zaterdag 11 juli 2020, week 28


U bent nu hier: Meer nieuws van de Volkskrant

Laatste updatecontrole: vandaag om 12u30
 

de Volkskrant

Verbergen Tonen
11/07 12u15  Met verbazing zag zijn familie hoe Diederik Gommers een van de hoofdrolspelers in de coronacrisis werd Als de covidcrisis ergens over ging, was het de solidariteit tussen generaties. De Volkskrant laat deze zomer ouders en kinderen aan het woord over gezondheid, vrijheid en beperking, afstand en nabijheid. Deze week: intensivist Diederik Gommers en Sophie Gommers, net afgestudeerd.
11/07 12u15  Iconische modezaak Tati, met ‘les plus bas prix’, verdwijnt uit het Parijse straatbeeld Parijs raakt een icoon kwijt: de goedkope modezaak Tati aan de Boulevard Rochechouart in het stadsdeel Barbès gaat sluiten.
11/07 10u15  Deze onbekende Nederlandse topman krijgt 38,5 miljoen, tegen de trend in Los van een enorm aandelenpakket voor de baas van nieuwkomer Prosus waren de topinkomens vorig jaar gematigd, zo blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de beloning van de bestuursvoorzitters van 114 toonaangevende bedrijven en organisaties. Door de coronacrisis gaan de topinkomens dit jaar hoogstwaarschijnlijk dalen.
11/07 09u15  Onbekende Nederlandse topman krijgt 38,5 miljoen, tegen de trend in Los van een enorm aandelenpakket voor de baas van nieuwkomer Prosus waren de topinkomens vorig jaar gematigd, zo blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de beloning van de bestuursvoorzitters van 114 toonaangevende bedrijven en organisaties. Door de coronacrisis gaan de topinkomens dit jaar hoogstwaarschijnlijk dalen.
11/07 09u15  De Jonge, Omtzigt of Keijzer: vanmiddag wordt (mogelijk) de nieuwe CDA-leider bekend Vanmiddag om 17 uur wordt mogelijk de nieuwe leider van het CDA bekend. De leden van de christendemocratische partij konden tot zaterdagochtend kiezen uit Hugo de Jonge, Pieter Omtzigt en Mona Keijzer.
11/07 09u15  ‘Srebrenica’ is ook deel van ónze geschiedenis, zeggen deze Bosnisch-Nederlandse vrouwen De jonge vrouwen van Bosnian Girl willen blijven informeren over Srebrenica (en laten zien dat Bosnische vrouwen niet weerloos zijn).
11/07 09u15  ‘Ik ben op de wereld gezet om muziek te maken over wat ik voel’ Zijn optreden betekende de eerste winst van Nederland op het Songfestival in 44 jaar. Daarna werd Duncan Laurence overrompeld door fans, kritiek en roddelmedia. ‘Toen ik na het Songfestival aankwam op Schiphol, dat was, nou ja, een enge situatie.’
11/07 09u15  Breek je hoofd over bougies, een godin en The Beatles in de Volkskrant Zomerquiz Lees meer >
11/07 09u15  ‘Ik kan erg genieten van heel lang heel vies rondlopen’ De kunst van het vakantievieren volgens een bekende Nederlander. Schrijfster Stella Bergsma (49) vanaf haar Amsterdamse balkon.
11/07 08u15  Baas van Prosus krijgt 38,5 miljoen, topinkomens verder gematigd Los van een enorm aandelenpakket voor de baas van nieuwkomer Prosus waren de topinkomens vorig jaar gematigd, zo blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de beloning van de bestuursvoorzitters van 114 toonaangevende bedrijven en organisaties. Door de coronacrisis gaan de topinkomens dit jaar hoogstwaarschijnlijk dalen.
11/07 05u15  Topinkomens vorig jaar gematigd – een trend die door corona waarschijnlijk doorzet Los van een enorm aandelenpakket voor de baas van nieuwkomer Prosus waren de topinkomens vorig jaar gematigd, zo blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de beloning van de bestuursvoorzitters van 114 toonaangevende bedrijven en organisaties. Door de coronacrisis gaan de topinkomens dit jaar hoogstwaarschijnlijk dalen.
10/07 22u15  Corona wil maar niet wijken in de VS en piekt nu vooral in het zuiden In het zuiden van de Verenigde Staten woekert de corona-epidemie zonder al te veel beperkingen door. President Trump probeert zoveel mogelijk te doen alsof er niets aan de hand is.
10/07 22u15  Gifbeker bij Belastingdienst nog niet leeg: fraudejacht slordig en onwettig De Belastingdienst is de afgelopen tien à vijftien jaar uitermate slordig omgesprongen met fraudeverdenkingen, concludeert financieel adviesbureau KPMG in een vernietigend onderzoeksrapport. De interne registratie van fraudesignalen was niet op orde en voldeed niet aan de privacywet.
10/07 21u15  Lara van Ruijven (1992-2020): de wereldkampioen die nooit haar titel zal verdedigen Ze was de regerend wereldkampioen shorttrack op de 500 meter, maar Lara van Ruijven zal haar titel nooit verdedigen. De pas 27-jarige schaatsster overleed vrijdag in het ziekenhuis in Perpignan waar ze 25 juni was beland met een stoornis in haar auto-immuunsysteem.
10/07 21u15  Ontluisterende memoires over val Srebrenica ★★★★☆ In zijn memoires geeft Hasan Nuhanovic, destijds VN-tolk, een ontluisterend beeld van de val van Srebrenica. De Nederlandse soldaten hadden meer kunnen doen, is zijn bittere conclusie.
Laatste update: vandaag om 12u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
10/07 20u15  Gaat het boerenprotest het redden zonder de sympathie van de burgers?Door de nieuwe voermaatregel zijn de boeren nog bozer en zijn hun acties nog radicaler en ongerichter. Verspelen ze daarmee niet de good­will die ze eerst hadden? ‘Uiteindelijk blijven alleen nog radicalen over.’
10/07 19u15  Turkse kathedraal Hagia Sophia mag weer moskee worden, tot woede van christelijke wereldDe oorspronkelijk Byzantijnse kathedraal in Istanbul, de Hagia Sophia, mag weer worden veranderd in een moskee. Dat heeft de Turkse Hoge Raad vrijdag besloten. De al jaren slepende affaire leidde tot grote internationale verontwaardiging en verontrusting.
10/07 19u15  Stint-drama Oss blijft mysterie, bestuurder en kinderdagverblijf niet vervolgdHet Openbaar Ministerie heeft de oorzaak van het ongeluk met de Stint in Oss niet achterhaald. De bestuurder en het kinderdagverblijf worden niet strafrechtelijk vervolgd. Het onderzoek naar de fabrikant loopt nog wel.
10/07 19u15  ‘De thrillerscene is nog steeds een mannenbolwerk’Wat lezen schrijvers deze zomer, nu ze niet meer hoeven werken aan hun eigen boek? En waar gaat dat eigen boek trouwens over? Deze week Saskia Noort (53), van wie net Bonuskind is verschenen.
10/07 19u15  Ook de metalheads zijn uitgeweken naar de minigolfbaanKaya Bouma en Hassan Bahara beschrijven vanaf campings en vakantieparken hoe Nederland deze zomer ‘noodgedwongen’ vakantie in eigen land viert. In deze aflevering: ook de metalheads zijn uitgeweken naar de minigolfbaan.
10/07 18u15  RIVM: ‘Drie keer zoenen? Die gewoonte gaan we niet meer terugzien’Anderhalve meter afstand houden, handen wassen, thuisblijven bij de eerste snotneus. Vraagje aan sociaal-psychologen Reint Jan Renes en Els van Schie van de ‘Corona Gedragsunit’ van het RIVM: hoe gaan we dat volhouden, nu het zonnetje schijnt en het virus zo goed als weg is?
10/07 17u15  Handreiking EU-president aan ‘zuinige vier’: kleinere begroting en Nederland behoudt kortingNederland behoudt zijn korting van ruim 1,5 miljard euro per jaar op de betalingen aan de EU. Daarnaast stelt EU-president Michel voor de nieuwe Europese meerjarenbegroting (2021-2027) met 20 miljard euro te verlagen. Met deze handreikingen probeert hij premier Rutte te overtuigen eind volgende week akkoord te gaan met een Europees herstelpakket van ruim 1.800 miljard euro.
10/07 15u15  Nederland daagt Rusland voor Europees Hof vanwege MH17Nederland daagt Rusland voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) vanwege de rol van Rusland in het neerschieten van passagiersvliegtuig MH17 in 2014, waarbij 298 inzittenden om het leven kwamen.
10/07 14u15  Niemand vervolgd voor dodelijk ongeval met Stint in OssHet Openbaar Ministerie (OM) heeft de oorzaak van het ongeluk met de Stint in Oss niet kunnen achterhalen. Vrijdag maakte het OM bekend de fabrikant en de bestuurder niet strafrechtelijk te vervolgen. Het onderzoek naar de fabrikant van de elektrische bolderkar loopt nog.
10/07 14u15  Notre Dame hersteld zoals ze was: geen zwembad op het dak, wél de karakteristieke torenspitsDe Notre Dame in Parijs zal niet uitgerust worden met moderne architectonische hoogstandjes. De eeuwenoude kathedraal, die vorig jaar zwaar beschadigd raakte bij een enorme brand, zal worden herbouwd zoals ze was voor de vlammenzee toesloeg.
10/07 14u15  Eerste grote popshow in de Ziggo: meezingverbod wordt onmiddellijk en enthousiast genegeerdWe waren bijna vergeten hoe het klonk: een volumineus en welgemeend applaus, liefst met wat gejoel erbij. In de Amsterdamse Ziggo Dome rolt het donderdagavond eindelijk weer van de tribunes, door de zaal en richting het bandje op het podium. Ruim tweeduizend man zijn komen opdraven voor zanger Nielson, en dus voor een eerste grote popshow in vier lange maatregelmaanden.
10/07 13u15  Ik ben door de gaten van het weefsel van de wereld aan het vallen‘Er zitten gaten in het weefsel van de alledaagse wereld’, schrijft Katherine May in haar mooie boek Wintering. En soms val je daar doorheen, niet door schuld maar door omstandigheden, en kom je ergens anders terecht. In een seizoen van kou, ‘een braakliggende periode in je leven waarin je afgesneden bent van de wereld, je afgewezen voelt, buitenspel gezet, weerhouden van vooruitgang of in de rol van buitenstaander bent gedwongen’. Een periode van bedroefd zijn, van ongelukkig zijn, van je terugtrekken. May noemt het ‘winteren’.
10/07 13u15  ‘Rutte probeert iedereen in te pakken, óók journalisten, zo schaamteloos eigenlijk hè?’Hoe krijg je de waarheid boven tafel in een gesprek met door en door mediagetrainde politici? Frank Hendrickx en Ariejan Korteweg van de Haagse redactie van de Volkskrant vertellen over het politieke interview. ‘Je moet zoveel mogelijk munitie bij je hebben.’
10/07 13u15  Hij was op weg minister te worden, maar gaat nu naar Staatsbosbeheer: ‘Nu ga ik het land helpen inrichten’De Haagse wethouder Boudewijn Revis, tevens voormalig campagnestrateeg van premier Rutte, leek op weg om burgemeester of minister te worden. Maar hij stapt over naar Staatsbosbeheer. Waarom? ‘Als u harde cijfers wil: Staatsbosbeheer bezit 7 procent van Nederland.’
10/07 12u15  25 jaar geleden vluchtten 25 duizend Bosniërs naar Nederland. Hoe is het nu met ze?De genocide van achtduizend mannen en jongens in de Bosnische enclave Srebrenica, zaterdag 25 jaar geleden, markeert het tragische dieptepunt van de Joegoslavië-oorlog. Gedurende de gehele oorlog sloegen zo’n 1,3 miljoen mensen op de vlucht naar het buitenland. Velen vonden een veilig heenkomen in Nederland. Hoe is het hen sindsdien vergaan?
10/07 11u15  ‘Een doorsnee-Nederlands gezin, dat wilden mijn ouders na Srebrenica zijn’De genocide van achtduizend mannen en jongens in de Bosnische enclave Srebrenica, zaterdag 25 jaar geleden, markeert het tragische dieptepunt van de Joegoslavië-oorlog. Gedurende de gehele oorlog sloegen zo’n 1,3 miljoen mensen op de vlucht naar het buitenland. Velen vonden een veilig heenkomen in Nederland. Hoe is het hen sindsdien vergaan?
10/07 11u15  New Yorkers schilderen in koeienletters ‘Black Lives Matter’ voor Trump Tower, burgemeester helpt meeTot grote woede van president Trump hebben activisten de tekst ‘Black Lives Matter’ geschilderd op het straatdek van het chique Fifth Avenue, vlak voor de deur van Trump Tower. De Democratische burgemeester Bill de Blasio deed hoogstpersoonlijk mee.
10/07 11u15  ‘Of Nederland eruit gaat komen met de eilanden? Dat is de duizend-miljoen-eurovraag’Curaçao, Aruba en Sint Maarten zijn fel gekant tegen de strenge voorwaarden die Nederland stelt aan nieuwe financiële hulp. Tegelijkertijd hebben de drie Caribische landen het geld hard nodig. Bonje in het koninkrijk dus, komt dat wel goed? We vragen het correspondent Kees Broere op Curaçao.
10/07 11u15  Na 17 jaar weer een federale executie, op aandringen van TrumpTenzij de rechter op het laatste moment ingrijpt, wordt de witte racist Daniel Lewis Lee komende maandag in de Amerikaanse staat Indiana ter dood gebracht voor de moord op een gezin, onder wie een 8-jarig meisje. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat er een executie plaatsvindt op gezag van de federale overheid.
10/07 10u15  Nederland wilde de zomerpret niet door Srebrenica laten vergallenJuli 1995 begon met veel gemengd nieuws en een beetje Srebrenica. Een paar weken later, na de massamoord op zo’n achtduizend Bosniërs, was Srebrenica een nationaal trauma. De militairen van Dutchbat werden gedegradeerd van helden tot medeplegers.
10/07 09u15  De arrestatie van George Floyd, vertaald: ‘Zeg tegen mijn kinderen dat ik van ze hou. Ik ga eraan’Lees meer >
10/07 09u15  Fans van Hema: laten we samen het bedrijf kopenKlanten, werknemers en franchisenemers kunnen Hema ook kopen. Volgende week doen zij een bod, kondigen Mei Li Vos en anderen aan.
10/07 09u15  De marinekazerne die tóch niet naar Zeeland kwam: ‘Als ze niet willen, blijven ze toch lekker weg’Vrijdag debatteren de Zeeuwse Provinciale Staten over de rijksinvesteringen die het gemis van de marinekazerne moeten compenseren. De Zeeuwen lijken zich daar niet zo druk over te maken. ‘Iedereen denkt maar dat wij meer mensen naar de provincie willen.’
10/07 06u15  Rectificatie Taal Talent: onvolledig Whatsapp-gesprekIn het artikel ‘Bij taalscholen voor inburgeraars is frauderen wel heel makkelijk’ van 23 mei 2020 is door een beperkte selectie van citaten uit een Whatsappgesprek ten onrechte de suggestie gewekt dat Ahmed Abo Rashed van Taal Talent ingaat op het voorstel van undercoverstudent Lina om zich in te schrijven voor een taalcursus zonder lessen te volgen. De heer Abo Rashed heeft de undercoverstudent er ook op gewezen dat zij lessen diende bij te wonen en heeft haar gewezen op de gevolgen indien de lessen niet zouden worden bijgewoond. Het artikel is op de website van de Volkskrant aangepast en de onjuiste beschuldigingen zijn inmiddels verwijderd.
10/07 05u15  Op deze plekken raken Nederlanders besmet, volgens het contactonderzoekIn de horeca, trein, kerk of op de sportclub corona oplopen? Ondanks de versoepelingen van de maatregelen van de afgelopen weken, komt dat in ons land nu nauwelijks voor. Haast alle ruim 5.000 coronabesmettingen sinds begin mei waarvan de GGD’s dat konden vaststellen, vonden plaats op plekken waar men nauw contact heeft met elkaar, zoals thuis, op het werk of in het verpleeghuis.
09/07 23u15  ‘Zeg tegen mijn kinderen dat ik van ze hou. Ik ga eraan’Lees meer >
09/07 23u15  Drie weken duurde corona: van voorspelbaarheid krimpt de tijdOp de ranglijst van merkwaardigste halfjaren sinds 1900 scoort dat van 2020 vermoedelijk een plaatsje in de top-drie. Tussen 1914 en 1918 en 1940 en 1945 had je ook een paar heel vreemde halfjaren, maar toen was het oorlog en oorlogs-halfjaren vormen een aparte categorie.
09/07 22u15  Met Ier Donohoe als nieuwe voorzitter van de Eurogroep winnen de kleine landenDe Ierse minister van Financiën Paschal Donohoe wordt de nieuwe voorzitter van de Eurogroep. Hij kreeg donderdagavond tijdens een geheime stemming onder de ministers van Financiën van de eurolanden meer stemmen dan de Spaanse minister Nadia Calviño en de Luxemburger Pierre Gramegna.
09/07 22u15  Reisboekenschrijver Paul Theroux: ‘Mijn leven is een lange vakantie’Voor zijn laatste boek reisde hij door Mexico, schrijven doet hij in Cape Cod of Hawaii. Nee, vakantie heeft Paul Theroux niet nodig. Als ze hem maar met rust laten.
09/07 21u15  Baas Easyjet: ‘Nederlandse vliegtaks is oneerlijk en verkeerd’Grijp de coronacrisis aan om de luchtvaart te verduurzamen, roept de milieubeweging. Niet met heffingen en toeslagen die lage inkomens uit de lucht houden, vindt Easyjet-topman Johan Lundgren. ‘40 euro niet veel voor een vlucht? Dat ligt er maar aan aan wie je het vraagt.’
09/07 21u15  Hooggerechtshof zit Trump dwars maar redt hem ook, in elk geval voorlopigDonald Trump beloofde in 2015, tijdens zijn campagne, dat hij net als zijn voorgangers zijn belastingaangiften zou vrijgeven. Hij deed het niet. Twee uitspraken van de hoogste rechter in de kwestie betekenden donderdag voor Trump winst én verlies. Moet hij ooit nog met de billen bloot?
09/07 21u15  Waarom deze ‘gaper’ van een Amsterdamse gevel verdwijntNamen van musea en straten, maar ook standbeelden: veel staat ter discussie sinds de fatale arrestatie van George Floyd. Worden in het kielzog van de protesten tegen en debatten over racisme ook de gapers bij drogisterijen voorwerp van herijking?
09/07 21u15  De duur van ‘na een tijdje’ verschilt. Meestal is die kort, maar het kan ook een half leven durenSoms denk je dat iemand een geintje maakt, het kan niet waar zijn, dit verzin je, en kom je er na een tijdje achter dat het juist geen geintje is, maar de waarheid, al dan niet hard.
09/07 20u15  Hoe deze ‘gaper’ van een Amsterdamse gevel verdweenNamen van musea en straten, maar ook standbeelden: veel staat ter discussie sinds de fatale arrestatie van George Floyd. Worden in het kielzog van de protesten tegen en debatten over racisme ook de gapers bij drogisterijen voorwerp van herijking?
09/07 20u15  Rijk, charmant en het gulle goudhaantje van de Britse regering: Rishi SunakRazend populair is hij, de Britse minister van Financiën Rishi Sunak, die lustig met overheidssubsidies strooit om de economische gevolgen van de coronacrisis te beteugelen. Bijvoorbeeld door mee te betalen aan etentjes buiten de deur. Zijn naam zingt al rond als de volgende Britse premier.
09/07 19u15  Zwarte gaper keert misschien terug, in een ‘niet-polariserende’ vormNamen van musea en straten, maar ook standbeelden: veel staat ter discussie sinds de fatale arrestatie van George Floyd. Worden in het kielzog van de protesten tegen en debatten over racisme ook de gapers bij drogisterijen voorwerp van herijking?
09/07 18u15  Trump mag vrijgave belastingaangiftes niet blokkerenDe Amerikaanse president Trump mag de vrijgave van zijn belastingaangiften niet onthouden aan de Amerikaanse justitie. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof donderdag besloten.
09/07 18u15  Raam open en toch geen lawaai: nieuw apparaat schakelt verkeersherrie uitRamen sluiten tegen het lawaai van scheurende scooters en optrekkende vrachtwagens? Een nieuwe antigeluidsinstallatie, vergelijkbaar met die in noise cancelling hoofdtelefoons, moet daar een einde aan maken. Onderzoekers van Nanyang Technological University in Singapore slaagden erin om hiermee geluidsoverlast van buiten te halveren.
09/07 18u15  Op zoek naar een studentenkamer voor na de zomer? Deze tips helpen je op wegIk ga in september studeren en moet nu op zoek naar een kamer. Ik begrijp dat dat moeilijk wordt, maar toch: wat moet ik weten en doen om teleurstellingen te voorkomen?
09/07 18u15  Wanneer durft Op1 kritische vragen aan boeren te stellen?Natuurlijk weet de redactie van Op1 best dat als zij de militante Farmers Defence Force uitnodigt, de nuance de studio uitrent. En dat het bezoek van FDF-voorvrouw Sieta van Keimpema niet tot nieuwe inzichten leidt, omdat zij immer op twee dogma’s tamboereert: boeren worden ‘gemarginaliseerd en gecriminaliseerd’ en de stikstofregels moeten van tafel.
09/07 17u15  Trump mag vrijgave van zijn belastingen niet blokkerenDe Amerikaanse president Trump mag zijn financiële gegevens, waaronder zijn belastingaangiften, niet onthouden aan de Amerikaanse justitie. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof donderdag besloten.
09/07 16u15  Óók belangrijk: ventileren tegen corona. Hoe doe je dat goed?Een groep van 239 wetenschappers heeft in een open brief gewezen op het belang van ventilatie in de strijd tegen het coronavirus. Naar verwachting zal de WHO het advies geven om, naast de al bestaande maatregelen, binnenruimtes goed te ventileren overnemen om besmetting via kleine zwevende druppeltjes – aerosolen - tegen te gaan. Hoe zit geventileerd Nederland erbij?
09/07 15u15  Als er iemand is naar wie de politiek luistert, is het Johan RemkesOf het nu gaat om stikstofbeleid, politieke hervormingen of Den Haag; Johan Remkes (69) is geen ‘miezemauzer’ die verantwoordelijkheid uit de weg gaat. ‘Wie de populariteitsprijs wil winnen, moet niet in het openbaar bestuur.’
09/07 14u15  Oók belangrijk tegen corona: ventileren. Hoe doe je dat goed?Een groep van 239 wetenschappers heeft in een open brief gewezen op het belang van ventilatie in de strijd tegen het coronavirus. In navolging zal de WHO waarschijnlijk het advies geven om binnenruimtes goed te ventileren. Hoe zit geventileerd Nederland erbij?
09/07 14u15  Moeten Jeff Bezos de miljarden worden misgund?Miljardairs zijn het schuim der natie. ‘Ze zouden niet mogen bestaan’, verzuchtte Bernie Sanders, de man die tot twee keer toe met een links programma een vergeefse gooi deed naar het presidentschap.. Maar het aantal miljardairs – crisis of geen crisis - neemt alleen maar toe.
09/07 12u15  De hele EU probeert ‘oppervrek’ Rutte te bekerenIn de aanloop naar de cruciale eurotop over de herstelmiljarden voor de zware recessie is premier Rutte de gewilde man bij de EU-leiders. Allemaal proberen ze de ‘leider van het vrekkenverzet’ te bewegen tot een iets minder harde opstelling.
09/07 12u15  Jort Kelder, verras me en neem het racismedebat serieusWie gaan we vragen om het grote racismedebat op NPO 1 te leiden? Ik moest, zoals velen, even fronsen. Jort Kelder. Ongetwijfeld voor de scherpe, ironische, objectieve, nou ja witte blik. Stel je voor dat er teveel zwart perspectief voor het voetlicht zou komen. Het moet wel een beetje onderhoudend blijven. Of komt er een duopresentator?
09/07 12u15  ‘Trump wil gewoon dat alles weer normaal wordt, ook al wijst alles op het tegenovergestelde’De VS worden zwaar getroffen door het coronavirus. Waar eerst de oostkust werd geraakt, woedt het virus nu met name in Republikeinse staten als Florida en Texas. Wat betekent dit voor Trumps herverkiezingskansen? We bellen met correspondent Michael Persson.
09/07 12u15  Politiek VS belandt op cruciaal punt in geschiedenis: hoe onschendbaar is Trump?Staat de president boven de wet? Dat is in essentie de vraag waarover het Amerikaanse hooggerechtshof zich in de afgelopen maanden boog.
09/07 11u15  Transcriptie arrestatie: George Floyd: ‘Ik krijg geen adem’ – Agent: ‘Stop dan met praten’George Floyd zei meer dan twintig keer dat hij geen lucht kreeg tegen de vier agenten die hem in mei hardhandig arresteerden in Minneapolis. Tot twee keer toe riep hij: ‘Ze gaan mij doodmaken.’ De agent die hem tegen de grond drukte zei dat hij zijn mond moest houden.
09/07 10u15  Uitgesproken pionier van het vrouwenvoetbalZe speelde 95 keer voor Oranje en legde de basis voor het suc­ces, maar wordt er nu pas voor geëerd. Ondanks een voorbeeldige leefstijl kreeg ze longkanker.
09/07 10u15  Mediamarkt verkocht iMacs voor nog geen 7 euro – per ongelukDoor een fout in de webwinkel van de Mediamarkt waren Apple computers, die normaalgesproken peperduur zijn, te koop voor enkele euro’s. De winkelketen verzoekt klanten nu duizenden euro’s bij te betalen of de iMacs te retourneren. Daar is niet iedereen toe bereid.
09/07 10u15  Speechschrijver schrijft thriller over... een speechschrijverIn de bossen op en om de Utrechtse heuvelrug zijn instituten gevestigd waar politici geslepen worden tot wonderen van spreekvaardigheid. Een landelijke omgeving die zowel de concentratie bevordert als aanmoedigt om de zinnen te verzetten. Tenminste, dat is het beeld dat geschetst wordt in Onmacht, het debuut van Yvonne Doorduyn.
09/07 09u15  De mannen die ineens tienduizenden mondkapjes moesten kopen, tegen woekerprijzenDe inkopers van het Amphia Ziekenhuis en de St. Anna Zorggroep hopen dat de coronacrisis Nederland ertoe aanzet zelf medische materialen te produceren. Volgens hen heeft het virus pijnlijk blootgelegd hoe afhankelijk Nederland is.
09/07 09u15  Als er iemand is naar wie de politiek luistert, is het naar Johan RemkesOf het nu gaat om stikstofbeleid, politieke hervormingen of Den Haag; Johan Remkes (69) is geen ‘miezemauzer’ die verantwoordelijkheid uit de weg gaat. ‘Wie de populariteitsprijs wil winnen, moet niet in het openbaar bestuur.’
09/07 08u15  Fraude in het streekvervoer: wat ging er mis bij Keolis?Vervoersbedrijf Keolis kwam vorig jaar als winnaar uit de bus bij een belangrijke aanbesteding in het oosten van Nederland. Met vals spel, bleek achteraf. Zeg maar gerust fraude. Wie gaat de dienstregeling nu overnemen?
09/07 08u15  Deze twee inkopers hopen dat Nederland door de coronacrisis zelf medische materialen gaat producerenDe inkopers van het Amphia Ziekenhuis en de St. Anna Zorggroep hopen dat de coronacrisis Nederland ertoe aanzet zelf medische materialen te produceren. Volgens hen heeft het virus pijnlijk blootgelegd hoe afhankelijk Nederland is.
09/07 08u15  Grondwaterstanden weer enigszins hersteld na aanhoudende neerslag van afgelopen wekenDe aanhoudende neerslag van de afgelopen weken heeft het grondwater weer wat aangevuld. De onmiddellijke dreiging van de droogte is daarmee van de baan. Dat blijkt uit de nieuwe droogtemonitor, woensdag gepubliceerd door de Landelijke Commissie Waterverdeling (LCW).
08/07 23u15  Die hack bij het CDA is een complot, loeide het op TwitterIemand begon woensdagmiddag over heimwee naar het CDA-ledencongres, de legendarische ledenbijeenkomst uit 2010 die ten onrechte niet in de canon is opgenomen en waar de leden in een grote hal in Arnhem moesten stemmen voor regeren met de PVV conform een steminstructie die ongeveer zo luidde: ‘Ik wil nu alle stemmen vóór zien, want als u tégen bent stemt u vóór deze resolutie, daar heeft het partijbestuur negatief op geadviseerd’ – waarop ze een rood, blauw, geel, licht- of donkergroen stembriefje omhoog moesten steken, of toch maar in een mandje moesten doen, of juist niet.
08/07 23u15  ‘Godfather’ van Oss voor de rechter: ‘Er is een beeld van mij gecreëerd dat helemaal niet klopt’‘Ik heb alleen een partij hardhout besteld’, zegt Martien R. (49) uit Oss woensdag voor de rechtbank in Den Bosch. Dat er ook 1.561 kilo cocaïne zat tussen de boomstammen uit Colombia, daar wist hij niks van. Hij had niets te maken, zegt hij, met het drugstransport dat in augustus 2018 werd onderschept in de haven van Antwerpen.
08/07 22u15  Boze boeren onderweg: landbouwminister Schouten moet werkbezoek afbrekenLandbouwminister Schouten heeft woensdag haar eerste werkbezoek sinds het oplaaien van de boerenprotesten moeten afbreken. De Veiligheidsregio adviseerde haar rechtsomkeert te maken toen bleek dat er tractoren onderweg waren naar de Zeeuwse boer met wie de minister in gesprek wilde.
08/07 21u15  Landbouwminister Schouten in het hol van de leeuw: ‘Het vraagstuk is niet weg als we de boeren nu gelijk geven’Landbouwminister Schouten heeft woensdag haar eerste werkbezoek sinds het oplaaien van de boerenprotesten moeten afbreken. De Veiligheidsregio adviseerde haar rechtsomkeert te maken toen bleek dat er tractoren onderweg waren naar de Zeeuwse boer met wie de minister in gesprek wilde.
08/07 21u15  Mediamarkt verkoopt per ongeluk iMacs voor enkele euro’sDoor een fout in de webwinkel van de Mediamarkt waren voor enkele euro’s peperdure Apple computers te koop. De winkelketen verzoekt klanten nu duizenden euro’s bij te betalen of de iMacs te retourneren. Daar is niet iedereen toe bereid.
08/07 20u15  Consumentenwaakhond ACM: bedrijven mogen wél samenwerken als het voor een schoner klimaat isBedrijven die willen samenwerken voor een schoner milieu, hoeven geen boetes te vrezen, zegt Martijn Snoep, baas van consumentenwaakhond ACM.
08/07 19u15  Waarom maar liefst drie landen de komende weken naar Mars willenNiet één, niet twee, maar liefst drie landen staan op het punt om de komende weken missies naar Mars te sturen. We spreken erover met George van Hal, wetenschapsredacteur met een voorliefde voor kosmisch nieuws.
08/07 18u15  Normaal rijden toeristen hier met honderden per dag in jeeps. Maar corona houdt ze thuis. ‘Een ramp’In het Murchison Falls National Park is nergens een westerse toerist te zien. Normaliter rijden ze met honderden per dag in jeeps door het grootste wildpark van Oeganda. Maar corona houdt ze thuis. ‘Het is een ramp’, zegt parkbeheerder Julius Obwona.
08/07 18u15  Dit is de corona-app die straks misschien ook op uw telefoon staatHet was een hobbelig traject, maar eindelijk kunnen de eerste Nederlanders de veelbesproken corona-app uitproberen. Daarna wordt besloten of de app er voor iedereen komt.
08/07 18u15  Jort Kelder leidt racismedebat NPO, activisten roepen op tot boycotActivisten zijn boos op de Nederlandse Publieke Omroep en Avrotros, die zondag een racismedebat organiseren onder leiding van Jort Kelder. Het Black Renaissance Collectief, dat onder meer bestaat uit kunstenaars, activisten en filosofen, uit in een open brief aan de NPO harde kritiek op deze beslissing. Kick Out Zwarte Piet heeft zich naar verluidt bij het protest aangesloten.
08/07 18u15  De verbazing over dat nare internet in Help, mijn borsten staan online komt wat wereldvreemd voorHanssen is een open gesprekspartner en strooit hier en daar subtiel snippers moderne seksmoraal.
08/07 17u15  Weer gezondheidsrisico in Wijk aan Zee: na grafietregens ook hoge concentratie ultrafijnstofDe inwoners van het dorp Wijk aan Zee hebben er weer een gezondheidsprobleem bij. In het dorp naast staalfabrikant Tata Steel blijkt de hoogste concentratie ultrafijnstof voor te komen van de IJmond. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM.
08/07 17u15  Fox News maakt vrouwelijke senator die beide benen verloor in Irak uit voor ‘lafaard’Tammy Duckworth (52), die kans maakt om Joe Bidens vicepresidentskandidaat te worden, geldt als een held in Amerika. De vrouw die beide benen verloor in Irak, schopte het daarna tot senator. En toch maakt Fox News haar deze dagen uit voor een ‘lafaard’ die niet van Amerika houdt.
08/07 16u15  Gratis kinderopvang, een ‘brede brugklas’: D66 wil onderwijs op de schopHet bericht dat een kwart van de 15-jarigen in Nederland ‘functioneel analfabeet’ is, maakte D66 zo aan het schrikken dat de partij een heel nieuwe school heeft bedacht: met gratis kinderopvang, warme lunch, ‘rijke schooldagen’ met nazit, en een ‘brede brugklas’ tot 14 jaar.
08/07 16u15  Het omdopen van de Morenstraat blijkt lastige zaak: nieuwe naamgever was antisemietIn Duitsland sneuvelden naar aanleiding van de antiracismeprotesten geen standbeelden, maar wel de naam van een metrostation. Halte Mohrenstrasse (Morenstraat) op lijn U2 heet vanaf volgend jaar anders. Maar hoe precies, blijkt een lastige zaak.
08/07 16u15  Srebrenica? Het zegt jongeren weinig. Laat dit drama niet wegzakken in ons nationale geheugenDe val van de moslimenclave Srebrenica speelt een bescheiden rol in de canon van onze geschiedenis. Maar als we Srebrenica vergeten, vergeten we de slachtoffers, betoogt Koos van der Bruggen. Geschiedenisdocenten hebben hier een duidelijk rol in, blijkt uit scriptieonderzoek van Marit Stegeman.
08/07 15u15  Gratis kinderopvang, een ‘brede brugklas’ : D66 wil onderwijs op de schopHet bericht dat een kwart van de 15-jarigen in Nederland ‘functioneel analfabeet’ is, maakte D66 zo aan het schrikken dat de partij een heel nieuwe school heeft bedacht: met gratis kinderopvang, warme lunch, ‘rijke schooldagen’ met nazit, en een ‘brede brugklas’ tot 14 jaar.
08/07 15u15  Omdopen ‘Morenstraat’ blijkt worsteling: nieuwe naamgever is antisemietIn Duitsland sneuvelden naar aanleiding van de antiracismeprotesten geen standbeelden, maar wel de naam van een metrostation. Halte Mohrenstrasse (Morenstraat) op lijn U2 heet vanaf volgend jaar anders. Maar hoe precies, blijkt een lastige zaak.
08/07 15u15  Luiten mag weer golfen, al is het onder sobere voorwaarden. ‘Niet erg, er zat veel verwennerij bij’Donderdag slaat Joost Luiten na vier maanden af in een golftoernooi. Publiek is in Atzenbrugg (Oostenrijk) niet welkom en ook de voorzieningen voor de spelers zijn uitgekleed. Niet erg, want hij mag weer aan de bak en dat alleen al is prachtig.
08/07 14u15  De hele huurtoeslag terugbetalen omdat je 37 euro te veel verdiende – en de Belastingdienst legt niks uitMijn dochter wordt achttien dus brieven van de bank, de overheid en de zorgverzekeraar beginnen plotseling met ‘u’, en die volwassen status geeft recht op zorgtoeslag – of niet, want ze woont nog thuis gelukkig, ze eet in elk geval bijna elke avond mee en mijn plan kostgeld te vragen werd aan tafel weggelachen.
08/07 14u15  ‘Gedrag Trump gevormd door zijn vader, een sociopaat’, schrijft nicht van president in boekMary Trump, de nicht van de Amerikaanse president, haalt in haar boek uit naar Donald Trump, zo melden Amerikaanse media die alvast een exemplaar hebben mogen lezen. Ze vertelt de geschiedenis van ‘de disfunctionerende en wrede’ familie Trump. Hierdoor is haar oom verworden tot een roekeloze leider die volgens uitgever Simon & Schuster ‘de gezondheid, de economische zekerheid en het sociale weefsel van de hele wereld’ bedreigt.
08/07 13u15  Galicië verrast door nieuwe uitbraak: ‘Nu weet iedereen dat ook wij moeten oppassen’En toen keerde het monster van corona terug. Voor vijf dagen moet A Mariña, een gebied met 70 duizend inwoners aan de noordkust van Galicië in Spanje, weer geloven aan een complete lockdown. ‘We hadden hier zo weinig ziektegevallen dat mensen dachten dat we onschendbaar waren.’
08/07 11u15  Ook WHO erkent nu: coronavirus kan binnenshuis in de lucht blijven hangenDe WHO zal voortaan naar verwachting aanraden binnenruimtes goed te ventileren. Dat het coronavirus in dampvorm kan blijven hangen in ‘drukke, gesloten, slecht geventileerde binnenruimtes kan niet worden uitgesloten’, erkent WHO-expert Benedetta Allegranzi.
08/07 10u15  ‘Toscane wordt deze zomer mooier dan ooit, mits je de maatregelen niet irritant vindt’In Italië flakkert het coronavirus her en der op, maar vooralsnog blijft het bij lokale brandhaarden, zegt correspondent Jarl van der Ploeg. Wie bereid is zich aan de maatregelen te houden, kan er goed op vakantie. ‘Toscane wordt deze zomer mooier dan ooit.’
08/07 09u15  Het nieuwe nieuwe normaal: snel en lokaal streng zijn bij een nieuwe uitbraakNet als de corona-uitbraak onder controle lijkt en het aantal nieuwe besmettingen de nul nadert, duiken in enkele landen nieuwe besmettingshaarden op. Overheden reageren snel met lokale lockdowns. Welke strategie passen ze toe en werkt dat?
08/07 08u15  De ‘covid-marshall’ van Center Parcs: ‘Als mensen mij zien, zie je ze denken: oja, hier gelden regels’Veel Nederlanders vieren dit jaar noodgedwongen vakantie in eigen land. Hoe bevalt dat? De Volkskrant doet de komende weken verslag vanaf campings en vakantieparken. Deze week: Center Parcs Het Heijderbos in Noord-Limburg.
08/07 08u15  Wat te doen als uitgerekend de plek waar je op vakantie bent plotseling in lockdown gaatEen vakantie plannen voor deze zomer was toch al niet eenvoudig. Nu in sommige vakantielanden de maatregelen zijn aangescherpt vanwege nieuwe corona-uitbraken, wordt het alleen maar ingewikkelder. Waar moeten vakantiegangers op letten?
08/07 08u15  346 euro leefgeld, maar wel minder kopzorgen dankzij de hulp van RotterdamRotterdam wil inwoners met schulden sneller helpen, want geldzorgen leiden tot stress, hogere zorgkosten en lagere onderwijsresultaten. Corona verkleint het taboe om hulp te vragen. ‘We verwachten een boeggolf.’
08/07 05u15  Nieuwe trend: betalen voor mantelzorg. ‘Wij zien dat het onze bewoners goed doet’Er kwam een bezorgd telefoontje van het ministerie toen Cicero Zorggroep in Zuid-Limburg als eerste instelling mantelzorgers in dienst nam. Maar de instelling zag tijdens de proef dat de bewoners bij de aandacht gedijen.
08/07 05u15  Gratis kinderopvang, een ‘brede brugklas’ tot 14 jaar: D66 wil onderwijs op de schopHet bericht dat een kwart van de 15-jarigen in Nederland ‘functioneel analfabeet’ is, maakte D66 zo aan het schrikken dat de partij een heel nieuwe school heeft bedacht: met gratis kinderopvang, warme lunch, ‘rijke schooldagen’ met nazit, en een ‘brede brugklas’ tot 14 jaar.
07/07 23u15  Wat te doen als uitgerekend de plek waar je op vakantie bent plotseling in de lockdown gaatEen vakantie plannen voor deze zomer was toch al niet eenvoudig. Nu in sommige vakantielanden de maatregelen zijn aangescherpt vanwege nieuwe corona-uitbraken, wordt het alleen maar ingewikkelder. Waar moeten vakantiegangers op letten?
07/07 23u15  Het begin van een nieuw hoofdstuk in het ontluisterende demasqué van de fiscusIn april 2019 stopte de Belastingdienst met de campagne ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel gemakkelijker’. Dat was net op tijd, want in september kwam, dankzij onderzoek van Trouw en RTL Nieuws, de toeslagenaffaire naar buiten: duizenden burgers waren volkomen onterecht van fraude beticht en in zware problemen gebracht. Dinsdag volgde het begin van een nieuw hoofdstuk in het ontluisterende demasqué van de fiscus. Ditmaal onthulden Trouw en RTL Nieuws dat de dienst ook bij de jacht op fraude bij de aangifte inkomstenbelasting alle grenzen heeft overschreden.
07/07 22u15  Deze mensen waren op tragische wijze het slachtoffer geworden van de omstandighedenVia de televisie komt de wereld soms op zijn lelijkst je huiskamer binnen. Zo zag ik dit weekend, het was in een of andere actualiteitenrubriek, beelden van tenten, tenten zo ver het oog reikte, en mensen, kinderen vaak nog, die zich zonder de meest basale voorzieningen moesten zien te redden op een plaats waar ze liever niet hadden willen zijn.
07/07 21u15  Op vakantie en corona grijpt om zich heen, wat dan?Een vakantie plannen voor deze zomer was toch al niet eenvoudig. Nu in sommige vakantielanden de maatregelen zijn aangescherpt vanwege nieuwe corona-uitbraken, wordt het alleen maar ingewikkelder. Waar moeten vakantiegangers op letten?
07/07 21u15  Moet Facebook boeten voor Nederlandse privacyschendingen?De Consumentenbond spant een rechtszaak aan tegen Facebook. De bond eist dat gebruikers financiële compensatie krijgen omdat het technologiebedrijf hun privégegevens zonder toestemming zou hebben gedeeld met app-bouwers en adverteerders. Zes vragen over deze zaak.
07/07 21u15  Komeet Neowise is vannacht met het blote oog te zien (wel de wekker zetten)Zo mooi als Hale-Bopp is hij niet, maar Neowise is een komeet die er mag wezen. Hij komt zo dicht langs de aarde dat je hem met het blote oog kunt zien, met staart en al. Een must voor alle kometenliefhebbers.
07/07 20u15  Ik hield me vooral bezig met de cijfers achter de coronacrisis. Totdat mijn oma overleedBij de dood van haar oma vraagt Volkskrant-redacteur Marieke de Ruiter zich af: zijn we er niet aan voorbijgegaan dat de kwaliteit van leven van ouderen ook het beschermen waard was?
07/07 20u15  Loi C. zit al 32 jaar vast. Hoe we met levenslang gestraften omgaan is inhumaan, vindt deze juristUiterlijk 8 juli moet minister Dekker beslissen over het gratieverzoek van de langst vastzittende gevangene van Nederland: Loi C. Hiermee kan hij de eerste tot levenslang veroordeelde in 34 jaar worden die op niet-medische gronden vrijkomt. Expert Wiene van Hattum hoopt het. ‘Je moet verder kijken.’
07/07 20u15  De Mini-Electric is een van de leukste elektrische wagens. Maar de actieradius is beroerdDe elektrische Mini mag in termen van actieradius geen hoogvlieger zijn, het interieur is fraai en degenen die voorin zitten, hebben ruimte in overvloed. Met zijn sterke en stille motor is het een leuk auto waarmee je voor de dag kunt komen.
07/07 18u15  Na India wil ook de VS TikTok verbieden. Hoe de lollige filmpjesapp verzeild raakt in de strijd tussen de VS en ChinaDe populaire Chinese app TikTok bevindt zich middenin een storm. De Amerikaanse regering wil de app gaan verbieden, India heeft dat al gedaan. Waarom maakt een app voor korte video’s met dansende en zingende amateurs dit los?
07/07 18u15  Weinig mensen, frisse lucht en adembenemend mooi: ga deze zomer wandelen in Centro de PortugalTussen Porto en Lissabon ligt de rustige wandelregio Centro de Portugal. Adembenemend mooi en vooral erg rustig: wat wil je nu nog meer?
07/07 17u15  Na India wil ook de VS TikTok verbieden. Hoe de lollige filmpjesapp verzeild raakte in de strijd tussen de VS en ChinaDe populaire Chinese app TikTok bevindt zich middenin een storm. De Amerikaanse regering wil de app gaan verbieden, India heeft dat al gedaan. Waarom maakt een app voor korte video’s met dansende en zingende amateurs dit los?
07/07 17u15  ‘Gezond verstand delft hier het onderspit.’ Waarom boeren opnieuw protesterenSinds donderdag trekken boeren weer de straten op. Ze zijn vooral boos vanwege een plan van minister Schouten dat ze verplicht veevoer te gebruiken met minder eiwit. Hoe zit dit? Zes vragen en hun antwoorden.
07/07 17u15  Politie ontdekt onderwereldgevangenis met martelkamerZes mannen zijn aangehouden op verdenking van het voorbereiden van gijzelingen en martelingen in het criminele milieu. Bij een inval in een loods in het Brabantse dorp Wouwse Plantage trof de politie zeven zeecontainers aan, waarvan er zes waren ingericht als gevangeniscel en één als martelkamer.
07/07 17u15  Britse regering probeert theaters te redden, maar de 1,7 miljard euro is een doekje voor het bloedenHet geld is welkom, maar wanneer gaan de theaters open? Dat is kort gezegd de reactie van de Britse theaterwereld op het steunpakket van omgerekend 1,73 miljard euro dat de regering-Johnson te elfder ure heeft toegezegd. Bij nadere inspectie bleek de geste voor de helft te bestaan uit leningen.
07/07 16u15  Gewapende man die Trudeau wilde vermoorden geïnspireerd door complottheorieEen zwaarbewapende Canadees die vorige week het terrein rond de woning van premier Justin Trudeau binnendrong, werd vermoedelijk geïnspireerd door complottheorieën van QAnon.
07/07 16u15  Elf aanstormende hiphopartiesten sieren dit jaar de eredivisiebalCultuur op de eredivisiebal begint een traditie te worden. Na Rembrandt-etsen en ontwerpen van Henk Schiffmacher en Johnny de Mol was het dit keer de beurt aan elf aanstormende hiphopartiesten om te bal vorm te geven.
07/07 16u15  ‘Srebrenica’ legt de schuld niet bij pianist Karremans maar bij de afwezige dirigentHet Srebrenica-drieluik van Coen Verbraak kleurt haarfijn de ruimte in tussen held en oorlogsmisdadiger.
07/07 15u15  Waarom de boeren en minister Schouten in de clinch liggen over veevoerSinds donderdag trekken boeren weer de straten op. Ze zijn vooral boos vanwege een plan van minister Schouten dat ze verplicht veevoer te gebruiken met minder eiwit. Hoe zit dit? Zes vragen en hun antwoorden.
07/07 14u15  Drie landen gaan naar Mars: ‘Door Mars te bestuderen, begrijpen we de aarde beter’Niet één, niet twee, maar liefst drie landen staan op het punt om de komende weken missies naar Mars te sturen. We spreken erover met George van Hal, wetenschapsredacteur met een voorliefde voor kosmisch nieuws.
07/07 14u15  Opvoeden: zo houd je in een druk gezin je relatie leukAnna van den Breemer schrijft elke week over een alledaags opvoedkundig probleem waarvoor ze een oplossing zoekt. Deze week: Hoe houd je een druk gezin draaiende en blijf je elkaar ondertussen zien als partner in crime?
07/07 13u15  Ineens heeft de oude, vertrouwde dieselmotor kansen in de duurzame toekomstWaterstof als schone brandstof zit in de lift: woensdag presenteert de Europese Commissie een strategie voor waterstof. Een centrale vraag: kan dit helpen het zware transport, zoals trucks, duurzaam te maken? De vertrouwde dieselmotor kan helpen.
07/07 13u15  Minifossiel blijkt ontbrekende schakel in ontstaan van vliegende reuzenreptielenGigantische dinosaurussen en de vliegende reptielen pterosauriërs hebben een extreem kleine voorouder. Dit blijkt uit de eerste analyse van een fossiel uit Madagaskar van de Kongonaphon kely, ook wel kleine insectenvreter genoemd.
07/07 12u15  Als iemand vraagt: ‘Mag ik seksueel binnendringen?’, moet je volgens mij sowieso maken dat je wegkomtAmnesty International werd in 1961 opgericht om wereldwijd de belangen te beschermen van gewetensgevangenen, maar bemoeit zich de laatste decennia in Nederland ook met de rechten van vrouwen, lhbti’ers en ­migranten.
07/07 12u15  Leider Carrie Lam: ‘Veiligheidswet is geen hel en verdoemenis voor Hongkong’De leider van Hongkong, Carrie Lam, heeft opnieuw de veiligheidswet verdedigd die China voor de stadstaat invoert. Dat deed ze nadat er meer details over bekend werden. Zo hebben veiligheidstroepen de hoogste bevoegdheid om panden te doorzoeken en om mensen te verbieden de stad te verlaten.
07/07 11u15  Brussel: recessie in Europa nog zwaarder dan verwachtDe coronapandemie leidt volgens de Europese Commissie tot een nog diepere recessie dan dit voorjaar werd verwacht. Brussel raamt de economische krimp voor de eurolanden dit jaar nu op 8,7 procent, voor Nederland op 6,8 procent.
07/07 11u15  Rechtspsycholoog: ‘Rechters vinden zelfs liegende officieren van justitie geen enkel probleem’Als een van de eersten drukte rechtspsycholoog Peter van Koppen de rechterlijke macht met haar neus op de feiten: justitie kan het ook wel eens fout hebben. Meerdere gerechtelijke dwalingen later komt de hoogleraar aan de vooravond van zijn pensioen tot de conclusie: ‘Er is niks veranderd.’
07/07 11u15  Is economische duurzaamheid nu prioriteit Shell?Hij is zelf niet meer de beste klant van zijn eigen concern. Shell-topman Ben van Beurden heeft door de lockdown zijn eigen ecologische voetafdruk noodgedwongen tot een minimum moeten terugbrengen. Sinds januari heeft de 62-jarige ceo niet meer gevlogen en is hij nog maar twee keer op kantoor in Den Haag geweest.
07/07 10u15  Rechtspsycholoog: ‘Zelfs liegende officieren van justitie vinden rechters geen enkel probleem’Als een van de eersten drukte rechtspsycholoog Peter van Koppen de rechterlijke macht met haar neus op de feiten: justitie kan het ook wel eens fout hebben. Meerdere gerechtelijke dwalingen later komt de hoogleraar aan de vooravond van zijn pensioen tot de conclusie: ‘Er is niks veranderd.’
07/07 10u15  De twijfelachtige comeback van Boeing 737 MaxDe Boeing 737 Max maakt testvluchten als opstapje voor een terugkeer in het luchtruim. Maar wie beslist daarover? Hoe veilig is het toestel? En wie zit er nog op de Max te wachten na de slag die het corona-virus aan de mondiale luchtvaart heeft toegebracht?
07/07 09u15  Carrie Lam: ‘Veiligheidswet is geen hel en verdoemenis voor Hongkong’De leider van Hongkong, Carrie Lam, heeft opnieuw de veiligheidswet verdedigd die China voor de stadstaat invoert. Dat deed ze nadat er meer details over bekend werden. Zo hebben veiligheidstroepen de hoogste bevoegdheid om panden te doorzoeken en om mensen te verbieden de stad te verlaten.
07/07 09u15  Amerikaanse investeerder meldt zich in overname-strijd Hema: ‘Hema zal coronacrisis overleven’In de ontluikende overnamestrijd rond Hema heeft zich een nieuwe potentiële koper gemeld. De Flacks Group uit Miami, eigendom van investeerder Michael Flacks, is ‘erg geïnteresseerd’.
07/07 09u15  Kinderopvang, eindelijk een basisvoorziening?Zou het er nu eindelijk van komen? School en kinderopvang ineen, voor alle kinderen – zo’n basisvoorziening die alle landen met goed onderwijs en veel werkende moeders hebben? Het lijkt er wel op. Misschien gaf de grotesk beschamende kinderopvangtoeslagaffaire het laatst zetje.
07/07 05u15  De grootste slachtoffers van corona: vluchtelingenEen recordaantal van 79,5 miljoen vluchtelingen wereldwijd betaalt een hoge prijs voor de coronapandemie. Zij kunnen niet verder reizen omdat landen hun grenzen dichthouden en zitten vast in kampen waar ze hoge risico’s lopen doordat hygiëne- en afstandsmaatregelen niet kunnen worden genomen. Noodorganisaties staan met de handen in het haar.
07/07 05u15  Amerikaanse investeerder meldt zich in overnamestrijd HemaIn de ontluikende overnamestrijd rond Hema heeft zich een nieuwe potentiële koper gemeld. De Flacks Group uit Miami, eigendom van investeerder Michael Flacks, is ‘erg geïnteresseerd’.
06/07 23u15  De drie houden hun CDA heel in kandidaat-lijsttrekkersdebatHet viel voor de toekijkende CDA-leden niet mee om inhoudelijke verschillen te ontdekken tussen de drie kandidaten voor het lijstrekkerschap. Maandagavond gingen ze in debat. De stembussen zijn geopend.
06/07 23u15  Waarom Monique en Janet per scootmobiel naar München rijden (en terug)Monique en Janet maken per scootmobiel een roadtrip van een kleine tweeduizend kilometer. Van het Drentse Gieten helemaal naar München, en terug.
06/07 22u15  Trudeau zegt bezoek aan Witte Huis af na oplopende spanning met TrumpDe Canadese premier Justin Trudeau heeft een uitnodiging van het Witte Huis afgeslagen om samen de invoering van het nieuwe handelsakkoord tussen beide landen en Mexico te vieren. De Mexicaanse president die woensdag wel naar Washington afreist, had Trudeau speciaal gevraagd aanwezig te zijn.
06/07 21u15  Krijgen Mexicaanse drugskartels voet aan de grond in Nederland?In ruim een jaar tijd zijn in Nederland zeven Mexicanen gearresteerd voor de productie van de synthetische drug crystal meth. Mexicaanse experts erkennen dat drugskartels ook in Nederland opereren, maar het is zeer de vraag hoe dominant ze hier zijn.
06/07 20u15  Meer aandacht voor ventilatie, of alle ballen op de anderhalve meter? Vier bewijzen gewogenIn de maatregelen tegen corona moet meer nadruk komen op ventilatie, naast onderling afstand houden en het schoonmaken van oppervlaktes. Dat stellen 239 wetenschappers, onder wie zes Nederlanders, in een open brief.
06/07 20u15  Vijf scènes waaruit blijkt hoe goed de muziek van Morricone isVolgens de Italiaanse westernkoning Sergio Leone bepaalde geluid 40 procent van een film. Dan was hij bij zijn vaste componist Ennio Morricone aan het juiste adres. Vijf scènes waarin zijn muziek centraal staat.
06/07 20u15  ‘Je ziet dat veel bedrijven net doen alsof ze heel erg voor Black Lives Matter zijn’Voor influencer Oumayma Elboumeshouli is het simpel: ze verbindt zich vanaf nu alleen nog aan merken die diversiteit nastreven. Hoe werkt dat in de praktijk?
06/07 20u15  Wie op ‘foute’ standbeelden jaagt, moet uitkijken voor Internationaal StrafhofWie cultureel erfgoed zoals een Columbusbeeld sloopt, kan dat als een boemerang terugkrijgen, betoogt Henri Beunders.
06/07 19u15  Zo zou acute zorg eruit moeten zien: nog maar één nummer en één spoedpostDe acute zorg, de zorg die maximaal een paar uur kan wachten, gaat de komende jaren ingrijpend veranderen. Zo kunnen patiënten straks een nieuw, landelijk telefoonnummer bellen als zij in de zorgproblemen zitten, gaan de huisartsenposten én de spoedeisende hulpen op de schop, en zullen patiënten met echt levensbedreigende aandoeningen straks vaker verder moet reizen.
06/07 19u15  Meer dan die mondharmonica: Ennio Morricone tilde filmmuziek naar een hoger planDe maandag overleden componist Ennio Morricone (91) was veel meer dan die eenzame mondharmonica. Maar zijn westernmuziek bood hem wel de kans filmmuziek naar een hoger plan te tillen.
06/07 17u15  Zijn mondharmonica is misschien wel de bekendste klank uit de filmgeschiedenisDe maandag overleden componist Ennio Morricone (91) was veel meer dan die eenzame mondharmonica. Maar zijn westernmuziek bood hem wel de kans filmmuziek naar een hoger plan te tillen.
06/07 17u15  ‘Luchtoorlog’ om corona: ruim 200 wetenschappers vragen aandacht voor ventilatieIn de maatregelen tegen corona moet meer nadruk komen op ventilatie, naast onderling afstand houden en het schoonmaken van oppervlaktes. Dat stellen 239 wetenschappers, onder wie zes Nederlanders, in een open brief.
06/07 17u15  ‘Hier geen gemor, Spanje verkeert juist in euforie over wat er eindelijk weer wél mag’De strenge lockdown was in Spanje pas net opgeheven toen twee regio’s weer op slot moesten. ‘Ik merk in Madrid, waar ik woon, dat mensen er rekening mee houden dat ze ook weer aan de beurt kunnen zijn’, vertelt correspondent Maartje Bakker.
06/07 17u15  Kanye West is de ideale presidentskandidaatDe Flexibele Opiniemaker verdedigt wekelijks een opinie waar op dat moment behoefte aan is. Ditmaal: Kanye for president.
06/07 16u15  ‘Het zit meer in nuances met de regionale lockdowns in Spanje, je kunt er nog wel naar het strand’De strenge lockdown was in Spanje pas net opgeheven toen twee regio’s weer op slot moesten. ‘Ik merk in Madrid, waar ik woon, dat mensen er rekening mee houden dat ze ook weer aan de beurt kunnen zijn’, vertelt correspondent Maartje Bakker.
06/07 15u15  ‘Luchtoorlog’ om corona: ruim 200 wetenschappers vragen in brief aandacht voor ventilatieIn de maatregelen tegen corona moet meer nadruk komen op ventilatie, naast onderling afstand houden en het schoonmaken van oppervlaktes. Dat stellen 239 wetenschappers, onder wie zes Nederlanders, in een open brief.
06/07 15u15  Tegenvaller bij zoektocht naar coronamedicijn: Erasmus MC stopt spraakmakend onderzoekHet moest fungeren als een soort levend medicijn voor ernstig zieke covidpatiënten, maar in Rotterdam is het spraakmakende onderzoek naar het toedienen van bloedplasma van genezen patiënten drie maanden na aanvang weer stilgelegd.
06/07 15u15  Wel een grote gevangenis, geen tolvrije tunnel. Wat vinden Zeeuwen van de compensatie?Een grote wens van veel Zeeuwen − tolvrij tussen Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen kunnen reizen − lijkt niet uit te komen. Ook niet nu ze worden gecompenseerd voor de afgeblazen kazerne; een compensatie die wisselende reacties oproept.
06/07 15u15  Als Veronica Inside een potje biljarten is, is Makkelijk scoren een flipperkastConversaties caramboleren als de kogels in een flipperkast, waarbij vergeleken VI een potje ­biljarten is.
06/07 14u15  Spraakmakend onderzoek naar ‘levend’ medicijn voor coronapatiënten na drie maanden stopgezetHet moest fungeren als een soort levend medicijn voor ernstig zieke covidpatiënten, maar in Rotterdam is het spraakmakende onderzoek naar het toedienen van bloedplasma van genezen patiënten drie maanden na aanvang weer stilgelegd.
06/07 14u15  Wel een gevangenis, geen tolvrije tunnel. Wat vinden Zeeuwen van de compen-satie voor de kazerne?Een grote wens van veel Zeeuwen − tolvrij tussen Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen kunnen reizen − lijkt niet uit te komen. Ook niet nu ze worden gecompenseerd voor de afgeblazen kazerne; een compensatie die wisselende reacties oproept.
06/07 14u15  Nieuw lied gaat viraal onder Canadese witkeelgorzen: ‘Een ongekende verandering’In Canada gaat een nieuw lied viraal onder witkeelgorzen, een veelvoorkomende zangvogel ter grootte van een mus.
06/07 13u15  Herstelt de natuur zich bij u in de buurt, nu het weer regent?Lees meer >
06/07 12u15  Zeeland reageert gemengd op compensatie voor kazerne. ‘Wordt dit het uitzicht van Holleeder?’Een grote wens van veel Zeeuwen − tolvrij tussen Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen kunnen reizen − lijkt niet uit te komen. Ook niet nu ze worden gecompenseerd voor de afgeblazen kazerne; een compensatie die wisselende reacties oproept.
06/07 12u15  Hoe konden we Sneijder het podium bieden voor zo’n naïeve uitspraak? Omdat hij zo denktKarma, Max Verstappen, dat uitvallen na een paar rondjes racen, schreeuwden de sociale media zondag. Had je maar moeten knielen voor de race, naast Lewis Hamilton. De donkere wereldkampioen riep de coureurs in de Formule I op even te knielen voor de Grand Prix van Oostenrijk, als teken van solidariteit met de beweging Black Lives Matter.
06/07 11u15  De vredesboodschap van Sneijder kwam met stip binnen, in de top van gezond verstandKarma, Max Verstappen, dat uitvallen na een paar rondjes racen, schreeuwden de sociale media zondag. Had je maar moeten knielen voor de race, naast Lewis Hamilton. De donkere wereldkampioen riep de coureurs in de Formule I op even te knielen voor de Grand Prix van Oostenrijk, als teken van solidariteit met de beweging Black Lives Matter.
06/07 11u15  De loftrompet steken over Il Maestro Ennio Morricone? Laat dat maar aan Quentin Tarantino overAl decennia had Ennio Morricone geen westernsoundtrack meer gecomponeerd, maar regisseur Quentin Tarantino wist hem over te halen. De score voor The Hateful Eight leverde Il Maestro een Oscarnominatie op. De Volkskrant sprak het tweetal over hun samenwerking.
06/07 10u15  Maakt corona een eind aan het stierenvechten in Spanje?Lees meer >
06/07 10u15  Geen beter land om een pandemie door te maken dan Nederland, vinden deze expatfamiliesVeel Nederlanders vieren dit jaar noodgedwongen vakantie in eigen land. Hoe bevalt dat? De Volkskrant doet de komende weken verslag vanaf campings en vakantieparken. Deze week: camping De Pekelinge in Zeeland. ‘Zijn jullie dronken?’
06/07 10u15  Italiaanse componist Ennio ‘Il Maestro’ Morricone op 91-jarige leeftijd overledenAl decennia had Ennio Morricone geen westernsoundtrack meer gecomponeerd, maar regisseur Quentin Tarantino wist hem over te halen. De score voor The Hateful Eight leverde Il Maestro een Oscarnominatie op. De Volkskrant sprak het tweetal over hun samenwerking.
06/07 09u15  Nieuw lied gaat viraal onder Canadese witgeelkorzen: ‘Een ongekende verandering’In Canada gaat een nieuw lied viraal onder witkeelgorzen, een veelvoorkomende zangvogel ter grootte van een mus.
06/07 09u15  Pizza is geen groente en dat hoeft ook niet. Leer verdomme eten‘Pizza, jouw favoriete groente.’ Sinds kort zie ik posters met deze absurde tekst overal in tramhokjes hangen. Eerst dacht ik dat het om een flauwe grap ging. Zo’n typische reclametruc om argeloze voorbijgangers met een vreemde, licht provocerende mededeling in verwarring te brengen om dan later – in ronde twee van de handig uitgedokterde campagne – met tromgeroffel te onthullen waar het werkelijk om ging: ‘haha, je dacht toch niet dat we pizza werkelijk wilden gelijkstellen aan groente? We hebben een courgette ontwikkeld in de vorm van een pizza, die we de Pizza Courgette hebben genoemd. Mijn favoriete groente! Haha!’
06/07 08u15  Canadese witkeelgorzen stappen massaal over op nieuw liedjeIn Canada gaat een nieuw lied viraal onder witkeelgorzen, een veelvoorkomende zangvogel ter grootte van een mus.
06/07 08u15  Voor mensen die in de kindertijd zijn blijven steken, is een groentepizza wellicht een uitkomst‘Pizza, jouw favoriete groente.’ Sinds kort zie ik posters met deze absurde tekst overal in tramhokjes hangen. Eerst dacht ik dat het om een flauwe grap ging. Zo’n typische reclametruc om argeloze voorbijgangers met een vreemde, licht provocerende mededeling in verwarring te brengen om dan later – in ronde twee van de handig uitgedokterde campagne – met tromgeroffel te onthullen waar het werkelijk om ging: ‘haha, je dacht toch niet dat we pizza werkelijk wilden gelijkstellen aan groente? We hebben een courgette ontwikkeld in de vorm van een pizza, die we de Pizza Courgette hebben genoemd. Mijn favoriete groente! Haha!’
06/07 06u15  Werkstraffen weer opgepakt na coronastop: ‘Even mijn openstaande uren afmaken’Door de coronacrisis lag ook de uitvoering van werkstraffen stil. Deze week zijn ze weer hervat. Al is Reclassering Nederland naarstig op zoek naar extra projecten om de opgelopen achterstanden weg te werken.
05/07 23u15  Net als tienduizenden anderen kan Ali de familiereünie in Marokko dit jaar wel vergetenDit jaar zullen tienduizenden Nederlandse Marokkanen de jaarlijkse reis naar hun land van afkomst niet maken. Ali Kammyte zit dit jaar ‘lekker op de Veluwe’. Toch knaagt het dat hij zijn rituele roadtrip naar Tanger, Rabat, Meknes en Taza moet missen.
05/07 21u15  Pac-Man wordt 40. Hoe werd het kale gele happertje zo’n groot succes?Eén ding is zeker: zonder vrouwen had hij het nooit gered.
05/07 20u15  Even leek er in China ruimte voor kritische verhalen over corona. Nu slaat de censuur opnieuw toeEven leek er in China ruimte voor kritische verhalen over corona, voor droevige ervaringen ook. Maar inmiddels heeft de staat de controle over internet weer stevig in handen. Online-activisten zijn opgepakt. Zoals Chen Mei en Cai Wei.
05/07 20u15  Verstappen start Formule 1-seizoen met uitvalbeurt: ‘Dit is niet goed’Max Verstappen begon zondagmiddag op de Oostenrijkse Red Bull Ring vol vertrouwen aan het seizoen waarin niets minder dan de wereldtitel telt. Een kwartier later was zijn race voorbij en wist hij na één weekend al dat hij de rest van het jaar geen punt meer kan laten liggen.
05/07 20u15  De kernwapenbeheersing zit al jaren in het slop. Met Trump dreigt een laatste verdrag te sneuvelenDe kernwapenbeheersing zit al jaren in het slop en met president Trump dreigt een laatste verdrag te sneuvelen.
05/07 20u15  Papadag maakt dezelfde fout als het Koningslied: wie iets maakt voor iedereen, maakt voor iedereen nietsHet zal niet makkelijk zijn, een serie maken over papa’s in 2020. Het vaderschap is bij uitstek politiek. Op de longreads van uitgeputte papa’s die in deze krant langskwamen, zag ik evenveel verontwaardiging langskomen als begrip: want wat moet die moderne papa nou, als het klassieke broodwinnersmodel kraakt en zucht onder progressieve idealen? Kan papa het wel goed doen? Stof te over dus, voor Papadag, waarvan vorige week het tweede seizoen verscheen.
05/07 19u15  Astronomen vinden ‘naakte kern’ van verre reuzenplaneetVoor het eerst hebben astronomen een glimp opgevangen van hoe het er in het binnenste van grote gasplaneten als Jupiter en Saturnus uit moet zien. Met de vondst kan de vorming van ons eigen zonnestelsel worden verklaard.
05/07 18u15  Met de doorweekte mouw van zijn jas veegt hij mijn gezicht nog natter. ‘Zo’De regen hangt massief in de straten, alsof de wereld een reusachtig aquarium is geworden, en ik sta op het coronaproof gescheiden stukje plein waar de moeders van groep 1 op samenklonteren. Drijfnat, want toen ik net uit mijn raam keek dacht ik dat het wel meeviel, en toen het niet mee bleek te vallen had ik geen tijd meer om de paraplu te vinden. Wie op twee minuten van school woont vertrekt altijd te laat en wie leeft en opbergt als ik (‘associatief impulsief’) moet altijd naar alles op zoek.
05/07 17u15  Op de dag dat het RIVM nul doden meldde, stierf verpleegkundige Boy Ettema aan coronaOp de dag dat het RIVM meldde dat er voor het eerst nul coronadoden waren, stierf verpleegkundige Boy Ettema aan corona. Hij was gezond, fietste veel, had geen overgewicht en was pas 42 jaar oud.
05/07 17u15  Hij gaf meditatieles aan moordenaars: ‘Ik zie geen enkel onderscheid tussen mijzelf en de gedetineerde’Zes jaar werkte Cuong Lu als boeddhistisch geestelijk verzorger in gevangenissen in Nederland. Hij gaf meditatieles aan moordenaars en dealers. Zijn inzicht: ‘Ik zie geen enkel onderscheid tussen mijzelf en de gedetineerde.’
05/07 17u15  We deden alles voor het eerst én voor het laatstJasper van Kuijk schrijft wekelijks over het tijdelijke verblijf met zijn gezin in Zweden
05/07 15u15  Akwasi is terug op het podium – en het bleef opvallend rustigDe Volkskrant was vrijdagavond in Venlo bij het eerste optreden van Akwasi na alle ophef over zijn zwartepietuitspraak. Van het op Twitter aangekondigde ‘ontvangstcomité’ was geen sprake. Van een feestelijk begin van zijn tour en de heropening van Poppodium Grenswerk des te meer.
05/07 14u15  Hoe gaat het RIVM of de GGD om met mensen die overal een dubbele agenda in zien?Hoe gaat het RIVM of de GGD om met mensen die overal een dubbele agenda in zien? ‘Meestal praten mensen óver ons, niet mét ons.’
05/07 14u15  In Moergestel kunnen ze weer naar de kermis: ‘Iedereen begon humeurig te worden’In Moergestel mochten vrijdag de eerste kermisexploitanten weer aan de slag. De jaarlijkse kermis kon door de versoepelde coronamaatregelen alsnog doorgaan. Toch is er veel onvrede onder de exploitanten. ‘Je gunt het ze zo.’
05/07 14u15  Slimme bril beschrijft blinden en slechtzienden hoe hun omgeving eruitzietEen Nederlandse start-up heeft een slimme bril voor blinden en slechtzienden ontwikkeld die teksten kan lezen en objecten kan herkennen. Jeroen Perk test de bril, en die van een concurrent.
05/07 13u15  In de verte zag ik drukte, wasgoed, rivieren, zeeën, oceanen, een legioen aan liefdeIk keek naar mijn weerspiegeling, naar het restje mascara in mijn ooghoek, mijn haar in een staart en dacht: nu heb je dat ook meegemaakt.
05/07 11u15  Anti-racismebetogers gooien in Baltimore standbeeld van Columbus in de rivierOnder luid gejuich hebben anti-racismebetogers zaterdagavond in de Amerikaanse stad Baltimore een standbeeld van Christopher Colombus van zijn sokkel getrokken en in de rivier gegooid. Een dag eerder sprak president Trump nog zijn afschuw uit over de ‘radicaal linkse progressievelingen’ die er op uit zouden zijn de ‘geweldige’ geschiedenis van de VS uit te wissen met hun beeldenstorm.
05/07 11u15  Schrijver Anne Tyler laat zich na veertig jaar interviewen: ‘Mensen die normaal lijken, díé zijn pas interessant’Hoe schrijft de schrijver? Grand old lady van de Amerikaanse literatuur Anne Tyler bedenkt het liefst wat er door het hoofd gaat van iemand die heel normaal lijkt.
05/07 10u15  Mode, reisjes en de ‘waarheid’: de influencers die complottheorieën verspreiden via InstagramEen groeiende groep influencers op Instagram deelt naast lifestyletips ook ‘de waarheid’ over de diepe staat. Het doet vreemd aan, maar de combinatie van wellnessvlogger en complotdenker is minder vreemd dan ze lijkt.
05/07 09u15  Tegen de huisarts gilde ik: ‘Draai het terug! Hij moet wakker worden, ik ben er nog niet klaar voor!’Tuurlijk, dood gaan we allemaal. Maar afscheid nemen kan op veel manieren: hóé je het doet, maakt nogal wat uit. In deze serie spreekt Barbara van Beukering nabestaanden over het stervensproces van hun dierbaren.
05/07 08u15  Stop met dat gedweep met tiny living, alsof elke starter snákt naar nog meer metertjes erafNiet alle moderne verschijnselen hoeven we goed te keuren. Er zijn zaken waar we ons tegen kunnen, nee móéten verzetten. Deze week wil Emma Curvers dat we stoppen met het gedweep met tiny living.
05/07 08u15  Hoe heeft de NS-topman de crisis beleefd? ‘De tranen stonden in mijn ogen’2020 zou voor NS misschien wel het mooiste jaar in tijden worden: eindelijk liep alles weer gesmeerd, toen kwam corona. Hoe heeft topman Roger van Boxtel de crisis beleefd? ‘De tranen stonden in mijn ogen.’
05/07 07u15  Socioloog Jaron Harambam: ‘Zet complotdenkers niet weg als gekkies, maar luister naar ze’Zet complotdenkers niet weg als gekkies, zegt socioloog Jaron Harambam, maar luister naar ze. ‘Radicalisering begint er altijd mee dat mensen hun plek niet kunnen vinden.’
04/07 22u15  Dit trieste lot staat het heelal de komende miljarden jaren te wachtenAstronomen kunnen nauwkeuriger dan ooit voorspellen hoe de toekomst van het heelal eruitziet. Dit is volgens de laatste inzichten de tijdlijn van onze kosmos voor de komende miljoen googol jaar.
04/07 22u15  ‘Deze crisis heeft de grenzen van de totaal vrije markt blootgelegd’2020 zou voor NS misschien wel het mooiste jaar in tijden worden: eindelijk liep alles weer gesmeerd, toen kwam corona. Hoe heeft topman Roger van Boxtel de crisis beleefd? ‘De tranen stonden in mijn ogen.’
04/07 21u15  De rode draad van QAnon: media zijn slecht, Trump is goed. Hoe ontstond de beweging en is ze gevaarlijk?Met summiere berichten – die veel weghebben van die van Griekse orakels – heeft QAnon in drie jaar tijd miljoenen volgers gekregen. De rode draad? De media zijn slecht, Trump is goed. Hoe is de beweging ontstaan en is ze gevaarlijk?
04/07 19u15  De Haagse Weimarstraat is het zat: ‘Buurt erin, drugs eruit’Het laatste stukje van de Weimarstraat in Den Haag heeft een gure reputatie. De buurt is het meer dan zat na de zoveelste schietpartij. Ze willen van de vier coffeeshops af, en dat niet alleen, bleek zaterdag tijdens een ‘straatfeestje’.
04/07 19u15  Deze imam wil de ‘IslamOmroep’ oprichten: ‘Het is niet de bedoeling mensen via de tv te bekeren’Nederland moet een nieuwe omroepvereniging krijgen, vindt imam Azzedine Karrat. Hij hoopt nog dit jaar 50 duizend leden te werven voor zijn IslamOmroep. ‘Als het Ongehoord Nederland lukt, dan is het voor ons een fluitje van een cent.’
04/07 18u15  Deze imam wil een islamitische omroep oprichten: ‘Niet de bedoeling mensen via de tv te bekeren’Nederland moet een nieuwe omroepvereniging krijgen, vindt imam Azzedine Karrat. Hij hoopt nog dit jaar 50 duizend leden te werven voor zijn IslamOmroep. ‘Als het Ongehoord Nederland lukt, dan is het voor ons een fluitje van een cent.’
04/07 18u15  Max Verstappen start seizoen in Oostenrijk vanaf derde plek: achter de MercedessenMax Verstappen start morgen zijn eerste Formule 1-race in ruim een half jaar vanaf de derde plek. In Oostenrijk bleek zijn Red Bull-auto na de maandenlange coronapauze nog altijd best of the rest, achter de Mercedessen.
04/07 17u15  FNV gaat akkoord: kabinet kan aan de slag met pensioenhervormingHet kabinet kan de grote hervorming van het pensioenstelsel starten. De FNV is als laatste akkoord gegaan met de plannen. Daardoor wordt ook de stijging van de AOW-leeftijd vertraagd, komt er een vroegpensioen voor zware beroepen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen.
04/07 16u15  FNV gaat akkoord: kabinet kan aan de slag met pensioen-hervormingHet kabinet kan de grote hervorming van het pensioenstelsel starten. De FNV is als laatste akkoord gegaan met de plannen. Daardoor wordt ook de stijging van de AOW-leeftijd vertraagd, komt er een vroegpensioen voor zware beroepen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen.
04/07 14u15  Ruimschoots volwassen maar zo blij als een kind met lego: ‘Ik zie lego als nadenken met je handen’De vriend van redacteur Esma Linnemann kwam pas laat bij haar uit de kast als legomaniak. Hij is lang niet de enige volwassene die zijn zakgeld besteedt aan uitgebreide legosets, en in lockdowntijd kreeg de legomania een extra impuls. Waarin schuilt de magie van de kleine blokjes?
04/07 14u15  Alzheimer of niet, Martijn ziet nog altijd het meisje op wie hij ruim dertig jaar geleden verliefd werdNu zijn vrouw alzheimer heeft is Martijn meer haar verzorger dan haar man, maar hij ziet in haar nog altijd het meisje op wie hij ruim dertig jaar geleden verliefd werd.
04/07 14u15  Hoe het broodje verticaalvlees – döner, shoarma, gyros – de wereld veroverdeCulinair journalist Hiske Versprille ontrafelt nog één keer de geheimen achter een culinair succesnummer. Het verticale draaispit, dat wereldwijd harten en magen veroverde met döner, shoarma en gyros, is een wonder van culinaire logistiek.
04/07 14u15  Boerderij van de toekomst is divers, met gemengde gewassen: ‘Peen en ui zijn goede buren’In Flevoland ontwikkelt de Wageningen Universiteit de boerderij van de toekomst. Anders dan op de monotone akkers van nu worden gewassen er gemengd. Die strokenteelt bevordert de bodem en biodiversiteit. ‘Peen en ui zijn goede buren.’
04/07 13u15  Peter R. de Vries doet aangifte tegen voormalige advocaat kroongetuigePeter R. de Vries, de omstreden vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces Marengo, doet aangifte tegen B.’s voormalige, anonieme advocaat. Die zou in een AD-interview ‘liegen’ dat bemoeienis van De Vries de reden is dat hij de verdediging neerlegde.
04/07 12u15  Hoe de 1,5-meterdoctrine op ons neerdaaldeIneens is het een soort wet: houd anderhalve meter afstand, en het virus zal niet tot u komen. Maar heeft de economisch zo hinderlijke maatregel wel zin? Hoe een oude medische vuistregel uitgroeide tot een heuse doctrine.
04/07 12u15  Wat de lezers willen weten over verpleeghuiszorg en tegengeluidenIn deze rubriek reageert de redactie op wat er leeft onder lezers. Deze week: verpleeghuiszorg.
04/07 12u15  Zijn Nederlanders echt zo wantrouwend?Op sociale media en tv lijkt het vertrouwen in de maatschappij vaak ver te zoeken. De doorsnee-Nederlander ziet het zonniger in.
04/07 10u15  ‘Witte mensen vragen mij nu vaak om advies of input en dan denk ik: google het, ik ben niet je zwarte raadgever’Ze ging in therapie voor haar sociale angsten en typeert zichzelf als verlegen, maar op het toneel is actrice Joy Delima (25) voor de duvel niet bang. Daar praat ze sans gêne over niet kunnen klaarkomen en andere kwetsbare onderwerpen. Haar solo Stamboom monologen gaat over alledaags racisme en identiteit. ‘Mijn vader zei laatst: je moet wel oppassen met wat je allemaal zegt hè?’
04/07 10u15  Drie weken Mexico was het plan, nu staan ze in de regen op de camping. ‘Het is even omschakelen’Veel Nederlanders vieren dit jaar noodgedwongen vakantie in eigen land. Hoe bevalt dat? De Volkskrant doet de komende weken verslag vanaf campings en vakantieparken. Deze week: camping De Pekelinge in Zeeland. ‘We zitten in elk geval droog.’
04/07 05u15  Wie zijn de mensen achter het 5G-protest? En wat kunnen we nog van hen verwachten?Lees meer >
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

2x Topinkomens vorig jaar gematigd – een trend die door corona waarschijnlijk doorzet11/07 05u15 - de Volkskrant: Los van een enorm aandelenpakket voor de baas van nieuwkomer Prosus waren de topinkomens vorig jaar gematigd, zo blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de beloning van de bestuursvoorzitters van 114 toonaangevende bedrijven en organisaties. Door de coronacrisis gaan de topinkomens dit jaar hoogstwaarschijnlijk dalen.
2x Baas van Prosus krijgt 38,5 miljoen, topinkomens verder gematigd11/07 08u15 - de Volkskrant: Los van een enorm aandelenpakket voor de baas van nieuwkomer Prosus waren de topinkomens vorig jaar gematigd, zo blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de beloning van de bestuursvoorzitters van 114 toonaangevende bedrijven en organisaties. Door de coronacrisis gaan de topinkomens dit jaar hoogstwaarschijnlijk dalen.
2x ‘Ik kan erg genieten van heel lang heel vies rondlopen’11/07 09u15 - de Volkskrant: De kunst van het vakantievieren volgens een bekende Nederlander. Schrijfster Stella Bergsma (49) vanaf haar Amsterdamse balkon.
2x Breek je hoofd over bougies, een godin en The Beatles in de Volkskrant Zomerquiz11/07 09u15 - de Volkskrant: Lees meer >
2x ‘Ik ben op de wereld gezet om muziek te maken over wat ik voel’11/07 09u15 - de Volkskrant: Zijn optreden betekende de eerste winst van Nederland op het Songfestival in 44 jaar. Daarna werd Duncan Laurence overrompeld door fans, kritiek en roddelmedia. ‘Toen ik na het Songfestival aankwam op Schiphol, dat was, nou ja, een enge situatie.’
2x ‘Srebrenica’ is ook deel van ónze geschiedenis, zeggen deze Bosnisch-Nederlandse vrouwen11/07 09u15 - de Volkskrant: De jonge vrouwen van Bosnian Girl willen blijven informeren over Srebrenica (en laten zien dat Bosnische vrouwen niet weerloos zijn).
2x De Jonge, Omtzigt of Keijzer: vanmiddag wordt (mogelijk) de nieuwe CDA-leider bekend11/07 09u15 - de Volkskrant: Vanmiddag om 17 uur wordt mogelijk de nieuwe leider van het CDA bekend. De leden van de christendemocratische partij konden tot zaterdagochtend kiezen uit Hugo de Jonge, Pieter Omtzigt en Mona Keijzer.
2x Onbekende Nederlandse topman krijgt 38,5 miljoen, tegen de trend in11/07 09u15 - de Volkskrant: Los van een enorm aandelenpakket voor de baas van nieuwkomer Prosus waren de topinkomens vorig jaar gematigd, zo blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de beloning van de bestuursvoorzitters van 114 toonaangevende bedrijven en organisaties. Door de coronacrisis gaan de topinkomens dit jaar hoogstwaarschijnlijk dalen.
2x Deze onbekende Nederlandse topman krijgt 38,5 miljoen, tegen de trend in11/07 10u15 - de Volkskrant: Los van een enorm aandelenpakket voor de baas van nieuwkomer Prosus waren de topinkomens vorig jaar gematigd, zo blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de beloning van de bestuursvoorzitters van 114 toonaangevende bedrijven en organisaties. Door de coronacrisis gaan de topinkomens dit jaar hoogstwaarschijnlijk dalen.
1x Stint-drama Oss blijft mysterie, bestuurder en kinderdagverblijf niet vervolgd10/07 19u15 - de Volkskrant: Het Openbaar Ministerie heeft de oorzaak van het ongeluk met de Stint in Oss niet achterhaald. De bestuurder en het kinderdagverblijf worden niet strafrechtelijk vervolgd. Het onderzoek naar de fabrikant loopt nog wel.

Statistieken

Artikels:
26582
Gelezen:
4151
Aantal lezers nu:
75


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven