zaterdag 11 juli 2020, week 28


U bent nu hier: Meer nieuws van DataNews

Laatste updatecontrole: vandaag om 13u45
 

DataNews

Verbergen Tonen
11/07 00u15  Getest: een weekend VR gamen VR-headsets zijn leuk, maar niet goedkoop. Telenet-dochter The Park past daar een mouw aan door toestellen met eigen games te verhuren. Wij mochten een weekend lang virtueel gamen, en soms vissen.
11/07 00u15  Start-up voor vliegende taxi's haalt forse investeringen binnen De Duitse start-up Lilium heeft 35 miljoen dollar binnengehaald van investeerder Baillie Gifford & Co. en is daarmee getransformeerd tot een 'unicorn' die meer dan een miljard dollar waard is, meldt Bloomberg. Lilium maakt een volledig elektrische vliegende taxi die verticaal kan opstijgen.
11/07 00u15  CCB waarschuwt voor factuurfraude via gehackte mailboxen Factuurfraude bestaat al langer, maar ook als een mail van een legitiem adres of een gekende contactpersoon komt, kan het gaan om oplichting.
11/07 00u15  'Apple moet klanten 60 euro betalen voor te snelle veroudering iPhones' Vijf Europese consumentenorganisaties, waaronder het Belgische Test Aankoop, hebben de Amerikaanse technologiereus Apple nog eens aangemaand om te stoppen met de 'geplande veroudering' van zijn iPhone-toestellen. Ze willen dat betrokken klanten elk een schadevergoeding van 60 euro krijgen.
11/07 00u15  Sociale media krijgen dezelfde spelregels als omroepen De Europese Commissie komt met aangepaste regels rond haatpraat, geweld en andere schadelijke inhoud voor sociale media platformen. Al zijn de regels niet bindend.
11/07 00u15  IBM stelt nieuwe general manager aan voor EMEA Technologiebedrijf IBM heeft Marta Martínez Alonso (54) aangesteld als nieuwe general manager voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika. De Spaanse is de eerste vrouw die bij IBM de leiding krijgt over de activiteiten in de EMEA-regio.
11/07 00u15  Belgische constellatie van satellieten in de maak Ruimtevaartbedrijf Spacebel lanceert samen met de Waalse investeringsmaatschappij SRIW een project om een constellatie van satellieten te creëren voor de observatie van natuurlijke hulpbronnen op aarde.
11/07 00u15  Bug in Facebook lekt ongeoorloofde data aan 5.000 ontwikkelaars Facebook heeft 5.000 ontwikkelaars toegang gegeven tot data over hun inactieve gebruikers, hoewel die informatie geblokkeerd moest worden. Dat heeft de techgigant zelf aangegeven.
11/07 00u15  Facebook-baas in gesprek met burgerrechtenorganisaties Topman Mark Zuckerberg van Facebook gaat volgende week in gesprek met burgerrechtenorganisaties. Zijn imperium op het terrein van sociale media kreeg de voorbije weken veel kritiek, omdat het te weinig zou doen om haatzaaien, racisme en nepnieuws op de platforms te bestrijden.
10/07 22u15  Twitter schort account van Schild & Vrienden op Het sociaal medium Twitter heeft de account van de extreem-rechtse organisatie Schild & Vrienden opgeschort. Twitter verwijst naar de gedragsregels van het sociaal medium, zonder specifiek te worden.
10/07 16u15  Digitaal paspoort voor elk gebouw in Vlaanderen Na de invoering van de woningpas in 2018, lanceert de Vlaamse regering nu ook een gebouwenpas. Dat digitale paspoort moet de informatie bundelen over elk gebouw, elke bouwgrond en elke omgeving rond iemands eigendom.
10/07 15u15  CCB waarschuwt voor onbekend veiligheidsprobleem in DrayTek routers Het Centrum voor Cybersecurity België waarschuwt voor een kwetsbaarheid in routers van DrayTek, die vooral in KMO-omgevingen worden gebruikt. Hackers die het probleem misbruiken kunnen zo ransomware verspreiden.
10/07 14u15  KBC koopt rechten voor mobiele clips Belgisch voetbal KBC heeft voor de komende vijf seizoenen exclusieve rechten verworven voor het aanbieden van mobiele clips tijdens de wedstrijden van de Jupiler Pro League. Dat meldt de bank-verzekeraar vrijdag. Ze verwierf ook de niet-exclusieve rechten voor online samenvattingen van alle wedstrijden.
10/07 12u15  Gent gaat cultureel erfgoed virtueel samenbrengen Gentse musea gaan de komende jaren een digitale collectie aanleggen waar ook Gentenaars zelf aan kunnen bijdragen. Het geheel stoelt op open data en API's zodat iedereen er nadien mee aan de slag kan.
10/07 12u15  BeCode en Microsoft breiden AI-opleidingen uit De in 2019 door BeCode en Microsoft opgerichte AI-school is klaar voor een volgende groeispurt. Syntra zal de AI-opleidingen mee organiseren die voortaan ook in Vlaanderen en Wallonië erkend worden. Er sluiten ook nieuwe privé-partners aan.
Laatste update: vandaag om 0u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
10/07 11u15  'VS willen contractverbod voor bedrijven met banden met Huawei'De Amerikaanse regering komt deze week met een plan voor regels die de Amerikaanse overheid verbieden om goederen of diensten af te nemen van bedrijven die producten gebruiken van Huawei en vier andere Chinese firma's.
10/07 11u15  'TikTok overweegt nieuwe bedrijfsstructuur vanwege kritiek'De onder jongeren populaire videoapp TikTok denkt aan een wijziging van de bedrijfsstructuur. TikTok overweegt zo'n aanpassing door de aanhoudende kritiek over te nauwe banden met de Chinese overheid, meldt persbureau Dow Jones.
10/07 11u15  YouTube kan niet gedwongen worden om identiteit van illegale uploaders te overhandigenFilmmaatschappijen of andere partijen kunnen YouTube niet dwingen om gedetailleerde privégegevens te overhandigen van uploaders die auteursrechten schenden. Dat volgt uit een uitspraak van het hoogste Europese gerechtshof.
10/07 10u15  "VS willen contractverbod voor bedrijven met banden met Huawei"De Amerikaanse regering komt deze week met een plan voor regels die de Amerikaanse overheid verbieden om goederen of diensten af te nemen van bedrijven die producten gebruiken van Huawei en vier andere Chinese firma's.
10/07 10u15  Google Street View-wagens rijden weer door BelgiëGoogle gaat de komende drie maanden opnieuw door ons land rijden om straten en huizen vast te leggen voor Street View. De beelden komen tegen eind dit jaar online.
10/07 10u15  Google aan de slag met fabrieksgegevens RenaultGoogle heeft een grote opdracht binnengehaald bij autofabrikant Renault. De zoekmachinegigant gaat in de cloud gegevens bijhouden die afkomstig zijn van de fabrieken, robots en distributieketens van de Franse onderneming. Met behulp van die data kan Renault productieprocessen verbeteren of nog verder automatiseren, is de verwachting.
10/07 10u15  YouTube kan niet gedwongen worden om identiteit van uploaders te delenFilmmaatschappijen of andere partijen kunnen YouTube niet dwingen om gedetailleerde privégegevens te overhandigen van uploaders die auteursrechten schenden. Dat volgt uit een uitspraak van het hoogste Europese gerechtshof.
10/07 09u15  Starter van de week: Crodeon maakt Internet of Things plug & playAllemaal interessant, die data die je via de sensoren van het Internet of Things kunt capteren. Maar je hebt wel minstens twee informaticadiploma's nodig om ermee aan de slag te kunnen. Met de hardware van de Gentse start-up Crodeon wordt het een stuk gemakkelijker.
10/07 08u15  Starter van de week: Crodeon maakt Internet of Things plug-'n-playAllemaal interessant, die data die je via de sensoren van het Internet of Things kunt capteren. Maar je hebt wel minstens twee informaticadiploma's nodig om ermee aan de slag te kunnen. Met de hardware van de Gentse start-up Crodeon wordt het een stuk gemakkelijker.
10/07 00u15  Starter van de week: Foresightee voorspelt wat je supermarkt zal verkopenVoedselverspilling moet te allen prijze voorkomen worden, dat leidt geen twijfel. De Belgische start-up Foresightee probeert het probleem aan te pakken aan de basis, door te zorgen dat een supermarkt ongeveer net zoveel producten bestelt als zijn klanten nodig zullen hebben.
10/07 00u15  72 lokale besturen melden zich aan om gehackt te wordenEen 72 lokale besturen hebben zich ondertussen aangemeld om een traject te volgen waarbij ze zich ethisch laten hacken. Bedoeling is om zo de beveiliging van steden, gemeenten en andere lokale besturen op te krikken.
10/07 00u15  EncroChat-telefoons waren gebouwd om anoniem te blijvenDe gebruikers van de gekraakte chatdienst EncroChat betaalden daar duizenden euro's voor. De telefoon zelf kostte zo'n 1.000 euro en de rekening van een abonnement voor zes maanden bedroeg 1.500 euro. De makers leverden volgens de Europese politiedienst Europol zelfs een helpdesk, die 24 uur per dag bereikbaar was.
10/07 00u15  Europa telt meeste elektronisch afval per inwonerDe hoeveelheid elektronisch afval stijgt. Hoewel er in Europa veel wordt gerecycleerd, blijft minstens de helft op de afvalberg belanden.
10/07 00u15  Honderden arrestaties na kraken chatdienst EncroChat door politieDe Britse politie heeft 746 mensen opgepakt na het kraken van de versleutelde chatapp EncroChat door Nederland en Frankrijk. Verder hebben de Britse autoriteiten meer dan 54 miljoen pond (bijna 60 miljoen euro) aan contant geld, vuurwapens en ruim twee ton drugs in beslag genomen, meldt de National Crime Agency. Door het hacken van EncroChat zouden meerdere moorden en ontvoeringen zijn verijdeld.
10/07 00u15  Amsterdam laat weer nieuwe datacenters toeEr mogen opnieuw datacenters worden gebouwd in Amsterdam. Maar bedrijven moeten zich wel aan strikte voorwaarden houden om zich te mogen vestigen.
10/07 00u15  Politieke ontdooiing rond 5G in de maakEr lijkt een opening te komen tussen Vlaanderen en het Federale niveau rond 5G. Vlaanderen zou bereid zijn om de veiling te laten plaatsvinden en pas achteraf de inkomsten te verdelen.
10/07 00u15  Gamesite Kongregate bouwt zijn platform afKongregate, een gameplatform dat een tiental jaar geleden hoogdagen beleefde met Flash-games, ondergaat een herstructurering. De site neemt geen nieuwe titels meer aan en ontslaat een reeks werknemers.
10/07 00u15  EMAsphere krijgt 2,5 miljoen euro om te internationaliserenEMAphere, dat onder meer financiële dashboards voor KMO's ontwikkelt, haalt in een derde kapitaalronde 2,5 miljoen euro op. Daarmee wil het haar buitenlandse ambities versnellen.
10/07 00u15  Overname Fitbit door Google krijgt tegenkanting consumentenorganisatiesEen twintigtal consumentenorganisaties hebben een brief gestuurd naar regulatoren wereldwijd, om hun bezorgdheid uit te drukken over de verkoop van fitnessmerk Fitbit aan Google. Ze vrezen voor een nieuw soort monopolie.
10/07 00u15  Nieuw IoT-platform van Insight bewaakt gezondheid en veiligheid in publieke ruimtesSystemintegrator Insight Belgium heeft een nieuw 'detect & prevent'-platform aangekondigd waarmee toepassingen kunnen worden ontwikkeld om de gezondheid en veiligheid in publieke ruimtes te monitoren.
10/07 00u15  Facebook-topman verwacht dat adverteerders snel zullen terugkerenMark Zuckerberg lijkt zich nog geen grote zorgen te maken om het groeiend aantal bedrijven dat advertentiecampagnes stopzet op Facebook. De topman van de socialenetwerksite denkt dat de adverteerders 'snel genoeg terugkomen' en dat de gemiste inkomsten slechts 'een paar procent van de omzet vertegenwoordigen'.
10/07 00u15  Britse waakhond wil meer middelen in de strijd tegen 'big tech'De Britse marktwaakhond CMA zegt meer middelen nodig te hebben om de dominantie van techreuzen als Facebook en Google te breken. Bestaande wetgeving in het Verenigd Koninkrijk is nu nog onvoldoende om machtsmisbruik door deze bedrijven tegen te gaan, stelt de toezichthouder.
09/07 16u15  Vingerafdruksensor op smartphones en MacBooks vlot te misleidenEen vingerafdrukscanner op je telefoon of laptop houdt ongewensten buiten. Maar met een beetje moeite en een goedkope 3D-printer valt die beveiliging vlot te omzeilen bij zowel Samsung, Apple als Huawei.
09/07 16u15  Zweeds-Zwitserse drones voor toekomstige mijnenbestrijdingsvaartuigen Belgische marineDe Franse groep ECA heeft een vliegende drone van een Zweeds-Zwitsers consortium gekozen voor de mijnenbestrijdingsvaartuigen voor de Belgische en Nederlandse zeemachten. Dat is woensdag uit een industriële bron vernomen.
09/07 16u15  Musk verwacht dit jaar nog volledig zelfrijdende TeslaAutoproducent Tesla verwacht nog dit jaar met een wagen te komen die volledig autonoom kan rijden. Volgens Tesla-baas Elon Musk is de ontwikkeling van de technologie bijna af. Dat zei hij in een videoboodschap op de World AI Conference in Shanghai.
09/07 13u15  Belg mee aan het roer bij softwaretesters-organisatie ISTQBOnze landgenoot Michaël Pilaeten, in dienst bij IT-dienstenleverancier CTG, staat de volgende twee jaar mee aan het roer van de Internationale Software Testing Qualifications Board (ISTQB). Deze wereldwijde organisatie geldt als de referentie voor softwaretesters.
09/07 12u15  Imec maakt AI-chip stuk energiezuiniger met nieuw designOnderzoeksinstelling imec heeft een chip ontwikkeld die afstapt van de traditionele architectuur en zo met minder stroomverbruik AI-berekeningen kan uitvoeren. Opmerkelijk genoeg doet het dat met analoge in plaats van digitale berekeningen.
09/07 11u15  Oracle zet al haar cloudinfrastructuur voortaan bij de klantOracle gaat zowel haar Autonomous Database als een volledige Oracle cloudomgeving voortaan ook aanbieden in het datacenter van de klant. De hybride strategie komt er op vraag van klanten.
09/07 10u15  Gentse scale-up lanceert DataOps platformGentse scale-up Tengu zet zijn databeheerplatform in de markt. Een markt die het deels mee hoopt te creëren.
09/07 10u15  Belgisch fonds voor groeibedrijven klokt af op 312 miljoen euroEen finale ophaalronde bracht het kapitaal van het Belgian Growth Fund (BGF) op 312 miljoen euro. Het fonds is een initiatief van de Belgische overheid om jonge bedrijven aan groeikapitaal te helpen. Het BGF werkt als een dakfonds, het investeert in andere fondsen. De nieuwste participatie is een fonds van de Nederlandse durfkapitalist Forbion.
09/07 10u15  Google staakt cloudproject in China en andere 'gevoelige' marktenGoogle heeft zijn plannen om een nieuwe clouddienst in China aan te bieden stopgezet. Ook in andere 'politiek gevoelige' landen staakt de Amerikaanse techreus het initiatief. De beslissing zou te maken hebben met geopolitieke spanningen in combinatie met de coronapandemie, zo meldt Bloomberg op basis van ingewijden.
09/07 10u15  LinkedIn krijgt functie voor correcte uitspraak van namenLinkedIn, het sociale netwerk voor professionals, krijgt een functie waarmee gebruikers kunnen verduidelijken hoe je hun naam correct uitspreekt. Dat gebeurt aan de hand van een opgenomen geluidsfragment van maximaal tien seconden.
09/07 07u15  Belg krijgt vinger in de pap bij softwaretesters-organisatie ISTQBOnze landgenoot Michaël Pilaeten, in dienst bij IT-dienstenleverancier CTG, zit de volgende twee jaar mee aan het stuur van de Internationale Software Testing Qualifications Board (ISTQB). Deze wereldwijde organisatie geldt als de referentie voor softwaretesters.
09/07 00u15  Bijna 13 procent van loontrekkenden deed in 2019 aan telewerkIn 2019 heeft 12,7 procent van alle loontrekkenden van 15 jaar en ouder aan telewerk gedaan. Dat blijkt uit gegevens van het Belgische statistiekbureau Statbel. Voor het onderzoek werden ruim 20.000 loontrekkenden en zelfstandigen bevraagd, nog voor de covid-19-crisis uitbrak. Het aantal telewerkers is de afgelopen maanden toegenomen vanwege de maatregelen tegen het virus.
09/07 00u15  Al meer dan 1 miljoen belastingaangiftes ingediend via Tax-on-webEr hebben intussen al 1.002.154 Belgen hun belastingaangifte via Tax-on-web ingediend. In vergelijking met vorig jaar zijn er dat bijna 33.000 of 3,4 procent meer, meldt de federale overheidsdienst Financiën. De uiterste indieningstermijn van de elektronische belastingaangifte eindigt over twee weken, op 16 juli.
09/07 00u15  Spotify introduceert Duo-abonnement voor koppels (onder één dak)Muziekdienst Spotify heeft een nieuw abonnement geïntroduceerd voor koppels of huisgenoten. Met Premium Duo kunnen twee mensen die onder hetzelfde dak leven voor 12,99 euro per maand een Spotify Premium-account delen.
09/07 00u15  Belg verbruikt meer mobiele data, maar de factuur stijgt nietBelgen verbruiken maar liefst 324 petabyte aan mobiele data per jaar. Het mobiele dataverbruik is op één jaar tijd met één gigabyte per actieve gebruiker toegenomen. Maar dat levert de operatoren niet meer inkomsten op.
09/07 00u15  Microsoft gaat 25 miljoen mensen voorbereiden op de digitale post-corona-economieVia een nieuw wereldwijd initiatief wil Microsoft 25 miljoen mensen de kans geven om hun digitale vaardigheden te ontwikkelen. De techreus denkt dat het economische herstel na de coronacrisis op die manier versneld kan worden, vooral voor mensen die hun baan hebben verloren.
09/07 00u15  Booking.com mag merknaam vastleggenReissite booking.com mag zijn naam registreren als officieel handelsmerk. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof geoordeeld. Daarmee staat de deur open om generische merknamen, met domein, te beschermen.
09/07 00u15  Orange-topvrouw leidt zakelijke tak van ProximusProximus heeft met Anne-Sophie Lotgering een opvolger voor Bart Van Den Meersche. De nieuwe topvrouw komt van concurrent Orange en krijgt meteen ook een nieuwe COO.
09/07 00u15  QuTech komt met simulator voor kwantumnetwerkenHet Nederlandse QuTech maakt zijn simulator gratis beschikbaar voor niet-commerciële ontwikkelaars en testers. Bedoeling is de mogelijkheden van kwantumnetwerken aan te tonen.
09/07 00u15  Colruyt investeert in Antwerpse databedrijf DaltixColruyt Group heeft een belang van 65 procent genomen in de Belgische dataspecialist Daltix. Hoeveel de deal gekost heeft, kondigt de supermarktketen niet aan.
09/07 00u15  Dominique Leroy schikt in voorkenniszaak: vervolging afgekocht voor ruim 107.000 euroVoormalig Proximus-CEO Dominique Leroy heeft een deal gesloten met het parket om een einde te maken aan de voorkenniszaak waarvoor ze in verdenking werd gesteld. Ze zou de mogelijke vervolging afkopen voor een bedrag van net geen 108.000 euro. Dat melden L'Echo en De Tijd woensdag.
09/07 00u15  Europees akkoord over digitale uitwisseling van bewijsmateriaalRechtbanken in de Europese Unie kunnen binnenkort makkelijker bewijsmateriaal en andere juridische documenten digitaal gaan uitwisselen. Het wordt ook eenvoudiger om getuigen in een andere lidstaat via een videoverbinding te horen.
08/07 22u15  'Twitter werkt aan betaalde dienst op abonnementsbasis'Twitter werkt achter de schermen aan een platform op abonnementsbasis. Daarbij zouden gebruikers moeten betalen voor bepaalde diensten. Het plan heeft de codenaam Gryphon, zo blijkt uit een lijst met vacatures die door het technologiebedrijf werd gepost.
08/07 18u15  Gebruik breedbandinternet vorig jaar met een derde toegenomenHet gebruik van vast breedbandinternet in ons land nam vorig jaar met 33,3 procent toe. Dat blijkt uit het economisch cijferrapport van telecomregulator BIPT. Eerder maakte het BIPT ook al bekend dat we vorig jaar veel meer mobiel internet gebruikten.
08/07 17u15  Foutje bij MediaMarkt: Apple iMacs geleverd voor enkele euro'sDoor een fout op de website van MediaMarkt in Nederland konden klanten vorige week voor een paar euro een Apple iMac kopen die normaal geprijsd staat voor zo'n 2.000 euro. De computers werden ook bezorgd en de winkelketen eist nu dat kopers de iMacs terugsturen, of flink bijbetalen. Een aantal klanten weigert dat te doen.
08/07 17u15  PeopleWare breidt uit naar Corda Campus in HasseltPeopleWare uit Lier gaat uitbreiden. Het softwarebedrijf opent een hub op de Corda Campus in Hasselt.
08/07 13u15  LibreOffice overweegt betaalde versie voor bedrijvenDe gratis en open source kantoorsoftware LibreOffice bekijkt de mogelijkheden voor een betalende editie. Maar dat wordt niet unaniem enthousiast onthaald door de ontwikkelaarsgemeenschap.
08/07 12u15  Motorola introduceert moto g 5G plusMotorola heeft tijdens een online event zijn nieuwe moto g 5G plus voorgesteld, een smartphone met - uiteraard - 5G-technologie aan boord, maar ook met een 48MP quad-camerasysteem en een 21:9 CinemaVision-scherm.
08/07 11u15  PeopleWare breidt uit in België en start vennootschap in LissabonPeopleWare uit Lier gaat uitbreiden. Het softwarebedrijf opent een hub op de Corda Campus in Hasselt en start tegelijkertijd een vennootschap in Lissabon, samen met zusterbedrijf Elmos.
08/07 10u15  Slimme voederbak Petnet vraagt nu abonnement voor dienst die niet werktEen abonnementendienst die de felgeplaagde geautomatiseerde voederbak aan de praat moest houden, blijkt een maat voor niets.
08/07 10u15  Kortrijkse IT-integrator Trustteam neemt Nexis overDe Kortrijkse IT-integrator Trustteam neemt het in Waver gevestigde Nexis over. De gezamenlijke jaaromzet komt zo naar eigen zeggen dicht bij de 50 miljoen euro.
08/07 10u15  Proximus fuseert Codit en UnbraceProximus gaat twee dochterbedrijven samenzetten. Unbrace en Codit gaan voortaan verder onder de Codit-merknaam.
08/07 09u15  Aalsterse Chili Publish tankt opnieuw 3 miljoenHet Aalsterse softwarebedrijf Chili Publish haalt 3 miljoen extra kapitaal op. PMV is de nieuwe hoofdinvesteerder in de derde grote kapitaalsronde voor het bedrijf dat gespecialiseerde grafische software aanbiedt.
08/07 09u15  Magic Leap snoept nieuwe CEO weg bij MicrosoftMixed reality start-up Magic Leap heeft Peggy Johnson aangesteld als nieuwe CEO. Johnson was tot voor kort executive vicepresident voor bedrijfsontwikkeling bij Microsoft. Ze vervangt huidig CEO en medeoprichter Rony Abovitz.
08/07 09u15  IT Provider haalt kapitaal op voor overnametochtIT Provider uit Tielt heeft er een eerste investeringsronde opzitten. Daarmee krijgt het bedrijf de middelen om haar activiteiten in Vlaanderen stevig uit te breiden.
08/07 08u15  Low-codemaker Mendix breidt uit naar BelgiëMendix heeft grootse plannen. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf, nu dochter van Siemens, is een van de grootste spelers op de markt van de 'low code' en het breidt nu uit naar België.
08/07 00u15  Nederland pompt miljoenen in techbedrijf om het uit buitenlandse handen te houdenDe Nederlandse overheid investeert 20 miljoen euro in de vorm van een lening in het snel groeiende jonge Smart Photonics. Daarmee moet worden voorkomen dat de veelbelovende technologie van het bedrijf uit Eindhoven in buitenlandse handen zou vallen. Het is uitzonderlijk dat de Nederlandse staat rechtstreeks participeert in een bedrijf.
08/07 00u15  Samsung zegt af voor grootste elektronicabeurs van EuropaSamsung heeft afgezegd voor IFA, Europa's grootste beurs voor consumentenelektronica. Het evenement staat gepland voor september en gaat als het goed is fysiek door, zij het op veel kleinere schaal dan in voorgaande jaren.
08/07 00u15  Facebook toont licht prototype van 'VR-zonnebril'De onderzoeksafdeling van Facebook heeft een prototype voorgesteld van een zonnebrilachtig gadget waarmee virtual reality-beelden bekeken kunnen worden. De bril zou veel lichter en comfortabeler moeten zijn dan bestaande VR-brillen.
08/07 00u15  Bart Steukers gaat volgend jaar Agoria leidenBart Steukers wordt de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria. Binnen een jaar volgt hij Marc Lambotte op die met pensioen gaat.
08/07 00u15  Sociale media sluiten massaal kanalen wegens haatdragende taalMaandag hebben zowel YouTube, Reddit als Twitch een reeks kanalen gesloten in een poging om haatdragende boodschappen en racisme in te dijken. De platformen reageren daarmee op een vraag naar strengere regels.
08/07 00u15  Microsoft en Bridgestone ontwikkelen intelligent bandencontrolesysteemBandenfabrikant Bridgestone werkt met Microsoft aan een monitoringsysteem dat in real time schade aan banden kan opsporen. Het systeem kan volgens de bedrijven een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid: bandenschade is verantwoordelijk voor zo'n dertig procent van de ongevallen veroorzaakt door technische storingen.
08/07 00u15  Australië pompt honderden miljoenen euro's in cybersecurityAustralië gaat 1,35 miljard Australische dollar investeren in cybersecurity. Het land doet dat na geavanceerde aanvallen door een ander land.
08/07 00u15  Advertentieboycot zet steeds meer druk op FacebookDe advertentieboycot van Facebook breidt steeds verder uit. Bedrijven proberen op deze manier druk te zetten op Facebook om zijn regels rond haatdragende boodschappen strenger te maken.
08/07 00u15  Mobiliteitsapp Skipr haalt 7 miljoen euro opDe mobiliteitsapplicatie Skipr heeft 7 miljoen euro opgehaald bij de bank Belfius en Lab Box, de start-upincubator van autogroep D'Ieteren Auto. Belfius wordt een referentieaandeelhouder van Skipr.
08/07 00u15  Ben Vicca ruilt CGI voor RealdolmenBen Vicca, Managing Director van CGI Belgium, geeft zijn carrière een nieuwe wending. Vanaf 1 juli gaat hij aan de slag bij Realdolmen als Director APS.
08/07 00u15  Bamboo Systems lanceert opslagserver met Arm-architectuurArm-technologie stijgt in populariteit, ook aan de opslagkant. Een start-up uit het Verenigd Koninkrijk claimt de eerste volledige Arm-architectuur voor een bladeserver.
08/07 00u15  India verbiedt TikTok, WeChat en tientallen andere Chinese appsIndia heeft in totaal 59 apps verboden die afkomstig zijn uit China, waarmee het land op gespannen voet leeft. Volgens India zijn de toepassingen 'schadelijk voor de soevereiniteit en eenheid, de verdediging van het land en de veiligheid van de openbare orde'.
07/07 20u15  Sheryl Sandberg: 'We werken aan weren van haatdragende teksten'Facebook werkt er naar eigen zeggen aan om haatdragende berichten van het sociale netwerk te weren. Volgens operationeel directeur Sheryl Sandberg doet het bedrijf dat 'niet om financiële redenen of om druk van adverteerders, maar omdat het juist is om te doen', zo heeft ze geschreven op haar Facebook-pagina.
07/07 19u15  Amerikaanse overheid 'kijkt naar ban' op TikTokDe regering van de Verenigde Staten kijkt naar het blokkeren van de Chinese sociale media-app TikTok. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in een vraaggesprek op tv-zender Fox News. De Amerikanen vrezen dat Beijing de app gebruikt om propaganda te verspreiden en data te verzamelen, iets dat het bedrijf ontkent.
07/07 15u15  Singapore en Nederland het best voorbereid op zelfrijdende auto, België op 21ste plaatsNa Singapore is Nederland het best voorbereid op de komst van de zelfrijdende auto. Onze noorderburen scoren hoog door het goed onderhouden wegennet, de vele laadstations voor elektrische auto's en de wetgeving. België eindigt pas op plek 21.
07/07 13u15  Bigdatabedrijf Palantir bevestigt beursplannenHet Amerikaanse bigdatabedrijf Palantir Technologies wil naar de beurs. Dat heeft de onderneming bevestigd, die onder meer samenwerkt met inlichtingendiensten in de strijd tegen terrorisme, na eerdere berichten over een beursgang.
07/07 12u15  Deutsche Bank wil moderniseren met Google CloudDe grootste bank van Duitsland gaat de komende jaren samenwerken met Google om zichzelf te moderniseren.
07/07 12u15  Nokia zet volop in op open netwerkenNokia gaat als eerste grote telecomleverancier inzetten op open interfaces. Dat gaat het makkelijker maken om onderdelen van telecomnetwerken van verschillende spelers te combineren.
07/07 11u15  Nieuwe toetsenborden en muizen van EuroSys mogen in de vaatwasserHet hoeft geen betoog dat toetsenborden en computermuizen een broeihaard van bacteriën zijn. EuroSys bedacht er een 'propere' oplossing voor: randapparatuur die je gewoon in de vaatwasser mag reinigen.
07/07 11u15  Computer Telecom voor de helft in handen van EASIEASI zegt haar overnametocht verder en neemt een belang van 50 procent in Computer Telecom.
07/07 10u15  Orange Belgium benoemt Xavier Pichon (53) tot CEOXavier Pichon wordt met ingang van 1 september de nieuwe CEO van Orange Belgium. De 53-jarige Fransman volgt zijn landgenoot Michaël Trabbia op, die gepromoveerd is tot directeur technologie en innovatie bij het Franse moederbedrijf.
07/07 10u15  Tracing app komt er dan tochDe contact tracing app in de strijd tegen het coronavirus zal tegen september klaar zijn. Dat heeft Karine Moykens, de voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing, gezegd in De Ochtend (Radio 1). De app wordt niet verplicht.
07/07 10u15  Nederlandse Consumentenbond sleept Facebook voor rechter om delen privédataDe Consumentenbond in Nederland sleept Facebook voor de rechter. Volgens de belangenorganisatie moet het socialemediabedrijf zijn Nederlandse gebruikers een schadevergoeding betalen voor het delen van privégegevens.
07/07 09u15  Samsung verwacht solide winst dankzij geheugenchipsElectronicareus Samsung verwacht in het tweede kwartaal een betere winst dan verwacht, grotendeels dankzij de sterke verkoop bij de geheugenverkoopafdeling. Dat heeft de Zuid-Koreaanse techreus dinsdag bekendgemaakt.
07/07 00u15  Verkoop van VOO opgeschortDe Luikse ondernemingsrechtbank schort de verkoop van VOO aan Providence opnieuw op. Daarmee haalt Orange haar slag thuis.
07/07 00u15  Amazon koopt ontwikkelaar zelfrijdende auto's ZooxAmazon neemt de Amerikaanse ontwikkelaar van zelfsturende auto's Zoox over. Het bedrijf uit Californië werkt aan een autonoom sturende elektrische wagen die specifiek is bedoeld voor taxidiensten.
07/07 00u15  Microsoft gaat zijn fysieke winkels sluitenMicrosoft is van plan om zijn fysieke winkels te sluiten. Het gaat dan vooral om winkels in Amerikaanse winkelcentra. De zogeheten Microsoft Experience Centers in Londen, New York, Sydney en Redmond blijven wel open.
07/07 00u15  Ben Weyts wil afstandsonderwijs structureel verankerenDe Vlaamse regering trekt bijna 35 miljoen euro extra uit om scholen in de aanloop naar volgend schooljaar meer te laten investeren in ICT. Dat kondigt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) maandag aan. Hij wil het afstandsonderwijs structureel verankeren.
07/07 00u15  Britse overheid wil investeren in failliete satellietsysteem OneWebOneWeb, het satellietbedrijf dat eind maart failliet werd verklaard, heeft een mogelijke investeerder voor een doorstart. De Britse overheid zou interesse hebben in de satellieten om er zijn eigen navigatiesysteem mee te bouwen.
07/07 00u15  Microsoft Teams ondersteunt voortaan tot 300 deelnemersMicrosoft heeft de limiet voor het aantal deelnemers aan een Teams-meeting verhoogd naar 300 personen. Tot nu toe konden maximaal 250 mensen gelijktijdig een virtuele vergadering bijwonen.
07/07 00u15  Nieuwkomer Nebulon komt met 'cloud-defined' opslagNa 'cloud-defined' netwerken, is er nu ook cloud-defined opslag. Dat is toch de term die nieuwe start-up Nebulon op zijn systeem plakt.
07/07 00u15  Ook Amerikaanse Justitie zou App Store-betalingen in het vizier hebbenHet Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt de regels die Apple opstelt omtrent betalingen voor apps in zijn App Store. Juristen spraken daarvoor met makers van apps, als onderdeel van een mededingingsonderzoek dat al een jaar aan de gang is.
06/07 17u15  Hoe Nederlandse antivaxers een Knack-poll kaaptenEen internetpoll op de Knack-website zorgde de voorbije week voor ophef op sociale media. Facebook-campagnes door Nederlandse tegenstanders van vaccinatie leidden tot een heftig schommelend en onbetrouwbaar resultaat.
06/07 17u15  WhatsApp wil justitie Hongkong niet meer helpen met gebruikersgegevensWhatsApp weigert justitie in Hongkong nog te helpen. Verzoeken van justitie in de autonome stad om gegevens van gebruikers, worden voorlopig niet in behandeling genomen. WhatsApp, een dochter van Facebook, zegt dat het eerst wil weten wat de gevolgen van de nieuwe veiligheidswet voor mensenrechten zijn.
06/07 16u15  Cyberaanval op Belgische chipmaker X-FabX-Fab, een computerchipbedrijf uit Tessenderlo, heeft zijn fabrieken stilgelegd na een cyberaanval. Alle IT-systemen werden uit de lucht gehaald.
06/07 15u15  Israël ongerust over scherpere satellietfoto's op Google EarthIsraël is bang dat kwaadwillenden misbruik kunnen maken van de scherpere satellietbeelden van het land die binnenkort online te zien zijn. Dat is mogelijk omdat een Amerikaanse wet die verbood dat Amerikaanse bedrijven betere foto's van Israël en de Palestijnse gebieden beschikbaar stellen, niet langer van kracht is.
06/07 12u15  Team.blue breidt uit naar BulgarijeHostinggigant team.blue neemt een Bulgaarse sectorgenoot over. Daarmee breidt het bedrijf uit in Centraal- en Oost Europa.
06/07 12u15  Orange niet gewonnen voor afschermen van toegang tot 5G-infrastructuurOrange is niet meteen gewonnen voor beperkingen ten aanzien van fabrikanten van 5G-apparatuur. Dat heeft CEO Michaël Trabbia gezegd. Hij reageert daarmee op de beslissing van de regering om kritieke 5G-infrastructuur te beschermen.
06/07 11u15  'Amper 15% datawetenschappers houdt actief rekening met ethiek'Uit nieuw onderzoek rond data analytics moet blijken dat het probleem van ethiek en vooroordelen in AI nog niet meteen van de baan is.
06/07 11u15  75.000 Telenet-adressen en wachtwoorden circuleren onlineOp internet circuleert een lijst van iets meer dan 75.000 Telenet e-mailadressen en wachtwoorden. Al gaat het niet om een datalek bij Telenet zelf.
06/07 11u15  'Nieuwe Chrome-versie kan batterijduur laptop met twee uur verlengen'Google zou werken aan een nieuwe versie van zijn browser Chrome die zwaar inzet op energiebesparing. De batterij van een laptop zou daardoor tot wel twee uur langer kunnen meegaan, ontdekte techsite TheWindowsClub.
06/07 10u15  'Uber wil maaltijddienst Postmates kopen'Ritjesdienst Uber zou van plan zijn om maaltijdleverancier Postmates te kopen. Dat schrijft Bloomberg. Met de overname zou 2,65 miljard dollar gemoeid zijn.
06/07 10u15  WhatsApp laat je voortaan contacten toevoegen via QR-codeDe nieuwste versie van WhatsApp biedt enkele interessante nieuwigheden, waaronder om functie om contacten toe te voegen door simpelweg een QR-code te scannen.
06/07 09u15  'Rijkste mens op aarde was nooit zo rijk'De rijkste man op de aardbol, Amazon-topman Jeff Bezos, had nog nooit zoveel geld. Zijn vermogen is toegenomen tot 172,3 miljard dollar (153 miljard euro), een nieuw record. Dat blijkt uit de 'Billionaires Index' van het persagentschap Bloomberg.
06/07 09u15  Argenta schakelt 144 geldautomaten uit na pogingen tot digitale plofkraakSpaarbank Argenta bevestigt dat criminelen hebben geprobeerd om geldautomaten te hacken. Daarop besliste de bank om de 144 geldautomaten van het geviseerde type tijdelijk uit te schakelen.
06/07 00u15  Coca-Cola adverteert minstens dertig dagen lang niet meer op sociale mediaCoca-Cola gaat minstens dertig dagen lang niet meer adverteren op sociale media. De frisdrankgigant sluit zich daarmee aan bij de boycot van heel wat adverteerders om sociale netwerken ertoe aan te zetten harder op te treden tegen racisische en haatdragende boodschappen.
05/07 00u15  Vlaamse overheid investeert 90 miljoen euro in ondernemerschap via dienstverlenersDe Vlaamse overheid koos elf dienstverleners die de komende vier jaar een budget van 90 miljoen euro krijgen om ondernemers in Vlaanderen te helpen en innovatie te stimuleren. Agoria, Sirris en imec.istart slaan daarbij de handen in elkaar. Thema's als cyberveiligheid en sociaal ondernemen krijgen meer aandacht.
05/07 00u15  Fluvius en Telenet starten gesprekken op over datanetwerk van de toekomstNetbeheerder Fluvius en telecomspeler Telenet zullen gesprekken opstarten over de realisatie van het 'datanetwerk van de toekomst' in Vlaanderen: een vast netwerk voor supersnel internet.
05/07 00u15  Amerikaanse politici willen verantwoordelijkheid internetplatforms afdwingenSinds Twitter factchecks plaatste bij berichten van Donald Trump, is de Amerikaanse president op een missie de vrijheid van internetplatforms rondom moderatie aan banden te leggen. En ook sommige Democraten zijn daar wel voor te porren.
04/07 16u15  Belgische bedrijven gehackt via oud Citrix-lek (UPDATE)Bij een aantal Belgische bedrijven zitten hackers binnen dankzij het Citrix-lek van begin dit jaar. Hun software is gepatcht, maar er blijven achterpoortjes aanwezig.
04/07 00u15  Belgische satelliet Proba-V fotografeert voor het laatst de hele wereldOp 30 juni stopt de Belgische satelliet PROBA-V met het fotograferen van de aarde. Daarmee komt een Belgische ruimtevaartmissie ten einde. Maar de expertise blijft aan boord en effent het pad voor toekomstige plannen.
04/07 00u15  Test Aankoop: IoT-toestellen vaak slecht beveiligdTest Aankoop waarschuwt voor de veiligheid van slimme toestellen. De consumentenorganisatie testte 11 producten waar het in totaal 36 kwetsbaarheden ontdekte.
04/07 00u15  Nederlandse datacenters reserveren te veel stroomDatacenters in Nederland reserveren contractueel genoeg stroom om te kunnen groeien. Maar in praktijk verbruiken ze veel minder en daardoor stoten ze andere bedrijven weg.
04/07 00u15  Apple is opnieuw meest innovatieve bedrijf ter wereldNa één jaartje op de 2de stek, herovert Apple opnieuw de nummer 1 in de jaarlijkse ranking van meest innovatieve bedrijven. Grote technologiebedrijven domineren het klassement van Boston Consulting Group.
04/07 00u15  Webwinkel Coolblue opent nieuwe flagshipstore op Louizalaan in BrusselInternetwinkel Coolblue heeft vrijdag een nieuwe flagshipstore geopend op de Louizalaan in Brussel. Met 2.600 vierkante meter is het meteen de grootste winkel in België en Nederland waar klanten meer dan duizend elektronicaproducten zelf kunnen ervaren.
04/07 00u15  Facebook waarschuwt voortaan bij het delen van oud nieuwsFacebook geeft voortaan een waarschuwing wanneer een gebruiker een nieuwsbericht of ander artikel wil delen dat ouder is dan drie maanden. Daarna beslist de gebruiker nog steeds zelf of hij het artikel relevant genoeg vindt om door te posten. De nieuwe functie wordt vanaf vrijdag wereldwijd uitgerold.
04/07 00u15  Xiaomi kiest Den Haag als uitvalsbasis voor West-EuropaHet Chinese Xiaomi, dat smartphones en andere elektronische gadgets maakt, vestigt zijn hoofdkantoor voor de West-Europese regio in het Nederlandse Den Haag. Het bedrijf is sinds maart vorig jaar actief in de Benelux en opereerde sindsdien vanuit een klein kantoor in Amsterdam.
04/07 00u15  Duitsland beslist pas na de zomer over 5GDuitsland gaat pas dit najaar beslissen of Huawei apparatuur mag leveren voor Duitse 5G-netwerken.
04/07 00u15  Google Foto's-app krijgt (eindelijk) een wereldkaartfunctieGoogle heeft een nieuwe versie uitgebracht van zijn Foto's-app met enkele substantiële verbeteringen. Zo beschikt de toepassing eindelijk over een wereldkaart waarop je eenvoudig kan zien waar je welke foto's hebt gemaakt.
04/07 00u15  België telt minder cyberincidenten, maar ze kosten meerOngeveer 49 procent van de Belgische bedrijven beleefde vorig jaar een cyberincident. Dat is opmerkelijk, want dat zijn er een pak minder dan in 2018. Ons land lijkt ook als enige minder uit te geven aan cyberveiligheid.
04/07 00u15  Review: Mate X - Dubbel scherm, halve smartphoneHuawei's eerste vouwbaar toestel maakt van je smartphone een vierkante tablet. Dat doet het goed voor een eerste generatie, maar het ontbreken van een volwaardige Android blijft een pijnpunt.
04/07 00u15  ICT-dienstverlener SpotIT: 'Niemand tijdelijk werkloos gemaakt'Bij de Gentse ICT-dienstverlener SpotIT geeft oprichter Steven Vynckier de fakkel door aan de nieuwe CEO, Jürgen Verniest. Door de coronacrisis mikt de specialist in netwerken en beveiliging dit jaar op een omzetgroei van 30 in plaats van 50 procent. Maar het duo blijft de crisis als een kans zien, in het bijzonder voor hun dienstentak.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

3x Bug in Facebook lekt ongeoorloofde data aan 5.000 ontwikkelaars11/07 00u15 - DataNews: Facebook heeft 5.000 ontwikkelaars toegang gegeven tot data over hun inactieve gebruikers, hoewel die informatie geblokkeerd moest worden. Dat heeft de techgigant zelf aangegeven.
3x CCB waarschuwt voor factuurfraude via gehackte mailboxen11/07 00u15 - DataNews: Factuurfraude bestaat al langer, maar ook als een mail van een legitiem adres of een gekende contactpersoon komt, kan het gaan om oplichting.
2x Facebook-baas in gesprek met burgerrechtenorganisaties11/07 00u15 - DataNews: Topman Mark Zuckerberg van Facebook gaat volgende week in gesprek met burgerrechtenorganisaties. Zijn imperium op het terrein van sociale media kreeg de voorbije weken veel kritiek, omdat het te weinig zou doen om haatzaaien, racisme en nepnieuws op de platforms te bestrijden.
2x Belgische constellatie van satellieten in de maak11/07 00u15 - DataNews: Ruimtevaartbedrijf Spacebel lanceert samen met de Waalse investeringsmaatschappij SRIW een project om een constellatie van satellieten te creëren voor de observatie van natuurlijke hulpbronnen op aarde.
2x IBM stelt nieuwe general manager aan voor EMEA11/07 00u15 - DataNews: Technologiebedrijf IBM heeft Marta Martínez Alonso (54) aangesteld als nieuwe general manager voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika. De Spaanse is de eerste vrouw die bij IBM de leiding krijgt over de activiteiten in de EMEA-regio.
2x Sociale media krijgen dezelfde spelregels als omroepen11/07 00u15 - DataNews: De Europese Commissie komt met aangepaste regels rond haatpraat, geweld en andere schadelijke inhoud voor sociale media platformen. Al zijn de regels niet bindend.
2x 'Apple moet klanten 60 euro betalen voor te snelle veroudering iPhones'11/07 00u15 - DataNews: Vijf Europese consumentenorganisaties, waaronder het Belgische Test Aankoop, hebben de Amerikaanse technologiereus Apple nog eens aangemaand om te stoppen met de 'geplande veroudering' van zijn iPhone-toestellen. Ze willen dat betrokken klanten elk een schadevergoeding van 60 euro krijgen.
2x Start-up voor vliegende taxi's haalt forse investeringen binnen11/07 00u15 - DataNews: De Duitse start-up Lilium heeft 35 miljoen dollar binnengehaald van investeerder Baillie Gifford & Co. en is daarmee getransformeerd tot een 'unicorn' die meer dan een miljard dollar waard is, meldt Bloomberg. Lilium maakt een volledig elektrische vliegende taxi die verticaal kan opstijgen.
2x Getest: een weekend VR gamen11/07 00u15 - DataNews: VR-headsets zijn leuk, maar niet goedkoop. Telenet-dochter The Park past daar een mouw aan door toestellen met eigen games te verhuren. Wij mochten een weekend lang virtueel gamen, en soms vissen.
1x Digitaal paspoort voor elk gebouw in Vlaanderen10/07 16u15 - DataNews: Na de invoering van de woningpas in 2018, lanceert de Vlaamse regering nu ook een gebouwenpas. Dat digitale paspoort moet de informatie bundelen over elk gebouw, elke bouwgrond en elke omgeving rond iemands eigendom.

Statistieken

Artikels:
26742
Gelezen:
4605
Aantal lezers nu:
65


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven