zaterdag 26 september 2020, week 39


U bent nu hier: Meer nieuws van De Morgen

Laatste updatecontrole: vandaag om 16u00
 

De Morgen

Verbergen Tonen
26/09 15u15  Wat na elf jaar niet veranderd is, is je hart en de zenuwachtige steek die je daar voelt Bart Eeckhout is hoofdredacteur bij De Morgen en papa van John John (11) en Missy (7).
26/09 15u15  Sexting: worden vrouwen anders behandeld bij het uitlekken van naaktbeelden dan mannen? Een voor- en tegenstander gaan in debat over een hot issue. Deze week: heeft Véronique De Kock gelijk en zouden Peter Van de Veire en co. veel harder zijn aangepakt als ze vrouwen waren? We laten Kaat Bollen en Rika Ponnet elk om beurt aan het woord.
26/09 15u15  De echte James Bond? Die leefde in Polen Er leefde een echte Britse geheim agent met de naam James Bond in Polen, zo blijkt uit nieuw gepubliceerde documenten van het Poolse IPN, het instituut dat is belast met de vervolging van misdaden tegen de Poolse natie. James Albert Bond uit het zuidwestelijke Britse Devon zou twee jaar nadat de eerste Bond-film uitkwam, naar Warschau zijn gekomen.
26/09 15u15  Linde Merckpoel en Siska Schoeters: ‘Wij houden van echte, brede kerels’ Linde Merckpoel (35) en Siska Schoeters (38) zijn er dit jaar allebei weer aan begonnen. In de tweede aflevering van Durf te vragen sloeg Schoeters een barones met verstomming door aan tafel nietsvermoedend brokken brood in de jus te dopen, en onthulde ze en passant het wezen van de adel. Merckpoel danste voor haar vlog met het verzorgend personeel van het ASZ Aalst de ‘Jerusalema’, en ontroerde zoals alleen zij dat kan. Ze is ook zwanger en veroorzaakte een hetze toen ze durfde te ontkennen dat ze op een roze wolk zit. Schoeters sprong meteen uit haar vel en op de bres, en bereidt Merckpoel nu voor: ‘Straks krijg je ook de borstvoedingsmaffia nog over je heen!’
26/09 13u15  Reddingsstrook vanaf volgende week verplicht: zo doe je het correct Vanaf 1 oktober zullen bestuurders verplicht worden om een ‘reddingsstrook’ te vormen op wegen met tenminste twee rijstroken in de gevolgde richting vanaf het moment dat er filevorming optreedt. Zo kunnen hulpdiensten altijd vlot en vrij passeren. Om de weggebruikers te informeren hebben Vias institute en de FOD Mobiliteit en Vervoer een FAQ opgesteld met daarin alles wat je als weggebruiker moet weten.
26/09 12u15  Storm Odette treft kust het hardst, telefoon bij brandweer roodgloeiend Storm Odette, de eerste noemenswaardige najaarsstorm, gaat hevig tekeer. Vooral de kust kreeg er stevig van langs, maar ook Oost-Vlaanderen werd getroffen. De brandweer kreeg al honderden meldingen binnen. Het KMI waarschuwt ook vandaag voor hevige rukwinden tot 110 kilometer per uur.
26/09 11u15  Premier Sophie Wilmès: ‘Heel vlug striktere maatregelen nemen op bepaalde plaatsen’ Premier Sophie Wilmès noemt de snelle stijging van het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus ‘zeer zorgwekkend’. Onder meer in Brussel zullen ‘heel vlug striktere maatregelen’ moeten genomen worden. Dat verklaarde ze in ‘De ochtend’ op Radio 1.
26/09 11u15  Dat Rousseau en Bouchez de formatie bijna op de klippen lieten lopen, is geen toeval Dat uitgerekend de jonge voorzitters Georges-Louis Bouchez (MR, 34) en Conner Rousseau (sp.a, 27) de federale regeringsvorming ei zo na op de klippen deden lopen, is geen toeval. Hun op intuïtie en wispelturigheid drijvende actie toont een nieuwe vorm van politiek leiderschap. Hoofdredacteur Bart Eeckhout analyseert de politieke week.11 
26/09 11u15  Storm Odette treft vooral kust: verschillende gewonden, talloze oproepen voor brandweer Over heel de kust ging storm Odette, de eerste noemenswaardige najaarsstorm, hevig te keer. Het KMI waarschuwde voor krachtige tot zeer krachtige wind met rukwinden tot 130 kilometer per uur aan zee. Een overzicht van de schade en overlast die Odette achterlaat in ons land.
26/09 11u15  Machtige kardinaal uit Vaticaan stapt op omwille van vastgoedschandaal Een machtige kardinaal die in het Vaticaan verantwoordelijk was voor heiligverklaringen neemt ontslag omwille van een vastgoedschandaal. De Italiaan Giovanni Angelo Becciu (72) zou verantwoordelijk zijn voor de investering van katholieke liefdadigheidsfondsen in Londense luxe-appartementen.
26/09 11u15  De belangrijkste cijfers en kaarten: zo evolueert het coronavirus in uw regio Het aantal nieuwe coronabesmettingen in België is hoog. Het ontdekken van lokale broeihaarden blijft daarom enorm belangrijk. Deze tabellen en kaart tonen hoe het aantal besmettingen in uw provincie en gemeente evolueert. Ook volgen we de algemene toestand in ons land op.
26/09 10u15  Wat Trump en Biden ons leren over Wetstraat-conflicten Dat uitgerekend de jonge voorzitters Georges-Louis Bouchez (MR, 34) en Conner Rousseau (sp.a, 27) de federale regeringsvorming ei zo na op de klippen deden lopen, is geen toeval. Hun op intuïtie en wispelturigheid drijvende actie toont een nieuwe vorm van politiek leiderschap.
26/09 10u15  ‘Trump zal Amy Coney Barrett nomineren voor Hooggerechtshof’ De Amerikaanse president Donald Trump zal rechter Amy Coney Barrett voordragen als zijn kandidaat om de plaats van de overleden rechter Ruth Bader Ginsburg in te nemen in het Hooggerechtshof. Dat bericht CNN vandaag onder aanhaling van Republikeinse bronnen.
26/09 09u15  Nieuw psychiatrisch verslag over Marc Dutroux: ‘Hij lijkt ijzersterk in zijn plan te geloven’ Het is er eindelijk, het nieuwe psychiatrisch verslag over Marc Dutroux, en het is iets heel anders geworden dan waar zijn advocaat op aanstuurde. Dutroux zelf wil volgens de door De Morgen in handen gekregen bevindingen van vier experts ‘geen enkele vorm van vrijlating’. Als dat ooit al een goed idee zou zijn geweest. Want: ‘De heer Dutroux vormt een aanzienlijk risico op herhaling.’11 
26/09 09u15  Stijgende ziekenhuisopnames in ons land, maar aantal overlijdens blijft stabiel Het gemiddelde aantal bevestigde coronabesmettingen per dag is verder gestegen tot 1.541.Ook het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames per dag neemt verder toe, al blijven de overlijdens voorlopig stabiel.
Laatste update: vandaag om 15u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
26/09 09u15  Live - Preventieve testen in Vlaamse rusthuizen opgeschort, minister betreurt beslissingVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
26/09 09u15  Politieke druk om Chinese Netflix-reeks te annuleren stijgtVijf Amerikaanse senatoren hebben Netflix opgeroepen plannen voor de verfilming van een Chinese sciencefictionboekenreeks stil te leggen. Volgens de politici heeft de schrijver van de reeks zich in het verleden positief uitgelaten over de behandeling van Oeigoeren door de Chinese regering.
26/09 08u15  Nieuw psychiatrisch verslag over Marc Dutroux lijkt punt te zetten achter een levendige discussieHet is er eindelijk, het nieuwe psychiatrisch verslag over Marc Dutroux, en het is iets heel anders geworden dan waar zijn advocaat op aanstuurde. Dutroux zelf wil volgens de door De Morgen in handen gekregen bevindingen van vier experts ‘geen enkele vorm van vrijlating’. Als dat ooit al een goed idee zou zijn geweest. Want: ‘De heer Dutroux vormt een aanzienlijk risico op herhaling.’
26/09 08u15  Stijgende ziekenhuisopnames in België, maar aantal overlijdens blijft stabielHet gemiddelde aantal bevestigde coronabesmettingen per dag is verder gestegen tot 1.541.Ook het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames per dag neemt verder toe, al blijven de overlijdens voorlopig stabiel.
26/09 08u15  Wie durft nog de weg op? ‘Mijn kinderen mogen niet meer fietsen’Een week geleden stierf een fietsend meisje na een aanrijding met een vrachtwagen. Vlaanderen telt bijna 300 gevaarlijke kruispunten, de helft van de fietspaden op gewestwegen zijn onveilig. Toch nemen steeds meer mensen de fiets. Hoe moet dat verder?
26/09 08u15  Storm Odette treft vooral kust, arbeider zwaargewond in MiddelkerkeOver heel de kust ging storm Odette, de eerste noemenswaardige najaarsstorm, hevig te keer. Het KMI waarschuwde voor krachtige tot zeer krachtige wind met rukwinden tot 130 kilometer per uur aan zee.
26/09 08u15  Aantal leerlingen klassieke talen stijgt voor het eerst in 10 jaar: ‘Door de crisis’Voor het eerst in tien jaar stijgt het aantal leerlingen dat Latijn en/of Grieks studeert aan de Vlaamse middelbare scholen, en ook volwassenen tonen belangstelling voor de klassieke talen. ‘In crisistijden maakt de studie van Grieks en Latijn, die naar culturele en filosofische inzichten leidt, de mens weerbaarder.’
26/09 08u15  Zoë en Bouba Kalala: ‘Als Zoë mijn zus niet was, waren we een koppel’De oudste is 25 en net afgestudeerd. Haar zoektocht naar een droomjob is begonnen, al weet ze wel waar ze heen wil. De ­ander (23) deed als jongste deel­nemer ooit mee aan De mol, werkte bij ­StuBru en ging onlangs aan de slag als adviseur sociale media bij sp.a. Zoë en Bouba Kalala, zus en broer.
26/09 08u15  Youth for Climate is terug: ‘We zijn actiever dan ooit, alleen weet de buitenwereld het nog niet’De coronacrisis heeft hen even onder de knoet gehouden, maar daar is Youth for Climate weer. Gisteren kwam de organisatie met een beperkte groep van circa honderd mensen coronaproof samen op het Brusselse Muntplein, om het klimaat weer bovenaan de agenda te zetten. ‘De klimaatcrisis stopt niet, dus wij ook niet.’
26/09 08u15  Preventieve coronatesten in Vlaamse woonzorgcentra opgeschort, minister betreurt beslissingFederaal minister Philippe De Backer (Open Vld), bevoegd voor de testcapaciteit, betreurt de beslissing van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid om het preventief testen van personeel in woon-zorgcentra op te schorten. Het Agentschap doet dat om tests te sparen voor het geval er een nieuwe uitbraak komt in de woon-zorgcentra. Maar volgens minister De Backer is er voldoende capaciteit om die preventieve tests verder te zetten.
26/09 07u15  ‘Hij wil langs de grote poort vrijkomen’: nieuw psychiatrisch verslag over Marc DutrouxHet is er eindelijk, het nieuwe psychiatrisch verslag over Marc Dutroux, en het is iets heel anders geworden dan waar zijn advocaat op aanstuurde. Dutroux zelf wil volgens de door De Morgen in handen gekregen bevindingen van vier experts ‘geen enkele vorm van vrijlating’. Als dat ooit al een goed idee zou zijn geweest. Want: ‘De heer Dutroux vormt een aanzienlijk risico op herhaling.’
26/09 07u15  Woningprijzen stijgen weer: appartement 7,9 procent duurder dan vorig jaarDe woningprijzen in Vlaanderen zijn in de eerste zes maanden van 2020 opnieuw gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau, op basis van de verkoopakten die werden geregistreerd door de FOD Financiën.
26/09 07u15  ‘Mijn kinderen mogen niet meer fietsen’: hoe gevaarlijk is fietsen in Vlaanderen?Een week geleden stierf een fietsend meisje na een aanrijding met een vrachtwagen. Vlaanderen telt bijna 300 gevaarlijke kruispunten, de helft van de fietspaden op gewestwegen zijn onveilig. Toch nemen steeds meer mensen de fiets. Hoe moet dat verder?
26/09 07u15  Carl Devos & Alain Gerlache: ‘Dit is de lelijkste regeringsvorming die ik al meemaakte’Terwijl Vivaldi begin deze week haast ontspoorde, lijkt de trein van de nieuwe regering nu toch definitief vertrokken. Moeten we opgelucht of bezorgd zijn? Politicoloog Carl Devos (UGent) en journalist Alain Gerlache analyseren.
25/09 22u15  ▶ ‘Beste Bart De Wever, behalve seks schuilt er ook moordlust in uw metaforen’Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een boze, bezorgde of blije brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen of beluisteren.13 
25/09 21u15  UZ Brussel trekt aan alarmbel: ‘De voorziene capaciteit op intensieve zorgen is zo goed als ingenomen’Het UZ Brussel trekt aan de alarmbel nadat het aantal Covid-19-patiënten blijft toenemen. De voorziene capaciteit op intensieve zorgen is er zo goed als ingenomen, zo meldt De Tijd. Nieuwe patiënten moeten al worden overgeplaatst naar andere ziekenhuizen.
25/09 20u15  Gekaapte helikopter moet boven gevangenis van Vorst vliegen: niemand ontsnaptIn Brussel is een helikopter gekaapt, waarna de piloot gedwongen werd boven de vrouwengevangenis van Berkendael (Vorst) te vliegen.
25/09 20u15  ▶ Beste Bart De Wever, behalve seks schuilt er ook moordlust in uw metaforenElk weekend schrijft Joël De Ceulaer een boze, bezorgde of blije brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen of beluisteren.
25/09 20u15  Storm Odette bereikt kust, arbeider zwaargewond nadat net gemetste muur instort in MiddelkerkeIn Middelkerke is een arbeider zwaargewond geraakt doordat een net gemetste muur omver is gewaaid. Ook op andere plekken aan de kust gaat storm Odette, de eerste noemenswaardige najaarsstorm, hevig te keer, met onder andere ook een ingestorte gevel in Blankenberge. Het KMI waarschuwt voor krachtige tot zeer krachtige wind met rukwinden tot 130 kilometer per uur aan zee. ‘De storm zal tussen vanmiddag en vannacht 12 uur verder razen en zal hevige taferelen opleveren’, zegt weerman David Dehenauw.
25/09 20u15  David Attenborough (94) verschijnt op Instagram en breekt meteen recordsNiemand minder dan sir David Attenborough is sinds donderdag te vinden op Instagram. De 94-jarige presentator en vaste stem van natuurdocumentaires van de BBC had binnen twee uur na zijn komst al ruim 530.000 volgers. Op het moment van schrijven is hij reeds vlot de 2,9 miljoen volgers gepasseerd.
25/09 20u15  Niet te missen dit weekend: de miljardendans van VivaldiVivaldi staat voor zijn laatste formatieweekend. Het budget – de crux van elke coalitie – moet afgeklopt worden. ‘Dat wordt nog drama. Alle onmogelijke ambities komen samen.’
25/09 20u15  Madrid kondigt lockdown aan in nog eens acht wijkenIn de strijd tegen de stijgende coronacijfers heeft de regionale overheid van de Spaanse hoofdstad Madrid nog eens acht wijken een gedeeltelijke lockdown opgelegd. Daarmee zijn al 45 wijken, met in totaal 1 miljoen inwoners, getroffen.
25/09 19u15  Beste Bart De Wever, u was een uitstekende schachtentemmer bij Reuzegom geweestElk weekend schrijft Joël De Ceulaer een boze, bezorgde of blije brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen of beluisteren.
25/09 18u15  Live - Virologen gaan in zwijgstaking uit protest tegen de politiekVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
25/09 18u15  En toen waren de experts het beu: ‘Dat de politiek het nu maar eens uitlegt’Een aantal topexperts gaat dit weekend in zwijgstaking. Het gaan onder meer om Marc Van Ranst, Erika Vlieghe, Geert Molenberhgs, Pierre Van Damme en Niel Hens. Ze vinden dat de politici het dit weekend maar moeten uitleggen.
25/09 17u15  Live - Virologen gaan uit protest in zwijgstakingVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
25/09 17u15  En op het einde winnen de Duitsers: het geheim achter het Duitse coronasuccesDuitsland lijkt het in deze pandemie beter te doen dan andere westerse landen. Het aantal doden en nieuwe besmettingen ligt er lager dan bij ons. Wat is het Duitse geheim? Een combinatie van factoren, zo blijkt, én een topviroloog in een glansrol.
25/09 17u15  Wout van Aert verovert zilver op WK tijdrijden, Italiaan Filippo Ganna pakt titelWout Van Aert heeft net naast de wereldtitel tijdrijden gegrepen. Onze landgenoot moest z’n meerdere erkennen in de ijzersterke Filippo Ganna. De thuisrijder pakte vooral in het eerste gedeelte van de tijdrit veel tijd op de tegenstand. Het brons was voor de Zwitser Stefan Küng. Victor Campenaerts werd achtste.
25/09 17u15  Live - FBI onderzoekt vondst stembiljetten in vuilnisbak, meeste waren voor TrumpDe Verenigde Staten verkiezen op 3 november een nieuwe president. Huidig president Donald Trump neemt het namens de Republikeinse partij op tegen Joe Biden, die de Democratische nominatie in de wacht sleepte. In dit verkiezingsblog houden we u op de hoogte van het belangrijkste Amerikaanse verkiezingsnieuws.
25/09 17u15  Noodnummer 1722 geactiveerd voor storm OdetteBelgië zet zich schrap voor Odette, de eerste noemenswaardige najaarsstorm. Het KMI waarschuwt vanaf deze namiddag voor krachtige tot zeer krachtige wind met rukwinden tot 130 kilometer per uur aan zee. ‘De storm zal tussen vanmiddag en vannacht 12 uur verder razen en zal hevige taferelen opleveren’, zegt weerman David Dehenauw. Dit zijn de maatregelen die getroffen worden.
25/09 17u15  Ploegleider Allan Peiper: ‘Deze rusteloze ziel heeft nog één heel mooie kans gekregen’Haast iedereen in de Tour de France – behalve Jumbo-Visma, maar het is hun vergeven – was blij met de winst voor ploeg­leider Allan Peiper (60). The nicest Aussie in the peloton vecht een verwoede strijd uit tegen kanker. ‘Ik zei tegen de dokter: geef me die uitslagen maar ná de Tour.’
25/09 17u15  Megan Thee Stallion: rapper met een missieRapper ­Megan Thee Stallion (25) scoorde dit jaar meerdere wereldhits en wist onlangs een ­debat over geweld tegen ­vrouwen in de zwarte gemeenschap op gang te brengen, ­nadat ze zelf was beschoten door een ­collega-rapper. En dan siert ze deze week ook nog eens de cover van Time ­Magazine als een van de honderd meest ­invloedrijke mensen van 2020.
25/09 17u15  Kim Jong-un biedt excuses aan naar aanleiding van executie en crematie Zuid-Koreaanse functionarisDe Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft excuses aangeboden voor de dood van een Zuid-Koreaanse ambtenaar. Dat is opmerkelijk, omdat het dictatoriale regime zelden fouten toegeeft.
25/09 16u15  Zeker twee gewonden bij mesaanval nabij Charlie Hebdo: ‘Slachtoffers niet in levensgevaar’In Parijs zijn deze voormiddag zeker twee mensen gewond geraakt bij een mesaanval. Het incident gebeurde in het 11de arrondissement, niet ver van de voormalige burelen van het satirische weekblad Charlie Hebdo. De twee gewonden zouden er erg aan toe zijn, ‘maar zijn niet in levensgevaar’, dat zegt de Franse premier Jean Castex. Twee verdachten zijn opgepakt. Het antiterreurparket heeft een onderzoek geopend.
25/09 16u15  Het licht rond het beroemde zwarte gat blijkt te dansen en deinenHet beeld nestelde zich vorig jaar direct in het publieke bewustzijn: de eerste foto van een zwart gat, een voorwerp zo zwaar dat zelfs het licht niet aan zijn zwaartekracht kan ontsnappen. Nieuw onderzoek laat zien dat het licht rond het kosmisch zwaargewicht een beetje wiebelt.
25/09 15u15  Zeker twee gewonden bij mesaanval nabij Charlie Hebdo: antiterreurparket opent onderzoekIn Parijs zijn deze voormiddag zeker twee mensen gewond geraakt bij een mesaanval. Het incident gebeurde in het 11de arrondissement, niet ver van de voormalige burelen van het satirische weekblad Charlie Hebdo. De twee gewonden zouden er erg aan toe zijn, zo bevestigde inmiddels ook de Franse premier Jean Castex.
25/09 15u15  ‘Je kind een glas frisdrank geven is net zo kankerverwekkend als je kind een sigaret laten opsteken’Een van de meest gevreesde ziekten is kanker. Arts en onderzoeker William Cortvriendt (64) legt in zijn net verschenen boek Kankervrij uit hoe het komt dat we het risico daarop hebben verdubbeld in de afgelopen dertig jaar. ‘Ik raad je af ooit nog suiker te eten.’
25/09 15u15  Koen Geens (CD&V) zal geen deel uitmaken van volgende regeringCD&V-vicepremier Koen Geens wordt geen minister in de volgende regering. Hij wil plaats ruimen voor nieuwe mensen. Dat bevestigt zijn woordvoerster. Geens (62) gaat wel in het parlement zetelen en steunt het voornemen om een Vivaldi-regering op de been te brengen.
25/09 15u15  Er zijn 296 zwarte verkeerspunten in Vlaanderen, en dat getal daalt amperHet aantal zwarte verkeerspunten in Vlaanderen daalt amper. Op de lijst voor 2020 staan 296 kruispunten waar de verkeerstol te hoog is. Bovendien zijn 97 kruispunten nieuw op de lijst. ‘Dit is dweilen met de kraan open’, zegt mobiliteitsexpert Dirk Lauwers (UGent).
25/09 15u15  Live - Gent houdt vast aan maskerplicht, ondanks versoepelingen VeiligheidsraadVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
25/09 15u15  Pepe The Frog: van luie kikker tot racistische haatfiguurHij is een groene kikker, hij eet graag pizza en hij heet Pepe – omdat dat op ‘pipi’ lijkt. Maar ondertussen groeide het cartoonfiguurtje Pepe The Frog uit tot een symbool van antisemitisme en white supremacy. Docville-blikvanger Feels Good Man zoekt uit hoe dat komt.
25/09 15u15  Nieuwe interactieve kaart moet reisvoorwaarden naar het buitenland verduidelijkenBuitenlandse Zaken heeft op zijn website een nieuwe interactieve kaart gelanceerd die de reisomstandigheden naar het buitenland in deze tijden van gezondheidscrisis moet verduidelijken.
25/09 14u15  Het aantal zwarte verkeerspunten in Vlaanderen daalt amperHet aantal zwarte verkeerspunten in Vlaanderen daalt amper. Op de lijst voor 2020 staan 296 kruispunten waar de verkeerstol te hoog is. Bovendien zijn 97 kruispunten nieuw op de lijst. ‘Dit is dweilen met de kraan open’, zegt mobiliteitsexpert Dirk Lauwers (UGent).
25/09 14u15  Geens (CD&V) zal geen deel uitmaken van volgende regeringCD&V-vicepremier Koen Geens wordt geen minister in de volgende regering. Hij wil plaats ruimen voor nieuwe mensen. Dat bevestigt zijn woordvoerster.
25/09 13u15  ▶ ‘Vier gewonden bij mesaanval nabij Charlie Hebdo’In Parijs zijn deze voormiddag vier mensen gewond geraakt bij een mesaanval. Dat melden Franse media. Het incident gebeurde in het 11de arrondissement, niet ver van de voormalige burelen van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Twee gewonden zouden er erg aan toe zijn, zo bevestigde inmiddels ook de Franse premier Jean Castex.
25/09 13u15  Live - Gent houdt vast aan mondmaskerplicht ondanks versoepelingen VeiligheidsraadVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
25/09 13u15  Grootste bosbrand in Californië brengt twee enorme vuurtornado’s voortDe Amerikaanse staat Californië heeft op het vlak van bosbranden al wat meegemaakt, maar de Creek Fire, de grootste bosbrand die er op dit moment woedt, tart alle verbeelding. Een dag nadat de brand op 4 september uitbrak, bracht ze twee krachtige vuurtornado’s voort. Die zijn zeer zeldzaam.
25/09 12u15  ▶ Waarom dit geen Amerikaanse verkiezingen zoals de andere zijnDe strijd om het Witte Huis verloopt zelden zonder verrassingen. Om verschillende redenen beloven de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 3 november echter een heel uitzonderlijk editie te worden.
25/09 12u15  Live - Crisiscentrum: ‘Hoogste aantal ziekenhuisopnames sinds begin mei’Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
25/09 12u15  ‘Je kind een glas frisdrank per dag geven is net zo kankerverwekkend als je kind een sigaret laten opsteken’Een van de meest gevreesde ziekten is kanker. Arts en onderzoeker William Cortvriendt (64) legt in zijn net verschenen boek Kankervrij uit hoe het komt dat we het risico daarop hebben verdubbeld in de afgelopen dertig jaar. ‘Ik raad je af ooit nog suiker te eten.’
25/09 11u15  Live - Crisiscentrum geeft stand van zaken over coronavirus: volg hier de persconferentieVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
25/09 11u15  ‘Dit is het einde van de christendemocratische volkspartij’: Vivaldi-tegenstanders binnen CD&V roeren zichVivaldi mag dan voorlopig verrezen zijn, binnen CD&V heersen grote zorgen over een eventuele deelname. De druk op voorzitter Joachim Coens neemt toe, nadat kritische Whatsapp-berichten van verschillende burgemeesters gelekt zijn en Vlaams Parlementslid Bart Dochy hem in Krant van West-Vlaanderen tackelt.
25/09 11u15  Oom van Ilias (12) onder elektronisch toezicht geplaatstDe raadkamer in Antwerpen heeft beslist om de 26-jarige oom van Ilias, de 12-jarige jongen uit Mortsel die vorige week vier dagen lang vermist was, onder elektronisch toezicht te plaatsen. Hij mag zijn voorhechtenis dus thuis uitzitten met een enkelband. Het parket kan nog wel in beroep gaan tegen die beslissing.
25/09 11u15  Je kan niet toevallig bij iemand in bed belanden en die dan toevallig kussen. Dat kan nietJulie Cafmeyer is columnist.
25/09 11u15  Jane Fonda schrijft nieuw boek: ‘Honey, ik heb het echt allemaal meegemaakt’Ze brak door als naakt ruimtemeisje in Barbarella, zette de wereld in beweging met haar fitnessvideo’s, overleefde drie mislukte huwelijken, en stond meermaals op de barricades voor de goede zaak. In haar nieuwe boek houdt actrice Jane Fonda (82) een pleidooi voor de klimaatstrijd, inclusief praktische tips voor de lezers. ‘Drukt u hen aub op het hart dat een arrestatie geen must is?’
25/09 11u15  Woede na voetbalfeest met duizend fans in Tilburg: ‘Dit is hoe verpesten voor de rest eruit ziet’In Nederland is grote woede ontstaan, nadat de stad Tilburg gisteravond een voetbalfeest toestond waarbij duizend supporters van Willem II de coronamaatregelen schonden. De stad greep niet in en na het feest ontstonden relletjes. ‘Dit is een mes in de rug van het zorgpersoneel.’
25/09 09u15  KMI waarschuwt voor storm Odette: windstoten tot 120 km/u en meer verwachtHet KMI waarschuwt vandaag voor stormweer. In West-Vlaanderen geldt code oranje. Daar worden vanaf het einde van de namiddag rukwinden tot 120 kilometer per uur verwacht.
25/09 09u15  Brusselse politiecommissaris geschorst na incident op betogingEen hoofdcommissaris van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene is tijdelijk uit zijn functie ontheven. Dat heeft Brussels burgemeester Philippe Close (PS) laten weten. Aanleiding voor de beslissing zijn beelden die gemaakt zijn van een incident na een betoging.
25/09 08u15  Live - Coronavirus. Bijna 2.000 nieuwe besmettingen op maandagVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
25/09 08u15  Er bestaat weinig twijfel: Magnette en de PS gaan voor de 16Pascal Delwit is politicoloog aan de Université libre de Bruxelles.
25/09 08u15  ‘Dit is schuldig verzuim’: artsen sabelen versoepelingen neerDat de Nationale Veiligheidsraad de perceptie heeft gecreëerd dat alle coronamaatregelen versoepeld kunnen worden, is catastrofaal. Dat schrijven drie prominente artsen in een open brief. ‘Zonder bijsturing van de maatregelen stevenen we af op een vermijdbare slechte sequel van de eerste golf’, klinkt het.
25/09 08u15  Smeercampagne tegen zoon Biden vooralsnog misluktHet onderzoek van de Amerikaanse senaat naar de activiteiten van Joe Bidens zoon in Oekraïne heeft vooralsnog niet het schandaal opgeleverd waar het campagneteam van Trump op had gehoopt. De bevindingen zijn te zwak om een bom te leggen onder de kandidatuur van vader Biden voor het presidentschap.
25/09 08u15  Onbegonnen werk, asiel aanvragen zonder gsmVervult België wel of niet zijn opvangplicht voor asielzoekers? Dat is de inzet van het kortgeding dat enkele ngo’s tegen Fedasil hebben aangespannen. De Morgen trok naar het Klein Kasteeltje, dat sinds de coronacrisis zijn rol als aanmeldcentrum verloren heeft. ‘Sinds juni leef ik op straat, eerlijk is anders.’
25/09 07u15  Je hoort de experts en politici er amper over praten, maar het virus maakt wél een onderscheidJe hoort de experts en politici er amper over praten, maar de tweede golf van corona rolt al weken voornamelijk over de armste gemeenten en buurten van ons land. In zowel Gent, Antwerpen, Brussel als Luik zien ziekenhuizen, huisartsen en testcentra meer patiënten binnenstromen uit achtergestelde wijken. ‘Er is altijd gezegd dat corona geen onderscheid maakt tussen arm en rijk, maar dat klopt niet.’
25/09 07u15  Live - Cijfers blijven stijgen: piek van 1.970 nieuwe besmettingen op maandagVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
25/09 07u15  Trump begint vruchten te plukken van straatgeweldDe man die twee agenten neergeschoten heeft in Louisville, lijkt een jonge zwarte te zijn. Of hij behoort tot de protestbeweging Black Lives Matter staat nog niet vast. Als dat zo zou zijn, dan is zijn daad een geschenk aan Donald Trump. Want die blijkt meer voordeel aan de protesten te doen naarmate ze gewelddadiger worden.
25/09 07u15  Artsen sabelen versoepelingen neer: ‘Zonder bijsturing stevenen we af op slechte sequel van eerste golf’Dat de Nationale Veiligheidsraad de perceptie heeft gecreëerd dat alle coronamaatregelen versoepeld kunnen worden, is catastrofaal. Dat schrijven drie prominente artsen in een open brief. ‘Zonder bijsturing van de maatregelen stevenen we af op een vermijdbare slechte sequel van de eerste golf’, klinkt het.
25/09 07u15  Formatiegesprekken naar kookpuntDe dossiers klimaat, energie en mobiliteit verliepen vlot voor formateurs Alexander De Croo (Open Vld) en Paul Magnette (PS). Dit weekend wachten met de begroting en de sociaal-economische thema’s de harde dobbers.
25/09 07u15  De ‘wurgcontracten’ van Nike: presteren of de sponsorkraan gaat dichtAtleten tekenen graag voor sponsor Nike. De honorering is goed vergeleken met andere firma’s. Maar het eisenpakket waaraan ze moeten voldoen is ook pittig en voor je het weet zet Nike het mes in de vergoeding.
25/09 07u15  Ik wil een sekte stichten. Mannen komen er niet in, tenzij voor bepaalde dienstenSaskia de Coster is schrijver van de romans Wij en ik en Nachtouders. Haar column verschijnt tweewekelijks.
25/09 07u15  ‘Moria is wel degelijk een concentratiekamp’Na het drama van Moria heeft de EU eindelijk een nieuw migratieplan. Liz Fekete, directeur van het Britse Institute of Race Relations, is sceptisch. In haar boek maakt ze brandhout van het Europees migratiebeleid, dat uiterst rechts volgens haar gegijzeld houdt. ‘We behandelen migranten bijna als Lebensunwertes Leben.’
25/09 06u15  Artsen sabelen versoepelingen neer: ‘Zonder bijsturing maatregelen stevenen we af op slechte sequel van eerste golf’Het is een goede zaak dat de Nationale Veiligheidsraad wil rationaliseren in de coronamaatregelen en wil snoeien in de vele lokale richtlijnen. Dat men tegelijk de perceptie heeft gecreëerd dat alle maatregelen versoepeld kunnen worden, is echter catastrofaal. Dat schrijven voorzitter van de Belgische Vereniging Intensieve Geneeskunde Geert Meyfroidt, voorzitter van de Belgische spoedartsen (BeCEP) Jan Stroobants en voorzitter van Domus Medica Roel Van Giel donderdagavond in een open brief. 'Zonder bijsturing van de maatregelen stevenen we af op een vermijdbare slechte sequel van de eerste golf', klinkt het.
25/09 00u15  Artsen: “Zonder bijsturing maatregelen stevenen we af op slechte sequel van eerste golf”Het is een goede zaak dat de Nationale Veiligheidsraad wil rationaliseren in de coronamaatregelen en wil snoeien in de vele lokale richtlijnen. Dat men tegelijk de perceptie heeft gecreëerd dat alle maatregelen versoepeld kunnen worden, is echter catastrofaal. Dat schrijven voorzitter van de Belgische Vereniging Intensieve Geneeskunde Geert Meyfroidt, voorzitter van de Belgische spoedartsen (BeCEP) Jan Stroobants en voorzitter van Domus Medica Roel Van Giel donderdagavond in een open brief. 'Zonder bijsturing van de maatregelen stevenen we af op een vermijdbare slechte sequel van de eerste golf', klinkt het.
24/09 22u15  Rectoren en virologen gaan in verzet: ‘Luister naar uw universiteit, niet naar de regering’De Vlaamse universiteiten roepen, gesteund door hun experts, studenten op om voorzichtiger te zijn dan ze volgens de Veiligheidsraad moeten. ‘De boodschap is: luister naar uw universiteit en niet naar de regering.’
24/09 22u15  Michael Kiwanuka wint Mercury PrizeMichael Kiwanuka heeft de Mercury prize 2020 gewonnen voor zijn album ‘Kiwanuka’. Aan de prijs is een geldsom van 25.000 pond (27.300 euro) verbonden. Voor Kiwanuka is het de eerste keer dat hij de prijs wint, na twee eerdere nominaties. Dat meldt The Guardian.
24/09 21u15  Hoe jonge gezonde mensen zwaar ziek kunnen worden door corona: ‘Genetisch defect of foute antilichamen’Waarom belanden ook jonge mensen op intensieve zorgen met corona? Een baanbrekend internationaal onderzoek, waar Belgische ziekenhuizen aan hebben meegewerkt, toont dat de verklaring bij het immuunsysteem of bij een genetisch defect kan liggen.
24/09 20u15  De Wetstraat is meer dan camaraderie: kiest Lachaert de Zestien of extra blauwe ministerposten?Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert staat voor een dilemma: eist hij de Zestien op voor zijn boezemvriend Alexander De Croo, of gaat hij voor de blauwe ministerposten?
24/09 20u15  Vrouwen hebben recht op goede seks, maar de orgasmekloof gaapt nog steeds wijdDe grensverleggende seksuologe Shere Hite (77) is overleden, maar haar professionele nakomelingen kunnen niet op hun lauweren rusten. Waar Hite de eerste steen legde voor vrouwelijke seksuele emancipatie, gaapt de orgasmekloof vandaag nog steeds ontiegelijk wijd.
24/09 20u15  Biostatisticus Geert Molenberghs: ‘Als we wachten tot ook het dodental stijgt, rest ons nog één weg: lockdown 2.0’Meer nauwe contacten. Minder mondmaskers buiten. Weer recepties en feesten met geen limiet op het aantal aanwezigen. Weer winkelen met het hele gezin. En kortere quarantaine. Terwijl het dashboard met de cijfers zorgen baart, had de Veiligheidsraad alleen maar versoepelingen in petto. Biostatisticus Geert Molenberghs houdt zijn hart vast: ‘Eén ding is duidelijk: als we nu, met deze cijfers, enkel en alleen de teugels vieren, dan gaat het nog sneller de verkeerde kant uitgaan.’
24/09 20u15  ▶ Beelden van taxi in Minsk die betoger redt gaan als lopend vuurtje de wereld rondEen taxichauffeur die een betoger hielp te ontsnappen aan de Wit-Russische politie, is uitgegroeid tot een internetsensatie. Het filmpje van 16 seconden is op sociale media tienduizenden keren bekeken.
24/09 20u15  VRT-journaliste Goedele Devroy: ‘De wachtlijsten voor gehandicapten gaan de komende vier jaar enorm aangroeien’Een Pano-reportage heeft de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg opnieuw op de agenda gezet. VRT-journaliste Goedele Devroy (52) wist perfect welk verhaal ze vertelde. Ook haar eigen zoon moest ellenlang wachten, ook zij kon het niet meer bolwerken. ‘Het probleem is dat deze ouders nooit betogen, omdat ze daar simpelweg geen tijd voor hebben.’
24/09 20u15  De ‘Gutmensch Scheurkalender’: ‘Verbazend hoeveel je kan uitleggen op een kalenderblaadje’Scheurkalenders worden normaal gezien gevuld met flauwe moppen of antieke weerspreuken. Maar de makers van de Gutmensch Scheurkalender pakken het net iets anders aan. ‘We willen met onze kalender het maatschappelijke debat over asiel, migratie en vluchteling een beetje bijsturen’, vertelt eindredactrice Linda Polman. ‘De fatsoenlijke kant op.’
24/09 19u15  Het dilemma van Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert: de Zestien of blauwe ministerposten?Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert staat voor een dilemma: eist hij de Zestien op voor zijn boezemvriend Alexander De Croo, of gaat hij voor de blauwe ministerposten?
24/09 18u15  ▶ Taxichauffeur in Minsk helpt betoger vluchten van oproerpolitie en wordt internethitEen taxichauffeur die een betoger hielp te ontsnappen aan de Wit-Russische politie, is uitgegroeid tot een internetsensatie. Het filmpje van 16 seconden is op sociale media tienduizenden keren bekeken.
24/09 18u15  Noord-Korea doodt en cremeert Zuid-Koreaanse ambtenaarNoord-Koreaanse soldaten hebben een Zuid-Koreaanse marine-inspecteur doodgeschoten en zijn lichaam verbrand. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie donderdag verklaard.
24/09 18u15  Nadat Trump twijfel zaaide: Republikeinse leider in Senaat belooft ordelijke machtsoverdrachtDe Verenigde Staten verkiezen op 3 november een nieuwe president. Huidig president Donald Trump neemt het namens de Republikeinse partij op tegen Joe Biden, die de Democratische nominatie in de wacht sleepte. In dit verkiezingsblog houden we u op de hoogte van het belangrijkste Amerikaanse verkiezingsnieuws.
24/09 18u15  Drama op WK tijdrijden voor vrouwen: Dygert mist goud na zware val, Van der Breggen grijpt wereldtitelOpschudding op het WK tijdrijden voor vrouwen. Titelverdedigster Chloé Dygert was op weg naar de wereldtitel, maar kwam zwaar ten val. De Nederlandse Anna van der Breggen greep het goud.
24/09 17u15  David Attenborough verschijnt op Instagram en heeft in geen tijd een miljoen volgersNiemand minder dan sir David Attenborough is sinds donderdag te vinden op Instagram. De 94-jarige presentator en vaste stem van natuurdocumentaires van de BBC had binnen twee uur na zijn komst al ruim 530.000 volgers. Op het moment van schrijven is hij al vlot de 1 miljoen volgers gepasseerd.
24/09 16u15  Wilmès: ‘Kans is groot dat er snel meer beperkingen komen’Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
24/09 16u15  De vele leugens van de politie in de zaak-MawdaJozef Chovanec, Jonathan Jacob, Brusselse minderjarigen die na tussenkomst van de politie de dood vinden: voor politiegeweld en de gebrekkige verklaringen achteraf hoeven we niet naar de VS te kijken. Ook in ons land schort er wat aan de politiecultuur, met als pijnlijkste voorbeeld van de voorbije jaren de dood van de 2-jarige peuter Mawda op een snelwegparking in Henegouwen. Er werden in de nacht van het drama verschillende versies van de feiten gefabriceerd, tot het parket wel moest toegeven dat het meisje door een politiekogel was gestorven.
24/09 16u15  ‘Meestal sta ik heel laat op met een erectie en een goed idee voor een song’Het rijke oeuvre van Rufus Wainwright (47) omvat songs over sperma, drugs, dood en verderf. Al die pracht, en dan ook nog twee opera’s en bijdragen aan de soundtracks van een dozijn films en televisieseries, waaronder Moulin Rouge, Brokeback Mountain en Boardwalk Empire. En wie anders recreëert noot voor noot en tic voor tic, gekleed zoals zij toen, het concert dat de alcoholistische diva Judy Garland in 1961 in Carnegie Hall gaf? Zijn recentste plaat heet Unfollow the Rules. En tussen een dozijn andere projecten door maakt hij ook nog een boeiende podcast onder de titel Roadtrip Elegies.
24/09 15u15  Advies van Celeval online geplaatst: ‘Code oranje in Brussel, groot risico op code rood’Na de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad gisteren is nu ook het advies van de expertengroep Celeval online geplaatst. Daaruit blijkt welke drempels de wetenschappers in die adviesraad voorstellen om over te schakelen naar een volgende fase. Ook wordt erop gewezen dat Brussel eigenlijk al in code oranje zit en bovendien het risico loopt naar code rood te evolueren. In dat extreme geval, zou het aantal nauwe contacten verminderen van 5 naar 1.
24/09 15u15  ‘Ze had een kogelwonde, maar de agenten vertelden dat het meisje gevallen was’Jozef Chovanec, Jonathan Jacob, Brusselse minderjarigen die na tussenkomst van de politie de dood vinden: voor politiegeweld en de gebrekkige verklaringen achteraf hoeven we niet naar de VS te kijken. Ook in ons land schort er wat aan de politiecultuur, met als pijnlijkste voorbeeld van de voorbije jaren de dood van de 2-jarige peuter Mawda op een snelwegparking in Henegouwen. Er werden in de nacht van het drama verschillende versies van de feiten gefabriceerd, tot het parket wel moest toegeven dat het meisje door een politiekogel was gestorven.
24/09 15u15  Storm op komst: morgen rukwinden tot 90 km per uur mogelijkDe herfst meldt zich vanaf vandaag aan met wolken, buien en koelere temperaturen. Vanaf morgennamiddag kan het ook flink waaien, met aan zee zelfs een noordwesterstorm. Voor de kust en West-Vlaanderen geeft het KMI dan code oranje.
24/09 14u15  Italië houdt corona onder de duim. In Spanje en Frankrijk gaat het mis. Hoezo?Spanje, Frankrijk en Italië kenden alle drie een zeer strenge lockdown in het voorjaar. Nu staat Italië er heel anders voor dan de andere twee landen. Terwijl Spanje massaal de zomer vierde en Frankrijk op het werk besmet raakte, hield Italië met een ijzeren discipline corona onder de duim.
24/09 13u15  Lijnbus rijdt in water in Brugge: hulpdiensten massaal ter plaatseLangs de Bevrijdingslaan in Brugge is even voor 12 uur een bus van De Lijn in het water beland. Volgens de eerste informatie van de politie kon iedereen tijdig het wrak verlaten. Drie mensen werden naar het ziekenhuis overgebracht.
24/09 13u15  De pitbull van de BRT is terug. Maurice De Wilde en zijn tv-reeksen over WO II maken comeback op VRT.NUOmdat zoveel kijkers ernaar vroegen, heeft de VRT de legendarische programma’s van Maurice De Wilde over de Tweede Wereldoorlog online gezet. De pitbull van de openbare omroep is tot vandaag zowel gevierd als omstreden. ‘Waar waart gij op 14 november 1942?’
24/09 13u15  Pauline Harmange háát mannen: ‘Ik zeg niet dat we mannen pijn moeten doen’Alle mannen zijn klootzakken. Met die stelling­name ligt de feministe Pauline Harmange in Frankrijk onder vuur. Met haar boekje Mannen, ik haat ze injecteerde ze een stevige dosis venijn in het genderdebat. ‘Mannen moeten begrijpen dat het leven van vrouwen niet rond hen draait.’
24/09 12u15  Live - Universiteiten roepen studenten op versoepelingen niet te volgenVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
24/09 12u15  De Block: ‘België zal in maart kunnen beginnen vaccineren’De eerste vaccins tegen Covid-19 zouden in maart in België beschikbaar moeten zijn. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block verklaard op de Franstalige radiozender La Première. Het gaat om vaccins die op dit moment nog ontwikkeld worden door het bedrijf Sanofi.
24/09 12u15  Storm op komst, wellicht code oranje voor morgenDe herfst meldt zich vanaf vandaag aan met wolken, buien en koelere temperaturen. Vanaf morgennamiddag kan het ook flink gaan waaien. Het KMI en Noodweer Benelux waarschuwen voor stormweer. Wellicht wordt code oranje afgekondigd.
24/09 11u15  Live - Universiteiten Antwerpen en Hasselt roepen studenten op versoepelingen niet te volgenVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
24/09 11u15  Trump ligt plots een beetje voor in swing states Florida en Arizona: wat is er gebeurd?President Donald Trump lijkt zijn achterstand op Joe Biden in te lopen in de belangrijke swing states Florida en Arizona. Wat is er gebeurd en wat zegt dat over de kansen voor het presidentschap?
24/09 11u15  Ziekenhuizen worden steeds meer ongerust: ‘Het kan nu heel snel gaan’Er worden in de ziekenhuizen alweer meer dan 500 coronapatiënten verzorgd. De meesten zijn ernstig ziek, één op de vijf ligt op intensieve zorg. De crisiscellen komen samen en de draaiboeken keren terug. ‘Want het kan heel snel gaan’, zegt Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel.
24/09 11u15  Tom Cruise gaat volgend jaar de ruimte inActeur Tom Cruise (58) brengt in oktober 2021 een bezoekje aan het International Space Station. TMZ meldt dat de 58-jarige acteur over een jaar een plekje in een SpaceX-raket heeft gekregen.
24/09 10u15  Live - UAntwerpen roept studenten op versoepelingen niet te volgenVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
24/09 09u15  Vlaanderen opnieuw gebuisd voor fietsrapport: vooral gewestwegen zijn killersVlaanderen is weer maar eens gebuisd voor een fietsrapport. Meer dan de helft van de fietspaden langs gewestwegen voldoet niet aan de veiligheidsnormen, blijkt uit nieuwe cijfers. ‘Er liggen genoeg plannen klaar. We moeten ze gewoon sneller uitvoeren’, zegt de Fietsersbond.
24/09 09u15  Maggie De Block: ‘Vlaamse premier nodig voor een regering in evenwicht’Als het van minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) afhangt, zou haar partijgenoot Alexander De Croo premier moeten worden van de Vivaldi-regering. Om het politieke evenwicht tussen Vlamingen en Franstaligen te garanderen, zou het premierschap bij een Nederlandstalige moeten terecht komen, vindt De Block.
24/09 09u15  Rik Torfs: ‘Ik gun het mensen als Roger Vangheluwe niet om me dit af te nemen’Ondanks wrevel en soms walging bezingt Rik Torfs (KU Leuven) in zijn nieuwste boek de kerk. ‘Velen zijn om erg begrijpelijke redenen afgehaakt, maar net de kerk kan de ultieme plek worden waar we kunnen ontsnappen aan het gemoraliseer van vandaag.’
24/09 09u15  Eerste klachten tegen Oostenrijkse autoriteiten voor coronabesmettingen in IschglDe eerste vier klachten zijn ingediend in het kader van een groepsvordering tegen de Oostenrijkse autoriteiten, die ervan beschuldigd worden dat ze een besmettingshaard van het coronavirus lieten woekeren. Een consumentenorganisatie heeft dit woensdag bekendgemaakt.
24/09 08u15  Cijfers blijven stijgen: gemiddeld 1.425 besmettingen en 57 ziekenhuisopnames per dagDe coronacijfers blijven in stijgende lijn gaan in ons land. Vandaag meldt gezondheidsinstituut Sciensano gemiddeld 57 ziekenhuisopnames per dag in de periode tussen 17 en 23 september. Het aantal besmettingen blijft ook verder stijgen naar gemiddeld 1.425 bevestigde gevallen per dag.
24/09 08u15  Bekende Nederlanders doen #tochweermee met coronaregelsEen deel van de bekende Nederlanders die zich met de hashtag #ikdoenietmeermee tegen de coronaregels keerden, heeft de video's met kritiek weer verwijderd.
24/09 07u15  De Croo (Open Vld) en Magnette (PS) lonken naar het premierschap, MR en CD&V vloekenMet de aanstelling van Alexander De Croo (Open Vld) en Paul Magnette (PS) als coformateurs blijven nog twee kandidaat-premiers over. Voor CD&V en MR is dit stevig slikken.
24/09 07u15  Agenten neergeschoten bij betogingen na uitspraak in zaak Breonna TaylorZeker twee politieagenten zijn neergeschoten bij massale demonstraties in het Amerikaanse plaatsje Louisville over het besluit om slechts één van de drie politieagenten te vervolgen die betrokken waren bij de dood van Breonna Taylor (26). In meerdere steden in de Verenigde Staten zijn demonstranten de straat opgegaan uit ongenoegen met het besluit.
24/09 07u15  Rik Torfs: ‘Ik heb ook de lelijkste kanten gezien van de kerk’Ondanks wrevel en soms walging bezingt Rik Torfs (KU Leuven) in zijn nieuwste boek de kerk. ‘Velen zijn om erg begrijpelijke redenen afgehaakt, maar net de kerk kan de ultieme plek worden waar we kunnen ontsnappen aan het gemoraliseer van vandaag.’
24/09 07u15  Live - Trump over vertrek uit Witte Huis na verlies: ‘We zullen zien’De Verenigde Staten verkiezen op 3 november een nieuwe president. Huidig president Donald Trump neemt het namens de Republikeinse partij op tegen Joe Biden, die de Democratische nominatie in de wacht sleepte. In dit verkiezingsblog houden we u op de hoogte van het belangrijkste Amerikaanse verkiezingsnieuws.
24/09 07u15  Bezetting in rusthuizen met 10 procent gedaaldDe bezettingsgraad van woon-zorgcentra is met 10 procent gedaald in vergelijking met de periode voor de coronapandemie. Dat meldt de koepel van private rusthuizen Ferubel vandaag aan La Libre Belgique.
24/09 07u15  Israël vanaf morgen twee weken in ‘complete lockdown’Israël gaat vanaf morgen voor twee weken in een ‘complete lockdown’. Dat maakte premier Benjamin Netanyahu woensdagavond bekend in een videoboodschap. De opschaling van de reeds aangescherpte lockdown die sinds afgelopen vrijdag van kracht is, komt nadat in Israël recordaantallen aan coronabesmettingen zijn vastgesteld.
24/09 07u15  Pauline Harmange háát mannen: ‘In het beste geval kan het hen niet schelen wat ons overkomt’Alle mannen zijn klootzakken. Met die stelling­name ligt de feministe Pauline Harmange in Frankrijk onder vuur. Met haar boekje Mannen, ik haat ze injecteerde ze een stevige dosis venijn in het genderdebat. ‘Mannen moeten begrijpen dat het leven van vrouwen niet rond hen draait.’
24/09 06u15  Wijkt Wilmès voor grote steden? Experts verbaasd over uitstel van risicobeheerDe Celeval, de groep experts die door de politiek aangesteld werd om advies te geven, had wel degelijk een concreet plan klaar om aan risicobeheer te kunnen doen. Maar dat haalde de politieke eindmeet niet. Mogelijk om de grote steden te sparen.
24/09 06u15  Infectioloog Steven Callens: ‘De politieke moed was er niet’De ziekenhuizen zijn veel beter voorbereid op een toestroom van coronapatiënten dan in maart, zegt infectioloog Steven Callens (UZ Gent), maar dat betekent niet dat de cijfers ineens pijlsnel omhoog mogen schieten. ‘Dit was een gemiste kans voor een goed framework.’
24/09 06u15  Voor iedereen iets en voor niemand te veel: hoe Vivaldi is verrezenVivaldi leeft weer. De zeven partijen zijn het eens over een raamwerk waarin voor iedereen iets lekkers zit. Dit betekent niet dat het regeerprogramma klaar is. Verre van.
24/09 06u15  Rik Torfs: ‘Als kerkjurist heb ik ook de lelijkste kanten gezien van de kerk. Soms was de afkeer groot. Maar die valt niet samen met mijn geloof’Ondanks wrevel en soms walging bezingt Rik Torfs (KU Leuven) in zijn nieuwste boek de kerk. ‘Velen zijn om erg begrijpelijke redenen afgehaakt, maar net de kerk kan de ultieme plek worden waar we kunnen ontsnappen aan het gemoraliseer van vandaag.’
23/09 23u15  De Croo en Magnette lonken naar de Zestien, MR en CD&V vloekenMet de aanstelling van Alexander De Croo (Open Vld) en Paul Magnette (PS) als coformateurs blijven nog twee kandidaat-premiers over. Voor CD&V en MR is dit stevig slikken.
23/09 23u15  Koning benoemt Magnette en De Croo tot coformateurs: ‘Land eindelijk stabiele regering geven’• Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws
23/09 23u15  Live - Pierre Van Damme: ‘Vijf contacten per persoon? Dat is een cadeau voor het virus’Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
23/09 22u15  Lesbisch koppel uur lang nageroepen in GentNele Roosens (32) wilde zondag genieten van de zwoele nazomer en trok daarom met haar vriendin naar de Graslei. Op weg naar daar en op de terugweg werd het koppel meermaals lastiggevallen door verschillende groepjes mannen. ‘Ik ben al negen jaar uit de kast, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt’, zegt ze aangedaan. ‘Voor mijn vriendin was het al niet meer de eerste keer. Het deed me vooral pijn om te zien wat het geroep, het gefluit en de opmerkingen met haar deden.’
23/09 22u15  Asteroïde zoeft ons donderdag rakelings voorbijEen in 2018 ontdekte asteroïde zal ons donderdag rakelings voorbijscheren, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartureau NASA bekendgemaakt. Het ding vormt geen gevaar.
23/09 21u15  Hoe Vivaldi is verrezenVivaldi leeft weer. De zeven partijen zijn het eens over een raamwerk waarin voor iedereen iets lekkers zit. Dit betekent niet dat het regeerprogramma klaar is. Verre van.
23/09 21u15  Live - Koning benoemt Magnette en De Croo tot coformateurs: ‘Land eindelijk stabiele regering geven’• Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws
23/09 20u15  Live - Koning benoemt Paul Magnette en Alexander De Croo tot coformateurs• Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws
23/09 20u15  Brand in de Innovation: ‘Jammer dat complottheorie het haalt op hoe het echt gegaan is’‘Geen ramp, wel een aanslag’, zei regisseur Jan Verheyen in De ideale wereld over de catastrofale brand in het Brusselse warenhuis Innovation op 22 mei 1967, waar hij een film over maakt. Doctorandus Siegfried Evens, die er een thesis over schreef, betreurt dat een oude complottheorie nieuw leven wordt ingeblazen.
23/09 19u15  Alweer harde kritiek na Veiligheidsraad: ‘Dit is compleet fout aangepakt’Wie dacht dat de Veiligheidsraad met een duidelijke toekomstvisie zou komen, is eraan voor de moeite. Er komen wel versoepelingen op een moment dat de curves stijgen. ‘Dit is compleet fout aangepakt.’
23/09 19u15  Live - Lachaert en Rousseau brengen verslag uit bij koning, Vivaldi-partijen zijn het eens over krijtlijnen• Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws
23/09 19u15  ‘Een normaal lichaam ziet eruit zoals dit’: gaat Deens kinderprogramma te ver door naakte lichamen te tonen?In het Deense kinderprogramma Ultra Strips Down gaan vijf volwassenen uit de kleren voor een groep kinderen. De bedoeling? Tonen dat een doorsneelichaam er niet uitziet zoals de exemplaren die op social media circuleren. Maar is dat wel een goed idee?
23/09 19u15  Live - Johnson & Johnson start tests met vaccin op 60.000 mensenVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
23/09 19u15  Het boek dat iedereen kent, maar niemand heeft gelezenMorgen verschijnt er een nieuwe uitgave van Ulixes, ofte Ulysses: de literaire mastodont van James Joyce die iedereen kent, maar die heel wat minder mensen hebben gelezen. Maar is die reputatie van ‘onleesbaar’ wel terecht? En hoe lees je Ulysses het best? ‘Zo’n reputatie zegt eigenlijk niet zo veel.’
23/09 19u15  Loekasjenko laat zich stiekem beëdigen tot president van Wit-RuslandAleksandr Loekasjenko heeft zichzelf in een vooraf geheim gehouden ceremonie laten beëdigen als president. Lidstaten van de Europese Unie erkennen Loekasjenko’s presidentschap niet langer, maar raken het na anderhalve maand van vervalste verkiezingen, arrestaties en martelingen nog steeds niet eens over sancties.
23/09 18u15  Alweer harde kritiek na VeiligheidsraadWie dacht dat de Veiligheidsraad met een duidelijke toekomstvisie zou komen, is eraan voor de moeite. Er komen wel versoepelingen op een moment dat de curves stijgen. ‘Dit is compleet fout aangepakt.’
23/09 18u15  Gaat Deens kinderprogramma te ver door naakte lichamen te tonen?In het Deense kinderprogramma Ultra Strips Down gaan vijf volwassenen uit de kleren voor een groep kinderen. De bedoeling? Tonen dat een doorsneelichaam er niet uitziet zoals de exemplaren die op social media circuleren. Maar is dat wel een goed idee?
23/09 18u15  Topman Bpost in nauwe schoentjesHet rommelt aan de top bij Bpost. CEO Jean-Paul Van Avermaet komt steeds meer in nauwe schoentjes. De vraag is hoelang zijn positie nog houdbaar blijft.
23/09 18u15  Burgerplicht in de Overpoort, ook voor beleidsmakersDaan Van Cauwenberge is student filosofie aan de Universiteit Gent en schrijft voor studentenblad Schamper.
23/09 18u15  Johnson & Johnson begint test coronavaccin op 60.000 mensenDe Amerikaanse farmagigant Johnson & Johnson (J&J) begint met het testen van zijn experimentele coronavaccin op 60.000 proefpersonen in onder meer de Verenigde Staten. Het vaccin wordt ontwikkeld door dochterbedrijf Janssen.
23/09 18u15  Slovaken hopen op waarheid over ChovanecDe Slovaakse burgers verwachten dat de hele waarheid wordt blootgelegd in de zaak-Chovanec. Dat heeft Peter Kormúth, ambassadeur van Slovakije in België, woensdag gezegd tijdens een hoorzitting in de Commissie Binnenlandse Zaken.
23/09 17u15  Grote teleurstelling over versoepelingen: ‘Verbijsterend. Ronduit verbijsterend’Er komen vanuit verschillende hoeken ontgoochelde reacties op de aangekondigde beslissingen na de Nationale Veiligheidsraad. Viroloog Marc Van Ranst reageert teleurgesteld. Ook bij enkele opiniemakers en gezondheidsspecialist heerst teleurstelling.
23/09 17u15  Live - MR-voorzitter Bouchez akkoord met ‘basispakket’ van preformateurs Lachaert en Rousseau• Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws
23/09 17u15  Topman Bpost in nauwe schoentjes: hoelang kan Van Avermaet nog blijven zitten?Het rommelt aan de top bij Bpost. CEO Jean-Paul Van Avermaet komt steeds meer in nauwe schoentjes. De vraag is hoelang zijn positie nog houdbaar blijft.
23/09 17u15  ‘Ik wil in 2024 niet plots vaststellen dat mijn dochter 7 jaar is en ik haar amper heb gezien’De N-VA zit in de piepzak, dixit voorzitter Bart De Wever. Federaal belandt de partij allicht tot 2024 op de oppositiebanken, en in Vlaanderen sleept de regering-Jambon zich voort als een gewond dier na een reeks ‘communicatiefouten’ van de minister-president én het coronadebacle in de rusthuizen. Vlaams minister Zuhal Demir, die door Jambon naar de politiek werd gehaald, is vast van plan om daar verandering in te brengen.
23/09 16u15  Grote teleurstelling over versoepelingen: ‘Het is aanmodderen tot het grondig fout loopt’Er komen vanuit verschillende hoeken ontgoochelde reacties op de aangekondigde beslissingen na de Nationale Veiligheidsraad. Viroloog Marc Van Ranst reageert teleurgesteld. Ook bij enkele opiniemakers en gezondheidsspecialist heerst teleurstelling.
23/09 16u15  ‘Ik wilde een open relatie en mijn vriend zei steeds: ‘Dat gaan we wel doen, later.’ Dan ben ik gewoon vreemdgegaan’De Nederlandse schrijfster Stella Bergsma (net 50) is niet iemand die het liefst langs de zijlijn staat. In haar columns, boeken en bij tv-optredens laat ze graag luid van zich horen. Maar ondertussen: ‘Eigenlijk ben ik nog steeds altijd bang dat iedereen boos op me is.’
23/09 16u15  ‘Het is tijd voor een vermogenswinstbelasting die de middenklasse niet raakt’De N-VA zit in de piepzak, dixit voorzitter Bart De Wever. Federaal belandt de partij allicht tot 2024 op de oppositiebanken, en in Vlaanderen sleept de regering-Jambon zich voort als een gewond dier na een reeks ‘communicatiefouten’ van de minister-president én het coronadebacle in de rusthuizen. Vlaams minister Zuhal Demir, die door Jambon naar de politiek werd gehaald, is vast van plan om daar verandering in te brengen.
23/09 15u15  Live - Nationale Veiligheidsraad rekent op gezond verstand: ‘Trap niet in de val van de nonchalance’Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
23/09 15u15  Bubbel van vijf verdwijnt, quarantaine wordt korter: dit besliste de VeiligheidsraadDe bubbel van vijf mag de prullenmand in. Dat heeft premier Sophie Wilmès vanmiddag aangekondigd op een persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad. Een overzicht van de maatregelen:
23/09 15u15  Zeg niet ‘bubbel van vijf’ maar ‘referentiecijfer’: zo werkt hetIn de plaats van de bubbel van vijf stelt de Nationale Veiligheidsraad een nieuw systeem voor om sociale contacten te beperken en de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
23/09 15u15  Lachaert en Rousseau zijn het eens over contouren regering: krijgen ze vanmiddag Bouchez aan boord?Preformateurs Egbert Lachaert en Conner Rousseau zijn het eens over een aantal punten die de volgende regering sowieso zal aanpakken. Die contouren worden vandaag nog voorgelegd aan MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.
23/09 14u15  Live - Volg hier vanaf 14.15 uur de persconferentie van de Nationale VeiligheidsraadVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
23/09 14u15  ▶ Gerolf Annemans (Vlaams Belang) geboeid weggebracht na blokkering WetstraatEuropees Parlementslid Gerolf Annemans is opgepakt door de polite na een actie van Vlaams Belang tegen de aanslepende regeringsvorming aan de Wetstraat.
23/09 14u15  Van ergst getroffen land tot beste leerling van de klas: nog geen tweede golf in ItaliëLigt het aan de volksaard? Aan de levendige herinnering aan de eerste virusgolf? Hoe komt het toch dat Italië – lange tijd het zwaarst getroffen coronaland ter wereld – een tweede golf vooralsnog weet te voorkomen, terwijl buurlanden Frankrijk en Spanje momenteel worden overrompeld door nieuwe besmettingen?
23/09 14u15  Russische oppositieleider Navalny ontslagen uit Berlijns ziekenhuis, wil terug naar RuslandDe Russische oppositieleider Aleksej Navalny is ontslagen uit het Berlijnse ziekenhuis Charité. Zijn artsen verwachten dat hij volledig kan herstellen van zijn vergiftiging met het zenuwgif novitsjok.
23/09 13u15  Gerolf Annemans (Vlaams Belang) geboeid weggebracht na blokkering WetstraatEuropees Parlementslid Gerolf Annemans is opgepakt door de polite na een actie van Vlaams Belang tegen de aanslepende regeringsvorming aan de Wetstraat.
23/09 13u15  Medische primeur in UZ Gent: epilepsiepatiënt krijgt onderhuidse neurostimulator ingeplantTom Heyvaert (41) moet zowat de enige Belg zijn die zich gelukkig prijst omdat hij afgelopen half jaar net meer dan ooit buiten kon komen. Voordien had hij zoveel epilepsieaanvallen, dat hij amper uit huis durfde. Net voor de lockdown kreeg hij in het UZ Gent een onderhuidse neurostimulator. Dankzij dat apparaat wordt Heyvaerts leven niet langer beheerst door zijn aandoening.
23/09 13u15  Aantal besmettingen stijgt: bekijk hier de situatie in uw regioHet aantal nieuwe coronabesmettingen in België blijft hoog. Het ontdekken van lokale broeihaarden blijft daarom enorm belangrijk. Deze tabellen en kaart tonen hoe het aantal besmettingen in uw provincie en gemeente evolueert.
23/09 12u15  Evenveel ziekenhuisopnames als midden maart, toch is de situatie nu andersHet aantal ziekenhuisopnames zit vandaag op hetzelfde niveau als midden maart, toen onze regering een reeks strenge maatregelen afkondigde om de uitbraak van het coronavirus in te dijken. Toch is de situatie nu helemaal anders, volgens viroloog Steven Van Gucht.
23/09 12u15  Live - Nationale Veiligheidsraad nu bijeen: ‘bubbel van vijf’ wordt losgelatenVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
23/09 12u15  Vivaldi heeft nog een polsslag: voorzichtig optimisme rond de tafelKan Vivaldi verder? Dat moet vandaag duidelijk worden. Rond de tafel leeft voorzichtig optimisme. Al zal het straks allemaal afhangen van wat MR-voorzitter Bouchez zegt.
23/09 11u15  ▶ Live - Veiligheidsraad bijeen, volg hier de persconferentie van het crisiscentrumVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
23/09 10u15  Daders plegen ramkraak met gestolen bulldozer in NieuwenrodeOnbekende daders hebben vannacht een ramkraak gepleegd op een Crelan-filiaal in Nieuwenrode. Met een gestolen bulldozer reden ze tegen de gevel van de bank. Toen de politie aankwam, vluchtten ze in een gestolen wagen richting Nederland.
23/09 10u15  Hoofd UZ Brussel: ‘Generaties gescheiden houden lukt duidelijk niet’In Brussel gaan de coronacijfers de verkeerde kant op. De helft van het aantal Belgische ziekenhuisopnames gebeurde maandag in de hoofdstad. CEO Marc Noppen van het UZ Brussel licht de situatie toe.
23/09 10u15  Viroloog Peter Piot: ‘Groepsimmuniteit is de oplossing, maar dat is niet aanvaardbaar’Volgens de gerenommeerde Belgische viroloog Peter Piot is groepsimmuniteit niet de juiste strategie tegen het nieuwe coronavirus. Dat heeft hij gezegd in een interview met de krant La Libre Belgique. “In principe is het de oplossing”, klinkt het. “De geschiedenis bewijst het. Maar dat zou je reinste Darwinisme zijn (waarbij alleen de sterksten overleven, red.). Dat is niet aanvaardbaar. We leven in de 21ste eeuw. Je kan mensen niet laten sterven.”
23/09 10u15  Russische oppositieleider Navalny ontslagen uit Berlijns ziekenhuis: ‘Volledig herstel mogelijk’De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is dinsdag ontslagen uit het ziekenhuis in Berlijn, waar hij werd verzorgd na zijn vergiftiging. Dat meldt het Berlijnse Charité-ziekenhuis. Volgens het ziekenhuis is een volledig herstel mogelijk.
23/09 10u15  ‘De onlinecampagnes van Vlaams Belang missen hun effect bij jongeren niet’Tussen politiek en de Vlaamse jeugd gaapt een diepe kloof, blijkt uit de vijfjaarlijkse Grote Jongerenenquête van Humo. Slechts 15 procent gelooft in de democratie in ons land, het vertrouwen in politici bedraagt amper 12 procent. Tijd om jongeren actiever te betrekken in het beleid, zegt de voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad Alexandra Smarandescu.
23/09 10u15  Na net geen halve eeuw weer op één: de Rolling StonesDe Rolling Stones staan in de Britse charts zowaar weer op één met een heruitgave van Goats Head Soup, een album waarmee ze begin jaren 70 ook al eens op die positie stonden. In de box zit ook een liveopname van twee optredens in Vorst Nationaal in 1973, Brussels Affair. Marc Didden was er toen bij.
23/09 10u15  Lockdown zorgde voor grote leerachterstand bij scholierenDe coronacrisis heeft een zware impact op de leerprestaties van leerlingen in het (basis)onderwijs. Dat blijkt na analyse door de KU Leuven op de resultaten van toetsen die leerlingen in het zesde leerjaar binnen Katholiek Onderwijs Vlaanderen aflegden, de zogeheten interdiocesane of IDP-proeven.
23/09 09u15  Live - Nationale Veiligheidsraad nu bijeen: ‘Bubbel van vijf’ ligt op stervenVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
23/09 09u15  Viroloog Peter Piot: ‘Groepsimmuniteit is de oplossing, maar dit is de 21ste eeuw’Volgens de gerenommeerde Belgische viroloog Peter Piot is groepsimmuniteit niet de juiste strategie tegen het nieuwe coronavirus. Dat heeft hij gezegd in een interview met de krant La Libre Belgique. “In principe is het de oplossing”, klinkt het. “De geschiedenis bewijst het. Maar dat zou je reinste Darwinisme zijn (waarbij alleen de sterksten overleven, red.). Dat is niet aanvaardbaar. We leven in de 21ste eeuw. Je kan mensen niet laten sterven.”
23/09 08u15  Iedereen heeft een eisenpakket: dit ligt op tafel bij de VeiligheidsraadVandaag is er weer een Nationale Veiligheidsraad over de coronamaatregelen. Iedereen heeft zijn eisenpakket klaar, maar kan versoepelen wel op dit moment? Een overzicht van de heikele punten, met telkens het standpunt van biostatisticus Geert Molenberghs.
23/09 08u15  Live - Nationale Veiligheidsraad vanaf 9 uur bijeen: ‘Bubbel van vijf’ ligt op stervenVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
23/09 08u15  Is Vivaldi na vandaag dood en begraven?Het is erop of eronder voor Vivaldi. Als er vandaag geen doorbraak komt, lijkt de coalitie dood en begraven.
23/09 08u15  Een flinke formatiecrisis kan wonderen doen voor een coalitieFormatiegesprekken die ontploffen in het zicht van de eindmeet zijn geen uitzondering. Integendeel. Er is een lange traditie van politici die het verlaten van de tafel net als onderhandelingsstrategie inzetten. Al lijkt er in het geval van Vivaldi meer aan de hand dan dat.
23/09 08u15  Overpoortstraat geslaagd voor tweede zit: rustige avond met veel politie en gehoorzame studentenDe Overpoortstraat mag open blijven — al is het niet echt nog ‘De Overpoort’. Na een overvolle maandagavond was het 24 uur later opvallend rustig. De politie hield de drukte in de straat nauwlettend in het oog. Wie bleef staan, werd aangemaand om door te lopen. ‘Saaier, maar eigenlijk ook veel beter’, klonk het bij de ‘feestvierders’.
23/09 08u15  Google zoekt nu ook jobs: ‘Dit is een gamechanger’Google introduceert een nieuwe zoekfunctie in Google Zoeken. Daarmee kunnen gebruikers die op zoek zijn naar vacatures direct in de zoekresultaten verwezen worden naar jobs die aansluiten bij hun zoekopdracht.
23/09 08u15  ING België jarenlang spil in verdachte geldstromenGeen enkele Belgische bank komt zo prominent voor in de zogenaamde FinCEN Files als ING België. In bijna de helft (179) van alle 365 meldingen met een link naar België, duikt ze op. Dat blijkt uit onderzoek van 2.100 gelekte meldingen aan de Amerikaanse antiwitwascel FinCEN door journalisten van De Tijd, Knack en Le Soir, samen met het internationale consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ.
23/09 07u15  Opnieuw meer dan 500 coronapatiënten in Belgische ziekenhuizenHet aantal landgenoten dat met corona in het ziekenhuis wordt opgenomen blijft zoals verwacht verder toenemen. Het aantal besmettingen blijft ook verder stijgen.
23/09 07u15  Studie: coronacrisis leidt tot half jaar leerverlies en vergroot ongelijkheidDe coronacrisis heeft een zware impact op de leerprestaties van leerlingen in het (basis)onderwijs. Dat blijkt na analyse door de KU Leuven op de resultaten van toetsen die leerlingen in het zesde leerjaar binnen Katholiek Onderwijs Vlaanderen aflegden, de zogeheten interdiocesane of IDP-proeven.
23/09 07u15  Nieuwe richtlijn na zaak-Chovanec: geen cel meer voor psychotische arrestantenDe lokale en federale politie willen extreem agressieve arrestanten niet meer in de cel opsluiten. Een goede maand na het uitlekken van de zaak-Chovanec stelde de politietop een eerste nieuwe richtlijn voor. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.
23/09 07u15  Nummer twee Bpost stapt opHenri de Romrée, de topman van bposts Amerikaanse divisie, stapt op. Hij ziet de samenwerking met ceo Van Avermaet niet langer zitten. Headhunter Egon Zehnder is recent de zoektocht naar kandidaat-ceo's gestart, maar het postbedrijf zegt geen mandaat gegeven te hebben. Dat schrijven de Mediahuis-kranten vandaag.
23/09 07u15  Cocaïne meer dan ooit beschikbaar in EU, België blijft belangrijkste toegangspoortCocaïne is meer dan ooit beschikbaar in de Europese Unie: in 2018 werd een recordhoeveelheid van 181 ton in beslag genomen, 40 ton meer dan in het vorige recordjaar 2017. Ons land was goed voor 53 ton.
23/09 06u15  Nationale Veiligheidsraad straks bijeen: dit zijn de hete hangijzersVandaag is er weer een Nationale Veiligheidsraad over de coronamaatregelen. Iedereen heeft zijn eisenpakket klaar, maar kan versoepelen wel op dit moment? Een overzicht van de heikele punten, met telkens het standpunt van biostatisticus Geert Molenberghs.
23/09 06u15  Live - Nationale Veiligheidsraad vanaf 9 uur bijeen: ‘Bubbel van vijf’ verdwijntVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
23/09 06u15  Laatste kans voor Vivaldi (en de tijd dringt)Het is erop of eronder voor Vivaldi. Als er vandaag geen doorbraak komt, lijkt de coalitie dood en begraven.
23/09 06u15  Geen asielquota in langverwacht migratiepact van Europese CommissieDe Europese Commissie wil handelsvoordelen, visa en ontwikkelingsgeld inzetten als drukmiddel op Afrikaanse landen om hun kansloze migranten terug te nemen. Van bindende Europese asielquota voor de EU-landen – hét strijdpunt afgelopen jaren tussen de lidstaten – ziet de Commissie af. Dat blijkt uit het nieuwe migratiepact dat de betrokken Commissarissen Schinas en Johansson vandaag presenteren.
23/09 06u15  Ontploffende formatiegesprekken? Gewoon Belgische traditieFormatiegesprekken die ontploffen in het zicht van de eindmeet zijn geen uitzondering. Integendeel. Er is een lange traditie van politici die het verlaten van de tafel net als onderhandelingsstrategie inzetten. Al lijkt er in het geval van Vivaldi meer aan de hand dan dat.
23/09 06u15  ‘De auto is de grootste verandering geweest in de steden, niet de ziektes’Hoe moet de stad er na de coronacrisis eigenlijk uitzien? En welke gevolgen heeft de pandemie nu al? Voor techondernemer Aline Muylaert en econoom Geert Noels is het duidelijk: onze steden moeten zich heruitvinden. ‘Opera op het basketbalpleintje? Waarom niet?’
23/09 06u15  Google lanceert zoekfunctie voor vacatures: ‘Dit is een gamechanger’Google introduceert een nieuwe zoekfunctie in Google Zoeken. Daarmee kunnen gebruikers die op zoek zijn naar vacatures direct in de zoekresultaten verwezen worden naar jobs die aansluiten bij hun zoekopdracht.
22/09 22u15  Wat met Vivaldi? CD&V schuift aan bij topoverleg van liberalen en socialistenWoensdag is het erop of eronder voor Vivaldi. De liberalen en socialisten kijken elkaar dinsdagavond in de ogen en proberen zich te verzoenen, maar evident is dat allerminst. Ook CD&V is aangeschoven.
22/09 22u15  Als er iemand tevreden mocht zijn na ‘Snackmasters’, dan wel de promocel van IJsboerkeElmo Lê van zet de blik op oneindig. Vandaag: Snackmasters.
22/09 21u15  ▶ Stefan Hertmans stelt zijn nieuwe boek voor: bekijk het gesprek hier live vanaf 21 uurStefan Hertmans stelt vanavond zijn nieuwe boek De opgang voor in de Vooruit in Gent. De gelauwerde auteur van Oorlog en terpentijn gaat over zijn meest recente worp in gesprek met journalist Ruth Joos, burgemeester Mathias De Clercq en journalist Marc Reynebeau. Kijk live mee op deze pagina vanaf 21.00 uur.
22/09 20u15  Wat met Vivaldi? Liberalen en socialisten kijken elkaar in de ogenWoensdag is het erop of eronder voor Vivaldi. De liberalen en socialisten kijken elkaar in de ogen en proberen zich te verzoenen, maar evident is dat allerminst.
22/09 20u15  Ook voor corona geldt: op de knieën, mond opendoen en slikkenJoël De Ceulaer is senior writer.
22/09 20u15  Live - Nationale veiligheidsraad zoekt alternatief voor bubbel van vijfVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
22/09 20u15  Als de zoektocht naar de tijd van je leven het virus overtreft: te veel studenten gaan op stapDe overvolle Overpoortstraat in Gent zorgde op de eerste avond van het academiejaar meteen voor kopzorgen. Al hoeft dat niet te verbazen voor wie naar het buitenland keek: daar kennen ze sinds de start van het academiejaar zulke problemen in studentensteden. De vraag is: wat doe je eraan?
22/09 20u15  Frie Leysen (1950-2020) laat een kunstenlandschap achter waar ze meer dan een steen verlegdeTheaterdirecteur Frie Leysen is op 70-jarige leeftijd overleden. Als eerste artistiek directeur van deSingel en oprichter van Kunstenfestivaldesarts verlegde Leysen meerdere stenen in het Vlaamse én wereldwijde kunstenlandschap. ‘Het werk van Rosas en Jan Fabre hebben we uit de marge gehaald.’
22/09 19u15  U las het hier eerst: zonder goed bestuur stevenen we af op een nieuwe lockdownJoël De Ceulaer is senior writer.
22/09 19u15  VS overschrijden kaap van 200.000 coronadodenIn de Verenigde Staten zijn meer dan 200.000 coronapatiënten bezweken aan de gevolgen van het virus. Dat blijkt uit een telling van de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins.
22/09 19u15  Teruggeduwd door mannen in het zwart: ‘Die Grieken zijn geen mensen’Honderd tot 150 kwetsbare vluchtelingen, zou België bijkomend opvangen om Griekenland te ontlasten nadat het vluchtelingenkamp Moria afbrandde op het eiland Lesbos. Intussen doen de Grieken verder met hun pushbacks aan de rivier Evros. Vluchtelingen getuigen hoe ze mishandeld worden door mannen in zwart en in hun onderbroek teruggestuurd worden naar Turkije. ‘Voor mij zijn die Grieken geen mensen.’
22/09 18u15  VS overschrijdt kaap van 200.000 coronadodenIn de Verenigde Staten zijn meer dan 200.000 coronapatiënten bezweken aan de gevolgen van het virus. Dat blijkt uit een telling van de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins.
22/09 18u15  Outsider Dries De Bondt sleept Belgische titel in de wachtDries De Bondt (29) heeft zich in Anzegem tot Belgisch kampioen wielrennen gekroond. De outsider van Alpecin-Fenix kwam solo aan en volgt z’n ploegmaat Tim Merlier op. Iljo Keisse en Pieter Serry mochten mee het podium op in een koers waar de grote favorieten nooit vooraan kwamen.
22/09 17u15  Verstrengde maatregelen voor Britten: ‘Mogelijk zes maanden lang’De Britten gaan een kale Kerst tegemoet. In het Lagerhuis heeft premier Boris Johnson gemeld dat het Verenigd Koninkrijk de komende zes maanden te maken krijgt met een ‘halve lockdown’.
22/09 17u15  Coronabesmettingen bij ‘De ideale wereld’: vanavond geen vaste sidekicksDe voorbije dagen hebben twee medewerkers van De ideale wereld positief getest op het coronavirus. Daardoor ontbreken vanavond de vaste sidekicks, zo laat Canvas weten in een korte persmededeling.
22/09 17u15  EU-president Charles Michel gaat in quarantaine na risicocontactDe Europese top van 24 en 25 september is met een week uitgesteld tot 1 en 2 oktober. De reden daarvoor is dat Europees president Charles Michel in contact is gekomen met een veiligheidsagent die positief heeft getest op het coronavirus. Michel gaat dan ook in quarantaine.
22/09 17u15  Ex-Google-stagiaire: ‘De machtigen floreren in Silicon Valley, kleine lui worden verpletterd’Als student computeringenieur geloofde Wendy Liu (28) in de zegeningen van de grote technologiebedrijven van Silicon Valley. Tot ze als stagiair bij Google aan de slag ging. ‘In Silicon Valley is niemand bezig met ethiek.’
22/09 17u15  Ruslands grootste religieuze nederzetting gaat de apocalyps niet halenOp een berg in Siberië bereidde de zelfverklaarde messias Sergej Torop zijn vijfduizend volgelingen al een kwarteeuw voor op een apocalyptische vloedgolf. Maar het einde der tijden gaan ze niet halen: dinsdag bestormden Russische veiligheidsdiensten de nederzetting en voerden Torop af in een helikopter.
22/09 16u15  Nog meer kopzorgen voor Vivaldi: Europa zet kernuitstap onder drukAlsof Vivaldi nog niet genoeg problemen heeft. Europa gaat niet akkoord met het Belgische plan om de bouw van gascentrales te subsidiëren. De kernuitstap komt zo onder druk.
22/09 16u15  Opgelegde mediastilte bij MR: ‘Elk woord kan fout begrepen worden en polemiek veroorzaken’Zijn de onderhandelaars in de federale regeringsvorming opnieuw van goede wil en proberen ze de zaak toch nog vlot te trekken? Het is bij de verschillende actoren vandaag bijzonder stil, na de crisis van gisteren. Bij de MR heerst er zelfs volledige mediastilte, door de partijtop opgelegd, schrijft La Libre Belgique.
22/09 16u15  ‘De Spaanse griep wordt gezien als een oorzaak van het nazisme. De vraag is: zal met corona hetzelfde gebeuren?’Ze zijn inmiddels allebei een merk, te herleiden tot een kledingstuk: oorlogsverslaggever Rudi Vranckx (60) tot zijn sjaaltjes, viroloog Marc Van Ranst (55) tot zijn truien met V-hals. Deze crisis brengt hen dichter bij elkaar, want Vranckx begeeft zich op het slagveld van de pandemie. Voor zijn nieuwe reeks Een zomer als geen andere trekt hij dwars door Europa, om de temperatuur van dit koortsige continent te meten.
22/09 16u15  Komt er een alternatief voor de bubbel van vijf? ‘De boodschap zal altijd dezelfde zijn’Terwijl de coronacijfers in ons land blijven stijgen, circuleert bij de overheid het idee om woensdag op de Veiligheidsraad de regel van de bubbel van vijf te versoepelen. Maar is dat wel een goed idee? ‘De boodschap zal altijd zijn dat we onze contacten moeten verminderen.’
22/09 16u15  Nog steeds meldingen over pushbacks aan de Evros-rivier: in je onderbroek de rivier over, terug naar TurkijeHonderd tot 150 kwetsbare vluchtelingen, zou België bijkomend opvangen om Griekenland te ontlasten nadat het vluchtelingenkamp Moria afbrandde op het eiland Lesbos. Intussen doen de Grieken verder met hun pushbacks aan de rivier Evros. Vluchtelingen getuigen hoe ze mishandeld worden door mannen in zwart en in hun onderbroek teruggestuurd worden naar Turkije. ‘Voor mij zijn die Grieken geen mensen.’
22/09 16u15  Live - Ziekenhuizen nog niet bezorgd over stijgend aantal opnamesVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
22/09 15u15  Gentse studentenbuurt krijgt maximumcapaciteit: ‘Sluiting bij niet-naleving’De Gentse studentenbuurt Overpoort krijgt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders. Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) dreigt met sluiting van de buurt als de coronamaatregelen niet worden nageleefd.
22/09 15u15  Rudi Vranckx en Marc Van Ranst: ‘Corona is oorlog: de sluipschutters zitten overal’Ze zijn inmiddels allebei een merk, te herleiden tot een kledingstuk: oorlogsverslaggever Rudi Vranckx (60) tot zijn sjaaltjes, viroloog Marc Van Ranst (55) tot zijn truien met V-hals. Deze crisis brengt hen dichter bij elkaar, want Vranckx begeeft zich op het slagveld van de pandemie. Voor zijn nieuwe reeks Een zomer als geen andere trekt hij dwars door Europa, om de temperatuur van dit koortsige continent te meten.
22/09 15u15  Live - Coronavirus: ziekenhuizen nog niet bezorgd over stijgend aantal opnamesVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
22/09 15u15  Medewerker Charlie Hebdo moet onderduiken wegens bedreigingen: ‘Ik had 10 minuten om alles achter te laten’De directeur personeelszaken van Charlie Hebdo, Marika Bret, heeft haar huis wegens bedreigingen moeten verlaten. Sinds eerder deze maand het proces begon over de aanslag op het hard-satirische blad in 2015, is het aantal bedreigingen sterk toegenomen.
22/09 15u15  Live - Verkiezingen VS - Beslissing rechter kan Biden tienduizenden stemmen kosten in cruciale swingstaatDe Verenigde Staten verkiezen op 3 november een nieuwe president. Huidig president Donald Trump neemt het namens de Republikeinse partij op tegen Joe Biden, die de Democratische nominatie in de wacht sleepte. In dit verkiezingsblog houden we u op de hoogte van het belangrijkste Amerikaanse verkiezingsnieuws.
22/09 13u15  Gents burgemeester legt studentenbuurt maximumcapaciteit op: ‘Sluiting bij niet-naleving’De Gentse studentenbuurt Overpoort krijgt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders. Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) dreigt met sluiting van de buurt als de coronamaatregelen niet worden nageleefd.
22/09 13u15  Lost Open Vld zusterpartij MR en ‘enfant terrible’ Bouchez? Dan zijn deze coalities nog mogelijkNog tot morgen hebben preformateurs Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (sp.a) om een oplossing te vinden voor de impasse waarin de regeringsvorming is beland. Terwijl sp.a gisteren nog zonder verpinken eiste dat er enkel verder onderhandeld kon worden zonder de MR, lijkt die soep vandaag niet meer zo heet gegeten te worden. Blijven de socialisten echter bij hun eis, dan zijn er behalve verkiezingen niet bijzonder veel werkbare oplossingen voor een andere coalitie.
22/09 12u15  Aantal besmettingen stijgt snel: bekijk hier de situatie in uw regioHet aantal nieuwe coronabesmettingen in België blijft hoog. Het ontdekken van lokale broeihaarden blijft daarom enorm belangrijk. Deze tabellen en kaart tonen hoe het aantal besmettingen in uw provincie en gemeente evolueert.
22/09 12u15  Live - Coronavirus: meer dan 1 op de 3 Vlaamse ambtenaren werkt nog volledig van thuisVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
22/09 11u15  Boerenbond kan veganistische broodjes in ‘Familie’ moeilijk verterenDe Boerenbond betreurt de ‘veganistische verhaallijn' van de VTM-soap Familie, die er kwam in samenwerking met dierenrechtenorganisatie GAIA. ‘De boodschap is erg anti vlees.’ GAIA en VTM zien het probleem niet. ‘Het is toch ook niet omdat er een transgender in Thuis meedoet dat iedereen transgender moet worden?’
22/09 11u15  ‘We kunnen niet eens spontaan naar de les gaan’Code geel of code oranje? Het maakte voor de meeste studenten op de eerste dag van het academiejaar geen wezenlijk verschil uit, zo bleek maandag in Leuven en Antwerpen. Zolang er afstand is op de universiteitsbanken zal dit academiejaar er een zijn zonder schuimkraag. ‘Natuurlijk willen we liever het jaar inzetten met een goed feestje.’
22/09 11u15  Duitse openbare aanklager onderzoekt link tussen verdwijning Maddie McCann en verkrachtingszaak uit 2004Het Duitse openbaar ministerie is verder onderzoek gestart naar de 43-jarige Duitse hoofdverdachte in de zaak Maddie McCann. Procureur Hans Christian Wolters van Braunschweig zei maandag dat er nog een onderzoek loopt naar de vermoedelijke verkrachting van een jonge Ierse vrouw in de Algarve in 2004. De vrouw was in juli met haar verhaal naar de Britse pers gestapt.
22/09 11u15  Al dertig arrestaties tijdens Operatie NachtwachtDe Antwerpse lokale politie heeft sinds de start van Operatie Nachtwacht op 4 september al dertig arrestaties verricht tijdens controleacties tegen drugsgeweld en -criminaliteit.
22/09 10u15  Hoe groot is de kans op blijvende longschade bij coronapatiënten? Experts leggen uitEr is eindelijk goed nieuws voor ex-coronapatiënten: hun longen herstellen bijna altijd volledig. Slechts 1 à 2 procent van de mensen die symptomen hadden, blijken enkele maanden later littekens in de longen te hebben. En zelfs die verlittekening kan nog verdwijnen. Al is het wel zo dat er ook in ons land mensen zijn die een longtransplantatie nodig hebben na een coronabesmetting.
22/09 10u15  Nieuwe snelweg bedreigt gebied waar al dertig oude sarcofagen werden gevondenArcheologen hebben bijna dertig 2.500 jaar oude sarcofagen ontdekt in de omgeving van de Egyptische hoofdstad Caïro. Een spectaculaire ontdekking, maar met een wat wrange bijsmaak, omdat het gebied van de vondst bedreigd wordt door de aanleg van een snelweg.
22/09 09u15  Kan Vivaldi door? Lachaert en Rousseau willen het anders aanpakkenVivaldi leeft nog: na een crisisdag geeft sp.a MR een nieuwe kans als coalitiepartner. Preformateurs Lachaert en Rousseau krijgen van de koning 48 uur om de situatie recht te trekken. Zij willen de vivaldisten nu verzamelen rond een eigen ontwerpakkoord.
22/09 09u15  Paleis prepareert ‘royale’ bocht voor RousseauNiet de twee preformateurs, maar koning Filip heeft de zwalpende Vivaldi-onderhandelingen enigszins rechtgetrokken. Zijn tussenkomst maakte een bocht van sp.a-voorzitter Conner Rousseau mogelijk. ‘Dit is de droevigste regeringsvorming uit de geschiedenis. Het weegt op Filip.’
22/09 09u15  Johan Vande Lanotte (sp.a): ‘Men moest de crisis maken, anders ging men met de ogen dicht in het ravijn’De crisis in de federale formatie was nodig. Dat zegt sp.a-ancien (en vorig jaar nog informateur) Johan Vande Lanotte in De Ochtend op Radio 1. Of Vivaldi nog kan slagen, durft hij niet te voorspellen. ‘Behalve de PS is iedere partij vervangbaar.’
22/09 08u15  Paleis prepareert ‘royale’ bocht voor Rousseau: ‘Veel opties heeft de koning niet meer’Niet de twee preformateurs, maar koning Filip heeft de zwalpende Vivaldi-onderhandelingen enigszins rechtgetrokken. Zijn tussenkomst maakte een bocht van sp.a-voorzitter Conner Rousseau mogelijk. ‘Dit is de droevigste regeringsvorming uit de geschiedenis. Het weegt op Filip.’
22/09 08u15  Bart De Wever: ‘We maken ze kapot in de oppositie’N-VA-voorzitter Bart De Wever verwacht dat de zogenaamde Vivaldi-partijen hun poging tot regeringsvorming zullen voortzetten. ‘Volgens mij zullen ze verder gaan. De blauwe vrienden zullen op de knieën moeten gaan’, zo zei Bart De Wever in 'Gert Late Night' op VIER. ‘We maken ze kapot in de oppositie. Dat zal niet moeilijk zijn, want ze hangen met spuug en plaktouw aan elkaar’, aldus De Wever.
22/09 08u15  Organisator van Boekenbeurs op rand van faillissementBoek.be, organisator van de jaarlijkse Boekenbeurs in Antwerpen, zit zwaar in de problemen. De bedreigde brancheorganisatie van het Vlaamse boekenvak overlegt momenteel met schuldeisers over een herstructureringsplan. Reden is het wegvallen van de Boekenbeurs, dit najaar.
22/09 08u15  UGent-rector Van de Walle smeekt studenten na drukke nacht in Overpoort: ‘Hou het veiliger’Welke corona? In de Gentse Overpoortstraat was het gisterenavond nog net niet drummen. Maar coronaproof was de situatie in geen geval. Dronken studenten lieten hun mondmaskers achterwege en omhelsden elkaar. UGent-rector Rik Van de Walle zag het feestgedruis met lede ogen aan. ‘Hou het alsjeblieft veel veiliger’, smeekte hij op Twitter.
22/09 08u15  Gevangenispersoneel legt werk neer wegens uitblijven akkoord over versoepeling bezoekregelsIn de Belgische gevangenissen wordt vandaag vanaf 6 uur 's ochtends gestaakt tegen het uitblijven van een akkoord over de versoepeling van de bezoekregels. De 48 urenstaking wordt gesteund door het gemeenschappelijk vakbondsfront.
22/09 07u15  Live - Coronavirus: Per provincie een andere bubbel?Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
22/09 07u15  Gemiddeld aantal ziekenhuisopnames stijgt tot 50 per dagTussen 15 en 21 september werden gemiddeld 50 mensen per dag opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van een coronabesmetting. Dat zijn er bijna 19 meer dan in vorige zevendaagse periode, zo blijkt uit de voorlopige gegevens op het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.
22/09 07u15  Zweden vs. de wereld: omstreden expert krijgt de coronacijfers aan zijn kantDe controversiële epidemioloog vindt dat de lockdown neerkomt op ‘met een kanon op een mug schieten’. Zou hij gelijk kunnen hebben?
22/09 07u15  ‘Moeilijk om aan studenten te zeggen dat ze hun plezier een jaar moeten uitstellen’Hij is rector van een van de grootste universiteiten van het land, zij directeur van een van de kleinste hogescholen. Hoe kijken Rik Van de Walle (UGent) en Ann Brusseel (Erasmushogeschool Brussel) naar het nieuwe academiejaar? ‘Het is belangrijker om deel uit te maken van Horeca Vlaanderen dan van het hoger onderwijs om geholpen te worden.’
22/09 07u15  Elk jaar wordt 34.000 ton Belgische plasticfolie niet gerecycleerdUit een analyse van Valipac, het kenniscentrum voor bedrijfsafval, blijkt dat maar liefst 25.000 bedrijven vandaag hun folie nog niet sorteren, wat neerkomt op 34.000 ton per jaar dat niet gerecycleerd wordt.
22/09 07u15  Live - Verkiezingen VS - Biden aan de leiding in peilingen belangrijke swing statesDe Verenigde Staten verkiezen op 3 november een nieuwe president. Huidig president Donald Trump neemt het namens de Republikeinse partij op tegen Joe Biden, die de Democratische nominatie in de wacht sleepte. In dit verkiezingsblog houden we u op de hoogte van het belangrijkste Amerikaanse verkiezingsnieuws.
21/09 23u15  Live - Coronavirus: Gentse Overpoort loopt helemaal vol, politie zet straat afVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
21/09 23u15  Gentse Overpoort loopt helemaal vol, politie zet straat afCorona of niet, de Gentse Overpoortstraat loopt maandagavond aardig vol. Corona-verantwoord is de situatie in geen geval. Dronken studenten laten hun mondmaskers achterwege en omhelzen elkaar. De politie is aanwezig.
21/09 22u15  Reconstructie: hoe Vivaldi een bijna-doodervaring hadWat de eindspurt moest worden voor Vivaldi, werd een wilde rit op een politieke achtbaan. Met ‘dank’ aan de jongelingen Bouchez en Rousseau. Een reconstructie.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

13x ▶ ‘Beste Bart De Wever, behalve seks schuilt er ook moordlust in uw metaforen’25/09 22u15 - De Morgen: Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een boze, bezorgde of blije brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen of beluisteren.
11x Nieuw psychiatrisch verslag over Marc Dutroux: ‘Hij lijkt ijzersterk in zijn plan te geloven’26/09 09u15 - De Morgen: Het is er eindelijk, het nieuwe psychiatrisch verslag over Marc Dutroux, en het is iets heel anders geworden dan waar zijn advocaat op aanstuurde. Dutroux zelf wil volgens de door De Morgen in handen gekregen bevindingen van vier experts ‘geen enkele vorm van vrijlating’. Als dat ooit al een goed idee zou zijn geweest. Want: ‘De heer Dutroux vormt een aanzienlijk risico op herhaling.’
11x Dat Rousseau en Bouchez de formatie bijna op de klippen lieten lopen, is geen toeval26/09 11u15 - De Morgen: Dat uitgerekend de jonge voorzitters Georges-Louis Bouchez (MR, 34) en Conner Rousseau (sp.a, 27) de federale regeringsvorming ei zo na op de klippen deden lopen, is geen toeval. Hun op intuïtie en wispelturigheid drijvende actie toont een nieuwe vorm van politiek leiderschap. Hoofdredacteur Bart Eeckhout analyseert de politieke week.
9x De belangrijkste cijfers en kaarten: zo evolueert het coronavirus in uw regio26/09 11u15 - De Morgen: Het aantal nieuwe coronabesmettingen in België is hoog. Het ontdekken van lokale broeihaarden blijft daarom enorm belangrijk. Deze tabellen en kaart tonen hoe het aantal besmettingen in uw provincie en gemeente evolueert. Ook volgen we de algemene toestand in ons land op.
9x Reddingsstrook vanaf volgende week verplicht: zo doe je het correct26/09 13u15 - De Morgen: Vanaf 1 oktober zullen bestuurders verplicht worden om een ‘reddingsstrook’ te vormen op wegen met tenminste twee rijstroken in de gevolgde richting vanaf het moment dat er filevorming optreedt. Zo kunnen hulpdiensten altijd vlot en vrij passeren. Om de weggebruikers te informeren hebben Vias institute en de FOD Mobiliteit en Vervoer een FAQ opgesteld met daarin alles wat je als weggebruiker moet weten.
8x ‘Hij wil langs de grote poort vrijkomen’: nieuw psychiatrisch verslag over Marc Dutroux26/09 07u15 - De Morgen: Het is er eindelijk, het nieuwe psychiatrisch verslag over Marc Dutroux, en het is iets heel anders geworden dan waar zijn advocaat op aanstuurde. Dutroux zelf wil volgens de door De Morgen in handen gekregen bevindingen van vier experts ‘geen enkele vorm van vrijlating’. Als dat ooit al een goed idee zou zijn geweest. Want: ‘De heer Dutroux vormt een aanzienlijk risico op herhaling.’
8x Zoë en Bouba Kalala: ‘Als Zoë mijn zus niet was, waren we een koppel’26/09 08u15 - De Morgen: De oudste is 25 en net afgestudeerd. Haar zoektocht naar een droomjob is begonnen, al weet ze wel waar ze heen wil. De ­ander (23) deed als jongste deel­nemer ooit mee aan De mol, werkte bij ­StuBru en ging onlangs aan de slag als adviseur sociale media bij sp.a. Zoë en Bouba Kalala, zus en broer.
8x Stijgende ziekenhuisopnames in België, maar aantal overlijdens blijft stabiel26/09 08u15 - De Morgen: Het gemiddelde aantal bevestigde coronabesmettingen per dag is verder gestegen tot 1.541.Ook het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames per dag neemt verder toe, al blijven de overlijdens voorlopig stabiel.
8x Nieuw psychiatrisch verslag over Marc Dutroux lijkt punt te zetten achter een levendige discussie26/09 08u15 - De Morgen: Het is er eindelijk, het nieuwe psychiatrisch verslag over Marc Dutroux, en het is iets heel anders geworden dan waar zijn advocaat op aanstuurde. Dutroux zelf wil volgens de door De Morgen in handen gekregen bevindingen van vier experts ‘geen enkele vorm van vrijlating’. Als dat ooit al een goed idee zou zijn geweest. Want: ‘De heer Dutroux vormt een aanzienlijk risico op herhaling.’
8x Live - Preventieve testen in Vlaamse rusthuizen opgeschort, minister betreurt beslissing26/09 09u15 - De Morgen: Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.

Statistieken

Artikels:
28691
Gelezen:
5190
Aantal lezers nu:
67


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven