zaterdag 11 juli 2020, week 28


U bent nu hier: Meer nieuws van Nu.nl

Laatste updatecontrole: vandaag om 12u00
 

Nu.nl

Verbergen Tonen
11/07 11u15  Liveblog corona | België voert mondkapjesplicht in winkels en musea in Lees meer >
11/07 09u15  Podcast | Wanneer zijn de boerenprotesten nieuws op NU.nl? In de Week van NU bespreken presentator en hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman en de redactie het nieuws op NU.nl.
11/07 09u15  Den Haag onderzoekt mogelijke komst herdenkingsmonument Srebrenica Den Haag wil in de gemeente een national monument ter herdenking van de genocide in Srebrenica plaatsen. De mogelijkheden daartoe worden momenteel onderzocht, meldt burgemeester Jan van Zanen zaterdag.
11/07 09u15  Video | Hoe Nederland betrokken werd bij de val van Srebrenica Op 11 juli 1995 wordt de door Nederlandse VN-troepen beschermde enclave Srebrenica in Bosnië en Herzegovina ingenomen door het Bosnisch-Servische leger. Achtduizend moslimmannen en -jongens worden onder bevel van Mladic gedood. Het drama is 25 jaar later nog een open wond.
11/07 09u15  Shorttrackwereld rouwt om Van Ruijven: 'Ik ga je zo verschrikkelijk missen' De shorttrackwereld is in rouw na de dood van Lara van Ruijven. De wereldkampioene op de 500 meter overleed vrijdag op 27-jarige leeftijd in een ziekenhuis in het Franse Perpignan aan de gevolgen van een auto-immuunziekte.
11/07 07u15  Onbegrip over coronaregels: waarom mag het ene wel, maar het andere niet? Het kabinet heeft de afgelopen maanden talloze maatregelen aangekondigd om de uitbraak van het COVID-19-virus in te dammen. Maar nu er versoepelingen plaatsvinden, is het soms lastig te begrijpen waarom het ene wél weer mag en het andere nog niet. Het ministerie van Volksgezondheid geeft in gesprek met NU.nl tekst en uitleg.
11/07 07u15  Goed nieuws: Meer zeehonden in Waddenzee | Hulplijn 113 beschikbaar Door het slechte nieuws dat meestal de voorpagina van NU.nl domineert, valt het goede nieuws vaak weg. Daarom maken we een overzicht van het positieve en vrolijk makende nieuws van de afgelopen dagen.
11/07 06u15  Hulpverleners Curaçao: 'Armoede was er al, maar wordt steeds schrijnender' Het gaat snel bergafwaarts met de economie van Curaçao sinds er coronamaatregelen van kracht zijn. Het wegblijven van toeristen leidt tot grote armoede en honger op het Caribische eiland, vertellen lokale hulpverleners in gesprek met NU.nl. Dat er mogelijk geen financiële steun komt vanuit Nederland baart dan ook grote zorgen.
11/07 06u15  Ethiopië arresteert verdachten van moord op zanger die tot rellen leidde De autoriteiten in Ethiopië hebben vrijdag twee verdachten gearresteerd van de moord op een populaire Ethiopische zanger. De dood van de zanger Haacaaluu Hundeessaa leidde vorige week tot politieke frustraties onder de Ethiopiërs, waardoor grote onrust ontstond in de regio Oromiya.
11/07 06u15  Weerbericht: Afwisselend zon en bewolking, mogelijk ook een bui Zon en stapelwolken wisselen elkaar zaterdag af. Vooral landinwaarts valt mogelijk een bui. Er staat een zwakke tot matige noordwestenwind. Het wordt gemiddeld 18 tot 20 graden.
11/07 05u15  Trump scheldt gevangenisstraf van voormalig adviseur Roger Stone kwijt Roger Stone, de voormalig adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, hoeft toch niet de gevangenis is. Trump heeft zijn straf kwijtgescholden. Dat heeft het Witte Huis in de nacht van vrijdag op zaterdag bekendgemaakt.
11/07 03u15  Trump herziet gevangenisstraf van voormalig adviseur Roger Stone Roger Stone, de voormalig adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, hoeft toch niet de gevangenis is. Trump herziet zijn veroordeling. Dat heeft het Witte Huis in de nacht van vrijdag op zaterdag bekendgemaakt.
11/07 01u15  Duizenden demonstranten de straat op in Mali, deel bestormt staatsomroep Demonstranten in Mali zijn vrijdagavond tijdens grote protesten in de hoofdstad Bamako het gebouw van de staatsomroep ORTM binnengedrongen. Dat meldt BBC News. De omroep werd gedwongen om zijn uitzending te staken en uit de lucht te gaan.
11/07 00u15  Shorttrackster Van Ruijven (27) overleden aan gevolgen auto-immuunziekte Shorttrackster Lara van Ruijven is vrijdag in een ziekenhuis in het Franse Perpignan overleden aan de gevolgen van een auto-immuunziekte. De wereldkampioene op de 500 meter is 27 jaar geworden.
11/07 00u15  Liveblog corona | Brazilië bereikt de 70.000 doden Lees meer >
Laatste update: vandaag om 11u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
10/07 23u15  CBG en inspectie gaan signalen vervuilde paracetamol onderzoekenDe Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling Geneesmiddelen (CBG) gaan testen of de signalen over vervuilde paracetamol kloppen. Dat bevestigt een woordvoerder van IGI vrijdagavond aan NU.nl na berichtgeving van NRC.
10/07 21u15  Shorttrackster Lara van Ruijven (27) overleden aan gevolgen auto-immuunziekteShorttrackster Lara van Ruijven is vrijdag in een ziekenhuis in het Franse Perpignan overleden aan de gevolgen van een auto-immuunziekte. De wereldkampioene op de 500 meter is 27 jaar geworden.
10/07 20u15  Video | Vooruitblik F1: 'Verstappen moet minimaal podium halen'Nieuwe ronde, nieuwe kansen in de Formule 1. Dit weekend vindt alweer de tweede race van het seizoen plaats in Oostenrijk op de Red Bull Ring. Presentator Samantha van Wijk blikt vooruit met NU.nl-verslaggevers Joost Nederpelt en Patrick Moeke.
10/07 20u15  Viroloog Ab Osterhaus doet mee aan nieuw seizoen Ranking the StarsViroloog Ab Osterhaus is een van de deelnemers in het seizoen seizoen van het RTL-programma Ranking the Stars. Dat meldt presentator Paul de Leeuw vrijdag aan RTL Boulevard.
10/07 20u15  Extra maatregelen voor nertsenbedrijven tegen verspreiding coronavirusHet kabinet heeft besloten om hygiënemaatregelen voor nertsenbedrijven aan te scherpen en strenger onderzoek te doen naar de mogelijke bronnen van besmetting bij de bedrijven. Dat melden minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vrijdag in een Kamerbrief.
10/07 19u15  Video | Weekendweer: 'Stabiel zomerweer zit er voorlopig niet in'Het wordt komend weekend typisch Nederlands zomerweer met hier en daar een bui. Wel is het iets kouder dan normaal. De dagen erna blijft het wisselvallig.
10/07 19u15  KLM vroeg voor ruim 300 miljoen euro loonsteun aan bij overheidDe overheid heeft in de eerste versie van de NOW-regeling meer dan 300 miljoen euro aan loonsteun gegeven aan luchtvaartmaatschappij KLM. Dat blijkt vrijdag uit een lijst van het UWV met bedrijven die een beroep op de regeling deden. De rest van de luchtvaart, maar ook voetbalclubs en ov-bedrijven hebben vele miljoenen aan loonsteun gekregen.
10/07 19u15  Handlanger Jeffrey Epstein officieel aangeklaagd voor lokken van meisjesGhislaine Maxwell is vrijdag officieel aangeklaagd voor het lokken van meisjes voor Jeffrey Epstein. De multimiljonair werd tot zijn overlijden vervolgd voor het seksueel misbruiken van tientallen meisjes.
10/07 18u15  Nog geen akkoord over noodsteun aan Caribisch NederlandEr is nog geen akkoord over een financieel noodpakket voor Curaçao, Aruba en Sint-Maarten. Dat bleek vrijdag na afloop van de ministerraad.
10/07 18u15  Rutte kondigt herdenkingsdag corona aan: 'Stilstaan bij enorme impact'Er komt een nationale herdenkingsdag waarbij zal worden stilgestaan bij de enorme impact die de coronacrisis de afgelopen maanden heeft gehad. Dat maakte premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad bekend. 'Het is voor iedereen een emotionele tijd geweest', zei de premier. Daarom komt er na de zomer een dag om stil te staan bij alles wat er is gebeurd. 'Een moment van bezinning waar we samen terugkijken, verhalen delen en hoopvol vooruitblikken.'
10/07 18u15  Verkiezingsupdate: Trump schaart de opperrechters bij de 'heksenjagers'Welkom bij deze wekelijkse update in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 3 november. Met deze week: Donald Trump is niet blij dat het Hooggerechtshof hem niet beschouwd als immuun voor strafrechtelijk onderzoek en Joe Biden verkoopt zijn plannen voor economisch herstel.
10/07 18u15  Video | Rutte kondigt herdenkingsdag voor coronaslachtoffers aanPremier Mark Rutte heeft vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad in Den Haag een landelijke herdenkingsdag voor coronaslachtoffers aangekondigd. Na de zomer wordt op een nog vast te stellen datum stilgestaan bij de slachtoffers van het COVID-19 in Nederland.
10/07 17u15  Kabinet akkoord over coronawet, app en binnentreden politie geschraptDe ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een aangepaste coronawet. De spoedwet is al voor de indiening omstreden onder meer omdat het de politie de mogelijkheid zou bieden om in de huiskamers te controleren of mensen zich wel aan de coronaregels houden. Dat element verdwijnt uit de wet, zei premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. Ook de corona-app is niet langer in het voorstel terug te vinden.
10/07 17u15  Ziekte ex-kankerpatiënt mag geen rol meer spelen bij afsluiten verzekeringBij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering of een uitvaartverzekering door een ex-kankerpatiënt mag na een vastgestelde termijn niet meer worden meegewogen dat zij ziek zijn geweest. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met het door minister Wopke Hoekstra (Financiën) ingediende voorstel.
10/07 17u15  Podcast | 'Verstappen kan profiteren van verregende kwalificatie'In De Boordradio praten we je bij over het laatste Formule 1-nieuws. Je hoort experts Joost Nederpelt en Patrick Moeke in gesprek met NUsport-presentator Samantha van Wijk.
10/07 17u15  Verstappen rijdt snelste tijd in tweede training op Red Bull RingMax Verstappen heeft vrijdagmiddag de snelste tijd gereden op de tweede vrije training voor de Grand Prix van Stiermarken. De Red Bull-coureur ging rond in 1.03,660.
10/07 17u15  Weekendweerbericht: Zon en stapelwolken wisselen elkaar afNa een paar vrij regenachtige dagen wordt het dit weekend droger en zonniger. Stapelwolken en zon zullen elkaar regelmatig afwisselen. In de ochtenden is het tamelijk fris, maar zaterdag en zondag overdag stijgt het kwik naar ongeveer 20 graden Celsius, voorspelt Weerplaza.
10/07 16u15  Goed nieuws: Horecavouchers inleverbaar | Domtoren rolstoelvriendelijkDoor het slechte nieuws dat meestal de voorpagina van NU.nl domineert, valt het goede nieuws vaak weg. Daarom maken we dagelijks een overzicht van het positieve en vrolijkmakende nieuws.
10/07 16u15  Turkije mag Hagia Sophia heropenen als moskeeDe wereldberoemde Hagia Sophia in de Turkse stad Istanboel mag heropend worden als moskee, zo heeft de hoogste rechtbank van het land vrijdag besloten. Het besluit om het bouwwerk als museum te bestempelen, is als onrechtmatig beoordeeld.
10/07 15u15  Nederland daagt Rusland voor mensenrechtenhof om neerhalen MH17Het kabinet heeft vrijdag besloten om Rusland voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) te dagen vanwege het neerhalen van MH17 in juli 2014. Hiermee ondersteunt Nederland de individuele klachten die hier lopen, zo wordt gemeld.
10/07 15u15  Hagia Sophia mag heropend worden als moskeeDe wereldberoemde Hagia Sophia in de Turkse stad Istanboel mag heropend worden als moskee, zo heeft de hoogste rechtbank van het land vrijdag besloten.
10/07 15u15  Boerenprotest afgelopen, tekorten verwacht in kwart van Albert Heijns-filialenEen boerenprotest bij een distributiecentrum van Albert Heijn nabij Zwolle heeft vrijdag de bevoorrading van zeker 230 supermarkten gestokt. De supermarktketen verwacht dat klanten in Noordoost-Nederland daar vrijdag nog geen last van hebben, maar dat het effect zaterdag zeker gevoeld wordt.
10/07 14u15  Nederland behoudt korting in compromisvoorstel EU, coronafonds blijft gelijkDe president van de Europese Raad, Charles Michel, heeft vrijdag een voorstel gepresenteerd dat een doorbraak moet forceren over de omvang van het Europese coronasteunfonds en de meerjarenbegroting. Om dwarsliggende lidstaten over de streep te trekken wil Michel de begroting iets verlagen en de korting voor zogeheten nettobetalers als Nederland in stand houden. Het coronaherstelfonds blijft echter hetzelfde.
10/07 14u15  OM: Ondernemers en wethouders Groep de Mos werkten samen aan corruptieHet Openbaar Ministerie (OM) verdenkt twee wethouders van de Haagse partij Groep de Mos ervan nauw te hebben samengewerkt met twee groepen van ondernemers, zo wordt vrijdag aan NU.nl uitgelegd. Als groep zouden ze strafbare feiten als corruptie hebben gepleegd, wat ten laste wordt gelegd als deelname aan een criminele organisatie.
10/07 14u15  Groot protest in Athene tegen goedkeuring wet die demonstraties inperktIn Athene hebben donderdagavond zo'n tienduizend mensen gedemonstreerd na de goedkeuring van een nieuwe wet die demonstraties inperkt. Later op de avond botsten sommigen van hen met de politie.
10/07 14u15  Oorzaak van fataal ongeluk met stint in Oss niet te achterhalenDe oorzaak van het fatale ongeval met een stint in Oss is nooit meer te achterhalen, zo blijkt uit onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) en de politie. Bij de botsing met een trein kwamen twee jaar geleden vier jonge kinderen om het leven en raakte de begeleider en een ander kind zwaargewond.
10/07 14u15  Boerenprotest afgelopen, Albert Heijn verwacht zaterdag tekorten in kwart winkelsEen boerenprotest bij een distributiecentrum van Albert Heijn nabij Zwolle heeft vrijdag de bevoorrading van zeker 230 supermarkten gestokt. De supermarktketen verwacht dat klanten in Noordoost-Nederland daar vrijdag nog geen last van hebben, maar dat het effect zaterdag zeker gevoeld wordt.
10/07 14u15  NUcheckt: Mondkapjes veroorzaken geen zuurstoftekort of CO2-vergiftigingNUcheckt controleert beweringen op hun betrouwbaarheid. Dit keer kijken we naar berichten waarin wordt beweerd dat niet-medische mondkapjes een gevaarlijk tekort aan zuurstof en een overschot aan CO2 veroorzaken. Dit is onjuist.
10/07 13u15  Boerenprotest bij distributiecentrum Albert Heijn legt bevoorrading 230 winkels platEen boerenprotest bij een distributiecentrum van Albert Heijn nabij Zwolle stokt vrijdag de bevoorrading van zeker 230 supermarkten, bevestigt de supermarktketen aan NU.nl na berichtgeving door het AD. Dat is een kwart van alle Nederlandse filialen van de supermarktketen.
10/07 13u15  OM: Oorzaak van fataal ongeluk met stint in Oss nooit te achterhalenDe oorzaak van het fatale ongeval met een stint in Oss is nooit meer te achterhalen, zo blijkt uit onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) en de politie. Bij het ongeluk kwamen vier jonge kinderen om het leven en raakte de begeleider en een ander kind zwaargewond.
10/07 13u15  Video | Politie geeft laatste beelden van Glee-actrice Naya Rivera vrijDe Amerikaanse autoriteiten hebben donderdag de laatste bewegende beelden van Naya Rivera vrijgegeven. De politie van de staat Californië gaat ervan uit dat de Glee-actrice woensdag op 33-jarige leeftijd is overleden.
10/07 13u15  Barcelona-Bayern München mogelijk affiche in kwartfinales Champions LeagueIn de kwartfinales van de Champions League staat mogelijk een ontmoeting tussen FC Barcelona en Bayern München op het programma, zo heeft de loting vrijdag in het Zwitserse Nyon uitgewezen.
10/07 12u15  Inbraak in koninklijke vakantievilla Toscane, familie was niet aanwezigEen groep dieven heeft vorige week hebben ingebroken in de vakantievilla van de koninklijke familie in Toscane, bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag na berichtgeving van Il Messaggero. Volgens de Italiaanse krant is er bij de inbraak niets van waarde meegenomen. De familie was niet aanwezig in de villa.
10/07 12u15  Liveblog corona | Hongkong sluit scholen na toename nieuwe besmettingenLees meer >
10/07 11u15  Britse quarantaineplicht vervalt voor Nederlanders, reisadvies naar geelNederlanders hoeven vanaf vrijdag na aankomst in het Verenigd Koninkrijk niet langer in quarantaine, net als reizigers uit circa zestig andere landen. Vanwege de versoepeling van de Britse coronamaatregelen is het Nederlandse reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk op basis van het veiligheidsrisico aangepast naar geel.
10/07 10u15  DNB laat onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar slavernijverledenDe Nederlandsche Bank (DNB) laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de relatie tussen de centrale bank en slavernij. Dat bevestigt een woordvoerder van DNB vrijdag naar aanleiding van een breder verhaal in Vrij Nederland over de rol van banken in de slavernij.
10/07 10u15  A28 richting Zwolle weer vrij nadat vrachtwagen tegen matrixbord rijdtDe A28 bij Ommen richting Zwolle was vrijdagochtend enkele uren dicht nadat een vrachtwagen met een open laadbak tegen een matrixbord is gereden, laat Rijkswaterstaat weten. Inmiddels is de weg sinds 9.15 uur weer vrij voor verkeer.
10/07 09u15  ING sluit kwart van consumentenkantoren, geen gedwongen ontslagenING sluit een kwart van de kantoren waar consumenten terechtkunnen voor het regelen van de uitvoerige bankzaken, zoals een hypotheekgesprek. Dat laat de bank in een verklaring weten, naar aanleiding van een bericht daarover van De Telegraaf vrijdag.
10/07 09u15  Ergernis over racisme-uitspraak van onderzoeker Indonesië-oorlogDe Federatie Indische Nederlanders (FIN) heeft donderdag opnieuw kritiek geuit op het grote onderzoek naar de Indonesië-oorlog (1945-1949), gefinancierd door het kabinet. Onderzoekers zouden de 'schijn van partijdigheid' wekken, schrijft de federatie in een verklaring op de website.
10/07 09u15  Liveblog corona | Topviroloog VS: 'Amerikaanse Staten zijn te vroeg heropend'Lees meer >
10/07 08u15  ING sluit kwart van de consumentenkantoren, geen gedwongen ontslagenING sluit een kwart van de kantoren waar consumenten terechtkunnen voor het regelen van de uitvoerige bankzaken, zoals een hypotheekgesprek. Dat laat de bank in een verklaring weten, naar aanleiding van een bericht daarover van De Telegraaf vrijdag.
10/07 08u15  A28 bij Ommen dicht richting Zwolle nadat vrachtwagen tegen matrixbord rijdtDe A28 richting bij Ommen is richting Zwolle dicht nadat donderdagnacht een vrachtwagen met een open laadbak tegen een matrixbord is gereden, laat Rijkswaterstaat weten. De komende uren blijft de weg gesloten.
10/07 08u15  Video | Britse piloot filmt noodlanding na afbreken bagageluikEen Britse piloot heeft vorige maand in Berkshire een noodlanding moeten maken. De beelden zijn nu vrijgegeven. Het bagageluik van het toestel liet plotseling los, waardoor er een gapend gat ontstond. De man wist het toestel veilig aan de grond te zetten.
10/07 08u15  Einde reddingsmissie Glee-actrice Naya Rivera (33), vermoedelijk verdronkenDe politie van Californië gaat er vanuit dat Naya Rivera woensdag op 33-jarige leeftijd is overleden. De actrice, die vooral bekend werd door haar rol als Santana Lopez in Glee, kwam vermoedelijk om het leven tijdens een boottocht met haar vierjarige zoon. Haar lichaam is nog niet gevonden.
10/07 07u15  Podcast | 'Mensen gaan anders kijken naar de rol van Dutchbat in Srebrenica'In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag.
10/07 07u15  Notre-Dame krijgt bij herstel toch zelfde ontwerp als voor verwoestende brandDe Notre-Dame in Parijs krijgt toch hetzelfde ontwerp als voor de verwoestende brand van vorig jaar, zo hebben de architecten die de restauratie overzien donderdagavond bekendgemaakt.
10/07 06u15  Podcast | 'Dutchbat had vuist kunnen maken in Srebrenica bij betere aanloop'In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag.
10/07 06u15  Notre-Dame wordt toch hersteld naar ontwerp van voor verwoestende brandDe Notre-Dame in Parijs krijgt toch hetzelfde ontwerp als voor de verwoestende brand van vorig jaar. Dat hebben de architecten die de restauratie overzien donderdagavond bekendgemaakt.
10/07 06u15  Weerbericht: In de ochtend bewolking en buien, later komt de zon doorHet is vrijdagochtend bewolkt en regenachtig. In de loop van de dag klaart het op en komt de zon door. Er staat een zwakke tot matige wind. Het wordt gemiddeld 16 tot 19 graden.
10/07 04u15  Advies: Kabinet moet voor groen herstelplan gaan na coronacrisisHet kabinet moet na de coronacrisis kiezen voor een herstelplan dat de economie en werkgelegenheid in Nederland bevordert en dat bijdraagt aan duurzaamheid. Dat adviseert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur vrijdag in Groen uit de crisis.
10/07 02u15  Frankrijk onderzoekt onethische behandeling van gedoneerde lichamenDe Franse autoriteiten hebben donderdag bekendgemaakt dat ze onderzoek gaan doen naar onthullingen dat lichamen die ter beschikking zijn gesteld aan de wetenschap onethisch behandeld zijn. Dat schrijft The Guardian.
10/07 01u15  Federatie Indische Nederlanders uit opnieuw kritiek op groot onderzoekDe Federatie Indische Nederlanders (FIN) heeft donderdag opnieuw kritiek geuit op het grote onderzoek naar de dekolonisatie van Nederlands-Indië. In een verklaring op de website zegt de federatie dat uitlatingen van verschillende onderzoekers “individueel en tezamen” op z’n minst “de schijn van partijdigheid” wekken.
10/07 00u15  Liveblog corona | Bolsonaro 'in goede gezondheid' na positieve coronatestLees meer >
09/07 23u15  Mondkapjes vanaf zaterdag verplicht in Belgische winkels, musea en bioscopenIn België wordt het dragen van een mondkapje vanaf zaterdag verplicht in winkels, winkelcentra bioscopen en musea. Dat maakte de Belgische premier Sophie Wilmès donderdagavond bekend, zo melden diverse Belgische media.
09/07 22u15  Schouten gaat met experts in gesprek over gezondheidseffecten voermaatregelMinister Carola Schouten (Landbouw) gaat met experts in gesprek over de eventuele gezondheidseffecten van het verlagen van ruw eiwit in veevoer. Dit naar aanleiding van 'zorgen in de sector', schrijft ze donderdag aan de Tweede Kamer.
09/07 22u15  'Mogelijk paracetamol met kankerverwekkende stof op Nederlandse markt'Mogelijk is er paracetamol met een kankerverwekkende stof op de Nederlandse markt terechtgekomen, blijkt donderdag uit onderzoek van Zembla en NRC.
09/07 22u15  Twee aangiftes tegen militairen na intern onderzoek bij OnderzeedienstDefensie onderzoekt sinds februari ongewenst gedrag binnen de cultuur bij de Onderzeedienst, laat het weten in een persbericht. Tot nu toe is twee keer aangifte gedaan, vier militairen zijn geschorst.
09/07 21u15  Video | Máxima reikt Appeltjes online uit: 'Niet op paleis, wel oranje'Koningin Máxima en het Oranje Fonds hebben donderdag de winnaars van de Appeltjes van Oranje bekendgemaakt. De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan drie sociale projecten die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden en ervoor zorgen dat zij weer meedoen in de samenleving. De prijzen gingen naar Bedrijf & Samenleving uit Haarlem, SOVEE uit Amersfoort en het grote Appeltje was voor Villa Pinedo uit Amsterdam.
09/07 20u15  Foutieve fraudesystemen Belastingdienst 'on hold' gezetDe Belastingdienst heeft diverse systemen voor frauderegistratie stopgezet omdat ze niet voldoen aan privacyregels. Dat bevestigt een woordvoerder van de dienst aan NU.nl, na berichtgeving van NRC.
09/07 20u15  Korenwolf staat op punt van uitstervenHet gaat niet goed met de korenwolf. De International Union for Conservation of Nature (IUCN) heeft de hamstersoort de status 'ernstig bedreigd' meegegeven op de donderdag verschenen Rode Lijst van uitstervende dieren. Gaat er niets gebeuren, dan bestaat de korenwolf over dertig jaar niet meer.
09/07 20u15  Lichaam van vermiste burgemeester van Seoel gevondenHet lichaam van de vermiste burgemeester Park Won-soon (65) van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel is vrijdag (lokale tijd) gevonden, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van de politie. Het vermoeden is dat hij zelfmoord heeft gepleegd.
09/07 20u15  Liveblog corona | Nieuwe coronabesmettingen bij twee nertsenbedrijvenLees meer >
09/07 19u15  Toezichthouder waarschuwt: toets privacyrisico's corona-app niet op tijd klaarDe Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft niet genoeg tijd om de lijst met mogelijke privacyrisico's van de corona-app en hoe die zijn afgedekt, voor 15 juli te toetsen, laat een woordvoerder weten aan NU.nl. Minister Hugo de Jonge maakte eind juni bekend dat hij rond die datum een besluit zou nemen over de landelijke beschikbaarheid van de app.
09/07 18u15  Lichaam van vermiste burgemeester Park van Seoel gevondenHet lichaam van de vermiste burgemeester Park Won-soon van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel is vrijdag (lokale tijd) gevonden, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van de politie.
09/07 18u15  Amsterdamse politie vist Ferrari uit 1987 uit het IJDe politie heeft donderdag een Ferarri uit 1987 uit het IJ in Amsterdam getakeld. Momenteel doet de politie onderzoek naar het voertuig om een mogelijk misdrijf uit te sluiten. De auto is 26 jaar geleden als vermist opgegeven.
09/07 17u15  Hooggerechtshof VS: Trump moet belastingaangiftes vrijgeven in strafzaakDe Amerikaanse president Donald Trump moet een openbaar aanklager in New York inzage geven in zijn financiële boekhouding inclusief zijn belastingaangiftes. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden krijgt vooralsnog geen inzicht in de cijfers. Dat heeft het Hooggerechtshof in de VS donderdag besloten.
09/07 17u15  Racismedebat en Mark Rutte bij Op1: zo ziet NPO-themadag over racisme eruitDe NPO en omroepen organiseren zondag een themadag over racisme en discriminatie. NU.nl zet op een rij hoe de aangepaste programmering er komende zondag uitziet en wat je kunt verwachten als je op een van de publieke omroepen afstemt.
09/07 17u15  Podcast | 'Levenslange gevangenisstraf mag niet tot de dood zijn'In de middagpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we wat eerder op de donderdag is gebeurd.
09/07 17u15  Vijf vragen over de GP Stiermarken: 'Nulscore Verstappen komt hard binnen'De Formule 1-coureurs strijden net als afgelopen weekend op de Red Bull Ring om de prijzen, maar wel onder een andere naam. Max Verstappen hoopt zijn slechte seizoensstart weg te kunnen spoelen. Voormalig Formule 1-coureur Robert Doornbos beantwoordt vijf vragen over de Grand Prix van Stiermarken.
09/07 17u15  VN: Temperatuur op aarde kan komende vijf jaar al met 1,5 graden stijgenDe wereldwijde temperatuur kan in de komende vijf jaar al 1,5 graden boven het pre-industriële niveau uitkomen, blijkt donderdag uit een klimaatrapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), het klimaat- en weerbureau van de Verenigde Naties (VN).
09/07 16u15  Goed nieuws: Rotterdamse campus op Minecraft | Zeldzame makaak geborenDoor het slechte nieuws dat meestal de voorpagina van NU.nl domineert, valt het goede nieuws vaak weg. Daarom maken we dagelijks een overzicht van het positieve en vrolijkmakende nieuws.
09/07 16u15  Zorgen om toename coronabesmettingen in Balkanlanden en Centraal-EuropaOnder meer in Bulgarije, Servië, Moldavië, Montenegro, Kosovo, Kroatië, Slowakije en Roemenië neemt het aantal besmettingen met het coronavirus toe. Andere landen zijn bezorgd en scherpen hun grensbeleid aan.
09/07 16u15  Vrijspraak voor Amsterdamse radicaliseringsambtenaar na fraudeverdenkingSaadia Ait-Taleb, de voormalige programmamanager van een gemeentelijke campagne om radicalisering en polarisatie te voorkomen, is vrijgesproken. De gemeenteambtenaar werd samen met een 38-jarige man verdacht van het frauderen met drie facturen, maar beiden werden donderdag vrijgesproken door de rechtbank in Amsterdam.
09/07 16u15  Liveblog corona | Al meer dan miljoen euro opgehaald voor SurinameLees meer >
09/07 15u15  KNVB presenteert coronaprotocol aan clubs: voorlopig geen uitfans welkomDe KNVB heeft donderdag een coronaprotocol van tachtig pagina's verstuurd waar de clubs, spelers, staf en toeschouwers in het betaald voetbal zich komend seizoen aan moeten houden. Daarin staat onder meer dat er door de beperkte stadioncapaciteit voorlopig geen uitfans welkom zijn.
09/07 14u15  Man krijgt 1,5 jaar cel voor neerslaan agent bij trouwstoet in RotterdamShahid B. krijgt anderhalf jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor het neerslaan van een agent die een trouwstoet in Rotterdam controleerde. Daarnaast wil de rechtbank in Rotterdam dat hij zich na zijn celstraf laat opnemen in een kliniek voor mensen met gedragsstoornissen of een licht verstandelijke handicap.
09/07 13u15  Ruim 15.000 coronaboetes uitgedeeld, 20 procent van overtreders in verzetIn de afgelopen maanden zijn 15.530 coronaboetes uitgeschreven en heeft ongeveer 20 procent van de bekeurde personen verzet aangetekend, blijkt uit de update van het Openbaar Ministerie (OM) over aan de coronamaatregelen gerelateerde misdrijven en overtredingen.
09/07 13u15  Froome verruilt na tien jaar Team INEOS voor Israel Start-Up NationChris Froome wisselt volgend jaar na tien jaar van ploeg. De 35-jarige Britse renner verruilt aan het einde van dit seizoen Team INEOS voor Israel Start-Up Nation.
09/07 12u15  Van Ark beëdigd als nieuwe minister voor Medische ZorgTamara van Ark is donderdag op Paleis Huis Ten Bosch beëdigd als nieuwe minister voor Medische Zorg en Sport door koning Willem-Alexander, meldt de Rijksoverheid. De VVD'er was staatssecretaris van Sociale Zaken, maar die positie zal nu worden overgenomen door Bas van 't Wout, ook van de VVD. Van 't Wout is donderdag eveneens beëdigd.
09/07 12u15  Video | Wat zijn aerosolen en wat is het gevaar van deze minidruppels?Meer dan tweehonderd wetenschappers hebben de WHO gevraagd in de coronacrisis aandacht te besteden aan aerosolen. Maar wat zijn aerosolen precies?
09/07 12u15  Viervoudig Tour-winnaar Froome vertrekt na tien jaar bij Team INEOSChris Froome vertrekt na tien jaar bij Team INEOS. De Britse wielerformatie gaat het aflopende contract van de 35-jarige Britse renner niet verlengen.
09/07 12u15  Omwonenden tbs-kliniek Poortugaal krijgen sms-alert bij incidentenOmwonenden van tbs-kliniek de Kijvelanden en de psychiatrische zorginstelling Antes in het Zuid-Hollandse Poortugaal ontvangen vanaf 16 juli sms'jes bij incidenten. De proef met de meldingen is in het leven geroepen vanwege de onrust onder de buurtbewoners.
09/07 12u15  Liveblog corona | Mondkapjes ook weer verplicht op Ibiza en MallorcaLees meer >
09/07 11u15  Huizenprijzen stijgen wéér, helft van woningen boven de vraagprijs verkochtMeer dan de helft van de woningen die in het tweede kwartaal zijn verkocht ging voor meer dan de vraagprijs weg. De gemiddelde verkoopprijs kwam uit op 335.000 euro, bijna 9 procent meer dan een jaar eerder. Dat meldt makelaarsvereniging NVM donderdag. Het aantal verkochte woningen daalde wel.
09/07 11u15  Liveblog corona | Laatste dag van gezondheidsminister Martin van RijnLees meer >
09/07 10u15  Meer landen nemen stappen tegen Hongkong na nieuwe Chinese restrictiesNieuw-Zeeland en Australië maken donderdag bekend verdragen met Hongkong te heroverwegen. De beslissing volgt daags nadat China nieuwe restricties in de regio introduceerde en een groot veiligheidsbureau opende in het centrum van Hongkong.
09/07 10u15  Ruim helft van koopwoningen boven vraagprijs verkochtMeer dan de helft van de woningen die in het tweede kwartaal zijn verkocht ging voor meer dan de vraagprijs weg. De gemiddelde verkoopprijs kwam uit op 335.000 euro, bijna 9 procent meer dan een jaar eerder. Dat meldt makelaarsvereniging NVM donderdag. Het aantal verkochte woningen daalde wel.
09/07 10u15  Subsidiepot voor aankoop elektrische auto binnen acht dagen leegHet subsidiepotje dat Nederlanders kunnen gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe volledig elektrische auto is binnen acht dagen helemaal leeggetrokken, blijkt donderdag uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De subsidiepot bevatte 10 miljoen euro en was per 1 juli beschikbaar.
09/07 10u15  Video | Dineren in lege ArenA: 'Door spelerstunnel het veld op'In de Johan Cruijff ArenA is woensdag het pop-uprestaurant Langs de Lijn geopend. Elke avond kunnen maximaal honderd gasten dineren aan de rand van het voetbalveld.
09/07 09u15  Braziliaanse vereniging van journalisten klaagt president Bolsonaro aanDe Braziliaanse vereniging van journalisten (ABI) wil president Jair Bolsonaro voor de rechter slepen. De vakbond stelt in een verklaring dat hij journalisten tijdens een persconferentie moedwillig heeft blootgesteld aan het coronavirus.
09/07 08u15  SCP: Kwetsbare groepen verliezen vaker hun baan door coronacrisisLageropgeleide mensen, werknemers met een niet-westerse migratieachtergrond en mensen met een handicap lopen een groter risico hun baan kwijt te raken door de coronacrisis dan andere groepen in de samenleving, schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) donderdag op basis van eigen onderzoek.
09/07 08u15  Voor de tweede dag op rij protesten in Servië vanwege coronabeleidIn Belgrado zijn demonstranten woensdagavond opnieuw de straat opgegaan om te protesteren tegen het coronabeleid van de Servische regering, al gaat de dinsdag door president Aleksandar Vucic aangekondigde lockdown van de hoofdstad waarschijnlijk niet door.
09/07 08u15  Weerbericht: Opnieuw regen, vooral in het noorden en midden van het landOok donderdag wordt een regenachtige dag met bewolking. Het wordt ongeveer 17 graden. Er staat een matige wind, die in de middag uit het zuidwesten komt.
09/07 07u15  Video | Hijskraan van 20 meter valt op huizenblok in LondenIn Londen is woensdag een hijskraan van 20 meter hoog op een huizenblok gevallen. Er zijn verschillende hulpdiensten ingeschakeld om de gigantische kraan weg te halen. Volgens Britse media zijn er vier mensen gewond geraakt en is er één iemand overleden.
09/07 07u15  Podcast | 'Slikken of stikken voor de Antillen rond Nederlandse noodhulp'In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag.
09/07 07u15  Hardrijden veroorzaakt meeste buurtoverlast, vooral in LimburgIn 2019 ervoer zo'n 82 procent van de Nederlanders weleens verkeersoverlast in hun buurt, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag op basis van de Veiligheidsmonitor 2019.
09/07 07u15  Weerbericht: Opnieuw veel regen, vooral in het noorden en midden van het landOok donderdag wordt een regenachtige dag met bewolking. Het wordt ongeveer 17 graden. Er staat een matige wind, die in de middag uit het zuidwesten komt.
09/07 06u15  Podcast | 'Antillen ervaren eisen noodhulp als terugkeer koloniale verhouding'In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag.
09/07 06u15  Voor de tweede dag op rij protesten in Servië om coronabeleidIn de Servische hoofdstad Belgrado zijn woensdagavond opnieuw demonstranten de straat op gegaan om te protesteren tegen het coronabeleid van de regering. De betogers gingen dinsdagavond ook al de straat op nadat president Aleksandar Vucic, na een stijging van het aantal coronabesmettingen, voor komend weekend een nieuwe lockdown van Belgrado afkondigde.
09/07 06u15  Weerbericht: Opnieuw een dag vol regen, vooral in het noorden en middenHet is donderdag opnieuw een regenachtige dag met bewolking. Het wordt ongeveer 17 graden. Er staat een matige wind. In de middag komt deze uit het zuidwesten.
09/07 05u15  'Snel wilde eerder tegemoetkoming voor ouders in toeslagenaffaire'Voormalig staatssecretaris Menno Snel van Financiën wilde ouders die in de toeslagenaffaire gedupeerd zijn al in juni 2019 een tegemoetkoming toezeggen. Dat meldt NRC donderdag op basis van onderzoek naar interne stukken en gesprekken met betrokkenen. Weerstand in het kabinet leidde ertoe dat deze toezegging uiteindelijk pas maanden later kwam.
09/07 04u15  Amerikaanse universiteiten klagen Trump aan om uitzetting van studentenDe prestigieuze Amerikaanse universiteiten Harvard en Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben de Amerikaanse president Donald Trump woensdag aangeklaagd, omdat hij internationale studenten die vanwege het coronavirus enkel virtueel colleges volgen het land uit wil zetten. Dat schrijft The New York Times.
09/07 04u15  Liveblog corona | Wereldwijd meer dan 12 miljoen besmettingenLees meer >
09/07 04u15  Een op vijf zzp'ers komt na drie maanden zonder inkomen in problemenAls bij zelfstandigen de inkomsten wegvallen, belandt bijna een vijfde al snel in de financiële problemen. De resterende financiële middelen van het huishouden zakken dan binnen drie maanden onder de minimumloongrens.
09/07 02u15  Hardrijden zorgt voor meeste buurtoverlast, vooral in LimburgIn 2019 ervoer zo'n 82 procent van de Nederlanders wel eens verkeersoverlast in hun buurt. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag op basis van de Veiligheidsmonitor 2019.
09/07 01u15  Voor de tweede dag dag op rij protesten in Servië om coronabeleidIn de Servische hoofdstad Belgrado zijn woensdagavond opnieuw demonstranten de straat op gegaan om te protesteren tegen het coronabeleid van de regering. De betogers gingen dinsdagavond ook al de straat op nadat president Aleksandar Vucic, na een stijging van het aantal coronabesmettingen, voor komend weekend een nieuwe lockdown van Belgrado afkondigde.
09/07 00u15  Half miljoen euro opgehaald voor Suriname tijdens benefietshowTijdens de benefietshow Nederland voor Suriname is meer dan een half miljoen euro opgehaald. Het geld is onder meer bestemd voor medische apparatuur, beschermmateriaal en ic-bedden, waaraan een groot tekort is in het Zuid-Amerikaanse land.
09/07 00u15  Regering-Trump wil asielzoeker uit land waar corona heerst kunnen werenIemand die asiel aanvraagt in de Verenigde Staten kan geweigerd worden als hij of zij uit een land komt waar een corona-uitbraak heerst. Dat staat in een wetsvoorstel van de regering-Trump, zo meldt de Britse krant Independent woensdag.
09/07 00u15  Liveblog corona | Brazilië bereikt de 1,7 miljoen besmettingenLees meer >
08/07 23u15  Wat is het beste moment om te sporten? 'Je kunt je lichaam sturen'Voor of toch juist na het ontbijt, in de middag of voor het avondeten. Maakt het voor je gezondheid uit op welk moment je sport?
08/07 23u15  Maak jezelf nuttig deze zomer: werk mee aan wetenschappelijk onderzoekGaat je geplande vakantie niet door en wil je iets nuttigs doen? Draag een steentje bij aan een onderzoeksproject. Breng zwerfafval in kaart, vang waterdiertjes of bestudeer de slaap van een paardenbloem. Aan deze drie citizen science- ofwel burgerwetenschapsprojecten kun je deze zomer meewerken, gewoon bij jou in de buurt. Leuk om te doen én nuttig voor de wetenschap.
08/07 22u15  Het belangrijkste coronanieuws van vandaagLees meer >
08/07 21u15  Zeven vragen over zeven dagen vol (nieuwe) boerenprotestenSinds een week zijn de boerenprotesten weer opgelaaid in Nederland. Het stikstofdossier blijft een splijtzwam tussen de agrarische sector en het kabinet. Toch zijn de demonstraties op sommige vlakken anders dan die van afgelopen winter.
08/07 20u15  Oud-advocaten kroongetuige doen aangifte van laster tegen Peter R. de VriesDe oud-advocaten van kroongetuige Nabil B. hebben aangifte gedaan tegen Peter R. de Vries vanwege laster. De misdaadjournalist stelt dat een van de anonieme raadsmannen ongepaste seksuele opmerkingen heeft gemaakt tegen B., dat wordt tegengesproken.
08/07 20u15  Banken trekken samen op in strijd tegen crimineel geldVijf Nederlandse banken starten een samenwerking om witwaszaken en terrorismefinanciering beter te bestrijden. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) woensdag bekendgemaakt.
08/07 20u15  Liveblog corona | VS passeert 3 miljoen coronabesmettingenLees meer >
08/07 19u15  Historici gaan op zoek naar resten Van Oldenbarnevelt onder BinnenhofHet kabinet heeft woensdag besloten om onderzoek te laten doen naar de historische graven onder de voormalige Hofkapel op het Binnenhof in Den Haag waar mogelijk nog resten van historisch staatsman Johan van Oldenbarnevelt liggen. Op de plek van de Hofkapel is nu de Eerste Kamer gevestigd.
08/07 19u15  Minister Slob: 'Reclame NPO voor 20.00 uur blijft, maar wordt afgebouwd'Minister Arie Slob (Media) heeft woensdag een nieuw plan met betrekking tot de reclamezendtijd op de NPO gepresenteerd. Eerder wilde de minister dat de NPO vanaf 2022 voor 20.00 uur geen reclame meer zou uitzenden maar nu is gekozen voor een plan waarin de reclamezendtijd in vijf jaar wordt afgebouwd naar de helft van wat het nu is.
08/07 18u15  Online lijsttrekkersverkiezing CDA was te beïnvloeden, stemming moet overDe verkiezing voor de nieuwe lijsttrekker van het CDA was te beïnvloeden, bevestigt de partij woensdag gelijktijdig met berichtgeving van de NOS. Omdat de partij niet kan garanderen dat de verkiezing eerlijk is verlopen, moeten leden die hun voorkeur al hebben opgegeven, hun stem opnieuw uitbrengen.
08/07 18u15  Alle vastzittende boeren in Assen vrijgelaten, opnieuw boetes uitgedeeldAlle 57 boeren die sinds woensdagochtend vastzaten omdat zij de weg blokkeerden bij een protest in Drenthe, zijn weer vrijgelaten, aldus de politie. Bij het politiebureau in Assen hadden zich een paar honderd boeren verzameld uit protest tegen de aanhoudingen. In aanloop daarvan zijn opnieuw boetes uitgedeeld.
08/07 18u15  OM eist vier jaar cel om fataal gebruik van vuurwapen bij opnemen videoclipHet Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag in de rechtbank van Amsterdam vier jaar celstraf geëist tegen de man die in januari een vriend van hem doodschoot tijdens het maken van een videoclip. Het incident gebeurde onder invloed van drank en drugs.
08/07 17u15  Paar honderd boeren protesteren bij politiebureau in Assen tegen aanhoudingenDe politie heeft woensdag controles ingesteld op een aantal wegen richting een politiebureau in Assen. Meerdere boeren proberen daar met trekkers heen te komen om te protesteren tegen de arrestatie van 57 boeren, ondanks een verbod op demonstraties met landbouwvoertuigen in Drenthe, Friesland en Groningen.
08/07 17u15  OM eist vier jaar cel om fataal ongeluk met vuurwapen bij opnemen videoclipHet Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag in de rechtbank van Amsterdam vier jaar celstraf geëist tegen de man die in januari per ongeluk een vriend van hem doodschoot tijdens het maken van een videoclip. Het incident gebeurde onder invloed van drank en drugs.
08/07 17u15  Podcast | 'Dokters in Brazilië moeten kiezen welke coronapatiënten ze helpen'In de middagpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we wat eerder op de woensdag is gebeurd.
08/07 16u15  Vele regenval verlicht droogtezorgen in grote delen van het landDe vele regen die afgelopen weken is gevallen heeft in veel delen van het land de droogtezorgen voor een groot deel weggenomen, meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) woensdag.
08/07 16u15  Boeren protesteren bij politiebureau in Assen tegen aanhoudingenDe politie heeft woensdag controles ingesteld op een aantal wegen richting een politiebureau in Assen. Meerdere boeren proberen daar met trekkers heen te komen om te protesteren tegen de arrestatie van 57 boeren, ondanks een verbod op demonstraties met landbouwvoertuigen in Drenthe, Friesland en Groningen.
08/07 16u15  Goed nieuws: Vanaf zaterdag zomers weer | Vertrouwen sectoren stijgtDoor het slechte nieuws dat meestal de voorpagina van NU.nl domineert, valt het goede nieuws vaak weg. Daarom maken we dagelijks een overzicht van het positieve en vrolijkmakende nieuws.
08/07 16u15  Liveblog corona | Catalonië verplicht dragen van mondkapjesLees meer >
08/07 15u15  Grauwe en regenachtige dagen, maar dit is 'ouderwets' zomerweerGrauwe dagen waarop het regent of motregent. Juist nu de vakantie net begonnen is (Regio Noord) of bijna begint, is zomers weer ver te zoeken. Hoort dat weer wel bij de zomer en kunnen we nog warme, zonnige dagen verwachten?
08/07 15u15  Human Rights Watch: 180 lichamen gevonden in massagraven Burkina FasoMinstens 180 lichamen zijn gevonden in massagraven bij het dorp Djibo in het noorden van Burkina Faso. Dat staat in een woensdag gepubliceerd rapport van Human Rights Watch (HRW). Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn de slachtoffers waarschijnlijk geëxecuteerd door regeringstroepen.
08/07 15u15  Vier verplegers besmet: mag een coronapatiënt wel op bezoek in ziekenhuis?Via ons discussieplatform NUjij ontving de redactie dinsdag veel vragen over hoe het kan dat een met het coronavirus besmette persoon een ziekenhuisbezoek kan en mag afleggen. Een bezoek in zorggroep Alrijne eindigde in een ruzie. Vier verpleegkundigen zijn nu ook besmet, mogelijk als gevolg van het incident.
08/07 15u15  Video | Zo ziet de Nederlandse corona-app eruitWoensdag 8 juli start de veldtest van de nieuwe coronavirus-app: CoronaMelder. Zo’n vijftienhonderd inwoners van de regio Twente gaan een week proefdraaien met de app.Het doel van de test is om de app te verbeteren voordat die voor iedereen in Nederland beschikbaar komt. CoronaMelder is ter aanvulling van het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Door de app kunnen mensen sneller bericht krijgen dat ze in de buurt van een besmet persoon zijn geweest.
08/07 14u15  Vijftig boeren opgepakt bij protest met wegblokkade in DrentheDe politie heeft woensdag 'tot nu toe' vijftig boeren opgepakt bij een protest in Drenthe. De actievoerders blokkeerden de toegang tot een afvalverwerkingsbedrijf in Wijster. Ze deden dat met tractoren en dat is sinds maandag verboden in onder meer Drenthe.
08/07 14u15  Video | Zo ziet de nieuwe corona-app eruitWoensdag 8 juli start de veldtest van de nieuwe coronavirus-app: CoronaMelder. Zo’n vijftienhonderd inwoners van de regio Twente gaan een week proefdraaien met de app.Het doel van de test is om de app te verbeteren voordat die voor iedereen in Nederland beschikbaar komt. CoronaMelder is ter aanvulling van het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Door de app kunnen mensen sneller bericht krijgen dat ze in de buurt van een besmet persoon zijn geweest.
08/07 14u15  Vier verplegers besmet: mag een coronapatiënt wel op bezoek in het ziekenhuis?Via ons discussieplatform NUjij ontving de redactie dinsdag veel vragen over hoe het kan dat een met het coronavirus besmette persoon een ziekenhuisbezoek kan en mag afleggen. Een bezoek in zorggroep Alrijne eindigde in een ruzie. Vier verpleegkundigen zijn nu ook besmet, mogelijk als gevolg van het incident.
08/07 14u15  Grauwe en regenachtige dagen, krijgen we nog wel zomers weer?Grauwe dagen waarop het regent of motregent. Juist nu de vakantie net begonnen is (Regio Noord) of bijna begint, is zomers weer ver te zoeken. Hoort dat weer wel bij de zomer en kunnen we nog warme, zonnige dagen verwachten?
08/07 14u15  Minister Schouten breekt werkbezoek Zeeland af, boerenprotest 'te onveilig'Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft woensdag haar werkbezoek aan de provincie Zeeland op advies van de Veiligheidsregio voortijdig afgebroken. Boeren hadden de locatie van haar werkbezoek achterhaald én waren op locatie aanwezig, waardoor gevreesd werd dat het bezoek niet veilig kon verlopen.
08/07 13u15  Tweevoudig wereldkampioen Alonso keert bij Renault terug in Formule 1Renault heeft woensdag bevestigd dat Fernando Alonso volgend seizoen een stoeltje krijgt bij het Formule 1-team. De ervaren Spanjaard tekent een contract voor een jaar bij de Franse renstal.
08/07 13u15  Nederland stelt opnieuw inreisverbod in voor Servië en MontenegroServië en Montenegro krijgen opnieuw een inreisverbod voor Nederland, laat minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) woensdag weten in een brief aan de Tweede Kamer. Het aantal coronabesmettingen in die landen neemt toe.
08/07 12u15  Verdediging mag Teeven horen als getuige in hoger beroep zaak HolleederHet gerechtshof in Amsterdam heeft woensdag besloten dat oud-officier van justitie Fred Teeven gehoord mag worden als getuige. Dit geldt logischerwijs ook voor de zussen Holleeder en de ex-vriendin van Willem, Sandra den Hartog.
08/07 12u15  Liveblog corona | Corona-app gaat CoronaMelder hetenLees meer >
08/07 11u15  Verzoek Wilders afgewezen, 4 september uitspraak 'minder Marokkanen'-zaakHet gerechtshof Den Haag heeft woensdag de onderzoekswensen van de advocaten van Geert Wilders afgewezen, waarmee er een einde is gekomen aan de behandeling van het hoger beroep tegen de PVV-leider. Het proces, dat draait om de 'minder Marokkanen'-uitspraken die Wilders in 2014 deed, komt op 4 september ten einde met de uitspraak van het hof.
08/07 11u15  SER adviseert om biomassa niet meer te gebruiken voor stroom en warmteHet verbranden van biomassa om stroom op te wekken en warmte te genereren, moet worden afgebouwd. Dat schrijft de Sociaal-Economische Raad (SER) woensdag in een advies aan de regering over het gebruik van biomassa. De laatste weken kwam er steeds meer kritiek vanuit de Tweede Kamer over het gebruik van biomassa, omdat biomassacentrales ook vervuilend zijn.
08/07 11u15  Video | Overstroomde Chinese stad bouwt bruggen voor examenscholierenMilitairen in de Chinese stad Huangshan hebben dinsdagnacht meerdere drijvende bruggen gebouwd. Zo kunnen studenten, ondanks overstromingen in de stad, toch hun eindexamenlocaties bereiken. Dinsdag moesten er al examens geannuleerd worden toen maar vijfhonderd van de tweeduizend studenten hun school konden bereiken.
08/07 11u15  Insecticide en vals geld aangetroffen in verdachte koffer op SchipholIn de koffer die dinsdag in beslag werd genomen op Schiphol zat de stof dimethoaat, een insecticide. Dat meldt een woordvoerder van de marechaussee woensdag in gesprek met NU.nl. Het is niet duidelijk of de stof de oorzaak is dat vijf personen onwel raakten nadat zij de koffer openden. Ook werd een grote hoeveelheid vals geld aangetroffen.
08/07 11u15  Witte Huis ontkent dat Trump fraude pleegde bij toelatingstest universiteitHet Witte Huis heeft ontkend dat Donald Trump heeft gefraudeerd bij de toelatingstest voor de universiteit, meldt TMZ. Zijn nichtje Mary Trump beschuldigt hem daarvan in vrijgegeven fragmenten van haar boek over de president van de Verenigde Staten.
08/07 10u15  Tientallen boeren opgepakt bij protest met wegblokkade in DrentheDe politie heeft woensdag tientallen boeren opgepakt bij een protest in Drenthe. De boeren blokkeerden de toegang tot een afvalverwerkingsbedrijf in Wijster.
08/07 10u15  NUcheckt: Geen 'restjes geaborteerde foetus' in mogelijk coronavaccinNUcheckt controleert berichten op hun betrouwbaarheid. Vandaag kijken we naar de bewering dat er resten van geaborteerde embryo's zitten in de coronavaccins die nu worden ontwikkeld. Dit blijkt onjuist.
08/07 09u15  Oefenschema Eredivisie-clubs bekend: Robben kan 1 augustus rentree makenFOX Sports heeft woensdag het voorlopige schema bekendgemaakt van de oefenwedstrijden in aanloop naar het nieuwe seizoen. De eerste vriendschappelijke duels in het betaald voetbal worden op zaterdag 1 augustus gespeeld.
08/07 09u15  'Tientallen Nederlandse jongeren beboet na misdragingen in Albufeira'De Portugese politie heeft zondag boetes uitgedeeld aan tientallen Nederlandse jongeren omdat zij lokale coronamaatregelen niet in acht namen en massaal op straat dronken, schrijven Portugese media. Berichten over de hoeveelheid jongeren op straat lopen uiteen, tot boven de 2.400 Nederlanders.
08/07 09u15  Video | Veel luchtreclame in coronatijd: 'Examenstudenten en protesten'Sommige bedrijven floreren tijdens de coronacrisis. Zo is er op dit moment een flink toegenomen vraag naar luchtreclame.
08/07 09u15  Overheid trekt 30 miljoen euro uit voor laadpalen voor elektrische auto'sDe overheid gaat 30 miljoen euro uittrekken voor het plaatsen van laadpalen, schrijft het ministerie van Infrastructuur woensdag. Het Rijk en de regio's lanceren woensdag een plan voor een 'dekkend, landelijk netwerk van oplaadpunten'.
08/07 08u15  Man zit bijna vijf jaar te lang in cel door fout van Samoaanse justitieEen Samoaanse man die in 2015 de cel had mogen verlaten, is pas vorige week vrijgelaten nadat een rechter een procesfout vond. De man kreeg in 2008 twee gevangenisstraffen opgelegd die hij gelijktijdig mocht uitzitten, maar in plaats daarvan zat hij ze één voor één uit, schrijft The Guardian woensdag.
08/07 08u15  Video | Succesvol tijdens coronacrisis: 'Luchtreclame is niet uit'Sommige bedrijven floreren tijdens de coronacrisis. Zo is er op dit moment een flink toegenomen vraag naar luchtreclame.
08/07 08u15  'Overheid trekt 30 miljoen euro uit voor laadpalen voor elektrische auto's'De overheid gaat 30 miljoen euro uittrekken voor laadpalen, schrijft Trouw. Het Rijk en de regio's lanceren woensdag een plan voor een 'dekkend, landelijk netwerk van oplaadpunten'.
08/07 08u15  Witte Huis ontkent dat Trump gefraudeerd heeft bij toelatingstest hogeschoolHet Witte Huis heeft ontkend dat Donald Trump heeft gefraudeerd bij de toelatingstest voor de hogeschool, meldt TMZ. Zijn nichtje Mary Trump beschuldigt hem daarvan in vrijgegeven fragmenten van haar boek over de president van de Verenigde Staten.
08/07 08u15  Podcast | 'COVID-19-pandemie lastig te bevatten voor inwoners Zuid-Australië'In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag.
08/07 08u15  Demonstranten bestormen Servisch parlement na nieuwe lockdown BelgradoDuizenden Servische demonstranten hebben dinsdagavond het parlementsgebouw in Belgrado bestormd. De betogers zijn boos omdat president Aleksandar Vucic, na een stijging van het aantal coronabesmettingen, voor komend weekend een nieuwe lockdown van de hoofdstad heeft afgekondigd.
08/07 07u15  'Politie en AIVD hadden informant bij extreemrechtse partij NVU'De politie en Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) hadden 2,5 jaar lang een informant in de extreemrechtse partij Nederlandse Volks-Unie (NVU), schrijft NRC dinsdagavond. De krant sprak met Richard Prein, tot eind vorig jaar een naaste medewerker van NVU-leider Constant Kusters.
08/07 07u15  Video | Succesvol tijdens corona: 'Luchtreclame is niet uit'Sommige bedrijven floreren tijdens de cornacrisis. Zo is er op dit moment een flinktoegnome vraag naar luchtreclame.
08/07 07u15  Stoffelijk overschot van een van 43 verdwenen Mexicaanse studenten gevondenOnderzoekers hebben het stoffelijk overschot gevonden van een van de 43 Mexicaanse studenten die in 2014 zijn verdwenen, hebben aanklagers dinsdag (lokale tijd) bekendgemaakt. Het is de tweede keer dat er menselijke resten zijn geïdentificeerd in de zaak.
08/07 06u15  Podcast | 'Coronapandemie lastig te bevatten voor inwoners Zuid-Australië'In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag.
08/07 06u15  'Overheid trekt 30 miljoen euro uit voor laadpalen voor elektrische auto'De overheid gaat 30 miljoen euro uittrekken voor laadpalen. Dat schrijft Trouw . Het Rijk en de regio's lanceren woensdag een plan voor een 'dekkend, landelijk netwerk van oplaadpunten'.
08/07 06u15  Stoffelijk overschot van verdwenen Mexicaanse student gevondenOnderzoekers hebben het stoffelijk overschot gevonden van een van de 43 Mexicaanse studenten die in 2014 zijn verdwenen. Dat hebben aanklagers dinsdag (lokale tijd) bekend gemaakt. Het is de tweede keer dat er menselijke resten in de zaak zijn geïdentificeerd.
08/07 06u15  Weerbericht: Regen of motregen in groot deel van het landIn een groot deel van het land valt woensdag regelmatig regen of motregen. Vooral in het zuiden en midden kunnen veel buien vallen. De wind komt uit wisselende richtingen en is zwak tot matig. Het wordt maximaal 18 graden.
08/07 06u15  Liveblog corona | VS meldt recordaantal besmettingenLees meer >
08/07 04u15  Menselijke resten van verdwenen Mexicaanse student gevondenOnderzoekers hebben menselijke resten gevonden van een van de 43 Mexicaanse studenten die in 2014 zijn verdwenen. Dat hebben aanklagers dinsdag (lokale tijd) bekend gemaakt. Het is de tweede keer dat er menselijke resten in de zaak zijn geïdentificeerd.
08/07 04u15  Meeste sectoren vertrouwen weer in voortbestaan, horeca blijft somberHet aantal bedrijven dat denkt minstens nog een jaar te bestaan is toegenomen. In nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven hadden bedrijven in juni meer vertrouwen in hun voortbestaan dan in mei. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.
08/07 02u15  'Politie en AIVD hadden infiltrant bij extreemrechtse partij NVU'De politie en Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) hadden 2,5 jaar lang een infiltrant in de extreemrechtse partij Nederlandse Volks-Unie (NVU). Dat schrijft NRC dinsdagavond. De krant sprak met Richard Prein, een naaste oud-medewerker van Constant Kusters, de leider van NVU.
08/07 01u15  Demonstranten bestormen parlement in Belgrado vanwege nieuwe lockdownDuizenden demonstranten in de Servische hoofdstad Belgrado hebben in de nacht van dinsdag op woensdag het parlementsgebouw bestormd. De betogers zijn boos, omdat de stad een nieuwe lockdown heeft afgekondigd voor komend weekend na een stijging in het aantal besmettingen met het coronavirus.
08/07 00u15  'Kabinet past coronaspoedwet aan na kritiek'Het kabinet past de aangekondigde coronaspoedwet aan na kritiek daarop vanuit de Tweede Kamer. Dat bevestigen Haagse bronnen dinsdagavond tegen onder meer de NOS, NRC en het AD.
08/07 00u15  Liveblog corona | VS trekt zich in juli 2021 formeel terug uit WHOLees meer >
07/07 23u15  Medewerkers douane Schiphol onwel door onbekende stof in ingenomen kofferIn een gebouw van de douane op Schiphol zijn dinsdagavond vijf personen onwel geworden door een onbekende stof die werd gevonden in een in beslag genomen koffer, meldt de Veiligheidsregio Kennemerland. Na meerdere tests is het nog onbekend wat de stof is. De veiligheidsregio heeft de afhandeling van het incident overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee.
07/07 22u15  Hoe (de nu zelf besmette) Bolsonaro de ernst van de coronacrisis wegwuiftHoewel dinsdag bekend werd dat Jair Bolsonaro besmet is geraakt met het coronavrius, heeft de Braziliaanse president de ernst van de coronacrisis tot nu toe altijd weggewuifd. Ook nu nog lijkt het 65-jarige staatshoofd allesbehalve onder de indruk van het coronavirus.
07/07 22u15  Haagse gemeenteambtenaar ontslagen wegens mogelijke miljoenenfraudeDe gemeente Den Haag heeft onlangs een gemeenteambtenaar ontslagen, omdat deze mogelijk miljoenenfraude zou hebben gepleegd. Dat blijkt dinsdag uit een brief van burgemeester Jan van Zanen (pdf) aan de gemeenteraad.
07/07 22u15  'Gezondheidsschade bij tientallen kinderen door te late behandeling arts'Tientallen kinderen hebben gezondheidsschade opgelopen doordat artsen ze vanwege de coronacrisis te laat hebben behandeld, meldt RTL Nieuws dinsdag. Ouders durfden of mochten hun kinderen niet naar een kinderarts brengen vanwege de COVID-19-uitbraak. Artsen wilden zo min mogelijk mensen op de praktijk ontvangen, waardoor zieke kinderen te laat werden geholpen.
07/07 22u15  RIVM: Blootstelling aan corona kan via zwevende druppels, risico onbekendBlootstelling aan het coronavirus via kleine zwevende druppeltjes lijkt mogelijk in een ongeventileerde bus of ongeventileerde vergaderzaal, al is de kans hierop waarschijnlijk klein. Dit blijkt uit berekeningen van het RIVM en de Universiteit van Utrecht.
07/07 21u15  Video | Nederlanders in Melbourne terug in lockdown: 'Ik kon wel huilen'Het is voor veel mensen een schrikbeeld: weer in lockdown moeten. In de Australische stad Melbourne is dat nu realiteit. NU.nl sprak met twee Nederlanders die in de stad wonen.
07/07 20u15  Marsrover Curiosity begint aan 'roadtrip' die hele zomer duurtDe Marsrover Curiosity van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is deze week begonnen met een 'roadtrip' over ongeveer 1,6 kilometer aan terrein op de 'Rode Planeet'. Naar verwachting komt Curiosity eind september, rond het begin van de herfst, aan op de bestemming.
07/07 20u15  Agent wil vervolging afdwingen van man die hem bedreigde met fysiek geweldEen agent uit Tilburg spant een zogenoemde artikel 12-procedure aan om alsnog vervolging af te dwingen van een man die hem zou hebben bedreigd met fysiek geweld. Dat laat de advocaat van de agent aan NU.nl weten. Het Openbaar Ministerie (OM) zag af van vervolging vanwege het ontbreken van juridische haalbaarheid.
07/07 20u15  Sprinkhaanzwermen nu op drie continenten, waardoor plaag blijft groeienMet orkanen en overvloedige regenval werd in 2018 in Oman de kiem gelegd voor een sprinkhanenplaag die, verdere weersextremen en overstromingen volgend, zich inmiddels heeft verspreid over delen van Zuid-Amerika, Afrika en Azië. En juist daarom is het einde niet in zicht, denken landbouwdeskundigen van de VN, die vrezen voor grootschalige voedseltekorten.
07/07 20u15  Overstappen naar de pabo: 'Ik miste maatschappelijke betrokkenheid'De pabo is populair, ook bij mensen die het roer omgooien en als zijinstromer het basisonderwijs in willen gaan. Vorig jaar verdubbelde deze groep zelfs en voor september staan er alweer honderden in de startblokken. Wat inspireert mensen om de overstap naar het docentschap te maken?
07/07 19u15  'Curaçao niet eens met voorwaarden noodsteun, wil meer tijd voor overleg'Minister-president Eugene Rhuggenaath van Curaçao heeft dinsdag laten weten niet akkoord te kunnen gaan met de voorwaarden die Nederland stelt voor een nieuw noodsteunpakket. Vrijdag moet het parlement van Curaçao besluiten of het akkoord gaat, maar Rhuggenaath zegt dat er meer tijd nodig is om over de voorwaarden te overleggen, meldt het lokale medium Paradise FM.
07/07 19u15  'Nederland in Opstand-leider aangehouden voor bedreigen burgemeester'De organisator van de demonstratie tegen de coronamaatregelen die zaterdagmiddag door de actiegroep Nederland in Opstand werd georganiseerd, zou dinsdag zijn gearresteerd. Dat meldt nieuwspartner DUIC op basis van een Facebook-bericht.
07/07 19u15  Boze coronapatiënt doet mondkapje af, vier verpleegkundigen besmetVier verpleegkundigen van zorggroep Alrijne in Zuid-Holland zijn besmet geraakt met het coronavirus, vermoedelijk na een incident met een familielid van een patiënt. Het familielid was positief getest op het coronavirus, waar het ziekenhuis van afwist. Toch ontdeed de besmette persoon zich ter plekke van beschermingsmiddelen, uit ontevredenheid richting het personeel over de behandeling van de patiënt.
07/07 19u15  Chinese bus rijdt water in, zeker 21 passagiers overledenZeker 21 personen zijn dinsdag om het leven gekomen nadat een bus onverwachts een waterreservoir in het zuidwesten van China inreed. Zestien anderen raakten gewond.
07/07 18u15  RIVM: Blootstelling aan corona kan via zwevende druppels, maar risico onbekendBlootstelling aan het coronavirus via kleine zwevende druppeltjes lijkt mogelijk in een ongeventileerde bus of ongeventileerde vergaderzaal, al is de kans hierop waarschijnlijk klein. Dit blijkt uit berekeningen van het RIVM en de Universiteit van Utrecht.
07/07 18u15  Braziliaanse president Bolsonaro positief getest op coronavirusJair Bolsonaro is positief getest op het coronavirus, schrijven internationale media dinsdag. De Braziliaanse president meldde de uitslag van de test via een live televisietoespraak, nadat hij dit weekend symptomen ontwikkelde.
07/07 18u15  Boze coronapatiënt doet mondkapje af in ziekenhuis, vier verplegers besmetVier verpleegkundigen van zorggroep Alrijne in Zuid-Holland zijn besmet geraakt met het coronavirus, vermoedelijk na een incident met een familielid van een patiënt. Het familielid was positief getest op het coronavirus, waar het ziekenhuis van afwist, maar de persoon deed ter plekke beschermingsmiddelen uit en af, uit boosheid jegens het personeel over de behandeling van de patiënt.
07/07 18u15  Chinese bus rijdt onverwachts water in, zeker 21 passagiers overledenZeker 21 personen zijn dinsdag om het leven gekomen nadat een bus, onder anderen gevuld met scholieren, onverwachts een waterreservoir in het zuidwesten van China inreed. Zestien anderen raakten gewond.
07/07 17u15  Podcast | 'Ruim tien miljoen Facebookers hebben recht op datacompensatie'In de middagpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we wat eerder op de dinsdag is gebeurd.
07/07 17u15  RIVM: 19 sterfgevallen en 9 opnames in één week door coronavirusHet Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft sinds vorige week dinsdag meldingen ontvangen over negentien personen die zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus, terwijl negen Nederlanders werden opgenomen in het ziekenhuis. Het nieuwe gemelde aantal sterfgevallen is ongeveer even groot als in de voorgaande week (18), terwijl toen drie keer zoveel opnames werden gemeld (27).
07/07 16u15  Boze coronapatiënt doet mondkapje af in ziekenhuis, vier verpleegkundigen besmetVier verpleegkundigen van ziekenhuisgroep Alrijne in Zuid-Holland zijn besmet geraakt met het coronavirus, vermoedelijk na een incident met een familielid van een patiënt. Het familielid was positief getest op het coronavirus, waar het ziekenhuis van afwist, maar de persoon deed ter plekke beschermingsmiddelen uit en af, uit boosheid jegens het personeel over de behandeling van de patiënt.
07/07 16u15  21 doden nadat bus in zuidwesten van China waterreservoir inrijdtZeker 21 personen zijn dinsdag om het leven gekomen nadat een bus, onder anderen gevuld met studenten, een waterreservoir in het zuidwesten van China inreed. Zestien mensen raakten gewond.
07/07 16u15  Goed nieuws: Hulplijn 113 bereikbaar | Heldere komeet zichtbaarDoor het slechte nieuws dat meestal de voorpagina van NU.nl domineert, valt het goede nieuws vaak weg. Daarom maken we dagelijks een overzicht van het positieve en vrolijkmakende nieuws.
07/07 16u15  Scharen, zagen en scalpels gevonden in Brabantse 'martelcontainer'De vorige maand ontdekte martelkamer in een container in Wouwse Plantage lag vol met attributen die gebruikt kunnen worden om te folteren. Zo zijn onder meer een snoeischaar, een takkenschaar, een takkenzaag, scalpels, tangen, extra handboeien, vingerboeien en tape aangetroffen, meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag in een gedetailleerd bericht over de zaak.
07/07 16u15  VN-expert: Amerikaanse liquidatie van Iraanse generaal Soleimani was illegaalDe Verenigde Staten hebben internationale wetten overtreden door de Iraanse generaal Qassem Soleimani met een drone te doden, blijkt uit onderzoek van de Verenigde Naties. De dood van Soleimani in januari zorgde voor grote spanningen tussen Iran en de VS.
07/07 16u15  Video | Politie geeft beelden van Brabantse 'martelkamer' vrijDe politie heeft dinsdag beelden van de ontdekking van een criminele gevangenis in een loods in het Brabantse Wouwse Plantage vrijgegeven. Een van de ruimtes was vrijwel zeker ingericht als martelkamer.
07/07 15u15  RIVM: 19 sterfgevallen, minder dan tien opnames in één week door coronavirusSinds vorige week dinsdag heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldingen ontvangen over negentien personen die zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus, terwijl negen Nederlanders werden opgenomen in het ziekenhuis. Het nieuwe gemelde aantal sterfgevallen is ongeveer even groot als in de voorgaande week (18), terwijl toen drie keer zoveel opnames werden gemeld (27).
07/07 15u15  Iran meldt recordaantal coronasterfgevallen op een dagIran meldt dinsdag dat tweehonderd coronapatiënten zijn overleden. Dat is een dagrecord voor het land, waar het aantal besmettingen weer stijgt sinds de versoepelingen van de coronamaatregelen.
07/07 15u15  Liveblog corona | Rechtbank geeft Viruswaanzin ongelijk.
07/07 14u15  RIVM: 19 sterfgevallen en minder dan tien opnames in één week door coronavirusSinds vorige week dinsdag heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldingen ontvangen over negentien personen die zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus, terwijl negen Nederlanders werden opgenomen in het ziekenhuis. Het nieuwe gemelde aantal sterfgevallen is ongeveer even groot als in de voorgaande week (18), terwijl toen drie keer zoveel opnames werden gemeld (27).
07/07 13u15  Scharen, zagen, handboeien en scalpels gevonden in Brabantse 'martelcontainer'De vorige maand ontdekte martelkamer in een container in Wouwse Plantage, lag vol met attributen die gebruikt kunnen worden om te folteren. Zo zijn onder meer een snoeischaar, een takkenschaar, een takkenzaag, scalpels, tangen, extra handboeien, vingerboeien en tape aangetroffen, meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag in een gedetailleerd bericht over de zaak.
07/07 13u15  Ook Friesland verbiedt demonstraties met tractoren tijdelijkOok Friesland legt demonstreren met landbouwvoertuigen tijdelijk aan banden, zegt de lokale veiligheidsregio dinsdag in gesprek met NU.nl. Drenthe en Groningen besloten daar maandag al toe.
07/07 13u15  Liveblog corona | Aantal vluchten Schiphol neemt weer toe.
07/07 12u15  Video | Toerist zit door coronavirus ruim 110 dagen vast op Filipijns vliegveldEen Estse toerist zit al meer dan honderd dagen vast op het vliegveld van de Filipijnse hoofdstad Manilla. Nadat zijn vluchten waren geannuleerd vanwege het coronavirus, kon hij geen kant meer op.
07/07 12u15  Oproep: Zij-instromers pabo-opleiding gezocht voor een verhaalIn aanloop naar het nieuwe studiejaar is het aantal aanmeldingen voor pabo-opleidingen met 11 procent gestegen. Voor een verhaal op NU.nl zijn we op zoek naar zij-instromers. Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
07/07 11u15  Steeds meer schadeclaims bij verzekeraars vanwege extreem weerHet aantal meldingen bij verzekeraars over schade aan woningen door extreme weersomstandigheden is de laatste jaren flink toegenomen, meldt verzekeraar Interpolis dinsdag aan het AD.
07/07 11u15  CBS: In 2050 heeft 30 tot 40 procent van Nederlanders migratieachtergrondHet aandeel Nederlanders met een migratieachtergrond stijgt in 2050 naar 30 tot 40 procent, zo blijkt dinsdag uit onderzoek van Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook zal de samenstelling van inwoners met een migratieachtergrond anders zijn dan nu.
07/07 10u15  Melbourne moet weer zes weken thuisblijven vanwege nieuwe corona-uitbraakDe ongeveer vijf miljoen inwoners van Melbourne moeten vanaf woensdag weer zes weken zoveel mogelijk thuisblijven, aldus de premier van de Australische deelstaat Victoria dinsdag. Hij noemt de stijging van het aantal besmettingsgevallen 'onhoudbaar'.
07/07 09u15  Prijzen van huurwoningen in grote steden omlaag doordat expats wegblijvenIn diverse grote en middelgrote steden zijn de prijzen voor huurwoningen in het tweede kwartaal gedaald. In onder meer Eindhoven, Den Haag en Amsterdam was sprake van een lagere prijs per vierkante meter, meldt verhuurplatform Pararius, dat het wegblijven van expats als belangrijkste oorzaak ziet.
07/07 09u15  Hulplijn 113 nu ook rechtstreeks bereikbaar voor zelfmoordpreventieHet telefoonnummer 13 is vanaf deze week rechtstreeks bereikbaar voor mensen die willen praten over zelfmoordgedachten. Tot nu toe moesten mensen in psychische nood nog het nummer 0900-0113 bellen.
07/07 09u15  Melbourne moet weer thuisblijven vanwege uitbraak coronavirusDe circa vijf miljoen inwoners van Melbourne moeten vanaf woensdag zes weken opnieuw zoveel mogelijk thuisblijven, aldus de premier van de Australische deelstaat Victoria dinsdag. Hij noemt de stijging van het aantal gevallen 'onhoudbaar'.
07/07 09u15  'Fiscus profileerde ook bij aangifte inkomstenbelasting duizenden als fraudeur'Niet alleen bij de kinderopvangtoeslag, maar ook bij de inkomstenbelasting werden de afgelopen jaren tienduizenden mensen als fraudeur gekenmerkt op basis van 'profilering' en 'vermoedens van fraude'. Dat concluderen Trouw en RTL Nieuws dinsdag op basis van interne documenten, vrijgegeven stukken en gesprekken met (ex-)ambtenaren en betrokken burgers.
07/07 08u15  Consumentenbond: Facebook moet Nederlanders betalen om schenden privacyDe Consumentenbond daagt Facebook samen met de Data Privacy Stichting (DPS) voor de rechter. De partijen vinden dat Facebook zijn Nederlandse gebruikers moet compenseren voor het schenden van hun privacy.
07/07 08u15  American footballer en activist Colin Kaepernick tekent contract bij DisneyDe American footballer en activist Colin Kaepernick heeft een contract getekend bij Disney, meldt CNN maandag. De NFL-quarterback zal onder meer een documentaireserie over zijn levensloop - van sporter tot mensenrechtenactivist - maken.
07/07 08u15  Noodtoestand uitgeroepen in Georgia na dood meisje (8) tijdens protestBrian Kemp, de gouverneur van de Amerikaanse staat Georgia, heeft maandag (lokale tijd) de noodtoestand uitgeroepen, meldt CNN. Afgelopen weekend raakten zeker 31 personen gewond en overleden 5 mensen als gevolg van schietpartijen in de stad Atlanta. Vooral de dood van een achtjarig meisje leidde tot veel ophef.
07/07 07u15  'Fiscus merkte ook bij inkomstenbelasting duizenden (zonder bewijs) aan als fraudeur'Niet alleen bij de kinderopvangtoeslag, maar ook bij de inkomstenbelasting werden de afgelopen jaren tienduizenden mensen als fraudeur gekenmerkt op basis van 'profilering' en 'vermoedens van fraude'. Dat concluderen Trouw en RTL Nieuws dinsdag op basis van interne documenten, vrijgegeven stukken en gesprekken met (ex-)ambtenaren en betrokken burgers.
07/07 07u15  Sporter en activist Colin Kaepernick tekent contract bij DisneyDe American Footballspeler en activist Colin Kaepernick heeft een contract getekend bij Disney, meldt CNN maandag. De NFL-quarterback zal onder meer een documentaireserie over zijn levensloop van sporter tot mensenrechtenactivist maken.
07/07 06u15  Podcast | 'Politie en activisten onzeker over nieuwe veiligheidswet Hongkong'In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag.
07/07 06u15  Weerbericht: Overwegend droog en zonnig, maar ook af en toe een regenbuiHet is dinsdag grotendeels droog. Wel trekken er vanuit het westen enkele buien over het land. Er staat een overwegend matige zuidenwind. Het wordt gemiddeld tussen de 17 en 21 graden.
07/07 05u15  'Vervoerders starten procedure tegen NS om alleenrecht op hoofdspoor'Meerdere regionale vervoerders beginnen een juridische procedure tegen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ze zijn het er niet mee eens dat de NS nog tot zeker 2035 alleenrecht heeft op het belangrijkste deel van het Nederlandse spoornet. Dat meldt NRC dinsdag.
07/07 05u15  Liveblog corona | Braziliaanse president Bolsonaro vertoont symptomenLees meer >
07/07 04u15  Gouverneur VS roept noodtoestand uit na dood meisje (8) tijdens protestBrian Kemp, de gouverneur van de Amerikaanse staat Georgia heeft maandag (lokale tijd) de noodtoestand uitgeroepen, nadat afgelopen weekend zeker 31 gewonden en 5 doden vielen door schietpartijen in de stad Atlanta. Dat meldt CNN. Vooral de dood van een achtjarig meisje leidde tot veel ophef.
07/07 02u15  'Tienduizenden mensen door Belastingdienst als fraudeur bestempeld'Niet alleen bij de kinderopvangtoeslag, maar ook bij de inkomstenbelasting werden de afgelopen jaren tienduizenden mensen als fraudeur gekenmerkt op basis van 'profilering' en 'vermoedens van fraude'. Dat concluderen Trouw en RTL Nieuws dinsdag op basis van interne documenten, vrijgegeven stukken en gesprekken met (ex-)ambtenaren en betrokken burgers.
07/07 01u15  VS zet internationale studenten met enkel virtuele colleges het land uitInternationale studenten in de Verenigde Staten moeten het land verlaten als hun school na de zomervakantie enkel virtuele lessen aanbiedt. Dat heeft de Immigration and Customs Enforcement (ICE) maandag aangekondigd.
07/07 00u15  CDA-kandidaten bijten niet door in tam lijsttrekkersdebatIn het lijsttrekkersdebat maandagavond van het CDA konden de drie kandidaten hun verhaal doen en hadden staatssecretaris Mona Keijzer, minister Hugo de Jonge en Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt volop complimenten voor elkaar. Over landelijke samenwerking met FVD, het onderwerp waar het voorafgaand aan dit debat veel over ging, werd niet gesproken.
07/07 00u15  In 2050 heeft 30 tot 40 procent van Nederlanders een migratieachtergrondHet aandeel Nederlanders met een migratieachtergrond stijgt in 2050 naar 30 tot 40 procent, zo blijkt dinsdag uit onderzoek van Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook zal de samenstelling van inwoners met een migratieachtergrond anders zijn dan nu.
07/07 00u15  Liveblog corona | Dodental Brazilië bereikt de 65.000Lees meer >
06/07 23u15  'Man die Noord-Hollandse school binnenreed verdacht van poging tot moord'De man die 1 juli met een auto een basisschool in het Noord-Hollandse Grootebroek binnenreed, wordt onder meer verdacht van poging tot moord. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandagavond aan NH Nieuws en NRC.
06/07 23u15  Countryster Charlie Daniels overlijdt op 83-jarige leeftijdCharlie Daniels, de Amerikaanse zanger van de met een Grammy bekroonde hit The Devil Went Down to Georgia, is maandag op 83-jarige leeftijd aan een beroerte overleden in een ziekenhuis in Tennessee, dat meldt Reuters maandag.
06/07 22u15  Groningen en Drenthe verbieden tijdelijk demonstraties met tractorsGroningen en Drenthe hebben maandag per direct een tijdelijk verbod ingesteld op het demonstreren met landbouwvoertuigen. De provincie Friesland overweegt een dergelijk verbod en verwacht hier volgens Omroep Fryslân dinsdag uitsluitsel over te geven.
06/07 21u15  Verdeeldheid onder scrabblelaars in VS: wel of geen beladen woorden leggen?Deelnemers aan Scrabble-toernooien in de Verenigde Staten moeten het spel in de toekomst mogelijk spelen zonder woorden als 'nigger', 'bumboy' en andere racistische, homofobe of seksistische termen. Duizenden professionele spelers lijken echter ernstig verdeeld over of het verbod er moet komen.
06/07 21u15  Heldere komeet komende nachten zichtbaar boven NederlandEen heldere komeet is de komende avonden en nachten met het blote oog te zien boven Nederland. Het hemellichaam genaamd Neowise is de komende dagen 's nachts en vanaf vrijdag 's avonds waar te nemen, meldt de Utrechtse sterrenwacht Sonnenborgh maandag.
06/07 20u15  Video | Deze veranderingen kom je op Schiphol tegen als je op vakantie gaatHet is weer een stuk drukker op Schiphol. We weten dat we een mondkapje moeten dragen in het vliegtuig. Maar wat is er door corona eigenlijk voor jou als reiziger veranderd, voordat je het vliegtuig instapt?
06/07 20u15  Liveblog corona | Reisadvies in delen van Catalonië en Galicië aangescherptLees meer >
06/07 20u15  WHO onderzoekt rol aerosolen bij virusverspreiding na oproep wetenschappersGezondheidsorganisatie WHO reageert maandag op de oproep die 239 wetenschappers uit 32 landen zondag deden. Zij willen dat de WHO erkent dat het coronavirus zich ook verspreidt in besmettelijke kleine druppels, zogeheten aerosolen. De WHO zegt de bevindingen van de wetenschappers te onderzoeken.
06/07 19u15  Poolse president dient wetsvoorstel in dat homostellen adoptierecht ontneemtDe Poolse president Andrzej Duda heeft maandag een wetsvoorstel ondertekend waarmee hij homostellen wil verbieden om kinderen te adopteren, melden internationale media. Nu is het woord aan het Poolse parlement, de Sejm, dat met een tweederdemeerderheid moet instemmen om de wet door te voeren.
06/07 19u15  Boze boeren zorgen met trekkers voor 10 kilometer file op A2Tientallen actievoerende boeren op trekkers hebben maandag tijdens de avondspits voor veel vertraging gezorgd op de A2 van Utrecht naar Den Bosch. Tussen Beesd en Zaltbommel stond rond 18.00 uur een file van 11 kilometer, meldt de ANWB.
06/07 19u15  Liveblog corona | WHO onderzoekt advies over aerosolenLees meer >
06/07 18u15  Waarom boeren boos zijn over de voermaatregel van minister SchoutenTractors die snelwegen en distributiecentra blokkeren en boze boeren die op het Binnenhof verhaal willen halen bij minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Sinds vorige week komen boeren weer in opstand, dit keer tegen een door de minister ingevoerde voermaatregel. Vanaf 1 september mag er minder eiwit in krachtvoer zitten. Maar waarom zijn boeren boos over die maatregel?
06/07 18u15  17-jarige tractorrijder vast na inrijden op marechaussee Eindhoven AirportDe marechaussee heeft maandagmiddag een zeventienjarige jongen uit Udenhout aangehouden op verdenking van poging tot doodslag. Hij reed zondagavond met zijn tractor in op een aantal marechaussees toen hij zich bij het boerenprotest rond Eindhoven Airport wilde voegen.
06/07 18u15  Podcast | 'Samenwerking FvD hangt als schaduw over CDA-lijsttrekkerschap'In de middagpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we wat eerder deze dag is gebeurd.
06/07 17u15  Onderzoek naar schenden geheimhouding oud-advocaat kroongetuige Nabil B.De Amsterdamse deken van de Orde van Advocaten, Evert-Jan Henrichs, start een onderzoek naar het mogelijk schenden van de geheimhoudingsplicht door de vorige advocaat van kroongetuige Nabil B. Dat laat Henrichs maandag desgevraagd weten aan NU.nl. Aanleiding zijn enkele uitspraken van de anonieme raadsman in het AD.
06/07 17u15  Podcast | 'CDA wacht spannende strijd om koers van de partij'In de middagpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we wat eerder deze dag is gebeurd.
06/07 17u15  Rechter legt omstreden Amerikaanse oliepijpleiding Dakota Access stilDe omstreden oliepijpleiding Dakota Access in de Amerikaanse staat South Dakota moet uiterlijk 5 augustus zijn stilgelegd. Dat heeft een rechtbank maandag besloten. Het is een grote overwinning voor de indianenstammen die al jaren strijden tegen de pijpleiding en een flinke klap voor president Donald Trump en de olie-industrie.
06/07 17u15  BKR krijgt 830.000 euro boete vanwege kosten voor inzage kredietgegevensHet Bureau Krediet Registratie (BKR) krijgt een boete van 830.000 euro van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De stichting ontvangt de straf omdat het geld in rekening bracht aan mensen die digitaal hun kredietgegevens wilden inzien. Dat is volgens de AP in strijd met de privacyregels uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
06/07 16u15  Feyenoord legt Linssen na moeizame onderhandelingen vast tot medio 2023Feyenoord heeft maandag alsnog de transfer van Bryan Linssen afgerond. De aanvaller kwam twee maanden geleden niet tot een akkoord met de Rotterdammers, maar zet nu alsnog zijn handtekening onder een driejarig contract.
06/07 16u15  Goed nieuws: Meer zeehonden in Waddenzee | Vitesse vindt hoofdsponsorDoor het slechte nieuws dat meestal de voorpagina van NU.nl domineert, valt het goede nieuws vaak weg. Daarom maken we dagelijks een overzicht van het positieve en vrolijkmakende nieuws.
06/07 15u15  Deze drie CDA'ers strijden om het partijleiderschapNadat Wopke Hoekstra kenbaar maakte geen lijsttrekker van het CDA te worden, leek de weg voor Hugo de Jonge vrij om het partijleiderschap van de christendemocraten op te eisen. Tot stemmenkanon Mona Keijzer en pitbull Pieter Omtzigt zich in de strijd mengden. Maandagavond staan de drie tegenover elkaar in een door de partij georganiseerd lijsttrekkersdebat. Hebben de leden wat te kiezen?
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

3x Liveblog corona | Brazilië bereikt de 70.000 doden11/07 00u15 - Nu.nl: Lees meer >
3x Shorttrackster Van Ruijven (27) overleden aan gevolgen auto-immuunziekte11/07 00u15 - Nu.nl: Shorttrackster Lara van Ruijven is vrijdag in een ziekenhuis in het Franse Perpignan overleden aan de gevolgen van een auto-immuunziekte. De wereldkampioene op de 500 meter is 27 jaar geworden.
3x Duizenden demonstranten de straat op in Mali, deel bestormt staatsomroep11/07 01u15 - Nu.nl: Demonstranten in Mali zijn vrijdagavond tijdens grote protesten in de hoofdstad Bamako het gebouw van de staatsomroep ORTM binnengedrongen. Dat meldt BBC News. De omroep werd gedwongen om zijn uitzending te staken en uit de lucht te gaan.
3x Trump herziet gevangenisstraf van voormalig adviseur Roger Stone11/07 03u15 - Nu.nl: Roger Stone, de voormalig adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, hoeft toch niet de gevangenis is. Trump herziet zijn veroordeling. Dat heeft het Witte Huis in de nacht van vrijdag op zaterdag bekendgemaakt.
3x Onbegrip over coronaregels: waarom mag het ene wel, maar het andere niet?11/07 07u15 - Nu.nl: Het kabinet heeft de afgelopen maanden talloze maatregelen aangekondigd om de uitbraak van het COVID-19-virus in te dammen. Maar nu er versoepelingen plaatsvinden, is het soms lastig te begrijpen waarom het ene wél weer mag en het andere nog niet. Het ministerie van Volksgezondheid geeft in gesprek met NU.nl tekst en uitleg.
3x Shorttrackwereld rouwt om Van Ruijven: 'Ik ga je zo verschrikkelijk missen'11/07 09u15 - Nu.nl: De shorttrackwereld is in rouw na de dood van Lara van Ruijven. De wereldkampioene op de 500 meter overleed vrijdag op 27-jarige leeftijd in een ziekenhuis in het Franse Perpignan aan de gevolgen van een auto-immuunziekte.
2x CBG en inspectie gaan signalen vervuilde paracetamol onderzoeken10/07 23u15 - Nu.nl: De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling Geneesmiddelen (CBG) gaan testen of de signalen over vervuilde paracetamol kloppen. Dat bevestigt een woordvoerder van IGI vrijdagavond aan NU.nl na berichtgeving van NRC.
2x Trump scheldt gevangenisstraf van voormalig adviseur Roger Stone kwijt11/07 05u15 - Nu.nl: Roger Stone, de voormalig adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, hoeft toch niet de gevangenis is. Trump heeft zijn straf kwijtgescholden. Dat heeft het Witte Huis in de nacht van vrijdag op zaterdag bekendgemaakt.
2x Weerbericht: Afwisselend zon en bewolking, mogelijk ook een bui11/07 06u15 - Nu.nl: Zon en stapelwolken wisselen elkaar zaterdag af. Vooral landinwaarts valt mogelijk een bui. Er staat een zwakke tot matige noordwestenwind. Het wordt gemiddeld 18 tot 20 graden.
2x Ethiopië arresteert verdachten van moord op zanger die tot rellen leidde11/07 06u15 - Nu.nl: De autoriteiten in Ethiopië hebben vrijdag twee verdachten gearresteerd van de moord op een populaire Ethiopische zanger. De dood van de zanger Haacaaluu Hundeessaa leidde vorige week tot politieke frustraties onder de Ethiopiërs, waardoor grote onrust ontstond in de regio Oromiya.

Statistieken

Artikels:
26420
Gelezen:
3534
Aantal lezers nu:
67


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven