vrijdag 19 oktober 2018, week 42


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 7u30
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
19/10 07u30  Prins Harry en Meghan hebben kleurrijke ontmoeting op strand tijdens staatsbezoek Prins Harry en Meghan Markle hebben vrijdag op Bondi Beach in Sydney een ontmoeting gehad met enkele lokale surfers die gekleed gingen in hun meest kleurrijke outfit. Ze stapten blootsvoets het strand op en gingen samen met de surfers in een cirkel zitten om er te praten over geestelijke gezondheid en welzijn.
19/10 07u00  Vrijdag bewolkt, maar het wordt uitkijken naar zondag Vrijdag en zaterdag is het bewolkt met temperaturen rond de 15 graden. Zondag stijgt de temperatuur even met de komst van de zon, maar vanaf maandag wordt het weer grijzer en kouder.
19/10 07u00  Tienduizenden Vlaamse en Brusselse jongeren maken vandaag reclame voor hun jeugdbeweging In Vlaanderen en Brussel maken tienduizenden jongeren vandaag opnieuw reclame voor hun jeugdbeweging. Tijdens het jaarlijkse evenement de Dag van de Jeugdbeweging slaan tal van jeugdorganisaties de handen in elkaar om kleine en grote acties op poten te zetten.
19/10 06u45  Trump dreigt grens met Mexico te sluiten voor migrantenkaravaan op weg naar VS De Amerikaanse president Donald Trump heeft er donderdag mee gedreigd om de grens met Mexico te sluiten, als reactie op de groep migranten die vanuit Honduras onderweg is naar de VS.
19/10 06u45  Belgen kunnen binnenkort stemmen voor zes Belgische nummers in eerste EU songbook Alle Belgen kunnen vanaf 19 oktober stemmen op de zes Belgische liedjes die volgens hen een plaatsje moeten krijgen in het EU songbook, het eerste liedboek van de Europese Unie. Zeventien landen gingen België voor en stuurden alles samen al 102 liedjes door. Dat meldt de organisatie achter het initiatief.
19/10 06u30  Peggy duikt weer op in ‘Thuis’, maar moet niet op een hartelijke ontvangst rekenen Samen met televisiekijkend Vlaanderen kregen Femke, Peter en Nancy donderdag een verrassing van formaat toen Peggy plots voor hun neus stond. De dochter van Rosa is terug om het huwelijk van haar moeder en Steven bij te wonen, maar arriveerde iets te vroeg in de Withoeve voor de feestelijkheden. Een warme ontvangst zat er echter niet in toen Peggy binnenkwam en Nancy - die heeft beloofd dat ze haar gezond verstand ging gebruiken - tegen het lijf loopt.
19/10 06u30  Antwerps gerecht legt beslag op spaargeld en huis van haatprediker Het Antwerpse gerecht heeft een fraude- en witwasonderzoek geopend tegen de beruchte Borgerhoutse haatprediker en terreurverdachte Tarik Chadlioui en zijn echtgenote. Ze worden verdacht van sociale zekerheidsfraude en het witwassen van geld.
19/10 06u15  IEDEREENBORNEM en N-VA vormen coalitie Er is een nieuwe coalitie voor Bornem. Donderdagavond, net voor middernacht, bereikten burgerlijst IEDEREENBORNEM en de N-VA een akkoord.
19/10 05u15  Mbokani op scherp gezet: spits van Antwerp stond donderdag in B-ploeg Verhuist Dieumerci Mbokani komend weekend weer naar de bank? Als we op de training van gisteren afgaan, is die kans alvast zeer groot. Zeker als je daar de woorden van een geënerveerde Laszlo Bölöni tijdens zijn persconferentie naast legt. “Mbokani? Die was tijdens de interlandperiode bijna de hele tijd afwezig.”10 
19/10 05u15  Derde verdachte schietpartij kippenboer gearresteerd in Breda De Nederlandse recherche lichtte woensdagochtend bij het krieken van de dag John L. uit Breda van zijn bed. Hij werd gearresteerd omdat de collega’s van de Federale Gerechtelijke Politie in Turnhout zeker zijn dat hij betrokken is bij de schietpartij op het erf van kippenboer Nick Leemans (29) uit Rijkevorsel. Het slechte nieuws voor John L. is dat de speurders beschikken over DNA dat hij achterliet in de vluchtwagen.
19/10 04u15  Bedrijven vinden vlot de weg naar Business Park Gate 7 in Kontich Aan het begin van de Prins Boudewijnlaan in Kontich is gestart met de sloop van de voormalige bedrijfshallen van Federal Mogul. In de plaats verrijst het hoogwaardig Business Park Gate 7. Dimec uit Boom gaat er tegen juni 2019 als eerste bedrijf van start.15 
19/10 04u15  Steenkool en diesel laten uw licht branden: Engie Electrabel heeft nog twee weken om 750 megawatt te vinden Engie Electrabel draait elke steen om op zoek naar elektriciteitscapaciteit voor deze winter. Daarvoor kijkt het onder meer naar een gesloten steenkoolcentrale, dieselgeneratoren en het chemiebedrijf Monsanto.15 
19/10 04u15  “Racing heeft veel te lang boven zijn stand geleefd” Na jaren van financieel wanbeleid, drie opeenvolgende degradaties en een seizoen in de krochten van het provinciale voetbal speelt Racing Mechelen weer in de nationale reeksen, in derde amateurs om precies te zijn. Groen-wit staat er voorlaatste en kon pas vorig weekend voor het eerst winnen dit seizoen, maar dat lijkt even bijzaak. Stamnummer 24 werd vier seizoenen geleden bijna ten grave gedragen en zag haast geen weg meer uit de immense schuldenput. Voorzitter Koen Van Exem, zelf hevig supporter, probeert de club sindsdien opnieuw gezond te maken. Samen met de supporters, die al honderd aandelen kochten, hoopt hij dat volksclub Racing dan toch uit de dood kan herrijzen.13 
19/10 04u15  Stoep al voor de achtste keer opgebroken: “Kunnen die nu echt niet beter afspreken bij Eandis?” Voor Cedric Smedts uit de Meester van der Borghtstraat in Grasheide (Putte) is de maat vol. De stoep voor zijn huis en een deel van zijn oprit werden deze week voor de achtste keer opgebroken door Eandis. “Straks komen er verzakkingen van.”13 
19/10 04u15  Bejaarde vrouw breekt arm op stukgereden voetpad in Sint-Niklaas Buurtbewoners klagen over de slechte staat van het voetpad in nieuwe woonwijk Weverij op de Antwerpsesteenweg. De 88-jarige Lisette Bauwens kwam er recent ten val en brak haar arm.14 


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
19/10 07u30  Huiszoeking op kabinet-Schauvliege Op het kabinet van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) heeft gisteren rond de middag een huiszoeking plaatsgevonden.
19/10 07u30  Geld Veljkovic op rekening Leko Ivan Leko, de coach van Club Brugge, kreeg in 2015 geld op zijn rekening gestort van op de Cypriotische rekeningen van Dejan Veljkovic. Het gerecht wil weten waarom.
19/10 07u00  Musical 40-45 haalt extra hoofdrolspeler binnen Zolang de kaartjes over de toonbank vliegen – en dat doen ze – verlengt Studio 100 zijn succesmusical ­40-45. Om dat leefbaar te houden voor hoofdrolspelers Clara Cleymans en Nathalie ­Meskens, krijgen ze versterking van Laura Tesoro (22).
19/10 07u00  Zondag brengt zon Vrijdag en zaterdag is het bewolkt met temperaturen rond de 15 graden. Zondag stijgt de temperatuur even met de komst van de zon, maar vanaf maandag wordt het weer grijzer en kouder.
19/10 07u00  Trump: ‘Lijkt erop dat Khashoggi gedood is’ ‘Het lijkt er zeker op’ dat de Saudische journalist Jamal Khashoggi gedood werd. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd, voor hij donderdag op het vliegtuig stapte naar een campagnebijeenkomst. ‘Dat is heel jammer.’ Volgens Turkse regeringsbronnen zoekt de politie vrijdag in een bos in de buurt van Istanbul naar de resten van de journalist.
19/10 06u15  Waarom AVV-VVK vandaag eenmalig terugkeert op de voorpagina van De Standaard AVV-VVK. In het verhaal van zes letters zit de geschiedenis van Vlaanderen, en omgekeerd. Vandaag keren ze eenmalig terug op de voorpagina van De Standaard. Als startschot van een reeks over de Wereldgeschiedenis van Vlaanderen.
19/10 06u00  Tienduizenden Vlaamse en Brusselse jongeren maken vandaag reclame voor hun jeugdbeweging In Vlaanderen en Brussel maken tienduizenden jongeren vandaag opnieuw reclame voor hun jeugdbeweging. Tijdens het jaarlijkse evenement de Dag van de Jeugdbeweging slaan tal van jeugdorganisaties de handen in elkaar om kleine en grote acties op poten te zetten.
19/10 05u15  Rechter oordeelt dat Vlaams Belang niet racistisch is Met de hulp van een opmerkelijk arrest dient Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken een klacht in tegen Groen-voorzitster Meyrem Almaci.10 
19/10 05u15  'Ouders kiezen nu sneller kant van hun kind' Een restaurantuitbater uit Nieuwpoort is het excessieve gedrag van spelende kinderen genoeg geweest en laat hen niet meer binnen. ‘Het is de schuld van hun ouders,’ zegt hij. Kinderpsychiater Lieve Swinnen kan zich er iets bij voorstellen.
19/10 05u00  Trump dreigt grens te sluiten voor migrantenkaravaan en schuift schuld in schoenen van Democraten De Amerikaanse president Donald Trump heeft er donderdag mee gedreigd om de grens met Mexico te sluiten, als reactie op de groep migranten die vanuit Honduras onderweg is naar de VS.11 
19/10 04u45  Enkel bier of wijn voor 16- en 17-jarigen Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) legt een duidelijke leeftijdsgrens vast voor de verkoop van alcohol aan minderjarigen. Voor jongeren tussen zestien en achttien jaar is enkel bier, wijn of schuimwijn toegelaten.11 
19/10 00u15  Trump: ‘Lijkt erop dat Khashoggi dood is’ ‘Het lijkt er zeker op’ dat de Saudische journalist Jamal Khashoggi dood is. ‘Dat is heel jammer.’ Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd, voor hij donderdag op het vliegtuig stapte naar een campagnebijeenkomst in Montana.15 
19/10 00u00  Zieke Monfils wint Frans topduel en schakelt titelverdediger uit op European Open in Antwerpen Gaël Monfils (ATP 38) heeft donderdag in een Frans onderonsje titelverdediger Jo-Wilfried Tsonga (ATP 75) uitgeschakeld in de tweede ronde van de European Open in Antwerpen (hard/612.755 euro).12 
18/10 23u45  Coach van Serena Williams klaagt “hypocriete situatie” aan in het tennis na hetze op US Open Patrick Mouratoglou, de Franse coach van Serena Williams, pleit voor het toelaten van coaching tijdens alle tennistoernooien. Hij wil zo een einde maken aan “de huidige hypocriete situatie”. Dat schreef hij op Twitter.
18/10 23u30  Voorzitter van KV Mechelen uitgenodigd voor verhoor bij de federale politie, maar niet in verdenking gesteld KV Mechelen-voorzitter Johan Timmermans is donderdagochtend uitgenodigd voor een verhoor bij de federale politie in Hasselt in het kader van het onderzoek naar fraude en matchfixing in het Belgisch voetbal. Hij is niet in verdenking gesteld, zo meldt KVM op de clubwebsite.
Laatste update: vandaag om 7u30
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
19/10 06u45  Volgende halte: Mercurius Tijd voor een bijzondere ruimtemissie naar de planeet Mercurius: een Europese satelliet zal in de nacht van vrijdag op zaterdag -om 3.45 uur...
19/10 06u30  Weekend nog mooi maar daarna laat herfst zich eindelijk voelen Vrijdagochtend is het op veel plaatsen grijs met lage wolken. Geleidelijk ontstaan er opklaringen, die in de loop van de dag wat breder worden,...
18/10 22u30  VIDEO. Hulpdiensten redden pony uit rioolput De hulpdiensten van de Amerikaanse stad Houston hebben een pony moeten redden uit een afvoerput. Het dier werd verdoofd om het uit de put te halen...
18/10 21u15  VIDEO. Dubbele regenboog, zonnestralen én bliksem tegelijk Een prachtige dubbele regenboog schittert aan de hemel in Texas. Onderaan de regenboog schijnen heldere stralen, meer bepaald anticrepusculaire...
18/10 16u45  Stop aub met paddenstoelen op te eten: al 285 oproepen bij Antigifcentrum Dit jaar kreeg het Antigifcentrum al 285 oproepen binnen over het eten van giftige paddenstoelen.“In het algemeen blijf je beter gewoon af van...
18/10 16u45  Thaise olifantenpolo afgelast nadat video barbaarse praktijken aan het licht brengt PETA haalt zijn slag thuis: na zestien jaar wordt een jaarlijks event rond olifantenpolo in Thailand afgelast. Dat meldt de organisatie vandaag aan...
18/10 15u30  Natuurhulpcentrum worstelt met 6 brilkaaimannen in garage in Houthalen De medewerkers van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek hebben er een stevige werkdag opzitten. Ze moesten vanmorgen 6 brilkaaimannen van 1,20 meter...
18/10 13u30  “Er is geen God”: Stephen Hawking stuit gelovigen nog een laatste keer voor de borst in zijn nieuw boek Zelfs na zijn dood weet de grote Stephen Hawking nog een laatste boek te publiceren. In zijn boek ‘De antwoorden op de grote vragen’ bespreekt de...
18/10 13u30  Noodplan geactiveerd na geval van gekkekoeienziekte in Schotland Op een boerderij in het Schotse Aberdeenshire is een geval van gekkekoeienziekte (BSE) vastgesteld. De Schotse minister van Landbouw Fergus Ewing...
18/10 13u00  CM luidt alarmbel over langdurig gebruik zware pijnstillers: “Niet zonder risico's” Het gebruik van opioïden, zware pijnstillers afgeleid van morfine, zit in de lift. Het aantal CM-leden dat minstens één verpakking afhaalde bij...
18/10 12u45  Zijn avocado’s nu veganistisch of niet? Onrust in het hipsterland der veganisten. Ze worstelen met de kwestie of de populaire groente avocado al dan niet ‘vegan’ is. Voor het telen van...
18/10 12u30  VIDEO. Stier probeert zich hulpeloos voort te slepen nadat hij beide achterpoten breekt Een Spaanse organisatie die opkomt voor dierenwelzijn heeft beelden verspreid van een stier die zich hulpeloos op straat probeert voort te slepen....
18/10 11u45  VIDEO. Met dit futuristische ruimteschip zou NASA Venus kunnen verkennen De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft simulaties vrijgegeven van een Jules Verne-achtig ruimteschip waarmee ze de planeet Venus zou...
18/10 11u30  VIDEO. Vlees uit Duits horror-slachthuis ook in Belgische supermarkten? Een Duitse dierenrechtenorganisatie heeft verbijsterende opnames gemaakt in een “horror-slachthuis” in Bad Iburg. “Het Duitse slachthuis levert aan...
18/10 10u45  Amateur-uitvinder hangt motor van straaljager in oude BMW Een Russische amateur-uitvinder is op het geniale idee gekomen om de motor van een MIG-23 jachtvliegtuig, een Russische straaljager, in een oude...

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
19/10 03u15  Tekorten jeugdzorg: het nieuwe normaal De wachtlijsten voor jeugdzorg lopen op. 88 gemeenten doen beroep op een nieuw fonds dat de tekorten compenseert.16 
19/10 03u15  Azië sneeuwt onder in Brussel Europa en Azië maken zich zorgen over de wereldorde, maar Europa is bezig met zichzelf15 
19/10 03u00  ‘De bouw leert te weinig van ongelukken’ De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzocht het instorten van de parkeergarage bij Eindhoven Airport. Conclusie: de hele bouwsector moet verbeteren.
19/10 03u00  Na 964 jaar splijt de orthodoxe kerk Oekraïense orthodoxen scheiden zich af van de kerk in Moskou. Dat komt Poetin als hoeder van de gelovigen slecht uit.
19/10 02u45  Landtong Midden in het Botlekgebied, is een kalm stuk natuur: de landtong van Rozenburg. Tien kilometer aan vogelbroedgebied. Havenbedrijf Rotterdam wil er een distributiecentrum neerzetten.
19/10 02u45  Honkbal in het tijdperk van paranoia In het Amerikaanse honkbal valt met het ontcijferen van gebaren groot tactisch voordeel te behalen. Zeker nu er veel op het spel staat.
19/10 02u45  Scholen moeten verhelderen waar hun geld heen gaat Hoeveel geld besteden scholen aan hun leraren of besturen? De ministers willen dat ze dit duidelijker in de begroting zetten.
19/10 02u15  De Poolse Kerk als maffiaclan in habijten Bioscoophit Kler van Smarzowski is een katalysator in het publieke debat over de rol van de Katholieke Kerk in Polen.10 
19/10 02u15  ‘Het leven is tamelijk middelmatig’ Constant bang door de mand te vallen of ‘ontmaskerd’ te worden. Sarah van der Vlerk en Jelle Zijlstra, ervaringsdeskundigen, maakten er cabaret over.
19/10 01u15  Trump is onkwetsbaar Lees meer >13 
19/10 00u15  De wildste feesten en een permanente roes: dansen op de vulkaan in vooroorlogs Berlijn Het zijn de jaren twintig en dertig en Berlijn verkeert in een permanente feestroes.Drie nieuwe boeken schetsen een beklemmend beeld van de ondergang van het oude Europa en het losbandige feest dat eraan voorafging. (●●●● en ●●●●●)14 
19/10 00u00  Affaires, orgies en nachtenlang feesten: dansen op de vulkaan in vooroorlogs Berlijn Het zijn de jaren twintig en dertig en Berlijn verkeert in een permanente feestroes. Drie nieuwe boeken schetsen een beklemmend beeld van de ondergang van het oude Europa en het losbandige feest dat eraan voorafging. (●●●● en ●●●●●)13 
18/10 23u15  Ryanair sluit Eindhoven: uit wraak of noodzaak? Ryanair sluit zijn basis op Eindhoven Airport. Het personeel moet verhuizen. Piloten proberen dat via de rechter te voorkomen.
18/10 22u30  Italië dreigt een splijtzwam te worden in de eurozone Rome wil de groei aanjagen ten koste van een oplopend begrotingstekort. Macron steunt die plannen, Rutte is mordicus tegenstander.
18/10 22u30  Oppositie gunt Rutte III niks meer Slechte peilingen zouden Rutte in de armen van de oppositie moeten drijven. Maar de relatie tussen coalitie en oppositie heeft een dieptepunt bereikt.
Laatste update: vandaag om 3u15
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
19/10 00u00  Steeds meer verzekeraars vergoeden mindfulness Mindfulness wordt steeds vaker vergoed via de zorgverzekering. Ook worden huisartsen gestimuleerd mindfulness vaker voor te schrijven. Dat meldt het Algemeen Dagblad donderdag.13 
19/10 00u00  Steeds minder mensen halen de griepprik In 2017 hebben weer minder mensen de griepprik gehaald dan het jaar ervoor. Het aantal mensen dat de griepprik gaat halen daalt jaarlijks met een paar procent. Dat meldt gezondheidsinstituut Nivel.13 
18/10 00u00  Ongeneeslijke kankerpatiënten krijgen weinig hulp Ruim een kwart van de kankerpatiënten die ongeneeslijk ziek is verklaard, wordt niet verder geholpen door het ziekenhuis. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).
17/10 16u45  Maagverkleining diabetespatiënten zorgt voor minder hartziekten Patiënten met ernstig overgewicht en diabetes type 2 hebben veel baat bij een maagverkleinende operatie. Door deze operatie zullen zij minder snel een hartinfarct of beroerte krijgen, blijkt uit een Amerikaans onderzoek.
17/10 12u45  Krachttraining helpt tieners met obesitas Tieners hebben baat bij krachttraining tijdens de gymlessen op school, gecombineerd met maandelijkse informatiesessies over gezond en actief leven. Dit blijkt uit onderzoek van Maastricht UMC+.
17/10 00u00  Minder astma-aanvallen door nieuw medicijn Een nieuw geneesmiddel halveert het aantal astma-aanvallen en maakt het mogelijk om het gebruik van prednisonpillen sterk te verminderen. Dit meldt het Longfonds en de Netherlands Respiratory Society (NRS).
17/10 00u00  Apothekers negeren vaak door artsen voorgeschreven medicijn Een op de vier mensen krijgt niet het voorgeschreven middel van de apotheker mee, ondanks dat de arts 'medische noodzaak' op het recept schrijft. Dit blijkt uit de peiling ‘Medische Noodzaak Medicijnen’ van Patiëntenfederatie Nederland.
16/10 15u45  Minder wanbetalers zorgverzekering In 2017 zijn er opnieuw minder wanbetalers van de zorgverzekering. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
16/10 14u45  Minder moe en meer betrokken door staand werken Kantoormedewerkers moeten ‘opstaan voor hun gezondheid’. Dat melden twee Britse universiteiten.
16/10 00u00  De helft van de AED’s niet geregistreerd of vindbaar Meer dan een derde van de Nederlanders weet niet waar de dichtstbijzijnde AED in hun directe omgeving hangt. Ook is een groot aantal AED's niet altijd bereikbaar. Dit meldt de Hartstichting.
15/10 16u30  Slappe normen voor luchtkwaliteit De Nederlandse wettelijke normen voor luchtkwaliteit foppen ons. Ze beschermen ons veel minder goed dan we denken, meldt Milieudefensie.
15/10 15u30  Rekenmodel voorspelt risico op hart- en vaatziekten Het hart- en vaatcentrum van UMC Utrecht heeft een model ontwikkeld, die voor elke volwassene kan voorspellen wat de risico’s zijn op hart- en vaatziekten. Ook voorspelt dit model wat het effect is van risico verlagende medicatie en de individuele levensverwachting zonder hartinfarct of beroerte.
Laatste update: vandaag om 0u00

Scientias

Verbergen Tonen
18/10 19u15  Astronomen zien super-zonnevlam op jonge rode dwergster Het lijkt slechts nieuws voor de leefbaarheid van de planeten die rond rode dwergsterren cirkelen. Onderzoekers bestudeerden 12 jonge rode dwergsterren (van ongeveer 40 miljoen jaar oud) met behulp van ruimtetelescoop Hubble. Het onderzoek maakt deel uit van een veel groter project dat kortweg HAZMAT wordt genoemd. Dat staat voor HAbitable Zones and M dwarf […] Het bericht Astronomen zien super-zonnevlam op jonge rode dwergster verscheen eerst op Scientias.nl.
18/10 17u15  Onderzoekers ontdekken oudste vleesetende vis ooit (met slachtoffers!) De vis leefde zo’n 150 miljoen jaar geleden en heeft wel wat weg van een moderne piranha. Onderzoekers ontdekten de resten van de vis in kalksteenafzettingen die in het zuiden van Duitsland zijn teruggevonden. De vis heeft tanden die sterk doen denken aan die van de piranha en onderzoekers vermoedden dan ook al snel dat […] Het bericht Onderzoekers ontdekken oudste vleesetende vis ooit (met slachtoffers!) verscheen eerst op Scientias.nl.
18/10 15u00  NASA kiest nog dit jaar een landingsplek voor de volgende Marsrover Er zijn nog vier mogelijke landingsplekken in de race. In 2020 stuurt NASA opnieuw een rover naar Mars. En wat voor één. De rover is in staat om sporen van (voormalig) leven op Mars te detecteren en zal daar ook actief naar op zoek gaan. Ook is het de bedoeling dat de rover verschillende monsters […] Het bericht NASA kiest nog dit jaar een landingsplek voor de volgende Marsrover verscheen eerst op Scientias.nl.
18/10 13u30  Bacteriën helpen planten op Mars om zichzelf te bemesten Wageningse onderzoekers denken een oplossing te hebben voor het tekort aan mest waar we – vroeg of laat – op Mars mee te maken krijgen. Er liggen serieuze plannen voor bemande missies naar Mars. Het beloven lange reizen te worden, waarbij astronauten ook enige tijd op Mars vertoeven. Sterker nog: er wordt al gefantaseerd over […] Het bericht Bacteriën helpen planten op Mars om zichzelf te bemesten verscheen eerst op Scientias.nl.
18/10 10u45  Oudste fossielen op aarde lijken toch gewoon uit gesteente te bestaan Het bewijst dat het detecteren van miljarden jaren oude sporen van leven nog niet zo gemakkelijk is. In 2016 meldde het blad Nature dat in Groenlandse gesteenten de oudste sporen van leven zijn ontdekt. In de gesteenten troffen onderzoekers kegelvormige structuren aan die zo’n 3,7 miljard jaar oud waren. En die kegelvormige structuren waren – […] Het bericht Oudste fossielen op aarde lijken toch gewoon uit gesteente te bestaan verscheen eerst op Scientias.nl.
18/10 09u30  Grootste organisme op aarde dreigt te bezwijken Het organisme – dat zo’n 5,9 miljoen kilogram weegt – heeft zonder ingrijpen geen toekomst. Daarvoor waarschuwen onderzoekers in het blad PLoS ONE. Hun paper handelt over Pando: een flink populierenbos in Utah. Het gehele bos bestaat uit klonen van één mannelijke populier en groeit uit één wortelstelsel. Onderzoekers vermoeden niet alleen dat dit bos […] Het bericht Grootste organisme op aarde dreigt te bezwijken verscheen eerst op Scientias.nl.
17/10 20u15  Mogelijk opnieuw een botsing van neutronensterren gespot (maar nu zonder de zwaartekrachtsgolven) Observaties suggereren dat de immense explosies – die onder meer zilver, goud en platina voortbrengen – vaker plaatsvinden dan gedacht. Vorig jaar stuitten onderzoekers voor het eerst op zwaartekrachtsgolven die ontstonden door het botsen van neutronensterren. De fusie staat bekend als GW170817 en vond 130 miljoen lichtjaar van de aarde vandaan plaats. Een bijzondere ontdekking. […] Het bericht Mogelijk opnieuw een botsing van neutronensterren gespot (maar nu zonder de zwaartekrachtsgolven) verscheen eerst op Scientias.nl.
17/10 16u15  Gigantisch proto-supercluster ontdekt in piepjong heelal Het is de grootste en meest massarijke structuur die tot op heden op zo’n grote afstand en in zo’n ver verleden is ontdekt. De onderzoekers ontdekten het proto-supercluster met het VIMOS-instrument van de Very Large Telescope, toen ze die op het sterrenbeeld Sextants richtten. Dit proto-supercluster van sterrenstelsels heeft de bijnaam Hyperion gekregen en is […] Het bericht Gigantisch proto-supercluster ontdekt in piepjong heelal verscheen eerst op Scientias.nl.
17/10 13u15  Antarctische ijsplaat ‘zingt’ als het waait Het resultaat is een angstaanjagend liedje. Luister zelf maar. Onderzoekers hebben met behulp van sensoren het lied van de Ross-ijsplateau vastgelegd. Maar erg geruststellend klinkt het liedje niet; zo brengt de ijsplaat lage tonen voort die nog het meest doen denken aan gebrom. Het geluid ontstaat wanneer wind over het oppervlak blaast en de bovenste […] Het bericht Antarctische ijsplaat ‘zingt’ als het waait verscheen eerst op Scientias.nl.
17/10 11u15  BepiColombo: nieuwe missie naar Mercurius gaat zaterdag de lucht in Want de kleinste planeet in ons zonnestelsel heeft nog veel te veel geheimen. Er is veel wat we nog niet weten over Mercurius; de kleinste planeet in ons zonnestelsel. Tijd om daar verandering in te brengen, zo dachten ESA en JAXA, en zette samen de BepiColombo-missie op poten. In deze gezamenlijke missie schieten de twee […] Het bericht BepiColombo: nieuwe missie naar Mercurius gaat zaterdag de lucht in verscheen eerst op Scientias.nl.
17/10 08u45  ‘Eruptie die Pompeii in het jaar 79 trof, vond twee maanden later plaats dan gedacht’ Dat suggereert een spectaculaire vondst in een woning die kort voor de eruptie grondig werd verbouwd. De uitbarsting van de Vesuvius die de Romeinse oude stad Pompeii verwoestte, werd tot nu toe altijd gedateerd op 24 augustus in het jaar 79 na Christus. Maar onderzoekers zetten nu een streep door die datum. Nieuw bewijs toont […] Het bericht ‘Eruptie die Pompeii in het jaar 79 trof, vond twee maanden later plaats dan gedacht’ verscheen eerst op Scientias.nl.
16/10 18u45  Werelderfgoed in Mediterraans gebied dreigt letterlijk ten onder te gaan Zeespiegelstijging dreigt de ondergang te worden van onder meer Venetië, Pisa en Rhodes. Daarvoor waarschuwen onderzoekers in het blad Nature Communications. In de studie combineren de wetenschappers zeespiegelsimulaties met informatie omtrent 49 aan de kust gelegen Werelderfgoed-plaatsen in het Middellandse Zeegebied. Kusterosie en overstromingen Het onderzoek wijst uit dat 37 van deze gebieden bedreigd worden […] Het bericht Werelderfgoed in Mediterraans gebied dreigt letterlijk ten onder te gaan verscheen eerst op Scientias.nl.
16/10 16u45  Begraven Vikingschip ontdekt in Noorwegen Het twintig meter lange schip zou nog in behoorlijk goede staat zijn. Archeologen ontdekten het schip toen ze met behulp van een radarsysteem een gebied in Østfold – een regio gelegen in het zuidoosten van Noorwegen – verkenden. “Dit is een geweldig opwindende ontdekking, omdat er – lang geleden – slechts drie goedbewaarde Vikingschepen in […] Het bericht Begraven Vikingschip ontdekt in Noorwegen verscheen eerst op Scientias.nl.
16/10 14u45  Wanneer gaat de Sojoez weer de lucht in? Dat is de vraag die velen – na de afgebroken lancering van vorige week – bezighoudt. Het was even schrikken vorige week toen een bemand Sojoez-ruimtevaartuig kort na de lancering in de problemen kwam en de lancering moest worden afgebroken. Gelukkig werd al snel duidelijk dat de twee astronauten aan boord van het ruimtevaartuig – […] Het bericht Wanneer gaat de Sojoez weer de lucht in? verscheen eerst op Scientias.nl.
16/10 13u15  Er gebeurt iets verontrustends in het brein van muizen die met de keizersnede ter wereld komen In zeker één hersengebied gaan kort na de geboorte veel meer zenuwcellen dood. Het kan erop wijzen dat de keizersnede – die steeds vaker onder mensen wordt toegepast – acute effecten heeft op de ontwikkeling van het brein. En die effecten kunnen weer leiden tot langdurige veranderingen in het brein en gedrag. Dat schrijven onderzoekers […] Het bericht Er gebeurt iets verontrustends in het brein van muizen die met de keizersnede ter wereld komen verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: donderdag 18 oktober 2018, 19u15
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
19/10 00u00  Noodlanding na incident lancering raket met nieuwe bemanning ISS De lancering van een raket op weg naar het ruimtestation ISS is donderdagochtend mislukt. De twee bemanningsleden van de raket hebben inmiddels een noodlanding op aarde gemaakt en zijn uit het toestel gehaald.15 
19/10 00u00  Archeologen ontdekken bijna zestig scheepswrakken in Griekse wateren Archeologen hebben in Griekse wateren ten minste 58 scheepswrakken ontdekt, waarvan veel beladen met antiquiteiten. Het gaat volgens de wetenschappers om misschien wel de grootste concentratie van oude wrakken ooit gevonden in de Egeïsche Zee en mogelijk de hele Middellandse Zee.16 
17/10 17u30  'Noordelijkste bouwwerk van Romeinen' blootgelegd in Krommenie Archeologen hebben in het Noord-Hollandse Krommenie resten van een wachttoren blootgelegd die 'vrijwel zeker' door Romeinen is gebouwd in de eerste eeuw na Christus.
17/10 16u15  The Ocean Cleanup klaar voor opruimactie Grote Oceaan Een Nederlandse plasticvanger is aangekomen op zijn werkplek en klaar om aan het werk te gaan. De veegarm van The Ocean Cleanup moet midden op de Grote Oceaan plastic opvangen dat aan het oppervlak dobbert. 
17/10 13u45  Vulkaanuitbarsting Pompeï mogelijk twee maanden later dan gedacht De vulkaanuitbarsting die in het jaar 79 tot de verwoesting van de Italiaanse stad Pompeï leidde, vond mogelijk twee maanden later plaats dan aanvankelijk gedacht. Onderzoekers denken nu dat de eruptie op 24 oktober plaatsvond.
16/10 15u15  'Herstel huidige massa-uitsterving van diersoorten kost miljoenen jaren' Mensen zorgen ervoor dat bedreigde diersoorten zo snel uitsterven, dat de natuur miljoenen jaren nodig zal hebben om volledig te herstellen. Evolutie kan de huidige massa-extinctie namelijk niet bijhouden, blijkt uit een nieuwe studie.
16/10 00u00  Ruimtesonde Voyager 2 bereikt rand van zonnestelsel De Amerikaanse ruimtesonde Voyager 2 staat op het punt ons zonnestelsel te verlaten. Na ruim veertig jaar onafgebroken vliegen is hij aan de rand gekomen, op bijna 18 miljard kilometer afstand van de aarde. 
16/10 00u00  Christiaan Huygensprijs voor onderzoek naar evolutie planeten Ruimtewetenschapper Adrian Hamers heeft dit jaar de Christiaan Huygens Wetenschapsprijs gewonnen. Hij deed baanbrekend onderzoek naar de beweging van planeten rond sterren. 
16/10 00u00  Oudste wan van Nederland gevonden in Vlaardingen Bij werkzaamheden in Vlaardingen is de oudste wan van Nederland ontdekt. De platte mand, die gebruikt werd om het kaf van het koren te scheiden, komt uit het jaar 300 voor Christus.
16/10 00u00  VN verwacht desastreuze gevolgen als CO2-uitstoot niet aangepakt wordt De temperatuur op aarde zal tussen 2030 en 2052 met 1,5 graden Celsius stijgen, als de CO2-uitstoot niet aangepakt wordt. Dat zal volgens het Intergouvernementele Plan tegen Klimaatverandering (IPCC) van de Verenigde Naties enorme gevolgen hebben.
15/10 14u15  Nederland deelt DNA-data in Europees project Nederland heeft zich aangesloten bij een Europees project waarbij databanken van landen genetische en gezondheidsgegevens met elkaar kunnen uitwisselen. 
13/10 00u00  Achtjarig meisje vindt vijftienhonderd jaar oud zwaard in Zweeds meer In het zuiden van Zweden heeft een achtjarig meisje afgelopen zomer een vijftienhonderd jaar oud zwaard gevonden.
12/10 12u00  Perfect bewaard fossiel van slak uit dinosaurustijd gevonden Paleontologen hebben een fossiel van een slak ontdekt die eruitziet alsof hij nog maar net is overleden, maar zo'n 100 miljoen jaar geleden door de modder kroop in wat tegenwoordig Myanmar is. 
12/10 00u00  Grote hoeveelheid hagel valt uit ringen rond Saturnus Hagel valt met grote hoeveelheden uit de ringen rond de planeet Saturnus. Soms valt ongeveer 10.000 kilo hagel per seconde, heeft ruimtesonde Cassini ontdekt.
Laatste update: vandaag om 0u00Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

17x Klanten van By Jilke maken kans op jaar gratis brood19/10 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Enkele maanden geleden gaf een Heistse frituuruitbater al een halfjaar gratis frieten weg, nu maken klanten van By Jilke Boutique in de Bergstraat kans op een jaar gratis brood. Met de actie wil zaakvoerster Jilke De Backer de uitbreiding van haar assortiment in de verf zetten.
16x Tekorten jeugdzorg: het nieuwe normaal19/10 03u15 - NRC.nl: Wetenschap: De wachtlijsten voor jeugdzorg lopen op. 88 gemeenten doen beroep op een nieuw fonds dat de tekorten compenseert.
16x De N-VA moeteen partner vinden op links, tenzij ze zes jaar willen bibberen met één zitje op overschot19/10 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Het wordt nu wel héél spannend, de concrete voorstellen die Bart De Wever volgende week gaat doen aan Groen en, in tweede instantie, sp.a. De burgemeester zal een behoorlijk eind over de brug moeten komen na zijn opbouw in de voorbije dagen. Met als klapper zijn uitspraken op verkiezingsavond die gisteren bekend werden: “Eigenlijk is dit een historische kans om heel die stad in de plooi te leggen… een nationale verzoening prediken, ik denk dat ik dat subiet gaan doen. Het is echt tijd voor verzoening. Want we kunnen zo niet verder tegen links, ik word daar zo moe van, die oorlog elke dag...”
16x Laura Tesoro komt cast ‘40-45’ versterken19/10 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Zolang de kaartjes over de toonbank vliegen – en dat doen ze – verlengt Studio 100 zijn succesmusical 40-45. Om dat leefbaar te houden voor hoofdrolspelers Clara Cleymans en Nathalie Meskens, krijgen ze versterking van Laura Tesoro (22).
16x “Brexit kan rampzalig zijn voor de okapi’s in Antwerpse Zoo”19/10 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Niet alleen politici en ondernemers liggen wakker van de Brexit-onderhandelingen. Ook in de Zoo maken ze zich zorgen. “Er verblijven zo’n vijftien okapi’s in het Verenigd Koninkrijk. Als er geen aandacht aan hen besteed wordt, zijn we ze kwijt voor het kweekprogramma”, weet stamboekhouder Sander Hofman.
16x Buurtbewoners verenigen zich tegen straatracers: “De zone 30 hier is een grap”19/10 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: “Patsers in dure auto’s sjeezen aan hoge snelheid door onze straten en wij kunnen dat enkel irritant vinden”, zegt Borgerhoutenaar Fenna Bouve. “De zone 30 die hier werd uitgerold, is een grap. Want handhaving is er niet.” En dus ziet ze maar één oplossing: met de buurt zelf iets ondernemen.
16x Districtsvoorzitter Sekeris start coalitiegesprekken19/10 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft in Antwerpen zijn eerste informatieronde afgerond en neemt deze week de tijd om alles te laten bezinken. In de loop van volgende week wordt ronde twee opgestart, maar intussen komt ook de politieke molen in Deurne stilaan op gang.
16x Archeologen ontdekken bijna zestig scheepswrakken in Griekse wateren19/10 00u00 - Nu.nl Wetenschap: Archeologen hebben in Griekse wateren ten minste 58 scheepswrakken ontdekt, waarvan veel beladen met antiquiteiten. Het gaat volgens de wetenschappers om misschien wel de grootste concentratie van oude wrakken ooit gevonden in de Egeïsche Zee en mogelijk de hele Middellandse Zee.
15x Bedrijven vinden vlot de weg naar Business Park Gate 7 in Kontich19/10 04u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Aan het begin van de Prins Boudewijnlaan in Kontich is gestart met de sloop van de voormalige bedrijfshallen van Federal Mogul. In de plaats verrijst het hoogwaardig Business Park Gate 7. Dimec uit Boom gaat er tegen juni 2019 als eerste bedrijf van start.
15x Steenkool en diesel laten uw licht branden: Engie Electrabel heeft nog twee weken om 750 megawatt te vinden19/10 04u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Engie Electrabel draait elke steen om op zoek naar elektriciteitscapaciteit voor deze winter. Daarvoor kijkt het onder meer naar een gesloten steenkoolcentrale, dieselgeneratoren en het chemiebedrijf Monsanto.

Statistieken

Artikels:
34666
Gelezen:
8901
Aantal lezers nu:
52


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven