen uitte over een dreigende revolte tegen kostbare klimaatmaatregelen onder de bevolking. Het is achter de schermen binnen de coalitie een ingewikkelde discussie. Nog niet zeker is daarom of het kabinet komende vrijdag al met een reactie op de analyse komt. Tijdens een debat in de Tweede Kamer moeten de contouren duidelijk worden voor de afronding van het Klimaatakkoord, eind dit jaar. Om ervoor te zorgen dat die onderhandelingen niet eindeloos duren, gaat minister Wiebes van Economische Zaken na het Kamerdebat meer zelf mee-onderhandelen.
Laatste update: vandaag om 19u15
Lees meer van NOS.nl >

AD.nl

Verbergen Tonen
25/09 19u45  Amateurs AFC vernederen profs van Telstar in de beker In het eerste duel van het bekertoernooi is er meteen voor een stunt gezorgd. Tweededivisionist AFC liet in eigen huis niets heel van Telstar. Het werd maar liefst 5-0 voor de Amsterdammers.
25/09 19u45  Vitesse zegt huurovereenkomst voor Gelredome op Vitesse heeft per 1 oktober 2023 de huur opgezegd van Gelredome. De club wil niet weg uit het stadion, maar ziet de stap als noodzakelijk om te komen tot een ‘nieuw, redelijk en evenwichtig’ huurcontract.
25/09 19u45  LIVE | RKC vergroot zorgen van armoedig NAC Het KNVB_bekerseizoen 2018-2019 is begonnen. Mis in dit liveblog - ónder de tussenstanden - niets van alle ontwikkelingen op de velden én alle tussenstanden.
25/09 19u30  Kiss & Ride Schiphol blijft voorlopig toch gratis Het brengen en halen van reizigers van Schiphol blijft voorlopig gewoon gratis. De luchthaven wilde de Kiss & Ride eerder betaald maken om de chaos rond het vliegveld te beperken, maar dat mogen ze niet doen zonder toestemming van de gemeente Haarlemmermeer. En die heeft nooit toestemming gegeven, laat staan een verzoek binnen gekregen van de luchthaven.
25/09 19u30  LIVE | NAC na blunder Sporkslede ook op achterstand bij RKC Het KNVB_bekerseizoen 2018-2019 is begonnen. Mis in dit liveblog - ónder de tussenstanden - niets van alle ontwikkelingen op de velden én alle tussenstanden.
25/09 19u15  Driving Miss Daisy: acteerwerk van het hoogste niveau Er zijn theatervoorstellingen waar je reikhalzend naar uitkijkt. Driving Miss Daisy is er zo een.
25/09 19u15  AFC vernedert Telstar en zorgt voor eerste bekerstunt In het eerste duel van het bekertoernooi is er meteen voor een stunt gezorgd. Tweededivisionist AFC liet in eigen huis niets heel van Telstar. Het werd maar liefst 5-0 voor de Amsterdammers.
25/09 19u15  LIVE | NAC heeft het lastig bij RKC Het KNVB_bekerseizoen 2018-2019 is begonnen. Mis in dit liveblog - ónder de tussenstanden - niets van alle ontwikkelingen op de velden én alle tussenstanden.
25/09 19u15  'Bekentenis moord aan undercoveragent is ook bewijs' De bekentenis van Wim S. tegen een undercoveragent over de moord op zijn vrouw Heidy Goedhart is toelaatbaar als bewijs. Dat is het advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad, waar de tot twintig jaar veroordeelde S. een procedure heeft lopen.
25/09 19u00  Halep onderuit in tweede ronde in Wuhan Simona Halep is uitgeschakeld in de tweede ronde van het tennistoernooi in het Chinese Wuhan. De Roemeense nummer één van de wereld was niet opgewassen tegen Dominika Cibulkova.
25/09 19u00  AFC zorgt met uitschakeling Telstar voor eerste bekerstunt In het eerste duel van het bekertoernooi is er meteen voor een stunt gezorgd. Tweededivisionist AFC liet in eigen huis niets heel van Telstar. Het werd maar liefst 5-0 voor de Amsterdammers.
25/09 19u00  Roeland Fernhout scoort rol in Britse hitserie Roeland Fernhout heeft een bijrol bemachtigd in het nieuwe seizoen van de Britse hitserie Killing Eve. Dat heeft zijn agentschap Henneman vandaag bevestigd. Welke rol de Nederlandse acteur exact speelt, is niet bekend.
25/09 18u45  LIVE | NAC op bezoek in Waalwijk, amateurs AFC laten niks heel van Telstar Op Sportpark Goed Genoeg in Amsterdam fluit arbiter Erwin Blank vanmiddag het KNVB-bekertoernooi 2018-2019 op gang. Tweede-divisionist AFC ontvangt Telstar uit de Keuken Kampioen Divisie. Mis in dit liveblog - ónder de tussenstanden - niets van alle ontwikkelingen op de velden én alle tussenstanden.
25/09 18u30  MVV- Go Ahead wordt niet overgespeeld Het duel tussen MVV Maastricht en Go Ahead Eagles (1-2) van 31 augustus in de eerste divisie hoeft niet worden overgespeeld. Paco van Moorsel was toch speelgerechtigd om voor de club uit Deventer uit te komen, zo blijkt uit onderzoek van de KNVB.
25/09 18u30  Hak komt met potjes rode kool en bietjes zonder suiker en zout De bekende Hak-klassiekers, rode kool en rode bieten met appels in pot, zijn nu ook zonder suiker en zout in supermarkten verkrijgbaar. Hak wil consumenten helpen om op een gemakkelijke en gezonde manier groente en fruit te eten. Daarnaast zijn de traditionele varianten ook nog verkrijgbaar.
Laatste update: vandaag om 19u45
Lees meer van AD.nl >

de Volkskrant

Verbergen Tonen
25/09 19u30  Zweden zet Europese trend voort: formatie regering zit muurvast Twee weken na de verkiezingen zit de coalitievorming in Zweden muurvast. De zittende regering van de Sociaaldemocraten is dinsdag op de eerste vergadering van het nieuwe parlement weggestemd, ondanks dat de partij van premier Stefan Löfven als grootste uit de bus was gekomen. Na Spanje, Nederland, Italië en Duitsland gaat nu ook Zweden een moeilijke formatie beleven met een versplinterd politiek landschap.
25/09 19u15  Urinestank en plakkerige vloer: de NS doet er van alles aan, maar de wc in de trein blijft een heikel punt De OV-ombudsman wil dat alle treinen en stations voorzien worden van toiletten, ook de kleintjes. De NS hebben de afgelopen jaren gewerkt om de toiletten talrijker en beter te maken, maar voor reizigers blijven trein en wc een combinatie van wisselend succes.
25/09 19u15  Slachtoffers Oss buiten levensgevaar, onderzoek is in volle gang Het meisje (11) en de begeleider (32) die zwaargewond raakten bij het ongeval met de elektrische bolderkar op de spoorwegovergang in Oss, zijn buiten levensgevaar. Dat meldt de politie. Het onderzoek naar het ongeluk is in volle gang. De politie kan op dit moment nog geen conclusies trekken over de toedracht.
25/09 19u15  Duitse katholieke kerk erkent misbruik van duizenden kinderen De rooms-katholieke kerk in Duitsland is diep door het stof gegaan voor het seksueel misbruik door geestelijken. Het hoofd van de kerk, kardinaal Reinhard Marx, bood dinsdag zijn excuses aan de duizenden slachtoffers die in de afgelopen zeventig jaar als kind werden misbruikt door kerkfunctionarissen.
25/09 18u30  Inktspotprijs 2018 voor Tjeerd Royaards Goedemiddag,
25/09 18u15  Jeugdsoos veroordeeld voor dronkenschap en dood 15-jarige jongen De Maastrichtse rechtbank heeft een Limburgse jeugdsoos veroordeeld vanwege het dronken maken van een minderjarige, een uniek vonnis. Zijn moeder: ‘als Max gewoon cola had gedronken, was dit niet gebeurd’. Max belandde na vier halve liters bier en een paar shotjes op de snelweg, waar hij op de A2 werd aangereden door een auto.
25/09 18u15  Premier Nieuw-Zeeland brengt haar baby mee naar toespraak bij de VN Baby Neve Te Aroha werd verschoond in een vergaderzaal en bij de VN-toespraak van haar moeder keek ze gewoon toe. De premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, wist internationaal opnieuw de aandacht op zich te vestigen door maandag haar drie maanden oude baby mee te nemen in de zaal van de VN. Ardern werd direct volop lof toegezwaaid.
25/09 17u45  Van Gronings gas af? Dat wordt haastwerk De 170 grootste gebruikers van Gronings gas moeten overstappen op een andere energiebron. Het enthousiasme varieert van ‘ik vind het prima om ermee te stoppen’ tot ‘het Rijk moet betalen’. Het wordt sowieso een hele klus.
25/09 17u45  Migranten van reddingsschip Aquarius vinden toch een haven Frankrijk, Portugal en Spanje hebben een akkoord bereikt over het verdelen van de 58 migranten aan boord van reddingsschip Acquarius. Eerder vandaag weigerde Frankrijk nog het schip aan te laten meren in Marseilles.
25/09 16u45  Appen als bestuurder (dus ook op de fiets) wordt volgend jaar verboden Appen op de fiets of als bestuurder van een ander voertuig wordt vanaf 1 juli volgend jaar verboden. De ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) hebben een voorstel daartoe naar de Tweede Kamer gestuurd. Het wordt verboden 'om tijdens het besturen van alle voertuigen (dus inclusief de fiets) een mobiel elektronisch apparaat vast te houden', zo staat in het voorstel.
25/09 15u15  Theatervoorstelling Rauw toont de impact van het politievak: ‘Een klap kun je krijgen!’ Theatervoorstelling Rauw is speciaal ontwikkeld om de moeilijke kanten van het harde politiewerk bespreekbaar te maken. Praten over emoties of elkaar aanspreken op fouten, is bij veel politiemensen namelijk nog een brug te ver.
25/09 15u00  Frankrijk weigert reddingsschip Aquarius 2 aan te laten meren Frankrijk laat het reddingsschip Aquarius 2 met 58 opgepikte migranten voorlopig niet aanmeren in de haven van Marseille. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire zegt te zoeken naar een ‘Europese oplossing’ voor de asielzoekers.
25/09 14u45  Zorgpremie DSW valt lager uit dan voorspeld in de Miljoenennota De Schiedamse zorgverzekeraar DSW heeft traditiegetrouw een week na Prinsjesdag als eerste zorgverzekeraar de premie voor volgend jaar bekendgemaakt. De nieuwe premie komt uit op 112 euro per maand en is daarmee 4,50 euro duurder dan dit jaar. De stijging pakt lager uit dan verwacht.
25/09 14u30  Moskou en Parijs kunnen niet zonder elektrische step Na de VS maakt de elektrische step ook een opmars in Moskou en Parijs. Slimme ondernemers bieden deelsteps en bijbehorende apps aan om de verkeersdrukte in de metropolen te omzeilen. En maken daarbij handig gebruik van het gebrek aan regelgeving. De vraag is of dit niet tot problemen gaat leiden.
25/09 14u30  Bedrijven spekken goede doelen met 33 miljoen euro, particulieren gulste gevers Bedrijven zijn voor goede doelen een substantiële bron van inkomsten. De 25 grootste goede doelen ontvingen in 2017 bijna 33 miljoen euro. Dat is circa 4,5 procent van de totale opbrengst uit donaties. Stichting Woord en Daad ontvangt met 5,1 miljoen euro het meest, vooral van christelijke ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf.
Laatste update: vandaag om 19u30
Lees meer van de Volkskrant >

NRC Handelsblad

Verbergen Tonen
25/09 19u45  Franse oud-premier Valls wil doorstarten in Barcelona Manuel Valls, de oud-premier van Frankrijk, stelt zich kandidaat voor de post van burgemeester in Barcelona. Een unicum in de Europese politiek.
25/09 19u45  Gewonden treinongeluk Oss buiten levensgevaar De 32-jarige begeleidster van de kinderen en een 11-jarig meisje raakten zwaargewond en liggen nog in het ziekenhuis.
25/09 19u30  Alle 58 migranten op reddingschip Aquarius mogen aan wal EU-lidstaten Frankrijk, Spanje, Duitsland en Portugal hebben afgesproken ieder een groepje migranten op te nemen.
25/09 19u15  ’s Ochtends flauwgevallen, ‘s middags wereldkampioen Annemiek van Vleuten reed een superieure tijdrit, ruim acht uur nadat ze bij de dopingcontrole flauwviel. „Ik ging dood aan de finish.”
25/09 19u00  Labourcongres stemt tegen Brexitdeals regering De grootste oppositiepartij van het Verenigd Koninkrijk kiest een harde lijn wat betreft het Britse vertrek uit de Europese Unie.
25/09 19u00  Gewonden treinongeluk Oss zijn buiten levensgevaar De 32-jarige begeleidster van de kinderen en een 11-jarig meisje raakten zwaargewond en liggen nog in het ziekenhuis.
25/09 18u15  Trump haalt bij VN uit naar Iran, China, Internationaal Strafhof Aan het begon van Trumps speech vond een opmerkelijk moment plaats. Toen hij zei dat het historisch goed ging met de VS, lachten de aanwezige diplomaten en regeringsleiders hem uit.
25/09 18u00  Inktspotprijs 2018 naar Tjeerd Royaards Cartoonist Tjeerd Royaards heeft dinsdag de Inktspotprijs 2018 gewonnen. De Amsterdamse tekenaar krijgt de onderscheiding voor zijn cartoon ‘Goede migrant, slechte migrant?’.
25/09 17u30  Appen op de fiets vanaf juli 2019 verboden Het gebruik van mobiele elektronische apparaten zoals mobieltjes en laptops is straks in elk voertuig verboden. De politie denkt het verbod te kunnen handhaven.
25/09 17u15  Beter antibiotica dan het mes bij acute blindedarm Iemand met een acute blindedarmontsteking hoeft niet meteen onder het mes. In veel gevallen kan antibiotica het genezen.
25/09 17u15  Voedselgebrek dreigt op Russisch schip in Terneuzen Door achterstallige betalingen wordt er geen voedsel geleverd aan de bemanning. Ook kunnen de personeelsleden niet van boord.
25/09 17u15  Coalitie kritisch op rechtsbijstandsplan minister Dekker Mensen moeten van Dekker voortaan meer zélf betalen en meer zelf regelen. Onacceptabel, vindt de coalitie.
25/09 17u15  Alles zit Labour mee, maar de Brexit hangt als een grauwsluier boven het partijcongres Het uittreden uit de EU is als thema te groot, te polariserend en te dominant voor de partij om tot standpunten te komen die de belangrijkste politieke vragen behandelen.
25/09 17u00  Doe eens normaal, man! Woensdag spreekt Mark Rutte de voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN in New York toe; dit jaar is dat president Trump. Dit is wat de premier volgens Ko Colijn moet zeggen.
25/09 16u45  President Argentijnse centrale bank stapt op Caputo’s besluit komt als een verrassing: hij stond pas drie maanden aan het hoofd van de Banco Central. Hij gaf privéomstandigheden als reden voor zijn vertrek.
Laatste update: vandaag om 19u45
Lees meer van NRC Handelsblad >

Trouw

Verbergen Tonen
25/09 19u45  Paus Franciscus: Misbruik drijft gelovigen de kerk uit De nieuwe golf aan misbruikschandalen die over de rooms-katholieke kerk spoelt, drijft gelovigen de kerk uit, zegt paus Franciscus.
25/09 19u30  Appen vanaf volgende zomer verboden voor fietsers en trambestuurders Per 1 juli 2019 is appen op de fiets verboden. Minister Cora van Nieuwenhuizen van infrastructuur en waterstaat stuurde dinsdag een wetsvoorstel hierover naar de Tweede Kamer.
25/09 18u30  Q-koortspatiënten voelen zich miskend door ‘magere’ vergoeding Patiënten met blijvende Q-koortsklachten zijn ontevreden over de 14,5 miljoen die het kabinet uittrekt om hen tegemoet te komen. Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins spreekt van een vergoeding van maximaal 15.000 euro per persoon. Patiëntenvereniging Q-uestion vindt dat te weinig.
25/09 18u15  Trump telt zegeningen bij VN De wereld is mooier en beter geworden sinds Donald Trump is begonnen als president van de VS. Dat zei hij vandaag in zijn toespraak tot de Verenigde Naties.
25/09 17u45  Meer banken falen in aanpak witwassen Volgens toezichthouder DNB controleren meerdere banken hun klanten onvoldoende. Zo kunnen zij meewerken aan witwassen, zoals eerder bleek bij ING.
25/09 17u15  Alleen maar mist rond vermissing Kamphuis Wat is de vermiste Arjen Kamphuis overkomen? 'De feiten passen niet bij elkaar', zegt goede vriendin Ancilla van de Leest.
25/09 16u45  Bij ‘Niemand in de stad’ zit het coming-of-age-drama in de staart Niemand in de Stad Regie: Michiel van Erp. Met: Minne Koole, Jonas Smulders, Chris Peters, Julia Akkermans, Sofie Porro, Hans Kesting, Huub van der Lubbe, Anneke Blok, Ariane Schluter, Kim Feenstra. ★★★☆☆
25/09 16u45  Michiel van Erp: ‘Het studentenleven is beslist een cliché, maar ik gebruik het als arena’ Hij is gelauwerd documentairemaker en nu debuteert Michiel van Erp met zijn eerste speelfilm 'Niemand in de stad'. Over drie studenten die worstelen met zichzelf en hun vaders. Een verhaal dat hij herkent. 'Ik weet nog wel dat ik op mijn zestiende dacht: o god, straks ben je achttien en dan?'
25/09 16u15  De ongemakkelijke dierenportretten van Kees Timmer houden de toeschouwer een spiegel voor Elke week beschrijft Trouw een kunstwerk of museum dat u niet mag missen. Vandaag: de dierenportretten van Kees Timmer.
25/09 16u00  Zien huilen doet huilen. Tissues, kom er maar weer in Een vaste burcht in ons televisielandschap: ‘Spoorloos’. Al sinds 1990 trekt het in groten getale kijkers, en tranen: de firma Kleenex mag weleens om een omroepbijdrage worden gevraagd, als tegenprestatie voor dit emotionerende programma dat geknapte familiebanden herstelt.
25/09 15u45  Nieuw betaalsysteem moet handel met Iran overeind houden Europese bedrijven durven de Amerikaanse sancties tegen Iran niet te trotseren. De landen die de handel met Iran willen voortzetten, proberen dat te veranderen met een alternatief betaalsysteem.
25/09 15u30  Brazilië is de vluchtelingen beu: ‘Die Venezolanen weten niet wat werken is’ Venezolanen vertrekken met tienduizenden naar het zuidelijke buurland Brazilië, op de vlucht voor honger en ellende. Daar komen ze, via de enige doorgaande weg in afgelegen, arm oerwoudgebied terecht. Dat leidt tot spanningen met de plaatselijke bevolking. Deel 2 van een tweeluik: de Brazilianen.
25/09 15u15  De vraag is niet of Nederland ooit vol kan zijn, maar wanneer dat punt bereikt is In het jaar waarin ik geboren werd, telde Nederland iets meer dan 10,5 miljoen inwoners. Op het moment waarop ik dit stukje tik zijn het er op de kop af 17.256.627.
25/09 15u15  De ABBA-formule is nog steeds niet uitgewerkt Musical Mamma Mia! Stage Entertainment ★★★★☆
25/09 15u15  'Een klein leven' is een fenomenale symfonie van pijn en verdriet Theater Een klein leven Internationaal Theater Amsterdam ★★★★★
Laatste update: vandaag om 19u45
Lees meer van Trouw >

Het Parool

Verbergen Tonen
25/09 19u45  AFC zorgt met bekeruitschakeling Telstar voor stunt In het eerste duel van het bekertoernooi is er meteen voor een stunt gezorgd. Tweededivisionist AFC liet in eigen huis niets heel van Telstar. Het werd maar liefst 5-0 voor de Amsterdammers. Vanaf de start liet de thuisploeg zien geen angst te hebben. Dat resulteerde binnen het kwartier al in de openingstreffer van Fouad Belarbi. Maar het was pas de tweede helft toen AFC echt de smaak te pakken kr
25/09 19u30  Tjeerd Royaards wint Inktspotprijs met migrantcartoon Amsterdammer Tjeerd Royaards heeft dinsdag de Inktspotprijs voor beste politieke tekening gewonnen met zijn cartoon van de illegaal die in Parijs na een klimpartij een kind van een balkon redt. In de winnende cartoon, getiteld 'Good migrant, bad migrant', wordt de held vergeleken met een migrant die tegen een grenshek klimt. De tekening verscheen op 29 mei 2018 op Royaards eigen website Cartoon Mo
25/09 19u15  AFC zorgt met uitschakeling Telstar voor stunt In het eerste duel van het bekertoernooi is er meteen voor een stunt gezorgd. Tweededivisionist AFC liet in eigen huis niets heel van Telstar. Het werd maar liefst 5-0 voor de Amsterdammers. Vanaf de start liet de thuisploeg zien geen angst te hebben. Dat resulteerde binnen het kwartier al in de openingstreffer van Fouad Belarbi. Maar het was pas de tweede helft toen AFC echt de smaak te pakken kr
25/09 18u30  Uniek registratienummer in strijd tegen overlast woningverhuur Gemeenten en verhuurplatforms gaan samenwerken aan een registratieverplichting bij het adverteren voor de verhuur van woningen aan toeristen. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer over de voortgang van het registratiesysteem.Een aantal gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, en verhuurplatforms, zoals Airbnb en Booking,
25/09 18u15  Amsterdamse beurs sluit dag af met winst De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met winst gesloten, net als de meeste beurzen elders in Europa. De zorgen over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China verdwenen iets naar de achtergrond. Op het Damrak was verzekeraar Aegon in trek dankzij een financiële meevaller en maakte bodemonderzoeker Fugro het onverwachte vertrek van zijn topman bekend. De AEX-index op Beursplein 5 e
25/09 17u30  Gewonde bij steekpartij voor supermarkt Zuidoost Bij een steekpartij op de Wisseloord in Zuidoost is een persoon gewond geraakt. De verdachte is voortvluchtig. De steekpartij vond rond kwart over drie plaats voor een supermarkt. Het slachtoffer liep daarbij onbekend letsel op. De dader is op de vlucht geslagen. Inmiddels heeft een persoon zich bij de politie gemeld, het is nog onbekend of het ook om de verdachte gaat.
25/09 17u15  Beklad kunstwerk Anne Frank in oude staat hersteld Een muurschildering van Anne Frank bij de Hogeschool van Amsterdam werd eind vorige maand door onbekenden vernield met graffiti. Nu is het kunstwerk weer in ere hersteld. Het portret van Anne Frank in pop-artstijl is het werk van het Duitse graffiticollectief Lackaffen. In overleg met de Hogeschool van Amsterdam plaatsten zij het werk op het braakliggende terrein van de hogeschool op de kruising v
25/09 17u00  Ajax bekert nog zonder De Ligt Matthijs de Ligt mist woensdag ook nog het bekerduel van Ajax tegen HVV Te Werve. De aanvoerder is zo goed als hersteld van een knieblessure, maar slaat de ontmoeting met de tweedeklasser uit Rijswijk nog over. Trainer Erik ten Hag verwacht hem zaterdag weer terug als Ajax op bezoek gaat bij Fortuna Sittard in de eredivisie.Ten Hag liet voor de camera van Ajax TV doorschemeren dat hij meerdere bas
25/09 16u30  Appverbod voor alle voertuigen Appen wordt niet alleen verboden tijdens het besturen van de fiets, maar bij ieder voertuig. Dat blijkt uit een wetsvoorstel van verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen dat dinsdagmiddag is gepubliceerd. Officieel luidt de tekst: 'Het wordt verboden om tijdens het besturen van alle voertuigen (dus inclusief de fiets) een mobiel elektronisch apparaat vast te houden.' De term 'mobiel elektrisch appa
25/09 16u15  Actiegroep onderwijs valt uit elkaar Leraren, onderwijsbonden en schoolbestuurders strijden niet gezamenlijk verder voor betere salarissen op basisscholen. De stekker is uit het PO-front getrokken. Anderhalf jaar geleden bundelden ze de krachten om er 1,4 miljard euro bij te krijgen in het basisonderwijs. Ze streden voor betere salarissen en minder werkdruk voor leraren. Op het hoogtepunt slaagde het PO-front erin om dik 60.000 lerar
25/09 16u00  Actiegroep van leraren, onderwijsbonden en schoolleiders valt uit elkaar Leraren, onderwijsbonden en schoolbestuurders strijden niet gezamenlijk verder voor betere salarissen op basisscholen. De stekker is uit het PO-front getrokken. Anderhalf jaar geleden bundelden ze de krachten om er 1,4 miljard euro bij te krijgen in het basisonderwijs. Ze streden voor betere salarissen en minder werkdruk voor leraren. Op het hoogtepunt slaagde het PO-front erin om dik 60.000 lerar
25/09 15u45  ff Deze week mag je in Mediamatic eten met je handen onder het motto A La Mano. Food designer Giulia Soldati (27) legt uit waarom. A La Mano maakt onderdeel uit van de 'Neo-futurist dinners'. Wat houdt dat in?'Het idee is een remake van het futuristische diner van Marinetti uit de jaren dertig. Het uitgangspunt is de grenzen van de eetervaring opzoeken. Samen met chef-kok Tommaso Buresti wil ik de af
25/09 15u45  Lijkschouwen en bloedprikken op Weekend van de Wetenschap Een bezoek aan de GGD Amsterdam of het Antoni van Leeuwenhoek is doorgaans geen pretje, maar wel op 6 en 7 oktober tijdens het Weekend van de Wetenschap. Onderzoeksintellingen, laboratoria en musea openen op dit weekend de deuren voor een kijkje achter de schermen.Zo kun je in het Antoni van Leeuwenhoek op zaterdag speeddaten met specialisten en ze algemene vragen over behandelingen stellen. Er is
25/09 15u15  Ze staat bekend als de vrouw die niet meer kan lachen Ze ligt op de vierde verdieping van het ziekenhuis en staat bekend als de vrouw die niet meer kan lachen. ­Alle cliniclowns weten van haar bestaan, maar ze hebben haar opgegeven. Alleen clown Titus probeert het nog.Elke dinsdagochtend om elf uur loopt hij haar kamer ­binnen. Hij trekt de gordijnen open en zij doet alsof ze slaapt. 'Goedemorgen. Ik weet dat je niet slaapt. Ik ben tien jaar getrouwd
25/09 15u00  Nog twee jongens aangehouden voor straatroof Diemen De politie heeft twee minderjarige jongens opgepakt die worden verdacht van een poging tot beroving van een 19-jarige vrouw in Diemen. Eerder hield de politie al een 13-jarige jongen aan. De vrouw liep hard over het fietspad langs de Randweg in Diemen. Toen ze een groepje jongens wilde passeren, vielen die haar aan en probeerden haar telefoon af te pakken.De vrouw raakte niet gewond en belde de po
Laatste update: vandaag om 19u45
Lees meer van Het Parool >

BN/DeStem

Verbergen Tonen
25/09 19u45  Amateurs AFC vernederen profs van Telstar in de beker In het eerste duel van het bekertoernooi is er meteen voor een stunt gezorgd. Tweededivisionist AFC liet in eigen huis niets heel van Telstar. Het werd maar liefst 5-0 voor de Amsterdammers.
25/09 19u45  Vitesse zegt huurovereenkomst voor Gelredome op Vitesse heeft per 1 oktober 2023 de huur opgezegd van Gelredome. De club wil niet weg uit het stadion, maar ziet de stap als noodzakelijk om te komen tot een ‘nieuw, redelijk en evenwichtig’ huurcontract.
25/09 19u45  LIVE | Seys duwt NAC nog dieper in de problemen: 2-0 • NAC kent een slechte competitiestart, slechts één duel werd gewonnen. RKC won in de Keuken Kampioen Divisie twee van de zes wedstrijden • Vorig jaar werden de Bredanaars in de eerste ronde van de beker verrassend uitgeschakeld door Achilles'29. De Waalwijkers werden in de achtste finales uitgeschakeld door Willem II • Het bekerduel staat onder leiding van arbiter Kevin Blom
25/09 19u30  Kiss & Ride Schiphol blijft voorlopig toch gratis Het brengen en halen van reizigers van Schiphol blijft voorlopig gewoon gratis. De luchthaven wilde de Kiss & Ride eerder betaald maken om de chaos rond het vliegveld te beperken, maar dat mogen ze niet doen zonder toestemming van de gemeente Haarlemmermeer. En die heeft nooit toestemming gegeven, laat staan een verzoek binnen gekregen van de luchthaven.
25/09 19u15  Driving Miss Daisy: acteerwerk van het hoogste niveau Er zijn theatervoorstellingen waar je reikhalzend naar uitkijkt. Driving Miss Daisy is er zo een.
25/09 19u15  AFC vernedert Telstar en zorgt voor eerste bekerstunt In het eerste duel van het bekertoernooi is er meteen voor een stunt gezorgd. Tweededivisionist AFC liet in eigen huis niets heel van Telstar. Het werd maar liefst 5-0 voor de Amsterdammers.
25/09 19u15  LIVE | Enorme flater Sporkslede brengt NAC in de problemen: 1-0 • NAC kent een slechte competitiestart, slechts één duel werd gewonnen. RKC won in de Keuken Kampioen Divisie twee van de zes wedstrijden • Vorig jaar werden de Bredanaars in de eerste ronde van de beker verrassend uitgeschakeld door Achilles'29. De Waalwijkers werden in de achtste finales uitgeschakeld door Willem II • Het bekerduel staat onder leiding van arbiter Kevin Blom
25/09 19u00  Halep onderuit in tweede ronde in Wuhan Simona Halep is uitgeschakeld in de tweede ronde van het tennistoernooi in het Chinese Wuhan. De Roemeense nummer één van de wereld was niet opgewassen tegen Dominika Cibulkova.
25/09 19u00  AFC zorgt met uitschakeling Telstar voor eerste bekerstunt In het eerste duel van het bekertoernooi is er meteen voor een stunt gezorgd. Tweededivisionist AFC liet in eigen huis niets heel van Telstar. Het werd maar liefst 5-0 voor de Amsterdammers.
25/09 19u00  Roeland Fernhout scoort rol in Britse hitserie Roeland Fernhout heeft een bijrol bemachtigd in het nieuwe seizoen van de Britse hitserie Killing Eve. Dat heeft zijn agentschap Henneman vandaag bevestigd. Welke rol de Nederlandse acteur exact speelt, is niet bekend.
25/09 19u00  LIVE | Klomp voorkomt snelle achterstand NAC in Waalwijk • NAC kent een slechte competitiestart, slechts één duel werd gewonnen. RKC won in de Keuken Kampioen Divisie twee van de zes wedstrijden • Vorig jaar werden de Bredanaars in de eerste ronde van de beker verrassend uitgeschakeld door Achilles'29. De Waalwijkers werden in de achtste finales uitgeschakeld door Willem II • Het bekerduel staat onder leiding van arbiter Kevin Blom
25/09 18u45  LIVE | NAC domineert, maar wordt nog niet gevaarlijk tegen RKC • NAC kent een slechte competitiestart, slechts één duel werd gewonnen. RKC won in de Keuken Kampioen Divisie twee van de zes wedstrijden • Vorig jaar werden de Bredanaars in de eerste ronde van de beker verrassend uitgeschakeld door Achilles'29. De Waalwijkers werden in de achtste finales uitgeschakeld door Willem II • Het bekerduel staat onder leiding van arbiter Kevin Blom
25/09 18u45  LIVE | NAC op bezoek in Waalwijk, amateurs AFC laten niks heel van Telstar Op Sportpark Goed Genoeg in Amsterdam fluit arbiter Erwin Blank vanmiddag het KNVB-bekertoernooi 2018-2019 op gang. Tweede-divisionist AFC ontvangt Telstar uit de Keuken Kampioen Divisie. Mis in dit liveblog - ónder de tussenstanden - niets van alle ontwikkelingen op de velden én alle tussenstanden.
25/09 18u30  MVV- Go Ahead wordt niet overgespeeld Het duel tussen MVV Maastricht en Go Ahead Eagles (1-2) van 31 augustus in de eerste divisie hoeft niet worden overgespeeld. Paco van Moorsel was toch speelgerechtigd om voor de club uit Deventer uit te komen, zo blijkt uit onderzoek van de KNVB.
25/09 18u15  Murray profiteert van opgave en wint Shenzhen Open Andy Murray heeft na opgave van zijn Chinese tegenstander Zhizhen Zhang de tweede ronde bereikt van het tennistoernooi in Shenzhen.
Laatste update: vandaag om 19u45
Lees meer van BN/DeStem >

Gelderlander

Verbergen Tonen
25/09 19u45  De Graafschap gebrand op winst tegen VVSB in KNVB-bekerduel NOORDWIJKERHOUT - De Graafschap staat vanavond in de eerste ronde van de KNVB-beker tegenover VVSB uit Noordwijkerhout. Die ploeg uit de tweede divisie won dit seizoen nog geen enkele wedstrijd. Een garantie voor winst is dat niet voor de Superboeren uit Doetinchem. Vorig jaar werd het team van henk de Jong in de eerste ronde uitgeschakeld door Kozakken Boys.
25/09 19u45  Amateurs AFC vernederen profs van Telstar in de beker In het eerste duel van het bekertoernooi is er meteen voor een stunt gezorgd. Tweededivisionist AFC liet in eigen huis niets heel van Telstar. Het werd maar liefst 5-0 voor de Amsterdammers.
25/09 19u45  LIVE | RKC vergroot zorgen van armoedig NAC Het KNVB_bekerseizoen 2018-2019 is begonnen. Mis in dit liveblog - ónder de tussenstanden - niets van alle ontwikkelingen op de velden én alle tussenstanden.
25/09 19u30  Kiss & Ride Schiphol blijft voorlopig toch gratis Het brengen en halen van reizigers van Schiphol blijft voorlopig gewoon gratis. De luchthaven wilde de Kiss & Ride eerder betaald maken om de chaos rond het vliegveld te beperken, maar dat mogen ze niet doen zonder toestemming van de gemeente Haarlemmermeer. En die heeft nooit toestemming gegeven, laat staan een verzoek binnen gekregen van de luchthaven.
25/09 19u15  Driving Miss Daisy: acteerwerk van het hoogste niveau Er zijn theatervoorstellingen waar je reikhalzend naar uitkijkt. Driving Miss Daisy is er zo een.
25/09 19u15  AFC vernedert Telstar en zorgt voor eerste bekerstunt In het eerste duel van het bekertoernooi is er meteen voor een stunt gezorgd. Tweededivisionist AFC liet in eigen huis niets heel van Telstar. Het werd maar liefst 5-0 voor de Amsterdammers.
25/09 19u15  LIVE | NAC na blunder Sporkslede ook op achterstand bij RKC Het KNVB_bekerseizoen 2018-2019 is begonnen. Mis in dit liveblog - ónder de tussenstanden - niets van alle ontwikkelingen op de velden én alle tussenstanden.
25/09 19u00  AFC zorgt met uitschakeling Telstar voor eerste bekerstunt In het eerste duel van het bekertoernooi is er meteen voor een stunt gezorgd. Tweededivisionist AFC liet in eigen huis niets heel van Telstar. Het werd maar liefst 5-0 voor de Amsterdammers.
25/09 19u00  Roeland Fernhout scoort rol in Britse hitserie Roeland Fernhout heeft een bijrol bemachtigd in het nieuwe seizoen van de Britse hitserie Killing Eve. Dat heeft zijn agentschap Henneman vandaag bevestigd. Welke rol de Nederlandse acteur exact speelt, is niet bekend.
25/09 19u00  LIVE | NAC op bezoek in Waalwijk Op Sportpark Goed Genoeg in Amsterdam fluit arbiter Erwin Blank vanmiddag het KNVB-bekertoernooi 2018-2019 op gang. Tweede-divisionist AFC ontvangt Telstar uit de Keuken Kampioen Divisie. Mis in dit liveblog - ónder de tussenstanden - niets van alle ontwikkelingen op de velden én alle tussenstanden.
25/09 18u45  LIVE | NAC op bezoek in Waalwijk, amateurs AFC laten niks heel van Telstar Op Sportpark Goed Genoeg in Amsterdam fluit arbiter Erwin Blank vanmiddag het KNVB-bekertoernooi 2018-2019 op gang. Tweede-divisionist AFC ontvangt Telstar uit de Keuken Kampioen Divisie. Mis in dit liveblog - ónder de tussenstanden - niets van alle ontwikkelingen op de velden én alle tussenstanden.
25/09 18u30  MVV- Go Ahead wordt niet overgespeeld Het duel tussen MVV Maastricht en Go Ahead Eagles (1-2) van 31 augustus in de eerste divisie hoeft niet worden overgespeeld. Paco van Moorsel was toch speelgerechtigd om voor de club uit Deventer uit te komen, zo blijkt uit onderzoek van de KNVB.
25/09 18u30  Vitesse zegt huurovereenkomst voor stadion GelreDome op ARNHEM - Vitesse heeft per 1 oktober 2023 de huur opgezegd van GelreDome. De club wil niet weg uit het stadion, maar ziet de stap als noodzakelijk om te komen tot een ‘nieuw, redelijk en evenwichtig’ huurcontract.
25/09 18u15  Gennepenaar in cel na 'verwoesten levens ex-vriendinnen' DEN BOSCH/ GENNEP - Een 60-jarige man uit Gennep heeft 'de levens verwoest' van zijn twee ex-vriendinnen uit Mozambique en Curaçao 'door zeer compromitterende foto’s en teksten naar werkgevers, bekenden en familieleden' te sturen. Dat stelde het gerechtshof in Den Bosch. De verdachte is schuldig aan 'smaad en belaging' en kreeg hiervoor een celstraf van 23 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk.
25/09 18u15  Zwaargewonden spoordrama Oss buiten levensgevaar Het 11-jarige meisje en de begeleidster die vorige week zwaargewond raakten bij het ongeval met een elektrische bakfiets op een spoorwegovergang in Oss, zijn buiten levensgevaar. Het onderzoek naar de toedracht is in volle gang. Dat meldt de politie.
Laatste update: vandaag om 19u45
Lees meer van Gelderlander >

fd.nl

Verbergen Tonen
25/09 18u15  Moody's: techreuzen bedreigen financiële instellingen Verhoogde transparantie in de sector en minder direct klantcontact kunnen bestaande financiële instellingen in gevaar brengen.
25/09 18u00  DNB: meer banken te laks met controle op witwassen Volgens toezichthouder gaan naast ING meer banken in de fout door onvoldoende op te letten wie hun klanten zijn en wat ze doen.
25/09 18u00  Praet duidt uitspraken Draghi, euro dipt kortstondig Markt zou uitspraken ECB-president verkeerd geïnterpreteerd hebben.
25/09 18u00  Aegon blinkt uit op hoger Damrak Grootaandeelhouder van Intertrust verkoopt deel belang aan institutionele beleggers. De AEX doet het beter dan de beurzen om ons heen.
25/09 17u30  BMW voorziet daling van winst, omzet en marges door tegenwind van buiten Duitse autobouwer stelt meer last te hebben van handelsoorlog dan verwacht.
25/09 17u15  Fed maakt zich op voor nieuwe renteverhoging Fed zal zich niets aantrekken van Trump, die zich er al meerdere keren over beklaagde dat het rentebeleid zijn economische plannen in de wielen rijdt.
25/09 16u45  Topman en cfo onverwacht weg bij grondstoffenhandelaar Louis Dreyfus Bestuurders vertrekken vanwege 'andere uitdagingen' en persoonlijke redenen bij het Rotterdamse bedrijf.
25/09 16u45  PwC bundelt krachten met Amerikaans immigratiekantoor PwC gaat een strategisch partnerschap aan met het Amerikaanse advocatenkantoor Fragomen. Het is het tweede Big Four-kantoor dat in een korte tijd een alliantie vormt met immigratiespecialisten uit de VS.
25/09 16u45  Facebook lager op voorzichtig Wall Street Energie-aandelen profiteren van hogere olieprijs, maar Facebook daalt na vertrek Instagram-oprichters.
25/09 16u30  Rente Argentinië stijgt verder na opstappen president centrale bank Rente schiet 30 basispunten omhoog. Peso verliest meer dan 2%.
25/09 16u30  Aegon en Shell leiden AEX omhoog Fugro-topman treedt af, grootaandeelhouder van Intertrust verkoopt deel belang aan institutionele beleggers. De AEX doet het beter dan de beurzen om ons heen.
25/09 16u15  Europa wil Iran-deal redden via ‘speciaal betalingskanaal’ Via een soort ruilhandel met een bemiddelingskantoor wil de Europese Commissie sancties van de Verenigde Staten omzeilen.
25/09 16u00  Staat incasseert half miljard euro extra gasinkomsten Vanaf 2021, als de gaswinning in Groningen echt flink wordt teruggeschroefd, dalen de gasinkomsten juist harder dan voorspeld.
25/09 16u00  NXP-topman Clemmer pakte nog net €45 mln 'expatsubsidie' Verkorting looptijd fiscale tegemoetkoming aan expats levert kabinet volgend jaar €100 mln extra op.
25/09 16u00  Rente Argentinië loopt verder op, peso daalt, na opstappen president centrale bank Peso daalt met mee dan 2%
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van fd.nl >

Nieuws.nl

Verbergen Tonen
25/09 19u15  Halep uitgeschakeld in Wuhan WUHAN (ANP) - Simona Halep is uitgeschakeld in de derde ronde van het tennistoernooi in het Chinese Wuhan. De Roemeense nummer één van de wereld was in de tweede ronde niet opgewassen tegen Dominika Cibulkova. Het bericht Halep uitgeschakeld in Wuhan verscheen eerst op Nieuws.nl.
25/09 18u45  Roem collega’s voor advocaat Van der Goot DEN HAAG (ANP) - Advocaat Tjalling van der Goot is door zijn beroepsgenoten uitgeroepen tot Parel van de Balie, wat betekent dat ze hem hét voorbeeld voor de hele beroepsgroep vinden. Ook advocaten Roger Cox, Bénédicte Ficq, Liesbeth Zegveld en Loe Sprengers maakten kans op de titel. Het bericht Roem collega’s voor advocaat Van der Goot verscheen eerst op Nieuws.nl.
25/09 18u45  Bredenoord gaat D66-fractie Senaat leiden DEN HAAG (ANP) - Annelien Bredenoord gaat na de Eerste Kamerverkiezingen eind mei de fractie van D66 in de Senaat leiden. De 39-jarige hoogleraar is gekozen tot lijsttrekker van de partij bij die verkiezingen, als jongste en eerste vrouwelijke lijsttrekker van D66 in de Eerste Kamer. Het bericht Bredenoord gaat D66-fractie Senaat leiden verscheen eerst op Nieuws.nl.
25/09 18u45  Zwaargewonden treinongeval buiten levensgevaar OSS (ANP) - Het meisje en de vrouw die vorige week zwaargewond raakten bij het ongeval op een spoorwegovergang in Oss, zijn buiten levensgevaar. Het onderzoek naar de toedracht is in volle gang. Dat meldt de politie. Het bericht Zwaargewonden treinongeval buiten levensgevaar verscheen eerst op Nieuws.nl.
25/09 18u15  Van Vleuten: flauwgevallen bij dopingcontrole INNSBRUCK (ANP) - De dag waarop Annemiek van Vleuten voor de tweede keer de wereldtitel tijdrijden veroverde was niet goed begonnen voor de Wageningse. Vroeg in de ochtend was ze flauwgevallen bij het bloed prikken. ,,Die mevrouw was niet zo fijn met prikken. Ze was met de naald aan het zoeken naar mijn ader. Het volgende moment werd ik wakker op de grond'', vertelde Van Vleuten na de huldiging in Innsbruck. ,,Ik wist niet meer wat er was gebeurd. Het was geen fijne start van de dag.'' Het bericht Van Vleuten: flauwgevallen bij dopingcontrole verscheen eerst op Nieuws.nl.
25/09 18u15  Murray wint in Shenzhen na opgave SHENZHEN (ANP) - Andy Murray heeft na opgave van zijn Chinese tegenstander Zhizhen Zhang de tweede ronde bereikt van het tennistoernooi in Shenzhen. Het bericht Murray wint in Shenzhen na opgave verscheen eerst op Nieuws.nl.
25/09 18u15  Nog geen conclusies over oorzaak ongeluk Oss OSS (ANP) - Het is op dit moment nog te vroeg om conclusies te trekken over de toedracht van het ongeluk op de spoorwegovergang in Oss. De politie meldt dat de oorzaak nog altijd uitgebreid wordt onderzocht. Het bericht Nog geen conclusies over oorzaak ongeluk Oss verscheen eerst op Nieuws.nl.
25/09 18u00  Familie begeleidster Oss dankbaar voor steun OSS (ANP) - De familie van de 32-jarige vrouw die de stint bestuurde bij het spoorongeval in Oss is dankbaar voor alle steun. ,,Onze dochter en echtgenote is buiten levensgevaar. Wij willen iedereen bedanken voor de steun en hulp die wij krijgen van familie, vrienden, collega’s, ouders, kinderen, hulpverleners, bekenden en onbekenden. Het is hartverwarmend en het draagt ons in deze moeilijke periode. Onze gedachten gaan tegelijkertijd uit naar de andere gezinnen die hierbij betrokken zijn. Wij wensen hen veel kracht toe', laat de familie van de vrouw weten. Het bericht Familie begeleidster Oss dankbaar voor steun verscheen eerst op Nieuws.nl.
25/09 18u00  Rafters in ziekenhuis door omslaan boot IJMUIDEN (ANP) - Twintig rafters zijn dinsdag ten noorden van Terschelling in de problemen gekomen nadat hun boot was omgeslagen. De Kustwacht laat weten dat alle rafters zijn gered. Zeven van hen zijn naar het ziekenhuis overgebracht. Van de opgenomen rafters waren er zeker drie onderkoeld. Het bericht Rafters in ziekenhuis door omslaan boot verscheen eerst op Nieuws.nl.
25/09 18u00  Winstdag voor Amsterdamse beurs AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met winst gesloten, net als de meeste beurzen elders in Europa. De zorgen over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China verdwenen iets naar de achtergrond. Op het Damrak was verzekeraar Aegon in trek dankzij een financiële meevaller en maakte bodemonderzoeker Fugro het onverwachte vertrek van zijn topman bekend. Het bericht Winstdag voor Amsterdamse beurs verscheen eerst op Nieuws.nl.
25/09 17u45  Stichting voor donaties spoorongeval Oss OSS (ANP) - Deze week wordt de Stichting Treinongeval Oss opgericht. Die gaat het geld beheren dat is opgehaald met een inzamelingsactie en een veilingactie. De stichting gaat ervoor zorgen dat het geld van die donaties op de juiste plek terechtkomt. De stichting beheert, en besteedt het geld. Het bericht Stichting voor donaties spoorongeval Oss verscheen eerst op Nieuws.nl.
25/09 17u45  Van Vleuten opnieuw wereldkampioene tijdrijden INNSBRUCK (ANP) - Annemiek van Vleuten is in Innsbruck bij de WK wielrennen opnieuw wereldkampioene tijdrijden geworden. Net als vorig jaar troefde de renster, die normaal voor het Australische Mitchelton-Scott uitkomt, haar landgenote Anna van der Breggen af. Het podium was ditmaal zelfs volledig Nederlands met Ellen van Dijk, vorig jaar vijfde, als nummer drie. Het bericht Van Vleuten opnieuw wereldkampioene tijdrijden verscheen eerst op Nieuws.nl.
25/09 17u30  Van Vleuten dankt wielerbond na wereldtitel INNSBRUCK (ANP) - Annemiek van Vleuten had geleerd van haar optreden bij het NK tijdrijden, eerder dit jaar in Bergen op Zoom. ,,Ik was daar te langzaam gestart en kon het opgelopen verlies niet meer goed maken.'' In Innsbruck veroverde ze voor het tweede jaar op rij de wereldtitel, mede ook dankzij een snelle start. ,,Daardoor zag het er op het einde misschien niet meer uit, maar wat maakt het uit. Ik weet hoe mooi het is om in de regenboogtrui te trainen en te koersen. Dat wilde ik komend jaar weer.'' Het bericht Van Vleuten dankt wielerbond na wereldtitel verscheen eerst op Nieuws.nl.
25/09 17u15  Wat kan je zelf doen om een verkeersongeval te voorkomen? Onlangs is er een campagne tegen smartphonegebruik in het verkeer gestart, onder de noemer ‘Rij Het bericht Wat kan je zelf doen om een verkeersongeval te voorkomen? verscheen eerst op Nieuws.nl.
25/09 17u00  Aanpak witwassen bij meer banken onvoldoende DEN HAAG (ANP) - Verscheidene banken die onder toezicht staan van De Nederlandsche Bank (DNB) doen te weinig onderzoek naar klanten en transacties om witwaspraktijken tegen te gaan. Dat staat in een brief van de toezichthouder die minister Wopke Hoekstra (Financiën) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het bericht Aanpak witwassen bij meer banken onvoldoende verscheen eerst op Nieuws.nl.
Laatste update: vandaag om 19u15
Lees meer van Nieuws.nl >

De Stentor

Verbergen Tonen
25/09 19u45  Fietser gewond na botsing met scooter in Deventer Een fietser is vanavond gewond geraakt bij een aanrijding met een scooter op de Holterweg in Deventer. Hij is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis.
25/09 19u45  Zwolse historicus Jan ten Hove genomineerd voor kastelenprijs Met zijn boek 'Arnichem, Buitenplaats aan de Vecht. Historie van huis en Haersterveer' is de Zwolse historicus Jan ten Hove genomineerd voor de kastelenprijs van 5.000 euro.
25/09 19u45  'Open haard aan? Gebruik je hersens' De dagen worden korter, de temperatuur daalt, het vuur knappert weer in de open haard. Dat gaat wel eens mis, maandag was er al een schoorsteenbrandje in Apeldoorn. ,,Gebruik je hersens'', zegt Rinus Huisman, brandonderzoeker van Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland (VNOG).
25/09 19u45  Amateurs AFC vernederen profs van Telstar in de beker In het eerste duel van het bekertoernooi is er meteen voor een stunt gezorgd. Tweededivisionist AFC liet in eigen huis niets heel van Telstar. Het werd maar liefst 5-0 voor de Amsterdammers.
25/09 19u45  Vitesse zegt huurovereenkomst voor Gelredome op Vitesse heeft per 1 oktober 2023 de huur opgezegd van Gelredome. De club wil niet weg uit het stadion, maar ziet de stap als noodzakelijk om te komen tot een ‘nieuw, redelijk en evenwichtig’ huurcontract.
25/09 19u30  Gewonden bij botsing in Putten Twee inzittenden van personenauto's zijn vanavond gewond geraakt bij een aanrijding op de kruising Oude Nijkerkerweg met de Matseweg in Putten.
25/09 19u30  Kiss & Ride Schiphol blijft voorlopig toch gratis Het brengen en halen van reizigers van Schiphol blijft voorlopig gewoon gratis. De luchthaven wilde de Kiss & Ride eerder betaald maken om de chaos rond het vliegveld te beperken, maar dat mogen ze niet doen zonder toestemming van de gemeente Haarlemmermeer. En die heeft nooit toestemming gegeven, laat staan een verzoek binnen gekregen van de luchthaven.
25/09 19u15  Driving Miss Daisy: acteerwerk van het hoogste niveau Er zijn theatervoorstellingen waar je reikhalzend naar uitkijkt. Driving Miss Daisy is er zo een.
25/09 19u15  AFC vernedert Telstar en zorgt voor eerste bekerstunt In het eerste duel van het bekertoernooi is er meteen voor een stunt gezorgd. Tweededivisionist AFC liet in eigen huis niets heel van Telstar. Het werd maar liefst 5-0 voor de Amsterdammers.
25/09 19u00  Halep onderuit in tweede ronde in Wuhan Simona Halep is uitgeschakeld in de tweede ronde van het tennistoernooi in het Chinese Wuhan. De Roemeense nummer één van de wereld was niet opgewassen tegen Dominika Cibulkova.
25/09 19u00  AFC zorgt met uitschakeling Telstar voor eerste bekerstunt In het eerste duel van het bekertoernooi is er meteen voor een stunt gezorgd. Tweededivisionist AFC liet in eigen huis niets heel van Telstar. Het werd maar liefst 5-0 voor de Amsterdammers.
25/09 19u00  Zwolse politie pakt bij toeval Brabander die nog de cel in moet Een 21-jarige man uit Eindhoven is dinsdagochtend in Zwolle aangehouden na een bezoek aan de coffeeshop. De man gedroeg zich opvallend en een agent voelde goed aan dat er iets niet in de haak was: de man bleek nog twee maanden de cel in te moeten.
25/09 19u00  LIVE I GA Eagles op drie plekken gewijzigd in duel KNVB-beker Trainer John Stegeman heeft het elftal van Go Ahead Eagles op drie plekken gewijzigd voor de wedstrijd tegen FC Eindhoven, dinsdagavond in de eerste ronde van de KNVB-beker.
25/09 19u00  Roeland Fernhout scoort rol in Britse hitserie Roeland Fernhout heeft een bijrol bemachtigd in het nieuwe seizoen van de Britse hitserie Killing Eve. Dat heeft zijn agentschap Henneman vandaag bevestigd. Welke rol de Nederlandse acteur exact speelt, is niet bekend.
25/09 18u45  Vertraging op A50 bij Beekbergen door bergingswerk Verkeer op de A50 op het traject Arnhem - Apeldoorn moet tussen Hoenderloo en knooppunt Beekbergen vanavond rekening houden met een vertraging van 24 minuten.
Laatste update: vandaag om 19u45
Lees meer van De Stentor >

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
25/09 19u45  CDA-kandidaat: Ambtsgebed Altena op de schop CDA-kandidaat Arno Bouman wil „een andere invulling” van het ambtsgebed in de raad van de nieuwe gemeente Altena, zo schrijft hij op zijn blog.
25/09 19u30  Twee eeuwen maritiem onderwijs in Harlingen Zeebaby’s, noemen de Harlingers de leerlingen van de Maritieme Academie. Het Friese stadje staat dit jaar stil bij 200 jaar zeevaartonderwijs. Intussen komt de maritieme sector mankracht tekort. „Wie hier afstudeert, heeft baangarantie.”
25/09 19u15  Alphenaar vast voor dood man uit Dreischor De politie heeft een 58-jarige man uit Alphen aan den Rijn aangehouden die mogelijk betrokken was bij de dood van een 54-jarige man uit Dreischor (Zeeland). De politie liet dinsdag weten dat de man in beperkingen zit en daarom alleen met zijn advocaat contact mag hebben.
25/09 19u15  Organist Petra Veenswijk speelt graag Franse muziek Veel tijd heeft Petra Veenswijk niet om haar orgel te demonstreren. Maar als ze eenmaal op de orgelbank van het „mooiste Nederlandse orgel voor de vertolking van de Franse romantiek” zit, weet ze van geen ophouden. Het kleurenpalet dat zich ontvouwt, combineert goed met het vrijwel volledig beschilderde interieur van de Maria van Jessekerk in Delft.
25/09 19u00  Inktspotprijs voor Tjeerd Royaards Een cartoon van de illegaal die in Parijs na een klimpartij een kind van een balkon redt, heeft maker Tjeerd Royaards dinsdag de Inktspotprijs 2018 opgeleverd. Titel van de cartoon is Good migrant, bad migrant?
25/09 18u30  Roem collega’s voor advocaat Van der Goot Advocaat Tjalling van der Goot is door zijn beroepsgenoten uitgeroepen tot Parel van de Balie, wat betekent dat ze hem hét voorbeeld voor de hele beroepsgroep vinden. Ook advocaten Roger Cox, Bénédicte Ficq, Liesbeth Zegveld en Loe Sprengers maakten kans op de titel.
25/09 18u30  Kroongetuigen treden aan in Holleeder-proces In het strafproces tegen Willem Holleeder is het woord vanaf 8 oktober aan de kroongetuigen Peter la S. en Fred R. De rechtbank heeft twee weken uitgetrokken voor hun verhoren.
25/09 18u30  Oplossing voor Aquarius-vluchtelingen Er is een oplossing gevonden voor de 58 migranten aan boord van het voor de kust van Libië dolende schip Aquarius. Ze worden naar Malta gebracht en van daaruit verdeeld over vier landen in de EU. Dat hebben bronnen rond de Maltese regering dinsdag verklaard.
25/09 18u15  Bredenoord gaat D66-fractie Senaat leiden Annelien Bredenoord gaat na de Eerste Kamerverkiezingen eind mei de fractie van D66 in de Senaat leiden. De 39-jarige hoogleraar is gekozen tot lijsttrekker van de partij bij die verkiezingen, als jongste en eerste vrouwelijke lijsttrekker van D66 in de Eerste Kamer.
25/09 18u15  Trump zet Iran weg als corrupte dictatuur Donald Trump heeft dinsdag in zijn toespraak tijdens de algemene vergadering van de Verenigde Naties vooral kritiek geuit op Iran. De Amerikaanse president zette de Islamitische Republiek weg als een „corrupte dictatuur”. Hij verweet geestelijke leider Ali Khamenei en president Hassan Rohani voor chaos te zorgen en dood en verderf te zaaien. „Ze hebben geen respect voor hun buren, grenzen of de soevereine rechten van landen”.
25/09 18u15  Zwaargewonden ongeval Oss buiten levensgevaar Het onderzoek naar wat er is gebeurd met de elektrische bakfiets op de spoorwegovergang in Oss is in volle gang. Het is momenteel nog te vroeg om daar conclusies over te trekken, meldt de politie. Het meisje en de vrouw die door het ongeluk zwaargewond raakten zijn inmiddels buiten levensgevaar.
25/09 18u15  Post uit Caïro: roeien met de riemen die je hebt Iets gaat kapot. Dus je koopt een nieuwe, toch? In Egypte gaat dat anders: hier geven ze spullen vaak nog een tweede kans. Wat meespeelt is dat officiële leveranciers je hier nog weleens laten zitten.
25/09 18u00  Nog geen conclusies over oorzaak ongeluk Oss Het is op dit moment nog te vroeg om conclusies te trekken over de toedracht van het ongeluk op de spoorwegovergang in Oss. De politie meldt dat de oorzaak nog altijd uitgebreid wordt onderzocht.
25/09 18u00  Familie begeleidster Oss dankbaar voor steun De familie van de 32-jarige vrouw die de stint bestuurde bij het spoorongeval in Oss is dankbaar voor alle steun. „Onze dochter en echtgenote is buiten levensgevaar. Wij willen iedereen bedanken voor de steun en hulp die wij krijgen van familie, vrienden, collega’s, ouders, kinderen, hulpverleners, bekenden en onbekenden. Het is hartverwarmend en het draagt ons in deze moeilijke periode. Onze gedachten gaan tegelijkertijd uit naar de andere gezinnen die hierbij betrokken zijn. Wij wensen hen veel kracht toe”, laat de familie van de vrouw weten.
25/09 18u00  Zwaargewonden treinongeval buiten levensgevaar Het meisje en de vrouw die vorige week zwaargewond raakten bij het ongeval op een spoorwegovergang in Oss, zijn buiten levensgevaar. Het onderzoek naar de toedracht is in volle gang. Dat meldt de politie.
Laatste update: vandaag om 19u45
Lees meer van Reformatisch Dagblad >

Blik op Nieuws

Verbergen Tonen
25/09 19u15  Massale inzet hulpdiensten voor medische noodsituatie De hulpdiensten, waaronder de brandweer en het Mobiel Medisch Team (MMT) zijn maandagavond massaal gealarmeerd voor een reanimatie in een woning aan de Prins Mauritsstraat in Schiedam.
25/09 19u00  Zeven personen gewond na omslaan raft bij Terschelling Iets boven Terschelling zijn dinsdagmiddag 7 personen gewond geraakt toen hun raft, een soort van rubberboot, in de branding omsloeg. Dit heeft de Kustwacht dinsdag bekendgemaakt.
25/09 18u00  Zwaargewonden treinongeval Oss buiten levensgevaar Het meisje en de vrouw die vorige week zwaargewond raakten bij het ongeval op een spoorwegovergang in Oss, zijn buiten levensgevaar. Het onderzoek naar de toedracht is in volle gang.
25/09 18u00  Eigen risico zorgverzekering blijft 385 euro Het eigen risico voor de zorgverzekering wordt de komende jaren bevroren op 385 euro. De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met het wetsvoorstel van minister Bruno Bruins (Medische Zorg) dat dit regelt.
25/09 18u00  Meer mogelijkheden om terrorisme te bestrijden Het wetsvoorstel van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dat de mogelijkheden verruimt om terrorisme te bestrijden, is vandaag door de Eerste Kamer aangenomen. De maatregelen zijn nodig om effectief te kunnen blijven optreden tegen terrorisme.
25/09 17u45  Verdachte van betrokkenheid bij overlijden man aangehouden Het rechercheteam dat onderzoek doet naar het overlijden van een 54-jarige man uit Dreischor heeft dinsdagmorgen 25 september een 58-jarige Alphenaar aangehouden. De verdachte zit in beperkingen.
25/09 17u00  Kosten pinnen verder gedaald door contactloos betalen De kosten van een gemiddelde pintransactie voor een ondernemer zijn de afgelopen 3 jaar verder gedaald. Deze daling is voor een belangrijk deel het gevolg van het toenemend gebruik van contactloos betalen. Contactloos betalen zorgt ervoor dat betalingen sneller gaan. Dat werkt door in de kosten van het pinnen.Een gemiddelde contante betaling is voor een ondernemer inmiddels 70% duurder dan een gewone pinbetaling. Dit blijkt uit onderzoek van Panteia in opdracht van de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen naar de kosten van het toonbankbetalingsverkeer in 2017.
25/09 17u00  Gevangenisstraffen tot 3 jaar tegen verdachten gekloonde modems Tegen drie mannen, twee Rotterdammers en een Amsterdammer, die dinsdag op zitting stonden, eiste de officier van justitie verschillende gevangenisstraffen. De verdachten verkochten honderden illegale modems waarvan de afnemers tegen betaling gratis gebruik konden maken van de diensten van VodafoneZiggo, zoals digitale televisie en internet.
25/09 14u45  Schooldirectrice aangehouden vanwege fraude Een 50-jarige vrouw uit Rhoon is aangehouden voor valsheid in geschrift, verduistering en oplichting. De verdachte was werkzaam als directrice bij een school voor speciaal onderwijs. De school valt onder een stichting die (onder meer) het openbaar voorgezet speciaal onderwijs in de regio Rotterdam verzorgt.
25/09 14u45  Stijging brandweerkosten door extreem weer Door de westerstorm in januari en met name de extreme droogte vanaf medio mei stijgen de brandweerkosten in Limburg-Noord dit jaar naar verwachting met bijna een half miljoen euro. De stijging van de kosten wordt niet alleen veroorzaakt door een hoger aantal incidenten, maar ook door de omvang en de gevraagde inzet. Met name natuurbranden zijn lastig te bestrijden en nemen vaak een langere periode in beslag. Alleen al in de maand juli was de brandweer in Limburg-Noord actief bij het bestrijden van 50 natuurbranden.
25/09 14u45  Jongerenvereniging 't Waeske in Guttecoven veroordeeld voor dood jongen Rechtbank Limburg heeft vandaag jongerenvereniging ’t Waeske veroordeeld tot een (deels voorwaardelijke) geldboete. De rechtbank doet dit omdat zij ’t Waeske verantwoordelijk houdt voor de dood van een 15-jarige jongen.
25/09 14u30  Vrachtwagenchauffeur schuldig aan dood fietsertje (14) Een 57-jarige vrachtwagenchauffeur uit Assendelft is schuldig aan een dodelijk ongeval in Amsterdam Oost, op 6 oktober 2016. Hierbij kwam een 14-jarig meisje om het leven. Het rijbewijs van de chauffeur wordt voor een jaar ingetrokken. Ook krijgt hij een taakstraf van 240 uur. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.
25/09 13u30  Strafvervolging in zaak dodelijk mastongeluk Het Openbaar Ministerie gaat de 53-jarige eigenaar en schipper van het zeilschip de Amicitia vervolgen voor dood door schuld. De man wordt er van verdacht nalatig te zijn geweest met onderhoud aan een mast op de Amicitia.
25/09 13u30  CDA-Kamerlid Anne Kuik wordt tering-ambassadeur CDA-Tweede Kamerlid Anne Kuik heeft als eerste Nederlandse parlementariër de Verklaring van Barcelona ondertekend; hét internationale document waarmee politici zich committeren aan de strijd tegen tuberculose (TBC). Aan de tering, ofwel tuberculose, sterven jaarlijks 1,6 miljoen mensen. KNCV Tuberculosefonds waardeert het zeer dat Anne Kuik zich vanaf nu inzet als ‘tering-ambassadeur’. Hiermee geeft zij een duidelijk signaal af aan de Nederlandse politiek in aanloop naar de allereerste VN-bijeenkomst over TBC, morgen in New York.
25/09 13u30  Voormalig vliegbasis Deelen uitvalsbasis grote Defensie oefening Voormalige Vliegbasis Deelen (nabij Arnhem) is de komende weken uitvalsbasis van oefening Falcon Autumn. Aan de oefening doen 20 helikopters, transport- en jachtvliegtuigen mee. Daarnaast zullen er 2.200 militairen deelnemen.
Laatste update: vandaag om 19u15
Lees meer van Blik op Nieuws >

Metro

Verbergen Tonen
25/09 19u45  Kunstwerk Anne Frank weer in ere hersteld De ondergespoten muurschildering van Anne Frank is weer in ere hersteld. Het kunstwerk, dat in augustus werd geplaatst door een Duitse kunstenaar, werd al na twee dagen geruïneerd. 
25/09 18u15  Zwaargewonden ongeluk Oss buiten levensgevaar Het meisje en de vrouw die vorige week zwaargewond raakten bij het spoordrama in Oss zijn buiten levensgevaar, dat meldt de politie. Beiden liggen nog steeds in het ziekenhuis.
25/09 18u15  Top 40 bereid tot nemen juridische stappen tegen 538 Radio 538 stopt met het uitzenden van de Top 40 maar de Stichting Nederlandse Top 40 is bereid om juridische stappen te nemen als de radiozender weigert de Top 40 tot het einde van het jaar uit te zenden. Dat ligt namelijk contractueel vast, zegt voorzitter Erik de Zwart. De zender is dus verplicht zich aan dat contract te houden. 
25/09 17u15  Mumford & Sons verrassen Londen met optreden in stad Maar liefst drie jaar op rij waren ze te zien in Nederland en vorige week brachten ze eindelijk weer een nieuw nummer uit: Mumford & Sons. Wie vorig jaar op Lowlands, in 2016 in Ziggo Dome of in 2015 in het Goffertpark heeft staan genieten van de vier Britten, heeft vrijdag in Londen pas écht iets gemist. De folkband gaf namelijk een verrassingsoptreden in de stad. 
25/09 17u15  Eerste stilte-uurtje Albert Heijn Sint-Michielsgestel een feit Mensen die gevoelig zijn voor prikkels vanwege bijvoorbeeld autisme, kunnen vanaf dinsdag in alle rust hun boodschappen doen bij de Albert Heijn in het Brabantse Sint-Michielsgestel. Tussen 08:00 en 09:00 uur gaan op dinsdagochtend de achtergrondmuziek en de kassageluiden uit, en worden de lichten gedimd.
25/09 17u00  Appjes sturen op de fiets wordt verboden In 2019 komt het er dan toch echt van: een verbod op 'appen' op de fiets. Het verbod geldt ook voor bestuurders van elk ander voertuig. Dat staat in het wetsvoorstel van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).
25/09 16u45  Instagram is nu wat het juist niet had moeten worden De oprichters van Instagram hebben hun ontslag ingediend bij Facebook. Wat is er allemaal op Insta veranderd sinds Kevin Systrom en Mike Krieger de applicatie voor foto’s lanceerden?
25/09 16u45  Kijkje bij het coolste vliegveld ter wereld De Reismeisjes laten het vliegveld van Singapore zien en dat zal iedereen verbazen.
25/09 16u15  Kijkje bij het coolste vliegveld te wereld De Reismeisjes laten het vliegveld van Singapore zien en dat zal iedereen verbazen.
25/09 16u15  'Met data weggeven, geef je ook een stuk macht weg' Even Facebook checken, dan Metro lezen en vervolgens online toch maar dat paar nieuwe schoenen aanschaffen. We surfen wat af en we kunnen ons uren vermaken met de apps op onze smartphones. Niks mis mee, zou je denken. Toch blijkt dat minder veilig dan veel consumenten denken. Veel Nederlanders lekken constant allerlei informatie via hun telefoon, tablet of computer, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Niet goed beveiligd We hebben onze apparaten massaal niet goed beveiligd, terwijl de mogelijkheden er wel zijn. Zo’n 95 procent van de Nederlanders heeft geen adblocker op de smartphone en 81 procent heeft er geen een op de pc. Daardoor kunnen bedrijven precies zien wat het surfgedrag van consumenten is. Het onderzoek werd gedaan onder 1800 consumenten. Daarvan vergeet het grootste deel uit te loggen bij Google en Facebook als ze verder surfen. Dat zorgt ervoor dat commerciële partijen kunnen registreren wat consumenten op andere websites doen. Onverwachte gevolgen Maar is dat eigenlijk wel zo erg? „Surfgedrag kan opeens worden gebruikt voor doeleinden die mensen niet hadden voorzien”, legt Bits of Freedom-beleidsadviseur David Korteweg uit. „Een goed voorbeeld daarvan is Cambridge Analytica. Er werd informatie verzameld door quizjes aan te bieden op Facebook. Daardoor werd er best intieme informatie vergaard. Dat is gebruikt om mensen heel specifiek te benaderen met politieke boodschappen.” In eerste instantie kan het dus lijken alsof je niks te verbergen hebt, in de praktijk blijkt dat sommige informatie verbergen toch wel praktisch kan zijn. „Met al die data kun je mensen heel specifiek en individueel beïnvloeden. Het is een stuk macht dat je weggeeft en je wordt kwetsbaar voor beïnvloeding.” In het geval van Cambridge Analytica betrof het een persoonlijkheidstest waar veel persoonlijke informatie door lekte. „Bij een persoonlijkheidstest denk je vooral: leuk, dat wil ik wel weten. Ondertussen is de informatie in verkeerde handen gevallen. De voorwaarden waarmee je akkoord gaat voordat je je die data weggeeft, zijn vaak moeilijk te doorgronden en de risico’s zijn vaak lastig in te schatten.” Gevaarlijk en verslavend Gevaarlijk is het dus niet in de zin dat je bang moet zijn dat je letterlijk wordt afgeluisterd („Daar is geen concreet bewijs voor.”) of dat je ineens zult worden verdacht van allerlei misdrijven. Het gevaar zit ‘m veel meer in hoe beïnvloedbaar je bent en het gevolgen kan hebben hoe je in een hele andere context behandeld wordt. „Er zijn discussies over microtargeting door politieke partijen die groepen tegen elkaar opzetten. Of over het algoritme van YouTube dat telkens nieuwe filmpjes aanbeveelt met steeds meer extreme inhoud als gevolg van het feit dat het algoritme tot doel heeft zo lang mogelijk je aandacht op te eisen voor reclamedoeleinden.” Wellicht herken je dat gevoel: je krijgt een notificatie op je telefoon, je ziet een video met een interessante titel of dit wordt écht de laatste swipe of Tinder. Het is moeilijk om niet te kijken. „Het belang van die partijen is om je zolang mogelijk te laten kijken. Daarom moet je geprikkeld worden. Je smartphone wordt een soort gokapparaat, het zijn dezelfde triggers. Er is altijd weer iets nieuws dus je gaat toch even kijken.” Een soort verslaving dus. Technische en juridische oplossingen Gelukkig is het niet alleen maar doemdenken, er zijn inmiddels ook talloze oplossingen. Zo installeer je vrij makkelijk een extensie in je browser en smartphone om trackers te blokkeren. Daarmee wordt je surfgedrag niet door derden getrackt. Korteweg raadt onder andere Privacy Badger aan. Ook kun je kijken naar uBlock of Ghostery om jezelf te beschermen. Voor je smartphone bestaan er verschillende apps die voorkomen dat je surfgedrag wordt getrackt. „Er is ook een juridisch raamwerk die best wat zaken niet toestaat. Dat moet wel worden gehandhaafd. De strikte regels zijn er, nu moeten ze worden nageleefd.” Recht op inzage Mocht je benieuwd zijn wat voor informatie bedrijven van jou verzamelen, dan heb je het recht om dat in te zien. „Dat is vaak lastig bij dit soort partijen. Eerst moet je erachter komen wie het zijn, dan moet je ze aanspreken en een inzageverzoek indienen. Vaak moet je de unieke code uit de cookie achterhalen om het op te vragen. Dat is dus niet eenvoudig.” Via Google kun je wel zien wat voor informatie er verzameld wordt. Log in op je Google-account en check via de Privacy Check wat er allemaal wordt opgeslagen. Ook op je smartphone is te zien welke gegevens er allemaal worden getrackt via ‘Locatie’ en ‘Privacy’. Bij de meeste diensten die je gebruikt kun je instellen wat er wordt opgeslagen. „Het probleem is dat het bij de meeste diensten standaard is dat je vanalles deelt. De diensten worden zo ontwikkeld, dat je die instellingen ook maar zo laat. Dat moet natuurlijk andersom zijn.” Vergeet tijdens je online privacyrondje dus ook niet om de verschillende apps die je gebruikt te controleren. Geen notificaties En wat betreft die verslaving? „Zet je notificaties uit! Dat is echt een aanrader. Ontwerpers hebben een verantwoordelijkheid om producten te maken die ook in het belang zijn van de eindgebruiker. Maar als je businessmodel is dat je advertenties verkoopt, heb je er meer aan als mensen langer kijken. Het is dus lang niet altijd in het belang van de eindgebruiker.” Scheelt je ook een hoop verleiding om onnodig op je smartphone te kijken. Bekijk ook: In hoeverre heb je als verdachte recht op privacy? Bekijk ook: Aantal Facebook gebruikers daalt door EU-privacywet Bekijk ook: 5 vragen over de nieuwe Privacywet
25/09 16u00  Defensie probeert nieuwe kleding te kopen na ophef Er is harde kritiek gekomen vanuit de Tweede Kamer nadat bleek dat militairen hun eigen kleding moeten kopen voor een NAVO-oefening in Noorwegen. Het is al bijna een jaar bekend dat die oefening er gaat komen, maar de kleding was nog niet geregeld. Nu gaat Defensie alsnog proberen de kleding centraal in te kopen. „Ik ga kijken of we het nog op een andere manier kunnen organiseren', zei staatssecretaris Barbara Visser tijdens het vragenuurtje.
25/09 15u30  Zuid-Koreaanse workaholics kicken af in gevangenis Een baan op kantoor kan soms aanvoelen als een gevangenis, vooral als het werkleven veel vraagt. Je doet er dan goed aan om echt even een flinke vakantie te nemen. Zuid-Koreaanse workaholics gaan voor hun rust van de kantoor-gevangenis, naar een échte gevangenis.
25/09 15u30  Nederlanders lachen om gekke eigenaardigheden We zeuren over het weer en delen de rekening door tweeën. We gebruiken de fiets overal voor en hebben voor alles in ons land wel een regeltje bedacht. Oh, en we kussen elkaar drie keer bij begroeting. Een aantal typische Nederlandse eigenaardigheden die alleen wij begrijpen en waar we ook, zo blijkt uit onderzoek, toch wel een beetje trots op zijn.
25/09 15u00  Jeugdsoos verantwoordelijk dood 15-jarige Max Jongerenvereniging 't Waeske in het Limburgse dorp Guttecoven is verantwoordelijk voor de dronkenschap van Max à Campo die mogelijk tot zijn dood heeft geleid, meldt RTL Nieuws. À Campo liep na een Halloweenfeestje in 2016 dronken op de snelweg en werd aangereden. De vereniging had geen alcohol mogen schenken aan een minderjarige, oordeelt de rechtbank van Maastricht.
25/09 14u15  Zeldzame tweekoppige slang gevonden in Virginia Een slang in je tuin vinden klinkt sowieso als een onprettige verrassing. Maar een slang met twee koppen lijkt ons al helemaal niet fijn. Het overkwam een inwoner van de Amerikaanse staat Virginia. Hij vond deze maand een tweekoppige babyslang achter in zijn tuin.
Laatste update: vandaag om 19u45
Lees meer van Metro >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

20x Gewonde bij schietpartij Amsterdam25/09 00u15 - De Telegraaf: In Amsterdam is maandagnacht een gewonde gevallen na een schietpartij in de Rivierenbuurt. Een deel van de straat is afgezet.
19x Audi Q3 is geen muurbloempje meer25/09 00u15 - BN/DeStem: De Audi Q3 was tot nu toe een succesvolle, maar geen opvallende auto. Met de tweede generatie doet Audi het helemaal anders. Dit is geen muurbloempje meer.
18x Audi Q3 is geen muurbloempje meer25/09 00u15 - De Stentor: De Audi Q3 was tot nu toe een succesvolle, maar geen opvallende auto. Met de tweede generatie doet Audi het helemaal anders. Dit is geen muurbloempje meer.
18x Audi Q3 is geen muurbloempje meer25/09 00u15 - AD.nl: De Audi Q3 was tot nu toe een succesvolle, maar geen opvallende auto. Met de tweede generatie doet Audi het helemaal anders. Dit is geen muurbloempje meer.
17x OM onderzoekt moord op Nederlandse journalisten in El Salvador in 198225/09 00u00 - Nu.nl: Sinds vijf jaar loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar de verantwoordelijken voor de dood van de vier IKON-journalisten in El Salvador.
16x 'Duurzame ontwikkelingsdoelen nog te weinig prioriteit voor bedrijven'25/09 01u00 - fd.nl: Duurzaamheidsdoelen: bedrijven doen er nog te weinig aan
16x Extra rijtrainingen Stint na drama in Oss25/09 00u45 - AD.nl: OSS - De fabrikant van de stint die vorige week betrokken was bij het ongeval op het spoor in Oss, gaat extra rijtrainingen organiseren. Het bedrijf wil snel alle organisaties die deze voertuigen gebruiken de gelegenheid geven zo'n training te volgen.
15x Kinderdagverblijven verwachten flinke prijsstijging voor opvang25/09 03u15 - Gelderlander: Ouders met kinderen op kinderdagverblijven dreigen volgend jaar honderden euro's meer kwijt te zijn. Doordat één pedagogisch medewerker voortaan een baby minder onder de hoede mag hebben, zien vooral kleine opvanglocaties de kosten explosief stijgen. Dat becijferde de Brancheorganisatie Kinderopvang.
15x ‘Er dreigt een gat van 60 miljoen mensen op de EU-arbeidsmarkt’25/09 01u00 - NRC Handelsblad: Adviseur Juncker Europa moet kiezen: migratie of vrijwillig krimpen. Dat zegt de Oostenrijkse bevolkingsdeskundige Münz.
15x Inspectie haalt drie Stints op, medewerkers fabrikant 'erg aangeslagen'25/09 01u00 - AD.nl: OSS - De Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT) heeft maandag drie Stints opgehaald voor het onderzoek naar de veiligheid van het voertuig. Deze Stints fungeren als referentiepunt en zijn van hetzelfde productiemoment als de Stint uit Oss, meldt de fabrikant op haar website.

Statistieken

Artikels:
35691
Gelezen:
32412
Aantal lezers nu:
61


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven