woensdag 26 februari 2020, week 09


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 18u00
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
26/02 17u45  Compromis over verkaveling Hofakker: 60 woningen in plaats van 150 Na een juridische strijd is er toch een compromis uit de bus gekomen voor de realisatie van de laatste fase van verkaveling Hofakker. Er worden slechts een zestigtal woningen gebouwd.
26/02 17u30  Nieuwe uitbaters van Gaarkeuken 110 blazen vijf kaarsjes uit: “Dokwerker of directeur, iedereen is hier gelijk” Eerder deze maand was het feest in Gaarkeuken 110 in de Vosseschijnstraat. Britt De Baere en Sira Verelst namen de eetgelegenheid in de Antwerpse haven namelijk vijf jaar geleden over, al had de zaak toen al een eerbiedwaardige geschiedenis.
26/02 17u30  Stad maakt werk van beheersplan voor Tivoli: “Zo’n domein vraagt altijd onderhoud” Het stadsbestuur van Mechelen maakt werk van een beheersplan voor het Tivolikasteel en het park waarin het gelegen is.
26/02 17u30  Haatbericht naar jezelf over jezelf: 15% Vlaamse jongeren deed al eens aan ‘zelfcyberpesten’ Uit een onderzoek van Universiteit Antwerpen blijkt dat 15% van de Vlaamse middelbare scholieren minstens een keer aan ‘zelfcyberpesten’ heeft gedaan. Ze sturen dus gemene of haatdragende berichten naar hun eigen account, bijvoorbeeld over hun uiterlijk. Redenen verschillen. Soms is het blijkbaar voor de fun, soms om te weten of vrienden hen beschermen of soms zelfs als tactiek om van pestkoppen af te geraken.
26/02 17u30  Afscheidsluifels voor twee begraafplaatsen De begraafplaatsen van Grootlo en Hallaar (Heist-op-den-Berg) krijgen in het voorjaar een luifel die het mogelijk moet maken om bij grillig weer toch op een comfortabele manier afscheid te nemen van dierbaren. De neutrale afscheidsplaatsen werden doorheen de jaren al uitgerold op zeven andere begraafplaatsen in Groot-Heist. Het college van burgemeester en schepen trekt 254.552,19 euro uit voor de bouw van de twee volgende luifels. De werkzaamheden beginnen op 4 mei. De aannemer heeft vier werkdagen tijd om de opdracht te voltooien.
26/02 17u30  Zo draag je een diadeem in 2020 Een diadeem was een populair haaraccessoire in de jaren 80 en 90. Nu kun je het item opnieuw toevoegen aan je collectie. Hoe breder, hoe hipper: deze modehuizen tonen het goede voorbeeld.
26/02 17u15  Zorgparkings in de maak voor thuisverzorgers Dokters, verplegers en andere zorgverstrekkers vinden niet altijd een parkeerplaats dichtbij de woning van hun patiënt en verliezen zo kostbare tijd. Zorgparkings bieden een oplossing. Stabroek en Kapellen starten in het voorjaar met dit initiatief.
26/02 17u00  Gemeente deelt gratis huisnummers uit De gemeente Schilde biedt zijn inwoners gratis huisnummerplaatjes aan.
26/02 17u00  Signalisatie omleiding leidt tot verwarring: “Overtredingen vervallen” Door problemen met de signalisatie was er woensdag verwarring over een omleiding via de Frederik de Merodestraat om de Mechelse binnenstad te bereiken. Na meldingen bij de politie is de situatie rechtgezet.
26/02 17u00  Hof van beroep onbevoegd in proces ‘sabotagepamflet’ Het hof van beroep in Antwerpen heeft zich onbevoegd verklaard om te oordelen over het dossier van de anarchistische activist Peter Terryn.
26/02 16u45  Boete tot 1500 euro voor wie conformiteitsattest niet aanvraagt Wie de huurvoorwaarden niet correct afficheert, riskeert een GAS-boete. Omdat er te weinig conformiteitsattesten worden afgeleverd, geldt ook daarvoor voortaan een boete van minstens 500 euro.10 
26/02 16u45  Oorzaak wateroverlast gevonden: Krijgsbaantunnel vanavond opnieuw open De tunnel van de Krijgsbaan aan de luchthaven van Deurne gaat in de loop van de avond opnieuw volledig open voor verkeer. Sinds maandag was één koker onbeschikbaar door wateroverlast, met enorme verkeershinder in Mortsel en Borsbeek tot gevolg. “De oorzaak van het probleem is intussen gelokaliseerd en de nodige werken zijn aan de gang”, zegt het Agentschap Wegen en Verkeer.10 
26/02 16u45  Opening Comics Station uitgesteld De opening van het vernieuwde Comics Station in het Antwerpse Centraal Station is voor onbepaalde duur uitgesteld. Studio 100, dat het failliete indoorpark heeft overgenomen, hoopte in de paasvakantie de deuren al te kunnen openen, maar de geplande vernieuwingen liepen vertraging op. Een nieuwe openingsdatum is er voorlopig nog niet, al blijft het de bedoeling om dit jaar opnieuw bezoekers te ontvangen. Studio 100 investeert vijf miljoen euro in het park, gespreid over de volgende jaren. Enkele thema’s verdwijnen en andere blijven en worden aangevuld met Studio 100-content.
26/02 16u30  Vrouw sterft door dodelijke hoeveelheid drugs in rode wijn: parket waarschuwt voor bepaalde fles Het parket van Antwerpen waarschuwt voor een bepaalde fles rode wijn. In december van vorig jaar was een vrouw overleden nadat ze er één slok van had genomen. In haar bloed werd een dodelijke hoeveelheid MDMA gevonden, terwijl de vrouw niet in verband kon worden gebracht met drugsgebruik.11 
26/02 16u30  Werknemer besteelt tuincentrum en verkoopt buit op Zwarte Markt Een ex-werknemer van tuincentrum Van Uytsel riskeert tien maanden cel. Hij stal spullen bij zijn werkgever en verkocht die door op de Zwarte Markt in Tessenderlo.10 
Laatste update: vandaag om 17u45
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
26/02 17u15  Dinosaurussoort vernoemd naar ‘Game of Thrones’ In Duitsland hebben onderzoekers een groep dinosaurussen een nieuwe naam gegeven. De reptielen werden vernoemd naar ‘House Targaryen’ van de serie ‘Game of Thrones’.
26/02 17u15  Wereldzadenbank in Spitsbergen ontvangt miljoenste zaadsoort De 'bunker' in Spitsbergen waar bijna alle zaadsoorten van de wereld opgeslagen zijn, heeft een miljoenste soort aan zijn collectie toegevoegd. Die zaadbank dient vooral om te anticiperen op mogelijke natuurrampen of kernaanvallen. Bekijk het in de video hierboven.
26/02 17u15  Vrouw sterft aan overdosis na slok wijn: parket waarschuwt voor bepaalde fles Nadat een vrouw uit Puurs is overleden na het drinken van gemanipuleerde rode wijn, stuurt het Antwerpse parket een waarschuwing uit.
26/02 17u00  Dries Van Noten creëert nog altijd met evenveel plezier ‘It doesn’t matter what you create if you have no fun.’ De eerste woorden van de soundtrack op zijn defilé (het nummer ‘Party girl’ van Michelle Gurevich) zeggen veel over het werk van de Belgische modeontwerper Dries Van Noten. Nadat hij zich vorig seizoen kon uitleven met couturier Christian Lacroix aan zijn zijde, deed Van Noten het deze keer opnieuw alleen, maar daarom niet met minder plezier. De combinatie van luxueuze materialen zoals fluweel en jacquard in rijke kleuren met zijn eigenzinnige prints, was opnieuw top.
26/02 17u00  Vrouw overleden na drinken wijn met drugs: parket waarschuwt voor bepaalde fles Nadat een vrouw uit Puurs is overleden na het drinken van gemanipuleerde rode wijn, stuurt het Antwerpse parket een waarschuwing uit.
26/02 17u00  Egyptische ex-president Moebarak met militaire eer begraven De Egyptische ex-president Hosni Moebarak is woensdag met militaire eer begraven. Moebarak was gedurende drie decennia president van het land, totdat hij tijdens de protesten van de Arabische Lente van de macht verdreven werd. Moebarak stierf dinsdag op 91-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Caïro.
26/02 16u45  Parket waarschuwt voor bepaalde fles rode wijn na verdacht overlijden Nadat een vrouw uit Puurs is overleden na het drinken van gemanipuleerde rode wijn, stuurt het Antwerpse parket een waarschuwing uit.
26/02 16u45  Queen of scream lost de riem Geef toe: u wist wellicht niet dat ze überhaupt nog meedraaide in het professionele tenniscircuit. Maria Sharapova (32) haalde na haar dopingschorsing nooit meer haar vroegere niveau en zet een punt achter haar carrière. De ‘Siberische sirene’ gaat de geschiedenis in als de eerste speelster die het record kreunen brak met een geluid van meer dan 100 decibel. En de eerste die attitude, glitter & glamour op het tenniscourt bracht.
26/02 16u45  Aantal griepgevallen blijft dalen, epidemie nog niet voorbij Tussen 17 en 23 februari hebben 393 mensen per 100.000 inwoners een huisarts geraadpleegd voor griepsymptomen (koorts, hoest, loopneus, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid). Hun aantal daalde licht tegenover de voorgaande weken, maar de griepepidemie is nog niet voorbij. Dat zegt onderzoekscentrum Sciensano.
26/02 16u30  LIVEBLOG. Honderdtal gasten mogen 'coronahotel' in Tenerife verlaten Volg hier de laatste ontwikkelingen over het nieuwe coronavirus.
26/02 16u30  Parket in beroep tegen voorwaardelijke vrijlating Melikan Kucam De raadkamer in Antwerpen heeft dinsdag besloten om Melikan Kucam vrij te laten onder voorwaarden. Het parket gaat echter in beroep, waardoor de Mechelse N-VA’er nog niet verlost wordt van zijn enkelband. De zaak wordt binnen de vijftien dagen behandeld voor de kamer van inbeschuldigingstelling.
26/02 16u15  Verenigd Koninkrijk kreunt onder wateroverlast na stormen Ciara en Dennis Overstromingen hebben in grote delen van het Verenigd Koninkrijk heel wat chaos veroorzaakt nadat stormen Ciara en Dennis over het land raasden. Door storm Ciara zijn al 800 huizen onder gelopen en na storm Dennis nog eens 600. Dat meldt The Guardian. Luchtbeelden in de video hierboven tonen de ravage.
26/02 16u15  Prins laat titels vallen: 'Noem me maar gewoon Harry' De Britse prins Harry heeft een toespraak gehouden op een congres in Edinburgh voor de Schotse toerisme-industrie. Voor de prins op het podium kwam, liet hij een speciale boodschap voorlezen door de host van het congres.10 
26/02 16u15  Exotische vogels ontsnapt uit Planckendael Uit een volière van de dierentuin van Planckendael in Muize zijn woensdagochtend achttien incasternen ontsnapt. Dat zijn exotische zeevogels. Het dierenpark vraagt omwonenden om mee uit te kijken.
26/02 16u15  BAS klasseert beroep van Virton en Westerlo Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) klasseert het beroep dat Virton, samen met Westerlo, in 1B heeft aangespannen tegen de nietigverklaring van de thuiswedstrijd tegen Beerschot. Dat laat Beerschot weten op zijn website.10 
Laatste update: vandaag om 17u15
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
26/02 18u00  Kinderen en medicatie: wat kan je geven, en wat beter niet? Het gerecht onderzoekt de dood van een 2-jarig kind uit Torhout. De moeder zou het kind onbewust een te grote dosis pijnstillende zetpillen hebben...
26/02 16u15  Aantal griepgevallen blijft dalen, maar epidemie is nog niet voorbij Tussen 17 en 23 februari hebben 393 mensen per 100.000 inwoners een huisarts geraadpleegd voor griepsymptomen (koorts, hoest, loopneus, keelpijn,...16 
26/02 14u00  Na barre ochtendspits: sneeuw is het land nog niet uit We krijgen vanmiddag afwisselend opklaringen en wolken, met in het binnenland regen, korrelhagel of smeltende sneeuw. In de Ardennen kan de sneeuw...
26/02 13u30  Geheime doorgang Brits parlement leidt naar 169 jaar oude graffiti Speaker sir Lindsay Hoyle - u weet wel, de opvolger van John ‘Orderrrr’ Bercow - kreeg de eer om als een van de eerste personen in de moderne tijd...14 
26/02 13u15  Na barre ochtendspits: sneeuw is land nog niet uit We krijgen vanmiddag afwisselend opklaringen en wolken, met in het binnenland regen, korrelhagel of smeltende sneeuw. In de Ardennen kan de sneeuw...17 
26/02 13u15  Mondmasker gebruiken? Eerst baard scheren, zegt Amerikaanse gezondheidsorganisatie Als je een mondmasker wil gebruiken om jezelf te beschermen tegen het coronavirus, is het belangrijk dat je de juiste gezichtsbeharing hebt, blijkt...17 
26/02 11u45  Zo voelt het om het coronavirus op te lopen: “Hoesten alsof ik doodging” Koorts, droge hoest, grieperig gevoel. We kennen de symptomen van het nieuwe coronavirus Covid-19 onderhand wel. Toch van horen zeggen. Maar Kem...17 
26/02 09u15  Vrij rustige ochtendspits, maar het blijft opletten voor gladde wegen Ondanks de barre weersomstandigheden en gladde wegen is het geen uitzonderlijk drukke ochtendspits vandaag. Voor 7 uur vanochtend was het wel...18 
26/02 08u30  Hoe fout in Italiaans ziekenhuis leidde tot razendsnelle verspreiding coronavirus Het coronavirus beukt alsmaar harder aan onze grenzen. In Italië loopt het aantal besmettingen nu heel snel op. Aan de basis ligt een fout die...23 
26/02 07u30  Het sneeuwt in delen van Vlaanderen: Wegen en Verkeer waarschuwt voor gladde wegen Deze ochtend is er kans dat er tijdelijk wat sneeuw blijft liggen op de wegen, voornamelijk ten oosten van de as Brussel-Antwerpen. Het Agentschap...14 
26/02 07u15  Het sneeuwt in sommige delen van Vlaanderen: Wegen en Verkeer waarschuwt voor gladde wegen Deze ochtend is er kans dat er tijdelijk wat sneeuw blijft liggen op de wegen, voornamelijk ten oosten van de as Brussel-Antwerpen. Het Agentschap...17 
26/02 07u00  Opgelet voor gladde wegen: sneeuw kan tijdelijk blijven liggen vanochtend Deze ochtend is er kans dat er tijdelijk wat sneeuw blijft liggen op de wegen, voornamelijk ten oosten van de as Brussel-Antwerpen. Het Agentschap...16 
26/02 06u15  Wegen en Verkeer waarschuwt: “Sneeuw kan tijdelijk blijven liggen, wegen niet meteen vlot berijdbaar” Deze ochtend is er kans dat er tijdelijk wat sneeuw blijft liggen op de wegen, voornamelijk ten oosten van de as Brussel-Antwerpen. Het Agentschap...17 
26/02 01u00  Bijna 8.000 mensen willen met Virgin Galactic de ruimte in Er staan al 7.957 mensen op de wachtlijst van het ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic om als toerist naar de ruimte te gaan. Het bedrijf van...47 
25/02 18u00  Wegen en Verkeer waarschuwt: “Sneeuw kan tijdelijk blijven liggen, wegen zullen niet meteen vlot berijdbaar zijn” Komende nacht en morgenochtend is er kans dat er tijdelijk wat sneeuw blijft liggen op de wegen, voornamelijk ten oosten van de as...
Laatste update: vandaag om 18u00
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
26/02 18u00  Een blockbuster is lastig voor middelgrote musea Het Rembrandtjaar was voor middelgrote musea een flinke kluif. „Het is echt next level voor ons, een enorme inspanning.” De stad Leiden en grote musea konden veel makkelijker profiteren.
26/02 17u45  Rusland houdt stemming over grondwetswijzigingen Poetin Eerder schaarde de Doema zich al unaniem achter een reeks ingrijpende hervormingen van het Russische staatsbestel.
26/02 17u45  Schoonmaken helpt ‘ontstressen’, volgens de Japanse monnik Met mediteren en schoonmaken blijf je volgens monnik Matsumoto de werkdruk de baas. „Leren imperfectie te omarmen.”
26/02 17u45  Brink’s gaat na vijf jaar weer waardetransport Nederland verzorgen The Brink’s Company neemt in zeventien landen de geldbezorging over van G4S, waaronder in Nederland. Brink’s verdween in 2015 uit Nederland.
26/02 17u30  'Ik heb een paar extra blikken bonen ingeslagen' Van paniek is geen sprake in het meest westelijke puntje van Duitsland. Ook na twee corona-besmettingen hier, blijven Limburgers er hun boodschappen doen.
26/02 17u15  Advocaten kroongetuige Nabil B. blijven anoniem bij openbare zitting De maatregel is het gevolg van de moord op Derk Wiersum, de vorige advocaat van B. Niet eerder bleven advocaten anoniem in een openbaar proces in Nederland.
26/02 17u15  Medewerkers detentiecentrum geschorst om verdenking van geweld Vier medewerkers blijven geschorst tot het onderzoek naar het voorval, dat in januari plaatsvond, is afgerond. Detentiecentrum Rotterdam raakte vaker in opspraak.
26/02 17u15  'Ik een paar extra blikken bonen ingeslagen' Van paniek is geen sprake in het meest westelijke puntje van Duitsland. Ook na twee corona-besmettingen hier, blijven Limburgers er hun boodschappen doen.
26/02 17u15  Staat de natuur vaker in brand? Overal ter wereld komen branden in de natuur voor. Wie het nieuws kijkt ziet zorgwekkende beelden. Komen bosbranden tegenwoordig vaker voor? Zo ja: hoe komt dat?
26/02 17u00  Ze weet dat hier een echtpaar woont met het corona-virus: ‘ik een paar extra blikken bonen ingeslagen’ Van paniek is geen sprake in het meest westelijke puntje van Duitsland. Ook na twee corona-besmettingen hier, blijven Limburgers er hun boodschappen doen.
26/02 17u00  Robotrechter en staat ruziën over schikking De Raad voor de rechtspraak moet zelf voor de rechter verschijnen. De raad weigert volgens de gefnuikte ‘robotrechter’ e-Court een schikking na te komen over eerherstel.
26/02 16u30  Nep-boektitels om een rivaal te sarren In periodes van politieke onrust maakten opponenten elkaar belachelijk met bij elkaar gefantaseerde boekenlijsten.10 
26/02 16u30  Chinese ambassadeur in Den Haag: aantal besmettingen neemt in China af Volgens de ambassadeur is het aantal nieuwe besmettingen dat dagelijks wordt vastgesteld, gedaald van rond de 3.000 naar rond de 400.11 
26/02 16u15  NRC 101 Nieuwe Talenten NRC
26/02 16u15  Economische grootmacht Marcel van Roosmalen werd gedropt op het Duitse platteland, waar ze jaren achter blijken te lopen. Hij had geld voor één espresso en was ook nog eens ziek.10 
Laatste update: vandaag om 18u00
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
26/02 00u00  Oud malariamiddel werkt tegen coronavirus Onderzoekers aan de KU Leuven in België hebben ontdekt dat het bestaande malariamedicijn chloroquine werkt tegen COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat meldt NU.nl.23 
26/02 00u00  Aantal dementerenden in Europa zal verdubbelen Tot 2050 zal het aantal Europeanen met dementie verdubbelen tot 18,8 miljoen mensen. Dat meldt de organisatie Alzheimer Europe in een analyse van eerdere dementie-studies en demografische gegevens.23 
26/02 00u00  Studie coronavirus: ouderen en zieken meeste risico De Chinese overheid heeft dinsdag de eerste uitkomsten van een grootschalig onderzoek naar het coronavirus (Covid-19) bekendgemaakt. Daaruit blijkt onder meer dat ouderen en (chronisch) zieken het meeste risico lopen en dat 81 procent van de gevallen kan worden omschreven als mild.29 
26/02 00u00  'Tekort medisch materiaal dreigt door strengere regels' Vanaf 26 mei moeten medische materialen aan strengere Europese regels voldoen, waardoor deze mogelijk niet op tijd gekeurd kunnen worden. Ziekenhuisverenigingen NFU en NVZ waarschuwen dat de zorg hierdoor 'acuut in gevaar kan komen'. Dit schrijft Het Financieele Dagblad maandag.23 
25/02 11u30  Rode Kruis waarschuwt voor verkeerd gebruik mondkapjes Nederlanders zijn onvoldoende op de hoogte van het gebruik van mondkapjes tegen het nieuwe coronavirus (COVID-19). Dit blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Volgens de hulporganisatie moeten mensen die van plan zijn op reis te gaan zich goed voorbereiden.
23/02 00u00  Aantal vaccinaties sinds jaren weer gestegen Voor het eerst sinds jaren is de vaccinatiegraad weer licht gestegen. Het aantal baby’s dat wordt ingeënt tegen bof, mazelen en rodehond is hoger, evenals het aantal meisjes dat wordt ingeënt tegen baarmoederhalskanker. Dat meldt het RIVM.
22/02 00u00  Tekort aan geneesmiddelen in 2019 verdubbeld Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland is in 2019 nagenoeg verdubbeld. Dit blijkt uit cijfers van apothekersorganisatie KNMP.
21/02 00u00  Officieel griepepidemie in Nederland Er heerste al griep maar er is nu officieel een griepepidemie in Nederland, meldt het RIVM woensdag. Vorig jaar duurde de griepgolf veertien weken.
21/02 00u00  Albert Heijn roept alle AH Boerenkaas Belegen 30+ terug Heb je Albert Heijn Boerenkaas Belegen 30+ stukken of plakken in huis gehaald? Breng het terug naar de Albert Heijn.
20/02 00u00  Coronavirus nu ook in België Na Frankrijk, Groot-Britannië en Duitsland, heeft het coronavirus nu ook België bereikt. Een van de negen Belgen die zondag uit Wuhan zijn opgehaald, is besmet met het virus.
19/02 00u00  Lepra: discriminatie grote barrière voor genezing Lepra komt nog in meer dan 100 landen wereldwijd voor, met jaarlijks ruim 200.000 nieuwe patiënten. Bijna 50 procent van de mensen die lepra heeft gehad, heeft last van angststoornissen en depressies. Uit angst voor verstoting en uitsluiting durven mensen geen medische hulp te zoeken als ze het vermoeden hebben lepra te hebben. Hierdoor zijn tijdige behandeling en genezing niet mogelijk en is de keten van besmetting moeilijk te doorbreken. Op Wereldlepradag, zondag 26 januari, roept de Leprastichting daarom op om 'Nee te zeggen tegen discriminatie'.
Laatste update: vandaag om 0u00

Scientias

Verbergen Tonen
26/02 15u45  Grote kans dat coronavirus uitgroeit tot een pandemie Dat stellen deskundigen. Ondertussen is een effectief vaccin zeker nog 18 maanden van ons verwijderd. Volgens de laatste cijfers zijn er inmiddels meer dan 81.000 mensen met het nieuwe coronavirus besmet geraakt. De meeste besmettingen – een slordige 78.000 – vonden plaats in China. Maar ook in Zuid-Korea, Italië, Japan, de Verenigde Staten, Australië, Duitsland […] Het bericht Grote kans dat coronavirus uitgroeit tot een pandemie verscheen eerst op Scientias.nl.11 
26/02 13u15  Wereldzadenbank verwelkomt honderden nieuwe zaden afkomstig van alle continenten Ondertussen liggen er in de kluis al meer dan een miljoen zaden veilig en wel opgeslagen. Je hebt er vast al weleens wat over gehoord: de wereldzadenbank op Spitsbergen. In de kluis worden plantzaden van zo veel mogelijk plantenrassen opgeslagen, waaronder de zaden van veel voedselgewassen. Hoewel er ondertussen al heel wat zaadmonsters veilig en […] Het bericht Wereldzadenbank verwelkomt honderden nieuwe zaden afkomstig van alle continenten verscheen eerst op Scientias.nl.20 
26/02 11u15  Onze voorouders maakten uitbarsting van supervulkaan Toba van dichtbij mee – maar leefden vrolijk verder Het getuigt – opnieuw – van de veerkracht van onze soort. Zo’n 74.000 jaar geleden barstte in Indonesië de Toba-vulkaan uit. De immense vulkaanuitbarsting wordt ook wel bestempeld als één van de grootste in de afgelopen twee miljoen jaar. En dat moet verstrekkende gevolgen voor de mensheid hebben gehad. Toch? Onderzoekers trekken die aanname nu […] Het bericht Onze voorouders maakten uitbarsting van supervulkaan Toba van dichtbij mee – maar leefden vrolijk verder verscheen eerst op Scientias.nl.14 
26/02 08u45  De wereld vergrijst: maar wat betekent dit voor ons eetpatroon? Het eten van groente, fruit en eiwitrijk voedsel spelen allemaal een sleutelrol in het dieet van ouderen, zo stelt een nieuwe studie. Iedereen weet dat een gezond voedingspatroon essentieel is voor je lichaam en geest. Maar waar bestaat zo’n ‘gezond dieet’ precies uit? En moeten we eigenlijk naarmate we ouder worden misschien andere voedingskeuzes gaan […] Het bericht De wereld vergrijst: maar wat betekent dit voor ons eetpatroon? verscheen eerst op Scientias.nl.19 
25/02 16u15  Verrassend goed bewaard gebleven gom ontdekt in 110 miljoen jaar oude gefossiliseerde bladeren De ontdekking is opmerkelijk: wetenschappers hadden geen idee dat deze substantie de tand des tijds kon doorstaan. Terwijl onderzoeker Emily Roberts zich over gefossiliseerde bladeren van de zogenoemde Welwitschiophyllum-plant boog, kwam ze ineens tot een opvallende ontdekking. In de 110 miljoen jaar oude Braziliaanse bladeren trof ze namelijk een prachtige amberkleurige substantie aan. Na nadere […] Het bericht Verrassend goed bewaard gebleven gom ontdekt in 110 miljoen jaar oude gefossiliseerde bladeren verscheen eerst op Scientias.nl.
25/02 13u15  Marslander onthult dat ‘Marsbevingen’ heel vaak voorkomen Gemiddeld zo’n twee keer per dag. Erg indrukwekkend zijn de bevingen – tot op heden – echter niet. Maar dat kan natuurlijk veranderen… Al meer dan een jaar jaagt marslander Insight op zogenoemde ‘marsbevingen’. Dat doet hij met een heuse seismometer (SEIS, Seismic Experiment for Interior Structure), die zelfs de kleinste vibraties op Mars kan […] Het bericht Marslander onthult dat ‘Marsbevingen’ heel vaak voorkomen verscheen eerst op Scientias.nl.
25/02 11u15  Recordbrekende temperaturen op Antarctica leiden tot enorme smelt Recent tikten de thermometers op het noordelijke randje van het Antarctisch Schiereiland 18,3 graden Celsius aan. En dat is ongeëvenaard. Aan het begin van deze maand had Antarctica te kampen met extreem hoge temperaturen. Het kwik steeg zelfs op sommige plaatsen naar 18,3 graden Celsius. Ter vergelijking, in Los Angeles was het die dag net […] Het bericht Recordbrekende temperaturen op Antarctica leiden tot enorme smelt verscheen eerst op Scientias.nl.
25/02 08u45  Sporen van mysterieuze mensachtige gevonden in modern West-Afrikaans DNA En dat maakt de geschiedenis van de mensheid weer een tikkie ingewikkelder. Meerdere studies hebben tot nu toe al aangetoond dat moderne mensen DNA van verschillende mensachtigen met zich meedragen. Zo bevat ons genoom bijvoorbeeld sporen van Neanderthalers en Denisovamensen. In een nieuwe studie hebben onderzoekers nu sporen aangetroffen van een onbekende mensachtige in het […] Het bericht Sporen van mysterieuze mensachtige gevonden in modern West-Afrikaans DNA verscheen eerst op Scientias.nl.
24/02 16u00  Eigenaardige lichtroze reuzenmanta gespot voor de kust van Australië Een unieke vondst: want het is de enige in zijn soort! Wie denkt dat het een vervroegde 1 april grap is, heeft het mis. De reuzenmanta die op onderstaande afbeelding pronkt is daadwerkelijk lichtroze. Het is een opmerkelijke gezicht. Bovendien is deze reuzenmanta heel uniek, want er zijn nog geen andere roze exemplaren in de […] Het bericht Eigenaardige lichtroze reuzenmanta gespot voor de kust van Australië verscheen eerst op Scientias.nl.
24/02 13u00  Betelgeuze dimt niet meer: helderheid van de ster neemt weer toe Onduidelijk blijft waarom de helderheid in korte tijd met meer dan 36% afnam. Al een tijdje houdt één van de helderste sterren aan de nachtelijke hemel de gemoederen goed bezig. Sinds oktober vorig jaar nam de helderheid van de nabije rode superreus Betelgeuze zoals de onderhand befaamde ster heet, af. Maar wat hier precies aan […] Het bericht Betelgeuze dimt niet meer: helderheid van de ster neemt weer toe verscheen eerst op Scientias.nl.
24/02 11u15  De lente begint dit jaar meer dan een maand eerder dan normaal Daarmee is de start van de meteorologische lente één van de vroegste ooit. Wie alweer uitkijkt naar het voorjaar kan zijn hart ophalen. Want door de extreem warme winter begint de lente dit jaar opvallend vroeg. Dat blijkt onder meer uit verschillende bloemen die veel eerder dan normaal in bloei staan. Bloeiende planten Overal om […] Het bericht De lente begint dit jaar meer dan een maand eerder dan normaal verscheen eerst op Scientias.nl.
24/02 08u45  Een kleine aanpassing van de vliegtuighoogte kan klimaatverandering drastisch verminderen In lagere regionen ontstaan er minder vliegtuigstrepen. En dat loont. Wanneer je op een heldere dag een blik op de hemel werpt, zie je vaak witte strepen achtergelaten door vliegtuigen. Zo’n vliegtuigstreep of condensspoor vervolg uit de uitlaatgassen van het vliegtuig. Onderzoek heeft nu aangetoond dat deze strepen net zo slecht zijn voor het klimaat […] Het bericht Een kleine aanpassing van de vliegtuighoogte kan klimaatverandering drastisch verminderen verscheen eerst op Scientias.nl.
23/02 09u15  Rosetta’s komeet veranderde onderweg van kleur Een instrument aan boord van ruimtesonde Rosetta zag hoe de kern en coma van de komeet eerst roodkleurig, toen blauwkleurig werd en vervolgens weer roodkleurig was. Dat hebben onderzoekers van de Europese Ruimtevaartorganisatie – initiatiefnemer van de Rosetta-missie – bekend gemaakt. Ze ontdekten de gedaanteverandering nadat ze meer dan 4000 observaties, gedaan in een periode […] Het bericht Rosetta’s komeet veranderde onderweg van kleur verscheen eerst op Scientias.nl.
22/02 09u15  Ook de voorouders van Neanderthalers maakten het gezellig met andere mensachtigen Onderzoekers hebben aanwijzingen gevonden dat de voorouders van Neanderthalers en Denisovamensen zich 700.000 jaar geleden mengden met ‘super-archaïsche’ mensachtigen. Eerdere studies hebben aangetoond dat moderne mensen nadat ze Afrika verlieten, Neanderthalers tegen het lijf liepen en er bij tijd en wijle zelfs geslachtsgemeenschap mee hadden. En ook de Denisovamensen mengden zich op een bepaald moment […] Het bericht Ook de voorouders van Neanderthalers maakten het gezellig met andere mensachtigen verscheen eerst op Scientias.nl.
21/02 15u45  Uitzonderlijk luie salamander lijkt al zeker 7 jaar lang op dezelfde plek te zitten En hij is niet alleen; soortgenoten in dezelfde grot verplaatsen zich ook niet of nauwelijks. Onduidelijk is nog waarom. Liever lui dan moe. Dat zou zomaar het levensmotto kunnen zijn van de salamander die centraal staat in een nieuw onderzoek, verschenen in het blad Journal of Zoology. We hebben het over Proteus anguinus, ook wel […] Het bericht Uitzonderlijk luie salamander lijkt al zeker 7 jaar lang op dezelfde plek te zitten verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 15u45
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
26/02 00u00  Nederlandse telescoop helpt met zoeken naar planeten buiten zonnestelsel Astronomen hebben met een radiotelescoop in Drenthe radiogolven waargenomen die worden veroorzaakt door een 'nabijgelegen' ster. Deze ster reageert op de planeet die om haar heen draait, meldt het Nederlandse instituut voor radioastronomie ASTRON maandag. Door dit soort signalen te zoeken, hopen de onderzoekers planeten te vinden die om andere sterren heen draaien.26 
24/02 19u30  Ook Mars blijkt te beven, maar minder hevig dan de aarde De InSight-Marslander heeft bevingen in de oppervlakte van Mars gemeten, waarmee voor het eerst bewijs is gevonden dat ook de rode planeet te maken heeft met seismische activiteit. Dat schrijven onderzoekers van NASA maandag in het vakblad Nature Geoscience. Deze 'Marsbevingen' zijn krachtiger dan maanbevingen maar minder sterk dan aardbevingen.
24/02 17u15  NASA-icoon Johnson (101) die maanlanding mogelijk maakte overleden Wiskundige en ruimtevaarttechnoloog Katherina Johnson is maandag op 101-jarige leeftijd overleden. Dankzij de berekeningen van Johnson durfden Amerikaanse astronauten de ruimte in en landde Apollo 11 op de maan.
24/02 00u00  Onderzoekers ontdekken dat veel dinosauriërs warmbloedig waren Veel dinosauriërs blijken warmbloedig te zijn geweest, schrijven onderzoekers in Science Advances na onderzoek op meerdere fossiele eieren van 75 miljoen jaar oud. Voorheen werd gedacht dat dinosauriërs altijd koudbloedig waren.
23/02 19u30  Paardenschilder Stubbs negeerde heldendaden om dieren te schilderen Dierschilderkunst werd lang gezien als een minderwaardige specialisatie. De nieuwe expositie in het Mauritshuis te Den Haag, waarin de fameuze paardenschilder George Stubbs centraal staat, laat zien dat dit een achterhaalde gedachte is.
23/02 00u30  Is het een goed idee om regenwater te drinken? Het valt gratis en voor niks uit de lucht en het ziet er brandschoon uit: regenwater. De landbouwgewassen doen het er prima op. Waarom drinken wij het dan niet?
23/02 00u30  Sinds 2002 verdwenen halfaap duikt plots op op camerabeelden In 2002 werd een kleine halfapensoort waargenomen in de Taita-heuvels van Kenia, om daarna nooit meer te worden gezien. Jaren later zag een Finse promovendus de dwerggalago echter op beelden van natuurcamera's verschijnen, zo schrijft de student in het wetenschappelijk vakblad Oryx.
23/02 00u30  Paardenschilder George Stubbs negeerde heldendaden om dieren te schilderen Dierschilderkunst werd lang gezien als een minderwaardige specialisatie. De nieuwe expositie in het Maurishuis te Den Haag, waarin de fameuze paardenschilder George Stubbs centraal staat, laat zien dat dit een achterhaalde gedachte is.
23/02 00u00  Ongelofelijk maar waar: de mens leefde eeuwenlang zonder toetjes Toetjes waren er niet altijd. Een groot deel van de geschiedenis is zelfs toetjesloos voorbijgegleden. Waar komt de traditie van zoetigheid na de maaltijd vandaan?
23/02 00u00  Dimmende ster Betelgeuze verandert van vorm De ster Betelgeuze heeft nog maar 36 procent van zijn normale helderheid over. De rode superreus, die onderdeel is van het sterrenbeeld Orion, is sinds 2019 aan het dimmen, maar verandert ook van vorm.
23/02 00u00  Prehistorische bij viel mogelijk uit de lucht door teveel larven op de rug Paleontologen hebben een nog onontdekte prehistorische bij in barnsteen gevonden, die minstens vijf keverlarven aan zich had hangen als passagiers. Mogelijk vloog het dier 100 miljoen jaar geleden per ongeluk in boomhars doordat het te veel ballast had, stellen onderzoekers in het vakblad BioOne Complete.
22/02 01u15  Archeologen in Rome ontdekken altaar van mythische koning Romulus Archeologen hebben vrijdag in de Italiaanse stad Rome een altaar onthuld dat vermoedelijk is gemaakt ter ere van een van de mythische stichters van de stad, Romulus.
22/02 00u00  Iconische foto van aarde als stipje dertig jaar oud: 'Het is onze realiteit' De Voyager 1-sonde maakte op Valentijnsdag 1990 een foto van de aarde, die vanaf Neptunus - achter in het zonnestelsel - als een lichtblauwe stip te zien was. Op verzoek van wijlen astronoom Carl Sagan draaide de Voyager zich even om en maakte de foto. In gesprek met NU.nl noemt Sagans weduwe Ann Druyan de aarde als klein stipje 'onze realiteit die wij moeten omarmen'.
21/02 06u00  De superheldere ster Betelgeuze is aan het dimmen: komt er een explosie? De Betelgeuze is een van de helderste sterren aan onze hemel, maar vrijdag is hij doffer dan we 'm ooit hebben gezien, aldus de Amerikaanse sterrenkundige Edward Guinan van de Universiteit van Vilanova. Astronomen wereldwijd zijn aan de telescoop gekluisterd: is de verminderde helderheid een voorbode van een supernova, een enorme explosie die ondanks de enorme afstand tussen de aarde en de ster met het blote oog zichtbaar moet zijn? En wanneer zou deze dan moeten plaatsvinden?
21/02 00u00  Sporen van onbekende mensensoort ontdekt in DNA van West-Afrikanen Onderzoekers hebben genetische sporen van een nog onbekende mensensoort ontdekt in de genen van bewoners van West-Afrika. Dat schrijven twee onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit van Californië in het wetenschappelijk vakblad Science Advances.
Laatste update: vandaag om 0u00
Lees meer van Nu.nl Wetenschap >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

47x Bijna 8.000 mensen willen met Virgin Galactic de ruimte in26/02 01u00 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Er staan al 7.957 mensen op de wachtlijst van het ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic om als toerist naar de ruimte te gaan. Het bedrijf van...
38x Het kwaad van onze alledaagse monsters26/02 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: ‘Hoe slecht waren de Academy Awards? De winnaar is een Zuid-Koreaanse film! Waar gaat dat in godsnaam over?” Aldus Donald Trump afgelopen vrijdag over Parasite, nadat die de…
32x World Press Photo nomineert veel protest26/02 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Veel foto’s van protest in onder meer Soedan, Chili en Hongkong bij de nominaties voor de World Press Photo.
29x Studie coronavirus: ouderen en zieken meeste risico26/02 00u00 - GezondheidsNet: De Chinese overheid heeft dinsdag de eerste uitkomsten van een grootschalig onderzoek naar het coronavirus (Covid-19) bekendgemaakt. Daaruit blijkt onder meer dat ouderen en (chronisch) zieken het meeste risico lopen en dat 81 procent van de gevallen kan worden omschreven als mild.
26x Nederlandse telescoop helpt met zoeken naar planeten buiten zonnestelsel26/02 00u00 - Nu.nl Wetenschap: Astronomen hebben met een radiotelescoop in Drenthe radiogolven waargenomen die worden veroorzaakt door een 'nabijgelegen' ster. Deze ster reageert op de planeet die om haar heen draait, meldt het Nederlandse instituut voor radioastronomie ASTRON maandag. Door dit soort signalen te zoeken, hopen de onderzoekers planeten te vinden die om andere sterren heen draaien.
25x Formule 1-teams mogen omstreden route over strand nemen26/02 02u45 - NRC.nl: Wetenschap: Drie Formule 1-teams willen tijdens het evenement over het strand kunnen rijden om files te vermijden.
24x Kortrijk beboet met 3.000 euro voor bier op Hoedt (Antwerp)25/02 23u45 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De bierdouche waarop Wesley Hoedt door enkele Kortrijkse supporters werd getrakteerd in de return van de halve finales van de Beker van België, levert KV Kortrijk een boete van 3.000 euro op. Dat heeft de Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) dinsdag beslist.
23x Hoe fout in Italiaans ziekenhuis leidde tot razendsnelle verspreiding coronavirus26/02 08u30 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Het coronavirus beukt alsmaar harder aan onze grenzen. In Italië loopt het aantal besmettingen nu heel snel op. Aan de basis ligt een fout die...
23x Eerste corona-besmetting in Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen26/02 00u00 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: In de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen is voor het eerst een besmetting vastgesteld met het nieuwe coronavirus. Het gaat volgens de autoriteiten om een persoon uit Erkelenz, op zo’n zestig kilometer van de grens met België.
23x Oud malariamiddel werkt tegen coronavirus26/02 00u00 - GezondheidsNet: Onderzoekers aan de KU Leuven in België hebben ontdekt dat het bestaande malariamedicijn chloroquine werkt tegen COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat meldt NU.nl.

Statistieken

Artikels:
31207
Gelezen:
69991
Aantal lezers nu:
74


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven