zaterdag 26 september 2020, week 39


U bent nu hier: Meer nieuws van De Standaard

Laatste updatecontrole: vandaag om 16u15
 

De Standaard

Verbergen Tonen
26/09 16u15  Dode bruinvissen spoelen aan door storm Odette Er zijn twee dode bruinvissen aangespoeld aan onze kust. Een in Blankenberge en een in Nieuwpoort. ‘Wellicht zullen er nog meerdere volgen’, zegt marienbioloog Jan Haelters.
26/09 15u15  Hoofdverdachte steekpartij Parijs legt bekentenis af De hoofdverdachte van de steekpartij vrijdag in Parijs waarbij twee mensen gewond raakten, heeft een bekentenis afgelegd. De 18-jarige Pakistaan vermeldde daarbij ook de karikaturen van de profeet Mohammed die onlangs weer gepubliceerd werden door Charlie Hebdo, zo berichtten Franse media.
26/09 15u15  Rudy Demotte stopt met lokale politiek De socialist en oud-burgemeester van Doornik, Rudy Demotte, heeft vrijdag zijn ontslag aangekondigd als gemeenteraadslid van Doornik, meldt Sudpresse. De voorzitter van het parlement van de Franse gemeenschap zal niet op de lijst van de PS staan voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2024.10 
26/09 15u15  LIVEBLOG. Spaanse minister wil bijna hele regio Madrid op slot Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
26/09 14u15  Omstaanders kunnen luchtballon redden die dreigt te crashen Een luchtballon dreigde deze week te crashen op een schooltje in het Nederlandse Nijkerk. Een groep omstaanders liet dat niet gebeuren en kon de ballon en de opvarenden redden. Bekijk de reddingsactie in de video hieronder.11 
26/09 14u15  Ook zaterdag windvlagen tot 90 per uur: ‘Blijf binnen’ Nadat de eerste najaarsstorm Odette vrijdag al voor heel wat schade zorgde, worden ook zaterdagavond opnieuw stevige windvlagen en veel neerslag verwacht. De politie in Blankenberge waarschuwt om binnen te blijven, brandingssporten zijn over heel de kustlijn verboden. In Kortrijk is het openingsweekend van het coronaproof evenementenplein afgelast.
26/09 13u15  Trainer eert Ginsburg met push-ups in Capitool Opperrechter Ruth Bader Ginsburg werd vrijdag de eerste vrouw die officieel opgebaard lag in het Capitool. Tijdens de plechtigheid had haar trainer een bijzonder eerbetoon, dat u in de video hierboven ziet.
26/09 13u15  Nog steeds stevige windvlagen aan de kust na storm Odette: ‘Blijf binnen’ Na de doortocht van de eerste najaarsstorm Odette waait de wind aan de kust nog steeds stevig. De politie in Blankenberge waarschuwt om binnen te blijven, brandingssporten zijn over heel de kustlijn verboden. Er vielen gisteravond en vannacht verschillende gewonden, de brandweerkorpsen in West- en Oost-Vlaanderen hebben hun handen nog steeds vol.
26/09 12u15  Separatistische militie dringt Congolese stad Lubumbashi binnen De separatistische militie Bakata Katanga is in de nacht van vrijdag op zaterdag de grote mijnstad Lubumbashi in het zuidoosten van Congo binnengedrongen. Dat is vernomen van de minister van Binnenlandse Zaken van de provincie Haut-Katanga.
26/09 12u15  Duizend biggen en honderd zeugen sterven bij zware brand in Damme In de Brieversweg in Moerkerke, een deelgemeente van Damme, woedde vrijdagnacht een zware brand in een varkensstal. Duizend biggen en honderd zeugen stierven. De boeren konden wel nog 1.500 andere biggen redden. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk.
26/09 11u15  Wilmès slaat terug: ‘Experts vertroebelen boodschap met hun kritiek’ Premier Sophie Wilmès begrijpt niet dat verschillende leden van adviesorgaan Celeval kritiek hebben op de maatregelen die woensdag door de overheid werden aangekondigd. Ook de andere experts zouden hun tijd in de media beter gebruiken om de basisregels verder te verspreiden, vindt Wilmès.11 
26/09 11u15  Formatieblog. Vivaldi-partijen weer samen, onderhandelingen gaan vooruit Volg hier de laatste ontwikkelingen over de federale regeringsvorming.
26/09 10u15  Wilmes slaat terug: ‘Experts vertroebelen boodschap met hun kritiek’ Premier Sophie Wilmès begrijpt niet dat verschillende leden van adviesorgaan Celeval kritiek hebben op de maatregelen die woensdag door de overheid werden aangekondigd. Ook de andere experts zouden hun tijd in de media beter gebruiken om de basisregels verder te verspreiden, vindt Wilmès.17 
26/09 09u15  Verschillende gewonden na doortocht storm Odette, brandweer overstelpt De eerste najaarsstorm Odette heeft vooral schade aangericht in West-Vlaanderen. Aan de kust zijn er op verschillende plaatsen cabines kapotgewaaid op strand, een ponton sloeg zelfs los. In Middelkerke raakte een man zwaargewond, in Alveringem werden drie brandweermannen geraakt door een omvallende boom.10 
26/09 09u15  Meerdere gewonden aan kust door storm Odette De eerste najaarsstorm Odette heeft vooral schade aangericht in West- en Oost-Vlaanderen. Aan de kust zijn er op verschillende plaatsen cabines kapotgewaaid op strand, een ponton kwam zelfs los. In Middelkerke raakte een man zwaargewond, in Alveringem geraakten drie brandweermannen gewond.11 
Laatste update: vandaag om 16u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
26/09 08u15  ‘Trump gaat Amy Coney Barrett nomineren voor Hooggerechtshof’Amerikaans president Donald Trump zal Amy Coney Barrett zaterdag voordragen om de overleden Ruth Bader Ginsburg te vervangen in het Hooggerechtshof. Dat melden verschillende Amerikaanse media.13 
26/09 08u15  Gemiddeld aantal nieuwe besmettingen per dag stijgt met 40 procent in een weekHet gemiddelde aantal geregistreerde coronabesmettingen per dag is in de periode van 16 tot 22 september gestegen tot 1.541. Dat blijkt zaterdag uit de voorlopige gegevens op het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat om een stijging met 40 procent tegenover de zeven dagen ervoor.11 
25/09 23u15  20 doden bij crash Oekraïens militair vliegtuigBij een crash van een militair transportvliegtuig zijn vrijdag in de regio Charkov, in het oosten van Oekraïne, 22 mensen om het leven gekomen. Er waren ook studenten aan boord.
25/09 23u15  Vivaldi op zoek naar corona­commissarisDe nieuwe federale regering moet snel knopen doorhakken in het weifelende coronabeleid. Een belangrijke rol daarbij is weggelegd voor een ‘coronacommissaris’.13 
25/09 22u15  Al meerdere gewonden aan kust door storm OdetteDe eerste najaarsstorm Odette heeft vooral al schade aangericht aan de kust. Zo zijn er op verschillende plaatsen cabines kapotgewaaid op strand. In Middelkerke raakte een man zwaargewond.12 
25/09 22u15  Formatieblog. Geens staat achter Vivaldi, ‘maar ik heb niet het juiste profiel’Volg hier de laatste ontwikkelingen over de federale regeringsvorming.
25/09 21u15  Wit-Russische oppositie wil dit weekend opnieuw betogen tegen geheime eedaflegging LoekasjenkoDe Wit-Russische oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja heeft vrijdag opgeroepen tot massaprotest tegen de geheime eedaflegging van de omstreden president Aleksandr Loekasjenko eerder deze week.
25/09 21u15  Terreuronderzoek naar mesaanval Parijs: slachtoffers zijn buiten levensgevaar, zeven verdachten opgepaktZeven verdachten zijn gearresteerd voor een mesaanval, mogelijk met een machete, in Parijs. Twee mensen raakten daarbij zwaargewond. Dat gebeurde in het 11de arrondissement, niet ver van de voormalige burelen van het satirische weekblad Charlie Hebdo.
25/09 21u15  Ontsnappingspoging met gekaapte helikopter misluktDe Brusselse gevangenissen zijn vrijdagavond opgeschrikt door een helikopter die onder meer boven de gevangenis van Vorst kwam hangen. Het zou gaan om een ontsnappingspoging met een gekaapte helikopter, maar de poging is mislukt.
25/09 20u15  Zeventienjarige schutter aangeklaagd voor doden demonstrantenDe tiener die ervan verdacht wordt in de Amerikaanse stad Kenosha twee demonstranten te hebben doodgeschoten, is vrijdag aangeklaagd. De openbaar aanklager verdenkt Kyle Rittenhouse ook van het verwonden van een derde betoger. De advocaten van de 17-jarige beweren dat hij handelde uit zelfverdediging.
25/09 20u15  Wit-Russische oppositie wil dit weekend betogen tegen geheime eedaflegging LoekasjenkoDe Wit-Russische oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja heeft vrijdag opgeroepen tot massaprotest tegen de geheime eedaflegging van de omstreden president Aleksandr Loekasjenko eerder deze week.
25/09 20u15  Corona-experts gaan in zwijgstakingEen aantal vooraanstaande corona-experts, onder wie Marc Van Ranst en Erika Vlieghe, wil tot maandag geen toelichting meer geven over de pandemie. Ze doen dat uit protest tegen de manier waarop de politiek de crisis aanpakt. ‘Het is nu aan de politiek om duidelijke signalen te geven’.
25/09 20u15  LIVEBLOG. WHO vreest voor twee miljoen dodenVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
25/09 19u15  Polen sluit laatste koolmijnen tegen 2049De regering van Polen heeft met vakbonden in het land een akkoord gesloten over de sluiting van de koolmijnen. De winning in die mijnen wordt tot 2049 stapsgewijs afgebouwd, zo is afgesproken.
25/09 19u15  Odette is bij ons nu ook echt een stormOdette is nu officieel een Belgische storm. Aan de Westhinder, een 30-tal kilometer in zee vanaf Nieuwpoort, is windkracht 9 beaufort opgetekend. Vrijdagavond en -nacht wordt daardoor onstuimig weer verwacht, met lokaal veel regen en hevige rukwinden van tot boven de 100 km/u verwacht.
25/09 18u15  Russische oppositie wil dit weekend betogen tegen geheime eedaflegging LoekasjenkoDe Wit-Russische oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja heeft vrijdag opgeroepen tot massaprotest tegen de geheime eedaflegging van de omstreden president Aleksandr Loekasjenko eerder deze week.
25/09 18u15  Prinses Elisabeth krijgt blauwe muts uit handen van haar vaderKroonprinses Elisabeth (18) begon eind augustus aan haar legeropleiding, en ze vertrok meteen op stage naar Elsenborn in de Oostkantons. Na afloop van die stage kreeg ze haar blauwe muts uit de handen van Koning Filip, haar vader. Dat is een symbolisch moment waarmee ze officieel aan haar legeropleiding kan beginnen.
25/09 18u15  LIVEBLOG. Corona-experts gaan in ‘zwijgstaking’Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
25/09 16u15  Politie ontdekt loods vol gerecycleerde condoomsDe politie in de Vietnamese provincie Bing Duong is een loods binnengevallen die vol stond met gebruikte condooms. Volgens de staatsmedia werden de gebruikte condooms gewassen en opnieuw verpakt om te verkopen. Een vrouw werd aangehouden.
25/09 16u15  Salvadoraanse vrijgelaten na zes jaar in cel voor miskraamIn El Salvador is een vrouw die werd beschuldigd haar doodgeboren kind te hebben vermoord, na zes jaar vrijgelaten. Ze werd vrijgesproken in een nieuw proces.
25/09 16u15  Terreuronderzoek naar mesaanval Parijs: slachtoffers zijn buiten levensgevaar, twee verdachten opgepaktTwee verdachten zijn gearresteerd voor een mesaanval, mogelijk met een machete, in Parijs. Twee mensen raakten daarbij zwaargewond. Dat gebeurde in het 11de arrondissement, niet ver van de voormalige burelen van het satirische weekblad Charlie Hebdo.
25/09 16u15  Prestigieuze onderscheiding voor rat die mijnen detecteertDe gambiahamsterrat Magawa spoort al zeven jaar mijnen op in Cambodja. Voor zijn moed en toewijding krijgt hij van liefdadigheidsorganisatie PDSA een gouden medaille.
25/09 16u15  De Vivaldi-regering: nieuwe gezichten boven ervaringKoens Geens past voor een ministerpost in de Vivaldi-regering en ook andere oude boegbeelden nemen straks wellicht afscheid. Vivaldi wordt zo hoe dan ook een frisse, maar onervaren ploeg.
25/09 16u15  Medische wereld vreest een nieuwe gezondheidsrampHuisartsen en arts-specialisten trekken twee dagen na de Nationale Veiligheidsraad aan de alarmbel. De ziekenhuisopnames stijgen en zonder actie staat een nieuwe overrompeling van de ziekenhuizen op het spel.
25/09 15u15  Taxichauffeur helpt betoger ontsnappen in MinskHet protest in Wit-Rusland tegen president Aleksandr Loekasjenko gaat onverminderd verder. Tijdens een betoging pakte de politie 364 opposanten op, maar één man kon ontsnappen door de snelle acties van een taxichauffeur.
25/09 15u15  Parken gaan dicht en kustburgemeesters nemen maatregelen voor storm OdetteVrijdagavond en -nacht wordt onstuimig weer verwacht, met lokaal veel regen en hevige rukwinden. Vooral aan de kust. Daar worden windsnelheden boven de 100 km/u verwacht. Maar ook in het binnenland gaan parken dicht uit voorzorg. De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken activeert het nummer 1722.
25/09 15u15  LIVEBLOG. Buitenlandse Zaken introduceert interactieve kaart om reisvoorwaarden te verduidelijkenVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
25/09 15u15  Gent houdt vast aan mondmaskerplicht: ‘Het aantal besmettingen stijgt nog steeds’De mondmaskerplicht in het Gentse centrum en de studentenbuurt blijft overeind. Premier Wilmès had gezegd dat versoepelingen mogelijk zijn, maar daar gaat de Gentse crisiscel niet in mee. ‘De situatie is er niet naar om te versoepelen’, zegt burgemeester Mathias De Clercq.
25/09 14u15  Terreuronderzoek naar mesaanval Parijs: tweede verdachte opgepakt, vier gewondenTwee verdachten zijn gearresteerd voor een mesaanval, mogelijk met een machete, in Parijs. Vier mensen werden verwond met een mes. Dat gebeurde in het 11de arrondissement, niet ver van de voormalige burelen van het satirische weekblad Charlie Hebdo.
25/09 14u15  Vicepremier Koen Geens (CD&V) past voor ministerpostVicepremier en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft aan zijn partij laten weten dat hij geen minister wil worden in de Vivaldi-regering. Dat is aan onze redactie bevestigd. Hij wil plaatsmaken voor de vernieuwings- en verjongingsoperatie van voorzitter Joachim Coens.
25/09 14u15  Ook andere landen worstelen met coronabestrijdingBehalve Duitsland worstelen de ons omringende landen ook met coronabestrijding. Essentiële pijlers, zoals testcapaciteit en bron- en contactonderzoek zijn niet op orde.
25/09 14u15  Formatieblog. Koen Geens wordt geen minister in nieuwe regeringVolg hier de laatste ontwikkelingen over de federale regeringsvorming.
25/09 13u15  Verdachte gearresteerd voor mesaanval Parijs nabij oude locatie Charlie Hebdo: vier gewonden, één dader op de vluchtEén verdachte werd gearresteerd voor een aanval met een machete in Parijs. Vier mensen werden verwond met een mes. Dat gebeurde in het 11de arrondissement, niet ver van de voormalige burelen van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Er was sprake van twee verdachten.
25/09 13u15  Stilte heerst tijdens eerbetoon Ruth Bader Ginsburg, tot Trump verschijntDonderdag heeft de Amerikaanse president Donald Trump een groet gebracht aan de overleden opperrechter Ginsburg buiten het Hooggerechtshof in Washington. Toen de president verscheen werd hij uitgejouwd door een kwade menigte: ‘Stem hem weg’, klonk het meermaals. Toen de president en first lady Melania Trump van het toneel verdwenen, keerde de rust terug.
25/09 13u15  Hoe ‘Ivar de verschrikkelijke’ Berlijnse huurders schrik aanjaagtBerlijners vrezen de koopjesjacht van Noors vastgoedmiljonair Ivar Tollefsen. Hij belooft rekening te houden met de mensen, maar zet voorlopig niets op papier.
25/09 13u15  Waarom de quarantaineperiode werd ingekort tot zeven dagenNa de Nationale Veiligheidsraad van afgelopen woensdag kondigde premier Sophie Wilmès een ingekorte quarantaineperiode van zeven dagen af. Viroloog Steven Van Gucht licht deze beslissing en het verloop toe. ‘Een compromis tussen wat wetenschappelijk wenselijk is en wat maatschappelijk haalbaar is.’
25/09 13u15  ‘Ziekenhuisopnames stijgen sneller dan aantal besmettingen, ook lichte stijging in overlijdens’Alle Belgische coronacijfers blijven stijgen, al is de toename minder sterk. Zo meldt het Nationaal Crisiscentrum op de persconferentie vrijdag. ‘Ik raad nog altijd aan om winkelkarren te ontsmetten’, licht viroloog Steven Van Gucht nog toe. ‘Zelfs wanneer we het virus zich vooral via de lucht verspreid, zijn daar voldoende redenen toe.’
25/09 13u15  Alle schakels moeten functioneren, dat doen ze bijna nergensBehalve Duitsland worstelen de ons omringende landen ook met coronabestrijding. Essentiële pijlers, zoals testcapaciteit en bron- en contactonderzoek zijn niet op orde.
25/09 13u15  Formatieblog. Kamer verhuist naar Europees Parlement voor regeerverklaringVolg hier de laatste ontwikkelingen over de federale regeringsvorming.
25/09 12u15  Stilte heerst tijdens begroeting opperrechter Ginsburg, tot Trump verschijntDonderdag heeft de Amerikaanse president Donald Trump een groet gebracht aan de overleden opperrechter Ginsburg buiten het Hooggerechtshof in Washington. Toen de president verscheen werd hij uitgejouwd door een kwade menigte: ‘Stem hem weg’, klonk het meermaals. Toen de president en first lady Melania Trump van het toneel verdwenen, keerde de rust terug.
25/09 12u15  Nieuw casino Middelkerke wordt gebouwd naar ontwerp van Nederlandse architectBouwteam Nautilus mag het nieuwe casino van Middelkerke bouwen. Dat heeft het gemeentebestuur bekendgemaakt. Het project zal bijna 39 miljoen euro kosten, voor de heraanleg van het Epernayplein en de zeedijk komt er nog eens 2 miljoen euro bij.
25/09 12u15  Oom van Ilias (12) onder elektronisch toezicht geplaatstDe raadkamer in Antwerpen heeft vrijdag beslist om de 26-jarige oom van Ilias, de 12-jarige jongen uit Mortsel die vorige week vier dagen lang verdween, onder elektronisch toezicht te plaatsen.
25/09 12u15  Live. ‘Ziekenhuisopnames stijgen sneller dan aantal besmettingen, ook lichte stijging in overlijdens’Alle Belgische coronacijfers blijven stijgen. Er liggen op dit moment 602 covid-patiënten in het ziekenhuis van wie 104 op intensieve zorgen. Het Nationaal Crisiscentrum geeft meer uitleg bij de cijfers tijdens een persconferentie. Volg het hier live.
25/09 11u15  Klimaatjongeren trekken wereldwijd opnieuw de straat opDe Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg verzamelde vandaag in het kader van de wereldwijde klimaatbeweging Fridays for Future met een tiental andere demonstranten voor het parlement in Stockholm.
25/09 11u15  Agent doodgeschoten in LondenIn het zuiden van Londen is vannacht een politieagent doodgeschoten aan het Croydon politiekantoor.
25/09 11u15  Alcoholverbod op straat in groot deel van Brussels stadscentrumIn een groot deel van het Brusselse stadscentrum is het vanaf 5 oktober niet meer toegestaan om alcohol te drinken in de openbare ruimte. Dat heeft de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) vrijdag aangekondigd in La Dernière Heure en wordt bevestigd door gemeenteraadslid Bianca Debaets (CD&V).
25/09 11u15  Storm Odette komt eraan: nummer 1722 geactiveerd wegens risico op storm of wateroverlastDe federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken activeert het nummer 1722 omdat het KMI voor slecht weer waarschuwt. Aan de kust en in het westen van het land wordt er op het einde van de namiddag een krachtige tot zeer krachtige wind met rukwinden tot 80 km per uur verwacht. Tijdens de buien kan dat oplopen tot 110 km per uur aan de kust.
25/09 10u15  Black Panther-lid wordt na 49 jaar vrijgelaten uit gevangenisJalil Muntaqim, een voormalig lid van de militante antiracismebeweging Black Panthers uit de jaren zestig en zeventig, wordt na 49 jaar vrijgelaten uit de gevangenis.
25/09 10u15  Kardinaal opgestapt na financieel debacle VaticaanDe kardinaal die in het Vaticaan onder meer belast is met zalig- en heiligverklaringen is onverwacht opgestapt. Zijn ontslag werd aanvaard door Paus Franciscus. Angelo Becciu (72) wordt gelinkt aan een financieel schandaal, al heeft het Vaticaan dat niet bevestigd.
25/09 09u15  Noord-Korea excuseert zich voor doodschieten van Zuid-Koreaanse ambtenaarDe Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft zijn excuses aangeboden voor het neerschieten van een Zuid-Koreaanse ambtenaar. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap vrijdag.
25/09 09u15  Hoe Ierland de epidemie-barometer aanpaktDe epidemie-barometer had dé nieuwigheid moeten zijn op de laatste Veiligheidsraad, maar die stond nog niet op punt. In Ierland bestaat zo’n systeem al wel. Hoe werkt het daar?
25/09 09u15  Storm Odette komt eraan: nummer 1772 geactiveerd wegens risico op storm of wateroverlastDe federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken activeert het nummer 1722 omdat het KMI voor slecht weer waarschuwt. Aan de kust en in het westen van het land wordt er op het einde van de namiddag een krachtige tot zeer krachtige wind met rukwinden tot 80 km per uur verwacht. Tijdens de buien kan dat oplopen tot 110 km per uur aan de kust.
25/09 09u15  Kaap van 150 besmettingen per 100.000 inwoners overschredenAlle Belgische coronacijfers blijven stijgen. Er liggen op dit moment 602 covid-patiënten in het ziekenhuis van wie 104 op intensieve zorgen.
25/09 09u15  Crevits over Vivaldi: ‘Ik begrijp de zorgen heel goed’‘Ik heb ook mijn zorgen’, zo reageerde CD&V-boegbeeld Hilde Crevits vanmorgen op Radio 1 op het vele interne protest tegen Vivaldi. Ze laat ook verstaan dat ze niet staat te springen voor het premierschap. De lokale tegenstand blijft intussen opborrelen.
25/09 08u15  VS: Tweede nacht protesten in verschillende steden na uitspraak Breonna Taylor-zaakEr is voor de tweede nacht geprotesteerd in verschillende steden in de Verenigde Staten nadat bekend werd dat niemand van de betrokken agenten vervolgd zal worden voor de dood van Breonna Taylor. De verpleegkundige stierf in maart tijdens een politie-interventie.
25/09 08u15  Artsen vernietigend voor Veiligheidsraad: ‘Medische, sociale maar ook economische impact zal gigantisch zijn’In een open brief tonen de voorzitters van de Belgische spoedartsen, intensivisten en huisartsen zich erg ontgoocheld over de maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad gisteren heeft meegedeeld.
25/09 08u15  Formatieblog. CD&V-burgemeester Dochy: ‘Geen vertrouwen in Vivaldi’Volg hier de laatste ontwikkelingen over de federale regeringsvorming.
25/09 07u15  Op skireis naar Oostenrijk deze winter? Dan zal het zonder de après-ski zijnWel op de latten, maar niet op de lappen dit winterseizoen in Oostenrijk. Kanselier Sebastian Kurz heeft een après-skiverbod afgekondigd nadat vorige winter wellicht honderden, mogelijk duizenden, skiërs besmet waren geraakt in een skibar in Ischgl.
25/09 07u15  Al 46 studenten Europacollege positiefIn het Europacollege in Brugge hebben nog eens 24 studenten positief getest op het nieuwe coronavirus. Dat bevestigt de Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V). In totaal hebben nu al 46 studenten positief getest.
25/09 07u15  Storm Odette komt eraan: rukwinden tot 110 km per uurAan de kust en in het westen van het land staat er op het einde van de namiddag een krachtige tot zeer krachtige wind met rukwinden tot 80 km per uur. Tijdens de buien kan dat oplopen tot 110 km per uur aan de kust. Dat meldt het KMI.
25/09 07u15  LIVEBLOG. Van Ranst: ‘We zijn kostbare tijd aan het verliezen’Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
25/09 07u15  Formatieblog. Coens: ‘Akkoord zal beoordeling door CD&V-leden zeker doorstaan’Volg hier de laatste ontwikkelingen over de federale regeringsvorming.
25/09 06u15  Ecuador wil ‘red notice’ van Interpol voor in België wonende oud-president CorreaInterpol moet een ‘red notice’ uitvaardigen tegen de Ecuadoraanse oud-president Rafael Correa, die al sinds 2017 in België in ballingschap verblijft. Dat vindt althans de huidige regering in Quito. Hij werd recent veroordeeld tot een celstraf van acht jaar voor corruptie, en die celstraf werd woensdag bevestigd.
25/09 06u15  Zevende federale executie op drie maanden in Verenigde StatenVoor de zevende keer op drie maanden tijd is in de Verenigde Staten donderdag een federale doodstraf uitgevoerd. De 40-jarige Christopher Vialva, 40 jaar, kreeg een dodelijke injectie in een gevangenis in Terre Haute, in de staat Indiana. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bevestigd. Hij werd in 2000 tot de doodstraf veroordeeld voor een dubbele moord, een jaar eerder.
25/09 06u15  Incidentie per 100.000 inwoners overschrijdt kaap van 150 besmettingenAlle Belgische coronacijfers blijven stijgen. Er liggen op dit moment 602 mensen in het ziekenhuis waarvan 104 op intensieve zorgen.
24/09 23u15  Druppels bloed van paus Johannes Paulus II gestolenDieven hebben woensdag een relikwie van wijlen paus Johannes Paulus II uit een kerk in de Italiaanse stad Spoleto gestolen. Volgens de Vaticaanse nieuwssite gaat het om een flacon met daarin enkele druppels bloed van de in 2005 overleden paus.
24/09 23u15  LIVEBLOG. Artsen vernietigend voor Veiligheidsraad: ‘Medische, sociale maar ook economische impact zal gigantisch zijn’Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
24/09 21u15  Waarom ook jonge, kerngezonde patiënten aan covid-19 stervenDat sommige patiënten tegen alle verwachtingen in levensbedreigend ziek worden van het nieuwe coronavirus, komt door een genetisch defect of een auto-immuunstoornis. Die wetenschap biedt hoop op betere behandelingen.
24/09 21u15  Formatieblog. Coens: ‘Beoordeling door leden zeker doorstaan’Volg hier de laatste ontwikkelingen over de federale regeringsvorming.
24/09 20u15  Garagist neergestoken in UkkelIn Ukkel is donderdag rond de middag een garagist neergestoken, vlakbij het Sint-Jobplein. De man kwam daarbij om het leven. Dat bevestigt het parket. De dader zou een collega zijn.
24/09 19u15  Nieuwsblog Amerikaanse verkiezingen 2020. Peiling geeft Trump voorsprong in swingstates Florida en ArizonaVolg hier het meest recente nieuws over de Amerikaanse verkiezingen, bekijk de belangrijkste video’s en lees de eerste analyses en scherpe opinies.
24/09 18u15  Corona-experts waarschuwen voor ‘blindvaren’ en vragen ‘duidelijk doel’‘Covid-19 in België: wat nu?’ Dat is de veelbetekenende titel van een lange tekst die gerenommeerde corona-experts gezamenlijk op het internet hebben gepubliceerd. ‘De strijd tegen het coronavirus is verre van gewonnen’, waarschuwen ze. Ze roepen de regering op om zich een duidelijk doel te stellen. ‘België is geen eiland.’
24/09 17u15  Russische overheid neemt bezittingen Navalni in beslagDe Russische autoriteiten hebben het appartement van Kremlincriticus Aleksej Navalni in beslag genomen. Aanleiding is de uitspraak van de rechtbank in een geschil tussen Navalni en de Poetin-gezinde zakenman Jevgeni Prigozhin.
24/09 17u15  Schotse overheid gebruikt groen slijm in opvallende campagne tegen coronaDe Schotse overheid probeert haar burgers aan te manen voldoende afstand te houden. In een sensibiliseringsvideo visualiseert de overheid corona door groen slijm te gebruiken.
24/09 17u15  Duitse bisschoppen willen slachtoffers seksueel misbruik tot 50.000 euro schadevergoeding betalenDe slachtoffers van seksueel misbruik in de katholieke kerk in Duitsland zullen in de toekomst een schadevergoeding kunnen vragen van maximaal 50.000 euro. Dat heeft de voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK), Georg Bätzing, donderdag op het einde van de plenaire herfstvergadering in Fulda gezegd.
24/09 17u15  LIVEBLOG. Leuven houdt vast aan mondmaskerplichtVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
24/09 16u15  Meghan en Harry roepen Amerikanen op om te stemmen, Trump ‘is geen fan van Meghan’Time Magazine nodigde Meghan en Harry uit om een videoboodschap op te nemen voor National Voters Registration Day afgelopen dinsdag, de dag waarop alle Amerikanen opgeroepen worden zich te registreren om te gaan stemmen. Ze hadden het over online en offline haatboodschappen, en sporen iedereen aan hun stem te laten horen. De president reageerde dat hij ‘geen fan is van Meghan’.
24/09 16u15  ‘De Vivaldi-trein is vertrokken’, maar heeft waarschijnlijk vertragingNu Vivaldi weer op de rails zit, proberen de partijen vaart te maken. Inhoudelijke werkgroepen zetten zich aan het schrijven en partijcongressen worden voorbereid. Maar de deadline van 1 oktober blijft moeilijk haalbaar.
24/09 16u15  Wachttijd voor resultaat coronatest loopt opEen snel testresultaat is belangrijk om vat te krijgen op de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Maar de labo’s kunnen het toenemende aantal testen niet meer vlot verwerken, waardoor het opnieuw twee tot drie dagen wachten kan zijn op resultaat.
24/09 16u15  Gewikt en gewogen: krijgen we premier Magnette of premier De Croo?Paul Magnette (PS) en Alexander De Croo (Open VLD) zijn aangesteld als coformateurs. Zij hopen tegen 1 oktober een nieuwe regering te vormen. Maar wie gaat dat kabinet leiden? We wikken en wegen hun kansen om premier te worden.
24/09 16u15  Verzorgers maken denigrerende foto’s van ouderen met dementie: tot twee jaar cel gevorderdVoor de Mechelse correctionele rechtbank is donderdag het proces begonnen tegen zeven gewezen werknemers van het woonzorgcentrum Sint-Pieter in Puurs (Puurs-Sint-Amands). Ze hadden denigrerende en compromitterende foto’s en filmpjes van zwaar hulpbehoevende bejaarden gemaakt en die in een besloten groep op sociale media gedeeld. Er werden celstraffen van 18 maanden tot twee jaar cel gevorderd.
24/09 15u15  Deel aangespoelde walvissen wordt gedood, kwart geredVan de honderden walvissen die bij het Australische eiland Tasmanië zijn gestrand, is ongeveer een kwart gered. Reddingswerkers zijn nu begonnen de aangespoelde grienden die niet bevrijd kunnen worden, uit hun lijden te verlossen.
24/09 15u15  Wilmès: ‘Kans groot dat aantal contacten op korte termijn wordt beperkt’Premier Wilmès verdedigde de beslissingen van de Veiligheidsraad in het parlement. ‘We hebben de huidige regels niet overdreven versoepeld.’
24/09 15u15  Pladijs is vis van het jaarHet Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (Vlam) heeft de pladijs verkozen tot ‘Vis van het Jaar 2020’. Het is de meest aangevoerde vissoort in Vlaamse vissershavens maar wordt slechts door 8 procent van de gezinnen thuis gegeten.
24/09 15u15  Agent krijgt zes maanden cel voor racistische uitlatingen op treinEen hoofdinspecteur van de Brusselse politie is in beroep veroordeeld tot zes maanden cel voor racistische gedragingen in de trein van Brussel naar Geraardsbergen. In eerste aanleg had hij nog de gunst van de opschorting gekregen.
24/09 14u15  Pladijs is vis van het jaar 2020Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft de pladijs verkozen tot ‘Vis van het Jaar 2020’. Het is de meest aangevoerde vissoort in Vlaamse vissershavens maar wordt slechts door 8 procent van de gezinnen thuis gegeten.
24/09 14u15  Verzorgers maken denigrerende foto’s van dementerende bejaarden: tot twee jaar cel gevorderdVoor de Mechelse correctionele rechtbank is donderdag het proces begonnen tegen zeven gewezen werknemers van het woonzorgcentrum Sint-Pieter in Puurs (Puurs-Sint-Amands). Ze hadden denigrerende en compromitterende foto’s en filmpjes van dementerende en zwaar hulpbehoevende bejaarden gemaakt en die in een besloten groep op sociale media gedeeld. Er werden celstraffen van 18 maanden tot twee jaar cel gevorderd.
24/09 14u15  LIVEBLOG. Virus circuleert duidelijk meer in BrusselVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
24/09 13u15  Lijnbus rijdt in water in BruggeEen Lijn-bus is in Brugge in het water beland. De drie reizigers en de chauffeur konden het voertuig tijdig verlaten en werden lichtgewond afgevoerd.
24/09 13u15  Vlaamse universiteiten vragen studenten om niet in te gaan op versoepelingen Veiligheidsraad‘We maken ons ten zeerste zorgen over de verspreiding van het covid-19 virus in jullie leeftijdsgroep’, schrijft de rector van de Universiteit van Antwerpen Herman Van Goethem. In de open brief vraagt de UAntwerpen haar studenten om niet in te gaan op de versoepelingen van de Veiligheidsraad. De universiteiten van Leuven, Gent en Hasselt doen intussen een gelijkaardige oproep. Ook de Vrije Universiteit Brussel laat weten dat ze achter de oproep van de universiteiten staan.
24/09 13u15  Gemiddeld 1.425 nieuwe besmettingen per dag, 550 mensen in het ziekenhuisHet aantal besmettingen en ziekenhuisopnames blijft verder stijgen. Het aantal sterfgevallen stijgt licht. Zeker in Brussel piekt het aantal besmettingen én opnames
24/09 13u15  LIVEBLOG. Oostenrijk wil wintersportseizoen zonder après-skiVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
24/09 13u15  Grote Coronastudie: 1 op 4 zegt dat inkomen gedaald is, meer mensen zitten in quarantaineVoor 24 procent van de respondenten van de Grote Coronastudie zijn de inkomsten in 2020 gedaald. Er zitten ook steeds meer mensen in quarantaine, blijkt uit de enquête van de UAntwerpen.
24/09 12u15  BN’er Famke Louise trekt uitspraken tegen coronamaatregelen in: ‘Sta niet meer achter boodschap’De bekende Nederlandse vlogger Famke Louise gaat online door het stof. Maandagavond postte ze een filmpje op sociale media tegen de coronamaatregelen met de hashtag ‘ikdoenietmeermee’. Woensdagochtend liet ze weten de ernst van haar ‘ongefundeerde uitspraken’ in te zien en zegt ze niet meer achter de boodschap te staan.
24/09 12u15  Meer dan 250 arrestaties tijdens protest tegen LoekasjenkoBij het protest tegen de eedaflegging van de omstreden president Aleksandr Loekasjenko zijn woensdag in Wit-Rusland 364 mensen opgepakt.
24/09 12u15  De Block: ‘België zal in maart kunnen beginnen vaccineren’De eerste vaccins tegen covid-19 zouden in maart in België beschikbaar moeten zijn. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block donderdag verklaard op La Première. Het gaat om vaccins die door het bedrijf Sanofi worden ontwikkeld.
24/09 12u15  Leuven is innovatiehoofdstad van Europa en wint 1 miljoen euroLeuven mag zich voortaan Europese Hoofdstad van Innovatie noemen. Dat is niet alleen een mooie titel, het levert de stad ook 1 miljoen euro op.
24/09 12u15  Formatieblog. De Block wil De Croo als premier: 'Franstaligen hebben meerderheid, wij niet'Volg hier de laatste ontwikkelingen over de federale regeringsvorming.
24/09 11u15  Hongkongse activist Joshua Wong gearresteerdJoshua Wong, een prominente pro-democratische activist uit Hongkong, is gearresteerd. Dat staat woensdag vermeld op zijn Twitter-pagina en is bevestigd door zijn advocaat.
24/09 11u15  Deel aangespoelde walvissen wordt ingeslapen, kwart geredVan de honderden walvissen die bij het Australische eiland Tasmanië zijn gestrand, is ongeveer een kwart gered. Reddingswerkers zijn nu begonnen de aangespoelde grienden die niet bevrijd kunnen worden, uit hun lijden te verlossen.
24/09 11u15  Twee agenten neergeschoten bij demonstratie tegen onrecht Breonna TaylorEr wordt niemand vervolgd voor de dood van de 26-jarige verpleegkundige Breonna Taylor. Die beslissing werd gisteren meegedeeld. Demonstranten die al maanden op straat komen voor gerechtigheid, zijn woedend. Er waren woensdagavond over heel het land opnieuw protesten, sommige gewelddadig. In Kentucky werden er twee agenten neergeschoten.
24/09 11u15  18 meter hoge Gundam-robot zet eerste stapjesMaandag werd in de haven van de Japanse stad Yokohama een gigantische Gundam-robot getest, die geïnspireerd is op een anime-serie uit de jaren 70. Het is de meest waarheidsgetrouwe replica van een RX-78-2 ooit gemaakt. Hoe deze humanoïde robot van 25 ton knielt, ziet u in de video hierboven.
24/09 11u15  Universiteiten Antwerpen, Gent en Hasselt vragen studenten om niet in te gaan op versoepelingen Veiligheidsraad‘We maken ons ten zeerste zorgen over de verspreiding van het covid-19 virus in jullie leeftijdsgroep’, schrijft de rector van de Universiteit van Antwerpen Herman Van Goethem. In de open brief vraagt de UAntwerpen haar studenten om niet in te gaan op de versoepelingen van de Veiligheidsraad. De universiteiten van Gent en Hasselt doet intussen een gelijkaardige oproep.
24/09 11u15  Liefkenshoektunnel tolvrij na reeks incidenten op Antwerpse RingIn Antwerpen is de Liefkenshoektunnel op de R2 donderdagochtend tijdelijk tolvrij gemaakt in beide richtingen na een reeks incidenten die de ochtendspits op de Antwerpse ring (R1) danig in de war sturen. Dat zegt het Vlaams Verkeerscentrum.
24/09 11u15  Na weken zoeken is nest Aziatische hoornaars gevonden: ‘Hopelijk hebben we drama vermeden’Opluchting bij tal van imkers, want woensdagavond werd een nest Aziatische hoornaars verwijderd door de Leuvense brandweer. Die dieren zijn zeer gevaarlijk voor de inheemse bijenpopulatie, en dus is verdelging noodzakelijk.
24/09 10u15  Trump: ‘Verkiezingen zullen bij Hooggerechtshof eindigen’De Amerikaanse president Donald Trump weigerde woensdag te bevestigen dat er een vreedzame machtsoverdracht zal plaatsvinden indien zijn Democratische rivaal Joe Biden de verkiezingen wint op 3 november. Hij zei te verwachten dat de verkiezingsstrijd beslecht zal worden in het Hooggerechtshof.
24/09 10u15  Universiteit van Antwerpen vraagt studenten om niet in te gaan op versoepelingen Veiligheidsraad‘We maken ons ten zeerste zorgen over de verspreiding van het covid-19 virus in jullie leeftijdsgroep’, schrijft de rector van de Universiteit van Antwerpen Herman Van Goethem. In de open brief vraagt de UAntwerpen haar studenten om niet in te gaan op de versoepelingen van de Veiligheidsraad.
24/09 09u15  Noord-Korea doodt Zuid-Koreaanse ambtenaarEen Zuid-Koreaanse ambtenaar werd doodgeschoten en gecremeerd door Noord-Korea in de territoriale wateren van het communistische land. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie donderdag gemeld aan persbureau Yonhap.
24/09 09u15  Formatieblog. Formatiegesprekken starten om 11 uur in EgmontpaleisVolg hier de laatste ontwikkelingen over de federale regeringsvorming.
24/09 09u15  LIVEBLOG. Herman Goossens: ‘We gaan een brief sturen naar de studenten, draag wél een mondmasker en hou afstand’Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
24/09 08u15  Twee agenten neergeschoten bij protest dood Breonna Taylor waarvoor niemand wordt vervolgdEen van de drie Amerikaanse politieagenten die betrokken waren bij de dood van de 26-jarige verpleegkundige Breonna Taylor in Louisville wordt aangeklaagd. Maar niet voor de dood van de vrouw, wel voor het gevaar waarin hij haar buren bracht. De demonstranten die al maanden op straat komen voor gerechtigheid zijn woedend. Tijdens de meest recente protesten werden twee agenten neergeschoten.
24/09 08u15  Brandende vrachtwagen veroorzaakt hinder op Antwerpse RingOp de Antwerpse Ring in Borgerhout, richting Nederland, is donderdagochtend rond 5.30u een vrachtwagen uitgebrand. Twee rijstroken zijn afgesloten. Het ongeval veroorzaakt veel verkeershinder. Op de E17 is het al een uur filerijden vanaf de parking in Kruibeke.
24/09 08u15  Wolken, buien en koelere temperaturenDe bewolking neemt donderdag, na een droge start met brede opklaringen, toe vanaf het westen, in de namiddag gevolgd door regen of enkele buien. Vooral in de westelijke landshelft zijn enkele donderslagen mogelijk. Over het uiterste oosten van het land zou het tot de avond zo goed als droog blijven. De maxima liggen rond 14 graden in de Ardennen en tussen 15 en plaatselijk 19 graden in het centrum. Dat meldt het KMI.
24/09 08u15  Agent krijgt zes maand cel voor racistische uitlatingen op treinEen hoofdinspecteur van de Brusselse politie is in beroep veroordeeld tot zes maand cel voor racistische gedragingen in de trein van Brussel naar Geraardsbergen. In eerste aanleg had hij nog de gunst van de opschorting gekregen.
24/09 08u15  LIVEBLOG. Aantal besmettingen blijft toenemen tot meer dan 1.400 per dagVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
24/09 07u15  Aantal besmettingen blijft toenemen tot meer dan 1.400 per dagHet aantal besmettingen en ziekenhuisopnames blijft verder stijgen. Het aantal sterfgevallen stijgt licht. De komende dagen zullen uitwijzen of dat cijfer verder stabiliseert of stijgt.
23/09 23u15  Politieagent vervolgd, maar niet voor dood Breonna TaylorEen van de drie Amerikaanse politieagenten die betrokken waren bij de dood van de 26-jarige verpleegkundige Breonna Taylor in Louisville wordt aangeklaagd. Maar niet voor de dood van de vrouw, wel voor het gevaar waarin hij haar buren bracht. Tot grote woede van de vele demonstranten die al maanden op straat komen voor gerechtigheid.
23/09 22u15  Amerikaanse politieagent vervolgd voor dood van Breonna TaylorEen Amerikaanse politieagent wordt vervolgd voor de dood van de 26-jarige verpleegkundige Breonna Taylor. Na de dood van George Floyd werd ook het politiegeweld tegen Taylor onderwerp van het Black lives matter-protest.
23/09 22u15  Compromis tussen Vivaldi-partijen bevat al kiem van volgend conflictOp de valreep kwam er alsnog een compromis tussen de Vivaldi-partijen uit de bus. Zoals dat gaat met compromissen heeft elke partij achteraf zijn eigen lezing van wat er overeengekomen is, waarbij vooral wat haar goed uitkomt sterk in de verf wordt gezet.
23/09 21u15  Kritiek op ‘vijf referentiepersonen’: ‘Gemiste kans om barometer in te voeren’De beslissing om de bubbel te vervangen door vijf ‘referentiepersonen’ krijgt kritiek. Viroloog Marc Van Ranst vreest voor de gevolgen. ‘Ik verwacht binnen een paar weken grotere problemen als we niets doen.’ De kritiek blijft ook bij anderen niet uit. ‘Ik ben zeer bezorgd.’
23/09 21u15  MR verslikt zich in verzet tegen coformateursDe koning stelt Paul Magnette (PS) en Alexander De Croo (Open VLD) aan als coformateurs. Op 28 september brengen ze verslag uit. Bij MR viel de aanstelling van Magnette slecht. ‘Le MR n’est pas d’accord’, viel onmiddellijk na de beslissing te vernemen in de partij. Het verzet verstomde snel.
23/09 20u15  Magnette en De Croo worden coformateurs, MR is niet akkoordDe koning stelt Paul Magnette (PS) en Alexander De Croo (Open VLD) aan als coformateurs. Op 28 september brengen ze verslag uit. Bij MR valt te horen dat de aanduiding niet doorgesproken was. ‘Le MR n’est pas d’accord’ met de aanduiding van Magnette.
23/09 20u15  Formatieblog. Rousseau: ‘Het vertrouwen is terug’Volg hier de laatste ontwikkelingen over de federale regeringsvorming.
23/09 19u15  Compromis tussen socialisten en liberalen bevat al kiem van volgend conflictOp de valreep - om half zeven zitten de preformateurs bij de koning - kwam er alsnog een compromis uit de bus tussen socialisten en liberalen. Zoals dat gaat met compromissen heeft elke partij achteraf zijn eigen lezing van wat er overeengekomen is, waarbij vooral wat haar goed uitkomt sterk in de verf wordt gezet.
23/09 19u15  LIVEBLOG. Winkelen mag weer met meer dan twee én zo lang je wilVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
23/09 19u15  Formatieblog. Preformateurs op audiëntie bij de koningVolg hier de laatste ontwikkelingen over de federale regeringsvorming.
23/09 18u15  Vaarwel bubbels, welkom ‘referentiecijfer’: hoe werkt het?De bubbel is niet meer. Het nieuwe ‘referentiecijfer’, dat varieert tussen 1 en 5, komt in de plaats en geldt als advies voor hoeveel nauwe contacten u best heeft.
23/09 18u15  LIVEBLOG. Ook Utrecht, Luxemburg en Lissabon worden rode zoneVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
23/09 17u15  Hoe werkt de quarantaine van zeven dagen?Premier Sophie Wilmès kondigde vandaag de gewijzigde quarantaine aan. Die werd ingekort tot zeven dagen. Hoe werkt dat net, en wat moet je doen als je symptomen hebt?
23/09 17u15  Formatieblog. Preformateurs worden om half zeven bij de koning verwachtVolg hier de laatste ontwikkelingen over de federale regeringsvorming.
23/09 17u15  Bouchez akkoord met ‘basisgaranties’ van preformateursMR-voorzitter Georges-Louis Bouchez gaat akkoord met de contouren die de preformateurs Conner Rousseau (SP.A) en Egbert Lachaert (Open VLD) hebben vastgelegd voor de volgende regering. Dat vernam De Standaard. Krijgen de preformateurs Vivaldi net op tijd weer op het spoor?
23/09 17u15  Van Ranst teleurgesteld: ‘Het kan vlug verkeerd gaan’Wat betekent het advies van vijf ‘referentiepersonen’ voor de verspreiding van het coronavirus? Viroloog Marc Van Ranst vreest voor de gevolgen. ‘Ik verwacht binnen een paar weken grotere problemen als we niets doen.’
23/09 16u15  Trump: ‘Waarom gaf Biden geld uit aan plastische chirurgie, als hij zich toch bedekt met masker?’Op 3 november nemen de huidige president Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden het tegen elkaar op in de verkiezingen. Tijdens verkiezingsmeetings nemen ze elkaar op de korrel, in New Hampshire zei Trump dat Biden plastische chirurgie had laten uitvoeren.
23/09 16u15  Bijzondere vondst in Oosterschelde: lederschildpad van 2,5 meterTijdens een training op de Oosterschelde in Zeeland heeft de Nederlandse politie een zeldzame vondst gedaan. Plots zagen ze een vreemd voorwerp drijven, maar toen ze dichterbij gingen varen zagen ze dat het een enorme schildpad was. Het gaat om een lederschildpad, de grootste schildpaddensoort ter wereld.
23/09 16u15  Ook in Brussel vervalt algemene mondmaskerplicht op 1 oktoberDe Nationale Veiligheidsraad besliste dat mondmaskers buiten niet meer verplicht zijn, behalve op drukke plaatsen. Minister-president Rudi Vervoort laat weten dat in Brussel de mondmaskerplicht dus vervalt.
23/09 16u15  Krijgen preformateurs Vivaldi net op tijd weer op het spoor?Om halfzeven moeten de preformateurs weer naar de koning. In een race tegen de tijd timmeren ze aan het herstellen van het vertrouwen, maar hoelang houdt dat stand? Wat een positief project had moeten worden, vecht nu tegen het vele pessimisme.
23/09 15u15  Nederlandse actiegroep mobiliseert BN’ers tegen ‘onrechtvaardige’ coronaregelsTientallen BN’ers hebben maandagavond een filmpje op Instagram geplaatst om mee te delen dat ze niet meer meedoen aan de coronamaatregelen. Ze zijn bij elkaar gebracht door Viruswaarheid-oprichter Willem Engel, voorheen bekend als Viruswaanzin.
23/09 15u15  OVERZICHT. Deze nieuwe regels legde de Veiligheidsraad vastDe Nationale Veiligheidsraad zat sinds 9 uur vanochtend samen om nieuwe maatregelen te bespreken om het nieuwe coronavirus in te dijken. Een overzicht van wat er allemaal beslist werd.
23/09 15u15  Veiligheidsraad: ‘referentiecijfer’ voor vijf nauwe contacten, geen test meer na oranje zoneDe ‘bubbels’ worden ingewisseld voor een ‘referentiecijfer’: mensen worden nu sterk aangeraden om maximum vijf nauwe contacten per maand buiten hun huisgenoten te hebben. Reizigers die terugkomen uit een oranje zone, moeten niet langer getest worden. De quarantaine wordt veranderd en ingekort, en er wordt gewerkt aan een ‘epidemiebarometer’.
23/09 15u15  LIVEBLOG. Van Ranst: ‘Het kan vlug verkeerd gaan’Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
23/09 15u15  Vlaams Belanger Gerolf Annemans opgepakt na protestactie in WetstraatHet Vlaams Belang heeft woensdag om iets over 11 uur een korte ‘flitsactie’ gevoerd in de Wetstraat. Europarlementslid Gerolf Annemans werd opgepakt.
23/09 14u15  LIVE. Volg hier de persconferentie van de Nationale VeiligheidsraadDe Nationale Veiligheidsraad is vanmorgen samengekomen om nieuwe maatregelen in de aanpak van de coronacrisis te bespreken. Om 14.15 uur worden alle beslissingen bekendgemaakt tijdens een persconferentie.
23/09 14u15  Formatieblog. Groenen dringen aan op vergadering met zeven partijenVolg hier de laatste ontwikkelingen over de federale regeringsvorming.
23/09 14u15  LIVEBLOG. Persconferentie Nationale Veiligheidsraad om 14.15 uurVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
23/09 13u15  Frankrijk verdubbelt vaderschapsverlof van 14 naar 28 dagenHet vaderschapsverlof in Frankrijk verdubbelt naar 28 dagen. Dat deelde het Elysée dinsdag mee. De nieuwe regeling treedt normaal op 1 juli 2021 in werking. In België hebben vaders en meemoeders recht op tien dagen.
23/09 13u15  Verhaal van 100-jarige veteraan die miljoenen inzamelde wordt verfilmdSir Tom Moore, de 100-jarige Britse veteraan, krijgt na zijn ridderschap nog een aandenken aan zijn hartverwarmende corona-fundraiser. Zijn verhaal wordt verfilmd, en het zal al in 2021 te bekijken zijn.
23/09 13u15  Meer dan 300 aangespoelde walvissen gestorven op TasmaniëVoor de kust van het Australische eiland Tasmanië zijn nog eens 200 aangespoelde walvissen gevonden. Het totale aantal gestrande dieren komt zo op 470.
23/09 13u15  Overvallers rijden bank binnen met bulldozer: ‘Minutenlang op gebouw ingebeukt’Overvallers hebben woensdagochtend een spectaculaire ramkraak gepleegd op een Crelan-filiaal. De dieven gebruikten een bulldozer om de bank binnen te rijden.
23/09 12u15  IJsberg kantelt tijdens beklimming avonturiersDe ervaren avonturier Mike Horn wilde in augustus samen met Fred Roux in Noorwegen een ijsberg beklimmen. Het ging al snel fout toen die kantelde en de mannen in het water terechtkwamen. Ze konden snel worden gered, en laten weten dat hun daden ‘een voorbeeld zijn van hoe het niet moet’. ‘Ik heb getwijfeld of ik deze beelden zou delen, maar ik hoop dat anderen zo van mijn fouten kunnen leren’, zei Horn.
23/09 12u15  Amerikaanse universiteit liet 64 gegoede studenten binnen als ‘wederdienst’De University of California, Berkeley heeft op oneerlijke wijze 64 studenten toegelaten in de voorbije zes jaar. Dat blijkt uit een auditrapport van de staat Californië.
23/09 12u15  Van Gucht: ‘Tempo nieuwe besmettingen lijkt lichtjes af te nemen, om de tien dagen verdubbeling opnames’Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus blijft toenemen, maar het tempo lijkt volgens viroloog Steven Van Gucht de voorbije drie dagen lichtjes af te nemen. Hij roept studenten op om de basisregels te volgen en zo de verspreiding van het virus tegen te gaan.
23/09 12u15  België kleurt rood op Europese kaartDoordat België nu 136 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners telt in de laatste twee weken, kleurt het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) het land rood. De drempel van 120 is overschreden. Daardoor hoort België nu bij de vijf hardst getroffen landen van Europa.
23/09 12u15  Auto wordt gegrepen door trein in AntwerpenAan een spooroverweg in de Antwerpse gemeente Nijlen is woensdagochtend een auto aangereden door een trein. Niemand raakte gewond maar het voertuig is tot schroot herleid. Een passant kon de aanrijding filmen.
23/09 11u15  Cocaïne meer dan ooit beschikbaar in EU, België blijft belangrijkste toegangspoortCocaïne is meer dan ooit beschikbaar in de Europese Unie: in 2018 werd een recordhoeveelheid van 181 ton cocaïne in beslag genomen, 40 ton meer dan in het vorige recordjaar 2017. België blijft de belangrijkste toegangspoort voor cocaïne in Europa, met 53 ton van de drugs die in beslag werd genomen.
23/09 11u15  ‘Christus van Siberië’ opgepakt in RuslandDe Siberische sekteleider Sergej Torop is gearresteerd ‘voor psychologisch geweld’. Al een kwarteeuw verkondigde hij zijn ‘goddelijke missie’.
23/09 11u15  Actiegroep Viruswaarheid betrokken bij anticorona-campagne van BN’ersTientallen BN’ers plaatsten maandagavond een filmpje op Instagram om mee te delen dat ze niet meer meedoen aan de coronamaatregelen. Ze zijn bij elkaar gebracht door Viruswaarheid-oprichter Willem Engel.
23/09 11u15  Loekasjenko heeft eed onaangekondigd afgelegdDe omstreden Wit-Russische staatsleider Aleksandr Loekasjenko heeft vandaag de eed afgelegd voor zijn zesde mandaat als president. Dat melden staatsmedia in Minsk.
23/09 11u15  Nieuwsblog Amerikaanse verkiezingen 2020. Cindy McCain, weduwe van, zal op Biden stemmenVolg hier het meest recente nieuws over de Amerikaanse verkiezingen, bekijk de belangrijkste video’s en lees de eerste analyses en scherpe opinies.
23/09 11u15  Live. Van Gucht: ‘Tempo van stijging lijkt lichtjes af te nemen’Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis wordt opgenomen, blijft, zoals verwacht, verder toenemen. Ook het aantal besmettingen stijgt. Verder gaat ook het aantal sterfgevallen – weliswaar licht – omhoog. Het Nationaal Crisiscentrum geeft om 11 uur meer uitleg tijdens een persconferentie. Volg die hier live.
23/09 11u15  Dit staat op de agenda van de Nationale Veiligheidsraad vandaagDe bubbel van vijf verdwijnt, de Nationale Veiligheidsraad overlegt op dit moment over wat er in de plaats moet komen. Later vandaag worden alle beslissingen bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Dit staat op de agenda.
23/09 10u15  Russisch oppositieleider Navalni ontslagen uit ziekenhuisDe Russische oppositieleider Aleksej Navalni is gisteren ontslagen uit het ziekenhuis in Berlijn, waar hij werd verzorgd na zijn vergiftiging. Dat meldt het Berlijnse Charité-ziekenhuis. Volgens het ziekenhuis is een volledig herstel mogelijk.
23/09 10u15  Formatieblog. Preformateurs gaan om 18.30 uur naar de koningVolg hier de laatste ontwikkelingen over de federale regeringsvorming.
23/09 10u15  LIVEBLOG. UGent start eigen contactopsporingsdienst en schakelt daarvoor 20 personeelsleden inVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
23/09 10u15  Heeft u vandaag al een pen vastgehad?Ooit hebben we het allemaal geleerd, tongpunt uit de mond: letters met een pen op papier zetten, eerst moeizaam en na een tijdje steeds zwieriger. Intussen zijn computers, tablets en smartphones zo alomtegenwoordig, ook in het onderwijs, dat de redactie van De Standaard zich afvraagt of we het nog vaak doen, dat handmatige schrijven.
23/09 09u15  Opnieuw gijzeling in psychiatrisch centrum in AntwerpenOp de Antwerpse Linkeroever heeft in de nacht van dinsdag op woensdag opnieuw een gijzelingsactie plaatsgevonden in het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC). Dat bevestigt het Antwerpse parket.
23/09 09u15  Vijf organisaties roepen scholen op om incassobureaus te bannenVijf organisaties voeren woensdag online actie tegen te hoge schoolkosten. De Vlaamse Jeugdraad, de Vlaamse Scholierenkoepel, Netwerk Tegen Armoede, Samen Tegen Onbetaalde Schoolfacturen en KAJ vragen onder meer een verbod op het gebruik van incassobureaus om onbetaalde schoolfacturen te innen.
23/09 09u15  Overvallers rijden bank binnen met bulldozerOvervallers hebben woensdagochtend een spectaculaire ramkraak gepleegd op een Crelan-filiaal. De dieven gebruikte een bulldozer om de bank binnen te rijden.
23/09 08u15  Al 470 walvissen aangespoeld op Tasmaanse kustVoor de kust van het Australische eiland Tasmanië zijn nog eens 200 aangespoelde walvissen. Het totaal aantal gestrande dieren komt zo op 470.
23/09 08u15  Grote politieactie rond mensensmokkel in Duitse vleesindustrieDe Duitse politie is woensdagochtend op verschillende plaatsen binnengevallen in een onderzoek naar mogelijke mensensmokkel in de vleesindustrie. Zowat 800 agenten namen deel aan de acties in verschillende deelstaten. De actie kwam tot stand toen bleek dat de Duitse vleesindustrie gevoelig was voor coronabesmettingen.
23/09 08u15  Veiligheidsraad vanaf 9 uur: bubbel van vijf gaat op de schopDe Nationale Veiligheidsraad bepaalt een nieuwe marsrichting in de aanpak van de coronacrisis. Ondertussen roepen de Vlaamse decanen geneeskunde op tot dringende actie. ‘De situatie is zeer zorgwekkend.’
23/09 07u15  Eerste opleidingen ‘Eerste hulp bij psychische problemen’ van startIn het Limburgse Zonhoven gaat woensdagavond de eerste van een reeks opleidingen ‘Eerste Hulp bij Psychische Problemen’ van start. Dat meldt Vlaams Parlementslid Vera Jans (CD&V), die in een resolutie had aangedrongen op het project.
23/09 07u15  Eén op de drie Roma in ons land kan niet voorzien in basisbehoeftenEén op de drie Roma en woonwagenbewoners in ons land kan niet voorzien in basisbehoeften, zoals gezond voedsel en verwarming. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van het Europees Bureau voor de Grondrechten (FRA) in zes Europese landen. Gemiddeld leven Roma en woonwagenbewoners in ons land 13 à 14 jaar minder lang in vergelijking met Belgische inwoners. De FRA vraagt daarom dringend meer aandacht voor deze bevolkingsgroepen.
23/09 07u15  LIVEBLOG. Nationale Veiligheidsraad bekijkt omschakeling van crisis- naar risicobeheerVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
23/09 06u15  Verdere stijging van aantal ziekenhuisopnamesHet aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis wordt opgenomen blijft, zoals verwacht, verder toenemen. Ook het aantal besmettingen stijgt. Verder gaat het sterftegetal omhoog, zij het momenteel licht.
22/09 23u15  De bubbel van vijf gaat op de schopDe Nationale Veiligheidsraad bepaalt een nieuwe marsrichting in de aanpak van de coronacrisis. Ondertussen roepen de Vlaamse decanen geneeskunde op tot dringende actie. ‘De situatie is zeer zorgwekkend.’
22/09 23u15  LIVEBLOG. Regionale regering van Madrid waarschuwt voor lockdown voor hele hoofdstadVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
22/09 22u15  Britse parlementsleden steunen gewijzigde wet van Johnson over brexit-akkoordPremier Boris Johnson heeft dinsdag een nieuwe hindernis genomen met zijn wetsontwerp voor de opheffing van een belangrijke bepaling in het akkoord over de exit van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Parlementsleden stemden ermee in dat de wet naar de volgende fase zou gaan, ondanks fel verzet vanuit de EU.
22/09 21u15  Nasa maakt plannen bekend: tegen 2024 vrouw op de maanDe Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa heeft bekendgemaakt dat ze tegen 2024 de eerste vrouw op de maan wil krijgen. Daarvoor stuurt Nasa volgend jaar al een onbemande testmissie naar de maan.
22/09 20u15  Socialisten kapen even formatieOp dit moment vergaderen preformateurs Egbert Lachaert (Open VLD), Conner Rousseau (SP.A) en Paul Magnette (PS) met het oog op een mogelijke reanimatie van de Vivaldi-formatie. De preformateurs hebben tijd tot morgen om een oplossing te zoeken nadat SP.A-voorzitter weigerde om nog met MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez aan tafel te zitten.
22/09 20u15  Nasa maakt plannen voor nieuwe maanlanding bekend: tegen 2024 vrouw op de maanDe Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa heeft bekendgemaakt dat ze tegen 2024 de eerste vrouw en de volgende man op het maanoppervlak wil krijgen. Daarvoor stuurt Nasa volgend jaar al een onbemande testmissie naar de maan.
22/09 18u15  Charles Michel in quarantaine, Europese top wordt uitgesteldEU-voorzitter Charles Michel gaat in quarantaine omdat hij nauw contact had met een veiligheidsagent die nu een positieve coronatest heeft afgelegd. Dat zegt zijn woordvoerder op Twitter. Door die quarantaine wordt de Europese top met een week uitgesteld. Gisteren heeft Michel zich nog laten testen, dat resultaat was negatief.
22/09 17u15  Enkele medewerkers van ‘De ideale wereld’ getroffen door corona: geen vaste sidekicks vanavondDe vorige dagen hebben twee medewerkers van De ideale wereld positief getest op het coronavirus.
22/09 17u15  Bouchez, op zoek naar zijn trofeeIn de strijd om het politieke leiderschap in Franstalig België zoekt Georges-Louis Bouchez (MR) ook een inhoudelijke trofee die het ‘socialistische’ minimumpensioen van 1.500 euro kan evenaren.
22/09 17u15  LIVEBLOG. Europees Raadsvoorzitter Charles Michel in quarantaineVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
22/09 16u15  Boris Johnson kondigt nieuwe coronamaatregelen aan: ‘Misschien voor zes maanden’De Britse premier Boris Johnson waarschuwt dat de verstrengde coronamaatregelen in Engeland misschien tot zes maanden kunnen duren.
22/09 15u15  Facebook blokkeerde ‘per ongeluk’ klimaatgroepenVerschillende klimaatactiegroepen werden tijdelijk geschorst door Facebook. Dat meldt The Guardian. Het bedrijf spreekt van een systeemfout, maar activisten vermoeden een link met de aanleg van een omstreden gaspijpleiding in Canada. De timing van het incident komt erg ongelegen voor de sociaal netwerksite.
22/09 15u15  Boris Johnson kondigt nieuwe restricties aan: ‘Misschien voor zes maanden’De Britse premier Boris Johnson waarschuwt dat de verstrengde coronamaatregelen in Engeland misschien tot zes maanden kunnen duren.
22/09 15u15  18 jaar cel voor de man die Xi ‘machtsgeile clown’ noemdeEen prominente maar ook gehate vastgoedtycoon uit China, Ren Zhiqiang, gaat 18 jaar de cel in. Met ‘Ren het kanon’ achter de tralies is president Xi Jinping weer wat zekerder van almacht tot 2035.
22/09 15u15  Gerechtsdeurwaarders waarschuwen voor mails met valse facturenDe Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders (NKGB) waarschuwt voor een valse mail die in omloop is. In die e-mail wordt door een bepaalde gerechtsdeurwaarder gedreigd met een beslaglegging indien een openstaande som niet wordt betaald. De NKGB raadt ten stelligste af om hierop in te gaan en vraagt om melding te maken van deze valse mail.
22/09 15u15  Formatieblog. Nog geen vergadering met zeven in zichtVolg hier de laatste ontwikkelingen over de federale regeringsvorming.
22/09 14u15  Congolese activist protesteert tegen kolonialisme door artefacten uit musea te stelenDe Congolese activist Emery Mwazulu Diyabanza Siwa Lemba moet voor de rechter verschijnen omdat hij koloniale artefacten uit musea heeft proberen stelen. Hij wil dat de stukken terug naar hun land van herkomst gaan. Ook in het AfricaMuseum in Tervuren werd actie gevoerd. Directeur Guido Gryseels begrijpt de problematiek die Mwazulu aankaart, maar vindt dat er betere manieren zijn. Toch lijkt Mwazulu veel aanhangers te hebben.
22/09 13u15  Vermiste visser gered nadat hij drie dagen in koelbox overleefde op volle zeeEen Indonesische visser overleefde drie dagen in een koelbox nadat zijn boot was gekapseisd. Udin Diman (46) vertrok op 14 september om te gaan vissen, maar keerde nooit terug. Na 24 uur sloeg zijn familie alarm, waardoor de politie een zoektocht startte. Pas na twee dagen zagen ze de man uitgeput en uitgehongerd ronddobberen in de oceaan.
22/09 13u15  Topfavoriete Lotte Kopecky klopt Jolien D’hoore na een millimetersprint op het BK wielrennen voor vrouwenLotte Kopecky volgt Jesse Vandenbulcke op als de nieuwe Belgisch kampioene bij de vrouwen. Na een mistige start reed ze samen met Jolien D’hoore bijna de hele wedstrijd in de aanval.
22/09 13u15  Burgemeester De Clercq legt Overpoort maximumcapaciteit op na drukte: ‘Niet voor herhaling vatbaar’De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) legt de Overpoort een maximumcapaciteit op om de veiligheid te garanderen. Maandagavond werd de uitgaansbuurt overspoeld door studenten die geen rekening hielden met de coronamaatregelen.
22/09 12u15  Bekende Nederlanders komen in opstand tegen coronamaatregelen: ‘Ik doe niet meer mee’Een aantal bekende Nederlanders beloven ‘hun bek niet meer te houden’. Met de hashtag #ikdoenietmeermee roepen ze op tot symbolisch verzet tegen de coronamaatregelen. De actie wordt fel bekritiseerd en komt op een moment dat Nederland kampt met snel stijgende cijfers.
22/09 12u15  Burgemeester De Clercq na drukte Overpoort: ‘Niet voor herhaling vatbaar’Met de start van het academiejaar ging de Gentse Overpoort gisteren voor het eerst in zes maanden weer open. Maar niet alle studenten hielden zich aan de coronaregels. Door de drukte moest de politie ingrijpen.
22/09 12u15  LIVEBLOG. ‘Ruime meerderheid wil corona-app gebruiken’Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
22/09 11u15  'Het is niet enkel de kwestie-Bouchez die de landing tegenhoudt'Kunnen de partijvoorzitters op twee dagen tijd het vertrouwen terugwinnen? Heeft een verstandshuwelijk zoals Vivaldi wel kans op slagen? Journalist Matthias Verbergt analyseerde live de huidige politieke crisis. 'Pas als iedereen aan tafel die regering wil, kunnen er compromissen worden gesloten'
22/09 11u15  Dertig arrestaties en 2.800 controles tijdens Operatie Nachtwacht tegen drugsgeweld in AntwerpenDe Antwerpse lokale politie heeft sinds de start van Operatie Nachtwacht op 4 september al dertig arrestaties verricht tijdens controleacties tegen drugsgeweld en -criminaliteit. Er werden meer dan 2.800 mensen, 2.350 voertuigen en 69 panden gecontroleerd.
22/09 10u15  Rector UGent tegen studenten na drukte Overpoort: ‘Hou het alsjeblieft veel veiliger’Met de start van het academiejaar ging de Gentse Overpoort gisteren voor het eerst in zes maanden weer open. Maar niet alle studenten hielden zich aan de coronaregels. Door de drukte moest de politie ingrijpen.
22/09 10u15  Demir wil everzwijnenbestrijding afdwingen met nieuw planVlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) komt na overleg met de jachtsector, de landbouworganisaties en de natuurverenigingen met een nieuwe aanpak van de everzwijnenpopulatie. De komende maanden wordt de strategie om de overlast te beperken stapsgewijs uitgerold en in regelgeving omgezet.
22/09 10u15  Krijgen we nog een regering? Journalist Matthias Verbergt analyseert de politieke crisis liveVoor wetstraatjournalisten zijn het interessante tijden: nooit eerder lagen zoveel formatiescenario's net buiten handbereik. Zal het Lachaert en Rousseau in een tweede ronde wél lukken? Hebben alle partijen boter op het hoofd? Moeten we niet gewoon verkiezingen houden? En blijven er nog levensvatbare scenario's over? Journalist Matthias Verbergt neemt de laatste verwikkelingen onder de loep en beantwoordt live uw vragen.
22/09 09u15  Reizen naar rode zones vanaf 25 september niet meer verboden, maar strikt afgeradenVanaf 25 september zal het niet langer verboden, maar strikt afgeraden worden om naar rode zones af te reizen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin maandagavond meegedeeld. Daarmee keert Buitenlandse Zaken terug naar de formulering van reisadviezen zoals die voor de coronacrisis bestond.
22/09 08u15  Bijna recordhoeveelheid zee-ijs gesmolten dit jaarDe hoeveelheid zee-ijs die dit jaar na de zomer is overgebleven, is de op een na kleinste hoeveelheid ooit, stelt het Amerikaanse National Snow and Ice Data Centre (NSIDC). Dat punt werd een week geleden bereikt.
22/09 08u15  Koning weigert zelden ontslagEen koning die weigert, wijst op hoogdringendheid, doorgestoken kaart of het gebrek aan een alternatief.
22/09 08u15  LIVEBLOG. Rector UGent tegen studenten na drukte Overpoort: ‘Hou het alsjeblieft veel veiliger’Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
22/09 08u15  Formatieblog. Bart De Wever in Gert Late Night: ‘We maken ze kapot vanuit de oppositie’Volg hier de laatste ontwikkelingen over de federale regeringsvorming.
22/09 08u15  Bart De Wever (N-VA) in Gert Late Night: ‘We maken ze kapot vanuit de oppositie’Volgens Bart De Wever (N-VA) is een Vivaldi-coalitie nog goed mogelijk, maar die regering zal volgens de burgemeester van Antwerpen weinig goeds beloven. ‘Ze hangen aan elkaar met spuug en paktouw’, zei hij maandag tijdens de opnames van Gert Late Night aan de Antwerpse kade.
22/09 07u15  Juridische klacht tegen Europese Commissie om Grieks asielbeleidOxfam en WeMove Europe laken dat de Europese Commissie niet ingrijpt om het asielbeleid van Griekenland bij te sturen. De twee organisaties dienen daarom een juridische klacht in bij het dagelijks bestuur van de Europese Unie.
22/09 07u15  Nieuwsblog Amerikaanse verkiezingen 2020. Biden aan de leiding in peilingen belangrijke 'swing states'Volg hier het meest recente nieuws over de Amerikaanse verkiezingen, bekijk de belangrijkste video’s en lees de eerste analyses en scherpe opinies.
22/09 07u15  Gevangenispersoneel legt voor 48 uur het werk neerIn de Belgische gevangenissen wordt dinsdag vanaf 6 uur ‘s ochtends gestaakt tegen het uitblijven van een akkoord over de versoepeling van de bezoekregels. De 48 urenstaking wordt gesteund door het gemeenschappelijk vakbondsfront.
22/09 07u15  Na grijze start breekt de zon door: tot 26 gradenDinsdag wordt het eerst in verscheidene regio's grijs met mist, maar later breekt de zon overal door, met maxima van 21 tot 26 graden. Dat meldt het KMI. Tegen de avond verschijnen er meer wolkenvelden en tegen het einde van de nacht valt mogelijk een eerste bui.
22/09 07u15  LIVEBLOG. Britse pubs gaan al om 22 uur dichtVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
22/09 06u15  Twee derde gestrande dolfijnen in Australië kon gered wordenOngeveer negentig grienden hebben een massastranding op het Australische eiland Tasmanië niet overleefd. Dat hebben de autoriteiten meegedeeld. Er wordt dinsdag een lastige reddingsoperatie op touw gezet om ongeveer 180 soortgenoten alsnog te redden.
22/09 06u15  Gemiddeld aantal ziekenhuisopnames stijgt tot 50 per dagZowel het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames als het aantal besmetting stijgt verder. Het aantal sterfgevallen blijft op dit moment stabiel.
21/09 23u15  Terechte zege voor Cercle, STVV moet het spel ondergaanCercle wint met 3-0 van STVV en pakt zo zijn derde zege van het seizoen. De basis voor de zege werd gelegd in een sterke eerste helft.
21/09 20u15  Anuna De Wever opgepakt bij klimaatactieZestien activisten, onder wie Anuna De Wever van de Youth For Climate-betogingen, zijn maandagmiddag opgepakt tijdens een klimaatactie in de buurt van het Koninklijk Paleis. De activisten pleiten voor een regering die de klimaatopwarming serieus neemt.
21/09 20u15  Conner Rousseau (SP.A): ‘Laat dit mijn laatste oproep zijn: stop met saboteren’‘Ik ben enorm teleurgesteld dat men een paar dagen voor een akkoord terugkomt op datzelfde akkoord’, reageert preformateur Conner Rousseau (SP.A) in een persconferentie.
21/09 19u15  Zelftests coronavirus niet langer verbodenDe verkoop van zelftests die antistoffen tegen het nieuwe coronavirus detecteren, is niet langer verboden. Dat meldt het federaal geneesmiddelenagentschap (FAGG) maandag. Tegelijkertijd waarschuwt het FAGG wel dat een verkeerde interpretatie van het resultaat de gebruikers een vals gevoel van veiligheid kan geven, of net onnodig ongerust kan maken.
21/09 19u15  Formatieblog. Lachaert en Rousseau moeten woensdag opnieuw verslag uitbrengenVolg hier de laatste ontwikkelingen over de federale regeringsvorming.
21/09 18u15  Koning weigert ontslag van preformateurs Lachaert en RousseauPreformateurs Egbert Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau (SP.A) werden maandag om 17 uur op het paleis verwacht voor hun verslag aan de koning. De koning heeft hun ontslag geweigerd.
21/09 18u15  LIVEBLOG. Steven Van Gucht: ‘Nooit gezegd dat dit “slechts een griep” is’Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
21/09 17u15  Race tegen de tijd om honderden gestrande dolfijnen te reddenOp het Australische eiland Tasmanië zijn ongeveer 270 grienden gestrand. Experts zijn onderweg om te proberen de dieren, die tot de grootste dolfijnachtigen behoren, te redden.
21/09 17u15  Oom Ilias aangehouden op verdenking van ontvoeringDe 12-jarige Ilias uit Mortsel is zondag teruggevonden in de Waalse gemeente Steenkerke, in het gezelschap van zijn 26-jarige oom. Die laatste is nu door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking ontvoering, bevestigt het Antwerpse parket.
21/09 17u15  En zo komt de bal opnieuw bij Open VLD te liggenHoe trouw is Open VLD aan zusterpartij MR? Die vraag zal door de Wetstraat zinderen, mocht straks het Vivaldischip helemaal kapseizen.
21/09 17u15  Formatieblog. Lachaert en Rousseau naar koningVolg hier de laatste ontwikkelingen over de federale regeringsvorming.
21/09 16u15  Honderden grienden gestrand op Australische eiland TasmaniëOp het Australische eiland Tasmanië zijn ongeveer 270 grienden gestrand. Experts zijn onderweg om te proberen de dieren, die tot de grootste dolfijnachtigen behoren, te redden.
21/09 16u15  De man die in de kleerkast van elke sportieveling hangtRobert W. Gore is overleden op 83-jarige leeftijd. De man, die zich liever Bob liet noemen, hangt waarschijnlijk in uw kleerkast. In 1969 vond hij immers het textiel Gore-Tex uit dat vaak gebruikt wordt voor onder meer regen- en sportkleding.
21/09 16u15  LIVEBLOG. 22 besmettingen in Europacollege Brugge, 350 studenten in quarantaineVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
21/09 16u15  Formatieblog. Bouchez: ‘Nee, ik ben niet de oorzaak van de crisis’Volg hier de laatste ontwikkelingen over de federale regeringsvorming.
21/09 15u15  Massale olifantensterfte veroorzaakt door toxines in water, zegt BotswanaDe plotse dood van honderden olifanten is volgens de Botswaanse overheid veroorzaakt door gifstoffen in waterpoelen.
21/09 15u15  Tientallen ballonnen ontploffen op verjaardagsfeest Indiase premierDe Indiase premier Narendra Modi verjaart op 17 september, maar zijn verjaardag wordt een week lang gevierd. In het disctrict Chennai ging het volledig mis, toen met gas gevulde ballonnen ontploften toen iemand vuurwerk afstak.
21/09 15u15  Online onderwijsplatform UGent lag uur lang plat bij start academiejaarDe Universiteit Gent opende het academiejaar op een valse noot: het digitaal studentenportaal Ufora lag er maandagochtend al meteen een uur uit. ‘Zeer vervelend’, reageert de universiteit.
21/09 14u15  Ballonnen ontploffen op verjaardagsfeest Indiase premierDe Indiase premier Narendra Modi verjaart op 17 september, maar zijn verjaardag wordt een week lang gevierd. In het disctrict Chennai ging het volledig mis, toen met gas gevulde ballonnen ontploften toen iemand vuurwerk afstak.
21/09 14u15  Kritiek op Zwitserse investeringsplannen gevechtsvliegtuigen: ‘Wie is onze vijand?’Het neutrale Zwitserland wil miljarden uitgeven aan nieuwe straaljagers. Tegenstanders vinden dat niet nodig omdat het land 200 jaar voor het laatst deelnam aan een buitenlandse oorlog. Bovendien heeft het op dit moment geen vijanden. Voorstanders beargumenteren dat een sterk leger dat net in stand houdt.
21/09 14u15  De scoutsgroep die werd opgericht om prins Filip Nederlands te lerenToen koning Filip (60) nog op de lagere school zat, heeft zijn oom koning Boudewijn speciaal voor hem een scoutsgroep opgericht, om hem Nederlands te leren. In de nieuwe documentaire reeks ‘Filip van België’ op Canvas getuigt vanavond een van de andere welpen. ‘Ik denk dat ze Filip soms lieten winnen om zijn zelfvertrouwen op te krikken.’
21/09 14u15  Welke coalities zijn denkbaar zonder de MR?Als de SP.A volhoudt niet te willen regeren met de MR, betekent dat niet noodzakelijk dat er verkiezingen komen. Al krimpt het aantal werkbare opties.
21/09 13u15  Advocaat: ‘Ilias en zijn oom hadden afgesproken om te gaan bushcraften’De twaalfjarige Ilias en zijn oom Benyamine E.M. hadden afgesproken om samen te gaan ‘bushcraften’, dat is kamperen in de natuur met zoveel mogelijk natuurlijke middelen. Dat zegt de advocaat van Benyamine E.M., Ergün Top.
21/09 13u15  Virologen zijn coronamoe: ‘Mensen denken dat wij betaald worden om in de studio te zitten’Ook de experten lijden aan coronamoeheid, maar dan letterlijk. Al ruim een half jaar is het alle hens aan dek, met werkdagen van gemakkelijk 16 uur en amper een vrije dag. ‘Pas op, we klagen niet’, zegt Marc Van Ranst. ‘Maar het is erg dat er mensen zijn die denken dat wij betaald worden om bij VRT of VTM in de studio te gaan zitten.’
21/09 13u15  Vivaldi ligt helemaal aan diggelenDe Vivaldi-constructie ligt helemaal op apegapen. SP.A wil enkel met Vivaldi verder zonder de MR, wat betekent dat CDH de plaats moet innemen. Maar dat zal dan zonder Lachaert (Open VLD) als preformateur zijn. Hij geeft zijn opdracht wellicht straks terug aan de Koning
21/09 12u15  SP.A wil enkel met Vivaldi verder zonder de MRDe Vivaldi-constructie ligt helemaal op apegapen. SP.A wil enkel met Vivaldi verder zonder de MR, wat betekent dat CDH de plaats moet innemen. Lachaert gooit de handdoek als Vivaldi deze namiddag niet gereanimeerd geraakt.
21/09 12u15  ‘Het virus circuleert nu het sterkst onder tieners’De coronacijfers in ons land blijven stijgen. Vooral onder tieners en twintigers circuleert het virus sterk, al stijgen ook de cijfers onder vijftigerplussers. ‘We verwachten in de toekomst meer ernstige gevallen’, waarschuwt het Nationaal Crisiscentrum. ‘Respecteer de zes gouden basisregels.’
21/09 12u15  Formatieblog. SP.A wil enkel nog zonder MR in regeringVolg hier de laatste ontwikkelingen over de federale regeringsvorming.
21/09 11u15  Vooruit slaat terug naar SP.A: tijdelijke naamsverandering naar KolruitIn een nieuwe demarche in de strijd tussen Vooruit en SP.A, en binnenkort eveneens Vooruit, verandert het Gentse kunstencentrum zijn naam naar Kolruit.
21/09 11u15  LIVE. Crisiscentrum geeft persconferentie over coronavirusDe coronacijfers in ons land blijven stijgen. Het totaal aantal besmettingen overschrijdt intussen de kaap van 100.000. Om 11 uur geeft het Crisiscentrum meer uitleg op een persconferentie. U kunt die hierboven live volgen.
21/09 11u15  Politie onderzoekt schietincident op LinkeroeverIn de Vlaamshoofdlaan op Linkeroever heeft zondagavond een schietincident plaatsgevonden. Allicht werd een auto onder vuur genomen met een alarmpistool.
21/09 10u15  Koninklijk gezin volgt coronamaatregel in stijl met mondmaskers van MagritteKoning Filip (60) en koningin Mathilde (47) hebben meegedaan aan autoloze zondag in Brussel met wel erg opmerkelijke mondmaskers. Zo poseerden met een print van surrealistische schilderijen van René Magritte. Ook zoon Emmanuel (14) en dochter Eléonore (12) verschenen met zo’n aangepast mondmasker. Gabriël hield het bij een neutraal wegwerpexemplaar. Oudste dochter en troonopvolgster Elisabeth (18) miste het familie-uitje omdat ze in Elsenborn in de Oostkantons op militair kamp is.
21/09 10u15  LIVEBLOG. Nieuw Brussels testcentrum voor 1.400 testen per dag opent de deurenVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
21/09 08u15  Opkomst na eerste dag referendum Italië op ruim 30 procentNa de eerste van twee verkiezingsdagen in Italië heeft 30 procent van de 51,6 miljoen stemgerechtigden zijn stem uitgebracht. Het land stemt zondag en maandag voor lokale verkiezingen en in een referendum over het aantal zetels in het Italiaanse parlement.
21/09 08u15  Vermoedelijke afzender van gifbrief aan Witte Huis opgepaktDe Amerikaanse autoriteiten hebben een vrouw opgepakt die ervan verdacht wordt dat ze een brief met het gif ricine naar het Witte Huis heeft verstuurd. Dat berichten Amerikaanse media zondag.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

17x Wilmes slaat terug: ‘Experts vertroebelen boodschap met hun kritiek’26/09 10u15 - De Standaard: Premier Sophie Wilmès begrijpt niet dat verschillende leden van adviesorgaan Celeval kritiek hebben op de maatregelen die woensdag door de overheid werden aangekondigd. Ook de andere experts zouden hun tijd in de media beter gebruiken om de basisregels verder te verspreiden, vindt Wilmès.
13x ‘Trump gaat Amy Coney Barrett nomineren voor Hooggerechtshof’26/09 08u15 - De Standaard: Amerikaans president Donald Trump zal Amy Coney Barrett zaterdag voordragen om de overleden Ruth Bader Ginsburg te vervangen in het Hooggerechtshof. Dat melden verschillende Amerikaanse media.
13x Vivaldi op zoek naar corona­commissaris25/09 23u15 - De Standaard: De nieuwe federale regering moet snel knopen doorhakken in het weifelende coronabeleid. Een belangrijke rol daarbij is weggelegd voor een ‘coronacommissaris’.
12x Al meerdere gewonden aan kust door storm Odette25/09 22u15 - De Standaard: De eerste najaarsstorm Odette heeft vooral al schade aangericht aan de kust. Zo zijn er op verschillende plaatsen cabines kapotgewaaid op strand. In Middelkerke raakte een man zwaargewond.
11x Omstaanders kunnen luchtballon redden die dreigt te crashen26/09 14u15 - De Standaard: Een luchtballon dreigde deze week te crashen op een schooltje in het Nederlandse Nijkerk. Een groep omstaanders liet dat niet gebeuren en kon de ballon en de opvarenden redden. Bekijk de reddingsactie in de video hieronder.
11x Wilmès slaat terug: ‘Experts vertroebelen boodschap met hun kritiek’26/09 11u15 - De Standaard: Premier Sophie Wilmès begrijpt niet dat verschillende leden van adviesorgaan Celeval kritiek hebben op de maatregelen die woensdag door de overheid werden aangekondigd. Ook de andere experts zouden hun tijd in de media beter gebruiken om de basisregels verder te verspreiden, vindt Wilmès.
11x Meerdere gewonden aan kust door storm Odette26/09 09u15 - De Standaard: De eerste najaarsstorm Odette heeft vooral schade aangericht in West- en Oost-Vlaanderen. Aan de kust zijn er op verschillende plaatsen cabines kapotgewaaid op strand, een ponton kwam zelfs los. In Middelkerke raakte een man zwaargewond, in Alveringem geraakten drie brandweermannen gewond.
11x Gemiddeld aantal nieuwe besmettingen per dag stijgt met 40 procent in een week26/09 08u15 - De Standaard: Het gemiddelde aantal geregistreerde coronabesmettingen per dag is in de periode van 16 tot 22 september gestegen tot 1.541. Dat blijkt zaterdag uit de voorlopige gegevens op het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat om een stijging met 40 procent tegenover de zeven dagen ervoor.
10x Rudy Demotte stopt met lokale politiek26/09 15u15 - De Standaard: De socialist en oud-burgemeester van Doornik, Rudy Demotte, heeft vrijdag zijn ontslag aangekondigd als gemeenteraadslid van Doornik, meldt Sudpresse. De voorzitter van het parlement van de Franse gemeenschap zal niet op de lijst van de PS staan voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2024.
10x Verschillende gewonden na doortocht storm Odette, brandweer overstelpt26/09 09u15 - De Standaard: De eerste najaarsstorm Odette heeft vooral schade aangericht in West-Vlaanderen. Aan de kust zijn er op verschillende plaatsen cabines kapotgewaaid op strand, een ponton sloeg zelfs los. In Middelkerke raakte een man zwaargewond, in Alveringem werden drie brandweermannen geraakt door een omvallende boom.

Statistieken

Artikels:
28876
Gelezen:
5801
Aantal lezers nu:
69


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven