zondag 5 juli 2020, week 27


U bent nu hier: Meer nieuws van Nu.nl Wetenschap

Laatste updatecontrole: vandaag om 16u00
 

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
05/07 00u15  Hoe ontcijfer je een boodschap in een onbekende taal? Stel, je vindt een oud kleitablet met vreemde tekens die niemand meer kan lezen. Hoe ontcijfer je dan wat er staat?
05/07 00u15  Pinguïns op Antarctica eten beter als er minder ijs op het water drijft Pinguïns die op de Zuidpool leven, blijken te profiteren als er minder ijs op het water dobbert. In periodes met minder ijs bij Antarctica lijken de vogels beter te kunnen eten. Dat schrijven Japanse wetenschappers in het vakblad Science Advances.
05/07 00u15  De strijd tussen de wiskundige constanten: pi versus tau Elk jaar vieren wiskundigen op 14 maart Pi-dag met taart (Engels: pie) en pizza. Maar vandaag is de dag van pi’s concurrent: tau. Tau is de constante 6,28 en daarom valt zijn feestdag op de 28e van de 6e maand, zondag dus.
04/07 20u15  Jaloezie is vervelend, maar wel nuttig Jaloezie een stomme emotie? Leuk is het niet, maar jaloers zijn kan ons wel motiveren om beter ons best te doen.
04/07 20u15  Voor het eerst 'gezonken' woonplek van prehistorische Aboriginals ontdekt Australische archeologen hebben voor het eerst onder water sporen van een woonplaats van prehistorische Aboriginals ontdekt. Onder water werden honderden stenen gereedschappen gevonden, schrijven de wetenschappers in het vakblad PLOS ONE.
04/07 20u15  Om een verre ster zweeft de kern van een dode of onontwikkelde planeet Astronomen hebben een exoplaneet ontdekt rondom een ster die op 730 lichtjaar van de aarde te vinden is. Van de planeet bestaat alleen een kern, die even groot is als de buitenste planeet in ons zonnestelsel, Neptunus. Mogelijk gaat het om de eerste ontdekking van een 'naakte' gasplaneetkern in het universum, schrijven Britse wetenschappers in het vakblad Nature.
04/07 20u15  Risico prostaatkanker vijf keer lager bij transvrouwen Prostaatkanker is een veelvoorkomende ziekte bij mannen op oudere leeftijd. De groei van de tumor wordt gestimuleerd door het mannelijk geslachtshormoon testosteron. Transvrouwen (mensen geboren als man, die zich identificeren als vrouw) kunnen hormoonbehandeling en operaties ondergaan om het lichaam aan te passen naar het ervaren geslacht. Deze hormoonbehandeling kan het risico op prostaatkanker verlagen, schrijft onder meer arts-onderzoeker Iris de Nie van het Amsterdam UMC in The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM). De Nie legt haar bevindingen uit.
03/07 14u15  Hoe oud is een hond nou echt in 'mensenjaren'? Als mensen willen uitrekenen hoe oud een hond 'nou echt' is, dan vermenigvuldigen ze vaak de leeftijd van hun viervoeter met zeven. Maar dat klopt niet, schrijven wetenschappers in het vakblad Cell Systems (pdf). Zij onderzochten het DNA van labradors en kwamen tot een nieuwe vergelijking van mensen- en hondenjaren.
01/07 17u15  Enorm zwart gat blijkt 'hongerig', eet elke dag ster zo groot als zon Australische astronomen hebben ontdekt dat een gigantisch 'hongerig' zwart gat in een ver sterrenstelsel elke dag een ster zo groot als onze zon 'eet'. Het is daarmee het snelst groeiende zwarte gat in het universum.
30/06 13u15  Waarom afstand houden de kans op een coronavirusbesmetting verkleint Zowel premier Mark Rutte als RIVM-baas Jaap van Dissel zei in de Tweede Kamer dat de medische literatuur helder is over het nut van 1,5 meter afstand houden: het helpt besmetting met het coronavirus te voorkomen. Maar wat is er voor medische literatuur?
30/06 00u15  NUcheckt: Mogelijk verband tussen bloedgroep en ernstig verloop COVID-19 NUcheckt beoordeelt berichten op hun betrouwbaarheid. Vandaag kijken we naar de bewering dat je bloedgroep invloed heeft op de kans dat je ernstige klachten krijgt bij COVID-19.
28/06 00u15  NASA wil missie naar grootste maan van Neptunus, achterin het zonnestelsel De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil een onbemande sonde sturen naar Triton, de grootste maan van Neptunus. Dat maakte de organisatie afgelopen week bekend. De missie moet in oktober 2025 vertrekken. Neptunus is de achtste en buitenste planeet in het zonnestelsel en de vlucht naar Triton duurt ongeveer dertien jaar.
28/06 00u15  Komkommerkunde: dit wist je nog niet over de lange, groene vrucht De komkommers die je normaal gesproken eet, zijn nog lang niet rijp. En behalve als saladegarnering komen de waterige vruchten prima van pas als kattenverschrikker. Zes komkommercuriosa op een rij.
28/06 00u15  Fossiel in Canada gevonden van insect dat tegenwoordig in Australië leeft Paleontologen hebben het 50 miljoen jaar oude fossiel van een insect gevonden, waarvan de nog bestaande soorten alleen nog in Australië leven. Dat schrijven een Canadese en een Russische onderzoeker in het vakblad The Canadian Entomologist. Het is niet bekend hoe en waarom de soort verhuisd zou zijn van Canada naar Australië.
Laatste update: vandaag om 0u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
Geen oude hoofdpunten gevonden.


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

4x De strijd tussen de wiskundige constanten: pi versus tau05/07 00u15 - Nu.nl Wetenschap: Elk jaar vieren wiskundigen op 14 maart Pi-dag met taart (Engels: pie) en pizza. Maar vandaag is de dag van pi’s concurrent: tau. Tau is de constante 6,28 en daarom valt zijn feestdag op de 28e van de 6e maand, zondag dus.
4x Hoe ontcijfer je een boodschap in een onbekende taal?05/07 00u15 - Nu.nl Wetenschap: Stel, je vindt een oud kleitablet met vreemde tekens die niemand meer kan lezen. Hoe ontcijfer je dan wat er staat?
2x Pinguïns op Antarctica eten beter als er minder ijs op het water drijft05/07 00u15 - Nu.nl Wetenschap: Pinguïns die op de Zuidpool leven, blijken te profiteren als er minder ijs op het water dobbert. In periodes met minder ijs bij Antarctica lijken de vogels beter te kunnen eten. Dat schrijven Japanse wetenschappers in het vakblad Science Advances.
1x Komkommerkunde: dit wist je nog niet over de lange, groene vrucht28/06 00u15 - Nu.nl Wetenschap: De komkommers die je normaal gesproken eet, zijn nog lang niet rijp. En behalve als saladegarnering komen de waterige vruchten prima van pas als kattenverschrikker. Zes komkommercuriosa op een rij.
1x Hoe oud is een hond nou echt in 'mensenjaren'?03/07 14u15 - Nu.nl Wetenschap: Als mensen willen uitrekenen hoe oud een hond 'nou echt' is, dan vermenigvuldigen ze vaak de leeftijd van hun viervoeter met zeven. Maar dat klopt niet, schrijven wetenschappers in het vakblad Cell Systems (pdf). Zij onderzochten het DNA van labradors en kwamen tot een nieuwe vergelijking van mensen- en hondenjaren.
0x Fossiel in Canada gevonden van insect dat tegenwoordig in Australië leeft28/06 00u15 - Nu.nl Wetenschap: Paleontologen hebben het 50 miljoen jaar oude fossiel van een insect gevonden, waarvan de nog bestaande soorten alleen nog in Australië leven. Dat schrijven een Canadese en een Russische onderzoeker in het vakblad The Canadian Entomologist. Het is niet bekend hoe en waarom de soort verhuisd zou zijn van Canada naar Australië.
0x NASA wil missie naar grootste maan van Neptunus, achterin het zonnestelsel28/06 00u15 - Nu.nl Wetenschap: De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil een onbemande sonde sturen naar Triton, de grootste maan van Neptunus. Dat maakte de organisatie afgelopen week bekend. De missie moet in oktober 2025 vertrekken. Neptunus is de achtste en buitenste planeet in het zonnestelsel en de vlucht naar Triton duurt ongeveer dertien jaar.
0x NUcheckt: Mogelijk verband tussen bloedgroep en ernstig verloop COVID-1930/06 00u15 - Nu.nl Wetenschap: NUcheckt beoordeelt berichten op hun betrouwbaarheid. Vandaag kijken we naar de bewering dat je bloedgroep invloed heeft op de kans dat je ernstige klachten krijgt bij COVID-19.
0x Waarom afstand houden de kans op een coronavirusbesmetting verkleint30/06 13u15 - Nu.nl Wetenschap: Zowel premier Mark Rutte als RIVM-baas Jaap van Dissel zei in de Tweede Kamer dat de medische literatuur helder is over het nut van 1,5 meter afstand houden: het helpt besmetting met het coronavirus te voorkomen. Maar wat is er voor medische literatuur?
0x Enorm zwart gat blijkt 'hongerig', eet elke dag ster zo groot als zon01/07 17u15 - Nu.nl Wetenschap: Australische astronomen hebben ontdekt dat een gigantisch 'hongerig' zwart gat in een ver sterrenstelsel elke dag een ster zo groot als onze zon 'eet'. Het is daarmee het snelst groeiende zwarte gat in het universum.

Statistieken

Artikels:
27620
Gelezen:
6303
Aantal lezers nu:
60


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven