zaterdag 11 juli 2020, week 28


U bent nu hier: Meer nieuws van Trouw

Laatste updatecontrole: vandaag om 14u45
 

Trouw

Verbergen Tonen
11/07 14u15  De wanhoop van een gezin op drift Honger, angst voor mortiervuur en kou die overal doorheen dringt. Hasan Nuhanovic beschrijft in ‘De tolk van Srebrenica’ hoe zijn familie in de jaren voor de val van de enclave moest overleven in de bossen van Oost-Bosnië. De geschiedenis voordat Dutchbat kwam.
11/07 14u15  Rutte: ‘Het boek Srebrenica gaat nooit dicht’ Srebrenica voelt ‘alsof het gisteren gebeurd is’, zo zei premier Mark Rutte in de videoboodschap bij de herdenking, deze zaterdag in Potocari.
11/07 13u15  De spelers zijn uitgeput, maar de commercie bepaalt in het voetbal Wie dacht dat de voetbalwereld tot bezinning was gekomen in coronatijd en dat het allemaal een onsje minder zou worden heeft het mis. Er zijn veel zorgen over de propvolle kalender van het komend seizoen.
11/07 12u15  Deze Nederlander moest onderduiken toen hij op Oost-Timor de eerste coronapatiënt bleek De Nederlandse adviseur Bas Boonstoppel was de eerste coronapatiënt in Oost-Timor. Zijn ziekte leidde tot grote paniek, diplomatieke druk en een tocht naar de bergen. Tot hij werd opgenomen in de kliniek.
11/07 12u15  De overburen parkeren hun auto steeds voor ons huis Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.
11/07 11u15  Van drie weken Sri Lanka naar een weekje camping in Heeg Geplande reizen naar Spanje, Griekenland of Sri Lanka konden niet doorgaan, dus strijken Nederlanders neer op een camping in Heeg.
11/07 10u15  Op zoek naar een verdwenen vriend Dutchbatter Serge Janssen sluit in Srebrenica vriendschap met de jonge Esmir. Als hij hem terug wil vinden, ontdekt hij wat hij al vreesde: Esmir is vermoord.
11/07 10u15  Rust en natuur, dat zoeken Nederlanders deze coronazomer in eigen land In deze coronazomer kiezen veel mensen voor een vakantie in eigen land, en dan het liefst in de natuur. Amsterdammers boeken graag huisjes in Drenthe, Hagenaars in Gelderland en Rotterdammers in Friesland.
11/07 09u15  Democraten geschokt na ‘overboord gooien democratische waarden’ door Trump De Amerikaanse president Donald Trump heeft de gevangenisstraf van zijn vriend, oud-adviseur en ex-campagnemedewerker Roger Stone kwijtgescholden.
11/07 08u15  Mijn boodschap voor Rutte: koop een helm zondag Het was me een week! Ik vloog tussen zeven Europese hoofdsteden, ontmoette de internationale pers en mensenrechtenorganisaties, werd uitgejoeld, met eieren bekogeld in Boedapest en in Malta zwaar bedreigd. Maar nog weet ik niet zeker of mijn missie succesvol is geweest. Kon ik deze regeringsopdracht weigeren?
11/07 08u15  Oefen in dood zijn: heb eens 2 maanden geen mening! Eerdere afleveringen teruglezen? Deze vindt u hier.
11/07 01u15  Door corona bleven er dit jaar minder scholieren zitten Omdat docenten tijdens de corona-lockdown in het voortgezet onderwijs minder konden toetsen, zijn ze soepel in de beoordeling van de leerlingen. Resultaat: er zijn dit schooljaar minder zittenblijvers.
10/07 22u15  Lara van Ruijven was te bescheiden voor haar palmares Shorttrackster Lara van Ruijven is overleden aan de gevolgen van een auto-immuunreactie. Dat heeft schaatsbond KNSB vrijdagavond bekendgemaakt.
10/07 22u15  Kabinet legt werk omstreden fraudeteam van Belastingdienst stil Het kabinet grijpt hard in bij de Belastingdienst en zet het werk van het omstreden fraudeteam voorlopig op de pauzestand.
10/07 21u15  Shorttrack- kampioene Lara van Ruijven (27) overleden Shorttrackster Lara van Ruijven is overleden aan de gevolgen van een auto-immuunreactie. Dat maakte schaatsbond KNSB vanavond bekend.
Laatste update: vandaag om 14u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
10/07 20u15  Honderden doden in IS-kampen: Wat betekent dat voor de Nederlanders?Recentelijk zijn in Syrische gevangenkampen voor IS-vrouwen honderden mensen overleden, onder wie kinderen. De Verenigde Naties vragen aandacht voor de erbarmelijk omstandigheden waarin ze leven.
10/07 20u15  Met Froome telt voor Sylvan Adams maar één ding: de Tour winnenNa de maan, Messi en Madonna is Chris Froome het nieuwe visitekaartje van Sylvan Adams, de eigenaar van de wielerploeg Israel Start-Up Nation. Groot denken doet de rijke zakenman al zijn hele leven.
10/07 19u15  Bizarre tijden, bizarre koersenHet is een ontwikkeling die opvalt in een tijd dat een Covid-19-pandemie de wereld teistert: de effectenbeurzen lijken zich weinig aan te trekken van het virus. En ook niet van een lockdown.
10/07 18u15  De CDU-top wil een vrouwenquotum, en dat ligt gevoeligBinnen de CDU-top vond deze week een kleine revolutie plaats. Althans, vooralsnog op papier, wil de partij een vrouwenquotum invoeren.
10/07 17u15  Een voorbeeld van erfgoed dat continu bekritiseerd moet wordenDe zwarte beeltenis die deze week van een Amsterdamse gevel werd gehaald wegens racisme is een moderne en atypische interpretatie van een antieke ‘gaper’. In andere steden nemen inwoners vooralsnog geen aanstoot aan de bruine of zwarte beelden.
10/07 17u15  Van Srebrenica tot Morricone: de tv raakteHet was een verre van kabbelend zomertelevisieweekje; meer een donkere poel waarin onderwerpen uit de diepte opborrelden en indruk maakten. De val en genocide van Srebrenica natuurlijk, waaraan verschillende programma’s 25 jaar na dato herinnerden. De schaamte en onmacht waarmee die Nederlandse militairen van Dutchbat al 25 jaar leven, kroop via Coen Verbraaks interviews onder mijn huid. ‘s Nachts knarste ik een stukje van mijn kies af.
10/07 17u15  Nederland en de Caribische landen steggelen verder over steunHet conflict tussen de Caribische landen in het Koninkrijk en Nederland is nog verre van opgelost.
10/07 16u15  Maakt Nederland kans met aanklacht tegen Rusland voor het Europees Hof?Nederland klaagt Rusland aan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) vanwege zijn rol in het neerhalen van vlucht MH17. Daarmee voert Nederland de druk op Rusland op, dat al jaren het onderzoek en het proces tegen de verdachten frustreert.
10/07 16u15  Nieuw EU-begrotingsvoorstel Charles Michel, zijn de ‘zuinige vier’ tevreden?‘EU-president’ Charles Michel schaaft iets af van de meerjarenbegroting, maar het corona-herstelfonds blijft op 750 miljard staan. Nieuw is een brexit-reservefonds van 5 miljard euro.
10/07 15u15  Banken zijn net zo weinig bestand tegen een crisis als vóór 2008Beter bestand tegen economische tegenwind? Helemaal niet, ontdekken Nederlandse onderzoekers: banken zijn nog net zo fragiel in een crisis als vóór de kredietcrisis van 2008.
10/07 15u15  Onze vrienden zijn vast jaloers op ons dure huisEtiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.
10/07 13u15  U weet precies waar de flitspaal staat? Met dit verplaatsbare exemplaar straks niet meerIn onder meer Tilburg en Rotterdam wordt de komende maanden geëxperimenteerd met verplaatsbare flitspalen of palen zonder camera.
10/07 13u15  Londense makelaars krijgen ineens veel telefoontjes uit +852Sinds premier Boris Johnson vorige week de deur openzette voor Hongkongers die aan de macht van China willen ontsnappen, zijn vooral welgestelde Hongkongers op zoek naar een huis in Londen.
10/07 13u15  De vrije geest van Hongkong is getemd, China kijkt alweer verderMet een nieuwe wet en de komst van veiligheidsdiensten heeft Peking de tot nu toe vrije stad Hongkong in zijn greep gekregen. Waar stopt de Chinese machtsuitbreiding?
10/07 12u15  Wetsvoorstel moet Unilever en Shell in Nederland houdenEen aanpassing in de wet op de dividendbelasting zou de plannen van Unilever, en mogelijk Shell, om te verhuizen naar het Verenigd Koninkrijk weleens kunnen dwarsbomen.
10/07 12u15  Directeur turnbond: ‘Onze sport moet door een pedagogische wasstraat’Een nieuwe documentaire zorgt voor nieuwe verhalen over misstanden in het topturnen. KNGU-directeur Marieke van der Plas werkt aan cultuurverandering in haar sport, ook internationaal.
10/07 12u15  Klaar met excuses? Daar is de volgende kwestie: de klimaatschuldNiet verstandig, noemde premier Rutte het aanbieden van excuses voor het slavernijverleden vorige week. Het zou meer kwaad doen dan goed, toenemende polaris­­ering in de samenleving. Rond het debat hierover klonk ook vermoeiend gezucht: we zijn wel een beetje klaar met die excuses voor historische schuld. Het leven is nu, de daders zijn dood.
10/07 11u15  Myrthe (19) is straatintimidatie zat, maar het verbod laat op zich wachtenMyrthe van der Houwen uit Enschede was het zat om steeds lastig te worden gevallen op straat. Ze startte een petitie die duizenden keren werd ondertekend. Maar de aanpak van straatintimidatie blijft een ingewikkelde kwestie.
10/07 11u15  De coronawet is flink uitgekleed, maar laat nog maanden op zich wachtenVan de oorspronkelijke omstreden coronawet is alleen nog een ‘raamwerk’ over. De Tweede Kamer krijgt meer invloed bij beslissingen over de inperking van de bewegingsvrijheid.
10/07 10u15  Kerken zijn slechts een fractie van de rijksmonumenten, maar slurpen subsidieEr zijn relatief weinig monumentale godshuizen, toch kost hun onderhoud het meeste geld.
10/07 10u15  Lokale bestuurders in opstand tegen overlast van SchipholHet verzet van bestuurders in provincies en gemeenten tegen de overlast van het vliegverkeer rond Schiphol groeit. Veel gemeenten spreken zich uit, in steeds kritischer bewoordingen.
10/07 09u15  ‘Racisme!’ Ineens was ik in debatEerdere afleveringen teruglezen? Deze vindt u hier.
10/07 08u15  Kerken zijn slechts een fractie van de rijksmonumenten, maar krijgen miljoenen subsidieEr zijn relatief weinig monumentale godshuizen, toch kost hun onderhoud het meeste geld.
10/07 08u15  Een zeperd voor president Trump, respijt voor politicus TrumpOf Trump winnaar is of verliezer, nu het Hooggerechtshof heeft geoordeeld over zijn belastingaangiftes? Het is maar hoe je ernaar kijkt.
10/07 08u15  Maar weinigen lijken om het monument te geven dat onze taal isOp een borrel sprak ik een collega-schrijver die als lerares Nederlands werkt op een vmbo-school. Ze vertelde dat er, zacht gezegd, weinig animo voor het vak was, terwijl met name de lees- en schrijfvaardigheden van de leerlingen ontstellend beroerd waren. “Ze willen allemaal ondernemer worden en heel veel geld verdienen.” Ik moest lachen, omdat die ondernemertjes in spe straks dus tonnen kwijt gaan raken aan communicatieadviseurs en tekstschrijvers.
10/07 01u15  Een klein deel van de rijksmonumenten slokt een groot deel van de subsidie op: de kerkenEr zijn relatief weinig monumentale godshuizen, toch kost hun onderhoud het meeste geld.
10/07 01u15  De Eusebiuskerk restaureren is schreeuwend duur, maar dan heb je ook watKerken vormen slechts een klein deel van alle rijksmonumenten, maar ze nemen een grote hap uit het subsidiebudget. Kijk naar de Arnhemse Eusebiuskerk. Dat kreeg miljoenen aan subsidie en had die ook hard nodig.
10/07 00u15  Schrikken voor Oklahoma: de helft van de staat is nog steeds een indianenreservaatHet ene moment denk je in Tulsa, Oklahoma te wonen, het volgende ben je ingezetene van een Indianenreservaat. Dat is voor 1,8 miljoen inwoners van Oklahoma de juridische werkelijkheid na een uitspraak van het Hooggerechtshof, die het Creek reservaat in ere herstelt.
09/07 23u15  President Trump haalt een zeperd, politicus Trump krijgt respijtOf Trump winnaar is of verliezer, nu het Hooggerechtshof heeft geoordeeld over zijn belastingaangiftes? Het is maar hoe je ernaar kijkt.
09/07 21u15  Trump mag aangiftes niet geheimhouden, omdat hij toevallig president isDe president staat niet boven de wet als het gaat om zijn persoonlijke financiën. Dat heeft het Hooggerechtshof van de VS donderdag bepaald.
09/07 20u15  In een klap telt Nederland 2500 stekkerauto’s extra, met dank aan omstreden subsidieHet loopt storm op de subsidieregeling voor elektrische auto’s. Een korting werkt, maar het is een dure maatregel voor klimaatbeleid.
09/07 19u15  Hij was wat verwarrend, die benefietavond voor SurinameDe studio, het moet gezegd, zag er gewéldig uit. Kunnen ze dit niet vaker doen in Hilversum, al die kleuren en planten, en niet alleen wanneer mensen geld inzamelen voor het tropische Suriname?
09/07 18u15  Gasten blijven huiverig, 2020 is een dramatisch jaarHorecazaken gaan weer open. Maar de crisis is nog lang niet voorbij en er zijn veel faillissementen te verwachten.
09/07 17u15  Uitfans zijn voorlopig niet welkom in de voetbalstadionsAlleen supporters van de thuisclub zijn welkom als het betaalde voetbal weer begint.
09/07 16u15  Als het virus opleeft, speelt toeval daarbij een grote rolHet coronavirus is nog lang niet verslagen, ook niet Europa, zo blijkt uit recente uitbraken. Wat kan Nederland daarvan leren?
09/07 15u15  Makelaar spint nog altijd garen bij woningmarkt - nog welDe woningmarkt heeft nauwelijks last van de coronacrisis, blijkt uit cijfers van makelaars. Of dat ook zo blijft, is onzeker.
09/07 15u15  Het conflict over hulp aan Caribische eilanden nadert zijn kookpuntDe premiers van Curaçao, Sint-Maarten en Aruba zijn van plan om vrijdag premier Rutte persoonlijk te vertellen waarom ze niet akkoord gaan met de hervormingseisen.
09/07 14u15  De woningmarkt draait gewoon door. Nóg welDe woningmarkt heeft nauwelijks last van de coronacrisis, blijkt uit cijfers van makelaars. Of dat ook zo blijft, is onzeker.
09/07 14u15  ‘Stop met gillen’ zei de agent die op de nek van George Floyd zatDe Amerikaan George Floyd, die stikte vanwege politiegeweld, zei twintig keer ‘ik krijg geen adem', blijkt uit vrijgegeven bewijsmateriaal.
09/07 13u15  De toeristen blijven weg, en dus zien stropers hun kans schoonHet Masai Mara wildpark in Kenia ligt er verlaten bij, nu de toeristen vanwege de coronacrisis wegblijven. De gevolgen zijn verstrekkend. Inkomsten uit entreegelden vallen weg en stropers zien in de stilte hun kans schoon.
09/07 12u15  Het regent, dus mogen we nu weer langer douchen?Het dreigende watertekort is afgewend, maar droog is het nog steeds.
09/07 12u15  Succesmusical ‘Hamilton’ nu te zien via streaming: Lin-Manuel Miranda rapt alsof er geen morgen bestaatHiphopmusical ‘Hamilton’ trok al vijf jaar uitverkochte zalen op Broadway. Nu is hij te streamen op Disney Plus. Wat maakt de productie zo'n fenomeen?
09/07 12u15  Britse oud-turnsters verklaren: We werden geslagen, uitgehongerd of opgeslotenDe beerput van het internationale turnen gaat nog wat verder open. Na verklaringen van turnsters stelt nu ook de Britse bond een onderzoek in.
09/07 11u15  De erfenis van Srebrenica, het schrijnende traumaWat is de erfenis van Srebrenica, het ergste naoorlogse bloedbad in de Europese geschiedenis? Zaterdag wordt de massamoord op duizenden Bosnische moslimmannen en jongens herdacht.
09/07 11u15  Ik zeg, weg met die standbeeldenGeef mij liever een lintje of zet mij in de canon van Nederland dan mij te vereeuwigen in een standbeeld. Niet dat ik bang ben dat mijn standbeeld ooit van zijn sokkel zal worden getrokken. Goede daden verdienen een standbeeld en mijn geweten is puur en zuiver en ik dien de maatschappij. Maar was dat ook niet wat Jan Pieterszoon Coen, generaal van Heutsz, Piet Hein, Michiel de Ruyter en andere historische figuren in hun tijd dachten?
09/07 10u15  Het boerenprotest gaat een grimmige fase inHet boerenprotest is een nieuwe fase ingegaan, met onaangekondigde demonstraties en een actie tegen een individu.
09/07 10u15  Agent Gert Jan de Jonge ging knock-out door een klap op het achterhoofd: ‘Het voelt als falen’Een klap op het achterhoofd door een deelnemer aan een trouwstoet deed politieagent Gert Jan de Jonge augustus vorig jaar knock-out gaan. De agent ondervindt nog altijd last van de slag. Vandaag doet de rechter uitspraak tegen verdachte Shahid B.
09/07 09u15  En die moorden op blanke boeren dan?Al enkele nachten, de laatste weken, word ik door het geluidssignaal van mijn smartphone gewekt. Ping! Meestal gevolgd door nog een of meerdere geluidssignalen. Om 03.53 in de nacht rollen de afschrikwekkende berichten via Messenger binnen. Nu ik weet wat me te wachten staat, wacht ik wel tot de ochtend om dit horrorkabinet vol gegevens, foto’s en links naar persberichten voorzichtig te ­betreden. Mijn smartphone leg ik bovendien nu ’s nachts in een andere kamer.
09/07 08u15  Een eigenaardig wezen: de Pieterus OmzigtusEerdere afleveringen teruglezen? Deze vindt u hier.
09/07 01u15  Boerenprotest gaat grimmige fase inHet boerenprotest is een nieuwe fase ingegaan, met onaangekondigde demonstraties en een actie tegen een individu.
09/07 01u15  Het virus grijpt wereldwijd steeds onbeheersbaarder om zich heenHet aantal coronabesmettingen wereldwijd blijft maar stijgen. Daarmee stijgt ook de kans dat het virus weer terugkeert in landen waar het nu bedwongen lijkt.
08/07 23u15  Merkel waarschuwt EU voor ‘terugkeer van nationalisme’De eerste buitenlandse reis van de Duitse bondskanselier sinds het begin van de pandemie voert haar naar het Europees Parlement in Brussel.
08/07 22u15  Grote groep boeren verzamelt zich bij Wijster, ook met tractorenIn de buurt van het Drentse Wijster verzamelen zich woensdagavond veel boeren om te demonstreren. De politie bevestigt dat.
08/07 22u15  Serviërs boos op president Vucic vanwege zwalkend coronabeleidEerst ging heel Servië op slot, maar vanwege verkiezingen was alles ineens weer mogelijk. Dat heeft geleid tot een nieuwe virusuitbraak en woede onder de bevolking.
08/07 21u15  Gearresteerde boeren krijgen steun van bonte coalitie van boze burgersDoor met een omgekeerde Nederlandse vlag heen en weer te zwaaien begroet ze een groepje boeren die het politiebureau in Assen verlaat. “Blauw, wit, rood, Nederland in nood”, zegt ze. Waarom de 52-jarige Anneke de Weelde hier is? “Om op te komen voor de gearresteerde boeren, en ja, de toekomst van Nederland.”
08/07 20u15  “Dit krijgt trekken van een anti-democratische beweging”Verontwaardiging in de Kamer over de blokkade waardoor minister Schouten (Landbouw) haar werkbezoek moest afbreken. Volgens D66-Kamerlid Tjeerd de Groot krijgt de actiegroep Farmer Defence Force trekken van een ‘anti-democratische beweging’. Maar de Kamer is ook verdeeld over de acties.
08/07 20u15  Eikenprocessierups zorgt dit jaar voor minder overlastHet lijkt dit jaar mee te vallen met de overlast door de eikenprocessierups. Een grote overlastpiek zoals vorig jaar, blijft tot nu toe uit.
08/07 20u15  Het omstandereffect: niet alleen de mens kent het, de rat ookEen rat is behulpzaam. Maar andere ratten weerhouden hem in actie te komen, net als bij de mens.
08/07 19u15  CDA-stemming moet over wegens fraudegevaarEen hacker kon valse stemmen uitbrengen bij de verkiezingen die het CDA organiseert voor een nieuwe lijsttrekker. De partij past de procedure aan.
08/07 18u15  CDA doet lijsttrekkersverkiezing over vanwege onveilig stemsysteemHet CDA gaat de lijsttrekkersverkiezing overdoen, vanwege een onveiligheid in het stemsysteem.
08/07 18u15  Banken gaan vanaf nu samen strijd aan tegen witwassenBanken gaan hun klantgegevens, geanonimiseerd, op één hoop gooien om zo sneller criminele patronen te ontdekken.
08/07 18u15  Mantelzorger in loondienst zorgt voor opschuddingDe Limburgse zorggroep Cicero heeft sinds vorig jaar mantelzorgers in loondienst. Volgens critici brengt dit het vrijwillige karakter van mantelzorg in gevaar.
08/07 18u15  Golf van nieuwe arrestaties dieptepunt voor Russische persvrijheidDe voormalig journalist Ivan Safronov is dinsdag gearresteerd op verdenking van hoogverraad. Weer een dieptepunt in de aanval op de Russische persvrijheid.
08/07 17u15  ‘Het klimaatakkoord is geen supermarkt waar je selectief uit kunt winkelen’Ed Nijpels heeft zich gestoord aan de manier waarop de Tweede Kamer onlangs bijstook van biomassa taboe verklaarde. “Als je een maatregel niet wilt, dan moet je ook met een alternatief komen.”
08/07 17u15  Werknemers ontslaan via nieuwe wet blijkt verrassend moeilijk in de rechtszaalEen nieuwe ontslaggrond moest het voor werkgevers makkelijker maken om werknemers via de rechter te ontslaan. Maar daar blijft in de rechtszaal tot nu toe weinig van over.
08/07 16u15  De arrestatie van Ivan Safronov is een nieuw dieptepunt voor Russische persvrijheidDe voormalig journalist Ivan Safronov is dinsdag gearresteerd op verdenking van hoogverraad. Weer een dieptepunt in de aanval op de Russische persvrijheid.
08/07 15u15  RIVM: een enkeling verspreidt coronavirus door de luchtVolgens een studie van het RIVM scheiden sommige besmette mensen zoveel virus uit dat ze anderen op grote afstand kunnen infecteren.
08/07 14u15  ‘Wilhelmina mag van mij van haar sokkel getrokken’Beeldenstormen zijn van alle tijden en richten zich doorgaans tegen de gevestigde maatschappelijke verhoudingen. ‘Zo’n beeld van Coen in Hoorn kan echt niet meer.’
08/07 14u15  Schouten zegt werkbezoek Zeeland af om blokkade boeren, boetes voor protest DrentheMinister Carola Schouten (Landbouw) heeft een werkbezoek in Zeeland afgezegd wegens de dreiging van demonstrerende boeren. Dat gebeurde op advies van de veiligheidsregio.
08/07 12u15  180 lijken gevonden in massagraf Burkina FasoHuman Rights Watch (HRW) noemt het al de ‘Killing Fields’ van Burkina Faso. In de stad Djibo in het noorden van het land tegen de grens met Mali zijn 180 lijken gevonden van mannen die standrechtelijk zijn geëxecuteerd sinds eind vorig jaar.
08/07 12u15  Onderzoek naar kankermedicijn kan tientallen miljoenen besparenMedicijnen voor immunotherapie zijn duur. Het kan goedkoper, door de dosis te verlagen.
08/07 12u15  Het mediterraan draaigatje terroriseert bewoners: ‘Ze nemen je hele huis over’Naast de eikenprocessierups zijn er meer lastpakken die zich door het opwarmende klimaat in Nederland steeds meer thuisvoelen. Zo terroriseert het mediterraan draaigatje bewoners in hun huizen en tuinen. Op enkele plekken wordt de mier, die enorme kolonies bouwt, nu biologisch bestreden.
08/07 11u15  Al jaren in gevecht met de fiscus: ‘Ik ben geen fraudeur’Ahmed Bouchallikht (41) uit Amsterdam kreeg te maken met de harde aanpak van de Belastingdienst: ‘Iedere keer als wij een blauwe envelop binnenkrijgen, slaap ik slecht’
08/07 11u15  Ruim honderd boze boeren uit de Achterhoek zoeken confrontatie op met milieuactivist VollenbroekRuim honderd boeren uit de Achterhoek zijn dinsdagavond met tractoren naar Nijmegen gereden. Daar wilden ze een bezoek brengen aan Johan Vollenbroek van milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB). De politie verhinderde dat de boeren de stad in konden met hun voertuigen.
08/07 10u15  Ahmed Bouchallikht (41) vecht al jaren tegen de harde aanpak van de fiscus: ‘Ik ben geen fraudeur’Ahmed Bouchallikht (41) uit Amsterdam kreeg te maken met de harde aanpak van de Belastingdienst: ‘Iedere keer als wij een blauwe envelop binnenkrijgen, slaap ik slecht’
08/07 10u15  Het gaat zo goed met de verkoop van tweedehands auto’s dat de coronadip alweer bijna is weggewerktNa een korte coronadip zijn gebruikte auto’s ineens niet aan te slepen. ‘De occasionmarkt is echt een aparte tak van sport geworden.’
08/07 09u15  Waar blijft de coronapot van de allerrijksten?In het Verenigd Koninkrijk schreven 1500 artiesten vorige week, als onderdeel van de campagne #LetTheMusicPlay, een brandbrief aan Oliver Dowden, Minister van digitale zaken, cultuur, media en sport. Ze vroegen aandacht voor de livemuziek-industrie, die door de coronamaatregelen volledig plat ligt. Muziekcafés en concertzalen zijn gesloten, festivals afgelast. Livemuziek draagt volgens de briefschrijvers 4,5 miljard pond bij aan de Britse economie en was in 2019 verantwoordelijk voor 210.000 banen.
08/07 08u15  Het nieuwe normaal: houd afstand tussen uzelf en uw meningenEerdere afleveringen teruglezen? Deze vindt u hier.
08/07 01u15  Bedrijven durven geen Huawei te bestellenStaat Huawei op een zwarte lijst of niet? Internetbedrijven durven geen Chinese apparatuur meer te kopen.
08/07 01u15  Landelijk laadplan: 213 palen per dag, 30 miljoen euroRijk en regio’s trekken 30 miljoen euro uit voor laadpalen. Dat is nodig, zodat e-auto’s straks niet stranden vanwege lege accu’s.
07/07 22u15  Sociale media weigeren data Hongkong te delen met ChinaEen week nadat Hongkong kennismaakte met de nieuwe nationale veiligheidswet, schemeren de contouren van een samenleving ‘nieuwe stijl’ al door op het internet. Het ene na het andere sociale medium of internetplatform kondigt aan de autoriteiten geen informatie over hun gebruikers meer te geven.
07/07 21u15  ‘Gaslobby beïnvloedt milieuplannen Timmermans. Hij is daar niet open over’Europees klimaatcommissaris Frans Timmermans presenteert woensdag zijn waterstofstrategie. Een organisatie die lobby’s in de gaten houdt, vindt dat energiebedrijven zoals Shell en Vattenfall een te groot stempel op dat plan hebben gedrukt.
07/07 20u15  Geen slechter moment voor onthullingen over de fiscus dan nuNet nu het kabinet alles op alles zet om ouders te helpen die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire, brengt fraudejacht de Belastingdienst opnieuw in opspraak.
07/07 20u15  RIVM verandert van gedachte: Verspreiding via aerosolen tóch mogelijkVolgens een studie van het RIVM scheiden sommige besmette mensen zoveel virus uit dat ze anderen op grote afstand kunnen infecteren.
07/07 20u15  Versoepelingen (ook opheffing van bezoekverbod) leiden niet tot nieuwe uitbraken virusTerwijl in Nederland de meeste beperkende maatregelen vorige week zijn opgeheven, is er nog geen merkbaar effect op de activiteit van het coronavirus. Het aantal besmettingen blijft laag.
07/07 19u15  Windmolens zijn wél een gevaar voor vogelpopulaties, zeggen onderzoekersKwetsbare vogelpopulaties kunnen zelfs 1 procent extra sterfte door aanvaringen met windmolens niet aan, zeggen Wageningse onderzoekers. Dat is koren op de molen van bezwaarmakers tegen windparken.
07/07 19u15  Coronacrisis raakt economie keihard, maar herstel wordt zichtbaarHet ergste lijkt voorbij, maar uitgewoed is de coronacrisis nog niet, meldt de Europese Commissie.
07/07 18u15  Ambtenaren waarschuwen: Gezag van de fiscus en de belastingmoraal staan onder drukDe toeslagenaffaire doet het gezag van de Belastingdienst en daarmee de belastingmoraal geen goed, waarschuwen ambtenaren. Maar erkenning van fouten gaat de fiscus en het ministerie van financiën niet makkelijk af.
07/07 17u15  Politie ontdekt martelkamer in ‘gevangenis van de onderwereld’Door operatie ‘Lemont’ kon de politie naar eigen zeggen tientallen geweldsmisdrijven voorkomen. Zo vonden opsporingsdiensten zes zeecontainers ingericht als cel en ééntje als martelkamer, verstopt in een loods in Brabant.
07/07 17u15  De gênante klappertjespistoolmissie van DutchbatVannacht heb ik twee uur wakker gelegen van ‘Srebrenica – de machteloze missie van Dutchbat’ (BNNVara) van Coen Verbraak. De beklemming uit de verhalen van de negen geïnterviewde Dutchbat-veteranen bleef aan me kleven. “Een ondenkbaar verlies voor de nabestaanden, een onuitwisbare schandvlek voor Nederland, en een schrijnend litteken voor Dutchbat”, noemt Verbraak de gebeurtenissen in Srebrenica, waar de Nederlanders de genocide op ruim achtduizend moslimmannen niet konden voorkomen. Dáár ligt het allerdiepste leed, bij mensen die onterecht dachten in een ‘veilige zone’ te zijn, tot de Servische generaal Ratko Mladic op 11 juli 1995 toch de enclave in nam. Het heersende beeld is steeds geweest dat Dutchbat laf toekeek.
07/07 16u15  Politie ontdekte ‘gevangenis van de onderwereld’, inclusief martelkamerDoor operatie ‘Lemont’ kon de politie naar eigen zeggen tientallen geweldsmisdrijven voorkomen. Zo vonden opsporingsdiensten zes zeecontainers ingericht als cel en ééntje als martelkamer, verstopt in een loods in Brabant.
07/07 16u15  Versoepelingen - ook opheffing van bezoekverbod - leiden niet tot nieuwe uitbraken virusTerwijl in Nederland de meeste beperkende maatregelen vorige week zijn opgeheven, is er nog geen merkbaar effect op de activiteit van het coronavirus. Het aantal besmettingen blijft laag.
07/07 16u15  Prominente Duitse sociaaldemocraat adviseerde omstreden vleesfabriek Tönnies over coronacrisisDe voormalig voorzitter van de Duitse sociaaldemocratische partij SPD, Sigmar Gabriel, blijkt tijdens de coronacrisis een betaalde functie te hebben vervuld bij de omstreden vleesfabriek Tönnies in Gütersloh.
07/07 15u15  ‘De regering controleren is veel te belangrijk om aan de oppositie over te laten’Pieter Omtzigt vindt het geen bezwaar dat hij als enige kandidaat-lijsttrekker van het CDA géén bestuurservaring heeft. “In mijn zeventien jaar als Kamerlid heb ik geen enkel moment de behoefte gevoeld om een sprintje te trekken naar het pluche.”
07/07 15u15  Moet de Mexicaanse president Trump aan latino-stemmen helpen?De Amerikaanse president maakte zijn zuiderburen ooit uit voor verkrachters en criminelen. De Mexicanen vragen zich af waarom hun president nu zo nodig op bezoek moet bij Donald Trump.
07/07 15u15  Afscheid nemen van het tijdperk-BumaTelkens herhaalt lijsttrekkerskandidaat Hugo de Jonge het, waar hij ook verschijnt om stemmen te werven. Het CDA is dé partij van het midden. Als De Jonge spreekt over de toekomst van zijn partij en over de rol die het CDA wil spelen in Nederland, komt hij steevast met die ene, stellige boodschap: “Het is onze taak om aan nieuwe zekerheden te bouwen. Als brede volkspartij vanuit het midden, want daar worden mensen samengebracht.”
07/07 14u15  Consumentenbond wil dat Facebook betaalt voor privacyschendingFacebook moet stoppen met het schenden van de privacy van gebruikers, en hen hiervoor tevens compenseren, eisen de Consumentenbond en de Data Privacy Stichting.
07/07 13u15  Witte vrouw vervolgd voor valse aanklacht tegen zwarte vogelaar in Central ParkEen witte vrouw die de politie belde nadat een zwarte man haar in Central Park in New York vroeg haar hond aan te lijnen, wordt strafrechtelijk vervolgd voor het indienen van een valse melding.
07/07 13u15  Waarom blijft Donny van de Beek niet nog een jaar bij Ajax?Naar Real Madrid, dat 55 miljoen euro voor hem over zou hebben? Naar Manchester United of Duitsland? Of nog een jaar bij Ajax? Wat moet Ajacied Donny van de Beek (23) doen, een jaar voor het EK? Vier kenners aan het woord.
07/07 12u15  Hoe belangrijk is de luchtvaart écht? Niemand weet hetHet kabinet is er heilig van overtuigd: Schiphol en KLM zijn van groot belang voor de Nederlandse economie. Over de noodzaak van steun in de coronacrisis hoefde het kabinet dan ook niet lang na te denken. Is de luchtvaart echt zo belangrijk? Dat valt nog te bezien.
07/07 11u15  Deze twee nieuwe omroepen willen de islamitische kijkers gaan bedienenVan de dertien aspirant-omroepen die zich hebben gemeld voor een uitzendvergunning, dingen er twee mee naar de gunsten van de islamitische kijker.
07/07 11u15  Presenteren is een vak apart, dat blijkt maar weerZe lijken in vorm, de jongens van het nieuwe ‘Makkelijk scoren: Studio afgelast’ (VPRO). De rest van de sportjournalistiek zit aardig in een vacuüm nu de Tour de France en het Europees kampioenschap voetbal niet doorgaan, dus misschien voorzien Tex de Wit, Jonathan van het Reve en Diederik Smit gewoon in een behoefte met hun ‘leukste sportzomer die er nooit is geweest’.
07/07 10u15  Alweer een nertsenfarm besmet, hoe kan dat?Een tegenvaller, noemen experts de twintigste uitbraak op een nertsenfarm. De NVWA gaat strenger controleren.
07/07 09u15  Alweer nertsenfarm besmet, hoe kan dat?Een tegenvaller, noemen experts de twintigste uitbraak op een nertsenfarm. De NVWA gaat strenger controleren.
07/07 08u15  CDA-debat: gloeiende eensgezindheid, warme complimenten, geen vuurwerkHet debat tussen de drie CDA-lijsttrekkers, maandag, was vooral erg eensgezind. Bij alle drie de kandidaten moet de partij een socialer gezicht krijgen.
07/07 08u15  China heeft Hongkong geannexeerd! Naar de Dam!Eerdere afleveringen teruglezen? Deze vindt u hier.
07/07 08u15  Lewis Hamilton en de knieldissidentenBij de Grand Prix van Oostenrijk weigerden zes van de twintig Formule 1-coureurs te knielen als protest tegen racisme. Alle coureurs droegen wel een T-shirt met ‘End Racism’ erop. De staande dissidenten lieten weten absoluut tegen racisme te zijn, maar dit standpunt liever op hun eigen manier te uiten.
07/07 01u15  Belastingdienst hield nóg een omstreden fraudejacht, nu bij aangifte inkomenNiet alleen in de toeslagenaffaire werden mensen door de Belastingdienst als fraudeur bestempeld. Via het geheime ‘project 1043’ kregen tienduizenden burgers bij hun aangifte inkomstenbelasting te maken met de harde fraudeaanpak van de fiscus.
07/07 01u15  Het geslacht verdwijnt van de ID-kaart. ‘Het effect is voor de minderheid levensgroot’Het geslacht verdwijnt van de identiteitskaart. Dat helpt discriminatie tegengaan, maar schrapt ook een belangrijk onderdeel van iemands identiteit. Een jurist en ethicus reageren.
07/07 01u15  Nederland over dertig jaar: drukker, grijzer én diverserOver dertig jaar is Nederland voller en vergrijsd. Om het niet-werkende en het wel-werkende deel van de bevolking in balans te brengen, zijn migranten nodig.
06/07 22u15  President Macron lanceert zichzelf opnieuw, met wissels in de ministersploegPresident Macron heeft een nieuwe regering aangesteld om de laatste twee jaar van zijn termijn nieuw elan te geven. Maar een volgend conflict lijkt in de maak.
06/07 22u15  Voor een leven in de stad heeft de beer een trucje geleerdGrote vleeseters als de de tijger, de wolf en de beer trekken mensengebied in en vinden daar een manier om te overleven. Bijvoorbeeld door nachtdier te worden.
06/07 21u15  239 wetenschappers trekken aan de bel. De WHO zou verspreider negerenGoede ventilatie is nodig om besmetting met het coronavirus te voorkomen, stellen wetenschappers in een open brief aan de WHO. Nederlandse virologen zijn niet overtuigd.
06/07 21u15  Overal vlamt lokaal coronaprotest op. ‘Ik word helemaal gek van de handgels’Overal in het land ontstaan lokale clubs van mensen die zich verzetten tegen de anderhalvemetersamenleving. Met kleine en grotere protesten laten ze plaatselijk hun stem horen. Waarom duiken deze lokale initiatieven ineens op?
06/07 20u15  Maestro van de spaghettiwestern, tegen wil en dankEnnio Morricone, die zondagnacht overleed, ergerde zich eraan dat mensen hem vooral met westerns associeerden. Nu gaat hij de geschiedenis in als een enorm veelzijdige componist.
06/07 19u15  Maestro van de spaghettiwestern tegen wil en dankEnnio Morricone, die zondagnacht overleed, ergerde zich eraan dat mensen hem vooral met westerns associeerden. Nu gaat hij de geschiedenis in als een enorm veelzijdige componist.
06/07 19u15  Uber ontslaat 225 medewerkers in Amsterdam, maar omzeilt de regelsDoor met individuele medewerkers een riante ontslagdeal te sluiten, ontloopt Uber de ontslagregels van het UWV. Vakbond FNV is er niet blij mee.
06/07 18u15  Israël zit ‘niet per se’ achter aanval in IranVolgens Iraanse overheidsbronnen zit Israël achter de aanval op de verrijkingscentrale in Natanz. Israël geeft ontwijkende antwoorden, maar ontkent niet.
06/07 17u15  Na de slechtste maand ooit beleefde de Duitse economie zijn beste maand ooitDe Duitse autoindustrie krijgt meer bestellingen. Maar het niveau van voor de crisis is nog ver weg.
06/07 16u15  China blijft ontkennen: organen van gevangenen worden niet geroofdRooft China organen van gevangenen? Staatsmedia in het land ontkennen die praktijk nu stellig en gaan uitgebreid in op de beschuldigingen.
06/07 16u15  Superleuk die waterballonnen, maar zwerfinator Dirk Groot weet iets beters. Zonder afvalEr mag ook niks meer, klagen kinderen die horen van alweer een actie van zwerfinator Dirk Groot en plastic-soup-surfer Merijn Tinga. Met #spatplastic hopen de twee een ban op de waterballon te bewerkstelligen.
06/07 15u15  Verder uitstel van de brexit leek onmogelijk, maar nu kan het misschien tochVerder uitstel van de brexit leek onmogelijk, maar nu kan het misschien toch.
06/07 14u15  Een wild plan van een jonge architect: leg een moeras aan in RotterdamDe zeespiegel stijgt, plensbuien nemen toe. Klimaatverandering vraagt om een oplossing voor water in de straat. Een jonge architect bedacht een wild plan: leg in Rotterdam een moeras aan.
06/07 14u15  Ennio Morricone (1928-2020), de Hollywoodster die niet van glamour hieldHet heengaan van componist en muzikant Ennio Morricone (91) beroert heel wat Italianen, op wie hij diepe indruk heeft gemaakt. Morricone stierf bij het ochtendgloren, in een Romeins ziekenhuis, nadat hij kort geleden thuis was gevallen en zijn dijbeen brak.
06/07 14u15  Betogers Viruswaanzin kloppen aan de deur bij mediaNa de zogenaamde vrijheidsmars van gisteren in Amsterdam, hielden aanhangers van voornamelijk actiegroep Viruswaanzin vandaag weer een protest, deze keer in zowel Amsterdam als Hilversum. Volgens hen zijn de daar gevestigde media niet kritisch genoeg op de coronamaatregelen.
06/07 13u15  SCP belemmert vrouwen aan de top met deeltijdadviesHet klinkt sympathiek, het advies om topfuncties in deeltijd mogelijk te maken. Maar met dit advies maakt het Sociaal en Cultureel Planbureau het juist moeilijker voor vrouwen, schrijft Elske Doets, oprichter van de Young Lady Business Academy.
06/07 13u15  Den Haag dwingt profvoetbal in de spiegel te kijkenHet betaalde voetbal krijgt als sector geen geld uit Den Haag. En nu?
06/07 12u15  CPB: ‘Schrappen van de eindtoets vergroot de ongelijkheid’Duizenden scholieren lopen een hoger schooladvies mis. Dat zijn vaak leerlingen met een migratieachtergrond, of kinderen van ouders met een lager inkomen.
06/07 12u15  Deze geliefden kunnen elkaar al maanden niet vasthouden door coronaVliegtuigen stijgen weer op, maar reizen vanuit en naar Europa is nog in de ban. Lange-afstandsgeliefden kunnen elkaar niet zien. ‘Mijn relatie wordt gelijkgesteld aan een strandvakantie.’
06/07 11u15  ‘Schrappen van eindtoets vergroot ongelijkheid’Duizenden scholieren lopen een hoger schooladvies mis. Dat zijn vaak leerlingen met een migratieachtergrond, of kinderen van ouders met een lager inkomen.
06/07 08u15  Zuinig met geld, zuinig met schuldTen tijde van de val van Srebrenica, aanstaande zaterdag 25 jaar geleden, was ik 16. Soms denk ik dat het met grote politieke gebeurtenissen hetzelfde is als met popmuziek: wat je in je tienerjaren krijgt ingeprent, laat een blijvende, diepe indruk achter.
06/07 08u15  Vakantie in eigen land wordt een trend! Er is zoveel te ontdekken!Eerdere afleveringen teruglezen? Deze vindt u hier.
06/07 01u15  Zorgmedewerkers beginnen te reflecteren op wat er is gebeurdHet Moreel Archief Corona interviewt zorgmedewerkers en hoort voor welke dilemma’s zij stonden.
06/07 00u15  Dat de Verenigde Staten verdeeld zijn, bleek op nationale feestdagPresident Trump haalde dit weekend hard uit naar ‘radicaal links, de marxisten, de anarchisten, de agitatoren en de plunderaars’.
05/07 22u15  Eindelijk klinkt weer het startschot voor een Vlaamse kermiskoers. Proost!Na 119 dagen konden de Vlaamse wielerliefhebbers hun hart weer ophalen, bij de kermiskoers van Rotselaar.
05/07 21u15  ‘Wat er nu gebeurt, is level Hongkong. Het einde van de democratie’Met een vrijheidsmars in Amsterdam lieten mensen zondag hun ongenoegen over de coronamaatregelen blijken. ‘Het gevoel dat je overal kunt worden beboet vind ik zeer intimiderend.’
05/07 20u15  Toenemende onvrede over coronamaatregelen plaatst overheid in spagaatVeiligheidsregio’s worstelen met de talrijke demonstraties tegen de ‘coronasamenleving’. Hoe moeten ze omgaan met de oplopende onvrede van deze groep?
05/07 19u15  Troost TV van Paul Haenen is een beetje houtje-touwtje maar wel leukVoor een beetje aanspraak en regelmaat in de dag is en blijft televisie een perfect medium. Zeker voor de allenige mens. Niet raar dat ik mijn lieve moeder wat mopperend aan de telefoon had: vanaf deze maandag geen ‘Tijd voor Max’ meer, en ook geen ‘M’. Saai, zo zonder die gezellige tafelgesprekken aan het begin van de avond.
05/07 18u15  Een probleem voor de Britse premier Johnson: zijn vaderEn ineens stond er een Griekse cameraploeg voor z’n neus. Stanley Johnson (79) liep net in z’n vakantiekloffie met handdoek over z’n schouder terug naar zijn Griekse appartement. Verschrikt keek hij naar de zwarte microfoon die plotseling onder zijn kin verscheen: dit zag hij niet helemaal aankomen.
05/07 16u15  ‘Met mij keert de verloren CDA-kiezer terug’Met Mona Keijzer wordt het CDA weer een brede volkspartij, zegt ze. Maar dan moeten de leden haar wel lijsttrekker maken. Of ze ook als nummer twee op de lijst wil, weet de Volendamse nog niet.
05/07 15u15  ‘Ik voel er weinig voor om het bestaan van Amerika te vieren’Los Angeles beëindigde zijn lockdown omdat het succes boekte tegen het coronavirus. Maar nu het weer om zich heen grijpt, worden opnieuw beperkingen ingevoerd.
05/07 14u15  'Ik ga in al mijn rollen dood, maar in het echt niet, leuk hè?'Veelgevraagd actrice Olga Zuiderhoek (73) speelt in toneelstukken en films waar, achter de lach, de traan nooit ver weg is. Ze kreeg corona, maar krabbelde weer op. ‘Ik zou het opnieuw kunnen krijgen, dus praten wij nu aan mijn eettafel gezellig met een plexiglas scherm tussen ons in.’
05/07 13u15  De strijd om het CDA-lijsttrekkerschap: een campagne in een snelkookpanIn een paar weken moeten De Jonge, Keijzer en Omtzigt laten zien welke koers zij willen varen met het CDA.
05/07 13u15  Ik krijg een oud boek als cadeau. Is dat beledigend?Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.
05/07 12u15  Beelden gaan neer, maar Trump verdedigt ‘manier van leven sinds Columbus’Op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten worden Columbus-beelden al dan niet vrijwillig van hun sokkel getrokken. Tot frustratie van president Trump die wil voorkomen dat 'de geschiedenis wordt uitgewist’.
05/07 12u15  Mijn gast neemt een (oud) boek mee als attentieEtiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.
05/07 11u15  Zo worden leeuwen gefokt voor de trofeejacht en de slachtOp afgesloten boerderijen in Zuid-Afrika worden leeuwen gefokt voor de jacht of het slachthuis. Undercover-onderzoek laat zien hoe gruwelijk het er aan toe gaat.
05/07 11u15  Trump verdedigt ‘de manier van leven sinds Columbus’Op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten worden Columbus-beelden al dan niet vrijwillig van hun sokkel getrokken. Tot frustratie van president Trump die wil voorkomen dat 'de geschiedenis wordt uitgewist’.
05/07 10u15  Dankzij een guerrilla-actie heeft Amsterdam nu dit standbeeld van Martin Luther KingKunstenares Airco Caravan plaatste in januari stiekem een bronzen standbeeld van Martin Luther King in het park in Amsterdam. Zondag wordt het alsnog feestelijk gelegaliseerd.
05/07 08u15  Er mag weer gezongen worden, maar in Dronten blijft het nog stil in de kerkKerken mogen onder voorwaarden vanaf dit weekeinde weer een onbeperkt aantal mensen ontvangen. Zingen mag ook weer. In Dronten gaat dat niet allemaal gebeuren.
05/07 08u15  Dankzij een guerrilla-actie heeft Amsterdam nu een standbeeld van Martin Luther KingKunstenares Airco Caravan plaatste in januari stiekem een bronzen standbeeld van Martin Luther King in het park in Amsterdam. Zondag wordt het alsnog feestelijk gelegaliseerd.
05/07 08u15  Het politieke midden staat op, de populisten vallen omVolgens een wijsheid uit de Britse politiek is ‘een ramp voor het land een feest voor de oppositie’. Maar gaat dat nog wel op, nu peilingen laten zien dat het kabinet met zijn aanpak van de coronacrisis sterk aan vertrouwen heeft gewonnen?
04/07 23u15  Boeren met tractors protesteren in Amsterdam: 'Ze kunnen ons maar beter toelaten'Een groep van tegen de veertig boeren is zaterdagavond met tractors Amsterdam binnen gereden. Ook elders in het land zijn de boeren in hun wagens gestopt om hun onvrede te uiten.
04/07 21u15  Door corona eindigt het politieke seizoen met vraagtekens en onvoorspelbaarhedenHet politieke seizoen eindigt met vraagtekens en onvoorspelbaarheden. Door corona kwam alles op zijn kop te staan. Brengen de verkiezingsprogramma’s die nu geschreven worden radicale ommekeer?
04/07 21u15  Hoe Hamilton de complete Formule 1-wereld aan het denken heeft gezetDe Formule 1 start zondag weer, in Oostenrijk. Alle ogen zijn gericht op wereldkampioen Lewis Hamilton, die strijdt tegen racisme en voor meer diversiteit in zijn sport.
04/07 18u15  Eindelijk een ja: FNV stemt in met uitwerking pensioenakkoordNa het kabinet, het FNV-bestuur en de werkgevers gingen ook de leden van het FNV-parlement akkoord.
04/07 18u15  Tientallen arrestaties in Utrecht en Wageningen na onrustige middagDe politie heeft zaterdagmiddag in Wageningen tientallen demonstranten aangehouden, zei een woordvoerster. In Utrecht meldt de politie dat er vijftien aanhoudingen zijn verricht.
04/07 18u15  ‘Ik verheugde me op de zaterdagochtend: een ontbijt met koffie en Tijd’Met de komst van de nieuwe weekendbijlage Tijdgeest in zicht, vroegen we u welk verhaal u het meeste is bijgebleven na al die jaren Tijd. U trakteerde ons op prachtige inkijkjes in wat we aan de keukentafel bij u losmaakten. Een selectie uit uw reacties.
04/07 17u15  Noodbevel en volop politie in Utrecht uit vrees voor rellen, ME veegt plein in Wageningen schoonIn Utrecht is een noodbevel uitgevaardigd voor het centrum uit vrees voor rellen. Er zijn aanwijzingen dat grote groepen relschoppers naar de stad komen, waaronder harde kernsupporters van voetbalverenigingen.
04/07 16u15  Leden FNV stemmen in met uitwerking pensioenakkoordNa het kabinet, het FNV-bestuur en de werkgevers gingen ook de leden van het FNV-parlement akkoord.
04/07 15u15  Geeft Trump er straks opeens de brui aan?Het was Donald Trump zoals je hem niet vaak zag. De president kwam ‘s nachts terug van zijn campagne-bijeenkomst in Tulsa, Oklahoma, en had het helemaal gehad. Hij wist dat er camera’s zouden zijn als hij bij het Witte Huis uit zijn helicopter stapte, maar het kon hem niet schelen. Zijn das hing ongeknoopt om zijn nek, hij hield zijn rode Make America Great pet verfrommeld in zijn hand, een duim omhoog ging nog net, maar een glimlach zat er niet meer in.
04/07 13u15  Het einde van Letter&Geest en van TijdAan de vooravond van de zomervakantie, die voor de regio Noord dit weekeinde van start gaat, vallen voor de laatste keer de zaterdagmagazines Letter&Geest en Tijd in de bus. En dat is best een dingetje, zoals dat tegenwoordig zo modieus heet. In het geval van Letter&Geest heeft het magazine dertig jaar bestaan, Tijd meer dan tien jaar. Al die jaren hebben redacteuren met hart en ziel, met liefde, betrokkenheid en passie, deze – altijd mooi vormgegeven – ‘boekjes’ gemaakt, zoals wij ze op de redactie noemen.
04/07 11u15  Voel onze pijn: rappers Bizzey en Akwasi over hun protestliedRacisme komt vaak niet voort uit kwade wil, maar uit onwetendheid, geloven rappers Bizzey en Akwasi. Daarom draait hun protestnummer om begrip en, vooral, verbinding.
04/07 11u15  Een vriendin reageerde nauwelijks op de dood van mijn moederEtiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.
04/07 10u15  Amsterdam wil van de bucketlist af, maar hoe?De hoofdstad laat met de hand op kraan de toeristen weer de stad in druppelen, toch wil niemand meer dat het centrum helemaal volstroomt. In een volkspetitie vragen inwoners om minder bezoekers, en vooral ándere. Is dat te doen? ‘Venetië loopt veertien jaar voor op Amsterdam, in de negatieve spiraal.’
04/07 10u15  De chemie klimt alweer richting het niveau van voor de coronacrisisNederlandse chemiebedrijven draaien in coronatijd allemaal door, zij het op een wat lager pitje. Maar het dieptepunt lijkt voorbij.
04/07 10u15  NOS, hou toch op met ‘Feiten en Fabels’ over corona“Wat zit je nou toch steeds tegen die televisie te roepen?”, vroeg mijn Wettige Echtgenoot op een gegeven moment vanuit zijn werkkamer. Het was zo. Al drie keer had ik een ach-hou-nou-toch-op naar het scherm geslingerd. Zouden andere mensen ook zo de balen hebben van ‘Feiten en Fabels’? Die NOS-updates over corona lijken hun doel voorbij te schieten.
04/07 08u15  Macron toont zijn uitzonderlijk narcistische inslagSpiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste en vooral de meest populaire van ’t hele land? Of liever gezegd van de uitvoerende macht? Of Emmanuel Macron zijn presidentiële spiegel heeft verbrijzeld toen de naam van zijn premier erin verscheen, zegt de fabel niet.
04/07 08u15  Verrek! De westerse mens is NIET het centrum van het heelal!Eerdere afleveringen teruglezen? Deze vindt u hier.
04/07 01u15  Activist ontvlucht Hongkong: 'De toekomst is grimmig, maar we moeten niet opgeven'De nieuwe veiligheidswet maakt het werk van actievoerders voor democratie in Hongkong gevaarlijk. De vooraanstaande activist kiest voor zijn veiligheid en ontvlucht de stad.
04/07 01u15  Gedraag je een beetje, roept Boris Johnson nu het VK van het slot gaatGroot-Brittannië gaat van het slot, als laatste land in Europa. Vanaf zaterdag mogen pubs, restaurants en kappers weer open. Daarnaast mogen Britten naar een zestig landen reizen zonder bij terugkomst verplicht veertien dagen in quarantaine te moeten. Ook Nederland staat op de lijst.
04/07 00u15  Geslacht wordt over enkele jaren geschrapt van identiteitskaartNederlandse identiteitskaarten vermelden vanaf 2024 of 2025 niet langer of de drager man of vrouw is. Het kabinet wil zo mensen tegemoetkomen die zich bijvoorbeeld niet ondubbelzinnig man of vrouw voelen.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

4x Democraten geschokt na ‘overboord gooien democratische waarden’ door Trump11/07 09u15 - Trouw: De Amerikaanse president Donald Trump heeft de gevangenisstraf van zijn vriend, oud-adviseur en ex-campagnemedewerker Roger Stone kwijtgescholden.
3x Deze Nederlander moest onderduiken toen hij op Oost-Timor de eerste coronapatiënt bleek11/07 12u15 - Trouw: De Nederlandse adviseur Bas Boonstoppel was de eerste coronapatiënt in Oost-Timor. Zijn ziekte leidde tot grote paniek, diplomatieke druk en een tocht naar de bergen. Tot hij werd opgenomen in de kliniek.
2x Door corona bleven er dit jaar minder scholieren zitten11/07 01u15 - Trouw: Omdat docenten tijdens de corona-lockdown in het voortgezet onderwijs minder konden toetsen, zijn ze soepel in de beoordeling van de leerlingen. Resultaat: er zijn dit schooljaar minder zittenblijvers.
2x Oefen in dood zijn: heb eens 2 maanden geen mening!11/07 08u15 - Trouw: Eerdere afleveringen teruglezen? Deze vindt u hier.
2x Mijn boodschap voor Rutte: koop een helm zondag11/07 08u15 - Trouw: Het was me een week! Ik vloog tussen zeven Europese hoofdsteden, ontmoette de internationale pers en mensenrechtenorganisaties, werd uitgejoeld, met eieren bekogeld in Boedapest en in Malta zwaar bedreigd. Maar nog weet ik niet zeker of mijn missie succesvol is geweest. Kon ik deze regeringsopdracht weigeren?
2x Rust en natuur, dat zoeken Nederlanders deze coronazomer in eigen land11/07 10u15 - Trouw: In deze coronazomer kiezen veel mensen voor een vakantie in eigen land, en dan het liefst in de natuur. Amsterdammers boeken graag huisjes in Drenthe, Hagenaars in Gelderland en Rotterdammers in Friesland.
2x Op zoek naar een verdwenen vriend11/07 10u15 - Trouw: Dutchbatter Serge Janssen sluit in Srebrenica vriendschap met de jonge Esmir. Als hij hem terug wil vinden, ontdekt hij wat hij al vreesde: Esmir is vermoord.
2x Van drie weken Sri Lanka naar een weekje camping in Heeg11/07 11u15 - Trouw: Geplande reizen naar Spanje, Griekenland of Sri Lanka konden niet doorgaan, dus strijken Nederlanders neer op een camping in Heeg.
2x De overburen parkeren hun auto steeds voor ons huis11/07 12u15 - Trouw: Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.
2x De spelers zijn uitgeput, maar de commercie bepaalt in het voetbal11/07 13u15 - Trouw: Wie dacht dat de voetbalwereld tot bezinning was gekomen in coronatijd en dat het allemaal een onsje minder zou worden heeft het mis. Er zijn veel zorgen over de propvolle kalender van het komend seizoen.

Statistieken

Artikels:
26868
Gelezen:
5213
Aantal lezers nu:
60


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven